Connexie 3 2013

80
FMC WWW.CONNEXIE.NL 17 e Jaargang Nr. 3 - 2013 HE T GROOTSTE TELECOMBLAD V AN NEDERLAND

description

Connexie 3 2013

Transcript of Connexie 3 2013

Page 1: Connexie 3 2013

FMC

WWW.CONNEXIE.NL 17e Jaargang Nr. 3 - 2013

HET GROOTSTE TELECOMBLAD VVAN NEDERLAND

Page 2: Connexie 3 2013

Bel nu 035-6954755 om de Sony Xperia™ V en Z te bestellen.

www.techdatamobilenetherlands.nl

Toch weer mooi van Tech Data Mobile Netherlands B.V.

De nieuwe Sony Xperia™ V en Z, supergeavanceerde full HD-smartphones, zijn nu verkrijgbaar bij Tech Data Mobile. Dit toestel is weer zo’n typisch voorbeeld van hoe u kunt profiteren van onze marktkennis. Als onaf-hankelijke distributeur hebben wij namelijk al 17 jaar kennis van zaken. Kennis die we graag delen met u. Zo blijven wij de markt een stapje voor en daar

profiteert u van. Maar u kunt bij Tech Data Mobile Netherlands B.V. – naast de nieuwste smartphones – natuurlijk ook heel eenvoudig one-stop-shoppen voor navigatie, mobiele telefoons, tablets, accessoires, dect-telefoons, WiFi-producten, prepaid-pakketten en abonnementen. U bent dus van harte welkom bij Tech Data Mobile Netherlands B.V..

™™™™™

• 4,3 inch scherm• 1.5 GHz dual-core Qualcomm processor en

1GB RAM geheugen, dus supersnel• 13 megapixel camera met LED-flash• Tot 300 uur standbytijd• Geschikt voor 4G netwerk• Stof- én waterdicht

Sony Xperia™

Supersnel

042 WT Adv 210x297 spread v3.indd 1 18-03-13 09:37

Page 3: Connexie 3 2013

Experience the best of Sony in a smartphone!

Sony Xperia™ Z• 5” full HD Sony Bravia scherm • 7,9 mm dun• Stof- én waterdicht• Slimme 13 megapixel HD (video)camera,

geschikt voor alle lichtomstandigheden• 1,5 Ghz Quadcore processor voor

supersnelle prestaties• Gemakkelijke connectiviteit door

‘One Touch’ functie (NFC)• Geschikt voor 4G netwerk

V en Z.& waterdicht.

042 WT Adv 210x297 spread v3.indd 2 18-03-13 09:37

Page 4: Connexie 3 2013

experience the best of Sony in a smartphoneXperia™Z dé waterdichte full-HD smartphone

sonymobile.com/nl

Door de jaren heen heeft Sony de manier waarop jij de wereld om je heen ziet, hoort en vastlegt veranderd. Nu zit al onze camera-, design- en beeldexpertise in onze nieuwe smartphone Xperia™Z.

SMO13003 Connexie 210x297mm.indd 1 27-02-13 10:43

Page 5: Connexie 3 2013

experience the best of Sony in a smartphoneXperia™Z dé waterdichte full-HD smartphone

sonymobile.com/nl

Door de jaren heen heeft Sony de manier waarop jij de wereld om je heen ziet, hoort en vastlegt veranderd. Nu zit al onze camera-, design- en beeldexpertise in onze nieuwe smartphone Xperia™Z.

SMO13003 Connexie 210x297mm.indd 1 27-02-13 10:43

voor-woord

MWC TOTAAL VERNIEUWD

Connexie verschijnt 10 keer per jaar.

Channel BVCommunicatieweg 1, 3641 SG MijdrechtTelefoon +31 (0)20 347 26 70e-mail algemeen: [email protected] redactie: [email protected] www.connexie.nl

ALG. DIRECTEUR/ UITGEVER Fred Schuit

HOOFDREDACTEUR Hans-Peter van Tilburg

REDACTIE & MEDEWERKERS Richard Bordes Hans Doorn Sjoerd van der Helm Pim Hilferink Dirkjan van Ittersum Tom Lenting (portablegear.nl) Jan Libbenga Martijn van der Maas (portablegear.nl) Marco Mekenkamp Bram Semeijn Martin Snel Paul Teixeira Ferry Waterkamp Tim Wijkman

EINDREDACTIE Marco Mekenkamp

VORMGEVING & DTP Annette van de Sluis Angela van Dongen TRAFFIC Tessa Weitjens

WEBREDACTEUR Sjoerd van der Helm Pim Hilferink

MARKETING DIRECTOR Meike Peekstok

EVENT MANAGER Kimberley John

ADVERTENTIE- Channel BV / Sellair BV EXPLOITATIE Eric Luteijn ([email protected]) +31(0)35 642 3000

DRUK Verweij Printing

DISTRIBUTIE Abonnementenland, Heemskerk

Onze dank gaat uit naar een ieder die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze uitgave.

ABONNEMENTENVoor nieuwe aanmeldingen: 020-3472670.Een abonnement op Connexie (10 uitgaven + het Connexie Jaarboek) kost € 85,- inclusief verzendkosten.

Als vakblad zijnde, hanteren wij de opzegregels uit het verbintenissenrecht. Wij gaan er van uit dat u het blad ontvangt uit hoofde van uw beroep. Hierdoor wordt uw abonnement steeds stilzwijgend met een jaar verlengd. Opzeggen kan via www.aboland.nl, per post of per telefoon. De opzegtermijn is 8 weken voor het einde van uw abonnementsperiode. Als opzegdatum geldt de datum waarop uw opzegging door Abonnementenland is ontvangen. Indien u hierom verzoekt, ontvangt u een bevestiging van uw opzegging met daarin de defi nitieve einddatum van uw abonnement.

ADRESWIJZIGINGENAdreswijzigingen kunt u doorgeven via www.aboland.nl, per post of per telefoon.

OVERIGE VRAGENOverige vragen kunt u stellen op www.aboland.nl of neem telefonisch contact met Abonnementenland op. Telefoon: 0900-ABOLAND (0900-22 65 263 , 10 ct/min) Fax: 0251-31 04 05

DIVERSENConnexie mag niet worden gereproduceerd, geheel noch gedeeltelijk, zonder schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever. Connexie is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Connexie is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden, welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. Connexie behoudt zich het recht voor om ingezonden materiaal zonder kennisgeving vooraf geheel of gedeeltelijk te publiceren. Over uitslagen van prijsvragen en/of speciale acties kan niet gecorrespondeerd worden.

Abonneegegevens worden ten behoeve van de verzending van deze uitgave opgenomen in een geautomatiseerd bestand en conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens verwerkt. Deze gegevens gebruiken wij ook om geïnteresseerden te informeren over onze uitgaven, acties en dergelijke. Indien u hiertegen bezwaar heeft kunt u dit kenbaar maken bij Channel onder vermelding van Connexie/Verzendbestand.

HET GROOTSTE TELECOMBLAD VAN NEDERLAND

Sinds de crisis rondwaart op deze planeet mogen er minder mensen van hun managers naar het Mobile World Congress in Barcelona. Voor de mensen die niet geweest zijn, hebben wij in deze Connexie een klein verslag gemaakt van hoe het daar was. En laten we u direct geruststellen: Het was ook dit jaar weer in één woord verschrikkelijk. U heeft niets gemist.

Nu was het andere jaren normaal gesproken geen straf om in februari naar het lentezonnetje in Barcelona te mogen gaan, maar het weer zat dit jaar niet echt mee. Met de nieuwe beurslocatie was alles professioneler en zakelijker geworden. Op het strakke beursterrein ergens in de buurt van het vliegveld hielden zich in de vier beursdagen 72.000 mensen op. Mensen die zochten naar relevant telecomnieuws, dat ergens in de acht ruime en keurige hallen verstopt was, maar slechts door een paar experts als zodanig herkend werd. Op het MWC 2013 waren wel veel nieuwe toestellen te zien, maar die waren allemaal rechthoekig, plat en full touch. De meeste draaien op Android en een paar op Windows Phone 8. Ook voor de operators was er weinig nieuws te ontdekken omdat de komst van lte en nfc al jarenlang voorzien was. Nu het eindelijk zover is, zou het wat naïef en zelfs buitensporig ‘niet chique’ zijn om daar ineens heel gewichtig over te gaan doen. De hardwaremerken gaven ook een beetje toe dat Europa helemaal niet meer zo belangrijk is. Dit oude continent is niet meer zo hip als emerging Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Daar moet de echte groei vandaan komen. Wat wij hier nog doen is leuk en meegenomen, maar niet meer dan dat. Er zijn ook partijen die Apple kopiëren, de fabrikant die sowieso nooit meedoet aan plenaire bijeenkomsten zoals het MWC. En als je als merk echt een beetje cool wilt zijn, dan introduceer je op het MWC geen toestellen meer, maar dan doe je dat of er nét voor of een paar weken later.

De Connexie Casa dan… Was dat een lichtpuntje? Ja, dat zou je kunnen zeggen omdat er 120 Nederlanders waren die bij gratie van ‘iemand heel belangrijk’ wel naar Barcelona waren gekomen. Stiekem, of op eigen kosten… wie zal het zeggen? Die Connexie Casa was dan best weer heel leuk, al zal je daar eenmaal thuis in Nederland niemand meer over horen, want what happens in Barcelona…

Even alle gekheid op een stokje: de nieuwe locatie was eigenlijk wel heel mooi en het MWC was meer dan geslaagd. Het event was heel strak georganiseerd en je zag dat onze industrie alleen maar aan relevantie heeft gewonnen. De innovatie spatte er werkelijk van af! Als ik u was zou ik op uw werk nu alvast over 2014 beginnen. Zorg dat u er bij bent. Wat niet kan, kan niet, maar het is zeker de moeite waard.

In september gaan we naar de IFA in Berlijn. U kunt ook samen met ons gaan, daarover meer informatie in de volgende Connexie. Telecom is hot en happening, ook in moeilijke tijden. We moeten ons gelukkig prijzen dat wij in deze industrie mogen werken. Maak er wat moois van!

HP van [email protected]

Page 6: Connexie 3 2013

Lieke Lamb zal op 9 april een wervelende trendpre-

sentatie verzorgen. Naast een TrendsVerwachting

voor de komende jaren zal zij ook laten zien hoe wij

zelf trends kunnen spotten en vertalen in kansen.

Uiteraard bespreken we ook de impact daarvan op

de telecom-sector. Naast trends op het gebied van

technologie, economie, lifestyle, retail, e-commerce

en consumenten richt zij haar blik ook op de trends

rond de feminisering van de maatschappij.

We zijn te gast bij Deloitte in het nieuwe kantoor

in Utrecht alwaar wij de iZone mogen bezoeken.

De iZone is de innovatie ruimte van Deloitte en

bedoeld en ontworpen om bijeenkomsten op een

nieuwe manier vorm te geven. Om inspiratie te

stimuleren, zet iZone aan tot anders denken en

doen; en helpt met de visualisatie hoe de business

er in de toekomst uit gaat zien.

FEMALES IN TELECOM

ONTVANGT OP 9 APRIL

TRENDSTRATEEG &

FUTUROLOOG LIEKE LAMB LIEKE HOUDT ZICH SINDS 1993

BEZIG MET DE VERANDERINGEN IN

DE MAATSCHAPPIJ EN DE INVLOED

DAARVAN OP DE VERSCHILLENDE

SECTOREN EN BRANCHES.

TrendsVerwachting door Lieke Lamb

HET GROOTSTE TELECOMBLAD VAN NEDERLAND

PartnersFounder Locatie

Je kunt je nu aanmelden via www.femalesintelecom.nl!

0291301 Burozizo Females adv.indd 1 06-03-13 10:27

Page 7: Connexie 3 2013

Lieke Lamb zal op 9 april een wervelende trendpre-

sentatie verzorgen. Naast een TrendsVerwachting

voor de komende jaren zal zij ook laten zien hoe wij

zelf trends kunnen spotten en vertalen in kansen.

Uiteraard bespreken we ook de impact daarvan op

de telecom-sector. Naast trends op het gebied van

technologie, economie, lifestyle, retail, e-commerce

en consumenten richt zij haar blik ook op de trends

rond de feminisering van de maatschappij.

We zijn te gast bij Deloitte in het nieuwe kantoor

in Utrecht alwaar wij de iZone mogen bezoeken.

De iZone is de innovatie ruimte van Deloitte en

bedoeld en ontworpen om bijeenkomsten op een

nieuwe manier vorm te geven. Om inspiratie te

stimuleren, zet iZone aan tot anders denken en

doen; en helpt met de visualisatie hoe de business

er in de toekomst uit gaat zien.

FEMALES IN TELECOM

ONTVANGT OP 9 APRIL

TRENDSTRATEEG &

FUTUROLOOG LIEKE LAMB LIEKE HOUDT ZICH SINDS 1993

BEZIG MET DE VERANDERINGEN IN

DE MAATSCHAPPIJ EN DE INVLOED

DAARVAN OP DE VERSCHILLENDE

SECTOREN EN BRANCHES.

TrendsVerwachting door Lieke Lamb

HET GROOTSTE TELECOMBLAD VAN NEDERLAND

PartnersFounder Locatie

Je kunt je nu aanmelden via www.femalesintelecom.nl!

0291301 Burozizo Females adv.indd 1 06-03-13 10:27

HET GROOTSTE TELECOMBLAD VAN NEDERLAND 7

INHOUD Connexie 3 2013Coverfoto: Sjoerd van der Helm

UPDATE8 Kort nieuws10 Banken starten met mobiel betalen13 Gear4 verovert speakermarkt15 Beveiliging meerdere apparaten tegelijk17 Drukbezocht event rond introductie BlackBerry Z1018 Terugblik Dé Yes Business Borrel21 Dealers Retail Synergie naar Spanje23 Kick-off Telfort vaste telefonie bij Televak Centers25 TeleVisie 2013 komt er weer aan26 Youngstore focust op jongeren

MWC BARCELONA29 Oer-Hollandse gezelligheid op Connexie Casa 201330 Nieuws van Sony Mobile32 HTC One valt in de prijzen33 Nieuws van Alcatel35 Nieuws van Huawei36 Nieuws van LG37 Nieuws van Nokia38 Nieuws van emporia39 Nieuws van Samsung40 Nieuws van Doro42 En verder gezien in Barcelona

FMC48 Fmc gaat nu echt wat worden50 Met gigabitsnelheden draadloos de huiskamer in52 De sim wordt slim54 gnTel introduceert vast-mobielintegratie56 Small cells op punt van doorbreken?59 Voicemail vaste lijn beluisteren op smartphone60 Tv-kijken op smartphone en tablet62 De slimme fmc-oplossingen van Voiceworks

EN VERDER64 Nieuw in de winkel67 Nieuwe Parrot Asteroid line-up68 Review LG Optimus G69 Review Sony Xperia Z70 Review Huawei Ascend W172 Transfers, personalia & agenda75 Opdekoffie:StevenBakker,BASGroup78 Column Females in Telecom

FMC

WWW.CONNEXIE.NL 17e Jaargang Nr. 3 - 2013

HET GROOTSTE TELECOMBLAD VVAN NEDERLAND

26

70

42

Page 8: Connexie 3 2013

8

Eerste Kamer akkoord: Autoriteit Consument & Markt kan van startDe Consumentenautoriteit, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) kunnen de fusie gaan doorzetten. De Eerste Kamer heeft met het samengaan van de organisaties ingestemd. De nieuwe toezichthouder Autoriteit Consument & Markt gaat per 1 april van start. De Tweede Kamer stemde in oktober 2012 in met het wetsvoorstel. Naast de instellingswet is er nog een wet in voorbereiding waarin de vereenvoudiging en stroomlijning van procedures en bevoegdheden worden geregeld.

Chris Fonteijn zal samen met Henk Don en Anita Vegter het bestuur van de Autoriteit Consument & Markt vormen. Op 2 april lanceert de ACM haar nieuwe website: www.acm.nl.

TOMTOM GAAT SAMENWERKING AAN MET MERCEDES-BENZDe realtime verkeersinformatiedienst HD Traffi c van TomTom zal in de auto’s van Mercedez-Benz komen. Dat heeft het navigatiebedrijf bekendgemaakt. Dankzij deze toevoeging zullen Mercedes-Benz-rijders hun bestemming sneller bereiken en zowel tijd als brandstof besparen.

TomTom HD Traffi c zal vanaf deze zomer in twaalf Europese landen beschikbaar zijn in auto’s van Mercedes Benz. Dit zijn Luxemburg, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, België, Spanje, Nederland, Zwitserland, Portugal, Oostenrijk en Denemarken. De real-time verkeersinformatie wordt voor een periode van drie jaar automatisch geïntegreerd in het hoogwaardige COMAND navigatiesysteem.

TomTom maakte ook bekend dat Toyota de eerste autofabrikant wordt die HD Traffi c standaard zal gaan aanbieden in de volgende generatie Touch&GO navigatie- en infotainmentsystemen. Dat zal vanaf begin 2014 zijn. Ook liet het Nederlandse navigatie-bedrijf weten dat het een nieuwe navigatie-oplossing zal leveren aan de Fiat Group, waarmee de reeds vier jaar durende samenwerking tussen de twee bedrijven wordt voortgezet. De TomTom navigatie zal voor het eerst worden ingebouwd in de Fiat Group’s nieuwe Uconnect 5” Radio Nav infotainment systeem. De nieuwe in-dash oplossing wordt in eerste instantie geïnstalleerd in de Fiat 500L series, en vervolgens uitgebreid naar andere merken en modellen van de Fiat Group.

ACTIE CONSUMENTENBOND: MAAK MOBIEL BELTEGOED EEN JAAR HOUDBAARHet is onzin dat tegoeden voor bellen, sms´en en internetten niet houdbaar zijn, vindt de Consumentenbond. Tegoeden vervallen per maand terwijl consumenten wel het volle pond betalen. De Consumentenbond wil daarom dat bij alle mobiele abonnementen het tegoed minimaal een jaar houdbaar blijft.

Omdat providers deze oproep blijven negeren, start de Consumentenbond de petitie ‘#beltegoed, mijn tegoed is van mij!’ Met het tekenen van de petitie roepen consumenten de Tweede Kamer op om een einde te maken aan het vervallen van tegoeden.

De Consumentenbond vroeg consumenten

begin 2012 om hun provider een e-card te sturen over één van een viertal telecomissues: gesprekken afrekenen per seconde, tegoeden een jaar houdbaar, MB’s loskoppelen van belminuten/sms’jes en lagere kosten voor mobiel internet zonder bundel. Ruim 10.000 consumenten verstuurden een kaart, waarop de

Consumentenbond providers een jaar de tijd gaf om te luisteren naar hun klanten. Het afgelopen jaar bleek dat er juist naar de wensen die consumenten het belangrijkst vinden, afrekenen per seconde en houdbaarheid van tegoeden, niet is geluisterd.

Page 9: Connexie 3 2013

kort nieuws

9

SAMSUNG PRESENTEERT GALAXY S4 MET FULL HD-SCHERM

Tekst Sjoerd van der Helm

Over de Galaxy S4 gingen voorafgaand aan de introductie al de nodige geruchten, die grotendeels bleken te kloppen. Zo is het toestel inderdaad voorzien van een 5 inch groot touchscreen, met Full HD-resolutie. Het gaat om een Full HD Super AMOLED-display met een ppi van 441, wat een haarscherp beeld oplevert. Ook is de smartphone voorzien van een slimme oogbedieningstechniek, waarmee de Galaxy S4 zonder handen bediend kan worden. Wanneer er bijvoorbeeld bij het bekijken van een video van het scherm wordt weggekeken, zal de video automatisch pauzeren. Smart Pause, noemen de Koreanen dat. Ook heeft Samsung Smart Scroll toegevoegd, waarmee automatisch door websites of berichten gescrold kan worden door naar het scherm te kijken en de pols te bewegen. Air View, dat we al kennen van de Galaxy Note, is nu ook aan de Galaxy S4 toegevoegd, en daarmee kan gemakkelijk en snel door bestanden en foto’s gebladerd worden, zonder het scherm aan te raken.

QUAD-COREIn tegenstelling tot eerdere geruchten is de Galaxy S4 niet uitgerust met Samsung’s nieuwe Exynos 5 octa-core processor. In het toestel vinden we een 1,9 GHz quad-core processor, die nog steeds razendsnel en energiezuinig moet zijn, volgens Samsung. In combinatie met de 2600 mAh-accu moet het toestel daarom een stuk langer mee gaan. De Galaxy S4 ondersteunt tevens 4G voor snel internet.

13-MEGAPIXELCAMERADe nieuwe S4 is, zoals al verwacht werd, ook voorzien van een 13-megapixelcamera; een fl inke stap vooruit ten opzichte van de 8-megapixelcamera die we in de voorganger zagen. Uiteraard is de camera ook weer in staat om 1080p fi lmpjes te schieten. De camerasoftware is behoorlijk uitgebreid, en voorzien van verschillende nieuwe features. Leuk is de Dual Shot-modus, waarmee beelden van de frontcamera en de 13-megapixelcamera gecombineerd kunnen worden.

INNOVATIEF“Met de Galaxy S4 verbetert Samsung opnieuw de manier waarop we leven,” zegt Geert Mol, Marketing Manager Mobile van Samsung Nederland.“ Alle innovatieve mogelijkheden van de Galaxy S4 zijn ontwikkeld op basis van de inzichten en behoeften die wij h ebben ontdekt bij consumenten over de hele wereld. Na de succesvolle Galaxy S-serie, is deze telefoon opnieuw een toonbeeld van innovatie die door mensen is geïnspireerd. Bij Samsung stoppen wij nooit met innoveren, zodat wij mensen op onze beurt weer kunnen inspireren.”

VERKRIJGBAARDe nieuwe Samsung Galaxy S4 zal vanaf het tweede kwartaal verkrijgbaar zijn, maar een meer precieze datum heeft Samsung niet bekend gemaakt. Het toestel komt in de kleuren Black Mist en White Frost en heeft een adviesprijs van 699 euro. o

Tijdens een Unpacked-persconferentie in New York heeft Samsung half maart de Galaxy S4 aangekondigd. Het nieuwe paradepaardje vertoont duidelijke overeenkomsten met de Galaxy SIII, maar heeft een stuk betere specifi caties. De Galaxy S4 zal in het tweede kwartaal ook in Nederland in de winkels liggen.

Page 10: Connexie 3 2013

10

Proef met 1.000 consumenten in Leiden

Specifi ek voor de introductie in Leiden werken de banken samen met KPN en MasterCard. De introductie start met circa 1.000 consumenten met een bankrekening bij een van de drie genoemde banken en met een mobiele aansluiting bij KPN. Zij kunnen bij een groot aantal winkels en horecagelegen-heden in het centrum van Leiden mobiel betalen. Het initiatief wordt gesteund door de gemeente Leiden: “De gemeente Leiden is enthousiast over dit initiatief dat de economische bedrijvigheid kan stimuleren voor zowel winkeliers als winkelend publiek”, laat Robert Strijk, der Leidse wethouder van Financiën, Economie en Bereikbaarheid weten. “Als kennisintensieve stad levert de Gemeente Leiden ook graag een actieve bijdrage om mobiel betalen tot een succes te maken.”

SAMENWERKINGOm de introductie van mobiel betalen in Nederland in goede banen te leiden, hebben de drie banken het samenwerkingsverband ‘Mobiel Betalen Nederland’ (MBN) geïnitieerd. Ten behoeve van een open en toegankelijke infrastructuur werkt MBN intensief samen met diverse aanbieders binnen die betaalinfrastruc-tuur. Het samenwerkingsverband blijft actief tot de introductie in Leiden is afgerond, naar verwachting eind 2013. De banken zullen vervolgens ieder voor zich mobiel betalen in Nederland verder uitrollen.

NFCSteeds meer consumenten hebben een mobiele telefoon met nfc-mogelijkheden. Dat betekent dat zij de mobiele telefoon kunnen gebruiken voor het betalen aan de kassa. Gemak en snelheid zijn daarbij de grootste voordelen voor de consument en winkelier. De veiligheid van de betaling is vergelijkbaar met het huidige pinnen. Consumenten hebben hun telefoon altijd bij zich en mobiel betalen voor kleine bedragen gaat vaak sneller dan betalen met contant geld of het huidige pinnen. Winkeliers hebben voordeel van de snelheid van betalen. Zij kunnen meer klanten helpen in kortere tijd. Daarnaast neemt hiermee het gebruik van contant geld verder af, waardoor de veiligheid en effi ciency voor winkelier en consument toeneemt.

MET EN ZONDER PINCODEDe consument rekent af door de mobiele telefoon die geschikt is voor mobiel betalen tegen een contactloze betaalautomaat te houden. Lage bedragen kunnen direct worden afgeschreven van de bankrekening van de klant, voor bedragen boven 25 euro is een pincode verplicht. De contactloze betaalautomaat bij de winkelier kan ook direct worden gebruikt voor andere contactloze Maestro- of V PAY-betalingen met een mobiele telefoon of een contactloze betaalpas. o

Tekst MarcoMekenkampFoto Sjoerd

van der Helm

DE DRIE GROTE BANKEN STARTEN IN

ABN AMRO, ING en Rabobank starten dit jaar de mogelijkheid om met een mobiele telefoon bij de kassa van winkels te betalen. De drie banken zullen daartoe in de zomer een eerste lokale introductie doen in Leiden met een grote groep consumenten, winkels en horecagelegenheden. Vervolgens wordt mobiel betalen gefaseerd ingevoerd.

Page 11: Connexie 3 2013

update

11 11

DE ZOMER MET MOBIEL BETALEN

Gemak en snelheid zijn daarbij de grootste voordelen voor de consument en winkelier.

