Excursies exclusieve zeecruises 2015

40
2 5 Y E A R S 2015 EXCURSIES

description

 

Transcript of Excursies exclusieve zeecruises 2015

Page 1: Excursies exclusieve zeecruises 2015

25 YEARS

EXCLUSIEVE ALL WAYS ZEECRUISES

2015E X C U R S I E S

Page 2: Excursies exclusieve zeecruises 2015

Exclusieve

ALL WAYS Zeecruises Excursies 2015

ONTDEK DE ZIEL VAN DE BESTEMMINGENU onderdompelen in de natuur en de culturele rijkdom van de bestemmingen is de specialiteit van All Ways. Bijna dagelijks kunt u op verkenning gaan zonder steeds uw koffer te hoeven pakken. De uitge-balanceerde excursies, die zorgvuldig worden uitgezocht door ons gespecialiseerd team, vormen één van de grootste troeven van All Ways cruises. Zowel natuur als cultuur komen aan bod, maar ook meer thema excursies, al dan niet in samenspraak met onze gastsprekers aan boord.

Verschillende moeilijkheidsgraden

Of u nu 50+ bent, samen reist met kinderen of er liever sportief op uittrekt, in onze excursielijst vindt u vast voor elk wat wils. De juiste uitstap kiezen kan aan de hand van de classifi catie die All Ways toe-kent. De keuze wordt opgedeeld in moeilijkheidsgraden gaande van gemakkelijk, gemiddeld tot moei-lijk:

overweeg eerder om u aan te sluiten bij een georganiseerde uitstap dan wel om op eigenhoutje een bezoekplaats te ontdekken. Hou rekening met volgende voordelen:

> de klanten die bij ons een excursie boeken hebben prioriteit om te vertrekken> zorgvuldig uitgekozen excursies bieden voor elk wat wils> buitengewoon goede lokale agenten met wie al jaren wordt samengewerkt> professionele en hulpvaardige lokale nederlandstalige gidsen (of vertaling naar het Nederlands)> optimaal gebruik maken van de voorziene tijd, zodat combineren van meerdere excursies soms mo-

gelijk wordt.

Handleiding : combineren van excursies

> niet combineerbaar : onmogelijk om excursie X met andere excursies te combineren. > met expliciete vermelding: Combineerbaar met excursie X : enkel mogelijk met lunchpakket van

het schip, tussen beide excursies.> geen vermelding : voldoende tijd tussen 2 halve dagexcursies, om aan boord te lunchen.

Volledig programma

Voor meer informatie over onze programma’s, raadpleeg onze gedetailleerde brochure beschikbaar in onze agentschappen of surf naar www.all-ways.be

voor iedereen toegankelijk (gemakkelijk) – aangeraden aan personen met beperkte mobiliteit

gemakkelijke wandelingen (middelmatig)

lange wandelingen of op oneffen terrein (moeilijk) - niet aangeraden voor personen met be-

perkte mobiliteit

voor gevorderde wandelaars - niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

intensieve wandelingen - niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

Opgelet: Gelieve aandachtig de specifi eke praktische informatie van elke excursie te lezen.

2

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies Exclusieve

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARS

Page 3: Excursies exclusieve zeecruises 2015

RESERVEER UW EXCURSIES 2 MAANDEN VOOR HET VERTREK VAN UW CRUISE

EN ONTVANG 5% KORTING !

3

INHOUD

magisch noorwegen 4-9

> 14 dagen / Voyager•••• - van zaterdag 27 juni tot vrijdag 10 juli 2015

Baltische symfonie 10-16

> 16 dagen / Voyager•••• - van vrijdag 10 tot zaterdag 25 juli 2015

De mooiste noorse fjorden 17-21

> 11 dagen / Voyager•••• - van zaterdag 25 juli tot dinsdag 4 augustus 2015

keltische charmes 22-29

> 13 dagen / Voyager•••• - van dinsdag 4 tot zondag 16 augustus 2015

Verjaardagscruise 30-37

>15 dagen / Voyager•••• - van zondag 16 tot zondag 30 augustus 2015

algemene voorwaarden 38-39

Page 4: Excursies exclusieve zeecruises 2015

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

4

25 YEARS

maandag 29 juni - Bergenaanmeren van 12.00 tot 18.00

1 namiddag : panoramisch BergenKennismakingstocht door de stad langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Eerst de wijk Bryggen, de voormalige Duitse Hanzevesting uit de Middeleeuwen. Het heeft goed bewaarde kleurrijke huizen, met driehoekige nokgevels die schouder aan schouder langs de kade staan. U rijdt langs de Haakon Halle, het meest indrukwekkende gebouw van het koninklijk paleis van koning Haakon die regeerde in de 13e eeuw wanneer Bergen het politieke centrum van het land was. Ernaast ziet u de Rosenkrantz toren uit hetzelfde tijdperk die dienst deed als verblijfplaats en versterkte burcht, en vernieuwd werd rond 1560. Het oudste gebouw van de stad is de Heilige Mariakerk, opgetrokken in de eerste helft van de 12e eeuw. U rijdt voorbij het Grieg centrum waar ieder jaar in mei het gekende muziekfestival van Bergen plaatsvindt. Als afsluiter maakt u nog een rit naar de residentiële wijken die even buiten de stad liggen.

Hoogtepunten

åå Kennismakingstocht langs belangrijkste bezienswaardigheden

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 2u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 32 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 2, 3 en 4.➜➜ Belangrijk: panoramische rondrit per bus, geen stops.

i Bryggen

2 namiddag : stadswandeling BergenBergen werd gesticht in 1070 en tot 1830 was ze de grootste stad van het land en het commerciële en maritieme centrum. U wandelt naar de versterkte burcht Bergenhus en passeert Bryggen, de oude voormalige Duitse Hanzevesting uit de middeleeuwen. Het heeft goed bewaarde kleurrijke huizen, met driehoekige nokgevels, die schouder aan schouder staan langs de kade. Bryggen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en geeft een levendig beeld van hoe het hier tijdens de middeleeuwen aan toe ging. Aan het einde van de kade vindt u het Hanzemuseum dat bezocht wordt. Het museum is ondergebracht in een van de oudste gebouwen van de stad, dat buitengewoon goed beschermd bleef. Het werd in de stijl van de 18e eeuw ingericht en weerspiegelt het dagelijks leven uit die periode. Het bezoek aan Bergen eindigt met een rit met een kabeltreintje naar de berg Fløien, op 320 m boven de zeespiegel. Vanaf de top hebt u een prachtig uitzicht op Bergen en haar omgeving, en voordat u terug naar beneden gaat, hebt u tijd om een beetje rond te lopen in de souvenirwinkel. Na de afdaling naar het centrum wandelt u verder naar de vismarkt en kan u nog even rondslenteren vooraleer terug te keren naar het schip.

Hoogtepunten

åå Begeleide wandeling door het historische Bryggenåå Bezoek aan Hanze museumåå Rit per kabeltreintje en prachtig uitzicht vanaf de berg Mount Fløien

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 44 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 78 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 1, 3 en 4.➜➜ Belangrijk: ± 3km wandelen – geplaveide straten in Bryggen en een paar hellingen – steile trap in het museum.

3 namiddag : troldhaugen en de fantoft staafkerk

Met de bus verlaat u de stad langs het prachtige Bryggen, de oude voormalige Duitse Hanzevesting uit de middeleeuwen. Het heeft goed bewaarde kleurrijke huizen, met driehoekige nokgevels, die schouder aan schouder staan langs de kade. Verder naar Troldhaugen (de Trollenhelling), het zomerverblijf van Edvard Grieg (1843-1907), gelegen op 8 km ten westen van Bergen. Het gebouw ligt niet ver van het prachtige meer Nordas. Aan het einde van de tuin kunt u de chalet bezichtigen waar Grieg componeerde. Alles is er onaangeroerd gebleven zoals hij het achtergelaten heeft, de grond nog bezaaid met rollen muziek. In de salon staat zijn piano die volledig intact is gebleven. Grieg is een van de weinige componisten die al erkend

werd door het publiek tijdens zijn leven, en hiervan getuigen de vele trofeeën in de kamer. Edvard Grieg was componist, pianist en orkestleider. De Noorse folklore muziek en de natuur waren zijn grootste bronnen van inspiratie. Verder gaat de rit naar de nieuwe Fantoft staafkerk, die na de brand van 1992 volledig herbouwd werd naar het voorbeeld van de originele kerk uit de 12e eeuw. Terugrit per bus naar het schip maar eerst nog een korte wandeling langs de gezellige vismarkt. Van hieruit kunt u eventueel te voet langs de geanimeerde kades naar het schip lopen.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan Fantoft Staafkerk (binnen)åå Bezoek woning van Grieg (binnen)åå Korte wandeling langs gezellige vismarkt

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 56 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 88 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 1, 2 en 4.➜➜ Belangrijk: reistijd 30 minuten (zowel heen als terug) – 10 minuten wandelen en trappen in Grieg’s woning.

4 namiddag : troldhaugen met piano concert

Met de bus verlaat u de stad langs het prachtige Bryggen, de oude voormalige Duitse Hanzevesting en de vismarkt.Verder naar Troldhaugen, het zomerverblijf van Edvard Grieg. Het gebouw ligt niet ver van het prachtige meer Nordas. Aan het einde van de tuin kunt u de chalet bezichtigen waar Grieg componeerde. Alles is er onaangeroerd gebleven zoals hij het achtergelaten heeft. In de salon staat zijn piano, die volledig intact is gebleven. In de concertzaal van het gebouw zal u getrakteerd worden op een wervelend piano concert. Nadien, krijgt u de mogelijkheid om de villa en haar tuinen te bezoeken. Op de terugweg per bus naar het schip, wordt er eerst nog halte gehouden bij de « Grieg Hall », een moderne concertzaal met een fantastische akoestiek en er is nog een beetje tijd voorzien voor een korte wandeling langs de gezellige, kleurrijke huisjes van het levendige Bryggen, geklasseerd op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hoogtepunten

åå Panoramisch rit langs belangrijkste bezienswaardighedenåå Bezoek aan de woning van Grieg (binnen)åå Wervelend piano concert (20 minuten)

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 58 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 190 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 1, 2 en 3.

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

Magisch NoorwegenVan zaterdag 27 juni tot vrijdag 10 juli 2015

RESERVEER UW EXCURSIES VÓÓR 27/04/2015 EN ONTVANG 5% KORTING!

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARS

4

Page 5: Excursies exclusieve zeecruises 2015

5

➜➜ Belangrijk: reistijd 30 minuten (zowel heen als terug) – 10 minuten wandelen naar Troldhaugen en concert hall – trappen in Grieg’s woning.

Dinsdag 30 juni - HeLLesYLttechnische halte van 09.00 tot 10.30enkel ontscheping voor de passagiersdie deelnemen aan excursie n° 5

5 Dagexcursie : Van Hellesylt tot geiranger’s Morgens wordt u per sloep naar Hellesylt gebracht, een stadje genesteld in het begin van de Geirangerfjord. De schrijver Ibsen geraakte bevangen door het nationalisme en schreef daarom het heldendicht ‘Brand’, waarin Hellesylt een rol speelt. De tocht gaat door een typisch landschap van landbouwgrond, omringd door hoge bergen en bezaaid met rustige meren, en eindigt bij het gletsjermeer Hornindal (het diepste van Noord- Europa: 514 m). Op de oevers van de Nordfjord ligt het dorp Stryn. Daarna volgt u de rivier met dezelfde naam, een van de beste zalmrivieren van Noorwegen. U rijdt langs het turkoois gekleurde meer Stryn en neemt de zigzagweg met zijn adembenemende vergezichten. Na de lunch rijdt u over het bergplateau richting Dalsnibba. De bus klimt de bochtige bergweg op en biedt een steeds veranderend uitzicht op boerderijen, watervallen, meren en rivieren. Op de Dalsnibba (1.500 m) wordt u beloond met een adembenemend panorama en een spectaculair uitzicht op de prachtige bergtoppen en de Geirangerfjord, met in de verte uw kleine schip. U hervat de weg naar beneden via de Flydalkloof met zijn verbazingwekkende landschappen.

Hoogtepunten

åå Prachtige rit naar Nordfjordåå Beklimming Dalsnibba berg met prachtig uitzichtåå Lunch

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 8u, lunch inbegrepen.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 142 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 150 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 6, 7, 8, 9 en 10.

➜➜ Belangrijk: 10 trappen tot het restaurant – 45 minuten vrije tijd in Stryn.

geirangeraanmeren van 11.30 tot 18.00ontscheping met sloepen

6 namiddag : arendsweg en de vallei van Herdal

Busrit in spiraalvorm langs de onvergetelijke Ørnevegen (arendsweg) met zijn 11 haarspeldbochten. Eenmaal aangekomen te Eagle Bend krijgt u de kans om te genieten van de “zeven zusters”-watervallen en een blik te werpen op uw schip dat voor anker ligt. U zet de excursie verder en doorkruist een landschap van betoverende groene valleien en besneeuwde bergen, alvorens Eidsdal en Storfjord te bereiken. Van hieruit gaat de tocht verder te voet tot Herdalsetra, een van de vele zomerboerderijen waar vooral geitenkaas wordt geproduceerd. De boerderij bestond tot 1960 uit 30 gebouwen. Ze is 500 m boven de zeespiegel gelegen en heeft geen toegangsweg. U krijgt een rondleiding door dit boerenbedrijf en maakt kennis met haar bewoners en hun geiten (meer dan 450). Proef de verschillende producten

die hier worden gemaakt. Terug naar Geiranger langs dezelfde weg om opnieuw de schitterende panorama’s in dit deel van Noorwegen te bewonderen.

Hoogtepunten

åå Magnifi eke Herdal valleiåå Uitzichtpunt Eagle Bendåå Proeverij lokale producten

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 101 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 115 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 5, 7, 8, 9 en 10.

➜➜ Belangrijk: ± 500m wandelen over oneffen terrein – enkele trappen om de boerderij te bereiken – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

i Geiranger

7 namiddag : Dalsnibbaberg en het norwegian fjord centre

De bus klimt de bochtige bergweg op en biedt een steeds veranderende caleidoscoop van bergen, boerderijen, watervallen, meren en rivieren. U blijft de weg met zijn haarspeldbochten volgen tot aan het Djupvatnmeer (= diep meer) en verder tot aan de top van de berg Dalsnibba (1500 m). Bij open weer zult u uw ogen de kost kunnen geven bij het zien van de besneeuwde bergtoppen, de gletsjers, de meren en de Geirangerfjord. De afdaling gebeurt via dezelfde weg en een fotostop is voorzien bij de Flydalkloof met haar verbazingwekkende landschappen van stroomversnellingen, bossen en weelderige weiden rondom het rustige dorp Geiranger. De fjord slingert zich tussen de kliffen en vanuit de verte oogt uw schip vrij klein. Nadien bezoekt u het Norwegian Fjord Centre, met interessante tentoonstellingen over het leven in de Noorse fjorden.

Hoogtepunten

åå Prachtige panoramische uitzichtenåå Bezoek aan het Norwegian Fjord Centre

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 85 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 300 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 5, 6, 8, 9 en 10.

➜➜ Belangrijk: Trappen in het Norwegian Fjord Centre.

8 namiddag : De geirangerfjord per zodiacU gaat 200 m te voet naar de zodiacs en bent helemaal klaar om aan dit apart avontuur te beginnen. Fantastische boottocht in de Geirangerfjord aan boord van een zodiac. U bewondert schitterende watervallen en geniet van adembenemende landschappen in deze fjord die prijkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Per boot vaart u tot Oaldsbygda gelegen aan het einde van de Geirangerfjord. U vaart dicht bij de

watervallen en de boerderijen die langs de fjord staan. Hier hebben de inwoners van Geiranger honderden jaren geleden gewoond en gewerkt. U geniet van een fraai uitzicht. Om u optimaal te laten genieten van de boottocht wordt regelmatig halt gehouden.

Hoogtepunten

åå Avontuurlijke boottocht in de Geirangerfjord

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 1u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 93 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 60 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 5, 6, 7, 9 en 10.

➜➜ Belangrijk: ter plaatse krijgt u de nodige uitrusting voor deze excursie – zitplaatsen zijn comfortabel en alle zetels hebben veiligheidsriemen die verplicht zijn tijdens de duur van de boottocht – minimum leeftijd: 6 jaar. Niet aangeraden voor personen met beperkte mobiliteit.

i Zodiac

9 namiddag : “sky to fjord”: afdaling per fi ets

Neem deel aan deze uitzonderlijke fi etstocht en ontdek hier de natuur op een andere manier. Met een minibus rijdt u door Geiranger en passeert u achtereenvolgens het kleine octogonaal kerkje, de Flydal Cannyon, de Kvanndal zomerboederij, terwijl u geniet van fantastische vergezichten. U komt aan bij de Djupvasshytta Mountain Lodge, die zich op 1030m boven de zeespiegel bevindt. Vanaf hier begint een spectaculaire afdaling per fi ets, nadat u eerst een korte briefi ng en de nodige uitrusting hebt gekregen. Op eigen tempo daalt u af omgeven door een prachtige natuur van schitterende landschappen. Op de terugweg naar Geiranger neemt u de tijd voor enkele fotostops vanaf de aangewezen uitzichtpunten.

Hoogtepunten

åå Magnifi eke afdaling per fi ets tot in Geiranger

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 104 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 40 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 5, 6, 7, 8 en 10.

➜➜ Belangrijk: de constante afdaling wordt enkel aangeraden aan fervente fi etsers – minimum leeftijd: 12 jaar – elk kind jonger dan 16 jaar,

5

Page 6: Excursies exclusieve zeecruises 2015

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

6

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARS

dient vergezeld te worden door een volwassene – al het noodzakelijk materiaal

wordt voorzien – deze excursie vereist een minimum van 20 deelnemers - excursie in het Engels.

10 namiddag : trektocht Westerås en storsaeterfossen

Uw trektocht vertrekt vanuit het mooie dorpje Geiranger en begint met een korte busrit van 10 minuten. Onderweg passeert u de houten, octogonale kerk en het Union Hotel, het grootste hotel van Geiranger. Nu, kan uw trektocht beginnen ! Het eerste kwartier wandelt u over makkelijke wegen, tot aan het café Westerås. Het café bevindt zich in één van de oudste gebouwen van de  boerderij van Westerås en biedt een adembenemend uitzicht op de Geiranger fjord. Vanaf het café is het een half uurtje stappen, alvorens de waterval Storsaeterfossen te bereiken. Hier kan u achter het watergordijn wandelen ! Verder naar de berg Westeråsfjellet, van waaruit u van een ander spectaculair uitzicht op het dorp Geiranger kan genieten, dat zich 250 meter lager bevindt. Vervolgens keert u terug naar het café Westerås, waar u getrakteerd wordt op een welverdiend drankje met een Noorse wafel. Nadien gaat u te voet terug naar Hole, op de hoofdweg, waar de bus u zal opwachten om u terug te brengen naar het schip.

Hoogtepunten

åå Trektocht naar prachtige waterval en adembenemende landschappenåå Koffi e en wafel

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 70 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 20 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 5, 6, 7, 8 en 9.

➜➜ Belangrijk: deze trektocht is bestemd voor de fervente wandelaar die gewoon is te stappen op oneffen terrein en soms met vrij steile hellingen – goede stevige en waterdichte stapschoenen.

Donderdag 2 juli – Leknes (Lofoten eilanden)aanmeren van 08.00 tot 16.30

11 Dagexcursie : op weg naar “Å”Op weg naar het eiland Flakstad, dat u bereikt via een tunnel onder de zee, passeert u het dorp Leknes, het administratieve centrum van het eiland. U ziet hier een schitterend rood houten kerkje, dat in 1780 overgebracht werd vanuit Siberië.Verder gaat u naar het fotogenieke Nusfjord, schitterend gelegen aan het einde van een kleine fjord. Dit vissersdorp staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De traditionele “rorbuer” uit de 19e eeuw (eenvoudige houten vissershuizen op palen) staan prachtig gegroepeerd in hoefi jzervorm rondom een houten aanlegplaats.Korte wandeling door het dorp en tijd om even in de dorpswinkel van Nusfjord binnen te wippen. Verder naar Reine, het meest typische dorp van het eiland Moskensøy. Onderweg bewondert u vanaf de weg een rots waar talrijke vogels nestelen. Na de lunch in Å, de gemeente met de uiterst korte plaatsnaam, komt u aan het einde van de weg die de Lofoten eilanden verbindt. U ziet hier de oude bakkerij, de vissershuizen en nog vele andere bezienswaardigheden. Het dorpje Å is, als het ware, een openluchtmuseum over de levensomstandigheden van de vissers. Prachtige terugrit naar Leknes.

Hoogtepunten

åå Spectaculaire landschappenåå Stop in Nusfjord, Reine, Ååå Fotostop houten kerkje Flakstad (enkel buitenkant)åå Lunch (Noors buffet) te Å

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 7u, lunch inbegrepen.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 153 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 190 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 12, 13 en 14.➜➜ Belangrijk: ± 1km wandelen – niet aan te raden voor personen met beperkte mobiliteit – niet toegankelijk voor rolstoelen.

i Lofoten Eilanden

12 Voormiddag : flakstad, nusfjord en sund

Deze excursie brengt u naar twee van de Lofoten eilanden, waar u enkele van de meest spectaculaire landschappen van Noorwegen kunt aanschouwen. Vestvågøy, waar Leknes zich op bevindt, is het 2de grootste eiland van de Lofoten eilanden. Met de bus rijdt u door het dorp, het administratief centrum van het eiland, met zijn ongeveer 3000 inwoners. Via de tunnel onder de zee bereikt u het eiland Flakstad met het fotogenieke Nusfjord, schitterend gelegen aan het einde van een kleine fjord. Dit vissersdorp staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De traditionele « rorbuer » uit de 19e eeuw (eenvoudige houten vissershuizen op palen) staan prachtig gegroepeerd in hoefi jzervorm rondom een houten aanlegplaats. Wandeling door het dorp en tijd om even in de dorpswinkel van Nusfjord binnen te wippen. Korte fotohalte bij het schitterend rood houten kerkje te Flakstad, dat in 1780 overgebracht werd vanuit Siberië (enkel bezoek aan de buitenkant). U zet de tocht verder tot Sund, een oud handelscentrum, en bezoekt de oude smidse, gekend om zijn kunstnijverheid, meer bepaald zijn elegante stalen aalscholvers. In het privé museum wordt een verzameling boten en visuitrusting tentoongesteld.

Hoogtepunten

åå Spectaculaire landschappenåå Stop in Nusfjordåå Fotostop houten kerkje Flakstad (enkel buitenkant)åå Bezoek aan een oud handelscentrum en vissersmuseum te Sund

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 77 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 115 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 11, 13 & 14.➜➜ Belangrijk: ± 150m wandelen in Sund – reistijd tot Nusfjord, 45 minuten – steile trap om de winkel te bereiken (optioneel).

13 Voormiddag : Vestvågøy en het Vikingmuseum

Vestvågøy, waar Leknes zich op bevindt, is het 2de grootste eiland van de Lofoten eilanden. Met de bus rijdt u door het dorp, het administratief centrum van het eiland, met zijn ongeveer 3000 inwoners. Het eiland Vestvågøy wordt gekenmerkt door haar vruchtbare landbouwgrond en witte stranden, met op de achtergrond, de steile rotsen van de bergen. In Borg bezoekt u het Vikingmuseum. Hier ontdekten archeologen een grote boerderij van een Viking opperhoofd, rijk aan objecten waaruit blijkt dat er in die tijd een bloeiende handel was met het zuiden. Het hoofdgebouw is het grootste Vikinggebouw ooit gevonden (83 m lang en 9 m hoog). Een exacte kopie werd gebouwd in de buurt van de opgravingen. Hier wordt u teruggebracht naar de jaren 900.Op de terugweg naar het schip, korte halte aan het uitzichtpunt in Unstad van waaruit u in de verte een kleine nederzetting ziet opdoemen. Unstad is een groepering van boerderijen aan de westkant van het eiland, zonder enige bescherming, met een indrukwekkend uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Hoogtepunten

åå Prachtige panoramische rondritåå Stop uitzichtpunt Unstadåå Bezoek aan Lofotr Viking Museum te Borg

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 72 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 115 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 11 en 12.➜➜ combineerbaar met de namiddagexcursie en enkel mogelijk met lunchpakket van het schip, daar de tijd tussen de 2 excursies te kort is om terug aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk: ± 100m wandelen – onverharde weg met zachte helling – enkele trappen in museum – museum niet toegankelijk voor rolstoelen.

14 namiddag : panorama op nusfjordHet eiland Vestvågøy, waar het dorp Leknes zich op bevindt, is het tweede grootste eiland van de Lofoten. Via een onderzeese tunnel, bereikt u het eiland Flakstad en passeert het houten roodkleurig kerkje, vermoedelijk in 1780 overgebracht vanuit Siberië. Verder gaat u naar het authentieke vissersgehucht in Nusfjord, schitterend gelegen aan het einde van een kleine fjord. Dit vissersdorp staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De traditionele “rorbuer” uit de 19e eeuw (eenvoudige houten vissershuizen op palen) staan prachtig gegroepeerd in hoefi jzervorm rondom een houten aanlegplaats. Het is het best bewaarde oude vissersdorp van Noorwegen. Een halte is voorzien zodat u de heel speciale sfeer kan opsnuiven en tijd om even in de dorpswinkel binnen te gaan, waar u een kaartje kan posten met een typische postzegel van Nusfjord…

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit Vestvågøy Eilandåå Stop in Nusfjord

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 58 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 150 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 11 & 12.➜➜ combineerbaar met de excursie 13 en enkel mogelijk met lunchpakket van het schip, daar de tijd tussen de 2 excursies te kort is om terug aan boord te gaan.

Page 7: Excursies exclusieve zeecruises 2015

7

➜➜ Belangrijk: steile trap om de winkel te bereiken (optioneel).

Vrijdag 3 juli – HonningsVÅg(noordkaap)aanmeren van 18.00 tot 23.59

15 ’s avonds : transfer naar de noordkaapOver het eiland Magerøy naar het Noordkaapplateau, een steile klif van 300 meter hoog, gelegen op ongeveer 2100 km ten zuiden van de Noordpool. Na een busrit van 45 minuten bent u bij de Noordkaap. Vrije tijd om de verschillende activiteiten van het plateau te bezoeken. U vindt er onder andere een kapel, tavernes, souvenirwinkels en een postkantoor waar u uw kaarten kan posten. Een bioscoop met een scherm van 225 ° stelt een prachtig audiovisueel spektakel van 20 minuten voor over Lapland en de Noordkaap. Op de terugweg naar de haven geniet u van schitterende, typisch Noorse landschappen.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondritåå Bezoek aan het Noordkaapplateau

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 78 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 16, 17 en 18. ➜➜ Belangrijk: Opgelet! Deze excursie is niet gegidst – transfer service met All Ways reisleiding – reistijd per bus, 45 minuten (zowel heen als terug) – ongeveer 90 minuten vrije tijd op de Noordkaap – ruig, oneffen terrein op het plateau – toegankelijk voor rolstoelen (lift aanwezig).

i Noordkaap

16 ’s avonds : Vogelsafari per bootEerst een bustransfer van ± 30 km (1u) naar het dorp Gjesvær, de eerste nederzetting op het eiland Magerøy, ten tijde van de Vikingen. In Gjesvær gaat u aan boord van een kleine boot en zet koers naar het natuurreservaat van Gjesværstappan (15 km) ten westen van de Noordkaap. Aanmeren op het vogeleiland is niet toegelaten, maar vanuit de boot kunt u de grootste kolonie papegaaiduikers van Finnmarken en tal van drieteenmeeuwen observeren. Papegaaiduikers, gemakkelijk herkenbaar aan hun kleurrijke snavel, nestelen zich in gaten in de met gras begroeide hellingen. Het nestelen gebeurt van half april tot half augustus. Tijdens deze periode ziet u duizenden vogels in de lucht en aan de grond. Het reservaat herbergt ook zeekoeten, alken, aalscholvers, Arctische roofmeeuwen, enz... De boottocht eindigt opnieuw in Gjesvaer (na een cruise van ± 1u30) van waar u per bus terugkeert naar het schip.

Hoogtepunten

åå Natuurreservaat van Gesvæstappan (observatie vanuit de boot)

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 149 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 88 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 15, 17 en 18. ➜➜ Belangrijk: reistijd per boot 45 minuten (zowel heen als terug) – ongeveer 50m wandelen – niet toegankelijk voor rolstoelen – WC aan boord.

17 ’s avonds : king crab safariDeze nogal aparte excursie, begint met een korte wandeling naar het North Cape Adventure Centre. Veiligheid is heel belangrijk dus krijgt u eerst een korte introductie en aangepaste uitrusting voor deze expeditie. Nadien gaat u aan boord van een zodiac voor een tocht van Honningsvåg tot Sarnesfjord waar u stopt om de netten boven te halen en de langverwachte reuzenkrabben te zien. Een King krab groeit tot een lengte van 2 meter met een maximaal gewicht van 10 kilo. Diegenen die u te zien zult krijgen zijn kleiner en wegen tussen 3 en 7 kilo...De krab is een echte delicatesse en is niet weg te denken op de beste zeevruchtenschotels in de fi jnste en hoogst aangeschreven “seafood” restaurants. Aangekomen aan de pier, nog een korte wandeling terug naar het schip.

Hoogtepunten

åå Tocht per zodiac naar Sarnesfjord op zoek naar King Crabs

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 1u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 105 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 18 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 15, 16 en 18. ➜➜ Belangrijk: Ongeveer 150m wandelen vanaf de pier naar het North Cape Adventure Centre (zowel heen als terug) – duur tocht per zodiac: ongeveer 25 minuten (zowel heen als terug) – enkele trappen, klanten dienen ook zelf in de zodiac te klimmen – warme- en regenbestendige kleding aangeraden – niet aangeraden voor personen met beperkte mobiliteit.

18 ’s avonds : QuaD safariBeleef en ontdek de Noordkaap regio op een geheel nieuwe manier : per quad ! Vanaf het centrum van Honningsvåg, na een korte, noodzakelijke introductie over de veiligheidsvoorschriften, bent u klaar om per quad de ongelofelijk mooie natuur van de regio te ontdekken. U begeeft zich naar de berg NATO, van waaruit u de indrukwekkende natuur van het Magerøy eiland kan bewonderen. Onderweg zijn er verscheidene fotostops op verbluffende uitzichtpunten. Na de tocht, keert u terug naar Honningsvåg. Onderweg passeert u de oude kerk van de stad. 

Hoogtepunten

åå Ontdek de Noordkaap regio per quad.

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 2u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 146 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 10 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 15, 16 en 17.➜➜ Belangrijk: Actieve excursie – personen die deelnemen aan deze excursie moeten een quad kunnen besturen – rijbewijs categorie B verplicht.

Zaterdag 4 juli – tromsØaanmeren van 14.00 tot 19.00

19 namiddag : poolexpeditie en leven in de wildernis

Stadsrondrit die eindigt bij het Poolmuseum, dat ingehuldigd werd in 1978. Het werd ondergebracht in een voormalig pakhuis van de douane uit 1830. Het gebouw is nu geklasseerd. Tromsø heeft een lange traditie als uitgangspunt van tal van grote poolexpedities. Dit museum belicht niet alleen de geschiedenis van de ontdekkingsreizigers, maar ook het leven van jagers en trappers in de Arctische gebieden. U maakt kennis met jager Henri Rudi, de ‘koning van de ijsberen’ genoemd omdat hij, tussen 1908 en 1948, 713 exemplaren heeft gedood. Luister naar de verhalen van Wanny Wolstad, de eerste vrouw die ging jagen tijdens een winter op Svalbard. Na het bezoek aan het Poolmuseum is er een busrit van 30 minuten naar een husky kennel (Tromsø Wilderness Centre) voorzien. Het koppel, dat eigenaar is van de kennel, wijdt zich volledig aan het fokken van deze honden. U kunt de huskies zien terwijl u uitgebreid wordt geïnformeerd over de verschillende rassen en de uitrusting die nodig is voor het maken van hondensledetochten. Een van de eigenaars, heeft deelgenomen aan meerdere van de langste en moeilijkste hondensledecompetities. Hij is fi er hierover in geuren en kleuren te vertellen en een aantal schitterende beelden te laten zien van deze wedstrijden.

Hoogtepunten

åå Begeleid bezoek aan Poolmuseumåå Bezoek aan Husky kennel

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 79 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 230 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 20 en 21. ➜➜ Belangrijk: reistijd per bus, 30 minuten (zowel heen als terug) – ± 150m wandelen – steile trap in het museum (geen lift).

i Huskies

20 namiddag : stadsrondrit van tromsøTromsø is de hoofdstad van Noord-Noorwegen en de grootste stad qua oppervlakte van het land. Ze strekt zich uit over 2400 km, de 627 eilanden inbegrepen! De stad kreeg als bijnaam « Poort tot de Arctische wateren » omdat ze jaren een belangrijke rol speelde als uitgangspunt van talrijke poolexpedities. Het stadscentrum ligt op het eiland Tromsø, en is een van de weinige plaatsen in Noord-Noorwegen die tijdens de 2de wereldoorlog gelukkig geen aanzienlijke schade opliep. De oude charmante gebouwen zijn dan ook volledig intact gebleven. Het bezoek begint met een stadsrondrit waarna u aankomt bij het museum van Tromsø. Dit is het grootste museum en onderzoekcentrum van Noord-Noorwegen, met afdelingen gewijd aan onder andere: geologie, zoölogie, archeologie…vanaf de prehistorie, en de volkenkunde van de Sámi (Lappen). Nadien gaat u verder voor een bezoek aan de IJszeekathedraal (Tromsdalen church) op het

Page 8: Excursies exclusieve zeecruises 2015

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

8

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARS

vasteland. De kathedraal heeft de grootste gekleurde glasramen van Europa (140 m) en

beelden de verrijzenis van Christus uit. U rijdt over de “Tromsø Bru”, de hangbrug die het Tromsøya eiland verbindt met het vasteland.

Hoogtepunten

åå Begeleid bezoek aan museum van Tromsøåå Bezoek aan de IJszeekathedraal

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 53 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 19 en 21. ➜➜ Belangrijk: trappen naar eerste verdieping van Tromsø Museum (ook lift) - toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit – 50m stappen van de parking tot aan de kathedraal.

21 namiddag : poort tot de arctische wateren

Tromsø, ook wel “Hoofdstad van het Noorden van Noorwegen” genoemd, is de grootste stad van het land. De stad strekt zich uit over 2400 km, de 627 eilanden inbegrepen! De stad kreeg als bijnaam “Poort tot de Arctische wateren” omdat ze jaren een belangrijke rol speelde als uitgangspunt van talrijke poolexpedities. Het stadscentrum ligt op het eiland Tromsø, en is een van de weinige plaatsen in Noord-Noorwegen die tijdens de 2de wereldoorlog gelukkig geen aanzienlijke schade opliep. De oude charmante gebouwen zijn dan ook volledig intact gebleven. Tromsø werd in 1940, gedurende 38 dagen, tot hoofdstad van Noorwegen gedoopt ! In het begin van deze excursie doorkruist u de stad tot aan het Polariacentrum. Het Polariacentrum werd in 1998 offi cieel ingehuldigd als instituut dat zich vooral focust op de poolgebieden. Het gebouw zelf onderscheidt zich door zijn originele architectuur in de stijl van het omliggende landschap, en ziet eruit als ijsblokken die in de oceaan vallen. Observeer de zeehonden in het grootste aquarium. Verschillende interessante tentoonstellingen en een spectaculaire fi lm (Svalbard - Arctic Wilderness - 20 min.) op een 255° panoramisch scherm stellen u de poolgebieden en het gebied van de Barentszzee voor. U zet de tocht verder en bezoekt de IJszeekathedraal (Tromsdalen church). De kathedraal heeft de grootste gekleurde glasramen van Europa (140 m) en beelden de verrijzenis van Christus uit.

