De ZuidWester februari 2013

12

Click here to load reader

description

Wijkkrant De ZuidWester verschijnt 10x per jaar in Enschede-West. Dit is de uitgave van februari 2013.

Transcript of De ZuidWester februari 2013

Page 1: De ZuidWester februari 2013

RENOVATIE ACACIAPLANTSOEN LEIDT TOT SERIE KLACHTEN

Bewoners van het Acaciaplantsoen worden in onzekerheid gelaten over het verloop van de renova-tie van de woningen die ze huren. Uit een enquete onder huurders, gehouden door een bewoner van het Acaciaplantsoen, blijkt dat woningcorporatie Domijn afspraken niet nakomt en dat bewo-ners nergens terecht kunnen met klachten of vragen. Huurders die bij de renovatie een tweede toilet in hun huis willen zijn het er niet mee eens dat ze daar huurverhoging voor moeten betalen. De SP in Enschede wil dat de gemeente ingrijpt om betere afspraken tussen huurder en verhuurder tot stand te brengen. Raadslid Annelies Futselaar stelde er vragen over tij-dens de vergadering van de stadsdeelcommissie West. “Het steekt de bewoners dat ze nergens met hun vragen en klachten terecht konden, niemand wilde naar ze luisteren. Domijn niet en de aannemers ook niet”, zo zei Futselaar op Enschede FM. “Ik kan nog heel wat klachten opnoemen: nieuwe keukenblokken die kleiner zijn dan de oude, waardoor je een stuk beton op de vloer ziet omdat het tapijt te kort is, afdek-zeil dat al tijdens de werkzaamheden wordt weggehaald, keukens en badkamers die weken langer niet gebruikt kunnen worden dan was afgesproken, etcetera.” Stadsdeelwethouder Welman liet tijdens de stadsdeelvergadering weten dat hij formeel weinig kan doen, omdat de gemeente geen partij is bij het re-noveren in de woning. Wel gaat hij op verzoek van Futselaar de problemen bij Domijn aankaarten.

Hoewel de sneeuw niet echt goed plakte om een mooie sneeuwpop te maken, vermaakten veel kinde-ren in Enschede-West zich prima tijdens de afgelopen winterperiode. Op het bevroren water in het Eendenparkje in Pathmos waagden deze kinderen zich op het ijs. De sneeuw zorgde ervoor dat er geen mooie ijslaag kon ontstaan, waardoor er in de regio Enschede maar weinig natuurijs was te vin-den. De sneeuw zorgde ook voor overlast, straten en stoepen werden glad en fietsers gingen onderuit.

O n a f h a n k e l i j k e w i j k k r a n t v o o r E n s c h e d e - W e s t

Februari 2013

20e jaargang nummer 1

Acacia, Boswinkel, Braker, Bruggert, Kotmanpark, Pathmos, Ruwenbos, Stadsveld, Stevenfenne, Tuindorp, Zwering

HENNEPKWEKERIJEN IN STADSVELD

In een woning aan de Wethouder Nijhuisstraat in Enschede is vorige maand een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. De kwekerij bestond uit 250 planten. Deze stonden verdeeld over twee kweektenten en een kamer die als kwekerij was ingericht. In opdracht van de officier van Justitie is de hennepkwekerij ontruimd. De politie doet onderzoek naar de eigenaar van de kwekerij. In dezelfde week, drie dagen later, werd nog een hennepkwekerij opgerold in dezelfde straat. In deze wo-ning werden 154 hennepplanten aangetroffen. De stroom werd illegaal afgetapt. De politie doet ook hier nog onderzoek naar de eigenaar van de hennepkwekerij. De politie laat weten dat voor hennepteelt vaak gebruik wordt gemaakt van illegaal afgetapte stroom en installaties die slecht zijn aangelegd. “Daarom levert dit een ernstig gevaar op voor de brandveiligheid. Ook kan schade aan woningen ontstaan door lekkages, stank en schimmel-vorming”, zo vertelt een woordvoerder van de politie. “U kunt een hen-nepkwekerij herkennen aan bijvoorbeeld: electriciteitsproblemen in de buurt, afgeplakte ramen, zaken als stank, vocht, schimmel en lekkages in of rondom de woning of licht dat constant brandt. Hennepkwekerijen vor-men een gevaar voor hun omgeving.” Wie overlast heeft van een hen-nepkwekerij of vermoedt dat er in de buurt gekweekt wordt, kan bellen naar de politie op 0900-8844, of anoniem: 0800-7000.

LIVIO ONTSLAAT ARTS OM VERZWIJGEN MOORDAANSLAG Verpleeghuis De Cromhoff in Enschede heeft een arts ontslagen die zijn veroordeling voor poging tot doodslag verzweeg. De 48-jarige arts probeerde tien jaar geleden zijn ex-vrouw te laten ombrengen door twee junks die hij hiervoor duizend euro gaf. De junks overgoten de vrouw met benzine en staken haar in het bijzijn van haar twee kinde-ren in brand. De vrouw bracht het er levend vanaf, maar is ernstig verminkt aan haar gezicht. De arts kreeg een gevange-nisstraf van vijftien jaar, kwam vroegtijdig vrij, en solliciteerde vervolgens bij het verpleeghuis. Hij werd aangenomen omdat hij in het beroepenregister stond. De Cromhoff kreeg in december een tip over het verleden van de arts. Hans Arnoldy, voorzitter van de raad van bestuur van de stichting Livio waar de Cromhoff onder valt, spreekt van een pijnlijke verrassing vlak voor de jaarwisseling. 'Toen wij het signaal kregen, hebben wij contact opgenomen met betrokkene en hem gevraagd wat ervan waar was. Gaandeweg werd duidelijk dat ons vertrouwen te veel was geschaad om de samenwerking voort te zetten', zo laat hij aan de NOS we-ten. De arts werd op staande voet ontslagen. Om herhaling te voorkomen moeten nieuwe medewerkers een verklaring omtrent gedrag hebben. De ontslagen arts wil nu ondanks alles toch een opleiding voor ouderengeneeskunde volgen. Hij is daarom naar de kan-tonrechter gestapt. Volgens de arts zou al zijn afgesproken dat de man bij Livio de opleiding tot ‘specialist ouderenzorg’ mag volgen. Volgens advocaat Kroon, die de arts bijstaat, wordt op deze manier een voormalig gedetineerde twee keer gestraft voor hetzelfde feit. Iemand die zijn straf heeft uitgezeten, moet kunnen rekenen op een terugkeer in de maat-schappij, zo stelt de advocaat.

PLANNEN OOST-BOSWINKEL OPNIEUW GEWIJZIGD

De plannen voor de wijk Oost-Boswinkel zijn opnieuw aangepast. Daarmee lijkt er voorlopig nog geen eind te komen aan de jarenlan-ge planvorming voor de wijk. Veel huidige bewoners zitten momen-teel letterlijk én figuurlijk in de kou, ze kunnen nergens met hun vra-gen en klachten terecht en vrezen dat de opknapbeurt van de wijk op de lange baan wordt geschoven. Van uitstel komt afstel, is een veelgehoord gezegde in de wijk. Nadat Ons Huis besloot om niet mee te doen aan de herstructuring van de wijk, is nu ook woningcorporatie De Woonplaats is teruggekrabbeld. De Woon-plaats gaat geen koopwoningen meer bouwen in het gebied, zo staat in een brief die aan de wijkbewoners is gestuurd. De plannen die er lagen om honderd koopwoningen te realiseren, moeten nu worden overgeno-men door projectontwikkelaars. De Woonplaats wil alleen nog sociale huurwoningen laten bouwen.

WINTERPRET IN ENSCHEDE-WEST

Vervolg op pagina 3

FIETSENDIEF OPGEPAKT IN JHW ROBERSSTRAAT

Met behulp van een lokfiets heeft de politie meerdere gestolen fietsen teruggevonden. De lokfiets is ingezet op het Ariënsplein. De fiets werd al na twintig minuten gestolen en later teruggevonden in de JHW Robers-straat. Een 38-jarige man is aangehouden. In de tuin achter een woning vond de politie nog tien fietsen die mogelijk gestolen zijn. Omwonenden geven aan dat ze de bewoners van het pand maar weinig zien, er is niet veel contact met ze. Wel viel het op dat de bewoners vaak op een andere fiets gezien werden. De politie zet geregeld lokfietsen neer op plekken waar veel fietsen gestolen worden. Agenten kunnen zo gemakkelijk een fietsendief betrappen.

