Demografische kerncijfers per gemeente 2009

68
Demografische kerncijfers per gemeente 2009 Centraal Bureau voor de Statistiek Den Haag/Heerlen, 2009

Transcript of Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Page 1: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfersper gemeente

2009

Centraal Bureau voor de Statistiek Den Haag/Heerlen, 2009

Page 2: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Verklaring van tekens

. = gegevens ontbreken* = voorlopig cijferx = geheim– = nihil– = (indien voorkomend tussen twee getallen) tot en met0 (0,0) = het getal is minder dan de helft van de gekozen eenheidniets (blank) = een cijfer kan op logische gronden niet voorkomen2007–2008 = 2007 tot en met 20082007/2008 = het gemiddelde over de jaren 2007 tot en met 20082007/’08 = oogstjaar, boekjaar, schooljaar enz., beginnend in 2007 en eindigend in 20081997/’98–2007/’08 = boekjaar enz. 1997/’98 tot en met 2007/’08

In geval van afronding kan het voorkomen dat het weergegeven totaal niet overeenstemt met desom van de getallen.

Colofon

UitgeverCentraal Bureau voor de StatistiekHenri Faasdreef 3122492 JP Den Haag

PrepressCentraal Bureau voor de Statistiek – Grafimedia

OmslagTelDesign, Rotterdam

InlichtingenTel.: (088) 570 70 70Fax: (070) 337 59 94Via contactformulier: www.cbs.nl/infoservice

BestellingenE-mail: [email protected]: (045) 570 62 68

Internetwww.cbs.nl

Prijs: € 12,36 (excl. administratie- en verzendkosten)ISBN: 978-90-357-1559-2ISSN: 1569–8033

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Den Haag/Heerlen, 2009.Verveelvoudiging is toegestaan, mits het CBS als bron wordt vermeld.

0906909010 B55

Page 3: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Inhoud

Technische toelichting 4

Tabellen

1. Grenswijzigingen tussen resp. opheffing, samenvoeging en nieuwvormingvan gemeenten, 1 januari 2009 9

2. Bevolking naar leeftijd en allochtonen naar herkomstgroepering op1 januari 2009 10

3. Oppervlakte, bevolking en bevolkingsdichtheid, woningvoorraad enwoningdichtheid en huishoudens op 1 januari 2009 26

4. Bevolkingsontwikkeling en nieuwbouw in het jaar 2008 40

Bijlagen

1. Overzicht van in StatLine beschikbare publicaties met bevolkingscijfers 542. In Bevolkingstrends in de periode 1e kwartaal 2005–3e kwartaal 2009

verschenen artikelen 62

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 3

Page 4: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Technische toelichting

Inhoud publicatie

Deze publicatie bevat vier overzichten met hoofdzakelijk demografische cijfers pergemeente.Tabel 1 geeft inzicht in de grenswijzigingen tussen respectievelijk opheffing, samen-voeging en nieuwvorming van gemeenten per 1 januari 2009. De verdeling van de bevol-king naar leeftijd en het aantal allochtonen naar herkomstgroepering staan beschreven intabel 2. De oppervlakte, bevolking en bevolkingsdichtheid, woningvoorraad en het aantalhuishoudens naar de situatie op 1 januari 2009 staan beschreven in tabel 3. Tot slotgeeft tabel 4 de bevolkingsontwikkeling over 2008 weer.

In de publicatie worden alleen cijfers per gemeente respectievelijk provincie gepresen-teerd. Indien behoefte bestaat aan cijfers van andere regionale indelingen kan menterecht op StatLine, de elektronische databank van het CBS op internet (www.cbs.nl). Inbijlage 1 vindt u een overzicht van alle op dit moment beschikbare publicaties over bevol-kingsstatistieken op StatLine. In bijlage 2 is een overzicht opgenomen van artikelen diezijn gepubliceerd in ‘Bevolkingstrends’, een statistisch kwartaalblad over de demografievan Nederland.

Toelichting

De opgenomen gegevens over de totale oppervlakte van gemeenten en de overgeganeoppervlakte land bij grenswijzigingen zijn gebaseerd op digitale bestanden van degemeentegrenzen (TOPgrenzen), die zijn samengesteld door de Topografische DienstKadaster. De onderverdeling naar land en water – van zowel de totale oppervlakte alsvan de grenswijziging – is bepaald op basis van de meest recente uitkomsten van deStatistiek van het Bodemgebruik. Voor deze publicatie is gebruik gemaakt van de Statis-tiek van het bodemgebruik 2006.De totale oppervlakte van Nederland per 1 januari 2009 bedraagt 41 543 km2.

De opgenomen gegevens over de bevolking hebben betrekking op personen die in deGemeentelijke Basisadministratie (GBA) van de Nederlandse gemeenten als ingezetenezijn opgenomen (de ‘de jure’ bevolking). In principe wordt iedereen die voor onbepaaldetijd in Nederland woonachtig is, opgenomen in de basisadministratie van de gemeentewaar hoofdzakelijk nachtrust wordt genoten (de gemeente van inschrijving of woon-gemeente). Een beperkt aantal personen zonder vaste gemeente van inschrijving maarwel behorende tot de ‘de jure’ bevolking van Nederland staat ingeschreven in de basis-administratie van de gemeente ‘s-Gravenhage.Het CBS ontvangt jaarlijks aan het begin van het jaar van alle gemeenten in Nederlandeen selectie uit de GBA. De gegevens die bij deze jaarlijkse structuurtelling worden ver-zameld, vormen de basis voor de vaststelling van het inwonertal per 1 januari. Hieropzijn de demografische mutaties die betrekking hebben op een gebeurtenis in het voor-afgaande jaar en waarover het CBS in de periode 1 januari tot en met 15 februarimelding heeft ontvangen, in rekening gebracht. Ook zijn de gevolgen van eventuele totstand gekomen grenswijzigingen per 1 januari tussen gemeenten verwerkt.

De cijfers over de (bevolking in) huishoudens zijn afkomstig uit de Huishoudensstatistieken hebben betrekking op particuliere en institutionele huishoudens. De cijfers zijngebaseerd op integrale gegevens afkomstig uit de GBA, aangevuld met informatieafkomstig uit de Enquête Beroepsbevolking (EBB), welke gegevens bevat over personenen huishoudens op adressen.

Bij de berekening van de (voorlopige) woningvoorraad is uitgegaan van de uitkomstenvan de Administratieve Woningtelling van 1992 en de daarna door de gemeenten aanhet CBS gemelde mutaties.

4 Centraal Bureau voor de Statistiek

Page 5: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Verklaring van termen

administratieve correctieAdministratieve opneming of administratieve afvoering.

administratieve opnemingOpneming van een persoon in de bevolkingsregisters van een gemeente op verzoek vande betrokkene. Deze opneming is niet het gevolg van geboorte, immigratie of vestigingvan die persoon vanuit een andere gemeente in Nederland.Een administratieve opneming is meestal een hervestiging van een persoon die eerderadministratief is afgevoerd en die verklaart nooit uit Nederland te zijn weggeweest.

administratieve afvoeringVerwijdering van een persoon uit het gemeentelijke bevolkingsregister van eengemeente nadat de gemeente heeft vastgesteld dat de verblijfplaats van deze persoonniet bekend is, deze persoon niet bereikbaar is en waarschijnlijk geen inwoner meer isvan een Nederlandse gemeente.Een administratieve afvoering is meestal het gevolg van het vertrek van een persoonnaar het buitenland zonder dat deze de gemeente hiervan op de hoogte heeft gesteld.

allochtoonPersoon van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren.

bevolkingDe inwoners van een bepaald gebied.In de bevolkingsaantallen zijn uitsluitend personen begrepen die zijn opgenomen in hetbevolkingsregister van een Nederlandse gemeente. In principe wordt iedereen die vooronbepaalde tijd in Nederland woont, opgenomen in het bevolkingsregister van de woon-gemeente. Personen die tot de bevolking van Nederland behoren, maar voor wie geenvaste woonplaats valt aan te wijzen, zijn opgenomen in het bevolkingsregister van degemeente ‘s-Gravenhage. In de bevolkingsregisters zijn niet opgenomen de in Nederlandwonende personen waarvoor uitzonderingsregels gelden met betrekking tot opneming inde bevolkingsregisters (bijvoorbeeld diplomaten en NAVO militairen) en personen dieniet legaal in Nederland verblijven.

bevolkingsdichtheidBevolking op 1 januari gedeeld door de oppervlakte land in km².

bevolkingsgroeiDe toe- of afname van de bevolking.Deze groei kan zowel positief als negatief zijn.De bevolkingsgroei wordt berekend als de levendgeborenen minus de overledenen plusde gevestigde personen minus de vertrokken personen (inclusief het saldo van deadministratieve correcties) plus overige correcties.

bevolkingsontwikkelingVerandering van de omvang en de samenstelling van de bevolking en/of de verdelingvan de bevolking over het land.

binnenwaterZie oppervlakte.

eenpersoonshuishoudenParticulier huishouden bestaande uit één persoon.

eerstegeneratieallochtoonPersoon die in het buitenland is geboren met ten minste één in het buitenland geborenouder.

emigratieAan de gemeente gemeld vertrek van personen naar het buitenland.Men dient melding te doen van het vertrek als dat de verwachte verblijfsduur in hetbuitenland ten minste acht maanden bedraagt.

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 5

Page 6: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

EUEuropese Unie.

Europese UnieSamenwerkingsverband tussen Europese lidstaten.De Europese Unie bestaat uit de volgende landen (exclusief Nederland): België,Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland,Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen,Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk enZweden.

geboorteoverschotHet aantal levendgeborenen min het aantal overledenen.

gevestigde persoonPersoon die in een gemeente komt wonen na verhuizing uit een andere gemeente inNederland of uit het buitenland.Wijzigingen van adres door grenswijzigingen tussen gemeenten of door gemeentelijkeherindelingen worden niet als verhuizing beschouwd.

gevestigde persoon vanuit het buitenlandOm als immigrant te kunnen worden geteld dient deze persoon ingeschreven te wordenin de gemeentelijke bevolkingsregisters. Men wordt ingeschreven als men verwachtminimaal vier maanden in Nederland te blijven.

herkomstgroeperingKenmerk dat weergeeft met welk land een persoon verbonden is op basis van hetgeboorteland van de ouders of van zichzelf.Een eerstegeneratieallochtoon heeft als herkomstgroepering het land waar hij of zij isgeboren.Een tweedegeneratieallochtoon heeft als herkomstgroepering het geboorteland van demoeder, tenzij dat ook Nederland is. In dat geval is de herkomstgroepering bepaald doorhet geboorteland van de vader.

huishoudenIn deze tabel particuliere huishouden (zie toelichting bij particulier huishouden).

institutionele huishoudenEén of meer personen die samen een woonruimte bewonen en daar bedrijfsmatigworden voorzien in dagelijkse levensbehoeften.Ook de huisvesting vindt bedrijfsmatig plaats.Het gaat om instellingen zoals verpleeg-, verzorgings- en kindertehuizen, gezinsvervan-gende tehuizen, revalidatiecentra en penitentiaire inrichtingen, waarin de personen inprincipe voor langere tijd (zullen) verblijven.

leeftijdHet aantal gehele jaren dat op 1 januari van het jaar van waarneming is verstrekensinds de geboortedatum van de persoon.Te berekenen als jaar van waarneming minus één, min het geboortejaar van depersoon.

levendgeboreneKind dat na de geboorte enig teken van leven heeft vertoond, ongeacht de zwanger-schapsduur.Levendgeborenen worden geteld naar de woongemeente en niet naar de geboorte-gemeente.

niet-westerse allochtoonAllochtoon met als herkomstgroepering een van de landen in Afrika, Latijns-Amerika enAzië (exclusief Indonesië en Japan) of Turkije. Op grond van hun sociaal-economischeen sociaal-culturele positie worden allochtonen uit Indonesië en Japan tot de westerseallochtonen gerekend. Het gaat vooral om mensen die in het voormalig Nederlands-Indiëzijn geboren en werknemers van Japanse bedrijven met hun gezin.

6 Centraal Bureau voor de Statistiek

Page 7: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

nieuwbouwAantal gereedgekomen woningen.

omgevingsadressendichtheidHet gemiddeld aantal adressen per vierkante kilometer dat een adres binnen zijnomgeving heeft. Als omgeving van een adres wordt een cirkel aangehouden met eenstraal van één kilometer. Bij de berekening is eerst voor ieder adres binnen eengemeente de adressendichtheid binnen die straal vastgesteld. Voor de bepaling van deomgevingsadressendichtheid van een gemeente is daarna het gemiddelde berekend vande dichtheden van alle afzonderlijke adressen binnen die gemeente.

oppervlakteIn de totale oppervlakte van een gemeente is steeds begrepen de oppervlakte land enbinnenwater en, voor zover aanwezig, de oppervlakte buitenwater (Waddenzee, Eems,Dollard, Zeeuwse stromen en een smalle strook Noordzee).Binnenwater wordt als zodanig onderkend wanneer het breder is dan 6 meter. Als grenstussen land en buitenwater is de lijn van het gemiddeld hoogwater aangehouden, zodatalle gronden, die bij gemiddeld hoogwater onderlopen, tot de categorie buitenwater zijngerekend. Kwelders, schorren, moerassen, rietlanden e.d. zijn tot land gerekend. Voorde berekening van de landoppervlakte is op de totale gemeentelijke oppervlakte de ineen gemeente aanwezige hiervóór omschreven oppervlakte van binnen- en buitenwaterin mindering gebracht.

overledenePersoon die is overleden waarbij een bevoegde arts een overlijdensakte heeft onder-tekend.Overledenen worden geteld naar de woongemeente en niet naar de gemeente van over-lijden.

particulier huishoudenEén of meer personen die samen een woonruimte bewonen en zichzelf, dus niet-bedrijfsmatig, voorzien in de dagelijkse levensbehoeften.

saldo administratieve correctiesAdministratieve opnemingen minus administratieve afvoeringen.

saldo overige correctiesVerschillen in de bevolkingsomvang en samenstelling tussen twee opeenvolgende jarendie niet kunnen worden verklaard uit de door de gemeenten gedurende het jaar doorge-voerde wijzigingen in de bevolkingsregisters.

stedelijkheidEen categorale indeling van gemeenten die is gebaseerd op de omgevingsadressen-dichtheid van een gemeente. Voor de indeling naar stedelijkheid zijn de numerieke waar-den van de omgevingsadressendichtheid voor de afzonderlijke gemeenten gecategori-seerd in de volgende vijf groepen of klassen:1. zeer sterk stedelijke gemeenten: omgevingsadressendichtheid van 2 500 adressen of

meer per km²;2. sterk stedelijke gemeenten: omgevingsadressendichtheid van 1 500 tot 2 500 adres-

sen per km²;3. matig stedelijke gemeenten: omgevingsadressendichtheid van 1 000 tot 1 500 adres-

sen per km²;4. weinig stedelijke gemeenten: omgevingsadressendichtheid van 500 tot 1 000 adres-

sen per km²;5. niet stedelijke gemeenten: omgevingsadressendichtheid van minder dan 500 adres-

sen per km².

tweedegeneratieallochtoonPersoon die in Nederland is geboren met ten minste één in het buitenland geboren ouder.

vertrokken persoonPersoon die verhuist naar een andere gemeente in Nederland of naar het buitenland(inclusief het saldo van de administratieve correcties).

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 7

Page 8: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Wijzigingen van adres door grenswijzigingen tussen gemeenten of door gemeentelijkeherindelingen worden niet als verhuizing beschouwd.

vertrokken persoon naar het buitenlandEmigratie Inclusief het saldo van de administratieve correcties.Cijfers over vertrek naar het buitenland inclusief het saldo van de administratieve correc-ties geven een beter beeld van het werkelijke vertrek dan cijfers over vertrek naar hetbuitenland exclusief deze correcties.

vestigingsoverschotGevestigde personen minus vertrokken personen.

westerse allochtoonAllochtoon met als herkomstgroepering een van de landen in Europa (exclusief Turkije),Noord-Amerika en Oceanië, en Indonesië en Japan.Op grond van hun sociaal- economische en sociaal-culturele positie worden allochtonenuit Indonesië en Japan tot de westerse allochtonen gerekend. Het gaat vooral ommensen die in het voormalig Nederlands-Indië zijn geboren en werknemers van Japansebedrijven met hun gezin.

woningdichtheidDe woningvoorraad per km2 land.

woningvoorraadAlle tot bewoning bestemde gebouwen (bewoond en onbewoond) die, vanuit bouw-technisch oogpunt gezien, blijvend zijn bestemd voor permanente bewoning door éénparticulier huishouden. Tot de woningvoorraad worden alle bewoonde en onbewoondewoningen gerekend voor zover wordt voldaan aan de geldende criteria. Die criteria lopenparallel met de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving ten aanzien van woningen(Model Bouwverordening en Bouwbesluit).

8 Centraal Bureau voor de Statistiek

Page 9: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Tabel 1Grenswijzigingen tussen resp. opheffing, samenvoeging en nieuwvorming van gemeenten, 1 januari 2009

Ten nadele van de Ten voordele van de Aantal overgegane

nog bestaande gemeente opgeheven gemeente nog bestaande gemeente nieuw gevormde gemeente inwoners km2 land woningen 1)

0065 Dantumadeel FR 1891 Dantumadiel 2) FR

1699 Noordenveld DR 0014 Groningen GR – 0,03 –

1742 Rijssen-Holten Ov 0189 Wierden Ov 10 0,21 40189 Wierden Ov 1742 Rijssen-Holten Ov 5 0,12 1

0372 Bennebroek NH 0377 Bloemendaal NH 5 185 1,75 2 2190377 Bloemendaal NH 0377 Bloemendaal NH 16 884 37,93 6 908

0392 Haarlem NH 0453 Velsen NH – 0,02 –0402 Hilversum NH 1696 Wijdemeren NH – 0,02 –0457 Weesp NH 1696 Wijdemeren NH – 0,02 –1696 Wijdemeren NH 0402 Hilversum NH – 0,22 –

0483 Alkemade ZH 1884 Kaag en Braassem ZH 14 628 26,95 5 4470645 Jacobswoude ZH 1884 Kaag en Braassem ZH 10 784 36,50 4 187

0518 ‘s-Gravenhage ZH 0603 Rijswijk ZH – 0,20 –

1) Voorlopige cijfers.2) Betreft naamwijziging per 1 januari 2009.

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 9

Page 10: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

10 Centraal Bureau voor de Statistiek

Groningen

0003 Appingedam 12 114 2 598 1 170 1 463 1 813 2 663 1 682 725 19,90005 Bedum 10 462 2 690 918 1 196 1 684 2 431 1 150 393 14,70007 Bellingwedde 9 270 1 877 670 955 1 496 2 407 1 376 489 20,10009 Ten Boer 7 447 2 073 640 981 1 229 1 591 677 256 12,50010 Delfzijl 26 744 5 878 2 458 3 105 4 076 5 935 3 964 1 328 19,8

1651 Eemsmond 16 487 4 103 1 484 1 988 2 523 3 662 1 944 783 16,50014 Groningen 184 227 36 136 48 363 26 852 22 797 29 191 14 581 6 307 11,30015 Grootegast 12 191 3 438 1 179 1 671 1 961 2 256 1 285 401 13,80017 Haren 18 632 4 452 1 024 1 740 2 765 4 183 2 976 1 492 24,00018 Hoogezand-Sappemeer 34 557 7 925 3 540 4 617 5 226 7 248 4 576 1 425 17,4

0022 Leek 19 450 4 903 1 692 2 466 3 132 4 166 2 333 758 15,90024 Loppersum 10 543 2 598 948 1 251 1 730 2 427 1 144 445 15,11663 De Marne 10 587 2 401 932 1 198 1 609 2 522 1 408 517 18,20025 Marum 10 326 2 749 966 1 402 1 730 2 058 1 084 337 13,81987 Menterwolde 12 514 2 963 1 046 1 667 2 136 2 996 1 338 368 13,6

0765 Pekela 13 130 2 993 1 308 1 740 1 977 2 895 1 677 540 16,91661 Reiderland 6 988 1 430 632 873 1 145 1 698 894 316 17,30039 Scheemda 14 255 3 343 1 220 1 750 2 390 3 388 1 608 556 15,20040 Slochteren 15 591 3 893 1 252 2 087 2 758 3 404 1 637 560 14,10037 Stadskanaal 33 430 7 543 3 292 4 078 5 017 7 036 4 879 1 585 19,3

0047 Veendam 27 995 6 248 2 835 3 682 4 309 6 124 3 463 1 334 17,10048 Vlagtwedde 16 268 3 503 1 356 1 845 2 526 3 744 2 433 861 20,20052 Winschoten 18 322 3 731 1 857 2 289 2 605 3 911 2 775 1 154 21,40053 Winsum 14 084 3 732 1 154 1 693 2 196 3 309 1 519 481 14,20056 Zuidhorn 18 478 5 215 1 551 2 376 2 879 3 886 1 947 624 13,9

Totaal 574 092 128 415 83 487 74 965 83 709 115 131 64 350 24 035 15,4

Friesland

0059 Achtkarspelen 28 139 7 213 3 242 3 706 4 185 5 710 3 129 954 14,50060 Ameland 3 466 807 332 450 519 797 424 137 16,20063 het Bildt 10 887 2 781 1 071 1 409 1 692 2 279 1 259 396 15,20055 Boarnsterhim 19 306 4 941 1 792 2 576 3 070 4 128 2 094 705 14,50064 Bolsward 9 823 2 381 1 046 1 284 1 444 1 887 1 301 480 18,1

1891 Dantumadiel 19 367 4 995 2 080 2 214 2 941 3 997 2 286 854 16,20058 Dongeradeel 24 610 6 274 2 705 3 040 3 601 4 865 3 123 1 002 16,81722 Ferwerderadiel 8 825 2 281 944 1 097 1 344 1 864 968 327 14,70070 Franekeradeel 20 579 5 095 2 027 2 632 3 083 4 479 2 397 866 15,90653 Gaasterlân-Sleat 10 280 2 553 941 1 142 1 487 2 163 1 466 528 19,4

0072 Harlingen 15 689 3 722 1 465 1 960 2 315 3 494 2 037 696 17,40074 Heerenveen 43 334 10 303 4 512 5 631 6 533 8 643 5 517 2 195 17,80079 Kollumerland en Nieuwkruisland 13 048 3 343 1 456 1 707 2 007 2 596 1 474 465 14,90080 Leeuwarden 93 498 20 700 16 768 12 732 12 743 16 789 9 581 4 185 14,70081 Leeuwarderadeel 10 358 2 732 855 1 148 1 723 2 390 1 168 342 14,6

0082 Lemsterland 13 584 3 427 1 300 1 843 2 134 2 883 1 570 427 14,70140 Littenseradiel 10 932 3 032 989 1 354 1 799 2 335 1 088 335 13,00083 Menaldumadeel 13 708 3 581 1 178 1 760 2 179 3 041 1 509 460 14,40104 Nijefurd 10 955 2 622 920 1 265 1 591 2 459 1 612 486 19,20085 Ooststellingwerf 26 288 6 257 2 519 3 212 4 021 5 745 3 363 1 171 17,2

0086 Opsterland 29 777 7 710 2 639 3 689 4 798 6 304 3 476 1 161 15,60088 Schiermonnikoog 946 187 78 119 131 223 146 62 22,00051 Skarsterlân 27 152 7 047 2 568 3 345 4 113 5 785 3 206 1 088 15,80090 Smallingerland 55 201 13 662 6 056 7 022 8 435 10 831 6 987 2 208 16,70091 Sneek 33 260 8 204 3 607 4 387 5 024 6 401 4 208 1 429 16,9

0093 Terschelling 4 740 986 576 605 704 1 043 610 216 17,40737 Tytsjerksteradiel 32 211 7 956 3 060 3 951 4 735 6 912 4 220 1 377 17,40096 Vlieland 1 146 269 106 161 203 225 137 45 15,90098 Weststellingwerf 25 802 5 964 2 512 3 043 3 962 5 550 3 464 1 307 18,50710 Wûnseradiel 11 849 3 115 1 115 1 430 1 885 2 653 1 279 372 13,9

0683 Wymbritseradiel 16 051 4 427 1 357 1 934 2 637 3 492 1 772 432 13,7

Totaal 644 811 158 567 71 816 81 848 97 038 131 963 76 871 26 708 16,1

Drenthe

1680 Aa en Hunze 25 675 5 931 1 632 2 822 4 210 6 327 3 564 1 189 18,50106 Assen 66 369 16 866 7 137 9 378 10 459 12 810 7 032 2 687 14,61681 Borger-Odoorn 26 151 6 034 2 029 2 968 4 262 6 232 3 571 1 055 17,70109 Coevorden 35 887 8 285 3 238 4 242 5 669 7 892 4 867 1 694 18,30114 Emmen 109 441 25 074 11 563 13 936 17 023 23 179 14 058 4 608 17,1

Tabel 2Bevolking naar leeftijd en allochtonen naar herkomstgroepering op 1 januari 2009

Gemeente Bevolking

Code Naam Totaal 0–19 jaar 20–29 jaar 30–39 jaar 40–49 jaar 50–64 jaar 65–79 jaar 80 jaar 65 jaarof ouder of ouder

in % van detotale bevolking

Page 11: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 11

Allochtonen Gemeente

totaal w.v. naam code

westers niet-westers

totaal w.o. totaal w.o.

26 EU– Indonesië Marokko Nederlandse Suriname Turkijelanden 1) Antillen en

Aruba

Groningen

1 478 932 447 358 546 39 39 74 243 Appingedam 0003605 430 252 116 175 4 22 21 3 Bedum 0005883 743 614 82 140 1 12 26 11 Bellingwedde 0007449 305 162 95 144 – 14 27 12 Ten Boer 0009

4 154 2 005 1 220 519 2 149 23 467 290 661 Delfzijl 0010

887 594 399 107 293 5 43 30 18 Eemsmond 165136 223 18 377 9 476 5 821 17 846 1 039 3 233 3 146 1 309 Groningen 0014

379 290 143 55 89 6 4 15 – Grootegast 00151 996 1 449 733 432 547 11 58 60 22 Haren 00176 057 2 383 1 249 668 3 674 242 361 1 381 1 062 Hoogezand-Sappemeer 0018

1 440 936 522 263 504 12 50 113 61 Leek 0022626 447 262 97 179 2 41 21 7 Loppersum 0024598 452 291 101 146 1 9 35 10 De Marne 1663585 421 170 196 164 1 13 29 8 Marum 0025760 531 346 97 229 12 9 42 30 Menterwolde 1987

1 306 794 599 69 512 3 7 44 50 Pekela 0765983 812 729 44 171 17 13 27 11 Reiderland 1661976 788 628 90 188 4 7 34 7 Scheemda 0039903 647 418 135 256 5 43 38 10 Slochteren 0040

2 527 1 572 988 316 955 41 37 120 22 Stadskanaal 0037

3 128 1 374 844 303 1 754 9 69 292 967 Veendam 00471 232 940 725 95 292 11 9 32 21 Vlagtwedde 00482 057 1 316 1 016 123 741 37 48 153 72 Winschoten 0052

865 607 358 151 258 4 53 21 8 Winsum 00531 093 773 415 196 320 2 20 51 10 Zuidhorn 0056

72 190 39 918 23 006 10 529 32 272 1 531 4 681 6 122 4 635 Totaal

Friesland

875 589 356 107 286 13 13 23 6 Achtkarspelen 0059186 146 91 31 40 3 4 1 – Ameland 0060895 463 278 61 432 1 31 17 3 het Bildt 0063

1 011 718 471 167 293 15 40 25 8 Boarnsterhim 0055806 457 272 84 349 5 16 25 126 Bolsward 0064

601 393 246 82 208 4 8 16 5 Dantumadiel 18911 612 850 493 169 762 10 46 51 11 Dongeradeel 0058

415 305 201 51 110 9 9 13 1 Ferwerderadiel 17221 610 1 034 661 212 576 82 37 73 43 Franekeradeel 0070

458 354 243 80 104 2 27 11 – Gaasterlân-Sleat 0653

1 728 1 188 708 268 540 105 23 66 52 Harlingen 00724 789 2 421 1 244 568 2 368 320 151 298 512 Heerenveen 0074

450 297 202 57 153 8 13 25 2 Kollumerland en Nieuwkruisland 007915 460 7 201 3 853 2 211 8 259 968 894 1 346 446 Leeuwarden 0080

691 426 267 111 265 21 40 32 12 Leeuwarderadeel 0081

1 302 816 620 83 486 47 23 77 94 Lemsterland 0082494 393 229 81 101 4 9 13 5 Littenseradiel 0140635 502 312 114 133 6 5 23 4 Menaldumadeel 0083591 485 350 76 106 3 12 15 1 Nijefurd 0104

1 909 1 178 584 416 731 18 31 38 21 Ooststellingwerf 0085

1 515 1 001 595 216 514 23 49 59 12 Opsterland 008669 52 40 6 17 – 2 – – Schiermonnikoog 0088

1 507 1 047 683 152 460 8 35 65 15 Skarsterlân 00515 217 2 795 1 316 816 2 422 177 345 291 86 Smallingerland 00903 425 2 173 1 164 631 1 252 86 53 173 151 Sneek 0091

311 253 143 82 58 – 22 3 1 Terschelling 00931 768 1 012 595 222 756 17 24 70 24 Tytsjerksteradiel 0737

120 103 57 36 17 – – 4 – Vlieland 00961 747 1 043 685 236 704 177 127 54 22 Weststellingwerf 0098

699 535 367 78 164 3 16 19 1 Wûnseradiel 0710

696 523 343 92 173 10 5 14 – Wymbritseradiel 0683

53 592 30 753 17 669 7 596 22 839 2 145 2 110 2 940 1 664 Totaal

Drenthe

1 474 1 018 611 264 456 7 35 91 7 Aa en Hunze 16809 268 5 409 2 133 2 405 3 859 278 312 458 377 Assen 01061 368 1 030 689 223 338 8 27 55 19 Borger-Odoorn 16812 667 1 841 1 228 272 826 15 37 55 124 Coevorden 0109

11 944 7 749 5 168 977 4 195 386 347 428 805 Emmen 0114

Page 12: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

12 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 2 (vervolg)Bevolking naar leeftijd en allochtonen naar herkomstgroepering op 1 januari 2009

Gemeente Bevolking

Code Naam Totaal 0–19 jaar 20–29 jaar 30–39 jaar 40–49 jaar 50–64 jaar 65–79 jaar 80 jaar 65 jaarof ouder of ouder

in % van detotale bevolking

0118 Hoogeveen 54 652 13 281 6 481 7 038 7 753 10 991 6 770 2 338 16,70119 Meppel 32 026 7 838 3 631 4 550 4 886 6 350 3 404 1 367 14,91731 Midden-Drenthe 33 560 8 119 2 827 3 942 5 418 7 648 4 175 1 431 16,71699 Noordenveld 31 075 7 272 2 070 3 420 4 785 7 190 4 832 1 506 20,41730 Tynaarlo 32 236 7 780 1 947 3 542 5 222 7 332 4 669 1 744 19,9

1701 Westerveld 19 302 4 230 1 475 2 028 2 940 4 464 3 100 1 065 21,61690 De Wolden 23 544 5 836 1 782 2 551 3 822 5 238 3 203 1 112 18,3

Totaal 489 918 116 546 45 812 60 417 76 449 105 653 63 245 21 796 17,4

Overijssel

0141 Almelo 72 428 17 963 8 560 10 070 10 920 13 976 8 282 2 657 15,10147 Borne 21 106 5 391 1 877 2 575 3 257 4 534 2 719 753 16,50148 Dalfsen 27 044 7 240 2 523 3 236 4 306 5 506 3 284 949 15,70150 Deventer 97 892 23 693 12 676 14 901 15 052 17 547 9 997 4 026 14,31774 Dinkelland 26 066 7 132 2 262 2 971 4 178 5 151 3 305 1 067 16,8

0153 Enschede 156 071 35 614 25 775 22 331 22 081 27 801 16 852 5 617 14,40158 Haaksbergen 24 495 5 999 2 180 2 923 3 972 5 148 3 389 884 17,40160 Hardenberg 58 650 15 880 6 452 7 563 9 128 11 187 6 544 1 896 14,40163 Hellendoorn 35 846 8 874 3 782 4 439 5 291 7 561 4 478 1 421 16,50164 Hengelo 80 925 19 557 9 386 11 293 12 352 15 409 9 506 3 422 16,0

1735 Hof van Twente 35 151 8 415 2 961 4 207 5 361 7 468 5 144 1 595 19,20166 Kampen 49 860 13 829 6 451 6 780 7 099 8 870 5 103 1 728 13,70168 Losser 22 589 5 322 2 140 2 604 3 444 5 263 3 035 781 16,90173 Oldenzaal 31 764 7 836 3 040 4 163 4 757 6 677 4 081 1 210 16,71773 Olst-Wijhe 17 482 4 491 1 562 1 989 2 977 3 751 2 031 681 15,5

0175 Ommen 17 446 4 204 1 914 2 079 2 630 3 756 2 086 777 16,40177 Raalte 36 891 9 454 3 540 4 157 6 084 7 842 4 351 1 463 15,81742 Rijssen-Holten 36 787 10 651 4 452 4 651 5 176 6 345 4 113 1 399 15,00180 Staphorst 16 016 5 348 2 086 1 997 2 152 2 537 1 430 466 11,81708 Steenwijkerland 43 215 10 691 4 244 5 266 6 638 8 926 5 572 1 878 17,2

0183 Tubbergen 20 992 6 073 2 040 2 513 3 400 3 981 2 312 673 14,21700 Twenterand 33 605 9 029 3 960 4 395 5 100 6 518 3 580 1 023 13,70189 Wierden 23 467 6 148 2 480 2 796 3 573 4 821 2 907 742 15,51896 Zwartewaterland 21 944 6 826 2 670 2 876 3 013 3 976 1 965 618 11,80193 Zwolle 117 703 28 806 18 231 18 582 16 974 20 031 10 789 4 290 12,8

Totaal 1 125 435 284 466 137 244 151 357 168 915 214 582 126 855 42 016 15,0

Flevoland

0034 Almere 185 746 54 027 24 260 28 871 33 317 31 458 10 528 3 285 7,40303 Dronten 39 206 10 753 4 969 4 970 6 486 7 063 3 920 1 045 12,70995 Lelystad 73 848 19 167 9 293 11 181 10 752 15 821 5 880 1 754 10,30171 Noordoostpolder 45 814 12 671 5 280 5 915 6 957 8 766 4 414 1 811 13,60184 Urk 18 062 7 323 2 856 2 289 2 179 2 110 1 031 274 7,2

0050 Zeewolde 20 773 6 643 2 058 2 935 4 056 3 259 1 487 335 8,8

Totaal 383 449 110 584 48 716 56 161 63 747 68 477 27 260 8 504 9,3

Gelderland

0197 Aalten 27 447 6 767 2 578 3 466 4 333 5 681 3 450 1 172 16,80200 Apeldoorn 155 332 36 732 16 017 20 553 24 004 32 644 18 563 6 819 16,30202 Arnhem 145 574 31 898 23 816 24 104 21 887 25 557 13 151 5 161 12,60203 Barneveld 52 066 15 992 6 519 6 383 7 444 8 815 5 202 1 711 13,31859 Berkelland 45 142 10 965 3 840 5 376 7 171 9 912 6 043 1 835 17,5

0209 Beuningen 25 304 6 555 2 261 3 109 4 732 5 440 2 511 696 12,71876 Bronckhorst 37 897 9 117 2 732 4 083 6 191 8 628 5 343 1 803 18,90213 Brummen 21 159 5 080 1 744 2 386 3 402 4 641 3 026 880 18,50214 Buren 25 667 6 432 2 295 3 192 4 381 5 885 2 798 684 13,60216 Culemborg 27 414 7 481 2 750 3 858 4 589 5 320 2 564 852 12,5

0221 Doesburg 11 503 2 766 1 024 1 451 1 919 2 522 1 431 390 15,80222 Doetinchem 56 136 13 451 5 752 7 432 9 000 11 625 6 653 2 223 15,80225 Druten 18 102 4 673 1 690 2 557 3 101 3 745 1 874 462 12,90226 Duiven 25 510 7 137 2 191 3 182 4 932 4 935 2 486 647 12,30228 Ede 107 623 29 074 13 409 13 584 15 958 19 879 11 595 4 124 14,60230 Elburg 22 112 5 984 2 594 2 949 3 179 4 234 2 411 761 14,3

Page 13: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 13

Allochtonen Gemeente

totaal w.v. naam code

westers niet-westers

totaal w.o. totaal w.o.

