Dorcas Journaal Oktober 2014

4
NOVEMBER 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 7 VOEDSELZEKERHEID VOOR LATER... VOEDSELPAKKETTEN NAAR SYRISCHE VLUCHTELINGEN NIEUWE DEPOTS Voedsel voor nu… Deze mensen leven in diepe nood en armoede. Kinderen zonder uitzicht op een toekomst, eenzame granny’s, gezinnen zonder hoop. Voor hen komt Dorcas in actie. Er leven vandaag de dag nog steeds ruim één miljard mensen in extreme armoede. Goed voedsel is voor velen onbetaalbaar en mensen sterven door ondervoeding. Dit jaar wordt in de week van 2 tot 9 november voor de negentiende keer de Dorcas Voedselactie gehouden. Op meer dan duizend locaties in Nederland worden voedsel en fondsen ingezameld voor de allerarmsten in Oost-Europa, Afrika en Syrië. www.dorcasvoedselactie.nl

description

Acht keer per jaar verschijnt de papieren versie van het Dorcas Journaal. Daarin houden we onze achterban op de hoogte van de activiteiten in Nederland en ook van de ontwikkelingen bij de projecten in het buitenland die wij samen met u ondersteunen.

Transcript of Dorcas Journaal Oktober 2014

Page 1: Dorcas Journaal Oktober 2014

NOVEMBER 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 7

• VOEDSELZEKERHEID VOOR LATER...

• VOEDSELPAKKETTEN NAAR SYRISCHE VLUCHTELINGEN

• NIEUWE DEPOTS

Voedsel voor nu… Deze mensen leven in diepe nood en armoede. Kinderen zonder uitzicht op een toekomst, eenzame granny’s, gezinnen zonder hoop. Voor hen komt Dorcas in actie.

Er leven vandaag de dag nog steeds ruim één miljard mensen in extreme armoede. Goed voedsel is voor velen onbetaalbaar en mensen sterven door ondervoeding.

Dit jaar wordt in de week van 2 tot 9 november voor de negentiende keer de Dorcas Voedselactie gehouden. Op meer dan duizend locaties in Nederland worden voedsel en fondsen ingezameld voor de allerarmsten in Oost-Europa, Afrika en Syrië.

www.dorcasvoedselactie.nl

Page 2: Dorcas Journaal Oktober 2014

2

NOVEMBER 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 7

Longoi, een dorp in Tanzania, is het eerste dorp waar Dorcas een modeldorp of eco-village opbouwt – een dorp van hoop. Klimaatverandering, met over-stromingen of juist grote droogte, vormt een ernstige bedreiging voor de bevol-king en kan mogelijk zelfs jaren van ontwikkelingshulp ongedaan maken. Met dit project, met verschillende innovatieve aan elkaar gerelateerde activiteiten, wil Dorcas een bijdrage leveren aan het verbeteren van de slechte levensom-standigheden van de allerarmste plattelandsbevolking in Tanzania.

De bevolking leert om zelf actie te ondernemen door zich aan te passen aan het veranderde klimaat. Het aanplanten van bomen maakt daar onderdeel van uit. Met eenvoudige, lokaal beschikbare en goedkope technologieën leren de bewoners om te gaan met de extreme weersomstandigheden. In plaats van steeds weer op zoek te gaan naar nieuwe landbouwgrond, weten de bewoners van het dorp nu hoe en welke droogteresistente gewassen ze kunnen kweken, hoe ze waterreservoirs moeten bouwen en hoe ze de oogst beter kunnen opslaan. Dankzij een weerstation kunnen ze tijdig en doeltreffend inspelen op de weersomstandigheden.

Dorcas-dorp in Tanzania

HET RECHT OP VOEDSEL GAAT NIET OM LIEFDADIGHEID: HET IS EEN MENSENRECHT. HET BESCHERMT HET RECHT VAN ALLE MENSEN OM IN WAARDIGHEID TE LEVEN, VRIJ VAN HONGER EN VOEDSEL­ONZEKERHEID. HET ZOU IDEAAL ZIJN ALS IEDER LAND VOEDSEL DUURZAAM KON PRODUCEREN EN NIET AFHANKELIJK ZOU ZIJN VAN ANDERE LANDEN OF CONTINENTEN.

...voedselzekerheid voor later‘Want ik had honger en jullie gaven mij te eten.’ (Mattheüs 25)

Door oorlogsgeweld, klimaatomstan-digheden of algemene onveiligheid is dit niet de realiteit. Samen met lokale overheden en partnerorganisaties stimuleert Dorcas gemeenschappen om meer voedsel te produceren door veiligheid te creëren en afspraken te maken over gebruik van het land. Dorcas traint boeren in nieuwe of betere landbouwtechnieken, geeft ze zaden voor gewassen die tegen droogte kunnen en zorgt voor toegang tot water en gereedschap.

