Folder Brusselse afdelingen januari maart 2015

8
© Shutterstock Brussel bloeit Brusselse vtbKultuur-afdelingen Activiteiten januari - maart 2015 Met de steun van de Vlaams Gemeenschapscommissie

description

 

Transcript of Folder Brusselse afdelingen januari maart 2015

Page 1: Folder Brusselse afdelingen januari maart 2015

© S

hutt

erst

ock

Brussel bloeitBrusselse vtbKultuur-afdelingenActiviteiten januari - maart 2015

Met de steun van de Vlaams Gemeenschapscommissie

Page 2: Folder Brusselse afdelingen januari maart 2015

Brussel bloeit

Activiteiten vtbKultuur-afdelingen januari - maart 2015

Brussel bloeit, ook tijdens de wintermaanden. Onze Brusselse vtbKultuur-afdelingen zorgen mee voor een florissant cultuurleven in onze hoofdstad. Je vindt onze afdelingen op volgende plaatsen: Anderlecht-Molenbeek, Brussel-Oost, Ganshoren, Schaarbeek en Sint-Agatha-Berchem. Ook een fotoclub heeft Brussel als actieterrein. In deze folder vind je de activiteiten van januari tot en met maart 2015. Hopelijk mogen we jou verwelkomen tijdens één van onze activiteiten!

Ben je lid van vtbKultuur? Dan geniet je van korting bij onze activiteiten. Soms neem je zelfs gratis deel!Ben je nog geen lid? Dan kan je lid worden voor 10 euro bij één van de vtbKultuur-afdelingen. Voor dat bedrag ben je, samen met je gezin, een heel jaar lid.

MatineeconcertZondag 4 januari 2015

Het Nationaal Orkest van België trakteert op een prachtig nieuwjaarsconcert met populaire werken van onder andere Mendelssohn, Mozart en Strauss. En als toetje een wals van Strauss!

Wees er snel bij, er zijn niet veel tickets meer beschikbaar!

Wanneer? 15.00 u..Waar? Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 BrusselPrijs? 18 euro voor leden, 21 euro voor niet-leden (Dit zijn speciale vtbKultuur-prijzen, normaal kost een ticket 32 euro.)

Een organisatie van vtbKultuur Brussel-Oost.

Bezoek Belfius Collectie Zaterdag 17 januari 2015

Belfius verzamelde (aanvankelijk als het Gemeentekrediet) een omvangrijke kunstcollectie. De bank wil iedereen laten kennismaken met kunst en stelt daarom op geregelde tijdstippen haar collectie tentoon voor het publiek. Een niet te missen kans!

Wanneer? 11.15 u.Waar? Belfius, Pachecolaan 44, 1000 BrusselPrijs? Gratis voor leden, 2 euro voor niet-leden

Een organisatie van vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek.

Bezoek Shock 1914 in Koninklijke bibliotheekWoensdag 11 februari 2015

Affiches, kranten, officiële communiqués, prentkaarten, … in 1914 circuleerde het nieuws op een andere manier dan vandaag.

Met de tentoonstelling SHOCK! 1914 duiken het Algemeen Rijksarchief, het SOMA en de Koninklijke Bibliotheek van België in hun collecties om het relaas te brengen van de trauma’s die de bevolking opliep tijdens de eerste weken van de Eerste Wereldoorlog, in de zomer en het najaar van 1914.

Wanneer? 14.00 u.Waar? Ingang van de Koninklijke Bibliotheek, Keizerslaan 2, 1000 BrusselPrijs? Gratis voor leden, 2 euro voor niet-leden

Een organisatie van vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek in samenwerking met Grijze Geuzen Molenbeek.

© Photokina

Page 3: Folder Brusselse afdelingen januari maart 2015

Concert Les Brebis Galantes Donderdag 12 februari 2015

Les Brebis Galantes brengen een eigen versie van Brusselse liedjes uit de bezettingstijd, met Tristan Droillard als zanger en Xavier Locus op de piano.

Wanneer? 18.00 u.Waar? Gotische zaal van het Stadhuis, Grote Markt, 1000 BrusselPrijs? GratisEen organisatie van vtbKultuur Anderlecht-Molen-beek.

Operette Op de purp’ren heiZaterdag 7 maart 2015

In de woonkamer van de Heidehoeve is het feest. De zoon van boer Van Spaendonck, Dries, treed in het huwelijk met Cilia Claerhoudt. De bruidstoet is naar de kerk vertrokken. Ondertussen brengen meiden en knechten alles in orde om het paar feestelijk te ontvangen. Annelie, een koemeid, zal het gelegenheidsgedicht voordragen. Er gebeurt een kleine vergissing waardoor zij Erik, een steedse heer, leert kennen en gaat liefhebben. Dwars door de Kempen – per autobus – gaat hun huwelijksreis.

