De neus van curieus editie december 2009

8
aan de slag met het nieuwe internet De Neus van curieus KRANT VOOR LOKALE ORGANISATOREN_driemaandelijks_december/januari/februari 2009-2010_‘de neus van curieusis een uitgave van vzw curieus_agoragalerij_grasmarkt 105/41_ 1000 brussel_t 02 552 02 86_f 02 552 02 [email protected]_verantwoordelijke uitgever_Jurgen Theunissen_teksten_Inne Van Engeland en An Haelewaeters_eindredactie_An Haelewaeters_ foto’s curieus_vormgeving_Ellen Vandewiele België - Belgique P.B.-P.P. 1099 Brussel x BC 30661 Erkenningsnummer P802028 nieuwe editie zomertoeren & winterkuren pag. 2 klik - aan de slag met het nieuwe internet pag. 3 Nationaal en provinciaal nieuws pag. 5 U was weer geweldig pag. 6 de culturele ziel van stijn pag. 7

description

Nieuwe editie zomertoeren & winterkuren Klik - aan de slag met het nieuwe internet Nationaal en provinciaal nieuws U was weer geweldig De culturele ziel van Stijn

Transcript of De neus van curieus editie december 2009

Page 1: De neus van curieus editie december 2009

aan de slag met het nieuwe internet

De Neus van curieus

KRANT VOOR LOKALE ORGANISATOREN_driemaandelijks_december/januari/februari 2009-2010_‘de neus van curieus’ is een uitgave van vzw curieus_agoragalerij_grasmarkt 105/41_1000 brussel_t 02 552 02 86_f 02 552 02 [email protected]_verantwoordelijke uitgever_Jurgen Theunissen_teksten_Inne Van Engeland en An Haelewaeters_eindredactie_An Haelewaeters_foto’s curieus_vormgeving_Ellen Vandewiele

België - BelgiqueP.B.-P.P.

1099 Brussel x

BC 30661

Erkenningsnummer P802028

nieuwe editie zomertoeren & winterkuren pag. 2klik - aan de slag met het nieuwe internet pag. 3Nationaal en provinciaal nieuws pag. 5U was weer geweldig pag. 6de culturele ziel van stijn pag. 7

de neus dec feb 09 10.indd 1 8/12/2009 14:56:11

Page 2: De neus van curieus editie december 2009

de neus van curieus_december 09_pag. 2 de neus van curieus_december 09_pag. 3

nationaal nationaal

Tweede editie zomertoeren en winterkurenNieuwe editie samengevoegd en uitgebreid met stappengids en museatips

Onze gids bestaat dit keer uit drie delen. Aan de ene kant heb je de winterkuren. Draai je het boekje om, dan kan je de zomertoeren raadplegen. Deze tweede, vernieuwde editie werd aangevuld met de rubriek ‘Volg de gids’. Onze Antwerpse medewerkster, Eve Schippers, ging voor ons een aantal minder bekende of nieuwe musea voorproeven. Hierdoor krijg je dus een hoop kant-en-klare tips voor leuke uistappen of andere afdelingsactiviteiten.

Een greep uit onze gids: Hoe organiseer je een improvisatie-avond? Speel eens toerist in je eigen stad en lijkt een huis-kamerconcert wel iets voor jouw afdeling? In de zomer houd je een kampvuurfestival en doe je een stratenquiz. Ooit al eens gehoord van Kubb? Je vindt het allemaal terug in ons boekje. Wil je met je afdeling een museumuitstap doen? Doe dan voor één keer eens een uitstap naar een minder bekend museum. Vlak achter de winteractiviteiten in het boekje vind je tips voor leuke musea.

Het boekje zal eerstdaags overhandigd worden op het pro-vinciale secretariaat van jouw afdeling. Onze provinciale medewerkers zorgen voor de verdeling over de afdelingen. Als je niet kan wachten op jouw exemplaar, schiet dan zelf in actie en neem contact op met jouw provinciale mede-werkers.

curieus nationaal heeft opnieuw een leuke activiteitengids voor jouw afdeling. We willen afdelingen immers op weg hel-pen bij het organiseren van leuke, leerrijke en ontspannende activiteiten. Waar er vorig jaar nog een aparte gids was met tips voor uitstappen en een gids met winter- en zomeractiviteiten, voegen we nu deze twee gidsen samen tot een dik acti-viteitenboek. Meer nog, er is een aparte, nieuwe rubriek in opgenomen met tips voor minder bekende museumpareltjes. De gids wordt eerstdaags verdeeld over onze provinciale secretariaten. Vanaf midden december verdelen de provinciale medewerkers de gidsjes verder over de verschillende afdelingen.

i

curieus Ninove is Slimste Sos 2009Na het succes van de vorige editie ging curieus dit jaar voor de tweede keer op zoek naar ‘De Slimste Sos’ van Vlaanderen. Op 21 november namen de 21 sterkste quizploegen uit de provinciale voorrondes het tegen elkaar op in de prachtige theaterzaal van kunstencentrum nOna in Mechelen. Het werd een spannende strijd waarvoor er voor de Slimste Sos van vorig jaar, ‘café Den Hemel’ uit Gent, vooral veel op het spel stond. Zij verdedigden hun titel met man en macht, maar het mocht niet baten: curieus Ninove ging aan de haal met de Slimste Sos-lamp en kunnen zich een heel jaar lang ‘Simste Sos’ van Vlaanderen noemen.

Otto-Jan Ham van Studio Brussel was quizmaster van dienst en op het spel stonden naast de felbegeerde Slimste Sos-lamp, een etentje met sp.a-voorzitster Caroline Gennez.

Al snel werd duidelijk dat een Slimste Sos van alle markten thuis moet zijn: hij weet hoe een griffi oen eruit ziet, hoe kardemon ruikt en dat de Zweedse balletjes van Ikea Kötbullar heten.

De quiz bleef spannend tot het einde, maar uiteindelijk werd het een Oost-Vlaams onderonsje met vier ploegen in de top-5. curieus Ninove mag zich met 170 punten een jaarlang de Slimste Sos noemen. De Rode Lantaarn uit Herentals en Animo Gent vervolledigen de top 3. Winnaar van vorig jaar Café Den Hemel uit Gent werd gedeeld vierde met sp.a Ninove.

KLIKAan de slag met het nieuwe internet

In het voorjaar van 2010 lanceert curieus haar nieuwe grote project ‘KLIK’. Een mobiele internetklas zal een jaar lang het land rondtrekken om mensen te leren werken met het nieuwe internet. curieus wil zo nieuwe internetfenomenen als Facebook, YouTube en Wikipedia toegankelijk maken voor mensen die nog niet helemaal mee zijn met dit ‘nieuwe internet’.

De opzet is simpel. Een rondreizende internetklas met 10 laptops trekt door de Vlaamse provincies. curieus zorgt voor de cursus, de laptops en de lesgevers. Afdelingen kunnen intekenen en in overleg met het provinciale secretariaat een datum en locatie vastleggen.

In de jaren ‘90 was curieus al één van de eersten die met ‘Mobiel Internetcafé’ het web dichter bij de mensen bracht en daarvoor in 2003 door de Vlaamse regering zelfs beloond werd met de prijs van ‘Innovatief Educatief Project’. Maar terwijl mailen en googlen toen voor de meesten nog grote uitdagingen waren, is dit tegen-woordig een basis voor iedereen die met internet werkt.

De dag van vandaag liggen de uitdagingen dan ook elders. Dage-lijks worden er nieuwe internetapplicaties en -hypes gecreëerd waar het grote publiek enthousiast in deel neemt. Dingen als Facebook, YouTube en Flickr gaan daardoor vaak een grote maat-schappelijke en sociale rol spelen. Toch blijven er zoals bij alle technologische ontwikkelingen een pak mensen achter. Mensen die vaak wel willen, maar niet goed weten hoe. Door precies die mensen op een aangename en toegankelijke manier te betrekken bij dit nieuwe internet, wil curieus deze nieuwe ‘internetkloof’ helpen overbruggen.

De activiteit staat dan ook open voor het brede publiek. Iedereen die dat wil, kan er aan deelnemen. De enige voorwaarde is dat je vertrouwd bent met de computer en het internet. Met andere woorden: je kan zelfstandig een e-mail sturen en iets opzoeken via Google.

Eindstand: 1 curieus Ninove 170 Oost-Vlaanderen2 De Rode Lantaarn (Herentals) 166 Antwerpen3 Animo Gent 162 Oost-Vlaanderen4 Café Den Hemel (Gent) 161 Oost-Vlaanderen5 sp.a Ninove 161 Oost-Vlaanderen6 De Rode Loper 156 Oost-Vlaanderen7 sp.a Roeselare 155 West-Vlaanderen8 De Sparanoiacs 151 West-Vlaanderen9 Les Cinq Chiens Sauvages 148 Antwerpen10 sp.a Menen 144 West-Vlaanderen11 De Mechelse Pluimgewichten 143 Antwerpen12 sp.a Diepenbeek 138 Limburg13 Rustig, Wilfried, rustig (sp.a Diest) 138 Vlaams-Brabant14 De Alpenzusjes 137 Vlaams-Brabant15 Rode Oortjes 137 Vlaams-Brabant16 Team Johan 136 Antwerpen17 sp.a Tielt 134 West-Vlaanderen18 sp.a Peer 132 Limburg19 sp.a Kapelle-Op-Den-Bos 129 Vlaams-Brabant20 sp.a Dilbeek 103 Vlaams-Brabant21 Animo Kortrijk 101 West-Vlaanderen

We bieden met KLIK vier lesmodules aan: Sociale netwerksites: Een profi el maken op Facebook, vrienden zoeken en foto’s delen

(een basiscursus en een uitbreidingscursus) Kopen en verkopen op internet: Kapaza Informatie zoeken op internet: Filmpjes zoeken op YouTube, radioprogramma’s (her)be-

luisteren via internet, werken met Wikipedia, inschrijven op nieuwsbrieven, foto’s delen via Flickr, …

Hieronder lees je wanneer KLIK de verschillende provincies aandoet. De provinciale curieus-werking organiseert in die twee maanden een tour van de internetklas doorheen de hele provincie.

