Chris Nieuwsbrief nr.3 - 2013

8
Chris nieuwsbrief 24e jaargang • nummer 3 • 2013 We zijn dankbaar voor de stijging van het aantal gesprekken met kinderen en jongeren. Zo is het aantal chatgesprekken in 2012 meer dan verdubbeld! Om de kinderen en jongeren zo goed mogelijk te blijven helpen, is op 1 april Chris Connect gelanceerd. Kinderen en jongeren die contact opnemen via [email protected] worden via een berichtenportal gekoppeld aan een persoonlijke Chris-coach. Terwijl de chat sterk groeide, daalde het aantal telefoongesprekken. Dat is ook niet vreemd, want kinderen bellen nauwelijks, WhatsApp en andere digitale mogelijkheden winnen steeds meer terrein. Met deze achtergronden hebben we besloten om de telefoondienst te reduceren. Vanaf 1 mei zijn we in elk geval op woensdagavond tussen 19.00 en 22.00 uur via het vertrouwde nummer bereikbaar. Chris Connect gelanceerd! Willard geeſt prijs voor op stel aan Chri s Onlangs organiseerde TerraCycle een opstelwedstrijd met vier grote geldprijzen voor de beste opstellen en de goede doelen die eraan verbonden zijn. Willard van Vliet (Driestar College in Gouda) heeft met zijn opstel ‘Goede werken’ de tweede prijs behaald en won daarmee € 750,- voor Chris. Op vrijdag 12 april kreeg hij de prijs uitgereikt, die hij weer overhandigde aan Chris. Willard, hartelijk gefeliciteerd en bedankt dat je Chris als doel hebt gekozen! Thema: echtscheiding Verwondering en dankbaarheid, dat zijn woorden die beschrijven wat ik ervaar bij de ontwikkeling van ons werk. Dank u wel voor uw gebed en financiële ondersteuning. Ik wil ook al die vrijwilligers noemen, zij dragen het werk. Op deze plaats wil ik een persoonlijk appèl op u doen, want we zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor nieuwe taken. Taken op ons kantoor in Dordrecht, maar ook voor Houten zijn we op zoek! En andere taken kunt u vooral vanuit eigen huis doen. Een greep uit de vacatures: Schrijftalent (vanuit huis): artikelen en teksten schrijven voor onze sites, nieuwsbrieven, folders etc. Bureauvrijwilligers (Dordrecht en Houten): diverse taken op kantoor op diverse terreinen Planning (Houten): het plannen van voorlichtingen en trainingen op scholen en bij kerken. Beleid en accountmanagement (Dordrecht): deze functie heeft een meer beleidsmatig karakter. Ontwikkeling en inhoud (vanuit huis): meewerken aan de ontwikkeling van onze lessen en materialen. Uitvoering en logistiek: je bent aanwezig bij lessen en trainingen in het land en helpt mee om deze te organiseren. Maar er zijn meer mogelijkheden! Zou u wat voor ons werk kunnen en willen betekenen? Stuur me een vrijblijvende mail, ik neem dan snel contact met u op. Voor de kantoorfuncties vragen we een minimale beschikbaarheid van één dagdeel per week. Mijn mailadres is [email protected]. Mag ik op u rekenen? Henry Valk Directeur Family Care Persoonlijk appèl

description

Chris Nieuwsbrief nr.3 - 2013

Transcript of Chris Nieuwsbrief nr.3 - 2013

Page 1: Chris Nieuwsbrief nr.3 - 2013

Chris nieuwsbrief24e jaargang • nummer 3 • 2013

We zijn dankbaar voor de stijging van het aantal gesprekken met kinderen en jongeren. Zo is het aantal chatgesprekken in 2012 meer dan verdubbeld! Om de kinderen en jongeren zo goed mogelijk te blijven helpen, is op 1 april Chris Connect gelanceerd. Kinderen en jongeren die contact opnemen via [email protected] worden via een berichtenportal gekoppeld aan een persoonlijke Chris-coach.

