Fidias Awards Fidias Awards - Genomineerde ontwerper Tiene Laurent ZONEdertig interieurarchitecten

of 1/1
132 FidiasAwards thepro’s Genomineerdeontwerpertienelaurent bureau:zonedertiginterieurarchitecten Categoriecommercieel PROJECT:BOETIEKMIKSI WIEISONZEOPDRACHTGEVER: Onze opdrachtgever is een jonge modieuze vrouw, die samen met haar man - beiden gek op Italië - collecties uitkiest die gaan van stijlvol, plezant klassiek naar soms gewaagd trendy. De opdrachtgever wou verhuizen naar een compleet nieuwe ruimte, andere ligging alsook een totaal nieuw imago creëren. Van een eerder kleiner pand ca 65m² bestaande uit aan elkaar palende ruimtes werd gekozen voor een nieuwbouwpand van ca 175m² waar alle invulling nog mogelijk was. DOELSTELLINGVANDEOPDRACHTGEVER: Het verlangen van het uiterst modebewuste koppel was het streven naar verjonging van de gerenommeerde 40 jaar bestaande zaak. Een rake nieuwe look uitstra- len en het gamma van de merken heel bewust uitbreiden met oog en respect voor de bestaande waarden, collecties en klanten. CONCRETEWENSENVANDEOPDRACHTGEVER: Vanuit enerzijds een blijvend gevoel voor ruimte en anderzijds de creatie van een eenheid tussen het functionele, het strategische en het esthetische dienden volgende zones worden voorzien: - 2 front etalages gericht naar de straatkant - 5 paskamers waarin de klant ten volle kan begeleid worden door de expertise van de zaakvoerdster - bewuste opstelling van en zoveel mogelijk plaats voor hangende en liggende kledij - ruime toonbank met betaalzone met extra etalage voor accessoires - ontvangstbar + toilet - veel spiegels - faciliteit voor organiseren van fashion shows - privégedeelte - het beveiligen tegen inbraak van de inkomzone en van de glaspartijen FYLOSOFIEVANZONEdertig: Inhoudelijk worden de ontwerpen van ZONEdertig gekenmerkt door tijdloosheid, warme ziel, zin voor detail, harmonieuze verhoudingen, herkenbaarheid door eenvoud. Op technisch vlak vallen de realisaties van ZONEdertig op door evenwichtige combinatie van kleur, vormen en lijnen. Deze combinatie van technische en inhoudelijke kenmerken creëert omgevingen die naast de nodige functionaliteiten ook prikkels tot een persoonlijke (sfeer)invulling van de gebruiker aanbiedt. Misschien is hier de betiteling “kunst” op haar plaats. INVULLINGVANONZEFYLOSOFIEINDEZEOPDRACHT: De grote bijna vierkante ruimte nodigde lonkend en lief uit de 5 paszones centraal in te plannen als speelse bonbonnières. Zij vormen de eye-catcher bij het binnen- komen van de zaak. De door ons éénvoudige en glossy, gedrapeerde en geselecteerde stof zorgt voor sfeer, stijl, reflectie en prikkeling. De 5 kokers zijn begrensd door een laag omringde U-vorm, die de dames een beschermend gevoel geeft bij het passen. Tegenover elke paskoker werd een zwevend kader geplaatst, dat langs beide kanten met spiegel voorzien werd. Rond deze bonbonnières werden de andere functies heel strak, duidelijk en clean uitgewerkt. Een eenvoudig en zelf ontworpen ophangsysteem werd voorzien aan de lange wand, links bij het betreden van de winkelruimte, zodanig dat de zwevende spiegelvlakken - achterkant bonbonnières - ook hier weer een extra gevoel aan ruimte bieden. Hierdoor komen de verschillende merken mooi tot uiting en kan er grenzeloos gespeeld worden met kleurcombinaties. Achter de betaalzone vertrekt een halfhoge wand, meegaand met de langwerpige vorm van de toonbank, voorzien van legplanken voor enerzijds etalage en ander- zijds berging voor liggende kledij. Deze wand wordt herhaald in het aanpalend stockgedeelte dat door een dikke open- en op 360° overdraaiende deur zowel vol- ledig kan worden afgesloten en ook volledig open kan blijven staan. De integratie van het stockgedeelte met de winkel is van uiterst belang voor de fashionshows die 2 keer per jaar georganiseerd worden. Hiervoor moet de winkel als het ware verruimen en dient de stockruimte voor de bezoekers als doorloopzone naar de achterliggende tuin. De extra aanpalende ruimte rechts bij het binnenkomen van het pand gaf ons de mogelijkheid hier een cosy en trendy bar/ontmoetingsruimte in te planten waar de echtgenoten van de “passende” dames uitgenodigd worden voor een apero en een babbel. MATERIAALENKLEUR: De volledig oppervlakte werd voorzien van een lichtgebroken witte gietvloer. Het betonnen plafond + lelijke airco-unit werd in een matte zwarte kleur geschilderd. Alle verticale wanden (pleistermuren), kledingsnissen(MDF constructies), hangsystemen(staalconstructie) werden op de kleur van de vloer afgestemd. De toonbank werd volledig in corian uitge- voerd en wordt hierdoor ervaren als een lange en strakke balk, die door zijn eenvoud in vorm als tweede en belangrijke (betaalpunt!!) eyecatcher ervaren wordt. De verlichting, uiterst éénvoudige en budgetvriendelijke armaturen, werden in een verlaagde balk ingebouwd die over het plafond van de volledige ruimte doorloopt. JAARBOEK INTARCH010.indd 132 15/11/10 16:42
  • date post

