Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten...

of 19 /19
Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected] 1 De Toeristische Adviesraad Sint-Laureins organiseert i.s.m. met gemeente Sint-Laureins ter ondersteuning van de plaatselijke horeca, een gratis zoektocht genaamd ‘Fietszoektocht Grenzeloos genieten’. Hiermee wil de toeristische adviesraad de traditie van ‘Fiets en Ontdek’, die om gekende redenen niet is kunnen doorgaan, onder een andere vorm verder zetten. Deze fietszoektocht start op 3 juli 2020 en eindigt op 15 oktober 2020. Tijdens die periode kan de zoektocht alle dagen worden gereden. Een groot aantal horecazaken is gesloten op dinsdag of woensdag, gelieve hiermee rekening te houden. In alle dorpen vind je lekkere adresjes. Via www.sint-laureins.be\toerisme onder het nieuwsbericht ‘Gratis fietszoektocht Grenzeloos genieten’ vind je een overzicht van alle horecazaken en overnachtingsmogelijkheden. Iedereen mag deelnemen met uitzondering van de leden van het dagelijks bestuur van de Toeristische Raad en de vrijwilligers en hun gezin die de zoektocht hebben opgesteld. Gelieve rekening te houden met de corona-maatregelen geldig op de dag dat u aan de fietszoektocht deelneemt. Check de meest recente maatregelen hier: https://sector.tov.be/coronavirus-toerisme-een- overzicht/#impact HOE KAN IK DEELNEMEN? Deelname is gratis. Je kan het zoektochtformulier: downloaden via http://www.sint-laureins.be/toerisme//5774-www.html?branch=1&language=1 afhalen in alle horecazaken van Sint-Laureins, Watervliet, Sint-Jan-in-Eremo (en Bentille), Sint- Margriete en Waterland-Oudeman afhalen bij Toerisme Sint-Laureins – ‘Huis van de Vrije Tijd’ ENKELE TIPS VOOR EEN VLOTTE TOCHT! De beschrijving van het parcours en de vragen vind je op het ZOEKTOCHTFORMULIER; De tocht bestaat uit twee lussen van elk ongeveer 30 km die je ofwel in één dag ofwel over twee dagen kunt rijden; Voor de aanvang van je tocht, raden wij je aan het parcours te downloaden o parcours lus één o parcours lus twee Starten kan om het even waar op het parcours. De palingbelevingsplek is de plaats waar beide lussen elkaar raken. Post je foto van deze plek via #instasintlaureins en maak kans op extra prijzen! Zorg dat je een openbaar Instagram profiel hebt om kans te maken op deze extra prijzen; Het parcours kan via deze QR code gedownload worden op de smartphone. o QR code lus één QR code lus twee

Embed Size (px)

Transcript of Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten...

Page 1: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

1

De Toeristische Adviesraad Sint-Laureins organiseert i.s.m. met gemeente Sint-Laureins ter ondersteuning van de plaatselijke horeca, een gratis zoektocht genaamd ‘Fietszoektocht Grenzeloos genieten’. Hiermee wil de toeristische adviesraad de traditie van ‘Fiets en Ontdek’, die om gekende redenen niet is kunnen doorgaan, onder een andere vorm verder zetten. Deze fietszoektocht start op 3 juli 2020 en eindigt op 15 oktober 2020. Tijdens die periode kan de zoektocht alle dagen worden gereden. Een groot aantal horecazaken is gesloten op dinsdag of woensdag, gelieve hiermee rekening te houden. In alle dorpen vind je lekkere adresjes. Via www.sint-laureins.be\toerisme onder het nieuwsbericht ‘Gratis fietszoektocht Grenzeloos genieten’ vind je een overzicht van alle horecazaken en overnachtingsmogelijkheden. Iedereen mag deelnemen met uitzondering van de leden van het dagelijks bestuur van de Toeristische Raad en de vrijwilligers en hun gezin die de zoektocht hebben opgesteld. Gelieve rekening te houden met de corona-maatregelen geldig op de dag dat u aan de fietszoektocht deelneemt. Check de meest recente maatregelen hier: https://sector.tov.be/coronavirus-toerisme-een-overzicht/#impact HOE KAN IK DEELNEMEN? Deelname is gratis. Je kan het zoektochtformulier:

downloaden via http://www.sint-laureins.be/toerisme//5774-www.html?branch=1&language=1

afhalen in alle horecazaken van Sint-Laureins, Watervliet, Sint-Jan-in-Eremo (en Bentille), Sint-Margriete en Waterland-Oudeman

afhalen bij Toerisme Sint-Laureins – ‘Huis van de Vrije Tijd’ ENKELE TIPS VOOR EEN VLOTTE TOCHT!

