De Digitale Nieuwegeiner van 13 juni 2014

4
De Digitale Nieuwegeiner Wekelijkse PDF-uitgave van pen.nl Het WK 2014 staat voor de deur. De komende weken zal onze columniste Willeke Stadtman onwetende vrouwen bij de hand nemen en alwetende mannen verrassen met haar kundige commentaar. Vanuit Sao Paulo (Brazilië) zijn er bijdragen van onze speciale buitenlandcorrespondent, Lucie Vriesema (dochter van). Lees de columns hier: http://goo.gl/ptiiKg 'Appels & Peren' tijdens WK Voetbal in Oranje Laatste Politiek Café van het seizoen over ....... voetbal Vrijdag 13 juni 2014 Dit keer staat de discussie in het teken van voetbal. Speciale gast is Jan van Halst, ex speler van o.a. FC Utrecht, Vitesse en Ajax en oud-commercieel manager van FC Twente. Van Halst geldt op dit moment als de topvoetbalanalist van Nederland Met van Halst, net terug uit Brazilië, zullen alle ins en outs van het WK 2014 bespro- ken worden. Aan de vooravond van de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Australië en met de wedstrijd tegen Spanje dan vers in het geheugen, zal dit onge- twijfeld een bijzondere ontmoeting worden. De organisatie nodigt alle Nieuwegeiners uit om actief mee te praten. Als de mogelijkheden het toelaten kan na de discussie live naar de wedstrijd Brazilië – Mexico gekeken worden. Het Politiek Café wordt deze keer gehouden in de Green Village aan de Blokhoeve 7 en begint om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Onze columniste Willeke Stadtman uit Nieuwegein en haar dochter in Brazilie schrijven tijdens het WK aparte columns over het WK. Het Politiek Café in Nieuwegein houdt op dinsdag 17 juni aan- staande alweer haar laatste bijeenkomst van het seizoen.

description

 

Transcript of De Digitale Nieuwegeiner van 13 juni 2014

Page 1: De Digitale Nieuwegeiner van 13 juni 2014

DeDigitaleNieuwegeinerWekelijkse PDF-uitgave van pen.nl

Het WK 2014 staat voor de deur. Dekomende weken zal onze columniste WillekeStadtman onwetende vrouwen bij de handnemen en alwetende mannen verrassen methaar kundige commentaar.

Vanuit Sao Paulo (Brazilië) zijn er bijdragenvan onze speciale buitenlandcorrespondent,Lucie Vriesema (dochter van).Lees de columns hier: http://goo.gl/ptiiKg

'Appels & Peren' tijdensWK Voetbal in Oranje

Laatste Politiek Café van hetseizoen over ....... voetbal

Vrijdag 13 juni 2014

Dit keer staat de discussie in het teken vanvoetbal. Speciale gast is Jan van Halst, exspeler van o.a. FC Utrecht, Vitesse en Ajaxen oud-commercieel manager van FCTwente. Van Halst geldt op dit moment alsde topvoetbalanalist van Nederland

Met van Halst, net terug uit Brazilië, zullenalle ins en outs van het WK 2014 bespro-ken worden. Aan de vooravond van dewedstrijd van het Nederlands elftal tegenAustralië en met de wedstrijd tegen Spanjedan vers in het geheugen, zal dit onge-twijfeld een bijzondere ontmoeting worden.

De organisatie nodigt alle Nieuwegeinersuit om actief mee te praten. Als demogelijkheden het toelaten kan na dediscussie live naar de wedstrijd Brazilië –Mexico gekeken worden. Het Politiek Caféwordt deze keer gehouden in de GreenVillage aan de Blokhoeve 7 en begint om20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur.

Onze columniste Willeke Stadtman uitNieuwegein en haar dochter in Brazilieschrijven tijdens het WK aparte columnsover het WK.

Het Politiek Café in Nieuwegein houdt op dinsdag 17 juni aan-staande alweer haar laatste bijeenkomst van het seizoen.

