Editie 39 juli 2013

32
De Groene Wijk Juli 2013 editie 39 Wijkkrant uitgegeven door stichting Wijkraad Douve Weien / Caumerveld

description

 

Transcript of Editie 39 juli 2013

Page 1: Editie 39 juli 2013

De Groene WijkJuli 2013 editie 39

Wijkkrant uitgegeven door stichting Wijkraad Douve Weien / Caumerveld

Page 2: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

2

Pag.13. Handige appsPag. 14/16 Windekind in de steigersPag. 16 Bouwplannen in de wijkPag. 17 Spek & EI BekkerveldfestivalPag. 18/19 BloesemwandelingPag. 20/21 Uit vervlogen tijdenPag. 22/23 Samen voor de veiligheid in de wijkPag. 24/25 GedichtenrubriekPag. 26 Muziek luisterenPag. 27 Koningsspelen op de TovercirkelPag. 28/31 Fotorubriek

IndexPag. 2 IndexPag. 2 Hard rijden in de wijkPag. 3 BurendagPag. 4/5 Bekkerveld kampioenPag. 6 Buurtzorg HeerlenPag. 7 Pilot zonnepanelenPag. 8 Overlast in de gemeentePag. 9 Graffiti maakt plaatsPag. 10/11 De VliegeniersbuurtPag. 12 Wandelen met de hond

Hard rijden in de wijk

Regelmatig melden bewoners zich bij de wijkraad c.q. gemeente omdat ze vinden dat er te hard wordt gereden in de wijk of hun woonstraat. Zo bijvoorbeeld ook in de Aletta Jacobsstraat. In het najaar 2012 en het voorjaar van 2013 zijn hier dan ook snelheidsmetingen uitgevoerd. De Aletta Jacobsstraat is onderdeel van een woonerf, waardoor de maximaal toegestane snelheid 15 km/per uur is. De meetresultaten laten zien dat ruim 90% van alle automobilisten echter harder rijdt dan is toegestaan. Uit prak-tisch onderzoek (kenteken) is gebleken dat ca. 65% van de verkeersbewegingen worden uitgevoerd door bewoners en bezoekers van de Aletta Jacobsstraat zelf. De Aletta Jacobsstraat is hiermee geen uitzondering.

Om deze problematiek aan te pakken wordt al snel gedacht om snelheids-remmende maatregelen, zoals drempels of bloembakken aan te leggen. Uiteraard vergt dit een fikse investering, maar daarnaast blijkt dit vaak geen oplossing voor het probleem en hebben derge-lijke maatregelen vaak negatieve bijef-fecten (bijv. toenemende geluidsover-last/ trillingen e.d.).

Via deze weg willen wij u, ook namens politie en de gemeente, er op attende-ren dat u ook zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid en leefbaarheid van uw woonomgeving. Houdt u dus aan de maximale snelheid!

Jessica Topélen – gemeente Heerlen

Page 3: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

3

Hulp nodig?U hebt wel een ideetje maar weet niet hoe het aan te pakken? U kunt rekenen op hulp van de Wijkraad, maar ook van de gemeente in de vorm van het be-schikbaar stellen van materiaal. En tot slot is het ook mogelijk geld te vragen bij het Oranjefonds.

Aan de slag!Hebt u een leuk idee, praat er eens over met uw buren en neem contact op met:Tes Gybels, voorzitter werkgroep [email protected] - 045 531 18 34of Theo Scheepers, secretaris van de wijkraad [email protected] - 045 541 69 31

Tes Gybels

Burendag

Wat is burendag?Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in sep-tember. Op initiatief van Douwe Egberts werd in 2006 voor het eerst Burendag in Nederland gevierd. Vanaf 2008 onder-steunt het Oranjefonds ook Burendag-acties. Het is een dag waarop je gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt.

In 2013 ook in onze wijk?Dit jaar valt de achtste Burendag op 21 september en het lijkt ons een goed idee als ook in onze wijk Burendag gevierd gaat worden. We denken daarbij niet aan een groots opgezette actie over de hele wijk, maar juist aan kleinere initiatieven die door enkele buurt-bewoners worden bedacht en uitge-voerd met de mensen in hun straat. Want buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt.Daarbij valt te denken aan het onkruid-vrij maken van een (lang) trottoir, het opschonen van paden in de wijk, het opknappen van een speeltoestel, met zijn allen bladeren opruimen e.d.

Page 4: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

4

BEKKERVELD KAMPIOEN

BEKKERVELD KAMPIOEN

Bekkerveld viert kampioenschapBekkerveld is kampioen geworden in de

eerste klasse en dat is goed gevierd. Na

het kampioensfeest dat meteen na het

behalen van de titel plaatsvond, werd

het feest nog eens overgedaan met een

kampioensreceptie op 7 juni in de

kantine van Bekkerveld.

Bekkerveld gaat nu voor het eerst in de

historie hoofdklasse spelen. We kunnen

dus een paar mooie wedstrijden zien,

maar waar deze gaan plaatsvinden is

nog niet duidelijk.

Na de zomer begint namelijk de bouw van de Multifunctionele Accommodatie Bekkerveld (MAB) waardoor Bekkerveld mogelijk naar andere sportparken moet uitwijken voor zijn thuiswedstrijden.