26 EU– Indonesië Marokko Nederlandse Suriname Turkijelanden 1) Antillen en

Aruba

4 745 2 988 1 152 1 396 1 757 77 142 186 282 Hoogeveen 01183 269 1 689 838 526 1 580 603 63 197 30 Meppel 01191 945 1 456 663 612 489 10 44 65 8 Midden-Drenthe 17311 974 1 359 731 438 615 19 46 129 15 Noordenveld 16992 171 1 596 904 437 575 9 66 92 11 Tynaarlo 1730

1 060 754 454 205 306 7 30 34 7 Westerveld 1701914 701 433 196 213 8 12 28 5 De Wolden 1690

42 799 27 590 15 004 7 951 15 209 1 427 1 161 1 818 1 690 Totaal

Overijssel

17 100 7 058 3 702 2 519 10 042 541 266 335 5 958 Almelo 01412 341 1 435 943 299 906 6 20 18 294 Borne 01471 066 708 445 183 358 8 14 31 17 Dalfsen 0148

20 369 8 532 4 019 3 090 11 837 326 508 674 6 589 Deventer 01501 907 1 606 1 406 100 301 1 11 6 73 Dinkelland 1774

42 464 19 673 13 801 3 540 22 791 2 148 879 1 904 8 955 Enschede 01532 864 1 755 1 351 304 1 109 74 10 28 643 Haaksbergen 01583 218 2 245 1 672 326 973 37 84 71 86 Hardenberg 01602 175 1 473 739 558 702 18 17 41 176 Hellendoorn 0163

16 926 8 012 4 474 2 452 8 914 228 506 438 4 792 Hengelo 0164

2 919 1 829 1 235 376 1 090 18 39 43 392 Hof van Twente 17354 005 1 860 1 014 464 2 145 35 99 89 988 Kampen 01663 183 2 717 2 279 238 466 7 20 35 189 Losser 01684 683 2 611 1 906 363 2 072 16 45 42 1 341 Oldenzaal 01731 156 691 418 213 465 11 31 28 162 Olst-Wijhe 1773

939 621 401 134 318 6 12 12 29 Ommen 01751 980 1 180 690 296 800 7 43 40 296 Raalte 01772 556 1 079 640 299 1 477 14 26 35 961 Rijssen-Holten 1742

429 232 118 67 197 – 5 20 1 Staphorst 01802 918 1 734 978 445 1 184 51 125 107 288 Steenwijkerland 1708

924 738 635 56 186 – 3 4 10 Tubbergen 01831 463 1 051 761 173 412 3 15 19 43 Twenterand 17001 560 1 141 596 431 419 28 21 15 154 Wierden 0189

912 568 392 110 344 12 43 31 16 Zwartewaterland 189618 067 7 771 3 688 3 079 10 296 660 1 453 1 178 2 536 Zwolle 0193

158 124 78 320 48 303 20 115 79 804 4 255 4 295 5 244 34 989 Totaal

Flevoland

67 576 17 914 9 127 6 009 49 662 6 550 4 489 20 106 3 112 Almere 00345 677 2 704 1 629 620 2 973 448 151 334 542 Dronten 0303

20 217 6 687 3 662 2 008 13 530 2 178 1 709 4 299 1 803 Lelystad 09954 990 2 269 1 374 390 2 721 511 294 221 287 Noordoostpolder 0171

468 236 134 24 232 117 6 3 1 Urk 0184

2 344 1 533 818 487 811 66 86 121 37 Zeewolde 0050

101 272 31 343 16 744 9 538 69 929 9 870 6 735 25 084 5 782 Totaal

Gelderland

3 269 2 448 1 982 165 821 10 20 44 354 Aalten 019723 394 12 300 5 664 4 767 11 094 769 973 942 4 077 Apeldoorn 020042 518 16 789 8 465 5 979 25 729 3 007 2 210 3 067 8 003 Arnhem 02023 900 2 097 810 975 1 803 214 37 116 683 Barneveld 02033 305 2 263 1 664 381 1 042 144 65 61 226 Berkelland 1859

2 794 1 933 1 202 527 861 58 104 141 94 Beuningen 02092 037 1 527 984 322 510 12 32 47 95 Bronckhorst 18762 314 1 277 717 444 1 037 35 32 53 667 Brummen 02131 569 1 167 647 380 402 25 44 50 18 Buren 02145 724 2 317 1 052 1 024 3 407 1 923 147 363 390 Culemborg 0216

2 234 1 111 547 478 1 123 11 20 129 785 Doesburg 02217 238 4 162 2 615 966 3 076 106 167 153 1 589 Doetinchem 02222 017 1 022 655 264 995 37 69 82 523 Druten 02253 063 2 082 1 244 647 981 31 61 182 172 Duiven 0226

15 154 7 500 3 164 3 370 7 654 2 348 268 560 2 038 Ede 02281 106 700 366 243 406 4 32 39 24 Elburg 0230

Page 14: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

14 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 2 (vervolg)Bevolking naar leeftijd en allochtonen naar herkomstgroepering op 1 januari 2009

Gemeente Bevolking

Code Naam Totaal 0–19 jaar 20–29 jaar 30–39 jaar 40–49 jaar 50–64 jaar 65–79 jaar 80 jaar 65 jaarof ouder of ouder

in % van detotale bevolking

0232 Epe 32 954 7 558 2 993 3 742 4 994 7 357 4 704 1 606 19,10233 Ermelo 26 306 6 420 2 832 2 927 3 882 5 555 3 480 1 210 17,80236 Geldermalsen 26 289 7 161 2 478 3 433 4 327 5 326 2 786 778 13,60241 Groesbeek 18 981 4 259 1 521 2 155 3 040 4 305 2 693 1 008 19,5

0243 Harderwijk 43 092 11 104 5 244 6 223 6 519 8 083 4 421 1 498 13,70244 Hattem 11 708 2 995 1 037 1 408 1 756 2 459 1 553 500 17,50246 Heerde 18 313 4 424 1 690 2 264 2 791 3 945 2 380 819 17,50252 Heumen 16 623 4 335 1 155 1 856 2 857 3 729 2 185 506 16,20733 Lingewaal 10 921 2 870 1 064 1 356 1 777 2 354 1 158 342 13,7

1705 Lingewaard 45 084 11 342 4 003 6 074 7 259 10 181 4 916 1 309 13,80262 Lochem 33 313 7 686 2 308 3 379 5 140 7 569 5 310 1 921 21,70263 Maasdriel 23 798 5 931 2 400 3 116 4 011 5 012 2 489 839 14,00265 Millingen aan de Rijn 5 857 1 429 489 704 1 063 1 321 659 192 14,51955 Montferland 35 103 8 294 2 920 4 116 6 027 7 678 4 815 1 253 17,3

1740 Neder-Betuwe 22 561 6 964 2 555 2 807 3 253 4 202 2 130 650 12,30304 Neerijnen 11 836 3 223 1 204 1 560 1 965 2 304 1 197 383 13,30267 Nijkerk 39 080 10 434 4 421 5 204 6 067 7 495 4 341 1 118 14,00268 Nijmegen 161 817 33 606 31 525 23 356 22 821 29 136 15 791 5 582 13,20302 Nunspeet 26 714 7 366 3 136 3 117 3 880 4 974 3 060 1 181 15,9

0269 Oldebroek 22 622 6 092 2 726 2 753 3 505 4 365 2 499 682 14,11586 Oost Gelre 30 012 7 708 2 819 3 572 4 909 6 268 3 691 1 045 15,81509 Oude IJsselstreek 40 010 9 633 3 608 4 776 6 452 8 671 5 192 1 678 17,21734 Overbetuwe 45 097 12 211 3 809 6 285 7 561 9 200 4 782 1 249 13,40273 Putten 23 458 6 329 2 606 2 822 3 577 4 481 2 808 835 15,5

0274 Renkum 31 752 6 937 2 133 3 296 4 982 7 117 5 036 2 251 22,90275 Rheden 43 679 9 267 3 849 4 802 6 460 9 275 7 136 2 890 23,00196 Rijnwaarden 10 994 2 623 1 040 1 394 1 856 2 512 1 250 319 14,30277 Rozendaal 1 515 374 44 123 254 342 280 98 25,00279 Scherpenzeel 9 141 2 613 1 041 1 224 1 265 1 662 1 049 287 14,6

0281 Tiel 41 070 10 768 4 762 5 908 6 656 7 836 3 881 1 259 12,50282 Ubbergen 9 366 2 079 647 1 031 1 497 2 202 1 409 501 20,40285 Voorst 23 706 5 580 2 172 2 441 3 766 5 520 3 103 1 124 17,80289 Wageningen 36 695 7 425 8 090 5 337 5 021 5 909 3 321 1 592 13,40668 West Maas en Waal 18 374 4 431 1 611 2 258 3 178 4 036 2 191 669 15,6

0293 Westervoort 15 277 3 884 1 582 1 763 2 758 3 527 1 374 389 11,50296 Wijchen 39 948 10 220 3 708 5 276 6 709 8 500 4 312 1 223 13,90294 Winterswijk 29 028 6 937 2 784 3 498 4 524 6 087 3 753 1 445 17,90297 Zaltbommel 26 218 7 410 2 727 3 469 4 052 5 017 2 698 845 13,50299 Zevenaar 31 809 7 153 2 975 4 013 4 720 7 486 4 331 1 131 17,2

0301 Zutphen 46 953 11 655 4 655 6 479 7 442 9 868 4 975 1 879 14,6

Totaal 1 991 062 488 834 225 575 258 982 310 796 402 329 228 240 76 306 15,3

Utrecht

0305 Abcoude 8 680 2 471 466 1 008 1 574 1 764 1 104 293 16,10307 Amersfoort 143 212 38 108 17 283 22 821 24 034 24 107 12 042 4 817 11,80308 Baarn 24 335 5 512 2 160 2 833 3 986 5 260 3 197 1 387 18,80310 De Bilt 41 984 10 207 3 209 4 343 6 550 8 958 5 841 2 876 20,80311 Breukelen 14 657 3 771 1 433 1 837 2 383 2 895 1 760 578 16,0

0312 Bunnik 14 407 3 707 1 008 1 631 2 387 3 018 2 051 605 18,40313 Bunschoten 19 753 5 625 2 741 2 772 2 787 3 518 1 864 446 11,70317 Eemnes 8 880 2 437 679 1 164 1 626 1 889 873 212 12,20321 Houten 47 243 14 062 4 705 6 852 8 384 8 985 3 115 1 140 9,00353 IJsselstein 34 163 9 467 3 599 5 426 5 846 6 082 2 874 869 11,0

0327 Leusden 28 583 7 263 2 540 3 482 4 635 6 496 3 154 1 013 14,60329 Loenen 8 447 2 116 538 918 1 498 1 872 1 147 358 17,80331 Lopik 14 156 4 099 1 438 1 907 2 332 2 687 1 364 329 12,00333 Maarssen 39 636 9 483 4 308 5 236 6 504 9 130 3 830 1 145 12,60335 Montfoort 13 484 3 812 1 337 1 819 2 159 2 696 1 359 302 12,3

0356 Nieuwegein 61 007 13 807 7 701 8 576 9 125 14 313 5 934 1 551 12,30589 Oudewater 9 898 2 611 937 1 257 1 601 1 943 1 126 423 15,60339 Renswoude 4 532 1 388 549 654 621 837 397 86 10,70340 Rhenen 18 833 4 904 1 965 2 412 2 723 3 727 2 508 594 16,50736 De Ronde Venen 34 528 8 757 3 300 4 289 5 882 7 347 3 864 1 089 14,3

0342 Soest 45 711 11 124 4 189 5 442 7 233 9 857 5 670 2 196 17,20344 Utrecht 299 891 65 836 67 762 56 513 39 925 39 708 21 787 8 360 10,11581 Utrechtse Heuvelrug 48 893 11 958 3 894 5 207 7 748 10 204 6 897 2 985 20,20345 Veenendaal 62 008 16 944 7 672 8 448 9 098 11 555 6 207 2 084 13,40620 Vianen 19 684 4 971 2 105 2 747 2 986 4 136 2 146 593 13,9

Page 15: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 15

Allochtonen Gemeente

totaal w.v. naam code

westers niet-westers

totaal w.o. totaal w.o.

26 EU– Indonesië Marokko Nederlandse Suriname Turkijelanden 1) Antillen en

Aruba

3 608 2 076 770 1 046 1 532 60 86 63 941 Epe 02322 427 1 511 732 496 916 88 65 108 160 Ermelo 02331 969 1 173 664 340 796 290 59 51 18 Geldermalsen 02362 343 1 943 1 472 310 400 20 41 38 36 Groesbeek 0241

6 901 2 601 1 259 964 4 300 1 073 88 197 2 016 Harderwijk 0243771 483 271 135 288 13 9 20 42 Hattem 0244921 563 288 189 358 4 17 23 71 Heerde 0246

1 948 1 472 953 284 476 28 74 54 22 Heumen 0252753 444 271 116 309 95 16 41 22 Lingewaal 0733

4 080 3 041 1 940 743 1 039 57 96 150 141 Lingewaard 17053 132 1 931 1 011 652 1 201 305 61 63 351 Lochem 02621 842 1 331 978 210 511 123 23 51 14 Maasdriel 0263

874 765 592 87 109 – 14 27 5 Millingen aan de Rijn 02653 710 2 888 2 404 285 822 20 28 74 283 Montferland 1955

1 394 971 451 406 423 143 7 31 28 Neder-Betuwe 1740739 466 295 112 273 91 11 20 12 Neerijnen 0304

3 660 1 728 877 558 1 932 783 56 176 281 Nijkerk 026739 581 19 654 11 861 4 515 19 927 3 317 2 018 1 539 5 192 Nijmegen 02681 532 897 460 268 635 94 20 40 56 Nunspeet 0302

941 554 288 165 387 23 26 35 30 Oldebroek 02692 335 1 615 1 222 157 720 210 23 49 118 Oost Gelre 15865 293 2 995 2 377 283 2 298 30 93 36 1 686 Oude IJsselstreek 15094 684 3 228 1 742 1 150 1 456 96 116 203 303 Overbetuwe 17341 471 926 509 242 545 60 19 40 97 Putten 0273

4 318 2 925 1 529 1 012 1 393 59 103 124 344 Renkum 02746 078 3 891 2 183 1 265 2 187 199 99 155 917 Rheden 02751 278 1 092 948 73 186 2 11 12 46 Rijnwaarden 0196

219 158 76 64 61 – 8 13 2 Rozendaal 0277498 355 200 91 143 40 10 15 1 Scherpenzeel 0279

9 150 3 462 1 600 1 470 5 688 1 815 169 218 2 351 Tiel 02811 207 1 016 751 157 191 5 27 27 23 Ubbergen 02821 729 1 170 521 483 559 8 32 33 252 Voorst 02859 764 4 803 2 782 1 238 4 961 290 90 319 174 Wageningen 02891 043 792 529 173 251 17 20 35 18 West Maas en Waal 0668

2 401 1 434 744 519 967 82 57 172 203 Westervoort 02934 453 2 964 1 838 719 1 489 189 185 223 265 Wijchen 02963 923 2 591 1 705 385 1 332 184 30 51 444 Winterswijk 02942 394 1 150 677 282 1 244 731 47 52 17 Zaltbommel 02974 617 3 303 2 004 1 072 1 314 38 75 243 483 Zevenaar 0299

7 284 4 019 2 185 1 333 3 265 286 180 277 1 493 Zutphen 0301

278 901 151 076 85 737 44 981 127 825 19 702 8 490 11 127 38 696 Totaal

Utrecht

1 393 952 538 260 441 14 35 101 7 Abcoude 030532 105 12 179 5 430 4 891 19 926 4 322 1 650 1 552 5 884 Amersfoort 03073 765 2 193 1 151 754 1 572 201 142 108 411 Baarn 03086 275 3 976 1 958 1 474 2 299 646 148 332 90 De Bilt 03101 750 1 164 538 473 586 108 25 91 22 Breukelen 0311

1 571 1 065 603 328 506 83 66 68 21 Bunnik 03121 396 617 388 138 779 37 37 47 386 Bunschoten 03131 083 719 392 247 364 16 35 41 13 Eemnes 03176 093 3 233 1 640 1 154 2 860 389 270 747 150 Houten 03216 524 2 467 1 293 791 4 057 1 356 257 1 035 351 IJsselstein 0353

3 656 2 270 966 919 1 386 92 125 170 51 Leusden 03271 151 776 413 249 375 18 45 56 66 Loenen 0329

907 472 290 119 435 166 5 36 10 Lopik 03317 099 3 504 1 817 1 179 3 595 755 259 1 047 257 Maarssen 03331 110 645 384 186 465 94 37 54 60 Montfoort 0335

13 691 5 956 2 751 2 298 7 735 1 682 578 2 375 531 Nieuwegein 0356619 361 220 104 258 56 10 29 4 Oudewater 0589207 146 85 38 61 – 1 12 – Renswoude 0339

1 828 1 029 561 320 799 398 28 34 28 Rhenen 03404 344 2 481 1 489 624 1 863 557 120 259 191 De Ronde Venen 0736

8 719 4 055 1 909 1 577 4 664 504 276 334 2 132 Soest 034294 393 30 607 16 808 8 448 63 786 26 431 2 480 7 636 13 209 Utrecht 03446 617 3 972 1 903 1 447 2 645 708 185 233 316 Utrechtse Heuvelrug 15819 821 3 603 1 750 1 065 6 218 2 982 357 279 710 Veenendaal 03452 824 1 189 659 385 1 635 609 90 296 188 Vianen 0620

Page 16: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

16 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 2 (vervolg)Bevolking naar leeftijd en allochtonen naar herkomstgroepering op 1 januari 2009

Gemeente Bevolking

Code Naam Totaal 0–19 jaar 20–29 jaar 30–39 jaar 40–49 jaar 50–64 jaar 65–79 jaar 80 jaar 65 jaarof ouder of ouder

in % van detotale bevolking

0352 Wijk bij Duurstede 23 252 6 232 2 229 2 917 3 991 5 349 2 023 511 10,90632 Woerden 48 885 13 053 5 226 6 828 7 775 9 514 4 992 1 497 13,30351 Woudenberg 11 744 3 296 1 182 1 492 1 777 2 256 1 352 389 14,80355 Zeist 60 383 14 446 6 866 7 346 8 914 12 120 7 277 3 414 17,7

Totaal 1 210 869 301 467 163 021 178 177 186 084 222 223 117 755 42 142 13,2

Noord-Holland

0358 Aalsmeer 28 006 7 065 2 555 4 172 4 749 5 279 3 153 1 033 14,90361 Alkmaar 93 416 20 933 12 456 13 861 13 974 19 171 9 457 3 564 13,90362 Amstelveen 79 768 17 661 9 144 10 241 12 340 15 562 10 051 4 769 18,60363 Amsterdam 755 605 156 345 130 896 137 187 118 323 128 697 60 097 24 060 11,10364 Andijk 6 495 1 611 622 797 981 1 601 687 196 13,6

0366 Anna Paulowna 14 155 3 720 1 447 1 774 2 356 3 017 1 490 351 13,00370 Beemster 8 564 2 084 773 879 1 454 1 958 1 099 317 16,50373 Bergen (NH.) 31 154 6 618 2 166 2 897 4 649 7 875 5 082 1 867 22,30375 Beverwijk 38 284 8 744 4 511 5 550 6 070 7 214 4 396 1 799 16,20376 Blaricum 8 987 2 033 532 677 1 401 2 578 1 347 419 19,7

0377 Bloemendaal 22 069 5 509 1 095 1 734 3 539 5 145 3 371 1 676 22,90381 Bussum 31 979 7 914 2 761 4 061 5 068 5 934 4 061 2 180 19,50383 Castricum 34 739 8 574 2 859 3 600 5 635 7 531 4 969 1 571 18,80384 Diemen 24 361 5 653 3 414 3 041 3 941 4 893 2 564 855 14,00498 Drechterland 19 091 4 952 1 910 2 354 2 939 4 331 2 028 577 13,6

0385 Edam-Volendam 28 483 7 421 3 005 4 116 4 278 5 937 3 018 708 13,10388 Enkhuizen 18 104 4 295 2 062 2 489 2 770 3 846 2 000 642 14,60365 Graft-De Rijp 6 465 1 644 505 722 1 110 1 454 799 231 15,90392 Haarlem 148 191 32 138 19 103 23 341 22 823 28 187 16 048 6 551 15,20393 Haarlemmerliede en Spaarnwoude 5 430 1 389 424 609 969 1 219 635 185 15,1

0394 Haarlemmermeer 142 042 37 741 14 733 22 167 24 615 26 740 12 446 3 600 11,30395 Harenkarspel 15 968 4 299 1 479 2 098 2 535 3 504 1 567 486 12,90396 Heemskerk 38 485 9 291 3 917 4 637 6 319 7 592 5 164 1 565 17,50397 Heemstede 25 680 6 121 1 420 2 504 3 929 5 830 4 104 1 772 22,90398 Heerhugowaard 50 883 13 414 6 033 8 106 7 710 9 808 4 728 1 084 11,4

0399 Heiloo 22 216 5 307 1 515 2 449 3 451 4 831 3 588 1 075 21,00400 Den Helder 57 526 12 804 6 608 7 309 8 995 12 700 6 956 2 154 15,80402 Hilversum 84 422 18 842 9 691 12 055 12 881 15 949 10 423 4 581 17,80405 Hoorn 69 358 17 144 8 556 9 889 10 524 14 323 6 688 2 234 12,90406 Huizen 42 040 10 378 3 825 4 972 6 892 9 639 4 752 1 582 15,1

1598 Koggenland 21 792 5 866 2 143 2 775 3 491 4 625 2 255 637 13,30415 Landsmeer 10 139 2 398 793 1 081 1 730 2 357 1 350 430 17,60416 Langedijk 26 886 7 228 2 887 3 445 4 202 5 807 2 585 732 12,30417 Laren 11 585 2 519 726 1 087 1 729 2 547 1 966 1 011 25,70420 Medemblik 27 017 6 908 2 630 3 505 4 145 6 154 2 905 770 13,6

0424 Muiden 6 561 1 657 410 673 1 218 1 512 863 228 16,60425 Naarden 16 998 4 637 839 1 856 2 971 3 420 2 273 1 002 19,30412 Niedorp 12 136 3 226 1 158 1 487 2 054 2 690 1 217 304 12,50431 Oostzaan 9 201 2 327 684 1 157 1 697 1 864 1 124 348 16,00432 Opmeer 11 289 3 058 1 060 1 446 1 795 2 336 1 265 329 14,1

0437 Ouder-Amstel 13 107 3 240 1 045 1 549 2 166 2 912 1 504 691 16,70439 Purmerend 78 862 18 993 8 681 11 073 13 424 15 378 8 557 2 756 14,30441 Schagen 18 759 4 255 1 916 2 407 2 696 4 103 2 601 781 18,00458 Schermer 5 324 1 434 487 648 932 1 147 564 112 12,70532 Stede Broec 21 289 5 502 2 238 2 791 3 235 4 720 2 221 582 13,2

0448 Texel 13 691 3 247 1 097 1 569 2 157 3 331 1 701 589 16,70450 Uitgeest 12 434 3 324 1 234 1 648 2 184 2 416 1 290 338 13,10451 Uithoorn 27 660 7 004 2 556 3 679 4 880 5 150 3 356 1 035 15,90453 Velsen 67 528 16 471 6 679 8 276 11 488 13 279 8 016 3 319 16,80852 Waterland 16 954 4 019 1 474 1 767 2 746 4 032 2 286 630 17,2

0457 Weesp 17 577 3 726 2 009 2 410 2 866 3 707 2 119 740 16,30459 Wervershoof 8 705 2 376 903 1 073 1 433 1 738 913 269 13,60462 Wieringen 8 674 1 967 867 1 125 1 275 1 899 1 149 392 17,80463 Wieringermeer 12 559 3 162 1 261 1 629 1 958 2 619 1 506 424 15,41696 Wijdemeren 23 327 5 523 1 549 2 633 3 991 5 334 3 174 1 123 18,4

0880 Wormerland 15 900 3 951 1 312 1 937 2 727 3 252 2 179 542 17,10479 Zaanstad 144 055 34 264 16 211 20 887 23 243 27 952 15 951 5 547 14,90473 Zandvoort 16 607 3 174 1 393 2 146 2 548 3 945 2 306 1 095 20,50478 Zeevang 6 297 1 644 463 681 1 105 1 534 711 159 13,80476 Zijpe 11 566 2 828 990 1 389 1 794 2 809 1 399 357 15,2

Totaal 2 646 445 611 572 327 712 390 117 421 100 516 914 278 074 100 956 14,3

Page 17: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 17

Allochtonen Gemeente

totaal w.v. naam code

westers niet-westers

totaal w.o. totaal w.o.

26 EU– Indonesië Marokko Nederlandse Suriname Turkijelanden 1) Antillen en

Aruba

2 449 1 499 771 523 950 200 105 153 35 Wijk bij Duurstede 03526 117 3 089 1 535 1 114 3 028 1 203 157 438 155 Woerden 0632

909 515 299 156 394 36 41 27 22 Woudenberg 035112 898 5 835 2 859 2 116 7 063 3 246 419 892 525 Zeist 0355

241 314 100 569 51 400 33 377 140 745 46 909 7 983 18 482 25 825 Totaal

Noord-Holland

4 080 2 513 1 663 472 1 567 332 93 323 63 Aalsmeer 035820 658 9 222 5 362 2 327 11 436 1 784 1 092 1 408 2 745 Alkmaar 036126 180 14 569 6 421 4 015 11 611 741 674 2 202 496 Amstelveen 0362

373 755 111 348 62 422 26 494 262 407 68 077 11 539 68 687 39 624 Amsterdam 0363564 385 289 62 179 11 7 34 6 Andijk 0364

1 149 752 447 221 397 10 68 51 17 Anna Paulowna 0366703 510 301 122 193 6 7 32 8 Beemster 0370

3 575 2 821 1 802 566 754 13 76 92 20 Bergen (NH.) 03738 193 3 917 2 493 907 4 276 341 128 288 1 839 Beverwijk 03751 487 1 045 540 348 442 59 37 61 18 Blaricum 0376

3 750 2 941 1 515 995 809 30 98 79 43 Bloemendaal 03776 192 3 954 2 106 1 304 2 238 657 142 175 264 Bussum 03813 332 2 319 1 279 597 1 013 33 96 143 69 Castricum 03839 006 3 001 1 826 717 6 005 612 564 2 094 618 Diemen 03841 400 1 001 685 209 399 23 32 63 15 Drechterland 0498

1 992 1 017 658 188 975 341 16 78 22 Edam-Volendam 03852 421 1 247 814 232 1 174 140 48 107 367 Enkhuizen 0388

463 319 208 65 144 8 28 30 4 Graft-De Rijp 036536 365 16 335 9 396 4 798 20 030 4 507 911 1 974 6 334 Haarlem 0392

667 396 233 107 271 9 6 78 21 Haarlemmerliede en Spaarnwoude 0393

31 693 14 547 8 017 4 603 17 146 2 640 1 086 4 434 1 900 Haarlemmermeer 03941 107 822 467 180 285 10 24 58 7 Harenkarspel 03956 724 3 549 2 041 1 057 3 175 224 155 328 982 Heemskerk 03964 419 3 206 1 621 1 088 1 213 125 104 174 105 Heemstede 03978 860 4 082 2 316 1 082 4 778 576 540 803 964 Heerhugowaard 0398

2 413 1 691 954 452 722 23 95 76 16 Heiloo 039910 468 5 712 2 558 2 509 4 756 162 1 248 726 218 Den Helder 040018 614 9 697 5 628 2 622 8 917 2 273 535 643 2 309 Hilversum 040214 250 5 477 3 078 1 581 8 773 1 237 935 2 031 1 530 Hoorn 04057 809 4 116 1 880 1 625 3 693 1 278 191 296 657 Huizen 0406

1 368 940 577 205 428 19 37 76 21 Koggenland 15981 270 794 469 224 476 25 25 124 23 Landsmeer 04152 577 1 544 851 390 1 033 265 106 106 52 Langedijk 04162 419 1 419 766 415 1 000 13 38 48 23 Laren 04172 501 1 548 1 040 303 953 21 106 93 397 Medemblik 0420

1 027 710 406 220 317 48 28 53 29 Muiden 04243 120 2 076 1 089 714 1 044 303 72 106 31 Naarden 0425

800 558 380 119 242 15 24 20 6 Niedorp 0412996 569 336 144 427 37 19 86 82 Oostzaan 0431635 435 320 72 200 20 19 36 11 Opmeer 0432

2 645 1 458 785 400 1 187 93 85 412 49 Ouder-Amstel 043718 288 6 913 3 977 2 090 11 375 1 139 794 3 700 1 017 Purmerend 04392 280 1 403 776 408 877 19 76 143 31 Schagen 0441

369 264 156 55 105 2 15 19 2 Schermer 04582 183 1 265 782 297 918 94 67 165 88 Stede Broec 0532

1 234 909 618 152 325 7 21 18 9 Texel 04481 285 827 457 261 458 14 30 68 30 Uitgeest 04505 090 2 813 1 628 754 2 277 585 118 366 69 Uithoorn 0451

10 294 5 701 3 506 1 410 4 593 576 237 350 1 246 Velsen 04531 753 1 225 754 327 528 53 32 91 15 Waterland 0852

4 174 1 870 1 057 538 2 304 914 98 285 342 Weesp 0457500 316 221 56 184 4 6 41 7 Wervershoof 0459594 434 323 63 160 2 9 10 5 Wieringen 0462

1 113 778 526 158 335 14 50 44 12 Wieringermeer 04632 657 1 965 1 067 648 692 58 82 86 30 Wijdemeren 1696

1 751 995 606 265 756 23 36 165 173 Wormerland 088037 007 12 659 7 158 3 985 24 348 2 406 829 4 504 10 766 Zaanstad 04793 105 2 124 1 326 470 981 115 79 133 79 Zandvoort 0473

600 422 243 116 178 10 12 29 23 Zeevang 0478953 741 494 159 212 1 28 24 16 Zijpe 0476

726 877 288 186 161 714 76 963 438 691 93 177 23 753 98 969 75 965 Totaal

Page 18: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

18 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 2 (vervolg)Bevolking naar leeftijd en allochtonen naar herkomstgroepering op 1 januari 2009

Gemeente Bevolking

Code Naam Totaal 0–19 jaar 20–29 jaar 30–39 jaar 40–49 jaar 50–64 jaar 65–79 jaar 80 jaar 65 jaarof ouder of ouder

in % van detotale bevolking

Zuid-Holland

0482 Alblasserdam 18 839 5 082 2 024 2 476 2 762 3 304 2 339 852 16,90613 Albrandswaard 22 974 5 835 1 911 3 481 4 067 4 634 2 284 762 13,30484 Alphen aan den Rijn 72 178 17 878 8 930 10 623 11 383 14 371 6 881 2 112 12,50489 Barendrecht 45 861 12 683 4 136 7 299 8 041 8 187 4 216 1 299 12,00491 Bergambacht 9 649 2 601 1 004 1 111 1 420 1 993 1 167 353 15,8

0568 Bernisse 12 545 2 860 1 208 1 488 2 131 2 863 1 582 413 15,90585 Binnenmaas 28 862 6 553 2 849 3 798 4 523 6 606 3 478 1 055 15,70497 Bodegraven 19 470 5 370 2 071 2 563 3 053 3 781 2 061 571 13,50499 Boskoop 15 133 4 050 1 586 2 024 2 373 2 950 1 683 467 14,20501 Brielle 15 597 3 576 1 286 1 986 2 734 3 574 1 934 507 15,7

0502 Capelle aan den IJssel 65 273 15 438 7 646 8 542 10 189 14 016 6 692 2 750 14,50611 Cromstrijen 12 837 2 976 1 151 1 565 2 146 2 994 1 545 460 15,60503 Delft 96 517 19 276 20 208 13 374 13 405 17 402 9 000 3 852 13,30504 Dirksland 8 347 2 247 944 1 049 1 242 1 636 853 376 14,70505 Dordrecht 118 408 28 133 14 998 16 217 18 414 23 012 12 702 4 932 14,9

0689 Giessenlanden 14 411 3 798 1 488 1 784 2 214 3 093 1 592 442 14,10511 Goedereede 11 505 2 858 1 152 1 529 1 664 2 345 1 446 511 17,00512 Gorinchem 34 554 8 366 4 060 5 011 5 614 6 310 3 740 1 453 15,00513 Gouda 70 828 18 027 8 250 9 862 10 852 13 734 7 273 2 830 14,30693 Graafstroom 9 808 3 112 1 090 1 144 1 365 1 820 956 321 13,0

0518 ‘s-Gravenhage 481 864 110 986 71 907 79 643 72 726 83 271 43 184 20 147 13,10523 Hardinxveld-Giessendam 17 538 4 965 2 043 2 299 2 524 3 128 1 877 702 14,70530 Hellevoetsluis 39 629 9 349 4 350 5 468 6 189 9 162 3 842 1 269 12,90531 Hendrik-Ido-Ambacht 25 881 7 252 2 639 3 769 4 129 4 600 2 689 803 13,50534 Hillegom 20 487 4 734 2 249 2 589 3 293 4 252 2 477 893 16,4

1884 Kaag en Braassem 25 412 6 433 2 511 3 064 4 148 5 578 2 898 780 14,50537 Katwijk 61 337 16 653 7 914 7 957 9 090 11 350 6 356 2 017 13,70588 Korendijk 10 925 2 760 1 109 1 372 1 673 2 390 1 267 354 14,80542 Krimpen aan den IJssel 28 907 7 189 2 828 3 308 4 211 6 020 4 150 1 201 18,51621 Lansingerland 51 019 14 709 4 379 8 211 8 868 8 965 4 716 1 171 11,5

0545 Leerdam 20 732 5 278 2 456 2 677 2 949 4 154 2 275 943 15,50546 Leiden 116 787 24 399 22 155 18 375 17 041 20 676 10 085 4 056 12,10547 Leiderdorp 26 470 6 663 2 100 3 421 4 347 5 636 3 298 1 005 16,31916 Leidschendam-Voorburg 72 697 15 413 7 122 9 508 10 714 15 488 10 266 4 186 19,90694 Liesveld 9 728 2 813 1 144 1 215 1 419 1 906 972 259 12,7

0553 Lisse 22 301 5 373 2 230 2 838 3 594 4 624 2 788 854 16,30556 Maassluis 31 389 7 101 3 467 4 090 4 487 7 084 3 964 1 196 16,40559 Middelharnis 17 985 4 380 1 937 2 174 2 805 3 661 2 190 838 16,81842 Midden-Delfland 17 598 4 902 1 699 2 091 3 033 3 481 1 863 529 13,60563 Moordrecht 8 138 2 264 801 1 058 1 383 1 622 764 246 12,4

0643 Nederlek 14 191 3 431 1 406 1 672 2 316 3 013 1 764 589 16,60571 Nieuw-Lekkerland 9 525 3 075 1 131 1 159 1 352 1 696 872 240 11,70567 Nieuwerkerk aan den IJssel 21 651 5 810 2 210 2 684 3 620 4 726 2 013 588 12,00569 Nieuwkoop 26 757 6 846 2 603 3 172 4 507 6 009 2 899 721 13,50575 Noordwijk 25 335 5 516 2 791 3 311 3 912 5 825 3 029 951 15,7

0576 Noordwijkerhout 15 355 3 701 1 589 1 785 2 397 3 421 1 957 505 16,00579 Oegstgeest 22 564 5 812 2 327 2 566 3 530 4 613 2 583 1 133 16,50580 Oostflakkee 10 101 2 355 995 1 303 1 622 2 238 1 225 363 15,70584 Oud-Beijerland 23 732 6 187 2 402 3 165 3 685 4 968 2 486 839 14,00644 Ouderkerk 8 144 2 175 894 981 1 211 1 629 947 307 15,4

0590 Papendrecht 31 730 7 714 3 280 4 373 4 888 6 386 4 031 1 058 16,01926 Pijnacker-Nootdorp 45 900 13 950 3 795 7 431 8 404 7 308 3 978 1 034 10,90595 Reeuwijk 12 960 3 401 1 170 1 413 2 008 2 866 1 599 503 16,20597 Ridderkerk 44 646 9 242 4 687 5 091 6 794 9 930 6 868 2 034 19,91672 Rijnwoude 18 696 4 747 1 985 2 240 2 798 4 147 2 205 574 14,9

0603 Rijswijk 46 758 8 451 5 141 6 074 6 677 10 215 7 005 3 195 21,80599 Rotterdam 587 134 132 096 96 037 89 997 84 314 100 508 58 764 25 418 14,30600 Rozenburg 12 475 2 751 1 296 1 783 1 962 2 648 1 655 380 16,30606 Schiedam 75 326 17 185 9 567 10 981 11 703 14 434 8 040 3 416 15,20608 Schoonhoven 12 001 2 981 1 335 1 676 1 737 2 476 1 360 436 15,0

0610 Sliedrecht 23 895 5 880 3 033 3 114 3 293 4 514 2 897 1 164 17,00612 Spijkenisse 72 521 16 841 9 283 9 363 11 533 15 981 7 511 2 009 13,10617 Strijen 8 972 2 145 748 1 206 1 550 2 032 980 311 14,41525 Teylingen 35 533 9 550 3 209 4 582 6 197 6 719 3 872 1 404 14,80622 Vlaardingen 70 433 15 264 8 263 9 324 10 120 14 452 9 127 3 883 18,5

0623 Vlist 9 808 2 594 947 1 137 1 486 2 088 1 200 356 15,90626 Voorschoten 22 996 5 682 1 819 2 566 3 638 4 901 3 108 1 282 19,10627 Waddinxveen 25 436 6 459 2 775 3 065 3 844 5 378 3 064 851 15,40629 Wassenaar 25 909 6 380 1 590 2 275 4 282 5 661 3 822 1 899 22,11783 Westland 99 436 25 920 10 477 12 593 15 993 19 838 11 159 3 456 14,7

Page 19: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 19

Allochtonen Gemeente

totaal w.v. naam code

westers niet-westers

totaal w.o. totaal w.o.

26 EU– Indonesië Marokko Nederlandse Suriname Turkijelanden 1) Antillen en

Aruba

Zuid-Holland

2 387 1 237 768 308 1 150 130 72 76 563 Alblasserdam 04823 705 1 701 1 007 446 2 004 131 193 804 289 Albrandswaard 0613

14 271 6 523 3 074 2 710 7 748 1 939 708 1 304 911 Alphen aan den Rijn 04848 552 3 300 1 853 859 5 252 603 373 1 893 949 Barendrecht 0489

685 413 246 110 272 109 17 10 4 Bergambacht 0491

1 007 734 463 197 273 4 34 44 5 Bernisse 05682 352 1 467 846 377 885 25 68 152 30 Binnenmaas 05852 323 1 132 547 284 1 191 646 50 82 42 Bodegraven 04972 019 897 601 210 1 122 708 17 61 22 Boskoop 04991 813 1 251 787 290 562 16 72 88 75 Brielle 0501

19 250 6 912 3 162 2 458 12 338 796 1 983 4 262 924 Capelle aan den IJssel 0502820 575 351 152 245 9 22 56 8 Cromstrijen 0611

28 693 11 977 6 637 3 326 16 716 1 282 1 559 2 320 2 450 Delft 0503324 210 143 44 114 5 5 26 11 Dirksland 0504

32 168 11 906 6 429 3 906 20 262 2 612 3 132 2 661 6 375 Dordrecht 0505

822 615 370 171 207 23 26 26 14 Giessenlanden 0689456 309 210 59 147 12 5 35 6 Goedereede 0511

8 059 3 236 1 990 843 4 823 1 600 170 317 1 761 Gorinchem 051215 634 5 404 2 749 1 694 10 230 6 503 379 886 411 Gouda 0513

351 229 144 52 122 1 14 16 3 Graafstroom 0693

227 910 68 075 38 890 19 625 159 835 26 249 11 127 46 308 34 860 ‘s-Gravenhage 0518802 489 251 136 313 57 14 21 37 Hardinxveld-Giessendam 0523

6 619 3 555 2 013 1 000 3 064 106 598 530 833 Hellevoetsluis 05303 003 1 634 906 480 1 369 188 116 288 207 Hendrik-Ido-Ambacht 05312 856 1 781 1 232 362 1 075 238 69 97 96 Hillegom 0534

1 795 1 198 729 274 597 52 42 93 12 Kaag en Braassem 18845 221 2 871 1 673 549 2 350 387 102 159 295 Katwijk 0537

600 430 263 92 170 6 28 27 2 Korendijk 05883 559 2 191 1 007 882 1 368 133 140 282 130 Krimpen aan den IJssel 05426 989 3 513 1 962 931 3 476 749 224 910 296 Lansingerland 1621

4 348 1 622 637 853 2 726 304 21 93 1 880 Leerdam 054531 756 14 475 8 079 3 729 17 281 5 095 1 297 1 899 2 246 Leiden 05465 019 2 581 1 276 926 2 438 320 133 489 578 Leiderdorp 0547

19 536 10 002 5 015 3 826 9 534 1 076 831 2 191 612 Leidschendam-Voorburg 1916476 306 199 61 170 32 6 16 10 Liesveld 0694

2 558 1 773 1 143 391 785 90 41 93 38 Lisse 05537 312 2 196 1 231 629 5 116 1 248 397 553 1 886 Maassluis 0556

977 669 399 148 308 10 28 74 12 Middelharnis 05591 446 863 501 240 583 98 34 86 64 Midden-Delfland 18421 619 1 031 257 700 588 355 31 36 25 Moordrecht 0563

1 091 740 438 202 351 55 27 43 25 Nederlek 0643560 381 256 63 179 24 19 21 9 Nieuw-Lekkerland 0571

2 857 1 396 700 515 1 461 330 143 366 28 Nieuwerkerk aan den IJssel 05672 094 1 302 811 326 792 254 47 105 15 Nieuwkoop 05693 750 2 722 1 948 463 1 028 269 70 70 46 Noordwijk 0575

1 838 1 358 941 243 480 57 37 67 7 Noordwijkerhout 05764 838 3 245 1 732 975 1 593 87 132 242 82 Oegstgeest 0579

520 358 230 89 162 6 15 28 13 Oostflakkee 05802 179 1 382 808 362 797 92 53 153 26 Oud-Beijerland 0584

485 289 177 79 196 39 10 19 – Ouderkerk 0644

4 748 2 557 1 403 826 2 191 362 248 491 290 Papendrecht 05907 113 3 354 1 845 1 044 3 759 385 399 1 278 374 Pijnacker-Nootdorp 19261 010 658 371 197 352 63 31 38 1 Reeuwijk 05956 428 3 451 1 796 1 098 2 977 297 241 515 630 Ridderkerk 05971 455 924 510 287 531 42 62 78 28 Rijnwoude 1672

13 015 6 886 3 271 2 840 6 129 859 561 1 623 484 Rijswijk 0603275 349 61 309 33 918 12 331 214 040 38 160 20 256 52 201 46 204 Rotterdam 0599

2 155 1 239 805 281 916 32 129 138 267 Rozenburg 060025 234 6 643 3 936 1 372 18 591 1 982 1 705 2 583 7 335 Schiedam 06061 804 717 400 216 1 087 734 46 60 4 Schoonhoven 0608

2 708 1 096 655 286 1 612 134 124 112 597 Sliedrecht 061016 491 6 820 3 487 2 239 9 671 388 1 770 3 144 1 026 Spijkenisse 0612

673 461 291 88 212 16 18 46 6 Strijen 06174 503 2 939 1 839 716 1 564 216 116 229 129 Teylingen 1525

17 172 5 144 2 982 1 335 12 028 1 552 1 315 1 334 4 498 Vlaardingen 0622

561 364 200 110 197 4 11 19 1 Vlist 06234 712 3 065 1 762 933 1 647 257 125 247 159 Voorschoten 06263 254 1 550 749 594 1 704 546 105 197 293 Waddinxveen 06277 716 5 608 3 002 1 109 2 108 96 159 186 75 Wassenaar 06299 489 5 052 3 184 1 215 4 437 1 390 207 607 494 Westland 1783

Page 20: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

20 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 2 (vervolg)Bevolking naar leeftijd en allochtonen naar herkomstgroepering op 1 januari 2009

Gemeente Bevolking

Code Naam Totaal 0–19 jaar 20–29 jaar 30–39 jaar 40–49 jaar 50–64 jaar 65–79 jaar 80 jaar 65 jaarof ouder of ouder

in % van detotale bevolking

0614 Westvoorne 14 031 3 108 1 005 1 430 2 331 3 389 1 962 806 19,70707 Zederik 13 399 3 691 1 535 1 556 2 009 2 671 1 461 476 14,51666 Zevenhuizen-Moerkapelle 10 402 2 788 1 034 1 223 1 655 2 092 1 201 409 15,50637 Zoetermeer 120 881 30 064 15 109 15 520 18 955 26 567 11 035 3 631 12,10638 Zoeterwoude 8 193 2 068 736 895 1 430 1 838 961 265 15,0

0642 Zwijndrecht 44 312 10 036 5 103 5 447 6 487 9 116 6 038 2 085 18,3

Totaal 3 481 558 830 231 448 339 490 206 532 455 671 966 370 023 138 338 14,6

Zeeland

0654 Borsele 22 551 5 968 2 238 2 826 3 556 4 587 2 495 881 15,00664 Goes 36 754 8 317 3 724 4 563 5 531 7 787 4 644 2 188 18,60677 Hulst 27 886 6 019 2 144 3 450 4 703 6 320 3 875 1 375 18,80678 Kapelle 12 288 3 357 1 166 1 579 1 873 2 481 1 302 530 14,90687 Middelburg 47 559 11 379 5 375 6 064 6 843 9 756 5 883 2 259 17,1

1695 Noord-Beveland 7 327 1 473 608 882 1 087 1 777 1 116 384 20,50703 Reimerswaal 21 345 6 195 2 662 2 817 2 875 3 649 2 204 943 14,71676 Schouwen-Duiveland 33 929 7 453 3 005 3 844 5 050 7 708 5 025 1 844 20,21714 Sluis 24 156 4 702 1 992 2 662 3 622 5 832 3 746 1 600 22,10715 Terneuzen 55 149 12 143 5 030 6 760 8 260 12 440 7 702 2 814 19,1

0716 Tholen 25 368 6 998 2 815 3 232 3 835 4 767 2 713 1 008 14,70717 Veere 21 960 5 266 1 803 2 383 3 128 5 138 3 180 1 062 19,30718 Vlissingen 44 712 9 466 5 444 5 746 6 318 9 652 5 747 2 339 18,1

Totaal 380 984 88 736 38 006 46 808 56 681 81 894 49 632 19 227 18,1

Noord-Brabant

0738 Aalburg 12 556 3 619 1 491 1 623 1 904 2 310 1 182 427 12,81723 Alphen-Chaam 9 421 2 262 801 1 062 1 599 2 172 1 227 298 16,20743 Asten 16 363 4 175 1 588 1 913 2 694 3 548 1 953 492 14,90744 Baarle-Nassau 6 682 1 315 634 735 1 002 1 641 1 069 286 20,31724 Bergeijk 18 087 4 532 1 702 2 079 2 940 3 945 2 332 557 16,0

0748 Bergen op Zoom 65 582 14 902 7 158 8 332 10 556 14 095 7 814 2 725 16,11721 Bernheze 29 615 7 793 2 908 3 658 4 774 6 129 3 405 948 14,70753 Best 29 017 7 656 2 691 3 893 5 202 5 619 3 227 729 13,61728 Bladel 19 129 4 765 1 912 2 257 3 268 4 012 2 372 543 15,20755 Boekel 9 692 2 731 897 1 141 1 705 1 928 1 002 288 13,3

0756 Boxmeer 28 609 7 200 2 396 3 294 4 916 6 404 3 389 1 010 15,40757 Boxtel 30 281 7 482 3 231 3 841 4 549 6 673 3 441 1 064 14,90758 Breda 171 916 39 591 23 893 24 569 25 678 31 776 19 300 7 109 15,41706 Cranendonck 20 272 4 542 1 972 2 420 3 354 4 618 2 644 722 16,61684 Cuijk 24 309 6 015 2 383 3 268 4 080 4 997 2 880 686 14,7

0762 Deurne 31 466 7 748 3 206 3 594 5 253 6 770 3 969 926 15,60766 Dongen 25 411 6 186 2 501 3 281 4 049 5 482 3 023 889 15,41719 Drimmelen 26 624 6 251 2 372 3 231 4 455 6 246 3 176 893 15,30770 Eersel 18 104 4 394 1 635 1 914 3 143 3 895 2 534 589 17,30772 Eindhoven 212 269 44 125 34 586 32 740 30 548 37 012 24 506 8 752 15,7

0777 Etten-Leur 40 997 9 821 4 534 5 845 6 512 8 518 4 565 1 202 14,10779 Geertruidenberg 20 794 4 741 2 161 2 871 3 412 4 522 2 418 669 14,81771 Geldrop-Mierlo 37 996 8 899 3 782 4 762 6 149 8 028 4 993 1 383 16,81652 Gemert-Bakel 28 508 7 075 3 185 3 479 4 721 6 119 3 104 825 13,80784 Gilze en Rijen 25 789 6 210 2 709 3 432 4 107 5 526 3 035 770 14,8

0785 Goirle 22 466 5 211 2 234 2 617 3 444 5 424 2 842 694 15,70786 Grave 12 673 3 059 1 326 1 677 2 049 2 768 1 447 347 14,20788 Haaren 13 711 3 520 999 1 493 2 392 3 152 1 734 421 15,71655 Halderberge 29 271 6 610 2 630 3 520 4 769 6 816 3 895 1 031 16,81658 Heeze-Leende 15 194 3 618 1 196 1 639 2 511 3 452 2 211 567 18,3

0794 Helmond 87 757 21 992 10 104 13 621 14 350 16 226 8 941 2 523 13,10796 ‘s-Hertogenbosch 137 775 30 930 18 452 21 105 21 713 26 609 14 425 4 541 13,80797 Heusden 43 060 10 772 4 288 5 604 7 112 9 072 4 963 1 249 14,40798 Hilvarenbeek 15 041 3 896 1 295 1 754 2 543 3 259 1 868 426 15,31659 Laarbeek 21 717 5 338 2 122 2 747 3 440 4 753 2 623 694 15,3

1685 Landerd 14 805 3 785 1 425 1 739 2 430 3 283 1 673 470 14,50808 Lith 6 667 1 777 642 793 1 168 1 471 648 168 12,20809 Loon op Zand 22 934 5 470 2 260 2 814 3 668 4 980 2 892 850 16,31671 Maasdonk 11 260 3 028 1 023 1 304 1 966 2 306 1 263 370 14,50815 Mill en Sint Hubert 11 027 2 735 944 1 324 1 894 2 400 1 332 398 15,7

Page 21: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 21

Allochtonen Gemeente

totaal w.v. naam code

westers niet-westers

totaal w.o. totaal w.o.

