Dossier eindejaarspremies 2013

8
Ons Recht | 117de jaargang | DECEMBER 2013 | 13 RUBRIEKSNAAM EINDEJAARS PREMIES 2013 DOSSIER © FOTO: IMAGEGLOBE

description

Bijlage bij decembernummer van Ons Recht

Transcript of Dossier eindejaarspremies 2013

Page 1: Dossier eindejaarspremies 2013

Ons recht | 117de jaargang | deCeMBer 2013 | 13

RUBRIEKSNAAM

EINDEjAARSpREMIES2013

DOSSiEr©

fot

o: IM

AGEG

LoBE

Page 2: Dossier eindejaarspremies 2013

14 | deCeMBer 2013 | 117de jaargang | Ons recht

DOSSIER EINDEjAARSpREMIES 2013

Eindejaarspremie op komst!Bram Van goetHem

Hoewel hier en daar nog wat bla-deren dapper weerwerk bieden, valt er niet meer aan te ontsnap-pen: de winter komt eraan en het einde van het jaar is in zicht! traditioneel een periode gevuld met jaaroverzichten, goede voor-nemens, festiviteiten allerhande en bovenal gezellig samenzijn. in de meeste ondernemingen ook de periode waarin een eindejaars-premie of dertiende maand wordt uitgekeerd aan de werknemers.

Dikwijls hebben werknemers wel een vraag over de toekenning van de eindejaarspremie. Ons Recht tracht een antwoord te geven op de meest gestelde vragen in dit verband.

heb ik recht op een eindejaarspremie?

Er bestaat geen algemene wettelijke rege-ling die van toepassing is op alle werkne-mers. Als werknemer heb je alleen recht op een eindejaarspremie als er één of andere rechtsbron voorhanden is. Zo’n rechtsbron kan voorwaarden koppelen aan de toeken-ning van de eindejaarspremie. Op zich zijn zulke voorwaarden geldig, tenzij ze een ver-boden discriminatie zouden vormen. Zo is het mogelijk om een anciënniteitsvoor-waarde van bijvoorbeeld zes maanden te hanteren. Maar het is niet toegestaan om bijvoorbeeld de deeltijdse werknemers uit te sluiten. Die hebben recht op de eindejaars-premie in verhouding tot hun arbeidsduur.Voor de meeste werknemers is het recht op een eindejaarspremie vastgelegd in een sec-torale cao. Een overzicht van deze sectorale regelingen vind je terug in de hierna opge-nomen tabel. Is er geen sectorale cao? Dan wil dat niet per se zeggen dat je geen recht hebt op een ein-dejaarspremie. Het recht op zo’n premie kan immers ook blijken uit een ondernemings-cao, het arbeidsreglement, je arbeidsover-eenkomst of zelfs een gebruik in de onder-neming. Want zelfs als er niets op papier staat, kan het recht op de premie toch ‘ver-worven’ zijn omdat ze al jarenlang is toe-gekend. Van een gebruik is sprake als de toekenning algemeen, vast en bestendig is. ‘Algemeen’ wil zeggen dat de premie aan alle werknemers of aan bepaalde categorieën wordt toegekend. ‘Vast’ betekent dat er dui-delijke berekeningsregels zijn. En ‘bestendig’ houdt in dat de premie is toegekend gedu-rende een voldoende lange tijd.

hoeveel bedraagt de eindejaarspremie?

De omvang van de eindejaarspremie wordt bepaald door de rechtsbron waarin de

toekenning ervan wordt geregeld. Je zal dan ook de sectorale of andere regeling moeten raadplegen om het exacte verschuldigde bedrag te kunnen bepalen. Meestal gaat het om een vast bedrag gelijk aan het maand-loon van de werknemer in een welbepaalde

Page 3: Dossier eindejaarspremies 2013

Ons recht | 117de jaargang | deCeMBer 2013 | 15

maand (bijvoorbeeld het salaris van decem-ber). Soms wordt verwezen naar een percen-tage van het jaarloon of wordt de premie berekend op basis van een bepaald aantal uurlonen. Het kan ook voorkomen dat naast het vaste maandloon nog moet rekening worden gehouden met bijvoorbeeld com-missielonen of andere premies.In de meeste regelingen staat het bedrag

van de eindejaarspremie in verhouding tot de effectieve arbeidsprestaties geleverd tij-dens de referteperiode. Dat houdt in dat schorsingen of afwezigheden (bijvoorbeeld ziektedagen) het bedrag van de premie zul-len verminderen. Vaak zal de sectorale of andere regeling bepaalde periodes van inac-tiviteit gelijkstellen met effectieve arbeids-prestaties zodat deze periodes geen negatief

effect zullen hebben op de omvang van de eindejaarspremie. Sommige periodes wor-den sowieso gelijkgesteld op basis van dwin-gende rechtsregels en dit zelfs als ze niet uitdrukkelijk worden voorzien in de secto-rale of andere regeling. Het gaat onder meer om het sollicitatieverlof, het syndicaal ver-lof en het betaald educatief verlof.