Met muziek van Armand Preud’homme en tekst van Eugeen De Ridder.

Wanneer? 14.30 u.Waar? CC Sint-Pieters-Woluwe, Ch. Thielemanslaan 93, 1150 Sint-Pieters-WoluwePrijs? 19,50 euro

Een organisatie van vtbKultuur Brussel-Oost.

Page 4: Folder Brusselse afdelingen januari maart 2015

Daguitstap naar MonsZaterdag 7 maart 2015Twee mooie bezoeken staan er op het programma:

Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar in BAM (Museum voor Schone Kunsten)Tijdens zijn verblijf van bijna twee jaar (1878-1880) in de streek beëindigde Vincent Van Gogh zijn carrière als predikant en koos hij voor het kunstenaarsbestaan. Hij ontwikkelde in België al snel een voorliefde voor motieven uit het alledaagse leven van boeren en arbeiders. In de tentoonstelling zijn 70 schilderijen en tekeningen uit diverse internationale collecties te zien. Naast deze werken zullen voor de gelegenheid zeven originele, zelden uitgeleende brieven van Van Gogh uit de Borinage en Brussel naar België afreizen.

Mons Superstar! De kleine en grote geschiedenis van een innoverende stad in Lotto Mons ExpoMons vormde, meer dan andere steden, in de loop van de eeuwen een creatieve omgeving die aan de wieg stond van bijzondere innovaties. Als een echte sociale, economische en culturele microkosmos is de stad vanaf haar ontstaan een laboratorium voor nieuwe en creatieve ontwikkelingen.

De tentoonstelling Mons Superstar! gaat in op de geschiedenis van Mons. Het is een reflectie op de menselijke creativiteit, het streven naar moderniteit en de onvermoeibare, universele wens om te vernieuwen. De expositie promoot wat in deze streek is bedacht, ontwikkeld, uitgevonden en vernieuwd op vlak van wetenschap, technologie, kunst, muziek, … Of het nu een eerste kennismaking is met de regio of een herontdekking, Mons Superstar! biedt een originele kijk op innovatie en grote ontdekkingen.

Uur en plaats van vertrek worden meegedeeld bij inschrijving.

Prijs? 45 euro voor leden en 50 euro voor niet-leden Geïnteresseerd? Graag voor 1 januari 2015 een seintje naar [email protected].

Een organisatie van het provinciaal bestuur van vtbKultuur Vlaams-Brabant en Brussel.

Page 5: Folder Brusselse afdelingen januari maart 2015

Bezoek Brussel tikt DuitsWoensdag 11 maart 2015

Het dagelijks leven van de Brusselaars tijdens WO I wordt vergeleken met dat van de inwoners van grote Duitse steden.

De stukken die worden tentoongesteld, zijn afkomstig van het Archief van de Stad Brussel en van een aantal Duitse instellingen. Een oproep tot schenkingen in oktober 2013 heeft de tentoonstelling eveneens enkele buitengewone stukken opgeleverd.

Wanneer? 14.25 u. Waar? Broodhuis, Grote Markt, 1000 BrusselPrijs? 4 euro

Een organisatie vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek in samenwerking met Grijze Geuzen Molenbeek.

Romeo en Julia, Koninklijk Ballet van VlaanderenWoensdag 11 maart 2015

Een voorstelling exclusief voor vtbKultuur met de succesvolle choreografie van het tijdloze liefdesverhaal van William Shakespeare en de prachtige muziek van Prokofiev. Choreografie van Slava Samodurov. Tim Van Steenbergen zorgde voor de kostuums, die extra glans aan deze romantische balletvoorstelling geven. Je bent welkom op de inleidende voordracht om 14.15 u.

Wanneer? 15.00 u.Waar? Theater ‘t Eilandje, Kattendijkdok-Westkaai 16, 2000 AntwerpenPrijs? 15 euro voor jongeren onder 26 jaar, 30 euro

Een organisatie vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek in samenwerking met Grijze Geuzen Molenbeek.

Knipoogdag LeuvenZondag 22 maart 2015

Je kan een kijkje nemen achter de schermen van gebouwen en instellingen en Leuven eens anders ontdekken. Er is voor elk wat wils, voor jong en oud.

Mis dit cultureel stadsfestival niet, kom met ons mee en ontdek wat de Vlaams-Brabantse hoofdstad voor je in petto heeft. Verwonder je over de pracht en praal van het Stadhuis, het Groot Begijnhof en de universiteitsgebouwen die de eeuwenoude geschiedenis van Leuven illustreren. Maar Leuven is ook een hedendaagse stad met passie voor kunst en architectuur en legt een brug naar de toekomst met vernieuwende stadsontwikkeling.