Terwijl de chat sterk groeide, daalde het aantal telefoongesprekken. Dat is ook niet vreemd, want kinderen bellen nauwelijks, WhatsApp en andere digitale mogelijkheden winnen steeds meer terrein. Met deze achtergronden hebben we besloten om de telefoondienst te reduceren. Vanaf 1 mei zijn we in elk geval op woensdagavond tussen 19.00 en 22.00 uur via het vertrouwde nummer bereikbaar.

Chris Connect gelanceerd!

Willard geeft prijs voor opstel aan ChrisOnlangs organiseerde TerraCycle een opstelwedstrijd met vier grote geldprijzen voor de beste opstellen en de goede doelen die eraan verbonden zijn. Willard van Vliet (Driestar College in Gouda) heeft met zijn opstel ‘Goede werken’ de tweede prijs behaald en won daarmee € 750,- voor Chris. Op vrijdag 12 april kreeg hij de prijs uitgereikt, die hij weer overhandigde aan Chris. Willard, hartelijk gefeliciteerd en bedankt dat je Chris als doel hebt gekozen!

Thema: echtscheiding

Verwondering en dankbaarheid, dat zijn woorden die beschrijven wat ik ervaar bij de ontwikkeling van ons werk. Dank u wel voor uw gebed en financiële ondersteuning. Ik wil ook al die vrijwilligers noemen, zij dragen het werk. Op deze plaats wil ik een persoonlijk appèl op u doen, want we zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor nieuwe taken. Taken op ons kantoor in Dordrecht, maar ook voor Houten zijn we op zoek! En andere taken kunt u vooral vanuit eigen huis doen. Een greep uit de vacatures:

• Schrijftalent (vanuit huis): artikelen en teksten schrijven voor onze sites, nieuwsbrieven, folders etc.

• Bureauvrijwilligers (Dordrecht en Houten): diverse taken op kantoor op diverse terreinen

• Planning (Houten): het plannen van voorlichtingen en trainingen op scholen en bij kerken.

• Beleid en accountmanagement (Dordrecht): deze functie heeft een meer beleidsmatig karakter.

• Ontwikkeling en inhoud (vanuit huis): meewerken aan de ontwikkeling van onze lessen en materialen.

• Uitvoering en logistiek: je bent aanwezig bij lessen en trainingen in het land en helpt mee om deze te organiseren.

Maar er zijn meer mogelijkheden! Zou u wat voor ons werk kunnen en willen betekenen? Stuur me een vrijblijvende mail, ik neem dan snel contact met u op. Voor de kantoorfuncties vragen we een minimale beschikbaarheid van één dagdeel per week. Mijn mailadres is [email protected].

Mag ik op u rekenen?

Henry ValkDirecteur Family Care

Persoonlijk appèl

Page 2: Chris Nieuwsbrief nr.3 - 2013

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis in

zowel het leven van ouders als van kinderen. In de

periode voorafgaand aan de scheiding zijn er wellicht

al moeilijke jaren geweest in de relatie en het gezin.

Maar kinderen gaan in hun natuurlijke vertrouwen er

vanuit dat hun vader en moeder voor altijd bij elkaar

zullen blijven. Vanuit deze veilige basis zijn ze in staat

om zich te ontwikkelen. Als blijkt dat dit anders is,

dan grijpt dit diep in.

Jessica. Ze vraagt hulp voor haar relatie. Hij is ouder dan zij, ze denkt hier goed over na en wil goede keuzes maken met de Heer. Bid u mee dat ze beiden mogen groeien in hun relatie met elkaar en met de Heer?

Jeroen. We zijn hem tegengekomen tijdens een voorlichting. Hij gebruikt al softdrugs en is zelfs begonnen met harddrugs. Er is met hem apart gesproken over de risico’s en dat het beter is dit te delen met zijn ouders. Bid u mee dat hij dit durft en dat hij mag stoppen met het gebruik?