Page 12: Connexie 3 2013

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Optimus G Ad 14032013.pdf 1 3/14/13 11:01 AM

Page 13: Connexie 3 2013

update

13

MCAFEE: CYBERCRIMINELEN STORTEN ZICH OP MOBIELE APPARATEN

Nu we ons digitale leven steeds meer leven via smartphones en tablets, worden deze mobiele platformen ook voor cybercriminelen steeds aantrekkelijker. Volgens marktonder-zoeksbureau IDC halen mobiele apparaten de pc in als toegangsmid-del tot internet: in de komende vier jaar zal het aantal mensen dat via de pc online gaat met 15 miljoen krimpen, terwijl het aantal mobiele internetters met 91 miljoen toeneemt. Nu de mobiele technologie een steeds verleidelijker platform wordt voor illegale praktijken, zal ook de complexiteit en de omvang van dreigingen gericht op consumenten toenemen. McAfee Labs heeft, met behulp van zijn uitgebreide Global Threat Intelligence-netwerk (GTI), de mobiele beveiliging van gegevens over de afgelopen drie kwartalen geanalyseerd. “Ondanks de groeiende bewustwording van de consument voor wat betreft de gevaren op mobiele platformen, is er nog steeds een aanzienlijk gebrek aan kennis over hoe en wanneer apparaten besmet raken en hoe groot de schade kan zijn”, zegt Nico van Buitenen, algemeen directeur Benelux voor McAfee. “Cybercriminelen gaan steeds resoluter en verfi jnder te werk, de hacks worden destructiever, veelzijdiger en minder zichtbaar. Dit betekent dat de consument waakzamer moet zijn en zich moet beveiligen.”

ERNSTIGE BEDREIGINGENVolgens McAfee zijn vooral apps risicovol: cybercriminelen gaan tot het uiterste om geïnfecteerde

apps toe te voegen aan vertrouwde bronnen zoals Google Play, en de gevaren van die apps worden steeds complexer. McAfee Labs stelde zelfs vast dat 75 procent van de door malware geïnfecteerde apps, gedownload door gebruikers van McAfee Mobile Security – die volgens het bedrijf over het algemeen voorzichtiger zijn dan de gemiddelde consument – afkomstig was van Google Play. De gemiddelde consument heeft een kans van maar liefst één op zes om een risicovolle app te downloaden. Bijna 25 procent van de apps met malware bevat ook verdachte url’s en 40 procent misdraagt zich op meer dan één manier.De gevaren van een ‘foute’ app zijn aanzienlijk. Kwaadwilligen kunnen bijvoorbeeld toegangscodes tot bankgegevens, e-mail, mobiele accounts, et cetera stelen en dit combineren met locatiegegevens, zodat een gedetailleerd plaatje ontstaat van wie de gebruiker precies is. Ook behoort het plegen van fraude, zoals een sms-zwendel die gebruikers ongewild op kosten jagen, tot de mogelijkheden. Een toestel kan ook deel gaan uitmaken van een crimineel botnet, waardoor cybercriminelen op afstand de controle over de telefoon kan overnemen. En dan zijn er ook nog de drive-by downloads. De eerste mobiele drive-by downloads staken de kop op in 2012 en in 2013 wordt een toename verwacht. Zo’n drive-by download zorgt ervoor dat er, zonder dat de gebruiker het weet, een app

wordt gedownload. Zodra de app wordt gestart, hebben de criminelen toegang tot het apparaat.

NEAR FIELD COMMUNICATIONMcAfee verwacht dat criminelen zich in 2013 gaan storten op nfc dat wordt toegepast bij mobiele betalingen met zogenaamde digital wallets. Deze vorm van oplichting maakt gebruik van wormen – computerprogramma’s die zichzelf vermenigvuldigen – die alleen de nabijheid van andere telefoons met nfc nodig hebben om zich voort te planten (bump & infect). Op deze manier kan malware zeer snel en massaal verspreid worden, bijvoorbeeld in een volle trein of een pretpark. Zodra de geïnfecteerde telefoon wordt gebruikt om met de digitale portemonnee een betaling te verrichten (tap & pay) worden de gegevens binnengehaald en gebruikt om de rekening te plunderen. Dergelijke malware vertrouwt puur op de kwetsbaarheden van moderne technologie om zich te verspreiden.

Zolang de mobiele evolutie voortduurt, zullen criminelen op zoek blijven naar manieren om inkomsten te genereren uit mobiele apparaten. In 2012 heeft ongeveer 16 procent van de door McAfee gedetecteerde malware-families getracht apparaten te abonneren op premium sms-berichten. In 2013 zal het waarschijnlijk vaker voorkomen dat mobiele gebruikers pas bij het raadplegen van hun telefoonrekening ontdekken dat ze premium apps hebben ‘gekocht’. o

Tekst MarcoMekenkamp

Ongeautoriseerde drive-by downloads en bedreigingen via near fi eld communication (nfc) zijn maar een paar voorbeelden van nieuwe technieken die hackers gebruiken om digitale identiteiten te stelen, fi nanciële fraude te plegen en de privacy op mobiele apparaten te schenden. Dit jaar zullen de cybercriminelen veel actiever worden op onze mobieltjes, zo waarschuwt McAfee.

De gemiddelde consument heeft een kans van maar liefst één op zes om een risicovolle app te downloaden.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Optimus G Ad 14032013.pdf 1 3/14/13 11:01 AM

Page 14: Connexie 3 2013

Untitled-1 1 8-3-2013 15:07:12

Page 15: Connexie 3 2013

update

15

Ook voor smartphone en tablet

NORTON 360 MULTI-DEVICE BEVEILIGT MEERDERE APPARATEN TEG ELIJK

Tekst MarcoMekenkamp

Symantec heeft onlangs de Norton 360 Multi-Device op de markt gebracht. Dit is een uitgebreide beveiligingsoplossing die meerdere apparaten tegelijk kan beveiligen. Norton 360 Multi-Device is speciaal bedoeld voor consumenten die meerdere apparaten gebruiken en daar één gebruiksvriendelijke beveiligingsoplossing voor zoeken. Het nieuwe beveiligingssysteem is direct gebruiksklaar en biedt bescherming voor pc’s, Mac’s, Android-telefoons, tablets en ondersteuning voor iOS-apparaten.

Volgens de makers is bij Norton 360 Multi-Device in tegenstelling tot bij andere producten maar één productcode nodig om de beveiliging van alle apparaten te activeren. Gebruikers kunnen op ieder moment en waar dan ook via internet hun beveiliging instellen. Daarnaast kunnen gebruikers eenvoudig hun beveiliging overzetten naar een ander apparaat.

“Consumenten gebruiken in hun dagelijks leven steeds vaker meerdere apparaten, wat het lastig maakt om op elk daarvan ook goed beveiligd te zijn”, weet Janice Chaffi n, Group President Consumer Business Unit bij Symantec. “Om aan deze behoefte te voldoen hebben we Norton 360 uitgebreid, zodat elk apparaat goed kan worden beveiligd.”

Norton 360 Multi-Device bouwt verder op Norton’s bekroonde productportfolio en biedt nu beveiliging voor meerdere consumentenapparaten- en platformen. Consumenten kunnen kiezen uit alle mogelijke combinaties van Norton 360 Premier voor Windows pc’s, Norton Internet Security voor Mac en Norton Mobile Security voor Android en iOS, afhankelijk van het aantal en type apparaten dat zij bezitten.

Norton 360 Multi-Device is beschikbaar bij verschillende verkooppunten en online verkrijgbaar via nl.norton.com. Er is een verkoopadviesprijs van 99,99 euro. Hiervoor krijgt de gebruiker een jaar beveiliging voor een maximum van vijf apparaten. Alle Norton 360 Multi-Device gebruikers met een actief account krijgen bovendien tijdens hun betaalde periode toegang tot de meest recente productversies en updates.o

Untitled-1 1 8-3-2013 15:07:12

Page 16: Connexie 3 2013

Verkrijgbaar bij : PHONE PARTNERS

www.doronederland.nl dorobenelux

Ontdek het volledige Doro gamma op

De kracht van eenvoud

Doro PhoneEasy® 612, eenvoudig mobiel telefoontoestel » Directe geheugentoetsen, camera- en smstoets » Extra luid en helder geluid » Verkozen tot „Beste uit de test“ seniorentelefoons door

de Consumentenbond maart 2013

De producten van Doro zijn uitzonderlijk eenvoudig te begrijpen en gebruiken, speciaal ontworpen voor mensen die zonderproblemen willen blijven communiceren !

connexie_3.indd 1 12/03/2013 10:08:24

Page 17: Connexie 3 2013

update

17

DRUKBEZOCHT EVENT ROND INTRODUCTIE BLACKBERRY Z10Woensdagavond 5 februari organiseerde BlackBerry Nederland in samenwerking met Tech Data Mobile een drukbezocht event ter introductie van de BlackBerry Z10.Na ontvangst en een uitstekend diner in het sfeervolle restaurant B-eat van de Ziggo Dome, vond een training voor 60 vertegenwoordigers van de Nederlandse telecomretail plaats in de Ziggo Lounge. D eze training bestond uit twee sessies: een track waarbij Robin Vos, professioneel telecomtrainer en voormalig franchisenemer in de telecomretail, alle ins en outs van BlackBerry 10 uit de doeken deed aan de op consumenten gefocuste retail partners van TechData Mobile. In de tweede track deed Erik-Jan Smulders, zakelijk accountmanager van BlackBerry, in samenwerking met installatiepartner Dahvo hetzelfde voor de zakelijk georiënteerde partners van Tech Data Mobile waarbij hij een uitgebreide toelichting gaf op het nieuwe BES 10 (BlackBerry Enterprise Server).Na de positief ontvangen sessies werd aandachtig geluisterd naar een wedstrijdvoorbespreking door Brian Roy, oud Nederlands Elftalspeler, om vervolgens – getooid met een oranje BlackBerry 10-sjaal – gezamenlijk de vriendschappelijke voetbal wedstrijd Nederland-Italië te bezoeken in de nabij gelegen Amsterdam Arena. De avond werd besloten met een borrel in restaurant B-eat, waar onder het genot van een hapje en een drankje nog lang werd nagepraat over de wedstrijd en BlackBerry 10.BlackBerry en Tech Data Mobile kunnen terugkijken op een zeer geslaagd BlackBerry 10-introductie-event. o

Verkrijgbaar bij : PHONE PARTNERS

www.doronederland.nl dorobenelux

Ontdek het volledige Doro gamma op

De kracht van eenvoud

Doro PhoneEasy® 612, eenvoudig mobiel telefoontoestel » Directe geheugentoetsen, camera- en smstoets » Extra luid en helder geluid » Verkozen tot „Beste uit de test“ seniorentelefoons door

de Consumentenbond maart 2013

De producten van Doro zijn uitzonderlijk eenvoudig te begrijpen en gebruiken, speciaal ontworpen voor mensen die zonderproblemen willen blijven communiceren !

connexie_3.indd 1 12/03/2013 10:08:24

Page 18: Connexie 3 2013

18

GeslaaGde afsluitinG Dé Yes Business Borrel door Miss Montreal

Tekst en foto’s Marco Mekenkamp

Dé Yes Business Borrel is inmiddels uitgegroeid tot een event van formaat en niet meer weg te denken uit de telecommarkt. Het event is altijd druk bezocht en is geliefd door de netwerkmogelijkheden in een passende en informele ambiance. Tijdens het jaarlijkse Yes-event kan men genieten van entertainment, een culinaire invulling en een interessante spreker.

Deze keer was ruimtevaarder André Kuipers te gast. Na een introductie door gastvrouw Nikkie Plessen vertelde hij een zeer interessant verhaal over zijn ruimtereizen. Aan de hand van leuke anekdotes en vele foto’s nam hij zijn gehoor mee vanaf het moment dat hij solliciteerde als astronaut tot heden.

Het Yes-event werd afgesloten met een geslaagd optreden van Miss Montreal die de bezoekers verraste door niet alleen op het podium haar nummers ten gehore te brengen maar ook al zingend door de sfeervol aangeklede zaal van het Utrechtse Zijdebalen Theater te lopen. o

Page 19: Connexie 3 2013

update

19

Page 20: Connexie 3 2013

unieke marktbenaderinghoge dealervergoedingen

de juiste prijs

succ

esvo

l

géén

dire

ct sa

les t

eam

s

kwaliteitsnetwerk van KPN

géén eigen winkels

hét Business Partnership

exclusief voor zakelijk segment

voic

e- e

n da

ta a

bonn

emen

ten

maa

twer

k persoonlijke service

kwal

iteit

groo

tste

zak

elijk

e M

VNO

onbe

perk

te m

ogel

ijkhe

den

betr

ouw

baar

fl exibel

grat

is e

xtra

die

nste

n

Interesse in een Business Partnership met Yes Telecom? BEL 071 8900123 • WWW.YESTELECOM.NL

Yes advertentie 2012.indd 8 24-08-12 16:19

Page 21: Connexie 3 2013

updateDEALERS RETAIL SYNERGIE NAAR SPANJEHet eerste weekend in februari vertrok een aantal dealers van Retail Synergie naar Spanje. Het afgelopen half jaar is er door deze dealers een topprestatie geleverd en daarom gingen ze mee naar deze welverdiende en zeer bijzondere reis.

Wat de reis in de verschillende Spaanse steden zo bijzonder maakte was de diversiteit in het programma. Bij aankomst in Malaga, een geweldige authentieke stad, werd iedereen verrast door de zeer aangename temperatuur. De spirit zat er al snel in toen het gezelschap zich op een segway door het gezellige centrum begaf. Het duurde maar heel even voordat iedereen de segway goed onder controle had. Al snel werden er kunsten uitgehaald en de snelheid opgevoerd om zo de straatjes en pleintjes in Malaga achter zich te laten. De toer werd afgesloten op een terras in de zon met een lekker drankje, tot het tijd was om te vertrekken naar de volgende mooie stad: Granada.

Eenmaal aangekomen was er een bijzonder avondprogramma voor de gasten. Tijdens een hapje en drankje kon iedereen kennismaken met prachtige gepassioneerde fl amencodanseressen, die toch echt wel veel indruk achterlieten bij de heren in het gezelschap.

De volgende ochtend was iedereen goed voorbereid op een heel andere temperatuur, namelijk min 15 graden Celsius. De groep vertrok naar de Sierra Nevada, een schitterende skigebied met drieëntachtig kilometer piste. Dit gebergte zorgde ervoor dat zowel de ervaren als de beginnende skiërs zich konden vermaken. De strakblauwe lucht en volop zon maakten het bijzonder aangenaam en het werd een uitdagende en grensverleggende dag die de deelnemers niet snel zullen vergeten.

De derde dag werd een culturele dag, met een bezoek aan een van de beroemdste monumenten, de Alhambra. Bij de uitgang van dit indrukwekkende paleis – met overblijfselen van de Moorse en katholieke cultuur – stonden jeeps klaar en daarin gingen verschillende teams voor een rally in het prachtige achterland van Andalusië. Na een spannende rally werd de lunch in een herberg gebruikt om daarna richting het vliegveld te gaan. Het was volgens de deelnemers ‘een reis met onvergetelijke herinneringen’. o

unieke marktbenaderinghoge dealervergoedingen

de juiste prijs

succ

esvo

l

géén

dire

ct sa

les t

eam

s

kwaliteitsnetwerk van KPN

géén eigen winkels

hét Business Partnership

exclusief voor zakelijk segment

voic

e- e

n da

ta a

bonn

emen

ten

maa

twer

k persoonlijke service

kwal

iteit

groo

tste

zak

elijk

e M

VNO

onbe

perk

te m

ogel

ijkhe

den

betr

ouw

baar

fl exibel

grat

is e

xtra

die

nste

n

Interesse in een Business Partnership met Yes Telecom? BEL 071 8900123 • WWW.YESTELECOM.NL

Yes advertentie 2012.indd 8 24-08-12 16:19

Tekst MarcoMekenkamp

Page 22: Connexie 3 2013

Marble White

Titanium Gray

Be creative

• 5.5” HD Super AMOLED scherm voor de beste beeldervaring• Creëer eenvoudig content met S Pen• 1.6GHz Quad Core Processor voor nog meer prestatie• Snelle previews met Air View

facebook.com/SamsungMobileNL

C1200376_NoteII_Adv_A4_Dr01js.indd 1 18-10-12 14:13

Page 23: Connexie 3 2013

updateSUCCESVOLLE KICK-OFF TELFORT VASTE TELEFONIE BIJ TELEVAK CENTERSEen grote opkomst, een goed gevulde maag, een sterk verhaal en een berg aan winnaarsmentaliteit waren dé ingrediënten voor een succesvolle kick-off van Telfort Zakelijk Vaste Telefonie bij de partners van Televak Centers.

Skidome in Rucphen was de locatie waar de partners werden ontvangen voor de kick-off van Vaste Telefonie binnen het portfolio van Televak Centers. Algemeen directeur Marck Bakers en directeur Telfort Zakelijk Michiel Verhooren verzorgden samen de aftrap. Er werd gesproken over de goede samenwerking tussen Telfort, Televak Centers en haar partners. Met de uitbreiding van Telfort Zakelijk Vaste Telefonie zoekt Televak Centers niet alleen verbreding in haar portfolio maar toont ook commitment aan de provider.

Na het informatieve gedeelte, waarin de voordelen van het vastnetportfolio werden toegespitst, werden de partners het ijs op gestuurd om te kijken wie de snelste icekarter was. De eerste rondes waren zeer vermakelijk voor het publiek waarna de onderlinge strijd volop los barstte. De uiteindelijke winnaars (1e Martin Bouwmeester, 2e Ludo Verhoeven, 3e Vince Achten) gingen met een mooie prijs tevreden naar huis. De dag werd afgesloten met een goede borrel. o

Marble White

Titanium Gray

Be creative

• 5.5” HD Super AMOLED scherm voor de beste beeldervaring• Creëer eenvoudig content met S Pen• 1.6GHz Quad Core Processor voor nog meer prestatie• Snelle previews met Air View

facebook.com/SamsungMobileNL

C1200376_NoteII_Adv_A4_Dr01js.indd 1 18-10-12 14:13

Tekst MarcoMekenkamp

Page 24: Connexie 3 2013

De smartphone en tablet zijn met hun geavan-ceerde techniek en slimme mogelijkheden ongekend populair. Toch is dit nog maar het begin. Als telecomprofessional wil jij natuurlijk als eersteweten wat we verder kunnen gaan verwachten.

Kom daarom op 22 of 23 april naar TeleVisie2013 in de Home Boxx te Nieuwegein, de grootste telecomvakbeurs van Nederland. Prominente merken en bekende providers onthullen er hun plannen en producten. Be smart, be there!

Voor meer info en gratis ticket: www.televisiebeurs.nl

TeleVisie2013, 22 & 23 aprilDe grootste telecomvakbeurs van Nederland

033 WT Adv 210x297 v5.indd 1 11-02-13 10:33

Page 25: Connexie 3 2013

update

25

TeleVisie 2013

SMART IS THE NEW STANDARDTekst en

foto’s Marco Mekenkamp

Op 22 en 23 april wordt in de Home Boxx in Nieuwegein de 17de editie van TeleVisie gehouden. De organisatie van deze beurs, de meest complete telecomvakbeurs van de Benelux voor alles wat en iedereen die met mobiele communicatie te maken heeft, is in handen van Tech Data Mobile. Het beursgebouw aan de Symfonielaan 1 in Nieuwegein is op beide dagen geopend van 14.00 tot 22.00 uur.

TeleVisie staat dit jaar in het teken van ‘Smart is the new standard’. Convergentie en combinaties met diensten zorgen voor onbeperkte mogelijkheden in toepassing en gebruik van de smartphone. De gebruiker is constant online, waarbij opslagcapaciteit in de cloud ons de gelegenheid geeft om altijd en overal data ‘op te halen’. Technische specifi caties worden steeds belangrijker.

Traditioneel zijn de nieuwtjes uit Barcelona (zie elders in deze uitgave) voor het eerst te zien op TeleVisie en dat zal dit jaar niet veel anders zijn. En vanzelfsprekend is er ook deze keer weer een uitstekende catering. Aanmelden voor de beurs kan nu al op www.televisiebeurs.nl. o

De smartphone en tablet zijn met hun geavan-ceerde techniek en slimme mogelijkheden ongekend populair. Toch is dit nog maar het begin. Als telecomprofessional wil jij natuurlijk als eersteweten wat we verder kunnen gaan verwachten.

Kom daarom op 22 of 23 april naar TeleVisie2013 in de Home Boxx te Nieuwegein, de grootste telecomvakbeurs van Nederland. Prominente merken en bekende providers onthullen er hun plannen en producten. Be smart, be there!

Voor meer info en gratis ticket: www.televisiebeurs.nl

TeleVisie2013, 22 & 23 aprilDe grootste telecomvakbeurs van Nederland

033 WT Adv 210x297 v5.indd 1 11-02-13 10:33

Page 26: Connexie 3 2013

26

Eerste vestiging geopend in de Amsterdamse Kalverstraat

T-Mobile Youngstore focusT MeT MTV Mobile op jongeren

Het telecommerk zet een scherpe propositie neer die gericht is op jongeren met een brede keuze aan high-end toestellen en scala aan abonnementsvormen en vooral uitgebreide databundels. MTV Mobile biedt een combinatie van simonly, postpaid en later dit jaar ook prepaid.

BelevingDe T-Mobile Youngstore richt zich sterk op jongeren met een aanbod van de nieuwste gadgets en accessoires. In de winkel is een sterke focus op de beleving voor jongeren met touchscreens waar zij zelf in het aanbod kunnen kijken, op grote schermen door de winkel heen draait continu een mix van muziek-, video- en MTV shows ondersteund door een goede geluidsinstallatie waardoor de audio door de hele winkel goed te horen is. Hiermee wordt de winkel extra toegankelijk gemaakt voor jongeren.

JongerenMarco Kind, Marketing Directeur T-Mobile Netherlands: “Bij T-Mobile hadden we nog niet echt een jongerenmerk. Met MTV Mobile kunnen we ons nog nadrukkelijker op die doelgroep richten. Ik ben trots dat we erin zijn geslaagd de samenwerking zo snel van de grond te krijgen. Tegelijkertijd openen we de eerste T-Mobile Youngstore waardoor ik ervan overtuigd ben dat we echt een verschil gaan maken in het jongerensegment.”Opvallend in de propositie is de ruime databundels die aangeboden worden, maar ook dat de genuttigde MTV-content wel ten laste komt van die bundel. Met MTV Mobile is er dus een andere aanpak dan bij Vodafone’s Sizz, waarbij de RTL-content niet ten laste komt van de databundel. Waarom heeft T-Mobile daar ook niet voor gekozen? “Als er één groep is die precies weet wat ze aan data gebruiken, dan is dat de groep jongeren wel”, stelt Marco Kind. “Met de T-Mobile App hebben ze continu inzicht in hun gebruik, dus het is helemaal niet nodig om die content buiten de bundel te laten vallen. We hebben ook de databundels vrij fors

Tekst Marco Mekenkamp

in het centrum van Amsterdam heeft T-Mobile begin maart de eerste ‘Youngstore’ geopend. in het pand Kalverstraat 25 staat een volledig nieuw winkelconcept, gericht op jongeren, waarbij MTv Mobile een belangrijke rol speelt.

Page 27: Connexie 3 2013

update

27

gemaakt zodat men de MTV- en andere content probleemloos kan consumeren.”

DoelSTellingMet de Youngstore en MTV Mobile zet T-Mobile dus hard de aanval in op het jongerenmerk Hi van concurrent KPN. En KPN was ook de plek waar MTV Mobile de laatste jaren te vinden was. Maar aan die samenwerking kwam na

drie jaar een einde. Hoewel Bas de Kuiper, verantwoordelijk voor MTV Mobile Nederland, niet over het verleden wil praten, is wel duidelijk dat hij zich meer had voorgesteld van het ‘huwelijk’ met KPN en dat de concurrentie tussen de twee jongerenmerken binnen de KPN-gelederen geen gelukkige keuze was. Bij T-Mobile was er nog geen specifi ek jongerenmerk, dus daar ziet Bas

de Kuiper veel mogelijkheden: “Samen met T-Mobile kunnen we een goed aanbod neerzetten voor onze doelgroep. De Youngstore in de Kalverstraat weerspiegelt de beleving van MTV Mobile en beantwoord aan de verwachting die we als merk neerzetten voor onze klanten: een scherp (data)aanbod, een eigen high-end toestel en een toffe beleving voor de gebruiker.” o

MTV Mobile is de provider of lifestyle. Een merk met een rijke historie dat meegegaan is met zijn tijd. MTV Mobile biedt offl ine de meest exclusieve experience zoals Club MTV, Amsterdam Open Air, MTV EMA en Isle of MTV Malta Special en online heeft MTV Mobile een Facebookpagina waar de MTV Mobile-klant terecht kan voor alle vragen over het abonnement, maar ook relevante posts vindt onder meer over de nieuwste mobiele gadgets, events en entertainmentnieuws.MTV Mobile is actief in Nederland, Duitsland, België, Polen en Zwitserland en in die landen samen zijn er meer dan een miljoen klanten. De speciale, gratis app – beschikbaar voor iOS en Android – die gebruikt kan worden om de MTV-content te consumeren is in Nederland inmiddels 120.000 keer gedownload. MTV Mobile heeft als streven om aan het eind van dit jaar op 250.000 downloads te zitten.

Bas de Kuiper: “De Youngstore in de Kalverstraat weerspiegelt de beleving van MTV Mobile.”

Marco Kind: “Met MTV Mobile kunnen we ons nog nadrukkelijker op de jongeren richten.”

Page 28: Connexie 3 2013

B L A C K B E R R Y

Z 1 0

D E N I E U W E

Page 29: Connexie 3 2013

mwc

29

OER-HOLLANDSE GEZELLIGHEID OP CONNEXIE CASA 2013

Tekst KimberleyJohn

Op dinsdag 26 februari werd in Barcelona de tweede editie van Connexie Casa georganiseerd. Ook dit jaar nam Channel BV weer het initiatief om een soort van Holland Heineken House op te zetten waar de telecombranche – en dan met name de distri’s, vendoren, retail en e-tail – vertegenwoordigd is. Ook dit jaar was de animo weer groot en was café Gran Foc weer snel een volle en gezellige bedoening.

