CHANGE | December 2013 - Januari 2014

36
Nr. 5 December 2013/ Januari 2014 Jaargang 2 Change Jan Zuidam (LWV): Limburg, tel je zegeningen! Bekijk video Leo Hauben (L1): innoveren betekent breken met verleden Burgemeester Nuth houdt van ondernemers Nog geen euro verdiend maar oh wat spannend! Scan deze cover met Layar en bekijk deze video van onze hoofdredacteur (uitleg op pagina 3).

description

Businessblad voor ondernemers die vernieuwen

Transcript of CHANGE | December 2013 - Januari 2014

Page 1: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

Nr. 5December 2013/

Januari 2014

Jaargang 2 ChangeJan Zuidam (LWV):

Limburg, tel je zegeningen!

Bekijk video

Leo Hauben (L1): innoveren

betekent breken met verleden

Burgemeester Nuth houdt van

ondernemers

Nog geen euro verdiend maar oh wat spannend!Scan deze cover met Layar en bekijk deze video van onze hoofdredacteur (uitleg op pagina 3).

Page 2: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

2 | Highlights

In deze uitgave

In de maak: één digitaal nieuwsmerk voor de Limburgers

33

8LIOF investeert in Emma Schoenen

Leon Frederix overbestuurspaleizen

vol onzekerheid 24

De Horsel in Nuth blijkt katalysator

12

Nieuwbrief?Aanmelden via

changelimburg.nl

Munckhof concurreert met Connexion en Veolia

Bij de buren: hoe Aken afgestudeerden triggert

Personato heeft bestand van 120.000 banenzoekers

26

18

16

Page 3: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

3 |

Stap 1

Ga naar Layar.com en download de Layar-app of via de App-store of Google Play Store.

Stap 2

Open de Layar-app op uw smartphone of tablet

Stap 3

Houd uw smartphoneof tabletca-mera boven de pagina met Layar-icoon

Stap 4

Tik op het scherm om te scannen

Stap 5

Een digitale laag wordt nu zicht-baar op het scherm van uw smart-phone of tablet

Layar Stap voor stapCHANGE (print en online)

is verrijkt met digitale extra’s

Nog geen Layar-app?Scan de QR-code en download nu!

Download the freeLayar App

Scan this page

Discoverinteractive content

INTERACTIVE PRINT

Bekijk video

Page 4: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

4 | Informatie

Filmpje: Geert van Gemert

Businessblad CHANGE beoogt een verande-

ring en omwenteling in het Limburgse me-

dialandschap. Een transitie via multimediale

concepten en toepassingen, met links naar

websites, filmpjes, commercials en online

webshops.

5000 exemplaren per post ...CHANGE verschijnt 6 keer per jaar in een op-lage van 5000 exemplaren. Die worden (gra-tis) per post verstuurd naar het ‘grote’ MKB in Limburg, overheden en kennisinstellingen.

En online: changelimburg.nlOp die website staat ook informatie over di-gitale toepassingen die CHANGE voor u kan realiseren.

changelimburg.nl

Bekijk video

Page 5: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

5 |

UitgeversFrits KeulenDave KremerJos van Wersch

HoofdredacteurJos van Werschjosvanwersch@

changelimburg.nl

M 06 – 215 18 543

Verkoop commercials/ advertenties en digitale toepassingen@winT 06 12 966 299

E edwinphilippens@

changelimburg.nl

www.edwin-media.nl

WebsiteEijdems Internet T 077 303041

www.eijdems-internet.nl

VormgevingSandra van Kesselwww.andidruk.nl

DistributiePostNL

Businesspost Limburg

Internet [email protected]

ContactgegevensAndi Druk bvAfrikalaan 40

6199 AH

Maastricht-Airport

T 043 - 366 71 60

F 043 - 364 63 06

E [email protected]

www.andidruk.nl

Correspondentie-adresAndi Druk bvPostbus 66

6190 AB Beek

De Kamer van Koophandel Limburg is geruis-loos van het toneel verdwenen. De kantoren in Venlo en Sittard zijn al gesloten. Resteert een dependance in Roermond met tien fte’s dat ressorteert onder het regiokantoor Zuid-Nederland in Eindhoven. Ooit was de KvK een instituut dat er toe deed, ik spreek uit ervaring want ik heb er zelf negen jaar gewerkt. In het bestuur zaten prominente ondernemers, han-dige lobbyisten en invloedrijke politici. Bij ma-jeure keuzes zat de KvK - met kopstukken als Winand Schiffelers, Wim Blind, Thijs Wöltgens en Jan Mans - vanaf het voortraject aan tafel want de KvK dééd er toe. Maar gaandeweg wel steeds minder, nadat ‘de politiek’ – gesouf-fleerd door landelijke bobo’s uit het bedrijfs-

leven – eenmaal had besloten de KvK op een zijspoor te zetten. Geen haan die er eind 2013 naar kraait dat de KvK Limburg feitelijk is op-geheven, laat staan dat er een petitie in Den Haag is aangeboden om de KvK voor Limburg te behouden. De organisatie, opgericht begin negentiende eeuw onder druk van ‘bezetter’ Napoleon Bonaparte, heeft zichzelf overleefd. Le temps passe, le souvenir reste.

Blij toe dat het Limburgs Dagblad wél nog steeds bestaat, want ook daar heb ik vijftien jaar voor gewerkt.

[email protected]

hoofdredacteur

ColofonCHANGE is een tweemaandelijks businessblad voor

Nederlands-Limburg dat print en online combineert op

basis van multimediale toepassingen.

2e jaargang, nummer 5

Oplage/DistributieOnline (www.changelimburg.nl) en 5000 exemplaren op

print, per post verzonden naar het grote(re) MKB, kennis-

instellingen en (semi-)overheden in Nederlands-Limburg

Last Post voor de KvK

Page 6: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

6 |

Limburg, tel je zegeningen!LWV-voorzitter Jan Zuidam maakt de balans op over 2013

Jan Zuidam, voorzitter van de Limburgse Werk-

geversvereniging (LWV), is consistent wat be-

treft zijn kijk op de Limburgse economie. Wat

hij eind 2012 zei tegen Change, geldt ook eind

2013: “Al met al gaat het best goed. Afgezien

van enkele sectoren die het nog steeds moei-

lijk hebben, zoals de bouw en een deel van de

retail.”

Net als verleden jaar confronteren we Zuidam met de economische problematiek in onze pro-vincie. Maar ook dit keer geeft hij geen krimp. “Het gaat helemaal niet slecht”, zegt hij bij een kop koffie in café De Perroen op het Vrijthof. Je moet kijken naar het grote geheel en je niet focussen op het aantal faillissementen. Weke-lijks bezoekt hij bedrijven die vernieuwen en plussen. “Ik hoor, behalve bij de bouw en retail, eigenlijk nooit de klaagzangen waar u kenne-lijk wél tegenaan loopt.” Een dag eerder was hij bij de Chemelot Campus. “Eind 2012 werkten daar 1250 mensen, inmiddels zijn dat er hon-derd méér.” Hij noemt méér voorbeelden, maar ja, daar lees je dan weer niks over – want goed nieuws is meestal geen nieuws.

Jan Zuidam (zittend) en collegae-Brainport 2020-trekkers. Vlnr: Atzo Nicolai (directeur DSM Nederland), Sjraar Cox (burgemeester Sittard-Geleen), Mar-tin Paul (bestuursvoorzitter Universiteit Maas-tricht) en Twan Beurskens (EZ-gedeputeerde provincie Limburg). (Foto: Brainport 2020)

Page 7: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

7 |

We zouden in Limburg vaker onze zegeningen moeten tellen, vindt hij. De crisis gaat aan nie-mand voorbij, dat klopt, maar Limburg springt er al met al goed uit. “Dat danken we met name aan het feit dat veel bedrijven tijdig gekozen hebben voor vernieuwing. Je moet als onder-nemer wel met je tijd meegaan.” Andere tij-den vragen om andere diensten en producten. “Stel je voor dat DSM had vastgehouden aan de kolen…” Bij dat bedrijf was hij vicepresident. Met zichtbaar genoegen: “DSM doet het uitste-kend!” Laatst zei een ondernemer: “Ik ben altijd op de plek waar de puck gaat komen, niet waar de puck al is.” Dat doordenkertje is feitelijk de crux van vernieuwen, stelt hij.

Floriade en Maastricht Aachen Airport

2013 was ook het jaar waarin de financiële balans werd opgemaakt van de Floriade 2012: minimaal 5 miljoen tekort. “Ja en? De discussie gaat volgens mij over de verkeerde dingen. Het klopt dat er vooraf een te mooi perspectief is geschetst. Maar wat is een tekort van pakweg 5 miljoen in het licht van de gigantische spin-off die de Floriade onze provincie heeft gebracht?” Utrecht legt zonder met de ogen te knipperen 10 miljoen op tafel voor drie dagen Tour de Fran-ce. “Zet dat bedrag nou eens af tegen een half

jaar internationale Floriade-exposure met ruim 2 miljoen bezoekers, waar hebben we het dan over?” Ander thema: hoofdpijndossier Maas-tricht Aachen Airport. “De Provincie Limburg pakt dat goed aan: een regionale luchthaven kan niet zonder basisfinanciering.” Als je MAA open wilt houden, dan is de huidige marsroute de juiste route, stelt hij. “Wel moet ook naar samenwerking met Eindhoven en Luik worden gezocht.”