De beschrijving van het parcours en de vragen vind je op het ZOEKTOCHTFORMULIER;

De tocht bestaat uit twee lussen van elk ongeveer 30 km die je ofwel in één dag ofwel over twee dagen kunt rijden;

Voor de aanvang van je tocht, raden wij je aan het parcours te downloaden o parcours lus één o parcours lus twee

Starten kan om het even waar op het parcours. De palingbelevingsplek is de plaats waar beide lussen elkaar raken. Post je foto van deze plek via #instasintlaureins en maak kans op extra prijzen! Zorg dat je een openbaar Instagram profiel hebt om kans te maken op deze extra prijzen;

Het parcours kan via deze QR code gedownload worden op de smartphone. o QR code lus één QR code lus twee

Page 2: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

2

Elk van onze dorpskernen heeft een kerk. De kerk is gemakkelijk te vinden en is ideaal als startplaats van je tocht. De vragen van de zoektocht worden enkel gesteld in de dorpskernen. Tijdens het fietsen hoef je niet te zoeken, daar is het enkel (grenzeloos) genieten… Start je lus één niet aan de kerk van Sint-Laureins maar bijvoorbeeld aan de kerk van Sint-Jan-in-Eremo, dan volg je het parcours vanaf Sint-Jan-in-Eremo tot het einde van lus één. Vervolg dan je weg, door van het begin van de wegbeschrijving van lus één tot je terug aan de kerk van Sint-Jan-in-Eremo komt, de plaats waar je dus vertrok. Hetzelfde principe geldt voor de start aan de andere kerken. Ter info, de kerken zijn alle dagen open van 10u tot 18u. Om zo veel mogelijk te genieten van het mooie landschap zijn er enkel vragen te beantwoorden in de verschillende dorpen. Met uitzondering van de antwoorden op vragen 11 en 12 van lus één, die niet in een dorp te vinden zijn. In de routebeschrijving is duidelijk vermeld waar je de antwoorden wel kan vinden. WAT MET DE FOTOVRAGEN? EEN KNIPOOG NAAR DE CORONA-TIJDEN Tijdens de periode van de lockdown werden de grensovergangen naar Nederland afgesloten. Dit gaf een bevreemdend gevoel. Met een knipoog willen je even attent maken op onze herwonnen vrijheid en toch ook de nadruk leggen op het belang van het naleven van de Covid-maatregelen. Hiervoor werken we met zogenaamde fotovragen. Lees de werkwijze grondig na:

Deze zijn op te lossen aan de verschillende grensovergangen.

Niet alle grensovergangen van Sint-Laureins met Nederland worden aangedaan, de grensovergang in de Vuilpanstraat ligt niet op het parcours.

Enkel bij de grensovergangen vanaf Moershoofde/Brieversweg (Sint-Laureins) tot Sint-Margrietestraat/Eiland (Sint-Margriete) op lus één en van Nieuwstraat/Goedleven (Waterland-Oudeman) tot Mollekot/Mollekotweg (Watervliet) op lus twee moeten de fotovragen worden opgelost.

Let op! Op de overzichtslijst staan alle grensovergangen vermeld, een aantal heeft u niet nodig.

Het parcours loopt op geen enkel moment op Nederlands grondgebied. Enkel voor de juiste foto's, genomen aan Nederlandse kant, moet u even de grens over om dan meteen om te keren en België terug binnen te rijden.

Grensovergangen zijn duidelijk zichtbaar door de aanwezigheid van een grenspaal, de wijzigingen aan het wegdek en de verkeersborden.

PRAKTISCHE INFO

Noteer de antwoorden op HET ANTWOORDFORMULIER;

Er kan slechts één antwoordformulier per deelnemer voor de ganse periode worden ingediend;

Schrijffouten worden als fout aangerekend;

Voor alle prijzen kan er per prijzenronde slechts één per adres gewonnen worden;

De antwoorden van de vragen worden vastgelegd door het dagelijks bestuur van de toeristische adviesraad, discussies hierover worden niet toegelaten.