Foto: De spelers van Bekkerveld 1 na het behalen van de titel.Foto: De Spek en Ei Kapel luisterde de kampioensreceptie van Bekkerveld muzikaal op.

Fotograaf: Lucho Carreno.Frank Benneker

Page 5: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

5

BEKKERVELD KAMPIOEN

BEKKERVELD KAMPIOEN

Een drukke receptie,voor een superclubin onze wijk!!

Page 6: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

Buurtzorg Heerlen Als u tijdelijk zorg nodig heeft omdat u ernstig

ziek bent

Als u hinder ondervindt van handicaps of beperkingen

Als u zorg nodig heeft na een ziekenhuisopname

Als u zelfstandig wilt blijven wonen bij ziekte en ouderdom

Buurtzorg kan u helpen in dit soort situaties, levert verpleging en verzorging aan huis en zoekt samen naar oplossingen.

Buurtzorg, de beste thuis!Persoonlijk en professioneel

Het buurtzorgteam Heerlen is 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer

06-23107176

[email protected]

6

Page 7: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

Pilot zonnepanelen Douve Weien

Wij willen u graag op de hoogte houden van de stand van zaken in de pilot. Wij hebben goed nieuws! In totaal hebben 65 mensen aange-geven dat ze interesse hebben om zelf zonnepanelen aan te schaffen. De pilot gaat door. Ook zijn er voldoende aan-meldingen voor de werkgroep. Wij zijn erg blij met dit resultaat.

Op 23 mei en 17 juni is er een werk-

groep samengekomen. Zaken die op de

agenda stonden waren bijvoorbeeld of

er een coöperatie moet worden opge-

richt en wat we concreet voor de wijk

kunnen betekenen. Ook is er gesproken

over duurzaamheid in zijn algemeen.

Opzet van de pilot is om de zaken eerst

klein aan te pakken en te beginnen met

de inkoop van zonnepanelen. Wij zullen

de komende periode de markt bena-

deren en offertes opvragen.

Wij verwachten dat we in augustus voldoende aanbiedingen hebben liggen om een keuze te maken zodat u zelf kunt besluiten om zonnepanelen aan te schaffen. Ook als u zich nog niet heeft aangemeld kunt u hier gebruik van maken.

Naast de zonnepanelen zal er in de tweede helft van 2013 ook gekeken worden wat het onderwerp duurzaam-heid verder te betekenen heeft voor onze wijk.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de heer D. Stassen van de gemeente

Heerlen, email [email protected] 045-5604198 of de heer P. Kastrop van de wijkraad,

email of [email protected].

Dagmar Stassen – Gemeente Heerlen

7

Page 8: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

Overlast in de gemeente

Gaarne breng ik het volgende onder uw aandacht: Overlast? Laat het ons weten via ons digitale loketDe zorg voor de openbare ruimte is een taak van de gemeente. Bij openbare ruimte moet u denken aan plekken die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals straten, parken, plantsoenen, voet- en fietspaden.Heeft u een klacht over een stoep of straat in uw buurt? Meld dit dan gelijk bij de gemeente. Dit kan ook over bij-voorbeeld afval, fietswrakken, prul-lenbakken, bestrating, bankjes, speel-toestellen, straatverlichting, geluids-overlast, handhaving van vergunningen, laaghangende takken of overstromende putten. l Melden kan eenvoudig via ons digitale loket, bereikbaar via www.heerlen.nl/mijnheerlen. Liever telefonisch contact? Bel dan via 14 045. Groet uit Heerlen,

monique wennekesmedewerkster gemeentelijk callcenter

8

Foto’s van onze gemeentein oude tijden

Page 9: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

Graffiti maakt plaats voor muurschilderingMooie binnenkomer voor de wijkHet is bepaald geen sieraad voor de wijk, de graffiti op de gevel van het huis op de hoek Benzenraderweg – Burgemeester Waszinkstraat. Maar daar komt na de zomervakantie verandering in. Dat is het resultaat van de prima samenwerking tussen gemeente, wijkraden Douve Weien/Caumerveld en Aarveld/Bek-kerveld, de eigenaar van het pand en kunstencentrum Signe dat een aantal kunstenaars bereid vond om hier iets moois voor te ontwerpen en straks ook uit te voeren.

De kunstenaars Vincent Lancee, Dave de Leeuw en Hans Keuls hebben een ontwerp gemaakt dat niet alleen een echte blikvanger wordt maar tege-lijkertijd een eerbetoon is aan Remi Vervloet, kunstenaar, oud-bewoner Benzenraderweg, oud-lid RKSV Bekker-veld Over de definitieve realisatie zullen omwonenden uiteraard geïnformeerd worden.Duidelijk is dat de muurschildering straks een fraaie binnenkomer zal zijn voor onze wijk.

Tes Gybels

9

Page 10: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

De Vliegeniersbuurt (1) een serie van drie artikelen

Mevrouw P.M. van Roon woont in een gedeelte van onze wijk waar de straat-namen allemaal zijn terug te brengen naar de luchtvaart. Zij heeft van al die straten opgezocht en op schrift gesteld wie de vliegeniers waren en de achter-gronden van de vliegvelden etc.Het wordt een serie van drie artikelen.

