Dorcas Journaal Maart 2014

6
MET NOODHULPKATERN OVER ZUID- SOEDAN Werken aan de toekomst In Ethiopië kunnen mensen een opleiding volgen aan de vakschool Salem Awassa. Voor veel jonge mensen, zoals de student op de foto, is het een unieke kans op scholing en daarmee op een baan. Dorcas-medewerker Jan Jacob Hoefnagel bezocht samen met belangstellenden en sponsors van Dorcas een aantal Dorcas-projecten in Ethiopië, waaronder deze vakschool. Jan Jacob deelde zijn persoonlijke ervaringen en indrukken in een blog, dat ook te lezen is op de Facebook-pagina en de website van Dorcas. Hieronder een fragment: ‘Salem Awassa is een van de betere scholen voor technische beroeps- opleidingen in Ethiopië en wordt ondersteund door Dorcas. Het restaurant van de school staat model voor de filosofie van de opleiding: van theorie naar praktijk – naast kennis staan ook arbeidsethos, gemeenschapszin, en normen en waarden op het lesprogramma. Niet alleen koks, maar ook lassers, metaal- en houtbewerkers worden hier opgeleid. De opleiding staat zo goed aangeschreven, dat de meeste afstudeerders al een aanbod voor een baan op zak hebben.’ MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2 TERUGBLIK OP PROJECTEN IN NOOD ÉÉN MILJOEN VOOR HULP AAN SYRISCHE VLUCHTELINGEN DORCAS WINT RABOBANK PUBLIEKSPRIJS Wilt u het hele verslag van de reis naar Ethiopië lezen? Kijk dan op: www.dorcas.nl/weblogs.

description

Acht keer per jaar verschijnt de papieren versie van het Dorcas Journaal. Daarin houden we onze achterban op de hoogte van de activiteiten in Nederland en ook van de ontwikkelingen bij de projecten in het buitenland die wij samen met u ondersteunen.

Transcript of Dorcas Journaal Maart 2014

Page 1: Dorcas Journaal Maart 2014

MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2

MET NOODHULPKATERN

OVER

ZUID-SOEDAN

6

Werken aan de toekomstIn Ethiopië kunnen mensen een opleiding volgen aan de vakschool Salem Awassa. Voor veel jonge mensen, zoals de student op de foto, is het een unieke kans op scholing en daarmee op een baan. Dorcas-medewerker Jan Jacob Hoefnagel bezocht samen met belangstellenden en sponsors van Dorcas een aantal Dorcas-projecten in Ethiopië, waaronder deze vakschool.

Jan Jacob deelde zijn persoonlijke ervaringen en indrukken in een blog, dat ook te lezen is op de Facebook-pagina en de website van Dorcas. Hieronder een fragment:

‘Salem Awassa is een van de betere scholen voor technische beroeps- opleidingen in Ethiopië en wordt ondersteund door Dorcas. Het restaurant van de school staat model voor de filosofie van de opleiding: van theorie naar praktijk – naast kennis staan ook arbeidsethos, gemeenschapszin, en normen en waarden op het lesprogramma. Niet alleen koks, maar ook lassers, metaal- en houtbewerkers worden hier opgeleid. De opleiding staat zo goed aangeschreven, dat de meeste afstudeerders al een aanbod voor een baan op zak hebben.’

MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2

• TERUGBLIK OP PROJECTEN IN NOOD

• ÉÉN MILJOEN VOOR HULP AAN SYRISCHE VLUCHTELINGEN

• DORCAS WINT RABOBANK PUBLIEKSPRIJS

Wilt u het hele verslag van de reis naar Ethiopië lezen? Kijk dan op: www.dorcas.nl/weblogs.

NOODHULP ZUID-SOEDANVANWEGE DE STRIJD EN DE ONRUST IN ZUID-SOEDAN ZIJN HONDERDDUIZENDEN MENSEN OP DE VLUCHT. ER IS GROOT GEBREK AAN SCHOON WATER, VOEDSEL EN MEDICIJNEN. DE DREIGING VAN EEN HONGERS-NOOD GROEIT. HULPORGANISATIES SCHATTEN IN DAT EEN MILJOEN MENSEN ONTHEEMD ZULLEN RAKEN EN ZO’N ZEVEN MILJOEN MENSEN TE MAKEN ZULLEN KRIJGEN MET VOEDSELSCHAARSTE.

Wat doet Dorcas?Op dit moment zijn er 12.400 ontheemden in Warrap en 700 in Western Bahr el Ghazal. In Warrap gaat Dorcas in twee vluchtelingenkampen drie- tot vierhonderd gezinnen ondersteunen, met speciale aandacht voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan vijf jaar. Er is behoefte aan voedsel, materiële goederen, water en sanitatie. Daarnaast zorgt Dorcas in Western Bahr el Ghazal dat enkele honderden ernstig ondervoede kinderen maandelijks extra voeding krijgen.

Kom in actie voor de getroffenen!Dorcas komt in actie voor de getroffenen. Uw hulp kan het verschil maken voor de vluchtelingen, de ontheemden, de mensen die honger en dorst hebben en geen dak meer boven hun hoofd. Maak uw gift over op NL04 RABO 0106 2500 00 onder vermelding van ‘1274 Noodhulp Zuid-Soedan’

Hartelijk dank voor uw gift!

COLOFON Het Dorcas Journaal is een gratis uitgave van hulporganisatie Dorcas. U kunt dit blad naar keuze acht, vier of één keer per jaar ontvangen.

Redactie:Dorcas, team Marketing & CommunicatieAdreswijzigingen: [email protected]: Anneke Schaap, [email protected]

Vormgeving: Abovo Media, www.abovo.nl

DorcasPostbus 12 | 1619 ZG AndijkTelefoon: 0228 595900E-mail: [email protected]

IBAN: NL04 RABO 0106 2500 00www.dorcas.nl

ACTIE IN HET LAND

Op het Westfries Ondernemersgala van 13 februari werd bekend dat Dorcas de Rabobank Publieksprijs heeft gewonnen. Dorcas-directeur Joeke van der Mei nam de prijs in ontvangst uit handen van Arjen Smit, Rabobank-directeur zakelijke relaties. Joeke van der Mei: ‘Wij zijn ontzettend blij met deze prijs. Het bevestigt de rol van Dorcas als organisatie in West-Friesland. Bovendien is het een waardevolle erkenning voor het werk van Dorcas onder de allerarmsten in Afrika en Oost- Europa. We zijn dankbaar voor alle ondernemers die dit continu met ons willen waarmaken.’ Dorcas bedankt alle stemmers voor hun steun!

GEBEDSPUNTEN• Wilt u in uw gebeden Zuid-Soedan, Oekraïne, Syrië en de Centraal-

Afrikaanse Republiek gedenken? Bid om veiligheid en uitzicht in de situatie.

• Dorcas is samen met diverse organisaties uit het Christelijk Noodhulp-cluster een noodhulpactie gestart voor Zuid-Soedan. Wilt u bidden om een zegen over de hulp die gegeven wordt? En ook voor de veiligheid van projecten en begunstigden van Dorcas en de bescherming van medewerkers?