‘Essent-gelden’ en Culturele Hoofdstad

Nu we het toch over de Provincie hebben: zou die nog niet veel méér ‘Essent-gelden’ in de Limburgse economie moeten steken? “De Pro-vincie gaat volgens mij goed en verstandig met het geld om. De middelen die, samen met an-dere partijen, worden gestoken in de zogeheten Kennis-As, zijn van levensbelang voor de eco-nomie binnen onze provincie. Ik zag gisteren al die kenniswerkers bij de Chemelot Campus, wat een dynamiek.” Twee tellen later, bijna be-straffend kijkend naar de interviewer: “Je moet ’t ook wel willen zien…”

Geen Maastricht Culturele Hoofdstad 2018. “Heel jammer, zou ook goed zijn geweest voor de economie en Brainport 2020.” Hij heeft zijn

hoop nu gevestigd op wat hij gemakshalve Plan C noemt: “Een culturele Euregio Maas-Rijn. Grensoverschrijdende cultuur is één van de basics van Brainport 2020.”

www.limburg-werkt.com

Hij is positief over de arbeidsmarkt in 2014. “Ik hoor van veel LWV-leden dat ze met optimisme het nieuwe jaar ingaan.” Dat lang niet iedereen meer een ‘vaste baan’ kan verwerven is inhe-rent aan de nieuwe tijd, zegt Zuidam. Een flexi-bele arbeidschil, bijvoorbeeld via mobiliteits-centra die werkzoekenden niet alleen sectoraal maar ook intersectoraal bemiddelen, past in de huidige tijd. Een van de initiatieven in dat ver-band is www.limburg-werkt.com. Zuidam: “Als LWV-voorzitter juich ik sowieso ieder particu-lier initiatief toe dat ondernemerschap stimu-leert.” Limburg-Werkt, zegt hij, doet in zekere zin hetzelfde, zij het op kleinere schaal, als wat o.a. Vebego en Profcore al jaren doen. “Het gaat altijd om het verdienmodel. Als je dat eenmaal hebt, ben je een heel eind op streek.”

Jos van Wersch

Page 8: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

8 |

Munckhof gaat de strijdaan met de ‘grote jongens’Munckhof is vooral bekend als een Limburgs

touringcar- en taxibedrijf. Een beperkt beeld;

de met haar hoofdkantoor in Horst gevestigde

onderneming concurreert landelijk en interna-

tionaal met de ‘grote jongens’ als Connexion

en Veolia. Op de zakelijke reismarkt is Munck-

hof na de overname van OAD zelfs de toonaan-

gevende partij. “We zijn meer dan een luis in

de pels,” zegt Tom Roefs.

Tegen een vastgeroest imago is het lastig vech-ten. Bij het grote publiek is Munckhof nog al-tijd de aanbieder van busreizen waarmee Hein van de Munckhof in 1927 het bedrijf begon. “De meeste mensen weten ook nog wel dat we groepsvervoer met taxibusjes verzorgen. Die zijn, zeker in het Limburgse straatbeeld, bijna niet te missen,” zegt Tom Roefs, één van de vier aandeelhouders en algemeen directeur van het bedrijf met nu 850 mensen op de loonlijst en een jaaromzet van tegen de 125 miljoen euro. “Op zich is dat niet erg, ook omdat we een goed imago hebben. Munckhof staat voor kwaliteit. In de zakelijke wereld moeten we echter nog te vaak uitleggen wat wij allemaal kunnen. Dat

we ook het vervoer rond grote evenementen organiseren. Dat we vlieg- en treinreizen boe-ken, personeelsreizen voor duizend mensen of meer regelen met catering, hotels en enter-tainment. We bedenken logistieke concepten en mobiliteitsoplossingen. Ja, en dan zit je wel eens bij een prospect in de Randstad die vraagt of je dat allemaal wel kunt.”

‘250 bussen per dag en geen klacht gehad’

Het antwoord kan dan kort zijn. In de vorm van het boek Trots bijvoorbeeld, een verslag van de mobiliteit rond de Floriade in 2012. “Een fantas-tisch evenement waar wij onder andere teken-den voor het vervoer van alle bezoekers vanaf de parkeerplaatsen naar het expoterrein. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar de planning rond zo’n evenement vergt de nodige flexibiliteit.

Tom Roefs is één van de vier aandeelhou-ders en algemeen directeur van Munckhof, met 850 mensen op de loonlijst en een jaaromzet van tegen de 125 miljoen euro.

Het wordt niet meer zoals vóór 2008 toen groei een

vaststaand feit was

Page 9: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

9 |

Je moet omgaan met de bezoekerspieken, het weer is een factor. De mensen willen niet te lang wachten en comfortabel en snel vervoerd worden. Bij een evenement is het vervoer niet zelden de sluitpost. Niet verstandig, want als dat niet goed geregeld is, blijft dat hangen bij de bezoekers. Tegelijk willen wij onze chauf-feurs en bussen zo efficiënt mogelijk inzetten. Er zijn veel variabelen en dus is het een uitda-ging om voor alle partijen een goed resultaat te boeken.”

De ervaringen tijdens de Floriade gaven voor de organisatie van de KLM Open Golfkampioen-schappen in Zandvoort de doorslag om voor Munckhof te kiezen. Hetzelfde gold dit jaar voor de organisatie van grootscheepse interna-tionale zwemwedstrijden in Eindhoven. “Lang-zaam winnen we terrein,” vervolgt Tom Roefs. “Een mooie opdrachtgever is de NS. Wij zijn in de oostelijke helft van het land verantwoorde-lijk voor het vervoer van reizigers als een trein uitvalt of stil komt te staan. Afgelopen zomer hebben we vier weken lang het vervoer rond station Den Bosch geregeld dat dicht was van-wege een grote renovatie. 250 bussen per dag en geen klacht gehad.”

Beeldschermen en wifi in de bus

Munckhof stuurt uiteraard geen bussen naar Groningen als daar een trein strandt. “Nee, we werken in het hele land samen met andere ver-voersbedrijven. Dat is onze flexibele schil. Al onze onderaannemers beschikken over hard- en software waarmee we de bussen precies

naar de juiste plek kunnen sturen en waarmee onze opdrachtgever ook informatie aan reizi-gers kan geven. Reizigers vinden het prettig als ze weten wat er aan de hand is en hoe lang ze moeten wachten. Met de huidige technieken en internet kun je meer service bieden. Reizigers willen tegenwoordig ook geëntertaind worden. Beeldschermen in de bus, wifi, een stukje be-leving. Dat zijn ontwikkelingen waarin we in-vesteren en waarmee we voorop willen lopen. Mobiliteit is meer dan vervoer van a naar b.”

Contracten met scholen en zorgorganisaties

Munckhof heeft in Nederland tientallen ver-voerscontracten lopen met scholen en zorg-organisaties. De opdrachten variëren van de

dagelijkse ritjes tot en met meerdaagse reizen naar het buitenland. In Limburg en Brabant zet Munckhof zijn eigen ruim 600 chauffeurs in, verder weg worden andere bedrijven inge-schakeld. “Natuurlijk hebben ook wij te ma-ken met bezuinigingen en beperkte budgetten. Daar kun je over klagen of hopen dat het beter wordt. Niet doen! Het wordt niet meer zoals vóór 2008 toen groei een vaststaand feit was. Je moet andere dingen doen, oplossingen beden-ken en niches zoeken. Wij investeren in nieu-we ontwikkelingen rond mobiliteit en vervoer. Mobiliteit verandert. Het bezit van de auto is niet meer heilig. Carsharing vindt opgang. Bin-nensteden zijn lastig bereikbaar, parkeren erg duur. Het openbaar vervoer gaat op de schop.

De ervaringen tijdens de Floriade (foto) gaven voor de organisatie van de KLM Open Golfkampioen-schappen in Zandvoort de doorslag om voor Munckhof te kiezen.

Page 10: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

10 |

Elk uur een bus in een kleine kern wordt on-haalbaar. Daar spelen wij als vervoersbedrijf op in met oplossingen en nieuwe concepten. We durven de concurrentie met iedereen aan, juist omdat we goed zijn in dat fijnmazige vervoer.”

Overname businesstak OAD

Munckhof verzorgt nog altijd busreizen, maar de zakelijke markt is veel belangrijker gewor-den. Met de overname afgelopen zomer van de businesstak van OAD zette het bedrijf een grote stap vooruit. “Steeds minder mensen gaan met de bus op vakantie,” weet Tom Roefs, oprichter van Munckhof Business Travel en sinds 2010 al-gemeen directeur. “Begrijpelijk, de concurrentie van de low cost vliegmaatschappijen is fnui-kend. Toch heeft de bus zeker nog een functie als verbinding tussen vliegvelden en treinstati-ons met de eindbestemming van de reiziger. Het is een tak die wij zeker niet loslaten. In de zake-lijke markt zien we wel groei. Na de overname van OAD hebben we nu twaalf vestigingen in Nederland en een omzet van 75 miljoen euro in deze businessunit. Voor een groeiend aantal be-drijven regelen we de reizen en het verblijf. We boeken de vliegstoelen en de hotelkamers. In-dien nodig charteren we een compleet vliegtuig of trein. Sinds 2005 zitten we met een kantoor

in China. We helpen Nederlandse ondernemers aan goed vervoer en om hier hun weg te vinden. Service, gemak en prijs zijn in deze business be-palend. Als je daarop inspeelt, zijn er zeker kan-sen voor verdere groei.”

