Edukans Jaaroverzicht 2011

4
Jaaroverzicht Een overzicht van de resultaten van Edukans in 2011. U kunt het volledige jaarverslag en de jaarrekening opvragen bij Edukans of bekijken op www.edukans.nl. Omdat onderwijs écht helpt! Armoede, aids, oorlog, discriminatie, een handicap… Je zal er maar mee te maken krijgen als kind of jongere. Je kansen op goed onderwijs, werk en dus een eigen inkomen in de toekomst dalen schrikbarend. Wereldwijd gaan daardoor 67 miljoen kinderen niet naar school. 2011 Edukans is expert in onderwijs in ontwikkelingslanden en trekt zich het lot van kansarme kinderen en jongeren aan. Want onderwijs helpt écht! Eén jaar extra onderwijs kan het inkomen dat een kind later verdient gemiddeld 10 procent laten stijgen. Het is dus écht belangrijk om kinderen op school te houden. Simpelweg omdat onderwijs een van de grootste bijdragen levert aan ontwikkeling van kinderen en jongeren, aan hun leefgemeenschap én aan het land waarin zij wonen.

description

Het Edukans Jaaroverzicht van 2011.

Transcript of Edukans Jaaroverzicht 2011

Jaaroverzicht

Een overzicht van de resultaten van Edukans in 2011.

U kunt het volledige jaarverslag en de jaarrekening opvragen bij Edukans of bekijken op www.edukans.nl.

Omdat onderwijs écht helpt!Armoede, aids, oorlog, discriminatie, een handicap… Je zal er maar mee te maken krijgen als kind of jongere. Je kansen op goed onderwijs, werk en dus een eigen inkomen in de toekomst dalen schrikbarend. Wereldwijd gaan daardoor 67 miljoen kinderen niet naar school.

2011

Edukans is expert in onderwijs in ontwikkelingslanden en trekt zich het lot van kansarme kinderen en jongeren aan. Want onderwijs helpt écht! Eén jaar extra onderwijs kan het inkomen dat een kind later verdient gemiddeld 10 procent laten stijgen. Het is dus écht belangrijk om kinderen op school te houden. Simpelweg omdat onderwijs een van de grootste bijdragen levert aan ontwikkeling van kinderen en jongeren, aan hun leefgemeenschap én aan het land waarin zij wonen.

‘Onze kennis en ervaring proberen we zo goed mogelijk in te zetten. Het is voor mij heel leerzaam om mijn ervaring te delen met de Ethiopische lera-ren en na te denken over een andere lesopzet met andere werkvormen. Ik neem de tijd om zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de wereld, kennis, kunde en ervaring van de Ethi-opische docent. Tijd, die ik Nederland vaak niet neem.’

Vanessa Hollaar ging mee met Edukans Werelddocent

‘Ik heb het naar mijn zin op school. Ik zit in groep 8. Later wil ik docent worden. Het leukste vind ik aardrijks-kunde en scheikunde. Scheikunde krijgen we alleen niet vaak, omdat er geen boeken zijn.’

Tekle Mulugeta (13 jaar) zit op de Hermata Primary School Ethiopië

Veel plattelandskinderen in Ethiopië kunnen niet naar het gewone onderwijs. Daarom mogen zij nu naar een non-formele school. Dit jaar bereikte Edukans 31.744 kinderen in Ethiopië. Zij gaan naar school en krijgen hier beter les. Mede door de training van leerkrachten.

Op 75 Ethiopische scholen werd een computerlokaal ingericht, waardoor de kwaliteit van lesgeven verbetert. In 2012 worden de ICT lessen opgevolgd en leren leerkrachten de computers te gebruiken om lessen voor te bereiden en lesma-teriaal te ontwikkelen. Tieners kregen goede voorlichting over gezondheid en seksualiteit. Werkloze jongeren kregen een beroepsopleiding.

Door de actie ‘geitenmelk’ in samenwer-king met giro 555 konden 1.296 noma-denkinderen – verspreid over tien scholen – op school blijven.

Ethiopië, meer onderwijs op het platteland

In Oeganda zijn er onvoldoende gekwa-lificeerde leerkrachten, klaslokalen en schoolmaterialen. En omdat onderwijs gratis is, zijn ouders zich minder bewust van hun taken om de school te contro-leren en hun kinderen te stimuleren. Het gevolg? Ruim driekwart van de kinderen maakt de basisschool niet af. Edukans pakt deze problemen actief aan door het inzetten van goede lesmethodes en het actief betrekken van ouders bij het onder-wijs. Kinderen die niet meer naar school komen, worden geholpen met re-integra-tietrajecten en beroepstrainingen.

