Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

28
Cultuurklapper 2015-2016 Basisonderwijs gemeente Raalte >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

description

Het lokale culturele educatieve aanbod voor de basisscholen in de gemeente Raalte.

Transcript of Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

Page 1: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

Cultuurklapper 2015-2016

Basisonderwijs gemeente Raalte

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Page 2: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

VOORWOORD2

Geweldig om te zien hoe kinderen zingend de theaterzaal uitkomen na een mooie voorstelling… Of hoe leerlingen tijdens de schoolexpositie trots aan hun ouders de foto’s laten zien, die ze tijdens een fotografieproject hebben gemaakt. Maar cultuureducatie gaat nog veel verder dan plezier, beleving en talentonwikkeling. Het laat kinderen nadenken over zichzelf en over de wereld om hun heen. Het maakt ze bewust van zaken die ze anders misschien niet zouden opmerken. En het laat kinderen creatief denken. Een vaardigheid die goed van past komt in de veranderde samenleving.

Daarom is het zo belangrijk dat cultuur een vast onderdeel wordt van het curriculum van de school. Dit kan o.a. door het mee te nemen in het school-beleid en door te werken aan Cultuureducatie aan Kwaliteit in de vorm van doorlopende leerlijnen cultuureducatie. Zo wordt er komend schooljaar in gemeente Raalte gewerkt aan een doorlopende leerijn erfgoededucatie. Wilt u hier meer over we-ten, neem dan gerust contact met me op of lees meer op pagina 27.

De wereld om ons heen staat nooit stil, dus cultuur ook niet. Mirjam Borger Combinatiefunctionaris Cultuur Raalte

[email protected] 0572-361361

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

In deze

cultuurklapper vindt

u culturele workshops

van lokale aanbieders.

Ga voor het landelijke

aanbod naar

www.alicemoves.nl .

Page 3: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

INHOUDSOPGAVE

Beeldende kunst Arjenne Hemrica 4

Museum de Fundatie 6

Marjo Potma 8

Sybilla Tonissen 10

Baski 11

Literatuur

Bibliotheek Raalte 12

Dans Ralda 13

Erfgoed Boerderij Strunk 14

De Laarman 15

Beijaardier Henk Veldman 16

Oorlog in je eigen woonplaats 17

Multimedia Held & Bloem 18 Creatief Fotograferen 19

Muziek Muzieknetwerk Salland 20

Theater HOFtheater 22

Toneel Xapp 24

Tips 26 Voor de leerkracht 27

3

Page 4: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

BEELDENDE KUNST4

Arjenne Hemrica

Tekenen en schilderen à la Hundertwasser met stift en ecoline (groep 1 t/m 8)

Contact Tekenatelier Het KleurrijkArjenne HemricaJ.A. Leeghwaterstraat 18141 GP Heino

[email protected]

www.hetkleurrijkheino.nl

In deze workshop wordt aandacht besteed aan de kunstenaar Hundertwasser. Wie was hij, hoe leefde hij en wat was zijn filosofie. Welke ideeën van hem worden daadwerkelijk uitgevoerd in onze heden-daagse architectuur? De kinderen leren over de beeldtaal van Hundertwasser. Bomen, uientorens, hoeden, enz. Waar staan ze voor? Wat betekenen ze? Afhankelijk van het project of thema wordt een tekenopdracht geformuleerd. Hierna gaan de kin-deren werken met de beeldtaal van Hundertwasser.

Algemene Info

• Opschool

• 90minuten

• max30leerlingen

• €115,00incl

materialen ,excl

reiskosten

Beeldend kunstenaar + tekenatelier

Friedensreich Hundertwasser was ‘architect’ en kunste-naar. Hij werd ‘architectdokter’ vanuit een ecologische overtuiging dat mens en natuur samen het stadsbeeld en de woning moesten delen. Hij leefde van 1928 tot 2000.

Hundertwasser bracht het organische leven terug in een steriele staal- en strakke betonwereld. Hij schil-derde met zelfgemaakte verf op allerlei afvalmateriaal, gebruikte glanzende snoeppapiertjes in zijn kunst, hij bedacht tuinen op daken en bomen in vensters.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Page 5: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

Algemene Info

• Opschool

• 90minuten

• max30leerlingen

• €115,00incl

materialen ,excl

reiskosten

5BEELDENDE KUNST

Wie ben ik (groep 5 t/m 8) Deze workshop sluit aan bij de sociaal emotionele ontwikkeling. In ons leven ontwikkelen we vele verschil-lende eigenschappen. Afhankelijk van de situatie zetten we die eigenschappen en kwaliteiten in. Samen met de kinderen gaat Arjenne op zoek naar hun persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten. Wat kan je goed, wat vind je leuk? Ben je een doorzetter, een harde werker?Zoek je spanning of juist niet? De eigenschappen of kwaliteiten die belangrijk zijn voor de kinderen krijgen een gezicht. Van al deze gezichten maken de kinderen een kunstzinnig werkstuk.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Vrijheidsgevoel (groep 5 t/m 8) Kunst is toch vrij? Maar wat is dat “vrij” dan? Want vrij is op zichzelf is niets, het gaat om het ‘vrij waarvan’. Vrij van tijd, vrij van de grond, vrij om te gaan…. Samen met de kinderen gaat Arjenne onderzoeken wat vrijheid is. Kan je vrijheid zien, horen, ruiken, proeven, voelen? Waar denk je aan bij vrijheid? Aan spelen, aan vogels, aan vliegen. Welk gevoel geeft vrijheid, welke kleur en welke beweging horen bij vrijheid?