Jos Cortenraad

Klagen helpt niet. Jemoet andere dingen doen,

oplossingen bedenkenen niches zoeken

Het opknappen van verouderde bedrijventer-

reinen in Limburg komt weer op stoom. De

Limburgse Herstructureringsmaatschappij

Bedrijventerreinen (LHB) – met als aandeel-

houders Industriebank LIOF en de Provincie

Limburg – moet tot 2020 zo’n duizend hec-

tare oude bedrijventerreinen aantrekkelijker

maken.

Het gaat om oude terreinen die vaak ver-waarloosd en slecht bereikbaar zijn, zoals de Beatrixhaven (Maastricht), Bouwberg, Ora et Labora, Hendrik en Abdissenbosch (Brunssum), Roerstreek Noord/Stationsweg (Roermond), Koeweide/haven (Wessem), evenals de haven en bargeterminal in Ven-lo en het Molenveld in Beesel. Afhankelijk van het besluit van het Limburgs Parle-ment op 7 februari wordt daar Maastricht

Maintenance Boulevard op Maastricht Aachen Airport aan toegevoegd.

Cofinanciering

Er is tot nu toe door LHB € 2,5 miljoen geïn-vesteerd en in totaal voor € 8 miljoen toege-zegd. De verwachting is dat dit laatste be-drag volgende jaar groeit tot € 14 miljoen. De daadwerkelijke investeringen zijn vier keer zo groot. Het leeuwendeel van de in-vesteringen komt namelijk van andere par-tijen zoals gemeenten en bedrijven. “LHB investeert alleen als andere partijen dat ook doen”, zegt EZ-gedeputeerde Twan Beurs-kens. Limburg telt in totaal circa 7000 hec-tare bedrijventerreinen waarvan ongeveer een derde is verouderd. In het verleden is al 1300 hectare opgeknapt, waarvan 700 hec-tare door de Provincie en 600 hectare door de gemeenten.

Opknapbeurt oude bedrijventerreinen

Page 11: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

11 |

De naam van de banenbeurs (‘Mijn droombaan Limburg’) klinkt mooier dan de werkelijkheid is: honderden werknemers in de (semi)overheid zijn op zoek naar een nieuwe job, want boven-tallig verklaard vanwege o.a. bezuinigingen en veranderende taken in de publieke sector. Dat is wel even wennen voor mensen die ooit dachten ‘een vaste baan voor het leven’ op zak te heb-

ben. Op een Mobiliteitsmarkt in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade kwamen onlangs driehonderd werkzoekenden af op vacatures voor onbepaalde tijd, tijdelijke klussen. projec-ten, stages en werkervaringplekken. Zelfs in de huidige ‘moeilijke’ arbeidsmarkt, waarbij organi-saties kampen met boventallig personeel, blijken er vaak vacatures te zijn die intern niet ingevuld

kunnen worden, zegt gedeputeerde Erik Koppe. “Eén van de belangrijke uitdagingen is het kop-pelen van de juiste mensen aan een passende klus. Door vraag en aanbod uit te breiden naar de gehele Limburgse overheid, vergroten we de kans op succesvolle matches.” Aan het evenement na-men medewerkers van ruim 35 verschillende or-ganisaties in de (semi)overheid deel.

(Foto: Jo Pöttgens)

Nieuwe tijden, ook voor overheidspersoneel

Page 12: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

12 |

De Horsel op weg naar honderd bedrijvenSinds juni van dit jaar is Désirée Schmalschlä-

ger (47) burgemeester van Nuth. Binnen die ge-

meente ligt o.a. bedrijventerrein De Horsel waar

zo’n negentig bedrijven zijn gevestigd. “De Hor-

sel heeft zich inmiddels bewezen als een top-

locatie voor ondernemers. De komende jaren

dienen zich op deze plek nieuwe kansen aan,

mede vanwege de aanleg van de Buitenring. Die

kansen gaan we nadrukkelijk uitventen.”

Opgroeien in de [Limburgse] regio, ervarin-gen verzamelen in Utrecht en Holland, en dan bewust promotie maken en opstijgen naar Limburg, dat wijst op wijsheid en kunde. Al-dus gouverneur Theo Bovens bij de installa-tie van Désirée Schmalschläger een half jaar geleden. Burgemeester Hans Romeyn van de gemeente Heiloo had haar - als wethouder en locoburgemeester – ‘leren kennen als een keiharde werker’. Aan loftuitingen dus geen gebrek, maar nu zal ze het ook moeten waar-maken, beseft Désirée Schmalschläger. “Ik heb vooral niet voor de gemeente Nuth gekozen om hier alleen op de winkel te passen.” Zo zit ze die middag ook in het gesprek: doortastend.

Haar eerste oneliner komt al snel: “Een beetje meer trots op de eigen gemeente kan kwaad.” Bescheidenheid is een mooie deugd, zegt ze, maar je hoeft dat ook weer niet te overdrijven. Oké, Nuth mag dan geen epicentrum in de Eu-regio Maas-Rijn zijn, de gemeente telt wel zo’n 950 ondernemers, grote en kleine. “Waarvan er alleen al negentig op De Horsel zijn gevestigd.” Dat bedrijventerrein kent een prima bezet-ting, maar: “Er is nog plek voor nieuwkomers.” Die ondernemers moeten zich vooral melden, benadrukt deze in Parkstad geboren jurist die vervolgens carrière maakte in de Randstad maar uiteindelijk terugkeerde naar haar roots. ”Wonen en werken in Zuid-Limburg, wat wil een mens nog meer?”

Groot respect voor ondernemers

Voor ondernemers heeft Schmalschläger altijd al groot respect gehad. Want dat zijn mannen en vrouwen die hun nek uitsteken, die geloven in hun eigen producten en diensten. “Ik vind het keer op keer spannend om met onderne-mers te sparren vanwege hun bruisende ideeën en vooral: het zien van kansen.”

Burgemeester Désirée Schmalschläger: “Bedrijventerrein De Horsel is de Poort van Parkstad.”

Page 13: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

13 |

De overheid moet zich in haar ogen vooral niet profileren als ‘ondernemer’, want dat zit niet in haar genen. Een ‘ondernemende over-heid’ is prima. “Waarbij je het ondernemer-schap faciliteert binnen de mogelijkheden die je als gemeente hebt.” Maar dan moet je dat als gemeente ook promotioneel/publicitair uit-stralen. Glimlachend: “Toen ik hier als burge-meester startte, kreeg ik meteen een prachtig cadeau: De Horsel.” Want een bovenregionaal bedrijventerrein met een moderne en repre-sentatieve uitstraling. Binnen de economische structuurversterking van Parkstad Limburg vormt dit bedrijventerrein - als Poort van Park-stad - een belangrijke peiler. “Door de strategi-sche ligging in het snelwegennetwerk is de be-reikbaarheid van De Horsel optimaal. En straks nóg beter, als de Buitenring gereed is.” Beseffen ‘we’ wel, zegt ze in haar rol als burgemeester-marketeer, welke dynamiek er op De Horsel heerst? “Groothandelsondernemingen waaron-der Makro en Office Centre, logistieke dienst-verleners, hightech bedrijven als Fortimedix en Dynafix en tientallen andere firma’s.” Maar, zo erkent ze: dat alles is onvoldoende belicht. “Dat gaat veranderen. We moeten als gemeente beter verkopen wat we allemaal te bieden hebben. Nuth is niet alleen een mooie, betaalbare woonge-meente met prachtige dorpskernen en buurt-schappen, het is tegelijkertijd een gemeente waar 950 ondernemers voor veel werkgelegen-heid zorgen.”

Burgemeester Désirée Schmalschläger:

Nuth gaat met dit bedrijventerrein

steviger aan de weg timmeren

De volgende Change

verschijnt eind februari

2014Op de dag dat de nieuwe uitgave op print verschijnt, staat deze ook online.

Bovendien: iedere week het innovatienieuws op

changelimburg.nl

Page 14: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

Colum

n

14 |

Er was eens…Nieuwsgierig geworden door de kop van

deze column? Dat zou heel goed kunnen,

want deze woorden herkennen wij als het

begin van een verhaal. En verhalen interes-

seren ons. Ze worden al eeuwen lang ver-

teld. En weer doorverteld. Beleef de kracht

van het verhaal!

We hebben het nu alweer achter ons, maar nog nooit eerder is er zoveel ophef ontstaan over Sinterklaas en Zwarte Piet. Terwijl het verhaal van deze figuren al zijn oorsprong vond in 1850. Maar het leeft als nooit tevoren! Hoe komt het toch dat verhalen door de tijd heen zo enorm populair zijn gebleven? Het grote voordeel van een verhaal is dat het blijft hangen en je er een levendige voorstelling van kunt maken. Ver-halen zijn een enorm krachtig middel om een boodschap over te brengen.

Storytelling

Met die wetenschap is het eigenlijk gek dat er nog maar zo weinig bedrijven zijn, die verha-len inzetten in hun marketing en communi-catie, storytelling genaamd. Storytelling is het vertellen van het verhaal van je bedrijf, van het ontstaan van je product of dienst, mis-schien wel door een heel toevallige gebeurte-nis. Zo werd Flipje uit Tiel wel een heel bekend poppetje dat werd ingezet voor het verhaal van jamfabriek De Betuwe. En in onze eigen provincie weten we waarschijnlijk allemaal dat Océ ooit is begonnen met de vervaardiging van boterkleursel.

Bekijk video

Sabine van Wylick

Page 15: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

15 |

Dat verhaal wordt nog steeds verteld. Uw cor-porate story kent talloze toepassingen: denk aan rondleidingen, bedrijfsbrochure of bedrijfsfilm, maar ook in uw reclame-uitingen kunt u uw verhaal kwijt.

