De Ruis, jaargang 2013-2014

19
Haters make me famous Profileren is hoereren Editie 1, jaargang 2013-2014 DE RUIS Multi-Ritsko Bowie is back!

description

De Ruis, het interne blad van de opleiding Communicatie aan NHL Hogeschool. Ik schreef de artikelen 'Inspi op het internet' (p. 12/13) en 'Harvard om de hoek' (p. 36/37).

Transcript of De Ruis, jaargang 2013-2014

Page 1: De Ruis, jaargang 2013-2014

Haters make me famous

Profileren is hoereren

Editie 1, jaargang 2013-2014

DE RUIS

Multi-Ritsko

Bowie is back!

Page 2: De Ruis, jaargang 2013-2014

Speciaal voor nieuwe studenten maar ook voor de ‘oude rotten in het vak’ heeft deze Ruis het thema profileren en inspireren. Want hoe steek jij met je kop en schouders boven de rest van alle communicerende studenten en docenten uit? Laat je inspireren door onze artikelen over coole websites, gezonde budget recepten, vette boek- en cd recensies en hoe een student het voor el-kaar krijgt om naast haar studie een succesvolle blogger te zijn. Droom lekker weg over een stu-dent die alles achter zich heeft gelaten om een nieuw leven te beginnen in het koude Scandinavië. Of lees over de carrière van één van onze docenten die niet alleen goochelend les geeft, maar ook tussen de hossende Cambuurspelers staat als ze de beker hebben gewonnen. Over Cambuur gesproken: misschien ben je eigenlijk een Groninger, te gast in het vijandige Leeuwarden. Om toch een beetje in te burgeren kun je op pagina 38 lezen waar je moet zijn om je te vermommen als ‘diepFries .

Sit back and relax, neem deze Ruis volledig in je op en bewaar hem goed om hem later nog eens tevoorschijn te halen als je even inspiratieloos bent.

VOORWOORDNet na de zomervakantie ben je natuurlijk helemaal klaar voor een

nieuw schooljaar. Ben je net begonnen of zit je midden in je studie en is de weg nog lang? Ben je als docent vastgeroest in hetzelfde rie-

deltje? Je kunt vast wel wat inspiratie gebruiken!

WIE ZIJN WIJ?

Tegen de tijd dat jij dit leest hebben wij onze deadlines gehaald. Hebben we alle feedback-rondes overleefd, meerdere deadlines ver-schoven, drukkerijen platgebeld en duizend keer deze Ruis onder de loep genomen. Dat hoort nu eenmaal bij het ‘journalistenvak’. Samen met een fantastische vormgever (die dit voor het eerst deed!) hebben wij deze inspi-rerende Ruis in elkaar gezet. Hiervoor zijn we afgereisd naar het hoge Groningen om in het pand van We Love It When A Plan Comes To-gether alle pagina’s en beelden nog eens en nog eens door te spreken. Het pand van We Love It… werd al snel een kippenhok waar de geluiden van frustraties, Sky Radio en keihard gelach de boventoon voerden. Want ook dat hoort bij Bedrijfsjournalistiek. We wilden een Ruis maken die je in je tas stopt om later nog eens terug te lezen. Een Ruis waarbij je je telefoon pakt om eens een aantal genoemde websites te checken. Een Ruis die niet ruist, maar borrelt van inspi-ratie over hoe je je werk, studeren en alle an-dere ‘ombalgen’ combineert én waarbij je je-zelf profileert. Al met al zijn we trots op het re-sultaat, wij zijn toe aan de zomervakantie en wensen je een inspirerend (nieuw) schooljaar!

Have fun!

Groeten Bedrijfsjournalistiekstudenten

COLOFONDit is een uitgave van studenten van de derde-jaarsminor Bedrijfsjournalistiek in opdracht van Rob Koning, opleidingshoofd Communicatie.

Hoofd- en eindredactie Jolene RodenhuisLiselotte Staal

VormgevingJoost Boon

Begeleidend docentenJudith de JongAndries Reitsma

RedactieAnouk van EldikCarina de JongElisa SpanjerRixt TerpstraAimee van TienovenErik de VriesTosca de VriesSjoerdtsje Zijlstra

Special thanks We love it when a plan comes together

DrukHellinga Leeuwarden

Oplage500 stuks

De bladindeling van de Ruis

We love it when a plan comes together

Page 3: De Ruis, jaargang 2013-2014

STAGEKRIEBELS 16 JE BENT GESPOT 18 DERUIS.NL STAAT ALS EEN HUIS 32

FRIESE FASHIONISTA 22 MULTI-RITSKO 30 LAND DER AFGESTUDEERDEN 34

ER ZIT WEL WAT INVan binnenuit

Interviews

Column en recensies

Nieuws en tips HET UITERLIJK VERTOON 10 INSPI OP HET INTERNET 12

BORN TO PRESENT 14

HARVARD OM DE HOEK 36

NIETS IS ONMOGELIJK 26

ZO BEN IK GEBOREN EN ZO GA 39 IK OOK WEER DOOD DAVID BOWIE - THE NEXT DAY 20 THE MEDIOCRE GATSBY 21 KIJK MEE MET KEE 21

Just for fun GA OP REIS EN NEEM MEE 11

GA NOU EENS KOKEN 28 FOUTJE BEDANKT! 29

LWD VS. GRN 38

‘Jammer dat schoolti jd alleenachteraf de leukste ti jd van je leven is’

Bron: Loesje

Page 4: De Ruis, jaargang 2013-2014

1110

De eerste indruk is vaak de belang-rijkste. Zorg er daarom altijd voor dat je cv helemaal in orde is, dit is tenslotte je visitekaartje. Hoe zorg je er nou voor dat jouw cv tussen alle andere uitspringt?

Grafisch kunstwerk je Met een cv opgesteld in Word met let-tertype Times New Roman maak je te-genwoordig geen indruk meer. Om jouw cv op te laten vallen tussen de an-dere, kan een grafische vormgegeven cv hier zeker bij helpen. Met wat een-voudige trucjes in Photoshop of zelfs in Word, kun je al een heel eind komen. Overdrijf het niet, het moet geen speel-tuin worden van grafische kunstjes. Ook hier geldt: less is more.

Verhaal vertellen Prezi, de PowerPoint 2.0, biedt ook mo-gelijkheden om jezelf van je beste kant te laten zien. Via Prezi kun je gemakke-lijk je cv presenteren. Er zijn veel moge-lijkheden om er een eigen thema aan te geven. Of je nu kiest om je verhaal te vertellen door middel van een levens-boom, reis of als progres, je onder-scheidt je hiermee zeker van de andere sollicitanten.

Een andere optie is om de tekstuele cv helemaal links te laten liggen en te gaan voor een cv in de vorm van een video. In principe is het idee hetzelfde, maar je presenteert het nu op video in plaats van papier. Voordeel van een video-cv is dat een bedrijf gelijk een idee krijgt van jou als persoon en zo beter kan zien of je binnen het bedrijf past. Zorg er wel voor dat zelfs de ergste computernerd het filmpje kan openen.

Nu kan het uiterlijk nog zo mooi zijn, we weten allemaal dat het niets wordt als het geen inhoud heeft. Belangrijk is om je cv kort, maar krachtig te houden zodat werkgevers gelijk de relevante informatie zien. Prijzen en projecten kunnen een meerwaarde zijn, mits ze iets te betekenen hebben (gehad) in het vakgebied. Volgens de cv-experts is liegen een absolute no-go, maar een beetje opscheppen is toegestaan.

Letten op last minutes, niet te veel bellen en internetten in het buitenland, niet iedere dag uit eten gaan en buiten de schoolvakanties om boeken. Backpacken, liften, vakantie-veilingen.nl en ga zo maar door. Dit kennen we inmiddels wel, maar wat misschien nog niet?

Per vliegtuig, trein of auto? Blijf je binnen Europa? Informeer naar kortingskaarten en houd de aanbiedingen in de gaten voor goedkopere treinreizen. Steden zoals Londen, Parijs en Berlijn zijn per ho-gesnelheidstrein (Thalys, TGV en Eurostar) vaak goedkoper te bereiken dan per vlieg-tuig. Maatschappijen zoals Ryanair, EasyJet en Transavia staan bekend als de ‘low cost car-riers’. Net als bij de trein loont het de moeite om het aanbod een dag later opnieuw te be-kijken. Zoek in ieder geval een datum waar tussen aankomst en vertrek een zaterdag-nacht zit. Niet alleen dit, maar ook vertrekken op een dinsdag, woensdag of donderdag le-vert goedkopere tickets op. De terugweg kun je het beste kiezen voor een vlucht op zondag, dinsdag of woensdag.

