De stem april 2015(1)

40

description

De Stem januari 2015

Transcript of De stem april 2015(1)

Page 1: De stem april 2015(1)
Page 2: De stem april 2015(1)

KONINKLIJK HEERLENS MANNENKOOR

ST.-PANCRATIUS

sinds 1878

Preses: mr. J.J.A.M. Amkreutz

Secretariaat: Koninklijk Heerlens Mannenkoor Sint-Pancratius Postbus 283 6400 AG Heerlen

Secretaris: L.G. Arets Tel.: 045-5113682 E-mail: [email protected]

Website: www.pancratiuskoor.nl

Banknummer: NL75RABO0119995077

1988: Zilveren diploma Internationaal Korenfestifal Budapest1991: Limburgs koor van het jaar categorie mannenkoren1997: Limburgs koor van het jaar categorie mannenkoren1997: Eerste prijs categorie mannenkoren Internationaal Mannenkorenfestival Apeldoorn2001: Zilveren diploma categorie mannenkoren Musica Sacra Praga Festivalprijs voor orginaliteit en variëteit repertoire van concerten in Praag

Kun

je

zingen?

Zing dan met ons mee in het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius!

Kom a.s. donderdag tussen 19.45 uur en 22.15 uur geheel vrijblijvend

kijken en luisteren in het Juphuis, Schandelerstraat 81 Heerlen.

Voor actuele informatie zie onze website: www.pancratiuskoor.nl

Page 3: De stem april 2015(1)

1

JAARGANG 67 - NUMMER 1 - APRIL 2015

COLOFON

De Stem van Pancratius is het periodiek van het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius en verschijnt drie keer per jaar.

Redactiecommissie:Paul Franken jr., Leo Klinkers, Koos Linders, Jo Vroomen

Tekstverwerking: Leo KlinkersLay-out: Leo KlinkersDruk: Drukkerij L’OrtyeInlichtingen Ulbe Baltadvertenties: telefoon 045-5722714Redactieadres: [email protected]

BESTE LEZER,

Übung macht den Meister. Dit spreekwoord, dat de meesten van ons ongetwijfeld kennen, wil duidelijk maken hoe belangrijk intensief oefenen is voor het kunnen bereiken van een hoog niveau.Volgens recent onderzoek van de gerenommeerde Amerikaanse Princeton University wordt de factor oefening echter in deze in ernstige mate overschat. Oefening zou slechts voor 12% bepalend zijn voor de prestatie. Volgens dit onderzoek komt het vooral aan op talent.

In de psychologie nemen sommigen aan dat 10.000 uren oefenen van een leek een expert maken. Voor de lezer die naar aanleiding van hiervan voortvarend aan de slag wil gaan om bijvoorbeeld prof golfer of stervoetballer te worden, is een waarschuwing op zijn plaats: 10.000 uren is erg veel. Namelijk vergelijkbaar met een baan van 40 uur gedurende 5½ jaar. Mocht dan ook achteraf blijken dat met 5½ jaar hard werken de ultieme droom toch niet kan worden verwezenlijkt, dan is dat een hard gelag.

Er is dus duidelijk een verband tussen oefening en prestatie, maar deze is veel kleiner dan steeds werd aangenomen. Om vervolgens te zeggen dat het hebben van talent dan de resterende 88% van de prestatie uitmaakt, voert te ver. Naast talent

zijn nog twee factoren van belang. Enerzijds zal de beoefenaar van een bepaalde discipline ook voldoende zelfdiscipline aan de dag moeten leggen. Hij moet bereid zijn om voldoende tijd en inspanning te steken in zijn zaak. Anderzijds moet deze beoefenaar kunnen acteren binnen de juiste omgeving Het is deze combinatie van de vier factoren oefening, talent, discipline en omgeving, die mijns inziens aan de basis liggen voor de successen en het niveau van ons koor.

De voorbije periode heeft het koor weer hard gewerkt aan een nieuw programma. Met het oog op aanstaande concerten en het Jaar van de Mijnen zijn diverse nieuwe stukken ingestudeerd. De juiste omgeving wordt gevormd door onze geweldige muzikale staf, bestaande uit John Gerits en Augustine Boshouwers. Voorts door onze nieuwe, betere repetitielocatie het Juphuis in Schandelen. Maar niet op de laatste ook door onze sponsors en concertbezoekers: ook zij creëren de omgeving waarbinnen successen mogelijk zijn. De kroon van al dat werk is vervolgens elk concert. Een concert, waarin de mannen van KHM St.-Pancratius kunnen etaleren tot welke prestatie de door hen geleverde inspanningen hebben geleid. Uw aanwezigheid bij deze concerten en uw belangstelling voor de verrichtingen van onze leden zijn van zéér groot belang. Geen ander dan het publiek kan de zangprestatie beter waarderen. Die waardering is misschien wel de laatste factor die van invloed is op het acteren van de Meistersänger van ons koor.

Namens leden en bestuur nodigen wij u dan ook van harte uit om onze aanstaande concerten op 18 april (20:15 uur in de Pancratius Kerk) en 12 mei (20:00 uur Parkstad Limburg Theater Heerlen) aanstaande te bezoeken. En waar mogelijk om ons koor financieel te ondersteunen. Wij danken u voor elke bijdrage, financieel en immaterieel. Veel leesplezier en tot ziens bij onze concerten!

Jos Amkreutz

preses KHM St.-Pancratius

Page 4: De stem april 2015(1)

2

VAN DE REDACTIE...

Een nieuwe omslag

Theo Lenartz, onze bariton en beeldend kunste-naar, ontwierp een uitdagende en zeer kleurrijke omslag voor ons periodiek. Deze verwijst met kleurklanken niet alleen naar de vier zangpartijen, maar ook naar de nieuwe weg die ons koor onder leiding van dirigent John Gerits heeft ingeslagen.

Het Juphuis

Door de explosieve groei in aantal leden voldeed de Pancratiuszaal in onze thuishaven Beerkom-panie niet meer als repetitieruimte. De commissie Huisvesting vond een nieuw onderkomen in het Juphuis in de wijk Schandelen.

Woord van de dirigent

John Gerits blikt met genoegen terug op twee concerten en bouwt voortvarend verder aan de muzikale toekomst van ons koor.

Kerstconcert 2014

Op zaterdag 20 december 2014 vond in de sfeer-volle Pancratiuskerk te Heerlen het jaarlijkse kerstconcert van het KHM St.-Pancratius plaats. Het blazersensemble CUPROS en de hoboïst Paul Kicken waren als speciale gasten uitgenodigd om aan dit concert een bijdrage te leveren.

Nieuwe leden stellen zich voor

De afgelopen maanden zijn vijf nieuwe leden ge-

installeerd. In dit nummer stellen zich aan u voor John Bovendeert, bariton, Wim Plug en Fons van Roij, beiden eerste tenor.

Florence Nightingaleconcert 12 mei

Het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancra-tius organiseert op zondagavond 12 mei 2015 in de grote zaal van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen wederom het Florence Nightingale Con-cert.

2015: het jaar van de mijnen

Het is nu onderhand genoegzaam bekend dat in 2015 het Jaar van de mijnen plaatsvindt, omdat 50 jaar geleden de sluiting van de mijnen werd aangekondigd. Aan een economische monocul-tuur, die een diepgaande invloed had op het maat-schappelijk leven in de streek, kwam abrupt een einde.

Zangersportret Tom Brand, lyrische tenor

Tom Brand, de vergeten tenor zoals hij vaak ge-noemd wordt, was een natuurtalent. Hij was nau-welijks muzikaal geschoold, waarover hij later zei: ‘Ik wist van zang even veel als een gemiddel-de kerkkoorzanger’.

Uitnodiging

Eveline Willemsen, lid van het Damescomité, ex-poseert van 3 maart 2015 tot 1 juni 2015 in de Tiendschuur van de Schinvelder Hoeve.

Page 5: De stem april 2015(1)

3

EEN NIEUWE OMSLAG

De omslag van ons periodiek De Stem van Pancratius dateert uit 2003. De oud-leden Henk Noest- heden z.g. en Jan Coumans ontwierpen die voor het 125-jarig bestaan van ons koor. Ons blad werd toen in offset gedrukt en deze professionele drukmethode werd de laatste jaren alleen nog toege-past voor deze omslag. Daar een digitale print hiervan niet fraai is, vroeg de redactie Theo Lenartz een ontwerp te maken dat kwalitatief wel goed digitaal geprint kan worden.

Vereerd door deze vraag, ging Theo enthousiast aan de slag en ontwierp een uitdagende voorpagi-na, waarin de vier kleurrijke kleurklanken niet alleen verwijzen naar de vier zangpartijen van ons koor, maar ook symbool staan voor onze kleurrijke koorklank en ons uitgebreid en breed repertoi-re: klassieke koormuziek, Byzantijnse liederen, musical en zelfs pop- en filmmuziek.

Trots staat midden op de pagina het logo van ons koor en de naam De Stem verwijst met respect naar het ontwerp van Henk en Jan, dat vanaf 2003 tot 2014 ons blad sierde. Het nieuwe ontwerp maakt het verder mogelijk om in opvallend wit bij elke uitgave de jaargang, het nummer en de datum in het zwarte kleurvlak weer te geven.

Tentoonstellingen Theo Lenartz:

● 4 mei restaurant Mammy Two Shoes Wilhelminaplein te Heerlen (Nederlands en Irish restaurant: oude Grandhotel) Tentoonstelling van collages

● 7 juni het Blauwe Huis, Nobelstraat, Heerlen Expositie van tekeningen gouaches en zeefdrukken: Destructions, Oranje Nassau I en faces screens, U.F.O.S. Open vrijdag en zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur Opening door Hans op de Coul, muzikale presentatie Bolton en Jeninga, sing- en songwriters

Leo Klinkers

THEO LENARTZ

bariton

beeldend kunstenaar:

zeefdrukkensculpturen

monumentaalcollages

glaskeramiek

Page 6: De stem april 2015(1)

4

HET JUPHUISonze nieuwe thuishaven

Noodkerk in Schandelen (1924-1928), daarna Patronaat, nu het Juphuis

Door de explosieve groei in leden gedurende de laatste vier jaar bleek de ‘Pancratiuszaal’ in onze thuisha-ven ‘Beerkompanie’, voormalig café-restaurant ‘Oppidom’ niet meer te voldoen als repetitieruimte. Verder kon het koor op donderdagavond niet meer kosteloos gebruik maken van de parkeerplaatsen van het Ar-cuscollege, omdat de gebouwen verkocht werden. De commissie ‘Huisvesting’ ging naarstig op zoek naar een geschikte locatie en vond deze in het ‘Juphuis’ in de wijk ‘Schandelen’. Na een proefrepetitie werd dit gemeenschapshuis op 5 februari jl. officieel onze nieuwe thuishaven.