• Deze maand vragen we uw gebed voor het veldkantoor in Egypte. Wilt u bidden voor de medewerkers, de projecten en de begunstigden?

WANDELEN VOOR DORCAS

Dorcas-vrijwilligers organiseren de eerste Dorcas ‘Hart voor kinderen-wandeling’. De tocht van 15 of 30 kilometer tussen Utrecht en Driebergen-Zeist vindt plaats op 24 mei. Inschrij-ven kan via: www.dorcas.nl/help-mee/wandelen.

Nijmeegse VierdaagseDorcas-vrijwilliger Floor Verweij wil honderd mensen motiveren om in 2016 de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse voor Dorcas te lopen. Loopt u dit jaar mee? Laat u sponsoren voor Dorcas-projecten. Kijk voor meer informatie op: www.dorcas.nl/help-mee/wandelen of neem contact op met Jody van Ittersum: 06 15051239.

DORCAS DRONTEN BESTAAT 15 JAAR

2014 is voor de werkgroep van Dorcas in Dronten een bijzonder jaar. De werkgroep viert haar 15-jarig bestaan. En dat wordt gedaan met allerhande activitei-ten: workshops, opritverkoop en nog veel meer. Dorcas feliciteert de werkgroep in Dronten van harte met dit mooie jubileum!

KERSTACTIE IN BARNEVELD

In december organiseerde de werkgroep Barneveld haar jaarlijkse Kerstactie. Vanaf oktober start het verzamelen en inzamelen van materialen, en worden sponsors benaderd voor een bijdrage. Vrijwilligers gaan enthousiast aan de slag om mooie kerststukken te maken. Evenals vorige jaren lukte dat weer goed. Deze Kerstactie bracht het mooie bedrag op van 6.740,86 euro.

Dorcas wint Rabobank Publieksprijs

V.l.n.r. Joeke van der Mei: Dorcas-directeur, Gerke Terpstra: voorzitter Dorcas Ondernemersgroep West-Friesland,

Marcel van ’t Hul: teamleider Bedrijven. Bron: Hélène de Bruijn Fotografie.

Page 2: Dorcas Journaal Maart 2014

2 3

MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2

© www.emk.nl

Wau

Soedan

Zuid-Soedan

Ethiopië

OegandaDemocratische

Republiek Congo

CentraalAfrikaanseRepubliek

Kenia

Malakal

Juba

400 km

Wau

Afrika

Zuid-Soedan

4

IN HET DORCAS JOURNAAL VAN NOVEMBER 2013 BELICHTTEN WIJ ZES PROJECTEN WAAR UW HULP HARD NODIG WAS. IN DIT ARTIKEL LEEST U WAT ER MEDE DANKZIJ UW ONDERSTEUNING IS GEREALISEERD IN 2013.

Terugblik: hoe ging het met de projecten na de oproep?

VEILIGE OMGEVING VOOR JONGEREN IN OEKRAÏNEElf jongeren kunnen na hun zestiende verder opgroeien in een veilige omgeving. Ze werden opgevangen in een doorgangs-huis, waar ze zelfstandigheid ontwikkelen en emotionele balans vinden. Buiten dit doorgangshuis worden nog eens twintig jongeren begeleid.

TRAINING VOOR VROUWEN IN ETHIOPIËIn 2013 zijn vijf zelfhulpgroepen opgezet voor vijftig vrouwen. In deze groepen sparen ze gezamenlijk voor een investering in een eigen activiteit waarmee ze een inkomen kunnen ver-dienen. 150 mannen en vrouwen kregen een training in motivatie en sociale vaardigheden.

SOCIALE ZORG IN MOLDAVIËIn 2013 werden tien trans- porten met hulpgoederen voor de allerarmsten naar Moldavië verzonden. Behalve kleding, dekens, persoonlijke verzorgingspakketten en keukenmaterialen, ontvingen 2.070 gezinnen een voedsel-pakket.

SCHOON WATER IN EGYPTEIn acht dorpen in het zuiden van Egypte kregen 1.250 zeer arme gezinnen een wateraansluiting en een latrine in hun woning. Zestien vrouwen werden opgeleid tot gezondheids- werkers, waardoor ze kennis over het voorkómen van ziekten konden overdragen op ongeveer zevenduizend mensen.

GEVANGENENZORG IN ROEMENIËIn Roemenië werken vijftig gevangenen in een re-integratie-programma aan het herstel van de relatie met hun familie. Zij bereiden zich voor op het vinden van werk voor wanneer zij uit de gevangenis komen. 250 gevangenen ontvingen materiële ondersteuning.

HIV/AIDSZORG IN KENIAIn het afgelopen jaar hebben 19.556 mensen in drie projecten voorlichting ontvangen over hiv/aids; 6.096 mensen hebben zich laten testen op hiv; 256 mensen verkeren in betere gezondheid en 177 aids- patiënten en (verzorgers van) aidswezen verbeterden hun inkomen.

KORT NIEUWS

PROJECT UITGELICHT

PAASPOST

Wilt u rondom de paasdagen post aan uw adoptiekind, -gezin, -student of -granny verzenden? Denkt u er dan aan om deze zo spoedig mogelijk te versturen. Post die u later verzendt, zal mogelijk niet voor de paasdagen bij de projecten aankomen.

Meer informatie hierover kunt u vinden op http://bit.ly/postnaargesponsorden.

Mannen in Afrika zijn niet zo geïnteresseerd in de gezondheid van hun vrouwen en kinderen. Zo ook in het Masvingo-district in Zimbabwe. Het hiv/aids- programma van de Zimbabwaanse Gereformeerde Kerk wil de mannen graag meer betrekken en interesseren in gezondheidszaken.

VoetbalwedstrijdenProgrammacoördinator Samuel Mhungu vertelt enthousiast: ‘We betrekken mannen bij het onderwerp gezondheid door bijvoorbeeld aanwezig te zijn bij voetbalwedstrijden, waar we voorlichting geven over gezondheid voor de wedstrijd of tijdens de rust. Het is vaak een uitdaging om de aandacht van mannen te krijgen, maar bij een sportwedstrijd kunnen we makkelijker met ze praten.’ Het succes van deze benadering blijkt uit het feit dat in sommige klinieken het aantal vrouwen dat met hun echtgenoot naar de kliniek komt verdrievoudigd is.

Invloed van leiders‘Vrouwen en kinderen sterven nog steeds’, zegt Samuel, ‘daarom is het belangrijk dat mannen én vrouwen zich laten testen op hiv en zo snel mogelijk kunnen beginnen met medicijnen.’ Sommige echtparen zagen in hoe belangrijk het was om naar de kliniek te komen en te ontdekken hoe het gesteld is met je gezondheid. Zij moedigen anderen nu aan om dat ook te doen. Samuel: ‘Het project brengt mensen in beweging en creëert mogelijkheden voor een betere toekomst.’