Hoogtepunten

åå Begeleid bezoek aan Polariacentrumåå Bezoek aan de IJszeekathedraal

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 58 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 19 en 20.➜➜ Belangrijk: beperkte wandelingen, enkele trappen – museum is rolstoeltoegankelijk.

maandag 6 juli – ÅnDaLsnesaanmeren van 10.00 tot 18.00

22 namiddag : rodven staafkerk en trollenmuur

Åndalsnes, het administratieve centrum van de provincie Rauma, telt ongeveer 3.000 inwoners. Åndalsnes wordt ook "het dorp tussen de Romsdalalpen en de fjord" genoemd, zodat u er zeker van kan zijn hier een adembenemend mooie streek te doorkruisen. Hier vindt u letterlijk "natuur op maat": de imposante Romsdalshorn, de Trollenmuur met bovenop de trolpiek (trolltindane). In een uur tijd beleeft u 3

verschillende seizoenen: zomer in de fjord, lente op de hellingen en winter in de bergen. Verder langs de rivier Rauma tot de Romsdal-vallei en de Trollenmuur, die met zijn 1.000 m de hoogste verticale bergwand is van Europa. De volgende stop is de staafkerk van Rødven. Hiervoor moet u terug naar Åndalsnes en verder langs de Isfjord om ten slotte de Rodvenfjord te bereiken. Het staafkerkje van Rødven dateert vermoedelijk uit 1200. Het werd dikwijls verbouwd en gerestaureerd, maar verloor weinig van de oorspronkelijke architectuur.

Hoogtepunten

åå Staafkerkje van Rødven åå Fameuze Trollenmuur

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 58 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 190 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 23 en 24.➜➜ Belangrijk: ± 200m wandelen op oneffen terrein.

23 namiddag : rauma railwayDe spoorlijn van Rauma legt een van de meest spectaculaire treintrajecten af van Noorwegen. In het station van Åndalsnes, op een steenworp van de kade, begint de rit door het dal van Romsdal en eindigt in Bjorli. Achtereenvolgens defi leert de ene berg na de andere: Vengetindende, Romsdalshorn en de fameuze Trollenmuur… (Trollveggen). De spoorlijn loopt langs de mooie, wilde Rauma rivier. Tijdens de volgende kilometers naar Bjorli wordt u bekoord door deze smalle vallei met zijn watervallen en houten bruggen, die aan u voorbij glijden, om de stenen Kyllingbrug, te kunnen bereiken, en tezelfdertijd wat hoogte te winnen, gaat de rit door twee tunnels. In Bjorli stapt u uit. Hier staat de bus u op te wachten om u terug naar het schip te brengen. Onderweg stopt u bij de 1000 m hoge Trollenmuur, de hoogste verticale rotswand van Europa!

Hoogtepunten

åå Panoramische bus- en treinritåå Zicht op de fameuze Trollenmuur

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 72 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 300 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 22 en 24.➜➜ Belangrijk: trappen om aan boord van de trein te gaan - excursie kan in omgekeerde volgorde plaatsvinden.

24 namiddag : De trollstigen bergTijdens deze excursie gaat u door 3 seizoenen: de zomer in de fjorden, de lente op de hellingen en de winter in de bergen. Langs een duizelingwekkende route doorkruist u de groene, diep ingesneden vallei van Isterdal, en via de Trollstigenpas, met zijn 11 haarspeldbochten, die voltooid werd in 1936, klimt u naar de Trollstigenberg. Halverwege stort de Stigfossen waterval zich 180 meter diep. Vanaf de Bischoppenbocht (Bispesvingen) heeft u een mooi uitzicht over het dorp van Åndalsnes en de fjord in de diepte. Bovenop de berg houdt u een koffi estop in de Trollstigheimen Mountain Lodge, voor een kopje koffi e of thee en een gebakje, en om even langs de souvenirwinkel te lopen. Ongeveer een half uur later daalt u de Trollstigenpas opnieuw af en vervolgt de weg via de Raumavallei tot Romsdalen waar u de duizelingwekkende 1000 m hoge Trollenmuur ziet opduiken, de hoogste verticale rotswand van Europa.

Hoogtepunten

åå Trollenroute met 11 haarspeldbochtenåå Stigfossen watervalåå Koffi e/thee en gebak in Trollstigheimen mountain lodge

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 62 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 190 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 22 en 23.➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 30 minuten - ± 200m wandelen op oneffen terrein - trappen naar het uitzichtpunt van de Trollenmuur - niet toegankelijk voor rolstoelen.

i Trollstigen

Dinsdag 7 juli – fLorØaanmeren van 09.00 tot 17.00

25 Voormiddag of namiddag : florø en omgeving

Uw reis begint met een rondleiding door het centrum van de stad om nadien verder naar het kustmuseum te rijden. Dit museum, geopend in 1890, ligt aan de rand van het water in een nieuw modern gebouw. U gaat van het ene gebouw naar het andere langs houten hellingen en leert hoe het leven langs de kust er vroeger aan toe ging. Bekijk de verschillende houten boten, waarvan er één meer dan 250 jaar oud is, het oude visgerief en het interieur van een huis. De excursie gaat naar het panoramisch gezichtspunt Brandsøyåsen, gelegen op de top van een berg. U bevindt zich hier op 230 m boven de zeespiegel en geniet van een uitzicht van 360° over Florø en haar omgeving. Op de terugweg naar Florø doorkruist u de industriële districten van de stad, vaak gelinkt aan de olie-industrie. Ondanks de evolutie en de voortdurende veranderingen in Florø, bleef deze kleine Noorse stad haar charme en eigenheid behouden.

Hoogtepunten

åå Begeleid bezoek aan Kustmuseumåå Stop aan panoramisch gezichtspunt Brandsøyåsenåå Panoramische rondrit

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 2u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 51 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 150 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 26 en 27.➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus, 30 minuten – ± 500m wandelen – ± 10 trappen in het museum – niet mogelijk om op voorhand voor s’ochtends of ’s namiddags te kiezen.

26 Voormiddag of namiddag : Boottocht naar het kinn eiland

Deze cruise laveert door vele grote en kleine eilanden naar het eiland Kinn. Kinn is een van de uiterste eilanden van Florø met uitzicht op zee. Het is een zeer groen eiland bedekt met weinig bomen en gras. In de vorige eeuw leverde de

Page 9: Excursies exclusieve zeecruises 2015

9

haringvisvangst uit de zee rondom Kinn, voldoende op om de 15.000 seizoeninwoners hiervan te laten leven. Vandaag heeft het eiland tussen 6 en 9 permanente bewoners.U ontscheept in de kleine haven van Kinn en wandelt door het dorp naar de kerk, een van de mooiste van het land. Deze kerk in romaanse stijl, werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd door de Kelten die zich hier wilden verbergen tijdens de vervolgingen in de jaren 1100. Een van de weinige inwoonsters van het eiland wil u graag alle mythes en verhalen vertellen die verband houden met deze kerk! Alvorens opnieuw te vertrekken laat ze u genieten van een muzikale voorstelling in de zeer aparte sfeer die de kerk uitstraalt.U heeft tijd om prachtige foto’s te nemen van de “cleft of Kinn” (een spleet in de berg van Kinn).

Hoogtepunten

åå Ontspannende boottocht langs de eilandjes en kliffen van Kinnåå Wandeling op het schaars bewoonde eiland Kinnåå Bezoek aan kerk

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 89 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 115 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 25 en 27.➜➜ Belangrijk: boottocht ± 30 minuten – wandeling van ± 1km (zowel heen als terug) – enkele trappen - niet mogelijk om op voorhand voor s’ochtends of ’s namiddags te kiezen.

27 Voormiddag of namiddag : Boottocht van florø naar kalvåg

De vissersgemeenschap van Kalvåg bevindt zich diep op zee, met de Cape of Stadt als buur in het noorden en de open Noordzee in het westen. In 1860, werkten hier duizenden mensen in de haringvisserij. Tegenwoordig, wonen er nog ongeveer 500 personen in dit dorpje, dat beschouwd kan worden als het best bewaarde vissersdorpje van West-Noorwegen. Wanneer u Kalvåg bezoekt, zal u opmerken dat de authentieke sfeer nog steeds aanwezig is in de oude stad. Maak een verkwikkende wandeling en bezoek de openluchttentoonstelling of laat u doordrengen van de unieke sfeer die hier heerst. Flaneer door de lokale gallerijen waar kunst en ambachten van Kalvåg worden tentoongesteld. In het mooie restaurantje Hansholmen wordt een heerlijke vissoep met brood en boter opgediend.

Hoogtepunten

åå Panoramische boottocht naar Kalvågåå Vrije tijd voor een bezoek aan de authentieke vissersgemeenschapåå Vissoep in Hansholmen restaurant

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 89 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 165 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 25 en 26.➜➜ Belangrijk: duur boottocht, 30 minuten (zowel heen als terug) – boot is overdekt, en beschikt over een toilet – ± 1km wandelen – enkele trappen – niet mogelijk om op voorhand voor ‘s ochtends of ’s namiddags te kiezen.

Woensdag 8 juli – staVangeraanmeren van 09.00 tot 17.00

28 Voormiddag : Boottocht in de LysefjordAanmeren en korte wandeling naar de rondvaartboot waarmee u de archipel van Stavanger en de Lysefjord zal ontdekken. Tijdens de boottocht

maakt u kennis met de manier van leven van de Noren in deze streek, bewonder de prachtige huizen, vakantiewoningen en plezierboten langs de oevers van het water. U laveert tussen kleine idyllische eilanden en bereikt de Lysefjord. Deze is bekend om zijn steile klif de “Preikestolen” (Preekstoel), een buitengewone stenen plaat die vanop een hoogte van meer dan 600 m de fjord domineert. De kapitein brengt u naar de binnenfjord waar de kans bestaat om kolonies zeeleeuwen te bewonderen. Terwijl u vaart door deze fotogenieke fjord, is het interessant in gedachten te houden dat hier op veel plaatsen de fjord even diep is als de omringende bergen hoog zijn.

Hoogtepunten

åå Ontspannende boottocht in de magnifi eke Lysefjordåå Ontdek wilde natuur, watervallen en de fameuze “Preikestolen”

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 2u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 58 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 300 personen. ➜➜ combineerbaar met de excursies in de namiddag en enkel mogelijk met lunchpakket, de tijd tussen de excursies is te kort om aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk: wandeling naar de boot.

i Preikestolen

29 namiddag : stadsrondrit van stavanger

Na het aanmeren onmiddellijk vertrek via het havengebied met de pittoreske vismarkt. Bij de imposante kathedraal, in Anglo-Normandische stijl uit de 12e eeuw, één van de weinige Noorse kathedralen die haar oorspronkelijk design heeft behouden, maakt u een eerste halte (buitenkant). Nadien bezoek aan een boerderij uit het ijzertijdperk (350-500), uitgegraven en deels gereconstrueerd door archeologen. Ze bestaat uit 2 huizen van 40m lang. De openhaarden bleven goed bewaard en zijn nog steeds in gebruik. De gidsen, gekleed in klederdracht eigen aan het tijdperk, begeleiden u tijdens de demonstraties van oude ambachten. Langs oude en nieuwe residentiële woonwijken bereikt u het uitzichtpunt Ullanhaug van waar u van een panoramisch vergezicht geniet over de stad. Als afsluiter maakt u een wandeling door het oude Stavanger met haar meer dan 170 goed bewaarde en beschermde houten huizen uit de 18e -19e eeuw. De geplaveide charmante straten worden nog verlicht door oude straatlantaarns. Hierna is het slechts vijf minuten wandelen naar het schip. Wie liever niet te voet gaat kan met de bus terugkeren.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit met stop aan uitzichtpunt Ullanhaugåå Bezoek aan boerderij uit het ijzertijdperkåå Wandeling door het oude Stavanger

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 53 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 230 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursie 30. ➜➜ combineerbaar met de excursie in de voormiddag en enkel mogelijk met lunchpakket van het schip, daar de tijd tussen de 2 excursies te kort is om terug aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus, 20 minuten – ± 500m wandelen - ± 15 trappen tot aan de kathedraal. Onverharde aardewegen naar boerderij, ongeveer 20 trappen - straten met kasseien in het Oude Stavanger.

i Stavanger

30 namiddag : Wandeling door stavangerNiets gaat boven een begeleide wandeling door het prachtige Stavanger... eerst slenteren we door de pittoreske vismarkt, nadien gaat de tocht verder naar de imposante kathedraal, in Anglo-Normandische stijl uit de 12e eeuw, een van de weinige Noorse kathedralen die haar oorspronkelijk design heeft behouden. Bewonder ze van de buitenkant. Vervolgens wacht de oude stad, met haar 170 houten huizen uit de 18e en 19e eeuw, nu beschermd onder Noorse wetgeving. In een van de oude huizen bezoekt u het “Canning Museum”(conservenblik museum). Al in het begin van de 20ste eeuw werd het idee geopperd om een dergelijk museum op te richten, maar het opende zijn deuren pas in juni 1982. Door de voortdurende evolutie in dit domein werd het handmatig inblikken vervangen door een geïndustrialiseerde vorm. Het is net deze oude, zeer interessante, manuele uitrusting die u hier kan bewonderen in een “niet-alledaags” museum. U krijgt een voorbeeld te zien van de ouderwetse manier van handmatig inblikken, zodat u zich een een idee kunt vormen van de werkomstandigheden van de fabrieksarbeiders in die tijd.

Hoogtepunten

åå Begeleide wandeling door het prachtige oude Stavangeråå Bezoek aan het “Canning Museum”

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 41 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 40 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursie 29.➜➜ combineerbaar met de excursie in de voormiddag en enkel mogelijk met lunchpakket van het schip, daar de tijd tussen de 2 excursies te kort is om terug aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk: ± 3km wandelen – lichtjes heuvelachtig en straten met kasseien in het Oude Stavanger - ± 15 trappen tot aan de kathedraal.

Page 10: Excursies exclusieve zeecruises 2015

10

Baltische SymfonieVan vrijdag 10 tot zaterdag 25 juli 2015

RESERVEER UW EXCURSIES VÓÓR 10/05/2015 EN ONTVANG 5% KORTING!

Zondag 12 juli – osLoaanmeren van 07.30 tot 14.30

1 Voormiddag : oslo’s trekpleistersDe excursie start met een panoramische tour door het centrum van Oslo, langs het Akershus Fort, het Parlementsgebouw, de hoofdstraat Karl Johan, het Nationaal Theater, de Universiteit en het Koninklijk Paleis. Nadien verder naar het Vikingschipmuseum. Dit museum beschikt over 3 authentieke Vikingschepen die volledig gerestaureerd werden, na hun ontdekking aan het begin van de 20ste eeuw. Volgende halte is het Fram museum. Het schip “Fram” werd gebouwd in 1892. O.a. Roald Amundsen en Fritjof Nansen hebben verscheidene Arctische en Antarctische expedities aan boord van dit schip ondernomen aan het einde van de 19de en begin van de 20ste eeuw. In het museum, wordt u een beeld geschetst van het leven aan boord van de bemanning, tijdens deze expedities. Vervolgens houden we halt in het Vigeland Park, opgericht door Gustav Vigeland. In dit park staan meer dan 150 stenen en bronzen beelden, die elk een verschillend moment uit het menselijk leven voorstellen. Na deze begeleide rondleiding (ongeveer 45 min.) door het park en even vrije tijd, gaan we richting Holmenkollen skischans waar u een adembenemend zicht hebt over de stad en de fjord. Deze allereerste skipiste werd gebouwd in 1892. In 1952 werden hier de Olympische Winterspelen gehouden.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit in Osloåå Bezoek aan het ‘Vikingschipmuseum’åå Bezoek aan het Fram Museumåå Wandeling door het Vigeland Park

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 53 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 190 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 2, 3 en 4. ➜➜ Belangrijk: ± 60 trappen om het schip in het Fram Museum te betreden - ± 45 minuten wandelen in het Vigeland Park - niet toegankelijk voor rolstoelen.

2 Voormiddag : stadswandeling osloDe eerste stad die Oslo werd genoemd, werd volledig verwoest door een brand in 1624. Christian IV van Denemarken en Noorwegen, koning in de Renaissance periode, besloot de stad te verplaatsen en opnieuw te stichten onder de veilige schaduw van het Akershus Fort. Deze nieuwe stad werd Christiania genoemd. In het jaar 1925 werd de stad terug Oslo gedoopt.Uw begeleide wandeling gaat van start vanaf de haven en laat u de stads absolute trekpleisters zien. U wandelt voorbij het monument van Franklin D. Roosevelt, dat de haven van Oslo domineert, tot aan het stadhuis, een modern gebouw waar het werk van enkele van de belangrijkste Noorse artiesten wordt tentoongesteld. Nadien wandelt u verder langs het Nationaal Theater en het appartement van Henrik Ibsen tot aan het Koninklijke paleis en haar magnifi eke tuinen. Vervolgens verder naar de hoofdstraat Karl Johan, waar u een blik kan werpen op de universiteit van Oslo en meer te weten komt over de auteur Henrik Ibsen. Stap in zijn voetsporen en wandel naar het “Grand Café”, hét ontmoetingspunt van de “Bohemien” in 1890. Vooraleer we terugkeren naar het schip, ziet u nog het parlementsgebouw, gebouwd in 1866 en het Akershus Fort, oorspronkelijk een middeleeuws kasteel dat dienst deed als de Koninklijke residentie.

Hoogtepunten

åå Aangename wandelingåå Ontdek de talrijke bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 26 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 60 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 1, 3 en 4. ➜➜ Belangrijk: ± 3km wandelen over geplaveide straten – steile weg naar Akershus Fort - niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

3 Voormiddag : panoramisch osloTijdens deze panoramische rondrit maakt u kennis met de hoogtepunten van de stad, vanuit een comfortabele autocar. U ziet o.a. het Akershus Fort, dat half museum en half militair domein is; het stadhuis, dat werd ingewijd in 1950; Het Parlement; de winkelwandelstraat Karl Johan, die vernoemd werd en een hommage brengt aan de Zweeds-Noorse koning aan het begin van de 19de eeuw. Ook de universiteit van Oslo, die bestaat sinds 1813, en het Koninklijk Paleis dat de Koninklijke familie huisvest, mogen niet ontbreken! Verder passeert u het Vigeland Park, opgericht door Gustav Vigeland waar meer dan 150 stenen en bronzen beelden staan die elk een verschillend moment uit het menselijk leven voorstellen (doortocht per bus, geen toegang tot het park). Een stop wordt voorzien bij de Holmenkollen

skischans waar u, bij mooi weer, een geweldig uitzicht hebt over de stad en de fjord. De terugweg naar het schip wordt ingezet, en onderweg passeert u nog het Koninklijke Park en “Stortorget”, de grote marktplaats met de kathedraal van Oslo die dateert uit 1697.

Hoogtepunten :

åå Panoramische rondrit per bus langs de mooiste sites van de stad

praktiscHe informatie:

➜➜ Duur: ongeveer 2u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 30 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 300 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 1, 2 en 4.➜➜ Belangrijk: panoramische rondrit : alle plaatsen zoals hierboven beschreven ziet u vanuit de bus.

4 Voormiddag: oslo per fi etsOntdek Oslo als een local: per fi ets ! Een korte wandeling brengt u naar het fi etscentrum, waar u een korte maar noodzakelijke introductie over de veiligheidsprocedure ontvangt en van waaruit u per lokale stadsfi ets de tocht inzet. Een 3 uur durende fi etstour, voert u langs kleine, goed verborgen straatjes tot aan de fjord. Onderweg wordt voldoende gestopt om prachtige foto’s te nemen van de trekpleisters, terwijl uw gids u de verhalen achter deze diverse monumenten uit de doeken doet. U ziet o.a. het middeleeuwse Akershus Fort, het Koninklijk Paleis en het wereldbekende Vigeland Park, waar meer dan 150 stenen en bronzen beelden, die elk een verschillend moment uit het menselijk leven voorstellen, te zien zijn. Aan het einde van uw tour, nadat u uw fi ets hebt ingeleverd, keert u te voet terug naar het schip of kan u op eigen houtje nog even rondwandelen in de stad.

Hoogtepunten

åå Ontdek Oslo per fi ets

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 51 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 30 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 1, 2 en 3. ➜➜ Belangrijk: deze excursie is voor de ervaren fi etser – minimum leeftijd : 8 jaar – elk kind jonger dan 16 moet door een volwassene begeleid worden – al het noodzakelijke materiaal wordt voorzien.

maandag 13 juli – kopenHagenaanmeren van 08.30 tot 17.00

5 Dagexcursie : De BierrouteCarlsberg heeft de biercultuur in Denemarken mee gedefi nieerd. Ze heeft bovendien een groot deel van de brouwerijen in Kopenhagen in handen. De i Parc Vigeland ©

CH

-Vis

itno

rway

.com

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARS

Page 11: Excursies exclusieve zeecruises 2015

11

brouwerij van Carlsberg is echt indrukwekkend  ! Samen met biersommelier Sofi e Vanrafelghem, die graag haar passie met u zal delen, brengt u een bezoek aan de brouwerij. Daarna gaat u lunchen in een echte “Brewpub” : het ambachtelijk bier wordt hier speciaal en enkel voor het restaurant gebrouwen. Een unieke ervaring! Als speciale afsluiter gaan we naar een echte Deense bierpub. Dompel u helemaal onder in de lokale atmosfeer en ontdek de verrassende smaken die er uit deze drank kunnen voortvloeien.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan de brouwerij Carlsbergåå Lunch in een “Brewpub”

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 6u30, lunch inbegrepen.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 112 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 40 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 6, 7 en 8.➜➜ Belangrijk: niet toegankelijk voor rolstoelen.

6 Dagexcursie: De kastelen van noord-seeland

Na een beknopte panoramische stadsrondrit door Kopenhagen zet u koers naar het noorden van Seeland. Via de kustweg langs de Deense “riviera” zult u volop genieten van de prachtige zeezichten en de talrijke indrukwekkende landhuizen. U stopt bij het Kronborg kasteel, waarvan u de buitenkant bezoekt. Het kasteel dateert uit 1582 en werd door Shakespeare vereeuwigd in zijn welgekende werk: Hamlet. Vanop de wallen heeft u een mooi zicht op de omgeving. Vervolgens rijdt u naar Fredensborg, een charmant dorpje waar u de gelegenheid krijgt om een foto te nemen van de zomerresidentie van de Koninklijke familie. Tenslotte komt u aan bij het kasteel van Frederiksborg, oorspronkelijk in Renaissancestijl gebouwd en in de 19de eeuw volledig heropgebouwd, nadat het door een brand was verwoest. Het museum stelt een mooie verzameling portretten, historische schilderijen en moderne kunst tentoon en geeft ook een mooi overzicht van de Deense geschiedenis.

Hoogtepunten

åå Panoramische stadsrondrit åå Bezoek aan verschillende kastelenåå Lunch

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 7u, lunch inbegrepen. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 99 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 5, 7 en 8. ➜➜ Belangrijk: niet toegankelijk voor rolstoelen.

7 Voormiddag : kopenhagen en het kasteel christiansborg

Het bezoek begint met een panoramische rondrit door de oude stad: de Beurs, het paleis Amalienborg, waar de Koninklijke familie verblijft, het Raadhuis, Nyhavn en natuurlijk het “Zeemeerminnetje” van Andersen, het symbool en de bewaarengel van de stad. U bezoekt vervolgens het kasteel Christiansborg, de hoofdzetel van het Deense parlement. Dit paleis werd in 1167 opgericht onder leiding van bisschop Absalon. Het was de eerste burcht van de stad en de huisvestiging van de Koninklijke familie. Tijdens de tour krijgt u de ontvangstruimtes te zien, waarvan de koningin gebruik maakte om de ambassadeurs en staatshoofden te ontvangen die een bezoek brachten aan Denemarken. U kan de prachtige wandtapijten bewonderen, die nog steeds in de hal aanwezig zijn. Het duurde maar liefst tien jaar om deze tapijten van Franse origine te weven. Deze tapijten werden aan de koningin gegeven voor haar 50ste verjaardag. Alvorens terug te keren naar het

schip, passeren we langs de tuinen van Tivoli en het Glyptotek kunstmuseum.

Hoogtepunten

åå Panoramische stadsrondritåå Het kasteel Christiansborg

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 53 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 5, 6 en 8. ➜➜ Belangrijk: trappen in het kasteel Christiansborg - niet toegankelijk voor rolstoelen.

i Nyhavn

8 Voormiddag : kopenhagen en kanalenU ontdekt Kopenhagen over land en via het water. Dit bezoek begint met een panoramische rondrit langs de belangrijkste monumenten van de stad: de beroemde Zeemeermin, de Gefi on fontein, het Koninklijk Theater, het paleis Amaliënborg (verblijfplaats van de Koninklijke familie), en de Beurs, waarvan de spitsvormige toren omstrengeld is met drakenstaarten. U rijdt ook voorbij Christiansborg, de tuinen van Tivoli en het kasteel van Rosenborg. In Nyhavn krijgt u 1 uur de tijd om rond te wandelen, te shoppen of een drankje te nemen in één van de vele cafés. Nadien maakt u een boottocht via de kanalen en de haven (ongeveer 2u).

Hoogtepunten

åå Panoramische stadsrondrit åå Vrije tijd in Nyhavn åå Boottocht op de kanalen

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 45 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 175 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 5, 6 en 7. ➜➜ Belangrijk: niet toegankelijk voor rolstoelen - deze excursie vereist een minimum van 100 deelnemers.

Dinsdag 14 juli – VisBYaanmeren van 15.00 tot 19.30

9 namiddag : Visby en haar omgevingDe bus neemt u mee naar Almedalen, een voormalige Hanze haven en vredige groene oase in het centrum van Visby. Eenmaal ter plaatse, zult u een gezellige wandeling maken langs Strandgatan, afgeboord door middeleeuwse graanschuren. U passeert nadien de “Kruttornet” (poedertoren), het oudste gebouw van Visby, alvorens in de botanische tuin, boordevol exotische planten, prachtige rozen en magnolia’s, aan te komen. In deze tuin krijgt u de bijzondere, heilige “ginkgo” boom, met haar waaiervormige bladeren, te zien. Deze boom wordt aanzien als een levend fossiel omdat die 180 miljoen jaar geleden wijd verspreid werd. Nadien zet u koers naar Högklint, dat zich op 7km ten zuiden van Visby bevindt. Van hieruit geniet u van een schitterend panorama. Daarna bezoek aan één

van de talrijke (92!) middeleeuwse kerken van Visby. Verder naar Dalman’s Gate, voor een wandeling door het centrum van Visby en bezoek aan de impressionante St. Maria kerk (nu kathedraal). U fl aneert nadien rustig verder door deze liefelijke stad met haar met kinderkopjes geplaveide straten en gekleurde historische huizen en snuift heerlijk de middeleeuwse sfeer op!

Hoogtepunten

åå Almedalen, een voormalige Hanze haven åå Bezoek aan de botanische tuinåå Begeleide wandeling in het centrum van Visby

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 42 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursie 10.➜➜ Belangrijk: lange wandelingen op oneffen terrein - niet toegankelijk voor rolstoelen.

10 namiddag : Visby en het gotland-museum

De bus neemt u mee naar Almedalen, een voormalige Hanze haven en vredige groene oase in het centrum van Visby. Hier maakt u een gezellige wandeling langs Strandgatan, afgeboord door middeleeuwse graanschuren. U passeert nadien de “ “Kruttornet” (poedertoren), het oudste gebouw van Visby. In de botanische tuin, boordevol exotische planten, prachtige rozen en magnolia’s, krijgt u de bijzondere, heilige “ginkgo” boom, met haar waaiervormige bladeren te zien. Nadien zet u koers naar Högklint, dat zich op 7km ten zuiden van Visby bevindt. Van hieruit geniet u van een schitterend panorama. Verder naar Dalman’s Gate voor een wandeling door het centrum van Visby en een bezoek aan de impressionante St. Mariakerk (nu kathedraal). U fl aneert nadien rustig verder door deze liefelijke stad met haar met kinderkopjes geplaveide straten en gekleurde historische huizen en snuift heerlijk de middeleeuwse sfeer op! Daarna bezoek aan het Gotland-museum, dat in 1776 op koninklijk bevel werd opgericht om de koninklijke distilleerderij in onder te brengen. Onder de merkwaardige verzameling van dit museum bevindt zich een 4-verdiepingen hoge opslagplaats in uitstekende staat. De authentieke winkel is er nog steeds, weliswaar met een vernieuwd interieur. Ooit geurde hier het aroma van een mengeling van etenswaren, pelsen, lederwaren, exotische kruiden ... die hier uitgestald werden.

Hoogtepunten

åå Almedalen, een voormalige Hanze haven åå Bezoek aan de botanische tuinåå Begeleide wandeling in het centrum van Visby åå Bezoek aan het Gotland-museum

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 53 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursie 9.➜➜ Belangrijk: lange wandelingen op oneffen terrein – niet toegankelijk voor rolstoelen.

Woensdag 15 juli – stockHoLmaanmeren van 08.00 tot 17.30

11 Dagexcursie: Het beste van stockholmDeze excursie gaat van start vanaf het prestigieuze stadhuis “Stadhuset”, dat werd gebouwd tussen 1911 en 1923. Hier wordt jaarlijks, op 10 december, het banket volgend op de uitreiking van de Nobelprijs gehouden. Vervolgens gaat u verder naar het imposante Koninklijk Paleis dat in schril contrast staat met de smalle steegjes en kasseien straatjes,

Page 12: Excursies exclusieve zeecruises 2015

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

12

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARS

aan de voet van het paleis. Het telt maar liefst 608 kamers. U bezoekt enkele kamers

met een magnifi ek interieur in barok- en rococostijl. U gaat verder naar het oude stadscentrum (Gamla Stan) voor een begeleide wandeling. Snuif de geschiedenis op terwijl u wandelt langs de 15de en 16de eeuwse huizen. U krijgt vrije tijd om u volledig in te leven in dit prachtige deel van Stockholm. Nadien begeeft u zich naar de «groene long» van de stad: het eiland Djurgården. Bezoek aan het museum gebouwd rond het oorlogsschip Vasa, dat zonk in 1628 slechts enkele minuten nadat het in de vaart ging. Het schip werd gelicht in 1961 en is intussen prachtig gerestaureerd. Deze uitzonderlijke dag wordt beëindigd met een laatste stop aan het geweldige uitzichtpunt Fjällgatan, alvorens terug te keren naar Stockholm. Geniet hier nog een laatste maal van een prachtig panoramisch zicht over de volledige stad.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het prestigieuze Stadhuis en Koninklijk Paleisåå Begeleide wandeling in de oude stad åå Bezoek aan het Vasa museum

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 8u, terugkeer naar het schip voor een lunch aan boord.

➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 92 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 12, 13, 14 en 15.

➜➜ Belangrijk: het bezoek aan het Koninklijk Paleis kan gewijzigd of beperkt worden tot enkele zalen, indien er een offi cieel bezoek plaatsvindt – trappen in het Koninklijk Paleis – wandelen op kasseien straten – niet toegankelijk voor rolstoelen.

i Stockholm

12 Voormiddag : panoramisch stockholmEerst krijgt u de gelegenheid om de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te bewonderen. Vanuit Fjällgatan geniet u van een mooi panorama over de oude stad. Daarna rijdt u verder door Stockholm, waarbij de voornaamste gebouwen aan bod komen. U passeert o.a. het Koninklijk Paleis, het stadhuis “Stadhuset”, enz ... Fotostops voorzien bij de belangrijkste uitzichtspunten. U rijdt ook voorbij het Koninklijk Park van Djurgården “de groene long van Stockholm”, waar het Vasa Museum zich bevindt.

Hoogtepunten

åå Prachtig uitzicht vanuit Fjällgatanåå Koninklijk Park van Djurgárden

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 2u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 32 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met: excursies 11 en 13.➜➜ Belangrijk: excursie verloopt hoofdzakelijk per bus – de bezienswaardigheden zoals hierboven beschreven, ziet u vanuit de bus – enkele fotostops.

13 Voormiddag : stockholm met stadhuis en Vasa museum

Deze excursie gaat van start vanaf het prestigieuze stadhuis “Stadhuset”, gebouwd tussen 1911 en 1923. Hier wordt jaarlijks, op 10 december, het banket volgend op de uitreiking van de Nobelprijs gehouden. Al wandelend door de mooie kamers, zult u versteld staan van de grandeur van de blauwe en gouden hallen. Vervolgens begeeft u zich naar de “groene long” van de stad: het eiland Djurgården. Bezoek aan het museum gebouwd rond het oorlogsschip Vasa, dat zonk in 1628 slechts enkele minuten nadat het in de vaart ging. Het schip werd gelicht in 1961 en is intussen prachtig gerestaureerd. Na het bezoek aan dit grootse museum, gaat u verder naar het moderne Stockholm naar Östermalm Square, Oak Hill en Sergels Square. In Fjällgatan geniet u nog even van een mooi panorama over de oude stad.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het stadhuisåå Bezoek aan het Vasa museum åå Prachtig uitzicht vanuit Fjällgatan

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 60 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 11 en 12. ➜➜ combineerbaar met excursie 15, en enkel mogelijk met lunchpakket, de tijd tussen beide excursies is te kort om aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk: trappen naar het stadhuis en het museum – niet toegankelijk voor rolstoelen.

14 namiddag : De kanalen van stockholm Water speelt een belangrijke rol in het stadsleven. Er zijn maar liefst 50 bruggen die de 14 eilanden, waarop Stockholm werd gebouwd, met elkaar verbinden. De eilanden worden gescheiden door brede kanalen, die de stad een gevoel van ruimte en licht toevertrouwen... Het centrum van Stockholm is strategisch gelegen, op de plek waar het frisse water van het Mälarenmeer in de Oostzee overvloeit. Het Mälarenmeer dient als drinkwaterreservoir voor de stad. Het glinsterende water is niet alleen een lust voor het oog maar biedt daarnaast tal van ontspanningsmogelijkheden voor haar inwoners zoals zwemmen, vissen en zeilen. Dit boottochtje is werkelijk subliem! Geef uw ogen de kost terwijl Stockholm’s mooiste plekjes zachtjes aan u voorbijglijden...

Hoogtepunten:

åå Boottocht langs Stockholm’s mooiste plekjes

praktiscHe informatie:

➜➜ Duur: ongeveer 2u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 41 per persoon. ➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 165 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 11 en 15. ➜➜ Belangrijk: minimum 120 deelnemers vereist voor deze excursie.

15 namiddag : Het aBBa museumAgnetha, Björn, Benny, Anni-Frid (Frida)… Klinken volgende namen u bekend in de oren ? Voor de echte muziekliefhebber is er slechts 1 antwoord : de leden van het mythische kwartet “ABBA”. Deze Zweedse “Super Troupers” met hun glitterkostuums en plateauzolen hebben de wereld van de popmuziek veroverd tussen 1972 en 1983. Waarschijnlijk herinnert u zich allen hits als Dancing Queen, Mamma Mia, Voulez-Vous of Knowing me, Knowing you om er slechts enkelen bij naam te noemen. Of misschien hebt u voor TV gekluisterd gezeten in 1974 toen ABBA met “Waterloo” de hoofdprijs op het Eurovisie Songfestival te Brighton in de wacht sleepte? Het ABBA-museum toont kleding en andere originele memorabilia die toebehoorden aan

de groep, beeldfragmenten van concerten, interviews, ... en dit alles in een hedendaags en interactief sfeertje. Eenmaal ter plaatse kan u uzelf aan een optreden wagen, samen met de hologrammen van ABBA, gekleed in een digitaal kostuum dat op u geprojecteerd wordt in een speciale cabine. Waarom probeert u het bekende tijgerpakje van Frida niet, of is het kattenpakje van Agnetha meer iets voor u? Indien u ook gefi lmd wenst te worden, dan kan u dit simpelweg doen door u te registreren met uw toegangsticket. U beeïndigt uw namiddag met een korte panoramische wandeling door de oude stad. Bewonder het elegante Koninklijke Paleis (enkel buitenkant), terwijl u door de smalle kasseien steegjes wandelt. U passeert eveneens Stortorget, Het Grote Plein, dat gedomineerd wordt door het oude Beursgebouw dat vandaag het Nobel Museum huisvest.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het ABBA museumåå Bezoek aan de oude stad

praktiscHe informatie:

➜➜ Duur: ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 68 per persoon. ➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 88 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 11 en 14. ➜➜ combineerbaar met excursie 13, en enkel mogelijk met lunchpakket, de tijd tussen beide excursies is te kort om aan boord te gaan - niet toegankelijk voor rolstoelen.

