E-reader verovert Curaçao (AD 8 januari 2011)

2

Click here to load reader

Transcript of E-reader verovert Curaçao (AD 8 januari 2011)

Page 1: E-reader verovert Curaçao (AD 8 januari 2011)

Zaterdag 8 januari 201116 Achtergrond

AD Wikènt is een wekelijkseuitgave van ABCourant NV en wordt als bijlage van de

zaterdageditie van het Antilliaans Dagblad verspreid.

ABCourant NVProf. Kernkampweg z/n

Willemstad, Tel. 7472200

AD WikèntINHOUDSOPGAVE

Porsche met primeur inDetroit

Eerzucht is eengesel die nooitophoudt te slaan

Martie Genger

Het jaar 2011 wordtgretiger

pagina 19

W A R W A R Ú

Ali B:Moe van

liedjes

pagina 26

E-readerverovertCuraçao

Covers metLady Gaga

bestverkocht

'Gaming-netbook'met touchscreen als

toetsenbord

Mac App Storegeopend

pagina 25

pagina 16+17

pagina 23

Tablets overspoelenCES-beurs

Vinger reikt blinden dehelpendehand

pagina 18

pagina 22

pagina 25

pagina20+21

Puzzels, Strip, Toobypagina 24

Koken, IT-columnpagina 25

Op een e-reader kunnenduizenden digitaleboeken, kranten, tijd-schriften en docu-menten worden opge-

slagen. De e-reader is licht enhandzaam en heeft allerlei mo-gelijkheden om het de lezer zoaangenaam mogelijk te maken.Zo kun je de tekst rechtop (por-trait) of dwars (landscape) weer-geven, het lettertype en de regel-afstand instellen, en vaak ooknog muziek (mp3) beluisteren.

,,Ik moet eerlijk zeggen dat ikdacht dat ik een e-reader nikszou vinden”, vertelt HarelyMartina (47), in het dagelijks le-ven hoofd van de afdeling Publi-catie & Inlichtingen van hetCentraal Bureau voor de Sta-tistiek (CBS). ,,Vooral omdat ikzoveel van het ‘echte’ boek hou.Maar ik denk nu, na twee maan-den, dat ik voorlopig geen echtboek meer ga aanschaffen. Ikmerk gewoon dat ik de behoefteniet meer heb.” Voor Nancy Dil-rosun (43), Finance Manager bijde Universiteit van de Neder-landse Antillen (UNA), was hetwel even wennen. ,,Met nameaan het toch veel frequentereomslaan van pagina’s. Maar hetlijkt nu alsof ik nooit anders ge-daan heb.” Lou Nisbet (45), free-lancer in de culturele sector, be-stelde haar e-reader nadat zij eréén in bruikleen had gehad. ,,Ikheb mijn keuze toen snel ge-

maakt. Wat bij mij een rol speeltis mijn manier van lezen; bij mijis het meer studeren. Op de e-re-ader heb ik alles in één hand, ikspring van het ene boek naar hetandere, kan tekst markeren enaantekeningen maken of eveneen woord opzoeken in hetwoordenboek. Geweldig.”

Op een e-reader kun je veelmeer lezen dan alleen boeken.Inmiddels is een redelijk aanbodvan kranten en tijdschriften voorde e-reader verkrijgbaar, zoals deNew York Times, NRC Handels-blad of Newsweek, maar ookvakbladen. Ook Pdf-bestanden,bijvoorbeeld de middenpaginavan het Antilliaans Dagblad, kunje zo van het internet downloa-den en op de e-reader lezen. Enop internet vind je een groeiendaantal (legale) gratis e-boeken:klassiekers die niet meer met co-pyright zijn belast, zoals de boe-ken van Charles Dickens, JaneAusten of Louis Couperus. Eengoede verzameling bieden dewebsites www.gutenberg.org enwww.feedbooks.com.

