Congresboek Dag van de Trainer 2012

480
Congresboek Dag van de Trainer 2012 Zaterdag 15 december 2012 Overzicht programma en presentaties Publicatiefonds Vlaamse Trainersschool

Transcript of Congresboek Dag van de Trainer 2012

  • Congresboek

    Dag van de Trainer 2012Zaterdag 15 december 2012

    Overzicht programma en presentatiesPublicatiefonds Vlaamse Trainersschool

  • 2

    ColofonCongresboek Dag van de Trainer 2012 is een uitgave van het Publicatiefonds Vlaamse Trainersschool

    Uitgever: Bloso Arenberggebouw Arenbergstraat 5 1000 BrusselEditor: Wannes Van LanckerLay-out: C+Printing, MechelenTelefoon: 02/209.47.21Fax: 02/209.47.15e-mail: [email protected]: www.bloso.be/vlaamsetrainersschool

    Vlaamse Trainersschool 2013

    Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfi lm of op welke wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

    Colo

    fon

    www.cplusprinting.be
  • 3

    Voorwoord

    De Dag van de Trainer is sinds 2004 het visitekaartje van de Vlaamse Trainersschool (VTS), het samenwerkingsverband tussen het Bloso, de Vlaamse sportfederaties en universiteiten en hogescholen met een LO-opleiding.

    Ook voor de 5de editie werden kosten noch moeite gespaard om de deelnemers een totaalpakket aan te bieden met inhoudelijk 40 workshops, waarvan 15 sporttakoverschrijdend en 25 sporttakspecifi ek, verspreid over de mooie accommodatie van het Bloso-centrum Gent, het Gentse Huis van de Sport, de Tennishal De Blaarmeersen en - nieuw dit jaar - de accommodaties van de Universiteit Gent aan de Watersportlaan (Hilo en GUSB).

    Het startschot van de Dag van de Trainer 2012 werd in het plenaire gedeelte gegeven door minister van Sport, Philippe Muyters, de Administrateur-generaal van het Bloso, Carla Galle en IOC-voorzitter Jacques Rogge. Vervolgens toonden niet minder dan 53 verschillende sprekers, experten in hun domein of sporttak, de deelnemers nieuwe inzichten of ontwikkelingen in hun sporttak of in algemene aspecten van sportbeoefening en trainingsleer.

    Naast de hoofdbetrachting om gediplomeerde en ongediplomeerde trainers bij te scholen, wordt op de Dag van de Trainer ook steeds getracht een ontmoetingsplaats te creren tussen de deelnemers en een breed scala van actoren in het sportlandschap. Op de informatiemarkt, waar 50 standhouders zich voorstelden aan de deelnemers, waren dan ook zowel sportfederaties, overkoepelende organen zoals de Vlaamse Sportfederatie, onderwijsinstellingen met een LO-opleiding en bedrijven uit zowel de non-profi t als de profi t-sector aanwezig.

    Ook aan het sociale aspect werd de nodige aandacht besteed met een ontbijt, lunch en afsluitende receptie, die zich uitstekend hebben geleend om heel informele ontmoetingen tussen trainers en oude bekenden tot stand te laten komen.

    Uit de reacties van de 1716 aanwezigen viel af te leiden dat ze deze 5de editie als zeer waardevol en leerrijk beschouwen.

    Met dit congresboek geven we je graag een terugblik op de 5de Dag van de Trainer in cijfers, woorden en beelden. Meer fotos zijn bovendien terug te vinden op onze website www.bloso.be/dagvandetrainer.

    In de overtuiging je opnieuw te mogen ontmoeten op de 6de editie van de Dag van de Trainer, wensen we je alvast veel leesgenot!

    Hans Ponnet Tom VermeulenAfdelingshoofd Sportkaderopleiding Cordinator Dag van de Trainer

    Voor

    woor

    d

  • 4

  • 5

    Inhoudsopgave Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    ColofonVoorwoordInhoudstafel

    Deel 1: Dag van de Trainer 2012 in cijfers en beelden Doelstellingen en programma Enkele cijfers en sfeerbeelden Evaluatie

    Deel 2: Dag van de Trainer 2012: programma en presentaties

    01 Patrick Himschoot & Cdric Van Branteghem Revalidatie: training en mentale aspecten02 Leen Van Damme Redcordrevalidatie03 Fabienne Van De Steene Stretching? Ja - Integreren in mijn training? Nee - of toch...04 Stijn Morand Topsport en studie project, toegepast op VDK Gent Damesvolleybalteam05 Hans Cooman Anti-Doping: praktische handleiding voor trainers06 Eva Maenhout Mentale tools voor coaches07 Maarten Thysen Begeleiding van het Belgian Olympic Team: rol van de kinesitherapeut08 Jan Bourgois Taperen naar een topprestatie toe09 Matthieu Lenoir MultiMove for Kids: het waarom en hoe vanuit een wetenschappelijke bril10 Veerle De Bosscher Strategie in topsportbeleid: toptrainers in een internationaal vergelijkend perspectief (15 landen)11 Chris Goossens & Frank Beauraing Medische aspecten van periodisering en tools voor planning, registratie, analyse en opvolging12 Dominique Baeyens Teambuilding: niet elke bal is rond13 Kristine De Martelaer Didactische werkvormen voor ethisch verantwoord sporten 14 Ivan Bautmans Active aging 15 Pat Viroux (BAT ES) Blessurepreventie: hoe de sportwetenschap in de praktijk brengen? 16a+b Marjan Podrzaj Coaching or training - Korean method of archery 17 Ellen Schouppe Communiceren kan je aanleren!

    Inho

    ud

  • 6

    18a Raf Tits De zachte weg: judo als sport- en bewegingsvorm voor 55+ers 18b Eric Veulemans Op een speelse en makkelijke manier de eindtermen vechtsport invullen in het onderwijs (incl. voorbeeldlessen)19 Yrime Sillah Beslissingstraining in het handbal20 Filip De Wilde De samenwerking tussen de keeperstrainer en de hoofdtrainer21 Stan Adrian De weg naar erkenning (2012, tijd voor refl ectie)22 Julien Van de Vyver Aanval en aanvalspatronen in het volleybal23 Martin Demeester Het aanleren van gestructureerde zwemslagen vanuit een praktijkgerichte benadering24 Erwin Koninckx De basis van het wielrennen: piste en BMX!25a Ruben Neyens & Valentijn Pattyn Initiatie van het benenspel in tennis25b Kenneth Bastiaens, David Geysels & Jeroen Klinckaert Versnellen van het benenspel in tennis26 Tom Coeckelberghs De rol van de snowboardleraar in het talentdetectiesysteem VSSF- voorbeeld Seppe Smits27 Carlos Prendes Begeleiding van de Belgische kajakkers voor, tijdens en na de Olympische Spelen28 Debbie Van Biesen Vliegen op G-wielen: hoe initieer ik rolstoelvaardigheden?29 Bert Wentinck, Richards Murray & Pascal Kina Hockey is de belangrijkste teamsport in Belgi30 Joost Desender & Joric Vandendriessche LTPD van debutantje tot senior31 Jacques Borle Begeleiding van het 4x400m-team voor, tijdens en na de Olympische Spelen32 Wijnand Hubregsen Reddend zwemmen in je (water)sportclub33 Eric Vandenabeele Personal training en de toekomstmogelijkheden in de fi tness- en gezondheidssector34 Tatiana Art & Karin Donckers Een wetenschappelijke benadering van de conditionele aspecten bij het trainen van het sportpaard35 Reinout Van Schuylenbergh (+ trainers) Raamplan Triathlon: van ironkid tot toptriatleet; triatlonactief voor het leven36a + b Jo Van Damme & Bart Verschueren KYU-project: een badminton ontwikkelingstraject voor jeugdspelers

  • 7

    Deel 1

    Dag van de Trainer 2012 in cijfers en beelden

    Doelstellingen en programmaEnkele cijfers en sfeerbeelden

    Evaluatie

  • 8

  • 9

    1.1 Doelstellingen

    De missie van de Vlaamse Trainersschool (VTS) is meer trainers beter opleiden. Om dat tweeledige doel waar te maken investeerde de VTS de laatste jaren fors.

    Om de toegankelijkheid van de opleidingen te bevorderen werd enkele jaren geleden reeds de overstap naar een modulair opleidingsconcept gemaakt. Het toenemende aantal module-organisaties en de oplopende inschrijvingsaantallen van de voorbije jaren zijn het beste bewijs van een doorgedreven en consequent drempelverlagend beleid.

    Om trainers beter op te leiden werden ook een heel aantal kwaliteitsverhogende maatregelen doorgevoerd waardoor de trainers die de stap maken naar de sportkaderopleidingen, beter opgeleid worden.

    De permanente herwerking van cursusteksten en lesmateriaal zijn hier uiteraard een belangrijke hoeksteen van het gevoerde beleid, maar VTS deed meer dan dat!

    Zo werd verder werk gemaakt van het Raamwerk van de Vlaamse Trainersschool en bijhorend competentiekader, naar Europees model. Dat moet VTS in de nabije toekomst toelaten om haar opleidingen aan een objectieve kwaliteitstoets te onderwerpen, haar opleidingen op Europees niveau in te schalen en te laten erkennen.

    Daarnaast werden de Algemene Gedeelten Instructeur B en Trainer B onderworpen aan een update.

    Tot slot werd de link tussen het Bloso en de Vlaamse universiteiten met een LO-opleiding verder versterkt door de liaison per universiteit, die erover dient te waken dat hedendaagse wetenschappelijke inzichten hun ingang in de VTS-opleidingen blijven vinden, onder meer via VTS-redactioneel. Daarnaast werden ook twee liaisons voor de hogescholen met een LO-opleiding aangesteld om de link met die partner te versterken.

    Kwaliteitsbevragingen bij cursisten en docenten hebben aangetoond dat deze maatregelen wel degelijk eff ect hebben.

    Om het belang van gekwalifi ceerde trainers nog beter in de verf te zetten, wordt sinds 2004 tweejaarlijks de Dag van de Trainer georganiseerd. De doelstellingen van de vijfde Dag van de Trainer sluiten nauw aan bij de missie van de Vlaamse Trainersschool en zijn zeer gelijklopend met de doelstellingen van de voorbije vier edities van de Dag van de Trainer, namelijk:

    - promotie voeren voor de sportkaderopleidingen van VTS bij de trainers van de Vlaamse sportclubs

    - een kwalitatief hoogstaand bijscholingsaanbod aanbieden aan trainers uit de Vlaamse sportclubs

    - een uitgebreid informatieaanbod bieden aan de trainers uit de Vlaamse sportclubs en dit in verband met sportkaderopleidingen en andere facetten die belangrijk zijn voor het functioneren van de trainers uit de Vlaamse sportclubs

    Hoofdstuk1: Doelstellingen en programma

    Hoof

    dstu

    k 1

  • 10

    1.2 Programma

    09:00-10:00 Ontvangst met ontbijt Informatiemarkt10:00-10:45 Verwelkoming door minister van Sport Philippe Muyters Algemeen thema: Jacques Rogge (IOC) & Carla Galle (Bloso)10:45-11:00 Verplaatsen naar de workshops (WS)11:00-12:45 Keuze uit 13 sporttakoverschrijdende en 12 sporttakspecifi eke workshops12:45-14:00 Middagmaaltijd Informatiemarkt14:00-15:45 Keuze uit 11 sporttakoverschrijdende en 13 sporttakspecifi eke workshops16:00-17:30 Afsluitende receptie Informatiemarkt

  • 11

    De Dag van de Trainer is opgebouwd rond vier luiken: een inleidende lezing, een informatiemarkt, sporttakoverschrijdende en sporttakspecifi eke workshops.

