De ZuidWester november 2015

12
Zuid Wester Onafhankelijke wijkkrant Enschede - West Acacia, Boswinkel, Bruggert, De Braker, Kotmanpark, Pathmos, Stadsveld, Stevenfenne, Tuindorp, Zwering november 2015 - jaargang 22 - nummer 9 Lees ZuidWester online www.de-zuidwester.nl FOTO: ROB TER STEGE boswinkel Let op: wees alert op inbrekers door Martijn de Lange [email protected] ll Het hotel nadert zijn voltooiing. Volgens Paul van der Valk is het hotel bijna afgebouwd en kan het voor het eind van dit jaar worden opgeleverd. Daarna kunnen de kamers en andere ruimtes worden ingericht. "In mei of juni gaat het hotel open", zo vertelt Van der Valk aan De ZuidWester. "Voor de zomer van volgend jaar dus." Het nieuwe hotel kent een 47 meter hoge hoteltoren, in twaalf bouwlagen. De entree komt in het laagbouwgedeelte aan de achterzijde. Hier komen ook vergaderruimtes en het restaurant. Het hotel telt in totaal 150 kamers. Als het Van der Valk-hotel klaar is, is Enschede weer een hotel rijker. Met de opening van het Intercityhotel aan het Willem Wilminkplein is het aantal hotelkamers in Enschede op niveau, voor een stad als Enschede. Naast deze twee nieuwe hotels kent Enschede al langer Bad Boekelo, De Broeierd en het hotel op de campus van de Universiteit Twente. Het heeft even geduurd, maar sinds kort is de toekan goed zichtbaar bij de nieuwbouw van Van der Valk aan de Zuiderval. Toekan neergestreken aan Zuiderval in Enschede ll In de ZuidWester van december komt een overzicht van kerstactivi- teiten in Enschede-West. Houdt u een kerstmarkt, een kerstdienst of iets rondom Kerst? Stuur dan een mail naar [email protected] ENSCHEDE-WEST Oproep kerstactiviteiten ll Ook de scholen in onze wijken deden volop mee aan de Kinderboekenweek. Het thema was dit jaar 'Raar maar waar' en daarmee konden de scholen goed uit de voeten, onder meer met natuurkundige proefjes en het maken van ufo's. Natuurlijk werd er ook (voor)gelezen. Pagina 6-7 PATHMOS Kinderboekenweek volop gevierd ll In de herfstvakantie was er in de Pathmoshal een grote sportinstuif. Daar kwamen bijna 200 kinderen op af. Zij leefden zich de hele middag uit met allerlei sporten Pagina 3 PATHMOS Sportinstuif Pathmoshal succes In oktober stond er ineens een opvallend matrixbord aan de Van Veenlaan. ll Politie en gemeente waarschuwen met dit bord voor inbraken in de wijk Boswinkel. Zij hopen dat de bewoners van de wijk alert zijn op verdachte situ- aties en vragen bij onraad te bellen met het alarmnummer 112. Boswinkel/Ruwenbos blijkt een populaire plek voor inbrekers. Volgens cijfers die de politie op haar website deelt wordt er nergens in Enschede zo veel ingebroken als in Boswinkel/ Ruwenbos en in Wesselerbrink. Volg ons op Twitter @zuidwester053 Like op Facebook ZuidWester053

description

De ZuidWester is de wijkkrant voor Enschede-West.

Transcript of De ZuidWester november 2015

Page 1: De ZuidWester november 2015

ZuidWesterOnafhankelijke wijkkrant Enschede - West Acac ia , Bos wi nke l , B r ug g er t , D e Br aker , K o tmanpar k , Pa th m os , S tad sve ld , S teven fen n e , T u in d orp , Zw er in g

november 2015 - jaargang 22 - nummer 9

Lees ZuidWester onlinewww.de-zuidwester.nl

FOTO: ROB TER STEGE

boswinkel

Let op: wees alert op inbrekers

door Martijn de Lange [email protected]

ll Het hotel nadert zijn voltooiing. Volgens Paul van der Valk is het hotel bijna afgebouwd en kan het voor het eind van dit jaar worden opgeleverd.

Daarna kunnen de kamers en andere ruimtes worden ingericht. "In mei of juni gaat het hotel open", zo vertelt Van der Valk aan De ZuidWester. "Voor de zomer van volgend jaar dus."

Het nieuwe hotel kent een 47 meter hoge hoteltoren, in twaalf bouwlagen. De entree komt in het laagbouwgedeelte aan de achterzijde. Hier komen ook vergaderruimtes en het restaurant. Het hotel telt in totaal 150 kamers.

Als het Van der Valk-hotel klaar is, is Enschede weer een hotel rijker. Met de opening van het Intercityhotel aan het Willem Wilminkplein is het aantal hotelkamers in Enschede op niveau, voor een stad als Enschede. Naast deze twee nieuwe hotels kent Enschede al langer Bad Boekelo, De Broeierd en het hotel op de campus van de Universiteit Twente.

Het heeft even geduurd, maar sinds kort is de toekan goed zichtbaar bij de nieuwbouw van Van der Valk aan de Zuiderval.

Toekan neergestreken aan Zuiderval in Enschede

ll In de ZuidWester van december komt een overzicht van kerstactivi-teiten in Enschede-West. Houdt u een kerstmarkt, een kerstdienst of iets rondom Kerst? Stuur dan een mail naar [email protected]

ENSCHEDE-WEST

Oproep kerstactiviteiten

ll Ook de scholen in onze wijken deden volop mee aan de Kinderboekenweek. Het thema was dit jaar 'Raar maar waar' en daarmee konden de scholen goed uit de voeten, onder meer met natuurkundige proefjes en het maken van ufo's. Natuurlijk werd er ook (voor)gelezen. Pagina 6-7

PATHMOS

Kinderboekenweek volop gevierd

ll In de herfstvakantie was er in de Pathmoshal een grote sportinstuif. Daar kwamen bijna 200 kinderen op af. Zij leefden zich de hele middag uit met allerlei sporten Pagina 3

PATHMOS

Sportinstuif Pathmoshal succes

In oktober stond er ineens een opvallend matrixbord aan de Van Veenlaan.

ll Politie en gemeente waarschuwen met dit bord voor inbraken in de wijk Boswinkel. Zij hopen dat de bewoners van de wijk alert zijn op verdachte situ-aties en vragen bij onraad te bellen met het alarmnummer 112.

Boswinkel/Ruwenbos blijkt een populaire plek voor inbrekers. Volgens cijfers die de politie op haar website deelt wordt er nergens in Enschede zo veel ingebroken als in Boswinkel/Ruwenbos en in Wesselerbrink.

Volg ons opTwitter@zuidwester053

Like op FacebookZuidWester053

Page 2: De ZuidWester november 2015

2 NIEUWS

ll Op deze nieuwe manier worden allerlei wensen en ideeën verzameld die leven in de stad, en vanuit alle input worden concrete acties voor volgend jaar vastgelegd.

In Pathmos werden de ideeën opge-haald tijdens de opening van Pathmos Plaza, tijdens de wijkmarkt en bij een vergadering van de wijkraad. Bewoners van Stadsveld mochten hun mening geven tijdens de wijkraadsvergadering, maar ook op de braderie bij het winkel-centrum. In Boswinkel was er een mogelijkheid om mee te praten tijdens het wijkfeest Boswinkel Boulevard. In alledrie de wijken zijn de binnenge-komen wensen en ideeën inmiddels teruggekoppeld aan de bewoners en worden nu de volgende stappen gezet.