Als lokale afdeling kan je intekenen op een moment binnen die periode. Je ontvangt ook voldoende promotiemateriaal om een groep deelnemers te verzamelen. Per klas is er een maximum van 10 personen. De prijs per deelnemer bedraagt 4 euro en is inclusief cursus.

Maart en april 2010 Vlaams-BrabantMei en juni 2010 AntwerpenSeptember en oktober 2010 Limburg en Oost-VlaanderenNovember en december 2010 West-Vlaanderen en Brussel

Contacteer je provinciale curieussecretariaat voor meer informatie of om samen een Klik-sessie te organiseren.

de neus dec feb 09 10.indd 2-3 8/12/2009 14:56:59

Page 3: De neus van curieus editie december 2009

de neus van curieus_december 09_pag. 2 de neus van curieus_december 09_pag. 3

nationaal nationaal

Tweede editie zomertoeren en winterkurenNieuwe editie samengevoegd en uitgebreid met stappengids en museatips

Onze gids bestaat dit keer uit drie delen. Aan de ene kant heb je de winterkuren. Draai je het boekje om, dan kan je de zomertoeren raadplegen. Deze tweede, vernieuwde editie werd aangevuld met de rubriek ‘Volg de gids’. Onze Antwerpse medewerkster, Eve Schippers, ging voor ons een aantal minder bekende of nieuwe musea voorproeven. Hierdoor krijg je dus een hoop kant-en-klare tips voor leuke uistappen of andere afdelingsactiviteiten.

Een greep uit onze gids: Hoe organiseer je een improvisatie-avond? Speel eens toerist in je eigen stad en lijkt een huis-kamerconcert wel iets voor jouw afdeling? In de zomer houd je een kampvuurfestival en doe je een stratenquiz. Ooit al eens gehoord van Kubb? Je vindt het allemaal terug in ons boekje. Wil je met je afdeling een museumuitstap doen? Doe dan voor één keer eens een uitstap naar een minder bekend museum. Vlak achter de winteractiviteiten in het boekje vind je tips voor leuke musea.

Het boekje zal eerstdaags overhandigd worden op het pro-vinciale secretariaat van jouw afdeling. Onze provinciale medewerkers zorgen voor de verdeling over de afdelingen. Als je niet kan wachten op jouw exemplaar, schiet dan zelf in actie en neem contact op met jouw provinciale mede-werkers.

curieus nationaal heeft opnieuw een leuke activiteitengids voor jouw afdeling. We willen afdelingen immers op weg hel-pen bij het organiseren van leuke, leerrijke en ontspannende activiteiten. Waar er vorig jaar nog een aparte gids was met tips voor uitstappen en een gids met winter- en zomeractiviteiten, voegen we nu deze twee gidsen samen tot een dik acti-viteitenboek. Meer nog, er is een aparte, nieuwe rubriek in opgenomen met tips voor minder bekende museumpareltjes. De gids wordt eerstdaags verdeeld over onze provinciale secretariaten. Vanaf midden december verdelen de provinciale medewerkers de gidsjes verder over de verschillende afdelingen.

i

curieus Ninove is Slimste Sos 2009Na het succes van de vorige editie ging curieus dit jaar voor de tweede keer op zoek naar ‘De Slimste Sos’ van Vlaanderen. Op 21 november namen de 21 sterkste quizploegen uit de provinciale voorrondes het tegen elkaar op in de prachtige theaterzaal van kunstencentrum nOna in Mechelen. Het werd een spannende strijd waarvoor er voor de Slimste Sos van vorig jaar, ‘café Den Hemel’ uit Gent, vooral veel op het spel stond. Zij verdedigden hun titel met man en macht, maar het mocht niet baten: curieus Ninove ging aan de haal met de Slimste Sos-lamp en kunnen zich een heel jaar lang ‘Simste Sos’ van Vlaanderen noemen.

Otto-Jan Ham van Studio Brussel was quizmaster van dienst en op het spel stonden naast de felbegeerde Slimste Sos-lamp, een etentje met sp.a-voorzitster Caroline Gennez.

Al snel werd duidelijk dat een Slimste Sos van alle markten thuis moet zijn: hij weet hoe een griffi oen eruit ziet, hoe kardemon ruikt en dat de Zweedse balletjes van Ikea Kötbullar heten.

De quiz bleef spannend tot het einde, maar uiteindelijk werd het een Oost-Vlaams onderonsje met vier ploegen in de top-5. curieus Ninove mag zich met 170 punten een jaarlang de Slimste Sos noemen. De Rode Lantaarn uit Herentals en Animo Gent vervolledigen de top 3. Winnaar van vorig jaar Café Den Hemel uit Gent werd gedeeld vierde met sp.a Ninove.

KLIKAan de slag met het nieuwe internet

In het voorjaar van 2010 lanceert curieus haar nieuwe grote project ‘KLIK’. Een mobiele internetklas zal een jaar lang het land rondtrekken om mensen te leren werken met het nieuwe internet. curieus wil zo nieuwe internetfenomenen als Facebook, YouTube en Wikipedia toegankelijk maken voor mensen die nog niet helemaal mee zijn met dit ‘nieuwe internet’.

De opzet is simpel. Een rondreizende internetklas met 10 laptops trekt door de Vlaamse provincies. curieus zorgt voor de cursus, de laptops en de lesgevers. Afdelingen kunnen intekenen en in overleg met het provinciale secretariaat een datum en locatie vastleggen.

In de jaren ‘90 was curieus al één van de eersten die met ‘Mobiel Internetcafé’ het web dichter bij de mensen bracht en daarvoor in 2003 door de Vlaamse regering zelfs beloond werd met de prijs van ‘Innovatief Educatief Project’. Maar terwijl mailen en googlen toen voor de meesten nog grote uitdagingen waren, is dit tegen-woordig een basis voor iedereen die met internet werkt.

De dag van vandaag liggen de uitdagingen dan ook elders. Dage-lijks worden er nieuwe internetapplicaties en -hypes gecreëerd waar het grote publiek enthousiast in deel neemt. Dingen als Facebook, YouTube en Flickr gaan daardoor vaak een grote maat-schappelijke en sociale rol spelen. Toch blijven er zoals bij alle technologische ontwikkelingen een pak mensen achter. Mensen die vaak wel willen, maar niet goed weten hoe. Door precies die mensen op een aangename en toegankelijke manier te betrekken bij dit nieuwe internet, wil curieus deze nieuwe ‘internetkloof’ helpen overbruggen.

De activiteit staat dan ook open voor het brede publiek. Iedereen die dat wil, kan er aan deelnemen. De enige voorwaarde is dat je vertrouwd bent met de computer en het internet. Met andere woorden: je kan zelfstandig een e-mail sturen en iets opzoeken via Google.

Eindstand: 1 curieus Ninove 170 Oost-Vlaanderen2 De Rode Lantaarn (Herentals) 166 Antwerpen3 Animo Gent 162 Oost-Vlaanderen4 Café Den Hemel (Gent) 161 Oost-Vlaanderen5 sp.a Ninove 161 Oost-Vlaanderen6 De Rode Loper 156 Oost-Vlaanderen7 sp.a Roeselare 155 West-Vlaanderen8 De Sparanoiacs 151 West-Vlaanderen9 Les Cinq Chiens Sauvages 148 Antwerpen10 sp.a Menen 144 West-Vlaanderen11 De Mechelse Pluimgewichten 143 Antwerpen12 sp.a Diepenbeek 138 Limburg13 Rustig, Wilfried, rustig (sp.a Diest) 138 Vlaams-Brabant14 De Alpenzusjes 137 Vlaams-Brabant15 Rode Oortjes 137 Vlaams-Brabant16 Team Johan 136 Antwerpen17 sp.a Tielt 134 West-Vlaanderen18 sp.a Peer 132 Limburg19 sp.a Kapelle-Op-Den-Bos 129 Vlaams-Brabant20 sp.a Dilbeek 103 Vlaams-Brabant21 Animo Kortrijk 101 West-Vlaanderen

We bieden met KLIK vier lesmodules aan: Sociale netwerksites: Een profi el maken op Facebook, vrienden zoeken en foto’s delen

(een basiscursus en een uitbreidingscursus) Kopen en verkopen op internet: Kapaza Informatie zoeken op internet: Filmpjes zoeken op YouTube, radioprogramma’s (her)be-

luisteren via internet, werken met Wikipedia, inschrijven op nieuwsbrieven, foto’s delen via Flickr, …

Hieronder lees je wanneer KLIK de verschillende provincies aandoet. De provinciale curieus-werking organiseert in die twee maanden een tour van de internetklas doorheen de hele provincie.

Als lokale afdeling kan je intekenen op een moment binnen die periode. Je ontvangt ook voldoende promotiemateriaal om een groep deelnemers te verzamelen. Per klas is er een maximum van 10 personen. De prijs per deelnemer bedraagt 4 euro en is inclusief cursus.

