Infoborsbeek april 2015

24
1 item item item Tien jaar doedag: bewegen om valpartijen te voorkomen In de kijker: al babbelend Nederlands leren Maak samen met de buren je straat schoon gemeentelijk informatieblad april 2015 4

description

 

Transcript of Infoborsbeek april 2015

Page 1: Infoborsbeek april 2015

1

item

item

item

Tien jaar doedag: bewegen om valpartijen te voorkomen

In de kijker: al babbelend Nederlands leren

Maak samen met de buren je straat schoon

gemeentelijk informatieblad • april 2015

4

Page 2: Infoborsbeek april 2015

Bezoek het gemeentelijkwoonloket

Wijziging busaanbod

Kom meewerken oponze groendienst

Eeuwenoude waterput gevonden

Samenwerkingsprojectbibburen van start

Kom mee buitenspelenop 1 mei

Doe mee aan onzelentepoets

Jubileumeditiedoedag

Al babbelend je Nederlands verbeteren

Dorpslein anno 1902

3

4

10

6

13

5

11

8

16

18

gemeentelijke dienstenGemeentehuis, de Robianostraat 6403 320 94 [email protected]

openingsurenmaandag tot vrijdag: 8.45 tot 12 uurmaandag: 17.30 tot 20 uurwoensdag: 13.30 tot 16 uur

Snelle info

www.borsbeek.be

noodnummersPolitie: 101 of 112 (gsm)Brandweer: 100Lokale Politie Zone Minos: 03 321 17 00Brandweer Borsbeek: 03 321 33 23

overige dienstenBibliotheek: 03 322 01 76Recyclagepark: 03 350 08 14PWA-Zita: 03 450 89 65Kunstschool Academia: 03 321 22 66Basisschool De Klinker: 03 321 20 21Buitenschoolse opvang Stekelbees:03 309 41 07

OCMW - Sociaal HuisLucien Hendrickxlei 1703 366 48 [email protected]

openingsurenvan maandag tot vrijdagtelkens van 9 tot 12 uurmaandagavond van 18 tot 20 uur

Sport mee oppinksterzondag

23

Page 3: Infoborsbeek april 2015

3

Actua

Sinds 7 mei 2012 kan iedereen met vragen over wo-nen terecht in het woonloket van onze gemeente.

Dit loket gidst je doorheen het doolhof van premies, maakt je wegwijs in de wetgeving omtrent sociaal lenen, huren of kopen en helpt je bij duurzaam en ecologisch bouwen en verbouwen.Ook met vragen over levenslang en aanpasbaar wo-nen kan je terecht bij het woonloket. Tot slot staat onze huisvestingsambtenaar je ook bij wanneer je vragen hebt over de kwaliteit van je woning.

Huurder, eigenaar of op zoek naar informatie over wonen? Spring gerust eens binnen, onze huisves-tingsambtenaar, helpt je met plezier verder en geeft je gratis advies.

Tijdelijk gewijzigde openingsurenWegens bevallingsverlof zal huisvestingsambtenaar Kelly Uydens tijdelijk vervangen worden doorNeomi Brabants en zullen de openingsuren vanaf1 april 2015 tot en met 4 januari 2016 tijdelijkwijzigen.

De nieuwe openingsuren zijn:• Maandag van 8.45 tot 12 uur

en van 17.30 tot 20 uur• Dinsdag van 8.45 tot 12 uur• Woensdag van 13.30 tot 16 uur

Meer info Woonloket borsbeek gemeentehuis, de Robianostraat 64 03 320 96 75 | [email protected] www.borsbeek.be/woonloket

Vragen over wonen?

Bezoek het gemeentelijk woonloket!

Op de foto:Kelly Uydens (links) en Neomi Brabants (rechts)

Page 4: Infoborsbeek april 2015

4

Actua

Wijziging busaanbodVanaf 18 april rijdt de nieuwe tramlijn 8 als sneltram tussen de parkeer- en reisvoorziening (P+R) aan het rondpunt in Wommelgem en metrostation Astrid in Antwerpen.De tram zal gebruik maken van de lang ongebruikte metrotunnel ‘Reuzenpijp’ onder de Turnhoutsebaan in Borgerhout en zo een snelle verbinding vormen tussen de P+R van Wommelgem, Deurne-Zuid, Borgerhout en het Centraal Station.

Met de invoering van deze nieuwe tramlijn zal ook het bus-aanbod in onze regio gewijzigd worden. Zo zullen buslijnen 420 tot en met 423 niet langer naar de Rooseveltplaats in Antwerpen rijden, maar naar Berchem station. Buslijn 244 zal vervangen worden door bus 31. Lijn 20 uit Borsbeek Dorp en tramlijnen 4 en 24 vanuit Silsburg blijven ongewij-zigd en bieden een rechtstreekse verbinding met Antwer-pen centrum.

Meer info De Lijn Antwerpen 03 218 15 20 | www.delijn.be

Zonnepanelen zonder groenestroomcertificaten?

Veiligheid vóór alles =ook melden aan EandisInstallaties voor lokale productie van elektriciteit, zoals zonnepanelen, windmo-lens en warmtekrachtkoppelingen, moeten verplicht worden aangegeven. Dat is cruciaal voor onder meer de veiligheid en stabiliteit van het elektriciteitsnet. Om het net veilig en betrouwbaar te kunnen uitbaten, moet Eandis weten welke installaties zijn aangesloten op het net, en waar precies. Het is ook belangrijk dat de installatie voldoet aan alle technische vereisten, waaronder een netontkoppelbeveiliging. Dat is een verplicht veiligheidstoestel dat het net beschermt tegen spanningspieken en ervoor zorgt dat er geen elektriciteit wordt geïnjecteerd als het net is uitgeschakeld.

Niet alleen voor veiligheid en netstabiliteit is de meldingsplicht belangrijk, ook voor de algemene werking van de energiemarkt. Niet-aangemelde installaties voor lokale productie kunnen onverklaarbare verbruiken genereren.

Je kan je installatie melden via www.eandis.be > mijn groene energie > lokale pro-ductie > “criteria voor een melding < 10kVA” of in een klantenkantoor van Eandis.