Page 3: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

3

VOORWAARDEN VOOR EEN GELDIGE DEELNAME Om geldig (= prijs te kunnen winnen) te zijn moeten de deelnameformulieren voldoen aan volgende voorwaarden:

Ten laatste op 15 oktober 2020 in een brievenbus (**) of in de brievenbus van de dienst Toerisme gedeponeerd worden. Of bezorg ze gewoon via de post.

Op het deelnameformulier moet een stempel van één van de horecazaken van Sint-Laureins, Watervliet, Sint-Jan-in-Eremo (en Bentille), Sint-Margriete of Waterland-Oudeman geplaatst worden in het daartoe voorziene vakje op het formulier.

Het e-mailadres dient vermeld te worden op het deelnameformulier, indien de deelnemer geen e-mailadres heeft kan er één van een familielid of vriend(in) worden ingevuld. Dit hebben we nodig om op een vlotte manier over de prijzen te kunnen communiceren.

Neem je slechts deel aan één van de twee lussen, geen probleem, deponeer dan toch je deelnameformulier, je hebt alsnog een grote kans om uitgeloot te worden voor de maandelijkse Sente(n)bonnen.

Neem je deel aan beide lussen, post dan de antwoorden op de beide lussen terzelfdertijd. (**) Brievenbussen: Sint-Laureins gemeentehuis Dorpsstraat 91 Watervliet Dorpshuis Stee 3 Bentille gebouwen technische dienst Sint-Jansstraat 14 Sint-Jan-in-Eremo kerk zonder nummer Sint-Margriete ‘t Oud gemeentehuis Sint-Margrietestr.53 Waterland-Oudeman kerk Kerkstraat 32

DE PRIJZEN Er is voor meer dan 5.000 euro aan Sente(n)bonnen(*) te winnen. Hiertoe werkten we drie prijzenrondes uit: 1. Maandelijks worden uit alle geldig ontvangen antwoordformulieren op 31 juli, 31 augustus en 30 september 2020 telkens 5 Sente(n)bonnen van 25 euro en 5 Sente(n)bonnen van 50 euro verloot. 2. Maandelijks worden uit de geposte foto’s van de palingbelevingsplek met vermelding van #instasintlaureins 2 Sente(n)bonnen van 50 euro verloot. Om kans te maken, moet je een openbaar Instagram profiel hebben. 3. Na 15 oktober wordt een rangschikking opgemaakt. Winnaars zijn diegenen die alle vragen van beide lussen juist hebben. In het geval er meerdere deelnemers alle vragen juist hebben dient de schiftingsvraag om de rangschikking op te maken. Heeft er niemand alle vragen juist dan wordt er gekeken naar de deelnemers die één vraag fout hebben, enz. … Voor deze prijzenronde hebben we volgende prijzenpot:

5 overnachtingen voor 2 personen t.w.v. 125 euro, in een B&B of vakantiewoning naar keuze in Sint-Laureins;

5 etentjes voor 2 personen t.w.v. 100 euro, telkens met een Sente(n)bon;

Page 4: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

4

55 Sente(n)bonnen van 50 euro, die enkel in een plaatselijke horecazaak kunnen ingeruild worden.

(*) Sente(n)bon = gemeentelijke waardebon en voor deze zoektocht enkel in te ruilen bij de plaatselijke horeca en logies. TOT SLOT Winnaars worden per e-mail verwittigd. Op enkele plaatsen is het wegdek in slechte staat, het gemeentebestuur werkt er aan om de toestand zo vlug mogelijk te verbeteren. Gelieve géén zwerfvuil achter te laten. De inrichters kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor gebeurlijke ongevallen. Gelieve te allen tijde de wegcode te respecteren. Merk je tijdens het deelnemen aan de tocht onregelmatigheden op, of ondervind je problemen? Meld het ons via onderstaand adres.

Geniet van je tocht door het prachtige Sentse Krekengebied!

Veel succes bij het beantwoorden van de vragen.