Geschiedenis parochie Schandelen-Palemig

Reeds in 1919 werden door het kerkbestuur van de St.-Pancratiusparochie activiteiten ontwikkeld om te komen tot een nieuwe parochie voor de wijk Schandelen-Palemig. Met de benoeming op

15 september 1923 van Frans Custers door mgr. Schrijnen, bisschop van Roermond, als extra ka-pelaan van de St.-Pancratiusparochie kregen deze activiteiten concretere vorm, daar zijn opdracht luidde: eene parochie te stichten ter genoemde plaats.

De kronieken van de parochie verhalen dat de nor-male gemeentesubsidie voor het stichten van een parochie, groot 30.000 gulden, hier vervangen is door het schenken van een terrein aan de Meezen-broekerweg-Schandelerstraat - op een kaart van 1820 heet dit terrein Hoederlak - ter grootte van 185 kleine roeden voor den prijs van 120 gulden de kleine roede, alsmede een miljoen slecht ge-bakken brikken die in het Bekkerveld lagen.

Bedelend in 120 kerken bracht de bouwheer

Page 7: De stem april 2015(1)

5

29.134 gulden bijeen. Hij en zijn bouwcommissie verkochten de gebakken brikken voor 12.000 gul-den. Met de provinciale subsidie van 1000 gulden, een subsidie van 10.000 gulden van de O.N.-mij-nen waren de bouwheer en zijn bouwcommissie met deze gelden nu in staat de bouw te starten, een bouw die twee fases kende.

De eerste fase - pastorie en noodkerk - het ont-werp in zakelijke expressionistische stijl van ar-chitect Wielders uit Sittard werd door aannemer Laeven uit Heerlen voor 28.847,60 gulden gerea-liseerd. Op 9 augustus 1924 werd de eerste steen gelegd door de oudste inwoner van de nieuwe pa-rochie den heer Conemans.

Eerste prentbriefkaart R.-K. kerk Schandelen

De tweede fase - bouw van de grote kerk en de kapelanie aan de Meezenbroekerweg - werd bij aanbesteding gegund aan firma Storms uit Sittard die het werk aannam tegen de somma van 99.998 gulden. Het betonwerk werd gemaakt door de fir-ma Bartels uit Valkenburg voor een bedrag van 19.400 gulden. De betonkiezel werd gratis afge-staan door het kerkbestuur van de parochie Mo-lenberg. De benodigde dakpannen voor pastorie, patronaat (de eerder gebouwde noodkerk), kape-lanie en kerk werden gratis geleverd door pan-nenfabriek De Valk uit Echt. Met een subsidie van 32.000 gulden waren voor de bouwers de grootste financiële zorgen overwonnen.

De kerk van Wielders is een eenbeukige kerk met aan weerszijden een reeks kapellen met steekkap-pen en verder een terzijde staande westtoren en een opvallend getrapt koor met zadeldaken. Wiel-ders ontwierp de kerk in zakelijke expressionisti-sche stijl met neogotische elementen.

In augustus 1928 werd de kerk ingezegend door de zeereerwaarde heer W. Frank en op 7 oktober

1929 werd ze geconsacreerd door mgr. Schrijnen. In 1928 werd het orgel, gebouwd in 1830 door Schauten uit Jüchen (D), afkomstig uit de oude St.-Petruskerk te Gulpen in het gebouw dat de naam Heilig Hart van Jezuskerk kreeg, afgekort tot H. Hartkerk, in Schandelen overgebracht.

Na de bouw kon met nog meer kracht de ziel-zorg ter hand genomen worden. Geen gemakke-lijke opgave, zo vermeldt het Limburgs Dagblad op 20 juli 1928: Schandelen is pastoraal gezien het moeilijkste gedeelte van Heerlen. De paro-chie Schandelen-Palemig omvat de woonkernen Schandelen, Palemig en Meezenbroek.

In de eerste jaren werd met voortvarendheid werk gemaakt van retraites die een grote deelname ken-den en resulteerde in 1929 tot de oprichting van de H. Familie voor gehuwde vrouwen. Van groot belang voor de drie woonkerken was de oprich-ting in hetzelfde jaar van het Patronaat, dat domi-cilie vond in de noodkerk aan de Schandelerstraat. Het pastorale team bestond uit pastoor Custers en twee kapelaans die bij hun werk veel steun onder-vonden van de zusters van Heythuizen.

Dat het vele werk van pastoor Frans Custers hoog-gewaardeerd werd, bleek wel uit zijn eervolle be-noeming in 1941 tot pastoor-deken van Schinnen. Hij werd in Schandelen opgevolgd door pastoor Houben die het werk van zijn voorganger voort-zette, daarbij geholpen door een derde kapelaan.

Na de oorlog vraagt noodzakelijkerwijs het herstel van de kerk veel aandacht. De O.N-mijnen stellen gratis de nieuwe verlichting ter beschikking en in 1948 komen er drie nieuwe klokken die in 1943 door oorlogsroof waren verdwenen. De opbrengst van de fancy fair in 1949 op het schoolplein van de Arnoldusschool was bestemd voor de restaura-tie van het orgel door Flentrop orgelbouw.

De naam JUPHUIS

In 1951 bij haar 25-jarig jubileum staat de H. Hartparochie volop in de belangstelling. Zo kopt het L.D. op 3 januari 1951: Parel van rijk gods-dienstig leven. Parochie van Schandelen viert haar eerste jubileum. Van wat eens de moeilijkste parochie werd genoemd, wordt nu geschreven: De H. Hartparochie van Schandelen werd een van de

Page 8: De stem april 2015(1)

6

bloeiendste van gans Heerlen en de H. Hartkerk een van de schoonste gebouwen die de Mijnstreek rijk is.

Grote bekendheid verwierf de parochie in 1956 door de JUP-feesten. Aanleiding hiervoor was het 40-jarig priesterjubileum van pastoor Houben (JUP = jubileum pastoor). Dit JUP-festival, een initiatief van de voorlopige parochieraad beoogde twee doelstellingen: een geschenk voor de jubi-laris en het aanbieden van een in alle geledingen bloeiende parochiële activiteit.

Wat de tweede doelstelling betreft, bouwde men een lekenorganisatie op, een unicum in Limburg, waarin alle rangen en standen van de bevolking van de parochie vertegenwoordigd waren. Zij stond de geestelijkheid bij in het parochiewerk.

In 1956 wordt er door de parochieraad geJUPT met een Alpenfeest, passie-avond, avond voor ou-deren en concerten in de kerk. In 1957 wordt pas-toor Houben opgevolgd door pastoor M. Brand, telg uit het roemrijke brouwersgeslacht en zeer muzikale familie Brand uit Wylre.

In 1962 wordt begonnen met de verbouwing van het Patronaat, dat wegens stagnatie door strenge vorst pas op 29 juni 1963, nu JUP-huis genaamd,

feestelijk in gebruik wordt genomen. Om de kos-ten te dekken werd er naast het aanvragen van een subsidie ook geJUPt met een kaarsenloterij.

Men enige regelmaat werden genoemde JUP-fees-ten georganiseerd. Het JUP-huis en de H. Hart-kerk profiteerden regelmatig bij verbouwingen en vernieuwingen hierdoor van vergaarde gelden. In 1994 besluit men te stoppen met deze feesten.

Muzikaal gezien stond het kerkkoor eerst onder leiding van onderwijzer Jan Morreau tot eind ja-ren zestig en later van Sjef Konieczy in hoog aan-zien. Het zong onder hun leiding op hoog niveau. In de tijd van pastoor Krekelberg (1969-1990) zorgden de Glory Singers in de jaren zeventig o.l.v. Fred Piepers voor een stampvolle kerk tij-dens de maandelijkse jeugdkerkdienst.

Vanaf 25 januari 2007 maakt het JUPHUIS (één woord) deel uit van de Federatie Gemeenschaps-huizen Heerlen. Dit is een samenwerkingsverband van 14 gemeenschapshuizen en multifunctionele huizen in Heerlen, verspreid over de verschillen-de buurten van Heerlen en Hoensbroek.

Manders bouw- en timmerbedrijf realiseert al meer dan 35 jaar bouwprojecten. Van

een eenvoudige reparatie tot het maken van een keuken, badkamer, dakkapel, garage of huis! Wij zijn u met raad en daad van dienst

en tonen graag ons vakmanschap.6% BTW pak het mee en profiteer nu!

Bel voor een vrijblijvende offerte

uw vakman: Martien Manderstelefoon: 06 21 57 36 75

Bekijk onze website:www.mandersbouwentimmerbedrijf.nl

Bron: Feestgids 50-jarig bestaan H. Hartkerk Overzicht 1975-2000 Hub Beulen

Leo Klinkers

Page 9: De stem april 2015(1)

7

Beste koorleden,

November en december liggen alweer enkele maanden achter ons. Toch wil ik kort terugblik-ken op twee zeer mooie concerten die we gegeven hebben: een met de harmonie TOG Welten en ons eigen kerstconcert.

In het concert met de TOG Welten lieten we het publiek kennismaken met ons breed repertoire. De reacties die ik van het publiek kreeg, waren verrassend. Sommige mensen hadden nog nooit een mannenkoor gehoord en waren onder de in-druk van de koorklank, andere waren zeer gechar-meerd van ons repertoire.

Tijdens ons kerstconcert hebben we laten horen dat we ook een mooie en verassende presentatie kunnen geven in kleine ensembles met o.a. het koperblaasensemble Cupros. Ook lieten we onze eigen solisten aan bod komen. Optredens waar-over ons talrijke publiek zeer te spreken was. We kunnen dus zeer tevreden terugkijken op deze concerten.

Er staan nu wederom enkele mooie uitdagingen op ons te wachten. Ons eerste optreden dit jaar staat gepland op 18 april met het Groot Mannen-koor Zwolle. In dit concert staan enkele nieuwe werken op ons programma. Op 30 mei zullen wij een tegenbezoek aan Zwolle brengen om daar weer met dat koor te concerteren.

Op 12 mei gaan we concerteren met Martin Hur-kens, Paul van Loo, Ivo Rosbeek, de Schintaler

en Joep Schyns. Dit is het tweede Florence Nigh-tingale concert. Het wordt een zeer gevarieerd programma. Voor dit optreden hebben we voor ruim 60% een nieuw programma ingestudeerd. Het is geen sinecure om in een kort tijdsbestek dit programma op de planken te brengen. Het wordt een scala aan stijlen met Limburgse, Engelse, Ita-liaanse en Franse muziekstukken.

Voor nadere info omtrent dit concert verwijs ik naar het artikel, samengesteld door Leo Klinkers elders in dit blad. Afgelopen februari zijn we ge-start met de interne koorscholing. In de vorige koorscholingen lag het accent op de ademhaling en de techniek van het zingen.

Nu staat vooral het notenbeeld centraal. Er wordt gewerkt in kleine groepen en Augustine Boshou-wers geeft deze cursus met veel verve. Van de le-den krijg ik alleen maar complimenten voor de wijze waarop Augustine deze cursus invulling geeft. Uiteraard hopen we binnen afzienbare tijd hier ook de vruchten van te plukken.