De kinderen gaan met waskrijt en ecoline een werkstuk maken. Om zich vrij te voe-len van het resultaat mogen de kinderen met de ogen dicht gaan tekenen. Hierna gaan zij in het lijnenspel zoeken naar symbolen, lijnen of vormen die hen doen denken aan vrijheid. Die lijnen mogen zij versterken. Daarna wordt het werkstuk ingeschilderd.

Algemene Info • Opschool• 90minuten• max30leerlingen• €125,00incl

materialen ,exclreiskosten

Algemene Info • Opschool• 90minuten• max30leerlingen• €115,00incl

materialen ,exclreiskosten

Page 6: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

BEEL

DEN

DE K

UNST

Museum de Fundatie

Bijzondere koppen (groep 3, 4 en 5) Een museumles waarin de leerlingen samen met portretschilder Katrien de Kijkerdt portret- ten gaan bekijken en bespreken. Bij de optionele workshop mogen de kinderen de juf of meester verkleden en een portret van hem of haar maken.

Net ff anders (groep 5 en 6) De leerlingen maken kennis met de smaak van een kunstverzamelaar, Dirk Hannema, de grondlegger van het museum en onderzoeken wat zij zelf mooi (of juist niet!) vinden. Bij de optionele workshop ontwerpen de leerlingen zelf een kunstwerk voor in de beeldentuin.

Welkom op het kasteel (groep 1 en 2) Barones Van Pallandt leidt de leerlingen rond in haar ‘huis’, Kasteel het Nijenhuis. Hoe is het om te wonen in een kasteel?

Met een kunstenaarsblik (groep 7 en 8) In het museum worden de meest uiteenlo-pende kunstwerken getoond van diverse kunstenaars in de meest uiteenlopende stijlen. Onder begeleiding van een museum-docent gaan de leerlingen in gesprek over hoe kunstenaars de wereld om hen heen interpreteren en de manier waarop zij ruimte verbeelden op het platte vlak.

Sporen uit het verleden (groep 7 en 8) De leerlingen helpen Barones van Pallandt om een verdwenen kistje terug te vinden. Als aanvulling op de museumles kunnen de leerlingen in de workshop een eigen familiewa-pen ontwerpen en maken.

De schaal van Rigter (groep 5 t/m 8) Professor dr. Rigter onderzoekt met de leerlingen hoeveel opschudding de kunst bij hen veroorzaakt.

Hollen of stilstaan: Bewegende beelden (groep 3 en 4) Alle beelden staan stil…maar sommige lijken toch te bewegen. Hoe kan dat? Kunnen de leerlingen zien wat ‘het beeld aan het doen is’?

Museumlessen in Kasteel ‘t Nijenhuis Algemene Info • Museumles

60min|€75,-• Museumles+workshop90min|€120,-• Max30leerlingen• Maartt/mokt:dit/mvrNovt/mfebr:doenvr

Doorgaande leerlijn

kunst & Cultuur

BEELDENDE KUNST6

Kasteel ‘t Nijenhuis, Heino/Wijhe

Page 7: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

Contact Museum de Fundatie‘t Nijenhuis 108131 RD Heino/Wijhe Paleis a/d BlijmarktBlijmarkt 208011 NE Zwolle

Arjette van Dulmen Krumpelman0572-388188 [email protected] www.museumdefundatie.nl

Kijkwijzers bij Kasteel ‘t Nijenhuis Kasteel ‘s Nijenhuis heeft verschillende kijkwijzers ter beschikking, gratis of tegen geringe ver-goeding. Deze kijkwijzers helpen de kinderen bij het bezoek aan het museum om te kijken naar kunst. Enkele voorbeelden van kijkwijzers:• Kijkwijzer Groot of klein? (groep 1 en 2)

Wanneer is iets groot en wanneer is iets klein?• Kijkwijzer Bewegende beelden (groep 3 en 4)

Ze staan allemaal stil, maar toch lijken sommige beelden te bewegen.• Kijkwijzer portretten (groep 4 en 5)

Verschillende onderdelen van een portret benoemen, zoals houding, attributen en achtergrond.

• Kijkwijzer beeldaspecten (groep 7 en 8) De leerlingen kiezen een werk dat hen aanspreekt en analyseren dit werk aan de hand van de beeldaspecten.

Museumlessen Paleis a/d Blijmarkt, Zwolle Ook bij het Paleis a/d Blijmarkt, onderdeel van Museum de Fundatie, worden diverse museum-lessen en kijkwijzers aangeboden . Kijk op www.museumdefundatie .nl voor meer informatie .