Meer info Eandis | www.eandis.be | 03 289 26 50

Page 5: Infoborsbeek april 2015

5

Kom jij meewerken op onze groendienst?We zoeken een halftijdse vervanger en vier jobstudenten.

Halftijds medewerkerDeze medewerker zal instaan voor het uitvoeren van allerlei onderhoudswerken in de groendienst.Het bruto minimumloon is 915,44 euro per maand, maar kan verhoogd worden bij relevante ervaring (max. 8 jaar). Ook maaltijdcheques, een fietsvergoe-ding en een hospitalisatieverzekering zijn voorzien.

JobstudentenVoor juli en augustus zoeken we telkens twee jobstu-denten die van aanpakken weten en kunnen meewer-ken bij het onderhoud van de gemeentelijke straten, pleinen en plantsoenen en onder begeleiding algeme-ne onderhoudswerken kunnen uitvoeren. Voor deze job voorzien we een bruto maandloon van 1.824,19 euro.

Als je belangstelling hebt voor één van deze vacatures, schrijf of mail dan met vermelding van eventuele erva-ring en je schoolopleiding: de Robianostraat 64, 2150 Borsbeek voor 6 april 2015. Solliciteer je als jobstudent? Vergeet dan niet te ver-melden in welke maand je wenst te werken.

Meer info Personeelsdienst Cynthia Loyens | Gerda Pingnet 03 320 64 24 (voormiddag) [email protected]

Jobstudenten

GEZOCHTPersoneel

Neem in 2015 opnieuw deel aan ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’ Van 25 april tot 30 mei 2015 neemt onze gemeente opnieuw deel aan de campagne “Met Belgerinkel naar de Winkel”.

Met deze campagne willen we klanten van de handelszaken in Borsbeek aanmoedigen om vaker met de fiets of te voet boodschappen te doen. Deze campagne motiveert inwoners bovendien om meer bij afzonderlijke detailhandels te winke-len. Zo draagt de campagne op diverse domeinen bij aan de leefbaarheid van onze gemeente.

Meer info Lily Germ 03 320 94 18 | [email protected]

Elfnovembergroep zoekt vluchtroutesDe elfnovembergroep is een organisatie die de Eerste Wereldoorlog wil blijven herdenken.Sinds enkele jaren werken ze vol ijver aan de aan-leg van een gedachtenistuin om niet te vergeten dat zovele kinderen, kleinkinderen en achter-kleinkinderen zijn van vluchtelingen.Op een palenwand in de tuin komen dit jaar panelen waarop de vluchtroutes van zoveel mogelijk families zullen geplaatst worden, uit de twee wereldoorlogen, maar ook van vandaag of uit andere periodes.

Heb jij een vluchtverhaal in de familie en ken je de vluchtroute, dan ontvangt de Elfnovem-bergroep dit graag vóór 1 mei.

Meer info Elfnovembergroep vzw [email protected] | www.11nov.org

Page 6: Infoborsbeek april 2015

6

Uit de raadVorming vrijwilligers TuitvlugtDe gemeente voorziet een budget voor de jonge vrijwil-ligers die de werking van jeugdhuis Tuitvlugt organisa-torisch en inhoudelijk, administratief en financieel pro-beren te begeleiden. Ze krijgen een driedaagse vorming op maat van hun jeugdhuis. Werking, wetgeving en boekhouding komen in elk geval aan bod.

Meer info 03 320 94 21 | [email protected]

Vinkeniersweg geel gerandIn de smalle, doodlopende Vinkeniersweg parkeerden mensen tot in de pijpenkop op het einde van de straat. Hun wagens versperden onderhoudsmaterieel de toe-gang tot groenzones en verhinderden dat de pijpenkop kon worden gebruikt om te keren. Chauffeurs keerden dan maar op de opritten van private woningen. Daarom wordt nu een gele streep aangebracht op de contouren van de pijpenkop, overal waar geen garages zijn. Deze horizontale signalisatie verbiedt er het parkeren.

Meer info 03 320 94 01 | [email protected]

Eeuwenoude waterput opgegravenArcheologen en leerlingen van het Sint-Jozefsinstituut in Bors-beek vonden op de schoolsite een waterput uit de 12de eeuw.

In het najaar hoopt de directie van het Sint-Jozefsinstituut te kunnen beginnen met de bouw van een nieuwe school van 7.000 vierkante meter voor het secundair onderwijs en een polyvalente zaal voor het lager onderwijs. Als alles volgens plan verloopt, zou deze nieuwbouw kunnen openen in februari 2017. In afwachting van de bouwwerken voeren archeologen op de site een onderzoek uit. Doordat geschiedenisleraar Peter Verstappen zelf ook een gediplomeerd archeoloog is, mogen de leerlingen helpen bij het onderzoek. Samen met de archeologen vonden ze sporen van bewoning uit de 12de eeuw. Daaronder een eikenhouten waterput. Aan de hand van genomen stalen moet hij nog precies worden gedateerd, maar hij is zeker één van de oudste getuigen uit de periode waarin Borsbeek ontstond.Op de foto hiernaast ligt de waterput nog in stukken, genummerd en klaar om gewassen te worden, om daarna, koel en droog bewaard, rustig te kunnen drogen. Het vlechtwerk dat de stukken samenhield, werd gefotografeerd en verwijderd, de tappen die het vlecht-werk op zijn plaats hielden, zitten er nog in, zodat de waterput weer in elkaar gepuzzeld en gereconstrueerd kan worden. Na restauratie zal de waterput een plaats krijgen in of bij het gemeentehuis.

Meer info 03 320 94 01 | [email protected]

Foto: pijpenkop Vinkeniersweg

Page 7: Infoborsbeek april 2015

7

Titel voorbeeldLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin eget risus ex. Phasellus a est leo. Nunc eget rutrum nisi metus. Cras convallis massa.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras convallis massa nec lectus consequat, lacinia lobortis purus vehicula. Aenean non ultricies lectus, sed fringilla nisi. Nunc lorem eros, tempor sed quam sit amet, cursus pellentesque massa.