26 EU– Indonesië Marokko Nederlandse Suriname Turkijelanden 1) Antillen en

Aruba

1 277 908 540 248 369 19 73 43 13 Westvoorne 0614532 331 183 94 201 9 7 22 9 Zederik 0707849 550 295 155 299 59 23 42 16 Zevenhuizen-Moerkapelle 1666

33 471 13 224 5 403 6 211 20 247 1 732 2 453 8 051 934 Zoetermeer 0637760 466 250 129 294 13 18 73 52 Zoeterwoude 0638

8 158 3 273 1 847 952 4 885 808 588 634 1 317 Zwijndrecht 0642

950 941 333 045 183 005 94 553 617 896 105 315 55 521 144 469 124 459 Totaal

Zeeland

1 631 1 249 863 277 382 18 19 62 35 Borsele 06544 869 2 678 1 514 752 2 191 279 107 499 191 Goes 06646 526 5 935 5 514 196 591 67 33 44 52 Hulst 0677

923 629 419 123 294 20 23 67 11 Kapelle 06787 839 4 289 2 139 1 528 3 550 234 234 495 860 Middelburg 0687

686 544 417 87 142 8 5 16 7 Noord-Beveland 16951 986 1 300 934 196 686 43 21 55 211 Reimerswaal 07032 776 2 105 1 313 426 671 20 53 82 41 Schouwen-Duiveland 16765 359 4 872 4 447 152 487 31 40 68 36 Sluis 1714

12 270 8 916 7 552 730 3 354 264 500 237 1 285 Terneuzen 0715

1 781 1 125 792 174 656 187 45 75 14 Tholen 07161 572 1 246 879 272 326 10 33 38 12 Veere 0717

10 037 5 535 3 138 1 527 4 502 990 722 767 455 Vlissingen 0718

58 255 40 423 29 921 6 440 17 832 2 171 1 835 2 505 3 210 Totaal

Noord-Brabant

510 369 211 95 141 11 8 22 10 Aalburg 07381 137 1 006 880 95 131 5 7 8 – Alphen-Chaam 17231 156 703 478 105 453 119 11 41 12 Asten 07431 691 1 605 1 523 70 86 7 8 5 6 Baarle-Nassau 07441 588 1 306 1 104 112 282 9 11 23 8 Bergeijk 1724

14 561 5 914 3 431 1 793 8 647 3 035 206 477 3 255 Bergen op Zoom 07481 862 1 360 723 435 502 17 42 65 83 Bernheze 17213 885 2 261 1 348 605 1 624 110 112 150 611 Best 07531 497 1 133 849 199 364 28 22 37 5 Bladel 1728

484 369 227 68 115 11 6 16 4 Boekel 0755

2 941 2 020 1 310 323 921 131 61 97 225 Boxmeer 07563 976 1 878 1 053 577 2 098 545 202 194 330 Boxtel 0757

36 158 17 970 10 133 5 678 18 188 5 165 2 048 2 045 2 916 Breda 07582 903 2 377 1 976 244 526 61 62 49 25 Cranendonck 17064 476 2 368 1 282 554 2 108 476 107 106 916 Cuijk 1684

2 264 1 458 914 315 806 176 48 150 33 Deurne 07623 063 1 484 837 422 1 579 25 66 132 779 Dongen 07661 759 1 346 880 319 413 26 25 33 59 Drimmelen 17191 255 980 701 179 275 1 15 40 18 Eersel 0770

60 011 25 983 15 953 6 365 34 028 5 385 2 423 3 626 9 825 Eindhoven 0772

6 753 3 442 1 986 964 3 311 738 251 260 870 Etten-Leur 07771 758 1 191 714 314 567 50 43 118 67 Geertruidenberg 07795 526 3 321 2 036 944 2 205 225 216 285 464 Geldrop-Mierlo 17712 238 1 637 1 038 435 601 53 22 64 51 Gemert-Bakel 16523 773 1 929 1 249 451 1 844 90 77 79 883 Gilze en Rijen 0784

2 299 1 566 1 121 267 733 81 66 90 238 Goirle 07851 667 1 051 569 315 616 26 21 57 27 Grave 0786

764 568 362 146 196 13 19 23 6 Haaren 07883 533 1 661 1 039 331 1 872 810 80 177 276 Halderberge 16551 260 979 687 187 281 23 29 12 14 Heeze-Leende 1658

19 241 9 215 5 417 2 412 10 026 3 486 642 628 2 456 Helmond 079426 263 12 125 6 177 4 068 14 138 4 391 956 1 832 2 758 ‘s-Hertogenbosch 07964 917 2 506 1 281 822 2 411 314 123 151 1 124 Heusden 0797

922 751 502 157 171 8 14 16 10 Hilvarenbeek 07981 503 1 138 726 239 365 17 27 52 33 Laarbeek 1659

853 593 371 114 260 10 26 27 12 Landerd 1685341 257 177 42 84 1 5 25 10 Lith 0808

1 967 1 259 749 305 708 22 51 83 232 Loon op Zand 0809516 358 258 47 158 – 9 24 42 Maasdonk 1671545 399 280 65 146 18 4 19 22 Mill en Sint Hubert 0815

Page 22: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

22 Centraal Bureau voor de Statistiek

1709 Moerdijk 36 648 8 595 3 432 4 838 6 088 8 060 4 284 1 351 15,40820 Nuenen, Gerwen en Nederwetten 22 437 5 476 1 686 2 290 3 761 5 486 3 120 618 16,70823 Oirschot 17 806 4 529 1 617 2 026 3 031 3 897 2 045 661 15,20824 Oisterwijk 25 738 6 275 2 130 2 979 4 097 5 559 3 641 1 057 18,30826 Oosterhout 54 198 12 796 5 267 6 943 8 665 11 884 6 796 1 847 15,9

0828 Oss 77 097 18 502 8 622 10 509 12 259 15 584 9 025 2 596 15,11667 Reusel-De Mierden 12 432 2 984 1 581 1 360 1 991 2 850 1 316 350 13,41674 Roosendaal 77 482 17 996 8 432 10 021 12 374 15 937 9 582 3 140 16,40840 Rucphen 22 549 4 635 2 095 2 610 4 153 5 398 2 990 668 16,20844 Schijndel 22 889 5 518 2 328 2 863 3 882 4 912 2 675 711 14,8

1702 Sint Anthonis 11 786 3 117 1 038 1 304 2 101 2 344 1 429 453 16,00845 Sint-Michielsgestel 28 267 7 173 2 441 3 440 4 573 5 978 3 682 980 16,50846 Sint-Oedenrode 17 427 4 386 1 669 2 098 2 679 3 831 2 170 594 15,90847 Someren 18 229 4 653 1 769 2 025 3 227 3 736 2 243 576 15,50848 Son en Breugel 15 527 4 024 1 109 1 897 2 611 2 833 2 417 636 19,7

0851 Steenbergen 23 229 5 297 2 172 2 778 3 971 5 243 2 899 869 16,20855 Tilburg 203 464 46 259 33 322 29 519 30 219 36 738 20 697 6 710 13,50856 Uden 40 360 9 936 4 141 5 572 6 252 8 371 4 895 1 193 15,10858 Valkenswaard 30 871 6 676 3 003 3 586 4 963 6 900 4 529 1 214 18,60860 Veghel 37 125 9 414 4 146 4 870 5 930 7 437 4 116 1 212 14,4

0861 Veldhoven 43 007 10 087 4 215 5 607 7 042 9 146 5 591 1 319 16,10865 Vught 25 288 6 256 2 101 3 150 4 270 5 235 3 099 1 177 16,90866 Waalre 16 543 4 176 1 056 1 898 2 681 3 471 2 486 775 19,70867 Waalwijk 45 744 10 468 5 023 6 126 7 111 9 720 5 687 1 609 15,90870 Werkendam 26 409 6 919 2 855 3 424 4 038 5 351 2 991 831 14,5

0873 Woensdrecht 21 700 4 758 1 864 2 731 3 614 5 003 2 955 775 17,20874 Woudrichem 14 378 3 727 1 495 1 882 2 280 2 944 1 540 510 14,30879 Zundert 21 083 4 745 2 173 2 423 3 656 4 587 2 619 880 16,6

Totaal 2 434 560 575 148 280 050 323 754 387 538 496 391 286 836 84 843 15,3

Limburg

0885 Arcen en Velden 8 711 2 027 780 896 1 525 2 050 1 153 280 16,50888 Beek 16 607 3 637 1 421 1 780 2 840 3 859 2 413 657 18,50889 Beesel 13 795 3 210 1 423 1 670 2 278 3 054 1 681 479 15,70893 Bergen (L.) 13 402 3 143 1 215 1 514 2 338 3 048 1 670 474 16,00899 Brunssum 29 532 5 951 2 992 3 476 4 947 6 518 4 177 1 471 19,1

1711 Echt-Susteren 32 049 6 468 2 917 3 681 5 448 7 872 4 397 1 266 17,70905 Eijsden 11 418 2 741 879 1 204 1 924 2 718 1 549 403 17,10907 Gennep 17 101 3 869 1 680 2 063 2 795 3 993 2 101 600 15,81729 Gulpen-Wittem 14 585 2 911 1 289 1 451 2 432 3 743 2 174 585 18,90917 Heerlen 89 356 17 368 10 807 10 707 14 286 19 406 12 301 4 481 18,8

0918 Helden 19 567 4 810 1 845 2 256 3 313 4 282 2 418 643 15,61507 Horst aan de Maas 29 286 7 399 2 734 3 455 4 945 6 195 3 558 1 000 15,60928 Kerkrade 48 076 8 586 5 162 5 417 7 978 11 564 7 079 2 290 19,50929 Kessel 4 252 1 042 381 542 717 914 508 148 15,40882 Landgraaf 38 713 7 769 3 687 4 411 6 553 9 430 5 354 1 509 17,7

1640 Leudal 36 751 8 683 3 302 4 223 6 236 8 313 4 638 1 356 16,30934 Maasbree 13 065 3 257 1 324 1 725 2 102 2 930 1 412 315 13,21641 Maasgouw 24 473 5 070 2 088 2 685 4 093 5 976 3 550 1 011 18,60935 Maastricht 118 286 22 502 19 289 13 766 16 925 24 575 15 649 5 580 17,90936 Margraten 13 345 3 081 1 082 1 299 2 179 3 209 2 038 457 18,7

0993 Meerlo-Wanssum 7 767 1 949 770 992 1 267 1 728 893 168 13,70938 Meerssen 19 695 4 305 1 494 2 134 3 315 4 677 2 959 811 19,10941 Meijel 5 985 1 411 576 745 1 014 1 304 758 177 15,60944 Mook en Middelaar 8 040 1 957 474 877 1 399 1 883 1 175 275 18,00946 Nederweert 16 695 3 957 1 563 1 974 2 854 3 683 2 124 540 16,0

0951 Nuth 15 720 3 208 1 265 1 663 2 522 3 842 2 498 722 20,50881 Onderbanken 8 147 1 727 699 910 1 418 1 929 1 148 316 18,01669 Roerdalen 21 333 4 375 1 879 2 440 3 506 5 322 3 006 805 17,90957 Roermond 54 731 11 899 6 386 7 183 8 712 11 648 6 657 2 246 16,30962 Schinnen 13 478 2 934 1 122 1 495 2 177 3 241 2 013 496 18,6

0964 Sevenum 7 693 1 935 734 1 035 1 231 1 534 974 250 15,90965 Simpelveld 11 090 2 262 994 1 222 1 821 2 658 1 708 425 19,21883 Sittard-Geleen 95 327 19 936 10 026 11 214 15 974 20 924 12 985 4 268 18,10971 Stein 25 865 5 330 2 215 3 108 4 134 6 397 3 692 989 18,10981 Vaals 9 825 1 768 796 964 1 757 2 449 1 557 534 21,3

Tabel 2 (vervolg)Bevolking naar leeftijd en allochtonen naar herkomstgroepering op 1 januari 2009

Gemeente Bevolking

Code Naam Totaal 0–19 jaar 20–29 jaar 30–39 jaar 40–49 jaar 50–64 jaar 65–79 jaar 80 jaar 65 jaarof ouder of ouder

in % van detotale bevolking

Page 23: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 23

Allochtonen Gemeente

totaal w.v. naam code

westers niet-westers

totaal w.o. totaal w.o.

26 EU– Indonesië Marokko Nederlandse Suriname Turkijelanden 1) Antillen en

Aruba

3 257 1 972 1 240 450 1 285 154 69 177 353 Moerdijk 17092 470 1 930 1 225 480 540 21 38 73 31 Nuenen, Gerwen en Nederwetten 0820

964 687 458 148 277 4 27 30 13 Oirschot 08232 606 1 647 1 027 405 959 140 69 89 109 Oisterwijk 08249 391 4 551 2 536 1 540 4 840 1 297 277 349 1 535 Oosterhout 0826

13 026 5 916 3 558 1 659 7 110 333 243 583 4 183 Oss 0828899 696 601 70 203 2 13 12 13 Reusel-De Mierden 1667

16 289 6 887 4 311 1 752 9 402 3 708 227 418 2 267 Roosendaal 16741 641 1 221 931 167 420 63 33 60 16 Rucphen 08401 710 1 156 684 239 554 81 33 109 15 Schijndel 0844

602 438 311 41 164 1 11 21 17 Sint Anthonis 17021 936 1 318 719 366 618 36 55 114 29 Sint-Michielsgestel 08451 149 768 464 169 381 26 16 47 20 Sint-Oedenrode 08461 048 765 503 161 283 37 9 21 16 Someren 08471 688 1 250 767 318 438 20 67 54 20 Son en Breugel 0848

1 979 1 319 830 326 660 64 57 137 33 Steenbergen 085145 729 17 623 9 913 5 095 28 106 5 246 4 163 3 281 7 538 Tilburg 08555 859 3 100 1 651 1 006 2 759 208 160 475 1 080 Uden 08564 052 3 061 2 303 506 991 37 138 140 53 Valkenswaard 08585 649 2 469 1 379 689 3 180 562 84 341 1 464 Veghel 0860

5 818 3 983 2 609 919 1 835 207 130 254 90 Veldhoven 08613 279 2 264 947 1 016 1 015 87 99 94 56 Vught 08652 297 1 636 1 077 369 661 33 72 104 28 Waalre 08666 314 3 031 1 477 1 085 3 283 202 199 389 1 609 Waalwijk 08671 281 869 509 212 412 11 40 34 33 Werkendam 0870

3 993 3 446 2 860 371 547 38 48 78 76 Woensdrecht 0873769 586 288 184 183 10 10 26 3 Woudrichem 0874

3 020 2 557 2 276 133 463 221 18 30 15 Zundert 0879

382 531 196 982 120 006 51 054 185 549 38 568 14 576 18 878 49 430 Totaal

Limburg

1 265 1 140 960 96 125 8 5 7 10 Arcen en Velden 08852 224 1 717 1 327 297 507 154 23 23 47 Beek 08882 174 1 508 1 195 160 666 361 44 15 69 Beesel 08892 058 1 837 1 576 116 221 28 9 16 6 Bergen (L.) 08937 160 6 016 4 857 702 1 144 416 110 70 50 Brunssum 0899

5 218 4 408 3 653 453 810 87 52 71 43 Echt-Susteren 17111 468 1 236 1 035 129 232 28 10 15 8 Eijsden 09052 435 1 806 1 248 362 629 248 28 30 64 Gennep 09071 924 1 733 1 482 139 191 32 17 11 1 Gulpen-Wittem 1729

24 554 17 700 13 310 2 683 6 854 2 356 657 360 571 Heerlen 0917

1 930 1 104 768 154 826 353 13 27 274 Helden 09182 484 1 796 1 491 157 688 41 26 55 68 Horst aan de Maas 1507

15 373 13 412 11 877 819 1 961 409 250 63 247 Kerkrade 0928368 314 262 20 54 5 2 4 – Kessel 0929

9 127 8 069 6 865 748 1 058 97 76 52 140 Landgraaf 0882

3 902 3 142 2 470 328 760 57 37 54 47 Leudal 16401 114 888 704 107 226 20 18 15 18 Maasbree 09343 196 2 771 2 347 233 425 24 28 28 38 Maasgouw 1641

27 150 18 310 12 927 3 327 8 840 1 716 541 354 1 557 Maastricht 09351 478 1 286 1 046 159 192 15 17 18 11 Margraten 0936

621 487 420 40 134 5 11 12 11 Meerlo-Wanssum 09932 233 1 803 1 318 321 430 37 33 7 26 Meerssen 0938

323 235 200 22 88 – 3 1 6 Meijel 09411 051 808 544 165 243 4 16 20 10 Mook en Middelaar 09441 115 907 715 108 208 22 24 6 2 Nederweert 0946

2 046 1 716 1 417 163 330 29 26 34 44 Nuth 09511 692 1 535 1 317 126 157 55 11 17 10 Onderbanken 08813 424 2 931 2 423 234 493 46 39 34 7 Roerdalen 1669

14 698 7 843 5 442 1 253 6 855 1 927 389 288 2 143 Roermond 09572 160 1 804 1 441 213 356 26 16 10 32 Schinnen 0962

494 400 333 37 94 4 6 7 5 Sevenum 09642 035 1 897 1 744 78 138 8 4 13 9 Simpelveld 0965

20 261 14 909 10 876 2 966 5 352 1 868 257 316 515 Sittard-Geleen 18833 526 2 967 2 210 552 559 215 25 27 7 Stein 09714 818 4 473 4 190 97 345 24 5 10 33 Vaals 0981

Page 24: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

24 Centraal Bureau voor de Statistiek

0994 Valkenburg aan de Geul 17 071 3 218 1 454 1 840 2 756 4 077 2 695 1 031 21,80983 Venlo 91 467 20 235 10 381 12 001 14 347 19 263 11 415 3 825 16,70984 Venray 39 224 9 656 3 925 5 058 6 537 8 246 4 631 1 171 14,80986 Voerendaal 12 749 2 664 1 016 1 343 2 103 3 128 2 046 449 19,60988 Weert 48 332 10 769 4 988 5 818 7 907 10 304 6 712 1 834 17,7

Totaal 1 122 604 239 019 119 054 132 237 182 605 251 886 151 466 46 337 17,6

Nederland 16 485 787 3 933 585 1 988 832 2 245 029 2 567 117 3 279 409 1 840 607 631 208 15,0

1) België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen,Portugal, Roemenie, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

N.B. Voor gehanteerde begrippen, totstandkoming van de cijfers enz. zie de technische toelichting.

Tabel 2 (slot)Bevolking naar leeftijd en allochtonen naar herkomstgroepering op 1 januari 2009

Gemeente Bevolking

Code Naam Totaal 0–19 jaar 20–29 jaar 30–39 jaar 40–49 jaar 50–64 jaar 65–79 jaar 80 jaar 65 jaarof ouder of ouder

in % van detotale bevolking

Page 25: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 25

Allochtonen Gemeente

totaal w.v. naam code

westers niet-westers

totaal w.o. totaal w.o.

26 EU– Indonesië Marokko Nederlandse Suriname Turkijelanden 1) Antillen en

Aruba

2 303 1 962 1 537 216 341 20 13 26 62 Valkenburg aan de Geul 099423 716 13 416 10 285 1 958 10 300 2 891 208 465 4 022 Venlo 09836 973 3 505 2 322 689 3 468 736 208 284 1 147 Venray 09841 694 1 446 1 176 164 248 17 22 21 9 Voerendaal 09869 125 4 954 3 733 809 4 171 2 069 355 154 616 Weert 0988

220 910 160 191 125 043 21 400 60 719 16 458 3 634 3 040 11 985 Totaal

3 287 706 1 478 396 877 552 384 497 1 809 310 341 528 134 774 338 678 378 330 Nederland

Page 26: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

26 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 3Oppervlakte, bevolking en bevolkingsdichtheid, woningvoorraad en woningdichtheid en huishoudens op 1 januari 2009

Gemeente Oppervlakte in km² Bevolking Bevolkings- Woning- Woningdichtheid voorraad 2) dichtheid 2)

code naam totaal 1) w.o. totaal waaronder per km² land per km² land% vrouwen

land binnenwater

Groningen

0003 Appingedam 24,62 23,80 0,82 12 114 51,7 509 5 521 2320005 Bedum 44,96 44,58 0,38 10 462 49,6 235 4 281 960007 Bellingwedde 110,07 108,33 1,74 9 270 50,2 86 4 086 380009 Ten Boer 45,71 45,27 0,44 7 447 49,8 165 2 941 650010 Delfzijl 227,48 133,15 3,05 26 744 50,1 201 11 940 90

1651 Eemsmond 543,36 189,94 1,43 16 487 49,1 87 7 148 380014 Groningen 83,72 78,28 5,43 184 227 50,6 2 353 84 181 1 0750015 Grootegast 87,78 86,82 0,96 12 191 48,9 140 4 632 530017 Haren 50,70 45,64 5,05 18 632 52,9 408 8 406 1840018 Hoogezand-Sappemeer 73,05 66,62 6,43 34 557 50,7 519 15 415 231

0022 Leek 64,27 63,32 0,95 19 450 50,4 307 7 879 1240024 Loppersum 111,99 111,03 0,96 10 543 49,4 95 4 469 401663 De Marne 240,31 168,02 14,73 10 587 49,4 63 4 752 280025 Marum 64,88 64,50 0,38 10 326 48,4 160 4 068 631987 Menterwolde 81,62 80,34 1,28 12 514 49,4 156 5 290 66

0765 Pekela 50,20 49,10 1,10 13 130 49,7 267 5 494 1121661 Reiderland 156,72 97,95 2,88 6 988 49,3 71 3 196 330039 Scheemda 117,46 109,32 8,14 14 255 50,2 130 6 042 550040 Slochteren 158,84 151,10 7,74 15 591 48,9 103 6 304 420037 Stadskanaal 119,96 117,68 2,27 33 430 50,6 284 14 912 127

0047 Veendam 78,71 76,10 2,61 27 995 50,5 368 12 494 1640048 Vlagtwedde 170,51 167,61 2,91 16 268 50,6 97 7 036 420052 Winschoten 22,24 20,58 1,66 18 322 51,9 890 8 577 4170053 Winsum 102,53 101,10 1,44 14 084 50,2 139 5 803 570056 Zuidhorn 128,37 125,56 2,80 18 478 50,1 147 7 352 59

Totaal 2 960,06 2 325,74 77,58 574 092 50,4 247 252 219 108

Friesland

0059 Achtkarspelen 103,99 102,55 1,44 28 139 49,2 274 11 500 1120060 Ameland 268,50 58,83 0,65 3 466 49,5 59 1 563 270063 het Bildt 116,51 92,38 0,67 10 887 48,7 118 4 550 490055 Boarnsterhim 168,59 151,66 16,93 19 306 49,6 127 8 208 540064 Bolsward 9,42 9,06 0,36 9 823 51,2 1 084 4 375 483

1891 Dantumadiel 87,49 85,46 2,04 19 367 49,8 227 7 704 900058 Dongeradeel 266,94 167,29 9,64 24 610 49,8 147 10 429 621722 Ferwerderadiel 133,18 97,68 0,87 8 825 48,6 90 3 724 380070 Franekeradeel 109,16 102,72 1,54 20 579 49,6 200 8 975 870653 Gaasterlân-Sleat 209,29 95,26 114,03 10 280 49,5 108 4 458 47

0072 Harlingen 387,67 25,04 0,84 15 689 50,0 627 6 988 2790074 Heerenveen 140,15 135,07 5,08 43 334 51,0 321 19 444 1440079 Kollumerland en Nieuwkruisland 116,33 109,81 6,52 13 048 49,1 119 5 339 490080 Leeuwarden 84,10 79,10 5,01 93 498 51,2 1 182 46 208 5840081 Leeuwarderadeel 41,38 40,79 0,59 10 358 49,6 254 4 193 103

0082 Lemsterland 124,38 76,14 48,23 13 584 49,0 178 5 936 780140 Littenseradiel 132,57 130,71 1,87 10 932 49,4 84 4 379 340083 Menaldumadeel 70,03 68,88 1,15 13 708 49,4 199 5 755 840104 Nijefurd 289,17 96,50 192,67 10 955 50,3 114 4 978 520085 Ooststellingwerf 226,08 224,11 1,97 26 288 49,8 117 10 914 49

0086 Opsterland 227,68 224,71 2,97 29 777 50,1 133 12 004 530088 Schiermonnikoog 199,07 43,99 0,24 946 51,4 22 529 120051 Skarsterlân 216,89 185,27 31,62 27 152 49,9 147 11 288 610090 Smallingerland 126,15 118,28 7,86 55 201 50,5 467 23 855 2020091 Sneek 34,04 30,09 3,95 33 260 50,7 1 105 14 818 492

0093 Terschelling 674,00 86,08 0,39 4 740 47,5 55 2 055 240737 Tytsjerksteradiel 161,42 149,48 11,94 32 211 50,0 215 13 142 880096 Vlieland 315,79 36,14 0,63 1 146 50,6 32 553 150098 Weststellingwerf 228,36 221,31 7,04 25 802 49,9 117 11 082 500710 Wûnseradiel 317,68 158,50 152,78 11 849 48,9 75 4 985 31

0683 Wymbritseradiel 162,74 138,05 24,69 16 051 48,7 116 6 531 47

Totaal 5 748,75 3 340,94 656,21 644 811 50,1 193 280 462 84

Drenthe

1680 Aa en Hunze 278,86 276,38 2,48 25 675 50,3 93 10 651 390106 Assen 83,48 81,98 1,49 66 369 51,2 810 29 220 3561681 Borger-Odoorn 277,92 275,33 2,59 26 151 50,0 95 10 930 400109 Coevorden 299,68 296,30 3,38 35 887 50,3 121 14 807 500114 Emmen 346,29 336,58 9,71 109 441 50,6 325 46 708 139

Page 27: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 27

Huishoudens Gemiddeld Personen Stedelijk- Omgevings- Gemeenteaantal in institu- heid adressen

aantal w.o. eenpersoonshuishoudens personen tionele dichtheid naam codeper huishoudens

aantal in % van de in % van het huishoudentotale totale aantalbevolking huishoudens

Groningen

5 443 1 767 14,6 34,0 2,18 240 4 925 Appingedam 00034 203 1 154 11,0 29,5 2,42 288 4 590 Bedum 00054 047 1 097 11,8 27,8 2,27 95 5 154 Bellingwedde 00072 892 707 9,5 25,2 2,55 84 5 333 Ten Boer 0009

11 816 3 718 13,9 32,5 2,23 366 4 584 Delfzijl 0010

6 895 2 074 12,6 31,6 2,34 336 5 351 Eemsmond 1651107 882 63 519 34,5 60,1 1,69 2 158 1 3 038 Groningen 0014

4 617 1 087 8,9 24,1 2,62 111 5 191 Grootegast 00158 243 2 812 15,1 36,1 2,20 459 4 812 Haren 0017

15 178 4 930 14,3 34,2 2,23 769 3 1 132 Hoogezand-Sappemeer 0018

7 913 2 126 10,9 28,3 2,41 409 4 706 Leek 00224 382 1 244 11,8 29,4 2,37 154 5 186 Loppersum 00244 683 1 531 14,5 33,5 2,24 114 5 151 De Marne 16634 035 965 9,3 24,4 2,54 80 5 295 Marum 00255 207 1 312 10,5 25,7 2,39 95 5 331 Menterwolde 1987

5 716 1 719 13,1 30,6 2,28 105 4 501 Pekela 07653 138 979 14,0 32,0 2,20 76 5 205 Reiderland 16615 958 1 564 11,0 26,8 2,37 123 5 325 Scheemda 00396 349 1 592 10,2 25,7 2,43 151 5 203 Slochteren 0040

14 528 4 517 13,5 32,2 2,27 511 4 730 Stadskanaal 0037

12 306 3 682 13,2 30,6 2,25 264 4 873 Veendam 00477 072 2 096 12,9 30,5 2,27 194 5 330 Vlagtwedde 00488 668 3 335 18,2 40,5 2,06 438 3 1 325 Winschoten 00525 756 1 582 11,2 28,4 2,41 187 5 402 Winsum 00537 233 1 862 10,1 26,4 2,53 183 5 363 Zuidhorn 0056

274 160 112 971 19,7 41,2 2,06 7 990 Totaal

Friesland

11 308 3 010 10,7 27,2 2,47 225 5 377 Achtkarspelen 00591 502 500 14,4 34,1 2,28 37 5 186 Ameland 00604 632 1 495 13,7 33,0 2,33 107 5 273 het Bildt 00638 137 2 421 12,5 30,3 2,35 144 5 397 Boarnsterhim 00554 275 1 449 14,8 35,9 2,24 234 4 959 Bolsward 0064

7 555 1 904 9,8 26,1 2,53 251 5 405 Dantumadiel 189110 219 3 169 12,9 32,1 2,37 357 5 483 Dongeradeel 00583 575 1 003 11,4 28,8 2,44 89 5 195 Ferwerderadiel 17228 698 2 711 13,2 32,8 2,32 439 4 616 Franekeradeel 00704 242 1 221 11,9 29,7 2,39 133 5 251 Gaasterlân-Sleat 0653

6 885 2 308 14,7 36,2 2,20 516 3 1 019 Harlingen 007219 338 6 641 15,3 35,1 2,22 401 3 1 076 Heerenveen 00745 235 1 464 11,2 29,0 2,46 188 5 338 Kollumerland en Nieuwkruisland 0079

48 065 22 445 24,0 47,7 1,93 962 2 2 213 Leeuwarden 00804 097 952 9,2 24,5 2,48 204 4 505 Leeuwarderadeel 0081

5 660 1 568 11,5 28,0 2,39 50 4 580 Lemsterland 00824 291 1 095 10,0 26,1 2,53 92 5 117 Littenseradiel 01405 637 1 541 11,2 27,5 2,43 36 5 247 Menaldumadeel 00834 662 1 463 13,4 32,4 2,32 153 5 316 Nijefurd 0104

11 114 3 314 12,6 31,2 2,32 495 5 419 Ooststellingwerf 0085

12 036 3 261 11,0 28,2 2,44 463 5 352 Opsterland 0086478 213 22,5 44,6 1,98 – 5 229 Schiermonnikoog 0088

11 053 3 053 11,2 28,1 2,44 203 4 566 Skarsterlân 005123 743 7 717 14,0 33,9 2,28 972 3 1 141 Smallingerland 009014 639 5 099 15,3 36,7 2,22 752 3 1 463 Sneek 0091

2 097 769 16,2 43,0 2,11 307 5 195 Terschelling 009313 257 3 721 11,6 29,1 2,39 478 5 412 Tytsjerksteradiel 0737

536 210 18,3 40,5 2,10 18 5 140 Vlieland 009611 013 3 244 12,6 30,1 2,32 245 4 627 Weststellingwerf 00984 839 1 353 11,4 28,4 2,43 79 5 205 Wûnseradiel 0710

6 421 1 682 10,5 26,2 2,50 – 5 210 Wymbritseradiel 0683

279 239 91 996 14,3 32,9 2,28 8 630 Totaal

Drenthe

10 783 2 795 10,9 26,9 2,34 401 5 265 Aa en Hunze 168028 811 9 780 14,7 36,1 2,24 1 704 3 1 357 Assen 010610 880 2 643 10,1 24,7 2,39 193 5 251 Borger-Odoorn 168115 205 4 326 12,1 29,1 2,34 341 5 475 Coevorden 010947 485 14 679 13,4 31,9 2,28 1 399 4 722 Emmen 0114

Page 28: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

28 Centraal Bureau voor de Statistiek

0118 Hoogeveen 129,22 127,65 1,57 54 652 50,4 428 22 736 1780119 Meppel 56,98 55,66 1,32 32 026 51,4 575 13 887 2491731 Midden-Drenthe 345,82 340,98 4,83 33 560 50,1 98 13 638 401699 Noordenveld 205,33 201,01 4,32 31 075 50,8 155 13 244 661730 Tynaarlo 147,66 143,50 4,15 32 236 50,9 225 13 355 93

1701 Westerveld 282,75 278,78 3,96 19 302 50,3 69 7 854 281690 De Wolden 226,35 224,78 1,57 23 544 49,9 105 9 490 42

Totaal 2 680,34 2 638,93 41,37 489 918 50,6 183 206 520 78

Overijssel

0141 Almelo 69,40 67,39 2,00 72 428 50,3 1 075 31 482 4670147 Borne 26,15 25,99 0,16 21 106 50,1 812 8 583 3300148 Dalfsen 166,50 165,11 1,39 27 044 49,2 164 9 939 600150 Deventer 134,37 131,30 3,07 97 892 50,6 746 41 524 3161774 Dinkelland 176,81 175,75 1,06 26 066 49,1 148 9 746 55

0153 Enschede 142,75 141,03 1,73 156 071 49,1 1 107 67 784 4810158 Haaksbergen 105,48 104,86 0,62 24 495 49,7 234 9 660 920160 Hardenberg 317,24 312,85 4,40 58 650 49,4 187 22 081 710163 Hellendoorn 139,03 138,09 0,94 35 846 50,0 260 14 001 1010164 Hengelo 61,78 60,84 0,93 80 925 50,5 1 330 36 756 604

1735 Hof van Twente 215,44 212,85 2,59 35 151 50,4 165 14 327 670166 Kampen 161,84 142,54 19,31 49 860 50,5 350 20 198 1420168 Losser 99,64 98,87 0,77 22 589 50,0 228 8 746 880173 Oldenzaal 21,98 21,59 0,40 31 764 50,1 1 471 13 448 6231773 Olst-Wijhe 118,38 114,15 4,23 17 482 49,6 153 6 904 60

0175 Ommen 181,98 179,98 2,00 17 446 49,9 97 6 543 360177 Raalte 172,31 171,19 1,11 36 891 49,9 215 14 151 831742 Rijssen-Holten 94,30 94,06 0,24 36 787 50,4 391 13 262 1410180 Staphorst 135,70 134,24 1,47 16 016 48,6 119 5 372 401708 Steenwijkerland 321,69 290,30 31,38 43 215 50,0 149 18 136 62

0183 Tubbergen 147,40 147,00 0,40 20 992 49,2 143 7 226 491700 Twenterand 108,17 106,35 1,82 33 605 49,4 316 12 628 1190189 Wierden 95,33 94,75 0,59 23 467 49,8 248 8 808 931896 Zwartewaterland 87,91 82,73 5,17 21 944 49,4 265 7 976 960193 Zwolle 119,28 111,37 7,91 117 703 51,4 1 057 51 292 461

Totaal 3 420,86 3 325,18 95,69 1 125 435 50,0 338 460 573 139

Flevoland

0034 Almere 248,77 129,81 118,95 185 746 50,3 1 431 72 373 5580303 Dronten 423,86 333,86 90,00 39 206 49,2 117 14 790 440995 Lelystad 765,39 231,72 533,67 73 848 50,1 319 30 452 1310171 Noordoostpolder 595,41 460,32 135,09 45 814 49,4 100 18 203 400184 Urk 109,90 11,53 98,37 18 062 49,5 1 567 5 293 459

0050 Zeewolde 268,97 248,63 20,33 20 773 49,2 84 7 507 30

Totaal 2 412,30 1 415,87 996,41 383 449 50,0 271 148 618 105

Gelderland

0197 Aalten 97,09 96,57 0,52 27 447 49,9 284 11 125 1150200 Apeldoorn 341,13 339,87 1,26 155 332 50,8 457 65 677 1930202 Arnhem 101,53 97,94 3,59 145 574 50,4 1 486 67 012 6840203 Barneveld 176,74 176,02 0,73 52 066 50,3 296 18 229 1041859 Berkelland 260,43 258,61 1,82 45 142 49,6 175 18 004 70