Annemarie. Ze is misbruikt en heeft het idee dat iedereen in het gezin haar daar zelf de schuld van geeft. Ze had nee moeten zeggen. Bid dat ze durft te gaan praten met haar ouders en dat het hele gezin mag herstellen.

Naast het uiteenvallen van het vertrouwende gezin, verliezen ze gedeeltelijk een ouder. Ouders zijn in de periode van scheiding vaak ook minder beschikbaar voor de kinderen. Soms is er sprake van verhuizing, verandering van school, sportclubs, kerk. Ook de contacten met opa’s en oma’s, ooms en tantes kunnen veranderen.

Schuldig voelenConflicten die spelen tussen ouders hebben een negatieve invloed op kinderen, zeker als er sprake is van langdurige, hevige conflicten. Daarnaast is het voor kinderen niet fijn als ouders

Opvoeden is topsport!

Sinds ik moeder geworden ben, heb ik een batterij aan nieuwe vaardigheden en talenten ontwikkeld. Ik kan tegenwoordig feilloos van woonkamer tot zolder rennen zonder op legosteentjes, auto’s, schoenen of playmobil te trappen. Ik kan in vijf minuten douchen, aankleden én opmaken als het moet. Als ouder groei je als vanzelf in dit soort praktische dingen. Maar de inhoudelijke kanten van het ouderschap ontwikkelen zich meestal niet vanzelf, is mijn ervaring.

Er écht voor je kind zijn en het de juiste ondersteuning, bemoediging, correctie en liefde geven die het nodig heeft; dat valt helemaal niet mee. Je moet zeer je best doen om bij te blijven met alle ontwikkelingen en je kind de juiste ondersteuning te bieden op het juiste moment. En hoe ga je om met ruzies, grenzen of teleurstelling? Hoe geduldig en liefdevol blijf je als je kind het bloed onder je nagels vandaan haalt, of als je maar vijf uur hebt geslapen die nacht?

Het vraagt dat je lichamelijk, emotioneel, sociaal en boven alles geestelijk in topconditie bent. Tijd met God, het groeien in kennis van Zijn Woord, het nemen van voldoende rust, het goed zorgen voor je lichaam en het investeren in goede vriendschappen zijn zaken die misschien niet als eerste bovenkomen als je bedenkt wat je kunt doen voor je kinderen of de kinderen in je omgeving. Maar kinderen verdienen het dat hun ouders, verzorgers, docenten of jeugdwerkers topfit zijn om er echt voor ze te zijn!

Wietske NoordzijLandelijk coördinator Chris

Kinderen en echtscheiding

negatief over elkaar praten. Ze kunnen daarmee het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen voor de éne ouder en tegen de andere ouder. Een meisje van tien jaar zei: “Ik zou het zo fijn vinden als ik opgehaald word door papa, dat papa en mama elkaar even gedag zeggen. Dan voel ik me minder schuldig dat ik met papa mee ga”. Het is belangrijk om hier als ouder van bewust te zijn, dat deze kleine dingen voor kinderen van grote betekenis zijn. Als het kind het gevoel heeft dat het van beide ouders mag houden, is de kans op het ontwikkelen van problemen kleiner.

VerantwoordelijkNa een scheiding heeft een kind veel behoefte aan duidelijkheid, regelmaat en warmte. Door

Page 3: Chris Nieuwsbrief nr.3 - 2013

Chris heeft meerdere contactpunten. Vrijwilligers verzorgen de contactpunten, zo kunnen de coaches hun trainingen dichter bij huis ontvangen. Wij zijn blij met de liefde en aandacht die op deze manier gegeven wordt aan elkaar als teams. Dankt u mee voor onze vrijwilligers?

Bij Opwekking hebben we weer de gelegenheid om kinderen te ontmoeten en te spreken, dankt u mee voor dit jaarlijks terugkerende evenement?

