Get in touch Juli 2014

Click here to load reader

 • date post

  31-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  1

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Get in touch Juli 2014

 • [Get] In Touchnummer 6 - juli 2014

  Heerlijk recept voor een

  fruitcocktail

  uitfairkoop!

  Bhutan

  Reis mee naar Nepal!

  [ centrum mondiaal ]R

  &

 • [inhoud]JULI 2014

  2 [Get] In Touch - juLi 2014

  Op de cover

  Shopping

  Nieuws

  Lezen

  Inspiratie

  Reis mee..Heerlijk zomerrecept

  UitFairkoop

  nieuwe artikelen

  webbedingen

  Nieuwtjes

  kalender

  zeg het met bloemen

  recept

  [ 3 ][ 5 ][14]

  [ 8 ][16]

  [ 4 ][18]

  [ 6 ]

  [ 5 ]

  Nieuwtjes[4]

 • 3 [Get] In Touch - juLi 2014

  Reis mee met Til ingoIn de periode van 28 oktober t/m 16 november 2014 organiseert Tilingo-Nepra een reis naar Nepal en een bezoek aan Bhutan. (De datum is afhankelijk van de goedkoopste vliegreis!)

  Tilingo-Nepra organiseert deze reizen al negen jaar en heeft daarmee veel ervaring opgedaan om u zich thuis te laten voelen bij de Nepalese bevolking, inzicht te geven in de projecten en vooral u te laten genieten van dit prachtige land met uitermate vriendelijke mensen. De combinatie van de gemoedelijke bevolkingsaard, de duidelijk waarneembare Hindoestische- en Boeddhistische levenswijze, de vele tempels, kloosters en afbeeldingen van goden en godinnen, de grote verscheidenheid aan etnische groepen, de prachtige landbouwterrassen en de enorm indrukwekkende Himalaya-keten, maken het voor de meeste mensen tot een onvergetelijke reis. Deze keer zal ook een vierdaags bezoek aan het kleine koninkrijk Bhutan deel uitmaken van onze reis,

  Voorafgaand aan de reis organiseren wij informatiebijeenkomsten. De volgende bijeenkomst zal zijn op 14 augustus om 14.00 in Centrum Mondiaal te Culemborg. Marijke Visser en Mariken Broersen verzorgen de informatie en begeleiden de groep in Nepal. In Bhutan reist Mariken met u mee. U zult in beide landen op plaatsen komen die niet of nauwelijks toeristisch zijn. Dat maakt de reis ook interessant en niet te vergelijken met die van grotere reisorganisaties.

  Bhutan/Nepal reis Tijdens deze reis bezoeken we de eerste dag het project van Tilingo in Kathmandu en het Kopan Klooster dicht bij het project. Voor het weekend gaan we naar Paro in Bhutan. Dit doen we bewust, omdat er op 1 en 2 november bijzondere festiviteiten zijn in Bhutan. Bijzonder om mee te maken! We verblijven vier nachten in Bhutan en vliegen dan weer terug naar Kathmandu. Daar komen we even bij en bezoeken dezelfde dag nog ACP, dichtbij het hotel waar we logeren. We blijven nog een dag in Kathmandu, om de volgende dag te vertrekken voor een trip naar Pokhara, Lumbini en Chitwan.

  ReiskostenDe totale reissom voor Bhutan/Nepal trip bedraagt ca. 2850. Nepal alleen: 1850. Het ticket is 850. Dit is inclusief vliegreis en luchthaven- en brandstofbelasting. De prijs van het ticket is gebaseerd op het jaar 2013. De kosten voor het verblijf zijn 900 in Nepal. Dit is inclusief overnachtingen, vervoer, entreegelden, praktisch alle maaltijden (inclusief koffie, thee, bier en frisdrank tijdens de maaltijden) in Nepal. De kosten voor het verblijf in Bhutan zijn 1050 (inclusief vliegticket, visa voor Bhutan, overnachtingen, vervoer, entreegelden, maaltijden inclusief koffie en thee tijdens de maaltijden). Een klein bedrag is gereserveerd voor kosten in Nederland, tips in Nepal en onvoorziene uitgaven.