"Op de twee slotavonden in Pathmos en Stadsveld zijn er in totaal vijf ideeën concreet uitge-werkt", vertelt Corrie Jaran van stadsdeelma-nagement West. "Dit is een hele mooie opbrengst en het stelt de gemeente en wijkbewoners in staat tot een mooie verbinding te komen om samen te realiseren wat belangrijk is in West." Jaran legt uit om wat voor ideeën het zoal gaat: "Voor Stadsveld gaat het onder meer om ideeën rond verkeersveiligheid, altijd al een groot onderwerp in de wijk.

Ook wordt in Stadsveld gewerkt aan een oversteekplaats voor ouderen bij de huisartsenpost en wordt er gekeken naar jongeren in het Hart van Stadsveld. Voor Pathmos liggen er nu twee concrete ideeën op tafel die worden uitgewerkt; een buurt-huiskamer met een repaircafe en het

opzetten van een buurtsuper."Kiona Grotenhuis van het stadsdeel-management West begeleidt het proces in de wijk Boswinkel. Hier zijn vijf projecten naar voren gekomen, waar de komende tijd door de wijkbewoners verder naar gekeken wordt. "Een van de projecten is dat er ook activiteiten bij Power Royael kunnen plaatsvinden voor mensen die niet in een uitkerings-situatie zitten", vertelt Grotenhuis. De andere projecten hebben te maken met te hard te rijden in de 30 kilo-meter-zone van de Straatsburglaan, het vernieuwen en opknappen van speeltoestellen bij speeltuin Boswinkel, buurtpreventie in de wijk en het vergroten van de onderlinge contacten en sociale controle in De Braker.

"Naast deze projecten willen bewoners ook graag dat de verkeersveiligheid in de Ypkemeulestraat wordt aange-

pakt, waarbij gelet wordt op spelen en parkeren, en de verkeerssitu-atie rondom odbs Europa aan de Belgiëlaan zou veiliger moeten

worden. Deze twee projecten lopen al in de wijk, hiervoor worden aparte bewonersavonden georganiseerd."

De volgende stap is dat de werkgroepen opnieuw bij elkaar komen om deze stappen concreet te maken. Bewoners van Stadsveld en Pathmos die zich willen opgeven om mee te doen en denken, kunnen dit doen bij Corrie Jaran, [email protected] Boswinkel kan gemaild worden met Kiona Grotenhuis, [email protected]. De ZuidWester blijft de genoemde initiatieven volgen en zal er de komende maanden uitvoerig over berichten.

Wijkbewoners aan de slag met actiepuntenENSCHEDE-WEST De afgelopen periode zijn in heel Enschede de Weken van de Wijken geweest. Ook in Pathmos, Stadsveld en Boswinkel. Buurtbewoners hebben tijdens diverse activiteiten kunnen aangegeven wat zij belangrijk vinden in hun wijk.

"Dit is een hele mooie opbrengst en het stelt de gemeente en wijkbewoners in staat tot een mooie verbinding te komen om samen te realiseren wat belangrijk is in West."

Neem een smartphone mee naar onze vergader-ing en win kaarten voor FC Twente.

Klaas Grunder, griffier stads-deelcommissie West

Pagina 11

In mei of juni gaat het Van der Valk-hotel aan de Zuiderval in Enschede open.

Paul van der Valk van de gelijknamige hotelketen

Voorpagina

De beheerder had zelfs een baardleguaan, die over onze schouder mocht lopen.

Endy Menzing, leerkracht odbs Europa

Pagina 7

ll De gemeente Enschede gaat nog maar twee keer per jaar herfstbladeren opruimen. Dat gebeurt eind oktober en in januari. De hoofdwegen en hoofdfietspaden worden als eerste bladvrij gemaakt.

De gemeente komt tussentijds alleen in actie als er onveilige situaties ontstaan door de gevallen bladeren. De gemeente verzamelt per buurt het blad op hopen bij elkaar en haalt het vervolgens machinaal op. Door dit nog maar twee keer per jaar te doen, scheelt dit de gemeente veel geld. De gemeente plaatst daarnaast ook geen bladkorven meer in de wijken.

Eerder werd al besloten minder vaak gras te maaien als bezuinigingsmaatregel. Daar kwam veel kritiek op van Enschedeërs die niet blij waren met het hoge gras in hun straat.

ENSCHEDE-WEST

Herfstbladeren nog maar twee keer per jaar geharkt

Ingezonden door Pauline Kuilder van de gemeente Enschede

ll Alle buurtbewoners van Stevenfenne opgelet! Binnenkort starten we in West weer met de jaarlijkse opschoondag. Op zaterdag 14 november organiseert de gemeente Enschede in samenwerking met hopelijk een flink aantal bewoners en professionals uit de wijk een opschoonactie. Vanaf 09.30 uur is iedereen van harte welkom bij Speeltuin Stevenfenne aan de Boekweitstraat 39a, waar we eerst gezellig samen een kop koffie met iets lekkers nuttigen.

Dit jaar is de opschoondag extra speciaal omdat de Bosnische Vereniging die zich onlangs heeft gevestigd in de wijk gaat voorzien in lekkere hapjes. Daarnaast laat scoutingvereniging het Geuzennest zich zien door een aantal leuke buitenactiviteiten en een programma voor de allerkleinsten.

De stoere scouts gaan natuurlijk helpen met opschonen en er kan buiten realtime een lekker broodje worden gebakken. Na het opschonen kun je je lekker opwarmen met een kopje warme soep bij de vuurkorf. Kortom genoeg reden om te komen helpen bij de leukste opschoondag van het jaar.

STADSVELD

Opschoondag Stevenfenne

ll Tijdens de Kinderboekenweek was er bij bibliotheek Stadsveld een voorstelling van theatergroep Smoesjes. Zij brachten de voorstelling Lab7. De kinderen die bij de voorstelling aanwezig waren, genoten er zichtbaar van en deden ook enthousiast mee.

FOTO'S: ROB TER STEGE

STADSVELD

Kinderen genieten van voorstelling

Page 3: De ZuidWester november 2015

3NIEUWSZuidWester

ZuidWesternovember 2015www.de-zuidwester.nl

STADSVELD

Berkstraat behoudt zijn drempelsll Bij de herinrichting van de Berkstraat worden de bestaande verkeers-drempels weer opnieuw aangelegd.

De gemeente had ze in de plannen niet meegeno-men, maar de bewoners van de straat wilden de twee drempels graag behouden. Ze hebben daarom een verzoek inge-diend dat is ondertekend door veel bewoners van de straat.

De gemeente heeft daarop besloten de drempels toch terug te laten ko-men. "Verder hebben de

bewoners verzocht om een heuveltje te maken in het Acaciaplantsoen", zo vertelt Jaap Batenburg, projectleider vanuit de gemeente Enschede. "Hierover gaan we nog een keer om tafel om te kijken of dit uitvoerbaar is."

De gemeente vervangt de komende maanden het riool in de Berkstraat, het Acaciaplantsoen en de Landbouwstraat. Als het riool vervangen is, wor-den de straten opnieuw bestraat. Daarbij worden ook twee drempelplateaus aangelegd op de plekken

waar de Berkstraat en het Acaciaplantsoen elkaar raken. Batenburg: "De voorbereidende werk-zaamheden zijn inmid-dels begonnen.