Uitgerekend de avond van Connexie Casa was de bijzondere voetbal wedstrijd Barcelona - Madrid.Dit kwam de gezelligheid extra ten goede: alle Nederlandse voetbalfans in combinatie met de Spaanse sferen. Door middel van één groot scherm en verschillende kleine schermen kon iedereen in heel Gran Foc de wedstrijd goed bekijken. Ondanks het verlies van Barcelona kwam bij iedereen het Hollandse fanatisme naar boven.

Los van alle gezelligheid zat er echter ook een keerzijde aan de avond. Helaas werd de fotocamera van Channel gestolen tijdens een afl eidingsmanoeuvre van een paar locals. Met als gevolg dat er helaas geen foto’s zijn van de tweede editie van Connexie Casa. De afgebeelde foto’s zijn van vorig jaar.

Nu Connexie Casa een bekend fenomeen is tijdens het MWC wil Channel deze traditie voortzetten en rekent het bedrijf op uw komst naar Connexie Casa in 2014. Vanuit Channel wil ik iedereen bedanken die aanwezig was en zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan een wederom geslaagd telecomfeestje. o

B L A C K B E R R Y

Z 1 0

D E N I E U W E

Connexie Casa 2013 werd mede mogelijk gemaakt door:

HET GROOTSTE TELECOMBLAD VAN NEDERLANDConnect

HET KENNISPLATFORM VOOR IT-BUSINESS PARTNERS

Page 30: Connexie 3 2013

30

Tekst Sjoerd van der Helm

Xperia TableT Z is de dunste

Dit jaar had Sony weer behoorlijk uitgepakt in Barcelona. Een grote stand, die boordevol met de nieuwe tablet en de Xperia Z lag. Sony toonde de nieuwe producten in combinatie met allerhande nfc-apparaten, die natuurlijk probleemloos met de nieuwe toestellen samenwerken.

Xperia ZDe Xperia Z-smartphone werd al in januari tijdens de CES in Las Vegas aangekondigd, maar hij was nog niet eerder in Europa gepresenteerd. Het toestel ligt inmiddels al in de winkels, en wordt goed ontvangen. De Xperia Z is rijk uitgerust, met een 5 inch Full HD Bravia-scherm

(1080 x 1920 pixels), een 13-megapixelcamera met Exmor RS-sensor waarmee ook HDR-video’s gemaakt kunnen worden. Het toestel wordt aangedreven door een quad-core Snapdragon S4 Pro processor en draait op Android 4.1. Een upgrade naar Android 4.2 wordt later uitgerold. Er is een zogenoemde Stamina-functie aanwezig waarmee energie bespaard kan worden, zodat de accu langer meegaat. Het toestel is bovendien stof- en waterdicht, volgens de IP-57 normering. Ook beschikt het toestel over nfc-ondersteuning, waarvoor Sony inmiddels een hele reeks accessoires heeft ontwikkeld. Elders in deze Connexie kunt u al een review van de Xperia Z lezen.

Sony presenteerde dit jaar in Barcelona de Xperia Tablet Z, een 10 inch tablet in dezelfde designlijn als de eerder aangekondigde Xperia Z smartphone. Naar eigen zeggen de slankste en lichtste tablet ter wereld. De tablet ligt halverwege het tweede kwartaal in de winkels.

Page 31: Connexie 3 2013

mwc

31

Xperia TaBLeT ZIn dezelfde lijn introduceerde Sony in Barcelona de een Android-tablet met de naam Xperia Tablet Z. Het platte, hoekige design van de Xperia Z is doorgetrokken, wat heeft geresulteerd in de slankste en lichtste lte-tablet ter wereld. Het apparaat is slechts 6,9 mm dik en weegt slechts 495 gram. Desondanks is de Xperia Tablet Z heel compleet uitgerust. Net als de smartphone is de tablet voorzien van een Qualcomm’s Snapdragon S4 Pro en is ‘ie stof- en waterbestendig (IP57).Verder is de Xperia Tablet Z uitgerust met een 10,1 inch groot display, met een resolutie van 1920 x 1200 pixels. Ook hier is de Mobile Bravia Engine 2 aan toegevoegd, die voor scherper en beter beeld moet zorgen. Verder is er een 8-megapixelcamera aan boord, stereo surroundspeakers en ook beschikt de tablet over de Stamina-functie. Er is 16GB intern geheugen aan boord, dat kan worden aangevuld met microsd-kaartjes. Verder valt onder meer de uitrusting met infrarood op, waarmee de tablet

Sony heeft zijn nieuwe apparaten uitgerust met nfc-ondersteuning en verschillende nfc-toepassingen. Sony noemt dit One-Touch.

als afstandsbediening te gebruiken is. Een app daarvoor is standaard aanwezig. Er zal zowel een lte- als een wifi -versie van de Xperia Z komen.

ONe-TOUCHSony heeft zijn nieuwe apparaten uitgerust met nfc-ondersteuning en verschillende nfc-toepassingen. Sony noemt dit One-Touch, en het wordt onder meer mogelijk om

content draadloos over te dragen naar de televisie, muziek af te spelen of back-ups te maken naar een draadloze nfc-harddisk. One-touch-functies vormen naar eigen zeggen een belangrijk onderdeel van Sony’s assortiment dit jaar. Het bedrijf stelt dat geen enkel ander consumentenelektronicabedrijf zoveel nfc-producten op de markt zal brengen als Sony. o

Page 32: Connexie 3 2013

HTC One valT in de prijzen

Het nieuwe toestel was al grotendeels uitgelekt, voorafgaand aan de presentatie. Het meest opvallende aan het toestel is de nieuwe camera. Het gaat om een zogenoemde ‘UltraPixel’ camera. Dit is een nieuwe cameratechnolo-gie die voor veel betere foto’s moet zorgen doordat de grotere pixels meer licht opvangen. Het betreft in feite een 4,3 megapixelvariant, maar volgens HTC levert de camera veel betere foto’s dan concurrerende smartphones. Opvallend is overigens dat HTC bij de presentatie zelf nauwelijks nog over specificaties sprak, maar volledig op de ervaring gericht is.

HTC SenSe 5.0Om een nog betere gebruikser-varing te leveren heeft HTC de Sense-interface ook in een nieuw jasje gestoken. HTC Sense 5.0 is voorzien van een nieuwe feature, BlinkFeed. Deze presenteert nieuwe informatie en content op een manier die doet denken aan bijvoorbeeld Flipboard. De HTC One beschikt verder over infrarood, waarmee het mogelijk wordt het toestel als afstandsbediening te gebruiken.

Full HDHet scherm van de HTC One meet 4,7 inch, maar heeft een opvallend hoge resolutie van 1280 x 1080 pixels. Dat levert een pixeldichtheid van 468 ppi op. Het toestel wordt aangedreven door een quad-core Snapdragon S4 1,7 GHz-processor. Verder beschikt de HTC One over 2GB RAM en 32GB intern geheugen. Beats Audio is weer aan

boord, en tevens zijn er stereospea-kers aan het toestel toegevoegd. In combinatie met het nieuwe BoomSound moet dat een rijkere audiobeleving opleveren.

GSMA AwArDTijdens het Mobile World Congress viel de nieuwe HTC One direct in de prijzen. Het toestel ging er vandoor

met de GSMA Award voor de ‘beste nieuwe mobiele telefoon’. Benjamin Ho, Chief Marketing Officer bij HTC was blij met de winst van de award: “We zijn verheugd door de reacties op de HTC One van consumenten en de telecombranche. Het is een toestel waar jaren aan gewerkt is en waar we erg trots

op zijn. Met nieuwe features als BlinkFeed, BoomSound en een UltraPixel camera gecombineerd met een volledig omhullende aluminium unibody, zal de HTC One de manier waarop mensen hun mobiele telefoon gebruiken veranderen en de gehele mobiele ervaring revolutiona-liseren.” o

Tekst Sjoerd van der Helm

Om volop in de aandacht te staan koos HTC er dit jaar voor om al een week voor de start van het Mobile world Congress zijn nieuwe paradepaardje te presenteren. Tijdens een gelijktijdige persconferentie in londen en new York kondigde de Taiwanese fabrikant de HTC One aan, het vlaggenschip voor 2013. De stand in Barcelona stond dan ook volledig in het teken van de nieuwe One.

32

Page 33: Connexie 3 2013

mwc

33

Tekst Sjoerdvan der Helm

waar andere fabrikanten maar weinig nieuwe toestellen presenteerden, was het bij Alcatel net als eerdere jaren een drukte van belang. De fabrikant toonde maar liefst dertien nieuwe modellen, die we vrijwel allemaal in de winkels zullen gaan zien.

Alcatel toonde een hele reeks nieuwe Android-devices, die de hoofdmoot van het portfolio vormt. Toch blijft het bedrijf ook steeds nieuwe feature phones introduceren. “Dat zit nu eenmaal in ons dna”, zo legt Renzo Klijn, Director Benelux bij Alcatel uit. Toch was de meeste aandacht In Barcelona weggelegd voor de nieuwe Android-smartphones. Hieronder een overzicht van de meest opvallende modellen.

OneTOuCH IDOl ulTrADe dunste Android-smartphone op de markt is de Onetouch Idol Ultra. Alcatel presenteerde het toestel al tijdens de CES, maar in Barcelona vond de Europese introductie plaats. Het toestel is slechts 6,45 mm dun, maar heeft desondanks behoorlijk goede specifi caties. Zo beschikt het toestel over een 4,7 inch HD AMOLED-scherm, een 8-megapixelcamera en een 1,2 GHz dual-core processor. De Onetouch Idol Ultra zal in het tweede kwartaal in de winkels liggen met een adviesprijs van 319 euro.

OneTOuCH SCrIBe HDOok viel de Onetouch Scribe HD op, vooral vanwege het 5 inch grote scherm. Het gaat om een IPS HD-scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Het toestel is tevens voorzien van een stylus, om makkelijk te kunnen schrijven en tekenen. Daarvoor worden verschillende applicaties meegeleverd. Het pennetje kan op een slimme manier opgeborgen worden in de speciale etui. Net als de Idol Ultra zal de Scribe HD vanaf het tweede kwartaal beschikbaar zijn, met een adviesprijs van eveneens 319 euro.

OneTOuCH SnAP lTeAlcatel zet ook in op 4G en introduceert daarvoor de Onetouch Snap LTE, een snelle

VOLOp nieUWS BiJ alCaTel

Android-smartphone met een 4,6 inch touchscreen en 4G-ondersteuning. Van de Snap zal tevens een 3G-versie uitkomen. De toestellen beschikken daarnaast over een 1,2 GHz dual-core processor en een 8-megapixelcamera.

OneTOuCH POP-SerIeMet de nieuwe Pop-serie richt Alcatel zich op een jong publiek met een klein budget. Het gaat om Android-smartphones in verschillende formaten. Er komen

vier toestellen, de Pop T (Tiny), S (Small), M (Medium) en XL (Extra Large). Ook zullen de toestellen in verschillende kleuren verkrijgbaar worden. Naast bovengenoemde toestellen introduceert Alcatel de komende maanden de Onetouch Idol en de Onetouch Star. De Onetouch Fire, een Firefox OS-smartphone zal naar verwachting niet in Nederland uitgebracht worden. o

Page 34: Connexie 3 2013

It’s time for Dean.

Dean Connect is dé Telecom provider voor Telecom en IT resellers die zich richten op de zakelijke markt. Dean Connect groeit hard. Steeds meer bedrijven kiezen voor Dean. Dean is uniek en combineert hoge besparingen met uitzonderlijke service en kwaliteit. Bovendien biedt Dean’s Partnerprogramma hoge vergoedingen en een sterk partnership. Ga ook een partnership aan met Dean, bel 085-1110851 of kijk op www.deanconnect.nl voor meer informatie.

| Dean ISDN (CPS/WLR) | Dean Access (Sip Trunk - VoIP) | Dean Hosted (Hosted/Cloud Telefonie - VoIP) |

| Dean Internet (ADSL/VDSL/SDSL/SDSL.bis/Glasvezel) |

ONGEKENDE SERVICE! ENORME BESPARING!

Page 35: Connexie 3 2013

mwc

35

HUAWEI ASCEND P2: DE SNELSTE

De nieuwe smartphone is de opvolger van de vorig jaar geïntroduceerde Ascend P1. De nieuwe Ascend P2 is een stukje groter dan zijn voorganger en verder uitgebreid qua specifi caties. Ondanks dat is de Ascend P2 behoorlijk dun, met slecht 8,4 mm. Het toestel beschikt over een 4,7 inch IPS-display, goed voor een resolutie van 1280 x 720 pixels. Net als we bij Nokia’s Lumia 920 zagen, kan het touchscreen van de Ascend P2 ook bediend worden met handschoenen aan. Of de Ascend P2 ook echt de snelste is, valt nog even te bezien. In ieder geval is er een rappe processor aan boord: de Ascend P2 beschikt over een door Huawei zelf ontwikkelde 1,5 GHz quad-core processor. Ook de verbindingssnelheid is in theorie hoog. De Ascend P2 ondersteunt 4G Cat 4 voor snel internet met downloadsnelheden tot 150 Mbps. Dat is echter in Nederland voorlopig helaas nog niet beschikbaar.

13-MEGAPIXELSOok de camera heeft een upgrade gekregen. De Ascend P2 beschikt over een 13-megapixelcamera met HDR-functie, om bijvoorbeeld in donkere omstandigheden betere foto’s en video’s te maken. Het toestel heeft een fi kse 2420 mAh-batterij aan boord. Bovendien zijn er verschillende energiebesparende functies aan boord, die voor een veel langere stand-bytijd moeten zorgen. Bovendien laadt de batterij een stuk sneller op, aldus Huawei.

EMOTION UIDe Ascend P2 zal uitkomen op Android 4.1. Daar heeft Huawei de eigen Emotion-interface aan toegevoegd. In feite is het een verdere vereenvoudiging van de Android-interface, waarbij er minder handelingen nodig zijn om applicaties of het homescreen tevoorschijn te toveren. Bovendien beschikt de Emotion UI volgens Huawei over “een automatische huishoudster, die zorgt voor ondersteuning van real-time data traffi c tracking, automatische blacklisting en blocking, een periodieke system-schoonmaak, antivirus, energiebesparing en privacy bescherming”.

PORTFOLIODe Ascend P2 wordt het paradepaardje voor de komende periode en zal wereldwijd vanaf het tweede kwartaal beschikbaar zijn. Het toestel komt in de kleuren wit en zwart en heeft een adviesprijs van 399 euro. Tevens heeft Huawei bevestigd dat de 6,1 inch grote phablet Ascend Mate komende zomer naar Nederland zal komen. Ook dit toestel draait op een zelf ontwikkelde quad-core processor. En tevens zien we hier Android 4.1 en de Emotion UI weer terug. De Ascend Mate moet 449 euro gaan kosten. o

Tekst Sjoerdvan der Helm

Op zondagmiddag beet Huawei het spits af met een persconferentie in het centrum van Barcelona. De Chinezen presenteerden er de Ascend P2, naar eigen zeggen de ’s werelds snelste smartphone.

Page 36: Connexie 3 2013

LG vernieuwt L-SerieS en komt met betaalbare 4G-toeSteLLen

Tekst Sjoerd van der Helm

Ook LG nam een week van tevoren alvast een voorschotje op het Mobile World Congress en presenteerde de nieuwe Optimus F-serie. Een nieuwe reeks Android-smartphones die volgens de fabrikant ‘4G voor iedereen toegankelijk maken’.

De Koreaanse fabrikant introduceert twee nieuwe toestellen, de Optimus F5 en de Optimus F7. Die laatste zal voorlopig niet in Nederland verschijnen, maar de Optimus F5 wordt in juni in de winkels verwacht. Naast de nieuwe F-serie was er in Barcelona volop aandacht voor de eerder aangekondigde L-Series II (second season) en de Optimus G, waarvan u elders in deze Connexie een review kunt lezen.

OpTiMuS F5 De LG Optimus F5 is voorzien van een 4,3 inch IPS-display en een 1,2 GHz dual-core processor. Het toestel heeft 8GB intern geheugen en 1GB RAM aan boord. De Optimus F5 draait op Android 4.1 (Jelly Bean) en beschikt verder over de eerder specifiek door LG gelanceerde apps als Safety Care en Remote Call Service.Hoewel de prijs van de Optimus F5 nog niet bekend is gemaakt, spreekt LG van ‘een smartphone die voor iedereen toegankelijk is’: “4G is aan zijn opmars bezig en we verwachten dat veel Nederlanders het komende jaar hier op overstappen”, vertelt Bas Dekker, Directeur Mobile bij LG Electronics Benelux. “Wij willen 4G voor iedereen toegankelijk maken. Daarom bieden we, naast ons 4G paradepaardje Optimus G, met de Optimus F5 een alternatief aan consumenten die een goed uitgeruste smartphone willen hebben, zonder hier veel geld aan te besteden.”

OpTiMuS L-SEriE iiDe vorig jaar geïntroduceerde Optimus L-Serie wordt dit jaar verder doorgetrokken. De nieuwe toestellen zullen Optimus L-Serie II gaan heten. De nieuwe smartphones zijn een upgrade van de eerdere modellen, volgens LG ‘in een nieuw, stijlvol en innovatief jasje’ gestoken. Naast een nieuw design zijn de toestellen voorzien van een IPS-beeldscherm en een batterij met grotere capaciteit. Verder beschikt de serie over een aantal handige functies, zoals Smart LED, Quick Button en Safety Care.Als eerste wordt in de Benelux de Optimus L3 II geïntroduceerd met 3,2 inch beeldscherm en 1540 mAh batterij. De Optimus L5 II is met zijn 4 inch display een maat groter en beschikt over een 1700 mAh batterij. Het vlaggenschip van de L-serie II is de Optimus L7 II met een 4,3 inch IPS-beeldscherm, 1 GHz dual-core processor en een 2460 mAh SiO+ batterij. Alle drie toestellen draaien op Android versie 4.1 Jelly Bean. Het instapmodel Optimus L3 II zal in maart in de winkels liggen, de Optimus L5 II en L7II volgen in het tweede kwartaal. o

36

Page 37: Connexie 3 2013

mwcnokiA introDUCeert GOeDKOPe LUmiA’S

Tekst Sjoerdvan der Helm

Het Finse Nokia is weer helemaal terug op het Mobile World Congress. Dit jaar pakte Nokia behoorlijk uit en kondigde maar liefst vier nieuwe toestellen en een aantal accessoires aan. Het meest opvallende was wel de aankondiging van een tweetal bijzonder betaalbare Windows phones.

NOKiA LuMiA 520 Nokia breidt de Lumia-reeks verder uit met de Lumia 520 en de Lumia 720. De lijn zit simpel in elkaar: hoe

hoger het nummer, hoe uitgebreider het toestel. De nieuwe Lumia 520 is dan ook de minst uitgebreide Lumia van het moment, maar desondanks is het toestel behoorlijk compleet. Het toestel beschikt over een 4 inch groot touchscreen, dat ook weer met handschoenen aan te bedienen is. Tevens is er een Carl Zeiss-lens aan boord, gratis Nokia Music en krijgt de gebruiker de beschikking over de Nokia HERE-locatiediensten. De Lumia 520 zal in het tweede kwartaal naar Nederland komen en zal naar verwachting rond de 170 euro gaan kosten.

NOKiA LuMiA 720De Lumia 720 is een stukje uitgebreider. Het toestel wordt aangedreven door een 1 GHz dual-core Snapdragen S4-processor. Bij dit model zien we een 4,3 inch scherm, eveneens ‘super sensitief’. Het toestel heeft een uitgebreide 6,7-megapixelcamera met grote

f/1.9-lensopening en optische onderdelen van Carl Zeiss die ervoor zorgen dat er zowel overdag als ’s nachts goede foto’s gemaakt kunnen

worden. De Lumia 720 biedt volgens Nokia de ‘de high-end Nokia Lumia-ervaring, waaronder Nokia Music, de HERE-locatiediensten en de mogelijkheid om draadloos op te laden met een verwisselbare cover die het toestel hiervoor geschikt maakt’. Ook dit model zal vanaf het tweede kwartaal op de markt komen en deze is tevens scherp geprijsd met een adviesprijs van rond de 300 euro.

NOKiA 301Naast de nieuwe Lumia’s kondigde Nokia een feature phone aan die ‘de Lumia-ervaring naar een mobieltje moet brengen’, de Nokia 301. Het toestel biedt 3.5 internet, een uitgebreide e-mailclient met Exchange-ondersteuning en een camera-ervaring die naar eigen zeggen geïnspireerd is op de Lumia-smartphones. De Nokia 301 heeft een 3,2-megapixelcamera met verschillende opties. Verder valt de

uitrusting met sociale media-apps als Twitter en Whatsapp op. De Nokia 301 komt in verschillende kleuren en krijgt een adviesprijs van 65 euro.

WirELESS CAr CHArGEr (Cr-200)Nokia kondigde verder de komst van een draadloze oplader voor in de auto aan. De Wireless Car Charger is een houder voor in de auto die het toestel via inductie direct oplaadt. Naast Nokia zagen we draadloze opladers verder nauwelijks terug tijdens het Mobile World Congress. De Nokia Wireless Car Charger beschikt verder over nfc. Daardoor zal, wanneer er een Lumia smartphone in de houder wordt gezet, automatisch Nokia Drive worden opgestart. Het is niet duidelijk wanneer de Car Charger in Nederland verkrijgbaar zal zijn, en wat deze gaat kosten. o

37

Page 38: Connexie 3 2013

38

TOUCHSCREEN VOOR IEDEREENTekst MarcoMekenkamp

Tijdens Mobile World Congress heeft emporia de emporiaLIFEtouch gepresenteerd. Het belangrijkste kenmerk van deze telefoon met aanraakscherm is zijn eenvoudige gebruik. emporia introduceerde daarnaast in Barcelona nog enkele nieuwe mobiele telefoons en diensten.

De emporiaLIFE productreeks wordt gekenmerkt door

een grote display, toetsenbord

met grote toetsen, slimme

noodoproepfunctie en snelle toegang

tot de belangrijkste functies van het toestel

via de knoppen aan de zijkant. De emporiaLIFEtouch collectie heeft volgens de makers als bijkomende troeven: braintraining, aanraakscherm en de emporiaME applicatie. Deze laatste is een applicatie die het toestel verbindt met de smartphone van kinderen en/of kleinkinderen.

EENVOUDIG EN VEILIGEen groot aantal gebruikers verwacht dat een telefoon hen toelaat om snel en gemakkelijk te telefoneren en sms’jes te versturen.

De emporiaTALK-reeks werd speciaal voor dit publiek ontwikkeld.

Het toestel ligt goed in de hand, beschikt over een groot zwart/wit-scherm en grote gemakkelijk herkenbare toetsen. Deze mobiele telefoons zijn bovendien uitgerust met een zaklamp, kwaliteitsvolle luidsprekers en een krachtige trilfunctie. “Al deze kenmerken vinden we terug op de nieuwe emporiaTALKcomfortPLUS”, bevestigt Véronique Adriaens. “Het toestel is bovendien uitgerust met de ondertussen bekende noodtoets van emporia: een veiligheidsgarantie voor de gebruiker. Met een druk op de knop worden automatisch de vijf voorgeprogrammeerde telefoonnummers gevormd. Het toestel belt de vijf nummers na elkaar tot één van de noodoproepen beantwoord wordt.” De nieuwe emporiaTALKcomfortPLUS ligt in de loop van het tweede kwartaal van 2013 in de winkel.

SOCIAAL NETWERK“Echt sociaal netwerken doen we dagelijks met een handvol mensen aan wie we vaak denken”, vertelt

Eveline Pupeter, ceo bij emporia Telecom. “Met onze nieuwe producten en diensten focussen we op de verrijking van het dagelijks contact tussen mensen via mobiele telefonie. Het contact tussen ouderen en jongeren staat vaak onder druk van geografi sche afstand, digitale uitsluiting of complexiteit van nieuwe technologieën. emporia heeft als missie deze kloof te dichten.” De lancering van emporiaME is slechts één van de vele diensten die emporia voorziet. In het portfolio bevindt zich ook emporia4CARE waarbij familieleden via een speciaal online platform de verplaatsingen van een familielid kunnen volgen dat aan dementie of de ziekte van Alzheimer lijdt. o

Page 39: Connexie 3 2013

mwc

39

SAMSUNG GALAXY NOTE 8.0 EN HOMESYNC

Tekst Sjoerdvan der Helm

Al enkele jaren kiest Samsung zijn eigen evenementen voor de aankondiging van zijn ‘fl agship’ modellen. Toch laten de Koreanen het Mobile World Congress niet links liggen. Ook dit jaar waren ze aanwezig met een grote stand en presenteerden ze een nieuwe tablet en een zogenoemde ‘Home Cloud’-oplossing.

GALAXY NOTE 8.0Samsung kondigde een uitbreiding in de Note-familie aan, met een 8-inch grote tablet. Het apparaat was eerder al in het geruchtencircuit opgedoken. Het is een opmerkelijk schermformaat, dat Samsung nog niet in het portfolio had. Het scherm heeft een resolutie van 1280 x 800 pixels. De Galaxy Note 8.0 vertoont qua mogelijkheden veel overeenkomsten met de eerder gelanceerde Galaxy Note 10.1. Het design van de nieuwe 8-inch variant toont echter weer veel gelijkenis met de Galaxy S III en de Galaxy Note II.

De kenmerkende S Pen-stylus is uiteraard weer aan boord. Samsung werkte voor de ontwikkeling hiervan samen met Wacom, bekend van de Bamboo styluspennen. Schrijven op een touchscreen gaat stukken beter, omdat de pennen en aanraakschermen drukgevoelig zijn.

Daardoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om dunne en dikke lijnen te tekenen, als er harder wordt gedrukt. Ook de bijbehorende applicaties (bijvoorbeeld Paper Artist en Photo Note) zijn bij de Galaxy Note 8.0 weer aanwezig. De tablet heeft verder stevige specs. Het apparaat draait op Android Jelly Bean en bevat een 1,6 GHz quad-core processor, 2GB RAM geheugen en een grote batterij van 4600 mAh. Er is 16GB intern geheugen, dat verder uit te breiden is met microsd-kaartjes. De tablet zal vanaf het tweede kwartaal in een wifi -uitvoering in de winkels liggen en krijgt een adviesprijs van 399 euro.