Page 2: De ZuidWester februari 2013

VERGADERDATA WIJKRADEN de vergaderingen beginnen om 19.30 uur

febr

mrt

apr

mei

West Boswinkel (Speeltuin Boswinkel) - 12 - 16

Stadsveld (Speeltuin Stadsveld) - 13 - 1

Pathmos (de Boei) - 20 - 29

Stadsdeelcommissie West - 12 23 -

BRANDWEER/POLITIE/AMBULANCE ALLEEN IN NOODSITUATIES: 112

POLITIE Meldlijn (voor niet spoedeisende zaken) 0900 8844 ServiceCentrum West B.W. ter Kuilestraat 33

WIJKAGENTEN 0900-8844 Boswinkel Michel Peterinck [email protected] Pathmos Peter Jochem [email protected] Stadsveld Bram Entjes [email protected]

MILIEUPOLITIE 4815858

CONTROLEUR OPENBARE RUIMTE Jos Hassink 4815907

HUISARTSEN Tuijnenburg Bleekhofstraat 331 4318733 Broekman Zweringweg 211 4316491 Hilderink en Walstock Zweringweg 211 4315202 Jeeninga Zweringweg 211 4312105 De Vey en Schenau Zweringweg 211 4311900 Richters Wethouder Beverstraat 185 4318600 Van der Lugt Burg. van Veenlaan 72 4766949

APOTHEKEN Medsen Apotheek Zweringweg 213 4322332 Wooldrik Haaksbergerstraat 229 4324165

TANDARTSEN De Bont Parkweg 25 4317070 Degen Weth. Nijhuisstraat 225a 4313800 De Wals Pathmossingel 139 4338538

FYSIOTHERAPEUTEN Fysiotherapie G. Terborghplein 5 4333360 Van Haeringen c.s. Burg. M. van Veenlaan 86 4773131 Praktijk Het Stadsveld S.L. Louwesstraat 21 4313219 Grote Bruine Beer Ferdinand Bolstraat 84 4280420 mts Bruggeman B.W. ter Kuilestraat 61 4314314

VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK Enschede Zuid Bleekhofstraat 351 4762122

ALIFA-WELZIJNSWERK Pathmossingel 200 4801200

BIBLIOTHEEK STADSVELD Meindert Hobbemastraat 28 4304344

SERVICECENTRUM WEST B.W. ter Kuilestraat 33 4817065

STADSDEELBEHEER WEST B.W. ter Kuilestraat 33 4818849

ZuidWester niet ontvangen?

Haal hem gratis bij:

AH Stadsveld C1000 Boswinkel

Dirk van den Broek Texaco Duyn

ESSO tankstation ServiceCentrum West Speeltuinen in West

‘t Ni-jeTerphoes Wijkcentrum De Boei Bibliotheek Stadsveld

Reisbureau Westbound

Pathmos Schakel Restaria Boswinkel

Gemist ?

Uitgave: Stichting De ZuidWester

Postadres: Postbus 669

Hoofd- en eindredactie: Martijn de Lange

Redactie:

Eef Lamberts, Hilly Olthuizen, Hans Reefman, Bouke Sijtsma

Foto’s: Æbel de Vries e.a.

Vormgeving: Eef Lamberts

wijkraden

Oost Boswinkel opgeheven West Boswinkel [email protected] Stadsveld www.wijkraadstadsveld.nl [email protected] Pathmos www.wijkraadpathmos.nl [email protected]

West informatieWest informatieWest informatie

ZuidWester februari 2013

De ZuidWester verschijnt 10 keer per jaar in heel Enschede-West Bezorgklachten: TVO verspreidingen, tel. (053) 4803030

Druk: Van Barneveld - Denekamp

Verspreiding: TVO - Enschede Oplage: 12.400 exemplaren

Persberichten en tips:

bij voorkeur via e-mail: [email protected]

Redactionele bijdragen

dienen voor de 20e Van de maand binnen te zijn

Advertenties:

Aanleveren voor de 20e van de maand via

[email protected]

De ZuidWester werkt in

haar berichtgeving samen met TV Enschede FM @ZuidWester053

De volgende ZuidWester

wordt bezorgd vanaf

zaterdag 2 maart

ZuidWester online: www.de-zuidwester.nl

Aanbieding Perfect Tour Vredestein banden

Allround toerband voor intensief gebruik

V-vormig profiel zorgt voor een lage rolweerstand. Uiterst slijtvast en comfortabel.

Optimale grip bij alle weersomstandigheden.

Excellent Protection, Lekbestendigheid, Rolweerstand, Comfort, Grip, Duurzaamheid.

In maat 28 37-622 28x 1.5/ 8x 1.3/8

Zwart/zwart

Van € 29,95 Voor € 24,95

Page 3: De ZuidWester februari 2013

ESLY GAAT VAN BOSWINKEL NAAR NIGERIA Nigeria. Voor veel mensen is dat het land van Shell, corruptie, terrorisme en internet criminaliteit. Maar Nigeria is ook het land met de grootste bevolking van Afrika, het land waar meer dan 100 miljoen mensen leven van minder dan 1,50 euro per dag en het land waar de gemiddelde leraar niet in staat is een kind van elf jaar op het gewenste niveau te on-derwijzen. Reden genoeg voor Esly van Dam om de Europalaan in de wijk Boswinkel te verwisselen voor Ilorin, een stad in het westen van Nigeria. Hier zal ze gaan werken voor VSO, een internationale ontwikkelingsorganisatie. Nigeria kent een jeugdwerkloosheid van meer dan 25 procent. De kwaliteit van het onderwijs laat te wensen over. Daarom zijn verschillende organisaties in Nigeria geza-menlijk het National Graduate Volunteer Program gestart. In dit project zetten jongeren zich vrijwillig in op scholen. Hiermee wordt de kwaliteit van het onderwijs verbeterd en hebben de jongeren de kans ervaring op te doen om hun kansen op de arbeids-markt te verbeteren. Esly van Dam zal in dit project gaan werken als vrijwilligerscoördinator en trainingsadviseur. “Hoe mijn werkdagen er uit gaan zien weet ik nog niet. Ik heb me voorgenomen er met een open mind heen te gaan en af te wachten wat er moet gebeuren. Het is mijn bedoeling vooral in te spelen op de vragen die er ter plekke leven. Eigenlijk is het streven om mezelf binnen een of twee jaar overbodig te maken. Dat zou betekenen dat de hulp van buitenaf niet meer nodig is en de Nigerianen het project zelf kunnen voortzetten.” Als medewerker van VSO werkt ze op basis van zoveel mogelijk gelijkheid met haar lokale collega’s. Dit betekent onder meer ook een lokaal salaris. “Dat wordt dus een huisje met slechte voorzieningen en geen grote villa met een zwembad. Maar, ik denk ook dat je op die manier meer en makkelijker contact legt met de lokale bevolking en dat zal mijn werk hopelijk weer ten goede komen.” Op de website www.eslyvandam.blogspot.com zal Esly van Dam over haar ervaringen in Nigeria berichten. Meer informatie over VSO staat op www.vso.nl.

STADSVELD WIL OPLOSSING VOOR SUPERMARKTEN

Bewoners van enkele straten in de wijk Stadsveld zijn bang voor verkeersoverlast doordat er vier supermarkten in een klein ge-bied worden gevestigd. Bewoners van de Jan Vermeerstraat, de Wethouder Nijhuisstraat en de Adriaen Brouwerstraat zijn inmid-dels naar de Raad van State gestapt voor een oplossing. Ze zijn teleurgesteld dat er nauwelijks met hen is overlegd over de situa-tie zoals die wordt. In Stadsveld zijn momenteel al vier supermarkten gehuisvest, het gaat om de Dirk van der Broek, Aldi, Emté en Albert Heijn. Door de ver-nieuwing van de wijk gaat Emté verhuizen naar de nieuwe flat aan de Akkerstraat en krijgt daar veel meer vloeroppervlak dan in het huidige pand. De Albert Heijn komt dichterbij de andere drie winkels. Deze winkel gaat van de Thomas de Keyerstraat naar de plek van de voor-malige Michaelkerk, aan de Wethouder Nijhuisstraat. Volgens omwo-nenden zijn de smalle straten in Stadsveld niet geschikt voor de grote vrachtwagens die de winkels moeten gaan bevoorraden. Dat kan ge-vaarlijke situaties opleveren voor fietsers, maar ook kunnen gepar-keerde auto’s beschadigd raken als de vrachtwagens proberen door de straatjes te komen. Daarnaast trekken de winkels veel bezoekers die met de auto komen, waardoor het altijd erg oppassen is bij de win-kels. De omwonenden willen onder meer eenrichtingsverkeer in een aantal straten.