Het gaat dan om het stuk Berkstraat vanaf de B.W. ter Kuilestraat tot aan de afsluiting en het Aca-ciaplantsoen tot aan de Zweringweg. De planning is dat dit voor de kerst van dit jaar gereed is. Na de winter gaan we dan verder met het resterende deel van de Berkstraat en met de Landbouwstraat."

STADSVELD

Bankoverval beraamd in bruine kroeg

Begin oktober heeft een groep met 21 bewoners van West-Boswinkel een tocht gemaakt, vanaf odbs Europa met de paardentram naar Buurse.

ll De herfstzon had de ochtendmist opgelost en toverde prachtige herfst-kleuren tevoorschijn. Sommige be-woners werden uitgezwaaid door hun kleinkinderen: “Dag opa, veel plezier”.

De route voerde een stuk langs de Duitse grens om na ongeveer ander-half uur bij de pannenkoekenboerderij aan te komen voor een pauze.

Met hulp van enkele buurtbewoners werd deze huifkartocht georganiseerd voor bewoners van Park Boswinkel. Het idee kwam van Marijke Noorman en de wijkraad West-Boswinkel heeft wijkbudget beschikbaar gesteld voor deze middag.

Als aandenken kreeg iedereen van wijkfotograaf Bennie Kamphuis een dvd met mooie foto’s van de middag. Deze foto's zijn ook te zien in een filmpje dat hij gemaakt heeft, en dat op YouTube is te vinden met de zoekterm 'Huifkartocht Park Boswinkel 2015'.

Door Marie Schutte van Speeltuin Stadsveld

ll Onze toneel-groep BIS ( Buurt In Stadsveld) gaat weer voor u optreden. Dit keer speelt het verhaal zich af in een bruine kroeg, café de Mallemolen. Stanley en Vanessa plannen een bankoverval. En plotseling zijn ze met z'n drieën.

Of dat helemaal goed afloopt? En waar is het geld ineens gebleven?

De voorstellingen zijn op vrijdag 13 november om 20.00 uur en op zondagmiddag 15 november om 15.00 uur. De zaal gaat een half uur voor aanvang open. De toegang is 2,50 euro, met inbegrepen een kopje koffie of thee.

BOSWINKEL

Op pad met paardentram

ll Tijdens de herfstvakantie was weer de herfst-instuif in de Pathmoshal. Dit terugkerende evene-ment in elke schoolvakantie is ook dit jaar een groot succes geweest. De kinderen konden zich uitleven in voetbal, basketbal en dans. Ook stond er een enorme stormbaan in de Pathmoshal opge-steld. "Met bijna 200 basisschoolleerlingen uit

vooral Enschede-West zien we de aantallen steeds toenemen", vertelt Imke Groener, combinatie-functionaris Sport en Onderwijs in Enschede-West. "Het grote enthousiasme van de kinderen was weer mooi om te zien." Kijk voor veel meer foto's van de herfstinstuif op de Facebook-pagina van De ZuidWester.

ENSCHEDE-WEST

Kinderen sportief actief in Pathmoshal

FOTO: HERMIEN HESSELINK

ll De Drentse Vereniging Enschede houdt eind deze maand weer haar jaarlijkse toneel-avond. Deze avond is op 28 november, bij speeltuin Stadsveld. Toneelgroep Het 4é Bedrief speelt dan het blijspel 'Broeders bij nonnen, waar zijn wij

aan begonnen'. De voorstelling begint om 19.30 uur, de zaal gaat open om 18.30 uur. Leden van de Drentse Vereniging Enschede hebben op vertoon van hun lidmaatschapkaart gratis toegang, niet-leden betalen 7,50 euro per persoon

STADSVELD

Toneel in het Drents

STADSVELD

Nu al woning compleet in kerstsfeerll Voor Ronnie Roode kan kerst niet lang genoeg duren.

Al een maand is zijn wo-ning aan de Bruggertstraat compleet in kerstsfeer, zowel van buiten als van binnen. En dat terwijl Sinterklaas nog niet eens in het land is. De woning van Ronnie is aan de bui-tenkant versierd met een lichtslang die over het huis loopt en over het tuinhek.

Ook zijn diverse figuren met lampjes neergezet in de tuin en hangt er een gordijn van lampjes voor het raam. In de woning is

het ook al volop kerst, met een uitbundige kerstboom en overal versieringen.

Ronnie liet in een inter-view met TV Enschede weten dat hij alle kerst-versieringen op 1 januari weghaalt: “Dan is het weer mooi geweest”.

Roode en zijn vriend lijken vooralsnog alleen te staan in hun verlangen naar Kerst, de huizen van de buren zijn nog niet in kerstsfeer.

FOTO: BENNIE KAMPHUIS

Page 4: De ZuidWester november 2015

Nu ook bij u in de buurt…

Pro-F fysiotherapie › biedt optimale faciliteiten › heeft contracten met alle zorgverzekeraars › factureert direct naar de verzekeraar › heeft geen verwijzing nodig › is zonder lidmaatschap toegankelijk › is aangesloten bij het KNGF › heeft BIG geregistreerde fysiotherapeuten › is een Menzis Pluspraktijk

Afspraak maken? › U kunt zonder verwijzing van de huisarts

bij Pro-F fysiotherapie terecht.

› Pro-F fysiotherapie heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

› Een afspraak is snel (online) gemaakt op www.pro-f.nl of telefonisch: 053 203 21 67

fysiotherapie

Pro-F Enschede Clubfi tParkweg 159 – 1617545 MV EnschedeTel. 053 203 21 67email: [email protected]

Fysiotherapie

Page 5: De ZuidWester november 2015

5NIEUWSZuidWester

ZuidWesternovember 2015www.de-zuidwester.nl

STADSVELD

Studiebeurs voor sportstudenten

FOTO: BIBI VETH

BOSWINKEL

Open dagen bij Twinckeltje

ll Webwinkel Twinckeltje houdt op 20, 21 en 22 november haar jaarlijkse open dagen, aan de Frederikastraat 102. Op vrijdag van 13.00 tot 20.00, zaterdag van 11.00 tot 18.00 en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Tijdens de open dagen kan iedereen vrij binnenlopen en kijken naar het assortiment, met veel cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst. Twinckeltje staat voor mooi, eerlijk, duurzaam en exclu-sief en verkoopt naast cadeautjes ook veel seizoenartikelen.

De artikelen worden voor een deel gemaakt door eigenaresse Christa ten Bolscher, en deels ingekocht bij bedrijven met een ideologische instelling. De webwinkel bestaat nu tien jaar en heeft daarom een aantal feestaanbiedingen.

STADSVELD

Nieuws van de bieb

Door Karin Wolters, Bibliotheek

Stadsveld

ll Nederland Leest: In november geven bibliotheken voor de tiende maal hun volwassen leden een boek cadeau. Dit jaar is het de bundel 'Korte verhalen' van A.L. Snijders met als bijzonderheid dat er per provincie een aantal korte verhalen uit die provincie zijn opgenomen. De actie loopt tot eind november of zolang de voorraad strekt. Kom uw cadeau ophalen in bibliotheek Stadsveld.

Extra boekverkoop: Op woensdag-middag 18 november vanaf 14.00 uur is er een grote boekverkoop in biblio-theek Stadsveld. Vul een tas met afge-schreven boeken voor 5 euro per tas of 0,50 euro per boek. Op deze woensdag-middag kunt u ook aanschuiven voor een kop koffie of thee met daarbij een heerlijke oliebol.