© f

oto:

IMAG

EGLo

BE

Page 4: Dossier eindejaarspremies 2013

16 | deCeMBer 2013 | 117de jaargang | Ons recht

DOSSIER EINDEjAARSpREMIES 2013

heb ik nog recht op een eindejaarspremie als ik zelf ontslag neem of ontslagen word?

In principe wordt de eindejaarspremie opge-bouwd in functie van de geleverde presta-ties. Komt er met andere woorden een effectief einde aan de arbeidsovereenkomst voordat de eindejaarspremie is uitbetaald, dan heb je toch nog recht op de uitbetaling van deze premie in verhouding tot de gele-verde prestaties. Maar let op. Van die algemene regel kan worden afgeweken in de sectorale of andere regeling die de toekenning van de einde-jaarspremie regelt. Als je dus van plan bent om zelf je ontslag in te dienen, kijk je best ook de toepasselijke regeling rond de ein-dejaarspremie even na. Vaak wordt immers een anciënniteitsvoorwaarde opgenomen bij ontslag door de werknemer of wordt bepaald dat de werknemer in dienst moet zijn op het tijdstip van uitbetaling om recht te kunnen hebben op de premie.

hoeveel houd ik netto over?

De eindejaarspremie is in principe loon. Wat betekent dat er zowel RSZ-bijdragen (de

werknemersbijdrage bedraagt 13,07 pro-cent) als bedrijfsvoorheffing moet worden ingehouden.Het percentage in de bedrijfsvoorheffing is afhankelijk van het belastbaar jaarloon en kan worden vastgesteld aan de hand van deze tabel:

Vermits de tarieven in de bedrijfsvoorhef-fing vrij hoog zijn, zal dit ertoe leiden dat je netto meestal minder dan de helft van het brutobedrag overhoudt.

Vrije universiteiten

De leden van het academisch en adminis-tratief technisch personeel van de vrije universiteiten krijgen een eindejaarspre-mie zoals toegekend aan de personeels-leden van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Het bedrag is een per-centage van het baremamaandloon van november. En het toegepaste percentage hangt af van de graad van de werknemer.Voor doctoraatsbursalen wordt de einde-jaarspremie zo berekend dat het nettobe-drag op hetzelfde neerkomt als dat van assistenten (AAP) - dus 59 procent van het brutoloon van een assistent. Dit zou na belastingen op hetzelfde moeten neerko-men als 41 procent van het (lagere) bru-tobeursbedrag, waar enkel nog RSZ van afgaat.De uitzondering op de regel zijn de IWT-bursalen, die geen eindejaarspremie krij-gen aan het einde van het jaar, maar elke maand in hun beursbedrag één twaalfde van hun eindejaarspremie krijgen.

Academisch personeel: percentage van het brutoloon(beurs) van november:• het zelfstandig academisch personeel 53

procent;• het niet gerangschikt vastbenoemd

wetenschappelijk personeel 53 procent;• de doctor-assistenten en het bijzon-

der academisch personeel met de wed-deschaal doctor-assistent of hoger 53 procent;

• de gastprofessoren 53 procent;• de assistenten, praktijkassistenten en

wetenschappelijke medewerkers 59 pro-cent;

• de doctoraatsbursalen 41 procent.

Administratief en technisch perso-neel: percentage van het brutoloon van november:• personeel met graad 10, 11, 12, 13, 15, 16

en 17: 53 procent;• personeel met graad 6, 7, 8, 9 en 14: 59

procent;• personeel met graad 3, 4 en 5: 65 pro-

cent;• personeel met graad 1 en 2: 70 procent. De eindejaarstoelage wordt volledig

toegekend bij voltijdse prestaties tij-dens de referteperiode 1 januari – 30 september. Bij deeltijdse prestaties tij-dens deze periode wordt het bedrag pro rata toegekend.

