Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

14
Activiteiten vtbKultuur provincie Antwerpen, najaar 2014 Zet je tanden in cultuur, met vtbKultuur Antwerpen!

description

 

Transcript of Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

Page 1: Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

vtbKultuur Kapellen

Woensdag 24 september 2014 om 14.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Kaapverdische eilanden’ door Paul CoessensDe eilandengroep behoorde vroeger tot Portugal en is sinds 1975 onafhankelijk.Het is de naam van een prachtige archipel met een mengeling van Afrikaanse, Portugese en Caraïbische sferen. Elk eiland heeft iets anders te bieden!

Woensdag 26 november 2014 om 14.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Iran, een Perzisch sprookje’ door Guido VervoortGuido Vervoort neemt je mee op een audiovisuele reis door Iran.

Meer info

vtbKultuur KapellenRoel Van Heffen, [email protected]/kapellen

Activiteiten vtbKultuur

provincie Antwerpen, najaar 2014

Zet je tanden in cultuur,

met vtbKultuur Antwerpen!

vtbKultuur Turnhout/Vosselaar

Zondag 12 oktober 2014

Postelse pracht in de abdij om 13.00 u.

en het retabel van Schoonbroek om 15.30 u.

Een gids neemt je mee in de boekenwereld van de Abdij van Postel. Je krijgt uitleg over het leven van de norbertijnen en ook het bezoekerscentrum staat op het programma. Daar zie je de mooiste exemplaren uit de verzameling: manuscripten, wiegedrukken uit de 15e eeuw, atlassen en prachtige religieuze en wetenschappelijke werken uit de 16e tot de 18e eeuw brengen de geschiedenis van de

boekillustratie tot leven.De tocht gaat daarna naar Schoonrboek, waar het retabel van Sint-Job wordt bezocht. Een uitzonderlijk meesterwerk uit de 16e eeuw.

Zaterdag 8 november 2014 om 14.00 u.

Tentoonstellingsbezoek ‘Vikingen’ in TongerenZe schuimden de zeeën af: bloeddorstig, vernielzuchtig, hongerig naar schatten. Zo zien we de Vikingen. Maar wie waren ze echt? Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren doorprikt het stereotype beeld van de Noormannen. 500 mooi uitgelichte objecten tonen hun uitzonderlijke vakmanschap. Van juwelen, textiel en wapens tot een heus Vikingschip

Meer info

vtbKultuur TurnhoutKarl Coopmans, [email protected]/turnhout

vtbKultuur VosselaarJaap Huizinga, [email protected]/vosselaar

vtbKultuur Laakdal

29, 30 november en 5, 6 en 7 december 2014

Toneelopvoeringen ‘Het Geheugen van Water’, tragikomedie van Shelagh StephensonOp de vooravond van hun moeders begrafenis komen drie zussen bijeen. De confrontatie weekt het verleden los. Het stuk weeft verschillende lagen door elkaar: zwarte humor, geestige teksten, plezierige situaties, sterke emoties en intelligente humor. Hysterie wisselt af met melodrama, speelsheid met spot, cynisme met echte emotie, liefde met elkaar kwetsen. De voorstellingen op vrijdag en zaterdag beginnen om 19.45 u., die op zondag 30 november om 17.45 u. en de voorstelling op zondag 7 december om 12.00 u.

Meer info

vtbKultuur LaakdalKurt De Groot, [email protected]/laakdalReserveren via www.klim-optoneel.be

vtbKultuur Lier

Zaterdag 6 september 2014 om 14.00 u.:

Stadswandeling ‘Oep ‘t Souit’ in AntwerpenEr is voor het zuiden van Antwerpen heel wat veranderd sinds de Zuiderdokken er gedempt werden in 1967. De nu eerder elitaire buurt ademt helaas niet langer die levendige geest van een bedrijvige volksbuurt! Die voor-, in- en nà-oorlogse leefpatronen, geschiedenis en anekdotes worden ons tijdens een prettige wandeling beeldrijk geschetst door Tensie Pellaerts.

Zondag 9 november 2014 om 9.00 u.:

Bezoek aan de Jaïn-tempel in WilrijkEnkele jaren terug gaf de discreet aanwezige Jaïn-gemeenschap in Antwerpen meer zichtbaarheid aan haar geloof door de bouw van een marmeren tempel in Wilrijk.Je krijgt de kans deze prachtige tempel te bezoeken en de Jaïn-cultuur te ontdekken.

Zondag 9 november 2014 om 12.00 u.: Bezoek aan kasteeltje Nicky’s Old Corner in Boechout

Nicky’s Old Corner in Boechout is een wel heel bijzonder heemkundig museum. Het is ontstaan uit de nood om een aantal oude spulletjes een plaats te geven in het 19e-eeuwse kasteeltje ‘Lust en Rust’ in Boechout. Dit jaar kan je er de tentoonstelling ‘Het grote oorlogsgebeuren’ van 1914-1918 en 1940-1944 bezoeken. Een museum met een hart voor het verleden.

Meer info

vtbKultuur LierKris Dekeyser, [email protected]/lier

vtbKultuur Mechelen

Donderdagen 2, 9, en 23 oktober 2014 telkens 20.00 u.:

Cursus klassieke muziek in Maurus Moreelshuis

De Mechelse all round muzikant en dirigent Lode Tooten komt je drie opeenvolgende donderdagavonden inwijden in de wereld van de klassieke muziek. Met tekst en uitleg, beeld en klank. Behalve interessante audio- en videofragmenten, speelt Lode natuurlijk ook zelf. En aan het eind van elke avond kun je bij een kleine muziekquiz ook nog een cd winnen.

Zaterdag 15 november 2014 van 8.15 u. tot 18.00 u.:

Bezoek Red Star Line Museum & Douanemuseum in Antwerpen

We verdiepen ons in het boeiende verhaal van de Red Star Line in het gelijknamige museum aan de Rijnkaai. Een verhaal van en voor iedereen, over miljoenen mensen en één droom, de tocht naar de ‘Nieuwe Wereld’. We maken ook kennis met de wereld van Douane en Accijnzen. In het Douanemuseum zien we de andere kant van douaniers die ‘zonder blozen in de reisbagage snuffelen’ en waarom...

Meer info

vtbKultuur Mechelen Hildegarde Van Miert, [email protected]/mechelen

vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver

Dinsdag 30 september 2014 om 20.00 u.:

Conférence, Bart Van Loo en het Franse Chanson

Bart Van Loo is in de eerste plaats vooral de schrijver van de geprezen Frankrijktrilogie en de besteller Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk. Zijn conférence is een muzikale slalom doorheen de Franse geschiedenis en een zoektocht naar de ziel van het chanson.

Meer info

vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver Lieve Schoelynck, [email protected]/sint-katelijne-waver

© M

ark

Van

Mul

lem

0614-vtbKultuur-7-luik-US-Antwerpse afdelingen.indd 1 11/07/14 10:04

Page 2: Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

Zet je tanden in cultuur, met vtbKultuur Antwerpen!Activiteiten vtbKultuur provincie Antwerpen, najaar 2014

Ons cultuuraanbodBij vtbKultuur Antwerpen zetten we onze tanden graag in cultuur. Onze afdelingen in de provincie organiseren zeer verscheiden culturele activiteiten. In deze folder brengen we slechts een beperkte selectie hiervan. Snuister er eens in en ontdek het rijke aanbod. Meer info vind je op de websites van de verschillende vtbKultuur-afdelingen.

Werk jij mee?vtbKultuur is steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers in de provincie Antwerpen. Om mee te werken in de bestaande vtbKultuur-afdelingen of om een nieuwe afdeling op te richten.

Neem contact op met Pascale Van Lierde, educatief medewerker provincie Antwerpen, als je interesse hebt om vrijwilliger te worden: [email protected].

Wil je lid worden?Dat kan voor 10 euro. Voor dat bedrag ben je met heel je gezin lid voor een jaar.

Meer weten? www.vtbkultuur.be/provant

Veel leesplezier en tot op een van onze activiteiten!

vtbKultuur Bonheiden

Zaterdag 20 september 2014 om 10.00 u.:

Begeleide wandeling ‘Land-verhuizers achterna’ en bezoek ‘Red Star Line Museum’ in Antwerpen

Antwerpen en de Red Star Line zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tussen 1873 en 1934 brachten de oceaanstomers meer dan twee miljoen passagiers en gelukszoekers naar de VS en Canada, en terug. Tijdens de rondleiding in het museum en de groepswandeling in de stad komt het verhaal van de landverhuizers helemaal tot leven.

Zondag 21 september 2014 om 16.00 u.:

Concert ‘Carmina Burana en Bolero’ in BOZAR in BrusselDe interpretatie van deze twee klassiekers door de Nationale Opera van Oekraïne is verbluffend. Beurtelings discreet, sensueel en verheven. De meer dan honderd artiesten van het symfonisch orkest, het koor en het wereldvermaarde ballet van Oekraïne zorgen voor een belevenis zonder weerga!

Dinsdag 21 oktober 2014 om 20.15 u.:

Lezing ‘Het fascinerende avontuur van het Panamakanaal’ door kapitein BultynckIn oktober 2006 heeft de bevolking van Panama tijdens een referendum in grote meerderheid gestemd vóór het verbreden van de sluizen van het Kanaal, om het geschikt te maken voor grote containerschepen. Vanaf dit jaar zal het terug de wereldeconomie diep beïnvloeden. Sinds meer dan 100 jaar speelt België een hoofdrol in dit avontuur.

Meer info

vtbKultuur BonheidenGeorges Soyez, [email protected]/bonheiden

vtbKultuur Brasschaat

Van 1 juli 2014 tot 30 september 2014:

fietszoektocht Een fietszoektocht van zo’n 30 km langsheen de mooiste en rustigste plekjes van Brasschaat. Tijdens de tocht moeten een twintigtal niet al te moeilijke vragen beantwoord worden en moet voor een tiental foto’s aangegeven worden in welke straat ze te vinden zijn. De foto’s staan dit jaar in het teken van standbeelden.

Meer info

vtbKultuur Brasschaat Jan Wouters, [email protected]/brasschaat

vtbKultuur Deurne

Zaterdag 15 november 2014 om 12.00 u.:

Bezoek Jaïn-tempel in WilrijkEnkele jaren terug gaf de discreet aanwezige Jaïn-gemeenschap in Antwerpen meer zichtbaarheid aan haar geloof door de bouw van een marmeren tempel in Wilrijk.Je krijgt de kans deze prachtige tempel te bezoeken en de Jaïn-cultuur te ontdekken.

Zondag 14 december 2014 om 14.00 u.:

Bezoek Sint-FredeganduskerkDit is de oudste kerk in Deurne en tevens één van de grootste kerken uit de Antwerpse geschiedenis. Een ontdekking in de koekenstad.

Meer info

vtbKultuur DeurneKris Van Pelt, [email protected]/deurne

vtbKultuur Ekeren

Zondag 12 oktober 2014 om 10.30 u.:

Déjeuner sur l’herbe, filosofische brunch in het Middelheimmuseum in AntwerpenDeze filosofische rondleiding voor fijnproevers verbindt twee levensschoonheden met elkaar. De zintuigen worden gestreeld door beeldende kunst en heerlijke hapjes. Bij wat lekkers wordt gefilosofeerd over kunst om de laatste dag van de week gezellig in te zetten.

Meer info

vtbKultuur Ekeren Raymond Broeckx, [email protected]/ekeren

vtbKultuur Geel

Donderdag 27 november 2014 om 20.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Marc Helsen vertelt over zijn tocht langs de Zijderoute’Journalist en wereldreiziger Marc Helsen brengt je het verhaal van zijn reis over de Zijderoute. Eerst hoor je het relaas van de heenreis vanuit Venetië tot in China, in het spoor van Marco Polo. Daarna van zijn avontuurlijke terugtocht met een oude Britse motor vanuit de Himalaya tot in de Kempen.

Meer info

vtbKultuur Geel Luc Hermans, [email protected]/geel

vtbKultuur Heist-op-den-Berg

Maandag 15 september 2014 om 20.00 u.:

Lezing ‘Het Chinese denken’Lezing door sinologe Konings. Het Chinese denken geeft een andere kijk op de werkelijkheid. Westerse normen zijn niet nodig want het Chinese denken is rijk genoeg aan gedachten over mens, natuur en kosmos.

Zondag 12 oktober 2014 om 20.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Zuid-China: schilderachtig, traditioneel en modern’Het contrast tussen moderne steden en afgelegen gebieden van China wordt getoond. Schilderachtige landschappen en authentieke stadjes met een kleurrijke bevolking van etnische minderheden, geven nog een stuk weer van het mysterieuze en exotische China van vroeger.

Meer info

vtbKultuur Heist op-den-Berg Rita Van Eynde, [email protected]. www.vtbkultuur.be/heist-op-den-berg

vtbKultuur Kalmthout

Donderdag 11 september 2014 om 20.00 u.:

Lezing ‘Vrijmetselarij voor dummies’ door Jimmy KoppenProfessor en historicus Jimmy Koppen is gespecialiseerd in de geschiedenis van vrijmetselarij en vrijzinnigheid en vertelt je alles wat je altijd al wilde weten over deze mystieke vereniging.

Zondag 21 september 2014 van 14.00 u. – 17.00 u.:

Bezoek oude privébrouwerij De Kroon (1650)Brouwen met mankracht! Een film en de rondleiding met Pierre Cassimon maken je wegwijs in de wereld van het bierbrouwen. Een degustatie ontbreekt zeker niet.

Donderdag 9 oktober 2014 om 20.00 u.:

Lezing over het vreemdelingenlegioen door insiders

In 2013 bestond het Franse Vreemdelingenlegioen precies 182 jaar. Het legioen was er om het Franse leger te ondersteunen, de basis daarvan lag in Algerije dat in die tijd een kolonie van Frankrijk was. De geschiedenis en huidige werking van het vreemdelingenlegioen worden je duidelijk door deze lezing.