Alfa Bier

In mijn zoektocht naar Limburgse voorbeelden kwam ik een filmpje tegen waarin Harry Meens, algemeen directeur van de Alfa Brouwerij uit Schinnen, vertelt over zijn tante Wies (scan deze pagina en bekijk het filmpje!). Dit prach-tige voorbeeld van storytelling wekte mijn nieuwsgierigheid. Het typische familiebedrijf groeit nog steeds, ondanks een lastige bier-markt. Met intussen de vijfde generatie Meens in het bedrijf en zo’n 25 fte aan personeel brouwen ze jaarlijks 130.000 hectoliter bier. Dat gaat tegenwoordig ook naar China, waar ze het Nederlandse bier dat met bronwater is bereid, graag consumeren. “Wij richten ons op de bovenkant van de markt met een speciaal pils”, vertelt Harry Meens. “Wij onderscheiden ons vooral door de smaak van ons bier en het aparte aroma. Bovendien zijn wij het enige be-drijf in Nederland dat bier maakt van zuiver bronwater. Dit maakt Alfa echt uniek.”

Tante Wies

Bij Alfa speelt mond-tot-mondreclame een belangrijke rol. “Voor ons zijn onze ambassa-

deurs ons belangrijkste marketinginstrument. We trekken vooral mensen naar ons proeflokaal waar we ze het Alfa-verhaal vertellen en vooral laten proeven. Stuk voor stuk gaan ze als am-bassadeur naar huis.” In dat verhaal speelt ook tante Wies een rol. “Mijn tante Wies woonde op de brouwerij en samen proefden we iedere och-tend voor het ontbijt een glas van ons bier. Zij had daar een enorm goede smaak voor ontwik-keld. Meestal was het goed, maar soms was ze niet tevreden en dan pasten we de samenstel-ling aan. Een paar jaar geleden is ze op 96-ja-rige leeftijd overleden. Wij hadden eigenlijk he-lemaal niet zo in de gaten dat het verhaal van tante Wies zo bijzonder werd gevonden door de buitenwereld. Toen we ons de kracht ervan re-aliseerden, kreeg het een heel eigen dynamiek. Ik denk dat dat vooral komt omdat het verhaal echt is. Ik zou dan ook bedrijven die een verhaal willen gaan inzetten, adviseren om dichtbij je-zelf te blijven. Het waarheidsgehalte moet wel hoog zijn, dan ben je authentiek en kom je ge-loofwaardig over”, vindt Meens.

In iedere organisatie zit wel een verhaal. Maar bezint eer ge begint. Ga eens op zoek naar het verhaal van uw bedrijf. Geloof erin en neem al uw medewerkers en daarna de buitenwereld, erin mee. Gegarandeerd een happy end!

Sabine van Wylick

Harry Meens: “Wij hadden eigenlijk hele-maal niet zo in de gaten dat het verhaal van tante Wies zo bijzonder werd gevonden door de buitenwereld.”

Page 16: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

16 |

Rebranding van een 80 jaar oud merkIndustriebank LIOF neemt belang van 20% in voormalig sw-bedrijf Emma

Eind 2012 stond het nog te koop, na het faillisse-

ment van moederbedrijf Licom NV. Vervolgens

werd het overgenomen door De Meewerkers bv,

een landelijk werkend investeringsfonds dat tot

doel heeft om van (voormalige) onderdelen van

sociale werkplaatsen succesvolle ondernemin-

gen te maken. Inmiddels heeft Industriebank

LIOF een belang van 20% genomen in Emma

(Brunssum) om verdere groei te financieren.

Emma is een mooi bedrijf met een maatschap-pelijk doel en dat op een gezonde commerciële leest is geschoeid, zegt Jérôme Verhagen, alge-meen directeur van Industriebank LIOF. “Goede werkgelegenheid blijft behouden voor de regio. En algemeen wordt nog extra groei verwacht.” Met 115 werknemers produceert Emma jaar-lijks 250.000 paar veiligheidsschoenen, goed voor een marktaandeel van 25% in Nederland. De distributie vindt plaats via 400 dealers. Be-gin november werd in Düsseldorf een nieuwe catalogus, website en logo gepresenteerd aan de klanten van Emma op de grootste vakbeurs in zijn soort.

Veel aanloop bij de stand van ‘Emma Safety Footwear’ op Europa’s grootste vakbeurs in Düsseldorf.

Page 17: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

17 |

“We gaan met onze veiligheidschoenen en –kousen nu ook de grenzen over”, zegt Tom Hermans, algemeen directeur en aandeelhou-der van De Meewerkers. “Dat betekent dat je je internationaal stevig moet profileren, zoals in Düsseldorf.” Want je kunt ook té bescheiden zijn, zegt hij, en dan schiet het niet op als je binnen vijf jaar je omzet wilt verdubbelen door met name te scoren in het buitenland. En dus koos marketeer Hermans voor de rebranding van een A-merk (onder de naam Emma Safe-ty Footwear), dat inmiddels tachtig jaar be-staat. De Meewerkers kocht volgens Hermans een mooie en gezonde onderneming met een stevige marktpositie. “Maar vanaf de eerste dag hadden we ook de ambitie om verder te groeien en te investeren, ook al zijn we met

25 procent marktaandeel in eigen land een serieuze speler.”

Kansen op Belgische en Duitse markt

De rebranding [de ontwikkeling van een nieu-we naam, term, logo, vormgeving met als doel een ander of nieuw imago te verwerven rich-ting afzetmarkt] die Emma het afgelopen jaar ontwikkelde, was te zien op de A+A Börse op de Düsseldorfer Messe, de belangrijkste Europese beurs in deze sector. Het internationale ver-koopteam van Emma, met Belgische en Duitse accountmanagers, kan de drukte op de stand amper aan, ondanks de moordende concur-rentie van tientallen Europese collega’s die op deze beurs óók een stand hebben - en vaak een grotere dan de 100 vierkante meter die Emma

er heeft gehuurd. Hermans verbaast die grote aanloop niet. “Onze stand straalt uit: hier is wat aan de hand!” Het productengamma om-vat inmiddels zestig verschillende modellen in een zestal lijnen, van een standaard werk-schoenenlijn en een sneakerlijn, tot en met de Office Line. Heel iets anders dan in 1931, toen Emma door De Staatsmijnen werd opgericht als werkverschaffing aan invalide mijnwer-kers. Ging het eerst vooral om reparatie van mijnwerkersschoenen, later werd de productie van veiligheidsschoenen voor diverse indus-trieën opgepakt. Tachtig jaar later is Emma op weg een Europese speler te worden, neemt de werkgelegenheid verder toe vanwege een forse productieverhoging en staat er ook nog een nieuw distributiecentrum op stapel. Tom Hermans: “Voormalige bedrijfsonderdelen van de sociale werkvoorziening kunnen wel dege-lijk winstgevend zijn – mits je kiest voor een positieve en zakelijke manier van werken.”

Tom Hermans, directeur/aandeelhouder Emma Safety Footwear in Brunssum: “Voormalige bedrijfsonderdelen van de sociale werkvoorziening kunnen wel degelijk winstgevend zijn.” (Foto: Luc Hommes)

Page 18: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

18 |

De regio Aken - met de RWTH als excellente

universiteit en de sterk internationaal georiën-

teerde Fachhochschule (FH) Aachen – is er veel

aan gelegen om studenten die er afstuderen,

te behouden voor de regio. Prof. dr. Christiane

Vaessen van de Fachhochschule ziet opvallende

parallellen tussen Zuid-Limburg en Aken. “Bei-

de regio’s hebben veel te bieden. Maar beide

lijden ook onder de gestage uittocht van men-

selijk kapitaal.”

Hoe houden ‘we’ mensen vast en welke aan-trekkelijkheden kunnen we afgestudeerden daadwerkelijk bieden? Het is in Limburg een uitermate relevant vraagstuk. Hoe zit dat in Aken? Gesprekspartner is professor Vaessen, conrector voor research, ontwikkeling en tech-nologietransfer; haar vakmatige roots liggen op het vlak van Chemie en Milieutechniek. Vaes-sen ontvangt Change in het prominente gebouw van de FH, een technische hogeschool die zich - net als de ‘reus’ RWTH - ook actief en ver over de grens positioneert als instituut voor hoger onderwijs in toegepaste (natuur)wetenschap-pen. De FH telt eind 2013 ruim 12.500 studen-

ten en biedt in Aken onderwijs aan op een groot aantal locaties. Vaessen, wetenschapper, on-derwijsbestuurder en honorair consul in Aken voor Nederland, heeft vanuit haar werkkamer een ongebreidelde blik op de schitterende park-omgeving en de oogstrelende groene inbedding van de Hochschule. Ze draait er niet om heen. “Een groeiend tekort aan vakmensen is ook in de regio Aken een fors probleem.” Ondanks

het feit dat het hoger onderwijs in deze regio werkt aan duurzame netwerken en de transfer van kennis en doelgerichte, specifieke informa-tievoorziening. Onderdeel van dat netwerken: nauwgezet kijken naar potentiële werkplekken voor de Absolventen bij de kleine en middelgrote ondernemingen, ook in de regio Aken de rug-gengraat van de economie. Daarbij halen de FH en het bedrijfsleven alles uit de kast: bedrijfs-excursies, een drukbezocht portal en deelname aan ondernemersessies. “Bovendien delen pas-afgestudeerden hun ervaringen met nog stu-derende jonge mensen. Daardoor bereiken we jonge mensen in hun eigen zone en spreken we hen direct in hun eigen leefwereld aan.”