Belastbaar jaarloon % BV

Tot 7.245 euro 0

Van 7.245,01 tot 8.945,00 23,22

Van 8.945,01 tot 11.065,00 25,23

Van 11.065,01 tot 13.075,00 30,28

Van 13.075,01 tot 15.190,00 35,33

Van 15.190,01 tot 17.305,00 38,36

Van 17.305,01 tot 21.480,00 40,38

Van 21.480,01 tot 23.590,00 43,41

Van 23.590,01 tot 32.055,00 46,44

Van 32.055,01 tot 42.645,00 51,48

Boven 42.645,00 53,50

© f

oto:

IMAG

EGLo

BE

Page 5: Dossier eindejaarspremies 2013

Ons recht | 117de jaargang | deCeMBer 2013 | 17

als u in een sector werkt waar een eindejaarspremie wordt uitbetaald, is het verstandig hieron-der even te kijken of u wel krijgt waarop u recht hebt. let op: dit overzicht slaat op de regelin-

gen zoals die per sector werden vastgelegd. gunstiger regelingen op ondernemingsvlak zijn dus niet uitgesloten. Je vindt de informatie ook terug op http://eindejaarspremies.lbc-nvk.be.

En daar is mijn eindejaarspremie

Bedrag van de premie Tijdstip van betalingToekenningsmodaliteiten

DISTRIBUTIEZelfstandige kleinhandel (PC 201) en middelgrote levens-middelenbedrijven (PC 202.01)A. Bedienden: 100% van het maandloon berekend op basis van

het gemiddelde van al de effectief ontvangen lonen in het lopende jaar.

B. Filiaalhouders of ingeval commissieloon wordt betaald: 100% maandelijks gemiddelde van de vaste en veranderlijke lonen van het betrokken jaar.

C. In geval van onvolledig dienstjaar wordt de premie bere-kend door alle effectief ontvangen lonen te delen door het aantal gepresteerde maanden.

Kleinhandel in voedingswaren (PC 202)Kerstpremie- Administratief en verkooppersoneel: 100% van het maand-

loon berekend op basis van het gemiddelde van al de ef-fectief ontvangen lonen in het lopende jaar.

- Filiaalhouders: gemiddelde van de maandlonen waarop vakantiegeld wordt berekend, begrensd tot 1.487,36 euro

- Aanvullende Kerstpremie: 148,73 euro voor voltijdsen (deel-tijdsen in verhouding tot hun prestaties)

Grote kleinhandelszaken (PC 311)Voltijds:- volledig jaar dienst: loon december.- niet volledig jaar in dienst of periodes gespreid over meer-

dere jaren: pro rata dienstperiode.Deeltijds: maandelijks gemiddelde over de dienstperiode.

Warenhuizen (PC 312)Maandloon november, verhoogd met:- maandgemiddelde late uren, bijkomende uren, overuren

voorbije 12 maanden;- Aanvullende Kerstpremie 297,47 euro voor voltijdsen (pro

rata voor deeltijdsen).

Apothekers en tarificatiediensten (PC 313)Een eindejaarspremie van 20% van het brutomaandloon wordt toegekend aan de werknemers die betaald worden volgens het sectorale minimumbarema.Werknemers die beter betaald worden ontvangen een EP als hun brutojaarloon lager is dan het baremaloon x 12,2 (exclusief vakantiegeld, inclusief alle extralegale voordelen).De EP bedraagt dan het verschil tussen het bruto baremaloon x 12,2 - het ontvangen brutojaarloon.

FINANCIENNotariaat (PC 216)Volledig maandloon.

Makelaars (PC 307)Werknemers hebben recht op een eindejaarspremie gelijk aan een volledige 13e maand als ze op 31 december van het lopende jaar ten minste 6 maanden anciënniteit hebben in de onderneming en een arbeidsovereenkomst hebben met de onderneming op 31 december van het jaar. De 13de maand stemt overeen met evenveel twaalfden van het maandloon als het aantal gewerkte maanden in het betrokken jaar.

Tussen 15 en 31 de-cember.

Vóór Kerstdag.

December, tenzij andere overeenkomst of gebruik.

December.

Betaling met het loon van december.

Aan het einde van het jaar.

- In dienst zijn op 31/12 en 6 maanden anciënniteit hebben in de onderneming.- Ook toegekend als men op het ogenblik van de betaling in tijdkrediet, palliatief verlof, verlof voor

verzorging van zwaar ziek familielid, ouderschapsverlof is.- De premie kan worden verminderd met afwezigheden wegens ziekte, ongeval of zwangerschap

(behalve de eerste 30 dagen).- Wanneer de bediende op 31 december geen 12 maar tenminste 6 maanden in dienst is, moet de

premie worden berekend door alle effectief ontvangen lonen te delen door het aantal gepresteerde maanden.