Sinterklaasvoorstelling: Voor kinderen van 3 tot en met 7 jaar is er op donderdag 26 november om 14.30 uur een Poppentheatervoorstelling van Kom Op Ie. Inhoud van de voorstel-ling 'Lukt het Zwarte Piet?': Het kleine drukke Zwarte Pietje moet alle cadeau-tjes alleen inpakken. Dit lukt helemaal niet. Dan ontdekt hij een oude inpak-machine. Zou het hem lukken om deze machine te repareren? En waar is dat speciale cadeautje gebleven? Deze voorstelling wordt aangeboden door de bibliotheek. Wil je daar bij aanwezig zijn dan wel graag van te voren opgeven bij bibliotheek Stadsveld.

Computerspreekuur: Elke eerste donderdag van de maand van 10.00-12.00 uur zijn er deskundige mede-werkers van SenoirWeb in bibliotheek Stadsveld om u te helpen bij compu-terproblemen of voor het geven van advies. De eerstvolgende datum is: 3 december

Power Royael geeft elke donderdagoch-tend van 10.00-11.30 uur Nederlandse taalles in bibliotheek Stadsveld.

Door Imke Groener, Combinatiefunctionaris Sport en Onderwijs in West

llVorige maand hebben vijf studenten van de opleiding Sport en Bewegen een scholar-ship gekregen van de Krajicek Foundation. Ze kregen op

sportcentrum Papendal uit handen van Richard Krajicek het certificaat uitgereikt.

De studiebeurs krijgen ze van de Krajicek Foundation, doordat ze een positieve bijdrage leveren aan sportactiviteiten op en rond de

Krajicek playgrounds. De vijf organiseren wekelijks samen met de combinatiefunctionar-issen Imke Groener (Pathmos Plaza), Mannes Verwer (Krajicek Plaza Boswinkel) en Tom Slotman (Hatteler Plaza) gratis sportactiviteiten voor kinderen uit de wijk.

WIE BENT U? ll Mijn naam is Kiona Grotenhuis en ik ben net de vier kruisjes gepasseerd. Ik ben moeder van twee kinderen in de leeftijd van 8 en 6 en we wonen in de stad Hengelo. Mijn werk is echter in Enschede.

WELK WERK DOET U?

Ik ben werkzaam als projectmedewerker en val onder het stadsdeel-management. Mijn taak is het bevorderen van de leefbaarheid, veiligheid en de sociale samenhang in de wijk.

Natuurlijk doe ik dat niet alleen maar met een team van deskundigen. Sinds vijf jaar werk ik in stadsdeel West (voorheen in Noord) en heb de wijk Boswinkel als werkgebied. Het mooie aan dit werk vind ik dat geen dag hetzelfde is en dat ik veel onder de mensen ben.

WAT DOET HET STADSDEELMANAGEMENT VOOR DE WIJK ?

Het stadsdeelmanagement wil dat de bewo-ners meer zelf kunnen bepalen hoe hun wijk eruit moet zien. Bewoners weten veel beter

wat hun buurt tot een veilig en prettig leef-gebied maakt. Neem bijvoorbeeld het project 'Jij maakt de buurt', daar kan men wensen indienen die bevorderlijk zijn voor het welzijn van de buurt. Of dat nu een feest of een idee voor een betere uitstraling van de wijk is, dat maakt niet uit, als het maar door meerdere bewoners gedragen wordt.

Ik ben een van de scha-kels in het geheel die verbindingen legt tussen bewoners, gemeente, instanties en onderne-mers. Nauwe contacten onderhouden bete-

kent dat verschillende partijen op het juiste moment bij elkaar zijn.

Elke zes weken zitten we met de partijen aan tafel om ondersteuning te kunnen bieden aan zaken die nodig en wenselijk zijn voor een prettig leefklimaat. Zelfs op de foto die bij dit interview is gemaakt, probeer ik nog de verbinding te leggen.

HEEFT U HOBBY’S?

Ik ben opgegroeid met vrijwilligerswerk en

dat is ook mijn hobby. Ik ben verzot op sport en daarin doe ik vrijwilligerswerk. Bij de tennisvereniging ga ik tennissen met mensen die een beperking hebben en weinig uit huis komen.

Daarbij ben ik vrijwilligster op de basisschool van mijn kinderen. Het liefst sport ik elke dag, zoals tennis, hardlopen, mountainbiken en dansen, maar helaas ontbreekt daar gere-geld de tijd voor. Ik mag namelijk ook nog graag tijd met vrienden doorbrengen en op vakantie gaan.

WELKE WIJKBEWONER MOETEN WE VOLGENS U NADER LEREN KENNEN? Arnoud Rop, hij is een actieve vrijwilliger bij Power Royael. Wat ik graag van hem wil weten is wat er in hem opborrelt als hij aan de wijk Boswinkel denkt.

Aangenaam

KIONA GROTENHUIS In deze rubriek maken we kennis met een bewoner van stadsdeel West, met aan het eind steeds de vraag met wie in West wij de volgende keer kennis moeten maken.Hilly Olthuizen

Het mooie aan dit werk vind ik dat geen dag hetzelfde is en dat ik veel onder de mensen ben.

Page 6: De ZuidWester november 2015

6 SCHOLENPLEIN WEST

Schoolpleinfeest obs Het StadsveldDoor Paiman Khalid uit groep 8 van obs Het Stadveld

ll In groep 1/2 zijn de kleuters tijdens de Kinderboekenweek voorgelezen uit het boek 'De astronaut'. Hierbij hebben ze zelf ufo's gemaakt.

In groep 3/4 konden de kinderen kijken naar proefjes met drijven en zinken, waarbij een mandarijn zonder schil zinkt en met schil niet. Ze konden zelf waarnemen, voorspellen en ervaringen opdoen met een proef waarbij de ballon statisch geladen moest worden en daarna boven zout en peperkorrels gehouden kon worden.

In groep 5/6 werden ook proeven gedaan waarbij ze op vrijdagmiddag met ecoline de bladeren en papier gingen kleuren en op maandag konden zien wat het resultaat was.

De leerlingen van groep 5/6 mochten ook zelf een 'raar maar waar'-verhaal schrijven, waarbij ze uit vele vreemde titels konden kiezen, zoals 'Wasbeer steelt ondergoed van waslijn'.

Groep 8 is bezig geweest met vulkanen met lava nabouwen van klei.

Het thema van de Kinderboekenweek 2015 was Raar, maar waar!

Er stonden boeken over natuur, tech-niek en wetenschap centraal. Een erg leuk thema om in de groepen mee aan de slag te gaan. Zo hebben we op basisschool Stadsveld robots gemaakt en met technisch Lego en Knex mooie ontwerpen gemaakt.

Ook werden er proefjes gedaan in de groepen en op donderdag 15 oktober hebben we in de bovenbouw een heel proefjescircuit gedaan!

Het laatste half uur mochten de ouders ook komen kijken naar wat we allemaal gemaakt hadden en demon-streerden we enkele proefjes, zoals het scheiden van peper en zout door statische elekriciteit, een zandloper maken, en proefjes met drijven en zinken.

ll Dat gebeurde aan de hand van 'sappige vragen'. IJsblokjes, zout en suiker waren enkele van de ingrediënten die tijdens de proefjes gebruikt werden. De les werd afgesloten met de Raar Maar Waar Quiz. In de groepen 1 tot en met 4 werd wel voor-gelezen. Daarnaast werd door de leerlingen uit de bovenbouw voorgelezen aan leerlingen uit de onderbouw. Dit leverde verschil-lende, schitterende plaatjes op.