15 Pabo-studenten (Onderwijsexpeditie) en 10 docenten (Werelddocent) bezoch-ten onderwijsprojecten in Oeganda en werkten met lokale collega’s aan beter onderwijs.

Oeganda, actief betrek-ken van ouders

Edukans ondersteunt de allerarmste bevolkingsgroepen in afgelegen gebieden. De hele gemeenschap wordt verant-woordelijk gemaakt voor het onderwijs: ouders, leerkrachten, lokale leiders en de overheid. In Kenia bereikte Edukans meer dan 35.000 kinderen, 912 docenten en 875 ouders. 2.849 leden van schoolbestu-ren kregen training.

13 Nederlandse docenten gingen naar scholen rondom Kajiado om daar met hun collega’s te werken aan kindgericht onder-wijs. Twee groepen Pabo-studenten maak-ten kennis met de Keniaanse onderwijs-situatie. De actie ‘schoolmaaltijden’ voor kinderen in de door droogte geteisterde Hoorn van Afrika leverde € 52.291 op.

Kenia, onderwijs voor iedereen

Zuid-Soedan

DR Congo

Ghana

Zambia

Bolivia

‘Voordat het project startte waren de dorpsbewoners en ouders nauwelijks geïnteresseerd in onderwijs. Maar nu, na twee jaar van actief werken aan het belang van goed onderwijs, is de situatie rigoureus veranderd. Een geweldig positieve ontwikkeling!’

Kavita Srivastava, projectmedewerker in India

In Peru zijn de inkomens erg ongelijk verdeeld. Edukans richt zich op de arme inheemse bevolking. Via goed onderwijs kunnen indianenkinderen later een betere plek in de maatschappij verwerven.

Het basisonderwijs is aangepast aan de cultuur en leefomgeving van indianenkin-deren, zodat deze uitgesloten groep beter aansluit bij de Peruviaanse samenleving. En in het voortgezet onderwijs is het thema ‘ondernemerschap’ met succes ingebouwd. Doordat docenten worden ondersteund met ICT is er meer efficiëntie en zijn de lessen verbeterd. Als gevolg van de nauwe samenwerking met ouders is de schooluit-val nihil. Ouders begrijpen het belang van goed onderwijs.

Peru, een betere plek in de maatschappij

Met het onderwijsprogramma op 141 basisscholen bereikte Edukans 63.500 leerlingen en 650 leerkrachten. Meisjes in Malawi maken vaak hun school niet af. Daarom focust Edukans op goed onder-wijs voor meisjes. Samen met pabo’s in Malawi ontwikkelde Edukans schoolver-beterplannen. Hierdoor groeide het aan-tal leerlingen met 6,2 procent. Met het Centrum voor Nascholing in Amsterdam werd een nascholingsprogramma voor toekomstige leerkrachten en onderwijs-adviseurs ingezet. Schoenmaatjes bracht circa 24.000 dozen naar Malawi. 19 studenten liepen er stage en 34 studenten en hun begeleiders gingen op Onderwijsexpeditie. Zij gaven met hun collega-studenten van de St. Joseph-pabo in Dedza les op praktijkscholen. 12 Wereld-docenten deelden kennis en ervaring met collega’s van zes basisscholen.

Malawi, veel aandacht voor meisjes

Het lukt de Indiaase overheid niet om de allerarmste kinderen naar school te krijgen. De onderwijsprogramma’s van Edukans stimuleren de gemeenschappen zodat de overheid haar taken beter gaat uitvoeren. Het resultaat? Beter onderwijs voor 98.747 kinderen in de leeftijd van 6 -14 jaar. 20.378 jongeren tussen de 15 en 20 kregen beroepstrainingen. 774 lokale leerkrachten in de dorpen werden getraind. 749 dorpsonderwijscomités, ouderraden, kinderclubs en vrouwengroe-pen leerden de kwaliteit van het onderwijs bewaken én onderwijs aan te passen aan de lokale behoeften. Dankzij alle inspanningen is de schooluitval vrijwel 0 procent. Kinderen en jongeren die stopten met school zijn weer gestart of volgen nu een beroepsopleiding. 13 Werelddocenten werkten met 213 Indiase leerkrachten aan het thema klassenmanagement.

