Dorcas Journaal april 2015

4
www.dorcas.nl APRIL 2015 | JAARGANG 31 | NUMMER 3 Ondernemende vrouwen in Egypte In 2013 is Dorcas in Egypte een landbouwschool gestart. Dorcas nodigt vrouwen uit de gemeenschap uit om op een demonstratieveld naar een landbouwtraining te komen. Onder de vrouwen is vaak sprake van analfabetisme, en ze hebben weinig zelfvertrouwen. In de training werkt Dorcas daarom naast de landbouwvaardigheden aan hun basisvaardigheden, zoals lezen en schrijven, zelfvertrouwen krijgen en sociale vaardigheden. Mona Wissa is landendirecteur in Egypte: ‘We willen deze vrouwen bemoedigen en hun kracht aanspreken. Tot op heden hebben we met dit project al zeker 580 vrouwen uit verschillende dorpen geholpen om een inkomen te verwerven.’ Nadat de vrouwen de cursussen en trainingen hebben afgerond, is het voor hen mogelijk om voor zichzelf te beginnen. Ze kunnen bijvoorbeeld een microkrediet krijgen waarmee ze zelfstandig een landbouwbedrijfje kunnen starten. De vrouwen hebben dankzij het project meer zelfvertrouwen en eigenwaarde gekregen. Hierdoor worden ze ook binnen hun gezin en door hun eigen man meer gerespecteerd. Lees op pagina 2 meer over de rol van vrouwen én mannen in projecten van Dorcas en het verhaal van Iman, die met hulp van de landbouwschool een eigen broedmachine kreeg. VROUWEN EN MANNEN IN DIALOOG PERIODIEKE GIFT: ‘EEN GIFT VOOR JAREN’ DORCAS KLEDINGACTIE

description

Acht keer per jaar verschijnt de papieren versie van het Dorcas Journaal. Daarin houden we onze achterban op de hoogte van de activiteiten in Nederland en ook van de ontwikkelingen bij de projecten in het buitenland die wij samen met u ondersteunen.

Transcript of Dorcas Journaal april 2015

Page 1: Dorcas Journaal april 2015

www.dorcas.nl

JULI 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 9APRIL 2015 | JAARGANG 31 | NUMMER 3

Ondernemende vrouwen in EgypteIn 2013 is Dorcas in Egypte een landbouwschool gestart. Dorcas nodigt vrouwen uit de gemeenschap uit om op een demonstratieveld naar een landbouw training te komen. Onder de vrouwen is vaak sprake van analfabetisme, en ze hebben weinig zelfvertrouwen. In de training werkt Dorcas daarom naast de landbouwvaardigheden aan hun basisvaardigheden, zoals lezen en schrijven, zelfvertrouwen krijgen en sociale vaardigheden.

Mona Wissa is landendirecteur in Egypte: ‘We willen deze vrouwen bemoedigen en hun kracht aanspreken. Tot op heden hebben we met dit project al zeker 580 vrouwen uit verschillende dorpen geholpen om een inkomen te verwerven.’

Nadat de vrouwen de cursussen en trainingen hebben afgerond, is het voor hen mogelijk om voor zichzelf te beginnen. Ze kunnen bijvoorbeeld een microkrediet krijgen waarmee ze zelfstandig een landbouwbedrijfje kunnen starten. De vrouwen hebben dankzij het project meer zelfvertrouwen en eigenwaarde gekregen. Hierdoor worden ze ook binnen hun gezin en door hun eigen man meer gerespecteerd.

Lees op pagina 2 meer over de rol van vrouwen én mannen in projecten van Dorcas en het verhaal van Iman, die met hulp van de landbouwschool een eigen broedmachine kreeg.

• VROUWEN EN MANNEN IN DIALOOG

• PERIODIEKE GIFT: ‘EEN GIFT VOOR JAREN’

• DORCAS KLEDINGACTIE

Page 2: Dorcas Journaal april 2015

2

Vrouwen en mannen in dialoogin ontwikkelingsprojecten van DorcasWereldwijd wordt op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. Een dag waarop extra aandacht gevraagd wordt voor de rechten van vrouwen. In en voor projecten van Dorcas is dit eveneens een belangrijke dag. Zo viert de partnerorganisatie van Dorcas in Zuid-Afrika deze dag om het potentieel van vrouwen in een gemeenschap zichtbaar te maken, en worden in projecten in Oost-Europa granny’s extra in het zonnetje gezet.

Ook in Egypte geeft landendirecteur Mona Wisse van Dorcas extra aandacht aan vrouwendag. Zij zet zich overigens het hele jaar dóór in voor gelijke rechten voor vrouwen. ‘We willen vrouwen meer eigenwaarde en zelfvertrouwen geven. Heel veel mannen in onze samenleving hebben een verkeerd beeld van vrouwen. Er is sprake van extreem geweld en seksueel misbruik. Van jongs af aan groeien jongens en meisjes op met een verkeerd beeld. Dat kun je niet veranderen door je alleen op vrouwen te richten, dus ook mannen en jongens worden zo veel mogelijk bij de projecten betrokken.’

