CJP Magazine

of 43 /43
WWW.CJP.NL NUMMER 5 OKT 2010 VIA CARRé NAAR LOWLANDS ERIC CORTON OVER DE WILDE WERELD STAPPEN EN SHOPPEN IN STOCKHOLM WENDE

Embed Size (px)

description

Het CJP Magazine van oktober 2010

Transcript of CJP Magazine

 • WWW.

  CJP.NL

  N

  UMME

  R 5

  OKT

  2010

  via Carr naar LowLands

  ERIC CORTONover de wiLde wereLd

  stappen en shoppen in

  STOCKHOLM

  WENDE

 • 3INHOUD

  wende snijdersIk wil een heel leven op het podium

  26

  38 MuLtiCuLti heLdenUsher? Nooit van gehoord eriC CortonAfrika is geen bodemloze put

  46 52

  egbert jan weeberRollen kunnen mij niet zwaar genoeg zijn

  56 62

  4 DENNIS WAS HIER7 COLOFON10 RECENSIES EN AGENDA 24 SERIOUS TALENT32 CJP DEALS60 STIJL ACHTEROVER70 PASKRAKERS 75 TOPKORTINGEN76 WINNEN81 SERVICE82 ARJEN LUBACH

  banksyExit through the gift shop

  stoCkhoLMSupergoedkoop naar Zweedse superstad

  Ontw

  erp

  : BLIJ * Mo

  nique

  Bac

  kela

  ndt Fo

  tog

  rafie

  : Edith Pa

  ol

  Regie Sarah MoeremansVertaling Hannah van Wieringen

  Decor Julian Maiwald

  Een Rick Engelkes ProductieThe Little Dog Laughed by Douglas Carter Beane

  ShowbizzBaby.nl

  Jennifer HoffmanEgbert-Jan WeeberHylke van Sprundel

  Judith van den Berg

  PRESENTEERT

  RESERVEER NU: WWW.SHOWBIZZBABY.NL

 • 54

  Over de fOtOgraafDennis Duijnhouwer heeft altijd een camera op zak en struint de hele wereld af om beelden toe te voegen aan zijn altijd groeiende verzameling. Hij is op dit moment bezig aan een overzichtsboek van zijn eerste vijf jaar als professioneel fotograaf.

  DENNIs Was HIEr

  Dennis: Voor DJ Promo heb ik samen met Habbekrats een clip gemaakt voor het num-mer Iemand Anders. De clip laat een dag in het leven zien van een jonge gabber anno 1995. Kijken op eigen risico.

  DaaR IS... ouwe school

 • 6 7

  COLOFON

  Cjp Magazine okt/nov 2010jaargang 19, nuMMer 5

  CJP MAGAZINE IS HT MAGAZINE OVER CULTUUR. HEB JE OPMERKINGEN OVER HET BLAD OF WIL JE IDEEN VOOR ONDERWERPEN OF INTERVIEWS AANDRAGEN? MAIL DAN NAAR [email protected]

  redaCtieadres: CJP MAGAZINE, POSTBUS 3572, 1001 AJ AMSTERDAM, TEL: (020) 521 02 20, FAx: (020) 521 02 21. PERSBERICHTEN KUN JE MAILEN NAAR [email protected]

  hoofd Media en Marketing: SUZAN DAMEN hoofdredaCteur: ARNE VAN TERPHOVENart direCtor: LAVA GRAFISCH ONTWERPERS, AMSTERDAM vorMgeving: LAVA GRAFISCH ONTWERPERS, MARIE BEERENHOUTeindredaCtie: KIM VAN DER MEULEN, HANNEKE SPIJKERMedewerkers aan dit nuMMer: LAURA BAAR, JUDITH BAL, ROBBERT BLOKLAND, STEVEN DEN BOER, ESMEE CROqU, CAROLIEN DIRCKEN, MERLIJN DOOMERNIK, DENNIS DUIJNHOUWER, TITIA HAHNE, MERIJN HENFLING, HLyA KILIASLAN, ANNE KLEISEN, JEROEN VAN LOON, ARJEN LUBACH, REN VAN DER MEER, GOVRIEN OLDENBURGER, JANNEMIEKE OOSTRA, RUUD POS, MARK ROBINSON, ALWIN SLOMP, RICKI VAN DER TAS bLadManager: HESTER LEEFLANGuitgever: CJPLithografie: COLORSET, AMSTERDAMdrukwerk: SENEFELDER MISSET, DOETINCHEM distributie: SANDD EN EDGissn: 1871-6652

  adverteren in Cjp Magazine? BEL VOOR INFORMATIE EN TARIEVEN MET APPRENTICE UITGEVERS: 020-851 26 [email protected]

  aanLeveren advertentieMateriaaL [email protected]

  VOOR DE BELANGRIJKSTE VRAGEN OVER JE CJP-LIDMAATSCHAP: ZIE PAGINA 81. VOOR VERDERE VRAGEN OVER CJP, BEL DE CJP INFOLIJN: (010) 264 60 00, MAIL NAAR [email protected] OF KIJK OP WWW.CJP.NL.

  hoofdredaCteurARNE VAN TERPHOVEN

  vorMgevingDAAN HORNSTRA

  MARIE BEERENHOUT

  COVER fOtOgRafiE MerLijn dooMernik

  eindredaCtieKIM VAN DER MEULEN

  HANNEKE SPIJKER bLadManagerHESTER LEEFLANG

  MedewerkersLAURA BAAR

  JUDITH BAL

  ROBBERT BLOKLAND STEVEN DEN BOER CAROLIEN DIRCKEN MERLIJN DOOMERNIK

  MERIJN HENFLING

  CJP is klaar voor de herfst

  HLyA KILIASLAN ANNE KLEISEN

  JEROEN VAN LOON

  TITIA HAHNE

  ARJEN LUBACH GOVRIEN OLDENBURGER

  JANNEMIEKE OOSTRA

  REN VAN DER MEER

  Holland Animation Film Festival 3.4.5.6.7. Nov. 2010Utrecht www.haff.nl Met je CJP-pas betaal je voor een

  losse kaart geen 8,00 maar slechts 5,00!

  haff ad cjp '10.indd 1 14-09-10 12:54

 • De Vlaamse Film Collectie 29,95 volkskrant.nl/webwinkel

  DE ZAAK ALZHEIMER

  DE HELAASHEID DER DINGEN

  MY QUEEN KARO

  AANRIJDING IN MOSCOU

  BEN X

  FILM COLLECTIEVLAAMSEVLAAMSE

  FILM COLLECTIEhet beste uit de Vlaamse cinema

  5 films

  voor slec

  hts

  29,95

  DevijfspeelfilmsindezeVlaamseFilmCollectiezijnstukvoorstukfilmsdiewetenteraken.Metdezeexclusiefvoor

  DeVolkskrantsamengesteldefilmboxhaaltuhetallerbestevandebloeiendeVlaamsecinemainhuis.

  100913 Vlaamse films_CJP.indd 1 13-9-10 15:46

  9

  tEkst judith baLfOtO janey van ierLand MyPOd

  HOEWEL HiJ aL EEN GOUdEN KaLf iN dE KasT HEEfT sTaaN vOOR ziJN ROL iN dE fiLM sKiN, ziT RObERT dE HOOG (21) NOG GEWOON OP sCHOOL. OP dE TONEELsCHOOL, daT daN WEL. biNNENKORT is HiJ TE ziEN iN dE THRiLLER sCHEMER EN daaRNaasT sPEELT HiJ iN KORTE fiLMs EN sERiEs. dRUK, dRUK, dRUK dUs. GELUKKiG is ER OP dE sET OOK af EN TOE TiJd vOOR EEN MUziEKJE.

  1.TheHolliesHeAintHeavy,HesMyBrotherdit liedje hoorde ik ooit op een cd van Rufus Wainwright. Toen ging ik op zoek naar het origineel, dat van The Hollies bleek te zijn. Het heeft een heel mooie tekst, over het leven en een vriend die het moeilijk heeft. ik vind het prachtig verwoord, het raakt me echt.

  2.TheBeatlesTheLongandWindingRoad The beatles vind ik te gek! als ik naar dit nummer luister, krijg ik altijd inspiratie, dan ga ik denken en dagdromen. Mijn ouders hadden The beatles vroeger vaak op staan, maar ik had er nooit cht naar geluisterd. Op latere leeftijd heb ik dat pas gedaan. dan ben je in een andere fase van je leven en heeft het meer impact.

  RobertdeHoog

  iPod van Robert de HoogType iPod: iPhoneKleur: zwartHoeveel? 8 GbWaar? als ik op de scooter zit, als ik in bed lig en voordat we gaan draaien.

  3.RamsesShaffyZachtjesLoktHetWaterik heb een aantal keren meegemaakt dat ik afscheid moest nemen van dierbaren. dit nummer helpt daarbij, het is een soort verwerkingsliedje. Het mag zelfs op mijn eigen begrafenis gedraaid worden. zachtjes Lokt Het Water roept emoties op en dat is voor een acteur heel fijn. die kan ik gebruiken op de set, om me te concentreren op een bepaald gevoel.

  4.KanyeWestEverythingIAmin Everything i am vertelt Kanye dat hij met niks begonnen is. Hij zegt: Kijk waar ik nu sta. dit is wie ik ben en ik leg mijn ziel bloot. dat spreekt me aan, omdat ik zelf ook vanaf nul begonnen ben. ik heb mezelf een schop onder mijn kont gegeven en nu maak ik films en televisieseries. Mijn werk is mijn ziel, dat is het enige waarvan ik zeker weet dat het mijn eerste liefde is en blijft.

  5.NzeRememberLovedit is het liedje van mij en mijn beste vrienden Gza Weisz en Manuel broekman. Gza is dj en als we uitgaan staan Manuel en ik met zijn tween voor de dj-booth. als Gza dit liedje opzet, gaan we helemaal los.

  RobertdeHoogisvanaf14oktobertezieninSchemer,eenthrilleroverdemoordopMajaBradaric.Vanafbegin2011ishijtezieninMe&Mr.Jones,eenspeelfilmoverJoranvanderSloot.

 • 10 11

  tEkst jorinde beijerLing, Mark robinson, anne van den hoogenMAKENOFKRAKEN

  Cd i Blame CoCo the Constanti blame Coco is de artiestennaam van Coco sumner en dat is, we zeggen het maar n keer, de dochter van sting. Toch zal sky Radio niet juichen, want we hebben het over new wave electropop.

  Boek frank meester Zie miJ iJdelheid is geen zonde, maar goed en gezond! zonder ijdelheid was er geen kunst, literatuur, topsport of wetenschap. En dat wordt in dit populairfilosofische boek uitgelegd.

  dvd When Youre strangede ultieme documentaire over The doors, uiteraard opgehangen aan rockgod Jim Morrison. sex, drugs & rock-n-roll, aan elkaar gepraat door fan Johnny depp.

  TE VEEL KEUZE IS killing VOOR IEDERE ZICHZELF RESPECTERENDE CULTUURLIEFHEBBER. HET MAKEN OF KRAKEN-PANEL MAAKT DE KEUZE MAKKELIJKER.

  Mensen worden dus echt wat afgemat van antidepressiva. vorig jaar trad Coco nog op met springerige liedjes en grappige teksten. Nu heeft ze een fikse herfstdepressie en dat is te horen. Cheer up, Coco!

  Lang leve ijdele filosofen die hun eigen zelfhulpboeken schrijven om er beroemd mee te worden. als ze ook nog briljante kronkels in hun hoofd hebben, mogen ze van mij ook echt doorbreken. aanrader.

  dit boek heeft mijn ogen geopend. Na deze lange filosofische analyse besef ik nu eindelijk dat ijdelheid geen zonde is. Wacht eens even... ik ben helemaal niet zwaar gelovig en dat wist ik allang!

  de overtuiging van de schrijver dat ijdelheid een belangrijke menselijke deugd is blijft vreemd. als er iemand ijdel is, is het de schrijver zelf. Gelukkig ziet hij dat als een compliment.

  Leuk om eens wat over The doors te leren, maar dat kan sappiger. archief-beeld na archiefbeeld wordt aan elkaar gepraat door Johnny depp. Waar zijn de ooggetuigen? En de ex-groupies?

  Het dromerige beeld, de psychede-lische muziek en de zwoele stem van Johnny depp waren te veel: ik ben de eerste keer in slaap gevallen. En de tweede keer merkte ik dat er met moeite een verhaal te ontdekken was.

  Oh, oh, de tragiek van een te succes-volle band in de jaren zestig. Je weet al waar het op uit loopt, maar met dit originele materiaal en het artistieke oog van Johnny depp is dit een sterdocumentaire.

  dit zijn helemaal geen bugshots! de insecten lijken van dichtbij eerder huisdieren dan criminelen. ze zijn lief en pluizig. dus neem een hondenriem mee en sleep die schattige bromvlieg mee naar huis.

  Wie had gedacht dat de snorzweefvlieg ook naar americas Next Top Model kijkt? de fotograaf is niet de eerste met een fascinatie voor het glamoureuze insectenrijk, maar hij maakt wel hele mooie beelden. zeker even langslopen.

