De neus van curieus editie september 2012

download De neus van curieus editie september 2012

of 8

 • date post

  22-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Jubileumeditie slimste sos Nationaal nieuws Provinciaal nieuws U was weer geweldig De culturele ziel van Mauro Pawlowski

Transcript of De neus van curieus editie september 2012

 • De Neus van curieus

  Krant voor loKale organisatoren_driemaandelijks_september/oktober/november 2012_de neus van curieus is een uitgave van vzw curieus_agoragalerij_grasmarkt 105/41_1000 brussel_t 02 552 02 86_f 02 552 02 89_informatie@curieus.be_verantwoordelijke uitgever_Jurgen Theunissen_teksten_An Haelewaeters_eindredactie_An Haelewaeters_fotos curieus_vormgeving_Ellen Vandewiele

  Belgi - BelgiqueP.B.-P.P.

  1099 Brussel x

  BC 30661

  Erkenningsnummer P802028

  Jubileumeditie slimste sos pag. 2Nationaal nieuws pag. 2-3Provinciaal nieuws pag. 4 -5U was weer geweldig pag. 6De culturele ziel van Mauro Pawlowski pag. 7

 • de neus van curieus_september 2012_pag. 2

  nationaalFilm Tot Altijd te huur bij provinciale curieussecretariatenorganiseer een filmavond in jouw afdelingtot altijd, de film die het verhaal vertelt van Mario verstraete en zijn strijd voor het recht op waardig ster-ven, is beschikbaar in het aanbod van neus voor Film. genteresseer-de curieusafdelingen kunnen op die manier een gengageerde filmavond organiseren rond het thema eutha-nasie. afdelingen huren de DvD, krijgen een gratis promopakket n projectiemateriaal ter beschikking.De film Tot Altijd vertelt het verhaal

  van Mario Verstraete en zijn strijd voor het recht op waardig sterven. Een film over de dood, maar nog veel meer een film over het leven. Mario Verstraete Gentenaar, socialist, jarenlang medewerker van de partij leed aan multiple sclerose, maar wilde absoluut de regie van zijn eigen leven in han-den houden. Hij wilde zelf kiezen wanneer hij zou sterven, voor de MS hem klein zou krijgen. Daarvoor

  leefde hij te graag. Mario overleed in 2002: hij maakte als allereerste gebruik van de euthanasiewet waar hij zelf keihard voor gevochten had. Hij koos niet alleen zelf het mo-ment van zijn dood, hij selecteerde de muziek voor zijn begrafenis en schreef zelfs zijn eigen afscheids-rede. Verliefd op het leven, tot het allerlaatste moment.

  Jubileumeditie Slimste SosWij gaan op zoek naar de allerslimste sos!

  elk jaar organiseert curieus een kwiswedstrijd, waarin we op zoek gaan naar de slimste sos van vlaanderen. Dit jaar organiseren we de quiz al voor de vijfde keer en het wordt een speciale feesteditie waarbij we op zoek gaan naar de allerslimste sos. De provinciale voorrondes gaan door op 17, 23, 24 en 30 november. De nationale finale gaat door op 15 december in Het Depot in leuven.

  De regel is: in vijf provinciale voorrondes nemen lokale afdelingen het tegen mekaar op voor de titel. De vijf strafste ploegen van elke provincie strijden in de nationale finale om de ultieme eer: de Slimste Sos van Vlaanderen worden. Bij deze jubileum-editie worden de spelregels een beetje aangepast, of beter komt er een extra spelregel bij. Alle nationale finalisten (de vijf beste van elke provincie van elke afgelopen editie) van de afgelopen 4 jaar mogen meedingen naar de titel van de Allerslimste Sos. Voor-waarde is wel dat ze ook eerst deelnemen aan n van de provinciale voorrondes.

  Het wordt dus niet alleen een superspannende maar ook een drukke finaleronde. Een Allerslimste Sos quiz die je zeker niet wil missen. Een jubileumeditie waaraan een leuke en originele beloning vasthangt.