Een jongere die op de chat komt. Ze is erg blij met de gebedssteun die we haar via het gebedswerk mogen aanbieden. Ze voelt zich gedragen door dit gebed.

de moeilijke tijd rond en na een scheiding is het voor ouders soms lastig om oog te blijven houden voor wat de echtscheiding met kinderen doet. Kinderen hebben in deze periode ook sterk de neiging om de ouder te willen steunen. Dit kan de onderlinge band in het gezin versterken. Maar het risico is dat het kind zich te verantwoordelijk gaat voelen voor de ouder en de ouder te veel gaat steunen op het kind. Dan neemt het kind een ouderrol op zich en dat zal ten koste gaan van de eigen ontwikkeling. Het is voor kinderen soms ook lastig om hun eigen verdriet te laten zien ‘omdat papa en mama het al zo moeilijk hebben’.

SamenDaarom is het zo belangrijk dat je als ouders tijd neemt om de scheiding en wat daar aan voor afgegaan is, te verwerken. Tijd te nemen om te rouwen en de pijn en het verdriet dat je hebt meegemaakt een plek te geven. Hiermee zorg je voor jezelf maar zeker ook voor je kinderen. Want je blijft als ex-partners de ouders van je kind(eren). En wat is het voor kinderen fijn als papa en mama samen voor hen kunnen blijven zorgen ook al wonen ze niet meer samen. Als je deze verantwoordelijkheid als ouders samen kunt voorzetten dan is dat een groot geschenk aan je kind(eren).

Hoopvolle toekomstDe periode rond een scheiding is voor alle betrokkenen een tijd van verdriet, gevoel van falen, rouwen over wat voorbij is. Maar het kan ook een einde brengen aan jaren van leven tussen hoop en vrees, het kan in die zin ook gezien worden als een nieuwe start. In deze nieuwe periode die aanbreekt mag er vertrouwen zijn op God. Laat dat een bemoediging zijn voor iedereen die betrokken is bij de diepe gevolgen van scheiding:

Kinderen en echtscheiding dat God een God van herstel is die de puinhopen in onze levens wil herstellen en met ons samen wil bouwen en verder gaan. Hij wil ons een hoopvolle toekomst geven, aan ons als ouders en aan onze kinderen.

Vragen die kunnen helpen bij het verwerkingsproces van de scheiding1. In welke fase van het scheidingsproces

ben je en in welke fase van het proces vermoed je dat je kind zich bevindt? Door deze twee zaken regelmatig scherp te stellen, maakt dat je soms ook los van je eigen verdriet en kun je heel concreet kijken waar de behoefte van je kind ligt.

2. Wat zou voor jou het beste moment zijn om regelmatig een evaluatie-moment met je kind(eren) te houden? En hoe zou je dat willen inleiden? Vragen die je kunt stellen: • Papa en mama kunnen niet meer bij

elkaar wonen, dat is een feit, maar ik zou wel willen dat het met jou beter gaat, dat je je af en toe weer blij zult voelen, wat zou je daarbij kunnen helpen?

• Wat is voor jou het moeilijkste moment, hoe zouden we dat anders kunnen doen, zodat het voor jou en voor ons allemaal beter gaat?

Page 4: Chris Nieuwsbrief nr.3 - 2013

w

Voorlichtingen en presentaties over:• Verslaving• Pesten• Seksualiteit• Media,internetengames• Mishandelingenmisbruik• Tussenhemelenaarde• Kinderenmeteenkenmerk

Weerbaarheidstraining LEV!LEV2live is speciaal geschreven voor jongeren van 11 tot 18 jaar en wordt gegeven aan jongeren in groepsverband. De training daagt jongeren op een interactieve en aansprekende manier uit tot het maken van verantwoorde keuzes. Meer informatie: wwww.lev2live.nl.

Cursussen• Cursus‘Help,mijnkindisonline!’• Cursuskinder-entienerpastoraat

Kijk op www.chris.nl/voorlichtingen voor meer informatie en aanvragen.

Nodig ons uit voor een presentatie of voorlichting!