De scholenplein-pagina’s in De ZuidWester zijn bedoeld voor de scholen in Enschede -West. Als u juf of meester bent, stuur dan gerust berichten van uw school naar [email protected]. Ook tekeningen, gedichten en verhalen van de leerlingen zijn meer dan welkom. Foto’s graag meesturen in hoge resolutie, foto’s in lage resolutie kunnen helaas niet gebruikt worden.

Kinderboekenweek bij Sint JanOok onze school heeft meegedaan aan de KinderboekenweekDoor Ellen Lammertink van basisschool Sint Jan

Kinderboekenweek op odbs EuropaIn het kader van het Boekenweekthema Raar Maar Waar! werd in de groepen 5 tot en met 8 deze keer niet voor gelezen, maar er werden proefjes uitgevoerd door de leerlingen. Door John Bornebroek van odbs Europa

Robots en proefjes tijdens kinderboeken-weekDoor Renske Meinema, leerkracht groep 5 obs Het Stadsveld

ll Op 7 oktober hadden we weer een schoolpleinfeest. Het was erg gezellig. Er was veel te doen,vervelen was er niet bij.

Er was een springkussen,rommelmarkt,je kon loten kopen en je kon zelfs ook nog een button maken. Waar de meeste kinderen naartoe gingen is een vrouw die henna tattoos maakte. Het zag er heel mooi uit!. Dat is niet het enige Maar het is te veel om op te noemen.

De kinderen die klassenvertegenwoordigers zijn in de leerlingenraad, hadden ook iets geregeld (Mayke en Paiman), namelijk dat er een dierenambulance kwam. We mochten allemaal in de dierenambulance kijken en zelfs op de toetser drukken! Omdat we graag de dieren-ambulance een bijdrage willen geven hebben we koekjes gebakken en verkocht.

Ze waren erg smakelijk. Ook verkochten we honden-koekjes en chocolaatjes. Hiermee hebben we 75 euro opgehaald! Dit gaan we binnenkort overhandigen aan de dierenambulance.

Komt u volgend jaar ook? Dan zult u zien hoe leuk het is op ons pleinfeest!

Page 7: De ZuidWester november 2015

7SCHOLENPLEIN WESTPodium voor de scholen in ZuidWest Enschede

ZuidWesternovember 2015www.de-zuidwester.nl

Met de klas naar de kinderboerderij

Door Endy Menzing, leerkracht groep 2 odbs Europa

ll Eind september zijn groep 1 en 2 naar de kinderboerderij geweest. Het weer zat mee, het humeur was zonnig en de leerlingen hebben zich prima vermaakt.

Na een flinke wandeling kwamen we om 10.00 uur aan op de kinderboer-derij De Wesseler. Er viel van alles te ontdekken en te knuffelen, van de konijnen tot de geitjes. De beheerder had zelfs een baardleguaan, die over onze schouder mocht lopen.

Dit was heel erg spannend! Er was zelfs een heel eng beest op de boerderij toen juf Annelies ineens een krokodil werd. De boer had speciaal voor ons strobalen neergelegd waar we op konden zitten, zodat we lekker met zijn allen konden eten en drinken in de stal.

Tot slot hebben de leerlingen nog heerlijk gespeeld in de speeltoestellen. Kortom, het was een heerlijke dag die voor herhaling vatbaar is.

ll Tijdens de work-shops hebben leerlingen van vakschool Het Diekman (de nieuwe naam van PRO school De Wissel) een snack verzorgd. De snack is voorbereid door de onderbouw leerlingen die op woensdag middag les hebben in de keuken.

De leerlingen van gastheerschap hebben de snack rondgebracht samen met leerlingen van de locatie Zuid. Alle genodigden hebben genoten van de warme snack, deze snack bestond uit een bruine bol met sla, warme

kipfilet, tomaat en komkommer. Natuurlijk mag op deze lekkere snack onze wereldbe-roemde Wissel-saus niet ontbreken. Alle genodigden hebben genoten, van de overheerlijke snack en van het geboden dag-programma.

Geregeld komt het voor dat leerlingen van de vakschool Het Diekman worden gevraagd om de catering te verzorgen. De leerlingen die de cate-ring verzorgen volgen de cursus gastheerschap. Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan het

serveren van drank en eten, het klaarzetten van ruimtes en het indekken van dinertafels. De cursus wordt gegeven op maandagochtend.

Tijdens de les gaan de leerlingen het laatste uur hun theorie in de praktijk uitvoeren. De leerlingen gaan naar Het Hatteler waar ze de tafels gaan dekken voor het diner voor de cliënten. Wij als groep van gastheerschap beleven veel plezier aan deze opdrachten die buiten school aan ons worden aangeboden.

De Wissel doet catering bij onderwijsconferentieIn september was er een groot onderwijs-conferentie op de locatie Het Stedelijk Lyceum Zuid. Er waren 206 genodigden aanwezig. Door Mabel Lengton, van PRO De Wissel

ll Tien leerlingen wouden daar wel aan meedoen, en ik ben een van die leerlingen.

We zijn drie weken bezig geweest om iets te bedenken. We waren verdeeld over twee groepjes en een dag in de week waren we bij Servicecentrum West en konden we daar over leggen.

De derde week moesten we een presentatie houden voor de jury en zij hebben mijn groepje uitgekozen, maar

ze hadden ook een van de ideeën van het andere groepje uitgekozen. Na de presentatie gingen we dingen overleggen, over wat er nog geregeld moest worden en verder hebben we de warming-up geoefend.

Op de dag van de sportdag moesten we om 11.00 uur aanwezig zijn en gingen we helpen opbouwen. Er waren twee kinderen niet komen opdagen, maar we hebben het zonder hun ook makkelijk gered. Het was wel jammer

dat ze niet kwamen. Het was super leuk die dag en de kinderen die gingen sporten vonden het ook super leuk. Echt geweldig om te zien hoe leuk ze het vonden.

Verder ging de warming-up goed en het sumoworstelen ging goed. Wel jammer voor de kinderen die het wouden maar te klein waren. Die mochten het pak even aan maar niet vechten, dat was een beetje te gevaarlijk.

Leerlingen Stedelijke Mavo helpen bij sportinstuifAan de sportstroom werd gevraagd of we met een sportdag mee wouden helpen en natuurlijk wouden we dat doen.Geschreven door Amy-Joëlle Werkman van de Stedelijke Mavo (voorheen Juniorcollege Zwering)

Ingezonden door Stichting Kinderopvang Enschede, geschreven door de 8-jarige Altan die op de BSO zit.

FOTO'S: HERMIEN HESSELINK

Page 8: De ZuidWester november 2015
Page 9: De ZuidWester november 2015

9SPEELTUINEN WESTZuidWesternovember 2015www.de-zuidwester.nl

Robinia

Boswinkel

Tuindorp/Wesselerbrink

‘t Bruggert

Stadsveld

Stevenfenne

‘t Honk

Ma 11.30 - 16.30 uur Inloop vanaf 15.15 - 16.30 uur Sporten en dansen Di 09.30 - 16.30 uur Inloop 18.00 - 19.30 uur Instuif jeugd Wo 09.30 - 16.30 uur Inloop 12.30 - 13.00 uur Lunch 0,20 euro per kind 13.30 - 15.00 uur Knutselmiddag 13.30 - 15.00 uur Kinderbingo 1,20 euro per kaart Elke eerste woensdag van de maand Do 09.30 - 16.30 uur Inloop 18.30 - 19.30 uur Dansen voor meiden vanaf 12 jaar Vr 09.30 - 13.00 uur Inloop 18.30 - 19.15 uur Kinderdisco 19.15 - 20.15 uur Instuif en spelletjes Berkstraat 31a 053 4314710

De informatie op deze pagina is aangeleverd door de speeltuinen in Enschede-West. Zij zijn zelf ver-antwoordelijk voor de juistheid van deze informatie. De ZuidWester kan dan ook niet aansprakelijk worden gesteld indien informatie op deze pagina niet blijkt te kloppen.