Meer info

vtbKultuur Kalmthout Alain ’t Kindt, [email protected]/kalmthout

vtbKultuur, ook in jouw buurtDit zijn de contactgegevens van de vtbKultuur-afdelingen in provincie Antwerpen. Ontdek nog veel meer activiteiten op hun website!

Antwerpse Filmgroep • 03-828 25 19, www.vtbkultuur.be/filmenvideo-antwerpen

Bonheiden • 015-34 02 64, www.vtbkultuur.be/bonheiden

Brasschaat • 03-651 42 13, www.vtbkultuur.be/brasschaat

Deurne • 03-324 29 73, www.vtbkultuur.be/deurne

Duffel • 0477-62 27 31, www.vtbkultuur.be/duffel

Edegem • 03-457 43 53, www.vtbkultuur.be/edegem

Ekeren • 03-541 18 08, www.vtbkultuur.be/ekeren

Essen • 03-667 36 56, www.vtbkultuur.be/essen

Geel • 014-58 53 00, www.vtbkultuur.be/geel

Heist-op-den-Berg/Putte • 015-24 04 72, www.vtbkultuur.be/heist-op-den-berg

Hove • 03-454 00 46, www.vtbkultuur.be/hove

Kalmthout • 03-666 17 21, www.vtbkultuur.be/kalmthout

Kapellen • 03-664 86 43, www.vtbkultuur.be/kapellen

Laakdal • 0473-44 75 63, www.vtbkultuur.be/laakdal

Lier • 03-290 92 21, www.vtbkultuur.be/lier

Mechelen • 015-55 56 02, www.vtbkultuur.be/mechelen

Meerhout • 014-30 87 66, www.vtbkultuur.be/meerhout

Olen • 014-22 24 67, www.vtbkultuur.be/olen

Schilde • 03-383 41 79, www.vtbkultuur.be/schilde

Sint-Katelijne-Waver • 015-31 93 33, www.vtbkultuur.be/sint-katelijne-waver

Turnhout • 0477-37 67 53, www.vtbkultuur.be/turnhout

Vosselaar • 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

Westerlo • 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

Wilrijk • 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

Wilrijk • 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

• 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

• 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

0614-vtbKultuur-7-luik-US-Antwerpse afdelingen.indd 2 11/07/14 10:05

Page 3: Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

Zet je tanden in cultuur, met vtbKultuur Antwerpen!Activiteiten vtbKultuur provincie Antwerpen, najaar 2014

Ons cultuuraanbodBij vtbKultuur Antwerpen zetten we onze tanden graag in cultuur. Onze afdelingen in de provincie organiseren zeer verscheiden culturele activiteiten. In deze folder brengen we slechts een beperkte selectie hiervan. Snuister er eens in en ontdek het rijke aanbod. Meer info vind je op de websites van de verschillende vtbKultuur-afdelingen.

Werk jij mee?vtbKultuur is steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers in de provincie Antwerpen. Om mee te werken in de bestaande vtbKultuur-afdelingen of om een nieuwe afdeling op te richten.

Neem contact op met Pascale Van Lierde, educatief medewerker provincie Antwerpen, als je interesse hebt om vrijwilliger te worden: [email protected].

Wil je lid worden?Dat kan voor 10 euro. Voor dat bedrag ben je met heel je gezin lid voor een jaar.

Meer weten? www.vtbkultuur.be/provant

Veel leesplezier en tot op een van onze activiteiten!

vtbKultuur Bonheiden

Zaterdag 20 september 2014 om 10.00 u.:

Begeleide wandeling ‘Land-verhuizers achterna’ en bezoek ‘Red Star Line Museum’ in Antwerpen

Antwerpen en de Red Star Line zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tussen 1873 en 1934 brachten de oceaanstomers meer dan twee miljoen passagiers en gelukszoekers naar de VS en Canada, en terug. Tijdens de rondleiding in het museum en de groepswandeling in de stad komt het verhaal van de landverhuizers helemaal tot leven.

Zondag 21 september 2014 om 16.00 u.:

Concert ‘Carmina Burana en Bolero’ in BOZAR in BrusselDe interpretatie van deze twee klassiekers door de Nationale Opera van Oekraïne is verbluffend. Beurtelings discreet, sensueel en verheven. De meer dan honderd artiesten van het symfonisch orkest, het koor en het wereldvermaarde ballet van Oekraïne zorgen voor een belevenis zonder weerga!

Dinsdag 21 oktober 2014 om 20.15 u.:

Lezing ‘Het fascinerende avontuur van het Panamakanaal’ door kapitein BultynckIn oktober 2006 heeft de bevolking van Panama tijdens een referendum in grote meerderheid gestemd vóór het verbreden van de sluizen van het Kanaal, om het geschikt te maken voor grote containerschepen. Vanaf dit jaar zal het terug de wereldeconomie diep beïnvloeden. Sinds meer dan 100 jaar speelt België een hoofdrol in dit avontuur.

Meer info

vtbKultuur BonheidenGeorges Soyez, [email protected]/bonheiden

vtbKultuur Brasschaat

Van 1 juli 2014 tot 30 september 2014:

fietszoektocht Een fietszoektocht van zo’n 30 km langsheen de mooiste en rustigste plekjes van Brasschaat. Tijdens de tocht moeten een twintigtal niet al te moeilijke vragen beantwoord worden en moet voor een tiental foto’s aangegeven worden in welke straat ze te vinden zijn. De foto’s staan dit jaar in het teken van standbeelden.

Meer info

vtbKultuur Brasschaat Jan Wouters, [email protected]/brasschaat

vtbKultuur Deurne

Zaterdag 15 november 2014 om 12.00 u.:

Bezoek Jaïn-tempel in WilrijkEnkele jaren terug gaf de discreet aanwezige Jaïn-gemeenschap in Antwerpen meer zichtbaarheid aan haar geloof door de bouw van een marmeren tempel in Wilrijk.Je krijgt de kans deze prachtige tempel te bezoeken en de Jaïn-cultuur te ontdekken.

Zondag 14 december 2014 om 14.00 u.:

Bezoek Sint-FredeganduskerkDit is de oudste kerk in Deurne en tevens één van de grootste kerken uit de Antwerpse geschiedenis. Een ontdekking in de koekenstad.

Meer info

vtbKultuur DeurneKris Van Pelt, [email protected]/deurne

vtbKultuur Ekeren

Zondag 12 oktober 2014 om 10.30 u.:

Déjeuner sur l’herbe, filosofische brunch in het Middelheimmuseum in AntwerpenDeze filosofische rondleiding voor fijnproevers verbindt twee levensschoonheden met elkaar. De zintuigen worden gestreeld door beeldende kunst en heerlijke hapjes. Bij wat lekkers wordt gefilosofeerd over kunst om de laatste dag van de week gezellig in te zetten.

Meer info

vtbKultuur Ekeren Raymond Broeckx, [email protected]/ekeren

vtbKultuur Geel

Donderdag 27 november 2014 om 20.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Marc Helsen vertelt over zijn tocht langs de Zijderoute’Journalist en wereldreiziger Marc Helsen brengt je het verhaal van zijn reis over de Zijderoute. Eerst hoor je het relaas van de heenreis vanuit Venetië tot in China, in het spoor van Marco Polo. Daarna van zijn avontuurlijke terugtocht met een oude Britse motor vanuit de Himalaya tot in de Kempen.

Meer info

vtbKultuur Geel Luc Hermans, [email protected]/geel

vtbKultuur Heist-op-den-Berg

Maandag 15 september 2014 om 20.00 u.:

Lezing ‘Het Chinese denken’Lezing door sinologe Konings. Het Chinese denken geeft een andere kijk op de werkelijkheid. Westerse normen zijn niet nodig want het Chinese denken is rijk genoeg aan gedachten over mens, natuur en kosmos.

Zondag 12 oktober 2014 om 20.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Zuid-China: schilderachtig, traditioneel en modern’Het contrast tussen moderne steden en afgelegen gebieden van China wordt getoond. Schilderachtige landschappen en authentieke stadjes met een kleurrijke bevolking van etnische minderheden, geven nog een stuk weer van het mysterieuze en exotische China van vroeger.

Meer info

vtbKultuur Heist op-den-Berg Rita Van Eynde, [email protected]. www.vtbkultuur.be/heist-op-den-berg

vtbKultuur Kalmthout

Donderdag 11 september 2014 om 20.00 u.:

Lezing ‘Vrijmetselarij voor dummies’ door Jimmy KoppenProfessor en historicus Jimmy Koppen is gespecialiseerd in de geschiedenis van vrijmetselarij en vrijzinnigheid en vertelt je alles wat je altijd al wilde weten over deze mystieke vereniging.

Zondag 21 september 2014 van 14.00 u. – 17.00 u.:

Bezoek oude privébrouwerij De Kroon (1650)Brouwen met mankracht! Een film en de rondleiding met Pierre Cassimon maken je wegwijs in de wereld van het bierbrouwen. Een degustatie ontbreekt zeker niet.

Donderdag 9 oktober 2014 om 20.00 u.:

Lezing over het vreemdelingenlegioen door insiders

In 2013 bestond het Franse Vreemdelingenlegioen precies 182 jaar. Het legioen was er om het Franse leger te ondersteunen, de basis daarvan lag in Algerije dat in die tijd een kolonie van Frankrijk was. De geschiedenis en huidige werking van het vreemdelingenlegioen worden je duidelijk door deze lezing.

Meer info

vtbKultuur Kalmthout Alain ’t Kindt, [email protected]/kalmthout

vtbKultuur, ook in jouw buurtDit zijn de contactgegevens van de vtbKultuur-afdelingen in provincie Antwerpen. Ontdek nog veel meer activiteiten op hun website!

Antwerpse Filmgroep • 03-828 25 19, www.vtbkultuur.be/filmenvideo-antwerpen

Bonheiden • 015-34 02 64, www.vtbkultuur.be/bonheiden

Brasschaat • 03-651 42 13, www.vtbkultuur.be/brasschaat

Deurne • 03-324 29 73, www.vtbkultuur.be/deurne

Duffel • 0477-62 27 31, www.vtbkultuur.be/duffel

Edegem • 03-457 43 53, www.vtbkultuur.be/edegem

Ekeren • 03-541 18 08, www.vtbkultuur.be/ekeren

Essen • 03-667 36 56, www.vtbkultuur.be/essen

Geel • 014-58 53 00, www.vtbkultuur.be/geel

Heist-op-den-Berg/Putte • 015-24 04 72, www.vtbkultuur.be/heist-op-den-berg

Hove • 03-454 00 46, www.vtbkultuur.be/hove

Kalmthout • 03-666 17 21, www.vtbkultuur.be/kalmthout

Kapellen • 03-664 86 43, www.vtbkultuur.be/kapellen

Laakdal • 0473-44 75 63, www.vtbkultuur.be/laakdal

Lier • 03-290 92 21, www.vtbkultuur.be/lier

Mechelen • 015-55 56 02, www.vtbkultuur.be/mechelen

Meerhout • 014-30 87 66, www.vtbkultuur.be/meerhout

Olen • 014-22 24 67, www.vtbkultuur.be/olen

Schilde • 03-383 41 79, www.vtbkultuur.be/schilde

Sint-Katelijne-Waver • 015-31 93 33, www.vtbkultuur.be/sint-katelijne-waver

Turnhout • 0477-37 67 53, www.vtbkultuur.be/turnhout

Vosselaar • 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

Westerlo • 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

Wilrijk • 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

Wilrijk • 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

• 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

• 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

0614-vtbKultuur-7-luik-US-Antwerpse afdelingen.indd 2 11/07/14 10:05

Page 4: Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

Zet je tanden in cultuur, met vtbKultuur Antwerpen!Activiteiten vtbKultuur provincie Antwerpen, najaar 2014

Ons cultuuraanbodBij vtbKultuur Antwerpen zetten we onze tanden graag in cultuur. Onze afdelingen in de provincie organiseren zeer verscheiden culturele activiteiten. In deze folder brengen we slechts een beperkte selectie hiervan. Snuister er eens in en ontdek het rijke aanbod. Meer info vind je op de websites van de verschillende vtbKultuur-afdelingen.

Werk jij mee?vtbKultuur is steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers in de provincie Antwerpen. Om mee te werken in de bestaande vtbKultuur-afdelingen of om een nieuwe afdeling op te richten.

Neem contact op met Pascale Van Lierde, educatief medewerker provincie Antwerpen, als je interesse hebt om vrijwilliger te worden: [email protected].

Wil je lid worden?Dat kan voor 10 euro. Voor dat bedrag ben je met heel je gezin lid voor een jaar.

Meer weten? www.vtbkultuur.be/provant

Veel leesplezier en tot op een van onze activiteiten!

vtbKultuur Bonheiden

Zaterdag 20 september 2014 om 10.00 u.:

Begeleide wandeling ‘Land-verhuizers achterna’ en bezoek ‘Red Star Line Museum’ in Antwerpen

Antwerpen en de Red Star Line zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tussen 1873 en 1934 brachten de oceaanstomers meer dan twee miljoen passagiers en gelukszoekers naar de VS en Canada, en terug. Tijdens de rondleiding in het museum en de groepswandeling in de stad komt het verhaal van de landverhuizers helemaal tot leven.

Zondag 21 september 2014 om 16.00 u.:

Concert ‘Carmina Burana en Bolero’ in BOZAR in BrusselDe interpretatie van deze twee klassiekers door de Nationale Opera van Oekraïne is verbluffend. Beurtelings discreet, sensueel en verheven. De meer dan honderd artiesten van het symfonisch orkest, het koor en het wereldvermaarde ballet van Oekraïne zorgen voor een belevenis zonder weerga!

Dinsdag 21 oktober 2014 om 20.15 u.:

Lezing ‘Het fascinerende avontuur van het Panamakanaal’ door kapitein BultynckIn oktober 2006 heeft de bevolking van Panama tijdens een referendum in grote meerderheid gestemd vóór het verbreden van de sluizen van het Kanaal, om het geschikt te maken voor grote containerschepen. Vanaf dit jaar zal het terug de wereldeconomie diep beïnvloeden. Sinds meer dan 100 jaar speelt België een hoofdrol in dit avontuur.