- Zelfde regeling bij einde arbeidsovereenkomst, wanneer werknemer niet zelf ontslag heeft genomen en tenminste 6 maanden in dienst is geweest.

- In dienst zijn op 31/12.- 3 maanden (al dan niet opeenvolgend) in de onderneming werkzaam zijn.- Ook toegekend aan bedienden die per 31/12:

· in tijdkrediet, palliatief verlof, verlof voor verzorging van zwaar ziek familielid, ouderschapsverlof zijn en die tijdens het beschouwde kalenderjaar arbeidsprestaties hebben uitgevoerd;

· zich in een toestand bevinden die gelijkgesteld is met effectieve arbeid (cfr. wetgeving jaarlijkse vakantie)

- Ten minste 3 maanden (al dan niet opeenvolgend) in dienst zijn in de loop van het jaar.- Ook toegekend aan bedienden die per 31/12:

· in tijdkrediet, palliatief verlof, verlof voor verzorging van zwaar ziek familielid, ouderschapsverlof zijn en die tijdens het beschouwde kalenderjaar arbeidsprestaties hebben uitgevoerd;

· zich in een toestand bevinden die gelijkgesteld is met effectieve arbeid (cfr. wetgeving jaarlijkse vakantie)

- Einde december in dienst zijn.- Ten minste 3 maanden anciënniteit (al dan niet opeenvolgend) in het betrokken jaar.- Ook toegekend aan bedienden die per 31/12:

· in tijdkrediet, palliatief verlof, verlof voor verzorging van zwaar ziek familielid, ouderschapsverlof zijn en die tijdens het beschouwde kalenderjaar arbeidsprestaties hebben uitgevoerd;

· zich in een toestand bevinden die gelijkgesteld is met effectieve arbeid (cfr. wetgeving jaarlijkse vakantie)

Voor bedienden die gedurende het hele kalenderjaar contractueel verbonden zijn:- in geval van tijdelijke afwezigheid met loonderving in de loop van het kalenderjaar om andere rede-

nen dan ziekte, ongeval of zwangerschap, wordt het bedrag verminderd in verhouding tot de dagen van loonderving ten overstaan van 250 werkdagen per jaar;

- indien de bediende in de loop van het jaar een notariskantoor verlaat om bij een ander notariskantoor in dienst te treden, moeten de beide werkgevers een deel van de premie betalen in verhouding tot de bij hen gepresteerde maanden en berekend op resp. het maandloon bij vertrek en het maandloon voor december.

Page 6: Dossier eindejaarspremies 2013

18 | deCeMBer 2013 | 117de jaargang | Ons recht

DOSSIER EINDEjAARSpREMIES 2013

Bedrag van de premie Tijdstip van betalingToekenningsmodaliteiten

Spaarbanken (PC 308)Maandloon.

Beursvennootschappen (PC 309)Maandloon

Banken (PC 310)Volledig maandloon.Alternatieve regelingen zijn mogelijk via ondernemingscao’s

Openbare Kredietinstellingen (OKI’s) (PC 325)Volledige maandwedde

INDUSTRIEScheikunde (PC 207)100% maandloon.

Metaal (PC 209)Geen nationale overeenkomst of regeling.

Metaalsector Waasland13de maand.Loon referte 30/11.

Metaalsector Oost- en West-Vlaanderen (behalve Waasland)13de maand(loon referte 1/7)

Metaalsector Brabant6,66% van jaarlijks brutoloon (effectieve prestaties en gelijk-

stellingen).

Metaal Antwerpen en Limburg100% van brutoloon van november (premies niet inbegrepen met uitzondering van productiepremie).

Petroleum (PC 211)Opname 13de maand in het jaarinkomen. Vandaar de bepa-ling dat de officiële loonschaal 13 keer per jaar moet worden betaald.

Textiel (PC 214)1. Anciënniteit van 6 maanden tot minder dan 12 maanden: 7,3% jaarlijkse bezoldiging.2. Anciënniteit van + 12 maanden- 8,33% van de jaarlijkse bezoldiging voor bedienden wier bezoldiging veranderlijk is- 13de maand gelijk aan maandloon december voor werkne-mers waarbij bezoldiging forfaitair wordt vastgesteld.