Page 2: De Digitale Nieuwegeiner van 13 juni 2014

KortjesEen 35-jarige vrouw uit Nieuwe-gein is zondag bij Sint Philips-land in Zeeland uit het watergehaald en met de trauma-helikopter naar het ErasmusMedisch Centrum in Rotterdamgebracht, aldus de politie.

Het incident gebeurde aan heteinde van de middag ter hoogtevan hotel Oosterschelde. Devrouw uit Nieuwegein was methaar familie oesters aan hetrapen. De vrouw zag dat enkelekinderen door de stroming innood raakten en wilde ze reddenDinsdag 10 juni is de vrouwalsnog overleden aan haarverwondingen.(Info: http://goo.gl/4RZ8Ih)

Op zaterdag 21 juni a.s. orga-niseert de Historische KringNieuwegein een fietstocht doorNieuwegein. Een fietstocht doorde stad op zoek naar zichtbareoverblijfselen van de rijkegeschiedenis van Nieuwegein.Fiets mee door het Nieuwegeinvan nu, en leef je in, in eenNieuwegein dat bestond uit rijkekleigrond en huizen en gebiedendie vandaag de dag terug te ziente zijn in namen van de Nieuwe-geinse wijken, zoals bijvoor-beeld Batau of de Doorslagn.(Info: http://goo.gl/NjdAEU)

Zondag 15 juni aanstaande komtNieuwegein op TV. In het nieuweprogramma 'Hier moet je zijn' zalpresentator Dirk Taat samen metdichter Ton de Gruijter, die ooitbij De Digitale Stsd Nieuwegeinwas begonnen, door Nieuwegeinfietsen. De uitzending begint om11.50 uur en duurt tot 201.30 uurop RTL4.(Info: http://goo.gl/9Bo4U4)

Colofon:De Digitale Stad NieuwegeinTel: [email protected]: www.pen.nlAdverteren: 06-46139696

Meerdere bewoners van het Co-lijnpark in Nieuwegein zijn in denacht van zaterdag op zondagopgeschrikt door een harde knal.De politie onderzoekt de zaak. Eenwoordvoerder van de politie meldtdat een schuurtje enigszins be-schadigd is geraakt, maar dat ergeen grote schade is. Getuigenkunnen contact opnemen met depolitie op telefoonnummer: 0900 -8844(Info: http://goo.gl/Pm0uQK)

Op zaterdag 21 juni verzorgt deIndigo Big Band weer een concertop pontons in de VreeswijkseOude Sluis.(Meer: http://goo.gl/44UuwL)

Alle straten, lanen, driften, pleinenen wat dies meer zij, vastgelegdvolgens een vast stramien: terhoogte van het pand met huis-nummer 1, midden op de weg,fietspad of trottoir de straat in ge-fotografeerd. Daarbij bepaalt hetstraatnamenregister van de Ge-meentegids 2010 de alfabetischevolgorde in deze rubriek. Dezeweek de Diepenbrocklaan in dewijk Zuilenstein.(Zie: http://goo.gl/aRUatw)

Iedere week verschijnt er in eenvan de plaatselijke weekkrantenhet gemeentenieuws. Hierin vindtu het nieuws van uw gemeente.Veel wisten het al, maar wekelijkszijn deze pagina’s ook te lezen opde Digitale Stad Nieuwegein.(Zie: http://goo.gl/A4kMSd)

Nieuws uit de wijk

Het WK voetbal is inmiddels van start gegaan en heelNederland viert als het een beetje meezit het succes vanhet Nederlands elftal. Ook de winkeliers van Cityplazastaan achter Oranje! Cityplaza is inmiddels oranje gekleurden er zijn diverse activiteiten voor jong en oud van zater-dag 14 juni t/m zondag 6 juli.

Morgen, zaterdag 14 juni gaat het feest van start wantCityplaza goes Brasil! Tot en met 6 juli zijn er elk weekendop zaterdag én zondag activiteiten in Cityplaza.Lees het programma op: http://goo.gl/ZqECBL

In het oude Jutphaas gele-gen goed onderhouden een-gezinswoning met een par-keerplek op eigen terrein.De woning is gelegen aande rand van de wijk en ge-niet van optimale privacy.De woning is voorzien vaneen nette keuken enbadkamer.