Speeltuinen in West kunnen hun aanpassingen in activiteiten voor de 20ste van de maand opsturen naar de redactie van De ZuidWester. Informatie die niet tijdig ontvangen is, kan niet worden verwerkt. Aanleveren van informatie kan uitsluitend per e-mail: [email protected]. Per post is dus niet langer mogelijk.

Ma 09.00 - 12 uur Inloop aanvang 19.00 uur Competitie Darten Di 13.00 - 16.00 uur Inloop aanvang 14.00 uur Jeu de boules l'Europe Wo 13.00 - 15.00 uur Kidsclub - 6 tot 12 jaar 19.45 - 22.30 uur Dartavond Do 09.00 - 12.00 uur Inloop aanvang 14.00 uur Jeu de boules l'Europe Vr Kaarten, kruisjassen/klaverjassen nieuwe leden van harte welkom Beneluxlaan 50 053 4765743 www.speeltuinboswinkel.nl

Ma vanaf 19.00 uur Gezelligheidskoor Wo 14.00 - 16.00 uur Kids-inloop-creatief vanaf 19.00 uur Dartclub 13.30 - 15.00 uur Kinderbingo, 1 euro Elke laatste woensdag van de maand Do 09.30 - 16.30 uur Inloop 18.30 - 19.30 uur Dansen voor meiden vanaf 12 jaar Vr 18.30 - 21.00 uur Kinderdisco, entree 0,50 euro Elke tweede vrijdag van de maand Zo aanvang 19.45 uur Bingo voor volwassenen, 2,50 euro Elke laatste zondag van de maand aanvang 19.45 uur Loterij - Elke laatste zondag van de maand Hoek Taxisstraat/ Vlierstraat 053 4762523 www.speeltuintuindorp.nlDe zaal is ook te huur voor workshops, vergaderingen, activiteiten en feestjes.

Ma 15.45 - 16.45 uur Varietydance 5 t/m 8 jaar 16.45 - 17.45 uur Varietydance 9 t/m 13 jaar 20.00 - 21.00 uur Varietydance 17+ Voor kindergroepen 2 euro per les, voor de jeugd 10 euro per maand. Eerste les gratis. Di 11.00 - 13.00 uur Ontmoetingsochtend voor vrouwen Wo 20.00 - 22.00 uur Fotoclub - even weken (ledenstop) Videoclub - oneven weken Do 20.00 - 22.00 uur Hartenjagen - even weken 2 euro, incl. koffie en hapjes P.Molijnstraat 20 053 4323066 www.facebook.com/speeltuinbruggert [email protected]

Ma 19.30 uur Twents mandoline- en gitaarorkestDi 10.00 - 11.30 uur Internationaal dansen voor 50-plussers Wo 09.00 - 10.00 uur Fris en Fit, beweeg en oefen mee en daarna een gezellige babbel opgave mogelijk; 10 euro per maand incl. koffie/thee 14.00 uur Voetballen met Bart en Tijren 14.30 uur Kindercreatief, 0,50 euro 14.30 - 16.00 uur Kinderbingo, Eerste v.d. maand, 1 euro Do 14.00 - 16.00 uur ANBO Bingo-middag voor 55-plussers vanaf 17.30 uur Resto VanHarte, opgeven via 0900-9003030 vanaf 20.00 uur Toneelclub Vr 09.30 uur Huiskamer van de buurt 18.30 uur Judo voor iedereen vanaf 5 tot 85 jaar

Plataanstraat 50 053 4317785 www.speeltuinstadsveld.nlExtra harmonicamuziekmiddag op 21 november, vanaf 13.00 uur, toegang gratis.Toneelgroep BIS speelt op vrijdag 13 november om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur) en zondag 15 november om 15.00 uur (zaal open om 14.30 uur). Toegang is 2,50 euro, kop koffie of thee gratis.

Ma vanaf 20.00 uur Darten. Er zijn meerdere teams die een competitie spelen. Info: Reiny Hinnen: 06-24606701 Di 09.30 - 11.30 uur Alifa kruipgroep-inloop 19.30 - 20.30 uur Vrouwen in beweging Bootkamp 10 euro per maand, gratis proefles info: Nergiz Gauri 06-41981349 Wo 14.30 - 16.00 uur Kindercreatief voor jeugd t/m 12 jaar Donateurs 0,50 euro, niet-donateurs 1 euro Kinderbingo: eerste woensdag van de maand Elke woensdagmiddag patat of kroket of frikandel voor de kinderen. Prijs: 1 euro Do 16.00 - 17.00 uur Kids aerobics, 2 euro per maand, 1e les gratis info Nergiz Gauri 06-41981349 Boekweitstraat 39a 053 4303924 www.speeltuin-stevenfenne.nl

Ma 16.00 - 17.00 uur Kids aerobics voor kids van 4 tot en met 8 jaar 19.30 - 20.30 uur Qi Gong-Tai Chi-Tao een Chinese beweging, ten gunste en ontspanning van lichaam en geest, eerste les gratis. Bij voldoende interesse kan er een tweede groep van start. Di vanaf 19.30 uur Bingo. Prijzen 30, 50, en 70 euro. 13.30 - 15.00 uur Samenkomst voor een kopje koffie/ thee en een gezellig praatjeWo 10.00 - 11.00 uur Vrouwen in beweging 14:15 - 15.30 uur Kindercreatiefmiddag, 0,50 euro 16.30 - 17.30 uur Budoclub: Judo 5 tot ca 7 jaar 17.30 - 18.30 uur Budoclub: Judo 8 jaar en ouder 18.30 - 19.30 uur Budoclub: Judo ouderen 19.30 - 20.30 uur Tai-jitsu 14+ jaar, beginners 20.30 - 21.30 uur Tai-jitsu, gevorderden Do 14.00 - 16.00 uur Ouderenbingo Ferd. Bolstraat 16 053 4318630 [email protected] zaal is te huur voor workshops, vergaderingen en activiteiten (20 euro per uur). ’t Honk heeft dringend vrijwilligers nodig voor dierenverzorging en andere activiteiten.Te koop bij ‘t Honk: echte scharreleieren, 10 stuks voor 1,50 euro

Page 10: De ZuidWester november 2015
Page 11: De ZuidWester november 2015

11NIEUWSZuidWester

ZuidWesternovember 2015www.de-zuidwester.nl

Welmans woorden

De ZuidWester verschijnt 10 keer per jaar in Enschede-West. Bezorgklachten graag doorgeven via [email protected].

stichting De ZuidWester Postadres Postbus 669 7500 AR Enschede BestuurAllan de GrootFrank WouwenbergHoofd- en eindredactie:Martijn de Lange RedactieHilly OlthuizenTim TuiningaFotografieChantal van der BurgtQuirine van DijkHermien HesselinkRob ter StegePeter ZendmanGedichtLinsey Knol VormgevingPatrick EikelboomDrukVan Barneveld - DenekampVerspreidingAxender - EnschedeOplage 12.400 exemplaren

