Davidsfonds Academie cursusgids Voorjaar 2016

84
CURSUSSEN VOORJAAR 2016

description

De cursusgids van Davidsfonds Academie met het voorjaarsaanbod van 2016.

Transcript of Davidsfonds Academie cursusgids Voorjaar 2016

DA

VID

SF

ON

DS

AC

AD

EM

IE C

UR

SU

SS

EN

VO

OR

JAA

R 2

01

6

CURSUSSENVOORJAAR 2016

De Cursusgids is een uitgave van het Davidsfonds

op de cover: Mummiehouder van kat, Late Tijd.coverfoto: © KMKGvormgeving: Maarten Deckersverantwoordelijke uitgever: Tine Verhelst,Quinten Metsysplein 12, 3000 Leuven

www.davidsfonds.be, [email protected]

PARTNERSDAVIDSFONDS ACADEMIE

WERKT DIT NAJAAR SAMEN MET VOLGENDE PARTNERS:

Davidsfonds UitgeverijDavidsfonds Cultuurvereniging Davidsfonds Cultuurreizen

Festival van Vlaanderen-

KortrijkJubelparkmuseumPostuniversitair

centrum Kulak

Provinciaal Gallo-Romeins Museum

Tongeren

Technopolis

Met dank aan diverse gemeenten en cultuurcentra en aan de lokale medewerkers van Davidsfonds Academie

Alden Biesen De Parenteel CC HasseltHet Toneelhuis

Concertgebouw Brugge VormingpluscentraFARO erfgoeddag

deFilharmonieKunst en musea

NeerpeltMuseum Leuven Veilinghuis Bernaerts

CEGESOMADe BijlokeAmuz Rijksarchief Brugge

VOORWOORD 01

BESTECURSIST,

© STEF GILISSEN

Hou u klaar om dit voorjaar ten volle geschiedenis te beleven, want we spreken al uw zintuigen aan. Het nieuwe cursusaanbod is om vingers en duimen bij af te lik-ken. Letterlijk, want in de cursus ‘Vergeten ingrediënten en oude kooktechnieken’ reist u doorheen de geschiedenis van de smaak. U ontdekt oude gerechten én u proeft ze ook. Over oudheid valt nog veel meer te vertellen. Het dagevenement ‘Egypte. De gehei-men ontrafeld’ voert u mee achter de schermen van de egyptologi-sche collectie van het Jubelpark. De beste vakspecialisten leiden u in op de expo ‘Sarcophagi’. Verder vertelt Marc Waelkens over zijn levenswerk Sagalassos. En we gaan op zoek naar de mythe en de waarheid rond Clovis.

Voor het eerst pakt Davids-fonds Academie uit met een fi lm-voorstelling. We verwelkomen u in Kinepolis, waar u geniet van ‘Achter de wolken’ met topacteurs Chris Lomme en Jo De Meyere. U kunt uw ogen ook de kost ge-ven in de theatervoorstelling ‘De welwillenden’ van het Toneelhuis, met een inleiding door Christop-he Busch, directeur van Kazerne Dossin. En Eric Rinckhout leert

u echt naar kunst kijken tijdens een bezoek aan een kunstgalerie en een veilinghuis.

Ook muzikaal leggen we u in de watten, want u krijgt de kans om een aantal topconcerten bij te wonen. In het Concertgebouw Brugge staat de succesvolle Bach Academie op het programma en het lentefestival ‘Lisboa’ plaatst

Portugal in de kijker. Wij orga-niseren voor u een inleiding met niemand minder dan Paul Van Nevel, dirigent van het Huelgas Ensemble en Portugalliefh ebber. De samenwerking met deFilhar-monie leidt ook dit voorjaar tot enkele pareltjes. Wist u dat Nietz-sche een van de meest fi jnzinnige muziekdenkers uit de 19de eeuw was en zelf muziek schreef?

Wil u zelf aan de slag met geschiedenis? Dan zijn de prak-tijkcursussen iets voor u. Rijks-archivaris Rombout Nijssen helpt u een historisch onderzoek uit te voeren en neer te pennen in een artikel. Tijdens twee cursussen over familiegeschiedenis gaat u op zoek naar het schoolverleden en de migratiegeschiedenis van uw voorouders. Van bronnenon-derzoek tot en met presentatie: u doet het allemaal.

U merkt het: onze cursus-sen bieden voor elk wat wils. U proeft , luistert, kijkt, beleeft … En dat in groep, op een aange-name manier en onder de des-kundige leiding van topsprekers en vakspecialisten.

Sabrina, An, Miekehet team van Davidsfonds Academie

Geschiedenis, genieten met al je zintuigen

© STEF GILISSEN

02 INHOUD

INHOUD

06WAT IS

DAVIDSFONDS ACADEMIE?

Davidsfonds Academie organi-seert jaarlijks ruim 120 cursus-sen op meer dan 70 plaatsen in Vlaanderen.

08TOPPERS

Dit voorjaar staan er meer dan 65 boeiende cursussen op het programma. Om u wegwijs te maken, geven we u alvast een greep uit het aanbod: subtiele smaakmakers, absolute aanra-ders of niet te missen evene-menten.

10WAAR IS

DAVIDSFONDS ACADEMIE ACTIEF?Hier vindt u een overzichts-kaart met alle cursusplaatsen waar dit voorjaar een cursus plaatsvindt. De cijfers op de kaart verwijzen naar de pagina’s in de cursusgids.

11DAGEVENEMENTENCursussen van 1 dag die er-voor zorgen dat u een ten-toonstelling of evenement intens beleeft. Een of meer-dere vakspecialisten geven u met plezier extra informatie tijdens een meeslepende le-zing. Zo haalt u nog meer uit uw tentoonstellings-, theater-, of concertbezoek.

INHOUD 03

45WERELD

Cursussen over niet-Europese culturen zoals Rusland, Amerika, Afrika en het Midden-Oos ten. U leert alles over deze inspi-rerende landen en de soms moeilijke situaties waarin ze zich bevinden.

51OUDHEID

Cursussen over oude volke-ren en beschavingen. Over de vroege christenen, Romeinen en barbaren, maar ook over Sagalassos en archeologie van het Bijbelland.

78INSCHRIJVEN

Alle gegevens over hoe u zich kan inschrijven voor de cursus-sen en de inschrijvingsformu-lieren.

71WETENSCHAP

Cursussen over wetenschap-pelijke onderwerpen, op een begrijpelijke manier. U maakt kennis met Vesalius, Mercator en Darwin en leert meer over de geschiedenis van het men-selijk gedrag, de kosmos, de aarde en de kwaliteit van onze voeding.

21ACTUEEL

Cursussen over actuele onder-werpen. Thema’s die zich van-daag afspelen of historische thema’s die opnieuw relevant zijn.

31EUROPA

Cursussen over de Europese geschiedenis, van de oudheid tot vandaag. Over Clovis, de Habsburgers, de kruistochten maar ook over de Beelden-storm, begijnhoven, de wes-terse kunst en Moors Spanje.

57MUZIEK

Cursussen over componisten en hun werk, maar ook over opera en passiemuziek. Laat u aan de hand van luistervoor-beelden wegwijs maken in de muziekgeschiedenis. Bovendien pikt u geregeld een topconcert mee.

65ZINGEVING

Cursussen over wereldgods-diensten en rituelen. Maak ken-nis met het Oude Testament, leer alles over ketters, de be-nedictijnerorde en onze Joodse buren, maar ook over Krishna, Boeddha en Akhbar.

zijn.

HET GEHEIM VAN DE SARCOFAGENHet Jubelparkmuseum pakt uit met twee bijzon-dere tentoonstellingen. Ontdek alles over het Oude Egypte, de sarcofagen, de opgravingen. Tijdens het dagevenement nemen experten u mee voor een exclusieve kijk achter de schermen (p. 13 van deze cursusgids). Nog meer Egypte beleeft u in de cursus van Marleen Reynders in Aalst (p. 56).

© KMKG – mummiekist uit Deir el-Bahari

06 DAVIDSFONDS ACADEMIE

DAVIDSFONDSACADEMIE

Bent u geïnteresseerd in geschiedenis? En zoekt u net dat tikkeltje meer? Dan zit u goed bij Davidsfonds Academie. Met jaarlijks ruim 120 cursussen op meer dan 70 plaatsen in Vlaanderen vindt u zeker uw gading in ons aanbod. Enthousiaste docenten, vakspecialisten en onderzoekers

van alle Vlaamse universiteiten en hogescholen maken u op een meeslepende manier wegwijs in diverse on-derwerpen rond geschiedenis én actualiteit. Bovendien pikt u geregeld een nieuw boek, een topconcert of een knappe tentoonstelling mee.

AANGEPASTE REGELING SYLLABI

Bij de meeste cursussen hoort een syllabus. Die bevat achtergrondmateriaal en is niet noodzakelijk om de lessen te kunnen volgen. Een week voor de start van de cursus krijgt u de syllabus digitaal toegestuurd. U kunt hem dus op voorhand rustig bekijken op uw tablet of computer en zelf kiezen of u hem afdrukt of niet. Wenst u toch een print van de sylla-bus? Dan kan u die ter plaatse tegen kostprijs aankopen door bij de start van de cursus uw naam op te geven aan de verantwoordelijke. U krijgt de syllabus dan tegen de volgende les.

MAAK UW KEUZE

Op het programma staan niet alleen cursus-sen, maar ook dagevenementen rond grote expo’s, festivals en concerten. Zo beleeft u cul-tuur in Vlaanderen vanaf de eerste rij. Om het u gemakkelijk te maken, zijn de cursussen in deze cursusgids ingedeeld in zeven rubrieken en binnen die rubrieken gerangschikt volgens postcode. Zo ziet u snel welke cursus bij u in de buurt plaatsvindt. U kan ook kijken op de kaart op p. 10. Wij selecteerden voor u alvast enkele blikvangers op p. 8-9.

SCHRIJF U IN

U kan zich inschrijven via onze website www.davidsfonds.be/academie of via de in-schrijvingsformulieren op p. 78-79. Daar vindt u ook alle info over de inschrijvings-procedure. Na afloop van een cursus kan u een attest van deelname aanvragen bij [email protected] of via 016/310.670.

KRIJG KORTING

Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u een korting van 6 euro per cursus, ook als u uw Cultuurkaart aanschaft tijdens de cursus. Voor dagevenementen bedraagt de korting 10 euro. Met uw lerarenkaart krijgt u een korting van 3 euro. De twee kortingen zijn niet cumuleerbaar. Over de voordelen van de Davidsfonds Cultuurkaart vindt u meer info op onze website www.davidsfonds.be.

STEUN ONS

Iedereen geschiedenis laten beleven: dat is de missie van Davidsfonds Academie. Geen gemakkelijke opdracht, zeker financieel niet. Daarom kunnen we uw steun goed gebruiken. U kan ons een financieel duwtje in de rug geven door een gift te doen op rekeningnum-mer BE 51 7350 2299 6462 van Davidsfonds Academie (met als vermelding ‘gift’). Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u een fiscaal attest. Neem zeker contact met ons op als u meer wil weten over de mogelijkheden van giften en legaten. Wij danken u alvast.

VOLG ONS

www.davidsfonds.be/academie

@davidsfonds

davidsfondsacademie

07

DAVIDSFONDSMEER DAN CURSUSSEN ALLEEN

Niet alleen cursussen, maar ook boeken en cd’s, cul-tuurreizen en culturele evenementen: het Davidsfonds heeft het allemaal in huis. Ons cultuurnetwerk biedt misschien wel meer dan wat u tot nu toe dacht. We stellen het Davidsfonds dus graag even aan u voor.

DAVIDSFONDSACADEMIE

U ontdekt de cursussen en dagevenementen in deze cur-

susgids en op onze website www.davidsfonds.be/academie.

DOE EEN DAVIDSFONDS WAARDEBON CADEAUBent u op zoek naar een mooi cadeau? Dan is de Davidsfonds waar-debon het ideale geschenk. De Davidsfonds waardebon kost 30 euro en is geldig tot 31 december 2016. U kunt hem gebruiken voor de aankoop van boeken en cd’s van Davidsfonds Uitgeverij of cursussen en dagevenementen van Davidsfonds Academie. Stuur een mailtje naar [email protected] of bel naar 016/310.653. Alle info vindt u op www.davidsfonds.be/waardebon.

DAVIDSFONDSCULTUURREIZEN

Stedenreizen, muziekreizen, cultuurcruises en rondreizen in Europa en de wereld. Deskundige

reisbegeleiders laten de mooiste plekken zien aan een kleine, geïnteresseerde groep en voor

een correcte prijs. Vaak is een cursus een mooie inleiding op de reis. U ontdekt onze reizen op

www.davidsfonds.be/cultuurreizen.

DAVIDSFONDSEVENEMENTEN

Meer dan 10.000 culturele evenementen per jaar, gedragen door 6.000 vrijwilligers en meer dan 500 lokale afdelingen in heel Vlaanderen. Zo zijn er de Nacht van de Geschiedenis, de Zomerzoektocht, Toast Literair, Exclusief en talrijke andere eve-nementen. Surf snel naar www.davidsfonds.be/evenementen.DAVIDSFONDS

UITGEVERIJ

Boeken, cd’s en e-books die even gevarieerd zijn als het leven zelf, met focus op geschiedenis en kunst. Maar ook lifestyle, actualiteit, zingeving, toerisme en andere thema’s zitten in het aanbod, evenals kinder- en jeugdboeken. U vindt ze alle-maal op www.davidsfonds.be/uitgeverij.

BELEEF MEERWil u meer beleven na een cursus? Bij verschil-lende cursussen biedt het Davidsfonds ook een boek, een cultuurreis of een evenement. Alle details vindt u terug op www.davidsfonds.be.

08 TOPPERS

KIJKEN NAAR KUNST MET ERIC RINCKHOUTIn deze cursus onderneemt Eric Rinckhout - cul-tuurredacteur bij De Morgen - samen met u een eigenzinnige reis door de geschiedenis van de schil-derkunst. Van de renaissance, doorheen de 20ste eeuw tot en met kunstenaars als Luc Tuymans, Marlene Dumas en Peter Doig vandaag. U bezoekt ook een kunstgalerie en een veilinghuis. Vanwaar

komen de astronomische prijzen voor kunst? Wie koopt kunst? En waarom? U krijgt uitgebreid ant-woord op uw vragen.

è Cursus in Antwerpen, lees meer op p. 23 van deze cursusgids.

HET GEHEIM VAN SARCOFAGENIn het Jubelpark loopt een grote tentoonstelling over Egyptische sarcofagen. Ongeveer twee derde van de stukken is nooit eerder getoond aan het publiek. Samen met een aantal vakspecialisten nemen wij u mee in de expo én ook achter de schermen. We-tenschappers en onderzoekers geven u een inkijk in de archeologische opgravingen, u leert alles over

het wetenschappelijk onderzoek van mummies, of u bezoekt in kleine groep de bibliotheek met kostbaar bronnenmateriaal.

è Dagevenement in Brussel, lees meer op p. 13 van deze cursusgids.

GESCHIEDENIS VAN DE SMAAKAnnelies Van Wittenberghe is historica en kok, de perfecte combinatie voor een originele cursus. Gedurende vier lessen gidst ze u doorheen de ge-schiedenis van de smaak, van het oude Babylon tot de eerste helft van de 20ste eeuw. U (her)ontdekt smakelijke hapjes uit de oudheid, de middeleeu-wen en vroegmodern Europa, én u krijgt er ook

de historische context bij. Een cursus om duimen en vingers bij af te likken, want de reeks wordt afgesloten met een aangepast hapje en drankje.

è Cursus in Gent, lees meer op p. 29 van deze cursusgids.

Dit voorjaar hebben we opnieuw meer dan 65 cursus-sen en dagevenementen voor u klaarstaan. De beste vakspecialisten vertellen u over boeiende historische én actuele onderwerpen, nodigen u uit voor originele

dagevenementen, leiden u rond in tentoonstellingen en bereiden u voor op schitterende concerten. Moeilijk om te kiezen? Wij selecteerden alvast enkele blikvangers.

TOPPERS

TOPPERS 09

HET VERHAAL VAN DE BELGISCHE SYRIËSTRIJDERSMontasser Alde’emeh werd geboren in Jordanië en groeide op in België. Vandaag is hij islamoloog en internationaal gevraagd jihadexpert. Ooit stond hij echter zelf op het punt om de wapens op te nemen. Maar hij vond redding in de kennis en begrijpt beter dan wie ook waarom westerse moslimjon-geren vertrekken. In deze cursus analyseert hij de

voedingsbodem voor het jihadisme in België en reikt hij oplossingen aan om te verhinderen dat jongeren naar Syrië vertrekken.

è Cursus in Bonheiden, lees meer op p. 24 van deze cursusgids.

DE BEELDENSTORM450 jaar geleden, in de zomer van 1566, trokken op-gehitste beeldenstormers een spoor van vernieling doorheen de Nederlanden. In kerken en kapellen werden symbolen van het katholieke geloof ver-woest. Hans Cools en Gert Gielis doen het relaas van de Beeldenstorm en plaatsen die in de spannende politiek-religieuze context: de vooravond van de

Opstand in de Nederlanden. Ze geven duiding bij het fenomeen beeldenstormerij en trekken paral-lellen met de actualiteit in het Midden-Oosten.

è Cursus in Edegem, lees meer op p. 35 van deze cursusgids.

SAGALASSOSSagalassos is een van de best bewaarde en onder-zochte archeologische sites van het Middellandse Zeegebied. De baanbrekende opgravingen van Marc Waelkens en zijn internationale team leggen er een fascinerende cultuur bloot. Deze cursus werpt een licht op de boeiende maar turbulente geschiedenis

van het oude Sagalassos, ooit de metropool van Pisidië. Een prachtig geïllustreerde cursus, met informatie uit eerste hand.

è Cursus in Diest, lees meer op p. 54 van deze cursusgids.

PORTUGAL: HET LAND, DE FADOLisboa, het lentefestival in Concertgebouw Brugge, neemt u mee op reis doorheen eeuwen Portugese muziek. Davidsfonds Academie is uw gids. John Everaert laat u kennismaken met de Portugese geschiedenis en cultuur en u krijgt een muzikale inleiding door Paul Van Nevel, dirigent en Portu-

galkenner. Zijn Huelgas Ensemble zingt polyfonie van het Portugese wonderkind Rebelo. Liefhebbers kunnen nadien nog genieten van een fadoconcert.

è Dagevenement in Concertgebouw Brugge, lees meer op p. 20 van deze cursusgids.

WAAR VINDT U DAVIDSFONDS ACADEMIE

DIT VOORJAAR?De cijfers op de kaart verwijzen naar de pagina’s in de cursusgids

Oostende (39)Brugge

(20, 38, 55, 62)

Knokke-Heist(76)

Koksijde (39)

Kortrijk (27, 63)

Roeselare (70)

Ieper (56) Waregem (70)

De Pinte (44)

Zottegem (30)

Aalst (56)

Dendermonde (42)

Sint-Niklaas (41)

Oudenaarde (64)

Ninove (50)

Tielt (48)

Diksmuide (28)Torhout (40)

Temse (64)Gent (29, 49)

Wetteren (43)

Beveren (50)

Strombeek-Bever (67)

Brussel (13, 67)

Beersel (53)

Brasschaat (25)

Schilde (60)

Mortsel (35)

Mechelen (36)

Turnhout (33)

Genk (47)

Neerpelt (37)

Bocholt (25)

Maaseik (48)

Tongeren (76)

Alden Biesen (36)

Sint-Truiden (69)

Leuven (17, 18, 26)

Diest (54)

Tienen (75)

Halle (73)

Wijnegem (74)Kasterlee (59)

Hasselt (19,61)

Antwerpen(14, 15, 16, 23)

Aartselaar (34)

Aarschot (53)

Hoogstraten (68)

Kapellen (68)

Edegem (35)

Puurs (47)

Bonheiden (24)

Overijse (75)

10 CURSUSPLAATSEN

EGYPTE ONTRAFELD . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

FRIEDRICH NIETZSCHE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14

RACHMANINOV HAPPENING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

‘DE WELWILLENDEN’ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

ACHTER DE WOLKEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

HENDRICK DE CLERCK IN M . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

‘HOOP’ VAN HET NIEUWSTEDELIJK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

PORTUGAL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

11DAG-

EVENEMENTENO V E R Z I C H T

© K

MKG

Twee bijzondere tentoonstellingen in het Jubelparkmuseum zetten de fascinerende Oudegyptische beschaving in de kijker. De expo ‘Sarcophagi’ leert u alles over Egyptische sarcofagen en de funeraire rituelen in het Oude Egypte. Een tweede tentoonstelling zoomt in op de Belgische opgravingen rond Deir el-Bahari, bekend door de mooi gedecoreerde rotsgraven, waaronder dat van gouverneur Djehoetihotep.

Voor deze tentoonstellingen haalde het Jubelparkmuseum let-terlijk alles uit de kast. Twee derde van de tentoongestelde stukken werd nooit eerder aan publiek getoond! Samen met de experten van de KMKG nemen wij u mee achter de schermen.

BRUSSEL

EGYPTE DE GEHEIMEN ONTRAFELD

¿ 13.30 - 14.45 u.: Algemene lezing:

Recent archeologisch onder-zoek in Elkab en omstrekendoor Dirk Huyge (archeoloog KMKG)Het Jubelparkmuseum is al sinds 1937 werkzaam op de Egyptische site Elkab. De voorbije decennia werden vooral opgravingen verricht in de begraafplaats en het woonge-bied van de oude stad. Dirk Huyge geeft een overzicht van meer dan 30 jaar archeologische activiteit en focust op een aantal spraakma-kende recente ontdekkingen.

¿ 15 - 16.15 u.: Herhaling keuzesessies ¿ 16.15 u.: Receptie en vrij bezoek tentoonstellingen (‘Sarcophagi’ is geopend tot 18 uur; ‘Djehoetihotep’ tot 17 uur)

PRAKTISCHZaterdag 6 februariPlaats: Jubelparkmuseum (Jubel-

park 10)Org.: i.s.m. Regionale Kern Brussel

Davidsfonds Academie en het Jubelparkmuseum

Prijs: € 70 (met Davidsfonds Cul-tuurkaart) - € 80

Inbegrepen: toegangsticket ten-toonstelling, gidsen, koffie, lunch, receptie

Info: 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: BK16-119

DAGEVENEMENTEN 13

PROGRAMMA

¿9 u.: Ontvangst met koffie ¿9.30 - 10.45 u.: Algemene lezing:

Verzuchting naar de eeuwigheiddoor Marleen Reynders (KU Leuven)De rijke Egyptische funeraire cultuur met zijn complexe rituelen getuigt van een intense hunkering naar het eeuwige leven. Marleen Reynders neemt u mee naar de intrigerende wereld van het Oudegyptische dodenrijk en laat u kennismaken met grootse graven, rijk gevulde offertafels, delicate grafgiften en mysterieuze dodenboeken.

¿ 11 - 12.15 u.: Keuzesessies

SESSIE 1 De collectie en de reservesdoor Luc Delvaux (curator Dynastisch en Grieks-Romeins Egypte KMKG)Luc Delvaux is als curator perfect geplaatst om u meer te vertellen over hoe de collectie van het mu-

seum gegroeid is. Hij blaast het stof van unieke stukken uit de reserve en geeft u een inkijk in hoe de ten-toonstelling tot stand kwam. In deze sessie wordt hoofdzakelijk Frans gesproken, vraag en antwoord ge-beuren in het Nederlands.

SESSIE 2 Snuisteren in de bibliotheekdoor Wouter Claes (hoofdbibliothecaris KMKG)De egyptologische bibliotheek van de KMKG heeft de reputatie een van de meest complete ter wereld te zijn. Bibliothecaris Wouter Claes neemt u mee achter de schermen en toont u enkele kostbare en zeld-zame werken. Deze sessie is toe-gankelijk voor max. 12 deelnemers.

SESSIE 3 Mummies ontrafeldDr. Vanessa Boschloos (KMKG) & Dr. Athena Van der PerreIn linnen gewikkeld, begraven met

hun persoonlijke bezittingen en beschermende amuletten, hebben mummies nog veel geheimen prijs te geven. Terwijl men in de 19de eeuw terug moest vallen op autopsies en het uitpakken van mummies om meer te weten te komen over wie (of wat) gemummificeerd werd, doen egyptologen nu beroep op moderne medische beeldvormingstechnieken om onder de windsels te kijken ...

SESSIE 4 Tentoonstellingsbezoek DjehoetihotepDe egyptologen van de KU Leuven geven in de tentoonstelling ‘Djehoe-tihotep’ via innovatieve methodes als 3D-reconstructie een uniek beeld van de opgravingen die ze uitvoeren in Deir el-Bahari. Een van de ontwikkelaars van de tentoon-stelling geeft tekst en uitleg bij dit uitzonderlijke project en leidt u rond.

SESSIE 5 Tentoonstellingsbezoek SarcophagiExcellente gidsen leiden u rond in de tentoonstelling ‘Sarcophagi’. Ze doen de geheimen van de sarcofa-gen uit de doeken en wijzen u op de mooiste details. U krijgt ook een exclusieve blik in het restauratie-proces van de sarcofagen.