NIEUWE AED IN STADSVELD

Door Marijke van Oostende, Stadsdeelmanagement West De wijk Stadsveld is weer een automatische externe defibrillator rijker. In december werd de nieuwe AED officieel ‘geopend’ door Jannie El-zinga en Henk Poort van Twente Hart Safe. Het apparaat hangt bij de Apostel Thomaskerk, vlakbij de Albert Heijn, aan de Thomas de Key-serstraat. Jannie Elzinga nam het initiatief voor de aanschaf van deze AED en kreeg hiervoor een bijdrage uit het wijkbudget. Henk Poort verzorgt cursussen voor burgerhulpverleners. Een AED is een belang-rijk apparaat dat electrische stroomschokken geeft bij een hartstil-stand. Voor elke geplaatste AED geldt een cirkel van 500 meter, ge-meten vanaf de AED. Binnen deze straal kunnen burgerhulpverleners tijdig hulp aanbieden bij een hartstilstand. Gemiddeld telt Enschede 100 acute circulatie(hart)stilstanden per jaar. Statistische gezien komt voor de helft van deze circulatiestilstanden elke vorm van hulp te laat. Voor de overige helft kan met behulp van een AED en burgerhulpver-leners dit aantal met 37 procent teruggebracht worden. Dit betekent dat per jaar ongeveer negentien mensenlevens gered kunnen worden. De wijk Stadsveld telt nu zeven AED’s.

Voor afspraken en

informatie: Miep van Diejen

Tel.: 06 13871653 Email: [email protected]

Uw kapster aan huis heeft plaats in Enschede Zuid/Stadsveld/Pathmos/Boswinkel op maandag en dinsdag.

Ondanks de moeilijke tijden

betaalbare prijzenbetaalbare prijzenbetaalbare prijzenbetaalbare prijzen

Enkele prijzen: Knippen Dames/Heren € 12,00 Knippen Kinderen € 9,50 Wassen en föhnen € 12,50 Wassen en watergolven € 12,50 Verven + knippen vanaf € 34,00 Permanenten all incl. € 54,00 Bruidskapsel op aanvraag

Foto: VSO, Lilian van Rooij

PLANNEN OOST-BOSWINKEL - VERVOLG VAN VOORPAGINA

Woningcorporatie Ons Huis heeft laten weten dat zij voor 2018 geen herstructurering gaan laten plaats-vinden in Oost-Boswinkel. CDA-raadslid Margriet Visser heeft geen goed woord over voor de houding van Ons Huis. “Als argument voor het niet doorgaan van de herstructurering wordt het nieuwe rijksbeleid erbij gehaald. Woningcorporaties moeten meebetalen aan het oplossen van de financiële crisis in ons land. Ik vind dit een slecht argument van Ons Huis. Iedereen betaalt mee en voelt de crisis in zijn porte-monnee, ook de huurders van Ons Huis. Dan is het toch raar dat de directie van de kleinste woningcor-poratie het hoogste salaris heeft.” De woningen die nu nog bewoond worden, voldoen nauwelijks meer aan de eisen. De bewoners klagen over vocht, kou en bevroren leidingen. “De vraag is of de komende jaren er nog wel een huurverhoging moet komen. Ik vind van niet, de laatste drie jaar is er geen onderhoud gepleegd. Nu worden de schut-tingen en balkons aangepakt. Natuurlijk is dat mooi, maar liever hadden de huurders onderhoud binnen in de woningen gehad. Een aantal mailtjes van bewoners dat ik had ontvangen, heb ik doorgestuurd naar Ons Huis. Tot vandaag geen reactie. ‘Als huurders niet tevreden zijn, kunnen ze de huur opzeg-gen’, zo werd mij verteld tijdens de nieuwjaarsreceptie.” Volgend jaar moet er be-gonnen worden met de sloop van 329 huurwonin-gen. Volgens de plannen die er nu liggen, moeten er dan in over twee jaar 200 nieuwe woningen staan in de wijk. In 2016 moet dan de totale ver-nieuwing van de wijk zijn afgerond. “Oost-Boswinkel wordt in de Buurtatlas omschre-ven als één van de arm-ste wijken in Nederland. En dat kan zo niet langer, er moet wat gebeuren”, zo vertelt Visser. Het CDA-raadslid krijgt in haar strijd voor Oost-Boswinkel steun van D66 en SP.

Page 4: De ZuidWester februari 2013

Wat heb je nodig?

KLIKPROTHESE

* Kunstgebit *

* Implantaten *

Vrijblijvende informatie over vergoedingen

zorgverzekeraar

**Eigen bijdrage 250 euro** (dus prothese en implantaten!!!)

Tandartsenpraktijk Stadsveld

053 - 4313800

Wethouder Nijhuisstraat 225A

PROJECT PS:DOEN OOK IN ANDERE DELEN VAN ENSCHEDE

Het project ps:doen van de gemeente Enschede gaat ook van start in Stadsveld, Wesselerbrink en Glanerbrug. Het project draait momenteel in de wijken Pathmos en Stevenfenne. Volgens wethouder Welman is de aanpak zo’n succes dat deze ook in andere delen van de stad inge-voerd gaat worden. Het project is opgezet om kinderen en volwassenen meer te laten meedoen aan acti-viteiten en werkzaamheden in hun eigen wijk. Het gaat vooral om families die weinig kansen hebben op een baan en een opleiding. Medewerkers van ps:doen leggen huisbezoeken af en zoeken samen met de familieleden naar een daginvulling. De gemeente heeft hulp van zo’n dertig partners, zoals bedrijven, wijkraden, woningcorporaties en scholen.

J ST K KT

Kruidige Marokkaanse

Gehakttaart voor 4 personen

1 pak rijst 1 ½ pakje bladerdeeg (of genoeg voor een ovenschaal) 1 ui 500 gr (lams)gehakt 1 blikje tomatenpuree 50 gr rozijnen 2 teentjes knoflook 1 tl kaneel mespuntje gemalen kruidnagel 2 tl djinten (gemalen komijn) 1 tl kerrie 3 el verse koriander 3 el peterselie

Voorbereiding: *Verwarm de oven voor op 200 °C (stand 5 à 6, afhankelijk van de oven). Vet een ovenschaal in. *Haal het bladerdeeg uit de vriezer en leg de plakjes apart op ta-fel. Laat ze zo ontdooien. Als het deeg ontdooid is, bekleed er dan de ingevette ovenschaal mee. *Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Bereiding: *Fruit de ui en de knoflook met het gehakt, tot het gehakt rul is. Roer alle specerijen, de tomatenpuree en de rozijnen door het ge-hakt en schenk er 150 ml water bij. Laat pruttelen tot bijna al het vocht verdampt is. Neem de pan van het vuur, roer de kruiden er-door en breng pittig op smaak met peper en zout. *Schep het gehaktmengsel op het deeg en dek het af met de over-gebleven bladerdeegbladen. *Bestrijk de bovenkant met wat boter. *Bak het gerecht ca. 45 min. tot er een mooi goudbruin korstje op komt. En kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. *Serveer dit gerecht met een lekkere salade (van bijv. ijsbergsla, tomaat, komkommer, augurk, zilveruitjes, eieren, enz. oftewel maak er iets lekkers en origineels van!)

Eet smakelijk!

BEWEGEN OP MUZIEK

Door Marijke van Oostende, Stadsdeelmanagement West Zin in een uurtje lekker bewegen op muziek met andere vrouwen uit uw buurt? Elke dinsdagavond van 19.30 uur tot 20.30 uur bent u van harte welkom op speeltuin Stevenfenne, Boekweitstraat 39a. Onder deskundige leiding van Nergiz Gauri kunnen de deelnemers hun buik-, rug-, been- en armspieren activeren en zo de lichaamscon-ditie opkrikken. Koffie en thee staan klaar en er is tijd voor een praatje. Opgave bij Nergiz Gauri, telefoon: 06-41126933.

Page 5: De ZuidWester februari 2013

In deze rubriek maken we kennis met een bewoner van

stadsdeel West,met aan het eind de vraag met wie wij de volgende keer kennis moeten maken.

