De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

16
Hasselt Klinkt UiTpaskortingen Afvalophaling Pag. 4-6 Energievriendelijk Schaatsen GP Hasselt Pag. 7-9 Samen op de foto Hasselaren vandaag Haha...handicap Pag. 10-12 Stroom besparen Wachtdiensten Nestkastjes Pag. 13-16 Kinderen boven Hasselt is uitgeroepen tot ‘Kindvriendelijke Stad’. Het is de eerste maal dat de ti- tel wordt uitgereikt in Vlaan- deren en het is meteen prijs voor Hasselt. Voor ons is het een hele eer om dat label de komende zes jaar te mogen dragen. Dat we die titel krijgen, is geen toeval. Het is de bevesti- ging van de inspanningen van het stadsbestuur om kinderen zich echt thuis te laten voelen in hun stad. Niet alleen door her en der in een speeltuig te voorzien, maar door een breed en doordacht beleid uit te werken, dat kinderen weet aan te spreken. Kinderen maken volwaardig deel uit van onze samenle- ving. En dus is het belangrijk om ook met hen rekening te houden en hun stem te horen. De Rechten van het Kind vor- men daarbij de belangrijkste leidraad. Een dikke pluim aan al degenen die het kindvrien- delijke beleid van de Stad Hasselt mee helpen realise- ren. Laat het een motivatie zijn om het in de toekomst nog beter te doen. Hilde Claes Burgemeester Hier is hij dan, de laatste De Nieuwe Hasselaar van 2014. Met een flink, guitig meisje op de voorpa- gina. Enthousiast en gelukkig, net als wij, met onze pas verworven titel ‘Kindvriendelijke stad’. We gaan die met eer dragen. Want als een kind lacht, lacht de hele wereld… Prettige feestdagen! België - Belgique P.B. 3500 Hasselt 1 BC 4870 V.U.: Hilde Claes Burgemeester Groenplein 1, 3500 Hasselt 39 ste jaargang nr. 10 december 2014 - januari 2015, Maandelijks informatieblad uitgegeven door de Stad Hasselt Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1, [email protected], www.hasselt.be, Erkenningsnummer P303098 Dossier nieuw stadhuis binnenin

description

 

Transcript of De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

Page 1: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

Hasselt KlinktUiTpaskortingenAfvalophaling

Pag. 4-6

Energievriendelijk SchaatsenGP Hasselt

Pag. 7-9

Samen op de fotoHasselaren vandaag Haha...handicap

Pag. 10-12

Stroom besparenWachtdienstenNestkastjes

Pag. 13-16

Kinderen boven

Hasselt is uitgeroepen tot ‘Kindvriendelijke Stad’. Het is de eerste maal dat de ti-tel wordt uitgereikt in Vlaan-deren en het is meteen prijs voor Hasselt. Voor ons is het een hele eer om dat label de komende zes jaar te mogen dragen.

Dat we die titel krijgen, is geen toeval. Het is de bevesti-ging van de inspanningen van het stadsbestuur om kinderen zich echt thuis te laten voelen in hun stad. Niet alleen door her en der in een speeltuig te voorzien, maar door een breed en doordacht beleid uit te werken, dat kinderen weet aan te spreken.

Kinderen maken volwaardig deel uit van onze samenle-ving. En dus is het belangrijk om ook met hen rekening te houden en hun stem te horen. De Rechten van het Kind vor-men daarbij de belangrijkste leidraad. Een dikke pluim aan al degenen die het kindvrien-delijke beleid van de Stad Hasselt mee helpen realise-ren. Laat het een motivatie zijn om het in de toekomst nog beter te doen.

Hilde ClaesBurgemeester

Hier is hij dan, de laatste De Nieuwe Hasselaar van 2014. Met een flink, guitig meisje op de voorpa-gina. Enthousiast en gelukkig, net als wij, met onze pas verworven titel ‘Kindvriendelijke stad’. We gaan die met eer dragen. Want als een kind lacht, lacht de hele wereld… Prettige feestdagen!

België - BelgiqueP.B.

3500 Hasselt 1BC 4870

V.U

.: H

ilde

Cla

es B

urg

emee

ster

Gro

enp

lein

1, 3

500

Has

selt

39ste jaargang nr. 10 december 2014 - januari 2015, Maandelijks informatieblad uitgegeven door de Stad Hasselt Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1, [email protected], www.hasselt.be, Erkenningsnummer P303098

Dossier nieuw stadhuis

binnenin

Page 2: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

KERSTBUURTEN BEZOEKEN

Jaarlijks gaan het groen-comité PR8 en de Hasseltse groendienst op zoek naar de sfeervolste kerststraat van Hasselt. Ook het pu-bliek mag een favoriet kie-zen. Daarom vertrekken er op maandag 29 december vier gratis bussen van op de parking achter het cultuur-centrum Hasselt. Ze doen de 10 mooiste Hasseltse kerstbuurten aan. Wil jij een zitje bemachtigen? Wees er dan snel bij en schrijf je voor woensdag 24 december in via tel. 011 23 93 88 of mail naar [email protected]. Een rondrit duurt zo’n 3 uur. Er vertrekken twee bussen om 18 uur en twee om 19 uur.

COMPLEET KERST

Omdat Kerstmis een feest is voor iedereen, organiseert het stadsbestuur ook dit jaar ‘Compleet Kerst’. Het bijzondere kerstfeest vindt plaats op donderdag 18 december vanaf 11.30 uur in cultuurcentrum Hasselt. Talrijke verenigingen en or-ganisaties willen mensen uit hun isolement halen en nodi-gen hen uit voor een feest-maal en muzikale animatie. In voorverkoop betaal je 3,5 euro per persoon. De ticket-verkoop voor dit feestelijke kerstdiner verloopt enkel via deze verenigingen. Je kan meer info opvragen via de dienst Wijkmanagement.

INFODienst WijkmanagementTel. 011 23 94 [email protected]

P2 DE NIEUWE HASSELAAR

KORT Kindvriendelijk label

Onze stad engageert zich al lan-ger voor een kindvriendelijk be-leid. Dat engagement viel in de smaak bij de jury van het eerste Vlaamse label voor Kindvriende-lijke Steden en Gemeenten. De jury bestond niet uit de minsten: UNICEF België, het Kinderrech-tencommissariaat en het Euro-pees Netwerk Kindvriendelijke Steden. Samen met 6 andere ste-den kreeg onze stad het label ‘Kindvriendelijke Stad’ uitgereikt. Goed nieuws ook voor Bert & Hert, de 2 mascottes die al sinds 2009 de Hasseltse kindvriendelijk-heid een gezicht geven. Je ziet ze vaak op tal van kinderactiviteiten in de stad, altijd in duo – het vro-lijke ventje met het rode hert.

Kinderen aan het woord laten

‘Ik zou Hasselt wat groener wil-len maken, en er natuurlijk minder auto’s laten rondrijden.’ ‘Kinderen moeten meer op straat kunnen spelen.’ ‘Wij vinden dat er genoeg plezier is in Hasselt met Winter-

land, het Kapermolenpark,de ker-mis en Pukkelpop.’ ‘Vaak is graffiti top, soms ook een flop.’ ‘Kauw-gom in de stad moet weg. Plaats een bord met: gooi hier uw kauw-gom.’ Het is maar een greep uit de opgetekende uitspraken van 12-jarigen. Onder begeleiding van Villa Basta, de cultuurwerk-plaats voor jongeren, kregen ze via filmpjes, teksten en foto’s een stem. Het is één van de manieren waarop het stadsbestuur kinderen wil laten mee denken en meewer-ken aan een stad waarin ze zich goed kunnen voelen. Rachida Nait Oufakir van de Hasseltse jeugddienst: ‘Er komen vaak

dingen uit waar beleidsmakers iets mee kunnen. We zijn er dan ook van overtuigd dat de menin-gen van kinderen heel zinvol kun-nen zijn om het stadsbeleid vorm te geven.’

Goed voor iedereen!

Rachida Nait Oufakir: ‘Kind-vriendelijkheid gaat verder dan bijvoorbeeld mooie speelplein-tjes of leuke kinderactiviteiten. Zo vinden we het belangrijk dat de aandacht voor kinderen heel breed terug te vinden is in de verschillende beleidsdomeinen van de stad. Ook die waar je het misschien niet direct verwacht, zoals mobiliteit, groeninrichting, cultuur...’ Net dat gegeven vond de jury van het label ‘Kindvrien-delijke Stad’ sterk aan de kandi-datuur van Hasselt. ‘Kinderen zijn een ideale toetssteen voor een leefbare samenleving. Want een kindvriendelijke stad is eigenlijk een stad die goed is voor ieder-een!’