Project betrekt mannen bij gezondheid

Eén miljoen voor hulp aan Syrische vluchtelingenTweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) heeft een passie voor ontwikkelingshulp. Bij de begrotings-behandeling van Ontwikkelings- samenwerking diende Voordewind een amendement in om zeven miljoen euro beschikbaar te stellen aan organisaties die hulp aan vluchtelingen verlenen naast de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). In februari werd bekend dat Dorcas één miljoen euro ontvangt voor hulp aan niet- geregistreerde Syrische vluchtelingen.

KWETSBARE GROEPENIn maart bracht Voordewind een bezoek aan Syrië en de buurlanden Libanon en Turkije. ‘Het viel mij op hoeveel vluchtelingen niet geregistreerd zijn en daardoor geen toegang hebben tot de reguliere hulp zoals die van de Verenigde Naties (UNHCR).’ De ChristenUnie heeft het amendement ingediend, specifiek voor groepen die voor organisaties als Dorcas, WorldVision en stichting Vluchteling wel bereikbaar zijn. Voordewind: ‘Doordat we als ChristenUnie meepraten met de coalitie over de begroting, konden we voor brede steun in de Tweede Kamer zorgen.’

NOODHULP EN REGISTRATIEMet de ontvangen subsidie biedt Dorcas noodhulp aan duizend net gearriveerde vluchtelingenfamilies door middel van basisbenodigdheden zoals voedsel, matrassen en hygiëneartikelen. Daarnaast ondersteunt Dorcas vijfhon-derd families, die al langer in Libanon zijn, met voedsel. In de winter is er extra

ondersteuning in de vorm van warme kleding, dekens, brandstof en kachels. Dorcas helpt de vluchtelingen om zich officieel als vluchteling te registreren en daardoor via de VN voor langere tijd hulp kunnen ontvangen.

Dorcas voert sinds 2008 in Zuid- Soedan projecten uit in ouderenzorg, gezondheidszorg en duurzame economische ontwikkeling. Het Dorcas-veldkantoor staat in Wau, net buiten de conflictregio. Landen-directeur van Zuid-Soedan Willem van Rheenen: ‘We zijn bezorgd over onze mensen en begunstigden. De onrust komt steeds dichterbij; ook in Wau zijn

Over Zuid-Soedan

Binnenkort vertrekt Dorcas-landen-directeur Zuid-Soedan, Willem van Rheenen, naar Zuid-Soedan. Samen met programmacoördinator Teuntje de Glee gaat Willem aan de slag om het verschil te maken in levens van de allerarmsten.

Lastige beslissing‘Het is lastig om voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken als je familie achterlaat. Het is onzeker hoe de situatie in Zuid-Soedan zich ontwikkelt en of het veilig genoeg is. Ik heb er met mijn vrouw goed over nagedacht.’ Door zijn ervaring in het buitenland en de samenloop van omstandigheden viel alles op z’n plek. ‘Deze uitdaging is door God op mijn pad gebracht.’ Die vaststelling gaf voor hem de doorslag. Voor Willem is het wonen en leven in het buitenland niet vreemd. Hij groeide op in Afrika, studeerde in Nederland, werkte hier enkele jaren en vertrok daarna met zijn gezin voor een verblijf van tien jaar in Tanzania en Ethiopië.

Samenwerken als een familie Willem begon in 2013 bij Dorcas als programmacoördinator Water, sanitatie en hygiëne (WASH) en was verantwoordelijk voor diverse projecten binnen dat cluster.

Eerder dit jaar aanvaardde hij de functie van landendirecteur Zuid- Soedan. Willem: ‘Ik geef als landen-directeur leiding aan het team en het programma van Dorcas in Zuid-Soedan en stuur de projecten aan. We willen als een familie samenwerken om onze doelstellingen te behalen.’

Een beter bestaan ‘Ik zal te maken krijgen met politieke en bureaucratische gevoeligheden. Ik vertrouw erop dat we als team – samen met de lokale bevolking – verschil kunnen maken. Het is mijn doel en dat van Dorcas om te zorgen dat de programma’s goed lopen en dat veel mensen die het hard nodig hebben een beter en vitaal bestaan kunnen hebben.’

Willem en Teuntje reizen binnenkort af naar Zuid-Soedan. Lees Teuntje’s blog over hun ervaringen op www.dorcas.nl/weblog.

Een beter en vitaal bestaan voor begunstigden

Dorcas is door het ministerie van Buitenlandse Zaken geselecteerd als strate-gisch partner voor het ‘Chronische Crisis’-programma in de Hoorn van Afrika. Dorcas gaat hiermee in Zuid-Soedan, Kenia en Ethiopië aan de slag met het ontwikkelen van een duurzaam voedselbeleid. Om de hulp te kunnen geven, ontvangt Dorcas een subsidie van 3,75 miljoen voor drie jaar. De doelstelling van de Nederlandse ambassades in de betreffende landen en Dorcas is om de voedselzekerheid te verbeteren en elkaars inspanningen te versterken.

Dorcas strategisch partner van ministerie van Buitenlandse Zaken

NOODHULP ZUID-SOEDAN Zuid-SoedanOppervlakte: 15,5 x NederlandInwoneraantal: 10,6 miljoenHoofdstad: JubaDorcas is actief in Zuid-Soedan sinds: 2000Kernsectoren in Zuid-Soedan:• Gezondheidszorg• Water, sanitatie en hygiëne (WASH)• Duurzame economische ont-

wikkeling (Sustainable livelihoods)• Kinderontwikkeling• Sociale zorg• Rampenmanagement

er ontheemden. In een kliniek bij de stad Rumbek, waar Dorcas een gezondheidsproject steunt, vond een roofoverval plaats. Mede-werkers raakten gewond en voorraden zijn gestolen.’ Dorcas ondersteunt projecten via lokale partnerorganisaties. Deze projecten liggen voornamelijk in het noordwesten van het land.

Joël Voordewind tijdens zijn reis in Syrië.

Page 3: Dorcas Journaal Maart 2014

2 3

MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2

© www.emk.nl

Wau

Soedan

Zuid-Soedan

Ethiopië

OegandaDemocratische

Republiek Congo

CentraalAfrikaanseRepubliek

Kenia

Malakal

Juba

400 km

Wau

Afrika

Zuid-Soedan

4

IN HET DORCAS JOURNAAL VAN NOVEMBER 2013 BELICHTTEN WIJ ZES PROJECTEN WAAR UW HULP HARD NODIG WAS. IN DIT ARTIKEL LEEST U WAT ER MEDE DANKZIJ UW ONDERSTEUNING IS GEREALISEERD IN 2013.

Terugblik: hoe ging het met de projecten na de oproep?

VEILIGE OMGEVING VOOR JONGEREN IN OEKRAÏNEElf jongeren kunnen na hun zestiende verder opgroeien in een veilige omgeving. Ze werden opgevangen in een doorgangs-huis, waar ze zelfstandigheid ontwikkelen en emotionele balans vinden. Buiten dit doorgangshuis worden nog eens twintig jongeren begeleid.