Ontbi jten met vreemden Goedkoop overnachten in een sterrenhotel gaat niet lukken. Kies dus voor een camping, jeugdherberg, hostel of budget hotel. Als je met meerdere personen reist kun je natuurlijk ook kiezen voor een vakantiehuis, stacaravan of blokhut. Ben je niet bang om bij onbe-kende mensen te logeren dan kun je kiezen voor Social Travel. Je kunt gratis lid worden bij netwerken zoals CouchSurfing en Bewelcome. Zo kun je een slaapplaats regelen bij een van de leden, zonder dat je per se je eigen huis ter beschikking hoeft te stellen.

De één kijkt er naar uit, de ander blijft liever nog eeuwig student. Op den duur moeten we er toch echt aan geloven en verruilen we allemaal de collegebanken voor een werkplek.

Maar hoe zorg je in deze tijden dat jij die ene baan krijgt en niet een van de andere sollicitanten? Profileren speelt hierbij een belangrijke rol.

GA OP REIS EN NEEM MEE x

HET UITERLIJK VERTOONDe zomervakantie is nog maar net voorbij en we verheugen ons nu alweer op de volgende vakantie. Een weekendje weg, een vakantie tussendoor of misschien zelfs op wereldreis.

Echter lijkt je bankrekening hier niet zo blij mee te zijn. Wees niet getreurd, ook met weinig geld kun je genieten van een vakantie en zelfs verre reizen ondernemen.

Tosca de VriesAnouk van Eldik

´Ook met weinig geld kun je genieten van een vakantie en zelfs verre

reizen ondernemen´

´Nu kan het uiterli jk nog zo mooi zi jn, we weten allemaal dat het niets wordt als het geen in-

houd heeft´

Bespaartips• Ben je student? Koop dan een Internationale Student Identity Card (ISIC). Hiermee krijg je in meer dan honderd landen korting. Op onder andere vervoer, uitstapjes en eetgelegenheden.• Wees terughoudend met dure reisverzekeringen. En neem niet veel waardevolle spullen mee.• Check vliegtickets een paar dagen later eens op een andere computer. Het net onthoudt je IP-adres en zal de prijzen van tickets dus stiekem wat omhoog gooien.• In landen als Polen, Tsjechië en Slowakije zijn de prijzen voor overnachtingen en diners ruim 30 procent lager dan in Nederland.• Hongarije is hierin het goedkoopst met prijzen die 51 procent lager liggen dan in Nederland.• De app Booking.com geeft een lijst van de mooiste accommodaties voor de laagste prijzen.”

Jezelf presenteren

Page 5: De Ruis, jaargang 2013-2014

1312

Cultuurbewust de website voor je dagelijkse portie cultuur. De organisatie bestaat uit een redactie van een aantal zeer gemotiveerde studenten. Ze houden je op de hoogte van alles wat er speelt in de culturele wereld. Je vindt er onder andere recensies, interviews, reportages en tips. Ook zijn er regelmatig leuke dingen te winnen.

BehanceBehance is een platform voor de creatieve-lingen onder ons. Hier kun je online een port-folio aanleggen met het werk dat je hebt ge-maakt. Je kunt ook portfolio’s van anderen volgen en liken. Een leuke site om je eigen werk bij te houden en je te laten inspireren door an-deren uit het vak.

PinterestPinterest is een snel groeiend platform waar je van alles kunt vinden om inspiratie op te doen. Voor veel mensen een bekende naam, al heeft nog niet iedereen er een account. Je kunt zoeken op tal van categorieën, zoals mode, dieren, fitness en design. Op Pinterest kun je zelf (mood)boards aanmaken met categorieën waar jij geïnteresseerd in bent. Je zoekt voor-namelijk op afbeeldingen, met een externe link voor extra informatie.

Op Society6 vind je kunst van artiesten over de hele wereld. Pagina’s vol met de mooiste, origineelste, meest stijlvolle werken zijn hier te vinden. Laat je inspireren door het werk en de patronen. En als je nog wat zoekt voor aan de muur: het is te koop!

CulyCuly is het zusje van NSMBL. Waar NSMBL zich richt op een lifestyle in de brede zin, spitst Culy zich toe op eten. En wie houdt er nou niet van eten? Je vindt er tips & trics over eten, handig voor in de keuken, en bijzondere food foto-grafie. En, niet te vergeten, af en toe eens een receptje. Zo kun je ook eens iets lekkers maken voor tijdens het studeren.

Upcominglijstjes, lijstjes, lijstjes. Upcoming.nl is een site die je moet bezoeken als je het leren even niet meer ziet zitten. Op Upcoming vind je lijstjes met de gekste dingen, van ’10 bejaarden die nodig naar een tehuis moeten’ tot ’14 intens biddende beesten’ en ‘de 10 slechtste penal-ty’s ooit genomen’. Waarschuwing: je blijft lang hangen!

NSMBLNSMBL is een online lifestyle magazine. Inspi-reren is het doel van NSMBL. Artikelen over mode, lifestyle, liefde en eten, je kunt er van alles vinden. Veel afbeeldingen, leuke artikelen en video’s. Een fijne website om eens op rond te neuzen als je je hoofd even leeg wilt maken, of juist als je wat meer ideeën wilt bedenken. En speciaal voor mannen hebben ze nog een leuke tegenhanger, namelijk Manners.

StumbleUponStumbleUpon is een website met een heel grappig concept. Je kunt aankruisen waar jouw interesses liggen en vervolgens ‘Stumblen’. Hierdoor kom je ‘toevallig’ terecht op web-sites waarvan andere Stumblers vinden dat ze de moeite waard zijn om te bekijken. Misschien kom je zo wel op een website terecht die in de toekomst op je favorietenlijst komt te staan.

INSPI OP HET INTERNETIn de communicatiewereld kun je niet meer zonder: internet. Het vormt een bron van

inspiratie. Hier een paar websites om je creativiteit te prikkelen.

Aimee van Tienoven

Society 6

Page 6: De Ruis, jaargang 2013-2014

1514

Zorg ervoor dat je inleiding nooit langer dan vier minuten is. Het zou namelijk zonde zijn dat na de inleiding het publiek volledig de aandacht kwijt is. Daarnaast is het ook belangrijk om het pu-bliek in je inleiding te ‘triggeren’. Hoe saai het onderwerp ook is, zorg ervoor dat het

het meest interessante onderwerp van de we-reld wordt, je kunt dit bereiken door met realisti-sche enthousiasme je idee te presenteren. Maar verlies de essentie niet uit het oog. Want wan-neer het publiek enthousiast is, heeft men meer aandacht voor de romp van de pre-sentatie.

BORN TO PRESENTPresenteren. Iedereen doet het. Je presenteert jezelf en voilá, mensen krijgen een beeld van je. Maar ook een boodschap overbrengen is een belangrijk onderdeel van presenteren. Om zo goed mogelijk te kunnen presenteren, worden in dit artikel twee essentiële onderdelen

van de presentatie behandeld, namelijk: het niveau en de opbouw.

Het is belangrijk om je presentatie simpel te houden. KISS is daarom een afkorting voor: “Keep It Short and Simple”. Daarnaast is het een creatieve vertaling van het levensmotto van wiskundige Edsger Dijk-stra namelijk: “Simplicity is a prerequisite for reliability”. Vertaald naar het Nederlands be-tekent dit: ‘Eenvoud is een voorwaarde voor betrouwbaarheid’.Wanneer een presentatie eenvoudig is, wordt de presentatie beperkt tot de essentie van het verhaal en de essentie is hetgeen wat mensen willen weten. Daarnaast mag een presentatie nooit te lang duren. Uit onderzoek van de TU Delft blijkt namelijk dat na 20 minuten de con-centratie van het publiek wegzakt.

Bouw je presentatie opEen goede presentatie is niet zomaar klaar. Je moet er als presentator voor zorgen dat je ver-haal een structuur heeft, een opbouw. Laat de luisteraars eerst wennen aan de situatie waarin ze zich bevinden en zorg dat de situatie helder is. Wanneer de luisteraars zich op hun gemak voelen zijn ze rustiger en kunnen ze zich beter concentreren op je presentatie. Verder is het belangrijk om de luisteraars in te laten zien dat het goed is dat ze naar de pre-sentatie gekomen zijn. Verwerk in je inleiding daarom de zinnen: “Na deze presentatie ben je in staat om dit model toe te passen”. Of nog beter: “Over twintig minuten zijn jullie allemaal in staat dit model op te lossen en toe te passen in jullie eigen situaties.”