HOMESYNCNaast de nieuwe tablet kondigde Samsung de komst van HomeSync aan, een ‘persoonlijke Home Cloud’-oplossing, zoals de Koreanen het omschrijven. In feite gaat het om een zogenoemde nas, een soort netwerkschijf voor thuisgebruik. De HomeSync van Samsung draait op Android en heeft 1TB opslaggeheugen. Met het apparaat wordt het mogelijk om foto’s muziek en bijvoorbeeld fi lms centraal op te slaan en te delen. Ook kan er streaming content worden afgespeeld op televisie, (Galaxy) smartphones en tablets. Er kunnen tot acht accounts aangemaakt worden

op de HomeSync, zodat data privé opgeslagen kan worden. De HomeSync beschikt verder over nfc om gemakkelijk een verbinding op te starten en beidt ook toegang tot bijvoorbeeld YouTube en Google Play. Samsung verwacht dat de HomeSync in de loop van het tweede kwartaal naar Nederland zal komen, het apparaat zal een prijskaartje van 299 euro krijgen.

KNOX, YOUNG EN EXPRESSNaast deze nieuwe apparaten zagen we in Barcelona verder onder meer de nieuwe Galaxy Young (een instapmodel) en de Galaxy Express (met lte-ondersteuning) voor het eerst. Beide toestellen zullen ook naar Nederland komen. Daarnaast presenteerde Samsung een nieuwe dienst met de naam KNOX: een beveiligingsoplossing voor Android-smartphones. KNOX is Samsungs zakelijke oplossing die aansluit bij het Samsung For Enterprise (SAFE) programma, dat het zakelijk gebruik van Android smartphones en tablets veiliger moet maken. Vanaf het tweede kwartaal van 2013 zal KNOX op een select aantal Samsung Galaxy- toestellen ingevoerd worden. o

Page 40: Connexie 3 2013

40

Tekst Marco Mekenkamp

Doro Doet geheimzinnig over nieuwe smartphone met alleen touchOok Doro heeft het Mobile World Congress in Barcelona aangegrepen om nieuwe toestellen aan te kondigen. Het gaat om de Doro PhoneEasy 622 featurephone met 3G-ondersteuning, de Doro Secure 681 en de Doro PhoneEasy 810. Die laatste is nog met geheimzinnigheid omgeven, want er werden geen foto’s vrijgegeven. Dit toestel wordt in september op de IFA daadwerkelijk gelanceerd.

Recent onderzoek van Doro heeft uitgewezen dat de helft van de 65-plussers een betrouwbare, stijlvolle en gebruiksvriendelijke featurephone wil; de andere helft van deze groeiende doelgroep overweegt de aanschaf van een smartphone. In antwoord hierop komt Doro dus met zowel featurephones als met smartphones op de markt.

PHOnEEASy 622Op het MWC kwam Doro met een featurephone met 3G-ondersteuning die gebruikmaakt van cloudgebaseerde smarttechnologieën. Doro PhoneEasy 622 is volgens de fabrikant speciaal ontworpen voor mensen die op zoek zijn naar een moderne, stijlvolle featurephone met smarttechnologie. Dit nieuwe model moet de digitale generatiekloof nog verder dichten met de combinatie van een alomvattend ontwerp, smartfuncties en cloudservices.

Het toestel wordt ondersteund door Doro’s beheerportal – de Doro Experience Manager – om het apparaat op afstand te kunnen bedienen. Hierdoor is het volgens Doro de ideale keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een rijkere, meer gebruiksvriendelijke en betere mobiele ervaring, maar zich geen zorgen willen maken over hun (gebrek aan) technologische vaardigheden. Met de Doro Experience Manager kunnen de content en instellingen van het apparaat door de gebruiker, of door familie of vrienden, op afstand bediend worden via een veilige online portal. Contactpersonen kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk vanaf een computer worden toegevoegd aan het online adressenboek en naadloos naar het toestel worden gepusht. Ook kunnen foto’s op het toestel online worden opgeslagen of er kan hiervan een back-up worden gemaakt.De telefoon wordt in het tweede kwartaal van 2013 in Nederland geïntroduceerd. Een geadviseerde verkoopprijs was bij het ter perse gaan van deze uitgave is nog niet bekend.

SECurE 681Doro introduceerde ook zijn tweede toestel dat speciaal geschikt is gemaakt voor de levering van telezorgdiensten zowel binnenshuis als buitenshuis. De Doro Secure 681 is een zorgtelefoon die erop gericht is de gebruiker

zich veilig en zeker te laten voelen. Het toestel is ontworpen met gebruikersgemak voor ogen, en dat is nu nog verder verbeterd door de angst weg te nemen die senioren

gewoonlijk vaak hebben voor moderne technologie.

Doro Secure 681 is volgens de makers de eerste mobiele telefoon met een ingebouwde eersteklas radio-ontvanger

voor telezorg. Deze connectiviteit maakt het toestel compatibel met Doro’s sensoren

Page 41: Connexie 3 2013

mwc

41

en triggers, waaronder draagbare pols-, nek- en valsensoren, en extra sensoren voor in huis die beweging, opening van de buitendeur, overstroming en rook detecteren. Daardoor geeft de Doro Secure 681 mensen die momenteel afhankelijk zijn van de hulp van een telezorgdienst die is aangesloten op hun vaste lijn, meer vrijheid, mobiliteit en plezier met een verbeterde veiligheid.

Het toestel kan twee verschillende soorten alarmsignalen doorgeven aan een telezorgverlener, via het Doro Secure-internetprotocol of via sms. Naast geo-gelokaliseerde alarmsignalen die rechtstreeks vanaf het toestel worden verzonden door op een knop te drukken, geven speciale sensoren nu ook op afstand alarmsignalen door. Deze functionaliteit heeft een aanzienlijke toegevoegde waarde, omdat op een knop drukken in bepaalde kritieke situaties wellicht niet handig of zelfs onmogelijk is.Doro heeft met telezorgverleners samengewerkt om te garanderen dat dit nieuwe toestel de belangrijkste functies biedt die vereist zijn in deze sector. Dit apparaat is tevens voorzien van een aantal andere veiligheidsmaatregelen. Ingebouwde

monitors controleren en rapporteren automatisch de status van de batterij van de telefoon en sensoren. Het toestel beschikt ook over een functie om veilige zones te creëren en de gebruiker af te schermen om het gevoel van veiligheid te verhogen te verbeteren. Het toestel borduurt voort op zijn voorganger, de Doro Secure 680. Het heeft alle kenmerken die Doro tot wereldleider hebben gemaakt op het gebied van gebruiksvriendelijke zorggerichte mobiele apparaten.De Doro Secure 681 wordt eveneens in het tweede kwartaal gelanceerd. De prijs is nog niet bekend.

PHOnEEASy 810De Doro PhoneEasy 810 is Doro’s meest vernieuwende toestel tot nu toe en zal de gebruiker volgens de fabrikant nog meer technologische vrijheid bieden. Het design focust op gebruiksgemak en functionaliteit om zo een leuke, aangename ervaring te creëren. De Doro PhoneEasy 810 zal Doro’s eerste toestel zijn dat enkel werkt met een touchscreen. Het beschikt over een ergonomische vorm, met makkelijke grip en

aangename behuizing. Het toestel zal draaien op Doro’s eigen interface – Doro Experience – die het bedrijfs-IPA gebruikt om applicaties en software eenvoudiger in gebruik te maken. “De mobiele markt voor senioren verandert zeer snel en Doro begrijpt dit als geen ander”, vindt Jérôme Arnaud, ceo bij Doro. “Als reactie op deze veranderingen zullen we dit jaar nog onze tweede smartphone lanceren. Om opgewassen te zij n tegen de dynamische telecomsector zijn nieuwe designs en vormgeving cruciaal. De reden dat onze toestellen succesvol zijn, komt mede doordat we veel aandacht besteden aan de kleine details in het designproces. Het belangrijkste is dat onze nieuwe smartphone niet de zoveelste in rij zal zijn. Onze tweede smartphone zal een vernieuwend apparaat zijn in echte Doro-stijl.”

Doro lanceert zijn eerste smartphone, de Doro PhoneEasy 740 met de Doro Experience, in Nederland in het tweede kwartaal van 2013. o

Jérôme Arnaud, ceo bij Doro: “De mobiele markt voor senioren verandert zeer snel en Doro begrijpt dit als geen ander.”

Page 42: Connexie 3 2013

42

GEZIEN IN BARCELONATekst Sjoerd

van der Helm BETAVERSIE APPMACHINE GELANCEERDTijdens het Mobile World Congress presenteerde het Nederlandse AppMachine na twee jaar programme-ren de betaversie van zijn nieuwe ontwikkelplatform. AppMachine maakt het naar eigen zeggen voor iedereen mogelijk om snel en goedkoop native iOS- en Android-apps te maken.AppMachine is een Nederlands bedrijf, opgericht door Siebrand Dijkstra, maar met een ‘global focus’. Het platform bestaat uit een online tool waarmee apps uit verschillende bouwstenen kunnen worden opgebouwd, zonder dat daarvoor technische kennis nodig is. “The next step in appbuilding”, zo omschrijft het bedrijf zichzelf.Het mooie aan AppMachine is dat het mogelijk wordt om te ontwikkelen, zonder dat daarmee kosten gemoeid zijn. Er zijn verschillende standaard templates, die door middel van bouwstenen uitgebreid kunnen worden. Wie een app voor zichzelf of een ander wil ontwikkelen kan via de online portal aan de slag. Pas als de app gereed is en gepubliceerd wordt in de app stores, moet er betaald worden.Zoals gezegd is de software nu in bèta gelanceerd, er is een groep testers uitgenodigd om op zoek te gaan naar kinderziektes. Vanaf mei wordt de defi nitieve versie naar verwachting vrijgegeven. Dan zijn er drie prijspunten: de goedkoopste app maak je voor 399 euro. Wie een wat uitgebreidere app wil betaalt 699 euro. Later dit jaar volgt nog een ‘developer-versie’ van AppMachine, met veel meer mogelijkheden. Daarvoor moet 1499 euro betaald worden.

OLLOCLIP ALL-IN-ONE LENSHet Amerikaanse Olloclip presenteerde in Barcelona een ‘all-in-one’ opzetlens voor de iPhone. Het bedrijf is in de Verenigde Staten naar eigen zeggen behoorlijk succesvol, en slaat daarom nu zijn vleugels uit naar Europa. In Barcelona presenteerde het bedrijf een tweetal opzetlenzen voor de iPhone 4S en de iPhone 5.De Olloclip lens is simpel in gebruik. Het gaat in feite om een extra lens die over de camera van de iPhone wordt geschoven. De ene kant van de lens bevat een zogenaamde ‘fi sh-eye’ lens, die zo ongeveer 180 graden kan vastleggen. Door het lensje om te draaien kunnen ‘wide-angle’ foto’s of fi lmpjes geschoten worden met een bereik dat ongeveer twee keer zo groot is als de standaard foto’s. Door deze lens eraf te schroeven dient de Olloclip als macrolens die een vergroting van ongeveer 10x biedt.In de VS kost het lensje een kleine 70 dollar, en in euro’s zal ’ie nog iets meer gaan kosten.

Page 43: Connexie 3 2013

43

mwcJABRA ZET IN OP MUZIEKBELEVING MET NIEUWE HEADSETSBegin dit jaar kondigde Jabra zijn nieuwe headphones al aan, in Barcelona vond de Europese introductie plaats en bovendien zijn ze nu ook offi cieel in Nederland te koop. De nieuwe modellen Revo, de Revo Wireless en de Vox combineren naar eigen zeggen ‘loeistrak geluid met een aantrekkelijk design en extreme duurzaamheid’. De headsets zijn naar eigen zeggen ontwikkeld voor een betere muziekbeleving die ook bij langdurig gebruik comfortabel blijven. Om het geluid nog verder te verbeteren heeft het bedrijf de Jabra Sound App met Dolby Digital

Plus ontwikkeld, in samenwerking met Dolby Laboratories. De app speelt de muziek op een iOS- of Android-smartphone in rijkere kwaliteit af. Een eerste luistertest is veelbelovend, maar de app werkt momenteel helaas nog niet samen met muziekstreams als bijvoorbeeld Spotify.

De Revo en Revo Wireless zijn over-ear headphones met een aluminium frame, stalen scharnieren en een stevige hoofdband, speciaal ontworpen voor intensief gebruik. De Revo Wireless is – zoals de naam al zegt – helemaal draadloos en voorzien van een slimme

‘draaitafelbediening’. De Vox is de kleine variant, voorzien van gecoate kabels en de SnagIt magneten die ervoor zorgen dat de draden niet in de war raken. De nieuwe headsets zijn tijdens Mobile World Congress in Barcelona wereldwijd gelanceerd. De geadviseerde verkoopprijzen: 99,95 voor de Jabra Vox, 199,95 voor de Jabra Revo en 249,95 euro voor de Revo Wireless.

Page 44: Connexie 3 2013

NIEUW MOBIEL BESTURINGSSYSTEEM FIREFOX OS GELANCEERDTijdens het Mobile World Congress heeft Mozilla de aftrap voor het nieuwe mobiele besturingssysteem Firefox OS gegeven. Het OS werd eerder al aangekondigd, maar was in Barcelona voor het eerst werkend te zien.Mozilla presenteerde het systeem samen met een aantal operators en hardwareleveranciers. Via de operators zullen er een aantal goedkope Firefox OS-smartphones in verschillende landen op de markt gebracht worden. In Nederland kunnen we de toestellen voorlopig nog niet verwachten. Mozilla heeft wel enkele grote namen weten te strikken: onder meer America Movil, Deutsche Telekom, Telefonica en Telenor hebben de samenwerking met Mozilla toegezegd. In de loop van dit jaar moeten de eerste Firefox smartphones op de markt komen.Onder meer LG, Huawei, ZTE en Alcatel (Onetouch Fire) hebben laten weten toestellen op Firefox OS te zullen ontwikkelen. Van de laatste twee waren er tijdens het Mobile World Congress al prototypes te zien. Hardwarematig is er nog weinig bekend van de toestellen, alleen dat ze op Qualcomm Snapdragon-chipsets zullen draaien.Apps voor Firefox OS zijn HTML5-gebaseerd, wat ontwikkelen makkelijk en goedkoop moet maken. Het platform beschikt ook over een eigen Marketplace waar apps gekocht kunnen worden. Afrekenen gaat via de telefoonrekening, vandaar dat de samenwerking met de operators essentieel is.

HP KOMT MET ANDROID-TABLETComputerfabrikant HP is geen vreemde op de tabletmarkt. Het bedrijf heeft al ruime tijd Windows computers en tablets op de markt. Verrassend was dan ook de aankondiging van een Android-tablet tijdens het Mobile World Congress, de HP Slate 7.Het gaat om een 7 inch Android Jelly Bean tablet die vanaf april in de VS uit zal komen. Opvallend is ook de prijs. De tablet zal rond de 149 euro gaan kosten en later dit jaar eerst in de VS uitkomen. Om de prijs laag te houden heeft HP wel moeten bezuinigen op de uitrusting. Het apparaat draait op wat oudere hardware. Het gaat om een 1,6 GHz dual-core processor.Het scherm heeft een resolutie van 1024 x 600 pixels en de Slate beschikt verder over een 3-megapixelcamera en 8GB intern geheugen.

44

EUROPESE COMMISSIE POMPT 50 MILJOEN EURO IN ONTWIKKELING 5G

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) heeft bekend gemaakt dat ze 50 miljoen euro beschikbaar wil stellen voor de ontwikkeling van mobiele 5G-technologie. Daarmee wil ze ervoor zorgen dat Europa rond 2020 opnieuw een wereldspeler op het gebied van mobiele technologie zal zijn. Ze deed haar uitspraken tijdens een toespraak tijdens het Mobile World Congress. Voor een gehoor van ministers en topmensen uit het bedrijfsleven stelde Kroes in Barcelona een nieuw ‘wireless action plan’ voor. Concreet gaat het dit jaar om een budget van 50 miljoen euro voor onderzoek en ontwikkeling van mobiele internettech-nologie van de vijfde generatie, oftewel 5G. “Ik wil dat de Europese industrie een pionier wordt in 5G, gebaseerd op Europees onderzoek en met banen die hierdoor gecreëerd worden in Europa. We’ll put our money where our mouth is”, zo zei Kroes. Volgens de eurocommissaris is het duidelijk dat vrijwel elke sector in de economie

Page 45: Connexie 3 2013

mwc

evolueert naar ‘digitaal’. Iedere Europese burger en ieder bedrijf moet daarom volgens haar kunnen rekenen op snel, betrouwbaar en makkelijk te gebruiken mobiel internet. Het geld gaat naar een aantal nieuwe onderzoeksprojec-ten rond 5G. METIS, 5GNOW, iJOIN, TROPIC, Mobile Cloud Networking, COMBO, MOTO en PHYLAWS zijn enkele voorbeelden van zulke projecten die de architectuur en mogelijke toepassingen van 5G-netwerken moeten onderzoeken. Ook grote Europese spelers staan vooraan om mee te doen met het plan, waaronder Alcatel-Lucent, BT, Deutsche Telekom, Ericsson, France Telecom/Orange, Nokia Siemens Networks, Telecom Italia, Telefonica, Portugal Telecom en Thales Communications.In haar speech wees Kroes op de groeiende vraag van gebruikers naar mobiel internet. “Naarmate we naar 4G evolueren stijgt het verbruik van mobiele data. Dan is daar nog de cloud en het ‘internet of things’, waarbij er meer mobiele devices dan mensen zullen zijn. Maar we hebben ook een economische taak te vervullen”, zei Kroes. “Europa stond

ooit aan kop. Wij hebben de gsm-standaard uitgevonden. Wij domineerden de toestellenmarkt. Maar nu raken we achterop, worden ingehaald door oost en west. We moeten dringend een inhaalbeweging maken en opnieuw een sterke ‘wireless industry’ uitbouwen als fundament voor een goede economie”, aldus Kr oes in Barcelona.

45

VOLG JE HUISDIER MET DE TRACTIVE PET TRACKING APPZoekgeraakte huisdieren behoren tot het verleden, als het tenminste aan het nieuwe Tractive ligt. Het bedrijf levert een gps-apparaat dat aan de halsband van een hond of kat kan worden bevestigd. Met een speciale app (voor iOS en Android) kan het huisdier vervolgens live gevolgd worden. Er kan een soort ‘safe zone’ worden ingesteld, als het beest buiten die ruimte komt, zal de app een waarschuwingssignaal afgeven aan de eigenaar.Ook kan vanuit de app direct een lampje op de halsband aangezet worden, om het huisdier in het donker op te sporen. Het apparaat doet het ongeveer een week op een acculading. In de app is het verder mogelijk om allerlei informatie over het dier, zoals dierenarts, chipinformatie of ziektes op te nemen. De app is gratis, wanneer de gebruiker meer diensten wil gebruiken moet er 5 tot 10 euro per maand betaald worden.

Page 46: Connexie 3 2013

Ingram Micro Mobility is voor u dé partner die gespecialiseerd is in distributie van smartphones, mobiele telefoons en originele accessoires, logistieke dienstverlening en e-Business oplossingen. *Ingram Micro Mobility is de nieuwe merknaam van BrightPoint.

Bestel de nieuwste smartphones bij Ingram Micro Mobility* en profiteer van nog veel meer.

DISTRIBUTIE SUPPLY CHAIN SERVICES E-BUSINESS Bestel de nieuwste HTC toestellen bij emea.im-mobilityonline.com

Bestel de nieuwste HTC toestellen bij Ingram Micro Mobility!

HTC OneDe nieuwe functionaliteiten

HTC BlinkFeed™, HTC Zoe™ en HTC BoomSound™ leveren een

ongeëvenaarde telefoonervaring.

Wat breng jij tot leven?

+31 73 711 94 50www.ingrammicro.com/mobility

Bestel nu voor optimale beschikbaarheid

Spread_HTC_HR_11-03-2013.indd Alle pagina's 12-03-13 09:22

Page 47: Connexie 3 2013

Ingram Micro Mobility is voor u dé partner die gespecialiseerd is in distributie van smartphones, mobiele telefoons en originele accessoires, logistieke dienstverlening en e-Business oplossingen. *Ingram Micro Mobility is de nieuwe merknaam van BrightPoint.

Bestel de nieuwste smartphones bij Ingram Micro Mobility* en profiteer van nog veel meer.

DISTRIBUTIE SUPPLY CHAIN SERVICES E-BUSINESS Bestel de nieuwste HTC toestellen bij emea.im-mobilityonline.com

Bestel de nieuwste HTC toestellen bij Ingram Micro Mobility!

HTC OneDe nieuwe functionaliteiten

HTC BlinkFeed™, HTC Zoe™ en HTC BoomSound™ leveren een

ongeëvenaarde telefoonervaring.

Wat breng jij tot leven?

+31 73 711 94 50www.ingrammicro.com/mobility

Bestel nu voor optimale beschikbaarheid

Spread_HTC_HR_11-03-2013.indd Alle pagina's 12-03-13 09:22

Page 48: Connexie 3 2013

Fmc gaat nu In dit vakblad hebben we het steeds vaker over fmc, Fixed Mobile Convergence, oftewel de integratie van vast en mobiel. Wat bedoelen we hier nu precies mee? Het blijkt dat je op nogal wat verschillende manieren naar fmc kunt kijken. Een kleine bloemlezing.

Fmc is een van de buzz-termen van dit moment in ict-land. De laatste jaren schieten de specials, whitepapers en seminars met fmc als thema als paddenstoelen uit de grond. Alles wat ooit vast was, wordt los en wat mobiel was, wordt weer vast. Duidelijk is dat deze twee telecomdelen niet meer zonder elkaar kunnen, daar waar het tot een jaar of vijf geleden toch nog echt aparte werelden waren. KPN had rond het millennium nog een apart bedrijf onder de naam KPN Mobile. Dat werd uiteindelijk toch weer geïntegreerd in de totale organisatie, waarna alleen de scheiding tussen consument en zakelijk overeind bleef.

Er waren ook mensen die riepen dat de consument op termijn helemaal geen vaste lijn meer zou hebben omdat dat helemaal niet nodig was. Deze mensen leken op basis van de getallen ook gelijk te krijgen, maar met de komst van de triple-pakketten van Ziggo, UPC, Tele2 en niet te vergeten KPN nam de vaste lijn juist weer in populariteit toe. Een vaste lijn was niet meer duur, praktisch, stabiel en dus juist heel betrouwbaar. Het leuke van een vaste lijn was ook dat je er onbeperkt doorheen kon babbelen met je moeder zonder dat het vaak een cent extra kostte. Vanaf die periode werden de mobiele kanalen en vastnetkanalen ook weer steeds nauwer in elkaar geschoven. Juist in het zakelijke verkeer bleef de vaste lijn een heel belangrijke rol spelen.

DEFInItIE FMC Een snelle scan op het www leert de volgende definitie van fmc: Fixed Mobile Convergence is a transition point in the telecommunications industry that will finally remove the distinctions between fixed and mobile networks, providing a superior experience to customers by creating seamless services using a combination of fixed broadband and local access wireless technologies to meet their needs in homes, offices, other buildings and on the go.

24-uurs levering

www.global.nl 036 538 70 70

GCC, de essentie in accessoires

Apps, Web, Phone

& Music in your car!

• Internettoegang• Touch screen en navigatie• Toegang tot al uw muziek

met uw stem

Classic

5”

7”

2,5”

24-uurs levering

www.global.nl 036 538 70 70

GCC, de essentie in accessoires

Apps, Web, Phone

& Music in your car!

• Internettoegang• Touch screen en navigatie• Toegang tot al uw muziek

met uw stem

ClassicClassic

5”5”

7”

2,5”

12083722-1_adv Connexie Asteroid DIN2.indd 1 18-09-12 16:27

tekst HP van tilburg

Page 49: Connexie 3 2013

fmc

49

Waar het dus volgens deze defi nitie om gaat is dat vast en mobile naadloos in gebruik en beleving op elkaar aansluiten. Dat maakt dat het gebruikers uiteindelijk niet meer uitmaakt welke technologie gebruikt wordt om elkaar te bellen. Technisch komen er allerlei oplossingen op de markt van de grote operators als KPN, Vodafone en Microsoft Lync die fmc snel dichterbij brengen. Maar het zijn juist de ip-uitdagers van deze tijd als VoiceWorks, GnTel en SpeakUp die met heel vernuftige oplossingen op de markt komen. Waar het in de basis op neerkomt is dat mobiele gesprekken straks via de bedrijfscentrale kunnen worden gerouteerd. Mensen kunnen als ze willen altijd en overal bereikbaar zijn via hun vaste nummer. Dat valt allemaal heel eenvoudig in te regelen. De bereikbaarheid gaat stukken omhoog, hetgeen juist ook voor kleine zelfstandigen een groot voordeel kan zijn.

