Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

100
CULTUURGIDS 2014-2015 CULTUUR GIDS 2014 - 2015

description

De Davidsfonds Cultuurgids bevat het boekenaanbod waarmee u de Davidsfonds Cultuurkaart kunt bemachtigen en lid wordt van het grootste cultuurnetwerk van Vlaanderen.

Transcript of Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

Page 1: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CU

LTUU

RG

IDS 2

014

-20

15

CULTUURGIDS 2014 - 2015

Page 2: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015
Page 3: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN VOORWOORD 03

Hebt u twee keer moeten kijken naar de co-ver van deze Cultuurgids? En hebt u zich afgevraagd wat die foto te betekenen had? Prima, dat was helemaal de bedoeling! De cover van deze gids wil u immers prikkelen om binnenin te ontdekken wie de mensen achter de bookfaces zijn. We verstopten zeven mensen achter een boek, een iPad, een plaat of een schilderij en laten hen verderop in deze Cultuurgids meer vertellen over wie ze zijn en hoe ze cultuur beleven. En natuurlijk lichten al die bookfaces al een tipje van de sluier op.

De mensen die u vooraan ziet – en die zichzelf onthullen op pagina 8 en 9 – zijn niet toevallig leden van het Davidsfonds. In het voorjaar vroegen we onze leden wie wel eens op de cover van de Cultuurgids wilde staan. Heel wat mensen reageerden en uiteindelijk pik-ten we er de familie Vanlaere-De Boever uit Aalter uit. Zij zijn dit jaar onze ambassadeurs, onze familie die aantoont dat je cultuur altijd samen beleeft – met het gezin, of met vrien-den en kennissen. Zij laten u doorheen deze Cultuurgids kennismaken met hun culturele passies en zetten u zo op weg naar een nieuw jaar boordevol boeiende cultuur.

Want ook in het cultuurseizoen 2014-2015 zult u bij het Davidsfonds niet weten wat eerst te kiezen. Opnieuw presenteren we tientallen unieke cultuurreizen en leerrijke cursussen. Dit jaar biedt Davidsfonds Cultuurreizen zelfs voor het eerst een heuse wereldreis van maar liefst dertig dagen aan – naast het reguliere aanbod waarbij u onder leiding van echte cul-

tuurexperts de wereld kunt ontdekken. Davids-fonds Academie pakt dan weer uit met heel wat dag evenementen rond de grote culturele toppers van het najaar: Vesalius in Antwerpen en Leuven, Rubens in Brussel en de Vikingen in Tongeren.

Daarnaast zijn er dit jaar ook weer meer dan 10.000 evenementen die alle plaatselijke Da-vidsfonds afdelingen samen organiseren. Een huzarenstukje, elk jaar opnieuw. Blikvangers zijn ongetwijfeld de 5de editie van Toast Literair, de 13de editie van de Nacht van de Geschiede-nis en Davidsfonds Exclusief, dat uitbreidt over heel Vlaanderen. En last but not least zijn er natuurlijk onze boeken. U vindt ze op de vol-gende pagina’s en ook dit jaar hebben we ons uiterste best gedaan om een mooi aanbod sa-men te stellen. Van grote namen zoals Herman Van Rompuy, Luc De Vos, Annemie Peeters en Sonja Kimpen tot nieuw en jong talent als tuinman Angelo Dorny en bakwonder Baked Louie’s. Letterlijk voor iedereen wat wils, voor jong en oud, voor het hele gezin.

We hopen dat deze brochure u zin geeft in cul-tuur en goesting om die cultuur met zo veel mogelijk mensen te delen. Want daar is het ons om te doen. We wensen u er ontzettend veel plezier mee – en o ja, aarzel niet om al uw ervaringen met ons te delen, via sociale media bijvoorbeeld. We kijken er al naar uit!

PETER PEENEnationaal voorzitter Davidsfonds

BESTE CULTUUR -LIEF HEBBER,

De bookfaces op de cover

laten zien dat je cultuur altijd samen beleeft

– met het gezin, of met vrienden

en kennissen

) Zoals u weet, kunt u online uit álle boeken van het Davidsfonds kie-zen om lid te worden, niet alleen uit de selectie in deze gids dus. Lees er alles over op pagina 21.

Page 4: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUURGIDS 2014-201504 INHOUD

De Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015 is een uitgave van het Davidsfonds.Hoofdredactie: Filip SalmonRedactie en eindredactie: Lieselotte De Snijder, Jan Vaes, Annick Van den EyndeOverzicht Davidsfonds afdelingen: Jan VaesCoverfoto, foto’s ambassadeurs en toppers: Nick Proot

Foto’s: Davidsfonds, ShutterstockVormgeving: Maarten DeckersVerantwoordelijke uitgever: Jeroen Sleurs, Davidsfonds,Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven, tel. 016/310.600, fax 016/310.608,www.davidsfonds.be, [email protected]

03VOORWOORD PETER PEENE

In het voorjaar vroegen we onze leden wie wel eens op de cover van de Cultuurgids wilde staan. We kregen heel wat reacties en pikten daar één familie uit – zij zijn dit jaar onze ambassadeurs, onze familie die aantoont dat je cultuur altijd samen beleeft. Zij laten u kennismaken met hun culturele passies en zetten u zo op weg naar een nieuw jaar boor-devol boeiende cultuur.

06DE AMBASSADEURS

Duizenden mensen in heel Vlaanderen geven elk jaar een gezicht aan het Davidsfonds. Dat zijn niet alleen de medewerkers en de vrijwilligers, maar ook de deelnemers en de leden zelf. Elk hebben ze hun unieke verhaal en bijzondere ervaringen. Daarom zetten we een Davidsfonds fami-lie op de cover en brachten we hen samen voor een verrassende groepsfoto. Achter de lens stond fotograaf Nick Proot.

10AANGENAME

KENNISMAKING

Boeken en cd’s, cultuurreizen, cursussen en evenementen. Het Davidsfonds is een omvangrijk cultuurnetwerk dat jaarlijks meer dan 10.000 culturele activiteiten organiseert. Daarom stellen we ons graag uitgebreid aan u voor. Vanaf pagina 10 ontdekt u waar het Davidsfonds dit jaar mee uit-pakt om u op cultureel vlak in de watten te leggen.

165 NIET TE MISSEN

TROEVEN

Iedereen is van harte welkom bij het Davidsfonds en al onze activi-teiten staan open voor deelnemers met of zonder Davidsfonds Cul-tuurkaart. Maar vijf belangrijke voordelen zijn de uwe als u kiest voor de Cultuurkaart – en dus lid wordt van het Davidsfonds. Op pagina 16 en 17 geven we een overzichtje en op pagina 18 en 19 lijsten we de exclusieve voordelen bij onze cultuurpartners op.

03

1512

3306

Page 5: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN INHOUD 05

BIJ SOMMIGE BOEKEN BIEDT HET DAVIDSFONDS OOK EEN CURSUS, EEN EVENEMENT OF EEN CULTUURREIS. ALLE GEDETAILLEERDE INFO EROVER VINDT U OP WWW.DAVIDSFONDS.BE OF VIA 016/310.600

Cursus Evenement Cultuurreis

20BELEEF HET MEE!

Wilt u het maximum halen uit onze evenementen, cursussen, cultuurreizen of boeken? Dan is de Davidsfonds Cultuurkaart een absolute must. Ze geeft recht op een heleboel kortingen en andere exclusieve voordelen. Op pagina 20 komt u te weten op welke ma-nieren u lid kunt worden van het Davidsfonds en de Cultuurkaart te pakken krijgt.

2210 TOPPERS

Dit jaar kunt u voor uw Davids-fonds Cultuurkaart kiezen uit meer dan 190 boeken of cd’s. Geen gemakkelijke keuze. Daar-om lichten we 10 toppers voor u uit. 10 boeken die het verschil maken door de auteur, de inhoud of de vorm. 10 boeken waarover onze uitgevers niet kunnen zwij-gen. U ontdekt ze vanaf pagina 22.

34BOEKEN, CD’S EN E-BOOKS

Vanaf pagina 34 vindt u de boe-ken en cd’s voor 2014-2015, net-jes opgedeeld in zes rubrieken. Aan het begin van elke rubriek krijgt u informatie over evene-menten, cultuurreizen of cur-sussen die perfect aansluiten bij het thema in kwestie. Ook bij de boeken in de gids zelf verwijzen we naar andere activiteiten. Meer info daarover vindt u op www.davidsfonds.be.

94BIJ U IN DE BUURT

Het Davidsfonds is actief op 500 plekken in Vlaanderen, waar het grote en kleine culturele initia-tieven op touw zet. Ook bij u in de buurt is er zeker een Davids-fonds afdeling te vinden. Werp dus eens een blik op de kaarten vanaf pagina 94 en volg ons op Facebook, Twitter of Pinterest om alles te weten over onze ini-tiatieven, wedstrijden, kortingen en andere acties.

35

52 73

84

48

34 TOERISME & LIFESTYLE44 MENS & ACTUALITEIT50 GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS70 ZINGEVING & SPIRITUALITEIT74 ROMANS & POËZIE80 KINDER & JEUGD

Page 6: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

DE AMBASSADEURSDuizenden mensen in heel Vlaanderen geven elk jaar een gezicht aan het Davidsfonds: mede-werkers, vrijwilligers, docenten, reisbegeleiders, auteurs en illustratoren … Maar natuurlijk ook de reizigers, cursisten, lezers en deelnemers zelf. Allemaal zijn ze lid van onze vereniging vanuit hun interesse voor cultuur, maar elk hebben ze hun eigen passie, hun unieke verhaal. Dat geldt ook voor de familie Vanlaere-De Boever uit Aalter, die dit jaar op onze cover staat. Sla deze pagina snel om en ontdek hoe ze eruitzien. Verderop in deze Cultuurgids vertellen ze graag wat hun culturele passies zijn.

Page 7: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015
Page 8: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

LAAT UW CULTURELE GEZICHT ZIENWelk boek herleest u keer op keer? Welke film of cd speelt u steeds opnieuw af? Naar welk kunstwerk kunt u uren blijven kijken? Wij horen graag wat uw culturele hart sneller doet kloppen. Neem een foto van uzelf achter uw favoriete cultuurobject en bezorg hem aan ons via mail ([email protected]), Twitter (www.twitter.com/davidsfonds) of Facebook (www.fb.com/davidsfondsevenementen). Misschien publiceren we uw foto dan wel op onze Facebook-pagina. De leukste foto die ons voor eind november 2014 bereikt, maakt kans op een mooi kerstge-schenk: een boekenstapel ter waarde van 150 euro.

Page 9: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015
Page 10: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUURGIDS 2014-201510 AANGENAME KENNISMAKING

AANGENAMEKENNISMAKING

Boeken en cd’s, cursussen, culturele evene-menten en cultuurreizen: het Davidsfonds heeft het allemaal in huis. Ons cultuurnet-werk is dus misschien wel meer dan wat u tot nu toe dacht. Op de volgende pagina’s laten we u graag zien wat we allemaal doen en welke hoogtepunten u dit jaar zeker niet mag missen.

Page 11: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

AANGENAME KENNISMAKING 11CULTUUR BELEEF JE SAMEN©

MA

RC

WA

UT

ER

S

DAVIDSFONDSEVENEMENTENDe Nacht van de Geschiedenis, een van de grootste ge-schiedenisevenementen in Vlaanderen, telde vorig jaar meer dan 23.000 deelnemers. De Zomerzoektocht gaat elk jaar op ontdekking in een verrassend stukje Vlaanderen en houdt in 2015 halt in Geraardsbergen. Toast Literair, het grootste taal- en leesfeest op een zondagochtend in januari, vindt plaats bij zo’n 180 Davidsfonds afdelingen. Het zijn slechts drie van de grote Davidsfonds Evenementen die duizenden mensen samen cultuur laten beleven. Maar er zijn er nog veel meer: zo’n 10.000 culturele evenementen per jaar. Dat zijn zowel grote als kleinere initiatieven die georganiseerd worden door maar liefst 6.000 vrijwilligers op zo’n 500 plekken in Vlaanderen. En geregeld komen er nieuwe evenementen bij, zoals Davidsfonds Exclusief: tussen oktober 2014 en juni 2015 kunt u dan genieten van super-de-luxe vipbelevenissen in Antwerpen, Brussel, Gent, Brugge en Tongeren. Benieuwd wat er in uw buurt georganiseerd wordt? Kijk dan zeker eens op de kaartjes achteraan in deze gids vanaf pagina 94.

> Een overzicht van de Davidsfonds Evenementen vindt u op www.davidsfonds.be/evenementen. Volg ons op www.fb.com/davidsfondsevenementen.

Page 12: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

12 AANGENAME KENNISMAKING CULTUURGIDS 2014-2015©

SH

UT

TE

RST

OC

K

DAVIDSFONDSUITGEVERIJHerman Van Rompuy, journaliste Annemie Peeters, ge-zondheidscoach Sonja Kimpen, stressdokter Luc Swinnen, cartoonist Lectrr, jeugdauteur Do Van Ranst en illustrator Rébecca Dautremer: allemaal geven ze uit bij Davidsfonds Uitgeverij. De onderwerpen die in onze boeken aan bod komen, zijn even gevarieerd als het leven zelf: geschiedenis, kunst, toerisme, lifestyle, zingeving en nog meer actuele thema’s. Zo publiceert Davidsfonds Uitgeverij een hele reeks boeken rond de herdenking van de Eerste Wereld-oorlog. Niet zomaar boeken, maar steeds met een unieke invalshoek, zoals de topper ’14-’18. Oorlog in België van Luc De Vos. We brengen ook het nieuwe theeboek van Ann Vansteenkiste, een historisch boek van journaliste Frieda Joris en de New York Times-bestseller Het zesde uitsterven. Naar goede gewoonte publiceren we ook dit jaar een ruime selectie prentenboeken, groeiboeken, peuter- en kleuterboeken en jongeren- en adolescentenromans. Wat denkt u van nieuwe toppers van Rébecca Dautremer, Dirk Bracke en Michael De Cock & Gerda Dendooven?

> Alle details over Davidsfonds Uitgeverij vindt u op www.davidsfonds.be/uitgeverij. Volg ons op www.fb.com/davidsfondsuitgeverij.

Page 13: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN AANGENAME KENNISMAKING 13©

JU

STIN

LA

NC

AST

ER

, SH

UT

TE

RST

OC

K.C

OM

© P

AM

ELA

JO

NE

S, O

FFSE

T.C

OM

DAVIDSFONDSCULTUURREIZENOf u nu kiest voor stedenreizen, wereldreizen, kerstreizen, cruises of muziekreizen, Davidsfonds Cultuurreizen bezorgt u een onvergetelijke reiservaring. Een cultureel hoogstaand programma, een kleine, geïnteresseerde groep, kwaliteit voor de juiste prijs, tevreden reizigers en uitzonderlijke reisbe-geleiders: dat zijn de troeven van al onze reizen. Topdanser Ian Steyn, kunstkenner Johan Van Cauwenberge, radiostem Fred Brouwers, militair historicus Luc De Vos, filosoof Ge-rard Bodifée, journaliste Katelijne Hermans en columniste Mia Doornaert zijn maar een paar van de goed honderd auteurs, musici, professoren, journalisten, wetenschappers en andere grote namen die u culturele hoogtepunten laten zien in Europa en daarbuiten. Nieuwigheden dit jaar zijn onder andere een nieuwjaarsreis naar Moskou en Suzdal, een cruise langs het Panamakanaal, wereldreizen naar Cuba, Guatemala en Iran en muziekreizen naar Amsterdam en Baden-Baden. En de absolute topper: een reis om de wereld. Wat u ook kiest, bij Davidsfonds Cultuurreizen krijgt u een hoogstaand totaalpakket.

> Een overzicht van de Davidsfonds Cultuurreizen vindt u op www.davidsfonds.be/cultuurreizen. Volg ons op www.fb.com/davidsfondscultuurreizen.

Page 14: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUURGIDS 2014-201514 AANGENAME KENNISMAKING

DAVIDSFONDSACADEMIEOp een ontspannende manier bijleren over historische en actuele onderwerpen: dat is Davidsfonds Academie. Een keur van experts en docenten van verschillende Vlaamse universiteiten, hogescholen en conservatoria geeft de liefde voor hun vak aan u door in een viertal lessen, op meer dan 70 plaatsen in Vlaanderen. Meer dan 150 cursussen bieden we aan, over geschiedenis, taal, kunst, zingeving, wetenschap en nog veel meer boeiende onderwerpen. Kunstkenner Johan Van Cauwenberge vertelt bijvoorbeeld over kunst en muziek aan het front, professor Hendrik Vos geeft toelichting over Europa en dramaturg Luc Joosten duidt de opera’s van Mozart. Maar ook over het kerkelijk erfgoed in Vlaanderen, de geschiedenis van Rusland of Vietnam kunt u bijleren. Davidsfonds Academie organi-seert bovendien boeiende dagevenementen met lezingen, rondleidingen of concerten, bijvoorbeeld bij toonaange-vende expo’s, zoals die over Vesalius in Antwerpen en Leuven, Rubens in Bozar en de Vikingen in Tongeren.

> Alle details over Davidsfonds Academie vindt u op www.davidsfonds.be/academie. Volg ons op www.fb.com/davidsfondsacademie.

© M

USE

UM

SLA

ND

SCH

AFT

HE

SSE

N K

ASS

EL

- FO

TO:

UT

E B

RU

NZ

EL

Page 15: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

Het Quinten Metsysplein in Leuven: dat wordt het nieuwe adres van de hoofdzetel van het Davidsfonds. Als alles volgens plan verloopt, zullen we in het late voorjaar van 2015 onze intrek nemen in een nieuw kantoorgebouw van het gerenommeerde architectenbureau Jaspers-Eyers. Het zal bestaan uit zo’n duizend vierkante meter kantoorruimte, een tuin en een ondergrondse parkeerplaats voor auto’s

en fietsen. Het gebouw komt zo tegemoet aan de normen die we als modern cultuurnetwerk vooropstellen: meer dynamiek en innovatie.

Toen projectontwikkelaar Hecta in 2012 van start ging met de plannen voor studentenhuis-vesting op de aanpalende site van de voorma-lige Studio Filmtheaters, schoven we mee aan tafel. Samen met het stadsbestuur zagen we een

mooie kans om te zorgen voor een betere mix van diverse functies in het project: niet alleen studentenkamers, maar ook kantoorruimte. Voor de veertig medewerkers, maar ook voor de vele vrijwilligers, auteurs, reisbegeleiders, docenten en andere bezoekers is het een plus-punt dat het gebouw dicht bij het station en het stadscentrum komt te liggen.

NIEUWE DAVIDSFONDS HOOFDZETELQUINTEN METSYSPLEIN

Leuven

CULTUUR BELEEF JE SAMEN 15

Page 16: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUURGIDS 2014-201516 DOE UW VOORDEEL

DOE UWVOORDEEL

Iedereen is van harte welkom op de activitei-ten van het Davidsfonds. De vele evenemen-ten, cursussen en reizen die we organiseren, staan open voor deelnemers met én deelne-mers zonder Davidsfonds Cultuurkaart. Maar wie een Davidsfonds Cultuurkaart heeft, krijgt wel een heleboel voordelen. We zet-ten de belangrijkste op een rij.

Page 17: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMENCULTUUR BELEEF JE SAMEN DOE UW VOORDEEL 17

5 N I E T T E M I S S E N T R O E V E N

VAN HET DAVIDSFONDS

54321

METEEN WAAR VOOR UW GELD Het Davidsfonds heeft een unieke lidmaatschapsformule, want voor uw bijdrage krijgt u een directe return, namelijk mooie boeken of cd’s die u zelf uit een ruim aanbod kunt kiezen. Het lidmaatschap en de bijbehorende Davidsfonds Cultuurkaart kosten u dus eigenlijk niets als u ervoor opteert om via een boekenkeuze lid te worden of te blijven. Alle praktische info vindt u vanaf pagina 20.

KORTING OP EVENEMENTEN, CURSUSSEN EN BOEKENMeer dan 10.000 culturele evenementen organiseert het Davidsfonds jaarlijks. Kleine en grote initiatieven die bij u in de buurt plaatsvinden. Dat geldt ook voor de cursussen en dagevenementen van Davidsfonds Academie. Op al die activiteiten krijgt u tot 25% korting met uw Davidsfonds Cultuurkaart. Hetzelfde geldt voor de boeken die u bestelt via onze website www.davidsfonds.be. In de boekhandel in de Blijde-Inkomststraat 79-81 in Leuven krijgt u met de Cultuurkaart 15% korting op alle boeken.

EXTRA GESCHENK VAN 30 OF 50 EURO BIJ DAVIDSFONDS CULTUURREIZENWie als Davidsfonds Cultuurkaarthouder een reis boekt van drie of meer dagen krijgt een boekenbon cadeau. Voor reizen in Europa bedraagt die 30 euro, voor wereldreizen 50 euro. En zo’n bon gaat naar elk lid van het gezin dat zich inschrijft voor een reis.

GRATIS DAVIDSFONDS CULTUURMAGAZINE IN UW BUSInterviews met spraakmakers uit de culturele wereld. Reportages over culturele evene-menten. Cultuurnieuws en spitse columnisten. Verdieping, achtergrond én ontspanning. En natuurlijk wedstrijden en exclusieve aanbiedingen. Dat alles krijgen Cultuurkaart-houders vier keer per jaar gratis in hun brievenbus met Davidsfonds Cultuurmagazine.

SPECIALE AANBIEDINGEN BIJ DE BESTE CULTUURHUIZEN VAN VLAANDERENHet Davidsfonds zit ieder seizoen samen met een uitgekiende selectie van toonaange-vende cultuurhuizen en cultuuraanbieders in Vlaanderen. Het resultaat: een knap pakket van extra kortingen en exclusieve voordelen voor Davidsfonds Cultuurkaarthouders. Waar u met de Davidsfonds Cultuurkaart korting en extra voordelen krijgt, leest u op de volgende twee pagina’s.

Page 18: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUURGIDS 2014-201518 DOE UW VOORDEEL

HIER KRIJGT U KORTING EN EXTRA VOORDELEN MET UW DAVIDSFONDS CULTUURKAART

FLAGEYFlagey is een multidisciplinaire geluids- en beeldfabriek in Brussel die genres als jazz, traditionele en populaire muziek, heden-daagse en klassieke muziek samenbrengt. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u 25% korting op een selectie voorstellingen en kunt u intekenen op exclusieve evenementen.

> www.flagey.be

T,ARSENAALt,arsenaal is niet alleen een theater in Meche-len onder leiding van Michael De Cock, het is ook een gezelschap dat door Vlaanderen reist. In de thuisbasis kunt u terecht voor moderne dramaturgie of klassieke stukken in een hedendaagse vorm. Uw Davidsfonds Cultuurkaart geeft u korting op eigen pro-ducties én unieke avant-premières.

> www.tarsenaal.be

BOZAR Producties van topniveau en een grensover-schrijdende programmatie in het culturele epicentrum van Brussel: dat is BOZAR. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart geniet u van exclusieve evenementen en gratis tickets. Hou zeker Davidsfonds Cultuurmagazine in de gaten!

> www.bozar.be

M - MUSEUM LEUVEN M - Museum Leuven staat voor spannende en onverwachte combinaties van oude met he-dendaagse kunst, in een indrukwekkend mu-seumgebouw. Met de Davidsfonds Cultuur-kaart krijgt u € 2 korting op de toegangsprijs van het museum, plus extra aanbiedingen via Davidsfonds Cultuurmagazine.

> www.mleuven.be

KASTEEL VAN GAASBEEK Dit seizoen wekt het Britse kunstenaarscol-lectief WildWorks het Kasteel van Gaasbeek en de voormalige bewoners weer tot leven. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart geniet u van het reductietarief en maakt u via Davids-fonds Cultuurmagazine kans op exclusieve rondleidingen of gratis tickets.

> www.kasteelvangaasbeek.be

OPERA BALLET VLAANDERENEigenzinnige interpretaties, verbluffende mu-ziek en een maatschappijkritische ondertoon: dat is Opera Ballet Vlaanderen. Met uw Cul-tuurkaart krijgt u dit seizoen 20 % korting op een selectie opera én ballet. Davidsfonds Cultuurmagazine houdt u op de hoogte van kortingsacties en vrijkaarten.

> www.operaballet.be

AMUZHet nieuwe seizoen van AMUZ, dat is het festival Laus Polyphoniae (rond Claudio Mon-teverdi), veelzijdige concerten uit de middel-eeuwen tot vandaag in een unieke concertzaal en het festival inPRIMETIME (rond Noorwe-gen). Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u korting op alle concerten én maakt u kans op gratis tickets via Davisfonds Cultuurmagazine.

> www.amuz.be

HANDELSBEURS CONCERTZAALHandelsbeurs Concertzaal, in een historisch gebouw op de Gentse Kouter, presenteert een brede waaier aan muziek: klassiek, heden-daags, jazz, rock, pop en wereldmuziek. Da-vidsfonds Cultuurkaarthouders krijgen kor-ting of een mooi extraatje bij een selectie concerten én maken kans op vrijkaarten, via Davidsfonds Cultuurmagazine.

> www.handelsbeurs.be

FESTIVAL AAN ZEE Festival aan Zee is in 2015 toe aan zijn 11de editie. Aan het strand van De Panne geven topartiesten het beste van zichzelf en geniet de hele familie van een overvloed aan animatie. Sinds vorig jaar is het festival helemaal gratis. Via Davidsfonds Cultuurmagazine maakt u kans op een heuse vip-ontvangst.

> www.festivalaanzee.be

Page 19: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN DOE UW VOORDEEL 19

WIELSWIELS, een van de meest toon-aangevende instellingen voor he-dendaagse kunst in België, presen-teert expo’s van (inter)nationale kunstenaars, zowel opkomende talenten als gevestigde waarden. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart geniet u van het kortingstarief en via Davidsfonds Cultuurmagazine maakt u kans op vrijkaarten.

> www.wiels.org

AB BRUSSELAB Brussel programmeert al 30 jaar lang de beste nationale en internationale artiesten. Van publiekstrekkers tot muzikale voorvechters, van ruwe diaman-ten tot geslepen briljanten. De AB biedt geregeld gratis tickets aan voor Davidsfonds Cultuur-kaarthouders, via Davidsfonds Cultuurmagazine.

> www.abconcerts.be

MASHet MAS is de architecturale parel van Antwerpen die ook de grootste museumcollectie van de stad huisvest. Maar het is ook het kijkdepot, het museumplein en de wandelboulevard, het pa-norama ... Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u een korting op alle tijdelijke tentoonstellin-gen in het MAS.

> www.mas.be

MU.ZEE OOSTENDEMu.ZEE is hét museum aan zee voor Belgische kunst, met werk van 1850 tot vandaag, van kunstenaars als Luc Tuymans, Léon Spilliaert, James Ensor en Constant Permeke. Daarnaast zijn er regelmatig tijdelijke expo’s. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart hebt u recht op het reductietarief en via Davidsfonds Cultuur-magazine krijgt u exclusieve aanbiedingen.