Phasellus ac urna sagittis, euismod odio non, porttitor turpis. Vivamus orci arcu, luctus in urna a, varius rhon-cus nisl. Donec dapibus luctus massa, faucibus moles-tie felis lobortis eget. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus

mus. Proin imperdiet rutrum ex, sed tincidunt neque faucibus ac. Morbi ipsum ipsum, dapibus et finibus ut, ultricies ut erat. Suspendisse volutpat metus arcu. Ves-tibulum posuere. Phasellus ac urna sagittis, euismod odio non, porttitor turpis. Vivamus orci arcu, luctus in urna a, varius rhoncus nisl. Donec dapibus luctus massa, faucibus molestie felis lobortis eget. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus

Dienst/verantwoordelijke Adreslijn 1 voorbeeld Adreslijn 2 voorbeeld Adreslijn 3 voorbeeld 03 xxx xx xx | [email protected]

In de maak

Trouwzaal krijgt nieuwe lookDe tradtionele trouwzaal in het gemeentehuis werd omgetoverd tot een gelijkvloers kantoor voor de diensten Vrije Tijd en Welzijn die tot voor kort nog in de kelderverdieping zaten. De huwelij-ken vinden nu in de raadzaal plaats.

Medewerkers van de Technische dienst werkten met man en macht om vanonder een grijs tapijt een mooi parket tevoorschijn te halen en de muren een frisse lik verf te geven, terwijl hun collega's van jeugd, senioren en welzijn hun dossiers inpakten om van de kelder naar het gelijkvloers te verhuizen. An, Roel, Robbert en Elke van de jeugddienst, en seniorenconsulent Wendy, zullen vanaf nu vlak bij hun andere collega's van Vrije

Tijd en Welzijn zitten, beleidsmedewerker sport en cultuur Nicky, cultuurbeleidscoördinator Nathalie en Annelien. Ook bibliothecaris Leen, die natuurlijk haar stek houdt in de bibliotheek, maakt deel uit van dit enthousiaste team dat zijn maandelijks overleg graag onderbrak voor deze foto.

Zoek de jeugddienst en de seniorenconsulent vanaf deze maand dus niet meer in de kelder, je vindt ze nu in de vroegere trouwzaal, die voor zowel kinderen als senioren makkelijker en veiliger bereikbaar is.

Vrije Tijd en Welzijn Sport en Cultuur, Jeugd en Senioren

In de maak

Page 8: Infoborsbeek april 2015

Dossier

Jubileumeditie doedag voor medioren en senioren

Valpartijen voorkomen door in beweging te blijven

Op 30 april 2015 zal er voor de tiende keer op rij een doedag georganiseerd worden, in samenwerking met het OCMW, dienstencentrum Zilverenhoek (Compostela)

en de Gemeente Borsbeek. De bedoeling van deze bewegingsdag is om de deelnemende senioren op een actieve manier bewust te maken van

het belang en de noodzaak van lichaamsbeweging ter voorkoming en vermindering van valpartijen op latere leeftijd. Er worden verschillende initiatielessen georganiseerd die te ma-

ken hebben met beweging en gezondheid. Ter gelegenheid van deze verjaardagseditie laten we organisatoren Annie Coninx

van Compostela en Marleen Struyf van het OCMW aan het woord.

Hoe is de doedag ontstaan?Annie: De doedag is ontstaan vanuit WZC Compostela en de gemeente-lijke gezondheidsraad. In het woon-zorgcentrum liep reeds het project "ik val, jij valt, wij vallen...veel" in het ka-der van valpreventie. Op de gezond-heidsraad is dan beslist om dit project door te trekken naar thuiswonende senioren. Dit om hen er van bewust te maken dat blijven bewegen helpt om minder risico te lopen op latere valpartijen.

Wat was voor jullie de leukste edi-tie en waarom?Marleen: Elke editie is even leuk, er is steeds een gevarieerd aanbod van

verschillende activiteiten. Persoonlijk vond ik de fit & fun wandelzoektocht op het Fort in 2007 heel leuk. Ook het handboogschieten en het inline dansen waren wat mij betreft hoogte-punten.

Annie: Ook ik vind dat alle edities heel leuk zijn geweest omdat er steeds andere sporten werden aangeboden. Iedere sport had zijn eigen charme. Als ik toch moet kiezen dan zou ik zeggen de allereerste editie met de opening van de petanquebanen en de valbus.Op de petanquebanen wordt nu reeds tien jaar lang trouw gespeeld.

2006 2008 20102007 2009

Organisatoren Marleen Struyf (links)en Annie Coninx (rechts)

Page 9: Infoborsbeek april 2015

9

2012 20142011 2013

Waarom moeten de Borsbeekse senioren meedoen aan de doedag?Annie: De doedag is belangrijk omdat het senioren aanzet tot bewegen. Het is bovendien een leuk en gezellig sa-menzijn waar heel wat plezier wordt gemaakt.

Marleen: Omdat het een heel fijne en sportieve dag is, waar je kennismaakt met nieuwe sporten, maar ook met nieuwe mensen.

Wat kunnen we verwachten van de feesteditie van dit jaar?Marleen: we hebben dit jaar extra ons best gedaan om een gevarieerd programma samen te stellen. Deel-

nemers kunnen zich verwachten aan volgende activiteiten:

Tijdens een lachsessie zal je onder-vinden dat zien en horen lachen doet lachen.

Fitnessen in de buitenlucht is een sociaal gebeuren, speciaal voor deze verjaardagseditie zullen er een maand lang in onze gemeente openluchtfitnesstoestellen geplaatst worden. Eerst zullen deze in het gemeentepark komen te staan en nadien worden ze verhuisd naar het Floris Primspark. Op deze toestellen kan je op je eigen tempo aan je con-ditie werken en ook zijn ze bruikbaar

met twee of drie personen, waardoor je elkaar kan aanmoedigen.

De elektrische fiets zit in de lift. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen en het fietsplezier ervan. Tijdens deze infosessie geven we je heel wat tips over de werking, even-tuele aankoop en het gebruik van de elektrische fiets.

Een raket en een pluimpje, meer heb je niet nodig voor onze laatste activi-teit: een leuk partijtje badminton!

Meer info over de doedag kan je terugvinden in de kalender achteraan dit blad.

Vallen kan je vermijdenAls je ouder wordt, zijn de gevol-gen van een valpartij erger dan bij jongeren. Je zal sneller iets breken en de letsels die je oploopt gene-zen trager. Bovendien is de kans vrij groot dat je blijvende hinder ondervindt van die kwetsuren en afhankelijk wordt van anderen. Een 'domme' val kan dus ernstige gevolgen hebben.