Donderdag 16 juli – HeLsinkiaanmeren van 12.30 tot 17.30

16 namiddag : Bezoek aan HelsinkiHet bezoek begint met de Senaatsplaats en haar elegante Lutheriaanse kathedraal, die dateert uit 1852. Daarna gaat u verder naar de voornaamste bezienswaardigheden van Helsinki: de ambassadewijk, de scheepswerven, de hoofdstraat Mannerheimintie met het Parlement, het Nationaal Museum en de Opera. U rijdt verder langs het Olympisch Stadium, waar in 1952 de Olympische Spelen werden gehouden. Een halte is voorzien aan de Temppeliaukio, de rotstempel. In het Sibeliuspark krijgt u de tijd om het monument ter ere van Jan Sibelius te bewonderen: met zijn 527 verticale buizen lijkt dit merkwaardig stuk op een vervormd orgel.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondritåå Het Sibelius park en zijn monument

praktiscHe informatie:

➜➜ Duur: ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 41 per persoon. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 17 en 18. ➜➜ Belangrijk: ± 500m wandelen om de Temppeliaukio Rotstempel en het Sibeliuspark te bereiken.

17 namiddag : porvoo en panoramisch Helsinki

Het pittoreske stadje Porvoo (op 50 km ten oosten van Helsinki) behoort tot één van de oudste historische steden van Finland. Wanneer u Porvoo betreedt zal u terugkeren in de tijd… Dichtbij de rivier, in de oude stadswijken kan u fl aneren door de smalle, kronkelende straten en de levendige, kleurrijke huisjes bewonderen. Boven op een heuvel bevindt zich de onlangs gerestaureerde kathedraal in grijs graniet, versierd met rode bakstenen en dakspanten. Het huis van de Finse poëet Runenberg is één van de best bewaarde gebouwen van het koninkrijk. U beschikt hier over vrije tijd om de stad op uw eigen tempo te verkennen en om rustig te kuieren door de

Page 13: Excursies exclusieve zeecruises 2015

13

pittoreske straatjes. Terugkeer naar Helsinki waar het bezoek begint met de Senaatsplaats en haar elegante Lutheriaanse kathedraal, die dateert uit 1852. Verder naar de voornaamste bezienswaardigheden van Helsinki: de ambassadewijk, de hoofdstraat Mannerheimintie met het Parlement, het Nationaal Museum en de Opera, … U rijdt verder langs het Olympisch Stadion waar de Olympische Spelen plaatsvonden in 1952. Een stop wordt voorzien aan de Temppeliaukio Rotstempel en nadien betreedt u het Sibeliuspark waar u het monument ter ere van componist Jan Sibelius kan bewonderen.

Hoogtepunten

åå Wandeling in het pittoreske stadje Porvooåå Panoramische rondrit van Helsinki åå Het Sibeliuspark en zijn monument

praktiscHe informatie:

➜➜ Duur: ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 51 per persoon. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 16 en 18. ➜➜ Belangrijk: wandelen op geplaveide straten in de oude stad Porvoo – enkele hellingen.

18 namiddag : finse traditiesErvaar de Finse wildernis en tradities van het noorden, tijdens deze tocht door het hart van het Nationale Nuuksio Park. Uw gids dompelt u onder in de gebruiken van deze regio. Er gaat bijvoorbeeld een heel ritueel vooraf aan de jacht op beren, tevens een heilig dier in Finland. U krijgt de kans om tijd door te brengen in een oude laplandse hut. U neemt plaats rond de haard, terwijl u luistert naar Finse volksmuziek. Op de tonen van de “Shaman drum” proeft u heerlijke regionale specialiteiten zoals worst en een zoet “Pulla” gebakje met koffi e en thee.

Hoogtepunten

åå Ontdek de Finse wildernis en tradities van het noordenåå Volksmuziek en regionale specialiteiten

praktiscHe informatie:

➜➜ Duur: ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 99 per persoon. ➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 35 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 16 en 17. ➜➜ Belangrijk: wandeling in het Nationale Nuuksio Park – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

Vrijdag 17 juli – sint-petersBurgaanmeren van 17/7 om 08.30 tot 19/7 tot 17.00

Belangrijk betreffende excursies in sint-petersburg:indien u kiest voor 2 excursies van een halve dag, zal u aan boord een lunchpakket ontvangen. ‘s middags zal u de mogelijkheid krijgen om dit in de terminal op te eten. De tijd tussen 2 excursies is te kort om u door de douane te laten passeren en om aan boord te gaan lunchen.

in sint-petersburg wordt voor elke excursie gebruik gemaakt van hoofdtelefoons (met uitzondering van de avondexcursies en de shopping tour).

19 17/7 Dagexcursie : poesjkin en de tuinen van peterhof

Beleef een unieke dag en treed in de voetsporen van de Russische Koninklijke Familie. Vroeg in de ochtend

bezoekt u het Poesjkin Paleis, ook wel Tsarskoïe Selo genoemd, het zomerpaleis van Catharina de Grote. Dit prachtige, barokke paleis wordt omringd door een koninklijk park, een buitengewoon meesterwerk van landschapstuinen. Het paleis herbergt rijkelijk versierde galerijen met oorspronkelijk meubilair, kandelaars en kunstwerken. Na de lunch, bezoek aan het park Peterhof met misschien wel het meest opmerkelijke hydraulisch systeem in de wereld, gelegen op een klif met uitzicht op de Finse Golf. De overweldigende tuin is geïnspireerd op Versailles, dat Peter de Grote bezocht in 1717 en die wilde overtreffen. Aan u om te beslissen indien hij in zijn opzet geslaagd is. Wandeling door de barokke tuinen, tussen de fonteinen en de vergulde beelden die naar de zee leiden.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan Poesjkinåå Bezoek aan het paleis en de tuinen van Peterhof, het “Russische Versailles”

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 8u, lunch inbegrepen.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 116 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 20 en 21.➜➜ Belangrijk: geen mogelijkheid tot zitten tijdens het bezoek aan het Paleis – trappen en lichtjes stijgend verloop in Peterhof - niet toegangelijk voor rolstoelen.

i Poesjkin

20 17/7 Voormiddag : panoramisch sint-petersburg en de kanalen

Deze excursie geeft u een uitstekend overzicht betreffende de vele historische monumenten die deze fascinerende stad te bieden heeft. De Petrus en Paulusvesting is de eerste versterking van de stad en begraafplaats van vele tsaren. U ziet ook het Marsveld, de Tempel van de Verrijzenis, die in 1883 werd gebouwd op dezelfde plaats waar tsaar Alexander II in 1881 werd vermoord. Het beroemde Nevski Prospekt, de hoofdstraat van bijna 5 km lang met vele gebouwen uit verschillende periodes, is een ware pracht! Bezoek aan het Sint-Isaakplein met de fraaiste kathedraal van Rusland. Tot slot een boottocht op de kanalen langs de vele paleizen gelegen op de oevers. Sint-Petersburg werd gebouwd op 42 eilanden, waardoor niet minder dan 65 rivieren en kanalen elkaar kruisen. Op de Piazza Venezia ziet u op het kruispunt van de kanalen 7 bruggen tegelijk.

Hoogtepunten

åå Panoramische stadsrondritåå Boottocht op de kanalen van Sint-Petersburg

praktiscHe informatie:

➜➜ Duur: ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 59 per persoon. ➜➜ niet combineerbaar met excursie 19. ➜➜ Belangrijk: trap om in- en uit de boot te stappen.

21 17/7 namiddag : Youssoupov paleis en sint-isaac

Tijdens deze excursie bezoekt u het Youssoupovpaleis, een prachtig paleis van één van de rijkste prinselijke

families van Rusland. Het werd gebouwd in de late 17de eeuw en de luxueuze feestzalen, privé-vertrekken, de kunstgalerij en het kleine theater zijn nog steeds bewaard gebleven. In de kelder van het paleis werd de beroemde Raspoetin vermoord. Daarna bezoek aan de kathedraal van Sint-Isaak. De kathedraal is hoger dan 100 meter, bedekt meer dan 1 ha en werd gebouwd tussen 1818 en 1858 door de Franse architect Auguste de Montferrand. Meer dan 100 kilo goud werd gebruikt voor het vergulden van de koepel. Binnenin worden de gewelven bedekt met prachtige fresco’s en schilderijen. De muren zijn versierd met verschillende soorten marmer en natuursteen.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het magnifi eke Youssoupovpaleis åå Bezoek aan de kathedraal van Sint-Isaak

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 95 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursie 19.➜➜ Belangrijk: trap in het Youssoupov paleis – geen mogelijkheid om te zitten tijdens het bezoek - niet toegankelijk voor rolstoelen.

22 17/7 ‘s avonds : prestigieuze russische Balletvoorstelling

Niet te missen! Een uniek evenement in Sint- Petersburg! In één van de meest gerenommeerde theaterzalen van Sint-Petersburg wordt u getrakteerd op een prestigieuze balletvoorstelling. Hetzij “Het Zwanenmeer”, “Giselle”, “De Notenkraker”, ... of één van de vele andere wereldberoemde balletten waar Rusland zo bekend voor staat. Op het moment van druk van deze brochure, is het programma van de voorstellingen die plaatsvinden in juli 2015 nog niet gekend, maar aarzel niet om alvast een plaats te reserveren, aangezien de balletten steeds van uitzonderlijke kwaliteit zijn!

Hoogtepunten

åå Een gerenommeerde, klassieke balletvoorstelling in een prestigieus theater

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u, glas champagne inbegrepen. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 138 per persoon. ➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 50 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursie 23. ➜➜ Belangrijk: deze excursie is niet gegidst – bustransfer heen- en terug inbegrepen - niet toegankelijk voor rolstoelen.

23 17/7 ‘s avonds : kaviaardegustatieProef een Russische specialiteit  : kaviaar. Scheep in aan boord van de “River Lounge” voor een cruise van 1u30 op de Neva. Terwijl u van zalmkaviaar (rode kaviaar) en steurkaviaar (zwarte kaviaar) op typische blinis snoept met een heerlijk glaasje champagne, kunt u vanop het water van de fantastische uitzichten op de paleizen van Sint-Petersburg langs de banken van de Neva genieten.

Hoogtepunten

åå Kaviaardegustatieåå Cruise op de Neva

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 2u.             ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 79 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 50 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursie 22.➜➜ Belangrijk: deze excursie is niet gegidst – niet toegankelijk voor rolstoelen.

Page 14: Excursies exclusieve zeecruises 2015

14

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

Zaterdag 18 juli – sint-petersBurgaanmeren van 17/7 om 08.30 tot 19/7 tot 17.00

24 18/7 een dag in novgorod Een 3 uur durend traject scheidt Sint-Petersburg van één van de oudste historische steden van Rusland, Novgorod. Na een comfortabele busrit, gaat u te voet verder en brengt u een bezoek aan de Kremlin-site, die omgeven wordt door een muur en 9 torens. U krijgt eveneens de Sint-Sofi akathedraal te zien, opgericht tussen 1045 en 1050, met haar 5 koepels, waarvan 1 gouden koepel. Haar belfort is ook meer dan een blik waardig ! Vervolgens gaat u verder naar het Novgorod museum. U brengt een bezoek aan de tentoonstelling over Russische iconen uit de 11de tot de 19de eeuw. Nadien, gaat de tocht per bootje verder. U gaat aan boord voor een 1uur durende cruise, tijdens dewelke u oude monumenten met een interessante architectuur kan bewonderen. Tijd voor een heerlijke lunch, alvorens de “Transfi guration of our Savior-“ (Gedaanteverwisseling van de Verlosser) en Znamensky Kathedraal te bezoeken. Uw reis gaat verder door het platteland, naar het mooie dorpje Vitoslavlitsy, een natuurgebied met prachtige houten architectuur verspreid over een oppervlakte van 30 ha. U bezoekt hier een typisch huis en ontdekt de tentoonstelling “The Folk art of the Novgorod Region”, gevolgd door een klokkenspel. De laatste halte wordt voorzien bij het grootste klooster van Novgorod, het St Martyr Klooster. U geniet hier van vrije tijd, alvorens per bus terug te keren naar uw schip in Sint-Petersburg.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan Novgorod en de belangrijkste trekpleisters

praktiscHe informatie:

➜➜ Duur: ongeveer 13u, lunch inbegrepen.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 177 per persoon. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 25, 26 en 27.➜➜ Belangrijk: het Kremlin wordt te voet bezocht – niet toegangelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

25 18/7 Voormiddag : De mooiste kathedralen van sint-petersburg

Deze daguitstap laat u kennismaken met de 3 mooiste kathedralen van Sint-Petersburg. We starten met een bezoek aan de Petrus- en Paulusvesting, de eerste versterking van de stad. In het midden van het fort staat de Petrus- en Paulus kathedraal, één van de oudste en hoogste gebouwen in de stad, met een hoogte van 121m. Binnenin liggen de leden van de keizerlijke dynastie begraven.Vervolgens begeven we ons naar de kathedraal van Sint-Isaak. De kathedraal is meer dan 100 meter hoog en werd gebouwd van 1818 tot 1858 door de Franse architect Auguste de Montferrand. Meer dan honderd kilo goud werd gebruikt voor het vergulden van de koepel. Binnenin worden de gewelven bedekt met prachtige fresco’s en schilderijen. Uw derde ontdekking van de ochtend is de Kerk van de Verlosser op het Bloed, waarvan de naam verwijst naar de plaats waar tsaar Alexander II op brute wijze vermoord werd op 13 maart 1881. Op architecturaal vlak verschilt de kathedraal van de andere bouwwerken in Sint-Petersburg. Over het algemeen wordt de stad gedomineerd door barokke en neoklassieke stijlen, terwijl de Kerk van de Verlosser op het Bloed eerder bij de Russische middeleeuwse stijl aanleunt.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan Petrus- en Paulus kathedraalåå Bezoek aan St-Isaakåå Ontdek de gerenommeerde Kerk van de Verlosser op het Bloed

praktiscHe informatie:

➜➜ Duur: ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 62 per persoon. ➜➜ niet combineerbaar met excursie 24. ➜➜ Belangrijk: lange wandeling om Petrus- en Paulus kathedraal te bereiken – geen mogelijkheid om te zitten tijdens de bezoeken.

26 18/7 namiddag : Het alexander nevski klooster

Ontdek het Alexander Nevski klooster, dat door Peter de Grote in 1710 werd gesticht op de funderingen van het Nevski Prospect, om er de  relikwieën  van  Alexander Nevski,  de beschermheilige  van de pas gestichte Russische  hoofdstad, onder te brengen. Het klooster nam de titel aan van “Lavra” opdat Sint-Petersburg niets te vrezen had van Kiev noch Moskou. Er bevinden zich 3 begraafplaatsen op de terreinen van het klooster, waar vele belangrijke Russen begraven werden: de Lazarev-begraafplaats,  met de graven van beroemdheden, de Nicolas-begraafplaats (Nikolskoïe) met de graven van Sint-Petersburgs bourgeoisie en aristocratie van het Ancien Regime en als derde de  Tichvin-begraafplaats, met de graven van beroemde Russische fi guren uit de sfeer van de kunsten en letteren zoals Tchaïkovski,  Borodine,  Glinka, of  Petipa. Op het Lazarev-kerkhof (Lazarevskoïe) zijn de graven van bekende personages zoals het graf van de Zwitserse wiskundige Leonhard Euler, die een groot deel van zijn leven in Rusland heeft doorgebracht, aan het hof van Catharina II en dat van Jean-François Thomas de Thomon, een vooraanstaande Franse architect van het Russische Keizerrijk, te zien.

Hoogtepunten

åå Ontdek het Alexander Nevski klooster

praktiscHe informatie:

➜➜ Duur: ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 51 per persoon. ➜➜ niet combineerbaar met excursie 24. ➜➜ Belangrijk: lange wandeling tijdens het bezoek, niet aan te raden voor personen met beperkte mobiliteit.

27 18/7 ‘s avonds : folklore spektakel « feel Yourself russian »

Traditionele zang en dans maken deel uit van het Russisch erfgoed. Deze “Feel yourself Russian”- avond laat u proeven van de rijkdom van de Russische Folklore, komende uit alle regio’s van het land. Een groep getalenteerde artiesten, zangers en dansers, in typische kleurrijke klederdracht heet u welkom. Al snel zult u zich volledig inleven en niet verlegen zijn om de wereldbekende deuntjes van Kalinka of Katiusha mee te neuriën... Het doet de groep plezier om hun tradities en cultuur van dit onvergetelijk typisch Russisch spektakel, met u te delen! Een absolute must tijdens uw bezoek aan Sint-Petersburg! Dit optreden vindt plaats in het schitterende Nikolaevski Paleis, gebouwd voor de kinderen van Nicholas I van Rusland.

Hoogtepunten

åå Een kleurrijk folkloristisch dans- en muziekspektakel!

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 2u30, glas champagne inbegrepen.

➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 83 per persoon. ➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 150 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursie 24.➜➜ Belangrijk: deze excursie is niet gegidst – bustransfer heen- en terug inbegrepen.

Zondag 19 juli – sint-petersBurgaanmeren van 17/7 om 08.30 tot 19/7 tot 17.00

28 19/7 Dagexcursie : Hermitage en boottocht op de kanalen

Uw dag start met een bezoek aan “Hermitage”. Dit winterpaleis is één van de mooiste en rijkste musea ter wereld. Het spreekt voor zich dat u Sint-Petersburg niet mag verlaten, zonder een bezoek te hebben gebracht aan dit wereldbekende bouwwerk. Het museum herbergt meer dan 3.000.000 kunstwerken, waarvan er gemiddeld 60.000 tentoongesteld worden, gaande van prehistorische voorwerpen tot schilderijen uit de 20e eeuw. Na dit uitzonderlijke bezoek, geniet u van een heerlijke lunch. Nadien gaat u rustig verder met een aangename boottocht op de kanalen langs de vele paleizen gelegen aan de oevers. Sint-Petersburg werd gebouwd op 42 eilanden waar niet minder dan 65 rivieren en kanalen elkaar kruisen. Op de Piazza Venezia ziet u op het kruispunt van de kanalen, 7 bruggen tegelijk!

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het indrukwekkende “Hermitage”- museum met uizonderlijke opening vóór het offi ciële openingsuur!åå Aangename boottocht op de kanalen van St- Petersburg

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 7u, lunch inbegrepen.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 116 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 29 en 30.➜➜ Belangrijk: veel wandelen in het Hermitagemuseum – niet toegankelijk voor rolstoelen - niet aan te raden aan personen met beperkte mobiliteit.

i Hermitage

29 19/7 Voormiddag : Bezoek aan Hermitage

De Hermitage, een van dé symbolen van de stad Sint- Petersburg, is zowel een uitzonderlijk en fantastisch museum met een grootse schilderijenverzameling als een magnifi ek luisterrijk paleis. Een bezoek brengen aan dit wereldberoemde monument is een noodzaak. Dit winterpaleis is één van de mooiste en rijkste musea ter wereld. Het werd opgericht door Catharina II, na de aankoop van een verzameling Vlaamse en Hollandse schilderijen in 1764. Het museum herbergt meer dan 3.000.000 kunstwerken, waarvan er gemiddeld 60.000 tentoongesteld worden, gaande van prehistorische voorwerpen tot kunstwerken uit de 20ste eeuw. De meest gewaardeerde zalen bevinden zich op de 1ste en 2de verdieping, waar de werken van de “Impressionisten” tentoongesteld worden. De benedenverdieping is echter volledig toegewijd aan de oudheid. Het spreekt voor zich dat u dagen nodig hebt om alles te bekijken, maar profi teer alvast van deze gelegenheid om een glimp op te vangen van de meesterwerken ondergebracht in dit uitzonderlijk vorstelijk verblijf.

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

Zaterdag 18 juli – Zaterdag 18 juli – sint-petersBurgsint-petersBurg

25 YEARS

Page 15: Excursies exclusieve zeecruises 2015

15

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het indrukwekkende “Hermitage”- museum met uitzonderlijke opening vóór het offi ciële openingsuur!

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 62 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursie 28. ➜➜ Belangrijk: trappen en veel wandelen in het Hermitage-museum – niet toegankelijk voor rolstoelen - niet aan te raden aan personen met beperkte mobiliteit.

30 19/7 namiddag : shopping in sint-petersburg

Een korte busrit neemt u mee naar het Nevsky Prospekt, één van de mooiste lanen in Sint-Petersburg maar ook één van de belangrijkste shoppingstraten van de stad. U zult er de gelegenheid hebben om prachtige aankopen te doen, bijzondere souvenirs te vinden maar ook gewoon om langs deze schitterende straat te wandelen die wondermooie gebouwen omvat...

Hoogtepunten

åå Unieke gelegenheid om te gaan shoppen in Sint-Petersburg

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 2u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 30 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursie 28.➜➜ Belangrijk: wandeling van ± 2 km op de Nevsky Prospekt.

maandag 20 juli – taLLinnaanmeren van 08.00 tot 16.00

31 Voormiddag : De hoogtepunten van tallinn

Ontdek de hoogtepunten van de hoofdstad van Estland tijdens een panoramische rondrit en een begeleide wandeling, elk van ongeveer 1u30. U ziet onder meer het kasteel van Toompea van waaruit u een prachtig zicht heeft over de stad: de Dom en de orthodoxe kathedraal van Alexander Nevski, met zijn bekende koepel, die scherp contrasteert met de barokke en gotische spitsen van de Sint-Nicolaas kerk en met de Heilige-Geest van de Sint-Olav kerk. De straten “Lange - en kortebeen” verbinden de lage stad met de hoge. In de lage stad wandelt u langs het gildehuis (zeer mooi voorbeeld van 14de eeuwse gotiek), het Broederschap van de Zwarte Hoofden en prachtige herenhuizen. Het marktplein met het stadhuis uit de 14de eeuw, vormt het hart van de oude Hanzestad. Aanschouw de Raeapteek, de oudste, nog steeds in dienst zijnde apotheek van Europa. De exacte openingsdatum is niet gekend, maar verscheidene historici kennen het jaar 1415 toe!

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit åå Begeleide wandeling in de oude stad

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 37 per persoon. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 32 en 33.➜➜ Belangrijk: deze excursie voorziet weinig vrije tijd in het centrum van Tallinn, maar na de excursie is het mogelijk om in het centrum te blijven en zelf terug te keren naar het schip (+ 20 minuten wandelen) – ongeveer 1 km wandelen in de oude stad over geplaveide straten.

32 Voormiddag : stadswandeling tallinn en kumu-museum

U begint de excursie met een wandeltocht door de oude stad van Tallinn, waarbij u de hoogtepunten van de stad te zien krijgt zoals: de Dom, het marktplein met het stadhuis uit de 14de eeuw, ... Daarna gaat u per bus verder naar het Kadriorgpaleis dat gebouwd werd onder leiding van tsaar Peter I. Het gebouw werd ontworpen door de architect Niccolo Michetti en bestaat uit één hoofdgebouw en twee aangrenzende bijgebouwen. Uw gids begeleidt u door de prachtige tuinen van het paleis. Vervolgens gaat u verder naar het grootste kunstmuseum van Noord- Europa, namelijk het KUMU-museum. Dit museum herbergt een uitzonderlijke collectie Estlandse kunst uit de 18de eeuw. Tijdens uw ontdekkingstocht krijgt u een glas wijn en een hapje aangeboden.

Hoogtepunten

åå Begeleide wandeling in de oude stadåå Park van het Kadriorgpaleisåå Ontdek de uitzonderlijke collectie Estlandse kunst in het KUMU-museum

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 5u, snack inbegrepen.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 45 per persoon. ➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 68 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 31 en 33. ➜➜ Belangrijk: ± 1km wandelen in de oude stad over geplaveide straten.

33 Voormiddag : tallinn en het Viimsi-museum

Met deze excursie ontdekt u de hoogtepunten van de hoofdstad van Estland tijdens een panoramische rondrit per bus en een wandeling in de oude stad, elk van ongeveer 1u, langs o.a. het marktplein met het stadhuis uit de 14de eeuw, die het hart van de oude Hanzestad vormt. Vervolgens brengt u een bezoek aan het openluchtmuseum van Viimsi. U kunt er onder andere een boerderij bewonderen uit 1820, alsook realistisch nagebouwde vissershuisjes uit die tijd. Nadien krijgt u de gelegenheid om een concert bij te wonen met typische volksdans en – muziek. Koffi epauze en degustatie van lokale likeur en gebakje.

Hoogtepunten

åå Panoramische stadsrondrit Tallinnåå Begeleide wandeling in de oude stad en (30 minuten) vrije tijdåå Bezoek aan het openluchtmuseum Viimsi

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 5u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 54 per persoon. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 31 en 32. ➜➜ Belangrijk: ± 1km wandelen in de oude stad over geplaveide straten.

Woensdag 22 juli – gDanskaanmeren van 07.00 tot 13.30

34 Voormiddag : gdansk en oliwa kathedraal

Met haar 1000 jaar geschiedenis beschikt Gdansk, het vroegere Dantzig, over talloze gebouwen in gotische, renaissance- en barokstijl. Deze stad kan beschouwd worden als één van de culturele hoogtepunten van Noord-Europa. Tijdens de stadswandeling maakt u kennis met de geschiedenis van deze historische stad. U gaat doorheen de gouden poort om de markt, met het 15de eeuwse Artushof, te betreden. U wandelt verder langs de Neptunusfontein, symbool van de Hanzegeschiedenis en de gezellige

Sint-Mariastraat. Bezoek aan de kerk van Sint-Maria evenals de Oliwa kathedraal, gebouwd in de 13de eeuw op een oud Cisterciënzerklooster. Deze kathedraal beschikt over een mix aan bouwstijlen. Binnen staat er een driedelig orgel dat perfect de geluiden van verschillende instrumenten en stemmen kan imiteren.

Hoogtepunten

åå Stadswandeling in Gdanskåå Bezoek aan de Sint-Maria en Oliwa kathedraal

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 5u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 35 per persoon. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 35 en 36. ➜➜ Belangrijk: de oude stad van Gdansk verkent u te voet.

i Gdansk

35 Voormiddag : gdansk : duizend jaar geschiedenis

Uw excursie begint met een bezoek aan het nationaal museum. Hier kan u het “Laatste Oordeel” van Hans Memling bewonderen. Nadien stadswandeling door het oude stadscentrum. De oude middeleeuwse stad wordt gekenmerkt door een mengeling van stijlen zoals de gotische, de barok en zelfs de Vlaamse stijl. Bezoek aan de Rode Kamer van het stadhuis, gedecoreerd met het werk van de Vlaamse schilders en kunstenaars Jan Vredman de Vries, Isaac Van den Blocke en Willem Van der Meer.Nadien krijgt u ongeveer 30 minuten de tijd om te shoppen. De specialiteit van de regio is amber! De wandeling wordt voortgezet langs de markt met het 15de eeuwse Artushof, de Neptunusfontein, symbool van de Hanzegeschiedenis van Gdansk en de gezellige Sint-Mariastraat. Daarna brengt u een bezoek aan de kerk van Sint-Maria.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het nationaal museum met zijn « Laatste Oordeel »åå Ontdek de Rode Kamer van het stadhuisåå Wandeling in de oude stad

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 5u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 40 per persoon. ➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 155 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 34 en 36. ➜➜ Belangrijk: de oude stad van Gdansk verkent u te voet.

36 Voormiddag : gdansk en het ambermuseum

Met haar 1000 jaar geschiedenis beschikt Gdansk, het vroegere Dantzig, over talloze gebouwen in gotische, renaissance- en barokstijl. U gaat doorheen de gouden poort om de markt, met het 15de eeuwse Artushof, te betreden. U wandelt verder langs de Neptunusfontein, symbool van de Hanzegeschiedenis en de gezellige Sint-Mariastraat.

Page 16: Excursies exclusieve zeecruises 2015

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

16

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARS

Bezoek aan de Sint-Maria kerk, de trots van de stad en grootste gothische

bakstenen kerk ter wereld. Het duurde maar liefst 159 jaar alvorens de bouw voltooid werd, maar u zal zien dat het, het wachten waard was. Bewonder haar 30 kleine, prachtig gedecoreerde kapellen evenals de 15de eeuwse astronomische klok in het noordelijke dwarsschip. De specialiteit van de regio is amber ! U brengt een bezoek aan het interessante ambermuseum dat gevestigd is in de toren van de oude gevangenis. De toren is vanaf de buitenkant ook meer dan een blik waard en vertoont een interessante mix aan diverse, architecturale stijlen. Het museum herbergt een unieke collectie juwelen en amber van de stad Gdansk.

Hoogtepunten

åå Wandeling in de oude stadåå Bezoek aan de Sint-Maria kerkåå Bezoek aan het ambermuseum

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 5u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 37 per persoon. ➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 155 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 34 en 35. ➜➜ Belangrijk: de oude stad van Gdansk verkent u te voet.

Donderdag 23 juli – WarnemunDeaanmeren van 08.00 tot 21.00

37 Dagexcursie : Hoogtepunten van Berlijn en tV toren

Een drie uur durende rit voert u naar deze bruisende stad. Tijdens het traject, zal uw gids u heel wat vertellen over de boeiende geschiedenis en cultuur van dit nabijgelegen land. Een snack zal u ondertussen aangeboden worden. Deze dag staat u toe de hoogtepunten van de stad te ontdekken. We gaan van start met een panoramische bus rondrit, beginnend met de belangrijkste bezienswaardigheden uit het westelijk gedeelte van de stad, zoals de Kaiser Wilhelm Memorial Church (ter herinnering aan keizer Wilhelm I) en de Victory Column (overwinningszuil), alvorens in het centrum van Berlijn met haar belangrijkste monument “De Brandenburger Tor” (poort) toe te komen. Het hoogtepunt van de ochtend, zal een bezoek aan het ‘Berlin Wall Documentation Center’ zijn. Hier leert u alles over de geschiedenis van de Berlijnse Muur, vanaf het ontstaan tot aan de afbraak in 1989. Vervolgens krijgt u vrije tijd op de Alexanderplatz, het moderne gedeelte van de stad, om uw lunchpakket te nuttigen, te shoppen of louter de omgeving en de geheimen die de gebouwen hier met zich meedragen te ontdekken. Nadien is het tijd voor het tweede hoogtepunt van de dag : de “Berlin TV Tower”, die exact 368m hoog is. Het uitzicht vanaf deze toren, op Berlijn en omgeving is werkelijk adembenemend. Ook de volgende halte is niet van de minste. U wordt naar de boulevard Unter den Linden geleidt, naar één van de mooiste pleinen van Europa, de Gendarmenmarkt voor een laatste foto bij de controlepost Check Point Charlie ! Op de terugweg naar het schip, wordt u nog een snack aangeboden in de bus. Deze unieke dag zal u zeker niet onverschillig laten.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit åå Vrije tijd op de Alexanderplatzåå Geniet van een verrukkelijk uitzicht vanaf de Berlin TV Tower’

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 12u30, snack en lunchpakket van het schip.

➜➜ moeilijkheidsgraad:

➜➜ prijs: € 116 per persoon. ➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 115 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 38, 39 en 40. ➜➜ Belangrijk: Langste reistijd per bus : 3u (zowel heen als terug) – langste wandelafstand : 1,5 km – lift om de top van de TV Tower te bereiken – toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit indien u alleen op en uit de bus kunt stappen.

i Berlijn

38 Voormiddag : Hanzenstad rostockDeze excursie laat u “Rostock”, één van de mooiste Hanzensteden van Duitsland, ontdekken. Na een korte wandeling van het schip tot aan de kade, gaat u aan boord van een gezellige boot om na een 45 minuten durende tocht op de rivier Warnow, in Rostock aan te komen. Na een korte busrit, neemt uw gids u mee op een wandeltocht van 1.30uur door het historische centrum met haar gotische architectuur, waarvan de huizen voornamelijk bestaan uit bakstenen en prachtig versierde voorgevels. Tijdens de wandeling bezoekt u de Marienkirche met haar opmerkelijke, astronomische klok uit 1472 (bezoek binnenkant); het klooster Holy Cross, de Fountain of Joy, de universiteit en het stadhuis met haar zeven indrukwekkende torens. Nadat u genoten hebt van een beetje vrije tijd in de autovrije zone van de levendige haven, gaan we verder naar het eethuis Trotzenburg. De lokale brouwer leert u op welke manier de Duitsers hun bier brouwen en u wordt hartelijk uitgenodigd om een glas, vergezeld van pretzels te proeven. Als souvenir zal er u een bierglas worden aangeboden, voordat we terugkeren naar Warnemünde.

Hoogtepunten

åå Ontdek de Hanzestad Rostockåå Cruise op de Warnow-rivieråå Wandeling in het historische centrumåå Bezoek aan eethuis Trotzenburg

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 56 per persoon. ➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 115 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 37 en 39. ➜➜ Belangrijk: Langste reistijd per bus : 30 minuten (zowel heen als terug) – langste wandelafstand : 2 km – wandeling op geplaveide straten – niet toegankelijk voor rolstoelen – 10 trappen om op de boot te stappen.

39 Voormiddag : rostock en stasi museumIn een half uurtje bereikt u de Hanzenstad Rostock, die in 1218 werd gesticht. Uw gids neemt u mee op een 1u30 durende begeleide wandeling, door het historische centrum met zijn gotische baksteenarchitectuur en prachtige huizen met puntgevels en rijk versierde voorgevels. Tijdens de wandeling bezoekt u de kerk “Marienkirche”met

haar magnifi ek astronomisch uurwerk uit 1472 en prachtig barok orgel. U hebt eveneens het plezier om het Holy Cross klooster, de “Fountain of Joy”, de universiteit die in 1419 werd opgericht en het Stadhuis met zijn 7 indrukwekkende torens te zien. U krijgt vrije tijd in de gezellige, autovrije zone van de haven, alvorens u naar het StaSi museum te begeven. StaSi staat voor een agentschap die voor de staatsveiligheid optreedt. Zij hebben 2 generaties lang Duitland gedomineerd en geterroriseerd door het verzamelen van dossiers van meer dan 17 miljoen personen. Sinds de afschaffi ng van de Duitse Democratische Republiek is het StaSi museum, dat zich bevindt in een gevangenis uit 1950, aanwezig en gebrand om de misdaden van een politiestaat te tonen aan het grote publiek. Uw gids toont u een celafdeling en spreekt over de omstandigheden waarin deze gevangenen werden gearresteerd en leefden in deze tijd. U leert eveneens meer over hoe de StaSi, het KGB van Oost-Duitsland opereerde en aanzette tot spionage.

Hoogtepunten

åå Wandeling in het historische centrumåå Vrije tijd in de gezellige, autovrije zone van de haven,åå Bezoek aan het StaSi Museum

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 62 per persoon. ➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 78 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursies 37 en 38. ➜➜ Belangrijk: Langste reistijd per bus : 30 minuten (zowel heen als terug) – langste wandelafstand : 2 km – wandeling op geplaveide straten – niet toegankelijk voor rolstoelen – 30 trappen in het StaSi museum.

40 namiddag : panoramische rit aan boord van stoomtrein « molli »

Beleef een buitengewone ervaring, aan boord van de stoomtrein “Molli”! Dit panoramische uitje per trein staat u toe de adembenemende landschappen te bewonderen op een leuke en originele manier… Alvorens u aan boord gaat, bezoekt u de kerk “Bad Doberan Minster”. Deze middeleeuwse kerk uit rode bakstenen werd volledig gerestaureerd. U vertrekt vanaf het historische station van Bad Doberan op een tripje van maar liefst 30 minuten door schilderachtige landschappen en pittoreske dorpjes. U ziet onder andere Heiligendamm, de oudste badplaats van Duitsland; Doberan Linden Alley, omringd door 2 km lindebomen; pittoreske dorpjes; … Dit is slechts een kleine greep uit de talrijke bezienswaardigheden die u tijdens de treinreis zal ontdekken. Eenmaal aangekomen te Kühlungsborn, gaan we verder per bus en maken een stop in een leuk hotel in de aantrekkelijke badstad om te genieten van een kopje koffi e en een stukje cake. Voor we terugkeren naar het schip, krijgt u vrije tijd om te fl aneren over de promenade

Hoogtepunten

åå Beleef een buitengewone ervaring, aan boord van de stoomtrein “Molli”åå Koffi e en cake in een leuk hotel in de aantrekkelijke badstad

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 51 per persoon. ➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 230 personen. ➜➜ niet combineerbaar met excursie 37. ➜➜ Belangrijk: Langste wandelafstand : 1 km – wandeling op geplaveide straten – totale reistijd per bus : 2u – niet toegankelijk voor rolstoelen.

