Facultaire feiten en trends 2012

46
HoGent Faculteit Natuur en Techniek Feiten & Trends 2012

description

 

Transcript of Facultaire feiten en trends 2012

Page 1: Facultaire feiten en trends 2012

HoGent Faculteit Natuur en Techniek Feiten & Trends 2012

Page 2: Facultaire feiten en trends 2012

2

Colofon Redactie: Secretariaat van de decaan en facultaire diensten Eindredactie: Vincent De Loore Fotografie: HoGent Natuur en Techniek en Luk Monsaert Datum: 22 juni 2013 Verantwoordelijk uitgever: HoGent Natuur en Techniek

Bezoek onze website http://www.hogent.be/fnt

Page 3: Facultaire feiten en trends 2012

3

Page 4: Facultaire feiten en trends 2012

4

Voorwoord

Na de herstructurering van de Hogeschool Gent in 2011, stond 2012 in het teken van de consolidatie van de nieuwe structuren, zo ook voor de Faculteit Natuur en Techniek. In dit jaarverslag over 2012 wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar binnen onze faculteit. Het verslag geeft een beeld van de evolutie die de faculteit in 2012 doormaakte en van de belangrijkste zaken die we het afgelopen jaar hebben bereikt.

Wanneer we vandaag de balans opmaken van 2012, kunnen we zeggen dat het een goed jaar is geweest voor de faculteit Natuur en Techniek. Tijdens het academiejaar 2011–2012 studeerden er 2.322 studenten aan onze faculteit. In vergelijking met het academiejaar 2008–2009 is dat een stijging van maar liefst 23%. Een teken aan de wand dat meer en meer jongeren op zoek gaan naar kwaliteitsvolle, praktijkgerichte opleidingen die maximaal gericht zijn op het werkveld.

De HoGent stelt in haar strategisch plan 2016-2017 als doelstelling dat 20% van de afgestudeerden een internationale ervaring op zak heeft. Onze faculteit doet het op dat vlak helemaal niet slecht: liefst 17% van de studenten die afstudeerden in 2011–2012 heeft een buitenlandervaring van minstens 1 maand op zak.

Op het vlak van onderzoek stond de faculteit het afgelopen jaar ook niet stil. In 2012 kwam er voor € 556.216,23 aan onderzoeksmiddelen richting onze faculteit, waarvan € 501.119 uit nationale financieringsbronnen, 19.931€ uit internationale projecten en € 35.166,23 uit middelen van de HoGent zelf.

Deze mooie resultaten zouden natuurlijk nooit mogelijk geweest zijn zonder de dagelijkse inzet van alle medewerkers van de faculteit Natuur en Techniek, en daarvoor wil ik iedereen van harte danken!

Patrick Steelandt Decaan

Page 5: Facultaire feiten en trends 2012

5

Inhoud

08 Organisatie 12 Onderwijs 22 Internationalisering 26 Kwaliteitszorg en onderwijsontwikkeling 28 Onderzoek en dienstverlening 31 Personeel 37 Financiën 41 Communicatie en PR 46 Contactinfo

Page 6: Facultaire feiten en trends 2012

6

Page 7: Facultaire feiten en trends 2012

7

Feiten en Trends 2012 Aantal bacheloropleidingen: 7 Aantal navormingen: 1 Studenten: 2322 Evolutie studenten sinds 2008-2009: + 23% Uitgaande studenten buitenland: 84 Inkomende studenten buitenland: 5 Personeel: 249 (124,88 VTE) Onderzoeksfinanciering: € 35.166,23 (financiering HoGent) € 501.119 (nationale projecten) € 19.931 (internationale projecten) Investeringen: € 300.175 Bezoekersaantal secundaire scholen via workshops: 660 Campussen: 2 Proefhoeve: 11 ha

Page 8: Facultaire feiten en trends 2012

8

Organisatie

Organigram

Page 9: Facultaire feiten en trends 2012

9

Decaan De decaan staat in voor de coördinatie en de dagelijkse leiding van de faculteit. Zijn verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn decretaal bepaald. In 2012 was Patrick Steelandt de decaan. Secretariaat van de decaan Vanuit het secretariaat van de decaan worden de algemene communicatie en het secretariaat van de faculteitsraad verzorgd. Facultaire diensten De facultaire diensten worden geleid door een diensthoofd en staan in voor beleidsvoorbereidende en -uitvoerende taken en administratieve ondersteuning. De faculteit had 5 diensten in 2012:

1. dienst Studentenaangelegenheden (diensthoofd: Anne-Marie Van Wezemael); 2. dienst Integrale Kwaliteitszorg en Onderwijsontwikkeling (diensthoofd: Sandra De

Roeck); 3. dienst Internationalisering (diensthoofd: Inez Adriaensen); 4. dienst Onderzoeksaangelegenheden (diensthoofd: Mandy Ghyselinck); 5. dienst Personeel, Financiën en Infrastructuur (diensthoofd: Sabine De Rocker (tot en

met 31/05/2012), Martine De Cuyper (vanaf 17/09/2012)). Faculteitsraad De faculteit wordt bestuurd door een faculteitsraad. De faculteitsraad coördineert de bestuurstaken op het niveau van de faculteit conform de richtlijnen van de raad van bestuur en het bestuurscollege.

De faculteitsraad bestaat uit 6 verkozen personeelsleden, 3 verkozen studenten en 3 vertegenwoordigers van de sociale, economische en culturele milieus die bij de faculteit aansluiten. De personeelsleden worden verkozen voor een termijn van 4 jaar en de studenten voor een termijn van 2 jaar. De externe leden worden verkozen voor een termijn van 4 jaar.

De faculteitsraad was in 2012 als volgt samengesteld:

Voorzitter: Patrick Steelandt (decaan)

Personeel: Alexandra De Raeve Bart D’Herde Peter Gansbeke Yves Steleman Ester Struelens Dana Vanderputten

Page 10: Facultaire feiten en trends 2012

10

Leden sociaal-economische milieus: Wouter De Maegt Patrick Vanhauwaert Kris Van Peteghem Studenten: Sam Borrey Aurélie De Rouck Steven Van Dijck Secretaris: Vincent De Loore Facultair onderhandelingscomité (FOC) Het personeel heeft inspraak in het beleid via vertegenwoordigers in de facultaire onderhandelingscomités. Het FOC is het onderhandelingsorgaan tussen het personeel en de leiding van de faculteit. Elke FOC bestaat uit een aantal gemandateerde vertegenwoordigers van de faculteitsraad en ten minste evenveel afgevaardigden van het personeel. Het FOC was in 2012 als volgt samengesteld: Voorzitter: Patrick Steelandt (decaan) Vertegenwoordigers faculteitsraad: Patrick Steelandt Bart D’Herde Ester Struelens Kaat Bossuyt Martine De Cuyper Patrick Vanhauwaert Vertegenwoordigers personeel: Luc Herregods (VSOA) Louis Demeyere (VSOA) Lucas Hannes (ACOD) Caroline Van de Meerssche (ACOD) Hilde Willaert (ACOD) Hugo Uvin (COC) Opleidingscommissies De opleidingscommissie is een facultaire eenheid met adviserende bevoegdheid en staat in voor de inhoud en de organisatie van de opleidingen. De opleidingscommissie is een samenwerkingsorgaan waarbij de leden samenwerken met als doel de aanwezigheid van voldoende kwaliteit van de opleidingen te garanderen en te bewaken. De opleidingscommissie is het externe aanspreekpunt met betrekking tot vragen betreffende de opleidingen.