> www.muzee.be

GALLO-ROMEINS MUSEUMHet Gallo-Romeins Museum in Tongeren brengt op een dynamische en inspirerende manier het verre verleden tot leven. Zo pre-senteert het in 2014-2015 een expo over de Vikingen. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u korting op de tijdelijke en de vaste collectie én maakt u kans op gratis tickets via Davidsfonds Cultuurmagazine.

> www.galloromeinsmuseum.be

NTGENTNTGent is het stadstheater van Gent, on-der leiding van acteur Wim Opbrouck. Het ensemble van Vlaamse en Nederlandse to-pacteurs trekt de wijde wereld in en brengt theater dat ontroert, uitdaagt en bevreemdt. Davidsfonds Cultuurkaarthouders krijgen een drankje bij een selectie voorstellingen. Hou Davidsfonds Cultuurmagazine in de gaten!

> www.ntgent.be

RED STAR LINEHet Red Star Line Museum is gehuisvest in de loodsen van de bekende Antwerpse rederij en vertelt het verhaal van miljoenen Europeanen die eind 19de en begin 20ste eeuw op zoek gaan naar een beter leven in Amerika. Tegelijk focust het museum op migratie vandaag. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart geniet u van het kortingstarief.

> www.redstarline.be

CONCERTGEBOUW BRUGGEAls eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers programmeert het Concertgebouw dit jaar muziek, dans én beeldende kunst uit Groot-Brittannië in meer dan honderd voorstel-lingen en acht festivals. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart maakt u kans op gratis tickets en krijgt u korting op een selectie voorstellingen, opgelijst in Davidsfonds Cultuurmagazine.

> www.concertgebouw.be

MUSEA BRUGGE Eén stad, zestien musea, eindeloos veel moge-lijkheden. De Brugse museumcollectie blinkt uit in verscheidenheid: van de Vlaamse Pri-mitieven tot folklore en poëzie. Musea Brugge pakt geregeld uit met tijdelijke expo’s. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart geniet u van het kortingstarief én maakt u kans op gratis tickets via Davidsfonds Cultuurmagazine.

> www.museabrugge.be

KVSJonge en ervaren artiesten uit binnen- en buitenland staan in de KVS, het Brusselse stadstheater, garant voor theater, dans en mu-ziek van de bovenste plank. Hou Davidsfonds Cultuurmagazine in de gaten voor vrijkaarten. Da-vidsfonds Cultuurkaarthouders krijgen ook een gratis drankje bij een selectie voorstellingen.

> www.kvs.be

Page 20: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUURGIDS 2014-201520 LIDMAATSCHAPSFORMULES

BELEEFHET MEE

De Davidsfonds Cultuurkaart op de kop tikken en lid worden van het Davidsfonds kan op drie manieren. De interessantste manier is twee boeken kiezen uit het aanbod van pagina 22 tot 93. Zo bepaalt u zelf uw bijdrage en krijgt u meteen waar voor uw geld, plus een heleboel andere voordelen (zie pagina 17). Maar voor wie het liever alternatiever aanpakt, zijn er nog twee an-dere formules.

Page 21: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMENCULTUUR BELEEF JE SAMEN LIDMAATSCHAPSFORMULES 21

Blader door naar pagina 22, kies twee of meer boeken en/of cd’s en bestel ze op een van deze manieren:

① Via het keuzeformulier bij deze gids. Bezorg het keuzeformulier aan een Davidsfonds bestuurslid in uw buurt en enkele weken later krijgt u van dat bestuurslid uw boeken en Cultuurkaart. Vindt u geen keuzeformulier bij deze Cultuurgids? Hebt u geen idee of er wel een Davidsfonds bestuurslid in de buurt woont? Meer info vindt u via www.davidsfonds.be of 016/310.600. ② Via het online formulier op www.davidsfonds.be/lidworden. Uw bestel-ling en Cultuurkaart worden binnen vijf werkdagen thuis bezorgd. U moet wel rekenen op € 4,50 verzendings- en behandelingskosten (€ 9 voor Europese bestemmingen buiten België).

) In een aantal – uitzonderlijke – geval-len volstaat het om maar één boek te bestellen om de Cultuurkaart te ont-vangen. Als dat zo is, staat dat duidelijk aangegeven bij het boek in kwestie.

) We doen ons uiterste best om stock-breuken te vermijden, maar als ze toch gebeuren, proberen we zo snel mogelijk na te leveren. Sommige boeken kunnen echter uitzonderlijk niet meer herdrukt worden. Op www.davidsfonds.be vindt u een actuele lijst van beschikbare titels.

In plaats van twee of meer boeken te be-stellen, kunt u ook voor een Davidsfonds boekenbon kiezen. Eén boekenbon van 50 euro geeft u recht op de Davidsfonds Cul-tuurkaart. De bon bestaat uit twee deelbon-nen van 25 euro, die u apart kunt uitgeven en die geldig zijn tot 31 december 2015. Bestellen doet u zo:

① Via het keuzeformulier bij deze gids. Duid nummer 197 en vak H aan en be-zorg het formulier aan een Davidsfonds bestuurslid in uw buurt. Binnen enkele weken ontvangt u van dat bestuurslid de boekenbon en uw Cultuurkaart. ② Via het online formulier op www.davidsfonds.be/lidworden. Uw boe-kenbon en Cultuurkaart worden gratis thuis bezorgd.

) Boeken aankopen met een Davidsfonds boekenbon doet u online via www.davidsfonds.be/boekenbon. Maak uw keuze en geef bij de afronding van uw bestelling het unieke nummer van uw boekenbon in. U kunt uw bestelling ook doorgeven op 016/310.650 of via [email protected]. Uw bestelling wordt gratis naar u verzonden.

) Met een Davidsfonds boekenbon kunt u alleen Davidsfonds uitgaven kopen en de bon kan niet ingezet worden voor de betaling van het Davidsfonds lidmaat-schap. De boekenbon kan niet worden gecumuleerd met ledenkorting en is niet omruilbaar in geld. Het bedrag dat niet wordt opgenomen, wordt niet terugbetaald.

U kunt natuurlijk ook gewoon € 35 beta-len om de Davidsfonds Cultuurkaart te bemachtigen. Dat doet u zo:

① Via het keuzeformulier bij deze gids. Kruis nummer 196 en vak G aan en overhandig het formulier aan een Davidsfonds bestuurslid in uw buurt. Binnen enkele weken krijgt u van dat bestuurslid uw Davidsfonds Cultuur-kaart, maar geen boeken of boekenbon. ② Via het online formulier op www.davidsfonds.be/lidworden. Uw Cul-tuurkaart wordt gratis thuis bezorgd.

1 2 3

METEEN KORTINGAls u boeken uit deze Cultuurgids bestelt, geniet u op het totaalbedrag van uw bestelling meteen een extra korting:• tot € 34,99 krijgt u 5% korting• tussen € 35 en € 74,99 krijgt u 10% korting• tussen € 75 en € 219,99 krijgt u 15% korting• tussen € 220 en € 419,99 krijgt u 20% korting• boven de € 420 krijgt u 25% korting

STEUN ONSAls u cultuur een warm hart toedraagt, wilt u misschien wel een gift doen aan het Davids-fonds. Met uw steun kunnen we ook in de toe-komst cultuur blijven brengen in heel Vlaande-ren. Voor giften vanaf € 40 ontvangt u een attest voor fiscale aftrekbaarheid. Uw gift overmaken doet u via het keuzeformulier bij deze gids of door overschrijving op het rekeningnummer BE98-4310-0693-8193 met vermelding ‘Fonds voor Kunst en Cultuur’, ‘Cultuurfonds Vlaamse Rand’ of ‘Fonds Vlaamse Actie’ (voor projecten die de Vlaamse aanwezigheid in de Rand rond Brussel versterken). Een gift telt wel niet als betaling voor uw lidmaatschap en de Davids-fonds Cultuurkaart. Giften voor Davidsfonds Academie kunnen op het rekeningnummer BE51-7350-2299-6462.

KIES UIT ALLE BOEKENHebt u uw oog laten vallen op titels van Davidsfonds Uitgeverij die niet in deze gids staan? Geen probleem: u kunt uit al onze titels kiezen om uw Cultuurkaart te bemachtigen, maar wel uitsluitend als u via de website bestelt. Deze Cultuurgids bevat de meest recente boeken die beschikbaar zijn in september 2014. Boeken die later verschijnen of vroeger verschenen zijn en nog in voorraad zijn,

kunt u raadplegen en bestellen via www.davidsfonds.be. Klik op de knop ‘lid worden/de snelste manier’ en maak uw keuze. Ook op die manier kunt u aansluiten bij een plaatselijke afdeling, maar uw bestelling wordt wel rechtstreeks naar u verstuurd (€ 4,50 verzendings- en behandelingskosten). Hebt u graag meer info? Bel dan naar 016/310.600 of mail naar [email protected].

DE INTERESSANTSTE MANIERVIA BOEKEN EN CD’S

DE ALTERNATIEVE MANIERVIA DE BOEKENBON

DE ZAKELIJKE MANIERGEWOON CASH

Page 22: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUURGIDS 2014-201522 10 TOPPERS

10TOPPERS

Uit de meer dan 190 boeken en cd’s waaruit u kunt kiezen voor de Davidsfonds Cultuurkaart 2014-2015 (en dus voor het Davidsfonds lidmaat-schap) selecteerden onze uitgevers 10 absolute pareltjes. 10 boeken die het verschil maken door de auteur, de inhoud of de vorm. 10 heerlijke smaakmakers voor al het moois dat volgt vanaf pagina 34. Ontdek snel over welke boeken onze uitgevers niet kunnen zwijgen.

+GRATIS

BOEK

Page 23: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

µ Nieuwe inzichten over de middeleeuwse schilderkunst

µ De cultuurhistorische context van de Vlaamse Primitieven

µ Prachtig geïllustreerd boek voor ge-schiedenis- en kunstliefhebbers

De Vlaamse Primitieven spreken tot de ver-beelding. De schilderijen van de Meester van Flémalle, Jan Van Eyck, Rogier van der Weyden, Dirk Bouts, Hugo van der Goes en andere meesters hangen in musea over de hele wereld en worden gezien als het hoogte-punt van de laatmiddeleeuwse kunst. Tal van boeken zijn er al geschreven over die mees-terwerken. Dit kunstboek gaat verder dan de meeste studies en bespreekt niet alleen het artistieke karakter van de schilderijen, maar

ook de cultuurhistorische context waarbinnen ze gemaakt werden.

Wie waren de opdrachtgevers van de Vlaamse Primitieven en waarom lieten ze bepaalde voorstellingen schilderen? Welke sociale, politieke, economische en devotionele fac-toren beïnvloedden de artistieke productie? Welke symbolische betekenissen zitten er in de schilderijen? Hoe werden de werken in de eigen tijd ontvangen en gewaardeerd?

Schilderkunst in de Bourgondische Nederlan-den kijkt op een heel nieuwe manier naar de schilderkunst van de Vlaamse Primitieven. Boordevol schitterende afbeeldingen is dit een prachtig lees- en kijkboek over de belang-rijkste schilderijen uit de geschiedenis van de

Bourgondische Nederlanden. Dr. Bernhard Ridderbos doceerde vele jaren middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij verrichtte jarenlang on-derzoek en vult zijn eigen visies aan met inzichten uit recent wetenschappelijk on-derzoek.

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/schilderkunstindebour-gondischenederlanden

) De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds Cultuurkaart (en het lidmaatschap).

Cursus: Jan Van Eyck en de Vlaamse Primitieven, door Jan Bustin

SCHILDERKUNST IN DE BOURGONDISCHE NEDERLANDENVORM EN INHOUD

Dr. Bernhard Ridderbos

Met vele kleurenafbeeldingen / Hardcover – 320 p. / 25 x 29 cm / € 64,95 / NR. 1

CULTUUR BELEEF JE SAMEN 10 TOPPERS 23

Page 24: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

µ Het militaire verloop van de Eerste We-reldoorlog in België

µ Onmisbaar standaardwerk voor leken én specialisten

µ Met meer dan 50 kaarten en 400 unieke illustraties

’14-’18. Oorlog in België biedt een antwoord op alle vragen over het militaire verloop van de Eerste Wereldoorlog. Voor het eerst wor-den alle militaire operaties waarbij Belgische troepen betrokken waren of die zich voltrok-ken op Belgisch grondgebied in één boek samengebracht. De militaire gebeurtenissen worden daarbij in een ruimere Belgische en internationale context geplaatst.

De tekst wordt aangevuld met meer dan 50 kaarten en 400 foto’s, waarvan sommige nooit eerder gepubliceerd werden. Daarmee krijg je een duidelijk inzicht in alle aspecten van de Grote Oorlog in België. De schrijvers – stuk voor stuk specialisten ter zake – bundelden hun kennis over de oorlog in een overzichtelijk en compleet geheel, wetenschappelijk onder-bouwd en toegankelijk voor een breed publiek.

Luc De Vos is emeritus gewoon hoogleraar van de Koninklijke Militaire School en buitenge-woon hoogleraar van de KU Leuven. Onder zijn leiding schreven historici Tom Simoens en Dave Warnier, verbonden aan de Konink-lijke Militaire School, en Franky Bostyn van

de Historische Pool van Defensie mee aan dit unieke naslagwerk.

“Het ultieme naslagwerk over de Groote Oor-log, het magnum opus, het koninginnenstuk!” (Gazet van Antwerpen)

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/1418

) De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds Cultuurkaart (en het lidmaatschap).

’14-’18OORLOG IN BELGIË

Luc De Vos, Tom Simoens, Dave Warnier & Franky Bostyn

Reis: Met Luc De Vos & Franky Bostyn naar Ieper & het IJzerfront

Reis: Met Luc De Vos naar Normandië

Met vele afbeeldingen en kaarten / Hardcover – 588 p. / 23 x 28 cm / € 55 / NR. 2

CULTUURGIDS 2014-201524 10 TOPPERS

Page 25: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

µ Twee in één: fietsgids en verhalenboek µ 8 fietstochten langs 100 monumenten µ Ontroerende getuigenissen over WO I

Aan de ene kant is De Groote Tocht een fietsgids. Gepassioneerd wielertoerist Marc Monballieu stelde acht fietstochten samen langs 100 monumenten aan het IJzerfront en het Ieperfront. Er zijn korte en lange tochten, zodat iedereen de Groote Tocht kan fietsen: twee versies van 20 kilometer, twee versies van 50 kilometer, twee versies van 100 kilometer, één versie van 160 ki-lometer en tot slot één van 200 kilometer. De tochten leiden langs de verhalen die Annemie Peeters neerpende in Gezichten bij De Groote Tocht. Dankzij de duidelijke kaartjes rij je bovendien nooit verloren en

door het handige formaat kan je het boekje zo meenemen op de fiets.

Aan de andere kant is Gezichten bij De Groote Tocht een verhalenboek met elf portretten van mensen die de Eerste Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. Mannen, vaak nog jon-gens, die na vier jaar hel in de loopgraven weer thuiskwamen. Pas na weken, maanden of jaren begonnen ze te vertellen, zo onuit-sprekelijk was de gruwel die ze aan het front hadden gezien. En thuis wachtten moeders, vrouwen en kinderen, die op hun beurt ver-tellen over de ellende die zij intussen hadden meegemaakt. Veel van die verhalen worden alleen doorverteld in de familie, maar nu zijn ze ook opgetekend door radiopresentatrice Annemie Peeters.

DE GROOTE TOCHTAnnemie Peeters & Marc Monballieu

Met vele foto’s en handige kaarten / Wire-O – 208 p. / 17 x 11,5 cm (past zo in de fietstas!) / € 19,95 / NR. 3

“De Groote Tocht is een boekje om te koes-teren, te lezen en te fietsen!” (Fietsen moet kunnen)

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/grootetocht

Reis: Met Luc De Vos & Franky Bostyn naar Ieper & het IJzerfront

Reis: Met Luc De Vos naar Normandië

Cursus: De Eerste Wereldoorlog aan de Bel-gisch-Nederlande grens, door Alex Vanneste

CULTUUR BELEEF JE SAMEN 10 TOPPERS 25

Page 26: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

µ Meer dan 30 gerechten met 10 trap-pistenbieren

µ Met recepten van de chefs van de pres-tigieuze Hotelschool Spermalie

µ Achtergrondinfo over de abdijen en de smaak van 10 topbieren

Achel, Chimay, Engelszell, La Trappe, Orval, Rochefort, Spencer, Westmalle, Westvleteren, en Zundert: al die trappistenbieren worden geroemd voor hun hoge kwaliteit en hemelse, rijke smaak. Maar waarom alleen een trap-pist drinken? De trappistenbieren en -kazen kan je ook gebruiken in heerlijke gerechten.

Chocolademousse met Rochefort, kalfswang met Westmalle dubbel of loempia van zalm en pompelmoes met een Orvalsausje. In Koken met trappist wordt aan tien bieren telkens een voor-, hoofd- en nagerecht gekoppeld. Het boek bevat niet alleen originele en smakelijke recepten, je krijgt ook inzicht in hoe de smaak van de trappistenbieren beter tot zijn recht komt in combinatie met andere ingrediënten. Ontdek daarnaast meer over de abdijen en de smaak van de tien topbieren.

De chefs van Hotelschool Spermalie gingen met trappistenbier aan de slag in de keuken en

bundelen hun toprecepten in dit boek. Gido Van Imschoot, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Sommeliers, beschrijft de bie-ren in dit boek. Foodfotograaf Karl Bruninx brengt de gerechten subliem in beeld.

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/kokenmettrappist

KOKEN MET TRAPPISTHotelschool Spermalie

Met vele kleurenfoto’s / Hardcover, met linnen rug – 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 27,50 / NR. 4

Evenement: Daguitstap naar Kortrijk en Brouwerij Bockor

CULTUURGIDS 2014-201526 10 TOPPERS

Page 27: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

µ Herman Van Rompuy kijkt terug op zijn Europese carrière

µ Een blik achter de schermen van de Europese toppolitiek

µ De financiële crisis in de eurozone

Eind 2009 werd Herman Van Rompuy verko-zen tot voorzitter van de Europese Raad. Aan het eind van zijn ambtstermijn schreef hij een krachtig essay over het verleden én de toekomst van Europa op basis van zijn eigen ervaringen.

Het grootste deel van zijn energie tijdens zijn jaren als president van Europa ging naar de

financiële crisis die de eurozone bedreigde. Van Rompuy vertelt hoe de Europese leiders te werk gingen om de storm te bedwingen en de euro te redden. Ook de rol van Europa in een steeds veranderende wereld komt aan bod. Net zoals de verwachtingen, ervaringen en teleurstellingen van de Europeanen zelf.

Wijs en gevat gaat hij geen enkele delicate vraag of onderwerp uit de weg. Hoe zorgen we voor meer werkgelegenheid en welvaart in de Europese Unie? Hoe kan de Unie op een ogenblik van twijfel de burgers van Eu-ropa ervan overtuigen dat de toekomst ligt

in Europese samenwerking? Europa in de storm geeft een uniek en boeiend inzicht in het belang, de werking en de toekomst van Europa. Zo ziet Van Rompuy Europa sterker uit de crisis komen als de onmisbare drager van de welvaart voor de volgende generatie.

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/europaindestorm

Cursus: De Europese Unie, door Hendrik Vos

Cursus: 60 jaar Europese integratie, door Laurent Van Depoele

EUROPA IN DE STORMLESSEN EN UITDAGINGEN

Herman Van Rompuy

Hardcover – 140 p. / 14 x 18 cm / € 14,95 / NR. 5

CULTUUR BELEEF JE SAMEN 10 TOPPERS 27

Page 28: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

µ Getuigenissen vanaf het sterfbed µ Het stervensproces en het lijden dat ermee gepaard gaat

µ Houvast voor palliatieve patiënten, hun omgeving en hulpverleners

Als ik mijn waardigheid verlies, moet het allemaal niet meer voor mij.

Ik moet me sterk houden voor mijn gezin. Ik wil hen geen verdriet doen.

Hoe gaat het gebeuren? Zal ik het voelen, zal ik pijn hebben?

Ik wil tot mijn laatste snik zelfstandig blijven, ik wil geen medelijden.

Iedereen reageert anders wanneer het einde van het leven opdoemt. Sommigen willen zelfstandig blijven tot de laatste snik, anderen verlangen vooral naar rust. Vele mensen wor-stelen met gevoelens van angst, eenzaamheid of boosheid, anderen streven naar verzoening en maken de balans op van hun leven. Het zijn allemaal uitingen van het existentiële lijden waarmee elke stervende geconfronteerd wordt.

Het leven en hoe we er afscheid van nemen brengt oprechte en verhelderende getuigenissen vanaf het sterfbed. Lut Rubbens werkte jaren als ver-pleegkundige op de palliatieve eenheid van het UZ Leuven. Op basis van haar jarenlange ervaring vertelt zij in dit boek over het verloop van het stervensproces en het lijden dat daarmee

gepaard gaat. Ze duidt de verschillende emoties en gedragingen die je in een palliatieve omge-ving tegenkomt. Taboedoorbrekend, concreet en herkenbaar, een belangrijke houvast voor wie op palliatieve zorgen terechtkomt, hun omgeving en hulpverleners.

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/hetlevenenhoewijer-afscheidvannemen

Evenement: Lezing over palliatieve zorg, door Lut Rubbens

HET LEVEN EN HOE WIJ ER AFSCHEID VAN NEMENLut Rubbens

Softcover – 254 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 6

CULTUURGIDS 2014-201528 10 TOPPERS

Page 29: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

µ Nieuwe bestseller van gezondheids-coach Sonja Kimpen

µ Tips om vitaal en sprankelend de me-nopauze door te komen

µ Een gezonde levensstijl is voor iedereen haalbaar

Menopauze, overgang, tram vijftig … Denk jij bij die woorden aan aftakeling en ouder-dom? Dan heb je dringend nood aan dit boek. Sonja Kimpen bewijst dat je ook op rijpere leeftijd nog sprankelend en vitaal door het leven kan gaan.

Vanaf veertig maakt elk vrouwenlichaam cruciale veranderingen door. Eerst onop-vallend, maar dan onmiskenbaar duidelijk. Maar het is niet omdat onze eicellen op rust mogen dat we zelf ook al moeten uitbollen. Je energie en figuur hebben veel meer met levensstijl te maken dan met leeftijd. Laat je hormonen maar bokkensprongen maken, je vrouwelijke kracht zal ze wel temmen, zodat je een nieuwe balans vindt. Wanneer je ken-nis en inzicht hebt over wat er juist gebeurt in je lijf en je hoofd, kan je jezelf opnieuw heruitvinden tot je meest vitale pakket ooit.

Sonja Kimpen is een bekende gezondheids-coach. Enthousiast en gedreven, via cursus-sen, boeken, televisieprogramma’s en Synergie Welnesspoint – het gezondheidscentrum dat ze samen met haar man uitbaat – toont ze dat een gezonde levensstijl voor iedereen haalbaar is. Met Me!No-pauze! schreef ze een inspirerend boek dat elke vrouw zal stimule-ren om haar toekomst en energie zelf in de hand te nemen!

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/menopauze

ME! NO-PAUZE!DE ULTIEME SPRONG NAAR VITALITEIT EN BALANS

Sonja Kimpen

Met illustraties en foto’s in kleur / Softcover – 208 p. / 17 x 24 cm / € 22,50 / NR. 7

CULTUUR BELEEF JE SAMEN 10 TOPPERS 29

Page 30: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

µ Dromerige en sfeervolle illustraties µ Honderden gedetailleerde uitsnijdingen µ Origineel en uniek koesterboek

Rébecca Dautremer verwent haar lezers al jaren met prachtige, dromerige en sfeervolle illustraties. Alle personages uit haar boeken verzamelde ze nu in één enkel boek. Een echt schatkistje, opgebouwd uit honderden gede-tailleerde uitsnijdingen. 

Open het boek en laat je verrassen door het fantasietheater van Rébecca Dautremer. Ter-wijl je door het boek bladert, creëer je telkens een nieuwe scène. De personages komen letterlijk en figuurlijk los van het papier en nemen je mee door een betoverende, verras-sende en magische wereld.

Het kleine theater van Rébecca is een origi-neel en uniek koesterboek, haast te mooi om cadeau te geven. Om uren in te bladeren, je te verwonderen en te genieten.

HET KLEINE THEATER VAN RÉBECCARébecca Dautremer

Met vele kleurenillustraties / Hardcover – 184 p. / 24 x 20,5 cm / € 29,95 / NR. 8

“Elke pagina is een uitgeknipt tafereeltje, een echt schatkistje met de fijnste details. Het perspectief is zo juist in het minuscule uitknipwerk dat de illustraties magisch en fragiel overkomen. Dautremers personages, wiens ogen dwars door je heen kijken, voe-ren een meesterlijk spel op tussen donker en licht.” (Pluizer)

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/hetkleinetheatervan-rebecca

CULTUURGIDS 2014-201530 10 TOPPERS

Page 31: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

µ Het verkeer wordt kinderspel µ Spelenderwijs verkeersregels leren µ Inclusief drie autootjes om zelf in elkaar te knutselen

Hoe werken verkeerslichten? Welke soorten verkeersborden zijn er? Waar moet je reke-ning mee houden op de weg? Er valt heel wat te leren over het verkeer en je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Vooraan in het boek zitten drie autootjes om zelf ineen te knutselen. Daarmee trekken de

jonge lezers het verkeer in. Spelenderwijs en via tal van flapjes, draaiende schijfjes en kleurrijke tekeningen maken ze kennis met de verkeersregels en verschillende verkeers-situaties. En wie goed heeft opgelet, krijgt aan het eind zijn rijbewijs!

Het grote boek van verkeersregels maakt leren over het verkeer plezierig. Via acht interac-tieve spelletjes en een parcours krijgen kin-deren de wegcode zo onder de knie. KIDIDOC is een succesreeks met vertalingen in twintig landen. Een originele ontdekkings-

tocht voor actieve kleuters en nieuwsgierige kinderen. Op al hun vragen geeft KIDIDOC het mooiste en prettigste antwoord. Voor iedereen die verwonderd wil blijven.