Invulling nodig voor een themadag, een jeugdavond of op zoek naar een weerbaarheidstraining voor kinderen en jongeren? Nodig ons uit! Wat heeft Chris te bieden?

Page 5: Chris Nieuwsbrief nr.3 - 2013

w

“Al meer dan tien jaar zijn we met Chris op Opwekking te vinden. Ook dit jaar hebben we een eigen tent op het kinderplein, waar we veel van de in totaal vierduizend aanwezige kinderen

ontmoeten. Elke ochtend is er in onze tent een kinderbidstond van 9.00-9.30 uur. Kinderen kunnen daarnaast altijd bij ons terecht voor nazorg. Dus eigenlijk wat normaal anoniem

gaat via de chat en de mail, gebeurt nu face-to-face.” Een indrukwekkende ervaring, vindt Wietske: “Het is echt heel bijzonder om zoveel kinderen te mogen ontmoeten en te zien

hoe God aan het werk is.” Naast de bidstond en nazorg zijn er ’s avonds workshops voor kinderen van groep 5-8 en voor hun ouders. De thema’s die dit jaar aan de orde komen zijn pesten en De onzichtbare wereld. “Op zondag- en maandagochtend gaat het team van Chris (bestaande uit vrijwilligers) de tenten op het kinderplein af om de kinderen te zegenen in Jezus’ naam.”

Voor wie van plan is naar Opwekking te gaan: vergeet ook niet om te kijken bij de stand van Chris en om een leuk presentje af te halen!

Sinds 1 april werken onze mailvrijwilligers met Chris Connect. Aan het woord hierover is Erika van der Heijden, coördinator Chris Connect.

Hoe werkt Chris Connect? ‘Jongeren sturen een mailtje naar [email protected], net zoals eerder het geval was. Ze ontvangen dan automatisch per mail een link, waarmee ze een eigen profiel kunnen aanmaken. Hun vraag komt daarna binnen bij mij en ik koppel vervolgens de jongere aan een van onze coaches, die een tijdje met de jongere optrekt. We kijken bij deze koppeling goed naar het thema van de mail en benaderen de coach die daar het meeste van weet.’

Waarom Chris Connect in plaats van de ‘gewone mail’? ‘We merkten dat jongeren behoefte hadden aan meer anonimiteit en privacy wanneer zij met ons mailden. Soms konden hun ouders namelijk meekijken op hun mailaccount en ook voor ons was het mailadres van de jongeren zichtbaar. Met het oog op de veiligheidvan de jongeren wilden we dit graag veranderen. De jongeren beschikken nu over een persoonlijke inlogcode, waardoor niemand

anders op hun berichten kan ‘inbreken’. En via Chris Connect kun je al je vragen anoniem stellen. Dit biedt veiligheid, het helpt om kwetsbaar te zijn. Ook vinden we het belangrijk onszelf steeds verder te professionaliseren. De beveiligde omgeving en overzichtelijke manier waarop berichten nu in het systeem binnenkomen zijn echt een verbetering!’

Wat is de kracht van Chris Connect? ‘Het voordeel van Chris Connect is dat het contact dieper gaat. Doordat een vaste coach een tijdje met een jongere ‘oploopt’, ’kun je meer stappen met hem of haar zetten. Maar je hebt als coach wel een positie aan de zijlijn. Je helpt de jongere zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en als het nodig is hulp te zoeken. De uitdaging is om het contact met de jongere na een tijdje af te ronden en los te laten, op een goede manier te begrenzen. Dat de jongere zélf verder kan, dát is ons doel!’

Chris Connect: veilig, anoniem, professioneel

Wat doet Chris op Opwekking?Over ruim een week is het zover: de pinksterconferentie van Opwekking. Maanden van voorbereiding gingen hieraan vooraf, ook bij Chris. Maar wat doet Chris precies op Opwekking? Coördinator Wietske Noordzij legt uit.