¿ 12.30 - 13.30 u.: Broodjes-lunch

INSCHRIJVINGS-FORMULIER P. 79

TOM JANSSENS studeerde musicologie in Leuven en Berlijn. Daarna studeerde hij theaterwe-tenschappen, culturele studies en wijsbegeerte. Hij werkte voor het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek en is momenteel verbonden bij deFilharmonie als dramaturg. Voor De Standaard schrijft hij over klassiek en opera.

‘Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn.’ Friedrich Nietzsche wist waarover hij sprak. De filosoof met de hamer was een van de meest fijn-zinnige muziekdenkers uit de negentiende eeuw. Niet alleen was hij bevriend met Richard Wagner, hij schreef ook zelf muziek en inspireerde tal van componisten.

Een van die componisten was Richard Strauss, die Nietzsches hoofdwerk Also sprach Zarathustra omzette in een symfonisch gedicht. deFilharmonie voert Strauss’ symfonische klepper uit, en dat is voor dramaturg Tom Janssens de ideale aanleiding om dieper in te gaan op Nietzsche en de muziek van zijn tijd.

PROGRAMMA ¿ 15.15 u.: Onthaal ¿ 15.30 u.: Lezing ¿ 17 u.: Koffiepauze ¿ 17.30 u.: Lezing ¿ 19 u.: Broodmaaltijd ¿20 u.: Concert o.l.v. Edo de Waart

ANTWERPEN

FRIEDRICH NIETZSCHEFILOSOOF EN MUZIEKDENKER

PRAKTISCHZondag 21 februariPlaats: De Singel (Desguinlei 25)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Antwerpen en deFilharmoniePrijs: € 65 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 75Inbegrepen: koffie, broodmaaltijd

en ticket Rang I (t.w.v. € 35)Info: 016/310.670 (Davidsfonds

Academie)

}CODE: AW16-106

MEER INFO Alle info over het concert vindt u op www.defilharmonie.be.

14 DAGEVENEMENTEN

Sergej Rachmaninov speelt de hoofdrol in de nieu-we componistenhappening van deFilharmonie en deSingel. Een hele dag lang staat zijn betoverende oeuvre in de kijker. Vooraleer u zich onderdompelt in zijn pianoconcerto’s, kamermuziek, liederen en orkestwerken gidst dramaturg Tom Janssens u door-heen leven en werk van de veelzijdige componist.

Hoe Russisch is Rachmaninovs muziek? En is hij werkelijk een sentimentele romanticus, zoals soms wordt beweerd? In een gesprek met pianist Hannes Minnaar komt u alles te weten over zijn magistrale pianomuziek. Maar ook de vaak vergeten koorwerken of genegeerde kamermuziek worden tijdens de Happening voor het voetlicht geplaatst. Kortom, dit is dé dag om Rachmaninov beter te leren kennen.

PROGRAMMA ¿9.30 u.: Onthaal ¿9.45 u.: Lezing ¿ 11.30 u.: Pianoconcerto nr. 3 (Hannes Minnaar) ¿ 12.30 u.: Gesprek en vraagmoment Hannes Minnaar ¿ 13 u.: Lunch ¿ 14 u.: Vespers (Vlaams Radio Koor) ¿ 15.30 u: Liederen (Roderick Williams en Julius Drake) ¿ 16.45 u. & 18.30 u.: Kamermuziek ¿21 u.: Paganinivariaties en koorsymfonie Kolo-kola (deFilharmonie o.l.v. Edo de Waart)

ANTWERPEN

RACHMANINOV HAPPENINGMEER DAN PIANO

PRAKTISCHZondag 6 maartPlaats: De Singel (Desguinlei 25)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Antwerpen, deFilharmonie en de Singel

Prijs: € 80 (met Davidsfonds Cultuurkaart) - € 90

Inbegrepen: koffie, lunch en ticket Rang I (t.w.v. € 45)

Info: 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: AW16-104

MEER INFOAlle info over deze Rachmaninov Happening vindt u op www.defil-harmonie.be. In de cursusprijs is een ticket inbegrepen dat toegang geeft tot alle concerten.

TOM JANSSENS studeerde musicologie in Leuven en Berlijn. Daarna studeerde hij theaterwe-tenschappen, culturele studies en wijsbegeerte. Hij werkte voor het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek en is momenteel verbonden bij deFilharmonie als dramaturg. Voor De Standaard schrijft hij over klassiek en opera.

DAGEVENEMENTEN 15

CHRISTOPHE BUSCH studeerde criminologie aan de UGent, Holocaust en genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam en Terrorismestudies aan St. Andrews University. Hij werkte twaalf jaar in de forensische psychiatrie (onderzoek en behandeling van geïnterneerde delictplegers) en is sinds 2012 directeur van Kazerne Dossin in Mechelen.

In 2006 verscheen De welwillenden van Jonathan Littell. Het boek werd bekroond, maar veroor-zaakte ook heel wat commotie. Littell vertelt het verhaal van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van SS-officier Max Aue. Koel, secuur en zonder wroeging doet hij verslag van de misdaden die hij tijdens de oorlog beging. ‘Ik ben net als u’, zegt Aue. En zo verleidt hij de lezers om zich met de dader te identificeren.

Waren dan niet alle daders sadisten en psy-chopaten? Christophe Busch, directeur van Ka-zerne Dossin, legt uit hoe dadergedrag ontstaat en hoe gewone mensen in staat kunnen zijn tot gruweldaden. Guy Cassiers geeft toelichting bij zijn enscenering van De welwillenden: hoe hij de

confrontatie aangaat met de donkerste kant van de mens en het publiek in aanraking wil brengen met verleden én heden. PROGRAMMA

¿ 10 u.: Onthaal met koffie ¿ 10.15 u.: Cursus door Christophe Busch ¿ 12.15 u.: Gesprek met Guy Cassiers ¿ 13 u.: Uitgebreide brunch ¿ 14.15 u.: Inleiding door dramaturg Erwin Jans ¿ 15 u.: Theatervoorstelling, met pauzedrankje ¿ 19 u.: Einde voorstelling

ANTWERPEN

‘DE WELWILLENDEN’ VAN JONATHAN LITTELLHET BOEK, DE VOORSTELLING EN DE CONTEXT

PRAKTISCHZondag 13 maart Plaats: Toneelhuis (Orgelstraat

7 - geen lift beschikbaar)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Antwerpen en het ToneelhuisPrijs: € 65 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 75Inbegrepen: koffie, brunch,

pauzedrank en ticket Rang I (t.w.v. € 20)

Info: 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: AW16-105

© E

VER

ETT

HIS

TOR

ICA

L -

SHU

TTER

STO

CK

16 DAGEVENEMENTEN

MEER INFOAlle info over de voorstelling vindt u op www.toneelhuis.be

OPGELETVoor dit dagevenement zijn slechts 50 plaatsen beschikbaar.

© G

UY

KLE

INB

LATT

© -

SH

UTT

ERST

OC

K

Emma en Gerard komen elkaar na meer dan 50 jaar weer tegen. Ooit waren ze geliefden, maar het leven liep anders. Zij trouwde met zijn beste vriend. Vijftig jaar later vinden ze elkaar terug en worden opnieuw verliefd. Kan je aanknopen met wat je vijftig jaar eerder achterliet? Het verhaal van een overweldigende laatste liefde, beleefd met alle intensiteit van de eerste.

Achter de wolken is gebaseerd op het theaterstuk van Michael De Cock met in de hoofdrol twee fantastische Vlaamse acteurs: Chris Lomme en Jo De Meyere. Davidsfonds Academie boekt voor u de avant-première, met een boeiende inleiding op het thema, een heerlijk ontbijt en de filmvoorstelling.

PROGRAMMA: ¿9 u. : Onthaal met ontbijt ¿ 10 u.: Inleiding ¿ 10.45 u.: Filmvoorstelling ¿ 12.15 u.: Einde

LEUVEN

ACHTER DE WOLKENAVANT-PREMIÈRE

PRAKTISCHZondag 7 februariPlaats: Kinepolis Leuven

(Bondgenotenlaan 145 – 149, vlakbij station)

Parkeren: Parking Kinepolis of parking De Bond bij het station

Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Leuven en Kinepolis

Prijs: € 40 (met Davidsfonds Cultuurkaart) - € 50

Inbegrepen: inleiding, uitge-breid ontbijt, filmvoorstelling

Info: 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: LE16-178

DAGEVENEMENTEN 17

Achter de wolken is het langspeelfilmdebuut van CECILIA VERHEYDEN, gebaseerd op het theaterstuk van MICHAEL DE COCK. Bij Davidsfonds Uitgeverij verscheen het boek (2012, uitverkocht), dat dit voorjaar opnieuw wordt uitge-bracht in filmeditie. Michael De Cock is acteur en auteur. Vanaf het seizoen 2016 - 2017 wordt hij directeur van de KVS.

regie CECILIA VERHEYDEN scenario MICHAEL DE COCK producent PETER BOUCKAERT

coproducenten LUC EN JEAN-PIERRE DARDENNE, DELPHINE TOMSON decor BART VAN LOO kostuum VANESSA EVRARD

make up ESTHER DE GOEY geluid GOD IN KLANKRIJK mixage BENOIT BIRAL muziek STEVE WILLAERT montage PHILIPPE RAVOET fotografie BRECHT GOYVAERTS

een productie van EYEWORKS FILM & TV DRAMA in coproductie met LES FILMS DU FLEUVE, ÉÉN EN SCIO PRODUCTIONS met de steun van HET VLAAMS AUDIOVISUEEL FONDS,

HET STAP FONDS VAN TELENET EN DE BELGISCHE TAX SHELTER VOOR FILMFINANCIERING in samenwerking met KINEPOLIS FILM DISTRIBUTION

WWW.ACHTERDEWOLKEN.BE

DE DEBUUTFILM VAN

CECILIA VERHEYDEN

NAAR HET THEATERSTUK VAN

MICHAEL DE COCK

ACHTER

WOLKENDE

Een overweldigende laatste liefde, beleefd met de intensiteit van de eerste.

EYEWORKS PRESENTEERT

Charlotte De Bruyne Katelijne Verbeke Lucas Van den Eynde Hugo Van Den Berghe

JO DE MEYERECHRIS LOMME

Releasedatum 10/02/2016

Tijdens haar studie kunstwetenschappen aan de KU Leuven verloor KATHARINA VAN CAUTEREN haar hart aan al wat oud en Habsburgs is. Dat leidde tot een proefschrift over Hendrick De Clerck en zijn band met het Brusselse hof. Katharina was curator van tal van expo’s in binnen- en buitenland en is momenteel verantwoordelijke voor de kunstcollectie van The Phoebus Foundation.

Waarschijnlijk hebt u nog nooit gehoord van Hen-drick De Clerck. De Brusselse schilder is voor de meeste mensen - op enkele kunsthistorici na - een onbekende. De Clerck was een tijdgenoot van Peter Paul Rubens en werkte ook voor de aartshertogen Albrecht en Isabella. Maar waar Rubens de ge-schiedenis in ging als artistieke trendsetter, werd Hendrick De Clerck roemloos vergeten.

De fijnzinnige en kleurrijke taferelen die De Clerck schilderde voor Albrecht en Isabella waren nochtans politieke propaganda van het hoogste niveau. Voor wie weet hoe ze te lezen, vertellen zijn schilderijen verhalen van macht en politieke beloftes. U ontdekt zijn propagandistische beeldtaal tijdens een rondleiding in M - Museum Leuven.

Curator Katharina Van Cauteren leert u vooraf hoe u de beeldtaal moet interpreteren en zorgt ervoor dat u Hendrick De Clerck nooit meer vergeet.

PROGRAMMA ¿ 14 u.: Onthaal ¿ 14.15 u.: Lezing ¿ 15.45 u.: Koffiepauze ¿ 16 u.: Rondleiding o.l.v. gidsen

LEUVEN

HENDRICK DE CLERCKSCHILDER AAN HET HOF VAN ALBRECHT EN ISABELLA

PRAKTISCHDinsdag 16 februariPlaats: M - Museum Leuven (Leo-

pold Vanderkelenstraat 28)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Leuven en M - Museum LeuvenPrijs: € 30 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 40Inbegrepen: toegangsticket

tentoonstelling, rondleiding, koffie

Info: 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: LE16-145

© P

RIV

ÉVER

ZAM

ELIN

G (C

OU

RTE

SY H

AB

OLD

T &

CO

., PA

RIS

AN

D N

EW Y

OR

K)

18 DAGEVENEMENTEN

© K

ATR

IJN

VA

N G

IEL

Banken vallen. Fabrieken sluiten, arbeiders verliezen hun jobs, kleine zelfstandigen gaan failliet, coöpe-ranten verliezen hun aandelen waarvan ze dachten dat het spaargeld was … Wat is iets waard? Voor het antwoord gebruiken we alleen nog economische termen. Werknemers zijn dus geen medewerkers meer, wel VTE’s, oftewel Voltijdse Equivalenten. Human resources. Menselijke grondstoffen.

Na Hebzucht en Angst schreef auteur en regis-seur Stijn Devillé opnieuw een politieke thriller. Maar in Hoop gaat hij samen met theatergezelschap Het nieuwstedelijk op zoek naar perspectieven en een uitweg. Tijdens een lichte maaltijd geeft Stijn Devillé zelf een inleiding op de voorstelling, en na afloop kan u tijdens de receptie nog napraten met enkele acteurs.

PROGRAMMA ¿ 18.30 u.: Onthaal met glaasje cava en lichte maaltijd ¿ 19 u.: Inleiding door Stijn Devillé ¿20 u.: Voorstelling met o.a. Michaël Pas en Simone Milsdochter ¿21.45 u.: Nagesprek met receptie ¿ ca. 23.15 u.: Einde

HASSELT EXCLUSIEF

HET NIEUWSTEDELIJK HEEFT HOOP

PRAKTISCHDinsdag 1 maartPlaats: CCHA Cultuurcentrum

Hasselt (Kunstlaan 5)Org.: Davidsfonds Reg. Hasselt

en Davidsfonds ExclusiefPrijs: € 60 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 70 Inbegrepen: glaasje cava, lichte

maaltijd, inleiding, ticket (t.w.v. € 16), nagesprek en receptie

Info: 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: HS16-134

MEER INFOMeer info over de voorstelling vindt u op www.nieuwstedelijk.be

In het voorjaar van 2015 fusioneerden het Leuvense stadsgezelschap Braakland/ZheBilding en het Limburgse theater-markershuis De Queeste. Het resultaat is het theatergezelschap HET NIEUWSTEDELIJK, dat theater, muziek en debat centraal stelt in zijn artistieke werk.

DAGEVENEMENTEN 19

Prof. JOHN EVERAERT, doctor in de geschiedenis, is em. gewoon hoogleraar aan de UGent, waar hij koloniale en maritieme geschiedenis doceerde. Hij publiceerde ver-schillende boeken over Vlamingen in Portugal, Madeira,

Portugees Indië en Brazilie. PAUL VAN NEVEL is artistiek directeur van het Huelgas Ensemble. Hij staat bekend als pionier en boegbeeld voor de Europese polyfonie van de 12de tot de 16de eeuw.

Portugal. Het land van de porto en de Douro, van Pessoa, fado en saudade. Maar Portugal is veel meer ... De geschiedenis van Portugal is die van een oud Europees land, waarvan de oorsprong teruggaat tot de vroege oudheid. In de 15de en 16de eeuw streefde Portugal verschillende andere Europese landen voorbij op economisch, politiek en cultureel gebied. En dankzij de ontdekkingsreizen klom Portugal op tot een wereldmacht. John Everaert neemt u mee op reis en laat u kennismaken met de intrigerende geschiedenis van Portugal.

U snuift ook de typisch Portugese cultuur op. Paul Van Nevel, dirigent van het Huelgas Ensemble, kent Lissabon en de Portugese muziek als geen ander. Hij geeft een inleiding op de muziek die u ’s avonds kunt beluisteren. Huelgas Ensemble

zingt polyfonie van het Portugese wonderkind Rebelo. Voor de liefhebbers is er een facultatief concert waarin Huelgas Ensemble in dialoog gaat met António Rocha, paus der fadista’s.

PROGRAMMA ¿ 14.30 u.: Onthaal ¿ 14.45 u.: Lezing ¿ 16.45 u.: Koffiepauze ¿ 17 u.: Inleiding door Paul Van Nevel ¿ 17.30 u.: Lezing ¿ 18.30 u.: Aperitief en avondmaal ¿20 u.: Concert Huelgas Ensemble ¿22 u.: Facultatief concert Trio António Rocha & Huelgas Ensemble

BRUGGE

PORTUGALHET LAND, DE FADO

PRAKTISCHZaterdag 23 aprilPlaats: Concertgebouw

(’t Zand 34)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Brugge en het ConcertgebouwPrijs: € 65 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 75Inbegrepen: koffie, maaltijd en

ticket Rang I (t.w.v. € 33)Info: 016/310.670 (Davidsfonds

Academie)

}CODE: BG16-114

Niet inbegrepen: Facultatief concert fado (om 22 u.): € 14 bijtellen per persoon

MEER INFOMeer info over de concerten vindt u op www.concertgebouw.be

© D

AV

IDEL

LIO

TTP

HO

TOS

- SH

UTT

ERST

OC

K20 DAGEVENEMENTEN

© L

UK

VA

N E

ECK

HO

UT

KIJKEN NAAR KUNST . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

RADICALISERING EN DERADICALISERING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

DE ERFENIS VAN PERIKLES . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

HET BELOOFDE (DUITS)LAND? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

FAMILIEGESCHIEDENIS: ONDERWIJS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

FAMILIEGESCHIEDENIS: MIGRATIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

GRENZEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

GESCHIEDENIS VAN DE SMAAK. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

HET EUROPESE PROJECT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

21ACTUEEL

O V E R Z I C H T

ANGST IN CONTEXT

© M

ichi

el H

endr

yckx

FESTIVALLEZING DE BIJLOKEVan 15 tot 20 maart organiseert De Bijloke het festival ‘Angst’. In de fes-tivallezing maakt u kennis met com-posities rond dit thema, van polyfone lamentaties tot Joseph Haydn, van barokke oratoria tot componisten in Auschwitz. Met concert van Haydns Die sieben letzte Worte o.l.v. Philippe Herreweghe.

Datum: di. 15 maart van 16 tot 18 uur, concert om 20 uur

Plaats: Muziekcentrum De BijlokePrijs: € 45 (inbegrepen: lezing, koffi e pauze,

concertticket Rang I t.w.v. € 34)

}CODE: GT16-131

PUBLIEK GEDACHT: LEVEN WE IN EEN ANGSTMAATSCHAPPIJ?Angst is een overlevingsinstinct. Maar zijn we vandaag niet te angstig? Wil-len we niet te veel beschermen? Wordt angst ons soms opgedrongen? Blehri Lleshi, fi losoof en activist, en een me-dewerker van het AngstCentrum in Lanaken gaan met ons in gesprek.

Een samenwerking tussen Vormingplus Limburg, C-mine Genk en Davidsfonds Academie.

Datum: di. 9 februari van 19.30 tot 22 uurPlaats: C-mine Genk – polyvalente zaalPrijs: € 5

}CODE: GK16-127

INFO EN INSCHRIJVINGEN: 016/310.670 (Davidsfonds Academie) of www.davidsfonds.be/academie

© M

ICH

AËL

BO

RR

EMA

NS

- A

2. 2

00

4. P

HO

TO: P

ETER

CO

X, C

OU

RTE

SY Z

ENO

X G

ALL

ERY,

AN

TWER

P

➜ Schilderkunst door de eeuwen heen ➜ Wat is schoonheid? ➜ Waarom wordt kunst zo duur geveild?

In de renaissance was het schilderij een venster op de wereld. Die wereld werd aan het begin van de 20ste eeuw aan diggelen gegooid door schilders als Matisse, Picasso en Malevitsj. Wat in verf getoond werd, maakte zich los van de herkenbare werkelijk-heid. Vanaf de jaren 1990 keert een nieuwe generatie schilders – Luc Tuymans, Marlene Dumas, Peter Doig – terug naar de figuratie. Of is dat maar schijn?

Eric Rinckhout onderneemt samen met u een eigenzinnige reis door de geschiedenis van de schil-derkunst. U krijgt ook een blik achter de schermen van veilinghuis Bernaerts. Eric Rinckhout gaat

in gesprek met Peter Bernaerts. Hoe werkt een veilinghuis? Waarom halen kunstwerken nu astro-nomische prijzen op de internationale veilingen? Wie koopt die kunst? En waarom? Krijg antwoord op al uw vragen over de hedendaagse kunstwereld.

EXTRA: Bezoek samen met Eric Rinckhout een befaamde Antwerpse galerie. Zo komt u te weten wat een galerie precies doet en wat ze betekent voor een kunstenaar. Bezoek op zat. 19 maart om 14 uur (facultatief).

Boek: De glimlach van de kunst, door Vic De Donder.

Reizen: Moderne kunst in Parijs met Hans Martens (11 tot 13 maart 2016); Kunst en dans in Bonn en Wuppertal met Hans Martens en Ian Steyn (23 tot 24 april 2016); Moderne kunst in New York met Hans Martens (4 tot 9 mei 2016).

ANTWERPEN

KIJKEN NAAR KUNST SCHILDERKUNST ALS BEELD VAN DE WERKELIJKHEID

PRAKTISCHData: zat. 12 maart van 10 tot

12 uur en van 14 tot 16 uur en zat. 19 maart van 10 tot 12 uur

Plaats: Veilinghuis Bernaerts (Verlatstraat 20)

Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Antwerpen en veilinghuis Bernaerts

Inbegrepen: koffie en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 03/288.11.21 (Regina Van Gaever) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

Prijs zonder galeriebezoek: € 49 (met Davidsfonds Cul-tuurkaart) - € 55

}CODE: AW16-107

Prijs met galeriebezoek: € 59 (met Davidsfonds Cultuur-kaart) - € 65

}CODE: AW16-108

ERIC RINCKHOUT is cultuurredacteur bij De Morgen en schrijft vooral over beeldende kunst. Een selectie van zijn wekelijkse rubriek Ontrafeld – waarin hij een schilderij in detail ontleedt – werd eind vorig jaar gebundeld. Hij schreef uitvoerig over Luc Tuymans, Michaël Borremans, Jan Vanriet, Sam Dillemans en Ilse D'Hollander. Nu bereidt hij de biografie voor van Eugeen Van Mieghem.

ACTUEEL 23

NIEUW

© Y

AN

N B

ERTR

AN

D

MONTASSER ALDE'EMEH is islamoloog. Hij is verbonden aan de Radboud Universiteit (Nij-megen) en doet er doctoraatsonderzoek naar islamitische radicalisering en de internationale jihad. Hij is een internationaal gevraagde jihadexpert en startte het kenniscentrum 'De weg naar' voor de opvang van teruggekeerde Syriëstrijders.

➜ Een oorlog die de hunne (niet) is? ➜ Wortels van het jihadisme ➜ Strijders als wapen tegen radicalisering?

De voorbije jaren vertrokken zo’n 500 Belgen naar Syrië om mee te gaan vechten met jihadistische milities als IS. 77 van hen kwamen er om het leven, 128 van hen zijn teruggekeerd. Onze beleidsmakers zijn nog op zoek naar de correcte aanpak. Hoe verhinderen dat jongeren naar Syrië vertrekken? En wat te doen met Syriëstrijders die terugkeren naar huis?

Montasser Alde’emeh werd geboren in Jordanië als zoon van Palestijnse ouders en groeide op in België. Ooit stond hij, ontworteld en vervuld van haat, zelf op het punt om de wapens op te nemen. Maar hij vond redding in de kennis en begrijpt beter dan wie ook waarom westerse moslimjongeren vertrekken. In deze cursus analyseert hij de voedingsbodem voor islamitische radicalisering in België en de aantrekkingskracht van IS.

Boek: De zoon van een terrorist, door Zak Ebrahim.

Tournee: Mama, ik vertrek naar Syrië. Montasser Alde’emeh over Syriëstrijders.

BONHEIDEN

RADICALISERING EN DERADICALISERINGHET VERHAAL VAN BELGISCHE SYRIËSTRIJDERS

PRAKTISCHData: di. 8 en 15 maart van

20 tot 22 uurPlaats: GC 't Blikveld (Waverse-

steenweg 11, Bonheiden)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Bonheiden en GC ‘t BlikveldPrijs: € 38 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 44Inbegrepen: digitale syllabus

(zie p. 6)Info: 015/336.063 (Lisbeth

Vanden Storme) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: BO16-112

24 ACTUEEL

NIEUW

© B

AR

T D

EWA

ELE

Prof. ANDRÉ VAN DE PUTTE is em. gewoon hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijs-begeerte van de KU Leuven, waarvan hij ook decaan was. Aan dit instituut en aan de faculteit Sociale Wetenschappen doceerde hij Bijzondere moraalfilosofie, Politieke en sociale wijsbegeerte en Wijsbegeerte van het recht.

