Duurzaamheidsverslag 2011

66
Duurzaamheidsverslag 2011 Gezond is Meer

description

Duurzaamheid is niet meer uit de sector weg te denken en speelt in de toekomst een steeds belangrijkere rol. Hier speelt The Greenery op in door diverse initiatieven te ontplooien op het gebied van duurzaamheid. Ook kiezen wij voor dialoog met verschillende organisaties om duurzaam ondernemen verder handen en voeten te geven.

Transcript of Duurzaamheidsverslag 2011

Page 1: Duurzaamheidsverslag 2011

Duurzaamheidsverslag 2011 Gezond is Meer

Page 2: Duurzaamheidsverslag 2011

CoverfotoDe hardfruitsector heeft te maken met producten die in de buitenlucht geteeld worden. Hierdoor hebben

het weer, daglichturen maar ook ziekten en plagen uit de omgeving direct invloed op de groei van

het product. Omdat het product in één keer wordt geoogst wil men risico’s zo veel mogelijk uitsluiten.

Nature Counts teler Wim van Wijk kiest hierbij voor duurzame oplossingen: “Fruitmot wordt bijvoorbeeld op

een duurzame wijze bestreden met behulp van feromoon verwarringstechniek. Bij deze techniek kunnen de

mannelijke motten de vrouwelijke motten niet vinden. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is dankzij

deze techniek sterk gereduceerd.”

Page 3: Duurzaamheidsverslag 2011

3

Voorwoord 5 1 Duurzaam ondernemen bij The Greenery 9

2 Dialoog met de omgeving 13

3 Gezonde Teelt 17

4 Gezonde Innovatie 23

5 Gezonde Communicatie 29

6 Gezonde Bedrijfsvoering 35

7 Gezonde Medewerkers 41

8 The Greenery in het kort 47

Overige informatie 53

GRI-tabel 56

Inhoudsopgave

Page 4: Duurzaamheidsverslag 2011

Hoofddirectie The Greenery

“Duurzaamheid is niet meer uit de sector weg te denken en speelt in de toekomst een steeds belangrijkere rol. Hier speelt The Greenery op in door diverse initiatieven te ontplooien op het gebied van duurzaamheid. Ook kiezen wij voor dialoog met verschillende organisaties om duurzaam ondernemen verder handen en voeten te geven.”

Page 5: Duurzaamheidsverslag 2011

5

Voorwoord

5

‘Gezond is Meer ‘vormt het uitgangspunt van ons duurzaamheidsbeleid. Hierdoor is duurzaamheid volledig verankerd in de bedrijfsvoering. Aandachtsgebieden binnen dit beleid zijn: Gezonde Teelt, Gezonde Innovatie, Gezonde Communicatie en Gezonde Bedrijfsvoering met als belangrijk onderdeel Gezonde Medewerkers.

Een sprekend voorbeeld van ‘Gezonde Communicatie’ is de verdere ontwikkeling van onze website Verse Oogst. Consumenten krijgen op deze site antwoorden op vragen als ‘Wat eet ik?’ en ‘Waar komt het vandaan?’ Deze site, voor en door telers van Coöperatie Coforta, laat zien wie de telers zijn, hoe zij hun producten op een verantwoorde manier produceren en welke recepten er kunnen worden gemaakt met verse groente en fruit.

Met nieuwe onderscheidende producten, diensten of concepten zoekt The Greenery vanuit ‘Gezonde Innovatie’ naar mogelijkheden om de gezonde keuze van de consument te stimuleren. Om het gezonde tussendoortje voor kinderen aantrekkelijk te maken, is Fred&Ed snoepfruit uitgebreid met mini-appeltjes. Daarnaast zijn diverse nieuwe rassen ontwikkeld om consumenten meer gemak en beleving te bieden en daardoor meer groente en fruit te laten eten. Denk hierbij aan nieuwe smaakvolle frambozen en een snackpaprika zonder zaadjes.

Draait duurzaamheid bij The Greenery alleen om haar gezonde producten? Nee, integendeel. In dit verslag leest u ook over de toenemende aandacht voor sociale duurzaamheid en de wijze waarop wij samen met onze leveranciers in niet-westerse landen de arbeidsomstandigheden willen verbeteren. Daarnaast streven we binnen onze bedrijfsvoering voortdurend naar duurzame verbeteringen. Om de reductie van CO2-uitstoot te realiseren, zijn maatregelen genomen op het gebied van logistiek. Voor deze inspanningen heeft The Greenery in 2011 de Lean & Green award ontvangen. Vanuit ‘Gezonde Bedrijfsvoering’ werken we ook voortdurend aan een gezond werkklimaat voor onze medewerkers.

The Greenery heeft de ambitie om de top 10 positie in de Transparantiebenchmark binnen de categorie ‘ Voedsel en drank’ te behouden. We hebben ons als doel gesteld

Iedere dag opnieuw streeft The Greenery ernaar om samen met haar telers,

medewerkers, klanten en leveranciers, consumenten over de hele wereld

van natuurlijke, gezonde en dagverse groente en fruit te voorzien. Hierbij kan

de consument vertrouwen op onze kennis van groente en fruit en op de zorg

dat onze producten altijd voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Page 6: Duurzaamheidsverslag 2011

6

om eind 2012 onze maatschappelijke ambities te herijken in een plan naar 2020. Hierin worden de doelstellingen vastgesteld die de organisatie de komende jaren na wil streven om ook op de langere termijn succesvol te zijn. Uiteraard doen we dit aan de hand van de dialoog die we voeren met uiteenlopende partijen binnen de eigen organisatie en de sector, maar ook daarbuiten.

In de fotografie van dit verslag staan de telers centraal die in 2011 het Nature Counts predicaat hebben ontvangen. Stuk voor stuk zijn zij koplopers op het gebied van duurzaamheid en ‘Gezonde Teelt’. Met de innovatieve wijze van ondernemen inspireren zij andere ondernemers in de versketen en maken zij de wereld een stukje gezonder.

Over al deze gezonde en groene ontwikkelingen gaat dit verslag. Ik hoop dat de duurzaamheidsinitiatieven van The Greenery ook u inspiratie geven voor ‘gezond is meer’.

Namens de hoofddirectie,

Philip SmitsAlgemeen directeur The Greenery B.V.

Page 7: Duurzaamheidsverslag 2011

7

Page 8: Duurzaamheidsverslag 2011

Aardbeienteler Arno Loos

“Om nog duurzamere aardbeien te telen, wilden we naast groene stroom en biologische gewasbescherming,gebruik maken van duurzaam biogas. Een vergistinginstallatie genereert biogas uit mest en verschillende organische stoffen van de omliggende melkveehouders. Dankzij de warmtekrachtkoppeling zetten wij dit biogas in voor warmte en elektriciteit. Daarnaast vangen we al ons regenwater op in twee waterbassins van elk 4000 kuub. Al onze aardbeien worden dus voorzien van hemelwater.”

Page 9: Duurzaamheidsverslag 2011

9

Duurzaamheidsstrategie In 2011 vervolgde The Greenery de al eerder ingezette duurzaamheidsstrategie ‘Gezond is Meer’. De doelstellingen en initiatieven zijn daarbij verdeeld over vier aandachtsgebieden: Gezonde Teelt, Gezonde Innovatie, Gezonde Communicatie en Gezonde Bedrijfsvoering.

Dit duurzaamheidsverslag geeft per aandachtsgebied een overzicht van de doelstellingen en de behaalde resultaten in 2011. Aan de hand van concrete voorbeelden uit dit jaar leest u over de initiatieven die The Greenery samen met haar partners neemt om op een maatschappelijk verantwoorde manier te ondernemen.

Op verschillende terreinen wordt de voortgang op de duurzaamheidsstrategie gecontroleerd. Bijvoorbeeld binnen het Nature Counts programma, het duurzaamheids-predicaat van The Greenery. Om de voortgang bij de predicaathouders te volgen, zijn er in 2011 audits uitgevoerd. Meer informatie over Nature Counts vindt u op pagina 18.

Duurzaamheid verwerft zich een prominente plek in de AGF-sector. De positie

van The Greenery op de internationale markt voor groente en fruit schept

verplichtingen. Ieder jaar berichten we over onze duurzaamheidsactiviteiten

in het duurzaamheidsverslag. Klanten kunnen erop rekenen dat groente en

fruit altijd voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen, dat de producten veilig zijn

en dat de weg van oogst tot in het schap op een efficiënte en verantwoorde

wijze is afgelegd. De consument moet zorgeloos kunnen genieten van verse

en smaakvolle producten. The Greenery neemt haar verantwoordelijkheid

om samen met haar leveranciers, afnemers en medewerkers te werken aan

lekkere gezonde producten voor een gezonde maatschappij. Duurzaamheid is

een integraal onderdeel binnen de bedrijfsvoering van The Greenery.

Duurzaam Ondernemenbij The Greenery1.

Page 10: Duurzaamheidsverslag 2011

10

Aanscherping duurzaamheidsbeleid Om te anticiperen op de duurzaamheidsthema’s die over tien jaar spelen, scherpen we in 2012 het duurzaamheidsbeleid aan met als tijdshorizon 2020. Hierbij is het intensiveren van de stakeholderdialoog een belangrijk onderdeel. Met behulp van deze dialoog kan The Greenery de actuele duurzaamheidsonderwerpen en ontwikkelingen voor de toekomst helder in beeld houden en daarop proactief handelen.

Gezonde teelt

Een gezonde teelt is bij ons een duurzame teelt. Wat goed is voor de natuur is goed voor de mens.

Gezondeinnovaties

Introductie van nieuwe concepten en producten die onderscheidend zijn.

Voorbeelden:• introductie snackfruit• nieuwe rassen• nieuwe concepten

Gezond is meer: Wij zijn transparant over onze teeltwijze en onze gezonde initiatieven

Page 11: Duurzaamheidsverslag 2011

11

Gezonde communicatie

Het stimuleren van een gezonde keuze metverschillende communicatie-initiatieven.

• Verse Oogst• Aantrekkelijke schappresentatie• Voorlichting gezonde voeding

Gezonde bedrijfsvoering

In het streven naar duurzaamheid zoeken we naar manieren om de impact van de bedrijfsvoering op het milieu te minimaliseren.

Gezonde medewerkers

Het bedrijf investeert in medewerkers en heeft oog voor een gezonde en veilige werkplek.

Gezond is meer: Wij zijn transparant over onze teeltwijze en onze gezonde initiatieven

Binnen het toekomstplan is ruimte om die zaken, die onze stakeholders belangrijk vinden, extra aandacht te geven. Dit plan, opgesteld aan de hand van de ISO 26000 richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, bevat duidelijke doelstellingen met de daarbij behorende heldere Key Performance Indicatoren.

Page 12: Duurzaamheidsverslag 2011

Paddenstoelenteler Arjan Heeren

“Wij maken voor de verwar-ming en koeling van dechampignoncellen op het bedrijf gebruik van een warmte- koudebron. In de zomer wordt overbodige warmte opgeslagen die in de winter wordt gebruikt voor de verwarming van ons bedrijf. In de winter wordt koude opgeslagen. Deze koude wordt in de zomer gebruikt voor het koelen van de cellen. In het najaar van 2011 is op het bedrijf 1600 m² zonnepanelen geplaatst. Dit zorgt voor 50% energiebesparing.”

Page 13: Duurzaamheidsverslag 2011

13

Om zo verantwoord en duurzaam mogelijk te handelen, zoeken we de dialoog

met medewerkers, leveranciers in binnen- en buitenland en klanten. Een

kritische blik van sectorbrede organisaties, maatschappelijke instellingen,

overheidsorganen, banken en onderwijsinstellingen zorgt ervoor dat The

Greenery rekening houdt met de wensen van haar omgeving.

De voornaamste stakeholders van The Greenery zijn die partijen die een belangrijke rol spelen in de versketen, die invloed hebben op de producten en handelswijze van The Greenery:

• Met leveranciers in binnen- en buitenland, waaronder de telers van Coöperatie Coforta, gaat The Greenery het gesprek aan over de stappen die kunnen worden gezet in het verduurzamen van de teelt, in de ontwikkeling van gezonde en smaakvolle producten en in het realiseren van een efficiënte, duurzame keten. Tijdens productbijeenkomsten en themabijeenkomsten wordt het duurzaamheidsbeleid en de kansen en risico’s hierin besproken.