YES I CAN

Erik de Vries

´Zorg ervoor dat het het meest interessante onderwerp van de wereld wordt´

´Uit onderzoek van de TU Delft bli jkt dat na twintig minuten de concentratie van het pu-

bliek wegzakt´

Een goede presentatie is altijd inspirerend

Oplezen vanaf een beeldscherm is dodelijk saai

Page 7: De Ruis, jaargang 2013-2014

1716

What to do first? Ten eerste ga je bij jezelf na wat je later eigenlijk wilt doen. Waar zie jij je-zelf over tien jaar? Mocht je dit nog niet weten, dan kan je je stage beter gebruiken om jezelf te ontwikkelen of misschien wel om wat nieuws uit te proberen. Het voordeel is, vanuit de studie Communicatie kan je vrijwel overal in verder stromen.

Of het grote aanbod het nou allemaal mak-kelijker maakt, is niet zeker. Maar uiteindelijk zal je een keuze moeten maken. Wordt het toch die ene stageplek op de webredactie of word je liever assistent bij een tv-programma? Keuze genoeg en nu is het aan jou om een plek te kiezen waar jij je op je plaats voelt. Een kleine troost: gelukkig heb je twee stageplekken nodig.

STAGEKRIEBELSDe eerste twee jaar van je bachelor Communicatie zitten erop. Nu gaat het allemaal voor het echie

gebeuren. Minoren, keuzevakken, twee stages lopen en daarna hopelijk goed afstuderen. Span-nend is het nu al, laat staan wanneer het voor de deur staat. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

met het zoeken van een leuke stage.

Liselotte Staal

Ervaring in het buitenlandMarije Meeter heeft de kans gegrepen om in het buitenland te gaan studeren. Zij vertelde in een interview op deruis.nl over haar ervaring.

‘De meerwaarde van stage lopen in het buiten-land is dat je leert min of meer zelfstandig te zijn, jezelf leert kennen en het je kijk op de we-reld kan veranderen. Je komt erachter wat de dingen zijn waar jij om geeft en wat je nou ei-genlijk belangrijk vind aan de wereld waarin je leeft. En wat je vooral ook belangrijk vind aan jezelf. Tenminste, dit is hoe ik het ervaren heb.

Het leren omgaan met andere culturen en een andere taal is een stukje algemene ontwik-keling en kennis wat je mee krijgt. Natuurlijk staat het goed op je CV, maar het is nog veel beter voor jezelf als persoon. Ik heb altijd ge-zegd dat ik tijdens mijn opleiding graag een keer naar het buitenland wilde. Het is de per-fecte kans om, met behulp van studiefinancie-ring, voor langere tijd in het buitenland te ver-blijven zonder daarna met een lege bankreke-ning komen te staan.’

´Keuze genoeg en nu is het aan jou om een plek te kiezen waar ji j je op je plaats voelt´

´Onder andere Curaçao en Stockholm behoren tot de mogeli jkheden´

Crea-beaBen je op zoek naar een creatieve, verijkende stage? Deze stages, zoals bij een mediabureau of voor de televisie, zijn volop in de aanbieding. Op websites zoals www.nationalestagebank.nl of www.mediastages.nl kan je veel leuke stages vinden. Ze hebben een ruim aanbod en dat wordt wekelijks ververst.

BuitenlandBij de meeste studenten gaat het hart sneller kloppen zodra ze horen dat er ook een optie is om naar het buitenland te gaan voor een stage. Velen gingen je al voor, dus genoeg ervaringen om te lezen en je daarna te oriënteren op het land of de stad waar je heen wilt. Op www.studentenbureau.nl/stage kan je op Communicatie zoeken. Onder andere Curaçao en Stockholm behoren tot de mogelijkheden.

Kiezen

Page 8: De Ruis, jaargang 2013-2014

1918

Niet helemaal naar verwachting, maar zeker niet vervelend, is de pagina van NHL Hoge-school in rap tempo gegroeid. “Binnen een paar maanden had onze pagina al bijna 3.000 likers”, aldus een van de studenten achter Spotted NHL Hoge-school.

Het conceptToch nog even voor de niet wetende onder ons, het concept houdt het volgende in. Een student ziet een andere student rondlopen op school, maar is te verlegen om op hem of haar af te stappen. Hij of zij stuurt dan een be-richtje naar de Spottedpagina van NHL Hoge-school met een beschrijving van deze persoon. De mensen achter deze pagina zien van wie het bericht afkomstig is, maar zullen dit anoniem op de pagina plaatsen. Zo lezen alle likers dit en kunnen zij helpen met het vinden van de aanbeden persoon.

´Zi j helpen met het vinden van de aanbeden persoon´

JE BENT GESPOT!

Een hoop reuring onder studenten wegens het fenomeen Spotted. Ben jij al gespot?

Vele scholen maken gebruik van deze inmid-dels razend populaire trend op Facebook.

Ook NHL Hogeschool kon niet achterblijven.

Het teamVijf ouderejaarsstudenten van de opleiding Communicatie hebben dit naar eigen zeggen goed overgenomen van de RUG in Gro-ningen. Wie deze vijf studenten precies zijn, is onbekend, hoewel er genoeg over wordt gespeculeerd. “De mensen die daadwerkelijk weten wie wij zijn, houden zich gelukkig braaf stil.”

Media aandachtOmdat de Spottedpagina al binnen twee dagen meer likes had weten te krijgen dan de eigen pagina van NHL Hogeschool, was Spotted NHL dit jaar genomineerd voor de NHL Awards. Ook hebben diverse media de hype opgepikt. Zo is er een nieuwsitem van GPTV, de commerciële TV zender voor Fries-land te vinden. Ook de DutchCowboys (po-pulair weblog) hebben een nieuwsartikel over het succes van Spotted NHL Hogeschool ge-plaatst. “Wij hopen, en verwachten, nog groter te worden en een hoop plezier te beleven aan deze hype”, aldus de studenten achter dit succes. Benieuwd naar de Spotted NHL Hoge-school pagina?

‘Binnen een paar maanden had onze pagina al bi jna driedui-

zend likes’

Tosca de Vries

www.facebook.com/spottednhlhogeschool

Page 9: De Ruis, jaargang 2013-2014

2120

Om écht te weten wat er in de redactiekamer van Pauw en Witteman gebeurt, kun je ge-nieten van 270 pagina’s inside information. Met het boek ‘Het briefje van Bleker’ van Peter Kee kom jij de zomer wel door.Peter Kee is sinds 2006 politiek redacteur bij één van de populairste programma’s op de publieke omroep. Met zijn boek biedt hij een kijkje achter de schermen, de transparantie van journalistiek en het werk van een redacteur.Kee trapt af met een aantal hoofdstukken over het werken en de gang van zaken op een re-dactie.Hoe komt een uitzending tot stand en hoe krijg je een drukbezette gast toch aan tafel? Hij verrast menigeen. Dagelijks zijn er dertig mensen fulltime bezig de show en haar gasten rond te krijgen.

Kee illustreert zijn dagelijkse strijd om mensen aan tafel te krijgen met belangrijke momenten in de politiek en bekende gasten. Daarnaast probeert Kee antwoord te geven op de vraag of de politiek de tafelschikking bij Pauw &Wit-teman bepaalt of andersom? Zo sprak Femke Halsema al maanden voor haar vertrek in het geheim met Pauw en Witteman, om een po-dium voor haar verhaal op het moment su-prême te waarborgen.En weigert Geert Wilders al jaren om aan tafel te komen, desalniettemin is hij vaak onderwerp van gesprek. Wie heeft de touwtjes in handen?Ondanks dat Kee wat theoretisch begint komt hij na twee hoofdstukken goed op stoom en vliegen de bekende verhalen je om de oren. Als je geïnteresseerd bent in het werk op een redactie smul je van de intriges en sterke ver-halen waar Kee mee vuurt. Al met al is ‘Het briefje van Bleker’ een makkelijk weg te lezen boek met veel sappige herkenbare verhalen.