  Ok, je hoeft er niet speciaal voor naar Naturalis, maar deze fotos zijn van zo dichtbij genomen dat iedere mug een bijzonder buitenaards wezen lijkt. voortaan denk je twee keer na voor je hem (alsnog) doodslaat.

  stoere en emotionele hits met als hoogtepunt het duet met Robyn. Hiermee houden het wel uit tot de volgende telg in de sting-dynastie klaar is voor zijn (of haar) muzikale carrire.

  Het gaat misschien allemaal wat makkelijker als je papa sting is, maar het resultaat is een veel te gelikt album. Jammer van de rauwe stem van Coco, die het veel beter doet bij haar eerdere ska-achtige liedjes.

  eXPo koPstukkenin de tuin van museum Naturalis in Leiden staan levensgrote portretten van insecten, gefotografeerd door Wim van Egmond. in de categorie: even meepakken als je in de buurt bent. T/m 31 oktober te zien.

  Lievelingsfilm: Lola RenntLievelingsalbum: 'alles van Queens Of The stone age, maar als ik moet kiezen songs for The deaf. 'Waar hoop je dat CJP jou naartoe stuurt? 'Een tentoonstelling van fotograaf Gregory Crewdson.'

  Lievelingsfilm: 'donnie darko of Mean Girls. Ligt eraan hoe ik heb geslapen.'Lievelingsalbum: statues van MolokoWaar hoop je dat CJP jou naartoe stuurt? 'Een flashmob-dans!'

  Lievelingsfilm: amlieLievelingsalbum: Risn Murphy Waar hoop je dat CJP jou naartoe stuurt? 'zolang het niet de Toppers in Concert zijn, vind ik het best.'

  Jorinde BeiJerling (20)student fotografie

  mark roBinson (25)Programmamaker

  anne van den hoogen (21)student taal en Cultuur

 • 12 13

  dOEN oktoBer novemBerdOEN

  1 T/M 27 OKTObER EXPO PHOTOACADEMYAWARDSde jury heeft gesproken en de fotos van de geno-mineerden voor de Photo academy awards hangen voor ons klaar. afstuderende foto grafie studenten uit Nederland en belgi konden hun fotos inleveren. van de genomineerde en prijswinnende fotos is nu een expositie samengesteld. voor de jonge fotogra-fen betekent het een mooie start van hun carrire en wij hebben weer wat moois om te ontdekken. www.photoacademyaward.com

  SPOT

  6 OKTObER T/M 21 NOvEMbER EXPO DE SPROOKJESVERTELLER Waan je in een sprookjeswereld met de tekeningen van Th Tjong Khing (jeugdsentiment!), die de Kunsthal tijdens de Kinderboekenweek presenteert. alle klassieke sprookjes komen aan bod: van sneeuwwitje tot assepoester en van de Gelaarsde Kat tot blauwbaard. Khing won eerder al drie Gouden Penselen en kreeg de Max velthuijsprijs uitgereikt.www.kunsthal.nl

  NU T/M 9 JaNUaRi EXPO MAY I SHOW YOU MY PICTURES? Kunstenaar berend strik heeft geen Pho-toshop nodig. al twintig jaar bewerkt hij fotos op verschillende manieren, onder meer door felgekleurde borduursels en kleurige vlakken toe te voegen aan oude fotos. Het resultaat: fotos waar je helemaal in wordt meegezogen. www.museumhetvalkhof.nl

  vaNaf 28 OKTObERfiLM ELLE SAPPELAIT SARAHGehuild bij de bestseller van Tatiana de Rosnay? zakdoekjes mee naar de bioscoop dan, want op het witte doek wordt het nog heftiger. de tienjarige sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar een overdekt wielerstation in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft gezien dat sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong. zestig jaar later ontdekt een journaliste hetgeheim van sarah. www.pathe.nl

  1 NOvEMbER CONCERT COCOROSIEals je ze op straat zou tegenkomen, zou je denken dat ze gek waren, met hun vreemde pakjes en rare make-up. de zusjes sierra (Rosie) en bianca (Coco), samen CocoRosie, zijn op zn zachtst gezegd opvallende popmuzikanten. dat heeft ook met hun instrumentkeuze te maken: met een My first sony, een minipiano en een speelgoedtrom-pet maken ze sprookjesachtige, dromerige liedjes die klinken als een mix van hiphop en opera. www.melkweg.nl

  16 T/M 20 NOvEMbERCabaRET YORA RIENSTRA vorig jaar won ze de jury- en publieksprijs op het amsterdams Kleinkunstfestival en nu al speelt Yora Rienstra een avondvullend pro-gramma, aan mij heeft het niet gelegen. de piano is haar haven, van waaruit ze

  haar personages laat opdoemen en vertrek-ken. Op een eigenzinnige manier zet ze tragikomische figuren neer, afgewisseld met grappige en ontroerende liedjes. www.theaterbellevue.nl

  T/M 21 NOvEMbEREXPO JIM GOLDBERG in de tentoonstelling Open see zie je fotos van Magnumfotograaf Jim Goldberg. Hij brengt mensen in beeld die hun geboorte land hebben verlaten vanwege oorlog of economische problemen en nu in Europa een beter bestaan proberen op te bouwen. de expositie bestaat uit verschillende media: polaroids, videos, dagboekfragmenten, objecten en fotos. veel van die fotos zijn beschreven, ingekleurd of bekrast door de geportret-teerde. www.foam.nl

  8 T/M 10 OKTObER fEsTivaL BOEDDHISTISCH FILM FESTIVAL Helemaal zen in het zachte pluche van de bioscoopstoel naar het witte doek kijken, dat kan op het boeddhistisch film festival in amsterdam. Hier zie je internationale spirituele films die allemaal iets te maken hebben met boeddhisme. veel van de speelfilms, documentaires en televisie-programmas zijn voor het eerst in Europa te zien. www.bffe.org

  vaNaf 10 OKTObER MUsiCaL SOLDAAT VAN ORANJEde musical soldaat van Oranje (inderdaad, net als de film) vertelt het waargebeurde heldenverhaal van de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema. verwacht geen gelikte musical met dansende soldaten, want dit is een rauwe voorstelling. Op een bijzondere locatie bovendien: een grote omgebouwde hangar op vliegveld valkenburg bij Leiden. Het publiek komt op een draaischijf te zitten, die meedraait langs de verschillende imposante sets.www.cjp.nl/soldaat

  19 OKTObER T/M 26 NOvEMbERTHEaTER MIGHTYSOCIETY 8Mightysociety is een project van regisseur Eric de vroedt. Hij maakt in totaal tien voorstellingen, waarvan de eerste in 2004 te zien was. alle afleveringen bestaan uit gengageerd theater over brandende actuele kwesties. in de achtste editie wordt ingehaakt op de populistische politiek en de wereld van het massa-amusement. Een antimusical op locatie, genspireerd op Joop, Geert en de entertainmentindustrie.www.mightysociety.nl

  aL GEsTaRT MUsiCaL WE WILL ROCK YOU deze rockmusical speelt zich af in een verre toekomst, in een wereld waarin alle crea-tiviteit door de overheid verbannen is. Een groepje bohmiens biedt weerstand. deze rebellen komen in opstand en vechten voor hun rechten, individualiteit en liefde voor muziek in de vorm van de 25 grootste hits van Queen. zie www.cjp.nl/musicals voor de actuele voorwaarden. www.wewillrockyou.nl

  NU T/M 23 dECEMbERCONCERT STEVIE ANN Een carrire in de popmuziek is de droom van de duizenden meisjes die in de rij staan bij idols, Popstars en X-factor, maar helaas kunnen de meesten niet zingen. de 23-jarige stevie ann kan dat wl. Haar debuutalbum lag dan ook al op haar negentiende in de winkels. ze is nu aan het toeren met haar derde album, Light Up. Met frisse, soulvolle liedjes over loslaten en afscheid nemen. www.stevieann.com

  NU T/M 11 dECEMbERTHEaTER ALICE IN WONDERLAND vond je de film met Johnny depp ook een beetje tegenvallen? dan biedt het Noord Nederlands Toneel een herkansing om de wondere wereld van alice in te duiken. Wat als Wonderland niets anders blijkt dan de bizarre, dagelijkse werkelijkheid? dat is de vraag waarmee regisseur Ko van den bosch aan de slag ging. Het antwoord ligt in een voorstelling waarin volwassenen niet alleen gek, maar ook onbetrouwbaar zijn. www.nnt.nl

  NU T/M 15 dECEMbERTHEaTER DE WIJZE KATER Jonathan is blut, maar krijgt hulp uit onverwachte hoek. zijn kat blijkt opeens te kunnen praten en is ook nog eens superslim. de kat helpt hem uit de brand en samen komen ze uiteindelijk bij de koning terecht. Het Toneel speelt maakt van de wijze kater van toneelschrijver Herman Heijermans uit 1917 een hedendaagse, supersnelle en komische voorstelling. Met o.a. steyn de Leeuwe, bekend van bNN. www.hettoneelspeelt.nl

  SPOT

  NU T/M 30 OKTObER daNs VIEWTUREMet viewture bieden choreografen Krisztina de Chtel en itzik Galili twee jonge makers de kans om een eigen voorstelling te maken met dansers van dansgroep amsterdam. in Trip en masse, over de hardheid van het hier en nu, stuitert een groep dansers hysterisch over het podium, terwijl intermezzo een heel andere kant van moderne dans laat zien in een fysieke, humoristische voorstelling over contact maken. www.dansgroepamsterdam.nl

  MET JE PAS

  2,50 KORTING

  2,5

  0

  MET JE PAS TOT 1,- KORTING

  1,-

  MET JE PAS TOT 10,- KORTING 10

  ,-

  MET JE PAS

  4,50 KORTING

  4,

  50

  15,- KORTING

  OP DINSDAG,

  WOENSDAG EN

  DONDERDAG 15,

  -

  gratis

  MET JE PAS 3,50 KORTING

  3,50

  MET CJP 50% LAST MINUTE-KORTING50%

  MET JE PAS 1,- KORTING 1,-

  MET JE PAS 3,50 KORTING

  3,50

  MET JE PAS TOT 10,- KORTING 10

  ,-

  MET JE PAS 4,- KORTING

  4,

  -

  MET JE PAS 1,- KORTING

  1,-

  MET JE PAS TOT 2,- KORTING

  2,-

  MET JE PAS 3,50 KORTING

  3,50

  FOTO:BARTKOETSIER

  FOTO:DEENVANMEER

 • 14 15

  Op de praatbankOpeens was daar in Therapie, de sterkste Nederlandse dramaserie in lange tijd. zes zomerweken volgden we de sessies van psychiater Paul (Jacob derwig) en vier van zijn getroebleerde patinten. Realistisch of niet; dat blijft punt van discussie. Maar de simpele opzet biedt wel adembenemend acteergeweld van onder anderen dragan bakema, Halina Reijn en ontdekking Gaite Jansen. In Therapie, regie: alain de Levita.

  Brokeback DenemarkenHomoseksueel zijn n neonazi: dat is het probleem waar de twintigers in brotherhood mee worstelen. Jimmy moet nieuweling Lars, een ontslagen militair, de neonazi-mores bijbrengen. Maar in hun hutje op de hei is het vooral Lars die Jimmy leert dat het niet erg is om van mannen te houden. Ondertussen krijgt de homofobe neonazigroep steeds meer argwaan. subtiel is brotherhood niet, en de film bedient zich vooral aan het slot van iets te veel toevalligheden. Maar de knappe vertolkingen en het onconven-tionele onderwerp zorgen wel dat de fascinerende deense film van de eerste tot de laatste minuut de aandacht weet vast te houden. Brotherhood, regie: Nicolo donato. Eind oktober in de bioscoop.

  dVd

  Prima popcornfilmiets met een arabische prins (Jake Gyllenhaal), een prinses en een magische dolk die de tijd kan terugdraaien. Neuh, inhoudelijk heeft Prince of Persia niet veel om het lijf. Maar welke film van producent Jerry bruckheimer heeft dat wl? Toch biedt PoP prima vermaak, zeker binnen het doorgaans abjecte subgenre van de gameverfilmingen. Prince of Persia: The Sands of Time, regie: Mike Newell.

  CJP-KORTING OP DVDS.CHECK CJP.NL/DEALS10

  %

  Nog steeds verlorenvoldeed het einde van hitserie Lost wel of niet? Ook op de CJP-redactie zijn we er nog niet uit. buiten kijf staat echter dat de aanloop naar de laatste aflevering, waarin (bijna) alle geheimen bij elkaar worden gebracht, bestaat uit een zeer spannend en intrigerend seizoen dat zich kan meten met zijn sublieme voorgangers. Lost, seizoen 6, regie: J.J. abrams e.a.

  SpeelgoedverzamelingMet Toy story 3 is er nog lang geen einde gekomen aan de reeks briljante films die animatiestudio Pixar met onder meer Ratatouille, finding Nemo en Up afleverde. de avonturen die cowboy Woody en astronaut buzz beleven als tiener andy gaat studeren, bieden voor jong en oud de perfecte mix van humor en emotie.Toy Story 3, regie: Lee Unkrich.