Doorgaande leerlijn

kunst & Cultuur

BEELDENDE KUNST 7

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Een zaples (groep 1 t/m 8)De leerlingen gaan met een museumdocent in gesprek over de kunstwerken die er te zien zijn. Ze worden uitgedaagd om hun mening en dat wat ze al weten over een bepaald onderwerp met elkaar te delen. Er wordt ingezoomd op de beeldaspecten, een bepaald genre of een thema dat aan-sluit op de lessen op school. Een zaples kan goed gecombineerd worden met een kijkwij-zer, zodat de klas gesplitst kan worden tijdens het bezoek en er halverwege kan worden gewisseld. Max 15 leerlingen | € 32,50 | 30 minuten

Page 8: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

BEELDENDE KUNST8

Marjo Potma

Geheimschrift (groep 1 en 2) Een workshop voor jonge kinderen die aan het begin staan om het schrijven te ontdekken. We be-spreken samen hoe oude culturen elkaar verhalen en boodschappen doorgaven bv. door middel van rotstekeningen, spijkerschrift, enz. en maken we sa-men een brug naar het schrift en de beeldtaal van nu. De leerlingen beelden hun eigen boodschap / verhaal uit in hun eigen geheimtaal (beeld en ge-heim tekst) waarbij de vormgeving voorop staat.

Als beeldend kunstenaar heb ik voor diverse basisscholen, waaronder ook bijzonder en speciaal onderwijs, al diverse kunstprojecten en workshops ontwikkeld en uitgevoerd voor alle groepen/bouwen.

In mijn educatieve kunstworkshops gaat het over een beleving, experimenteren, iets ontdekken, los laten, zelf iets creëren, je ogen openen, meervoudige intelligentie, enz. Waarbij de weg er naartoe net zo belangrijk is als het eindresultaat.

Algemene Info • Opschool• 90minuten• €110,-• Minimaleafname2dezelfdeworkshopsop1dag

Beeldend kunstenaar, BIK

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Een oude potscherf uit de grond (groep 3, 4 en 5) Aan de hand van enkele voorwerpen plaatsen we archeologische vondsten in de tijd. En bespreken we samen het begrip tijd. Leerlingen krijgen een gevonden oude scherf om als echte archeologen de daarbij ontbrekende vorm te ontdekken en een replica te maken in klei.

Pop-up circus (groep 4, 5 en 6) Leerlingen maken een vrolijk circus in de vorm van een pop-up zoals in een prentenboek en gebruiken daarbij verschillende technieken.

Page 9: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

BEELDENDE KUNST BEELDENDE KUNST 9

Contact Marjo Potma Art Projects de Hilde 48141 HM Heino [email protected] 06 305 259 73 www.marjopotma.nl

Fantasie dier van draad (groep 5, 6 en 7) In deze workshop maken de leerlingen een ruim-telijk kleurrijk fantasie dier van draad. We bespre-ken hierbij werken van Giacometti en Dubuffet.

Feestelijke Lampions (groep 7 en 8) De leerlingen gaan eerst een stevige constructie/bouwwerk maken. Dit bouwwerk bekleden we met een transparant doorschijnend materiaal. Deze lampions beschilderen we met verhalen uit verschillende culturen.

Wegebruikenmaterialendiemeestalwelaanwezigzijnopdeschool ,zoals,papier,verf,lijm,ecoline,enz.Deschoolkrijgthiervanvoorafeenmaterialenlijsttoegestuurd.Deoverigenietzogebruikelijkematerialenzalikverzorgen .

Een school vissen (alle groepen) We verdiepen ons eerst in de vissen wereld en de bijzon-dere vormen die vissen kunnen hebben. Vervolgens ma-ken alle leerlingen ieder op hun eigen manier een fantasie vis. De onder- en middenbouw maken een individueel werk. De bovenbouw leerlingen maken een groot geza-menlijk kunstwerk wat een plaats kan krijgen in de school.

Groep 1, 2, 3 Workshop: ”Stokvis” Groep 4, 5, 6 Workshop: “Leven als een vis”Groep 7 en 8 Workshop: “Een school vissen

90 minuten | Schoolbreed | € 1000 voor 8 groepen

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Algemene Info • Opschool• 90minuten• €120,-• Minimaleafname2dezelfdeworkshopsop1dag

Page 10: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

Sybilla Tonissen

Pronken met je hoed (vanaf groep 5)Na het bekijken van inspirerende voorbeelden van hoeden in de kunst in een power point presentatie en het passen van bijzondere kunsthoeden, gaan de leerlingen zelf een hoed ontwerpen van karton, stof en allerlei afvalmaterialen. Voor welke kleur gaan de leerlingen en welke materialen gebruiken ze? Wat zegt de hoed van de leerling? Een work-shop waarin leerlingen mogen pronken en na afloop op de foto mogen met hun eigen hoed.

10

Contact Sybilla kunst en workshops Sybilla Tonissen Kervel 128101 HD Raalte [email protected] 06-49022988

www.sybillatonissen.nl

Algemene Info

• Opschool

• Max30leerlingen

• 150minuten

• €250,-

perworkshop

BEELDENDE KUNST

Beeldend kunstenaar

Kijk eens naar mij (groep 7/8)Na bespreking van een portret van de kun-stenaar gaan leerlingen in 3 stappen een portret opbouwen van hun klasgenoot. In deze workshop leren ze goed te kijken naar elkaar en werken ze met verschillende materialen. De keuzes die ze gedurende de workshop maken, bij het uitzoeken van het beeldmateriaal, de manier van tekenen en het schilderen maken ze een portret, zeggen iets over hunzelf maar ook over hun klasgenoot. Door de opbouw en de afwisseling in de materialen is het resultaat verrassend, iets om trots op te zijn en samen te bespreken.

