Gestroomlijnd op weg naar accreditatie_ Infotalk 2007

4
Veilig Incidenten Melden met iVIM In deze editie: Hogeschool NTI gestroomlijnd op weg naar accreditatie Infoland opent 3e vestiging in Houten Klinisch labo Middelheim op weg naar top! Jaargang 4 | Oktober 2007 7 info talk nu gereleased!

description

Het NTI heeft besloten een integraal kwaliteitssysteem (Infoland) aan te schaffen om systematischer te werken aan kwaliteits- verbetering, vooral in het kader van het vergroten van de slagingskans van de accreditatie bij de NVAO. Een belangrijke reden van die keuze is de gebruiksvriendelijkheid van het systeem. In drie maanden tijd implementatie van kwaliteitszorg-softwaretoepassing afgerond.

Transcript of Gestroomlijnd op weg naar accreditatie_ Infotalk 2007

Page 1: Gestroomlijnd op weg naar accreditatie_ Infotalk 2007

Veilig IncidentenMelden met iVIM

In deze editie:

Hogeschool NTI gestroomlijnd op weg naar accreditatie

Infoland opent 3e vestiging in Houten

Klinisch labo Middelheim op weg naar top!

Jaar

gang

4 |

Okt

ober

200

7

7in

fota

lk

nu gereleased!

Page 2: Gestroomlijnd op weg naar accreditatie_ Infotalk 2007

Info

talk

7

Infoland suiteBinnen Infoland wordt in 2008 druk gewerkt aan deverdere ontwikkeling van de geïntegreerde kwaliteitssuite. Concreet betekent dit dat er van de huidige bestaandesoftwareproducten een tweede generatie verschijnt.Onlangs is iTask gereleased. iTask is de opvolger van de huidige Task Manager en is het eerste product dat deeluitmaakt van de suite. Met deze veelzijdige oplossingkunt u elders in deze uitgave uitgebreid kennismaken.

De nieuwe generatie softwareoplossingenwordt met een eigen merknaam opde markt geïntroduceerd. Zo krijgtde suite de naam iProva. De i staathierbij voor Infoland en Prova mag worden gezien als afkorting voor proces verbeter applicaties. Volgend jaarverschijnen de (webbased) opvolgers van Document Manager, Process Manager en Compliance Manager. Geheel in lijn van de merknaam voor de suite krijgen deze onderliggende applicaties merk-namen als iDocument, iTask, iProcess en iCompliance. Tegelijkertijd komen er diverse nieuwe applicaties zoals iForm,

een uitgebreide formulierenfunctiona-liteit en iIntranet waarmee de suite als een volwaardig intranet kan worden ingezet. Daarnaast komen nog diverse aanvullende modules beschikbaar die als add-on aan een applicatie of aan de suite kunnen worden toegevoegd. De nieuwe generatie producten wordt ook visueel herkenbaar gemaakt. Zo wordt de i uit het logo van Infoland gebruikt als de eerste letter van een merknaam.

De informatie uit deze tweede genera-tie producten wordt ontsloten via een portal dat standaard bij één of meerdere

suiteproducten wordt meegeleverd.Met als grote voordeel optimale integra-tie en uniformiteit in gebruik aan zowel de gebruiks- alsook de beheerzijde! Deze generatie producten beschiktover uitgebreidere functionaliteiten die volledig is aangepast zijn aan de eisen waaraan hoogwaardige softwareoplos-singen moeten voldoen. Met iProva of één of meer van de applicaties uit de iProva suite haalt u straks een complete software oplossing in huis voor uwbusiness improvement vraagstukken.

Ellis Nieveen is werkzaam als kwaliteits-functionaris bij het NTI. Binnen deafdeling ‘Kwaliteitszorg en Onderwijs-innovatie’ houdt zij zich onder andere bezig met de ondersteuning van de business unit manager hbo bij de accre-ditatie van de HBO-opleidingen. “Dit jaar moeten binnen Hogeschool NTI 13 opleidingen worden geaccrediteerd door de NVAO (de Nederlandse en Vlaamse Accreditatie Organisatie).” De nieuwe accreditatiewet verplicht onderwijs-instellingen bewust en actief met het onderwerp kwaliteit om te gaan. Vooral de verantwoording krijgt een belang-rijke plek binnen het accreditatieproces. Nieveen: “Een visitatie brengt een zware belasting voor de organisatie met zich mee. Met 13 visitaties in het vooruitzicht wilden we het hele accreditatietraject stroomlijnen door systematisch te werken aan het bijeenbrengen van alle actuele documentatie.”