We mogen als koor niet klagen over de wijze waarop ons koor in aantal leden is gegroeid. Toch zou het fijn zijn als we aan de baskant nog wat versterking kunnen krijgen. In het najaar wil ik wederom starten met de cursus Ontdek je stem.

Het zou mooi zijn als we weer een enthousiaste groep nieuwe zangers mogen verwelkomen. Het zou nog fijner zijn als we een aantal zangers erbij kunnen krijgen van rond de 40 jaar. Er staan nog genoeg concerten op de planning voor de toekomst; er wordt hard gewerkt binnen de vereniging door diverse commissies o.a. de pr en bibliotheek. Laten we ervoor zorgen dat we met zijn allen het Koninklijk Heerlens Mannen-koor St.-Pancratius nog lang op de kaart kunnen zetten.

Met muzikale groeten,

John Gerits dirigent KHM St.-Pancratius

WOORD VAN DE DIRIGENT

Page 10: De stem april 2015(1)

8

KERSTCONCERT 2014

Op zaterdag 20 december 2014 vond in de sfeervolle Pancratiuskerk te Heerlen het jaarlijkse kerstconcert van het KHM St.-Pancratius plaats. Het blazersensemble ‘CUPROS’ en de hoboïst Paul Kicken waren als speciale gasten uitgenodigd om aan dit concert een bijdrage te leveren. Dirigent en muziekcommissie hadden een mooi programma uitgekozen dat bij de toehoorders veel waardering opriep, getuige het her-haaldelijk en langdurig applaus en het commentaar na afloop van het concert, dat onder leiding stond van onze dirigent John Gerits. Het koor werd op de vleugel begeleid door Augustine Boshouwers.

Het programma was mooi in balans: bijdragen van koor, ensembles uit het koor en het koperensem-ble CUPROS wisselende elkaar af, zodat men na afloop kon zeggen: “Dit was een concert van het Pancratiuskoor, niet van een aantal gasten waarbij het koor af en toe ook wat mocht doen.”

Het koor opende het programma met Weihnacht ist heut, gevolgd door het Sloveense kerstlied Raiske Strune, waarbij bariton Hans Knubben de solo voor zijn rekening nam. De verdere bijdra-gen van het koor bestonden uit het Benedictus van Jenkins, Echo carol, A la nanita nana (met hobo-ist Paul Kicken), Bohorodietse djevo uit de Ves-Koperensembe ‘CUPROS’

Page 11: De stem april 2015(1)

9

pers van Rachmaninoff, Cantique de Noël, met als solist bariton John van Os, Jubilate deo, Nel-la Fantasia (eveneens met hoboïst Paul Kicken) en natuurlijk, samen met CUPROS, Stille Nacht. CUPROS tekende voor A Polish Christmas Ca-rol, Once in Royal David’s City, One hand, one heart uit West Side Story en A Carol Fantasy in een arrangement van Jonh Iveson.

Betrekkelijk nieuw is de vondst van de dirigent, om voor concerten uit het groot koor aparte, klei-ne ensembles in wisselende samenstelling te laten optreden. Voor dit concert bracht een ensemble Die Nacht van Schubert ten gehore, een ander

ensemble had zich samen met CUPROS gebogen over een muzikaal-technisch ingewikkelde, maar uiterst humoristische Twelve days of Christmas.

In de oorspronkelijke versie stuurt de true love achtereenvolgens als cadeaus een patrijs in een perenboom, twee tortelduiven, drie Franse hen-nen, vier zangvogels, vijf gouden ringen tot uit-eindelijk elf doedelzakspelers. In de tijdens dit kerstconcert gebrachte versie stuurt de true love telkens cd’tjes met klassieke muziekfragmenten van onder andere Mozart, Bach, Beethoven en Händel.

Hoboïst Paul Kicken

Bariton Hans Knubben

Page 12: De stem april 2015(1)

10

LerrosFor Fellows

GardeurBugatti

Ben BartonVan Gils

Pierre GardinGross

AlbertoState of Art

BaileysOlymp

LedubEspritStonesTenson

MacMeyer

Tom Tailor‘S Oliver

TenceEspritMacSoya

Nieuwe Dameskelder geopend

Geleenstraat 34-36 & Promenade 33, hartje Heerlenook vestigingen in Sittard en Deurne

Wanneer het ensemble de naam van de componist

zong, speelde CUPROS het bijbehorende frag-mentje, tot vermaak van de toehoorders, die de fragmenten herkenden. Het klaterend applaus na afloop van deze Twelve days onderstreepte de gro-te waardering vanuit het publiek.

Het concert was een mix van traditioneel en meer eigentijds, soms onbekend kerstrepertoire, zoals het arrangement van de Twelve days. Herkenbaar-heid is noodzakelijk voor het over het voetlicht brengen van de door het publiek gewenste kerst-sfeer.

In een dergelijke bedding gedijen verrassingen als het zingen in kleine ensembles met pareltjes uit de muziekgeschiedenis (Schubert) of met een humo-ristische draai aan een oud kerstlied het beste en voorkomen dat een kerstconcert een belegen in-druk maakt. Met respect voor de traditie en open voor het hedendaagse: met dit kerstconcert heeft het Pacratiuskoor deze doelstelling meer dan waar gemaakt.

Koos Lindersfoto’s: Gabriëlle Vroomen

Bariton John van Os

Page 13: De stem april 2015(1)

11

Mi mancherai se te ne vai.Mi mancherai la tua serenita,le tue parole come canzoni al ventoe l'amore che ora porti via.

Me mancherai se te ne vai.Ora e per sempre non so come vivreie l'allegria, amica mia,va via con te.

Mi mancherai, mi mancherai.Perché vai via?Perché l'amore in te s’é spento?Perché, perché?Non cambierá niente lo soe dentro sento te.

Mi mancherai, mi mancherai.Perché vai via?Perché l'amore in te s’é spento?Perché, perché?Non cambierá niente lo soe dentro sento che.

Mi mancherai l'immensitadei nostri giorni e notti insieme noi,i tuoi sorrisi quando si fa buio,la tua ingenuita da bambina tu.

Mi mancherai amore mio.Mi guardo e trovo un vuoto dentro mee l'allegria, amica mia,va via con te.

Ik zal je missen als je me verlaat.Ik zal je innerlijke rust missen,je woorden als liederen in de winden je liefde die nu verdwijnt.

Ik zal je missen als je me verlaat.Nu en voor altijd is mijn leven zinloosen de vreugde, mijn vriendin,vertrekt met jou.

Ik zal je missen, ik zal je missen.Waarom ga je weg?Waarom is jouw liefde gedoofd?Waarom, waarom?En voor mij zal er niets veranderenik voel jouw aanwezigheid.

Ik zal je missen, ik zal je missen.Waarom ga je weg?Waarom is jouw liefde gedoofd?Waarom, waarom?En voor mij zal er niets veranderenzo voel ik dat.

Ik mis de hartstochtvan onze dagen en nachten,jouw glimlach als het donker wordt,jouw naïeve kinderlijke onschuld.

Ik zal je missen mijn schat.Kijk ik naar mezelf voel ik een leegteen de vreugde, mijn vriendin,vertrekt met jou.

Vertaling: Silvio Comis

Page 14: De stem april 2015(1)

12

NIEUWE LEDEN STELLEN ZICH VOOR

Even voorstellen...

Een jaar of vier geleden in café Oppidom, sprak Frans Ramaekers mij aan: “Je bent toch Heerle-naar hè…kom zingen in het Pancratiuskoor! ,…echt iets voor jou!” Ik had al eerder met veel ple-zier in een koor gezongen en antwoordde: “Doe ik, zodra ik verhuisd ben naar Heerlen”. Ons huis in Hulsberg stond te koop, nog steeds trouwens, en omdat verhuizen er maar niet van kwam, ben ik, al heeft het even geduurd, toch maar alvast lid geworden van jullie club.

(boogie-woogie) gespeeld, ukelele en gitaar ge-tokkeld, belcanto beluisterd en Elvis en Fats Do-mino stiekem per bandrecorder opgenomen.

Zoals toen gebruikelijk, was er op de lagere schooltijd voor mij de Schola Cantorum en het kerkkoor van de Annakerk Bekkerveld. Bij de Ver-kennersbeweging van Welp tot Voortrekker was het voor mij vooral de creatieve hoek waarin ik thuis was.

Kort en goed: in muziek, het spelen en zingen in bandjes, het verzamelen en draaien van pla-ten, daar heb ik altijd veel energie ingestopt en een massa plezier voor teruggekregen. Ook bij mijn job als onderwijzer. Ik ben liedteksten gaan schrijven, ook voor rock- en bluessongs en rolde zo vanzelf in de schrijverij.

Bij mijn pensionering, twaalf jaar geleden, heeft die schrijverij de overhand genomen en ik houd me nu intensief bezig met poëzie. Een goed glas wijn werkt dan wel eens inspirerend. Even inspi-rerend waren en zijn mijn vakanties in het wijn-land bij uitstek, la Douce France. Destijds al toen onze twee kinderen (dochter en zoon) nog klein waren. Mia, mijn vrouw, en ik, koesteren momenteel de ontwikkeling van onze vierjarige kleinzoon vol overgave, al moeten we daarvoor regelmatig Nij-megen aandoen. Het is een genoegen te bemerken dat kleinkind Cas niets liever doet dan liedjes zin-gen en verhalen aanhoren.

John Bovendeert

Dezelfde club waar mijn vader in de bloeiperiode van de jaren vijftig en zestig, onder Henri Heij-dendael, die fameuze concertreizen maakte naar Parijs, Wenen, Rome, Milaan en Londen. Bij mij thuis in de Caumerbeeklaan - we waren met vijf jongens - werd veel gezongen, piano

Page 15: De stem april 2015(1)

13

Even voorstellen...

Mijn naam is Wim Plug, afkomstig van Katwijk aan Zee waar ik alweer 50 jaar geleden ben ge-boren. Als zoon van een politieagent en groen-teninpakster ben ik daar ook vrij onbezorgd en beschermd opgevoed. Als scoutinglid veel buiten doorgebracht en in mijn middelbare schooljaren ook nog op zee kunnen zeilen.

de brandweer heb ik veel kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van opleidingen. Echter na een periode wil je zelf toch ook aan het front staan en met anderen vuile handen krijgen. Die kans heb ik in eerste instantie gekregen in Velsen. Een brandweerkorps met beroepspersoneel en vrij-willig personeel in een gebied met grote variëteit aan risico’s. Naast dat ik me hier goed in het vak heb kunnen bekwamen, heb ik in deze periode mijn vrouw Shirley hernieuwd ontmoet. Bij deze en volgende ontmoetingen groeiden er dusdanig vonkjes dat we voor elkaar gekozen hebben en in het jaar 2000 zijn getrouwd. Dit is ook het jaar dat we naar Limburg zijn ge-komen. Ik kon namelijk bij de dienst Brandweer van de gemeente Heerlen aan de slag als hoofd Repressie. Bijzondere daarbij is dat er de ambi-tie was om tot een intergemeentelijke brandweer-organisatie te komen. Dit was toen nog redelijk uniek in Nederland ver vooruit lopend op de hui-dige regionaal gevormde korpsen. Dit leidde in 2003 tot de Brandweer Parkstad. Deze is in 2009 uiteindelijk opgegaan in de huidige Brandweer Zuid-Limburg waar ik nog steeds met veel plezier werk.