Wie bent u? Ik ben Henk ter Weele, 61 jaar, vader van twee dochters en opa van twee kleinzoons. Ik was anderhalf jaar toen ik op Pathmos terecht kwam en woon sindsdien nog steeds in het-zelfde huis. De zolderverdieping is mijn woon-gedeelte, de zolder is helemaal gerenoveerd tot woonkamer en keuken. Op de eerste ver-dieping zijn nog steeds de slaapkamers en beneden zit de voormalige slagerij. Wat voor werk doet u? Ik ben slager van beroep, maar ben in 2007 gestopt met de winkel omdat door de renova-tiewerkzaamheden de klandizie enorm terug-liep. Door mijn ouders is het werk me met de paplepel ingegoten, het was logisch dat ik de slagerij overnam. Mijn trots was de worstma-kerij, daar kwamen klanten speciaal voor naar

de winkel. De slagerij gebruik ik nu zo’n beetje als opslagruimte en werkhok voor mijn hobby. Welke hobby heeft u? Mijn hobby is koken. Ik heb een eigen groepje opgericht en we komen maandelijks bij elkaar om een heerlijke maaltijd te bereiden en op te eten natuurlijk. Het organiseren van het jaar-lijkse zomerfeest is ook een hobby geworden, dit jaar is dat voor de elfde keer. Wanneer begint u aan de voorbereiding van het feest? Ria, Glenn, Jolanda en ik beginnen in maart met de voorbereiding. We doen dit nog met z’n viertjes, maar er dreigen binnenkort twee weg te vallen vanwege hun werk. Bij deze zou ik graag een oproep willen doen aan mensen die het ook leuk vinden om in de organisatie te

komen. Het gaat niet om vrijwilligers voor de dag zelf, maar om de organisatie vooraf, de pr en de administratie. Het zomerfeest trekt dui-zenden mensen als het mooi weer is. Dat komt niet alleen door het grote aantal markt-kramen, ook de activiteiten er omheen trekt veel publiek aan. De uitdaging voor mij is om elk jaar weer iets nieuws te creëren waardoor de aantrekkingskracht blijft. De organisatie draait ook op nieuwe ideeën van nieuwe men-sen, dus kom erbij. Een geslaagd zomerfeest betekent een grote groep tevreden mensen, daar doe ik het voor. Met wie wilt u nader kennis maken? De winkel van Rubens aan de Pathmossingel vind ik heel erg mooi om te zien. Ik zou van de eigenaar willen weten hoe het is om zo’n win-kel te runnen in deze wijk.

n een auto, acht dagen lang, meer dan 7000 km afleggen. Door sneeuw, ijs en met extreem lage tem-peraturen kriskras door Scandinavië op weg naar de Poolcircel. Wijkbewoners Jan Logtmeijer (Getfertweg) en Marcel Verhaar (Bruggertstraat) deden als Team 65 in januari mee aan de ScanCo-veryTrial 2013. Meer dan zeventig teams gingen de onderlinge strijd aan om als eerste hun doel te be-reiken. Team 65 heeft hiermee geld ingezameld voor onderzoek naar de spierziekte MS. Hieronder ver-tellen Jan en Marcel over hun ervaringen tijdens deze bijzondere reis.

Door Marcel Verhaar en Jan Logtmeijer Op 4 januari zijn we vertrokken vanuit Nederland met een onbekende bestemming in Scandinavië. De organisatie had ons gewaarschuwd voor een monstertocht. Op 5 januari, 33 uur rijden later kwamen we aan in Kiruna Zweden. Onderweg hadden we toen al, bij -25 graden, het ‘Frozen forest’ en loslopende Rendieren van dichtbij gezien. Ongekend waar je in korte tijd naar toe kunt rijden. Zo vanuit Twente met toen nog groene weiden naar het hoge noorden vol ijs, sneeuw en natuurlijk prachtige winterlandschap-pen. De uitdaging was nog niet voorbij en we kwamen gauw erachter dat het monteren van spijkerban-den onder onze auto een goede keuze was. We zijn doorgetrokken via de Fjorden nog noordelijker in Noorwegen. Een tocht met verraderlijke gladde wegen waar de banden een voordeel hebben. Voor de reis waren we gewaarschuwd voor ‘Black Ice’. Gewoon uitziende wegen bleken extreem glad te zijn. Ook met onze ‘spikes’ zijn deze wegen een uitdaging. We dachten toen hoog in Europa te zitten, maar we hoorden van de organisatie ScanCoveryTrial dat we naar de Noordkaap moesten gaan. Voorwaar-de was wel dat we ons door het Noorse leger lieten begeleiden. De weersomstandigheden op de Noordkaap kunnen binnen een uur veranderen. Het risico dat we door een heftige sneeuwbui verrast zouden worden en in de auto moesten overnachten was reëel. Op weg van Zweden naar het noorden van Noorwegen hadden we extreme omstandigheden, maar de tocht naar de Noordkaap was nog bi-zarder. Er was op de donkere Noordkaap een harde wind, waardoor de kou veel kouder aanvoelde. De wegen waren door het opvriezen van vochtige zeelucht extreem glad. Eén van de teams kwam door de gladde ijswegen met de auto op de kop terecht. Onze auto heeft de tocht al glibberend zonder schade volbracht. We kijken terug op een bijzondere reis: begin januari met 75 auto’s van de ScanCoveryTrial op de Noordkaap, het noordelijkste plekje van Europa. Bijzonder was mee te maken dat de zonsop-komst en zonsondergang vloeiend in elkaar over gingen. Hartje winter twee tukkers uit Enschede op de Noordkaap voor stichting MS Research. Daarna via sneeuwlandschappen in Finland, de Baltische sta-ten en door sneeuwbuien in Polen terug naar Nederland. We hebben deze uitdagende tocht gedaan voor onze eigen familieleden welke MS (Multiple Sclerose) hebben. Een zenuwziekte waarvan het ver-loop van de ziekte onbekend is. Vermindert zicht, gevoel en het krijgen verlammingsverschijnselen zijn mogelijk met MS. MS-patiënten weten niet hoe het verloop van de ziekte is. Tot op heden is er geen zicht op genezing en kunnen medicijnen alleen het proces vertragen. Stichting MS Research steunt meerjarig onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte. Via deze reis hebben we geprobeerd aandacht te krijgen voor dit goede doel. Als team hebben we via sponsors, donateurs en via de verkoop van klei-ne elandjes 5.000 euro bijeengebracht. Natuurlijk kunt u ons nog steeds steunen of een elandje kopen. Via mailadres [email protected] of Twitter @team65scanct kunt u contact met ons opnemen. Meer informatie over stichting MS Research staat op www.msresearch.nl.

VAN STADSVELD NAAR DE NOORDKAAP VOOR MS

Page 6: De ZuidWester februari 2013

Ma: Inloop (11.30 tot 16.30 uur)

Sporten en dansen voor kinderen olv. sportleraar (vanaf 15.15 tot 16.30 uur)

Di: Dinsdag tot en met donderdag: Inloop (09.30 tot 16.30 uur)

Instuif jeugd (18.00 tot 19.30 uur) Entree: gratis

Wo: Lunch (12.30 tot 13.00 uur) € 0,20 per kind, Knutselmiddag (13.30 tot 15.00 uur)

Elke eerste woensdag van de maand: kinderbingo (13.30 tot 15.00 uur) 1,20 euro per kaart

Do: Inloop (9.30 tot 16.30)

Vr: Inloop (9.30 tot 12.30 uur) 's Avonds kinderdisco (18.30 tot 19.15 uur)

Instuif en spelletjes (19.15 tot 20.15 uur)

Za: Gezelligheidsavond van af 21.00 uur op 9 en 23 februari en op 9 maart

Ma: ’s Middags 16.30 uur Dynamic Dancers, Showdance for all! Informatie: 06-42673356

Computerlessen senioren: 10 lessen vanaf 1 oktober (19.30 tot 21.30 uur) Opgave bij Martha Beltman, speeltuin ’t Bruggert

Di: Eastern Star Country-line dance

Wo: ’s Middags kindercreatief, 1 euro incl. een drankje (13.30 tot 15.00 uur)

's Avonds om en om foto- en videoclub

Do: In de even weken: kaarten, inleggeld 2 euro (aanvang 20.00 uur)

Vrij: Kinderdisco laatste vrijdag van de maand)

Alle werkdagen is er een toezichthouder op de speeltuin aanwezig. In de weekenden is er geen

toezicht, maar is het terrein via de poort (staat in sluisstand) te betreden

Nieuwe website: www.speeltuinhetbruggerthyves.nl

Stevenfenne

Boekweitstraat 39a

053 4303924

Stadsveld

Plataanstraat 50

053 4317785

‘t Honk

Ferd. Bolstraat 16

053 4318630

Boswinkel

Beneluxlaan 50

053 4765743

De speeltuinen van West februari

Ma: Inloop (09.00 tot 12 uur)

Competitie Darten (aanvang 19.00 uur)

Di: Inloop (13.00 tot 16.00 uur)

Jeu de boules l'Europa, (aanvang 14.00 uur)

Wo: Kidsclub (13.00 tot 15.00 uur) – 6 tot 12 jaar

Dartavond (19.45 tot 22.30 uur)

Do: Inloop (09.00 tot 12.00 uur)

Jeu de boules l'Europa (aanvang 14.00 uur)

Vr: Kaarten, kruisjassen/klaverjassen, nieuwe leden van harte welkom

Website www.speeltuinboswinkel.nl

Ma: Nieuw: Qi Gong-Tai Chi-Tao een Chinese beweging, ten gunste en ontspanning van lichaam en geest

(19.30 tot 20.30 uur) eerste les gratis

Di: Bingo vanaf 19.30 uur. Prijzen 30, 50, en 70 euro

Samenkomst voor een kopje koffie/ thee en een gezellig praatje (13.30 tot 15.00 uur)

Wo: Creatief voor kinderen ('s middags)

Budoclub: Judo 5 tot ca 7 jaar (16.30 tot 17.30 uur), 8 jaar en ouder (17.30 tot 18.30 uur), ouderen (18.30 tot

19.30 uur) Tai-jitsu 14+ jaar beginners (19.30 20.30 uur), gevorderden (20.30 tot 21.30 uur)

Do: Ouderenbingo 's middags (14.00 tot 16.00 uur)

’t Honk heeft dringend vrijwilligers nodig voor dierenverzorging en andere activiteiten!