Meer info

vtbKultuur BonheidenGeorges Soyez, [email protected]/bonheiden

vtbKultuur Brasschaat

Van 1 juli 2014 tot 30 september 2014:

fietszoektocht Een fietszoektocht van zo’n 30 km langsheen de mooiste en rustigste plekjes van Brasschaat. Tijdens de tocht moeten een twintigtal niet al te moeilijke vragen beantwoord worden en moet voor een tiental foto’s aangegeven worden in welke straat ze te vinden zijn. De foto’s staan dit jaar in het teken van standbeelden.

Meer info

vtbKultuur Brasschaat Jan Wouters, [email protected]/brasschaat

vtbKultuur Deurne

Zaterdag 15 november 2014 om 12.00 u.:

Bezoek Jaïn-tempel in WilrijkEnkele jaren terug gaf de discreet aanwezige Jaïn-gemeenschap in Antwerpen meer zichtbaarheid aan haar geloof door de bouw van een marmeren tempel in Wilrijk.Je krijgt de kans deze prachtige tempel te bezoeken en de Jaïn-cultuur te ontdekken.

Zondag 14 december 2014 om 14.00 u.:

Bezoek Sint-FredeganduskerkDit is de oudste kerk in Deurne en tevens één van de grootste kerken uit de Antwerpse geschiedenis. Een ontdekking in de koekenstad.

Meer info

vtbKultuur DeurneKris Van Pelt, [email protected]/deurne

vtbKultuur Ekeren

Zondag 12 oktober 2014 om 10.30 u.:

Déjeuner sur l’herbe, filosofische brunch in het Middelheimmuseum in AntwerpenDeze filosofische rondleiding voor fijnproevers verbindt twee levensschoonheden met elkaar. De zintuigen worden gestreeld door beeldende kunst en heerlijke hapjes. Bij wat lekkers wordt gefilosofeerd over kunst om de laatste dag van de week gezellig in te zetten.

Meer info

vtbKultuur Ekeren Raymond Broeckx, [email protected]/ekeren

vtbKultuur Geel

Donderdag 27 november 2014 om 20.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Marc Helsen vertelt over zijn tocht langs de Zijderoute’Journalist en wereldreiziger Marc Helsen brengt je het verhaal van zijn reis over de Zijderoute. Eerst hoor je het relaas van de heenreis vanuit Venetië tot in China, in het spoor van Marco Polo. Daarna van zijn avontuurlijke terugtocht met een oude Britse motor vanuit de Himalaya tot in de Kempen.

Meer info

vtbKultuur Geel Luc Hermans, [email protected]/geel

vtbKultuur Heist-op-den-Berg

Maandag 15 september 2014 om 20.00 u.:

Lezing ‘Het Chinese denken’Lezing door sinologe Konings. Het Chinese denken geeft een andere kijk op de werkelijkheid. Westerse normen zijn niet nodig want het Chinese denken is rijk genoeg aan gedachten over mens, natuur en kosmos.

Zondag 12 oktober 2014 om 20.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Zuid-China: schilderachtig, traditioneel en modern’Het contrast tussen moderne steden en afgelegen gebieden van China wordt getoond. Schilderachtige landschappen en authentieke stadjes met een kleurrijke bevolking van etnische minderheden, geven nog een stuk weer van het mysterieuze en exotische China van vroeger.

Meer info

vtbKultuur Heist op-den-Berg Rita Van Eynde, [email protected]. www.vtbkultuur.be/heist-op-den-berg

vtbKultuur Kalmthout

Donderdag 11 september 2014 om 20.00 u.:

Lezing ‘Vrijmetselarij voor dummies’ door Jimmy KoppenProfessor en historicus Jimmy Koppen is gespecialiseerd in de geschiedenis van vrijmetselarij en vrijzinnigheid en vertelt je alles wat je altijd al wilde weten over deze mystieke vereniging.

Zondag 21 september 2014 van 14.00 u. – 17.00 u.:

Bezoek oude privébrouwerij De Kroon (1650)Brouwen met mankracht! Een film en de rondleiding met Pierre Cassimon maken je wegwijs in de wereld van het bierbrouwen. Een degustatie ontbreekt zeker niet.

Donderdag 9 oktober 2014 om 20.00 u.:

Lezing over het vreemdelingenlegioen door insiders

In 2013 bestond het Franse Vreemdelingenlegioen precies 182 jaar. Het legioen was er om het Franse leger te ondersteunen, de basis daarvan lag in Algerije dat in die tijd een kolonie van Frankrijk was. De geschiedenis en huidige werking van het vreemdelingenlegioen worden je duidelijk door deze lezing.

Meer info

vtbKultuur Kalmthout Alain ’t Kindt, [email protected]/kalmthout

vtbKultuur, ook in jouw buurtDit zijn de contactgegevens van de vtbKultuur-afdelingen in provincie Antwerpen. Ontdek nog veel meer activiteiten op hun website!

Antwerpse Filmgroep • 03-828 25 19, www.vtbkultuur.be/filmenvideo-antwerpen

Bonheiden • 015-34 02 64, www.vtbkultuur.be/bonheiden

Brasschaat • 03-651 42 13, www.vtbkultuur.be/brasschaat

Deurne • 03-324 29 73, www.vtbkultuur.be/deurne

Duffel • 0477-62 27 31, www.vtbkultuur.be/duffel

Edegem • 03-457 43 53, www.vtbkultuur.be/edegem

Ekeren • 03-541 18 08, www.vtbkultuur.be/ekeren

Essen • 03-667 36 56, www.vtbkultuur.be/essen

Geel • 014-58 53 00, www.vtbkultuur.be/geel

Heist-op-den-Berg/Putte • 015-24 04 72, www.vtbkultuur.be/heist-op-den-berg

Hove • 03-454 00 46, www.vtbkultuur.be/hove

Kalmthout • 03-666 17 21, www.vtbkultuur.be/kalmthout

Kapellen • 03-664 86 43, www.vtbkultuur.be/kapellen

Laakdal • 0473-44 75 63, www.vtbkultuur.be/laakdal

Lier • 03-290 92 21, www.vtbkultuur.be/lier

Mechelen • 015-55 56 02, www.vtbkultuur.be/mechelen

Meerhout • 014-30 87 66, www.vtbkultuur.be/meerhout

Olen • 014-22 24 67, www.vtbkultuur.be/olen

Schilde • 03-383 41 79, www.vtbkultuur.be/schilde

Sint-Katelijne-Waver • 015-31 93 33, www.vtbkultuur.be/sint-katelijne-waver

Turnhout • 0477-37 67 53, www.vtbkultuur.be/turnhout

Vosselaar • 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

Westerlo • 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

Wilrijk • 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

Wilrijk • 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

• 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

• 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

0614-vtbKultuur-7-luik-US-Antwerpse afdelingen.indd 2 11/07/14 10:05

Page 5: Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

Zet je tanden in cultuur, met vtbKultuur Antwerpen!Activiteiten vtbKultuur provincie Antwerpen, najaar 2014

Ons cultuuraanbodBij vtbKultuur Antwerpen zetten we onze tanden graag in cultuur. Onze afdelingen in de provincie organiseren zeer verscheiden culturele activiteiten. In deze folder brengen we slechts een beperkte selectie hiervan. Snuister er eens in en ontdek het rijke aanbod. Meer info vind je op de websites van de verschillende vtbKultuur-afdelingen.

Werk jij mee?vtbKultuur is steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers in de provincie Antwerpen. Om mee te werken in de bestaande vtbKultuur-afdelingen of om een nieuwe afdeling op te richten.

Neem contact op met Pascale Van Lierde, educatief medewerker provincie Antwerpen, als je interesse hebt om vrijwilliger te worden: [email protected].

Wil je lid worden?Dat kan voor 10 euro. Voor dat bedrag ben je met heel je gezin lid voor een jaar.

Meer weten? www.vtbkultuur.be/provant

Veel leesplezier en tot op een van onze activiteiten!

vtbKultuur Bonheiden

Zaterdag 20 september 2014 om 10.00 u.:

Begeleide wandeling ‘Land-verhuizers achterna’ en bezoek ‘Red Star Line Museum’ in Antwerpen

Antwerpen en de Red Star Line zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tussen 1873 en 1934 brachten de oceaanstomers meer dan twee miljoen passagiers en gelukszoekers naar de VS en Canada, en terug. Tijdens de rondleiding in het museum en de groepswandeling in de stad komt het verhaal van de landverhuizers helemaal tot leven.

Zondag 21 september 2014 om 16.00 u.:

Concert ‘Carmina Burana en Bolero’ in BOZAR in BrusselDe interpretatie van deze twee klassiekers door de Nationale Opera van Oekraïne is verbluffend. Beurtelings discreet, sensueel en verheven. De meer dan honderd artiesten van het symfonisch orkest, het koor en het wereldvermaarde ballet van Oekraïne zorgen voor een belevenis zonder weerga!

Dinsdag 21 oktober 2014 om 20.15 u.:

Lezing ‘Het fascinerende avontuur van het Panamakanaal’ door kapitein BultynckIn oktober 2006 heeft de bevolking van Panama tijdens een referendum in grote meerderheid gestemd vóór het verbreden van de sluizen van het Kanaal, om het geschikt te maken voor grote containerschepen. Vanaf dit jaar zal het terug de wereldeconomie diep beïnvloeden. Sinds meer dan 100 jaar speelt België een hoofdrol in dit avontuur.

Meer info

vtbKultuur BonheidenGeorges Soyez, [email protected]/bonheiden

vtbKultuur Brasschaat

Van 1 juli 2014 tot 30 september 2014:

fietszoektocht Een fietszoektocht van zo’n 30 km langsheen de mooiste en rustigste plekjes van Brasschaat. Tijdens de tocht moeten een twintigtal niet al te moeilijke vragen beantwoord worden en moet voor een tiental foto’s aangegeven worden in welke straat ze te vinden zijn. De foto’s staan dit jaar in het teken van standbeelden.

Meer info

vtbKultuur Brasschaat Jan Wouters, [email protected]/brasschaat

vtbKultuur Deurne

Zaterdag 15 november 2014 om 12.00 u.:

Bezoek Jaïn-tempel in WilrijkEnkele jaren terug gaf de discreet aanwezige Jaïn-gemeenschap in Antwerpen meer zichtbaarheid aan haar geloof door de bouw van een marmeren tempel in Wilrijk.Je krijgt de kans deze prachtige tempel te bezoeken en de Jaïn-cultuur te ontdekken.

Zondag 14 december 2014 om 14.00 u.:

Bezoek Sint-FredeganduskerkDit is de oudste kerk in Deurne en tevens één van de grootste kerken uit de Antwerpse geschiedenis. Een ontdekking in de koekenstad.

Meer info

vtbKultuur DeurneKris Van Pelt, [email protected]/deurne

vtbKultuur Ekeren

Zondag 12 oktober 2014 om 10.30 u.:

Déjeuner sur l’herbe, filosofische brunch in het Middelheimmuseum in AntwerpenDeze filosofische rondleiding voor fijnproevers verbindt twee levensschoonheden met elkaar. De zintuigen worden gestreeld door beeldende kunst en heerlijke hapjes. Bij wat lekkers wordt gefilosofeerd over kunst om de laatste dag van de week gezellig in te zetten.

Meer info

vtbKultuur Ekeren Raymond Broeckx, [email protected]/ekeren

vtbKultuur Geel

Donderdag 27 november 2014 om 20.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Marc Helsen vertelt over zijn tocht langs de Zijderoute’Journalist en wereldreiziger Marc Helsen brengt je het verhaal van zijn reis over de Zijderoute. Eerst hoor je het relaas van de heenreis vanuit Venetië tot in China, in het spoor van Marco Polo. Daarna van zijn avontuurlijke terugtocht met een oude Britse motor vanuit de Himalaya tot in de Kempen.

Meer info

vtbKultuur Geel Luc Hermans, [email protected]/geel

vtbKultuur Heist-op-den-Berg

Maandag 15 september 2014 om 20.00 u.:

Lezing ‘Het Chinese denken’Lezing door sinologe Konings. Het Chinese denken geeft een andere kijk op de werkelijkheid. Westerse normen zijn niet nodig want het Chinese denken is rijk genoeg aan gedachten over mens, natuur en kosmos.

Zondag 12 oktober 2014 om 20.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Zuid-China: schilderachtig, traditioneel en modern’Het contrast tussen moderne steden en afgelegen gebieden van China wordt getoond. Schilderachtige landschappen en authentieke stadjes met een kleurrijke bevolking van etnische minderheden, geven nog een stuk weer van het mysterieuze en exotische China van vroeger.

Meer info

vtbKultuur Heist op-den-Berg Rita Van Eynde, [email protected]. www.vtbkultuur.be/heist-op-den-berg

vtbKultuur Kalmthout

Donderdag 11 september 2014 om 20.00 u.:

Lezing ‘Vrijmetselarij voor dummies’ door Jimmy KoppenProfessor en historicus Jimmy Koppen is gespecialiseerd in de geschiedenis van vrijmetselarij en vrijzinnigheid en vertelt je alles wat je altijd al wilde weten over deze mystieke vereniging.

Zondag 21 september 2014 van 14.00 u. – 17.00 u.:

Bezoek oude privébrouwerij De Kroon (1650)Brouwen met mankracht! Een film en de rondleiding met Pierre Cassimon maken je wegwijs in de wereld van het bierbrouwen. Een degustatie ontbreekt zeker niet.

Donderdag 9 oktober 2014 om 20.00 u.:

Lezing over het vreemdelingenlegioen door insiders

In 2013 bestond het Franse Vreemdelingenlegioen precies 182 jaar. Het legioen was er om het Franse leger te ondersteunen, de basis daarvan lag in Algerije dat in die tijd een kolonie van Frankrijk was. De geschiedenis en huidige werking van het vreemdelingenlegioen worden je duidelijk door deze lezing.