0209 Beuningen 47,17 43,74 3,43 25 304 49,9 579 10 063 2301876 Bronckhorst 286,41 283,55 2,86 37 897 50,5 134 14 872 520213 Brummen 85,10 84,03 1,07 21 159 50,5 252 8 606 1020214 Buren 142,93 134,34 8,60 25 667 49,8 191 9 446 700216 Culemborg 31,18 29,42 1,75 27 414 50,5 932 11 195 381

0221 Doesburg 12,90 11,59 1,30 11 503 51,0 992 4 911 4240222 Doetinchem 79,67 79,07 0,60 56 136 50,5 710 23 917 3020225 Druten 42,43 37,77 4,67 18 102 50,3 479 7 000 1850226 Duiven 35,15 33,89 1,27 25 510 51,0 753 10 129 2990228 Ede 318,68 318,29 0,39 107 623 51,0 338 41 408 130

0230 Elburg 65,95 63,86 2,09 22 112 50,6 346 8 331 1300232 Epe 157,25 156,19 1,06 32 954 50,8 211 13 272 850233 Ermelo 87,38 85,68 1,71 26 306 50,9 307 9 680 1130236 Geldermalsen 101,67 99,94 1,73 26 289 50,3 263 10 008 1000241 Groesbeek 44,12 44,12 – 18 981 51,3 430 7 619 173

Tabel 3 (vervolg)Oppervlakte, bevolking en bevolkingsdichtheid, woningvoorraad en woningdichtheid en huishoudens op 1 januari 2009

Gemeente Oppervlakte in km² Bevolking Bevolkings- Woning- Woningdichtheid voorraad 2) dichtheid 2)

code naam totaal 1) w.o. totaal waaronder per km² land per km² land% vrouwen

land binnenwater

Page 29: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 29

Huishoudens Gemiddeld Personen Stedelijk- Omgevings- Gemeenteaantal in institu- heid adressen

aantal w.o. eenpersoonshuishoudens personen tionele dichtheid naam codeper huishoudens

aantal in % van de in % van het huishoudentotale totale aantalbevolking huishoudens

22 903 6 901 12,6 31,2 2,35 769 3 1 041 Hoogeveen 011813 930 4 616 14,4 34,4 2,26 494 3 1 131 Meppel 011913 761 3 579 10,7 26,7 2,41 344 5 378 Midden-Drenthe 173113 258 3 690 11,9 28,7 2,32 380 4 610 Noordenveld 169913 397 3 702 11,5 29,6 2,34 888 5 441 Tynaarlo 1730

8 177 2 294 11,9 29,4 2,32 368 5 194 Westerveld 17019 435 2 331 9,9 25,4 2,47 263 5 272 De Wolden 1690

208 025 61 336 12,5 29,5 2,32 7 544 Totaal

Overijssel

31 318 10 465 14,4 34,4 2,28 896 3 1 434 Almelo 01418 694 2 354 11,2 27,4 2,42 108 3 1 153 Borne 0147

10 281 2 385 8,8 23,5 2,62 139 5 441 Dalfsen 014844 175 16 546 16,9 38,6 2,19 1 322 2 1 692 Deventer 01509 486 2 143 8,2 23,3 2,72 288 5 440 Dinkelland 1774

75 783 32 781 21,0 44,1 2,04 1 422 2 1 976 Enschede 01539 730 2 464 10,1 25,9 2,49 222 4 924 Haaksbergen 0158

22 149 5 338 9,1 24,9 2,61 731 5 487 Hardenberg 016013 896 3 426 9,6 25,7 2,54 540 4 718 Hellendoorn 016336 166 12 909 16,0 36,5 2,22 765 2 1 634 Hengelo 0164

14 257 3 894 11,1 27,8 2,45 245 4 555 Hof van Twente 173519 822 5 876 11,8 30,6 2,48 622 3 1 356 Kampen 01668 852 2 100 9,3 25,0 2,50 462 4 676 Losser 0168

13 399 4 010 12,6 31,1 2,33 504 3 1 307 Oldenzaal 01736 882 1 727 9,9 26,0 2,51 239 5 394 Olst-Wijhe 1773

6 939 1 876 10,8 28,0 2,48 235 5 428 Ommen 017514 501 3 747 10,2 26,7 2,51 460 4 618 Raalte 017713 169 2 980 8,1 23,1 2,77 288 4 993 Rijssen-Holten 17425 165 1 037 6,5 20,4 3,09 76 5 314 Staphorst 0180

18 098 5 297 12,3 29,6 2,38 222 4 581 Steenwijkerland 1708

7 245 1 508 7,2 21,2 2,88 140 5 245 Tubbergen 018312 391 2 711 8,1 22,4 2,69 283 4 542 Twenterand 17008 757 1 932 8,2 22,3 2,67 74 4 649 Wierden 01897 922 1 841 8,4 23,3 2,77 29 4 652 Zwartewaterland 1896

53 893 21 485 18,3 41,7 2,14 2 400 2 1 785 Zwolle 0193

472 970 152 832 13,6 32,3 2,35 12 712 Totaal

Flevoland

75 402 21 688 11,7 29,1 2,45 972 2 1 595 Almere 003416 276 4 944 12,6 31,1 2,39 362 4 772 Dronten 030331 631 10 057 13,6 32,5 2,31 686 3 1 326 Lelystad 099518 511 5 433 11,9 30,2 2,45 534 4 728 Noordoostpolder 01715 107 899 5,0 18,2 3,50 177 4 949 Urk 0184

7 740 1 739 8,4 22,5 2,68 27 4 841 Zeewolde 0050

154 667 44 760 11,7 28,9 2,46 2 758 Totaal

Gelderland

11 119 3 089 11,3 28,6 2,44 320 4 720 Aalten 019766 591 21 756 14,0 34,5 2,28 3 571 2 1 613 Apeldoorn 020073 080 34 124 23,4 48,3 1,96 2 481 2 1 973 Arnhem 020218 730 4 706 9,0 26,0 2,75 651 4 766 Barneveld 020317 996 4 542 10,1 26,3 2,47 743 4 621 Berkelland 1859

10 090 2 467 9,7 25,0 2,49 210 4 935 Beuningen 020915 058 3 625 9,6 24,7 2,49 383 5 345 Bronckhorst 18768 672 2 178 10,3 25,9 2,41 268 4 675 Brummen 02139 970 2 189 8,5 22,2 2,56 106 5 238 Buren 0214

11 297 3 424 12,5 30,8 2,41 186 3 1 334 Culemborg 0216

4 973 1 503 13,1 30,7 2,30 71 4 790 Doesburg 022124 049 7 518 13,4 32,1 2,31 652 3 1 050 Doetinchem 02226 967 1 614 8,9 24,8 2,53 450 4 709 Druten 0225

10 046 2 340 9,2 23,3 2,54 13 3 1 070 Duiven 022643 388 13 680 12,7 32,6 2,45 1 373 3 1 427 Ede 0228

8 341 1 994 9,0 24,8 2,62 291 4 621 Elburg 023013 687 3 916 11,9 29,5 2,38 393 4 636 Epe 023210 662 3 445 13,1 35,5 2,38 945 4 868 Ermelo 023310 104 2 403 9,1 24,3 2,58 230 4 556 Geldermalsen 02367 752 2 236 11,8 31,8 2,36 711 4 633 Groesbeek 0241

Page 30: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

30 Centraal Bureau voor de Statistiek

0243 Harderwijk 48,27 38,59 9,68 43 092 50,7 1 117 17 301 4480244 Hattem 24,20 23,12 1,08 11 708 51,4 506 4 808 2080246 Heerde 80,39 78,69 1,70 18 313 50,5 233 7 428 940252 Heumen 41,58 39,90 1,68 16 623 50,4 417 6 582 1650733 Lingewaal 54,59 50,44 4,15 10 921 50,0 217 4 244 84

1705 Lingewaard 69,18 62,25 6,93 45 084 50,3 724 17 894 2870262 Lochem 216,02 213,26 2,75 33 313 51,0 156 13 820 650263 Maasdriel 75,49 66,02 9,47 23 798 49,5 360 9 021 1370265 Millingen aan de Rijn 10,32 8,67 1,64 5 857 50,2 676 2 406 2781955 Montferland 106,65 105,72 0,93 35 103 50,1 332 14 093 133

1740 Neder-Betuwe 68,11 60,66 7,45 22 561 50,4 372 7 665 1260304 Neerijnen 72,96 65,99 6,97 11 836 49,3 179 4 461 680267 Nijkerk 72,05 69,44 2,60 39 080 50,2 563 15 071 2170268 Nijmegen 57,53 53,56 3,97 161 817 52,2 3 021 69 877 1 3050302 Nunspeet 129,49 128,75 0,74 26 714 50,7 207 9 787 76

0269 Oldebroek 98,85 97,73 1,12 22 622 49,5 231 8 092 831586 Oost Gelre 110,19 109,75 0,45 30 012 49,2 273 11 741 1071509 Oude IJsselstreek 137,87 136,38 1,48 40 010 50,1 293 16 059 1181734 Overbetuwe 115,18 109,33 5,85 45 097 50,4 412 17 577 1610273 Putten 87,45 85,06 2,39 23 458 50,6 276 8 399 99

0274 Renkum 47,12 45,99 1,14 31 752 51,8 690 14 509 3150275 Rheden 84,39 81,73 2,66 43 679 51,6 534 19 678 2410196 Rijnwaarden 48,14 39,85 8,28 10 994 50,1 276 4 548 1140277 Rozendaal 27,95 27,92 0,02 1 515 51,2 54 637 230279 Scherpenzeel 13,84 13,81 0,03 9 141 50,4 662 3 522 255

0281 Tiel 34,84 32,29 2,55 41 070 50,3 1 272 16 657 5160282 Ubbergen 38,80 33,79 5,02 9 366 51,0 277 4 016 1190285 Voorst 126,52 123,10 3,42 23 706 50,1 193 8 953 730289 Wageningen 32,35 30,45 1,90 36 695 51,1 1 205 13 058 4290668 West Maas en Waal 85,15 77,40 7,76 18 374 50,1 237 7 159 92

0293 Westervoort 7,84 7,09 0,75 15 277 50,6 2 155 6 222 8780296 Wijchen 69,58 66,61 2,97 39 948 50,5 600 16 141 2420294 Winterswijk 138,80 138,15 0,65 29 028 50,2 210 12 144 880297 Zaltbommel 89,06 79,72 9,33 26 218 50,1 329 9 886 1240299 Zevenaar 58,02 53,37 4,65 31 809 50,7 596 13 535 254

0301 Zutphen 42,84 40,93 1,91 46 953 51,3 1 147 20 620 504

Totaal 5 136,52 4 970,00 166,52 1 991 062 50,6 401 808 115 163

Utrecht

0305 Abcoude 32,11 30,38 1,72 8 680 50,9 286 3 515 1160307 Amersfoort 63,78 62,77 1,01 143 212 50,9 2 282 59 662 9500308 Baarn 33,03 32,56 0,47 24 335 52,0 747 10 572 3250310 De Bilt 67,10 66,32 0,78 41 984 52,5 633 18 246 2750311 Breukelen 48,65 44,44 4,20 14 657 50,8 330 5 874 132

0312 Bunnik 37,57 36,95 0,62 14 407 50,7 390 5 844 1580313 Bunschoten 34,88 30,50 4,38 19 753 49,8 648 7 286 2390317 Eemnes 33,67 31,02 2,65 8 880 50,4 286 3 553 1150321 Houten 58,98 55,41 3,56 47 243 50,6 853 17 898 3230353 IJsselstein 21,62 21,11 0,51 34 163 51,1 1 618 13 701 649

0327 Leusden 58,94 58,67 0,27 28 583 50,9 487 11 672 1990329 Loenen 27,32 24,99 2,32 8 447 51,1 338 3 488 1400331 Lopik 78,92 75,71 3,20 14 156 49,2 187 5 187 690333 Maarssen 30,86 27,19 3,66 39 636 51,0 1 458 15 873 5840335 Montfoort 38,22 37,70 0,52 13 484 49,9 358 5 235 139

0356 Nieuwegein 25,68 23,67 2,01 61 007 50,4 2 577 26 159 1 1050589 Oudewater 40,16 39,15 1,01 9 898 50,7 253 3 966 1010339 Renswoude 18,52 18,43 0,09 4 532 50,5 246 1 596 870340 Rhenen 43,74 42,04 1,69 18 833 50,5 448 7 388 1760736 De Ronde Venen 84,80 70,60 14,20 34 528 50,2 489 13 175 187

0342 Soest 46,45 46,26 0,19 45 711 51,4 988 19 552 4230344 Utrecht 99,32 94,75 4,57 299 891 51,7 3 165 129 032 1 3621581 Utrechtse Heuvelrug 134,10 132,16 1,94 48 893 51,7 370 19 907 1510345 Veenendaal 19,81 19,60 0,21 62 008 50,9 3 164 24 459 1 2480620 Vianen 42,37 39,43 2,93 19 684 50,7 499 7 977 202

0352 Wijk bij Duurstede 50,30 47,61 2,69 23 252 50,5 488 9 152 1920632 Woerden 92,89 89,43 3,46 48 885 50,5 547 19 565 2190351 Woudenberg 36,72 36,45 0,27 11 744 49,8 322 4 530 1240355 Zeist 48,64 48,50 0,14 60 383 51,9 1 245 26 332 543

Totaal 1 449,15 1 383,80 65,27 1 210 869 51,1 875 500 396 362

Tabel 3 (vervolg)Oppervlakte, bevolking en bevolkingsdichtheid, woningvoorraad en woningdichtheid en huishoudens op 1 januari 2009

Gemeente Oppervlakte in km² Bevolking Bevolkings- Woning- Woningdichtheid voorraad 2) dichtheid 2)

code naam totaal 1) w.o. totaal waaronder per km² land per km² land% vrouwen

land binnenwater

Page 31: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 31

Huishoudens Gemiddeld Personen Stedelijk- Omgevings- Gemeenteaantal in institu- heid adressen

aantal w.o. eenpersoonshuishoudens personen tionele dichtheid naam codeper huishoudens

aantal in % van de in % van het huishoudentotale totale aantalbevolking huishoudens

17 779 5 428 12,6 31,3 2,40 428 3 1 274 Harderwijk 02434 719 1 254 10,7 27,3 2,45 128 4 757 Hattem 02447 304 1 803 9,8 25,7 2,47 279 4 538 Heerde 02466 665 1 673 10,1 25,9 2,46 206 4 739 Heumen 02524 160 854 7,8 21,0 2,60 91 5 282 Lingewaal 0733

18 160 4 390 9,7 24,7 2,46 354 4 818 Lingewaard 170513 710 3 686 11,1 28,4 2,38 715 4 556 Lochem 02629 313 2 285 9,6 25,0 2,54 173 5 408 Maasdriel 02632 386 592 10,1 25,5 2,43 62 4 582 Millingen aan de Rijn 0265

14 055 3 447 9,8 25,0 2,48 281 4 685 Montferland 1955

7 849 1 663 7,4 21,8 2,85 215 5 363 Neder-Betuwe 17404 449 967 8,2 22,0 2,65 51 5 176 Neerijnen 0304

15 166 3 879 9,9 26,2 2,55 358 4 955 Nijkerk 026786 192 45 395 28,1 54,4 1,85 2 735 2 2 235 Nijmegen 026810 005 2 668 10,0 27,9 2,62 456 4 744 Nunspeet 0302

8 126 1 666 7,4 21,2 2,75 251 4 557 Oldebroek 026911 747 2 998 5,5 26,8 2,51 541 4 699 Oost Gelre 158616 114 4 152 10,4 26,7 2,45 564 4 599 Oude IJsselstreek 150917 683 4 168 9,2 24,3 2,52 536 4 715 Overbetuwe 17348 846 2 194 9,4 25,4 2,63 213 4 773 Putten 0273

14 144 4 952 15,6 38,1 2,16 1 149 4 821 Renkum 027420 080 7 371 16,9 38,9 2,12 1 116 3 1 247 Rheden 02754 464 1 101 10,0 25,3 2,44 106 5 336 Rijnwaarden 0196

637 149 9,8 23,4 2,38 – 4 805 Rozendaal 02773 486 907 9,9 26,6 2,60 78 4 796 Scherpenzeel 0279

17 132 5 268 12,8 31,4 2,38 369 3 1 225 Tiel 02814 166 1 416 15,1 35,7 2,20 195 5 339 Ubbergen 02829 241 2 278 9,6 26,7 2,49 709 4 517 Voorst 0285

20 715 12 412 33,8 62,3 1,73 780 2 1 532 Wageningen 02897 269 1 742 9,5 24,7 2,50 218 5 337 West Maas en Waal 0668

6 227 1 604 10,5 26,0 2,44 57 3 1 104 Westervoort 029316 103 4 238 10,6 26,9 2,46 341 3 1 039 Wijchen 029612 230 3 715 12,8 31,3 2,34 365 3 1 087 Winterswijk 02949 800 2 387 9,1 25,0 2,65 248 4 561 Zaltbommel 0297

13 804 4 119 12,9 30,3 2,29 205 3 1 179 Zevenaar 0299

20 703 7 116 15,2 35,8 2,23 803 3 1 466 Zutphen 0301

847 201 278 686 14,0 32,9 2,32 29 424 Totaal

Utrecht

3 485 952 11,0 27,4 2,49 9 4 663 Abcoude 030561 780 21 988 15,4 36,7 2,29 1 876 2 2 170 Amersfoort 030710 723 3 938 16,2 40,4 2,18 983 3 1 402 Baarn 030818 550 6 697 16,0 37,4 2,23 638 3 1 114 De Bilt 03106 184 2 034 13,9 33,6 2,35 122 4 666 Breukelen 0311

5 985 1 738 12,1 29,6 2,39 107 4 601 Bunnik 03127 080 1 521 7,7 22,1 2,76 196 3 1 035 Bunschoten 03133 564 943 10,6 26,6 2,49 20 4 805 Eemnes 0317

18 071 4 415 9,3 24,7 2,60 213 3 1 278 Houten 032113 850 3 881 11,4 28,5 2,45 215 2 1 703 IJsselstein 0353

11 884 3 470 12,1 29,8 2,39 221 3 1 158 Leusden 03273 538 1 044 12,4 30,3 2,36 92 5 326 Loenen 03295 298 1 294 9,1 24,6 2,66 37 5 349 Lopik 0331

16 640 4 727 11,9 29,0 2,36 329 2 1 531 Maarssen 03335 236 1 328 9,8 25,4 2,57 17 4 653 Montfoort 0335

26 982 8 933 93,8 33,6 2,25 399 2 1 764 Nieuwegein 03563 918 1 132 11,4 29,8 2,50 115 4 763 Oudewater 05891 622 358 7,9 22,1 2,79 1 5 361 Renswoude 03397 495 2 015 10,7 27,5 2,49 163 4 826 Rhenen 0340

14 000 3 828 11,1 27,9 2,45 265 4 840 De Ronde Venen 0736

19 934 6 687 14,6 34,4 2,27 502 3 1 325 Soest 0342157 297 83 460 27,8 54,3 1,88 3 455 1 3 099 Utrecht 034420 686 6 874 14,1 35,8 2,29 1 469 4 734 Utrechtse Heuvelrug 158124 885 7 268 11,7 29,8 2,47 494 2 1 914 Veenendaal 03457 926 1 996 10,1 25,7 2,46 166 4 819 Vianen 0620

9 215 2 307 9,9 25,3 2,51 97 3 1 056 Wijk bij Duurstede 035219 638 5 604 11,5 29,3 2,46 503 3 1 187 Woerden 06324 438 1 119 9,5 26,5 2,60 222 4 791 Woudenberg 0351

27 473 11 311 18,7 44,9 2,11 2 303 3 1 483 Zeist 0355

537 377 202 862 16,8 37,8 2,22 15 229 Totaal

Page 32: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

32 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 3 (vervolg)Oppervlakte, bevolking en bevolkingsdichtheid, woningvoorraad en woningdichtheid en huishoudens op 1 januari 2009

Gemeente Oppervlakte in km² Bevolking Bevolkings- Woning- Woningdichtheid voorraad 2) dichtheid 2)

code naam totaal 1) w.o. totaal waaronder per km² land per km² land% vrouwen

land binnenwater

Noord-Holland

0358 Aalsmeer 32,24 20,49 11,75 28 006 50,3 1 367 11 370 5550361 Alkmaar 31,22 29,28 1,95 93 416 50,8 3 190 42 843 1 4630362 Amstelveen 44,05 41,46 2,59 79 768 52,3 1 924 36 967 8920363 Amsterdam 219,44 165,92 53,52 755 605 50,8 4 554 390 913 2 3560364 Andijk 47,69 21,15 26,55 6 495 48,3 307 2 587 122

0366 Anna Paulowna 78,81 74,60 2,97 14 155 49,3 190 5 750 770370 Beemster 72,08 70,59 1,49 8 564 49,9 121 3 381 480373 Bergen (NH.) 119,83 97,12 0,88 31 154 51,6 321 14 053 1450375 Beverwijk 20,38 18,58 0,48 38 284 50,6 2 060 16 968 9130376 Blaricum 15,58 11,12 4,45 8 987 51,8 808 3 981 358

0377 Bloemendaal 45,08 39,68 0,65 22 069 52,9 556 9 127 2300381 Bussum 8,11 8,04 0,06 31 979 52,6 3 977 14 627 1 8190383 Castricum 59,92 49,66 5,36 34 739 51,2 700 14 425 2900384 Diemen 14,03 11,98 2,06 24 361 51,5 2 033 10 175 8490498 Drechterland 80,72 59,10 21,62 19 091 49,1 323 7 499 127

0385 Edam-Volendam 24,78 16,29 8,49 28 483 49,8 1 748 11 367 6980388 Enkhuizen 116,04 12,40 103,65 18 104 50,2 1 460 8 082 6520365 Graft-De Rijp 21,75 20,02 1,73 6 465 49,6 323 2 590 1290392 Haarlem 32,09 29,24 2,85 148 191 51,4 5 068 69 674 2 3830393 Haarlemmerliede en Spaarnwoude 21,08 19,23 1,86 5 430 50,7 282 2 168 113

0394 Haarlemmermeer 185,28 178,67 6,61 142 042 50,2 795 56 854 3180395 Harenkarspel 54,83 53,94 0,89 15 968 48,7 296 6 092 1130396 Heemskerk 31,73 27,35 0,33 38 485 51,1 1 407 16 417 6000397 Heemstede 9,64 9,20 0,44 25 680 53,1 2 791 11 262 1 2240398 Heerhugowaard 39,97 38,36 1,61 50 883 49,6 1 326 20 383 531

0399 Heiloo 18,99 18,70 0,29 22 216 50,7 1 188 9 395 5020400 Den Helder 178,83 45,26 2,00 57 526 50,4 1 271 26 604 5880402 Hilversum 46,45 45,72 0,73 84 422 51,4 1 847 38 746 8470405 Hoorn 53,26 20,23 33,03 69 358 50,8 3 428 30 537 1 5090406 Huizen 23,28 15,77 7,51 42 040 51,5 2 666 18 197 1 154

1598 Koggenland 84,15 80,61 3,53 21 792 49,6 270 8 391 1040415 Landsmeer 26,49 22,55 3,94 10 139 51,7 450 4 294 1900416 Langedijk 26,99 24,06 2,94 26 886 50,1 1 117 10 052 4180417 Laren 12,39 12,26 0,12 11 585 52,4 945 4 917 4010420 Medemblik 179,00 77,32 101,68 27 017 49,4 349 11 042 143

0424 Muiden 36,51 14,46 22,05 6 561 51,1 454 2 762 1910425 Naarden 32,89 21,39 11,49 16 998 52,2 795 7 440 3480412 Niedorp 62,99 61,58 1,41 12 136 49,2 197 4 745 770431 Oostzaan 16,13 11,53 4,60 9 201 51,3 798 3 776 3270432 Opmeer 41,98 41,60 0,38 11 289 49,6 271 4 341 104

0437 Ouder-Amstel 25,81 24,16 1,65 13 107 51,3 543 5 716 2370439 Purmerend 24,56 23,44 1,12 78 862 51,1 3 364 33 781 1 4410441 Schagen 19,35 18,83 0,52 18 759 51,2 996 8 293 4400458 Schermer 64,44 61,42 3,02 5 324 48,9 87 2 096 340532 Stede Broec 16,42 14,70 1,72 21 289 49,5 1 448 8 514 579

0448 Texel 463,28 161,13 2,33 13 691 50,4 85 6 030 370450 Uitgeest 22,31 19,19 3,12 12 434 49,7 648 5 061 2640451 Uithoorn 19,49 18,29 1,20 27 660 50,7 1 512 11 921 6520453 Velsen 63,05 44,64 4,52 67 528 50,5 1 513 29 439 6590852 Waterland 115,64 52,11 63,53 16 954 50,1 325 7 043 135

0457 Weesp 21,86 20,53 1,33 17 577 51,5 856 8 262 4020459 Wervershoof 31,08 23,40 7,68 8 705 48,9 372 3 296 1410462 Wieringen 212,50 26,88 8,26 8 674 49,6 323 3 849 1430463 Wieringermeer 307,76 194,93 112,83 12 559 49,7 64 5 261 271696 Wijdemeren 76,36 47,86 28,50 23 327 51,1 487 9 730 203

0880 Wormerland 45,14 38,74 6,40 15 900 50,1 410 6 524 1680479 Zaanstad 83,04 73,87 9,18 144 055 50,7 1 950 62 466 8460473 Zandvoort 44,34 32,11 1,66 16 607 52,2 517 8 384 2610478 Zeevang 55,23 38,09 17,15 6 297 49,8 165 2 471 650476 Zijpe 113,35 95,09 2,23 11 566 49,5 122 4 679 49

Totaal 4 091,71 2 665,92 738,49 2 646 445 50,8 993 1 207 610 453

Zuid-Holland

0482 Alblasserdam 9,96 8,79 1,17 18 839 51,0 2 143 7 692 8750613 Albrandswaard 23,75 21,80 1,94 22 974 50,0 1 054 9 192 4220484 Alphen aan den Rijn 57,68 55,06 2,61 72 178 50,7 1 311 30 037 5460489 Barendrecht 21,72 19,80 1,92 45 861 50,6 2 316 18 029 9110491 Bergambacht 38,05 35,11 2,94 9 649 50,5 275 3 874 110

Page 33: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 33

Huishoudens Gemiddeld Personen Stedelijk- Omgevings- Gemeenteaantal in institu- heid adressen

aantal w.o. eenpersoonshuishoudens personen tionele dichtheid naam codeper huishoudens

aantal in % van de in % van het huishoudentotale totale aantalbevolking huishoudens

Noord-Holland

11 458 3 137 11,2 28,0 2,42 240 4 755 Aalsmeer 035843 832 17 484 18,7 41,0 2,10 1 207 2 2 226 Alkmaar 036138 733 17 066 21,4 45,1 2,04 882 2 2 031 Amstelveen 0362

416 426 231 238 30,6 56,3 1,80 5 444 1 6 038 Amsterdam 03632 642 721 11,1 27,7 2,44 39 5 312 Andijk 0364

5 688 1 438 10,2 25,4 2,48 30 5 460 Anna Paulowna 03663 491 967 11,3 28,6 2,42 113 4 512 Beemster 0370

13 795 4 691 15,1 36,2 2,20 831 4 664 Bergen (NH.) 037317 542 6 551 17,1 38,1 2,16 361 2 2 492 Beverwijk 03753 912 1 176 13,1 30,7 2,28 79 4 829 Blaricum 0376

9 207 2 910 13,2 34,3 2,32 723 4 976 Bloemendaal 037714 608 6 011 18,8 42,9 2,15 583 2 2 225 Bussum 038114 581 4 420 12,7 31,2 2,35 436 3 1 164 Castricum 038311 794 5 144 21,1 44,6 2,04 269 2 2 152 Diemen 03847 498 1 836 9,6 25,0 2,53 156 5 437 Drechterland 0498

11 165 2 890 10,1 26,4 2,53 227 3 1 446 Edam-Volendam 03858 053 2 744 15,2 34,9 2,23 186 3 1 284 Enkhuizen 03882 636 693 10,7 26,9 2,43 60 5 408 Graft-De Rijp 0365

72 404 32 247 21,8 46,1 2,01 2 396 1 3 197 Haarlem 03922 238 611 11,3 27,3 2,43 – 4 557 Haarlemmerliede en Spaarnwoude 0393

58 004 16 177 11,4 28,5 2,43 1 149 3 1 447 Haarlemmermeer 03946 351 1 743 10,9 27,9 2,50 111 5 349 Harenkarspel 0395

16 509 5 221 13,6 32,6 2,30 482 2 2 061 Heemskerk 039611 146 3 952 15,4 38,5 2,23 870 2 1 510 Heemstede 039720 459 5 578 11,0 28,6 2,44 930 2 1 517 Heerhugowaard 0398

9 430 2 841 12,8 31,4 2,31 392 3 1 085 Heiloo 039926 484 9 675 16,8 38,2 2,13 1 189 2 1 649 Den Helder 040039 876 16 422 19,5 42,6 2,08 1 349 2 2 338 Hilversum 040230 521 10 449 15,1 35,0 2,25 685 2 1 572 Hoorn 040517 965 5 817 13,8 33,0 2,32 349 2 1 826 Huizen 0406

8 549 2 180 10,0 25,9 2,53 140 5 372 Koggenland 15984 258 1 166 11,5 28,0 2,36 93 4 846 Landsmeer 0415

10 603 2 591 9,6 24,8 2,52 136 4 843 Langedijk 04165 300 2 155 18,6 45,0 2,09 511 4 983 Laren 0417

10 933 2 912 10,8 27,5 2,44 351 4 513 Medemblik 0420

2 783 812 12,4 29,6 2,34 42 5 399 Muiden 04247 240 2 451 14,4 34,9 2,32 217 3 1 072 Naarden 04254 806 1 165 9,6 24,6 2,51 69 5 250 Niedorp 04123 763 936 10,2 25,5 2,42 91 4 948 Oostzaan 04314 424 1 125 10,0 25,7 2,54 45 5 455 Opmeer 0432

5 667 1 926 14,7 35,2 2,28 195 3 1 274 Ouder-Amstel 043733 910 10 600 13,4 32,3 2,29 1 129 2 2 146 Purmerend 04398 302 2 702 14,4 33,7 2,23 284 3 1 190 Schagen 04412 071 481 9,0 23,2 2,57 – 5 132 Schermer 04588 471 2 103 9,9 25,4 2,49 199 3 1 042 Stede Broec 0532

5 975 1 946 14,2 33,8 2,26 211 5 382 Texel 04485 025 1 338 10,8 26,9 2,46 52 4 962 Uitgeest 0450

11 915 3 800 13,7 32,4 2,30 198 3 1 357 Uithoorn 045129 718 10 182 15,1 35,3 2,24 907 2 1 703 Velsen 04537 059 1 951 11,5 28,1 2,39 117 4 599 Waterland 0852

8 271 3 292 18,7 41,0 2,09 250 2 1 572 Weesp 04573 375 875 10,1 26,4 2,56 66 5 451 Wervershoof 04593 748 1 131 13,0 31,0 2,29 95 5 429 Wieringen 04625 202 1 382 11,0 26,9 2,40 56 5 417 Wieringermeer 04639 774 2 734 11,7 28,9 2,35 314 4 541 Wijdemeren 1696

6 544 1 739 10,9 27,0 2,41 113 3 1 268 Wormerland 088063 627 21 493 14,9 34,6 2,24 1 450 2 1 780 Zaanstad 04798 137 3 439 20,7 44,5 1,99 401 3 1 431 Zandvoort 04732 482 545 8,7 22,2 2,53 27 5 244 Zeevang 04784 761 1 276 11,0 27,1 2,42 58 5 191 Zijpe 0476

1 245 141 514 278 19,4 41,3 2,10 29 585 Totaal

Zuid-Holland

7 541 2 127 11,3 28,7 2,48 131 3 1 381 Alblasserdam 04828 958 2 065 9,0 25,1 2,48 717 4 942 Albrandswaard 0613

30 725 9 694 13,4 32,7 2,31 1 052 2 2 148 Alphen aan den Rijn 048418 141 4 296 9,4 23,8 2,52 81 2 1 595 Barendrecht 04893 788 936 9,7 24,9 2,54 29 5 450 Bergambacht 0491

Page 34: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

34 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 3 (vervolg)Oppervlakte, bevolking en bevolkingsdichtheid, woningvoorraad en woningdichtheid en huishoudens op 1 januari 2009

Gemeente Oppervlakte in km² Bevolking Bevolkings- Woning- Woningdichtheid voorraad 2) dichtheid 2)

code naam totaal 1) w.o. totaal waaronder per km² land per km² land% vrouwen

land binnenwater

0568 Bernisse 68,59 57,35 11,24 12 545 49,7 219 5 285 920585 Binnenmaas 75,59 69,24 6,35 28 862 50,4 417 12 141 1750497 Bodegraven 38,50 37,49 1,01 19 470 49,9 519 7 465 1990499 Boskoop 16,96 14,86 2,10 15 133 50,1 1 018 6 093 4100501 Brielle 31,12 27,53 3,58 15 597 50,5 567 6 720 244

0502 Capelle aan den IJssel 15,42 14,26 1,16 65 273 51,7 4 577 29 320 2 0560611 Cromstrijen 70,31 54,36 15,95 12 837 50,2 236 5 240 960503 Delft 24,08 22,83 1,25 96 517 47,6 4 228 44 152 1 9340504 Dirksland 74,15 55,50 18,64 8 347 50,3 150 3 312 600505 Dordrecht 99,45 79,14 20,31 118 408 50,9 1 496 53 403 675

0689 Giessenlanden 65,12 63,57 1,55 14 411 49,4 227 5 495 860511 Goedereede 153,85 71,14 37,52 11 505 50,4 162 4 596 650512 Gorinchem 21,99 18,92 3,07 34 554 50,8 1 826 15 447 8160513 Gouda 18,10 16,86 1,24 70 828 51,1 4 201 30 519 1 8100693 Graafstroom 69,32 66,93 2,40 9 808 48,9 147 3 425 51

0518 ‘s-Gravenhage 98,18 81,88 2,79 481 864 50,8 5 885 234 377 2 8620523 Hardinxveld-Giessendam 19,35 16,92 2,44 17 538 50,5 1 037 6 747 3990530 Hellevoetsluis 46,14 31,54 13,52 39 629 50,4 1 256 16 764 5320531 Hendrik-Ido-Ambacht 11,99 10,68 1,31 25 881 51,0 2 423 10 289 9630534 Hillegom 13,48 12,91 0,57 20 487 50,6 1 587 8 760 679

1884 Kaag en Braassem 72,28 63,45 8,83 25 412 49,3 401 9 634 1520537 Katwijk 31,06 24,56 1,51 61 337 50,2 2 497 23 829 9700588 Korendijk 100,48 77,89 22,59 10 925 49,9 140 4 298 550542 Krimpen aan den IJssel 8,93 7,80 1,13 28 907 51,1 3 706 11 926 1 5291621 Lansingerland 56,39 54,27 2,12 51 019 50,1 940 19 442 358

0545 Leerdam 34,32 33,78 0,54 20 732 50,9 614 8 320 2460546 Leiden 23,16 21,86 1,30 116 787 51,3 5 342 51 353 2 3490547 Leiderdorp 12,29 11,67 0,62 26 470 51,7 2 268 11 330 9711916 Leidschendam-Voorburg 35,68 32,76 2,92 72 697 52,2 2 219 35 402 1 0810694 Liesveld 44,44 40,98 3,46 9 728 49,7 237 3 673 90

0553 Lisse 16,11 15,71 0,40 22 301 50,7 1 420 9 486 6040556 Maassluis 10,11 8,48 1,63 31 389 51,0 3 702 13 981 1 6490559 Middelharnis 86,79 60,91 25,87 17 985 51,0 295 7 398 1211842 Midden-Delfland 49,38 47,34 2,03 17 598 49,0 372 6 803 1440563 Moordrecht 12,73 12,23 0,51 8 138 49,8 665 3 069 251

0643 Nederlek 31,44 27,87 3,57 14 191 50,9 509 5 929 2130571 Nieuw-Lekkerland 12,77 10,40 2,37 9 525 48,9 916 3 370 3240567 Nieuwerkerk aan den IJssel 18,47 17,30 1,18 21 651 50,3 1 252 8 421 4870569 Nieuwkoop 91,18 79,45 11,73 26 757 49,5 337 9 995 1260575 Noordwijk 51,53 35,47 0,17 25 335 50,0 714 10 947 309

0576 Noordwijkerhout 23,40 22,59 0,81 15 355 49,5 680 6 048 2680579 Oegstgeest 7,75 7,18 0,57 22 564 51,8 3 143 9 305 1 2960580 Oostflakkee 107,44 74,68 32,76 10 101 49,8 135 4 111 550584 Oud-Beijerland 19,61 18,74 0,87 23 732 50,9 1 266 9 540 5090644 Ouderkerk 28,53 27,03 1,51 8 144 50,2 301 3 169 117

0590 Papendrecht 10,77 9,46 1,31 31 730 50,9 3 354 13 565 1 4341926 Pijnacker-Nootdorp 38,60 37,34 1,26 45 900 49,9 1 229 17 701 4740595 Reeuwijk 50,11 38,24 11,87 12 960 49,9 339 5 098 1330597 Ridderkerk 25,10 23,72 1,38 44 646 51,4 1 882 20 035 8451672 Rijnwoude 57,85 56,64 1,21 18 696 49,5 330 7 405 131

0603 Rijswijk 14,50 14,06 0,44 46 758 52,9 3 326 24 208 1 7220599 Rotterdam 319,30 204,32 66,55 587 134 50,9 2 874 289 438 1 4170600 Rozenburg 6,50 4,52 1,98 12 475 50,0 2 760 5 601 1 2390606 Schiedam 19,89 18,03 1,86 75 326 50,9 4 178 35 590 1 9740608 Schoonhoven 6,96 6,27 0,69 12 001 50,6 1 914 5 063 807

0610 Sliedrecht 14,00 12,81 1,20 23 895 51,2 1 865 10 048 7840612 Spijkenisse 30,23 26,05 4,18 72 521 50,9 2 784 31 684 1 2160617 Strijen 57,72 51,13 6,59 8 972 50,1 175 3 800 741525 Teylingen 33,63 28,65 4,99 35 533 50,2 1 240 14 154 4940622 Vlaardingen 26,71 23,66 3,05 70 433 51,3 2 977 34 403 1 454

0623 Vlist 56,52 53,90 2,63 9 808 49,7 182 3 801 710626 Voorschoten 11,59 11,17 0,42 22 996 52,1 2 059 10 133 9070627 Waddinxveen 29,39 27,89 1,49 25 436 50,3 912 10 323 3700629 Wassenaar 62,50 50,96 1,80 25 909 52,3 508 11 999 2351783 Westland 90,59 79,52 1,97 99 436 50,1 1 250 39 647 499

0614 Westvoorne 97,52 53,30 5,14 14 031 50,5 263 6 096 1140707 Zederik 76,49 73,71 2,79 13 399 50,5 182 4 878 661666 Zevenhuizen-Moerkapelle 31,15 29,85 1,30 10 402 50,7 348 3 868 1300637 Zoetermeer 37,06 34,56 2,50 120 881 51,0 3 498 52 276 1 5130638 Zoeterwoude 21,91 21,21 0,70 8 193 50,3 386 3 123 147

0642 Zwijndrecht 22,77 20,37 2,40 44 312 51,3 2 175 19 794 972

Totaal 3 418,48 2 810,21 421,28 3 481 558 50,7 1 239 1 552 884 553

Page 35: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 35

Huishoudens Gemiddeld Personen Stedelijk- Omgevings- Gemeenteaantal in institu- heid adressen

aantal w.o. eenpersoonshuishoudens personen tionele dichtheid naam codeper huishoudens

aantal in % van de in % van het huishoudentotale totale aantalbevolking huishoudens

5 175 1 226 9,8 24,0 2,41 57 5 407 Bernisse 056812 190 3 198 11,1 26,5 2,36 105 4 612 Binnenmaas 05857 570 2 020 10,4 27,2 2,55 147 3 1 245 Bodegraven 04976 123 1 724 11,4 28,7 2,45 120 4 782 Boskoop 04996 704 1 888 12,1 28,7 2,31 132 4 777 Brielle 0501

29 156 10 156 15,6 35,9 2,21 894 2 2 169 Capelle aan den IJssel 05025 320 1 329 10,4 25,4 2,40 85 4 627 Cromstrijen 0611

52 168 27 459 28,4 53,7 1,83 1 002 1 3 355 Delft 05033 287 910 10,9 28,7 2,50 118 5 439 Dirksland 0504