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/hetgroteboekvanver-keersregels

HET GROTE BOEK VAN VERKEERSREGELSKididoc

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 16 p. / 23 x 28 cm / € 18,50 / NR. 9

CULTUUR BELEEF JE SAMEN 10 TOPPERS 31

Page 32: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

µ Concrete tips en oefeningen voor babymassage

µ Samen met je baby ontspannen en genieten

µ Met gratis cd

Dag baby,Luister naar de muziek van de zee.Hoor je het wuiven van het water?De golfjes strelen teder je huid. Satijnzacht. Heel voorzichtig.Je geniet van hun aanraking.Ze blijven komen. Over en weer, over en weer …

Onderzoek heeft aangetoond dat babymassage heel wat lichamelijke en geestelijke voordelen heeft. De zachte wrijving over de huid stimu-leert niet alleen het zenuw- en lymfestelsel, het activeert ook de bloedsomloop, het verhoogt de weerstand tegen ziektes en verbetert de spijsvertering. Babymassage kan pijnlijke krampen verzachten en verlichting brengen bij huilbaby’s. Het bezorgt hen bovendien een betere nachtrust en vermindert symptomen van stress. Maar bovenal is het heerlijk om babymassage te geven en bevordert het de band tussen ouder en kind.

Dit cd-boek bevat concrete tips en massage-oefeningen. Ideaal om thuis uit te proberen en samen met je baby te ontspannen en te genieten. Actrice en auteur Karin Jacobs maakte bij elke oefening een tekst of liedje en een toepasselijke illustratie. Je hoort haar ook op de bijgevoegde cd. De muziek op de cd is van muzikant Florejan Verschueren.

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/eenvisjeindelucht

EEN VISJE IN DE LUCHTEENVOUDIGE MASSAGETIPS VOOR JOU EN JE BABY

Karin Jacobs

Met gratis cd en vele kleurenillustraties / Hardcover – 64 p. / 22 x 25 cm / € 19,95 / NR. 10

CULTUURGIDS 2014-201532 10 TOPPERS

Page 33: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

µ Nieuw boek van bekroond duo µ Bewerking van het liefdesverhaal van Helena en Paris van Troje

µ Klassiek verhaal op maat van een jong publiek

Ben je ooit zo verliefd geweest dat de grond on-der je voeten daverde? Zo verliefd dat het even duurde voor je begreep dat het niet de grond was die daverde, maar dat jij het zelf was die op je benen trilde? Als je dat ooit meemaakte, dan kan je geloven wat mij overkwam.

Helena is getrouwd met Menelaos. Op een dag krijgen ze bezoek van Paris, zoon van koning Priamos uit Troje. Helena wordt ver-liefd op Paris. Nooit eerder voelde ze de liefde zo branden in haar borst. Ze verlaat man en kind en kiest voor de nieuwe liefde. Samen vertrekken ze, als twee dieven in de nacht, op de vleugels van de liefde. Maar Menelaos wil wraak. Met meer dan duizend schepen trekt hij naar Troje. Op zoek naar Helena. Op zoek naar wraak.

Het verhaal van Helena van Troje inspireerde door de eeuwen heen al tal van auteurs. Nu is het de beurt aan bekroond auteur Michael De Cock die het verhaal bewerkte voor een hedendaags publiek. Het is een verhaal over liefde en verraad, over de eerste vechtschei-ding uit de geschiedenis. Passioneel, intens en intrigerend. Net zoals bij de vorige boeken uit de reeks Kleine Klassiekers zorgde Gerda Dendooven voor de illustraties.

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/veldslagomeenhart

VELDSLAG OM EEN HARTHET VERHAAL VAN HELENA

Michael De Cock & Gerda Dendooven

Met kleurenillustraties / Hardcover – 120 p. / 17 x 24,5 cm / € 22,50 / NR. 11

CULTUUR BELEEF JE SAMEN GRATIS BOEK 33

GRATISBOEK

) U krijgt dit boek cadeau als u voor minstens 110 euro bestelt uit deze Cultuurgids.

Page 34: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

“We houden van afwisseling. Onze ingrediënten voor een topdag zijn een gezonde portie beweging, een lekker boek en een snuifje cultuur met als kers op de taart een culinaire sensatie.”INEKE EN ELKE (33 JAAR)

Page 35: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

35CULTUUR BELEEF JE SAMEN

TOERISME& LIFESTYLE

OP ZOEK IN GERAARDSBERGEN

Onbekende plekjes, mooi weer en goed gezel-schap: meer is er niet nodig om het gevoel te hebben dat u met vakantie bent. En daar hoeft u niet voor naar het buitenland, want ons eigen land herbergt een heleboel mooie bestemmingen. Dat blijkt niet alleen uit de reisgidsen op de volgende pagina’s en de dag-uitstappen van Davidsfonds Cultuurreizen, maar ook uit onze jaarlijkse Zomerzoektocht. De auto- en fietstocht laat u op een ontspan-nende manier kennismaken met een ver-rassend stukje Vlaanderen. Door vragen te beantwoorden op de stopplaatsen van het parcours maakt u kans op een heleboel prij-zen. Ook voor de 29ste editie kunt u kiezen tussen de ontspannende Gezinszoektocht met speelse opdrachten of de klassieke Zomer-zoektocht met uitdagende vragen. In 2015 trekken we naar Geraardsbergen, bekend voor de wielerwedstrijden en de mattentaarten.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be/zomerzoektocht

PASSIE VOOR PARFUM

Een privécollectie van 500 parfumflacons en keuze uit 130 verschillende parfums: daar-voor moet u bij Lieven Debrauwer zijn. De Vlaamse regisseur, die bekend werd met de kaskraker Pauline & Paulette, is niet alleen gepassioneerd door films, maar ook door parfum. En hij vertelt er u graag alles over tijdens een voorstelling waarmee hij voor het Davidsfonds door Vlaanderen trekt. Naast parfum heeft hij het ook over parfumhuizen, flacons, modehuizen, legendarische gebrui-kers en andere geurige anekdotes. Hij projec-teert daarbij zo’n 1.000 afbeeldingen en maakt verwijzingen naar de schilderkunst, de opera, de literatuur, films en historische gebeurte-nissen in de parfumindustrie en daarbuiten. Wie wil kan ook enkele parfumklassiekers uitproberen – maar er wordt niets verkocht. Gooi uw neusgaten open en laat u verrassen door deze welriekende voordracht.

>Plaatsen en data vindt u op www.davidsfonds.be/evenementen

WIJNEN UIT DE RIJNSTREEK

In Duitsland leiden alle wegen naar de Rijn, want daar komt al het beste van Duitsland samen: boeiende geschiedenissen, roman-tische landschappen en heerlijke wijnen. Reisjournalist Gert Corremans reisde elk seizoen naar de Rijnvallei en schreef voor Da-vidsfonds Uitgeverij een boek waarin wijn de hoofdrol speelt (zie pagina 36). De wijnboer-derijen, de streekgerechten en de bijzondere bezienswaardigheden uit het boek kunt u ook samen met Gert Corremans ontdek-ken op een vierdaagse reis van Davidsfonds Cultuurreizen. Op het programma staan niet alleen bezoeken aan wijndomeinen, maar ook rondleidingen in steden als Koblenz, Wies-baden en Mainz. Het beste van natuur en cultuur dus. Wilt u meer leren over andere wijnen? We organiseren ook wijnreizen naar Belgische wijndomeinen en naar vermaarde Franse wijnstreken.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be/cultuurreizen

© D

AN

NY

MIG

ALS

KI

© S

HU

TT

ER

STO

CK

Page 36: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUURGIDS 2014-2015

RIJN & WIJNLangs romantische burchten en beroemde wijnbergen Gert Corremans, met foto’s van Michael Dehaspe

NIEUW “Reisjournalist Corremans vertelt het verhaal van de Rijnvallei door de ogen van haar in-woners. Ontdek de beste wijnhuizen en volg een jonge wijnmaakster een jaar lang in de wijngaard. Het boek legt wijn dui-delijk uit, biedt recepten met streekproducten en toeristische tips. De ide-ale gids voor elke wijnlief-hebber en Duitslandfan.” (Standaard Boekhandel Magazine)

Reis: Met Gert Corremans op wijnreis naar de Rijnstreek

Met vele kleurenfoto’s en recepten / Softcover – 216 p. / 19,5 x 25 cm / € 27,50 / NR. 12

MIDDEN-LIMBURGBekende Limburgers gidsen je door Hasselt en Genk Johan Veldeman, met foto’s van Danny Migalski

NIEUW In dit boek nemen acht bekende Midden-Lim-burgers je mee op een wandel-, fiets-, vespa- of autotocht door hun streek. Stuk voor stuk per-soonlijke routes waarmee ze je niet alleen langs erfgoed, natuurlijke parels of lokale lekkernijen loodsen, maar je op hun favoriete plekjes ook een blik gunnen in hun herin-neringen. Midden-Limburg is méér dan een toeristische gids.

Met vele kleurenfoto’s / Softcover – 168 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 13

DE VLAAMSE ARDENNENZien – proeven – beleven Marc Peirs, met foto’s van Marthe Minnaert

“Het vademecum voor de Vlaamse Ardennen.” (Euroreizen.be)“Een praktische toeristische gids, die je wegwijs maakt in alle 17 gemeenten van de Vlaamse Ardennen.” (Radio 2)

Evenement: Zomerzoektocht in Geraards-bergen

Met vele foto’s / Hardcover – 203 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / NR. 14

HET HAGELAND7 x andersInge Bosschaerts, met foto’s van Mine Dalemans

“Een luchtige en vrolijke beschrijving van de streek tussen Aarschot, Leuven, Diest en Tie-nen, een prachtig gebied dat veel meer aan-dacht verdient. Een fijn boek voor gezapige toeristen.” (Patrick Van Gompel, VTM)

Met vele foto’s / Softcover – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 15

OUDE BOSSEN VAN DE ANTWERPSE KEMPENSara Adriaenssens & Kris Verheyen

“De auteurs brachten historische gegevens en actuele natuurwaarden samen in een kleur-rijke publicatie. Het is een tot de verbeelding sprekend boek!” (Cartoon Productions)“Een schitterend en leerrijk boek. Mochten de auteurs nog enkele bossen willen doorgronden, graag!”(Reisboeken)

Bekroond met Erfgoedprijs / Met vele foto’s / Hardcover – 253 p. / 22 x 28 cm / € 39,95 / NR. 16

36 TOERISME & LIFESTYLE

Page 37: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN

DE GROOTE TOCHTAnnemie Peeters & Marc Monballieu

NIEUW Twee boeken in één!

“Gepassioneerd wielertoerist Marc Mon-ballieu maalde duizenden kilometers af in de frontstreek en stelde een tocht van 200 kilometer samen die leidt langs 100 mo-numenten. De tochten leiden ook langs de verhalen die Annemie Peeters in De gezichten bij de Groote Tocht neerpende.” (Radio 1)

“Dankzij de duidelijke kaartjes rij je nooit verloren en door het handige formaat kan

je het boekje zo meenemen op de fiets.” (wo1.be)

Reis: Met Luc De Vos & Franky Bostyn naar Ieper & het IJzerfront

Reis: Met Luc De Vos naar Normandië

Cursus: De Eerste Wereldoorlog aan de Belgisch-Nederlande grens, door Alex Vanneste

Met vele foto’s en handige kaartjes / Wire-O – 208 p. / 17 x 11,5 cm / € 19,95 / NR. 3

WO I IN VLAANDERENWandelboxRobert Declerck, met foto’s van Jan Crab

NIEUW In 40 wandelingen (van 4 tot 15 kilometer) leidt deze gids je langs talloze plaatsen die herinneren aan de Grote Oorlog.

“Handige fiches met een duidelijk kaartje, zodat u geen dik boek hoeft mee te slepen, aanvullende info over pleisterplaatsen: superhandig gerief voor fervente wandelaars.” (Knack)

Doos met 84 handige fiches, met foto’s en kaartjes / 24 x 17 cm / € 24,95 / NR. 17

PLEZANT PLATTELANDOp ontdekking in de mooiste streken van VlaanderenLuc Vander Elst

NIEUW “Dit boek bundelt tips en informatie over 25 locaties. Hoe is het landschap door de ja-ren heen geëvolueerd, wat valt er te beleven als toerist en waar kan je in de buurt gezellig iets eten of drinken? Door de combinatie van informatie met sfeerfoto’s en kaartjes met wandel- of fietspa-den en bezienswaardigheden, vormt het boek een ideale gids voor boeiende en verrassende daguitstapjes.” (Veldverkenners)

Met vele kleurenfoto’s en handige kaartjes / Softcover – 256 p. / 16,5 x 24 cm / € 22,50 / NR. 18

DE MOOISTE DORPEN VAN TOEN WandelboxRobert Declerck, met foto’s van Jan Crab

“Onweerstaanbaar als je houdt van landelijke streken met rustige dorpjes waarop de tijd geen vat lijkt te hebben. Handige fiches met routebeschrijving, kaart en tips.” (VAB Magazine)

Doos met 84 fiches, met vele kleuren-foto’s en kaartjes / 24 x 17 cm / € 24,95 / NR. 19

PAKKET

WANDELBOX

“Om zorgelooos en zonder ver-dwalen op stap te gaan!” (Reis-boeken)

DE MOOISTE VERBORGEN PLEKJES IN VLAANDERENRobert Declerck & MargitSarbogardi, met foto’s van Jan Crab

DE MOOISTE DORPEN VAN TOENRobert Declerck, met foto’s van Jan Crab

Elke doos bevat 84 fiches, met vele kleurenfoto’s en handige kaartjes / 24 x 17 cm / Samen € 39,95 i.p.v. € 49,90 / NR. 20

TOERISME & LIFESTYLE 37

Page 38: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

38 TOERISME & LIFESTYLE CULTUURGIDS 2014-2015

BAKED LOUIE’SAlles wat in de oven past Louie Van Nieuwenborgh

NIEUW “Baked Louie’s bundelt de lekkerste creaties van zijn succesvolle blog die hij al drie jaar vult met taarten, koekjes en andere zelfbedachte recepten. Leuk en haalbaar, zelfs voor beginnelingen.” (Knack Weekend)

“Met dit boek beleef je urenlang bakplezier met recepten die het hele jaar door gebruikt kunnen worden. Vanaf nu is bakken kinderspel en zal je gegarandeerd scoren met het resultaat bij je huisgenoten, collega’s of vrienden.” (De Boekenkast)

“No-nonsensegerechten waarbij smaak centraal staat, dat is precies waar dit boek in uitblinkt. Bij elk recept staat alles ook nog eens heel duidelijk uitgelegd. Het kan gewoon niet meer misgaan!” (onaponakookt.wordpress.com)

> Bezoek de blog van Louie op http://bakedlouies.blogspot.be.

Met vele kleurenfoto’s en recepten / Hardcover – 164 p. / 19,5 x 25 cm / € 24,95 / NR. 21

UIT DE KEUKEN VAN MIJN KINDERTIJD De appeltaart van Madame Lambert en 79 andere familierecepten Eddie Niesten, met foto’s van Jan Crab

NIEUW “E en f raai kook- en leesboek met een verfrissende kijk op de thuiskeuken van toen. Het boek verzamelt de onuitputtelijke ‘rijkdom’ van de familiekeuken.” (Nieuwsbrief Gezins-bond)

“Dé handleiding voor re-cepten om je vingers bij af te likken.” (Het Laatste Nieuws)

“Meermaals geteste re-cepten die niet kunnen mislukken. Een referen-

tieboek wanneer je een oldschool en degelijk gerecht op tafel wilt toveren.” (Cuizine.be)

Met vele kleurenfoto’s en recepten / Hardcover – 188 p. / 19,5 x 25,5 cm / € 27,50 / NR. 22

HET GROTE MOSSELBOEK Tine Bral

“Een vlot leesbaar boek met leuke weetjes, antwoorden op alle mos-selvragen, en geïllustreerd. Uiter-aard bevat het boek ook heerlijke recepten.” (Knack Weekend)

Met kleurenfoto’s en recepten / Softcover – 160 p. / 17 x 24 cm / € 12,95 / NR. 23

LEKKEL! Een culinair avontuur door Azië Tom Van de Weghe & Sofie Aelterman

“In dit heerlijk ogende boek is er aandacht voor de eetcultuur van de bezochte landen en voor persoonlijke verhalen. Echt een lekkere ontdekkingsreis!” (Reis-boeken.be)

Reis: Met verschillende reisbe-geleiders naar Vietnam, Nepal, India of China

Met kleurenfoto’s en recepten / Softcover – 208 p. / 20 x 25 cm / € 27,50 / NR. 24

Page 39: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN TOERISME & LIFESTYLE 39

VLAAMSE FOODIES25 gastronomen en hun beste adressen en recepten Filip Salmon, met foto’s van Marco Mertens

NIEUW “Je komt te we-ten hoe 25 bekende Vla-mingen kijken naar ‘food’ in de brede zin van het woord. Je krijgt tips voor lekkere culinaire uitstapjes in binnen- en buitenland. Een boek dat je niet alleen plezier zal verschaffen bij het lezen, maar dat ook handige en vooral lekkere tips heeft voor iedereen die van (lekker) eten houdt!” (Zalu)

Met kleurenfoto’s en recepten / Hardcover – 226 p. / 16,5 x 24,5 cm / € 29,95 / NR. 25

ZELFGEPLUKTHeerlijke en heilzame bloemen- en kruideninfusies Ann Vansteenkiste

NIEUW Kruidenin-fusies zijn een lekker, gezond en trendy al-ternatief voor thee en koffie. Bovendien kan je eenvoudig zelf infu-sies maken met planten en kruiden uit de tuin. Ann Vansteenkiste toont je welke planten je kan gebruiken, hoe je ze moet drogen en hoe je er de lekkerste infusies van trekt. Een onmisbaar werk voor theeliefheb-bers en levensgenieters!

Evenement: Lezing over thee, door Ann Vansteenkiste

Met kleurenfoto’s en recepten / Hardcover – 268 p. / 19,5 x 25 cm / € 27,50 / NR. 26

FOURPLAYSpeelse vegetarische gerechten voor vier seizoenenPrincess Misia

NIEUW Fourplay in-spireert je met speelse vegetarische gerechtjes voor vier seizoenen. De recepten zijn origineel, gezond én makkelijk te bereiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een frittata van prei en aardbei in de lente of zomerse geroosterde tijmtomaatjes? Boorde-vol verrukkelijke foto’s waarvan je gaat water-tanden!

> Bezoek de blog van Princess Misia op www.princessmisia.com.

Met kleurenfoto’s en recepten / Hardcover – 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 27,50 / NR. 27

100 X GROENTEHilde Demurie, met foto’s van Karl Buninx

“Een fris en modern kookboek dat groenten de aandacht geeft die ze verdienen!” (VTM)“Een lekker boek dat je gezond doet genieten!” (Kook)

Met kleurenfoto’s en recepten / Softcover – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 28

VROLIJK GEZIND!Een gezonde geest voedt een gezond lichaam Hilde Demurie

“Tips en voorbeelden uit de prak-tijk om tot een gezond denk- en leefpatroon te komen.” (Krant van West-Vlaanderen)

Softcover – 176 p. / 16,5 x 23 cm / € 19,95 / NR. 29

Page 40: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

40 TOERISME & LIFESTYLE CULTUURGIDS 2014-2015

KOKEN MET TRAPPISTHotelschool Spermalie, met foto’s van Karl Bruninx

NIEUW In Koken met Trappist wordt aan tien trappistenbie-ren telkens een voor-, hoofd- en nagerecht gekoppeld. Het boek bevat niet alleen ori-ginele en smakelijke recepten, je krijgt ook inzicht in hoe de smaak van de trappisten beter tot zijn recht komt in combinatie met andere ingrediënten. En je ont-dekt meer over de ab-dijen en de smaak van de tien topbieren.

Met kleurenfoto’s en recepten / Hardcover met linnen rug – 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 27,50 / NR. 4

CHAMPAGNEDe meest complete gids om streek en drank te ontdekkenGido Van Imschoot, met foto’s van Jan Crab

“Dit boek moet je kopen om twee redenen: de uitstekende achter-grondinformatie over de cham-pagnewijnen én de adresjes bij elke regio.” (Reisboeken)

Reis: Met Gido Van Imschoot op wijnreis in België of naar de Bourgogne

Met vele kleurenfoto’s / Softcover – 168 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / NR. 31

BIJ DE BROUWER150 verhalen uit bierland België Erik Verdonck

“Erik Verdonck geeft u in deze heel volledige biergids alle info over bierland België én nog wat leuke verhalen mee.” (Knack)

Evenement: Daguitstap naar Kortrijk en Brouwerij Bockor

Met vele kleurenfoto’s / Softcover – 320 p. / 14,5 x 24 cm / € 24,95 / NR. 32

PAKKETBIER

BORDJE + BIERErik VerdonckMet recepten van Hilaire Spreuwers en foto’s van Roos Mestdagh

NIEUW Verdwaal je in de wijnkaart op restaurant? Ser-veer je al jaren rode wijn bij vlees en witte wijn bij vis? Het kan anders! Bordje+bier laat je kennismaken met de rijke smaak van onze bieren. Zo combineren witbieren goed met romige visbereidingen en zijn oudbruine bieren heerlijk bij garnaal. Het boek bevat 40 recepten met de bijbe-horende bieren, deskundig voorgeproefd door een panel specialisten.

Met kleurenfoto’s en recepten / Softcover – 208 p. / 17 x 25 cm / € 27,50 / NR. 30

FIETSEN LANGS AMBACHTELIJKE BROUWERIJENJohn Verbraeken, met foto’s van Danny Van TrichtOntdekkingstochten op de fiets langs kleine brouwerijenWire-O, 144 p. / 22,5 x 12,5 cm

BIJ DE BROUWERErik Verdonck150 verhalen uit bierland België Softcover, 208 p. / 14,5 x 24 cm

BORDJE + BIERErik Verdonck, met recepten van Hilaire Spreuwers en foto’s van Roos Mestdagh40 toprecepten met bieren Softcover, 208 p. / 17 x 25 cm

Samen 672 p. / Samen € 59,95 i.p.v. € 72,40 / NR. 33

) De afname van dit pakket volstaat voor de Davidsfonds Cultuurkaart (en het lidmaatschap).

Page 41: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN TOERISME & LIFESTYLE 41

DE TUIN OP TAFEL365 dagen ecologisch tuinieren Angelo Dorny

NIEUW “Met het nieuwe boek van tuinspecialist An-gelo Dorny is een ecologische tuin aanleggen en onderhou-den een koud kunstje. Gedaan met uren spitten of insecten verdelgen. In een ecologi-sche tuin laat je de zwaarste klusjes over aan moeder na-tuur. In zijn boek somt An-gelo per seizoen op wat je kan zaaien, welke klusjes er moeten gebeuren en hoe je je eigen gekweekte groenten in heerlijke recepten verwerkt.” (Fence Magazine)

Evenement: De Nacht van de Geschiedenis over landbouw en visserij

Met kleurenfoto’s, ruimte voor notities en recepten / Wire-O/Hardcover – 240 p. / 14,5 x 21 cm / € 24,95 / NR. 34

EEN DOOS VOL GOESTING9 verrassende groenten, uit de doos, in de grond, op je bord Angelo Dorny

✽ Inclusief zaadjes voor 9 groenten

NIEUW “Een boek met tuintips, recep-ten én zaad, dat is nieuw. Je krijgt niet alleen uitleg over zaai- en kweekwijze, maar ook recepten met deze ‘vergeten groenten’. Een bij-zonder geslaagde en originele verpak-king en een degelijk onderbouwd boek” (Het Nieuwsblad)

Doos bevat negen doosjes met zaadjes en boek / Met kleurenfoto’s en recepten / Softcover – 64 p. / 14,5 x 21 cm / € 27,50 / NR. 35

HET LEKKERSTE TERRASKweek zelf je groenten en kruiden in potten Angelo Dorny, met foto’s van Jan Crab

“Het boek over de nieuw-ste doe-het-zelfhype: groenten en kruiden in potten kweken. Angelo neemt de lezer bij de hand en slaagt erin om zelf de meest sceptische non-believer te overtui-gen. Het boek zit boorde-vol tips & tricks om van de kleinste oppervlaktes een oase van smaakvolle groenten en kruiden te maken en bevat ook en-kele overheerlijke recep-ten.” (Mediawatchers)

Met kleurenfoto’s en recepten / Softcover – 144 p. / 16,5 x 24 cm / € 19,95 / NR. 36

HANDS ON15 portretten, 15 handelingen Koen Lauwereyns, met foto’s van Marco Mertens

“Vijftien portretten die tonen dat handwerk ook vandaag heel modern kan zijn, én dat je er je brood mee kan verdienen.” (Het Nieuwsblad)

Met vele foto’s / Hardcover – 144 p. / 33 x 19,5 cm / € 24,95 / NR. 37

LEKKER KEMPENSEen rondreis langs lokale producten en gerechten

“Geen ordinair kookboek, wél een culinaire reis door de regio met bijbehorende recepten op basis van de beste streekproducten.” (RTV)

Met vele kleurenfoto’s en recepten / Hardcover – 160 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / NR. 38

Page 42: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

42 TOERISME & LIFESTYLE CULTUURGIDS 2014-2015

ME! NO-PAUZE!De ultieme sprong naar vitaliteit en balansSonja Kimpen

NIEUW Menopauze, overgang, tram vijftig ... Denk jij bij deze woorden aan aftakeling en ouder-dom? Dan heb je dringend behoefte aan dit boek! Sonja Kimpen bewijst in Me! No-pauze! dat je ook op rijpere leeftijd nog sprankelend en vitaal door het leven kunt gaan! Een inspirerend boek dat elke vrouw zal stimuleren om haar toekomst en energie zelf in de hand te nemen.

Met kleurenfoto’s / Softcover – 208 p. / 17 x 24 cm / € 22,50 / NR. 7

ART D’ECODe kunst om toffe dingen te maken met wat je (meest)al hebt Kelly Eeckhaut

NIEUW “Recy-cleerkoningin Kelly Eeckhaut toont je in vier hoofdstuk-ken de meest crea-tieve en waanzin-nige upcyclingtips. In Kelly’s duurza-me wereld krijgt alles een nieuw le-ven, zonder dat het saai of lelijk wordt. Duidelijke foto’s, handige werkfi-ches en meer dan 40 creatieve ideeën

maken dit doe-het-zelfboek toegankelijk voor iedereen. Een must voor wie meer wil doen met minder.” (Visita Magazine)

Met kleurenfoto’s en stap voor stap werkbeschrijvingen / Softcover – 224 p. / 22 x 22 cm / € 22,50 / NR. 39

MINDER BUIK, MEER ENERGIE10 challenges voor mannenSonja Kimpen

“Als je man de tien chal-lenges van Sonja Kimpen aangaat, zal zijn gewicht afnemen en zijn energie toenemen. Maak je klaar voor een gezonde en fitte versie van je man!” (Knack Weekend)

“Vroeger was een man met een buik iemand die van het leven genoot. Of dat dacht die man zelf toch. Maar dat is aan het veranderen. Steeds meer mannen willen van hun (te dikke) buik af. Voor hen heeft Sonja Kimpen dit boek geschreven.” (Radio 2)

Met kleurenfoto’s / Softcover – 208 p. / 17,5 x 24,5 cm / € 22,50 / NR. 40

HET NAAIATELIER VAN ILDADÉEHilde Adé

“Dit naaiboek van Ildadée is echt ideaal als je wil starten met naaien.” (Miss Fabulous)

“Van het nodige materiaal over de basistechnieken van het stik-ken tot de keuze van de stof: dit is het perfecte naslagwerk voor creatievelingen. Daarnaast be-vat deze naaibijbel stap-voor-staphandleidingen voor meer dan vijfendertig naaiprojecten, inclusief patronen.” (Standaard Boekhandel Magazine)

Met kleurenfoto’s en patroonvellen op ware grootte / Softcover – 266 p. / 17 x 24 cm / € 29,95 / NR. 41

) Wilt u nog meer lezen over toerisme & lifestyle? Op www.davidsfonds.be vindt u nog meer boeken waarmee u de Cultuurkaart kunt bemachtigen. Meer info over die formule leest u op pagina 21.