Page 5: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins
Page 6: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins
Page 7: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

1

Wij zijn blij je te mogen verwelkomen voor de fietszoektocht Grenzeloos genieten. Hieronder vind je de routebeschrijving/het parcours en de vragen. We raden je aan het fietsparcours van de zoektocht te downloaden, zodat je bij twijfel het juiste pad kan blijven volgen. PARCOURS LUS EEN Start in het dorp van Sint-Laureins, er is parkeergelegenheid aan het Godshuis, Leemweg 11, 9980 Sint-Laureins. Rij naar de grensovergang met Nederland, genaamd Moershoofde te Sint-Laureins door volgend parcours te volgen: rij in het begin van de Leemweg (aan het gemeentehuis) richting Eeklo, neem dan de eerste straat rechts, de Rommelsweg. Blijf tot op het einde van de Rommelsweg rijden en sla daar rechtsaf. Blijf de weg volgen en sla aan Moershoofdesbrug linksaf, direct over de brug links en blijf de baan volgen door mee naar rechts te draaien. Opgelet! Niet de weg langs het Leopoldskanaal nemen. Je komt aan de grensovergang met Nederland genaamd, Moershoofde. Stop juist voor de grensovergang.

Bekijk de foto van de grensovergang genomen van de Belgische kant. Rij over de grens, keer om en zoek nu de foto genomen van de Nederlandse kant. Je staat nu op Nederlands grondgebied. Vervolg je weg door België terug binnen te rijden, neem de eerste weg links (tenzij het een onverharde weg is) en blijf dit doen tot je aan de volgende grensovergang met Nederland bent. Zoek aan elke grensovergang de juiste foto en vul het corresponderend nummer in op het antwoordformulier.

Bovenstaande tekst in het kader noemen we verder in de tekst het ‘grensprincipe’. Blijf dit ‘grensprincipe’ toepassen tot je in de Sint-Margrietestraat komt, zoek ook hier de foto's die bij de grensovergang passen. Je bent nu negen grensovergangen gepasseerd. Rij naar de kerk van Sint-Margriete om er onderstaande vragen op te lossen. Alle antwoorden zijn te vinden in de Sint-Margaretakerk en in een cirkel van maximum tweehonderd meter rond de kerk. 1/ In Sint-Margriete stond vroeger een klooster, gebouwd in 1935 door de zusters Franciscanessen van de congregatie van Evergem. Welke Orde volgde eind de jaren 60 de Franciscanessen op? 2/ In welke stad werd de voormalige openbare watervoorziening gemaakt? 3/ In het woordenboek Van Daele staat bij ‘aflaat’: (rooms-katholiek, historisch) tegen betaling verleende kwijtschelding van straffen voor begane zonden. Zo werden in het verre verleden veel giften aan kerken gedaan. Welke gift deden ‘Mr en Mevr Demuer-Vereecken’ aan de Sint-Margaretakerk? 4/ Ga op zoek naar het bord ‘Rioolwaterzuivering Sint-Laureins installatienummer 312’. Hoeveel watertorens zie je van op die plaats?