Kleding en confectie (PC 215)Aanvulling van het dubbel vakantiegeld: 90% van maandloon december. Bij pro rata berekening 7,5% van de brutolonen door de werkgever betaald in de loop van het dienstjaar. Specifieke regeling handelsvertegenwoordigers.

Diensten en organismen voor technische controles en gelijkvormigheidstoetsing(PC 219) Geen regeling op sectorvlak. Het jaarloon – loon voor over-uren en premies voor nachtarbeid, weekendwerk en andere voordelen niet inbegrepen - moet wel minstens gelijk zijn aan 13,92 keer het baremiek minimummaandloon. In de meeste ondernemingen hebben de bedienden wel recht op een 13de maand.

December of bij het indienen van de maat-schappelijke rekeningen of volgens afspraak op ondernemingsvlak.

Vóór 25/12.

Uiterlijk de laatste werk-dag vóór 25/12.

Uiterlijk op 31/1 volgend jaar.

December.

Uiterlijk op 31/12.

Niet bepaald in de cao maar in het algemeen eind december.

Afrekening december.

Samen met maandloon december

Pro rata indien geen volledige arbeidsprestaties.

- Verbonden zijn door een contract van onbepaalde duur op het ogenblik van betaling.- Anciënniteit van minstens 6 maanden op het ogenblik van betaling. De toekenning gebeurt per

volledig gepresteerde kalendermaand.- Gepensioneerden ontvangen de premie pro rata wanneer zij de onderneming verlaten voor de

datum van de betaling van de premie en mits een anciënniteit van 6 maanden.- Het bedrag van de premie mag worden herleid a rato van de afwezigheden in de loop van het jaar

die niet voortspruiten uit de toepassing van de wettelijke reglementaire en conventionele bepalin-gen inzake jaarlijkse vakantie, wettelijke feestdagen, kort verzuim, beroepsziekte, arbeidsongeval en bevallingsrust en van 30 dagen ziekte of ongeval.

Pro rata indien geen volledige arbeidsprestaties.

- In geval van zwangerschapsverlof of afwezigheid door arbeidsongeval wordt deze niet verminderd, bij andere afwezigheden wordt deze pro rata berekend maar kan de dertiende maand niet zakken onder de wedde van de laatste maand van het jaar voordien.

- 31/12 lopende jaar minstens 6 maanden anciënniteit.- Op ogenblik van betaling arbeidsovereenkomst.- Pro rata aantal gewerkte maanden.- Recht bij ontslag door werkgever (min. 6 maanden anciënniteit), ook voor bruggepensioneerden.- Zelfde voorwaarden gepensioneerden en rechtverkrijgenden als gevolg van overlijden.- Recht bij zelf ontslag nemen (min. 1 jaar anciënniteit)- Geen recht bij ontslag om dringende reden.- Voor handelsvertegenwoordigers is premie maximum 2.106,30 euro

- 60 dagen effectieve prestaties (of gelijkgestelde dagen) in de referteperiode van 1/12 tot 30/11.- Pro rata van het aantal gepresteerde maanden in geval van opzegging of pensionering.

- In dienst op 30/11.- 60 dagen effectieve prestaties (of gelijkgestelde dagen) in referteperiode van 1/12 tot 30/11.- Pro rata van de prestaties in geval van opzegging, brugpensioen, pensioen, contract bepaalde duur.

- 1 jaar anciënniteit.- Pro rata temporis bij ontslag, contract bepaalde duur, brugpensioen en pensioen, in de referteperiode (1/12 – 30/11).

- In dienst op 30/11.- 6 maand anciënniteit.- 60 dagen effectieve prestaties (of gelijkgestelde dagen) in referteperiode 1/12 - 30/11.- Pro rata temporis bij brugpensioen, pensioen, ontslag, einde stage...

Behoren tot de uitvoerende bedienden; minstens 6 maanden anciënniteit; niet meer dan één ziektepe-riode van hoogstens 30 dagen afwezigheid hebben; bij herhaalde ziekteperiodes berekening pro rata temporis.Uitzonderingsregeling voor handelsvertegenwoordigers.Pro rata bij vroegtijdige uit-diensttreding behalve om dringende redenen.

Pro rata toekenning in geval van vroegtijdige uitdiensttreding (minstens 3 maanden dienst) behalve om dringende redenen.