Sabena.Societé Anonyme Belge d'Explotation de la Navigation Aerienne,Was van 1923 tot 2001 de Nationale Belgische Luchtvaartmaatschappij. In 2001 werd de maatschappij failliet verklaard. Sabenadochter DAT werd overgenomen door SN Air Holding. En deze ging weer over naar SN Brussel Airlines. Er is nog steeds een onderzoek gaande naar de oorzaak van het fail-lissement van Sabena.

Koene Dirk Parmentier1904 – 1948: hij was gezagvoerder en

werkzaam bij de KLM. Hij werkte bij

Fokker. In 1927 haalde hij zijn vlieg-

brevet. In 1929 trad hij in dienst bij KLM.

Tijdens een reguliere lijndienst werd hij

in 1944 beschoten door de Luftwaffe

maar wist te ontkomen. Hij kreeg diverse

militaire onderscheidingen. Parmentier

verongelukte in Schotland bij Prestwick.

Bij slecht weer vloog hij op 21 oktober

1948 tegen een hoogspanningkabel.

10

Koene Dirk Parmentier

Page 11: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

Gerben Sonderman1908 – 1955: hij was vliegenier en testpiloot bij Fokker en goed bevriend met Prins Bernhard. Hij werd opgeleid in Soesterberg. Hij haalde drie Duitse vliegtuigen neer, werd door de Duitsers geïnterneerd, maar daarna voegde hij zich bij het verzet. Hij dook onder bij Alois Miedl, een rijke bakker en werd vervolgens de rechterhand van Pieter Jacob Six, chef staf van de Ordedienst (OD).

Anton Herman Gerard FokkerGeboren op Java in 1980 en in 1939 overleden in New York.Hij was de zoon van een koffieplanter en werd naar Nederland gestuurd om een goede opleiding te krijgen. Het ging niet zo goed op school, maar hij constru-eerde zelf zijn eerste propellervliegtuig en vloog een rondje over de Grote Markt in Haarlem! Hij testte zelf zijn eigen modellen.

Hij ging werken voor een Duitse firma in de buurt van Berlijn. Het bedrijf werd later verplaatst naar Schwerin waar Fokker aanbleef als directeur. De Duit-sers gaven hem de ruimte en waar-deerden zijn werk. In 1922 vertrok hij naar de USA en trad voor de tweede maal in het huwelijk. Zijn vrouw pleegde zelfmoord.Ook in Amerika begon hij weer een vliegtuigfabriek. Hij overleed op 49-jarige leeftijd door complicaties tijdens operatie.

Mevrouw P.M. van Roon

11

Antony Fokker

Gerben Sonderman

fokker s-11

Page 12: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

Wandelen met de hond in de groene wijk.Leuk, gezond en noodzakelijk, vooral voor de hond.Zo'n beest moet natuurli jk zijn behoeften doen en dat valt voor de be-geleidende mens niet altijd mee.De meeste honden zijn zo opgevoed dat er meestal netjes op de daarvoor bestemde plaatsen de behoefte wordt gedaan, maar een hond is maar een hond en dus zijn – net als bij de mens overigens – vergissingen niet uit te slui-ten.De gemeente Heerlen heeft daar goed over nagedacht en onze wijk voorzien van een paar speciale blauwe bakken waar de poep in kan worden gedepo-neerd.Uit een van die bakken kun je zelfs gratis plastic zakjes trekken, een geweldig idee !Alleen jammer dat de wijk slechts voor-zien is van een paar bakken. Voor zover ik weet zijn het er drie en die staan ook nogal dicht bij elkaar. Als je dus een heel klein wandelingetje maakt met je hond is dat niet zo'n probleem. Gebeurt er dan iets dan heb je het snel opgeruimd en je ervan ontdaan.Maar nu ga je bv richting de Vrussche-migerweg op weg naar het bos en gaat er dan iets mis. Als je je netjes aan de regels wilt houden en de poep verwijdert dan kom je geen bak meer tegen en om nou

om te keren naar “Windekind” de school is ook niet helemaal de bedoeling van de wandeling. Je loopt dan vervolgens een heel eind met dat poepzakje in je hand. Je zou het natuurlijk in de zak van je jas kunnen stoppen, maar dat is misschien toch niet zo'n fris idee. Je houdt het dus in je hand.Leuk, vooral als je dan iemand tegenkomt die je lang niet gezien hebt. In je ene hand je aangelijnde hond en in de andere hand het zakje.Even een hand schudden zou kunnen betekenen dat die ander je nooit meer wilt zien en we waren net zo blij elkaar weer eens te zien.Ons voorstel is om wat extra bakken te plaatsen misschien ook een of meer-dere dicht(er) bij het Imstenraderbos want dat is toch meestal de route die door ons hondenbezitters gelopen wordt. Leuke wandelingen gewenst.

Henny en Martin Brand

12

Page 13: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

Handige appsProblemen in de buurt mel-den? Op tijd de juiste bak buiten zetten?De BuitenBeter-app en de Rd4-app maken het gemakkelijk.Niet iedereen wil eraan, maar inmiddels zijn er heel veel mensen met een smartphone. De mogelijkheden van zo'n ding zijn nauwelijks bij te houden en heel wat mensen proberen dat ook niet eens. Bellen, e-mailen, foto's maken, je agenda erin bijhouden: meer is al gauw ballast. Al dat gedoe met apps, wat heb je eraan, wat moet je ermee? Toch zijn er apps die heel handig zijn.

