CJP Magazine Oktober - December 2013

download CJP Magazine Oktober - December 2013

of 43

 • date post

  08-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  231
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Interview Sanne Vogel over Hartenstraat, Géza Weisz over Expeditie Robinson en boeken, Paulien Cornelisse in de kleedkamer over Maar ondertussen, acteurs gefotografeerd als hun film icoon, Verder: Hadewijch Minis, R. Kelly, Johan Fretz, Emma Curvers, Virus, Giel Beelen, Art Rooijackers, 25 jaar Dance, Eddy de Clercq, docu, winnen,Melkweg, IDFA, LIFF, Tropenmuseum, Musicals, Ik hou van Holland, Rewire festival, bios, dvd's, Freek Bartels, theater, korting, CJP.

Transcript of CJP Magazine Oktober - December 2013

 • Nummer 4 2013 Sanne VogelPaulien CornelisseR. KellyHadewych MinisGza Weisz

 • CJP MagazineJaargang 22, nummer 4

  CJP Magazine is ht magazine over cultuur en verschijnt vijf keer per jaar. Wil je de redactie bereiken? Redactie@cjp.nl. Vragen over je pas? Kijk op cjp.nl/vragen.

  Roep alles wat je wil (en volg ons voor extra kortingen en acties)cjp.nlFacebook.com/CJPnlTwitter: @CJPnl

  RedactieadresCJP Magazine, Postbus 3572 1001 AJ Amsterdam Persberichten kunnen naar redactie@cjp.nl.

  Hoofd media en communicatieSuzan Damen

  HoofdredacteurArne van Terphoven

  Cordinerend eindredacteurSara Madou

  Design Maslow

  CoverfotoMerlijn Doomernik

  Medewerkers aan dit nummer Robbert Blokland, Julia de Boer, Charlotte Bouman, Emma Curvers, Carolien Dircken, Merlijn Doomernik, Johan Fretz, Sophie de Groot, Titia Hahne, Willemijn Kruijssen,

  Ilja Meefout, Mascha Meijer, Norbert Pek, Steven Stoffers, Tessa Verheul, Meis Belle Wahr, Thijs Zilverberg

  Bladmanager Hester LeeflangUitgever CJPDrukwerk Platform P, RotterdamDistributie SanddMet dank aan sponsor TakeCareNow!ISSN 1871-6652

  Adverteren in CJP Magazine?Bel voor informatie en tarieven met Patricia Beijman: 06 53 54 46 13patriciabeijman@knaek.nl

  Aanleveren advertentiemateriaallisa@cjp.nlVoor verdere vragen over CJP: cjp.nl, facebook.com/CJPnl

  ColofoN

  CjP WaS HeRe

 • inHoud

  3. Colofon

  5. Makers uitgelicht

  6. Fotocolumn

  8. expo

  10. Work in progress:

  Paulien Cornelisse

  14. agenda:

  de beste culturele kortingen

  28. Bios

  30. dvd

  33. Theater tips: Freek Bartels

  34. Kortingen

  36. interview: Sanne Vogel

  47. Filmiconen: Hadewych Minis,

  Matthijs van de Sande Bakhuijzen

  en Lisa Smit brengen een ode

  aanlegendarischefilms

  56. Klassieke muziek in ViRuS

  60. Boeken: Gza Weisz

  62: Lifestyle

  66. Vroeger, toen het gewoon

  allemaal house heette

  68. Kunstwerk in the picture:

  Maurizio Cattelan

  70. Hoe maak ik een docu?

  74. Winnen

  77. Geen dank: social media

  78. de Lijst: 20 redenen waarom

  R.Kelly in CjP Magazine hoort

  80. Moet je horen

  82: Column emma Curvers

  Ilja Meefout maakte de fotos van de filmiconen shoot. Hij geniet van Fade to Black, over het afscheidsco ncert van Jay-Z. Hij maakte natuur-lijk al snel een comeback, maar het is tof om te zien dat alle grootheden bij dit megaconcert zijn. Tussen-door kijk je achter de schermen in de studio, helemaal aan het begin van het proces. Dan hoort Jay voor het eerst een beat, begint hij een beetje te mompelen en creert zo ter plekke een klassieker als 99 Problems.