• Met klanten zijn tracking & tracing, transparantie over de herkomst van het product, duurzame logistiek, sociale duurzaamheid, voedselveiligheid en duurzame verpakkingen, veelbesproken thema’s. The Greenery heeft dagelijks contact met haar klanten.

• Op het gebied van innovatie werkt The Greenery nauw samen met zaadveredelaars in binnen- en buitenland. Ook zoekt zij de samenwerking met onderwijsinstellingen waardoor innovatieve concepten en oplossingen worden ontwikkeld op het terrein van onder andere het assortiment, smaak en kwaliteit.

Deze maatschappelijke onderwerpen die leveranciers, klanten en zaadveredelaars belangrijk vinden, worden bovendien in dit duurzaamheidsverslag toegelicht.

Voorbeelden van samenwerkenNaast de dagelijkse contacten met haar telers en klanten gaat The Greenery in diverse samenwerkingsverbanden de dialoog aan met belanghebbenden.

• The Greenery nam in 2011 deel aan het project van de European Food Safety Authority (EFSA) waarin door wetenschappelijke instellingen onderzoek is uitgevoerd naar de combi-effecten van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen. • The Greenery neemt deel aan het Initiatief Duurzame Handel waarbij de overheid, retailers en producenten en non-gouvernementele organisaties de handen ineen slaan in het verduurzamen van de importketens. De gezamenlijke organisaties werken aan het bevorderen van milieubescherming, gezondheid, het verbeteren van de sociale

Dialoog met omgeving2.

Page 14: Duurzaamheidsverslag 2011

14

omstandigheden in ontwikkelingslanden of het bevorderen van de mensenrechten.

• Tevens is The Greenery toegetreden tot de Duurzaamheidskring Barendrecht. Bedrijven denken en werken mee in mogelijke verduurzamingsinitiatieven binnen de gemeente Barendrecht.

• The Greenery is van mening dat organisaties in de gehele AGF-keten nog hechter met elkaar kunnen samenwerken, een heldere duurzaamheidsvisie af moeten geven en deze moeten vertalen in concrete doelstellingen. Dit kan bijvoorbeeld via DPA, de branche- vereniging van afzetorganisaties voor groente en fruit en Freshfel, de Europese branchevereniging.

• The Greenery startte in het kader van het Platform Verduurzaming Voedsel in samenwerking met Hessing, Jumbo en Groentehof een project in het verder verduurzamen van verse en snijverse producten. Thema’s zijn gewasbescherming, het verbruik van water en verspilling in elke schakel van de groente- en fruitketen.

Met al deze en overige samenwerkingsverbanden richt The Greenery zich op het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken die aansluiten bij de wensen van de klant en de maatschappij.

Invloed op maatschappelijke issuesThe Greenery levert een proactieve bijdrage aan het sectorbreed oplossen van een aantal maatschappelijke thema’s:

• Telers nemen tal van stappen op het gebied van duurzaamheid. The Greenery maakt deze initiatieven, die veelal achter de schermen gebeuren, meer zichtbaar. De website www.verseoogst.nl draagt bij aan de behoefte van de consument meer te weten over de herkomst van de producten. Ook heeft The Greenery Nature Counts voortgezet waarmee zij de koplopers op duurzaamheidsgebied in de schijn- werpers zet. In 2011 is 7,4 procent van het volume van onze Nederlandse telers afkomstig van telers met het predicaat Nature Counts.

• In de totale keten wordt veel voedsel verspild. The Greenery zoekt proactief naar oplossingen voor voedselverspilling. De onderneming draagt hieraan bij door onder andere het ontwikkelen van concepten met kleinere porties, het verbeteren van verpakkingen op het gebied van houdbaarheid, het ontwikkelen van nieuwe, houdbare rassen en het optimaliseren van het logistiek proces. Maar ook door samen te werken met de Voedselbank en gebruik te maken van nieuwe technieken waarmee er nauwkeurig oogstprognoses kunnen worden gedaan. Hierdoor kunnen aanbod en vraag beter op elkaar worden afgestemd.

Kennisuitwisseling Sweet Sensation

Veertig deelnemers van maar liefst elf

verschillende nationaliteiten namen deel

aan een teelttechnische bijeenkomst over

de Sweet Sensation peer georganiseerd

door The Geenery. ”Zowel voor telers

als retailers biedt deze peer volop

kansen, vertelt Patricia Hoogervorst,

productmanager hardfruit bij The Greenery.

“We streven naar een optimale onderlinge

samenwerking en het delen van kennis. Het

uitwisselen van belangrijke teelttechnische

informatie, is daarbij essentieel.”

Page 15: Duurzaamheidsverslag 2011

15

Wat zijn onze plannen voor 2012?

Maatschappelijke prioriteiten The Greenery stelt zich op de lange termijn als doel de top 10 positie in de Transparantiebenchmark binnen de categorie ‘Voedsel en drank’ te behouden. Om dit te realiseren, neemt zij de volgende stappen:

• The Greenery ontwikkelt een Duurzaamheidsbeleid 2020 volgens de ISO 26000 richtlijn. • The Greenery gaat jaarlijks de dialoog aan met tenminste drie stakeholders over een relevante maatschappelijk onderwerp. • Halfjaarlijks vindt een interne reflectie plaats op de duurzaamheidsstrategie en de bijbehorende doelstellingen. • Over 2012 rapporteert het bedrijf binnen een geïntegreerd jaarverslag volgens GRI niveau B.

Verse Oogst draagt bij aan de behoefte

van de consument meer te weten

over de herkomst van groente en fruit.

www.verseoogst.nl

Page 16: Duurzaamheidsverslag 2011

Perenteler Anton van Wijk “Binnen ons bedrijf is het koelen van appels en peren een van onze kernactiviteiten. Bij koeling komt veel warmte vrij die via de condensors wordt afgevoerd en her-gebruikt. Dankzij minder ventilatordraaiuren per dag besparen we energie, zonder verlies van kwaliteit van de peer. De negatieve invloed van mogelijke plagen op de fruitteelt, proberen we zoveel mogelijk te bestrijden via natuurlijke vijanden, zoals de oorworm.”

Page 17: Duurzaamheidsverslag 2011

17

The Greenery bouwt een langdurige relatie op met haar leveranciers in

binnen- en buitenland en ziet toe op een gezonde teelt. In 2009 introduceerde

zij het Nature Counts predicaat waarmee ze de AGF-sector wil stimuleren tot

het verder verduurzamen van de teelt. The Greenery waardeert telers die

investeren in groene ideeën. Het bedrijf zoekt samen met haar ketenpartners

naar mogelijkheden om te komen tot gezonde, veilige, transparante ketens.

Om dit doel te bereiken, heeft The Greenery in 2011 een aantal doelstellingen

op het gebied van Gezonde Teelt geformuleerd. In dit hoofdstuk worden de

belangrijkste resultaten vermeld.

Beleid op voedselveiligheidKlanten en consumenten moeten volledig kunnen vertrouwen op de veiligheid van groente en fruit. The Greenery hanteert daarom een streng beleid en controleert continu op de naleving ervan. De afdeling Kwaliteit & Milieu bestaat uit specialisten die zorg dragen voor de borging van de kwaliteit van het product en de voedselveiligheid. Dit doet zij aan de hand van:

• Duidelijke afspraken met haar leveranciers: alle telers produceren volgens de eisen van de Global-Gap-organisatie, de basis- voorwaarden om de producten te kunnen leveren. Daarnaast voldoen The Greenery en haar telers aan verscherpte eisen strenger dan de wet en de aanvullende protocollen die retailklanten stellen.

• Het Residu Management Systeem: een database waarin The Greenery jaarlijks meer dan 4000 genomen monsters monitort en controleert. In de database staan analyseresultaten die uitgewisseld worden met laboratoria, telers en leveranciers. Het systeem draagt als management- tool bij aan het terugdringen van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen.

Gezonde teelt3.

Doelstelling 2011 Voortgang

The Greenery beloont 5-10 nieuwe telers

met het Nature Counts predicaat.

Gerealiseerd in 2011

In 2011 behouden alle telers de certificering

volgens de nieuwe Global Gap eisen.

Gerealiseerd in 2011

In 2012 leveren de eerste vaste buiten-

landse leveranciers van The Greenery onder

BSCI-voorwaarden.

Lopende, in 2011 voorbereidingen met BSCI

Page 18: Duurzaamheidsverslag 2011

18

• Certificatie van de kwaliteitszorg: de locaties van The Greenery voldoen aan de eisen van de code IFS, BRC en QS, ISO 14001 en het RIK (Reglement Interne Kwaliteitscontrole). RIK staat onder toezicht van KCB.

• Tracking en tracing systeem: de weg van het product in de keten wordt hiermee systematisch vastgelegd. Zoals de General Food Law voorschrijft, kan The Greenery binnen vier uur de herkomst en de bestemming van een product achterhalen. Verregaande standaardisatie en technologische vernieuwingen bieden de juiste mogelijkheid om de traceerbaarheid van producten te vergemakkelijken en meer informatie uit de keten richting consumenten te delen. De EHEC-crisis in 2011 heeft nog eens onderstreept hoe belangrijk tracking & tracing en communicatie over de herkomst van het product is. The Greenery trof maatregelen om mogelijke risico’s te vermijden. Via verschillende onafhankelijke laboratoria werden preventieve testen uitgevoerd en zijn risico- analyses gedaan.

• Begeleiding van telers: de teeltbegeleiding op het gebied van voedselveiligheid en duurzaamheid vindt plaats in samenwerking met experts op het gebied van gewasbescherming.

The Greenery voldoet aan de kwaliteitssystemen van internationale retailklanten die in hoge mate strenger zijn dan de wettelijke eisen. Opvallend in 2011 was de toegenomen belangstelling bij Duitse klanten voor het QS-systeem (Qualitat und Sicherheit).

Beleid op duurzame teelt Nature Counts is het duurzaamheidspredicaat van The Greenery. Telers die het Nature Counts predicaat ontvangen, blinken uit in bijvoorbeeld de beperking van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, besparing op energieverbruik, hergebruik van afvalmateriaal en de zorg voor de natuur en het landschap. In 2011 is aan elf teeltbedrijven het predicaat Nature Counts toegekend waarmee het totaal op veertien komt. The Greenery heeft met Nature Counts de doelstelling telers te stimuleren hun inspanningen op het gebied van verduurzaming van de teelt te vergroten en zichtbaar te maken. Om de voortgang bij de predicaathouders te volgen, zijn er in 2011 drie audits uitgevoerd bij de telers die in 2010 het predicaat ontvingen. www.naturecounts.com Food Chain Partnership projectThe Greenery hanteert als uitgangspunt dat telen zonder gewas-beschermingsmiddelen gebeurt, tenzij het niet anders kan. Samen met externe deskundigen begeleidt ze haar leveranciers in binnen- enbuitenland in het terugdringen van het gebruik van gewasbeschermings-middelen. Sinds vijf jaar werkt The Greenery samen met internationale gewasbeschermingsproducenten in diverse internationale Food Chain Partnership Projecten. Deze projecten hebben als doel om een teeltprogramma te ontwikkelen waarbij kwalitatief hoogwaardige producten met een minimale belasting voor het milieu worden geteeld.

Begeleiding van telers

The Greenery hecht veel waarde aan het

informeren van haar telers over de wensen

en vragen van klanten. In 2011 vond voor

zachtfruittelers een workshop ‘markt &

residu’ en voor hardfruittelers een thema-

avond ‘voedselveiligheid en duurzaamheid’

plaats. Aardbeienteler Ad Boeren bezocht

de workshop en onderkent het belang

ervan: ”Het is belangrijk dat we door

dit soort bijeenkomsten samen met The

Greenery aan onze afnemers laten zien dat

we onze verantwoordelijkheid nemen.“

Page 19: Duurzaamheidsverslag 2011

19

Er zijn verschillende programma’s opgestart, zo ook bij de Spaanse aardbeienteler Alfonseca. Residuanalyses tonen een reductie aan in niveau en aantal werkzame stoffen bij de aardbeien. In 2011 is daarnaast ook aandacht uitgegaan naar de reductie van water, afval en energie op het aardbeienteeltbedrijf. The Greenery heeft samen met deze teler het business-to business merk Natural Delight geïntroduceerd.