Implementatie Het NTI heeft besloten een integraal kwaliteitssysteem aan te schaffen om systematischer te werken aan kwaliteits-verbetering, vooral in het kader van het vergroten van de slagingskans van de accreditatie bij de NVAO. Nieveen hier-over: “Dat is het systeem van Infoland geworden. Een belangrijke reden van die keuze is de gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Bovendien hadden we een deadline te halen. In mei stonden de eerste visitaties op het programma. Dat betekende dat we drie maanden de tijd hadden voor de implementatie van een kwaliteitszorg-softwaretoepassing. De software van Infoland werkt eenvoudigen is snel te leren. Dat was dus een belangrijke pré.” Hogeschool NTI heeft samen met Infoland consultant Bart Bolwijn het documentbeheerssysteem Document Manager (DKS) ingericht. De ervaringen van Hogeschool NTI bij

de implementatie en werking van deInfoland software worden in 2008 mee-genomen voor de inzet van software binnen het NTI MBO-College in het kader van de borging van de examinering en uiteraard NTI breed in het kader van de integrale kwaliteit. Compliance ‘super groen’“We hebben een uitgebreide boom-structuur opgezet waarmee iedereen gestructureerd en logisch kan werken”, zegt Nieveen. “Van daar uit zijn we het systeem gaan inrichten. Na drie maanden was het systeem voor de Hogeschool volledig operationeel. Geen papieren

Hogeschool NTI gestroomlijndop weg naar accreditatieHet NTI is opgericht in de tweede wereldoorlog en inmiddels uitge-groeid tot een toonaangevende instelling voor afstandsonderwijs.Het NTI biedt ruim 350 opleidingen, van korte cursussen tot eenvolledige Masteropleiding. Het NTI biedt via NTI MBO College 45 erkende MBO- en via Hogeschool NTI 16 erkende HBO-opleidingenaan. Daarnaast biedt NTI University de opleidingen Master of Business Administration (MBA) en MBA Primer.

Ellis Nieveen, kwaliteitsfunctionaris NTI

Page 3: Gestroomlijnd op weg naar accreditatie_ Infotalk 2007

InfolandersKim Luiijf is telefoniste/ receptioniste bij Infoland. Samen met haar collega Zohra Belhaj is zij het gezicht en de stem van Infoland. De 22 jarige Kim neemt het eerste klant-contact voor haar rekening. Daarnaast zorgt ze ook altijd voor een gastvrije klantontvangst. Kim voelt zich als een vis in het water bij infoland. “Het bevalt me hier prima. Vooral de vaak informele omgang met collega’s en klanten spreekt me heel erg aan. Ik zit hier helemaal op mijn plek.”

Infoland suite

documenten meer. Alles was gedigita-liseerd en opgenomen in Document Manager (DKS). Je weet precies waar je staat en waar je nog aan kan werken.” De generieke visitatie verliep vlekkeloos. “Daarvoor gebruikten we de Compliance Manager van Infoland. Dat is een web-based softwaretool waarmee zowel medewerkers als de VBI direct inzicht en overzicht hebben. Het laat zien in hoeverre je aan een bepaalde norm vol-doet door een kleuren legenda, groen is daarbij 100% voldaan aan de norm. De software koppelt normen aan ingevoerde borgingsmiddelen. Op deze wijze is het mogelijk om alle benodigde data met slechts één druk op de knop digitaal inzichtelijk te maken. Ideaal voor een audit of visitatie.

OrganisatiebelastingHet NTI heeft de visiterende instellingde bevoegdheid gegeven om via de

Compliance Manager de onderliggendebewijsvoering te doorlopen. Dat kan op afstand door middel van een beveiligde vpn-verbinding. Dat betekent dat de orga-nisatie zelf niet nodeloos wordt belast met het bij elkaar brengen van allerlei papieren documenten. “Bij ons gaan de visitaties er inmiddels vrij ontspannen aan toe”, zegt Nieveen. Hogeschool NTI heeft er alle vertrouwen in dat dit jaar de 13 opleidin-gen een positief rapport kunnen indienen. “Voor een aantal opleidingen hebben we al een positieve reactie gekregen. We wachten nog op de rapportages.”Nieveen ziet niet op tegen de laatste vier visitaties die later dit jaar gepland staan. “Veel onderdelen van de bewijsvoering zijn voor alle opleidingen generiek. Daarmee legt visitatie veel minder beslag op onze afdeling en organisatie. Heb je één visita-tie met behulp van de Infoland software doorlopen, dan kun je er 12 redelijk ont-spannen tegemoet zien!”

PDCA-cyclusHet NTI heeft ook de Task Manager van Infoland aangeschaft. Die wordt gebruikt om taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden vast te leggen. Met de software kunnen verbetertrajecten worden opgestart, gevolgd en gema-naged. Het NTI wil de tool gebruikenom kwaliteitszorg in de organisatie teverankeren. Nieveen: “De ‘act’-fasevan de PDCA-cyclus maken we danecht rond. Dat is ook belangrijk in het kader van de implementatie van hetINK-model. Die hebben we halverwege 2008 op de planning staan in combinatie met ons huidige ISO-model. Daarmee beschikken we dan over een integraal kwaliteitszorgstelsel dat pastbij de huidige organisatie.Dat is onze volgende uitdagingwaar we weer met dezelfdetoewijding en enthousiasmeaan gaan werken.”