Persberichten en tipsbij voorkeur via e-mail:[email protected] DeadlineRedactionele bijdragen dienen voor de 20e van de maand binnen te zijn (foto’s aanleveren in hoge resolutie)

AdvertentiesVoor de 20e van de maand via [email protected]

De ZuidWester werkt in haar bericht-geving samen met TV Enschede FM

Wijkraden

Bewonersbelangen Wijk 20 www.wijk20.nl / [email protected] West Boswinkel [email protected] Stadsveld www.wijkraadstadsveld.nl / [email protected] Pathmos www.wijkraadpathmos.nl

VERGADERDATA WIJKRADEN De vergaderingen beginnen om 19.30 uur nov. dec. jan. febr. Bewonersbelangen Wijk 20 De Cromhoff - 10 - -West Boswinkel De Cromhoff - 10 - -Stadsveld Speeltuin Stadsveld 11 - - -Pathmos hal Pathmosschool 25 - - -Stadsdeelcommissie West wisselende locaties 10 15 - -

ll Onder de noemer Weken van de Wijken zijn er allerlei bijeenkomsten georganiseerd door de wijkraden en andere organisaties in West. Bewoners hebben in het stadsdeelgesprek op hoofdlijnen aangegeven welke thema's zij belangrijk vinden voor hun buurt. De belangrijkste onderwerpen worden nu per wijk, door of samen met buurt-genoten, uitgewerkt tot concrete acties voor 2016. Dat bewoners van West betrokken zijn bij hun wijk hebben we gemerkt bij de stadsdeelgesprekken. Heel veel mensen hebben via een enquête of in een bijeenkomst laten weten welke onderwerpen belangrijk zijn voor hun wijk.

De gemeenteraadsleden van de stads-deelcommissie West willen op een interactieve wijze met u in gesprek over uw verwachtingen en ervaringen. We gaan dan in op bijvoorbeeld de rol van wijkraden, inzet wijkbudgetten

en de ervaring met de week van de wijken. Doet u mee? De leden van de stadsdeelcommissie nodigen u van harte uit. De bijeenkomst is op dinsdag 10 november in het speeltuingebouw Stadsveld, Plataanstraat 50 en begint om 19.30 uur. Neem, als dat kan, een smartphone mee en maak kans om aanwezig te zijn bij een wedstrijd van FC Twente in de Grolsch Veste. Ook als u thuis mee wilt doen dan kan dat. Deze wijze van interactief meepraten wordt in de week voor de bijeenkomst via de site www.raad053.nl toegelicht.

Colofon

POLITIE Meldlijn 0900 8844 (voor niet spoedeisende zaken)

WIJKAGENTEN 0900-8844 Boswinkel Michel Peterinck [email protected] Pathmos Bram Entjes [email protected] Stadsveld Nieck Klijnstra [email protected]

MILIEUPOLITIE 4815858

CONTROLEUR OPENBARE RUIMTEJos Hassink 4815907

HUISARTSEN Tuijnenburg Bleekhofstraat 331 4318733 Broekman Zweringweg 211 4316491 Hilderink en Walstock Zweringweg 211 4315202 Jeeninga Zweringweg 211 4312105 De Vey en Schenau Zweringweg 211 4311900 Richters Wethouder Beverstraat 185 4318600 Van der Lugt Burg. van Veenlaan 72 4766949

APOTHEKEN Medsen Apotheek Zweringweg 213 4322332 Wooldrik Haaksbergerstraat 229 4324165

TANDARTSEN De Bont Parkweg 25 4317070 Degen Weth. Nijhuisstraat 225a 4313800 De Wals Pathmossingel 139 4338538

FYSIOTHERAPEUTEN Fysiotherapie G. Terborghplein 5 4333360 Van Haeringen c.s. Burg. M. van Veenlaan 86 4773131 Praktijk Het Stadsveld S.L. Louwesstraat 21 4313219 Grote Bruine Beer Ferdinand Bolstraat 84 4280420 mts Bruggeman B.W. ter Kuilestraat 61 4314314

VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK Enschede Zuid Bleekhofstraat 351 4762122

ALIFA WELZIJNSWERK Pathmossingel 200 4801200

BIBLIOTHEEK STADSVELD Meindert Hobbemastraat 28 4304344

SERVICECENTRUM WEST B.W. ter Kuilestraat 33 4817065

STADSDEELBEHEER WEST B.W. ter Kuilestraat 33 4818849

West informatie

ENSCHEDE-WEST

Met smartphone naar vergadering stadsdeelDoor Klaas Grunder, griffier stadsdeelcommissie West

BRANDWEER/POLITIE/AMBULANCE ALLEEN IN NOODSITUATIES: 112

Stadsdeelwethouder Patrick Welman van Enschede-West schrijft exclusief voor De ZuidWester elke maand een column.

ll Begin oktober was het weer zover. Alweer de 45e editie van de Military Boekelo – Enschede. Dit keer in een heerlijk zonnig weekend. Tijdens de vorige twee edities ben ik niet droog thuis gekomen. Gelukkig dit keer wel. Voor alle bezoekers was het genieten van alle sportieve activi-teiten, de paarden, het goede gezel-schap, het eten en drinken en dit jaar dus gelukkig ook van het weer. Zelf ben ik ruim twintig jaar vrijwilliger van de Military geweest. Ik kijk hier met veel genoegen op terug. Helaas is het niet meer te combineren met mijn gezin en mijn baan als wethouder.

In 45 jaar is het evenement uitge-groeid tot een event van wereldfor-maat. Het is een van de beroemdste

Military's ter wereld. Uit de hele wereld komen de beste ruiters dan ook graag naar Twente om deel te nemen. Ook over de belangstelling is niets te klagen. Inmiddels komen er jaarlijks meer dan 60.000 bezoe-kers. Niet alleen liefhebbers van de paardensport of toeristen maar ook zakenmensen die hun relaties een bijzondere ervaring willen bieden. Daarmee is de Military het grootste outdoorevent van Nederland. En dat vind ik echt iets om trots op te zijn.

Wat ik ook mooi vind om te zien is dat er steeds meer organisaties, bedrijven en onderwijsinstellingen zich verbinden aan dit evenement. Het laat zien dat de Military niet meer weg te denken is voor Enschede. Zoveel verschillende betrokken

partijen die zich inzetten en die hun kennis en middelen ter beschikking stellen.

Daarom een flinke pluim voor de organisatie en de maar liefst 1.400 vrijwilligers die het evenement in goede banen leiden. Uit ervaring weet ik dat hier veel tijd, werk en inzet in zit. Zoveel mensen die hun uiterste best doen en zich met liefde inzetten om de deelnemers en bezoekers een mooie ervaring te bezorgen. Ik heb er wederom van genoten.

Goodgoan!

Patrick Welman

ll Op woensdag 25 november start er een lotgenotengroep 'Omgaan met rouw en verlies'. Dit is een groep voor volwassenen die moeilijk lerend zijn. Is er in je naaste omgeving een dierbare overleden en heb je hier in het dagelijks leven nog last van, omdat je je erg alleen voelt of overspoeld wordt door verdriet, dan kun je je opgeven.

