Dorcas Journaal april 2014

4
APRIL 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 3 MICROKREDIETEN VOOR BRIKETTENPRODUCTIE LANDBOUWOPLEIDING EEN NIEUWE KANS VOOR ILIA REIS MEE NAAR TANZANIA Een eigen bedrijf, een eigen inkomen Nabila woont met haar man en vijf kinderen in Reda, een dorpje in het zuiden van Egypte. Haar man is dagloner, maar zijn inkomen is te klein om het gezin van te onderhouden. Een zoon van vijf leidt aan een zware hersenbeschadiging en heeft medicijnen nodig. Opleiding voor vrouwen Sinds april 2013 traint Dorcas vrouwen aan een landbouwschool. Een van de inmiddels 217 opgeleide vrouwen was Nabila. Vóór het project hadden de vrouwen te maken met lage opbrengsten vanwege inefficiënte en verouderde productiemethodes. Na de training startte Nabila een eigen bedrijfje. ‘Ik zorg voor eenden en kippen die ik verkoop als ze groot genoeg zijn. Met het geld dat ik verdien, kan ik de medicijnen van mijn zoon betalen.’ Nieuwe projecten Nabila leerde ook lezen en schrijven en ontplooit steeds nieuwe projecten en activiteiten. Haar ontwikkeling is tekenend voor veel vrouwen in Reda. De een begint een visboerderij, een andere een daktuin. Ze volgen trainingen op het gebied van sociale vaardigheden, zelfbewustzijn, gezondheid of marketing. Nabila: ‘Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van dit project en ik hoop dat het nog meer vrouwen in ons dorp aan werk en inkomen zal helpen.’

description

Acht keer per jaar verschijnt de papieren versie van het Dorcas Journaal. Daarin houden we onze achterban op de hoogte van de activiteiten in Nederland en ook van de ontwikkelingen bij de projecten in het buitenland die wij samen met u ondersteunen.

Transcript of Dorcas Journaal april 2014

Page 1: Dorcas Journaal april 2014

APRIL 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 3

• MICROKREDIETEN VOOR BRIKETTENPRODUCTIE

• LANDBOUWOPLEIDING EEN NIEUWE KANS VOOR ILIA

• REIS MEE NAAR TANZANIA

Een eigen bedrijf, een eigen inkomenNabila woont met haar man en vijf kinderen in Reda, een dorpje in het zuiden van Egypte. Haar man is dagloner, maar zijn inkomen is te klein om het gezin van te onderhouden. Een zoon van vijf leidt aan een zware hersenbeschadiging en heeft medicijnen nodig.

Opleiding voor vrouwen Sinds april 2013 traint Dorcas vrouwen aan een landbouwschool. Een van de inmiddels 217 opgeleide vrouwen was Nabila. Vóór het project hadden de vrouwen te maken met lage opbrengsten vanwege inefficiënte en verouderde productiemethodes. Na de training startte Nabila een eigen bedrijfje. ‘Ik zorg voor eenden en kippen die ik verkoop als ze groot genoeg zijn. Met het geld dat ik verdien, kan ik de medicijnen van mijn zoon betalen.’

Nieuwe projecten Nabila leerde ook lezen en schrijven en ontplooit steeds nieuwe projecten en activiteiten. Haar ontwikkeling is tekenend voor veel vrouwen in Reda. De een begint een visboerderij, een andere een daktuin. Ze volgen trainingen op het gebied van sociale vaardigheden, zelfbewustzijn, gezondheid of marketing. Nabila: ‘Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van dit project en ik hoop dat het nog meer vrouwen in ons dorp aan werk en inkomen zal helpen.’

Page 2: Dorcas Journaal april 2014

2

APRIL 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 3

OVER DUURZAME ECONOMISCHE ONTWIKKELING

In dit Dorcas Journaal leest u meer over Duurzame economi-sche ontwikkeling – projecten om honger te verminderen en werk-gelegenheid te creëren, zodat mensen voor zichzelf kunnen zorgen. Dorcas wil in deze sector 6.800 huishoudens boven de armoedegrens helpen en 4.200 huishoudens aan minstens veertig procent meer inkomen. Helpt u Dorcas mee om dit te bereiken?

Maak uw gift over op NL04 RABO 0106 2500 00 onder vermelding van ‘5429 Dorcas Journaal april 2014’.

Zorg voor de allerarmsten in Oekraïne Het Dorcas-kantoor in Oekraïne is gevestigd in Szurte in de regio Trans-karpaten. Hier worden de projecten in de regio’s Transkarpaten en Lutsk aangestuurd. Het kleinere lokale kantoor in Zaporozje, dat de projecten in Krivoy Rog en Donetsk aanstuurt, meldt dat de spanning op straat voelbaar is. De Dorcas-medewerkers in Oekraïne geven aan dat de projecten niet in gevaar zijn. Tot nu toe melden zij dat de zorg en ondersteuning die Dorcas in Oekraïne aan de allerarmsten biedt, kan doorgaan zoals gepland.