Page 17: Excursies exclusieve zeecruises 2015

17

De mooiste Noorse FjordenVan zaterdag 25 juli tot dinsdag 4 augustus 2015

RESERVEER UW EXCURSIES VÓÓR 25/05/2015 EN ONTVANG 5% KORTING!

maandag 27 juli – staVangeraanmeren van 09.00 tot 17.00

1 Voormiddag : Boottocht in de LysefjordAanmeren en korte wandeling naar de rondvaartboot waarmee u de archipel van Stavanger en de Lysefjord zal ontdekken. Tijdens de boottocht maakt u kennis met de manier van leven van de Noren in deze streek, bewonder de prachtige huizen, vakantiewoningen en plezierboten langs de oevers van het water. U laveert tussen kleine idyllische eilanden en bereikt de Lysefjord. Deze is bekend om zijn steile klif de “Preikestolen” (Preekstoel), een buitengewone stenen plaat die vanop een hoogte van meer dan 600 m de fjord domineert. De kapitein brengt u naar de binnenfjord waar de kans bestaat om kolonies zeeleeuwen te bewonderen. Terwijl u vaart door deze fotogenieke fjord, is het interessant in gedachten te houden dat hier op veel plaatsen de fjord even diep is als de omringende bergen hoog zijn.

Hoogtepunten

åå Ontstpannende boottocht in de magnifi eke Lysefjordåå Ontdek wilde natuur, watervallen en de fameuze “Preikestolen”

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 2u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 58 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 300 personen.➜➜ combineerbaar met de excursies in de namiddag en enkel mogelijk met lunchpakket van het schip, daar de tijd tussen de 2 excursies te kort is om terug aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk: wandeling naar de boot.

2 namiddag : stadsrondrit van stavangerNa het aanmeren onmiddellijk vertrek via het havengebied met de pittoreske vismarkt. Bij de imposante kathedraal, in Anglo-Normandische stijl uit de 12e eeuw, één van de weinige Noorse kathedralen die haar oorspronkelijk design heeft behouden, maakt u een eerste halte.(buitenkant) Nadien bezoek aan een boerderij uit het ijzertijdperk (350-500), uitgegraven en deels gereconstrueerd door archeologen. Ze bestaat uit 2 huizen van 40m lang. De openhaarden bleven goed bewaard en zijn nog steeds in gebruik. De gidsen, gekleed in klederdracht eigen aan het tijdperk, begeleiden u tijdens de demonstraties van oude ambachten. Langs oude en nieuwe residentiële woonwijken bereikt u het uitzichtpunt Ullanhaug van waar u van een panoramisch vergezicht geniet over de stad. Als afsluiter maakt u een wandeling door het oude Stavanger met haar meer dan 170 goed bewaarde en beschermde houten huizen uit de 18e -19e eeuw. De geplaveide charmante straten worden nog verlicht door oude straatlantaarns.

Hierna is het slechts vijf minuten wandelen naar het schip. Wie liever niet te voet gaat kan met de bus terugkeren.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit met stop aan uitzichtpunt Ullanhaugåå Bezoek aan boerderij uit het ijzertijdperkåå Wandeling door het oude Stavanger

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 53 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 230 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursie 3.➜➜ combineerbaar met de excursie in de voormiddag en enkel mogelijk met lunchpakket van het schip, daar de tijd tussen de 2 excursies te kort is om terug aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus, 20 minuten – ± 500m wandelen - ± 15 trappen tot aan de kathedraal – onverharde aardewegen naar boerderij, ongeveer 20 trappen - straten met kasseien in het Oude Stavanger.

i Stavanger

3 namiddag : Wandeling door stavangerNiets gaat boven een begeleide wandeling door het prachtige Stavanger... eerst slenteren we door de pittoreske vismarkt, nadien gaat de tocht verder naar de imposante kathedraal, in Anglo-Normandische stijl uit de 12e eeuw, een van de weinige Noorse kathedralen die haar oorspronkelijk design heeft behouden. Bewonder ze van de buitenkant. Vervolgens wacht de oude stad, met haar 170 houten huizen uit de 18e en 19e eeuw, nu beschermd onder Noorse wetgeving. In een van de oude huizen bezoekt u het “Canning Museum”(conservenblik museum). Al in het begin van de 20ste eeuw werd het idee geopperd om een dergelijk museum op te richten, maar het opende zijn deuren pas in juni 1982. Door de voortdurende evolutie in dit domein werd het handmatig inblikken vervangen door een geïndustrialiseerde vorm. Het is net deze oude, zeer interessante,

manuele uitrusting die u hier kan bewonderen in een “niet-alledaags” museum. U krijgt een voorbeeld te zien van de ouderwetse manier van handmatig inblikken, zodat u zich een een idee kunt vormen van de werkomstandigheden van de fabrieksarbeiders in die tijd.

Hoogtepunten

åå Begeleide wandeling door het prachtige oude Stavangeråå Bezoek aan het “Canning Museum”

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 41 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 40 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursie 2.➜➜ combineerbaar met de excursie in de voormiddag en enkel mogelijk met lunchpakket van het schip, daar de tijd tussen de 2 excursies te kort is om terug aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk: ± 3km wandelen – lichtjes heuvelachtig en straten met kasseien in het Oude Stavanger - ± 15 trappen tot aan de kathedraal.

Dinsdag 28 juli – uLViktechnische halte van 07.00 tot 09.00ontscheping met sloepen, enkel voor de passagiers die deelnemen aan excursie n° 4 & 5

4 Dagexcursie : excursie naar Voss en geilo

Het bezoek start met een panoramische rondrit vanuit Ulvik naar Voss. Onderweg passeert u de prachtige waterval van Skjervefossen. In het station van Voss, gaat u aan boord van een trein om op een uiterst comfortabele manier te genieten van een 2-uur durende panoramische treinrit. U doorkruist bergen en dalen, waaronder het hoogste punt Finse, dat maar liefst 1220m boven zeeniveau ligt.U bereikt Geilo, een bekende toeristische trekpleister, zowel in de zomer als in de winter en voornamelijk in trek bij de Noren die van wintersport houden. We houden halt in het moderne hotel Dr. Holms voor de lunch in buffetvorm. Na de lunch gaat u verder per bus om het grootste plateau van Noord-Europa, het Hardangerplateau, te doorkruisen. Dit is het grootste nationale park van het land waar men af en toe nog wilde rendieren kan zien. We dalen verder af naar de vallei van Måbødalen. Onderweg, doemt de stuwdam Sysen voor u op, één van Noorwegens grootste stuwdammen en belangrijk reservoir voor de elektriciteitscentrale Sima. Diep in de vallei van Måbødalen houden we halt te Fossli om een blik te werpen op Vøringfossen, één van de bekendste watervallen van Noorwegen met een verval van 180 meter. Nadien, terugkeer naar het schip, dat ondertussen ook Eidfjord bereikt heeft.

Page 18: Excursies exclusieve zeecruises 2015

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

18

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARSHoogtepunten

ååPanoramische treinrit van Voss naar Geiloåå De Vøringsfossen watervalåå De stuwdam Sysen

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 8u, lunch inbegrepen.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 201 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 88 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 5, 6 en 7.➜➜ Belangrijk: enkele wandelingen – trap in het hotel te Geilo – niet toegankelijk voor rolstoelen.

5 Voormiddag : excursie naar eidfjordDe omgeving van Ulvik zal zorgen voor onvergetelijke herinneringen! Deze prachtige excursie geeft u de gelegenheid, de rijkdom van deze regio te ontdekken. U zult het pittoreske dorpje van Ulvik doorkruisen en verder rijden langs de fjord tot Bruravik om vervolgens over de nieuwe ‘Hardanger bridge’ te rijden. Een brug van 1380m lang, die sinds 2013 de overtocht per lokale ferry vervangt, naar Brimnes.Bezoek aan het Hardangervidda “Nature and Wildlife Centre”, waar u een schitterende tentoonstelling over de fauna van deze regio te zien krijgt. Na een kopje koffi e met een lekkere wafel in het dorpscafé, zal de route naar Eidfjord hervat worden, via de fameuze vallei van Måbødalen. De oude route met haar stenen brug is nog altijd zichtbaar. Op ongeveer 760m hoogte ontdekt u het Hardanger plateau, het grootste bergplateau van Europa. Verder langs de Sysendam, een stuwdam met een lengte van 1.157 m en een hoogte van 81 m. Deze dam maakte Eidfjord tot één van de rijkste regio’s van Noorwegen. Aan het uitkijkpunt in Fossli, heeft u een prachtig zicht op de waterval van Vøringsfossen, die zich 183 m naar beneden storten. Terugkeer naar het schip, dat ondertussen ook Eidfjord bereikt heeft.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit in Ulvikåå Passage 'Hardanger bridge’ van Bruravik tot Brimnesåå Magnifi eke vallei van Måbødalen en de waterval van Vøringsfossenåå Bezoek aan Hardangervidda “Nature and Wildlife Centre”

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 5u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 100 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 150 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 4, 6 en 7.➜➜ Belangrijk: enkele korte wandelingen – niet toegankelijk voor rolstoelen.

eiDfJorD (Hardangervidda)aanmeren van 11.00 tot 17.00inscheping voor passagiers die deelgenomen hebben aan excursies 4 en 5.

6 namiddag : natuur en WatervallenEidfjord is een gezellig klein dorp met slechts 1.000 inwoners. Dankzij de productie van de hydro-elektrische energie is dit één van de rijkste gemeenten van Noorwegen! Met de autocar rijdt u dwars door het dorp en bereikt de vallei van Måbødalen en het gigantische Hardangerplateau. Dit is het grootste nationale park van het land, waar men af en toe nog wilde rendieren kan zien. In het hart van het bergplateau staat de Halne Mountain Lodge, gelegen op meer dan 1.100 m boven de

zeespiegel. Proef hier van de lekkere, typisch Noorse pannenkoeken met jam en zure room, terwijl u iets verfrissend drinkt. Verder tot Vøringfossen in Måbødalen, de bekendste waterval van Noorwegen met een verval van 180 m. U passeert een aantal tunnels en wordt beloond met een overweldigend vergezicht over de Hardangerfjord, de omringende bergen en de Josteldalen gletsjer. U komt bij de stuwdam Sysen, met een inhoud van ongeveer 3,6 biljoen m3 water. Deze kolos heeft een lengte van 1.157 m en een hoogte van 81 m.

Hoogtepunten

åå Hardanger plateauåå Noorse wafel in Halne Mountain Lodgeåå De indrukwekkende watervallen van Vøringsfossen

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 74 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 150 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 4, 5 en 7.➜➜ Belangrijk: langste reisstijd per bus is 1u. - ± 200m wandelen op oneffen terrein - waterval niet toegankelijk voor rolstoelen – weg naar de waterval is oneffen en kan glad zijn - de waterval is niet zichtbaar vanuit de bus.

7 namiddag : ontdek de fjord per kajakVanaf de kade, wandelt u een korte afstand naar het kleine strand waar de kajaks u opwachten. Na een korte, maar noodzakelijke introductie over de veiligheidsvoorschriften, kan u van start gaan. Op een originele, ontspannende manier zal u het unieke fjordenlandschap kunnen verkennen. Het kalme water in de fjord, brengt u nog dichter bij de natuur. Ontdek de lokale fauna en fl ora, terwijl u omgeven wordt door majestueuze bergen. Wees klaar om gedurende 2 uur te peddelen... Maar het is absoluut de moeite waard !

Hoogtepunten

åå Unieke excursie per kajak in de fjord.

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 68 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 20 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 4, 5 en 6.➜➜ Belangrijk: u dient in goede fysieke conditie te zijn om te kajakken – het is verplicht om goed te kunnen zwemmen – kinderen jonger dan 7 jaar zijn niet toegelaten – al het noodzakelijke materiaal wordt voorzien – uitleg wordt in het engels gegeven.

i Kayak

Woensdag 29 juli – oLDen aanmeren van 12.30 tot 18.30

8 namiddag : panoramische rondrit langs de nordfjord

Deze excursie biedt u de meest indrukwekkende uitzichten op de Nordfjord, één van de 5 grootste

fjorden van Noorwegen en het Hornindalmeer, het diepste meer van Noord-Europa. De reis begint met het noordelijk deel van de fjord. U komt langs charmante dorpjes en gehuchten zoals Blakset, Fjelli en Hopland. Aangekomen in Nos, heeft u een adembenemend uitzicht over de fjord en de bergen. In Kvalen, zult u genieten van een prachtig panorama voor u weer afdaalt naar de fjord in Hennebygda. In het Nordfjord Hotel, rust u even uit en zal een lekkere tas koffi e of thee met een stukje cake u zeker en vast kunnen bekoren. Terug naar Olden langs het Hornindal met een bijzonder uitzicht over de eilanden, op het meer en de bergen rondom.

Hoogtepunten

åå Schitterende panoramische uitzichtenåå Koffi e/thee en cake in het Nordfjord Hotel

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 79 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 150 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 9, 10 en 11.➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus: 90 minuten (zowel heen als terug) – ± 100m wandelen.

9 namiddag : Briksdal gletsjerEén van de grote klassiekers! De Briksdalgletsjer is een zijarm van de Jostedalgletsjer, dé grootste gletsjer van het Europese vasteland. Per bus rijdt u door Olden en langs de zalmrijke rivier Stryn. U volgt de oevers van het smagragdgroene meer van Olden. Via de vallei van Briksdal, komt u bij de Briksdal Mountain Lodge. Van hieruit is het hooguit 45 minuten wandelen naar de gletsjer. De route volgt de rivier en de prachtige watervallen. Het laatste deel is via de morene en eindigt met een meer bedekt met ijs. Na deze stevige wandeling, heeft u een kleine verfrissing verdiend! Wie liever niet wandelt, kan een elektrische taxi nemen (een supplement van ± NOK 200, ter plaatse te betalen). Eenmaal aangekomen op de parking, is het nog 10 minuten lopen naar de gletsjer. Terugkeer naar Olden via de vallei van Briksdal.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit in Oldenåå Stevige wandeling naar de Briksdal gletsjeråå Koffi e/thee en cake in Briksdal Lodge

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 70 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 78 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 8, 10 en 11.➜➜ Belangrijk: ± 1u wandelen naar de gletsjer en 45 minuten terug – bergpad met enkele korte, steile stukken – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit – goede stapschoenen aangeraden.

10 namiddag : De Loenvallei en kjenndal gletsjer

Minder bekend dan de Briksdal gletsjer, is de Kjenndal gletsjer, maar daarom niet minder exclusief. Deze prachtige excursie combineert een schitterende boottocht op het meer van de Loenfjord, met een verkwikkende wandeling naar de lager gelegen Kjenndal gletsjer. Vanaf Olden, steekt u de vallei van Lodalen over, die omgeven is door indrukwekkende landschappen. Aangekomen bij het meer Loen, gaat u aan boord voor een boottocht van ± 45 minuten. Wanneer u aankomt bij de Kjenndalstova, wordt u een heerlijk kopje koffi e of thee met een lekkere wafel geserveerd. Een wandeling van ongeveer 15 minuten brengt u verder naar de onderarm van de

Ter

je R

akke

/Nor

dic

life

- Vis

itnor

way

.com

Page 19: Excursies exclusieve zeecruises 2015

19

Kjenndalgletsjer, een tak van de Jostedalgletsjer. Deze is constant in beweging (meer dan 100 m in de laatste jaren).

Hoogtepunten

åå Kjenndal gletsjeråå Boottocht op het meer van de Loenfjordåå Koffi e/thee en wafel in Kjenndalstova

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 84 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 150 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 8, 9 en 11.➜➜ Belangrijk: ± 500m wandelen op oneffen terrein – enkele trappen om aan boord te gaan – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit – goede stapschoenen aangeraden.

11 namiddag : Vissen in de fjordenWelke liefhebber heeft nooit gedroomd om te kunnen vissen in een Noorse fjord ? Vanaf de pier wandelt u naar de 10m lange boot, Isabella. Een lokale, ervaren kapitein zet koers naar Loen, aan het einde van de fjord, naar één van de beste plaatsen om vette vis te vangen. Een vislijn en aas worden ter beschikking gesteld. Met wat geluk is het enkel nog wachten op de buit !

Hoogtepunten

åå Vissen in één van mooiste fjorden van Noorwegen

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 2u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 51 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 10 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 8, 9 en 10.➜➜ Belangrijk: de excursie is in het Engels en is niet gegidst - trappen om in en uit de vissersboot te stappen – goede wandelschoenen met antislipzolen aangeraden – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

Donderdag 30 juli – moLDe technische halte van 08.00 tot 09.00ontscheping van de passagiers die deelnemen aan de excursie n° 12

12 Dagexcursie : Van molde naar Åndalsnes

Ondanks de noordelijke ligging, geniet Molde van een opmerkelijk mild klimaat, dankzij de golfstroom en de natuurlijke bescherming van de bergen. Dit natuurwonder geeft de stad de perfecte bodem voor de teelt van rozen. Vandaar zijn bijnaam: “de rozenstad”. U stapt in de autocar voor een beknopte stadsrondrit die eindigt aan de haven, voor een korte overtocht per ferry naar Vestnes, gelegen aan de andere kant van de fjord. U reist verder naar de vallei van Skorgedalen, via Ørskog en Sjøholt. U steekt de zalmrijke fjord over en rijdt verder naar Liabygd, een belangrijke producent van meubilair. U komt uiteindelijk aan in Valldal, het centrum van de gemeente Nordal, voornamelijk bekend voor haar aardbeienvelden. U bezoekt hier het achthoekige kerkje van Stordal, gebouwd in 1789 en volledig gedecoreerd met prachtige rozenschilderingen. Vanuit Valldal, steekt u het bergplateau over, tot aan de Trollstigheimen Lodge, gelegen middenin de Trolltindene bergketen, waar uw lunch wordt geserveerd. Via de Trollstigenpas, met zijn 11 haarspeldbochten, die voltooid werd in 1936, daalt u af richting Isterdalvallei en ziet u de 1000 m hoge bekende Trollenmuur opduiken,

de hoogste verticale rotswand van Europa. De trip eindigt in Åndalsnes.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit in Molde, de rozenstadåå Bezoek aan het achthoekige kerkje van Stordalåå Zicht op de fameuze Trollenmuur

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 8u, lunch inbegrepen.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 142 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 78 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 13 en 14.➜➜ Belangrijk: meeste wandelingen zijn optioneel.

ÅnDaLsnes aanmeren van 12.00 tot 18.00

13 namiddag : rauma railwayDe spoorlijn van Rauma legt een van de meest spectaculaire treintrajecten af van Noorwegen. In het station van Åndalsnes, op een steenworp van de kade, begint de rit door het dal van Romsdal en eindigt in Bjorli. Achtereenvolgens defi leert de ene berg na de andere: Vengetindende, Romsdalshorn en de fameuze Trollenmuur … (Trollveggen). De spoorlijn loopt langs de mooie, wilde Rauma rivier. Tijdens de volgende kilometers naar Bjorli wordt u bekoord door deze smalle vallei met zijn watervallen en houten bruggen, die aan u voorbijglijden. Om de stenen Kyllingbrug te kunnen bereiken. In Bjorli stapt u uit. Hier staat de bus u op te wachten om u terug naar het schip te brengen. Onderweg stopt u bij de 1000 m hoge Trollenmuur, de hoogste verticale rotswand van Europa!

Hoogtepunten

åå Panoramische bus- en treinritåå Zicht op de fameuze Trollenmuur

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 72 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 300 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 12 en 14.➜➜ Belangrijk: trappen om aan boord van de trein te gaan - excursie kan in omgekeerde volgorde plaatsvinden.

14 namiddag : De trollstigen bergTijdens deze excursie gaat u door 3 seizoenen tijdens 1 uur rijden: de zomer in de fjorden, de lente op de hellingen en de winter in de bergen. Langs een duizelingwekkende route doorkruist u de groene, diep ingesneden vallei van Isterdal, en via de Trollstigenpas, met zijn 11 haarspeldbochten, die voltooid werd in 1936, klimt u naar de Trollstigenberg. Halverwege stort de Stigfossen waterval zich 180 meter diep. Vanaf de Bischoppenbocht (Bispesvingen) heeft u een mooi uitzicht over het dorp van Åndalsnes en de fjord in de diepte. Bovenop de berg houdt u een koffi estop in de Trollstigheimen Mountain Lodge, voor een kopje koffi e of thee en een gebakje, en om even langs de souvenirwinkel te lopen. Ongeveer een half uur later daalt u de Trollstigenpas opnieuw af en vervolgt de weg via de Raumavallei tot Romsdalen waar u de duizelingwekkende 1000 m hoge Trollenmuur ziet opduiken, de hoogste verticale rotswand van Europa.

Hoogtepunten

åå Trollenroute met 11 haarspedbechtenåå Stigfossen watervalåå Koffi e/thee en gebak in Trollstigheimen mountain lodge

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 62 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 190 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 12 en 13.➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 30 minuten - ± 200m wandelen op oneffen terrein - trappen naar het uitzichtpunt van de Trollenmuur - niet toegankelijk voor rolstoelen.

Vrijdag 31 juli – geiranger (geirangerfjord)aanmeren van 08.00 tot 17.00ontscheping met sloepen

15 Voormiddag : arendsweg en de vallei van Herdal

Busrit in spiraalvorm langs de onvergetelijke Ørnevegen (arendsweg) met zijn 11 haarspeldbochten. Eenmaal aangekomen te Eagle Bend krijgt u de kans om te genieten van de “zeven zusters”-watervallen en een blik te werpen op uw schip dat voor anker ligt. U zet de excursie verder en doorkruist een landschap van betoverende groene valleien en besneeuwde bergen, alvorens Eidsdal en Storfjord te bereiken. Van hieruit gaat de tocht verder te voet tot Herdalsetra, een van de vele zomerboerderijen waar vooral geitenkaas wordt geproduceerd. De boerderij bestond tot 1960 uit 30 gebouwen. Ze is 500 m boven de zeespiegel gelegen en heeft geen toegangsweg. U krijgt een rondleiding door dit boerenbedrijf en maakt kennis met haar bewoners en hun geiten (meer dan 450). Proef de verschillende producten die hier worden gemaakt. Terug naar Geiranger langs dezelfde weg om opnieuw de schitterende panorama’s in dit deel van Noorwegen te bewonderen.

Hoogtepunten

åå Magnifi eke Herdal valleiåå Uitzichtpunt Eagle Bendåå Proeverij lokale producten

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 101 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 115 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 16, 17 en 19.➜➜ Belangrijk: ± 500m wandelen over oneffen terrein – enkele trappen om de boerderij te bereiken – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

i Geiranger

16 Voormiddag : De Dalsnibbaberg en het norwegian fjord centre

De bus klimt de bochtige bergweg op en biedt een steeds veranderende caleidoscoop van bergen, boerderijen, watervallen, meren en rivieren. U blijft de weg met zijn haarspeldbochten volgen

Page 20: Excursies exclusieve zeecruises 2015

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

20

tot aan het Djupvatnmeer (= diep meer) en verder tot aan de top van de

berg Dalsnibba (1500 m). Bij open weer zult u uw ogen de kost kunnen geven bij het zien van de besneeuwde bergtoppen, de gletsjers, de meren en de Geirangerfjord. De afdaling gebeurt via dezelfde weg en een fotostop is voorzien bij de Flydalkloof met haar verbazingwekkende landschappen van stroomversnellingen, bossen en weelderige weiden rondom het rustige dorp Geiranger. De fjord slingert zich tussen de kliffen en vanuit de verte oogt uw schip vrij klein. Nadien bezoekt u het Norwegian Fjord Centre, met interessante tentoonstellingen over het leven in de Noorse fjorden.

Hoogtepunten

åå Prachtige uitzichten tot aan de berg Dalsnibbaåå bezoek aan het Norwegian Fjord Centre

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 85 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 300 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 15 en 17.➜➜ combineerbaar met excursie 19 en enkel mogelijk met lunchpakket van het schip, daar de tijd tussen de 2 excursies te kort is om terug aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk: trappen in het Norwegian Fjord Centre.

17 Voormiddag : trektocht Westerås en storsaeterfossen

Uw trektocht vertrekt vanuit het mooie dorpje Geiranger en begint met een korte busrit van 10 minuten. Onderweg passeert u de houten, octogonale kerk en het Union Hotel, het grootste hotel van Geiranger. Nu, kan uw trektocht beginnen ! Het eerste kwartier wandelt u over makkelijke wegen, tot aan het café Westerås. Het café bevindt zich in één van de oudste gebouwen van de  boerderij van Westerås en biedt een adembenemend uitzicht op de Geiranger fjord. Vanaf het café is het een half uurtje stappen, alvorens de waterval Storsaeterfossen te bereiken. Hier kan u achter het watergordijn wandelen ! Verder naar de berg Westeråsfjellet, van waaruit u van een ander spectaculair uitzicht op het dorp Geiranger kan genieten, dat zich 250 meter lager bevindt. Vervolgens keert u terug naar het café Westerås, waar u getrakteerd wordt op een welverdiend drankje met een Noorse wafel. Nadien gaat u te voet terug naar Hole, op de hoofdweg, waar de bus u zal opwachten om u terug te brengen naar het schip.

Hoogtepunten

åå Trektocht naar prachtige waterval en adembenemende landschappenåå Koffi e en wafel

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 62 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 20 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 15, 16 en 19.➜➜ Belangrijk: Deze excursie wordt enkel aangeraden aan fervente wandelaars die het gewend zijn om op oneffen terreinen en stijle hellingen te lopen – goede wandelschoenen aangeraden - excursie in het Engels.

18 namiddag : De geirangerfjord per zodiac

U gaat 200 m te voet naar de zodiacs en bent helemaal klaar om aan dit aparte avontuur te beginnen. Fantastische boottocht in de

Geirangerfjord aan boord van een zodiac. U bewondert schitterende watervallen en geniet van adembenemende landschappen in deze fjord die prijkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Per boot vaart u tot Oaldsbygda gelegen aan het einde van de Geirangerfjord. U vaart dicht bij de watervallen en de boerderijen die langs de fjord staan. Hier hebben de inwoners van Geiranger honderden jaren geleden gewoond en gewerkt. U geniet van een fraai uitzicht. Om u optimaal te laten genieten van de boottocht wordt regelmatig halt gehouden.

Hoogtepunten

åå Avontuurlijke boottocht in de Geirangerfjord

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 1u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 92 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 60 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursie 19.➜➜ Belangrijk: ter plaatse krijgt u de nodige uitrusting voor deze excursie – zitplaatsen zijn comfortabel en alle zetels hebben veiligheidsriemen die verplicht zijn tijdens de duur van de duur van de boottocht – minimum leeftijd: 6 jaar. Niet aangeraden voor personen met beperkte mobiliteit.

19 namiddag : “sky to fjord”: afdaling per fi ets

Neem deel aan deze uitzonderlijke fi etstocht en ontdek hier de natuur op een andere manier. Met een minibus rijdt u door Geiranger en passeert u achtereenvolgens het kleine octogonaal kerkje, de Flydal Cannyon, de Kvanndal zomerboederij, terwijl u geniet van fantastische vergezichten. U komt aan bij de Djupvasshytta Mountain Lodge, die zich op 1030m boven de zeespiegel bevindt. Vanaf hier begint een spectaculaire afdaling per fi ets, nadat u eerst een korte briefi ng en de nodige uitrusting hebt gekregen. Op eigen tempo daalt u af omgeven door een prachtige natuur van schitterende landschappen. Op de terugweg naar Geiranger neemt u de tijd voor enkele fotostops vanaf de aangewezen uitzichtpunten.

Hoogtepunten

åå Magnifi eke afdaling per fi ets tot in Geiranger

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 104 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 40 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 15, 17 en 18.➜➜ combineerbaar met excursie 16 en enkel mogelijk met lunchpakket van het schip, daar de tijd tussen de 2 excursies te kort is om terug aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk: De afdaling wordt enkel aangeraden aan fervente fi etsers - minimum leeftijd: 12 jaar - elk kind jonger dan 16 jaar dient vergezeld te worden door een volwassene - al het noodzakelijke materiaal wordt voorzien - excursie in het Engels.

Zaterdag 1 augustus – fLÅmaanmeren van 12.30 tot 19.00

20 namiddag : per trein van flåm naar Vatnahalsen

Na de ontscheping, korte wandeling (± 150m) naar het station van Flåm waar u aan boord gaat van een klein treintje. De “Flåm Railway”, een traject van amper 20 km, maar het is één van de indrukwekkendste trajecten van Europa. Via

het smalle spoor wordt u helemaal tot in het dal gevoerd. U overbrugt het 867 m hoogteverschil tot Myrdal. Op adembenemende wijze slingert de trein zich door het smalle bergdal, langs steile hellingen, en door 20 tunnels. Na elke tunnel wordt u verrast met een schitterend uitzicht over het Flåmsdal en de fjord. De trein maakt een fotostop in de buurt van de fantastische waterval Kjosfossen. Geniet van grootse panorama’s over de afwisselende wilde groene vallei van Flåm. In Vatnahalsen wandelt u naar het Vatnahalsen Mountain Hotel voor het proeven van een lekkere huisbereide Noorse wafel met zure room en jam bij een lekker kopje koffi e of thee! Er is tijd om te wandelen en te genieten van deze prachtige natuur. Met de trein zet u de afdaling terug in tot Flåm. De heenreis duurt 40 minuten, maar door het voortdurend afremmen op de steile helling neemt de afdaling 53 minuten in beslag.

Hoogtepunten

åå Adembenemende treinrit aan boord van de “Flåm Railway”åå Geniet van een Noorse wafel

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 89 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 240 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 21 en 22.➜➜ Belangrijk: ± 150m wandelen – reisduur per trein: 1 uur (zowel heen als terug) – lichtjes stijgende, onverharde weg – 3 hoge trappen om in de trein te stappen.

i Flam Railway

21 namiddag : stalheim en watervallen van tvinde

Vertrek per bus vanaf de kade van Flåm door twee lange tunnels naar Gudvangen, gelegen aan de spectaculaire Nærøyfjord. Korte stop, waarna u verder rijdt door de vallei van Nærøydalen met zijn vele watervallen, en klimt tot de Stalheimskleiva. Bij aankomst in het Stalheim Hotel, een traditierijk hotel dat werd verwoest door een brand maar in 1960 opnieuw in zijn oorspronkelijke stijl en vorm werd heropgebouwd, staan koffi e/thee en een stukje pecannotentaart klaar.Vanuit het hotel heeft u een fantastisch uitzicht over het Nærøydal en Oppheim- en Moerkdal meer. Maak een wandeling in de prachtige tuin of bezoek het privémuseum. Nadien verder naar de dorpen Oppheim en Vinje, het meer van Oppheim en naar de twee watervallen van Tvinde. Terug via Stalheimsfossen naar Gudvangen via één van de steilste wegen in Noorwegen met zijn 13 haarspeldbochten en de pittoreske watervallen: Stalheimfossen en Sivlefossen (240 m). Vanuit Gudvangen rijdt de bus u opnieuw door de twee tunnels naar het typische dorpje Flåm.

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

tot aan het Djupvatnmeer (= diep meer) en verder tot aan de top van de

25 YEARS

Page 21: Excursies exclusieve zeecruises 2015

21

Hoogtepunten

åå Spectaculaire landschappen met valleien en watervallenåå Koffi e en pecannotentaart

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 74 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 150 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 20 en 22.➜➜ Belangrijk: ± 50m wandelen – reisduur: 1uur (zowel heen als terug) – lichtjes hellend.

22 namiddag : fjord safari op de naerøyfjord

Per zodiac laveert u door de Aurlandsfjord, geklasseerd op de werelderfgoedlijst van UNESCO, naar de adembenemende Naerøyfjord. U passeert Bakka Stray, het smalste gedeelte van de fjord. Eenmaal aangekomen in Gudvangen, dat het einde van de fjord is, maakt u een bocht van 180° en keert terug via de andere kant. Dit biedt u de gelegenheid om andere, minstens even indrukwekkende landschappen te aanschouwen. Onderweg stopt u op verscheidene plaatsen om o.a. zeehonden, bruinvissen en arenden te spotten, die in de zomermaanden erg aanwezig zijn in deze regio van Noorwegen. Uw gids spreekt uitvoerig over deze geklasseerde fjord, haar geschiedenis en fl ora en fauna. Ook enkele legendes komen aan bod. Te Undredal, een klein dorpje gesitueerd op een smal stukje land tussen de bergen, gaat u aan land om dit minuscule plaatsje met slechts 85 inwoners en 500 geiten, te ontdekken. Hier proeft u hun lokale specialiteit : de wereldbekende geitenkaas met bruine of witte korst. U komt meer te weten over het productieproces van deze kaas, op de tonen van de lokale, populaire muziek.

Hoogtepunten

åå Spectaculaire landschappen vanuit een zodiacåå Degustatie van Noorse geitenkaas

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 152 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 12 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 20 en 21.➜➜ Belangrijk: ± 50m wandelen tot de zodiac – ± 50m wandelen op oneffen terrein voor kaasdegustatie – hoge opstap in zodiac – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit, zwangere vrouwen en personen met rugklachten – niet toegankelijk voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Zondag 2 augustus – Bergenaanmeren van 09.00 tot 18.00

23 Voormiddag : panoramisch BergenKennismakingstocht door de stad langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Eerst de wijk Bryggen, de voormalige Duitse Hanzevesting uit de Middeleeuwen. Het heeft goed bewaarde kleurrijke huizen, met driehoekige nokgevels die schouder aan schouder langs de kade staan. U rijdt langs de Haakon Halle, het meest indrukwekkende gebouw van het koninklijk paleis van koning Haakon die regeerde in de 13e eeuw wanneer Bergen het politieke centrum van het land was. Ernaast ziet u de Rosenkrantz toren uit hetzelfde tijdperk die dienst deed als verblijfplaats en versterkte burcht, en vernieuwd werd rond 1560. Het oudste gebouw van de stad is de Heilige Mariakerk, opgetrokken in de eerste helft van de 12e eeuw. U rijdt voorbij het Grieg centrum waar

ieder jaar in mei het gekende muziekfestival van Bergen plaatsvindt. Als afsluiter maakt u nog een rit naar de residentiële wijken die even buiten de stad liggen.

Hoogtepunten

åå Kennismakingstocht langs belangrijkste bezienswaardigheden

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 2u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 32 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursie 24.➜➜ Belangrijk: panoramische rondrit per bus, geen stops.

24 Voormiddag : stadswandeling BergenBergen werd gesticht in 1070 en tot 1830 was ze de grootste stad van het land en het commerciële een maritieme centrum. U wandelt naar de versterkte burcht Bergenhus en passeert Bryggen, de oude voormalige Duitse Hanzevesting uit de middeleeuwen. Het heeft goed bewaarde kleurrijke huizen, met driehoekige nokgevels, die schouder aan schouder staan langs de kade. Bryggen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en geeft een levendig beeld van hoe het hier tijdens de middeleeuwen aan toe ging. Aan het einde van de kade vindt u het Hanzemuseum dat bezoekt wordt. Het museum is ondergebracht in een van de oudste gebouwen van de stad, dat buitengewoon goed beschermd bleef. Het werd in de stijl van de 18e eeuw ingericht en weerspiegelt het dagelijks leven uit die periode. Het bezoek aan Bergen eindigt met een rit met een kabeltreintje naar de berg Fløien, op 320 m boven de zeespiegel. Vanaf de top hebt u een prachtig uitzicht op Bergen en haar omgeving, en voordat u terug naar beneden gaat, hebt u tijd om een beetje rond te lopen in de souvenirwinkel. Na de afdaling naar het centrum wandelt u verder naar de vismarkt en kan u nog even rondslenteren vooraleer terug te keren naar het schip.