INFO

Jeugddienst

Tel. 011 23 94 29

[email protected]

www.jeugdhasselt.be

kindvriendelijkestedenengemeenten.be

Schepen van Jeugd Valerie Del Re

Een stad waar het fijn is om kind te zijn. Met veel speel-pleintjes, Graag Traag-borden, veel boeiende activitei-ten tijdens schoolvakanties, waar kinderen een stem hebben en de rechten van het kind duidelijk aanwezig zijn... Hasselt kreeg onlangs het label ‘Kindvriendelijke Stad’. Dat is een beloning voor 2 jaar hard werken, waar we bijzonder trots op zijn!

“Een kindvriende-lijke stad is eigen-lijk een stad die goed is voor ieder-een!”

© L

eyla

Nai

t O

ufak

ir

Page 3: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

KERSTSHOPPENCadeautjes en boodschappenDe jacht op kerstcadeautjes is geopend! Op de zonda-gen 14 en 21 december zijn de winkels uitzonderlijk open van 13.30 tot 18 uur. Bovendien is er op zondag 21 december van 15 tot 20 uur een midwintermarkt op het Kolonel Dusartplein. Je vindt er de traditionele marktkramers, maar ook verenigingen en hobbyis-ten baten er standjes uit. Ook handig om te weten, voor het nieuwjaarsdiner: de supermarkten zijn open op zondag 28 december!

Hasseltbon onder de boomZoek je naar een origineel geschenk, maar weet je niet goed wat te kiezen? Met de Hasseltbon zit je altijd goed. Je kan ermee betalen in meer dan 160 Hasseltse winkels en horecazaken. Je haalt de geschenkbon ter waarde van 5, 10, 20 of 50 euro af bij Toerisme Hasselt, Maastrichterstraat 59.

Neem de gratis busVermijd parkeerstress en spring vanaf zaterdag 13 december op de gratis bus! Die rijdt dagelijks – ook na de feestdagen – van de hal-te ‘Rijksadministratief cen-trum’ (Boudewijnlaan), waar je je auto kan parkeren, naar haltes op en binnen de Groene Boulevard (kleine ring). Klaar? Dan neem je met je kerstpakjes gewoon weer de bus, en die brengt je naar je auto.

SoldenDe solden starten al op za-terdag 3 januari. Het eerste weekend van het nieuwe jaar wordt winkelen dubbel plezierig, want ook op zon-dag 4 januari zijn de winkels uitzonderlijk geopend, van 13.30 tot 18 uur!

INFODienst EconomieTel. 011 23 93 [email protected]

DE NIEUWE HASSELAAR P3

KORT

Liesbeth Decoutere van JCI Has-selt: ‘Zieke kindjes zijn breekbaar en emotioneel zwak. Vaak verwer-ken ze hun indrukken en hun ziek zijn in een spel. Het spel is een geneesmiddel voor hen. Het is dus belangrijk dat een ziek kind tijdens een ziekenhuisopname de kans krijgt om te spelen. En we denken ook aan de kinderen die een ziek familielid komen bezoeken. Ook voor hen willen we het ziekenhuis kindvriendelijker maken.’

Groot memoryspel

‘Zo plannen we bijvoorbeeld een speelhoekje in de inkomhal van het ziekenhuis. In vier wachtza-len in het Jessa Ziekenhuis – waar op dit moment nog geen spel- materiaal voor kinderen is – willen we aan de wand speelsystemen plaatsen. Voor de afdeling Geria-trie en op de revalidatiediensten hebben we een reuzengroot me-moryspel in gedachten. Toch een mooie kans voor grootouder en

kind om er samen een geheugen-spel te spelen…’

‘Op de kinderafdeling is er al een prachtige speelruimte. Daar den-ken we eerder aan de ouders van een ziek kind. We willen er een ouderlokaal met internet inrich-ten, waar ouders zich even kunnen terugtrekken, een koffie kunnen drinken of wat kunnen werken als hun kind slaapt. Geen overbodige luxe, zeker als je kind langere tijd in het ziekenhuis moet blijven.’

Hoe kan je helpen?

Liesbeth Decoutere: ‘Om onze

ideeën te kunnen uitvoeren, heb-ben we een startkapitaal van mini-mum 18 000 euro nodig. Daarom organiseren we allerlei acties. Zo verkopen we pluchen aapjes, die er net zo uitzien als het aapje van Milan, de jongen die een hoofdrol speelt in de kinderboekjes van het ziekenhuis en in de speelruimte van de kinderafdeling. Je kan de knuffels op 14 en 15 december kopen op het Capucienenplein, het weekend nadien op de Grote Markt of tijdens de midwinter-markt op 21 december op het Kolonel Dusartplein. Vanaf eind januari start onze online veiling van bijzondere voorwerpen. En we starten met crowdfunding. Dat is een chic woord, dat betekent dat iedereen een gift kan storten om ‘Operatie Animatie’ te laten slagen. Je vindt alle praktische info op www.operatieanimatie.be. Voor stortingen vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest. Operatie Ani-matie wordt ongetwijfeld de leuk-ste operatie in het ziekenhuis.

INFO

Operatie Animatie is ontstaan uit een part-

nerschap tussen JCI Hasselt en het vzw

Jessa Ziekenhuis en krijgt de steun van on-

der meer de Koning Boudewijnstichting.

www.operatieanimatie.be

Een kind in een ziekenhuis? Er zijn leukere plekken. Maar als het dan toch moet, kunnen we het ziekenhuis maar beter zo kindvriendelijk mogelijk maken. Dat is het uit-gangspunt voor ‘Operatie Animatie’, van JCI Hasselt en vzw Jessa Ziekenhuis. Ze roepen je op om te helpen.

Operatie Animatie

“Operatie Anima-tie wordt de leuk-ste operatie in het ziekenhuis!”

Page 4: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

HUIS ERIKA VERHUIST

Het Huis Erika Thijs heeft sinds kort een nieuwe thuis. Je vindt het psychosoci-aal centrum voor kanker- patiënten en hun naasten niet langer in de Schrijnwer-kerstraat, maar wel in Villers-park 5, bus 2. Op zaterdag 13 en zondag 14 december zijn er opendeurdagen.

INFOHuis Erika ThijsTel. 011 43 32 [email protected]

INSCHRIJVINGEN

SPORTCURSUSSEN(januari – april)

HasselarenOnline inschrijven kan vanaf zaterdag 13 december, 9 uur.Telefonisch inschrijven kan vanaf maandag 15 decem-ber, 8 uur.

IedereenOnline inschrijven kan vanaf maandag 15 december, 17 uur.Telefonisch inschrijven kan vanaf dinsdag 16 december, 8 uur.

SPORTKAMPEN(Krokus & Pasen)

HasselarenOnline inschrijven kan vanaf zaterdag 17 januari, 9 uur.Telefonisch inschrijven kan vanaf maandag 19 januari, 8 uur.

IedereenOnline inschrijven kan vanaf maandag 19 januari, 17 uur. Telefonisch inschrijven kan van-af dinsdag 20 januari, 8 uur.

INFOwww.sporthasselt.beTel. 011 23 94 [email protected]

P4 DE NIEUWE HASSELAAR

KORT

Santé! Proost! Gezondheid! Schol-lekes! Op zondag 11 januari gaan de glazen gezwind de lucht in en dan hoffelijk tegen elkaar. Dan is het weer ‘Hasselt Klinkt’, het mo-ment om samen met andere Has-selaren het glas te heffen op het nieuwe jaar. Het Feestcomité, het stadsbestuur en de slagers van de binnenstad nodigen je graag uit op de jaarlijkse nieuwjaarsre-ceptie voor alle Hasselaren op de Grote Markt. ‘Hasselt Klinkt’ be-gint om 14 uur, met een glas en hapjes. Coverband Diablo zorgt voor muziek. De receptie is gratis en duurt tot 16 uur. Tot dan?

INFO

Dienst Cultuur

Tel. 011 23 95 56

[email protected]

Hasselt Klinkt!