Maart en april 2010 Vlaams-BrabantMei en juni 2010 AntwerpenSeptember en oktober 2010 Limburg en Oost-VlaanderenNovember en december 2010 West-Vlaanderen en Brussel

Contacteer je provinciale curieussecretariaat voor meer informatie of om samen een Klik-sessie te organiseren.

de neus dec feb 09 10.indd 2-3 8/12/2009 14:56:59

Page 4: De neus van curieus editie december 2009

de neus van curieus_december 09_pag. 4 de neus van curieus_december 09_pag. 5

nationaal&provinciaal

Project curieus Vlaams-Brabant ‘Week van de Smaak’ groot succes‘Vreemdgaan? In de keuken!?’ tweede in ‘Diversiteitsprijs’Tijdens de ‘Week van de Smaak’ lanceerde curieus Vlaams-Brabant het project ‘Vreemdgaan? In de keuken !?’, waarbij er interculturele kookontmoetingen georganiseerd werden tussen Vlaams-Brabanders. Het project loopt over één jaar en met de bevindingen en resultaten wordt er een kookboek samengesteld. Er kan nu alvast van een succes gesproken worden want curieus werd tweede in de ‘Diversiteitsprijs’ voor Vlaams-Brabant. Tijdens de ‘Week van de Smaak’ werd er vreemdgegaan in de Koerdische, Ethiopische en Braziliaanse keuken. De laatste ontmoeting liep uit in een sambafeestje met lekkere caiperinhas. Een kort verslag ter inspiratie.

curieus Vlaams-Brabant werd ontvangen bij Johanna en Paulo, een Braziliaans koppel met hun twee kinderen Jacqueline en Paulo. Johanna woont al sinds 1997 in België, Paulo sinds 2002. Johanna kwam naar Leuven om te studeren aan de KUL. Ondanks het feit dat mannen in Brazilië niet vaak koken, is Paulo hier wel de kok van dienst. Johanna maakt wel vaak de meer speciale gerechten.

‘Als wij friet eten dan is het feest!’

Belgen eten volgens de Brazilianen veel aard-appelen, zij eten vooral veel rijst. Frieten horen voor hen eerder bij een feestmaaltijd. Ondanks het feit dat Brazilianen vooral veel varkensvlees eten, zetten Paulo en Johanna vis op tafel. ‘Moqueca de peixe e camar’ is een gerecht uit Bahia en Spiritu Santo en wordt beschouwd als een zondagsmaaltijd, omdat je toch wat meer tijd steekt in de voorbereiding. Brazilianen zijn volgens hen vrolijker, luider en losser in de omgang. Geen etiquette voor hen. Ze tafelen luid, gaan langs bij elkaar zonder afspraak. Brazilianen dansen vanaf het begin

van een feestje, terwijl Belgen al wat drank binnen moeten hebben vooraleer ze beginnen te dansen.

Ze ontvingen Els en haar zoontje Isaac. Els reisde vroeger veel, maar dat is nu moeilijker en daarom doet ze graag mee aan dit project. Ze wil ook dat haar zoontje kennismaakt met andere culturen.

Enkele uren later, toen de ploeg van curieus Vlaams-Brabant al lang weg was, zat de sfeer er goed in. Belgen en Brazilianen gingen samen uit de bol.

iHeb je interesse om zelf mee te doen aan dit project? Neem dan contact op met het secretari-aat van [email protected][email protected]_016 23 64 34

Je kan voorlopig al een kijkje nemen op http://vreemdgaanindekeuken.wordpress.com Daar vind je foto’s, recepten en de verhalen en ervaringen van de participanten.

curieus kortgerokt Interessante nieuwtjes die niet lang van stof zijn

Textiles De tentoonstelling Textiles brengt kunstenaars uit de 20 ste eeuw samen die in hun werk op uit-eenlopende manieren gebruikma-ken van textiel. Zowel installaties, sculpturen, fi lms, spandoeken als performances maken deel uit van de tentoonstelling. Daarnaast wordt er ook archiefmateriaal getoond dat verschillende aspecten van de textielgeschiedenis in Vlaanderen

documenteert. ‘Textiles’ speelt in op het historische, cultu-rele en economische belang van textiel voor de regio: van de handel in Vlaams laken tijdens de middeleeuwen, over de in-dustrialisatie in de 19 de eeuw, tot de vernieuwende Vlaamse ontwerpers en bedrijven vandaag de dag. De tentoonstel-ling loopt van nog tot 3 januari 2010 in het MuHKA_Meer info_www.muhka.be

Delvaux en de antieke wereld Paul Devaux laat zich vanaf de jaren 1930 inspireren door de oudheid. Deze neemt bij hem een nog belangrijker plaats in tijdens de oorlog en de periode waarin hij werkt aan ‘De Stad in Beroering’. Zijn studie van de antieke beeldhouwkunst brengt hem ertoe theatrale menselijke fi guren te schilderen. Later gaat hij ook mythische personages uit de oudheid weergeven. Delvaux ‘ fascinatie voor de oudheid wordt hier getoond in een zestigtal schilderijen en tekeningen. De tentoonstelling loopt tot 31 januari 2010 in Brussel, in het Koninklijk museum voor Schone Kunsten_Meer info_www.fi ne-arts-museum.be

Het Orchideeënpaviljoen. De kunst van het schrift in China Voor de Chinezen zijn kalligrafi e, taal en schrift onlosma-kelijk met elkaar verbonden. Ze getuigen van hun culturele identiteit in de wereld. Centraal in de tentoonstelling staat de beroemde ‘Inleiding tot het Orchideeënpaviljoen’ van Wang Xizhi, bijgenaamd de prins der kalligrafen. Na een

korte voorstelling van het Chinese schrift en de oorsprong van de kalligrafi e wordt een selectie meesterwerken uit de grote Chinese collecties getoond. Tot slot is een deel van de tentoonstelling gewijd aan de hedendaagse kalligrafi e. Je kan de tentoonstelling nog tot 31 januari bekijken in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel_Meer info_www.fi ne-arts-museum.be

Anime! High Art–Pop Culture Met deze tentoonstelling in het Gentse Caermersklooster duikt het Filmfestival Gent sa-men met de provincie Oost-Vlaanderen in de wereld van de Japanse animatiefi lm. Aan de hand van honderden originele tekeningen, 3D-objecten en fi lmfragmenten geeft de tentoonstelling een overzicht van de verschil-lende Anime subgenres, van de internationaal be-kende fi lms als Akira en Princess Mononoke tot Tezuka’s Osamu’s klas-sieker Astroboy en com-puterspelletjes als Final Fantasy en Pokémon. Nog tot 10 januari in het Caermersklooster in Gent_Meer info_www.fi lmfestival.be

Wanneer stenen spreken Stenen spreken niet uit zichzelf, maar stenen spreken tot de verbeelding en vooral diaman-ten doen dromen ! In de literatuur bestaan tal van voorbeel-den waar kikkers, bomen, botjes, huizen, de maan of de zon, of- waarom niet- scharnierende deuren het woord nemen. Waarom dan ook niet de edelste onder alle edelstenen la-ten spreken? En wat als de diamanten of diamantobjecten, net zoals toneelacteurs, hun verhaal zouden verbeelden? Het Diamantmuseum is op zoek gegaan naar ‘rariteiten’, di-amantobjecten die getuigen van een rare vorm, een mislukt experiment, een abnormale kleur, een onconventionele ico-nografi e, een opzienbarende geschiedenis,… Je kan gaan kij-

ken tot februari in het Diamantmuseum in Antwerpen_Meer info_www.diamantmuseum.be

Albert I, Koning in een nieuw België Op 23 december 1909 wordt koning Albert I de derde Koning der Belgen. Om de honderdste verjaardag van deze troonbestijging te herden-ken, wijdt de Koninklijke Vereniging Dynastie en Cultureel Erfgoed vzw een unieke tentoonstelling aan Koning Albert I, met een bijzondere klemtoon op zijn koningschap vanaf 1919. Na de Grote Oorlog, is de mythische Koning-Soldaat ook een staatshoofd dat aan de moderne politieke verwachtingen te-gemoet komt. Hij stimuleert de heropbouw van het verwoes-te land, spoort het wetenschappelijk onderzoek en de indus-triële ontwikkeling aan, opdat België aan de spits zou blijven van technische en sociale vooruitgang. De tentoonstelling belicht ook het hele leven van Albert I, van 1875 tot 1934, zijn familie en opvoeding, koningin Elisabeth en hun drie kinderen, zijn rol tijdens de Grote Oorlog, zijn bui-tenlandse reizen, zijn passie voor het alpinisme dat hem fataal werd. De tentoonstel-ling loopt nog tot 28 februari 2010 in Belvue Museum en het Koninklijk Paleis_Meer info_www.belvue.be

Winterpret in onze hoofdstad Kerstmis is een traditie, een kerkelijk feest, maar vooral ook een seizoensfeest met een unieke, warme sfeer. Al onze zintuigen worden aangespro-ken met sfeermuziek, prachtige versieringen en stemmige lichtjes. Op de Brusselse Grote Markt prijkt een reusach-tige kerstboom. In de omgeving van de Oude Graanmarkt, het Sint-Katelijneplein en de Vismet kun je je heerlijk war-men aan een kop warme wijn en knapperige smoutebollen. Je kan bovendien gaan schaatsen op de kade van de voor-malige Brusselse haven of ga aan boord van het grote rad, vanwaar je een uitzicht hebt op de bruisende stad_Meer info_www.winterpret.be

provinciaal nieuwscurieus Brussel start zijn tweede ZinnodeCeci n’est pas une table’

Vorig jaar deed curieus Brussel mee aan de beroemde Zinneke Parade in de hoofdstad. Ook dit jaar neemt Brussel deel aan de parade en gaan zij daarom van start met de zinnode ‘Ceci n’est pas une table’. In het kader van deze zinnode worden er een reeks ateliers rond beweging en circus, kostuums en make up, bricolage en percussie georganiseerd. Het volgende atelier vindt plaats op 10 januari om 13u30 in de Vier Winden Basisschool in Sint-Jans-Molenbeek.