Goed onderhouden en

gelegen nabij winkels, open-baar vervoer, scholen, kin-derdagverblijven en uitvals-wegen.

Vraagprijs € 189.500,- k.k.

Reinerie GarantiemakelaarsBoogstede 13431 HH Nieuwegein

(Meer: http://goo.gl/318QKS)

Woning van de week:Schubertstraat 16 te Nieuwegein

Oranjezomer in Cityplaza

Page 3: De Digitale Nieuwegeiner van 13 juni 2014

,,'Op groot scherm'De wekelijkse nieuwsbrief 'De DigitaleNieuwegeiner' van De Digitale StadNieuwegein (www.pen.nl) is sindsafgelopen week nu ook iedere week telezen op een groot scherm in debilbiotheek 'De Tweede Verdieping' inhet Stadshuis van Nieuwegein.

Naast deze nieuwsbrief zijn ook defoto's te zien van de rubriek 'Toen & Nu.'Op de vloer in de digitale hoek passerende foto's zoals Nieuwegein was enNieuwegein nu is. Neem eens een kijkjein de bibliotheek in de binnenstad vanNieuwegein en laat je verrassen.

De nieuwsbrief : http://goo.gl/nUeTW5Toen & Nu op: http://goo.gl/Inff1G

http://goo.gl/v1WuA7

Jobzz DartsSpelregelsOp zaterdag 16 augustus wordt alweer de 5eeditie van het jaarlijkse Jobzz Darts Toernooigehouden. Ook dit keer is niemand minderdan Co Stompé weer van de partij. Hij zal opdeze dag Darts demonstraties geven. Hettotale prijzengeld bedraagt € 1.300, Bij-zonder is dat het toernooi buiten wordtgehouden, op het parkeerterrein van Gold'sGym aan de Hildo Kropstraat.(Verder op: http://goo.gl/SSs8jA)

Inmiddels is het zover. Op 12 juni is het WK-voetbal in Brazilië van start gegaan. HeelNederland en zeker ook Nieuwegein leeftmee met het Nederlands elftal. De wedstrij-den van het Nederlands elftal worden veelalin groepsverband bekeken. Dit zorgt voorfeestelijkheid en saamhorigheid, maar hetkan ook voor risico’s zorgen.

Om het veilig en gezellig te houden zijn erregels opgesteld.Vlaggetjes en/of slingersmoeten op minstens 4,5 meter hoogtehangen. Zo blijven straten toegankelijk voorde brandweer, andere hulpdiensten en devuilniswagen. Bij het versieren van uw straaten/of huis staat de (brand)veiligheid voorop.

Zie hier de spelregels: http://goo.gl/oKoZiL

Page 4: De Digitale Nieuwegeiner van 13 juni 2014

,,

,,

De Digitale Nieuwegeiner is een wekelijkse uitgave van Publics Eye Nieuwegein en verschijnt elke zaterdag.Hoofdredactie: Martin Reijmerink (www.pen.nl) • Visueel concept: Arend Bloemink (www.oopsfotos.nl)

Archief van eerder uitgebrachte nieuwsbrieven: http://www.pen.nl/info/nieuwsbrieven-archief

Het college stelt voor om een aantal bud-getten voor de rest van 2014 af te ramen.Daarbij geldt voor 2015 en verder dat eraanvullende ombuigingsmaatregelen nodigzijn. In het coalitieakkoord ‘De toekomstvormen we samen’ zijn voorstellen daar-voor opgenomen. De financiële voort-gangsrapportage 2014 en vooruitblik naar2015 is aan de gemeenteraad voorgelegd.