Tot nog toe geen letter over muziek of zingen en dat klopt. Op dit gebied ben ik een laatbloeier. In september 2012 heb ik gereageerd op een adver-tentie in de krant voor een scholing stemvorming. Dit was gezien mijn van huis uit zachte stem voor mijn vak en functie best handig, dus heb ik mij aangemeld. Hier kennis gemaakt met zeer bevlo-gen en gepassioneerde docenten Frans Glatzhofer en Martin Raaphorst die me de beginselen van ademsteun en resonantie hebben bijgebracht. Na een periode ook daadwerkelijk profijt in mijn werk gezien. Niet meer een week lang mijn stem

Zowel het leren als sporten gingen mij goed af. Zo ben ik uiteindelijk in Amsterdam afgestudeerd als inspanningsfysioloog en heb ik in mijn stu-dententijd op hoog niveau internationaal in de vechtsport (taekwondo) geacteerd. Na mijn actie-ve sportperiode ook nog bij kunnen dragen als be-stuurslid aan trainersopleidingen en de taekwon-dosport toegankelijker gemaakt voor een bredere doelgroep.

Na een periode als onderzoeker in het leger bij de brandweer terechtgekomen en hierbij het zo-genaamde brandweervirus opgelopen. Ook bij

Page 16: De stem april 2015(1)

14

kwijt na een uitruk waarbij je vijftig ouderen die ontruimd zijn uit hun woning heb toegesproken en op hun gemak gesteld. Ook bij vergaderingen of toespreken van grote groepen ondervind ik nog steeds de voordelen van deze basisscholing. In de scholing ook gewerkt met toonladdertjes en uiteindelijk ook stukjes gezongen. En zowaar dit vond ik een leuke bezigheid, waar ik me met wat oefening nog voldoende in kan ontwikkelen. Mo-menteel studeer en oefen ik met enkele aria’s. Bij de Dodenherdenking in Heerlen heb ik het Pancratiuskoor horen optreden. In het gemeen-tehuis maakten de stemmen en vooral de bassen een grote indruk op me. Vandaar dat ik uitein-delijk vorig jaar na de zomer gewoon eens ben binnengelopen bij een oefening. De bassen waren bijzonder gastvrij en voor ik het wist was ik al mee aan het oefenen. Een stemtest heeft me echter vrij snel bij de teno-ren doen belanden en daar probeer ik nu met mijn stem een bijdrage te leveren aan de muzikale prestaties van ons koor. Het koor heeft me snel doen thuis voelen en ik hoop dat dit nog lang zo mag blijven.

Wim Plug

Even voorstellen...

In Beesel, een Maasdorpje tussen Roermond en Venlo, ben ik opgegroeid met aardig wat folklore. Niet alleen elke zeven jaar het Draaksteken, maar de schutterij heeft er in mijn jonge jaren ook wel eens het OLS (Oud Limburgs Schuttersfeest) ge-organiseerd.

Op het Bisschoppelijk College in Roermond waren biologie en natuurkunde mijn favoriete vakken, omdat je ze alleen maar hoefde te snappen. Net toen ik in de bovenbouw terechtkwam, had bisschop Gijzen bepaalde lesonderdelen, notabene met betrekking tot het scheppen van nieuwe zieltjes, uitdrukkelijk verboden in de biologieles. Dat is echter niet de reden geweest dat mijn aandacht steeds meer naar wiskunde en informatica ging; ik genoot er gewoon van om machines steeds in-gewikkelder (reken)werk te laten doen.

Tijdens een eerste studie, elektrotechniek, raakte ik gefascineerd door de chaos-theorie. Eigenlijk was dat weinig anders dan biologie, maar dan in termen van wiskunde en informatica. Het leukste hiervan was dat je kon experimenteren met groeiprocessen en populaties achter de computer, door alleen wat parameters anders in te stellen. Toen een autoriteit op het gebied van simulaties enthousiast reageerde op mijn methode om razendsnel stabiliteitsgebieden (fractals) te vinden met behulp van logische schakelingen, besloot ik aansluitend wiskunde te gaan studeren in Eindhoven.

Naast wat leuke en spannende avonturen in de cryptografie en de beleggingswereld, ben ik studie-vaardigheidstraining en examentraining gaan geven aan scholieren en bachelorstudenten. Het overbrengen van kennis en het enthousiasmeren van jonge mensen bleek mijn roeping, en dus besloot ik docent wiskunde te worden.

Gelijktijdig met het volgen van de lerarenopleiding, ben ik in mijn vrije tijd nog enkele jaren betrokken geweest bij de Eindhovense Studenten Kerk, waar ik onder meer graag een partijtje meezong en er enkele jaren mede voor zorgde dat er in de zomermaanden regelmatig een lekendienst

Page 17: De stem april 2015(1)

15

was voor de trouwe geloofsgemeenschap. Het heiligen van het samenzijn en de aandacht van allen toespitsen op het wezen van een thema, gebruik ik nu dankbaar in mijn lessen.

Mijn niet aflatende nieuwsgierigheid voor kwan-tumcomputers en kernfusie leidde overigens nog tot het behalen van een eerstegraads bevoegdheid natuurkunde. En het papiertje Technology Mana-gement herinnert mij er dan weer aan, dat ik het niet kon laten om ook veelvuldig rond te snuffelen op andere faculteiten. En nu, al bijna 10 jaar docent wiskunde met jaarlijks wat natuurkunde- of informaticaklasjes erbij voor de variatie. Sinds 2012 geef ik les aan een versnelde havo,vwo-opleiding in Maastricht. Doorgaans erg leuk om jonge mensen voor te bereiden op het echte leven, soms is het ook wel eens uitdagend.

En alleen nog het zoetwateraquarium dat steevast in de huiskamer prijkt, bewijst mijn latente liefde voor biologie. Voorheen waren het vooral tropische visjes en kreeftjes, maar nu zijn het beestjes van eigen bodem: letterlijk uit de Geleenbeek gevist!

De menselijke begrippen tijd en geld lijken mij overigens bepaald geen triomf over de echte Natuur: ze verdwijnen zodra ik mijn blik in die glazen doos vol water met garnalen, keverlarven, kokerjuffers, vlooien en waterplanten werp ... vast een leuk onderwerp op een lange borrel!

In 2012 ben ik officieel pas naar Heerlen gekomen om te trouwen. Na enige tijd begon ik het zingen te missen, en dat was voor mijn vrouw reden om haar tenniscollega Paul Vijgen om raad te vragen. En zo begon het. Niet wetend dat mijn beide buurmannen ook al bij St.-Pancratius waren, ervoer ik mijn eerste deelname dus meteen als een thuiskomst. Hoewel ik het Limburgs aardig beheers, is het prettig te ervaren dat de mensen hier ook Nederlands spreken. Gesettled in Welten, groeit nu mijn liefde voor geschiedenis, talen en culturen. De Russische en Arabische taal en cultuur staan nog op mijn verlanglijst. En de liefde voor mijn vrouw, die groeit onafgebroken door.

Fons van Roij

Page 18: De stem april 2015(1)

16

Het Groot Mannenkoor Zwolle, kortweg GMZ ge- noemd, is opgericht op 2 juli 1917. Van 1964 tot 2002 is Jos Vranken jr. dirigent geweest. Onder zijn leiding ontving het koor bij zijn 50-jarig jubileum in 1967 de zilveren medaille van verdienste van H.M. de Konin-gin.

In zijn lange bestaan maakt(e) het koor de intentie van haar reislied Zingend willen wij vertolken, vriend-schap tussen alle volken meer dan waar. Zo waren er concertreizen naar, dan wel uitwisselingen met Tsjecho-Slowakije, Denemarken, Noorwegen, Roe-menië (waar men de hoogste culturele onderscheid-ing de bronzen Kiriac-trophee heeft ontvangen), En-geland, Schotland, Duitsland, Suriname, Portugal en Amerika.

Ook in eigen land en regio treedt het koor regelmatig op met bekende solisten en orkesten. Zo concerteerde men in december 1998 enkele malen met Jan Vayne en Clara de Vries. In april 1999 heeft het koor ter gele-genheid van het jubileum van zijn toenmalige dirigent, nog een concert verzorgd met het Orkest van het Oost-en, Clara de Vries en de Deense bariton Palle Fuhr Jörgensen.

In 2001 leverde het koor, ondanks een moordende hitte, een uitzonderlijke prestatie in Duitsland. Tijdens het internationale koorfestival de Cacilia Chortage in

GROOT MANNENKOOR ZWOLLE

Lindenholzhausen behaalde het koor Goud. In september van 2002 nam het koor met een concert en een receptie afscheid van Jos Vranken jr. Het dir-igeerstokje is overgenomen door de jonge en enthou-siaste dirigent Paul Michèl Tijssen. Onder zijn lei- ding heeft het koor m.m.v. Marco Bakker een tweetal prachtige kerstconcerten verzorgd.

Het bestaande repertoire is inmiddels aanmerkelijk vlotter geworden; het bevat meer Engelstalige stukken en bewerkingen van hedendaagse muziek. In 2007 is deze enigszins andere stijl vastgelegd op een nieuwe cd, genaamd Het Groot Mannenkoor Zwolle, 90 jaar, zingt een vernieuwd repertoire.

Uiteraard is in oktober van dat jaar het 90-jarig bestaan uitbundig gevierd met een groots concert in het nieuwe Zwolse theater De Spiegel m.m.v. Clara de Vries, Marco Bakker en Jan Vayne. In 2010 heeft GMZ in datzelfde theater het Hanzekorenfestival geor-ganiseerd.

In 2013 werd Hennie Ramaekers uit Maastricht de nieuwe dirigent. Met hem werkt GMZ met veel elan aan de nieuwe doelstelling van het koor Met honderd man naar het honderdjarig jubileum in 2017.

bron: www.grootmannenkoorzwolle.nl

Page 19: De stem april 2015(1)

17

HENNIE RAMAEKERS

Op 18 april concerteerde het ‘Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius’ met het ‘Groot Mannenkoor Zwolle’ in de Pancratiuskerk te Heerlen, onder het motto ‘Zwolle meets Heerlen’. De dirigenten van beide koren vertonen, wat hun muzikale aspiraties voor mannenkoren betreft, veel overeenkomsten. Zo streven ze naar modernisering van het koorrepertoire door musical- en filmmuziek hierin op te nemen. Verder geven beiden koorscholing aan aspirant-leden, die hierdoor enthousiast geraakt ervoor zorgden dat de twee koren door een sterke groei meer dan 80 zingende leden tellen. Een impressie van dat concert zal in het volgende nummer van ons periodiek opgenomen worden.