Page 5: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

DE NIEUWE HASSELAAR P5

DE SINT HOUDTVAN FAIRTRADE

Ga jij nog chocolade inslaan voor Sinterklaas? Mogen we je dan een tip geven? Koop FairTrade-chocolade en doe mee met de grote actie! Liefst 6232 kinderen van 23 deelnemende Hasseltse kleuter- en basisscholen krij-gen dit jaar een extraatje: een Sinterklaas van FairTra-de-chocolade. Met die ac-tie wil het stadsbestuur alle ouders attent maken op de mogelijkheid om FairTrade-snoepgoed te kopen, en zo ook de kinderen in het Zui-den een betere toekomst te geven.

INFOTel. 011 23 94 [email protected]://fairtradegemeenten.be/hasselt

FAB POP-UP STORE

Onze stad telt een bijzonde-re winkel extra, al is die tij-delijk: de FAB Pop-Up Store. Je vindt er mode van jonge ontwerpers uit de regio. Ori-ginele sieraden, kledingstuk-ken en accessoires, allemaal van aanstormend modeta-lent uit de Euregio Maas-Rijn. Na eerdere succesvolle edities in Hasselt (2011), Maastricht (2012) en Aachen (2013) zijn ze terug in onze stad, in de Kapelstraat 45. Fashion Across Borders vzw (FAB) is een initiatief van het Modemuseum Hasselt, FASHIONCLASH Maas-tricht en Designmetropole Aachen. De FAB Pop-Up Store is nog open tot en met 15 januari.

INFOwww.fashionacrossborders.com

KORT

De feestdagen staan voor de deur. Heb jij plannen voor een bezoekje aan Winterland, en mis-schien ook de GP veldrijden? Dan hebben we goed nieuws. Met de UiTpas krijg je interessante kortin-gen. Doe je voordeel!

Winterland slaat dit jaar al voor de zevende keer zijn tenten op in onze stad. De tijdelijke schaats-baan op het Kolonel Dusartplein blijft één van de absolute pu-bliekstrekkers. Zin in een lekker tochtje op de ijzers, je sjaal wap-perend in de wind? UiTpashou-ders krijgen op vertoon van hun pas aan de kassa in het Grand Café een korting van 2,50 euro op een Winterland Pakket. Je betaalt

7,5 euro in plaats van 10 euro. Dat pakket bestaat uit een toegang tot de schaatsbaan, de huur van schaatsen en 2 consumpties. Re-den genoeg dus om een bezoekje te brengen aan Winterland en de kerstmarkt! Je kan er nog terecht tot zondag 4 januari.

GP in Kapermolen

Op zaterdag 6 december kan je een uitstap naar Winterland mis-schien koppelen aan de Grote Prijs van Hasselt? Die veldritwed-strijd, de vierde manche van de bpost bank Trofee, is één van de weinige echte parkcrossen en erg populair, bij deelnemers en bij het publiek. De volledige Belgische

top en de wereldtop zakt die dag af naar het Kapermolenpark, op wandelafstand van Winterland: van Nys over Pauwels en van der Poel tot van der Haar. Enne, met wat geluk kom je gratis binnen. Er worden liefst 100 duotickets verloot onder de geïnteresseerde UiTpashouders. Wil je kans maken? Surf naar de website www.UiTinHasselt.be en vul het deelnemingsformulier in voor 3 december. Uit de inzendin-gen worden 100 namen geloot. Ben je bij de winnaars? Dan krijg je op 3 december een seintje en kan je, op vertoon van je UiTpas, je gratis tickets afhalen bij Toeris-me Hasselt, Maastrichterstraat 59.Geniet ervan!

UiTPAS kortingenMet de UiTpas van de Stad Hasselt geniet je tal van voordelen. En er is een nieuwe UiTpas op de markt! Het is een uitgebreide versie van de oude pas, met nóg meer voordelen. De UiTpas is nu meer een vrije-tijdspas, die je ook voor sport- en jeugdactiviteiten kan gebruiken.

Naar Winterland en de GP

© R

ola

nd H

erm

ans

Page 6: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

GEZOCHT: BUREN-BEMIDDELAARS!

Hoe los je een conflict tus-sen buren het best op, denk je? Door de partijen weer aan het praten te krijgen! In 2013 gebeurden er in Limburg ongeveer 400 bu-renbemiddelingen vanuit stads- of gemeentebesturen en politiezones, waarvan de overgrote meerderheid met goed gevolg. Beschik je over sociale en communicatieve vaardigheden en ben je en-thousiast om de spaak ge-lopen communicatie tussen buren weer vlot te trekken? De Provincie zoekt nieuwe, vrijwillige bemiddelaars. Ge-schikte kandidaten worden klaargestoomd tijdens een vierdaagse cursus. De vol-gende sessie is gepland in februari. Schrijf je dus snel in, de plaatsen zijn beperkt.

INFOSofie MoonsTel. 011 23 80 [email protected]

IWM KOMT LANGS

Ben je klant bij de Intercom-munale Watermaatschappij (IWM)? Dan krijg je tussen 15 december 2014 en 15 ja-nuari 2015 een medewerker van IWM over de vloer, om de stand van je watermeter op te nemen. IWM gaat van-af 1 januari 2015 immers op in De Watergroep. Je krijgt aansluitend je eindafreke-ning van IWM, samen met de contactgegevens van De Watergroep, je nieuwe wa-terleverancier.

INFODe Watergroep (klantendienst)Runkstersteenweg 208Tel. 011 28 06 [email protected]

P6 DE NIEUWE HASSELAAR

KORT

Sinds een half jaar halen Bio-nerga en Limburg.net het vuil-nis op in onze stad. Ze willen efficiënter werken en kiezen er vanaf 1 januari 2015 voor om be-paalde ophaalrondes samen te voegen. Voortaan zijn er 7 ron-des, enkel op maandag, woens-dag en vrijdag, in plaats van 12 rondes op alle weekdagen. Het is dus heel goed mogelijk dat jouw vaste ophaaldag wijzigt vanaf 1 januari. Ook nog goed om weten is dat de ophaalrondes voortaan al starten vanaf 6 uur ’s morgens. Het kan dus zijn dat de vuilzakken daarom ook op een ander uur dan vroeger opgehaald worden. Zorg er dus zeker voor dat je afval tij-dig op de stoep staat. Dat mag al de dag voordien, maar wel pas na 18 uur.

Jouw kalender

In de tweede helft van de maand december krijg je je persoonlijke afvalkalender in de brievenbus. Die is specifiek voor jouw ronde

en geeft aan op welke dag jij je huisvuil, papier/karton, pmd en grof vuil – op aanvraag – buiten moet zetten. Om de ophaalmo-menten voor papier en karton aan te geven, wordt in de kalender het symbool van een doos ge-bruikt, met de letter A of B erop. Binnen één ronde wordt het pa-pier op 2 verschillende momen-ten opgehaald. Je kan dus beho-ren tot zone A of B binnen één ophaalronde. Om te weten tot welke zone je behoort en wan-neer de papierinzameling voor jouw straat precies gebeurt, moet je bij het begin van het nieuwe jaar eenmalig je straat ingeven in

de stratenlijst. Je kan de kalender ook raadple-gen via www.limburg.net/afval-kalender. Daar vind je ook een optie om de data van de ophalin-gen met één klik te integreren in je persoonlijke agenda van je pc, smartphone of tablet. Je kan een herinnering instellen. Dan blijf je automatisch op de hoogte van alle wijzigingen.

Pik je zakken op

Heb jij je tegoed huisvuilzakken voor 2014 nog niet opgehaald bij onze Centrale Uitvoerings-diensten? Doe dat zeker voor 31 december, anders ben je ze kwijt. Ook in 2015 heb je recht op een nieuw aantal tegoedzakken. Je kan die in 2015 het hele jaar door komen ophalen op de Centrale Uitvoeringsdiensten.

INFO

Centrale Uitvoeringsdiensten

Hellebeemden 20

Open: maandag tot en met donderdag van

8 tot 12 en van 12.30 tot 16 uur, en op vrij-

dag van 8 tot 12 en van 12.30 tot 15 uur.

Tel. 011 28 30 44

www.limburg.net

Bleven je vuilzakken onterecht staan? Bel

dan naar het gratis nummer 0800 90 720.