54 047 20 584 17,4 39,2 2,16 1 580 2 2 395 Dordrecht 0505

5 516 1 224 8,5 22,3 2,61 30 5 272 Giessenlanden 06894 462 1 062 9,2 24,3 2,56 84 5 336 Goedereede 0511

15 182 5 423 15,7 36,9 2,24 496 2 1 625 Gorinchem 051230 745 10 986 15,5 37,1 2,27 1 101 2 2 357 Gouda 05133 328 672 6,9 20,8 2,92 90 5 164 Graafstroom 0693

240 303 115 997 24,1 49,7 1,98 6 690 1 4 656 ‘s-Gravenhage 05186 570 1 628 9,3 25,1 2,66 72 4 867 Hardinxveld-Giessendam 0523

16 811 4 729 11,9 28,8 2,33 391 2 1 541 Hellevoetsluis 05309 969 2 257 8,7 22,9 2,58 130 3 1 489 Hendrik-Ido-Ambacht 05318 729 2 678 13,1 31,8 2,31 308 3 1 384 Hillegom 0534

9 984 2 447 9,6 24,7 2,54 70 5 488 Kaag en Braassem 188423 632 6 549 10,7 28,6 2,57 695 2 1 930 Katwijk 05374 315 1 048 9,6 24,7 2,52 66 5 296 Korendijk 0588

11 756 3 178 11,0 28,4 2,41 566 2 1 716 Krimpen aan den IJssel 054219 242 3 969 7,8 21,1 2,63 421 4 990 Lansingerland 1621

8 295 2 411 11,6 30,4 2,45 376 3 1 128 Leerdam 054561 254 31 712 27,2 53,2 1,88 1 678 1 3 298 Leiden 054611 411 3 598 13,6 32,1 2,30 200 2 2 081 Leiderdorp 054734 874 14 145 19,5 41,6 2,06 848 1 2 751 Leidschendam-Voorburg 19163 561 824 8,5 23,5 2,72 54 5 342 Liesveld 0694

9 502 2 930 13,1 31,2 2,34 113 3 1 429 Lisse 055313 690 4 365 13,9 32,5 2,27 258 2 1 864 Maassluis 05567 311 2 055 11,4 29,8 2,40 426 4 868 Middelharnis 05596 797 1 690 9,6 24,9 2,59 19 3 1 130 Midden-Delfland 18423 132 772 9,5 25,3 2,57 76 4 983 Moordrecht 0563

5 904 1 625 11,5 27,7 2,40 44 4 842 Nederlek 06433 343 743 2,8 22,4 2,84 19 4 746 Nieuw-Lekkerland 05718 605 2 169 3,6 25,5 2,50 113 3 1 451 Nieuwerkerk aan den IJssel 0567

10 122 2 393 11,1 25,2 2,58 626 5 408 Nieuwkoop 056911 041 3 939 15,5 38,6 2,22 832 3 1 341 Noordwijk 0575

6 332 1 950 12,7 32,1 2,38 258 4 933 Noordwijkerhout 05769 812 3 558 15,8 38,1 2,25 470 2 1 570 Oegstgeest 05794 148 1 082 3,6 26,8 2,41 113 5 418 Oostflakkee 05809 429 2 390 10,1 26,3 2,48 326 3 1 271 Oud-Beijerland 05843 113 761 9,3 24,7 2,60 37 4 574 Ouderkerk 0644

13 326 3 695 11,6 28,1 2,37 188 2 1 759 Papendrecht 059017 192 3 814 8,3 22,9 2,64 569 3 1 134 Pijnacker-Nootdorp 19265 088 1 234 9,5 24,5 2,54 47 4 581 Reeuwijk 0595

19 762 6 138 13,7 31,7 2,24 375 2 1 659 Ridderkerk 05977 350 1 745 9,3 24,1 2,53 121 4 643 Rijnwoude 1672

23 875 10 404 22,3 44,7 1,93 588 1 3 030 Rijswijk 0603296 423 141 087 24,0 48,6 1,96 6 106 1 3 849 Rotterdam 0599

5 512 1 693 13,6 31,0 2,25 50 3 1 184 Rozenburg 060035 261 13 777 18,3 40,0 2,11 809 1 3 341 Schiedam 06065 214 1 709 14,2 33,3 2,29 84 3 1 081 Schoonhoven 0608

9 858 3 143 13,2 33,9 2,36 590 2 1 544 Sliedrecht 061031 640 9 608 13,2 30,9 2,28 538 2 2 137 Spijkenisse 06123 727 977 10,9 26,4 2,40 32 4 576 Strijen 0617

14 116 3 919 11,0 28,9 2,48 540 3 1 241 Teylingen 152533 076 12 824 18,2 39,9 2,10 968 1 2 812 Vlaardingen 0622

3 836 1 007 10,3 26,9 2,53 96 5 410 Vlist 06239 842 3 118 13,6 32,8 2,30 332 2 1 581 Voorschoten 0626

10 372 2 897 11,4 28,3 2,44 150 3 1 317 Waddinxveen 062711 398 3 956 15,3 35,4 2,25 236 3 1 311 Wassenaar 062938 962 9 777 9,8 25,9 2,52 1 212 3 1 268 Westland 1783

5 966 1 624 11,6 28,0 2,32 174 4 528 Westvoorne 06144 904 1 102 8,2 23,1 2,71 133 5 241 Zederik 07073 937 941 9,0 25,3 2,59 221 4 513 Zevenhuizen-Moerkapelle 1666

52 081 16 312 13,5 31,7 2,31 684 2 2 422 Zoetermeer 06373 102 791 9,7 29,2 2,51 394 4 622 Zoeterwoude 0638

19 571 6 331 14,3 33,0 2,24 380 2 1 933 Zwijndrecht 0642

1 578 504 602 194 17,3 38,1 2,18 39 963 Totaal

Page 36: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

36 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 3 (vervolg)Oppervlakte, bevolking en bevolkingsdichtheid, woningvoorraad en woningdichtheid en huishoudens op 1 januari 2009

Gemeente Oppervlakte in km² Bevolking Bevolkings- Woning- Woningdichtheid voorraad 2) dichtheid 2)

code naam totaal 1) w.o. totaal waaronder per km² land per km² land% vrouwen

land binnenwater

Zeeland

0654 Borsele 194,42 141,80 0,84 22 551 49,3 159 9 288 660664 Goes 102,09 92,79 5,99 36 754 51,3 396 16 550 1780677 Hulst 251,09 201,41 2,37 27 886 50,2 138 12 716 630678 Kapelle 49,66 37,12 1,05 12 288 50,3 331 4 833 1300687 Middelburg 53,05 48,59 4,46 47 559 51,2 979 21 486 442

1695 Noord-Beveland 120,29 85,93 7,09 7 327 50,2 85 4 026 470703 Reimerswaal 243,08 101,93 11,50 21 345 49,8 209 8 421 831676 Schouwen-Duiveland 488,94 231,08 70,54 33 929 50,7 147 15 634 681714 Sluis 307,01 279,79 3,11 24 156 50,9 86 13 903 500715 Terneuzen 317,78 251,15 9,85 55 149 50,3 220 25 800 103

0716 Tholen 254,41 147,26 15,41 25 368 49,8 172 10 072 680717 Veere 207,09 133,05 9,03 21 960 49,8 165 10 206 770718 Vlissingen 344,98 34,15 1,11 44 712 50,1 1 309 21 643 634

Totaal 2 933,89 1 786,05 142,35 380 984 50,4 213 174 578 98

Noord-Brabant

0738 Aalburg 53,13 50,40 2,73 12 556 49,7 249 4 470 891723 Alphen-Chaam 93,64 93,15 0,50 9 421 49,2 101 3 704 400743 Asten 71,38 70,25 1,13 16 363 48,8 233 6 479 920744 Baarle-Nassau 76,30 76,27 0,03 6 682 48,8 88 2 516 331724 Bergeijk 101,79 101,05 0,74 18 087 49,3 179 7 015 69

0748 Bergen op Zoom 93,13 80,09 13,04 65 582 50,7 819 28 761 3591721 Bernheze 90,38 89,72 0,65 29 615 49,6 330 10 971 1220753 Best 35,12 34,30 0,82 29 017 50,1 846 11 618 3391728 Bladel 75,71 75,42 0,28 19 129 49,3 254 7 597 1010755 Boekel 34,52 34,51 0,01 9 692 49,0 281 3 374 98

0756 Boxmeer 113,95 111,53 2,42 28 609 50,0 257 11 275 1010757 Boxtel 64,77 63,68 1,09 30 281 50,3 476 12 283 1930758 Breda 129,15 126,63 2,52 171 916 51,3 1 358 76 044 6011706 Cranendonck 78,14 76,82 1,32 20 272 49,3 264 8 291 1081684 Cuijk 57,00 51,34 5,66 24 309 49,8 473 10 057 196

0762 Deurne 118,37 117,08 1,29 31 466 49,7 269 12 425 1060766 Dongen 29,72 29,32 0,40 25 411 50,1 867 10 228 3491719 Drimmelen 119,37 96,19 23,18 26 624 50,0 277 10 660 1110770 Eersel 83,28 82,41 0,87 18 104 49,1 220 7 060 860772 Eindhoven 88,84 87,70 1,14 212 269 49,3 2 420 95 268 1 086

0777 Etten-Leur 55,88 55,35 0,53 40 997 50,4 741 17 009 3070779 Geertruidenberg 29,69 26,63 3,06 20 794 50,2 781 8 773 3291771 Geldrop-Mierlo 31,39 31,05 0,35 37 996 50,5 1 224 16 491 5311652 Gemert-Bakel 123,36 122,61 0,75 28 508 49,3 233 10 887 890784 Gilze en Rijen 65,67 65,49 0,17 25 789 49,3 394 10 094 154

0785 Goirle 42,24 41,98 0,26 22 466 50,4 535 9 179 2190786 Grave 28,04 27,21 0,83 12 673 48,8 466 4 915 1810788 Haaren 58,53 57,67 0,85 13 711 48,9 238 4 907 851655 Halderberge 75,24 74,61 0,63 29 271 50,2 392 12 102 1621658 Heeze-Leende 105,12 104,07 1,05 15 194 49,5 146 6 072 58

0794 Helmond 54,56 53,11 1,46 87 757 49,8 1 652 37 694 7100796 ‘s-Hertogenbosch 91,26 84,14 7,12 137 775 50,9 1 637 61 245 7280797 Heusden 81,18 78,86 2,32 43 060 49,8 546 16 984 2150798 Hilvarenbeek 96,48 94,92 1,56 15 041 49,3 158 5 879 621659 Laarbeek 56,17 55,37 0,80 21 717 49,5 392 8 461 153

1685 Landerd 70,68 70,36 0,32 14 805 49,0 210 5 460 780808 Lith 55,51 50,65 4,86 6 667 49,1 132 2 467 490809 Loon op Zand 50,72 50,17 0,55 22 934 50,5 457 9 181 1831671 Maasdonk 37,32 37,23 0,09 11 260 49,8 302 3 929 1060815 Mill en Sint Hubert 53,08 52,19 0,89 11 027 49,1 211 4 299 82

1709 Moerdijk 183,99 159,10 24,88 36 648 50,1 230 15 356 970820 Nuenen, Gerwen en Nederwetten 34,11 33,88 0,22 22 437 49,9 662 9 155 2700823 Oirschot 102,85 101,81 1,04 17 806 49,1 175 6 568 650824 Oisterwijk 65,11 63,91 1,20 25 738 50,7 403 10 438 1630826 Oosterhout 73,09 71,50 1,60 54 198 50,8 758 23 043 322

0828 Oss 104,42 101,88 2,55 77 097 50,1 757 32 022 3141667 Reusel-De Mierden 78,65 77,95 0,71 12 432 49,0 159 4 692 601674 Roosendaal 107,21 106,51 0,70 77 482 50,7 727 33 116 3110840 Rucphen 64,49 64,42 0,06 22 549 49,8 350 9 249 1440844 Schijndel 41,65 41,54 0,12 22 889 50,1 551 9 025 217

1702 Sint Anthonis 99,81 99,32 0,49 11 786 48,8 119 4 399 440845 Sint-Michielsgestel 59,89 58,96 0,94 28 267 49,9 479 11 052 1870846 Sint-Oedenrode 64,95 64,41 0,54 17 427 50,1 271 6 830 1060847 Someren 81,43 80,24 1,19 18 229 49,1 227 6 927 860848 Son en Breugel 26,49 25,93 0,56 15 527 50,5 599 6 317 244

Page 37: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 37

Huishoudens Gemiddeld Personen Stedelijk- Omgevings- Gemeenteaantal in institu- heid adressen

aantal w.o. eenpersoonshuishoudens personen tionele dichtheid naam codeper huishoudens

aantal in % van de in % van het huishoudentotale totale aantalbevolking huishoudens

Zeeland

9 068 2 394 10,6 26,8 2,47 137 5 280 Borsele 065416 318 5 794 15,8 37,8 2,19 971 3 1 204 Goes 066412 183 3 604 12,9 30,8 2,25 494 5 461 Hulst 06774 779 1 144 9,3 24,6 2,55 125 4 546 Kapelle 0678

21 619 8 139 17,1 39,1 2,16 789 2 1 668 Middelburg 0687

3 345 1 078 14,7 33,2 2,16 100 5 206 Noord-Beveland 16958 172 2 233 10,5 28,2 2,58 254 5 439 Reimerswaal 0703

14 704 4 409 13,0 31,0 2,28 462 5 471 Schouwen-Duiveland 167611 169 3 737 15,5 34,3 2,14 287 5 344 Sluis 171424 533 7 823 14,2 32,9 2,22 778 4 763 Terneuzen 0715

9 927 2 626 10,4 26,9 2,54 183 5 420 Tholen 07169 025 2 477 11,3 28,4 2,40 314 5 261 Veere 0717

21 642 8 693 19,4 41,2 2,04 538 2 1 735 Vlissingen 0718

166 484 54 151 14,2 32,5 2,26 5 432 Totaal

Noord-Brabant

4 475 951 7,6 21,8 2,78 112 5 334 Aalburg 07383 699 795 8,4 21,6 2,54 15 5 266 Alphen-Chaam 17236 474 1 654 10,1 26,1 2,51 136 4 850 Asten 07432 893 876 13,1 31,5 2,27 116 5 296 Baarle-Nassau 07447 075 1 662 9,2 23,9 2,54 108 5 473 Bergeijk 1724

28 783 9 446 14,4 34,0 2,24 1 030 2 1 603 Bergen op Zoom 074810 991 2 303 7,8 21,8 2,66 414 4 598 Bernheze 172111 590 2 878 9,9 25,1 2,49 107 3 1 301 Best 07537 517 1 810 9,5 24,6 2,52 168 4 598 Bladel 17283 467 746 7,7 23,4 2,71 285 5 431 Boekel 0755

11 323 2 909 10,2 27,1 2,48 571 4 600 Boxmeer 075612 568 3 754 12,4 31,4 2,36 606 3 1 078 Boxtel 075780 812 32 940 19,2 42,0 2,10 2 336 2 1 871 Breda 07588 337 2 086 10,3 25,7 2,40 230 4 535 Cranendonck 1706

10 097 2 798 11,5 28,2 2,39 176 4 753 Cuijk 1684

12 349 3 112 9,9 26,5 2,50 607 4 809 Deurne 076210 389 2 866 11,3 28,8 2,40 434 3 1 116 Dongen 076610 629 2 457 9,2 24,0 2,47 396 4 650 Drimmelen 17197 112 1 807 10,0 26,8 2,49 360 5 477 Eersel 0770

106 230 48 277 22,7 46,5 1,98 2 399 2 2 148 Eindhoven 0772

17 285 4 887 11,9 28,7 2,36 246 2 1 503 Etten-Leur 07778 659 2 216 10,7 26,3 2,38 219 4 925 Geertruidenberg 0779

16 359 4 943 13,0 30,7 2,31 236 3 1 198 Geldrop-Mierlo 177111 199 2 819 9,9 26,0 2,51 363 4 666 Gemert-Bakel 165210 622 2 794 10,8 26,8 2,41 201 4 970 Gilze en Rijen 0784

9 196 2 260 10,1 25,4 2,41 281 3 1 088 Goirle 07855 325 1 598 12,6 31,1 2,34 187 4 579 Grave 07865 097 1 180 8,6 26,0 2,58 556 5 312 Haaren 0788

12 015 2 935 10,0 25,1 2,41 304 4 638 Halderberge 16556 028 1 475 9,7 25,8 2,47 302 4 536 Heeze-Leende 1658

37 829 11 940 13,6 32,0 2,31 533 2 1 545 Helmond 079463 934 24 771 18,0 39,8 2,13 1 753 2 1 911 ‘s-Hertogenbosch 079617 254 4 313 10,0 25,4 2,48 277 4 948 Heusden 07975 848 1 392 9,3 24,5 2,55 155 4 553 Hilvarenbeek 07988 555 2 046 9,4 24,6 2,51 253 4 552 Laarbeek 1659

5 538 1 250 8,4 23,7 2,63 267 5 410 Landerd 16852 445 473 7,1 19,6 2,71 34 5 186 Lith 08089 148 2 219 9,7 25,4 2,46 421 4 940 Loon op Zand 08094 146 880 7,8 22,2 2,67 175 5 320 Maasdonk 16714 283 955 8,7 22,7 2,55 85 5 289 Mill en Sint Hubert 0815

15 097 3 812 10,4 25,9 2,40 373 4 648 Moerdijk 17099 170 2 191 9,8 23,9 2,44 21 4 985 Nuenen, Gerwen en Nederwetten 08206 921 1 720 9,7 25,3 2,55 133 4 568 Oirschot 0823

10 643 3 013 11,7 29,4 2,38 388 4 920 Oisterwijk 082423 211 6 770 67,0 29,8 2,31 520 3 1 360 Oosterhout 0826

32 463 9 788 12,7 30,8 2,35 691 3 1 374 Oss 0 8284 746 1 088 8,8 23,3 2,60 78 5 487 Reusel-De Mierden 1667

33 556 10 553 13,6 32,5 2,28 1 039 3 1 462 Roosendaal 16749 248 2 065 9,2 22,6 2,43 101 4 637 Rucphen 08409 095 2 247 9,8 25,8 2,47 380 4 909 Schijndel 0844

4 350 978 8,3 24,6 2,62 368 5 243 Sint Anthonis 170211 011 2 633 9,3 24,9 2,53 417 4 549 Sint-Michielsgestel 08456 973 1 765 10,1 25,6 2,49 80 4 594 Sint-Oedenrode 08467 052 1 798 9,9 26,0 2,57 136 4 631 Someren 08476 276 1 570 10,1 25,8 2,44 190 4 589 Son en Breugel 0848

Page 38: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

38 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 3 (slot)Oppervlakte, bevolking en bevolkingsdichtheid, woningvoorraad en woningdichtheid en huishoudens op 1 januari 2009

Gemeente Oppervlakte in km² Bevolking Bevolkings- Woning- Woningdichtheid voorraad 2) dichtheid 2)

code naam totaal 1) w.o. totaal waaronder per km² land per km² land% vrouwen

land binnenwater

0851 Steenbergen 158,79 146,63 12,15 23 229 49,8 158 9 662 660855 Tilburg 119,15 117,32 1,83 203 464 50,4 1 734 88 277 7520856 Uden 67,59 67,11 0,48 40 360 50,1 601 16 524 2460858 Valkenswaard 56,44 55,01 1,44 30 871 50,6 561 13 683 2490860 Veghel 78,92 78,15 0,77 37 125 49,8 475 14 811 190

0861 Veldhoven 31,92 31,72 0,19 43 007 50,1 1 356 17 955 5660865 Vught 34,46 33,50 0,96 25 288 50,4 755 10 497 3130866 Waalre 22,71 22,44 0,27 16 543 50,8 737 7 102 3160867 Waalwijk 67,72 64,71 3,01 45 744 50,2 707 19 079 2950870 Werkendam 121,73 104,72 17,01 26 409 49,9 252 10 216 98

0873 Woensdrecht 91,99 91,68 0,31 21 700 49,7 237 8 972 980874 Woudrichem 51,65 49,41 2,24 14 378 49,8 291 5 559 1130879 Zundert 120,75 120,36 0,39 21 083 49,0 175 8 139 68

Totaal 5 081,77 4 915,65 166,12 2 434 560 50,1 495 1 014 789

Limburg

0885 Arcen en Velden 41,54 39,60 1,94 8 711 50,3 220 3 678 930888 Beek 21,00 21,00 – 16 607 51,2 791 7 314 3480889 Beesel 29,21 28,22 0,99 13 795 49,8 489 5 828 2070893 Bergen (L.) 109,42 104,77 4,65 13 402 50,0 128 5 378 510899 Brunssum 17,29 17,16 0,13 29 532 51,3 1 721 14 169 826

1711 Echt-Susteren 104,60 103,09 1,50 32 049 50,0 311 13 539 1310905 Eijsden 20,76 19,76 1,00 11 418 49,9 578 4 616 2340907 Gennep 50,40 47,81 2,59 17 101 48,9 358 6 701 1401729 Gulpen-Wittem 73,37 73,18 0,19 14 585 49,7 199 6 332 870917 Heerlen 45,50 45,02 0,47 89 356 50,7 1 985 45 087 1 001

0918 Helden 69,22 69,09 0,14 19 567 49,3 283 7 606 1101507 Horst aan de Maas 122,55 120,01 2,55 29 286 49,7 244 11 520 960928 Kerkrade 22,17 21,93 0,24 48 076 50,3 2 192 23 370 1 0660929 Kessel 22,11 21,08 1,03 4 252 49,2 202 1 737 820882 Landgraaf 24,69 24,60 0,08 38 713 50,8 1 574 17 690 719

1640 Leudal 164,86 162,77 2,08 36 751 49,6 226 14 797 910934 Maasbree 49,93 49,40 0,53 13 065 49,1 264 5 076 1031641 Maasgouw 58,02 45,56 12,46 24 473 50,1 537 10 001 2200935 Maastricht 60,06 56,82 3,24 118 286 52,0 2 082 56 408 9930936 Margraten 57,70 57,70 – 13 345 49,2 231 5 498 95

0993 Meerlo-Wanssum 39,40 38,44 0,97 7 767 49,0 202 2 980 780938 Meerssen 27,71 27,15 0,55 19 695 50,8 725 8 464 3120941 Meijel 20,04 19,84 0,21 5 985 49,8 302 2 306 1160944 Mook en Middelaar 18,84 17,39 1,45 8 040 50,1 462 3 344 1920946 Nederweert 101,79 100,27 1,52 16 695 49,4 167 6 563 65

0951 Nuth 33,17 33,15 0,03 15 720 50,8 474 6 810 2050881 Onderbanken 21,24 21,18 0,06 8 147 50,2 385 3 571 1691669 Roerdalen 88,65 88,11 0,54 21 333 50,1 242 8 991 1020957 Roermond 71,19 60,91 10,28 54 731 50,8 899 25 360 4160962 Schinnen 24,13 24,08 0,05 13 478 49,7 560 5 711 237

0964 Sevenum 48,66 48,05 0,61 7 693 49,1 160 3 004 630965 Simpelveld 16,03 16,03 – 11 090 50,4 692 4 938 3081883 Sittard-Geleen 80,62 79,05 1,58 95 327 51,0 1 206 44 404 5620971 Stein 22,78 21,20 1,58 25 865 50,1 1 220 11 306 5330981 Vaals 23,90 23,89 0,01 9 825 50,4 411 4 711 197

0994 Valkenburg aan de Geul 36,91 36,71 0,20 17 071 50,6 465 7 768 2120983 Venlo 86,41 84,66 1,75 91 467 50,5 1 080 41 248 4870984 Venray 146,36 145,57 0,79 39 224 49,5 269 15 664 1080986 Voerendaal 31,55 31,54 0,01 12 749 50,1 404 5 466 1730988 Weert 105,44 104,49 0,96 48 332 50,0 463 20 846 200

Totaal 2 209,22 2 150,28 58,96 1 122 604 50,4 522 499 800 232

Nederland 41 543,05 33 728,57 3 626,25 16 485 787 50,5 489 7 106 564 211

1) Inclusief de oppervlakte van gemeentelijk ingedeeld buitenwater.2) Voorlopige cijfers.

N.B. Voor gehanteerde begrippen, totstandkoming van de cijfers enz. zie de technische toelichting.

Page 39: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 39

Huishoudens Gemiddeld Personen Stedelijk- Omgevings- Gemeenteaantal in institu- heid adressen

aantal w.o. eenpersoonshuishoudens personen tionele dichtheid naam codeper huishoudens

aantal in % van de in % van het huishoudentotale totale aantalbevolking huishoudens

9 610 2 401 10,3 25,9 2,38 328 4 579 Steenbergen 085197 455 41 863 20,6 44,3 2,06 2 998 1 2 512 Tilburg 085516 752 4 870 12,1 29,9 2,38 460 3 1 240 Uden 085613 673 4 306 13,9 32,0 2,24 208 3 1 314 Valkenswaard 085814 739 3 868 10,4 26,8 2,50 314 4 944 Veghel 0860

18 019 5 102 11,9 29,4 2,35 656 3 1 472 Veldhoven 086110 383 3 275 13,0 35,3 2,33 1 118 3 1 077 Vught 08656 927 1 908 11,5 27,9 2,38 88 4 733 Waalre 0866

19 329 5 478 12,0 29,0 2,34 452 3 1 142 Waalwijk 086710 050 2 254 8,5 22,8 2,61 169 4 599 Werkendam 0870

9 053 2 166 10,0 24,8 2,36 313 4 566 Woensdrecht 08735 494 1 235 8,6 23,1 2,59 146 5 313 Woudrichem 08748 725 2 407 11,4 28,3 2,39 226 5 467 Zundert 0879

1 047 596 336 597 32,1 13,8 2,30 29 845 Totaal

Limburg

3 602 888 10,2 24,7 2,42 8 5 349 Arcen en Velden 08857 228 2 073 12,5 29,0 2,29 77 4 784 Beek 08885 711 1 416 10,3 25,0 2,41 42 4 699 Beesel 08895 426 1 347 10,1 25,0 2,46 39 5 302 Bergen (L.) 0893

13 618 4 702 15,9 35,6 2,14 420 2 1 561 Brunssum 0899

13 704 3 816 11,9 29,3 2,29 688 4 613 Echt-Susteren 17114 594 1 056 9,2 23,4 2,47 76 4 538 Eijsden 09056 858 1 884 11,0 31,2 2,37 820 4 571 Gennep 09076 162 1 609 11,0 26,9 2,34 177 5 242 Gulpen-Wittem 1729

44 395 18 806 21,0 43,8 1,98 1 451 2 1 646 Heerlen 0917

7 585 1 817 9,3 25,4 2,52 426 4 617 Helden 091811 526 2 802 9,6 25,1 2,51 367 4 572 Horst aan de Maas 150722 802 8 075 16,8 36,8 2,07 878 3 1 498 Kerkrade 09281 693 374 8,8 22,1 2,51 – 5 274 Kessel 0929

17 250 5 261 13,6 31,9 2,20 776 3 1 331 Landgraaf 0882

14 753 3 586 9,8 25,5 2,44 681 5 356 Leudal 16405 053 1 067 8,2 21,4 2,57 66 4 515 Maasbree 0934

10 284 2 822 11,5 29,4 2,31 692 5 413 Maasgouw 164161 690 29 368 24,8 49,5 1,88 2 350 2 2 087 Maastricht 09355 454 1 340 10,0 25,3 2,42 154 5 266 Margraten 0936

2 998 619 8,0 20,9 2,58 36 5 167 Meerlo-Wanssum 09938 360 2 209 11,2 27,4 2,32 288 4 575 Meerssen 09382 333 494 8,3 21,8 2,54 63 5 452 Meijel 09413 411 953 11,9 28,1 2,35 24 5 385 Mook en Middelaar 09446 686 1 534 9,2 23,3 2,48 99 4 543 Nederweert 0946

6 669 1 771 11,3 28,0 2,30 353 5 478 Nuth 09513 443 876 10,8 25,9 2,35 57 5 450 Onderbanken 08818 991 2 347 11,0 27,5 2,32 442 5 359 Roerdalen 1669

25 102 9 215 16,8 37,9 2,15 791 3 1 355 Roermond 09575 710 1 457 10,8 25,9 2,34 89 5 425 Schinnen 0962

3 005 720 9,4 24,6 2,53 80 5 416 Sevenum 09644 772 1 309 11,8 28,6 2,28 202 4 568 Simpelveld 0965

43 670 15 347 16,1 36,4 2,15 1 528 3 1 292 Sittard-Geleen 188311 124 2 797 10,8 25,5 2,31 147 4 818 Stein 09714 792 1 872 19,1 40,5 2,01 172 4 748 Vaals 0981

7 668 2 566 15,0 35,6 2,17 469 4 577 Valkenburg aan de Geul 099441 002 14 304 15,6 35,9 2,20 1 197 2 1 516 Venlo 098315 881 4 545 11,6 30,6 2,40 1 040 4 979 Venray 09845 478 1 413 11,1 26,1 2,32 64 5 489 Voerendaal 0986

20 732 6 274 13,0 31,1 2,30 562 3 1 188 Weert 0988

501 215 166 731 14,9 33,3 2,20 17 891 Totaal

7 312 579 2 619 394 15,9 35,8 2,23 207 003 Nederland

Page 40: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

40 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 4Bevolkingsontwikkeling en nieuwbouw in het jaar 2008

Gemeente Bevolking Levendgeborenen Overledenen Geboorte- Gevestigde personenop overschot

code naam 1-1-2008 totaal w.o. uitbuitenland

totaal aantal ‰ 2) aantal ‰ 2) aantal ‰ 2)

Groningen

0003 Appingedam 12 131 117 9,7 124 10,2 –7 590 48,7 250005 Bedum 10 550 118 11,2 83 7,9 35 389 37,0 220007 Bellingwedde 9 497 79 8,4 111 11,8 –32 498 53,1 570009 Ten Boer 7 276 86 11,7 49 6,7 37 405 55,0 50010 Delfzijl 27 314 235 8,7 277 10,2 –42 1 048 38,8 160

1651 Eemsmond 16 542 166 10,1 136 8,2 30 609 36,9 440014 Groningen 182 484 2 004 10,9 1 443 7,9 561 15 733 85,8 3 1700015 Grootegast 12 208 155 12,7 95 7,8 60 423 34,7 230017 Haren 18 706 140 7,5 229 12,3 –89 1 126 60,3 980018 Hoogezand-Sappemeer 34 417 362 10,5 352 10,2 10 1 491 43,2 128

0022 Leek 19 289 219 11,3 125 6,5 94 1 088 56,2 690024 Loppersum 10 702 114 10,7 102 9,6 12 447 42,1 231663 De Marne 10 696 91 8,6 74 7,0 17 367 34,5 300025 Marum 10 218 110 10,7 76 7,4 34 508 49,5 231987 Menterwolde 12 498 124 9,9 102 8,2 22 546 43,7 30

0765 Pekela 13 262 118 8,9 141 10,7 –23 710 53,8 811661 Reiderland 7 014 68 9,7 77 11,0 –9 432 61,7 230039 Scheemda 14 234 124 8,7 122 8,6 2 749 52,6 360040 Slochteren 15 564 159 10,2 117 7,5 42 834 53,5 340037 Stadskanaal 33 817 326 9,7 390 11,6 –64 1 497 44,5 185

0047 Veendam 28 058 279 10,0 326 11,6 –47 1 227 43,8 680048 Vlagtwedde 16 325 131 8,0 199 12,2 –68 1 048 64,3 430052 Winschoten 18 358 186 10,1 268 14,6 –82 1 280 69,8 1170053 Winsum 13 925 161 11,5 114 8,1 47 715 51,1 270056 Zuidhorn 18 374 236 12,8 146 7,9 90 900 48,8 35

Totaal 573 459 5 908 10,3 5 278 9,2 630 34 660 60,4 4 556

Friesland

0059 Achtkarspelen 28 088 363 12,9 182 6,5 181 774 27,5 490060 Ameland 3 456 48 13,9 31 9,0 17 174 50,3 200063 het Bildt 10 933 123 11,3 81 7,4 42 592 54,3 2040055 Boarnsterhim 19 270 235 12,2 124 6,4 111 796 41,3 410064 Bolsward 9 730 99 10,1 140 14,3 –41 511 52,3 29

0065 Dantumadeel 19 399 205 10,6 195 10,1 10 643 33,2 250058 Dongeradeel 24 694 301 12,2 196 8,0 105 1 051 42,6 3041722 Ferwerderadiel 8 865 105 11,9 64 7,2 41 340 38,4 90070 Franekeradeel 20 542 189 9,2 163 7,9 26 962 46,8 770653 Gaasterlân-Sleat 10 215 112 10,9 97 9,5 15 410 40,0 13

0072 Harlingen 15 567 171 10,9 157 10,0 14 701 44,9 670074 Heerenveen 43 027 446 10,3 440 10,2 6 2 146 49,7 1690079 Kollumerland en Nieuwkruisland 13 085 140 10,7 113 8,6 27 453 34,7 180080 Leeuwarden 92 864 1 081 11,6 793 8,5 288 6 402 68,7 1 1240081 Leeuwarderadeel 10 383 90 8,7 75 7,2 15 419 40,4 10

0082 Lemsterland 13 430 163 12,1 104 7,7 59 668 49,5 790140 Littenseradiel 10 885 104 9,5 74 6,8 30 448 41,1 220083 Menaldumadeel 13 710 133 9,7 78 5,7 55 581 42,4 470104 Nijefurd 11 040 108 9,8 129 11,7 –21 383 34,8 240085 Ooststellingwerf 26 398 244 9,3 265 10,1 –21 1 332 50,6 473

0086 Opsterland 29 703 310 10,4 243 8,2 67 1 259 42,3 710088 Schiermonnikoog 951 12 12,7 8 8,4 4 53 55,9 60051 Skarsterlân 27 097 261 9,6 192 7,1 69 957 35,3 910090 Smallingerland 54 962 662 12,0 477 8,7 185 2 096 38,1 2230091 Sneek 33 216 342 10,3 352 10,6 –10 1 474 44,3 85

0093 Terschelling 4 705 47 10,0 36 7,6 11 279 59,1 220737 Tytsjerksteradiel 32 243 360 11,2 331 10,3 29 1 465 45,5 2320096 Vlieland 1 124 8 7,0 2 1,8 6 112 98,7 180098 Weststellingwerf 25 674 268 10,4 273 10,6 –5 931 36,2 460710 Wûnseradiel 11 855 141 11,9 81 6,8 60 517 43,6 34

0683 Wymbritseradiel 16 078 155 9,6 78 4,9 77 707 44,0 39

Totaal 643 189 7 026 10,9 5 574 8,7 1 452 29 636 46,0 3 671

Drenthe

1680 Aa en Hunze 25 598 223 8,7 219 8,5 4 1 163 45,4 760106 Assen 65 487 818 12,4 534 8,1 284 3 424 51,9 2871681 Borger-Odoorn 26 201 211 8,1 230 8,8 –19 1 235 47,2 500109 Coevorden 35 993 354 9,8 351 9,8 3 1 631 45,4 2390114 Emmen 109 151 1 053 9,6 1 052 9,6 1 3 817 34,9 695

0118 Hoogeveen 54 468 701 12,8 475 8,7 226 1 630 29,9 1500119 Meppel 31 536 360 11,3 285 9,0 75 1 640 51,6 1001731 Midden-Drenthe 33 587 317 9,4 298 8,9 19 1 220 36,3 641699 Noordenveld 31 253 270 8,7 289 9,3 –19 1 199 38,5 731730 Tynaarlo 31 974 281 8,8 334 10,4 –53 1 838 57,2 96

Page 41: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 41

Vertrokken personen 1) Vestigings- Saldo Totale Bevolking Nieuwbouw Gemeenteoverschot 1) overige bevolkingsgroei op

totaal w.o. naar correcties 31-12-2008 naam codebuitenland

aantal ‰ 2) aantal ‰ 3)

Groningen

603 49,7 14 –13 3 –17 –1,4 12 114 36 Appingedam 0003505 48,1 18 –116 –7 –88 –8,3 10 462 10 Bedum 0005697 74,3 49 –199 4 –227 –23,9 9 270 20 Bellingwedde 0007271 36,8 10 134 – 171 23,5 7 447 84 Ten Boer 0009

1 567 58,0 186 –519 –9 –570 –20,9 26 744 102 Delfzijl 0010

693 42,0 44 –84 –1 –55 –3,3 16 487 48 Eemsmond 165114 692 80,1 2 207 1 041 141 1 743 9,6 184 227 1 241 Groningen 0014

499 40,9 18 –76 –1 –17 –1,4 12 191 18 Grootegast 00151 107 59,3 77 19 –4 –74 –4,0 18 632 12 Haren 00171 376 39,9 132 115 15 140 4,1 34 557 308 Hoogezand-Sappemeer 0018

1 024 52,9 72 64 3 161 8,3 19 450 97 Leek 0022614 57,8 19 –167 –4 –159 –14,9 10 543 5 Loppersum 0024493 46,3 37 –126 – –109 –10,2 10 587 11 De Marne 1663432 42,1 16 76 –2 108 10,6 10 326 66 Marum 0025553 44,2 26 –7 1 16 1,3 12 514 48 Menterwolde 1987

827 62,7 42 –117 8 –132 –10,0 13 130 34 Pekela 0765454 64,8 22 –22 5 –26 –3,7 6 988 28 Reiderland 1661725 50,9 31 24 –5 21 1,5 14 255 63 Scheemda 0039848 54,4 105 –14 –1 27 1,7 15 591 162 Slochteren 0040

1 825 54,3 118 –328 5 –387 –11,4 33 430 174 Stadskanaal 0037

1 251 44,6 79 –24 8 –63 –2,2 27 995 146 Veendam 00471 047 64,2 189 1 10 –57 –3,5 16 268 39 Vlagtwedde 00481 239 67,6 76 41 5 –36 –2,0 18 322 69 Winschoten 0052

600 42,8 22 115 –3 159 11,4 14 084 29 Winsum 0053884 48,0 53 16 –2 104 5,7 18 478 134 Zuidhorn 0056

34 826 60,7 3 662 –166 169 633 1,1 574 092 2 984 Totaal

Friesland

912 32,4 19 –138 8 51 1,8 28 139 94 Achtkarspelen 0059182 52,6 13 –8 1 10 2,9 3 466 9 Ameland 0060682 62,5 28 –90 2 –46 –4,2 10 887 10 het Bildt 0063870 45,1 45 –74 –1 36 1,9 19 306 195 Boarnsterhim 0055379 38,8 41 132 2 93 9,6 9 823 32 Bolsward 0064

695 35,9 27 –52 10 –32 –1,6 19 367 90 Dantumadeel 18911 229 49,9 170 –178 –11 –84 –3,4 24 610 101 Dongeradeel 0058

422 47,7 30 –82 1 –40 –4,5 8 825 35 Ferwerderadiel 1722949 46,2 47 13 –2 37 1,8 20 579 90 Franekeradeel 0070360 35,1 13 50 – 65 6,4 10 280 61 Gaasterlân-Sleat 0653

592 37,9 34 109 –1 122 7,8 15 689 74 Harlingen 00721 852 42,9 161 294 7 307 7,1 43 334 243 Heerenveen 0074

518 39,6 33 –65 1 –37 2,0 13 048 18 Kollumerland en Nieuwkruisland 00796 090 65,4 1 015 312 34 634 –2,8 93 498 529 Leeuwarden 0080

459 44,3 21 –40 – –25 6,8 10 358 44 Leeuwarderadeel 0081

574 42,5 44 94 1 154 –2,4 13 584 58 Lemsterland 0082431 39,5 13 17 – 47 11,5 10 932 29 Littenseradiel 0140637 46,5 24 –56 –1 –2 4,3 13 708 15 Menaldumadeel 0083448 40,7 37 –65 1 –85 –0,1 10 955 76 Nijefurd 0104

1 424 54,1 61 –92 3 –110 –7,7 26 288 75 Ooststellingwerf 0085

1 256 42,2 70 3 4 74 –4,2 29 777 1 Opsterland 008662 65,4 5 –9 – –5 2,5 946 – Schiermonnikoog 0088

968 35,7 69 –11 –3 55 –5,3 27 152 63 Skarsterlân 00512 051 37,2 206 45 9 239 4,3 55 201 335 Smallingerland 00901 426 42,9 112 48 6 44 1,3 33 260 230 Sneek 0091

263 55,7 21 16 8 35 7,4 4 740 7 Terschelling 00931 523 47,3 71 –58 –3 –32 –1,0 32 211 109 Tytsjerksteradiel 0737

96 84,6 18 16 – 22 19,6 1 146 – Vlieland 0096810 31,5 61 121 12 128 5,0 25 802 130 Weststellingwerf 0098588 49,6 44 –71 5 –6 –0,5 11 849 38 Wûnseradiel 0710