Page 43: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN TOERISME & LIFESTYLE 43

VERRASSENDE SPOREN VAN DE GROTE OORLOG33 minder bekende WOI-hotspots in West-VlaanderenLuc Corremans en Annemie Reyntjens

NIEUW Dit boek is het vervolg op het erg succesvolle Sporen van de Gro-te Oorlog. Daarin werden alle bekende WO I-hotspots belicht. Maar op het vlak van WO I-erfgoed hebben de Vlaamse velden nog zoveel meer te bieden! In deze vervolgeditie wordt ingezoomd op 33 minder bekende, maar daarom niet minder boeiende plekjes die de Grote Oorlog in herin-nering brengen.

Reis: Met Luc De Vos & Franky Bostyn naar Ieper & het IJzerfront

Met kleurenfoto’s / Hardcover – 272 p. / 17 x 24 cm / € 29,95 / NR. 42

ALL BEAUTIFUL IN FLANDERS FIELDSDe ultieme belevenis van de Grote Oorlog Annemie Reyntjens

NIEUW All beautiful in Flanders Fields wordt door kenners van het WO I-erfgoed omschre-ven als het mooiste boek ooit gemaakt over de sporen die de Grote Oorlog achterliet in West-Vlaanderen. In het boek wordt een unieke beeldenpracht bege-leid door verklarende en vaak pakkende teksten en gedichten. Het geheel vormt de ultieme belevenis van de Grote Oorlog, een ontroerende ode aan hen die honderd jaar geleden hun leven gaven voor ons allen.

✽ Met Engelse en Nederlandse onderschriften: een ideaal geschenboek of herinneringsboek voor je buitenlandse vrienden en familie.

Reis: Met Luc De Vos en Franky Bostyn naar Ieper en het IJzerfront

Met vele kleurenfoto’s / Hardcover – 208 p. / 25 x 33 cm / € 39,95 / NR. 43

CHAPEAU!Over hoedjes, hoe ze te dragen en hat-titude Leen Van Severen, met foto’s van Lieselot Dorne

NIEUW “Met het frisse en hippe Chapeau zet de auteur jou ongetwijfeld aan met haar liefde voor hoedjes.” (Knack weekend )“Een erg leuk en informatief boek met veel mooie foto’s en tekeningen. Je krijgt zin om zelf op hoedenjacht te gaan!” (Leestafel)

Met vele kleurenfoto’s / Softcover – 152 p. / 19 x 24,5 cm / € 24,95 / NR. 44

ANTWERPEN, DOOR HET OOG VAN DE STADSGIDSEN Deel 2. Tussen Leien en SingelKoninklijke Gidsenvereniging van Antwerpen vzw

“In een luxeboek vertellen de stadsgidsen hun mooiste verhalen en leukste anekdotes. Het geheel wordt gelardeerd met meer dan duizend foto’s.” (Koekenstad)

Met kleurenfoto’s / Softcover – 300 p. / 21 x 28,5 cm / € 29,95 / NR. 45

SPOREN VAN DE GROTE OORLOG 33 West-Vlaamse hotspots om niet te missenStaf Schoeters

“Een boek waarin de plekken be-schreven staan die je eigenlijk komend jaar niet mag missen. Mooi vormgegeven en handzaam.” (Lees-tafel)

Reis: Met Luc De Vos & Franky Bostyn naar Ieper & het IJzerfront

Cursus: De Eerste Wereldoorlog aan de Bel-gisch-Nederlande grens, door Alex Vanneste

Met kleurenfoto’s / Hardcover – 304 p. / 18 x 25 cm / € 29,95 / NR. 46

Page 44: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

“Samen met mijn mama, oma en opa doe ik elk jaar mee aan de Zomerzoek-tocht. Twee dagen lang zoeken we dan naar de antwoorden op de vragen. Ik vind dat heel fijn en soms zie ik dingen die de volwassenen niet gezien hebben. En als ik in de prij-zen val, is dat dubbel zo leuk.”ARTHUR (11 JAAR)

Page 45: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

45CULTUUR BELEEF JE SAMEN

ECONOMISCHE CRISIS ONTRAFELD

Hoe komt het dat economen de financiële cri-sis niet hebben zien aankomen? En waarom is het zo moeilijk om lessen te trekken uit crisissen in het verleden? In zijn 250-jarige geschiedenis stond het kapitalisme bol van de financiële debacles maar telkens blijkt de duur vergaarde kennis een paar generaties verder al verloren te zijn gegaan. Ook nu riskeren we weinig te leren uit de laatste crisis. Geert Janssens, hoofdeconoom bij denktank VKW Metena en auteur van het Davidsfonds boek De muizenval gaat op zoek naar de dieperlig-gende oorzaken voor het structurele onver-mogen om crisissen te vermijden. Antwoor-den vindt hij op het kruispunt van economie, psychologie en biologie. Speciaal voor het Davidsfonds reist hij door Vlaanderen om een boeiende uiteenzetting te geven over een bijzonder actueel onderwerp.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be/evenementen

DE EUROPESE UNIE

Voor velen van ons is de EU een ver-van-mijn-bedshow. Maar Europa is dichterbij dan we denken. Europese wetten liberaliseren de post en de spoorwegen, maar leggen ook de inrichting van stallen vast en de snelheid van tractorruitenwissers. Ons hele milieubeleid is gereglementeerd, maar op andere vlakken gaat het moeilijker, zoals het sociale en het buitenlandse beleid. Tijdens een cursus voor Davidsfonds Academie bespreekt colum-nist en hoogleraar politieke wetenschappen Hendrik Vos hoe groot de impact van de Europese Unie is geworden en waar vandaag de problemen zitten. Hij gaat in op specifieke beleidsdomeinen en haakt in op de actualiteit. U krijgt een verrassende kijk in de Europese keuken, waar het er vaak levendiger toegaat dan u denkt.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be/academie

BEHOED U VOOR BURN-OUT

Wist u dat zo’n 15% van de bevolking ooit met burn-out of bore-out in aanraking komt? Een onthutsend resultaat dat blijkt uit meer dan 10.000 bevragingen. Het straffe is dat het ieder van ons kan overkomen: geen energie meer om normaal op stap te gaan, om normaal te voelen, te denken, laat staan op een normale manier te werken. Stressdokter Luc Swinnen biedt een programma aan om de kwaal te voorkomen en gaat daarmee langs bij ver-schillende Davidsfonds afdelingen. Wat is een burn-out precies? Wat is het verschil met een depressie? Wat als de eerste tekens optreden? Luc Swinnen beantwoordt al uw vragen en reikt een duidelijk stappenplan aan om de eerste signalen te herkennen en een burn-out te voorkomen. De voordracht volgt in grote lijnen de boeken Burn-out en Te Vriendelijk, beiden uitgegeven bij het Davidsfonds.

>Plaatsen en data vindt u op www.davidsfonds.be/evenementen

MENS &ACTUALITEIT

© A

RT

JAZ

Z -

SH

UT

TE

RST

OC

K

© L

OLO

J -

SHU

TT

ER

STO

CK

Page 46: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

46 MENS & ACTUALITEIT CULTUURGIDS 2014-2015

TE VRIENDELIJK!Ontsnap aan burn-out, maak promotie, verdien meer Luc Swinnen

NIEUW Stress- en burn-outspecialist dr. Luc Swin-nen ontleedt en verklaart de mechanismen achter ons gedrag op het werk. Op basis van zijn jarenlange onder-zoek geeft hij talloze tips die wél werken om meer voldoe-ning en resultaat te halen uit je werk, zonder altijd ‘ja’ te moeten knikken.

“Hervind je werkplezier en zelfvertrouwen met dit boek vol praktische tips, technie-ken, inspirerend stappenplan en duidelijke voorbeelden.” (Onafhankelijk Ziekenfonds)

Evenement: Lezing over burn-out, door Luc Swinnen

Softcover – 232 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / NR. 47

OPGEBRANDMaarten De Gendt

NIEUW Maarten De Gendt worstelt met een burn-out. In Opgebrand vertelt hij over zijn zoektocht naar rust, naar zichzelf, naar een manier om met het werk en het leven om te gaan. Zijn verhaal wordt aangevuld met getuigenissen van zijn vrouw, zijn zoontje, zijn col-lega’s en zijn baas. Vanuit die verschillende standpunten krijg je een eerlijk, confron-terend en meeslepend boek over een brandend actueel thema.

Softcover – 112 p. / 14,5 x 22 cm / € 14,95 / NR. 48

BURN-OUTBoordevol tips om (opnieuw) plezier te beleven aan je werk Luc Swinnen

“Swinnen legt de nadruk op de oorzaken en preventie van burn-out. De lezer wordt aan-gespoord om de symptomen van burn-out en bore-out tijdig te herkennen.” (Psychologies Magazine)

Softcover – 192 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 49

DROOM GROOT, THIBAULTPetra Foulon

“Een strijdlustig, ontroerend, interessant en oprecht amalgaam van verschillende invals-hoeken op het waargebeurde verhaal van Thi-bault.” (Knack)“Een pakkend verhaal dat je niet koud zal la-ten.” (Boekenkast)

Met kleurenfoto’s / Softcover – 212 p. / 16,5 x 23 cm / € 19,95 / NR. 50

BURGEMEESTER ACHTER TRALIES34 jaar directeur van Leuven-Centraal Veerle Segers

“Je krijgt een zicht op wat er zich afspeelt achter de muren van Leuven-Centraal.” (Het Nieuwsblad) “Een prachtig eerbetoon aan een man die erin slaagde gans zijn loopbaan trouw te blijven aan zijn visie op het gevangenisleven.” (Leven in Leuven)

Softcover – 224 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 51

Page 47: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN MENS & ACTUALITEIT 47

AAN DE ACHTERKANT WAS ALLES IN ORDEEen meisje wordt manSamuel Dali De Schepper

NIEUW “De vrijmoedi-ge manier om over zijn geslachtsverandering te schrijven resulteert in een erg interessant boek zonder taboes.” (Knack)“Geschreven met een vlotte pen, boordevol humor. Geen enkele lezer blijft onberoerd.” (Boekenkast)“Het ideale naslagwerk voor iedereen die met diversiteit begaan is en ervoor wil zorgen dat elke transgender de plaats in onze maatschappij krijgt die hij of zij behoort te krijgen.” (HVV)

Met kleurenfoto’s / Softcover – 150 p. / 16,5 x 23 cm / € 22,50 / NR. 52

GEVONDENBart Claes

NIEUW “Een verhaal met de getuigenis van de betrokken vondelinge. Haar relaas wordt af-gewisseld met getuige-nissen van haar terug-gevonden familieleden. Een beklijvend levens-verhaal.” (Nieuwsblad)

“Een herkenbaar boek voor zowel adoptiekin-deren die op zoek zijn naar hun roots als hun ouders. Een schitterend boek waarin zowel Mar-leen als haar familie geen onderwerp uit de weg gaan.” (Boekenkast)

Met foto’s / Softcover – 88 p. / 14,5 x 22 cm / € 14,95 / NR. 54

IK KOM VAN VERVerhalen van 43 vrouwen van over de hele wereldIntegratiedienst Leuven

NIEUW “Het boek brengt positieve, sterke verhalen van drieënveertig vrou-wen met verschillen-de roots. Telkens an-ders maar toch weer gelijk. De verhalen krijgen een gezicht, de gezichten krijgen een verhaal …” (Het Laatste Nieuws)

Met vele kleurenfoto’s / Softcover – 218 p. / 19,5 x 25 cm / € 27,50 / NR. 55

HIER VLOEKT MEN NIET, FACEBOOK ZIET ALLESSociale netwerken ontrafeld Rob Heyman, Annet Daems, Dorien Baelden, Jo Pierson, met voorwoord van Dominique Deckmyn

NIEUW “Dit boek is werke-lijk een spiegel die ons op een schokkende manier bewust maakt van de risico’s en de manier waarop misbruiken kunnen worden vermeden. Het is een boek dat elke ge-bruiker van sociale media zou moeten lezen!” (Boekenbank)

“Uitloggen op Facebook hoeft niet, maar na het lezen van deze uitgave zal je er onge-twijfeld waakzamer en weer-baarder mee omgaan.” (De wereld morgen)

Softcover – 150 p. / 16,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 53

Page 48: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

48 MENS & ACTUALITEIT CULTUURGIDS 2014-2015

EUROPA IN DE STORMLessen en uitdagingenHerman Van Rompuy

NIEUW “Europa in de storm geeft een uniek en boeiend inzicht in het belang, de werking en de toekomst van Europa en wat dat Europa voor een lokale overheid kan betekenen.” (Het Laatste Nieuws)

“Een boek waarin Van Rompuy de stormach-tige jaren in de eurozone beschrijft. (Gazet van Antwerpen)

“Europa in de storm bevat geen klassieke me-moires, het is eerder een ‘apologie’: de president toont hoe beslissingen op Europees vlak geno-men werden en geeft inkijk in het rollenspel dat de Europese leiders opvoerden.” (De Tijd)

EUROPE IN THE STORMPromise and prejudiceHerman Van Rompuy

NIEUW Ook uw buitenlandse vrienden en familie kunnen het essay van Herman Van Rompuy over Europa lezen. Europe in the storm is de Engelstalige versie van zijn visie op het verleden en de toekomst van de Europese Unie.

Hardcover – 140 p. / 14 x 18 cm / € 14,95 / NR. 56

DE MUIZENVALWaarom de volgende crisis onvermijdelijk isGeert Janssens

NIEUW “Geert Janssens buigt zich over de grote financiële crisis. Hij stelt geen schuldigen aan de kaak, maar probeert te achterhalen wat we met z’n al-len fout deden. De vaak roe-keloze financiële sector moet, volgens Janssens, tegen zichzelf worden beschermd. Maar dat geldt eveneens voor de kleine spaarder met zijn gebrekkige financiële kennis, die blind-weg meestapte in de al te fraaie beleggingsproducten van een IJslandse bank. Een bijzonder welgekomen boek.” (Rik Van Cauwelaert)

Evenement: Lezing over de economische crisis, door Geert Janssens

Cursus: Internationale economie in een breed perspectief, door Lode Berlage

Met cartoons van Kamagurka / Softcover – 108 p. / 14,5 x 22 cm / € 14,95 / NR. 57

WAAROM DOET MENEER PASTOOR DE AFWAS TIJDENS DE MIS?Bart Giedts, met illustraties van Bart Simoens

NIEUW “Dit boek bundelt de vijftig meest interessante, grappige, verrassende maar oprechte vragen van jongeren over de Kerk. Over het kiezen van een nieuwe paus, trouwen voor de kerk en wekelijks naar de mis gaan. Bart Giedts gaat op zoek naar concrete en eer-lijke antwoorden. Antwoorden voor iedereen die op zoek is naar duidelijkheid over geloof.” (Thomas)

Met illustraties / Softcover – 128 p. / 14,5 x 22 cm / € 14, 95 / NR. 58

Cursus: De Europese Unie, door Hendrik Vos

Cursus: 60 jaar Europese integratie, door Laurent Van Depoele

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/europaindestorm.

Hardcover – 140 p. / 14 x 18 cm / € 14,95 / NR. 5

Page 49: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN MENS & ACTUALITEIT 49

LECTRR GRIJNSTHet jaar in cartoonsLectrr, met getekend voorwoord van Eva Mouton

NIEUW “Als tv-maker kan ik het alleen maar beamen: een goed beeld met een uitstekende dialoog is het efficiëntste communicatiemiddel. In die zin zijn cartoonisten de allerbeste journalisten: hun beeld en tekst zouden dagelijks een televisiester verdienen. Dat geldt ongetwijfeld voor Lectrr.” (Christophe Deborsu)

“Voor wie nog even lachend wil terugblikken op 2013: het jaar gevat in scherpe en bij momenten absurde cartoons.” (Krant van West-Vlaanderen)

“Steeds bijzonder spitse, rake en onwaarschijnlijk grappige tekeningen.” (Datanews)

Softcover met flappen – 288 p. / 19 x 19 cm / € 19,95 / NR. 59

CARTOONS 2014Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist

NIEUW “Deze rake selec-tie neemt je mee naar het grandioze rijk van de lach.” (Zondagsblad)

“Een bijzonder leuke reeks van boeken, die je duide-lijk maken dat humor en duiding onder de vorm van tekeningen vaak meer zeggen dan boeken gevuld met letters. Een bijzonder smaakvol bundeltje!” (Boe-kenblad)

Gebonden – 128 p. / 20 x 20 cm / € 17,50 / NR. 60

CARTOONS 2013Internationaal Cartoonfestival Knokke- Heist

“Een bijzonder smaakvol bundeltje van even smaakvolle verhaaltjes onder de vorm van een prent. Onvoorstelbaar knap.” (Boekenbank)

Gebonden – 128 p. / 20 x 20 cm / € 16,95 / NR. 61

) Wilt u nog meer lezen over mens & actualiteit? Op www.davidsfonds.be vindt u nog meer boeken waarmee u de Cultuurkaart kunt bemachtigen. Meer info over die formule leest u op pagina 21.

Page 50: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

“Maandelijks probeer ik een film mee te pikken in onze plaatselijke cine-ma Capitole, maar alle soorten cultuur kunnen mij bekoren. Het liefst samen met familie, want delen ligt in mijn aard. Het aanbod van het Davidsfonds komt daar-aan tegemoet.” MIREILLE (56 JAAR)

Page 51: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

51CULTUUR BELEEF JE SAMEN

GESCHIEDENIS VAN VLAANDEREN

De boeiende verhalen over het rijke verleden van Vlaanderen zijn een constante inspiratie-bron voor onze boeken, evenementen, cul-tuurreizen en cursussen. Geen wonder dus dat we ook dit jaar de aandacht vestigen op uiteenlopende historische thema’s. Verschil-lende Davidsfonds afdelingen organiseren bijvoorbeeld een daguitstap naar de expo Tegen-strijd in Dendermonde, over de Grote Oorlog in de stad. Davidsfonds Uitgeverij geeft er ook een boek over uit en Davidsfonds Academie organiseert er een cursus bij. In de cursussen en dagevenementen van Davids-fonds Academie komen trouwens nog meer boeiende geschiedenissen aan bod. Vaak vin-den de cursussen ook plaats op unieke plekken, zoals dit najaar in het fort van Breendonk, het Gallo-Romeins Museum in Tongeren en het Plantin-Moretus Museum in Antwerpen. En voor het eerst organiseren we ook een prak-tijkcursus: Schrijf uw eigen familiegeschiedenis.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be

DE NACHT VAN DE GESCHIEDENIS

23.500 geschiedenisliefhebbers namen vorig jaar deel aan De Nacht van de Geschiede-nis. Een absoluut record en meteen het beste bewijs dat geschiedenis nog steeds spring-levend is. Ook in 2015 bundelen meer dan 200 Davidsfonds afdelingen hun krachten om op één avond in maart een historische topactiviteit uit te werken. Het thema van de volgende editie is landbouw en visserij, in de breedste zin van het woord. Elk dorp, elke gemeente en zelfs elke stad is getekend door de landbouw die er zich ooit heeft af-gespeeld – en vaak nog steeds afspeelt. Hoe was het boerenleven vroeger en nu? Wat met de gewassen die geteeld worden? Hoe wordt iets kleinschaligs en arbeidsintensiefs iets groots en industrieels? Is landbouw vandaag verdwenen of net weer actueel door initiatie-ven als stadslandbouw? U komt het allemaal te weten op dinsdag 24 maart 2015.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be/nacht

REIZEN VOL MUZIEK

Reizen is uw ogen en oren de kost geven, zeker met Davidsfonds muziekreizen. Of u nu dichtbij of ver weg gaat: we dompelen u onder in een bad van unieke concerten. Naast vaste waarden als Londen, Leipzig, Berlijn, Dresden, Salzburg en Budapest reizen we dit jaar ook naar nieuwe muzikale locaties: operavoorstellingen in Amsterdam en het paasfestival in Baden-Baden. Ook hernemen we de muziekreizen naar München en Cuenca en succesreizen van vorig jaar, zoals oude muziek in Valletta. Stuk voor stuk reizen met een stevig muzikaal programma: een reeks unieke concerten op prachtige locaties en met veel achtergrondinformatie. Maar ook in eigen land kunt u op een ontspannende manier bijleren over muziek. Davidsfonds Academie organiseert verschillende mu-ziekcursussen: van Mozart en Verdi tot de geschiedenis van de piano en de muziek in de 17de en 18de eeuw.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be/cultuurreizen

GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS

© S

HU

TT

ER

STO

CK

Page 52: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

52 GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS CULTUURGIDS 2014-2015

NIEUW “Hét naslagwerk over WOI. Voor wie daar nu eens alles van wil weten, is deze zware turf gewoon incontournable.” (Knack)

“Het zoveelste boek over de Eerste Wereld-oorlog denk je nu misschien, maar hier is de ambitie toch een stuk groter.” (Radio 2)

“Het boek is zo opgevat dat je zelfs als militair onkundige leek elke veldslag of rimpeling in de stellingenoorlog perfect kunt vatten.” (Kerk en Leven)

“Toegankelijk en van het begin tot eind pret-tig leesbaar; de aanschafprijs dubbel en dwars waard!” (EO-Visie)

“Deze turf van 588 bladzijden leest als een spannend jongensboek en mag op geen enkele boekenplank ontbreken. De toon is boeiend, de gedetailleerde analyse zeer merkwaardig en het geheel een beklijvend bewijs dat geschiedenis en literatuur el-kaar moeiteloos versterken mits een deug-delijk kader en een vloeiende schriftuur.” (UT Magazine)

Reis: Met Luc De Vos & Franky Bostyn naar Ieper & het IJzerfront

Reis: Met Luc De Vos naar Normandië

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/1418

) De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds Cultuurkaart (en het lidmaatschap).

’14-’18OORLOG IN BELGIË

Luc De Vos, Tom Simoens, Dave Warnier en Franky Bostyn

Met afbeeldingen en kaarten / Hardcover – 588 p. / 23 x 28 cm / € 55 / NR. 2

Page 53: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS 53

NIEUW De Vlaamse Primitieven spreken tot de verbeelding. Tal van boeken zijn er al ge-schreven over die meesterwerken. Dit kunst-boek gaat verder dan de meeste studies en bespreekt niet alleen het artistieke karakter van de schilderijen, maar ook de cultuurhistorische context waarbinnen ze gemaakt werden.

Wie waren de opdrachtgevers van de Vlaamse Primitieven en waarom lieten ze bepaalde voorstellingen schilderen? Welke sociale, po-litieke, economische en devotionele factoren

beïnvloedden de artistieke productie? Welke symbolische betekenissen zitten er in de schil-derijen? Hoe werden de werken in de eigen tijd ontvangen en gewaardeerd?

Schilderkunst in de Bourgondische Nederlan-den kijkt op een heel nieuwe manier naar de schilderkunst van de Vlaamse Primitieven. Boordevol schitterende afbeeldingen is dit een prachtig lees- en kijkboek over de belang-rijkste schilderijen uit de geschiedenis van de Bourgondische Nederlanden. Dr. Bernhard

Ridderbos verrichtte jarenlang onderzoek en vult zijn eigen visies aan met inzichten uit recent wetenschappelijk onderzoek.

Cursus: Jan Van Eyck en de Vlaamse Primitie-ven, door Jan Bustin

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/schilderkunstinde-bourgondische nederlanden

) De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds Cultuurkaart

SCHILDERKUNST IN DE BOURGONDISCHE NEDERLANDENVORM EN INHOUD

Dr. Bernhard Ridderbos

Met vele kleurenafbeeldingen / Hardcover – 320 p. / 25 x 29 cm / € 64,95 / NR. 1

(en het lidmaatschap).

Page 54: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

54 GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS CULTUURGIDS 2014-2015

De glimlach is de aanleiding voor een uniek boek dat kunst, geschiedenis en filosofie met elkaar verbindt. Centraal staan twaalf kunst-werken waarop telkens iemand glimlacht. Vic De Donder maakte een zorgvuldige selectie: hij bespreekt werken uit alle continenten en tijden, uit verschillende kunstdisciplines en culturen.

“Een verrassende ontdekkingsreis van een kunstwereld die veel verder gaat dan de meeste andere benaderingen en ons niet in ons ver-trouwde kunstwereldje houdt, maar wel dege-lijk ook minder bekende periodes en oorden doet ontdekken. Het is een salontafelboek, maar dan wel eentje dat ook meer te bieden heeft dan mooi te liggen. Een boek met inhoud en vorm van de beste kwaliteit.” (Boekenbank)

“De glimlach van de kunst biedt de lezer een originele invalshoek om naar kunst te kijken. Het boek bevat een weelde van illustraties en zit vol verhalen en boeiende weetjes. We zijn het niet gewend kunst met lachen te associëren, en toch blijken er in alle tijden en stijlperio-den prachtige werken met lachende figuren te zijn gemaakt, in gotische kathedralen, op de Akropolis in Athene en zelfs op het lichaam van de getatoeëerde krijgers in Polynesië.” (De Standaard)

DE GLIMLACH VAN DE KUNSTEEN VERRASSENDE KIJK OP DE WERELD IN 12 WERKEN

Vic De Donder

Met vele kleurenafbeeldingen / Hardcover – 244 p. / 14 x 27 cm / € 39,95 / NR. 62

Page 55: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS 55

Lees over de 25 opeenvolgende graven en gra-vinnen die Vlaanderen bestuurden en maak kennis met een wereld van hartstocht, heers-zucht en wraak, maar tegelijk van rechtvaardig-heid, beschaving en commerciële flair.