Hoogtepunten

åå Begeleide wandeling door het historische Bryggenåå Bezoek aan Hanzemuseumåå Rit per kabeltreintje naar de berg Fløien

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 44 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 78 personen➜➜ niet combineerbaar met excursie 23.➜➜ Belangrijk: ± 3km wandelen – geplaveide straten in Bryggen en een paar hellingen – steile trap in het museum.

25 namiddag : troldhaugen en de fantoft staafkerk

Met de bus verlaat u de stad langs het prachtige Bryggen, de oude voormalige Duitse Hanzevesting uit de middeleeuwen. Het heeft goed bewaarde kleurrijke huizen, met driehoekige nokgevels, die schouder aan schouder staan langs de kade. Verder naar Troldhaugen (de Trollenhelling), het zomerverblijf van Edvard Grieg (1843-1907), gelegen op 8 km ten westen van Bergen. Het gebouw ligt niet ver van het prachtige meer Nordas. Aan het einde van de tuin kunt u het tuinhuis bezichtigen waar Grieg componeerde. Alles is er onaangeroerd gebleven zoals hij het achtergelaten heeft, de grond nog bezaaid met rollen muziek. In de salon staat zijn piano die volledig intact is gebleven. Grieg is een van de weinige componisten die al erkend werd door het publiek tijdens zijn leven, en hiervan getuigen de vele trofeeën in de kamer. Edvard Grieg

was componist, pianist en orkestleider. De Noorse folklore muziek en de natuur waren zijn grootste bronnen van inspiratie. Verder gaat de rit naar de nieuwe Fantoft staafkerk, die na de brand van 1992 volledig herbouwd werd naar het voorbeeld van de originele kerk uit de 12e eeuw. Terugrit per bus naar het schip maar eerst nog een korte wandeling langs de gezellige vismarkt. Van hieruit kunt u eventueel te voet langs de geanimeerde kades naar het schip lopen.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan Fantoft Staafkerk (binnen)åå Bezoek aan de woning van Grieg (binnen)åå Korte wandeling langs gezellige vismarkt

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: : € 56 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 88 personen➜➜ niet combineerbaar met excursie 26.➜➜ Belangrijk: reistijd 30 minuten (zowel heen als terug) – 10 minuten wandelen en trappen in Grieg’s woning.

i Fantoft

26 namiddag : troldhaugen met met piano concert

Met de bus verlaat u de stad langs het prachtige Bryggen, de oude voormalige Duitse Hanzevesting en de vismarkt.Verder naar Troldhaugen, het zomerverblijf van Edvard Grieg. Het gebouw ligt niet ver van het prachtige meer Nordas. Aan het einde van de tuin kunt u de chalet bezichtigen waar Grieg componeerde. Alles is er onaangeroerd gebleven zoals hij het achtergelaten heeft. In de salon staat zijn piano, die volledig intact is gebleven. In de concertzaal van het gebouw zal u getrakteerd worden op een wervelend piano concert. Nadien, krijgt u de mogelijkheid om de villa en haar tuinen te bezoeken. Op de terugweg per bus naar het schip, wordt er eerst nog halte gehouden bij de « Grieg Hall », een moderne concertzaal met een fantastische akoestiek. Er is nog een beetje tijd voorzien voor een korte wandeling langs de gezellige, kleurrijke huisjes van het levendige Bryggen, geklasseerd op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hoogtepunten

åå Panoramisch rit langs belangrijkste bezienswaardighedenåå Bezoek aan de woning van Grieg (binnen)åå Wervelend piano concert (20 minuten)

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 58 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 190 personen➜➜ niet combineerbaar met excursie 25.➜➜ Belangrijk: reistijd 30 minuten (zowel heen als terug) – 10 minuten wandelen naar Troldhaugen en concert hall – trappen in Grieg’s woning.

Page 22: Excursies exclusieve zeecruises 2015

22

Keltische CharmesVan dinsdag 4 tot zondag 16 augustus 2015

RESERVEER UW EXCURSIES VÓÓR 04/06/2015 EN ONTVANG 5% KORTING!

Woensdag 5 augustus – st-HÉLieraanmeren van 09.00 tot 15.00ontscheping met sloepen

1 Voormiddag : kasteel mont orgueilU verlaat de haven en gaat op weg naar het dorpje Gorey. Onderweg doorkruist u het graafschap van St Clement en passeert u het unieke “Moonscape Beach” – genoemd naar de rotsen die over een afstand van 3km uit de zee rijzen - alvorens op uw bestemming, Gorey aan te komen. In deze mooie haven brengt u een bezoek aan het magnifi eke kasteel van Mont Orgueil dat in de 13de eeuw werd opgericht als pantser tegen invallen van de Fransen. Het kasteel werd gebouwd op een granieten rotsheuvel met stevige funderingen, aan 3 zijden beschermd door de zee en kliffen. In 1907 werd het kasteel aan de inwoners van Jersey als historisch monument geschonken. Met uitzondering van de bezettingsperiode tijdens Wereldoorlog II, heeft het tot op vandaag nog steeds dezelfde rol. Uw gids neemt u mee op een rondleiding doorheen dit fascinerend bouwwerk, dat een spectaculair uitzicht biedt op het eiland en op Frankrijk in de verte. Uw vrije tijd kunt u spenderen in het kasteel of om een wandeling te maken in het mooie, nabijgelegen dorpje. Op de terugweg naar het schip rijdt u door het mooie, landelijke Jersey en via het dorpje Trinity.

Hoogtepunten

åå Moonscape Beachåå Bezoek aan het kasteel Mont Orgueilåå Vrije tijd te Gorey

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 51 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 78 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 2, 3 en 4.➜➜ Belangrijk: reistijd per bus 30 minuten (zowel heen als terug) – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

2 Voormiddag : Durrell Wildlife conservation trust

Via het mooie platteland van Jersey met een kleurrijk palet velden en bospaden rijdt u naar het noorden van St Helier tot de zoo. Gerald Durrell was de oprichter van de “Durrell Wildlife Conservation Trust”. Zijn missie was om op een eigenwijze manier bedreigde diersoorten te redden. De hoofdzetel in Jersey is sinds de oprichting in 1959 uitgegroeid tot een site voor natuurbehoud, waar een team zich dagelijks inzet voor de met uitsterven bedreigde diersoorten. Naast bekende soorten als gorilla’s en orang-oetangs krijgt u ook andere soorten te zien zoals de Livingstone vleermuis, het mantelaapje of de Round Island Boa (slang), …. Kortom, dieren die u met verstomming slagen. U krijgt de kans om meer

dan 10 verschillende zones binnen de zoo te zien waaronder het reptielen- en amfi bieënhuis evenals de habitat van de orang-oetangs en langarmapen of het woud van de ringstaartmaki.

Hoogtepunten

åå natuurexcursieåå Bezoek aan ‘Durrell Wildlife Conservation Trust’åå Ontdek verschillende, met uitsterven bedreigde diersoorten

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 60 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 40 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 1, 3 en 4.➜➜ Belangrijk: reistijd per bus 30 minuten (zowel heen als terug).

3 Voormiddag : kustwandeling JerseyVanuit St Helier wordt u per bus naar het “Devil’s hole” (duivelsgat) gebracht. De rit gaat langs de beboste valleien van het centrum van Jersey, via de gemeenten St-Lawrence en St-John en de prachtige noordkust die sterk in contrast staat met de levendige zuidkust van het eiland. Hier start de wandeling. « Devil’s Hole » is een uitzonderlijke krater in een rots. Naar aanleiding van een schipbreuk in 1851, toen het boegbeeld van het schip in Devils Hole aanspoelde, werd een standbeeld van de duivel hiervan afgeleid en boven het gat geplaatst. U zet uw weg verder via een kronkelend pad langs steile rotswanden. De ruige kustlijn, boordevol scheuren en rotsachtige uitstulpingen, huisvest talrijke zeevogels. Jan-van-genten, aalscholvers, zilvermeeuwen, enz… kunnen het hele jaar door gespot worden. U passeert de kaap van de bergpas La Rocque, van waaruit u van een adembenemend uitzicht geniet op het oosten en westen. Verder naar onze bestemming Grève de Lecq, één van de populairste stranden van de noordkust van het eiland. Hier krijgt u een beetje vrije tijd. Grève de Lecq is de enige plaats waar nog steeds kazernes van het leger van Jersey te zien zijn. Deze dateren uit de periode toen de vrees voor een Napoleontische invasie op haar hoogtepunt was. Ze werden omgevormd door het «  National Trust for Jersey  » en u krijgt de kans om ze te bewonderen. Verder naar St Brelade, via het dorpje St Ouen, waar u eerst nog van een lokaal hapje met krab geniet in de “Crab Shack”. Een toffe locatie, met een prachtig uitzicht op het mooie nabijgelegen zandstrand. Nadien is het tijd om terug te keren naar het schip, via de baai van St Aubin.

Hoogtepunten

åå natuurexcursie met voordrachtgever L. de schamphelaereåå Wandeling naar ‘Devil’s Hole’åå Habitat van diverse zeevogelsåå Grève de Lecq en haar oude kazernes

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u30, hapje in de “Crab Shack”. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 83 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 20 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 1, 2 en 4.➜➜ Belangrijk: Deze excursie vereist minimum 20 deelnemers. Indien dit aantal niet bereikt wordt dan kan de excursie geannuleerd worden of de prijs verhogen – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

4 Voormiddag: panoramische rondrit Jersey

Jersey is het meest zuidelijke eiland van de Britse eilanden. Door haar ligging dicht bij de Franse kust, heerst er een Europese sfeer. Vanuit de haven van St Helier, reist u door de uitgestrekte baai van St Aubin die gedomineerd wordt door het kasteel Elizabeth, gelegen op een eilandje dat de toegang tot de haven bewaakt. Terwijl u door het mooie havendorpje van St Aubin rijdt, ziet u de exotische, met palmbomen bezaaide baai van St Brelade en gaat u verder naar La Corbière in het zuidwesten van het eiland. Deze plaats wordt bewaakt door de indrukwekkende vuurtoren van La Corbière, die werd gebouwd op een gevaarlijke rots in 1873. U zet de tocht voort, via “The Five Mile Road” langs de Atlantische Kust van het eiland, die zich uitstrekt tot aan de baai van St Ouen met haar prachtige zandstranden. Eenmaal aangekomen aan het strand van Grève de Lecq, geniet u van vrije tijd. Verken de mooie omgeving en observeer de lokale vissers die hun vangst van de dag lossen. Vanuit Grève de Lecq, volgen we de steile rotswanden van de noordkust van het eiland tot aan het dorpje Gorey. Hier wordt een korte stop ingelast voor het kasteel Mont Orgueil, dat één geheel vormt met de rots waarop het werd gebouwd. Tenslotte passeert u nog “Moonscape Beach”, alvorens terug bij het schip aan te komen St Helier.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit van het eiland Jerseyåå Adembenemende landschappen, tijdens het traject per autocaråå Stop te Gorey en het Mont Orgueil Kasteel

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 37 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 1, 2 en 3.

Donderdag 6 augustus – miLforD HaVenaanmeren van 13.00 tot 21.00ontscheping met sloepen

5 namiddag : carew kasteel en tenbyPembrokeshire werd veroverd door de Normandiërs in de 11e eeuw. Onder hun bewind werden er

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARS

Page 23: Excursies exclusieve zeecruises 2015

23

een reeks kastelen gebouwd die samen een land vormden, gekend onder de naam “Little England beyond Wales” (Het kleine Engeland voorbij Wales). Vanuit Milford Haven legt u een korte afstand af tot het dorpje Carew om een bezoek te brengen aan de ruïnes van haar kasteel met dezelfde naam. Sinds de periode van de Normandiërs staat hier al een kasteel. De overblijfselen tonen haar ontwikkeling tot aan het Elizabethaanse tijdperk. Uw gids, gekleed in originele klederdracht, vertelt u boeiende verhalen over de verschillende eigenaars die het kasteel gekend heeft. Nadien krijgt u vrije tijd om de watermolen uit de 19de eeuw te bezoeken. Verder naar het zuiden, naar de historische stad, Tenby. Met haar eigen kasteel en omwalling uit de Normandische periode, was Tenby eveneens een belangrijke vestingstad. Vandaag is de stad meer gekend voor haar 3 mooie stranden en veilig, zuiver zwemwater. U geniet van vrije tijd: fl aneer heerlijk door een wirwar van smalle winkelstraten die u helemaal tot aan de kust brengen. Op de terugweg naar Milford Haven, volgt u de magnifi eke kustlijn van steile kliffen en fi jne zandstranden en passeert u nog de charmante versterkte stad Pembroke en haar kasteel.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het Carew Kasteelåå Vrije tijd te Tenbyåå Magnifi eke kustroute tussen Tenby en Milford Haven

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 47 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 130 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 6, 7 en 8. ➜➜ Belangrijk: niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

6 namiddag : pembroke kasteel en tenbyPembrokeshire werd veroverd door de Normandiërs in de 11e eeuw. Onder hun bewind werden er een reeks kastelen gebouwd die samen een land vormden, gekend onder de naam “Little England beyond Wales” (Het kleine Engeland voorbij Wales). Vanuit Milford Haven leggen we een korte afstand af tot het stadje Pembroke en het kasteel dat haar domineert. In het gezelschap van uw gids, leert u alles over haar lange en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot 1093. Het Pembroke Kasteel is de geboorteplaats van Henry Tudor, vader van de beruchte Henry VIII en grootvader van Elizabeth I. De tour neemt u mee door de eindeloze gangen, tunnels en trappen van dit grote, nog steeds bijna intacte kasteel. U leert meer over het leven in de middeleeuwen in de tentoonstellingsruimte. Een ander hoogtepunt van deze namiddag is het bezoek aan de slottoren met zijn buitengewone eigenschappen en architectuur, dat u een uitzonderlijk uitzicht biedt. U gaat verder naar het zuiden, naar de historische stad, Tenby. Vandaag is de stad meer gekend voor haar 3 mooie stranden en veilig, zuiver zwemwater. U geniet van vrije tijd: fl aneer heerlijk door een wirwar van smalle winkelstraten die u helemaal tot aan de kust brengen.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het Pembroke kasteel en de slottorenåå Wandeling en vrije tijd in Tenby

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 47 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 100 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 5, 7 en 8. ➜➜ Belangrijk: niet toegankelijk voor rolstoelen.

7 namiddag : Boottocht rondom het eiland ramsey

U vertrekt in de richting van Haverfordwest, de aantrekkelijke, oude hoofdplaats van Pembrokeshire. U betreedt het ‘Pembrokeshire Coast National Park’, een nationaal park aan de kust dat u laat genieten van een reeks ruige rotsformaties, rotsachtige inhammen en fi jne zandstranden. U bereikt St David, genoemd naar de patroonheilige van Wales en offi cieel erkend als Groot-Brittanniës kleinste stad. Hier gaat u aan boord voor een boottocht rondom het eiland Ramsey om de lokale fauna en zeevogels te observeren. Het eiland Ramsey is een reservaat met spectaculaire onderzeese grotten, een kolonie Atlantische grijze zeehonden en bruinvissen. Dit indrukwekkende eiland, beschikt over kliffen die maar liefst tot 120m hoog zijn, een uitstekende plaats voor het gadeslaan van zeevogels. Vanuit St David volgt u de kustroute tot aan Fishguard. Het was vroeger een levendige vrachthaven, die draaide dankzij de visindustrie en werd pas echt beroemd tijdens de Elizabethaanse periode omwille van de haringvisserij. In 1797 was het de plaats van de grote Franse invasie. Vrije tijd. U kunt wandelen naar de benedenstad, het oudste en pittoreske. Vanaf hier is het uitzicht over de stad en haven adembenemend.

Hoogtepunten

åå natuurexcursie met voordrachtgever L. de schamphelaereåå Boottocht rondom het eiland Ramseyåå Observeer tal van diverse vogelssoorten

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 163 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 12 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 5, 6 en 8. ➜➜ Belangrijk: niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

i St David Kathedraal

8 namiddag : st David en haar kathedraalU vertrekt in de richting van Haverfordwest, de aantrekkelijke, oude hoofdplaats van Pembrokeshire. U bereikt het ‘Pembrokeshire Coast National Park’, een nationaal park aan de kust. U komt aan in St David, genoemd naar de patroonheilige van Wales en offi cieel erkend als Groot-Brittanniës kleinste stad. St David is een magische plaats en u krijgt hier één van de belangrijkste religieuze monumenten van Wales te zien, de kathedraal van St David. U bezoekt dit fantastische bouwwerk, dat werd gebouwd in de 12de eeuw op het kloosterdomein dat werd opgericht door St David. De kathedraal was een belangrijk heiligdom voor pelgrims. Volgens de legende zouden 2 bedevaarten naar St David evenwaardig zijn aan 1 pelgrimstocht naar Rome. Hier krijgt u vrije tijd om te fl aneren door deze gezellige stad. Op de terugweg naar het schip doorkruist u prachtige heuvelachtige landschappen boordevol velden en boerderijen.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan St David, de kleinste stad van Groot-Brittanniëåå Bezoek aan de St David kathedraal

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 45 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 170 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 5, 6 en 7. ➜➜ Belangrijk: opgelet, indien u in de kathedraal wenst te fotograferen of te fi lmen : verplicht tickets ter plaatse aan te kopen, 1,50£ (foto) en 3£ (video).

Vrijdag 7 augustus – DuBLinaanmeren van 08.00 tot 23.30

9 Dagexcursie : Wicklow en de tuinen van powerscourt

U verlaat Dublin en rijdt het mooie platteland binnen, met op de achtergrond de toppen van het indrukwekkende Wicklow gebergte. U komt aan op het domein van Powerscourt, vroeger één van de grootste domeinen van Ierland, gebouwd in de 18de eeuw. U bezoekt er de magnifi eke Italiaanse tuin, vermoedelijk de mooiste van Ierland met terrassen, meren, fonteinen en standbeelden. Het huis, in Pallediaanse stijl, is één van de grootste herenhuizen van het land. Een enorme brand heeft het gebouw verwoest in 1970, maar een gedeelte werd intussen prachtig gerestaureerd. Na het bezoek, verder naar Glendalough voor de lunch. Glendalough betekent: “Vallei van de 2 meren” waar St Kevin in de 6de eeuw een religieuze nederzetting stichtte. In een prachtige omgeving ziet u o.a. de kathedraal, de overblijfselen van het kruis van St-Kevin en het 12de eeuwse priesterhuis. Audiovisuele introductie en vrije tijd om rond te wandelen. Terugkeer naar het schip. Onderweg kunt u uw ogen de kost geven met het prachtige uitzicht op het Wicklow gebergte.

Hoogtepunten

åå Begeleid bezoek aan Powerscourt, met zijn magnifi eke Italiaanse, Japanse, … tuinenåå Lunch in Glendalough åå De vallei van de 2 meren : een religieuze nederzetting

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 8u, lunch inbegrepen.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 114 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 88 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 10, 11, 12 en 13.

➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus, 1 uur (zowel heen als terug) – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

10 Voormiddag : panoramische rondrit Dublin

Een excursie die u de hoogtepunten laat zien van de Ierse hoofdstad. De bus voert u naar de St-Patrick’s Cathedral, de grootste kerk in Ierland; en het Trinity College, de oudste universiteit van het land; de pleinen van Merrion en Fitzwilliam; Leinster House, het Ierse Parlement; de tuinen van St-Stephen’s Green boordevol merkwaardige gebouwen; de Bank of Ireland; Dublin Castle en de Guinness brouwerij. U steekt de rivier over naar Phoenix Park, 2 keer groter dan Central Park in New York! Langs het park ziet u de residentie van de president, het monument van de hertog van Wellington en Ashtown Castle. Voortzetting van het bezoek langs de prestigieuze “Four Courts”, de vele bruggen die het noorden en zuiden van de stad verbinden en tot slot O’Connel Street daterend uit de 18de eeuw.

Page 24: Excursies exclusieve zeecruises 2015

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

24

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARSHoogtepunten

ååOntdekkingstocht van de hoogtepunten van Dublin : panoramische rondrit

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 40 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 215 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 9 en 11. ➜➜ Belangrijk: deze excursie geschiedt volledig per bus - enkele fotostops kunnen worden ingelast, afhankelijk van het verkeer.

11 Voormiddag : Wandeling door het oude Dublin

Het centrum van Dublin is aangenaam om te voet te verkennen. Een korte busrit voert u naar de grootste leegstaande gevangenis van Europa, “Kilmainham Gaol”, die regelmatig opduikt tijdens sleutelmomenten in de strijd naar onafhankelijkheid van Ierland in de vroege 20ste eeuw. Hier werden de grootste Ierse onafhankelijkheidsstrijders gevangen gehouden en geëxecuteerd. Uw gids vertelt u honderduit over de geschiedenis van deze gevangenis aan de hand van een uitgebreide tentoonstelling. Per bus naar het centrum voor een literaire wandeling in de voetsporen van de schrijvers. U passeert pubs als Toner’s, waar de maker van Dracula, Bram Stoker zich installeerde en McDaid’s en Grogan’s, de schuilplaats van het komische genie Flann O’Brien... U eindigt met de charmante wijk Temple Bar, aan de zuidkant van de rivier Liffey. Deze wijk met haar smalle, geplaveide straten is HET culturele hart van Dublin, barstend van de pubs. Hier geniet u van een verfrissende “Pint” typisch Iers bier, alvorens terug te keren naar het schip.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan de gevangenis‘Kilmainham Gaol’åå Wandeling in het centrum van Dublin met de vele pub’såå Degustatie van een « Pint Guiness »

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 89 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 20 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 9 en 10. ➜➜ Belangrijk: het bezoek aan Dublin gebeurt te voet – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

12 namiddag : malahide kasteel en panoramische kustrit

De gelegenheid om één van de mooiste landhuizen van Ierland te bezoeken: het kasteel van Malahide met haar sprookjesachtig uiterlijk. Het werd als fort gebouwd en was van 1185 tot 1973 de residentie van de familie Talbot tot aan de dood van de laatste “Lord of Talbot”. Het huis is prachtig ingericht met 18de eeuwse collectie Iers meubilair en bezit een aanzienlijke collectie portretschilderijen, meestal van de familie Talbot en eigendom van de “National Gallery”. In de sierlijke tuinen kunt u een 5000-tal verschillende plantensoorten bewonderen vanuit de hele wereld. Malahide is een absoluut charmante stad met gezellige straten, kleurrijke winkels, leuke terrasjes en sierlijke tuinen. Na het bezoek rijdt u verder naar Howth, een gezellig dorp, hoog neergezet op een heuvel. Van hieruit hebt u een schitterend uitzicht over de baai van Dublin, de Wicklow Mountains, “Ireland’s Eye”; een rotsachtig eiland en broedplaats voor talrijke vogelkolonies, en Boyne Valley. Terugkeer naar het schip langs de met baaien bezaaide kust van Dublin. U kunt het eiland North Bull en het Dollymount strand zien die deel uitmaken van de UNESCO-lijst van biosfeerreservaten.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het Malahide Kasteelåå Bezoek aan Howth, een gezellig dorp, hoog neergezet op een heuvel

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 54 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 78 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 9 en 13. ➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 30 minuten (zowel heen als terug) – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

i Malahide Kasteel

13 namiddag : middeleeuws DublinU verlaat de haven, op weg naar de oudste universiteit van Ierland ‘Trinity College’ in Dublin. De universtiteit werd opgericht in 1592 door koningin Elizabeth I en is prachtig gesitueerd in het hart van de Ierse hoofdstad. De tuinen en parken vormen een verzameling gebouwen uit de periode van de 17e tot de 20ste eeuw. In de oude bibliotheek kunt u het « Book of Kells » (boek van Kells), een verlicht manuscript uit de 9de eeuw van de 4 evangeliën en het Nieuwe Testament, bewonderen. Het is een meesterwerk van westerse kalligrafi e, geschreven op kalfsleer en rijkelijk versierd met levendige, kleurrijke afbeeldingen. Het wordt beschouwd als Ierlands mooiste nationale schat. Wandel door de indrukwekkende ‘Long Room’, die zich over een lengte van 65m uitstrekt en waar 200.000 van de bibliotheek ’s oudste boeken ondergebracht werden. Per bus gaat u verder naar de imposante St Patricks Kathedraal, de grootste kerk van Ierland, die de stad domineert. Bezoek aan deze gotische parel die ter ere van de patroonheilige van Ierland werd opgericht. Binnen in de kathedraal ziet u een aantal gedenkwaardige borstbeelden, waarvan één van Jonathan Swift, schrijver van o.a. “Gullivers Reizen” en decaan van de kathedraal van 1713 tot 1745. Aangrenzend ziet u de beroemde bron, waar St Patrick volgens de legende zijn volgers doopte tijdens zijn bezoeken aan Dublin. Als afsluiter bezoekt u « Phoenix Park ». Het is een prachtig geheel van open vlakten en formele tuinen en is tot 2 keer groter dan Central Park in New York!

Hoogtepunten

åå ‘Book of Kells’ in de bibliotheek van het Trinity Collegeåå Bezoek aan de St-Patrick’s Cathedral

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 63 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 130 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 9 en 12. ➜➜ Belangrijk: langste reistijd 30 minuten (zowel heen als terug) – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

14 ‘s avonds : ‘the ultimate irish experience’

Laat u op de tonen van de traditionele Ierse muziek

meenemen op reis doorheen “Emerald Island” en wees getuige van de magie die de Ierse dans teweegbrengt. Dit alles gaat door in het Arlington Hotel, dat door de jaren heen bekendheid heeft verworven door haar fantastische Keltische Nachten en warm en vriendelijk onthaal. Hier ervaart u de Ierse gastvrijheid, geniet u van lekker eten en drinken en van gezellig amusement. Het hotel beschikt over één van de populairste bars van Dublin gehuld in een middeleeuws sfeertje. Tijdens de show krijgt u een heerlijk diner van traditionele Ierse specialiteiten voorgeschoteld Ierse dansers nodigen u uit om samen met hen te dansen op de snelle maat van ritmische Ierse muziek.

Hoogtepunten

åå Iers spektakel met traditioneel diner

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u, diner inbegrepen.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 110 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 165 personen.

Zaterdag 8 augustus – HoLYHeaDaanmeren van 08.00 tot 19.00

15 Dagexcursie : snowdonia en caernarfon kasteel

Vanuit Holyhead doorkruist u het eiland Anglesey, beter bekend als «  de tuin van Wales  » steekt u de straat van Menai over, bekend voor de “Iron Suspension Brigde” (ijzeren hangbrug) van Thomas Telford uit 1826. Verder naar het hart van Snowdonia, het grootste nationale park van Wales, waar zowel de hoogste top als het grootste meer van de regio zich bevinden. U komt aan bij de “Snowdon Mountain Railway” om een introductiefi lm te zien over de geschiedenis van de spoorweg. Neem nog even een kijkje in de lokale winkel alvorens aan boord van de trein te gaan. Eenmaal onderweg, passeert u 2 verbluffende viaducten en een prachtige waterval, waarna u het bos binnen rijdt. U zult snel een glimp opvangen van de imposante piek van Snowdon. Vanaf de top, op 1085m hoogte, krijgt u misschien de kans om het eiland Man (Isle of Man) te zien! Na de afdaling, gaat u verder richting Llanberis voor de lunch. Na de lunch kunt u even wandelen naar het stadje. Vervolgens brengt de bus u naar Caernarfon en haar indrukwekkende 13de eeuwse kasteel, gebouwd door Edward I dat dienst deed als regeringszetel en Koninklijk Paleis. De unieke veelhoekige torens van het kasteel werden gebouwd als afspiegeling van de stad Constantinopel en de keizerlijke macht van Rome. Het is in dit kasteel, dat prijkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO, dat Prins Charles, Prins van Wales, zijn titel heeft gekregen in 1969. Na het bezoek, terugkeer naar het schip.

Hoogtepunten

åå Bekende Menai hangbrug van Thomas Telfordåå Panoramische treinrit met adembenemende landschappen åå Heerlijke lunchåå Bezoek aan de vestingstad Caernarfon en haar kasteel

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 8u30, lunch inbegrepen.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 154 per persoon➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 68 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 16, 17 en 18. ➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 45 minuten (zowel heen als terug).

Page 25: Excursies exclusieve zeecruises 2015

25

i Snowdown mountains

16 Voormiddag : caernarfon kasteelVanuit Holyhead rijdt u door het magnifi eke landschap van het naburige dorpje Llanfairpwll-gyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, een dorp met de langste naam van Europa! Ver-volgens brengt de bus u naar het versterkte Caer-narfon en haar indrukwekkende 13de eeuwse kasteel, gebouwd door Edward I. De unieke veel-hoekige torens van het kasteel werden gebouwd als afspiegeling van de stad Constantinopel en de keizerlijke macht van Rome als imago van een geducht concurrent. Het is in dit kasteel dat pri-jkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO, dat Prins Charles, Prins van Wales, zijn titel heeft gekregen in 1969. Na het bezoek, terugkeer naar het schip via dezelfde weg als op de heenreis, om een laatste maal te genieten van de mooie natuur van Angle-sey.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan de vestingstad Caernarfon en haar kasteel

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 62 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 88 personen➜➜ niet combineerbaar met excursie 15. ➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 45 minuten (zowel heen als terug).

17 namiddag : Beaumaris kasteel en anglesey eiland

U reist door de vruchtbare landbouwgronden van Anglesey, de bakermat van de Keltische cultuur. Eerst passeert u het dorpje met de langste naam van Europa Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrn-drobwllllantysiliogogogoch en wordt er een halte ingelast op de indrukwekkende Menai Suspension Bridge (ijzeren hangbrug), vooraleer koers te zetten naar de stad Beaumaris. Hier bevindt zich het mid-deleeuwse kasteel van Beaumaris, waarvan de bouw werd gestart in 1295, op bevel van Edward I, met het oog op de bouw van een “IJzeren Ring” voor het behoud van de inwoners van Wales. Dit fort werd opgebouwd uit concentrische versterkingen waardoor 14 belangrijke obstakels werden gevormd die elke vijand moesten afschrikken. Omwille van geldgebrek, is het bouwwerk nooit voltooid. Het kasteel is vandaag geklasseerd op de werelderfgoe-dlijst van UNESCO en biedt een spectaculair uit-zicht op de straat van Menai die Anglesey van het vasteland scheidt, evenals op het indrukwekkende Snowdonia gebergte. Na het bezoek, neemt de bus u mee langs de noordwest kust van het eiland. U bewondert er steile rotsen, kreken en moerassen, een waar paradijs voor ornithologen.

Hoogtepunten

åå Stop aan de indrukwekkende Menai hangbrugåå Bezoek aan het middeleeuwse Beaumaris kasteel

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 62 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 130 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 15 en 18. ➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 1 uur (zowel heen als terug) – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

18 namiddag : De kust van anglesey en south stack

U verlaat de haven en rijdt langs de kust, via mooie dorpjes als Aberffaw en Newborough tot aan het dorpje Llanfair PG. Het dorp met de langste naam van Europa, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrn-drobwllllantysiliogogogoch. U krijgt een beetje vrije tijd, om u onder te dompelen in haar unieke atmos-feer. Na de wandeling, gaat u per bus verder naar de mooie stad Beaumaris. Neem hier uw tijd om de stad te ontdekken, die in de schaduw van haar 13de eeuwse kasteel werd gebouwd. Tijdens de terugreis naar Holyhead, via de noordelijke kustroute, maakt u een laatste tussenstop aan de kliffen van South Stack. Het uitzicht van hieruit is werkelijk fantas-tisch. Fotostop bij de vuurtoren en de indrukwek-kende kliffen dat de thuishaven vormt voor een groot aantal zeevogels.

Hoogtepunten

åå Vrije tijd in het dorp met de langste naam van Europa, Llanfair PGåå Stop aan de indrukwekkende South Stack

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 51 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 130 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 15 en 17. ➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 1 uur – niet toegankelijk voor rolstoelen.

Zondag 9 augustus – WHiteHaVenaanmeren van 08.00 tot 19.00ontscheping met sloepen

19 Dagexcursie : panorama-tour Lake District

Deze dagexcursie voert u naar het “Lake District”. Een regio van een ongekende schoonheid, die heel wat artiesten door de eeuwen heen geïnspireerd heeft en het centrum van de romantische beweging vormde. Per bus begeeft u zich naar het zuiden, naar het Nationale Park van het Lake District. U passeert het mooie dorp Coniston, waar koper en leisteen ontgonnen werden sinds het bronstijdperk. Bewonder de in terras gebouwde fraaie Victoriaanse huisjes. Eenmaal aangekomen in Coniston, gaat u aan boord van de “Steam Yacht Gondola”. Deze kleine stoomboot, gebouwd in de jaren 1850, werd volledig gerestaureerd naar zijn originele staat. Geniet hier van een aangename cruise op de wateren van Coniston, en van een onbelemmerd uitzicht op de omringende heuvels. De tocht gaat verder naar de stad Ambleside, dat in het uiterste noorden van het meer Windermere gelegen is. Verderop doemt de top van de berg Helvellyn op, vooraleer halt te houden in het dorpje Threlkeld voor een welverdiende lunch. Verder naar de magnifi eke stad Keswick, gelegen aan de rand van het meer ‘Derwentwater’, met een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen. Vrije tijd om de stad te verkennen met haar boetieks en aangename cafés. Op de terugreis naar het schip,

rijdt u eerst nog langs het mooie Bassenthwaite meer naar Cockermouth, de geboorteplaats van William Wordsworth, alvorens toe te komen bij het schip.

Hoogtepunten

åå Ontdek de ongekende schoonheid van het Lake Districtåå Cruise op de wateren van Conistonåå Heerlijke lunchåå Bezoek aan de stad Keswick

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 7u30, lunch inbegrepen.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 121 per persoon➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 78 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 20, 21 en 22. ➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 1u30(zowel heen als terug) – niet toegankelijk voor rolstoelen.

20 Voormiddag : Whitehaven en de geschiedenis van de rum

U verlaat het schip vanaf de haven van Whitehaven en gaat te voet op weg naar het mooie stadje. Met zijn charmante rechthoekige stratenplan, was het ooit één van de drukste havens van Engeland. U bezoekt «  Rum Story  » dat de geschiedenis levendig beschrijft van de handel in rum en de ontplooiing van de stad Whitehaven dat hiermee gepaard ging. Dit fascinerende museum benadrukt de ontwikkeling van de slavenhandel en geeft de werkomstandigheden weer op een slavenschip evenals op een suikerrietplantage in een tropisch regenwoud in de Caraïben. Na het bezoek, wandelt u terug naar het schip.

Hoogtepunten

åå Wandeling in Whitehavenåå Bezoek aan « Rum Story », inclusief 1 ‘shot’ rum

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 98 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 78 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 19 en 21. ➜➜ Belangrijk: niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

21 namiddag : muncaster kasteelVanuit Whitehaven, wordt de busrit langs de westkust van het Nationale Park “Lake District” ingezet. Tijdens deze panoramische rondrit, geniet u van een magnifi ek uitzicht op de groene bergen, boordevol schapen en bossen met de ruige bergen van het Nationale Park Lake District op de achtergrond. U komt aan in het kasteel van Muncaster, dat werd opgetrokken rondom een authentieke middeleeuwse toren. Sinds 1208 werd het bewoond door de familie Pennington en herbergt een schat aan kunst en antiek. U brengt een bezoek aan het kasteel, waarvan men beweert dat het er spookt, en haar tuinen. Eveneens bezoekt u het “World Owl Centre”, een reservaat dat één van de grootste kolonies uilen ter wereld herbergt. Vanaf het park kan u een blik werpen op de vallei van Esk tot aan Scafell Pike, de hoogste berg van Engeland. De tuinen zijn een waar bloemenparadijs die heel wat bedreigde plantensoorten huisvesten.

Hoogtepunten

åå Panoramische busrit langs de westkust van het Nationale Park “Lake District”åå Bezoek aan het Muncaster Kasteel

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 62 per persoon.