WILLEn WE WEL? Er wordt al jaren gesproken over

de opkomt van one number, dat wil zeggen dat je overal met één nummer te bereiken bent. Met Microsof Lync kun je onder prima alles via één nummer afhandelen. Ook Vodafone heeft reeds geruime tijd het product One in de aanbieding. Toch lijkt dat one number-idee maar niet echt door te willen breken. Hoe komt dat? Dat zou eerder een culturele reden hebben dan een technische, want technisch zijn er geen belemmerin-gen meer. Zeker nu voice over wifi steeds beter wordt is alles mogelijk op dit gebied. Maar mensen lijken het toch wel prettig te vinden om de vaste en de mobiele lijn uit elkaar te houden. De vaste lijn is er voor lange, formele gesprekken en voor de conference call. Het gebruik van de mobiele verbinding is veel persoonlijker en word in de regel voor kortere, informelere gesprekken gebruik. Zo heeft elk medium z’n eigenlijk voordelen. Een vaste lijn (ook al is dat met een dect-toestel) is veel stabieler en rijker van geluid dan een huidig gesprek over 2 of

3G. In de auto heb je uiteraard geen keuze en dat is dan ook de plek waar de meeste mobiele gesprekken worden gevoerd.

tOEKOMSt. Het is cristal clear dat vast en mobiel samenkomen. Het wordt één wereld waarbij vast en mobiel niet meer los van elkaar kunnen worden gezien. Het telecomka-naal convergeert ook naar één kanaal voor beide disciplines. Voor specialisten is nog wel ruimte, maar die werken dan wel voor geconvergeerde it-resellers of telecomdealers die alle kennis in huis hebben. Alleen dan kun je in de toekomst succesvol zijn. Want we zijn er niet meer mee bezig of we vast of mobiel bellen. We willen gewoon verbinding en dat doen we op de manier die het makkelijkste, goedkoopste en vooral ook het beste is. Onze industrie zit midden in een grote transitie. Het zijn heel boeiende tijden: de partij die zich het beste en het snelste aanp ast overleeft. Darwin kijkt met u mee! o

ECHT Wat WORDEN

Onze industrie zit midden in een grote transitie. Het zijn heel boeiende tijden: de partij die zich het beste en het snelste aanpast overleeft.

Page 50: Connexie 3 2013

50

802.11ac standaard op nieuwe routers

Met gigabitsnelheden draadloos de huiskaMer in

Tekst Ferry Waterkamp

Routers zijn al lang niet meer de grauwe kastjes die in de meterkast liggen te verstoffen en de eigenaar in het beste geval een draadloze verbinding met het internet bieden. De nieuwste routers eisen door hun strakke vormgeving een plaatsje op in de vitrinekast en streamen of beamen alle mogelijke content zoals filmpjes en muziek met gigabitsnelheden naar de gebruiker. Een korte inventarisatie van de nieuwste netwerkjuweeltjes voor in de huiskamer.

De leveranciers van routers voor thuisgebruikers en kleinzakelijke omgevingen buitelen over elkaar heen in de strijd om het snelste product met de beste dekking te bieden. Het opkrikken van de doorvoersnelheid gebeurt op grote schaal door gelijktijdig gebruik te maken van de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequentiebanden. Ook de nieuwe 802.11ac-standaard voor draadloos netwerken met een snelheid van minimaal 1 Gbps wordt inmiddels breed omarmd. Technologieën zoals ‘Beamforming’ en ‘SmartBeam’ moeten ervoor zorgen dat die hoge snelheden ook op zolder worden gehaald.

NETgEaRNetgear was naar eigen zeggen in 2012 de eerste fabrikant met een 802.11ac-product op de markt. In januari maakte de netwerkfabrikant bekend dat nog dit jaar de Beamforming-technologie wordt toegevoegd aan de 802.11ac-producten waardoor de gigabitbelofte van 802.11ac ook daadwerkelijk realiteit moet worden.De Beamforming-technologie herkent de locatie van een draadloos apparaat in het netwerk en stuurt het wifi-signaal direct naar het apparaat, waarbij er constant

wordt gecontroleerd en getraceerd welke apparaten er komen en gaan. Hierdoor is elk apparaat verzekerd van een optimaal wifi-signaal, wat volgens Netgear resulteert in betere prestaties en een betrouwbaardere verbinding.Een nieuw lid van Netgears 802.11ac-familie is de D6200 WiFi DSL Modem Router die 802.11ac combineert met adsl2+. De router biedt volgens Netgear hogere snelheid en een beter bereik door 802.11n te combineren met 802.11ac. Met behulp van 802.11n worden op de 2,4 GHz-band snelheden geboden tot 300 Mbps terwijl 802.11ac wordt toegepast voor snelheden tot 867 Mbps op de 5 GHz-band. Tevens beschikt de router over een aparte Gigabit Ethernet WAN-poort die kan worden verbonden met fiber optic breedband of adsl.

LiNksysLinksys doet er qua snelheden nog een stevig schepje bovenop. De Cisco-divisie, die per maart hoogstwaar-schijnlijk in handen komt van Belkin, brengt komend voorjaar drie nieuwe 802.11ac-routers op de markt. Het topmodel, de Smart Wi-Fi Router AC 1750 HD Video Pro (EA6700), levert snelheden tot 1300 Mbps op de 5 GHz-band en tot 450 Mbps op de 2,4 GHz-band. Dit apparaatje is volgens de leverancier dan ook geschikt om hd-content te streamen naar tien of meer verbonden apparaten. De AC 1200 en AC 1600 zijn eveneens ‘dual band’, maar zetten iets lagere snelheden op de klokken. Om ook daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van de hoge snelheden van 802.11ac, brengt Linksys de AC 580 USB Wi-Fi Adapter op de markt waarmee consumenten hun laptops of computers kunnen upgraden naar 802.11ac.Alle drie de Linksys-routers zijn uitgerust met Gigabit Ethernet- en usb3.0-poorten. Evenals Netgear maakt ook Linksys gebruik van Beamforming-technologie voor een verbeterd netwerkbereik en hogere wifi-snelheden in huis.

Page 51: Connexie 3 2013

fmc

51

D-LiNkD-Link zet voor een vloeiende streaming en betere prestaties vooral in op een gecombineerd gebruik van de 2,4 GHz- en de 5 GHz-band binnen de 802.11n-standaard, de voorganger van 802.11ac die in theorie snelheden biedt tot 600 Mbps.De nieuwe dual-band Cloud Gigabit Router N600 (DIR-845L) Netgear is uitgerust met de SmartBeam-technologie die ervoor moet zorgen dat de gebruiker altijd de beste internetverbinding tot zijn beschikking heeft. De router beschikt namelijk over zes ingebouwde antennes, die zich dynamisch instellen om het signaal te versterken. Hierdoor worden zelfs draadloze apparaten bereikt die andere draadloze producten niet kunnen bereiken, zoals bijvoorbeeld op de bovenste verdieping van een woonhuis.Met mydlink Cloud Services beschikken gebruikers over hun eigen persoonlijke cloud, zodat ze hun thuisnetwerk overal ter wereld in de gaten kunnen houden. Per e-mail wordt de gebruiker op de hoogte gehouden van nieuwe of ongewenste apparaten die verbinding proberen te maken met hun netwerk.

TP-LiNkOok de TL-WDR4900 van het Chinese TP-Link is een ‘N900 Wireless Dual Band Gigabit Router’ die een bandbreedte belooft van in

totaal 900 Mbps door binnen de 802.11n-standaard gebruik te maken van zowel de 2,4 GHz- als de 5 GHz-band. Op beide frequentiebanden is volgens TP-Link een snelheid van maximaal 450 Mbps te realiseren. ‘Gigabit’ slaat in dit geval op de vier Gigabit Ethernet-poorten om apparaten met een kabeltje te verbinden en op de Gigabit WAN-poort. Daarnaast beschikt het apparaat over twee usb2.0-poorten om bijvoorbeeld printers, bestanden en media met elkaar te delen. Dat delen kan via het thuisnetwerk of onderweg met behulp van de ftp-serverfuncties van het apparaat.

aVMHet Duitse AVM houdt het met een theoretische doorvoersnel-heid van 450 Mbps dan nog redelijk bescheiden. Toch maakt ook de onlangs geïntroduceerde Fritz!Box 3370 gebruik van de 802.11n-standaard op beide frequentiebanden, alleen niet tegelijkertijd. AVM laat gebruikers kiezen tussen de bandbreedte van de 2,4 GHz-band en de minder vaak gebruikte bandbreedte van de 5 GHz-band.Met de FRITZ!Box 3370 brengt AVM tal aan functionalitei-ten samen in één apparaat. De uitrusting omvat onder meer een vdsl- en adsl-modem, een geïntegreerde mediaserver, vier gigabit Ethernet-poorten en twee usb-poorten voor het verbinden van netwerkapparatuur zoals printers of externe schijven. Het uitgebreide softwarepakket voor de FRITZ!Box 3370 omvat een breed scala aan nuttige functies, waaronder een fi rewall, mogelijkhe-den voor ouderlijk toezicht, een WLAN-nachtservice en WLAN-toegang voor gasten.

siTECOMSitecom introduceerde in december 2012 zijn nieuwe X-Serie 3.0-lijn bestaande uit vier routermodellen, waarvan het topmodel in januari van dit jaar beschikbaar kwam. Dit paradepaardje, de X6 N900, wordt door Sitecom omschreven als ‘Sitecoms snelste Gigabit router tot nu toe met een draadloze snelheid van 450 Mbps op twee frequenties’. “Door de combinatie van een dlna-server en usb-poorten kunnen gebruikers eenvoudig fi lms en muziek streamen binnen het netwerk en zo bijvoorbeeld hun fi lmcollectie op een Smart-TV afspelen.”

Sitecom heeft duidelijk veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de nieuwe apparaten. De routers hebben een matte, glanzende en met structuur afgewerkte witte behuizing en vormen volgens Sitecom ‘een harmonieus geheel met elk interieur’. o

Page 52: Connexie 3 2013

52

Voipro en FirmTel slaan handen ineen

De sim worDt slimTekst Marco Mekenkamp

Hosted voice-aanbieder Voipro en mobiele operator FirmTel slaan de handen ineen. Gezamenlijk introduceren ze een vast-mobieloplossing die integreert met de ict-toolbox van de moderne onderneming. Exclusief geleverd en ondersteund via hun netwerk van ict-partners.

Aan tafel zitten oprichters Rob Kurver van Voipro en Cees Quirijns van FirmTel. Voipro kennen we sinds 2005 als voortrekker van cloud-communicatiediensten. FirmTel slaat als eerste en enige Nederlandse mvno de brug tussen mobiele telecom- en het it-domein. Beide ondernemingen leveren unieke oplossingen aan het midden- en kleinbedrijf. Niet direct, maar via ict-partners.

FlExibElE zEkErHEidHet is een bekend feit dat het mobiele werken sterk toeneemt in organisaties. Recente schattingen van IDC stellen dat ruim 50 procent van het Europese

bedrijfsleven al enige vorm van een mobiele workforce faciliteert. Mobiel werken verbetert de productiviteit en vergroot de klanttevredenheid doordat medewerkers sneller kunnen inspelen op klantvragen en informatie – ongeacht locatie – beter kunnen delen.

Cees Quirijns: “Mobiele communicatie is vandaag de dag echter nog onvolwassen. Functionaliteit die we al sinds jaar en dag kennen uit de vaste telecom is niet of slechts mondjesmaat mobiel beschikbaar. In de samenwerking met Voipro brengen we daar verandering in door telefooncentralefunctionaliteit toe te voegen aan onze mobiele aansluitingen. Vaste toestellen worden daarmee overbodig, terwijl de bereikbaarheid van de organisatie gegarandeerd blijft. De flexibiliteit van mobiel met de zekerheid van vast dus.”

Dat klinkt als een Fixed Mobile Convergence-oplossing. Rob Kurver beaamt dat. “Inderdaad, maar de combinatie FirmTel en Voipro gaat veel verder dan dat. Daar waar fmc slechts vaste en mobiele telefonie aan elkaar knoopt, geloven wij dat daarbovenop meerdere integratiepaden ondersteund moeten worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan koppelingen met Microsoft Lync en WebRTC. Het is juist die integratie met it-toepassingen waar wij samen met onze partners hét verschil maken voor organisaties.”

inTEGralE bEHEErsbaarHEidOok Cees Quirijns wil liever niet de fmc-sticker opgeplakt krijgen: “Fmc is een puntoplossing. Hartstikke goed dat mobiele en vaste telefonie in deze gedachtegang samensmelten, maar organisaties die echt mobiel willen werken, hebben veel meer uitdagingen dan alleen het aansluiten van hun simkaarten op een telefooncentrale. Ik noem het uitrollen, beveiligen en ondersteunen van mobiele apparaten en applicaties. Of het beheren van mobiele toegang tot netwerkbronnen binnen de organisatie. Effectieve zakelijke mobiliteit vereist integratie tussen een veelvoud aan – al dan niet bestaande – softwareoplossingen die binnen organisaties worden gebruikt. Die vereiste openheid en integratie-mogelijkheden bieden we in de combinatie Voipro en FirmTel.”

rob kurver: “de simkaarten van FirmTel integreren we met reeds bestaande toepassingen.”

Page 53: Connexie 3 2013

53

Rob Kurver vult aan: “Bedenk daarbij dat wij niet direct leveren aan organisaties, maar uitsluitend opereren via onze ict-partners. Een zeer bewuste keuze. Onze partners zijn als geen ander in staat om een totaaloplossing voor organisaties neer te zetten die naadloos integreert met hun bestaande ict-infrastruc-tuur. En zeker zo belangrijk: de beheersdiensten om die infrastruc-tuur ook in de lucht te houden.”

WEl dE lUsTEn, niET dE lasTEnEen interessante en heldere visie, maar wellicht ook een met een complexe uitwerking? Rob Kurver schudt zijn hoofd: “Nee hoor, absoluut niet zelfs. Het uitgangspunt van de samenwerking tussen FirmTel en Voipro is om organisaties en hun eindgebruikers zoveel mogelijk af te schermen van de achterlig-gende technische complexiteit en ervoor te zorgen dat zij profi teren van de lusten van het mobiele werken, zonder geconfronteerd te worden met de lasten. Onze partners vervullen daarbij zoals gezegd een essentiële rol.”

Dat vraagt om een praktisch voorbeeld. Cees Quirijns: “Het start allemaal bij het centraal stellen van medewerkers. Deze eindgebruiker heeft een rol binnen de organisatie waarin hij moet kunnen beschikken over bepaalde apparatuur, software, communicatiefaciliteiten en toegang tot netwerkbronnen om zijn werk goed te kunnen doen. Idealiter is zo’n medewerker met een druk op de knop in staat dat te doen en wordt hij effectief ondersteund in geval van problemen, zonder noemenswaardig oponthoud door individuele leveranciers of door van het spreekwoordelijke kastje naar de muur gestuurd te worden. Onze partners realiseren dit daadwerkelijk door een medewerker bijvoorbeeld van een laptop, tablet en ook smartphone te voorzien waarop toegang tot netwerkbronnen is ingesteld en over de juiste software

Cees Quirijns: “Mobiele communicatie is vandaag de dag echter nog onvolwassen.”

fmc

wordt beschikt. Daarbovenop worden de gewenste mobiele abonnementen en rechten toegekend alsook het bereikbaarheidsscena-rio ingeregeld. Allemaal op afstand en met een van onze partners als centraal aanspreekpunt voor de organisatie.”

sliMME siMRob Kurver legt verder uit hoe dat werkt: “De simkaarten van FirmTel integreren we met reeds bestaande Mobile Device Management- en it-systeembeheertoepassingen. De hosted voice-oplossingen van Voipro connecteren ondermeer met unifi ed communications-toepassingen en bestaande telefooncentrales. Nu de koppeling is gelegd tussen FirmTel en Voipro, wordt een volledige beheersoplossing geboden voor de gehele communicatiebehoefte van een organisatie als integraal onderdeel en onder de bezielende leiding van it, zodat de mobiliteits-wens van organisaties eindelijk adequaat is ingevuld.” Dat is een nieuw en helder geluid,

nu telecomaanbieders de focus juist lijken te leggen op het leveren van platte spraak- en dataconnectiviteit.

Cees Quirijns: “Inderdaad. Daarom worden ze ook wel eens oneerbiedig ‘dumb pipes’ genoemd. Juist door de integratie te bewerkstelligen met hosted voice, unifi ed communica-tions, mobile device management, systeembeheersoftware en andere relevante toepassingen maken we van die domme pijp een slimme sim.”

disTribUTEUrPortland Europe is aangesteld als distributeur en geïnteresseerden kunnen daar terecht voor meer informatie. Algemeen directeur Kim van Brugge van Portland: “Wij zijn verheugd de oplossingen van FirmTel en Voipro naar de markt te brengen, omdat deze het beste van twee werelden combineren. Daarnaast bieden wij ict-dienstverleners een portfolio van cloud- en ict-beheerdiensten die hier uitstekend op aansluiten.” o

Page 54: Connexie 3 2013

54

gnTel flexibele business operaTor

Tekst HP van Tilburg

In 2011 maakte we in Connxie reeds kennis met de business operator gnTel. In de afgelopen twee jaar heeft gnTel niet stil gezeten. In het kader van het thema fmc van de deze Connexie introduceerde gnTel begin maart toevalligerwijs ook een eigen fmc-oplossing. We spreken met Bart Haaksman, de sales director van gnTel, over de stand van zaken bij gnTel.

In het ruime aanbod van ip-spelers begint zich langzaam maar zeker een duidelijke kopgroep af te tekenen. Op de vraag of gnTel daarbij hoort zegt Bart Haaksman: “Jazeker horen wij daarbij. gnTel was zelfs een van de eerste partijen die serieus inzette op ip-telefonie. In 2004 was gnTel een van de eerste partijen die een wholsale C7-koppeling bij KPN afnam. Bij de intrede van voip bouwde gnTel een eigen platform hiervoor. Wij hebben, als complete telco, ons toen volledig op het mkb gericht en werden daarmee succesvol. In deze markt onderschei-den wij ons daarbij met name in flexibiliteit. Dit is een bedrijf waarin in oplossingen wordt gedacht. Zo was gnTel bijvoorbeeld ook de eerste die met een makkelijke oplossing voor conference calls kwam.”

MaaTWerkAlgemeen directeur John Ouderling van gnTel zette zijn bedrijf twee jaar geleden in Connexie neer als een ‘boutique telecomoperator’. Hij zei toen: “Wij leveren betaalbaar maatwerk. Dat kunnen we ook, omdat er bij ons in huis enorm veel kennis aanwezig is. Ik heb bijvoorbeeld 30 jaar bij KPN gewerkt en ook mijn collega’s hebben vele jaren ervaring bij diverse operators. Wij weten dus precies wat wel en niet kan en als wij een toezegging doen, dan weet de klant ook zeker dat wij die kunnen nakomen.”Als we Bart Haaksman met die opmerking opnieuw kennis laten maken, zegt hij: “Ja, wat John daarover zei is feitelijk wel de kern van ons bedrijf. Ga er vanuit dat gnTel elke technische competitie met welke ip-speler dan ook aankan. Ons platform is zeer uitgebreid en rijk aan mogelijkheden. Maar daar voegen we nog iets heel belangrijks aan toe, namelijk dat wij samen met de partner in elke specifieke situatie pasklare oplossingen kunnen implementeren. Met name in die gevallen waarin telefonie een integraal onderdeel is van bedrijfskriti-sche processen kunnen we met maatwerkoplossingen

komen. Deze oplossingen leiden zonder uitzondering tot langdurige tevredenheid bij de zakelijke eindklant.”

TeleCoM- en IT-ParTners Binnen het partnerkanaal van gnTel is plaats voor zowel telecom- als it-resellers. Bart Haaksman zegt daarover: “De vraag naar hosted dienstverlening groeit gestaag en daarom is er binnen onze partnerorganisatie de nodige uitbreidingsruimte. Ons aanbod is daarbij geschikt voor resellers die op zoek zijn naar de verbreding van hun dienstenpakket. Enerzijds om daarmee hun klanten aan zich te blijven binden, anderzijds om de teruglopende omzet in hardware te compenseren. Op dit moment hebben we 75 actieve partners en onze doelstelling is om dat aantal dit jaar uit te breiden tot 125.”

Branded en WHITe laBel ParTnersWe komen met Bart Haaksman te spreken over het partnermodel. Hij zegt daarover: “gnTel kent twee soorten partners. De branded partner verkoopt de gnTel-diensten tegen vastgestelde tarieven. De klant heeft daarbij een contract- en betalingsrelatie met gnTel. De branded partner krijgt voor zijn inspanningen bij de installatie en eerstelijnssupport een maandelijkse commissie en is daarnaast verantwoordelijk voor het leveren en installeren van de toestellen op locatie. De white label partner verkoopt de diensten van gnTel onder eigen merk- of bedrijfsnaam en bepaalt zelf de tarieven, die hij de eindgebruiker in rekening brengt. Voor de administratie daarvan zit er in de gnTel Provisioning Interface een facturatiemodule, waarmee hij de factuurregels direct naar zijn eigen boekhouding kan exporteren. Hierdoor wordt veel tijd bespaard en de kans op fouten geminimaliseerd. Daarnaast levert, installeert en configureert de white label partner ook apparatuur en diensten en is hij het eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen. Omdat white label partners

Page 55: Connexie 3 2013

fmc

55

feitelijk als operator opereren moeten ze aan een aantal wetten en regels voldoen. Hierbij biedt gnTel de nodige ondersteuning. De white label-constructie is met name interessant voor partners die behalve voip ook andere clouddiensten, zoals SaaS, back-up en recovery aan hun portfolio willen toevoegen. Potentiële partners hoeven geen investeringen vooraf te doen. Wel

moeten ze deelnemen aan onze gratis trainingen. Na certifi cering kunnen ze feitelijk direct aan de slag met ons portfolio. Zo willen we met onderscheidende kwaliteit en interessante commissies, samen met onze co-leveranciers en partners, verder bouwen aan een ecosysteem waarvan alle betrokkenen optimaal kunnen profi teren: eindgebruikers, partners en wijzelf.” o

“Op dit moment hebben we 75 actieve partners en onze doelstelling is

om dat aantal dit jaar uit te breiden tot 125.”

GnTel InTrodUCeerT VasT-MoBIelInTeGraTIe

Begin maart kondigde gnTel zijn fmc-oplossing aan. Met de gnTel FlexMobile App en een FlexSmartphone account maakt gnTel het mogelijk smartphones eenvoudig onderdeel te maken van de zakelijke telefonie-oplossing van gnTel. Om verkort en voordelig onderling te kunnen bellen, is de gnTel app ‘FlexMobile’ nodig. Met de speciale App kan ieder bestaand mobiel abonnement direct gekoppeld worden met de hosted voip-oplossing van gnTel. Het is dus niet meer noodzakelijk om eerst het mobiele abonnement uit te zitten of af te kopen om gebruik te kunnen maken van deze oplossing. Aan de FlexSmartphone account wordt een verkort nummer gekoppeld, bijvoorbeeld de extensie waarop de persoon in kwestie ook op het vaste toestel bereikbaar is. Collega’s kunnen elkaar daarna via het vaste toestel (of via de app) verkort bellen. Zowel het vaste als mobiele toestel gaan dan over. Ze hoeven dus niet na te denken hoe iemand telefonisch bereikbaar is. Belt iemand uit via de smartphone, dan kiest die het telefoonnummer uit het adresboek. gnTel verbindt dan automatisch door naar het gekozen (eventueel zelfs ook buitenlandse) nummer. Bijkomend voordeel: je belt tegen de voordelige (internationale) tarieven van gnTel.

Page 56: Connexie 3 2013

56

Femtocellen en picocellen stelen de show in Barcelona

Small cellS op punt van doorbreken?

Tekst Ferry Waterkamp

Met pieksnelheden van 100 Mbps down en 50 Mbps up is lte een volwaardig alternatief voor vaste en draadloze verbindingen. Voorwaarde is dan wel dat de lte-dekking ook inpandig en op lastig bereikbare locaties van een hoge kwaliteit is, wat zeker in de hogere frequentiebanden een uitdaging kan zijn. Voor femtocellen en picocellen een mooie kans om eindelijk definitief door te breken.

Femtocellen en picocellen behoren beide tot de groep van de small cells. Femtocellen worden doorgaans gebruikt om woningen en kleine bedrijfsgebouwen van een goede mobiele dekking te voorzien. Door het grotere bereik zijn picocellen de aangewezen optie voor locaties zoals treinstations, ziekenhuizen, grotere kantoorgebou-wen en zelfs vliegtuigen. Waar femtocellen tot ongeveer tien meter kunnen overbruggen, ligt het bereik van één picocell op maximaal tweehonderd meter.

FeMTocellenEen femtocell is een klein 3G- of 4G/lte-basisstation met een laag zendvermogen dat inpandig via het vaste internet wordt aangesloten op het netwerk van de mobiele operator. Op die manier fungeert een femtocell als een uitbreiding van het normale mobiele netwerk die toegang biedt tot alle spraak- en datadiensten van de operator.Wellicht het bekendste voorbeeld van een femtocell is Vodafone’s SignaalPlus die in oktober 2011 op de Nederlandse markt beschikbaar kwam. Vodafone was hiermee de eerste operator in Nederland met een femtocell. In het Verenigd Koninkrijk kwam SignaalPlus al in 2009 op de markt.SignaalPlus is door Vodafone in samenwerking met Huawei ontwikkeld. Maximaal vier medewerkers kunnen tegelijkertijd gebruikmaken van dit type basisstation, waardoor het vooral geschikt is voor gebruik in woonhuizen of kleine bedrijfsvestigingen (tot tien medewerkers). In de loop van 2012 kwamen er femtocellen beschikbaar met een grotere capaciteit voor gebruik in grotere bedrijven.

Vooralsnog hebben de andere Nederlandse operators geen plannen voor de uitrol van femtocelltechnologie op grote schaal. Wel laat T-Mobile weten dat het als onderdeel van het netwerkprogramma ‘Samen Meer Bereiken’ momenteel verbeteringen doorvoert in het bestaande 3G-netwerk wat onder andere de dekking

ten goede moet komen. “Tevens start in augustus de bouw van het 4G-netwerk”, aldus een woordvoerder van de operator. “Over femtocellen kunnen we op dit moment nog niets zeggen.”