Deelnemen aan de Zinneke Parade vraagt heel wat voorbereidingswerk. Daarom start curieus Brussel ook dit jaar weer een zinnode onder de naam ‘Ceci n’est pas une table’.

Een zinnode is een deel van de Zinneke Parade, een soort fanfare van muziek, dans, kostuums en meer, waarin een volkswijk zich artistiek kan manifesteren. Het wordt een intense sa-menwerking tussen inwoners, verenigingen en kunstenaars. Het is niet alleen een artistiek gegeven, het is bovendien een sociaal project waar iedereen zijn creativiteit de vrije loop mag laten gaan en zijn verbeelding kan delen.

De zinnode zal uiteindelijk resulteren in een deelname aan de Zinneke Parade op 22 mei 2010. Voor het zover is, organiseert curieus Brussel een aantal ateliers. Al wie er ooit van droomde om straatmuzikant, kostuumont-werper, knutselaar of circusartiest te worden, kan meedoen. Het is bovendien de bedoeling dat mensen van verschillende leeftijden, met verschillende culturele, sociaaleconomische

achtergronden, met verschillende interesses en vanuit verschillende leefwerelden met el-kaar samenwerken. Maar het belangrijkste is dat iedereen er zin in heeft en zich engageert voor de groep.

De eerste workshops zijn ondertussen al ach-ter de rug. Er volgen nog workshops op 10 januari, 24 januari, 7 februari , 28 februari, 14 maart, 28 maart en 18 april, telkens om 13u30. Zondag 25 april vindt de eerste repetitie plaats, zaterdag 8 mei is het soumonce, zondag 16 mei volgt de tweede repetitie om dan vervolgens er volledig voor te gaan tijdens de Zinneke Pa-rade. De ateliers gaan door in de Basisschool Vier Winden, Merchtemsesteenweg 9/11 in Sint-Jans-Molenbeek.

Informatie en inschrijving_curieus Brussel_02 504 91 [email protected]

Het tweede deel van onze nieuwe vaste column. Onze provinciale medewerker uit Antwerpen, Eve Schippers, trekt het land door en bezoekt minder bekende musea. Want onbekend is soms onbemind en dat is niet steeds terecht. Na elk bezoek brengt ze ons verslag uit van haar bevindingen, gevoelens en indrukken. Wij van onze kant hopen onze afdelingen hiermee te inspireren om zelf in groep op stap te gaan. Deze keer is het de beurt aan het ondertussen welbekende Magrittemuseum.

Het Magrittemuseum zal heel gauw geen onbekende meer zijn in de cultuurwereld, integendeel. Toen ik met dit project begon, werd het langverwachte Magrittemu-seum op het Koningsplein in hartje Brussel net geopend. Nu, enkele maanden later, wanneer dit artikel verschijnt, zal het museum reeds heel wat harten veroverd hebben, maar omdat het toen pas nieuw was vond ik het toch de moeite om in het aanbod op te nemen en van mijn bezoek heb ik alvast geen seconde spijt gehad. Jammer genoeg kan je niet zomaar even binnenspringen in dit Magritte-museum. Je moet je tickets en bezoekuur op voorhand reserveren, wat ik allemaal nogal omslachtig vond, maar kom, het draait vandaag de dag nu eenmaal om goede or-ganisatie en coördinatie, dus ik legde me er maar bij neer. Ik vond wel een klein lichtpuntje door ‘s morgens vroeg al aan te schuiven, waardoor ik bij het eerste openingsuur al binnen mocht.

Maar die praktische formaliteiten vergeet je snel eens je binnen bent en uiteindelijk is onze René Magritte dat best wel waard. Als pionier van het surrealisme en als rasechte Belg is hij net zoals Hergé één van de mogelijke oorzaken als er een plotse vlaag van patriottisme door je lichaam stroomt. Hij heeft ook met de jaren een buitengewoon oeuvre opgebouwd, wat verdiend werd samengebracht, met hulp van heel wat private kunstbezitters. Ook al ben je zelf niet zo wild van die surreële stijlen, ik ben er zeker van dat er vast wel één beeld tussenzit dat je kan bekoren, al was het maar de vliegende ajuin op één van zijn schil-derijen en dan heb je daarvan ten minste toch genoten.Voor mij heeft het Magrittemuseum dan ook drie troe-

ven. Ten eerste is het, zoals eerder aangegeven, het eer-ste museum dat zoveel van zijn werken heeft verzameld en in een prachtige collectie heeft gebundeld. Altijd aan-genamer én respectvoller, enerzijds voor ons om niet heel de wereld te moeten afreizen op zoek naar zijn werk, anderzijds voor hem omdat Magritte meer verdient dan enkel hier en daar als grijze muis tussen honderden an-dere namen te hangen. Ten tweede wemelt het in dit mu-seum van de citaten en als er iets is waar ik bijzonder veel belang aan hecht, is het toch het feit dat je een beetje een band moet kunnen smeden met de persoon die voor je staat. Ok, correctie, in een museum staat hij niet voor je, maar je staat er wel zelf middenin, wat minstens zo intens is. Verspreid over de drie verdiepingen vind je tientallen citaten van René Magritte terug, over wat hij denkt en voelt, over kunst en liefde, over de maatschappij en zijn leven. En daar hou ik van. Ten slotte zijn er de foto’s. Het was voor mij de allereerste keer dat ik beelden van hem zag, zodat ik eindelijk een gezicht op de man achter de geweldige kunstenaar kon plakken en me in combinatie met die citaten al op slag een pak verwanter voelde.

Elke verdieping van het museum benadert een andere periode uit Magritte’s leven. Geboren in 1898 wordt hij na zijn studies aan de Academie van Schone Kunsten te Brussel aanvankelijk geïnspireerd door Max Ernst, maar zal vooral zijn tijdelijk verblijf in Parijs een enorme groei en defi niëring van zijn persoonlijke stijl betekenen. In 1929 logeerde hij zelfs een tijdje bij Salvador Dali! Niettemin lieten ook de oorlogsjaren Magritte niet onberoerd, wat resulteerde in een uitschuivertje richting impressionisme en was hij lang lid van de Communistische Partij, waar-voor hij soms affi ches tekende. Hij botst ten slotte ook op zijn eigen grenzen, geraakt verveeld, zoekt iets nieuws en herinspireert, maar één ding blijft zeker, zijn werk is bijzonder krachtig, innovatief, en bij momenten wonder-mooi. Sobere zalen met donkere muren en de uiteraard perfecte lichtinvallen laten zijn schilderijen helemaal tot hun recht komen en uiteraard worden de knapste werken tot het laatste bewaard. Maar pas op, want wie denkt nu eindelijk het wereldberoemde ‘Ceci n’est pas une pipe’

te kunnen bewonderen, komt bedrogen uit. Maar vind je ‘God is geen heilige’, ‘Kameraden in de angst’, ‘De van-zelfsprekende ontmoetingen’ en ‘De stem van het bloed’ niet minstens even sappig klinken? Geniet van deze won-dere wereld zonder grenzen...

iMagrittemuseum_Koningsplein 1_1000 Brussel_Tel: 02 508 32 11_www.musee-magritte-museum.be

Verborgen museumpareltjes Eve op dreef

curieus heeft eigen volkshuisHet eerste volkshuis van curieus in Vlaanderen is een feit. De stad Sint-Truiden heeft nu een heus curieusvolkshuis. Na de offi ciële opening op 9 oktober zijn er ondertussen al verschillende activiteiten doorgegaan. Het ontmoetingscen-trum ‘Floreal’ werd omgevormd tot een curieusvolkshuis.

De bedoeling is om open te staan voor alle progressieve verenigingen en orga-nisaties in Sint-Truiden.

“Een eigen lokaal in stand houden is fi nancieel en organisatorisch zeker niet gemakkelijk, maar wij blijven het belangrijk vinden dat de socialisti-sche beweging een vaste stek heeft in Sint-Truiden”, vertellen schepen Els Sneijers en burgemeester, volksverte-genwoordiger Ludwig Vandenhove.

De bedoeling is om in het curieusvolks-huis activiteiten te organiseren met socialistische waarden waaraan ieder-een gratis kan deelnemen. De naams-verandering van ‘Ontmoetingscentrum Floreal’ naar ‘Volkshuis curieus’ koppelt structuur en het verleden van het volks-huis aan openheid en vernieuwing van curieus.

de neus dec feb 09 10.indd 4-5 8/12/2009 14:57:18

Page 5: De neus van curieus editie december 2009

de neus van curieus_december 09_pag. 4 de neus van curieus_december 09_pag. 5

nationaal&provinciaal

Project curieus Vlaams-Brabant ‘Week van de Smaak’ groot succes‘Vreemdgaan? In de keuken!?’ tweede in ‘Diversiteitsprijs’Tijdens de ‘Week van de Smaak’ lanceerde curieus Vlaams-Brabant het project ‘Vreemdgaan? In de keuken !?’, waarbij er interculturele kookontmoetingen georganiseerd werden tussen Vlaams-Brabanders. Het project loopt over één jaar en met de bevindingen en resultaten wordt er een kookboek samengesteld. Er kan nu alvast van een succes gesproken worden want curieus werd tweede in de ‘Diversiteitsprijs’ voor Vlaams-Brabant. Tijdens de ‘Week van de Smaak’ werd er vreemdgegaan in de Koerdische, Ethiopische en Braziliaanse keuken. De laatste ontmoeting liep uit in een sambafeestje met lekkere caiperinhas. Een kort verslag ter inspiratie.

curieus Vlaams-Brabant werd ontvangen bij Johanna en Paulo, een Braziliaans koppel met hun twee kinderen Jacqueline en Paulo. Johanna woont al sinds 1997 in België, Paulo sinds 2002. Johanna kwam naar Leuven om te studeren aan de KUL. Ondanks het feit dat mannen in Brazilië niet vaak koken, is Paulo hier wel de kok van dienst. Johanna maakt wel vaak de meer speciale gerechten.