Onbekend maakt onbemind

De belangrijkste parallel tussen Zuid-Limburg en de regio Aken? “Beide hebben veel te bie-den. Maar beide lijden desondanks onder de gestage uittocht van menselijk kapitaal.” De es-sentie van het probleem volgens Vaessen: het onbekend zijn van de student met het bedrijfs-leven in de eigen regio. “Op dit moment expe-rimenteren we met job-excursies en gerichte bedrijfsbezoeken voor studenten en komen

Aken vecht tegen zuigkracht van Beieren en BerlijnParallel tussen Zuid-Limburg en Randstad

Page 19: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

19 |

ondernemers naar de FH. Hun uiteenzettingen en ervaringen zijn vaak een eye-opener. Wij drin-gen er bij ondernemers op aan om de werkelijk-heid zoals zij is - onverbloemd en dus leerzaam - te presenteren en we zetten patentscouts in. Zij sporen op waar patenten in kunnen schui-len en zij helpen, vooral kleine en middelgrote ondernemingen, op de vaak lange en ingewik-kelde weg om patenten te verwerven.”

De tijd dringt

Hoe kijkt Vaessen ‘vanuit’ Aken aan tegen het vraagstuk van de Euregionale samenwer-king? Zijn er bijvoorbeeld interessante werk-verbanden met het hoger onderwijs in Luik, toch ook een internationaal bekend bolwerk en boegbeeld van research en toegepaste we-tenschap? “Jazeker, die werkverbanden zijn er. Maar de Euregio is een lastige barrière en een formidabele uitdaging tegelijk.” Iedereen is het er over eens dat de vaak taaie grenzen de radius van het zoekgedrag van mensen en de reikwijdte van de arbeidsmarkt bepalen en… helaas te vaak en te veel beperken. Hoe gaat men daarmee in Aken om? Hoe kijkt men daar aan tegen de werkelijke daadkracht van de Euregio Maas-Rijn? Kunnen we een dui-delijk en aantrekkelijk kader scheppen opdat jonge mensen niet naar de Randstad, Beieren of Berlijn verkassen? Vaessen: “We moeten de kennis die we hebben veel meer uitruilen en gemeenschappelijk benutten. Ook in Aken is bekend dat de hoger onderwijsinstellingen in Zuid-Limburg actief zijn met het thema valorisatie. Welnu, die zaken kunnen perfect

Prof. dr. Christiane Vaessen, conrector Fachhochschule Aachen: “Het onafhankelijk van elkaar steeds weer het wiel willen uitvin-den is een kostbare en tijdrovende zaak. Dat moet dus anders.”

48 bachelor- en 22 masteropleidingen

Uit de fusie van een aantal hogescholen en opleidingsinstellingen werd de Fach-hochschule ( FH ) Aken in 1971 opgericht. Er is inmiddels een meer dan 100-jarige traditie van praktijkgericht onderwijs. Theorie en praktijk zijn nauw met elkaar verbonden. De FH telt eind 2013 ruim 12.500 studenten. Nauwe samenwerking met regionale en internationale bedrijven en gerenommeerde onderzoeksinstitu-ten, zoals het Onderzoekscentrum Jülich (FZJ), worden weerspiegeld in de kwaliteit van het curriculum: eisen van de zakelijke praktijk worden in Aken opgevat als een kans om het curriculum voortdurend te verbeteren. Het studiejaar 2013-2014 biedt 48 bachelor- en 22 masteropleidingen in techniek, economie en design. De FH heeft momenteel samenwerkingsverbanden met 170 (!) universiteiten wereldwijd: www.fh-aachen.de/hochschule/akademisches-auslandsamt. Een aparte leerstoel voor In-novatie is er nog niet, maar er zijn vele we-tenschappers die zich bezighouden met de toekomstige problemen in de life-sciences, mobiliteit, energie e.a. Zie hiervoor ook: www.fh-aachen.de/forschung

Page 20: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

20 |

worden gedeeld. Het onafhankelijk van elkaar steeds weer het wiel willen uitvinden, is een kostbare zaak. Bovendien hebben we niet alle tijd van de wereld.” In onderwijsinstellingen en kennisinstituten schuilt veel know how die naar de regio kan, nee, moet! “Via slimme transfers. Daarmee maak je een regio pas echt sterker. Het kan absoluut geen kwaad als de

deuren van het onderwijs zich verder openen voor invloeden van buiten. Daarmee kunnen we Wertschoepfung (valorisatie) beter benut-ten. Maar dan moeten kennisinstellingen hun onderzoeksresultaten wel actief onder de aan-dacht brengen van bedrijven en andere geïnte-resseerde partijen.”

dr. Leon Frederix

De Fachhoch-schule Aachen telt eind 2013 ruim 12.500 studenten en biedt onderwijs aan op een groot aantal locaties.

Westelijke Mijnstreek met Guido Thys!

Uw lokale Online partner

SPAM & ANTIVIRUSWEBHOSTING

CLOUD-MONITORINGDOMEINREGISTRATIE

www.b-it.org [email protected]

PERSOONLIJK CONTACT • SNEL • VOORDELIG

Page 21: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

Commercial21 |

“IT’S TIME TO TELL YOUR STORY”

Geert van Gemert, regisseur

Geert van Gemert

Bekijk video Bekijk video Bekijk video

www.geertvangemert.com

Page 22: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

22 |

Voor veel Limburgers blijft de ervaring met

Aken beperkt tot een bezoek aan de Weihnachts-

markt. Dat is jammer. De regio Aken vormt een

indrukwekkende metropool met internationaal

bekende iconen op het vlak van hoger onder-

wijs, research, chemie, industriële vormgeving

en productietechnologie. Zeggen dat er in Aken

op het gebied van innovatie aan de weg getim-

merd wordt is het understatement van het jaar.

Change sprak met Ulrich Schirowski, directeur

van het Zweckverband der Region Aachen.

In en rondom Aken is een enorme bundeling aan wetenschappelijke en toegepaste kennis voorhanden op het vlak van nieuwe technolo-gie. Zo is er een nieuwe campus in aanbouw (in-vestering: 2 miljard euro) die direct en indirect extra werk zal bieden aan ruim 25.000 hoogge-schoolden. De stad Aken en omliggende regio’s hebben recentelijk de krachten gebundeld on-der de naam Region Aachen, een doel- en een doe-organisatie van de Kreise Heinsberg, Düren en Euskirchen die verder de stad Aken en de StädteRegion Aachen omvat, kortom, een regio

met meer dan 1,2 miljoen inwoners. Tevens om-vat de regio dat deel van NRW dat deelneemt in de Euregio Maas-Rijn. Daardoor is er een sterk bestuurlijk en organisatorisch kader geschapen, ook voor samenwerking aan en over de grens.

Internationale topregio met drie kernen

Het potentieel van de technologie van Aken als internationale topregio, is gebundeld in drie ker-nen: imposante centra voor innovatie, kennis en research. De RWTH (met een internationale re-putatie), de eveneens internationaal sterk gepo-sitioneerde Technische Fachhochschule en het op federaal niveau opererende Forschungszen-trum Jülich dat – wereldwijd - een indrukwek-kend aantal collegae-instituten in zijn netwerk heeft. Alleen daar al werken 5000 wetenschap-pers aan baanbrekende researchprojecten en fundamenteel onderzoek. Ulrich Schirowski, directeur van het Zweckverband, heeft zijn kan-toor in het markante Technologiezentrum, vlak-bij het Europaplein. Hij legt uit dat de regio Aken meewerkt aan een krachtige transfer van tech-nologie en een open en toegankelijke ondersteu-ningsstructuur. “De ervaring leert dat met name het midden- en kleinbedrijf vaak voor instellin-

Zelfs Aken ziet afgestudeerden verkassenCampus van 2 miljard en 25.000 extra banen kan op termijn ommekeer teweeg brengen

Ulrich Schirowski, directeur Zweckverband Region Aachen

Page 23: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

23 |

gen voor fundamentele research niet direct in-teressant is. De vragen die men heeft gaan vaak niet diep genoeg, ze liggen vooral op het terrein van toepassing en aanwending van nieuwe me-thoden voor productie. De onderwijsinstellingen en researchcentra hebben echter vaak een veel dieper gravende oriëntatie.”

Tekort aan vakmensen

Een tekort aan vakmensen is in de regio Aken een fors probleem. Ook daar heeft men te ma-ken met demografische ontwikkelingen en met het - net als in Nederlands-Limburg - bekende fenomeen van studenten die na het afstuderen elders hun heil zoeken en hun toekomst in-vullen. Het lijkt wel of dit een kenmerk is van

grensregio’s: centra die minder perifeer gele-gen zijn hebben kennelijk een grotere aantrek-kingskracht voor vestiging. Er is inmiddels een omvangrijk programma in ontwikkeling dat zich met name richt op het vasthouden van afgestudeerden voor de regio. Schirowski: “De kwaliteit van de omgeving en de nabijheid van ‘interessant buitenland’ wordt daarbij bepaald niet vergeten.” Zoals steeds hebben onze Duitse buren ook hier een compacte term voor: Stan-dortqualität.