Meer info

vtbKultuur Kalmthout Alain ’t Kindt, [email protected]/kalmthout

vtbKultuur, ook in jouw buurtDit zijn de contactgegevens van de vtbKultuur-afdelingen in provincie Antwerpen. Ontdek nog veel meer activiteiten op hun website!

Antwerpse Filmgroep • 03-828 25 19, www.vtbkultuur.be/filmenvideo-antwerpen

Bonheiden • 015-34 02 64, www.vtbkultuur.be/bonheiden

Brasschaat • 03-651 42 13, www.vtbkultuur.be/brasschaat

Deurne • 03-324 29 73, www.vtbkultuur.be/deurne

Duffel • 0477-62 27 31, www.vtbkultuur.be/duffel

Edegem • 03-457 43 53, www.vtbkultuur.be/edegem

Ekeren • 03-541 18 08, www.vtbkultuur.be/ekeren

Essen • 03-667 36 56, www.vtbkultuur.be/essen

Geel • 014-58 53 00, www.vtbkultuur.be/geel

Heist-op-den-Berg/Putte • 015-24 04 72, www.vtbkultuur.be/heist-op-den-berg

Hove • 03-454 00 46, www.vtbkultuur.be/hove

Kalmthout • 03-666 17 21, www.vtbkultuur.be/kalmthout

Kapellen • 03-664 86 43, www.vtbkultuur.be/kapellen

Laakdal • 0473-44 75 63, www.vtbkultuur.be/laakdal

Lier • 03-290 92 21, www.vtbkultuur.be/lier

Mechelen • 015-55 56 02, www.vtbkultuur.be/mechelen

Meerhout • 014-30 87 66, www.vtbkultuur.be/meerhout

Olen • 014-22 24 67, www.vtbkultuur.be/olen

Schilde • 03-383 41 79, www.vtbkultuur.be/schilde

Sint-Katelijne-Waver • 015-31 93 33, www.vtbkultuur.be/sint-katelijne-waver

Turnhout • 0477-37 67 53, www.vtbkultuur.be/turnhout

Vosselaar • 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

Westerlo • 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

Wilrijk • 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

Wilrijk • 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

• 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

• 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

0614-vtbKultuur-7-luik-US-Antwerpse afdelingen.indd 2 11/07/14 10:05

Page 6: Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

Zet je tanden in cultuur, met vtbKultuur Antwerpen!Activiteiten vtbKultuur provincie Antwerpen, najaar 2014

Ons cultuuraanbodBij vtbKultuur Antwerpen zetten we onze tanden graag in cultuur. Onze afdelingen in de provincie organiseren zeer verscheiden culturele activiteiten. In deze folder brengen we slechts een beperkte selectie hiervan. Snuister er eens in en ontdek het rijke aanbod. Meer info vind je op de websites van de verschillende vtbKultuur-afdelingen.

Werk jij mee?vtbKultuur is steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers in de provincie Antwerpen. Om mee te werken in de bestaande vtbKultuur-afdelingen of om een nieuwe afdeling op te richten.

Neem contact op met Pascale Van Lierde, educatief medewerker provincie Antwerpen, als je interesse hebt om vrijwilliger te worden: [email protected].

Wil je lid worden?Dat kan voor 10 euro. Voor dat bedrag ben je met heel je gezin lid voor een jaar.

Meer weten? www.vtbkultuur.be/provant

Veel leesplezier en tot op een van onze activiteiten!

vtbKultuur Bonheiden

Zaterdag 20 september 2014 om 10.00 u.:

Begeleide wandeling ‘Land-verhuizers achterna’ en bezoek ‘Red Star Line Museum’ in Antwerpen

Antwerpen en de Red Star Line zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tussen 1873 en 1934 brachten de oceaanstomers meer dan twee miljoen passagiers en gelukszoekers naar de VS en Canada, en terug. Tijdens de rondleiding in het museum en de groepswandeling in de stad komt het verhaal van de landverhuizers helemaal tot leven.

Zondag 21 september 2014 om 16.00 u.:

Concert ‘Carmina Burana en Bolero’ in BOZAR in BrusselDe interpretatie van deze twee klassiekers door de Nationale Opera van Oekraïne is verbluffend. Beurtelings discreet, sensueel en verheven. De meer dan honderd artiesten van het symfonisch orkest, het koor en het wereldvermaarde ballet van Oekraïne zorgen voor een belevenis zonder weerga!

Dinsdag 21 oktober 2014 om 20.15 u.:

Lezing ‘Het fascinerende avontuur van het Panamakanaal’ door kapitein BultynckIn oktober 2006 heeft de bevolking van Panama tijdens een referendum in grote meerderheid gestemd vóór het verbreden van de sluizen van het Kanaal, om het geschikt te maken voor grote containerschepen. Vanaf dit jaar zal het terug de wereldeconomie diep beïnvloeden. Sinds meer dan 100 jaar speelt België een hoofdrol in dit avontuur.

Meer info

vtbKultuur BonheidenGeorges Soyez, [email protected]/bonheiden

vtbKultuur Brasschaat

Van 1 juli 2014 tot 30 september 2014:

fietszoektocht Een fietszoektocht van zo’n 30 km langsheen de mooiste en rustigste plekjes van Brasschaat. Tijdens de tocht moeten een twintigtal niet al te moeilijke vragen beantwoord worden en moet voor een tiental foto’s aangegeven worden in welke straat ze te vinden zijn. De foto’s staan dit jaar in het teken van standbeelden.

Meer info

vtbKultuur Brasschaat Jan Wouters, [email protected]/brasschaat

vtbKultuur Deurne

Zaterdag 15 november 2014 om 12.00 u.:

Bezoek Jaïn-tempel in WilrijkEnkele jaren terug gaf de discreet aanwezige Jaïn-gemeenschap in Antwerpen meer zichtbaarheid aan haar geloof door de bouw van een marmeren tempel in Wilrijk.Je krijgt de kans deze prachtige tempel te bezoeken en de Jaïn-cultuur te ontdekken.

Zondag 14 december 2014 om 14.00 u.:

Bezoek Sint-FredeganduskerkDit is de oudste kerk in Deurne en tevens één van de grootste kerken uit de Antwerpse geschiedenis. Een ontdekking in de koekenstad.

Meer info

vtbKultuur DeurneKris Van Pelt, [email protected]/deurne

vtbKultuur Ekeren

Zondag 12 oktober 2014 om 10.30 u.:

Déjeuner sur l’herbe, filosofische brunch in het Middelheimmuseum in AntwerpenDeze filosofische rondleiding voor fijnproevers verbindt twee levensschoonheden met elkaar. De zintuigen worden gestreeld door beeldende kunst en heerlijke hapjes. Bij wat lekkers wordt gefilosofeerd over kunst om de laatste dag van de week gezellig in te zetten.

Meer info

vtbKultuur Ekeren Raymond Broeckx, [email protected]/ekeren

vtbKultuur Geel

Donderdag 27 november 2014 om 20.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Marc Helsen vertelt over zijn tocht langs de Zijderoute’Journalist en wereldreiziger Marc Helsen brengt je het verhaal van zijn reis over de Zijderoute. Eerst hoor je het relaas van de heenreis vanuit Venetië tot in China, in het spoor van Marco Polo. Daarna van zijn avontuurlijke terugtocht met een oude Britse motor vanuit de Himalaya tot in de Kempen.

Meer info

vtbKultuur Geel Luc Hermans, [email protected]/geel

vtbKultuur Heist-op-den-Berg

Maandag 15 september 2014 om 20.00 u.:

Lezing ‘Het Chinese denken’Lezing door sinologe Konings. Het Chinese denken geeft een andere kijk op de werkelijkheid. Westerse normen zijn niet nodig want het Chinese denken is rijk genoeg aan gedachten over mens, natuur en kosmos.

Zondag 12 oktober 2014 om 20.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Zuid-China: schilderachtig, traditioneel en modern’Het contrast tussen moderne steden en afgelegen gebieden van China wordt getoond. Schilderachtige landschappen en authentieke stadjes met een kleurrijke bevolking van etnische minderheden, geven nog een stuk weer van het mysterieuze en exotische China van vroeger.

Meer info

vtbKultuur Heist op-den-Berg Rita Van Eynde, [email protected]. www.vtbkultuur.be/heist-op-den-berg

vtbKultuur Kalmthout

Donderdag 11 september 2014 om 20.00 u.:

Lezing ‘Vrijmetselarij voor dummies’ door Jimmy KoppenProfessor en historicus Jimmy Koppen is gespecialiseerd in de geschiedenis van vrijmetselarij en vrijzinnigheid en vertelt je alles wat je altijd al wilde weten over deze mystieke vereniging.

Zondag 21 september 2014 van 14.00 u. – 17.00 u.:

Bezoek oude privébrouwerij De Kroon (1650)Brouwen met mankracht! Een film en de rondleiding met Pierre Cassimon maken je wegwijs in de wereld van het bierbrouwen. Een degustatie ontbreekt zeker niet.

Donderdag 9 oktober 2014 om 20.00 u.:

Lezing over het vreemdelingenlegioen door insiders

In 2013 bestond het Franse Vreemdelingenlegioen precies 182 jaar. Het legioen was er om het Franse leger te ondersteunen, de basis daarvan lag in Algerije dat in die tijd een kolonie van Frankrijk was. De geschiedenis en huidige werking van het vreemdelingenlegioen worden je duidelijk door deze lezing.

Meer info

vtbKultuur Kalmthout Alain ’t Kindt, [email protected]/kalmthout

vtbKultuur, ook in jouw buurtDit zijn de contactgegevens van de vtbKultuur-afdelingen in provincie Antwerpen. Ontdek nog veel meer activiteiten op hun website!

Antwerpse Filmgroep • 03-828 25 19, www.vtbkultuur.be/filmenvideo-antwerpen

Bonheiden • 015-34 02 64, www.vtbkultuur.be/bonheiden

Brasschaat • 03-651 42 13, www.vtbkultuur.be/brasschaat

Deurne • 03-324 29 73, www.vtbkultuur.be/deurne

Duffel • 0477-62 27 31, www.vtbkultuur.be/duffel

Edegem • 03-457 43 53, www.vtbkultuur.be/edegem

Ekeren • 03-541 18 08, www.vtbkultuur.be/ekeren

Essen • 03-667 36 56, www.vtbkultuur.be/essen

Geel • 014-58 53 00, www.vtbkultuur.be/geel

Heist-op-den-Berg/Putte • 015-24 04 72, www.vtbkultuur.be/heist-op-den-berg

Hove • 03-454 00 46, www.vtbkultuur.be/hove

Kalmthout • 03-666 17 21, www.vtbkultuur.be/kalmthout

Kapellen • 03-664 86 43, www.vtbkultuur.be/kapellen

Laakdal • 0473-44 75 63, www.vtbkultuur.be/laakdal

Lier • 03-290 92 21, www.vtbkultuur.be/lier

Mechelen • 015-55 56 02, www.vtbkultuur.be/mechelen

Meerhout • 014-30 87 66, www.vtbkultuur.be/meerhout

Olen • 014-22 24 67, www.vtbkultuur.be/olen

Schilde • 03-383 41 79, www.vtbkultuur.be/schilde

Sint-Katelijne-Waver • 015-31 93 33, www.vtbkultuur.be/sint-katelijne-waver

Turnhout • 0477-37 67 53, www.vtbkultuur.be/turnhout

Vosselaar • 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

Westerlo • 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

Wilrijk • 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

Wilrijk • 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

• 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

• 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

0614-vtbKultuur-7-luik-US-Antwerpse afdelingen.indd 2 11/07/14 10:05

Page 7: Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

Zet je tanden in cultuur, met vtbKultuur Antwerpen!Activiteiten vtbKultuur provincie Antwerpen, najaar 2014

Ons cultuuraanbodBij vtbKultuur Antwerpen zetten we onze tanden graag in cultuur. Onze afdelingen in de provincie organiseren zeer verscheiden culturele activiteiten. In deze folder brengen we slechts een beperkte selectie hiervan. Snuister er eens in en ontdek het rijke aanbod. Meer info vind je op de websites van de verschillende vtbKultuur-afdelingen.

Werk jij mee?vtbKultuur is steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers in de provincie Antwerpen. Om mee te werken in de bestaande vtbKultuur-afdelingen of om een nieuwe afdeling op te richten.

Neem contact op met Pascale Van Lierde, educatief medewerker provincie Antwerpen, als je interesse hebt om vrijwilliger te worden: [email protected].

Wil je lid worden?Dat kan voor 10 euro. Voor dat bedrag ben je met heel je gezin lid voor een jaar.

Meer weten? www.vtbkultuur.be/provant

Veel leesplezier en tot op een van onze activiteiten!

vtbKultuur Bonheiden

Zaterdag 20 september 2014 om 10.00 u.:

Begeleide wandeling ‘Land-verhuizers achterna’ en bezoek ‘Red Star Line Museum’ in Antwerpen

Antwerpen en de Red Star Line zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tussen 1873 en 1934 brachten de oceaanstomers meer dan twee miljoen passagiers en gelukszoekers naar de VS en Canada, en terug. Tijdens de rondleiding in het museum en de groepswandeling in de stad komt het verhaal van de landverhuizers helemaal tot leven.

Zondag 21 september 2014 om 16.00 u.:

Concert ‘Carmina Burana en Bolero’ in BOZAR in BrusselDe interpretatie van deze twee klassiekers door de Nationale Opera van Oekraïne is verbluffend. Beurtelings discreet, sensueel en verheven. De meer dan honderd artiesten van het symfonisch orkest, het koor en het wereldvermaarde ballet van Oekraïne zorgen voor een belevenis zonder weerga!

Dinsdag 21 oktober 2014 om 20.15 u.:

Lezing ‘Het fascinerende avontuur van het Panamakanaal’ door kapitein BultynckIn oktober 2006 heeft de bevolking van Panama tijdens een referendum in grote meerderheid gestemd vóór het verbreden van de sluizen van het Kanaal, om het geschikt te maken voor grote containerschepen. Vanaf dit jaar zal het terug de wereldeconomie diep beïnvloeden. Sinds meer dan 100 jaar speelt België een hoofdrol in dit avontuur.