Page 11: Facultaire feiten en trends 2012

11

De opleidingscommissie is naast de voorzitter samengesteld uit leden van het onderwijzend personeel (minimum 6 en maximum 12) en studenten (1/3 van het totale aantal leden van het onderwijzend personeel, de voorzitter inbegrepen). De faculteit Natuur en Techniek had 6 opleidingscommissies in 2012:

1. Agro- en biotechnologie (voorzitter: Anna-Maria Op De Beeck) 2. Chemie (voorzitter: Ann Messens) 3. Elektromechanica (voorzitter: Yves Steleman) 4. Houttechnologie (voorzitter: Reinhilde Vanlishout) 5. Mode- en textieltechnologie (voorzitter: Linda Deceuninck) 6. Vastgoed (voorzitter: Bart D’Herde)

Vakgroepen De vakgroep is een facultaire eenheid die onderwijzend personeel, wetenschappelijk personeel en in voorkomend geval administratief en technisch personeel binnen één of meer samenhangende vakgebieden verenigt in een capaciteitsgroep. Aan het hoofd van de vakgroep staat een voorzitter . Een vakgroep wordt bestuurlijk aangestuurd door een vakgroepraad . De raad bestaat uit minstens 8 leden. De faculteit Natuur en Techniek had 5 vakgroepen in 2012:

1. Exacte wetenschappen (voorzitter: Stefan Vermeulen); 2. Makelaardij en landmeten (voorzitter: Klaas Claeyssens); 3. Mechatronica (voorzitter: Peter Van Ransbeeck); 4. Mode-, textiel- en houttechnologie (voorzitter: Alexandra De Raeve); 5. Natuur- en voedingswetenschappen (voorzitter: Lieve Vermeiren).

Coördinator preventie en milieu De coördinator is het ankerpunt van de centrale dienst Interne Preventie, Milieu en Welzijn en maakt formeel deel uit van deze dienst. De coördinator neemt een onafhankelijke positie in. Hij reikt de centrale dienst informatie aan om de processen en activiteiten administratief te verwerken en te regulariseren waar nodig. Hij ondersteunt de faculteit bij de integratie van zorgsystemen in het onderwijs- en onderzoeksgebeuren, en bij de implementatie van de adviezen die worden verleend door de centrale dienst. In 2012 waren Marc Pieters en Yves Ronsse de coördinatoren voor de faculteit Natuur en Techniek. Inspraak studenten De studenten hebben op facultair niveau inspraak via de faculteitsraad, de opleidingscommissies en de participatieraad. Facultaire ombudspersonen De ombudspersoon treedt op als bemiddelaar bij geschillen tussen een student en één of meerdere personeelsleden. De geschillen houden verband met de toepassing van de onderwijs- en examenregeling, de rechtspositieregeling van de student en als onbillijk en onredelijk ervaren handelingen, toestanden en beoordelingen. De ombudspersoon behoort tot het onderwijzend personeel. De faculteit had 2 ombudspersonen in 2011-2012: Daniel Holtappels en Geert Van Iseghem.

Page 12: Facultaire feiten en trends 2012

12

Onderwijs

Page 13: Facultaire feiten en trends 2012

13

Opleidingsaanbod De faculteit biedt 7 professionele bacheloropleidingen aan: 1. Bachelor in de agro- en biotechnologie met afstudeerrichtingen:

- dierenzorg; - groenmanagement; - landbouw; - voedingsmiddelentechnologie.

2. Bachelor in de chemie met afstudeerrichtingen:

- biochemie; - chemie; - milieuzorg.

3. Bachelor in de elektromechanica met afstudeerrichtingen

- automatisering; - elektromechanica; - klimatisering.

4. Bachelor in de houttechnologie 5. Bachelor in de modetechnologie

6. Bachelor in de textieltechnologie 7. Bachelor in het vastgoed met afstudeerrichtingen

- landmeten; - makelaardij.

HOUTTECHNOLOGIE – MODETECHNOLOGIE -

TEXTIELTECHNOLOGIE De faculteit biedt 1 navorming aan: Proefdierkunde

Page 14: Facultaire feiten en trends 2012

14

Aantal ingeschreven studenten

Aantal ingeschreven studenten mannen en vrouwen

(op 15/03/2012)

645

219

410274

13121

622

Aantal ingeschreven studenten per opleiding(op 15/03/2012)

Agro- en biotechnologie

Chemie

Elektromechanica

Houttechnologie

Modetechnologie

Textieltechnologie

Vastgoed

43,7

82,2

99,8

99,6

2,3

47,6

70,4

0 20 40 60 80 100 120

Agro- en biotechnologie

Chemie

Elektromechanica

Houttechnologie

Modetechnologie

Textieltechnologie

Vastgoed

Man (%)

Vrouw (%)

Page 15: Facultaire feiten en trends 2012

15

Evolutie aantal ingeschreven studenten Voor de volledige faculteit is er een stijging van 5% tegenover 2010-2011 , een stijging van 17% tegenover 2009-2010 en zelfs een stijging van 23% tegenover 2008-2009 .

1783

1937

2202

2322

160017001800190020002100220023002400

2008-2009 2009-2010 2010-2011 2011-2012

Evolutie ingeschreven studenten volledige faculteit

(op 15/03/2012)

0

100

200

300

400

500

600

700

aant

al s

tude

nten

Evolutie aantal ingeschreven studenten per opleiding

(op 15/03/2012)

Agro- enbiotechnologie

Chemie

Elektromechanica

Houttechnologie

Modetechnologie

Vastgoed

Textieltechnologie

Page 16: Facultaire feiten en trends 2012

16

Evolutie aantal ingeschreven studenten (op 15/03/2012)

Opleiding 2008- 2009

2009- 2010

2010- 2011

2011- 2012

Stijgings% t.o.v.