Uit de voortgangsrapportage over debegroting van 2014 blijkt dater voor 1,5 miljoen extra geldnodig is. Dat wordt vooral ge-zocht in het nemen vanmaatregelen in de gemeen-telijke organisatie. Hierbijgaat het om het schrappenvan vacatureruimte, budgetvoor inhuur en secundairearbeidsvoorwaarden. Daarnaast wordtvoorgesteld om een aantal activiteiten testoppen de rest van het jaar. Door hetverslechterde financiële perspectief voor2015 en daarna ontkomt de gemeente erniet aan om extra maatregelen te nemen.Hierbij gaat het om een bedrag van 1,7miljoen. Het college legt onder anderevoor: het in één organisatieonderdeelonderbrengen van het gemeentelijkvastgoed, de verhoging van de OZB met2,2% en het schrappen van eerderuitgestelde activiteiten. In aanloop naar debegroting worden deze maatregelen verderuitgewerkt.

De gemeente kent in het meerjarenper-spectief van de begroting een aantal on-zekerheden. Zo zijn er onbekendhedenover de nieuwe taken in het sociaal do-mein, het aantal bijstandsgerechtigden ende ontwikkeling van de algemene uitkeringvan het Rijk. De voorgestelde maatregelenmaken de begroting tot en met 2017sluitend. In 2016 presenteert het collegenieuwe voorstellen om ook de begroting

voor 2018 sluitend te hou-den. Oplossingen hiervoorvragen om een anderebenadering. Niet zomaarbegroten, maar slimmerorganiseren en een be-roep doen op de eigencreativiteit van inwonersen organisaties. Samen

met de stad.

De gemeenteraad spreekt over de voor-jaarsnota in de commissievergadering van25 juni. In de raadsvergadering van 10 julistelt de gemeenteraad de voorjaarsnotavast. In aanloop naar de begroting 2015worden de voorstellen dit najaar verdet uit-gewerkt. In november vindt de raadsver-gadering plaats waar de gemeenteraad debegroting 2015 vaststelt.(De voorjaarsnota: http://goo.gl/MFh6N3)

Op dinsdag 17 juni a.s. organiseert de Unievan Vrijwilligers ter afsluiting van het seizoeneen gezellige middag die muzikaal omlijstwordt met vrolijke bekende Hollandse liedjesdoor Frans van Hees. Deze middag wordt ereen bingo en een verloting gehouden, waarbijprachtige prijzen zijn te winnen.(Verder op: http://goo.gl/a5Zfbt)

Afsluiting seizoen Unievan Vrijwilligers

Op zaterdag 14 juni a.s. houdt de brandweerNieuwegein haar jaarlijkse open dag in debrandweerpost aan de Nevelgaarde 1. Dedeuren zijn geopend van 9.30 uur tot 16.00uur. Naast de brandweer zijn de politie en deambulancedienst aanwezig om uw vragen tebeantwoorden.(Meer: http://goo.gl/kAkJpq)

SV Geinoord heeft het internationalevoetbaltoernooi van Brederodes gewonnen.De basis daarvan werd gelegd op de eerstetwee dagen; De A1 en de D1 van SVGeinoord eindigden daarop als eerste van deacht deelnemende teams, de B1 als tweede.(Filmpje op: http://goo.gl/XhxA4A)

Buurthuis Kerkveld houdt zondag 15 juni a.s.een rommelmarkt. De rommelmarkt isgeopend van 10.00 uur tot 15.00 uur. Detoegang is gratis en wil je er zelf nog met eenkraampje stata dan kan dat want er zijn nogenkele kraampjes vrij. Meer weten? Bel deorganisatie: 030 - 46 523 253. BuurthuisKerkveld is gevestigd aan het Kerkveld 63.

Brandweer houdt opendag zaterdag 14 juni a.s.

Rommelmarkt bijbuurthuis Kerkveld

Geinoord wint internatio-naal toernooi in Vianen

Buren blussen brandjeen voorkomen erger

Allerte burenaan de Klaroenmerkten op datde schuttingvan de buren inbrand stond engingen voort-varend aan deslag.http://goo.gl/87ukFM

Voorjaarsnota 2014Er zijn extra maatregelen nodig voor een sluitendebegroting in 2014 en jaren erna. Dat stelt hetcollege in de voorjaarsnota. De gemeente ontvangtminder geld van het Rijk. Daarbij zijn de kostenvoor de overhead in de gemeentelijke organisatieniet langer dekke dekkend.

Meer strips van Kim: http://goo.gl/PSH52l