Algemene Info • Opschool• Max30leerlingen

• 150minuten• €250,-

perworkshop

Page 11: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

11

Baski

Mozaïek of muurschildering (groep 5 t/m 8)Allereerst vertelt Baski iets over de geschiedenis van het mozaïek of muurschildering. Daarna maken de kinderen tekeningen over een door henzelf of door de school gekozen thema.

Van deze tekeningen maakt Baski een compositie. Deze compositie wordt zodanig van structuur dat dit makkelijk uit te voeren is in mozaïek of door de kinderen zelf te schilderen is. Het mozaïek kan in iedere gewenste vorm gemaakt wor-den. Denk aan een naambord voor de school, of een zuil, of een afbeelding op een muur. Zo heeft de school een blijvend kunstwerk dat door een grote groep kinderen gemaakt is.

Contact Bjarni Ketilson (Baski)Lunet 97411DE Deventer

[email protected]

www.baski.nl

Beeldend kunstenaar

BEELDENDE KUNST

Algemene Info • Opschool• Meerderegroepen ,6kinderenperkeer• Minimaal10lesurenvoormozaïek• Minimaal4lesurenvoormuurschildering• €1250voormozaïek(inclmateriaal)• €660voormuurschildering(inclmateriaal)

Page 12: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

LITERATUUR

Bibliotheek

Schrijver in de bibliotheek of op school (groep 1 t/m 8)Wilt u uw leerlingen een leesstimu-lans bieden en kennis laten maken met een schrijver of illustrator? Neem dan contact op met de Bibliotheek Raalte. U krijgt dan een inspirerend schrijversbezoek voor uw school of groep bij de Bibliotheek of op school. Ter voorbereiding op het bezoek ontvangt u bovendien de dvd ‘Schrijver op bezoek’, een collectie boeken van de betref-fende schrijver of illustrator en een lesbrief. Een schrijver kan het hele jaar worden ontvangen.

Contact Bibliotheek Raalte Passage 68102 EW Raalte Sabine Tielenius Kruythoff 0572-363639 [email protected]

www.bibliotheekraalte.nl

12

BELANGRIJKE DATA 2015|2016• 7 t/m 18 oktober 2015

Kinderboekenweek ‘Raar, maar waar’! Natuur, wetenschap en techniek staan centraal

• 1 december 2015 Uiterste aanmelddatum schoolkampioen Nationale Voorleeswedstrijd

• 20 januari t/m 30 januari 2016 Nationale Voorleesdagen

• Maart - mei 2016 Nederlandse Kinderjury

• Februari - mei 2016 Leesvirus

Kinderen die plezier hebben in lezen, lezen meer. Zij hebben daardoor een grotere woor-denschat, zijn beter in taal en scoren hoger op de Cito-eindtoets. Voor leerlingen van 4 t/m 12 jaar is de ontwikkeling van leesmotivatie en kennismaking met jeugdliteratuur van groot belang. Daarom organiseert de Bibliotheek schrijversbezoeken.

Daarnaast heeft de Bibliotheek een groot aanbod van diverse andere leesbevorderings-activiteiten, te vinden op www.biebwijz.nl/raalte. Ook kunnen scholen deelnemen aan het uitgebreide samenwerkingsproject ‘de Bibliotheek op school’: www.bibliotheekraalte.nl/speciaal/onderwijs/de-bibliotheek-op-school.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Algemene Info • BibliotheekHeino,Raalteofopschool• Ongeveer60minuten• Aantalleerlingeninoverleg

• Prijsopbasisvanofferte

Raalte en Heino

Page 13: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

DANS

Ralda

Contact Stichting Dansgroep RaldaCultuurboerderij StrunkDeventerstraat 64 8102 GC Raalte

Henk Veenendaal06-45615182 [email protected]

www.ralda.nl

Alle landen dansen (alle groepen) Dansworkshops waarbij de kinderen ken-nismaken met dansen uit andere culturen: nationale en internationale folkloredans. Tijdens deze workshops leren de kinderen op laagdrempelige wijze te bewegen op muziek.

Er is keuze tussen 1 workshop of een serie:

1) Een losse workshop van 45-60 minuten waar één of meerdere landen centraal staan.

2)Een serie van vier workshops van ongeveer een uur, waar weer één of meerdere landen centraal staan. Deze serie van vier lessen mondt op de vijfde dag uit in een eindpresentatie. De kinde-ren laten de geleerde dansen zien aan de ouders en/of medeleerlingen. Deze serie van 4 + 1 wordt in 5 weken gegeven en heeft als voordeel dat de kinderen samen naar een eindresultaat kunnen werken.

Algemene Info

• Schoolplein ,

Aulaofspeel-/gymzaal

• Afhankelijkvantype

45tot60minuten

• Geenmaxleerlingen

• Prijsopaanvraag

13

Werelddans

Page 14: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

ERFGOED14

Van wie is die koffer (groep 1/2/3) ‘Van wie is die koffer?’ is een educatief project dat zich in de klas en in het Nationaal Oudheidkamer Strunk (Boerderij Strunk) in Raalte afspeelt. Dit project brengt de kinderen stap voor stap in aanraking met erfgoed uit de eigen omgeving.