Schepen van Reiniging Michel Froidmont

Afvalophaling verandertLet op. Het zit er dik in dat je je huisvuil vanaf 1 januari 2015 op een andere dag buiten moet zetten dan je ge-woon bent. Dat heeft te maken met een reorganisatie van de afvalinzameling. De afvalkalender, die je binnen-kort in je brievenbus krijgt, maakt je wegwijs. Wij vatten de opvallendste veranderingen alvast voor je samen.

“Het is goed mogelijk dat jouw vaste ophaaldag wijzigt vanaf 1 januari.”

Page 7: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

Stel je voor: je denkt eraan om je huis beter te gaan isoleren of energievriendelijk te renoveren, maar je ziet op tegen het gedoe, het werk, de kosten... Je woont in een wijk met allemaal gelijkaardi-ge huizen, van ongeveer hetzelf-de bouwjaar. Wat een lumineus plan zou het zijn als de hele straat gelijktijdig mee zou doen aan een gezamenlijke renovatie! Dan zouden jullie collectief de juiste experts kunnen inschakelen, en goedkoper jullie huizen energie-vriendelijker maken.

Collectief renoveren

Sta je hardop te dromen? Nee,

juist niet. Op dit moment bestaat er zo’n pilootproject op wijkbasis. Het heet ‘collectieve renovatie van woningen’ en de stad Has-selt probeert het idee uit op één locatie. Het woord ‘pilootproject’ zegt het immers al: het zit nog in een testfase. Maar de voordelen klinken als muziek in de oren. Als renovatiewerken voor dezelfde soort van woningen in groep kun-nen gebeuren, ontstaat er een schaalvoordeel. Als je met ve-len bent voor dezelfde werken, drukt dat natuurlijk de kosten. Ook zorgt het voor een snellere afhandeling van de bouwwerken én het verhoogt de kwaliteit van de uitvoering. De eigenaars van

de huizen kunnen ook op een eenvoudige manier een goede begeleiding krijgen. De renovatie kan bestaan uit een totaalreno-vatie, die je in één keer uitvoert. Of ze kan gespreid worden in de tijd. Het pilootproject gebeurt in samenwerking met de Provincie Limburg, Dubolimburg en Stebo.

Warmteverlies opsporen

Waar verliest jouw woning veel warmte? Heb jij daar een zicht op? Wist je dat een infraroodfoto je naadloos kan vertellen waar de gebreken van je huis zich bevin-den? Dat is de sleutel voor het tweede Hasseltse proefproject, in samenwerking met een isolatiefir-ma. De locatie wordt op voorhand afgestemd met de bewoners. Ver-volgens rijdt er ’s nachts een auto met een warmtecamera door de straat, om er foto’s te maken. Dat kan alleen bij vriestemperatuur. De foto’s tonen waar de huizen warmteverlies ondervinden. Die info kan je bijvoorbeeld leren dat het nuttig is om een spouw-muur of om net je ramen beter te isoleren. De bewoners van de betrokken huizen kunnen nadien de foto’s van hun eigen huis on-line bekijken, met een persoonlijk paswoord. Zowel het collectief renoveren als de thermografische foto’s zijn proefprojecten, die voorlopig enkel plaatsvinden in een aantal Hasseltse straten. Als blijkt dat ze succesvol zijn, worden ze moge-lijk uitgebreid. Maar niets houdt je tegen om zelf al advies te vra-gen voor een duurzame energie-renovatie aan huis. Contacteer de Huisdokter via www.eerstehulp-bijduurzaambouwen.be of bel naar 011 39 75 75. Het is een gra-tis advies op maat, afgestemd op jouw woning.

INFO

Dienst Leefmilieu

Tel. 011 23 95 25

[email protected]

Schepen van Leefmilieu Joost Venken

BERICHT AAN DESTEVOORTENAREN

Ben je een inwoner van Ste-voort en wil je een attest, een adreswijziging, huisvuil-zakken of rattenvergif aan-vragen? Dan kan je vanaf 5 januari niet alleen in het stadscentrum, maar ook in het deelgemeentehuis van Kermt terecht, op woens-dag en donderdag van 9 tot 12.30 uur. Het deelgemeen-tehuis in Stevoort werd verkocht; er komen o.a. ser-viceflats en een minicrèche.

INFODeelgemeentehuis Belgiëplein 13510 KermtTel. 011 25 21 95

GEEFPLEINTJE

Heb je oude kleding in je kast? Speelgoed waar je kin-deren te oud voor zijn? Of huisspullen in je kelder? Op zaterdag 20 december vindt er een Geefpleintje plaats in onze stad. Let wel, het Geef-plein is geen rommelmarkt! Het is een burgerinitiatief. Je kan er bruikbare spullen gra-tis achterlaten en alles wat je interesseert, gewoon meene-men. Alles wat je meebrengt, moet proper en volledig zijn! En iedereen die gebak of drank wil meebrengen, kan het aan het geefbuffet afge-ven. Aan dat buffet kan ieder-een komen eten en drinken. Zo wordt het Geefpleintje ook een fijne ontmoetings-plaats. Van 11 tot 16 uur ben je welkom rond het stand-beeld van Van Veldeke aan de Thonissenlaan.

INFOLinda VanderstukkenTel. 0472 88 82 10Simone VerbakenTel. 0485 63 46 53

DE NIEUWE HASSELAAR P7

KORT

Tegen 2020 wil de Stad Hasselt haar CO2-uitstoot met meer dan 20% verminderen. Dan is er nog wel even tijd, denk je misschien. Maar het is een ambitieuze doelstel-ling, die geen dode letter mag blijven. Eén van de plek-ken waar we de CO2-emissie nog flink naar beneden kunnen halen, is je huis. In dat kader lopen er in onze stad momenteel 2 boeiende proefprojecten.

Energievriendelijk huis

Blijf bij

Page 8: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

6 & 7 decemberArtistieke gymnastiek damesSporthal Alverberg - 9 uurLisy Genné-Hennuy011 32 42 33www.staparaathasselt.be

21 decemberBekertornooi kadetten meis-jes (volleybal)Sporthal Spalbeek - 9 uurGeorges Vennekens0498 38 45 76www.volleylimburg.be

26, 27 & 28 decemberZaalvoetbaldagenSporthal Alverberg - 9 uurErik Conings - 0476 66 87 [email protected]

24 & 25 januariSchermtornooiSporthal Spalbeek - 9 uurIvan Acke - 0474 27 71 63schermkringherckenrode.be

25 januariMidwinterjoggingSportcentrum Kiewit - 13 uurwww.avthasselt.be0478 32 56 22

7 decemberLangemantochtPC Sint-Jansheide - vanaf 8 uurGilbert Motmans011 31 34 61www.wsvderakkers.be

15 decemberBoerenkrijgtochtOC Runkst - vanaf 8 uurWerner Achten - 011 27 31 40www.de-trotters.be

19 decemberKerstwandeling Kermt-TuiltFeestzaal Centrum Kermt -vanaf 15 uurInfo: 0498 81 55 16

21 decemberWandelingOC De Binder - vanaf 8 uurPierre Arnouts0496 68 46 [email protected]

27 decemberEindejaarstochtOC Stokrode - vanaf 7 uurGuy Motmans011 25 14 22www.dragonders.be

P8 DE NIEUWE HASSELAAR

SPORTAGENDA Kansen op ijs

Sinds half september is de ijshal aan de Gouverneur Verwilghen-singel opnieuw open, tot eind mei. Je kan individueel of in groep de schaatsen aanbinden, een eigen paar of een gehuurd. Je kan ontbijtschaatsen op zon-dag, je ‘Birthday on ice’ vieren of schaatslessen nemen. De tarieven vind je op de website van Bloso. Heb je het schaatsen al goed on-der de knie en wil je meer? Sluit je aan bij één van de vier clubs, al naargelang je voorkeur.

Stijlvol

Hasselt telt twee kunstschaats-clubs. De Hasseltse Kunstschaats-club (HSK) trok dit seizoen nieu-we monitoren aan en kan zo op dinsdag en vrijdag in kleinere groepjes werken. Je kan ook aan competitie doen. De club telt mo-menteel 11 leden die aan het Bel-gisch kampioenschap deelnemen in 4 categorieën. Ze kijken uit naar het Vlaams kampioenschap op 27 en 28 februari in De Schaverdijn. De tweede Hasseltse club is Has-selts Kunstschaats Team (HKST), een louter recreatieve club, waar

je van prille volwassene tot ac-tieve 60-plusser terecht kan. On-der deskundige begeleiding leer je de kneepjes van het kunst- en synchroonschaatsen.