Meer info

vtbKultuur BonheidenGeorges Soyez, [email protected]/bonheiden

vtbKultuur Brasschaat

Van 1 juli 2014 tot 30 september 2014:

fietszoektocht Een fietszoektocht van zo’n 30 km langsheen de mooiste en rustigste plekjes van Brasschaat. Tijdens de tocht moeten een twintigtal niet al te moeilijke vragen beantwoord worden en moet voor een tiental foto’s aangegeven worden in welke straat ze te vinden zijn. De foto’s staan dit jaar in het teken van standbeelden.

Meer info

vtbKultuur Brasschaat Jan Wouters, [email protected]/brasschaat

vtbKultuur Deurne

Zaterdag 15 november 2014 om 12.00 u.:

Bezoek Jaïn-tempel in WilrijkEnkele jaren terug gaf de discreet aanwezige Jaïn-gemeenschap in Antwerpen meer zichtbaarheid aan haar geloof door de bouw van een marmeren tempel in Wilrijk.Je krijgt de kans deze prachtige tempel te bezoeken en de Jaïn-cultuur te ontdekken.

Zondag 14 december 2014 om 14.00 u.:

Bezoek Sint-FredeganduskerkDit is de oudste kerk in Deurne en tevens één van de grootste kerken uit de Antwerpse geschiedenis. Een ontdekking in de koekenstad.

Meer info

vtbKultuur DeurneKris Van Pelt, [email protected]/deurne

vtbKultuur Ekeren

Zondag 12 oktober 2014 om 10.30 u.:

Déjeuner sur l’herbe, filosofische brunch in het Middelheimmuseum in AntwerpenDeze filosofische rondleiding voor fijnproevers verbindt twee levensschoonheden met elkaar. De zintuigen worden gestreeld door beeldende kunst en heerlijke hapjes. Bij wat lekkers wordt gefilosofeerd over kunst om de laatste dag van de week gezellig in te zetten.

Meer info

vtbKultuur Ekeren Raymond Broeckx, [email protected]/ekeren

vtbKultuur Geel

Donderdag 27 november 2014 om 20.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Marc Helsen vertelt over zijn tocht langs de Zijderoute’Journalist en wereldreiziger Marc Helsen brengt je het verhaal van zijn reis over de Zijderoute. Eerst hoor je het relaas van de heenreis vanuit Venetië tot in China, in het spoor van Marco Polo. Daarna van zijn avontuurlijke terugtocht met een oude Britse motor vanuit de Himalaya tot in de Kempen.

Meer info

vtbKultuur Geel Luc Hermans, [email protected]/geel

vtbKultuur Heist-op-den-Berg

Maandag 15 september 2014 om 20.00 u.:

Lezing ‘Het Chinese denken’Lezing door sinologe Konings. Het Chinese denken geeft een andere kijk op de werkelijkheid. Westerse normen zijn niet nodig want het Chinese denken is rijk genoeg aan gedachten over mens, natuur en kosmos.

Zondag 12 oktober 2014 om 20.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Zuid-China: schilderachtig, traditioneel en modern’Het contrast tussen moderne steden en afgelegen gebieden van China wordt getoond. Schilderachtige landschappen en authentieke stadjes met een kleurrijke bevolking van etnische minderheden, geven nog een stuk weer van het mysterieuze en exotische China van vroeger.

Meer info

vtbKultuur Heist op-den-Berg Rita Van Eynde, [email protected]. www.vtbkultuur.be/heist-op-den-berg

vtbKultuur Kalmthout

Donderdag 11 september 2014 om 20.00 u.:

Lezing ‘Vrijmetselarij voor dummies’ door Jimmy KoppenProfessor en historicus Jimmy Koppen is gespecialiseerd in de geschiedenis van vrijmetselarij en vrijzinnigheid en vertelt je alles wat je altijd al wilde weten over deze mystieke vereniging.

Zondag 21 september 2014 van 14.00 u. – 17.00 u.:

Bezoek oude privébrouwerij De Kroon (1650)Brouwen met mankracht! Een film en de rondleiding met Pierre Cassimon maken je wegwijs in de wereld van het bierbrouwen. Een degustatie ontbreekt zeker niet.

Donderdag 9 oktober 2014 om 20.00 u.:

Lezing over het vreemdelingenlegioen door insiders

In 2013 bestond het Franse Vreemdelingenlegioen precies 182 jaar. Het legioen was er om het Franse leger te ondersteunen, de basis daarvan lag in Algerije dat in die tijd een kolonie van Frankrijk was. De geschiedenis en huidige werking van het vreemdelingenlegioen worden je duidelijk door deze lezing.

Meer info

vtbKultuur Kalmthout Alain ’t Kindt, [email protected]/kalmthout

vtbKultuur, ook in jouw buurtDit zijn de contactgegevens van de vtbKultuur-afdelingen in provincie Antwerpen. Ontdek nog veel meer activiteiten op hun website!

Antwerpse Filmgroep • 03-828 25 19, www.vtbkultuur.be/filmenvideo-antwerpen

Bonheiden • 015-34 02 64, www.vtbkultuur.be/bonheiden

Brasschaat • 03-651 42 13, www.vtbkultuur.be/brasschaat

Deurne • 03-324 29 73, www.vtbkultuur.be/deurne

Duffel • 0477-62 27 31, www.vtbkultuur.be/duffel

Edegem • 03-457 43 53, www.vtbkultuur.be/edegem

Ekeren • 03-541 18 08, www.vtbkultuur.be/ekeren

Essen • 03-667 36 56, www.vtbkultuur.be/essen

Geel • 014-58 53 00, www.vtbkultuur.be/geel

Heist-op-den-Berg/Putte • 015-24 04 72, www.vtbkultuur.be/heist-op-den-berg

Hove • 03-454 00 46, www.vtbkultuur.be/hove

Kalmthout • 03-666 17 21, www.vtbkultuur.be/kalmthout

Kapellen • 03-664 86 43, www.vtbkultuur.be/kapellen

Laakdal • 0473-44 75 63, www.vtbkultuur.be/laakdal

Lier • 03-290 92 21, www.vtbkultuur.be/lier

Mechelen • 015-55 56 02, www.vtbkultuur.be/mechelen

Meerhout • 014-30 87 66, www.vtbkultuur.be/meerhout

Olen • 014-22 24 67, www.vtbkultuur.be/olen

Schilde • 03-383 41 79, www.vtbkultuur.be/schilde

Sint-Katelijne-Waver • 015-31 93 33, www.vtbkultuur.be/sint-katelijne-waver

Turnhout • 0477-37 67 53, www.vtbkultuur.be/turnhout

Vosselaar • 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

Westerlo • 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

Wilrijk • 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

Wilrijk • 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

• 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

• 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

0614-vtbKultuur-7-luik-US-Antwerpse afdelingen.indd 2 11/07/14 10:05

Page 8: Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

vtbKultuur Kapellen

Woensdag 24 september 2014 om 14.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Kaapverdische eilanden’ door Paul CoessensDe eilandengroep behoorde vroeger tot Portugal en is sinds 1975 onafhankelijk.Het is de naam van een prachtige archipel met een mengeling van Afrikaanse, Portugese en Caraïbische sferen. Elk eiland heeft iets anders te bieden!

Woensdag 26 november 2014 om 14.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Iran, een Perzisch sprookje’ door Guido VervoortGuido Vervoort neemt je mee op een audiovisuele reis door Iran.

Meer info

vtbKultuur KapellenRoel Van Heffen, [email protected]/kapellen

Activiteiten vtbKultuur

provincie Antwerpen, najaar 2014

Zet je tanden in cultuur,

met vtbKultuur Antwerpen!

vtbKultuur Turnhout/Vosselaar

Zondag 12 oktober 2014

Postelse pracht in de abdij om 13.00 u.

en het retabel van Schoonbroek om 15.30 u.

Een gids neemt je mee in de boekenwereld van de Abdij van Postel. Je krijgt uitleg over het leven van de norbertijnen en ook het bezoekerscentrum staat op het programma. Daar zie je de mooiste exemplaren uit de verzameling: manuscripten, wiegedrukken uit de 15e eeuw, atlassen en prachtige religieuze en wetenschappelijke werken uit de 16e tot de 18e eeuw brengen de geschiedenis van de

boekillustratie tot leven.De tocht gaat daarna naar Schoonrboek, waar het retabel van Sint-Job wordt bezocht. Een uitzonderlijk meesterwerk uit de 16e eeuw.

Zaterdag 8 november 2014 om 14.00 u.

Tentoonstellingsbezoek ‘Vikingen’ in TongerenZe schuimden de zeeën af: bloeddorstig, vernielzuchtig, hongerig naar schatten. Zo zien we de Vikingen. Maar wie waren ze echt? Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren doorprikt het stereotype beeld van de Noormannen. 500 mooi uitgelichte objecten tonen hun uitzonderlijke vakmanschap. Van juwelen, textiel en wapens tot een heus Vikingschip

Meer info

vtbKultuur TurnhoutKarl Coopmans, [email protected]/turnhout

vtbKultuur VosselaarJaap Huizinga, [email protected]/vosselaar

vtbKultuur Laakdal

29, 30 november en 5, 6 en 7 december 2014

Toneelopvoeringen ‘Het Geheugen van Water’, tragikomedie van Shelagh StephensonOp de vooravond van hun moeders begrafenis komen drie zussen bijeen. De confrontatie weekt het verleden los. Het stuk weeft verschillende lagen door elkaar: zwarte humor, geestige teksten, plezierige situaties, sterke emoties en intelligente humor. Hysterie wisselt af met melodrama, speelsheid met spot, cynisme met echte emotie, liefde met elkaar kwetsen. De voorstellingen op vrijdag en zaterdag beginnen om 19.45 u., die op zondag 30 november om 17.45 u. en de voorstelling op zondag 7 december om 12.00 u.

Meer info

vtbKultuur LaakdalKurt De Groot, [email protected]/laakdalReserveren via www.klim-optoneel.be

vtbKultuur Lier

Zaterdag 6 september 2014 om 14.00 u.:

Stadswandeling ‘Oep ‘t Souit’ in AntwerpenEr is voor het zuiden van Antwerpen heel wat veranderd sinds de Zuiderdokken er gedempt werden in 1967. De nu eerder elitaire buurt ademt helaas niet langer die levendige geest van een bedrijvige volksbuurt! Die voor-, in- en nà-oorlogse leefpatronen, geschiedenis en anekdotes worden ons tijdens een prettige wandeling beeldrijk geschetst door Tensie Pellaerts.

Zondag 9 november 2014 om 9.00 u.:

Bezoek aan de Jaïn-tempel in WilrijkEnkele jaren terug gaf de discreet aanwezige Jaïn-gemeenschap in Antwerpen meer zichtbaarheid aan haar geloof door de bouw van een marmeren tempel in Wilrijk.Je krijgt de kans deze prachtige tempel te bezoeken en de Jaïn-cultuur te ontdekken.

Zondag 9 november 2014 om 12.00 u.: Bezoek aan kasteeltje Nicky’s Old Corner in Boechout

Nicky’s Old Corner in Boechout is een wel heel bijzonder heemkundig museum. Het is ontstaan uit de nood om een aantal oude spulletjes een plaats te geven in het 19e-eeuwse kasteeltje ‘Lust en Rust’ in Boechout. Dit jaar kan je er de tentoonstelling ‘Het grote oorlogsgebeuren’ van 1914-1918 en 1940-1944 bezoeken. Een museum met een hart voor het verleden.

Meer info

vtbKultuur LierKris Dekeyser, [email protected]/lier

vtbKultuur Mechelen

Donderdagen 2, 9, en 23 oktober 2014 telkens 20.00 u.:

Cursus klassieke muziek in Maurus Moreelshuis

De Mechelse all round muzikant en dirigent Lode Tooten komt je drie opeenvolgende donderdagavonden inwijden in de wereld van de klassieke muziek. Met tekst en uitleg, beeld en klank. Behalve interessante audio- en videofragmenten, speelt Lode natuurlijk ook zelf. En aan het eind van elke avond kun je bij een kleine muziekquiz ook nog een cd winnen.

Zaterdag 15 november 2014 van 8.15 u. tot 18.00 u.:

Bezoek Red Star Line Museum & Douanemuseum in Antwerpen

We verdiepen ons in het boeiende verhaal van de Red Star Line in het gelijknamige museum aan de Rijnkaai. Een verhaal van en voor iedereen, over miljoenen mensen en één droom, de tocht naar de ‘Nieuwe Wereld’. We maken ook kennis met de wereld van Douane en Accijnzen. In het Douanemuseum zien we de andere kant van douaniers die ‘zonder blozen in de reisbagage snuffelen’ en waarom...

Meer info

vtbKultuur Mechelen Hildegarde Van Miert, [email protected]/mechelen

vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver

Dinsdag 30 september 2014 om 20.00 u.:

Conférence, Bart Van Loo en het Franse Chanson

Bart Van Loo is in de eerste plaats vooral de schrijver van de geprezen Frankrijktrilogie en de besteller Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk. Zijn conférence is een muzikale slalom doorheen de Franse geschiedenis en een zoektocht naar de ziel van het chanson.

Meer info

vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver Lieve Schoelynck, [email protected]/sint-katelijne-waver

© M

ark

Van

Mul

lem

0614-vtbKultuur-7-luik-US-Antwerpse afdelingen.indd 1 11/07/14 10:04

Page 9: Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

vtbKultuur Kapellen

Woensdag 24 september 2014 om 14.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Kaapverdische eilanden’ door Paul CoessensDe eilandengroep behoorde vroeger tot Portugal en is sinds 1975 onafhankelijk.Het is de naam van een prachtige archipel met een mengeling van Afrikaanse, Portugese en Caraïbische sferen. Elk eiland heeft iets anders te bieden!

Woensdag 26 november 2014 om 14.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Iran, een Perzisch sprookje’ door Guido VervoortGuido Vervoort neemt je mee op een audiovisuele reis door Iran.