813 50,6 55 –106 2 –27 –1,7 16 051 74 Wymbritseradiel 0683

29 561 45,9 2 608 75 95 1 622 2,5 644 811 2 865 Totaal

Drenthe

1 121 43,7 25 42 31 77 3,0 25 675 48 Aa en Hunze 16802 812 42,7 405 612 –14 882 13,5 66 369 668 Assen 01061 267 48,4 99 –32 1 –50 –1,9 26 151 37 Borger-Odoorn 16811 757 48,9 204 –126 17 –106 –2,9 35 887 97 Coevorden 01093 542 32,4 532 275 14 290 2,7 109 441 161 Emmen 0114

1 695 31,1 82 –65 23 184 3,4 54 652 249 Hoogeveen 01181 225 38,5 86 415 – 490 15,5 32 026 204 Meppel 01191 275 38,0 76 –55 9 –27 –0,8 33 560 188 Midden-Drenthe 17311 368 43,9 36 –169 10 –178 –5,7 31 075 141 Noordenveld 16991 525 47,5 78 313 2 262 8,2 32 236 79 Tynaarlo 1730

Page 42: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

42 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 4 (vervolg)Bevolkingsontwikkeling en nieuwbouw in het jaar 2008

Gemeente Bevolking Levendgeborenen Overledenen Geboorte- Gevestigde personenop overschot

code naam 1-1-2008 totaal w.o. uitbuitenland

totaal aantal ‰ 2) aantal ‰ 2) aantal ‰ 2)

1701 Westerveld 19 333 146 7,6 229 11,9 –83 973 50,4 921690 De Wolden 23 554 180 7,6 217 9,2 –37 979 41,6 57

Totaal 488 135 4 914 10,0 4 513 9,2 401 20 749 42,4 1 979

Overijssel

0141 Almelo 72 287 910 12,6 685 9,5 225 2 678 37,0 4860147 Borne 20 764 218 10,4 181 8,6 37 1 219 58,2 1560148 Dalfsen 26 735 286 10,6 175 6,5 111 1 026 38,2 600150 Deventer 97 342 1 250 12,8 811 8,3 439 4 811 49,3 1 1441774 Dinkelland 26 116 274 10,5 222 8,5 52 582 22,3 65

0153 Enschede 154 753 1 737 11,2 1 344 8,6 393 7 639 49,2 2 1490158 Haaksbergen 24 378 277 11,3 210 8,6 67 651 26,6 690160 Hardenberg 58 207 668 11,4 437 7,5 231 1 750 30,0 1530163 Hellendoorn 36 059 397 11,0 322 9,0 75 730 20,3 720164 Hengelo 81 088 909 11,2 684 8,4 225 2 870 35,4 438

1735 Hof van Twente 35 181 345 9,8 351 10,0 –6 1 215 34,6 1710166 Kampen 49 385 709 14,3 329 6,6 380 1 548 31,2 1580168 Losser 22 492 222 9,8 196 8,7 26 836 37,1 1060173 Oldenzaal 31 584 372 11,7 264 8,3 108 1 050 33,2 1041773 Olst-Wijhe 17 334 160 9,2 148 8,5 12 745 42,8 46

0175 Ommen 17 419 199 11,4 140 8,0 59 761 43,7 660177 Raalte 37 030 392 10,6 285 7,7 107 981 26,5 681742 Rijssen-Holten 36 667 512 13,9 281 7,7 231 835 22,7 770180 Staphorst 15 973 248 15,5 88 5,5 160 386 24,1 171708 Steenwijkerland 43 282 400 9,2 352 8,1 48 1 432 33,1 156

0183 Tubbergen 20 797 219 10,5 143 6,8 76 587 28,1 691700 Twenterand 33 461 429 12,8 270 8,1 159 848 25,3 590189 Wierden 23 365 272 11,6 183 7,8 89 697 29,8 751896 Zwartewaterland 21 930 337 15,4 136 6,2 201 581 26,5 490193 Zwolle 116 365 1 669 14,3 873 7,5 796 6 064 51,8 678

Totaal 1 119 994 13 411 11,9 9 110 8,1 4 301 42 522 37,9 6 691

Flevoland

0034 Almere 183 270 2 510 13,6 826 4,5 1 684 9 126 49,5 1 5090303 Dronten 38 528 424 10,9 194 5,0 230 2 803 72,1 8670995 Lelystad 73 063 979 13,3 494 6,7 485 3 597 49,0 6070171 Noordoostpolder 45 716 558 12,2 320 7,0 238 1 862 40,7 3170184 Urk 17 825 393 21,9 80 4,5 313 250 13,9 31

0050 Zeewolde 20 286 237 11,5 55 2,7 182 1 216 59,2 112

Totaal 378 688 5 101 13,4 1 969 5,2 3 132 18 854 49,5 3 443

Gelderland

0197 Aalten 27 568 298 10,8 244 8,9 54 797 29,0 1220200 Apeldoorn 155 108 1 644 10,6 1 495 9,6 149 5 388 34,7 6200202 Arnhem 143 582 1 950 13,5 1 230 8,5 720 10 612 73,4 1 5400203 Barneveld 51 486 748 14,4 333 6,4 415 2 084 40,3 2341859 Berkelland 45 150 456 10,1 382 8,5 74 1 393 30,9 100

0209 Beuningen 25 321 208 8,2 166 6,6 42 1 095 43,3 731876 Bronckhorst 37 833 299 7,9 343 9,1 –44 1 339 35,4 910213 Brummen 21 200 161 7,6 207 9,8 –46 816 38,5 390214 Buren 25 727 234 9,1 161 6,3 73 1 049 40,8 930216 Culemborg 27 298 311 11,4 234 8,6 77 1 060 38,7 102

0221 Doesburg 11 567 106 9,2 83 7,2 23 530 45,9 430222 Doetinchem 56 253 569 10,1 475 8,5 94 2 191 39,0 1910225 Druten 18 082 196 10,8 129 7,1 67 636 35,2 410226 Duiven 25 560 274 10,7 155 6,1 119 993 38,9 580228 Ede 107 686 1 395 13,0 765 7,1 630 3 734 34,7 400

0230 Elburg 22 231 310 14,0 153 6,9 157 597 26,9 570232 Epe 32 970 306 9,3 317 9,6 –11 1 190 36,1 930233 Ermelo 26 270 228 8,7 268 10,2 –40 1 356 51,6 1020236 Geldermalsen 26 285 336 12,8 186 7,1 150 882 33,6 730241 Groesbeek 18 976 133 7,0 260 13,7 –127 851 44,8 112

0243 Harderwijk 42 333 518 12,1 299 7,0 219 1 992 46,6 1560244 Hattem 11 657 138 11,8 98 8,4 40 435 37,2 310246 Heerde 18 212 200 11,0 178 9,7 22 697 38,2 430252 Heumen 16 628 153 9,2 108 6,5 45 805 48,4 830733 Lingewaal 10 916 121 11,1 71 6,5 50 427 39,1 24

1705 Lingewaard 44 617 469 10,5 327 7,3 142 1 688 37,6 1100262 Lochem 33 045 269 8,1 324 9,8 –55 1 541 46,4 1160263 Maasdriel 23 631 258 10,9 194 8,2 64 1 059 44,7 3660265 Millingen aan de Rijn 5 876 61 10,4 51 8,7 10 173 29,5 281955 Montferland 34 995 301 8,6 324 9,2 –23 1 391 39,7 125

Page 43: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 43

Vertrokken personen 1) Vestigings- Saldo Totale Bevolking Nieuwbouw Gemeenteoverschot 1) overige bevolkingsgroei op

totaal w.o. naar correcties 31-12-2008 naam codebuitenland

aantal ‰ 2) aantal ‰ 3)

929 48,1 72 44 8 –31 –1,6 19 302 25 Westerveld 1701953 40,5 72 26 1 –10 –0,4 23 544 109 De Wolden 1690

19 469 39,8 1 767 1 280 102 1 783 3,7 489 918 2 006 Totaal

Overijssel

2 782 38,4 327 –104 20 141 2,0 72 428 361 Almelo 0141908 43,4 90 311 –6 342 16,5 21 106 221 Borne 0147821 30,5 42 205 –7 309 11,6 27 044 143 Dalfsen 0148

4 763 48,8 763 48 63 550 5,7 97 892 378 Deventer 0150689 26,4 93 –107 5 –50 –1,9 26 066 37 Dinkelland 1774

6 760 43,5 1 487 879 46 1 318 8,5 156 071 1 060 Enschede 0153607 24,8 55 44 6 117 4,8 24 495 35 Haaksbergen 0158

1 538 26,3 140 212 – 443 7,6 58 650 529 Hardenberg 01601 015 28,2 82 –285 –3 –213 –5,9 35 846 138 Hellendoorn 01633 289 40,6 472 –419 31 –163 –2,0 80 925 285 Hengelo 0164

1 244 35,4 98 –29 5 –30 –0,9 35 151 256 Hof van Twente 17351 447 29,2 170 101 –6 475 9,6 49 860 273 Kampen 0166

767 34,0 108 69 2 97 4,3 22 589 299 Losser 0168979 30,9 117 71 1 180 5,7 31 764 100 Oldenzaal 0173611 35,1 38 134 2 148 8,5 17 482 122 Olst-Wijhe 1773

794 45,5 56 –33 1 27 1,6 17 446 136 Ommen 01751 234 33,4 83 –253 7 –139 –3,8 36 891 113 Raalte 0177

936 25,5 83 –101 –5 125 3,4 36 792 122 Rijssen-Holten 1742507 31,7 24 –121 4 43 2,7 16 016 67 Staphorst 0180

1 551 35,9 98 –119 4 –67 –1,5 43 215 105 Steenwijkerland 1708

468 22,4 24 119 – 195 9,4 20 992 68 Tubbergen 0183868 25,9 62 –20 5 144 4,3 33 605 175 Twenterand 1700693 29,6 60 4 4 97 4,2 23 462 90 Wierden 0189777 35,4 29 –196 9 14 0,6 21 944 36 Zwartewaterland 1896

5 561 47,5 620 503 39 1 338 11,5 117 703 784 Zwolle 0193

41 609 37,1 5 221 913 227 5 441 4,9 1 125 435 5 933 Totaal

Flevoland

8 396 45,5 1 398 730 62 2 476 13,5 185 746 1 359 Almere 00342 355 60,6 265 448 – 678 17,6 39 206 422 Dronten 03033 345 45,5 473 252 48 785 10,7 73 848 439 Lelystad 09951 995 43,6 128 –133 –7 98 2,1 45 814 253 Noordoostpolder 0171

328 18,3 13 –78 2 237 13,3 18 062 129 Urk 0184

912 44,4 74 304 1 487 24,0 20 773 183 Zeewolde 0050

17 331 45,5 2 351 1 523 106 4 761 12,6 383 449 2 785 Totaal

Gelderland

972 35,3 109 –175 – –121 –4,4 27 447 81 Aalten 01975 344 34,4 682 44 31 224 1,4 155 332 867 Apeldoorn 02009 404 65,0 1 526 1 208 64 1 992 13,9 145 574 1 147 Arnhem 02021 931 37,3 213 153 12 580 11,3 52 066 240 Barneveld 02031 475 32,7 136 –82 – –8 –0,2 45 142 177 Berkelland 1859

1 154 45,6 102 –59 – –17 –0,7 25 304 55 Beuningen 02091 235 32,6 93 104 4 64 1,7 37 897 148 Bronckhorst 1876

825 39,0 61 –9 14 –41 –1,9 21 159 57 Brummen 02131 181 46,0 81 –132 –1 –60 –2,3 25 667 73 Buren 02141 018 37,2 116 42 –3 116 4,2 27 414 192 Culemborg 0216

620 53,7 53 –90 3 –64 –5,5 11 503 1 Doesburg 02212 420 43,1 246 –229 18 –117 –2,1 56 136 95 Doetinchem 0222

687 38,0 60 –51 4 20 1,1 18 102 138 Druten 02251 166 45,7 79 –173 4 –50 –2,0 25 510 130 Duiven 02264 461 41,4 416 –727 34 –63 –0,6 107 623 320 Ede 0228

876 39,5 69 –279 3 –119 –5,4 22 112 9 Elburg 02301 200 36,4 95 –10 5 –16 –0,5 32 954 99 Epe 02321 294 49,2 82 62 14 36 1,4 26 306 391 Ermelo 02331 033 39,3 95 –151 5 4 0,2 26 289 26 Geldermalsen 0236

722 38,0 99 129 3 5 0,3 18 981 50 Groesbeek 0241

1 466 34,3 145 526 14 759 17,9 43 092 598 Harderwijk 0243426 36,5 22 9 2 51 4,4 11 708 67 Hattem 0244615 33,7 54 82 –3 101 5,5 18 313 142 Heerde 0246839 50,5 73 –34 –16 –5 –0,3 16 623 65 Heumen 0252473 43,3 29 –46 1 5 0,5 10 921 46 Lingewaal 0733

1 374 30,6 76 314 11 467 10,5 45 084 163 Lingewaard 17051 214 36,6 83 327 –4 268 8,1 33 313 344 Lochem 0262

963 40,6 251 96 7 167 7,1 23 798 107 Maasdriel 0263204 34,8 36 –31 2 –19 –3,2 5 857 14 Millingen aan de Rijn 0265

1 273 36,3 178 118 13 108 3,1 35 103 118 Montferland 1955

Page 44: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

44 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 4 (vervolg)Bevolkingsontwikkeling en nieuwbouw in het jaar 2008

Gemeente Bevolking Levendgeborenen Overledenen Geboorte- Gevestigde personenop overschot

code naam 1-1-2008 totaal w.o. uitbuitenland

totaal aantal ‰ 2) aantal ‰ 2) aantal ‰ 2)

1740 Neder-Betuwe 22 424 303 13,5 148 6,6 155 706 31,4 430304 Neerijnen 11 851 134 11,3 84 7,1 50 417 35,2 300267 Nijkerk 38 982 513 13,1 243 6,2 270 1 291 33,1 1110268 Nijmegen 161 251 1 821 11,3 1 175 7,3 646 10 723 66,4 1 9300302 Nunspeet 26 567 358 13,4 206 7,7 152 913 34,3 94

0269 Oldebroek 22 771 281 12,4 142 6,3 139 645 28,4 571586 Oost Gelre 29 873 302 10,1 251 8,4 51 947 31,6 641509 Oude IJsselstreek 39 905 414 10,4 368 9,2 46 1 309 32,8 1151734 Overbetuwe 44 226 501 11,2 258 5,8 243 2 473 55,4 1550273 Putten 23 183 295 12,6 146 6,3 149 965 41,4 92

0274 Renkum 31 719 267 8,4 345 10,9 –78 2 075 65,4 1540275 Rheden 43 763 391 8,9 576 13,2 –185 2 397 54,8 1510196 Rijnwaarden 11 008 118 10,7 109 9,9 9 371 33,7 410277 Rozendaal 1 511 13 8,6 11 7,3 2 102 67,4 170279 Scherpenzeel 9 037 126 13,9 56 6,2 70 393 43,2 26

0281 Tiel 41 132 462 11,2 333 8,1 129 1 594 38,8 2090282 Ubbergen 9 325 72 7,7 95 10,2 –23 540 57,8 390285 Voorst 23 660 200 8,4 211 8,9 –11 909 38,4 430289 Wageningen 36 215 321 8,8 346 9,5 –25 3 617 99,2 1 1650668 West Maas en Waal 18 320 158 8,6 159 8,7 –1 643 35,0 35

0293 Westervoort 15 478 139 9,0 105 6,8 34 692 45,0 410296 Wijchen 39 660 416 10,5 278 7,0 138 1 493 37,5 1020294 Winterswijk 29 182 277 9,5 316 10,9 –39 933 32,1 1770297 Zaltbommel 26 185 355 13,5 176 6,7 179 886 33,8 1200299 Zevenaar 31 816 289 9,1 259 8,1 30 1 287 40,5 107

0301 Zutphen 46 762 519 11,1 396 8,5 123 2 290 48,9 189

Totaal 1 983 869 21 695 10,9 16 352 8,2 5 343 89 412 45,0 10 573

Utrecht

0305 Abcoude 8 688 80 9,2 48 5,5 32 384 44,2 700307 Amersfoort 141 211 2 047 14,4 967 6,8 1 080 7 467 52,5 1 2520308 Baarn 24 406 259 10,6 308 12,6 –49 1 125 46,2 1190310 De Bilt 41 998 380 9,0 476 11,3 –96 2 294 54,6 2370311 Breukelen 14 674 169 11,5 119 8,1 50 742 50,6 113

0312 Bunnik 14 258 163 11,4 94 6,6 69 779 54,4 580313 Bunschoten 19 611 266 13,5 108 5,5 158 441 22,4 650317 Eemnes 8 964 96 10,8 40 4,5 56 326 36,5 300321 Houten 46 475 671 14,3 226 4,8 445 2 294 49,0 1610353 IJsselstein 34 059 430 12,6 164 4,8 266 1 664 48,8 155

0327 Leusden 28 540 287 10,0 232 8,1 55 1 422 49,8 950329 Loenen 8 280 72 8,6 65 7,8 7 524 62,7 650331 Lopik 14 047 163 11,6 63 4,5 100 587 41,6 420333 Maarssen 39 361 467 11,8 253 6,4 214 2 116 53,6 1930335 Montfoort 13 493 173 12,8 65 4,8 108 421 31,2 49

0356 Nieuwegein 61 087 655 10,7 357 5,8 298 3 234 53,0 3110589 Oudewater 9 917 125 12,6 82 8,3 43 277 28,0 240339 Renswoude 4 482 77 17,1 29 6,4 48 229 50,8 70340 Rhenen 18 779 244 13,0 130 6,9 114 941 50,0 620736 De Ronde Venen 34 569 321 9,3 220 6,4 101 1 075 31,1 168

0342 Soest 45 560 464 10,2 373 8,2 91 2 199 48,2 2960344 Utrecht 294 737 4 856 16,3 1 884 6,3 2 972 23 027 77,5 4 3101581 Utrechtse Heuvelrug 48 979 398 8,1 568 11,6 –170 2 986 61,0 3560345 Veenendaal 61 769 772 12,5 425 6,9 347 2 043 33,0 1870620 Vianen 19 637 212 10,8 121 6,2 91 742 37,7 55

0352 Wijk bij Duurstede 23 306 227 9,8 122 5,2 105 733 31,5 750632 Woerden 48 383 634 13,0 336 6,9 298 1 840 37,8 1680351 Woudenberg 11 592 121 10,4 73 6,3 48 528 45,3 390355 Zeist 60 488 627 10,4 695 11,5 –68 4 238 70,1 435

Totaal 1 201 350 15 456 12,8 8 643 7,2 6 813 66 678 55,3 9 197

Noord-Holland

0358 Aalsmeer 26 386 358 13,2 196 7,2 162 2 421 89,0 2490361 Alkmaar 93 876 1 102 11,8 785 8,4 317 4 747 50,7 9930362 Amstelveen 78 980 778 9,8 749 9,4 29 7 347 92,6 2 5290363 Amsterdam 747 093 10 661 14,2 5 679 7,6 4 982 49 414 65,8 18 6190364 Andijk 6 581 74 11,3 39 6,0 35 277 42,4 35

0366 Anna Paulowna 14 123 161 11,4 77 5,4 84 509 36,0 480370 Beemster 8 474 75 8,8 69 8,1 6 457 53,6 290372 Bennebroek 5 094 28 5,4 62 12,1 –34 344 66,9 130373 Bergen (NH.) 31 220 212 6,8 390 12,5 –178 1 443 46,3 2460375 Beverwijk 37 347 430 11,4 365 9,7 65 2 581 68,3 3110376 Blaricum 9 036 57 6,3 67 7,4 –10 572 63,5 80

Page 45: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 45

Vertrokken personen 1) Vestigings- Saldo Totale Bevolking Nieuwbouw Gemeenteoverschot 1) overige bevolkingsgroei op

totaal w.o. naar correcties 31-12-2008 naam codebuitenland

aantal ‰ 2) aantal ‰ 3)

730 32,5 47 –24 6 137 6,1 22 561 88 Neder-Betuwe 1740479 40,4 33 –62 –3 –15 –1,3 11 836 131 Neerijnen 0304

1 465 37,5 141 –174 2 98 2,5 39 080 251 Nijkerk 026710 902 67,5 1 777 –179 99 566 3,5 161 817 757 Nijmegen 0268

915 34,3 33 –2 –3 147 5,5 26 714 94 Nunspeet 0302

936 41,2 37 –291 3 –149 –6,5 22 622 65 Oldebroek 0269849 28,4 45 98 –10 139 4,7 30 012 233 Oost Gelre 1586

1 256 31,4 108 53 6 105 2,6 40 010 153 Oude IJsselstreek 15091 869 41,8 139 604 24 871 19,7 45 097 277 Overbetuwe 1734

838 35,9 37 127 –1 275 11,9 23 458 256 Putten 0273

1 980 62,4 182 95 16 33 1,0 31 752 383 Renkum 02742 314 52,9 173 83 18 –84 –1,9 43 679 114 Rheden 0275

395 35,9 53 –24 1 –14 –1,3 10 994 58 Rijnwaarden 0196100 66,1 11 2 – 4 2,6 1 515 6 Rozendaal 0277358 39,4 28 35 –1 104 11,5 9 141 60 Scherpenzeel 0279

1 803 43,9 216 –209 18 –62 –1,5 41 070 26 Tiel 0281480 51,4 57 60 4 41 4,4 9 366 57 Ubbergen 0282852 36,0 51 57 – 46 1,9 23 706 77 Voorst 0285

3 158 86,6 926 459 46 480 13,3 36 695 189 Wageningen 0289591 32,2 59 52 3 54 2,9 18 374 73 West Maas en Waal 0668

927 60,3 42 –235 – –201 –13,0 15 277 47 Westervoort 02931 347 33,8 131 146 4 288 7,3 39 948 375 Wijchen 02961 047 36,0 151 –114 –1 –154 –5,3 29 028 132 Winterswijk 02941 033 39,4 81 –147 1 33 1,3 26 218 51 Zaltbommel 02971 332 41,9 150 –45 8 –7 –0,2 31 809 21 Zevenaar 0299

2 230 47,6 153 60 8 191 4,1 46 953 144 Zutphen 0301

88 051 44,3 10 221 1 361 489 7 193 3,6 1 991 062 10 078 Totaal

Utrecht

432 49,7 56 –48 8 –8 –0,9 8 680 11 Abcoude 03056 599 46,4 709 868 53 2 001 14,2 143 212 1 045 Amersfoort 03071 155 47,4 119 –30 8 –71 –2,9 24 335 56 Baarn 03082 217 52,8 176 77 5 –14 –0,3 41 984 – De Bilt 0310

814 55,5 67 –72 5 –17 –1,2 14 657 – Breukelen 0311

699 48,8 61 80 – 149 10,5 14 407 30 Bunnik 0312459 23,3 53 –18 2 142 7,2 19 753 254 Bunschoten 0313467 52,3 37 –141 1 –84 –9,4 8 880 1 Eemnes 0317

1 975 42,1 222 319 4 768 16,5 47 243 460 Houten 03211 831 53,7 143 –167 5 104 3,1 34 163 32 IJsselstein 0353

1 404 49,2 136 18 –30 43 1,5 28 583 203 Leusden 0327365 43,6 38 159 1 167 20,2 8 447 50 Loenen 0329577 40,9 60 10 –1 109 7,8 14 156 79 Lopik 0331

2 057 52,1 165 59 2 275 7,0 39 636 139 Maarssen 0333539 40,0 52 –118 1 –9 –0,7 13 484 58 Montfoort 0335

3 620 59,3 339 –386 8 –80 –1,3 61 007 15 Nieuwegein 0356341 34,4 41 –64 2 –19 –1,9 9 898 4 Oudewater 0589225 49,9 15 4 –2 50 11,2 4 532 12 Renswoude 0339

1 004 53,4 85 –63 3 54 2,9 18 833 20 Rhenen 03401 216 35,2 159 –141 –1 –41 –1,2 34 528 26 De Ronde Venen 0736

2 155 47,2 264 44 16 151 3,3 45 711 143 Soest 034221 030 70,7 3 622 1 997 185 5 154 17,5 299 891 2 702 Utrecht 03442 917 59,6 181 69 15 –86 –1,8 48 893 19 Utrechtse Heuvelrug 15812 160 34,9 282 –117 9 239 3,9 62 008 213 Veenendaal 0345

794 40,4 38 –52 8 47 2,4 19 684 175 Vianen 0620

896 38,5 56 –163 4 –54 –2,3 23 252 64 Wijk bij Duurstede 03521 645 33,8 168 195 9 502 10,4 48 885 346 Woerden 0632

423 36,3 26 105 –1 152 13,1 11 744 152 Woudenberg 03514 291 71,0 497 –53 16 –105 –1,7 60 383 173 Zeist 0355

64 307 53,3 7 867 2 371 335 9 519 7,9 1 210 869 6 482 Totaal

Noord-Holland

973 35,8 166 1 448 10 1 620 61,4 28 006 1 025 Aalsmeer 03585 559 59,4 737 –812 35 –460 –4,9 93 416 309 Alkmaar 03616 623 83,4 2 211 724 35 788 10,0 79 768 737 Amstelveen 0362

46 598 62,0 16 648 2 816 714 8 512 11,4 755 605 3 926 Amsterdam 0363396 60,6 20 –119 –2 –86 –13,1 6 495 4 Andijk 0364

561 39,7 46 –52 – 32 2,3 14 155 78 Anna Paulowna 0366371 43,5 39 86 –2 90 10,6 8 564 8 Beemster 0370234 45,5 12 110 15 91 17,9 5 185 4 Bennebroek 0372

1 337 42,9 175 106 6 –66 –2,1 31 154 71 Bergen (NH.) 03731 719 45,5 108 862 10 937 25,1 38 284 273 Beverwijk 0375

622 69,0 61 –50 11 –49 –5,4 8 987 8 Blaricum 0376

Page 46: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

46 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 4 (vervolg)Bevolkingsontwikkeling en nieuwbouw in het jaar 2008

Gemeente Bevolking Levendgeborenen Overledenen Geboorte- Gevestigde personenop overschot

code naam 1-1-2008 totaal w.o. uitbuitenland

totaal aantal ‰ 2) aantal ‰ 2) aantal ‰ 2)

0377 Bloemendaal 16 873 109 6,5 218 12,9 –109 1 173 69,5 1620381 Bussum 31 704 343 10,8 309 9,7 34 2 260 71,0 3220383 Castricum 34 705 299 8,6 280 8,1 19 1 210 34,8 1220384 Diemen 24 046 233 9,6 172 7,1 61 2 315 95,6 486

0498 Drechterland 18 818 213 11,2 96 5,1 117 933 49,2 1070385 Edam-Volendam 28 448 364 12,8 173 6,1 191 414 14,5 650388 Enkhuizen 17 804 221 12,3 141 7,9 80 998 55,6 1520365 Graft-De Rijp 6 539 50 7,7 37 5,7 13 205 31,5 210392 Haarlem 147 640 1 768 12,0 1 380 9,3 388 8 187 55,3 1 465

0393 Haarlemmerliede en Spaarnwoude 5 429 42 7,7 28 5,2 14 287 52,9 250394 Haarlemmermeer 140 648 1 831 13,0 788 5,6 1 043 6 439 45,6 1 0900395 Harenkarspel 15 932 184 11,5 91 5,7 93 619 38,8 550396 Heemskerk 38 381 389 10,1 329 8,6 60 1 921 50,0 1620397 Heemstede 25 626 226 8,8 344 13,4 –118 1 595 62,2 206

0398 Heerhugowaard 50 390 683 13,5 322 6,4 361 2 491 49,2 2430399 Heiloo 22 024 195 8,8 176 8,0 19 1 045 47,2 1180400 Den Helder 57 795 592 10,3 543 9,4 49 1 941 33,7 4040402 Hilversum 83 815 937 11,1 799 9,5 138 5 114 60,8 9160405 Hoorn 68 696 793 11,5 565 8,2 228 3 035 44,0 381

0406 Huizen 41 880 405 9,7 334 8,0 71 1 944 46,3 2211598 Koggenland 21 495 236 10,9 128 5,9 108 1 031 47,6 950415 Landsmeer 10 173 81 8,0 93 9,2 –12 420 41,4 320416 Langedijk 26 047 300 11,3 121 4,6 179 1 847 69,8 810417 Laren 10 958 78 6,9 206 18,3 –128 1 772 157,2 982

0420 Medemblik 26 682 294 10,9 191 7,1 103 1 339 49,9 1750424 Muiden 6 608 66 10,0 51 7,7 15 288 43,7 270425 Naarden 17 140 174 10,2 176 10,3 –2 996 58,4 1430412 Niedorp 12 046 112 9,3 77 6,4 35 639 52,8 520431 Oostzaan 9 205 73 7,9 65 7,1 8 361 39,2 32

0432 Opmeer 11 244 122 10,8 70 6,2 52 399 35,4 510437 Ouder-Amstel 13 046 114 8,7 110 8,4 4 802 61,3 1010439 Purmerend 78 434 796 10,1 632 8,0 164 3 096 39,4 2880441 Schagen 19 064 222 11,7 185 9,8 37 858 45,4 840458 Schermer 5 307 61 11,5 27 5,1 34 197 37,1 5

0532 Stede Broec 21 372 236 11,1 155 7,3 81 817 38,3 1280448 Texel 13 547 109 8,0 124 9,1 –15 626 46,0 820450 Uitgeest 12 205 122 9,9 79 6,4 43 648 52,6 570451 Uithoorn 27 501 289 10,5 223 8,1 66 1 435 52,0 1880453 Velsen 67 556 640 9,5 638 9,4 2 2 646 39,2 379

0852 Waterland 17 026 145 8,5 128 7,5 17 524 30,8 650457 Weesp 17 575 163 9,3 176 10,0 –13 921 52,4 1160459 Wervershoof 8 600 76 8,8 61 7,0 15 468 54,1 700462 Wieringen 8 636 90 10,4 91 10,5 –1 287 33,2 330463 Wieringermeer 12 614 145 11,5 93 7,4 52 476 37,8 77

1696 Wijdemeren 23 432 200 8,6 204 8,7 –4 1 043 44,6 1330880 Wormerland 15 901 155 9,7 98 6,2 57 549 34,5 320479 Zaanstad 142 863 1 632 11,4 1 183 8,2 449 5 518 38,5 9260473 Zandvoort 16 665 122 7,3 201 12,1 –79 894 53,7 1600478 Zeevang 6 306 59 9,4 29 4,6 30 320 50,8 24

0476 Zijpe 11 512 120 10,4 81 7,0 39 579 50,2 82

Totaal 2 626 163 30 845 11,7 21 299 8,1 9 546 146 034 55,4 34 575

Zuid-Holland

0482 Alblasserdam 18 718 277 14,8 151 8,0 126 671 35,7 410613 Albrandswaard 22 453 284 12,5 171 7,5 113 1 419 62,5 570483 Alkemade 14 481 129 8,9 69 4,7 60 532 36,6 630484 Alphen aan den Rijn 71 658 888 12,3 473 6,6 415 2 658 37,0 3450489 Barendrecht 44 962 608 13,4 293 6,5 315 2 666 58,7 149

0491 Bergambacht 9 517 119 12,4 68 7,1 51 424 44,2 220568 Bernisse 12 540 103 8,2 76 6,1 27 436 34,8 360585 Binnenmaas 28 797 311 10,8 236 8,2 75 1 114 38,6 1250497 Bodegraven 19 423 237 12,2 139 7,1 98 682 35,1 910499 Boskoop 15 217 173 11,4 105 6,9 68 536 35,3 88

0501 Brielle 15 762 133 8,5 124 7,9 9 539 34,4 1030502 Capelle aan den IJssel 65 022 732 11,2 564 8,7 168 4 155 63,8 4450611 Cromstrijen 12 853 139 10,8 82 6,4 57 441 34,3 270503 Delft 96 168 963 10,0 763 7,9 200 7 523 78,1 2 4280504 Dirksland 8 324 105 12,6 75 9,0 30 373 44,7 6

0505 Dordrecht 118 182 1 391 11,8 1 030 8,7 361 4 936 41,7 1 0200689 Giessenlanden 14 422 160 11,1 85 5,9 75 474 32,9 610511 Goedereede 11 589 126 10,9 82 7,1 44 263 22,8 180512 Gorinchem 34 472 421 12,2 260 7,5 161 1 527 44,2 1970513 Gouda 70 857 922 13,0 606 8,6 316 2 852 40,3 342

Page 47: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 47

Vertrokken personen 1) Vestigings- Saldo Totale Bevolking Nieuwbouw Gemeenteoverschot 1) overige bevolkingsgroei op

totaal w.o. naar correcties 31-12-2008 naam codebuitenland

aantal ‰ 2) aantal ‰ 3)

1 051 62,3 101 122 –2 11 0,7 16 884 1 Bloemendaal 03772 023 63,5 220 237 4 275 8,7 31 979 3 Bussum 03811 181 34,0 74 29 –14 34 1,0 34 739 42 Castricum 03832 064 85,3 265 251 3 315 13,1 24 361 1 Diemen 0384

783 41,3 59 150 6 273 14,5 19 091 161 Drechterland 0498573 20,1 74 –159 3 35 1,2 28 483 85 Edam-Volendam 0385785 43,7 105 213 7 300 16,9 18 104 123 Enkhuizen 0388291 44,8 19 –86 –1 –74 –11,3 6 465 4 Graft-De Rijp 0365

8 062 54,5 1 186 125 38 551 3,7 148 191 486 Haarlem 0392

301 55,4 13 –14 1 1 0,2 5 430 – Haarlemmerliede en Spaarnwoude 03936 092 43,1 838 347 4 1 394 9,9 142 042 502 Haarlemmermeer 0394

677 42,4 43 –58 1 36 2,3 15 968 72 Harenkarspel 03951 876 48,8 137 45 –1 104 2,7 38 485 284 Heemskerk 03961 440 56,1 163 155 17 54 2,1 25 680 85 Heemstede 0397

2 373 46,9 131 118 14 493 9,8 50 883 305 Heerhugowaard 0398875 39,6 79 170 3 192 8,7 22 216 99 Heiloo 0399

2 266 39,3 414 –325 7 –269 –4,7 57 526 1 Den Helder 04004 690 55,8 813 424 45 607 7,2 84 422 124 Hilversum 04022 618 37,9 184 417 17 662 9,6 69 358 518 Hoorn 0405

1 865 44,4 204 79 10 160 3,8 42 040 206 Huizen 0406841 38,9 79 190 –1 297 13,8 21 792 188 Koggenland 1598445 43,8 29 –25 3 –34 –3,3 10 139 44 Landsmeer 0415

1 182 44,7 75 665 –5 839 32,2 26 886 67 Langedijk 04161 016 90,1 81 756 –1 627 57,2 11 585 17 Laren 0417

1 105 41,2 136 234 –2 335 12,6 27 017 352 Medemblik 0420351 53,3 34 –63 1 –47 –7,1 6 561 4 Muiden 0424

1 047 61,3 123 –51 –89 –142 –8,3 16 998 19 Naarden 0425579 47,9 64 60 –5 90 7,5 12 136 99 Niedorp 0412374 40,6 42 –13 1 –4 –0,4 9 201 33 Oostzaan 0431

402 35,7 27 –3 –4 45 4,0 11 289 35 Opmeer 0432748 57,2 116 54 3 61 4,7 13 107 40 Ouder-Amstel 0437

2 866 36,4 346 230 34 428 5,5 78 862 327 Purmerend 04391 197 63,3 83 –339 –3 –305 –16,0 18 759 12 Schagen 0441

213 40,1 20 –16 –1 17 3,2 5 324 – Schermer 0458

988 46,3 105 –171 7 –83 –3,9 21 289 37 Stede Broec 0532475 34,9 66 151 8 144 10,6 13 691 86 Texel 0448463 37,6 45 185 1 229 18,8 12 434 118 Uitgeest 0450

1 343 48,7 134 92 1 159 5,8 27 660 197 Uithoorn 04512 673 39,6 309 –27 –3 –28 –0,4 67 528 155 Velsen 0453

611 36,0 64 –87 –2 –72 –4,2 16 954 75 Waterland 0852916 52,1 94 5 10 2 0,1 17 577 77 Weesp 0457383 44,3 65 85 5 105 12,2 8 705 100 Wervershoof 0459250 28,9 35 37 2 38 4,4 8 674 2 Wieringen 0462576 45,8 70 –100 –7 –55 –4,4 12 559 13 Wieringermeer 0463

1 144 48,9 122 –101 – –105 –4,5 23 327 46 Wijdemeren 1696608 38,2 60 –59 1 –1 –0,1 15 900 69 Wormerland 0880

4 849 33,8 798 669 74 1 192 8,3 144 055 776 Zaanstad 0479874 52,5 184 20 1 –58 –3,5 16 607 – Zandvoort 0473363 57,6 24 –43 4 –9 –1,4 6 297 19 Zeevang 0478

563 48,8 34 16 –1 54 4,7 11 566 6 Zijpe 0476

136 324 51,7 28 809 9 710 1 026 20 282 7,7 2 646 445 12 558 Totaal

Zuid-Holland

678 36,1 38 –7 2 121 6,5 18 839 91 Alblasserdam 04821 016 44,7 38 403 5 521 23,2 22 974 160 Albrandswaard 0613

460 31,6 21 72 15 147 10,2 14 628 55 Alkemade 04832 576 35,8 321 82 23 520 7,3 72 178 295 Alphen aan den Rijn 04842 081 45,8 179 585 –1 899 20,0 45 861 408 Barendrecht 0489

343 35,8 40 81 – 132 13,9 9 649 72 Bergambacht 0491461 36,8 42 –25 3 5 0,4 12 545 9 Bernisse 0568

1 123 39,0 65 –9 –1 65 2,3 28 862 152 Binnenmaas 0585735 37,8 74 –53 2 47 2,4 19 470 170 Bodegraven 0497691 45,5 80 –155 3 –84 –5,5 15 133 24 Boskoop 0499

717 45,7 65 –178 4 –165 –10,5 15 597 4 Brielle 05014 088 62,7 494 67 16 251 3,9 65 273 137 Capelle aan den IJssel 0502

511 39,8 35 –70 –3 –16 –1,2 12 837 44 Cromstrijen 06117 414 77,0 1 734 109 40 349 3,6 96 517 431 Delft 0503

381 45,7 26 –8 1 23 2,8 8 347 56 Dirksland 0504

5 124 43,3 1 073 –188 53 226 1,9 118 408 627 Dordrecht 0505558 38,7 22 –84 –2 –11 –0,8 14 411 14 Giessenlanden 0689396 34,3 26 –133 5 –84 –7,2 11 505 42 Goedereede 0511

1 606 46,5 350 –79 – 82 2,4 34 554 167 Gorinchem 05123 216 45,4 465 –364 19 –29 –0,4 70 828 262 Gouda 0513

Page 48: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

48 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 4 (vervolg)Bevolkingsontwikkeling en nieuwbouw in het jaar 2008

Gemeente Bevolking Levendgeborenen Overledenen Geboorte- Gevestigde personenop overschot

code naam 1-1-2008 totaal w.o. uitbuitenland

totaal aantal ‰ 2) aantal ‰ 2) aantal ‰ 2)

0693 Graafstroom 9 796 129 13,2 51 5,2 78 275 28,1 160518 ‘s-Gravenhage 475 681 6 505 13,6 4 293 9,0 2 212 31 144 65,0 12 5470523 Hardinxveld-Giessendam 17 604 251 14,3 137 7,8 114 419 23,8 280530 Hellevoetsluis 39 620 401 10,1 294 7,4 107 1 486 37,5 1870531 Hendrik-Ido-Ambacht 24 854 314 12,4 148 5,8 166 1 918 75,6 99

0534 Hillegom 20 348 205 10,0 189 9,3 16 1 149 56,3 1540645 Jacobswoude 10 771 109 10,1 52 4,8 57 419 38,9 510537 Katwijk 61 180 786 12,8 455 7,4 331 1 330 21,7 2040588 Korendijk 10 934 96 8,8 68 6,2 28 370 33,9 230542 Krimpen aan den IJssel 28 807 300 10,4 218 7,6 82 1 118 38,7 74

1621 Lansingerland 49 411 743 14,8 271 5,4 472 2 958 58,9 1890545 Leerdam 20 624 243 11,8 171 8,3 72 830 40,1 820546 Leiden 116 878 1 318 11,3 884 7,6 434 8 253 70,6 2 1390547 Leiderdorp 26 376 266 10,1 190 7,2 76 1 450 54,9 1401916 Leidschendam-Voorburg 72 862 790 10,9 791 10,9 –1 4 886 67,1 811

0694 Liesveld 9 771 129 13,2 71 7,3 58 278 28,5 340553 Lisse 22 131 248 11,2 150 6,8 98 885 39,8 830556 Maassluis 31 394 351 11,2 276 8,8 75 1 066 34,0 1350559 Middelharnis 17 689 191 10,7 189 10,6 2 795 44,6 371842 Midden-Delfland 17 451 180 10,3 90 5,1 90 773 44,1 37