Snel

Mag het voor jou wat meer voor-uitgaan, met een flinke snelheid en adrenaline? Dan kan je te-recht bij shorttrackclub YDS Has-selt. Shorttrack is een vorm van hardrijden in een ovaal. De sport staat bekend om zijn spectacu-laire inhaalacties, binnendoor en buitenom. De trainingen zijn op

zaterdag en woensdag en je kan drie keer gratis gaan proberen. Wil je kennismaken? Ga dan op 5, 6 en 7 december zeker eens kijken naar de Star Class, ver-gelijkbaar met de Champions League in het voetbal. 100 atle-ten uit heel West-Europa komen naar De Schaverdijn. Elegantie en correcte uitvoering gaan hand in hand met atletisch vermogen en keiharde competitie. 16-jarigen halen er topsnelheden van meer dan 40 kilometer per uur!

Bikkelhard

Op de schaatsbaan kan je ook gaan ijshockeyen, een combina-tie van behendigheid en snel-heid. En bovendien niet geschikt voor doetjes, want het is een pit-tige contactsport. Haskey heeft jeugdteams, recreanten en een eerste ploeg die actief is in de hoogste klasse. Je sluit je dus niet aan bij de eerste de beste!

INFO

Op http://www.bloso.be/Centra/Hasselt

vind je alle info en contactgegevens terug.

Ook op Winterland op het Kolonel Dusart-

plein, van 15 november tot 4 januari 2015,

kan je gaan schaatsen op een overdekte

schaatsbaan.

Schepen van Sport Rob Beenders

Niet iedereen is fan van winterse temperaturen, maar er zijn ook liefhebbers. Wintersporters zijn in hun nopjes. Ze trekken op skivakantie of… naar ijshal De Schaver-dijn. Trek je schaatsen aan en kies voor stijlvol, snel of bikkelhard: kunstschaatsen, shorttrack of ijshockey.

“16-jarigen ha-len in shorttrack topsnelheden van meer dan 40 kilo-meter per uur.”

Page 9: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

SPORTELKALENDER

De Sportelkalender 2015 is er! De kalender bevat de activiteiten die de Hasseltse sportdienst organiseert voor de actieve 50-plussers. Van-af 1 december haal je jouw exemplaar gratis af bij de sportdienst, Toerisme Has-selt, dienstencentrum De Boelvaar, dienstencentrum ‘t Park, het stedelijk zwembad en alle Hasseltse sporthal-len. Je kan hem ook telefo-nisch aanvragen.

INFOSportdienstTel. 011 23 94 50 [email protected]

SPORTELEN18 decemberBowlingnamiddagSportcentrum Olympia 13.30 tot 17 uurPrijs: 6 euro (bowling)/10 euro (bowling + koffie & taart)

19 januariWandeling BanneuxO.C. De Hazelaar - 14 uurPrijs: 3,50 euro (koffie & taart), vooraf inschrijven

20 januariBadmintoninitiatieSporthal Runkst - 16 tot 17.30 uurGratis, vooraf inschrijven

23 januari- NetbalinitiatieSporthal Runkst - 10 tot 11 uur - Gratis, vooraf inschrijven

- BadmintoninitiatieSporthal Runkst - 11 tot 12 uur - Gratis, vooraf inschrijven

INFOTel. 011 23 94 50 [email protected]

DE NIEUWE HASSELAAR P9

KORT

6 december is dit jaar niet alleen een kinderfeest, ook de wieler-liefhebbers zijn opgewonden… Zij krijgen op die dag ook een cadeau: de tiende editie van de GP! Kom je in het Kapermolen-park mee vergapen aan de nati-onale en internationale top van het veldrijden! Sven Nys doet ongetwijfeld een gooi naar zijn vijfde zege in Hasselt. Je kan de profs aan het werk zien vanaf 15 uur. Eerder op de dag geven de nieuwelingen, junioren, beloften en dames er een lap op.

Maar het zijn de allerkleinsten die op woensdag 3 december de echte spits afbijten. Alle kinderen tussen 6 en 12 jaar oud zijn wel-kom tussen 14 en 15.30 uur voor een jeugdinitiatie op het wed-strijdparcours. Ze moeten enkel een fiets, helm en sportieve inge-steldheid meebrengen. Niemand minder dan Niels Albert zal de benjamins door het mulle zand en over de korte hellingen gidsen. Ook bondscoach Rudy Debie en gewezen wereldkampioenen Paul Herijgers en Roland Liboton ko-men een handje toesteken. Op-gelet, inschrijven kan maar tot en met 1 december!

INFO

Golazo Sports

Tel. 011 45 99 00

[email protected]

www.gphasselt.be

Schepen van Sport Rob Beenders

De tiende GP Hasselt

foto

’s ©

Ala

in B

uyck

Page 10: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

P10 DE NIEUWE HASSELAAR

De ambassadeur van Japan bezoekt Hasselt. In de Japanse Tuin wordt hij rondgeleid door gouverneur Herman Reynders, schepen Karolien Mondelaers en burgemeester Hilde Claes.

Schepenen Valerie Del Re en Karolien Mondelaers plaatsen samen met leerlingen van de Hasseltse lagere scholen chrysanten op de graven van gesneuvelden en aan de oorlogsmonumenten.

Schepen Karolien Mondelaers en burgemeester Hilde Claes samen met de Hasseltse auteur Jos De Wit bij de voorstelling van zijn nieu-we thriller ‘Weg’.

Ann Vandeput, Ann Delbeke, Michel Ilsen, Bert Lambrechts, minister Steven Vandeput en schepen Karolien Mondelaers openen in Het Stadsmus de expo ‘Geen nieuws, goed nieuws, Hasselaren en WO I’.

Burgemeester Hilde Claes, enkele leden van het schepencollege en de organisatoren tijdens de opening van Winterland.

Samen op de foto:

Hier zie je de winnaressen van de Kleurboelprijs voor de mooiste kinderillustratie: Henriet Van Roosmalen en Sandra Overweg, samen met schepen Karolien Mondelaers en Philippe Werck van Clavis.

Page 11: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

KERSTBOOM GOED DIENST GEDAAN?

Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 januari 2015 haalt de Reinigingdienst van de stad natuurlijke kerstbomen aan huis op. De juiste datum voor de ophaling in jouw straat vind je in je nieuwe afvalkalender of op www.limburg.net/afvalkalender. Zet je kerstboom – zonder versiering, pot of kluit – op de ophaaldag voor 7 uur ’s morgens op de stoep. Je mag je kerstboom ook naar het containerpark brengen.

INFOReinigingsdienstTel. 011 23 99 [email protected]

NIEUWE UURREGELINGTREIN EN BUS

Vanaf zondag 14 december wijzigt de dienstregeling van de NMBS. Dat wil zeggen dat je vertrouwde trein van-af dan mogelijk op een an-der tijdstip vertrekt. Ook De Lijn wil haar service verbete-ren en stemt haar dienstver-lening vanaf 14 december af op de nieuwe dienstregeling van de NMBS, de schooluren en de situatie op de weg.

INFODe nieuwe dienstregelingen vind je op www.nmbs.be en www.delijn.beContact Center NMBS: tel. 02 528 28 28De LijnInfo: tel. 070 220 200

KORT

DE NIEUWE HASSELAAR P11

Samen organiseren Martina, Hilde en Debbie ‘Handmade in Belgi-um’, een succesvolle beurs voor zelfgemaakte producten, op zon-dag 7 december in het Modemu-seum. Voor de tiende keer al.

Martina: ’We leerden elkaar toe-vallig kennen. Enkele jaren ge-leden liep ik rond met het idee om een beurs voor zelfgemaakte spullen te starten. Ik zocht toen zelf ook een locatie om mijn hand-gemaakte kleding aan een publiek te laten zien en te verkopen. Een verkoopster van de Hasseltse win-kel Paplou wist van mijn plan. Ze bracht me in contact met illustra-trice Hilde Groven, die dezelfde wens had. Later vervoegde Deb-bie Lavreys ons team nog. Nu zijn we dus met 3 organisatoren. Met uiteenlopende karakters, maar we vullen elkaar heel goed aan.’