Meer info

vtbKultuur KapellenRoel Van Heffen, [email protected]/kapellen

Activiteiten vtbKultuur

provincie Antwerpen, najaar 2014

Zet je tanden in cultuur,

met vtbKultuur Antwerpen!

vtbKultuur Turnhout/Vosselaar

Zondag 12 oktober 2014

Postelse pracht in de abdij om 13.00 u.

en het retabel van Schoonbroek om 15.30 u.

Een gids neemt je mee in de boekenwereld van de Abdij van Postel. Je krijgt uitleg over het leven van de norbertijnen en ook het bezoekerscentrum staat op het programma. Daar zie je de mooiste exemplaren uit de verzameling: manuscripten, wiegedrukken uit de 15e eeuw, atlassen en prachtige religieuze en wetenschappelijke werken uit de 16e tot de 18e eeuw brengen de geschiedenis van de

boekillustratie tot leven.De tocht gaat daarna naar Schoonrboek, waar het retabel van Sint-Job wordt bezocht. Een uitzonderlijk meesterwerk uit de 16e eeuw.

Zaterdag 8 november 2014 om 14.00 u.

Tentoonstellingsbezoek ‘Vikingen’ in TongerenZe schuimden de zeeën af: bloeddorstig, vernielzuchtig, hongerig naar schatten. Zo zien we de Vikingen. Maar wie waren ze echt? Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren doorprikt het stereotype beeld van de Noormannen. 500 mooi uitgelichte objecten tonen hun uitzonderlijke vakmanschap. Van juwelen, textiel en wapens tot een heus Vikingschip

Meer info

vtbKultuur TurnhoutKarl Coopmans, [email protected]/turnhout

vtbKultuur VosselaarJaap Huizinga, [email protected]/vosselaar

vtbKultuur Laakdal

29, 30 november en 5, 6 en 7 december 2014

Toneelopvoeringen ‘Het Geheugen van Water’, tragikomedie van Shelagh StephensonOp de vooravond van hun moeders begrafenis komen drie zussen bijeen. De confrontatie weekt het verleden los. Het stuk weeft verschillende lagen door elkaar: zwarte humor, geestige teksten, plezierige situaties, sterke emoties en intelligente humor. Hysterie wisselt af met melodrama, speelsheid met spot, cynisme met echte emotie, liefde met elkaar kwetsen. De voorstellingen op vrijdag en zaterdag beginnen om 19.45 u., die op zondag 30 november om 17.45 u. en de voorstelling op zondag 7 december om 12.00 u.

Meer info

vtbKultuur LaakdalKurt De Groot, [email protected]/laakdalReserveren via www.klim-optoneel.be

vtbKultuur Lier

Zaterdag 6 september 2014 om 14.00 u.:

Stadswandeling ‘Oep ‘t Souit’ in AntwerpenEr is voor het zuiden van Antwerpen heel wat veranderd sinds de Zuiderdokken er gedempt werden in 1967. De nu eerder elitaire buurt ademt helaas niet langer die levendige geest van een bedrijvige volksbuurt! Die voor-, in- en nà-oorlogse leefpatronen, geschiedenis en anekdotes worden ons tijdens een prettige wandeling beeldrijk geschetst door Tensie Pellaerts.

Zondag 9 november 2014 om 9.00 u.:

Bezoek aan de Jaïn-tempel in WilrijkEnkele jaren terug gaf de discreet aanwezige Jaïn-gemeenschap in Antwerpen meer zichtbaarheid aan haar geloof door de bouw van een marmeren tempel in Wilrijk.Je krijgt de kans deze prachtige tempel te bezoeken en de Jaïn-cultuur te ontdekken.

Zondag 9 november 2014 om 12.00 u.: Bezoek aan kasteeltje Nicky’s Old Corner in Boechout

Nicky’s Old Corner in Boechout is een wel heel bijzonder heemkundig museum. Het is ontstaan uit de nood om een aantal oude spulletjes een plaats te geven in het 19e-eeuwse kasteeltje ‘Lust en Rust’ in Boechout. Dit jaar kan je er de tentoonstelling ‘Het grote oorlogsgebeuren’ van 1914-1918 en 1940-1944 bezoeken. Een museum met een hart voor het verleden.

Meer info

vtbKultuur LierKris Dekeyser, [email protected]/lier

vtbKultuur Mechelen

Donderdagen 2, 9, en 23 oktober 2014 telkens 20.00 u.:

Cursus klassieke muziek in Maurus Moreelshuis

De Mechelse all round muzikant en dirigent Lode Tooten komt je drie opeenvolgende donderdagavonden inwijden in de wereld van de klassieke muziek. Met tekst en uitleg, beeld en klank. Behalve interessante audio- en videofragmenten, speelt Lode natuurlijk ook zelf. En aan het eind van elke avond kun je bij een kleine muziekquiz ook nog een cd winnen.

Zaterdag 15 november 2014 van 8.15 u. tot 18.00 u.:

Bezoek Red Star Line Museum & Douanemuseum in Antwerpen

We verdiepen ons in het boeiende verhaal van de Red Star Line in het gelijknamige museum aan de Rijnkaai. Een verhaal van en voor iedereen, over miljoenen mensen en één droom, de tocht naar de ‘Nieuwe Wereld’. We maken ook kennis met de wereld van Douane en Accijnzen. In het Douanemuseum zien we de andere kant van douaniers die ‘zonder blozen in de reisbagage snuffelen’ en waarom...

Meer info

vtbKultuur Mechelen Hildegarde Van Miert, [email protected]/mechelen

vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver

Dinsdag 30 september 2014 om 20.00 u.:

Conférence, Bart Van Loo en het Franse Chanson

Bart Van Loo is in de eerste plaats vooral de schrijver van de geprezen Frankrijktrilogie en de besteller Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk. Zijn conférence is een muzikale slalom doorheen de Franse geschiedenis en een zoektocht naar de ziel van het chanson.

Meer info

vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver Lieve Schoelynck, [email protected]/sint-katelijne-waver

© M

ark

Van

Mul

lem

0614-vtbKultuur-7-luik-US-Antwerpse afdelingen.indd 1 11/07/14 10:04

Page 10: Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

vtbKultuur Kapellen

Woensdag 24 september 2014 om 14.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Kaapverdische eilanden’ door Paul CoessensDe eilandengroep behoorde vroeger tot Portugal en is sinds 1975 onafhankelijk.Het is de naam van een prachtige archipel met een mengeling van Afrikaanse, Portugese en Caraïbische sferen. Elk eiland heeft iets anders te bieden!

Woensdag 26 november 2014 om 14.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Iran, een Perzisch sprookje’ door Guido VervoortGuido Vervoort neemt je mee op een audiovisuele reis door Iran.

Meer info

vtbKultuur KapellenRoel Van Heffen, [email protected]/kapellen

Activiteiten vtbKultuur

provincie Antwerpen, najaar 2014

Zet je tanden in cultuur,

met vtbKultuur Antwerpen!

vtbKultuur Turnhout/Vosselaar

Zondag 12 oktober 2014

Postelse pracht in de abdij om 13.00 u.

en het retabel van Schoonbroek om 15.30 u.

Een gids neemt je mee in de boekenwereld van de Abdij van Postel. Je krijgt uitleg over het leven van de norbertijnen en ook het bezoekerscentrum staat op het programma. Daar zie je de mooiste exemplaren uit de verzameling: manuscripten, wiegedrukken uit de 15e eeuw, atlassen en prachtige religieuze en wetenschappelijke werken uit de 16e tot de 18e eeuw brengen de geschiedenis van de

boekillustratie tot leven.De tocht gaat daarna naar Schoonrboek, waar het retabel van Sint-Job wordt bezocht. Een uitzonderlijk meesterwerk uit de 16e eeuw.

Zaterdag 8 november 2014 om 14.00 u.

Tentoonstellingsbezoek ‘Vikingen’ in TongerenZe schuimden de zeeën af: bloeddorstig, vernielzuchtig, hongerig naar schatten. Zo zien we de Vikingen. Maar wie waren ze echt? Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren doorprikt het stereotype beeld van de Noormannen. 500 mooi uitgelichte objecten tonen hun uitzonderlijke vakmanschap. Van juwelen, textiel en wapens tot een heus Vikingschip

Meer info

vtbKultuur TurnhoutKarl Coopmans, [email protected]/turnhout

vtbKultuur VosselaarJaap Huizinga, [email protected]/vosselaar

vtbKultuur Laakdal

29, 30 november en 5, 6 en 7 december 2014

Toneelopvoeringen ‘Het Geheugen van Water’, tragikomedie van Shelagh StephensonOp de vooravond van hun moeders begrafenis komen drie zussen bijeen. De confrontatie weekt het verleden los. Het stuk weeft verschillende lagen door elkaar: zwarte humor, geestige teksten, plezierige situaties, sterke emoties en intelligente humor. Hysterie wisselt af met melodrama, speelsheid met spot, cynisme met echte emotie, liefde met elkaar kwetsen. De voorstellingen op vrijdag en zaterdag beginnen om 19.45 u., die op zondag 30 november om 17.45 u. en de voorstelling op zondag 7 december om 12.00 u.

Meer info

vtbKultuur LaakdalKurt De Groot, [email protected]/laakdalReserveren via www.klim-optoneel.be

vtbKultuur Lier

Zaterdag 6 september 2014 om 14.00 u.:

Stadswandeling ‘Oep ‘t Souit’ in AntwerpenEr is voor het zuiden van Antwerpen heel wat veranderd sinds de Zuiderdokken er gedempt werden in 1967. De nu eerder elitaire buurt ademt helaas niet langer die levendige geest van een bedrijvige volksbuurt! Die voor-, in- en nà-oorlogse leefpatronen, geschiedenis en anekdotes worden ons tijdens een prettige wandeling beeldrijk geschetst door Tensie Pellaerts.

Zondag 9 november 2014 om 9.00 u.:

Bezoek aan de Jaïn-tempel in WilrijkEnkele jaren terug gaf de discreet aanwezige Jaïn-gemeenschap in Antwerpen meer zichtbaarheid aan haar geloof door de bouw van een marmeren tempel in Wilrijk.Je krijgt de kans deze prachtige tempel te bezoeken en de Jaïn-cultuur te ontdekken.

Zondag 9 november 2014 om 12.00 u.: Bezoek aan kasteeltje Nicky’s Old Corner in Boechout

Nicky’s Old Corner in Boechout is een wel heel bijzonder heemkundig museum. Het is ontstaan uit de nood om een aantal oude spulletjes een plaats te geven in het 19e-eeuwse kasteeltje ‘Lust en Rust’ in Boechout. Dit jaar kan je er de tentoonstelling ‘Het grote oorlogsgebeuren’ van 1914-1918 en 1940-1944 bezoeken. Een museum met een hart voor het verleden.

Meer info

vtbKultuur LierKris Dekeyser, [email protected]/lier

vtbKultuur Mechelen

Donderdagen 2, 9, en 23 oktober 2014 telkens 20.00 u.:

Cursus klassieke muziek in Maurus Moreelshuis

De Mechelse all round muzikant en dirigent Lode Tooten komt je drie opeenvolgende donderdagavonden inwijden in de wereld van de klassieke muziek. Met tekst en uitleg, beeld en klank. Behalve interessante audio- en videofragmenten, speelt Lode natuurlijk ook zelf. En aan het eind van elke avond kun je bij een kleine muziekquiz ook nog een cd winnen.

Zaterdag 15 november 2014 van 8.15 u. tot 18.00 u.:

Bezoek Red Star Line Museum & Douanemuseum in Antwerpen

We verdiepen ons in het boeiende verhaal van de Red Star Line in het gelijknamige museum aan de Rijnkaai. Een verhaal van en voor iedereen, over miljoenen mensen en één droom, de tocht naar de ‘Nieuwe Wereld’. We maken ook kennis met de wereld van Douane en Accijnzen. In het Douanemuseum zien we de andere kant van douaniers die ‘zonder blozen in de reisbagage snuffelen’ en waarom...

Meer info

vtbKultuur Mechelen Hildegarde Van Miert, [email protected]/mechelen

vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver

Dinsdag 30 september 2014 om 20.00 u.:

Conférence, Bart Van Loo en het Franse Chanson

Bart Van Loo is in de eerste plaats vooral de schrijver van de geprezen Frankrijktrilogie en de besteller Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk. Zijn conférence is een muzikale slalom doorheen de Franse geschiedenis en een zoektocht naar de ziel van het chanson.

Meer info

vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver Lieve Schoelynck, [email protected]/sint-katelijne-waver

© M

ark

Van

Mul

lem

0614-vtbKultuur-7-luik-US-Antwerpse afdelingen.indd 1 11/07/14 10:04

Page 11: Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

vtbKultuur Kapellen

Woensdag 24 september 2014 om 14.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Kaapverdische eilanden’ door Paul CoessensDe eilandengroep behoorde vroeger tot Portugal en is sinds 1975 onafhankelijk.Het is de naam van een prachtige archipel met een mengeling van Afrikaanse, Portugese en Caraïbische sferen. Elk eiland heeft iets anders te bieden!

Woensdag 26 november 2014 om 14.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Iran, een Perzisch sprookje’ door Guido VervoortGuido Vervoort neemt je mee op een audiovisuele reis door Iran.

Meer info

vtbKultuur KapellenRoel Van Heffen, [email protected]/kapellen

Activiteiten vtbKultuur

provincie Antwerpen, najaar 2014

Zet je tanden in cultuur,

met vtbKultuur Antwerpen!

vtbKultuur Turnhout/Vosselaar

Zondag 12 oktober 2014

Postelse pracht in de abdij om 13.00 u.

en het retabel van Schoonbroek om 15.30 u.

Een gids neemt je mee in de boekenwereld van de Abdij van Postel. Je krijgt uitleg over het leven van de norbertijnen en ook het bezoekerscentrum staat op het programma. Daar zie je de mooiste exemplaren uit de verzameling: manuscripten, wiegedrukken uit de 15e eeuw, atlassen en prachtige religieuze en wetenschappelijke werken uit de 16e tot de 18e eeuw brengen de geschiedenis van de

boekillustratie tot leven.De tocht gaat daarna naar Schoonrboek, waar het retabel van Sint-Job wordt bezocht. Een uitzonderlijk meesterwerk uit de 16e eeuw.