Elisa Spanjer

Dat David Bowie na 10 jaar nog met een come-back kwam had niemand verwacht. Maar toch komt de Britse progressieve rock zanger op zijn 66ste verjaardag met een nieuwe plaat. Is het een comeback? Of is het een over-bodig item op de ellenlange cv van de rockheld.Kenner of niet, iedereen herkent de iconische foto van het album “Heroes” uit 1977. De legendari-sche plaat die de tweede in de zogeheten Berlijn-trilogie wordt beschouwd als een meester-werk en schept hoge verwachtingen. Het album flaneerde door de hitlijsten en woonde bijna drie maanden aan de top.Op 65 jarige leeftijd heeft David Bowie dan toch besloten om samen met producer Tony Visconti achter het mengpaneel een nieuwe plaat op te nemen. Opmerkelijk is dat David Bowie op The Next Day wel met ene melan-cholische blik terugkijkt op zijn succesplaten uit de jaren 70.

Iets wat niet Bowie eigen is, maar wat wel accep-tabel is met zijn staat van dienst. Het hoge niveau dat iedereen verwacht had wordt echter maar deels waargemaakt. Want van de 14 tracks op het normale album en 17 op de deluxe-versie kunnen er maar 10 vernieuwend genoemd worden. Iets wat het niet een Bowie album maakt. Natuurlijk komt Bowie met ijzersterke nummers als ‘The Next Day’, ‘Where Are We Now’, ‘I Rather Be Blind’ , ‘Valentine’s Day’, ‘Dancing Out in Space’ en ‘Plan’. Maar toch sche-mert een gevoel van nostalgie door de speakers bij het aanzetten van de plaat. Maar dit weemoed maakt het geen slechte plaat. Slechts een paar nummers lijken overbodig te zijn op de plaat. Maar ook deze overbodige nummers maken het nog geen slechte plaat. Het is een goede en vernieuwende plaat waar opnieuw door David Bowie geëxperimenteerd wordt. Ditmaal niet met de toekomst, maar met het verleden. Erik de Vries

The Great Gatsby, een verfilming van het boek geschreven door F. Scott Fitzgerald, algemeen bekend als ‘The Great American Novel’. De film verteld over de bijzondere relatie tussen Gatsby (DiCaprio) en Carraway (Maquire). Carraway is geïntrigeerd door de buurman die hij niet eerder heeft gezien. Hij ontmoet hem wan-neer hij wordt uitgenodigd voor één van Gats-by’s decadente, extravagante feestjes in zijn ri-ante, mysterieuze herenhuis. In de openingsscène vertelt Carraway over de fascinatie voor zijn buurman, heel even verwacht je Spiderman, maar Maguire weet dit gevoel snel doen vergeten. DiCaprio weet, net als in Romeo & Juliet, het jongensachtige goed uit te beelden en schittert door zijn charmante doch onzekere voorkomen.

Zoals we van Luhrmann gewend zijn neemt The Great Gatsby zo nu en dan musicalachtige vormen aan. Een voorbeeld hiervan zijn de but-lers die symmetrisch, met net iets te veel bra-voure de deuren open smijten. Luhrmann maakt echter te weinig gebruik van de kwaliteiten van DiCaprio en legt de nadruk te veel op het visuele aspect dan op inhoud. De dramatische effecten overschaduwen DiCaprio ‘s natuurlijke charmes en acteertalent. De film wordt ondersteund door eigentijdse mu-ziek met een jaren 20 randje. De hiphop sluit naadloos aan bij de ‘oudgefilmde’ beelden. Echter, de Project X achtige pannenkoekenhouse voelt ongepast en soms zelfs onsmakelijk. Een hippe, oppervlakkige film waar de visuele as-pecten de boventoon voeren. Een moderne film die het verhaal laat zien maar weinig vertelt. Des-alniettemin maakt Dicaprio’s uitstekende perfor-mance deze film het kijken waard.

Sjoerdtsje Zi jlstra

Zintuigen prikkelen

C D

B O E K

F I L M

Kijk mee met Kee

The next day The Great Gatsby

We weten allemaal dat music is what feelings sound like maar weten ook dat smaken verschilllen. Om voor elk wat wils te hebben, werden films bekritiseerd, boeken verslonden en cd’s van achter

naar voren geluisterd.

Page 10: De Ruis, jaargang 2013-2014

2322

Red Reiding Hood“Ik ben iets langer dan twee jaar bezig”, ver-telt Rowan, eerstejaars Communicatiestudent. “Het laatste jaar ben ik er echt mee bezig. Mijn blog is in het Engels en ik heb een Canadese vader. Ik ben thuis niet tweetalig opgevoed en dat vind ik nog steeds jammer. Ik heb altijd een Nederlands accent als ik Engels praat en dat vind ik zonde. Mijn hele familie woont nu zo on-geveer in Leeuwarden. In Leeuwarden schiet ik dus ook de meeste outfit foto’s. Dat is wel leuk voor Leeuwarders want die her-kennen dan ook dingen. Als ik in de stad loop heb ik niet dat veel mensen die mij herkennen. Ik had het laatst wel in Amsterdam, bij de Al-bert Heijn To Go. Dat meisje achter de kassa zei; ‘Sorry hoor, maar ben jij niet Red Reiding hood?’ ‘Ja dat ben ik!’. Dat vind ik heel erg grappig! Achteraf blijken altijd mensen mij te kennen die ik zelf niet ken of herken, ik ben heel slecht in gezichten onthouden. Dat is wel eens ongemakkelijk. Ik probeer er wel om te denken dat mensen niet direct weten waar ik woon. Maar aan de andere kant wil ik gewoon succes hebben en me niet te druk maken om de gekken op internet .”

Making Money “Ik ben postbode om een beetje bij te ver-dienen. Ik verdien nog niet genoeg aan mijn blog om er van te leven. Ik krijg wel dingen toe-gestuurd van bedrijven om over te bloggen maar daar kun je niet van leven. Ik heb binnen-kort een gesprek met een bloggersnetwerk. Daar word een contract opgesteld en zo krijg ik meer bezoekers op mijn blog. Ik schrijf dan advertorials voor ze en daar verdien ik dan aan. Ik mag alles zelf uitkiezen en als ik dingen krijg die ik niet leuk vind doe ik het gewoon niet. In de advertorial zitten keywoords in en zo komen bezoekers op mijn site. Dit doe ik nu al voor een grote webshop. Zij sturen mij vier keer in de maand een tegoedbon en die mag ik bij hen besteden. In de blogpost moeten dan bij-voorbeeld de keywords ‘schoenen’ en het soort schoenen in staan. Dat is ideaal want ik hou van schoenen! Advertenties op mijn site

mag ik niet zelf kiezen maar ook daar heb ik nog wel iets over te zeggen. Ik wil mijn site niet vol met banners om gratis dingen te krijgen, dat vind ik niet mooi en weiger ik dan ook.”

Rock & Edgy Rowan draagt vaak kleding van The Sting. The Sting heeft dit opgepikt en heeft haar een sa-menwerking aangeboden. “Ik droeg van mezelf al kleding van The Sting. Het staat misschien niet bekend om mijn stijl, maar toch kan je er soms echt leuke ‘Rock’ en ‘Edgy’ items vinden. Vooral de fit van de broeken vind ik heel fijn. Wat ik vaak doe als ik iets draag in een outfit post is dit via mijn Social media kanalen ken-baar maken en ook vertellen welke merken ik dan draag. Zo ook bij The Sting via Twitter. Dan zeg ik bijvoorbeeld; ‘Wearing @TheStingnet-work in today’s outfit, check it out on www.re-dreidinghood.com’. Dit heeft The Sting opge-pikt en ik kreeg een mailtje of ik misschien zin had om bij hen op het hoofdkantoor (in Lijnden, vlakbij Amsterdam) langs te komen. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen. Ze waren echt zo leuk! Ze vinden mijn stijl helemaal geweldig en omdat ik van me-zelf al The Sting draag leek het ze leuk om met mij een samenwerking aan te gaan. Ik ben op dit moment de enige blogger met wie ze dat doen. Op het hoofdkantoor hadden ze alle-maal kledingstukken hangen in mijn maat en ze wilden er mijn eerlijke mening over weten wat ik heel erg fijn vond. Het is dus een hele onge-dwongen samenwerking. Ik word wel vaker via Social media opgepikt door merken. Het is dus eigenlijk wel een must om naast je blog je social media kanalen goed bij te houden. FR

IESE

FA

SHIO

NIS

TA

Dat studenten naast school ook nog een privéleven hebben wordt door veel do-centen vaak onderschat. Een combinatie met school en een bijbaan, (soms) een re-latie, huishouden, koken en al die dingen meer lijkt soms niet te doen. Toch zijn er studenten die nog net ietsje meer doen. Zo ook Rowan Reiding die met haar blog

langzaamaan de modewereld aan het veroveren is.