    Inleidende lezing

    Als Administrateur-generaal van het Bloso en voorzitter van de Vlaamse Trainersschool, opende mevr. Carla Galle het plenaire deel met een overview over het Vlaamse trainerslandschap. Ze hamerde op de nood aan en het belang van kwaliteitsvol opgeleide sportbegeleiders. IOC-voorzitter Jacques Rogge pikte hier op in en plaatste de rol van de trainer in een mondiaal perspectief en koppelde dit aan een terugblik op de Olympische Spelen van Londen.

    Informatiemarkt

    Tijdens de ontvangst, de middagpauze en de afsluitende receptie werd een informatiemarkt aangeboden aan de deelnemers waarop in totaal 50 standhouders aanwezig waren. In 2012 namen onderstaande standhouders deel aan de Dag van de Trainer: 1. Badminton Vlaanderen2. Bond voor Lichamelijke Opvoeding vzw3. Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding vzw4. De FitnessOrganisatie vzw5. Gezinssportfederatie6. GymnastiekFederatie Vlaanderen vzw7. Vlabus vzw8. Parantee vzw9. BRSF Vlaanderen vzw10. Vlaamse Basketballiga vzw11. Vlaamse Judofederatie vzw12. Wielerbond Vlaanderen13. Dansliga sportfederatie vzw14. KBKB-Vlaamse liga15. Koninklijke Vlaamse Voetbalbond vzw16. Voetbalfederatie Vlaanderen17. Belgian Football Coaches18. Vlaamse Handbalvereniging vzw19. Vlaamse Reddingsfederatie vzw20. Vlaamse Vechtsport Associatie vzw21. Vlaamse Volleybalbond vzw22. Vlaamse Atletiekliga23. Centrum voor Sportgeneeskunde, UZGent24. Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen UGent25. Expertisecentrum Sport en Bewegingsopvoeding

    26. SpartaNova27. Vrije Universiteit Brussel28. Sportcareers.be29. Physical Coaching Academy30. Petanque Federatie Vlaanderen vzw31. Vlaamse Boogsport Federatie Liggende Wip vzw32. Vlaamse Traditionele Sporten vzw33. Vlaamse Trainersschool34. Vlaamse Sportfederatie vzw35. Vlaams Agentschap voor Ondernemingsvorming - SYNTRA Vlaanderen36. Sportmedische keuring Vilvoorde37. Nevelland Graphics cvba-so38. Sidas Belgium39. Polar Electro Belgium40. Departement CJSM - Afdeling Sport en Jeugd41. F&G Partners42. Huck nv43. ICES44. Idemasport nv45. OnlineFitnessStore46. ABZ47. Sport & Spel bvba48. VitaMed nv49. Dinasport50. Wesco-Cammaert

  • 12

    Sporttakoverschrijdende workshops

    De Vlaamse Trainersschool (VTS) heeft als kernopdracht om trainers op te leiden en bij te scholen. Het aanbieden van sporttakoverschrijdende bijscholingen behoort tot de basisopdracht van de VTS. De volgende sporttakoverschrijdende workshops werden aangeboden:

    Revalidatie: training en mentale aspecten Redcordrevalidatie Stretching? Ja Integreren in mijn training? Nee of toch... Liever moeilijke jongens dan een moeilijk team: omgaan met individuen in een ploegsport Anti-doping: praktische handleiding voor trainers Mentale tools voor trainers Begeleiden van het Belgian Olympic Team: rol van de kinesitherapeut Taperen naar een topprestatie toe Multimove for Kids: het waarom en hoe vanuit een wetenschappelijke bril

    Strategie in topsportbeleid: toptrainers in een internationaal vergelijkend perspectief Medische aspecten van periodisering en tools voor planning, registratie en opvolging Teambuilding: niet elke bal is rond Didactische werkvormen voor ethisch verantwoord sporten Active aging Blessurepreventie: hoe de sportwetenschap in de praktijk brengen?

  • 13

    Sporttakspecifi eke workshops

    Op basis van overlegvergaderingen met de Vlaamse sportfederaties werd geopteerd om voor een aantal sporttakken ook sporttakspecifi eke workshops aan te bieden. De volgende themas kwamen aan bod:

    Boogschieten - Coaching or teaching Boogschieten - Korean method of archery Basketbal - Communiceren kan je leren Judo - De zachte weg: judo als sport- en bewegingsvorm voor 55+ers Judo - Op een speelse en makkelijke manier de eindtermen vechtsport invullen in het onderwijs (incl. voorbeeldlessen) Handbal - Beslissingstraining in het handbal Voetbal - De samenwerking tussen de keeperstrainer en de hoofdtrainer Gymnastiek - De weg naar erkenning (2012, tijd voor refl ectie) Volleybal - Aanval en aanvalspatronen in het volleybal Zwemmen - Het aanleren van gestructureerde zwemslagen vanuit een praktijkgerichte benadering Wielrennen - De basis van het wielrennen: piste en BMX! Tennis - Initiatie van het benenspel in tennis Tennis - Versnellen van het benenspel in tennis Ski en snowboard - De rol van de snowboardleraar in het talentdetectiesysteem VSSF (voorbeeld Seppe Smits) Kajak - Begeleiding van de Belgische kajakkers voor, tijdens en na de Olympische Spelen Gehandicaptensport - Vliegen op G-wielen: hoe initieer ik rolstoelvaardigheden? Hockey - Begeleiding van de Belgische hockeyteams voor, tijdens en na de Olympische Spelen Voetbal - LTPD van debutantjes tot senior Atletiek - Begeleiding van het 4x400m-team voor, tijdens en na de Olympische Spelen Reddend zwemmen - Reddend zwemmen in je (water)sportclub Fitness - Personal training en de toekomstmogelijkheden in de fi tness- en gezondheidssector Paardrijden - Een wetenschappelijke benadering van de conditionele aspecten bij het trainen van het sportpaard Triatlon - Raamplan Triathlon: van ironkid tot toptriatleet; triatlonactief voor het leven Badminton - KYU-project: een badminton ontwikkelingstraject voor jeugdspelers (theorie & praktijk)

  • 14

  • 15

    De 5de editie van de Dag van de Trainer mag, na toetsing aan de vooropgestelde ambities, een succes over de hele lijn worden genoemd. Tot dat succes droegen de recordopkomst van deelnemers en standhouders op de informatiemarkt toe, net zoals het ruime aanbod aan workshops en de aanwezigheid van IOC-voorzitter Jacques Rogge.

    2.1 Aanwezige trainers

    Op de vijfde editie van de Dag van de Trainer waren 1716 aanwezigen, waarvan: 1362 trainers 52 genodigden 68 sprekers (incl. demo-atleten) 118 standhouders van 50 verschillende standen 105 medewerkers 11 persmensen

    Het aantal aanwezigen beantwoordde ruimschoots aan de verwachtingen.Er werd, net als de voorbije jaren, vooropgesteld om 1300 tot 1500 aanwezigen te hebben.

    Leeftijd van de aanwezige trainers

    Op onderstaande grafi ek wordt de leeftijdsverdeling van de aanwezige trainers weergegeven. Wat is de meer gelijke leeftijdsspreiding eenmaal boven de 25 jaar. De leeftijdsgroepen van 21- tot 30-jarigen en van 41- tot 50-jarigen blijven het sterkst vertegenwoordigd.

    Fig. 1: Leeftijden van de aanwezige trainers

    Geslacht van de aanwezige trainers

    Op onderstaande grafi ek wordt de geslachtsverdeling weergegeven van de aanwezige trainers. Vooral mannelijke trainers waren aanwezig. In vergelijking met de voorgaande editie, mochten we wel een stijging noteren van het aantal vrouwelijke deelnemers.

    Fig. 2: Geslachtsverdeling van de aanwezige trainers

    Hoofdstuk 2: Enkele cijfers en sfeerbeelden

    74,71%

    25,29%

    0%

    10%

    20%

    30%

    40%

    50%

    60%

    70%

    80%

    Man Vrouw

    14

    66

    270

    145

    116103

    157169

    117

    87

    6449

    0

    50

    100

    150

    200

    250

    300

    18

    j

    19-2

    0j

    21-2

    5j

    26-3

    0j

    31-3

    5j

    36-4

    0j

    41-4

    5j

    46-5

    0j

    51-5

    5j

    56-6

    0j

    61-6

    5j

    > 65

    j

    Hoof

    dstu

    k 2

  • 16

    Kwalifi caties van de aanwezige trainers

    Zoals hoger aangegeven is het voeren van promotie voor Sportkaderopleiding n van de voornaamste doelstellingen van de Dag van de Trainer. Samenhangend daarmee wordt het belang van gekwalifi ceerde trainers voor de kwaliteitsvolle werking van de sportclub erdoor onderstreept. Uit de cijfers blijkt dat de Dag van de Trainer een uitstekend middel blijft om zowel gediplomeerde als ongediplomeerde trainers aan te trekken en hen zo (verder) in contact te brengen met de Vlaamse Trainersschool.

    Fig. 3: Kwalifi caties van de aanwezige trainers

    15% van de deelnemers geeft aan niet over een trainersdiploma te beschikken. 24% genoot een professionele opleiding (LO), waarvan ongeveer 73% dit diploma bezit in combinatie met een VTS-diploma.

    De groep VTS-gediplomeerden maakt samen 57% van de deelnemers uit. De verdeling tussen de vier niveaus (Initiator, Instructeur B, Trainer B en Trainer A) is deels een weerspiegeling van het aantal gediplomeerden per opleidingsniveau (beduidend lager aantal gediplomeerden Instructeur B) en deels het bewijs dat het programma van de Dag van de Trainer voor ieder wat wils biedt (verhouding tussen gediplomeerden Initiator, Trainer B en Trainer A).

    Van de aanwezige trainers gaf 80% aan actief te zijn als trainer op het ogenblik van hun inschrijving.

    Sporttakken waarin de aanwezige trainers training geven

    In fi guur 4 wordt een overzicht gegeven van de sporttakken waarin de trainers actief zijn.

    Zoals in het verleden valt enerzijds op dat trainers uit zeer veel verschillende sporttakken deelnemen aan de Dag van de Trainer, maar dat een eerder beperkt aantal sporten het overgrote aantal deelnemers levert. 825 actieve trainers (72%) zijn actief in de top-10 van sporttakken met deelnemers op deze 5de editie.

    Fig. 4: Aantal aanwezige trainers per sporttak

    46165

    145123

    9584

    4743434139

    3532

    2726

    21101087666554444444333333222222111111

    0 50 100 150 200

    AndereTennis

    VoetbalAtletiek

    ZwemmenVolleybal

    BadmintonBasketbal

    JudoGymnastiekWielrennen

    HandbalTriatlon/Duatlon

    PaardrijdenBoogschieten

    KarateFitnessZeilen

    Kano/KajakTaekwondo

    DansenJu-Jitsu

    SchietenIjsschaatsen

    TafeltennisKlim- en Bergsport

    Reddend zwemmenRolschaatsen

    Skin/SnowboardTraditionele sporten

    WandelenZeilwagenrijden

    DuikenGehandicaptensport

    GolfRoeienSquash

    WaterskiKorfbal

    KrachtbalMotorrijden

    OrintatielopenRisicovechtsporten

    RugbyAikido

    BoksenHengelenPetanque

    SchermenWushu

    201

    60

    275

    82

    200

    160

    54

    92

    32

    144

    60

    0

    50

    100

    150

    200

    250

    300

    Gee

    n

    Aspi

    rant

    -Initi

    ator

    Initi

    ator

    Inst

    r. B

    Trai

    ner B

    Trai

    ner A

    Bach

    . LO

    Bach

    . LO

    + V

    TS

    Mas

    t. LO

    Mas

    t. LO

    + V

    TS

    Ande

    re

  • 17

    Niet onlogisch valt daarbij op dat de sportfederaties, die een inhoudelijke bijdrage leverden aan de Dag van de Trainer, konden rekenen op de aanwezigheid van hun trainers. Hopelijk betekent deze vaststelling een stimulans voor de andere federaties, die de gelegenheid om een specifi eke bijscholing voor hun leden lieten voorbij gaan, om er in 2014 wel bij te zijn!