RIK TYRIONS studeerde politieke wetenschappen en sociologie aan de KU Leuven. Hij werkt sinds 1989 voor het VRT-radionieuws en als Duitslandspecialist maakte hij tientallen reportages over Duitsland. Over de val van de Berlijnse Muur schreef hij De nacht van de vrijheid. Rik Tyrions is reisbegeleider bij Davidsfonds Cultuurreizen.

➜ Een nieuwe vorm van politiek ➜ De betekenis van ‘het project Europa’ ➜ Multiculturaliteit en globalisering

Sinds de tweede helft van de 20ste eeuw duiken er nieuwe problemen op in onze democratische natiestaten: de interne diversiteit groeit en zowel de economische als culturele globalisering nemen toe. Hoe moeten de politieke leiders met deze span-ningen omgaan? Hoe moeten we de strijd om er-kenning en het recht op verschil plaatsen? Wat met het idee van een eengemaakte mensheid? Komt er zoiets als een wereldstaat?

Om deze uitdagingen te kunnen begrijpen keert André Van de Putte met u terug naar de basis van de democratie. Hij reflecteert over de filosofische grondslagen die onze democratische natiestaten vormgegeven hebben en blikt vooruit naar hun toekomst. Deze cursus plaatst de huidige moei-lijkheden binnen de hedendaagse democratieën in een ruimer kader.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Spontane en enthousiaste spreker.’ (Hoeilaart, 2013) C ‘De spreker heeft quasi onbegrijpelijke ma-terie op een begrijpelijke manier uitgelegd.’ (Hoeilaart, 2013)

➜ Angela Merkel, een machtige vrouw ➜ Pegida: angst voor islamisering en immigratie ➜ Duitsland als het beloofde land?

‘Wir schaffen das.’ Met die woorden gaf Angela Merkel in september 2015 te kennen dat ze de vluchtelingencrisis het hoofd kon bieden. Terwijl de bondskanselier aan het begin van de zomer nog werd gezien als de harde tante die te streng was voor de Grieken, werd ze plots bewonderd om haar gastvrijheid. Maar niet alle Duitsers reageren zo gastvrij.

Waarom krijgt de anti-islambeweging Pegida sinds kort weer meer aanhangers? Hoe komt het dat de beweging werd opgericht in Dresden, een stad waar amper moslims wonen? Hoe reageert Angela Merkel daarop? Welk beleid voert ze? En waarom zien velen Duitsland als het beloofde land? Rik Ty-rions werpt in deze cursus een blik over de grenzen van ons buurland Duitsland en gaat in op enkele actuele vraagstukken.

Boek: Grensgangers, door Aline Sax.

Reis: Berlijn & Potsdam met Rik Tyrions (26 - 29 mei 2016).

BRASSCHA AT

DE ERFENIS VAN PERIKLESDEMOCRATIE IN TIJDEN VAN DIVERSITEIT EN GLOBALISERING

BOCHOLT

HET BELOOFDE (DUITS)LAND?ANALYSE VAN DE ACTUALITEIT

PRAKTISCHData: vr. 19, 26 feb., 4 en 11 maart

van 14 tot 16 uurPlaats: Ons Middelheem (Breda-

baan 425)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Bras-

schaatPrijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 03/651.59.09 (Fons Van

der Vloet) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: BR16-113

© H

AD

RIA

N -

SH

UT

TE

RST

OC

K

PRAKTISCHData: ma. 22 en 29 feb. van

19.30 tot 21.30 uurPlaats: Bibliotheek De Priool

(Dorpsstraat 2)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Bocholt

en Bibliotheek De PrioolPrijs: € 38 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 44Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 0498/415.660 (Ann Rombaut)

en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: BH16-111

© C

HR

ISTO

PH

BR

AU

N V

IA W

IKIM

EDIA

CO

MM

ON

S

ACTUEEL 25

NIEUW

Prof. EDDY PUT is diensthoofd van het Rijksarchief Leuven en doceert aan de KU Leuven en de VUB over archiefwe-tenschap. Dr. SARAH VAN RUYSKENSVELDE promo-veerde op een proefschrift over het middelbaar onderwijs tijdens de Tweede Wereldoorlog in België en doceert aan

de KU Leuven Geschiedenis van Opvoeding, Onderwijs en Vorming. MARK DEREZ is als archivaris verbonden aan het Universiteitsarchief van de KU Leuven. Hij publiceert regelmatig over de geschiedenis van de Leuvense universiteit en het universitaire culturele patrimonium.

➜ Geschiedenis van het onderwijs in Vlaanderen ➜ Documentatie en onderzoek van bronnen-

materiaal ➜ Uw verhaal neerschrijven

Bijna al onze voorouders hebben op de schoolban-ken gezeten. Toch komt het thema onderwijs zelden aan bod als het over familiegeschiedenis gaat. In deze cursus helpen experten u het onderwijsver-leden van uw voorouders te onderzoeken. Vanaf wanneer moesten onze (groot)ouders verplicht naar school? Zijn er nog andere bronnen naast de vergeelde schoolrapporten die op zolder liggen?

Welke geheimen geven universiteitsarchieven prijs? Aan de hand van de juiste onderzoeksmethodes en boeiend bronnenmateriaal vindt u een antwoord op die vragen.

EXTRA: De cursus start met een inspiratiedag in Brussel over algemene familiegeschiedenis. Ver-schillende onderwerpen komen aan bod, zoals de basis van de genealogie, de koppeling tussen de eigen familiegeschiedenis en de bredere geschiede-nis, en de presentatie van uw onderzoeksresultaten. Daarna volgen drie cursusmomenten in Leuven die specifiek over onderwijsgeschiedenis gaan.

LEUVEN

ONTDEK HET ONDERWIJSVERLEDENVAN UW VOOROUDERS

EEN PRAKTIJKCURSUS

PRAKTISCHData: woe. 9, 16 en 23 maart

van 14 tot 16 uurPlaats: Provinciehuis (Provincie-

plein 1, vlakbij het station)Inspiratiedag: woe. 24 feb. van

10 tot 17 uur in conferentiezaal Cegesoma (Luchtvaartsquare 29, Brussel), met broodjes

Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Leuven en Cegesoma

Inbegrepen: koffie en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 016/234.114 (Jef Scheire) of 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

Prijs zonder inspiratiedag: € 45 (met Davidsfonds Cul-tuurkaart) - € 51

}CODE: LE16-146

Prijs met inspiratiedag: € 70 (met Davidsfonds Cultuur-kaart) - € 76

}CODE: LE16-147

© L

ESPA

LEN

IK -

SH

UTT

ERST

OC

K26 ACTUEEL

NIEUW

© E

VER

ETT

HIS

TOR

ICA

L -

SHU

TTER

STO

CK

➜ Migratie in Vlaanderen ➜ Archieven en bronnenmateriaal ➜ Uw verhaal neerschrijven

Onze voorouders zaten niet stil. Vele duizenden Belgen verlieten hun woonplaats om hun geluk elders te beproeven, zowel in het binnen- als in het (verre) buitenland. De kans is dus groot dat ook uw familie een boeiend migratieverleden heeft. In deze cursus onderzoekt u het migratieverleden van uw voorouders. Experten maken u wegwijs in binnen- en buitenlands bronnenmateriaal en leren u hoe u dat materiaal kunt gebruiken om tot een mooi eindproduct te komen.

EXTRA: De cursus start met een inspiratiedag in Brussel over algemene familiegeschiedenis. Ver-schillende onderwerpen komen aan bod, zoals de basis van de genealogie, de koppeling tussen de eigen familie geschiedenis en de bredere geschiede-nis, en de presentatie van uw onderzoeksresultaten. Daarna volgen drie cursusmomenten in Kortrijk die specifiek over migratiegeschiedenis gaan.

Boeken: Vlamigrant, door Tom Van Mieghem; Red Star Line, door Bram Beelaert; Boer vindt land, door Andreas Stynen.

KORTRIJK

ONDERZOEK HET MIGRATIEVERLEDEN VAN UW VOOROUDERS

EEN PRAKTIJKCURSUS

PRAKTISCHData: vr. 4, 11, 18 maart

van 14 tot 16 uurPlaats: KULAK, Blok B (E. Sabbe-

laan 53, lokaal B422)Inspiratiedag: woe. 24 feb. van

10 tot 17 uur in conferentiezaal Cegesoma (Luchtvaartsquare 29, Brussel), met broodjes

Org.: i.s.m. Davidsfonds en Cegesoma

Inbegrepen: koffie en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 056/352.476 (Achilles Surinx) of 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

Prijs zonder inspiratiedag: € 45 (met Davidsfonds Cul-tuurkaart) - € 51

}CODE: KT16-142

Prijs met inspiratiedag: € 70 (met Davidsfonds Cultuur-kaart) - € 76

}CODE: KT16-143

Dr. SAARTJE VANDEN BORRE is als historica ver-bonden aan het Centrum voor de Historische Studie van Interculturele Relaties. Ze schreef haar proefschrift over Belgische migranten in Noord-Frankrijk. GUIDO

FONTEYN publiceerde verschillende boeken over Wallonië.

In Vlaanderen, Brussel, Wallonië: een ménage à trois be-spreekt hij onder meer de Vlaamse migratie naar Wallonië. BRAM BEELAERT studeerde geschiedenis en journalistiek. Hij is onderzoeksleider en curator bij het Red Star Line Museum in Antwerpen.

ACTUEEL 27

NIEUW

Prof. JACQUES CLAES is licentiaat klassieke filologie en filosofie, en eveneens doctor in de psycho-logie. Aan de Universiteit Antwerpen doceerde hij een aantal psychologische vakken aan de faculteiten Recht en Letteren-Wijsbegeerte. Hij publiceerde onder meer De Wieg van het verdriet, Grenzeloos begrensd en bij Davidsfonds Uitgeverij verscheen Over Europa en zijn christenen. Katholiek? Excuseer!

➜ De mens: grenzeloos begrensd ➜ Globalisering, vrijhandel, privacy ➜ Openheid versus beslotenheid

De nieuwsberichten over de terreurdreiging en de vluchtelingenstroom maken duidelijk hoe actueel grenzen zijn. Daarbij valt op hoe paradoxaal we met grenzen omgaan. Iedereen is tegen grenzen, want alles moet open, transparant en globaal zijn. Maar tegelijkertijd maken we ook graag afbakenin-gen en zijn we dus ook voor grenzen. Denk maar aan de strenge privacyregels op het internet of het wankelende Schengenakkoord.

Even cruciaal als grenzen zijn de begrippen ‘binnen’ en ‘buiten’. Basiswoorden in het dagelijks leven, maar ook in de psychologie en de filosofie. Tussen binnen en buiten zit een grens, een deur of een muur, zoals de muur van Hadrianus, de Chinese muur, het IJzeren Gordijn ... Jacques Claes deelt zijn inzichten over grenzen en laveert daarbij tus-sen domeinen als filosofie, psychologie, theologie, technologie, politiek en actualiteit.

Boek: Grensgangers, door Aline Sax.

DIKSMUIDE

GRENZENEEUWIG EN ACTUEEL

PRAKTISCHData: ma. 29 feb., 7, 14 en

21 maart van 14 tot 16 uurPlaats: Wit-Gele Kruis (Stove-

straat)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

DiksmuidePrijs: € 52 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 051/503.180 (Roger

Roels) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: DK16-124

© P

AN

YA A

NA

KOTM

AN

KON

G -

SH

UTT

ERST

OC

K28 ACTUEEL

NIEUW

© K

IM V

AN

LIE

FFER

ING

E

ACTUEEL 29

ANNELIES VAN WITTENBERGHE is historica en kok in opleiding. Ze is gepassioneerd door culinaire geschiedenis en is gepassioneerd op zoek naar smakelijke en opmerkelijke historische recepten. Haar boek Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten verschijnt in het voorjaar van 2016 bij Davidsfonds Uitgeverij.

➜ Met de Romeinen aan tafel ➜ Middeleeuwse kruiden en kooktechnieken ➜ Nieuwe culinaire tradities in Europa vanaf

de 16de eeuw

Duizenden recepten uit het verleden liggen te bestof-fen in archieven en bibliotheken. Smakelijke hapjes uit de klassieke oudheid, de middeleeuwen en vroegmo-dern Europa zijn onterecht vergeten geraakt. In deze bijzondere cursus gidst Annelies Van Wittenberghe u door de geschiedenis van de smaak, van het oude Babylon tot de eerste helft van de twintigste eeuw.

Ze laat u proeven van Romeinse everzwijnstove-rij, serveert Sint-Jakobsschelpen op middeleeuwse wijze en nodigt u uit aan tafel bij Louis XIV. U maakt kennis met de smakelijkste en opmerkelijkste

gerechten uit onze geschiedenis. Bovendien wor-den de culinaire hoogstandjes ook gekaderd in de bredere economische, politieke en culturele context.

EXTRA: De cursus is gelardeerd met keukentips en recepten en wordt afgesloten met een hapje en een drankje. Wie graag zelf aan de slag wil met historische recepten, kan deelnemen aan een his-torische kookworkshop, waarbij we een volledig historische maaltijd maken.

Boek: Smaak, een geschiedenis in 120 recepten, door Annelies Van Wittenberghe.

Reis: Eetcultuurreis Istanboel met Daphne Aalders (27 - 30 mei 2016).

Nacht van de Geschiedenis: dinsdag 22 maart, rond smaak.

GENT

VERGETEN INGREDIËNTEN EN OUDE KOOKTECHNIEKENDE GESCHIEDENIS VAN DE SMAAK

PRAKTISCHData: zat. 30 jan., 6, 20 en

27 feb. van 10 tot 12 uurPlaats: Vormingscentrum Guis-

lain (J. Guislainstraat 43)Kookworkshop: zat. 12 maart

van 9.30 tot 13.30 uur in Eet-avontuur (Dok Noord 6A)

Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Gent

Inbegrepen: koffie en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 09/328.37.59 (Lucien Van Laere) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

Prijs zonder workshop: € 58 (met Davidsfonds Cultuur-kaart) - € 64

}CODE: GT16-129

Prijs met workshop: € 114 - (met Davidsfonds Cultuur-

kaart) - € 120

}CODE: GT16-130

NIEUW

© K

IM V

AN

LIE

FFER

ING

E

Em. prof. LAURENT VAN DEPOELE doceerde aan de KU Leuven het college History of European Integration in het kader van het interfacultair programma European Studies. Tot 2000 was hij tevens verbonden aan de Europese Commissie.

➜ Waarom streven naar eenmaking? ➜ Breuk tussen Europese macht en democratie ➜ En wat nu: een grexit of een brexit?

Dat de Europese Unie een woelige periode door-maakt, is een understatement. Tijdens de zomer van 2015 raakte de unie diep verdeeld door een mogelijke grexit, vervolgens moest ze haar krachten bundelen om de vluchtelingenstroom het hoofd te bieden. Wat op 9 mei 1950 dankzij het Schuman-plan begon als een vredesverhaal, werd een econo-misch en monetair verhaal dat nu lijkt af te stevenen op de afkalving van de Europese solidariteit.

Laurent Van Depoele was onder meer als di-recteur van de Europese Commissie 25 jaar lang nauw betrokken bij het Europese verhaal. Vanuit

zijn persoonlijke ervaring geeft hij een boeiende kijk op de realisaties en de mislukkingen van het Europese integratieproces. Tot slot staat hij ook stil bij de vraag hoe de Euopese Unie er in 2025 zou kunnen uitzien.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Professor Van Depoele is een zeer aangename en onderhoudende spreker.’ (Dendermonde, 2014) C ‘Geen droge uiteenzetting, maar een boeiend en helder verhaal met duidelijke overzichten en la petite histoire.’ (Schilde, 2014)

Reis: Cruise van Straatsburg naar Brussel met Mia Doornaert (23 - 29 maart 2016).

Hasselt Exclusief: Hoop van Het nieuwstedelijk in CCHA (1 maart).

ZOTTEGEM

HET EUROPESE PROJECTIN GOEDE EN KWADE DAGEN (1950-2015)

PRAKTISCHData: ma. 29 feb., 7, 14 en

21 maart van 14 tot 16 uurPlaats: Dienstencentrum De

Schakel (Musselystraat 26)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

ZottegemPrijs: € 52 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 09/360.31.72 (Joël Jans-

sens) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: ZT16-173

© T

REE

HIL

L V

IA W

IKIM

EDIA

CO

MM

ON

S30 ACTUEEL

ORANJE TEGEN SPANJE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

DE GROTE POLITIEKE VERHALEN IN EUROPA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

DE LANGE SCHADUWEN VAN HET VERLEDEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

DE BEELDENSTORM VAN 1566 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

CLOVIS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

DE OERKNAL VAN EUROPA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

HEDENDAAGSE KUNST IN DE 20STE EEUW . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

DE HEMEL IN STUC EN PASTEL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

PRAKTIJKCURSUS: SCHRIJF ZELF EEN ARTIKEL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

STAD VAN VROUWEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39

VAN DE VLAAMSE PRIMITIEVENTOT COBRA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39

DE EUROPESE UNIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .40

VLAANDEREN IN DE DERTIENDE EEUW . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 1

KLEURRIJK SICILIË . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

VAN MEZQUITA TOT ALHAMBRA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

ZIJN ALLE BELGEN NEDER-LANDERS? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .44

31EUROPA

O V E R Z I C H T

© M

USE

UM

CA

TH

AR

IJN

EC

ON

VE

NT

➜ Keizer Karel op zoek naar vrede ➜ Filips II versus Willem van Oranje ➜ Veldheren, landvoogden en de Staten-Ge-

neraal

In 1548 kondigt Keizer Karel de definitieve vereni-ging van de Zeventien Provinciën af. Exact 100 jaar later, in 1648, verdeelt de Vrede van Munster de Nederlanden alweer in twee. De katholieke Spaanse Nederlanden worden door de Habsburgers ge-regeerd. In de overwegend calvinistische Staatse Nederlanden waren de Nassaus, met Willem van Oranje en zijn zoons Maurits en Frederik-Hendrik, aan zet.

De periode van vereniging en scheiding van de Nederlanden is op z’n minst woelig te noemen, met de Beeldenstorm, de val van Antwerpen en de Tachtigjarige Oorlog. Maar het was ook de tijd van Breughel, Titiaan, Rubens en Rembrandt en dankzij landvoogden Albrecht en Isabella heerste er twaalf jaar vrede. Edward De Maesschalck doet het complete verhaal uit de doeken.

Boek: Oranje tegen Spanje, door Edward De Maes-schalck.

Reizen: Kanaalcuise Bourgondië met Edward De Maeschalck (27 mei - 2 juni 2016); Graafschap Champagne met Edward De Maesschalck (25 - 28 juni 2016); Den Haag met Edward De Maesschalck (17 sept. 2016).

TURNHOUT

ORANJE TEGEN SPANJE (1500-1648)VERENIGING EN VERDELING VAN DE NEDERLANDEN ONDER DE HABSBURGERS

PRAKTISCHData: woe. 17, 24 feb., 2 en

9 maart van 14 tot 16 uurPlaats: Sint-Victorinstituut,

ingang A (Kasteelplein 20)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

TurnhoutPrijs: € 52 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 014/613.095 (Frans Van

Gerven) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: TU16-168

EDWARD DE MAESSCHALCK is doctor in de geschiedenis en werkte van 1979 tot 2010 bij de VRT als programmamaker en interviewer, en als programma-adviseur bij Canvas. Hij is auteur van verschillende historische boeken: Oranje tegen Spanje, De Bourgondische vorsten en De graven van Vlaanderen. Hij is ook reisbegeleider voor Davidsfonds Cultuurreizen.

EUROPA 33

NIEUW

EMIEL LAMBERTS is emeritus hoogleraar geschiedenis aan de KU Leuven. Hij doceerde er Euro-pese politieke en religieuze geschiedenis Nieuwste Tijd en heeft over dat onderwerp veel publicaties op zijn naam staan. Hij is bij Davidsfonds Uitgeverij auteur van Europeaan tegen wil en dank, een boek over de Napoleontische oorlogen.

➜ De ideologische onderbouw van de politiek ➜ Vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid ➜ De nawerking van een organische maatschap-

pijvisie

De Franse Revolutie was een van de grootste poli-tieke omwentelingen uit de Europese geschiedenis. Ze vormde ook de belangrijkste voedingsbodem voor de grote politieke ideologieën die daarna in West-Europa vorm kregen. Liberalisme en socia-lisme lieten zich inspireren door de vrijheids- en gelijkheidsidealen van de Franse Revolutie. Conser-vatisme en christen-democratie kantten zich veeleer tegen de radicale breuk met het ancien regime.

Emiel Lamberts plaatst in deze cursus de vier grote politieke stromingen naast elkaar. Hij gaat dieper in op hun ideologische invulling, schetst hun his-torische ontwikkeling en gaat na wat hun impact is op de West-Europese politieke ordening. Daarbij toont hij ook hoe die stromingen elkaar hebben beïnvloed.

Boek: Europeaan tegen wil en dank, door Emiel Lamberts.

Reis: Ex-Joegoslavië in het spoor van Tito met Ruud Peeten & Kenneth Morrison (25 mei - 2 juni 2016).

Hasselt Exclusief: Hoop van Het nieuwstedelijk in CCHA (1 maart).

A ARTSEL A AR

DE GROTE POLITIEKE VERHALEN IN EUROPALIBERALISME, CONSERVATISME, SOCIALISME EN CHRISTEN-DEMOCRATIE

PRAKTISCH:Data: di. 26 jan., 2, 16 en 23 feb.

van 14 tot 16 uurPlaats: CC ‘t Aambeeld (Della

Faillelaan 34)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Aartselaar en het CCPrijs: € 52 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 03/887.92.91 (Paul

Reyniers) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: AR16-103

EUG

ÈNE

DEL

AC

RO

IX34 EUROPA

Prof. GEORGI VERBEECK is hoogleraar Duitse geschiedenis aan de KU Leuven en Universitair Hoofddocent Moderne Geschiedenis en Politieke Cultuur aan de Universiteit Maastricht. Hij doceert en publiceert over de moderne geschiedenis van Duitsland en over de politiek van herin-nering sinds 1945.

Prof. dr. HANS COOLS is verbonden aan de KU Leuven en de Fryske Akademy in Leeuwarden. In zijn onderzoek en onderwijs legt hij zich toe op de politieke, cultu-rele en sociale geschiedenis van vroegmodern Europa (1450-1650). Daarbij gaat zijn aandacht in het bijzonder uit naar de Nederlanden, Italië en Frankrijk.

GERT GIELIS is doctor in de moderne geschiedenis en als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de KU Leuven. Zijn onderzoek betreft de religieuze transformaties in de vroegmoderne periode. Hij heeft bijzondere interesse voor de bestrijding van heterodoxie en de ontwikkeling van de katholieke hervormingsbeweging.

➜ Democratie in crisis ➜ Een ‘1000-jarig Rijk’ ➜ Na de catastrofe

Lange tijd was Duitsland voor velen een toonbeeld van cultuur, wetenschap en beschaving. Tot het land in de 20ste eeuw tot tweemaal toe volledig ontspoorde. Na de catastrofe van de Eerste Wereld-oorlog voltrok zich een nog grotere ramp. Nadat Hitler in 1933 aan de macht kwam, bracht hij een dictatuur tot stand die Duitsland en Europa aan de rand van de afgrond bracht.

Hoe is het zo ver kunnen komen en wat zijn de tragische hoogtepunten in de geschiedenis van het

Derde Rijk? En hoe kijkt Duitsland sinds 1945 terug op die zwarte bladzijde uit de geschiedenis? Slaagde het land erin het verleden te verwerken? Georgi Verbeeck brengt u een verrassende geschiedenis van een van onze grote buurlanden.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘De professor is zeer interessant en legt alles zeer duidelijk uit.’ (Tongeren, 2015)

Boek: 1940-1945. De bezetting van Antwerpen, door Jean Dillen e.a.

Reis: Dresden en Berlijn met Luc De Vos (25 - 29 april 2016).

➜ Orgie van geweld ➜ Kantelmoment in onze geschiedenis ➜ Analogie met de actualiteit in het Midden-

Oosten

In de zomer van 1566 trokken opgehitste beelden-stormers een spoor van vernieling doorheen de Nederlanden. In talrijke kerken en kapellen werden symbolen van het katholieke geloof, zoals beelden, schilderijen en altaren verwoest en hosties vertrapt. De Beeldenstorm verscherpte de tegenstellingen tussen koning Filips II en de Nederlandse onder-

danen die zijn beleid afkeurden. Het land gleed af naar een burgeroorlog.

In 2016 is het 450 jaar geleden dat de Beel-denstorm plaatsvond. In die lange tijdsspanne is onze kennis en interpretatie van de gebeurtenis flink vertroebeld. Hans Cools en Gert Gielis doen het relaas van de Beeldenstorm en plaatsen die in de spannende politiek-religieuze context: de vooravond van de Opstand in de Nederlanden. Ze geven duiding bij het fenomeen beeldenstormerij en trekken parallellen met de actualiteit in het Midden-Oosten.