Page 26: Excursies exclusieve zeecruises 2015

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

26

➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 175 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 19, 20 en 22. ➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 45 minuten (zowel heen als terug) – niet toegankelijk voor rolstoelen.

22 namiddag : natuurexcursie en gastronomie

Deze namiddag wordt u één met de natuur. Een expert neemt u mee op een verkwikkende wandeling en zoektocht naar eetbare planten die u nadien zal bereiden en proeven. Vanuit Whitehaven wordt u per minibus naar de ideale locatie gebracht van waaruit de seizoensgebonden, eetbare planten verzameld kunnen worden (traject ± 30 min.). Tijdens de wandeling vindt u allerlei verschillende soorten bessen, zwammen, kruiden, ... Bij het naderen van de zee verandert het decor en kan u o.a. algen en zeekraal vinden. Nadien is het tijd om met de verzamelde ingrediënten aan de slag te gaan in een leuke kooksessie, waarbij alles uiteraard geproefd mag worden. Per minibus keert u tenslotte terug naar het schip.

Hoogtepunten

åå Een verkwikkende wandeling en zoektocht naar eetbare plantenåå Kooksessie met de verzamelde ingrediënten

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 95 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 20 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 19 en 21. ➜➜ Belangrijk: Deze excursie vereist minimum 20 deelnemers. Indien dit aantal niet bereikt wordt dan kan de excursie geannuleerd worden of de prijs verhogen – er is geen garantie dat u alle specifi eke ingrediënten zal kunnen verzamelen – goede wandelschoenen en waterdichte kledij worden aanbevolen - niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

maandag 10 augustus – BeLfastaanmeren van 08.00 tot 19.00

23 Dagexcursie : giant’s causeway en de antrim kust

Een niet te missen excursie langs unieke landschappen! De kust van Antrim wordt beschouwd als één van de mooiste van Europa. Pas in 1830 werd de kust via de weg bereikbaar waardoor het één van de laatste plaatsen was waar Iers werd gesproken. U boordt de kust af langs de 9 “Glens”, rijdt door beeldschone valleien en passeert spectaculaire bergstromen. In Carrick-a-Rede, bewondert u de 30 meter hoge hangbrug die het eilandje van Carrick met het vasteland verbindt. Daarna naar de mooie stranden van White Bay Park. Het hoogtepunt van de tocht is de “Giant’s Causaway”, een rotsformatie die bestaat uit ongeveer 37.000 basalt-zuilen, ontstaan bij een vulkaanuitbarsting miljoen jaren geleden. Dit wereldwonder prijkt nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vrije tijd om een wandeling te maken door deze unieke omgeving en voor de lunch. Dan terug naar Belfast via Coleraine met een korte halte aan Dunluce Castle. Vooraleer we terugkeren naar het schip, geniet u nog van een beknopte panoramische stadsrondrit in Belfast.

Hoogtepunten

åå Unieke landschappen met fotostopsåå Bezoek aan Giant’s Causeway (met audio gids) met vrije tijd voor de lunch

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 8u, met lunchpakket van het schip.

➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 62 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 130 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 24, 25, 26 en 27.

➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus, 2.30 uur (zowel heen als terug) - vrije tijd om te lunchen- niet toegankelijk voor rolstoelen.

i Giant's Causeway

24 Voormiddag : panoramische rondrit Belfast

Belfast is de enige stad in Ierland die de industriële revolutie in volle hevigheid heeft meegemaakt. De scheepsbouw fl oreerde en bracht de stad grote welvaart. Het kende ook een donkere periode met vele politieke spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Deze panoramische tocht van Belfast geeft u een inleiding in de sociale geschiedenis van deze fascinerende stad. U passeert de oude scheepswerven waaronder die van Harland and Wolff, die ooit de Titanic heeft gebouwd. Korte halte bij het stadhuis zodat u het “Titanic Memorial” kan bekijken. Vervolgens verder door de straten van Falls en Shankhill waar zich de meest bloedige confl icten tussen katholieken en protestanten hebben afgespeeld. De muurschilderingen op de gevels van de huizen weerspiegelen de loyaliteit van de burgers voor een van beide partijen. De panoramische toer gaat nog via kerkenen industriële centra en op Stormont ziet u het parlementsgebouw.

Hoogtepunten

åå Panoramische bus rondritåå Stop aan het stadhuis met het “Titanic Memorial”

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 32 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 23 en 25. ➜➜ Belangrijk: korte wandeling tot aan het “Titanic Memorial”.

25 Voormiddag : Belfast en titanic-belevenis

Tijdens deze excursie komt u alles te weten over Belfast en haar scheepvaartindustrie, en meer bijzonder over haar bekendste schip: de Titanic. U doorkruist het centrum van Belfast, tot aan het Stadhuis, waar u in haar tuinen het « Titanic Memorial » zal terugvinden. Korte fotostop. De tocht wordt voortgezet, naar de wijk « Titanic Quarter » waar u een bezoek brengt aan het “Titanic Belfast Experience Centre”: een volledig nieuwe, innovatieve en boeiende tentoonstelling over de Titanic: het echte verhaal! Verspreid over 9 gallerijen, neemt deze tentoonstelling u mee op reis doorheen het leven aan boord van de Titanic. Vanaf haar ontwerp in Belfast aan het begin van de jaren 1900, haar beroemde inauguratie, tot aan haar tragische einde. De reis gaat verder en toont u de nasleep van het zinken, de ontdekking van het scheepswrak en hoe dit het hedendaags maritiem onderzoek beïnvloedt. Allerlei beelden, voorwerpen, reconstructies, audio-visuele presentaties en interactieve functies staan u toe de Titanic in al haar facetten te ontdekken!

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit door het centrum van Belfaståå Bezoek aan “Titanic Belfast Experience Centre”

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 59 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 44 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 23 en 24. ➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus, 15 minuten (zowel heen als terug) – audio gidsen zijn beschikbaar in het museum in het Frans en Engels.

26 namiddag : De verbluffende antrim kust

De Kust van Antrim heeft als reputatie, één van de mooiste van Europa te zijn. Vertrek vanuit Belfast naar het noorden, via de magnifi eke kustlijnvoor een bezoek aan het Glenariff Forest Park. Pas in 1830 werd de kust over de weg bereikbaarwaardoor het één van de laatste plaatsen was waar Iers werd gesproken. Vervolgens doorkruist u Garron, tot aan de monding van “Glenariff” en gaat zo dieper landinwaarts naar het “Glenariff Forest Park”. Het park 1185 ha groot, is voor meer dan 900 ha beplant met diverse bomen. Het overige gedeelte bestaat uit kleine meren en open ruimtes voor landschap en natuurbehoud. In het “Glenariff Tea House” krijgt u koffi e of thee met een scone aangeboden. Op de terugweg naar het schip, passeert u nog Ballymena en bewondert u een laatste maal de adembenemende vergezichten die de kust van Antrim u te bieden heeft!

Hoogtepunten

åå Bezoek aan “Glenariff Forest Park”åå Onderweg geniet u van verbluffende landschappenåå Koffi e of thee en scone

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 47 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 175 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 23 en 27.

27 namiddag : Belfast vanaf het waterAdem de frisse zeelucht diepin tijdens dit opwindende avontuur per zodiac. U passeert enkele historische sites, vangt een glimp op van de lokale fauna en aanschouwt de prachtige kustlijn van Belfast. Op de kade wordt u verwelkomd door uw “skipper”. Na een korte briefi ng over de veiligheid, zal u helemaal vertrekkensklaar zijn. Per zodiac begeeft u zich langs de bezienswaardigheden van Belfast Lough terwijl u uw ogen de kost geeft met een uitzicht op de prachtige kustlijn. Het Lough is een beschutte en kalme omgeving met vlak water, waardoor het een uitstekende plaats is om te zeilen en voor de organisatie van wedstrijden. Tijdens deze boottocht krijgt u eveneens de baai Helens en het kasteel Carrickfergus te zien, die zeer interessant zijn vanaf het water. Gebouwd door de Normandiërs in 1177, is het één van de best bewaarde middeleeuwse structuren van Ierland. Carrickfergus staat bekend voor haar buitengewone, natuurlijke schoonheid en levert u mooie, onvergetelijke foto momenten.

Hoogtepunten

åå Avontuur per zodiac op het Belfast Lough

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 2u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 89 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 10 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 23 en 26.

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

➜ aantal plaatsen➜ niet combineerbaar met

25 YEARS

Page 27: Excursies exclusieve zeecruises 2015

27

➜➜ Belangrijk: de passagiers dienen zelf in de zodiac te stappen – warme en waterbestendige kleding aangeraden – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit, zwangere vrouwen en personen die recent een hart- of andere risicovolle operatie hebben ondergaan.

Dinsdag 11 augustus – greenockaanmeren van 07.00 tot 16.30

28 Voormiddag : panoramische rondrit op de schotse Lochs

Per bus vertrekt u vanaf de kade van Greenock en rijdt oostwaards. U doorkruist Clyde via de stijgende Erskine brug.Als we Loch Lomond naderen, zal u de spectaculaire wending in het landschap opmerken. Kortom, het Loch Lomond belichaamt de pracht van de Schotse landschappen en biedt een uniek uitzicht op de hoge bergen en blauwe wateren. In het pittoreske dorpje Luss, wordt er een stop ingelast. Volgens de legende heeft het dorp haar naam verkregen via een aanpassing van de Franse taal voor de bloem iris : “Fleur de Lys”. De legende spreekt over een jong lokaal meisje dat een Franse offi cier van hoge rang trouwde in de 14de eeuw. Zij is gestorven in Frankrijk, maar haar lichaam werd overgebracht en begraven in Loch Lomond. Haar man plantte de bloem “Fleur de Lys” op haar graf en sinds toen is de bloem hier alomtegenwoordig. Het dorp zoals u het vandaag ziet heeft veel te danken aan de lokale landeigenaren, de Colquhouns, die in het nabijgelegen Rossdhu Kasteel leefden. In het begin van de jaren 1800 hebben ze een groot deel van het dorp heropgebouwd, om de werklui van de nabijgelegen leisteengroeves te huisvesten. Maak een wandeling langs de oevers van het meer of drink een glaasje in een typische pub van de regio. We gaan verder noordwaarts naar Tarbet, alvorens een korte stop in te lassen bij het uitzichtpunt “Rest and Be Thankful”, waar u magnifi eke foto’s kan maken. Alvorens de ochtend op zijn einde loopt, passeert u nog het Loch Fyne, Lock Eck en Holy Loch. Per lokale ferry keert u nadien terug naar het schip.

Hoogtepunten

åå Spectaculaire landschappen tijdens de panoramische rondritåå Stop in het pittoreske dorp Lussåå Een korte stop bij het uitzichtpunt “Rest and Be Thankful”

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 42 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 215 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 29 en 30. ➜➜ Belangrijk: wandeling op kasseien straten in het dorp Luss.

29 Voormiddag : glengoyne Distilleerderijen de oevers van Loch Lomond

We vertrekken richting Campsie Fells via 2 van de mooiste en rijkste dorpen van de regio Glasgow: Bearsden en Milngavie. De distilleerderij van Glengoyne wordt regelmatig beschreven als de mooiste van Schotland en zal u vanaf het eerste moment kunnen bekoren. Gelegen in een vredige vallei, steekt het prachtige witte gebouw mooi af, met een spectaculair decor eromheen. Het bijzondere van de distilleerderij is dat ze zich tegelijkertijd in de Lowlands en de Highlands bevindt! De drank wordt aan één kant van de weg in de Highlands gedistilleerd en rijpt tot een heerlijke whisky in de Lowlands. Karakteristiek voor Glengoyne is dat men, in tegenstelling tot vele andere single malt Whisky’s, enkel warme lucht

gebruikt, in plaats van de rook van brandend turf, om de gerst te drogen. Bijgevolg is de Glengoyne whisky fris, met de lichte smaak van groene appels en een zachte, elegante afdronk. Eenmaal aangekomen, zult u warm onthaald worden door het personeel. Onder het genot van een glaasje Glengoyne single malt, krijgt u de introductiefi lm over de geschiedenis van de distilleerderij te zien. De gids neemt u mee op een audiovisuele tour doorheen de distilleerderij. Vervolgens verder naar ‘Kilpatrick Hills’, via de oevers van Loch Lomond. Een korte stop wordt ingelast bij “Loch Lomond Shores”: een uitstekende shopping gelegenheid met fantastische vergezichten. Terugkeer naar het schip via Dumbarton en haar bekende vestingwerk op ”Dumbarton Rock”.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan de Glengoyne distilleerderij en degustatie van hun whiskyåå Vrije tijd in “Loch Lomond Shores”

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 51 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 88 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 28 en 30.➜➜ Belangrijk: Het is verboden om foto’s te nemen in de distilleerderij omwille van alcoholdeeltjes in de lucht en brandgevaar - niet toegankelijk voor rolstoelen.

30 Voormiddag : glasgow en de Burrell collectie

Vanuit Greenock rijdt u langs de bekende rivier Clyde, de bouwplaats van vele, beroemde boten en cruise schepen, verder naar het centrum van Glasgow voor de aanvang van de stadsrondrit. U passeert George Square, omzoomd met bomen en vele standbeelden, waaronder deze van Koningin Victoria, Sir Walter Scott en Robert Burns. U rijdt langs het Stadhuis, gebouwd in 1888 in Italiaanse Renaissance stijl. Met de bus legt u de korte afstand af naar “Provand’s Lordship”, het oudste huis van de stad en passeert u de kathedraal toegewijd aan St Mungo. Vervolgens zal snel de klokkentoren opduiken en passeert u opnieuw de rivier Clyde, alvorens aan te komen bij de “Burrell Collectie”. Gevestigd in het “Pollok Country Park”, telt de collectie maar liefst meer dan 8000 stuks van oude beschavingen tot de periode van de impressionisten, inclusief oosterse kunst, meubels, schilderijen, keramiek en glas in loodramen. Terugkeer naar het schip.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan Glasgowåå Ontdek de Burrell Collectie met meer dan 8000 stuks van oude beschavingen

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 37 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 175 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 28 en 29. ➜➜ Belangrijk: tijdens de panoramische rondrit krijgt u de hoogtepunten te zien vanuit de autocar.

Woensdag 12 augustus – stornoWaYaanmeren van 12.00 tot 17.00ontscheping met sloepen.

31 namiddag : adembenemend HarrisDeze panoramische rondrit op het zuidelijke eiland Harris, brengt u langs de lochs Erisort en Seaforth. De weg klimt naar Bowglass en Ardvourlie. Met zijn 800 meter, is Clisham de hoogste berg op de

eilanden. Sommige rotsen die hier ontdekt zijn, blijken bij de oudste op aarde te horen. Aankomst en vrije tijd in het dorp Tarbert, een dorp van 400 inwoners, met zicht op het Loch met dezelfde naam. Het dorp ligt in een maanlandschap van rotsen en kleine lochs. Vervolgens afdalen naar de baai van Luskentyre en tijd om Horgabost Beach te bewonderen, een paradijselijk wit zandstrand omgeven door een turkooizen zee en steile duinen. Terug naar het schip.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit op het zuidelijke eiland Harrisåå Vrije tijd in het dorp Tarbert

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 49 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 130 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 32 en 33. ➜➜ Belangrijk: niet toegankelijk voor rolstoelen.

32 namiddag : Historisch LewisBezoek aan Lewis, het grootste eiland van de Hebriden, bekend om de compositie van Mendelssohn, de “Hebridean Ouverture”. Verken dit onaangetaste deel van Schotland, waar de Keltische (Gaelic) cultuur nog levend is met haar vele tradities en relieken. Vertrek vanuit Stornoway, door landschappen van heide en turf. Vervolgens naar Callanish, de thuisbasis van de prehistorische ruïnes, de Callanisch Standing Stones, na Stonehenge de grootste in Groot-Brittannië. De stenen dateren uit 1500 vóór Christus. Ze zijn gelegd in een kruis met een cirkel in het midden in overeenstemming met de stand van de zon en de sterren. Verder naar Arnol, waar u overblijfselen van de “Black Houses” kunt zien, een combinatie van woningen, stallen en schuren. Bezoek aan een volledig gerestaureerd huis. Op de terugweg naar het schip, geniet u van een aaneenschakeling van prachtige, typische landschappen van de regio.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan Lewis, het grootste eiland van de Hebridenåå Ontdek de prehistorische site in Callanish

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 47 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 130 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 31 en 33.

i Callanish

Page 28: Excursies exclusieve zeecruises 2015

28

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

33 namiddag :  the Harris tweed tour

Harris Tweed is een unieke stof, afkomstig uit de Hebriden waar veel vraag naar is en alomgekend is in de hele wereld. Deze excursie neemt u mee naar het hart van de betoverende eilanden Harris en Lewis om u meer te leren over de geschiedenis en productie van deze textielsoort. Mis deze unieke kans niet om zelf één van deze authentieke producten meteen bij de bron aan te kopen ! U verlaat de haven en reist door het magnifi eke landschap van Lewis naar Harris. Onderweg spot u ‘The Clisham’, de hoogste berg van het eiland. In Harris brengen we een bezoek aan een lokale wever, die een demonstratie geeft over de wijze waarop kleding wordt vervaardigd. Harris Tweed («Clo Mhor » in het keltisch) is een kledingstuk dat met de hand werd geweven door een inwoner van Lewis, Harris, Uist of Barra, in hun eigen huis, gebruik makend van pure, zuivere scheerwol die werd gekleurd en gesponnen in de Hebriden. Het wereldbekende merk ‘Orb’ verschijnt op elk materiaal dat werd bestempeld als werkelijk geweven in de Hebriden.

Hoogtepunten

åå Ontdek Harris Tweed, één van de meest unieke textielsoorten ter wereld

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 47 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 88 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 31 en 32.➜➜ Belangrijk: kronkelende wegen voeren u naar Harris, bijgevolg wordt deze excursie afgeraden aan personen die snel onwel worden.

Donderdag 13 augustus – inVergorDonaanmeren van 09.00 tot 17.00

34 Voormiddag : Het kasteel van grand Dunrobin en royal Dornoch

Onderweg naar Dunrobin doorkruist u typische Schotse landschappen. U rijdt door de mooie stad Tain en het liefelijke vissersdorpje Golpsie. Aan het einde van een lange dreef afgeboord met bomen, doemt plots het grandioze kasteel van Grand Dunrobin op, het grootste van de hooglanden. Het bestaat uit niet minder dan 189 kamers, allen stijlvol en fi jn gemeubeld en aangekleed met schilderijen, wandtapijten en andere waardevolle kunstwerken. U bekijkt deze fascinerende collectie terwijl u door de verschillende kamers van het kasteel slentert. Loop door het kinderdagverblijf, de kantoren, de slaapkamers en andere leefruimtes. Dit beeldschone bouwwerk, de zetel van de hertogen van Sutherland, ligt in een prachtig park met uitzicht op zee. Hierna vertrekt u naar Royal Dornoch, een charmante stad uit de 12e eeuw, omgeven door zandduinen en genietend van een zonnig klimaat. De mooiste gebouwen van de stad staan rondom een schitterend en indrukwekkend plein. U ziet er de middeleeuwse kathedraal waar Madonna haar ‘rock ’n roll’-huwelijk liet inzegenen. Tegenover de kathedraal staat het bisschoppelijk paleis uit de 16e eeuw, en de oude gevangenis die omgebouwd werd tot een commerciële gaanderij.

Hoogtepunten

åå Bezoek kasteel Dunrobinåå Ontdek Royal Dornoch

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 51 per persoon.

➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 215 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 35, 36 en 38.➜➜ combineerbaar met excursie 37 en enkel met lunchpakket, de tijd tussen beide excursies is te kort om aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk: Het is verboden om te fotograferen in het kasteel van Dunrobin – niet toegankelijk voor rolstoelen.

i Dunrobin Castle

35 Voormiddag : Loch ness en het kasteel van urquhart

Langs de oever van de Cromarty Firth en via Muir van Ord en Beauly, een pittoresk oord met een schitterende abdij uit de 13e eeuw,daalt u af naar het fenomenale Loch Ness. Dit is het diepste meer van Schotland, dat meer water bevat dan alle zoetwatermeren van het Verenigd Koninkrijk samen. Het is hier dat het Monster van Loch Ness ‘Nessie’(waarvan het bestaan nooit werd bewezen) zich schuilhoudt. Bezoek aan de ruïnes van het kasteel van Urquhart uit de 14e eeuw, vanwaar u een mooi zicht hebt op het beroemde Loch (het pad dat naar het kasteel leidt, is vrij steil). Rondleiding doorhet kasteel. Verder langs het Loch Ness tot Inverness, de hoofdstad van de Schotse Highlands. Panoramische rondrit door deze stad die de thuisbasis is van vele historische bezienswaardigheden, zoals het gotische stadhuis. U zult verrukt zijn bij het zien van de betoverende uitzichten langs de mooie oevers van de rivier.

Hoogtepunten

åå Ontdek het wereldberoemde Loch Nessåå Bezoek het kasteel van Urquhart

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs:  € 50 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 215 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 34, 36 en 38.➜➜ combineerbaar met excursie 37 en enkel met lunchpakket, de tijd tussen beide excursies is te kort om aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk: Sommige trappen kunnen glibberig zijn bij het kasteel - steile hellingen - niet toegankelijk voor rolstoelen.

36 Voormiddag : fotografi e en expeditie in de Highlands

Verras uw vrienden en familie met de meest unieke foto’s van uw cruise die u ooit genomen hebt! Deze exclusieve tour in de Schotse Highlands werd ontworpen voor zowel experts als amateurs in de wereld van de fotografi e. U verlaat de platgetreden paden en gaat u op zoek naar verborgen schatten terwijl een échte fotograaf u wegwijs maakt in het maken van de beste foto’s. De professionele

fotograaf Tim Winterburn, komt u te voet ophalen en samen wandelt u de prachtige natuur in rondom Invergordon. Hier hebt u de uitgelezen kans om verschillende locaties te fotograferen onder het toeziend oog van Tim. U ziet o.a. een traditionnele distilleerderij, de adembenemende landschappen van de Higlands, stranden, de zee en de mooie, Koninklijke stad Tain. Deze excursie is slechts voor een beperkt aantal deelnemers. Haast u om een plaatsje te verkrijgen!

Hoogtepunten

åå Exclusieve tour met professionele fotograafåå Bezoek aan een distilleerderij in de Highlands

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 114 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 4 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 34, 35 en 38. ➜➜ combineerbaar met excursie 37 en enkel met lunchpakket, de tijd tussen beide excursies is te kort om aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk: Beperkte beschikbaarheid – goede wandelschoenen en waterbestendige kledij aangeraden – de plaatsen die bezocht worden hangen af van de weersomstandigheden – excursie in het Engels.

37 namiddag : glenmorangie WhiskyDe tour neemt u mee naar de Royal Burgh Tain, een kleine maar gastvrije stad. Hier begint het bezoek aan Glenmorangie, de oudste stokerij van de noordelijke Highlands, waar whisky wordt gegist van uitstekende kwaliteit, de meest verkochte soort in Groot-Brittannië. In het Keltisch betekent Glenmorangie ‘bron van rust’, een naamkeuze die perfect past bij de schitterende, rustige omgeving. Deze distilleerderij is al 150 jaar actief en dankt haar naambekendheid aan de hoogkwalitatieve single malts. De traditionele manier van whisky stoken in de distilleerderij van Glenmorangie is een kunst op zich, die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Tijdens het bezoek, krijgt u de productieruimte te zien. Laat u volledig onderdompelen in de sfeer van geluiden en aroma’s die vrijkomen tijdens het proces. De grootte van de distilleertoestellen bepaalt de fi jne kwaliteit van de whisky’s. Hier staat het grootste toestel van Schotland. Uiteraard mag u ook proeven ! Voor de liefhebbers, kan er nog een fl es aangekocht worden, alvorens terug te keren naar het schip.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan een distilleerderij Glenmorangieåå Degustatie van de befaamde whisky

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 2u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs:  € 41 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 45 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursie 38.➜➜ combineerbaar met de excursies van de voormiddag en enkel met lunchpakket, de tijd tussen beide excursies is te kort om aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk: veel trappen in de distilleerderij - het is verboden om foto’s te nemen in de distilleerderij omwille van alcoholdeeltjes in de lucht en brandgevaar - niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

38 namiddag : ZeesafariNeem deel aan deze unieke en opwindende boottocht om prachtige sites als Cromarty Firth en Moray op een totaal andere manier te ontdekken. Uw ervaren gids/skipper geeft u een schat aan

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

33

the Harris tweed tour

25 YEARS

Page 29: Excursies exclusieve zeecruises 2015

29

informatie en vertelt allerhande leuke anekdotes. Elke safari is werkelijk uniek! Na een korte introductie over de veiligheidsmaatregelen, gaat u aan boord en vaart in de richting van het historisch dorpje Cromarty. Onderweg, kunt u bruinvissen en dolfijnen spotten, die het hele jaar aanwezig zijn in de regio. Op weg naar Moray Firth, observeert u o.a. heel wat vogelkolonies, ziet u een ruige, rotsachtige kustlijn en historisch interessante plaatsen uit Wereldoorlog I en II. Met een beetje geluk krijgt u misschien zelfs de dwergvinvis te zien, die de zomermaanden hier doorbrengt.

Hoogtepunten

åå Per zodiac verkent u sites als Cromarty Firth en Morayåå Ontdek vogelkolonies op weg naar Moray Firth

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs:  € 110 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 12 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 34, 35, 36 en 37.

➜➜ Belangrijk: De route hangt af van de weersomstandigheden – het is niet gegarandeerd dat u alle diersoorten zoals hierboven beschreven te zien krijgt – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit, personen met rugproblemen, zwangere vrouwen en personen die obese zijn.

Vrijdag 14 augustus – rosYtH - eDinBurgHaanmeren van 10.00 tot 01.00 (de volgende dag)

39 Dagexcursie : De trossachs, poort naar de Highlands

De Trossachs behoren tot de mooiste gebieden van Schotland. U volgt de weg naar de Forth Valley en doorkruist het pittoreske dorpje Culross, boordt de Ochil Hills af, passeert het monument Wallace en bereikt de historische stad Stirling, met kleine geplaveide straten. Vanaf het kasteel, geniet u van een schitterend uitzicht. Deze stad was ooit van grote strategische waarde en zo ontstond de uitspraak: ”Wie het kasteel van Stirling controleert heeft ook controle over heel Schotland”. Bezoek aan dit historisch indrukwekkend monument. Leer meer over de architectuur en geschiedenis. U ziet het Koninklijk Paleis in Renaissance stijl, dat in de 16deeeuw zeer populair was. Verder naar de Trossachs, ook gekend als: ”De Schotse Hooglanden in miniatuur”. Bewonder de impostante diversiteit in het landschap, mysterieus beboste hellingen met dramatische pieken. Het is het land van Rob Roy, een vrijbuiter uit de 17e eeuw. Na de lunch in het luxueuze hotel Forest Hills, gelegen langs het Loch Ard, zet u de tocht verder in de richting van het stadje Aberfoyle en Loch Katrine. Hier gaat u aan boord van de Lady of the Lake, voor een boottocht op het Loch. Snel zult u in de ban zijn van een overweldigend landschap.

Hoogtepunten

åå De Trossachs,één van de mooiste gebieden van Schotlandåå Het kasteel van Stirling åå Cruise op het Loch Katrine

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 8u, lunch inbegrepen. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 121 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 88 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 40 en 41.➜➜ Belangrijk: niet toegankelijk voor rolstoelen.

40 namiddag : panoramisch edinburghEen panoramische bus rondrit van de stad Edinburgh geeft u de kans om alle rijkdommen rustig te bewonderen zonder u echt moe te moeten maken. Tijdens de 1,5 uur vrije tijd kunt u op eigen tempo de stad verder uitspitten en eventueel bepaalde dingen iets grondiger bestuderen. Geniet u liever van de gezellige atmosfeer van de omgeving, installeer u dan rustig op een terras van een leuk café. De bus neemt u mee langs het historische en sfeervolle “Royal Mile”. U passeert Holyrood Palace, de Koninklijke residentie van de koningin, alvorens in het Koninklijke Park toe te komen en ‘Princess Street’, de belangrijkste winkelstraat, binnen te rijden. U bereikt de “nieuwe stad” die werd opgetrokken in de 18de eeuw, met haar elegante huizen en privé parken. De panorama tour gaat verder langs het Dunsapie Loch van waaruit u van een prachtig uitzicht op de stad geniet, alvorens via de magnifieke “Forth Road Bridge” terug te keren naar het schip.

Hoogtepunten

åå De hoogtepunten van Edinburghåå Vrije tijd (1u30)

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 32 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 215 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 39 en 41.

41 namiddag : edinburgh en haar kasteelU verlaat de haven van Rosyth via het vissersdorp Queensferry in de richting van Edinburgh. Tijdens een panoramische stadsrondrit ziet u tal van hoogtepunten waaronder de oude middeleeuwse stad of de “nieuwe stad” uit de 18de eeuw, alvorens het kasteel van Edinburgh, dat de stad domineert, te bezoeken. De gebouwen dateren uit verschillende periodes en waren de residentie van tal van Schotse koningen en koninginnen. Met de autocar rijdt uverder langs de Royal Mile, de vroegere baan van de oude stad, die het kasteel van Edinburgh verbond met het paleis Holyrood house. Langs Princess street, de bruisende commerciële ader, ziet u het Scott Monument en enkele fantastische tuinen. De stad herbergt tevens eenontelbaar aanbod aan kunstgalerijen en musea... Aan het einde van de rit krijgt u vanuit het Dunsapie Loch een vrij uitzicht over de stad. Op de terugweg naar de haven passeert u nog een laatste hoogtepunt “de Forth Road Bridge” alvorens terug inde haven aan te komen.

Hoogtepunten

åå De hoogtepunten van Edinburghåå Het kasteel van Edinburgh

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 59 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 215 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 39 en 40.➜➜ Belangrijk: fotostops worden aangeboden naargelang de verkeersdrukte – het is verboden om foto’s te nemen in bepaalde zalen in het kasteel – niet toegankelijk voor rolstoelen.

42 ‘s avonds : royal edinburgh military tattoo

De ‘Edinburgh Royal Military Tattoo’, met haar unieke mix van muziek, ceremonie, amusement en theater, vindt plaats in de idyllische omgeving van het prachtige kasteel van Edinburgh en is zonder twijfel een van de grootste shows ter wereld. Het is een onvergetelijke ervaring, wereldberoemd! Jaar najaar stromen uit alle hoeken van de wereld ongeveer

200.000 mensen samen in Edinburgh om dit grootse spektakel van de ‘Edinburgh Royal Military Tattoo’ bij te wonen. Deze gebeurtenis wordt ook op televisie gevolgd door meer dan 50 miljoen kijkers; misschien bent u wel een van hen? Dankzij de samenwerking tussen All Ways en haar lokale agent kunt u dit wereldberoemde optreden live mee te maken. De combinatie van militaire doedelzakspelers, drummers en dansers die samen met veel overgave de muziek- en danscomposities uitvoeren van de ‘Tattoo Company of Highland and Scottish dancers’, trekt ieder jaar duizenden bezoekers aan. Oorspronkelijk bestond het uit muziekgroepen van verschillende stijlen. Door de jaren heen is de Tattoo echter geëvolueerd naar een volwaardig spektakel, waarbij de militairemuziekeenheid aangevuld werd met dansers, vaandelzwaaiers, motorrijders en de cavalerie. Dit alles resulteert in een perfecte culturele vertoning van Schotse en internationale allures. De esplanadevan het kasteel van Edinburgh, waar de Tattoo plaatsvindt, bezorgt dit onvergetelijke evenement een uitzonderlijke uitstraling. Het aantal plaatsenvoor deze excursie is beperkt, wees er dus snel bij!

Hoogtepunten

åå De Military Tattoo  : één van de grootste shows ter wereldåå Mix van muziek, ceremonie, amusement en theater

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 5u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 114 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 220 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursie 43. ➜➜ Belangrijk: De weg naar het kasteel bestaat uit kasseien en is steil – speciale toegang voor rolstoelen: op aanvraag. Gelieve dit bij boeking aan te geven. Deze plaatsen bevinden zich op een andere locatie dan de groepstickets van All Ways.

43 ‘s avonds : the real mary kings closeEdinburgh is een levendige, kosmopolitische stad, maar heeft ook een verborgen kantje. Begeef u in de nauwe steegjes waar de muren barsten van de herinneringen aan diegenen die er ooit leefden en werkten. Uw gids vertelt u tal van vreemde verhalen en legendes, terwijl u door de straten van Mary Kings Close wandelt. Opgelet, dit is niet weggelegd voor tere zieltjes. In het hart van Edinburgh, treedt u binnen in de duistere, geheime wereld van Mary Kings Close. Van alle ‘Closes’ (nauwe steegjes), langs de Royal Mile, is het deze die het meeste karakter en authenticiteit uitstraalt, zelfs nu ze al lang bedolven ligt onder de stad. U daalt af in de duisternis en maakt kennis met de manier waarop zowel de armen als de rijken leefden in overbevolkte omstandigheden – van handelaren en bedienden tot landeigenaren zoals Mary King zelf. Wat was het lot van de inwoners in 1600 toen de pest uitbrak en de volledige zone in quarantaine werd geplaatst? Deze originele tour is een subtiele mix van vertelsels en multimedia in het authentieke kader van de ‘Close’ zelf.