We gaven onze beurs de naam ‘Handmade in Belgium’. Je vindt er dan ook enkel ontwerpers met handgemaakt moois, of stand-

houders die stoffen of materiaal verkopen, waar je zelf creatief mee aan de slag kan gaan. En ‘Belgium’ geeft aan dat je er geen geïmporteerde spullen uit bij-voorbeeld China tegenkomt. Wel staan er sinds kort ook Neder-landse ontwerpers op onze beurs.

Onze eerste editie was meteen een schot in de roos. Er was echt enorm veel volk in zaal BELGIE. De tweede editie vond plaats in een grotere ruimte in zaal BELGIE. Nadien weken we uit naar C-mine in Genk. Naast de vele Limburgers, bezoeken ook pakweg Antwerpenaren of Gen-tenaren onze beurs. Nu keren we weer terug naar onze thuisstad.

Het Modemuseum in Hasselt trekt andere ontwerpers aan. Het is de eerste keer dat we onze beurs in dit museum houden. We merken dat er andere, nieuwe standhouders inschrijven. Gro-tere namen uit de ontwerpwereld stellen zich kandidaat om deel te nemen aan de beurs. Het wordt echt een mooie editie, met plaats voor 50 standhouders.

Juwelen, sjaals, kinderkleding, handtassen, kerstkaarten… Je vindt van alles op ‘Handmade in Belgium’. De beurs van 7 decem-ber noemen wijzelf een alternatie-ve kerstbeurs. Je vindt er ‘iets an-dere’ kerstcadeautjes of je koopt er bijvoorbeeld kerstkaartjes van de hand van een illustrator.’

INFO

www.handmadeinbelgium.be

‘Handmade in Belgium’ vindt plaats op

zondag 7 december van 10 tot 18 uur in

het Modemuseum. De inkom is gratis.

Drie Hasseltse madammen slaan de handen in elkaar. Martina Vangeneugden, Hilde Groven en Debbie Lavreys hebben iets met elkaar gemeen: ze zijn creatief en on-dernemend. Én ze willen ook andere talenten de ruimte geven om te tonen wat ze in huis hebben. Dat doen ze met veel overtuiging, op ‘Handmade in Belgium’.

Debbie, Martina en Hilde

Debbie Lavreys, Martina Vangeneugden en Hilde Groven

“Wij noemen het een alternatieve kerstbeurs.”

Page 12: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

KERST VOORIEDEREEN

De eindejaarsperiode is de gezelligste tijd van het jaar. Tenzij je de eindjes met moeite aan elkaar kan kno-pen, dan is het een confron-terende tijd. Het OCMW en een aantal aanverwante initiatieven bieden gelukkig ondersteuning. We sommen ze even voor je op.

•Bij het sociaal restaurant Klavertje Vier in de Fon-teinstraat in Runkst kan je dagelijks van 10 tot 16 uur lekker en goedkoop gaan eten.

•Ook in de Mouterijstraat kan je terecht, bij was-plaats De Zeepbel van vzw Vriendschap. Je kan er voor lage tarieven je kleren wassen, drogen en strijken.

•Heb je nood aan sociaal contact? Ga gerust eens langs bij het huiskamer-project Café Anoniem, Mouterijstraat 8. Je kan er een babbeltje slaan, de krant lezen, een spel spe-len… Je betaalt er, dankzij de inzet van talrijke vrijwil-ligers, een heel schappe-lijke prijs voor je consump-ties.

•Ga je verhuizen in Hasselt? Meubeldienst de Draai-deur helpt je letterlijk een handje, voor een kleine prijs. Ze beschikken over een bestelwagen en een aanhangwagen. Je kan hen contacteren via tel. 011 25 47 21.

INFOOCMW [email protected]

KORT

P12 DE NIEUWE HASSELAAR

Lieve Gelders is voorzitter van de adviesraad Toegankelijk Hasselt, en heeft zelf een handicap. Lut Vaes is de mama van Jo, een jon-gen van 36 jaar met een mentale handicap.

Wat is de adviesraad ‘Toeganke-lijk Hasselt’? Lieve: ‘In de raad ze-telen ervaringsdeskundigen, men-sen die zelf een handicap hebben of een handicap van dichtbij mee-maken en vertegenwoordigers uit verschillende verenigingen en or-ganisaties voor personen met een handicap. Onze adviesraad is een beetje een waakhond. Zo helpen we het stadsbeleid om het be-lang van toegankelijke gebouwen en publieke ruimtes steeds voor ogen te houden. In Hasselt is er aandacht voor toegankelijkheid voor iedereen. Er wordt rekening

mee gehouden, als er nieuwe ge-bouwen komen of nieuwe wegen worden aangelegd. Ook bestaan er toelagen voor aanpassingswer-ken in winkels en horecazaken. Toch is er nog werk. We begrij-pen ook wel dat er niet altijd aan toegankelijkheid wordt gedacht. Zeker als je nooit zelf ervaart hoe het is om door je beperking iets niet te kunnen.’

Wat vinden jullie van de ten-toonstelling? Lieve: ‘Ik ben er heel blij mee! Als je met humor naar een beperking kan kijken, zit je goed. Het wil eigenlijk zeggen dat je mensen met een beperking als gewone mensen beschouwt. Ik vind het enorm belangrijk dat mensen met een beperking niet als verzuurd of verbitterd afge-schilderd worden. Een handicap

is vaak geen lachertje, maar hu-mor kan een wapen zijn tegen de moeilijkheden van je handicap. Ik-zelf probeer positief in het leven te staan. Blijven lachen!’ Lut: ‘Door zo’n tentoonstelling ga je relativeren. Ikzelf doe dat al genoeg, hoor. Ik heb de han-dicap van mijn zoon volledig geïntegreerd in mijn leven. Maar ik vind het ook belangrijk dat andere mensen, die soms zwaar tillen aan een handicap, leren te relativeren. Ik vind de reacties van de mensen soms heel eigenaar-dig. Ze verwachten precies niet dat je mensen met een beperking ook kan plagen, met hen kan la-chen en grapjes maken.’

Is Hasselt een toegankelijke stad voor mensen met een beperking? Lut: ‘Ik kan wel eens problemen ondervinden als ik op stap ben met een gehandicapte, bijvoor-beeld om een tafeltje op een terras te bereiken. Daarom is het werk van de adviesraad Toegan-kelijk Hasselt natuurlijk heel zin-vol.’ Lieve: ‘En als we de leefomge-ving toegankelijker maken voor gehandicapten, dan maken we ze ook beter voor moeders met een kinderwagen, voor iemand met een gebroken been, voor oudere mensen… Eigenlijk voor ieder-een!’

INFO

De gratis tentoonstelling ‘HAHA… Handi-

cap’ van vzw GRIP (Gelijke Rechten voor

Iedere Persoon met een handicap) houdt

van 4 tot 17 december halt in het Tuincafé

van Het Stadsmus. Je ziet er 50 cartoons

over handicaps.

Dienst Diversiteit

Tel. 011 23 93 28

[email protected]

Schepen van Welzijn Nadja Vananroye

Op 3 december is het de internationale dag van personen met een handicap. Op diezelfde dag start er in onze stad ook een tentoonstelling met cartoons over handicaps: ‘HAHA… Handicap’. We spreken erover met 2 leden van de adviesraad Toegankelijk Hasselt.

Lachen met een handicap?

“Humor is een wapen tegen de moeilijkheden van een handicap.”

Lieve Gelders, Lut Vaes en Jo Vaes

Page 13: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

KORT

DE NIEUWE HASSELAAR P13

RUGKLACHTEN?

80% van de Belgen krijgt ooit te maken met rugklach-ten. Hoe is de rug samen-gesteld en wat kan er mis gaan? En wist je dat een groot deel van de rugklach-ten voorkomen kan worden? Op donderdag 29 januari van 14 tot 16 uur leer je in lokaal dienstencentrum ’t Park alles over je rug, ook enkele rugversterkende oefeningen. Inschrijven en betalen (2 euro) kan tot 22 januari.

INFOLDC ’t ParkTel. 011 30 78 75

ENTHOUSIASTECHAUFFEURS?

Een oudere persoon die zich niet meer alleen kan ver-plaatsen, kan in Hasselt ge-bruik maken van het Minder Mobielen Vervoer van het OCMW. De werking steunt op de inzet van enthousiaste vrijwilligers, die als chauf-feur willen fungeren met hun eigen wagen. Lijkt het jou ook wel een mooie manier om ouderen te helpen? Je krijgt een vergoeding voor de gepresteerde kilometers en je bent verzekerd.