Dorcas ontvangt regelmatig vanuit Oekraïne nieuws over de situatie. Via de website van Dorcas, www.dorcas.nl, blijft u op de hoogte van de situatie in Oekraïne en de projecten van Dorcas in Oekraïne.

VEEL KLEINE ONDERNEMINGEN IN ETHIOPIË, VOORAL BEDRIJFJES DIE DOOR VROUWEN WORDEN GERUND, HEBBEN HET ZWAAR. ZIJ VERDIENEN MINDER DAN MANNEN EN HET IS LASTIG VOOR HEN OM AAN KAPITAAL TE KOMEN. VOOR DEZE VROUWEN IS DORCAS EEN UNIEK PROJECT GESTART MET BIOLOGISCHE BRIKETTEN.

Microkredieten voor brikettenproductie

NATUURLIJKE HULPBRONNENDe economische ontwikkeling in Ethiopië hangt nauw samen met de beschikbaarheid en de kwaliteit van natuurlijke hulpbronnen, zoals water en hout. Doordat er niet duurzaam met deze bronnen wordt omgegaan, zal dit op den duur leiden tot een groot tekort aan natuurlijke grondstoffen. Duurzaam gebruik van de natuurlijke bronnen is nodig voor de stabiliteit van de Ethiopische economie. De briketten, gefabriceerd uit biomassa van bijvoorbeeld zaagsel, bladeren of stro,

vormen een alternatief voor brand- stoffen als houtskool en brandhout.

BRIKETTENDe projectmedewerkers van Dorcas in Ethiopië selecteerden 104 huishoudens in Shasheme om deel te nemen aan het project. De deelnemers krijgen theoretische en praktijklessen over het productieproces en vormen zelfhulp-groepen. Gezamenlijk ontvangen ze een microkrediet waarmee ze een pers kunnen kopen om de briketten te produceren die ze kunnen verkopen.

Ook verkopen ze brandstofbesparende ovens. Zo verdienen ze geld om de lening af te betalen en in hun onderhoud te kunnen voorzien. Met behulp van het brikettenproject levert Dorcas in Ethiopië een bijdrage aan de vermindering van armoede, aan seksegelijkheid en aan duurzame omgang met het milieu.

Vrouwen testen briketten Briketten

Cursisten met de briketten

Page 3: Dorcas Journaal april 2014

PROJECTEN UITGELICHT

3

APRIL 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 3

In 2004 verliet boer Ilia met zijn gezin het dorp Vlocisht in Albanië in de hoop elders een beter leven te vinden. Het gezin vertrok naar Tirana waar Ilia werd ingehuurd als bouwvakker. Acht jaar lang ging het goed, maar toen de economische crisis uitbrak raakte Ilia zijn baan kwijt. Omdat het hem niet lukte werk te vinden, keerde de familie terug naar hun oude dorp.

Weer terug in Vlocisht kon het gezin deelnemen aan een van de Dorcas-projecten, en kreeg Ilia de mogelijkheid om een landbouwopleiding te volgen. Hij ging op bezoek bij bedrijven, verbeterde zijn kennis en volgde specifieke trainingen. Dat motiveerde hem om voor zichzelf aan de slag te gaan met onder andere het verbouwen van kruiden voor medicinale doeleinden.

Ilia kreeg de kans om een eigen bedrijf in de landbouwsector te starten. Het bedrijf loopt goed en nu kan hij zelf seizoenswerk aanbieden aan anderen. Dankzij Dorcas kreeg hij de kans om een nieuw en een succesvol bestaan op te bouwen.

Voor actiemateriaal bij dit project: www.dorcas.nl/projectuitgelicht.

Landbouwopleiding een nieuwe kans voor Ilia

Sleutelrol voor de kerk in Roemenië Atilla Daray, Dorcas-landendirecteur in Roemenië, was eind februari te gast bij een congres van het Chris-telijke Platform Oost-Europa (CPOE) waar hij sprak over de rol van maat-schappelijke organisaties in Roe-menië. Atilla werkt sinds 2005 voor Dorcas in Roemenië. ‘De verbindende laag in de samenleving, het maat-schappelijk middenveld, ontstaat niet onder dwang maar juist door mensen die zich zelf in willen zetten voor de ontwikkeling van hun gemeenschap’, aldus Atilla.

Armoede op het plattelandRoemenië maakt al bijna zeven jaar deel uit van de Europese Unie, maar het is nog steeds een onderontwikkeld land. Na de val van het communisti-sche regime ontstond er ernstige armoede op het platteland omdat alle kennis was verdwenen. Atilla: ‘Ik denk dat mijn betrokkenheid van God komt, maar ook de val van de muur in 1989 heeft aan mijn strijd tegen armoede en sociaal onrecht bijgedragen.

Het is mooi om te zien wanneer ons werk een heel gezin bereikt en impact heeft op de gemeenschap waar het deel van uitmaakt.’