‘RUHR 2010’ bleek gouden greep (tussenkop)Maastricht Culturele Hoofdstad 2018, met een nadrukkelijke Euregionale vertakking naar Aken, had zo’n Standortqualität kúnnen zijn…

Dat predicaat viel het Duitse Roergebied wél ten deel: RUHR 2010 heeft veel mensen de ogen geopend, zegt Schirowski. Was het gebied - in de beleving van velen - bedekt met een grauw-sluier van cokes, kolen en hoogovens, na toe-kennen van de titel Culturele Hoofdstad/Regio, ontpopte het zich tot een bolwerk van kunst en formidabele architectuur. Inmiddels is het ook wijd en zijd bekend om boeiende getransformeerde oude bedrijventerreinen en spontane nieuwe natuur (post-industriëlle Vegetation). Schirowski: “Een dergelijke eye ope-ner kan onze Euregio Maas-Rijn ook aan miljoe-nen mensen gaan bieden want wij hebben met elkaar heel veel in de aanbieding.” Ook zonder Culturele Hoofdstad 2018…

dr. Leon Frederix

Zweckverband der Region Aachen: 1,2 miljoen inwonersKreise Gemeenten Bevolking

Kreis Heinsberg 10 247.800

Kreis Düren 15 258.600

Kreis Euskirchen 11 187.700

Städteregion Aachen(daarvan Stad Aken)

10 542.800(240.100)

Totaal 46 1.236.900NRW totaal 17.538.251

Page 24: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

Colum

n

Met intelligentie alleen komen we er nietIn tal van analyses van verandering en innova-

tie komt telkens weer, als evergreen, een cen-

trale factor naar voren. Dat betreft de kracht en

de snelheid waarmee bedrijven kunnen veran-

deren. Het gemak waarmee ze hun structuur

kunnen laten mee-ademen met nieuwe omge-

vingen en nieuwe eisen. Het tempo waarmee ze

desgewenst dingen op hun kop kunnen zetten

en ingeslepen patronen kunnen aanpakken

en doen omkeren in iets nieuws. Hun aanpas-

singsvermogen, daar gaat het om.

Psychologen – welke beroepsgroep zou het an-ders gedaan hebben? – braken zich jarenlang en wereldwijd het hoofd over de vraag wat in-telligentie nou precies is. Een van de talrijke definities - die lang hoog genoteerd was – luid-de, vrij vertaald: “Intelligentie is het vermogen van iemand om adequaat met veranderingen om te kunnen gaan en zich aan veranderende situaties aan te kunnen passen.” Dat kan zo zijn, maar met intelligentie alleen komen we er niet. Er zijn, zowel voor mensen en voor so-ciale verbanden van mensen, tal van blokka-

des en weerstanden, zelfs als we eenmaal wil-len veranderen. We weten dat verandering ook vaak angst oproept. Angst voor verandering is een essentieel thema. Mensen voelen zich vaak veel veiliger in vaste en ingeslepen patronen, in comfortabele routines. Deze bieden houvast en zekerheid. Te veel verandering maakt een mens van streek… Maar te veel angst doet dat ook. Kunnen we ons volledige potentieel wel be-nutten als we een reflex hebben die ons remt? Neen natuurlijk. Toch zien we veel geculti-veerde en in structuren gestolde angst om ons heen. Elke kans heeft wel een nadeel, een val-strik. Dromen spatten uiteen en hoop vervliegt, mensen worden gefrustreerd en rapen zich niet meer bij elkaar. Het resultaat van dit gedrag, gericht op vermijding van vervelende zaken, voert helaas tot het steeds lager leggen van de lat, tot het telkens weer neerwaarts bijstellen van ambities en het reduceren van het leven tot een bestaan vol middelmaat. Bestuurspa-leizen vervallen nogal eens tot bastions van twijfel en burchten vol onzekerheid. Beleids-plannen komen vaak op ons af als groothan-dels in vage ambities, zeker als het gaat over de vraag hoe we het met z’n allen moeten doen.

Dat is jammer; in onzekerheid kan niemand vrij handelen en denken. Bedrijven en instellin-gen worden aldus tot vestingen vol van verbale vastberadenheid maar tegelijkertijd zijn ze ook ‘verduiveld voorzichtig’.

Als je wil innoveren moet je die angst overwin-nen, de illusie van de beschermende zone gaan verlaten en de moed hebben te gaan onderne-men en werken naar je vermogen. Naar wat je kan, en niet naar je beperkingen en naar de weerstanden van vandaag. Pessimisme is geen drijfveer voor innovatie en bedrijfsvoering. Angsten blokkeren elke vooruitgang en onze doelen; ze triggeren ons niet naar nieuw elan en blokkeren nieuw gedrag. Zoek de confron-tatie met je eigen angst en overwin daarmee de weerstand tegen de verandering. Dat is het parool.

24 |

dr. Leon Frederix

Page 25: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

25 |

Tarieven advertenties [commercials] 2/1 pagina: € 2250,00

240 mm x 370 mm (bxh)

1/1 pagina: € 1250,00 240 mm x 165 mm (bxh)

1/2 pagina: € 650,00 210 mm x 66 mm (bxh)

1/3 pagina: € 450,00 66 mm x 138 mm (bxh)

1/6 pagina: € 240,00 66 mm x 66 mm (bxh)

De prijzen zijn voor full colour advertenties, kant en klaar aangeleverd en exclusief btw

Meer informatie@winE [email protected] 06 12 966 299

www.edwin-media.nl

Bereik uw doelgroep met

Change

hét businessblad voor ondernemers

die vernieuwen

Page 26: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

26 |

Kwestie van de perfecte kandidaat‘Personato’ van Elroy Jansen heeft bestand van 120.000 banenzoekers en honderden bedrijven

Elroy Jansen richt in 2002 een bv op om in Ven-

ray zijn eigen wervings- en selectiebureau te

beginnen. Nu is Personato veruit marktleider

in Zuid-Oost-Nederland met een bestand van

120.000 banenzoekers en honderden bedrijven

in Zuidoost Nederland als klant. Het geheim?

“Simpel: de perfecte kandidaat aanleveren.”

Vorig jaar vierde Elroy Jansen met zijn Perso-nato uitbundig het tweede lustrum. Op de gas-tenlijst: het vaste team van Voetbal International met de heren Genee, Van der Gijp en Derksen. “Ja, dat was een mooi feestje”, kijkt hij nog even terug. “Druk ook. Dat was de bedoeling. Je wilt je gasten, je klanten iets bieden. Een act, iets bijzonders dat blijft hangen. Ik denk dat ze eer-der voor René van der Gijp dan voor mij komen. Natuurlijk, het is niet de goedkoopste avond in ons bestaan, maar het was het waard. Buiten het bereik van de camera’s zijn ze nog grap-piger en scherper. Voor voetballiefhebbers was het genieten. En dat zijn nu eenmaal veel men-sen in deze regio.”

Naamsbekendheid is van levensbelang

Een jubileumfeest dus met een commercieel randje: publiciteit en exposure. Elroy Jansen knikt. “Naamsbekendheid is in de wereld van werving en selectie van levensbelang. Daar moet je aan blijven werken, elke dag weer. Daarom zijn we nadrukkelijk aanwezig in de sportwereld met sponsoring. Hoe groter onze bestanden, hoe interessanter we zijn voor werkgevers. Ik durf best te stellen dat wij voor elke baan minstens twee geschikte kandida-ten aanleveren. Van mbo-niveau tot en met executives en zelfs bedrijfseigenaren. Dat doet

geen enkel ander wervingsbureau ons na. Waarom? Omdat we in totaal dus zo’n 120.000 inschrijvingen hebben van mensen die zich ori-enteren op een nieuwe uitdaging. En wat nog beter is: onze accountmanagers kennen deze mensen. Ze weten precies wat er loos is in hun branche en garanderen de perfecte match. En als de geschikte kandidaat er niet is, gaan ze hem of haar zoeken. Als Personato hem niet vindt, is hij er niet. Dat is dan ook ons motto.”

Gestart met veertig mille in het rood

Elroy Jansen begint jong, op 25-jarige leeftijd, voor zichzelf. “Ik werkte als projectmanager bij een bedrijf in Helmond dat na de aanslagen van nine-eleven stopte. Mijn baas zag in mij wel een ondernemer. Ik heb een rekening-courant geopend, ben veertig mille rood gaan staan en heb met dat geld een bv opgezet. Natuurlijk waren er meer dan genoeg concurrenten in de werving en selectie. Het was dus zaak om het anders te doen. Niet een standaard solli-citatieprocedure afhandelen en de opdracht-gever een aantal kandidaten doorsturen. In plaats daarvan gericht kandidaten zoeken in de eigen netwerken en dan de beste twee

Elroy Jansen (Foto: Hans Franz)

Page 27: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

27 |

voorstellen. Op basis van no-cure-no-pay. Pas als een geplaatste kandidaat zijn handteke-ning onder zijn nieuwe uitdaging heeft ge-zet, sturen we de rekening. Zo werken we nog steeds. We ontzorgen de opdrachtgever. Die heeft geen trek in het beantwoorden van honderden brieven en het voeren van tien ge-sprekken. Om vervolgens nóg niet de beste binnen te halen.”