2008-2009

Agro- en biotechnologie 490 536 612 645 24,0

Chemie 168 181 212 219 23,3

Elektromechanica 317 344 375 410 22,7

Houttechnologie 240 239 256 274 12,4

Modetechnologie 95 121 142 131 27,5

Textieltechnologie 19 23 21 21 9,5

Vastgoed 454 493 584 622 27,0

Volledige faculteit 1783 1937 2202 2322 23,2

Ingeschreven studenten volgens vooropleiding

(op 15/03/2012)

Opleiding ASO TSO BSO KSO ANDERE TOTAAL

Agro- en biotechnologie 275 317 21 20 12 645

Chemie 103 113 1 2 219

Elektromechanica 90 313 3 4 0 410

Houttechnologie 14 233 24 3 274

Modetechnologie 50 50 5 24 2 131

Textieltechnologie 8 10 2 1 21

Vastgoed 301 292 14 7 8 622

Volledige faculteit 841 1328 69 56 28 2322 ASO: algemeen secundair onderwijs TSO: technisch secundair onderwijs BSO: bijzonder secundair onderwijs KSO: kunstsecundair onderwijs Andere: 23 studenten met een buitenlands diploma en 5 met diploma examencommissie of zonder diploma

Page 17: Facultaire feiten en trends 2012

17

Ingeschreven studenten volgens vooropleiding (op 15/03/2012)

Er is over de hele faculteit een lichte stijging in het percentage ASO-studenten over de academiejaren heen. Het percentage TSO-studenten is de laatste 2 academiejaren licht gedaald .

Volledige faculteit ASO TSO

Academiejaar 2009-2010 31,2% 60,6%

Academiejaar 2010-2011 33,9% 54,0% Academiejaar 2011-2012 34,8% 55,0%

Nieuwe inschrijvingen en herinschrijvingen

Het percentage nieuwe inschrijvingen varieert per opleiding van 24-25% (textieltechnologie en chemie) over 28% (modetechnologie) naar 31%-33% (vastgoed, elektromechanica en agro- en biotechnologie). Binnen de nieuwe inschrijvingen kan nog een onderscheid gemaakt worden tussen generatiestudenten (studenten die zich voor de eerste keer inschrijven in het Vlaams hoger onderwijs) en niet-generatiestudenten . In de opleiding chemie is de groep niet-generatiestudenten het grootst (38%), gevolgd door vastgoed, modetechnologie en agro- en biotechnologie waar dit rond de 30% is. In de andere opleidingen, de opleiding houttechnologie bij uitstek, is het aantal niet-generatiestudenten beduidend kleiner.

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Agro- en biotechnologie

Chemie

Elektromechanica

Houttechnologie

Modetechnologie

Textieltechnologie

Vastgoed

ASO

BSO

KSO

TSO

ANDERE

Page 18: Facultaire feiten en trends 2012

18

Uitstroom

Opleiding 2008-2009

2009-2010

2011-2012

2012-2013

Agro- en biotechnologie 95 106 138 140

Chemie 32 21 39 49

Elektromechanica 65 65 59 74

Houttechnologie 61 46 52 64

Modetechnologie 23 17 30 42

Textieltechnologie 0 8 6 5

Vastgoed 105 100 106 109

Volledige faculteit 381 363 430 483

Modeltrajecten (MT) en geïndividualiseerde trajecte n (GIT) Een studietraject heeft betrekking op de wijze waarop het opleidingsprogramma wordt doorlopen en bepaalt de modaliteiten inzake studieomvang, beraadslaging en studievoortgangbewaking. Het soort studietraject wordt bepaald bij inschrijving: een modeltraject of een geïndividualiseerd traject . Een MT is een door de instelling vooraf uitgetekend traject voor een groep van studenten. Een GIT is een studietraject op maat van een bepaalde student. Er is een duidelijke stijging in GIT-studenten waar te nemen de laatste academiejaren. Maar liefst 48,1 % van onze studenten is in het academiejaar 2011-2012 een GIT-student.

Academiejaar MT (n)

MT (%)

GIT (n)

GIT (%)

2008-2009 1171 63,6 670 36,4 2009-2010 1089 56,3 847 43,8 2010-2011 1176 53,4 1028 46,6 2011-2012 1211 51,9 1124 48,1

01020304050607080

modeltrajecten (%)

geïndividualiseerdetrajecten (%)

Page 19: Facultaire feiten en trends 2012

19

Studietrajecten per opleiding:

Opleiding

MT GIT totaal

Bachelor in de agro - en biotechnologie 326 319 645

Dierenzorg 187 187 374*

Groenmanagement 61 60 121

Landbouw 46 36 82*

Voedingsmiddelentechnologie 32 38 70

Bachelor in de chemie 82 137 219

Biochemie 17 55 72

Chemie 19 53 72

Milieuzorg 7 21 28

Nog geen afstudeerrichting gekozen 39 8 47

Bachelor in de elektromechanica 219 191 410

Automatisering 32 53 85*

Elektromechanica 60 90 150

Klimatisering 9 32 41

Nog geen afstudeerrichting gekozen 118 17 135

Bachelor in de houttechnologie 198 76 274

Bachelor in de modetechnologie 89 42 131

Bachelor in de textieltechnologie 9 12 21

Bachelor in het vastgoed 288 334 622

Landmeten 82 104 186*

Makelaardij 206 232 438*

Volledige faculteit 1211 1116 2328 *Er zijn 5 studenten ingeschreven in 2 afstudeerrichtingen. Zij tellen slechts 1x mee in de opleiding, maar tellen wel bij elke afstudeerrichting. Hierdoor zijn de totalen per opleiding niet 100% gelijk aan de som van de totalen per afstudeerrichting.

Page 20: Facultaire feiten en trends 2012

20

Slaagcijfers In onderstaande tabel worden de studenten weergegeven in subklassen volgens hun behaalde resultaten. De studie-efficiëntie wordt als volgt uitgedrukt: het aantal studiepunten waarvoor een credit werd verworven ten opzichte van het totaal aantal ingeschreven studiepunten uitgedrukt in procent. De subklassen zijn:

- voor 50% of minder van de ingeschreven studiepunten een credit hebben verworven; - voor meer dan 50% tot 100% van de ingeschreven studiepunten een credit hebben

verworven; - voor alle ingeschreven studiepunten een credit hebben verworven.