“In een chronologisch opgezet verhaal vertelt historicus Edward De Maesschalck de complete geschiedenis van 500 jaar graven en gravinnen van Vlaanderen. Er is natuurlijk ook ruime aandacht voor belangrijke mijlpalen, zoals de Guldensporenslag, de deelname aan de kruis-

tochten en de moord op Jacob Van Artevelde. Aan de hand van kronieken, brieven en andere historische documenten komt een fascinerend stuk geschiedenis verbluffend tot leven. Zeer mooi geïllustreerd!” (Gazet van Antwerpen)

“Een prachtig kunstboek. Zeer vlot lezende tekst, kleurrijk geïllustreerd met talrijke uit-treksels en miniaturen van Vlaamse kunstwer-ken. Zoals vele andere kunstboeken, door het Davidsfonds uitgegeven, is dit volume een wel-daad voor het oog. Stevig en uiterst verzorgd

ingebonden in extra groot formaat is het niet alleen een onuitputtelijk naslagwerk, maar ook een ideaal geschenkboek.” (Periodiek VGV)

Cursus: De graven van Vlaanderen, door Edward De Maesschalck

) De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds Cultuurkaart (en het lidmaatschap).

GRAVEN VAN VLAANDEREN (861-1384)Edward De Maesschalck

Met kleurenillustraties, kaarten en stambomen / Gebonden – 335 p. / 25 x 29 cm / € 69,95 / NR. 63

Page 56: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

56 GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS CULTUURGIDS 2014-2015

500 JAAR VERZAMELEN IN ANTWERPENEen passioneel verhaal

NIEUW Antwerpen telde in de 16de en 17de eeuw een aan-tal van ’s werelds meest vermaarde kunstcollecties. Van die rijke kunstver-zamelingen blijft vandaag helaas maar weinig over, want de verzamelingen raak-ten door de eeuwen heen verspreid. In dit kunstboek worden elf Antwerpse verzame-lingen voorgesteld van de 16de eeuw tot

nu. Onder meer Nicolaas Rockox, de gebroeders Moretus, Peter Paul Rubens, Mayer Van den Bergh en Kunst van Heden komen aan bod.

Met kleurenillustraties / Hardcover – 176 p. / 25 x 29 cm / € 34,50 / NR. 64

WULPSE WIJVEN, GEILE GASTENMiddeleeuwse pikanterieën in woord en beeldLudo Jongen, Martine Meuwese, Bart Veldhoen, Norbert Voorwinden

NIEUW “Een bloemle-zing van allerlei zinnen-prikkelende verhalen en ondeugende afbeeldingen uit de middeleeuwen, waaruit blijkt dat zowel ridders als boeren, maar ook edellieden én gees-telijken zich van slag om slinger te buiten gingen aan vuile manieren.” (P-magazine)

Eenvoudige plots, een be-perkt aantal personages, humor en erotiek: dat zijn de ingrediënten van een

middeleeuwse Schwank of boerde. Deze amusante verhalen werden door specialisten bijeengebracht en vertaald naar het hedendaags Nederlands.

Met vele kleurenillustraties / Hardcover – 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 32,50 / NR. 65

DE ONZE-LIEVE-VROUWBASILIEK VAN TONGERENEen ontzettend lang verledenAnton Ervynck, Kris Vandevorst & Evelien Oomen

NIEUW In Tongeren trekt de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek alle aandacht naar zich toe.Wat is het verhaal achter dit middeleeuwse monument? Dit boek graaft hoofdstuk per hoofdstuk in de geschiedenis van de basiliek en neemt je 2.000 jaar mee terug in de tijd.

Met kleurenfoto’s / Hardcover – 138 p. / 23 x 28 cm / € 29,95 / NR. 66

LOGBOEK VAN DE KOGGEMiddeleeuws schip gestrand in ’t zandTinne Jacobs, met foto’s van Kris Vandevorst

NIEUW In 2000 werd bij graafwerken in de Schelde een kogge blootgelegd, een middel-eeuws schip dat nog in uitzonderlijk goede staat was. Na jarenlang archeologisch en na-tuurwetenschappelijk onderzoek geeft het schip in dit boek zijn geheimen prijs.

Met kleurenfoto’s / Softcover – 120 p. / 14,5 x 22 cm / € 14,95 / NR. 67

MEESTERS MET HET ONTLEEDMESHet jaar van VesaliusPaul Broos

NIEUW “Een compleet over-zicht van de ontwikkeling van de genees-kunde, van de chirurgijn tot de moderne chirurg. Een opmerkelijk boek, zowel voor medici als voor leken!” (Zalu)

Evenement: Daguitstap naar Vesaliusexpo in Leuven

Cursus: Andreas Vesalius, cursus door Paul Broos en dagevenement met Paul Broos en Ignace Bossuyt

Softcover – 344 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 68

Page 57: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS 57

HET ZESDE UITSTERVENHoe de mens even catastrofaal is als de asteroïde die de dinosauriërs wegveegdeElizabeth Kolbert

NIEUW “Een episch en mee-slepend verhaal over onze soort dat leest als een weten-schappelijke thriller – maar dan angstaanjagender omdat het echt is. Elisabeth Kolberts Het zesde uitsterven is voorbe-stemd om een van de belang-rijkste en invloedrijkste boe-ken van onze tijd te worden.” (David Grann, auteur van De verloren stad Z)

Softcover – 288 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / NR. 69

BEPERKTGehandicapten in het Romeinse Rijk Christian Laes

NIEUW “De allereerste studie over gehandicapten in de Romeinse oudheid. Een boeiende en com-plete historische studie, gebaseerd op uitgebreid bronnenonderzoek.” (Vereniging Historici Lovanienses)

Met illustraties / Softcover – 302 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 70

DE ONDERDANEN VAN DE KEIZER35 uitzonderlijke verhalen van unieke mensenRobert Nouwen

NIEUW “De geschiedenis van het Romeinse Rijk is vaak de geschie-denis van machtige mannen. Maar wat met al die gewone mensen? Het boek schept een verrassend beeld van gewone mensen in onze contreien, gebaseerd op jarenlang onderzoek.” (Archeonet)Softcover – 240 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 71

ROMEINEN EN BARBARENDe ondergang van het Ro-meinse Rijk in het WestenJeroen Wijnendael

“Een aanrader voor wie geïnteres-seerd is in de geschiedenis van het laat-Romeinse rijk.” (Archeologie Nederland)

Softcover – 302 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 72

NERODrie gezichten van een popu-laire keizerSam Van Overmeire

“Deze uitgave is zowel interessant als voortreffelijk om het traditio-nele (literaire) beeld van Nero wat te milderen.” (De Leeswolf)

Softcover – 236p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 73

EUROPEAAN TEGEN WIL EN DANKIn de voorhoede van Napole-ons Grande Armée (1805-1813)Emiel Lamberts

“Verrijkend en een referentiewerk voor wie geschiedenis onder een andere invalshoek wil leren ont-dekken: menselijker en inleef-baarder. Kwaliteitsvol, leesbaar als historische roman.” (Boekenbank)

Softcover – 248 p. / 16,5 x 24 cm / € 17,50 / NR. 74

ONDER HET OOG VAN DE ZONNEGOD3000 jaar Oud-Egyptische beschavingMarleen Reynders

Dit boek onthult het leven en den-ken van de oude Egyptenaren. “Bevattelijk en wetenschappelijk onderbouwd basiswerk voor een breed geïnteresseerd publiek.” (Impuls)Met vele kleurenillustraties en handige kaartjes / Softcover – 372 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 75

Page 58: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

58 GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS CULTUURGIDS 2014-2015

GROTE LIEFDES IN DE GROTE OORLOGFrieda Joris, met foto’s van Jan Crab

NIEUW Een zwaargewond soldaat ligt in het ziekenhuis. Iedereen denkt dat hij dood is. Maar een verpleegster ziet zijn vinger bewegen en redt zijn leven. De soldaat wil maar één ding: haar weerzien en met haar trouwen. Dit boek bundelt liefdesverhalen die zich afspeelden aan het front van de Eerste Wereldoorlog. De waargebeurde romances worden gekaderd tegen de historische achtergrond van de Eerste Wereldoorlog aan de hand van dagboekfragmenten, brieven en getuigenissen van de nabestaanden. Een onmisbaar boek voor een totaal andere kijk op de Grote Oorlog!

HET ANSICHT VAN DE GROTE OORLOGWO I in 303 postkaartenStaf Schoeters

NIEUW “Een uniek document. 303 postkaarten, telkens vergezeld van een boeiend, ontroerend of gruwelijk verhaal.” (Gazet van Antwerpen)“Een originele bijdrage aan de zee van literatuur over WO I.” (Vereniging Historici Lovanienses)

Met kleurenafbeeldingen / Softcover – 200 p. / 22 x 24 cm / € 29,95 / NR. 77

HET GROTE TABOE NA DE GROTE OORLOGDe Belgische staat vs. de adellijke familie ArenbergMonika Triest en Guido Van Poucke

“Een zeer goed gedocumenteerd verhaal, dat ook rijkelijk geïllustreerd en mooi uitgegeven is. De auteurs hebben met hun studie onte-gensprekelijk pionierswerk verricht, dat ook het brede publiek zal boeien. Alle lof.” (Gazet van Turnhout)

Softcover – 208 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 78

KASSA! KASSA!Reclame in de Eerste WereldoorlogAnthony Langley & Bert Govaerts

“De wereld draaide door tijdens de Eerste We-reldoorlog, inclusief aangepaste reclame voor soldatenzeep of -kauwgom. Een boeiend, maar wat verontrustend verhaal dat nu in een boek is gegoten.” (Cobra.be)

Met vele kleurenillustraties / Softcover – 180 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / NR. 79

Cursus: Muziek en kunst getekend door WO I, door Johan Van Cauwenberge

Met foto’s / Softcover – 240 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / NR. 76

Page 59: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS 59

OORLOG ONDER WATERUnterseeboots Flottille Flandern 1915-1918Tomas Termote

NIEUW “Zodra de Duitse troepen in oktober 1914 de Belgische kust in handen hadden, begonnen ze volop onderzeeboten te bouwen. Tussen 1914 en 1918 hadden 93 van die U-boten hun uitvalsbasis in een Vlaamse haven. Onderwaterarcheoloog Tomas Termote deed er onderzoek naar en schreef er een boek over.” (EOS Memo)

“Een perfect gedocumenteerde studie die een be-langrijk stuk oorlogsgeschiedenis zeer grondig belicht. We kunnen de lectuur ervan alleen maar aanbevelen. En wat het boek pas echt bijzonder maakt, zijn de illustraties.” (Gazet van Turnhout)

“Het boek is een onovertroffen werk. Een dikke aanrader!” (Seaport)

Met vele foto’s / Softcover – 320 p. / 19,5 x 25 cm / € 37,50 / NR. 80

OMLOOP VAN DE SLAGVELDEN1919. De meest heroïsche wielerwedstrijd ooitFrank Becuwe

“Historicus Frank Becuwe beschrijft de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog. Hij doet dat als een renner in een vergeten maar heroïsche wielerronde.” (Het Nieuws-blad)

“Voor wie van wielrennen houdt, of geschiedenis, of oorlogsverhalen, of authentieke fotografie is dit boek een absolute aanrader.” (Cobra)

“Een boek dat leest als een avonturenverhaal, een pareltje van een verslaggeving. Een absolute aanrader voor wie van het wielrennen houdt.” (Boekenbank)

Met vele foto’s / Hardcover – 230 p. / 23 x 23 cm / € 32,50 / NR. 81

DE MAN DIE DE WERELD IN BRAND MOEST STEKENHilde Eynikel

NIEUW Cvetko Popovic was be-trokken bij de aanslag op Aarts-hertog Franz Ferdinand, die het begin van de Eerste Wereldoorlog inluidde. Hilde Eynikel doet in dit boek verslag van haar vele ge-sprekken met Popovic. Dit boek neemt je mee op een fascinerende reis naar het voormalige Joegosla-vië voor een excursie in de wereld van het internationale terrorisme. Boordevol verrassende inzichten!

Softcover – 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 82

Page 60: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

60 GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS CULTUURGIDS 2014-2015

STAD VAN VREDE WO I-plaatsen in en rond IeperSpiegel van de Grote Oorlog, deel 1

NIEUW Er is geen stad te vinden die zo intensief in het teken staat van WO I als Ieper. Maar de meeste bezoekers komen niet verder dan het In Flanders Fields Museum. Ze laten nochtans een schat aan WOI-plekjes links liggen. Dit boek be-handelt alle interessante oorlogsplaatsen binnen een straal van 5 kilometer rond Ieper.

Met kleurenfoto’s / Hardcover – 256 p. / 17 x 24 cm / € 24,99 / NR. 83

DE IJZERTOREN En de nieuwe Vlaamse benadering van de oorlogSpiegel van de Grote Oorlog, deel 2

NIEUW Vandaag belichaamt de gerenoveerde IJzertoren, het voornaamste WO I-instap-punt van de noordelijke Westhoek, de nieuwe Vlaamse benadering van de oorlog. De site is het kroonjuweel van dit boek, waarin eveneens de andere interessepunten van de Grote Oorlog in Diksmuide en Nieuwpoort aan bod komen.

Met kleurenfoto’s / Hardcover – 256 p. / 17 x 24 cm / € 24,99 / NR. 84

VROUWEN AAN HET FRONT Van Dorothy Lawrence tot Marie CurieSpiegel van de Grote Oorlog, deel 3

NIEUW WO I zette de gangbare verhoudingen tussen man en vrouw op de helling. Vrouwen deden het werk van mannen en namen hun verantwoordelijkheden op. Een groot aantal ijzersterke vrouwen passeert in dit boek de revue, van verzetsstrijdster Gabrielle Petit tot de dubbele Nobelprijslaureate Marie Curie.

Met kleurenfoto’s / Hardcover – 256 p. / 17 x 24 cm / € 24,99 / NR. 85

SPIEGEL VAN DE GROTE OORLOGOORLOGSVERHALEN VANUIT VERRASSENDE INVALSHOEKEN

Bovenstaande boeken zijn de eerste delen in de nieuwe reeks Spiegel van de Grote Oorlog. Twaalf luxueuze boeken vertellen het oor-logsverhaal vanuit verrassende invalshoeken en verbinden toen met nu. Steeds aangevuld met toeristische tips en prachtige kleurenfoto’s.

Ook delen 4 tot en met 6, die pas in mei 2015 verschijnen, kunt u nu al kopen, én zelfs aan voordeeltarief, zie de formules hiernaast.

Delen 7 tot en met 12 verschijnen later in 2015 en in 2016 en kunnen nu nog niet be-steld worden.

FORMULE 12 + 1 gratis

BESTEL: Stad van Vrede (deel 1) + De IJzertoren (deel 2)

EN ONTVANG GRATIS: Vrouwen aan het front (deel 3)

Drie boeken voor de prijs van twee!

€ 50 i.p.v. € 74,97 / NR. 86

FORMULE 24 + 2 gratis

BESTEL: Stad van Vrede (deel 1) + De IJzertoren (deel 2) + Duitsland (deel 4) + De Belgische Kust (deel 5)

EN ONTVANG GRATIS:

Vrouwen aan het front (deel 3)+ Door Vlaamse Velden (deel 6)

U verzamelt de helft van de reeks Spiegel van de Grote Oorlog en krijgt dit jaar al de eerste drie delen toegestuurd. Delen 4 tot en met 6 ontvangt u in mei 2015.

€ 100 i.p.v. € 149,94 / NR. 87

) De afname van formule 2 volstaat voor de Davidsfonds Cultuurkaart (en het lidmaatschap).

Page 61: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS 61

TEGEN-STRIJDDe beleving van de Eerste Wereldoorlog in het Land van DendermondeGeheugen Collectief

NIEUW Aan de hand van zes tegenstellingen – orde en chaos, voor en tegen, angst en hoop, goed en slecht, binnen en buiten, toekomst en verle-den – wordt het verhaal van de oorlog in bezet Vlaanderen op een veelzijdige, vernieu-wende en genuanceerde ma-nier gebracht. Er wordt vooral gefocust op de situatie in de regio rond Dendermonde.

Evenement: Daguitstap naar Dendermonde over WO I

Cursus: De Groote Oorlog in Dendermonde, door Geheugen Collectief

Met foto’s / Softcover – 208 p. / 19 x 25 cm / € 24,95 / NR. 88

WAAROM DE VS ZICH NÚ IN DE STRIJD MOETEN MENGENSmeekbede van een oorlogsreporter. 1914Ooggetuigen uit de Grote Oorlog Richard Harding Davis, vertaald door Frans De Smet, met inleiding door Anthony Langley

NIEUW “Vanuit uiteenlopende standpunten brengt deze reeks de Eerste Wereldoorlog authentiek in beeld, door de ogen van wie er middenin leefde.” (Forum Eerste Wereldoorlog)

“De Amerikaanse journalist be-schrijft enorm beeldend wat hij ziet en brengt zo de beginmaan-den van WO I onnavolgbaar tot leven. Een interessant en lezens-waardig initiatief van Davids-fonds.” (Plus Magazine)

Hardcover – 206 p. / 13,5 x 20 cm / € 24,95 / NR. 89

EEN AMERIKAANS REPORTER BELEEFT EN BESCHRIJFT DE STRIJD IN VLAANDEREN IN 1914Ooggetuigen uit de Grote OorlogEdward Alexander Powell, bewerkt door Nicky & Anthony Langley

“De belevenissen van de reporter zijn als span-nende avonturen, en lezen als een trein. Soms moet je even gas terugnemen om tot je door te laten dringen dat dit allemaal echt gebeurd is.” (Leestafel)

Hardcover – 238 p. / 14 x 20,5 cm / € 24,95 / NR. 90

WO I IN 3DOngecensureerde beelden van het westelijk front Jan Vanderstraeten & Geert Vandaerenberg

✽ Beleef de Eerste Wereld-oorlog alsof je er zelf bij was!

“Een verzameling reproduc-ties van zogeheten stereofo-to’s, gemaakt door soldaten die een camera meenamen om hun belevenissen aan het front in beeld te bren-gen. Hun foto’s brengen de oorlog bijna tastbaar en zeer confronterend tot leven.” (De redactie) “Deze ongecensureerde beel-den van het westelijk front bieden een uiterst boeiende blik op WO I.” (Knack)

Doos met 100 fotokaarten, een 3D-bril en een begeleidend boekje. / 52 x 32 cm / € 49,95 / NR. 91

Page 62: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

62 GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS CULTUURGIDS 2014-2015

ONWILLIG BRUSSELEen verhaal over Jodenvervolging en verzetLieven Saerens

NIEUW Dit boek volgt de levensverhalen van de vele Joodse families in Brussel voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Je leest over de Jodenrazzia’s en komt tot het besef wat de deportaties echt hebben betekend. Maar even spannend en emotioneel zijn de verhalen over medeleven, hulp en verzet. Een bijzonder boek over het verleden met een boodschap voor vandaag.

Hardcover – 229 p. / 15 x 23 cm / € 19,95 / NR. 92

BIJ DE VLAAMSE LUCHTAFWEEREen Vlaamse jongen van 18 diende bij de Duitse LuftwaffeDries Timmermans, bewerkt door Ruben Donvil

NIEUW “Zeventig jaar later blikt Timmermans terug op die turbulente periode van zijn leven. Hij probeert geen excuses te zoeken voor zijn militaire collaboratie, maar vertelt verrassend eerlijk en oprecht over zijn tijd in Duitsland. Zijn verhaal wordt door Ruben Donvil gekaderd in het bredere ver-haal van collaboratie tijdens de oorlog.” (Het Nieuwsblad)

Met foto’s / Softcover – 160 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 93

BOTER BIJ DE VISLandbouw en voeding tijdens de Eerste WereldoorlogBrecht Demasure

NIEUW Dit boek bestu-deert de impact van de Grote Oorlog op de land-bouwsector en de voed-selbevoorrading. Op basis van dagboeken, kranten, aanplakbrieven en toen-malige literatuur wordt een beeld geschetst van de situatie in bezet en onbezet gebied, zowel tijdens als vlak na de oorlog. Ontdek in dit boek waar het voed-sel vandaan kwam en hoe de bevolking de honger bestreed.

Evenement: De Nacht van de Geschiedenis over landbouw en visserij

Met foto’s / Softcover – 208 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 94

DE TWEEDE WERELDOORLOG. TOEN EN NUWO II in monumenten en begraafplaatsenStaf Schoeters

“Een fraai geïllustreerd en mooi overzichtelijk verhaal, waarin tal van feiten en gebeurtenissen in hun context worden geplaatst. Het is een com-pleet boek, dat je de oor-log zal doen ontdekken onder al zijn invalshoe-ken. Een aanrader, ook voor jeugdige lezers.” (Boekenbank)

“Originele kijk op WO II.” (Gazet van Antwer-pen)

Cursus: België tijdens de Tweede Wereldoorlog, door Bruno De Wever

Met vele kleurenfoto’s / Hardcover- 256 p. / 18 x 25 cm / € 29,95 / NR. 95

Page 63: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS 63

RED STAR LINE1872 - 1935

“Met het lijvige boek leverde Davidsfonds als uitgever een prachtwerk af. Het overvloedig geïllustreerde omvangrijke vo-lume met meer dan 200 pagina’s schetst in een zevental verhalen een overzicht van de geschiedenis van zowel de rederij als die van de emigranten.” (Knack)

“Het boek wordt zo mooi verteld dat je het in één keer uitleest. Een echte aanrader!” (Boekenkast)

“Het boek vertelt de geschiedenis van de Red Star Line aan de hand van veertien essays, geïllustreerd met boeiende archiefstukken en foto’s.” (Vlamingen in de wereld)

Met vele illustraties / Hardcover – 240 p. / 25 x 27 cm / € 29,95 / NR. 96

RED STAR LINEEngelse editie

Laat uw buitenlandse vrienden en familie ook meegenieten van de verhalen van het Red Star Line Museum dankzij deze Engelstalige versie.

Met vele illustraties / Hardcover – 240 p. / € 29,95 / NR. 97

VLAMIGRANTOver migratie van Vlamingen vroeger en nuTom Van Mieghem, met interviews van Janine Meijer

NIEUW “Vlami-grant toont aan dat het clichébeeld van de Vlaming met een baksteen in de maag niet geheel juist is. De Vlaamse geschie-denis is immers een aaneenschakeling van emigraties. De voorbije eeuwen trokken miljoenen Vlamingen weg uit hun eigen streek, op zoek naar een veili-ger, beter of ander bestaan.” (Familie-kunde Vlaanderen)

Cursus: Schrijf uw familiegeschiedenis, praktijkcursus i.s.m. CEGESOMA

Met foto’s / Softcover – 208 p. / 21 x 26 cm / € 29,95 / NR. 98

BOER VINDT LANDVlaamse migranten en Noord-AmerikaAndreas Stynen (red.)

NIEUW Tu s s e n 1850 en 1930 lieten tienduizenden Vla-mingen hun geboor-teland in de steek om in Noord-Amerika een beter bestaan uit te bouwen. Voor-al in het nauwelijks geïndustrialiseerde Meetjesland klonk de luide lokroep van de Nieuwe Wereld. Dit boek brengt de belevenissen van an-derhalve eeuw trans-Atlantische migratie in kaart.

Met illustraties / Softcover – 240 p. / 19 x 25 cm / € 29,95 / NR. 99

Page 64: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

64 GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS CULTUURGIDS 2014-2015

ROETS 2015Historische kalender & jaarboek

NIEUW “De Roets blijft erin slagen een boeiend en verantwoord evenwicht te distilleren, en toeganke-lijke, complexloze en onderhoudende geschiedenis te brengen op mensenmaat.” (’t Pallieterke)

“Het grote probleem met de Roets-kalender is de verslavende werking. Je wilt dat de jaren sneller voorbijgaan, om de volgende, altijd verrassende editie te kunnen lezen.” (Rik Van Cauwelaert)

“Die Roets is een sterk en pienter staaltje van ‘ge-wone’ communicatie om interesse te wekken bij een breed publiek voor ‘onze markante figuren’. Figuren die wij trouwens in overvloed hadden en hebben.” (Ludo Maes, CEO Videohouse)

Met kleurenafbeeldingen en ruimte voor notities / Wire-O – 56 p. / 15,5 x 30 cm / € 13,95 / NR. 100

PAKKET3X ROETS 2015

Ideaal om cadeau te geven!

€ 39,95 i.p.v. € 41,85 / NR. 101

IN DE STROOM VAN DE TIJD(4)50 jaar bisdom AntwerpenMarcel Gielis (red.)

“Dit prachtig geïllustreerde boek vertelt de geschiedenis van het bisdom Antwerpen in drie grote delen. Feiten, personen en organisaties die het kerkelijk leven er hebben vormgegeven, worden in een meeslepend en doorlopend verhaal geplaatst.” (Kerknet)

Cursus: Het Vaticaan van A tot Z, door Hans Geybels

Reis: Met Hans Geybels naar Vaticaanstad

Met illustraties / Softcover – 290 p. / 25 x 29 cm / € 49 / NR. 102

IN GEEN TIJDEen niet-alledaagse geschiedenisKris Merckx

“Een boek waar je stap voor stap wordt mee-gezogen in de rijke wereld van de tijd … Neem er gerust wat tijd voor, want het is werkelijk een boeiend verhaal. Een absolute aanrader voor oud en jong!” (Boekenbank)

Met illustraties / Softcover – 192 p. / Halfronde vorm / € 27,50 / NR. 103

STRIJD OM DE STROOMEen politieke geschiedenis van de ScheldeEric Van Hooydonk

“De Schelde fascineert. Een magistraal, met vele foto’s en kaarten rijk versierd boek.” (Doorbraak)

Met vele illustraties en kaarten / Hardcover – 300 p. / 19,5 x 25 cm / € 34,95 / NR. 104

Page 65: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS 65

DE TAALGRENSBrigitte Raskin

✽ Volledig herwerkte versie!

“Brigitte Raskin, schrijfster en historica, heeft het allesomvattende boek over de taalgrens geschreven. 340 boeiende bladzijden lang is vooral de historica aan het woord, maar de schrijfster zorgt geregeld voor nuancering en een menselijke noot. En aangezien Raskin taalgrensbewoonster uit Overijse is, komt zij ook in deze functie geregeld naar voren.” (Randkrant)

“Een historisch accuraat traktaat, een objectieve graadmeter en een goed geschreven tijdsdocument.” (Het Spoor)

IN DE LUSTHOF VAN VENUSLiefdesmiddeltjes door de eeuwen heenMarcel De Cleene

“Maak kennis met de liefdesmiddeltjes door de eeuwen heen. Vele recep-ten hebben een cultuur-historisch karakter en tonen aan hoe de mens steeds experimenteerde met allerlei liefdesdrankjes.” (De Boekenkast)

Met vele illustraties / Softcover – 208 p. / 22 x 22 cm / € 27,50 / NR. 106

SEKSUOLOGISCHE EN MINDER LOGISCHE VERHALENJohan Mattelaer

“Geen seksboek, maar een reis door de geschiedenis van seks en hoe seks ver-schilt in tijd, plaats en cul-tuur. Een aanrader voor al wie driftig op zoek is naar de geheimen van de kuisheidsgordel en her-mafrodieten.” (Krant van West-Vlaanderen)

Met vele foto’s / Hardcover – 224 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / NR. 107

) Wilt u nog meer lezen over geschiedenis & kunst? Op www.davidsfonds.be vindt u nog meer boeken waarmee u de Cultuurkaart kunt bemachtigen. Meer info over die formule leest u op pagina 21.