  FILM tEkst robbert bLokLand

  Verfrissende norHet leven achter tralies heeft al prachtige series (Oz) en films (The shaw-shank Redemption) opgeleverd. aan dit rijtje kan nu de spaanse thriller Cell 211 worden toegevoegd. Op zijn eerste dag komt de jonge bewaker Juan tijdens een opstand tussen gevaarlijke gevangenen terecht. Om zijn leven te redden moet hij de zware criminelen ervan zien te overtuigen dat hij een van hen is. Cell 211 vertelt niets nieuws over het verrotte leven in de nor. Maar de film doet dat wel op een bijzonder enerverende manier en weet, ondanks een paar rare plotontwikkelingen, heel verfrissend de meeste gevangenis-clichs te vermijden. Cell 211, regie: daniel Monzn. begin november in de bioscoop.

  Lekken met BushWaargebeurd: de regering bush lekte in 2003 de naam van Cia-spion valerie Plame (Naomi Watts) omdat haar echtgenoot (sean Penn) een kritisch stuk over irak had geschreven. Hierdoor kwam niet alleen haar leven, maar ook dat van al haar geheime contacten in gevaar. Regisseur doug Liman (The bourne identity) wilde graag een kritische blik op de nalatenschap van bush aanbieden als popcornvermaak voor het grote publiek. Ondanks de schematische opbouw en het oer-amerikaanse einde is Liman er uitstekend in geslaagd het politieke gekonkel rond de inval in irak te verpakken in een intrigerende en vooral spannende thriller. Fair Game, regie: doug Liman. begin november in de bioscoop.

  MET CJP TOT 2,- KORTING OP

  DE BIOS 2,-

 • 16 17

  THEATER/CAbARET tEkst Merijn henfLing

  Duur plasjeEen voorstelling over toiletproblemen? We horen je denken: doe maar niet. Het klinkt inderdaad weinig aantrekkelijk. Toch was Urinetown het afgelopen seizoen de grote hit van het amsterdamse musicaltheater M-Lab. daarom gaat deze kleine musical nu op tournee langs alle grote theaters, met hoofdrollen voor Jamai Loman en Ren van Kooten. Held bobby (Jamai) besluit in opstand te komen tegen de corrupte regering. Privtoiletten zijn namelijk verboden en de toegangsprijs voor openbare toiletten wordt met de dag verhoogd: plassen was nog nooit zo duur. Langzaam weet bobby de bange bevolking voor zich te winnen en stuurt hij aan op een confrontatie. Urinetown is een absurde voorstelling die subtiel knipoogt naar grote bekende musicals, en uiteindelijk zelfs weet te ontroeren.Urinetown, op tournee van 15 oktober t/m 12 maart, zie www.musicals.nl.

  Weg met die travestietde moderne theaterklassieker La cage aux folles was de afgelopen twee jaar een gigantisch succes in Londen. Nu krijgt Nederland een eigen versie, met hoofdrollen voor Jon van Eerd als dragqueen albin en stanley burleson als zijn vriend Georges.Het mannenkoppel leidt een zorgeloos bestaan aan de Cte dazur, totdat er een conservatieve politicus in hun leven verschijnt. Plots moeten ze de schone schijn ophouden: er wordt een moeder opgetrommeld en die rare travestie moet weg. albin en Georges proberen een normaal gezinnetje te spelen. Maar hoe lang kunnen ze de schijn hoog houden? Legendarisch is het nummer i am What i am, een schreeuw om onvoorwaardelijk te kunnen zijn wie je bent. La cage aux folles, openingsvoorstelling van het verbouwde deLaMar Theater in amsterdam (16 november t/m 9 januari). daarna op tournee, zie www.lacageauxfolles.nl.

  Te zijn of niet te zijnHamlet is misschien wel het beroemdste toneelstuk aller tijden. Het verhaal, voor wie het even kwijt is: de koning van denemarken is vermoord en nu wil zijn zoon, prins Hamlet, zich wreken op de dader. Er is alleen een probleem: de moordenaar is zijn oom Claudius, die net is getrouwd met Hamlets moeder. Regisseur Marcus azzini brengt deze shakespeare-vertelling over wraak, waanzin en verdriet naar het toneel met een jonge cast van talentvolle twintigers en dertigers. in zijn versie benadrukt de regisseur de vraag hoe je als mens je plaats moet opeisen in deze wereld; wat het betekent om echt te zijn (of niet). de 29-jarige sanne den Hartogh, in 2006 door CJP getipt als grote belofte, speelt Hamlet en heeft daarmee bij voorbaat al een van de mooiste rollen van zijn leven te pakken. Hamlet door Oostpool, van 9 oktober t/m 11 december, zie www.oostpool.nl.

  TOT 50 %

  LAST MINUTE

  CJP-KORTING

  OP THEATER50%

  Wereldvreemd meisjezou ze in het echt ook zo zijn? die vraag roept Nathalie baartman onmiddellijk op. de cabaretire presenteert zich als een wereld-vreemd meisje met een nostalgische inslag en een voorliefde voor ongepast gedrag. baartmans humor schuilt in rare wendingen en in zinnen als deze (uit haar vorige show Los): ik kom nooit zo goed tot mijn recht bij een man, wel bij een orgel. Nu is ze terug met haar derde programma Raak. Over het leven dat voor het oprapen ligt, als je het maar oppakt. ze vindt dat je soms even moet stilstaan om het mooie te zien. Maar soms is het er ineens, juist als je het t minst verwacht. Raak van Nathalie Baartman, nu t/m mei 2011 in het theater, zie www.nathaliebaartman.nl.

  Even klaar met PiafWende snijders was altijd het meisje van het franse lied. Na het verschijnen van haar Engelstalige cd No. 9, vorig najaar, was ze voorlopig even klaar met Piaf. Met haar zelfgeschreven popballads, gitaarliedjes en theatrale nummers toerde ze het afgelopen jaar langs popzalen en schouwburgen. Met die ervaring gaat ze nu met een groots opgezette tour langs veertien grote theaters. Haar nieuwe repertoire gaat van opgewekt tot fel en intens. ze presenteert haar nummers met een grote band, aangevuld met strijkers die moeten zorgen voor muzikaal vuurwerk. in haar try-outs wist ze met haar stem te ontroeren als altijd. Misschien nog wel sterker dan vroeger, omdat ze de theatrale emotie van het franse chanson inruilde voor haar eigen gevoel. Theatertour van Wende, in oktober en november in het theater, zie www.wende.nu.

  fOTO

  : JOCH

  EM JU

  RGEN

  s

  fOTO

  : aNN

  aLEE

  N LOU

  WEs

  fOTO

  : aRN

  O bOs

  Ma

  fOTO

  : JERO

  EN W

  . MaN

  TEL

  Dwarse liedjeszangerNa twee bejubelde solos is danil samkalden dit seizoen terug met een muzikaal theaterprogramma. Hoewel er bij zijn shows genoeg te lachen valt, kun je samkalden eigenlijk niet in het cabarethokje stoppen; hij past meer in de muziektraditie van dwarse liedjeszangers als Maarten van Roozendaal en Theo Nijland. Hij zingt over een relatie die hij niet durft uit te maken, maar ook over zijn ontroering van een tafel die zijn geliefde in de gang heeft achtergelaten (ik ben niet gemaakt voor zulk verdriet). in iK en de Wereld probeert danil samkalden de mismaakt-heid te accepteren en alles en iedereen te vergeven.IK en de Wereld van Danil Samkalden, van 15 september t/m 20 december in het theater, zie www.danielsamkalden.nl. fOTO

  : JaN-

  RiENiE

  R vaN

  dER v

  LiET

 • 18 19

  Naar de hoeren terwijl God toekijktvier jongens groeien op in een katholieke wereld, waarin alles duidelijk is. Wat ze wel en niet mogen in het leven staat al generaties lang vast. in Emmas laat alessandro baricco zien hoe het voor geprogrammeerde leven van deze jongens begint te rammelen als het spannende, athestische meisje andre in hun leven komt. als een echte femme fatale lijkt ze ieder van hen naar de ondergang te brengen. de saamhorigheid onder de tieners is mooi uitgewerkt: ze weten niet goed om te gaan met hun geheimen, dus zwijgen ze over hun bezoekjes aan de hoeren, een ongewenste zwanger-schap en over de reden waarom een van hen priester wil worden. Minpuntje: baricco beschrijft het milieu van de jongens in een abstracte, bijbelachtige taal, waardoor het niet concreet genoeg wordt. de rest van het boek is gelukkig wel erg levendig. Emmas, alessandro baricco

  GAMEStEkst steven den boerbOEKEN tEkst anne kLeisen

  Bevuild nest in onberispelijk gezinsanneke van Hassel vertelt in haar debuutroman Nest hoe een jong meisje uit een keurig gezin omgaat met een ongewenste zwangerschap. dat doet ze vanuit verschillende perspectieven: dat van het meisje zelf, dat van haar zus en van haar ouders. Ook de gedachten van de dorpsgenoten komen aan bod. Hiermee schetst van Hassel een veelzijdig beeld van een gemeenschap waarin de schone schijn koste wat het kost moet worden opgehouden. de schrijfster strooit lustig met vooroordelen over mensen in rijkeluisdorpen: er wordt veel gedronken, kennissen houden elkaar de hand boven het hoofd en de kids zitten op hockey. dat de baby voor iedereen roet in het eten gooit, wordt goed beschreven: de zus mag niet meer uit, de vader vindt dat zijn dochter gewoon moet gaan studeren en de moeder wil vasthouden aan het beeld dat haar gezin zo uit een ikeafolder is komen lopen. Maar wat wil het zwangere meisje zelf? Nest, sanneke van Hassel

  Veel woorden voor Japanals Midori met haar vader van belgi naar Japan verhuist, besluit haar vriend sam Penn mee te gaan. Het konijn op de maan, het debuut van de vlaamse schrijver Paul Mennes, beschrijft sams verwon-dering over de bizarre dingen die hij tegenkomt in zijn nieuwe thuisland. vreemde T-shirtprints als beware of unreal things, flinterdunne muren tussen appartementen en een onbegrijpelijk stijve schoonfamilie. Langzaam maar zeker ontdekt sam de oorzaak van de slechte verhouding die Midori met haar familie heeft. Mennes schrijft humoristisch en kan goed vertellen: moeiteloos ga je mee in sams verbijstering over het land. Wel wijdt de auteur te veel woorden aan de Japanse bijzonderheden. Jammer, want het verhaal lijdt er onder. is Mennes bang om de relatie tussen de hoofdpersonen meer uit te diepen of wil hij het gewoon luchtig houden?Het konijn op de maan, Paul Mennes

  5% CJP-KORTING OP GAMES. CHECKCJP.NL/DEALS 5%

  Schot voor open doelvelen zullen bij basketbalgames denken aan Nba Jam; de verslavende en goed werkende game op de sNEs. Helaas past Hoopworld daar niet zo goed bij. de arcadegame waarin je in oude tempels gaat basketballen en in teams van drie tegen elkaar speelt, is niet bepaald een driepunter. de besturing is te ingewikkeld, omdat de makers zich verplicht voelden om Wii-bewegingen mogelijk te maken. dribbelen en schieten met een knopje was toch een stuk makkelijker geweest. Hoopworld Wii, WiiWare

  Kort, maar krachtigNee, Limbo heeft niks te maken met vlaai-etende zuiderlingen. deze game speelt zich af in een onderwereld, waarin een klein jongetje zijn zusje wil redden. in een grimmige, enge zwart-witwereld moet je je voortdurend uit nijpende situaties redden door te lopen, springen en voorwerpen op te pakken. Hoewel Limbo een vrij korte game is, wint het makkelijk de originaliteitprijs voor sfeer en gameplay. Limbo Xbox 360, Xbox Live

  Oorlog in de ruimteLiefhebbers van real time strategy kunnen hun hart ophalen met starcraft ii: Wings of Liberty, dat net zo moeilijk is als zijn voorganger. Met schitterende slagvelden is het een lust voor het oog om in dit nieuwe deel van de trilogie oorlogje te spelen in de ruimte. Of je nou op de grond als het ras Terran aan het vechten bent of vanuit de lucht een bombardement aan het plannen bent, de game blijft leuk. Na de dertig single player-missies kun je bovendien je vrienden online lastig vallen met opmerkingen als Met mijn Terran mech knal ik jouw Protoss drone overhoop. Starcraft II: Wings of Liberty PC

  Iedereen kan schilderenLeren tekenen en schilderen kan nu op de ds en het lijkt nog te werken ook. Met vince als docent (die verdacht veel op de eenorige van Gogh lijkt) leer je binnen een paar lessen schaduwen gebruiken, lijnvariaties aanbrengen en kleuren mengen. Na alle lessen mag je zelf aan de slag. Omdat er geen competitie-element in de game zit, zijn je tekeningen nooit goed of fout. Echt gedetailleerd schilderen is niet echt mogelijk, maar er is toch niks mis met een mooie Monet die je zomaar even uit je mouw schudt? Art Academy Nintendo ds

 • 20 21

  EXPO

  Design jezelfEindhoven is dit jaar alweer voor de negende keer het podium voor de dutch design Week. zon 1500 vormgevers laten hun industrile, grafische en ruimtelijke ontwerpen, nieuwe concepten en laatste trends in textiel, mode en food design zien op verschillende locaties in de stad. Er zijn talloze lezingen, workshops, openingen, productlanceringen, seminars en exposities, waaronder Tricksters tricked in het van abbemuseum. deze tentoonstelling gaat in op het design van identiteit: de identiteit van onze stad, ons land en ons museum, maar ook die van onszelf. Logos, slogans, politieke praatjes en mascottes kunnen net als make-up het werkelijke gezicht verhullen of uitlichten. Tijdens de design Week leer je meer over de vormgeving van de wereld om ons heen, maar wellicht ook over die van jezelf. Dutch Design Week 23 t/m 31 oktober, diverse locaties in Eindhoven, zie www.dutchdesignweek.nl. Tricksters tricked 16 oktober t/m 30 januari 2011, van abbemuseum in Eindhoven, zie www.vanabbemuseum.nl.

  tEkst janneMieke oostra

  Tweestrijd in Turkijedat het niet altijd makkelijk is om een eigen identiteit te vinden, weet de jonge Nederlandse fotograaf ahmet Polat, zo blijkt uit zijn fotos van jongeren in Turkije. de afgelopen vijf jaar woonde en werkte Polat in Turkije. daar reisde hij van hot naar her om vrienden en nieuwe kennissen te bezoeken, te fotograferen en te interviewen. de jongste generatie Turken bevindt zich tussen traditie en moderniteit en tussen religie en secularisme. veel families zijn nog traditioneel ingesteld, maar de aantrekkingskracht van een meer individuele en westerse levensstijl is groot. de tweestrijd die dit bij veel jongeren geeft en de prachtige gelaagde beelden van Polat zijn veelzeggend. Ahmet Polat 15 oktober t/m 8 december, foam fotografiemuseum amsterdam, zie www.foam.nl.