‘Als wij friet eten dan is het feest!’

Belgen eten volgens de Brazilianen veel aard-appelen, zij eten vooral veel rijst. Frieten horen voor hen eerder bij een feestmaaltijd. Ondanks het feit dat Brazilianen vooral veel varkensvlees eten, zetten Paulo en Johanna vis op tafel. ‘Moqueca de peixe e camar’ is een gerecht uit Bahia en Spiritu Santo en wordt beschouwd als een zondagsmaaltijd, omdat je toch wat meer tijd steekt in de voorbereiding. Brazilianen zijn volgens hen vrolijker, luider en losser in de omgang. Geen etiquette voor hen. Ze tafelen luid, gaan langs bij elkaar zonder afspraak. Brazilianen dansen vanaf het begin

van een feestje, terwijl Belgen al wat drank binnen moeten hebben vooraleer ze beginnen te dansen.

Ze ontvingen Els en haar zoontje Isaac. Els reisde vroeger veel, maar dat is nu moeilijker en daarom doet ze graag mee aan dit project. Ze wil ook dat haar zoontje kennismaakt met andere culturen.

Enkele uren later, toen de ploeg van curieus Vlaams-Brabant al lang weg was, zat de sfeer er goed in. Belgen en Brazilianen gingen samen uit de bol.

iHeb je interesse om zelf mee te doen aan dit project? Neem dan contact op met het secretari-aat van [email protected][email protected]_016 23 64 34

Je kan voorlopig al een kijkje nemen op http://vreemdgaanindekeuken.wordpress.com Daar vind je foto’s, recepten en de verhalen en ervaringen van de participanten.

curieus kortgerokt Interessante nieuwtjes die niet lang van stof zijn

Textiles De tentoonstelling Textiles brengt kunstenaars uit de 20 ste eeuw samen die in hun werk op uit-eenlopende manieren gebruikma-ken van textiel. Zowel installaties, sculpturen, fi lms, spandoeken als performances maken deel uit van de tentoonstelling. Daarnaast wordt er ook archiefmateriaal getoond dat verschillende aspecten van de textielgeschiedenis in Vlaanderen

documenteert. ‘Textiles’ speelt in op het historische, cultu-rele en economische belang van textiel voor de regio: van de handel in Vlaams laken tijdens de middeleeuwen, over de in-dustrialisatie in de 19 de eeuw, tot de vernieuwende Vlaamse ontwerpers en bedrijven vandaag de dag. De tentoonstel-ling loopt van nog tot 3 januari 2010 in het MuHKA_Meer info_www.muhka.be

Delvaux en de antieke wereld Paul Devaux laat zich vanaf de jaren 1930 inspireren door de oudheid. Deze neemt bij hem een nog belangrijker plaats in tijdens de oorlog en de periode waarin hij werkt aan ‘De Stad in Beroering’. Zijn studie van de antieke beeldhouwkunst brengt hem ertoe theatrale menselijke fi guren te schilderen. Later gaat hij ook mythische personages uit de oudheid weergeven. Delvaux ‘ fascinatie voor de oudheid wordt hier getoond in een zestigtal schilderijen en tekeningen. De tentoonstelling loopt tot 31 januari 2010 in Brussel, in het Koninklijk museum voor Schone Kunsten_Meer info_www.fi ne-arts-museum.be

Het Orchideeënpaviljoen. De kunst van het schrift in China Voor de Chinezen zijn kalligrafi e, taal en schrift onlosma-kelijk met elkaar verbonden. Ze getuigen van hun culturele identiteit in de wereld. Centraal in de tentoonstelling staat de beroemde ‘Inleiding tot het Orchideeënpaviljoen’ van Wang Xizhi, bijgenaamd de prins der kalligrafen. Na een

korte voorstelling van het Chinese schrift en de oorsprong van de kalligrafi e wordt een selectie meesterwerken uit de grote Chinese collecties getoond. Tot slot is een deel van de tentoonstelling gewijd aan de hedendaagse kalligrafi e. Je kan de tentoonstelling nog tot 31 januari bekijken in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel_Meer info_www.fi ne-arts-museum.be

Anime! High Art–Pop Culture Met deze tentoonstelling in het Gentse Caermersklooster duikt het Filmfestival Gent sa-men met de provincie Oost-Vlaanderen in de wereld van de Japanse animatiefi lm. Aan de hand van honderden originele tekeningen, 3D-objecten en fi lmfragmenten geeft de tentoonstelling een overzicht van de verschil-lende Anime subgenres, van de internationaal be-kende fi lms als Akira en Princess Mononoke tot Tezuka’s Osamu’s klas-sieker Astroboy en com-puterspelletjes als Final Fantasy en Pokémon. Nog tot 10 januari in het Caermersklooster in Gent_Meer info_www.fi lmfestival.be

Wanneer stenen spreken Stenen spreken niet uit zichzelf, maar stenen spreken tot de verbeelding en vooral diaman-ten doen dromen ! In de literatuur bestaan tal van voorbeel-den waar kikkers, bomen, botjes, huizen, de maan of de zon, of- waarom niet- scharnierende deuren het woord nemen. Waarom dan ook niet de edelste onder alle edelstenen la-ten spreken? En wat als de diamanten of diamantobjecten, net zoals toneelacteurs, hun verhaal zouden verbeelden? Het Diamantmuseum is op zoek gegaan naar ‘rariteiten’, di-amantobjecten die getuigen van een rare vorm, een mislukt experiment, een abnormale kleur, een onconventionele ico-nografi e, een opzienbarende geschiedenis,… Je kan gaan kij-

ken tot februari in het Diamantmuseum in Antwerpen_Meer info_www.diamantmuseum.be

Albert I, Koning in een nieuw België Op 23 december 1909 wordt koning Albert I de derde Koning der Belgen. Om de honderdste verjaardag van deze troonbestijging te herden-ken, wijdt de Koninklijke Vereniging Dynastie en Cultureel Erfgoed vzw een unieke tentoonstelling aan Koning Albert I, met een bijzondere klemtoon op zijn koningschap vanaf 1919. Na de Grote Oorlog, is de mythische Koning-Soldaat ook een staatshoofd dat aan de moderne politieke verwachtingen te-gemoet komt. Hij stimuleert de heropbouw van het verwoes-te land, spoort het wetenschappelijk onderzoek en de indus-triële ontwikkeling aan, opdat België aan de spits zou blijven van technische en sociale vooruitgang. De tentoonstelling belicht ook het hele leven van Albert I, van 1875 tot 1934, zijn familie en opvoeding, koningin Elisabeth en hun drie kinderen, zijn rol tijdens de Grote Oorlog, zijn bui-tenlandse reizen, zijn passie voor het alpinisme dat hem fataal werd. De tentoonstel-ling loopt nog tot 28 februari 2010 in Belvue Museum en het Koninklijk Paleis_Meer info_www.belvue.be

Winterpret in onze hoofdstad Kerstmis is een traditie, een kerkelijk feest, maar vooral ook een seizoensfeest met een unieke, warme sfeer. Al onze zintuigen worden aangespro-ken met sfeermuziek, prachtige versieringen en stemmige lichtjes. Op de Brusselse Grote Markt prijkt een reusach-tige kerstboom. In de omgeving van de Oude Graanmarkt, het Sint-Katelijneplein en de Vismet kun je je heerlijk war-men aan een kop warme wijn en knapperige smoutebollen. Je kan bovendien gaan schaatsen op de kade van de voor-malige Brusselse haven of ga aan boord van het grote rad, vanwaar je een uitzicht hebt op de bruisende stad_Meer info_www.winterpret.be

provinciaal nieuwscurieus Brussel start zijn tweede ZinnodeCeci n’est pas une table’

Vorig jaar deed curieus Brussel mee aan de beroemde Zinneke Parade in de hoofdstad. Ook dit jaar neemt Brussel deel aan de parade en gaan zij daarom van start met de zinnode ‘Ceci n’est pas une table’. In het kader van deze zinnode worden er een reeks ateliers rond beweging en circus, kostuums en make up, bricolage en percussie georganiseerd. Het volgende atelier vindt plaats op 10 januari om 13u30 in de Vier Winden Basisschool in Sint-Jans-Molenbeek.

Deelnemen aan de Zinneke Parade vraagt heel wat voorbereidingswerk. Daarom start curieus Brussel ook dit jaar weer een zinnode onder de naam ‘Ceci n’est pas une table’.

Een zinnode is een deel van de Zinneke Parade, een soort fanfare van muziek, dans, kostuums en meer, waarin een volkswijk zich artistiek kan manifesteren. Het wordt een intense sa-menwerking tussen inwoners, verenigingen en kunstenaars. Het is niet alleen een artistiek gegeven, het is bovendien een sociaal project waar iedereen zijn creativiteit de vrije loop mag laten gaan en zijn verbeelding kan delen.

De zinnode zal uiteindelijk resulteren in een deelname aan de Zinneke Parade op 22 mei 2010. Voor het zover is, organiseert curieus Brussel een aantal ateliers. Al wie er ooit van droomde om straatmuzikant, kostuumont-werper, knutselaar of circusartiest te worden, kan meedoen. Het is bovendien de bedoeling dat mensen van verschillende leeftijden, met verschillende culturele, sociaaleconomische

achtergronden, met verschillende interesses en vanuit verschillende leefwerelden met el-kaar samenwerken. Maar het belangrijkste is dat iedereen er zin in heeft en zich engageert voor de groep.