Hennie Ramaekers, geboren te Maastricht in 1946, studeerde piano en orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium bij respectievelijk Jean Antonietti en Martin Koekelkoren. Hij slaagde cum laude voor het Einddiploma Solospel Piano en voltooide de studie orkestdirectie eveneens met het Einddiploma Harmo-nie- en Fanfaredirectie. Bij Yvon Ducene (kapelmees-ter van De Gidsen te Brussel van 1962-1985) speciali-seerde hij zich in eigentijdse muziek. Hennie Ramaekers was dirigent van diverse bekende koren en symfonische blaasorkesten, waaronder de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar, het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St.-Lambertus, de Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor, het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor St.-Caecilia en de harmonieorkesten Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eysden, Harmonie St.-Michaël Thorn, Konink-lijke Harmonie Orpheus Tilburg en Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug-Enschede.

Met de Mastreechter Staar trad hij o.a. op tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Met dit koor produceerde hij ruim 20 geluidsdragers, verzorgde meer dan 500 concerten en was te gast in vele radio- en tv-programma's. Met di-verse orkesten behaalde hij nationale kampioenschap-pen. Tijdens de Wereld Muziek Concoursen te Kerkra-de in 1985, 1989, 1993 en 1997 behaalde hij telkens een eerste prijs met lof der jury in de concertafdeling.

Naast het dirigentschap van verenigingen was hij als

pianodocent verbonden aan het Maastrichts Conser-vatorium; later werd hij directeur van de Streekmu-ziekschool te Roermond. Tot december 2005 was hij directeur van het Centrum voor Muziek & Dans Mid-den-Langstraat te Waalwijk. Van 2000-2009 was hij hoofdvakdocent HaFaBra directie aan het conservato-rium te Enschede. Vanaf september 2009 is hij herin-tredend jurylid van de KNFM. Ook voor de VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) is hij jurylid.

Onder zijn leiding werden concerten en opnamen gere-aliseerd met o.a. het Limburgs Symphonie Orkest, het toenmalig Utrechts Symphonie Orkest, het Metropole Orkest, de Bochumer Symphoniker (D), de Koninklij-ke Militaire Kapel en de Johan Willem Friso Kapel.Als dirigent is Hennie Ramaekers momenteel actief bij het Koninklijk Roermonds Mannenkoor, het Groot Mannenkoor Zwolle en bij het Tata Steel Symphonisch Blaasorkest (Hoogovens) te Beverwijk.

Samen met de Belgische zangpedagoge en koordiri-gente Nadia Loenders schreef hij het handboek voor beginnende koorzangers ONTDEK JE STEM met als uitgangspunt vooral een auditieve benadering. Dit handboek is bijzonder geschikt voor belangstellenden zonder enige muzikale vooropleiding. Voor het Ko-ninklijk Nederlands Zangersverbond (KNZV) hield hij lezingen in het gehele land ter promotie van dit hand-boek omdat het gebruikt kan worden als wervingsmid-del voor nieuwe leden.

Van het KNZV ontving hij in 2001 een bijzondere oor-konde voor zijn verdiensten voor de mannenkoorzang in Nederland. Vanaf 2010 is hij muziekadviseur van het KNZV, zowel landelijk als voor de provincie Limburg.

Van de KNFM ontving hij in 2007 een legpenning in goud voor zijn verdiensten voor de blaasmuziek in Ne-derland. Op 15 december 2013 ontving hij in een volle Concertzaal Tilburg een Koninklijke Onderscheiding b.g.v. zijn afscheid als dirigent van het Koninklijk Til-burgs Mannenkoor St.-Caecilia.

bron: www.hennieramaekers.nl

Page 20: De stem april 2015(1)

18

FLORENCE NIGHTINGALE CONCERT

Internationale Dag van de Verpleging

Datum: 12 mei 2015

Tijd: 20.00 uur

Plaats: Parkstad Theater Heerlen Limburgzaal

Entree: € 18.-

Florence Nightingale

Florence Nightingale (1820-1910) was een Brits verpleegkundige, sociaal hervormer, statisticus en mystica. Als tiener hoorde ze de stem van God en wist ze dat ze het lot van de armen, zieken en gewonden wilde verbeteren. Als protest tegen de beperkingen die haar daarbij in die tijd als vrouw werden gesteld, schreef ze een feministische klas-sieker Cassandra.

Als de Lady with the lamp is zij vooral bekend geworden door haar verpleegkundige activiteiten tijdens de Krimoorlog. De Krimoorlog (1853-1856) was een conflict, uitgevochten tussen het Tsaristische Rusland en een alliantie van het Tweede Franse Keizerrijk, het Britse Rijk, het Ot-tomaanse Rijk en het koninkrijk Sardinië.

De oorlog maakte deel uit van de langlopende

strijd tussen de Europese grootmachten om in-vloed op grondgebied van het in verval rakende Ottomaanse Rijk. Toen een oorlogscorrespondent van The Times melding maakte van mensonteren-de toestanden onder de zieke en gewonde Britse soldaten, bood Florence, als 34-jarige verpleeg-ster, haar diensten aan.

Gesteund door minister van oorlog Sidney Her-bert vertrok zij aan het hoofd van een groep van 38 verpleegsters naar Scutari (de oude naam voor een stadsdeel in het Aziatische deel van Istanbul). Met geduld, tact en vooral veel organisatievermo-gen wist zij orde in de hospitaalafdeling van de Selimiyekazerne te scheppen en bereikte ze dat de verzorging van gewonden aanmerkelijk verbeter-de.

Toch stierven juist in haar ziekenhuis relatief de meeste soldaten. Ze drong aan op een onderzoek,

Het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius organiseert op zondagavond 12 mei 2015 in de grote zaal van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen wederom het ‘Florence Nightingale Concert’. Met dit concert wil het Heerlens Mannenkoor, in het kader van de ‘Internationale Dag van de Verpleging’ zijn waardering tonen aan werkers, vrijwilligers en mantelzorgers in de verpleging/zorg in Parkstad. Het con-cert, dat voor eenieder toegankelijk is, is bedoeld om de vele vrijwilligers bij de verschillende zorginstellin-gen een compliment te geven en een gezellige avond te bezorgen als dank voor het goede werk dat zij doen. Dit jaar is samenwerking gezocht met Limburgse artiesten.

Page 21: De stem april 2015(1)

19

waaruit bleek dat een defecte riolering de oorzaak was. Hier heeft ze haar leven lang een sterk besef van het belang van hygiëne (de dienares van de beschaving) aan overgehouden.

Het concert

Omdat 2015 het Jaar van de Mijnen is, kiest het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius ervoor dit concert een Limburgs tintje te geven.

Zo zingt Martin Hurkens, de Limburgse winnaar van Holland’s Got Talent 2010, tijdens ons con-cert fraaie solo’s, zowel individueel als met ons koor.

... is onze sterke kant

Alleen de topmerken met KEMA- of KIWA-keur Sanitair & accessoires Grohe

CV & accessoires. Agpo - Radson - Nefti - DanfossElektrotechnische installaties Kracht-, licht- en zwakstroom

Doet u het zelf, wij adviseren hoe!Laat u het uitvoeren, wij verzorgen de calculatie, planning en installatie

WATERVAL, DE INSTALLATIESPECIALIST VOOR DE BEWUSTE DOE-HET-ZELVER

Luisteren

Martin Hurkens

Martin Hurkens, tenor, werd ontdekt, toen hij als 7-jarig jongetje auditie voor het jongerenkoor in zijn geboor tedorp Schinveld deed. De toenmalige dirigent Jan Diederen was zeer gecharmeerd van zijn zang kwaliteiten en nam hem onder zijn hoede als solist. In de daarop volgende jaren mocht hij in alle Limburgse kerken het prachtige Ave Maria van Schubert ten gehore brengen.

Op zijn 13e ging Martin naar de muziekschool in Brunssum waar hij zang en pianolessen volgde. Vanwege subsidieproblemen kwam er een abrupt einde aan zijn droom om zanger te worden.

Na het verwerken van deze teleurstelling sloeg Martin een andere weg in en maakte hij carrière bij Erkens Bakkerijen in Brunssum. Muziek werd enkel nog een hobby, tot hij in 1988 terug naar

Schinveld verhuisde. Pierre Gerrits, de toenma-lige dirigent bij Zangvereniging Oranje, haalde hem over om weer te gaan zingen. Ton Kropivšek nam na enkele jaren het roer over en was eveneens onder de indruk van Martins zangtalent.

In 2010 trokken Martins vrouw en dochters de stoute schoenen aan en gaven hem zonder zijn medeweten op voor het televisieprogramma Hol-land’s Got Talent (HGT). Tijdens zijn auditie voor HGT vertolkte Martin het prachtige Nessun Dor-ma en stal hiermee de harten van het Nederlandse publiek en de jury. Na de spetterende vertolking van Una Fortiva Lagrima wist hij in de finale de meeste stemmen binnen te halen en won hij Hol-land’s Got Talent 2010.

Zijn overwinning bracht zijn muzikale carrière in een stroomversnelling. In oktober 2010 tekende

Page 22: De stem april 2015(1)

20

Bert Paffen

Postbus 320816370 JB LANDGRAAFMobiel 06-22235929Kantoor045-5317953E-mail [email protected] www.paffenbewind.nlKVK 56049722

Martin een platencontract bij NRGY Music en op 19 november in dat jaar kwam zijn debutalbum Sognare (Dromen) uit. Het album is geprodu-ceerd door Guido Dieteren, orkestleider van Gui-do’s Orchestra (hét poporkest van Symphonica in Rosso). Naast prachtige aria’s staan er op deze cd ook enkele duetten met sopraansoliste Wendy Kokkelkoren.

Martin’s samenwerking met Guido’s Orchestra zou nog verder uitgroeien. De samenwerking bracht grote successen met o.a. een deelname aan de nationale Romance Rocks tour waar Martin zijn prachtige stem ten gehore mocht brengen aan een enthousiast theaterpubliek. Op 20 augustus 2011 beleefde hij zijn volgende hoogtepunt in zijn bloeiende carrière. Martin opende voor duizenden mensen het grote Jubileumconcert van Guido’s Orchestra op de Markt in Sittard.

Sindsdien beleeft Martin Hurkens vele muzikale hoogtepunten. Zo gaf hij talloze optredens in Nederland en toerde hij door Turkije.

Paul van Loo en Ivo Rosbeek

In ons concert treden ze niet alleen solo op, maar ook met ons koor en zelfs met Martin Hurkens.

Paul van Loo, sinds 2010 gepensioneerd leraar aardrijkskunde van het Bernardinuscollege werd bekend als zanger van The Black Stars, een rock-band, opgericht in 1961, waar hij nu al dertig jaar bij zingt.

Sinds 2002 treedt hij veelvuldig op met architect Ivo Rosbeek, eerst met luisterliedjes in allerlei talen, vanaf 2003 ook in het Limburgs dialect.