TRAINING VOOR VROUWEN IN ETHIOPIËIn 2013 zijn vijf zelfhulpgroepen opgezet voor vijftig vrouwen. In deze groepen sparen ze gezamenlijk voor een investering in een eigen activiteit waarmee ze een inkomen kunnen ver-dienen. 150 mannen en vrouwen kregen een training in motivatie en sociale vaardigheden.

SOCIALE ZORG IN MOLDAVIËIn 2013 werden tien trans- porten met hulpgoederen voor de allerarmsten naar Moldavië verzonden. Behalve kleding, dekens, persoonlijke verzorgingspakketten en keukenmaterialen, ontvingen 2.070 gezinnen een voedsel-pakket.

SCHOON WATER IN EGYPTEIn acht dorpen in het zuiden van Egypte kregen 1.250 zeer arme gezinnen een wateraansluiting en een latrine in hun woning. Zestien vrouwen werden opgeleid tot gezondheids- werkers, waardoor ze kennis over het voorkómen van ziekten konden overdragen op ongeveer zevenduizend mensen.

GEVANGENENZORG IN ROEMENIËIn Roemenië werken vijftig gevangenen in een re-integratie-programma aan het herstel van de relatie met hun familie. Zij bereiden zich voor op het vinden van werk voor wanneer zij uit de gevangenis komen. 250 gevangenen ontvingen materiële ondersteuning.

HIV/AIDSZORG IN KENIAIn het afgelopen jaar hebben 19.556 mensen in drie projecten voorlichting ontvangen over hiv/aids; 6.096 mensen hebben zich laten testen op hiv; 256 mensen verkeren in betere gezondheid en 177 aids- patiënten en (verzorgers van) aidswezen verbeterden hun inkomen.

KORT NIEUWS

PROJECT UITGELICHT

PAASPOST

Wilt u rondom de paasdagen post aan uw adoptiekind, -gezin, -student of -granny verzenden? Denkt u er dan aan om deze zo spoedig mogelijk te versturen. Post die u later verzendt, zal mogelijk niet voor de paasdagen bij de projecten aankomen.

Meer informatie hierover kunt u vinden op http://bit.ly/postnaargesponsorden.

Mannen in Afrika zijn niet zo geïnteresseerd in de gezondheid van hun vrouwen en kinderen. Zo ook in het Masvingo-district in Zimbabwe. Het hiv/aids- programma van de Zimbabwaanse Gereformeerde Kerk wil de mannen graag meer betrekken en interesseren in gezondheidszaken.

VoetbalwedstrijdenProgrammacoördinator Samuel Mhungu vertelt enthousiast: ‘We betrekken mannen bij het onderwerp gezondheid door bijvoorbeeld aanwezig te zijn bij voetbalwedstrijden, waar we voorlichting geven over gezondheid voor de wedstrijd of tijdens de rust. Het is vaak een uitdaging om de aandacht van mannen te krijgen, maar bij een sportwedstrijd kunnen we makkelijker met ze praten.’ Het succes van deze benadering blijkt uit het feit dat in sommige klinieken het aantal vrouwen dat met hun echtgenoot naar de kliniek komt verdrievoudigd is.

Invloed van leiders‘Vrouwen en kinderen sterven nog steeds’, zegt Samuel, ‘daarom is het belangrijk dat mannen én vrouwen zich laten testen op hiv en zo snel mogelijk kunnen beginnen met medicijnen.’ Sommige echtparen zagen in hoe belangrijk het was om naar de kliniek te komen en te ontdekken hoe het gesteld is met je gezondheid. Zij moedigen anderen nu aan om dat ook te doen. Samuel: ‘Het project brengt mensen in beweging en creëert mogelijkheden voor een betere toekomst.’

Project betrekt mannen bij gezondheid

Eén miljoen voor hulp aan Syrische vluchtelingenTweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) heeft een passie voor ontwikkelingshulp. Bij de begrotings-behandeling van Ontwikkelings- samenwerking diende Voordewind een amendement in om zeven miljoen euro beschikbaar te stellen aan organisaties die hulp aan vluchtelingen verlenen naast de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). In februari werd bekend dat Dorcas één miljoen euro ontvangt voor hulp aan niet- geregistreerde Syrische vluchtelingen.

KWETSBARE GROEPENIn maart bracht Voordewind een bezoek aan Syrië en de buurlanden Libanon en Turkije. ‘Het viel mij op hoeveel vluchtelingen niet geregistreerd zijn en daardoor geen toegang hebben tot de reguliere hulp zoals die van de Verenigde Naties (UNHCR).’ De ChristenUnie heeft het amendement ingediend, specifiek voor groepen die voor organisaties als Dorcas, WorldVision en stichting Vluchteling wel bereikbaar zijn. Voordewind: ‘Doordat we als ChristenUnie meepraten met de coalitie over de begroting, konden we voor brede steun in de Tweede Kamer zorgen.’

NOODHULP EN REGISTRATIEMet de ontvangen subsidie biedt Dorcas noodhulp aan duizend net gearriveerde vluchtelingenfamilies door middel van basisbenodigdheden zoals voedsel, matrassen en hygiëneartikelen. Daarnaast ondersteunt Dorcas vijfhon-derd families, die al langer in Libanon zijn, met voedsel. In de winter is er extra

ondersteuning in de vorm van warme kleding, dekens, brandstof en kachels. Dorcas helpt de vluchtelingen om zich officieel als vluchteling te registreren en daardoor via de VN voor langere tijd hulp kunnen ontvangen.

Dorcas voert sinds 2008 in Zuid- Soedan projecten uit in ouderenzorg, gezondheidszorg en duurzame economische ontwikkeling. Het Dorcas-veldkantoor staat in Wau, net buiten de conflictregio. Landen-directeur van Zuid-Soedan Willem van Rheenen: ‘We zijn bezorgd over onze mensen en begunstigden. De onrust komt steeds dichterbij; ook in Wau zijn

Over Zuid-Soedan

Binnenkort vertrekt Dorcas-landen-directeur Zuid-Soedan, Willem van Rheenen, naar Zuid-Soedan. Samen met programmacoördinator Teuntje de Glee gaat Willem aan de slag om het verschil te maken in levens van de allerarmsten.

Lastige beslissing‘Het is lastig om voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken als je familie achterlaat. Het is onzeker hoe de situatie in Zuid-Soedan zich ontwikkelt en of het veilig genoeg is. Ik heb er met mijn vrouw goed over nagedacht.’ Door zijn ervaring in het buitenland en de samenloop van omstandigheden viel alles op z’n plek. ‘Deze uitdaging is door God op mijn pad gebracht.’ Die vaststelling gaf voor hem de doorslag. Voor Willem is het wonen en leven in het buitenland niet vreemd. Hij groeide op in Afrika, studeerde in Nederland, werkte hier enkele jaren en vertrok daarna met zijn gezin voor een verblijf van tien jaar in Tanzania en Ethiopië.