India, hele gemeenschap actief

In 2011 startte Edukans nieuwe projecten in Bolivia, Ghana en Zambia in het kader van de Connect4Change alliantie waar Edukans deel van uitmaakt. Ook werden onderwijsprogramma’s van de ICCO alliantie ondersteund in DR Congo en Zuid-Soedan.

Jaaroverzicht

Inkomsten en uitgaven Edukans

Postbus 1492 | 3800 BL Amersfoort | t (033) 460 60 10 [email protected] | www.edukans.nl | giro 515

n Schoenmaatjes in Nederland zorgden voor 134.258 schoenendooscadeaus voor hun leeftijdsgenootjes ver weg.

n 53 scholieren reisden met Edukans Going Global als verslaggever naar Ethiopië. Zij volgden met hun Ethiopische buddy’s (lokale scholieren) lessen en wisselden ervaringen uit op Ethiopische scholen. Hun scholen organiseerden na thuiskomst acties voor Ethiopië.

n Maar liefst 1.000 vrijwilligers zetten zich enthousiast in voor Edukans.

n 87 pabostudenten gingen mee met de On-derwijsexpeditie. Zij verdiepten zich in het onderwijs in Malawi, Oeganda en Kenia en gaven met lokale pabostudenten les. Ook haalden zij geld op voor de scholen in het land dat zij bezochten.

n 367 basisscholen deden mee aan ‘Scholen voor scholen’ van Edukans en voerden actie voor onderwijs.

n 63 docenten gingen op reis als Werelddo-cent. Het programma levert een belang-rijke bijdrage aan de competenties en per-soonlijke ontwikkeling van de leerkrachten in het ontwikkelingsland én in Nederland.

Bedankt! Beter onderwijs voor duizenden kinderen. Wij konden dit niet waarmaken zonder uw hulp. Edukans bedankt alle donateurs, stichtingen, bedrijven, organisaties en leerlingen en docenten in Nederland die een financiële bijdrage hebben gegeven en zich in 2011 hebben ingezet voor het werk van Edukans!

Kees de Jongdirecteur Edukans

Hoe besteedt Edukans het geld?CONTINENT AANTAL BEDRAGEN

PROJECTEN (€)

n Afrika 129 3.884.944

n Azië 23 914.145

n Latijns-Amerika 25 1.027.415

n Europa 1 4.429

n niet land-gebonden 9 153.370

Totaal 187 5.984.303

Schoenmaatjes

(waarde dozen en logistiek) 2.719.395

Uitvoeringskosten 1.252.618

Totaal 9.956.318

INKOMSTEN (€)

Eigen fondsenwerving

n Scholen po/vo 1.636.693

n Scholen mbo/hbo/wo 363.287

n Particulieren en kerken 1.523.979

n Bedrijven, fondsen en stichtingen 537.564

n Bijdragen Impulsis 1.094.400

n Giften in natura

(waarde schoenendozen) 2.305.210

n Nalatenschappen 385.670

n Notariële schenkingen 160.129

Gezamenlijke acties n Puzzelacties 47.595

n Kerk in Actie 128.000

Subsidies van overheden 5.845.483

Interestbaten 118.175

Ontvangen penvoerderschap 67.363

Overige baten 7.350

Totaal 14.220.898

UITGAVEN (€)

inclusief uitvoeringskosten

Ontwikkelingssamenwerking 9.956.318

Wereldburgerschap 1.117.144

Voorlichting 586.126

Kosten eigen fondsenwerving 1.240.158

Kosten verkrijgen subsidies 44.019

Kosten beheer en administratie 270.506

Totaal 13.214.271

Bedrijfsresultaat Edukans 1.006.627

Resultaat deelneming -135.934

Resultaat 870.693

Azië 15,2%

Latijns-Amerika 17,2% Europa/ niet land-gebonden 2,7%

Afrika 64,9%

Het kostenpercentage eigen fondsenwerving blijft met 15,5 procent ver onder de norm van 25 procent die het Centraal Bureau Fondsen-werving stelt.

In actie voor onderwijs!

Het Edukans concert door ambassadeurs Nick & Simon in Ahoy leverde 6.820 schoenendozen op!