De zaal is te huur voor workshops, vergaderingen en activiteiten (€ 17,50 per uur)

Ma: Darten (19.30 uur) Er zijn meerdere teams die in competitie spelen, u kunt zich hiervoor opgeven

Di: 's Morgens Alifa kruipgroep-inloop, toegang gratis (09.30 tot 11.30 uur)

Vrouwen in beweging Bootkamp (20.00 tot 21.00 uur) kosten 10 euro per maand, gratis proefles

(info Nergiz Gauri 06-41981349)

Wo: Kindercreatief voor jeugd t/m 12 jaar (13.30 tot 15.30 uur) Eerste woensdag van de maand: kinderbingo

Do: Kids aerobics (16.00 tot 17.00 uur) kosten 2 euro per maand, eerste les gratis

De zaal van Stevenfenne is op dinsdag, woensdag en donderdag de gehele dag te huur.

Elke werkdag kunnen kinderen, jong en oud, spelletjes doen op een levensgrote tv en er staan zes computers

waarmee jong en oud kunnen werken.

Ma: Middag: Inloop-huiskamer 55-plus middag met gezelligheid en activiteiten (13.00 tot 16.00 uur)

Di: GiGi Crew Dance van 12 +13+ 14 jaar (18.00 tot 19.00 uur),

15 tot 20 jaar (19.00 tot 20.00 uur), dames vanaf 21 jaar (20.00 tot 21.00 uur)

Wo: Creatief voor kids entree 0,50 euro (13.00 tot 15.00 uur)

Zingen Is Gezond vanaf 30 jaar, 5 euro per maand. Informatie bij H.W. Bunk 06-39149412

Do: GiGi Crew Dance voor kids 6 + 7 jaar ( 15.45 16.45 uur), 8 + 9 jaar (16.45 tot 17.45 uur),

10 + 11 jaar (18.00 tot 19.00 uur), G-groep (19.00 tot 20.00 uur)

Darten elke 2 weken aanvang 20.15 uur € 2,00 per avond

De zaal is ook te huur voor workshops, vergaderingen, activiteiten en feestjes.

Voor informatie: bel 4762523

Robinia

Berkstraat 31a

053 4314710

geopend

ma t/m vr

08.30/16.30

‘t Bruggert

P.Molijnstraat 20

053 4323066

Krajicek Plaza Boswinkel: (vanaf 15.30 uur)

Maandag: voetbal,

Dinsdag: basketbal,

Woensdag: sport- en spelmiddag

Donderdag: tennis

Er zijn weer

echte scharreleieren (10 stuks voor € 1,50)

Elke even weeknummers

Huiskamer van de Buurt: een gezellige ochtend met brei, haak of andere

zelf meegenomen knutselwerkjes

(vanaf 09.30 uur).

Op woensdag

13 februari wordt vanuit

Stevenfenne

oud papier opgehaald

Tuindorp/W’brink

Hoek Taxisstraat /

Vlierstraat

053 4762523

Ma: Twents mandoline-en gitaar orkest (19.30 uur)

Di: Internationaal dansen voor 50 plussers (10.00 tot 11.30 uur)

Wo: Fris en Fit, beweeg en oefen mee en daarna een gezellige babbel

(09.00 tot 10.00 uur); opgave mogelijk: 10 euro per maand incl. koffie/thee

Eerste v.d. maand: kinderbingo, 1 euro (13.30 tot 15.00 uur)

Andere woensdagen kinderactiviteiten, 0,50 euro (13.30 tot 15.00 uur)

Do: ANBO Bingo-middag voor 55 plussers (14.00 tot 16.00 uur)

Vr: Kookclub “De Gleunige Tuffel”, samen koken, samen eten en samen genieten

van een lekkere en gezonde driegangenmaaltijd. Kosten 5 euro

Judo voor iedereen vanaf 5 tot 85 jaar (vanaf 17.30 uur )

www.speeltuinstadsveld.nl

Buitenschoolse opvang van Aliva openingstijden dagelijks van 15.00 tot 19.00 uur,

en ‘s woensdags van 11.30 tot 19.00 uur

Info bij Ida Groot: 06-52610993

Zaterdag 9 februari

kindercarnaval

Page 7: De ZuidWester februari 2013

Welmans

Woorden

Stadsdeel-wethouder

Patrick Welman van

Enschede-West schrijft

exclusief voor de ZuidWester

elke maand een column.

KijK

op de

WijK door

Jolanda Klijnsma

Heeft u ook genoten van

3FM Serious Request?

Het was fantastisch, voor-

al de sfeer die er in En-

schede en in Twente ont-

stond was geweldig. Een

echt voorbeeld van noa-

berschop. Voor mij nog-

maals een bevestiging dat

we samen meer kunnen

dan we vaak denken. De

eerste maand van het

nieuwe jaar is inmiddels

alweer voorbij. Het jaar

2013 belooft interessant maar tegelijk ook

lastig te worden. Lastig vanwege de rijks-

bezuinigingen die op ons afkomen. Toch zit

het niet in onze aard om ons daardoor uit

het veld te laten slaan. Het doet een be-

roep onze veerkracht, creativiteit en de al

eerder genoemde samenwerking. Ver-

mengd met een flinke dosis noaberschop.

In het jaar 2012 heeft dit ook tot bijzondere

resultaten geleid, waar ik met trots aan te-

rugdenk. Resultaten die mij een goed ge-

voel geven richting de toekomst. Zoals de

invulling van de wijkbudgetten: denk aan de

aanleg van kunstgrasveldjes in Stadsveld

en West Boswinkel, installatie van AED's ,

de computerclub Pathmos, het Zomerfeest

Pathmos, sporten en bewegen voor oude-

ren in Stevenfenne, idee-

en van bewoners van Dr.

de Jongstraat voor het

verfraaien van straat, etc.

Daarnaast was er de

opening van Hattelerpla-

za en natuurlijk ps:doen

in Pathmos-Stevenfenne.

Het project ps:doen is

een groot succes.

Genoemde resultaten

konden worden bereikt

doordat iedereen bereid

was zijn of haar schouders er onder te zet-

ten. In 2013 willen we dit nog verder stimu-

leren. Zowel om een bijdrage te leveren

aan de verbetering van het woon- en leef-

klimaat in de wijken, buurten en dorpen

maar zeker ook om sociaal isolement en

vereenzaming tegen te gaan. Een goede

invulling van modern noaberschap lijkt me.

Laten we daarom de kansen die zich dit

jaar voordoen aangrijpen en ook daar sa-

men de schouders onder zetten, zodat we

de leefbaarheid en veiligheid in onze omge-

ving verder kunnen verbeteren. Ik vertrouw

op ons noaberschop!

Goodgoan!

Patrick Welman

SPEELTUIN STADSVELD DUBBEL IN DE PRIJZEN

Marie en Harm Schutte hebben tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente En-schede een Enschede-speld gekregen. De speld is toegekend vanwege hun jarenlan-ge inzet voor Speeltuin Stadsveld. Den Oudsten legde tijdens de bijeenkomst in het stadhuis uit waarom het echtpaar de speld heeft verdiend: “Marie en Harm Schutte zijn de Speeltuin Stadsveld. Het is uw levenswerk. Mevrouw Schutte, u bent de spil waar alles om draait. Meneer Schutte, u bent de stille kracht op de achtergrond. De speeltuin is het kloppende hart van de wijk. Koken, muziek maken, knutselen, verga-deren, dansen, bingo spelen: kortom alles waar de wijk om vraagt kan.” Niet alleen Marie en Harm Schutte vielen in de prijzen, ook de Speeltuin Stadsveld zelf heeft een prijs gewonnen. Half december werden de jaarlijkse Enschedese vrijwilligersprijs uit-gereikt. De speeltuin wint 1500 euro. Volgens de jury is Speeltuin Stadsveld hét cen-trum in de wijk waarin tal van activiteiten plaatsvinden, voor jong en oud.