Redenen genoeg om de kans op vallen in je eigen huis zo klein mogelijk te maken. Een ongeluk is meestal geen toeval, maar een samenspel van een aantal factoren die je dikwijls zelf in de hand hebt.

Blijf in bewegingOefenen en bewegen verbeteren en onderhouden de algemene conditie. Ga zoveel mogelijk te voet en gebruik indien nodig aangepaste hulpmiddelen (wan-delstok, looprek, ...)

Vermijd duizelenDuizel je soms? Bespreek dit dan met je huisarts. Kom traag recht als je zit of ligt. Rust tussenin even en blijf je vasthouden.

Gebruik medicijnen verstandigHou je strikt aan de dosis die je arts voorschijft

en neem nooit medicatie zonder inspraak van je arts.

Laat tijdig je ogen nakijkenMensen die minder goed zien, merken een niveauverschil of hin-dernis niet zo snel op waardoor ze vaker vallen.

Meer info Adviespunt valpreventie WZC Compostela 03 366 50 90

Page 10: Infoborsbeek april 2015

10

In de kijker

Interview met Gilberte Wauters en Saeid Tabatabaie Irani

2-spraak: al babbelend jeNederlands verbeterenSinds een jaar komen Gilberte Wauters en Saeid Tabatabaie Irani wekelijks samen in de bib voor een babbel, dit met als doel het Nederlands van Saeid bij te schaven. Gilberte is coördinatrice van de vrijwilligers in buurthuis ’t Pleintje (Deurne-Zuid) voor 2-spraak, een project van Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad, die anderstaligen begeleiden om beter Nederlands te leren door regelmatig samen te komen. De manier waarop bepaalt de vrijwilliger zelf, dat kan naar de markt gaan zijn, een museum bezoeken of zoals Gilberte zelf doet, een wekelijkse babbel in onze bibliotheek.

Gilberte vertelt dat anderstaligen zo de gelegenheid krijgen om de taal te oefenen in een ongedwongen sfeer. De begeleiders profileren zich ook niet als leerkracht, wat de drempelvrees reduceert, terwijl ze hun gesprekspart-ner motiveren om onze cultuur beter te leren kennen. Die motivatie ligt bij deze anderstaligen van diverse origines overigens opvallend hoog, ongeacht hun opleiding of leeftijd. Het maatschappelijk contact wordt bevorderd en er wordt begrip gecreëerd voor elkaars gebruiken en levenswijze in een boeiend en variërend proces.Saeid kwam in 2001 vanuit Iran naar ons land. Hij beant-woordt graag enkele van onze vragen:

Hoe kwam u in contact met Gilberte?Via Het Huis van het Nederlands had ik gehoord over de werking van ’t Pleintje. Ik heb me er als vrijwilliger aange-boden om schilderwerken uit te voeren, zo heb ik Gilberte leren kennen.

Vindt u Nederlands leren moeilijk?Niet zo, maar door een klassieke taalcursus te volgen, krijg je niet voldoende de mogelijkheid om met anderen te praten, om het Nederlands te praktiseren. Dat scheelt bij-voorbeeld met kinderen die op school de taal spelender-wijs onder de knie krijgen. Dankzij die wekelijkse babbel boekte ik veel vooruitgang.

Volgde u daarvoor reeds cursussen?Inderdaad, bij de LBC en bij NOVA, maar na mijn dagtaak was dit te zwaar en kon ik mijn aandacht moeilijk bij de lessen houden. Bovendien boden die cursussen minder tijd om de taal in de praktijk om te zetten of om vlotter te leren spreken. Nu, dankzij de gesprekken met Gilberte, heb ik meer taalgevoel kunnen aankweken en durf ik gemakkelijker praten. Persoonlijk contact en individuele begeleiding maken dat je sneller vooruitgang boekt.

U kent het aanbod van de collectie ‘Wablieft’ boeken, en de ‘Wablieft’ krant in de bib? Ik lees ze regelmatig, ze zijn dikwijls een aanzet om over een bepaald onderwerp te praten. De taal is eenvoudiger en daarom begrijp ik de teksten beter. Doordat ik ze gron-dig lees, helpen ze me om mijn zinnen beter te vormen. Soms praten we ook over een gedicht, poëzie boeit me.

Dat de gesprekken doorgaan in de bib, is wel apart?Ik vind het een rustgevende plek en ze biedt mogelijkhe-den om dingen aan te reiken. Het moment waarop ik met Gilberte kan praten past perfect binnen de openingsuren van de bib. Ik ben dan ook heel blij dat de bibliotheek zo gastvrij is om ons die mogelijkheid te bieden. Ondertus-sen ben ik ook lid geworden van de bib.

Meer info Ben jij als vrijwilliger geïnteresseerd om een uurtje per week met een anderstalige te praten? Dan is 2-spraak iets voor jou!

2-spraak | Sint Rochusstraat 106 | 2100 Deurne 0496 61 39 55 | [email protected]

Page 11: Infoborsbeek april 2015

11

Dorpsplein anno 1902Hierboven kan je een foto van het dorpsplein - anno 1902 – terugvinden. Deze foto werd genomen vanuit het toenmalige klooster, nu het Sint-Jozefsinstituut.

Op de voorgrond zie je rechts café De Valk, één van de 36 Borsbeekse cafés vóór de eerste wereldoorlog. Dit terwijl ons dorp toen slechts een 1.100 ‘zielen’ telde.Er is al sprake van dit gebouw in het Borsbeekse meet-boek van 1758. Het café deed tot vóór 1893 dienst als vergaderplaats voor de gemeenteraad.

Uiterst links bemerk je nog een stukje van de zuidgevel van de kerk en het kerkhof. Vlak naast – en achter - de kerk zie je de eerste gemeenteschool . Deze ligging naast de kerk is niet toevallig, tussen de 17de en 19de eeuw was de schoolmeester vaak ook koster, organist, klokkenluider en ‘torenuurwerkopdraaier’. In 1887 kwam aan deze cumulatie in Borsbeek een ein-de. De school die ondertussen te klein en in verval was wordt in 1910 afgebroken. De nieuwe gemeenteschool, nu basisschool De Klinker, werd toen gevestigd aan de Jan Frans Stynenlei.

