Dan Tepfer 15.01.13

8
de puur muziek 15.01.13 | 20:00 | KRAAKHUIS DAN TEPFER IMPROVISATIES OP DE GOLDBERGVARIATIES

description

Dan Tepfer, de 29-jarige jazzpianist uit Brooklyn (New York) viel de laatste jaren op door samenwerkingen met legenden als Lee Konitz, Paul Motian en Gary Peacock. Op zijn laatste cd ‘Goldberg Variations/ Variations’ verlaat hij echter het bekende jazzterrein en gaat hij een persoonlijke dialoog aan met J.S. Bach. Tepfer stelt zijn eigen toon en vocabularium tegenover de Goldbergvariaties, een van de populairste werken van de Duitse componist. Of zoals hij het zelf beschrijft: “It was a magical experience. Bach’s craft is incredibly profound, but there are loads of areas of freedom. The more I do this, the more it feels like, in playing the Bach, I’m making up these notes.” (Dan Tepfer in ‘Improvised Variations’, Cultural Conversation, 14 december 2011).

Transcript of Dan Tepfer 15.01.13

Page 1: Dan Tepfer 15.01.13

de de

de

puur muziek

bistro

de

jong

de

Muziekcentrum Gent

de

manufactuur

15.01.13 | 20:00 | KRAAKHUIS

DAn TepfeRImprovIsatIes op de GoldberGvarIatIes

Page 2: Dan Tepfer 15.01.13

2

pRogRAmmA

J.S. BAcH (1685-1750) / DAn TepfeR (1982)Goldberg Variations/Variations een dialoog met bach

Dan Tepfer | piano

UITvoeRDeRS

Page 3: Dan Tepfer 15.01.13

3

Converseren met oude meesters is voor jazzpianist Dan Tepfer een gewoonte. Sinds 2007 is hij al de vaste duopartner van de 84-jarige saxofoonlegende Lee Konitz. Hij speelde ook met de 76-jarige bassist Gary Peacock en deelde menige jamsessie met Paul Motian, de legendarische drum-mer die vorig jaar op 80-jarige leeftijd overleed. Op zijn laatste plaat knoopt Dan Tepfer door het stof der eeuwen heen een muzikaal gesprek aan met een échte oude meester: Johann Sebastian Bach.

Met Goldberg Variations/Variations be-treedt Dan Tepfer heilige grond, maar hij deinst er niet voor terug om er ook zijn eigen zelfbewuste voetafdrukken in achter te laten. Dit project geeft hem de kans ver-schillende draden uit zijn muzikale leven samen te weven: zijn klassieke opleiding, zijn aangeboren liefde voor improvisatie en zelfs zijn interesse in de transcendente symmetrieën van de astrofysica – een studiedomein waarin Dan Tepfer een bachelorsdiploma behaalde. Hij herinnert zich nog goed de allereerste keer dat hij als tiener de Goldbergvariaties hoorde. Op plaat, met Glenn Gould. “Het was voor mij toen het mooiste wat ik ooit gehoord had.” Pas veel later, toen Dan in Boston aan het conservatorium studeerde, kocht hij de partituur en leerde hij de muziek spelen. Tijdens een tournee in Tsjechië kreeg Dan voor het eerst het idee één van de variaties te gebruiken als basis voor een improvisa-

tie. “Then this really cool thing happened… Mijn eigen improvisatie deed me dingen ontdekken in de muziek die ik eerder niet gehoord had. Ik improviseerde op Bach en dacht tegelijk: Oh, dit is misschien wat Bach bedoelde. Daarna ging ik terug naar Bachs eigen noten en probeerde ik dat erin naar boven te halen. Het was echt alsof ik in een dialoog met Bach verwikkeld was.”

Het album is de weerslag van die dialoog. Elke variatie van Bach wordt gevolgd door Dans eigen improvisatie óp die variatie. Soms is het uitgangspunt voor de impro-visatie het karakter en de stemming van de originele variatie. Andere keren vertrekt Dan vanuit een bepaald structuurelement zoals bijvoorbeeld een ritmische figuur in de bas of een bepaalde versiering. Zelfs zonder de improvisaties is in Dans versie van de Goldbergvariaties een duidelijke jazz-achtergrond hoorbaar. Zijn trefzekere articulatie bijvoorbeeld en zijn ritmische precisie, of zijn glasheldere aanslag en gecombineerd breekbaar mooie timing. Allemaal kwaliteiten die hij meekreeg van de Latijns-Amerikaanse pianist Danilo Perez bij wie Dan studeerde in Boston. De echte uitdaging voor Dan was om zowel in de originele tekst van Bach als in zijn improvisaties trouw te blijven aan zijn eigen persoonlijke klank en stijl. “Idealiter,” zegt hij, “als je in de ‘goede zone’ zit, dan kan je eender wat spelen. Het klinkt nog altijd als jezelf, met je eigen toon, je eigen stem.”