  Robbert Blokland maakte de bio-scooprubriek. In 2011 reikte hij als jurylid de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek uit aan Curaao van Sander Snoep. Daarin zie je hoe dichtbij en actueel racisme nog is. De donkere bevolking heeft niet eens door hoe minderwaardig ze behandeld worden. Je hoort blanken z slecht praten over hun medebewoners, gewoon open in de Albert Heijn of op een terrasje. Een goede documentaire maakt iets los. Bij Curaao werd ik ontzettend kwaad.

  Meis Belle Wahr fotografeerde de lifestylerubriek. Ze kreeg ooit de dvd van David Bailey: Four Beats To The Bar And No Cheating als Sinterklaascadeau. Een van mijn voorbeelden. Bailey is 75 jaar oud en volgens mij gaat hij door tot hij erbij neervalt. Meestal ken je van fotografen alleen hun kunst, hier zie je ook zijn privleven en manier van werken. Bailey maakt met hele minimale middelen ontzettend toffe dingen. Daar haal ik weer inspiratie uit voor mijn eigen werk.

  Tessa Verheul luisterde mensen af bij het driedimensionale zelfpor-tret van Maurizio Cattelan en koos de Expo van de maand. In maart kwam ze verward uit de bios na The Imposter. Het is zon bizar verhaal. Een Franse man steelt de identiteit van een al jarenlange vermiste jongen uit Amerika. Dat hij tien centimeter korter is en een accent heeft maakt niet uit, die familie accepteert hem. Toch is de docu zo opgebouwd dat je je tot het einde blijft afvragen wie nou de waarheid spreekt.

  Voorwoord Soms moet je iets doen dat buiten je comfort zone ligt. Om jezelf uit te dagen, om eens wat anders te ervaren of gewoon, omdat het leuk is. Dat is zo in de wereld van de kunst, je persoonlijke leven n wanneer wij CJP Magazine maken. Normaal zijn we niet zo van de Vogue-achtige fotoshoots met visagie en een hele colonne stylistes. Maar toen pitchte freelancer Carolien een artikel. Beetje veel werk misschien, mailde ze, maar kan heel tof worden. Het idee: acteurs/actrices die momenteel in the picture staan, een ode laten brengen aan een iconische film. Met een CJP-touch natuurlijk. Na hl veel gebel en gemail, shopsessies voor de perfecte outfits en speuren naar een kapster die corn rows kon maken, stonden we op een woens-dagmiddag in de studio van fotograaf Ilja. Elf uur later rolden we er gesloopt weer uit, maar wat ons betreft was dit het waard. Zie het resultaat op pagina 47. We horen graag wat je ervan denkt! We zien je in december weer,

  Groet, de redactie

  cjp.nlFacebook.com/CJPnl

  Twitter: @CJPnlredactie@cjp.nl

  MAkERS UITGElICHT

  de makers van dit magazine schrijven niet alleen over culturele activiteiten, ze hebben zelf ook nog wel een paar tips voor je. Met het idFa voor de deur geven ze je hun favoriete documentaires.

  5

  47

  28 62 68

 • foToColUMN6

  lisa klaverstijn (25) had net gehoord dat haar vader ernstig ziek was, toen ze voor haar studie fotografie aan de HKU moest beginnen aan een langlopend project. Ik besloot mijn vader en ons gezin te gaan fotograferen. Het was het enige waar ik me mee bezig kon houden. Haar docent vond het helemaal geen goed idee, dus Lisa deed er een schaduwproject naast. Maar gaandeweg zag de docent dat het goed was. De laatste vakantie in Frankrijk, bij het tanken, thuis op de bank; dat Lisa continu haar camera bij zich had, viel op een gegeven moment niemand meer op. Ergens is het morbide dat ik dit heb gedaan, maar mijn fa-milie en ik zijn nu vooral heel erg blij dat de fotos er zijn. Net voor de expositie van het werk, overleed Lisas vader.