    2.2 Keuze van de workshops

    Net als de bij de voorgaande edities van de Dag van de Trainer konden de deelnemers zowel tijdens de voor- als de namiddagsessie kiezen voor een workshop. Er werd de keuze geboden tussen 15 sporttakoverschrijdende en 25 sporttakspecifi eke workshops.

    Onderstaande grafi ek geeft de verdeling weer van de gekozen workshops. Bij deze cijfers dient te worden opgemerkt dat workshops 2 tot en met 7, 10, 12 en 15 zowel in de voor- als in de namiddagsessie werden aangeboden. Workshops 16a en 16b, 18a en 18b, 36a en 36b beoogden eenzelfde doelpubliek (respectievelijk boogschutters, judokas en tennissers).De keuze om toch n van bovenstaande workshops met een andere te combineren werd echter volledig vrij gelaten.

    In de voormiddagsessie kozen 765 deelnemers voor een sporttakoverschrijdende workshop (WS 1 tot en met WS 15). In de namiddag kozen 630 voor n van deze sessies. 554 deelnemers kozen tijdens de voormiddag voor n van de sporttakspecifi eke workshops en 687 deden dit tijdens de namiddag. Deze cijfers onderstrepen de appreciatie van het aangeboden concept, waarbij zowel sporttakoverschrijdende als -specifi eke themas aan bod komen.

    Fig. 5: Overzicht van de door de deelnemers gekozen workshops tijdens de vijfde Dag van de Trainer op 15 december 2012

    2.3 Promotiekanalen

    Voor de Dag van de Trainer werd langs verschillende kanalen promotie gevoerd. Dit gebeurde hoofdzakelijk via elektronische kanalen, aangevuld met folders en affi ches. De eff ectiviteit van deze promotiekanalen werd nagegaan op het moment van inschrijven. In deze enqute werd gepeild via welk promotiekanaal men over de Dag van de Trainer had gehoord.

    Uit de antwoorden blijkt dat de combinatie van de VTS-fl ash, de website van Bloso en de individueel verzonden promotiefolder eff ectief is. 1296 keer (56,2%) wordt door de deelnemers aangegeven dat ze via n van deze kanalen op de hoogte werden gebracht van de Dag van de Trainer.

    Daarnaast blijken ook zowel de sportfederaties, de sportclubs, de universiteiten en hogescholen met een LO-opleiding als collega trainers een belangrijk aandeel te hebben gehad in de bekendmaking van deze 5de editie. Zij zijn samen goed voor 820 vermeldingen (35,5%).

    Fig. 6: Eff ectiviteit van de promotiekanalen

    6281

    244

    167

    30

    204

    24

    7761

    2651

    140

    32 26

    170

    34 30 37 36 38 3752

    34 43

    110

    25

    157165

    6 7 7 10

    105

    53

    26

    79

    3451

    3926

    0

    50

    100

    150

    200

    250

    300

    WS

    01

    WS

    02

    WS

    03

    WS

    04

    WS

    05

    WS

    06

    WS

    07

    WS

    08

    WS

    09

    WS

    10

    WS

    11

    WS

    12

    WS

    13

    WS

    14

    WS

    15

    WS

    16a

    WS

    16b

    WS

    17

    WS

    18a

    WS

    18b

    WS

    19

    WS

    20

    WS

    21

    WS

    22

    WS

    23

    WS

    24

    WS

    25a

    WS

    25b

    WS

    26

    WS

    27

    WS

    28

    WS

    29

    WS

    30

    WS

    31

    WS

    32

    WS

    33

    WS

    34

    WS

    35

    WS

    36a

    WS

    36b

    662

    395

    239

    204

    38

    52

    19

    221

    193

    164

    2

    118

    0 100 200 300 400 500 600 700

    nieuwsflash VTS

    briefwisseling VTS

    website Dag van de Trainer

    website sportfederatie

    tijdschrift sportfederatie

    folder gemeente

    affiche gemeente

    sportclub

    collega-trainer

    universiteit/hogeschool

    (top)sportschool

    andere

  • 18

  • 19

    In de congrestas, die elke deelnemer bij het aanmelden voor de Dag van de Trainer ontving, zat een evaluatievragenlijst. Tijdens de Dag van de Trainer werd gevraagd of de deelnemers deze evaluatievragenlijst wilden invullen en terugbezorgen. De Vlaamse Trainersschool ontving 1213 evaluatievragenlijsten. Er werd gepeild naar de bevindingen van de deelnemers over de volgende rubrieken:

    Informatie die de deelnemers vooraf kregen Inschrijven Ontvangst Congrestas Catering Informatiemarkt Inhoud algemeen en workshops Accommodatie en organisatie

    De deelnemers kregen telkens de kans om een aantal vragen te beantwoorden met een beoordelingsschaal van heel goed, redelijk goed, kan beter, slecht of kan niet antwoorden.

    Iedere antwoordmogelijkheid werd omgezet in een Likertscore van 1 tot 4 (of --, -, +, ++). Heel goed werd omgezet in score 4 (of ++), redelijk goed werd omgezet in score 3 (of +), kan beter in score 2 (of -), slecht in score 1 (of --).

    Voor iedere vraag werd een cumulatieve score berekend waarbij 100% wil zeggen dat iedereen het goed tot heel goed vond en 0% dat iedereen het kan beter tot slecht vond. Deze tevredenheidscores werden berekend volgens de onderstaande berekeningswijze:

    ((aantal++)+(aantal+))100*((aantal++)+(aantal+)+(aantal-)+(aantal--))Men kon ook steeds open bedenkingen formuleren. Andere vragen konden met ja/nee beantwoord worden of men kon een opsomming maken.

    3.1 Informatie die de deelnemers vooraf kregen

    De volgende vraagstellingen werden geformuleerd: Wat vond je van:

    Vraag 1. De informatie die je vooraf kreeg over de Dag van de TrainerVraag 2. De folder van de Dag van de TrainerVraag 3. De affi che van de Dag van de TrainerVraag 4. De website van de Dag van de Trainer

    De gemiddelde tevredenheidscore voor deze rubriek bedroeg 88%. De informatie vooraf kreeg een tevredenheidscore van 90%, de folder een tevredenheidscore van 89%, de affi che een tevredenheidscore van 86% en de website een tevredenheidscore van 87%.

    Fig. 7: Tevredenheid over de informatie vooraf

    Over de informatie die vooraf ter beschikking werd gesteld, mag worden geconcludeerd dat ze als ruimschoots voldoende werd beschouwd.

    Hoofdstuk 3: Evaluatie door de deelnemers

    Hoof

    dstu

    k 3

  • 20

    3.2 Inschrijven

    De volgende vraagstellingen werden geformuleerd:Wat vond je van:

    Wat vond je van:Vraag 5. De inschrijvingsprocedure via internetVraag 6. De informatie die je kreeg na je inschrijvingVraag 7. De informatie die je kreeg na je betaling

    De gemiddelde tevredenheidscore voor deze rubriek bedroeg 93%. De inschrijvingsprocedure via internet kreeg een tevredenheidscore van 94%, de informatie na de inschrijving een score van 92% en de informatie na betaling 92%.

    Fig. 8: Tevredenheid over de inschrijvingen

    Het systeem van online inschrijven werd in deze editie verder geprofessionaliseerd en blijkt intussen door zo goed als alle deelnemers bijzonder gewaardeerd. Ook de nazorg (opvolging inschrijving, betaling en informatieverstrekking) werd zeer gewaardeerd.

    3.3 Ontvangst

    De volgende vraagstellingen werden geformuleerd:Wat vond je van:

    Vraag 8. De wegaanduiding in de omgeving van de TopsporthalVraag 9. De manier waarop de parkeermogelijkheden werden aangeduidVraag 10. De ontvangst door onze medewerkers in de TopsporthalVraag 11. De informatie die je kreeg bij de aanmeldingVraag 12. De praktische organisatie van de ontvangst en de vlotte afhandeling ervan

    De gemiddelde tevredenheidscore voor deze rubriek bedraagt 85%. De wegaanduiding en de manier waarop de parkeermogelijkheden werden aangeduid, krijgen een tevredenheidscore van respectievelijk 82% en 74%. De tevredenheidscore voor de ontvangst bedraagt 93%, en de tevredenheidscores voor de info bij aanmelding en de praktische organisatie van de ontvangst respectievelijk 86% en 93%.

    Fig. 9: Tevredenheid over de ontvangst

    Positieve uitschieters zijn de manier waarop en de vlotheid waarmee de deelnemers werden ontvangen. Voor deze editie werd gebruik gemaakt van onthaaldesks met scansysteem, waardoor een vlottere afhandeling van de inschrijvingen kon gerealiseerd worden. Dit werd door de deelnemers blijkbaar sterk gewaardeerd.

    Opvallend is de lage score voor de manier waarop de parkeergelegenheid werd aangeduid. Dit aspect verdient zeker extra aandacht bij de volgende editie.

  • 21

    3.4 Congrestas

    De volgende vraagstellingen werden geformuleerd:Wat vond je van:

    Vraag 13. De inhoud van de congrestasVraag 14. Het boekje van de informatiemarkt en het programmaboekje

    De gemiddelde tevredenheidscore voor deze rubriek bedroeg 79%. De inhoud van de congrestas kreeg een tevredenheidscore van 72%. De tevredenheidscore voor het informatiemarktboekje en het programmaboekje bedraagt 87%.

    Fig. 10: Tevredenheid over de congrestas

    Het programma- en informatiemarktboekje bleek zeer te worden geapprecieerd door de deelnemers aan de Dag van de Trainer. De congrestas bleek te gevuld te zijn.

    3.5 Catering (maaltijden en drank)

    De volgende vraagstellingen werden geformuleerd:Wat vond je van:

    Vraag 15. De broodjesmaaltijdVraag 16. De drankenVraag 17. De bediening en receptieVraag 18. Het feit dat de broodjesmaaltijd werd genuttigd op de informatiemarkt

    De gemiddelde tevredenheidscore voor deze rubriek bedroeg 86%. De broodjesmaaltijd en de dranken kregen een tevredenheidscore van respectievelijk 82% en 85%.

    De bediening en het feit dat de broodjesmaaltijd op de informatiemarkt kon genuttigd worden, kregen een tevredenheidscore van 88% en 90%.

    Fig. 11: Tevredenheid over de catering

    Op het vlak van catering werd voor de 5de maal beroep gedaan op dezelfde leverancier. De goede kwaliteit van de producten en de grondige kennis van het evenement dragen onmiskenbaar bij tot een hoge tevredenheid.

  • 22

    3.6 Workshops

    De volgende vraagstellingen werden geformuleerd:Wat vond je van:

    Vraag 19. Algemene themaVraag 20. Het feit dat je 2 workshops kon volgen (1 in de voormiddag en 1 in de namiddag)Vraag 22. De spreker(s) uit de gevolgde workshop (VM)Vraag 23. De inhoud van de gevolgde workshop (VM)Vraag 24. De accommodatie waar de workshop doorging (VM)Vraag 26. De spreker(s) uit de gevolgde workshop (NM)Vraag 27. De inhoud van de gevolgde workshop (NM)Vraag 28. De accommodatie waar de workshop doorging (NM)

    De gemiddelde score voor de workshops bedraagt 85%. Het algemene thema scoorde 76% en sloot in vergelijking met de vorige editie beter aan bij de interessesfeer van de aanwezigen. De aanwezigheid en toespraak van dhr. Jacques Rogge gaf dit algemeen thema extra uitstraling.

    Fig. 12: Tevredenheid over de workshops

    Het feit dat deelnemers de keuze krijgen tussen een ruime waaier van workshops in de voor- en namiddag en zo naar eigen voorkeur hun dagprogramma samen stellen werd opnieuw bijzonder gesmaakt.