INFOBetty Van AlphenTel. 011 30 79 [email protected]

OVER APPS EN TWEETS

Doen termen als app, ta-blet en tweet je oren flui-ten? Heb je moeite om het nog allemaal te volgen? Op woensdag 10 december van 14 tot 16.30 uur is er de the-manamiddag voor senioren ‘Nieuwe media - Sociale me-dia’. Inschrijven en betalen (2 euro) kan tot 5 december. INFOLDC De BoelvaarTel. 011 22 64 04

De kans dat we het in Hasselt zon-der stroom gaan moeten stellen, is klein. Onze stad valt grotendeels buiten het afschakelplan. Dat plan verdeelt het hele land onder in 6 zones voor stroomonderbrekin-gen van enkele uren. Landelijke gebieden behoren tot zone 6 en zijn het eerst aan de beurt voor die lokale, tijdelijke stroomon-derbrekingen. Het overgrote deel van Hasselt valt helemaal buiten het afschakelplan. Wel zijn er aan de grens met Zonhoven, Lummen en Heusden-Zolder een paar Has-seltse straten die in zone 2 vallen, een ‘reservezone’, die enkel in ui-terste nood wordt afgekoppeld.

Hoe verloopt het?

Als er zich een elektriciteitstekort dreigt voor te doen in ons land, treedt er een noodplan in wer-king. Daarna volgen er een aantal voorbereidende maatregelen. Zo wordt iedereen opgeroepen om al het stroomverbruik dat niet

echt nodig is (wassen, drogen…), een paar uren uit te stellen. Ook krijgen industriële grootverbrui-kers de vraag om hun activiteiten tijdelijk te stoppen. Pas als die maatregelen niet voldoende blij-ken, wordt er beslist om bepaalde elektriciteitscabines enkele uren af te schakelen. Het afschakelplan treedt dan in werking.

Word ik verwittigd?

Ja. Allerhande mediakanalen (ra-dio, tv, kranten, sociale media, enz.) gaan erover berichten. Het is dus verstandig om de media te volgen. Pas op de dag zelf wordt

aangekondigd waar en om hoe laat er een afschakeling komt. De duur van de afschakeltijd is maxi-maal 4 uur. Volg ook zeker de di-gitale communicatiekanalen van de Stad Hasselt:- www.hasselt.be- www.facebook.com/3500hasselt- www.twitter.com/3500hasselt

Doe je mee?

Kunnen wij iets betekenen voor onze buurgemeenten? Absoluut. Hoe meer we samen energie sparen, hoe minder kans op een stroomgebrek en dus ook op een afschakeling. Hoe kan je helpen? Heel eenvoudig, door een aantal energietips op te volgen. Binnen-kort krijg je een handige, Hasselt-se brochure met allerhande tips in de brievenbus. Heb je zelf ook nog goede ideeën? Post je tips op onze Facebookpagina (‘3500Has-selt’)! De beste worden beloond met ledlampjes of andere duur-zame geschenken.

INFO

Dienst Noodplanning

Tel. 011 23 99 11

www.offon.be

Schepen van Energie Joost Venken

Burgemeester Hilde Claes

De elektriciteitsvoorziening houdt ons deze winter al-lemaal bezig. Komt er een schaarste, die de bevoegde minister dwingt om maatregelen te nemen? En maakt Hasselt kans om ‘afgeschakeld’ te worden? Alvast dit: er is geen reden tot paniek, wel tot solidariteit.

Samen stroom besparen

“Post je energietips op onze Facebook-pagina en win ledlampjes!”

Samen Hasselt

Page 14: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

Stadsbestuur Hasselt 011 23 90 11 fax 011 22 57 42 [email protected]

Werklijn Stad Hasselt0800 93744 [email protected] stoep kapot, een verzak-king of gat in de straat.

Reinigingsdienst 011 28 30 44

Antigifcentrum 070 245 245

Brandweer011 22 49 24

Brandwondencentrum 02 268 62 00

Centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning011 27 94 00 Druglijn078 15 10 20

Infrax078 35 30 20

Politie HAZODI101

Sociale info OCMW 0800 90280

Tele-Onthaal106

Waterdistributie:011 22 77 82 (IWM)011 28 06 11 (De Watergroep)

NUTTIGE NUMMERS

P14 DE NIEUWE HASSELAAR

JUBILEA23 augustus: gouden huwelijksjubileum van Swinnen-Schevenels 26 oktober: diamanten huwelijksjubileum van het echtpaar Claes-Reygel26 oktober: gouden huwelijksjubileum van het echtpaar Jacobs-Bernaers8 november: diamanten huwelijksjubileum van het echtpaar Trekels-Foerier9 november: diamanten huwelijksjubileum van het echtpaar Jordens-Grosemans14 november: diamanten huwelijksjubileum van het echtpaar Vandyck-Peuters26 november: briljanten huwelijksjubileum van het echtpaar Gerrits-Verding28 november: 101-jarige Maria Engelen

OPENINGSUREN ADMINISTRATIEVE STADSDIENSTEN

De stadsdiensten zijn open van maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uur. Enkel na afspraak met de dienst Bevolking: tweewekelijks op maandag van 17.30 tot 20 uur. Tel. 011 23 90 11

SLUITINGSDAGENDe stedelijke administratieve diensten zijn gesloten op donderdag 25 en vrijdag 26 december en op donderdag 1 januari. Op vrijdag 9 januari zijn ze gesloten in de namiddag. Dan is er een nieuwjaars-receptie voor het stadspersoneel.De containerparken zijn gesloten op kerstdag donderdag 25 december 2014 en op nieuwjaarsdag donderdag 1 januari 2015. Ze zijn eveneens gesloten op vrijdag 9 januari vanaf 12 uur, voor de nieuwjaarsreceptie van het stadspersoneel.

Uit de gemeenteraad

GROENSchepen Valerie Del Re Het bestuur trekt een budget uit voor de aankoop en aanplanting van laanbomen. Het gaat om een bedrag van zo’n 80.000, euro in-clusief btw.

ONTWIKKELINGSSAMEN-WERKINGSchepen Joost Venken

Een som van 65.000 euro wordt

verdeeld onder 20 organisaties die zich inzetten voor ontwik-kelingssamenwerking, zoals o.a. Solidair Onderweg Stevoort, Yabal, De Blokkendoos, Laat Laos Leren vzw.

BRANDWEERBurgemeester Hilde Claes

De (verdeelsleutel voor de) ge-meentelijke dotatie aan de hulp-verleningszone Zuid-West Lim-

burg wordt goedgekeurd.

EVENEMENTENSchepen Gerald Corthouts

Ook dit jaar is er een tijdelijke po-litieverordening opgemaakt. Die verbiedt het afsteken van vuur-werk en het oplaten van wens-ballonnen op het Kolonel Dusart-plein op oudejaarsnacht.

Meer info over deze beslissingen

tel. 011 23 96 06, [email protected].

De volgende gemeenteraad vindt plaats

op 15 en 16 december.

HUISARTSENCentraal oproepnummer

Hasselt: 011 22 03 03

Centrale Huisartsenpost, Welzijnscampus,

A. Rodenbachstraat 29.

Open vanaf zaterdagochtend 8 uur tot

maandagochtend 8 uur.

De avond voor een feestdag vanaf 20 uur

tot de ochtend na de feestdag om 8 uur.

Op de welzijnscampus is er enkel een arts

aanwezig tussen 8 uur en 22 uur. Meld je

aan voor 21 uur. Na 22 uur zijn er enkel

huisbezoeken.

Kuringen en Kiewit: 011 22 03 03

Kermt en Stevoort: 0900 42 042

Wimmertingen: 011 23 28 25

St-Lambrechts-Herk: 011 31 54 00

TANDARTSENNieuw nummer: 0903 39969

Op zaterdag en zondag en feestdagen

van 9 tot 18 uur.