Page 7: Dossier eindejaarspremies 2013

Ons recht | 117de jaargang | deCeMBer 2013 | 19

Bedrag van de premie Tijdstip van betalingToekenningsmodaliteiten

Voedingsnijverheid (PC 220)- Volledig maandloon.- Bij veranderlijk loon: gemiddelde van 12 voorgaande maan-den.

Papiernijverheid (PC 221)Volledig maandloon.

Papierverwerking (PC 222)Minimum een maandloon.

Non-Ferro (PC 224)1 maandloon.

NON-PROFITFederale Non-Profitsectoren(PC 330)A. Ziekenhuizen: 331,86 euro + 2,5% van brutojaarloon (brutojaarloon =

brutoloon maand oktober inclusief haard- of standplaats-toelage x 12)

+ (Attractiviteitspremie: 626,14 euro + 0,53% van bruto-jaarloon (brutojaarloon = brutomaandloon inclusief haard- of standplaatstoelage x 12).

B. thuisverpleging (o.a. Wit-Gele Kruis): idem ziekenhuizen.C. Revalidatiecentra: idem ziekenhuizen.d. rustoorden: idem ziekenhuizen.E. Wijkgezondheidscentra: idem ziekenhuizen.

Vlaamse Non-Profitsectorenf. opvoedingsinstellingen (PC 319.01): 128,43 euro + 7,57% van brutojaarloon (brutojaarloon =

brutoloon maand oktober inclusief haard- of standplaats-toelage x 12).

G. Kinderopvang (Kribben, Peutertuinen en diensten Op-vanggezinnen )(PC 331): idem opvoedingsinstellingen

H. Centra voor geestelijke gezondheidszorg (PC 331): idem opvoedingsinstellingen

I. Gezinszorg(PC 318.02): idem opvoedingsinstellingen behalve voor werknemers dienstencheques, die hebben de

volgende eindejaarstoelage:1. Variabel gedeelte: 2,5% van brutojaarloon (brutojaar-

loon = brutoloon maand oktober inclusief haard- of standplaatstoelage x 12).

2. Vast geïndexeerd gedeelte van 331,86 euro3. Vast niet-geïndexeerd gedeelte van 55,08 euro

J. Socio-cultureel Werk (PC 329)- Maatschappelijk opbouwwerk: idem opvoedingsinstellingen- Integratiecentra: idem opvoedingsinstellingen- Andere sectoren sociaal-cultureel werk: 128,43 euro + 5,26% van brutojaarloon (brutojaarloon

= brutoloon maand oktober inclusief haard- of stand-plaatstoelage x 12)

- Doelgroepwerknemers (oa.wep-plus): 4,05% van bru-tojaarloon (brutojaarloon = brutoloon maand oktober inclusief haard- of standplaatstoelagex12) verminderd met 596,03 euro

K. Beschutte en sociale werkplaatsen (PC 327)- Beschutte werkplaatsen:

· Productiepersoneel: 87% van maandloon

Einde boekjaar of einde kalenderjaar.

Bij het neerleggen van de maatschappelijke rekeningen of in de maand december, tenzij anders overeengekomen op ondernemingsvlak.

In de loop van de maand december, tenzij op ondernemingsvlak anders overeengekomen.

December.

December.

Laatste kwartaal voor de Attractiviteitspremie

Idem ziekenhuizen.Idem ziekenhuizen.Idem ziekenhuizen.Idem ziekenhuizen.

December.

Idem.

Idem.

December.

December.

13de maand: december.Septemberpremie: met loon september

Aan de bedienden die tijdens het dienstjaar gedeeltelijke prestaties hebben geleverd, wordt de premie betaald naar rato van hun effectieve en gelijkgestelde prestaties, behalve:- de bedienden die vrijwillig ontslag nemen en op dit ogenblik nog geen vol jaar anciënniteit hebben;- in geval van ontslag door de werkgever om zwaarwichtige reden;- indien de bediende op het ogenblik van de betaling van de premie nog op proef is;De premie naar rato is wel verschuldigd aan de bedienden die met wettelijk of conventioneel brugpen-sioen gaan.De maanden van pensioen of brugpensioen geven recht op betaling van 20% van de overblijvende premie en dit tot 31 december van het lopende jaar. De gelijkstellingsperiode bij ziekte of ongeval is beperkt tot 12 maanden.

- In dienst zijn op het ogenblik van de uitbetaling;- 6 maanden anciënniteit hebben;- Pro rata indien geen volledig jaar anciënniteit.- Bedrag wordt verminderd a rato van niet-gelijkgestelde afwezigheidsdagen.