MORTSEL

DE LANGE SCHADUWEN VAN HET VERLEDEN

HITLER, HET NATIONAALSOCIALISME EN DE DUITSE GESCHIEDENIS

EDEGEM

DE BEELDENSTORM VAN 1566HISTORISCH ICOON, BRANDEND ACTUEEL

PRAKTISCHData: do. 28 jan., 4 en 18 feb.

van 14 tot 16.30 uurPlaats: zaal ‘t Parkske (Edegemse-

straat 26)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Mortsel Prijs: koffie en digitale syllabus

(zie p. 6)Inbegrepen: € 50 (met Davids-

fonds Cultuurkaart) - € 56Info: 03/449.50.80 (Conny Pirée)

en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: MO16-150

© A

LAN

KR

AFT

- S

HU

TT

ER

STO

CK

PRAKTISCH:Data: do. 3, 10, 17 en 24 maart van

20 tot 22 uurPlaats: Het Elzenhof (Kerkplein 1,

vlakbij Fort 5)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

EdegemPrijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 03/281.40.84 (Erik Correwyn)

en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: ED16-126

DIR

CK

VA

N D

ELEN

EUROPA 35

NIEUW

JAN VAES, doctor in de oudheidkunde en kunstgeschiedenis, is lector aan de lerarenopleiding van het University College Leuven-Limburg en ondervoorzitter van het Historisch Studiecentrum Alden Biesen. Hij publiceerde o.m. in Den Haag, Leuven, Brussel, Parijs, Rome en Milaan.

➜ Egyptische hiërogliefen, piramides en tem-pelcomplexen

➜ Beschaving in Troje, Kreta en Mycene ➜ De Grieken, de Etrusken en de Romeinen

De kunst en cultuur van vandaag kunnen we pas ten volle begrijpen als we een overzicht hebben van wat eraan voorafging. In deze meerjarencursus verkennen we stap voor stap de westerse kunst- en cultuurgeschiedenis.

In dit eerste jaar leidt Jan Vaes u doorheen de oude wereld. Hij toont hoe het Egyptische schep-pingsverhaal de sleutel is om die beschaving te

doorgronden. Vervolgens helpen de Mesopotami-sche, Anatolische en bronstijdculturen het Griekse wonder te verklaren. Griekenland was de wieg van Europa en stuwde op haar beurt de Romeinse cultuur voort, waarvan we ook in eigen regio de sporen blijven aantreffen.

EXTRA: rondleiding in het Gallo-Romeins Mu-seum in Tongeren op woe. 9 maart 2016 om 14 uur. (facultatief)

BILZEN

DE OERKNAL VAN EUROPAOVERZICHT VAN DE KUNST- EN CULTUURGESCHIEDENIS (DEEL 1)

PRAKTISCHData: ma. 4, 11, 18, 25 jan., 1, 15, 22,

29 feb., 7 en 21 maart, 11 april, 30 mei, 6 en 13 juni van 19 tot 21.30 uur

Plaats: Landcommanderij Alden Biesen (Kasteelstraat 6)

Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Bilzen, De Parenteel en Vormingplus Limburg

Prijs: € 100 (met Davidsfonds Cultuurkaart) - € 110

Inbegrepen: koffie en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 089/413.887 (Katrien Brug-geman) en 016/310.670 (Davids-fonds Academie)

}CODE: BZ16-174

Niet inbegrepen: fac.uitstap Ton-geren (toegang en rondleiding): € 10 per persoon bijtellen

© P

AT

RIC

IA H

OFM

EE

STE

R -

SH

UT

TE

RST

OC

KM

AST

ER O

F SA

INT

GIL

ESL,

SA

MU

EL H

. KR

ESS

CO

LLEC

TIO

N

Prof. RAOUL BAUER, historicus en doctor in de letteren, is emeritus hoogleraar cultuurgeschie-denis in de Associatie van de KU Leuven. Bij Davidsfonds Uitgeverij publiceerde hij verschillende boeken, waaronder Karel de Grote. Een keizer op de grens tussen twee werelden.

➜ Groei van het Frankische rijk ➜ Clovis en het christendom ➜ De rol van Clovis in de Westerse geschiedenis

Was Clovis de eerste koning van Frankrijk, zoals o.a. Charles de Gaulle beweerde? Was hij een crea-tieve heerser die West-Europa op weg zette naar de christelijke middeleeuwen? Of was hij gewoon een barbaarse krijgsheer die zich vechtend een weg naar de macht baande? Er doen verschillende mythes de ronde over de Frankische vorst.

In deze cursus gaat Raoul Bauer de uitdaging aan om de fabels en feiten over Clovis en zijn 30-jarig koningschap te onderscheiden. In de zoektocht naar de waarheid passeren een aantal bijzondere personages de revue: Clovis’ vrouw Clotilde en de heilige Genoveva van Parijs, bisschop Remigius van Reims, de koningen van de Goten en de Bour-gondiërs, de Romeinse keizer in Constantinopel.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Model-docent!’ (Beveren, 2015)

MECHELEN

CLOVIS, DE EERSTE KONINGDER FRANKEN

DE GESCHIEDENIS EN DE MYTHE

PRAKTISCHData: ma. 15, 22, 29 feb. en

7 maart van 14 tot 16.30 uurPlaats: Technopolis (Technologie-

laan)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Me-

chelen en TechnopolisPrijs: € 56 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 62Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 015/218.466 (Maria Marrant)

en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: ME16-149

36 EUROPANIEUW

STEF VAN BELLINGEN studeerde kunstgeschiedenis en archeologie. Hij doceert hedendaagse kunst en is artistiek leider van het kunstenplatvorm WARP in Sint-Niklaas. Hij is actief als curator van tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

STEFAN VAN CAMP studeerde Moderne Geschiedenis aan de KU Leuven. Hij is als gids-voordrachtgever verbonden aan de Musea voor Schone Kunsten, het Hortahuis, het Erasmushuis in Brussel en de Manufactuur De Wit in Mechelen. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar het snijvlak tussen kunst en geschiedenis.

➜ De avant-gardekunst in Europa ➜ Abstract expressionisme: Action Painting,

Color Field Painting, Cobra, Fluxus ➜ Televisie, Expo 58 en pop art

De beurscrash in 1929, de Tweede Wereldoorlog, de bitterheid van de kolonisatie: het begrip ‘apo-calyps’ is geen eufemisme om de eerste helft van de 20ste eeuw te duiden. En dat beïnvloedt ook de kunst. Die wordt streng gecensureerd en vele avant-gardekunstenaars verlaten Europa. Die migratie geeft impulsen aan de Amerikaanse kunstscène, die met het abstract expressionisme voor het eerst internationaal op de voorgrond treedt.

Stef Van Bellingen duidt in deze cursus een bij-zonder bewogen en veelzijdige kunsttijdperk. Hij licht ook toe hoe er in de Golden Sixties een revo-lutionaire wind door economie, politiek en cultuur waaide. De wereld veranderde in een consumptie-maatschappij, de televisie bracht de wereld in elke huiskamer en de pop art kwam op.

➜ Kenmerken van de barok ➜ Invloed van reformatie en contrareformatie ➜ Evolutie naar de romantiek van de 18de eeuw

Weelderig stuc, pastel, spiegels en porselein … In de barokperiode worden paleizen, abdijen en ker-ken ontworpen als een ‘Gesamtkunstwerk’ waarbij architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst naadloos in elkaar overvloeien. In de katholieke landen wordt de barokke kunst grotendeels door het Concilie van Trente bepaald. In de gereformeerde Duitse staatjes komt de barok pas een eeuw later tot grote bloei.

Het is niet altijd makkelijk om grenzen te trekken tussen barok, laatbarok, rococo en (neo-)classicisme. Tijdens deze cursus schetst Stefan Van Camp de evolutie van barok naar romantiek. Hij gaat dieper in op de opdrachtgevers, de kunstenaars en de ambachtelijke technieken. Zo ontstaat een portret van de 18de eeuw, die meer dan welke andere eeuw ook de portretkunst heeft gewaardeerd.

NEERPELT

HEDENDAAGSE KUNST IN DE 20STE EEUWVAN APOCALYPS NAAR GOLDEN SIXTIES (1929-1963)

NEERPELT

DE HEMEL IN STUC EN PASTELDE BAROK IN MIDDEN-EUROPA

PRAKTISCH:Data: di. 5, 12, 19 en 26 jan. en

2, 16 en 23 feb. Groep 1: van 9.45 tot 12.15 u.Groep 2: van 13.45 tot 16.15 u.Plaats: Provinciaal Centrum

DOMMELHOF (Toekomstlaan 5, Neerpelt)

Org.: Kunst en Musea NeerpeltPrijs: € 75 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 79Info: 011/661.968 (secretariaat

Kunst en Musea Neerpelt) en op 089/471.710 (René Schwillens)

}CODE: NP16-175

© A

LEX

PR

OIM

OS

VIA

WIK

IMED

IA C

OM

MO

NS

PRAKTISCH:Data: do. 3, 10, 17 en 24 maartGroep 1: van 9 tot 11.30 u.Groep 2: van 13.30 tot 16 u..Plaats: Provinciaal Centrum

DOMMELHOF (Toekomstlaan 5, Neerpelt)

Org.: Kunst en Musea NeerpeltPrijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 56Info: 011/661.968 (secretariaat

Kunst en Musea Neerpelt) en op 089/471.710 (René Schwillens)

}CODE: NP16-176

© P

ATR

ICK

PO

END

L -

SHU

TTER

STO

CK

EUROPA 37

NIEUW

ROMBOUT NIJSSEN is rijksarchivaris in Hasselt en in Brugge. Hij publiceerde de laatste jaren tientallen artikels over plaatselijke geschiedenis en onderzoekgidsen voor plaatselijke geschiedenis. Daarnaast publiceert hij ook lesmappen voor lager en middelbaar onderwijs, waarin de onderwerpen uit het leerplan betrokken worden op de eigen omgeving van de leerlingen.

➜ Hoe start ik een historisch onderzoek? ➜ Waar vind ik de juiste informatie? ➜ Hoe bezorg ik tekst en illustraties aan de

redactie?

Begin 1915 vroeg kardinaal Mercier aan alle pas-toors om een verslag te maken over de gebeurtenis-sen van augustus 1914 en de volgende maanden in hun parochie. Een diocesane commissie wilde aan de hand van een specifieke vragenlijst een verslag opstellen van de gebeurtenissen. De bedoeling was om de baldadigheden van de Duitsers samen te brengen en zo een geschiedenis van WO I te schrijven. Die geschiedenis is er nooit gekomen,

maar de verslagen zijn een onuitputtelijke bron van informatie.

Op basis van die verslagen voert u zelf een kort historisch onderzoek uit. Rombout Nijssen leert hoe u de verzamelde gegevens tot een leesbare en historisch verantwoorde tekst verwerkt. U krijgt daarbij heel wat praktische tips voor het aanleveren van tekst en illustraties aan de redactie van een historisch tijdschrift. EXTRA: De cursus wordt afgesloten met een bezoek achter de schermen van het Rijksarchief in Brugge (tijdens de laatste les, 17 maart).

BRUGGE

SCHRIJF ZELF EEN ARTIKEL VOOR EEN HEEMKUNDIG TIJDSCHRIFT

EEN PRAKTIJKCURSUS

PRAKTISCHData: do. 4 feb., 25 feb. en 17

maart van 10.30 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 16 uur

Plaats: Rijksarchief Brugge (Predikherenrei 4A)

Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Brugge en Rijksarchief Brugge

Prijs: € 60 (met Davidsfonds Cultuurkaart) - € 66

Inbegrepen: koffie, brood-jeslunch, bezoek en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 050/382.720 (Dirk De Schepper) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: BG16-115

© N

ATA

LIA

61 -

SH

UTT

ERST

OC

K38 EUROPA

MIEKE FELIX studeerde toneel en voordrachtkunst in Antwerpen, kunstgeschiedenis in Gent en theologie in Leuven. Ze is docente in het vormingswerk voor volwassenen en behandelt vooral de culturele geschiedenis van de middeleeuwen, met een speciale focus op het leven en denken van religieuze minderheden.

Prof. dr. LUDO BEHEYDT was gewoon hoogleraar Civilisation néerlandaise en Linguistique néerlandaise aan de UCL en hij was bijzonder hoogleraar Cultuur der Nederlanden aan de uni-versiteiten van Leiden en Amsterdam. Bovendien is hij Europees Eresenator vanwege zijn bijdrage aan de Europese cultuur.

➜ Vrouwelijke kracht in de middeleeuwen ➜ Ketterij en mystiek van vrouwen ➜ De begijnhoven: een uniek fenomeen

Je vindt ze in heel wat Vlaamse steden: de pittoreske ommuurde begijnhoven met de typische rijhuisjes rond een centrale kerk. Die begijnhoven ontstonden in de middeleeuwen, toen het nog ondenkbaar was dat vrouwen alleenstaand waren, laat staan carrière maakten. Daarom beslisten groepen vrouwen om samen te wonen. Ze gingen daarbij ook op zoek naar een persoonlijke vorm van spiritualiteit, al dan niet gesteund door de Kerk.

Mieke Felix legt uit hoe de begijnen in de Ne-derlanden erin slaagden om hun unieke samenle-

vingsvorm aanvaardbaar en respectabel te maken en hoe ze hun stadjes-in-de-stad uitbouwden. Elders in Europa werd de beweging verdacht gemaakt en uitgeroeid. Een boeiende cursusreeks over vrouwen die koppig hun eigen weg gingen.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Uitstekende lesgeefster, proficiat!’ (Gent, 2015)

EXTRA: Facultatieve daguitstap o.l.v. Mieke Felix naar het Klein, het Oud en het Groot Begijnhof in Gent, op di. 8 maart. Warme lunch inbegrepen. (facultatief, eigen vervoer)

Boek: Kwezeltjes dansen niet, door Michel Nuyttens.

➜ De culturele identiteit van de Nederlanden ➜ Vlaamse versus Nederlandse kunst ➜ De betekenis van kunst in onze maatschappij

Hoe Vlaams is Bruegel en hoe Nederlands is Ver-meer? Bestaat er zoiets als Vlaamse of Nederlandse kunst? Sinds de 15de eeuw profileert de kunst uit de Nederlanden zich tegenover de mediterrane kunst. Maar is er wel zoiets als een eigen culturele identiteit en wat houdt die dan precies in?

Aan de hand van uiteenlopende kunstwerken toont Ludo Beheydt hoe kunst en cultuur met elkaar verbonden zijn. Hij legt ook uit welke betekenis we in onze samenleving aan kunstwerken geven. Ontdek in

deze fascinerende cursus met eigen ogen hoe kunst door de tijden heen en los van historische stijlver-anderingen een aparte culturele identiteit uitstraalt.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Een van de beste sprekers die we al gehad heb-ben, behoort tot de top.’ (Sint-Truiden, 2013)

Boek: Schilderkunst in de Bourgondische Neder-landen, door Bernhard Ridderbos.

Reizen: Moderne kunst in Parijs met Hans Martens (11 - 13 maart 2016); Moderne kunst in New York met Hans Martens (4 - 9 mei 2016).

Brussel Exclusief: Expo over Van Doesburg en concert Nationaal Orkest van België in BOZAR (8 mei).

OOSTENDE

STAD VAN VROUWENOVER BEGIJNEN EN BEGIJNHOVEN

KOKSIJDE

VAN DE VLAAMSE PRIMITIEVEN TOT COBRA

DE EIGENHEID VAN DE KUNST IN DE NEDERLANDEN

PRAKTISCHData: di. 2, 16, 23 feb. en 1 maart

van 14 tot 16 uurRondleiding: di. 8 maart

van 10 tot 17 uurPlaats: Zaal El Mar (Pastoor Pype-

straat 3/2)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Oos-

tende Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 059/708.571 (Fernand Vyvey)

en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

Prijs zonder rondleiding: € 52 (met Davidsfonds Cultuurkaart) - € 58

}CODE: OO16-152

Prijs met rondleiding: € 77 (met Davidsfonds Cultuurkaart) - € 83

}CODE: OO16-153

© S

HC

HIP

KO

VA

ELE

NA

- S

HU

TT

ER

STO

CK

PRAKTISCHData: woe. 2, 9, 16 en 23 maart van

14 tot 16 uurPlaats: CC Casino Koksijde (Casin-

oplein 11)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Koksijde, het gemeentebestuur van Koksijde en het CC

Prijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-tuurkaart) - € 58

Inbegrepen: koffie en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 058/513.600 (Jacques Bauwens) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: KO16-141

EUROPA 39

Prof. HENDRIK VOS studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent. Daar verrichtte hij ook doctoraatsonderzoek naar de rol en de plaats van regio’s in de Europese Unie. Intussen is hij er hoogleraar aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen en directeur van het Centrum voor EU-Studies. Hij is columnist bij De Standaard en becommentarieert geregeld voor radio en televisie actuele gebeurtenissen in de EU.

➜ Vlaams en Belgische versus Europese wetten ➜ EU-wetgeving: noodzakelijk of overdreven

regeldrift ➜ Europese uitdagingen

Voor velen van ons is de EU een ver-van-mijn-bedshow. Maar Europa is dichterbij dan u denkt. Europese wetten liberaliseren de post en de spoor-wegen, maar leggen ook de inrichting van varken-stallen vast en de snelheid van tractorruitenwissers. Ons hele milieubeleid is gereglementeerd, maar op andere vlakken gaat het moeilijker, zoals het sociale en het buitenlandse beleid.

Hendrik Vos bespreekt hoe buitengewoon groot de impact van de Europese Unie is geworden en waar vandaag de problemen zitten. Hij gaat in op speci-fieke beleidsdomeinen en haakt in op de actualiteit van het moment. U krijgt een verrassende kijk in de Europese keuken, waar het er vaak levendiger aan toe gaat dan u denkt.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Heel dicht bij de actualiteit en bij de interesse van het publiek.’ (Brugge, 2014)

TORHOUT

DE EUROPESE UNIEHOE EUROPA ONS LEVEN BEÏNVLOEDT

PRAKTISCHData: woe. 17 en 24 feb. van 14

tot 16.30 uurPlaats: CC De Brouckere (Aart-

rijkestraat 6)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

TorhoutPrijs: € 40 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 46Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 050/213.858 (Daniël Van-

houtte) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: TH16-167

© A

RT

JAZ

Z -

SH

UT

TE

RST

OC

K40 EUROPA

➜ De impact van de kruistochten ➜ Liefde in de middeleeuwse literatuur ➜ Diederic van Assenede en ‘Floris ende Blance-

floer’

Een van de mooiste liefdesverhalen uit de middel-eeuwen: dat is ‘Floris ende Blancefloer’ van Diederic van Assenede. Blancefloer is een christelijk meisje dat opgroeit aan het hof van een islamitische ko-ning in Spanje en verliefd wordt op koningszoon Floris. Het verhaal is een typisch product van die tijd. De Vlaamse graven gingen op kruistocht naar het Midden-Oosten, waar ze in contact kwamen met vreemde volkeren, harems en fabelachtige rijkdommen.

Jozef Janssens vertelt in deze cursus over Vlaande-ren in dertiende eeuw: de opkomst van de volksta-lige letterkunde, de verschillende liefdesconcepten in liederen en romans, de invloed van de kruistoch-ten, de kennis van de Oriënt in de middeleeuwen en de rol van clerici en mecenassen in de hoofse cultuur. Hij legt ook uit hoe Jacob van Maerlant, Diederic van Assenede, Willem die Madoc maakte en andere dichters de nieuwe tijdsgeest meesterlijk tot uitdrukking brachten.

Boek: Floris ende Blancefloer. Liefde in het graaf-schap Vlaanderen van de dertiende eeuw, door Jozef Janssens e.a.

SINT-NIKL A AS

VLAANDEREN IN DE DERTIENDE EEUWKRUISTOCHTEN, LIEFDE EN LITERATUUR

PRAKTISCHData: vr. 19, 26 feb., 4, 11 en

18 maart van 14 tot 16 uurPlaats: Psychiatrisch Centrum

Sint-Hiëronymus (Dalstraat 84)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Sint-Niklaas en Psychiatrisch Centrum Sint-Hiëronymus

Prijs: € 58 (met Davidsfonds Cultuurkaart) - € 64

Inbegrepen: koffie en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 0471/645.845 (Davidsfonds Sint-Niklaas), 03/776.66.23 (Anny Van Damme) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: SN16-159

Prof. JOZEF JANSSENS, doctor in de Germaanse filologie, specialiseerde zich in de middeleeuwse cultuur. Hij was vice-rector van de KU Brussel en doceerde en publiceerde over de middeleeuwse letterkunde en geschiedenis. Zijn boek Floris ende Blancefloer van Diederic van Assenede verscheen bij Davidsfonds Uitgeverij.

NIEUW

EUROPA 41

MARC PERMEKE werkte als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV Breda, waar hij zich toelegde op cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, de organisatie en begeleiding van talloze reizen in Europa. Hij woonde langere tijd in Rome en in Sicilië, waar hij culturele reizen begeleidde.

➜ Griekse pracht en praal ➜ Middeleeuwse bloeitijd ➜ Barokke schoonheid

Sicilië heeft een heel rijke cultuur. Niet te verwonde-ren als u weet dat in de loop der tijd een smeltkroes van volkeren en culturen het eiland heeft aangedaan. Vanwege de centrale ligging in de Middellandse Zee, lieten achtereenvolgens Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren en zelfs Normandiërs en Spanjaarden er hun sporen achter.

In deze cursus brengt Mark Permeke het ge-varieerde Sicilië naar hier. Van de Griekse Con-cordiatempel in Agrigento en de antieke theaters

in Syracuse tot de Arabisch-Normandische Dom van Monreale. Architectonische resten en mytho-logische personages, historische figuren maar ook zeden en gewoonten: het wordt een rijkelijk geïl-lustreerde ontdekkingsreis door 2.500 jaar cultuur, die u zal verwonderen en inspireren.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Goede ‘appetizer’, geeft goesting om naar Sicilië te gaan.’ (Lier, 2015)

Reis: Sicilië met Carlos Steel (3 tot 11 mei 2016).

DENDERMONDE

KLEURRIJK SICILIËKNOOPPUNT IN HET MIDDELLANDSE ZEEGEBIED

PRAKTISCHData: di. 8, 15 en 22 maart

van 14 tot 16.30 uurPlaats: Belgica BiS (Kerkstraat

115)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

DendermondePrijs: € 50 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 56Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 052/214.770 (Marieken

Van de Perre-Pée) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: DE16-122

© R

Z D

ESI

GN

- S

HU

TT

ER

STO

CK

42 EUROPA

© L

OT

SOST

OC

K -

SH

UT

TE

RST

OC

K

➜ Al-Andalus: Islam, geschiedenis en 'convi-vencia'

➜ Islamitische kunst: architectuur, arabesken, kalligrafie

➜ De wetenschappelijke erfenis van de Moren

In de middeleeuwen was het Arabisch de voertaal in Spanje. De muezzin riep er op tot het gebed en de koran werd er onderwezen in de madrassas. Christenen, Arabieren, Berbers en Joden leefden er samen in een vorm van ‘laisser faire’. Er wer-den prachtige paleizen en moskeeën gebouwd, er werden Arabische boeken vertaald, de Koran werd overgeschreven in gouden letters …

Philippe Aloy zoekt uit hoe islamitisch de Spaanse samenleving was. Hij ontrafelt de geome-

trie achter de arabesken en vraagt zich af waarom we de kunst in Andalusië islamitisch noemen. Ten slotte staat hij stil bij de wetenschappelijke en cul-turele transfer vanuit het Arabische rijk over de Andalusische samenleving naar Europa.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Boeiende lesgever, vergroeid met zijn onder-werp.’ (Schoten, 2013) C ‘Goed gedocumenteerd. Verruimt onze hori-zon.’ (Overijse, 2015)

Reizen: Bilbao, Vitoria & San Sebastian met Luc Corluy (20 - 24 apr. 2016); Catalonië & Barcelona met André De Winter (14 - 20 mei 2016); Castilla La Mancha rond Don Quichote met Chris De Paepe (18 - 25 mei 2016).

WETTEREN

VAN MEZQUITA TOT ALHAMBRADE CULTUUR VAN HET MOORSE SPANJE IN DE MIDDELEEUWEN

PRAKTISCHData: woe. 27 jan., 3 en 17 feb.

van 14 tot 16.30 uurPlaats: CC De Poort (Markt 27)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Wetteren en Vormingplus Waas-en-Dender

Prijs: € 50 (met Davidsfonds Cultuurkaart) - € 56

Inbegrepen: koffie en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 09/369.32.05 (Marc Van Durme) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: WE16-171

PHILIPPE ALOY is jurist en Master of Arts in internationale relaties aan de Johns Hopkins University (Washington D.C.). Na een carrière als bedrijfsleider studeerde hij islamitische kunst aan de School of Oriental and African Studies in London en begeleidde hij reizen naar Andalusië.

EUROPA 43

Prof. FRANS-JOS VERDOODT is emeritus hoogleraar aan de hogescholen van Gent, Utrecht en Den Haag, en gastdocent aan de faculteit Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek spitst zich toe op de geschiedenis van de Vlaamse Beweging. Hij is ook reisbegeleider voor Davidsfonds Cultuurreizen.