Studie-efficiëntie van ingeschreven studenten met diplomacontract of examencontract met oog op het behalen van een diploma (op 15/03/2012):

Opleiding Aantal studenten

Percentage studenten in de verschillende subklassen

studie-efficiëntie

0≤y≤50 % 50<y100 y =

100% Agro- en biotechnologie 653 20% 31% 50%

Chemie 222 18% 40% 42% Elektromechanica 414 14% 44% 42% Houttechnologie 277 11% 37% 52% Modetechnologie 131 13% 20% 67% Textieltechnologie 21 5% 38% 57% Vastgoed 647 15% 45% 40%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80%

Agro- en biotechnologie

Chemie

Elektromechanica

Houttechnologie

Modetechnologie

Textieltechnologie

Vastgoed

y = 100%

50<y100

0≤y≤50 %

Page 21: Facultaire feiten en trends 2012

21

Studiebegeleiding

Individuele coaching

De studiebegeleiders werken oplossingen op maat uit voor de studenten om het studierendement en -comfort te optimaliseren en de slaagkansen te verhogen. De coaching is individueel; zo wordt er aangesloten op de eigen stijl en studieaanpak van de student.

Workshops en trainingen

De studiebegeleiders organiseerden in 2011-2012 groepsessies rond specifieke thema’s, hoofdzakelijk voor eerstejaarsstudenten.

45

10

17

6

individuele coaching (aantal studenten)

studievaardigheden

studieheroriëntatie

psychische begeleiding (stress, faalangst, assertiviteit,…)

functiebeperking

316

35250

307

workshops en trainingen (aantal studenten)

brugcursussenstudiebegeleiding

pilootproject 'start to breathe'

studiemethode

studie- en examenplanning

Page 22: Facultaire feiten en trends 2012

22

Internationalisering

Studentenmobiliteit Uitgaande studenten In 2011-2012 vertrokken 84 studenten van onze faculteit in het kader van hun opleiding voor minimum 1 maand naar het buitenland. Tegenover 2010-2011 betekent dit een groei van 10% meer uitgaande studenten . Deze uitgaande mobiliteiten zijn als volgt verspreid over de 7 opleidingen:

In haar strategisch plan streeft de HoGent ernaar dat tegen 2016-2017 20% van onze afgestudeerden een internationale ervaring op zak heeft. Met 17% van onze 2011-2012 lichting van afgestudeerden met een buitenlandervaring van minimum 1 maand is dit voor onze faculteit een haalbaar streefdoel. In 2011-2012 haalden 2 van onze 7 opleidingen reeds de 20% norm:

37

4 2 8 144 7

48

6 5 311

110

Agr

o- e

nbi

otec

hnol

ogie

Che

mie

Ele

ktro

mec

hani

ca

Hou

ttech

nolo

gie

Mod

etec

hnol

ogie

Tex

tielte

chno

logi

e

Vas

tgoe

d

Uitgaande mobiliteiten van min. 1 maand per opleiding

2010-2011 2011-2012

32%

12% 10%5%

23%17%

9%

Agr

o- e

nB

iote

chno

logi

e

Che

mie

Ele

ktro

mec

hani

ca

Hou

ttech

nolo

gie

Mod

etec

hnol

ogie

Tex

tielte

chno

logi

e

Vas

tgoe

d

% van afgestudeerden 2011-2012 met een internationale ervaring

van min. 1 maand

Page 23: Facultaire feiten en trends 2012

23

De faculteit zette haar traditie van stagefaculteit verder: van deze 84 studenten kozen 75 studenten voor een buitenlandse stage . De overige 9 studenten brachten een studiesemester door bij een Europese partnerinstelling .

Met meer dan de helft van de studenten die buiten Europa trekken, zet de faculteit volop in op een wereldwijd partnernetwerk van hoger onderwijsinstellingen, bedrijven en NGO’s.

Onze studenten wereldwijd in 2011-2012

De top 5-bestemmingen in 2011-2012 waren: Nederland, Spanje, Canada, Frankrijk en Tunesië .

11%

26%

12%

39%

12%

Uitgaande mobiliteiten per programmatype

Europese studie metErasmusbeurs

Europese stage metErasmusbeurs

Europese stage zonder beurs

Stage buiten Europa zonder beurs

Ontwikkelingsstage in het Zuidenmet VLIR-UOS reisbeurs

Page 24: Facultaire feiten en trends 2012

24

Inkomende studenten

In 2011-2012 ontvingen we 5 inkomende studenten onder het Erasmusprogramma : 4 Nederlandse studenten bij modetechnologie en 1 Nederlandse student bij vastgoed/ makelaardij. Uitgaande docenten

In 2011-2012 telden we 57 mobiliteiten van personeelsleden van onze faculteit naar het buitenland voor diverse activiteiten (partnerbezoek, deelname aan een congres, dienstverleningsopdracht, …). Dit is bijna een verdubbeling tegenover het jaar voordien en toont aan dat internationalisering meer en meer uitgedragen wordt in alle geledingen van onze faculteit.

1513 12

6 5 42

Beg

elei

ding

stud

iere

izen

/taal

stag

e

Inte

rnat

iona

le b

eurs

of c

ongr

es

Bez

oek

part

nerin

stel

ling

Eur

opee

s on

derz

oeks

proj

ect

Opl

eidi

ng

Ont

wik

kelin

gssa

men

wer

king

Bed

rijfs

bezo

ek

Docentenmobiliteiten 2011-2012 per activiteit

Page 25: Facultaire feiten en trends 2012

25

Nog enkele feiten over internationalisering in de k ijker

• In 2011-2012 sloot de faculteit 7 nieuwe samenwerkingsakkoorden af met Europese

hogescholen . Dit bracht het aantal actieve akkoorden op 37.

• Van 19 tot 23 maart 2012 organiseerde de HoGent een 2de editie van de International Days . Onze faculteit ontving 11 vertegenwoordigers van 7 (toekomstige) Erasmuspartners uit o.a. Denemarken, Spanje en Nederland die zowel onze faculteit bezochten als verder kennis konden maken met HoGent via een divers aanbod van workshops en netwerkactiviteiten. Op woensdag 21 maart 2012 kregen bijna 500 tweedejaarsstudenten van onze faculteit een internationaal programma aangeboden met één of meerdere gastlezingen. De sprekers brachten zowel een internationale kijk op een voor de opleiding relevant thema als op de gevolgen van de globalisering.

• Daarnaast verwelkomden we tijdens het academiejaar 2011-2012 nog 9 buitenlandse delegaties uit o.a. Moldavië, Tanzania en Frankrijk op onze campus. Deze bezoeken leidden tot nieuwe samenwerkingsverbanden op vlak van studenten- en docentenmobiliteit.