Respect voor de cultuurIn de meeste landen waar Dorcas projecten heeft, worden vrouwen achtergesteld. Daarom is het van groot belang om de dialoog aan te gaan, zo vertelt Marije Bijvoet, programmacoördi-nator van Dorcas in Nederland. ‘Voor Dorcas is het belangrijk dat we met onze projecten kunnen bijdragen aan meer gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, en daarbij respect hebben voor de rollen die ze vervullen vanuit de verschillende culturen.’ Om dat te bewerkstelligen, richt Dorcas zich bij het geven van hulp ook op het aanpakken van gendergerelateerde problemen, zoals ongelijkheid tussen jongens en meisjes in onderwijs, meisjes die op te jonge leeftijd trouwen en kinderen krijgen, misbruik van meisjes binnen families en vrouwenbesnijdenis. Verder wordt er in de planning van de project-activiteiten bijvoorbeeld heel concreet rekening gehouden met de (werk-)dagindeling van mannen én vrouwen, zodat die allebei aan een training kunnen deelnemen.

Samen verantwoordelijkIn Tanzania zijn vrouwen meestal verantwoordelijk voor het halen van

water, omdat zij nu eenmaal koken, wassen en voor het gezin zorgen. Dorcas kiest voor een benadering waarbij mannen en vrouwen samen verantwoordelijkheid nemen voor de ontwikkeling van hun gemeenschap. ‘Om met vrouwen én mannen de dialoog aan te kunnen gaan is het belangrijk dat een onderwerp voor beiden relevant is. In Tanzania,’ zo legt Marije uit, ‘zoeken we naar zaken waar vrouwen verant-woordelijk voor zijn (bijvoorbeeld water halen), maar die ook mannen aanspreken (in dit voorbeeld: inkomen verwerven door het helpen boren naar water-bronnen). Zo ontstaat een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarmee komt er tussen mannen en vrouwen én in de gemeenschap meer begrip. Mannen en vrouwen worden op deze manier aangemoedigd samen te beslissen wat het beste voor hen is.

WaardevolMona: ‘We willen vrouwen laten ervaren dat zij als mensen waardevol en bijzonder zijn. Via projecten mogen ze dit ervaren, en kunnen ze dat ook doorgeven aan hun kinderen. Hierdoor veranderen gezinnen en gemeenschappen daadwerkelijk.’

Genoeg inkomen om te zorgen voor het gezinIman is een van de vrouwen die het afgelopen jaar via de landbouwschool in Egypte hulp heeft gekregen in het genereren van een inkomen. Ze heeft een groot gezin en haar man heeft een beperking. Voor Iman was een inkomen noodzakelijk om voor haar gezin te zorgen. Door de cursussen en trainingen deed ze veel kennis op. Inmiddels heeft ze een broedmachine kunnen aanschaffen, om eieren uit te laten broeden. Met haar nieuwe kennis en vaardigheden heeft ze haar inkomen kunnen verbeteren, en weet ze hoe ze risico’s kan beperken. Ze heeft nu voldoende inkomen om voor haar gezin te kunnen zorgen.

Page 3: Dorcas Journaal april 2015

3

APRIL 2015 | JAARGANG 31 | NUMMER 3

Vrouwendag in Mozambique

In kinderontwikkelingsprojecten in Mozambique werd Internationale Vrouwendag onder andere in de kerk gevierd. Een pastor had een speciale dienst voorbereid die paste bij de meisjes. Tevens is in een van de projecten een speciale meisjesclub gestart om de weerbaarheid van de meisjes te vergroten. Bijzonder aan de aanpak is dat er jongens aan de groep zijn toegevoegd; het doel daarvan is dat zij leren om andere jongens aan te spreken op verkeerd gedrag.

Vrouwendag in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is in augustus 2014 een federatie gestart waarvan vrouwen, die in projecten van Dorcas zijn geholpen om de armoedespiraal te doorbreken, lid konden worden. Ondertussen zijn er al 1.200 vrouwen lid, allemaal afkomstig uit projecten in de KwaZulu-Natal-regio. Ook zij vierden Internationale Vrouwendag met de insteek dat wanneer je een vrouw helpt met leren, zij dat zal delen met anderen en dat men daar dan gezamenlijk, in het gezin en de gemeenschap, de vruchten van plukt.

Granny’s in het zonnetje

In Tula, Rusland werd ook dit jaar aandacht besteed aan de Internationale Vrouwendag. Voor het kantoor in Rusland was het een manier om de granny’s extra in het zonnetje te zetten. De oma’s werden uitgenodigd voor een bijzondere high tea, met muziek en spellen. De granny’s hebben van de dag genoten!