Samenwerken als een familie Willem begon in 2013 bij Dorcas als programmacoördinator Water, sanitatie en hygiëne (WASH) en was verantwoordelijk voor diverse projecten binnen dat cluster.

Eerder dit jaar aanvaardde hij de functie van landendirecteur Zuid- Soedan. Willem: ‘Ik geef als landen-directeur leiding aan het team en het programma van Dorcas in Zuid-Soedan en stuur de projecten aan. We willen als een familie samenwerken om onze doelstellingen te behalen.’

Een beter bestaan ‘Ik zal te maken krijgen met politieke en bureaucratische gevoeligheden. Ik vertrouw erop dat we als team – samen met de lokale bevolking – verschil kunnen maken. Het is mijn doel en dat van Dorcas om te zorgen dat de programma’s goed lopen en dat veel mensen die het hard nodig hebben een beter en vitaal bestaan kunnen hebben.’

Willem en Teuntje reizen binnenkort af naar Zuid-Soedan. Lees Teuntje’s blog over hun ervaringen op www.dorcas.nl/weblog.

Een beter en vitaal bestaan voor begunstigden

Dorcas is door het ministerie van Buitenlandse Zaken geselecteerd als strate-gisch partner voor het ‘Chronische Crisis’-programma in de Hoorn van Afrika. Dorcas gaat hiermee in Zuid-Soedan, Kenia en Ethiopië aan de slag met het ontwikkelen van een duurzaam voedselbeleid. Om de hulp te kunnen geven, ontvangt Dorcas een subsidie van 3,75 miljoen voor drie jaar. De doelstelling van de Nederlandse ambassades in de betreffende landen en Dorcas is om de voedselzekerheid te verbeteren en elkaars inspanningen te versterken.

Dorcas strategisch partner van ministerie van Buitenlandse Zaken

NOODHULP ZUID-SOEDAN Zuid-SoedanOppervlakte: 15,5 x NederlandInwoneraantal: 10,6 miljoenHoofdstad: JubaDorcas is actief in Zuid-Soedan sinds: 2000Kernsectoren in Zuid-Soedan:• Gezondheidszorg• Water, sanitatie en hygiëne (WASH)• Duurzame economische ont-

wikkeling (Sustainable livelihoods)• Kinderontwikkeling• Sociale zorg• Rampenmanagement

er ontheemden. In een kliniek bij de stad Rumbek, waar Dorcas een gezondheidsproject steunt, vond een roofoverval plaats. Mede-werkers raakten gewond en voorraden zijn gestolen.’ Dorcas ondersteunt projecten via lokale partnerorganisaties. Deze projecten liggen voornamelijk in het noordwesten van het land.

Joël Voordewind tijdens zijn reis in Syrië.

Page 4: Dorcas Journaal Maart 2014

MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2

MET NOODHULPKATERN

OVER

ZUID-SOEDAN

6

Werken aan de toekomstIn Ethiopië kunnen mensen een opleiding volgen aan de vakschool Salem Awassa. Voor veel jonge mensen, zoals de student op de foto, is het een unieke kans op scholing en daarmee op een baan. Dorcas-medewerker Jan Jacob Hoefnagel bezocht samen met belangstellenden en sponsors van Dorcas een aantal Dorcas-projecten in Ethiopië, waaronder deze vakschool.

Jan Jacob deelde zijn persoonlijke ervaringen en indrukken in een blog, dat ook te lezen is op de Facebook-pagina en de website van Dorcas. Hieronder een fragment:

‘Salem Awassa is een van de betere scholen voor technische beroeps- opleidingen in Ethiopië en wordt ondersteund door Dorcas. Het restaurant van de school staat model voor de filosofie van de opleiding: van theorie naar praktijk – naast kennis staan ook arbeidsethos, gemeenschapszin, en normen en waarden op het lesprogramma. Niet alleen koks, maar ook lassers, metaal- en houtbewerkers worden hier opgeleid. De opleiding staat zo goed aangeschreven, dat de meeste afstudeerders al een aanbod voor een baan op zak hebben.’

MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2

• TERUGBLIK OP PROJECTEN IN NOOD

• ÉÉN MILJOEN VOOR HULP AAN SYRISCHE VLUCHTELINGEN

• DORCAS WINT RABOBANK PUBLIEKSPRIJS

Wilt u het hele verslag van de reis naar Ethiopië lezen? Kijk dan op: www.dorcas.nl/weblogs.

NOODHULP ZUID-SOEDANVANWEGE DE STRIJD EN DE ONRUST IN ZUID-SOEDAN ZIJN HONDERDDUIZENDEN MENSEN OP DE VLUCHT. ER IS GROOT GEBREK AAN SCHOON WATER, VOEDSEL EN MEDICIJNEN. DE DREIGING VAN EEN HONGERS-NOOD GROEIT. HULPORGANISATIES SCHATTEN IN DAT EEN MILJOEN MENSEN ONTHEEMD ZULLEN RAKEN EN ZO’N ZEVEN MILJOEN MENSEN TE MAKEN ZULLEN KRIJGEN MET VOEDSELSCHAARSTE.

Wat doet Dorcas?Op dit moment zijn er 12.400 ontheemden in Warrap en 700 in Western Bahr el Ghazal. In Warrap gaat Dorcas in twee vluchtelingenkampen drie- tot vierhonderd gezinnen ondersteunen, met speciale aandacht voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan vijf jaar. Er is behoefte aan voedsel, materiële goederen, water en sanitatie. Daarnaast zorgt Dorcas in Western Bahr el Ghazal dat enkele honderden ernstig ondervoede kinderen maandelijks extra voeding krijgen.

Kom in actie voor de getroffenen!Dorcas komt in actie voor de getroffenen. Uw hulp kan het verschil maken voor de vluchtelingen, de ontheemden, de mensen die honger en dorst hebben en geen dak meer boven hun hoofd. Maak uw gift over op NL04 RABO 0106 2500 00 onder vermelding van ‘1274 Noodhulp Zuid-Soedan’

Hartelijk dank voor uw gift!

COLOFON Het Dorcas Journaal is een gratis uitgave van hulporganisatie Dorcas. U kunt dit blad naar keuze acht, vier of één keer per jaar ontvangen.

Redactie:Dorcas, team Marketing & CommunicatieAdreswijzigingen: [email protected]: Anneke Schaap, [email protected]

Vormgeving: Abovo Media, www.abovo.nl

DorcasPostbus 12 | 1619 ZG AndijkTelefoon: 0228 595900E-mail: [email protected]

IBAN: NL04 RABO 0106 2500 00www.dorcas.nl

ACTIE IN HET LAND

Op het Westfries Ondernemersgala van 13 februari werd bekend dat Dorcas de Rabobank Publieksprijs heeft gewonnen. Dorcas-directeur Joeke van der Mei nam de prijs in ontvangst uit handen van Arjen Smit, Rabobank-directeur zakelijke relaties. Joeke van der Mei: ‘Wij zijn ontzettend blij met deze prijs. Het bevestigt de rol van Dorcas als organisatie in West-Friesland. Bovendien is het een waardevolle erkenning voor het werk van Dorcas onder de allerarmsten in Afrika en Oost- Europa. We zijn dankbaar voor alle ondernemers die dit continu met ons willen waarmaken.’ Dorcas bedankt alle stemmers voor hun steun!