• De expertise van onze docenten werd actief ingezet in ontwikkelingsprojecten in het

Zuiden : docenten van de opleiding Agro- en Biotechnologie werkten op vraag van Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking (VVOB) mee aan de curriculumvernieuwing van het secundaire landbouwonderwijs in DR Congo. Vanuit de opleiding Chemie werd er, in het kader van de VLIR-UOS samenwerking met de Anton de Kom Universiteit in Suriname, ondersteuning geboden aan betere kwaliteitszorg in de laboratoria ter plaatse. Beide samenwerkingen creëerden eveneens stagemogelijkheden voor studenten uit de desbetreffende opleidingen.

Page 26: Facultaire feiten en trends 2012

26

Integrale Kwaliteitszorg en Onderwijsontwikkeling

Kwaliteitszorg – WAT? De dienst Integrale Kwaliteitszorg en Onderwijsontwikkeling (IKZ-OO) van de faculteit Natuur en Techniek oriënteert haar werking op de creatie van een kwaliteitscultuur die iedereen (personeel, studenten en externen) engageert voor de doelen die zowel binnen de hogeschool, de faculteit als de opleiding ontwikkeld worden. Een voortdurende en open dialoog met en tussen lesgevers, studenten, werkveld en afgestudeerden staat hierbij centraal zodat via hun input gewerkt kan worden aan een continue reflectie op en verbetering van de opleidingsdoelstellingen .

Kwaliteitszorg – HOE?

Om aan voortdurende kwaliteitsborging en kwaliteitsverbetering te doen, hanteren we binnen de faculteit de PDCA-cirkel . De faculteit stimuleert de opleidingen om de eigen doelstellingen en de doelstellingen van HoGent te operationaliseren in succesfactoren, toetsbare indicatoren en actieplannen. Opleidingen gaan systematisch na of ze deze doelstellingen bereiken en waar ze eventueel moeten bijsturen.

Een sturende factor hierin is inspraak van alle belanghebbende partijen , via bevragingen maar ook via vertegenwoordiging in alle overlegorganen. Studenten zetelen in de faculteitsraad en de respectievelijke opleidingscommissies. Ook bevindingen uit de participatiecommissie (waarin studenten uit de verschillende opleidingen binnen faculteit Natuur en Techniek zitten) vormen een belangrijk uitgangspunt.

Page 27: Facultaire feiten en trends 2012

27

Kwaliteitszorg – ZO!!! Vanuit de dienst IKZ-OO werden in 2011-2012 een aantal (al dan niet systematische) acties ondernomen om een continue kwaliteitszorg te waarborgen: • Systematische bevraging van alle stakeholders (studenten, bijna-afgestudeerden,

werkveld, medewerkers) en opvolging van de resultaten bij de respectievelijke opleidingen . De bevragingen gebeuren online via Chamilo en/of Survey Monkey of via focusgroepen en resonantiecommissies.

• In 2011-2012 werd elke opleiding via een bevraging van de verantwoordelijke lesgevers gescreend op vlak van authentieke en contextrijke leeromgeving, internationalisering en talentontwikkeling. De resultaten hiervan werden door de respectievelijke opleidingscommissies besproken en zullen o.a. meegenomen worden bij toekomstige programmawijzigingen.

• Voor de opleiding vastgoed werd gestart met het uitschrijven van hun competenties in deelcompetenties en de daaraan vasthangende niveaus die van de studenten verwacht worden. Dit zal in de komende academiejaren voor de andere opleidingen uitgewerkt worden.

• In 2011-2012 startte de dienst met de uitwerking van een online stagetool waarbij zowel

studenten, lectoren als stagebedrijven de stages online kunnen registreren en evalueren. Het komende academiejaar zal de opleiding chemie deze tool testen.

• De dienst biedt continue ondersteuning bij programmawijzigingen en

jaaractieplannen van de opleidingen . • De dienst werkte mee aan de introductiedag voor de nieuwe medewerkers en de

onthaalweek voor eerstejaarsstudenten . • De dienst organiseerde een aantal interne navormingen voor alle lesgevers. Om hen

maximaal te ondersteunen in de overschakeling van de elektronische leeromgeving naar Chamilo werden er vanuit de dienst drie hands-on sessies georganiseerd. Daarnaast werden alle nieuwe collega’s uitgenodigd voor een verdieping van de cursus ‘klassiek evalueren’ die tijdens de introductiedag werd aangereikt.

• Voor de opleidingen houttechnologie en vastgoed werd er voor het opleidingsonderdeel

‘Project’ ondersteuning geboden vanuit de dienst in de vorm van projectbegeleiding en/of verzorging van de kick-offs .

Page 28: Facultaire feiten en trends 2012

28

Onderzoek en dienstverlening

In 2012 werd verder gewerkt aan een coherent onderzoeksbeleid voor de toekomst met aandacht voor profilering van potentiële expertise in de vakgroepen en het huidige onderzoekspotentieel.

Facultair onderzoeksfonds In 2012 werd uit het Onderzoeksfonds van de HoGent een bedrag van € 45.252 toegekend aan de faculteit Natuur en Techniek. Er werd een oproep tot het indienen van dossiers ‘Uitbreiding/vervanging onderzoeksuitrusting 2012’ verstuurd waarop vijf dossiers werden ingediend. De faculteitsraad besliste om volgende middelen toe te kennen:

Aanvrager Omschrijving Bedrag (incl. BTW, taksten, ….)

Chemie CO2-meter € 12.030

Levensmiddelen en agrotechnologie

Belichtingsarmaturen onderzoeksserre € 5.488,56

Schudtoestel-fytolab proefhoeve Bottelare

€ 1.847,67

Mode en textiel 3D Bodyscanner € 15.800

Totaal € 35.166,23

Page 29: Facultaire feiten en trends 2012

29

Onderzoeksprojecten Gedetailleerde informatie betreffende onderzoeksprojecten kan geraadpleegd worden via het online onderzoeksportaal van de HoGent op http://www.hogent.be/onderzoek/portaal/. De onderzoeksprojecten van de faculteit maken in het totaal van de HoGent 11% uit.

Onderzoeksprojecten lopende in 2012 naar financieringskanaal

Inkomsten voor nationale en internationale onderzoeksprojecten in 2012*

* Exclusief overhead 10 % voor centrale beheers- en algemene exploitatiekosten en exclusief de inkomsten uit contractonderzoek (in opdracht van derden, zowel uit het bedrijfsleven, overheid of non-profitorganisaties die onder niet-getarifeerde dienstverlening vallen.