PicocellenEen picocell heeft doorgaans de afmetingen van een pak A4-papier en kan worden aangesloten op bijvoorbeeld de Base Station Controller van de operator of de bedrijfstelefoniecen-trale. In dit laatste geval ontstaat een privé-gsm-netwerk waarbinnen tegen lagere kosten kan worden gebeld, en tussen collega’s onderling vaak zelfs gratis.Wie op zoek is naar een picocelloplossing om het signaal in bijvoorbeeld een bedrijfspand of ziekenhuis op te krikken, kan al enkele jaren terecht bij aanbieders zoals Teleena, 12Connect, RadioAccess en de mvno VastMobiel die in 2012 door klantcontactspecialist Mtel werd overgenomen van RadioAccess.Bijvoorbeeld RadioAccess biedt met ‘Clarity Private GSM’ de mogelijkheid om met behulp van picocellen een mobiel privénetwerk te creëren. Vorig jaar werd het aanbod uitgebreid met ‘Private LTE’. Om praktijkerva-ring op te doen met lte heeft RadioAccess de ‘lte pilot cell’ ontwikkeld die eenvoudig kan worden verplaatst. De pilot cell werkt in de licentievrije 1800 MHz-band. Daardoor is het mogelijk deze pilot cell in te zetten zonder de noodzaak van vergunningen of afspraken met licentiehouders.

SMall cell-baSiSSTaTionSHoewel er dus duidelijke verschillen zijn tussen femtocellen en picocellen, worden ze door de fabrikanten

Wellicht het bekendste voorbeeld van een femto-cell is Vodafone’s SignaalPlus die in oktober 2011

op de nederlandse markt beschikbaar kwam.

Page 57: Connexie 3 2013

fmc

57

van de basisstations toch vaak op één hoop gegooid en aangeduid met de verzamelnaam small cells.Small cells zijn al enkele jaren een belangrijk thema tijdens het Mobile World Congress, maar lijken nu toch echt defi nitief door te breken. De 2013-editie van MWC die eind februari wederom plaatsvond in Barcelona leverde dan ook een hele reeks aan nieuwe small cell-producten op. Wat hierbij opviel, is dat veel van deze nieuwe apparaten verschillende netwerktechnologieën combineren en bijvoorbeeld lte, 3G en een vaste netwerkverbinding in één doosje bieden.

Zo toonde Netgear in Barcelona de DEVG2000F Small Cell Home Gateway waarmee mobiele operators met een Alcatel-Lucent-infrastructuur hun 3G hspa+-dekking optimaal kunnen afl everen in de woonkamer. De overgang van macrocell (het ‘reguliere’ mobiele netwerk) naar small cell gaat met deze gateway naadloos, zo is de belofte van de netwerkleveran-cier. Het apparaat ondersteunt tot acht mobiele clients met een downloadsnel-heid tot 21,6 Mbps. Vier Ethernet-poorten en 802.11n voor draadloos netwerken zijn in het apparaat geïntegreerd.

Nokia Siemens Networks toonde tijdens MWC een aantal nieuwe ‘Flexi Zone’ micro- en pico-basisstations voor wifi en lte. Hiermee kunnen operators hun dekking uitbreiden in de zogenaamde ‘hot zones’ zoals winkelgebieden en treinstations. Ook presenteerde Nokia Siemens Networks enkele nieuwe hspa+- en lte-femtocellen voor gebruik in bedrijven en publieke ruimten.

Het Chinese ZTE onthulde enkele weken voorafgaand aan MWC al enkele nieuwe lte-small cells waarmee operators hun dekking kunnen uitbreiden. Deze nieuwe basisstations bieden naast lte ook ondersteuning voor transmissie-technologieën zoals wifi en dsl wat handig is als een klant ‘niet in het zicht’ is van het eigenlijke lte-basisstation.

Het bedrijf ip.access greep het Mobile World Congress in Barcelona aan om samen met InterDigital te demonstreren hoe small cells kunnen worden ingezet om naadloos te switchen tussen wifi en lte. In de visie van ip.access zullen lte-handsets binnenshuis standaard gebruikmaken van het draadloze netwerk, als dat beschikbaar is. Nadeel is dat de kwaliteit van de draadloze verbinding omlaag gaat als het aantal verbonden devices toeneemt. “Het kenmerk van wifi -netwerken is dat ze hard hun best doen om iedereen te bedienen met als resultaat dat niemand een goede service krijgt”, zegt technisch directeur Nick Johnson van

Nokia Siemens Networks heeft zijn ‘Flexi Zone’-aanbod uitgebreid met onder andere enkele pico-basisstations voor wifi en lte. Hiermee kunnen operators de dekking in ‘hot zones’ – zoals stedelijke gebieden waar intensief gebruik wordt gemaakt van het

netwerk – verbeteren.

netgear toonde tijdens het Mobile World congress in barcelona de DeVG2000F

Small cell Home Gateway.

ip.access. “Ons systeem signaleert verbindingsproblemen en schakelt gebruikers automatisch over naar een lte-signaal. Dit geeft de gebruikers die worden overgeschakeld niet alleen een betere ervaring, maar ontlast ook het draadloze netwerk waardoor de overige gebruikers ook weer een betere dienstverlening ervaren.” o

Page 58: Connexie 3 2013

• U bent verantwoordelijk voor de prospectie, de opvolging van nieuwe accounts in de retail en telecomsector, alsook voor de opvolging van bestaande retailers (zoals Media Markt, Saturn, ea) over heel Nederland. U exploreert de telecomsector en overtuigt hen van het unieke HOA concept.

• U verzorgt de jaarbesprekingen, u geeft opleidingen, u werkt samen acties uit en stuurt samen met je collega merchandisers aan. Kortom, u managet uw doelgroep en rapporteert aan de managing partner.

• U bent flexibel en niet te beroerd om een helpende hand toe te steken. U hebt een uitgesproken commercieel profiel. U hebt ervaring met of in de telecom- of retailwereld.

• U bent verantwoordelijk voor de prospectie, maar vooral voor de opvolging van retailers en independent hifishops over heel Nederland. U verzorgt de jaarbesprekingen, u geeft opleidingen en u werkt samen acties uit.

• U bent flexibel en niet te beroerd om intern een helpende hand toe te steken. U hebt een uitgesproken commercieel profiel, alsook een technische bagage en / of feeling. In een tweede fase kan Nederland in regio’s verdeeld worden.

House of Accessories, de distributeur van Cellular en andere merken, wil zijn team gevoelig uitbreiden in Nederland. House of Accessories verwierf samen met haar zusterbedrijf House of Music een toonaangevende plaats in de distributie en logistiek van vooraanstaande merken in de Benelux en Frankrijk. House of Accessories heeft daarbij een stevige voet aan de grond in Belgie en een koppositie bin-nen de Nederlandse markt, oa door de verdeling van Cellular Line, Cobra, Swiss, JBL multimedia, enz….

House of Music is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot één van de toonaangevende producen-ten en distributeurs in de audiosector. Met ArtSound zijn we marktleider binnen

het segment van luidsprekers en multiroom. Daarnaast verdeelt

het JBL, Canton, Harman Kardon, Advance Acoustic ea….

Voor beide functies staat ondernemerschap centraal. U bent een bouwer die initiatief neemt, maar kan terugvallen op een hechte groep collega’s. Alle personen kunnen rekenen op een bevredigend en op maat gemaakt remuneratiepakket, evenals op een omgeving waar vriendschap, plezier, vrijheid en werklust centraal staan.

Zin om je eigen identiteit uit te bouwen? Stuur dan als de bliksem je gegevens door naar [email protected]

SENIOR KEY ACCOUNT MANAGER

KEY ACCOUNT MANAGER

voor de retail en telecomsector in Nederland

voor de hifimarkt in Nederland

Wat is ons DNA?Een jong bedrijf met een jonge geest en een licht guerrillagehalte. Doordrongen van een klantgerichtheid die erg ver gaat. House of Accessories en Music is een groep van 40 mensen in België, Nederland en Frankrijk. Centraal staat: authenticiteit. Jezelf zijn bin-nen een onderneming die dit ook toelaat.

Naar het voorbeeld van het Franse team willen we het Nederlandse team fors versterken door de aanwerving van twee personen.

Page 59: Connexie 3 2013

fmc

59

Ziggo lanceert Visual Voicemail App voor Android

DE VOICEMAILS VAN DE VASTE TELEFOON BELUISTEREN OP EEN SMARTPHONE

Tekst MarcoMekenkamp

In februari heeft Ziggo een app gelanceerd waarmee Ziggo telefonieklanten voicemails die binnenkomen op hun vaste telefoon automatisch ook ontvangen op hun Android smartphone: Ziggo Visual Voicemail App. De App werkt via zowel elke wifi -verbinding als de reguliere dataverbinding van de provider.

Het op afstand afl uisteren van een voicemail of antwoordappa-raat op afstand is natuurlijk niet nieuw. Het was in veel gevallen al mogelijk om in te bellen op een vast antwoordapparaat thuis of op een antwoordapparaat in de cloud. Even de toegangscode intoetsen en soms het bijbehorende telefoonnummer en de berichten konden afgeluisterd en soms ook direct gewist worden.

De app die Ziggo nu gelanceerd heeft is derhalve ook niet echt iets nieuws te noemen, maar het is wel een stap voorwaarts in vergelijking tot de mogelijkhe-den die er waren. Door namelijk een app te maken heeft Ziggo niet alleen het afl uisteren op afstand mogelijk gemaakt maar er ook handige functies aan toegevoegd. De app, die werkt op elke smartphone die draait op Android 2.2 (Froyo) of hoger en de mogelijkheid biedt om voicemails te beluisteren, op te slaan, te verwijderen, te bewerken en door te sturen, laat ook zien wie er een voicemail heeft achtergela-ten op de vaste telefoon. Met één druk op de knop kan die persoon worden teruggebeld, maar het is ook mogelijk om die persoon een tekstbericht te sturen. Met de app is het ook mogelijk om de voicemailinstellingen van de vaste telefoon op afstand te beheren.

De app kan bovendien per vast Ziggo-telefoonnummer worden geïnstalleerd op vijf smartphones, zodat de berichten op elke telefoon binnenkomen.

Ziggo streeft er naar dat Ziggoklanten de diensten die zij afnemen overal kunnen gebruiken. Met de Ziggo Visual Voicemail App wordt het mogelijk een dienst die eerst alleen beschikbaar was op de vaste telefoon, te gebruiken op elke willekeurige locatie. De app is te downloaden via Google Play. o

Met één druk op de knop kan die persoon worden terugge-beld, maar het is ook mogelijk om die persoon een tekst-bericht te sturen.

• U bent verantwoordelijk voor de prospectie, de opvolging van nieuwe accounts in de retail en telecomsector, alsook voor de opvolging van bestaande retailers (zoals Media Markt, Saturn, ea) over heel Nederland. U exploreert de telecomsector en overtuigt hen van het unieke HOA concept.

• U verzorgt de jaarbesprekingen, u geeft opleidingen, u werkt samen acties uit en stuurt samen met je collega merchandisers aan. Kortom, u managet uw doelgroep en rapporteert aan de managing partner.

• U bent flexibel en niet te beroerd om een helpende hand toe te steken. U hebt een uitgesproken commercieel profiel. U hebt ervaring met of in de telecom- of retailwereld.

• U bent verantwoordelijk voor de prospectie, maar vooral voor de opvolging van retailers en independent hifishops over heel Nederland. U verzorgt de jaarbesprekingen, u geeft opleidingen en u werkt samen acties uit.

• U bent flexibel en niet te beroerd om intern een helpende hand toe te steken. U hebt een uitgesproken commercieel profiel, alsook een technische bagage en / of feeling. In een tweede fase kan Nederland in regio’s verdeeld worden.

House of Accessories, de distributeur van Cellular en andere merken, wil zijn team gevoelig uitbreiden in Nederland. House of Accessories verwierf samen met haar zusterbedrijf House of Music een toonaangevende plaats in de distributie en logistiek van vooraanstaande merken in de Benelux en Frankrijk. House of Accessories heeft daarbij een stevige voet aan de grond in Belgie en een koppositie bin-nen de Nederlandse markt, oa door de verdeling van Cellular Line, Cobra, Swiss, JBL multimedia, enz….

House of Music is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot één van de toonaangevende producen-ten en distributeurs in de audiosector. Met ArtSound zijn we marktleider binnen

het segment van luidsprekers en multiroom. Daarnaast verdeelt

het JBL, Canton, Harman Kardon, Advance Acoustic ea….

Voor beide functies staat ondernemerschap centraal. U bent een bouwer die initiatief neemt, maar kan terugvallen op een hechte groep collega’s. Alle personen kunnen rekenen op een bevredigend en op maat gemaakt remuneratiepakket, evenals op een omgeving waar vriendschap, plezier, vrijheid en werklust centraal staan.

Zin om je eigen identiteit uit te bouwen? Stuur dan als de bliksem je gegevens door naar [email protected]

SENIOR KEY ACCOUNT MANAGER

KEY ACCOUNT MANAGER

voor de retail en telecomsector in Nederland

voor de hifimarkt in Nederland

Wat is ons DNA?Een jong bedrijf met een jonge geest en een licht guerrillagehalte. Doordrongen van een klantgerichtheid die erg ver gaat. House of Accessories en Music is een groep van 40 mensen in België, Nederland en Frankrijk. Centraal staat: authenticiteit. Jezelf zijn bin-nen een onderneming die dit ook toelaat.

Naar het voorbeeld van het Franse team willen we het Nederlandse team fors versterken door de aanwerving van twee personen.

Page 60: Connexie 3 2013

60

Tv-kijken op smartphone en tablet

Tekst Marco Mekenkamp

De tijd dat televisie-uitzendingen uitsluitend en alleen op het televisietoestel bekeken konden worden ligt inmiddels achter ons. Zorgde een insteekkaart in de pc jaren geleden al voor enige flexibiliteit, tegenwoordig kunnen we heel simpel draadloos televisie kijken op bijvoorbeeld een tablet. Wat bieden de verschillende operators via kabel en koper aan?

Veel mensen kunnen zich een leven zonder televisie niet voorstellen. De oudere lezers weten zich ongetwijfeld het televisieloze tijdperk te herinneren. Nadat in 1930 de eerste experimentele televisie-uitzending vanaf het Carltonhotel in Amsterdam werd uitgezonden duurde het nog 20 jaar alvorens de televisie echt haar intrede in Nederland deed. De eerste reguliere (zwart-wit) televisie-uitzending was op 2 oktober 1951 en in de eerste jaren keken er maar enkele duizenden mensen, vooral door technische beperkingen en hoge kosten van de toestellen. In 1967 deed de kleurentelevisie zijn intrede en in 1988 hadden we drie Nederlandse televisiezenders. In 1989 deed de commerciële televisie zijn intrede en toen ging het hard.

Inmiddels is het aantal zenders dat we in hoge kwaliteit kunnen bekijken enorm. Of de televisiepro-gramma’s er ook op vooruit zijn gegaan, daar kan over getwist worden, maar de behoefte om op één moment naar verschillende zenders te kijken is er altijd geweest. Vroeger namen we een programma op met de videorecorder, later kwam de dvd-recorder en tegenwoordig hebben we de harddiskrecorder en ‘uitzending gemist’ tot onze beschikking. Maar we kunnen ook het ene programma op tv kijken en de andere op de laptop of tablet. Ideaal wanneer bijvoorbeeld de man naar een live voetbalwedstrijd wil kijken terwijl de vrouw de voorkeur geeft aan een romantische film. Maar nog niet elke aanbieder kan dit leveren.

ZiggoZiggo presenteerde september vorig jaar een gratis app waarmee op tablet en/of smartphone televisie gekeken kan worden. Er was al een jaar eerder een poging, maar dat product haalde Ziggo weer snel van de markt omdat de kwaliteit niet goed was. Dat is nu wel goed in orde. Er werd gestart met 14 televisiezenders, maar dat aantal is inmiddels uitgebreid tot 48 zenders. De app is gratis te downloaden maar voor het kijken naar Live TV op de

Ziggo TV App heeft iemand tv en internet of alles-in-1 van Ziggo nodig. De app biedt naast live televisie ook een complete televisiegids, kijktips en actueel medianieuws en een catalogus van alle on demand-films en -series. De app is geschikt voor iPad, iPhone, iPod Touch en Android smartphones en -tablets.

UPCOok de andere grote kabelaar in Nederland biedt de mogelijkheid om televisie te kijken op tablet of smartphone, mits het Apple is. Voor Android en Windows zijn wel apps in ontwikkeling, maar wanneer deze beschikbaar zullen komen is nog niet bekend. Wel is het mogelijk om televisie op de laptop te kijken.Bij UPC is er een verschil tussen de klanten die wel of niet Horizon gebruiken. In beide gevallen wordt een app op de iPhone of iPad gebruikt, maar de Horizon-klanten hebben naast het live televisiekijken ook video on demand en uitzending gemist ter beschikking. Standaard zijn er 40 televisiezenders beschikbaar, maar dit is uit te breiden tot 80 zenders.

DelTaDe kabelaar van Zeeland is Delta. Omdat dit bedrijf niet alleen televisie en internet levert maar ook energie, infra- en milieudiensten, vaart men heel duidelijk een eigen koers. Waar bij de andere aanbieders zaken als video on demand en uitzending gemist al beschikbaar zijn, gaat dit bij Delta pas medio dit jaar volgen: “Nieuwe interactieve diensten zijn er niet van vandaag op morgen en vergen veel tijd in productontwikkeling. Delta kiest daarbij voor de hoogst mogelijke kwaliteit om haar klanten optimaal gebruiksgemak te bieden.” Het televisiekijken op laptop is al langer mogelijk voor wie gebruik maakt van Zeeland.net. Het tv-kijken op de tablet en smartphone is sinds begin maart mogelijk op apparaten met besturings-systemen iOS en Android. Delta is begonnen met 12 zenders maar de verwachting is dat dit aantal snel groter zal worden. Ook de tv-gids is via de app te bekijken.

Page 61: Connexie 3 2013

fmc

61

Tele2 eN oNliNeOok bij Tele2 zijn er nog geen oplossingen om smartphone en tablet als televisie te gebruiken. Het bedrijf zegt wel naar de mogelijkheden te kijken, maar concreet valt er niets te zeggen. Nu heeft Tele2 ook niet de naam om voorop te lopen in nieuwe ontwikkelingen; het bedrijf is altijd een challenger geweest en het wil de klanten dus een interessant product tegen een zeer aantrekkelijke prijs kunnen voorschotelen. En dan hoef je natuurlijk niet voorop te lopen in innovatie.Ook bij Online, de breedband-, vaste telefonie- en tv-tak van T-Mobile zijn er nog geen multiscreenoplossingen.

DigiTeNNeGebruikers van Digitenne zullen ook de tablet en smartphone op

tafel moeten laten liggen wanneer ze tv willen kijken. Digitenne is immers een product dat tegen een relatief lage prijs 27 televisie- en 23 radiozenders bij je thuis brengt. Het product werkt maar op één tv. Wie op meer televisies wil kijken, moet extra betalen. Bij drie televisies is het bedrag inmiddels vergelijkbaar met een standaard aansluiting bij een kabelaar, die dan bovendien veel meer zenders biedt. En kijken op een tablet, smartphone of laptop zit er bij Digitenne dus echt niet in.

KPNNaast Digitenne heeft KPN nog een ander televisieproduct: Interactieve TV. Hiervoor is het wel noodzakelijk om ook internet van KPN af te nemen. De klant krijgt ruim 60 tv- en 90 radiozenders en ook zaken als programma gemist en fi lms en

series on demand bekijken behoort, al dan niet tegen bijbetaling, tot de mogelijkheden. Thuis live tv-kijken op je laptop, tablet en smartphone kan ook. Dit gaat echter niet via een app maar via internet en heet dan ook ‘Interactieve TV Online’. Het bovenstaande gaat ook op voor de KPN-merken XS4All en Telfort.

CoNClUSieTv-kijken via de smartphone en tablet begint zo langzaam maar zeker de huiskamer binnen te druppelen. De mensen die het nu al gebruiken zijn enthousiast maar zij die het niet gebruiken zeggen het ook niet te missen. Ditzelfde verschijnsel zagen we ook in de eerste jaren van de mobiele telefonie en nu kan vrijwel iedere Nederlander niet meer buiten zijn mobieltje. Het is dus een kwestie van tijd. o

Ideaal wanneer bijvoorbeeld de man naar een live voetbalwedstrijd wil kijken terwijl de vrouw

de voorkeur geeft aan een romantische film.

Page 62: Connexie 3 2013

62

VOICEWORKS TIMMERT AAN DE WEG MET FMC

Tekst PaulTeixeira

Sinds de oprichting in 2005 is Voiceworks al actief op het gebied van voice over ip-telefonie. Anno 2013 beschikt het bedrijf over een rijk portfolio aan diensten en producten, waarbij vaste telefonie slechts een van de onderdelen is. De spreekwoordelijke kers op de taart is een reeks diensten op het gebied van Fixed Mobile Convergence. Mede-oprichter en Chief Executive Offi cer Stijn Nijhuis over de laatste stand van zaken in de ‘fmc-revolutie’.

Als basis voor zijn fmc-aanbod heeft Voiceworks sinds september 2012 een zelfontwikkeld mobiele platform. Voiceworks maakt als mvne gebruik van de landelijke netwerkinfrastructuur van operator KPN. Voor de verschillende partners van Voiceworks biedt het een solide fundament waar zij hun respectieve-lijke klanten mee kunnen bedienen. De fmc-diensten zijn naar believen af te nemen als ‘whitelabel’, zodat partners er ook hun eigen merk aan kunnen verbinden. Voiceworks kent vier partnermodellen voor zijn fmc-portfolio: dealer, wholesale agent, wholesale premium en Mobile Virtual Network Operator (mvno). Voor de partners is er verder een uitgebreid trainings-programma, technische support en ondersteuning op het gebied van zowel sales als marketing.

AANDACHTSPUNTENDe investeringen in het eigen platform en het partnerkanaal

Page 63: Connexie 3 2013

fmc

63

werpen inmiddels de nodige vruchten af, stelt Stijn Nijhuis, ceo van Voiceworks, vast. “Wij zitten nu rond de vijfentwintig partners die ons fmc-portfolio voeren. Ik zie ook dat onze initiële partners goed bezig zijn in de markt.” Of er nog aandachtspunten zijn? “De mogelijkheden van onze fmc-diensten moeten bij sommige eindklanten nog even ‘landen’. En dan heb ik het bijvoorbeeld over het feit dat zij een vast telefoonnum-mer kunnen gebruiken voor hun mobiele telefoon. Sterker nog: dat zij zelfs twee mobiele telefoonnum-mers aan één sim-kaart kunnen koppelen. Of de mogelijkheid om op het mobiele toestel dezelfde functionaliteit te krijgen die men op een vaste telefoon gewend is te hebben, zoals een aanduiding dat een collega telefonisch in gesprek is. Dat soort functionaliteit is nog redelijk onbekend. Daar moet je de klant wel op wijzen. Dan creëer je ook de noodzakelijke vraag. Tegelijkertijd merken wij dat zodra de extra mogelijkheden bekend zijn, dat het aanzwellend werkt: bestaande klanten gaan hun relaties daar op wijzen. In feite wordt de klant weer een ambassadeur van ons fmc-aanbod.”

De ontwikkelingen staan niet stil, verzekert Stijn Nijhuis. “De bestaande diensten worden continu verrijkt. Zo hebben wij nu ook de mogelijkheid toegevoegd om aanwezigheids- en beschikbaarheids-informatie uit Microsoft Exchange te koppelen. Daar kun je vervolgens weer acties op laten ondernemen, zoals het automatisch doorsturen van een inkomend telefoongesprek naar een collega die wel aanwezig of beschikbaar is. Om onder andere dit soort nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen te laten zien, houden

wij in april dit jaar een speciale ‘terugkomdag’ voor onze partners.”

POSITIEF GESTEMDIn tijden van economische tegen-wind is kostenbeheersing bij veel organisaties een belangrijk aandachtspunt. Dat speelt Voiceworks mede in de kaart, aldus Stijn Nijhuis. “Let wel, wij zijn geen keiharde prijsvechters, maar wij bieden wel een goede zakelijke propositie voor een relatief laag bedrag. En dan heb je nog andere pluspunten zoals het feit dat wij inmiddels zogenoemde Unlimited bundels in onze diensten Managed Mobile en Voiceworks Mobile aanbieden. Daarmee kunnen organisaties voor een vast bedrag per maand en per gebruiker ongelimiteerd bellen en sms’en naar respectievelijk vaste/mobiele en mobiele nummers (mobiel) binnen Nederland. Daarmee onderscheiden wij ons van andere partijen.”

GROEIVoiceworks is met slechts vier mensen in 2005 begonnen. Anno 2013 zijn er 60 medewerkers aan de slag bij het bedrijf. Voorlopig lijkt de groei alleen maar verder te gaan. Nijhuis: “Wij zien nu een heel brede acceptatie in cloud computing in het algemeen en hosted voice in het bijzonder. En daarbinnen zijn wij inmiddels een bekende naam. Of het economisch tij niet tegen ons werkt? Zoals vaker het geval, biedt een crisis ook meer kansen voor bedrijven zoals Voiceworks. Wij hebben een ander businessmodel dan de traditionele telefoniepartijen. Bij ons hoeven klanten geen hoge investeringen te doen en krijgen tegelijkertijd een grote mate van inzichtelijkheid in hun kosten. Wij zijn dan ook positief gestemd over 2013.” o

HET FMC-PORTFOLIO VAN VOICEWORKSVoiceworks biedt op dit moment een drietal

diensten op het gebied van van Fixed Mobile

Convergence aan. Wij zetten ze voor u op

een rijtje.

VOICEWORKS MOBILEHet basisaanbod op het gebied van mobiele

telefonie. Los van de gebruikelijke zaken

die je verwacht van een mobiel data- en

telefonieabonnement, zijn hier echter al

een paar additionele mogelijkheden in

verwerkt. Zo kunnen organisaties twee

mobiele telefoonnummers aan één sim-kaart

koppelen. Prettig voor bijvoorbeeld het

makkelijk kunnen scheiden van privé- en

zakelijke communicatie. Daarnaast kan met

Voiceworks Mobile op eenvoudige wijze

simkaarten worden geactiveerd, is het

mogelijk om telefoontjes te routeren en zijn er

verschillende beheermogelijkheden. Sowieso

zijn afnemers van de dienst met een vast

nummer mobiel bereikbaar (zowel inkomende

als uitgaande gesprekken).