Wanneer? Ochtendprogramma van 10.00 u. tot 12.00 u., namiddagprogramma 13.30 u. tot 17.00 u. Waar? Afspraakplaats nog te bepalenPrijs? Ochtendprogramma: 7 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden, namiddagprogramma 7 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden

Page 6: Folder Brusselse afdelingen januari maart 2015

vtbKultuur Schaarbeek biedt groepen een programma aan van geleide wandelingen en bezoeken op aanvraag

Volgende wandelingen kunnen worden georganiseerd:

1. Schaarbeek in de ban van art nouveau en eclectisme

2. De ***** attracties van Brussel

3. Het Brusselse werelderfgoed van de Unesco

4. Het Jubelpark en zijn monumenten van rond 1880-1905

5. Laken: de Koningsgemeente

6. Brussel, hoofdstad van het stripverhaal

7. De verfijnde luxe in de Palacehotels

Ook andere wandelingen kunnen geboekt worden. Best tijdig je aanvraag indienen.

e-mail: [email protected] 0472-32 59 55www.vtbkultuur.be/schaarbeek

Wandelingen met vtbKultuur Sint-Agatha-Berchem, elke donderdag

Samenkomst om 13.00 u. aan het GC De Kroon, Van den Driesschestraat, 1082 Sint-Agatha-Berchem.

Van daar rijd je met de wagen naar een bepaalde bestemming. Deze wandelingen zijn gratis. Het traject bedraagt ongeveer 10 km.

Fotoclub

vtbKultuur Fotoclub Brussel organiseert regelmatig fotosessies en fotobesprekingen in haar studio aan de Hovenierstraat 45 in 1080 Brussel.

Raadpleeg de website voor concrete informatie (steeds twee weken vooraf).

www.vtbkultuur.be/fotoclubbrusselJe kan ons per mail contacteren: [email protected].

Page 7: Folder Brusselse afdelingen januari maart 2015

Word vrijwilliger bij vtbKultuur Brussel

Zet je tanden in cultuur!

Heb jij zin om mee culturele activiteiten te organiseren in onze hoofdstad of een handje te helpen af en toe? Neem contact op met Helena Grootaers: [email protected] of 0486-29 33 77

www.vtbkultuur.be/brussel

Heb jij zin om je tanden in cultuur te zetten, samen met andere vrijwilligers? Bij vtbKultuur ben je aan het goede adres. We zijn op zoek naar vrijwillige medewerkers die mee culturele activiteiten organiseren: begeleide wandelingen, lezingen, bezoeken, een quiz, meerdaagse vtbKultuur-trips, uitstappen, evenementen, …

Bijt jij je liever vast in de administratieve kant van de zaak, heb je kaas gegeten van websites of wil je gewoon af en toe een tandje (of een handje) bijsteken?

Welkom!

Page 8: Folder Brusselse afdelingen januari maart 2015

ww

w.iv

an-h

oe.b

eVe

rant

woo

rdel

ijke

uitg

ever

: Will

y Le

naer

s, O

syst

raat

35,

206

0 A

ntw

erpe

n

- v

tbK/

2014

-

Contactgegevens

vtbKultuur Anderlecht-MolenbeekPaul Leleu en Louisa Heine, [email protected] t 02-524 13 16www.vtbkultuur.be/anderlecht-molenbeekRekeningnummer: BE06 6528 3438 8022

vtbKultuur Brussel-OostElyane De Keyser, [email protected] t 0486-83 42 58www.vtbkultuur.be/brussel-oost Rekeningnummer: BE48 7340 0831 4727

vtbKultuur FotoclubDavid Demesmaeker, [email protected] www.vtbkultuur.be/fotoclubbrusselRekeningnummer: BE51 6528 3333 4762

vtbKultuur GanshorenAnnemie Mattens, [email protected] t 02-425 89 64 (tussen 18.00 u. en 20.00 u.)www.vtbkultuur.be/ganshoren Rekeningnummer: BE51 9730 3675 6162

vtbKultuur SchaarbeekPaul Dubuisson, [email protected] t 0472-32 59 55www.vtbkultuur.be/schaarbeek Rekeningnummer: BE83 7340 3532 8015

vtbKultuur Sint-Agatha-BerchemRoger Platteau, [email protected] 02-465 30 42www.vtbkultuur.be/sint-agatha-berchem Rekeningnummer: BE 11 0001 7078 3048

© S

hutt

erst

ock

Brussel bloeitBrusselse vtbKultuur-afdelingenActiviteiten januari - maart 2015

Met de steun van de Vlaams Gemeenschapscommissie