Dienstverlening

De faculteit biedt een ruim aanbod aan onmiddellijk toepasbare expertise binnen een brede waaier aan disciplines. Deze expertise kan ingezet worden voor maatschappelijke of wetenschappelijke dienstverlening aan derden. Bijzondere aandacht gaat naar KMO’s en de ondersteuning bij hun innovatieproces. De Vlaamse overheid besliste om steun toe te kennen aan de uitbouw van “LEDnetwerk Vlaanderen” en de uitrol van Laagdrempelige Expertise- en Dienstverleningscentra (LED) binnen alle Vlaamse provincies. De faculteit Natuur en Techniek participeert aan dit netwerk met de LED “Design en technologie voor textiel, kleding en hout” . Inkomsten uit de maatschappelijke en wetenschappelijke dienstverlening komen (op de overhead van 10 % voor algemene beheers- en centrale exploitatiekosten na) ten goede van de uitvoerende vakgroep. Deze extra financiële middelen kunnen gebruikt worden voor de personele en materiële versterking van de onderzoeksgroepen en laboratoria.

91

1

2

PWO

IWT-VIS

IWT-Tetra

Europees

Nationale onderzoeksprojecten € 501.119

Internationale onderzoeksprojecten € 19.931

Page 30: Facultaire feiten en trends 2012

30

Opbrengsten* uit dienstverlening voor 2012

* overhead voor algemene beheerskosten en centrale exploitatiekosten van 10 % wordt niet bij de inkomsten van de faculteiten gerekend.

Onderzoekspotentieel en publicaties Onderstaande tabel geeft een overzicht van het onderzoekspotentieel van 2012 (alle metingen gebeurden op referentiedatum 1 oktober 2012):

Aantal VTE

Personeelsleden met onderzoeksopdracht 33 16,6

Publicaties per type voor 2012:

A1 A2 A3 A4 B1 B2 P1 C1 C3 D Totaal

Aantal publicaties 5 22 0 0 1 0 0 4 5 0 37

€ 49.350

€ 212.810

€ 16.705 € 3.450

€ -

€ 50.000

€ 100.000

€ 150.000

€ 200.000

€ 250.000

Getar. dvl. Niet-getar. dvl Contractonderwijs Studiedagen

Page 31: Facultaire feiten en trends 2012

31

Personeel In 2012 waren 249 personeelsleden tewerkgesteld binnen de faculteit Natuur en Techniek. 124,88 voltijdse equivalenten (VTE’s) waren als titularis verbonden aan de faculteit als onderwijzend personeel (OP), administratief en technisch personeel (ATP) of contractueel personeel (CBED). Een VTE van 1,0 staat gelijk aan het equivalent van 1 voltijds medewerker.

14,83

70,23

111,26

0,76 1Onderwijzend personeel

(VTE titularis)

praktijklector

lector

hoofdpraktijklector

hoofdlector

doctor-assistent

werkleider

docent

hoogleraar

VTE Titularis – ATP

A 15,19

B 6,93

C 3,68

TOTAAL 25,79

VTE Titularis – OP

praktijklector 14,83

lector 70,23

hoofdpraktijklector 1,00

hoofdlector 11,26

doctor-assistent /

werkleider /

docent 0,76

hoogleraar 1,00

TOTAAL 99,09

Page 32: Facultaire feiten en trends 2012

32

Mannen en vrouwen In 2012 waren er binnen de faculteit Natuur en Techniek 45% vrouwen en 55% mannen tewerkgesteld. Bij de OP-leden is de verhouding ongeveer 50% vrouwen en 50% mannen. Bij het ATP en het contractueel personeel zien we een heel andere verhouding namelijk 80% vrouwen tegenover slechts 20% mannen.

9

37

Mannen en vrouwen ATP

Mannen

Vrouwen

103100

Mannen en vrouwen OP

Mannen

Vrouwen

Page 33: Facultaire feiten en trends 2012

33

Leeftijdsstructuur

Leeftijdsstructuur onderwijzend personeel

In 2012 bevonden zich bij het OP de meeste personeelsleden in de categorie tussen 45 en 49 jaar. 34 personeelsleden zijn 55 jaar of ouder (7 zijn 60+ en 27 personeelsleden zijn 55 jaar of ouder). Slechts 3 personeelsleden zijn jonger dan 25 jaar.

Leeftijdsstructuur administratief en technisch pers oneel Bij het ATP bevinden de meeste personeelsleden zich in de categorie tussen 40 en 44 jaar. 5 personeelsleden zijn 55 jaar of ouder. Slechts 2 personeelsleden zijn jonger dan 25 jaar.

7

27

19

3735

27 29

19

3

0

5

10

15

20

25

30

35

40

60+ 55-59 50-54 45-49 40-44 35-39 30-34 25-29 -25

Leeftijdsstructuur OP

0

56

5

11

6 6 5

2

0

2

4

6

8

10

12

60+ 55-59 50-54 45-49 40-44 35-39 30-34 25-29 -25

Leeftijdsstructuur ATP

Page 34: Facultaire feiten en trends 2012

34

Vacatures In 2012 schreef de faculteit Natuur en Techniek 30 vacatures uit waarvan 22 vacatures voor OP en 8 vacatures voor ATP (deze ATP-vacatures vloeiden o.a. voort uit verschuiving van personeelsleden naar andere faculteiten/centrale administratie en uit ontslagen op eigen verzoek).

Verlofstelsels

In 2012 hebben 48 personeelsleden een deeltijds of voltijds verlofstelsel opgenomen. Het gaat concreet om volgende stelsels: Het grootste aandeel van deze verlofstelsels zijn een vorm van loopbaanonderbreking: 18 deeltijds en 9 voltijds. Daarnaast namen ook 8 personeelsleden een verlof verminderde prestaties.

Deeltijdse verlofstelsels

TBS 55+ 2

TBS 58+ 1

TBS PAC (carrièrewending) gedeeltelijk 2

TBS PA (persoonlijke aangelegenheden) gedeeltelijk 4

Verlof verminderde prestaties 8

Loopbaanonderbreking 4/5 50+ 1

Loopbaanonderbreking deeltijds 4

Loopbaanonderbreking deeltijds 50+ 6

Ouderschapsverlof deeltijds 5

Loopbaanonderbreking beroepsopleiding deeltijds 1

Loopbaanonderbreking verzorging ziek gezinslid of familielid

1

Voltijdse verlofstelsels

TBS PAC volledig 2

TBS PA volledig 1

Borstvoedingsverlof 1

Ouderschapsverlof volledig 5

Loopbaanonderbreking voltijds 4

Page 35: Facultaire feiten en trends 2012

35

Ziekte en arbeidsongevallen

In het totaal zien we 1648 aantal opgenomen ziektedagen in 2012. Daarvan kunnen we 1237 aantal dagen toeschrijven aan langdurige ziekteverloven (meer dan 30 dagen). De andere dagen betreffen eendagsziekteverloven (120) en kortere periodes van ziekte. In 2012 noteerden we 3 arbeidsongevallen.