Met dank aan Noord-Limburgse netwerken

De geboren Noord-Limburger maakt vanaf de start dankbaar gebruik van zijn Noord-Lim-

burgse netwerken. Contacten in de tennis- en voetbalwereld komen hem goed van pas en ook de sponsoring van voetbalclub VVV en later NEC werpen hun vruchten af. Personato groeit in snel tempo naar een bedrijf met nu een kleine vijftig specialisten, sinds 2010 geves-tigd in een mooi pand langs de A73 bij Venray. “Allemaal mensen die hun branche kennen. Mensen ook met elk vele honderden/duizen-den contacten via de sociale media als Linke-dIn, Twitter en Facebook. Elke vacature krijgt bij ons heel veel aandacht en publiciteit. Toen ik begon, publiceerden de kranten nog veel va-

catures. Tegenwoordig bereik je werkzoeken-den via smartphones en tablets. Die ontwik-keling hebben we op tijd onderkend.” Om zijn woorden kracht bij te zetten pakt Elroy Jansen zijn smartphone. Hij opent een app met daarop nieuws en weetjes uit Venlo en omgeving (de Venlo-app). Inclusief actuele vacatures. “Hebben wij zelf laten ontwikkelen, door ons zusterbe-drijf Skindustries. Met één druk op de knop sol-liciteer je op een functie. De reactie komt bij één van onze accountmanagers terecht die er-mee aan de slag gaat.”

Generalist en specialist

Personato bemiddelt van mbo tot en met acade-misch niveau. Naast TopProfile Executive Search is er sinds vorig jaar ook het bedrijf CollinsClark bijgekomen, gespecialiseerd in de inkleding van vacatures voor directeuren, bedrijfsopvolgers en rvc’s. “We bestrijken nu de hele kolom qua vacatures. Waarmee we generalist én specialist zijn.” Het bedrijf is vooral actief in Limburg, Bra-bant, Gelderland en Overijssel. In dat kader lijkt het getal van 120.000 inschrijvingen hoog. “Toch niet. Heel veel mensen willen best eens wat an-ders, ook al hebben ze een baan. Ze weten dat de gegevens bij ons vertrouwelijk worden behan-deld. Als er een vacature binnen komt, zoeken wij in onze bestanden naar de juiste kandidaten. Wij benaderen hen en als er interesse is, nemen we contact op met de opdrachtgever. Er zijn al-tijd persoonlijke gesprekken, het blijft immers mensenwerk. Bijna altijd vinden we de juiste persoon. Werkgevers die dat weten, leggen te-genwoordig al hun vacatures bij ons neer. Voor-beelden zijn Fourtress in Eindhoven of Meldon

Vorig jaar vierde Personato uitbundig het tweede lustrum. Op de gastenlijst: de heren Van der Gijp, Genee, Derksen (vlnr). Elroy Jansen: “Het was niet de goedkoopste avond in ons bestaan, maar het was het waard.”

Page 28: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

28 |

Plastics in Bergen. Bedrijven die zich op hun core business richten en niet op de instroom van goede krachten, dat laten ze aan ons over. An-der voorbeeld is Numac, een technische dienst-verlener voor wie we vorig jaar 55 onderhouds-monteurs gevonden hebben. Ja, ze zijn moeilijk te vinden, maar als je een lasser of monteur nodig hebt, dan gaan we werven op grote eve-nementen. Bij de TT van Assen bijvoorbeeld of grote voetbalwedstrijden. Je moet creatief zijn.” Doorgroeien wil Elroy Jansen wel met Persona-to, maar de plannen zijn niet grootschalig. “Ik wil vanuit Venray blijven opereren. Van hieruit kunnen we binnen vijf kwartier zowat heel Ne-derland bestrijken. Ik wil niet méér kantoren of vestigingen. Nu is het nog behapbaar. We ken-nen elkaar. En verder wil ik vooral plezier heb-ben in mijn werk en onze klanten goed blijven bedienen, zodat zij onze beste referenten wor-den en blijven.”

Jos Cortenraad

Lachen?Bekijk video

Vlnr: Genee, Van der Gijp en VVV-voorzitter Hai Berden.

Tweede lustrum van Personato, verleden jaar. ‘Tout’ Noord-Limburg was present. Elroy Jansen: “Naamsbekendheid is in de wereld van werving en selectie van levens-belang.”

Page 29: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

29 |

Wekelijks het Limburgse

innovatie-nieuws?

De koppeling tussen print en online is het fundament waarop Change

is gebouwd.

De homepage changelimburg.nl wordt wekelijks geupdated met

actuele berichten over innovaties in Limburg, als aanvulling op het

gedrukte, tweemaandelijkse busi-nessblad Change.

Als u die innovatiebe-richten automatisch wilt ontvangen, kunt u zich aanmelden voor de wekelijkse Nieuwsbrief via changelimburg.nl

Businessblad Change verschijnt zes keer per jaar in een gedrukte versie (5000 exemplaren control-

led circulation). De covers van de afgelopen zes edities staan op deze pagina. De Change die u nu

leest is uitgave 7. Uitgave 8 verschijnt eind februari 2014.

Zes gedrukte uitgaven per jaar

Page 30: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

Colum

n

Vastberaden voorwaarts… maar met een slecht geheugenVerandering is voor ons het sleutelwoord. De

snelheid waarmee verandering zich voltrekt

neemt steeds meer toe. We zien dat dagelijks

om ons heen, bijvoorbeeld door de samen-

smelting van ICT, nanotechnologie en biotech-

nologie. De overheid moet ook steeds sneller

werken om niet het verwijt te krijgen dat ze te

traag is of onvoldoende toekomstgericht denkt

en handelt. Maar zij zit niet meer zo hoog te

paard als vroeger, staat daarbij bovendien on-

der de druk die alsmaar groter lijkt te worden

door het afkalvende vertrouwen en de steeds

meer eisende burger. Zij heeft derhalve haast.

In de (nog resterende) media duiken met grote en voorspelbare regelmaat berichten op over het effect van het handelen van de overheid. Grote infraprojecten, mega-innovaties, werken aan werk, werken aan zorg, majeure verkeers- en vervoersprojecten eisen de aandacht op. Daarbij wil het ook wel eens misgaan, sterker nog : eclatante successen (op tijd gereed en binnen de raming ..) worden er niet of nauwe-lijks gemeld. We lopen er kennelijk niet zo mee

te koop; de mislukkingen daarentegen worden eerder uitvergroot dan successen. Als we naar de majeure uitglijders kijken op het vlak van onderwijs, werk, de werking van de arbeids-markt etc. worden we niet vrolijk: ict-ontspo-ringen zijn inmiddels berucht. Het lijkt of ze repeterend geworden zijn en helaas: veel meer dan eens ‘kost het een massa, maar werkt het niet…’

We moeten vrezen dat dit komt omdat we col-lectief over een bijzonder slecht geheugen be-schikken. Het oude adagium ‘trek lering uit je fouten’ heeft helaas op ons vandaag de dag geen bijzondere aantrekkingskracht meer. Vele projecten lopen, voordat ze feitelijk gestart zijn, al enorme tekorten op omdat de praktijk toch net weer wat sterker was dan de leer, en de werkelijkheid ineens veel weerbarstiger bleek te zijn dan in het idealisme van de be-leidsmakers werd aangenomen. Zo gaan we met elkaar nogal eens van echec naar misluk-king en als het echt lastig wordt, veranderen we de structuur of de schaal van werken. Zo ontstaat er een pendulebeweging: van centraal naar regionaal naar lokaal. Die klok beweegt

haar slinger met een volstrekt voorspelbare ijzeren regelmaat. We maken het proces groter, we maken het probleem groter dan wel kleiner, investeren enorme kapitalen in verandering en ‘integraal werken’ en nemen maar aan dat het allemaal veel beter zal gaan.

Maar gaat het ook werkelijk beter? Lopen we niet het gevaar dat we aan het wegzakken zijn in discussies, evaluaties en beschouwingen

Opgestapte Rabobestuursvoorzitter Piet Moerland: “Mijn aftreden is een kwestie van principe.”

30 |

Page 31: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

31 |

waarbij het feitelijke rendement van ons han-delen en de effecten van inzet van publieke middelen steeds meer in de mist van de toe-komst verdwijnt? Kort samengevat: “Ik spande me erg in om er iets van te maken. Wat er van kwam? Geen idee, maar ik heb er wel veel over vergaderd en het proces klopte precies.”

Men kan zich het hoofd langdurig breken over de oorzaken van deze manier van werken die inmiddels in onze cultuur op een vaste plek kan rekenen. Volgens mij ligt een combinatie van twee oorzaken aan de ‘moderne processen’ ten grondslag. De eerste: dat we door een slecht geheugen niet onthouden waarom het eerder misging en wat de werkelijke oorzaak van de mislukking was, sterker nog: vaak lijkt het alsof we niet werkelijk geïnteresseerd zijn in de daadwerkelijke en specifieke opbrengst van een inspanning of een perspectief, druk bezig als we al weer zijn met de volgende transitie die nog (vul maar in …) zal zijn dan de vorige. Evaluatiestudies zijn meestal dik, omvangrijk en serieus, maar we trekken er zo te zien wei-

nig lering uit. Wie blikt er graag op kostbare mislukkingen terug? Een tweede oorzaak ligt in de cultuur van het managen van verandering. Veel onheil is begonnen toen de dienaren van de publieke zaak, na enig oefenen en wat aarze-lende gewenning, het harde idioom leerden be-heersen van strakke leiders en doorgewinterde managers. Zij namen daarvan zo ongeveer alles over maar zij leverden zich niet geheel en al uit aan het harde oordeel van de cijfers die elk be-drijf periodiek prognosticeert. Illustratief daar-voor is het gegeven dat ook een cruciale term als ‘verantwoordelijkheid’ inmiddels in ons col-lectieve bewustzijn sterk is gedevalueerd. He-den ten dage wordt de ferme spreuk ‘ik neem mijn verantwoordelijkheid’ nogal eens gebezigd. Dit adagium wordt bij het aankondigen van de

zoveelste kostbare maatschappelijke uitglijder meestal onmiddellijk gevolgd door een snelle aftocht van de spreker. Hij verlaat spoorslags de plek des onheils en men wordt hem daarna, in de regel, ook nergens meer gewaar…

Laten we vooral meer en beter omkijken. Ik weet het: te veel omkijken kan verdomd gevaarlijk zijn als je onstuimig voorwaarts jaagt, geïnspi-reerd op weg naar nieuwe horizonten en ‘eigen-tijdse uitdagingen’. Maar af en toe kan het geen kwaad. Het mag niet zo zijn dat we – om met Godfried Bomans te spreken – ‘een goed gewe-ten danken aan een slecht geheugen’.

dr. Leon Frederix

NS-topman Bert Meerstadt hield het voor gezien na het debacle met de Fyra. Reactie NS: “Wij zul-len afscheid moeten nemen van een bui-tengewoon kundig en succesvol leider.”