Over de nu verdwenen gemeenteschool bevinden zich de pastorij en het voormalige gemeentehuis, beide gebouwd in 1892.

De pastorij heeft dienst gedaan tot in 2013, toen verliet pater Flip Deploige als laatste pastoor deze pastorij.De laatste burgemeester, die de gemeenteraad voorzat in dit gemeentehuis, was Leo Govaerts. Het gebouw doet nu dienst als politiekantoor.

De woning met trapgevel naast het gemeentehuis was toen de bakkerij van Stan Stijnen, later werd dit het snoepwinkeltje van ‘den dikke Baetens’. In 1958 wordt dit gebouw afgebroken. Volgens oude notariële akten zou hier vroeger de oudste Borsbeekse afspanning 'In het bijltje' gestaan hebben.

Historisch

Meer info DocC Borsbeek [email protected] www.docc-borsbeek.be

Page 12: Infoborsbeek april 2015

12

Uitgelezen

Bibliotheek Borsbeek Lindenboomstraat 3 03 322 01 76 | [email protected]

Openingsuren maandag van 14 tot 17 uur

en van 19 tot 21 uur dinsdag van 10 tot 12 uur woensdag van 10 tot 12 uur, van 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur donderdag van 10 tot 12 uur vrijdag van 19 tot 21 uur zaterdag van 10 tot 12 uur

Studeren in de bibOp zoek naar een rustige plek waar je geconcentreerd kunt studeren? Ben je thuis teveel afgeleid? Kom dan studeren in de bib! Hier zijn genoeg rustige plekjes te vinden, maar ook computers en gratis draadloos inter-net voor je laptop of tablet.Je kan in de bib komen blokken tijdens de openings-uren, maar vraag even aan de balie waar je op dat ogenblik terecht kan.

Aanwinsten jeugd Malala Yousafzai, strijdster voor kinderrechten - Claudia Martin

In dit boek kom je meer te weten over een Pakistaans meisje dat de Nobelprijs voor de vrede gekregen heeft. Lees het boeiende verhaal over haar leven, over haar bijzondere prestaties en over haar betekenis voor de wereld in onze tijd.

Gebarentaal redt! Een ontroerend verhaal over vriendschap en Vlaamse gebarentaal. Misschien wordt ge-

barentaal ook de redding voor jou? Dit is het eerste tweetalige kinderboek in zijn genre. Doel van dit boek is toegankelijk te zijn voor alle kinderen, zowel dove en gebarentalige kinderen (horende kinderen met dove ouders) als horende kinderen.

Min of meer per ongeluk - Tine Mortier Een fantasierijk verhaal over verlies en loslaten en de magische kracht van de verbeelding.

Bert houdt ontzettend veel van treinen. Zijn vader was machinist. Maar sinds hij verongelukt is, groeit Bert amper. Op school heeft Bert geen vrienden. Wanneer zijn spreekbeurt over treinen een flop wordt, beweert Bert dat hij een trein kan worden als hij dat wil. De andere kinderen lachen hem uit. Langzaam maar zeker wordt zijn voorspelling werkelijkheid!

Page 13: Infoborsbeek april 2015

13

Aanwinsten AVM Boyhood - Linklater Richard

Een prachtig, herkenbaar en hartverwarmend portret over opgroeien, het vormen van een eigen identiteit, het fa-milieleven en het genadeloos verstrijken van de tijd.

The book of life -Gutierrez Jorge R

Geanimeerde komedie met een visuele stijl vol humor, fantasie en avontuur. Moedigt aan om het verleden te vieren, maar ook rooskleurig naar de toekomst te kijken.

Leviathan -Zvyagintsev Andry

De film werd in Cannes bekroond met de prijs voor het beste scenario en laat zich bekijken als een wat grof maar vooral trefzeker gedurfd en ambitieus fresco van mis-bruik, cynisme en corruptie.

Aanwinsten volwassenen Gelukkig glutenvrij

Glutenallergie komt steeds meer voor en wordt vaak geas-socieerd met saaie, smakeloze maaltijden. In dit boek toont Laura Canjels hoe je heel een-voudig een heerlijke en gezon-de maaltijd op tafel tovert. Laat je verrassen en ontdek hoe

gevarieerd en lekker een glutenvrij dieet kan zijn.

Help! Mijn kind heeft een eetstoornis - Els Verheyen enStaf Henderickx

Hoe steun je je kind tijdens het ziekte- en herstelproces? In dit boek krijg je de antwoorden die er toe doen.

12 in 40, de Tweede Wereldoor-log door tienerogen -Ilse Nollet & Luc Peiren

Zestien Vlamingen vertellen hoe ze als tiener de oorlog ervoeren die 75 jaar geleden begon. Het is een boek van beklijvende, soms amusante anekdotes waarbij alle grote en kleine thema’s van het leven tijdens de oorlog de revue

passeren.

Samenwerkingsproject Bibburen van startDe openbare bibliotheken van Borsbeek, Malle, Ranst, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel gaan nauwer samen-werken. Op de gemeenteraad van 26 januari 2015 werd immers de goedkeuring gegeven om toe te treden tot de interlokale vereniging ‘Bibburen’.

‘Bibburen’ wil op drie terreinen de krachten bundelen. Op het vlak van de collectie willen de bibliotheken een wisselcollectie opzetten voor de groteletter-, luister- en anderstalige boeken zodat doelgerichte aankopen beter renderen. Ook op het vlak van activiteiten valt er samen winst te halen. Gezamenlijke schoolvoorstellingen in de zeven gemeenten kunnen de organi-

satie en het kostenplaatje ten goede komen. En ten derde wil het samenwer-kingsverband de kennis en vaardigheden van de bibliotheekmedewerkers blijven verbeteren door gezamenlijke vormingsmomenten te voorzien.

Door intergemeentelijk samen te werken zal in de toekomst ook beroep kunnen gedaan worden op provinciale en Vlaamse steun.

Page 14: Infoborsbeek april 2015

14

In beeld

Heb jij zelf een leuke foto van Borsbeek?Dat er in Borsbeek heel wat te beleven valt, kan je op de volgende pagina's in dit blad in onze UiT-kalender zien. Wij geven hier alvast een terugblik op de afgelopen periode. Was je zelf ook met je fototoestel op een activiteit in Borsbeek aanwezig of heb je zomaar een leuke foto in onze gemeente gemaakt? Stuur deze dan door naar [email protected] (max. 6mb) en wie weet kan je hier volgende maand jouw foto bewonderen.