DAn TepfeRImprovIsatIes op de GoldberGvarIatIes

Page 4: Dan Tepfer 15.01.13

4

Het is diezelfde zone die Dan ook opzoekt wanneer hij met Lee Konitz op het podium staat. Of ze nu Dans composities spelen of jazzstandards. “Voor Lee gaat het nooit over instrumenten of over noten. Het gaat altijd over muziek.” Dat zorgt er ook voor dat ze regelmatig van instrument swit-chen, of bijvoorbeeld beginnen te zingen. Zolang de muziek maar overeind blijft. Die attitude delen ze met Bach. Ook hij herschreef zijn muziek vaak in functie van nieuwe contexten. Dat geeft Dan Tepfer, net als Glenn Gould destijds, het ideale excuus om de Goldbergvariaties – origi-neel geschreven voor een klavecimbel met twee manualen – op piano uit te voeren. “Bach schreef heel goed voor instrumen-ten, heel idiomatisch. Maar hij transcri-beerde ook de hele tijd”, zegt Dan Tepfer hierover. “Bij hem is het echt duidelijk. Hij schreef muziek.”

“Wat me het meeste interesseert in muziek is transcendentie,” vervolgt Dan Tepfer. Het was diezelfde interesse die hem er des-tijds toe bracht astrofysica te gaan stude-

ren. “Astrofysica is de wetenschap van de transcendentie, van mensen die naar het universum kijken. In mijn muziek probeer ik ook contact te maken met dat gevoel – maar ik noem zoiets liever niet ‘God’. Daar ben ik dan weer te rationalistisch voor. Maar het is wel een feit dat alle mensen daar naar zoeken, naar een verbinding met iets buiten henzelf. That sense of ama-zement…”

Misschien is het net daarom wel typerend dat Dan Tepfer zijn eigen Goldbergvaria-ties ’s nachts opnam. Hij kon als Yamaha Concert Artist gebruik maken van de grote showroom van Yamaha in New York City en hij speelde op één van de CFX concert-vleugels. Helemaal alleen, gebruik makend van zijn eigen opname-apparatuur. “Het was een magische ervaring. Bachs muzi-kale tekst is enorm rijk en tegelijkertijd is er zoveel ruimte voor vrijheid. Hoe meer ik dit doe, hoe meer ik het gevoel heb dat ik terwijl ik Bachs muziek speel de noten zelf aan het uitvinden ben.”

Bron: The Wall Street Journal, 14.12.2012, Corinna Da Fonseca-Wollheim.Vertaling: Annemarie Peeters.

Page 5: Dan Tepfer 15.01.13

5

BIo

Dan Tepfer, pianist en componist, werd in 1982 geboren in Parijs als kind van Ame-rikaanse ouders. Hij begon piano te spelen op zijn 6de en volgde vanaf die leeftijd ook les aan het Conservatoire Paul Dukas. Zijn pad naar de jazz toe verliep eerder kron-kelig met een boeiende omweg langs de Universiteit van Edinburgh, waar hij het bachelorsdiploma behaalde in de astro-fysica. Improviseren op de piano deed hij echter al sinds zijn vroegste jaren. Hij trok naar het New England Conservatory in Boston, waar hij studeerde bij Danilo Perez. Daarna verhuisde hij naar New York waar zijn carrière als pianist en componist al snel vorm kreeg. Hij won verschillende awards zoals de eerste prijs en de publieks-prijs op het Montreux Jazz Festival Solo Piano Competition in 2006, de eerste prijs op het East Coast Jazz Festival Competi-tion eveneens in 2006, en in 2007 de eerste prijs op de Competition of the American Pianists Association.

Dan Tepfer is vandaag een van de meest uitzonderlijke jonge talenten van de heden-daagse internationale jazz-scene. Hij ont-wikkelde een meesterlijk talent voor impro-visatie en een rijke, complexe, maar tegelijk zeer melodische muzikale benadering. Hij was reeds te beluisteren op talrijke interna-tionale podia, als solist, in ensemble of met orkest. Hij verkende daarbij een heel aantal verschillende muzikale idiomen maar ver-loor daarbij nooit zijn eigen persoonlijke esthetiek uit het oog. Hij vestigde de aan-

dacht op zijn talent met enkele opmerke-lijke opnames zoals zijn soloplaat uit 2009 Twelve Improvisations in Twelve Keys, maar ook zijn trioplaten Before the Storm (2005), Oxygen (2007) en Five Pedals Deep (2010). Die laatste plaat onthaalde The New York Times als niets minder dan Dan Tepfers persoonlijke manifesto: “Tepfer unfurls his lyricism in great silvery arcs, with no allo-wance for awkwardness.”