De BuitenBeter-a. .

Op weg naar de winkel of het werk, zie je

dat een dikke tak half afgebroken over de

weg hangt, dat er een gat in het trottoir is

of dat die kolk in de straat alweer is

overgelopen. Je neemt je voor om het

even te melden bij de gemeente (online

www.heerlen.nl of telefonisch 14045)

maar ja, op je bestemming aangekomen,

ben je het alweer vergeten…

Met de BuitenBeter-app kun je het op een simpele manier direct melden.Je klikt op het icoontje, maakt een foto van de situatie, vult op het formuliertje de locatie in, omschrijft het probleem, drukt op verzenden en klaar. De mel-ding wordt automatisch naar de juiste gemeente gestuurd. De app is gratis te downloaden en je kunt oefenen met proefmeldingen die niet naar de ge-meente worden gestuurd. Meer infor-matie op www.buitenbeter.nl.De Rd4-app. . Voor wie wel eens vergeet om de juiste bak of het plastic afval op tijd buiten te zetten, is de Rd4-app een uitkomst. Eenmaal je gegevens ingevuld, heb je een afvalkalender op je smartphone, waarin je precies kunt zien wanneer welk afval wordt opgehaald in jouw straat. Maar het handigste is wel dat je ook een alarm kunt instellen dat een signaal geeft op een door jou gekozen moment, bijvoorbeeld de dag van te voren om 18.00 uur. Handig is ook dat je altijd je afvalpas bij je hebt. Nooit meer zoeken naar dat kaartje – waar had ik dat nou ook weer gestopt? Ook deze app is gratis te downloaden. Meer informatie op http://www.rd4.nl/

Gemeente Heerlen

13

Page 14: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

Windekind in de steigers

In de vorige editie van De Groene Wijk hebben we de plannen wat betreft de verbouwing uit de doeken gedaan. We zijn inmiddels bijna 6 maanden verder.

De tekeningen van ir. Mark Feron (zie: http://www.architectenzaak.eu/) zijn klaar, de uitvoering van de plannen is in handen van BRM Bouw BV gevestigd te Hoensbroek (zie : www.brmbouw.nl/ en de werkzaam-)heden zijn enkele weken geleden van start gegaan. De resultaten worden met de dag meer zichtbaar (foto 1 t/m 3; zie aparte bijlage.)

De ambitieuze plannen hebben gaande de rit meer consequenties dan aanvankelijk voorzien. Zo bleek het niet haalbaar gezien het tijdpad - 12 augustus 2013 starten we het schooljaar in het vernieuwde gebouw – te verbouwen terwijl alle leerlingen in school verblijven.Na intensief overleg wat alternatieve huisvesting betreft, was het mogelijk vier groepen tijdelijk te huisvesten in basisschool Cortemich te Voerendaal.

Vanaf de meivakantie tot einde schooljaar pendelen onze leerlingen dagelijks gedu-rende 7 weken met de bus tussen Winde-kind en Cortemich. Uiteraard zijn we blij met deze vorm van samenwerking binnen Innovo. Wat gebeurt er allemaal:

- er wordt ca 90 m² bijgebouwd aan de voorkant in de vorm van een driehoek; in dit gedeelte komen vergader- en overlegruimten en de hoofdingang;

- het onderbouwgedeelte wordt volledig anders ingedeeld; er komen vier (grotere) groepswerkruimten, een nieuw speellokaal, een aangepaste ruimte voor de buitenschoolse opvang en een kleinere ruimte voor diverse lesactiviteiten;

- De verwarmingsruimte wordt verplaatst en aangepast aan de huidige, aangescherpte veiligheidseisen;

- de inrichting van het speellokaal wordt vervangen door een flexibele inrichting op basis van een vrijstaand en verplaatsbaar klimrek;

- het hele gebouw krijgt nieuwe plafonds met energiezuinige verlichting, alle toiletten worden vervangen en deels gehergroepeerd en de luchtkwaliteit wordt verbeterd door de toepassing van nieuwe technieken. Daarnaast wordt de vloerbedekking grotendeels vervangen;

14

Page 15: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

- alle groepswerkruimten krijgen een meer open verbinding met centrale ruimtes

- de bovenbouw wordt uitgebreid met twee spreekkamers;

- de bergingen worden vervangen door deels flexibele kastenwanden met geïntegreerde kapstokken waardoor ook de aanschaf van luizencapes tot het verleden behoort.

Wat merkt de omgeving:- Er zijn hekwerken geplaatst om

het bouwterrein af te scheiden; dat geldt ook voor een gedeelte van de onderbouwspeelplaats;

- het toegangspad vanaf de Van Weerden Poelmanstraat (zie groene pijl) wordt benut voor de af- en aanvoer van bouwmaterialen. Het pad wordt

daartoe afgedekt met stalen

platen;

- met stalen platen; - tijdens de zomervakantie (die op

vrijdag 28 juni begint) zal er hard gewerkt worden om alles binnen de gestelde termijn voor elkaar te krijgen.