Een groot pluspunt van ‘e-rea-ding’ is dat veel online boekhan-dels van alle beschikbare e-boe-ken gratis ‘samples’ aanbieden.Vaak is dat het hele eerste hoofd-stuk van een boek. Op basis vande sample kun je beoordelen ofje het hele boek wilt aanschaf-fen. Dat aanschaffen gebeurtvanaf de e-reader of PC online

via een paar klikken. Daarvoor iswel een ‘account’ nodig bij debetreffende boekhandel. Heb jedie, en kun je online, dan ben jebinnen een minuut in het bezitvan het boek. Een ander voor-deel is het geïntegreerde woor-denboek. Terwijl je leest kun jeelk woord makkelijk even opzoe-ken, zonder dat je naar een an-dere pagina moet gaan. Tot slotzorgt de vorm en het gewichtvan de e-reader ervoor, dat je pri-ma liggend in de hangmat of opbed kan lezen, zonder kramp inde armen te krijgen.

Hoe kies je een e-reader? Het

eerste wat iemand zich moet af-vragen is: welk type en taal boe-ken lees ik graag? Die vraag isbelangrijk, omdat het formaatvan e-boeken in Europa andersis dan in Amerika. Wanneer je een Amerikaanse e-readerkoopt, bijvoorbeeld een Kindlevan Amazon.com, dan kun jegeen e-boeken van bijvoorbeeldhet Nederlandse Bol.com op diee-reader lezen. Je moet dus we-ten welk aanbod aansluit opjouw leesbehoefte.

Als je voornamelijk Neder-landstalige boeken leest, zou jeeen e-reader kunnen overwegenvan een Nederlandse boekhan-del, zoals de nieuwe OYO vanSelexys (360 gulden). Natuurlijkkun je ook een niet-boekhandelgebonden e-reader aanschaffen,deze zijn in de regel wel ietsduurder (zie bijvoorbeeldwww.ereader.nl voor een over-zicht). Als je juist graag Engelsof Spaans leest, kun je denkenaan de goedgeprijsde e-readersdie de Amerikaanse boekhan-dels aanbieden: de Kindle vanAmazon (variërend van 254 tot345 gulden), de Kobo van Bor-ders (235 gulden) of de Nook vanBarnes & Noble (variërend van272 tot 455 gulden).

De iPad van Apple wordt ookaltijd in het rijtje van e-readersgenoemd, maar is een beetje eenvreemde eend in de bijt. Als eni-ge heeft de iPad heel veel anderemogelijkheden, tot op zekerehoogte vergelijkbaar met eenlaptop. Je betaalt er dan ookmeer voor dan voor een gewonee-reader. Voor de iPad kun je welzowel in Nederland als in Ame-rika voor e-books terecht, omdat

E-readerWie van lezen houdt, heeft het op Curaçao nietaltijd makkelijk. Hoe goed de boekhandels enbibliotheken ook zijn, hun aanbod blijft slechtseen fragment van alles dat beschikbaar is. Onlineof bij de boekhandel bestellen kan natuurlijk ook,maar levert weer extra kosten en wachttijd op.Steeds meer Curaçaoënaars gaan daaromoverstag voor de e-reader.

Door Margo Groenewoud

Nancy Dilrosun met Nook die past in haar tas en overal mee naartoe gaat. De Nook nodigt ookuit tot een praatje over wat dat ding toch is.

De Kindle is vriendelijk voor de ogen. Met een Kindle vanAmazon.com kunnen geen e-boeken van bijvoorbeeld hetNederlandse Bol.com gelezen worden.

Page 2: E-reader verovert Curaçao (AD 8 januari 2011)

Zaterdag 8 januari 2011 17Achtergrond

je alle software om gekochteboeken te lezen kunt installerenop de iPad. Dat is een groot voor-deel. Daar tegenover staat dat deiPad weer een stukje groter enzwaarder is dan een ‘normale’ e-reader en dus iets minder hand-zaam.

Tot slot het scherm. De iPaden enkele e-readers hebben eenLCD-scherm, veruit de meeste e-readers hebben een ‘e-ink’scherm. Dit scherm heeft geenbacklight (lichtstraling) zoalseen LCD-scherm, maar het lijktop papier en leest als papier. Na-deel van e-ink is dat je niet zonder licht in het donker kuntlezen. Voordeel is dat het zeer goed is voor de ogen. Ookin (fel) zonlicht zijn de lettersprima zichtbaar. Bovendien ge-bruikt een e-reader met e-inkscherm veel minder stroomwaardoor de oplaadbare batterijrelatief lang (tot enkele weken)meegaat.