Biologische en fairtrade productenAlle biologische telers telen in de grond en gebruiken uitsluitend biologische gewasbescherming en natuurlijke hulpstoffen. Het aantal biologische telers dat via Naturelle, de biologische tak van The Greenery, haar producten verkoopt, is gestegen. Daarnaast heeft Naturelle ook meer rechtstreekse lijnen met buitenlandse telers aangeboord, waardoor haar biologische basisassortiment in 2011 uitgebreid werd met onder andere limoenen en biologisch geteelde fairtrade mango’s en avocado’s.

De producten van Naturelle worden in Nederland voor een groot gedeelte verkocht onder het merk Bio+, vaak in composteerbare verpakkingen. Naturelle is exclusief leverancier van alle onbewerkte groente en fruit van dit succesvolle biologische merk. Bio+ werd in 2011 verkozen tot ‘Merk met de grootste maatschappelijke bijdrage’. Deze award is onderdeel van de Verkiezing Merk van het Jaar 2011, een initiatief van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).

Dilemma: De consument maakt zich meer zorgen over de arbeids- omstandigheden van werknemers, waar ook ter wereld. The Greenery vindt veiligheid, gezondheid, financiële waardering en zeggenschap van werknemers ook belangrijk. Daarnaast vindt zij het belangrijk dat ondernemers in ontwikkelingslanden toegang hebben tot markten waarmee ze een eerlijke kans krijgen om een gezonde en duurzame economie op te kunnen bouwen. Toch is dit niet vanzelfsprekend, in veel risicolanden zijn er nog steeds verbeteringen mogelijk op dit gebied. In het vinden van oplossingen wil The Greenery samen met haar buitenlandse leveranciers en klanten een actieve rol spelen.

De Bio+ tuinkers wordt geteeld door Henk

Overkleeft van Biostar: “We zien de

benoeming van beste introductie van 2011

als de beloning voor de productinnovaties

waar we de afgelopen jaren met z’n allen hard

aan hebben gewerkt. Door de juiste variëteit

te gebruiken op een goede biologische

voedingsbodem en veel aandacht te besteden

aan de verzorging van onze tuinkers, zijn we

in staat een gezond en smaakvol product te

leveren van topkwaliteit.”

Page 20: Duurzaamheidsverslag 2011

20

Sociale duurzaamheidIn 2011 is veel aandacht uitgegaan naar sociale duurzaamheid. Onder leiding van de afdeling Kwaliteit & Milieu heeft een groep trainees, binnen het programma GreenTalent, een studie uitgevoerd naar de ontwikkelingen op dit gebied, de wensen van klanten en welke borgingssystematiek het beste bij het bedrijf past. Vanaf 1 januari 2012 is The Greenery lid van Business Social Compliance Initiative (BSCI) voor wat betreft haar importproducten. BSCI heeft tot doel de arbeidsomstandigheden van werknemers bij producenten van consumptiegoederen in risicolanden in onder andere Latijns Amerika, Afrika en Azië te verbeteren.

The BSCI gedragscode is gebaseerd op sociale richtlijnen zoals de International Labour Organisation (ILO), de Verenigde Naties Global Compact en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mensen. BSCI is een verbeterprogramma dat zich richt op arbeidsomstandigheden (geen gedwongen arbeid, geen kinderarbeid, mensenrechten), milieu en goede relaties (geen corruptie). Dit betekent dat samenwerking met een leverancier niet wordt stopgezet wanneer hij niet voldoet aan deze richtlijnen, maar dat er samen met leveranciers wordt gekeken hoe de omstandigheden voor werknemers verbeterd kunnen worden.

The Greenery heeft in juni 2012 het covenant voor het Initiatief Duurzame handel (IDH) ondertekend. Binnen dit initiatief werken overheid en bedrijfsleven, nauw samen om de importketens verder te verduurzamen. Kern van het convenant is de ambitie van retailers en handelsbedrijven om in 2020 100% van het geïmporteerde groente en fruit afkomstig uit Latijns Amerika, Afrika en Azië te hebben verduurzaamd. The Greenery zal de implementatie via BSCI monitoren en verbeteren.

The Greenery stelt als voorwaarde

aan haar leveranciers dat zij werken

volgens de gedragscode van de

International Labour Organisation

(ILO) en de Universele Verklaring

van de Rechten van de Mensen.

Page 21: Duurzaamheidsverslag 2011

21

Onze plannen voor 2012 op het gebied van Gezonde Teelt:

Het lange termijn doel van The Greenery is om een betrouwbaar en transparant ketenverantwoordelijkheidsysteem te beheren. Continuïteit is hierbij belangrijk. Om dit doel te kunnen realiseren, zijn de volgende doelstellingen geformuleerd:

• Stimuleren verduurzaming van telers zodat zij op termijn in aanmerking komen voor Nature Counts. De inspanningen leveren ieder jaar minimaal 8-10 nieuwe telers met het Nature Counts predicaat.

• In 2012 behouden alle The Greenery telers de certificering volgens de Global Gap-eisen.

• In 2012 zijn circa 15 buitenlandse leveranciers betrokken in ons BSCI-programma.

Er bestaat een volledige elektronische

uitwisseling van gegevens tussen

Laboratorium Zeeuws Vlaanderen (ZVl)

en The Greenery. Elke handeling wordt

vastgelegd in een database. Het meest

directe contact is er met Rien

Simonse (r), werkzaam bij de afdeling

Kwaliteit en Milieu van The Greenery.

Gevraagd naar de belangrijkste

ontwikkeling in de samenwerking

noemt Simonse de doorlooptijd van

een analyse. “Die is in de afgelopen

jaren teruggelopen van vier naar één

tot twee dagen.Ondanks deze

versnelling blijkt ZVl in staat om de

kwaliteit van het geleverde werk hoog

te houden.”

Page 22: Duurzaamheidsverslag 2011

Tomatenteler Gebr. Duijvestijn BV “Wij boren naar aardwarmte op

ruim 2300 meter diepte. Met het

warme water dat omhoog wordt

gepompt, verwarmen wij onze

tomatenkassen zonder gebruik te

maken van fossiele brandstoffen

en met minimale CO2-uitstoot.

Met het boren naar aardwarmte

tonen wij aan bij te willen dragen

aan een duurzame toekomst. Dit

is namelijk een investering die

onze energiebehoefte voor de

komende tientallen jaren milieu-

vriendelijk waarborgt.”

Page 23: Duurzaamheidsverslag 2011

23

Samen met haar telers wil The Greenery klanten blijven verrassen door de

introductie van innovatieve concepten en oplossingen op het terrein

van assortiment, smaak, verpakking, kwaliteit, duurzaamheid en voedsel-

veiligheid. De wensen van de consument en de klant zijn daarbij leidend.

Vanuit de Productunits Hardfruit, Zachtfruit, Vruchtgroente, Paddenstoelen,

Vollegrondsgroente en Import vindt voortdurend innovatie plaats in het

productie- en afzetproces. In het verslag van 2010 heeft The Greenery een

aantal doelstellingen geformuleerd om dit te bereiken.

Nieuwe rassen en conceptenThe Greenery werkt continu aan het verbeteren en ontwikkelen van nieuwe rassen die onderscheidend zijn en beter afgestemd zijn op de eisen van de klant. Voorbeelden in 2011 zijn:

Gezonde innovatie4.

Doelstelling 2011 Voortgang

In 2011 formuleert The Greenery prestatie-

indicatoren om de voortgang van dit doel

te meten

Lopende

The Greenery werkt in 2011 aan het verbeteren

en het ontwikkelen van drie nieuwe concepten

die beter voldoen aan de eisen van de klant.

Gerealiseerd in 2011

The Greenery werkt in 2011 aan het verbeteren

en het ontwikkelen van drie nieuwe rassen

die beter voldoen aan de eisen van de klant.

Gerealiseerd in 2011

Page 24: Duurzaamheidsverslag 2011

Nieuwe rassen en concepten

24

• Na drie jaar veredelingswerk introduceert The Greenery samen met teler Dolf Boekestijn op de Fruit Logistica in februari 2012 een unieke oranje paprikasoort zonder zaadjes: de Tasty Pep. The Greenery heeft al enige tijd aandacht voor de ontwikkeling van een minipaprika zonder zaadjes. Uit consumentenonderzoek blijkt dat het meest gehoorde bezwaar bij de paprika is dat deze zaadjes bevat. Teler Boekestijn heeft het veredelingswerk uitgevoerd.

• In 2011 zijn voor diverse fruitsoorten een aantal veelbelovende nieuwe rassen geselecteerd die de komende jaren geïntroduceerd worden. Het nieuwe frambozenras Brilliance wordt binnen de Benelux alleen door The Greenery-telers geteeld. De goede smaak en de lange houdbaarheid van dit ras zorgt voor een goede waardering van klanten. The Greenery blijft voor zachtfruit rassenproeven doen, onder andere in samenwerking met onderwijsinstelling HAS in Den Bosch.

• The Greenery is in 2011 de exclusieve samenwerking aangegaan met Syngenta voor de productie en vermarkting van Angello Seedless Pepper. De ontwikkeling van dit nieuwe ras is in 2011 uitgewerkt en begin 2012 geïntroduceerd. Angello Sweet & Seedless Pepper is een nieuwe variëteit minipaprika die geen zaadjes bevat. De rode seedless pepper is een gezonde snack die op ieder moment van de dag kan worden gegeten.

• The Greenery heeft in 2011 een nieuwe smaakvolle peer ontwikkeld met een egaal goudbruine kleur. Deze peer wordt in 2012 in kleine volumes op de markt gebracht onder de naam Dazzling Gold. De houdbaarheid is een belangrijke onderscheidende eigenschap. In smaakonderzoek behaalt de peer een uitzonderlijk hoge score.

Page 25: Duurzaamheidsverslag 2011

Nieuwe rassen en concepten• In 2010 heeft The Greenery een overeenkomst gesloten met Sant Orsola uit Trentino. The Greenery mag het frambozenras Lagorai van deze coöperatie uit Italië exclusief testen en produceren voor de Nederlandse markt. Lagorai is een zomerframboos, met een grote vrucht en een uitstekende smaak.

• De biologische tuinkers van Naturelle, onderdeel van The Greenery, is volgens de 300 grootste zelfstandige supermarktondernemers de beste introductie van 2011 binnen het gehele AGF-assortiment. Dit blijkt uit onderzoek van de Levensmiddelenkrant, uitgevoerd in januari 2012.

• Exclusieve clubrassen in hardfruit worden verder uitgebouwd: de Sweet Sensation peer, Rubens, Junami en Wellant appel. Het ras Sweet Sensation is in 2011 aangeplant in zowel Europa als op het zuidelijk halfrond om zo jaarrond een goede kwaliteit te kunnen leveren.

• The Greenery heeft in samenwerking met Food Sense BV het Fred&Ed assortiment uitgebreid met mini appeltjes. Het concept Fred&Ed werd door de Levensmiddelenkrant uitgeroepen tot beste introductie van 2011 in de assortimentsgroep Kidsproducten.

• Voor de exportbestemmingen werd er voor kersen een nieuwe verpakking ontwikkeld met een speciale plastic houdbaarheidszak die de kwaliteit waarborgt.

Page 26: Duurzaamheidsverslag 2011

26

Proefveld vollegrondAl enkele jaren heeft The Greenery een proefveld vollegrond waar zij in overleg met zaadbedrijven rassenproeven met bladgewassen uitvoert. The Greenery wil de rassenprogramma’s verder uitbouwen waarbij de focus komt te liggen op rassen met een betere smaak en hoge nutri-tionele eigenschappen in plaats van uitsluitend een hogere productieper m2. In 2012 wordt hier concreet invulling aan gegeven.

Monitoren teeltprocesDe zachtfruittelers van The Greenery maken gebruik van een speciale online module bij het monitoren van het gehele teeltproces. Aan de teeltmodule ligt een model ten grondslag van Wageningen University & Research Centre om productieschema’s en dal-of groeigraaduren in kaart te brengen. Met deze module kan het optimale pluktijdstip bepaald worden. De informatie vormt de basis voor de aanbodprognose.

Onze plannen voor 2012 op het gebied van Gezonde Innovatie

• Het lange termijn doel op het gebied van Gezonde Innovatie is dat The Greenery innovatie in de AGF-keten stimuleert door partnerships met telers, zaadbedrijven, onderzoeksinstellingen en afnemers op te richten.