PartnerorganisatiesMet deze aanpak krijgt een gemeen-schap niet alleen meer voedsel, maar ook meer variatie in wat zij eet. De boeren leren om te produceren voor de markt, zodat ze geld verdienen en zich

uit de armoede kunnen werken. Hoewel Dorcas niet de enige organi-satie is die dit werk doet, zijn er maar weinig die met lokale partners samen-werken. De lokale organisaties staan dicht bij de allerarmsten en maken deel uit van de gemeenschap.

Chronische crisisIn Zuid-Soedan werkt Dorcas aan voedselzekerheid met een subsidie van het ministerie van Ontwikkelingssamen-werking. Dorcas zorgt dat duizend boeren hun productie verhogen, voedsel-zeker zijn en een inkomen boven de armoedegrens kunnen genereren. Dorcas is ook een van de partners van het ministerie van Buiten-landse Zaken voor het Chronische Crisisprogramma in de Hoorn van

Afrika. In dit gebied vechten mensen over grondgebruik en, doordat men arm is, probeert men met geweld aan bronnen van inkomsten te komen. Door boeren toegang te geven tot landbouw-grond, training en goede afspraken kunnen mensen zich richten op ontwik-keling in plaats van op conflict.

Een boer laat zijn maisoogst zien aan een Dorcas-medeweker

Voedselzekerheidproject in Zuid-Soedan.

Page 3: Dorcas Journaal Oktober 2014

PROJECT UITGELICHT

3

NOVEMBER 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 7

Meer dan zes miljoen Syriërs zijn ontheemd door de burgeroorlog (bron: OCHA). Ze wonen in scho-len, clubs en overheidsgebouwen of onder een zeil, of ze zijn dak-loos. Dorcas stuurt minimaal zesduizend voedselpakketten van de Dorcas Voedselactie naar Syrië.

ContainersZes containers worden per schip naar Lakatia vervoerd. De partner-organisatie – een katholieke kloosterorde die landelijk actief is op het gebied van noodhulp, wederopbouw, vrede en verzoening – klaart de goederen in en zorgt voor centrale opslag. Vanaf de opslagruimte worden de voedselpakketten vervoerd naar Aleppo, Homs, Damascus en dorpen op het Syrische platteland. De humanitaire transporten bestaan niet alleen uit voedselpak-ketten; er gaan ook kleding en medische hulpmiddelen mee, zoals ver-bandmiddelen en verzorgingsproducten voor baby’s.

VoedselzekerheidIn oorlogsgebied heeft hulptransport de hoogste prioriteit. Omdat de crisis langer duurt, onderzoekt Dorcas in gebieden waar relatieve rust is terugge-keerd of er mogelijkheden zijn om ook een voedselzekerheidsprogramma op te zetten: boeren helpen met het opnieuw bewerken van het land, landbouwmaterialen en gereedschappen verstrekken, microkredieten bieden voor (door)startende bedrijfjes.

Voedselpakketten naar Syrische vluchtelingen

50.000 voedselpakketten voor de allerarmsten

Actielocaties500 supermarkten450 kerken50 scholen

Voedselpakkettencirca 50.000

Vrijwilligers6.000

KORT NIEUWS

NOBELPRIJSNOMINATIE VOOR MOTHER AGNES

Mother Agnes Mariam of the Cross, hoofd van Dorcas’ partnerorganisatie in Syrië, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2014.De 61-jarige Syrische non, Mother Agnes, werd genomineerd voor haar inspanningen voor het Mussalaha-verzoeningsinitiatief om een vreedzaam alternatief te vinden voor het transitie-proces in Syrië. Zo bemiddelde ze voor wapenstilstanden tussen de regerings-troepen en de rebellen. Mairead Maguire, die deze prijs in 1976 ontving voor haar werk in Noord-Ierland in het conflict tussen de katholieken en de protestanten, nomineerde haar. ‘Deze heldhaftige vredestichter aarzelde niet om haar eigen leven op het spel te zetten voor dat van anderen, waarmee ze grote persoonlijke risico’s nam.’

Ieder jaar organiseert Dorcas in november de Dorcas Voedselactie. Een unieke actie waaraan meer dan zesduizend vrijwilligers meewerken om de allerarmsten te voorzien van voedsel voor nu én voedsel voor later. ‘Voedsel voor nu’ bestaat uit voedselpakketten; ‘voedsel voor later’ uit opleidingen, training en begeleiding om zelf te voorzien in een inkomen. De Dorcas Voedselactie slaat een brug tussen arm en rijk.