Het is voor kinderen een kennismaking met bijzondere voorwerpen, een verzameling voorwerpen die voor iemand veel betekent en het werken met (erfgoed)voorwerpen: Wat kun je aan een voorwerp zien, voelen, ruiken? Deze voorwerpen liggen in een koffer. De koffer is een klein en persoonlijk ‘museumpje’ dat in de klas terecht komt. Niemand weet van wie de koffer is. De leerkracht legt uit dat de kinderen de eigenaar moeten opsporen. Maar hoe? De koffer blijkt open te kunnen; de inhoud roept tal van vragen op. In tasjes, doosjes, enveloppen en blikjes worden voorwerpen gevonden die iets onthullen over de eigenaar. Wellicht denkt de klas te weten wie de eigenaar is. Dan komt er een brief in de klas. Van iemand die een koffer kwijt is. Dat is een persoon van Boerderij Strunk. Maar de groep geeft de koffer niet zomaar prijs. De persoon moet eerst bewijzen dat deze zijn/haar eigendom is. De kinderen vragen de museummedewerker of hij/zij weet wat er in de koffer zit en waarom hij/zij dat heeft verzameld.

Boerderij Strunk

Contact HOFinSalland Mirjam Borger [email protected] 0572-361361

www.hofinsalland.nl

Oudheidskamer

Algemene Info

• Opschoolen

DeLaarmanin

boerderijStrunk

• Kosten€25+

€1perleerling

Page 15: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

15

De Laarman

Op stap met Jan en Janneke (groep 5/6) Speciaal voor groep 5/6 van de basisschool is het geschiedenisproject “Op stap met Jan en Janneke” ontwikkeld. Dit project geeft leerlingen een beeld van het dagelijks leven rond 1910 in Luttenberg en omgeving. Het verhaal van Jan en Janneke vormt de rode draad in dit project. In de voorbereidingsles- sen op school maken de kinderen kennis met hun leeftijdsgenootjes uit 1910. De leerkracht leest voor over Jan en Janneke en laat de leerlingen allerlei opdrachten doen om het verleden tot leven te brengen. Zo hangen ze oude foto’s op een tijdbalk en maken ze een portret van Jan en Janneke.

De geschiedenis van de eigen omgeving wordt pas echt tastbaar in het museum. Hier zien de leerlingen iets terug van het leven in Salland rond 1910 en herkennen allerlei voor-werpen die al in het verhaal genoemd wor-den: een kraplap, een petroleumlamp, het huisje en een waterpomp. Hoogtepunt van het museumbezoek is het activiteitencircuit.

Contact Landbouwmuseum De Laarman Butzelaarstraat 60 8105 AR Luttenberg

0572-362320 [email protected]

www.delaarman.nl

ERFGOED

Landbouwmuseum

Algemene Info • OpschoolenDeLaarman• Kosten€1,50perleerling

Op het programma staan o.a. zeep kloppen, koffie malen, reuzelkaas maken, klompen schuren, een stoofje in de was zetten, op een leitje schrijven, hoepelen en stelten lopen. Doordat leerlingen zelf aan de slag gaan met concrete voorwerpen komt het verleden heel dichtbij. Zo ook het eten van roggebrood met reuzel.

Page 16: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

ERFGOED16

Contact HOFinSalland Mirjam Borger [email protected] 0572-361361

www.hofinsalland.nl

Beiaardier Henk Veldman

BezoekaanbasiliekdeKruisverheffingRaalte (groep 6) Beiaardier Henk Veldman en zijn vrouw Levina Pors (adjunct-beiaardier) willen de mooie beiaard van de Kruisverheffing in Raalte onder de aandacht brengen van de jeugd. Dit doen zij middels een excursie met een lesbrief.

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:1. Ontvangst aan de voet van de toren van de Kruisverheffingskerk.2. Klimmen naar boven; onder begeleiding van leerkrachten.3. Uitleg op de uurwerkzolder; instructies door beiaardier Henk.4. Bezoek aan de beiaardcabine; onder begeleiding van Levina5. Bezoek aan de klokkenstoel; onder begeleiding van Henk.6. Bezoek aan de gewelven; onder begeleiding van koster Jo Hulzebosch.7. Invullen vragenlijst; zelfstandig.8. Afdaling naar beneden; onder begeleiding van leerkrachten.9. Luisterquiz op het grasveld van de gemeente

Beschikbare data 2015

Wo 9 september 9.00 uur en 10.30 uurWo 16 september 9.00 uur en 10.30 uurWo 23 september 9.00 uur en 10.30 uurWo 30 september 9.00 uur en 10.30 uurWo 7 oktober 9.00 uur en 10.30 uur

Bezoek aan de beiaard

Algemene Info • 75minuten• max35leerlingen• gratis(wordt

gesubsidieerd)• Opgevenvòòr

1september2015!

Page 17: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

Oorlog in je eigen woonplaats

Oorlog in je eigen woonplaats (groep 7/8) De Tweede Wereldoorlog heeft op veel plaatsen sporen nagelaten. In vrijwel iedere plaats zijn er zowel tastbare als niet-tastbare herinneringen aan deze oorlog. In ‘Oorlog in je eigen woonplaats’ ont-dekken leerlingen de gemeente Raalte opnieuw, vanuit het blikveld van de oorlog. Is er een oorlogs-monument? Woonden er Joodse mensen in Raalte? Vond er actief verzet plaats? Is er een bombarde-ment geweest?