• The Greenery werkt in 2012 samen met haar telers aan het verbeteren en het ontwikkelen van drie nieuwe markt- of productconcepten die beter voldoen aan de eisen van de klant.

• The Greenery werkt in 2012 samen met haar telers aan het verbeteren en het ontwikkelen van drie nieuwe rassen die beter voldoen aan de eisen van de klant.

• In 2013 is de afzet van Fred & Ed groente en fruitproducten verdubbeld t.o.v. 2010, onder andere via schoolfruit.

Page 27: Duurzaamheidsverslag 2011

27

Het proefveld vollegrond van

The Greenery staat vol met

mogelijke nieuwe rassen sla die

nieuw geïntroduceerd kunnen

worden op de markt.

Page 28: Duurzaamheidsverslag 2011

Tomatenteler Themato b.v. Productmana

“Wij zjin als eerste bedrijf wereld-

wijd gestart met het gesloten kas

project. In onze kas wordt het

klimaat volledig gecontroleerd

en geconditioneerd. De teelt

van tomaten in een gesloten

kas resulteert in een hogere

teeltopbrenst, een halvering van

het energieverbruik op ons totale

bedrijf en dus een verlaging van

de CO2-uitstoot.”

Page 29: Duurzaamheidsverslag 2011

29

The Greenery wil gezonde keuzes stimuleren bij telers, klanten en

consumenten. In 2011 heeft zij veel tijd gestoken in communicatie over de

herkomst van het product via het online platform Verse Oogst. Ook speelt

het label Nature Counts een belangrijke rol binnen het duurzaamheidsbeleid.

Daarnaast ondersteunt The Greenery haar klanten in de indeling van

schapruimte en de presentatie van AGF op de winkelvloer waarbij de

verpakking, het aanbieden van recepten en promotieacties een belangrijke rol

spelen.

Verse OogstIn 2011 hebben bijna 60.000 mensen de website Verse Oogst bezocht. Dit online informatieplatform heeft als doel consumenten te informeren over groente en fruit, te inspireren met recepten en het vormt de verbindende schakel tussen consument en telers. The Greenery laat zien waar producten vandaan komen en geeft haar telers een gezicht. Eind 2011 presenteerden 200 telers zich op Verse Oogst. Zij stonden open voor vragen van de consument. The Greenery heeft als doel het aantal telers verder uit te breiden en via crossmediale communicatie het informatieplatform te promoten. www.verseoogst.nl

Sectorbrede promotieThe Greenery voert regelmatig campagnes om consumenten te informeren; veelal samen met andere afzetorganisaties in de AGF-sector. Een drietal sectorbrede campagnes waaraan The Greenery deelneemt, zijn:

Gezonde communicatie5.

Doelstelling 2011 Voortgang

In 2011 bezoeken meer dan 50.000

mensen de website Verse Oogst.nl.

Gerealiseerd in 2011

Vanaf 2011 communiceert The Greenery

minstens tien keer per jaar over duurzaamheid

via de corporate communicatiekanalen.

Gerealiseerd in 2011

In 2012 is Nature Counts een onderdeel

van de communicatieplannen voor de kern-

landen waar The Greenery producten levert.

Lopende

In 2011 doen 3.000 kinderen me aan

het Nationaal Schoolfruitprogramma.

Gerealiseerd in 2011

Page 30: Duurzaamheidsverslag 2011

30

• De 2x2 campagne - ‘Ik doe mee met 2x2’ was het activerende motto van de groente- en fruitcampagne in 2011 waar The Greenery medeafzender van was. Zij ondersteunde de campagne onder andere door het voeren van het logo op verpakkingen en promotiemateriaal. Het doel was ouders te enthousiasmeren en ze de overtuiging te geven dat het helemaal niet zo moeilijk is om elke dag 2x2 te eten. GroentenFruit Bureau coördineerde de campagne.

• Duitse campagne My Tomato - In overleg met het GroentenFruit Bureau hebben vijf afzetorganisaties – FresQ, ZON Fruit & vegetables, Versdirect.nl, Best Growers Benelux en The Greenery - de handen ineengeslagen om een promotiecampagne rond de Hollandse tomaat te ontwikkelen. Het doel is om de goede positie van de Hollandse tomaat in Duitsland te behouden en zelfs te versterken. www.mytomato.de

• Om Duitse consumenten betrouwbaar te informeren over de kwaliteit en productiewijze van groente introduceren een aantal afzetorganisaties samen het label ‘Gecontroleerde Klasse’. Het markeert duidelijk de betrouwbaarheid van het product aan de hand van de zeven kwaliteitsprincipes die de telers zichzelf hebben opgelegd: veiligheid, versheid, natuurlijkheid, duurzaamheid, vakmanschap, beschikbaarheid en smaak. Via een PR campagne in Duitsland werd de consument geïnformeerd.

• Met de campagne ‘Elstar altijd Raak’ bracht de fruitsector deze Nederlandse appel extra onder de aandacht bij de consument met als doel een betere positie in het schap.

• Een ludieke zachtfruitcampagne werd ingezet om het nieuwe zomerseizoen in te luiden. Onder het motto ‘Ik snack naar fruit’ werd de consument verleid om een ongezonde snack in te ruilen voor een bakje fruit als gezond alternatief. GroentenFruit Bureau coördineerde deze bewustwordingscampagne, waar The Greenery medeafzender van was.

Page 31: Duurzaamheidsverslag 2011

Dilemma: De communicatie over gezondheid en gezondheidseigenschap- pen van producten brengt een grote uitdaging met zich mee. Er is binnen onze organisatie onduidelijkheid over wat wel en niet mag als het gaat om gezondheidscommunicatie. De onduidelijkheden worden vooral veroorzaakt door de omvangrijke wetgeving rondom voedselveiligheid en de EFSA beperkingen. Ook de ingewikkeldheid van biologie van positieve inhoudstoffen en wat ze voor je doen, maakt het lastig. Inmiddels hebben we een richtlijn die we volgen bij communicatie- vraagstukken, maar we willen hierin nog steeds verbeteren.

GezondheidscommunicatieThe Greenery heeft in samenwerking met een voedingsdeskundige richtlijnen samengesteld over de communicatie van de gezonde eigenschappen die groente en fruit hebben. Hierdoor is voor betrokkenen binnen de organisatie helder geworden wat er wel en wat niet gecommuniceerd kan worden. Waar mogelijk krijgen gezondheidsaspecten een duidelijker rol in communicatie en wordt deze informatie verspreid in productcommunicatie, persberichten of artikelen. Ook wordt deze kennis actief gedeeld met andere organisaties in de sector, zoals in de projectgroep Schoolfruit.

Informatiedagen AGF-chefs The Greenery ondersteunt klanten op het gebied van category management en schapinrichting. Zij zet haar ervaring met de marketing van versproducten in om het succes van haar klanten te vergroten. In 2011 heeft The Greenery voor diverse supermarktketens informatiebijeenkomsten voor AGF-chefs georganiseerd waarbij kennis wordt gemaakt met alle facetten van de teelt. Hiermee brengt zij de teelt en de winkelvloer dichter bij elkaar. Retailers willen dichterbij de bron staan en telers willen dichter bij de markt staan. The Greenery wil in deze behoefte voorzien en is de verbindende factor tussen de teler en de retailer.

SchoolfruitprogrammaThe Greenery maakte zich in 2011 sterk voor het landelijk Schoolfruitprogramma en was voor het derde opeenvolgende jaar sponsor. Hierin werkt zij samen met het Productschap Tuinbouw (PT) en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Ruim 2.000 scholen konden hun leerlingen via het programma gratis groente en fruit aanbieden. Deze actie zet kinderen aan om meer gezonde producten te eten. Dit is gebleken uit de evaluatie van het schooljaar 2010/2011. Voor de fijnmazige logistiek van het schoolfruit is The Greenery een samenwerking aangegaan met Freshweb.

31

Blauwe bessenactie

Om stresssituaties, zoals het afnemen van de

examens, het hoofd te kunnen bieden,

adviseert The Greenery scholieren om

gezond te eten. Van groente en fruit is bekend

dat ze vol vitaminen en mineralen zitten.

Als promotieactie deelde The Greenery in de

week van de herexamens blauwe bessen uit

op een aantal middelbare scholen.

Jongeren werden aangespoord hun leukste

‘blauwe-bessenmoment’ te delen via

social media.

Page 32: Duurzaamheidsverslag 2011

32

Communicatie over DuurzaamheidThe Greenery communiceert op diverse momenten in het jaar over haar duurzaamheidsbeleid en activiteiten. Een aantal voorbeelden zijn:

• De Aeres Onderwijsgroep en de Wageningen UR hebben het initiatief genomen om de Organic Food Campus op te richten. Cindy van de Velde, Directeur Naturelle, gaf tijdens de startconferentie van de Organic Food Campus inzicht in de kennisbehoefte van Naturelle op dit gebied.

• Op de Duitse markt start The Greenery een campagne ‘Sicher Geniessen’ om na de EHEC-crisis het goede gevoel over Hollandse producten en de betrouwbare teeltwijze terug te geven en zo de koop en consumptie van groente weer op gang te brengen.

• Algemeen directeur Philip Smits gaf inzicht in duurzaamheid in de AGF-sector tijdens een bijeenkomst van de Strategy Group Sustainable Production and Trade.

• De nieuwe Nature Counts telers zijn toegevoegd op de speciale Nature Counts vrachtwagen.

Gezonde samenwerkingIn 2011 ondersteunde The Greenery diverse gezonde initiatieven en goede doelen:

• De Stimuleringsprijs Focus op Duurzaamheid. Deze prijs is speciaal bedoeld voor supermarkten en wil lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid belonen en zichtbaar maken voor een breed publiek.

• Tomatoworld: een bezoekerscentrum over de Nederlandse glastuinbouw opgericht door telersvereniging Greenco. Bezoekers maken kennis met de tomatenteelt en diverse aspecten die erbij komen kijken zoals biologische gewasbescherming, energie en technische innovaties.

• Leerstoel Wageningen: Samen met Rijk Zwaan ondersteunt The Greenery voor vijf jaar de leerstoel Vers Innovatie aan Wageningen University en Researchcentre. De overeenkomt loopt in 2012 af waarna een evaluatie plaatsvindt.

• Restaurant van de Toekomst: In dit restaurant wordt het gedrag van consumenten onderzocht onder gecontroleerde omstandigheden. Het onderzoek wordt verricht door Wageningen Universiteit, catering- en ICT specialisten.

• Kom in de Kas: Telers van The Greenery openden hun deuren voor het publiek. Jaarlijks trekt Kom in de Kas meer dan 160.000 bezoekers die een kijkje komen nemen in kassen om kennis te maken met de tuinbouw.

Page 33: Duurzaamheidsverslag 2011

Maatschappelijk betrokkenMedewerkers van The Greenery zijn geregeld betrokken bij maatschappelijke initiatieven.

• The Greenery heeft voor de negende keer deelgenomen aan de Ride for the Roses. Een team van 100 medewerkers en telers nam deel aan deze fietstour waarvan de opbrengst naar KWF Kanker- bestrijding gaat.

• Voor de tweede keer deed een groep medewerkers mee aan het spinningevenement waarvan de opbrengst naar het Sophia Kinderhuis gaat. In totaal werd er 339.958 euro opgehaald voor een betere toekomst voor kinderen met een nierziekte.

• The Greenery sponsort tijdens diverse maatschappelijke evenementen met haar producten. Voorbeelden hiervan zijn de HomeRide, de fondsenwervende fietstocht van het Ronald McDonald Kinderfonds en de Scout-In van Scouting Nederland.

Een open houdingThe Greenery neemt alle klachten serieus en verzamelt deze in een database. Van hieruit worden rapportages verzonden aan de desbetreffende teler of afdeling, verkoper en de afdeling Kwaliteit & Milieu. Door deze structurering worden klachten van klanten zodanig ontvangen, geregistreerd, behandeld en geëvalueerd dat:

• de klant adequaat antwoord krijgt;

• herhaling van de klacht wordt voorkomen en het beleid waar mogelijk wordt aangepast.

De afdeling Kwaliteit & Milieu behandelt samen met de desbetreffende teler de eventuele klachten over productkwaliteit. De afdeling Corporate Communicatie verzorgt de communicatie richting de klant en de consument.

33

Onze plannen voor 2012 op het gebied van Gezonde Communicatie:

Het lange termijn doel op het gebied van Gezonde Communicatie is dat The Greenery consumenten stimuleert meer groente, fruit en paddenstoelen te eten.