    11-Aug-2015
  • Category

    Design

  • view

    51
  • download

    1

Embed Size (px)

Transcript of Fidias Awards Fidias Awards - Genomineerde ontwerper Tiene Laurent ZONEdertig interieurarchitecten

  1. 1. Fidias Awards the pros Genomineerde ontwerper tiene laurent bureau: zonedertig interieurarchitecten Categorie commercieelPROJECT : BOETIEK MIKSI WIE IS ONZE OPDRACHTGEVER: Onze opdrachtgever is een jonge modieuze vrouw, die samen met haar man - beiden gek op Itali - collecties uitkiest die gaan van stijlvol, plezant klassiek naar soms gewaagd trendy. De opdrachtgever wou verhuizen naar een compleet nieuwe ruimte, andere ligging alsook een totaal nieuw imago creren. Van een eerder kleiner pand ca 65m bestaande uit aan elkaar palende ruimtes werd gekozen voor een nieuwbouwpand van ca 175m waar alle invulling nog mogelijk was.DOELSTELLING VAN DE OPDRACHTGEVER:Het verlangen van het uiterst modebewuste koppel was het streven naar verjonging van de gerenommeerde 40 jaar bestaande zaak. Een rake nieuwe look uitstralen en het gamma van de merken heel bewust uitbreiden met oog en respect voor de bestaande waarden, collecties en klanten.CONCRETE WENSEN VAN DE OPDRACHTGEVER:Vanuit enerzijds een blijvend gevoel voor ruimte en anderzijds de creatie van een eenheid tussen het functionele, het strategische en het esthetische dienden volgende zones worden voorzien: - 2 front etalages gericht naar de straatkant - 5 paskamers waarin de klant ten volle kan begeleid worden door de expertise van de zaakvoerdster - bewuste opstelling van en zoveel mogelijk plaats voor hangende en liggende kledij - ruime toonbank met betaalzone met extra etalage voor accessoires - ontvangstbar + toilet - veel spiegels - faciliteit voor organiseren van fashion shows - privgedeelte - het beveiligen tegen inbraak van de inkomzone en van de glaspartijenFYLOSOFIE VAN ZONEdertig:Inhoudelijk worden de ontwerpen van ZONEdertig gekenmerkt door tijdloosheid, warme ziel, zin voor detail, harmonieuze verhoudingen, herkenbaarheid door eenvoud. Op technisch vlak vallen de realisaties van ZONEdertig op door evenwichtige combinatie van kleur, vormen en lijnen. Deze combinatie van technische en inhoudelijke kenmerken creert omgevingen die naast de nodige functionaliteiten ook prikkels tot een persoonlijke (sfeer)invulling van de gebruiker aanbiedt. Misschien is hier de betiteling kunst op haar plaats.INVULLING VAN ONZE FYLOSOFIE IN DEZE OPDRACHT:De grote bijna vierkante ruimte nodigde lonkend en lief uit de 5 paszones centraal in te plannen als speelse bonbonnires. Zij vormen de eye-catcher bij het binnenkomen van de zaak. De door ons nvoudige en glossy, gedrapeerde en geselecteerde stof zorgt voor sfeer, stijl, reflectie en prikkeling. De 5 kokers zijn begrensd door een laag omringde U-vorm, die de dames een beschermend gevoel geeft bij het passen. Tegenover elke paskoker werd een zwevend kader geplaatst, dat langs beide kanten met spiegel voorzien werd. Rond deze bonbonnires werden de andere functies heel strak, duidelijk en clean uitgewerkt. Een eenvoudig en zelf ontworpen ophangsysteem werd voorzien aan de lange wand, links bij het betreden van de winkelruimte, zodanig dat de zwevende spiegelvlakken - achterkant bonbonnires - ook hier weer een extra gevoel aan ruimte bieden. Hierdoor komen de verschillende merken mooi tot uiting en kan er grenzeloos gespeeld worden met kleurcombinaties. Achter de betaalzone vertrekt een halfhoge wand, meegaand met de langwerpige vorm van de toonbank, voorzien van legplanken voor enerzijds etalage en anderzijds berging voor liggende kledij. Deze wand wordt herhaald in het aanpalend stockgedeelte dat door een dikke open- en op 360 overdraaiende deur zowel volledig kan worden afgesloten en ook volledig open kan blijven staan. De integratie van het stockgedeelte met de winkel is van uiterst belang voor de fashionshows die 2 keer per jaar georganiseerd worden. Hiervoor moet de winkel als het ware verruimen en dient de stockruimte voor de bezoekers als doorloopzone naar de achterliggende tuin. De extra aanpalende ruimte rechts bij het binnenkomen van het pand gaf ons de mogelijkheid hier een cosy en trendy bar/ontmoetingsruimte in te planten waar de echtgenoten van de passende dames uitgenodigd worden voor een apero en een babbel.MATERIAAL EN KLEUR: De volledig oppervlakte werd voorzien van een lichtgebroken witte gietvloer. Het betonnen plafond + lelijke airco-unit werd in een matte zwarte kleur geschilderd. Alle verticale wanden (pleistermuren), kledingsnissen(MDF constructies), hangsystemen(staalconstructie) werden op de kleur van de vloer afgestemd. De toonbank werd volledig in corian uitgevoerd en wordt hierdoor ervaren als een lange en strakke balk, die door zijn eenvoud in vorm als tweede en belangrijke (betaalpunt!!) eyecatcher ervaren wordt. De verlichting, uiterst nvoudige en budgetvriendelijke armaturen, werden in een verlaagde balk ingebouwd die over het plafond van de volledige ruimte doorloopt.132JAARBOEK INTARCH010.indd 13215/11/10 16:42