0563 Moordrecht 8 155 88 10,8 50 6,1 38 331 40,6 150643 Nederlek 14 308 135 9,5 105 7,4 30 354 24,8 210571 Nieuw-Lekkerland 9 503 138 14,5 42 4,4 96 275 28,9 170567 Nieuwerkerk aan den IJssel 21 741 234 10,8 129 5,9 105 760 35,0 790569 Nieuwkoop 26 777 271 10,1 154 5,8 117 738 27,6 123

0575 Noordwijk 24 906 261 10,4 182 7,2 79 1 511 60,2 3190576 Noordwijkerhout 15 399 126 8,2 128 8,3 –2 754 49,0 1180579 Oegstgeest 22 367 232 10,3 219 9,7 13 1 810 80,6 3450580 Oostflakkee 10 178 87 8,6 82 8,1 5 349 34,4 160584 Oud-Beijerland 23 824 304 12,8 175 7,4 129 738 31,0 63

0644 Ouderkerk 8 156 108 13,3 51 6,3 57 278 34,1 250590 Papendrecht 31 573 363 11,5 222 7,0 141 1 125 35,5 1021926 Pijnacker-Nootdorp 43 762 594 13,2 241 5,4 353 3 768 84,0 1820595 Reeuwijk 12 803 121 9,4 95 7,4 26 583 45,3 330597 Ridderkerk 44 689 343 7,7 383 8,6 –40 1 689 37,8 124

1672 Rijnwoude 18 704 213 11,4 122 6,5 91 611 32,7 650603 Rijswijk 46 833 480 10,3 628 13,4 –148 3 444 73,6 4420599 Rotterdam 582 951 7 563 12,9 5 720 9,8 1 843 31 932 54,6 9 5250600 Rozenburg 12 553 100 8,0 85 6,8 15 385 30,8 610606 Schiedam 74 947 870 11,6 722 9,6 148 4 692 62,4 886

0608 Schoonhoven 12 132 122 10,1 78 6,5 44 369 30,6 240610 Sliedrecht 23 765 315 13,2 207 8,7 108 925 38,8 670612 Spijkenisse 73 107 742 10,2 441 6,1 301 2 379 32,7 2600617 Strijen 9 055 65 7,2 91 10,1 –26 354 39,3 331525 Teylingen 35 308 413 11,7 307 8,7 106 1 732 48,9 242

0622 Vlaardingen 70 860 728 10,3 734 10,4 –6 2 810 39,8 4820623 Vlist 9 853 95 9,7 86 8,7 9 283 28,8 250626 Voorschoten 22 861 216 9,4 191 8,3 25 1 354 59,1 1820627 Waddinxveen 25 638 284 11,1 182 7,1 102 826 32,3 1110629 Wassenaar 25 763 169 6,5 303 11,7 –134 1 879 72,7 750

1783 Westland 99 299 1 138 11,5 673 6,8 465 2 554 25,7 3540614 Westvoorne 14 084 91 6,5 111 7,9 –20 548 39,0 580707 Zederik 13 389 167 12,5 98 7,3 69 442 33,0 361666 Zevenhuizen-Moerkapelle 10 314 107 10,3 89 8,6 18 489 47,2 390637 Zoetermeer 119 504 1 387 11,5 705 5,9 682 5 817 48,4 640

0638 Zoeterwoude 8 303 75 9,1 72 8,7 3 307 37,2 180642 Zwijndrecht 44 472 462 10,4 376 8,5 86 2 019 45,5 127

Totaal 3 461 435 40 983 11,8 28 719 8,3 12 264 177 237 51,1 38 743

Zeeland

0654 Borsele 22 531 271 12,0 149 6,6 122 940 41,7 930664 Goes 36 706 357 9,7 426 11,6 –69 1 722 46,9 1540677 Hulst 27 944 227 8,1 272 9,7 –45 895 32,1 2220678 Kapelle 12 047 161 13,2 77 6,3 84 705 57,9 350687 Middelburg 47 325 490 10,3 405 8,5 85 2 705 57,0 591

1695 Noord-Beveland 7 289 67 9,2 87 11,9 –20 456 62,4 310703 Reimerswaal 21 296 330 15,5 189 8,9 141 690 32,4 1031676 Schouwen-Duiveland 33 994 304 9,0 378 11,1 –74 1 090 32,1 1711714 Sluis 24 238 207 8,6 275 11,4 –68 765 31,6 2190715 Terneuzen 55 155 511 9,3 581 10,5 –70 1 853 33,6 442

0716 Tholen 25 264 343 13,5 183 7,2 160 744 29,4 970717 Veere 21 998 196 8,9 172 7,8 24 910 41,4 530718 Vlissingen 44 798 443 9,9 461 10,3 –18 2 298 51,3 569

Totaal 380 585 3 907 10,3 3 655 9,6 252 15 773 41,4 2 780

Page 49: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 49

Vertrokken personen 1) Vestigings- Saldo Totale Bevolking Nieuwbouw Gemeenteoverschot 1) overige bevolkingsgroei op

totaal w.o. naar correcties 31-12-2008 naam codebuitenland

aantal ‰ 2) aantal ‰ 3)

344 35,1 29 –69 3 12 1,2 9 808 11 Graafstroom 069327 538 57,5 7 245 3 606 365 6 183 13,0 481 864 2 447 ‘s-Gravenhage 0518

603 34,3 22 –184 4 –66 –3,7 17 538 118 Hardinxveld-Giessendam 05231 585 40,0 163 –99 1 9 0,2 39 629 209 Hellevoetsluis 05301 070 42,2 62 848 13 1 027 41,3 25 881 716 Hendrik-Ido-Ambacht 0531

1 022 50,1 103 127 –4 139 6,8 20 487 128 Hillegom 0534464 43,1 51 –45 1 13 1,2 10 784 61 Jacobswoude 0645

1 501 24,5 178 –171 –3 157 2,6 61 337 170 Katwijk 0537409 37,4 36 –39 2 –9 –0,8 10 925 4 Korendijk 0588

1 097 38,0 84 21 –3 100 3,5 28 907 137 Krimpen aan den IJssel 0542

1 821 36,3 249 1 137 –1 1 608 32,5 51 019 574 Lansingerland 1621795 38,4 95 35 1 108 5,2 20 732 227 Leerdam 0545

8 827 75,6 1 706 –574 49 –91 –0,8 116 787 578 Leiden 05461 434 54,3 148 16 2 94 3,6 26 470 67 Leiderdorp 05475 065 69,6 842 –179 15 –165 –2,3 72 697 148 Leidschendam-Voorburg 1916

382 39,2 42 –104 3 –43 –4,4 9 728 53 Liesveld 0694816 36,7 64 69 3 170 7,7 22 301 138 Lisse 0553

1 156 36,8 118 –90 10 –5 –0,2 31 389 184 Maassluis 0556499 28,0 38 296 –2 296 16,7 17 985 257 Middelharnis 0559717 40,9 53 56 1 147 8,4 17 598 163 Midden-Delfland 1842

392 48,1 38 –61 6 –17 –2,1 8 138 38 Moordrecht 0563497 34,9 32 –143 –4 –117 –8,2 14 191 61 Nederlek 0643349 36,7 13 –74 – 22 2,3 9 525 3 Nieuw-Lekkerland 0571957 44,1 56 –197 2 –90 –4,1 21 651 51 Nieuwerkerk aan den IJssel 0567886 33,1 104 –148 11 –20 –0,7 26 757 2 Nieuwkoop 0569

1 165 46,4 179 346 4 429 17,2 25 335 165 Noordwijk 0575799 52,0 83 –45 3 –44 –2,9 15 355 79 Noordwijkerhout 0576

1 627 72,4 202 183 1 197 8,8 22 564 200 Oegstgeest 0579428 42,2 12 –79 –3 –77 –7,6 10 101 9 Oostflakkee 0580968 40,7 65 –230 9 –92 –3,9 23 732 18 Oud-Beijerland 0584

349 42,8 22 –71 2 –12 –1,5 8 144 34 Ouderkerk 06441 115 35,2 60 10 6 157 5,0 31 730 160 Papendrecht 05901 981 44,2 176 1 787 –2 2 138 48,9 45 900 1 270 Pijnacker-Nootdorp 1926

451 35,0 32 132 –1 157 12,3 12 960 60 Reeuwijk 05951 691 37,9 175 –2 –1 –43 –1,0 44 646 243 Ridderkerk 0597

716 38,3 38 –105 6 –8 –0,4 18 696 25 Rijnwoude 16723 377 72,2 292 67 6 –75 –1,6 46 758 135 Rijswijk 0603

30 355 51,9 7 611 1 577 763 4 183 7,2 587 134 2 800 Rotterdam 0599476 38,0 33 –91 –2 –78 –6,2 12 475 49 Rozenburg 0600

4 510 60,0 801 182 49 379 5,1 75 326 233 Schiedam 0606

545 45,2 37 –176 1 –131 –10,8 12 001 12 Schoonhoven 0608910 38,2 93 15 7 130 5,5 23 895 243 Sliedrecht 0610

3 302 45,3 324 –923 36 –586 –8,0 72 521 77 Spijkenisse 0612414 45,9 31 –60 3 –83 –9,2 8 972 4 Strijen 0617

1 612 45,5 191 120 –1 225 6,4 35 533 144 Teylingen 1525

3 270 46,3 382 –460 39 –427 –6,0 70 433 175 Vlaardingen 0622337 34,3 30 –54 – –45 –4,6 9 808 9 Vlist 0623

1 248 54,4 251 106 4 135 5,9 22 996 65 Voorschoten 06261 135 44,4 69 –309 5 –202 –7,9 25 436 42 Waddinxveen 06271 602 62,0 708 277 3 146 5,7 25 909 26 Wassenaar 0629

2 888 29,1 359 –334 6 137 1,4 99 436 298 Westland 1783583 41,5 57 –35 2 –53 –3,8 14 031 49 Westvoorne 0614506 37,8 27 –64 5 10 0,7 13 399 33 Zederik 0707426 41,1 21 63 7 88 8,5 10 402 81 Zevenhuizen-Moerkapelle 1666

5 158 42,9 660 659 36 1 377 11,5 120 881 480 Zoetermeer 0637

421 51,0 34 –114 1 –110 –13,2 8 193 – Zoeterwoude 06382 284 51,5 165 –265 19 –160 –3,6 44 312 55 Zwijndrecht 0642

171 050 49,3 29 979 6 187 1 672 20 123 5,8 3 481 558 17 038 Totaal

Zeeland

1 035 45,9 82 –95 –7 20 0,9 22 551 57 Borsele 06541 608 43,8 157 114 3 48 1,3 36 754 135 Goes 0664

921 33,0 224 –26 13 –58 –2,1 27 886 71 Hulst 0677547 45,0 44 158 –1 241 20,0 12 288 118 Kapelle 0678

2 576 54,3 293 129 20 234 4,9 47 559 312 Middelburg 0687

405 55,4 23 51 7 38 5,2 7 327 104 Noord-Beveland 1695788 37,0 85 –98 6 49 2,3 21 345 61 Reimerswaal 0703

1 095 32,2 115 –5 14 –65 –1,9 33 929 182 Schouwen-Duiveland 1676795 32,9 217 –30 16 –82 –3,4 24 156 22 Sluis 1714

1 802 32,7 468 51 13 –6 –0,1 55 149 256 Terneuzen 0715

800 31,6 59 –56 – 104 4,1 25 368 70 Tholen 0716966 44,0 90 –56 –6 –38 –1,7 21 960 57 Veere 0717

2 415 54,0 488 –117 49 –86 –1,9 44 712 125 Vlissingen 0718

15 753 41,4 2 345 20 127 399 1,0 380 984 1 570 Totaal

Page 50: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

50 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 4 (vervolg)Bevolkingsontwikkeling en nieuwbouw in het jaar 2008

Gemeente Bevolking Levendgeborenen Overledenen Geboorte- Gevestigde personenop overschot

code naam 1-1-2008 totaal w.o. uitbuitenland

totaal aantal ‰ 2) aantal ‰ 2) aantal ‰ 2)

Noord-Brabant

0738 Aalburg 12 386 176 14,1 92 7,4 84 448 35,9 321723 Alphen-Chaam 9 455 76 8,1 64 6,8 12 343 36,3 490743 Asten 16 392 196 12,0 142 8,7 54 490 29,9 710744 Baarle-Nassau 6 664 61 9,1 55 8,2 6 301 45,1 701724 Bergeijk 18 099 180 9,9 112 6,2 68 601 33,2 85

0748 Bergen op Zoom 65 242 661 10,1 598 9,1 63 2 566 39,2 5451721 Bernheze 29 663 317 10,7 213 7,2 104 932 31,4 980753 Best 29 089 314 10,8 191 6,6 123 1 011 34,8 1661728 Bladel 19 114 206 10,8 156 8,2 50 639 33,4 880755 Boekel 9 646 107 11,1 67 6,9 40 292 30,2 27

0756 Boxmeer 28 635 250 8,7 223 7,8 27 1 061 37,1 1630757 Boxtel 30 241 366 12,1 243 8,0 123 1 069 35,3 1490758 Breda 170 960 1 990 11,6 1 485 8,7 505 8 611 50,2 1 8941706 Cranendonck 20 263 186 9,2 173 8,5 13 690 34,0 1511684 Cuijk 24 226 259 10,7 145 6,0 114 866 35,7 96

0762 Deurne 31 643 310 9,8 231 7,3 79 888 28,1 970766 Dongen 25 442 252 9,9 208 8,2 44 976 38,4 1571719 Drimmelen 26 623 236 8,9 205 7,7 31 831 31,2 950770 Eersel 18 072 154 8,5 119 6,6 35 653 36,1 780772 Eindhoven 210 333 2 439 11,5 1 876 8,9 563 13 040 61,7 3 841

0777 Etten-Leur 40 435 487 12,0 309 7,6 178 1 995 49,0 2320779 Geertruidenberg 20 742 219 10,5 211 10,2 8 655 31,5 481771 Geldrop-Mierlo 37 982 381 10,0 298 7,8 83 1 841 48,5 2861652 Gemert-Bakel 28 103 320 11,3 232 8,2 88 1 116 39,4 1760784 Gilze en Rijen 25 644 248 9,6 160 6,2 88 1 391 54,1 610

0785 Goirle 22 319 249 11,1 203 9,1 46 998 44,6 770786 Grave 12 717 155 12,2 99 7,8 56 797 62,8 1330788 Haaren 13 769 141 10,3 112 8,2 29 479 34,9 331655 Halderberge 29 488 261 8,9 237 8,1 24 995 33,9 1171658 Heeze-Leende 15 133 117 7,7 123 8,1 –6 558 36,8 74

0794 Helmond 86 767 1 125 12,9 631 7,2 494 3 764 43,1 6350796 ‘s-Hertogenbosch 136 481 1 654 12,1 1 066 7,8 588 6 822 49,7 9670797 Heusden 42 942 427 9,9 289 6,7 138 1 565 36,4 1680798 Hilvarenbeek 15 107 154 10,2 79 5,2 75 416 27,6 391659 Laarbeek 21 783 239 11,0 149 6,9 90 625 28,7 58

1685 Landerd 14 796 156 10,5 144 9,7 12 531 35,9 390808 Lith 6 716 53 7,9 47 7,0 6 254 38,0 160809 Loon op Zand 22 885 220 9,6 213 9,3 7 1 055 46,1 911671 Maasdonk 11 260 104 9,2 80 7,1 24 447 39,7 330815 Mill en Sint Hubert 10 996 106 9,6 71 6,4 35 369 33,5 24

1709 Moerdijk 36 724 389 10,6 313 8,5 76 1 071 29,2 1270820 Nuenen, Gerwen en Nederwetten 22 598 186 8,3 126 5,6 60 772 34,3 1260823 Oirschot 17 855 153 8,6 144 8,1 9 462 25,9 550824 Oisterwijk 25 743 260 10,1 219 8,5 41 1 142 44,4 2150826 Oosterhout 53 785 530 9,8 451 8,4 79 2 203 40,8 321

0828 Oss 76 732 842 10,9 597 7,8 245 2 625 34,1 4101667 Reusel-De Mierden 12 384 137 11,0 71 5,7 66 445 35,9 691674 Roosendaal 77 277 776 10,0 663 8,6 113 2 706 35,0 4950840 Rucphen 22 473 176 7,8 222 9,9 –46 692 30,7 630844 Schijndel 22 878 220 9,6 190 8,3 30 725 31,7 104

1702 Sint Anthonis 11 789 103 8,7 94 8,0 9 374 31,7 270845 Sint-Michielsgestel 28 100 283 10,0 231 8,2 52 1 250 44,4 1030846 Sint-Oedenrode 17 220 168 9,7 119 6,9 49 625 36,1 610847 Someren 18 211 149 8,2 140 7,7 9 467 25,6 640848 Son en Breugel 15 448 181 11,7 110 7,1 71 626 40,4 69

0851 Steenbergen 23 211 232 10,0 217 9,3 15 877 37,8 1250855 Tilburg 202 091 2 340 11,5 1 725 8,5 615 9 904 48,8 2 0760856 Uden 40 126 422 10,5 266 6,6 156 1 360 33,8 1950858 Valkenswaard 30 867 276 8,9 284 9,2 –8 1 173 38,0 2170860 Veghel 36 913 425 11,5 218 5,9 207 1 416 38,3 240

0861 Veldhoven 43 056 414 9,6 269 6,3 145 1 788 41,6 2840865 Vught 25 337 265 10,5 270 10,7 –5 1 695 67,0 2970866 Waalre 16 695 163 9,8 146 8,8 17 754 45,4 1070867 Waalwijk 45 641 483 10,6 371 8,1 112 1 665 36,4 1930870 Werkendam 26 415 335 12,7 168 6,4 167 763 28,9 60

0873 Woensdrecht 21 637 190 8,8 178 8,2 12 849 39,2 1360874 Woudrichem 14 421 167 11,6 125 8,7 42 540 37,5 300879 Zundert 20 947 170 8,1 168 8,0 2 857 40,8 247

Totaal 2 424 827 25 987 10,7 19 446 8,0 6 541 102 807 42,3 18 324

Page 51: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 51

Vertrokken personen 1) Vestigings- Saldo Totale Bevolking Nieuwbouw Gemeenteoverschot 1) overige bevolkingsgroei op

totaal w.o. naar correcties 31-12-2008 naam codebuitenland

aantal ‰ 2) aantal ‰ 3)

Noord-Brabant

366 29,3 22 82 4 170 13,7 12 556 122 Aalburg 0738390 41,3 47 –47 1 –34 –3,6 9 421 4 Alphen-Chaam 1723573 35,0 55 –83 – –29 –1,8 16 363 82 Asten 0743286 42,9 108 15 –3 18 2,7 6 682 40 Baarle-Nassau 0744681 37,6 142 –80 – –12 –0,7 18 087 132 Bergeijk 1724

2 306 35,3 371 260 17 340 5,2 65 582 445 Bergen op Zoom 07481 095 36,9 44 –163 11 –48 –1,6 29 615 52 Bernheze 17211 211 41,7 143 –200 5 –72 –2,5 29 017 53 Best 0753

674 35,2 94 –35 – 15 0,8 19 129 246 Bladel 1728285 29,5 12 7 –1 46 4,8 9 692 – Boekel 0755

1 116 39,0 83 –55 2 –26 –0,9 28 609 153 Boxmeer 07561 147 37,9 148 –78 –5 40 1,3 30 281 85 Boxtel 07578 277 48,3 1 452 334 117 956 5,6 171 916 778 Breda 0758

695 34,3 161 –5 1 9 0,4 20 272 17 Cranendonck 1706903 37,2 123 –37 6 83 3,4 24 309 169 Cuijk 1684

1 141 36,2 77 –253 –3 –177 –5,6 31 466 93 Deurne 07621 058 41,6 170 –82 7 –31 –1,2 25 411 194 Dongen 0766

866 32,5 69 –35 5 1 0,0 26 624 30 Drimmelen 1719661 36,5 71 –8 5 32 1,8 18 104 233 Eersel 0770

11 747 55,6 2 512 1 293 80 1 936 9,2 212 269 626 Eindhoven 0772

1 611 39,6 298 384 – 562 13,9 40 997 481 Etten-Leur 0777618 29,8 52 37 7 52 2,5 20 794 71 Geertruidenberg 0779

1 918 50,5 226 –77 8 14 0,4 37 996 175 Geldrop-Mierlo 1771805 28,4 66 311 6 405 14,4 28 508 357 Gemert-Bakel 1652

1 339 52,1 75 52 5 145 5,7 25 789 38 Gilze en Rijen 0784

899 40,1 105 99 2 147 6,6 22 466 75 Goirle 0785887 69,9 8 –90 –10 –44 –3,5 12 673 24 Grave 0786565 41,1 30 –86 –1 –58 –4,2 13 711 3 Haaren 0788

1 240 42,2 156 –245 4 –217 –7,4 29 271 51 Halderberge 1655490 32,3 60 68 –1 61 4,0 15 194 91 Heeze-Leende 1658

3 294 37,7 456 470 26 990 11,4 87 757 539 Helmond 07946 172 45,0 1 010 650 56 1 294 9,5 137 775 990 ‘s-Hertogenbosch 07961 605 37,3 167 –40 20 118 2,7 43 060 64 Heusden 0797

555 36,8 53 –139 –2 –66 –4,4 15 041 17 Hilvarenbeek 0798784 36,0 56 –159 3 –66 –3,0 21 717 37 Laarbeek 1659

528 35,7 44 3 –6 9 0,6 14 805 90 Landerd 1685309 46,2 16 –55 – –49 –7,3 6 667 6 Lith 0808

1 012 44,2 97 43 –1 49 2,1 22 934 87 Loon op Zand 0809474 42,1 32 –27 3 – 0,0 11 260 55 Maasdonk 1671373 33,9 31 –4 – 31 2,8 11 027 86 Mill en Sint Hubert 0815

1 224 33,4 118 –153 1 –76 –2,1 36 648 48 Moerdijk 1709990 44,0 140 –218 –3 –161 –7,1 22 437 9 Nuenen, Gerwen en Nederwetten 0820521 29,2 51 –59 1 –49 –2,7 17 806 60 Oirschot 0823

1 189 46,2 93 –47 1 –5 –0,2 25 738 150 Oisterwijk 08241 884 34,9 295 319 15 413 7,7 54 198 73 Oosterhout 0826

2 530 32,9 384 95 25 365 4,8 77 097 280 Oss 0828459 37,0 104 –14 –4 48 3,9 12 432 85 Reusel-De Mierden 1667

2 634 34,0 545 72 20 205 2,7 77 482 360 Roosendaal 1674571 25,4 36 121 1 76 3,4 22 549 15 Rucphen 0840746 32,6 43 –21 2 11 0,5 22 889 65 Schijndel 0844

386 32,7 32 –12 – –3 –0,3 11 786 51 Sint Anthonis 17021 134 40,2 95 116 –1 167 5,9 28 267 122 Sint-Michielsgestel 0845

478 27,6 59 147 11 207 12,0 17 427 205 Sint-Oedenrode 0846458 25,1 47 9 – 18 1,0 18 229 34 Someren 0847620 40,0 47 6 2 79 5,1 15 527 28 Son en Breugel 0848

869 37,4 63 8 –5 18 0,8 23 229 45 Steenbergen 08519 213 45,4 1 771 691 67 1 373 6,8 203 464 1 458 Tilburg 08551 286 32,0 192 74 4 234 5,8 40 360 62 Uden 08561 169 37,9 224 4 8 4 0,1 30 871 88 Valkenswaard 08581 420 38,4 209 –4 9 212 5,7 37 125 254 Veghel 0860

1 993 46,3 286 –205 11 –49 –1,1 43 007 79 Veldhoven 08611 753 69,3 14 –58 14 –49 –1,9 25 288 296 Vught 0865

923 55,5 145 –169 – –152 –9,1 16 543 66 Waalre 08661 687 36,9 154 –22 13 103 2,3 45 744 79 Waalwijk 0867

935 35,4 57 –172 –1 –6 –0,2 26 409 85 Werkendam 0870

801 37,0 186 48 3 63 2,9 21 700 46 Woensdrecht 0873622 43,2 22 –82 –3 –43 –3,0 14 378 35 Woudrichem 0874732 34,8 250 125 9 136 6,5 21 083 88 Zundert 0879

100 183 41,2 14 604 2 624 568 9 733 4,0 2 434 560 11 157 Totaal

Page 52: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

52 Centraal Bureau voor de Statistiek

Tabel 4 (slot)Bevolkingsontwikkeling en nieuwbouw in het jaar 2008

Gemeente Bevolking Levendgeborenen Overledenen Geboorte- Gevestigde personenop overschot

code naam 1-1-2008 totaal w.o. uitbuitenland

totaal aantal ‰ 2) aantal ‰ 2) aantal ‰ 2)

Limburg

0885 Arcen en Velden 8 743 74 8,5 72 8,3 2 300 34,4 300888 Beek 16 696 134 8,0 165 9,9 –31 740 44,4 680889 Beesel 13 643 132 9,6 98 7,1 34 518 37,8 570893 Bergen (L.) 13 499 119 8,8 128 9,5 –9 427 31,7 530899 Brunssum 29 742 235 7,9 360 12,1 –125 1 234 41,6 135

1711 Echt-Susteren 32 172 254 7,9 327 10,2 –73 1 287 40,1 2370905 Eijsden 11 495 78 6,8 99 8,6 –21 444 38,8 780907 Gennep 16 890 156 9,2 154 9,1 2 806 47,4 811729 Gulpen-Wittem 14 712 89 6,1 115 7,9 –26 491 33,5 540917 Heerlen 89 671 738 8,2 1 000 11,2 –262 4 791 53,5 761

0918 Helden 19 527 145 7,4 144 7,4 1 557 28,5 561507 Horst aan de Maas 28 975 249 8,5 188 6,5 61 1 082 37,1 1600928 Kerkrade 48 334 389 8,1 636 13,2 –247 2 195 45,5 3040929 Kessel 4 266 40 9,4 22 5,2 18 132 31,0 190882 Landgraaf 38 748 296 7,6 372 9,6 –76 1 858 48,0 185

1640 Leudal 36 744 324 8,8 287 7,8 37 1 482 40,3 2950934 Maasbree 12 939 132 10,2 73 5,6 59 484 37,2 741641 Maasgouw 24 545 164 6,7 230 9,4 –66 1 018 41,5 1180935 Maastricht 118 004 873 7,4 1 263 10,7 –390 7 652 64,8 2 7070936 Margraten 13 531 73 5,4 106 7,9 –33 609 45,3 52

0993 Meerlo-Wanssum 7 672 93 12,0 41 5,3 52 360 46,6 320938 Meerssen 19 744 156 7,9 150 7,6 6 789 40,0 930941 Meijel 5 956 58 9,7 56 9,4 2 200 33,5 190944 Mook en Middelaar 8 084 65 8,1 45 5,6 20 376 46,6 470946 Nederweert 16 665 143 8,6 114 6,8 29 544 32,6 51

0951 Nuth 15 851 110 7,0 160 10,1 –50 655 41,5 480881 Onderbanken 8 240 54 6,6 72 8,8 –18 393 48,0 381669 Roerdalen 21 142 176 8,3 184 8,7 –8 1 010 47,6 1400957 Roermond 54 446 577 10,6 537 9,8 40 2 624 48,1 4680962 Schinnen 13 418 115 8,6 104 7,7 11 723 53,8 107

0964 Sevenum 7 652 74 9,6 52 6,8 22 287 37,4 430965 Simpelveld 11 206 87 7,8 107 9,6 –20 411 36,9 501883 Sittard-Geleen 95 691 809 8,5 970 10,2 –161 3 598 37,7 6060971 Stein 26 091 190 7,3 231 8,9 –41 824 31,7 1030981 Vaals 9 838 45 4,6 113 11,5 –68 540 54,9 191

0994 Valkenburg aan de Geul 17 099 125 7,3 208 12,2 –83 877 51,3 970983 Venlo 91 872 910 9,9 801 8,7 109 2 753 30,0 7370984 Venray 39 100 388 9,9 291 7,4 97 1 378 35,2 2580986 Voerendaal 12 757 97 7,6 97 7,6 0 538 42,2 450988 Weert 48 305 435 9,0 406 8,4 29 1 420 29,4 287

Totaal 1 123 705 9 401 8,4 10 578 9,4 –1 177 48 407 43,1 8 984

Nederland 16 405 399 184 634 11,2 135 136 8,2 49 498 792 769 48,2 143 516

1) Inclusief het saldo van de administratieve correcties.2) Per 1 000 van de gemiddelde bevolking.3) Per 1 000 van de bevolking op 1 januari 2008.

NB Voor gehanteerde begrippen, totstandkoming van de cijfers enz. zie de technische toelichting.

Page 53: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 53

Vertrokken personen 1) Vestigings- Saldo Totale Bevolking Nieuwbouw Gemeenteoverschot 1) overige bevolkingsgroei op

totaal w.o. naar correcties 31-12-2008 naam codebuitenland

aantal ‰ 2) aantal ‰ 3)

Limburg

331 37,9 53 –31 –3 –32 –3,7 8 711 41 Arcen en Velden 0885796 47,8 92 –56 –2 –89 –5,3 16 607 40 Beek 0888398 29,0 66 120 –2 152 11,1 13 795 90 Beesel 0889506 37,6 101 –79 –9 –97 –7,2 13 402 41 Bergen (L.) 0893

1 323 44,6 155 –89 4 –210 –7,1 29 532 96 Brunssum 0899

1 347 41,9 192 –60 10 –123 –3,8 32 049 – Echt-Susteren 1711497 43,4 90 –53 –3 –77 –6,7 11 418 10 Eijsden 0905598 35,2 79 208 1 211 12,5 17 101 158 Gennep 0907597 40,8 76 –106 5 –127 –8,6 14 585 25 Gulpen-Wittem 1729

4 887 54,6 657 –96 43 –315 –3,5 89 356 120 Heerlen 0917

516 26,4 60 41 –2 40 2,0 19 567 116 Helden 0918835 28,7 105 247 3 311 10,7 29 286 155 Horst aan de Maas 1507

2 210 45,8 447 –15 4 –258 –5,3 48 076 22 Kerkrade 0928167 39,2 21 –35 3 –14 –3,3 4 252 15 Kessel 0929

1 820 47,0 173 38 3 –35 –0,9 38 713 84 Landgraaf 0882

1 522 41,4 146 –40 10 7 0,2 36 751 111 Leudal 1640412 31,7 44 72 –5 126 9,7 13 065 40 Maasbree 0934

1 030 42,0 155 –12 6 –72 –2,9 24 473 23 Maasgouw 16417 029 59,5 2 035 623 49 282 2,4 118 286 422 Maastricht 0935

764 56,9 86 –155 2 –186 –13,7 13 345 28 Margraten 0936

319 41,3 23 41 2 95 12,4 7 767 4 Meerlo-Wanssum 0993845 42,9 81 –56 1 –49 –2,5 19 695 7 Meerssen 0938173 29,0 6 27 – 29 4,9 5 985 27 Meijel 0941444 55,1 35 –68 4 –44 –5,4 8 040 10 Mook en Middelaar 0944538 32,3 34 6 –5 30 1,8 16 695 258 Nederweert 0946

734 46,5 50 –79 –2 –131 –8,3 15 720 41 Nuth 0951471 57,5 99 –78 3 –93 –11,3 8 147 5 Onderbanken 0881810 38,1 163 200 –1 191 9,0 21 333 121 Roerdalen 1669

2 435 44,6 530 189 56 285 5,2 54 731 312 Roermond 0957675 50,2 41 48 1 60 4,5 13 478 77 Schinnen 0962

269 35,1 3 18 1 41 5,4 7 693 34 Sevenum 0964511 45,8 72 –100 4 –116 –10,4 11 090 4 Simpelveld 0965

3 815 39,9 768 –217 14 –364 –3,8 95 327 270 Sittard-Geleen 18831 010 38,9 124 –186 1 –226 –8,7 25 865 32 Stein 0971

486 49,4 198 54 1 –13 –1,3 9 825 77 Vaals 0981

826 48,3 121 51 4 –28 –1,6 17 071 81 Valkenburg aan de Geul 09943 290 35,9 697 –537 23 –405 –4,4 91 467 175 Venlo 09831 353 34,5 185 25 2 124 3,2 39 224 93 Venray 0984

543 42,6 32 –5 –3 –8 –0,6 12 749 1 Voerendaal 09861 436 29,7 250 –16 14 27 0,6 48 332 160 Weert 0988

48 568 43,2 8 345 –161 237 –1 101 –1,0 1 122 604 3 426 Totaal

767 032 46,6 117 779 25 737 5 153 80 388 4,9 16 485 787 78 882 Nederland

Page 54: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Bijlage 1

In StatLine beschikbare publicaties met bevolkingscijfers

Thema / Subthema / Publicatietitel Periode

BevolkingSociale monitor 1995–2009Historie bevolking 1899–2008Bevolking; kerncijfers 1950–2009Bevolking; leeftijd, burgerlijke staat 1950–2009Bevolking per regio; leeftijd 1988–2009Gemiddelde bevolking per regio 1995–2008Bevolking; grootste gemeenten 2000–2008Maandcijfers

Bevolking per maand, kwartaal en jaar jan. 1995–aug. 2009Bevolking per maand, leeftijd, herkomst 1 jan. 2006–1 sept. 2009Bevolkingsontwikkeling; regio per maand jan. 2002–aug. 2009

BevolkingsontwikkelingBevolkingsontwikkeling per dag 1995–2007Bevolkingsontwikkeling per regio 1960–2008Bevolkingsontwikkeling; herkomst 1996–2008

Bevolking per postcodeBevolking per postcode; 2008 2008Bevolking per postcode; 2007 2007Bevolking per postcode; 2006 2006Bevolking per postcode; 2005 2005Bevolking per postcode; 2004 2004Bevolking per postcode; 2003 2003Bevolking per postcode; 2002 2002Bevolking per postcode; 2001 2001Bevolking per postcode; 2000 2000Bevolking per postcode; 1999 1999Bevolking per postcode; 1998 1998

HuishoudensHuishoudens; kerncijfers 1995–2009Huishoudens; samenstelling, regio 2000–2009Huishoudens; samenstelling en grootte 1995–2009Huishoudens; typering naar grootte 1995–2009Personen in huishoudens 1995–2009Personen in institutionele huishoudens 1995–2009Personen in huishoudens; allochtonen 1997–2009Huishoudens; herkomstgroepering 2001–2009Huishoudens; kindertal, regio 2001–2009Huishoudens; personen,regio 2001–2009

GeboorteGeboorte; kerncijfers 1950–2008Geboorte; kerncijfers per regio 1988–2008Geboorte; leeftijd moeder (31 december) 1950–2008Geboorte; herkomstgroepering kind 1995–2008Geboorte; herkomstgroepering moeder 1996–2008Geboorte; leeftijd moeder (exact) 1950–2008Geboorteregeling (anticonceptiemethode) 1993, 1998, 2003, 2008Geboorteregeling: geen naar reden 2003, 2008Vrouwen; kindertal en opleidingsniveau 1998Levendgeborenen per generatie vrouwen 1935–1993

Sterfte, doodsoorzaken en euthanasieDoodsoorzaken

Doodsoorzaken; maand en jaar overlijden jan. 1995–jun. 2009

54 Centraal Bureau voor de Statistiek

Page 55: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

In StatLine beschikbare publicaties met bevolkingscijfers (vervolg)

Thema / Subthema / Publicatietitel Periode

Doodsoorzaken; korte lijst 1969–2008Doodsoorzaken; uitgebreide lijst 1996–2008Doodsoorzaken; Beldo-lijst, regio 1996–2005Doodsoorzaken niet-natuurlijke dood 1996–2008Doodsoorzaken; verkeersdoden, deelname 1996–2008Doodsoorzaken; verkeersdoden, provincie 1996–2008Doodsoorzaken;Zelfdodingen 1950–2008Doodsoorzaken; regio, 1990–2006 1990–2006Doodsoorzaken; 4 hoofdgroepen, regio 1996–2008

EuthanasieActueel onderzoek

Medische beslissing levenseindeMBL; leeftijd, geslacht 2001, 2005MBL; doodsoorzaak, leeftijd 2005MBL; behandelaar, leeftijd 2001, 2005MBL; bekorting levenseinde, leeftijd 2001, 2005

Voorgaande onderzoekenLevensbeeïndigend handelen; toediener aug.–nov. 1995–2001Medische beslissing levenseinde; jeugd aug.–nov. 1995–2001Medische beslissing levenseinde; samenvatting 1990, 1995, 2001Niet (verder) behandelen; soort behandeling aug.–nov. 1995–2001Niet (verder) behandelen en toedienen midd aug.–nov. 1995–2001Overledenen naar medische beslissing 1990, 1995, 2001

SterfteSterfte; kerncijfers 1950–2008Sterfte; kerncijfers per regio 1988–2008Sterfte; leeftijd (op 31 december) 1950–2008Sterfte; kinderen tot 5 jaar 1996–2007Sterfte per week week 1 1995–week 37 2009Overleden gehuwden; huwelijksduur (31-12) 1996–2008Sterfte; leeftijd (laatste verjaardag) 1995–2008Sterfte; zwangerschapsduur en geslacht 2004–2005Sterfte; zwangerschapsduur en meerlingen 2004–2005Sterfte eenlingen; geboortegewicht 2004–2005

OverlevingstafelsHistorische overlevingstafels 1861/1865–2000/2005Overlevingstafels; geslacht en leeftijd 1950–2008Overlevingskansen; leeftijd, geslacht 1950–2008Overlevingstafels 1996–2000

Bevolking en sterfte; leeftijd op 1 januari 1996–2001Sterfte; kinderen < 2 jaar 1995–2000Sterfte; exacte leeftijd 1995–2000Sterftequotiënten; leeftijd op 1 januari 1996–2000Sterftequotiënten; kinderen < 2 jaar 1995/1996–1999/2000Sterftequotiënten; exacte leeftijd 1995/1996–1999/2000Overlevingstafel; leeftijd op 1 januari 1996/2000Overlevingstafel; kinderen < 2 jaar 1995/1996–1999/2000Overlevingstafel; exacte leeftijd 1995/1996–1999/2000Verkorte overlevingstafel; leeftijd op 1 januari 1996/2000Verkorte overlevingstafel; exacte leeftijd 1996/2000–1999/2000

Huwen en huwelijksontbindingHuwen en huwelijksontbindingen; regionaal 1988–2007Huwen

Huwen; kerncijfers 1950–2008Huwenden; leeftijd (op 31december) 1950–2008Huwelijksjubilea 1998–2008Huwen; kenmerken partners 1996–2008

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 55

Page 56: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

In StatLine beschikbare publicaties met bevolkingscijfers (vervolg)

Thema / Subthema / Publicatietitel Periode

Huwenden; partnerkeuze van allochtonen 2001–2007Vrouwen; huwen na samenwonen 1998

HuwelijksontbindingenHuwelijksontbindingen; kerncijfers 1950–2008Huwelijksontbinding; personen 1950–2008Echtscheiding; kenmerken partners 1996–2008Echtscheidingsprocedures 1993–1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007Echtscheidingsprocedures; leeftijd partners 1994, 1996, 1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007Scheiden; naar redenen (OG 2003) 2003Redenen voor scheiding (OG 1998) 1998Vrouwen; relatie-ontbinding 1998Verweduwen; huwelijksduur (op 31-12) 1996–2008

VerhuizingenVerhuisde personen; regio 1988–2007Woonsituatie na verlaten ouderlijk huis 1998Reden verlaten ouderlijk huis 1998Verhuizingen tussen gemeenten

Verhuizingen tussen gemeenten, 2007 2007Verhuizingen tussen gemeenten, 2006 2006Verhuizingen tussen gemeenten, 2005 2005Verhuizingen tussen gemeenten, 2004 2004Verhuizingen tussen gemeenten, 2003 2003Verhuizingen tussen gemeenten, 2002 2002Verhuizingen tussen gemeenten, 2001 2001Verhuizingen tussen gemeenten, 2000 2000Verhuizingen tussen gemeenten, 1999 1999Verhuizingen tussen gemeenten, 1998 1998Verhuizingen tussen gemeenten, 1997 1997Verhuizingen tussen gemeenten, 1996 1996

Immigratie en emigratieBevolkingsontwikkeling; herkomst 1996–2008Immigratie; migratiemotief 1995–2007Migratie; land van herkomst / vestiging 1995–2008Immi- en emigratie; geboorteland 1995–2008Immi- en emigratie; nationaliteit 1972–2008Immi- en emigratie; plaats in gezin 1995–2008Immi- en emigratie; regio 1988–2008Immigranten; inkomsten (bron) 1995–2005