Uit dienst

In 2012 gingen 2 VTE met pensioen (waarvan 1 VTE wegens pensioen om medische redenen). 1,5 VTE stapte in 2012 in een stelsels van terbeschikkingstelling 55+ en 58+ . 3 personeelsleden namen ontslag op eigen verzoek en 2,25 VTE stroomden uit naar andere faculteiten .

Onthaal nieuwe personeelsleden In 2012 organiseerde de dienst Personeel, Financiën en Infrastructuur een onthaaldag voor haar nieuwe medewerkers. Hierop werden de verschillende diensten voorgesteld evenals een toelichting gegeven omtrent de strategische visie en missie van de hogeschool. Tenslotte werd ook een inleiding gegeven omtrent Chamilo en de personeelswebsite van de faculteit.

Vorming, training en opleiding

Tijdens het kalenderjaar 2012 heeft de faculteit Natuur en Techniek € 27.700 gebudgetteerd voor vorming. Daarvan is er effectief € 25.890 gespendeerd voor opleidingen voor personeelsleden.

Benoemingen

57% van de OP-leden zijn benoemd. Bij het ATP bedraagt het percentage benoemde personeelsleden 73%.

1237

120

291

Aantal ziektedagen

≥ 30 dagen afwezig

1 dag afwezig

<30 dagen - 1 dag afwezig

Page 36: Facultaire feiten en trends 2012

36

Persoonlijke vergoedingen

In het kalenderjaar 2012 werd een persoonlijke vergoeding toegekend aan 1 personeelslid in het kader van de navorming ‘Basisopleiding AutoCAD 2010 of 2012’.

Evaluaties In het kalenderjaar 2012 werden er in totaal 69 personeelsleden geëvalueerd en dit met volgende conclusies:

Gewone evaluaties

Positief 55

Evoluerend naar onvoldoende 2

Onvoldoende /

Omstandigheidsevaluaties

Geschikt voor aanstelling onbepaalde duur 3

Nog niet geschikt voor aanstelling onbepaalde duur /

Geschikt voor benoeming 9

Nog niet geschikt voor benoeming /

Onderhandelingen FOC Er werd in 2012 een protocol van akkoord afgesloten inzake de academische kalender 2012-2013 en een protocol van niet-akkoord inzake de personeelsformatie 2013.

Page 37: Facultaire feiten en trends 2012

37

Financiën De raad van bestuur heeft in 2012 aan de faculteit Natuur en Techniek een dotatie gegeven van € 530.630. Dit is € 5.158,64 meer dan in 2011.

Het resultaat van het boekjaar 2012 bedraagt € 346.284, en is als volgt opgebouwd:

- Opbrengsten : € 2.645.968 (inclusief dotatie van € 530.630) - Kosten : € 1.999.509 - Investeringen : € 300.175

OPBOUW

SALDO Realisatie

2011 Begroting

2012 Realisatie

2012 Begroting

2013 Wijziging t.o.v. 2011

Basis 320.289 50.366 326.183 18.549 2%

Onderzoek 34.906 1 20.101 30.504 -42%

TOTAAL 355.195 50.367 346.284 49.052 -3%

0

50.000

100.000

150.000

200.000

250.000

300.000

350.000

400.000

in e

uro

Opbouw saldo

Basis Onderzoek

Page 38: Facultaire feiten en trends 2012

INVESTERINGEN Realisatie 2011

Begroting 2012

Realisatie 2012

Begroting 2013

% uitv. begr. 2012

Wijziging t.o.v. 2011

21 Software 7.684 20.000 10.149 0 51% 32%

23 Uitrusting 16.327 140.000 135.696 150.000 97% 731%

24

Meubilair, computers en rollend materieel

32.635 95.000 70.339 85.000 74% 116%

Basis 56.646 255.000 216.184 235.000 85% 282%

21 Software 0 0 3.606 0 - -

23 Uitrusting 10.780 0 73.534 0 - 582%

24

Meubilair, computers en rollend materieel

9.867 0 6.851 0 - -31%

Totaal Onderzoek 20.647 0 83.991 0 - 307%

TOTAAL 77.293 255.000 300.175 235.000 118% 288%

Page 39: Facultaire feiten en trends 2012

39

KOSTEN Realisatie 2011

Begroting 2012

Realisatie 2012

Begroting 2013

% uitv. begr. 2012

Wijziging t.o.v. 2011

60 Verbruikte goederen 105.779 120.575 122.558 120.000 102% 16%

610 Huur 6.789 5.200 7.580 6.000 146% 12%

611 Onderhoud en herstellingen

28.317 48.900 38.694 47.500 79% 37%

612 Diverse 171.970 289.608 234.872 224.700 81% 37%

613 Verplaatsing, verz., andere verg.

80.296 79.609 109.913 78.800 138% 37%

614 Ontvangstkosten 45.420 52.569 66.148 56.000 126% 46%

619 Interne dienstverlening 28.701 26.341 25.732 5.000 98% -10%

62 Personeelskosten 247.569 343.599 422.464 201.986 123% 71% 63-66

Andere en financiële kosten

3.316 0 124 0 - -96%

Basis 718.157 966.401 1.028.085 739.986 106% 43%

60 Aankopen handelsgoederen

380 0 0 5.125 - -100%

610 Huur 5.008 23.400 1.675 21.200 7% -67%

611 Onderhoud en herstellingen

23.930 18.800 26.214 14.550 139% 10%

612 Diverse 23.673 30.300 44.162 23.620 146% 87%

613 Verplaatsing, verz., andere verg.

80.627 63.813 195.974 40.800 307% 143%

614 Ontvangstkosten 925 26.550 483 23.200 2% -48%

615 Internationale projecten

0 1.500 0 0 0% -

619 Interne dienstverlening

83.268 88.500 146.707 55.200 166% 76%

62 Personeelskosten 318.762 445.011 556.189 397.930 125% 74%

63-66

Andere en financiële kosten

343 0 19 0 - -94%

Totaal Onderzoek 536.916 697.874 971.423 581.625 139% 81%

TOTAAL 1.255.073 1.664.274 1.999.509 1.321.611 120% 59%

Page 40: Facultaire feiten en trends 2012

40

OPBRENGSTEN Realisatie

2011 Begroting

2012 Realisatie

2012 Begroting

2013 % uitv. begr.