  Cd tEkst hLya kiLiasLan

  LiefdesdrieluikMark Oliver Everett, alias E, alias Eels, bracht drie platen in anderhalf jaar tijd uit, in de vorm van een heuse trilogie over de liefde in al haar facetten. En omdat E sinds kort weer stevig verkering heeft en nogal blij is met zn meissie, is de laatste uit de reeks de vrolijkste geworden. Wel weer onmis kenbaar Eels, maar doe ons toch die vorige twee maar. Eels Tomorrow Morning

  Onstuimige punkrockscram C baby is zon bescheiden, onvermoeibare undergroundband die al jaren doodleuk de ene geweldige plaat na de andere aflevert. Hun nieuwste, slow Mirror Wicked Chair, is daarop bepaald geen uitzondering. Onstuimige punkrock zonder laklaag, rauw, eigenwijs en met een weerbarstige frontman die live als een bezetene H.a.R.d. gaat. Scram C Baby - slow Mirror Wicked Chair

  BeatbaasEen verse hiphopplaat van Nederlandse bodem: de 22-jarige beatbaas en produ-cer sirOJ, die al tig tracks voor anderen deed, bracht zn eigen debuutalbum uit. Een sfeervolle en gevarieerde verzamel-plaat, waarop de klassieke achtergrond van de jonge instrumentalist voelbaar is en aangevuld wordt met dope bijdragen van bevriende hiphoptoppers.SirOJ Goed Ontmoet

  Bizar debuut Na een tragisch incident, afgelopen zomer op het belgische Pukkelpop, werd het geplande debuut van de britse synthpop-formatie Ou Est Le swimming Pool (net een dikke discohit op zak met dance the Way i feel) ineens onzeker: zanger Charles Haddon (22) pleegde na zijn optreden zelfmoord op het festivalterrein. bizar. Catchy electropopbliepliedjes, die door deze gebeurtenis prompt een totaal andere lading krijgen. Ou Est Le Swimming Pool The Golden Year

  10 % CJP- KORTING OP

  CDS. CHECK

  CJP.NL/DEALS10%

  Laatbloeiersoms duurt het even voor je erkenning krijgt. voor de onlangs overleden beeldhouwster Louise bourgeois kwam de grote doorbraak pas rond haar zeventigste. En dat terwijl ze op jonge leeftijd al begon met het maken van sculpturen. Naar eigen zeggen kleide ze haar eerste sculptuur van oud brood: een popje in de vorm van haar autoritaire vader, waar ze met een mesje de ledematen afsneed. Tja. Gelukkig had ze kunst als uitlaatklep. Tot aan het einde van haar leven werd haar werk gekenmerkt door een zoektocht naar identiteit, relaties tussen man en vrouw en door een fascinatie voor het menselijk lichaam en de mogelijkheden dat lichaam te modelleren. Een zoektocht die bijzonder fraaie sculpturen opgeleverd heeft.Hans Bellmer en Louise Bourgeois Double Sexus, 11 september t/m 16 januari, Gemeente-museum den Haag, zie www.gemeentemuseum.nl.

  fOTO

  : RUb

  EN Ha

  MELiN

  K

  MET CJP 6,50 I.P.V. 10,-

  3,50

  MET CJP 50% KORTING 4,- IPV 8,-

  50%

  MET CJP 4,- I.P.V. 9,-

  5,-

 • 22 23

  INTERNETtEkst ren van der MeerUITGAAN tEkst govrien oLdenburger fOtOgRafiE riCki van der tas

  De locatieHet terras van strandtent Whoosah puilt uit. de zitzakken zijn bezet en intieme hoekjes worden benut voor een borrel of tongpartij. Toch voelt het anders dan anders. Maar waarom dan toch? ineens valt ons op dat er weinig wordt gespro-ken. daarna dat er volop wordt gebaard (taal, geen kinderen). vingers wapperen vliegensvlug door de lucht. Wat is er aan de hand? Mutesounds is neergestreken in Whoosah. Een feest voor doven, slecht-horenden en horenden, waarbij de zintui-gen op unieke wijze worden geprikkeld.

  Marte(25,studentlingustiek)kent de halve tent. Het dovenwereldje is klein. Maar er zijn ook horende vrienden mee. de meesten kunnen ook een beetje gebaren. dit is mijn tweede feestje van Mutesounds. Er is goede muziek vanavond, dat voel ik door de trillingen in mijn lichaam. House en techno kan ik makkelijk onderscheiden, net als jazz en hardrock.

  De muziekdat betekent dat de volumeknop op maxi-maal staat. Gelukkig is er aan de horenden gedacht: er zijn bakken met oordopjes. de techno/house/minimal is niet erg afwis-selend, maar het draait tenslotte om de houten dansvloer die meetrilt. Wie geen gebarentaal kent, hoeft niet gesoleerd in de hoek te blijven zitten. Er lopen gebarentolken rond (zonder wiens hulp het partypanel trouwens akelig leeg was gebleven). Noem ons hooggevoelig, maar toch voelen we ons een beetje een toerist op eigen strand.

  De sfeerHet heeft voordelen om te kunnen gebaren. Wodkajus bestellen en bier krijgen, dat zal de meeste bezoekers hier niet overkomen. zij kunnen hun vrienden in een handomdraai duidelijk maken welk drankje ze blieven. alleen bij de bar is het even lastig. Wt wil je bestellen? Het kost de barman vijf minuten voor hij verlicht kan zuchten: Oh Corna!. Ook de wc-dame staat op scherp. Hoho, je moet eerst betalen!, blijft ze stug roepen. Een enkele slimmerik doet net of ze haar niet hoort. Misschien is dat ook echt zo.

  Sofian(20,studentsportbegeleiding)danst op het podium. Hoe ik de maat weet te houden? die vraag krijg ik altijd! Je voelt het aan de trillingen. ik ga ook uit in gewone clubs, want je voelt de bas altijd wel. Maar hier is het tof. We zitten aan het strand en de sfeer is goed. Of het makkelijker is om meisjes te versieren? ik weet het niet, ik wil gewoon dansen.

  ToeristopeigenstrandER ziJN dRiE ELEMENTEN diE EEN fUif vaN EEN NaCHTMERRiE ONdERsCHEidEN: EEN aaibaaR PUbLiEK, EEN LOCaTiE MET ONvERWaCHTE dETaiLs EN MUziEK MET bLiEPJEs EN CLiMaXEN. KUN JE diE afviNKEN, daN ziT JE GEbEiTELd. HOE Was daT OP MUTEsOUNds iN sCHEvENiNGEN?

  Lief dagboek vandaag is het me weer niet gelukt om van de drank af te blijven. Lastig want ik had rijexamen waarvoor ik nu voor de achtste keer ben gezakt. zulke, of iets minder dramatische gebeurtenissen, kun je kwijt op https://ohlife.com, een digitaal dagboek dat je dagelijks een mail stuurt met de vraag hoe het vandaag ging.

  Losers met een tekstballonCaptain Marvel, gehuld in een strak rood pak, wist wel raad met boeven en gespuis. in het heetst van de strijd riep hij split! waarna zijn lede-maten losschoten en de tegenstander het nakijken had. Jammer genoeg moesten stripliefhebbers niks weten van Captain Marvel waardoor hij nu, samen met de al even dubieuze bee-Man, The Gasser en Prez: the first Teen President een ereplaats heeft op http://gone-and-forgotten.blogspot.com, een weblog over de verdomhoek van de stripwinkel.

  Oosterse missersHoe stoer: het Chinese teken voor kracht op je bovenarm laten zetten. Totdat je ontdekt dat de tatoeerder geen Chinees kon lezen en het symbool voor rijst onder je huid heeft gekrabbeld. Lachen om soortgelijke missers kan op http://hanzismatter.blogspot.com.

  KlerensiteHoe het toch kan dat die ene collega, huisgenoot of vriend er immer tot in de puntjes verzorgd uitziet terwijl jij in een afgedragen H&M-broek door het leven gaat? dikke kans dat hij/zij de garderobe afstemt op http://thesartorialist.blogspot.com, een weblog over op straat gesignaleerde en zeer haalbare modetrends.

  BIJ VEEL

  POPPODIA

  KRIJG JE CJP-KORTIN

  G

  kort

  ing

  Paddy(32,geheimberoep)praat wat onstabiel. is dit een feest voor doven? vandaar al die gebarende mensen! ik vond het er gezellig uitzien. ik blijf nog wel even. ik vind het wel ontroerend, zoiets heb ik nog nooit gezien. Maar die bas staat echt keihard! ik heb maar oordopjes in gedaan. Wat, een snor? Ja, die heb ik inderdaad! staat ie goed?

  De feestgangers

  Mutesounds, Whoosah, Scheveningen. Op 8 oktober is er een festival van Mutesounds in den Haag, zie www.mutesounds.nl.

 • 24 25

  My Favorite ScarALS BEGINNENDE BAND OF ARTIEST KUN JE WEL EEN DUWTJE IN DE RUG GEBRUIKEN. 3FM BEDACHT DAAROM SERIOUS TALENT: EEN KEURMERK VOOR MUZIEKTALENT WAARVAN WE MEER GAAN HOREN. CJP MAGAZINE DUWT MEE. AFLEVERING 9: MY FAVORITE SCAR.

  BioMetallica, Tool, Rammstein en alice in Chains. Wie goed luistert hoort iets van deze bands terug in de muziek van My favorite scar. zelf spreken de heren liever over dark rock: melancholische, zware muziek met hier en daar een smerig randje. door kansen goed af te wachten en door de ervaringen van producent Oscar Holleman en drummer stephen van Haestregt (hij zat jarenlang op de drumkruk van Within Temptation) maakt de band in korte tijd grote stappen. zo deelden deze dark rockers het podium al met Kiss en Motrhead. Hun debuutalbum, My favorite scar, ligt sinds 9 augustus in de winkel.

  tEkst ren van der MeerfOtOgRafiE aLwin sLoMp

  Met aLLe respeCt: juLLie zijn ietsjes ouder dan het geMid-deLde serious taLent. wie hebben juLLie oMgekoCht oM er toCh tussen te koMen?stephen: Niemand, we hebben gewoon ons fucking best gedaan.evan: Sommige mensen begrij-pen niet goed waar we ineens vandaan komen. Zij weten niet dat we al jaren keihard bezig zijn. Dit is niet aan komen waaien.evan:En juist vanwege onze leeftijd weten we goed wat we willen en hoe we het willen.

  waaroM kLinkt juLLie Muziek zo hard?jay: Zo hard vind ik ons niet. Vroeger maakte ik death metal, dat was hard. My Favorite Scar is eerder duister en melancholisch en soms klinkt dat stevig.pat: We proberen een bepaalde duistere emotie over te brengen.dan: Wat niet wil zeggen dat we met onze muziek proberen om mensen van een flatgebouw te laten springen.stephen: Ik zie het als een verwerkingsproces. Mijn vader is heel recent overleden en toen ik de dag na de crematie met de band speelde, ramde ik alle emotie eruit. Dat lucht op.