STAATSSECRETARIS BEZOEKT STADSVELD Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft vorige maand een werkbezoek gebracht aan Enschede. Hij was in de middag te gast bij Medisch centrum Eudokia aan de Zweringweg, waar hij in gesprek ging met ouders, jeugdigen en huisartsen. Van Rijn heeft zich in Enschede onder meer laten informeren over de wijkgerichte aanpak op het gebied van de jeugdzorg. Vanaf 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning voor jeugd. Van Rijn wilde in Enschede horen hoe de voorbereidin-gen in de gemeente Enschede verlopen voor deze decentralisatie van de jeugdzorg. “Ik heb veel opgestoken tijdens mijn bezoek aan En-schede”, zo vertelt Van Rijn direct na het be-zoek. “Met moed en visie werken de organisa-ties hier samen. Ze doen dat wijkgericht en zoveel mogelijk volgens het principe: 1 gezin, 1 plan. Kinderen en gezinnen worden daarmee beter geholpen. Wat het beste werkt, ontdek je het best door in de praktijk zo snel mogelijk te starten met de uitvoering. Daar is Enschede een mooi voorbeeld van.”

OPKNAPBEURT SPEELPLEK FREDERIKASTRAAT

Een vervallen speeltoestel aan de Frederikastraat was bewoners al langer een doorn in het oog. Een groep bewoners nam het voortouw en maakte een plan voor een speelrijke en schone straathoek. Wijkbeheerder Richard Belshof gaf advies over de mogelijkheden. De bewoners presenteerden hun plan op de wijkraadver-gadering van 13 december en dienden bij de wijkraad West-Boswinkel een aan-vraag in voor financiering uit het wijkbudget. Aan de Frederikastraat komt nu een tafeltennistafel, pannaveldje met fraaie beplanting en natuurlijke afscheiding van het hondentoilet. De eerste schop gaat nog deze winter in de grond.

Page 8: De ZuidWester februari 2013

Stuur de oplossing voor 20 februari per e-mail naar [email protected]

Of lever deze in bij C1000 in winkelcentrum Boswinkel (in de doos bij de inpaktafel achter de kassa’s) De winnaar wint boodschappen van C1000

Theo Janssen ter waarde van 25 euro. De oplossing van de puzzel van december is ‘aasgier’

De prijswinnaar is: Sarah Bolsenga, Korenstraat Van harte gefeliciteerd! De winnaar krijgt bericht.

zaadhandel

KOOTSTRA

Hondenvoer Prins Standaardbrok 15 kg € 33,50 Greenfield H.E. brok 10 kg € 18,95 Konacorn seniorbrok 10 kg € 15,50 Canex [Hope farms] 15 kg € 29,95 Noblesse brok 15 kg € 22,95 Royal Canin Special croc 23 kg € 34,95 Fokker adult M 15 kg € 34,95 Smolke brok 15 kg € 31,95 Cavom 20 kg € 32,95 Lam & Rijst brok 10 kg € 13,95 Proplan 14 kg € 50,95 Puppy brok 10 kg € 13,95 Biofood Lam en rijstbrok 12,5 kg € 34,95

Kattenvoer Royal Canin Fit 32 10 kg € 59,95 Huismerk 3-mix 10 kg € 16,75 Prins 3-mix 10 kg € 30,95 Pensstaafjes 100 gr € 1,25

zaadhandel

KOOTSTRA

Weth. Elhorststraat 86/88 7543 TG Enschede

tel. 431 51 66 http://www.zaadhandelkootstra.nl

prijspuzzel ZuidWester

Prijswijzigingen voorbehouden

Ken je wijk

TENTOONSTELLING ‘OP PATHMOS’ IN TWENTSE WELLE

Door Karen Rerink van ps:doen Toen we begonnen met het project ps:doen wisten we al dat we gingen werken in een mooie wijk, maar als snel leerden we ook de bewoners kennen. Het idee ontstond om een boek te maken over Pathmos. Samen met Marijke van Oostende en Paul Abels bezocht Rob Dieleman een aantal van deze bewoners voor het boek. Bewoners met bijzondere en inspirerende verhalen die het niet altijd even gemakkelijk hebben gehad in hun leven. Hierdoor komt het talent van de bewoners vaak niet naar boven. En dat ze talent hebben blijkt uit de foto’s die vijf jonge talenten maakten voor het boek ‘Op Pathmos’. Debby Bloemhof, Robyn Voogs-geerts, Joyce de Vries, Ayse Ozciris en Sukran Tunali uit Pathmos zijn samen met topfotograaf Theo Baart de wijk in gegaan. Hun opdracht was: ‘kijk eens met andere ogen naar jullie wijk en fotografeer plekken en mensen die voor jullie belangrijk zijn’. Best lastig als je nog geen achtergrond in de fotografie hebt. Maar Theo Baart zag al snel bij de meiden dat daar heel veel talent en creativiteit in zit. Na een paar foto’s hadden ook de meiden door dat dit wel eens hele mooie foto’s konden gaan worden. De foto’s waren al te zien in het boek ‘Op Pathmos’ dat vorig jaar is verschenen. Maar de foto’s worden nu ook in groot formaat geëxposeerd in museum TwentseWelle in Roombeek. Op donderdag 24 januari opende wethouder Patrick Welman officieel de fototentoonstelling. Ook hij sprak over nog niet ontdekte talenten en dat er vaak maar een heel klein zetje nodig is om die talenten naar boven te halen. De foto’s zijn nog tot eind maart te bezichtigen in museum TwentseWelle.

Oplossing vorig nummer:

Het kunstwerk in het plantsoen in het cen-

trum van Oost-Boswinkel

Waar is deze foto in Enschede-West gemaakt?

Het antwoord staat in

de volgende ZuidWester.

Horizontaal

1. Afgemat – 6. Nog gaande – 12. Onvruchtbare koe – 13. Ondiep water – 14. Ook niet – 17. Leersoort – 19. Pias – 20. Houtsoort – 22. Snijwerktuig – 23. Op die tijd – 25. Verzoekschrift – 27. Schrif-telijk stuk – 28. Dans – 31. Tegen – 32. Voordat – 34. Land – 36. Medisch opvoedkundig bureau – 38. Treiter – 40. Tamelijk – 43. Bevel – 46. Verbond – 48. Oxydatie – 51. Slot – 53. Schurk – 55. Handelwijze – 57. Visseneitjes – 58. Wonder – 61. Grootmoeder – 62. Kaassoort – 64. Terreinrit – 66. Omlaag – 67. Toegangsmiddel – 68. Bedrijfster – 69. Leven.

Verticaal

1. Bediende – 2. Militaire rang – 3. Judograad – 4. Moeder – 5. Het oosten – 7. Zeer trots – 8. Besef – 9. Haarverzorgingsproduct – 10. Grondstof – 11. Hevig verlangend – 15. Vogel – 16. Nummer – 17. Verenigde Naties – 18. Droogvloer – 21. In werking – 24. Nederigheid – 26. Kaartspelen – 29. Spil – 30. Gedeputeerde Sta-ten – 33. Vis – 35. Speelkaart – 37. Versperring – 39. Vrijgevig-heid – 40. Onbepaald vnw. – 41. Onderwijs – 42. Briefaanhef – 44. Europees staatje – 45. Lijdzaam – 47. Gevaar – 49. Een en ander – 50. Rangtelwoord – 52. Kledingstuk – 54. Vat met hengsel – 56. Niets uitgezonderd – 59. Regeringsreglement – 60. Kilovolt – 63. Honingdrank – 65. Slaapje.