De eerste workshops zijn ondertussen al ach-ter de rug. Er volgen nog workshops op 10 januari, 24 januari, 7 februari , 28 februari, 14 maart, 28 maart en 18 april, telkens om 13u30. Zondag 25 april vindt de eerste repetitie plaats, zaterdag 8 mei is het soumonce, zondag 16 mei volgt de tweede repetitie om dan vervolgens er volledig voor te gaan tijdens de Zinneke Pa-rade. De ateliers gaan door in de Basisschool Vier Winden, Merchtemsesteenweg 9/11 in Sint-Jans-Molenbeek.

Informatie en inschrijving_curieus Brussel_02 504 91 [email protected]

Het tweede deel van onze nieuwe vaste column. Onze provinciale medewerker uit Antwerpen, Eve Schippers, trekt het land door en bezoekt minder bekende musea. Want onbekend is soms onbemind en dat is niet steeds terecht. Na elk bezoek brengt ze ons verslag uit van haar bevindingen, gevoelens en indrukken. Wij van onze kant hopen onze afdelingen hiermee te inspireren om zelf in groep op stap te gaan. Deze keer is het de beurt aan het ondertussen welbekende Magrittemuseum.

Het Magrittemuseum zal heel gauw geen onbekende meer zijn in de cultuurwereld, integendeel. Toen ik met dit project begon, werd het langverwachte Magrittemu-seum op het Koningsplein in hartje Brussel net geopend. Nu, enkele maanden later, wanneer dit artikel verschijnt, zal het museum reeds heel wat harten veroverd hebben, maar omdat het toen pas nieuw was vond ik het toch de moeite om in het aanbod op te nemen en van mijn bezoek heb ik alvast geen seconde spijt gehad. Jammer genoeg kan je niet zomaar even binnenspringen in dit Magritte-museum. Je moet je tickets en bezoekuur op voorhand reserveren, wat ik allemaal nogal omslachtig vond, maar kom, het draait vandaag de dag nu eenmaal om goede or-ganisatie en coördinatie, dus ik legde me er maar bij neer. Ik vond wel een klein lichtpuntje door ‘s morgens vroeg al aan te schuiven, waardoor ik bij het eerste openingsuur al binnen mocht.

Maar die praktische formaliteiten vergeet je snel eens je binnen bent en uiteindelijk is onze René Magritte dat best wel waard. Als pionier van het surrealisme en als rasechte Belg is hij net zoals Hergé één van de mogelijke oorzaken als er een plotse vlaag van patriottisme door je lichaam stroomt. Hij heeft ook met de jaren een buitengewoon oeuvre opgebouwd, wat verdiend werd samengebracht, met hulp van heel wat private kunstbezitters. Ook al ben je zelf niet zo wild van die surreële stijlen, ik ben er zeker van dat er vast wel één beeld tussenzit dat je kan bekoren, al was het maar de vliegende ajuin op één van zijn schil-derijen en dan heb je daarvan ten minste toch genoten.Voor mij heeft het Magrittemuseum dan ook drie troe-

ven. Ten eerste is het, zoals eerder aangegeven, het eer-ste museum dat zoveel van zijn werken heeft verzameld en in een prachtige collectie heeft gebundeld. Altijd aan-genamer én respectvoller, enerzijds voor ons om niet heel de wereld te moeten afreizen op zoek naar zijn werk, anderzijds voor hem omdat Magritte meer verdient dan enkel hier en daar als grijze muis tussen honderden an-dere namen te hangen. Ten tweede wemelt het in dit mu-seum van de citaten en als er iets is waar ik bijzonder veel belang aan hecht, is het toch het feit dat je een beetje een band moet kunnen smeden met de persoon die voor je staat. Ok, correctie, in een museum staat hij niet voor je, maar je staat er wel zelf middenin, wat minstens zo intens is. Verspreid over de drie verdiepingen vind je tientallen citaten van René Magritte terug, over wat hij denkt en voelt, over kunst en liefde, over de maatschappij en zijn leven. En daar hou ik van. Ten slotte zijn er de foto’s. Het was voor mij de allereerste keer dat ik beelden van hem zag, zodat ik eindelijk een gezicht op de man achter de geweldige kunstenaar kon plakken en me in combinatie met die citaten al op slag een pak verwanter voelde.

Elke verdieping van het museum benadert een andere periode uit Magritte’s leven. Geboren in 1898 wordt hij na zijn studies aan de Academie van Schone Kunsten te Brussel aanvankelijk geïnspireerd door Max Ernst, maar zal vooral zijn tijdelijk verblijf in Parijs een enorme groei en defi niëring van zijn persoonlijke stijl betekenen. In 1929 logeerde hij zelfs een tijdje bij Salvador Dali! Niettemin lieten ook de oorlogsjaren Magritte niet onberoerd, wat resulteerde in een uitschuivertje richting impressionisme en was hij lang lid van de Communistische Partij, waar-voor hij soms affi ches tekende. Hij botst ten slotte ook op zijn eigen grenzen, geraakt verveeld, zoekt iets nieuws en herinspireert, maar één ding blijft zeker, zijn werk is bijzonder krachtig, innovatief, en bij momenten wonder-mooi. Sobere zalen met donkere muren en de uiteraard perfecte lichtinvallen laten zijn schilderijen helemaal tot hun recht komen en uiteraard worden de knapste werken tot het laatste bewaard. Maar pas op, want wie denkt nu eindelijk het wereldberoemde ‘Ceci n’est pas une pipe’

te kunnen bewonderen, komt bedrogen uit. Maar vind je ‘God is geen heilige’, ‘Kameraden in de angst’, ‘De van-zelfsprekende ontmoetingen’ en ‘De stem van het bloed’ niet minstens even sappig klinken? Geniet van deze won-dere wereld zonder grenzen...

iMagrittemuseum_Koningsplein 1_1000 Brussel_Tel: 02 508 32 11_www.musee-magritte-museum.be

Verborgen museumpareltjes Eve op dreef

curieus heeft eigen volkshuisHet eerste volkshuis van curieus in Vlaanderen is een feit. De stad Sint-Truiden heeft nu een heus curieusvolkshuis. Na de offi ciële opening op 9 oktober zijn er ondertussen al verschillende activiteiten doorgegaan. Het ontmoetingscen-trum ‘Floreal’ werd omgevormd tot een curieusvolkshuis.

De bedoeling is om open te staan voor alle progressieve verenigingen en orga-nisaties in Sint-Truiden.

“Een eigen lokaal in stand houden is fi nancieel en organisatorisch zeker niet gemakkelijk, maar wij blijven het belangrijk vinden dat de socialisti-sche beweging een vaste stek heeft in Sint-Truiden”, vertellen schepen Els Sneijers en burgemeester, volksverte-genwoordiger Ludwig Vandenhove.

De bedoeling is om in het curieusvolks-huis activiteiten te organiseren met socialistische waarden waaraan ieder-een gratis kan deelnemen. De naams-verandering van ‘Ontmoetingscentrum Floreal’ naar ‘Volkshuis curieus’ koppelt structuur en het verleden van het volks-huis aan openheid en vernieuwing van curieus.

de neus dec feb 09 10.indd 4-5 8/12/2009 14:57:18

Page 6: De neus van curieus editie december 2009

de neus van curieus_december 09_pag. 6 de neus van curieus_december 09_pag. 7

u was weer geweldig interview

Stijn

De culturele ziel vancurieus is benieuwd wat cultuur al niet kan betekenen voor bekende en minder bekende Vlamingen. We peilen naar hun culturele voorkeuren en willen weten wat hen kan boeien, waar ze van wakker liggen en welke culturele belevenis ze dit jaar graag zouden meemaken of organiseren. Deze keer is het de beurt aan Stijn, elektronica-singer-songwriter.

Naar welke culturele activiteit ben je onlangs nog ge-weest? Denk ruim want curieus bekijkt cultuur in de brede zin van het woord. Cultuur is meer dan kunst met de grote K.

‘Nothing Personal’, een fi lm van Ursula Antoniak. In de fi lm benadrukt het vijandige, stugge Ierse landschap de hang naar vrijheid van de hoofdpersonages. Zij ver-dwijnen erin: hun kleding en haarkleur werken camou-fl erend en door de vele wide-shots worden ze stipjes in het land.

Heb je ervan genoten of kon het beter?

Ik heb er enorm van genoten. Het is de debuutfi lm van een Pools/Nederlandse vrouw. Ik heb hem een dikke maand geleden gezien op het Nederlands Filmfestival te Utrecht.

Stel, je mag zelf een culturele activiteit organiseren, wat zou je dan organiseren?

Ik zou graag een keer een soort “carte blanche” hebben in een Cultureel Centrum. Daar zou ik dan een ‘overzichts-tentoonstelling’ geven van dingen die ik persoonlijk graag zie en hoor. Waardoor het woord “tentoonstelling”

dus de lading niet volledig dekt. Ik zou graag mensen la-ten optreden die ik boeiend vind uit verschillende tak-ken. Dus Toneel, performance, muziek,…Het lijkt me leuk om daar een goed “samenhangend” project van te ma-ken. Dus ook gecombineerd met fi lms en een soort “vi-deo/bibliotheek” waar mensen fi lms en boeken kunnen bekijken die mij nauw aan het hart liggen.

Welk boek ligt er op je nachtkastje?

Ik ben net klaar met ‘Dit Is Van Mij’ van Saskia De Coster en ben nu in twee boeken tegelijk bezig ‘The History Of An Economic Hitman’ en ‘Sprakeloos’ van Tom Lanoye.