Nancy Dilrosun koos voor deNook van Barnes & Noble. ,,Hethandzame formaat is voor mijhet grootste pluspunt. De Nookpast makkelijk in mijn tas engaat bijna overal mee naartoe.Vergeleken met de dikke boekendie ik altijd meesleepte is dat eenechte vooruitgang. Ook leuk isdat mensen die mij ermee zienme aanspreken om te vragenwat dat ding toch is. En dat levertaltijd weer leuke gesprekjes op.”

Zowel Hareley Martina, Nan-cy Dilrosun als Lou Nisbet ma-ken regelmatig gebruik van demogelijkheid om het lettertypeaan te passen. ,,Als je een boekkoopt moet je het doen met hetlettertype waar het in gedruktis”, geeft Lou Nisbet aan. ,,Vaakvind ik dat aan de kleine kant.Op de e-reader zet ik de letterswat groter, waardoor ik veelmeer ontspannen kan lezen. Alsik nu een ‘gewoon’ boek in han-den heb, mis ik dat het meest.”

Harely Martina koos tweemaanden geleden voor een iPad.,,Voor mij is het een voordeel datde iPad allerlei andere applica-ties heeft. Internet, mail, con-tacts, muziek, fotos’s, agenda.Via internet heb ik toegang totalle documenten die ik op goo-gle.docs heb staan. En ik lees

voor het slapen gaan heel mak-kelijk in bed, zonder licht. Ik zetde letters iets groter, dan heb ikook geen bril nodig.”

De Kindle die Lou Nisbetkoos, bevalt haar ook heel goed.,,Het heeft een fijn formaat, issuperlicht, met een heerlijkscherm. Ik lees veel meer danvoorheen; laatst heb ik op eendag met gemak anderhalf boekgelezen. Het is vriendelijk voorde ogen, en je klikt ongemerktdoor, het is bijna verslavend. Enook veel goedkoper, voor een e-boek betaal ik ongeveer 20,00gulden.” Ook Nancy Dilrosunvindt het financieel de moeitewaard. ,,Het gaat hier echt omeen relatief kleine investeringwaar je heel veel plezier vanhebt.”

Is het toeval dat de drie e-rea-der-bezitters die ik voor dit arti-kel sprak zo positief zijn? Als wenaar de verkoopcijfers kijkenniet. Vooral de derde generatieKindle en de nieuwe Nook Colorovertreffen elke verwachting.

Voor zowel de Kindle als deNook geldt, dat dit voor het be-drijf het best verkochte productvan het jaar 2010 is. Amazonverkocht alleen al tijdens het ‘ho-liday season’ net zoveel Kindlesals in heel 2009.

Op Curaçao lijkt eenzelfde do-mino-effect te ontstaan. Een le-verancier in de financiële sectorheeft met kerst een e-reader aanhaar relaties kado gedaan. In eengrote computerzaak ligt de Kind-le sinds kort in de vitrinekast.Behalve alle aantrekkelijke ei-genschappen van het apparaatzelf, zijn er voor ons als eiland-bewoner nog extra voordelen.Zonder vertraging en relatiefgoedkoop een buitenlandsekrant lezen bijvoorbeeld. Of di-rect uit een enorm aanbod boe-ken kunnen bestellen en lezen,zonder wachten, zonder invoer-rechten. Alhoewel… met een e-reader in de hand wordt ook hetophalen van een pakketje bij hetpostkantoor weer een aange-naam tijdverdrijf.

Harely Martina met haar iPad. FOTO’S MARGO GROENEWOUD

verovert Curaçao

Lou Nisbeth met haar Kindle.

Voorwaarden voor downloadenBoeken downloaden op dee-reader kan op verschillen-de manieren. Voorwaarde isdat er een ‘account’ is aan-gemaakt. Daarvoor moeteen creditcardnummer in-gevoerd worden. Mocht ereen boek gedownload wor-den dan worden de kostenhiervan direct van de credit-card afgehaald.

De boeken kunnen be-steld worden via de compu-ter die op internet is aange-sloten. Vanaf de computerkan het boek daarna via een connectiekabel overge-bracht worden op de e-rea-der.

Een tweede manier is hetdirect opladen op de e-rea-der. Het hebben van draad-

loos internet is dan eenvoorwaarde.

Een derde manier is via‘Enhanced Data Rates forGSM Evolution’ (Edge). Ditis een technologie voor data-transmissie op bestaandeGSM-netwerken. Het ishiermee mogelijk omdraadloze apparaten met el-kaar te verbinden.