Roma-problematiekOok de Roma-problematiek in Roe-menië raakt Atilla diep. ‘Ik ben tussen deze mensen opgegroeid. Ik spreek hun taal, ik ken de rijke cultuur en hun warmte. Het is de grootste gediscrimi-neerde bevolkingsgroep in ons land.’ In de projecten werkt zijn team met de Roma samen aan het oplossen van de problemen. Zo organiseren ze bijvoor-beeld evenementen om verschillende etnische groepen bij elkaar te brengen.

Sleutelrol voor de kerk Atilla gelooft in de kracht en de sleutelrol van de kerk, als een plek waar mensen terechtkunnen als ze hulp nodig hebben. ‘Wij zijn als chris-tenen verantwoordelijk voor de familie, dan de kerk, dan de gemeenschap en het land. Maar dat kun je ook groter maken. Ik ben God dankbaar dat er mensen zijn die in actie willen komen voor Roemenië.’

Het is mooi om te zien dat ons werk impact heeft op de

gemeenschap

Atilla Daray, landendirecteur uit Roemenië

Page 4: Dorcas Journaal april 2014

4

APRIL 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 3

ACTIE IN HET LAND

De avontuurlijke Dorcas-reis naar Tanzania in de meivakantie van 2014 was binnen de kortste keren volgeboekt. Vijfentwintig enthousiaste en sportieve deelnemers zijn zich inmiddels volop aan het voorbereiden voor de beklimming van de Kilimanjaro (met zesduizend meter de hoogste berg van Afrika) om geld in te zamelen voor de hulp- en ontwikkelingsprojecten van Dorcas in Tanzania.

Wilt u dit avontuur ook beleven? Schrijft u zich dan in voor de tweede Dorcas-expeditie in november 2014. Er is plaats voor vijftien deelnemers. Mail voor meer informatie of voor aanmelding naar [email protected] en sluit u aan bij de ‘Kili21014’-community op Facebook. Kijk op www.dorcas.nl/kili voor meer informatie.

GEBEDSPUNTEN• We vragen uw gebed voor het Dorcas-team in Oekraïne. Bid voor

verbetering in de politieke situatie, en voor wijsheid en meer ruimte voor humanitaire organisaties om hulp te geven.

• We vragen uw gebed voor de ontwikkeling van het ‘Chronische crisis’-programma in de Hoorn van Afrika. Dorcas gaat hier aan de slag met het ontwikkelen van een duurzaam voedselbeleid. Wilt u danken voor de subsidie en bidden voor een juiste besteding van de fondsen?

• Dankt u mee voor de vele vrijwilligers die lokaal actief zijn voor Dorcas? Van het inzamelen van goederen tot helpen in de winkel - met elkaar maken we Jezus’ liefde zichtbaar.

DORCAS KLEDINGACTIE

Van 12 tot en met 19 april a.s. vindt de Dorcas Kledingactie plaats. Breng uw kleding, schoenen en huishoudlinnen van goede kwaliteit naar een van de deelnemende depots en steun het werk van Dorcas voor de allerarmsten in Oost-Europa en Afrika. Ga naar www.dorcas.nl/kledingactie voor een inzamellocatie bij u in de buurt.

DEPOT IN ZALTBOMMEL

In februari startte Ingrid Heinsbroek, eigenaresse van een lingeriewinkel in Zaltbom-mel, een Dorcas-depot. Bij het jubileum van haar winkel hield ze een inzamelactie voor oude bh’s en nachtkleding. Deze doneerde ze aan het asiel- zoekerscentrum in Gilze Rijen. Omdat klanten er om bleven vragen en ze genoeg ruimte had, besloot Ingrid een depot voor Dorcas te starten. ‘Ik hoop dat de mensen in Zaltbommel veel kleding, schoenen en bedtextiel komen afgeven.’

Wilt u meer weten over depots? Kijk dan op de website: www.dorcas.nl/depots of bel met het kantoor van Dorcas, tel. 0228 595900.

VACATURES

Dorcas zoekt met spoed een ondersteuner/trainer Microsoft Dynamics CR; iemand die ons helpt bij de overstap naar een CRM-systeem dat in eigen beheer wordt ontwikkeld. Ook zoeken we assistent-regiocoör-dinatoren. Kijk voor informatie over de functies of voor andere vacatures op www.dorcas.nl/vacatures of bel met het kantoor van Dorcas, tel. 0228 595900.

Reis mee naar Tanzania

COLOFON Het Dorcas Journaal is een gratis uitgave van hulporganisatie Dorcas. U kunt dit blad naar keuze acht, vier of één keer per jaar ontvangen.

Redactie:Dorcas, team Marketing & CommunicatieAdreswijzigingen: [email protected]: Anneke Schaap, [email protected]

Vormgeving: Abovo Media, www.abovo.nl

DorcasPostbus 12 | 1619 ZG AndijkTelefoon: 0228 595900E-mail: [email protected]

IBAN: NL04 RABO 0106 2500 00www.dorcas.nl