Cursus: De taalgrens, door Brigitte Raskin

Met vele foto’s en kaarten / Softcover – 328 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 105

Page 66: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

66 GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS CULTUURGIDS 2014-2015

CD’S

© S

W_S

TOC

K,

SHU

TT

ER

STO

CK

LA PELLEGRINAEnsemble Capella Nova o.l.v. Marleen Reynders

Naar aanleiding van het huwelijk van Ferdinando di Medici werd in 1589 in Firenze een groot feest georganiseerd. Het spektakel be-stond uit een rijkelijk geënsceneerd toneelstuk La Pellegrina, feestelijk omkaderd met expressieve muziek. Een mijlpaal in de muziekgeschie-denis en een van de dynamische voorlopers van de opera.

1 cd / € 19,95 / NR. 108

BENEVOLENTETrio Cassiman, met bassist Marc Van Garsse & producer Jean Blaute

Wereldmuziek doorleefd gebracht door Trio Cassiman.

“Het trio is op zoek gegaan naar nieuwe liederen, die ze vonden bij onder meer Angélique Ionator en Lucilla Galeazzi.” (De Standaard)

1 cd / € 19,95 / NR. 109

FRANZ PETER SCHUBERTWorks for FortepianoJan Vermeulen

Met zijn klaviermuziek heeft Schubert een onuitwisbare stem-pel gedrukt op het muziekland-schap van de 19de eeuw en lang daarna. Door op een totaal andere manier om te gaan met architec-tuur, harmonie, melodie en ritme, heeft Schubert een nieuwe invul-ling gegeven aan waar het bij mu-ziek uiteindelijk om gaat: emotie.

12 cd’s / € 49,95 / NR. 110

LUDWIG VAN BEETHOVENComplete works for forte-piano en celloFrance Springuel & Jan Vermeulen

Beethoven heeft een nieuw ka-mermuziekgenre geïntroduceerd: de sonate voor (forte)piano en cello. Hij plaatst met zijn sonates voor piano en cello beide instru-menten nagenoeg op hetzelfde niveau en geeft daarmee een aan-zet tot de verdere ontwikkeling en de volledige ontplooiing van het genre.

3 cd’s / € 29,95 / NR. 111

Page 67: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS 67

LOST IN VENICE WITH PROMETHEUSFranz Liszt, Richard Wagner …Jan Michiels

Hoe veelzijdig is Prometheus en wat betekent hij in de muziekge-schiedenis? Jan Michiels zoekt het uit in zijn pas verschenen, driede-lige compilatie Lost in Venice with Prometheus.

Cursus: De geschiedenis van Venetië, door Jan Vaes

3 cd’s / € 45 / NR. 112

LE TOMBEAU DE DEBUSSY Jan Michiels

Deze cd bundelt Debussy’s late pianowerken en fragmenten van de Tombeau de Debussy, een ver-zameling composities van diverse componisten voor zijn nagedach-tenis.

1 cd / € 22,50 / NR. 113

EIN SÜßES DEINGEDENKEN Romanzen Luk Nielandt, Jan Michiels & Tony Nys

Dit is muziek voor vrienden, ge-liefden. De composities zijn heel aparte geschenken en vertellen over de bijzondere bewondering voor wie ze geschreven zijn. Met muziek van Robert Schumann, Clara Schumann, August Klug-hardt en Charles Martin Loeffler.

1 cd / € 19,95 / NR. 114

HERE COMES TOMORROWSteven Delannoye New York Trio & Frank Vaganée

New York is voor jazzmuzikanten wat Mekka is voor moslims. Veel jonge Belgische muzikanten steken dan ook de oceaan over. Het Steven Delannoye New York Trio toerde er jarenlang met Frank Vaganée. Op deze cd brengen ze hun muzikale ervaringen in de ‘Big Apple’ samen.

1 cd / € 22,50 / NR. 115

FRANSE CHANSONS Piaf, Becaud, Greco ...Membran / Music Alliance Membran

10 cd’s met de beste Franse muziek, van Edith Piaf, Gilbert Becaud, Juliette Greco, Jean Gabin, Charles Aznavour, Leo Ferre, Les Compag-nons De La Chanson, Tino Rossi, Bourvil en Maurice Chevalier.

10 cd’s / € 39,95 / NR. 116

WAR & PEACEMusic for remembranceThe Choir of Jesus College Cambridge

Speciaal voor de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog bun-delt deze cd een prachtige en ont-roerende collectie van koormuziek. Alle stukken hebben op een of an-dere manier te maken met de erva-ringen en de impact van de oorlog.

Cursus: Muziek en kunst gete-kend door WO I, door Johan Van Cauwenberge

1 cd / € 24,95 / NR. 117

PAKKETCAPILLA FLAMENCA

MISSA IN MYNE ZYNAlexander Agricola Van de acht volledig overgeleverde missen is de Missa: In myne zyn van Alexander Agricola de meest vir-tuoze en uitgewerkte mis.

HEINRICH ISAACIch muss dich las-sen…Een mijlpaal in de evolutie van de po-lyfonie! De werken van Isaac onthullen een schat aan mu-zikale creativiteit en ‘techniciteit’ die he-dendaagse musici en melomanen kan ver-wonderen.

BONJOUR MON CŒUROrlandus LassusIn zijn tijd was Las-sus de veelzijdigste, beroemdste en meest geïmiteerde compo-nist van Franse chan-sons. Ook in onze tijd blijft zijn kunst een wonder van charme-rende lyriek.

Cursus: Vlaamse polyfonie als exportproduct, door Simon Van Damme

3 cd’s / € 39,95 / NR. 118

Page 68: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

68 GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS CULTUURGIDS 2014-2015

E-BOOKS

Leest u graag digitale boeken op uw tablet, smartphone of e-reader? Bekijk dan zeker deze toptitels van Davidsfonds Uitgeverij die beschikbaar zijn als e-book. Denk eraan dat u deze boeken alleen kunt lezen op uw tablet, smartphone of e-reader, u kunt ze dus niet af-drukken of kopiëren. Als u een e-book bestelt, krijgt u een elektronische code om de titel te downloaden. Vergeet bij uw bestelling op het keuzeformulier dus zeker uw e-mailadres niet te vermelden, zodat we u de link naar het e-book kunnen doorsturen.

>Hou onze website in de gaten voor nieuwe e-books!

EUROPA IN DE STORMLessen en uitdagingenHerman Van Rompuy

“Europa in de storm geeft een uniek en boeiend inzicht in het belang, de werking en de toe-komst van Europa en wat dat Europa voor een lokale overheid kan betekenen.” (Het Laatste Nieuws)

140 p. / € 14,95 / NR. 119 / Leest u liever op papier? U vindt het boek ook terug op p. 27, NR. 5

EUROPE IN THE STORMPromise and prejudiceHerman Van Rompuy

Written by a key protagonist of the euro cri-sis, Europe in the Storm is an unprecedented first-hand account of the gravest threat to con-tinental unity since the Second World War. This powerful essay draws on Van Rompuy’s five years in the European Union’s highest political office to shed captivating light on history as it is made.

140 p. / € 14,95 / NR. 120 / Leest u liever op papier? U vindt het boek ook terug op p. 48, NR. 56

© M

ON

KE

Y B

USI

NE

SS I

MA

GE

S, S

HU

TT

ER

STO

CK

Page 69: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN GESCHIEDENIS, KUNST, CD’S & E-BOOKS 69

DUURZAME ECONOMIEEen warm pleidooi voor kapitalismeCaroline Ven

Caroline Ven houdt in dit boek een warm pleidooi voor een vernieuwd kapitalisme, aangepast aan de huidige maatschappelijke noden. Ze beschrijft een duurzaam systeem dat het streven naar verbetering van de welvaart en de levensomstandigheden voor iedereen erkent en zelfs aanmoedigt, maar dat tege-lijk ook kijkt naar het grotere geheel. Toegepast op de praktijk, denkt ze na over wat goed ondernemen vandaag betekent.

NU IS DE TIJDOver tijdelijkheid en eeuwigheidGerard Bodifee

“Een bijzonder sterk boek, weerom van Bodi-fee, die de vastgeroeste rollen van denken op glad ijs weet te plaatsen, en zeer verfrissende benaderingen brengt.” (Boekenbank)

Reis: Met Gerard Bodifee op filosofiereis naar Kreta, of naar Kopenhagen

224 p. / € 15,95 / NR. 122 / Leest u liever op papier? U vindt het boek op p. 72, NR. 126

ERFENISSchoemans

Erfenis is de negende actiethriller van Schoe-mans met het journalistenduo Geo Joosten en Piet Schraepen in de hoofdrol. Ook nu slaagt Schoemans erin om scherp en kritisch uit de hoek te komen, in een thriller die je bij de keel grijpt vanaf de eerste pagina.

224 p. / € 19,95 / NR. 123

VROLIJK GEZOND!Hoe voeding je lichaam en geest kan sturenHilde Demurie

Hilde Demurie zet haar tanden in ons voe-dingspatroon. Na jarenlang onderzoek en veel praktijkervaring als voedingsconsulente bun-delt ze in dit boek haar kennis over de relatie tussen voeding en gezondheid.

EXTRA Met heerlijke recepten

216 p. / € 15,95 / NR. 124

BIECHT VAN EEN KARDINAALOlivier Le Gendre

Le Gendre en de kardinaal gaan geen enkel thema uit de weg. Gepassioneerd, eerlijk, ge-durfd, genuanceerd worden religieuze vraag-stukken besproken. Uit onverwachte hoek krijgen gelovigen en niet-gelovigen een andere kijk op de Kerk van vandaag.

400 p. / € 18,00 / NR. 125

Evenement: Lezing over de economische crisis, door Geert Janssens

Cursus: Internationale economie in een breed per-spectief, door Lode Berlage

108 p. / € 12,50 / NR.121

Page 70: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

“Muzikaal ben ik in zo-wat alles geïnteresseerd. Van blues en klassiek, over wereldmuziek tot Vlaamse kleinkunst. Die universele, emotionele en spirituele expressie sluit nauw aan bij bepaalde activiteiten en uitgaven van het Davidsfonds.”PATRIEK (61 JAAR)

Page 71: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

71CULTUUR BELEEF JE SAMEN

HEILIGE BOEKEN, HEILIGE PLAATSEN

Dit najaar pakken het MAS en de Erfgoed-bibliotheek Hendrik Conscience uit met de dubbelexpo Heilige boeken, heilige plaatsen. Met die expo richten ze de aandacht op de drie grote monotheïstische religies: jodendom, christendom en islam. De Erfgoedbibliotheek toont de rol van het boek in het leven van gelovigen, terwijl het MAS de traditie van de pelgrimage in beeld brengt. Bij de tentoon-stelling organiseert Davidsfonds Academie een inleidende cursus waarin docenten Hans Ausloos, Frans Van den Brande en Jo Van Steenbergen uitleg geven over de drie reli-gies en de culturen die ermee samenhangen. Uiteraard hoort bij de cursus ook een unieke rondleiding door beide tentoonstellingen.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be/academie

REIZEN OM TE FEESTEN

Elke cultuur, elke religie heeft haar eigen rituelen, zeker als het op feesten aankomt. Geen beter moment dus om een ander land te ontdekken dan tijdens die feestdagen. Da-vidsfonds Cultuurreizen neemt u het hele jaar lang mee op sleeptouw om die rituelen en religies beter te leren kennen. Zo staan er in de kerst- en nieuwjaarsperiode niet minder dan tien reizen op het programma: Berlijn en Potsdam, Keulen, Essen, Parijs, Londen, Praag, Wenen, Israël en de Palestijnse gebie-den, Ethiopië en Moskou en Suzdal. Bent u daarna nog niet uitgefeest? Reis dan mee naar de zeven wereldgodsdiensten in India, het paasfeest in Corfu en in Sint-Petersburg. Maar we gaan ook op zoek naar de joodse geschiedenis van Speyer, Worms en Mainz.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be/cultuurreizen

HET VATICAAN VAN A TO Z

Vaticaanstad – 44 hectare groot en 850 inwo-ners rijk – is de kleinste soevereine staat ter wereld. En waarschijnlijk ook de meest mys-terieuze. Zoals in elk land zijn er posterijen, een uitgeverij, een station en een hotel, maar daarnaast herbergt het een van de belangrijk-ste musea en bibliotheken ter wereld. Om van de Sixtijnse Kapel nog maar te zwijgen. Er valt dus veel te vertellen over het land en daarom geeft Hans Geybels er voor Davids-fonds Academie een cursus over. Verwacht u aan een beknopt overzicht van de Vaticaanse geschiedenis en uitleg over de schatten in de Vaticaanse musea, de vier grote basilieken en de andere extraterritoriale bezittingen. Ook het hedendaagse leven in de microstaat doet hij voor u uit de doeken. En voor wie het Va-ticaan daarna zelf wilt ontdekken, organiseert Davidsfonds Cultuurreizen een citytrip onder begeleiding van Hans Geybels.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be

ZINGEVING &SPIRITUALITEIT

© S

HU

TT

ER

STO

CK

© I

MA

GE

DB

.CO

M -

SH

UT

TE

RST

OC

K

© G

IULI

O N

AP

OLI

TAN

O -

SH

UT

TE

RST

OC

K

Page 72: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

72 ZINGEVING & SPIRITUALITEIT CULTUURGIDS 2014-2015

HET LEVEN EN HOE WE ER AFSCHEID VAN NEMEN Lut Rubbens

NIEUW Lut Rubbens werk-te jaren als verpleegkundige op de palliatieve eenheid van het UZ Leuven. Vanuit haar ervaring vertelt zij in dit boek over het verloop van het stervensproces en het lijden dat daarmee ge-paard gaat.

“Lut Rubbens bundelde haar ervaringen in een ta-boedoorbrekend, concreet en herkenbaar boek. Een houvast voor mensen die hiermee te maken krijgen.” (Rouwverwerking)

Evenement: Lezing over palliatieve zorg, door Lut Rubbens

Softcover – 254 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 6

NU IS DE TIJDOver tijdelijkheid en eeuwigheidGerard Bodifee

“In dit boekje brengt Bodifee een van de moeilijkste filoso-fische en wetenschappelijke onderwerpen, namelijk tijd. Een uitdagend boek, een uit-nodiging tot verdieping en nadenken. Het is een bijzon-der sterk boek van Bodifee, die de vastgeroeste rollen van denken op glad ijs weet te plaatsen, en zeer verfris-sende benaderingen brengt.” (Boekenbank)

“Bodifee probeert ingewik-kelde kwesties allemaal hel-der uit te leggen. Een open-baring.” (Kerk en Leven)

Reis: Met Gerard Bodifee op filosofiereis naar Kreta, of naar Kopenhagen

Softcover – 248 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 126

DE KARDINAAL HOOPTOlivier Le Gendre, vertaald door Dimitri De Maesschalck

“De niet bij name genoemde kardinaal heeft niet alleen ernstige vragen bij het reilen en zeilen in de kerk, maar droomt meteen ook over een andere kerk. Ondanks alles blijft hij hoopvol.” (Tertio) “Een boek dat zowel gelo-vigen als niet-gelovigen zal aanspreken.” (Boekenkast)

Cursus: Het Vaticaan van A tot Z, door Hans Geybels

Reis: Met Hans Geybels naar Vaticaanstad

Softcover – 228 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 127

GELIEVE DE FAMILIE TE VOLGENKoffietafels in VlaanderenRob Belemans, Katrijn D’hamers & Marc Jacobs

“Gelieve de familie te volgen – naar de klassieke Vlaamse for-mule om mensen uit te nodi-gen voor de koffietafel – wordt ingeleid door Manu Keirse, die de betekenis voor de rouwver-werking ervan schetst. Daarna volgt een lijvig deel met getui-genissen, bedenkingen, wen-sen en verhalen van mensen over koffietafels, het tweede deel geeft cultuurhistorische reflecties over het fenomeen weer.” (Knack)

Met kleurenfoto’s van Titus Simoens / Hardcover – 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / NR. 128

) Wilt u nog meer lezen over zingeving & spirituali-teit? Op www.davidsfonds.be vindt u nog meer boeken waarmee u de Cultuurkaart kunt bemachtigen. Meer info over die formule leest u op pagina 21.

Page 73: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN TE VERSCHIJNEN 73

De Bijbel is het meest gelezen boek ter we-reld. Een heilig boek waaruit miljoenen mensen kracht putten. Maar bovenal her-bergt het een schat aan prachtige verhalen over geloof, angst, liefde, haat en hoop. Al eeuwenlang zijn die verhalen een bron van inspiratie voor kunstenaars van over de hele wereld. Ook schrijver Philippe Lechermeier en illustratrice Rébecca Dautremer lieten

zich door de Bijbel inspireren. Hun monu-mentaal meesterwerk Een Bijbel telt bijna 400 pagina’s en bevat een geheel nieuwe, gedurfde en originele interpretatie van de mooiste Bijbelverhalen in tekst én beeld.

In haar typische stijl toverde topillustratrice Rébecca Dautremer een Adam, Eva of Mo-zes uit haar penseel zoals je ze nooit eerder

zag. Dromerig, sprookjesachtig, boordevol details en vooral adembenemend mooi: haar paginagrote illustraties verrassen telkens opnieuw!

Een onmisbaar boek voor wie voor het eerst kennismaakt met de verhalen of ze opnieuw wil ontdekken.

Voor alle leeftijden / Met meer dan 120 kleurenillustraties / Hardcover – ca. 382 p. / 24,5 x 27 cm / € 49,95

N O G T E V E R S C H I J N E N B O E K E NVIA WWW.DAVIDSFONDS.BE

Deze Cultuurgids bevat een selectie met recente boeken die beschikbaar zijn in september 2014, maar via onze website www.davidsfonds.be kunt u nog honder-den andere boeken bestellen die al verschenen zijn of nog moeten verschijnen.

) Dit boek staat niet op het keuzeformulier voor uw lidmaatschap en kan pas vanaf oktober 2014 besteld worden via www.davidsfonds.be.

In oktober 2014 verschijnt bij Davidsfonds Uitgeverij ook het meesterwerk Een Bijbel van het Franse topduo Philippe Lechermeier & Rébecca Dautremer. Dat prachtige boek kunt u vanaf dan ook bestellen om lid te worden van Davidsfonds via www.davidsfonds.be. Maar we lichten nu al graag een tipje van de sluier op …

EEN BIJBELPhilippe Lechermeier & Rébecca Dautremer,

bewerkt door Ed Franck

VANAFOKTOBER

2014

Page 74: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

“Ik ben helemaal verknocht aan spannende boeken. Het was mijn mama die mij voor het eerst een thriller aanraadde en het verhaal zoog mij meteen op! Hoewel de tijd mij ontbreekt om veel romans te lezen, ligt er altijd een op mijn nachtkastje. Maar ik lees wel dagelijks de krant, op mijn tablet.” EVELIEN (37 JAAR)

Page 75: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

75CULTUUR BELEEF JE SAMEN

LITERATUUR OP UW BORD

Als goede Bourgondiër weet u het: een uitge-breid ontbijt op zondagochtend doet deugd. Eind januari doen we daar bij het Davidsfonds nog een schepje bovenop met Toast Literair, het grootste taal- en leesontbijt van Vlaan-deren. Zowel groot als klein kunnen dan op zo’n 180 plaatsen in Vlaanderen aanschuiven voor een heerlijk ontbijt of aperitief plus een flinke portie literatuur. Denk aan schrijvers en dichters die voorlezen uit eigen werk, li-teraire wandelingen en zoektochten, diverse voorstellingen en voorleessessies voor kinde-ren. Vorig jaar presenteerde Friedl’ Lesage haar ochtendprogramma Touché op Radio 1 live op Toast Literair. De kers op de taart voor een evenement waar 12.000 mensen van smullen. Kruis in uw agenda dus zeker zondagochtend 18 januari 2015 voor de vijfde editie van Toast Literair.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be/toastliterair

RUSSISCHE KLASSIEKERS

Het zwijgen is altijd mooi. Het is een van de vele citaten uit het werk van de Russische schrijver Dostojevski. Gelukkig leefde hij zelf niet naar het motto en liet hij ons de ene na de andere literaire parel na. Maar er zijn nog meer kanjers in de Russische literatuur, denk maar aan ronkende namen als Poesjkin, Tol-stoj of Tsjechov. De vraag is waar ze hun status aan te danken hebben? Zijn het de ongelofe-lijke verhaallijnen, het grote schrijverstalent of de Russische cultuur en samenleving die zo fascinerend zijn? Emmanuel Waegemans bladert voor Davidsfonds Academie door twee eeuwen Russische literatuur. Hij schetst de omstandigheden waarin de literatuur ont-staan is en legt uit waarom die in Rusland zo nauw betrokken is bij het politieke en sociale leven. Maak op een onvergetelijke wijze ken-nis met de groten uit de Russische literatuur.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be/academie

BOEKEN LEZEN EN DELEN

Stel: u leest een boek. Stel: u vindt het goed. Of net niet. En stel: u wilt dat delen met anderen. Dan is een leesgroep iets voor u! Het hele jaar door komen lezers – zowel literaire veelvraten als occasionele lezers – samen in zo’n 100 Davidsfonds leesgroepen. Groepjes mensen die een aantal keer per jaar afspreken om een boek te bespreken. Om leeservaringen uit te wisselen en meer over de roman in kwestie of de auteur te weten te komen. Om nieuwe mensen te leren kennen, gelijkgestemde zielen die ook weg zijn van literatuur. Of om deel te nemen aan een literaire wandeling of literaire daguitstap. Kortom, samen literatuur beleven in een gemoedelijke sfeer. Overtuigd? Ontdek dan snel waar de literatuurliefhebbers in uw buurt samenkomen.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be/leesgroepen

ROMANS & POËZIE

Page 76: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

76 ROMANS & POËZIE CULTUURGIDS 2014-2015

ALICE IN WONDERLANDLewis Carroll, bewerkt door Ed Franck en geïllustreerd door Rébecca Dautremer

“Een behoorlijk pak pagina’s met stevige lappen tekst, die met zwier en zwang geïl-lustreerd zijn. Het is een boek dat – in woord en beeld – tota-le overgave vereist en verdient. Een wereld die zich niet zomaar laat verstoppen, maar die je meeneemt. In 2011 nog net zo vast-beraden als in 1865.” (Cobra.be)

Met prachtige illustraties, incl. schriftje / Hardcover – 140 p. / 28,5 x 35 cm / € 34,50 / NR. 129

HET KLEINE THEATER VAN RÉBECCARébecca Dautremer

NIEUW “Wat dit boek anders maakt, is dat het niet om het con-cept draait, maar dat de vorm, hoe indrukwekkend ook op zichzelf, dient om een toe-gankelijk verhaal te vertellen dat door een breed en ondertussen trouw publiek

ge smaakt kan worden. Dautremer maakt zo van haar boek meer dan louter de drager van beeld en tekst. Het fysieke boek is een deel van de vertelling.” (Knack)

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/hetkleinetheatervanrebecca

Hardcover – 184 p. / 24 x 20,5 cm / € 29,95 / NR. 8

HET GROTE BOEK VAN VERGETEN PRINSESSENPhilippe Lechermeier, met illustraties van Rébecca Dautremer, bewerkt door Edward van de Vendel

“Een mooi verzorgd, prachtig uitgegeven cadeauboek, met paginagrote illus-traties, speelse en afwisselende letter-types, kleurrijke ach-tergronden en origi-nele teksten. Kortom, een ware ontdek-king voor al wie van sprookjes en prinses-sen houdt, met uren kijk- en leesplezier.” (Pluizuit)

“Een boek waar je niet op uitgekeken raakt.” (De Morgen)

Hardcover – 91 p. / 27,5 x 30 cm / € 24,95 / NR. 130

KALENDER 2015Rébecca Dautremer

NIEUW Het hele jaar door genieten van de illustraties van Dautremer!

“Een magische kalender die je elke maand in een sfeervolle wereld meeneemt … Absolute aanrader als kalender, maar ook als grote versies van de sublieme tekeningen uit Een Bijbel.” (Boekenbank)

Wire-O – 32 p. / 30 x 30 cm / € 15,00 / NR. 131

Page 77: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN ROMANS & POËZIE 77

SLAGVELD VAN GEBROKEN HARTENEd Franck, met illustraties van Carll Cneut

“Het is zonde om dit zo-maar te laten passeren. Want wat een pracht voegt Cneut toe aan de verhalen, met zijn verweerde dan wel verheven karakterkoppen en zijn stoute en sprook-jesachtige silhouetten. Het is een stuk vitale literatuur-geschiedenis. (Cobra.be)

“Inhoud en illustraties hef-fen elkaar op tot een oog-strelend werk dat je niet loslaat. Vandaar meer dan een aanrader!” (Pluizuit)

Met kleurenillustraties / Hardcover – 226 p. / 19 x 25,5 cm / € 32,50 / NR. 132

VELDSLAG OM EEN HARTHet verhaal van HelenaMichael De Cock & Gerda Dendooven

NIEUW Bekroond auteur Mi-chael De Cock bewerkte het verhaal van Helena en Paris van Troje voor een hedendaags publiek. Bekroond illustratrice Gerda Dendooven zorgt voor prachtige illustraties. Een on-misbaar nieuw boek in de reeks Kleine Klassiekers.

“Dergelijke boeken zijn een noodzaak in de literatuur. Ze geven tieners toegang tot een onmisbare cultuurschat!” (Verteleens)

) U krijgt dit boek cadeau als u voor minstens 110 euro bestelt uit deze Cultuurgids.

Met kleurenillustraties / Hardcover – 120 p. / 17 x 24,5 cm / € 22,50 / NR. 11

HANNIBALMichael De Cock

“Een magistrale historische roman, die weinig toegevingen doet aan de lezer en daardoor een bijzonder origineel verhaal biedt.” (De Standaard)

Bekroond met een Boekenwelp – Genomineerd voor de Thea Beckmanprijs / Hardcover – 236 p. / 23 x 15 cm / € 19,95 / NR. 133

VERRE VRIENDENNieuwe pennen en penselen in de jeugdliteratuurMichael De Cock & Gerda Dendooven

“De Vlaamse jeugdliteratuur kon wel wat meer kleur gebruiken, vond Michael De Cock. En dus ging hij samen met illustrator Gerda Den-dooven op zoek naar nieuwe stemmen, zowel pennen als penselen.” (Cobra)

Met kleurenillustraties en gratis cd / Vanaf 8 jaar / Hardcover – 128 p. / 16,5 x 24 cm / € 19,95 / NR. 134

TE VEEL VERDRIET VOOR ÉÉN HARTVier tragedies van Shakespeare opnieuw verteldEd Franck, met illustraties van Carll Cneut

“Zeer leesbaar voor de jeugd, en ook voor volwassenen een aanrader. Een kluif voor de geïnteresseerde lezer! Maar zeer de moeite waard om op deze manier verhalen tot je te nemen die deel zijn van het Europees culturele erfgoed.” (Leestafel)

Met illustraties / Softcover – 334 p. / 19 x 25,5 cm / € 19,95 / NR. 135

GRATISBOEK

Page 78: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

78 ROMANS & POËZIE CULTUURGIDS 2014-2015

TAALVOUTJESHet boek Vellah Bogle & Inger Hollebeek

NIEUW Taalvoutjes is een online hype, met meer dan 370.000 fans op Facebook. De grappigste taalmis-sers zijn nu verzameld in één boek, uitgebreid met columns over taal van be-kende Vlamingen en Ne-derlanders.