• Verse Oogst heeft 2.500 fans op Facebook en 1.500 volgers op Twitter.

• The Greenery communiceert minstens 10x per jaar over duurzaamheid.

• The Greenery voert audits uit bij de huidige Nature Counts telers.

Page 34: Duurzaamheidsverslag 2011

TomatentelerCornerways Nursery

“Met 10% van de nationale

productie van tomaten, zijn wij in

Engeland het grootste teeltbedrijf.

In tegenstelling tot de overige

kassen in Engeland, gebruiken wij

geen fossiele brandstof voor het

verwarmen van onze kassen. Wij

gebruiken de restwarmte van de

naastgelegen suikerfabriek British

Sugar. Een buizenstelsel van ruim

380 km met warm water zorgt

voor een ideale groeitemperatuur

voor de tomaten.”

Page 35: Duurzaamheidsverslag 2011

In ons streven naar duurzaamheid zoeken we overal naar manieren om de

impact op het milieu te minimaliseren. Belangrijkste doelstelling is het

verminderen van de CO2-uitstoot. De overvloedige uitstoot van broeikas-

gassen speelt een belangrijke rol in de opwarming van de aarde en klimaat-

veranderingen. In het verslag van 2010 heeft The Greenery een aantal

doelstellingen voor een Gezonde Bedrijfsvoering vastgesteld waarover we in

dit hoofdstuk rapporteren. The Greenery heeft de ambitie om de ecologische

voetafdruk van de bedrijfsvoering in 2013 te verminderen met 25% ten

opzichte van 2008.

Lean & Green Award In 2011 is de Lean & Green Award toegekend aan The Greenery. Met deze award laat The Greenery zien toonaangevend te zijn in het realiseren van logistieke CO2-doel-stellingen binnen de internationale levensmiddelenindustrie. Het bedrijf voegt zich met haar duurzame logistieke operaties bij de top 250 in Nederland. Lean & Green is een stimuleringsprogramma vanuit het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Het stimuleert bedrijven om te groeien naar een hoger duurzaamheidsniveau, door maatregelen te nemen die niet alleen de efficiency verhogen, maar gelijktijdig milieubelasting reduceren.

Het toekennen van de Lean & Green Award aan The Greenery is gebaseerd op een plan, waarin de concrete CO2-doelstellingen van de organisatie voor 2009-2013 zijn vastgelegd en KPI’s zijn bepaald. De grootste C02-besparingen kunnen worden gerealiseerd op:

• het energieverbruik in de distributiecentra,

• het aantal voertuigkilometers en

• op het brandstofverbruik van de transportorganisatie.

35

Gezonde bedrijfsvoering6.

Doelstelling 2011 Voortgang

De uitvoering van een besparingscheck met

de vraag hoe minder CO2 uit te stoten.

Lopende

In 2013 25% minder CO2-uitstoot

ten opzichte van 2008

Lopende, 19,8% vermindering eind 2011

Page 36: Duurzaamheidsverslag 2011

36

De duurzaamheidsprestaties van The Greenery op logistiek gebied worden periodiek gemonitord door Connekt, de uitvoerende organisatie namens het ministerie van Infrastructuur & Milieu in samenwerking met TNO. The Greenery streeft ernaar in 2012 opnieuw de Lean & Green Award te ontvangen voor haar doelstellingen op duurzame logistiek.

LEAN filosofieDe maatregelen die The Greenery op het vlak van verduurzaming in de logistiek genomen heeft, beperken zich niet tot het business plan ‘Duurzame Logistiek’. Het proces van verduurzaming is integraal onderdeel van de bedrijfsvoering en wordt via de LEAN filosofie vormgegeven. Die is erop gericht om in samenwerking met medewerkers en ketenpartners continu verspillingen in het logistieke proces te elimineren en zo tot een efficiëntere bedrijfsvoering en kortere logistieke keten te komen. In 2011 is deze werkwijze op alle grote distributiecentra geïmplementeerd.

Besparingen in transportThe Greenery bedient wereldwijd klanten vanuit diverse locaties. Transport en logistiek zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het totale energieverbruik en de totale CO2-uitstoot. The Greenery streeft ernaar het transport zo efficiënt mogelijk en energiezuinig te organiseren. Een aantal voorbeelden:

• Door de inzet van LZV vrachtwagens (Langere en Zwaardere Voer- tuigen) op langere trajecten, zijn er minder ritten nodig. Deze voertuigen vervoeren 60% meer lading dan conventionele opleggers. In 2011 heeft The Greenery drie LZV’s aangeschaft waarmee het totaal aantal op vijf komt. Hierdoor stoot het wagenpark van The Greenery in totaal 1,4% minder CO2 uit.

• Een sterke focus lag op het zo efficiënt mogelijk inrichten van de goederenstroom. De beladingsgraad van vrachtwagens werd geoptimaliseerd en het aantal directe verladingen vanaf het teelt- bedrijf nam in 2011 met 6% toe. Minder transportbewegingen is het gevolg. Het aantal transportbewegingen tussen de locaties van The Greenery nam met 22% af.

• In 2010 en 2011 is getest met aerodynamische trailers waarbij panelen, zogenoemde sidewings, aan de onderkant van de oplegger zijn bevestigd. Deze proef wordt in 2012 geëvalueerd.

• Steeds meer retailklanten schakelen over van starre EPS-bakken op EPS-klapkratten. Dit brengt een vermindering van het aantal transportbewegingen met zich mee.

In 2011 nam Stan de Ridder, manager

Logistiek, namens The Greenery de Lean &

Green award in ontvangst. Met deze award

laat The Greenery zien toonaangevend te zijn

in het realiseren van de logistieke CO2-doel-

stellingen binnen de internationale

levensmiddelenindustrie.

Page 37: Duurzaamheidsverslag 2011

Besparingen in distributiecentraIn de distributiecentra zijn ook besparingen doorgevoerd om de invloed van de bedrijfsvoering op het klimaat te beperken. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van bewegingssensoren en wordt afval gesorteerd op groen, plastic, hout, hardplastic, karton en restafval. Binnen het beheer van Technische Installaties is duurzaamheid een vast onderdeel op de checklist bij de selectie en de aanschaf van nieuwe koelinstallaties en verpakkingsmachines.

In 2011 is locatie Maasland gesloten en zijn de activiteiten en de infrastructuur van het distributiecentrum succesvol in het distributiecentrum van Bleiswijk geïntegreerd. Het voornemen is om in 2012 locatie Venlo te sluiten en de activiteiten onder te brengen in het distributiecentrum van Barendrecht en Bleiswijk en op teeltbedrijven in de regio. Hiermee intensiveert The Greenery het gebruik van haar vastgoed-infrastructuur en dit levert een besparing op in energieverbruik. De huidige installaties worden beter benut en het aantal benodigde vierkante meters neemt af.

VerpakkingsmateriaalIn 2011 steeg de vraag van klanten naar rPET-verpakkingen. Door het lichtere gewicht wordt de hoeveelheid afval teruggebracht wat het effect op het milieu en de omgeving beperkt. The Greenery vindt dit een positieve ontwikkeling en is partner voor haar klanten bij het ontwikkelingen van duurzame verpakkingen. Een belangrijk onderdeel van kunststof schaaltjes en deksels van groente- en fruit verpakkingen is rPET-materiaal. Voor zachtfruit wordt tevens Plastic Hero op de verpakking gecommuniceerd met als doel de consument te wijzen op het scheiden van plastic afval. Voor 2012 heeft The Greenery als doel de standaardpalletbelading van EPS fust te verhogen waardoor er gemiddeld per vracht meer volume vervoerd kan worden. Ook onderzoekt zij in samenwerking met andere partijen of plantenresten na bewerking gebruikt kunnen worden als grondstof voor karton.

Afval, energie- en waterverbuik

37

Alle chauffeurs hebben in 2011 een cursus

defensief rijden gevolgd. Deze cursus bestaat

uit instructies op rijtechnisch vlak

betreffende de veiligheid, het voertuig en

de omgeving en instructies in de wijzigingen

voor wat betreft de wettelijke eisen in de

landen waar The Greenery-wagens rijden.

Tevens werd de methode van zuinig

rijden herhaald.

Dilemma The Greenery streeft naar een zo’n laag mogelijke CO2 footprint van haar bedrijfsvoering. Tegelijkertijd is zij gericht op het realiseren van omzetgroei bij de grote retailers wereldwijd en voert zij een breed jaarrond assortiment. Deze keuzes leiden tot transportbewegingen. The Greenery levert samen met haar partners proactief een bijdrage aan het vinden van gezamenlijke oplossingen. The Greenery streeft naar een zo efficiënt mogelijk logistiek proces door de ritplanning te optimaliseren en meer vanaf teeltbedrijven te verladen, LZV vrachtwagens in te zetten en de beladingsgraad van de vrachtwagens te optimaliseren. Tevens investeert ze in vrachtwagens met schonere motoren en werkt ze samen met lokale producenten in de kernmarkten.

Page 38: Duurzaamheidsverslag 2011

38

Er vindt een centrale registratie van water- en energieverbruik voor alle vestigingen plaats. In 2011 heeft The Greenery ervoor gekozen om de rapportage te wijzigen en alleen de cijfers van het verbruik op de vestigingen mee te nemen waarop zij direct invloed heeft.

In 2011 is het energieverbruik en de CO2-uitstoot van onze bedrijfs-voering gedaald ten opzichte van 2010.

De hoeveelheid afval is aanzienlijk toegenomen ten opzichte van 2010. De toename van de afvalstroom is ontstaan door de gevolgen van de uitbraak van de EHEC-bacterie. Goed product werd hierdoor onverkoopbaar en als afval afgevoerd.

De uitstoot van CO2 is in 2011 met 5,4% gedaald ten opzichte van 2010.Het electriciteitsgebruik is in 2011 afgenomen met 4% en het gasverbruik nam af met 19,4%. Deze dalingen zijn een mooi resultaat van onze inspanningen voor een duurzamere bedrijfsvoering.De totale hoeveelheid water die in 2011 is gebruikt, nam af van 66.594

30

25

20

15

10

5

0

60

50

40

30

20

10

0

2010 2011

2010 2011

CO2-uitstoot in 1000 ton

Waterverbruik in m3 x 1000

Elektriciteit

Gas

Tijdens een teambordoverleg brengen alle

medewerkers hun ideeën in om verspillingen

in het logistieke proces te elimineren en zo

tot een efficiëntere bedrijfsvoering en kortere

logistieke keten te komen. Het teambord-

overleg is onderdeel van het LEAN-programma

bij The Greenery.

Page 39: Duurzaamheidsverslag 2011

39

m3 naar 52.641 m3.

De totale hoeveelheid afval is in 2011 toegenomen van 11.678.137 kg naar 15.318.099 kg.

450

400

350

300

250

200

150

100

50

0

15

12,5

10

7,5

5

2,5

0

2010 2011

2010 2011

Energieverbruik in MJ per 1000 colli

Afval in miljoenen kg

Elektriciteit

Gas

Onze plannen voor 2012 op het gebied van Gezonde Bedrijfsvoering

• Het uitvoeren van een besparingscheck met de vraag hoe het bedrijf minder CO2-uitstoot kan realiseren. • In 2013 25% minder CO2-uitstoot ten opzichte van 2008.

Page 40: Duurzaamheidsverslag 2011

Berdien Boekestein

“Binnen het GreenTalent Program

van The Greenery heb ik in korte

tijd veel mensen leren kennen en

zeer diverse kennis opgedaan. Ik

kan al zeggen dat The Greenery

vakinhoudelijk heel wat uitdaging

in zich heeft.”

Page 41: Duurzaamheidsverslag 2011

‘Succes in Vers’ is wat The Greenery nastreeft en wat ze haar klanten belooft.

De medewerkers van The Greenery spelen een belangrijke rol in het realiseren

van haar strategie. Daarom investeert het bedrijf in haar medewerkers en

heeft zij oog voor een gezonde en veilige werkplek.

Diversiteit & brede expertiseBij The Greenery werken ruim 1500 medewerkers met verschillende culturen, diverse leeftijden en zeer uiteenlopende functies. The Greenery hanteert een antidiscriminatiebeleid en streeft naar een divers personeelsbestand waardoor zij een afspiegeling is van de samenleving. In 2011 was 9% van de leidinggevenden vrouw. Samen met haar telers hebben de medewerkers een brede expertise op het gebied van groente en fruit. Deze kennis heeft betrekking op de teelt, het product, de consument en logistiek. Deze brede kennis en de diversiteit van het medewerkersbestand maakt het bedrijf een interessante werkgever.