  Bijkomende kosten: visum (alleen voor Nepal), vaccinaties, reis- en annulerings-verzekering, priv vervoer, priv uitgaven zijn voor eigen rekening. Het programma wordt mede bepaald in overleg met de Nepalezen. Dit betekent dat de indeling tijdens de reis soms kan worden gewijzigd. Dat vraagt van de deelnemers een flexibele houding. Binnen het gezamenlijke programma is er een ruime keuzemogelijkheid aan activiteiten waaraan u persoonlijk of met een klein groepje kunt deelnemen.

  In overleg zijn er mogelijkheden zoals langer blijven in Nepal of alleen de Nepal-reis meemaken.

  Tiligno-Nepra, Marijke Visser

 • 4 [Get] In Touch - JULI 2014

  Donderdag 14 augustus

  14.00 uur: informatiebijeenkomst Tilingo over de reis naar Nepal en Bhutan. Deelnemen? Vul dan de invulstrook hieronder in.

  Invulstrook Butan/Nepal-reisTerugsturen naar Marijke Visser Valeriusstraat 23 6904DJ Zevenaar,

  of mailen naar [email protected]

  NaamAdresWoonplaats.Tel:MobielEmailadres

  Is genteresseerd in de reis naar: O Nepal/Bhutan en komt naar de bijeenkomst op:

  14-08 14.00 uurin Centrum Mondiaal, Randweg 8a te CulemborgO Alleen Nepal

  UitFairkoop!

  Vanaf 1 juli begint de UitFairkoop in Centrum Mondiaal. Veel leuke artikelen zijn afgeprijsd tot kleine prijsjes!

 • 5 [Get] In Touch - juLi 2014

  Donderdag 14 augustus

  14.00 uur: informatiebijeenkomst Tilingo over de reis naar Nepal en Bhutan. Deelnemen? Vul dan de invulstrook hieronder in.

  Invulstrook Butan/Nepal-reisTerugsturen naar Marijke Visser Valeriusstraat 23 6904DJ Zevenaar,

  of mailen naar [email protected]

  NaamAdresWoonplaats.Tel:MobielEmailadres

  Is genteresseerd in de reis naar: O Nepal/Bhutan en komt naar de bijeenkomst op:

  14-08 14.00 uurin Centrum Mondiaal, Randweg 8a te CulemborgO Alleen Nepal

  Ingredinten

  VOORBEREIDING: 15 minutenINGREDINTEN8 aardbeien1 kleine ananas1 avocado2 kiwis1 kleine mango4 el pistachenoten, gedopt2,5 dl bananen-aardbeiensmoothieLibanese clotted cream4 el blanke amandelen, grof gehakt4 el heldere honing

  1 Maak al het fruit schoon en schil het indien nodig. Snijd het dan in blokjes of stukjes van circa 2 cm.2 Doe de pistachenoten in een hittebestendige kom en schenk er kokend water over. Laat ze 1-2 minuten staan, zodat de velletjes loslaten. Giet ze af en wrijf ze dan droog in een Keukendoek. Verwijder de velletjes en spoel de noten goed af onder koud stromend water om alle resterende velletjes te verwijderen. Schud de velletjes uit de keukendoek en droog de noten nog een keer goed af. Hak ze grof.3 Verdeel de bananen-aardbeiensmoothie over vier hoge cocktailglazen en schep het fruit er in lagen op, gevolgd door wat clotted cream. Bestrooi de room met pistachenoten en amandelen en besprenkel het geheel met honing. Serveer direct.

  Het recept voor de Libanese clotted cream is ook te vinden in het kookboek!

  Bron: het kookboek Een culinaire reis door het Midden-Oosten en Noord-Afrika (BG verkoopprijs (excl BTW): 16,89)

  Verkrijgbaar bij Bondgenoot

  ISBN: 9789048309870

  BG code: LVL987

 • 6 [Get] In Touch - juLi 2014

  Enkele jaren geleden riep de Britse minister van Internationale Samenwerk-ing consumenten op om geen Nederlandse bloemen, maar rozen uit Kenia te kopen. Dat zou beter zijn voor het milieu, de werkgelegenheid en ontwikkelingskansen van Kenia. Maar klopt dat wel? Hoe duurzaam zijn bloemen uit Afrika? En hoe goed zijn de werkomstandigheden? En kunnen we het ook met fairtrade bloemen zeggen?