Ze maakten in 2003 hun eerste gemeenschap-pelij ke cd Ede Staal, genoemd naar de Groningse liedjesschrijver en -zanger die in 1986 overleed.

Paul hertaalde het Gronings naar het Limburgs, Ivo maakte prachtige arrangementen. Het succes van deze cd was groot in Limburg, maar ook el-ders in het land. Regelmatig treden beiden op met Ivo’s begeleidingsband De Lotgenoten, waarmee ze in 2009 hun cd Vuurbeelde opnamen.

In 2013 dragen ze hun liefde voor teksten en muz-iek uit in een theaterprogramma De Verteller, een titel die hun interesse verraadt voor literatuur, ge-dichten en verhalen in combinatie met muziek.

Het is een opmerkelijke combinatie - de wee-moedige oudere Limburgse troubadour Paul van Loo en de jongere, bijna avangardistische solo-ar tiest Ivo Rosbeek - die ervoor zorgt dat de mu-ziek constant spannend is op een heel plezierige manier, tewijl het toch ook vaak om heel relaxte muziek gaat.

Sinds een aantal jaren verzorgen ze met veel vrienden het programma Bijna Kerst enkele da-gen voor Kerstmis. Hier lopen muziek, cabaret en ouderwetse kerstliedje door elkaar.

De Schintaler

In ons concert treden ze niet alleen solo op, maar ook met ons koor.

Het succes van de Schintaler vond zijn oorsprong in de jaren ’95-’96. Na het terziele gaan van een andere formatie die onder een iets andere naam een aantal jaren bekendheid had verworven met

Page 23: De stem april 2015(1)

21

authentieke Oostenrijkse volksmuziek, werd de Schintaler destijds geboren. De band Schintaler bestond uit Martin Diederen, John Diederen, Wil-ly Brouns, Eric Heijnen, Roger Diederen, Patrick Zelissen en Guido Frissen.

De groep bracht Limburgse nummers in een mo-dern jasje, met John Diederen als componist/tekst-schrijver. Het eerste nummer dat ze uitbrachten, was Mien Limburgs Landj. Het werd een groot succes, dat in 1996 gevolgd werd door de debuut cd Golvend Heuvelland waarvoor Guus Smeets de teksten schreef.

Ook het volgende album De Waeg door ‘t Hart werd heel positief onthaald. De band bereikte zijn hoogtepunt met de uitgave van de derde cd Sjtilte veur de Sjtorm. In 1999 werd een eerste live al-bum opgenomen, getiteld Sjpringlaevend. De da-arop volgende jaren toerde de groep door heel het land en had een ongekend succes.

Na het stoppen van de band in 2010 gingen Martin en Guido, voormalige leadzangers van De Schin-taler, als duo verder. Zij vonden dat de Schintaler klanken niet verloren mochten gaan en dus bren-gen ze deze nummers als duo op de bühne.

Vele bekende nummers uit het oude Schintaler repertoire zoals Greumelevlaai en Golvend heu-vellandj brengen zij nog regelmatig ten gehore. Nog steeds spreekt hun muziek vele mensen aan en hun aanwezigheid staat dan ook steevast garant voor een leuk feest.

Youp Schyns, pianist

Hij werd geboren op 3 april 2002 en kreeg ruim

drie jaar pianoles van Luc ten Klooster uit Eys. Vanaf september 2011 leert hij verder bij Rick Debie aan de muziekschool Kumulus Maastricht, waar in jaar 2012-2013 praktijk- en theorie-exam-en B behaalt.

In de zomer van 2012 wordt hij toegelaten tot zowel de talentenklas van de muziekschool (VKC) als de talentenklas jonge pianisten van het Conservatorium Maastrcht. Youp volgt vanaf die tijd ook lessen bij Alejandro Serena Llinares en krijgt theorieles van Rik Bastiaans.

Op het Prinses Christina Concours 2013 speelt hij 4 Roemeense volksdansen van Béla Bartók en Nocturne nr 21 op. posth. in C van F. Cho-pin. Hij krijgt hiervoor een eervolle vermelding. Samen met Ida DiVincenzo behaalt hij de eerste prijs op het Quattro-Mani Concours 2013 in Sittard met En Bateau uit de Petite Suite van Debussy, waarvan opname op YouTube.

Youp zit in de eerste klas van het Bernardinuscol-lege in Heerlen en woont in Sippenaeken (België). Hij wil concertpianist worden.

Saskia Frijns, violiste

Ze werd op 13 juni 1993 geboren. In 2001 volg-de zij vioollessen bij Mia Beckers aan de muziek-school Kumulus Maastricht. Van 2008 tot 2010 was zij leerling van de VKC-klas.

In 2011 behaalt zij haar vwo-diploma aan het Porta Mosana College te Maastricht, terwijl zij van 2010

Page 24: De stem april 2015(1)

22

Op het programma staat een grote variatie aan muziek.

Zie het programma op de volgende bladzijde.

Limburg speelt een grote rol: de uitvoering van het bekende ‘Glück Auf’ en

‘Once we Were Kings’ uit musical Billy Elliot

is een knipoog naar ons mijnverleden.

Kortom: een zeer gevarieerd concert met veel luisterplezier, dat u niet mag missen.

tot 2012 vioollessen volgde bij Maarten Veeze, docent aan de vooropleiding van het Conservato-rium Maastricht. Vanaf 2012 tot heden is ze stu-dent van het Conservatorium Maastricht met als hoofdvak viool bij P. Jasiurkowskie en R. Szreder.

In haar muzikale leven deed ze niet alleen al heel wat werkervaring op, maar speelde ook in vele orkesten. Zo werkte ze als stagiaire viooldocente bij Kumulus Maastricht, geeft privé- en groeples-sen viool en theorie, en doceerde kamermuziek tijdens de Orlando Samenspeldagen in Heerlen.

Was ze in 2011 en 2012 nog aanvoerder van de tweede violen in het Limburgs Jeugd Symfonie-orkest Amikejo onder leiding van Jussi Jaatinen, in 2013 trad ze in dit orkest als concermeester op.

In 2013 en 2014 speelde ze niet alleen in het Sym-fonieorkest van de conservatoria Maastricht en Tilburg respectievelijk onder leiding van Arjan Tien en Etienne Siebens, maar maakte ze als vio-liste ook deel uit van het Nationaal Jeugdorkest, dat in die jaren vele concerten gaf.

In 2015 nam ze als violiste deel aan het project Wiener Walzer met de Frascati Symphonic, speel-de met de Orkestacademie in de Filharmonie in Antwerpen, soleerde als violiste in Fauré’s Requi-em en speelt met het NJO tijdens het 5-mei con-cert op de Amstel te Amsterdam, dat live op de nationale tv wordt uitgezonden.

Leo Klinkers

Willemstraat 80 - 6412 AT Heerlen - T. 045 572 59 10

Al meer dan 75 jaar uw bandenspecialist

Page 25: De stem april 2015(1)

23

PROGRAMMA FLORENCE NIGHTINGALE CONCERT

● Choeur des Soldats uit ‘Faust’, Ch. Gounoud Koor

● Landkjenning, E. Grieg Koor, Hans Knubben

● Mozart variaties Youp Schyns, vleugel

● Nella Fantasio, Ennio Morricone Koor

● Au fond du temple saint: duet uit ‘Parelvissers’, G. Bizet Martin Hurkens, Hans Knubben

● Softly, as I leave you, G. Calabrese Koor

● Solo Paul van Loo, Ivo Rosbeek

● ‘t Is nog noëts zoë donker geweës, P. van Loo Paul van Loo en koor

● Because we believe, A. Bocelli Martin Hurkens

● One hand, one heart uit ‘West side Story’, L. Bernstein Koor

● Somewhere uit ‘West side Story’, L. Bernstein Koor

pauze

● Once we were Kings uit ‘Billy Elliot’, arr. R. Cuijpers Koor

● Mijnen Paul van Loo, Ivo Rosbeek

● Gluck auf, arr. H. Heijdendael Koor

● Prendi, V. Bellini Martin Hurkens, Paul van Loo, Ivo Rosbeek

● Ingel, Schintaler Schintaler

● Mi Mancherai uit film ‘Il Postino’, arr. R. Zieverik Martin Hurkens, koor, Saskia Frijns, viool

● Schenk man sich Rosen aus Tirol uit ‘Der Vogelhandler’, C. Zeller Martin Hurkens, koor

● Solo Schintaler

● Welkom in Limburg, Schintaler Schintaler en koor

● Mien Limburgs Landj, Schintaler Schintaler en koor

● Limburg Allein, Wie sjoen os Limburg is Allen met publiek

John Gerits, dirigent - Augustine Boshouwers, pianiste

Page 26: De stem april 2015(1)

24

2015: HET JAAR VAN DE MIJNEN

Het is nu onderhand genoegzaam bekend dat in 2015 het ‘Jaar van de mijnen’ plaatsvindt, omdat 50 jaar geleden de sluiting van de mijnen werd aangekondigd. Aan een economische monocultuur, die een diep-gaande invloed had op het maatschappelijk leven in de streek, kwam abrupt een einde: werkeloosheid en een gevoel van ontheemding waren het gevolg.

Ook het culturele leven in de Mijnstreek was ge-stempeld door de mijnen. De koempels zochten hun vertier in allerlei verenigingen, van duiven-sport tot muziek. Ja, er zat ook in overdrachtelijke zin muziek in de mijnen. In de 19e eeuw waren al enkele harmonieën opgericht zoals Het Gezel-schap der Harmonie in Heerlen (1833) en in 1881, in Heerlerheide, harmonie De Eendracht.

Stationsstraat Heerlen omstreeks 1900

Harmonieorkest ON I, 1948

Deze gezelschappen hielden zich met alle vormen van muziek bezig, zelfs met operettes, waartoe in 1896 aan de Stationsstraat in Heerlen een con-certzaal werd gebouwd. Het KHM St.-Pancratius was hierbij nauw betrokken. Toen aan het begin van de 20ste eeuw het inwo-

neraantal van Heerlen vanwege de komst van de mijnbouw steeg, kwam er behoefte aan meer mu-ziekkorpsen. Ze werden niet alleen opgericht om allerlei plechtigheden op de mijn op te luisteren, maar vooral om de laatste eer te bewijzen bij be-grafenissen van omgekomen mijnwerkers. Iedere mijn had een of meer eigen muziekkorpsen, ko-ren waren er nauwelijks. Ook vanuit katholieke en protestante gemeenschappen werden muziek-korpsen opgericht, vooral om mee te lopen in processies (katholieken). Voor beide gold echter dat deze korpsen vooral opgericht werden uit ziel-zorgmotieven, bijvoorbeeld ter bestrijding van drankmisbruik.