  weLke stoere Littekens heb-ben juLLie, aLs bandLid van My favorite sCar, in het eCht?jay: Oh, ik heb er wel een paar. Ik heb trouwens gisteren een

  nieuwe tattoo laten zetten.stephen: Dat is geen litteken. Die wil je gewoon even laten zien.jay: Nou goed, de littekens op mijn arm komen van een avondje stappen. Ik was dronken en besloot nog even in bad te gaan. Vervolgens gleed ik uit en flik-kerde ik door een ruit.pat: Ik heb een flinke op mijn knie. Overgehouden aan een potje voetbal. Ik maakte een sliding, maar was vergeten dat het veld bevroren was.evan: Ik heb er genoeg. Zo heb-ben ze mijn benen een paar keer doorgezaagd, omdat ze verkeerd

  stonden. En onlangs ben ik aan mijn buik geopereerd. Al die litte-kens zijn kut, maar ik vind dat je eerst zware dingen moet beleven om hoogtepunten mee te kunnen maken. In die zin representeren ze de mooie dingen in mijn leven.stephen: Twaalf jaar geleden brak ik mijn been en mijn zesde nekwervel als gevolg van een mo-torongeluk. Het klinkt misschien raar, maar daarna is mijn leven beter geworden. Tijdens mijn revalidatie besloot ik vol voor mijn passie te gaan en geluid-technicus voor Within Temptation te worden. Vervolgens werd ik hun drummer en heb ik 42 landen met ze gezien. Ik hoop met My

  Favorite Scar minstens hetzelfde te bereiken.

  tot het zover is Moet de sChoorsteen ook roken. weLke bijbaantjes hebben juLLie nu nog?stephen: Ik ben geluidstechnicus en breed inzetbaar. Zo heb ik onlangs een kerkkoor opgenomen.jay: Ik werk op de klantenservice van een waterbedrijf. Met veel plezier, hoor.pat: Ik ben kapper.dan: Ik werk in een gitaarwinkel. evan: En ik zit in het bedrijfs-leven, ik ben accountmanager.

  op juLLie persfotos kijken juLLie weL heeL sip. zijn juLLie van die soMbere types?stephen: Tijdens die fotoshoot was het koud en nat, dat droeg niet bij een aan opgewekt humeur. evan: Het was min tien of zo. Maar h, dat is de bedoeling van die foto. We willen iets uitstralen. We maken dark rock, dan kun je niet op Hawa met een vrolijke blouse gaan staan.dan: Op het podium en in de band versterken we onze donkere emoties, daarna is die duistere energie weer weg.pat: We zijn dus geen depres-sieve kerels.

  aL MiJN LiTTEKENs REPREsENTEREN dE MOOiE diNGEN iN MiJN LEvEN

  24

  Pat (38) - bas

  stePhen (37) - drums

  dan (28) - gitaar

  evan (36) - gitaarJay (38) - zang

 • 26 27

  INtErvIEW

  Carr!wende:

  WENDE SNIJDERS (32) IS EEN KAMELEON DIE ONAFGEBROKEN VAN KLEUR VERSCHIET. ZIE JE HAAR OP HET PODIUM, DE WEEK OF ZELFS DAG ERNA KAN ALLES WEER ANDERS ZIJN. HET MEISJE VAN DE CHANSONS SLAAT HAAR VLEUGELS UIT. EN HOE. VORIG JAAR VERSCHEEN HAAR EERSTE ENGELSTALIGE ALBUM nO. 9, VOL MET ZELFGESCHREVEN NUMMERS. EN VERVOLGENS TRAPTE WENDE HET GAS HARD IN.

  Na de release van no. 9 volgde een jaar van maniakaal optreden.

  We zagen Wende als singer/songwriter, pop-, theater-, kleinkunst-, klassiek-, dance- en rockzangeres in theaters, clubs, poppodia, concertzalen en op pleinen, parken en festivals. Identi-teitscrisis? Nee, onderzoek. Naar de echte, authentieke Wende.

  Al bijna 120 jaar ligt aan de Amstel in Amsterdam het Koninklijk Theater Carr. Een magische plek met een internationale reputatie. Een gebouw met een ziel, een rijke historie en een eindeloze reeks legendarische optredens. En dat voel je als je er een stap over de drempel zet. Carr is intimiderend en het podium is betreden door de allergrootsten. Op 28 en 29 november geeft Wende voor het eerst een solovoorstel-ling in de beroemde zaal. CJP sprak en fotografeerde Wende op dat bewuste podi-um, met zicht op 1800 lege stoelen, die in november allemaal gevuld zullen zijn.

  tEkst arne van terphovenfOtOgRafiE MerLijn dooMernik

  Met dank aan koninkLijk theater Carr

  2726

 • 28 29

  IK WIL Z GRAAG OP LOWLANDS SPELEN, DAAR HEB IK ECHT FANTASIEN OVER

  je hebt het afgelopen jaar ontzettend veel verschillende gedaantes gehad. en ding is je in ieder geval gelukt: je bent geen chanson-nire meer.Nee h? Das echt gelukt. Ik heb zin om het nog veel verder om te gooien. Iedereen zit maar te denken: wat is het nou? Dan denk ik: wat maakt dat uit? Luister gewoon naar muziek. Muziek, dat is het. Van Wende.

  jonge mensen met muzikale ambities beginnen een band, maken popmuziek om in clubs en op festivals te spelen en als de uitdaging daar jaren later van af is, volgt een theatertour. bij jou gaat het helemaal andersom.Bij mij gaat alles andersom. Ik schreef vroeger zelfs mijn naam al andersom. Ik ben begonnen met het leggen van een heel zwaar fundament. En van daaruit bouw ik naar een soort lichtheid. Dat doe ik in mijn eigen tempo, maar mensen hebben geen geduld. Ik doe dit een leven lang. Ik ben niet even voor vijf jaar aanwezig, ik wil een leven lang op het podium staan. Daarvoor moet en wil ik dit vak cht kennen. Het is ergens begonnen en nu vlieg ik overal naartoe.

  waar moeten we naartoe vliegen, willen we dat een beetje volgen?Dat zal niet makkelijk zijn, haha! In het najaar

  van 2011 komt er weer een plaat uit en daar zal veel meer dance op staan. Ik heb heel erg het gevoel dat we in een nieuwe tijd zitten, dus elek-tronica zal ik nadrukkelijk meenemen. Maar er zijn ook kleinkunstelementen die bij mij passen, net zoals ik een popkant en een Tom Waitskant heb. In december ga ik in ieder geval weer de clubs in. (Fluisterend:) En ik moet volgend jaar natuurlijk ook op Lowlands staan. Ik wil daar z graag spelen, daar heb ik echt fantasien over. Trouwens, Mark Brydon van Moloko heeft een remix gemaakt van mijn single Roses in June. Dat is op korte termijn de richting die ik op ga. En ook richting Soulwax en Justice.

  word je dan uiteindelijk techno-dj? Met mensonterende beukmuziek?Ja, en dan gooi ik ijzeren voorwerpen in de zaal. In een Marie-Antoinettejurk. Haha, cool toch? Het zou zomaar kunnen.

  je noemde net je idool tom waits. zijn muziek is niet echt te benoemen, maar het is altijd onmiskenbaar tom waits. hij is eigenlijk een genre op zich. dat wordt langzaam bij jou ook zichtbaar.Toevallig kwam in het Vondelpark iemand naar me toe precies datzelfde zei. Dat is nogal mega-lomaan om van jezelf te zeggen, maar ik ben wel op zoek naar een totaal authentieke manier van muziek en theater maken. Het grappige is dat ik bij elke richting dacht: dit is het! En dan even later: nee, dt is het! En als ik dan eenmaal thuis achter mijn bureau zat dacht ik: nee, volgens mij is het het allemaal. Nu komt het op de finesse aan. Hoe ga ik heel subtiel dingen met elkaar verweven?

  wat gaat er dan gebeuren in Carr?Eigenlijk ben ik al tien jaar bezig om uiteinde-lijk in Carr de voorstelling te maken die ik wil

 • 30 31

  maken. Een met een eigen signatuur, een eigen repertoire en een stijl van performen die echt bij mij hoort. Totaaltheater met elektronica, beeld, strijkers, alles!

  ah, maar verder staat er totaal geen druk op.Haha, totl geen druk. Maar ik ben voorbereid. Je moet weten hoe ontzettend belangrijk dit voor mij is. Er is geen uitweg als je hier staat. Ik kan hier wel met een of ander fuckprogramma komen, maar man, deze zaal Hier hebben Toon Hermans en Herman van Veen gestaan. In die traditie wil ik ook staan, maar dan wel anno 2010.

  Ik heb in Carr wel eens iemand zien optreden ik zal niet zeggen wie die hier met het Metro-pole Orkest stond. Hij zong van een autocue, met zn handen in zn zakken. Hij had niet nagedacht over zijn kleding. Het is goed dat ik niets in mijn handen had, want ik had het naar het podium gegooid. Wat arrogant dat je mensen vanuit hun huis naar het theater laat komen en ze dan niet op het hoogste niveau vermaakt. Dat je het niet eens voor elkaar krijgt om een tekst uit je hoofd te leren. Dat geeft aan hoe serieus ik het neem. Het is bij mij ook hard nodig dat iemand af en toe in zijn vingers knipt en zegt: Hallo, nou even weer gezellig, h?. Langzaam lukt dat ook. Ik

  ben minder onzeker. Vroeger liep ik met gebalde vuisten te roepen dat ik dat podium op moest, maar inmiddels heb ik mijn plaats wel veroverd. Dat durf ik zelf ook af en toe te zeggen. Volgens mij mag ik hier in Carr wel optreden.

  is dat niet ook gewoon leeftijd? dat je milder wordt.Leeftijd ja, milder nee. Ik heb gewoon meer vertrouwen. Ik heb altijd gedacht: mag ik dit wel doen? Maar nu ik een tijd op weg ben begint het door te dringen dat het ok is dat ik dit doe en wil. Het wordt volgens mij steeds lichter, maar dat is iets anders dan milder. Ik zal mezelf niet in slaap sussen.

  die intensiteit komt bij jou altijd weer om de hoek kijken. we hebben niet de indruk dat het weleens gewoon lekker nergens over mag gaan bij jou. In het geval van mijn muziek is dat zo, dat wil ik ook niet relativeren. Ik vind dat je best een beetje tegenwicht mag bieden, want het gaat al vaak helemaal nergens over. Dat hoeft overigens niet zonder humor te zijn. Ik neem mezelf soms veel te serieus, maar dat leer ik langzaam een beetje af.

  het ergste dat mensen over je kunnen zeg-gen is dat het een pose is, zeg je vaak in interviews. Maar dat mag toch wel? je staat ten slotte een show op te voeren. Eigenlijk is het allemaal een pose. Het is van tevoren bedacht om een bepaalde sfeer te creren. Het allerergste vind ik het, als het niet waarachtig is. Er is een woord voor, wat ik eigenlijk een beetje een kutwoord vind, maar het dekt de lading wel: het moet credible zijn. En of ik dan in een travestietenjurk op stelten sta of als rockbitch opkom of met een pianist en een bas; ik wil trouw zijn aan mezelf zijn en vertellen

  wat ik echt wil vertellen. Het moet noodzaak zijn. Dt bedoel ik. En een pose is meer leeg. Het moet ergens over gaan.

  kun je iets noemen wat je leeg vindt? iets wat alom gewaardeerd is, maar waarvan jij zegt: dat heb ik door. Dat zou wel heel erg arrogant zijn. Ik weet wel iets, maar ik ben te keurig om het te zeggen. Andersom is makkelijker. Wat ik bijvoorbeeld totaal niet leeg vind is M.I.A.. Geweldig. En Radiohead, al is dat een inkopper. Ergens vind ik Lady Gaga totaal geloofwaardig. Dat hysterische, dat is toch gewoon tof? Het is creatief, niet van even een spijkerbroekje en een T-shirtje. Dat zij die moeite doet, vind ik al ontroerend. Zij werkt zich de tyfus. Dat vind ik wel geloofwaardig.

  is zij een voorbeeld?Dan zou ik eerder Risn Murphy noemen. Als ik daar naar kijk weet ik: ik ben er nog lang niet.

  allemaal internationale namen.Nederland is heel klein, h? Dan ben je in het land der blinden als eenoog snel koning. Het lijkt gauw heel wat, maar als je naar buiten gaat, dan schrik je je helemaal de pleuris. Florence + the Machine, dat vind ik onvoorstelbaar goed. Dan denk ik, aha, nog even wat werk aan de winkel. Daar word ik heel nederig van. De wereld is groot en als je zoals ik de hoogste kwaliteit wilt, zal je toch naar buiten moeten. Dat wil ik heel graag, omdat je dan ook weer in betere studios komt en met betere mensen werkt. Ik hou niet van gekut in de marge. In het buitenland wordt die marge steeds kleiner.

  eerst was de Carnegie hall (beroemde concert-zaal in new york, red.) de grote wens, maar is het nu niet zo dat je Madison square garden op zijn kop moet zetten? (Glimlacht:) Ik zei Carnegie Hall in een periode dat ik alleen maar in theaterzalen optrad. Dat zou ik nog wel willen, maar de weg waar ik nu op zit leidt daar niet naartoe. Ik zoek nu naar de perfecte combinatie van orkest en elektronica. Maar ik wil het wel slim doen: heel veel maken en beter worden. Natuurlijk wil ik naar Madison Square Garden. Maar ik wil eerst gewoon een nieuwe plaat maken. Ik hoef niet nu het snelle succes te hebben, i dont care. Ik wil de beste kwaliteit. Ik moet mezelf dus gezond houden en doorgaan. Dan komt het goed.

  is dat het enige, gewoon blijven leven?Ja. De enige bevestiging die ik heb is dat het wel goed komt als ik de goede balans tussen over-moed en nederigheid vind, me aan mijn eigen afspraken hou en niet aan artistieke compromis-sen doe. Misschien eindig ik dan wel ergens in een schuur, maar zonder spijt. En dat vind ik de meest rock-n-rollgedachte die je kunt hebben.