SUDOKU

Page 9: De ZuidWester februari 2013

ÆBEL IN WESTÆBEL IN WESTÆBEL IN WESTÆBEL IN WEST

DATUM: DONDERDAG 17 DATUM: DONDERDAG 17 DATUM: DONDERDAG 17 DATUM: DONDERDAG 17 JANUARIJANUARIJANUARIJANUARI

TIJD: 14.14 TIJD: 14.14 TIJD: 14.14 TIJD: 14.14 UURUURUURUUR

FRANS HALSSTRAATFRANS HALSSTRAATFRANS HALSSTRAATFRANS HALSSTRAAT

Page 10: De ZuidWester februari 2013

HET scholenplein

podium voor de scholen van west

NIEUWE AANPAK BEATRIXSCHOOL TEGEN PESTEN

Door Gerard Regeling, directeur Koningin Beatrixschool De dood van Tim Ribberink en het meisje van 15 jaar uit Staphorst. Beide jonge mensen hebben zich van het leven beroofd omdat zij gepest werden en het leven niet meer aan konden. Daarnaast de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen die in elkaar getrapt werd door 15 en 16 jari-gen, omdat ze het niet eens waren met een beslissing van hem tijdens een wedstrijd. We zijn van mening dat het pesten van de beide jongeren niet pas begonnen is toen deze mensen de puberteit in kwamen, krantenberichten hebben dat ook aangetoond. De dood van de grensrechter was niet gebeurd, als de andere jongeren hadden geleerd hun boosheid op een andere manier te uiten. We willen als school op zo jong mogelijke leeftijd kinderen leren hoe je een sterk karakter krijgt, waarin je sterk genoeg bent problemen op te lossen zonder agressie. Ook willen we van jongs af gaan kinderen het gevoel geven, dat ze altijd waardevol zijn, ondanks de tekortkomingen die iedereen heeft. Dit alles om te voorkomen dat kinderen op later leeftijd komen tot daden waarvan de gevolgen niet meer te herstellen zijn. Verdere vervolgstappen komen er, maar 1 ding staat vast: we willen agressie en pesten een halt toeroepen! We weten dat pesten en geweld een maat-schappelijk probleem zijn, maar als we wachten tot er onderzoeken en aanpakken zijn gestart, missen we misschien 1 kind dat in de problemen komt. We beginnen klein, bij onszelf. Ik heb onlangs een studiereis naar Canada gemaakt en ben daar in aanraking gekomen met Cha-racter Building. Een methode die bouwt aan het ontwikkelen van een sterk karakter. De gedachte hierachter is: als je een sterk karakter hebt hoef je niemand te pesten, hoef je geen geweld te ge-bruiken en leer je je zelf te ontwikkelen met alle talenten die je hebt. In maart 2013 wordt er op onze school, onder begeleiding vanuit het Steunpunt Onderwijszorg Enschede, gestart met PBS: Positive Behaviour Support. Een werkwijze die is gericht op het creëren van een omgeving die het leren bevordert en gedragsproblemen voorkomt. Adequaat gedrag wordt hierna systematisch posi-tief bekrachtigd. Resultaten uit de VS en Noorwegen laten zien dat dit veel resultaat oplevert. Op onze school noemen we het ‘Bouw aan jezelf!’

MEDIAWIJSHEID

Door John Bornebroek van odbs Europa Van 11 tot en met 15 februari houdt odbs Europa de jaarlijkse mediawijsheid-week. In deze week besteden we veel aandacht aan hoe leerlingen met de nieuwe media om dienen te gaan. Denk daarbij aan Facebook, e-mail, Twitter en iPhone. In de groepen 5 tot en met 8 worden hiervoor ook speciale lessen aangeboden. Woensdagavond 13 februari van 19.30 tot 21.30 uur is er een voorlichting aan ouders over mediawijsheid. Deze avond is voor iedereen toegankelijk, ook voor wie geen kinderen op onze school heeft. Experts van Loes vertellen onder meer hoe kinderen zich kunnen weren tegen ongewenste berichten.

HET PALET OP BEZOEK BIJ WETHOUDER WELMAN

Geschreven door Catharina Broekman en Mariel Kerk

Op woensdag 23 januari was het eindelijk zover, de leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool Het Palet gingen op bezoek bij Wethouder Patrick Welman. In het najaar was hij namelijk in het kader van het Westival “West Wil Wel” bij hen op bezoek geweest. Kijken hoe het daar op school is. De kinderen moch-ten zijn hand natekenen en samen hadden ze een prachtige tekening gemaakt die de school ook al aan de wethouder had overhandigd. In totaal 45 kinderen kwamen om 10.00 uur op het stadhuis aan, samen met twee juffen en enkele ouders die hun auto en hun tijd ter beschikking hadden gesteld. De groep werd in tweeën gedeeld en onder begeleiding van de bodes kregen ze een rondleiding door het stadhuis. De kinderen vonden het allemaal fantastisch en de juffen vroe-gen de leerlingen wat ze van de rondleiding en het stadhuis vonden. Hieronder hun opmerkingen: - Ze vonden de kamer van de burgemeester heel erg mooi, omdat er hele dure spullen stonden van heel lang geleden. - Een aantal leerlingen vonden het leuk om in de stoel te zitten van de burgemeester, zowel in de kamer van de burgemeester als in de raadzaal. - De leerlingen waren erg enthousiast over het mozaïek in de Mozaïekzaal, ze vonden de steentjes van glas heel erg mooi vooral de vogels. - Ook waren ze onder de indruk van de resten van het kikkertje wat te zien is in de muur. - De trap naar de toren vonden een aantal wel eng, maar het prachtige uitzicht maakte heel veel goed. - De raadzaal vonden ze erg interessant en ze vonden het leuk om te weten wie waar zat. Een van de kinderen vroeg of zij daar later ook kon werken. Toen er werd gezegd dat als ze goed haar best zou doen op school, dat wel kon, zei ze dat dit haar droom was. Na afloop kregen de kinderen nog een tas met cadeaus waar ze heel erg blij mee waren. Verder vonden ze de mensen die hun rondleid-den erg aardig en waren ze blij met de handtekeningen die een aantal van de kinderen gevraagd hadden.

Leerlingen van Het Palet in de raadszaal.

Uw school ook in de

ZuidWester?

Mail:

[email protected]

Page 11: De ZuidWester februari 2013

GESTOORD GESTOORD GESTOORD GESTOORD VANVANVANVAN ‘ALLAHU AKBAR’ ‘ALLAHU AKBAR’ ‘ALLAHU AKBAR’ ‘ALLAHU AKBAR’

Simone Korkus Simone Korkus werkt als correspondent in Israël en de Westbank voor de

Belgische krant ‘De Tijd’. Zij schrijft daarnaast ook artikelen voor onder meer Opzij en de Groene Amsterdammer. Haar roots liggen in Enschede.

Deze maand geen aflevering van het vervolgverhaal ‘Het jaar van het kind’, maar een ‘gewone’ column.

Omdat Simone examens volgt, had ze geen tijd voor een nieuwe aflevering van haar vervolgverhaal. Volgende maand gaat ‘Het jaar van het kind’ weer verder in De ZuidWester.

Burengerucht mag niet. Als Morris Muzikant om drie uur ’s nachts nog even lekker uithaalt op zijn elektrische gitaar terwijl hij zijn geluidboxen op maximum zet, dan belt zijn buurman de politie. Maar wat doe je als de muezzin (degene die Moslims tot gebed oproept) elke ochtend om half vijf vol enthousiasme de eerste regels van de Azan ‘āllahu ākbar, āllahu ākbar’ door de luid-sprekers zingt om de gelovigen op te roepen voor het ochtendgebed? “Ik word er gestoord van”, zegt Margalith, een inwoner van de Joodse wijk ‘French hill’ in Jeruzalem. “Het is alsof de luidsprekers in mijn slaapkamer staan. Het begint met één moskee in Shuafat en het geschreeuw wordt door andere moskeeën overgenomen alsof er honderd sirenes afgaan.” Hij verdenkt de mos-lims van kwade trouw. “Ze willen de joden pes-ten. Het lijkt wel alsof wij onder hun bewind le-ven. Kunnen de moslims niet gewoon de wekker zetten?” Ook in andere Israëlische gemeenten, zoals Afu-la en Nazareth, beklagen joodse bewoners zich over geluidsoverlast van moskeeën. Benny uit Afula vertelt dat de muezzin niet live zingt maar dat hij een opname op zijn mp3-speler of zijn computer afspeelt. “Hij had de geluidsboxen ken-nelijk eerder aangezet dan zijn computer. Om vier uur ‘s nachts werden we ons bed uitgeblérd door het beginmuziekje van Windows.” Voor Knessetlid Anastasia Michaeli was de maat vol. Ze startte een campagne om het volume van de moslim-gebedsoproepen te limiteren. “Natuurlijk zijn wij voor godsdienstvrijheid,’ rea-geert het ex-fotomodel.” Maar je moet ook reke-

ning houden met je omgeving. Als werkende ge-zinnen en kinderen heel vroeg hun bed worden uitgezongen door de muezzin dan is dat in strijd met de wet.” Het feit dat Michaeli lid is van Yisra-el Beitenu, een partij die bekend staat om zijn wetsvoorstellen die Palestijnen beperken, maakt haar motieven enigszins dubieus. En zo ontstaat in Israel grote verwarring. Waar-om de moslims en niet de christenen met hun kerkklokken of de Joden met hun sjofar (ramshoorns)? Is hier sprake van discriminatie? “Natuurlijk!” reageert de mukhtar (burgemeester) van Shuafat, Jamiel Sanduka. “Het is een onder-deel van het conflict. Niet het geluid stoort hen maar de Islam. Worden wij in ons dagelijks leven niet gestoord door de muur, de checkpoints en de soldaten?” Lang geleden, ver voor de geluidboxen, afschei-dingshekken en bezetting, kreeg Mohammed van Allah in zijn alomvattende wijsheid de bood-schap om zijn gelovigen met de woorden van de Azan op te roepen. Het ´āllahu ākbar, āllahu ākbar’. Net zo min als je een muzikant kunt ver-bieden om muziek te maken, kun je een muezzin het recht ontnemen om tot gebed op te roepen. Kan het wat zachter? Vast wel. Maar waarom breidt men de campagne niet uit tot een algeme-ne wet tegen geluidshinder? Een uitgerust Israel schept vast een beter klimaat voor overleg en verdraagzaamheid. En dan kan men zich weer bezig houden met prangender vragen zoals de Israëlische verkiezingen, het conflict, de bezet-ting, de Palestijnse staat.