  Meer van lisas werk zien? lisaklaverstijn.nl

 • ExPo

  tekst TESSA VERHEUlBeeld PANoS kokkINIAS

  8

  Monsters versus aliens

  De Griekse tentoonstellingmakers van Atopos Contemporary Visual Culture signaleerden een opmerkelijke modetrend. Sinds de jaren negentig sturen ontwerpers hun modellen met steeds extremere kledingstukken de catwalk op. Vaak wordt het hoofd van de drager volledig afgedekt en in veel gevallen vormt het kle-dingstuk een soort kant-en-klare avatar. Denk bijvoorbeeld aan het werk van de Nederlandse Bas Kosters, wiens ontwerpen de drager laten veranderen in een vrolijk stripfiguur, compleet met cartoonesk gezichtje. De geometrische kledingstukken van Gary Card lijken zo te zijn ontsnapt uit een videospel. Andere ontwerpen zijn serieuzer van aard en laten zien dat het monsterlijke wel degelijk een donkere kant heeft. Zo transformeert Piers Atkinson een Disney-icoon tot een duister hoofddeksel en vallen ook de ontwerpen van de jonge Neder-landse Bart Hess op. Bij de tentoonstelling staan de stukken van verschillende ontwer-pers door elkaar op de grond opgesteld, als een (modieus) legertje buitenaardse wezens.

  ARRRGH, Monsters in de mode19 oktober tot en met 19 januariCentraal Museum, UtrechtToegang: 11,- / Met CJP-pas: 5,-centraalmuseum.nl

 • WoRk IN PRoGRESS

  TEKST STEVEN SToffERSBEELD TITIA HAHNE

  10

  Paulien CornelisseIk schrijf mijn cabaretteksten nooit uit. Als ik schrijf, stileer ik het namelijk meteen. Spelen wordt dan acteren en dat kan ik niet zo goed, grinnikt Paulien Cornelisse, een paar uur voor een try out van haar nieuwe cabaretprogramma Maar Ondertussen. Op het podium probeer ik steeds opnieuw de gedachte te krijgen zoals ik hem de allereerste keer had. Maar Ondertussen gaat over de onbe-langrijke dingen. Grote politieke en maatschappelijke bewegingen vind ik nogal oninspirerend. Ik krijg wel ideen als ik de krant lees, maar alleen de kleine dingen blijven haken. Dan vraag ik me bij-voorbeeld opeens af: waarom hebben we de leestekens die er zijn? Komen we geen leestekens te kort? Daar kan ik hl lang over na-denken. Hetzelfde geldt voor de titel van de voorstelling. Met het woord ondertussen ben ik uren zoet geweest. Onder, Paulien houdt veelbetekenend haar adem in, tussen. Uiteindelijk is dat waar het om gaat: k moet het leuk vinden. Zodra ik iets sta te doen omdat ik denk dat iemand anders erom kan lachen, moet het weg.

  Paulien Cornelisse tourt vanaf 29 oktober door het hele land met haar voorstelling Maar Ondertussen. pauliencornelisse.nl

 • aGendaMet je CjP-pas krijg je korting op alles wat cultuur is of er enigszins op lijkt. in de agenda lichten we er een aantal uit. Meer kortingen, tips, acties en, belangrijk, alle actuele voorwaarden vind je op cjp.nl.

  14

  CjP Serveert @ idfaHet allerbeste documentairefestival ter wereld. Zo. We knallen er gelijk even een statement in. Wel een ontzettend waar state-ment. Want IDFA is wereldwijd een instituut op het gebied van documentaires. De beste films zie je in Amsterdam. Of je nou zin hebt om tranen met tuiten te huilen om een ontroerend verhaal, je te verbazen over levens aan de andere kant van de aardbol of te lachen om humoristische paradijsvogels: het programma zit ieder jaar weer vol films die een colonne emoties bij je oproepen. CJP is fan en ons enthousiasme delen we, zoals je van ons gewend bent, graag met jullie. Op 30 november is er daarom weer een wonderschone editie van CJP Serveert. Een dag vol speciaal ge-selecteerde documentaires uit het programma en bier plus bit-terballen. Kun je even bijkomen van al die indrukke