Daarnaast genoot Dan Tepfer ook het genoegen van een lange en duurzame samenwerking met saxofonist en jazzle-gende Lee Konitz, die ze samen bekroon-den in 2009 met de opname Duos with Lee. Ze stonden samen in Village Vanguard en vele andere legendarische jazzclubs. Jazz is in hun beider handen een rijke artistieke uitwisseling over de generaties heen, of ze nu composities van Dan Tepfer brengen, of de klassiekers uit het Great American Song Book. Dan Tepfer deelde het podium met nog vele andere grote namen uit de jazz zoals Steve Lacy, Paul Motian, Bob Brookmeyer, Joe Lovano, Ralph Towner, Mark Turner, Billy Hart en anderen.

Met het Cultural Envoy-programma van de US State Department reisde Dan Tepfer recent naar Azerbeidzjan, Georgië en Tsje-chië. Hij gaf masterclasses en lezingen aan onder andere de Royal Academy of Music (Londen), het Seoul Institute of the Arts (Zuid Korea) en het Chopin Conservatory (Warschau).

Page 6: Dan Tepfer 15.01.13

6

In november 2011 bracht Dan Tepfer bij Sunnyside/Naïve zijn soloalbum Goldberg Variations/Variations uit, waarin hij Bachs bekende meesterwerk afwisselt met eigen variaties. Opgevat als een hedendaags commentaar op een muzikaal monument,

benadrukt dit programma de tijdloosheid van muziek en de continuïteit van muzi-kale expressie tussen vroeger en nu. Dan Tepfer wisselt vandaag optredens met zijn eigen trio af met concerten als solopianist waarbij vrije improvisatie voorop staat.

Page 7: Dan Tepfer 15.01.13
Page 8: Dan Tepfer 15.01.13

BInnenKoRTWo | 16.01.13 | 20:00 | miryzaalHugo Wolf Quartettvan beethoven, Webern, mendelssohn

vr | 18.01.13 | 20:00 | Kraakhuiscanto coronatoCiconia, da perugia

Za | 19.01.13 | 20:00 | KraakhuisSurjeet Singh ensemblesikh-tradities uit punjab

Zo | 20.01.13 | 15:00 | UItverKoCHtnew Dutch AcademyNieuwjaarsconcert stad Gent

dI | 22.01.13 | 20:15 | HandelsbeursQuatuor modiglianiFranck, ravel, saint-saëns

vr | 25.01.13 | 20:00 | UItverKoCHtZa | 26.01.13 | 20:00 | UItverKoCHtphilip glass ensemble, inleiding met philip glassFilmopera ‘la belle et la bête’

Za | 26.01.13 | 15:00 | KraakhuisZo | 27.01.13 | 11:00 | KraakhuisTe waar om mooi te zijnmuzikale vertelling voor kinderen door Nic balthazarmet muzikale begeleiding door Isolde lasoen

Zo | 27.01.13 | 16:00defilharmonie, tg Lazarusde drie musketiers | KIdconcert

Wo | 30.01.13 | 20:00B’RockCorelli, muffat, telemann, Haendel

vr | 01.02.13 | 20:00Symfonieorkest vlaanderen, christianne Stotijn (mezzo)Wagner, berlioz, brahms

Za | 02.02.13 | 20:00Hathor consort, Romina Lischka (artistieke leiding), marnix De cat (contratenor)bloemlezing van engelse consort songs

do | 07.02.13 | 20:00 | miryzaalosmosismengal, beethoven, reicha

Za | 09.02.13 | 20:00Brussels philharmonic & Brussels Jazz orchestramarsalis (swing symphony), bernstein (age of anxiety)

Zo | 10.02.13 | 16:00 | refter stamcéline Scheen, eguardo eguez, giovanna pessimuzikale pracht uit de Italiaanse 17de eeuw

Bespreekbureau muziekcentrum De Bijloke gentJ. Kluyskensstraat 2, 9000 Gentdi - vr 10:00 - 12:00 & 13:00 - 17:00 | Za 13:00 - 17:0009 269 92 92 | [email protected] | www.debijloke.be

colofontekst programmaboekje | annemarie peetersv.u. | daan bauwens© muziekcentrum de bijloke Gent

muziekcentrum de bijloke is mobiel dankzij het partnership met Gent motors (www.gentmotors.be)