    De sprekers uit beide dagdelen werden meer dan naar waarde geschat. Zowel de sprekers uit de voormiddag- als uit de namiddagsessies behaalden een tevredenheidscore van 90% en meer. Ook inhoudelijk scoorden de workshops behoorlijk met respectievelijke tevredenheidscores van 81% en 85% voor de sessies, die in de voor- en namiddag werden geprogrammeerd.

    De accommodatie waar de workshops plaats vonden behaalde voor de voormiddagsessies 80% en voor de namiddagsessies 84%. De verschillende locaties zo comfortabel mogelijk inrichten, gekoppeld aan een afdoende bezetting voor de 1500 verwachte deelnemers was n van de werkpunten dit jaar en resulteerde in goede scores. Het inzetten van de gebouwen van de UGent (Hilo en GUSB) bleek geen negatieve implicaties te hebben op de scores voor de accommodaties en kan dus ook in een volgende editie overwogen worden.

    De scores voor zowel inhoud, spreker als accommodatie zijn per workshop voor elk dagdeel afzonderlijk in onderstaande fi guren weergegeven.

  • 23

    Fig. 13: Tevredenheid over de workshops in de voormiddag (sprekers, inhoud en accommodatie)

    Fig. 14: Tevredenheid over de workshops in de namiddag (sprekers, inhoud en accommodatie)

  • 24

    3.7 Organisatie

    De volgende vraagstellingen werden geformuleerd: Wat vond je van:

    Vraag 29. De keuze van de Topsporthal als accommodatieVraag 30. De algemene organisatie van de Dag van de TrainerVraag 31. De tijdsindeling van de Dag van de Trainer (informatiemarkt, verwelkoming en algemeen thema workshops)Vraag 32. De omkadering: sfeer, opstelling van de zalen, planten, vlaggen en spandoeken, ...Vraag 33. De vriendelijkheid van onze medewerkersVraag 34. De informatie die je van onze medewerkers kreeg tijdens de Dag van de Trainer

    De gemiddelde tevredenheidscore voor de organisatie bedraagt 94%. De respectievelijke tevredenheidscores voor de Topsporthal als accommodatie, de algemene organisatie en de tijdsindeling bedroegen 97%, 97% en 92%. De respectievelijke tevredenheidscores voor omkadering, vriendelijkheid en informatie bedroegen: 93%, 97% en 90%.

    Fig. 15: Tevredenheid over de organisatie en omkadering

    3.8 Informatiemarkt

    De volgende vraagstellingen werden geformuleerd:Wat vond je van:

    Vraag 19. De informatiemarkt in het algemeenVraag 20. De schikking van de verschillende standhouders op de informatiemarkt

    De gemiddelde tevredenheidscore voor deze rubriek bedroeg 81%. De informatiemarkt in haar geheel scoorde 80%, de schikking van de verschillende standhouders scoorde 81%.

    Figuur 16: Tevredenheid over de informatiemarkt

    68% van de deelnemers gaf aan dat ze met n of meer van de standhouders in de toekomst nog contact zal opnemen voor verdere informatie of omwille van de aangeboden producten of diensten.

    Het feit dat de sportfederaties voor het overgrote deel aanwezig waren, draagt zeker bij tot de goede scores, aangezien velen het als een pluspunt beschouwen dat ze hun federatie naar aanleiding van de Dag van de Trainer kunnen ontmoeten. In geval van afwezigheid werd het zelfs door verschillende trainers als een gemis beschouwd dat de betrokken federatie niet aanwezig was.

    3.9 Globale evaluatie

    De deelnemers werd gevraagd om een globale beoordeling te geven van de vijfde Dag van de Trainer. De globale beoordeling bedroeg 96%, wat betekent dat zo goed als alle deelnemers de Dag van de Trainer als goed tot heel goed omschreven. Bijna alle deelnemers (99%) hebben aangegeven opnieuw te willen deelnemen aan een volgende organisatie.

  • 25

    Deze editie werden ook de standhouders bevraagd. Er werd via een vragenlijst, toegestuurd na de Dag van de Trainer, gepolst naar volgende rubrieken:

    Algemeen Inschrijven Ontvangst Stand De catering (maaltijden en drank) De return on investment

    De standhouders kregen telkens de kans om een aantal vragen te beantwoorden met een beoordelingsschaal van heel goed, redelijk goed, kan beter, slecht of kan niet antwoorden.

    Iedere antwoordmogelijkheid werd omgezet in een Likert-score van 1 tot 4 (of --, -, +, ++). Heel goed werd omgezet in score 4 (of ++), redelijk goed werd omgezet in score 3 (of +), kan beter in score 2 (of -), slecht in score 1 (of --).

    Voor iedere vraag werd een cumulatieve score berekend waarbij 100% wil zeggen dat iedereen het goed tot heel goed vond en 0% dat iedereen het kan beter tot slecht vond. Deze tevredenheidscores werden berekend volgens de onderstaande berekeningswijze:

    ((aantal++)+(aantal+))100*((aantal++)+(aantal+)+(aantal-)+(aantal--))Men kon ook steeds open bedenkingen formuleren. Andere vragen konden met ja/nee beantwoord worden of men kon een opsomming maken.

    4.1 Algemeen

    De volgende vraagstellingen werden geformuleerd: Wat vond je van:

    Vraag 1. De informatiemarkt in het algemeenVraag 2. De schikking van de verschillende standhouders op de informatiemarkt

    De gemiddelde tevredenheidscore voor deze rubriek bedroeg 90%. De informatiemarkt in het algemeen scoorde 97%, de schikking van de verschillende standhouders 82%.

    Fig. 17: Tevredenheid algemeen

    De hoge tevredenheidscore toont aan dat de informatiemarkt in het algemeen sterk gewaardeerd wordt. De schikking van de standhouders blijft een continu aandachtspunt.

    Hoofdstuk 4 Evaluatie door de standhouders

    Hoof

    dstu

    k 4

  • 26

    4.2 Inschrijven

    De volgende vraagstellingen werden geformuleerd: Wat vond je van:

    Vraag 3. De inschrijvingsprocedure via het internetVraag 4. De informatie die je kreeg na je inschrijvingVraag 5. De timing van de inschrijvingsprocedureVraag 6. De facturatie

    De gemiddelde tevredenheidscore voor deze rubriek bedroeg 94%. De inschrijvingsprocedure via het internet werd unaniem als goed tot zeer goed beschouwd (100%), de informatie vooraf en de timing van de inschrijvingsprocedure scoorden beiden 97% en de facturatie 82%.

    Fig. 18: Tevredenheid inschrijven

    De inschrijvingsprocedure liep zo goed als perfect, enkel moet er aandacht blijven besteed worden aan de vlotte afhandeling van de facturatie.

    4.3 Ontvangst

    De volgende vraagstellingen werden geformuleerd: Wat vond je van:

    Vraag 7. De manier waarop de parkeermogelijkheden werden aangeduidVraag 8. De ontvangst in de TopsporthalVraag 9. De informatie die je kreeg bij de aanmelding

    De gemiddelde tevredenheidscore voor deze rubriek bedroeg 97%, aangezien alle vraagstellingen 97% scoorden.

    Fig. 19: Tevredenheid ontvangst

    De ontvangst liep zo goed als perfect, alle standhouders waren hierover zeer tevreden.

  • 27

    4.4 Stand

    De volgende vraagstellingen werden geformuleerd: Wat vond je van:

    Vraag 10. De tafels en stoelenVraag 11. De elektriciteitVraag 12. De scheidingspanelenVraag 13. Het internetVraag 14. Het aantal inbegrepen personen per stand (max. 3)Vraag 15. De beschikbare standruimteVraag 16. De positionering

    De gemiddelde tevredenheidscore voor deze rubriek bedroeg 88%. De tafels stoelen en elektriciteitsvoorzieningen scoorden respectievelijk 91% en 90%. De scheidingspanelen en het beschikbare internet scoorden 76% en 82%. Het aantal inbegrepen personeelsleden scoorde 97% en de beschikbare ruimte scoorde 94%. De positionering tot slot behaalde een score van 83%.

    Fig. 20: Tevredenheid stand

    Globaal genomen zijn de standhouders tevreden over de stand, al zal er in de toekomst werk moeten gemaakt worden van het vernieuwen/aanpassen van de scheidspanelen. De positionering van de standen blijft een aandachtspunt.

    4.5 De catering (maaltijden en dranken)

    De volgende vraagstellingen werden geformuleerd: Wat vond je van:

    Vraag 17. Het ontbijtVraag 18. De broodjesmaaltijdVraag 19. De drankenVraag 20. De bedieningVraag 21. De receptie

    De gemiddelde tevredenheidscore voor deze rubriek bedroeg 92%. Het ontbijt scoorde 91%, de broodjesmaaltijd 79% en de dranken, bediening en receptie telkens 97%.

    Fig. 21: Tevredenheid catering

    De standhouders zijn tevreden over de aangeboden catering, al kan de broodjesmaaltijd in de toekomst verbeteren.

  • 28

    4.6 De return on investment

    De volgende vraagstellingen werden geformuleerd: Wat vond je van:

    Vraag 22. De visibiliteit op website en programmaboekjeVraag 23. Het aantal aanwezigenVraag 24. Het aantal interessante contacten

    De gemiddelde tevredenheidscore voor deze rubriek bedroeg 83%. De visibiliteit op website en programmaboekje scoorde 85%, het aantal aanwezigen 97% en het aantal interessante contacten 69%.

    Fig. 22: Tevredenheid return on investment

    Ondanks de hoge score op het aantal bezoekers aan de stand, gaven de standhouders een relatief lage score op het aantal interessante contacten.

    4.7 Globale evaluatie

    De standhouders werd tevens gevraagd om een globale beoordeling te geven van de vijfde Dag van de Trainer. De globale beoordeling bedroeg 100%, wat betekent dat alle standhouders de Dag van de Trainer als goed tot heel goed omschreven. Ook alle standhouders (100%) hebben aangegeven opnieuw te willen deelnemen aan een volgende organisatie. Dit betekent dat ondanks een beperkte score op het aantal interessante contacten de standhouders de Dag van de Trainer als een interessante ontmoetingsplaats met de trainers beschouwen.

  • 29

    Deel 2

    Dag van de Trainer 2012

    Programma en presentaties

  • 30Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    Revalidatie: training en mentale aspectenHimschoot Patrick

    Patrick Himschoot was zelf een 400m-hordenloper van nationaal niveau (Belgisch kampioen alle categorien in 1978). Na zijn opleiding tot bachelor LO behaalde hij het diploma van Top-trainer bij de Vlaamse Trainersschool.

    Hij kende internationale successen met Cdric Van Branteg-hem, Hanna Marin, Erik Wymeersch, Nancy Callaerts, Kath-leen De Caluwe, Nils Duerinck, Kevin Rans, Dario Seghers-De Borger, Eline Berings, en anderen. Sedert 1995 is hij als bege-leider aanwezig op alle EKs, WKs (8x) en Olympische Spelen (4x). Sinds de start van de topsportschool atletiek Gent in 1998 is hij trainer van de disciplines sprint-horden.

    Van Branteghem Cdric

    Cdric Van Branteghem startte zijn loopbaan als 400m-loper in 1995. In 2002 behaalde hij al een 6de plaats tijdens het Europees Kampioenschap. In 2003 werd hij 13de tijdens het Wereldkampioenschap en in 2006 liep

    hij tijdens de halve fi nale van het Europees Kampioenschap een blessure op waardoor hij in 2007 niet op het toneel ver-scheen. In 2008 behaalde hij samen met het 4x400m team een 5de plaats tijdens de Olympische Spelen. Een jaar later behaalde het team een 4de plaats en in 2010 sloot Cdric zijn loopbaan af met afl ossingszilver op het wereldkampioenschap indoor en brons op het Europees kampioenschap 4x400m.