Jolene Rodenhuis

´Ik werd laatst herkend bi j de Albert Hei jn to Go in Amsterdam. Dat vind

ik zo grappig!´

Page 11: De Ruis, jaargang 2013-2014

2524

Tick Tock Time“Mijn blog neemt wel heel veel tijd in beslag. Het vervelendste is dat alles in Amsterdam is. Als ik een keer naar een event ga ben ik meteen een hele dag kwijt. Veel bloggers kunnen ‘even’ langs een nieuwe collectie-presentatie. Ik moet dus ook heel veel dingen afslaan omdat het niet bijzonder genoeg voor mij is. Ik dacht altijd dat ik wel naar Amsterdam wilde, maar het is zo’n andere wereld. Dan is het wel weer fijn om in Leeuwarden te zijn. In het blogwereldje zijn heel veel lieve meiden waar ik mee naar events ga maar ik ook heel veel neppers. Daar moest ik heel erg aan wennen. Mensen die mij niet kennen die dan dat ‘kusje-kusje-knuffel’ doen, daar ben ik te nuchter voor.”

Shoot me, please?“Mijn vriend maakt veel foto’s en die heeft daar niet altijd tijd voor. Ik wil geen outfit foto’s in de tuin maar ik wil een mooie achtergrond die bij mijn blog past. Het gaat ook een beetje om het plaatje. Ik ben bezig mensen om me heen te verzamelen die foto’s kunnen maken. Ik heb een nichtje en een schoonzus die het leuk vinden om foto’s te maken. Het is moeilijk voor mensen om je foto stijl te begrijpen. Het gaat niet om de achtergrond maar om de outfit. Ik heb echt een soort huisstijl ontwikkeld voor mijn blog. Ik krijg heel veel complimentjes over de sfeer die er in mijn foto’s zit. Die sfeer is in Leeuwarden lastig te vinden. Ik maak veel foto’s op het Zaai-land, dat is echt een mooie locatie. Ik moest er heel erg aan wennen dat mensen mij aankijken als ik een foto laat maken. Als mensen mij aanspreken en ik leg uit waar het voor is vinden ze het eigenlijk altijd heel leuk wat ik doe.

Maar ik zeg ook wel eens dat het voor school is.”“Ik krijg ook wel eens negatieve opmer-kingen, nooit op mijn blog maar wel op forums. Maar dat gaat het ene oor in en het andere oor uit. Dat zijn altijd mensen die dan zelf geen blog hebben en die zelf anoniem zijn. ‘Haters make me famous’, gaat echt op. Als ik veel commen-taar heb gehad gaan mijn statistieken ineens heel goed. Ik reageer wel eens op die reacties, dan ben ik echt klaar met dat gezeik. Mensen denken dat mijn mond niet van mezelf is en dat ik een ‘duckface’ trek. Ze geloven niet dat dat van mij is. In het begin had ik er wel moeite mee, hoor. Want je stelt jezelf wel heel erg kwetsbaar op. Mensen vinden het gewoon heerlijk om te zeiken op internet. In het begin was ik bang dat mensen het oppervlakkig zouden vinden maar dat valt gelukkig mee. Het is echt een hobby en ik ben trots op wat ik doe.”

“De opleiding Communicatie sluit echt heel erg aan op mijn blog. Ik ben nog geen fulltime-blogger, maar ik zou het wel graag willen zijn. Maar ik wil eerst maar mijn diploma halen. Mijn klasgenoten vinden het ook heel erg leuk. In het begin vroeg ik me af of ik het nu wel of niet moest vertellen maar ik heb het in de eerste les van SLB toch maar verteld. Zo snappen mijn klasgenoten en docenten ook waar ik mee bezig ben en daar werd echt superleuk op ge-reageerd. Maar er zitten ook gewoon hele stijl-volle meisjes in mijn klas.”Ben je benieuwd naar Rowan’s blog? Kijk dan op: www.redreidinghood.com

´Er zi jn veel lieve meiden in het blogwereld je, maar ook heel veel neppers. Daar moest ik heel erg aan wennen´

‘Het is echt een hobby en ik ben trots op wat ik

doe’

´Het i s een mu st om naa stje blogje social med ia kanalen goed bi j te houden’

Page 12: De Ruis, jaargang 2013-2014

2726

Google Glass, Crowdfunding en Eye Scrolling: het zijn de trends van 2013. Deze nieuwe ont-wikkelingen maken de smartphone overbodig, laten de massa meebeslissen over allerlei zaken en zorgen ervoor dat wij apparatuur kunnen bedienen zonder handen. De techniek

maakt het onmogelijke mogelijk en wij doen er, crisis of geen crisis, graag aan mee.

Gezien het eeuwige gebrek aan tijd, was deze trend te ver-wachten: korte filmpjes zijn hot. Ze duren niet langer dan zestig seconden en zijn hier-door een aangename, korte af-leiding van ons dagelijks werk. Werd Twitter eerst nog volge-gooid met foto’s, nu worden de foto’s vervangen door korte filmpjes. Met apps als Vine, Keek en Kiddy zijn de filmpjes openbaar te bekijken.

Google GlassHet is het meest veelbe-sproken product van 2013: Google Glass. Deze bril is zo slim en zo snel dat jij nergens meer over hoeft na te denken als je hem draagt. Hij geeft je antwoord op al je vragen, en geeft je informatie over allerlei plekken. Met Google Glass is een smartphone overbodig. Wil je iemand bellen? Of een foto of video maken? Het enige wat je hoeft te doen is, is de opdracht geven aan Google Glass en het wordt voor je ge-regeld. Dit is ook gelijk een van de mindere punten aan de uit-vinding, want praten tegen een bril gaat veel mensen wat ver. Er is tevens kritiek vanwege de veiligheid. Door de binnenko-mende berichten via de bril zal het gezichtsveld worden be-perkt. Nu is het de vraag of dit werkelijk tot meer gevaar leidt dan het zicht enkel beperken tot je smartphone, wat tegen-woordig veel voorkomt. Inter-

netjournalist Alexander Klöp-ping is laaiend enthousiast over de bril, hij mocht er een uitprober-en tijdens een bezoek in Ame-rika. ‘’This is incredible!’’, was zijn commentaar. De bril is vooralsnog enkel verkrijgbaar geweest voor ontwikkelaars en er hing een prijskaartje van 1500 dollar aan.

De massa doet mee-Iedereen wil overal over meebeslissen, meedenken en meepraten. Vandaar dat crowdsourcing en crowd-funding niet meer weg te denken zijn. Het publiek wordt betrokken bij de introduc-tie van nieuwe projecten en ze kunnen dienen als kleine investeerders om ideeën te realiseren.

Maar er bestaat nu ook crowd-solliciteren. Geen sollicitatie-gesprekken meer met alleen de baas of manager: andere werknemers worden er ook bij betrokken. Zij zijn tenslotte de-gene die dagelijks te maken krijgen met de nieuwe werk-nemer en kunnen dus gemak-kelijk bepalen of hij/zij binnen het team past. Deze nieuwe manier van solliciteren werd onder andere al toegepast bij The Candidate van Heineken. (bron: Dutch Cowboys)

Bedienen zonder handenHet is namelijk nogal een pro-bleem waar veel mensen te-genaan lopen: geen handen hebben om je smartphone mee te bedienen. Gelukkig is de oplossing daar, want een van de trends van 2013 is Head Tracking. Het houdt in dat je met bewegingen van je hoofd je smartphone en tablet kan bedienen. Maar naast head tracking, is er nog een nieuwe trend: Eye Scrolling. Zo kun je, wederom zonder handen, ge-makkelijk scrollen door met je ogen te bewegen. De Samsung Galaxy S4 beschikt al over deze nieuwe functie.