- In dienst zijn op het ogenblik van de uitbetaling.- Minstens 6 maanden anciënniteit hebben.- Bedrag wordt verminderd naar rato van de niet gelijkgestelde afwezigheden.- Voor bedienden die in dienst kwamen en die ten minste zes maanden anciënniteit hebben, staat de premie in verhouding tot het aantal gewerkte maanden.

- verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst voor bedienden, op het ogenblik van de betaling van de premie;- op het ogenblik van de betaling van de premie een desgevallend onderbroken anciënniteit hebben van ten minste zes maanden, voor zover deze periode zich situeert in een periode van 12 maanden vanaf het begin van de tewerkstelling;- in de onderneming in dienst zijn getreden ten laatste de eerste dag van het beschouwde werkjaar. Voor de bedienden die in de onderneming in dienst zijn getreden na de eerste dag van het beschouwde werkjaar en die de anciënniteitsvoorwaarde zoals hierboven vermeld vervullen, wordt de premie pro rata temporis toegekend.- Bij uitdiensttreding vóór de betaaldatum – uitgezonderd bij ontslag om een dringende reden – wordt ongeacht het soort arbeidsovereenkomst, en voor zover de voorwaarden vermeld hierboven vervuld zijn, de eindejaarspremie betaald pro rata temporis op het ogenblik van deze uitdiensttreding.

In dienst van 1/1/13 tot 30/9/13 maar proportioneel indien men minder gewerkt heeft.Deeltijdsen pro rata.

Idem ziekenhuizen.Idem ziekenhuizen.Idem ziekenhuizen.Idem ziekenhuizen.

In dienst van 1/1/13 tot 30/9/13 maar proportioneel indien men minder gewerkt heeft.Deeltijdsen: pro rata

Idem.

Idem.

Referteperiode 1/1/13 – 30/11/13: iedere gewerkte of ermee gelijkgestelde maand geeft recht op 1/11 van de premie.Deeltijdsen: pro rata.

In dienst van 1/1/13 tot 30/9/13 maar proportioneel indien men minder gewerkt heeft.Deeltijdsen: pro rata

Referteperiode: septemberpremie: 1 september voorafgaand jaar tot 31 augustus dit jaar.Proportioneel indien men minder gewerkt heeft.

Page 8: Dossier eindejaarspremies 2013

20 | deCeMBer 2013 | 117de jaargang | Ons recht

DOSSIER EINDEjAARSpREMIES 2012

Bedrag van de premie Tijdstip van betalingToekenningsmodaliteiten

· Omkaderingspersoneel: 13de maand: septemberpremie van 5,07% van jaar-

loon(= 12 X brutomaandloon augustus)-197,83 euro- Sociale werkplaatsen:

· Productiepersoneel: 87% van maandloon juli· Omkaderingspersoneel: 125,92 euro + 7,57% van jaarloon (werkelijk loon

toegekend in de periode van 1 december vorig jaar tot 30 november dit jaar)

DIENSTENAanvullend Nationaal Paritair Comité (PC 218)- Volledig maandloon.- Voor handelsvertegenwoordigers met veranderlijk loon:

maandgemiddelde van de laatste 12 maanden (evenwel begrensd op het hoogste bedrag van de 4de categorie in de loonschaal). Indien het vast gedeelte hoger ligt dan dit bedrag wordt de premie toegekend op dit vast gedeelte.

Internationale handel, vervoer en aanverwante sectoren (PC 226)- Er wordt een jaarlijkse premie uitgekeerd, gelijk aan de

bezoldiging van de maand waarin de uitbetaling plaats-grijpt, aan de bedienden die gelijktijdig aan volgende twee voorwaarden voldoen:

- in dienst zijn op de datum waarop de premie wordt uitbe-taald, en

- in de onderneming effectief tewerkgesteld zijn geweest gedurende het hele refertejaar.

- een pro rato recht van een twaalfde van de premie voor elke volledige maand effectieve prestaties in de onder-neming in de loop van het refertejaar voor de bedienden die in dienst zijn op de datum vvan de uitbetaling van de premie, maar die slechts in de loop van het refertejaar in dienst van de onderneming zijn getreden of de bedienden wier arbeidsovereenkomst een einde neemt voor de datum waarop de premie wordt uitbetaald.

Audiovisuele sector (PC 227)- Wie volledig jaar ononderbroken bij werkgever heeft

gewerkt: bruto vast maandloon december- Wie tijdens hele jaar met verschillende contracten bij

werkgever heeft gewerkt: in december berekend op basis van het gemiddelde bruto maandloon van dat jaar

- Wie niet het hele jaar, maar minstens 130 dagen heeft gewerkt bij de zelfde werkgever, een pro rata premie.