Page 6: Chris Nieuwsbrief nr.3 - 2013

Je kind loslaten… dat voelt niet zo natuurlijk. Het vasthouden, koesteren, beschermen: dat voelt logischer. Wil je kind zich echter ontwikkelen tot een zelfstandig en volwassen persoon, dan moet je het vroeg of laat loslaten. Hoe tegennatuurlijk dat ook voelt; het ís natuurlijk! De vraag is: loslaten, hoe doe je dat?

LiefdeAllereerst door je te realiseren hoeveel je van je kind houdt. Dat lijkt misschien tegenstrijdig. Want liefde heeft toch de neiging zich te ontfermen, betrokken te zijn op de ander? Jazeker. Maar dat is slechts één kant. Liefde gunt ook de ander het beste. Liefde geeft de ander ruimte, zoekt zíjn belang in plaats van het eigen belang. Lees in dit verband ook eens 1 Korinthe 13:4-7! De liefde zoekt zichzelf niet, is niet zelfzuchtig…

Juist omdat je zoveel van je kind houdt, is het belangrijk om de balans te zoeken tussen vasthouden en loslaten, tussen vrijheid geven en bescherming bieden. Wat is het belang van je kind, wat helpt je kind op een goede manier te groeien? Uit liefde voor je kind zoek je het belang van je kind.

Vertrouwen Het is waardevol het woord ‘beschermen’ in je woordenboek steeds meer te vervangen door het woord ‘toevertrouwen’. Als je kind nog klein is, beschik jij over de mogelijkheden datgene voor je kind te

Laat me los – houd me vast!

‘Hoera, geboren: Sem! We zien uit naar het moment dat hij ons huis weer verlaat!’ Een logische

geboorteaankondiging? Nee, verre van dat! Bij de geboorte

van je kind ben je niet gericht op een moment dat nog ver in de

toekomst ligt. Je geniet van het hier en nu. Terwijl je wel wéét

dat het uiteindelijk de bedoeling is dat je kind opgroeit tot een

zelfstandig persoon. Tot een volwassene die zijn eigen plek in

deze wereld inneemt.

Page 7: Chris Nieuwsbrief nr.3 - 2013

doen wat goed is. Je geeft het eten, drinken en organiseert het leven min of meer voor hem. Geleidelijk leer je je kind echter steeds meer dingen zelf in handen te nemen. De verantwoordelijkheden en de mogelijkheden verwisselen daarmee steeds meer van ‘eigenaar’. Je kind krijgt steeds meer ‘tools’ in handen om het leven te hanteren, zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Door je kind steeds meer toe te vertrouwen, schenk je het ook jouw vertrouwen. Je gelooft dat je kind dingen kan – of die kan leren. Onderschat niet hoeveel juist dit vertrouwen het vertrouwen van je kind beïnvloedt! Het leert, ontwikkelt, groeit en ontdekt, in de wetenschap dat de mensen die het dichtste bij hem staan hem hierin vertrouwen en steunen. Het ontwikkelt (zelf)vertrouwen – dankzij het vertrouwen dat jij hem geeft!

Ruimte Belangrijk is ook dat je stapjes terug doet om je kind de ruimte te geven. Je kind ontwikkelt een eigen persoonlijkheid en heeft daarvoor speelruimte nodig. Het is de kunst om die ruimte als ouder niet op te (blijven) vullen, maar het kind zelf de ruimte te geven om te ontdekken en te leren.

Dit betekent ook: je kind de ruimte geven om fouten te maken. Risico’s, fouten en leermomenten zijn onmisbaar voor de groei van je kind. In confronterende of lastige situaties hebben kinderen veelal de neiging

het probleem te ontwijken of om hulp te roepen. De neiging van veel ouders is om dan direct in te grijpen – of zelfs het risico op dergelijke situaties te vermijden. Je wilt tenslotte niet dat je kind pijnlijke of lastige ervaringen doormaakt! Daar wil je het tegen beschermen. Groeien gebeurt echter vaak ondanks – of dankzij? – tegenstand.