NIETS IS ONMOGELIJK

Anouk van Eldik

´Internetjournalist Alexander Klöpping is laaiend en-thousiast over Google Glass

´De techniek maakt het onmogeli jke mogeli jk ´

Foto: TechnoBuffalo

Page 13: De Ruis, jaargang 2013-2014

2928

In veel huishoudens ontstaat tijdens het boodschappen doen de vraag: wat moeten we van-avond nou weer eten? Het probleem zit hem vooral in de inspiratie, verder hebben we het vaak druk genoeg en geen tijd om de Jamie Oliver uit te hangen. Dan is er nog het gebrek aan tijd door deadlines en tentamens voor de studenten. Voor de docenten is het uiteraard

het nakijkwerk en de voorbereiding van de lessen die veel tijd in beslag nemen. Geef de moed niet op, er is hoop.

Tegenwoordig zijn er sites die je kunnen inspireren om lekkere maaltijden te brouwen met al-ledaagse ingrediënten. Je hoeft dus niet een viersterrenchef-kok te zijn om een culinair hoog-staand gerecht te fabriceren. Speciaal voor studenten en docenten die totaal ‘koos inspiratie-loos’ zijn, volgen enkele heerlijk recepten waarmee jij jezelf en je omgeving verbaast en aardig in de buurt komt van die felbegeerde Michelinster.

Vis it isZalm is een gerecht dat erg verschillend van smaak is. Je bent er of dol op of je vindt het af-schuwelijk. Omdat het vis is en vis over het algemeen best duur is, sluiten veel mensen dit pro-duct uit, zo zonde! Vis en met name zalm is erg gezond en lekker, het hoeft niet heel veel geld te kosten. In de goedkopere supermarkten is zalm niet heel duur. Zalm is op verschillende ma-nieren te eten: gerookte zalm wordt veel op brood gegeten, maar het is ook heerlijk in de pasta. Neem wat carbonarasaus, spinazie en gerookte zalm en je hebt een heerlijke saus voor over de pasta. Wil je een gezonde maaltijd? Koop dan een schaal met zalmfilet en bak de vis met olie in een pan. Kook de aardappelschijfjes, serveer er een frisse salade bij en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel. Een kruid dat vaak wordt geserveerd bij de zalm is dille, zeer aan te raden als je wat extra smaak wilt toevoegen.

GA NOU EENS KOKEN

Rixt Terpstra

Benodigdheden:Twee zalmfilets

Aardappelschijfjes IJsbergsla

1. Bestrooi de zalmfilet met peper en zout en bak in circa 6 min. bruin vanbuiten en roze van-binnen. Keer halverwege. 2. Verhit 3 el olie in een wok en bak de krieltjes in 10 min. goudbruin en gaar.

3. Doe de sla in een kom en meng er een dres-sing naar keuze doorheen. Tip: Strooi Dille kruiden over de zalm.

FOUTJE, BEDANKT \

Het is een wereldwijde hit. Er bestaan zelfs speciale Facebookpagina’s en websites voor, taal-foutjes! Hoewel het voor iedereen grappig is om de af en toe dubieuze teksten te lezen, is het een klopje op de rug van Communicatie-studenten. ‘Wij weten wel beter…’ Dus doe je zelf te goed, besmuik je en grinnik om de volgende pijnlijke fouten. Dat gaat ons, communicatiedes-

kundigen van de toekomst natuurlijk nooit gebeuren.

Elisa Spanjer

En soms gaat het mis als Neder-landers met Engels aan de slag moeten Een enkeling laat zich wel erg mee-

slepen in hetgeen waar hij over schrijft.

Sommigen zijn zo blij dat ze de regel van het bezittelijk voornaamwoord hebben geleerd...

Soms kun je nog zo je best doen, maar dan verpesten an-deren het wel voor je!

Page 14: De Ruis, jaargang 2013-2014

3130

Ritsko werkt drie dagen per week op NHL Hogeschool. Daarnaast heeft hij zijn eigen bedrijf, Van Vliet Belevings-communicatie, en een stich-ting, namelijk stichting Amurang. Om al deze banen plus bij-komstigheden uit te voeren, zorgt hij ervoor dat hij combi-naties maakt in zijn netwerk. Zo gaat hij vaak op bezoek bij bedrijven, niet alleen als on-dernemer, maar ook als docent van NHL Hogeschool of stich-tingsvoorzitter. Door zaken te combineren, moet het lukken. “Ik zei altijd dat ik een multi-tasker ben, maar ik heb laatst gehoord dat multitasken niet kan. Multiswitchen wel, dus ik ben een multiswitcher.”

Leven om te werkenMet zijn bedrijf, Van Vliet Be-levingscommunicatie, ver-zorgt hij workshops, lezingen, presentaties, acts, events en kindershows. Als hobby en-tertaint hij ook nog kinderen. Erg breed dus, noem eens wat en Ritsko kan het verzorgen. “Maar het is niet zo dat als je mij belt en zegt, ik heb een or-kest nodig, dat ik er dan één naar je toe stuur. Ik verzorg meer het concept en de in-houd van zakelijke events.” Met zijn stichting Kinderen van Amurang zet Ritsko zich in voor het welzijn van kans-arme Indonesische kinderen en jongeren in Amurang. “ Dit is eigenlijk een uit de hand ge-lopen project. Ik kwam daar via een contact een non tegen die

een tijdelijke opvang had voor kinderen. Ze had niet genoeg geld om een tehuis te bouwen en dus ben ik begonnen met geld inzamelen. Nu is het uit-gegroeid tot een stichting die ook veel educatief werk doet.” Om deze reden heeft dit Cre-aproject de Friesland College Award gewonnen en waren ze genomineerd voor de LC Award.

‘Als je iets doet, moet je het alti jd meer dan goed doen’

Eén van zijn misschien wel meest bekende optredens in Leeuwarden, is die van de hul-diging van Cambuur. Cambuur werd dit jaar kampioen van de Jupiler League en is dus ge-promoveerd naar de Eredi-visie. Tijdens de huldiging bij de Oldehove waren er vijftien-duizend supporters aanwezig en het werd live uitgezonden op Omrop Fryslân. “Wat heel veel mensen niet weten, is dat ik al heel lang Cambuursup-porter ben. Vier jaar geleden is mij gevraagd om de huldi-ging te presenteren, we zaten er toen heel dichtbij, maar he-laas werd dat hem niet. Toen heb ik wel gezegd, als het weer zover is, wil ik een her-kansing. Zondagavond om een uurtje of tien werd ik ge-beld of ik het de volgende dag wilde presenteren. Kort dag, maar ik was zo en-thousiast dat ik meteen ‘ja’

heb gezegd.” Voor de voorbe-reiding had Ritsko dus nauwe-

lijks tijd.

‘Voor het eerst valt meneer Van Vliet

stil’

Op de vraag wat een prestatie is waar hij trots op is, valt hij even stil. “Voor het eerst valt meneer Van Vliet stil.” Uitein-delijk geeft hij als antwoord: zijn baan bij NHL Hogeschool. Niet omdat hij toevallig geïn-terviewd wordt door een stu-dent van NHL Hogeschool, maar hij had het gevoel dat personen uit de entertainment business niet altijd even se-rieus genomen worden. Door zijn baan bij NHL Hogeschool, laat hij zien waar entertain-ment als basis je kan brengen. “Of het echt een prestatie is weet ik niet, maar je ziet wel dat er waardering is voor mijn manier van doceren. Dit doordat ik ook vijf jaar com-municatiemanager was bij KPN en dus niet uit het onder-wijs kom maar uit de praktijk. Dat vind ik wel heel mooi, dat ik op die manier iets voor een ander kan betekenen.”

Hoe combineer je meerdere banen? Kijkend naar Ritsko van Vliet, kan dat zeker. Werken op NHL Hogeschool, een eigen stichting en een eigen bedrijf, plus klussen die aan komen

waaien, hij pakt alles met beide handen aan. “En als je iets doet, moet je het altijd meer dan goed doen. Anders word je dat later nog aangerekend.”

Carina de Jong

MUL

TI-R

ITSK

O

Foto: Henri Vos

Page 15: De Ruis, jaargang 2013-2014

3332

DE RUIS.NL STAAT ALS EEN HUIS

De opleiding Communicatie heeft afgelopen studiejaar de afstudeerprofielen ingevoerd. De eerste lichting studenten is hier begonnen. De verschillende afstudeerrichtingen zijn Visuele Communicatie, Strategische Communicatie, Communicatie Onderzoek en Tekst & Communicatie. Hier zijn de minoren Psychologie, Social Media, Eventmanagement,

Bedrijfsjournalistiek en Art & Copy uit voortgekomen. In dit artikel wordt de minor Be-drijfsjournalistiek uitgelicht. Deze minor is een reactie op de nieuwe, opkomende trend

‘branded journalism’.