Hoogtepunten

åå Origineel bezoek aan “Mary Kings Close”

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 5u. ➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 74 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 40 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursie 42. ➜➜ Belangrijk: niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

Page 30: Excursies exclusieve zeecruises 2015

30

VerjaardagscruiseVan zondag 16 tot zondag 30 augustus 2015

RESERVEER UW EXCURSIES VÓÓR 16/06/2015 EN ONTVANG 5% KORTING!

maandag 17 augustus – st peter portaanmeren van 07.30 tot 13.30ontscheping met sloepen

1 Voormiddag : kasteel cornet en traditionele dans

Te voet brengt u een bezoek aan het centrum van de stad St Peter Port, waar u alles leert over haar boeiende geschiedenis. Flaneer heerlijk over de met kinderkopjes geplaveide, nauwe straatjes en langs de meest indrukwekkende gebouwen in dit bovenal pittoreske dorpje. Vanaf de haven ziet u het kasteel Cornet, dat oorspronkelijk op een eiland werd gebouwd en nu toegankelijk is via een verhoogde weg. Van hieruit hebt u een van de meest adembenemende vergezichten over St Peter Port. Het kasteel, dat dateert uit de 13de eeuw, diende oorspronkelijk als versterking tegen de Fransen, nadat het eiland een verbond had gesloten met de geallieerden van Engeland, kort na het verlies van Normandië. Het deed dienst als garnizoen, arsenaal en gevangenis. Het kasteel bevat een resem aan interessante musea: O.a. het Maritiem Museum, het museum over de geschiedenis van het kasteel Cornet, het 201 Squadron RAF (Royal AirForce) en het Museum van Militie. De tuinen van het kasteel hebben hun oorspronkelijke stijl van weleer behouden en representeren een waar testament van de voorbije eeuwen. Geniet tijdens uw bezoek van een dansdemonstratie in traditionele kostuums en proef een typisch gebak uit Guernsey met koffi e of thee.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan kasteel Cornetåå Bezoek aan het pittoreske centrum van St Peter Portåå Traditioneel dansspektakel in het kasteel met gebak

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u30.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 63 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 40 personen.➜➜ niet combineerbaar met: excursies 2 en 3.➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus, 1 uur heen en 30 minuten terug - vele trappen om het kasteel te bereiken - geplaveide straten in het centrum en de site rondom het kasteel – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

2 Voormiddag : panoramische rondrit en “Little chapel”

Vanuit de haven van St Peter Port reist u verder landinwaarts, via kronkelende wegen naar “Little Chapel”. Een korte fotostop staat u toe dit fascinerende gebouw, dat naar het voorbeeld van de grot van Lourdes werd gebouwd, en prachtig versierd is met schelpjes, kiezelstenen en gekleurde porseleinscherven, te bewonderen. De kapel, die

oorspronkelijk veel te klein was, dateert uit 1914. Vanwege de vele kritieken werd deze snel verbouwd. Echter, dit maal kon de bisschop niet door de deur. Een derde poging, die beeïndigd werd na Wereldoorlog 2, toont u het resultaat dat u hier vandaag kan aanschouwen. U gaat verder langs de zuidkust van het eiland, via de woeste kliffen van Pleinmont Point en de wijde, zanderige baaien van de westkust. Tot de mooiste baaien behoren Rocquaine Bay, met het fort Grey en de toren van Martello en Vazon Bay. Een koffi epauze wordt voorzien bij “Guernsey Pearl”, waar u tegelijkertijd kan genieten van een van de beste uitzichten op het eiland Guernsey Gache. U gaat verder naar “L’Ancresse Bay” en passeert de haven van St Sampson. In het graafschap Vale, dat vroeger een apart eiland was, krijgt u nog enkele versterkte forten te zien. Deze werden langs de kust gebouwd, tijdens de 2de Wereldoorlog, toen deAnglo-Normandische eilanden bezet werden door Duitse troepen.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit Guernseyåå Het charmante kerkje “Little Chapel”åå Koffi e/ thee in Guernsey Pearl

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 3u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 48 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 60 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 1 en 3.➜➜ Belangrijk: Langste traject per bus: 30 minuten (zowel heen als terug).

i Little Chapel

3 Voormiddag : Het Bloemeneiland guernsey

Ontdek de magnifi eke tuinen en bloemen van Guernsey: vertrek naar het “Freesia Centre”, waar u ingewijd wordt in de bloemenwereld en leert hoe deze tot bloei komen voor export doeleinden. Nadien wordt u uitgenodigd door de eigenaar voor een bezoek aan één van de meest charmante tuinen van het eiland. Guernsey is de grootste exporteur in Freesias op de Britse markt. Een begeleid bezoek door de serres, staat u toe deze prachtige bloemen in hun diverse groeistadia en de levendige kleuren waarover ze in volle bloei beschikken, te observeren. Nadien vrije tijd in Oatlands Village. Schuim de souvenirwinkeltjes af of geniet hier van een drankje. De tocht gaat verder, en u doorkruist het weelderige platteland tot aan “Little Chapel”. Een korte fotostop staat u toe dit fascinerende gebouw, dat naar het voorbeeld van de grot van Lourdes werd gebouwd, en prachtig versierd is met schelpjes, kiezelstenen en gekleurde porseleinscherven, te bewonderen. Het is werkelijk het handelsmerk van Guernsey. We gaan verder landinwaarts, via het heuvelachtige platteland terug naar St Peter Port. Aan de rand van de stad, bezoekt u het feeërieke tuintje “La Petite Vallée”. De eigenaar zet de deuren naar zijn tuin voor u open en geeft u een rondleiding doorheen dit groene paradijs, bestaande uit hagen, een bebost pad, een boomgaard, een tropisch gedeelte en moerasland. Aanschouw eveneens talrijke ongewone planten !

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het “Freesia Centre”åå Stop aan het charmante kerkje “Little Chapelåå Vrije tijd in Oatlands Villageåå Bezoek aan het feeërieke tuintje “La Petite Vallée”

praktiscHe informatie

➜➜ Duur: ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 61 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 80 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 1 en 2.➜➜ Belangrijk: Langste traject per bus, 15 minuten (zowel heen als terug) - niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

Woensdag 19 augustus – portoaanmeren van 09.00 tot 17.00

4 Dagexcursie : porto : haar wijn, rivier en oude tram

U gaat van start met een panoramische stadsrondrit om een blik te werpen op Porto’s mooiste blikvangers zoals de Clérigos Toren, een prachtig voorbeeld van barokke en roccoco architectuur, met een indrukwekkende klokkentoren die tevens het

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARS

Page 31: Excursies exclusieve zeecruises 2015

31

symbool van de stad is tot aan de laan “Avenida dos Aliados”. Niet ver hier vandaan, brengt u een bezoek aan het station Sao Bento. Het station is gekend om zijn prachtige decoraties in de hal met blauwe en witte tegels, die de belangrijkste historische feiten van Portugal weergeven. Verder per bus langs de linkeroever van de Douro waar zich de bekende wijngaarden van Porto bevinden. U brengt een bezoek aan één ervan en leert meer over de productie van deze wereldbekende wijn. Na een korte degustatie, gaat u aan boord van een typische “Rabelo” boot voor een cruise op de Douro-rivier. Van hieruit is het uitzicht op de stad en haar 6 indrukwekkende bruggen werkelijk wondermooi. Wie kennis wil maken met het echte Porto, mag een bezoek aan Ribeira, de oude volkwijk die prijkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO, niet missen ! In dit sfeervolle stadsdeel ziet u een ontelbaar aanbod aan monumenten en andere bezienswaardigheden, terwijl u er doorheen wandelt op weg naar het restaurant waar een heerlijke lunch voor u klaar staat.Vervolgens krijgt u vrije tijd. Het laatste gedeelte van de excursie verloopt per tram. U gaat aan boord van een charmante, oude tram uit het begin van de 20ste eeuw en maakt een prachtige rit langs de rivier tot aan Foz. Onderweg is het uitzicht een ware lust voor het oog.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit Portoåå Bezoek en degustatie in een gerenommeerd wijndomein in Porto åå Cruise op de Douro-rivieråå Heerlijke, typisch Portugese lunch

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 6u30, lunch inbegrepen.

➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 93 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 98 personen➜➜ niet combineerbaar met excursies 5 en 6.➜➜ Belangrijk: trappen in het wijndomein – wandelen via kasseien straten met een stijgend verloop – niet aan te raden voor personen met beperkte mobiliteit.

i Porto

5 Voormiddag : panoramische rondrit porto

Deze panoramische rondrit laat u kennismaken met de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad Porto, vanuit een comfortabele autocar. In het centrum ziet u afwisselend brede lanen en pleinen die in sterk contrast staan met de oude, kleine straten die de stad omgeven. De eenvoudige, typische voorgevels zijn bedekt met keramische tegels. Aangrenzend ziet u prachtige herenhuizen gebouwd door rijke kooplui in de 18de eeuw toen de handel fl oreerde. We passeren de Clérigos Toren, een prachtig voorbeeld van barokke en roccoco architectuur, met een indrukwekkende klokkentoren die tevens het symbool van de stad is. Verder naar de laan “Avenida dos Aliados”, met het stadhuis. Terwijl u het station S. Bento doorkruist, doemt de 12de eeuwse romaanse kathedraal voor u op. Hier

maken we een korte fotostop. Van hieruit hebt u een schitterend uitzicht op de stad en Douro-rivier. Nadien is het tijd om Porto’s specialiteit te proeven, de wereldwijd bekende en gedronken Portwijn, in Vila Nova de Gaia. Hier leert u alles over de productie en maakt u kennis met haar bijzondere smaak.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit langs de voornaamste trekpleisters van de stadåå Porto degustatie in Vila Nova de Gaia

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 3u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 34 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 4 en 6.➜➜ Belangrijk: het grootste gedeelte van de excursie verloopt per bus – fotostop aan de kathedraal en een halte in Vila Nova de Gaia voor een Porto degustatie.

6 namiddag : stadswandeling in guimarães

Het mooie middeleeuwse Guimarães kan beschouwd worden als de bakermat van het land, sinds Koning Afonso Henriques zichzelf uitriep tot Koning van Portugal in 1139 en Porto tot hoofdstad verkoos. Een van de eerste gebouwen van de stad was het klooster, dat dateert uit de 10de eeuw, waardoor meer volk werd aangetrokken om er zich te vestigen. Nadien werd het kasteel opgericht. Rondom deze 2 gebouwen ontwikkelde zich een stad, vandaag gekend als het historische centrum van Guimarães en intussen geklasseerd op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Eenmaal aangekomen te Guimarães, geniet u van een korte panoramische stadsrondrit, alvorens toe te komen bij de ruïnes van het middeleeuwse bastion. Gedurende een half uurtje kan u zich helemaal onderdompelen in de lokale sfeer, terwijl uw gids u meer vertelt over de architectuur van het kasteel en het Paleis van de Hertogen van Bragança. Vervolgens zet u uw wandeling in de oude stad voort, met haar smalle, kleine straten, pittoreske middeleeuwse huizen en elegante 18de eeuwse voorgevels. U passeert het bevallige plein «  Nossa Senhora da Oliveira  » met haar gezellige cafés en terrassen rondom de oude kerk uit de 10de eeuw. De wandeling eindigt aan de oude toren “Torre de Alfandega”, gelegen in een charmante laan, omgeven door tuinen, kunstgalerijen en locale cafés. Snuif nog even de sfeer op in de stad, tijdens uw vrije tijd, alvorens terug te keren naar de bus en het schip.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan de middeleeuwse stad Guimarães (UNESCO)

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 41 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 4 en 5.➜➜ Belangrijk: wandelen op onverharde, geplaveide en steile wegen – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

Donderdag 20 augustus – LissaBonaanmeren van 07.30 tot 16.00

7 Dagexcursie : Lissabon in een notendop

U verlaat de haven, richting Estrela waar u aan boord gaat van tram 28, een van de typische trams van Lissabon. U wordt meegenomen langs de blikvangers van Lissabon en ontdekt haar oude wijken en uitzonderlijke architectuur. U ziet o.a. het parlement, de kathedraal “Sé de Lisboa” en het uitkijkpunt Santa Luzia, waar u een

adembenemend uitzicht hebt op de oude stad en de Taag. Eenmaal aangekomen aan de top, in Alfama, fl aneert u door de oude, smalle steegjes naar het Fado museum, waar u meer te weten komt over dit type muziek, eigen aan Portugal. Nadien luncht u in een restaurant in Alfama, waar u enkele typische Portugese gerechten proeft, alvorens af te dalen naar Belém voor een bezoek aan het fenomenale klooster van Jeronimos, dat werd opgericht in 1502 en een waar meesterwerk in Manueline stijl is. Naast het klooster bevindt zich één van de gekendste patisserieën van Europa, het “Confeitaria de Belém”, waar u het wereldberoemde gebakje “Pastel de Belém” proeft. Na de pauze, keren we terug naar het schip. Onderweg ziet u nog de Torre de Belém (toren), het symbool van de stad, opgericht in 1515 om de toegang tot de stad te bewaken, het “Padrão dos Descobrimentos” (monument), opgericht in 1960, 500 jaar na de dood van Hendrik de Zeevaarder, de beroemde ontdekkingsreiziger van Portugal en oprichter van de eerste zeevaartschool.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit met tram 28 åå Bezoek aan het Fado museumåå Bezoek aan het klooster van Jeronimosåå Heerlijke typische lunchåå Proef een overheerlijke Pastel de Belém

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 7u, lunch inbegrepen. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 131 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 150 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 8, 9 en 10. ➜➜ Belangrijk: wandelen op onverharde en geplaveide wegen – niet toegankelijk voor rolstoelen.

i Lissabon

8 Voormiddag : op weg naar sintra en cascais

De reis wordt ingezet naar Sintra, een stad gelegen op 25 km ten noordwesten van Lissabon. In 1995 werd ze toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO in de categorie “Cultureel landschap”, vanwege haar artistieke en historische kwaliteiten. U ziet het aparte silhouet van het Koninklijk Paleis met de merkwaardige 33m hoge kegelvormige schoorstenen, tevens ook hét symbool van de stad. Onder het bewind van Don João I en Manuel I werden grote werken uitgevoerd, wat geleid heeft tot een mengeling van verschillende stijlen. Na de grote aardbeving in 1755 werd het Paleis in haar oorspronkelijke staat hersteld. U geniet van vrije tijd ter plaatse, alvorens we verder gaan via de kust van Cabo da Roca naar Cascais. Een voormalig traditioneel vissersdorp, gelegen aan de rand van de zee, dat vandaag gekend staat als het St-Tropez van Portugal. Laat u onderdompelen in haar gezellige atmosfeer en geef uw ogen de kost !

Hoogtepunten

åå Bezoek aan Sintra åå Bezoek aan Cascais

Page 32: Excursies exclusieve zeecruises 2015

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

32

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARSpraktiscHe informatie

➜➜Duur : ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 41 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 7 en 9.➜➜ Belangrijk: trappen in het Koninlijk Paleis in Sintra.

9 Voormiddag: Het middeleeuwse stadje obidos

U verlaat de haven en rijdt via de pittoreske kust naar Obidos  : dit goed bewaarde vestingstadje was oorspronkelijk een cadeau voor de koningin. Gelegen op slechts 100 km ten noorden van Lissabon is de site een absolute must tijdens uw bezoek aan Portugal ! Terwijl u over de stadsmuren wandelt, ziet u tal van windmolens, wijngaarden en landbouwvelden. In de residentiële wijk wandelt u door de met kinderkopjes bestraatte steegjes met mooie witgekalkte huizen met terracotta daken, die in sterk contrast staan met de heldere kleuren van de geraniums, akkerwinde en bougainvillea. De boetiekjes bieden een waaier aan lokale en artisanale producten. U hebt de kans om de fantastische kerk van Santa Maria te betreden, beroemd voor het huwelijk dat er plaatsvond tussen Afonso V en zijn nicht, die respectievelijk 10 en 8 jaar oud waren… De kerk herbergt eveneens een fraai graf uit de 17de eeuw. Alvorens terug te keren naar het schip, hebt u vrije tijd om rustig de stad, een parel van Portugese cultuur, te verkennen.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het goed bewaarde vestingstadje Obidos åå Vrije tijd om de stad te verkennen

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 5u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 47 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 7, 8 en 10.➜➜ Belangrijk: wandelen op onverharde en geplaveide wegen – langste reistijd per bus 1u15 (zowel heen als terug).

10 namiddag : panoramisch LissabonLissabon ligt aan de monding van de Taag. Gebouwd op 7 heuvels, staat de stad bekend voor de grandioze uitzichten die ze biedt vanaf diverse uitkijkpunten. U verlaat de haven en rijdt langs de oevers van de rivier richting Belém, waar u het monument “Padrão dos Descobrimentos” ziet, dat werd opgericht in 1960, 500 jaar na de dood van Hendrik de Zeevaarder, de beroemde ontdekkingsreiziger van Portugal. Op de achtergrond ziet u de prachtige Torre de Belém (toren), een elegant bouwwerk in Manuelstijl die waakt over de Taag. Vervolgens krijgt u het prominente Jeronimos Klooster te zien, het symbool van de Portugese macht en rijkdom in het tijdperk van de ontdekkingsreizen. Tijdens de panoramische rondrit door het centrum van de stad passeert u ook het belangrijkste park van Lissabon, Parc Eduardo VII, vernoemd naar koning Eduard VII van het Verenigd Koninkrijk, die in 1902 de stad bezocht om de alliantie tussen Portugal en het Verenigd Koninkrijk te versterken.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit langs de belangrijkste hoogtepunten van de stad

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 2u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 30 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 7 en 9.➜➜ Belangrijk: alle hoogtepunten, zoals vermeld in bovenstaande tekst, krijgt u te zien vanuit uw comfortabele autocar.

Vrijdag 21 augustus – caDiZaanmeren van 12.00 tot 20.00

11 Dagexcursie : sevillaU bent slechts 1u30 verwijderd van Sevilla, de stad met een prestigieus verleden, dat haar een rijk artistiek en architecturaal patrimonium opgeleverd heeft. U begint met een panoramische rondrit door de stad, gelegen aan de oevers van de Guadalquivir. Sevilla is zonder twijfel de meest symbolische stad uit deze prachtige regio. De wijk Santa Cruz, gebouwd op een oude joodse wijk, is gekend voor zijn smalle steegjes, mooie huizen en rustige patio’s boordevol bloemen. Bezoek aan de Alcazar kathedraal, die sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO is geklasseerd. Het“Reales Alcazares de Sevilla” (Alcazar van Sevilla) was oorspronkelijk een versterkt paleis. Meer dan 7 eeuwen geleden werd het paleis omgevormd tot Koninklijke residentie. Tot op vandaag maakt de Spaanse Koninklijke familie er nog steeds gebruik van. Lunch in een lokaal restaurant.

Hoogtepunten

åå Panoramische stadsrondritåå Bezoek aan de Alcazar kathedraal

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 7u, snack inbegrepen. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 83 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 12 en 13.➜➜ Belangrijk: wandelen op geplaveide en soms steile wegen in het historische centrum.

i Sevilla

12 namiddag : cadiz en flamencoCadiz geniet van meer dan 300 dagen zon per jaar. Het is een feestelijke stad waar inwoners gekend zijn voor hun gevoel voor humor en weten hoe ze een feest moeten organiseren. Echter is het ook een serene stad waar het leven rustig zijn beloop gaat. U ontdekt de belangrijkste aders van de stad en de stadsmuren. U slentert door het historische centrum “Retro stad” en brengt een bezoek aan de kathedraal. Al kuierend door smalle steegjes ontdekt u tal van kerken en pleinen bezaaid met gezellige tavernes. Geniet vooral van de prachtige wandelpromenade langs het strand. Het bezoek wordt feestelijk afgesloten in een taverne in Cadiz, waar u getrakteerd wordt op een unieke fl amenco show, vergezeld van een glaasje sangria en een assortiment van 3 soorten Spaanse tapas.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan Cadizåå Flamenco-show

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 62 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 11 en 13.➜➜ Belangrijk: u bezoekt Cadiz te voet.

13 namiddag : Jerez de la frontera, sherry en flamenco-paardenspektakel: sherry, in Jerez en cadiz

U start met een panoramische rondrit in Jerez en brengt een bezoek aan het Alcazar, een vestingpaleis dat dateert uit de Middeleeuwen en gelegen is in het hart van de stad. In Jerez de la Frontera klopt het hart van de wereldberoemde Sherrywijngaard. Sherry is trouwens een verbastering van het woord Jerez. Sherry wordt gemaakt in een ruime boog rond de havenstad Cadiz. Het gaat hier waarschijnlijk om de oudste wijngaard van West-Europa die oorspronkelijk door de Feniciërs werd aangelegd om en bij 3000 jaar geleden en die door hen Xerra werd gedoopt. Misschien is het daarom dat sherry op een zeer eigenzinnige manier gemaakt wordt. Met een indrukwekkend systeem waarbij gevulde wijnvaten op elkaar gestapeld worden en dat als een solera wordt omschreven. Ook de smaak van goede sherry is uniek. Van beendroog tot mierzoet. Elke sherry, er bestaan 13 verschillende basissoorten, heeft zijn eigen kenmerken. Maar al die verschillende wijnen blijven steeds duidelijk herkenbaar als sherry, een wijn waar wat alcohol wordt aan toegevoegd om hem te stabiliseren. De sherryproducenten huizen in statige, oude gebouwen, de bodega’s. We bezoeken de bodega van Tio Pepe, waar het volledige mysterieuze productieproces uit de doeken wordt gedaan, gevolgd door een degustatie van verschillende sherry wijnen. U wordt eveneens getrakteerd op een prachtig paardenspektakel, vergezeld door een Flamenco danseres. U geniet hier van een sterk staaltje paardendressuurkunst, van het pure andalusische ras en kijkt bewonderenswaardig toe hoe de danseres en haar “ruiter” synchroon bewegen.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het Alcazar in Jerezåå Bezoek aan Bodega Tio Pepe met degustatieåå Flamenco-paardenspektakel

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 4u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 96 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 11 en 12.

i Jerez de la Frontera

Page 33: Excursies exclusieve zeecruises 2015

33

Zondag 23 augustus – VaLenciaaanmeren van 08.00 tot 20.00

14 Dagexcursie : Lunch in het sterrenrestaurant “Quique Dacosta” met Dirk de prins

Van Valencia naar Denia : een goede boogscheut ver (100 km). De hele streek rond Valencia overvleugelt stilaan maar zeker Barcelona en omgeving als één van de lekkerste centra van de wereld. De jonge generatie koks zorgt daarvoor : met als gangmaker Quique Dacosta. Stijgende ster in de “50 Best Restaurants of thé World”-lijst. Hij staat nu op nummer 41. De meest recente Chef die in Spanje bekroond werd met drie Michelinsterren. Kortom een niet te missen restaurant voor wie houdt van de hedendaagse verfi jnde keuken. Een bezoek aan Quique Dacosta is een ervaring die een leven lang bijblijft. Want de man werkt vernieuwend en elk gerecht dat hij serveert is een verrassende revelatie op zich. Een menu, voorgesteld als een toneelstuk of een opera, bestaat hier uit 6 bedrijven, waarin telkens 5 tot 7 gerechtjes op tafel gezet worden. Allemaal bereid met die verse, verfi jnde producten die de essentie van de keuken van Valencia uitmaken. Vis, vlees, groenten en zelfs bloemetjes komen aan bod. Om van verse Spaanse truffels nog maar te zwijgen. Bij de terugkeer brengen we nog een bezoek aan de “Mercat Central” van Valencia, een minder gekend broertje van de overdekte markt van Barcelona (Mercat de la Boqueria), waar al die ingrediënten in al hun glorie liggen uitgestald.

Hoogtepunten

åå Gastronomische lunch in één van de 50 beste restaurants ter wereldåå Bezoek aan de overdekte markt “Mercat Central” van Valencia

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 6u, lunch inbegrepen. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 359 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 40 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 15, 16, 17 en 18.

15 Dagexcursie : Bezoek aan het park albufeira

Deze dag biedt u een mix van ontspanning en cultuur met een bezoek aan het eiland Palmar, een klein visserdorp gelegen aan de oevers van een meer. U bezoekt het etnologisch museum en leert meer over de vorming en ligging van Albufeira en het tot stand komen van de rijstcultuur. U treedt binnen in de « Barracas », een groepering typische, oude vissershuizen. Hier leert u alles over de bouw van deze speciale woningen en het leven van de lokale vissers. Een interessante manier om kennis te maken met hun levenswijze doorheen de geschiedenis van generatie op generatie. Nadien begeeft u zich naar de «  Barraca Paella  » waar u een demonstratie krijgt over hoe u een heerlijke, authentieke paella dient te bereiden. Geef uw ogen de kost en geniet intussen van een biertje of een glas wijn met een typisch hapje. Nadien wordt u per boot naar een serene plaats gebracht, waar u de paella in alle rust kan degusteren, terwijl u van het mooie uitzicht geniet. Ten slotte brengt u nog een bezoek aan Albufeira, voordat we terug naar het schip keren.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het natuurpark Albufeiraåå Demonstratie en degustatie van een authentieke paella en andere typische gerechten

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 7u, lunch inbegrepen. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 131 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 14, 16, 17 en 18.

16 Voormiddag : stadsrondrit en wandeling in Valencia

U gaat van start met een panoramische busrondrit door de stad en haar historisch centrum. U ontdekt o.a. de « Torre de Quart » en « Torre de Serranos » oude poorten die toegang verleenden tot de stad, resten van de oude stadsomwalling, het typische treinstation Valencia-nord, het Plaza de Toros (stierenplein), het stadhuis en tal van andere bezienswaardigheden. Nadien zet u de tocht te voet verder door het historische centrum. U ziet o.a. de Mercat Central, een van de grootste overdekte markten van Europa, die werd opgetrokken in moderne stijl  ; la Lonja, een oud zijdebeursgebouw en tevens een van de mooiste gebouwen in Spaanse laat-gotische stijl. Het is eveneens het economisch hart van de regio en geklasseerd op de werelderfgoedlijst van UNESCO. U passeert vervolgens de Plaza Redonda met de vele artisanale boetiekjes. U maakt een kleine omweg tot aan de kapel van St Calice, die sinds 1437 de Heilige Graal van het Laatste Avondmaal omvat. Op het Plaza de la Virgin kan u de buitenkant van de Basiliek bewonderen. U beeïndigt uw bezoek aan de ingang van de poort « Puerta dos Apostoles  » waar elke donderdag, sinds de tijd van de moslims, het tribunaal voor irrigatiezaken verzamelt die belast is met het oplossen van confl icten over de verdeling van het water in La Huerta de Valencia. Hun oordeel gebeurt mondeling en de uitspraak is onherroepelijk.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit Valenciaåå Wandeling in het historisch centrum

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 37 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 14, 15 en 17.

17 Voormiddag : Valencia per fi etsDe fi ets is het vervoermiddel bij uitstek om de stad Valencia te ontdekken! De stad beschikt over een uitgebreid fi etsroutenetwerk op een gemakkelijk niveau. In 3 uur ontdekt u de voornaamste trekpleisters die de stad te bieden heeft. De tour gaat van start: u rijdt eerst langs de tuinen van Turia, die werden aangelegd in 1986 op de bedding van de drooggelegde rivier Turia. Na een ernstige overstroming in 1957, die grote schade aanbracht aan

de stad, werd besloten de rivier om te leggen naar de rand van de stad. Vervolgens passeert u talloze bruggen, fonteinen en verschillende soorten bomen zoals pijnbomen, palmbomen en sinaasappelbomen. Aan het einde van de tuinen bevindt zich het “Ciudad de las Artes y Ciencias” (De stad van Kunst en Wetenschap), een complex van moderne architectuur die o.a. een wetenschapsmuseum en aquarium omvat. Deze bouwwerken zijn meer dan een blik waard ! U zet de tocht verder naar het historische centrum. U ziet o.a. de Mercat Central, een van de grootste overdekte markten van Europa, die werd opgetrokken in moderne stijl  ; la Lonja, een oud zijdebeursgebouw en tevens een van de mooiste gebouwen in Spaanse laat-gotische stijl. Het is eveneens het economisch hart van de regio en geklasseerd op de werelderfgoedlijst van UNESCO. U passeert vervolgens de Plaza Redonda met de vele artisanale boetiekjes. U maakt een kleine omweg tot aan de kapel van St Calice, die sinds 1437 de Heilige Graal van het Laatste Avondmaal omvat. Op het Plaza de la Virgin kan u de buitenkant van de Basiliek bewonderen. U beeïndigt uw bezoek aan de ingang van de poort « Puerta dos Apostoles  » waar elke donderdag, sinds de tijd van de moslims, het tribunaal voor irrigatiezaken verzamelt die belast is met het oplossen van confl icten over de verdeling van het water in La Huerta de Valencia.

Hoogtepunten

åå Ontdek de Hoogtepunten van Valencia per fi ets

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 79 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 30 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 14, 15 en 16.➜➜ Belangrijk: voorzie een fl esje water, aangezien de temperaturen kunnen oplopen in deze periode van het jaar - al het noodzakelijke materiaal wordt voorzien.

18 namiddag : De stad van kunst en Wetenschap

U gaat van start met een panoramische busrondrit door Valencia voor een eerste kennismaking met de stad. Echter staat deze excursie volledig in het teken van de ontdekking van de « Ciudad de las Artes y de las Ciencias » (de Stad van de Kunst en Wetenschap). Dit indrukwekkende complex werd gebouwd op de bedding van de drooggelegde rivier Turia en werd ontworpen door architect en ingenieur Santiago de Calatrava in samenwerking met Felix Candela. Op 16 april 1998 werd het ingewijd met de opening van de Hémisfèric. Het Koningin Sofi a Paleis van de Kunsten werd 7 jaar later ingewijd, de dag

i Valencia

Page 34: Excursies exclusieve zeecruises 2015

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

34

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARS

van de “Communidad Valenciana”. El Pont de l’Assut de l’Or werd ingewijd in

december 2008. Het laatste element van de stad van Kunst en Wetenschap, de Agora, werd ingewijd in November 2009. U bezoekt het aquariumcomplex “Océanografi c”, één van de grootste van Europa. Met meer dan 42 miljoen liter water en een oppervlakte van 110 000 m², vertegenwoordigt dit museum één van de belangrijkste ecosystemen ter wereld. Dit bezoek laat u nader kennismaken met de wonderbaarlijke wereld van de zee en toont de kwetsbaarheid en diversiteit van de verschillende ecosystemen van de Middellandse zee, getemperde, tropische zeeën, de eilanden te Patagonië, de Arctische en Antarctische zee.

Hoogtepunten

åå Korte panoramische rondrit in Valenciaåå Ontdek de Stad van de Kunst en Wetenschapåå Bezoek aan het Aquarium

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 3u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 65 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 14 en 15.

maandag 24 augustus – paLma De maLLorcaaanmeren van 08.00 tot 23.59

VerJaarDagsgescHenk – show in son amar 's avondsErvaar de Mallorcaanse cultuur met een show en diner in Son Amar. Speciaal ter gelegenheid van onze jubileumcruise biedt All Ways aan al haar gasten dit beroemd en befaamd avondspektakel in Son Amar aan.

19 Dagexcursie : kaap van formentor, Baai van pollença en alcudia

U begeeft zich naar het noorden van het eiland van Mallorca, dat zonder twijfel het meest bergachtig is, omwille van haar bergketen Sierra Tramuntana. Een korte stop wordt ingelast op het hoogste punt, de kaap van Formentor, voor een adembenemend uitzicht op de omringende zee en bergen. Vervolgens daalt u verder af via een kronkelende weg, naar het charmante dorpje Pollenca. Een paradijselijk strand zal zich aan u openbaren. In een typisch restaurant aan de haven, geniet u van een lekkere lunch op basis van verse vis. Vervolgens gaat u verder naar Alcudia, een middeleeuws, pittoresk dorp waar u al haar bezienswaardigheden te voet ontdekt.

Hoogtepunten

åå Kaap van Formentor, met een adembenemend uitzichtåå Lunch in Pollençaåå Wandeling in Alcudia

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 8u, lunch inbegrepen.

➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 89 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 90 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 20, 21 en 22.

20 Voormiddag : Wandeling door palma en haar kathedraal

Tijdens een begeleide wandeling in het historisch centrum van de stad zal u ondergedompeld worden in de geschiedenis van de stad. U ontdekt de stad maar ook een manier van leven en de plaatselijke gewoontes. U bezoekt de kathedraal, een juweel van gotische kunst gericht naar de zee. De kathedraal is gebouwd op de muren van de oude stad van Palma de Mallorca. Vervolgens maken we een panoramische rondrit per autocar in de stad tot het Bellver kasteel in gotische stijl, gelegen op de top van een heuvel.

Hoogtepunten

åå Wandeling in het historisch centrumåå Bezoek aan de kathedraalåå Bezoek aan het Bellver Kasteel

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 3u30. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 40 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 90 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 19 en 21.

21 Voormiddag : Wijndegustatie in mesquida mora met meesterkok stéphane Buyens

Vertrek per autocar vanaf de haven  richting Porreres naar het familiedomein Mesquida Mora.  Het wijndomein ligt rond   het familiegebouw en   telt heel wat wijngaarden met vele verschillende druivensoorten en vooral  autochtone druivenrassen. De familie Mesquida Mora verdedigt met overtuiging de natuurlijke wijn. Ze besloten om uitsluitend biodynamisch te werken en gebruiken twee Mallorcaanse muildieren voor het werk in de wijngaarden. Verwelkoming en uitleg van de biodynamische landbouw en hun werkmethode door Bàrbara Mesquida-Mora. Degustatie van verschillende lokale streekproducten en  proeven van wijn afkomstig uit hun wijngaarden. Terugkeer naar het schip.

Hoogtepunten

åå Ontdek een biologisch wijndomein

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 78 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 90 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 19 en 20.

22 namiddag : Bezoek aan ValldemosaU verlaat de haven via een bergachtig landschap van het eiland en passeert het typische dorp Valldemossa, om hierna Cartuja te bezoeken, een oud klooster uit de 14e eeuw, waar George Sand en Frederic Chopin nog gewoond hebben. U bezoekt het klooster, de cellen en de apotheek alvorens door te gaan naar het paleis van koning Sancho. Het paleis werd gebouwd in de 14e eeuw en gebuikt als winterresidentie voor de koningen van Mallorca. Op de terugweg stopt u bij het uitzichtpunt “Mirdor de Son Marroig”. Het uitzicht op het eiland is van hieruit werkelijk adembenemend. U krijgt hier een beetje vrije tijd. Maak een mooie wandeling of bezoek eventueel het oude “Manor de Son Marroig”.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan Cartuja de Valldemosaåå Het paleis van Koning Sanchoåå Indrukwekkend uitzicht vanaf Mirador de Son Marroig

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 41 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 90 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursie 19.

Woensdag 26 augustus – porto VeccHioaanmeren van 08.00 tot 18.00

23 Dagexcursie :Bonifacio en boottocht rondom de Lavezzi eilanden

Een 45 minuten durende busrit brengt u vanuit de haven van Porto Vecchio naar Bonifacio. Uw bezoek gaat van start met een onvergetelijke boottocht langs de kust van Bonifacio. De Citadel en bovenstad, gebouwd op enorme hoge kalkstenen kliffen, bieden u een indrukwekkend uitzicht. Vang een glimp op van het helderblauwe water en vaar de grot van Sdragonatu binnen, waar erosie een scheur in het plafond heeft uitgesneden die tevens dezelfde vorm heeft als het eiland Corsica. Uiteindelijk bereiken we de archipel van de Lavezzi eilanden, waar u gedurende een uur geniet van haar zandstranden en water. Op de terugweg, zal u in de nabijheid van het Cavallo eiland komen, dat gewaardeerd wordt door vele miljardaires. Ook passeren we voorbij de parelwitte zandstranden van “Pointe de Spérone”, alvorens we terug in de jachthaven van Bonifacio aanmeren. Na een heerlijke lunch, gaat u aan boord van een toeristisch treintje dat u meeneemt naar de Citadel. U passeert onder andere de wijken van Bosco, het St. Franciscus klooster en het buitengewone kerkhof, met prachtige mausolea ter ere van de zeelui. Ook een blik op de kerk van St. Dominique, één van de weinige gebouwen, opgericht in de typische, Corsicaanse, gothische architectuur, mag niet ontbreken. Er wordt een stop gemaakt vlakbij het plein van Bir Harkeim, van waaruit u de tocht te voet voortzet. U ontdekt de Citadel, die de sfeer van een klein, Italiaans stadje uitstraalt met haar vervallen gevels en haar steile en smalle steegjes. U passeert ook de kerk van St. Marie-Maggiore. Tenslotte kan u de “Porte de Gênes”, die de enige toegang was tot de Citadel tot 1854, de datum waarop de “Porte de France” werd opgericht, bewonderen. Na de wandeling, zal u per trein teruggebracht worden naar de haven.

Hoogtepunten

åå Boottocht rondom de Lavezzi eilandenåå Heerlijke lunchåå Bezoek aan Bonifacio per toeristische treinåå Stadswandeling

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 7u, lunch inbegrepen.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 99 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 78 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 24 en 25.➜➜ Belangrijk : een gedeelte van het bezoek aan Bonifacio gebeurt te voet – de volgorde van de excursie kan gewijzigd worden.

i Lavezzi Eilanden

met een show en diner in Son Amar. Speciaal ter gelegenheid van

Page 35: Excursies exclusieve zeecruises 2015

35

24 Voormiddag :Bonifacio per trein en bootEen schitterende manier om van Bonifacio en haar omgeving te genieten is per boot. Scheep in, in een lokaal bootje en ontdek prachtige grotten aan de basis van witte, kalkstenen kliffen.Vang een glimp op van het helderblauwe water en vaar de grot van Sdragonatu, die tevens dezelfde vorm heeft als het eiland Corsica, binnen. U vaart langs de paradijselijke kreken van Fazio, evenals de bovenstad, gebouwd op enorme kalkstenen kliffen. Onderweg passeert u nog talloze andere bezienswaardigheden zoals de beroemde trap van de Koning van Aragon, het in de rots uitgesleten “roer van Corsica” en de grote rots “De Zandkorrel”. Allen prachtig te bewonderen vanaf het dek van uw schip. We keren terug naar de haven, waarna we de tocht aan boord van een toeristisch treintje voortzetten. Deze voert u naar de Citadel. U passeert o.a. de wijken van Bosco, het St. Franciscus klooster en het buitengewone kerkhof met prachtige mausolea ter ere van de zeelui. Merk de verschillende architecturale stijlen op! Ook de kerk van St. Dominique, één van de weinige gebouwen, opgericht in de typische Corsicaanse, gothische architectuur, mag niet ontbreken. Er wordt een stop gemaakt, vlakbij het plein van Bir Harkeim, van waaruit u de tocht te voet voortzet. U ontdekt de Citadel, die de sfeer van een klein, Italiaans stadje uitstraalt met haar vervallen gevels en haar steile en smalle steegjes. U passeert ook de kerk van St. Marie-Maggiore, het oudste gebouw van Bonifacio, opgebouwd door de Pisanen en voltooid in de 14e eeuw. Na het bezoek, krijgt u de volgende keuze : ofwel neemt u het treintje terug naar de haven (ongeveer 800 m) ofwel daalt u de trappen van Rastello af tot het midden van de jachthaven. Een beetje vrije tijd staat u toe om op uw eigen tempo een wandeling te maken, te genieten op een terrasje van een lekkere kop koffi e, een ijsje of om te shoppen.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan Bonifacio per toeristische trein en bootåå Stadswandeling

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 75 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 78 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursie 23.➜➜ combineerbaar met de namiddagexcursie en enkel mogelijk met lunchpakket van het schip, daar de tijd tussen de 2 excursies te kort is om terug aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk : een gedeelte van het bezoek aan Bonifacio gebeurt te voet.

i Bonifacio

25 namiddag : De toppen van de bergpas Bavella

Deze namiddag verlaat u Porto Vecchio en rijdt via de westkust naar Solenzara, gekend voor haar rol van luchtmachtbasis tijdens de confl icten in de Middellandse Zee. U gaat dieper landinwaarts, via kleine, kronkelende wegen tot aan de toppen van de bergpas van Bavella. Onderweg stopt u om

te genieten van adembenemende vergezichten op bossen, bergen en de Middellandse Zee. Vervolgens gaat u verder naar een typisch, Corsicaans dorp, Zonza. Een korte stop wordt voorzien in dit gezellige plaatsje, alvorens de afdaling wordt ingezet. Onderweg passeert u de regio Ospedale, gekend voor zijn enorme, granieten rotsen middenin het groene, ongerepte Corsica. Tenslotte rijdt u langs de oostkust die u laat genieten van prachtige landschappen, terug naar uw schip.