  MISSCHIEN EINDIG IK WEL ERGENS IN EEN SCHUUR, MAAR DAN ZONDER SPIJT

 • lifestYle accessorize10% KORTING (WINKELS EN ONLINE)

  america today10% KORTING (LET OP: ZATERDAG 30 OKTOBER, HELE DAG 20% CJP-KORTING)

  coolcat10% KORTING

  expo10% KORTING

  front runner10% KORTING(WINKELS EN ONLINE)

  newmeSUCCES AGENDAS20% ONLINE KORTING

  shoemixx.nl10% ONLINE KORTING

  six10% KORTING(WINKELS EN ONLINE)

  skullcandy15% ONLINE KORTING

  welikefashion.com10% KORTING(WINKEL EN ONLINE)

  waar 10% KORTING (VAN 21 T/M 31 OKT 20% CJP-KORTING BIJ WAAR)

  wereldwinkel10% KORTING

  leZen ako10% KORTING

  de slegte10% KORTING

  iss tiJdschriftenTOT 75% ONLINE KORTING

  volkskrant CuLtuurabonneMentVOOR 9,95 PER MAAND OP DO- VRIJ- EN ZATERDAG KRANT OP DE MAT, MA, DI, WO ONLINE KRANT

  Waar we je nog wel even op attent willen maken zijn de CJP Deals. Dat is onze stoere verzamel-naam voor de kortingen buiten de cultuur. En daar word je niet bepaald slechter van. Sterker nog, eigenlijk heeft CJP in iedere categorie wel een goede deal voor je.

  Check alle actuele voorwaarden, aanbiedingen en uitzonderingen op cjp.nl/deals.

  CJP dEALS INdEXALS WE JE NOG MOETEN UITLEGGEN DAT JE MET JE CJP-PAS KORTING KRIJGT OP ENORM VEEL FILMS, THE-ATERSTUKKEN, MUSEA EN FESTIVALS KUNNEN ER TWEE DINGEN AAN DE HAND ZIJN. 1: WIJ ZIJN KNETTERGEK. 2: JIJ HEBT DE AFGELOPEN JAREN ON-DER DE GROND GELEEFD. DAT GAAN WE JE DUS NIET OPNIEUW VERTELLEN.

  deLLTOT 100,- ONLINE KORTING OP NIEUWE LAPTOP

  aMeriCa today15% ONLINE KORTING MET CJP-PAS

  KIJK VOOR A

  LLE

  KORTINGEN

  OP

  Cjp.nL/dea

  Ls

  reiZen kilroy 50,- KORTING BIJ BESTEDING VANAF 500,-

  stayokay 2,50 KORTING PER NACHT

  waarbenJiJ.nu15% KORTING OP AFDRUKKEN FOTOALBUM

  muZiek, dvd & games vanleest10% KORTING OP CD'S EN DVD'S, 5% OP GAMES

  biJenkorf10% KORTING OP CD'S EN DVD'S, 5% OP GAMES

  moBiel cJp mobielGRATIS ONDERLING SMSEN VOOR CJPERS(ALLEEN ONLINE)

  ComPuters dellExCLUSIEVE KORTINGEN OP SPECIAAL SAMENGE-STELDE LAPTOPS VOOR CJPERS (ALLEEN ONLINE)

  fun & sPort snowworld 4,- KORTING

  fiets, sCooter & auto anwb25% KORTING OP INTEST AUTO- EN MOTORRIJLESSEN

  central bikes5% ONLINE KORTING OP KWALITEITSFIETSEN

  verZekeringenSCHERPE PREMIES MET JE CJP-PAS, GEMID-DELD 25% VOORDELIGER

  scooterverzekering

  ongevallen opzit-ten-denverzekering

  autoverzekering

  zorgverzekering van takeCarenow! (KORTING OP JE BASIS- EN AANVULLENDE ZORGVERZEKERING)

  VERZEKER JE SCOOTER VOORDELIG MET DE CJP VERZEKERINGEN. JE VERZEKERT JE SCOOTER OF BROMMER MET KORTING EN OOK EEN ONGEVALLEN OPZITTENDENVERZEKERING SLUIT JE TEGEN EEN SCHERPE PREMIE AF. ONDER GOEDE VOORWAARDEN NATUURLIJK: ZO KUN JE OPZEGGEN WANNEER JIJ DAT WILT, DOE JE AANPASSINGEN GEWOON ONLINE EN KUN JE 24 UUR PER DAG DIRECT HULP KRIJGEN.

  DE VOORDELEN VOOR CJPERS:GEEN POLISKOSTENOPZEGGEN WANNEER JE WILTDE VOORDELIGSTE PREMIEGEEN EIGEN RISICO

  CHECK CJP.NL/DEALS, GA NAAR CJP VERZEKERINGEN EN BEREKEN DIRECT JE EIGEN PREMIE.

  CJP sCooterverZekering

  GEMIDDELD

  25% VOORDEL

  IGER25%

  ZIN OM ER EEN PAAR DAGEN LEKKER

  TUSSENUIT TE GAAN? KOM NAAR EEN VAN

  DE HOSTELS VAN STAyOKAy AAN DE KUST, IN DE NATUUR OF IN DE

  LEUKSTE NEDERLANDSE STEDEN. OVERAL VIND JE DEZELFDE RELAxTE

  SFEER EN GEZELLIGHEID. MET JE CJP-PAS KRIJG JE 2,50 KORTING

  OP ELKE OVERNACHTING, INCLUSIEF ONTBIJT.

  staYokaY

  WERKEN, STUDEREN, GAMEN, MUZIEK DOWNLOA-

  DEN, FOTOS UPLOADEN EN FILMS KIJKEN: JE DOET

  HET OVERAL EVEN MAKKELIJK MET EEN LAPTOP VAN DELL. MET JE

  CJP-PAS KUN JE GEBRUIK MAKEN VAN ExCLUSIEVE KORTINGEN OP

  SPECIAAL SAMENGESTELDE LAPTOPS.

  dell

  ExCLUSIEVE

  KORTINGEN OP

  LAPTOPS

  2,50 KORTING OP ELKE OVERNACHTINGMET JE CJP-PAS2,5

  0

  Cjp deaLs wishListMis jij nog een deal? Laat het ons weten via [email protected], we regelen het met alle liefde voor je.

  3332

 • 35

  OP INTERNET STAAN MILJOENEN FOTOS EN ER ZIJN DUIZENDEN FOTOGRAFEN DIE MAAR WAT GRAAG PROFESSIONELE OPDRACHTEN WILLEN KRIJGEN. MAAR HOE PAK JE DAT AAN? DRIE JONGE SUCCESVOLLE FOTOGRAFEN VERTELLEN WAT INTERNET VOOR HUN WERK BETEKENT.

  tEkst judith baL

  KLIK! EEN NETwERK?

  BORIS POSTMawww.borispostma.com

  wie? 24, freelance fotograaf, Amsterdam

  wat? O.a. modeshoots voor Karssenberg/ Greidanus, Subbacultcha!, American Apparel en portretten voor BlEnD magazine en Vice magazine.

  Boris werk bestaat uit snapshots, mo-deshoots en portretten. De opdrachten zijn hem niet zomaar komen aanwaaien. Boris: Goed netwerken is belangrijk om verder te komen in de fotografie. Dat is bij mij heel natuurlijk gegroeid. Hij was op de set van een fotoproductie toen hij Gijs Determeijer, producer en fotograaf bij 100 % HALAL, leerde kennen. Gijs introduceerde hem bij andere jonge creatieven. Deze mensen inspireerden me om echt voor de fotografie te gaan, vertelt Boris. Al kwam het echte werk pas later. boris: In het begin was het puur een sociaal ding, waar ik wat aan had. Mijn website is bijvoorbeeld ontworpen door Julien Rademaker (www.julesdavid.com) en in ruil daarvoor fotografeerde ik werk voor zijn portfolio. Via Julien heb ik weer Remco van kledingmerk Ontour leren kennen, die fotos van mij plaatste op highsnobiety.com, een van de grootste blogs over straatmode.Zo is het balletje gaan rollen. En dat houdt Boris in beweging door actief gebruik te maken van internet. Als ik een fotograaf goed vind, wil ik graag meer over die per-soon weten. Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan, wat zijn zn interesses? Een blog is een goede manier om dat te ventileren.

  Bovendien kun je daarmee je werk bij een groot publiek onder de aandacht brengen en je netwerk uitbreiden. Op het moment dat ik nieuwe posts online gooi, zet ik ze ook op Twitter en Facebook in de hoop dat ze een eigen leven gaan leiden. Een succesvolle blogpost kan lang voort-leven op internet sites als Tumblr, Flickr en Ffffound fungeren daarin als een soort online galerien. Ook op kleinere blogs promoten fotografen hun eigen werk en dat van anderen. Als je actief blogt, heb je een grote kans dat mensen je naam en werk leren kennen. Zo ook Boris. Hij kwam bij Vice magazine terecht via het blog Swurdin.com. boris: Ik postte daar reac-ties en mailde weleens met de eigenaar. Toen ik hem op een borrel tegenkwam, zei hij dat hij een artikel voor Vice ging schrij-ven en over twee dagen een foto no-dig had. Die ga ik voor je maken, zei ik en zo kwam ik voor de eerste keer in Vice maga-zine terecht. Daarna deed zijn eigen blog het werk. boris: Naar aanleiding van die foto bezocht de redactie van Vice mijn blog en die vonden ze cool. Toen hebben ze me gevraagd voor een aantal portretten van bandjes en heb ik ook verschillende feest-jes voor ze gefotografeerd.

  inspiratie opdoen:tinyvices.comilovefakemagazine.blogspot.comrocketscience.tumblr.comzero1blog.comthephotographypost.com

  34

  fOtO: BORis pOstma

 • 37

  ISaBELLa ROzENDaaL www.isabellarozendaal.com

  wie? 27, fotografe, Amsterdam

  wat? O.a. Volkskrant magazine, gUp, Vrij nederland. Ook publiceerde ze fotos in het boek Het festivalgevoel en haar eigen boek On loving animals. Daarnaast exposeert ze in galerien en musea.Netwerken is dus belangrijk, maar ook voor meer gevestigde fotografen speelt internet een belang-rijke rol. Isabella, een succesvolle jonge foto-grafe, vertelt over haar website: Het fijne aan een eigen website is dat ik alles zelf bepaal, van de inrichting tot de manier waarop ik mijn werk precies naar voren wil laten komen. Het is een soort eigen wereld. Door die eigenheid kunnen persoonlijke interesses op een laagdrempelige manier naar voren worden gebracht. isabella: Als een tijdschrift het interessant vindt kunnen

  ze het zelf oppikken. Ik hoef geen redacteuren lastig te vallen met de vraag of ze mijn werk misschien leuk vinden.Daarnaast hebben genteresseerden makkelijk toegang tot je portfolio, ook in het buitenland. isabella: Ik heb een expositie in New york gehad, doordat iemand in een sampleboek een foto van mij zag en daarna mijn website bezocht. Aan de hand van mijn andere werk had hij besloten dat hij mij in de expositie wilde hebben.De digitale wegen van internet zijn ondoorgron-delijk. isabella: Ik hield op mijn blog een soort dagboek bij met daarop veel fotos van eten. Ik had niet gedacht dat iemand dat interessant zou vinden. Toch hield ze er een leuke reisopdracht aan over: Grafisch vormgever Indre Klimaite had mijn expositie gezien en las op mijn blog dat ik erg van eten hou. Ze gaf me toen de opdracht vier keer een week lang kantines in Litouwen te fotograferen. Samen gaven ze een boek uit over de kantinecultuur in Litouwen: a guide to Vilnius & kaunas canteens 2009.

  IvaR TEuNISSEN www.iamivar.nl

  wie? 27, fotograaf en creative consultant, Delft

  wat? Werkt als fotograaf, creative director, editor en ambassadeur voor iStockphoto. Daarnaast fotografeert hij voor reclames en maakt promomateriaal voor bands en theatergezelschappen.

  Een andere manier om werk te verkopen is via stockfotografie; databases met fotos die via websites worden verkocht. Ivar werkt bij zon website, iStockphoto.com. Ivar: Voor een opdracht van het Grafisch Lyceum moesten we beeldmateriaal zoe-ken, zo stuitte ik op de website. Toevallig had ik toen net een camera gekocht, waar ik snapshots mee aan het maken was. Van de pizza de ik s avonds at tot een paard in een weiland: alles zette ik er op. Het waren verschrikkelijke fotos. Toch besloot hij de fotos in te sturen. Met onverwacht succes: ze werden geplaatst omdat de site toen nog in de kinder-schoenen stond.Via het forum van iStockphoto kwam Ivar in contact met andere fotografen, die hem advies gaven. Zijn fotos werden daardoor steeds beter en al snel raakte hij bevriend met zijn mede-forumfotogra-fen. Samen gingen ze naar een workshop van iStockphoto in Praag. Daar werkte hij voor het eerst met modellen en studiobe-lichting. ivar: Toen kwam ik erachter dat dit was wat ik wilde doen: interactie met mensen hebben n creatief bezig zijn.