In zes bijeenkomsten gaan we werken aan het leren omgaan met rouw en verlies. De groep bestaat uit maxi-maal acht deelnemers. De training is op woensdagavond van 19.00 tot 20.45 uur en wordt door twee trainers begeleid. Voor meer informatie of aanmelding kun je een mail sturen aan [email protected] of bellen naar 053 4817900.

PATHMOS EN STADSVELD

Lotgenotengroep in WestDoor Rixt Wibiër, wijkteammanager Wijkteam Pathmos-Stadsveld

Page 12: De ZuidWester november 2015

Onafhankelijke wijkkrant Enschede - West Acac ia , Boswinke l , B rugger t , De Braker , Ko tmanpark , Pa thmos , S tadsve ld , S tevenfenne , Tu indorp , Zwer ing

november 2015 - jaargang 22 - nummer 912 DE ACHTERKANTZuidWesternovember 2015www.de-zuidwester.nl

Wat mijn verkooptalent

versterkt is mijn eerlijke, directe benadering naar

de klant.

WERKERVARING

september 2014 - maart 2015Technolit Accountmanager Buiten het uitbouwen van reeds bestaande relaties, was ik voor-namelijk bezig nieuwe relaties aan te boren en probeerde deze aan het bedrijf te binden.

mei 2010 - oktober 2012DJ-Matic AccountmanagerNaast het onderhouden van bestaande klantrelaties heb ik mijn netwerk en ruime

ervaring in de horeca ingezet om veel nieuwe contracten te sluiten en nieuwe leads te genereren als investering in de toekomst.

augustus 2008 - april 2010Horeca allround Ambulant medewerker

april 2005 - augustus 2008Premtech Car-Complete account- en sales manager Ik was als accountmanager

verantwoordelijk voor de omzet in het rayon van technische onderhoudsproductenen reini-gingsmiddelen van Premtech aan de zakelijke markt. Prestaties 2005/ 2006 verkoop-ster van het jaar. Tevens een structurele plaats in Verkopers Top 3 m.b.t. segmenttargets2004De Monnik dranken commer-cieel medewerker binnendienst

1998 - 2005Diverse horecabedrijven ambu-lant allround medewerker

1996 - 1999Kommer adviesbureau commercieel medewerker binnendienst

OpleidingenNima Sales Opleiding start Oktober 2015

MBO (VHBO) Diploma behaald juni 1996

Mavo D niveauDiploma behaald juni 1994

CERTIFICATENSociale hygiëneSVH verklaring 27 Jan 2000Assurantiën BCertificaat van Particulier 08 Jan 1997

COMPETENTIESB2B, B2C, Social Media Aanpassingsvermogen, Proactief, Betrokken, Doorzetter, Zelfstandig, Verantwoordelijk, Samenwerken, resultaatgericht

TALENNederlands (Moedertaal)Engels (Voldoende)

PATRICIA KOMMER

Baan gezocht! De ZuidWester stelt in deze rubriek elke maand een wijkbewoner aan u voor die op zoek is naar een betaalde baan. Hierbij wordt samengewerkt met Het Wijkgilde, www.hetwijkgilde.nl. Wilt u ook in deze rubriek met uw open sollicitatie en uw cv? Neem dan contact op met Het Wijkgilde. Deze rubriek staat alleen open voor inwoners van het verspreidingsgebied van De ZuidWester.

ll Hallo mijn naam is Patricia Kommer, ik woon aan de Poolmansweg en zoek een baan die aansluit bij mijn opleidingen. Ik heb 16 jaar als accountmanager in de horeca gewerkt en weet dus wat verkopen inhoudt.

Ik ben bereid om bijscholing te doen indien dat van me verwacht wordt. Werk in de dienstver-lening, zoals intercedent bij een uitzendbureau of een commerciële binnendienst trekt me wel. Wat mijn verkooptalent versterkt is mijn eerlijke, directe benadering naar de klant. Ik wil zelf volledig achter het product kunnen staan anders blijft het bij een eenmalig contact.

Mijn passie ligt bovenal bij dieren dus een baan als vertegenwoordiger in dierenpro-ducten zou ik zeer toejuichen. Kortom, ik ben

breed georiënteerd en wil veel aanpakken. Reizen vind ik geen enkel probleem, afstanden vervelen me nooit.

Wat ik graag nog even toe wil lichten is het gat in mijn cv. Ik heb een tijdlang voor mijn erg zieke vader en later ook moeder gezorgd. Mijn ouders vond ik in die moeilijke periodes belangrijker dan een baan, vandaar dat ik een tijd niet in het werkproces heb gezeten.

Bent u of kent u iemand die zo’n persoon als mij zoekt, aarzel dan niet en neem contact met me op via [email protected].

Los de puzzel op en win een cadeaubon van Albert Heijn. De oplossing van deze sudoku is de bovenste regel van 9 cijfers. Stuur deze oplossing voor 20 november per e-mail naar [email protected] of lever de oplossing in bij AH Stadsveld. De winnaar wint een bon van Albert Heijn ter waarde van 20 euro.

De winnaar van de prijspuzzel van oktober is: Monique Sijgers, Thomas de Keyserstraat

Van harte gefeliciteerd! De winnaar krijgt binnen enkele weken bericht van de redactie van De ZuidWester.

ZuidWester prijspuzzel

ll “Als de nood het hoogst is, is de redding nabij”, spreuken en gezegdes zijn er niet voor niets, zij komen voort uit ervaring. Laatst zat ik weer eens diep in de put en dan is er nog maar een uitgang, de weg naar boven.

Nou, die diende zich aan door een goede kennis. Zij heeft een appartement in Spanje en daar wilde ze met mij wel een weekje heen. ‘Even lekker tot rust komen’, zei ze. Voor ik het wist zat ik met haar boven de wolken, de problemen onder de wolken steeds verder achter me latend. Ik zat net drie dagen in Spanje toen ik een wonderlijk bericht van mijn zoon ontving.

Hij had contact gezocht met zijn vader, een vader die hij tot dan toe nog niet kende. Vader en zoon zijn dolge-lukkig met het onderlinge contact en ik ben dat niet minder.

Ik heb alle ups en downs met mijn zoon alleen moeten doorstaan en opeens is daar de reddende engel die mij de verlichting kan geven die ik nodig heb.

De vader die me liet vallen toen ik zwanger was, is nu de vader die me weer omhoog trekt. Ik kan terug-kijken en denken; ‘waarom mag hij zich eigenlijk vader noemen?’ Maar waarom zou ik dat doen.

Ik bekijk hem liever als de redder in nood en geef het stokje graag aan hem over. Het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan.

Het lied van je hart Er zijn zoveel mensen met een stem

Mensen die alles allang wetenMensen met een onbetwiste meningMet de hardste en gemeenste kreten

De één zegt dit, de ander datHet is het ene tegen het andere woord

Soms roepen ze allemaal zo harddat je jezelf niet eens meer hoort

Maar is datgene wat ze zeggenook echt van het grootste belang?

Maken al die verschillende geluidenje wat harder of juist bang?

Tussen al het oorverdovende kabaalis slechts één klank echt belangrijkHet lied van je hart is je leidraad

Zo bescheiden, maar zo omvangrijk

Het lied van je hart is je onderbewusteDe stuur van het schip waarop je vaart

De fluistering in de stille nachtDe wens die de lucht weer klaart

Als elk een andere kant op wijstkies jij je eigen ongeschonden pad

Doof voor de stemmen van buitenafvolg jij eeuwig het lied van je hart

Gedicht door Linsey Knol

Mijmeringenvan Hilly Olthuizen