GEBEDSPUNTEN• Wilt u in uw gebeden Zuid-Soedan, Oekraïne, Syrië en de Centraal-

Afrikaanse Republiek gedenken? Bid om veiligheid en uitzicht in de situatie.

• Dorcas is samen met diverse organisaties uit het Christelijk Noodhulp-cluster een noodhulpactie gestart voor Zuid-Soedan. Wilt u bidden om een zegen over de hulp die gegeven wordt? En ook voor de veiligheid van projecten en begunstigden van Dorcas en de bescherming van medewerkers?

• Deze maand vragen we uw gebed voor het veldkantoor in Egypte. Wilt u bidden voor de medewerkers, de projecten en de begunstigden?

WANDELEN VOOR DORCAS

Dorcas-vrijwilligers organiseren de eerste Dorcas ‘Hart voor kinderen-wandeling’. De tocht van 15 of 30 kilometer tussen Utrecht en Driebergen-Zeist vindt plaats op 24 mei. Inschrij-ven kan via: www.dorcas.nl/help-mee/wandelen.

Nijmeegse VierdaagseDorcas-vrijwilliger Floor Verweij wil honderd mensen motiveren om in 2016 de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse voor Dorcas te lopen. Loopt u dit jaar mee? Laat u sponsoren voor Dorcas-projecten. Kijk voor meer informatie op: www.dorcas.nl/help-mee/wandelen of neem contact op met Jody van Ittersum: 06 15051239.

DORCAS DRONTEN BESTAAT 15 JAAR

2014 is voor de werkgroep van Dorcas in Dronten een bijzonder jaar. De werkgroep viert haar 15-jarig bestaan. En dat wordt gedaan met allerhande activitei-ten: workshops, opritverkoop en nog veel meer. Dorcas feliciteert de werkgroep in Dronten van harte met dit mooie jubileum!

KERSTACTIE IN BARNEVELD

In december organiseerde de werkgroep Barneveld haar jaarlijkse Kerstactie. Vanaf oktober start het verzamelen en inzamelen van materialen, en worden sponsors benaderd voor een bijdrage. Vrijwilligers gaan enthousiast aan de slag om mooie kerststukken te maken. Evenals vorige jaren lukte dat weer goed. Deze Kerstactie bracht het mooie bedrag op van 6.740,86 euro.

Dorcas wint Rabobank Publieksprijs

V.l.n.r. Joeke van der Mei: Dorcas-directeur, Gerke Terpstra: voorzitter Dorcas Ondernemersgroep West-Friesland,

Marcel van ’t Hul: teamleider Bedrijven. Bron: Hélène de Bruijn Fotografie.

Page 5: Dorcas Journaal Maart 2014

MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2

MET NOODHULPKATERN

OVER

ZUID-SOEDAN

6

Werken aan de toekomstIn Ethiopië kunnen mensen een opleiding volgen aan de vakschool Salem Awassa. Voor veel jonge mensen, zoals de student op de foto, is het een unieke kans op scholing en daarmee op een baan. Dorcas-medewerker Jan Jacob Hoefnagel bezocht samen met belangstellenden en sponsors van Dorcas een aantal Dorcas-projecten in Ethiopië, waaronder deze vakschool.

Jan Jacob deelde zijn persoonlijke ervaringen en indrukken in een blog, dat ook te lezen is op de Facebook-pagina en de website van Dorcas. Hieronder een fragment:

‘Salem Awassa is een van de betere scholen voor technische beroeps- opleidingen in Ethiopië en wordt ondersteund door Dorcas. Het restaurant van de school staat model voor de filosofie van de opleiding: van theorie naar praktijk – naast kennis staan ook arbeidsethos, gemeenschapszin, en normen en waarden op het lesprogramma. Niet alleen koks, maar ook lassers, metaal- en houtbewerkers worden hier opgeleid. De opleiding staat zo goed aangeschreven, dat de meeste afstudeerders al een aanbod voor een baan op zak hebben.’

MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2

• TERUGBLIK OP PROJECTEN IN NOOD

• ÉÉN MILJOEN VOOR HULP AAN SYRISCHE VLUCHTELINGEN

• DORCAS WINT RABOBANK PUBLIEKSPRIJS

Wilt u het hele verslag van de reis naar Ethiopië lezen? Kijk dan op: www.dorcas.nl/weblogs.

NOODHULP ZUID-SOEDANVANWEGE DE STRIJD EN DE ONRUST IN ZUID-SOEDAN ZIJN HONDERDDUIZENDEN MENSEN OP DE VLUCHT. ER IS GROOT GEBREK AAN SCHOON WATER, VOEDSEL EN MEDICIJNEN. DE DREIGING VAN EEN HONGERS-NOOD GROEIT. HULPORGANISATIES SCHATTEN IN DAT EEN MILJOEN MENSEN ONTHEEMD ZULLEN RAKEN EN ZO’N ZEVEN MILJOEN MENSEN TE MAKEN ZULLEN KRIJGEN MET VOEDSELSCHAARSTE.

Wat doet Dorcas?Op dit moment zijn er 12.400 ontheemden in Warrap en 700 in Western Bahr el Ghazal. In Warrap gaat Dorcas in twee vluchtelingenkampen drie- tot vierhonderd gezinnen ondersteunen, met speciale aandacht voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan vijf jaar. Er is behoefte aan voedsel, materiële goederen, water en sanitatie. Daarnaast zorgt Dorcas in Western Bahr el Ghazal dat enkele honderden ernstig ondervoede kinderen maandelijks extra voeding krijgen.

Kom in actie voor de getroffenen!Dorcas komt in actie voor de getroffenen. Uw hulp kan het verschil maken voor de vluchtelingen, de ontheemden, de mensen die honger en dorst hebben en geen dak meer boven hun hoofd. Maak uw gift over op NL04 RABO 0106 2500 00 onder vermelding van ‘1274 Noodhulp Zuid-Soedan’

Hartelijk dank voor uw gift!

COLOFON Het Dorcas Journaal is een gratis uitgave van hulporganisatie Dorcas. U kunt dit blad naar keuze acht, vier of één keer per jaar ontvangen.