    Patrick Himschoot en Cdric Van Branteghem hebben jarenlang als trainer en atleet op een hoog internationaal niveau samengewerkt. In die tijd hadden ze verschillende malen te maken met kwetsuren. Tijdens deze sessie zullen ze weergeven hoe ze met die kwetsuren zijn omgegaan, welke invloed ze hadden op de training, hoe Cdric die periodes van revalidatie mentaal kon overbrug-gen en welke invloed deze ervaringen hadden op de werking nadien.

    Huis van de Sport Atrium

    11u00 - 12u45

  • 31Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    Revalidatie: training en mentale aspecten

    Filmpje (of dia) Cdric Memorial 2003

    +

    Filmpje(of dia) Cdric Finale E.K. Gteborg

    2006

    Revalidatie: training en mentale aspecten

    1. Blessures vs Belasting

    2. Revalidatie

    3. Mentale Aspecten

    4. Middelen

    5. Conclusies

    6. Vragen

    BELASTING- BELASTBAARHEID = streven naar

    0%

    10%

    20%

    30%

    40%

    50%

    60%

    70%

    80%

    90%

    100%

    belastbaarheid

    belasting

    BELASTING- BELASTBAARHEID

    belasting

    belastbaarheid

    BELASTING- BELASTBAARHEID

    belasting

    belastbaarheid

    1. Blessures vs Belasting : BELASTING

    belasting

    andere(bvb.stress)

    leeftijd

    pijngrens

    MT blokkage

    statiek

    schoeisel

    training

  • 32Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    1. Blessures vs Belasting BELASTBAARHEID

    BELASTBAARHEID

    CONDITIE

    CORDINATIE

    SPIERKRACHT

    GENEN

    1. Blessures vs Belasting

    Blessurehistoriek Cdric (Cdric vult nog in) 2001

    2002

    2003

    2004

    2005

    2006

    2007

    2008

    2009

    2010

    Prestatiehistoriek Cdric 45.02 2003 45.11 2003 45.11 2004 45.13 2008 45.24 2008 45.27 2003 45.39 2006 45.51 2003 45.54 2008 45.55 2003

    1. Blessures vs Belasting 1. Blessures vs Belasting

    Blessurehistoriek Cdric 2003 2003 2004 2008 2008 2003 2006 2003 2008 2003 (nog in te vullen door Cdric)

    Prestatiehistoriek Cdric 45.02 2003 45.11 2003 45.11 2004 45.13 2008 45.24 2008 45.27 2003 45.39 2006 45.51 2003 45.54 2008 45.55 2003

    1. Blessures vs Belasting

    Blessurehistoriek 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

    Internat.kamp. E.K. Beloften E.K. Munchen WK Parijs OS Athene WK Helsinki EK Gteborg - OS Peking WK Berlijn EK Barcelona

    1. Blessures vs Belasting Omvang belasting : globaal weekplan

    DAG 2002-2006 2008-2010

    Ma I Kracht I I Kracht I

    Di I loop (techn.-snelh.- alact.) II loop (lact.cap of verm afh. van periode)

    I loop (kort)

    Woe I Kracht II Rust

    Do I loop (techn.-snelh.- alact.) II loop (lact.cap of verm afh. van periode)

    I loop (lang)

    Vrij I Kracht III /spro. (niet in C.P.) Kracht II

    Za I Loop of rust Rust

    Zo I Periodegebonden tr. I Periodegebonden tr.

    Totaal van (hoofd) T.E.

    8 9 5

  • 33Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    1. Blessures vs Belasting Omvang belasting : detail weekplan dec.2002

    Periode: ..SV I mc 2.......................... Week : .10 van .09/12..tot. 15/12........... Ma 20 inlopen + Power I + loopprogr. Di I stabilisatieoef., sprinttechniek spikes : 30 band zwaar afw. start uit blok : 3x telkens voll.R. + 2x30 max. vliegend voll.R. 95% + techn.: 40-60-80-80-50 R.1 tot 2 RR.8: x2 II Topsporthal Opw.: touwspri.10 vlug met gewichtsvest telkens direct gevolgd door 1 techn.versn.50m.met gewichtsvest accent op pasampl.en hoge

    knien R.terugw. : 4x sprongen 2-benig uit stand op polsstok- of hoogspringmat : 3x uit hoek 90 zonder inveren, 3x met inveren telkens met voll. R. +

    loswerken 6xl+r.1b.van verhoog - 150-120-100 op frequentie met voll.R.(laatste 100 met gewichtsvest) + rollend werk langer Woe 20 inlopen + Power II + loopprogr. Do I goed loswerken/ schema bovenlichaam + 4x80 ins en outs 30 vlug 100%-20 90%-30 100% telkens voll.R. afw. met en zonder gewichtsvest II Topsporthal opgewarmd om 18.45u sprinttechniek dynamisch/8x4 zeer vlugge dribblings armen voorw./afw.spro.1b.van verhoog -spikes : startoef. evt. van verhoog/starts uit blok accenten.+ uitvalspassen wisselend al springend 300-500-500-300 90% R.8- 10- 10 Vrij RUST + stretching 15 en massage kinesist Za 20 inlopen + power III licht + frequentieschema + voorrekkingsspro.2b. : 6x6 8x150 technisch rollen R.terugjoggen Zo I Sint-Niklaas OF Gent bij te slecht weer Ho. beweegl./ stopspro./2b.spro. continu : 10Ho./76cm. : 8x met voll. R. Pasampl.begin op 5 latjes /freq.latjes begin over latjes /Pasampl. idem /pasfreq. idem telkens over 50m. hard maar met voll.R.: 2x Ins en outs over langere afst. : ter plaatse + loswerken en vibratieplateau 35HZ5x1

    1. Blessures vs Belasting Omvang belasting : detail weekplan dec.2007

    Ma 03/12

    Altitrainer + Power I zie schema week 3+ loopprogr. Di

    a. stabilisatieoef./ gekende Ho.beweegl.oef.zonder en met med.c.bal/ afkniksprongen op trapje : 2x10 en continu 3x12 b. 90% : 60 op frequentie R.260 slede R2' - 60 gewichtsvest R.3' -60 slede R.3' 60 gewichtsvest RR.7 90% : 80 R.2'- 80 R2'-80 R.2'- 60 RR.8 : x2 c. 60 op/af R.nihil 60 op/af R. slede 80 op + VIBRATIEPLATEAU : 6x1 35 Hz Woe

    Rust (enkel massage en stretching) Do

    a. vanuit uitvalstand in uitgerekte positie van de psoas 10x actief knie l+r inzwaaien + klauw afw.uitvalspassen al stappend en springend : 10 afw. oef. klauwbew.over kegels met 1b.: 3xl,3xr beginnen op 10 voet en steeds 1 voet verder

    b. 3x150 92% R.6 RR.15 300 event run op schoenen in 380 (50 vlot-150 ontspannen(200 in 260)-100 accent armen R.1 100m. techn. 85% RR.10: x2

    c. 5x100 vlot rollen met terugjoggen loslopen + loswerken + VIBRATIEPLATEAU : 6x1 35 Hz Vrij

    Altitrainer + Power II zie schema week 3 zonder spro. + zachte ondergrond : continue 2b.spro.90over Ho.: 3x10 + 2x10 2b.spro.kort contact over lage Ho./afknikspro.continu vooral uit voeten : 3x10/ loopspro.l-r-l-r (evt. op trapjes): 4x10 + loopprogr.

    Za

    Rust (enkel stretching) en evt. massage Zo

    a. med.c bal oef.: 3x10x rugw. gooien alles uitstrekken afw. Ho.beweegl.met en zonder med.c.bal afw. sprinttechn.langere afst. tot 50m b. 1x4x150 ins/outs (150 90%,50 75%, 50 90% / 2 60-30-60 / 3 crescendo/4 idem als 2de R.telkens 4 RR. 8 c. 3x500 R.10 met eerste 300 in 480 en laatste 200 hard + loswerken + VIBRATIEPLATEAU : 6x1 35 Hz

    1. Blessures vs Belasting schema training afhankelijk van aard

    blessure Inschatten aard blessure in overleg met atleet

    en medisch team alternatief trainingsschema EN/OF revalidatieschema

    Principes alternatief trainingsschema : Doel : zo vlot mogelijke terugkeer op topniveau - Belasting wordt zo hoog mogelijk gehouden - Belasting wordt zo specifiek mogelijk gehouden Voorwaarden : geen belasting van het gekwetste

    lichaamsdeel of wel belasting op andere manier van dit lichaamsdeel.

    Trigger : pijn is hier het voornaamste signaal om een gefundeerd schema op te stellen en bij te sturen.

    1. Blessures vs Belasting alternatief trainingsschema afhankelijk van aard blessure

    Voorbeelden Cdric

    1.met voetblessure : sprongen geen pijn, lopen wel pijn(contacten)

    2.met knieblessure : bvb. circuit zonder buigen benen boksbeweging enz..

    Detail zie volgende dia

    1. Blessures vs Belasting voorbeeld 1 :detail alternatief trainingsschema

    afhankelijk van aard blessure Di (11/05 PC II) Training Sint-Niklaas : a. stabilisatieoef./oef.rug b. sprongen explosief : Ho.spro.hoog : 91-91-1m/ x3 1m-

    1m06/x3 telkens afw.3 freq.armen voorw./2b.bak : 2x3,2x5/loopspro.bak : 2x10

    c. sprongen lact. : rebound jumps : 15 direct gevolgd door 80m.loopspro. : x3 RR.6

    d. 1x300m lange spro. lage intensiteit e. 200s rollen : 2x5x R.100m.wandelen RR.5 (tempo 300) + VIBRATIEPLATEAU optimale freq. 7x1+ goed loswerken

    1. Blessures vs Belasting voorbeeld 1 : detail alternatief trainingsschema

    afhankelijk van aard blessure Zo (15/05 PC II) interclub Aalter (beslissing vrijdag) : geen 4x400 wegens terug verhoogde pijn na opwarming

    tijdens vlugge versnelling op spikes + bezoek dokter : verder trainen + evt. inspuiting afh.van echo morgen

    Di (17/05 PC II) I Training Gent volledig opgewarmd om 10u30 : a. stabilisatieoef./oef.rug/sprinttechniek b. enkele starts c. sprongen explosief : Ho.spro.hoog : 91-91-1m/ x3 1m-1m06/x3 telkens afw.pasampl.latjes

    R.10 en 3 freq.armen voorw. d. 200 R.1 200 aan tempo dat mogelijk is R.1 60m.loopspro.afw. 12 rebound jump RR.afh.

    van intensiteit : aantal ter plaatse II Training Sint-Niklaas a.med.c.bal oef./balansoef./sprinttechniek met gewichtsvest b.2b.bak : 3x5/loopspro.bak : 2x10 c. 100 R.1100 R.1 100 : aantal en RR. afh.van intensiteit + VIBRATIEPLATEAU optimale frequentie 6x1+ goed loswerken

  • 34Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    Voorbeeld 2(knie) : detail alternatief trainingsschema

    CIRCUIT boks oefening of mat tegen muur : heel vlug met vlakke hand l-r-l-r

    tegen mat slaan 25x tellend om de 2 bvb. telkens links R.20 : x3 RR. nihil med.c.bal boven hoofd tegen muur gooien aan heel vlug tempo kort tegen

    muur : houding met lichaam en benen in 1 licht schuine lijn, hielen van grond : 20x R.20

    ruglig op grond : volledig knipmes vlug tempo 20x R.nihil met partner med.c.bal teruggooien aan hoog tempo die beurteling links

    en rechts van het lichaam wordt opgevangen met zo min mogelijk doordraaien dus stabiliseren in buik : 20x R. nihil

    in zit rug tegen muur : houden 1 touwspri. of huppen op gestrekte benen ter plaatse voeten optrekken :

    30 R.nihil en 15 skipping op zachte mat RR.20 : x3 Rust na circuit 3 : 3 tot 4x

    1. Blessures vs Belasting alternatief trainingsschema

    Relatie trainer/atleet op gebied van (alternatief) trainingsschema:

    - Signalen (zie trigger!)