Eijdems Internet (ook zakenpartner van Change) wint Europese aanbestedingEijdems Internet in Venlo, sinds kort ook internetpartner van www.changelimburg.nl, heeft haar eerste Europese aanbesteding ge-wonnen. Het gaat om het ontwikkelen van een website voor gate4logistics én de ont-wikkeling van de digitale studiewijzer logis-tiek in het kader van het project Euregiolog (Interreg IV). Met de opdracht is een bedrag

gemoeid van enkele tienduizenden euro’s. Eijdems Internet, gestart in 2000 en geves-tigd in de Innovatoren in Venlo, is gespeci-aliseerd in het ontwikkelen van websites, webshops (Magento/VirtueMart), outsour-cing van programmeurs (ASP.Net en PHP) en productontwikkeling. Het bedrijf telt 14 medewerkers.

(www.eijdems-internet.nl)

Page 32: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

32 |

Multimediaal reclameplatform met hoog bereikDichtbij, Actueel, Verbindend

Bekijk het filmpje

Veel nieuwe commerciële concepten bij L1

L1 volop in ontwikkeling

Page 33: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

33 |

Colum

n

Ik denk dat we in Limburg een goede richting te pakken hebben. Publieke omroep L1 en Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad hebben aange-kondigd dat ze onderzoeken of een intensieve samenwerking op digitaal gebied mogelijk is. Eén gezamenlijk digitaal platform (internet, apps en alles wat we nu nog niet kennen) met wat ik noem ABC-nieuws. Dat is het nieuws op basis van persberichten en agenda’s. Regionaal nieuws waarmee je jezelf niet meer kunt onderscheiden. Bovendien gaan steeds meer organisaties via di-gitale platforms zelf nieuws publiceren, zoals po-litie, justitie, zorginstellingen en bedrijven. Deze ontwikkeling noodzaakt ons om de toegevoegde publieke waarde juist elders te zoeken.

Door het gezamenlijk produceren van ABC-nieuws, kan L1 als publieke omroep meer men-sen en middelen vrij spelen voor de 3 D’s: duiding, diepgang en debat. Dat zijn bij uitstek publieke taken. Daarmee kunnen we onderscheidend zijn ten opzichte van andere media. Ons publieke profiel zal dus sterker worden in een tijd dat be-zuinigingen voor de deur staan.

We gaan nog een stap verder. Behalve dat we sa-men ABC-nieuws produceren, gaan we ook samen

publiceren. Dus één digitaal nieuwsmerk voor de Limburgers. Waarom we dat doen? Omdat we daarmee de gebruikers optimaal denken te bedie-nen. De behoefte van het publiek staat voorop.

De consument kan op één plek het Limburgse nieuws lezen, bekijken en beluisteren. De con-sument is daarmee in elk geval spekkoper. De informatiechaos wordt alleen maar groter en wij scheppen orde door Limburgs nieuws completer te bundelen.

De meest uitdagende kant van ons plan – naast de juridische hobbels – is het creëren van een nieuw gezamenlijk nieuwsmerk in Limburg. Er zal dus straks geen regionaal ABC-nieuws meer staan op L1.nl en Limburger.nl. Natuurlijk zijn krant en omroep sterke merken op dit moment. Dat kun je koesteren, maar wie wil innoveren zal ook bereid moeten zijn te breken met het verle-den. Wie had vijf jaar geleden gehoord van Nu.nl? Uit het niets is een ijzersterk merk ontstaan. Ja, ’t kan echt in de digitale wereld.

Als het gaat om publiek-private samenwerking in de regio, geloof ik sterk in maatwerk. Eén model voor het hele land gaat niet werken. Daarvoor zijn

de verschillen tussen regio’s in het medialand-schap te groot. Het samenwerkingsmodel dat ons voor ogen staat zal in de ene regio gemakkelijker gekopieerd kunnen worden dan in de andere. Ik hoop dat deze ongelijke uitgangsposities niet leiden tot een afwijzing per definitie van ons plan.

L1 behoudt redactionele eindverantwoordelijk-heid over alles wat via radio en tv wordt ver-spreid. Als het gaat om de digitale platforms heeft de omroep redactionele mede-eindverant-woordelijkheid in het nieuwe model. Ik zie geen principiële verschillen met de huidige situatie, waarin de publieke omroep kopij publiceert van een private nieuwsorganisatie als het ANP. Het publiceren van informatie onder eigen vlag zon-der 100% redactionele eindverantwoordelijk voor de productie van die informatie, is geen nieuw fenomeen.

We kunnen blijven roepen dat de regionale jour-nalistiek onder druk staat. We kunnen ook onge-bruikelijke nieuwe wegen inslaan.

(Bron: weblog november 2013, L1)

Een nieuw, gezamenlijk nieuwsmerk in LimburgOver de analyse is iedereen het eens in de mediawereld: de regionale journalistiek staat in Nederland onder druk door bezuinigingen, teruglopende abonnee-aantallen en lagere commerciële opbrengsten. Maar wat is de oplossing van het probleem?

Leo Hauben, hoofdredacteur L1

Page 34: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

34 | Colum

n

“Bedrijven die het begrepen hebben huren goe-

de journalisten in en geven hen de vrije hand.”

Zegt Frederique de Jong (1968). Ze begon als

schrijvend journalist voor kranten en tijdschrif-

ten en presenteert vanaf 1 januari 2014 het

NOS Radio 1 Journaal in de ochtend.

De orkaan die langs raast in de tijdschriftjourna-listiek is geen ramp. Natuurlijk is het verliezen van je baan vreselijk. Maar anders dan de meeste journalisten momenteel zeggen, is er nog steeds voldoende werk: je moet het alleen wel zien. Zo stuitte ik onlangs bij het Customer Media Congres op een enorme tafel met tientallen bladen waar ik nog nooit van gehoord had: Jij&UWV: bedrijfs-blad voor werknemers van het UWV, Ca Va?: blad voor de leden van het Belgische Ziekenfonds CM (‘Christelijke Mutualiteit’) en 24/7: vakblad voor politie. Dit soort bladen bestaat al langer, maar nieuw is dat deze branche groeit en dat zij graag gebruik maakt van journalisten. En niet alleen omdat zij nu werkloos zijn.

Slimme bedrijven zoeken kritische, echte ver-halen. Op het congres werd het ook gezegd: het noemen van je eigen merk in artikelen is uit. Bedrijven die het begrepen hebben huren goede journalisten in en geven hen de vrije hand. Dus vergeet het idee dat je als journalist mislukt bent als je je laat ‘omkopen’ door dit soort bladen: dat is echt achterhaald. Het is denk ik, zelfs aantrek-kelijker om een nieuwe weg in te slaan bij dit soort bladen, dan om bijvoorbeeld achter te blij-ven op de ‘rompredacties’ bij Sanoma. Dat woord alleen al. Weinig mensen, weinig geld, weinig tijd maar wel een enorme druk om de oplage op peil te houden. Succes.

Ik zou het wel weten. Als je je hele leven voor tijd-schriften hebt gewerkt en er verknocht aan bent, dan zou ik me op de customer mediamarkt stor-ten. Vergeet de zogenaamde scheidslijnen tussen publieksbladen en commerciële producties en duik in de markt van bedrijfsbladen, business to business, business to consumer, whatever. Sla je door de Engelse termen heen en doe net alsof

content een heel normaal woord is. Wat je ervoor terugkrijgt is dat je weer mooie verhalen kan ma-ken en dat je naast bekende namen in het colofon staat als Vincent Bijlo (UWV Perspectief) of Philip Dröge & Elma Drayer (Delta Lloyd Magazine: opi-nieblad over de wereld van Delta Lloyd Groep). Zie je wel: het gebeurt allang. En dit is nog maar de overgangsfase. Journalisten schreeuwen het niet van de daken omdat het niet zou samengaan met het controleren van de macht. Maar als je je kritische houding behoudt, maakt het niet uit bij welk medium je werkt. Sterker: ik denk dat jour-nalisten bedrijven kunnen helpen om eerlijker te worden. En dan kunnen journalisten ook eerlijk zijn. Zoals wijlen Michaël Zeeman ooit al zei: ‘Het medium bepaalt niet het niveau, dat doe je zelf’.

(Bron: villamedia.nl)

Duik in de markt van business to business Frederique de Jong

Page 35: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

35 |

www.changelimburg.nl

Je zal er maar wonen...

Page 36: CHANGE | December 2013 - Januari 2014

Commercial