  Langzaam rolde hij, door deel te nemen aan workshops en georganiseerde shoots, de wereld van stockfotografie in. Na een shoot in Londen werd hij op MSN aangesproken door iemand van de afde-ling Business Development van iStockpho-to, die hem daar aan het werk had gezien. ivar: Hij vond dat ik vol passie bezig was en had opgemerkt dat ik iedereen hielp, veel wilde leren en dat mensen ook naar mijn aanwijzingen luisterden. De man vroeg Ivar om als visitekaartje van iStockphoto te fungeren op de MacExpo, een beurs voor Apple- en iPod-liefhebbers. Vanuit deze functie groeide hij steeds verder binnen het bedrijf. Inmiddels heeft hij een enorm netwerk van bevriende fotografen opgebouwd en reist hij de hele wereld over voor fotoshoots en opdrachten.

  36

  fOtO: isaBElla ROZEnDaal

  fOtO: iVaR tEUnissEn

 • MUltICUltI-HElDEN

  tEkst CaroLien dirCkenfOtOgRafiE ruud pos

  38 39

  ZE ZIJN POPULAIRDER DAN TOM CRUISE EN BEKENDER DAN MICHAEL JACKSON, MAAR IN NEDERLAND HEBBEN WE NOG NOOIT VAN ZE GEHOORD. DRIE NEDERLANDERS WIENS ROOts VER BUITEN DE WESTERSE WERELD LIGGEN, INTRODUCEREN HUN HELDEN. KADIM MAAKT MUZIEK DIE IN NEDERLAND HEEL VERNIEUWEND ZOU KUNNEN ZIJN.

  ali (28) woont al negentien jaar in Nederland, maar komt uit Iran en heeft Irakese ouders. De muziek van de Irakese zanger Kadim Al Sahir, sinds de jaren negentig een van de grootste sterren van het Midden-Oosten, heeft hem en zijn vrouw bij elkaar gebracht.Ik denk dat alle Arabischsprekende Nederlanders Kadim kennen. In Irak is hij zo populair, dat hij tachtig procent van de stemmen schijnt te kunnen winnen als hij zich verkiesbaar zou stellen voor het presidentschap. Helaas is hij daar vertrokken in de tijd dat Saddam en zijn zonen hem het leven zuur maakten: hij moest de helft van zijn inkomsten afge-ven als hij optrad en zelfs als hij ontwikkelingswerk wilde steunen, kon dat pas na een duur cadeautje voor de leiders. Toch heeft Kadim hart voor zijn volk en vaderland. Dat vind ik zo mooi aan hem. Hij

  probeert met zijn muziek de Arabische landen met elkaar te verenigen. Samen met Lenny Kravitz en Sarah Brightman heeft hij verschillende nummers gemaakt over vrede, dat is een belangrijk thema. Kadim doet alles zelf: hij schrijft, componeert, zingt en maakt muziek die in Nederland heel vernieuwend zou kunnen zijn. Het draait vooral om de woorden. Beroemde dichters uit de jaren zestig en zeventig hebben hun teksten, vaak van heftige liefdesge-dichten, exclusief aan hem nagelaten. Kadim heeft laten merken dat hij dat waard is, dat hij met zijn muziek de emotie van de dichter kan overbrengen. Op ieder album gebruikt hij een of twee teksten van de bekende dichter Nizar qabbani. Anders gaan de fans klagen. Mijn vrouw, met wie ik een jaar geleden getrouwd ben, vindt de muziek van Kadim ook prachtig. Je zou kunnen zeggen dat hij ons bij elkaar heeft gebracht. Voor we getrouwd waren, printte ik vaak fotos van Kadim uit en gaf die aan haar, als een excuus om tijd met haar door te brengen. Die fotos plakte ze in een boek. Toen we net getrouwd waren, zijn we sa-men naar zijn concert gegaan. Het fotoalbum dat we al die jaren hadden bijgehouden namen we mee, als cadeautje. De medewerkers van Kadim wilden het eerst niet aannemen, maar tijdens het concert riep mijn vrouw dat we hem iets wilden geven. Hij heeft het boek aangenomen en bleef er, op het podium, wel een halve minuut in staan bladeren. Achterin hadden we onze trouwfotos geplakt. Later heeft hij tijdens een interview verteld dat hij dat boek van fans had gekregen. Hij was er echt blij mee.

  kadim al sahir heeft miJn vrouW en miJ BiJ elkaar geBraCht

 • 40

  ik Was Jaloers toen een meisJe BiJ raYmond lam oP het Podium moCht komen

  41

  De ouders van Christien (20) komen uit Hongkong. Ze is opgegroeid met een voorliefde voor Aziatische soaps en muziek. Dit jaar stond ze, samen met duizenden andere gillende meisjes, voor het eerst oog in oog met haar idool Raymond Lam.Het stadion in Hongkong waar Raymond deze zomer optrad, zat helemaal vol. Overal hoorde ik meisjes gillen en zwaaiden mensen met lichtjes. De sfeer was geweldig, want iedereen kende al zijn liedjes. Toen er een meisje uit het publiek werd gepikt om bij hem op het podium te komen, was ik wel even jaloers. Ze stond er ook maar een beetje bij; ik had vast veel beter meegedaan.Ik heb Raymond ontdekt toen hij in een bekende Chinese soap speelde. De titelsong van die soap werd een hit en vanaf dat moment begon Raymond met zingen. In Hongkong is hij enorm populair. Ik heb eens twee uur in de rij gestaan om een levensgroot kussen van hem te bemachtigen. Toen ik eenmaal aan de beurt was, was het uitverkocht en heb ik maar een poster genomen. Het leukste aan Raymond vind ik dat hij knap is en als acteur altijd de goede personages mag spelen. En zijn muziek is ook leuk natuurlijk. Hij zingt voor-namelijk over de liefde. Hij maakt heel zoete liedjes,

  vaak met een R&B-beat eronder. Veel Aziatische meisjes vallen voor dit soort zangers, omdat de look bij hun smaak past, meer dan die van westerse zangers. Ook Koreaanse bands zijn op dit moment razend populair onder Chinezen. Boy- en girlbands als Wondergirls, die aanstekelijke hiphop maken, scoren in heel Azi hits. Dat Chinezen die teksten niet verstaan is niet belangrijk: het gaat om de beat. Hoewel ik thuis Kantonees spreek, kan ik Raymonds teksten ook niet helemaal volgen. Er wordt veel slang gebruikt en de schrijftaal die hij gebruikt, begrijp ik vaak niet. Daarom zoek ik op internet naar zijn songteksten en de juiste uitspraak. Dan kan ik meezingen met mijn eigen karaoke-dvd van zijn concert lets get Wet. Nederlandse vriendinnen hebben nog nooit van Raymond gehoord en ik denk ook niet dat ze er iets aan zullen vinden. Maar in Hongkong luistert iedereen alleen maar Aziatische muziek. Zelfs grote R&B-sterren kennen ze daar niet. Een achterneef van mij zei laatst zelfs: Usher? Nooit van gehoord.

  Meer lezen over de muzikale voorkeur van Aziatisch Nederland? www.asn-online.nl

 • 42

  in india staan Ze in de BiosCooP oP de stoelen te dansen

  43

  Charla (27) heeft Surinaamse en Hindoestaanse roots, maar is geboren en getogen in Amersfoort. Haar grootste idool is Shahrukh Khan, een Bolly-woodartiest met een aanhang van Afghanistan tot Afrika.Wie nog nooit van Shahrukh Khan heeft gehoord, mist een hele mooie persoonlijkheid. Khan is een bijzondere acteur, die het gevoel van zijn personage alleen al met zijn ogen kan overbrengen. Hij kan niet zingen, hooguit een beetje rappen. De liedjes in zijn films worden door echte zangers ingezongen. Toch geeft hij wel concerten, ook in Nederland. Dan playbackt hij grote hits en danst erbij. Overal waar hij komt is het een gekkenhuis. In Frankrijk was hij eens op een filmfestival, waar niemand meer oog voor Tom Cruise had toen hij langsliep.Ik heb hem drie keer mogen ontmoeten. De eerste keer vloog ik naar Londen voor een fanclubdag, waar hij even aanschoof bij elk tafeltje. Wat ik zei? Ik geloof dat het Hallo, hoe gaat het? was. En nog iets over zijn laatste film. Daarna heb ik hem om-helsd. Verliefd op hem ben ik niet. Misschien vond ik hem vroeger wel leuk, toen ik jonger was. Nu kijk ik gewoon graag naar zijn films en heb ik respect voor de manier waarop hij zijn leven leidt.Waarom Nederlanders niet zo weg zijn van Bollywood

  weet ik niet. Bij de musicals van Joop van den Ende zit het wel elke dag vol. Misschien zijn Nederlanders te nuchter. De films gaan vaak over dromen die iedere Indir heeft en die eigenlijk voor iedereen binnen handbereik zijn; het is simpel en toch realis-tisch. Wel zijn de themas vaak gebaseerd op normen en waarden binnen een gezin en die passen niet helemaal binnen de westerse samenleving hoewel Duitsers het wel helemaal geweldig vinden.Als je in Nederland een Bollywoodfilm bekijkt, is dat lang niet zo bijzonder als in India: daar staat iedereen in de bioscoop op stoelen te dansen en mee te zingen met de hits, die ook de hele dag te horen zijn op de radio. Het is daar echt een familie-uitje. Dat kan, omdat Indiase films opgewekt zijn. Mensen hebben vaak al veel ellende, dus de films zijn altijd vrolijk. Ze zijn gemaakt voor het volk. Dat maakt Shahrukh Khan een held van het volk eentje met de status van een popster. In dat opzicht is hij misschien wel te vergelijken met Frans Bauer, die ook getrouwd is met zijn jeugdliefde en respectvol omgaat met de fans. Maar dan duizenden malen groter.

  Meer lezen over Bollywood? Charla blogt: bollywood.blog.nl

 • deLLTOT 100,- ONLINE KORTING OP NIEUWE LAPTOP

  aMeriCa today15% ONLINE KORTING MET CJP-PAS

  4544

  DINSDAg12OKT

  gRATISNAARDEFILM

  BIJPATHENBIOSWOLFF

  MAANDAg11OKTgRATISBOEK

  DEOVERSTEEKBIJAKO

  DONDERDAg14OKTgRATISNAARSOLDAATVANORANJEDEMuSICAL+HETBOEKgRATIS

  VRIJDAg15OKTgRATISNAARHETSTEDELIJKMuSEuM+gRATISRONDLEIDINg

  ZATERDAg16OKTgRATISNAARAMSTERDAMS

  HISTORISCHMuSEuM+WINEENVANDEAMERICANVINTAgETASSEN

  VANWELIKEFASHION.COM

  DEWEEKVANDECuLTuuRKORTINgEN.NIKSISLEuKER!

  DeWeekvandeCultuurkortingenkomterweeraan!Vanafmaandag11oktoberkunjeeenweeklangprofiterenvanexclusieveaanbiedingenendiezijnhelemaalgratisvoorCJPers.Zetzeinjeagendaenhoujepasklaar!Kijkvoormeerinfoendevoorwaardenopcjp.nl/gratis.

  HEELVEELgRATISTIJDENSDEWEEKVANDECuLTuuRKORTINgEN!

  edva

  rd M

  unch

  , zom

  erna

  cht in

  stud

  ente

  rlund

  en, 1

  899

  parti

  culie

  re co

  llect

  ie,

  Mun

  ch M

  useu

  m / M

  unch

  ellin

  gsen

  gro

  up /

  pict

  origh

  t am

  sterd

  am 20

  10

  foto

  : tak

  ing p

  lace -

  bar

  bara

  krug

  er

  +gRATISKuNSTBOEKBIJDESLEgTE

  WOENSDAg13OKTgRATISNAARDE

  KuNSTHAL

 • 4746

  tEkst ren van der MeerfOtOgRafiE jeroen van Loon

  afrIkaMET EEN MICROFOON EN EEN OPEN VIZIER BEZOEKT ERIC CORTON JAARLIJKS DE AFRIKAANSE PROJECTEN WAARVOOR 3FM SERIOUS REqUEST GELD INZAMELT. JE ZOU ER EEN BOEK OVER KUNNEN SCHRIJVEN EN DAT IS PRECIES WAT HIJ DEED. IN DE WilDE WERElD, afRikaansE VERHalEn BESCHRIJFT HIJ ZIJN ERVARINGEN OP EEN CONTINENT DAT OP SCHERP STAAT. DE DINGEN DIE IK DAAR GEZIEN HEB, RAAK IK NOOIT MEER KWIJT.