Page 8: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

2

5/ Ga op zoek naar de Sint-Margaretakapel, een restant van één van de vorige kerken. Waarvoor kwam men hier jarenlang bidden? Heb je alle vragen beantwoord? Rij dan terug in richting van de grensovergang met Nederland in de Sint-Margrietestraat. Net voor de grensovergang is rechts een straat, de Baeyensmolenstraat, sla die in. Pas nu terug het ‘grensprincipe’ toe. Aan de grensovergang met Nederland aan ‘Goeleven’ stopt het ‘grensprincipe’!. Hier is een grensovergang met een niet-zichtbare grenspaal, daarom moet er hier géén fotovraag worden opgelost. Komende van de vorige grensovergang, sla rechts af ‘Goeleven’ in. Op Google Maps staat verkeerdelijk Vluchtelingenstraat. Op het einde van de weg volg je knooppunt 90 van het Wandelnetwerk Meetjesland. Aan volgende kruising volg je 82 en kort daarna 54, telkens van het Wandelnetwerk Meetjesland. Aan het rond punt, rijd je gewoon rechtdoor tot aan de kerk van Sint-Jan-in Eremo, een pittoresk kerkje geliefd door trouwlustigen. Beantwoord in de omgeving van de kerk onderstaande vragen. 6/ Sint-Jan-in-Eremo is een piepklein dorpje gelegen aan de Boerekreek, het heeft één restaurant bekend voor zijn paling: Op wat heeft u zicht volgens zijn naam? 7/ De kerk, genaamd ‘Sint-Jan-de-Doperkerk’, was vroeger een bedevaartsoord. Van heinde en ver kwam men hier om genezing vragen tegen stuipen, koorts en vallende ziekte . Wat is het oudste ‘stuk’ aanwezig in de kerk? 8/ Je kunt rond de kerk wandelen en er de ommegang doen, wat wordt er volgens de staties aangeraden te doen? 9/ In de kerk kan je tot rust komen, geef de Vlaamse naam van de patroonheilige van deze kerk. 10/ Zoek in de buurt van de kerk een kunstwerk en geef de naam van de kunstenaar. Vervolg je weg en rij naar het Sportcentrum De Boerekreek, beantwoord hier volgende vraag: 11/ Hoe lang zijn het Meetjeslandse Fietsnetwerk, het Wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken en de Mountainbikeroute Sint-Laureins samen? Vooraleer je verder rijdt, wandel je eens tot aan de Boerekreek, gelegen achter de dijk van het gebouw. Een prachtig uitkijkpunt, waar je tot rust kan komen. Voor de liefhebbers is er een yogapad. Volg nu knooppunt 83 van het Wandelnetwerk Meetjesland en rij naar de ‘Palingbelevingsplek’ aan de

Page 9: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

3

Oostpolderkreek om er volgende vraag op te lossen: 12/ Geef de Latijnse naam voor de Europese aal. Hier ligt een ‘platbodem’, destijds werd die gebruikt om paling te vangen, nu wordt die door onze gidsen gebruikt bij georganiseerde wandelingen. Het is hier letterlijk een ideaal kader om foto's te nemen, niet alleen aan het aanwezige kader maar ook op de steiger. Post je foto van deze plek via #instasintlaureins en maak kans op extra prijzen! Zorg dat je een openbaar Instagram profiel hebt om kans te maken op deze extra prijzen. Rij terug naar de brug en volg 84 van het Wandelnetwerk Meetjesland. Volg daarna 52, 86 en 85 van hetzelfde Wandelnetwerk Meetjesland. Neem 84, rij over de brug en blijf rechtdoor rijden. Op het einde rechts de Mandeweg in. Sla de eerste betonbaan rechts af, de Dosweg en blijf die volgen. Opgelet, er is in het begin van de Dosweg een korte bocht naar links. Op het einde van de Dosweg, rechtsaf de Langeweg in. Blijf rechtdoor in de Langeweg rijden tot aan de Langewegbrug. Rij over de brug en direct links. Blijf de weg links volgen langs het Leopolskanaal tot aan de volgende brug, Moershoofdesbrug. Rij over de brug. Door werken rijd je best niet de Dorpsstraat in om naar de kerk van Sint-Laureins te rijden. Rij juist over de brug rechts, Moershoofdeweg. De weg is eerst een eindje langs het Leopoldskanaal en draait dan links weg van het kanaal. Blijf de weg volgen en neem de eerste straat links, Rommelsweg. Neem de tweede straat links, de Leemweg. Op het einde van de Leemweg zie je links het gemeentehuis van Sint-Laureins en iets verder rechts in de Dorpsstraat de kerk. Los in de omgeving van de kerk van Sint-Laureins en in de Leemweg vanaf het gemeentehuis tot aan de Dienst Toerisme volgende vragen op: 13/ Geef de naam van de architect die de plannen van het gemeentehuis van Sint-Laureins getekend heeft. 14/ Welke industriële activiteiten waren er vroeger in het deel van de Leemweg waar je de antwoorden op vragen voor deze zoektocht kunt vinden? 15/ Vul aan: Wij streden voor vrijheid...… Geniet haar in blijheid...….