  >>

 • 9 [Get] In Touch - juni 2014 [bondgenoot projecten] 7 [Get] In Touch - JULI 2014

  Sociale meerwaarde?Bloemen zorgen voor veel werkgelegenheid, dat is duidelijk. Maar hoe zit het met de kwaliteit van die banen? Ontwikkelingsorganisatie HIVOS lanceerde in 2013 de campagne Power of the Fair Trade Flower en constateert dat vooral jonge vrouwen op de flower farms werken, omdat zij voldoende zorgvuldig werk-en, belangrijk bij de tere bloemen. Maar vrouwen zijn ook goedkope arbeidskrachten. Ze verrichten ongeschoold werk tegen een schamele beloning. Ze hebben geen of nauwelijks toegang tot kennis en scholing waardoor elk perspectief op ontplooiing ontbreekt. Zij krijgen meestal geen vaste aanstel-ling, uitbuiting en seksueel misbruik komen vaak voor. Bovendien loopt hun gezondheid gevaar door het onzorgvuldige gebruik van chemicalin.

  Eerlijke bloemenSinds 2004 worden in Europa fairtrade gecertifi-ceerde bloemen verkocht. Fairtrade International (FLO, de internationale Max Havelaars) hebben sindsdien meer dan 50 plantages gecertificeerd in 17 verschillende landen, vooral in Kenia, Tanzania en Ecuador. In Nederland verkoopt Albert Hein fairtrade rozen evenals diverse bloemenspeciaalzak-en. In 2012 werd een Zwitsers-Duitse studie naar het effect van fairtrade gepubliceerd. Daarbij werden onder meer grootschalige Oost-Afrikaanse flower farms onderzocht. Het rapport constateert duidelijk betere arbeidsomstandigheden op de fairtrade plantages dan bij omringende bedrijven, vooral als het gaat om gezondheid en veiligheid, training en gender. Terwijl in de sector als geheel minder dan 20% een vast contract heeft, is dat op plantages met label 85%. De lonen van de medewerksters zijn iets hoger dan gemiddeld, maar desondanks onvoldoende om van rond te komen. Dit is dus een knelpunt op deze zeer concurrerende markt, waar zelfs fairtarde bedrijven niet aan ontkomen. De fairtrade premie wordt besteed aan projecten die zowel de arbeiders als de ruimere gemeenschap ten goede komen. Zo ging de premie bij Finlay Flowers in Kericho naar de opleiding van onderwijzers en naar schoolmateriaal. Bij de Oserian Flower Farm vlakbij Naivasha werd ze besteed aan een opleidingscentrum, een campagne tegen aids, een bijeenkomst over huiselijk geweld en de aankoop van een bus. Ook de aandacht voor milieu is groter op fairtrade plantages. De Longomot Farm in de regio Naivasha hergebruikt het water en gebruikt hydro-elektriciteit. Bij het certificeren van verschillende plantages in Ethiopi werden onmiddellijk 90 van de 120 gebruikte chemicalin verbannen. Steeds vaker kopen consumenten in Europa duurzame of eerlijke bloemen (al is het aanbod nog heel beperkt). Dat heeft ervoor gezorgd dat met name in Kenia de productieomstandigheden worden verbeterd. Als deze ontwikkeling doorgaat, kan dat de hele bloemensector langzaam in de goede richting duwen.

  Twee derde van de Europese handel in sierteelt gewassen loopt nog steeds via Nederlandse bloemenveilingen. Maar de bloemen zelf komen steeds vaker uit Oost-Afrika. In 2010 importeerden wij al drie miljard rozen uit Kenia, grotendeels bestemd voor de doorverkoop naar de rest van Europa. Landen rond de evenaar zijn zeer geschikt voor de teelt van snijbloemen: twaalf uur zonlicht per dag, genoeg regen en ideale temperaturen. Bovendien zijn de arbeidskosten laag en zijn er moderne transportmiddelen beschikbaar. Dat alles samen maakt het economisch aantrekkelijk vandaag bloemen te laten plukken op een Keniaanse flower farm en ze overmorgen te verkopen in een bloemenwinkel 7.000 kilometer daar vandaan.