15

Hoe gaat het worden?

Page 16: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

Waartoe dit alles? Aanleiding tot de verbouwing is de ver-plichte verwijdering van de twee tijdelijke lokalen. We hebben dit gegeven aange-grepen intensief en diepgaand te spreken over de huidige en toekomstige eisen die aan onderwijshuisvesting gesteld worden. Onderwijskundige uitgangspunten stonden hierbij centraal. Begrippen als meer flexi-bele groeperingvormen, groepsdoorbre-kend onderwijs, het gebruik van moderne media en het scheppen van een uitdagende leeromgeving vormden belangrijke the-ma's. Het resultaat van het hele proces zal uit-eindelijk leiden tot een moderne, adequate onderwijsvoorziening die voorbereid is op het onderwijs van morgen. Hoe we dat gaan vormgeven in de praktijk vormt de opdracht van de beleidsgroep die zich daarover komend schooljaar gaat buigen. Ouders zullen nadrukkelijk betrokken worden in dit proces door de inrichting van een nieuw fenomeen: het ouderpanel. Onder andere hierover meer in de volgende editie van dit mooie blad.

Jean van den Booren – directeur van Windekind

Bouwplannen in de wijk?

Gaarne breng ik het volgende onder uw aandacht: Wekelijks maken we op www.heerlen.nl/bekendmakingen bekend welke vergunningen er zijn aangevraagd en afgegeven in Heerlen. Ook kunt u hier andere actuele infor-matie vinden, zoals wijzigingen in ope-ningstijden, nieuwe en aanpassingen in verordeningen en overige besluiten. E-mailserviceWilt u op de hoogte gehouden worden van bekendmakingen in een bepaald gebied? Neem dan een abonnement op de bekendmakingen. Vervolgens ont-vangt u de bekendmakingen vanzelf via e-mail. Kijk op www.heerlen.nl/bekendmakingen. Groet uit Heerlen,

monique wennekesmedewerkster gemeentelijk callcenter

16

Page 17: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

17

tijdens Bekkerveldfestival

Page 18: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

Bloesemwandeling

Dinsdagmiddag 23 april vond in het kader van “Wandelen met de Wijk”om 13.00 uur de start plaats van deze wan-deling bij de oranje brievenbus op het voor eenieder bekende pleintje.De bedoeling was om een bloesem-wandeling te maken.Bijna 20 personen, overwegend dames, waren dan ook present. Het vervoer naar het startpunt was in no-time ge-regeld en weldra koersten vijf auto's richting Slenaken.

Hier werd vanuit Hotel Klein Zwitser-land rond 14.00 uur gestart. Eigenlijk was deze wandeling als bloesemtocht bedoeld maar door het aanhoudend koude weer was er vrijwel geen bloe-sem te zien. Hierdoor werd de pret beslist niet minder, met volle teugen genoot eenieder van de prachtige ver-gezichten. Iedereen vond het geweldig

18

Page 19: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

19

en prees zich gelukkig zo'n prachtige streek in zijn of haar nabijheid te heb-ben.Al met al was het een heel gezellig gebeuren waarin leuke contacten gelegd werden en natuurlijk werd er ook gelachen.Na ruim twee uur wandelen kwamen wij weer terug bij het hotel waar wij door de organisatoren Els van Hooren en Marie-José van der Meer een lekkere kop koffie aangeboden kregen. Uiteraard trak-teerde iedereen zich vanzelfsprekend op een lekker stuk vla met slagroom om zo de verloren calorieën weer terug te winnen.Met dank aan de organisatoren voor deze heel bijzondere middag werd er rond vijf uur koers gezet naar Douve Weien.

Stef Beckers

Page 20: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk

Uit vervlogen tijdenJeugdbendes

Wie denkt dat er alleen maar jeugd-bendes in New York, Chicago of in Amsterdam floreerden en nog steeds rondwaren, heeft het mis.In mijn jeugdjaren had iedere wijk in Heerlen een groep jongeren die nauw met elkaar optrokken. Waren dat uit-sluitend knapen die gezamenlijk rond-hingen, thans hangjongeren genoemd? Voor een groot deel wel, doch soms werden de activiteiten iets pittiger. Dat was voornamelijk als het er om ging hun buurtje te vrijwaren van vreemde invloeden. In feite kwam het er op neer dat er strijd werd gevoerd tussen twee groepjes jongeren waarvan er een het speelgebied van de andere groep tracht-te aan te tasten.