(de kranten liggen nog steeds voor het grijpen bij de hoofd-ingang van de school), verder kregen de studenten de op-dracht om het magazine ‘de Ruis’ te vullen met teksten en vorm te geven. Ten slotte was het de taak van de studenten om een online platform voor externe doelgroepen van de opleiding te creëren. Het opzetten van een on-line platform vergt veel tijd en werk. Als eerste werd de doelgroep bepaald: alle ex-terne contacten van de oplei-ding Communicatie. Denk aan opdrachtgevers, huidige/toe-komstige stagebedrijven, toe-komstige werkgevers van stu-denten, bedrijven die gebruik willen maken van de kennis van NHL Hogeschool, bedrijven met connecties met het Ken-niscentrum van de opleiding Communicatie, de alumni (oud studenten), docenten van mid-delbare scholen, toekomstige studenten en zij die geïnteres-seerd zijn in de opleiding. Je begrijpt dat er voor al deze mensen wat interessants te lezen moet zijn op de website, dus begonnen de studenten onder begeleiding van p-taak begeleiders Judith de Jong,

Albert Steenstra en Andries Reitsma te brainstormen over interessante rubrieken. Uit deze brainstorm rolden de volgende onderwerpen:

- NHL Actueel, geeft nieuws over de NHL Hogeschool en de opleiding Communicatie; - Trends, licht verschillende trends en ontwikkelingen uit het vakgebied toe; - Minors, in deze rubriek wordt aan de hand van een filmpje de ver-schillende derdejaars minors voorgesteld; - Stages, in deze rubriek worden studenten van de op-leiding geïnterviewd over hun bijzondere stage;

- Best Practice, studenten en docenten van de opleiding die een interessante prestatie hebben geleverd; - Ruis op Reis, hierin worden studenten en docenten van de opleiding geïnterviewd over hun ervaringen elders in Ne-derland of in het buitenland, omtrent hun studie aan NHL Hogeschool.Alles wat besloten werd over de website, is vastgelegd in het internetstrategieplan. Dit om de volgende generatie studenten iets in handen te geven, waar ze zich aan vast kunnen houden.

Op 27 mei 2013 was het dan eindelijk zover. Alle rubrieken waren voorzien van teksten, filmpjes, de social media (twitter- en facebookpagina) was op orde, de berichten ter promotie van de web-site stonden klaar, oftewel de website was klaar om online te gaan! De knop werd dan ook onder luid gejuich ingedrukt. Het is een website geworden waar onze opleiding trots op kan zijn en waarmee we pro-fessionaliteit uitstralen naar onze externe contacten. Zelf oordelen? Ga naar www.deRuis.nl.

Rixt Terpstra

De minor Bedrijfsjournalistiek is een vrije minor die in jaar drie binnen het afstudeerpro-fiel Tekst en Communicatie ge-geven wordt. Deze minor is ont-staan vanuit de trend branded journalism. Ebele Wijbenga, (bedrijft de langere vorm van Journalistiek) omschrijft dit fe-nomeen als volgt: “Dankzij jour-nalistieke vaardigheden vind je verhalen die verder gaan dan de verbeelding van de marketeer. Branded journalism wordt uitgeoefend door jour-nalisten. Zij schrijven verhalen in opdracht van merken, een groeiend verschijnsel in de we-reld van Marketing en PR.’’ Deze unieke minor die wordt gegeven aan NHL Hogeschool en leidt de eerste lichting

Bedrijfsjournalistiekstudenten van Nederland op. ‘’Deze minor wordt gegeven om meer verdieping te creëren en een hoger niveau te bereiken’’, aldus docent Judith de Jong. De elf ijverige studenten vullen onder andere het crossmediale-platform deRuis.nl met artikelen, geschreven voor bedrijven en communicatiespecialisten.

De bedrijfsjournalisten fungeren als het ware als een soort camjo (camera journalist) en eindre-dacteur. Ze moeten dus van alle markten thuis zijn: camera-journalistiek, fotojournalistiek, redactie voeren, interviewen, hoofdredactie en eindredactie. Dit gegeven uitte zich in diverse producten zoals een studenten-krant voor heel Nederland ‘De minor Bedrijfsjournalistiek sluit aan op de actualiteit. Na het afronden van deze

minor zijn studenten breed inzetbaar en kunnen zij de rol van de pers aannemen binnen een bedrijf’

Lancering

Online platform

Journalistiek is ook gewoon soms bellen om informatie te halen’

Met alleen googelen kom je er niet

Page 16: De Ruis, jaargang 2013-2014

3534

Wat te doen als je bent afgestudeerd? Niels Kleefstra (24) heeft voor het einde van zijn studie besloten wat zijn plannen waren. Verhuizen naar Noorwegen, vanwege zijn ervaringen

en zijn vriendin.

Inmiddels is Niels samen met zijn vriendin naar Hønefoss, in het zuiden van Noorwegen, verhuisd. Niels heeft in Lil-lehammer gewerkt als kok en nu gaat hij in Hønefoss aan de slag als serveerder en kok. Niet echt wat je leert tij-dens je opleiding Commu-nicatie. “Ik denk dat waar je ook bent, wat je ook doet, je veel dingen leert. Dit onthoud je en neem je mee in nieuwe uitdagingen. Alles vult elkaar aan en dat neem je mee.”De taal kan een barrière zijn om verder te komen. Niels heeft tijdens zijn half jaar

studeren wel les gehad in de Noorse taal, maar hier red je het niet mee. “In Lillehammer heb ik ook niet veel Noors ge-leerd, aangezien dit een toe-ristisch gebied is. Nu we in Hønefoss wonen pik ik meer op van de taal, omdat mijn vriendin Noors spreekt met haar familie en omdat ik voor mijn nieuwe baan wel moet. Zo leer je het wel.” Niels heeft nog geen specifieke plannen voor de toekomst. “Ik leef met de dag, dus de toekomst zal uitwijzen waar ik uiteinde-lijk terecht kom. Ik denk wel dat ik de komende vijf jaar in Noorwegen zal wonen. Ik ga eerst kijken hoe mijn nieuwe baan bevalt en waar ik over een half jaar sta. Het belangrijkste voor mij is dat ik gelukkig ben. Hoe dit tot

stand komt, maakt mij verder vrij weinig uit.”

Tips Tips en trucs voor studenten die willen studeren of ver-huizen naar Noorwegen heeft Niels wel. “Het is belangrijk dat je er fi-nancieel goed voor staat als je naar een duur land gaat. Noor-wegen is namelijk erg duur. Als je gaat verhuizen is het handig om een baan te hebben in dat land op het moment van emi-greren. Het is lastig om vanuit Nederland daar al een baan te vinden, maar proberen kan altijd. Nu ik woon en werk in Noorwegen merk ik wel dat je ook naar die prijzen verdient.”

LAND DER AFGESTUDEERDEN

Niels heeft de opleiding Com-municatie met een klein beetje vertraging (drie maanden) af-gerond. Hij heeft als afstu-deerrichting Visuele Commu-nicatie gekozen. In zijn derde jaar heeft hij ervoor gekozen om een half jaar in het buiten-land te studeren, omdat hij tij-dens zijn mbo studie stage heeft gelopen in Zweden en dit beviel goed. Aangezien Zweden geen audiovisuele opleiding had, werd het the next big thing, Noorwegen.

Ook speelde mee dat Niels erg van skiën houdt, en Lille-hammer, de plaats waar Niels ging studeren, is een skige-bied. In zijn woorden: “Dit was dus awesome.”

Zijn tijd in Noorwegen be-viel Niels zo goed dat hij al voordat hij was afgestudeerd besloot om te verhuizen naar Noorwegen. En dat was niet alleen om de schone lucht, sneeuw en après ski. “Ik heb tijdens mijn verblijf in Noor-

wegen een superleuke dame ontmoet. We kregen een relatie en we zochten elkaar steeds op. Omdat het super ging tussen ons en we het reizen wel een beetje zat waren, besloot ik tij-dens mijn studie te verhuizen naar Noorwegen. Ik had geen idee wat ik wilde doen in Ne-derland en Noorwegen is een superland. De keuze was dus niet moeilijk.”

‘Ik leef met de dag. Het belangri jkste voor mij is

dat ik gelukkig ben’

Carina de Jong

Verhuizen

Genieten in de zon met een Noors biertje is de beste apres ski!