Page 10: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

4

16/ Wie was burgemeester te Sint-Laureins gedurende de periode 1884-1906? 17/ Hoeveel zichtbare pijpen telt het orgel van de kerk van Sint-Laureins? Proficiat, je hebt lus één van de fietszoektocht Grenzeloos genieten afgewerkt. Verwen jezelf met één of andere lekkernij in één van onze horecazaken…. PARCOURS LUS TWEE Start aan de kerk van Watervliet, Stee 3, 9988 Watervliet. Parkeergelegenheid is er aan 't Stee of in de aanpalende straten. Verlaat ‘t Stee en fiets richting Kaprijke, de Ketterijstraat in. Neem bij het verlaten van het dorp Watervliet het fietspad aan de rechterzijde van de Ketterijstraat, blijf dit volgen tot over de brug van het Leopoldskanaal en neem dan de eerste (niet de aardeweg juist over het kanaal) straat rechts, de Krabbendijk. Blijf de Krabbendijk volgen, opgelet, op een bepaald moment moet je hiervoor rechtsaf slaan. Zodra je rechtsaf bent gegaan zie je al links een straat, Vogelvlucht, sla daar in en neem dan de eerste straat links de Kerzelarenhoek, op het einde rechts, op het einde nog eens rechts . U bent nu in het gehucht Bentille (een wijk van Sint-Jan-in-Eremo). Zoek de kerk van Bentille. Deze kerk is gesloten. Er staat in de buurt (max 200 meter) van de kerk een kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima en Pater Pio. Los in de omgeving van de kerk, vergeet de kapel niet te zoeken, volgende vragen op: 1/ Wanneer (dag, maand, jaar) werd de eerste steen gelegd van de zijbeuk van deze kerk? 2/ Hoeveel personen zijn er voor 03 juli 2020 uitgestrooid op de strooiweide van het kerkhof gelegen in de buurt van de kerk? 3/ Hoeveel ononderbroken volledig zichtbare cirkels zitten er in de glasramen van de voorzijde van deze kerk? 4/ Vraag op te lossen i.v.m. het hoekhuis dat zich in de omgeving van de kerk bevindt: de naam van het huis staat op een bijzondere manier verwerkt in de gevel, zeg in één woord hoe? 5/ In Bentille noemt één van de straten ‘Bisdom’, daar woont geen Bisschop, wel in de buurt ervan. Geef het volledige adres van zijn woonplaats. Vervolg na het oplossen van de vragen uw weg door de richting Sint-Jan-in-Eremo te rijden. Neem de tweede straat rechts, Vogelvlucht. Eerste straat links, de Sleeuwstraat. Weet u wat Sleeuw betekent? Dit is geen vraag.

Page 11: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

5

Op het einde links de Riethulstraat in rijden, deze straat komt uit aan de Sint-Jansbrug over het Leopoldskanaal. Indien je enkel lus twee rijdt en niet deelneemt aan lus één, sla dan juist over de brug rechts af. Je vindt er de ‘Palingbelevingsplek’ met o.a. het fotokader. Post je foto van deze plek via #instasintlaureins en maak kans op extra prijzen! Zorg dat je een openbaar Instagram profiel hebt om kans te maken op deze extra prijzen. Rij over de brug, volg de Sint-Jansstraat en rij voorbij het Provinciaal Centrum ‘De Boerekreek’ centrum de eerste straat rechts in, de Houtlanddijk. Op het einde links, de Drijdijk. In deze straat zal gedurende een deel van de periode van de fietszoektocht een maïsdoolhof zijn, een aanrader. Los in de omgeving van de ‘Roste Muis’ volgende vraag op: 6/ In de Oudemanskreek, in de omgeving van de peuzelkroeg ‘Roste Muis’ bevindt zich het beeld ‘Als de vos de passie preekt, boer let op je ganzen’. Noteer het jaartal wanneer de comerratte schreef “een dier met veel kolder Dat zal eerschen met zijn gevolg over de polder". Ga na het oplossen van deze vraag naar het houten reclamebord voor de ingang van de Roste Muis en rij richting Waterland-Oudeman. Je komt op een andere van links komende baan maar blijf rechtdoor rijden. Neem de eerste straat rechts, de Appelstraat. Je rijdt nu richting centrum Waterland-Oudeman. Zoek vanaf nu tot in de Zeestraat naar de antwoorden op de volgende vragen: 7/ In de Appelstraat, bevindt zich het vakantiehuis ’t Appeltje’, dit is een traditioneel boerenerf met losstaande gebouwen. De 18de-eeuwse schuur heeft een uitzonderlijke dakvorm, die eerder zeldzaam is in het Meetjesland maar wel vaak voorkomt in Zeeland. Geef de naam van deze dakvorm. Op het einde links en direct terug links de Kerkstraat in. 8/ In deze straat bevindt zich het vakantiehuis ‘Nummer Tien’, een klein historisch huisje. Op de zijgevel staan de initialen P.B.D. Jaeger van de vroegere bouwheer van de woning. Noteer het jaartal dat hieronder staat. 9/ Wie heeft er een aandenkplaat geschonken, waarbij ze hun dank betuigden aan de inwoners van Waterland-Oudeman in de oorlog op 18 oktober 1944? Vervolg je weg en neem de eerste straat rechts, de Zeestraat. Blijf de Zeestraat volgen en los in deze straat volgende vraag op: 10/ Welke is de polder die ingedijkt is in 1501, genoemd naar Hieronymus Lauweryn? De polder bevindt