Hoe ging dat dan? Zoals in de beroemde film Westside Story ?Nee dus, het gebeurde uitsluitend met de vuisten en hoogstens met een ge-makkelijk breekbaar stuk hout. Nimmer met pistolen, messen, slagtuig, boks-beugels etc. Doden of zwaargewonden vielen er nooit. Een blauw oog, bloed-neus of verstuikte enkel – van het weg-rennen – waren de meest ernstige verwondingen. Verbale aanvalswapens werden echter niet geschuwd. Ook wel dingen zoals kapotte kleding, vuile schoenen of laarzen, een verloren bril kwamen voor, doch daar bleef het bij.Ik denk dat het fysiek geweld - eigenlijk een te zwaar woord voor een schop tegen je billen of een draai om de oren - eerder bij thuiskomst plaatsvond als de ouders weer eens werden gecon-fronteerd met vervuild of kapot goed. Het was de naoorlogse tijd en schaarste was troef.Een aantal van die “jeugdbendes” had ook een eigen onderkomen. Een hut ergens tussen de bomen in een bos-gebied, maar soms ook een onder-grondse. Er werd een kuil gegraven, daarop kwamen wat palen of dikke takken met bladeren, daaroverheen planken en als afdeklaag aarde en gras-plaggen of bladeren om het zaakje te camoufleren. Wat deden de knapen dan in zo'n hol? Ach, hetzelfde als de jongeren nu!

Editie juli 2013

20

Page 21: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

Grotendeels zich vervelen. Afhankelijk van de leeftijd een sigaretje roken, on-schuldig praten over de meiden en dat was zeker in die tijd heel onschuldig, men wist gewoon nog niet veel, behalve als men ook zusjes had. Ook het dromen over hun avontuurlijkheid, de stoere en niet zo ongevaarlijke bink uithangen.

Vaste prik was het fruit bietsen, het aan de kersen of appeltjes gaan. Ging het erom om dat fruit te nuttigen? Nee. Het avontuur speelde de hoofdrol. Men had twee instanties die de tegenstanders waren nl. de fruitboer en de politie. Deze laatste in de rol van een onbezoldigd rijksveldwachter, die ergens in de nabijheid van de Doom in Welten woonde.Kreeg de boer je te pakken, dan kwam je daar met een pak rammel vanaf. De rijksveldwachter -een soort Swiebertje – deed de zaak soms iets ernstiger af. Het werd dan een woensdagmiddagje verplicht zitten in het politiebureau. Nou

Tegenwoordig: ca 4 uur rommel oprui-men in de natuur. Ook niet mis. De po-litie had weinig te doen in die tijd (min-der criminaliteit), dus was de “ont-spoorde” jeugd eerder de sigaar.Wat waren de andere zonden van de jeugd? Belletjes trekken, deuren vast-binden, ruiten tikken, kikkers opblazen, fietsbanden leeglaten en schelden. Dat laatste gold vooral op mensen die voortdurend klaagden over de jeugd die in hun beleving overlast veroorzaakte.

In ons woongebied - Heerlen-Zuid - waren er jeugdgroepen ( de bendes dus ) in Welten, Benzenrade, de Euren, Benzenraderweg/Eurenderweg en ook een in Heerlen-Centrum.Echte jeugdbendes zoals thans vaak optredend in de grote steden en in de USA?Nee, daar waren de spelletjes te onschuldig voor. Bovendien was de aanpak bij ernstige misdragingen ook veel potiger zowel thuis als op school en bij de politie. En dat hielp ook.Op de tere jeugdzieltjes werden geen oortjes gelegd!Een vergelijking met de mogelijkheden voor de jeugd thans? Er kon en mocht toen meer, de ruimte om te spelen was groter en sommige zaken werden minder zwaar aangezet.Al met al, ik denk dat jeugd toen meer de kans kreeg om zich vrijer te ontwikkelen.Theo Scheepers

21

Page 22: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

Samen voor veiligheid in de wijk

Het was een levendige bijeenkomst op woensdag 5 juni in basisschool De Tovercirkel.Op uitnodiging van de politie en de gemeente waren er diverse wijkbe-woners van de Dillegaard, De Tichel e.o. aanwezig om geïnformeerd te worden over enkele ontwikkelingen in hun directe omgeving. Aanleiding was dat de afgelopen jaren de buurt met te-rugkerende periodes doelwit was van diverse vormen van diefstallen en wo-ninginbraken.Het doel van de avond was om met bewoners te overleggen op welke ma-nier dit het beste voorkomen en opge-lost kan worden en hoe burgers daar zelf aan kunnen bijdragen. Uiteraard door het treffen van enkele, meestal vrij eenvoudige, voorzorgsmaatregelen, maar ook door het melden van 'onre-gelmatigheden' bij de politie. Elke aan-wijzing kan uiteindelijk de puzzel com-pleet maken.Natuurlijk werd de vraag gesteld of met meldingen ook wel wat wordt gedaan. De aanwezige politiemensen, o.a. Sjef van den Boomen, chef basiseenheid Heerlen Centrum/Zuid en Fred Janssen, de wijkagent, konden dat volmondig beamen: door de oplettendheid van enkele buurtbewoners en het snelle

melden, zijn er in het verleden ver-schillende zaken opgelost en verdere problemen voorkomen. Maar waarom zien we – aldus een bewoner - dan zo weinig politie? Die vraag werd op een wel heel verrassende manier beantwoord door een andere bewoner. Toen hij een keer opmerkte dat een auto met twee onbekende personen wat lang geparkeerd stond te wachten, stapte hij – oud-politieman – op het tweetal af met de vraag of er iets mankeerde en of hij misschien kon helpen: bleken 'de verdachte personen' twee politiemensen te zijn! In sommige gevallen is het handiger als de politie 'onzichtbaar' is!