  Wees er dus als de kippen bij om het op te nemen tegen de groten der socialistische aarde. Schrijf je snel in voor jouw provinciale voorronde. ProvincialevoorrondeAntwerpen: 24 november, Zaal Majestic, Berlarij 87, 2500 Lier inschrijven via info.antwerpen@curieus.be of via 03 285 91 30 ProvincialevoorrondeOost-Vlaanderen: 23 november, Ons Huis, Fernandezzaal, Vrijdagmarkt, Gent inschrijven via info.oost-vlaanderen@curieus.be of via 09 265 79 48 ProvincialevoorrondeLimburg: 23 november, Germinal, Capucienenstraat 10, 3500 Hasselt inschrijven via info.limburg@curieus.be of via 011 30 10 93 ProvincialevoorrondeVlaams-Brabant: 17 november, Volkshuis Vilvoorde, Mechelsestraat 8, 1800 Vilvoorde inschrijven via info.vlaams-brabant@curieus.be of via 016 23 64 34 ProvincialevoorrondeWest-Vlaanderen: 30 november, Centrum Staf Versluys, Kapelstraat 76, 8450 Bredene inschrijven via info.west-vlaanderen@curieus.be of via 050 47 18 93

  Veel succes en denk eraan: deelnemen is belangrijker dan winnen!

  Waag je kans met de Curieuze mosterdpotWin een mooie geldprijs met de nieuwe creativiteitsprijs

  De Curieuze mosterdpot wordt jaarlijks uitgereikt door curieus nationaal aan curieusafdelingen uit Vlaanderen of Brussel. Er is telkens een eer-ste prijs, een tweede prijs en een derde prijs. De Gouden mosterdpot (eerste plaats) omvat een wisselbeker en een geldprijs van 1000 euro. Aan de Zilveren mosterdpot (tweede plaats) hangt een geld-prijs van 500 euro vast, aan de Bronzen mosterdpot (derde plaats) eentje van 250 euro.

  Om in aanmerking te komen dienen curieusafdelingen hun kandidatuur te stellen voor 14 oktober 2012 via het officieel inschrijvingsformulier. Dat vind je terug op de vrijwilligerssite.

  Alle activiteiten komen in aanmerking. De prijzen worden toegekend aan de curieusafdelingen die een activiteit (of project) insturen met een bijzondere waarde in n of meerdere van de volgende categorien: originaliteit, culturele waarde, bereikt publiek, uitstraling in gemeente of wijk, winstgevendheid of maatschappelijke activatie. De bekroonde activiteiten (of projecten) moeten ook toepasbaar zijn in alle andere curieusafdelingen of moeten op zijn minst andere afdelingen inspireren om zelf een leuke activiteit te organiseren. Veel succes!

  i

  Zin om deze film in jouw afdeling te vertonen? simpel: als afdeling zorg je voor een geschikte datum en een zaal. Je kan terecht bij jouw provinciale curieussecretariaat voor de DvD, een beamer, scherm en een gratis pro-mopakket (50 affiches en 200 flyers). een filmavond boeken kost, afhanke-lijk van het aantal deelnemers, tus-sen de 50 en 60 euro. neem contact op met jouw provinciaal medeweker.

 • de neus van curieus_september 2012_pag. 3

  nationaal

  i

  sinds 1 juni is curieus de fiere peter van een Poitou-ezel in de Zoo van Planckendael. tij-dens de jaarlijkse teamdag maakten de curi-eusmedewerkers kennis met papa Fanfaron (19), mama Baudette (5) en dochtertje Mga-ne (9 maanden).Het peterschap houdt in dat curieus n jaar lang de verzorging van n van deze dieren sponsort. op deze manier wil curieus de missie steunen van de Zoo, die zich al zo lang inzet voor het behoud van de na-tuur door kweekprogrammas, onderzoek en educatie.