    - Ervaring atleet - trainer (trainingsjaren)

    - Communicatie atleet/trainer : lichaamstaal, kennen atleet, flexibiliteit/creativiteit (volgens trainingsplanning)

    voorbeeld alternatief weekschema Cdric

    Periode: ..A.V.I.......................... Ma I cefar : progr. hypertrofie voor gluts/quadriceps/kuiten II schema bovenlichaam(met rekkers) + tussenin : hamstrings : leg curl 1 been uit stand : 4x40 l+r/ heupbuigers met

    theraband uit stand knie tot horizontaal : 3x10 l+r/ in buiklig knie gebogen en licht heffen : 3x50l+r Di I stabilisatieoef.(gekende oef. van Luc/Lieven/Maarten zonder belasting voet)/ in buiklig op valmat : leg curl zeer vlug :

    6x5R.15-in zit op valmat : twee benen afw. strekken/buigen zeer vlug : 6x4R.15 II aquajogging : 10 rustig injoggen 2x8x25vlot tempo en R.15 RR.6 10 rustig uitjoggen III stretching 15 Woe I cefar : progr. hypertrofie voor gluts/quadriceps/kuiten II schema bovenlichaam met rekkers+ tussenin : hamstrings : leg curl 1 been uit stand : 4x40 l+r/ heupbuigers met

    theraband uit stand knie tot horizontaal : 3x10 l+r/ in buiklig knie gebogen en licht heffen : 3x50l+r Do I - stabilisatieoef.(gekende oef. van Luc/Lieven/Maarten zonder belasting voet)/ in buiklig op valmat : leg curl zeer vlug :

    6x5R.15-in zit op valmat : twee benen afw. strekken/buigen zeer vlug : 6x4R.15 II aquajogging : 10 rustig injoggen 1 vlot tempo R.1 vlot tempo 2 R.130 1vlot tempo R.1 vlot tempo 2 R.130 1vlot tempo R.1vlot tempo 2 RR.5 : x3 10 rustig uitjoggen III stretching 15 Vrij I,II,III zie woensdag Za of zo Alles eens laten rusten enkel stretching en loswerken rug of Zo of za Zie I ,II,III donderdag Goed aanvoelen wat kan !

    2.Revalidatie

    Principes revalidatieschema Doel : zo vlot mogelijke terugkeer op belastingsniveau

    Middelen : via medisch team wordt een schema van oefeningen en behandeling opgesteld gericht op werken naar het doel

    Trigger : pijn eveneens als indicator voor opbouw

    Fases : non-impact /ondersteunende impact/pseudo-impact/geleidelijke impact

    2.Revalidatie

    Voorbeelden van fases (toegepast bij voetblessure Cdric-2009) non-impact : immobilisatie/conditie/ luchtlopen/kracht: 3x/week

    open keten cybextraining ondersteunde impact (< 60 % gewicht) : aquatraining (in ondiep met

    belt)/looptapijt: scholing met support /kracht: opstart gesloten keten benen; zonder plyo

    pseudo-impact tot 100% zonder zweeffase bvb. step/crosstrainer/wave..)/verdere progressieve opbouw kracht

    geleidelijke impact Vraag : aquajogging : alternatieve specifieke training of

    revalidatietraining?

    2.Revalidatie

    Relatie trainer/atleet op gebied van revalidatie :

    - Signalen (zie trigger!)

    - Ervaring medisch team

    - Communicatie atleet/trainer : onderhoud contact in 2 richtingen, verslag atleet, info van medisch team. Trainer blijft sturen.

  • 35Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    3.Mentale aspecten

    Afhankelijk van ernst en duur blessure Atleet : twijfel, onzekerheid, frustratie,

    ontgoocheling, negatie, irritatie, verwachtingen, euforie, realisme, irrealisme

    Trainer/medisch team : anker, zelfvertrouwen, zekerheid, humor, rust, realisme, eerlijkheid, kalmerend, zelfde lijn

    POSITIEF DENKEN en FOCUSSEN = sterkste eigenschappen van Cdric

    3.Mentale aspecten

    Mentale sterkte (theorie) : (Journal of Sports Sciences: Volume 26, Issue 1 January 2008,The development and maintenance of mental toughness: Perceptions of elite performers) Connaughton; Wadley; Hanton; Jones

    - Lange termijnproces. Ontwikkeld via combinatie van intrinsieke motivatie, de impact van verschillende significante individuen (zoals bvb. de trainer), ervaringen van binnen en buiten de sport en het gebruik van psychologische tools zoals bvb. relaxatie.

    - Trainer zorgt voor balans tussen deze 3 aspecten

    3.Mentale aspecten

    Omgaan met blessures

    Partner Andere atleten (ook uit andere sporten) Rol federatie Vrienden Familie Andere : relaxatie,

    3.Mentale aspecten

    Haalbare tussendoelen in comeback vooral via testen :

    Snelheid (niveau 30m.vliegend)

    Kracht (niveau vermogen via micro muscle lab)

    Specifieke conditie (niveau 150m/300m test)

    Afhankelijk van niveau : weerslag op training via bijsturing (capaciteit- vermogen afhankelijk van intensiteit) : zie voorbeeld

    Voorbeeld bijgestuurd schema na voetblessure Berlijn (augustus 09)

    Cdric : tempotraining 1 accent aroob vermogen(09/12/09)

    a. oef. voor rug/6x4zeer snelle dribblings armen voorw. afw. 8 uitvalspassen med.c.bal afw. terugw. op hielen met voeten opgetrokken

    b. sprintdrills met terugjoggen 6 c. rustig rollend tempo(Finse piste) : 1x430(tempo + 24/100)en 4x3(tempo

    +23/100)R.telkens 2 80(tempo 21/100)-55-55 (tempo 19/100)R. telkens

    100m.wandelen d.loswerken

    5. Middelen

    de beste manier om om te gaan met blessures voor trainer en atleet is blessures vermijden dus preventief werken :

    - Als trainer steeds op zoek naar optimale balans trainingsbelastbaarheid trainingsbelasting (medisch team als belangrijke hulp hierbij).

    - Hierbij rekening houden met :

  • 36Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    5. Middelen (preventief)

    opbouwperiode competitieperiode (zie ook dia 5) herstel (omegawave/biofeedback, vibratieplateau) rust voeding en hydratatie(supplementen) kin-chiropractor-dokter bloedwaarden (afvalstoffen (bvb.creatinine, CK-waarden), tekorten

    (bvb.magnesium, kalium, natrium, vitamines), allergie stress (verhoogde spiertonus) hormonaal ( bvb. cortisol) lichaamssamenstelling evaluatie en evolutie screening (steunzolen, bekken,stability,bite

    (Milan lab)

    5. Middelen (preventief) : Rust is essentieel

    5. Middelen (preventief) : Rust

    Hij weet het ook!

    5. Middelen (preventief) : Rust is essentieel

    Rust en Herstel rust = rust, geen party-tijd, geen buitensporige

    exciterende reisjes of andere Herstel is voor een groot deel afhankelijk van

    goede slaap en voeding Zonder beide zal herstel niet plaats vinden en de

    prestatie zal in de volgende cyclus stagneren of verminderen + het risico op blessures zal verhogen!

    5. Middelen (preventief) Voorbeeld biofeedback(omegawave)

    5. Middelen (preventief Voorbeeld biofeedback(omegawave)

    0

    20

    40

    60

    80

    100

    120

    140

    160

    180

    Date juli 29, 2006

    juli 27, 2006

    juli 17, 2006

    juli 16, 2006

    juni 14, 2006

    juni 13, 2006

    mei 31, 2006

    mei 31, 2006

    mei 16, 2006

    mei 15, 2006

    mei 15, 2006

    Relative VO2 max index Aerobic status index Anaerobic status index Alactic status index

    HR at anaerobic threshold

  • 37Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    5. Middelen (preventief) Voorbeeld Milan Lab

    5. Middelen (preventief) Voorbeeld Milan Lab

    5. Middelen (curatief)

    bij blessure : paramedisch/medisch team in goede samenwerking en overleg met trainer is primordiaal. Iedere schoenmaker blijft zoveel mogelijk bij zijn leest maar in voortdurende communicatie

    voorbeeld evaluatie en onderling overleg

    5. Middelen (curatief) voorbeeld evaluatie en onderling overleg

    12/05/04 : LAATSTE RECHTE LIJN ATHENE VOOR CEDRIC : nog 100 dagen Evaluatie BEMERKINGEN OP TRAININGSVLAK : - 06/05/04 : Wegens pijnplek kan Cdric alactisch werken tot 95% ( flying 30s tot 299 (binnen) terwijl hij op 100%

    momenteel 285-287 als top zou aankunnen. Lactisch vermogen lukt tot intensiteit 90% maar bij opstapeling afvalstoffen moet deze intensiteit wegens voorzorg en vermeerderende gevoeligheid van de pijnplek zakken tot 80-85% waardoor nog enkel lactische capaciteit trainbaar blijft. Om echt in topvorm te komen moet dit dus nog verbeteren.

    - Momenteel (training van 09/05/04) is de pijnplek terug gevoeliger geworden. Bijkomend onderzoek op 10/05/04 in Mensana (zie verder). Beslissing op trainingsvlak : deze week(10/05-16/05) blijven we onder de pijngrens met trainingsinhoud waarbij minste last wordt ondervonden : explosiviteit onderhouden vooral met sprongwerk wegens geen gevoeligheid pijnplek op die manier en lactisch werk met streefdoel zonder pijn.

    Algemeen : paslengte kan nog verbeteren maar hangt wellicht onbewust ook samen met bovenstaande. We moeten in deze laatste rechte lijn vnml. op vlak van de krachttrainingen nog betere opvolging doen : ik heb het gevoel dat ik zijn

    krachttrainingen nog meer moet kunnen volgen = kwestie van afspraken. BEMERKINGEN OP VLAK VAN ANDERE PARAMETERS Lichaamssamenstelling : moet binnenkort nog eens gemeten worden maar Cdric maakt een scherpe indruk : dit houden zo want op

    die manier zal eens voluit snelheid kan getraind worden het vlugst in topvorm zijn. BEMERKINGEN OP PARAMEDISCH/MEDISCH VLAK - Bijkomend onderzoek in Mensana op 10/05/04 wees op toch verhoogde gevoeligheid en irritatie (zeker geen verrekking of

    scheurtje). Doortrainen mag zeker, zelfs lactisch werk. Gestart werd nu met ontstekingsremmers. Aanvullend werd op advies van Dr. De Neve ook contact genomen met een kin gespecialiseerd in dit soort blessures. - Graag hier aanvullende bemerkingen indien noodzakelijk door Dr. De Neve, Luc of Kersten. BEMERKINGEN OP MENTAAL VLAK ondanks moeilijkere trainingsperiode waarbij voortdurend aanpassen nodig bleek, blijft Cdric mentaal heel sterk (Jacques?) ANDERE BEMERKINGEN Voldoende (nacht)rust blijven nemen blijft belangrijk. Let op dit is louter een preventieve bemerking waarmee ik dus niet zeg dat dit

    nu niet gebeurt. Aanvullingen in deze rubriek altijd welkom vanwege het team.