Een bijzondere vorm van samenwerking

tussen politie en burgers is Burgernet,

een telefonisch netwerk van inwoners

en medewerkers van bedrijven uit de

gemeente. In bepaalde situaties, va-

riërend van vermissing van personen,

misdrijven zoals een overval of diefstal,

of bij calamiteiten, worden de mensen

die in een bepaald gebied aangesloten

zijn bij het netwerk, via telefoon, sms of

e-mail op de hoogte gesteld en om

medewerking gevraagd. Meestal gaat

het om een verzoek om te melden als

men een bepaald persoon of voertuig

heeft gezien; zelf ingrijpen wordt dus

zeker niet gevraagd!

22

Page 23: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

Tijdens de avond werd een filmpje ver-toond waarop te zien was hoe dit in zijn werk gaat. Dit filmpje is ook te zien op http://www.burgernet.nl/WatisBurgernet.aspx#hoe-werkt-burgernet.Hoe meer mensen zich aansluiten bij Burgernet, des te meer resultaat kan dit opleveren. Vandaar dat er door de heer Den Brok, manager van Burgernet een oproep werd gedaan om zich aan te melden als deelnemer.U kunt dat doen via internet, maar het kan ook schriftelijk met een antwoord-kaart of antwoordformulier dat ver-krijgbaar is bij de gemeente of bij de politie (wijkagent!). U kunt daar ook meer uitleg over Burgernet krijgen.

De bijeenkomst liet zien dat heel wat mensen betrokken zijn bij en zich ver-antwoordelijk voelen voor hun buurt. Het maakte ook duidelijk dat samen-werking tussen alle betrokkenen van groot belang is voor (het gevoel van) veiligheid in de wijk. Het blijft overigens niet bij deze ene informatieavond: bedoeling is om nog een keer bij elkaar te komen om plannen verder uit te werken en toe te lichten.

Politie Heerlen en Burgernet

23

Page 24: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

Gedichtenrubriek

De weg naar Benzenrade

Aan de rand van mijn wijkwacht steeds weer dat vakantiegevoel

als ik bij de Eurenlichtjes stijg, langs weiland en woninghoor ik enkel het geruis van de wind

op weg naar Imstenrader bomen,d'een hemelhoog reikend, d'ander knoestig en krom,

gebukt onder eeuwenoude geheimen misschien, zo diepgeworteld, dat hooguit een enkele dassenburcht ze kent.

Ik volg de holle wegin het vroege voorjaar, rijk der padden.

Een haas rent voor mij uitin de wei ernaast; hij kiest een ander pad dan ik.

24

Page 25: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie april 2013

Even, heel evenben ik weer in de bewoonde wereld,

maar net niet tot aan de kapel, vandaag bidt alleenhoog in de lucht en onverstoord, een valk.

Ik kies het kronkelpad naar boven,gadegeslagen door een paard, dat nauwelijks

van de wijs gebracht lijkt door mijn aanwezigheid;hij graast rustig verder,

als ik bovenaan de heuvel gekomen,mijn beloning aanschouw:

heel Heerlen strekt zich voor mij uit.

Steeds zal ik terugkeren,naar deze plek,

waar het vakantiegevoel wacht,aan de rand van mijn groene, groene wijk.

Erica Kroon-Hopkins

25

Page 26: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie april 2013

Muziek luisteren op donderdag 6 juni jl.

Het is een prachtige middag. Eindelijk volop zon en een heerlijke temperatuur. Op zulke dagen kun je natuurlijk ook heerlijk buiten zijn, maar voor de muziekliefhebbers is deze luistermid-dag een gezellig samenzijn onder het genot van koffie en thee heel belangrijk.Om half drie is dan ook de vaste kern aanwezig om naar meegebrachte mu-ziek te luisteren. Frans van der Maesen vertelt ons wat over de componist, waar we dan iets van gaan horen.De romanticus Robert Schumann com-poneerde in 1840 de liederencyclus “Frauenliebe und -leben”en daarvan zijn twee liederen ten gehore gebracht, gezonden door de Zweedse mezzo-sopraan Anne Sofie von Otten.“Seit ich ihn gesehen” en “Er, der Herrlichtste von allen”.Daarna hebben wij prachtige melo-dieuze pianomuziek gehoord van Lars Roos “La prière d'une vierge” (“Das Gebet einer Jungfrau”) gecomponeerd door de Poolse Tekla Badarzewska-Baranowska. Een van de muzieklief-hebbers heeft hier mooie herinne-ringen aan.