Suite als geheel van complementaire business improvement oplossingen

Applicaties / producten

Add-ons: Opties / optionele functionaliteiten die aan de suite of aan applicaties kunnen worden toegevoegd

Vormt samen de iVIM oplossing

Page 4: Gestroomlijnd op weg naar accreditatie_ Infotalk 2007

Infoland opent3e vestiging in HoutenMet het 10-jarig bestaan inzicht, opende Infoland onlangsde deuren van haar nieuwevestiging. Naast een vestigingin Veldhoven en Geel (België),zal Infoland voortaan ookvanuit Houten, nabij Utrecht,haar klanten van dienst zijn.

De uitbreiding is het gevolg vande forse groei van Infoland. Denieuwe vestiging in Houtenbiedt nieuwe mogelijkhedenom de dienstverlening verderuit te bouwen en te verbeteren.

De klanten van Infoland zijnverspreid over heel Nederland.Niet voor niets is het centraalgelegen Houten gekozen alsvestigingsplaats. De nieuwelocatie biedt onder anderewerkplekken voor onze account-managers en trainers. Voortaanzal Infoland trainingen aanbiedenvanuit Veldhoven én Houten.

Het hoofdkantoor van Infoland blijft in Veldhoven gesitueerd.Het nieuwe kantoor zal de bestaande activiteiten op eeninnovatieve wijze ondersteunen.

Het nieuwe kantoor is goed geoutilleerd. Sowieso is er een ruime trainingsruimte beschikbaar. Daarnaast beschikt het pand over allerhande technische snufjes zoals videoconferencing. Het nieuwe kantoor is gevestigd in het kan-torenpark de Molenzoom. Het kantoor is met de auto goed te bereiken en ligt op circa 5 minuten loopafstand van het station.

Colofon

InfolandDe Run 68015504 DW Veldhoven

T +31 (0)40 8 48 58 68F +31 (0)40 8 48 58 99

Realisatie:

Redactie: Infoland, VeldhovenVormgeving: Steroids, ’s-HertogenboschFotografie: Michel Klop fotografie, EsbeekDruk: Drukkerij van Horssen, Bergeijk

Voor meer informatie over deze Infotalk kunt u contact opnemen met deafdeling Marketing & Communicatie,Erwin van den Broek.Tel +31 (0)40 8 48 58 68.

www.infoland.nl

Vijf medewerkers van het Klinisch Labo van het Algemeen Ziekenhuis Middelheim te Antwerpen, hebben onlangs bergen werk verzet. Zij waren namelijk de winnaars van een klimclinic. In het voorjaar verstuurde Infoland een mailing waarin het belang van borgen en klimmen naar voren kwam. Ontvangers konden meedingen naar de clinic. Tijdens de sessie werd de winnaars de fijne kneepjes van het klimmersvak bijgebracht.

Klinisch Labo Middelheimop weg naar de top!

Word, Excel en PowerPointdocumenten die in DocumentManager DKS geplaatst worden kunnen automatisch worden omgezet naar een PDF bestand. Eenvoudig, snel en voor alle gebruikers beschikbaar. Na conversie blijven documenten in hun originele formaat beschikbaar binnen Document Manager DKS. Dat betekent dat de PDF-versies van documenten niet afzonderlijk beheerd hoeven worden.

PDF is een universeel formaaten kan door iedereen meteen Acrobat Reader worden

gelezen en afgedrukt. Deoorspronkelijke opmaakvan PDF-documenten blijft altijd behouden, ook als deze door anderen wordt bekeken. Een ander voordeel is dat de PDF ADD-ON het document beveiligt, zodat de lezer geen wijzigingen in het document door kan voeren.

De installatie van deze tool kan in een korte tijd plaats-vinden en voor het gebruik hiervan is geen training nodig. Neem voor meer informatie contact op met Erik Caris, telefoonnummer 040-8485868.

Document Manager DKS staat voor goed en gedegendocumentbeheer. Verschillende type documentenworden hierin geborgd, beheerd en beheerst.Als aanvulling is nu ook een PDF ADD-ON beschik-baar. Dit is een nieuwe tool waarmee documentenautomatisch naar een universeel geaccepteerdPDF-bestand kunnen worden geconverteerd.

PDF ADD-ONvoor DocumentManager DKS

Samen met Johan Dilissen,regiomanager Vlaanderen, klommen de medewerkersvan het Klinisch Labo naar boven in de klimwand van klimcentrum Neoliet te Eindhoven. Het eerste uurwerden zij door één van deinstructeurs op de hoogtegebracht van de verschillen-de klimtechnieken, waarna

zij deze vervolgens zelf toemochten passen in de praktijk.

Na een hele dag in touw tezijn geweest werd de middagafgesloten met een heerlijk diner. Onderwijl werd ge-sproken over het belangvan het borgen. Dat borgen nodig is op de weg omhoog. Op weg naar de top.