➜ De Lage Landen: ooit uithoek van de ontwik-kelde wereld

➜ Klasse, taal en religie beheersen de geschie-denis

➜ Arm Vlaanderen en rijk België

De geschiedenis van onze Vlaamse regio is complex. Wat we nu Vlaanderen noemen, werd door velen opgebouwd en soms weer afgebroken: Romeinen, Germanen, Franken, Bourgondiërs, graven en hertogen, koningen en keizers, boeren, brouwers en begijnen. Onze geschiedenis werd gekleurd door rijkdom en armoede, machtige steden, gods-diensttwisten, Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen en Hollanders.

Is Vlaanderen vandaag welvarend en sterk, dan was het in de 19de eeuw wel anders. Toen België een industrieel succesverhaal schreef, vocht Vlaanderen om sociaal en economisch te overleven. En mor-gen? Wordt het federale België een confederatie? En wat met Europa? Frans-Jos Verdoodt schetst een uniek overzicht van 2.000 jaar geschiedenis, cultuur, economie en politiek.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Eindelijk heb ik een goed overzicht van onze geschiedenis.’ (Beveren, 2013) C ‘Voortreffelijk qua presentatie en inhoudelijk voorbeeldig. Boeiende lesgever.’ (Geel, 2014) C ‘Deze lesgever kan ingewikkelde situaties vlot uitleggen.’ (Mortsel, 2015)

DE PINTE

ZIJN ALLE BELGEN NEDER-LANDERS? 2.000 JAAR GESCHIEDENIS VAN DE LAGE LANDEN

PRAKTISCHData: di. 16 feb., 1, 8, 15 en 22

maart van 14 tot 16.45 uurPlaats: Ontmoetingscentrum Pol-

derbos (OCP) (Polderbos 20)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

De Pinte Prijs: € 62 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 68Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 09/282.96.69 (Katleen

Vandermeersch) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: PI16-121

© D

INIC

OLA

S -

SHU

TT

ER

STO

CK

44 EUROPA

POESJKIN, DOSTOJEVSKI EN CO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47

JODEN EN PALESTIJNEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47

MEDIA AAN DE MACHT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .48

ONRUST IN HET MIDDEN-OOSTEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .48

RWANDA: HET LAND VAN DUIZEND HEUVELS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49

DE VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50

VIKING RJOERIK VERSUS PRESIDENT POETIN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50

45WERELD

O V E R Z I C H T

Prof. EMMANUEL WAEGEMANS is doctor in de Slavische filologie en hoogleraar aan de KU Leuven. Hij bestudeert onder andere de Russische emigratie, de Russisch-Nederlands-Belgische betrekkingen en de Russische literatuur en is ook begeleider van Davidsfonds Cultuurreizen.

Prof. LUDO ABICHT, classicus, filosoof en doctor in de Germaanse filologie, promoveerde met een proefschrift over de Praagse Joods-Duitse auteur Paul Adler. Hij doceerde literatuur en filosofie in de VS en Canada en aan de Universiteit Antwerpen, de UGent en P.A.R.T.S.

➜ Het ontstaan van de moderne Russische lite-ratuur

➜ Poesjkin, Gogol, Dostojevski, Tolstoj, Tsjechov en Boelgakov

➜ De Sovjetliteratuur en het socialistisch realisme

De gebroeders Karamazov van Dostojevski, Anna Karenina en Oorlog en vrede van Tolstoj. Het zijn maar enkele kanjers uit de Russische literatuur die ook tot onze literaire canon behoren. De vraag is waar ze hun status aan te danken hebben? Zijn het de ongelofelijke verhaallijnen, het grote schrijverstalent of de Russische cultuur en samenleving die ons fascineren?

Emmanuel Waegemans bladert met u door twee eeuwen Russische literatuur. Hij schetst de

omstandigheden waarin de literatuur ontstaan is en legt uit waarom de literatuur in Rusland zo nauw betrokken is bij het politieke en sociale leven. Maak op een onvergetelijke wijze kennis met de groten uit de Russische literatuur.

EXTRA: Davidsfonds Puurs organiseert op do. 18 feb. de lezing ‘Tsaar Poetin. Komt er een nieuwe koude oorlog?’ door Bert De Craene (CC De Kol-lebloem, 20 u.). Info en inschrijvingen: [email protected].

Reizen: Volgacruise van Moskou naar Sint-Peters-burg met Marc Laenen (20 - 30 juni 2016); Sint-Petersburg met Marc Laenen (27 apr. - 1 mei 2016).

Gent Exclusief: De kersentuin van Anton Tsjechov in NTGent (27 feb.).

➜ De oorsprong van het conflict ➜ De rol van buitenlandse machten ➜ Scenario’s voor de nabije toekomst

Zowel Joden als Palestijnen erkennen Abraham als stamvader. Volgens het Oude Testament heeft hij van God de landbelofte ontvangen die de Jo-den het recht geeft om te allen tijde terug te keren naar hun Bijbelse vaderland. De mythologische figuur is daardoor misschien wel de oorzaak van een schijnbaar onoplosbaar conflict.

Ludo Abicht ontwart voor u de knoop van het ideologische geschil, dat ook vandaag nog hevig op-laait. Hij onderzoekt de oorsprong van het conflict tussen Palestijnen en Israëli’s en zet in heldere lijnen

uiteen hoe het zich ontwikkelde. Een ongemeen boeiende en actuele cursusreeks.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Erudiet en aangenaam om naar te luisteren. Hij weet waarover hij praat.’ (Hoogstraten, 2010) C ‘Zeer boeiend gebracht, veel nieuwe inzichten, erg belezen prof.’ (Torhout, 2013) C ‘Veel bijgeleerd, prachtige uiteenzetting.’ (Leu-ven, 2015)

Boek: De vijand, door Davide Cali (prentenboek).

Reis: Israël en de Palestijnse gebieden met Réginald Moreels (14 - 20 apr. 2016).

PUURS

POESJKIN, DOSTOJEVSKI EN CODE EIGENHEID VAN DE RUSSISCHE LITERATUUR

GENK

JODEN EN PALESTIJNENEEN ONONTWARBAAR CONFLICT?

PRAKTISCHData: ma. 22, 29 feb., 7, 14 en 21

maart van 14 tot 16 uurPlaats: CC De Kollebloem (Kloos-

terhof 1)Parkeren: aan de achterzijde, nl.

KloosterhofOrg.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Puurs,

Willebroek, Sint-Amands en het CCPrijs: € 58 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 64Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 03/889.23.33 (Lode Muylder-

mans) en op 016/310.670 (Davids-fonds Academie)

}CODE: PU16-156

PRAKTISCHData: di. 16 feb., 1 en 8 maart van

14 tot 16.30 uurPlaats: C-Mine CC (C-Mine 10;

GPS: Evence Coppéelaan 91)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Genk

en C-Mine Prijs: € 50 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 56Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 089/240.957 (Fernanda

Opdenacker) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: GK16-128

© R

YA

N R

OD

RIC

K B

EIL

ER

- S

HU

TT

ER

STO

CK

WERELD 47

Prof. PETER VERLINDEN studeerde politieke wetenschappen, communicatiewetenschappen en antropologie aan de KU Leuven, waar hij nu docent is. Voor de VRT volgt hij de situatie in Rwanda, Burundi, Congo, de Golfstaten en Canada. Voor Davidsfonds schreef hij o.a. Hoe Congolees zijn de Congolezen en De schizofrene Congolees en begeleidt hij cultuurreizen.

Prof. GINO SCHALLENBERGH is doctor in de oosterse studies. Hij doceert Arabische media, modern en klassiek Arabisch, islamitische doctrine en diversiteit aan de KU Leuven en de UGent. Hij werkte ook in het Nederlands-Vlaams Instituut in Caïro. Zijn onderzoek spitst zich toe op de hedendaagse politieke en culturele situatie van het Midden-Oosten.

➜ De rol van media in internationale conflicten ➜ Theoretische modellen die voorspellen hoe

nieuwsstromen werken ➜ Redenen waarom conflicten het nieuws niet

halen of anders voorgesteld worden

Begin september beheerste Aylan, de Syrische kleuter die de overtocht vanuit Turkije niet over-leefde, het nieuws. Zijn foto werd een icoon voor de vluchtelingencrisis. Maar hoe komen internationale conflicten in het nieuws? Wie bepaalt wat er in de media komt? En wat is de invloed van de media op de conflicten zelf?

Peter Verlinden neemt u mee achter de schermen van de media en toetst de praktijk aan de theoretische

modellen. De werking van internationale persagent-schappen en de nieuwsgaring door een omroep als de VRT zijn het vertrekpunt om te onderzoeken waarom bepaalde conflictsituaties in de wereld meer aandacht krijgen dan andere. Met de oorlogen in en om Syrië en Irak en de aanhoudende conflicten in Afrika blijft dit een bijzonder actueel onderwerp.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Deze cursus is een van de beste ooit.’ (Roe-selare, 2013)

Tournee: Overleven met de dood. De ‘vergeten’ genocide. Marie Bamutese in gesprek met Peter Verlinden.

➜ Algemeen overzicht van de revolutiegolf ➜ De revoluties in Tunesië en Egypte ➜ De opmars van Islamitische Staat in Irak en

Syrië

De Arabische revoluties die in de lente van 2011 in Tunesië, Egypte, Libië en Jemen de kop opstaken, werden vooral gedragen door jongeren. Vandaag gebeurt hetzelfde in Syrië: jonge strijders trekken - ook vanuit ons land - naar het oorlogsgebied om er te vechten tegen het regime. Vanwaar die woede? Welke conflicten liggen aan de oorsprong van de opstanden in het Midden-Oosten? Is een oplossing mogelijk?

Gino Schallenbergh schetst de achtergrond die tot de revolutie geleid heeft en maakt een stand

van zaken op. Hij evalueert de situatie voor en na de opstanden en gaat ook in op de conflicten die vandaag aan de gang zijn: de bloedige opmars van Islamitische Staat, de hetze rond Syriëstrijders …

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Het kan niet beter … Duidelijke info over een complex onderwerp!’ (Aartselaar, 2015)

Boek: De nieuwe heilige oorlog. Opkomst van IS en de Soennitische opstand, door Patrick Cockburn.

Reizen: Israël en de Palestijnse gebieden met Réginald Moreels (14 - 20 apr. 2016); Jordanië met Katelijne Hermans (11 - 22 maart 2016).

Tournee: Mama, ik vertrek naar Syrië. Montasser Alde’emeh over Syriëstrijders.

MA ASEIK

MEDIA AAN DE MACHTINTERNATIONALE CONFLICTEN IN HET NIEUWS

TIELT

ONRUST IN HET MIDDEN-OOSTENOORZAKEN EN GEVOLGEN VAN DE ARABISCHE LENTE

PRAKTISCHData: di. 1, 8, 15 en 22 maart

van 14 tot 16 uurPlaats: Hotel Shamrock (Euro-

marktlaan 24)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Tielt Prijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 051/400.249 (Alfonsine Van

Looveren) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: TI16-164

PRAKTISCHData: vr. 29 jan., 5, 19 en 26 feb.

van 14 tot 16 uurPlaats: Bibliotheek (Bleumerstraat

68)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Maaseik

en bibliotheek MaaseikPrijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 089/567.440 (Martin

Slangen) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: MA16-148

© H

USS

EIN

MA

LLA

© C

HA

ME

LEO

NSE

YE

- S

HU

TT

ER

STO

CK

48 WERELD

© L

OD

E V

AN

PE

E

➜ Vruchtbare grond maar toch veel armoede ➜ Veelbewogen geschiedenis en moeizaam

herstel ➜ Microfinanciering als oplossing voor armoede

Rwanda is zo groot als België, heeft evenveel inwo-ners maar telt een veel jongere bevolking. Mensen dragen er heerlijk ouderwetse voornamen als Fiston of Jean-Baptiste, maar ook moderne namen als Hope en Peace. In 1994 was er de genocide op de Tutsi’s en de gematigde Hutu’s. In 100 dagen tijd werden toen 800.000 mensen vermoord. Moeizaam tracht het land zich te herstellen.

In drie sessies nemen auteur Koen Peeters, an-

tropoloog Lode Van Pee en BRS-medewerker Kurt Moors u mee naar het land van duizend heuvels. De drie sprekers zijn vrienden en delen een passie voor Rwanda en microfinanciering als oplossing voor armoede. Het wordt een bijzondere ervaring voor literatuurliefhebbers, wereldreizigers én mensen die wakker liggen van het Zuiden. CURSISTEN VERTELLEN

C ‘Verrassend! Prima!’ (Leuven, 2014) C ‘Het feit dat drie sprekers elk hun bijdrage brachten is verrijkend.’ (Leuven, 2014)

Reis: In september 2016 reist Davidsfonds Cultuur-reizen naar Rwanda met Wim Moens.

GENT

HET LAND VAN DUIZEND HEUVELSKENNISMAKING MET RWANDA

PRAKTISCHData: ma. 7, 14 en 21 maart

van 14 tot 16.30 uurPlaats: Vormingscentrum Guis-

lain (J. Guislainstraat 43)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

GentPrijs: € 50 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 56Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 09/328.37.59 (Lucien Van

Laere) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: GT16-132

KOEN PEETERS is een bekend en gevierd romanschrijver. Met zijn vorige boeken Grote Europese roman en De Bloemen stond hij op de shortlist van de AKO en Libris literatuurprijs. In zijn laatste roman Duizend heuvels staat de veelbewogen geschiedenis van Rwanda centraal. LODE VAN PEE is architect en antropoloog en ontwerper van het National Museum of Rwanda in Butare (1989) en van het Environment Museum in Karongi (2013). Hij is consultant

voor het Institute of National Museums of Rwanda (INMR) en is medeauteur van diverse Rwandaboeken. KURT MOORS is programmacoördinator van BRS (Belgische Raiffeisenstichting). Deze vzw helpt de levenskwaliteit van de armere bevolking in het Zuiden duurzaam te verbeteren via microfinancieren en microverzekeren. BRS is al meer dan 10 jaar actief in Rwanda.

WERELD 49

Prof. BART KERREMANS behaalde zijn doctoraat in de politieke en sociale wetenschappen aan de UA. Aan de KU Leuven doceert hij als gewoon hoogleraar vakken omtrent de internationale betrekkingen. Hij was gastprofessor aan de George Washington University in Amerika en aan de University of Illinois in Urbana-Champaign.

Dr. WIM COUDENYS doceert Russische en Europese (cultuur)geschiedenis aan de KU Leuven (Campus Antwerpen & Leuven). Hij is gespecialiseerd in Belgisch-Russische relaties, de geschiede-nis van de Russische emigratie na 1917 en de Russische geschiedschrijving. Hij is auteur van Het geheugen van Rusland.

➜ De VS op de terugweg? ➜ Opkomende economieën ➜ Binnen- en buitenlands beleid van Amerika

Doorheen de geschiedenis speelden verschillende naties de hoofdrol op het wereldtoneel. Na de Eerste en vooral ook na de Tweede Wereldoorlog is de VS zowat de belangrijkste grootmacht ter wereld. De VS nam op verschillende vlakken het voortouw en als er ergens ter wereld iets gebeurde, werd in de richting van Amerika gekeken voor een voorbeeld, een tussenkomst of een oplossing.

De opkomst van China en andere economische grootmachten stellen de positie van de VS in vraag. Is die in verval? Bart Kerremans werpt een blik op elementen die zowel een positief als een negatief antwoord geven. Hij geeft ook uitleg over het Ame-rikaanse buitenlandse beleid en gedragingen van binnenlandse spelers die erop wijzen dat de VS zich gedraagt als een grootmacht in verval.

Reis: Oost-USA met Ronald Sledsens (28 maart - 10 apr. 2016).

Tournee: De kiezers en hun president. Bert De Vroey over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

➜ De grote periodes in de Russische geschiedenis ➜ Sporen van het oude Rusland en het Rus-

sische imperium ➜ Het communistische verleden

Al eeuwenlang staat Rusland voor alles wat Europa niet is: oriëntaals, barbaars, boers … Die tegenstel-ling is slechts een van de vele mythes over het land. Even omstreden zijn de ideeën dat de Tataren Rus-land van de Westerse cultuur hebben afgesneden, het land voortdurend op zoek is naar natuurlijke grenzen en de Russen van nature slaafs en hun leiders per definitie despotisch zijn.

Wim Coudenys gaat op zoek naar de echte hoogte-punten uit de geschiedenis van Rusland. Hij neemt de mythes van de Russische geschiedenis en hun bete-kenis voor het heden onder de loep en haalt daarbij een aantal hardnekkige misvattingen onderuit. Een verhelderende en verrassende cursus die een ander licht werpt op de boeiende Russische geschiedenis.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Recht voor de raap. To the point. Gewoon SCHITTEREND!!’ (Brasschaat, 2014)

Reizen: Volgacruise van Moskou naar Sint-Peters-burg met Marc Laenen (20 - 30 juni 2016); Sint-Petersburg met Marc Laenen (27 apr. - 1 mei 2016).

BEVEREN

DE VERENIGDE STATEN VAN AMERIKAEEN GROOTMACHT IN VERVAL?

NINOVE

VIKING RJOERIK VERSUS PRESIDENT POETINEEN ALTERNATIEVE GESCHIEDENIS VAN RUSLAND

PRAKTISCH:Data: do. 18 feb., 3, 10, 17 en

24 maart van 14 tot 16 uurPlaats: Polyvalente Zaal CC De

Plomblom (Graanmarkt 12)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Ninove

m.m.v. CC De PlomblomPrijs: € 58 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 64Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 054/338.406 (Willy De Smet)

en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: NI16-151

PRAKTISCHData: do. 28 jan., 4 en 18 feb. van

14 tot 16.30 uurPlaats: CC Ter Vesten (Gravenplein 2)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Beveren

en Vormingplus Waas-en-Dender Prijs: € 50 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 56Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 03/775.69.04 (Alex Claus)

en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: BV16-110

© K

UZ

MA

- S

HU

TT

ER

STO

CK

© F

RA

NK

JR

- S

HU

TT

ER

STO

CK

50 WERELD

ARCHEOLOGIE EN DE BIJBEL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53

VAN JEZUS TOT MOHAMMED . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53

SAGALASSOS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54

ROMEINEN EN BARBAREN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55

GEESTEN EN GODEN UIT DE OUDHEID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56

DE EXODUS ONTRAFELD . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56

51OUDHEID

O V E R Z I C H T

Dr. KLAAS VANSTEENHUYSE studeerde aan de KU Leuven en Temple University (VS). Aan de UCL promoveerde hij tot doctor in de archeologie over de bronstijd van Kreta. Samen met een team van de KU Leuven onderzocht hij de keramiek van Tell Tweini in Syrië. Momenteel leidt hij het International Office van UC Leuven-Limburg.

Prof. em. WILLY CLARYSSE is klassiek filoloog en egyptoloog. Hij doceerde aan de KU Leuven o.a. de vakken Historische methodologie van de oudheid, Papyrologie en Koptisch. Hij is gespeci-aliseerd in de Grieks-Romeinse periode van Egypte en schreef verschillende boeken over de taal, cultuur en samenleving van die periode. Hij is lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België.

➜ Het rijk van David en Salomo ➜ De tempels in Jeruzalem ➜ Steden van Juda en Israël

De overwinningen van David, de bouw van de eerste tempel in Jeruzalem, de strijd tegen machtige vijanden zoals de Assyriërs: de verhalen uit de Bijbel spreken tot de verbeelding. Maar zijn ze ook echt gebeurd? Is de Bijbel een echte geschiedschrijving van het Joodse volk? En bevestigen archeologische resten en opgravingen de Bijbelverhalen?

Klaas Vansteenhuyse gaat op zoek naar ar-cheologische bronnen uit Israël, Palestina, Syrië en Egypte die een licht werpen op de periodes

en de gebruiken uit het Oude Testament. Hebt u zich ooit afgevraagd in welke huizen en paleizen de Bijbelverhalen werden geschreven? Of hoe de tempel van Salomo er in werkelijkheid uitzag? En waar archeologen een gouden kalf hebben gevon-den? Ontdek de eeuwenoude geschiedenis van het Bijbelland.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Met dank aan de docent: zeer duidelijke en boeiende uiteenzetting!’ (Antwerpen, 2011)

C ‘Dr. Vansteenhuyse is een uitstekend lesgever.’ (Gent, 2015)

➜ De religies van Abraham ➜ Arianen, monofysieten en andere christenen ➜ Het Thomas-evangelie en het leven van Mani

Terwijl het christendom in het Nabije Oosten en in Europa in een diepe crisis zit, zoeken heel wat mos-lims naar hun roots in de generatie van de profeet en de eerste kaliefen. Maar oorspronkelijk was er niet zo’n groot verschil tussen de verschillende religies. Christendom, islam en jodendom waren in de late oudheid nog niet volledig uit elkaar gegroeid en eerder exponenten van één gediversifieerd religieus fenomeen: de religies van Abraham.

Willy Clarysse stelt in deze cursus de drie mono-theïstische religies uit de late oudheid aan u voor. Hij plaatst ze in hun historische context en doet hun leerstellingen uit de doeken, onder meer aan de hand van kernpassages uit de heilige schriften. Zo ontdekt u dat de vroegste islam door velen gezien werd als een Arabische vorm van christendom. En dat de eerste christenen dan weer een joodse sekte vormden.

Reis: Vaticaanstad met Hans Geybels (5 - 8 mei 2016).

BEERSEL

VAN ABRAHAM TOT JEZEBELWAT ARCHEOLOGIE ONS LEERT OVER DE BIJBEL

A ARSCHOT

VAN JEZUS TOT MOHAMMEDHET VROEGE CHRISTENDOM EN ZIJN CONCURRENTEN

PRAKTISCHData: do. 18, 25 feb. en 3 maart van

14 tot 16.30 uurPlaats: CC De Meent (Gemeen-

veldstraat 34, Alsemberg)Org: i.s.m. Davidsfonds Reg. Beer-

sel m.m.v. CC De MeentPrijs: € 50 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 56Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 02/331.06.76 (Liberte

Walschot) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: BE16-109

PRAKTISCHData: woe. 27 jan., 3, 17, 24 feb. en

2 maart van 14 tot 16 uurPlaats: Instituut Sancta Maria (Kard.

Mercierstraat 10)Parkeren: via Albertlaan (op parking

of op grote speelplaats)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

AarschotPrijs: € 58 (met Davidsfonds Cultuur-

kaart) - € 64Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 016/564.870 (Emiel Ooms)

en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: AA16-102

© G

EOR

GES

JA

NSO

ON

E

OUDHEID 53

NIEUW

MARC WAELKENS, em. gewoon hoogleraar archeologie aan de KU Leuven, richtte het Leuven Center for Archaeological Sciences op. Voor zijn onderzoek in Sagalassos ontvingen hij en zijn team internationale erkenning. Hij kreeg de Grote Staatsprijs voor Verdienste in Turkije, de J. Solvay Prijs voor Humane Wetenschappen en werd in 2009 geridderd.

➜ De rol van de elite in Anatolië ➜ De keizercultus als bindmiddel van het Ro-

meinse Rijk ➜ De watervoorziening van het antieke Sagalassos

Op een bergflank in het zuidwesten van Turkije rijst Sagalassos op, een van de best bewaarde en meest in detail onderzochte archeologische sites van het Middellandse Zeegebied. De baanbrekende opgravingen van professor Marc Waelkens en zijn internationale team legden er fascinerende resten bloot. Tot op de dag van vandaag brengt dat on-derzoek nieuwe informatie aan het licht.

In deze cursus leert u alles over de turbulente geschiedenis van Sagalassos. U krijgt een unieke kijk op het dagelijkse leven in de stad, van boer en stadsbewoner tot keizer. U verneemt ook hoe het komt dat de stad, die in de Romeinse keizertijd dé metropool van Pisidië was, vanaf de 6de eeuw stil-aan in verval raakt en leegstroomt ... Marc Waelkens vertelt over zijn levenswerk.

DIEST

SAGALASSOSONTSTAAN, BLOEI EN ONDERGANG

PRAKTISCHData: do. 28 jan., 4, 18 en

25 feb. van 14 tot 16 uurPlaats: CC Begijnhof Diest

(Infirmeriestraat z/n)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

DiestPrijs: € 52 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 016/310.670 (Davidsfonds

Academie)

}CODE: DI16-123

© C

OR

TYN

- S

HU

TTER

STO

CK

54 OUDHEID

NIEUW

© G

OR

AN

BO

GIC

EV

IC -

SH

UT

TE

RST

OC

K

➜ Een drastische ommekeer in de wereldge-schiedenis

➜ Religie, economie, kunst en cultuur in de 5de eeuw

➜ Vandalen, Visigoten en Hunnen Meer dan vierhonderd jaar lang omvatte het Ro-meinse Rijk de hele mediterrane wereld en het halve Europese continent. Maar in de 5de eeuw van onze tijdrekening kwam er in het Westen een einde aan dit machtige imperium. Een dozijn barbaarse vorstendommen verscheen op het toneel. Hoe kon zo’n wereldrijk zo plots ten onder gaan?