De mijnen en vakverenigingen bemoeiden zich

Page 27: De stem april 2015(1)

25

nauwelijks met het oprichten van koren, omdat iedere parochie of protestante kerkgemeenschap een eigen kerkkoor had ter opluistering van de vieringen in de kerk. Tot 1939 was het aantal pa-rochies in het dekenaat Heerlen gestegen tot tien. Ook het aantal protestante kerkgemeenschappen nam snel toe, toen eenmaal veel mensen vanuit Noord-Nederland naar het zuiden kwamen om in de mijnen te gaan werken. De toename van het

• Mr. V.C.C. Luijten • Mr. E.R. Th. A. Luijten • Mr. R.P.H.W. Haas

Luijten Advocaten Grootmeesters & specialisten op het gebied van:

• Echtscheidingsrecht • Ontslagrecht• Personen- en familierecht • Burengeschillen• Erfrecht • Huurrecht• Arbeidsrecht • Verbintenissenrecht

Gratis open spreekuur:Elke dinsdag van 15.30-17.00 uur & elke donderdag van 17.00-18.00 uur (gelieve vooraf per mail of telefonisch aan te melden).

Ons adres: Ruys de Beerenbroucklaan 16 | 6411 GB Heerlen | T 045 571 38 [email protected] | www.luijtenadvocaten.nl

LIKE ONS OP :

ON 1 Heerlen , Lange Jan en Lange Lies

aantal koren hield gelijke tred met de toename van het aantal kerken.

Pas na de Tweede Wereldoorlog werden er enke-le niet-kerkgebonden koren opgericht, zoals bij-voorbeeld de Heerlense Oratorium Vereniging, Coda, zanggroep Cadans en het Citykoor. Het KHM St.-Pancratius, opgericht in 1878, is wat dubbel in die zin, dat het geen kerk- of parochie-gebonden kerkelijk zangkoor is, maar toch in de loop van haar geschiedenis vele malen met name in de Pacratiuskerk en in de Bernardinuskapel in Heerlen vieringen heeft opgeluisterd.

Ook heeft het koor geen typische binding met een van de mijnen of met de mijngeschiedenis, om-dat het al lang bestond vóór er in Heerlen sprake was van mijnbouwindustrie. En, het moet gezegd, gezien de ledensamenstelling van het koor was het voor koempels niet erg aantrekkelijk om lid te worden. Zij werden liever lid van het eigen ker-kelijk zangkoor, dat een afspiegeling van de eigen leefgemeenschap was.

Tunnel Heerlen met kantoor ON mijnen

Page 28: De stem april 2015(1)

26

Bovendien werd het verenigingsleven, ook het muzikale, zeker in de periode tot aan de Twee-de Wereldoorlog, door de clerus opgezet, in stand gehouden en gecontroleerd. Ook het verenigings-leven moest ertoe bijdragen dat er een katholieke, respectievelijk protestante leefwijze op nagehou-den werd, omdat alleen die bijdroeg aan het zie-lenheil van de mens.

het leven geroepen werd om de strijd tegen de uit-wassen van de moderniteit, zoals het liberalisme en het socialisme, te bestrijden en Limburg te be-houden van het christendom. Zangkoren speelden in die strijd een prominente rol.

Wie zijn geschiedenis vergeet, vergeet zichzelf. Het doel van het Jaar van de Mijnen is om dit aspect van de geschiedenis van de streek te be-waren en door te geven, ook om uit die geschie-denis nieuw elan en inspiratie te putten voor de toekomst.

Dat is ook een van de redenen voor het koor om repertoire op te nemen dat herinnert aan de mij-nen, zoals Once we were kings uit de musical Bil-ly Elliot en het overbekende Glück auf.

Tijdens het Florence Nightingale concert van 12 mei staan deze werken op het programma.

Koos Linders Het was de periode van de sterke verzuiling die in

Page 29: De stem april 2015(1)

27

Page 30: De stem april 2015(1)

28

● ALCOHOL

Alcohol vermijden voor het zingen: het verwijdt de bloedvaten.

● ROKEN

Rook zorgt voor ontsteking in het keelweefsel, meeroken is minstens zo funest.

● SCHRAPEN

Schrapen als gevolg van slijmophoping is slecht voor de stem. Slikken is beter dan schrapen.

● GORGELEN

Gorgelen of sprayen met zoutwater is prima.

● KOORKLANK

Het gaat niet alleen om je eigen stem binnen het koor, maar vooral om het vormen en kneden van de totale koorklank.

VEEL ZANGPLEZIER!

Bron: Harrie Spronken, muzikaal adviseur

John van Os

Page 31: De stem april 2015(1)

29

Barst plots in de sneeuw de helleborus open

trompettert leven en knalt geel forsythia.

Guur waait de lente weg de stille winter

dun hoog licht verdrijft behaaglijk vuur.

Ineens moet alles uit zijn grond of tak

in bermen joelen paardebloemen

de kromme wilg rilt in zijn lichte groen.

Daar staan wij ook, naakt en koud met bloesem

in grijzig haar en willen warm en wild

en dat we houden van die schrille kleuren

van elkaar.

Marjolein de Vos

uit: 'Kat van sneeuw', 2003

ZIE DE LENTE

Page 32: De stem april 2015(1)

30

ZANGERSPORTRET TOM BRAND, LYRISCHE TENORhij zong als een nachtegaal

Tom Brand, de vergeten tenor zoals hij vaak genoemd wordt, was een natuurtalent. Hij was nauwelijks muzikaal geschoold, waarover hij later zei: ‘Ik wist van zang even veel als een gemiddelde kerkkoorzan-ger’. Hij was een laatbloeier, maar maakte toch een succesvolle carrière als beroepszanger en als geliefd zangleraar aan het Maastrichtse conservatorium.

Thomas, Adrianus, Franciscus (Tom) Brand werd op 28 september 1917 in Wylre geboren. Hij studeerde aanvankelijk aan de Middelbare Agra-rische School in Groningen: hij wilde fruitteler worden. De advocaat bij wie hij op kamers woon-de - een liefhebber van klassieke muziek - hoor-de hem in de avonduren liederen van Schubert zingen. Enthousiast over zijn stem adviseerde hij hem zangles te gaan nemen.

Na het beëindigen van zijn studie vestigde Tom Brand zich als fruitteler in het paradijselijke land van Eys, waar hij de edelste en sappigste peren kweekte. Daarnaast bleef hij zingen, eerst louter uit liefhebberij, maar volgde toch het advies van de Groningse advocaat op en haalde zijn eerste lessen bij Jos Smeets, directeur van de Heerlense

Tom Brand 1917-1970

Muziekschool. Deze moest al spoedig toegeven dat hij zijn leerling niets meer te leren had.

De liefde voor de zang, die Tom Brand van zijn moeder geërfd had - zij kreeg als jong meisje zanglessen in Aken; trad verschillende malen als soliste op in Maastricht onder Henri Hermans - had hem nu volledig in zijn ban. Hij schreef zich in als leerling van het Maastrichtse conservatori-um, waar hij in de banken van de solfègeklassen een grondige opleiding kreeg.

Hij kreeg verder les van de heer Crolla, directeur van het conservatorium, en van Martin Koekel-koren, dirigent van de Mastreechter Staar. De Amsterdamse alt en zangpedagoge Suze Luger schoolde hem in de techniek van het zingen van oratoria, liederen en cantates.

Jan Hupperets, dirigent van de Zuid-Nederland-se Opera, hoorde per toeval Tom Brand in de Sint-Gertruduskerk te Wylre zingen, Geestdriftig over de zuiverheid van zijn stem nam hij contact met hem op en wist hem over te halen om de rol van Max te zingen in de opera Der Freischutz van Carl Marie von Weber.

Met 33 jaar maakt hij zo zijn debuut als opera-zanger en oogstte groot succes tijdens de premiè-re, die op 5 augustus 1950 ter gelegenheid van de Festspiele in Monschau gegeven werd. Met zijn debuut brak er ook een bloeiperiode voor de Zuid-Nederlandse Opera aan.

Bij dit operagezelschap zong Tom Brand belangrij-ke rollen in Bizet’s Carmen, Verdi’s Troubadour, Gounoud’s Faust, Lehar’s Das Land des Lächel-ns en in Bizet’s Les Pêcheurs de perles. Het was voor hem slechts uiting geven voor zijn liefde de zang, want de fruitteelt bleef hoofdzaak.

De uitnodigingen om te zingen begonnen echter

Page 33: De stem april 2015(1)

31

van HoorenSaroleastraat 59 6411 LS HeerlenTel.: 045-5712741 Fax 045-5741189

Voor al uw: kantoorartikelen en schrijfwaren relatiegeschenken kantoormeubelen kantoormachines schoolartikelen

Luxe schrijfwaren als: Mont Blanc Cerruti, Ungaro, Nina Ricci e.a. Graf Von Faber Faber Castell Waterman Lamy Parker En nog meer...

E-mail: [email protected]

binnen te stromen en het zingen nam hem spoe-dig zo zeer in beslag, dat er voor niets anders tijd overbleef. Tom Brand was beroepszanger gewor-den. Hij is enige tijd aan de Opera van Stuttgart verbonden geweest. Hier zong hij als Mozartver-tolker o.a. de rol van Don Ottavio in Don Gio-vanni.

Op zondag 24 oktober 1954 zong hij in het Con-certgebouw te Amsterdam onder Theo van der Bijl de tenorpartij in Die Jahreszeiten van Joseph Haydn. De landelijke bladen waren zeer lovend over zijn vertolking.

Hij zette zijn zangstudie voort en beperkte zich na 1955 voornamelijk tot solist in oratoriumuitvoe-ringen en het geven van liederenavonden. In dit genre verwierf hij grote reputatie in Nederland en vervolgens ook op internationaal niveau. Gastop-tredens in Frankrijk, Italië, België en Duitsland brachten hem veel succes.

De basis voor deze reputatie werd gelegd in 1957 toen hij door de Nederlandse Bachvereniging

gevraagd werd om de evangelistenrol in Bach’s Matthäus Passion te zingen. Vanaf 1921 tot heden voert deze vereniging dit indrukwekkend werk uit in de laatgotische kruisbasiliek de Grote of Sint-Vituskerk in Naarden, ontstaan als tegenhan-

mezzosopraan Nan Merriman 1920-2012

Page 34: De stem april 2015(1)

32

ger van Willem Mengelberg’s uitvoeringen in het Amsterdamse Concertgebouw.

Vanaf 1957 tot 1968 werd Tom Brand ieder jaar gevraagd om de evangelistenrol te zingen. Met zijn snelle porsche reed hij vanuit Eys naar Naar-den, het mekka en middelpunt van de Nederland-se passiecultuur. Hij wordt beschouwd als Neder-lands beste evangelist in Bach’s Matthäus Passion en vertolker van cantates. De grote Duitse sopraan Maria Stader zei over hem: “Zo mooi, zo helder en zuiver heb ik deze rol nog nooit horen zingen.”