- Indien ontslagen door de werkgever, pro rata indien min-stens 6 maanden anciënniteit of 130 dagen gewerkt.

- Indien zelf ontslag gegeven, pro rata indien minstens 5 jaar anciënniteit.

Filmzalen (PC 303.03)Eindejaarspremie 8,33% brutoloon betaald in refertejaar (1 december tot 30 november), betaalbaar tussen 15 en 31 december, mits minstens 5 maand anciënniteit of 120 niet opeenvolgende dagen. Bij opzeg door werkgever zelfde an-ciënniteitsvoorwaarde (5 maanden) bij opzeg door werknemer minstens 6 maanden anciënniteit.

Begrafenisondernemingen (PC 320)Idem als ANPC.

Groothandel verdelers van geneesmiddelen (PC 321)Loon december voor wie het hele jaar in dienst is geweest. 1/12 van de premie per maand tewerkstelling voor wie ten minste 6 maanden anciënniteit heeft.

UitzendarbeidDe eindejaarspremie bedraagt 8,27 procent van de lonen die je als uitzendkracht verdiende tussen 1 juli 2012 en 30 juni 2013. Het brutobedrag van de premie wordt verminderd met de RSZ-bijdrage van werknemers (13,07 procent) en met de bedrijfsvoorheffing (18 procent).

Geschreven persIdem als Aanvullend NPC.

UniversiteitenZie op blz 16.

Op het einde van het jaar, tenzij anders bepaald in de onderneming.

Aan het einde van het jaar

Tussen 15/12 en 31/12.

Idem als ANPC.

Vóór 25 december.

Idem als ANPC

In dienst van 1/1/13 tot 30/9/13 maar proportioneel indien men minder gewerkt heeft.Deeltijdsen: pro rata

- 1/12 premie per gepresteerde maand, vanaf 6 maand tewerkstelling. Gelijkgesteld met arbeidspres-taties: vakantie, feestdagen, klein verlet, beroepsziekte, arbeidsongeval, bevallingsrust, eerste 60 dagen bij ziekte en ongeval, vaderschapsverlof, syndicaal verlof, betaald educatief verlof

- Ook bij ontslag of einde arbeidsovereenkomst wegens definitieve medische overmacht, brugpensi-oen, einde tijdelijk contract of contract voor een duidelijk omschreven werk van minstens 6 maanden

- Ook bij ontslag op initiatief werknemer, mits 5 jaar anciënniteit- Niet bij ontslag om dringende reden

- Voor bedienden wier bezoldiging contractueel samengesteld is uit een vast gedeelte en een ver-anderlijk gedeelte, is het bedrag van de premie gelijk aan het vast gedeelte van de maand waarin de uitbetaling gebeurt, verhoogd met het maandelijks gemiddelde van de veranderlijke gedeelten die betaald werden in de loop van de twaalf maanden die de maand van uitbetaling van de premie voorafgaan.

- Voor de bedienden die in de loop van het refertejaar overstappen van een voltijds naar een deeltijds arbeidsregime of omgekeerd of die in de loop van het refertejaar overstappen van een deeltijds arbeidsregime naar een ander deeltijds arbeidsregime, wordt de premie als volgt vastgesteld: de som van elk maandloon van het refertejaar (exclusief de jaarpremie, het dubbel vakantiegeld en andere veranderlijke bezoldigingselementen die niet regelmatig en op voortdurende wijze worden toegekend) gedeeld door twaalf.

Idem als ANPC, behalve: geen pro rata wanneer bediende zelf ontslag neemt.

In dienst zijn op 31 december en op die datum minstens 6 maanden anciënniteit hebben of in de loop van het jaar met pensioen of brugpensioen vertrokken zijn of ontslagen zijn en 6 maanden anciënniteit hebben.

- Leden bezorgen het formulier van eindejaarspremie uitzendarbeid aan de LBC-NVK, in plaats van het te sturen naar het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten

- Tewerkstelling gedurende 65 dagen als uitzendkracht in de periode van 1 juli 2012 tot 30 juni 2013. Uitzendkrachten die vast in dienst treden in de onderneming waarin ze voorheen als uitzendkracht werkten, hebben recht op de eindejaarspremie na 60 dagen tewerkstelling als uitzendkracht

Idem als ANPC