MOBILE CONNECTMet Mobile Connect worden er een paar

stappen verder gemaakt. Zo is het eenvoudig

om mobiele telefoons als vaste toestellen

aan alle bestaande voip-telefooncentrales te

koppelen. Daarvoor hoeft ‘weinig tot niets’

te worden veranderd. Een ander pluspunt is

het feit dat de mogelijkheden van de vaste

telefoons ook via de mobiele telefoons

beschikbaar zijn. Concreet voorbeeld:

medewerkers kunnen via hun mobiele

telefoon elkaar met het interne doorkiesnum-

mer bereiken.

MANAGED MOBILEDe Managed Mobile-dienst verenigt de

mogelijkheden van de twee andere diensten

en voegt er nog het nodige aan toe. Zo

vervalt de noodzaak voor een organisatie

om een eigen telefooncentrale te hebben. De

telefooncentralefunctionaliteit is keurig in de

cloud ondergebracht en wordt beheerd door

Voiceworks. Een ander pluspunt is de grote

mate van beheersbaarheid en inzichtelijk-

heid die Managed Mobile biedt: van het

blokkeren van gesprekken naar bepaalde

betaalde telefoonnummers tot het op één

geïntegreerde factuur krijgen van a lle

telefoniekosten (zowel vast als mobiel).

Page 64: Connexie 3 2013

64

NIEUW IN DE WINKEL

SONOS PLAYBARDe Sonos Playbar is een soundbar voor muziekliefhebbers. De Playbar zorgt voor een meeslepend hifi -televisiegeluid en streamt (doordat het een volledig draadloos hifi -systeem is) alle muziek ter wereld via een gebruiksvriendelijke muziekspeler. Het geraffi neerde alles-in-één ontwerp van de Playbar combineert een zichtbare aluminium rand met een hoogwaardige speakerstof. Dit zorgt voor een tijdloze, ingetogen look van de soundbar, die zonder subwoofer of speakerkabel is in te passen in elke kamer of audiosetup. Dankzij ingebouwde sensoren past de Playbar automatisch de equalizer en kanaalkeuze aan, zodat hij plat op het televisiemeubel is te plaatsen of is te bevestigen aan een onopvallende muurbeugel. Onder de ‘motorkap’ biedt de Playbar negen individueel versterkte speakers: zes mid-woofers voor een diep en rijk lagefrequentiegeluid en drie tweeters voor kristalhelder detailgeluid. De Sonos Playbar is verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van 699 euro.

SAMSUNG ATIV TABDe Samsung ATIV Tab (P8510) is een 10,1 inch Windows RT-tablet (een voor tablets

geoptimaliseerde versie van Windows 8). De tablet weegt maar 570 gram en is slechts 8,9 millimeter dik. Het is het perfecte device voor on-the-go, want de opstarttijd is bijzonder kort. Op de ATIV Tab staat Microsoft Offi ce Home en Student 2013

voorgeïnstalleerd, zodat men alle dingen kan doen die men op een pc gewend is te doen. De 8.200 mAh batterij zorgt ervoor dat de batterij het wel even uithoudt.

Handig is dat de ATIV Tab compatibel is met alle Windows-computers en accessoires zoals printers, toetsenborden, projectoren en losse monitoren. Daarnaast is de ATIV Tab voorzien van een 1,5GHz dual-core processor, een 1,9-megapixel frontcamera, een 5-megapixelcamera (met een 720p hd-videorecorder), een 1080p full hd-videospeler, Exchange ActiveSync, een usb 2.0-aansluiting, wifi , wifi -direct, 3g/hsdpa, bluetooth 4.0, nfc, mini-hdmi-out, agps en Samsungs ChatON messenger-app. De ATIV Tab (32GB) heeft een adviesprijs van 699 euro.

Tekst Tom Lenting

DEZE RUBRIEK IS POWERED BY

Welke nieuwe producten hebben de winkels bereikt? Connexie zet ze op een rijtje.

GEAR4 ATARI HEADSETGEAR4 heeft onlangs zijn serie headsets uitgebreid met de nieuwe retro Atari in-ear headset en on-ear koptelefoons. Deze nieuwe serie lichtgewicht en fl exibele headsets is verkrijgbaar in vier in het oog springende kleuren, te weten knalrood, hardblauw, zwart en wit. De gehele serie beschikt over een 3,5mm audiokabel. Dit houdt in dat de ze compatibel zijn met elke muziekspeler, smartphone of tablet. De opvallende retro on-ear koptelefoon is invouwbaar, waardoor hij prima geschikt is voor op reis. Met het traditionele Atari-logo op de zijkanten en de hoofdband van zachte stof is de koptelefoon bij uitstek geschikt voor gaming-fanaten of liefhebbers van retroproducten. De GEAR4 Atari koptelefoons zijn beschikbaar voor 24,99 (voor de in-ear headset) en 29,99 euro (voor de koptelefoon).

Page 65: Connexie 3 2013

nieuw in de winkel

65

NOKIA LUMIA 820De Nokia Lumia 820 is een mid-range Windows Phone 8-toestel, die tegelijkertijd is aangekondigd met zijn grotere, meer geavanceerdere (en duurdere) broer, de Nokia Lumia 920. Synchronisatie tussen Windows Phone 8-smartphones, Windows 8-PC’s, tablets en de Xbox behoort tot de mogelijkheden. Met Internet Explorer 10 is het mogelijk sneller en veiliger te surfen op internet en ook zijn de Microsoft Offi ce-apps ingebouwd. Hoewel de Nokia Lumia 820 dezelfde ‘look & feel’ heeft als de duurdere unibody Lumia-smartphones, heeft hij ook een verwisselbare behuizing. Dit maakt het niet alleen mogelijk om voor een eigen kleur te kiezen, maar maakt bijvoorbeeld ook draadloos opladen mogelijk. Onder de behuizing is ruimte om het 8GB geheugen uit te breiden met een microsd-geheugenkaart. De Nokia Lumia 820 heeft verder een helder 4,3-inch oled ClearBlack-display, een 1,5GHz dual-core processor, een 8-megapixelcamera met dubbele led-fl itsers en een 1080p full hd-viderecorder, een vga-frontcamera, support voor bluetooth 3.1, gps, wifi & wifi -hotspotfunctionaliteit, 3g/hsdpa en een microsim-kaartslot. Het toestel heeft een adviesprijs van 499 euro.

ACER ICONIA TAB B1-A71De Acer Iconia B1 is een compacte budget-tablet met een 7-inch touchscreen, Android 4.1 Jelly Bean, wifi , bluetooth 4.0, gps en een 1,2ghz dual-core processor. 3g/hsdpa-ondersteuning ontbreekt. Het 8GB of 16GB geheugen is uitbreidbaar middels microsd. Via de 3,5mm poort is elke standaard headset aan te sluiten en middels de vga-frontcamera behoort videochatten tot de mogelijkheden. Het scherm van de Iconia Tab B1 heeft een resolutie van 1.024 x 600 pixels en het werkgeheugen bedraagt 512MB. De Google Play Store wordt ondersteund. De tablet weegt slechts 320 gram en is middels een microusb 2.0-aansluiting aan de pc te koppelen. De Iconia Tab B1 is beschikbaar vanaf 139 euro (voor de 8GB-editie).

TOSHIBA AT300SEDe Toshiba AT300SE is een Android 4.1 Jelly Bean-tablet met een 10,1-inch display, een 3-megapixelcamera aan de achterzijde en een 1,2-megapixel frontcamera. De AT300SE (een ‘Special Edition’ van de voorgaande Toshiba AT300) beschikt verder over een krachtige NVIDIA Tegra 3-processor. Video-, muziek- en fotobestanden in uiteenlopende formaten kunnen worden geopend en direct worden afgespeeld. Dankzij de snelle en gemakkelijke toegang tot (het voorgeïnstalleerde) Toshiba Places kan men gebruik maken van uiteenlopende videoportals, nieuwsservices en aanbieders van fi lms en tv on demand, waarna voorkeuren en meningen te delen zijn met vrienden. Om ervoor te zorgen dat gebruikers snel offl ine kunnen genieten van hun persoonlijke multimediabibliotheken, heeft Toshiba deze tablet voorzien van aanvullende externe opslagcapaciteit via een micro-usb-poort waarop een vaste schijf kan worden aangesloten, een microsd-kaartsleuf met sdhc/sdxc-ondersteuning tot 64gb en bluetooth 3.0. De AT300SE komt in edities van 8GB, 16GB of 32GB geheugen. Toshiba belooft een accuduur tot 10 uur. De startprijs is 349 euro.

Page 66: Connexie 3 2013

SEIDO OBEX SERIE 2moso lanceert de OBEX-cases van het merk SEIDIO. Deze waterdichte cases zijn direct beschikbaar voor de Samsung Galaxy SIII en Apple iPhone 5. Beide modellen zijn getest volgens de Mil-Spec standaarden en hebben een MIL-STD-810G en IP68waardering gekregen. Voor de Galaxy SIII is dit de eerste waterdichte case voor dagelijks gebruik die te koop is in de Benelux. Het voordeel van de cases is dat de natuurlijke vormen van de toestellen behouden blijven, en dat alle knoppen goed te bedienen zijn.

XQISIT XQ STEREO BT HEADSET Strax introduceert een nieuwe lijn hoogwaardige headsets in verschillende kleuren en uitvoeringen. De Xqisit Xq Pro bieden eigentijds design, volop functionaliteit en perfecte geluidskwaliteit. De headsets zijn zowel bedraad als draadloos te verkrijgen. Die laatste, de draadlo ze Xqisit Xq Stereo BT Headset maakt gebruik van bluetooth 2.1 + EDR en verschillende bluetooth audioprofi elen. De headset is voorzien van een slim touchpanel voor makkelijke bediening en een gebruiksduur van ongeveer 10 uur.

PHILIPS IN.SIGHT BABY MONITOR (B120)Philips introduceert een nieuwe babyfoon met videofunctie, de In.Sight Baby Monitor. Het apparaat beschikt over een HD-videocamera die videobeelden maakt die vervolgens via een iOS-app met een livestream op de iPhone of de iPad bekeken kunnen worden. Ouders kunnen de app zo instellen dat ze worden gewaarschuwd wanneer hun baby beweegt of geluid maakt, zodat ze weten wanneer de baby wakker is of ligt te huilen, zelfs wanneer ze niet in de buurt van de kinderkamer zijn. De camera beschikt tevens over nachtzicht functionaliteit, een groothoeklens en een digitale zoomfunctie zodat de baby altijd in beeld is. Ook is er een terugpraatfunctie aanwezig en een temperatuur- en luchtvochtigheidssensor die via de app kan worden bekeken. De gebruiker ontvangt een waarschuwing wanneer de temperatuur boven een door u ingestelde waarde uitkomt.

66

Page 67: Connexie 3 2013

67 67

NIEUWE PARROT ASTEROID LINE-UPParrot heeft eind vorig jaar een compleet nieuwe line-up gepresenteerd binnen het Asteroid-portfolio. Na wat vertraging zijn deze producten sinds kort eindelijk beschikbaar. De primaire gedachte achter de Asteroid line-up is connectiviteit. Alle producten binnen deze groep kunnen verbinding maken met het internet waardoor het concept ‘handsfree onderweg’ een heel andere dimensie krijgt.

PARROT ASTEROID MINIDe Parrot Asteroid Mini is een handsfree multimedia-systeem dat in alle voertuigen past als aanvulling op een bestaand audiosysteem. Net als alle andere producten uit de Asteroid-lijn biedt deze ondersteunende toepassingen voor tijdens het rijden. De Asteroid Mini biedt toegang tot al uw muziek bronnen en handsfree-functies en het onderscheidt zich door een 3,2 inch kleurenscherm met draadloze afstandsbediening.

Tekst JackMac Donald*

PARROT ASTEROID SMARTMet de Parrot Asteroid Smart ervaart u een nieuwe dimensie in ‘infotainment’. Net als op een tablet of smartphone is de Parrot Asteroid Smart met toepassingen aan te passen, heeft het toegang tot het internet en leidt het u direct naar uw bestemming. De Asteroid Smart heeft een capacitieve scherm met onder meer multitouch-technologie. Browse intuïtief via de apps zoals u zou doen op uw smartphone of tablet.De Asteroid Smart kan video-feeds van externe bronnen weergeven, zoals bijvoorbeeld achteruitrijcamera’s. Het kan echter ook videobestanden afspelen op externe schermen, zoals hoofdsteundisplays. De Asteroid Smart is ook voorzien van een gps-sensor. In combinatie met uw navigatieapplicatie

zal het u over de optimale route naar uw bestemming leiden. De Asteroid S mart afmetingen zijn conform aan de 2-DIN-norm. Het is ontworpen voor voertuigen met 2-DIN-slot in hun dashboard.

PARROT ASTEROID TABLETParrot Asteroid Tablet is de meest complete bluetooth handsfree-oplossing met muziekconnectiviteit en diverse apps. Het scherm toont alle informatie afkomstig van nuttige toepassingen, terwijl de draadloze afstandsbediening toegang biedt tot de belangrijkste functies. De functies zijn gemakkelijk te herkennen en het kleine aantal knoppen betekent dat de controles op elk moment zeer eenvoudig zijn. De Asteroid Tablet heeft een effi ciënt en makkelijk te gebruiken 5 inch capacitief scherm en heeft daarnaast ook de optie om de mogelijkheden ervan te bedienen vanuit een geoptimaliseerde draadloze afstandsbediening.

PARROT ASTEROID MARKETElke product binnen de Parrot Asteroid lijn beschikt over een eigen Asteroid Market. Je kunt dit beschouwen als een soort van Google Play, maar dan alleen met apps geschikt voor specifi ek gebruikt voor deze apparaten. Deze zijn onder andere gericht op muziek afspelen (zoals TuneIn Radio en Spotify bijvoorbeeld), tanken, parkeren en navigeren.

* Jack Mac Donald is directeur van accessoire- specialist aa.nl

accessoires

Page 68: Connexie 3 2013

68

LG Optimus GTekst Sjoerd

van der HelmHet toestel werd al enige tijd geleden aangekondigd, maar sinds kort is LG’s paradepaardje, de Optimus G, ook in Nederland verkrijgbaar. De smartphone combineert een strak design met rijke specificaties. We hebben hem getest.

UitrUsting Hoewel de Optimus G al een tijdje terug werd gepresenteerd, kan ’ie wat specificaties betreft nog heel behoorlijk met de top meekomen. De Optimus G draait vooral om snelheid: het toestel ondersteunt 4G en is voorzien van een quad-core 1,5 GHz Snapdragon S4 Pro. Bovendien is ’ie uitgerust met 2GB aan RAM-geheugen. Een ander speerpunt is 4,7 inch grote touchscreen. Het betreft een zogenoemd True HD IPS LCD Plus display, met 1280 x 768 pixels en een ppi van 320. Niet de hoogste resolutie van het moment, maar alsnog meer dan scherp genoeg voor het menselijk oog. Verder beschikt de Optimus G onder meer over een 13-megapixelcamera, nfc-ondersteuning, een 2100 mAH-battery en 32GB aan intern geheugen.

gebrUiksgemak De LG Optimus G draait op Android Jelly Bean (4.1). Daar heeft LG een eigen skin overheen gelegd, maar die is minder uitgebreid dan bijvoor-beeld de toevoegingen die Samsung of HTC doen. Dat is verder prima; de aanpas-singen van LG zijn subtiel en vooral bedoeld om zich te onderscheiden van de massa. Wel hebben de Koreanen een aantal slimme extra functies ingebouwd, die ervoor moeten zorgen dat je sneller en makke-lijker bij applicaties komt. Onder de notificatiebalk, die verschijnt door van boven naar beneden over het scherm te vegen, zien

we de ‘Quick-instellingen’ en de ‘Q-slide apps’. Die eerste is niet zo heel bijzonder, maar de toevoeging van de Q-slider is dat wel. Wat je ook met het toestel aan het doen bent, door de balk omlaag te trekken heb je via de Q-slider altijd snel toegang tot een aantal apps, zoals de agenda, de browser of Quick memo. De volgorde van de apps kan zelf bepaald worden, helaas is het momenteel nog niet mogelijk om zelf te bepalen welke apps er in de slider worden getoond. Een andere leuke toevoeging die LG heeft gedaan is die van de ‘Icon Customiser’. Daarmee is het mogelijk om apps van een eigen icoontje te voorzien, zelfs op basis van zelfgemaakte foto’s uit de galerij.

Prijs-kwaliteit Bij de introductie kreeg de Optimus G een adviesprijs van 549 euro. Daarmee is ’ie een stukje goedkoper dan high-end modellen van de concurrentie. Het scherm is dan ook van een iets lagere resolutie, maar verder zijn de specificaties vergelijkbaar. De Snapdragon S4 Pro quad-core processor is dezelfde als die we in de Sony Xperia Z zien. In combinatie met de 2GB werkgeheugen levert dat een razendsnelle smartphone op. In onze test met een KPN 4G-simkaart in het toestel haalden we vooral in de browser echt duizelingwekkende snelheden. Het display levert ook prima kwaliteit. LG heeft hier een zogenoemde ‘Zerogap Touch’-technologie gebruikt, wat ervoor zorgt dat er nauwelijks

ruimte tussen de toplaag en het scherm lijkt te zitten. Het ziet er prima uit, alleen had de kijkhoek wat ons betreft wat groter mogen zijn. De kwaliteit van de camera viel ons wel wat tegen. Foto’s en filmpjes zijn best redelijk, maar door de uitrusting met een 13-megapixelsensor schep je als fabrikant verwachtingen. Die worden niet helemaal waarge-maakt; we kennen 8-megapixel-cameratelefoons die betere foto’s maken. Al met al presteert het toestel gewoon goed, ook de accu houdt het goed vol.

eindoordeel Met de Optimus G zet LG een mooi paradepaardje neer. Voor een prijs die iets onder die van de concurrentie ligt, krijgt de gebruiker toch een heel rijk uitgerust toestel. De Snapdragon S4 Pro maakt de Optimus G razendsnel. Die snelheid komt extra goed tot zijn recht wanneer er van een 4G-netwerk gebruik wordt gemaakt. Verder presteert de Optimus G ook gewoon goed, alleen had de camera wat beter mogen zijn. De extra functies in de interface maken dat echter weer ruimschoots goed.

De snelheid komt extra goed tot zijn recht wanneer

er van een 4G-netwerk

gebruik wordt

gemaakt.

Page 69: Connexie 3 2013

review

69

review

Het grote scherm

vreet wel energie, dus

wie veel filmpjes kijkt zal

regelmatig moeten opladen.

sONY XpERiA ZTekst Sjoerd

van der Helm

UitrUsting Zoals we van Sony inmiddels gewend zijn gaat het om een zogenoemd Reality Display. Dankzij de resolutie van 1920 x 1080 pixels geeft het scherm een pixeldichtheid van 440 ppi, en dat is ongekend hoog. Het scherm is dus niet alleen groot, het is ook nog eens haarscherp. Bovendien is de Mobile Bravia-engine 2 weer aanwezig, die voor betere kleuren zorgt bij het bekijken van foto’s en fi lmpjes. De Xperia Z wordt aangedreven door een quad-core 1,5 GHz Snapdragon S4 Pro die er in combinatie met 2GB RAM voor zorgt dat het toestel razendsnel is. Net als de Xperia V is de Xperia Z waterdicht. Het toestel heeft een IP57-waardering, wat inhoudt dat ’ie maximaal een half uur onder water gehouden kan worden. Mits alle klepjes goed dichtzitten tenminste. Voor het maken van foto’s en 1080p-fi lmpjes is het toestel uitgerust met een 13-megapixel-camera met de mobiele Exmor RS-sensor, die voor betere beeldkwaliteit in slechte lichtom-standigheden moet zorgen. Verder valt op dat het toestel over lte-ondersteuning beschikt. Ook is er nfc aan boord; Sony heeft tevens een hele reeks nfc-acces-soires op de markt gebracht om bijvoorbeeld gemakkelijk draadloos muziek af te spelen. Er is 16GB intern geheugen aan boord, dat met een microsd-kaart verder kan worden uitgebreid.

gebrUiksgemak Sony brengt de Xperia Z uit op Android 4.1, een update

naar Android 4.2 is inmiddels aangekondigd en zal later volgen. We zien dezelfde skin als op eerdere recente Xperia-modellen. Die is niet al te uitgebreid, maar eigenlijk gewoon goed. De interface is niet al te erg aangepast, maar vooral van een aantrekkelijker uiterlijk voorzien. Wel heeft Sony enkele slimme toepassingen toegevoegd. Zo is het energiebeheer fl ink uitge-breid. Slim is de nieuwe ‘Wifi op locatiebasis’, die ervoor zorgt dat de wifi -ontvanger automatisch ingeschakeld wordt als de gebruiker in de buurt van bekende wifi -netwerken komt. Nog uitgebreider is de Stamina-modus, die voor nog meer energiebesparing zorgt. De functie schakelt als het ware alle toepassingen uit als het scherm in stand-by gaat. Alleen de telefoon- en sms-functie blijven actief, maar de gebruiker kan daar zelf ook apps als bijvoorbeeld Whatsapp aan toevoegen.

Prijs/kwaliteit Door zijn high-end specifi caties is het toestel niet goedkoop; de adviesprijs bedraagt 629 euro. Maar naar ons idee krijg je wel waar voor je geld. Het toestel is razendsnel, en het scherm is bijzonder mooi. Vooral wanneer er 1080p fi lms op het toestel worden bekeken, komt de Bravia-technologie goed tot zijn recht. Het grote scherm vreet echter wel energie, dus wie veel fi lmpjes kijkt zal regelmatig moeten opladen. Overigens is de Stamina-modus wel een uitkomst, vooral bijvoorbeeld om ’s nachts in te schakelen.

De camera viel ons echter wel wat tegen. Sony heeft een slimme ‘Superior Auto’ functie toegevoegd, die automatisch de beste instellingen op basis van de omstandigheden kiest. Dat werkt best goed, maar de overall resultaten van de 13-megapixel-camera zijn minder goed dan we van eerdere Sony-smartphones gewend zijn. Ook de waterbe-stendigheid mag niet onvermeld blijven. Gezien het feit dat waterschade nog steeds op de tweede plaats van defecten bij smartphones staat, is dit nu eens een usp waar je wat aan hebt. Misschien niet om hem onder de douche te gebruiken, maar bijvoorbeeld wel in de regen of tijdens het koken met natte handen.

eindoordeel Sony’s nieuwe vlaggenschip mag er beslist zijn. Het scherm levert prachtige kwaliteit, ideaal voor het bekijken van fi lmpjes maar door zijn scherpte ook voor het browsen op websites. Bovendien is het toestel razendsnel en biedt daarnaast lte-ondersteuning. En dat allemaal in een opvallend mooi vormgegeven toestel dat ook nog eens waterdicht is. Enige minpuntje is naar ons idee de kwaliteit van de camera en de energieconsumptie van het scherm. Wie echter voor een mooi groot en kwalitatief goed scherm gaat, moet beslist de Xperia Z kiezen.

Begin maart had Sony de primeur: met de introductie van de Xperia Z zag ’s werelds eerste 5 inch Full HD-smartphone het licht. Hoe bevalt dat?

Page 70: Connexie 3 2013

Huawei ascend w1

Tekst Tom Lenting

PortableGear.nl

Huawei is klaar om de Nederlandse smartphone-markt te veroveren. Een belangrijke focus van de Chinese fabrikant is daarbij het prepaid- en midrange-segment met Android- en Windows Phone 8-smartphones. Met de Ascend W1 introduceert Huawei zijn eerste Windows Phone 8-toestel.

www.global.nl 036 538 70 70

GCC, de essentie in accessoires 24-uurs levering

De perfecte match voor de Apple in uw auto• Multistand voor iPad• Hoofdsteunhouder• Actieve en passieve houders

voor iPod en iPhone • …en nog veel meer!

Apple on the move!

www.global.nl 036 538 70 70

GCC, de essentie in accessoires 24-uurs levering

De perfecte match voor de Apple in uw auto• Multistand voor iPad• Hoofdsteunhouder• Actieve en passieve houders

voor iPod en iPhone • …en nog veel meer!

Apple on the move!Apple on

the move!Apple on

11011973-1.Adv Brodit-producten Connexie.indd 1 14-01-2011 14:07:47

UitrUsting De Huawei Ascend W1 is een smartphone met een dikte van slechts 10,15 millimeter. Het toestel heeft een helder en goed reagerend 4-inch ips-display en is voorzien van een krachtige dual-core Qualcomm Snapdragon S4-processor, die zorgt voor snelle prestaties. Het toestel – dat in Nederland in eerste instantie in het blauw en zwart beschikbaar komt en pas later in een witte en roze editie – is voorzien van een 1.950 mAh batterij, die volgens Huawei een stand-bytijd heeft van 470 uur. De Ascend W1 beschikt over 4GB geheugen, dat uitbreidbaar is middels microsd. Daarnaast is het mogelijk om 7GB gratis online op te slaan via Microsofts SkyDrive cloudservice. Aan de achterzijde van W1 bevindt zich een 5-megapixelcamera met led-flitser en een 720p-videorecorder. Videochatten is mogelijk met de vga-frontcamera. De Ascend W1 ondersteunt wifi, bluetooth 2.1, agps, 3g/hsdpa. Nfc is optioneel. Met Windows Phone 8 worden Internet Explorer 10 en Office Mobile (met mobiele versies van OneNote, Word, Excel en PowerPoint) meegeleverd.

gebrUiksgemak De Huawei Ascend W1 wordt standaard geleverd met Windows

Page 71: Connexie 3 2013

review

71

Met de Ascend

W1 voegt Huawei een

indruk-wekkend

mid-range toestel toe

aan de prepaid-markt in

Nederland

Phone 8. Dit besturingssysteem ziet er kleurrijk en fraai uit en is zeer toegankelijk in gebruik. Het startscherm van Windows Phone 8 met de Live Tiles (waarop direct apps en updates zijn te zien) is naar smaak te persona-liseren. Dankzij het dynamische vergrendelingssysteem zijn foto’s en belangrijke updates altijd bij de hand, ook wanneer de telefoon vergrendeld is. Het is mogelijk om vijf applicaties te selecteren die notifi caties op het lockscherm tonen; dit zijn de Live Apps. Eén app kan in detail bekeken worden op het lockscherm. Verder is nu de achtergrond van het lockscherm aan te passen, wat in Windows Phone 7.5 nog niet mogelijk was.