Redactie:Dorcas, team Marketing & CommunicatieAdreswijzigingen: [email protected]: Anneke Schaap, [email protected]

Vormgeving: Abovo Media, www.abovo.nl

DorcasPostbus 12 | 1619 ZG AndijkTelefoon: 0228 595900E-mail: [email protected]

IBAN: NL04 RABO 0106 2500 00www.dorcas.nl

ACTIE IN HET LAND

Op het Westfries Ondernemersgala van 13 februari werd bekend dat Dorcas de Rabobank Publieksprijs heeft gewonnen. Dorcas-directeur Joeke van der Mei nam de prijs in ontvangst uit handen van Arjen Smit, Rabobank-directeur zakelijke relaties. Joeke van der Mei: ‘Wij zijn ontzettend blij met deze prijs. Het bevestigt de rol van Dorcas als organisatie in West-Friesland. Bovendien is het een waardevolle erkenning voor het werk van Dorcas onder de allerarmsten in Afrika en Oost- Europa. We zijn dankbaar voor alle ondernemers die dit continu met ons willen waarmaken.’ Dorcas bedankt alle stemmers voor hun steun!

GEBEDSPUNTEN• Wilt u in uw gebeden Zuid-Soedan, Oekraïne, Syrië en de Centraal-

Afrikaanse Republiek gedenken? Bid om veiligheid en uitzicht in de situatie.

• Dorcas is samen met diverse organisaties uit het Christelijk Noodhulp-cluster een noodhulpactie gestart voor Zuid-Soedan. Wilt u bidden om een zegen over de hulp die gegeven wordt? En ook voor de veiligheid van projecten en begunstigden van Dorcas en de bescherming van medewerkers?

• Deze maand vragen we uw gebed voor het veldkantoor in Egypte. Wilt u bidden voor de medewerkers, de projecten en de begunstigden?

WANDELEN VOOR DORCAS

Dorcas-vrijwilligers organiseren de eerste Dorcas ‘Hart voor kinderen-wandeling’. De tocht van 15 of 30 kilometer tussen Utrecht en Driebergen-Zeist vindt plaats op 24 mei. Inschrij-ven kan via: www.dorcas.nl/help-mee/wandelen.

Nijmeegse VierdaagseDorcas-vrijwilliger Floor Verweij wil honderd mensen motiveren om in 2016 de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse voor Dorcas te lopen. Loopt u dit jaar mee? Laat u sponsoren voor Dorcas-projecten. Kijk voor meer informatie op: www.dorcas.nl/help-mee/wandelen of neem contact op met Jody van Ittersum: 06 15051239.

DORCAS DRONTEN BESTAAT 15 JAAR

2014 is voor de werkgroep van Dorcas in Dronten een bijzonder jaar. De werkgroep viert haar 15-jarig bestaan. En dat wordt gedaan met allerhande activitei-ten: workshops, opritverkoop en nog veel meer. Dorcas feliciteert de werkgroep in Dronten van harte met dit mooie jubileum!

KERSTACTIE IN BARNEVELD

In december organiseerde de werkgroep Barneveld haar jaarlijkse Kerstactie. Vanaf oktober start het verzamelen en inzamelen van materialen, en worden sponsors benaderd voor een bijdrage. Vrijwilligers gaan enthousiast aan de slag om mooie kerststukken te maken. Evenals vorige jaren lukte dat weer goed. Deze Kerstactie bracht het mooie bedrag op van 6.740,86 euro.

Dorcas wint Rabobank Publieksprijs

V.l.n.r. Joeke van der Mei: Dorcas-directeur, Gerke Terpstra: voorzitter Dorcas Ondernemersgroep West-Friesland,

Marcel van ’t Hul: teamleider Bedrijven. Bron: Hélène de Bruijn Fotografie.

Page 6: Dorcas Journaal Maart 2014

2 3

MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2MAART 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 2

© www.emk.nl

Wau

Soedan

Zuid-Soedan

Ethiopië

OegandaDemocratische

Republiek Congo

CentraalAfrikaanseRepubliek

Kenia

Malakal

Juba

400 km

Wau

Afrika

Zuid-Soedan

4

IN HET DORCAS JOURNAAL VAN NOVEMBER 2013 BELICHTTEN WIJ ZES PROJECTEN WAAR UW HULP HARD NODIG WAS. IN DIT ARTIKEL LEEST U WAT ER MEDE DANKZIJ UW ONDERSTEUNING IS GEREALISEERD IN 2013.

Terugblik: hoe ging het met de projecten na de oproep?

VEILIGE OMGEVING VOOR JONGEREN IN OEKRAÏNEElf jongeren kunnen na hun zestiende verder opgroeien in een veilige omgeving. Ze werden opgevangen in een doorgangs-huis, waar ze zelfstandigheid ontwikkelen en emotionele balans vinden. Buiten dit doorgangshuis worden nog eens twintig jongeren begeleid.

TRAINING VOOR VROUWEN IN ETHIOPIËIn 2013 zijn vijf zelfhulpgroepen opgezet voor vijftig vrouwen. In deze groepen sparen ze gezamenlijk voor een investering in een eigen activiteit waarmee ze een inkomen kunnen ver-dienen. 150 mannen en vrouwen kregen een training in motivatie en sociale vaardigheden.

SOCIALE ZORG IN MOLDAVIËIn 2013 werden tien trans- porten met hulpgoederen voor de allerarmsten naar Moldavië verzonden. Behalve kleding, dekens, persoonlijke verzorgingspakketten en keukenmaterialen, ontvingen 2.070 gezinnen een voedsel-pakket.

SCHOON WATER IN EGYPTEIn acht dorpen in het zuiden van Egypte kregen 1.250 zeer arme gezinnen een wateraansluiting en een latrine in hun woning. Zestien vrouwen werden opgeleid tot gezondheids- werkers, waardoor ze kennis over het voorkómen van ziekten konden overdragen op ongeveer zevenduizend mensen.

GEVANGENENZORG IN ROEMENIËIn Roemenië werken vijftig gevangenen in een re-integratie-programma aan het herstel van de relatie met hun familie. Zij bereiden zich voor op het vinden van werk voor wanneer zij uit de gevangenis komen. 250 gevangenen ontvingen materiële ondersteuning.

HIV/AIDSZORG IN KENIAIn het afgelopen jaar hebben 19.556 mensen in drie projecten voorlichting ontvangen over hiv/aids; 6.096 mensen hebben zich laten testen op hiv; 256 mensen verkeren in betere gezondheid en 177 aids- patiënten en (verzorgers van) aidswezen verbeterden hun inkomen.

KORT NIEUWS

PROJECT UITGELICHT

PAASPOST

Wilt u rondom de paasdagen post aan uw adoptiekind, -gezin, -student of -granny verzenden? Denkt u er dan aan om deze zo spoedig mogelijk te versturen. Post die u later verzendt, zal mogelijk niet voor de paasdagen bij de projecten aankomen.

Meer informatie hierover kunt u vinden op http://bit.ly/postnaargesponsorden.

Mannen in Afrika zijn niet zo geïnteresseerd in de gezondheid van hun vrouwen en kinderen. Zo ook in het Masvingo-district in Zimbabwe. Het hiv/aids- programma van de Zimbabwaanse Gereformeerde Kerk wil de mannen graag meer betrekken en interesseren in gezondheidszaken.