Meer info [email protected]

Voorstelling Green EvelienOp 28 februari organiseer-den de gezinsbond en de bibliotheek van Borsbeek deze inspirerende voor-stelling van Evelien. De vele aanwezigen konden terug naar huis gaan met een heleboel tips om een ecologischere levensstijl aan te nemen.

Aanplanting fruitbomen in samentuinOp 15 maart stonden om 10 uur al tien-tallen vrijwilligers en geïnteresseerde personen klaar om de spade in de grond te steken en de eerste fruitbomen te planten in de samentuin aan de Vinkeniersweg. Er werden in totaal tien nieuwe bomen aangeplant, de tuin zelf wordt dit jaar nog aangelegd maar eerst dient de grond nog geploegd te worden en zal er een tuinhuis gebouwd worden.

Page 15: Infoborsbeek april 2015

15

Page 16: Infoborsbeek april 2015

16

Iedereen die een activiteit organiseert, kan dit bekend maken via ons informatieblad. Dit doe je door je activiteit in te voeren op www.uitdatabank.be. Activiteiten die zo worden ingevoerd, verschijnen automa-tisch in InfoBorsbeek en op de website van de gemeente.

Daarnaast staan alle activiteiten ook op www.uitinvlaanderen.be en pikken tal van media ze op. Het is wel belangrijk om je activiteiten tijdig in te voeren als je wil dat ze in het informatieblad verschijnen. Voor de editie van mei is de uiterste indiendatum 3 april 2015.

Doen

Kijken en luisteren

Bezoeken

Uit met de kinderen

in Borsbeek

Buitenspeeldag 2015Geen excuus om binnen te blijven op 1 april 2015, want dan wordt het Floris Primspark weer een echt speelpa-radijs tijdens de buitenspeeldag. Kruip niet voor je tv of computer, maar kom leuk mee buiten spelen! Wanneer? wo 1 april van 13 tot 17 uur Meer infoWaar? Floris Primspark Jeugddienst [email protected] | 03 320 94 21

01 APRIL

Wandeling seniorenraadDe wandelingen worden georganiseerd voor alle 55-plussers van Borsbeek en omstreken. Bij elke wandeltocht stappen we ongeveer twee uur langs leuke wandelwegen. We voorzien steeds dat er tijdens de tussenstop van een lekker drankje kan genoten worden. Voorzie goed schoeisel en aangepaste kledij, want wind of regen houden ons niet tegen!

Wanneer? Elke eerste donderdag van de maand, met vast vertrek om 13.30 uur. Tussen 16 en 16.30 uur zijn we terug aan de vertrekplaats.Waar? Seniorenlokaal, Karel Soetelaan 25.

Meer info Seniorendienst 03 320 94 14 | [email protected]

02 APRIL

Page 17: Infoborsbeek april 2015

17

April 2015

SpeelwekenSamen met leeftijdsgenootjes kan je bij ons ko-men ravotten, knutselen, sporten, lachen, op stap in de magische wereld van ...

Wanneer? elke weekdag in de paasvakantie vanaf 7 april, telkens van 9 tot 16 uurLeeftijd? 5-12 jaarWaar? Periscoop, Corneel Smitslei 36

Meer info Jeugddienst Borsbeek [email protected] | 03 320 94 21 http://speelweken.borsbeek.be

Workshop kunstfoto's maken met je smartphoneIn deze workshop leert een professionele foto-graaf je om kunstfoto's te maken met je eigen smartphone. De resultaten van deze fotografie-voormiddag worden getoond tijdens de tentoon-stelling in het kader van de WAK (week amateur-kunsten) op zondagnamiddag 26 april in GC De Archipel op fort 3 te Borsbeek.

Wanneer? za 18 april, van 10 tot 13 uurWaar? Academia, Fort 3, Frans Beirenslaan 2APrijs? 5 euro

Meer info Cultuurdienst Borsbeek [email protected] 03 320 94 08

7-17APRILKampen in Borsbeek

Tijdens de paasvakantie kan je in onze gemeente terecht bij verschillende kampen.

Meer info www.borsbeek.be/nieuwsdetail.aspx?id=424

6-17APRIL

Swappen en grabbelenVoor 3 euro kan je op de jeugddienst eengrabbel- of swappas aankopen waarmee je tijdens de vakantie kan deelnemen aan tal van toffe, actieve geweldige activiteiten.

Meer info [email protected] | 03 320 94 21

7-17APRIL

BingoWanneer? do 16 april van 13.30 tot 16 uurWaar? Dienstencentrum Zilverenhoek

Meer info Bruno Lauwers 0475 58 63 22

16 APRIL

18 APRIL

Voorlezen in de bibAlle kleuters (3 tot 5 jaar) zijn welkom voor een spannend, grappig of ontroerend verhaal in onze vertelhoek op de eerste verdieping.

Wanneer? wo 22 april van 14 tot 15 uurWaar? Bibliotheek Borsbeek, Lindenboomstraat 3

Meer info Bibliotheek Borsbeek 03 322 01 76 | [email protected] http://borsbeek.bibliotheek.be

22APRIL

Page 18: Infoborsbeek april 2015

18

Het verhaal vanDe Nieuwe SnaarIn 2014 zette De Nieuwe Snaar een punt achter een verhaal dat een periode van 44 jaar omvat. Kris De Smet maakte alles van dichtbij mee als medeoprichter van de groep en schreef er een lijvig boek over. Hij beschrijft niet alleen de geschiedenis van de groep maar ook het veranderende cultuur- en podiumgebeuren in dit tijdsbestek in Vlaanderen en de omliggende gebieden.

Wanneer? do 23 april van 20 tot 22 uurWaar? Bibliotheek Borsbeek

Meer info Bibliotheek Borsbeek [email protected] | 03 322 01 76 http://borsbeek.bibliotheek.be

Doe samen met je buren mee aan onze lentepoetsSamen met je buren de straat poetsen, zwerf-vuil opruimen, onkruid wieden, kortom je straat opfleuren en klaarmaken voor de zomer. Dat is superleuk!