“Begin 2012 werd de Face-bookpagina Taalvoutjes op-gericht, waar ‘voutjes’, ofte-wel hilarische taalmissers, te vinden zijn. De allerleukste taalvoutjes zijn nu verza-meld in een cadeauboekje.” (Onze taal)

Met vele kleurenfoto’s / Softcover – 160 p. / 12 x 20 cm / € 12,50 / NR. 136

VESALIUSEen beroemd anatoom gevangen in de intriges van het Spaanse hofJoris Tulkens

✽ 2014 is Vesaliusjaar!

“Vesalius is een sterke his-torische roman die stoelt op gedegen research. Tulkens beschrijft personages en ge-beurtenissen met veel flair. Het boek is spannend, leest vlot en biedt een genuanceerd inzicht in het leven van een groot we-tenschapper en hoe mensen uit de 16de eeuw dachten over het leven, de dood, de wetenschap en het geloof.” (Cobra.be)

Evenement: Daguitstap naar Vesaliusexpo in Leuven

Cursus: Andreas Vesalius, cursus door Paul Broos en dagevenement met Paul Broos en Ignace Bossuyt

Softcover – 352 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / NR. 137

GEVLEUGELDE WOORDENSpreekwoorden, zegswijzen en andere vormen van wijsheidsliteratuurGerard Verbeek, Bob Joosten & Paul Vandensavel

“Een indrukwekkende collectie. Dit boek is een must voor zij die houden van spreekwoorden en zegswijzen. Als je het in dit boek niet vindt, vind je het nergens!” (Boekenkast)

Hardcover – 852 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 138

KLINK KLAARUitspraak- en intonatiegids voor het NederlandsBernadette Timmermans

“Het boek met oefeningen voor kaakval en lippenwerk is bestemd voor al wie met zijn stem werkt, van radiopresentator tot politici. Al dan niet in spe.” (De Standaard)

Met toegangscode voor extra oefeningen online / Softcover – 124 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / NR. 139

PADRE!Schoemans

“Briljant geschreven en spannend tot het einde. Schoemans weet menselijke drama’s te verpak-ken in een sfeer van intrige en geheimzinnig-heid die elke Aspe op kinderboeken doet lijken. Absoluut lezen dit boek!” (Serial Thriller)

Softcover – 228 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / NR. 140

Page 79: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN ROMANS & POËZIE 79

MARINA BELLAZZASilvia Avallone

NIEUW Een sociaal bewogen roman die een genadeloos beeld geeft van de huidige crisistijd in Italië. Het is ook een liefdesgeschiedenis en een coming-of-ageroman over de onverge-telijke Marina en Andrea, die met vallen en opstaan hun dromen blijven najagen.

Softcover – 512 p. / 13,6 x 21,5 cm / € 19,90 / NR. 141

MONTE CARLOPeter Terrin

NIEUW Monaco, mei 1968. Net voor de start van de Grand Prix is het publiek getuige van een vreselijk voorval. Die gebeurtenis zal een wending geven aan het leven van de bescheiden monteur Jack Preston en Deedee, de kersverse filmster en belichaming van de nieuwe zeden.

Hardcover – 144 p. / 12,5 x 20,5 cm / € 16,90 / NR. 142

EXPO 58Jonathan Coe

NIEUW Londen, 1958. Thomas Foley, een weinig opvallende ambtenaar, wordt achter zijn bureau vandaan geplukt en op werkreis naar Brussel gestuurd. Zijn taak: een oogje in het zeil houden bij een bar die het hart zal vormen van het Engelse paviljoen tijdens de Expo 58.

Softcover – 318 p. / 13,6 x 21,5 cm / € 19,99 / NR. 143

VUURMOORDJorun Thørring

“Genoeg om een thrillerfan die tevens literaire eisen stelt uren zoet te houden. Een succesvolle mix van Scandinavische degelijkheid en Ro-maanse sensibiliteit.” (De Leeswolf)

Softcover - 360 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / NR. 144

DE ONVERBIDDELIJKE TIJDJustin Go

NIEUW De jonge Tristan Campbell krijgt te horen dat hij waarschijnlijk de erfgenaam is van een Engelse officier, die omgekomen is tijdens een expeditie naar de Mount Everest. In een zoektocht door heel Europa probeert hij de waarheid te achterhalen. Een avontuurlijke queeste, een ontroerend liefdesverhaal en een historische tour de force ineen.

Softcover – 496 p. / 15 x 23 cm / € 19,90 / NR. 145

ONSCHULDJeroen Theunissen

NIEUW Terwijl de jonge oorlogs-fotograaf Manuel Horst in Syrië wordt ontvoerd, sterft zijn vader, een bekende ge-rechtspsychia-ter, tijdens een bergwandeling in de Pyreneeën. Onschuld is een

bloedstollende roman over actuele thema’s, opgebouwd rond oeroude vragen over schuld, onschuld, waarheid en beschaving.

Softcover – 256 p. / 14 x 21,5 cm / € 19,99 / NR. 146

) Wilt u nog meer romans & poë-zie lezen? Op www.davidsfonds.be vindt u nog meer boeken waarmee u de Cultuurkaart kunt bemach-tigen. Meer info over die formule leest u op pagina 21.

Page 80: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

“De Kleine Robbe, de Rode Ridder en 1-minuut

verhaaltjes voor het sla-pengaan: dat vind ik de leukste boeken om te le-

zen. Ik ga ook graag bas-ketten en zwemmen, ik speel graag gezelschaps-spelletjes en ik vind de

schilderijen van meester Raveel heel mooi.”

MELCHIOR (6)

Page 81: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

81CULTUUR BELEEF JE SAMEN

OP ZOEK MET HET HELE GEZIN

Houdt u wel van een fysieke inspanning en tegelijkertijd van wat mentale ontspanning? Wilt u met de hele familie op stap om spelen-derwijs mooie plekjes te ontdekken? Dan is de gezinsformule van onze jaarlijkse Zomer-zoektocht helemaal iets voor u. De auto- en fietstocht laat u van juni tot september 2015 op een ontspannende manier kennismaken met de streek rond Geraardsbergen, waar ook voor kinderen van alles te beleven valt. Op de stopplaatsen van het parcours kunt u speelse doevragen oplossen, de antwoorden zoeken op fotovragen en u uitleven met plezante spelletjes. Het parcours wordt trouwens zo uitgestippeld dat u met de fiets zo veel moge-lijk langs autovrije wegen rijdt. En uiteraard maken de beste speurneuzen kans op een heleboel mooie prijzen.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be/zomerzoektocht

IEDEREEN ACROBAAT

In ons drukke leven komt het er niet altijd van om fysiek met kinderen te spelen. Nochtans is dat erg belangrijk voor hun motorische ont-wikkeling. Daarom organiseren verschillende Davidsfonds afdelingen een speelse workshop boordevol acrobatische kunstjes voor kleuters én hun (groot)ouders. De workshop staat in het teken van Nelsons Acrobatenboek, dat 30 plezierige acrobatische kunstjes bundelt. Samen met zijn mama en papa traint Nelson zijn spieren en evenwicht, en de deelnemers dus ook. De workshop start met eenvoudige oefenspelletjes en bouwt op naar acrobatische kunstjes. Samen met Nelson kruipen jong en oud over elkaar en worden er piramides gevormd en salto’s uitgevoerd. De workshop is een uurtje pure quality time voor kinderen en hun (groot)ouders.

>Meer info vindt u op www.davidsfonds.be/evenementen

GEZOCHT: JEUGDAUTEURS

Droomt u van een carrière als jeugdauteur? Dan hebben we goed nieuws: de Zoute Zoen is terug! De manuscriptenprijs voor jeugdboe-ken zal in 2016 nieuw schrijftalent bekronen met maar liefst 5.000 euro. Het winnende manuscript wordt bovendien uitgegeven door Davidsfonds Uitgeverij. Maar niet alleen de winnaar valt in de prijzen: de vijf finalisten worden uitgenodigd op een exclusieve drie-daagse in Knokke-Heist, waar ze schrijfadvies op maat krijgen. Na die schrijfcursus hebben de finalisten de tijd om hun manuscripten te vervolmaken. De eindwinnaar wordt gekozen door een jury van jeugdboekenexperts – Toin Duijx, Jozefien van Beek, John Schijnemakers, Ann Foulon en Michael de Cock – en door het publiek. Begin al maar te schrijven!

>Meer info vindt u op www.zoutezoen.be

KINDER& JEUGD

Page 82: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

82 KINDER & JEUGD CULTUURGIDS 2014-2015

TOT 100Magali Bardos

NIEUW “Bardos heeft een leuke, ori-ginele grafische stijl. De losse verhaal-lijn maakt van Tot 100 meer dan een tel-boek. De lezer wordt uitgedaagd verhalen te verzinnen en in te kleuren wat de beren en de jagers beweegt. Maar het tellen staat natuurlijk voorop.Een origineel telboek met veel mogelijkhe-den voor uren tel- en verhaalplezier.” (Kin-derboekenpraatjes)

Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 106 p. / 20,5 x 24,5 cm / € 15,00 / NR. 147

HOE WORD IK EEN WISKUNDIG GENIE?Alles over je briljante hersenen en hoe je die kan oefenen

NIEUW “Dankzij de vele oefeningen, wis-kundige spelletjes en coole experimenten is het een superleuk boek om in te lezen.” (Coole Suggesties)

“Dat wiskunde niet alleen voor nerds is, bewijst dit boek. Het maakt wiskunde zelfs leuk! Dit boek kan de drempelvrees voor wiskunde die veel jon-geren tegenwoordig hebben, wegnemen.” (Pluizer)

Vanaf 10 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 128 p. / 22 x 28 cm / € 15,95 / NR. 148

HET GROTE KIDIDOC HOE-BOEKSylvie Baussier

“Antwoorden op tientallen complexe vragen die kinderen stellen op een plezante en boei-ende manier met knappe illustraties, draaiende schijfjes en uitklapbare luikjes.” (Gazet van Antwerpen)

Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties, flapjes en luikjes / Hardcover – 42 p. / 23 x 23 cm / € 18,50 / NR. 149

VAN 12 TOT 1Wally De Doncker, met illustraties van Jurgen Walschot en muziek van Florejan Verschueren

“Een boeiende mix van leuke teksten, grappige tekeningen en mooie luisterliedjes. Daarmee kunnen kinderen cijfers, getallen en kloklezen spelenderwijs oefenen.” (Het Nieuwsblad)

Vanaf 8 jaar / Met gratis cd en kleurenillustraties / Hardcover – 96 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / NR. 150

MIJN EERSTE QUIZBOEK620 vragen & antwoorden om alleen of met twee te spelen!

“Van lezen worden kinderen slimmer. Voor dit quizboek geldt dat dubbel! Dit boek zorgt zeker voor uren blader- en speelplezier.” (Kiddo)

Vanaf 4 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 128 p. / 21,5 x 23,5 cm / € 19,95 / NR. 151

Page 83: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN KINDER & JEUGD 83

ZOEK EN VIND DE DINO’SThierry Laval & Yann Couvin

NIEUW Reis miljoenen jaren te-rug in de tijd, zoek en vind meer dan honderd dino’s en andere dieren uit de prehistorie. Ontdek welke dieren er op aarde leefden voor de dino’s, welke dinosauri-ers er leefden op het land, in de lucht en in het water en maak kennis met de eerste zoogdieren! Een boek voor uren zoekplezier!

Vanaf 4 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – Met 10 uitvouwbare kar-tonpagina’s / 16,5 x 37 cm / € 15,00 / NR. 152

WAAR ZIJN KLEINE BEER EN KLEINE TIJGER? Een zoekboekJanosh

NIEUW Elke prent van dit zoekboek staat boordevol details. Jonge kinderen moeten op zoek naar Kleine Tijger en Kleine Beer. Vin-den ze ook de rode emmer, de hengel of de blauwe ballon terug? Janosch is wereldbekend als auteur en illustrator. Generaties kinderen werden groot met Kleine Tijger, de Tijgereend of Snoedelboedel. Met dit kleurrijke kartonboek ko-men zijn personages op-nieuw tot leven.

Vanaf 2 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 16 p. / 19,5 x 25 cm / € 13,50 / NR. 153

NOOIT IS VOOR ALTIJDClaudia Jong & Kristof De Vos

“Teksten en prenten stuwen dit zinderende verhaal tot diep onder je vel. De karige tekst flirt met poëzie en suggereert een scala van emoties. Helder en geslaagd uitgewerkt, een aanrader!” (Pluizuit)

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 32 p. / 18 x 29,5 cm / € 17,50 / NR. 154

DE VIJANDDavide Cali, met illustraties van Serge Bloch en vertaald en bewerkt door Wim Opbrouck

“Een schitterend en haast filosofisch en stijlvol geschreven prentenboek over oorlogsdreiging. De sobere illustraties met subtiele details sti-muleren kinderen om te reflecteren. Ondanks het zware thema is er veel ruimte voor humor.” (Jeugdboekenweek)

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 64 p. / 23 x 31 cm / € 11,50 / NR. 155

FEEËNGEHEIMENPhilippe Lechermeier, met illustraties van Aurélia Fronty en bewerkt door Ed Franck

“Feeëngeheimen rijgt dromen en fantasietjes aaneen met een knipoog naar de volwassenen die de verwondering van de kinderblik verlo-ren hebben. De prachtige illustraties zijn erg verfijnd en maken het boek tot iets bijzonders. Voor fijnproevers én dromers.” (Boekblad)

Voor alle leeftijden / Met kleurenillustraties / Hardcover – 94 p. / 27,5 x 32 cm / €19,95 / NR. 156

Page 84: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

84 KINDER & JEUGD CULTUURGIDS 2014-2015

VLIEGMACHINES

NIEUW Bevat al het materiaal om 5 vliegtuigjes te maken en een begeleidend boekje met uitleg over aerodynamica!

Hoe blijft een vliegtuig in de lucht? Welke verschillende soorten vliegmachines bestaan er? Wanneer ontstond de helikopter? Vlie-gen spreekt tot de verbeelding van kleine (en grote) kinderen. Met Vliegmachines ontdekken ze hoe aerodynamica werkt en kunnen ze de theorie meteen uittesten in praktijk!

Deze unieke box bevat het nodige materiaal om zelf vijf modellen uit balsahout en papier te bouwen. Het boek bevat duidelijke instructies om de vliegtuigen te bouwen en legt uit hoe ze werken. Een overzichtelijke tijdlijn doorheen het boek focust op de hoogtepunten uit de vliegge-schiedenis. En in het pilotenlogboek achteraan kunnen jonge vliegtuig-bouwers en piloten hun vluchten bijhouden.

Vanaf 8 jaar / Doos met materiaal voor 5 vliegtuigen en boek van 32 p. / 22 x 28 cm / € 17,95 / NR. 157

MEVROUW WIT KONIJNGilles BacheletVertaald door Edward van de Vendel

NIEUW “Mevrouw Wit Konijn is een heerlijk tongue-in-cheek prenten-boek dat het überklassieke Alice in Wonderland naar nieuwe hoogten stuwt. Tekst en illustratie vullen el-kaar lekker aan (lees: spreken elkaar vrolijk tegen) en met alle verwijzin-gen naar Alice is het net zo goed een zoekboek.” (Cobra)

“Het is een echte aanrader. Het is grappig voor jong en oud: jong van-wege de grapjes, oud ook vanwege de herkenbare situaties. Een klassieker in de dop!” (Coole Suggesties)

“Mevrouw Wit Konijn is een must-have voor alle liefhebbers van Alice in Wonderland.” (Kinderboeken-praatjes)

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 32 p. / 24 x 34 cm / € 14,95 / NR. 158

Page 85: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN KINDER & JEUGD 85

CURIEUZENEUSEdouard Manceau

NIEUW Dit is een boek voor curieuzeneuzen. Kijk door de opening en ontdek de wereld om je heen als nooit tevoren … Curieuzeneus is een boek om overal mee naartoe te nemen en te blijven gebruiken. Spe-lenderwijs leren jonge kinderen hun omgeving beter te observeren en met meer verbeelding en fantasie te kijken naar alledaagse din-gen. Een originele en interactieve lees- en kijkervaring.

Vanaf 4 jaar / Hardcover – 30 p. / 20 x 28 cm / € 14,95 / NR. 159

MET PLEZIER DE WERELD RONDEen atlas voor 5- tot 8-jarigen

NIEUW Deze kin-deratlas neemt 5- tot 8-jarigen mee op een boeiende en leerrijke reis rond de wereld. Ontdek aan de hand van raadsels welke die-ren waar leven en leer spelenderwijs meer over onze planeet via puz-zels, gedetailleerde kaarten en stickers. Met plezier de we-reld rond is een

origineel en informatief doeboek. Kleurrijk en boordevol informatie is het de ideale gids om de wereld te ontdekken!

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustaties, kaartjes voor een memoryspel en stickertjes / Hardcover/Wire-O – 48 p. / € 20,00 / NR. 160

HET GROTE BOEK VAN VERKEERSREGELSKididoc

NIEUW Spelen-derwijs en via tal van flapjes, draai-ende schijfjes en kleurrijke teke-ningen maken kinderen kennis met de verkeers-regels en verschil-lende verkeerssi-tuaties. Het grote boek van verkeers-regels maakt leren over het verkeer plezierig.

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/hetgroteboekvanverkeersregels

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 16 p. / 23 x 28 cm / € 18,50 / NR. 9

MIJN EERSTE ATLAS MET STICKERS

“Dit boek is meer een educatief pretpakket. In een klein, beschei-den boekje lees je vele weetjes over de ganse wereld. Bij elk weetje hoort een kleine te-kening, die je ook te-rugvindt als sticker op een groot stickervel. Die stickers kan je op de grote wereldkaart kleven die je vindt op de binnenzijde van de stevige, open te vou-wen kaft. Dit pakket zet je dus aan tot het ontdekken van de wereld op een interac-tieve wijze.” (Pluizer)

Vanaf 5 jaar / Kartonnen drieluik, stickervel en boek, met kleurenillustraties – 48 p. / 23 x 31 cm / € 17,50 / NR. 161

Page 86: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

86 KINDER & JEUGD CULTUURGIDS 2014-2015

IK WORD MUZIKANT!Claire Laurens, met illustraties van Marion Puech

NIEUW Dit boek leert jonge kinderen hoe ze hun eigen muziekin-strumenten kunnen maken. Met simpele materialen die ieder-een wel in huis heeft, knutselen ze maar liefst dertien instrumenten in elkaar. Stap voor stap en met handige illustraties toont dit boek hoe je de instrumenten in elkaar knutselt. Een origineel en muzikaal doeboek voor urenlang plezier!

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustatries / Hardcover – 32 p. / 22 x 28 cm / € 14,95 / NR. 162

EEN VISJE IN DE LUCHTEenvoudige massagetips voor jou en je babyKarin Jacobs

NIEUW Babymassage heeft heel wat licha-melijke en geestelijke voordelen. De zachte wrijving over de huid verhoogt onder ande-re de weerstand tegen ziektes en verbetert de spijsvertering. Maar bovenal is het heerlijk om te geven en bevor-dert het de band tus-sen ouder en kind. Dit

cd-boek bevat concrete massage-oefeningen en tips. Ideaal om thuis uit te proberen en samen met je baby te ontspannen en te genieten.

> Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/eenvisjeindelucht

Met gratis cd en vele kleurenillustraties / Hardcover – 64 p. / 22 x 25 cm / € 19,95 / NR. 10

SIMSALASLIM!De allercoolste goocheltrucs voor jonge professorenClaire Laurens, met illustraties van Soledad Brani

Dit boek toont hoe je talloze experimenten zelf uitvoert met spullen die je thuis hebt liggen. “Een vrolijk boek vol proefjes.” (Lezen)

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 28 p. / 22 x 28 cm / € 14,95 / NR. 163

ZOEK DE DADER!6 mysteries, zoek de daderPronto

“Een afwisselend, origineel en grappig doeboek voor jonge kinderen. Goed voor uren spanning en plezier, kortom: het ideale vakantieboek voor deze zomer!” (Lilli Family )

Vanaf 9 jaar / Met kleurenillustraties / Softcover – 128 p. / 19 x 25 cm / € 14,95 / NR. 164

NELSONS ACROBATENBOEKEen doe-het-zelf-boek met piramides die ie-dereen kan en salto’s die iedereen aandurftRika Taeymans & Laura Van Bouchout, met illustraties van Emma Thyssen

“Dankzij de circuskunstjes uit het boek kan je samen met je zoontje of dochtertje aan de slag. Voor iedereen haalbaar én veilig!” (Zappy baby)“De lol die je hebt tijdens de oefeningen is onbetaalbaar!” (Mama)

Evenement: Acrobatieworkshop

Voor ouders en hun kleuters (3-6 jaar) / Met kleurenillus-traties / Hardcover – 80 p. / 24 x 24 cm / € 20,00 / NR. 165

Page 87: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN KINDER & JEUGD 87

“Filosofie voor kids is een reeks boekjes die een eerste kennismaking vormen met filosofie. Ze gaan over een aantal belangrijke levensvragen en proberen op een zeer eenvoudige manier kinderen te prikkelen om na te denken over het bestaan, een eigen mening te vormen en verder te kijken dan hun neus lang is.” (Pluizer)

“De auteur behandelt elk thema met een flinke dosis humor en de il-lustrator voegt hier de nodige luchtigheid aan toe met zijn frisse, naïeve tekeningen. (Pluizuit)

Het pakket bevat:

IEDEREEN IS ANDERSOscar Brenifier, met illustraties van Jacques Desprès

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 64 p. / 26 x 26 cm

WAT IS GOED, WAT IS KWAAD?Oscar Brenifier

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Softcover, met inte-graalband – 32 p. / 17,5 x 23 cm

LIEFDE EN VRIENDSCHAPOscar Brenifier, met illustraties van Jacques Desprès

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 32 p. / 22,5 x 22,5 cm

€ 40,00 i.p.v. € 92,25 / NR. 166

PAKKETKOKESHI

YUMIAnnelore Parot“Prachtig gemaakt!” (Het Belang van Limburg)

KIMONOAnnelore Parot“Een origineel kijk- en zoekboek waarin je kunt kennismaken met enkele kokeshi’s. Een geslaagde initiatie in de intrigerende, verfijnde Japanse cultuur.” (De Morgen)

Vanaf 4 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – samen 80 p. / 22,5 x 22,5 cm / € 12,50 i.p.v. € 29,90 / NR. 167

PAKKETFILOSOFIE

SAMENLEVEN, HOE DOE JE DAT?Oscar Brenifier

Vanaf 7 jaar / Met kleuren illustraties / Softcover, met inte-graalband – 32 p. / 17,5 x 23 cm

WAAROM LEEF IK?Brenifier Oscar

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Softcover, met inte-graalband – 32 p. / 17,5 x 23 cm

GOED OF KWAADOscar Brenifier, met illustraties van Jacques Desprès

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 32 p. / 22,5 x 22,5 cm

Kokeshi’s zijn kleine houten poppetjes uit Japan. Ze spelen de hoofdrol in deze speelse, kleurrijke reeks!

Page 88: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

88 KINDER & JEUGD CULTUURGIDS 2014-2015

PAKKETFINDUS

“Al bijna 30 jaar werkt Nordqvist aan zijn Pettsonreeks, die nog steeds fris oogt. De bekende ingrediënten uit de reeks: inven-tieve illustraties waarin je leuke details kunt blijven ontdekken, de creatieve brompot opa Pettson en zijn grappige kat Findus. Mooi en hartverwarmend!” (De Morgen)

Het pakket bevat vijf boeken.

AAN DE SLAG MET FINDUSHet knutselboek voor binnen en buitenSven Nordqvist

“Dit boekje is ideaal voor kinderen die wel houden van wat geknutsel met wegwerp- of natuurmaterialen. Enkele uren pret verze-kerd!” (Pluizer)

ARME PETTSONSven Nordqvist

“Een genot om voor te lezen, een fantastisch kijkboek maar ook een boek dat iets oudere kinderen stiekem onder de dekens verstop-pen!” (Pluizer)

PANNENKOEKENTAARTSven Nordqvist

“In dit verhaal over de pannenkoekentaart volgen de grappige situaties elkaar op. De auteur heeft oog voor details, zowel in de tekst als in de tekeningen. Het is een origi-neel verhaal, vlot verteld en heerlijk om voor te lezen en te bekijken.” (Pluizuit)

TOEN FINDUS KLEIN WASSven Nordqvist

“De oergezellige tekeningen vol warmte en vriendschap zijn een feest voor het oog!” (Villa Kakelbont)

FINDUS GAAT VERHUIZENSven Nordqvist

“Echt grappig om te zien en te lezen welke trukendoos er opengaat zodat uiteinde-lijk Findus toch terug bij Pettson logeert.” (Pluizuit)

) De afname van dit pakket volstaat voor de Davidsfonds Cultuurkaart (en het lidmaatschap)Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 32 p. per boek, samen 160 p. / 21 x 29,7 cm / Samen € 69,95 i.p.v. € 74,75 / NR. 168

Page 89: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN KINDER & JEUGD 89

MIJN EERSTE GROEIBOEK Lies en Sep zijn vriendenBrigitte Van Aken, met illustraties van Karolien Verbeek

NIEUW Brigitte Van Aken vertelt over de avonturen van Lies en Sep in herken-bare, uitdagende verhalen voor eerste lezers. Verhalen van makkelijk naar moeilijk, van eenvoudige kijkplaat tot volwaardig leesverhaal, in een boek dat meegroeit met het leesniveau van kinderen van AVI 0 tot AVI 5. De il-lustraties van Karolien Ver-beek stimuleren fantasie en leesplezier. Want woord en beeld gaan hand in hand, steeds verder.