Page 12: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

6

zich op het grondgebied Waterland-Oudeman. Er is tevens een straat genaamd naar deze polder die zich het centrum van Waterland-Oudeman bevindt en uitgeeft op de Zeestraat. Aan het kruispunt van de Zeestraat en de Nieuwstraat linksaf en stop voor de grensovergang met Nederland.

Bekijk de foto van de grensovergang genomen van de Belgische kant. Rij over de grens, keer om en zoek nu de foto genomen van de Nederlandse kant. Je staat nu op Nederlands grondgebied. Vervolg je weg door België terug binnen te rijden, neem de eerste weg links (tenzij het een onverharde weg is) en blijf dit doen tot je aan de volgende grensovergang met Nederland bent. Zoek aan elke grensovergang de juiste foto en vul het corresponderend nummer in op het antwoordformulier.

Bovenstaande tekst in het kader noemen we verder in de tekst het ‘grensprincipe’. De volgende grenspaal staat verborgen op een dijk. Zoek tot je hem vindt. Hier is de foto niet genomen aan de grenspaal maar in het begin van de straat. Kom je aan grenspaal 329, rij dan eerst rechtdoor tot aan grenspaal 330. Los hier de fotovraag op en pas verder het ‘grensprincipe’ toe. Blijf dit ‘grensprincipe’ toepassen tot aan de grensovergang Mollekotweg/Mollekot. Hier situeert zich de laatste fotovraag van de grensovergangen. In lus twee zou je zes grenspalen moeten zien. Neem links de Vrijedijk en blijf deze weg volgen tot het einde. Aan knooppunten 66 en 65 van het Meetjeslandse Wandelnetwerk dus rechtdoor blijven rijden. Op het einde, aan het huis met op de gevel ‘Pandora’ rechtsaf, de Maagd van Gent in. Eerste straat links, het Muizenhol, blijf 39 van het Wandelnetwerk Meetjesland volgen. Sla voor de Stenenschuurbrug rechts af, volg het bordje ‘Sentse Vijfdorpenroute’ en rij altijd rechtdoor tot het dorp van Watervliet. Los in de kerk en op ‘t Stee de volgende vragen op, neem voor enkele van onze vragen aandachtig de info door die je vindt op de touch screen ter hoogte van het topstuk ‘De Nood Gods’: 11/ In de kerk, de ‘Kathedraal van het Noorden’, vind je heel wat kunstschatten. Het schilderij, de triptiek 'De Nood Gods' is één van de Vlaamse topkunstwerken. Het is niet gesigneerd, maar is een werk van de Meester van Frankfurt. Op het schilderij is er een zelfportret aanwezig van de schilder. Welk hoofddeksel draagt de schilder hierop? 12/De heer Lauwerijn is de stichter van het dorp Watervliet, het was de bedoeling hier een havenstad te