Zaterdag 8 november 2014 om 14.00 u.

Tentoonstellingsbezoek ‘Vikingen’ in TongerenZe schuimden de zeeën af: bloeddorstig, vernielzuchtig, hongerig naar schatten. Zo zien we de Vikingen. Maar wie waren ze echt? Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren doorprikt het stereotype beeld van de Noormannen. 500 mooi uitgelichte objecten tonen hun uitzonderlijke vakmanschap. Van juwelen, textiel en wapens tot een heus Vikingschip

Meer info

vtbKultuur TurnhoutKarl Coopmans, [email protected]/turnhout

vtbKultuur VosselaarJaap Huizinga, [email protected]/vosselaar

vtbKultuur Laakdal

29, 30 november en 5, 6 en 7 december 2014

Toneelopvoeringen ‘Het Geheugen van Water’, tragikomedie van Shelagh StephensonOp de vooravond van hun moeders begrafenis komen drie zussen bijeen. De confrontatie weekt het verleden los. Het stuk weeft verschillende lagen door elkaar: zwarte humor, geestige teksten, plezierige situaties, sterke emoties en intelligente humor. Hysterie wisselt af met melodrama, speelsheid met spot, cynisme met echte emotie, liefde met elkaar kwetsen. De voorstellingen op vrijdag en zaterdag beginnen om 19.45 u., die op zondag 30 november om 17.45 u. en de voorstelling op zondag 7 december om 12.00 u.

Meer info

vtbKultuur LaakdalKurt De Groot, [email protected]/laakdalReserveren via www.klim-optoneel.be

vtbKultuur Lier

Zaterdag 6 september 2014 om 14.00 u.:

Stadswandeling ‘Oep ‘t Souit’ in AntwerpenEr is voor het zuiden van Antwerpen heel wat veranderd sinds de Zuiderdokken er gedempt werden in 1967. De nu eerder elitaire buurt ademt helaas niet langer die levendige geest van een bedrijvige volksbuurt! Die voor-, in- en nà-oorlogse leefpatronen, geschiedenis en anekdotes worden ons tijdens een prettige wandeling beeldrijk geschetst door Tensie Pellaerts.

Zondag 9 november 2014 om 9.00 u.:

Bezoek aan de Jaïn-tempel in WilrijkEnkele jaren terug gaf de discreet aanwezige Jaïn-gemeenschap in Antwerpen meer zichtbaarheid aan haar geloof door de bouw van een marmeren tempel in Wilrijk.Je krijgt de kans deze prachtige tempel te bezoeken en de Jaïn-cultuur te ontdekken.

Zondag 9 november 2014 om 12.00 u.: Bezoek aan kasteeltje Nicky’s Old Corner in Boechout

Nicky’s Old Corner in Boechout is een wel heel bijzonder heemkundig museum. Het is ontstaan uit de nood om een aantal oude spulletjes een plaats te geven in het 19e-eeuwse kasteeltje ‘Lust en Rust’ in Boechout. Dit jaar kan je er de tentoonstelling ‘Het grote oorlogsgebeuren’ van 1914-1918 en 1940-1944 bezoeken. Een museum met een hart voor het verleden.

Meer info

vtbKultuur LierKris Dekeyser, [email protected]/lier

vtbKultuur Mechelen

Donderdagen 2, 9, en 23 oktober 2014 telkens 20.00 u.:

Cursus klassieke muziek in Maurus Moreelshuis

De Mechelse all round muzikant en dirigent Lode Tooten komt je drie opeenvolgende donderdagavonden inwijden in de wereld van de klassieke muziek. Met tekst en uitleg, beeld en klank. Behalve interessante audio- en videofragmenten, speelt Lode natuurlijk ook zelf. En aan het eind van elke avond kun je bij een kleine muziekquiz ook nog een cd winnen.

Zaterdag 15 november 2014 van 8.15 u. tot 18.00 u.:

Bezoek Red Star Line Museum & Douanemuseum in Antwerpen

We verdiepen ons in het boeiende verhaal van de Red Star Line in het gelijknamige museum aan de Rijnkaai. Een verhaal van en voor iedereen, over miljoenen mensen en één droom, de tocht naar de ‘Nieuwe Wereld’. We maken ook kennis met de wereld van Douane en Accijnzen. In het Douanemuseum zien we de andere kant van douaniers die ‘zonder blozen in de reisbagage snuffelen’ en waarom...

Meer info

vtbKultuur Mechelen Hildegarde Van Miert, [email protected]/mechelen

vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver

Dinsdag 30 september 2014 om 20.00 u.:

Conférence, Bart Van Loo en het Franse Chanson

Bart Van Loo is in de eerste plaats vooral de schrijver van de geprezen Frankrijktrilogie en de besteller Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk. Zijn conférence is een muzikale slalom doorheen de Franse geschiedenis en een zoektocht naar de ziel van het chanson.

Meer info

vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver Lieve Schoelynck, [email protected]/sint-katelijne-waver

© M

ark

Van

Mul

lem

0614-vtbKultuur-7-luik-US-Antwerpse afdelingen.indd 1 11/07/14 10:04

Page 12: Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

vtbKultuur Kapellen

Woensdag 24 september 2014 om 14.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Kaapverdische eilanden’ door Paul CoessensDe eilandengroep behoorde vroeger tot Portugal en is sinds 1975 onafhankelijk.Het is de naam van een prachtige archipel met een mengeling van Afrikaanse, Portugese en Caraïbische sferen. Elk eiland heeft iets anders te bieden!

Woensdag 26 november 2014 om 14.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Iran, een Perzisch sprookje’ door Guido VervoortGuido Vervoort neemt je mee op een audiovisuele reis door Iran.

Meer info

vtbKultuur KapellenRoel Van Heffen, [email protected]/kapellen

Activiteiten vtbKultuur

provincie Antwerpen, najaar 2014

Zet je tanden in cultuur,

met vtbKultuur Antwerpen!

vtbKultuur Turnhout/Vosselaar

Zondag 12 oktober 2014

Postelse pracht in de abdij om 13.00 u.

en het retabel van Schoonbroek om 15.30 u.

Een gids neemt je mee in de boekenwereld van de Abdij van Postel. Je krijgt uitleg over het leven van de norbertijnen en ook het bezoekerscentrum staat op het programma. Daar zie je de mooiste exemplaren uit de verzameling: manuscripten, wiegedrukken uit de 15e eeuw, atlassen en prachtige religieuze en wetenschappelijke werken uit de 16e tot de 18e eeuw brengen de geschiedenis van de

boekillustratie tot leven.De tocht gaat daarna naar Schoonrboek, waar het retabel van Sint-Job wordt bezocht. Een uitzonderlijk meesterwerk uit de 16e eeuw.

Zaterdag 8 november 2014 om 14.00 u.

Tentoonstellingsbezoek ‘Vikingen’ in TongerenZe schuimden de zeeën af: bloeddorstig, vernielzuchtig, hongerig naar schatten. Zo zien we de Vikingen. Maar wie waren ze echt? Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren doorprikt het stereotype beeld van de Noormannen. 500 mooi uitgelichte objecten tonen hun uitzonderlijke vakmanschap. Van juwelen, textiel en wapens tot een heus Vikingschip

Meer info

vtbKultuur TurnhoutKarl Coopmans, [email protected]/turnhout

vtbKultuur VosselaarJaap Huizinga, [email protected]/vosselaar

vtbKultuur Laakdal

29, 30 november en 5, 6 en 7 december 2014

Toneelopvoeringen ‘Het Geheugen van Water’, tragikomedie van Shelagh StephensonOp de vooravond van hun moeders begrafenis komen drie zussen bijeen. De confrontatie weekt het verleden los. Het stuk weeft verschillende lagen door elkaar: zwarte humor, geestige teksten, plezierige situaties, sterke emoties en intelligente humor. Hysterie wisselt af met melodrama, speelsheid met spot, cynisme met echte emotie, liefde met elkaar kwetsen. De voorstellingen op vrijdag en zaterdag beginnen om 19.45 u., die op zondag 30 november om 17.45 u. en de voorstelling op zondag 7 december om 12.00 u.

Meer info

vtbKultuur LaakdalKurt De Groot, [email protected]/laakdalReserveren via www.klim-optoneel.be

vtbKultuur Lier

Zaterdag 6 september 2014 om 14.00 u.:

Stadswandeling ‘Oep ‘t Souit’ in AntwerpenEr is voor het zuiden van Antwerpen heel wat veranderd sinds de Zuiderdokken er gedempt werden in 1967. De nu eerder elitaire buurt ademt helaas niet langer die levendige geest van een bedrijvige volksbuurt! Die voor-, in- en nà-oorlogse leefpatronen, geschiedenis en anekdotes worden ons tijdens een prettige wandeling beeldrijk geschetst door Tensie Pellaerts.

Zondag 9 november 2014 om 9.00 u.:

Bezoek aan de Jaïn-tempel in WilrijkEnkele jaren terug gaf de discreet aanwezige Jaïn-gemeenschap in Antwerpen meer zichtbaarheid aan haar geloof door de bouw van een marmeren tempel in Wilrijk.Je krijgt de kans deze prachtige tempel te bezoeken en de Jaïn-cultuur te ontdekken.

Zondag 9 november 2014 om 12.00 u.: Bezoek aan kasteeltje Nicky’s Old Corner in Boechout

Nicky’s Old Corner in Boechout is een wel heel bijzonder heemkundig museum. Het is ontstaan uit de nood om een aantal oude spulletjes een plaats te geven in het 19e-eeuwse kasteeltje ‘Lust en Rust’ in Boechout. Dit jaar kan je er de tentoonstelling ‘Het grote oorlogsgebeuren’ van 1914-1918 en 1940-1944 bezoeken. Een museum met een hart voor het verleden.

Meer info

vtbKultuur LierKris Dekeyser, [email protected]/lier

vtbKultuur Mechelen

Donderdagen 2, 9, en 23 oktober 2014 telkens 20.00 u.:

Cursus klassieke muziek in Maurus Moreelshuis

De Mechelse all round muzikant en dirigent Lode Tooten komt je drie opeenvolgende donderdagavonden inwijden in de wereld van de klassieke muziek. Met tekst en uitleg, beeld en klank. Behalve interessante audio- en videofragmenten, speelt Lode natuurlijk ook zelf. En aan het eind van elke avond kun je bij een kleine muziekquiz ook nog een cd winnen.

Zaterdag 15 november 2014 van 8.15 u. tot 18.00 u.:

Bezoek Red Star Line Museum & Douanemuseum in Antwerpen

We verdiepen ons in het boeiende verhaal van de Red Star Line in het gelijknamige museum aan de Rijnkaai. Een verhaal van en voor iedereen, over miljoenen mensen en één droom, de tocht naar de ‘Nieuwe Wereld’. We maken ook kennis met de wereld van Douane en Accijnzen. In het Douanemuseum zien we de andere kant van douaniers die ‘zonder blozen in de reisbagage snuffelen’ en waarom...

Meer info

vtbKultuur Mechelen Hildegarde Van Miert, [email protected]/mechelen

vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver

Dinsdag 30 september 2014 om 20.00 u.:

Conférence, Bart Van Loo en het Franse Chanson

Bart Van Loo is in de eerste plaats vooral de schrijver van de geprezen Frankrijktrilogie en de besteller Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk. Zijn conférence is een muzikale slalom doorheen de Franse geschiedenis en een zoektocht naar de ziel van het chanson.

Meer info

vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver Lieve Schoelynck, [email protected]/sint-katelijne-waver

© M

ark

Van

Mul

lem

0614-vtbKultuur-7-luik-US-Antwerpse afdelingen.indd 1 11/07/14 10:04

Page 13: Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

vtbKultuur Kapellen

Woensdag 24 september 2014 om 14.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Kaapverdische eilanden’ door Paul CoessensDe eilandengroep behoorde vroeger tot Portugal en is sinds 1975 onafhankelijk.Het is de naam van een prachtige archipel met een mengeling van Afrikaanse, Portugese en Caraïbische sferen. Elk eiland heeft iets anders te bieden!

Woensdag 26 november 2014 om 14.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Iran, een Perzisch sprookje’ door Guido VervoortGuido Vervoort neemt je mee op een audiovisuele reis door Iran.

Meer info

vtbKultuur KapellenRoel Van Heffen, [email protected]/kapellen

Activiteiten vtbKultuur

provincie Antwerpen, najaar 2014

Zet je tanden in cultuur,

met vtbKultuur Antwerpen!

vtbKultuur Turnhout/Vosselaar

Zondag 12 oktober 2014

Postelse pracht in de abdij om 13.00 u.

en het retabel van Schoonbroek om 15.30 u.

Een gids neemt je mee in de boekenwereld van de Abdij van Postel. Je krijgt uitleg over het leven van de norbertijnen en ook het bezoekerscentrum staat op het programma. Daar zie je de mooiste exemplaren uit de verzameling: manuscripten, wiegedrukken uit de 15e eeuw, atlassen en prachtige religieuze en wetenschappelijke werken uit de 16e tot de 18e eeuw brengen de geschiedenis van de

boekillustratie tot leven.De tocht gaat daarna naar Schoonrboek, waar het retabel van Sint-Job wordt bezocht. Een uitzonderlijk meesterwerk uit de 16e eeuw.

Zaterdag 8 november 2014 om 14.00 u.