Hoogtepunten

åå Fantastische landschappen

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 4u.➜➜ moeilijkheidsgraad: ➜➜ prijs: € 42 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursie 23.➜➜ combineerbaar met de voormiddagexcursie en enkel mogelijk met lunchpakket van het schip, daar de tijd tussen de 2 excursies te kort is om terug aan boord te gaan.

➜➜ Belangrijk : het grootste gedeelte van de excursie is een panoramische rondrit – de stops zijn toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit of het is mogelijk om in de bus te wachten – de wegen die naar de bergen leiden zijn zeer steil en kronkelend, deze excursie wordt afgeraden aan personen die snel reisziek worden.

Donderdag 27 augustus – ciVitaVeccHia voor romeaanmeren van 07.00 tot 19.30

26 Dagexcursie : monumentaal en eeuwigrome

Bereidt u voor op een onvergetelijke dag in één van de mooiste steden ter wereld ! U begint uw dag met een panoramische rondrit in de hoofdstad van Italië. Als bakermat van de westerse beschaving, op Athene na, heeft Rome een geschiedenis die zich spreidt over meer dan 2500 jaar. Ze was het centrum van het Romeinse Rijk. De stad ligt eveneens aan de basis van het christendom en is de zetel van de Katholieke Romeinse Kerk en de Paus die gezag voert over de dwergstaat Vaticaanstad. Het historische centrum met kunst en architectuur uit de Renaissance en Barok periode prijkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanuit uw comfortabele autocar ziet u de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Thermen van Caracalla, het Circus Maximus, Avenida Lungotevere, het Colosseum, het Piazza Venezia, … alvorens aan te komen bij de 18de eeuwse Trevifontein. Hier verlaat u de bus en gaat u te voet verder tot aan de Piazza Colonna en het

Pantheon, een Romeins monument en tevens het best bewaarde van de stad. Na een wandeling van ongeveer 1u30 door de smalle straten van Rome, begeeft u zich naar een typisch Italiaans restaurant waar een lekkere lunch voor u klaar staat. Nadien gaat u verder naar Vaticaanstad, waar u de Sint Pietersbasiliek bezoekt, de grootste en bekendste ter wereld. Hier verzamelen elke zondag meer dan 150 000 gelovigen voor het gebed. Ze omvat het fraaie Pietà, een schrijnend beeldhouwwerk van een «  in gewaad gehulde Maagd Maria met de dode Christus in haar armen ». Het beeld geeft het moment weer waarop Christus van het kruis gehaald is, vóór zijn Begrafenis, Verrijzenis en Hemelvaart.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit langs de belangrijkste Hoogtepunten van Romeåå Wandeling in de omgeving van de Trevifonteinåå Heerlijke, Italiaanse lunchåå Bezoek aan Vaticaanstad en haar basiliek

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 10u, lunch inbegrepen. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 86 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 27, 28 en 29. ➜➜ Belangrijk: wandeling naar Vaticaanstad – het is mogelijk dat er een wachtrij is aan de Sint Pietersbasiliek – wat betreft het bezoek aan de basiliek, dienen schouders en benen bedekt te zijn, grote tassen zijn niet toegestaan – langste reistijd per bus 1u45 (zowel heen als terug) om Rome te bereiken.

27 Dagexcursie : Vaticaanstad en de sixtijnse kapel

Breng een dag door in de kleinste staat ter wereld : Vaticaanstad ! In de ochtend maakt u een panoramische rondrit door het archeologische gedeelte van de hoofdstad van Italië! Het historische centrum met kunst en architectuur uit de Renaissance en Barok periode prijkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanuit uw comfortabele autocar ziet u de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Piazza Venezia die gedomineerd wordt door het imposante monument toegewijd aan Victor Emmanuel II, de ruïnes van het Marcellus Theater, gelegen op het Marsveld, het beeldhouwwerk « Bocca della verita », de tempels van Vesta en Portunus, het Circus Maximus, de Thermen van Caracalla, … Vervolgens begeeft u zich naar een typisch Italiaans restaurant waar een lekkere lunch voor u klaarstaat. In de namiddag gaat u verder naar Vaticaanstad. U begint met een bezoek aan de musea. Er zijn er 11 in totaal. Er wordt beweerd dat een mensenleven lang niet volstaat om al de prachtige werken te bewonderen. Maar geen nood,

i Rome Forum

Page 36: Excursies exclusieve zeecruises 2015

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

36

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARS

in een namiddag krijgt u er alvast enkele noemenswaardige te zien uit de Egyptische,

Etruskische, Romeinse, Renaissance-periode,… De werken van tal van artiesten worden tentoongesteld in deze musea  : van Raffaello, tot Caravaggio en Canova. Een volgende halte wordt voorzien bij de Sixtijnse Kapel, een van de bekendste zalen van het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad. De Sixtijnse Kapel wordt sinds de 15de eeuw gebruikt als ruimte waar in conclaaf de kardinalen bijeenkomen om er een nieuwe Paus te kiezen. Hier kan u het beroemde fresco van Michelangelo bewonderen dat dateert uit 1508 tot 1512, en een waar meesterwerk uit de Italiaanse Renaissance-periode weergeeft. Ze bedekt het volledige plafond van de kapel. Het centrale thema is de Genesis. U eindigt met een bezoek aan de Sint Pietersbasiliek, de grootste en bekendste ter wereld. Hier verzamelen elke zondag meer dan 150 000 gelovigen voor het gebed. Ze omvat het fraaie Pietà, een schrijnend beeldhouwwerk van een «  in gewaad gehulde Maagd Maria met de dode Christus in haar armen ». Het beeld geeft het moment weer waarop Christus van het kruis gehaald is, vór zijn Begrafenis, Verrijzenis en Hemelvaart.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit langs de belangrijkste Hoogtepunten van Romeåå Heerlijke Italiaanse lunchåå Bezoek aan Vaticaanstad met zijn musea, Basiliek en Sixtijnse Kapel

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 10u, lunch inbegrepen. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 104 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 26, 28 en 29.➜➜ Belangrijk: belangrijke wandeling naar Vaticaanstad – het is mogelijk dat er een wachtrij is aan de Sint Pietersbasiliek – wat betreft het bezoek aan de basiliek, dienen schouders en benen bedekt te zijn, grote tassen zijn niet toegestaan – langste reistijd per bus 1u45 (zowel heen als terug) om Rome te bereiken.

28 Voormiddag : panoramisch romeDeze excursie is uitstekend voor iedereen die de Hoogtepunten van Rome vanuit het comfort van een autocar wenst te ontdekken. U start met een panoramische rondrit door het archeologische gedeelte van de hoofdstad van Italië. Het historische centrum met kunst en architectuur uit de Renaissance en Barok periode prijkt op

de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanuit uw comfortabele autocar ziet u de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Boog van Constantijn, het Forum Romanum, de Piazza Venezia die gedomineerd wordt door het imposante monument gewijd aan Victor Emmanuel II, de ruïnes van het Marcellus Theater, gelegen op het Marsveld, het beeldhouwwerk « Bocca della verita », het Tibereiland, de tempels van Vesta en Portunus, het Circus Maximus en de Thermen van Caracalla, alvorens u te begeven naar het Barokke en moderne gedeelte van Rome, van waaruit u o.a. de Basiliek van Santa Maria Maggiore, het Republieksplein, de Esedra Fontein, het elegante Via Veneto en het park van Villa Borghese krijgt te zien. Verder naar de Avenida Lungotevere, van waaruit u de terugreis inzet naar Civitavecchia.

Hoogtepunten

åå Panoramische rondrit langs de belangrijkste hoogtepunten van Rome

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 5u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 37 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 26 en 27. ➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 1u45 (zowel heen als terug) om Rome te bereiken – alle bezienswaardigheden krijgt u vanuit de bus te zien, er zijn geen stops voorzien.

29 namiddag : Bezoek aan tarquiniaEen must voor de uitgesproken archeologie-liefhebbers ! Tarquinia, een klein dorp op een half uurtje van Civitavecchia gelegen werd opgericht in 449 v. Chr. en was de thuisbasis van de Etrusken, alvorens het door Rome werd ingenomen. De necropolis van Tarquinia, ook wel Monterozzi genoemd, bevat 6000 graven, waarvan de kamers in de rots zijn uitgehouwen en waarvan er 200 fresco’s bevatten. De graven van de site van Tarquinia zijn ingeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO, omwille van de unieke vorm en bouw van verscheidene graven die nergens anders op dezelfde manier voorkomen. Zowel de begraafplaatsen als de Etruskische steden, behoren tot de oudste van de regio. In het centrum van de stad, bezoekt u het 15de eeuwse paleis Vitelleschi, dat een groot aantal Etruskische schatten herbergt. In het archeologisch museum bevindt zich een van de grootste collecties Etruskische kunst ter wereld. Terwijl u de voorwerpen zoals paarden in goud of terracotta observeert, begrijpt u dat het niveau

van de Etruskische kunst niet te onderschatten was. De collectie in het museum omvat eveneens enkele sarcofagen die teruggevonden werden in de necropolis.

Hoogtepunten

åå Ontdek de archeologische site van Tarquiniaåå Bezoek aan het archeologisch museum

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 4u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 53 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 26 en 27. ➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 30 minuten (zowel heen als terug) – wandeling op geplaveide, soms steile wegen – 40 trappen naar het museum en 15 trappen naar de graven – niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

Vrijdag 28 augustus – LiVorno, voor firenZe en pisaaanmeren van 07.30 tot 16.30

30 Dagexcursie : ontdek de icoonwijn “sassicaia” met Dirk de prins

Iedereen heeft vandaag de mond vol over Italiaanse wijn. Italiaanse wijnen en zeker de Toscaanse hebben de afgelopen jaren een zeer gerespecteerde reputatie opgebouwd. Maar van alle beroemde Italiaanse wijnen is er één die de absolute status van cultwijn heeft opgebouwd: Sassicaia. Iedereen is het er over eens. Dit is een dijk van een rode wijn, die zelfs de grootste Franse fl essen in de schaduw zet.. Een wijn die trouwens na meer dan 20 jaar in de wijnkelder zelfs nog beter smaakt dan in zijn jeugd en dan pas zijn adolescentie heeft achter de rug gelaten. Een wijn waar iedereen, die veel van wijn houdt en kent, van spreekt, maar die slechts weinigen gedronken of zelfs maar geproefd hebben. Maar daar kan verandering in komen. Sassicaia wordt gemaakt op het schilderachtige domein Tenuta San Guido, een eigendom van de sympathieke markiezen Incisa della Rochetta. Het domein zelf ligt in de Maremma, een beetje ten zuiden van Livorno, in het oude gehucht Bolgheri waar de tijd is blijven stilstaan. Een bezoek aan de Tenuta San Guido, goed overgoten prachtig maal in Bolgheri (bereid door de mensen van de markies), en een doorgedreven, exclusieve wijnproeverij in de Tenuta staan, allemaal op het programma.

Hoogtepunten

åå Ontdek één van de beste wijnen van Italiëåå Heerlijke lunch te Bolgheri

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 6u, lunch inbegrepen. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 104 per persoon.➜➜ aantal plaatsen beperkt tot 40 personen.➜➜ niet combineerbaar met excursies 31, 32, 33 en 34. 

➜➜ Belangrijk: veel wandelen op het domein Tenuta San Guido – niet toegankelijk voor rolstoelen.

31 Dagexcursie : een dag in firenze De Stad Firenze werd gesticht door de Romeinen en kwam in de 15de eeuw terecht onder het bewind van de familie Medici. Het is in deze glorierijke periode dat de stad haar hoogtepunt bereikt heeft, zowel op artistiek als op politiek en economisch vlak. Eenmaal toegekomen te Firenze, verlaat u de bus en wandelt u verder naar het historisch centrum, dat autovrij is. Hier ziet u o.a. de magnifi eke kathedraal van Santa Maria del Fiore met haar indrukwekkende koepel, het baptisterium San Giovanni en het i Rome - Trevi Fontein

Page 37: Excursies exclusieve zeecruises 2015

37

Campanile de Giotto (enkel bezoek buitenkant). U zet uw wandeling voort langs de pittoreske straten tot aan het Piazza della Signoria waar u het Palazzio Vecchio  : het stadhuis van Firenze, een toonbeeld van gotische bouwkunst en het Loggia dei Lanzi, een prachtig openluchtmuseum met fantastische beeldhouwwerken, kan bewonderen. Onderweg krijgt u de Ponte Vecchio te zien, de enige brug van Firenze die de bombardementen tijdens Wereldoorlog II overleefd heeft. Aankomst bij het schitterende Piazza Sante Croce met een kerk die dezelfde naam draagt en het graf van Michelangelo herbergt. Hier krijgt u vrije tijd om te lunchen. Nadien wandelt u terug naar de bus en zet de terugreis naar het schip in.

Hoogtepunten

åå Wandeling in het historisch centrumåå Vrije tijd om te lunchen

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 8u, vrije tijd om te lunchen.➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 65 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 30, 32, 33 en 34.

➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 2uur (heen) en 1u30 (terug) – wandeling in Firenze : goede wandelschoenen aangeraden – niet toegankelijk voor rolstoelen.

i Firenze

32 Voormiddag : panoramische treinrit pisa

Op weg naar Pisa via het romantische Toscaanse platteland  !U gaat aan boord van een toeristisch treintje dat u door de mooiste wijken van «  Pisa Medicea » voert. Geef uw ogen de kost en werp een blik op de prachtige gebouwen langs de oevers van de rivier Arno en het Piazza dei Cavalieri (Plein van de Ridders), waar de universiteit en de Toren van « Conte Ugolino » gevestigd zijn. De trein neemt u vervolgens mee naar het wondermooie «  Piazza dei Miracoli  » (Plein van de Wonderen), waar uw gids u met veel plezier meer vertelt over de wereldberoemde gebouwen die het plein omvat  : de Kathedraal en het Baptisterium… zonder uiteraard het hoogtepunt, de scheve toren van Pisa te vergeten ! U krijgt vrije tijd om de pracht en praal te fotograferen, de souvenirwinkel te bezoeken of om een drankje te nuttigen in één van de vele omliggende cafés.

Hoogtepunten

åå Panoramische treinrit langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Pisaåå Vrije tijd op het Piazza dei Miracoli

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 5u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 47 per persoon.

➜➜ niet combineerbaar met excursies 30, 31, 33 en 34.

➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 45 minuten (zowel heen als terug) – niet toegankelijk voor rolstoelen omwille van het feit dat u zelf dient in- en uit te stappen in de trein en een afstand moet kunnen wandelen.

i Pisa

33 Voormiddag : muzikale ervaring op het massaciuccoli-meer en Villa puccini

U verlaat de haven en begeeft zich naar Torre del Lago, een dorp gelegen aan de oevers van het Massaciuccoli meer, dat tevens de geboorteplaats van de beroemde componist Giacomo Puccini is. Hier gaat u aan boord van een boot om het meer en het aangrenzend moerasland te verkennen. Dit natuurgebied maakt deel uit van het Nationale Park van Migliarino, San Rossore en Massaciuccolli en wordt beschermd door het WWF en de Italiaanse Bond voor Vogelbescherming. De fl ora die u hier te zien krijgt is werkelijk uniek : u ziet o.a. eucalyptus, wilde populieren en zonnedauw  : een zeldzame vleesetende plant. Het landschap is werkelijk een lust voor het oog, terwijl u geniet van een glaasje wijn en fragmenten uit de bekendste opera van Puccini. Na de boottocht, krijgt u de gelegenheid om de villa van de componist, die vandaag een museum ter herinnering huisvest, te bezoeken. Na een beetje vrije tijd, keren we per bus terug naar Livorno.

Hoogtepunten

åå Boottocht op het Massaciuccoli meer, terwijl u geniet van een glas wijn en muziek van Pucciniåå Bezoek aan de villa van de componist

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 5u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 55 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 30, 31, 32 en 34. 

➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 1 uur (zowel heen als terug) – korte wandeling in Torre del Lago - niet toegankelijk voor rolstoelen.

34 Voormiddag : een « merenda » in het toscaanse platteland

Op weg naar het domein «  Torre a Cenaia  », het eigendom van de nobele familie Pitti. Het domein ligt verspreid over een oppervlakte van 1200 hectaren en omvat 4 meren en prachtige Toscaanse heuvels, middenin de wijnstreek Cenaia. Onderweg doorkruist u bossen en rijdt langs meren en wijngaarden om vervolgens via de enige landweg

omgeven door cipressen het landgoed te bereiken. Eenmaal toegekomen, waant u zich in een andere tijd en wereld. Zo ver als het oog reikt ziet u velden met charmante boerderijtjes. De fi losofi e van de eigenaar is om de landbouwgrond ten volle te benutten, met wederzijds respect voor de natuur, gebruik makend van moderne technologie en een rotatietechniek om de bronnen niet uit te putten. Uw gids vertelt u meer over het productieproces van wijn en op welke manier dit vandaag de dag gebeurt. Nadien wordt u per paard en kar naar het oude « Casale » gebracht. Hier wordt u ingewijd in de Toscaanse keuken door chef Davide. Samen met hem zal u focaccia en cantucci (zoete Toscaanse koekjes) bereiden. Nadien geniet u van uw zelfgemaakte Toscaanse Meranda (snack), vergezeld van een goed glas wijn, alvorens terug te keren naar het schip.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het domein Torre a Cenaia Wijndegustatie en de Toscaanse keuken

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 5u. ➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 104 per persoon.➜➜ niet combineerbaar met excursies 30, 31, 32 en 33.

➜➜ Belangrijk: langste reistijd per bus 45 minuten (zowel heen als terug) – trap om in- en uit de kar te stappen - niet toegankelijk voor rolstoelen.

Zaterdag 29 augustus – marseiLLe voor aVignonontscheping om 10.00

35 namiddag : Bezoek aan avignonBij uw aankomst in Avignon zal u verwelkomd worden door uw gids, die u begeleidt naar het “Pausenpaleis”(Paleis des Papes), hét centrum van het christendom gedurende de volledige XIVde eeuw en bovendien hét grootste gotische bouwwerk uit de Middeleeuwen dat vandaag in Europa te vinden is. Na dit onvergetelijke bezoek, gaat u te voet verder en ontdekt u het architecturaal rijke erfgoed van deze stad, dat grotendeels te danken is aan de kardinalen die in de nabijheid van het pauselijk hof woonden. Het park op de rots van de Dom biedt u een schitterend uitzicht op de stad. Verder geniet u hier van een heerlijke wandeling over de geplaveide middeleeuwse straten langs mooie herenhuizen, kerken en huizen getransformeerd in musea. Het is eveneens heerlijk fl aneren over de bijzonder pittoreske “Rue des Teinturiers”(schilderswijk), langs de Sorguerivier en haar mooie wateraderen. Uw gids brengt u vervolgens terug naar “La Place de l’Horloge”, het levendige, centrale plein van de stad, met in de nabijheid vele winkels en het “Palais des Papes” (Pausenpaleis). Op het plein vindt u tal van gezellige tavernes en restaurants. U geniet hier van vrije tijd. Nadien afspraak en terugkeer naar de autocar.

Hoogtepunten

åå Bezoek aan het “Pausenpaleis”åå Wandeling in de stad

praktiscHe informatie

➜➜ Duur : ongeveer 3u30.➜➜ moeilijkheidsgraad : ➜➜ prijs: € 30 per persoon.➜➜ Belangrijk: Wandeling door het Pausenpaleis – niet aan te raden aan personen met beperkte mobiliteit – deze excursie is enkel mogelijk voor diegenen die per autocar terugkeren naar België (diegenen die de TGV of het vliegtuig nemen blijven in Marseille).

Page 38: Excursies exclusieve zeecruises 2015

Voorverkoop excursiesDe voorverkoop van de excursies wordt 2 maanden voor het vertrek van uw cruise afgesloten. Na deze datum kunt u, afhankelijk van de beschikbaarheid, de excursies aan boord reserveren. Excursies met een beperkt aantal plaatsen worden afgesloten zodra de beschikbare plaatsen verkocht zijn. Wilt u zeker zijn om nog plaats te hebben op de door u gewenste excursies en in uw taal, dan raden we u aan om uw excursies zo vlug mogelijk te reserveren.

all Ways excursiesVoor de samenstelling van ons excursie-programma werken we steeds samen met de beste lokale agenten, waarvan enkelen zelfs sinds jaar en dag ! De normen van vervoer variëren van plaats tot plaats, maar onze lokale agenten zullen ons voorzien met de best mogelijke autocars. De meeste lokale gidsen zijn gekwalicifeerd in hun land en op enkelen kunnen we met veel plezier jaar in jaar uit een beroep doen. Toch is het mogelijk dat in bepaalde steden of regio’s toerisme minder goed ontwikkeld is en de enige beschikbare gidsen vaak leerkrachten of studenten zijn. Hun kennis van de Nederlandse taal zal niet altijd perfect zijn en ook hun ervaring als professionele gids kan beperkter zijn dan wat u van ons gewoon bent. Wanneer de excursies een bezoek aan een museum, archeologische of andere toeristische site bevatten, dan is de inkom inbegrepen in de prijs (tenzij anders vermeld). Tijdens de dagexcursies zal over het algemeen een lunch in een hotel of restaurant onderweg ingelast worden. Bij een aantal excursies, waar dit uitdrukkelijk wordt vermeld, zijn ook de drankjes inbegrepen. Het gaat steeds om vooraf samengestelde menu’s. De personen die een speciaal dieet volgen dienen ons dit bij reservatie mee te delen. Alles zal in het werk gesteld worden om een aangepast menu te voorzien. Aanvragen op de dag van excursie worden niet aanvaard.

klassement van de excursies volgens moeilijkheidsgraadOm u te helpen in de keuze van uw excursies, hanteert All Ways een klassement volgens moeilijkheidsgraad. Wilt u er echter rekening mee houden dat zelfs indien u deelneemt aan een excursie met 1 schoen, wat wil zeggen toegankelijk voor iedereen, dat u altijd het traject tussen het schip en de bus te voet dient af te leggen. Afhankelijk van de haven zal deze wandeling kort of langer zijn. Elke persoon met beperkte mobiliteit, die deelneemt aan een georganiseerde excursie, moet in staat zijn om op eigen initiatief van boord te gaan

en in en uit de bus te stappen. Ook dient deze persoon iemand bij zich te hebben die hem/haar daarbij kan helpen.

kinderenkinderen onder de twaalf jaar hebben een korting van 40% (met uitzondering van avondexcursies, shows, excursies in Sint-Petersburg en exclusieve excursies). Gelieve ons te contacteren voor meer informatie hieromtrent.

minimum en maximum aantal deelnemersOnze excursies worden berekend op basis van minimaal 40 personen per autocar (behalve wanneer beperkt tot minder dan 40 deelnemers). Indien dit aantal niet is bereikt, behouden wij het recht de excursie te annuleren of de prijs van de excursie aan te passen.

VertalingAangezien er in de meeste bezochte landen geen Nederlandstalige gidsen beschikbaar zijn, vragen wij u te kiezen tussen Engels of Frans. Indien u geen van beide talen verkiest, zullen onze begeleiders, in de mate van het mogelijke, zorgen voor een Nederlandse vertaling. Hou er echter rekening mee dat onze begeleiders dit op vrijwillige basis doen en dat zij geen professionele vertalers zijn.

ontscheping en organisatieDe plaats van afspraak en uren van vertrek van de excursies worden meegedeeld in de All Ways Daily (het boordjournaal ), dat u dagelijks in uw kajuit zult vinden. Wanneer u op excursie vertrekt dient u in het bezit te zijn van uw inschepingskaart en uw identiteitskaart of internationaal paspoort (internationaal paspoort voor de cruise Baltische Symfonie). Indien u niet wenst deel te nemen aan een georganiseerde excursie en op eigen initiatief het schip wenst te

verlaten, dan kunt u van boord gaan nadat alle passagiers op excursie vertrokken zijn. Wanneer de mogelijkheid zich voordoet om 2 excursies van een halve dag te reserveren (raadpleeg de combinatie mogelijkheden in deze brochure), dan dient u er rekening mee te houden dat de tijd voor de lunch aan boord erg kort kan zijn. Zeker als de excursie in de ochtend vertraging heeft opgelopen. Bijgevolg is het soms verplicht om een lunchpakket van het schip mee te nemen. Elke dag vindt u in de All Ways Daily het uiterste uur waarop u terug aan boord dient te zijn. Dit zal in de meeste gevallen ten laatste 30 minuten voor het vertrek van het schip zijn.

Vaarroute en excursiesAangezien ons excursieprogramma lange tijd voor de werkelijke navigatie wordt samengesteld, zodat u de kans krijgt om uw reis goed vooraf te plannen, is het soms mogelijk dat door onvoorziene plaatselijk omstandigheden bij aankomst in de haven, het excursieprogramma lichtjes aangepast moet worden. All Ways behoudt het recht omtrent het verloop van de excursies te wijzigen. Onze lokale agenten behouden het recht om de excursie in een andere volgorde te laten verlopen dan werd aangegeven in de beschrijving van deze brochure.Ten gevolge van onvoorziene omstandigheden, kan een gedeelte van de excursie geannuleerd worden en zal een alternatief, indien mogelijk, voorgesteld worden.

kledingtipsOm optimaal van uw bezoeken te kunnen genieten, worden goede wandelschoenen met antislipzolen sterk aangeraden. Schoenen met hoge hakken of espadrilles worden afgeraden. In geval van warm weer, vergeet niet om een zonnehoed, zonnebril en zonnecrème te voorzien, evenals een fl esje water. De weersomstandigheden zijn vaak onvoorspelbaar, waardoor we u aanraden om verschillende laagjes over elkaar aan te trekken, die u naargelang de temperatuur kan aan- of uittrekken. Ook een regenjas, voor onverwachte

Algemene voorwaarden RESERVEER UW EXCURSIES 2 MAANDEN VOOR HET VERTREK VAN UW CRUISE EN ONTVANG 5% KORTING !

voor iedereen toegankelijk (gemakkelijk)

gemakkelijke wandelingen (middelmatig)

lange wandelingen of op oneffen terrein (moeilijk) - niet aangeraden voor personen met beperkte mobiliteit

voor gevorderde wandelaars - niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

intensieve wandelingen - niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

opgelet: gelieve aandachtig de specifi eke praktische informatie van elke excursie te lezen.

38

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

excl

usi

eve

all

Way

s Z

eecr

uis

es 2

015

- ex

curs

ies

25 YEARS

Page 39: Excursies exclusieve zeecruises 2015

regenbuien, mag niet ontbreken! Hou er daarnaast rekening mee dat indien we religieuze sites betreden, u de gepaste kledij draagt en soms een maximum dient te bedekken. All Ways kan niet aansprakelijk gesteld worden, indien u geweigerd wordt om een religieuze site te betreden omwille van kledingsvoorschriften.

Verloren voorwerpenVan elk verloren voorwerp tijdens een excursie, dient u onmiddellijk melding te maken bij uw begeleider of meteen na terugkeer aan boord bij het excursiebureau aan boord. Alles zal in het werk gesteld worden om deze voorwerpen terug te vinden. Indien het verloren voorwerp niet wordt teruggevonden, kan All Ways in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor dit verlies.

gestolen voorwerpenGelieve op toeristische plaatsen aandacht te besteden aan zakkenrollers, met name in de grote steden en op drukke plaatsen. Als u tijdens een excursie vaststelt dat een bepaald object is gestolen, vergeet dan niet om onmiddellijk een certifi caat van het gestolen voorwerp aan te vragen. Als u een verzekering heeft, dan is een verklaring verplicht. All Ways kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor een diefstal tijdens een excursie.

Duur van de excursieDe opgegeven duur van een excursie is steeds bij benadering. In de All Ways Daily staat het exacte uur van vertrek. Halve dagexcursie: De uren van de maaltijden aan boord zijn afgestemd op het vertrek en de terugkeer van de excursies. Dagexcursie: De lunch in een plaatselijk restaurant is in de prijs van de excursie inbegrepen of u ontvangt een lunchpakket van het schip (raadpleeg het gedetailleerde excursieprogramma).

fotograferenNeem voldoende batterijen voor digitale camera’s mee tijdens de excursies. Wij kunnen

niet garanderen dat u ter plaatse batterijen kunt kopen. Op bepaalde plaatsen is het gebruik van fototoestellen en camera’s verboden of kunt u ze enkel gebruiken tegen betaling van een vooraf bepaald bedrag. Indien wij deze informatie in ons bezit hebben, zullen wij u zo correct mogelijk hierover proberen te informeren via de All Ways Daily of via het excursiebureau. Gelieve steeds toestemming te vragen indien u een persoon wenst te fotograferen. Hou er ook rekening mee dat het vaak verboden is om foto’s te nemen van personen in uniform.

WinkelenTijdens de excursies is er geen tijd voorzien om te winkelen, tenzij anders vermeld. Over het algemeen worden onze excursies als dusdanig georganiseerd om een maximum aan bezoeken in te lassen in iedere aanleghaven en rest er weinig tijd voor shopping of vrije tijd. Hou er ook rekening mee dat shopping mogelijkheden sterk gereduceerd kunnen worden indien het de dag van aankomst een zondag of een lokale feestdag is. Bepaalde objecten kunnen verboden worden door de douane om te exporteren, zoals voorwerpen en kleding van bont en pels. Gelieve u altijd duidelijk te informeren, alvorens dergelijke aankopen te doen.

aandachtig lezenAlle prijzen werden te goeder trouw berekend, op basis van de tarieven en wisselkoersen die in ons bezit waren op 31/10/2014 en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De opgenomen informatie in deze brochure stelt de plannen en bedoelingen van All Ways op het moment van druk voor. Alles werd in het werk gesteld om deze brochure van de meest correcte informatie te voorzien. All Ways kan onder geen beding verantwoordelijk worden gesteld voor het vergeten van info of fouten in deze brochure.

annuleren van de excursies gereserveerd door de klantWanneer een klant zijn excursie aan boord annuleert, is er geen terugbetaling mogelijk. Indien de annulering te wijten is aan ziekte

en een medisch attest van de dokter aan boord (mits betaling doktersbezoek) aan het excursiebureau kan afgegeven worden, zal deze worden terugbetaald. Excursies gereserveerd en betaald voor afreis bij All Ways, dan zal de terugbetaling gebeuren door All Ways na terugkeer van uw cruise. Excursies gereserveerd en betaald aan boord aan het excursiebureau, dan zal deze terugbetaling aan boord gebeuren. N.B. Voor avondexcursies, shows, excursies in Sint-Petersburg en exclusieve excursies geldt er GEEN terugbetaling. Gelieve ons te contacteren voor meer informatie hieromtrent.

annuleren van een excursie door all WaysIn geval van annulering van een excursie door All Ways, zal u ofwel een alternatief aangeboden worden ofwel wordt de volledige geannuleerde excursie terugbetaald.

Veranderen van vooraf gereserveerde excursies door de klant zelfIndien een klant van excursie zou willen veranderen, dan is dit mogelijk tot maximum 72 uur voor aankomst in de betreffende haven en enkel tijdens de openingsuren van het excursiebureau. Elke verandering zal worden beschouwd als een nieuwe reservatie. Indien de excursie werd gereserveerd en betaald voor afreis bij All Ways, dan dient u het volledige bedrag van de nieuwe excursie aan boord te betalen. De terugbetaling van de andere excursie zal verzorgd worden door All Ways na terugkeer van uw cruise. Indien de excursie gereserveerd en betaald werd aan boord aan het excursiebureau, dan zal het verschil, zowel positief als negatief, betaald of terugbetaald worden aan boord door het excursiebureau. Gelieve er rekening mee te houden, dat de toelating om van excursie te veranderen steeds gegeven dient te worden door de verantwoordelijke van het excursiebureau en kan geweigerd worden.

nB: Dit aanbod werd opgemaakt met de gegevens beschikbaar op het moment van redactie. Eventuele errata en/of wijzigingen zullen zo vlug mogelijk worden meegedeeld.

39

Page 40: Excursies exclusieve zeecruises 2015

Cruises

Ontdek ons volledig cruise aanbod

Ver

antw

oord

elij

ke u

itge

ver:

B. R

utt

en, V

icto

r R

ouss

eau

laan

149

, 119

0 B

russ

el –

BE

0440

9261

68 V

erg.

 : A

1774

Reserveer uw droomcruise via de websitewww-all-ways.be : gemakkelijker kan niet !

www.facebook.com/allwaysfan

BrusselVictor Rousseaulaan 149 - 1190 BrusselTel.: 02/344 90 88 - Fax: 02/344 71 99 - E-mail: [email protected]

antwerpenLuchthavengebouw Bus 32 - 2100 DeurneTel.: 03/281 00 99 - Fax: 03/281 12 47 - E-mail: [email protected]

gentVrijdagmarkt 38, 9000 GentTel.: 09/233 30 37 - Fax: 09/233 69 34 - E-mail: [email protected]

LuikPlace des Franchises 9 - 4000 LuikTel.: 04/229 31 32 - Fax: 04/229 31 21 - E-mail: [email protected]

moeskroenGerard Kasiersplein 14 - 7700 MoeskroenTel.: 056/56 16 66 - Fax: 056/56 16 63 - E-mail: [email protected]

Vanuit nederland0800/420.09.00 (gratis nummer)

informatie en reservering:

eXcLusieVe aLL WaYs

Zeecruises 2015 eXcLusieVe aLL WaYs

25 YEARS

EXCLUSIEVE ALL WAYS2015

Z E E C R U I S E S

01_NL_Exclusieve zeecruises.indd 1

23/10/2014 15:19:27

eXcLusieVe aLL WaYs

Zeecruises eXcursies 2015

eXcLusieVe aLL WaYs

25 YEARS

EXCLUSIEVE ALL WAYS ZEECRUISES

2015E X C U R S I E S01_NL_Excursies.indd 1

23/10/2014 15:43:02

aLL WaYs riViercruises 2015

aLL WaYs

R I V I E R C R U I S E SALL WAYS

2015

25 YEARS

01_NL_Exclusieve riviercruises.indd 1

23/10/2014 15:38:13

aLL WaYs Zeecruises cataLogus 2015

aLL WaYs Zeecruises

C A T A L O G U S

ALL WAYS ZEECRUISES

2015

25 YEARS

01_NL_catalogus.indd 1

24/10/2014 9:34:20