Vanaf 6 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 128 p. / 19 x 25,5 cm / € 19,95 / NR. 169

KID KATGejank van de bovenste plankMet illustraties van Eric Bouwens

“Vlot leesbaar en voorzien van kleurrijke tekeningen. Spanning en humor zijn constant aanwezig.” (Pluizer)

Vanaf 9 jaar / Met kleurenillustraties en gratis pocket / Hardcover – 142 p. / 16,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 170

KID KATHet raadsel van KaplanMet illustraties van Eric Bouwens

“Kid Kat is een heldhaftige kat, de 007 van kattenland Noensia!” (Het Spoor)

Vanaf 9 jaar / Met kleurenillustraties en gratis spionnengadgets / Hardcover – 144 p. / 16,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 171

DE VRESELIJKE TWEELINGJozua Douglas

NIEUW “Max en Lot zijn een tweeling. Maar hun smetzieke moeder wil haar kinderen nog het liefst van al kwijt. En hun vader heeft het dan weer druk druk druk op zijn fabriek. Dold-waas en spannend avontuur, waarin je niet kan stoppen met lezen.” (Ketnet)

Vanaf 9 jaar / Met illustraties / Hardcover – 192 p. / 14 x 21,5 cm / € 13,95 / NR. 172

SPOT EN MUIS - OMNIBUSWally De Doncker, met illustraties van Veerle Derave

“Spot is een witte hond met vlekjes. Hij is be-vriend met Muis de kat. Deze omnibus bevat vier verhalen.” (De Beiaard)

Vanaf 8 jaar / Met illustraties / Hardcover – 356 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 173

DINA IS TERUG!Do Van Ranst

In deze lekker dikke omnibus vind je vier spannende en leuke verhalen waarbij je kan wegdromen. Samen met Dina en haar vrienden kom je in knotsgekke situaties terecht.

Vanaf 10 jaar / Softcover – 586 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 174

Page 90: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

90 KINDER & JEUGD CULTUURGIDS 2014-2015

HET VAN ERSCHREVE-FAMILIEGEHEIMDe ongelofelijk waargebeurde avonturen van Jonathan Van ErschreveHilde E. Gerard, met illustraties van Eric Bouwens

NIEUW Ver weg van pc’s, internet en alle andere moderne pleziertjes woont Theodore – parttime-uit-vinder – in een vreemd, oud huis. Jonathan krijgt er dagelijks bijlessen en vervelende klusjes voorge-schoteld. Al snel krijgt hij in de gaten dat er vreemde dingen gebeuren. Samen met de mysterieuze Em, die ook in de villa logeert, trekt Jonathan op onder-zoek uit. Boordevol span-ning, mysterie én humor!

Vanaf 11 jaar / Met illustraties, met gratis draagtasje / Softcover – 228 p. / 16 x 21 cm / € 16,50 / NR. 175

REINHARTDe vloek van het zwaard Ludo Enckels

NIEUW Begin twaalfde eeuw. Wolfram kiest voor een span-nend leven als ridder. Maar dan verdwijnt zijn geliefde Magda-lena. Hij laat alles achter om haar te zoeken. Zijn reis brengt hem door heel Europa. Een werve-lende roman die je meevoert naar de wereld van een bijzondere rid-der die vecht voor zijn liefde en zijn idealen.

Softcover – 320 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 176

HEINRICH OOOOH EN HET GRANDIOOS GRIEZELIGE GALABALHilde E. Gerard, met illustraties van Eric Bouwens

NIEUW De reeks van Heinrich Ooooh zit boordevol fantasie, humor en avontuur. De kleurrijke illustra-ties van Eric Bouwens brengen de vreemde gasten van de G&G Oooooh, een hotel speciaal voor spoken, helemaal tot leven!“Grappig en verhelde-rend voor kinderen die niet bang zijn van een geest, skelet of spook.” (Het Nieuwsblad)

Vanaf 8 jaar / Met kleurenillustraties / Softcover – 176 p. / 16,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 177

HEINRICH OOOOH EN DE ZEURDERIGE ZOMBIESHilde E. Gerard, met illustraties van Eric Bouwens

“Het onderwerp – geesten, spoken, zom-bies … – het grote lettertype en de vele prenten maken dat dit boek wellicht ook iets minder enthousiaste lezers kan bekoren. Daarnaast zitten er ook leuke fluorescerende tatoestickers bij het boek. Een leuk extra-tje voor het jonge le-zerspubliek!” (Pluizer)

Vanaf 9 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 130 p. / 16,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 178

Page 91: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN KINDER & JEUGD 91

DE PIGMENTROUTEHilde Van Cauteren

NIEUW “Het bijzondere van dit boek is dat het een kleurrijk avonturenverhaal lijkt, maar on-dertussen ook inzicht geeft in huidige wereldsi-tuaties. De schrijfster heeft deze knap verwerkt in dit prachtige, meeslepende, grensverleggende verhaal. Een boek van grote klasse!” (Leestafel)

Vanaf 14 jaar / Softcover – 304 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 179

DE VLOEKWendy Stroobant

NIEUW “Een ongemeen spannend boek dat je aan het blad gekluisterd houdt tot het eind.” (Pluizer)

“Een pageturner eerste klas is het, met dit boek overtreft Wendy Stroobant zichzelf.” (Leestafel)

Vanaf 12 jaar / Softcover – 212 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 180

HET MYSTERIE VAN DE SMOKKELAARHedwig Van De Velde

NIEUW Een spannende plot, een liefdesver-haal en een vleugje geschiedenis: dat is het succesrecept van Hedwig Van de Velde. In dit boek brengt hij het Sint-Anneke van de periode vlak voor WO I tot leven.

Vanaf 12 jaar / Softcover – 168 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 181

VOETBALLEN OF VECHTENHerman Van Campenhout

“Een bekend verhaal en een aanklacht tegen de zinloosheid van de Grote Oorlog.” (Pluizer)“Een prima boek voor de jeugd om kennis op te doen over de Eerste Wereldoorlog.” (Leestafel)

Vanaf 12 jaar / Softcover – 80 p. / 14,5 x 22 cm / € 12,50 / NR. 182

BREUKLIJNLudo Enckels

“Een goed vertelde roman waarin je eerst met veel schroom en daarna met steeds meer her-kenning kan binnenstappen.” (Handiscoop)

Vanaf 12 jaar / Bekroond met de Zoute Zoen Pub-lieksprijs 2012 / Softcover – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 183

ALEX EN DE DUX VAN HET ZUIDENEllis Flipse

“Het boek leest prettig, met mooi vloeiend taalgebruik, en weet je aandacht vast te hou-den.” (Fantasy wereld)

Vanaf 12 jaar / Bekroond met de Zoute Zoen 2012 / Softcover – 256 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 184

Page 92: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

92 KINDER & JEUGD CULTUURGIDS 2014-2015

EEN TERE HUIDGerda Van Erkel

“Een boek dat je meteen vastgrijpt. Ze schetst een realistisch beeld van de leefwereld van een jongere voor wie zekerheden wegvallen, waardoor ze echter ook kansen krijgt om haar mening over relaties bij te stellen.” (De Bond)

Vanaf 14 jaar / Softcover – 208 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 185

DOODGRAAGGerda Van Erkel

NIEUW “Doodgraag dompelt de lezer onder in het Japan dat getekend is door de gevolgen van de verwoestende tsunami. Deze adolescen-tenroman overstijgt de actualiteit. Het is niet alleen een boek over reizen, maar evenzeer een boek over afscheid en trouw.” (Kerknet)

Vanaf 14 jaar / Softcover – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 186

DIE FOTO WAAR IK NIET OP STADo Van Ranst

NIEUW Als geen ander beschrijft de bekroon-de auteur de spanningen tussen de families en de beklemmende sfeer in het zomerhuis. Hij bewijst opnieuw dat hij een meester is in het schrijven van intrigerende verhalen waarin niets is wat het lijkt.

Vanaf 14 jaar / Softcover – 208 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 187

PAKKETGERDA VAN ERKEL

Al jarenlang sleept Gerda Van Erkel jongeren mee in de indringende en vaak ontroerende wereld van haar personages. Dit pakket bevat drie aangrijpende verhalen over jongeren die op zoek zijn naar zichzelf, liefde en hun plaats in de wereld!

Het pakket bevat:

EEN TERE HUIDHET JAAR VAN DE DRAAKEEN ZOMERDAG IN MIJN HOOFD

Vanaf 14 jaar / Softcover – samen 548 p. / 14,5 x 22 cm / € 35,00 i.p.v. € 47,85 / NR. 188

DE ENGEL YANNICKDo Van Ranst

“Do Van Ranst behoort tot de crème de la crème van de hedendaagse jeugdliteratuur.” (Trouw)“Een goed verhaal met diepgang, emotie, hu-mor, een vleugje spanning en een onverwachte ontknoping. Alles mooi gedoseerd.” (Boekblad)

Vanaf 14 jaar / Hardcover – 128 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 189

Page 93: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CULTUUR BELEEF JE SAMEN KINDER & JEUGD 93

DE BRUIDDirk Bracke

NIEUW Mounna is vijf-tien en stapelverliefd op Abbou. Maar die raakt in de ban van de oude Sjeik Barrada. Vol vuur en pas-sie vertelt hij Abbou over het paradijs dat openligt voor oprechte gelovigen en over de hevige strijd die in Syrië woedt.

De afgelopen jaren trok-ken tientallen jonge Vlaamse moslims naar Syrië. Het fenomeen in-spireerde bestsellerau-teur Dirk Bracke voor zijn nieuwste, explosieve roman.

Vanaf 14 jaar / Softcover – 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 190

UNDER CONSTRUCTIONDirk Bracke

NIEUW “De kracht van dit boek zit in de onge-lofelijke moed die beide personages opbrengen om te zijn wie ze willen zijn.” (Zizo magazine)

“Dit zijn twee aangrij-pende levensverhalen die je niet onbewogen laten. De harde realiteit, maar ook de kracht van vriend-schap en liefde komt tot zijn recht. Taboes wor-den bespreekbaar. Mooi.” (Pluizer)

Vanaf 14 jaar / Softcover – 200 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 191

DUIVELSGEBROEDHilde E. Gerard

“Spannend en griezelig, precies zoals een vam-pierenverhaal hoort te zijn.” (De Letterschuur)“Uren leesplezier gegarandeerd!” (De Boe-kenkast)

Vanaf 12 jaar / Softcover – 152 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,50 / NR. 192

KIEUWSaskia Maaskant

“Dit boek slaat als een golf over je heen. Want als je eenmaal begonnen bent met lezen, wil je zwemmen!” (De Leestafel)

Vanaf 15 jaar / Met illustraties / Softcover – 232 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 193

FEE/ANNACaroline Delannoy

“Een ineenstro-men van enkele verhaallijnen uit een ver verleden en het heden, maar die in combinatie wel degelijk een zeer goed resultaat opleveren, en al-vast slaagt in over-tuigende lectuur.” (Boekenbank)

Vanaf 12 jaar / Softcover – 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 194

) Wilt u nog meer kinder- en jeugdliteratuur lezen? Op www.davidsfonds.be vindt u nog meer boeken waarmee u de Cultuurkaart kunt bemachtigen. Meer info over die formule leest u op pagina 21.

Page 94: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

DentergemMeulebeke

Egem

Ruiselede

KoolskampLichtervelde

GitsHoogledeHouthulst

Reninge

Menen

Kuurne

Lauwe Rekkem

Geluwe

Wervik-Komen

Wevelgem

Beselare

BoezingeLangemarkVleteren

Bissegem

GullegemHeuleMoorsele

MoorsledePassendale

Zonnebeke

Oedelem

Tielt

Vichte

OtegemTiegemZwevegem

Gistel Jabbeke Varsenare

St-Michiels & St-Andries

Diksmuide

Pervijze

Alveringem

De Panne/Adinkerke

Westende-Lombardsijde

Brugge Sijsele

Brugge-St-Pieters

Bredene

Assebroek-St-KatarinaAssebroek-St-Kristo�el

Ver-AssebroekOostkamp

Loppem

VeldegemAartrijke

Roeselare

IngelmunsterIzegem

St-Eloois-Winkel

Rumbeke

Wielsbeke/Sint-Baafs-Vijve

Dadizele

Ledegem

Lendelede

Knokke Westkapelle

Oostende Vuurtoren

Spermalie

Oudenburg

Kortrijk Marke

BellegemAalbeke

St-Denijs

Kachtem-Emelgem

Oekene

Aarsele

Kanegem

Wakken

Wingene

Zwevezele

Pittem

Ardooie

Avelgem Heestert

Beveren-Waregem

Ooigem

Ingooigem

Nieuwenhove

Sint-Eloois-Vijve

DoornpanneKoksijde-Oostuinkerke-Wulpen Nieuwpoort

Veurne

Frans-VlaanderenWijtschate-Mesen

De BekeWestouter-Loker

Kemmel

VlamertingeIeper

Poelkapelle

Elverdinge

Poperinge

Lo-Pollinkhove

Eernegem

Leffinge-Slijpe

MoereZevekote-Zande

Ruddervoorde

TorhoutWijnendale

Beernem/Sint-Joris

Blankenberge

Dudzele

Moerkerke-Damme

Steenbrugge

Sint-Kruis

Zeebrugge

IchtegemKoekelare

De Haan

BavikhoveHarelbeke

Stasegem

Hulste

Deerlijk

Waregem

Anzegem

Desselgem

Handzame

West-Vlaanderen

WEST-VLAANDEREN

Wortegem-Petegem

Brakel-Lierde

NinoveAppelterre-Eichem

Denderwindeke

Ename

Overbeke-Kwatrecht

MerelbekeMachelen

Gent-CentrumDrongen

St-Amandsberg

Melle

Stekene

WaasmunsterBelsele

TielrodeSteendorp

AssenedeBasseveldeKaprijke

Adegem Eeklo

Zomergem

Bellem Lovendegem

Waarschoot

Burst

Kerksken-Heldergem

Denderleeuw

Okegem

Welle

Moorsel

Mere

VlierzeleOordegem

Gijzegem

Aalst-Mijlbeek

Aalst

Buggenhout

Moerzeke

Lede

Lebbeke

DendermondeKalkenLaarne

WichelenSerskamp

Leupegem-Melden

Lotenhulle-Poeke

Gentbrugge

Zwijnaarde

Sint-NiklaasKruibeke

Landegem Mariakerke

St-Denijs-Westrem/Afsnee Latem-Deurle Gent-Leiekant

Zwalm

Asper Gavere

Kruishoutem

Destelbergen

Lochristi-Zeveneken Oostakker

Heusden Merelbeke-Flora-Melle-Vogelhoek

Belzele-Evergem

Wondelgem

Evergem-Ertvelde-Sleidinge

De Klinge Kallo-Melsele

Hamme

Bazel-Waas

Maldegem

St-Laureins Wase Polders

Lembeke

Temse

Sinaai

Wetteren Schellebelle

Zele

Oosterzele

Schoonaarde

HerdersemHofstade

Wachtebeke/Sint-Kruis-Winkel

Zelzate

Meerbeke

Kemzeke

Huise-Ouwegem-ZingemHaaltert

Outer

De Pinte-ZevergemDeinze

Zulte

Nazareth & Eke

Aalter

Eine

Maarkedal

Zottegem

Steenhuize-Wijnhuize

Aspelare-Nederhasselt

Geraardsbergen Zandbergen-Grimminge

Lokeren

HaasdonkNieuwkerken-Waas

St-Gillis-Waas

Idegem

Zwijndrecht

Burcht

Kluisbergen

Ronse

OudenaardeHerzele

Oost-Vlaanderen

HET DAVIDSFONDS BIJ U IN DE BUURTOp meer dan 500 locaties in heel Vlaanderen brengen plaatselijke Davidsfonds afdelingen cultuur tot bijna net voor uw deur. Ga zeker eens een kijkje nemen op een van de plekken op de volgende pagina’s. In september, oktober en november kunt u in heel wat Davidsfonds afdelingen de boeken uit deze Cultuurgids trouwens komen inkijken. De afdelingen die op de kaart in het oranje staan, doen dat.

>Meer info over wanneer ze dat precies doen, vindt u op www.davidsfonds.be of 016/310.600.

94 HET DAVIDSFONDS BIJ U IN DE BUURT CULTUURGIDS 2014-2015

Page 95: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

Wortegem-Petegem

Brakel-Lierde

NinoveAppelterre-Eichem

Denderwindeke

Ename

Overbeke-Kwatrecht

MerelbekeMachelen

Gent-CentrumDrongen

St-Amandsberg

Melle

Stekene

WaasmunsterBelsele

TielrodeSteendorp

AssenedeBasseveldeKaprijke

Adegem Eeklo

Zomergem

Bellem Lovendegem

Waarschoot

Burst

Kerksken-Heldergem

Denderleeuw

Okegem

Welle

Moorsel

Mere

VlierzeleOordegem

Gijzegem

Aalst-Mijlbeek

Aalst

Buggenhout

Moerzeke

Lede

Lebbeke

DendermondeKalkenLaarne

WichelenSerskamp

Leupegem-Melden

Lotenhulle-Poeke

Gentbrugge

Zwijnaarde

Sint-NiklaasKruibeke

Landegem Mariakerke

St-Denijs-Westrem/Afsnee Latem-Deurle Gent-Leiekant

Zwalm

Asper Gavere

Kruishoutem

Destelbergen

Lochristi-Zeveneken Oostakker

Heusden Merelbeke-Flora-Melle-Vogelhoek

Belzele-Evergem

Wondelgem

Evergem-Ertvelde-Sleidinge

De Klinge Kallo-Melsele

Hamme

Bazel-Waas

Maldegem

St-Laureins Wase Polders

Lembeke

Temse

Sinaai

Wetteren Schellebelle

Zele

Oosterzele

Schoonaarde

HerdersemHofstade

Wachtebeke/Sint-Kruis-Winkel

Zelzate

Meerbeke

Kemzeke

Huise-Ouwegem-ZingemHaaltert

Outer

De Pinte-ZevergemDeinze

Zulte

Nazareth & Eke

Aalter

Eine

Maarkedal

Zottegem

Steenhuize-Wijnhuize

Aspelare-Nederhasselt

Geraardsbergen Zandbergen-Grimminge

Lokeren

HaasdonkNieuwkerken-Waas

St-Gillis-Waas

Idegem

Zwijndrecht

Burcht

Kluisbergen

Ronse

OudenaardeHerzele

Oost-Vlaanderen

OOST-VLAANDEREN

CULTUUR BELEEF JE SAMEN HET DAVIDSFONDS BIJ U IN DE BUURT 95

Page 96: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

Mechelen

Muizen

Beerzel

Heist-op-den-Berg

BooischotWillebroek

Puurs

Sint-Amands-Mariekerke

Niel

Hemiksem/SchelleKontich

Wilrijk

Borsbeek

Boechout - Vremde

Wommelgem

AntwerpenJan Blom

Berchem

Antwerpen KBCBorgerhout

Zandvliet-Berendrecht

HoevenenKapellen

Stabroek Putte-Grens

Essen

Wuustwezel

Brasschaat

Schoten

Schilde

Zandhoven

Halle-KempenZoersel

Ranst

Oelegem

Merksem

Berlaar

Nijlen

Herentals

Grobbendonk

Noorderwijk

Tongerlo

Westerlo

Hulshout

Balen-OlmenMol

Arendonk

Ravels

Oud-Turnhout

KasterleeTielen

Gierle

Vlimmeren

Wijnegem

O.L.Vrouw-Waver

Lille

Mortsel

Turnhout

Laakdal

Vorselaar

Aartselaar

Bonheiden-Rijmenam

Du�el

Edegem Geel

Hoogstraten

Lier

ReetBoom

Beerse

Broechem

Dessel

Ekeren

Hove Kessel

Lint

Menegem-Deurne

Oevel

Retie

Rijkevorsel

Westmalle & Oostmalle

Rumst

SchriekGrasheide-Putte-Peulis

Heide-Kalmthout-Kapellenbos

St-Antonius-Zoersel

St-Job-in-’t-Goor

St-Katelijne-Waver

Vosselaar

Waarloos

Antwerpen

Zemst

Londerzeel

Diegem

Humbeek

Wemmel

Grimbergen

Leuven

Heverlee

Hever-Schiplaken

Keerbergen

Herent

Rotselaar Bekkevoort

Asse Zellik

Roosdaal

Opwijk

Dilbeek-Wolsem

Erps-Kwerps

Glabbeek

Tervuren

KraainemWezembeek-Oppem

Sterrebeek

St-Genesius-Rode

St-Kwintens-Lennik

Hoeilaart

Huldenberg/Neerijse

Landen

Vilvoorde

Nossegem

Steenokkerzeel

Diest

Tienen

Hoegaarden

Bierbeek

Korbeek-Lo

Vertrijk

Tielt

Sint-Joris-Winge

AverbodeAarschotBetekomTremelo

Haacht

WespelaarKampenhout

Wilsele Sint-Maarten Kessel-Lo – Blauwput

– Vlierbeek– Don-Bosco

Linden

Oud-Heverlee

Sint-Joris-Weert

Bertem

Zaventem

Leefdaal

Overijse

Groot-Bijgaarden

Beersel

Drogenbos

Sint-Stevens-Woluwe

Sint-Pieters-Leeuw

VlezenbeekItterbeek

St-Martens-Lennik

Borchtlombeek Wambeek

Dilbeek

Liedekerke

Teralfene

Wolvertem

Meise

Merchtem

Malderen Kapelle-op-den-Bos

Mazenzele

Londerzeel-Heide Hofstade

Elewijt

Galmaarden

Lot

Halle

Anderlecht-Centrum

Brussel-Centrum

Brussel-Haren

Elsene

Etterbeek

Evere

Ganshoren

Jette

Laken

Oudergem

Alsemberg

GooikHerfelingen

Schaarbeek-Helmet

Scheut

Sint-Agatha-Berchem

Sint-Jans-Molenbeek

Sint-Joost-ten-Node/ Brussel-Leopoldswijk

Sint-Lambrechts-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

Ukkel-Boetendaal Sint-Job

Ukkel-Stalle

Vorst

Lubbeek

Sint-Martens-Bodegem

Vlaams-Brabant

ANTWERPEN

VLAAMS-BRABANT

96 HET DAVIDSFONDS BIJ U IN DE BUURT CULTUURGIDS 2014-2015

Page 97: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

Zemst

Londerzeel

Diegem

Humbeek

Wemmel

Grimbergen

Leuven

Heverlee

Hever-Schiplaken

Keerbergen

Herent

Rotselaar Bekkevoort

Asse Zellik

Roosdaal

Opwijk

Dilbeek-Wolsem

Erps-Kwerps

Glabbeek

Tervuren

KraainemWezembeek-Oppem

Sterrebeek

St-Genesius-Rode

St-Kwintens-Lennik

Hoeilaart

Huldenberg/Neerijse

Landen

Vilvoorde

Nossegem

Steenokkerzeel

Diest

Tienen

Hoegaarden

Bierbeek

Korbeek-Lo

Vertrijk

Tielt

Sint-Joris-Winge

AverbodeAarschotBetekomTremelo

Haacht

WespelaarKampenhout

Wilsele Sint-Maarten Kessel-Lo – Blauwput

– Vlierbeek– Don-Bosco

Linden

Oud-Heverlee

Sint-Joris-Weert

Bertem

Zaventem

Leefdaal

Overijse

Groot-Bijgaarden

Beersel

Drogenbos

Sint-Stevens-Woluwe

Sint-Pieters-Leeuw

VlezenbeekItterbeek

St-Martens-Lennik

Borchtlombeek Wambeek

Dilbeek

Liedekerke

Teralfene

Wolvertem

Meise

Merchtem

Malderen Kapelle-op-den-Bos

Mazenzele

Londerzeel-Heide Hofstade

Elewijt

Galmaarden

Lot

Halle

Anderlecht-Centrum

Brussel-Centrum

Brussel-Haren

Elsene

Etterbeek

Evere

Ganshoren

Jette

Laken

Oudergem

Alsemberg

GooikHerfelingen

Schaarbeek-Helmet

Scheut

Sint-Agatha-Berchem

Sint-Jans-Molenbeek

Sint-Joost-ten-Node/ Brussel-Leopoldswijk

Sint-Lambrechts-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

Ukkel-Boetendaal Sint-Job

Ukkel-Stalle

Vorst

Lubbeek

Sint-Martens-Bodegem

Vlaams-Brabant

Limburg

Beverst-Schoonbeek

Voeren

Brustem-Ordingen-Aalst

Gingelom

Kortessem

Stevoort-Wijer

Halen

Hasselt LanakenZutendaal

Maasmechelen

Maaseik

Peer

HamontAchel

Overpelt

Lommel

Zonhoven

BreeKinrooi

Diepenbeek

Alken

Borgloon

Opglabbeek

Dilsen-Stokkem

Eksel Bocholt

Kwaadmechelen

Leopoldsburg

Koersel

Paal

Heusden-Zolder

Houthalen-Helchteren

Sint-Truiden

Tongeren

Genk

Kuringen

Tessenderlo

Herk-de-Stad Kermt

Bilzen

LIMBURG

CULTUUR BELEEF JE SAMEN HET DAVIDSFONDS BIJ U IN DE BUURT 97

Page 98: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

Op de kaarten op de vorige pagina’s zag u het al: er is altijd een Davidsfonds afdeling in uw buurt. Wilt u er meer over weten? Of deelne-men aan een van de activiteiten? Surf dan zeker eens naar onze website: www.davidsfonds.be. Daar vindt u alle informatie terug, plus een overzicht van alle activiteiten per afdeling.

Maar het Davidsfonds doet nog veel meer online. We bieden bijvoorbeeld ook een aantal

e-books aan. U vindt ze terug op pagina 68 en 69. In de loop van het jaar kunnen er daar nog bijkomen, dus hou zeker onze website in de gaten voor het nieuwe aanbod.

We zijn ook actief op Facebook, Twitter, YouTube en Pinterest. Volg ons en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes of win leuke prijzen!

HET DAVIDSFONDS IS OOK ONLINEGA NAAR HTTP://WWW.DAVIDSFONDS.BE

www.fb.com/davidsfondsevenementenwww.fb.com/davidsfondsacademiewww.fb.com/davidsfondsuitgeverijwww.fb.com/davidsfondscultuurreizen

www.pinterest.com/davidsfonds www.youtube.com/d4319@davidsfonds

CULTUURGIDS 2014-201598 HET DAVIDSFONDS ONLINE

Page 99: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015
Page 100: Davidsfonds Cultuurgids 2014-2015

CU

LTUU

RG

IDS 2

014

-20

15

WWW.DAVIDSFONDS.BE

Het Davidsfonds is het grootste cultuurnetwerk

van Vlaanderen. Het organiseert jaarlijks meer

dan 10.000 culturele activiteiten, presenteert

meer dan 100 toonaangevende cursussen, zet

zo’n 200 unieke cultuurreizen op en geeft

een waaier aan meeslepende boeken uit. Het

Davidsfonds telt maar liefst 45.000 cultuur-

liefhebbers met een Davidsfonds Cultuurkaart

en kan rekenen op 6.000 vrijwilligers. Samen

beleven ze elk jaar cultuur op zo’n 500 plek-

ken in heel Vlaanderen.