Jeroen Wijnendaele biedt een dieper inzicht in de machtsstrijd die zich afspeelde in de 5de eeuw en besteedt bijzondere aandacht aan de rol van groepsidentiteiten. Wie waren de Romeinen? Wie waren de barbaren? Kunnen we werkelijk spreken van een botsing van beschavingen? Er blijken ver-rassend veel raakpunten te zijn tussen de wereld van toen en die van ons.

Boek: Romeinen en barbaren, door Jeroen Wynen-daele.

Reis: Nero tentoonstelling in Trier met Robert Nouwen (24 - 25 sept. 2016).

BRUGGE

ROMEINEN EN BARBARENDE ONDERGANG VAN HET ROMEINSE RIJK IN HET WESTEN

PRAKTISCHData: zat. 27 feb., 5, 12 en 19

maart van 10 tot 12 uurPlaats: Hof van Watervliet

(Oude Burg 27, zaal 7)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

BruggePrijs: € 52 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 050/391.911 (Hugo

Declercq) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: BG16-118

Dr. JEROEN WIJNENDAELE is historicus en verbonden aan University College Cork, waar hij onderzoek doet naar het laat-Romeinse leger. Hij was gastdocent aan University of Melbourne, waar hij de drie era’s van de Romeinse geschiedenis onderrichtte (Republiek, Principaat en laat-Romeinse Rijk). Hij schrijft ook voor Apache.be, een nieuwssite voor diepgaande onderzoeksjournalistiek.

OUDHEID 55

Prof. dr. HANS HAUBEN, classicus en historicus, is emeritus gewoon hoogleraar aan de KU Leuven, waar hij nog steeds een aantal vakken op het gebied van de oudheid doceert. Zijn onderzoek behelst vooral de hellenistische wereld en het vroege christendom in Egypte. Begin 2012 verleende de Uni-versiteit van Warschau hem een eredoctoraat. Hij is ook begeleider van Davidsfonds Cultuurreizen.

MARLEEN REYNDERS is licentiaat in de egyptologie en de musicologie. Ze was voorzitter van Egyptologica Vlaanderen en schreef de boeken Onder het oog van de Zonnegod, Kunstschatten uit Egypte en Het Egypte van de farao’s. Ze is ook reisbegeleider voor Davidsfonds Cultuurreizen.

➜ Magie en taboe in de Romeinse godsdienst ➜ De Romeinse geesten- en godenwereld ➜ Vesta en de Vestalinnen: een typisch oud-

Romeinse cultus Geheel ten onrechte wordt de Romeinse godsdienst vaak voorgesteld als een kopie van de Griekse. Juno en Jupiter zijn immers niet zomaar varianten van het Griekse godenkoppel Hera en Zeus. Maar wat was dan de betekenis van de Vestaalse maagden, van Mars en Quirinus, van de hervormingen door keizer Augustus?

In deze cursus beklemtoont Hans Hauben de eigenheid van de Romeinse rituelen en feesten, cultus en clerus. Hij vertelt hoe een primitieve

boerengodsdienst uitgroeide tot de religie van een wereldrijk die ook beïnvloed werd door oosterse stromingen. Eveneens legt hij uit tegen welke spiri-tuele achtergrond het christendom zich ontplooide en welke fenomenen uit onze tijd teruggaan op religieuze verschijnselen uit de Romeinse Oudheid. CURSISTEN VERTELLEN

C ‘Een zeer enthousiaste professor met passie voor zijn vak.’ (Tongeren, 2012) C ‘Levende Wikipedia.’ (Brasschaat, 2015)

Boek: De onderdanen van de keizer. 35 uitzonderlijke verhalen van Unieke mensen, door Robert Nouwen.

Reis: Polen met Hans Hauben (17 - 28 mei 2016).

➜ De verhalen van Jozef en Mozes ➜ De historisch-archeologische context van

Bijbelverhalen ➜ De betekenis en ontstaansgeschiedenis van

de religieus-literaire werken Iedereen kent het verhaal van Mozes die de Rode Zee in tweeën splitst, zodat hij zijn volk veilig uit Egypte naar het Beloofde Land kan leiden. En het verhaal van Jozef, die dankzij zijn gave om dromen te verklaren een hoge functie aan het koninklijke hof toebedeeld krijgt. Maar er bestaan nog veel meer prachtige Bijbelverhalen met Egypte in de hoofdrol.

Marleen Reynders gaat op zoek naar de band tussen Bijbelverhalen en de historisch-archeologi-

sche context waarin ze zich afspelen. Met veel passie beschrijft ze de eeuwenlange machtsstrijd tussen Egypte en het Bijbelland, en legt ze uit hoe die strijd weerspiegeld wordt in verschillende Bijbelverhalen. CURSISTEN VERTELLEN

C ‘Boeiende cursus op een prima, verhelderende wijze gebracht. Ik heb er echt van genoten!’ (Maaseik, 2014) C ‘Grote pluim voor de docente. Klasse!’ (Maas-eik, 2014)

Boek: Een bijbel, door Rebecca Dautremer. Ten-toonstelling literair museum Hasselt, t.e.m. 16 feb.

IEPER

GEESTEN EN GODEN UIT DE OUDHEIDINLEIDING TOT DE RELIGIE VAN DE ROMEINEN

A ALST

DE EXODUS ONTRAFELDBIJBELVERHALEN IN HUN CONTEXT

PRAKTISCHData: vr. 29 jan., 5, 19 en 26 feb.

van 13.30 tot 16 uurPlaats: CC De Werf (Molenstraat 51)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Aalst Prijs: € 56 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 62Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 053/777.262 (Willy Beeck-

man) en op 016/310.670 (Davids-fonds Academie)

}CODE: AL16-101

PRAKTISCHData: di. 16, 23 feb., 1, 8 en

22 maart van 14 tot 16 uurPlaats: CC Het Perron (Fochlaan 1,

naast het station te Ieper)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Ieper Prijs: € 58 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 64Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 057/204.420 (Joël Decorte)

en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: IE16-137

© -

SH

UTT

ERST

OC

RE

NA

TA S

ED

MA

KO

VA

- S

HU

TT

ER

STO

CK

56 OUDHEID

MUZIEK IN DE PASSIETIJD . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59

EEN OOR VOOR MOZART . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .60

COSÌ FAN TUTTE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .61

FEDERICO GARCÍA LORCA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62

BACH ACADEMIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62

PETRUS ALAMIRE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63

TROUBADOURS EN CHANSONNIERS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .64

JOHANN SEBASTIAN BACH . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .64

57MUZIEK

O V E R Z I C H T

Focus RavelSeizoen 15-16VERFIJNDE EN VURIGE MUZIEK VOOR PIANO, PIANOTRIO EN STRIJKKWARTET EN KLEURIG KLINKEND ORKESTRAAL WERK.

deFilharmonie & Brussels Jazz Orchestra

Trio WandererAnima Eterna BruggeWDR Sinfonieorchester KölnPedro Burmester

& Mário LaginhaAbdel Rahman El BachaBallet VlaanderenRaimund Hoghe

Mau

rice

Rav

el

AD_Davidsfonds_FocusRavel_128x187.indd 1 30/10/15 11:00

© G

ON

EWIT

HTH

EWIN

D -

SH

UTT

ERST

OC

K

➜ Oude en nieuwe passies ➜ Koraal-, motet- en oratoriumpassies ➜ Van eenstemmig tot muzikaal drama

De hartverscheurende aria’s uit de Mattheus- of Johannespassie van Bach zijn elke muziekliefheb-ber bekend, maar het gamma aan passiemuziek is veel ruimer. Al sinds de 5de eeuw zingt men tijdens de Goede Week de lijdensverhalen uit de Bijbel. De uitvoering maakte dan ook een enorme evolutie door: van eenstemmige gezangen naar rolverdelingen over verschillende zangers en koren.

Het hoogtepunt van het genre zijn de orato-riumpassies van Bach en Telemann, met schit-terende zangpartijen en een grote inbreng van de

hoofdrolspelers en het orkest. Maar ook na de 17de eeuw bleef het genre evolueren. Jef Anaf deelt met u zijn liefde voor en kennis van passies en geeft u een helder muziekhistorisch overzicht. CURSISTEN VERTELLEN

C 'Boeiend verhaal, gedreven gebracht.' (Ant-werpen, 2008) C ‘De lesgever is heel bevlogen. Het is een ple-zier om naar z’n uiteenzetting te luisteren.’ (Ieper, 2013)

Reis: De Mattheüspassie op palmzondag in Concert-gebouw Amsterdam, met Yves Senden (20 maart 2016).

K ASTERLEE

MUZIEK IN DE PASSIETIJDEEN GOEDE WEEK VOL ONTROERING

PRAKTISCHData: ma. 22, 29 feb., 7 en

14 maart van 14 tot 16 uurPlaats: Hof ter Rielen (Turn-

houtsebaan 181)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

KasterleePrijs: € 52 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 014/372.492 (Dominique

Robeyns) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: KL16-139

JEF ANAF doceert als musicus, muziekpedagoog en musicoloog Muziekgeschiedenis aan het Lemmensinstituut in Leuven. Hij is daar ook diensthoofd onderwijsontwikkeling en -vernieuwing en scriptcoördinator. Daarnaast is hij organist en koordirigent. Hij geeft ook lezingen en publiceert geregeld in vaktijdschriften.

MUZIEK 59

© T

IMO

THEO

S -

SHU

TTER

STO

CK

AUGUST DE GROOTE studeerde wijsbegeerte en theologie te Gent en volgde daar aan het Ko-ninklijk Muziekconservatorium ook notenleer, muziekgeschiedenis, koordirectie en harmonie. Hij promoveerde aan de KU Leuven tot doctor in de musicologie, is ere-directeur van de Academie Muziek Woord en Dans in Aalter en is docent Hymnologie.

➜ Het wonderkind Mozart ➜ Mozart en klassiek ‘voor dummies’ ➜ Van kleine pianosonate tot grote opera

Hoe luister je naar een symfonie of een concerto? Wat is het verschil tussen een opera en een ‘sing-spiel’? Wat is kenmerkend voor klassieke muziek? Sonatevorm, dynamiek, cadens, toonaard, tweede violen … Met Mozart als gids wordt alles klaar en duidelijk.

Mozarts muziek is zo charmant, helder en me-lodisch dat iedereen er graag naar luistert. August De Groote ontleedt stap voor stap de keuken van de componist. U neemt ook een duik in het tur-bulente leven van het genie en leert het culturele

Wenen ten tijde van Mozart beter kennen. Uiter-aard komen naast hoogtepunten uit zijn oeuvre ook minder bekende werken aan bod. Geen grote theorieën, maar vooral praktische luistertips en talrijke muziekvoorbeelden maken luisteren naar klassiek nog plezieriger en intenser. CURSISTEN VERTELLEN

C ‘Uitstekende lesgever en aangenaam onder-werp.’ (Kortrijk, 2009) C ‘Schitterende docent. Heel eerlijk. Kent zijn materie. Zeer enthousiast.’ (Bonheiden, 2014)

Reis: De Mozartwoche in Salzburg met Jan Dewilde (27 tot 31 januari 2016).

SCHILDE

EEN OOR VOOR MOZARTKLASSIEKE MUZIEK VOOR BEGINNERS

PRAKTISCHData: ma. 15, 22, 29 feb. en 7 maart

van 14 tot 16 uurPlaats: Dorpshuis (Kerkstraat 26,

's Gravenwezel)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

SchildePrijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 03/383.46.16 (Guido De

Preter) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: SL16-158

60 MUZIEK

© D

AV

ID V

AN

MIE

GH

EM

➜ Mozarts Da Ponte-opera’s ➜ Vriendschap en relatietests ➜ Levenswijsheid verpakt in humor

De plot van Così fan tutte heeft op zich niet veel om het lijf. Twee vrienden wedden met hun vriend Don Alonso dat hun verloofden hen altijd trouw zullen blijven. Ze trekken zogezegd naar het front, maar keren vermomd terug. Uiteindelijk zwichten de vrouwen voor de verleiding van de ‘vreemde’ mannen. Onder druk van de intriges gooien die hun vermomming af en nemen de geliefden de draad weer op. Maar wel een pijnlijke ervaring rijker.

Così fan tutte vertelt misschien geen groots verhaal, maar de opera staat wel bekend als een van Mozarts meest muzikale opera’s. Na meer dan 225 jaar zorgt de opera nog wereldwijd voor volle zalen. Fred Brouwers gaat in deze cursus dieper in op deze en andere opera’s van Mozart. Hij vertelt u wat een opera buffa is en waarom Mozart zo’n fantastische componist is.

EXTRA: Geniet van de opera, uitgevoerd door The Ministry of Operatic Affairs o.l.v. Korneel Hamers en Bart Van Reyn, met o.a. Werner Van Mechelen en Liesbeth Devos (inbegrepen).

HASSELT

COSÌ FAN TUTTEMOZART EN OPERA

PRAKTISCH:Data: woe. 17 en 24 feb. en

9 maart van 14 tot 16.30 uurVoorstelling: do. 3 maart om

20 uurPlaats: CC Hasselt (Kunstlaan 5)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Has-

selt en Cultuurcentrum HasseltPrijs: € 84 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 90Inbegrepen: koffie en ticket

Rang I (t.w.v. € 36)Info: 0475/790.431 (Willy

Orlandini) en 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: HS16-135

FRED BROUWERS was muziekpresentator op radio en tv. Meer dan 30 jaar lang presenteerde hij de Koningin Elisabethwedstrijd en was hij de vertrouwde ochtendstem op Klara. Hij heeft een zestal boeken op zijn palmares, presenteert concerten en andere cultuurevenementen en begeleidt Davidsfonds Cultuurreizen.

MUZIEK 61

NIEUW

Prof. CHRISTIAN DE PAEPE, doctor in de Romaanse filologie, is em. gewoon hoogleraar aan de KU Leuven en is een internationaal gewaardeerd Lorca-kenner. Hij doet ook onderzoek naar de Zuid-Amerikaanse poëzie en de Spaans-Vlaamse archieven en begeleidt Davidsfonds Cultuurreizen.

Prof. IGNACE BOSSUYT is emeritus gewoon hoogleraar musicologie van de KU Leuven. Zijn onderzoeksgebied spitste zich toe op de renaissancepolyfonie. Op zijn naam staan talrijke publicaties over muziek en bij Davidsfonds Uitgeverij verscheen o.a. een handige inleiding tot de muziektheorie: Van noten en tonen. Wegwijs in muzikale begrippen.

➜ Dichter en toondichter ➜ De invloed van Spaanse volksliederen ➜ Inspiratiebron voor componisten

Nee, we vergissen ons niet. De cursus over Fede-rico García Lorca hoort wel degelijk thuis in de rubriek ‘muziek’. Lorca is veruit de bekendste en meest veelzijdige Spaanse schrijver van de eerste helft van de 20ste eeuw. Hij was dichter, dramaturg, theaterdirecteur, essayist en conferencier. Maar daarnaast ook tekenaar en musicus. Een groot deel van zijn literair oeuvre draagt de sporen van zijn muzikale vorming en van zijn praktijk als pianist en componist.

In deze tweedaagse cursus gaat Christian De Paepe op zoek naar de muzikale achtergronden van het literaire werk van de dichter en dramaturg. Daarbij komt natuurlijk ook Lorca’s liederencyclus aan bod. Met tal van muzikale voorbeelden toont hij ook hoe Lorca voor heel wat componisten, waaronder enkele grootmeesters van onze tijd, een bron van inspiratie was.

EXTRA: Geniet van het poëtische concertparcours omtrent Lorca op zat. 6 februari in het Concertge-bouw (inbegrepen).

Reis: Castilla La Mancha rond Don Quichote met Chris De Paepe (18 - 25 mei 2016).

➜ Dietrich Buxtehude (1637-1707) ➜ Een fascinerende muzikale relatie ➜ Duitse barok ten top

In 1705 reisde de twintigjarige Johann Sebastian Bach vanuit Arnstadt naar Lübeck, een tocht van meer dan 400 kilometer die hij te voet aflegde. In Lübeck bracht hij een bezoek aan de beroemde organist en componist Dietrich Buxtehude (ca. 1637-1707). Zowel zijn orgelwerk als zijn vocale muziek vormden voor de jonge Bach een stimu-lerende inspiratiebron.

In het orgelwerk van Bach hoort u hoe hij zich spiegelde aan Buxtehudes virtuositeit, zijn improvisatietalent en zijn vrije behandeling van

het koraal. In Bachs vocale muziek weerklinkt dan weer Buxtehudes drang naar extreme expressie en emotionaliteit. Aan de hand van het instrumentale en vocale werk van beide componisten legt Ignace Bossuyt de fascinerende relatie bloot tussen twee grootmeesters uit de Duitse barok.

EXTRA: Maak het openingsconcert van de zesde Bach Academie Brugge mee, met een concert van Buxtehudes Membra Jesu Nostri door Collegium Vocale Gent (inbegrepen).

Reis: Bachreis in Thüringen & Leipzig met Beatrijs Van Hulle (14 - 20 juni 2016).

BRUGGE

FEDERICO GARCÍA LORCAAUTEUR, COMPONIST, ARTIEST

BRUGGE

BACH ACADEMIEBUXTEHUDE EN BACH

PRAKTISCHData: zat. 16 januari van 10 tot

12.30 en van 14 tot 16.30 uurConcert: vr. 22 januari om 20 uurPlaats: Concertgebouw (’t Zand)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Brugge en het ConcertgebouwPrijs: € 60 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 66Inbegrepen: koffie, digitale

syllabus (zie p. 6) en concerttic-ket Rang I t.w.v. € 42

Info: 050/346.708 (Dirk Deckers) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: BG16-117

PRAKTISCHData: di 26 jan. en 2 feb. van

14 tot 16 uurConcert: zat. 6 feb. om 20 uurPlaats: Concertgebouw (’t Zand)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Brugge en het ConcertgebouwPrijs: € 59 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 65Inbegrepen: koffie, digitale

syllabus (zie p. 6) en concerttic-ket Rang I t.w.v. € 26

Info: 050/346.708 (Dirk Deckers) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: BG16-116

© S

HU

TTER

STO

CK

© A

NA

MA

RTI

NEZ

DE

MIN

GO

- S

HU

TTER

STO

CK

62 MUZIEKNIEUW

NIEUW

➜ Polyfonie uit de Lage Landen ➜ Het hofleven in de 15de eeuw ➜ Magistrale miniaturen

Petrus Alamire (1470-1536) is een fascinerende figuur. Op jonge leeftijd reisde hij naar de Lage Landen, waar hij faam verwierf als getalenteerde muziekkopiist en kalligraaf. Zijn prachtig verluchte handschriften circuleerden aan de belangrijkste Europese hoven. Daarnaast was hij een echte on-dernemer, een spion aan het hof van Hendrik VIII en koerier voor Erasmus en andere humanisten.

De koorboeken en manuscripten van Alami-re bevatten een fenomenale verzameling muziek. Dankzij hem zijn missen, motetten en chansons van componisten als Willaert, des Prez en de la

Rue, maar ook van onbekende meesters, voor ons bewaard gebleven. Frederic Delmotte geeft u een inkijk in de grandioze collectie van Alamire. Hij vertelt u hoe de Alamire Foundation dat muzikale erfgoed beschermt voor de toekomst en hij bereidt u voor op het concert.

EXTRA: Geniet tijdens het Festival van Kortrijk van het concert van Collegium Vocale Gent en BL!NDMAN, die de brug slaan tussen de wereld van Petrus Alamire en hedendaagse muziek. Con-cert op woe. 27 april om 20 u., Sint-Amanduskerk, Zwevegem (facultatief, ticket t.w.v. € 21).

KORTRIJK

PETRUS ALAMIREPOLYFONIE IN KLANK EN BEELD

PRAKTISCHDatum: woe. 20 april van 19.30

tot 21.30 uurConcert: woe. 27 april om 20 uurPlaats: KULAK blok B (E. Sabbe-

laan 53)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Kortrijk en het Postuniversi-tair Centrum KULAK

Inbegrepen: drankjeInfo: 056/352.476 (Achilles

Surinx) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

Prijs zonder concert: € 9 (met Davidsfonds Cultuurkaart)

- € 12

}CODE: KT16-144

Prijs: € 28 (met Davidsfonds Cultuurkaart) - € 31

}CODE: KT 16-177FREDERIC DELMOTTE studeerde musicologie aan de KU Leuven en in Berlijn. Hij werkte als adjunct-archivaris bij de Koninklijke Muntschouwburg. Momenteel is hij assistent programmering en dramaturgie bij AMUZ in Antwerpen, waar hij onder andere meewerkt aan het festival Laus Polyphoniae.

MUZIEK 63

Boek: Meerstemmigheid in beeld. Zeven meester-werken uit het atelier van Petrus Alamire, door Ignace Bossuyt e.a.

NIEUW

Prof. YVES SENDEN is licentiaat in de klassieke filologie en doctor in de Kunsten. Hij behaalde eerste prijzen harmonie, praktische harmonie, muziekgeschiedenis, orgel en kamermuziek, en een diploma Uitvoerend Musicus in Den Haag. Hij doceert aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en is reisbegeleider voor Davidsfonds Cultuurreizen.

BEATRIJS VAN HULLE is musicologe en doceert Didactiek esthetica en Muziekgeschiedenis aan het Lemmensinstituut in Leuven en Muziekgeschiedenis aan het Conservatorium in Kortrijk. Ze geeft ook Esthetica aan de Pleinschool in Kortrijk. Ze begeleidt muzikale reizen, onder meer voor Davidsfonds Cultuurreizen.

➜ De verhalen in opera’s, cantates en liederen ➜ Hedendaagse muzikale vertellers ➜ Het sprekende van muziek, met of zonder

woorden

Muziek is het middel bij uitstek om gevoelens over te brengen, om iets vertellen. Met of zonder woorden. Want zelfs als je de tekst van het lied niet begrijpt, versta je vast de taal van de muziek. Daarmee vertellen we niets nieuws. Die muzikale kracht wordt al eeuwenlang ingezet door compo-nisten en vertellers.

Yves Senden dompelt u in deze cursus onder in de fascinerende vertelkracht van muziek. Hij

neemt u mee op een alternatieve vlucht doorheen de muziekgeschiedenis. Daarin laat hij u zien en vooral ook horen hoe de vroegste polyfonisten en liedkunstenaars, Bach en Buxtehude, Mozart en Mahler, maar ook Jacques Brel, Keith Jarrett en Randy Newman verhalen vertellen met hun muziek.

Reizen: Händels Partenope in Amsterdam met Yves Senden (17 jan. 2016); De Mattheüspassie op palm-zondag in Concertgebouw Amsterdam, met Yves Senden (20 maart 2016).

Antwerpen Exclusief: Otello van Verdi in Opera Vlaanderen (17 feb.).

Antwerpen Exclusief: La Vie en Rose door Dirk Brossé en Symfonieorkest Vlaanderen in deSingel (13 maart).

➜ Leven en werk van J.S. Bach ➜ Muzikaal genie, voortreffelijk vakman ➜ Organist, componist en leraar

De Brandenburgse concerten, de Johannespas-sie, het Weihnachtsoratorium, toccata’s, fuga’s en cantates: Johann Sebastian Bach schreef een monumentaal oeuvre bij elkaar. Lully, Schütz en Vivaldi beïnvloedden zijn compositiestijl, maar Bach bereikte muzikaal een absoluut hoogtepunt. De meest uiteenlopende emoties drukte hij uit in technisch verfijnde composities. Zijn werk was vernieuwend, intrigerend maar vooral hemels mooi.

Bachs inspiratie en werkkracht zijn ongeëvenaard. Waarom schreef hij zoveel composities? Waar haal-de hij zijn kennis vandaan? Samen met Beatrijs Van Hulle duikt u in het leven en werk van Bach. Ook na meer dan 260 jaar blijven de prachtige melodieën en stuwende ritmes ontroerend mooi en onweerstaanbaar meeslepend.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Mevr. Van Hulle bezit een zeer grote kennis over het onderwerp en brengt het op een boeiende wijze.’ (Roeselare, 2014)

Reis: Bachreis in Thüringen & Leipzig met Beatrijs Van Hulle (14 - 20 juni 2016).

TEMSE

TROUBADOURS EN CHANSONNIERSDE VERTELKRACHT VAN MUZIEK

OUDENA ARDE

JOHANN SEBASTIAN BACHDE GENIALE UITZONDERING

PRAKTISCHData: do. 18, 25 feb., 3 en 10 maart

van 14 tot 16 uurPlaats: Walburgacentrum (Zakske,

in de omgeving van de Sint-Walburgakerk)

Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Oudenaarde

Prijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-tuurkaart) - € 58

Inbegrepen: koffie en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 055/314.066 (René Lemarcq) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: OU16-154

PRAKTISCHData: di. 16, 23 feb., 1 en 8 maart

van 20 tot 22 uurPlaats: Cinemazaal Roxy (Stations-

straat 29)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Temse

en CC RoxyPrijs: € 49 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 55Inbegrepen: digitale syllabus (zie p. 6)Info: 03/771.18.97 (René De Wilde)

en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: TM16-163

© K

AR

AV

AI -

SH

UTT

ERST

OC

K64 MUZIEK

NIEUW

GEBOORTE, HUWELIJK EN DOOD . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67

KETTERS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67

ONZE JOODSE BUREN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68

WERELDGODSDIENSTEN IN INDIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68

ORA ET LABORA: DE BENEDICTIJNERORDE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69

WAAROM GING JEZUS NIET NAAR EEN MOSKEE? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70

HET OUDE TESTAMENT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70

65ZINGEVING

O V E R Z I C H T

Prof. BERT BROECKAERT is godsdienstwetenschapper en ethicus en doceert vergelijkende godsdienstwetenschap aan de KU Leuven, waar hij verbonden is aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen. Bij Davidsfonds Uitgeverij publiceerde hij het boek Grote rituelen in de wereldgodsdiensten.