    6. CONCLUSIES - DOELEN - CREER MIDDELEN OM DIE DOELEN TE BEREIKEN - RELATIE en COMMUNICATIE ATLEET-TRAINER - RELATIE en COMMUNICATIE ATLEET/TRAINER MEDISCH TEAM - ERVARING ATLEET TRAINER - MENTALE STERKTE : POSITIEF DENKEN Ontwikkelingsproces : - Trainer kent atleet - Atleet kent (beter en beter)zijn lichaam en geest - Lichaam en geest worden preventief en prestatief getraind - Preventie en prestatie lukt het best met evenwicht in belasting-belastbaarheid - Belasting-belastbaarheid wordt best bereikt via verschillende middelen van medisch team-trainer-

    atleet - Atleet wordt mentaal sterker door ervaring van trainer - Trainer kent atleet - Atleet kent enz. : CIRKEL IS ROND

    DONT GIVE UP!!

    DONT GIVE UP!!

    FILMPJE 400m O.S. BARCELONA 1992 DEREK REDMOND

  • 38Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    ?VRAGEN?

  • 39Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    Huis van de Sport atrium 1u00-12u45

    RedcordrevalidatieBombeke David

    David Bombeke studeerde af als ki-nesitherapeut in 1996 te Gent. Hij is oprichter en zaakvoerder van Move2improve, groepspraktijk in Beveren-Waas, met focus op sport-begeleiding en functionale revalida-

    tie. Buiten Move2improve is hij werkzaam als hoofdkin bij voetbalclub Waasland-Beveren, BMC racing team wielrennen, Belgian Olympic Team en de nationale ploeg wielrennen. Da-vid Bombeke is docent Neurac 1 & 2 voor Redcord Belgi en Nederland.

    Leen Van Damme Leen Van Damme studeerde in 2007 af als Licentiaat in de Revalidatie-wetenschappen en Kinesitherapie en volgde nadien de 5-jarige oplei-ding tot Osteopaat. Samen met David Bombeke is ze mede- zaakvoerder bij

    Move2improve, groepspraktijk in Beveren-Waas, met focus op sportbegeleiding en functionele revalidatie. Daarnaast is ze kin bij voetbalclub Waasland-Beveren, 185 Coaching Center (Marc Herremans) en DES Beveren Tumbling en Trampoline. Ze is tevens docent Neurac 1 voor Redcord Belgi en Neder-land.

    In deze praktijkgericht workshop wordt besproken hoe suspensietraining kan gebruikt worden in kinesitherapie en training. Verder komt een theoretische achtergrond van suspensietraining aan bod, net zoals het praktisch gebruik van Redcord. Aansluitend volgen voorbeelden van functionele oefentherapie.

    GUSB - Theorielokaal groot 11u00 - 12u45 14u00 - 15u45

  • 40Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    Functionele Training en Stabilisatietraining in

    (top)sport

    Dag Van de Trainer - BLOSO

    15 dec 2012

    Functionele Training en Stabilisatietraining in

    (top)sport

    Dag Van de Trainer - BLOSO

    15 dec 2012

    Doelstelling?

    Nood aan stabilisatietraining? Hype? Functionele training? Wat is Redcord? Waarom Neurac (neuromuscular activation)? Progressies met Redcord: oefeningen op elk

    niveau

    Neural Subsystem

    Osteoligamentous SubsystemMuscular Subsystem

    Functional Stability

    Modified fromPanjabi MM. The stabilizing system of the spine. Part I. Function, dysfunction, adaptation, and enhancement. J Spinal Disord 1992;5(4):383-9.

    CNSPNS

    MusclesTendonsFascia

    Bony structuresJoint capsulesLigamentsIntervertebral discs

    Functional Stability needsThe right muscles

    at the right time in the right amount

    Restore functional movement patterns by optimizing neuromuscular control- Eliminate or reduce pain- Integrate local and global muscle activity- Restore normal ROM

    Enable the patient to tolerate conventional training- de-conditioned patients need systematic physical exercise

    Major elements Local segmental control

    A segment must have the necessary neuromuscular control to functionally stabilize the joint

    Transfer of forcesA segment must be able to transfer the forces in the best anatomical and favorable way

    TimingThe right muscles around a segment must be engaged at the right moment with the right amount of force

    Functional stability

    Illustation fromKibler WB. The Role of the Scapula in Athletic Shoulder Function The American Journal of Sports Medicine 1998;26(2):325-37

    Copyright R d d

  • 41Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    The Kinetic Chain

    Legs

    Core

    Shoulder

    Arm

    Force

    TimeCopyright R d d

    Local vs Global Muscles

    Global MoverProduce movement

    Dependent of the direction of movementLarge number of phasic muscle fibers

    Low number of muscles spindles

    Global Stabilizer

    Local StabilizerClose to the joints

    Large number of tonic muscle fibersLarge number of muscle spindles

    Short or no contraction length Independent of the direction of movement

    Feedforward mechanism

    Copyright R d d

    Functionele training? Kan zorgen voor:

    Blessurepreventie Verbetering van prestatie performance

    MAAR het MOET: Specifiek geperiodiseerd Effecinte keuze van oefeningen!

    De correcte KEUZE VAN OEFENINGEN zal eenspecifiek functioneel resultaat geven.

    Niet alle stabilisatietraining is functioneel

    1. Bepaalde oefeningen geven bepaalde resultaten.2. Bepaalde dosering geeft bepaalde resultaten

    Allebei onstabiel MAAR niet hetzelfde!

    Ball pictures: Permission from Woxnerud

    11

    Functionele Stabiliteit:

    Onstabiel + Relevante krachten + spierkettingen

  • 42Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    Stabiel of Onstabiel Training?Doel ?

    (Behm, Young, Vera-Garcia, Stanton)

    - Motor Control

    Unstable squat versus stable squat causes increased soleus, abdom, upper ES, lower ES activity

    Body weight trunk exercises on ball vs stable causes increased trunk muscle activity

    Proprioception and balance can be achieved via unstable training

    Unilateral lifting (ie. Placing the resistance outside of the base of support) on a ball or bench causes greater trunk muscle activity

    Balance can improve from unstable training.

    Unstable training (+ plyometrics) can reduce the risk of ACL injury

    - Strength and Power ErSp muscle activation can be higher with stable

    heavy lifting 80% 1RM than Superman and Side Plank on ball

    Squat/Deadlift shows similar activation to Ball exercises in Oblique muscles.

    Strength endurance can be achieved through unstable exercises with moderate loads, but absolute strength and power are best achieved via stable exercises.

    Lifts performed on ball reduce prime mover activity (up to 70%) and increase trunk muscle activity

    Unstable ball training does not improve sprint performance or swimming.

    Hockey skating speed performance is not related to wobble board performance.

    Stabiel of Onstabiel Trainen?Doel?

    (Behm, Young, Vera-Garcia, Stanton)

    - Injury Prevention-- Train unstable Combine with plyometrics / timing Combine with stable higher load lifting Be as specific as possible

    aelel

    a-

    - Performance-

    Build on an off-season base of stability and balance training

    Foundation of core endurance can facilitate heavy training

    Convert to heavy and unilateral free weight lifting on stable or slightly unstable surfaces

    Introduce perturbations (safely) Add rotations and ballistic movements Be specific

    Muscle lengthRange of motionSpeedContraction type

    The effectiveness of traditional and sling exercise strength training in novice women

    B.D. Dannelly, S.C. Otey, T. Croy, B. Harrison, C. Rynders, J. Hertel, and A. Weltman

    University of Virginia, Charlottesville, VA 22908

    Figure 1Examples of open-kinetic chain (OKC) and closed-kinetic chain (CKC) pairs used in training intervention.

    Open of Gesloten Keten Training?

    Purpose:The present study compared the effectiveness of a CKCE training program and OKCE training program on several strength and balance measures in novice women

    A B

    Besluit:

    Zowel open als gesloten keten training bleken effectief voor verbeteringvan de effectieve kracht ( 1RM)

    Push up in gesloten keten verbetert de open keten oefening ( benchtpress), zonder dat deze specifiek getraind werd. Bench press verbeterdde push up in gesloten keten niet ! ( verminderde transfereerbaarheid)

    Zeer goed alternatief voor klassieke krachttraining. Hogetransfereerbaarheid naar sportspecifieke activiteiten

    Open of Gesloten Keten Training?

    Dannelly BD et al. The effectiveness of traditional and sling exercise strength training in novice women. Poster presentation. National Strength and Conditioning Association, national meeting, Orlando, July 2010.

    16

    Clinical heirarchyG.Bilby 2007

    opbouw van trainingsprogrammasopbouw van tratttttttttttttt iningsprogramma s

    Wat is Redcord?

    Therapie ontwikkelt in Noorwegen Tool om aktief te revalideren/trainen Instabiele koorden lichaamsgewicht Gesloten keten training Behandelconcept sinds 7 jaar: Neurac method

    In Belgi: Rehab Belgium - David Bombeke(wielrennen, voetbal, schaatsen, tennis, atletiek)

  • 43Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    18

    Rode draad in topsport 1) reactiveren van spieren

    2) Streven naar de optimale uitvoering

    Wat is Redcord? Wat is Redcord?Oefeningen met eigen lichaamsgewicht , onder

    instabiele condities, in gesloten keten

    Wat is Redcord?eigen lichaamsgewicht :

    = functionele training, zeker bij sporten waarbij verplaatsen van eigenlichaamsgewicht, zwaartepunt cruciaal is.

    instabiele condities:

    = zorgt voor een betere activatie van de stabiliserende musculatuur, verhoogtde neuromusculaire input

    in gesloten keten:

    = verbeterde cocontractie tussen spiergroepen= verhoogde informatie/input naar hersenen ( meer activatie van receptoren)= veilige training

    Progressie?

    Graduele verhoging van de workload:

    Elke oefening kan aangepast worden aan elk niveau, door positie van de touwen of van de atleet tov het touw teveranderen

    Steeds veilige manier van trainen: op verschillende niveausen leeftijd toepasbaar

    Makkelijk in gebruik, kan eenvoudig meegenomen worden

    Eenvoudige en efficiente manier om progressie te makenbinnen eenzelfde oefening en overgang naar integratie met andere spiergroepen;

    Gradatie in suspensietraining

    Makkelijk Moeilijk

    Fixatiepunten Maximaal Minimaal

    Stabiel Stabiel Instabiel

    Afstand fixatiepunt Dichtbij Ver

    Hefboom Kort Lang

    Inclinatielijn Kort bij verticale Ver van verticale

    Symmetrie Symmetrisch Asymmetrisch (= rotaties)

    Snelheid Traag Snel

    Lengte brug Klein Groot

    Neurac: Wat? Waarom?= Neuromuscular Activation

    = Spier/zenuwstelsel terug gaan aanleren op welkemanier een spier(groep) moet gebruikt worden

    = Door ontlasting van lichaamsgewicht of adaptatievan de oefening de juiste uitvoeringsmodaliteitbekomen.

  • 44Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    Musculoskeletal Disorders

    And long term changes in Form and Function

    Compensations often leads to poor biomechanics

    Modifying movement strategies enables us to compensate

    Muscles switch off or are delayed when there is pain

    Glenn Bilby, The 4th Beijing International Forum on Rehabilitation, October 2010

    Neurac treatment has four main elements:1. Suspension Exercise

    - Closed kinetic chain body-weight-bearing exercises- Unsteadiness controlled instability provided by the ropes and slings

    2. Perturbation- Perturbing the ropes and slings manually to increase unsteadiness- Controlled vibration applied by Redcord Stimula

    3. Workload- Precise grading of the exercises- NM challenge gradually increased

    4. Pain Free Approach- No provocation of pain- Alternatively no increase of existing pain

    Neurac Treatment

    Treatment Individualized treatment:

    one-on-one Focus on correcting Weak

    Links identified during Neurac Testing

    High Workload Long holding time (Approach 1) 4-6 repetitions per set (Approach 2) Up-grade workload or alter NM

    challenge for each set (if possible)

    Neuromuscular stimulation Closed kinetic chain Unsteady base of support Perturbation Unloading Use of voice Concentration

    Optimize neuromuscular control Eliminate or reduce pain Integrate local and global muscle activity Restore normal ROM Restore functional movement patterns

    Neurac MethodIndicated by Neurac Testing Local Motor Control Myofascial Chains

    The Neurac EffectNeuromuscular Activation

    Sensorimotor stimulation that wakes up sleeping muscles

    Permission: McArdle WD, Katch FI, KatchVL.