41

Gezonde medewerkers7.

Doelstelling 2011 Voortgang

Het opstellen van de kiritsche

prestatie-indicatoren.

Lopende

Op de lange termijn wil The Greenery als

werkgever worden beoordeeld met een

8 uit 10 in het medewerkers-

tevredenheidsonderzoek.

Lopende

Page 42: Duurzaamheidsverslag 2011

42

Kerncijfers Gezonde medewerkers:

Uitstroom 2010 2011

Uitstroom 254 327

Van totaal 1737 1627

in % van totaal 15% 20%

Medewerkersbestand 2010 2011

Aantal fte op jaareinde in dienst

Directie/MT/kantoor 591 577

Logistiek 864 759

Transport en overige 176 171

Totaal 1631 1507

Aantal mensen op jaareinde in dienst

2010 2010 2011 2011

1500

1000

500

0

132314

49

288

272

mannen vrouwen

Page 43: Duurzaamheidsverslag 2011

Ziekteverzuim exclusief zwangerschapsverlof

4,7%43

Aantal medewerkers per vestigingsland (in fte)

2010 2011

vast uitzend totaal vast uitzend totaalNederland 1.527 1.026 2.553 1.410 961 2.371Engeland 21 21 19 19

Italië 6 6 6 6

Spanje 7 7 7 7

China 14 14 11 11

België 49 3 51 44 1 45

Verenigde Staten 3 3 3 10

Duitsland 3 3 3 3

Polen 1 1 1 2

Rusland 0 0 1 1

Roemenië 1 1 2 2

Totaal 1.631 1.029 2.660 1.507 970 2.477

Leeftijdsgroep

Aantal mensen op jaareinde in dienst

<25 25-34 35-44 45-54 >55

400

200

0

115

85

281

256

380

339 40

6

401

267

242

1616

75 73

91 94

7158

35 31

vrouwen

2010 2011

mannen

2010 2011

Ziekteverzuim exclusief zwangerschapsverlof

4,7%

Page 44: Duurzaamheidsverslag 2011

44

Ontwikkeling medewerkersThe Greenery stimuleert en helpt haar medewerkers om zich verder te ontwikkelen. Een aantal praktijkvoorbeelden:

• Eind 2010 Is The Greenery gestart met het derde traineeprogramma voor hoogopgeleiden. Onder de naam GreenTalent volgen trainees, samen met ‘young professionals’ die al bij The Greenery werkzaam zijn, een opleidingstraject dat specifiek gericht is op kennis en vaardigheden binnen de AGF-sector. In totaal zijn er zeven trainees in financiële, logistieke en commerciële functies gestart met het tweejarige programma. Op deze manier komen de theoretische achtergrond en de opgedane praktijkervaring samen.

• In-company trainingen die, waar mogelijk, ingezet worden om theorie en Greenery-praktijk zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Voorbeelden hiervan zijn taaltrainingen, heftrucktrainingen, teamontwikkeling, praktisch leidinggeven, Office-trainingen en workshops m.b.t. de performancecyclus waarbij medewerkers worden ingelicht over prestatie- en loopbaanontwikkeling.

• Onder de naam Green Future heeft The Greenery de MBO- opleidingen voortgezet waarbij leerlingen een werken en leren traject volgen.

• The Greenery voert een actief stagebeleid; in 2011 waren er in totaal 48 stagiaires aan het werk in de organisatie.

TevredenheidsonderzoekIn 2009 heeft een medewerkerstevredeheidsonderzoek plaatsgevonden waarvan de verbeterpunten voor 80% in 2010 zijn opgepakt. In 2011 is extra aandacht uitgegaan naar een beter invulling van het werkoverleg en zijn maatregelen genomen om informatie toegankelijker te maken. The Greenery hecht veel waarde aan de mening van haar medewerkers om zo continu verbeterslagen te kunnen maken. Daarom vindt het tevredenheidsonderzoek opnieuw in 2012 plaats.

MedezeggenschapDe Ondernemingsraad van The Greenery heeft op diverse belangrijke thema’s separate commissies ingesteld. In 2011 waren deze commissies actief op het gebied van pensioenen, arbeidsvoorwaarden en de bedrijfscultuur om in overeenstemming te komen met de directie op de genoemde onderwerpen. Het voordeel van deze werkwijze is dat de commissie frequenter contact heeft met de directie van The Greenery, waardoor via korte lijnen zaken besproken kunnen worden.

ArbeidsomstandighedenThe Greenery draagt zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving. Om het arbobeleid objectief te toetsen, heeft The Greenery kritische prestatie-indicatoren ontwikkeld. Tijdens het regulier overleg tussen Logistic Control en locatiemanagers worden deze besproken. In 2011 zijn op meerdere locaties ARBO-werkgroepen samengesteld die gericht de lokale actiepunten hebben opgepakt. Dit zijn acties die voortvloeien uit een Risico-Inventarisatie en Evaluatie, ongevallenanalyses en veiligheidsrondes. Centraal wordt de stand van zaken op alle

In 2011 zijn er 1900 deelnemers

geweest aan in-company opleidingen

en zijn er extern 143 individuele

trainingen of opleidingen verzorgd.

In 2011 hebben medewerkers

gemiddeld tussen de acht en

negen uur per persoon per jaar

aan opleidingen besteed. Dit is een

stijging ten opzichte van 2010.

Erkenning Personeelsbeleid

Het personeelsbeleid heeft geresulteerd

in de erkenning van AWVN. The Greenery

werd eind 2011 genomineerd voor De

‘Prijs voor Modern Werkgeverschap’ en

mocht deze in januari 2012 in ontvangst

nemen. Doel van de prijs is het belonen van

bedrijven of branche die vooruitstrevend

zijn in het duurzaam innoveren van de

belangen tussen werkgever en werknemer.

De keuze van de jury wordt bepaald door

criteria als visie, innovatie, duurzaamheid,

resultaat, en goed werkgeverschap. De

nadruk ligt daarbij op arbeidsverhoudingen

en werkgeverschap. Ook let de jury op de

stand van zaken bij vergelijkbare bedrijven.

Page 45: Duurzaamheidsverslag 2011

45

locaties bijgehouden aan de hand van een overzicht van alle acties op arbo-gebied.De overkoepelende organisatie FrugiVenta, waar The Greenery lid van is, stelt sectorbrede onderwerpen op het gebied van arbo aan de orde. The Greenery heeft hierin een proactieve rol.

Terugdringen fysieke belastingIn 2011 heeft The Greenery voor het kantoorpersoneel een werkplekonderzoek laten verrichten door de Arbodienst. Op basis van de analyse is voor diverse medewerkers de werkplek aangepast of is er nieuw kantoormeubilair geplaatst. Ook in de distributiecentra is in 2011 aandacht geweest voor arbeidsverlichting. In Bleiswijk vond een herinrichting plaats nadat de operationele activiteiten van locatie Maasland op deze locatie zijn geïntegreerd. Bij deze herinrichting is zoveel mogelijk rekening gehouden met het beperken van de fysieke belasting. Tevens is bij de aanschaf van nieuwe machines, heftrucks en andere materialen extra aandacht uitgegaan naar de veiligheid en het beperken van de fysieke belasting.

BedrijfshulpverleningDe bedrijfshulpverlening binnen The Greenery is per locatie georganiseerd. Centraal is er regulier overleg tussen de verschillende BHV-hoofden om de locatie-overschrijdende zaken te bespreken. Op de locaties blijven de bedrijfshulpverleners continu in training en worden tijdens oefendagen bepaalde ongevallen nagebootst. In 2011 heeft daarnaast ook een landelijke oefendag plaatsgevonden waarbij alle relevante BHV-activiteiten aan bod kwamen.

Bij de installatie van de Flow-100, een

verpakkingslijn voor paprikamix-verpakkingen,

zijn geluidsmetingen uitgevoerd en is de

machine aangepast aan de gestelde criteria.

Onze plannen voor 2012 op het gebied van Gezonde Medewerkers

• Het opstellen van de prestatie-indicatoren voor het aandachtsgebied Gezonde medewerkers.

• Meer dan 70% van de medewerkers neemt deel aan het medewerkerstevredenheidsonderzoek.

• The Greenery streeft naar een ziekteverzuim van maximaal 4,5%.

Page 46: Duurzaamheidsverslag 2011

Vollegrondsteler Maatschap Boon

De groene stroom afkomstig van

zonnepanelen en een windmolen

op het bedrijf van Boon wordt

ingezet voor het sorteren,

verwerken en koelen van

sperziebonen en spruiten. Ook

bemest Boon de percelen zoveel

mogelijk met dierlijke mest in

plaats van kunstmest. Met deze

inspanningen realiseert Boon een

maximale beperking van

CO2-uitstoot op het bedrijf.

Page 47: Duurzaamheidsverslag 2011

Iedere dag opnieuw streeft The Greenery ernaar om samen met haar telers,

medewerkers, klanten en leveranciers, consumenten over de hele wereld

van gezonde groente, fruit en paddenstoelen te voorzien. ‘Succes in Vers’

is wat The Greenery beweegt en wat ze haar klanten belooft. Met meer

dan 200 verschillende producten (groente en fruit) levert The Greenery in

samenwerking met haar telers jaarrond aan haar klanten in binnen- en

buitenland.

In het jaarverslag 2011 kunt u het profiel en de financiële resultaten over 2011 lezen. Dit verslag is te downloaden via www.jaarverslag.thegreenery.com

Diversiteit & brede expertiseBij The Greenery werken ruim 1500 medewerkers met verschillende culturen, diverse leeftijden en zeer uiteenlopendwe functies in de logistiek en op kantoor. The Greenery hanteert een antidiscriminatiebeleid en streeft naar een evenwichtige verdeling tussen geslacht, ras, geloof en geaardheid. Samen met haar telers hebben de medewerkers een brede expertise in huis op het gebied van groente, fruit en paddenstoelen. Deze kennis heeft betrekking op de teelt, het product, de consument en logistiek. Deze brede kennis en het diverse medewerkersbestand maakt het bedrijf een interessante partner.

47

The Greenery in het kort8.

Kerncijfers 2011 2010 2009

Netto-omzet 1.099 1.263 1.308

Aantal medewerkers 1500 1631 1655

Bedrijfsresultaat 4 4 14

Nettowinst 2 5 7

Aansprakelijk vermogen in % balanstotaal 41,7% 41,0% 39,6%

in miljoenen euro’s

Page 48: Duurzaamheidsverslag 2011

48

Leden

Ledenraad

Coöperatie Coforta U.A.

Raad van Commisarissen

The Greenery B.V.

Handelsonderneming The Greenery B.V.

Coforta Verkoop B.V.

Organogram Coöperatie Coforta

Page 49: Duurzaamheidsverslag 2011

Management van duurzaamheidHet duurzaamheidsbeleid is verankerd in de kernactiviteiten van de gehele organisatie. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de directeur Kwaliteit & Milieu. Samen met de manager Logistiek en de manager Marketing & Communicatie zijn de doelstellingen voor 2012 vastgesteld. Duurzaamheid komt wekelijks aan bod in het Operationeel Management overleg. Onder leiding van het management brengen de medewerkers het duurzaamheidsbeleid dagelijks in de praktijk. Daarnaast vindt ieder kwartaal overleg plaats tussen de directeur Kwaliteit & Milieu en de verantwoordelijken van de commerciële afdelingen inzake kwaliteitszorg, milieuzaken en duurzaamheid.

49

Arie van der LindenDirecteur Kwaliteit & Milieu

Yvonne GeurtenManager Marketing & Communicatie

Stan de RidderManager Logistiek

Page 50: Duurzaamheidsverslag 2011

50

De keten in beeld Samen met telers, afnemers en leveranciers werkt The Greenery aan hetverduurzamen van de keten van groente en fruit. The Greenery wil in elke schakel van de keten de impact op milieu, mens en omgeving beperken. The Greenery zorgt ervoor dat alleen de beste groente en fruit de kortste en de veiligste weg afleggen van de bron tot op tafel. Deze producten doorlopen de volgende stappen van de keten:

Zaadveredelingsbedrijven

The Greenery heeft innovatie hoog in het vaandel staan. Door markt- en productkennis en haar centrale positie in de keten, heeft zij een unieke positie om innovatieve producten teintroduceren en te vermarkten.Altijd zoekende naar ver-nieuwingen in een dynamische markt, werkt The Greenery nauwsamen met zaadveredelings-bedrijven. Zo ondersteunt zij op verschillende manieren telers bijhet ontwikkelen van nieuwerassen en een duurzame teelt.