Tentoonstellingsbezoek ‘Vikingen’ in TongerenZe schuimden de zeeën af: bloeddorstig, vernielzuchtig, hongerig naar schatten. Zo zien we de Vikingen. Maar wie waren ze echt? Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren doorprikt het stereotype beeld van de Noormannen. 500 mooi uitgelichte objecten tonen hun uitzonderlijke vakmanschap. Van juwelen, textiel en wapens tot een heus Vikingschip

Meer info

vtbKultuur TurnhoutKarl Coopmans, [email protected]/turnhout

vtbKultuur VosselaarJaap Huizinga, [email protected]/vosselaar

vtbKultuur Laakdal

29, 30 november en 5, 6 en 7 december 2014

Toneelopvoeringen ‘Het Geheugen van Water’, tragikomedie van Shelagh StephensonOp de vooravond van hun moeders begrafenis komen drie zussen bijeen. De confrontatie weekt het verleden los. Het stuk weeft verschillende lagen door elkaar: zwarte humor, geestige teksten, plezierige situaties, sterke emoties en intelligente humor. Hysterie wisselt af met melodrama, speelsheid met spot, cynisme met echte emotie, liefde met elkaar kwetsen. De voorstellingen op vrijdag en zaterdag beginnen om 19.45 u., die op zondag 30 november om 17.45 u. en de voorstelling op zondag 7 december om 12.00 u.

Meer info

vtbKultuur LaakdalKurt De Groot, [email protected]/laakdalReserveren via www.klim-optoneel.be

vtbKultuur Lier

Zaterdag 6 september 2014 om 14.00 u.:

Stadswandeling ‘Oep ‘t Souit’ in AntwerpenEr is voor het zuiden van Antwerpen heel wat veranderd sinds de Zuiderdokken er gedempt werden in 1967. De nu eerder elitaire buurt ademt helaas niet langer die levendige geest van een bedrijvige volksbuurt! Die voor-, in- en nà-oorlogse leefpatronen, geschiedenis en anekdotes worden ons tijdens een prettige wandeling beeldrijk geschetst door Tensie Pellaerts.

Zondag 9 november 2014 om 9.00 u.:

Bezoek aan de Jaïn-tempel in WilrijkEnkele jaren terug gaf de discreet aanwezige Jaïn-gemeenschap in Antwerpen meer zichtbaarheid aan haar geloof door de bouw van een marmeren tempel in Wilrijk.Je krijgt de kans deze prachtige tempel te bezoeken en de Jaïn-cultuur te ontdekken.

Zondag 9 november 2014 om 12.00 u.: Bezoek aan kasteeltje Nicky’s Old Corner in Boechout

Nicky’s Old Corner in Boechout is een wel heel bijzonder heemkundig museum. Het is ontstaan uit de nood om een aantal oude spulletjes een plaats te geven in het 19e-eeuwse kasteeltje ‘Lust en Rust’ in Boechout. Dit jaar kan je er de tentoonstelling ‘Het grote oorlogsgebeuren’ van 1914-1918 en 1940-1944 bezoeken. Een museum met een hart voor het verleden.

Meer info

vtbKultuur LierKris Dekeyser, [email protected]/lier

vtbKultuur Mechelen

Donderdagen 2, 9, en 23 oktober 2014 telkens 20.00 u.:

Cursus klassieke muziek in Maurus Moreelshuis

De Mechelse all round muzikant en dirigent Lode Tooten komt je drie opeenvolgende donderdagavonden inwijden in de wereld van de klassieke muziek. Met tekst en uitleg, beeld en klank. Behalve interessante audio- en videofragmenten, speelt Lode natuurlijk ook zelf. En aan het eind van elke avond kun je bij een kleine muziekquiz ook nog een cd winnen.

Zaterdag 15 november 2014 van 8.15 u. tot 18.00 u.:

Bezoek Red Star Line Museum & Douanemuseum in Antwerpen

We verdiepen ons in het boeiende verhaal van de Red Star Line in het gelijknamige museum aan de Rijnkaai. Een verhaal van en voor iedereen, over miljoenen mensen en één droom, de tocht naar de ‘Nieuwe Wereld’. We maken ook kennis met de wereld van Douane en Accijnzen. In het Douanemuseum zien we de andere kant van douaniers die ‘zonder blozen in de reisbagage snuffelen’ en waarom...

Meer info

vtbKultuur Mechelen Hildegarde Van Miert, [email protected]/mechelen

vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver

Dinsdag 30 september 2014 om 20.00 u.:

Conférence, Bart Van Loo en het Franse Chanson

Bart Van Loo is in de eerste plaats vooral de schrijver van de geprezen Frankrijktrilogie en de besteller Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk. Zijn conférence is een muzikale slalom doorheen de Franse geschiedenis en een zoektocht naar de ziel van het chanson.

Meer info

vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver Lieve Schoelynck, [email protected]/sint-katelijne-waver

© M

ark

Van

Mul

lem

0614-vtbKultuur-7-luik-US-Antwerpse afdelingen.indd 1 11/07/14 10:04

Page 14: Folder Antwerpse afdelingen najaar 2014

Zet je tanden in cultuur, met vtbKultuur Antwerpen!Activiteiten vtbKultuur provincie Antwerpen, najaar 2014

Ons cultuuraanbodBij vtbKultuur Antwerpen zetten we onze tanden graag in cultuur. Onze afdelingen in de provincie organiseren zeer verscheiden culturele activiteiten. In deze folder brengen we slechts een beperkte selectie hiervan. Snuister er eens in en ontdek het rijke aanbod. Meer info vind je op de websites van de verschillende vtbKultuur-afdelingen.

Werk jij mee?vtbKultuur is steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers in de provincie Antwerpen. Om mee te werken in de bestaande vtbKultuur-afdelingen of om een nieuwe afdeling op te richten.

Neem contact op met Pascale Van Lierde, educatief medewerker provincie Antwerpen, als je interesse hebt om vrijwilliger te worden: [email protected].

Wil je lid worden?Dat kan voor 10 euro. Voor dat bedrag ben je met heel je gezin lid voor een jaar.

Meer weten? www.vtbkultuur.be/provant

Veel leesplezier en tot op een van onze activiteiten!

vtbKultuur Bonheiden

Zaterdag 20 september 2014 om 10.00 u.:

Begeleide wandeling ‘Land-verhuizers achterna’ en bezoek ‘Red Star Line Museum’ in Antwerpen

Antwerpen en de Red Star Line zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tussen 1873 en 1934 brachten de oceaanstomers meer dan twee miljoen passagiers en gelukszoekers naar de VS en Canada, en terug. Tijdens de rondleiding in het museum en de groepswandeling in de stad komt het verhaal van de landverhuizers helemaal tot leven.

Zondag 21 september 2014 om 16.00 u.:

Concert ‘Carmina Burana en Bolero’ in BOZAR in BrusselDe interpretatie van deze twee klassiekers door de Nationale Opera van Oekraïne is verbluffend. Beurtelings discreet, sensueel en verheven. De meer dan honderd artiesten van het symfonisch orkest, het koor en het wereldvermaarde ballet van Oekraïne zorgen voor een belevenis zonder weerga!

Dinsdag 21 oktober 2014 om 20.15 u.:

Lezing ‘Het fascinerende avontuur van het Panamakanaal’ door kapitein BultynckIn oktober 2006 heeft de bevolking van Panama tijdens een referendum in grote meerderheid gestemd vóór het verbreden van de sluizen van het Kanaal, om het geschikt te maken voor grote containerschepen. Vanaf dit jaar zal het terug de wereldeconomie diep beïnvloeden. Sinds meer dan 100 jaar speelt België een hoofdrol in dit avontuur.

Meer info

vtbKultuur BonheidenGeorges Soyez, [email protected]/bonheiden

vtbKultuur Brasschaat

Van 1 juli 2014 tot 30 september 2014:

fietszoektocht Een fietszoektocht van zo’n 30 km langsheen de mooiste en rustigste plekjes van Brasschaat. Tijdens de tocht moeten een twintigtal niet al te moeilijke vragen beantwoord worden en moet voor een tiental foto’s aangegeven worden in welke straat ze te vinden zijn. De foto’s staan dit jaar in het teken van standbeelden.

Meer info

vtbKultuur Brasschaat Jan Wouters, [email protected]/brasschaat

vtbKultuur Deurne

Zaterdag 15 november 2014 om 12.00 u.:

Bezoek Jaïn-tempel in WilrijkEnkele jaren terug gaf de discreet aanwezige Jaïn-gemeenschap in Antwerpen meer zichtbaarheid aan haar geloof door de bouw van een marmeren tempel in Wilrijk.Je krijgt de kans deze prachtige tempel te bezoeken en de Jaïn-cultuur te ontdekken.

Zondag 14 december 2014 om 14.00 u.:

Bezoek Sint-FredeganduskerkDit is de oudste kerk in Deurne en tevens één van de grootste kerken uit de Antwerpse geschiedenis. Een ontdekking in de koekenstad.

Meer info

vtbKultuur DeurneKris Van Pelt, [email protected]/deurne

vtbKultuur Ekeren

Zondag 12 oktober 2014 om 10.30 u.:

Déjeuner sur l’herbe, filosofische brunch in het Middelheimmuseum in AntwerpenDeze filosofische rondleiding voor fijnproevers verbindt twee levensschoonheden met elkaar. De zintuigen worden gestreeld door beeldende kunst en heerlijke hapjes. Bij wat lekkers wordt gefilosofeerd over kunst om de laatste dag van de week gezellig in te zetten.

Meer info

vtbKultuur Ekeren Raymond Broeckx, [email protected]/ekeren

vtbKultuur Geel

Donderdag 27 november 2014 om 20.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Marc Helsen vertelt over zijn tocht langs de Zijderoute’Journalist en wereldreiziger Marc Helsen brengt je het verhaal van zijn reis over de Zijderoute. Eerst hoor je het relaas van de heenreis vanuit Venetië tot in China, in het spoor van Marco Polo. Daarna van zijn avontuurlijke terugtocht met een oude Britse motor vanuit de Himalaya tot in de Kempen.

Meer info

vtbKultuur Geel Luc Hermans, [email protected]/geel

vtbKultuur Heist-op-den-Berg

Maandag 15 september 2014 om 20.00 u.:

Lezing ‘Het Chinese denken’Lezing door sinologe Konings. Het Chinese denken geeft een andere kijk op de werkelijkheid. Westerse normen zijn niet nodig want het Chinese denken is rijk genoeg aan gedachten over mens, natuur en kosmos.

Zondag 12 oktober 2014 om 20.00 u.:

vtbKultuur-reportage ‘Zuid-China: schilderachtig, traditioneel en modern’Het contrast tussen moderne steden en afgelegen gebieden van China wordt getoond. Schilderachtige landschappen en authentieke stadjes met een kleurrijke bevolking van etnische minderheden, geven nog een stuk weer van het mysterieuze en exotische China van vroeger.

Meer info

vtbKultuur Heist op-den-Berg Rita Van Eynde, [email protected]. www.vtbkultuur.be/heist-op-den-berg

vtbKultuur Kalmthout

Donderdag 11 september 2014 om 20.00 u.:

Lezing ‘Vrijmetselarij voor dummies’ door Jimmy KoppenProfessor en historicus Jimmy Koppen is gespecialiseerd in de geschiedenis van vrijmetselarij en vrijzinnigheid en vertelt je alles wat je altijd al wilde weten over deze mystieke vereniging.

Zondag 21 september 2014 van 14.00 u. – 17.00 u.:

Bezoek oude privébrouwerij De Kroon (1650)Brouwen met mankracht! Een film en de rondleiding met Pierre Cassimon maken je wegwijs in de wereld van het bierbrouwen. Een degustatie ontbreekt zeker niet.

Donderdag 9 oktober 2014 om 20.00 u.:

Lezing over het vreemdelingenlegioen door insiders

In 2013 bestond het Franse Vreemdelingenlegioen precies 182 jaar. Het legioen was er om het Franse leger te ondersteunen, de basis daarvan lag in Algerije dat in die tijd een kolonie van Frankrijk was. De geschiedenis en huidige werking van het vreemdelingenlegioen worden je duidelijk door deze lezing.

Meer info

vtbKultuur Kalmthout Alain ’t Kindt, [email protected]/kalmthout

vtbKultuur, ook in jouw buurtDit zijn de contactgegevens van de vtbKultuur-afdelingen in provincie Antwerpen. Ontdek nog veel meer activiteiten op hun website!

Antwerpse Filmgroep • 03-828 25 19, www.vtbkultuur.be/filmenvideo-antwerpen

Bonheiden • 015-34 02 64, www.vtbkultuur.be/bonheiden

Brasschaat • 03-651 42 13, www.vtbkultuur.be/brasschaat

Deurne • 03-324 29 73, www.vtbkultuur.be/deurne

Duffel • 0477-62 27 31, www.vtbkultuur.be/duffel

Edegem • 03-457 43 53, www.vtbkultuur.be/edegem

Ekeren • 03-541 18 08, www.vtbkultuur.be/ekeren

Essen • 03-667 36 56, www.vtbkultuur.be/essen

Geel • 014-58 53 00, www.vtbkultuur.be/geel

Heist-op-den-Berg/Putte • 015-24 04 72, www.vtbkultuur.be/heist-op-den-berg

Hove • 03-454 00 46, www.vtbkultuur.be/hove

Kalmthout • 03-666 17 21, www.vtbkultuur.be/kalmthout

Kapellen • 03-664 86 43, www.vtbkultuur.be/kapellen

Laakdal • 0473-44 75 63, www.vtbkultuur.be/laakdal

Lier • 03-290 92 21, www.vtbkultuur.be/lier

Mechelen • 015-55 56 02, www.vtbkultuur.be/mechelen

Meerhout • 014-30 87 66, www.vtbkultuur.be/meerhout

Olen • 014-22 24 67, www.vtbkultuur.be/olen

Schilde • 03-383 41 79, www.vtbkultuur.be/schilde

Sint-Katelijne-Waver • 015-31 93 33, www.vtbkultuur.be/sint-katelijne-waver

Turnhout • 0477-37 67 53, www.vtbkultuur.be/turnhout

Vosselaar • 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

Westerlo • 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

Wilrijk • 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

Wilrijk • 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

• 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

• 014-81 15 55, www.vtbkultuur.be/vosselaar

• 014-54 50 13, www.vtbkultuur.be/westerlo

• 0495-52 34 11, www.vtbkultuur.be/wilrijk

www.vtbkultuur.be/provant

0614-vtbKultuur-7-luik-US-Antwerpse afdelingen.indd 2 11/07/14 10:05