2012 Wijziging t.o.v.

2011

700 Werkingsmiddelen 474.690 530.630 580.651 544.936 109% 22%

700o Overdracht werkingsmiddelen 218.940 257.128 351.223 113.527 137% 60%

701 Inschrijvingsgelden 17.680 0 -2.425 0 - -114%

702 Cursusverkoop 98.527 125.000 134.599 120.000 108% 37%

704 Dienstverl en onderzoek contr

111.907 201.108 282.315 69.100 140% 152%

736 Subsidies 0 9.000 0 39.172 0% -

737 Subsidies onderzoek 0 0 -6.166 0 - -

74 Diverse 173.349 148.900 229.997 106.800 154% 33%

75 - 76 Financiële en uitz. opbrengsten

0 0 258 0 - -

Basis 1.095.092 1.271.766 1.570.453 993.535 123% 43%

700 Werkingsmiddelen 88.016 0 45.500 0 - -48%

700o Overdracht werkingsmiddelen

0 4.400 3.972 30.504 90% -

704 Dienstverl en onderzoek contr

314.366 500.988 498.821 270.585 100% 59%

736 Subsidies 0 196.185 0 311.040 0% -

737 Subsidies onderzoek 187.796 7.000 527.215 0 7532% 181%

74 Diverse 2.291 0 0 0 - -100%

75 - 76 Financiële en uitz. opbrengsten

0 0 7 0 - -

Totaal Onderzoek 592.469 708.573 1.075.515 612.129 152% 82%

TOTAAL 1.687.561 1.980.339 2.645.968 1.605.664 134% 57%

Page 41: Facultaire feiten en trends 2012

Communicatie & PR De core business van de dienst communicatie is de continue uitbouw van het netwerk met de primaire doelgroep: het secundair onderwijs. Door deelname aan relevante projecten voor en met het secundair onderwijs en een educatief aanbod aan workshops, openlesdagen, infosessies over het hoger onderwijs zet de dienst het hoger technisch onderwijs, en specifiek de opleidingen van de faculteit in de kijker. Begeleiding in het studiekeuzeproces is belangrijker dan werving.

Workshops secundaire scholen

Noot: de pieken in 2010 en 2012 worden verklaard door deelname aan de wetenschapsweek die twee-jaarlijks plaatsvindt.

Oorsprong bezoekende secundaire scholen per provinc ie

20

3730

48

0

10

20

30

40

50

60

2009 2010 2011 2012

Evolutie deelname secundaire scholen aan workshops

aantal scholen

425

235

Bezoekersaantal leerlingen uit het secundair onderwijs in 2012: 660

aanbod secundaironderwijs

wetenschapsweek

Page 42: Facultaire feiten en trends 2012

42

Inkomsten uit workshops De organisatie van workshops in 2012 bracht in totaal € 15 820 op. € 11.800 is afkomstig uit externe financiering door het Regionaal Technologisch Centrum (RTC) Oost-Vlaanderen . Het RTC maakt deel uit van het beleid van de Vlaamse Minister van Onderwijs en Vorming. Met het RTC-netwerk wil men initiatieven tussen onderwijs, opleidings- en vormingsverstrekkers en het bedrijfsleven ondersteunen en aanmoedigen. Dit gebeurt onder de vorm van projecten. RTC Oost-Vlaanderen stemt onderwijsinstellingen en bedrijven op elkaar af op vlak van infrastructuur, apparatuur en uitrusting en geeft aan leerlingen van het technisch en het beroepsonderwijs de kans om met de nieuwste materialen uit de sector te werken. De overige € 4.020 is afkomstig uit interne financiering door de directie Onderzoek (HoGent) via de middelen voor wetenschapscommunicatie.

€ 11.800

€ 4.020

0

2000

4000

6000

8000

10000

12000

14000

RTC hout wetenschapspopularisering

Inkomsten uit samenwerking RTC Hout en aanbod SO in 2012

Page 43: Facultaire feiten en trends 2012

43

De faculteit was in 2012 partner in:

Aanwezigheid op vakbeurzen:

Page 44: Facultaire feiten en trends 2012

44

Facilitator netwerkevenementen

De dienst communicatie is facilitator in tal van netwerkevents. Events in de kijker in 2012 waren 'Het Belgisch raam in toekomstperspectief!’ , een initiatief van de opleiding bachelor in de houttechnologie, en ‘10 jaar Groot Vleeshuis’ door de opleiding bachelor in de modetechnologie.

Studenten in de kijker In 2012 liepen volgende studenten in de kijker:

- Thomas Couckuyt - bachelor in het vastgoed: winnaar Erasmusprijs 2012 - Jelle Desender - bachelor in de houttechnologie: winnaar Houten Kop

Persberichten Een steeds toenemend aantal navormingen, events, prijswinnaars, onderzoeksresultaten, … resulteert in een positieve evolutie van persberichten.

Page 45: Facultaire feiten en trends 2012

45

Interne communicatie

Studenten en alumni

Onthaalweek voor studenten

Wegwijsbrochure voor studenten

Ouderavond

Plechtige proclamatie en afterparty

BBQ laatstejaars en alumni

Personeelsleden

5 faculteitskranten (nieuwsbrieven)

Wegwijsbrochure voor collega’s

Onthaaldag nieuwe personeelsleden

2 personeelsvergaderingen

Nuttige links

(actuele informatie en archiefmateriaal)

Infomomenten en opendeurdag http://fnt.hogent.be/praktisch/infomomenten1/

Opleidingsbrochures

http://fnt.hogent.be/opleidingen/overzicht/

Vacaturedatabank http://fnt.hogent.be/alumni/vacatures/

Kanaal van de faculteit op Youtube

http://www.youtube.com/user/HoGentFNT

Archief facultaire activiteiten http://fnt.hogent.be/faculteit/agenda/archief/

Actueel overzicht wedstrijd en prijswinnaars

http://fnt.hogent.be/alumni/in-de-prijzen/

Actueel aanbod workshops http://fnt.hogent.be/praktisch/workshops-en-live/

Archief faculteitskranten (nieuwsbrieven)

http://fnt.hogent.be/faculteit/nieuwsbrief/

Page 46: Facultaire feiten en trends 2012

46

CONTACTINFO Website: www.hogent.be/fnt E-mail: [email protected] Centraal telefoonnummer: 09 243 27 00 Campus Schoonmeersen (hoofdzetel) Valentin Vaerwyckweg 1 9000 Gent Tel. 09 243 27 00 Campus Melle Brusselsesteenweg 161 9090 Melle Tel. 09 210 45 00 Proefhoeve Bottelare Diepestraat 1 9820 Bottelare Tel. 09 363 93 00