Aan de hand van thema’s duiken leerlingen de oorlogsgeschiedenis van de gemeente Raalte in. Per thema zijn er bronnen uit de eigen omgeving gedigitaliseerd. Bij de bronnen maken de leerlingen gerichte opdrachten. Na het onderzoek vinden er altijd verwerkingsopdrachten plaats.

Leerlingen worden gestimuleerd om ook buiten de klas te kijken: wat is er nu nog terug te vinden van de Tweede Wereldoorlog? Ze leren over het ver-loop van de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Raalte. Ze leren informatie verwerken uit historische bronnen en met elkaar samenwerken. Het project is zoveel mogelijk lesstofvervangend voor geschiede-nislessen over de Tweede Wereldoorlog.

In 2013 is ‘Oorlog in je eigen Woonplaats’ uitgebreid met een lesbrief voor de basisscholen in Heino, Lierderholthuis en Laag-Zuthem, gebaseerd op de oorlogsverhalen uit deze dorpen.

In 2014 in het lespak-ket uitgebreid met de lesbrief ‘Stolpersteine’. Dit gaat over de Joodse inwoners van Raalte ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en de herinnering aan hen.

Contact HOFinSalland Mirjam Borger [email protected] 0572-361361

www.hofinsalland.nl

Algemene Info • Opschool• Gratis• Iederebasisschoolheeft

in2012eenpapierenversie+cd-romvanditprojectontvangen .UkuntdedigitaleversieaanvragenbijMirjamBorger.

17ERFGOED

Lespakket gem. Raalte

Algemene Info • 75minuten• max35leerlingen• gratis(wordt

gesubsidieerd)• Opgevenvòòr

1september2015!

Page 18: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

MULTIMEDIA18

Held en Bloem

Contact Held & Bloem ProductiesJoël de ZwaanBuiten Nieuwstraat 888261 AX Kampen

[email protected]

www.waariswatte.nl

Landbouwmuseum

Waar is Watte?! (groep 5 t/m 8)‘Waar is Watte?!’ is een multidisciplinair project waarbij de kinderen op een interactieve manier hun eigen zoekplaat maken. Brainstormen, storyboards, tekenen, allitererende zoek-woorden, kostuums en een greenscreen fotoshoot resulteren in een te gekke A2 zoekposter waar elk kind op voorkomt.

Dit project is ontwikkeld vanuit het CMK traject en het kan aansluiten bij elk thema of onderwerp. Zo kan het project en de zoekplaat die gemaakt wordt naadloos aansluiten bij datgene waar de school mee bezig is.

Video-lesbrieven voor kinderen en de leerkrachten zorgen voor een duidelijke voorberei-ding en voorpret. Bekijk de trailer op www.waariswatte.nl

Algemene Info • Opschool• 60leerlingen• 1ochtend

8.30–12.00uur• €225,-bijmax30LL• €325,-bijmax60LL

Page 19: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

19

Contact Paul de Muyt [email protected] [email protected]

creatieffotograferen.punt.nl

Creatief Fotograferen (groep 7/8)In twee lessen leren kinderen met eenvoudige middelen foto’s te maken waarmee zij zich kunnen onderscheiden. Foto’s waarover is na-gedacht en waaraan duidelijk zorg is besteed, zowel bij de opname als in de afwerking.

Les 1In de eerste les komt de theorie aan de orde, maar worden ook diverse aspecten van foto-grafie uitgelegd aan de hand van praktische voorbeelden. De leerlingen gaan vervolgens zelf aan de slag. Er worden kleine groepjes gemaakt. Elke groep krijgt een eenvoudige camera en een aantal opdrachten om het ge-leerde in praktijk te brengen. Aan het eind van de eerste les krijgen de leerlingen opdrachten mee die ze thuis kunnen uitvoeren, bijvoor-beeld met hun mobieltje of met een geleende camera. De foto’s die ze thuis maken kunnen ze op USB-stick meebrengen naar de tweede les.

Les 2Les 2 gaat over het bewerken en presenteren van foto’s. Ook worden de foto’s die de leer-lingen thuis hebben gemaakt besproken. Voor het bewerken van de foto’s wordt het gratis programma Picasa gebruikt. Ook in deze les ligt het accent op zelfwerkzaamheid van de leerlingen. Na een korte uitleg gaan zij zelf aan de slag met Picasa en gericht oefenmateriaal.

Algemene Info • Opschool• 2lessenvanongeveer

90minuten• Normaal€300,-.In

2015-2016kannog1schoolgratisditprojectdoendankzijsubsidiegem.Raalte

Diny Heidenrijk en Paul de Muyt

MULTIMEDIA

Fotografie

Page 20: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

16

Muzieknetwerk Salland

MUZIEK

ContactStichting Muzieknetwerk Salland [email protected] www.muzieknetwerksalland.nl

Muzieknetwerk Salland is een samenwerkingsverband tussen plaatselijke basisscholen , muziekverenigingen, muziekscholen, muziekdocenten en vrijwilligers. De gezamenlijke doel-stelling is om kinderen op een toegankelijke manier in contact te brengen met muziek. Zo kunnen ze kennis maken met het plezier van zelf muziek maken

Algemene Info

• SpeellokaalSchool

• max20leerlingen

• 4keer1uur

• €300,-totaal

20

Muziekonderwijs

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ontdek Muziek (groep 4 en 5) Veel kinderen willen graag een muziekinstrument leren bespelen, maar weten niet goed welk instrument ze leuk zouden vinden. Bij het project “Ontdek Muziek” maken leerlingen in 4 weken kennis met verschillende instrumenten.