Je baby valt om wanneer hij probeert te gaan staan. Je peuter belandt naast de weg wanneer hij voor het eerst zonder zijwieltjes fietst. Je kleuter knipt per ongeluk in zijn vingers. Je tiener denkt dat hij echt niet kan presenteren voor een klas vol leeftijdgenoten. Wanneer je als ouder in al deze situaties tussenbeide zou komen, het ‘probleem’ zou verhelpen… is het gevolg dat je kind blijft hangen op het niveau waar hij zich op dat moment bevindt! Het weghalen van de uitdaging, het probleem, kan op het moment zelf opluchting betekenen. Op de langere termijn echter, heeft het negatieve gevolgen. Je kind ontwikkelt zich dan niet tot de persoon die hij kan zijn. Leren doe je met vallen en opstaan. Zó ontwikkel je.

Vasthouden Loslaten vraagt dus om liefde, vertrouwen en ruimte. Liefde… daar is nog wat meer over te zeggen. Want liefde laat niet alleen los. Echte liefde… houdt diep in het hart de ander altijd vast. Wat er ook gebeurt.

Laat me los – houd me vast!

Page 8: Chris Nieuwsbrief nr.3 - 2013

Redacti eWietske Noordzij (hoofdredacteur)Nadia van Noppen (eindredacteur)Mirjam van Vliet, Christie van Dijken, Henry Valk

RedactieadReS Provincialeweg 70, 3329 KP DordrechtTelefoon: (078) 6 114 858 E-mail: [email protected]

OpeningStijden chatOp werkdagen van 14.00-17.00 en 19.00-22.00 uur, in het weekend alleen ‘s avonds.

Het werk van Chris wordt financieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF-keur en het RfB-keurmerk en is door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften voor Chris kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer 3112 ten name van Chris.

adReSwijziging? Stuur een e-mail naar: [email protected] of bel naar: (078) 6 111 355.

dRUK De Hoop Grafisch CentrumProvincialeweg 86 3329 KP DORDRECHTTelefoon: (078) 6 111 333E-mail: [email protected]

Chris… wat er ook is!www.chris.nl, [email protected]

chRiS nieUwSBRieFUitgave van Chris, onderdeel van Stichting FamilyCare. Chris biedt hulp, advies, training en voorlichting aan kinderen en jongeren. Daarnaast biedt Chris toerusting en advies aan ouders, opvoeders, kerken en organisaties.

maart € 15.870,-

Op zaterdag 29 juni 2013 is Chris weer te vinden op de Dag van Hoop in Dordrecht. Je kunt ons vinden bij de Chris-stand. Landelijk coördinator Wietske Noordzij zal twee seminars geven over pesten. Daarnaast zijn er verschillende andere sprekers, zoals Martin Koornstra en Arie de Rover. ’s Avonds is er een samenzangavond onder leiding van Marcel & Lydia Zim-mer. Meer informatie: www.dehoop.org/dagvanhoop. We hopen u/jou te ontmoeten!

Aanmelden cursus kinder- en tienerpastoraat

Vanaf nu is het weer mogelijk om je aan te melden voor de Chris-cursus. Seizoen 2013/2014 vindt plaats in Dordrecht en Hattem. Voor meer informatie, zoals data en aanmelden, kun je terecht op www.chris.nl/cursus.

Herinnering: stem op Chris!!Chris is een van de drie doelen die een bedrag van € 1000 tot € 6000 kan winnen met de Pro Life Zorgcheque, een initiatief van christelijke zorgverzekeraar Pro Life. Wie welke Zorgcheque ontvangt, wordt bepaald door het aantal stemmen dat de doelen ontvangen. Help mee om Chris als winnaar uit de bus te laten komen en stem via www.prolife.nl/zorgcheque! Boven-dien maak je kans op een iPad Mini. Maximaal één stem per e-mailadres. Bedankt voor uw/jouw stem!

BpF

n

IgQ J

Chris op Dag van Hoop