Telers

Telers in binnen- en buitenland leveren dagelijks een compleet assortiment groente en fruit.Een gezonde teelt is een duur-zame teelt. Telers die bij The Greenery zijn aangesloten, wordengestimuleerd om zo min mogelijkgewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, gaan zuinig om met (hernieuwbare) energie en er worden afspraken gemaakt over goede arbeidsvoorwaarden in de hele keten.

Verkoop & Marketing

Op de commerciële afdelingen van The Greenery wordt het aanbod en de vraag van de klanten bij elkaar gebracht, voor binnen- en buiten-land. Hier wordt het aanbod zo goed mogelijk afgestemd op deverschillende wensen van de klant.De maatschappij is gevoelig voor hypes en trends. The Greenery brengt de ontwikkelingen in kaart en vertaalt deze naar nieuwe oplossingen. Duurzaamheid en gezondheid gaan verder dantrends en hebben invloed op hetaanbod, zoals bijvoorbeeld het biologisch assortiment. De markt-gerichte aanpak van The Greenery biedt volop flexibiliteit om op elkevraag een gericht antwoord te geven. Om te kunnen voldoen aan de veranderende wensen van consumenten deelt The Greenery haar kennis met de telers en afnemers.

Page 51: Duurzaamheidsverslag 2011

51

Logistiek

Vers draait om snelheid, daarom isefficiëntie en een goede logistiekvoor The Greenery van groot belang. Nadat het product geoogst is, volgt een traject van sorteren,bewerken en verpakken. Ketens moeten naadloos op elkaar aan-sluiten, om zo productbewegingen te beperken. Dit leidt tot versere producten en uiteindelijk minder impact op het milieu. Door een zo kort mogelijke keten en door op alle vlakken en in elke schakel in de keten verspilling te reduceren, worden mens en milieuzo min mogelijk belast. TheGreenery streeft naar een reductievan de CO2-uitstoot van transport door efficiëntere logistiek en zuinigere vervoersmiddelente gebruiken.

Afnemers

Supermarkten zien AGF als een belangrijke productcategorie voor het onderscheidend vermogen van de eigen formule. The Greenery ondersteunt super-markten bij een gedegen analysevan de AGF-categorie, het inrichten van het AGF-schap, bij acties, demonstraties en materialen op dewinkelvloer en in sommige geval-len bij het opleiden van het AGF-personeel. Dit doet zij onder andere op basis van onderzoekdat meer inzicht in consumenten-voorkeuren en – gedrag geeft. Daarnaast wil The Greenery samen met supermarkten de consument informeren over duurzaamheid.

Consument

The Greenery wil een gezonde keuze door de consument stimuleren. Dit doet zij op zeer uiteenlopende manieren. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een breed assortiment dat de mogelijkheid biedt tot variatie en speciale producten die het gebruiks-gemak verhogen. Maar ook door voorlichting te geven over de herkomst en teeltwijze van het product via de website www.verseoogst.nl

Page 52: Duurzaamheidsverslag 2011

SlatelerFirma Pater Broersen

“Wij telen bladgewassen op water in de openlucht. Het water zit in een gesloten bassin van 500 m2. Het regen-water wordt opgevangen en gebruikt voor de teelt. De bemesting wordt toegevoegd aan het water naar behoefte van het gewas en blijft in hetgesloten systeem. De gewas-bescherming hebben we beter onder controle en er vindt geen uitspoel naar de bodem plaats. Op 1 ha water-teelt kan acht keer meer sla worden geteeld dan in de vollegrond. Dit biedt de mogelijkheid om beter om te gaan met de gronden.”

Page 53: Duurzaamheidsverslag 2011

Reikwijdte en methodiek Dit verslag heeft betrekking op het versbedrijf The Greenery, inclusief haar dochterondernemingen. Het is een jaarrapport dat de prestaties weergeeft in de periode 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011. Op de website www.thegreenery.com is het Jaarverslag te downloaden met uitgebreide informatie over de financiële resultaten en de juridische structuur.

Dit verslag is opgesteld volgens de richtlijnen van het Global Reporting Inititative (GRI) en voldoet aan level B, self-declared. De GRI-richtlijnen definiëren de belangrijkste prestatie-indicatoren van dit verslag. Daarnaast is in het verslag rekening gehouden met de criteria van de Transparantiebenchmark van het Ministerie van EL&I. Door deze instrumenten te volgen, streeft The Greenery ernaar tegemoet te komen aan de informatiebehoefte van de lezers, haar medewerkers, de telers, consumenten, klanten en belanghebbenden in de maatschappij. De gegevens zijn centraal verzameld op het hoofdkantoor. Een deel van de data bevat schattingen. Dit verslag is niet extern geverifieerd, in tegenstelling tot het jaarverslag van The Greenery.

53

Overige informatie

Page 54: Duurzaamheidsverslag 2011

54

Begrippenlijst en definities

AGF: Aardappel, Groente, Fruit

Biologisch: Teelt waarbij alleen natuurlijke grond- en hulpstoffen worden gebruikt, in de grond wordt geteeld en uit- sluitend biologische gewasbescherming gebruikt wordt.

BSCI: Business Social Compliance Initiative

BRC: Britisch Retail Consortium, eisenpakket van Britse Supermarktketens

Colli: De individuele verpakkingseenheden.

DPA: Dutch Produce Association, branchevereniging voor afzetorganisaties van groente, fruit en paddenstoelen.

Duurzame teelt: Een gezonde teelt is een duurzame teelt. Wat goed is voor de natuur is goed voor de mens.

ETI: Ethical Trade Initiative is een gedragscode voor Ethisch Verantwoord Ondernemen.

Freshfel: Europese branchevereniging

GRI: Global Reporting Initiative is de international richtlijn voor het rapporteren over duurzaamheid.

IFS: International Food Standard. Eenduidig kwaliteit- systeem voor auditing van producenten van producten onder private label te creëren.

ILO: International Labour Organisation

KCB: Kwaliteitscode groente en fruit

KPI’s: Kwalitatieve Prestatie-indicatoren

LZV: Lange Zware Vrachtauto’s

MVO: Maatschappelijk verantwoord ondernemen, een vorm van ondernemen gericht op economische prestaties (profit), met respect voor de sociale kant (people), binnen de ecologische randvoorwaarden (planet).

OR: Ondernemingsraad

QS-systeem: Qualitat und Sicherheit. Duits kwaliteitssysteem

RIK: Regelement Interne Kwaliteitscontrole

Ziekteverzuim: Afwezigheid van het werk ten gevolge van ziekte of een andere aandoening.

Page 55: Duurzaamheidsverslag 2011

55

Certificeringen en kwaliteitskeurmerken

Page 56: Duurzaamheidsverslag 2011

56

GRI-TabelThe Greenery Duurzaamheidverslag 2011

Indicator VerslagPaginanummer(s)

Opmerkingen/antwoord

Visie en strategie

1.1 Verklaring van de directie Voorwoord

1.2 Beschrijving van belangrijke gevolgen,

risico’s en mogelijkheden

SR 3-4 Op basis van de kernactiviteiten kunnen we

vaststellen dat op de volgende aspecten

The Greenery het verschil kan maken:

- Stimuleren van een duurzame teelt bij

haar leveranciers

- Consumenten stimuleren gezond te eten

en hen informeren over de herkomst van

AGF

- De reductie van CO2 binnen de totale

versketen

- De ontwikkeling van nieuwe rassen of

concepten die van meerwaarde zijn in

de keten

Organisatieprofiel2.1 Naam van de verslaggevende organisatie The Greenery B.V.

2.2 Voornaamste merken, producten en/of

diensten

SR 47-51, AR 4-5

2.3 Operationele structuur SR 48, AR 37-39

2.4 Locatie van het hoofdkantoor Spoorwegemplacement 1, Barendrecht

2.5 Het aantal landen waarin de

organisatie actief is.

AR 4-5

2.6 Eigendomsstructuur en rechtsvorm AR 37-39

2.7 Afzetmarkten AR 4-5

2.8 Omvang van de verslaggevende organisatie AR 4-5

2.9 Significante veranderingen

tijdens de verslagperiode

Niet van toepassing

2.10 Onderscheidingen die tijdens de

verslagperiode werden toegekend

SR 19, SR 25, SR 35, SR 44

Verslagprofiel3.1 Verslagperiode 1 januari 2011 - 31 december 2011

3.2 Datum van het meest recente verslag Juli 2010

3.3 Verslaggevingscyclus Jaarlijks

3.4 Contactpunt voor vragen over het

verslag of de inhoud ervan

[email protected]

Page 57: Duurzaamheidsverslag 2011

57

Reikwijdte en afbakening van het verslag3.5 Proces voor het bepalen van de

inhoud van het verslag

SR 9-10, SR 53

3.6 Afbakening van het verslag SR 53

3.7 Vermeld eventuele specifieke

beperkingen voor de reikwijdte of

afbakening van het verslag.

Niet van toepassing

3.8 Basis voor verslaggeving over andere

entiteiten

Niet van toepassing

3.9 De technieken en berekeningsgrondslagen

voor gegevensmetingen

SR 53

3.10 Uitleg over de gevolgen van eventuele

herformuleringen van eerder verstrekte

informatie

De rekenmethode voor energieverbruik, afval

en CO2-uitstoot zijn aangepast ten opzichte

van 2010. In 2011 worden alleen de cijfers

van het verbruik meegenomen van de

vestigingen waar The Greenery direct invloed

op heeft.

3.11 Significante veranderingen ten opzichte

van vorige verslagperiodes

Geen

GRI-inhoudsopgave3.12 Tabel waarin staat waar in het verslag

de standaardonderdelen van de

informatievoorziening te vinden zijn.

De GRI-tabel staat op pagina 60 van het

duurzaamheidverslag 2011 en is op

www.thegreenery.com te vinden.

Assurance3.13 Beleid en huidige praktijk met betrekking

tot het betrekken van externe assurance

van het verslag.

De financiële gegevens (de jaarrekening) zijn

extern geverifieerd door Deloitte Accountants

B.V., de overige gegevens in het duurzaam-

heidsverslag zijn niet extern geverifieerd.

Bestuur, verplichtingen en betrokkenheid4.1 De bestuursstructuur van de organisatie,

met inbegrip van commissies die vallen

onder het hoogste bestuurslichaam.

AR 37-39

4.2 Voorzitter van het hoogste bestuurslichaam AR 37-39

4.3 Voor organisaties met een enkelvoudige

bestuursstructuur: vermeld het aantal

onafhankelijke en/of niet-leidinggevende

leden van het hoogste bestuurslichaam.

Niet van toepassing

4.4 Mechanismen die aandeelhouders en

medewerkers de gelegenheid geven om

aanbevelingen te doen aan of mede-

zeggenschap uit te oefenen op het

hoogste bestuurslichaam.

AR 37-39, SR 44

Page 58: Duurzaamheidsverslag 2011

58

4.5 Een koppeling tussen vergoedingen voor

leden van het hoogste bestuurslichaam, top-

managers en leidinggevenden (met inbegrip

van vertrekregelingen) en de prestaties

van de organisatie (met inbegrip van

sociale en milieu-gerelateerde prestaties).

Er is geen koppeling tussen de vergoedingen

voor leden van het hoogste bestuurslichaam,

top-managers en leidinggevenden (met

inbegrip van vertrekregelingen) en

de prestaties van de organisatie (met

inbegrip van sociale en milieugerelateerde

prestaties). Er is een koppeling tussen de

vergoedingen voor de afdeling Kwaliteit &

Milieu en de duurzaamheidprestaties.

4.6 Processen waarmee het hoogste bestuurs-

lichaam waarborgt dat strijdige belangen

worden vermeden.

AR 37-39, AR 41-42

4.7 Proces voor het bepalen van de kwalificaties

en expertise van de leden van het

hoogste bestuurslichaam voor het

sturen van de strategie van de organisatie

aangaande economische, milieugerela-

teerde en sociale onderwerpen.