Page 13: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

7

bouwen. Hij had grootse plannen. Hij liet ook deze kerk bouwen en werd in 'zijn' kerk begraven. Zoek zijn grafsteen, deze bevindt zich dichtbij de triptiek in de kerk. Hij draagt een harnas, boven zijn hoofd zie je zijn wapenschild en hij is vergezeld van een dame. Welk dier ligt aan zijn voeten? 13/ Hoeveel offerblokken zijn in de kerk aanwezig? 14/ De voormalige pastorie van Watervliet, waar nu ‘Restaurant Sies' wordt uitgebaat, is gebouwd in 1774. Welke bouwstijl werd gebruikt bij de voorgevel? 15/ Op ‘t Stee' bevinden zich elementen die herinneren aan de wekelijkse dinsdagmarkt in de 18de eeuw. Noteer één element hiervan. Schiftingsvraag: Geef het totale gewicht, inclusief kledij, van de leden van de ‘Orde van de Sentse Paling’ in het fotokader aan de Palingbelevingsplek. De personen zullen gewogen worden op een nog nader te bepalen datum na de 15 oktober 2020. Proficiat, je hebt lus twee van de fietszoektocht Grenzeloos genieten afgewerkt. Verwen jezelf met één of andere lekkernij in één van onze horecazaken….

Page 14: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

8

Page 15: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten ANTWOORDFORMULIER

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

1

Noteer telkens het antwoord op elke vraag bij het cijfer dat met de vraag correspondeert. Beantwoord de fotovragen op het daartoe bestemde formulier. Noteer de antwoorden in DRUKLETTERS aub. ANTWOORDEN LUS EEN

1/

10/

2/

11/

3/

12/

4/

13/

5/

14/

6/

15/

7/

16/

8/

17/

9/

ANTWOORDEN LUS TWEE

1/

9/

2/

10/

3/

11/

4/

12/

5/

13/

6/

14/

7/

15/

8/

Stempel horecazaak

Page 16: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten ANTWOORDFORMULIER

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

2

Fotovragen Lus één Onderstaande foto’s van de grensovergang BE in lockdown periode kom je in de juiste volgorde tegen tijdens je tocht.

Kolom 4 (Grensovergang NL ex-Lockdown) is helemaal door elkaar geschud. Zoek nu de corresponderende foto en plaats er het correcte nummer bij.

Nr. Grensovergang BE Lockdown Locatie Grensovergang NL ex-Lockdown Nr.

1

Moershoofde / Brieversweg

……

2

Doornstraatje

……

3

Kantijne

……

4

Langeweg / Oostweg

……

5

Blokkreekweg / Zuidweg

……

Page 17: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten ANTWOORDFORMULIER

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

3

6

Hontseindestraat /

Wilhelminaweg

……

7

Hontseindestraat /

Zeedijk

……

8

Sint- Margrietepolder

……

9

Sint-

Margrietestraat / Eiland

……

10

Sint-Livinuspolder / Plakkebord

……

Page 18: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten ANTWOORDFORMULIER

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

4

Page 19: Fietszoektocht Grenzeloos genieten WEDSTRIJDREGLEMENT · Fietszoektocht Grenzeloos genieten ZOEKTOCHTFORMULIER Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins

Fietszoektocht Grenzeloos genieten ANTWOORDFORMULIER

Toerisme Sint-Laureins, Huis van de Vrije Tijd, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins - T 09 218 76 47 - [email protected]

5

Bezorg je volledig ingevuld antwoordformulier tegen uiterlijk 15 oktober 2020 volgens de info te vinden in het WEDSTRIJDREGLEMENT. FOTO SCHIFTINGSVRAAG

Oplossing schiftingsvraag: ……..…kg …………gram

NAAM: …………………………………..……………………… VOORNAAM: ………………………..………………………… STRAAT: ……………………………NR ………POSTCODE .…………GEMEENTE ……………….………………………. Winnaars worden op de hoogte gebracht via e-mail. Vul hier je e-mailadres in DRUKLETTERS aub: ………………………………………………………………..@ ………………………………………………………………………………. Tel: ………./……………………………………………………………..

Ja, ik wens op de hoogte gehouden te worden van activiteiten georganiseerd door Toerisme Sint-Laureins

Deze persoonsgegevens worden verzameld met het oog op het toekennen van de prijzen uit de prijzenpot. De gemeente Sint-Laureins volgt hiervoor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR). Door opgave van bovenstaande gegevens, ga je ermee akkoord, dat de organisatie deze verwerkt en bijhoudt zolang het nodig is voor het verloop en afsluiten van de wedstrijd. Deze gegevens worden zonder uw toestemming geenszins met andere personen of organisaties gedeeld. Wens je jouw gegevens niet vrij te geven? Contacteer dan de Dienst Toerisme tussen 26 en 31 oktober om te weten of je gewonnen hebt.