VoetbalwedstrijdenProgrammacoördinator Samuel Mhungu vertelt enthousiast: ‘We betrekken mannen bij het onderwerp gezondheid door bijvoorbeeld aanwezig te zijn bij voetbalwedstrijden, waar we voorlichting geven over gezondheid voor de wedstrijd of tijdens de rust. Het is vaak een uitdaging om de aandacht van mannen te krijgen, maar bij een sportwedstrijd kunnen we makkelijker met ze praten.’ Het succes van deze benadering blijkt uit het feit dat in sommige klinieken het aantal vrouwen dat met hun echtgenoot naar de kliniek komt verdrievoudigd is.

Invloed van leiders‘Vrouwen en kinderen sterven nog steeds’, zegt Samuel, ‘daarom is het belangrijk dat mannen én vrouwen zich laten testen op hiv en zo snel mogelijk kunnen beginnen met medicijnen.’ Sommige echtparen zagen in hoe belangrijk het was om naar de kliniek te komen en te ontdekken hoe het gesteld is met je gezondheid. Zij moedigen anderen nu aan om dat ook te doen. Samuel: ‘Het project brengt mensen in beweging en creëert mogelijkheden voor een betere toekomst.’

Project betrekt mannen bij gezondheid

Eén miljoen voor hulp aan Syrische vluchtelingenTweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) heeft een passie voor ontwikkelingshulp. Bij de begrotings-behandeling van Ontwikkelings- samenwerking diende Voordewind een amendement in om zeven miljoen euro beschikbaar te stellen aan organisaties die hulp aan vluchtelingen verlenen naast de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). In februari werd bekend dat Dorcas één miljoen euro ontvangt voor hulp aan niet- geregistreerde Syrische vluchtelingen.

KWETSBARE GROEPENIn maart bracht Voordewind een bezoek aan Syrië en de buurlanden Libanon en Turkije. ‘Het viel mij op hoeveel vluchtelingen niet geregistreerd zijn en daardoor geen toegang hebben tot de reguliere hulp zoals die van de Verenigde Naties (UNHCR).’ De ChristenUnie heeft het amendement ingediend, specifiek voor groepen die voor organisaties als Dorcas, WorldVision en stichting Vluchteling wel bereikbaar zijn. Voordewind: ‘Doordat we als ChristenUnie meepraten met de coalitie over de begroting, konden we voor brede steun in de Tweede Kamer zorgen.’

NOODHULP EN REGISTRATIEMet de ontvangen subsidie biedt Dorcas noodhulp aan duizend net gearriveerde vluchtelingenfamilies door middel van basisbenodigdheden zoals voedsel, matrassen en hygiëneartikelen. Daarnaast ondersteunt Dorcas vijfhon-derd families, die al langer in Libanon zijn, met voedsel. In de winter is er extra

ondersteuning in de vorm van warme kleding, dekens, brandstof en kachels. Dorcas helpt de vluchtelingen om zich officieel als vluchteling te registreren en daardoor via de VN voor langere tijd hulp kunnen ontvangen.

Dorcas voert sinds 2008 in Zuid- Soedan projecten uit in ouderenzorg, gezondheidszorg en duurzame economische ontwikkeling. Het Dorcas-veldkantoor staat in Wau, net buiten de conflictregio. Landen-directeur van Zuid-Soedan Willem van Rheenen: ‘We zijn bezorgd over onze mensen en begunstigden. De onrust komt steeds dichterbij; ook in Wau zijn

Over Zuid-Soedan

Binnenkort vertrekt Dorcas-landen-directeur Zuid-Soedan, Willem van Rheenen, naar Zuid-Soedan. Samen met programmacoördinator Teuntje de Glee gaat Willem aan de slag om het verschil te maken in levens van de allerarmsten.

Lastige beslissing‘Het is lastig om voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken als je familie achterlaat. Het is onzeker hoe de situatie in Zuid-Soedan zich ontwikkelt en of het veilig genoeg is. Ik heb er met mijn vrouw goed over nagedacht.’ Door zijn ervaring in het buitenland en de samenloop van omstandigheden viel alles op z’n plek. ‘Deze uitdaging is door God op mijn pad gebracht.’ Die vaststelling gaf voor hem de doorslag. Voor Willem is het wonen en leven in het buitenland niet vreemd. Hij groeide op in Afrika, studeerde in Nederland, werkte hier enkele jaren en vertrok daarna met zijn gezin voor een verblijf van tien jaar in Tanzania en Ethiopië.

Samenwerken als een familie Willem begon in 2013 bij Dorcas als programmacoördinator Water, sanitatie en hygiëne (WASH) en was verantwoordelijk voor diverse projecten binnen dat cluster.

Eerder dit jaar aanvaardde hij de functie van landendirecteur Zuid- Soedan. Willem: ‘Ik geef als landen-directeur leiding aan het team en het programma van Dorcas in Zuid-Soedan en stuur de projecten aan. We willen als een familie samenwerken om onze doelstellingen te behalen.’

Een beter bestaan ‘Ik zal te maken krijgen met politieke en bureaucratische gevoeligheden. Ik vertrouw erop dat we als team – samen met de lokale bevolking – verschil kunnen maken. Het is mijn doel en dat van Dorcas om te zorgen dat de programma’s goed lopen en dat veel mensen die het hard nodig hebben een beter en vitaal bestaan kunnen hebben.’

Willem en Teuntje reizen binnenkort af naar Zuid-Soedan. Lees Teuntje’s blog over hun ervaringen op www.dorcas.nl/weblog.

Een beter en vitaal bestaan voor begunstigden

Dorcas is door het ministerie van Buitenlandse Zaken geselecteerd als strate-gisch partner voor het ‘Chronische Crisis’-programma in de Hoorn van Afrika. Dorcas gaat hiermee in Zuid-Soedan, Kenia en Ethiopië aan de slag met het ontwikkelen van een duurzaam voedselbeleid. Om de hulp te kunnen geven, ontvangt Dorcas een subsidie van 3,75 miljoen voor drie jaar. De doelstelling van de Nederlandse ambassades in de betreffende landen en Dorcas is om de voedselzekerheid te verbeteren en elkaars inspanningen te versterken.

Dorcas strategisch partner van ministerie van Buitenlandse Zaken

NOODHULP ZUID-SOEDAN Zuid-SoedanOppervlakte: 15,5 x NederlandInwoneraantal: 10,6 miljoenHoofdstad: JubaDorcas is actief in Zuid-Soedan sinds: 2000Kernsectoren in Zuid-Soedan:• Gezondheidszorg• Water, sanitatie en hygiëne (WASH)• Duurzame economische ont-

wikkeling (Sustainable livelihoods)• Kinderontwikkeling• Sociale zorg• Rampenmanagement

er ontheemden. In een kliniek bij de stad Rumbek, waar Dorcas een gezondheidsproject steunt, vond een roofoverval plaats. Mede-werkers raakten gewond en voorraden zijn gestolen.’ Dorcas ondersteunt projecten via lokale partnerorganisaties. Deze projecten liggen voornamelijk in het noordwesten van het land.

Joël Voordewind tijdens zijn reis in Syrië.