De thema’s die o.a worden behandeld zijn: lichte muziek en akkoorden, harmonie fanfare, klassieke muziek en samenspel. Tevens leren de kinderen noten lezen.

Page 21: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

Leerorkest (groep 5 t/m 8) Nadat de introductielessen hebben plaats-gevonden is het voor de leerlingen mogelijk om via ons project “Leerorkest” in 8 of 16 weken het instrument van hun keuze te leren bespelen.

Muziek maken is niet alleen leuk, maar heeft ook een positieve invloed op zowel het zelfvertrouwen en de ontwikkeling van kinderen. Samen muziek maken versterkt het groepsgevoel en de discipline. Het Leerorkest is iets waar de kinderen trots op kunnen zijn!

De instrumenten waar ze uit kunnen kiezen zijn: slag-,blaas-,snaar-strijkinstrumenten. Alle lessen worden gegeven door gekwalifi-ceerde muziekdocenten.

Het programma wordt in overleg met de school gemaakt.

Algemene Info • Opschool(2tot4ruimtesnodig)• Maximaal45leerlingen• 8of16keer1uur• Prijsinoverleg

MUZIEK 21

Page 22: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

THEATER22

HOFtheater

Achter de schermen (groep 5/6) Als je naar een voorstelling gaat, kom je de theater-zaal binnen, ga je zitten op een zachte rode stoel, geniet je van een mooie voorstelling en drink je mis-schien na afloop een drankje in de foyer.

Maar hoe zit het als je in het theater werkt? Wat moet je dan allemaal doen. Of nog spannender: Hoe zit het als je een artiest bent! Waar kleed je je dan om? Hoe is het om op zo’n groot podium te staan? De kinderen krijgen een rondleiding door het nieuwe HOFtheater en maken kennis met de verschillende kanten van het theater. Ze krijgen de kans om zelf de knoppen van het licht en geluid te bedienen en veel vragen te stellen.

Algemene Info • max25leerlingen

• 75minuten• Woensdagofdonderdag

• In2015/2016mag

iederebasisschooluitde

gemeenteRaalte

gratismet1groep5of6

éénvandezetweelessen

doen .Normaleprijs

€100,-

Contact HOFinSalland Mirjam Borger Voorhof 2 8102 MH Raalte

[email protected] 0572-361361

www.hofinsalland.nl

Kid’s got Talent (groep 5/6) Voorafgaand aan het bezoek aan het HOFtheater wordt er in de klas een talentenjacht georganiseerd, genaamd ‘Kid’s got Talent’. Hieraan kunnen kinderen in groepjes aan mee-doen. Een jury (bijvoorbeeld docenten of kinderen uit een andere klas) bepaalt welk groepje de winnaar is.

In het HOFtheater krijgen de kinderen tijdens een korte rondleiding te zien wat er allemaal gedaan wordt in het theater. Vervolgens mogen ze zich verder verdiepen in het onderdeel van hun eigen keuze (bijv. techniek of horeca) en gaat ze daarin aan ‘het werk’ om zo met de hele klas een echt optreden in het HOFtheater te verzorgen. De winnaar van ‘Kids’s got Talent’ mag dan optreden.

Theater Raalte

Page 23: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

Eindmusical in het HOFtheater Geef de eindmusical van uw basisschool net dat beetje extra… in een echte theaterzaal!

De rode loper, 300 comfortabele thea-terstoelen, podium van 10 x 10 meter, expertise en technische mogelijkheden van het HOFtheater geven de musical een professionele uitstraling en maken dit tot een bijzondere belevenis voor uw leerlingen. Voor non-profit organisaties (dus ook basisscholen) uit de gemeente Raalte hanteert het HOFtheater een ge-reduceerd tarief, waardoor het voor uw school erg aantrekkelijk is het HOFtheater te huren.

Contact HOFinSalland Hetty Bothof Voorhof 2 8102 MH Raalte

[email protected] 0572-361361

www.hofinsalland.nl

23

Basispakket voor € 550,-!

4uurtheaterzaal6uurtechnicibasislicht&geluid+1microfoonKleedkamers

Hetbasispakketkanwordenuitgebreid.Vraagnaardemogelijkheden .

Ditbasispakketgeldtalleenvoornon-profitorganisatiesuitdegemeenteRaalte .

THEATER

Page 24: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

Filmproject (groep 5 t/m 8) Met een groep leerlingen verschillende scènes instuderen en laten filmen en monteren door een professionele cameraman. Aan de hand van een script van Xapp leren kinderen wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film of een videoclip. Tijdens een of twee dagen worden de kinderen gecast, geregisseerd en begeleid. Er worden opnames gemaakt die tot een korte film van ongeveer 15 minuten gemonteerd worden.

TONEEL24

Dramadocent (alle groepen) Een professionele dramadocent bij jullie op school. Hij/zij kan dramalessen verzorgen, the-matische workshops of de eindmusical (mede) instuderen. De mogelijkheden zijn eindeloos, in overleg met school maken wij een aanbod op maat.