Maak je buren enthousiast om op zaterdagna-middag samen je straat schoon te maken, de gemeente bezorgt je alvast de nodige vuilzak-ken. En niemand houdt jullie tegen om er een gezellige boel van te maken met een drankje.

Poetsers worden beloond: elk deelnemend gezin krijgt een gevulde bloembak.

PraktischIemand van de straat neemt het initiatief en maakt een lijst met de huisnummers van de ge-zinnen die gaan deelnemen. Deze lijst wordt be-zorgd aan het gemeentebestuur. Na een bericht kunnen de bloembakken per straat afgehaald worden bij de gemeentediensten op het Fort.

Dus: maak al je buren warm en poets mee op zaterdag 25 april!

Meer info sport- en cultuurdienst [email protected] | 03 320 94 20

GemeenteraadWanneer? ma 27 april om 20 uurWaar? Raadzaal van het gemeentehuis

Meer info 03 320 94 00 | [email protected]

27 APRIL

De structuur van een bijenvolkKoningin, darren en werksters.

Wanneer? zo 26 april van 10 tot 13 uurWaar? Fort 3, Frans Beirenslaan 2A

Meer info de Borsbeekse bijenboeren vzw 0495 30 86 24

23 APRIL

25 APRIL

26 APRIL

Page 19: Infoborsbeek april 2015

19

April 2015

Poëziewandeling devallei van de Koude BeekDe cultuurdienst organiseert een poëziewan-deling met dichter Marc Tritsmans in het kader van de WAK (week amateurskunsten). Deze wandeling gaat doorheen de vallei Koude Beek, langs vijf gedichten van Tritsmans die de water-loop beschrijven. De poëzietocht start voor het gemeentehuis van Borsbeek en eindigt op Fort 3. Nadien kan je nog genieten van Piazza del Arte op het plein voor Academia tot 17uur

Wanneer? zo 26 april van 13.30 tot 14.30 uurWaar? Vertrek aan het gemeentehuis

Meer info Cultuurdienst Borsbeek [email protected] 03 320 94 08

Piazza del Arte ... kunstenplein

Piazza del Arte is een kunstenfeest! Je kan de werken van amateurkunstenaars komen bekijken of zelf tal van kunstvormen uitproberen.

Doorlopend aanbod vrij toegankelijk:Groot Klein Kunstwerk, open atelier: contouren schilderen, graffitikunst op muren en doeken,fotografietoonmoment, open djembéworkshop,neem je instrument mee en treed op als straat-muzikant, ...

Wanneer? zo 26 april van 14 tot 17.30 uurWaar? Fort 3, plein voor Academia

Meer info Cultuurdienst Borsbeek [email protected] 03 320 94 08

TurngalaDe gymnasten tonen hun kunnen tijdens een wervelende show van klank, licht en turnelementen. U kan er kennis maken met de verschil-lende turndisciplines gaande van recreatief turnen tot sportieve ritmi-sche gymnastiek, tumbling en acrobatische gymnastiek.

Wanneer? zo 26 april, vanaf 14 uurWaar? Ter Smisse, Louis van Regenmortellei 6Prijs? 8 euro

Het aantal plaatsen is beperkt dus snel inschrijven is de boodschap.

Meer info 03 321 05 85 | [email protected] | www.turnkringrelax.be

26 APRIL

26 APRIL

26 APRIL

Page 20: Infoborsbeek april 2015

20

Doedag 2015Dit jaar staat badminton, een lachsessie en outdoor firness op het programma. Daarnaast bieden we nog een infosessie over elektrisch fietsen aan.

Tijdens de middag is er drank en een broodjes-maaltijd met soep voorzien. Na afloop kan u nog genieten van een receptie.

Wanneer? do 30 april van 9.30 tot 17.30 uurWaar? Samenkomst in dienstencentrum Zilve-renhoekPrijs? 5 euroPraktisch? Kom in bewegingsvrije kledij.

Inschrijven?Inschrijven kan tot en met 23 april en dit alle werkdagen tussen 10 en 12 uur op volgende locaties:

• OCMW BorsbeekMarleen StruyfLucien Hendrickxlei 1703 366 48 01

• WZC CompostelaAnnie ConinxDoolweg 603 366 50 90

• Gemeentehuis BorsbeekWendy Van Ackerde Robianostraat 64 03 320 94 14

De plaatsen zijn beperkt, dus wees er tijdig bij.

Ontbijtwandeling van Natuurpunt SchijnvalleiAls je graag komt kijken wat het fort te bieden heeft aan vogels en ander natuurschoon, dan is dit het moment. Als we geluk hebben staat de meidoorn net in bloei.

Onder begeleiding van onze vogelkenners luis-teren we naar het ontwaken van de natuur. Wij zorgen dat je na een fikse wandeling (buggy’s kunnen op sommige plaatsen een probleem hebben) een stevig ontbijt krijgt.

Wanneer? vr 1 mei, de wandeling start stipt om 6 uur en eindigt om 8 uur, aansluitend is er een ontbijt dat eindigt om 9.30 uur.

Waar? Vertrekken doen we in Fort 3 aan de Schuur. Er is parkeergelegenheid ter plaatse en ook zullen er wegwijzers worden voorzien.

Praktisch? Schoeisel en kleding dienen volgens de weersomstandigheden voorzien te worden.

Prijs? leden: 9 euro, niet-leden: 11 euro en kinde-ren onder de twaalf jaar: 6 euro.

Inschrijven? vóór 25 april via het secretariaat van natuurpunt, [email protected] of 03 354 55 06. Je inschrijving is pas definitief na het overschrij-ven van het juiste bedrag op rekeningnummer: IBAN BE67979130754587, BIC ARSP BE 22, met vermelding ‘inschrijving ontbijtwandeling’ en het aantal personen. De plaatsen zijn beperkt tot 40 personen, dus niet getreuzeld.

Meer info• [email protected] | 03 322 52 74• [email protected] |

0497 61 25 15

1MEI

30 APRIL

Page 21: Infoborsbeek april 2015

21

Borsbeek SportSupporter voor onze plaatselijke voetbalploegBorsbeek Sport!