Allochtonen/herkomstgroeperingAllochtonen; vanaf 1972 1972–2009Bevolking; herkomstgroepering 1996–2009Bevolking; leeftijd, herkomst per maand 2006–2009Bevolkingsontwikkeling; herkomst 1996–2008Bevolking; herkomstgroepering en regio 1996–2008Bevolking; geboorteland en regio 1996–2009Bevolking; Islamieten en Hindoes 1971–2004Allochtonen; verblijfsduur op 1 januari 2003–2008Bevolking; niet-westerse derde generatie 2000–2008Huishoudens naar herkomstgroepering 2001–2009Personen in huishoudens; allochtonen 1997–2009Geboorte; herkomstgroepering kind 1995–2000Geboorte; herkomstgroepering moeder 1996–2000Lokale Integratiekaart

Aandeel medeleerlingen VO; herkomst 2003 en 2006Bevolking naar soort woning; herkomst 2003 en 2005Cohorten immigranten; werk en uitkering 1999–2005Doorstroom geslaagden; woongemeente 2004–2007Slagingspercentage VO; woongemeente 1998/’99–2006/’07

56 Centraal Bureau voor de Statistiek

Page 57: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

In StatLine beschikbare publicaties met bevolkingscijfers (vervolg)

Thema / Subthema / Publicatietitel Periode

Verdachten en misdrijven; woongemeente 1999–2006Verdeling herkomstgroepen naar buurttype 1999–2005Voortijdig schoolverlaters; woongemeente 2005–2007Werknemers; allochtone collega’s 1999–2005Werk/ uitkering naar herkomst en gemeente 1999–2005

AsielverzoekenAsielverzoeken; nationaliteit 1e kw 2007–2e kw 2009Asielverzoeken; internationaal 1990–2008

NationaliteitBevolking; leeftijd, nationaliteit 1996–2009Bevolking; aantal nationaliteiten 1995–2009Bevolking; nationaliteit regio 1996–2009Nederlanders; dubbele nationaliteit 1998–2009Nationaliteitswijziging; nationaliteit 1996–2007Nationaliteitswijziging; soort regeling 1985–2007Immi- en emigratie; nationaliteit 1972–2008

PrognoseActuele prognose

Kerncijfers diverse prognoses 1950–2050Regionale prognose; 2009–2040

Regionale kerncijfers 2009–2040 2009–2040Bevolkingsprognose; 2008–2050

Bevolking; kerncijfers 2008–2050 2008–2050Geboorte; kerncijfers 1935–2020 1935–2020 1)

Bevolking naar leeftijd 2009–2050 2009–2050Geboorte per generatie 1935–2020 1935–2020 1)

Geboorte; vruchtbaarheidscijfers 2008–2050 2008–2050Geboorte, sterfte en migratie 2008–2049 2008–2049Levensverwachting, sterftekans 2008–2050 2008–2050

Allochtonenprognose; 2008–2050Allochtonen; kerncijfers 2008–2050 2008–2050Allochtonen en autochtonen; 2009–2050 2009–2050Allochtonen naar herkomst; 2009–2050 2009–2050Geboorte; herkomstgroepering 2008–2049 2008–2049Vruchtbaarheid allochtonen 2008–2049 2008–2049Migratie; herkomstgroepering 2008–2049 2008–2049

Huishoudenprognose; 2009–2050Huishoudens; kerncijfers 2009–2050 2009–2050Huishoudens; type 2009–2050 2009–2050Huishoudens; personen 2009–2050 2009–2050Huishoudens; grootte 2009–2050 2009–2050Huishoudens; kindertal 2009–2050 2009–2050Huishoudens; leeftijd kind 2009–2050 2009–2050Huishoudens; type naar herkomst 2009–2050 2009–2050Huishoudens; pers. naar herkomst 2009–2050 2009–2050

Korte termijnprognose; 2007–2014Bevolking; kerncijfers 2007–2014 2007–2014Bevolking naar leeftijd 2008–2014 2008–2014

Voorgaande prognosesRegionale prognose; 2005–2025

Regionale; kerncijfers 2005–2025 2005–2025Bevolkingsopbouw gemeenten; 2005–2025 2005–2025Regionale prognose huishoudens; 2006–2025 2006–2025

Regionale prognose; 2007–20250Bevolkingsopbouw gemeenten 2007–2025 2007–2025Regionale kerncijfers 2007–2025 2007–2025Regionale prognose huishoudens, 2007–2025 2007–2025

Korte termijnprognose; 2001–2007

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 57

Page 58: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

In StatLine beschikbare publicaties met bevolkingscijfers (vervolg)

Thema / Subthema / Publicatietitel Periode

Bevolking; kerncijfers 2001–2007 2001–2007Bevolking naar leeftijd; 2001–2007 2001–2007

Korte termijnprognose; 2003–2009Bevolking; kerncijfers 2003–2009 2003–2009Bevolking naar leeftijd; 2004–2009 2004–2009

Korte termijnprognose; 2005–2011Bevolking; kerncijfers 2005–2011 2005–2011Bevolking naar leeftijd; 2006–2011 2006–2011

Bevolkingsprognose; 2000–2050Bevolking; kerncijfers 2000–2050 2000–2050Geboorte; kerncijfers 1935–2020 1935–2020 1)

Bevolking naar leeftijd 2000–2050 2000–2050Geboorte per generatie 1935–2020 1935–2020 1)

Geboorte; vruchtbaarheidscijfers 2000–2049 2000–2049Geboorte; sterfte en migratie 2000–2050 2000–2050Levensverwachting, sterftekans 2000–2049 2000–2049Intervallen bevolking; leeftijd 2000–2050 2000–2050Intervallen bevolkingsgroei 2000–2049 2000–2049

Bevolkingsprognose; 2002–2050Bevolking; kerncijfers 2002–2050 2002–2050Geboorte; kerncijfers 1935–2020 1935–2020 1)

Bevolking naar leeftijd 2003–2050 2003–2050Geboorte per generatie 1935–2020 1935–2020 1)

Geboorte; vruchtbaarheidscijfers 2002–2049 2002–2049Geboorte, sterfte en migratie 2002–2049 2002–2049Levensverwachting, sterftekans 2002–2049 2002–2049Intervallen bevolking; leeftijd 2003–2050 2003–2050Intervallen bevolkingsgroei 2002–2049 2002–2049

Bevolkingsprognose; 2004–2050Bevolking; kerncijfers 2004–2050 2004–2050Geboorte; kerncijfers 1935–2020 1935–2020 1)

Bevolking naar leeftijd 2005–2050 2004–2050Geboorte per generatie 1935–2020 1935–2020 1)

Geboorte; vruchtbaarheidscijfers 2004–2050 2004–2050Geboorte, sterfte en migratie 2004–2049 2004–2049Levensverwachting, sterftekans 2004–2050 2004–2050Intervallen bevolking; leeftijd 2005–2050 2005–2050Intervallen bevolkingsgroei 2004–2050 2004–2050

Bevolkingsprognose; 2006–2050Bevolking; kerncijfers 2006–2050 2006–2050Geboorte; kerncijfers 1935–2020 1935–2020 1)

Bevolking naar leeftijd 2007–2050 2007–2050Geboorte per generatie 1935–2020 1935–2020 1)

Geboorte; vruchtbaarheidscijfers 2006–2050 2006–2050Geboorte, sterfte en migratie 2006–2049 2006–2049Levensverwachting, sterftekans 2006–2050 2006–2050Intervallen bevolking; leeftijd 2007–2050 2007–2050Intervallen bevolkingsgroei 2006–2050 2004–2050

Allochtonenprognose; 2000–2050Allochtonen; kerncijfers 2000–2050 2000–2050Allochtonen en autochtonen; 2000–2050 2000–2050Allochtonen naar herkomst; 2000–2050 2000–2050Geboorte; herkomst 2000–2050 2000–2050Vruchtbaarheid allochtonen; 1990–2050 1990–2050Migratie; geboorteland 2000–2050 2000–2050Intervallen allochtonen; 2001–2050 2001–2050

Allochtonenprognose; 2002–2050Allochtonen; kerncijfers 2002–2050 2002–2050

58 Centraal Bureau voor de Statistiek

Page 59: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

In StatLine beschikbare publicaties met bevolkingscijfers (vervolg)

Thema / Subthema / Publicatietitel Periode

Allochtonen en autochtonen; 2003–2050 2003–2050Allochtonen naar herkomst; 2003–2050 2003–2050Geboorte; herkomstgroepering 2002–2049 2002–2049Vruchtbaarheid allochtonen 2002–2049 2002–2049Migratie; herkomstgroepering 2002–2049 2002–2049Intervallen allochtonen; 2003–2050 2003–2050

Allochtonenprognose; 2004–2050Allochtonen; kerncijfers 2004–2050 2004–2050Allochtonen en autochtonen; 2005–2050 2005–2050Allochtonen naar herkomst; 2005–2050 2005–2050Geboorte; herkomstgroepering 2004–2049 2004–2049Vruchtbaarheid allochtonen 2004–2049 2004–2049Migratie; herkomstgroepering 2004–2049 2004–2049Intervallen allochtonen; 2005–2050 2005–2050

Allochtonenprognose; 2006–2050Allochtonen; kerncijfers 2006–2050 2006–2050Allochtonen en autochtonen; 2007–2050 2007–2050Allochtonen naar herkomst; 2007–2050 2007–2050Geboorte; herkomstgroepering 2006–2049 2006–2049Vruchtbaarheid allochtonen 2006–2049 2006–2049Migratie; herkomstgroepering 2006–2049 2006–2049Intervallen allochtonen; 2007–2050 2007–2050

Huishoudenprognose; 2000–2050Huishoudens; kerncijfers 2000–2050 2000–2050Huishoudens; personen 2000–2050 2000–2050Huishoudens; type 2000–2050 2000–2050Huishoudens; grootte 2000–2050 2000–2050Huishoudens; kindertal 2000–2050 2000–2050Huishoudens; leeftijd kind 2000–2050 2000–2050

Huishoudenprognose; 2003–2050Huishoudens; kerncijfers 2003–2050 2003–2050Huishoudens; personen 2003–2050 2003–2050Huishoudens; type 2003–2050 2003–2050Huishoudens; grootte 2003–2050 2003–2050Huishoudens; kindertal 2003–2050 2003–2050Huishoudens; leeftijd kind 2003–2050 2003–2050Intervallen huishoudenpositie 2003–2050 2003–2050

Huishoudenprognose; 2005–2050Huishoudens; kerncijfers 2005–2050 2005–2050Huishoudens; personen 2005–2050 2005–2050Huishoudens; type 2005–2050 2005–2050Huishoudens; grootte 2005–2050 2005–2050Huishoudens; kindertal 2005–2050 2005–2050Huishoudens; leeftijd kind 2005–2050 2005–2050Intervallen huishoudenpositie 2005–2050 2005–2050

Huishoudenprognose; 2007–2050Huishoudens; kerncijfers 2007–2050 2007–2050Huishoudens; type 2007–2050 2007–2050Huishoudens; personen 2007–2050 2007–2050Huishoudens; grootte 2007–2050 2007–2050Huishoudens; kindertal 2007–2050 2007–2050Huishoudens; leeftijd kind 2007–2050 2007–2050Intervallen huishoudenpositie 2007–2050 2007–2050Huishoudens; type naar herkomst 2007–2050 2007–2050Huishoudens; pers. naar herkomst 2007–2050 2007–2050

Onderzoek gezinsvormingRedenen verlaten ouderlijk huis 1998Woonsituatie na verlaten ouderlijk huis 1998

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 59

Page 60: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

In StatLine beschikbare publicaties met bevolkingscijfers (vervolg)

Thema / Subthema / Publicatietitel Periode

Geboorteregeling; anticonceptiemethode 1993, 1998, 2003, 2008Geboorteregeling; geen naar reden 2003, 2008Vrouwen; kindertal en opleidingsniveau 1998Vrouwen; huwen na samenwonen 1998Vrouwen; relatie-ontbinding 1998Scheiden; naar reden, 2003 2003Redenen voor scheiding 1998Relatiebeleving; tussen de ouders, 1998 1998

Nederland regionaalPer thema

BevolkingBevolkingsontwikkeling; regio per maand jan. 2002–aug.2009Bevolking; grootste gemeenten 2000–2008Bevolking; nationaliteit en regio 1996–2009Bevolking; geboorteland en regio 1996–2009Bevolking; leeftijd en regio 1988–2009Bevolkingsontwikkeling per regio 1960–2008Gemiddelde bevolking; leeftijd, regio 1995–2008Religie naar regio; 2000/2003 2000/2002, 2003Verdeling herkomstgroepen naar buurttype 1999–2005Huishoudens

Huishoudens; samenstelling, regio 2000–2009Huishoudens; kindertal, regio 2001–2009

Personen in huishoudensHuishoudens; personen,regio 2000–2009

Geboorte, sterfte en huwelijkenGeboorte; kerncijfers per regio 1988–2008Sterfte; kerncijfers per regio 1988–2008Doodsoorzaken;regio 1990–2006Doodsoorzaken; Beldo-lijst groepen, regio 1996–2005Huwen en huwelijksontbindingen; regionaal 1988–2007Doodsoorzaken;4 hoofdgroepen, regio 1996–2008Doodsoorzaken; verkeersdoden, provincie 1996–2008

Verhuizingen, migratie en migrantenVerhuisde personen; regionaal 1988–2006Bevolking; herkomstgroepering en regio 1996–2009Bevolking;geboorteland, regio 1996–2009Immi- en emigratie; regio 1988–2008Bevolking; nationaliteit, regio 1996–2009

Verhuizingen tussen gemeentenVerhuizingen tussen gemeenten, 2007 2007Verhuizingen tussen gemeenten, 2006 2006Verhuizingen tussen gemeenten, 2005 2005Verhuizingen tussen gemeenten, 2004 2004Verhuizingen tussen gemeenten, 2003 2003Verhuizingen tussen gemeenten, 2002 2002Verhuizingen tussen gemeenten, 2001 2001Verhuizingen tussen gemeenten, 2000 2000Verhuizingen tussen gemeenten, 1999 1999Verhuizingen tussen gemeenten, 1998 1998Verhuizingen tussen gemeenten, 1997 1997Verhuizingen tussen gemeenten, 1996 1996

Bevolking per postcodeBevolking per postcode; 2008 2008Bevolking per postcode; 2007 2007Bevolking per postcode; 2006 2006Bevolking per postcode; 2005 2005Bevolking per postcode; 2004 2004

60 Centraal Bureau voor de Statistiek

Page 61: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

In StatLine beschikbare publicaties met bevolkingscijfers (slot)

Thema / Subthema / Publicatietitel Periode

Bevolking per postcode; 2003 2003Bevolking per postcode; 2002 2002Bevolking per postcode; 2001 2001Bevolking per postcode; 2000 2000Bevolking per postcode; 1999 1999Bevolking per postcode; 1998 1998

Prognose 1998Bevolkingsopbouw gemeenten 2007–2025 2007–2025Regionale kerncijfers 2007–2025 2007–2025Regionale prognose huishoudens 2007–2025 2007–2025

1) Betreffen generaties (geboortejaren).

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 61

Page 62: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

Bijlage 2

In Bevolkingstrends in de periode 1e kwartaal 2005–3e kwartaal 2009 verschenen artikelen

Kwartaal Jaar Pag.

Bevolkingsstructuur en -ontwikkeling– Bevolkingsgroei in 2004 gehalveerd I 2005 4– Bevolkingsgroei blijft laag II 2005 4– Verleden en toekomst van de alleroudsten in Nederland II 2005 93–97– Bevolkingsgroei eerste helft 2005 uitzonderlijk laag III 2005 4– Dalende geboorte remt bevolkingsgroei IV 2005 4– Bevolkingsconcentraties: van kleine kernen tot grote agglomeraties IV 2005 14–21– Daling bevolkingsgroei houdt aan I 2006 4– Ruimtelijke verspreiding van bevolkingskernen in Nederland I 2006 48–53– Nederland mindergrijs dan Europa II 2006 9– Demografische levensloop van vijftigers II 2006 15–23– Bevolking groeit nauwelijks meer III 2006 4– Demografie van Nederland, 2006 IV 2006 14–33– Afname potentiële beroepsbevolking begint I 2007 4– Bevolkingstatistieken onder het persoonskaartenstelsel en het GBA-stelstel:

overeenkomsten en verschillen I 2007 14–33– Bevolking groeit weer sneller III 2007 4– Een terugblik op het ouderlijk gezin III 2007 15–19– Stad uit balans: een grotere kloof tussen arme en rijke wijken? III 2007 32–37– De Nederlandse demografie in zeven tegenstellingen IV 2007 13–18– Bevolking groeit met 46 duizend I 2008 4– Groei en krimp in 2007 II 2008 7– Bevolking Europese Unie groeit vooral door migratie II 2008 9– De stand van het Sociaal Statistisch bestand II 2008 14–18– Sterke stijging bevolkingsgroei in 2008 I 2009 4

Bevolking naar regio– Grote gemeenten groeien het snelst I 2005 5– Gemeenten naar geslachtsverhouding onder twintigers I 2005 6– Aandeel 65- plussers per buurt, Amsterdam en Rotterdam I 2005 10– Een eeuw gemeentelijke herindelingen II 2005 63–64– Gemeenten naar aandeel westerse allochtonen III 2005 6– Aandeel niet-westerse allochtonen per gemeente, 2005 III 2005 7– Aandeel Marokkanen per buurt, Amsterdam en Utrecht III 2005 10– Echtscheidingen per gemeente IV 2005 7– Aandeel gezinnen met drie of meer kinderen naar gemeente IV 2005 8– Aandeel niet-westerse allochtonen in Rotterdam IV 2005 11– Regionale verschillen in de vruchtbaarheid van autochtonen en allochtonen IV 2005 25–29– Geografische verschillen in de kans om door moord of doodslag te overlijden IV 2005 61–68– Populaire huwelijksgemeenten I 2006 7– Gemiddeld inkomen per inwoner per buurt, Amsterdam en Rotterdam I 2006 12– De prijs van migratie: selectieve verhuisstromen van de vier grote steden I 2006 37–44– Regionale verscheidenheid in bevolkingsconcentraties; Deel 1:

Gemiddelde leeftijd en leeftijdsopbouw I 2006 54–60– Aandeel 65-plussers per gemeente II 2006 7– Regionale verscheidenheid in bevolkingsconcentraties; Deel 2:

Huishoudensgrootte II 2006 48–54– Regionale verscheidenheid in bevolkingsconcentraties; Deel 3:

Werkzame beroepsbevolking II 2006 55–62– Bevolkingsdichtheid per gemeente III 2006 7– Bevolkingsgroei per 1000 inwoners per COROP-gebied, 2005 III 2006 8– Aandeel 0–14-jarigen in Haagse en Utrechtse buurten III 2006 11– Aandeel eenpersoonshuishoudens per gemeente, 2006 IV 2006 7

62 Centraal Bureau voor de Statistiek

Page 63: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

In Bevolkingstrends in de periode 1e kwartaal 2005–3e kwartaal 2009 verschenen artikelen (vervolg)

Kwartaal Jaar Pag.

– Gemiddeld inkomen per buurt, Den Haag en Utrecht IV 2006 11– Aandeel Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen/Arubanen

in Amsterdamse buurten I 2007 11– Gescheiden veertigers en vijftigers per gemeente II 2007 7– Bevolkingsdichtheid per buurt, Den Haag en Amsterdam, 2006 II 2007 10– Geboren Amsterdammers per gemeente, 2004 III 2007 9– Amsterdammers in Amsterdam III 2007 12– Haagse migratie IV 2007 6– Aandeel potentiële beroepsbevolking per gemeente IV 2007 7– Geboren Hagenaars woonachtig in Zuid-Holland, 2004 IV 2007 8– Wie woont waar in Den Haag? IV 2007 10– Geboren Rotterdammers in Zuid-Holland, 2004 I 2008 8– Wie woont waar in Rotterdam I 2008 11– Geboren Utrechters in de provincie Utrecht II 2008 8– De stad Groningen als roltrap van Noord-Nederland II 2008 52–59– Bevolkingskernen 2001–2006. Groei van dorpen, steden en agglomeraties II 2008 66–75– Veel grijze buurten in Den Haag IV 2008 11– Vinex-bewoners zijn geen doorsnee stedelingen IV 2008 39–41– Outcomemonitor Krachtwijken brengt aandachtswijken in beeld IV 2008 42–50– Gemeenten naar aandeel Duitsers, 2008 I 2009 8– De verborgen aantrekkingskracht van Parkstad-Limburg I 2009 73–80– De achterkant van rijke gemeenten II 2009 11– Aandeel 80-plussers per gemeente III 2009 7

Bevolking naar nationaliteit en geboorteland– Minder autochtone, meer allochtone 20–64-jarigen I 2005 5– Voormalig Joegoslaven in Nederland I 2005 98–103– Nederland en Polen demografisch vergeleken I 2005 104–109– Gemeenten naar aandeel westerse allochtonen III 2005 6– Aandeel niet-westerse allochtonen per gemeente, 2005 III 2005 7– De demografische levensloop van jonge Turken en Marokkanen III 2005 70–76– Jonge Turken en Marokkanen over gezin en taakverdeling III 2005 77–82– Afrikanen in Nederland III 2005 83–89– Concentratie allochtonen toegenomen III 2005 90–95– Demografie van de allochtonen in Nederland III 2005 96–117– Aandeel niet-westerse allochtonen in Rotterdam IV 2005 11– Eerste generatie Antillianen naar geboorte-eiland IV 2005 22–24– Sterke toename alleenstaande moeders onder allochtonen IV 2005 34–38– Recente trends in de vruchtbaarheid van niet-westerse allochtone vrouwen I 2006 15–31– Sociaal-economische positie van eerste generatie Antillianen

en Arubanen in Nederland II 2006 45–47– Naast herkomstgroepering ook nationaliteit? II 2006 63–71– Determinanten van de vruchtbaarheid onder allochtone vrouwen III 2006 14–18– Zelfdoding onder Nederlandse Surinamers naar etniciteit III 2006 23–28– Migranten en werknemers uit de Oost-Europese lidstaten van de Europese Unie III 2006 33–39– Surinamers in Nederland en Suriname IV 2006 6– Aandeel niet-westerse allochtonen onder 4- tot 12-jarigen, 2006 I 2007 7– Aandeel Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen/Arubanen

in Amsterdamse buurten I 2007 11– Geboorteplaats en etnische samenstelling van Surinamers in Nederland I 2007 74–78– Weer minder asielzoekers in de Europese Unie II 2007 12–16– Antilliaanse en Arubaanse verdachten van misdrijven II 2007 36–38– Allochtonenprognose 2006–2050: belangrijkste uitkomsten II 2007 60–67– Vreemdelingen III 2007 11– Schatting van het aantal voormalig Joegoslaven naar huidig herkomstgebied III 2007 38–47– Partnerkeuze van allochtonen IV 2007 25–31– Belgen in Nederland en Nederlanders in België IV 2007 47–52– Overlijdensrisico’s naar herkomstgroep: daling en afnemende verschillen IV 2007 56–72

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 63

Page 64: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

In Bevolkingstrends in de periode 1e kwartaal 2005–3e kwartaal 2009 verschenen artikelen (vervolg)

Kwartaal Jaar Pag.

– Grote verschillen in aandeel buitenlandse ingezetenen I 2008 9– Vooral autochtonen verlaten de grote steden III 2008 7– Locatiekeuze van immigranten in de eerste vier jaar na aankomst III 2008 39–44– Gemeenten naar aandeel Marokkanen van 12 tot en met 17 jaar, 2008 IV 2008 7– Herkomst en kenmerken van immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie IV 2008 22–30– Tsjechen en Slowaken in Nederland I 2009 7– Toename aandeel niet-westerse allochtonen I 2009 9– Niet-westerse allochtonen in Utrecht en omgeving I 2009 12– Thuis voelen in Nederland: stedelijke verschillen bij allochtonen II 2009 34–38– Herkomst van Duitsers in Nederland III 2009 6– Herkomst en vestiging van de eerste Marokkanen in Nederland III 2009 51–56– Demografische kenmerken van Tsjechen en Slowaken in Nederland III 2009 57–61

Vruchtbaarheid en geboorteregeling– Door omstandigheden vaak geen of één kind I 2005 42–45– Regionale verschillen in vruchtbaarheid: een verklarend model I 2005 46–55– Ontwikkeling van het totaal vruchtbaarheidscijfer in Europa II 2005 9– Geloof en vruchtbaarheid IV 2005 10– Regionale verschillen in de vruchtbaarheid van autochtonen en allochtonen IV 2005 25–29– Ongeplande zwangerschappen IV 2005 30–33– Aandeel levendgeborenen met een moeder van 35 jaar of ouder I 2006 8– Recente trends in de vruchtbaarheid van niet-westerse allochtone vrouwen I 2006 15–31– Verhuizen en geboorte van het eerste kind II 2006 6– Aantal geboorten per duizend inwoners in de vier grote steden II 2006 11– Minder bevallingen in het weekend III 2006 6– Determinanten van de vruchtbaarheid onder allochtone vrouwen III 2006 14–18– Aandeel niet-echtelijke geboorten per gemeente, 2005 IV 2006 8– Vruchtbaarheid in de twintigste eeuw I 2008 14–22– De relatie tussen vruchtbaarheid en opleidingsniveau van de vrouw II 2008 32–41– Intergenerationele overdracht van de leeftijd bij geboorte van het eerste kind II 2008 82–94– Jonge en oude moeder, 2007 III 2008 7– Voor het eerst sinds 2000 meer kinderen geboren IV 2008 4– Sterke daling geboortecijfer niet-westers allochtone tieners IV 2008 14–21– Geboorteregeling in 2008 I 2009 54–59

Sterfte en doodsoorzaken– Longkankersterfte bij mannen blijft hoger I 2005 5– Minder sterfte door mildere temperaturen en uitblijven griep I 2005 5– Sterfte aan longkanker per 100 duizend inwoners, 2002–2003 I 2005 7– Sterfterisico en welstand I 2005 9– Trends in moord en doodslag 1911–2002 I 2005 56–63– Sterfte aan diabetes I 2005 64–68– Gemeenten naar aantallen overledenen II 2005 7– Sterfte door ziekten van de kransvaten per 100 duizend inwoners naar COROP,

2002–2003 II 2005 8– Tuberculose als Volksvijand II 2005 10– Levensverwachting van vrouwen III 2005 8– Hoe lang leefden wij? Historische veranderingen in de levensduur

en de doodsoorzakenpatroon III 2005 13–25– De toekomst van onze levensverwachting III 2005 26–56– Een kwart eeuw wiegendood in Nederland III 2005 57–63– Aantal verkeersdoden sterk gedaald III 2005 64–69– Levensbeëindigend handelen vooral bij kanker IV 2005 6– Relatie tussen sterftetrends op middelbare en hoge leeftijd. Is er sprake van sterfteselectie? IV 2005 53–60– Geografische verschillen in de kans om door moord of doodslag te overlijden IV 2005 61–68– Gezonde en ongezonde beroepen I 2006 10–11– Zelfdoding onder Nederlandse Surinamers naar etniciteit III 2006 23–28– Recente ontwikkelingen rond moord en doodslag III 2006 29–32

64 Centraal Bureau voor de Statistiek

Page 65: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

In Bevolkingstrends in de periode 1e kwartaal 2005–3e kwartaal 2009 verschenen artikelen (vervolg)

Kwartaal Jaar Pag.

– Sterfte door longkanker in de Europese Unie IV 2006 9– Enkele ontwikkelingen rond de sterfte in langetermijn-perspectief IV 2006 46–57– Dodelijke bedrijfsongevallen: recente ontwikkelingen IV 2006 58–61– Sterfte door coronaire hartziekten in de Europese Unie I 2007 9– Sociaal-economische verschillen in sterfte en gezondheid in Nederland I 2007 34–44– Medische beslissingen rond het levenseinde nauwelijks van invloed op de

levensverwachting II 2007 17–35– Aantal verkeersdoden in Nederland relatief zeer laag III 2007 10– Achtergronden en berekeningswijzen van CBS-overlevingstafels III 2007 66–77– 210 duizend oorlogsslachtoffers IV 2007 53–55– Overlijdensrisico’s naar herkomstgroep: daling en afnemende verschillen IV 2007 56–72– Zelfdoding in Nederland: een statistisch overzicht IV 2007 73–83– Gemeenten naar aantal overledenen, 2006 I 2008 7– Zuigelingensterfte per gemeente in Nederland, 1841–1939 I 2008 23–29– Zelfdoding per coropgebied IV 2008 8– Trends in gezonde levensverwachting I 2009 60–66– Levensverwachting bij 65 jaar II 2009 9– Meer jongens dan meisjes overlijden in eerste levensjaar III 2009 9– Haagse weduwes III 2009 11

Migratie en verhuizingen– Verhuizingen en huishoudensveranderingen in Nederland:

verschillen tussen COROP-regio’s I 2005 84–89– Binnenlandse migratie: verhuismotieven en verhuisafstand II 2005 75–81– Regionale verschillen in migratie over korte afstand: een ruimtelijk interactiemodel II 2005 82–92– De prijs van migratie: selectieve verhuisstromen van de vier grote steden I 2006 37–44– Immigratie neemt weer toe II 2006 4– Verhuizen en geboorte van het eerste kind II 2006 6– Verhuisstromen, 1948–2004 II 2006 10– Nederland: van immigratie– naar emigratieland? II 2006 33–40– Emigratie van autochtonen naar België II 2006 41–44– Migranten en werknemers uit de Oost-Europese lidstaten van de Europese Unie III 2006 29–32– Emigratie remt bevolkingsgroei IV 2006 4– Inkomensdynamiek en achterliggende verhuisstromen IV 2006 41–45– Herkomst en bestemming van Groningers I 2007 6– Vestigingsoverschot per gemeente, 2006 I 2007 8– Meer immigranten, minder emigranten II 2007 4– Emigranten uit Amsterdam maken plaats voor studenten en starters III 2007 7– Binnenlandse verhuismobiliteit, 2006 III 2007 8– Verhuiswensen uit het Woononderzoek Nederland 2006 III 2007 20–31– Immigratie uit nieuwe EU-lidstaten stijgt verder IV 2007 4– Haagse migratie IV 2007 6– Daling aantal asielzoekers in Europa lijkt voorbij IV 2007 9– Buitenlandse migratie in Nederland 1795–2006: de invloed op de

bevolkingssamenstelling IV 2007 32–46– Migratie naar en uit Rotterdam I 2008 6– Laagste aantal asielverzoeken sinds 1988 I 2008 30–31– Emigratie: de spiegel van Hollands ongenoegen I 2008 32–38– Eerder verblijf in Nederland vergroot kans op vertrek èn terugkomst I 2008 39–43– Immigratie trekt aan II 2008 4– Migratie naar en uit Utrecht II 2008 6– Afstand tot ouders en verhuisgedrag II 2008 42–51– Immigratie overtreft nu emigratie III 2008 4– Verhuizingen naar Flevoland III 2008 8– Locatiekeuze van immigranten in de eerste vier jaar na aankomst III 2008 39–44– Binnenlandse migratie niet eerder zo laag II 2009 4– Sterke stijging immigratie lijkt voorbij II 2009 6– Toename asielverzoeken in Nederland sterker dan in EU II 2009 22–25

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 65

Page 66: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

In Bevolkingstrends in de periode 1e kwartaal 2005–3e kwartaal 2009 verschenen artikelen (vervolg)

Kwartaal Jaar Pag.

– Terugkeer van ouderen naar hun geboorteregio II 2009 26–33– Daling aantal verhuizingen zet door III 2009 4– Verhuizen vanuit studentensteden III 2009 43–50– Herkomst en vestiging van de eerste Marokkanen in Nederland III 2009 51–56

Huwelijkssluiting, relatievorming en -ontbinding– Gemiddelde leeftijd bij eerste huwelijk in de EU-lidstaten I 2005 8– Arbeidsparticipatie van vrouwen rond de echtscheiding I 2005 90–97– Heeft Cupido een maat(je)? Over de integratie van allochtonen op de huwelijksmarkt II 2005 65–74– Conjunctuur en huwelijk III 2005 9– Echtscheidingen per gemeente IV 2005 7– Scheiden: motieven, verhuisgedrag en aard van de contacten IV 2005 39–46– Echtscheiding van ouders en kinderen IV 2005 47–52– Samenwoners van gelijk geslacht I 2006 6– Samenwoonrelaties stabieler I 2006 32–36– Trouwen vanuit het ouderlijk huis III 2006 9– Aantal echtscheidingsprocedures iets toegenomen III 2006 19–22– Zonder huwelijk een kind: een kwestie van geloof I 2007 10– Huwelijkssluiting en – ontbinding II 2007 6– Gescheiden veertigers en vijftigers per gemeente II 2007 7– Partnerkeuze van allochtonen IV 2007 25–31– Bijna 33 duizend echtscheidingszaken afgehandeld in 2007 III 2008 14–18– De geografische dimensie van partnerkeuze III 2008 19–28– Incidentie en achtergronden van transitionele en duurzame latrelaties III 2008 29–38– Huwelijk en geregistreerd partnerschap tussen personen van gelijk geslacht IV 2008 6– Hogere leeftijd bij eerste huwelijk I 2009 10– Huwelijken en echtscheidingen II 2009 8– Favoriete huwelijksgemeenten III 2009 8

Huishoudens en gezinnen– Verhuizingen en huishoudensveranderingen in Nederland:

verschillen tussen COROP-regio’s I 2005 84–89– Aandeel eenpersoonshuishoudens per buurt, Amsterdam II 2005 12– Huishoudensprognose 2004–2050: belangrijkste uitkomsten II 2005 14–18– Huishoudensprognose 2004–2050: ontwikkelingen naar burgerlijke staat II 2005 19–27– Huishoudensprognose 2004–2050: ontwikkelingen naar huishoudenspositie II 2005 28–32– Aandeel gezinnen met drie of meer kinderen naar gemeente IV 2005 8– Sterke toename alleenstaande moeders onder allochtonen IV 2005 34–38– Samenleven en kinderen II 2006 24–27– Wonen zonder partner II 2006 28–32– Passende ouderenhuisvesting III 2006 10– Aandeel eenpersoonshuishoudens per gemeente IV 2006 7– Uit huis gaan van jongeren IV 2006 34–40– Vrouwen worden vaak alleen oud, mannen samen met een partner II 2007 8– Huishoudensprognose 2006–2050: veronderstellingen over burgerlijke

staat en huishoudenspositie II 2007 39–52– Huishoudensprognose 2006–2050: belangrijkste uitkomsten II 2007 53–59– Een terugblik op het ouderlijk gezin III 2007 15–19– Schatting van het aantal stiefgezinnen IV 2007 19–22– De ervaring van kinderen met stiefouders IV 2007 23–24– Van kwetsbaar gezin tot bewuste samenlevingsvorm I 2008 10– Ontwikkelingen in de huishoudensdynamiek sinds 1971 I 2008 44–54– Ouders en kinderen apart II 2008 10– Honkvaste Utrechters II 2008 11– Zeer grote gezinnen worden schaars II 2008 60–65– Weinig Nederlanders nemen moeder in huis III 2008 9– Eenpersoonshuishoudens in Groningen III 2008 11– Vrouwenarbeid funest voor gezinsleven I 2009 11

66 Centraal Bureau voor de Statistiek

Page 67: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

In Bevolkingstrends in de periode 1e kwartaal 2005–3e kwartaal 2009 verschenen artikelen (vervolg)

Kwartaal Jaar Pag.

– Jonge gezinnen II 2009 7

Prognoses en scenario’s– Bevolkingsprognose 2004–2050: maximaal 17 miljoen inwoners I 2005 12–18– Bevolkingsprognose 2004–2050: veronderstellingen I 2005 19–23– Prognose van emigratie op basis van een retourmigratiemodel I 2005 24–31– Allochtonenprognose 2004–2050: belangrijkste uitkomsten I 2005 32–41– Huishoudensprognose 2004–2050: belangrijkste uitkomsten II 2005 14–18– Huishoudensprognose 2004–2050: ontwikkelingen naar burgerlijke staat II 2005 19–27– Huishoudensprognose 2004–2050: ontwikkelingen naar huishoudenspositie II 2005 28–32– Bevolkingsprognose 2004–2050: veronderstellingen over immigratie II 2005 33–38– Bevolkingsprognose 2004–2050: veronderstellingen over de asielmigratie II 2005 39–45– Prognose van gezinsvormende migratie van Turken en Marokkanen II 2005 46–49– Prognose van sterfte naar doodsoorzaken: model en veronderstellingen II 2005 50–62– Bevolkingsprognose 2005–2011: stabiele lage groei I 2006 61–66– PEARL: een nieuw regionaal prognosemodel III 2006 40–50– PEARL: uitkomsten van de regionale bevolkings– en

allochtonenprognose 2005–2025 voor provincies III 2006 51–59– Waar wonen ouderen nu en in 2025? III 2006 60–62– Bevolkingsprognose 2006–2050: model en veronderstellingen betreffende de sterfte IV 2006 62–77– Bevolkingsprognose 2006–2050: veronderstellingen over de asielmigratie IV 2006 78–84– Bevolkingsprognose 2006–2050: belangrijkste uitkomsten IV 2006 85–92– Bevolkingsprognose 2006–2050: veronderstellingen over de geboorte I 2007 45–56– Bevolkingsprognose 2006–2050: veronderstellingen over immigratie I 2007 57–64– Bevolkingsprognose 2006–2050: veronderstellingen over emigratie I 2007 65–73– Huishoudensprognose 2006–2050: veronderstellingen over burgerlijke staat

en huishoudenspositie II 2007 39–52– Huishoudensprognose 2006–2050: belangrijkste uitkomsten II 2007 53–59– Allochtonenprognose 2006–2050: belangrijkste uitkomsten II 2007 60–67– Huishoudensprognose 2006–2050: huishoudens naar herkomstgroep III 2007 54–65– Bevolkingsprognose 2007–2014: tijdelijk hogere groei I 2008 55–62– Regionale bevolkings– en huishoudensprognose 2007–2025: belangrijkste uitkomsten III 2008 45–54– Verbeterde schattingswijze van migratie over korte afstand in het model PEARL III 2008 55–64– Analyse van processen in de levensloop ten behoeve van het model PEARL IV 2008 51–62– Modelleren van huishoudens in het model PEARL IV 2008 63–71– Vier scenario’s voor de zeer lange termijn IV 2008 72–81– Bevolkingsprognose 2008–2050: naar 17,5 miljoen inwoners I 2009 15–22– Bevolkingsprognose 2008–2050: veronderstellingen over immigratie I 2009 23–33– Bevolkingsprognose 2008–2050: veronderstellingen over emigratie I 2009 34–40– Bevolkingsprognose 2008–2050: model en veronderstellingen betreffende de sterfte I 2009 41–53– Allochtonenprognose 2008–2050: naar 5 miljoen allochtonen II 2009 14–21– Huishoudensprognose 2008–2050: uitkomsten III 2009 14–19– Een nieuw model voor de CBS huishoudensprognose III 2009 20–42

Internationaal– Gemiddelde leeftijd bij eerste huwelijk in de EU-lidstaten I 2005 8– Ontwikkeling van het totaal vruchtbaarheidscijfer in Europa II 2005 9– Levensverwachting van vrouwen III 2005 8– Vroege en late vruchtbaarheid IV 2005 9– Daling van het eerste huwelijkscijfer I 2006 9– Bevolking Europese Unie groeit vooral door migratie I 2006 45–47– Trouwen vanuit het ouderlijk huis III 2006 9– Daling aantal asielzoekers in Europa lijkt voorbij IV 2007 9

Overig– Leefstijl– en risicofactoren voor hart– en vaatziekten bij jongeren I 2005 69–83– Enquêteonderzoek onder allochtonen: problemen, oplossingen en uitdagingen I 2006 67–73– Sociaal milieu en schoolkeuze IV 2006 10

Demografische kerncijfers per gemeente 2009 67

Page 68: Demografische kerncijfers per gemeente 2009

In Bevolkingstrends in de periode 1e kwartaal 2005–3e kwartaal 2009 verschenen artikelen (slot)

Kwartaal Jaar Pag.

– Naar een nieuwe schatting van het aantal islamieten in Nederland III 2007 48–53– Trends in consultaties huisarts, specialist en fysiotherapeut door ouderen IV 2007 84–91– Vertraging in lengtegroei en gewichtstoename IV 2007 92–100– Nationale problemen in kaart gebracht I 2008 63–69– Hoe ver woon ik van……. II 2008 19–22– Jong geleerd, fout gedaan? II 2008 23–31– Inkomen als sociaaleconomische indicator van medisch zorggebruik bij ouderen II 2008 76–81– Roekeloze bromfietsers III 2008 10– Fysieke en psychische gezondheid van ouderen naar sociaaleconomische status III 2008 65–72– Ernstige overlast en verloedering in de eigen woonbuurt III 2008 73–79– Sociaaleconomische verschillen in fysieke beperkingen van ouderen IV 2008 31–38– Burgerlijke staat, recente verweduwing en gezondheidindicatoren van ouderen I 2009 67–72– De sociaal onderscheidende functie van het bad II 2009 10– Geregistreerd zorggebruik van 50-plussers naar sociaaleconomische status II 2009 39–44– Toenemende onkerkelijkheid III 2009 10

68 Centraal Bureau voor de Statistiek