AR 37-39, AR 41-42, SR 49

4.8 Intern ontwikkelde missie- of beginsel-

verklaringen, gedragscodes en uitgangs-

punten die van belang zijn voor de

economische, milieugerelateerde en

sociale prestaties, met vermelding van de

mate van invoering ervan.

Sinds 2007 zijn de Gedragscode van The

Greenery en de klokkenluidersregeling

officieel van kracht. In de gedragscode

worden de regels van ETI-gedragscode

beschreven. De gedragscode bevat normen

voor The Greenery, haar 100% dochter-

bedrijven en haar medewerkers. Uitgangs-

punt is dat The Greenery haar activiteiten

uitvoert op basis van eerlijkheid, integriteit

en openheid. Dit alles met respect voor

mensenrechten, milieu en rechtmatige

belangen. Hier gaat het om de belangen

van medewerkers, afnemers en aandeel-

houders, maar ook van leveranciers en

andere betrokkenen. De klokkenluiders-

regeling maakt controle op de naleving van

de Gedragscode van The Greenery mogelijk.

Alle medewerkers van The Greenery en haar

dochterondernemingen hebben dankzij de

regeling de mogelijkheid om vermoedens

van overtredingen van interne en externe

regelgeving (Gedragscode) te melden, zonder

dat dit persoonlijke consequenties heeft.

In het jaarverslag 2011 is een hoofdstuk

Corporate Governance opgenomen.

Dit verslag is te donwloaden via

http://www.jaarverslag.thegreenery.com

Page 59: Duurzaamheidsverslag 2011

59

4.9 Procedures van het hoogste bestuurs-

lichaam voor het overzien van de

inventarisatie en het beheer door de

organisatie van economische, milieu-

gerelateerde en sociale prestaties, met

inbegrip van relevante risico’s en mogelijk-

heden en naleving van of conformiteit

met internationaal overeengekomen

standaarden, gedragscodes en principes.

SR 18, SR 20, SR 9-11 , SR 49,

AR 37-39

4.10 Processen voor het evalueren van de eigen

prestaties van het hoogste bestuurs-

lichaam, in het bijzonder betreffende

economische, milieugerelateerde en

sociale prestaties.

AR 37-39, AR 41-42, SR 49

Verplichtingen i.v.m. externe initiatieven4.11 Toelichting over de toepassing van het

voorzorgsprincipe door de verslag-

gevende organisatie.

AR 23, SR 18

4.12 Extern ontwikkelde economische, milieu-

gerelateerde en sociale handvesten,

principes of andere initiatieven die de

organisatie onderschrijft.

SR 17-18, SR 20

4.13 Lidmaatschap van verenigingen FNLI, Foodpolicy, Frugi Venta, Freshfel, Green

and Lean, DPA, MVO Nederland, BSCI

Overleg met belanghebbenden4.14 Lijst van groepen belanghebbenden die de

organisatie heeft betrokken.

SR 9-11 en SR13-15

4.15 Basis voor inventarisatie en selectie van

belanghebbenden die moeten worden

betrokken.

SR 9-11 en SR 13-15 en SR 53

4.16 Benadering van het betrekken van belang-

hebbenden, waaronder de frequentie ervan

per type en groep belanghebbenden.

SR 9-11, SR 13-15 en SR 29-35

4.17 De voornaamste onderwerpen en vraag-

stukken die naar voren zijn gekomen door

de betrokkenheid van belanghebbenden en

hoe de organisatie hierop heeft gereageerd,

onder meer via haar verslaggeving.

SR 9-11, SR 13-15 en SR 29-35

Prestatie-indicatoren

EconomieInformatie over de managementbenadering AR 11

EC1 Directe economische waarden die zijn

gegenereerd en gedistribueerd, waaronder

inkomsten, operationele kosten, personeels-

vergoedingen, donaties en overige maat-

schappelijke investeringen, ingehouden

winst en betalingen aan kapitaal-

verstrekkers en overheden.

AR 46-49

Page 60: Duurzaamheidsverslag 2011

60

EC2 Financiële implicaties en andere risico’s en

mogelijkheden voor de activiteiten van de

organisatie als gevolg van klimaat-

verandering.

AR7, AR8, SR 17-21

EC3 Dekking van de verplichtingen in verband

met het vastgestelde uitkeringenplan

van de organisatie.

AR48, AR54-55

EC4 Significante financiële steun van een

overheid

Geen

EC8 Ontwikkeling en gevolgen van investeringen

in infrastructuur en diensten die voor-

namelijk ten behoeve van het algemeen nut

worden geboden door middel van verplich-

tingen van commerciële aard, dan wel in

natura of pro bono.

SR 18, SR 24-25, SR 14, SR 31

MilieuInformatie over de managementbenadering SR 35-39 + AR 29

EN2 Percentage van de gebruikte materialen

dat bestaat uit gerecyclede materialen.

100% van de eenmalige kunststof kratten

(multikratten) worden van gerecycled materiaal

gemaakt. Kartonnen dozen worden voor 90%

gemaakt van gerecycled papier en 20% van

de kunststof schalen (R-PET).

EN4 Indirect energieverbruik door primaire bron

in joules of multipliers.

SR 38-39

EN5 Energie die bespaard is door besparingen en

efficiëntieverbeteringen in joules of

multipliers.

SR 35-39

EN6 Initiatieven ten behoeve van energie-

efficiënte of op duurzame energie

gebaseerde producten en diensten, evenals

verlagingen van de energie-eisen als

resultaat van deze initiatieven.

SR 6, SR 18 Gedeeltelijk

EN7 Initiatieven ter verlaging van het indirecte

energieverbruik en reeds gerealiseerde

verlaging.

SR 35-39

EN8 Totale wateronttrekking per bron in m3 per

jaar.

SR 38-39 Gedeeltelijk

EN12 Beschrijving van significante gevolgen van

activiteiten, producten en diensten op de

biodiversiteit in beschermde gebieden en

gebieden met een hoge biodiversiteits-

waarde buiten beschermde gebieden.

SR 17-21

EN16 Totale directe en indirecte emissie van

broeikasgassen naar gewicht (in tonnen

CO2 equivalent).

SR 35-39

EN17 Andere relevante indirecte emissie van

broeikasgassen naar gewicht (in tonnen

CO2 equivalent).

SR 35-39

Page 61: Duurzaamheidsverslag 2011

61

EN18 Initiatieven ter verlaging van de emissie van

broeikasgassen en gerealiseerde

verlagingen.

SR 35-39

EN22 Totaalgewicht afval naar type en

verwijderingsmethode.

SR 39

EN28 Monetaire waarde van significante boetes

en totaal aantal niet-monetaire sancties

wegens het niet naleven van milieuwet-

en - regelgeving.

Geen

EN29 Significante milieugevolgen van het

transport van producten en materialen die

worden gebruikt voor de activiteiten van de

organisatie en het vervoer van personeels-

leden.

SR 35-39

ArbeidsomstandighedenInformatie over de managementbenadering SR 41-45

LA1 Totaal personeelsbestand naar type werk,

arbeidsovereenkomst en regio.

SR 41-45

LA2 Totaal aantal en snelheid van personeels-

verloop per leeftijdsgroep, geslacht en regio.

SR 41-45

LA4 Percentage medewerkers dat onder een

collectieve arbeidsovereenkomst valt.

76%

LA6 Percentage van het totale personeels-

bestand dat is vertegenwoordigd in

formele gezamenlijke arbo-commissies

van werkgevers en werknemers die

bijdragen aan de controle op en advies

over arbo- en veiligheidsprogramma’s.

12% van de medewerkers is BHV-er of

EHBO. Daarnaast vindt op diverse plekken in

de organisatie overleg plaats over arbo- en

veiligheidsprogramma’s tussen hoofden BHV,

arboteams, binnen de ondernemingsraad

en is er een landelijk crisisteam.

LA7 Letsel-, beroepsziekte-, uitvaldagen- en

verzuimcijfers en het aantal werk-

gerelateerde sterfgevallen per regio.

SR 41-45

LA10 Gemiddeld aantal uren dat een werknemer

per jaar besteedt aan opleidingen,

onderverdeeld naar werknemerscategorie.

SR 41-45

LA13 Samenstelling van bestuurslichamen en

onderverdeling van medewerkers per

categorie, naar geslacht, leeftijdsgroep,

het behoren tot een bepaalde maat-

schappelijke minderheid en andere

indicatoren van diversiteit.

SR 41-45

MensenrechtenInformatie over de managementbenadering SR 19-20

HR2 Percentage belangrijke leveranciers en

aannemers die getoetst zijn op naleving

van de mensenrechten en op getroffen

maatregelen.

SR 19-20

HR4 Totaal aantal gevallen van discriminatie

en de getroffen maatregelen.

Geen gevallen gemeld

Page 62: Duurzaamheidsverslag 2011

62

HR6 Activiteiten waarvan is vastgesteld dat er

een aanzienlijk risico is van gevallen van

kinderarbeid, alsmede de maatregelen die

zijn getroffen gericht op de uitbanning van

kinderarbeid.

SR 19-20

HR7 Activiteiten waarvan is vastgesteld dat er

een aanzienlijk risico is van gevallen van

gedwongen of verplichte arbeid, alsmede

de maatregelen die zijn getroffen gericht

op de uitbanning van gedwongen of

verplichte arbeid.

SR 19-20

MaatschappijInformatie over de managementbenadering SR 13-15

SR 19-20

SO6 Totale waarde van financiële en in natura

bijdragen aan politieke partijen, politici

en gerelateerde instellingen per land.

Geen. Enkele bestuurders zijn op persoonlijke

titel actief binnen een politieke partij.

SO7 Totaal aantal rechtszaken vanwege

concurrentiebelemmerend gedrag, anti-

kartel- en monopolistische praktijken,

alsmede de resultaten van deze rechtszaken

Geen

SO8 Monetaire waarde van significante boetes

en totaal aantal niet-monetaire sancties

wegens het niet naleven van wet- en

regelgeving.

Geen

ProductverantwoordelijkheidInformatie over de managementbenadering SR 10, SR 17-21, SR 29-33

PR1 Levensduurstadia waarin de gevolgen van

producten en diensten voor gezondheid en

veiligheid worden beoordeeld met het oog

op verbeteringen.

SR 17-18

SR 23-27

PR2 Totaal aantal gevallen van niet-naleving van

regelgeving en vrijwillige codes betreffende

gevolgen voor gezondheid en veiligheid van

producten en diensten gedurende de levens-

duur, naar type resultaat.

Niet aanwezig

PR3 Type informatie over producten en diensten

dat verplicht wordt gesteld door procedures.

SR 17-18

PR5 Beleid ten aanzien van klanttevredenheid,

met inbegrip van resultaten van

onderzoeken naar de klanttevredenheid.

SR 33

PR6 Programma’s voor de naleving van wetten,

standaarden en vrijwillige codes met

betrekking tot marketingcommunicatie,

waaronder reclame, promotie en sponsoring

SR 29-33

Page 63: Duurzaamheidsverslag 2011

63

PR7 Totaal aantal gevallen van niet-naleving

van regelgeving en vrijwillige codes

betreffende marketingcommunicatie,

waaronder reclame, promotie en

sponsoring, naar type resultaat.

Geen

PR9 Monetaire waarde van significante boetes

wegens het niet-naleven van wet- en

regelgeving betreffende de levering en

het gebruik van producten en diensten.

Geen

Page 64: Duurzaamheidsverslag 2011

64

Meer informatieDit verslag tracht op een duidelijke en transparante wijze inzicht te geven in de activiteiten en ontwikkelingen binnen The Greenery als het gaat om duurzaam ondernemen in 2011. Vragen, opmerkingen of suggesties ontvangen wij graag op het volgende adres: [email protected]

ColofonUitgave: juni 2012

Samenstelling en redactie: Karin van der Voort

Advies:Schuttelaar & Partners, Den Haag

Grafische vormgeving: Manon Jamin

The Greenery B.V.Spoorwegemplacement 1, BarendrechtPostbus 79, 2990 AB BarendrechtTelefoon: 0180 65 59 11E-mail: [email protected]

Page 65: Duurzaamheidsverslag 2011
Page 66: Duurzaamheidsverslag 2011

The Greenery

Postadres: Postbus 79, 2990 AB BarendrechtTelefoon: +31(0)180 65 59 11E-mail: [email protected]: www.the greenery.com