Ook naar de Hongaarse Rapsodie nummers 2 en 5 van Fransz Liszt hebben wij geluisterd. De Argentijnse pianiste Karin Lechner (geb. 1965) speelt van Wolfgang Amadeus Mozart het pianoconcert KV 413 – Allegro en een Andante Rondeau Allegretto. Mozart componeerde deze serie toen hij ongeveer 26 jaar oud was. Dit was zijn middelste periode. De KV serie in de 500 is uit zijn latere periode. Mozart was een wonderkind, dat op uitzonderlijk jonge leeftijd viool, klavecimbel en orgel speelde en kwa-litatief hoogstaand werk componeerde. Mozart is 35 jaar oud geworden.Een kleine pauze voor een tweede kopje koffie in “De Soos” waarna wij naar de Water Music van Georg Friedrich Händel geluisterd hebben.Afgesloten wordt met The Arrival of the Queen of Sheba”, ook van Händel.Voor de liefhebbers was het weer een heerlijke ervaring om samen naar muziek te luisteren en gezellig samen te zijn.De volgende luistermiddag is donderdag 3 oktober 2013 om 14.30 uur in “De Soos” van de Chaletflat aan de Oude Molenweg nr. 5.Els van Hooren

26

Page 27: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie april 2013

Koningsspelen op de Tovercirkel Vrijdag 26 april hadden we net als veel andere kinderen in Nederland de “koningsspelen”. Gekleed in een spe-ciaal voor deze dag gemaakt oranje shirt namen de kinderen deel aan vers-chillende workshops. Het viel samen met de reeds geplande afsluiting van het culturele project dat dit jaar in het teken stond van “dans”. De planning was dus eigenlijk al klaar, maar we hebben er een koninklijk tintje aan gegeven.De kinderen hadden per groep de afgelopen weken een dans geleerd van de professionele dansdocentes van de muziekschool/Schunck*. Zo waren er een Chinese, Spaanse, Amerikaanse, Nederlandse en Afrikaanse dans. Enke-le groepen hadden een bijpassend hoofddeksel of geknutseld.‚

's Morgens was er een roulatieschema waarbij in elke groep een activiteit van een half uur plaatsvond. Cup-cakes versieren, Chinese tekens schrijven, een koningsdans leren, djembee spelen en een quiz over het nieuwe koningspaar. Om 12 uur was er een lopend buffet waarvoor we ons ingeschreven hadden. Het was een gezonde lunch met bruin brood, beleg, appels en mini-tomaatjes. Daarna waren de ouders welkom om in de hal te komen kijken naar de dansjes van de kinderen. Daarna kwamen Maxima en Willem- Alexander op bezoek om samen te toasten op het aanstaande koningspaar. Het was een gezell ige dag en nogmaals al le hulpouders hartelijk bedankt!

Nicole Eurlings – leerkracht Tovercirkel

27

Page 28: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie april 2013

28

Fotorubriek.

In de vorige editie hebben wij de wijkbewoners uitgenodigd om foto's in deze rubriek te plaatsen. Het onderwerp is volkomen vrij. Helaas, geen enkele foto kwam tot ons. De redactieraad heeft toen gezocht in eigen archieven. Het resultaat is te zien in deze uitgave.Maar het is natuurlijk veel spannender als wij er een fotowedstrijd van maken met enkele – bescheiden – prijsjes. Per persoon kan men drie foto's inzenden en een jury van de redactieleden zal dan de prijsfoto's uitzoeken. Per persoon kan maar één prijs worden gewonnen. Ook zullen wij niet gaan bekvechten met de deelnemers over de uitslag.Criteria: originaliteit, kwaliteit, thema, emotie en creativiteit!Doe mee, je weet maar nooit. Ben je de enige deelnemer, dan win je altijd!Redactieleden zijn natuurlijk uitgesloten van deelname.Zend je foto's naar [email protected], liefst in JPG-formaat.

De redactie

Foto Martin Frankort

Page 29: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie april 2013

29

Foto’s Martin Frankort

Page 30: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

30

Foto Martin Frankort foto Theo Scheepers

Page 31: Editie 39 juli 2013

De Groene Wijk Editie juli 2013

31

Foto’s Theo Scheepers

Page 32: Editie 39 juli 2013

Editie juli 2013De Groene Wijk

COLOFON:

Redactieraad:

Theo Scheepers vormgeverMartin FrankortJohn BleizeHenny BrandMartin BrandThérèse Ricker

Redactieadres:Van Weerden Poelmanstraat 2176417 EM Heerlen045 [email protected]

Het blad verschijnt 4x per jaar.Einddatum inlevering kopij 2013:1 maart, 1 juni, 1 september, 1 decemberKopij alleen in Word, foto’s in jpeg minimaal 250 DPI.

De redactie neemt zich het recht voor kopij niet te plaatsen of in te korten.

Drukwerk: Kopieke Kerkrade045-5708715

Bezorging van de wijkkrant:Heeft u de wijkkrant niet ontvangen,neem dan contact op met

Theo Scheepers -

045 5416931

BESTUUR:Stichting Wijkraad Douve Weien/Caumerveld

Peter Kastrop voorzitterJeu Triebels vice-voorzitterTheo Scheepers secretarisAnjo Pelzer penningmeesterTes Gybels werkgr.Wijkontwikkeling

Secretariaatsadres:Van Weerden Poelmanstraat 2176417 EM Heerlen045 5416931

Politie/brandweer/ambulance 112

Politie (geen spoed) 0900 88 44Centr. huisartsenpost NightCare 577 88 44Dierenambulance 570 80 00Gemeente Heerlen 14 045Drugs- en tippeloverlast 14 045Klachtenlijn Openbare werken 14 045Acute zorg aan huis (24 uur) 561 61 62Atrium MC Heerlen 576 66 66S.O.S. telefoon 571 99 99Klantenservice Meandergroep 0900 699 06 99

Belangrijke telefoonnummers:Alarmnummer