De voedselpakketten zijn voor de allerarmsten een bijzonder geschenk van barmhartigheid. Zij ervaren heel

sterk dat er mensen elders op de wereld aan hen denken. De opbrengst van de Dorcas Voedselactie gaat dit jaar onder andere naar Oost-Europa en Syrische vluchtelingen.

Van 2 tot 9 november kunt u op meer dan duizend locaties uw bijdrage leveren aan de Dorcas Voedselactie.

Wilt u meer weten over de Dorcas Voedselactie?Kijk dan op www.dorcasvoedselactie.nl of bel met het kantoor van Dorcas: tel. 0228 595900.

Page 4: Dorcas Journaal Oktober 2014

4

NOVEMBER 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 7

ACTIE IN HET LAND

Een boodschapje extra!Boodschappen doen vinden we gewoon in Nederland. Voor de allerarmsten is dat het niet. Daarom vragen we u om dat boodschapje extra. Daarmee helpt Dorcas mensen in nood en bittere armoede. En u hoeft er de deur niet eens voor uit. Voor dertig euro doneert u via de webshop al een heel voedselpakket. U kunt ook kiezen voor losse producten, zadenpakketten, irrigatiesystemen, opleidingen of hygiëne-artikelen. Elke bijdrage in de vorm van een boodschap of donatie maakt een groot verschil voor de allerarmsten. Doet u dit jaar ook een boodschapje extra?

http://webshop.dorcas.nl

GEBEDSPUNTEN• In de maand november vragen we uw gebed voor Tanzania. Wilt u

bidden voor landendirecteur Simon Loishiye? Bid om een zegen voor het team, de projecten die ze uitvoeren, en de mensen die zij helpen.

• Wilt u bidden voor de Dorcas Voedselactie die van 2 tot 9 november in heel Nederland gehouden wordt?

• Dorcas geeft momenteel noodhulp in Noord-Irak, Oost-Oekraïne, Libanon en Zuid-Soedan. Wilt u bidden om een zegen over de hulp die we geven? Bid ook voor vrede en veiligheid in die landen.

GOED AFRONDEN

Van 1 oktober tot 31 december kunt u Goed Afronden voor Dorcas. Op de website www.goedafronden.nl kunt u stemmen op Dorcas. Dorcas krijgt bij voldoende stemmen aan het einde van het kwartaal de opbrengst uitgekeerd. Deze opbrengst is verzameld door winkels die meewerken aan het initiatief Goed Afronden, waarbij het aankoopbedrag met minimaal 1 tot maximaal 5 cent naar boven wordt afgerond.

Meer informatie en stemmen: www.goedafronden.nl.

NIEUWE DEPOTS

Afgelopen tijd zijn er nieuwe depots geopend. Dorcas wenst de depothouders veel succes toe!• Depot Ede:

Sint Hubertus 141.• Depot Gorredijk: R. van

Zinderen Bakkerstrjitte 18.• Depot Gouderak:

Kranepoort 8.• Depot Leusden:

Ans Friedeslaan 38.• Depot Rijnsburg:

Vinkenweg 40.• Depot Zwolle: Jeruzalemkerk,

Assendorperdijk 134.

Kijk voor de openingstijden van de depots op de website van Dorcas: www.dorcas.nl.

Dorcas Voedselactie onlineVan 2 tot 9 november vindt voor de negentiende keer de Dorcas Voedselactie plaats in honderden supermarkten door heel Nederland. Ook via de webshop kunt u een bijdrage leveren aan de Dorcas Voedsel actie. De slogan van de Dorcas Voedselactie 2014 is: Doe een boodschapje extra! Dat kunt u doen in uw woon-plaats bij de supermarkt, of op http://webshop.dorcas.nl.

COLOFON Het Dorcas Journaal is een gratis uitgave van hulporganisatie Dorcas. U kunt dit blad naar keuze acht, vier of één keer per jaar ontvangen.

Redactie:Dorcas, team Marketing & CommunicatieAdreswijzigingen: [email protected]: Anneke Schaap, [email protected]

Vormgeving: Abovo Media, www.abovo.nl

DorcasPostbus 12 | 1619 ZG AndijkTelefoon: 0228 595900E-mail: [email protected]

IBAN: NL04 RABO 0106 2500 00www.dorcas.nl

KERSTPOSTWilt u een kerstwens sturen aan uw adoptiekind, -gezin, -student of -granny? Verzend uw post dan vóór eind oktober, anders komt deze mogelijk niet voor de jaarwisseling bij de projecten aan.