Page 17: De Ruis, jaargang 2013-2014

3736

Online leeromgevingen schieten als padden-stoelen uit de grond. Het concept is vrijwel op elk platform hetzelfde: hogescholen en universi-teiten bieden online een cursus aan die je gratis kunt volgen. Je krijgt elke week een aantal korte filmpjes te zien en moet per week huiswerkop-drachten maken. Je kunt dus zelf bepalen wan-neer je hier voor gaat zitten. Op deze manier zijn online cursussen makkelijk om tijdens je studie of je baan te volgen.

Een aantal docenten van NHL Hogeschool heeft al zo’n cursus gevolgd, voornamelijk uit nieuws-gierigheid. Docent Renny Poelstra is hier één van. Zij volgde onder andere de cursus ‘Introduction to Communication Science’ via de Universiteit van Amsterdam. Omdat je er zelf voor kiest en je de cursus in je eigen tijd volgt, ben je erg gemotiveerd. Renny vindt het stiekem wel verslavend: “Als je begint word je er in meegezogen, zoals een soap, je wilt de volgende aflevering zien.

Renny raadt de studenten Communi-catie aan om de cursus ‘Introduction to Communication Science’ te volgen. Zeker voor vierdejaars is dit handig, omdat er veelgebruikte communica-tiestrategieën in worden behandeld. Omdat vierdejaars vooronderzoek moeten doen kan dit heel bruikbaar zijn. De cursus wordt vanaf september opnieuw aangeboden via de UvA.

Nog niet genoeg aan de lessen die je krijgt op school? Vul dit gat aan met een extra cursus naast je studie of werk. Dit doe je bijvoorbeeld via het Learning Centre van NHL Hogeschool, maar je kunt er ook voor kiezen om een cursus te volgen aan een universiteit met een excel-lente reputatie, zoals Harvard of Yale. Het kan allemaal tegenwoordig, gewoon via internet.

HARVARD OM DE HOEK

Aimee van Tienoven

‘Als je begint word je er in meegezogen, zoals een soap, je wilt de volgende aflevering zien’

‘ Het is vooral om je kennis te ver-breden’

Gratis cursussenInmiddels is er een aantal grote organisaties waarbij je gratis online cursussen kunt volgen. Zo heb je Coursera, op dit moment de grootste, waar inmiddels meer dan drie miljoen mensen staan ingeschreven.Maar ook Udacity, EdX, Khan Academy en de UvA bieden cursussen online aan.

Kennis verbredenBij sommige cursussen kun je na afronding een certificaat behalen. Of je daar wat aan hebt is voor Renny nog onduidelijk: “Het is vooral om je kennis te verbreden. De online cursussen zijn nog nauwelijks in het huidige onderwijs geïnte-greerd, je kunt er dus geen studiepunten mee behalen. Ook weet ik niet of werkgevers er echt naar kijken, je kunt natuurlijk nooit helemaal be-wijzen of de cursist zélf de cursus met succes heeft afgerond.”

Page 18: De Ruis, jaargang 2013-2014

3938

LWD VS. GRN

Om als Groninger een beetje in te burgeren tussen de Friezen of om je als diep Fries thuis te voelen tussen de Grunnegers zetten wij een aantal places to be op een rijtje.

Om te genieten van een picknick met een drankje in de zon, kan je in Groningen het beste terecht in het prachtige Noorderplant-soen. In Leeuwarden kan je je een hele dag vermaken in de Prinsentuin, terwijl je incog-nito vanachter je zonnebril lekker naar mensen kunt loeren.

Shop till you’re blutAls je wilt shoppen moet je in Leeuwarden op de Nieuwestad en Wirdumerdijk zijn. Hier vind je onder andere twee H&M’s, een V&D, HEMA en Fiftysix. In Groningen vermaak je je in de Heerestraat, hier heb je naast de genoemde winkels, ook nog een Zara en de Bijenkorf. In beide steden kun je je nog beter vermaken in de kleinere straatjes. Gewoon even speuren en je komt vanzelf nieuwe favo-rieten tegen, zoals de Imprezz in Leeuwarden. Wat maakt het uit dat je in het rood staat, lang leve de stufi!

Zuip till you kruipStappen in Leeuwarden kun je het beste in de Doelesteeg, hier zit een variatie aan kroegjes.

Op het Ruiterskwartier vind je CaféCafé voor een fijne cocktail en als je een dansje wilt wagen schuif je zo door naar Club Red. In Gro-ningen kun je terecht in de omgeving van de Poelestraat. Ook hier zijn diverse kroegjes en clubs te vinden. Waar je in Leeuwarden terecht kan in Club Red, is er in Groningen de Enzo.

Ouwe snoeperds Voor een ondeugend bezoekje kun je in Leeu-warden op de Wèze terecht. In Groningen kun je het zoeken in Nieuwstad (toeval?) of de Muurstraat. Deze plaatsten zijn niet als de Wallen, dus probeer deze regionen ’s nachts een beetje te vermijden om misver-standen te voorkomen. ;)

CultuurVoor de cultuurliefhebbers zijn er in beide steden mooie musea te vinden. In Groningen heb je uiter-aard het Groninger Museum. Maar misschien wil je iets anders, dan is er het Gra-fisch Museum. In Leeuwarden heb je het ver-nieuwde Fries Museum, dat in september 2013 zijn deuren opent en de oude gevangenis Blokhuispoort is tegenwoordig geopend als museum.

Buik je rondLekker snoepen, wie houdt er niet van?! Wil je lekker genieten van de plaatselijke export pro-ducten? Waag je dan aan het lekkere Fryske sûkerbôle, besmeerd met een lekkere dikke laag roomboter. Een typisch Groningse lek-kernij is de Groninger koek. Fuck Sonja Bakker en alle andere dieetgoeroe’s!

Steeds meer studenten uit Groningen kiezen ervoor om op NHL Hogeschool te gaan studeren. Dit is niet gek, aangezien het minder dan een uur met de trein is. Sommige studenten studeren al meer-dere jaren aan NHL Hogeschool, maar weten toch weinig leuke plekjes in de stad. Ook andersom

weten studenten uit Leeuwarden weinig over de stad waar veel klasgenoten vandaan komen.

Voor de voetbalfans onder ons: SC

Cambuur en FC Groningen zitten

beide komend jaar in de Eredivisie.

Een seizoen om niet te missen!

Carina de Jong en Rixt Terpstra

Tegenwoordig is het hip om jezelf te profileren oftewel overkomen zoals je wilt zijn, niet zoals je bent. Gewoon jezelf zijn is niet langer genoeg. Zo scheer je je baard en hijs je je in een pantalon voor je gaat solliciteren, alles doen om je netter te profileren. Mensen houden zichzelf en de maatschappij voor de gek. Ze doen zich anders voor dan wie ze werkelijk zijn, netjes en baardloos.

Deze verwachtingen zijn door onszelf gecreëerd, door ons anders voor te doen dan wie werkelijk zijn. We veroordelen prostituees voor hun eerlijke, onzedelijke, ongepaste ge-drag terwijl we onszelf uithoeren aan en laten uitwonen door de maatschappij. Zorg-vuldig geschoren politici in strakke pakken stralen betrouwbaarheid uit maar liegen la-chend tegen je.

Wanneer leren wij dat het gaat om wie je bent, niet om wie je wilt zijn of wie je kent? Het gaat niet om uiterlijk vertoon, je bent, net als ieder ander, geen stijlicoon of ideale schoonzoon, maar gewoon een doodgewoon persoon.

Het koningshuis bijvoorbeeld, gevormd en verstijfd door alle wetten, tradities, normen en waarden van de maatschappij. Koning Willem houdt niet van bier, dubstep en neuken, hij houdt van wijn, klassieke muziek en Maxima is als de maagd Maria, neuken is vies.

De maatschappij en de mens heeft geen baat bij een onrealistische kijk op zichzelf en het leven. Krampachtig vasthouden aan wetten, regels, tradities, verwachtingen, normen en waarden maakt je geen beter mens, maar een beperkt en onrealistisch mens die onjuiste verwachtingen creëert. Bepaal je eigen regels, kies je eigen weg, wees wie je bent. dat is genoeg, zo ben je geboren.

Sjoerdtsje Zi jlstra

Foto: Henk Schiffmacher, Boomerang

ZO BEN IK GEBOREN EN ZO GA IK OOK WEER DOOD

Page 19: De Ruis, jaargang 2013-2014