Complimentenkalender 2013

10

description

Elke dag biedt nieuwe kansen om de mensen om je heen een compliment te geven. Je partner, een vriend of een collega: iedereen vindt het prettig als je hem of haar waardeert. Laat je inspireren door de creatieve ideeën en originele inzichten in deze kalender. De complimentenkalender 2013 is samengesteld door de bekende lichaamstaaldeskundige Frank van Marwijk, auteur van de bestseller Manipuleren kun je leren. Wil je nog meer weten over de kracht van complimenten? Lees dan van dezelfde auteur ook Het groot complimentenboek, een luxe boek boordevol inspirerende inzichten over complimenteren!

Transcript of Complimentenkalender 2013

Complimenten aan de kokGeef vanavond eens een compliment aan degene die het eten heeft klaargemaakt (als je dat zelf bent, mag je een compliment aan jezelf geven). Voor zo’n compliment moet je het eten wel eerst goed bekijken, ruiken en proeven. Het moet een echt compliment zijn – niet eentje omdat het moet. Als jouw partner gisteren uitgebreid gekookt heeft, maar vandaag een eenvoudige maaltijd heeft bereid, maak dan liever een compliment over het eten van gisteren. Of geef een compliment over zijn of haar kookkunst in het algemeen. Eet je vandaag in een restaurant, laat dan jouw complimenten overbrengen aan de kok. Om zeker te zijn dat hij die krijgt, kun je ook een kaartje of een brie!e schrijven en die meegeven aan de ober. De kok zal dat zeker waarderen. Dit is namelijk een origineel compliment dat hij niet zo vaak krijgt.

Woensdag! januari

Oneerlijk verdeeldGeef vandaag een compliment aan iemand die er zelden een ontvangt. Er bestaan beroepen waar je meer complimenten krijgt dan in andere. Verpleegkundigen kunnen soms de hoeveelheid taart van vertrekkende patiënten niet aan, terwijl de afdelingsassistenten vaak niet eens een bedankje krijgen voor al die gemaakte afspraken. Geef jij de tandarts een compliment na een pijnlijke behandeling? Waardeer jij de vuilophaaldienst of de belastingcontroleur? En geef jij de politieman een schouderklopje als hij je een parkeerbon geeft? Sommige beroepen nodigen blijkbaar niet uit tot het geven van een complimentje, terwijl deze mensen toch goed werk doen.

Zaterdag"! januari

Een andere focusWat valt je op aan de volgende sommen?

" + # = $%$& – " = $$" x " = #'$( : ' = %

Waarom wijzen de meeste mensen het eerst aan welke som fout is? Waarom benadrukken we niet dat de andere drie sommen goed zijn?

Dinsdag#$ maart

Laat je waardering ook zienAls je een compliment geeft, is het belangrijk dat je de indruk wekt dat je het ook meent. Spreek daarom niet alleen mooie woorden uit, maar laat ook non-verbaal blijken wat je vindt. Complimentjes hoeft je niet altijd in woorden uit te drukken. In veel gevallen volstaat een glimlach, een knipoog of een opgestoken duim terwijl je een collega in de gang passeert. Een letterlijk schouderklopje of een zacht tikje tegen een arm doet ook wonderen. Geef tijdens een vergadering ook eens een knikje in de richting van een collega als gesproken wordt over zijn resultaten.

Dinsdag#% april

Een compliment op straatDe Australiër Juan Mann voelde zich bij zijn terugkomst in Sydney niet verwelkomd door vrienden en ervoer dat als een gemis. Hij ging met een bord ‘Free Hugs’ in een drukke winkelstraat staan en omhelsde elke voorbijganger die daar behoefde aan had. De Free Hugs campagne bleek een succes en is daarna wereldwijd aangeslagen. Sommigen kozen een andere vorm met ‘Free Compliments’: willekeurige mensen op straat kaartjes met complimenten geven. Maar wat is de waarde van een compliment van een vreemde op straat? Probeer het eens uit, het is op zijn minst een leerzame ervaring.

Donderdag"" juli

Een compliment aan een kindHeb je zelf kinderen, ben je leerkracht of heb je op een andere manier met kinderen te maken? Besef dan dat waardering van anderen belangrijk is voor de emotionele groei van kinderen en bijdraagt aan hun zelfvertrouwen. Laat dus aan kinderen vaak weten wat je goed vindt. En als je je kind een compliment wilt geven, doe dat dan meteen! Wacht niet tot morgen – dan begrijpt het kind niet meer waar de aardige opmerking die je opeens maakt op slaat.

Maandag# september

Geen blessurerisicoVan een schouderklopje is nog nooit iemand geblesseerd geraakt.

Leo Beenhakker

Dinsdag## oktober

Waardering of cash?Uit neurologisch onderzoek van Norihiro Sadato, in het Japanse Nationale Instituut voor Fysiologische Wetenschappen in Okazaki, is gebleken dat als iemand een compliment krijgt, hetzelfde belonings-centrum in de hersenen wordt geactiveerd als wanneer hij geld ontvangt. Met behulp van functionele MRI-scans werd vastgesteld dat hetzelfde hersengebied werd aangesproken wanneer proefpersonen geld wonnen bij een spelletje als wanneer een persoonlijkheidstest en een video-opname van hen positief geëvalueerd werden door een onbekende. Sadato concludeert dat het feit dat sociale beloning biologisch bepaald is, veronderstelt dat ‘de behoefte erbij te horen essentieel is voor mensen’.

Dinsdag"! november