  Ondertussen vernam curieus met spijt dat dochtertje Mgane, een dodelijke val maakte. Het beestje brak bij haar val haar poot. De breuk was helaas zo zwaar en gecompliceerd dat die onherroepelijk bleek. Planckendael heeft Mgane met verdriet in het hart moeten laten inslapen. Mgane was het eerste jong van mama Baudette. Papa Fanfaron heeft daaren-tegen al een hele reeks veulens op zijn palma-res staan: de 6 Poitou-ezels die tot nu toe in Planckendael het levenslicht zagen, zijn alle-maal drager van zijn genen.

  De ezelfamilie vertoeft naast de flamingos, op een boogscheut van de kinderboerderij.

  De Poitou-ezels zijn een bedreigd Frans ras dat op het punt stond om uit te sterven. De Zoo en Planckendael zorgen mee voor het behoud van deze ezeltjes door kweekprogrammas, onderzoek en educatie. curieus, wij nemen het graag op voor de underdog of moeten we zeggen voor de underezel, steekt daarin een handje toe door het peterschap van n van de Planckendaelse ezeltjes op zich te nemen. Een jaar lang zorgen we voor het onderhoud en eten van de diertjes. Het was nog even twijfe-len tussen de bever en de schildpad, maar uit-eindelijk kozen we voor een curieus ezeltje. Net als een ezeltje blijven wij koppig doorzetten!

  Paspoort van de Poitou-ezel

  De geschiedenis van de Poitou-ezel gaat terug tot in de tijd van de Romeinen. Het stamboek is ontstaan in 1884. Tegenwoordig is de Poitou-ezel ook in zijn vaderland Frankrijk een zeld-zaam ras geworden. In 1977 waren er wereld-wijd nog maar 44 Poitou-ezels over. Dankzij

  het op tijd ingrijpen van fokkers waren dit er in 2004 wereldwijd alweer 400.

  De Poitou-ezel heeft een bruine (soms zwarte) vacht. Poitou-ezels hebben een typerende vacht van lange haren die vervilten. Soms lijkt het of er hele voddenbalen aan hun flanken hangen! Deze vacht is zo sterk in het ras gefokt dat zelfs een dier met een acht-ste deel Poitou-bloed nog sporen vertoont van de typische Poitou-vacht.

  Het hoofd is groot, met lange oren, volledig be-dekt met lange haren. Poitou-ezels maken deel uit van n van de grootste, zwaarste en oudste ezelsrassen, en hebben zo mogelijk nog langere oren dan de gewone huisezel. Ze kunnen tot 34 cm lang worden! Rondom de ogen zitten grijswitte kringen en ook de neus is grijswit.

  De benen zijn zwaar en sterk, eveneens met lange beharing die vaak tot over de grote hoe-ven valt. Mannelijke dieren zijn groter dan vrou-welijke: de minimale stokmaat bedraagt zo'n 1.31 meter, de maximale stokmaat kan oplopen tot 1.56 meter. De Poitou-ezel is een vriendelijke en rustige ezel. Ze zijn niet erg geschikt om te rijden aangezien ze daar nooit voor gefokt zijn,

  maar zijn over het algemeen inschikkelijk en welwillend.

  De voornaamste regel waarvoor de Poitou-ezel gehouden werd, was voor het fokken van muil-dieren. Verder is het ras eigenlijk nooit ingezet voor het werk waarvoor de meeste ezelsrassen gebruikt worden: het dragen en trekken van lasten.

  De Poitou-hengsten werden gekruist met merries van het Franse trekpaardenras Trait Poitevin (ook wel Trait Mulassier genoemd). Hieruit kwamen grote en sterke muildieren, die werden ingezet in de landbouw en vooral in het Franse leger. Toen het gebruik van trekdie-ren steeds minder in zwang kwam door de op-komst van landbouwmachines raakte de Poitou zijn functie kwijt en werd steeds zeldzamer.

  curieus is peter van Poit