Welk boek staat er op jouw verlanglijstje?

Voorlopig even niets, ik heb er nog behoorlijk wat liggen waar ik nog aan moet beginnen.

Van welke TV word je blij?

Zowat alles met Arjan Ederveen, Jiskefet en National Geographic.

Welk televisieprogramma jaagt jou op de kast?

Reality-tv is niet echt aan mij besteed.

Heb je een kunstenaar die je een warm hart toe-draagt?

Misschien wat kort door de bocht, maar mijn lief maakt mooie fi lms en ik kijk uit naar haar langspeeldebuut. Ik heb tot nu toe al erg genoten van haar kortfi lms en ben erg nieuwsgierig naar de fi lm waarmee ze nu bezig is. Ze heet Joke Liberge.

Wat is je favoriete muziek? Welke CD heb je recent nog gekocht of beluisterd?

Ik houd van erg veel soorten muziek en dat kan gaan van jazz, soul en funk tot klassiek. Recentelijk heb ik nog wat

hip hop gekocht van Q-tip en A Tribe Called Quest. En de laatste CD van Dez Mona heeft ook zijn weg gevonden.

curieus geeft jong beginnend talent graag een kans. Welk beginnend talent zou jij een hart onder de riem willen steken?

Renée Suys is goed bezig en Ruben Boidin van Uberdope hoor ik ook graag bezig. Beiden muziek, compleet ver-schillend, maar op zijn minst even boeiend.

Waar wordt volgens jou te weinig aandacht aan be-steed in het culturele landschap? Wat zou je meer aan bod willen zien komen?

Ik denk dat we hier erg veel kansen hebben en soms door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Misschien stom, maar zoiets als “Week UP”, een programmablaad-je/site waar alle uitgaanstips, fi lms en tentoonstellingen netjes op een rijtje staan, ontbreekt volgens mij een beetje in Brussel. Oké je hebt Brussel Deze Week met z’n AGENDA. Maar zo’n klein handig fi lmladdertje en wat tips is welgekomen.

Kan kunst de wereld redden?

Nee, maar de wereld kan ook niet zonder kunst.

Tot slot:

Stel, je mag een curieuswens doen, welke activiteit of actie zou je graag door curieus georganiseerd zien?

Geen idee of het al eens is gebeurd, maar een speciaal festival dat vooral de ‘gehandicapte’ kunstenaars in de verf zet, lijkt me uitermate tof.

curieus is een originele, leuke en vernieuwende organisatie en wij organiseren activiteiten met een lage drempel voor een ruim en divers publiek. Onze curieusvrijwilligers zijn op hun beurt ook alle-maal leuk en origineel. Wij weten dat u geweldig bent. Het hoeft niet meer bewezen te worden, maar

foto’s zeggen soms meer dan woorden. Daarom hieronder een beeldverslag van onze vrijwilligers, curieusmedewerkers en natuurlijk het publiek waar we het voor doen. Deze keer een beeldver-slag van de curieusreis naar Berlijn, een waar succes dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Reality-tv is niet echt aan mij besteed.

Ik zou graag een keer een soort “carte blanche” hebben in een Cultureel Centrum. Daar zou ik

dan een ‘overzichtstentoonstel-ling’ geven van dingen die ik per-

soonlijk graag zie en hoor.

de neus dec feb 09 10.indd 6-7 8/12/2009 14:58:09

Page 7: De neus van curieus editie december 2009

de neus van curieus_december 09_pag. 6 de neus van curieus_december 09_pag. 7

u was weer geweldig interview

Stijn

De culturele ziel vancurieus is benieuwd wat cultuur al niet kan betekenen voor bekende en minder bekende Vlamingen. We peilen naar hun culturele voorkeuren en willen weten wat hen kan boeien, waar ze van wakker liggen en welke culturele belevenis ze dit jaar graag zouden meemaken of organiseren. Deze keer is het de beurt aan Stijn, elektronica-singer-songwriter.

Naar welke culturele activiteit ben je onlangs nog ge-weest? Denk ruim want curieus bekijkt cultuur in de brede zin van het woord. Cultuur is meer dan kunst met de grote K.

‘Nothing Personal’, een fi lm van Ursula Antoniak. In de fi lm benadrukt het vijandige, stugge Ierse landschap de hang naar vrijheid van de hoofdpersonages. Zij ver-dwijnen erin: hun kleding en haarkleur werken camou-fl erend en door de vele wide-shots worden ze stipjes in het land.

Heb je ervan genoten of kon het beter?

Ik heb er enorm van genoten. Het is de debuutfi lm van een Pools/Nederlandse vrouw. Ik heb hem een dikke maand geleden gezien op het Nederlands Filmfestival te Utrecht.

Stel, je mag zelf een culturele activiteit organiseren, wat zou je dan organiseren?

Ik zou graag een keer een soort “carte blanche” hebben in een Cultureel Centrum. Daar zou ik dan een ‘overzichts-tentoonstelling’ geven van dingen die ik persoonlijk graag zie en hoor. Waardoor het woord “tentoonstelling”

dus de lading niet volledig dekt. Ik zou graag mensen la-ten optreden die ik boeiend vind uit verschillende tak-ken. Dus Toneel, performance, muziek,…Het lijkt me leuk om daar een goed “samenhangend” project van te ma-ken. Dus ook gecombineerd met fi lms en een soort “vi-deo/bibliotheek” waar mensen fi lms en boeken kunnen bekijken die mij nauw aan het hart liggen.

Welk boek ligt er op je nachtkastje?

Ik ben net klaar met ‘Dit Is Van Mij’ van Saskia De Coster en ben nu in twee boeken tegelijk bezig ‘The History Of An Economic Hitman’ en ‘Sprakeloos’ van Tom Lanoye.

Welk boek staat er op jouw verlanglijstje?

Voorlopig even niets, ik heb er nog behoorlijk wat liggen waar ik nog aan moet beginnen.

Van welke TV word je blij?

Zowat alles met Arjan Ederveen, Jiskefet en National Geographic.

Welk televisieprogramma jaagt jou op de kast?

Reality-tv is niet echt aan mij besteed.

Heb je een kunstenaar die je een warm hart toe-draagt?

Misschien wat kort door de bocht, maar mijn lief maakt mooie fi lms en ik kijk uit naar haar langspeeldebuut. Ik heb tot nu toe al erg genoten van haar kortfi lms en ben erg nieuwsgierig naar de fi lm waarmee ze nu bezig is. Ze heet Joke Liberge.

Wat is je favoriete muziek? Welke CD heb je recent nog gekocht of beluisterd?

Ik houd van erg veel soorten muziek en dat kan gaan van jazz, soul en funk tot klassiek. Recentelijk heb ik nog wat

hip hop gekocht van Q-tip en A Tribe Called Quest. En de laatste CD van Dez Mona heeft ook zijn weg gevonden.

curieus geeft jong beginnend talent graag een kans. Welk beginnend talent zou jij een hart onder de riem willen steken?

Renée Suys is goed bezig en Ruben Boidin van Uberdope hoor ik ook graag bezig. Beiden muziek, compleet ver-schillend, maar op zijn minst even boeiend.

Waar wordt volgens jou te weinig aandacht aan be-steed in het culturele landschap? Wat zou je meer aan bod willen zien komen?

Ik denk dat we hier erg veel kansen hebben en soms door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Misschien stom, maar zoiets als “Week UP”, een programmablaad-je/site waar alle uitgaanstips, fi lms en tentoonstellingen netjes op een rijtje staan, ontbreekt volgens mij een beetje in Brussel. Oké je hebt Brussel Deze Week met z’n AGENDA. Maar zo’n klein handig fi lmladdertje en wat tips is welgekomen.

Kan kunst de wereld redden?

Nee, maar de wereld kan ook niet zonder kunst.

Tot slot:

Stel, je mag een curieuswens doen, welke activiteit of actie zou je graag door curieus georganiseerd zien?

Geen idee of het al eens is gebeurd, maar een speciaal festival dat vooral de ‘gehandicapte’ kunstenaars in de verf zet, lijkt me uitermate tof.

curieus is een originele, leuke en vernieuwende organisatie en wij organiseren activiteiten met een lage drempel voor een ruim en divers publiek. Onze curieusvrijwilligers zijn op hun beurt ook alle-maal leuk en origineel. Wij weten dat u geweldig bent. Het hoeft niet meer bewezen te worden, maar

foto’s zeggen soms meer dan woorden. Daarom hieronder een beeldverslag van onze vrijwilligers, curieusmedewerkers en natuurlijk het publiek waar we het voor doen. Deze keer een beeldver-slag van de curieusreis naar Berlijn, een waar succes dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Reality-tv is niet echt aan mij besteed.

Ik zou graag een keer een soort “carte blanche” hebben in een Cultureel Centrum. Daar zou ik

dan een ‘overzichtstentoonstel-ling’ geven van dingen die ik per-

soonlijk graag zie en hoor.

de neus dec feb 09 10.indd 6-7 8/12/2009 14:58:09

Page 8: De neus van curieus editie december 2009

Provinciale secretariaten van links naar rechts...