Xapp

Algemene Info

• Opschool

• 10-35leerlingen

• Vanaf€400

(afhankelijkvan

groottegroep)

Algemene Info • Opschool• Toneel ,dans,zang• Richtprijs€35,-per

uur(afhankelijkvantijdstip,frequentieeninvulling)

Toneel, musical en film

Page 25: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

Contact XappRia KroonRuitenborghstraat 717721 BC Dalfsen

[email protected]

www.xapp.nl

25

Theaterproject (hele school) Als de koning en de koningin hun nieuwe opvolger willen uitkiezen, blijkt dit nog een hele opgave. Het THEATERPROJECT is een meerdaagse productie waarin alle leerlin-gen van de school een eigen rol spelen.

Alle groepen spelen mee in een onder-deel van het verhaal, een groepje van 8 kinderen speelt de rol van koningin en haar kinderen. De rol van koning wordt gespeeld door een acteur van Xapp.

Op de eerste projectdag werken de kinderen in een circuitvorm aan verschil-lende onderdelen van de theatervoorstel-ling. De volgende dag vindt er op school onder andere een generale repetitie plaats en eindigt de dag met een spetterende voorstelling waar ouders en andere belangstellenden voor uitgenodigd worden.

Algemene Info

• Opschool

• onberktaantal

leerlingen

• Vanaf€1.200

(afhankelijkaan-

talleerlingen)

TONEEL

Page 26: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

TIPS

Tetem TETEM educatie biedt een uitgebreid workshop-programma waarbij kinderen op onderzoekende, spelende en makende manier kennis maken met een breed scala aan kunstdisciplines. Het centrale thema van het cultuureducatie programma is het beleven van (media)kunst.

Voorbeelden van workshops zijn het Lab waarbij mediakunst en natuurkunde worden gecombi-neerd. Voor groep 1 en 2 is er bijvoorbeeld kracht-lab, voor groep 3 en 4 is dat lichtlab, voor groep 5 en 6 luchtlab en voor groep 7 en 8 waterlab. De workshops hebben verbinding met de SLO tule leerlijnen. De workshops zijn daarbij vakoverstijgend en eventueel schoolbreed.

www.tetem.nl

Zuivelboerderij de Knapenvelder Onderdeel van de Sallandse cultuur is landbouw/veeteelt met de daarbij behorende zuivelproduc-ten. Zuilverboerderij de Knapenvelder heeft een educatieprogramma voor het basisonderwijs. Dit programma heet ‘Met de Koe aan tafel’. Kinderen leren op een speelse manier dat een koe pas melk geeft, wanneer er een kalfje geboren wordt en schetsen een kalfje. www.deknapenvelder.nl

26

Tips

Kunstfietsroute(groep7/8) De kunstfietsroute is ontwikkeld voor Raalte, Mariën-heem, Heeten, Nieuw-Heeten en Heino. In het pro-ject staat de kunst in de openbare ruimte centraal. Kinderen worden door dit project geattendeert op de kunstwerken in hun eigen omgeving en bewust gemaakt van de betekenis en functie van deze kunstwerken. www.hofinsalland.nl/educatie

Page 27: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

VOOR DE LEERKRACHT 27

Workshop doorgaande leerlijnen (door Karin Kotte - advies & training)

Stapsgewijs naar Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie kan onderwijs meer diepgang, smaak en kwaliteit geven. Toch blijkt het vaak lastig om goed te communiceren over cultuureducatie met collega’s, instellingen en directeur. Met een goed gedeeld denkkader dat aansluit bij de dagelijkse praktijk in de klas, verheldert de communicatie, verbetert de idee-vorming en worden plannen haalbaar.

In een inspiratieworkshop van 3,5 uur wordt een schoolteam een denkkader geboden waar ze mee aan de slag kunnen.

DezeworkshopsvoorhetheleteamwordtdoordeGemeenteRaaltegratisaangebodenaanallebasis-sccholenvandegemeenteRaalte .Geefuwschoolvoor1september‘15op!

Contact HOFinSalland Mirjam Borger [email protected] 0572-361361

www.hofinsalland.nl

Doorgaande leerlijnen Cultuur

Doorgaande leerlijn Erfgoededucatie Voor het basisonderwijs in de gemeente Raalte zijn er in de loop der jaar verschillende erfgoedprojecten ontwikkelt, o.a. bij Boerderij Strunk, Landbouwmuseum de Laarman en over de Tweede Wereldoorlog. De gemeente en de combinatiefunctionaris vinden het tijd om deze projecten aan elkaar te verbinden middels een doorgaande leerlijn. Hieraan wordt komend schooljaar gewerkt in samenwerking met professionals. Het is de bedoelding dat deze leerlijn Erfgoededucatie lesstofvervangend is en aanlsuit bij de kerndoelen van SLO. Deze leerlijn wordt in de loop van het nieuwe schooljaar beschikbaar voor alle basissscholen in de gemeente Raalte.

Heeft uw school interesse in deze doorgaande leerlijn Erfgoededucatie en/of wilt u hierover meedenken? Neem dan contact op met combinatiefunctionaris Mirjam Borger via onderstaande contactgegevens.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Page 28: Cultuurklapper basisonderwijs gem Raalte 2015-2016

Colofon Uitgave HOFeducatie Mogelijk gemaakt door Gemeente Raalte Samenstelling en eindredactie Mirjam Borger Ontwerp en vormgeving Mirjam Borger Drukwerk Sonodruk, Heino Oplage 150 stuks