Andere praktische nieuwe elementen in Windows Phone 8 zijn Data Sense en Speelhoek. Data Sense toont hoeveel data verbruikt wordt, maar helpt ook minder data te verbruiken door websites te comprimeren (optioneel) en zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi -hotspots. Voor deze functie is wel de ondersteuning van de provider vereist. Met Speelhoek (in het Engels: Kid’s Corner) ten slotte kan er een omgeving voor kinderen op het Windows Phone

8-toestel worden gecreëerd Aan deze ‘speelhoek’ kunnen apps worden toegewezen, zodat dat kinderen daarvan gebruik kunnen maken terwijl andere apps blijven afgeschermd. De integratie met sociale netwerken is verder uitstekend. Het is eenvoudig om van een contact in één overzicht alle tweets, sms’jes en whatsapps te zien. Enige nadeel aan het toestel is de vrij lange opstarttijd.

PriJs-kWaLiteit De Huawei Ascend W1 heeft een verkoopadviesprijs van 229 euro. Dat is een zeer aantrek-kelijke prijs voor een 4-inch smartphone met een dual-core processor, een fraai besturings-systeem en een megeleverd Offi ce-pakket. Hoewel Windows Phone 8 op het oog nog veel lijkt op Windows Phone 7.5, blijkt het toch een belangrijke stap vooruit. In vergelijking met Android-smartphones en de iPhone is het aanbod van apps voor Windows Phone 8 momenteel echter nog bescheiden. Niettemin zijn vrijwel alle bekende apps (zoals bijvoorbeeld WhatsApp, Angry Birds) inmiddels in de Windows Store te koop. Bovendien zal de integratie met Windows 8 in de toekomst waarschijnlijk steeds nauwer worden, waardoor

er waarschijnlijk nog meer software beschikbaar komt. De Ascend W1 komt echter niet met bijzondere exclusief Windows Phone-apps, zoals Nokia wel op haar Windows Phones meelevert.

einDOOrDeeL Met de Ascend W1 voegt Huawei een indrukwekkend mid-range toestel toe aan de prepaidmarkt in Nederland. Door het huidige beperkte aanbod van Windows Phone 8-toestellen en de aantrekkelijke prijs zal de Ascend W1 ongetwijfeld zijn weg vinden naar de consument. Dankzij de kleurrijke en toegan-kelijke interface en zijn kleur-rijke design is de W1 ook zeer geschikt voor jongere gebruikers. Professionele gebruikers zullen daarentegen weer verheugd zijn over de ondersteuning van Skype, Offi ce Mobile en de perfecte integratie met sociale netwerken. De Chinezen zijn in elk geval een geduchte concurrent voor Nokia en HTC. De Ascend W1 is een interessant alternatief voor gelijkgeprijsde Android-smartphones, als men kan leven met het beperktere aanbod van apps.

Page 72: Connexie 3 2013

72

Personalia

naam: Fedor Hoevenaars

leeftijd: 43

Woont in: Utrecht

Burgerlijke staat: samenwonend

Hobby’s: voetbal, koken, reizen en tennis

Vorige functie: area Vice President Verizon Business

nieuwe functie: Directeur van Tele2 Zakelijk

Kun je kort je carrière tot nu toe schetsen?

na mijn studie bedrijfseconomie aan de erasmus Universiteit in 1995 ben ik, op

een kleine uitstap in de media na, altijd werkzaam geweest in de ict-industrie. ik

ben begonnen als marketeer bij exact en vanuit daar doorgegroeid naar verkoop.

Mijn toenmalige coach lucas Brentjens bij exact zei namelijk: “als je ooit iets wilt

bereiken moet je kunnen verkopen.” Bij verschillende bedrijven heb ik zowel direct

als indirecte verkoop gedaan en mogen werken in verschillende segmenten. Van de

kleinzakelijke markt tot grote internationale ondernemingen, maar altijd gericht op

business to business. De laatste tien jaar ben ik werkzaam geweest in de it/telecom.

De stap naar Directeur Tele2 Zakelijk is voor mij een fantastische nieuwe uitdaging.

Wat ga je precies doen in je nieuwe functie? Tele2 nederland toont als een van de weinige ict-leveranciers jaar op jaar groei.

en er is ruimte voor grote investeringen om deze groei in de komende jaren nog

verder uit te breiden. ik heb vanaf 1 maart de leiding over de zakelijke divisie van

Tele2 nederland. Het is mijn taak om samen met het hele team van Tele2 Zakelijk

het succes van de laatste jaren op de grootzakelijke markt verder uit te bouwen.

Bovendien krijgen wij met ons eigen 4G-netwerk een scala aan nieuwe mogelijk-

heden waar wij zowel bestaande als nieuwe klanten optimaal van gaan laten

profiteren.

Wat kunnen we de komende tijd van Tele2 Zakelijk verwachten?

Tele2 Zakelijk is naar mijn mening een van de best bewaarde geheimen in nederland,

maar dat gaat dit jaar veranderen. ik heb gekozen voor Tele2 omdat het bedrijf een

unieke positie heeft op de zakelijke markt. ons eigen glasvezel- en binnenkort ook

mobiel 4G-netwerk stelt ons in staat om voor ieder bedrijf of overheidsorganisatie

de beste ict-oplossingen te verzorgen. Denk hierbij aan vast-mobielintegratie, aan

hosting-oplossingen en beveiligingsoplossingen. Door de ervaring op de consumen-

tenmarkt zijn wij zeer goed in staat om met zakelijke klanten in te spelen op consu-

merization van it, bijvoorbeeld met byod. Wij gaan nog meer aandacht besteden aan

flexibele oplossingen zoals hosted-voice en cloud-diensten. Vanwege onze focus op

kwaliteit is de samenwerking met de beste partners een belangrijk onderdeel bij het

verwezenlijken van onze ambitie: het marktaandeel van Tele2 op de nederlandse

zakelijke markt nog veel verder uitbreiden.

PlanninGTelecoMMaGaZine nr. 2

Thema: Bring Your own Device

Deadline: vrijdag 25 maart 2013

Verschijningsdatum: vrijdag 12 april 2013

connexie MaGaZine nr. 4Thema: logistics, pre/aftersales

Deadline: maandag 8 april 2013

Verschijningsdatum: vrijdag 26 april 2013

cHannelconnecT nr. 3Thema: security

Deadline: vrijdag 26 april 2013

Verschijningsdatum: vrijdag 17 mei 2013

icT-UPDaTe nr. 3Thema: in- or outsourcing?

Deadline: dinsdag 7 mei 2013

Verschijningsdatum: dinsdag 28 mei 2013

connexie MaGaZine nr. 5Thema: car en onderweg

Deadline: maandag 13 mei 2013

Verschijningsdatum: vrijdag 31 mei 2013

TelecoMMaGaZine nr. 3Thema: Hybride netwerken

Deadline: maandag 27 mei 2013

Verschijningsdatum: vrijdag 14 juni 2013

cHannelconnecT nr. 4Thema: Big Data (storage, networking, datacenters)

Deadline: vrijdag 7 juni 2013

Verschijningsdatum: vrijdag 28 juni 2013

icT-UPDaTe nr. 4Thema: enterprise security

Deadline: maandag 10 juni 2013

Verschijningsdatum: vrijdag 28 juni 2013

TelecoMMaGaZine nr. 4Thema: sourcing

Deadline: maandag 17 juni 2013

Verschijningsdatum: vrijdag 5 juli 2013

Page 73: Connexie 3 2013

73

transfers&

agendaKPn heeft laten weten dat Jan-Maarten van Osch

(36) met ingang van 1 januari 2013 is benoemd als

Directeur Treasury. Hij rapporteert in deze functie aan

eric Hageman, cfo van KPn. Van osch werkt sinds

februari 2011 voor KPn als senior corporate Finance

adviseur waar hij diverse succesvolle transacties

heeft afgerond, zoals het herfi nancieren van KPn’s

doorlopende kredietfaciliteit en meerdere obligatie-uitgiftes. Voordat hij in

dienst kwam bij KPn was Jan-Maarten werkzaam als Finance Manager bij

reed elsevier in nederland en als Directeur Debt origination & structuring

bij Fortis Bank in londen.

Met ingang van 20 februari is Ton Kuppens de

nieuwe algemeen directeur van Tiptel BV. Hij volgt

cor Heide op die het bedrijf op eigen verzoek

verlaten heeft. Kuppens is al ruim 31 jaar werkzaam

in de telecomsector, waarvan de laatste vijf jaar

bij Tiptel. Hij bekleedde daar diverse functies zoals

marketing- en category manager.

Panasonic Toughbook heeft Edwin Gerde (30)

benoemd tot key account manager voor nederland.

Gerde zal zich met name toeleggen op de verkoop

van Toughbook notebooks en Toughpad tablets

aan grote accounts in de segmenten automotive,

nooddiensten, overheid, telecom en zorg. edwin

Gerde studeerde international Business &

languages aan Hogeschool inholland en heeft

uitgebreide saleservaring in de ict-sector opgedaan. Hij was onder meer

sales Manager Western europe en senior account Manager retail Benelux

bij sweex europe BV, leverancier van ict-accessoires, national account

Manager bij GP Batteries en Field sales account Manager Benelux bij Trust

international B.V.

Met ingang van 19 februari is Charles Paape

benoemd tot cfo Benelux bij Tech Data Mobile

netherlands. Paape is een bekende in de wereld van

mobiele telefonie. Hiervoor was hij werkzaam als

cfo voor The Phone House netherlands, onderdeel

van het Britse Best Buy europe.

eerder heeft Paape diverse directiefuncties vervult,

waaronder ook als cfo bij Free record shop.

Voiceworks heeft Otto Rompelman benoemd tot

chief commercial offi cer. in deze functie is hij onder

meer verantwoordelijk voor het versterken van de

marktpositie en de verdere groei van Voiceworks.

Hij volgt ruud van der aar op die Business

Development Director wordt.

rompelman staat bekend om zijn ruim 30 jaar

(inter)nationale kennis en managementervaring op het gebied van telecom-

municatie- en ict-oplossingen. Hij bekleedde diverse directiefuncties bij

technologiebedrijven als alcatel-lucent, Global crossing en aT&T europe.

aGenDaAPRIL

sMarT coMMUnicaTions eVenTop donderdag 11 april 2013 vindt het derde communications event

van strict plaats: #sce13. Het smart communications event wordt

georganiseerd door toonaangevende partijen in de mobiele communi-

catiemarkt. na twee succesvolle edities dit jaar een nog actueler thema:

slimmer communiceren! Veel bedrijven zoeken naar een oplossing om

slimmer te communiceren en samen te werken. overal en altijd. Bellen,

chatten, online bestanden delen, videoconferencing en van te voren

weten of iemand beschikbaar is. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen

op het gebied van mobiele communicatie? Wat zijn de voordelen maar

ook de risico’s bij het implementeren van nieuwe oplossingen? Zelf

doen of uitbesteden? Welke keuzes kunt u het beste maken voor uw

organisatie en uw medewerkers? Het smart communications event is

er voor klantorganisaties in alle branches die zich willen oriënteren of

professionaliseren in het slimmer en effi ciënter communiceren.

 

11 april 2013

Fort Voordorp, Utrecht

http://www.strict.nl/sce13/

TeleVisie 2013als telecomprofessional kunt u zich weer uitgebreid laten informeren

en bijpraten op TeleVisie2013. op 22 en 23 april treft u het hele scala

aan nieuwe mobile devices en de laatste ontwikkelingen binnen

de telecombranche heel gemakkelijk onder één dak. een completer

overzicht kunt u zich niet wensen.

22 en 23 april 2013

Home Boxx, symfonielaan 1, nieuwegein

JUNIlYnc sUMMerFair enD-User DaG

De lync summerfair end-user-dag is een informatiedag over lync in de

vorm van een kleine expo in combinatie met break-out sessies. Meer

informatie volgt binnenkort.

12 juni

inn style, Maarssen

saTÉ GaMBa ParTY & UiTreiKinG GraHaM TelecoM aWarDs

Tijdens de inmiddels traditionele saté Gamba Party zullen dit jaar ook

de Graham Telecom awards worden uitgereikt. in 2013 worden de

Grahams al weer voor de zesde keer uitgereikt. Door middel van een

speciale krant die vlak voor Koninginnedag uitkomt zullen de lezers

van De Telegraaf, sp!ts en Metro worden opgeroepen te stemmen op

hun favoriete smartphone. Bijzonder is dat dit jaar voor het ook een

Graham award zal worden uitgereikt voor de beste tablet en de beste

ultrabook. Uiteraard worden ook de Grahams voor de beste retailers

uitgereikt. net zoals andere jaren zullen hierin ook de resultaten van

een uitvoerige ronde mystery-shopping door bureau retail reality

worden meegenomen.

27 juni

Westeinder Paviljoen, aalsmeer

TransFers

(inter)nationale kennis en managementervaring op het gebied van telecom-

languages aan Hogeschool inholland en heeft

Page 74: Connexie 3 2013

THIS ISLUMIA.Best mogelijke Microsoft integratieHoogste niveau smartphone beveiligingHelder 4.3” display, ook met handschoenen te bedienen

DE NIEUWE NOKIA LUMIA 820

© 2

012

Nok

ia. A

ll ri

ghts

rese

rved

201

2 M

icro

soft

. All

righ

ts re

serv

ed.

Nokia820_B2B_NL_A4_1.02.indd 1 2/27/13 4:34 PM

Page 75: Connexie 3 2013

75

op de koffie

75

Op de koffi e: Steven Bakker, ceo BAS Group

DRIE WEKEN ERGENS OVER NADENKEN IS TOCH LANG GENOEG?

Tekst HPvan Tilburg

Foto’s MarcoMekenkamp

Binnen de telecomsector was het een onbekende naam, maar ineens dook daar de BAS Group op met Steven Bakker als grote drijvende kracht. De BAS Group was vanaf het begin eigenaar van MyCom, maar werd met de overname van dixons ineens een retailer om rekening mee te houden. Recentelijk manifesteert dixons zich ook meer en meer op de markt van telecomproducten. Tijd om eens poolshoogte te nemen in Almere waar het hoofdkantoor en het distributiecentrum van de BAS group is gevestigd.

op de koffieop de koffie

Page 76: Connexie 3 2013

76 76

Steven, je hebt dit bedrijf vanaf de grond opgebouwd. Hoe ontstaat nu zoiets? Is dat van de zolderkamer naar een groot kantoor als dit?Ja, dat kun je eigenlijk wel zo stellen. Ik moest voor mijn afstuderen aan de HTS in Haarlem een stageopdracht verzinnen. Daar heb ik toen maar meteen mijn eigen bedrijf van gemaakt. Het handelen zit me al van kinds af aan in het bloed, ik weet ook niet waarom. Op een gegeven moment had ik een printer nodig en ontdekte ik dat het goedkoper was om er vijf bij de groothandel te bestellen en er vier door te verkopen aan studiegeno-ten. Zo had ik mijn eigen printer gratis. Al snel ontstond er op mijn studentenkamer een handeltje dat qua spullen uit de hand liep. Daarom besloot ik een winkel te huren aan de overkant. We hebben een avondje gebrainstormd over wat namen en daar kwam MyCom uit, gewoon omdat het lekker klonk. Mijn ouders hadden nog een keukentafel over en dat werd de balie. Het grappige was dat ze het op de HTS helemaal niet

zo’n goed idee vonden dat ik een eigen zaak begon. Maar daar zijn ze op teruggekomen rond 2000, toen ik gevraagd werd om mijn verhaal als voorbeeld aan andere studenten te vertellen.

Even een tussenvraag: het lijkt direct al zo dat jij redelijk impulsief handelt. Hoe lang dacht je na over een winkel bijvoorbeeld?Weet ik niet meer precies, maar laten we zeggen een week of drie. Dat is toch lang genoeg? Als iets een goede beslissing is, is die maar genomen en als het een foute beslissing is kom je daar ook snel genoeg achter. Weet je, het enige dat mij echt dwarszit, is dat het leven gewoonweg te kort is om te realiseren wat ik allemaal in mijn hoofd heb. Het leven is eigenlijk heel simpel: je doet wat je kunt en dat moet goed genoeg zijn. BAS staat voor ‘Bakker Altijd Sterk’ en dat dekt wat mij betreft wel de lading. Grappige anekdote is dat we tien jaar geleden vijf Ferrari’s kochten om te verloten onder onze klanten. Niemand geloofde dat ik

serieus was. Toch hebben we dat gedaan en het werd een megasucces. Zelf geef ik weinig om auto’s maar ik weet ondertussen dat veel mannen daar anders in staan.

Daarover gesproken, wat voor bedrijf is de BAS Group? We kennen jullie nu van MyCom en dixons, maar er is meer, toch? Wat voor bedrijf is dit in de kern?Daar denk ik ook wel eens over na. In de kern zijn we een bedrijf dat de logistieke keten rondom ict- en ce-hardware optimaliseert. BAS Distribution is een belangrijke speler op het gebied van distributie van ict- en ce-producten aan derden. We leveren elke werkdag aan een groot aantal zelfstandige winkeliers waar we nauw mee samenwerken, waaronder ook onze franchisefor-mule Vobis. Deze formule draaien we onder andere in de winkels van De Harense Smid. Dan hebben we al sinds lange tijd de sterke accessoire-lijn ICIDU, waarmee we concurreren op het gebied van computeracces-soires. Onze fi nanciële tak Harmony

Page 77: Connexie 3 2013

77 77

Financial Services is een grote speler in verzekeringen voor ict- en ce-hardware. En ook dat doen we voor derden. Ten slotte doen we zeer nadrukkelijk mee met het ontwikkelen van software voor het logistieke kanaal. Zo hebben we softwareontwikkeling voor de back end van e-tailers, waarmee we heel succesvol zijn. Op dit moment ontwikkelen we een kassasysteem dat vanaf een iPod gerund wordt (Steven Bakker laat het apparaat zien). Kijk, hier zit de volledige kassa in, daarmee verdwijnen die lelijke dingen dus uit de winkel.

Wat is de kracht van de BAS Group? Ik denk juist die integratie van het totale kanaal. Wij zijn continu bezig om dat primaire proces te optimaliseren en dan wordt je uiteindelijk meer kosteneffi ciënt dan je concurrenten. Een andere succesfactor is dat we altijd vanuit de klant denken. Behandel de klant zoals je zelf behandeld wilt worden.

En e-tailing, hoe doen jullie het daar? Er zijn zowel op het gebied van ce als op het gebied van it en telecom een paar zeer dominante spelers.Als ik terugkijk op de afgelopen tien jaar, dan geef ik toe dat we wat laat zijn ingestapt. Maar ondertussen geven we op alle fronten vol gas. In 2000 deden we al aan same day delivery maar dat was gewoon te vroeg. De eerste vijf jaar van dit millennium deden winkels het nog zo goed dat e-taling daardoor in aandacht achterbleef. Het kostte toen meer dan het opleverde. Maar geloof me als ik zeg dat we daar momenteel grote stappen maken. Ook hier legt ketenoptimalisatie ons geen windeieren. In principe hebben we bijna alles in huis en dat maakt dat we snel kunnen schakelen. Dan de telecommarkt. Hoe gaan jullie dat doen? Een lastige markt voor een speler als dixons? Ja en nee. Dixons heeft altijd veel telecom verkocht, maar is ook

altijd zoekende geweest. Ik ben er van overtuigd dat de huidige trend naar integratie met IT er toe bij gaat dragen dat dixons zijn multidisciplinaire aard optimaal kan benutten. Een klant komt voor een smartphone, tablet en notebook. Wij zijn de enige keten die dat op een A-locatie allemaal biedt met deskundig personeel. Dat gevoel gaan we dus ook voor telecom optimaal uitspelen. Ik speel geen wedstrijd om te verliezen.

Tot slot, de belangrijkste vraag: wie is Steven Bakker, wat is zijn motto en wat wil hij nog bereiken?Ik geloof dat we op de wereld zijn om die beter achter te laten dan we hem aantroffen. Ik doe dus ook altijd mijn best om mijn bedrijf duurzaam te laten werken. Een motto van mij is dat een dag niet gelachen een dag niet geleefd is. Werk en plezier moeten samengaan. Tegelijkertijd houd ik wel van discipline en inzet. Die eigenschappen zie ik veel terug bij de Poolse medewerkers binnen ons bedrijf. Daar kunnen wij Nederlanders soms nog van leren. Zoals gezegd, ik heb nog genoeg ambities en ideeën die ik graag wil realiseren en zoals de BAS Group zich nu ontwikkelt, weet ik zeker dat jullie nog veel van ons gaan horen. o

“Als iets een goede beslissing is, is die maar genomen en

als het een foute beslissing is kom je daar ook snel genoeg achter.”

op de koffie

Page 78: Connexie 3 2013

Fatima’s

Vrouwen in/en telecom. Wat een mooi onderwerp! Hier kan ik werkelijk een heel boek aan wijden. De combinatie van de twee is al snel voer voor clichés. Het aloude ‘meten met twee maten’ of ‘vrouwen in een door mannen gedomineerde wereld spiegelen zich op termijn vaak aan mannen en nemen een mannelijke houding aan’ kennen we intussen. Het zijn vaak terechte clichés, immers: waarom zouden er anders verschillende kennis- en netwerkplatformen die zich speciaal op vrouwen richten bestaan? Dat gezegd hebbende, laat ik het luchtig houden en onze positie eens vanaf mijn perspectief beschrijven: De positie van vrouwen in telecom, gebaseerd op mijn ervaringen met later een koppeling naar een van mijn andere passies.

Ik geloof namelijk dat de rol die je als vrouw inneemt afhankelijk is van weten wat je kunt, weten wie je bent, weten wie je wilt zijn en bepalen waardoor je je al dan niet laat beïnvloeden. Ik laat me graag beïnvloeden en inspireren door mensen die hun werk met passie, precisie en perfectionisme uitvoeren. Kwaliteiten die veel vrouwen beheersen en die wat mij betreft typerend zijn voor ambiti-euze vrouwen. Maar even over die positie: dat we in de meeste divisies binnen telecom – op uitzondering van de marketing- en communicatie-afdelingen – ondervertegenwoordigd zijn, moge duidelijk zijn. Laat het paradoxale nu zijn dat je als vrouw

(theoretisch) vaak een voorkeurspo-sitie hebt, omdat je in deze branche nu eenmaal een minderheid vormt, echter wel binnenkomt met 0-1 achterstand. Het onderwerp vrouwen in telecom is simpelweg onderhevig aan aannames. Iets met perceptie en verwachtingen?! Doch een gunstige uitgangspositie, immers als de verwachtingen laag zijn, zal er wat betreft het managen van verwachtin-gen weinig uitdaging zijn. Je bent al snel ‘boven verwachting goed’! Ook dat is weer goed voor de heersende perceptie.

Als ik de vrouwen in mijn omgeving, werkzaam in telecom, bekijk, dan zijn het de ietwat eigenzinnige vrouwen die indruk op me maken. Dit zijn opvallende vrouwen die naast eigenzinnig en eloquent ook sterk, gepassioneerd en voornamelijk zichzelf durven zijn. Dit is dan ook de wijze waarop deze vrouwen zich positioneren. Ze zijn uitgesproken en goed in wat ze doen. Deze vrouwen hebben, naast alle hiervoor genoemde eigenschappen, nog één ding gemeen: ze combine-ren mijn twee passies telecom en fashion! Dit zie/hoor je niet alleen wanneer je ze ziet/hoort spreken, maar dit dragen ze ook uit aan de hand van hun kledingkeuze. Deze betuigt ‘vrouw met ballen’ en is tegelijkertijd zeer feminien. Telecom en fashion gaan natuurlijk héél goed samen. De telefoon als gebruiks-voorwerp en steeds frequenter als modeaccessoire.

WHAT IS SHE WEARING?!

Fatima Elbouazzati is Manager Field Marketing bij Hamilton Bright.

Fatima heeft Christiane Wüstkamp van KPN uitgenodigd voor de volgende editie. Haar column leest u in de volgende uitgave van Connexie.

78

Als het om ‘telecommode’gaat, hebben onder andere Sony Ericsson met Dolce&Gabbana, LG met Prada en Jil Sander, Modelabs met Christian Dior en Versace de krachten gebundeld om deze nichemarkt te betreden en te beïnvloeden. Een rare gedachte is dit dan ook niet. Vrouwen die om het uiterlijk geven, en daarmee de wijze waarop zij gekleed gaan, willen wel een telefoon die dat beeld affi rmeert. Ik kan om deze reden dan ook niet wachten tot het moment dat het verantwoord is om voor elke paar schoenen een matchende telefoon te hebben. One down…

Page 79: Connexie 3 2013

www.ac-systems.nl

Jou?De keuze van

| Krachtige 1GHz dual core processor voor een snelle Windows Phone ervaring

| Subliem geluid door exclusieve integratie

| Volledig te personaliseren homescreen met Live Tiles voor real time updates

De lichtste Windows Phone met Beats Audio™

A&C_HTC_8S_adv.A4.indd 1 06-02-13 11:44

Bekijk de SAMSUNG ACCESSOIRES SPECIAL voor het uitgebreide aanbod aan

accessoires van A&C systems!

A&C Samsung accessoires special.indd 2 14-03-13 13:18

Page 80: Connexie 3 2013

Mobile Security. U heeft het zelf in de hand.

• Eersteklas multi-vendor MDM-ondersteuning met 330+ IT policies• AES 256-bit encryptie (toestel en SD-kaart)• Geavanceerde Microsoft® Exchange ActiveSync® functies & policy control • Uitgebreide Virtual Private Network (VPN)-protocollen

www.samsung.com/nl/mobilebusiness

C1200456_B2B Galaxy SIII_Mobile Security_Adv_210x297_Def01sp.indd 1 09-11-12 11:41