  Koploper KeniaBloemen maken meer dan 10% uit van de Keniaanse export, op een tweede plaats na koploper thee. Tienduizenden jonge vrouwen werken op bloemenplantages, honderdduizenden zijn er indirect van afhankelijk. Ook Ethiopi, Oeganda en Tanzania zijn belangrijke bloemenexporteurs.Hoe duurzaam zijn rozen uit Kenia? De CO2-uitstoot inclusief transport ligt vele malen lager dan bij de teelt in Hollandse kassen. Maar het tijdschrift The Ecologist stelt dat CO2 niet het hele verhaal is. Om te beginnen moet je de hele levenscyclus van bloemen in rekening brengen, inclusief het verbruik van fossiele energie, de bemesting, de koeling en ook de methaanuitstoot bij het vergaan van oude bloemen. En denk ook aan het gigantische verbruik van pesticiden en water.Om schimmels en bacterin tegen te gaan ligt het gebruik van chemische bestrijdingsmid-delen in de bloemenindustrie zeer hoog. De wetgeving in Afrikaanse landen loopt vaak achter, waardoor pesticiden worden gebruikt die in Europa allang verboden zijn, zoals DDT en methylbromide. Omdat bloemen geen voedingsmiddelen zijn, worden ze minder streng gecontroleerd. In Kenia en Ethiopi worden arbeidsters nauwelijks opgeleid om chemische middelen correct te gebruiken. Er zijn daardoor veel gezondheidsklachten.

  Dorstige snijbloemenDe teelt van snijbloemen vergt veel water, terwijl landen als Kenia en Ethiopi juist weinig water hebben. The Ecologist signaleert dat de Keniaanse bloementeelt vooral plaatsvindt rond het zuidwestelijk gelegen Lake Naivasha, een belangrijke zoetwaterbron. Het meer is ook het leefgebied van nijlpaarden, flamingos en an-dere diersoorten. Sinds de komst van de bloe-menteelt steeg de bevolking van 6.000 mensen naar 240.000. Het waterniveau van het meer is gehalveerd, het water is vervuild door het pesticidengebruik en door het rioolwater van de stad Naivasha - en de biodiversiteit wordt bedreigd. Maar ook de bloemensector beseft dat er iets moet gebeuren om een ecologische ramp in de regio te voorkomen.

  zeg het met

  Bloemen..>>

 • 8 [Get] In Touch - juLi 2014 [bondgenoot projecten ]

 • 9 [Get] In Touch - juLi 2014

  Mooi en praktisch... Het mighty spice express kookboek!De auteur heeft een missie: Iedereen met

  specerijen leren koken. Hij reist de hele wereld

  over op zoek naar nieuwe, heerlijke recepten.

  De meeste recepten uit dit kookboek zijn

  binnen 15 minuten klaar.

  Lekker tafelen...Wat is het toch heerlijk om lekker te tafelen met een grote groep vrienden of familie.. Bij Kanika hebben ze allerlei leuke artikelen om een tafel feestelijk en creatief te dekken. Bekijk eens het inspirerende filmpje op

  http://www.youtube.com/watch?v=AOWcp3ZMKng.

  [ Kanika ]

  [ Tilingo ]

  [ Bondgenoot Projecten - LVL986 - 16,89 ] [ Sarana - 38735 - 7,50 ]

  [bondgenoot projecten ]

 • 10 [Get] In Touch - juLi 2014

  Stempel in doos uit Bangladesh

  Code: 07294inkoopprijs 3,47 ex btwadviesprijs: 7,50

  Nieuwe collectie shawls!

  De nieuwe collectie zomerse shawls is net bij Sarana binnengekomen. Zijde, viscose en modal.. In felle zomerse kleuren of juist een strak dessin.. Voor ieder wat wils!U kunt de shawls in de showroom passen, of bekijk ze snel op onze webshop.

  [ Sarana - SA078922 - 12,95]

  [ Bondgenoot - LBZ653 - 9,95] [ Kanika ]

  [ Kanika ][ Tilingo ]

  UITFAIRKOOP

  Deze en nog meer leuke artikelen van

  gerecycled papier zijn vanaf 1 juli in de uitfairkoop! Prijzen vanaf 1,-

  De mooie tekening hiernaast kan wel wat kleur gebruiken! Deze en nog veel

  meer tekeningen vindt u in het kleurboek voor volwassenen.