Ook voor zijn woonplaats Eys is hij van grote betekenis geweest. Hij initieerde in 1962 bij de ingebruikname van het gerestaureerde Mülleror-gel uit 1844 in de St.-Agathakerk een vierdaags muziekfestival met als hoogtepunt de uitvoering van Mozart’s Krönungsmesse. Naast vermaarde solisten werkten hieraan mee het St.-Ceciliakoor, het dameskoor Eys en het LSO onder leiding van André Rieu senior.

Tom Brand inviteerde uit zijn Nederlandse en buitenlandse netwerk topsolisten voor zangreci-tals en de jaarlijkse Kröningsmesse. Zo zongen sopraan Agnes Giebel, sopraan Maria Stader en bas-bariton Herman Schey in Eys.

Tom Brand, weduwnaar en vader van tien kin-deren, huwde midden jaren zestig de destijds in Nederland bijzonder populaire Amerikaanse mez-zosopraan Nan Merriman. Zij besloot haar carriè-re op te geven om het huishouden van dit grote gezin op zich te nemen. Helaas overleed Tom Brand op 6 oktober 1970 op 53-jarige leeftijd aan een acute hartaanval. Heel Limburg reageerde ge-schokt. Zijn laatste optreden was in juni van dat jaar tijdens de door hem georganiseerde jaarlijkse muziekdagen in Eys. Nan Merriman bleef in Ne-derland om voor de kinderen te zorgen en deed dit

tot zij volwassen waren. In 1973 vertrok zij naar Los Angeles, waar zij op 22 juli 2012 overleed.

De combinatie van helder timbre en muzikale fraseringskunst maakte Tom Brand tot Neder-lands beste lyrische tenor. Naast zijn carrière als beroepszanger was hij ook een geliefd zangpeda-goog aan het Maastrichtse conservatorium. Guus Brand - de bekende bierbrouwer uit Wylre - broer van Tom, was niet alleen trots op zijn bier, maar vooral op zijn broer, de zanger.

Het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pan-cratius heeft goed herinneringen aan Tom Brand. Eind jaren zestig nam ons koor o.l.v. Henri Heij-dendael de lp Messa da Requiem van Perosi op, waaraan medewerkten Tom Brand, tenor, Leo Ke-telaars, bariton en organist Albert de Klerck.

Fysiotherapie Molenberg

Locati es:

Kerkraderweg54 Voskuilenweg129F(MediPointParkstad)6416CKHeerlen0455410444 6416AJHeerlen0455718685

www.fysiomolenberg.nl

bron: Dutch divas Muziekdagen Eys

John van Os en Leo Klinkers

Page 35: De stem april 2015(1)

33

UITNODIGING

Eveline Willemsen, lid van het Damescomité, ex-poseert van 3 maart 2015 tot 1 juni 2015 in de ‘Tiendschuur’ van de Schinvelder Hoeve. Drink eens een kopje koffie of gebruik een kleine lunch op de binnenplaats of in de bistro ‘De Tapperij’ van de mooie Schinvelder Hoeve.

Openingstijden

Bistro: dinsdag t/m zondag 12.00 - 21.00 uurRestaurant: vrijdag en zaterdag 18.00-21.00 uur

zondag 12.00 -20.00 uur

Eveline Willemsen is als derde van vier dochters in 1947 te Maastricht geboren. Met haar ouders, later met echtgenoot woonde ze in bijna alle provincies van Nederland. Haar tweede echtgenoot Cees, tenor 2, nam haar voor een lange ‘vakantie’ mee naar Zuid-Afrika, één groot feest. De vele streken van dit prachtige con-tinent, de liefde voor de natuur en cultuur inspireerden haar die in al hun schoonheden vorm te geven. Na 16 jaar genieten keerden ze terug naar hun vaderland en wonen sinds 2012 in Landgraaf.

Vanaf jong meisje was ze creatief bezig: glas-in-loodwerk, pottery, textielverwerken, tin- en koperwerk en keramiek. Les in aquarelleren volgde ze bij Jacques Maris in Apeldoorn; later in Zuid-Afrika volgde ze me-nige cursus om zich de techniek van schilderen met olieverf eigen te maken.

De lange lijnen in de grootse natuur en de bijzondere cultuur van Zuid-Afrika zijn de inspiratiebron voor haar werken, zoals die te zien zijn in haar lage en brede schilderijen. Mensen en natuur legt ze in volle glorie op canvas vast. Het continent Afrika blijft trekken en gelukkig kan ze steeds teruggaan om nieuwe inspiratie op te doen. Eveline schildert ook in opdracht.

Eveline Willemsen

Page 36: De stem april 2015(1)

34

BERICHT

VAN

HET

DAMESCOMITÉ

Heerlen, februari 2015

Beste dames en heren, Wij, de vrouwen van het damescomité, willen jullie op de hoogte brengen van de activiteiten die we georganiseerd hebben of nog aan het orga-niseren zijn. We hebben de volgende activiteiten gepland:

• Op 2 mei brengen koorleden en partners een bezoek aan Wijngoed Fromberg te Ubachsberg.

• In het najaar gaan we, enkel met de dames, een bezoek brengen aan de stroopfabriek Canisius te Schinnen. Nadere informatie volgt nog.

• Op zaterdag 9 mei a.s., de dag vóór Moeder-dag, organiseren we een lentefair. Deze wordt gehouden op het terrein van C-Mill, het voor-malige Philipsterrein in de wijk Molenberg te Heerlen.

Dit is de eerste keer dat we een lentefair organi-seren. We verhuren kramen aan geïnteresseerden die kunst, brocante, etenswaren, bloemen en aanverwanten, lederwaren, sieraden, kleren en nog veel meer willen verkopen. Het is geen rom-melmarkt!

Ieder van jullie die zelf op deze markt wil staan of iemand weet die dat graag zou willen, kan zich in verbinding stellen met José Van der Werf of Anny Ramaekers. U krijgt dan een brief met uitgebreide inlichtingen toegestuurd. Voor een kraam van 4

meter bij 1.20 meter vragen we 35 euro.

Het kan zijn dat we voor die dag hulp aan jullie vragen om ons te ondersteunen. Denk daarbij aan het bemannen van de eet/drankenkraam of iets anders. Ook hebben we hulp nodig bij het verspreiden van reclamemateriaal voor de fair.

We willen ook zelf een kraam inrichten voor de verkoop van brocante. De opbrengst hiervan is dan helemaal voor het damescomité. Daarom deze vraag aan jullie om een geschikt voorwerp aan ons te doneren. Iets dat jullie thuis hebben en niet meer gebruiken, maar wel heel leuk zou zijn voor een brocantekraam. Het voorwerp moet dan wel nog in een goede staat zijn, zodat we er ook iets voor kunnen vragen. Mocht je thuis iets hebben staan en je wilt het aan ons geven, neem dan contact op met ondergetekende. Ik kom het dan bij jullie thuis ophalen. Mijn telefoonnummer is: 045-5417238.

• Volgend jaar willen we mee gaan helpen bij het fietsevenement Limburgs Mooiste. Veel vereni-gingen helpen mee om op deze wijze flink wat geld in kas te krijgen, t.z.t. krijgen jullie hier meer informatie over.

• De kerstfair willen we dit jaar ook weer orga-niseren. Ook hierover volgt nog informatie.

Hartelijke groeten,

namens het damescomité

Anny Ramaekers

Page 37: De stem april 2015(1)

35

Post uitvaartzorg

afscheidskamer:Kruisstraat 166411 BT Heerlen

[email protected] 045 542 99 88

VOOR ZORG EN NAZORG

Page 38: De stem april 2015(1)

36

PANCRATIUS’VERJAARDAGSKALENDER

mei

1 mei Toine Mol 9 mei Cees Willemsen 11 mei Cor Duijf 11 mei Jan Stouten 13 mei Francois Lommelen 17 mei Leo Klinkers I 21 mei Silvio Comis 28 mei Hay Adriaens

juni

2 juni Carl Lalau 2 juni Paul de Wolf 13 juni Jan Goebbels 20 juni Peter Corstjens 27 juni Hans Knubben

juli

2 juli Giel Smeets 3 juli John Knubben 10 juli Jo Vroomen 15 juli Harrie Bastin 20 juli Bernard Donners 20 juli Jos Wanten 23 juli James Barton 25 juli Koos Linders 27 juli Giel Kleijkers

augustus

1 augustus Rob Arnoldussen 2 augustus Herman de Haan 2 augustus Frits van Roon 2 augustus René van Rooyen 16 augustus Wim Plug 20 augustus Rien Van der Werf 24 augustus Hein Pelzer 25 augustus Paul Franken 31 augustus Hein Boon

Weltertuinstraat 80 Tel.: 045-5718533 6419 XD Welten- Heerlen Fax.: 045-5740665

ED HEUVELMANS

BLOEMSIERKUNST

E-mail: [email protected]: www.edheuvellmans.nl

CHAARELKE HUURDE DAT...

● op zaterdag 20 december 2014 in de sfeervolle Pancratiuskerk te Heerlen het jaarlijkse kerstcon-cert van het KHM St.-Pancratius plaatsvond;

● het blazersensemble CUPROS en de hoboïst Paul Kicken als speciale gasten uitgenodigd waren om aan dit concert een bijdrage te leveren;

● het mooie programma veel waardering opriep, ge-tuige het herhaaldelijk en langdurig applaus;

● het koor de laatste vier jaar explosief in leden toe-nam;

● onze repetitieruimte, de Pancratiuszaal in de Beer-kompanie hierdoor wel erg krap begon te worden;

● tijdens de pauze van de repetitie de ramen wijd opengezet moesten worden voor vernieuwde, zo nodige zuurstof;

● de commissie Huisvesting derhalve op zoek ging naar een nieuwe thuishaven;

● zij die vond in het Juphuis te Schandelen, een ge-bouw dat dateert uit 1924 en tot 1928 dienst deed als noodkerk voor de parochie Schandelen-Pale-mig;

● de naam Juphuis afgeleid is van jubileum pastoor en herinnert aan het 40-jaar priesterfeest van pas-toor Houben in 1956;

● het koor in zijn nieuwe thuishaven naast een zeer ruime repetitiezaal voor het hele koor ook facilitei-ten heeft voor partijrepetitie, bibliotheek en verga-deringen;

● het koor vanaf 5 februari jl. tot genoegen in het Jup-huis repeteert;

● het koor intensief repeteert voor het drukke con-certprogramma van de komende maanden;

● deze concerten vermeld staan op onze website;● John Gerits en Hennie Ramaekers dirigenten zijn

die bij hun koren sterk werken aan de modernise-ring van het koorrepertoire;

● zij niet alleen oog hebben voor klassieke koorwer-ken, maar ook voor eigentijdse, herkenbare mu-sical- en popmuziek die zij met succes hun koren laten zingen;

● zij met hun koorscholing vele mannen enthousiast weten te maken voor koormuziek;

● zowel het Groot Mannenkoor Zwolle als het Konink-lijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius daardoor meer dan 80 leden telt.

Page 39: De stem april 2015(1)

K.H.M. ST.-PANCRATIUS

GEEF UW STEM AANPANCRATIUS

Page 40: De stem april 2015(1)