    Exercise Physiology. Sixth Edition 2006.

    SupracorticalNeural Drive

    Redcord mini?

    Blessurepreventieprogrammas na screening

    Dynamische stabilisatietraining (vs statisch in het verleden)

    Krachttraining voor onderste en bovenste lidmaat: veilig, met het eigen lichaamsgewicht en steeds met integratie van de

    rompmusculatuur ( = spierkettingen)

    = Functionele kracht

    10 Rules

    1. Train the Gluts Quad dominant Typical underactive and weak (in shortened position)

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

  • 45Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    10 Rules

    1. Train the gluts External rotators: 25%-30% weaker w/ Anterior

    knee pain in cyclists

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    10 Rules

    2. Strengthen the posterior chain Right timing: gluts/hamstrings Fire gluts with hamstring curl

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    10 Rules

    2. Strengthen the posterior chain Right timing: gluts/hamstrings Fire gluts with hamstring curl

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    10 Rules

    3. Strenghten the Quads Medial structures overruled by lateral structures (ITB, vastus lateralis) lateral knee pain! Acute injurie: VMO shut down Knee aligment!

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    10 Rules

    4. Single leg works Balance strength between limbs Focus on perfect-aligment

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    10 rules

    5. Hip mobility Patellofemoral joint is slave to the hip Lack of mobility: LBP and ant knee pain Train in full R.O.M

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

  • 46Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    10 rules

    5. Hip mobility Patellofemoral joint is slave to the hip Lack of mobility: LBP and ant knee pain Train in full R.O.M

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    10 rules

    6. Ankle mobility Poor mobility changes kinetic chain Closed chain movements: aligment! Sagittal plane movements Dorsiflexion!

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    10 rules

    7. Improve tissue length/quality Mobility is hard to re-gain Relationship Ant knee pain/flexibility Quads-Calfs Scar-tissue, road rash, Excessive R.O.M: injury risk need strength/stability/neural control Stretch before bedtime Foamroll soft tissue

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    10 rules

    8. Control lumbar extension Timing issue hipflexors Ext obliques: posterior tilt pelvis

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    10 rules

    8. Control lumbar extension Integrate with shoulders

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    10 rules

    8. Control lumbar extension Integrate with hips

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

  • 47Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    10 rules

    9. Scapular control

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    10 rules

    9. Scapular control

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    10 rules

    9. Scapular control

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    10 rules

    9. Scapular control

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    10 rules

    10. Control cervical extension Inhibition CCF because extensive

    hyperext

    David Bombeke 10 rules to prevent and perfom

    hhhhhhhhhhhhhyyyyyyyyyyyyyyyypppppppppppppppppppeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrreeeeeeeeeexxxxxxxxxxtttttttttt

    Thank you!!!!

  • 48Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    Stretching? Ja - Integreren in mijn training? Nee - of tochVan De Steene Fabienne

    Fabienne Van De Steene studeerde in 1992 af aan de UGent als licentiaat in de motorische revalida-tie en kinesitherapie en behaalde het jaar daarop een specialisatie in de sportkinesitherapie aan de K.U.Leuven. Sinds 1993 is ze werkzaam als zelfstandige kinesitherapeute op de unit sportrevalidatie bin-nen het Centrum voor sportgeneeskunde van het UZ Gent. Deze unit heeft ze helpen uitbouwen tot een team van 6 sportkinesitherapeuten. Oefentherapie in de brede zin van het woord past ze daar dagelijks toe. Vanaf 1999 werkt ze als praktijkassistente aan de UGent, waar ze binnen het muskuloskeletaleluik

    les geeft in de verschillende jaren. Sinds 1993 is Fabienne als kinesitherapeute verbonden aan de Koninklijke Belgische Voet-balbond waar ze instaat voor de paramedische begeleiding van de verschillende nationale damesploegen.

    De workshop bestaat uit 2 delen. Als eerste een theoretisch luik waar de stretching gekaderd wordt binnen de wetenschappelijke know-how. Het is de bedoeling dat dit theoretisch kader de controverse van stretching verduidelijkt. De deelnemer krijgt een kapstok om te beslissen of het al dan niet toepassen van stretching binnen zijn/haar discipline relevant is en onder welke vorm. Het tweede deel bestaat uit een praktisch luik waarbij enerzijds analytische stretchingsoefenin-gen worden ingeoefend met nadruk op de foutieve uitvoeringen en anderzijds de kinetische keten aan bod komt waarin elke sporter zich uiteindelijk beweegt. Het is belangrijk dat een trainer deze kennis kan toepassen op een voor hem/haar zo effi cint mogelijke manier. Een training omvat namelijk zoveel aspecten dat het niet evident is een goeie mix van de verschillende vaardigheden aan bod te laten komen. In deze workshop zal daar ook aandacht aan besteed worden.

    Hilo - Sportzaal

    11u00 - 12u45 14u00 - 15u45

  • 49Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    Stretching? Ja Integreren in mijn training? Nee Of toch???? Fabienne Van De Steene Revaki UGent Sportkine UZ Gent

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 2

    Doel sporten: prestatie

    Kracht Lenigheid Snelheid Cordinatie Explosiviteit Uithouding

    Tactiek Techniek

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 3

    Jullie specifieke vragen: Wat is stretchen? Zin stretchen? Effectiviteit: empirisch of bewezen? Welke vorm? Wanneer stretchen? Vanaf wanneer effect? Werkt het preventief Verschil jeugd jong volwassenen senioren? Moet elke training een stretching component bevatten? Wanneer absoluut niet stretchen? Wanneer is iets lenig genoeg? Altijd afzond of samen met stabilisatie? Levensvisie: plaats in les LO? Andere dan klassieke Hoe stretching leuker maken?

    Heel veel onduidelijkheid Afhankelijk van door welke bril je naar stretching kijkt. Zin om mee te kijken???

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 4

    Inhoud

    Waarop werken we eigenlijk? Is er evidentie voor stretchen in letsel

    preventie? Verbetert stretchen de prestatie? Invloed van leeftijd? Wat betekent dit concreet voor mij als trainer?

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 5 dag v trainer 15-12-12 FVDS 6

  • 50Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    Waarop werken we eigenlijk?

    Leonardo Da Vinci: anatomical notebook dag v trainer 15-12-12 FVDS 7

    Spier ketting

    A muscle is a concept that proceeds from the scalpel approach to the body

    Anatomy Trains - Myers

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 8

    Spier Ketting = Myo - Fascia

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 9 Guimberteau (2004) : living fascia

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 10

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 11

    MAAR nog meer in detail

    ondersteuning door wetenschappelijke studies work in progress

    Myers (2009)

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 12

  • 51Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 13

    Probleem? ANALYTISCH onderzoek

    versus spier KETTINGen

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 14

    Lenigheid in de sport

    In de sport gaat het vaak om actieve dynamische lenigheid, soms in combinatie met passieve bewegingsuitslag.

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 15

    Lenigheid in de sport

    Veel andere factoren naast spier bepalen lenigheid

    Gewricht Kracht antagonist Sensoriek en aansturing CNS Tolerantie van rekkracht-rekpijn

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 16

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 17

    Is er evidentie voor stretchen in letsel preventie?

    Stretchen vermindert blessures (Ekstrand 1983 - Bixler & Jones 1992 - Witvrouw et al 2000, 2003)

    Stretchen vermindert blessures NIET (Van Mechelen 1993 Yeung 2001)

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 18

  • 52Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    Hoe werkt spier-pees unit? Spier:

    concentrisch

    Pees:

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 19

    Wat als ik sport? SSC-principe

    eccentrisch

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 20

    Stretch shortening cycle

    Spier-pees unit werkt als een veer: opslaan en afgeven van energie

    Wet van behoud van energie: potentiele energie die we niet gebruiken wordt omgezet in warmte (niet goed voor pees!!!!)

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 21

    Conclusie: sport

    Sporten met e SSCylci

    Dus heel belangrijk om sporten op te splitsen!!!

    Alle explosieve sporten Volley Hoogspringen

    hinkstap Hoge SSC activiteit

    Lopen

    Gemiddelde SSC activiteit

    Fietsen

    Lage SSC activiteit

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 22

    Explosieve sporten: hoge SSC spieractiviteit

    Nood voor elastisch pier-pees systeem is zeer hoog

    Nood aan een aangepaste pees

    Indien niet: daling van prestatie Pees wordt telkens max uitgerekt: microtraumata

    + warmte productie Meer belasting op spier

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 23

    Kan stretchen de elasticiteit van een pees verbeteren: JA

    Hoe: BALLISTICH REKKEN (Mahieu et al 2006, 2007)

    Klopt dit met wetenschap? JA als we enkel kijken naar studies op sporters met hoge SSC

    (Ekstrand 1983, Bixler & Jones 1992, Witvrouw et al 2000, 2003)

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 24

  • 53Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    Matige SSC spieractiviteit

    Uit studies blijkt dat we van nature uit voldoende elasticiteit hebben in ons spier-pees unit om de belasting van lopen aan te kunnen (opl: marathon spurt!!!!)

    Wat indien we unit toch leniger maken: GEEN effect op blessures

    Klopt dit met wetenschap? JA als we enkel kijken naar studies op sporters met lage SSC

    (Van mechelen 1993, Yeung & Yeung 2001)

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 25

    mixed vormen ???

    Weinig wetenschap : moeilijkheden naar studie design

    Individueel bekijken per sport en per atleet

    Nood van een goeie screening!!!

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 26

    Lage SSC spieractiviteit

    Hoe minder elastisch pees hoe beter de prestatie Prestatie wordt immers bepaald door contractiele

    elementen Opm: blessure ander verhaal!!!

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 27 dag v trainer 15-12-12 FVDS 28

    Is er evidentie voor stretchen in letsel preventie? JA MAAR Peesletsels

    Explosieve sporten is soepele spier-pees unit nodig. Ballistisch rekken noodzakelijk

    Gematigde: van nature uit ok indien te stijf wel nood aan rek

    Lage: geen evidentie eerder negatief dat je te soepel bent

    Steeds individueel bekijken!!!! (eenmaal uit balans herbekijken!!!)

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 29

    Wat met spierletsels???? Hieruit blijkt verhouding antagonist-agonist

    belangrijk

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 30

  • 54Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    Wat met spierletsels????

    Hamstring blessures: kracht verhouding concentrisch Q/excentrische H: 1

    Indien exc H kracht te laag: 4x zoveel kans op letsel

    Actieve lenigheid heel belangrijk

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 31

    Verbetert stretchen de prestatie?

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 32

    Definitie spierlenigheid?

    Statische lenigheid

    Actief Passief

    Dynamische lenigheid

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 33

    Lenigheid in de sport.

    Sport: actieve dynamische lenigheid

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 34

    Hoe meten we spierlenigheid?

    Evaluatie ROM

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 35

    Hoe meten we spierlenigheid?

    Evaluatie ROM Weerstandsmeting In vivo elasticiteitsmeting peesweefsel:

    echografisch

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 36

  • 55Congresboek Dag van de Trainer 15.12.2012

    ROM

    Stretchtolerantie en niet omdat spier verlengt Zowel door ballistisch als statisch te rekken

    Spier verlengt in lengte: aantal sarcomeren Significant bij statisch niet bij ballistisch

    Elasticiteit pees Niet- significant bij statisch, wel bij ballistisch

    dag v trainer 15-12-12 FVDS 37

    Dus

    ROM vergroten: statisch rekken: invloed op spierweefsel

    Opslagcapaciteit pees verhogen: ballistisch rekken: invloed op peesw