  Zoetwater Parel

  Armband Ketting

  Code. 09070 09138inkoopprijs. 9,96 20,93adviesprijs. 22,95 41,95

 • 15510_kleurboek_BW.indd 50 29-04-14 11:2911 [Get] In Touch - juLi 2014 [bondgenoot projecten]

 • 12 [Get] In Touch - juLi 2014

  [ Bondgenoot - LBZ549 - 6,72 ] [ Bondgenoot - LFC661 - 11,45 ]

  Mandela!Mandela in zijn eigen woorden is een selectie van de mooiste en belangrijkste uitspraken van de man die het wereldwijde symbool werd van strijdlust, gerechtigheid, opoffering, beschaving, vergevingsgezind-heid en moed.

  Mama Kookt 2 Nederland 3

  Henritte Tukkers

  Henritte houdt van koken. Ze verzamelt kookboeken die ik lees als een roman.

  Ze studeerde Franse Taal- en letterkunde in Amsterdam en zang aan het conservatorium in Groningen. Koken is culinair componeren.

  Henriette is moeder van drie zoons.

  Het talent voor koken heb ik van mijn moeder. Haar groentesoep, stoofperen en appeltaart zijn heerlijke traktaties! Koken betekent voor mij ook gastvrij zijn. Dat heeft mijn

  grootmoeder doorgegeven aan mijn moeder en mijn moeder weer aan mij. Ik kook graag voor familie en vrienden. Niets is leuker dan een goed gezelschap aan een gezellige tafel.

  Henriette kookt:Schelpenfestijn: oesters, garnalen en coquilles

  Gebakken kabeljauw met witlof en mosterd en aardappelpureeLinzenmaaltijdsoep

  JannetjestaartGekaramelliseerde appels en peren met karamelijs

  18 JULI - Geboortedag Nelson Mandela

  Uit het boek: Mama kookt ( 11,45)

  Met de opbrengst van het boek Mama kookt ondersteunt Stichting Fair Chances (www.fairchances.nl) projecten van onder andere de volgende organisaties: Cordaid Memisa, Stichting Microkrediet voor Moeders, Mama Cash, Orange Babies

 • 13 [Get] In Touch - juLi 2014 [ Sarana ]

  Deze prachtige foto is

  ingezonden door mevrouw ozinga

  van de wereldwinkel in loppersum

  Uit het boek: Mama kookt ( 11,45)

 • 14 [Get] In Touch - juLi 2014 [ Sarana ]

  UitFairkoop bij Sarana

  Korting op de buiten-

  collectie!

 • 9 [Get] In Touch - April 201417 [Get] In Touch - juni 201415 [Get] In Touch - juLi 2014 [ Sarana ]

  UitFairkoop bij Sarana

  1,-

  1,-

  1,- 1,- 1,-

  1,- 1,- 1,-

  1,- 1,- 1,-

 • 9 [Get] In Touch - April 201416 [Get] In Touch - juLi 2014

  UITFAIRKOOP!

  Bondgenoot - Putumayo - 7,95

  Minikookboekje Picknicken

  Krantenpapier blokprintKanika - 08028 - 0,45

  Bondgenoot - LVL990 - 3,34

  Actie! 10% korting op deze Putumayo CDs t/m het WK!

 • 17 [Get] In Touch - juLi 2014 [ sarana ]

  Nieuwe collectie zomer-

  shawls!

 • De hele maand juliis UitFairkoop!

  Donderdag 14 augustus, 14.00 uur:

  informatiebijeen-komst Tilingo over de reis naar Nepal

  en Bhutan

  Vrijdag 18 juli: verjaardag Nelson

  Mandela

  Maandag 4 augustus: Start

  Kerstverkoop

  Het recept van de fruitcocktails op

  de voorkant vindt u in het kookboek wat

  hiernaast staat afgebeeld

  ColofonNummer 6, 2014

  Centrum Mondiaal, Randweg 8a, 4104AC CulemborgE-mail: [email protected] / Web: www.centrummondiaal.nl

  [Get] In Touch verschijnt elke maandCentrum Mondiaal is WFTO-gecertificeerd en lid van MVO Nederland

  Aangesloten importeurs: Bondgenoot Projecten, Kanika, Sarana, Tilingo NepraRedactie: Han Hostink / Vormgeving: Denise Scheltinga

  BONDGENOOT PROJECTENSTICHTING