PROJECTENNIEUWS

Periodieke gift: ‘een gift voor jaren’Door een overeenkomst Periodieke gift met Dorcas aan te gaan, kunt u uw bijdrage een structureel karakter geven. Uw toezegging stelt Dorcas in staat om vooruit te kunnen plannen en inkomsten voor projecten te garanderen (bijvoorbeeld ook voor uw sponsorkind, -oma of -student).

GiftenaftrekIn de overeenkomst Periodieke gift geeft u aan dat u Dorcas jaarlijks wilt steunen voor een bepaald bedrag. De Belastingdienst heeft bepaald dat u met deze overeenkomst het volledige bedrag mag opvoeren in uw giftenaftrek. Daarbij vervalt de 1%-ondergrens en de 10%-bovengrens van het verzamelin-komen. U dient deze overeenkomst voor minimaal vijf jaar vast te leggen.

Wilt u meer weten en Dorcas langdurig steunen?Kijk voor meer informatie op bit.ly/schenken-met-belastingvoordeel.U kunt hier ook de overeenkomst Periodieke gift downloaden. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Astrid Groen, relatiebeheerder Particulieren via 0228 595900 of mail naar [email protected].

Nodig Dorcas uitDorcas wil de relatie met kerken en (jeugd)groepen in Nederland versterken. Daarom komt zij graag bij u langs voor een presentatie of om te (s)preken over thema’s als sociale gerechtigheid, naastenliefde of duurzaamheid.

Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met Hans Alblas, relatiebeheerder Kerken, via [email protected] of 0228 595900.

Page 4: Dorcas Journaal april 2015

APRIL 2015 | JAARGANG 31 | NUMMER 3

4

DORCA

S 35 JAAR

198

0 -2

015

COLOFON Het Dorcas Journaal is een gratis uitgave van hulporganisatie Dorcas. U kunt dit blad naar keuze acht, vier of één keer per jaar ontvangen.

Redactie:Dorcas, team Marketing & CommunicatieAdreswijzigingen: [email protected]: Anneke Schaap, [email protected]

Vormgeving: Abovo Media, www.abovo.nl

DorcasPostbus 12 | 1619 ZG AndijkTelefoon: 0228 595900E-mail: [email protected]

IBAN: NL04 RABO 0106 2500 00www.dorcas.nl

ACTIE IN HET LAND

Deze week, van 11 tot en met 18 april, houdt Dorcas de Dorcas Kleding actie. Samen met u wil Dorcas zo veel mogelijk kleding inzamelen voor de allerarmsten. Veel mensen aan de rand van de samenleving in Oost-Europa hebben het moeilijk. Kleding geeft hen een stukje van hun menselijke waardig-heid terug. Dorcas stelt de kleding via projecten beschikbaar aan mensen die dit nodig hebben.

Breng uw kleding, schoenen en huishoudlinnen van goede kwaliteit naar een van de deelnemende depots en steun het werk van Dorcas voor de allerarmsten. Kijk op www.dorcas.nl/kledingactie.

GEBEDSPUNTEN• We vragen uw gebed voor meisjes en vrouwen in projecten van Dorcas

die te maken hebben met geweld en misbruik. Bid en dank de Here dat we hen via onze projecten kunnen helpen.

• Wilt u bidden voor een succesvolle Dorcas Kledingactie die deze week (van 11 tot en met 18 april) plaatsvindt?

• Dank de Here voor de succesvolle hulp die we mogen geven aan vrouwen én mannen. Zo kunnen zij positieve veranderingen teweegbrengen in hun gezin en hun omgeving.

DORCAS BESTAAT 35 JAAR

Dorcas bestaat 35 jaar en viert deze bijzondere mijlpaal graag samen met u. We nodigen u daarom van harte uit voor de Dorcas Experience Day op 16 mei aanstaande. De dag staat in het teken van het thema OmArmen. U kunt ervaren wat het werk van Dorcas inhoudt en wat de impact van ons werk is. De dag begint om 13.00 uur met een gezamenlijk programma met onder meer de presentatie van een nieuw boek van Dorcas-oprichter Dirk-Jan Groot. Daarna is er een keuzeprogramma met interessante seminars en een landenmarkt waarop u alles kunt horen en zien over projecten van Dorcas.

Voor meer informatie en om u op te geven voor deze dag gaat u naar dorcas.nl/35jaar. Blijf op de hoogte van de laatste updates over het programma via de Facebook-pagina van Dorcas.

Dorcas Kledingactie

Volg Dorcas op de sociale media voor de meest recente ontwikkelingen en persoonlijke verhalen Twitter: @dorcashulp Facebook.com/dorcashulp YouTube: /dorcashulp