  Het is 2004 wanneer 3FM besluit om met Serious Request een duit in de zak van het Rode Kruis te doen. Achter n taak staat nog geen naam: wie wil er naar die gebieden afreizen waarvoor Serious Request aandacht en geld vraagt? Eric Corton, dj bij 3FM, hoort de vraag, steekt zijn getatoeerde arm op en begint daarmee de traditie om jaarlijks voor de radiozender naar Afrika te reizen. Eigenlijk wist ik niet waarop ik ja zei. Ik was nog nooit in Afrika geweest. Ik ging altijd naar Frankrijk.

  wanneer besefte je dat je niet naar frankrijk ging?Vanaf het moment dat ik incheckte voor de vlucht naar Ndjamena, de hoofdstad van Tsjaad. Vrijwel alle medepassagiers waren Afrikaans en toen voelde

  ik dat het een unieke reis ging worden. Dat werd onderstreept toen ik zes uur later uit het vliegtuig stapte. Ik voelde de voor Afrika kenmerkende warmte en snoof een mix op van hitte, natuur en lichaams-geur. Van Ndjamena reisde ik door naar een vluchte-lingenkamp. Het bleek de hel op aarde, een plek met minder dan niks. Iedereen die daar kwam miste een ledemaat, zat vol met lood of was verminkt.

  daar stond je dan, als nuchtere hollander.Ik herinner me dat ik heen en weer werd geslingerd tussen woede, verdriet, puur praktisch bezig zijn en per minuut leven. Een nuchtere Hollander ben ik trouwens nooit geweest. Ik laat me gauw en goed raken en nam daar direct alles in me op. Door er meteen over te praten, maar ook door te huilen,

  INtErvIEW

  Djmet dank aan het tropenmuseum

  amsterdam / arlette de Jong

 • 48

  kon ik het gelukkig wel van me afzetten. Wat niet betekent dat ik het daarmee vergeet. De dingen die ik daar gezien heb, raak ik nooit meer kwijt. En dat hoeft ook niet. Maar ik wilde ze wel een keer uit mijn hoofd en op papier zetten.

  vandaar dit boek?Niet helemaal. Ik had mijn ervaringen in Afrika toch wel van me afgeschreven. Ik kreeg echter via via contact met een uitgever en die was benieuwd of ik weleens iets schreef. Ik liet een paar verhalen over Afrika lezen en zo is het balletje gaan rollen. Het viel me op hoe vers alle herinneringen nog waren. Afrika lag op het puntje van mijn tong, ik hoefde het alleen maar op te schrijven.

  Je schrijft op een opvallend beheerste, soms zelf humoristische manier over problemen waar je ook heel moralistisch over kunt doen. was dat een bewuste keuze?Ja, als ik de verhalen zonder die beheersing en gezonde humor had opgeschreven, was het boek zo zwaar geworden dat je het na drie paginas moest wegleggen.

  en je wilt niet moralistisch zijn?Daar ben ik niet mee bezig geweest. Als er al een moraal uit spreekt, dan is dat mijn eigen ethiek. Het

  is een persoonlijke verhalenbundel. Toch hoop ik wel dat dit boek mensen iets beter laat nadenken over de wereld waarin we leven en de manier waarop we met elkaar omgaan.

  hoe bedoel je?Ik vind dat we momenteel aardig aan de bescha-ving van ons land aan het schuren zijn. Tijdens mijn radioprogramma 3VOOR12RaDiO behandel ik ook maatschappelijke themas. Regelmatig krijg ik dan smsjes van luisteraars die vinden dat ik een kankerdebiel ben die zijn bek moet houden met zijn krokodillentranen. Kijk, de wereld bestaat uit tegenstellingen en je mag het met elkaar oneens zijn, maar daarbij hoef je je beschaafdheid niet overboord te gooien. Als mijn boek op tafel belandt bij iemand die nu zulke keiharde dingen roept en hij gaat door mijn boek iets beter beseffen waartoe agressie en rancune kunnen leiden, is dat mooi meegenomen.

  ook dit jaar is er weer een serious request en ga je weer naar afrika. hoe weet je of dat zin heeft?Die vraag stel ik mezelf iedere keer dat ik Afrika bezoek. Zeker in een tijd waarin ontwikkelingshulp ter discussie staat, wil ik weten waartoe noodhulp leidt. Inmiddels kan ik zeggen: ja, het heeft zin. Dat zie ik aan de manier waarop er tot in detail wordt nagedacht over de hulp die geboden wordt. Een voorbeeld: vroeger zetten hulpverleners een pomp neer, waarna ze vertrokken. Goed bedoeld, maar na een tijd gaat zon pomp stuk en is er niemand om m te repareren. Het Rode Kruis bedenkt nu een structuur voor het beheer en onderhoud van waterpompen. Zo behouden mensen schoon drink-water, blijven ze gezond en kunnen ze iets opbouwen. In een ander gebied krijgen mensen netten tegen malariamuggen, waardoor de kindersterfte soms met dertig procent afneemt. Aan zulke informatie, die voor iedereen openbaar is, zie ik dat Afrika geen bodemloze put is.

  BioEric Corton maakt radio, speelt gitaar, kan acteren (hij zat op de Maastrichtse toneelschool) en houdt van Afrika. Na-mens 3FM Serious Request reisde hij in 2004 voor het eerst af naar dit continent en sindsdien keert hij jaarlijks terug. Over zijn Afrikaanse ervaringen schreef hij De wilde wereld, Afrikaanse verhalen..

  AFRIKA LAG OP HET PUNTJE VAN MIJN TONG, IK HOEFDE HET ALLEEN MAAR OP TE SCHRIJVEN

  49

 • toch zie je tijdens je reizen van heel dichtbij wat er nog niet goed gaat. hoe voel je je na zon reis?De eerste dagen ben ik vooral blij dat ik weer thuis ben, waar ik in een lekker bed kan slapen en kan douchen. Daarna ga ik opnames terugluisteren en nadenken over wat ik heb gehoord en gezien. Hoe het erin hakt, verschilt per reis. Een malariareis is, niet lullig bedoeld, vooral een technisch verhaal. Die ziekte kan een land ontwrichten en daarom is het belangrijk er iets aan te doen. Maar het is een natuurlijke factor en dat is het al 3,5 miljoen jaar. Ik heb veel meer moeite met de man made disasters. Mensen doen elkaar de vreselijkste dingen aan omdat het kan, omdat het oorlog is of omdat iemand zegt dat ze het moeten doen. Van zoiets ben ik een paar weken van de leg. Ik denk dan veel na, onder andere over de vraag waarom mensen elkaar zoiets aandoen.

  heb je het antwoord?Het hele leven in Afrika is hard, alles staat daar op scherp. Dat is al eeuwen zo. Deels door de natuur, maar ook door Europeanen die het continent eerst leegroofden en het daarna met een liniaal verdeel-den. Zo is een situatie ontstaan waarbij mensen hun beheersing verliezen. Als iemand honger heeft en ie-mand met een boterham ziet, dan maakt hij diegene kapot. Klaar. Dat gaat dan om overleven. Daarnaast gebeuren de vreselijkste dingen simpelweg omdat het kan, omdat beschaving een dun laagje is dat zomaar kan verdwijnen.

  op youtube staat het filmpje Eric ziet heftige din-gen in Kenia onder het filmpje Eric test hambur-gers op Lowlands. hoe is dat te rijmen? Ik vind Lowlands en het maken van onzinnige filmpjes te gek. Daarnaast vind ik het werk dat ik in Afrika doe enorm belangrijk. Die twee werelden maken mijn leven interessant en als die niet meer naast elkaar kunnen bestaan, moet ik in Afrika gaan wonen om daar te werken aan alles wat er mis is.

  Misschien, als ik achttien was geweest en medi-cijnen had gestudeerd, had ik het gedaan. Maar ik ben geen dokter, ik leef in Nederland en heb hier een gezin.

  je kunt je ook in nederland fulltime inzetten voor hulp aan afrika.Klopt, misschien ga ik dat ook wel doen. Ik heb ambities in die richting, maar die zijn nog niet con-creet. En zoals ik al zei: ik ben geen achttien meer. Wat kan ik dan doen? Ik ben geen arts of logistiek medewerker. Ik kan aardig ouwehoeren, hoe ga ik het Rode Kruis daarmee helpen? Ik weet het niet.

  knaagt dat?Ja. Ik voel me vaak schuldig. Als ik op tv de ellende na die overstroming in Pakistan zie, wil ik erheen. Om te helpen en om de problemen beter onder de aandacht te krijgen. Maar ja, dat gaat niet zomaar.

  hoe ga je daarmee om?Dan kijk ik uit naar november, wanneer ik voor 3FM weer naar Afrika ga om wel iets te doen.

  nog een laatste boodschap aan cynische lezers die denken: ja hoor, hij was al dj, acteur en muzi-kant en nu moet hij ook nog een boek schrijven.Haha, wat komt hierna? Gaat hij ook nog proberen te golfen? Ik kan me die gedachte wel voorstellen en heb maar n antwoord: lees het.

  De wilde wereld verschijnt 16 oktober bij uitgeverij L.j.veen.

  AFRIKA IS GEEN BODEMLOZE PUT

  5150

 • EEN NIEuwE BaNKSy-HyPE?DE BRITSE KUNSTENAAR BANKSy BEGON IN DE JAREN NEGENTIG ALS DOORSNEE GRAFFITIKUNSTENAAR, MAAR IS INMIDDELS WERELDBE-ROEMD OM ZIJN MUURSJABLONEN VAN INNIG ZOENENDE POLITIEMAN-NEN EN RATTEN MET DRILBOREN. N OM ZIJN PERSOONLIJKHEID: NIEMAND WEET MET ZEKERHEID WIE ER ACHTER HET PSEUDONIEM SCHUILGAAT. SAMEN MET DRIE NEDERLANDSE stREEt aRtists KEEK CJP NAAR DE EERSTE FILM VAN BANKSyS HAND: Exit tHROUgH tHE gift sHOp. WORDEN WE DAAR WIJZER VAN?

  Een paar jaar geleden kocht Christina Aguilera een doek van Banksy, waarop de Britse koningin Victoria als lesbienne stond afgebeeld. Ook Brad Pitt en Angelina Jolie zijn fan: zij zouden voor maar liefst twee miljoen dollar aan Banksy-kunst in huis hebben, waaronder een schilderij waarop Michael Jackson twee kleine kinderen met snoep zijn hut in probeert te lokken.Hoewel hij al sinds 1992 aan de weg timmerde als kunstenaar, begon Banksy pas echt op te vallen in 2003 toen hij voor het eerst exposeerde in een kleine galerie in Los Angeles. Met zijn sjablonen, zogenaamde stencils, maakte hij niet alleen werk op doek, maar voornamelijk op straatmuren. Door zijn originaliteit, humor en spraakmakendheid werd de Brit wereldberoemd. In Londen stencilde

  hij innig zoenende politieagenten, wildplassende paleiswachten en ratten met drilboren. Maar ook wist hij met stunts regelmatig het nieuws te halen. Zo schreef hij in het pingundomein van de London Zoo Were bored of fish en schilderde hij maar liefst negen ironische kunstwerken op de Palestijnse kant van de Isralische muur. In verschillende musea, waaronder de Tate Gallery in Londen, lukte het hem om stiekem zijn eigen werk op te hangen. Volgens street artist xS (27) zijn die stunts precies de reden waarom Banksy zo bekend is geworden. Hij weet hoe hij de aandacht op zich moet vestigen. En niet onbelangrijk: hij laat je op een intelligente manier over bepaalde onderwer-pen nadenken. Zoals die actie in de Tate Gallery: wat is nou kunst?

  HypeBanksy werd de laatste jaren een ware hype. Vooral omdat niemand wist wie hij was. En eigen-lijk weten we dat nog steeds niet. Is het Robert of Robin Banks, zoals verschillende Britse media beweren? Of gaat het toch om Robin Gunnigham, zoals andere bronnen beweren? Misschien worden we wijzer van de film die hij heeft gemaakt: Exit through the gift shop. Hierin probeert de chaotische Franse filmmaker annex straatkun-stenaar Thierry Guetta een documentaire te maken over de street art scene, met Banksy in de hoofdrol. Na acht jaar filmen dwong Banksy hem om de documentaire af te maken, maar het resultaat bleek een ramp. Banksy besloot van het opgenomen materiaal zelf een film te maken en

  stuurde Thierry naar huis met de boodschap ook een street artist te worden. De gevolgen waren niet te overzien: Thierry doopte zich om tot Mr. Brainwash, huurde verschillende designers in om een expositie vorm te geven en zette de media naar zijn hand. In n klap werd hij wereldbe-roemd en miljonair.

  MarketingOok de film roept volgens street artist Ives.One (27) de vraag op, wanneer je nou een kunstenaar bent. Is het omdat je iets hebt gemaakt dat uit jezelf voortkomt, of is het omdat je in de krant hebt gestaan? Ik denk dat Banksy met zijn film wil laten zien hoe je door marketing een hype kunt

  52 53

 • creren. Kijk naar Damien Hirst. De helft van zijn werk is al verkocht vr de expositie.

  xS ziet in de film veel verwijzingen naar het werk van Andy Warhol, die met zijn afbeeldingen van dozen waspoeder en blikken tomaten ook al de vraag wat is kunst? opriep. Het gaat er maar net om hoe je iets met veel poeha weet te presenteren.

  SpannendVolgens Fake (30), die ook met stencils werkt, laat

  de documentaire goed zien hoe de street art scene in elkaar zit: De film is humoristisch, vooral omdat het zo herkenbaar is. De pot verf die in de auto omvalt, Thierry die van zijn trappetje lazert , de politie die hem op de hielen zit. Het schilderen op straat is spannend. In het b