Dr. JOHN VAN SCHAIK studeerde middeleeuwse mystiek in Antwerpen en promoveerde op de laat-antieke christelijke manicheeërs en de middeleeuwse katharen in Nijmegen. Hij heeft veel publicaties op zijn naam staan over de relaties tussen het kerkelijke en buitenkerkelijke christendom.

➜ Wereldreligies in België ➜ Geboorte, huwelijk en andere overgangs-

rituelen ➜ Afscheid van het leven

Waarom wordt een dopeling drie keer volledig ondergedompeld tijdens een orthodoxe doopvie-ring en waarom worden joodse jongetjes besne-den? Wat is de symboliek van het vuur tijdens een hindoe huwelijk en de betekenis van de palla (een felgekleurde sjaal) tijdens het huwelijk bij de sikhs? Wat gebeurt er als een moslim bij ons overlijdt? En hoe gaan boeddhisten om met de dood?

Joden, christenen, moslims, hindoes, sikhs en boeddhisten leven bij ons als buren naast elkaar.

Ze trouwen, krijgen kinderen en begraven hun geliefden. Die grote levensgebeurtenissen beleven ze elk volgens hun eigen geloof. Maar wat weten we eigenlijk over die rituelen? Bert Broeckaert onderzoekt hoe verschillende religies omgaan met de cyclus van leven en dood. Hij wijdt u in in de grote rituelen van de wereldgodsdiensten en opent zo uw blik op andere culturen. EXTRA: In 2016 is het thema van Erfgoeddag Rituelen. Op zo. 24 april kan u in heel Vlaanderen en Brussel verschillende activiteiten beleven en bijzondere erfgoedcollecties bekijken. Alle info op www.erfgoeddag.be

➜ Ketterse bewegingen van de oudheid tot heden

➜ Golven van wrede vervolging ➜ Van alchemie en vrijmetselarij tot antroposofie

Buiten de kerk hebben altijd varianten van het christendom bestaan. De meest bekende van die ketterse bewegingen zijn de manicheeërs en de mid-deleeuwse katharen. Maar niet alleen bewegingen die tegen de kerkelijke leer indruisten, kregen de stempel ketters, ook de vrijmetselarij en moderne vormen van het christendom worden vandaag nog als ketters beschouwd.

Wat zijn de belangrijkste ketterse bewegingen? Hoe ontstonden ze en waarom werden ze in de loop der tijden zo hard aangepakt? In deze cursus maakt u kennis met een aantal buitenkerkelijke christelijke varianten. John van Schaik licht ze toe, plaatst ze in hun context en zoekt een dialoog. Een cursus waarbij u als cursist sterk betrokken wordt.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Enthousiaste lesgever, degelijk, grote bagage en achtergrond. Meeslepend, met een vleug humor.’ (Torhout, 2015)

Boek: Ketters, een geschiedenis naast de kerk, door John Van Schaik.

BRUSSEL

GEBOORTE, HUWELIJK EN DOODGROTE RITUELEN IN DE WERELDGODSDIENSTEN

STROMBEEK-BEVER

KETTERSEEN GESCHIEDENIS NAAST DE KERK

PRAKTISCHData: ma. 29 feb., 7, 14 en 21 maart

van 14 tot 16 uurPlaats: FARO (Priemstraat 51)Org.: i.s.m. Regionale Kern Brussel

Davidsfonds Academie en FAROPrijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 016/310.670 (Davidsfonds

Academie)

}CODE: BK16-120

© X

UB

AYR

MA

YO -

SH

UTT

ERST

OC

K

PRAKTISCHData: woe. 17, 24 feb., 2, 9, 16 en

23 maart van 14 tot 16 uurPlaats: CC (Gemeenteplein)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

GrimbergenPrijs: € 64 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 70Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 02/269.01.43 (Marc Van

Hoof) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: SB16-162

Reis: Vaticaanstad met Hans Geybels (5 - 8 mei 2016).

ZINGEVING 67

FRANS VAN DEN BRANDE is oud-docent Judaïstiek aan de Hogeschool Zeeland. Hij is actief in de Antwerpse Contactgroep voor Joods-Christelijke Betrekkingen en in verschillende werkgroepen voor dialoog tussen de monotheïstische religies. Hij organiseert en begeleidt studiebezoeken en andere reizen naar Israël en het Midden-Oosten, onder meer voor Davidsfonds Cultuurreizen.

PRAKASH GOOSSENS studeerde aan de KU Leuven, de Université Robert Schumann in Straats-burg en de Université Catholique de Louvain. Hij is Internationale Vertegenwoordiger voor Fracarita International (Congregatie Broeders van Liefde). In die functie keert hij geregeld terug naar zijn geboorteland India. Hij is ook reisbegeleider voor Davidsfonds Cultuurreizen.

➜ Identiteit, godsdienst, cultuur, geschiedenis en verspreiding van de joden

➜ De heilige geschriften, de joodse kalender, de sjabbat en de joodse feesten

➜ De verhouding tussen joden, christenen en moslims

Het ‘Jeruzalem van het Westen’ wordt Antwerpen ook wel genoemd. De stad heeft immers een grote joodse gemeenschap en telt veel synagogen en joodse leerhuizen. Heel wat restaurants en winkels dragen het opschrift ‘koosjer’ en de typische ‘chas-sidim’ maakt deel uit van het Antwerpse straatbeeld.

Frans Van den Brande geeft een toegankelijke inleiding in de joodse religie en cultuur. Samen

met u duikt hij in de geschiedenis van een volk dat nauw verbonden is met zijn godsdienst en dat zich gedurende millennia over de wereld verspreid heeft. Naast de kenmerken van het jodendom komen ook interreligieuze en interculturele aspecten aan bod.

EXTRA: Nieuwsgierig naar meer? Schrijf u tijdens de eerste les in voor de uitstap naar Joods Antwer-pen o.l.v. Frans Van den Brande. Met bezoek aan een synagoog, de Kievitwijk en het diamantkwartier, en een uitgebreide koosjere maaltijd. (datum wordt meegedeeld tijdens de eerste les)

Boek: Onwillig Brussel. Het verhaal over de joden-vervolging, door Lieven Saerens.

Reis: Israël en de Palestijnse gebieden met Réginald Moreels (14 - 20 apr. 2016).

➜ Verscheidenheid aan volkeren en religies ➜ Karma, dharma, reïncarnatie en nirvana ➜ Het kastensystem: niet alleen voor hindoes

In India is het scala aan religies, filosofieën en le-vensbeschouwingen ontzettend groot. Het sikhisme, het boeddhisme, het jainisme, het christendom, de islam, het jodendom, het hindoeïsme en de baha’i: ze komen alle acht voor in het immense land. Ogenschijnlijk leven de aanhangers van ver-schillende religieuze tradities harmonisch samen. Hoe doen ze dat?

Prakash Goossens maakt kruisverbanden tussen de verschillende religies en hun maatschappelijk belang, voor India en voor onze Westerse bescha-ving. Hoewel maar vier van deze religies hun oor-sprong hebben in India, toont hij aan dat ze alle acht sterk beïnvloed geweest zijn door de culturele achtergronden van de volkeren van India.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Deze cursus heeft nieuwe inzichten gegeven.’ (Brussel, 2013) C ‘Begeesterende spreker.’ (Aalst, 2013)

Reis: India met Anne Desplenter (26 feb. - 12 maart 2016).

HOOGSTRATEN

ONZE JOODSE BURENKENNISMAKING MET DE JOODSE RELIGIE EN CULTUUR

K APELLEN

KRISHNA, JEZUS, BOEDDHA EN AKHBARINLEIDING OP DE WERELDGODSDIENSTEN IN INDIA

PRAKTISCHData: di. 16, 23 feb., 1 en 8 maart

van 14 tot 16 uurPlaats: 't Kerkske (Kapelsestraat

182, recht tegenover houthandel Thys)

Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Kapellen

Prijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-tuurkaart) - € 58

Inbegrepen: koffie en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 03/664.09.42 (Marcel Donvil) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: KP16-138

PRAKTISCHData: do. 25 feb., 3, 10 en 17 maart

van 14 tot 16.30 uurPlaats: Auditorium van het Klein

Seminarie (Vrijheid 234)Parkeren: parking aan de sport-

terreinen voetbalclub H.V.V. (via Katelijnestraat) of parking ‘Jan Van Cuyck’ (via Buizelstraat)

Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Hoogstraten

Prijs: € 56 (met Davidsfonds Cul-tuurkaart) - € 62

Inbegrepen: koffie en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 03/314.49.24 (Joos Croes) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: HO16-136

© S

HY

AM

ALA

MU

RA

LIN

AT

H -

SH

UT

TE

RST

OC

YU

RI

YA

VN

IK -

SH

UT

TE

RST

OC

K68 ZINGEVING

NIEUW © Z

VO

NIM

IR A

TLET

IC -

SH

UTT

ERST

OC

K

➜ Benedictus van Nursia (480-547) ➜ Kloostergeschiedenis: vitaliteit, veerkracht

en stabiliteit ➜ Monastieke spiritualiteit in onze samenleving

De Sint-Trudoabdij in Sint-Truiden werd opgericht in de 7de eeuw en de kloostergemeenschap volgde vanaf de 9de eeuw de Regel van Benedictus. Tot de komst van de Fransen in 1794 behoorde de abdij tot de oudste en machtigste abdijen van de Nederlanden. In 1975 werd een deel van het gebouw verwoest door een brand.

In deze cursus doen drie ervaringsdeskundigen de geschiedenis van de benedictijnerorde uit de doe-

ken. Dirk Hanssens gaat op zoek naar de basis van de Regel van Benedictus en keert daarvoor terug tot de woestijnvaders. Vervolgens kleurt Charles van Leeuwen de kloostergeschiedenis verder in: hij duidt de middeleeuwse consolidatie en de ver-splintering in de interpretatie van de Regel. Tot slot werpt Thomas Quartier een blik op de hedendaagse toepassingen van de benedictijnse spiritualiteit.

EXTRA: Een gids leidt u rond op de abdijsite van de Sint-Trudoabdij, toont u hoe groot de abdij ooit geweest is en wat er nog van overblijft. (Do. 25 feb. om 14 u., facultatief)

Boek: Tussen de regels, door Bart Demyttenaere.

SINT-TRUIDEN

ORA ET LABORABLIK OP DE BENEDICTIJNERORDE

PRAKTISCHData: do. 4, 18 feb. en 3 maart

van 14 tot 16.30 uurPlaats: CC ‘de Bogaard’ (Capu-

cienessenstraat 8)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Sint-Truiden Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 011/687.713 (Willy Neyens)

en op 016/310.670 (Davids-fonds Academie)

Prijs zonder rondleiding: € 50 (met Davidsfonds Cultuur-kaart) - € 56

}CODE: ST16-160

Prijs met rondleiding: € 56 (met Davidsfonds Cultuur-kaart) - € 62

}CODE: ST16-161

Pater DIRK HANSSENS, pedagoog en theoloog, is monnik in de benedictijnerabdij van Keizersberg en hoofdredac-teur van het monastieke tijdschrift De Kovel. Historicus CHARLES VAN LEEUWEN doceert letteren en kunst aan de Universiteit Maastricht en werkt als studiesecre-taris voor de fraters van barmhartigheid. Hij is als oblaat

verbonden aan de benedictijnse orde. Prof. dr. THOMAS QUARTIER osb doceert aan de universiteit van Nijmegen en is prof. liturgische en monastieke spiritualiteit aan de KU Leuven. Hij is gasthoogleraar van de benedictijnse universiteit Sant’Anselmo in Rome en hoort bij de monni-kengemeenschap van de abdij St. Willibrord in Doetinchem.

ZINGEVING 69

JAN VAN EYCKEN is priester van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en een van de verantwoor-delijken in de Kerk voor interreligieuze dialoog. Hij schreef Het gebeurt in Brussel. Interreligieuze belevingen, een boek over praktische dialoogprojecten in de hoofdstad.

Prof. HANS AUSLOOS is doctor in de Godgeleerdheid. Hij is professor Oude Testament aan de Université catholique de Louvain (Louvain-la-Neuve) en als ‘navorsingsgenoot’ verbonden aan de Universiteit van die Vrystaat (Bloemfontein, Zuid-Afrika).

➜ Christendom versus jodendom en islam ➜ Zeggen de diverse religies iets nieuws of niet? ➜ Hoe zien de verschillende wereldgodsdien-

sten elkaar? Bijna alle gelovigen uit de verschillende gods-diensten vasten en bidden, maar doen zij daarom hetzelfde? Sommige delen van de diverse heilige schriften lijken zo hard op elkaar dat ze van elkaar lijken afgeleid. Of hadden ze dezelfde inspiratie-bron? We kunnen ons dan ook afvragen of religies inwisselbaar zijn en bepaalde onderdelen met elkaar kunnen worden gecombineerd.

Jan Van Eycken legt u uit in welke mate we te maken hebben met corresponderende of conflicterende wereldgodsdiensten. In een geglobaliseerde wereld is het van belang te weten welke geloofspunten en traditionele gebruiken de interreligieuze dialoog mogelijk, moeilijk of misschien onmogelijk maken. EXTRA: Breng op ma. 7 maart een bezoek aan de Assounah moskee in Desselgem. U krijgt een rondleiding en leert meer over islamitische gebrui-ken en feesten. Bij een tasje Marrokaanse thee en koekjes beantwoordt men al uw vragen. (19.30 u., facultatief, eigen vervoer)

➜ Het Oude Testament, belangrijke pijler uit de westerse beschaving

➜ Historisch-kritische Bijbelwetenschap ➜ Invloed op onze cultuur

De Bijbel is het meest gelezen en vertaalde boek aller tijden. Toch is het voor velen onbekend terrein. Vooral het Oude Testament is in het westerse chris-tendom vaak op stiefmoederlijke wijze behandeld. Slechts enkele verhalen of namen zoals Mozes en Abraham doen een belletje rinkelen. Nochtans is enig inzicht in de oudtestamentische literatuur onontbeerlijk om de oorsprong en betekenis van het christendom te kunnen vatten.

Hans Ausloos stelt het Oude Testament aan u voor en loodst u doorheen het ontstaan en de historische betekenis van dit cruciale Bijbelonderdeel. Hij gaat daarbij ook op zoek naar de sporen ervan in onze samenleving. Een (her)ontdekking van een van de belangrijkste pijlers van de westerse beschaving. CURSISTEN VERTELLEN

C ‘Schitterend: qua inhoud opende de prof voor ons de mysterieuze wereld van het Oude Tes-tament, qua vorm bracht hij ons zijn cursus met een eloquentie van een prima prof.’ (Sint-Truiden, 2011)

Reis: Vaticaanstad met Hans Geybels (5 - 8 mei 2016).

WAREGEM

WAAROM GING JEZUS NIET NAAR EEN MOSKEE?

GELIJKENISSEN EN VERSCHILLEN TUSSEN WERELDGODSDIENSTEN

ROESEL ARE

OVER ABRAHAM, MOZES EN DAVIDHET OUDE TESTAMENT HERONTDEKT

PRAKTISCHData: do. 25 feb., 3, 17 en 24 maart

van 14.30 tot 16.30 uurPlaats: CC De Spil (H. Spillebout-

dreef 1)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

RoeselarePrijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 051/208.664 (José De

Brouwere) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: RO16-157

PRAKTISCHData: ma. 15, 22, 29 feb. en

14 maart van 14 tot 16 uurPlaats: CC De Schakel (Schakel-

straat 8)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

WaregemInbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 056/600.217 (Brigita Demey)

en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

Prijs zonder bezoek: € 52 (met Davidsfonds Cultuurkaart) - € 58

}CODE: WA16-169

Prijs met bezoek: € 55 (met Da-vidsfonds Cultuurkaart) - € 61

}CODE: WA16-170

© S

YB

ILLE

YA

TE

S -

SHU

TT

ER

STO

CK

© A

FRIC

A S

TUD

IO -

SH

UTT

ERST

OC

K70 ZINGEVING

VAN MENSAAP TOT MENS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73

ANDREAS VESALIUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 74

DE WETENSCHAP VAN DE KOSMOS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75

DE KWALITEIT VAN ONZE VOEDING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75

MERCATOR, VESALIUS, STEVIN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76

VIER MILJARD JAAR AARDE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76

71WETENSCHAP

O V E R Z I C H T

KUNNEN MEISJES BETER VERZORGEN…

… EN JONGENS BETER BRANDEN BLUSSEN?

ONTDEK ALLES OVER DE TALENTEN VAN JONGENS EN MEISJESZijn er verschillen tussen de talenten van jongens en meisjes? Ontdek het op een leuke en leerrijke manier tijdens deze gloednieuwe interactieve thematentoonstelling in Technopolis®.

4

23 maart 2015

Technische paginaLogo’s staan gegroepeerd op de laag ‘Technisch’

Voor breedte 210 mm (A4 portrait)

Indien het door de vorm of lay-out onmogelijk is om VIA/Vlaamse overheid rechts bovenaan te plaatsen

Voor breedte 148,5 mm (A5 portrait)

Voor breedte 99 mm (1/3 van A4)

X 0 mmY 251 mm (gewoon tegen onderkant blad zetten)

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • F 015 34 20 01 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • F 015 34 20 01 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

4

23 maart 2015

Technische paginaLogo’s staan gegroepeerd op de laag ‘Technisch’

Voor breedte 210 mm (A4 portrait)

Indien het door de vorm of lay-out onmogelijk is om VIA/Vlaamse overheid rechts bovenaan te plaatsen

Voor breedte 148,5 mm (A5 portrait)

Voor breedte 99 mm (1/3 van A4)

X 0 mmY 251 mm (gewoon tegen onderkant blad zetten)

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • F 015 34 20 01 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • F 015 34 20 01 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

4

23 maart 2015

Technische paginaLogo’s staan gegroepeerd op de laag ‘Technisch’

Voor breedte 210 mm (A4 portrait)

Indien het door de vorm of lay-out onmogelijk is om VIA/Vlaamse overheid rechts bovenaan te plaatsen

Voor breedte 148,5 mm (A5 portrait)

Voor breedte 99 mm (1/3 van A4)

X 0 mmY 251 mm (gewoon tegen onderkant blad zetten)

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • F 015 34 20 01 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • F 015 34 20 01 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

4

23 maart 2015

Technische paginaLogo’s staan gegroepeerd op de laag ‘Technisch’

Voor breedte 210 mm (A4 portrait)

Indien het door de vorm of lay-out onmogelijk is om VIA/Vlaamse overheid rechts bovenaan te plaatsen

Voor breedte 148,5 mm (A5 portrait)

Voor breedte 99 mm (1/3 van A4)

X 0 mmY 251 mm (gewoon tegen onderkant blad zetten)

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • F 015 34 20 01 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • F 015 34 20 01 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

www.technopolis.be

4

23 maart 2015

Technische paginaLogo’s staan gegroepeerd op de laag ‘Technisch’

Voor breedte 210 mm (A4 portrait)

Indien het door de vorm of lay-out onmogelijk is om VIA/Vlaamse overheid rechts bovenaan te plaatsen

Voor breedte 148,5 mm (A5 portrait)

Voor breedte 99 mm (1/3 van A4)

X 0 mmY 251 mm (gewoon tegen onderkant blad zetten)

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • F 015 34 20 01 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

Technologielaan • 2800 Mechelen • T 015 34 20 00 • F 015 34 20 01 • [email protected] • www.technopolis.beDit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid

Technopolis_AD_Davidsfonds_128x187.indd 2 26/10/15 16:54

© S

HU

TTER

STO

CK

➜ De voorlopers van de mens ➜ Het gedrag van de mens vroeger en nu ➜ Emoties: oude maar belangrijke structuren

Kinderen lusten vaak geen witloof, omdat een bit-tere smaak onze voorouders wees op gevaar voor vergift iging. Dat hebt u vast al eens gehoord. Maar wist u ook dat emoties vaak meer nut hebben dan ons verstand? Angst is bijvoorbeeld noodzakelijk om te overleven.

In de voorbije dertig jaar heeft de evolutietheo-rie van Darwin zijn intrede gedaan in de psycholo-gie. Daardoor kan ons menselijk gedrag verklaard worden aan de hand van dat van onze voorouders. Maar wat zijn darwinisme en neodarwinisme? Hoe

werkt natuurlijke selectie? Mark Nelissen licht de evolutietheorie op heldere wijze toe en bespreekt hoe deze theorie weerslag vindt in domeinen als opvoeding, relaties en reclame.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Een schitterende lesgever, met de nodige humor.’ (Beveren, 2014)

C ‘Uitstekend gebracht: zeer interessant en ver-helderend.’ (Brugge, 2015)

Boek: Bloot toeval, door Mark Nelissen.

Reis: Themareis rond Darwin en het menselijke gedrag op Tenerife, met Mark Nelissen (1 - 8 mei 2016).

HALLE

VAN MENSAAP TOT MENSHET DARWINISME DOORGELICHT

PRAKTISCHData: woe. 24 feb., 2, 9, 16 en

23 maart van 14 tot 16 uur Plaats: Heilig-Hart & College

(Possozplein)Parkeren: op de speelplaats van

de schoolOrg.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Halle Prijs: € 58 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 64Inbegrepen: koffi e en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 02/356.00.68 (Guy

Lernout) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: HA16-133

Prof. MARK NELISSEN is doctor in de wetenschappen. Hij is emeritus professor aan de UA, waar hij doceert aan studenten biologie. Zijn onderzoek spitste zich toe op het sociaal gedrag van zoogdieren en seksuele gedragspatronen en emotieherkenning bij de mens. Hij schreef hierover verschillende boeken. Dit voorjaar verschijnt bij Davidsfonds Uitgeverij Bloot toeval.

WETENSCHAP 73

Prof. PAUL BROOS is emeritus hoogleraar aan de KU Leuven en was diensthoofd heelkunde en traumatologie aan de UZ Leuven. Hij is o.a. voorzitter van de Medische Commissie van het Rode Kruis Vlaanderen. Hij publiceerde Over geneeskundigen en geneeskunst en Meesters met het ontleedmes bij Davidsfonds Uitgeverij.

➜ Geneeskunde voor en na Vesalius ➜ Andries van Wesel wordt Andreas Vesalius ➜ Het motto ‘Geloof wat je ziet’

Eeuwenlang was de studie van het menselijk li-chaam om ethische en religieuze redenen taboe. Medici waren meer fi losoof dan arts. Met de renais-sance ontstaat er weer interesse voor het natuurlijke schoonheidsideaal van het menselijk lichaam. Om het lichaam getrouwer te kunnen weergeven ver-richten kunstenaars lijkenonderzoek, nog voor de wetenschappers dat doen.

En dan verschijnt Andreas Vesalius ten tonele: een typische renaissancegeleerde die de oudheid bewondert maar al wat geschreven staat kritisch benadert. In 1543 verschijnt zijn opus magnum De humani corporis fabrica, het begin van de moderne wetenschap. Paul Broos plaatst in deze cursus het leven en werk van Vesalius in het tijdskader en ver-klaart het belang van deze Leuvense wetenschapper.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Deze cursus werd zeer mooi geïllustreerd.’ (Leuven, 2014)

Boeken: Meesters met het ontleedmes, door Paul Broos; Vesalius, door Joris Tulkens.

WIJNEGEM

ANDREAS VESALIUSVLAMING AAN DE WIEG VAN DE MODERNE WETENSCHAP

PRAKTISCHData: di. 1, 8 en 15 maart van

14 tot 16.30 uurPlaats: GC ‘t Gasthuis (Turn-

houtsebaan 199)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

WijnegemPrijs: € 50 (met Davidsfonds

Cultuurkaart) - € 56Inbegrepen: koffi e en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 0491/178.382 (Roger

Somers) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: WI16-172

© S

HU

TTER

STO

CK

74 WETENSCHAP

Prof. CHRISTOFFEL WAELKENS, licentiaat natuurkundige wetenschappen en baccalaureus in de wijsbegeerte, promoveerde met een proefschrift over stellaire astrofysica. Aan de KU Leuven en de KULAK doceert hij over sterrenkunde.

Prof. ANDRÉ HUYGHEBAERT is bio-ingenieur scheikunde en doctor in de toegepaste biologische wetenschappen. Hij is emeritus hoogleraar aan de UGent, waar hij vakken doceerde in verband met chemie en technologie van levensmiddelen. Zijn onderzoek spitst zich toe op de kwaliteit van onze voeding.