VOLG DE ZUIDWESTER

OOK OP TWITTER: @ZUIDWESTER053

JIJ MAAKT DE BUURT! Door Marijke van Oostende van

Stadsdeelmanagement West Het gemeentelijke project Jij maakt de buurt! zal in 2013 ook in Enschede West steeds meer gezicht krijgen. Jij maakt de buurt! gaat over bewonersinitiatieven. En daar is geld voor! Heeft u een goed idee voor uw buurt? Informeer bij uw wijkraad over de mogelijkheden van het wijkbudget.

Kijk ook op www.jijmaaktdebuurt.nl.

VERNIEUWING CAREL FABRITIUSSTRAAT

In de Carel Fabritiusstraat wordt in opdracht van de gemeente het straatbeeld aangepakt. De werkzaamheden bestaan uit het vervan-gen van de huisaansluiting op het hoofdriool en het vervangen van oude bestratingmateriaal door gebakken steen in dikformaat. “Dit geeft het straatbeeld een fris uiterlijk”, zegt stratenmaker Van Dus-schoten, “waar nodig worden de stoepen ook hersteld”. Aannemer VB bestrating uit Vasse en stratenmakerbedrijf Van Dusschoten uit Enschede voeren de werkzaamheden uit. In november zijn ze met het werk begonnen en de eerste twee fases zijn reeds afgerond. Door het winterse weer moest het werk worden stop gelegd maar zodra het weer het toelaat gaan de werkzaamheden verder. De straat wordt machinaal aangelegd door de machine Tigerstone, deze machine is net zo breed als de weg. “Dat is een nieuwe methode waardoor het werk van de stratenmaker lichter wordt”, laat Van Dus-schoten weten. De straat wordt vernieuwd tot aan het winkelcen-trum. Wanneer het werk voldaan is, hangt hoofdzakelijk van het weer af. Voor informatie of bij klachten of opmerkingen kunt u mailen naar [email protected] of bellen naar (053) 4301923.

IETS TE MELDEN?

MAIL: [email protected]

Page 12: De ZuidWester februari 2013

GGGG

EEEE

DDDD

IIII

CCCC

HHHH

TTTT

De sleur

De donkere lucht verduistert

de nog slapende straten

De stad geeft nog geen licht

en de wereld is verlaten

De slaap sluimert maar door

en met onwil in mijn hoofd

beweeg ik over wegen

Al ben ik nog verdoofd

De wind is kil en wreed

en de weg is saai en lang

Maar ik kan geen kant op

Ik ben een meisje in gevang

Dan bereik ik de bestemming

en gaat alles zoals het hoort

Maar als een tergend slome slak

beweegt de dag zich voort

Totdat de klok mij vrijlaat

en ik vertrek in het geruis

van de nu bewegende straten

Gezwind op weg naar huis

Eindelijk weer warm en rustig

Maar slechts voor een tel

want straks gaat de wekker weer

en begint opnieuw het spel

Linsey Knol

mijmeringenmijmeringen van Hilly Olthuizen van Hilly Olthuizen

Laatst een artikel gelezen over hoe ouderen de dupe worden van de crisis. Om in een verzorgingshuis terecht te kunnen moeten ze hun zuurverdiende spaargeld inzetten om het te kunnen betalen. Huishoudelijke hulp moet maar door mantelzorgers of vrijwilligers gedaan worden of zelf (duur) betalen. Steeds meer medicijnen worden niet meer vergoed en vaak zijn het medicijnen die hoofdzakelijk door ouderen gebruikt worden. In mijn woor-den, ouderen worden uitgekleed tot op het bot. De ouderen die Nederland na de oorlog weer met hun handen hebben opgebouwd. De ouderen die het mogelijk hebben gemaakt de economie te laten groeien. De ouderen die onze kinderen de welvaart van nu laten ervaren. Die ouderen moeten de hulp nu maar in hun eigen kring zoeken want ze kosten ons teveel aan zorg. Mantelzorgers en vrijwilligers worden steeds schaarser omdat men door de crisis meer gepusht wordt naar een betaalde baan. De zorgvragende ouderen van nu hebben ons alleen maar geld opgeleverd want in hun tijd was het: geen werk, geen geld. Zij hebben pensioenen opgebouwd in een lang werkzaam leven. Als er een groep respect verdiend dan zijn het wel onze ouderen, vind ik. ‘In deze materialistische en persoonlijk gerichte maatschappij past geen oudere, zij zijn nutteloos’, is een beetje het gevoel wat bij mij opborrelde bij het lezen van dat artikel. En ik ben nog maar 57 jaar.

verf behang

gordijnen glas

vloerbedekking laminaat/vinyl

autolakken raamdecoratie

radiografisch bestuurbare

vliegtuigen, helicopters, auto’s en toebehoren!

Van Giessel

Poolmansweg 152 7545 LV Enschede

053 4312100 [email protected]

UW SPECIALIST IN VERF, BEHANG EN RC-MODELBOUW

De andere kei ligt, als herinnering aan de bouw van 974 woningen, op het Pathmos: op de hoek Pathmossingel-Pathmosstraat, nabij de verkeerslichten met de Haaksbergerstraat. Deze grote granieten zwerfkei, ’n dikk’n steen’ werd bij het graven van een rioleringssleuf gevonden, zo’n zestig meter van de plek waar hij nu al jaren die bij-zondere wijk markeert. De kei kent drie opschriften. Eén memoreert de bouw van deze woningen: ‘Vereeniging de Volkswoning Path-mos-Janninksbleek 974 woningen. Gebouwd van 1914 tot 1922’ staat er op. Het tweede herinnert er aan dat in 1927 de ‘Drentse buurt ’ontstond met 226 woningen en dat tussen 1979 en 1985 1200 woningen op het Pathmos werden gerenoveerd. De derde maakt melding van de ‘Herinrichting Openbare Ruimte Pathmos 2005-2007’. Twente heeft iets met keien. Oldenzaal is Oldenzaal niet zonder de steen op de markt. Haaksbergen had een burgemeester, Eenhuis, die goede plekken wist te vinden voor zwerfkeien die bij de uitbrei-ding van de gemeente weer naar boven kwamen. Keien liggen er heel wat in Twente. Niet alleen op het platteland waar ze de toe-gang naar boerderijen markeren, maar ook in stadstuinen. Er zijn er maar weinig van het Enschedese en Oldenzaalse formaat. Ze ko-men aan de oppervlakte als er nieuwbouw wordt voorbereid en bouwputten worden gegraven. Het zijn de onverwoestbare, granie-ten herinneringen aan een verleden waarin zwerfkeien in de religie een eigen plaats werd gegeven, zoals onder de vloer van de Grote Kerk op de Markt. Recent nog kon men stenen van een toch stevig gewicht zien liggen bij de bouwputten aan de Boulevard. Wat er met die stenen gedaan wordt? Misschien weet een Enschedese kunste-naar er een goede bestemming voor.

Enschede is een kei van een stad. Of liever: Enschede is een keienstad. Pronkt Oldenzaal op de Markt met een afgeplatte, altaarachtige grote zwerfkei, Enschede heeft er liefst twee van een tonnenformaat. Eén van die granieten zwerfkeien, die eens de entree van het Rijksmuseum Twenthe markeerde, is van die opvallende plaats verdwenen en ligt nu achter het museum in de tuin bij het Los Hoes. Er kwam een efficiënte, maar zakelijke en kille opgang voor terug, die in niets de Twentse historie weerspiegelt. Door: Arnold Fortuin

Eerder gepubliceerd in het tijdschrift ’n Sliepsteen van de Histori-

sche Sociëteit Enschede-Lonneker, SHSEL. Dit blad verschijnt viermaal per jaar en is o.a. te koop bij boek-

handel Broekhuis voor 3 euro. Een jaarabonnement (met thuisbezorging) kost 11 euro.

Aanmeldenhiervoor kan via www.shsel.com.