Wanneer? 12 april: Borsbeek Sport - Broechem19 april: Borsbeek Sport - Gooreind26 april: Mariaburg - Borsbeek Sport

Waar? Verlengde Schanslaan

Meer info www.borsbeeksport.com

Tekenen & schilderen Deze cursus is geschikt voor jongeren vanaf 16 jaar, volwassenen en gepensioneerden.Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend deelnemen aan een eerste sessie tegen een bijdrage van9 euro.

Wanneer? Om de twee weken op zondag van 9.30 tot 12.30 uurWaar? Frans Beirenslaan 4 - Lokaal 36

Meer info Kunstkring OGEKA [email protected]

Hobbynamiddag haken en breienWanneer? Elke tweede en derde donderdag van de maand tussen 13 en 17 uur.

KaartenWanneer? Elke donderdag van 19 tot 23 uurElke maandag van 13 tot 17 uur

Meer info Seniorendienst | 03 320 94 14 Seniorenlokaal, Karel Soetelaan 25

Kaartwedstrijd voor seniorenWanneer? Op dinsdag om de twee weken om 13.30 uur. Deze maand op 7 en 21 april.Waar? Dienstencentrum Zilverenhoek

Uitslag 3 maart 2015:1) Jeanne Vermeulen2) Jean De Vos3) Jef Janssens

Meer info Ludo Verswijvelen | 0475 56 44 89

Zumba goldWanneer? Elke zondag van 11 tot 12 uurWaar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter Smisse

Meer info Gerda Thibos [email protected] | 0496 76 75 23

April 2015

Doorlopende activiteiten

Dansend mediteren enjezelf helen, sacraal dansen Wanneer? dinsdag van 19.30 tot 22.30 uurWaar? Great White Whale Center,Jozef Reusenslei 182Prijs? 96 euro voor een reeks van acht lessen

Meer info Leen De Mulder http://circleofdance.weebly.com

Activiteiten seniorenlokaal

Page 22: Infoborsbeek april 2015

22

CountrydanceWanneer? Elke vrijdag om 19.30 uur voor beginners en om 20.30 uur voor gevorderden.Waar? Dienstencentrum Zilverenhoek

Meer info Denise Van Looy | 0474 36 59 14

www.thesilverwings.be

GezondheidswandelingenEen half uurtje wandelen, iedereen kan het! Naast alle positieve invloeden voor onze gezond-heid is ook het sociale aspect van het wandelen in groep heel belangrijk. Je hoeft niet in te schrij-ven, wie komt wandelt mee. De wandeling is ook toegankelijk met rolstoelen en buggy’s.

Wanneer? Elke dinsdag van 10.30 tot 11 uur, start dienstencentrum ZilverenhoekElke donderdag van 10.30 tot 11 uur, start Floris Primspark

Meer info Gezondheidsraad Borsbeek 03 320 94 14 | [email protected]

SeniorenturnenWanneer? Elke dinsdag van 9 tot 10 uur (uitgezonderd tijdens schoolvakanties)Waar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter SmissePrijs? 15 euro voor 10 beurtenKaarten verkrijgbaar bij de seniorendienst.

Meer info Seniorendienst 03 320 94 14 | [email protected]

Koor La-Why/Klein LawijtWanneer? Elke maandag van 20 tot 22 uur

www.la-why.be

SeniorenturnenWanneer? Elke dinsdag van 10.30 tot 11.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

PetanqueWanneer? Elke woensdag bij mooi weer vanaf 14 uurWaar? Plein woonzorgcentrum Compostela

Naaigroepje “Zot van Antwerken”Wanneer? Om de twee weken op woensdag van 19 tot 23 uur. Deze maand op 22 april.

Yoga voor 50+Wanneer? Elke donderdag van 10 tot 11 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

HobbyclubWanneer? Om de twee weken op maandag van 14 tot 16 uur. Deze maand op 13 en 27 april.

Taiji voor beginners en gevorderdenWanneer? Elke donderdag van 19.30 tot 21.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

Meer info over deze activiteiten Dienstencentrum Zilverenhoek Annie Coninx | 03 366 50 90

Aanbod dienstencentrumZilverenhoek

Page 23: Infoborsbeek april 2015

23

Binnenkort te beleven

April 2015

sport mee op pinksterzondagGratis sportdag voor jong en oudOp zondag 24 mei organiseert vereniging Vliegend Wiel vzw in samenwerking met de sportraad op het plein nabij de watertoren (Lucien Hendrickxlei) deze recreatieve sportevenementen met als doel zo veel mogelijk mensen aan het sporten te zetten. De randactiviteiten naast de sporten in kwestie zorgen tevens voor een gezel-lig samen zijn van de lokale bevolking.

Borsbeek looptEen recreatieve dorpsloop voor alle leeftijden waarbij iedereen loopt op zijn of haar eigen tempo.

Afstand: 5km met start om 11 uur

Borsbeek koerst• OpwarmingVoor alle kinderen, van 12.15 tot 12.45 uur

• Dikke banden koersVerschillende leeftijdsreeksen van 3- tot 12-jari-gen. Deelname mag met een loopfiets, gewone fiets of mountainbike, geen koersfietsen.De eerste start is voor de allerkleinsten om 13 uur, de laatste start rond 14.30 uur.Iedere deelnemer ontvangt een presentje van de organisatie op het grote podium plus de eerste drie van elke reeks ontvangen een trofee.

• DamesDeelname enkel met hoge hakken van minstens 6cm en op een gewone stadsfiets. Geen koers- of sportfietsen. Het startschot wordt gegeven om 14.45 uur en in totaal dienen er 3km afgelegd te worden. Prijzen zijn er voor de origineelste outfit, meest unieke en leuke fiets, eerste aan de finish.

• Amateurs toeristenDeelname met koersfiets voor een afstand van 50km, start om 15 uur.

• Fixed gearVoor fietsen met een vaste pion, start om 16.30

Voor alle wielerwedstrijden kan je ter plaatse in-schrijven tussen 12 en 12.45 uur

KampioenenvieringBorsbeek viert de sportkampioenen van 2014: •uitreiking op het podium, start 18.30 uur•receptie in VIP-ruimte op plein watertoren

24MEI

Meer info Sportdienst Borsbeek [email protected] | 03 320 94 20

uur

Page 24: Infoborsbeek april 2015