Antwerpen: Eve Schippers_Belpairestraat 20/bus 9_2600 Antwerpen_03 285 91 [email protected] Limburg: Kris Verduyckt_ Guffenslaan 108_3500 Hasselt_011 30 10 [email protected] Brussel: Sarah De Boeck_Agoragalerij_Grasmarkt 105/bus 41_1000 Brussel _ 02 504 91 [email protected] Oost-Vlaanderen: An Pauwels_Speldenstraat 1-5_9000 Gent_09 265 79 [email protected]: Lothe Ramakers_Mechelsestraat 70_3000 Leuven_016 23 64 [email protected] West-Vlaanderen: Luc Maddelein_Pathoekeweg 34 _8000 Brugge_050 47 18 [email protected]

Nationaal secretariaatcurieus vzw_agoragalerij_grasmarkt 105/41_1000 [email protected]_t 02 552 02 86

praktisch

‘Neus voor Film’Vertoon voordelig fi lms in jouw afdeling

iEen fi lmavond boeken kost (afhankelijk van het aantal deelnemers dat je ver-wacht) tussen 50 en 60 euro. Indien nodig zorgen wij voor een gastspre-ker over het thema van de fi lm. Neem contact op met jouw provinciaal secretariaat. Onze provinciale curieusmedewerkers helpen je graag op weg.

Nieuwe coördinator in Oost-Vlaanderen

DARWIN’S NIGHTMAREHubert Sauper – 2004 ‘Darwin’s Nightmare’ is geen uitgesponnen theore-tisch relaas, maar het verhaal van de inwoners van het Tanzaniaanse stadje Mwanza aan het Victoriameer. De fi lm vertelt persoonlijke verhalen van de mensen die werken in de vis- en transportindustrie. Op die ma-nier krijgen we een bijzonder bijtende allegorie van de nieuwe wereldorde. Want Tanzania is niet alleen één van de armste landen ter wereld, terwijl de dure vis ge-exporteerd wordt, moet de lokale, door hongersnood, prostitutie, AIDS en misdaad getroffen bevolking zich met de rotte viskarkassen tevreden stellen.

IT’S A FREE WORLDKen Loach – 2008 Angie is jong, slim en werkt voor een rekruteringsbe-drijf, dat vooral arbeiders gaat ronselen in Oost-Europa. Na haar (onrechtvaardige) ontslag, krijgt ze het idee dat ze even goed een eigen bedrijf kan beginnen, sa-men met haar vriendin Rose. Ze denkt immers alle zwepen van het vak te kennen. Al van bij het begin is het een clandestiene operatie en dat wordt steeds erger.

das leben der anderenFlorian Henckel von Donnersmarck – 2006 Gerd Wiesler, Stasi-offi cier, krijgt het toezicht op de toneelschrijver Georg Dreymann toevertrouwd. Hij vraagt zich niet eens af of het niet om een nepintrige gaat, in scène gezet door de minister van cultuur Bruno Hempf. Die is verliefd op Dreymanns vriendin, de to-neelspeelster Christa-Maria Sieland en wil hem laten verdwijnen. Zijn meerdere Luitenant Grubitz hoopt er een carrièrevoordeel uit te halen. Wiesler, vrijgezel en zo goed als zonder privéleven, ontdekt tijdens zijn toezicht de wereld van de kunst, van de liefde en van de vrijheid van geest. Horizonten die hem tot dan toe onbekend waren.

MILK Gus Van Sant - 2008 Harvey Milk verhuist van New York naar Castro, San Francisco, Californië. Daar wordt hij een ‘Gay Rights’ activist en een stadspoliticus. Na z’n derde poging in 1977 wordt hij verkozen en lid van de ‘Board of Super-

visors’. Harvey wordt zo de eerste homoseksuele politicus in die functie in de Verenigde Staten. Een jaar later worden zowel Har-vey als burgemeester Moscone doodgeschoten door Dan White, de voorganger van Harvey bij de ‘Board of Supervisors’.

SICKOMichael Moore – 2007 Michael Moore’s documentaire ‘SICKO’ stelt de Amerikaanse gezondheidszorg aan de kaak. Je kan gerust spreken over een ge-brek aan gezondheidszorg want 50 miljoen mensen in de VS hebben geen enkele vorm van ziekteverzekering. Zij die wel verzekerd zijn, kunnen evenmin op hun beide oren sla-pen. ‘SICKO’ gaat in de eerste plaats over de Amerikanen die wél een ziekteverzekering hebben, maar die nog steeds niet kunnen genieten van een eerlijke gezondheidszorg.

GEGEN DIE WANDFatih Akin – 2004 Een liefdesdrama in Hamburg over een Turks-Duitse vrouw die aan haar conserva-tieve milieu wil ontsnappen. De levens van Cahit en Sibel worden gedomineerd door angst, woede en onrust. Ze trouwen met elkaar zodat Sibel onder het juk van haar Turkse familie kan uitkomen. Uitbundig ge-niet ze van haar vrijheid, maar als de liefde daadwerkelijk hun levens binnensluipt, neemt het verhaal een dramatische wen-ding.

WE FEED THE WORLDErwin Wagenhofer – 2005 Met even wondermooie als onvergetelijke beelden ontrafelt ‘We Feed the World’ het bizarre verhaal van ons voedsel, alvorens het in de rekken van de supermarkt belandt. In ‘We Feed the World’ laat regisseur Erwin Wagenhofer met veel oog voor detail zien wat de gevolgen zijn van de globalisering van de voedselindustrie. Hij onderzoekt de marktmechanismen die ten grondslag lig-gen aan onze voedselindustrie en roept ver-schillende interessante vragen op.

PROMISESCarlos Bolado – 2001 ‘Promises’ is een documentaire over zeven kinderen in Jeruzalem, jongens en meisjes van Joodse en Palestijnse herkomst, die ge-durende drie jaar zijn gevolgd en de kans kregen om met elkaar te spelen en te pra-ten. De kinderen zijn tussen de negen en dertien jaar oud, van zowel gematigde als extremistische Palestijnse en Israëlische ouders. ‘Promises’ geeft een alternatieve kijk op het Joods-Palestijnse confl ict.

Nadat Hannelore Bonami een andere job vond, ging curi-eus op zoek naar een nieuwe collega voor de provincie Oost-Vlaanderen. Het werd de 23-jarige An Pauwels , geboren in Lichtervelde. Zij is sinds 15 november aan de slag op het secretariaat in de Speldenstraat. Zij stelt zich graag even voor.

“Ik ben eigenlijk een West-Vlaamse emigrant”, lacht An. Zij is opgegroeid in het idyllische Lichtervelde, maar zoals zovelen na haar studies blijven plakken in Gent. “Ik ben er stekezot verliefd geworden op mijn lief, waar-mee ik sinds kort samenwoon in het gezellige Sint-Amandsberg. Maar ik ben ook als een blok geval-len voor de stad zelf. Gent heeft het allemaal: een historisch hart, supergezellige cafeetjes en ter-rasjes, een bruisend nachtleven en veel meer”, aldus An.

Haar culturele honger wordt in Gent, een walhalla van literauuravonden, musea en op-tredens, alleen maar aangewakkerd.

An studeerde geschiedenis en is zich tijdens haar studies gaan specialiseren in haar passie: Zuidoost-Europa. “Ik ben gebeten door zijn cul-turen, zijn geschiedenis, zijn literatuur, zijn mensen. De Balkan is dan ook mijn favoriete reisbestemming. Maar het hoeft niet altijd Zuidoost-Europa te zijn. Dit jaar vond ik het zalig om uit te waaien in Normandië, te ver-dwalen in Sicilië en te genieten in Parijs.”, vertelt An.

An wordt onvoorwaardelijk geprikkeld door cultuur en maatschappij. Deze interesses hebben zich reeds zes jaar geleden vertaald in haar studiekeuze. An vindt het super dat ze nu ook in haar job bij curieus deze interesses kan blijven voeden. “Ik wil me dan ook volop smijten voor curieus Oost-Vlaanderen!”, besluit An.

Ons voordelige fi lm-aanbod is nog steeds geldig. Op een eenvoudige manier een fi lmavond in jouw afdeling organiseren tegen een supervoordelig tarief met kant-en-klaar materiaal, dat is een droomactiviteit voor ie-dere afdeling. Schiet daarom in actie en organiseer één van onderstaande fi lms in jouw buurt. De laatste nieuwe fi lm in ons aanbod is Milk, met Academy Award winnaar Sean Penn.

‘Ons winkeltje’ Verzamel snel je collector’s items of vereenvoudig je werking

• vlag € 15,00/stuk• pin € 0,40/stuk• ringmap € 4,00/stuk• zakje € 2,50/stuk• t-shirt € 10,00/stuk• imagofolder € 0,10/stuk [afdeling: 200 gratis/jaar]• wervingsfolder € 0,10/stuk [afdeling: 50 gratis/jaar]• sticker € 0,06/stuk [afdeling: 100 gratis/jaar]• balpen € 0,50/stuk [afdeling: 50 gratis/jaar]• incopieerbare A3 affi che € 3,00/50 extra [afdeling: 50 gratis/jaar]• imagoaffi che AO € 1,00/10 extra [afdeling: 10 gratis/jaar]• stappengids editie 2008 gratis• zomertoeren/winterkuren editie 2009 gratis• zomertoeren/winterkuren editie 2010 gratis• koersaffi che [8 variaties] € 1,00/stuk• koerszakboekje gratis• ballonnen gratis [afdeling: 50 gratis/jaar]• grote heliumballon € 12,50/stuk• DVD 1 mei afdeling: 10 gratis/jaar• bladwijzer Neus voor Film afdeling: 25 gratis/jaar• bladwijzer Zomertoeren/Winterkuren afdeling: 25 gratis/jaar• bladwijzer Volta_Nacht van de Arbeid afdeling: 25 gratis/jaar• bladwijzer Internetcafé’s KLIK afdeling: 25 gratis/jaar• bladwijzer Op zoek naar de ziel van 1 mei afdeling: 25 gratis/jaar• bladwijzer Slimste Sos afdeling: 25 gratis/jaar

Nieuw

de neus dec feb 09 10.indd 8 8/12/2009 14:58:21