➜ Het heelal als laboratorium ➜ Astrofysica neemt de sterren onder de loep ➜ Astrogeologie over het ontstaan van plane-

tenstelsels Het is op de aarde, een minuscuul onderdeel van het heelal, dat we wetmatigheden in de natuur hebben ontdekt. Op basis van die wetten bestuderen we dan het heelal zelf. Mag dat wel? Onze taalwet-ten kunnen we toch ook niet zomaar kopiëren naar het Chinees of het Japans? Toch werkt het: de natuurwetten blijken een universeel karakter te hebben, omdat ze het product zijn van een sa-menhangende kosmos.

Christoffel Waelkens toont hoe de verschillende wetenschappen met elkaar verbonden zijn in hun zoektocht naar het hoe en waarom van de kosmos. Omgekeerd helpt de verscheidenheid in de kosmos ons om onze kennis over de natuurwetten te verfij-nen. Een verhaal over de kleinheid, maar ook over de grootheid van de mens. CURSISTEN VERTELLEN

C ‘De prof is humoristisch en op die manier kan hij de moeilijke stof verteerbaar maken.’ (Wa-regem, 2014) C ‘Heel boeiend en verhelderend.’ (Waregem, 2014)

➜ De kenmerken van kwaliteitsvolle voeding ➜ Biologische voeding ➜ De relatie tussen voeding en milieu

Duurzaam, ecologisch, biologisch. Het zijn woorden die we steeds vaker horen in verband met onze voeding. De bio-industrie zit dan ook duidelijk in de lift. Maar hoe gezond of ongezond is ons voedsel nu echt? Wat gebeurt er precies bij het conserveren en bereiden van etenswaren? Zijn diepgevroren groenten even gezond als verse? En is biologische voeding het antwoord?

André Huyghebaert bekijkt samen met u de volledige voedselketen vanuit verschillende in-

valshoeken. Zo werpt hij een kritische blik op onze voeding vanuit een historisch oogpunt: is het nu beter dan in de vorige eeuwen of aten de mensen vroeger gezonder dan wij? In deze cursus leert u alles wat u als bewuste consument moet weten om gezonder met voeding om te gaan.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Uitstekende cursus: wetenschappelijk én met de praktische toepassingen, gebracht op hel-dere en aangename wijze!’ (Knokke, 2015)

Boek: Dagelijks Gezond, door Hilde Demurie.

Nacht van de Geschiedenis: dinsdag 22 maart, rond smaak.

OVERIJSE

DE WETENSCHAP VAN DE KOSMOSONTDEKKING VAN UNIVERSELE NATUURWETTEN

TIENEN

DE KWALITEIT VAN ONZE VOEDINGFABELS VERSUS FEITEN OVER VOEDSEL

PRAKTISCHData: vr. 19 feb., 4, 11 en 18 maart

van 14 tot 16 uurPlaats: GC Den Blank (Begijnhof 11)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Overijse-Huldenberg-Tervuren m.m.v. CC Den Blank

Prijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-tuurkaart) - € 58

Inbegrepen: koffie en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 02/687.56.65 (Gerard Charlier) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: OV16-155

© W

ELC

OM

IA -

SH

UT

TE

RST

OC

K

PRAKTISCHData: ma. 1, 15, 22 en 29 feb. van

14 tot 16 uurPlaats: CC De Kruisboog (Sint-

Jorisplein 20)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

TienenPrijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-

tuurkaart) - € 58Inbegrepen: koffie en digitale

syllabus (zie p. 6)Info: 016/815.195 (Guy Boogaerts)

en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: TN16-165

© A

DIS

A -

SH

UT

TE

RST

OC

K

WETENSCHAP 75

Prof. GUIDO VANDEN BERGHE is doctor in de natuurkundige wetenschappen en verrichtte onderzoek in de theoretische kernfysica, numerieke analyse en geschiedenis van de wetenschappen. Hij is emeritus gewoon hoogleraar aan de Universiteit Gent en medeauteur van het boek De geniale wereld van Simon Stevin (Davidsfonds Uitgeverij).

Prof. NOËL VANDENBERGHE is emeritus gewoon hoogleraar van de afdeling geologie van de KU Leuven. Hij was ook geoloog bij de Geologische Diensten van België en Indonesië, en werkte mee aan heel wat projecten in het buitenland. Zijn onderzoek wordt internationaal gepubliceerd.

➜ De Lage Landen in de 16de en 17de eeuw ➜ De Vlaamse en Hollandse cartografen ➜ Anatomie, plantkunde en scheikunde in dienst

van de geneeskunde

De Lage Landen waren in de 16de en het begin van de 17de eeuw het middelpunt van de wereld. Dankzij de invloed van de Leuvense en later ook de Leidense universiteit en het mecenaat van hof en Kerk groeide de intellectuele elite gestaag aan. Mercator, Dodoens, Vesalius, Stevin: de geleerden van bij ons veranderden de wetenschappen.

Aan het einde van de 16de eeuw leidde een godsdienstoorlog tot de scheiding van de Lage

Landen. Veel wetenschappers vluchtten naar het Noorden en lieten het Zuiden verpauperd achter. Guido Vanden Berghe schetst de evolutie van de wetenschappen. Een interessant historisch verhaal, ook voor niet-wetenschappers.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Zeer gedetailleerd en mooi gekaderd in de geschiedenis. Daardoor een erg aantrekkelijk onderwerp en goed gebracht.’ (Mortsel, 2012) C ‘We hebben genoten!’ (Antwerpen, 2015)

Boeken: Meesters met het ontleedmes, door Paul Broos; Vesalius, door Joris Tulkens.

➜ Het ontstaan van onze planeet ➜ Klimaatschommelingen doorheen de ge-

schiedenis ➜ De ontwikkeling van nieuwe levensvormen

Meer dan vier miljard jaar geleden ontstond onze planeet, een gigantisch systeem waarin alles sa-menhangt. Onze wetenschappelijke kennis reikt nu zo ver dat we heel wat van de werking van onze aardbol begrijpen. Maar toch zorgt de natuur vaak voor verrassingen en staan we amper stil bij de impact van het menselijk handelen op onze planeet.

Is een goed evenwicht tussen de exploitatie en de bescherming van de aarde mogelijk? Hoe is de aarde gevormd en hoe evolueert ze? Hoe ontstond

het eerste leven op aarde? Hoe worden gebergten en continenten gevormd? Hoe veranderlijk zijn zeespiegels? Is ons klimaat nu echt definitief aan het opwarmen? Platentektoniek, ijstijden, aard-bevingen en tsunami’s: in deze cursus wordt het u allemaal haarfijn uit de doeken gedaan door Noël Vandenberghe.

CURSISTEN VERTELLEN C ‘Deze materie werd heel didactisch uiteen-gezet, gedreven lesgever, boeiend verteller.’ (Koksijde, 2014)

Boek: Eerste hulp bij klimaatverwarring, door Pieter Boussemaere.

KNOKKE-HEIST

MERCATOR, VESALIUS, STEVIN EN TIJDGENOTEN

DE WETENSCHAPPEN IN DE LAGE LANDEN TIJDENS DE RENAISSANCE

TONGEREN

VIER MILJARD JAAR AARDEOVER CONTINENTEN, KLIMATEN EN LEVENSVORMEN

PRAKTISCHData: vr. 26 feb., 4, 18 en 25 maart

van 14 tot 16 uurPlaats: Gallo-Romeins Museum

(Kielenstraat 15)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Tongeren en het Gallo-Romeins Museum

Prijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-tuurkaart) - € 58

Inbegrepen: koffie en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 012/262.859 (Marleen Gysen) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: TO16-166

PRAKTISCHData: ma. 29 feb., 7, 14 en 21 maart

van 14 tot 16 uurPlaats: Cultuurcentrum Scharpoord

(Meerlaan 32)Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg.

Knokke-Heist, CC Scharpoord en vtbKultuur

Prijs: € 52 (met Davidsfonds Cul-tuurkaart) - € 58

Inbegrepen: koffie en digitale syllabus (zie p. 6)

Info: 050/612.492 (Annie Pois-sonnier) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)

}CODE: KN16-140

© A

NN

EK

A -

SH

UT

TE

RST

OC

GA

LLIM

AU

FRI

- SH

UT

TE

RST

OC

K76 WETENSCHAP

Kleine boeken over

grootse ideeën

Meer dan 1 miljard mensen keken al naar de ted-talks op het internet. ted is een globale non-profitorganisatie die tot doel heeft ‘ideeën te verspreiden’. In een ted-talk delen deskundigen van over de hele wereld in 18 minuten hun idee, hun eyeopener. Op een toegankelijke en onderhoudende manier krijg je inzicht in de meest complexe ideeën uit de meest uiteenlopende disciplines. Van business tot ruimtereizen, van liefde tot terrorisme, van geneeskunde tot design, van…

Uit de meer dan 2000 hersenprikkelende ted-talks die te zien zijn op het ted-videokanaal en YouTube, werkte ted 12 talks uit tot evenveel inspirerende boeken. Elk boek uit deze nieuwe reeks is gebaseerd op een impactvolle ted-talk. Elk boek pikt ook de draad op waar de talk eindigt. Telkens diepgravend en lang genoeg om een krachtig idee op een bevattelijke manier uit te werken, maar kort genoeg om het in één zitting uit te lezen. Je leest de boekjes in een avond uit, maar de ideeën die je opdoet blijven voor altijd door je hoofd spoken. Kleine boekjes als snoepjes voor de geest. De sterkste gedachten van onze tijd gevangen in een handige hardcover.

De sterkste gedachten van

onze tijd

ZAK EBRAHIM

“ Ev

eryo

ne h

as a

cho

ice.

Eve

n if

you

are

trai

ned

to h

ate,

you

can

cho

ose

tole

ranc

e. Y

ou c

an c

hoos

e pe

ace”

met JEFF GILES

DE

ZOONVAN EEN TERRORIST

EEN VERHAAL VAN KEUZES

HANNAH FRY“ Lo

ve is

full

of c

ompl

icat

ed p

atte

rns

- pat

tern

s th

at m

athe

mat

ics

is un

ique

ly c

apab

le o

f disc

over

ing.

P A T R O N E N , B E W I J Z E N E N D E Z O E K T O C H T N A A R D E U L T I E M E V E R G E L I J K I N G

dewiskunde

Liefdevolgens

BARRY SCHWARTZ“ Fo

r the

ove

rwel

min

g m

ajor

ity o

f peo

ple,

wor

k fa

lls s

hort

-ver

y sh

ort.

The

ques

tion

is: W

hy?”

WAAROMWE

WERKEN

VELDAANTEKENINGEN UIT EEN ONZEKERE WETENSCHAP

De wetten van de

geneeskunde

PICO iyer

“ In

an

age

of c

onst

ant

mov

emen

t, n

othi

ng is

mor

e ur

gent

tha

n si

ttin

g st

ill?” DE

KUNSTVAN

EEN GIDS OM NERGENS HEEN TE GAAN

MARC KUSHNER“ In

thi

s ag

e of

pos

sibi

lity,

we

can

ask

mor

e fr

om o

ur b

uild

ings

tha

n ev

er b

efor

e.”

TOEKOMSTARCHITECTUUR

100DE

VAN

IN

GEBOUWEN

ANDRes RUZO“ Fo

r the

ove

rwel

min

g m

ajor

ity o

f peo

ple,

wor

k fa

lls s

hort

-ver

y sh

ort.

The

ques

tion

is: W

hy?”

DE KOKENDE

RIVIERAvontuur en

ontdekking in het

Amazonewoud

DAVID ROTHKOPF“ In

thi

s ag

e of

pos

sibi

lity,

we

can

ask

mor

e fr

om o

ur b

uild

ings

tha

n ev

er b

efor

e.”

Grote vragenvoor morgen

- 12 x €2 voordeel (€155 i.p.v. €179) = €24 voordeel

- Gratis thuisbezorgd (6 pakketten van 2 boeken) = €27 voordeel

- Elke maand nieuwe inzichten

Doe nu €51 voordeel

Bestel via:www.tedboeken.bewww.tedboeken.com

Hardcover met stofwikkel - 13,5 x 18,5 cm - ca 120 p. - € 14,95Verschijnt vanaf februari 2016 bij Davidsfonds Uitgeverij en Amsterdam University Press

‘Je

lees

t ze

in e

en a

vond

uit

, maa

r de

idee

ën b

lijve

n vo

or a

ltijd

doo

r je

hoo

fd s

poke

n’

academie.indd 1 27/10/15 09:05

U kan inschrijven via de website www.davidsfonds.be/academie Als u niet via de website inschrijft, vult u het inschrijvingsformulier volledig in en stuurt het naar: Davidsfonds Academie - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven

Als u deelneemt aan een facultatieve activiteit, gelieve dat ook aan te kruisen op het inschrijvingsformulier.Belangrijk: vermeld zeker altijd een e-mailadres, zodat we u tijdig de syllabus kunnen toesturen. (zie p. 6)

U stort het inschrijvingsgeld op BE 51 7350 2299 6462 (BIC-code: KRED-BEBB) van Davidsfonds Academie. U vermeldt als mededeling de cursuscode. Gelieve ook de naam van de cursist te vermelden als de betaling door iemand anders gebeurt.

De inschrijving is pas defi nitief na ontvangst van het inschrijvingsformulier en het cursusgeld. Stort a.u.b. geen inschrijvingsgeld zonder elektronische, telefonische of schriftelijke inschrijving. Bij een teveel aan inschrijvingen, geldt voor de toekenning van de plaatsen de datum van betaling.

KORTINGHouders van een Davidsfonds Cultuur-kaart genieten een korting van € 6 per cursus en € 10 per dagevenement. Leer-krachten met lerarenkaart krijgen een korting van € 3 en mogen dit bedrag rechtstreeks a� rekken van de cursus-prijs (opgelet: beide kortingen zijn niet cumuleerbaar!).

UITERSTE INSCHRIJVINGSDATUMIs telkens vijf werkdagen voor de start van de cursus. Als u na die datum toch nog wenst in te schrijven, neem dan eerst telefonisch contact op.

DAVIDSFONDS WAARDEBONU kan een cursus of dagevenement beta-len met Davidsfonds waardebonnen (zie p. 7). Een bon is niet omruilbaar in geld. Er wordt dus niet op teruggegeven. U kan

het resterende bedrag bijbetalen. Geef het nummer van uw waardebon(nen) altijd op bij inschrijving (via de website in het geijkte vak, of bij de mededeling op uw overschrijving).

ANNULERENKan alleen door melding uiterlijk drie werkdagen voor de start van de cursus. Het inschrijvingsgeld wordt terugbe-taald met vermindering van € 7 annula-tiekosten. Tentoonstellings-, theater- of concerttickets kunnen niet terugbetaald worden bij annulatie minder dan 7 werk-dagen voor de start van de cursus. Ze kunnen door u wel doorgegeven worden aan een andere persoon.

TE NOTERENNa uw inschrijving ontvangt u geen be-vestiging meer. Noteer daarom onmid-

dellijk alle gegevens in uw agenda. Op de eerste cursusdag wordt u een kwartier voor de start van de cursus verwacht.

ATTEST VAN DEELNAMEKan u aanvragen bij Davidsfonds Aca-demie.

BEREIKBAARHEIDMeer info over de dienstregelingen van treinen en bussen krijgt u respectievelijk op 02/528.28.28 of www.nmbs.be of www.delijn.be.

NOG VRAGEN?Mail naar [email protected] of tel. 016/310.670.

1

23

HOE INSCHRIJVEN?

78 HOE INSCHRIJVEN?

U kan inschrijven via de website Als u niet via de website inschrijft, vult u het inschrijvingsformulier volledig in en stuurt het naar:Davidsfonds Academie - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven

Als u deelneemt aan een facultatieve activiteit, gelieve dat ook aan te kruisen op het inschrijvingsformulier.Belangrijk:kunnen toesturen. (zie p. 6)

U stort het inschrijvingsgeld op BEBB) van Davidsfonds Academie. U vermeldt als mededeling de cursuscode. Gelieve ook de naam van de cursist te vermelden als de betaling door iemand anders gebeurt.

De inschrijving is pas defi nitief na ontvangst van het inschrijvingsformulier en het cursusgeld. telefonische of schriftelijke inschrijving.geldt voor de toekenning van de plaatsen de datum van betaling.

1

23

INVULLEN IN HOOFDLETTERS AUB

TERUGSTUREN NAAR DAVIDSFONDS ACADEMIE, QUINTEN METSYSPLEIN 12, 3000 LEUVEN

Voornaam en naam: .................................................................................................................................................................................

Straat: ................................................................................................................................................................ Nr.: .......... Bus: ..........

Postcode: .......... Gemeente: ..................................................................................................................................................................

E-mail (verplicht): ....................................................................................................................................................................................

Tel.: ............................................... (Eventueel) Lidnr. Davidsfonds: ....................... (Eventueel) Nr. Lerarenkaart: ..............................

Schrijft zich in voor volgende cursus(sen):Code: Onderwerp: ................................................................................Cursusplaats: .............................................................................Aantal personen waarvoor wordt ingeschreven: Deelname aan facultatieve activiteiten (aankruisen):

Tentoonstellingsbezoek: ¡ concert: ¡ excursie: ¡Bedrag: € ,

En stort het juiste inschrijvingsgeld: € , op rekening BE 51 7350 2299 6462 (BIC-code: KREDBEBB) van Davidsfonds Academie met vermelding van de cursuscode(s). De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijvingsgeld. Er wordt geen bevesti ging meer verstuurd. Noteer dus alle gegevens in uw agenda.

Code: Onderwerp: ................................................................................Cursusplaats: .............................................................................Aantal personen waarvoor wordt ingeschreven: Deelname aan facultatieve activiteiten (aankruisen):

Tentoonstellingsbezoek: ¡ concert: ¡ excursie: ¡Bedrag: € ,

Wet 8.12.’92. Gegevens komen in databestand van Davidsfonds. Kunnen meegedeeld worden aan sectoren van het Davidsfonds en derden. Betrokkenen kunnen publiek register raadplegen; hebben toegangs- en correctierecht.

INSCHRIJVINGSFORMULIER DAGEVENEMENT EGYPTE (p. 13)(Dit inschrijvingsformulier vindt u ook op www.davidsfonds.be/academie)TERUGSTUREN NAAR DAVIDSFONDS ACADEMIE, QUINTEN METSYSPLEIN 12, 3000 LEUVEN

Voornaam en naam: .................................................................................................................................................................................

Straat: ................................................................................................................................................................ Nr.: .......... Bus: ..........

Postcode: .......... Gemeente: ..................................................................................................................................................................

E-mail (verplicht): ....................................................................................................................................................................................

Tel.: ............................................... (Eventueel) Lidnr. Davidsfonds: ....................... (Eventueel) Nr. Lerarenkaart: ..............................

Wet 8.12.’92. Gegevens komen in databestand van Davidsfonds. Kunnen meegedeeld worden aan sectoren van het Davidsfonds en derden. Betrokkenen kunnen publiek register raadplegen; hebben toegangs- en correctierecht.

Schrijft in voor personen en betaalt € , op rekening BE 51 7350 2299 6462 (BIC-code: KREDBEBB) van Davidsfonds Academie, met vermelding van de BK16-119.

Kies 1 keuzesessie voor de voormiddag en 1 voor de namiddag. Aantal personen invullen in vakjes a.u.b.(*)Voormiddag: Namiddag:

Sessie 1: De collectie Sessie 1: De collectie Sessie 2: Bibliotheek Sessie 2: Bibliotheek Sessie 3: Mummies Sessie 3: Mummies Sessie 4: Djehoetihotep - rondleiding Sessie 4: Djehoetihotep - rondleiding Sessie 5: Sarcophagi - rondleiding Sessie 5: Sarcophagi - rondleiding

(*) Als de door u gekozen sessie uitverkocht is, nemen we contact met u op. Omwille van praktische redenen is het niet mogelijk om de dag zelf nog van sessie te veranderen.

SCHRIJF JE IN 79

Datum & handtekening:

Datum & handtekening:

DAVIDSFONDS CULTUURREIZENVijf ijzersterke troeven

PARIJS © SHUTTERSTOCK

CRETE SENESI ©SHUTTERSTOCK

SERVIË © SHUTTERSTOCK

CRUISE BALTISCHE LANDEN © SHUTTERSTOCK

JAPAN © SHUTTERSTOCK

1. Cultureel hoogstaand programma2. Uitzonderlijke reisbegeleiders3. Kleine, geïnteresseerde groep4. Kwaliteit voor de juiste prijs5. Tevreden reizigers, keer op keer

Grote verscheidenheid, met een neus voor uitzonderlijke ervaringen en een onge-breidelde passie voor kwaliteit: ontdek ons uitgebreide aanbod aan stedenreizen, muziekreizen en rondreizen binnen Europa of verder weg.

INFO & RESERVATIE

PER TELEFOON: 016/24.38.38

VIA E-MAIL: [email protected]

VIA EEN KANTOOR VAN OMNIA TRAVEL: adressen & openingsuren: www.omniatravel.be

VIA ONZE WEBSITE: www.davidsfonds.be/cultuurreizen

PER POST: Davidsfonds Cultuurreizen/Omnia Travel, Mgr. Ladeuzeplein 15, 3000 Leuven

VOLG ONS OP FACEBOOK & TWITTER:www.facebook.com/davidsfondscultuurreizen

www.twitter.com/davidsfonds

ENKELE TOPPERS:MODE IN PARIJS (JUNI 2016)Yves Saint Laurent, Dior, Lancôme, Givenchy, Hermès, Cartier,… Parijs is een van de grote cou-turewalhalla’s. Modejournaliste Veerle Windels is de geknipte vrouw om deze reis in stijl te begeleiden! Bekijk zeker ook ons aanbod met andere stedenreizen.

MUZIEK IN DE CRETE SENESI (31 JULI TOT 6 AUGUSTUS 2016)In 2001 richtte Philippe Herreweghe zijn eigen zomerfestival op in een van de mooiste stukjes van Italië. Maak met Fred Brouwers enkele concerten van de Accaddemia delle Crete Senesi mee, i.s.m. deFilharmonie. Verwen uw oren ook tijdens onze andere muziekreizen!

INTRIGEREND SERVIË (1 TOT 9 JUNI 2016)Ontdek met Raymond Detrez de magie van de Ottomaanse forten en orthodoxe kloosters en het architecturale erfgoed dat de Romeinse heersers hier aan de Donau hebben achtergelaten. We bieden natuurlijk ook heel wat andere rondreizen in Europa aan.

CRUISE IN DE BALTISCHE LANDEN (13 TOT 23 JULI 2016)De Baltische landen worden wel vaak in één adem genoemd, maar ze hebben ook een sterke eigenheid. Door prachtige landschappen voert deze cruise met Edward De Maesschalck ons naar de mooiste plaatsen in de regio. We organiseren trouwens ook andere cruises.

DE HERFSTKLEUREN VAN JAPAN (9 TOT 23 SEPTEMBER 2016)De kleurenpracht van de ‘koyo’ lokt mensen van heinde en verre naar Japan en zowel in de steden als op het platteland zijn er heel wat bekende plekken vanwaar men het mooiste zicht op de herfstkleuren heeft. Ontdek het met Marc Van Craen en vergeet ook onze andere rond-reizen buiten Europa niet.

Dit is een greep uit het nieuwe reisaanbod zomer en najaar 2016, boekbaar vanaf 22 december 2015. Het voorjaarsaanbod kan uiteraard al geboekt worden.

DA

VID

SF

ON

DS

AC

AD

EM

IE C

UR

SU

SS

EN

VO

OR

JAA

R 2

01

6

Davidsfonds Academie organiseert jaarlijks meer dan 120 cursussen in heel Vlaanderen. Enthousiaste docenten maken u wegwijs in diverse onderwer-pen rond geschiedenis, kunst, muziek, actualiteit. Op het programma staan niet alleen cursussen, maar ook dagevenementen bij toptentoonstellingen, theater en concerten. Zo beleeft u cultuur in Vlaanderen vanaf de eerste rij.

Er is niets zo leuk als mijn enthousiasme over kunst delen met anderen. Davidsfonds Academie biedt mij daarvoor het perfecte forum. De deelnemers zijn oprecht geïnteresseerd en samen hebben we rustig de tijd om alles in de diepte te benaderen.(Katharina Van Cauteren, kunsthistorica, curator kunst-collectie van The Phoebus Foundation)

Luisteren is even vanzelfsprekend als ademen. Maar jezelf laten overrompelen door de inventiviteit van een componist is minder eenvoudig. Davidsfonds Academie gee� muzieklie� ebbers de kans om actief en kritisch te leren luisteren. Zoiets is waardevol, want tussen twee akkoorden loert soms een heel verhaal, en in de plooien van een melodie kan je de geschiedenis horen waaien.(Tom Janssens, dramaturg deFilharmonie) Ik leerde Davidsfonds Academie kennen dankzij een cursus. De ac-tuele onderwerpen, het enthousiasme van de docenten en de goede organisatie trekken me aan. De dagevenementen zijn een leerrijke ervaring én een ontspannende culturele belevenis. Daarom werk ik als vrijwilliger mee: er is toch niets mooier dan meehelpen om kennis over de wereld door te geven.(Stefanie Derudder, cursiste en vrijwilliger)

WWW.DAVIDSFONDS.BEVolg ons op en