APOTHEKERSHasselt, Kuringen en St-L-HerkElke werkdag van 18.30 tot 22 uur; op zon- en

feestdagen van 9 tot 22 uur. Na 22 uur: 0903

999 10

Kempeneers, Diesterstraat 4,

Hasselt, 011 22 63 30

Hendrickx, Boomkensstraat 34,

Hasselt, 011 27 22 45

Vanroelen, Maastrichterstraat 56,

Hasselt, 011 22 39 19

Vanstraelen, Guffenslaan 8,

Hasselt, 011 22 13 78

Cox, Joris van Oostenrijkstraat 66,

Kuringen, 011 25 14 41

Michiels, Sint-Truidersteenweg 537,

Sint-Lambrechts-Herk, 011 59 20 51

Peetermans, Vijversstraat 36,

Kiewit, 011 21 05 58

Smeets, Kuringersteenweg 37,

Hasselt, 011 25 33 84

Kempeneers, Diesterstraat 4,

Hasselt, 011 22 63 30

De Voorzorg, Maastrichterstraat 120,

Hasselt, 011 22 19 88

Op 28 oktober en 25 november vergaderde de gemeen-teraad onder het voorzitterschap van Carlo Gysens.

01/12

02/12

03/12

04/12

05/12

06/12

07/12

08/12

09/12

10/12

Page 15: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

December 2014 - januari 2015

DE NIEUWE HASSELAAR P15

Geraerts, Kiewitstraat 128,

Hasselt, 011 21 18 27

Stas, Sint-Truidersteenweg 132,

Hasselt, 011 27 06 74

Kempeneers, Diesterstraat 4,

Hasselt, 011 22 63 30

De Voorzorg, Runkstersteenweg 154,

Hasselt, 011 27 01 06

Van Elewyck, Gaerveldstraat 89A,

Runkst, 011 27 17 30

Peetermans, Vijversstraat 36,

Kiewit, 011 21 05 58

Schreurs, Luikersteenweg 82,

Hasselt, 011 22 27 21

De Voorzorg, Runkstersteenweg 154,

Hasselt, 011 27 01 06

Everaerts, Sint-Truidersteenweg 459,

Sint-Lambrechts-Herk, 011 27 22 67

Huys, Demerstraat 38,

Hasselt, 011 22 38 44

Wimmertingen, Luikersteenweg 709,

Wimmertingen, 011 37 75 59

Van Gorp, Luikersteenweg 193,

Hasselt, 011 27 11 06

Vanstraelen, Guffenslaan 8,

Hasselt, 011 22 13 78

Kempeneers, Diesterstraat 4,

Hasselt, 011 22 63 30

Hendrickx, Boomkensstraat 34,

Hasselt, 011 27 22 45

De Voorzorg, Maastrichterstraat 120,

Hasselt, 011 22 19 88

Malfait, Havermarkt 25,

Hasselt, 011 22 61 04

Everaerts, Sint-Truidersteenweg 459,

Sint-Lambrechts-Herk, 011 27 22 67

Vanstraelen, Guffenslaan 8,

Hasselt, 011 22 13 78

Peetermans, Vijversstraat 36,

Kiewit, 011 21 05 58

Smeets, Kuringersteenweg 37,

Hasselt, 011 25 33 85

Theunis, Maastrichtersteenweg 49,

Hasselt, 011 22 27 25

Malfait, Havermarkt 25,

Hasselt, 011 22 61 04

Van Gorp, Luikersteenweg 193,

Hasselt, 011 27 11 06

Schreurs, Luikersteenweg 82,

Hasselt, 011 22 27 21

Stas, Sint-Truidersteenweg 132,

Hasselt, 011 27 06 74

Huys, Demerstraat 38,

Hasselt, 011 22 38 44

Kempeneers, Diesterstraat 4,

Hasselt, 011 22 63 30

Vanstraelen, Guffenslaan 8,

Hasselt, 011 22 13 78

Wimmertingen, Luikersteenweg 709,

Wimmertingen, 011 37 75 59

Smeets, Kuringersteenweg 37,

Hasselt, 011 25 33 85

Cox, Joris van Oostenrijkstraat 66,

Kuringen, 011 25 14 41

Lormans, Sint-Katarinalaan 3,

Hasselt, 011 22 66 45

Vanstraelen, Guffenslaan 8,

Hasselt, 011 22 13 78

Malfait, Havermarkt 25,

Hasselt, 011 22 61 04

Michiels, Sint-Truidersteenweg 537,

Sint-Lambrechts-Herk, 011 59 20 51

Theunis, Maastrichtersteenweg 49,

Hasselt, 011 22 27 25

Smeets, Kuringersteenweg 37,

Hasselt, 011 25 33 85

Bijnens, Luikersteenweg 351,

Hasselt, 011 27 18 98

Multipharma, Kempische Steenweg 185,

Hasselt, 011 21 19 94

Geraerts, Kiewitstraat 128,

Hasselt, 011 21 18 27

Vanroelen, Maastrichterstraat 56,

Hasselt, 011 22 39 19

De Voorzorg, Maastrichterstraat 120,

Hasselt, 011 22 19 88

Kermt en StevoortDe apotheker is van wacht van 9 tot 22

uur. Na 22 uur: 0903 999 10

Vanoppen, Berkenstraat 18,

Donk/Herk-de-Stad, 013 44 36 36

Vanroye, Linkhoutstraat 175,

Linkhout, 013 44 48 80

Adams, Kerkstraat 20,

Lummen, 013 53 19 86

Creyns, Zolderse Kiezel 166,

Tuilt/Kuringen, 011 25 25 75

Cailliau, Genenbosstraat 127,

Genenbos/Lummen, 011 42 16 85

Machiels, Diestersteenweg 394,

Spalbeek, 011 87 15 40

Sint-Maarten, Sint-Maartenplein 31,

Stevoort, 011 31 26 73

David-Cools, Veearts Strauvenlaan 8,

Herk-de-Stad, 013 55 15 77

Dreezen, Grote Baan 89,

Kuringen, 011 25 25 37

Engelen, Koorstraat 8,

Kermt, 011 25 53 05

Froyen, Schoolstraat 4,

Schakkebroek, 013 55 28 53

Linssen, Stationsstraat 74,

Zelem, 013 44 17 36

Mees, Markt 18,

Herk-de-Stad, 013 55 11 14

Vangeneugden, Diestersteenweg 172,

Kermt, 011 25 24 52

Loksbergen, Loksbergenstraat 61,

Loksbergen, 013 44 19 86

Machiels, Diestersteenweg 394,

Spalbeek, 011 87 15 40

Mees, Stapstraat 1,

Schulen, 013 55 18 51

Mees, Markt 18,

Herk-de-Stad, 013 55 11 14

Neven, G. De Wittestraat 13,

Halen, 013 44 11 09

Mees, Stapstraat 1,

Schulen, 013 55 18 51

Vanlaer, Sint-Maartenplein 23,

Stevoort, 011 31 28 61

Panorama, Dorpstraat 18,

Lummen, 013 53 11 53

Peeters, Zelemsebaan 3,

Meldert, 013 33 65 97

Rosiers, Berkerwinningstraat 1,

Stokrooi, 011 25 21 27

Linssen, Stationsstraat 74,

Zelem, 013 44 17 36

Sint-Maarten, Sint-Maartenplein 31,

Stevoort, 011 31 26 73

Neven, G. De Wittestraat 13,

Halen, 013 44 11 09

Vanoppen, Berkenstraat 18,

Donk/Herk-de-Stad, 013 44 36 36

Linssen, Stationsstraat 74,

Zelem, 013 44 17 36

Vanlaer, Sint-Maartenplein 23,

Stevoort, 011 31 28 61

Froyen, Schoolstraat 4,

Schakkebroek, 013 55 28 53

Panorama, Dorpstraat 18,

Lummen, 013 53 11 53

Vanoppen, Berkenstraat 18,

Donk/Herk-de-Stad, 013 44 36 36

Linssen, Stationsstraat 74,

Zelem, 013 44 17 36

Dreezen, Grote Baan 89,

Kuringen, 011 25 25 37

Linssen, Stationsstraat 74,

Zelem, 013 44 17 36

Vanroye, Linkhoutstraat 175,

Linkhout, 013 44 48 80

Panorama, Dorpstraat 18,

Lummen, 013 53 11 53

Engelen, Koorstraat 8,

Kermt, 011 25 53 05

David-Cools, Veearts Strauvenlaan 8,

Herk-de-Stad, 013 55 15 77

Vanoppen, Berkenstraat 18,

Donk/Herk-de-Stad, 013 44 36 36

Mees, Stapstraat 1,

Schulen, 013 55 18 51

Dreezen, Grote Baan 89,

Kuringen, 011 25 25 37

Creyns, Zolderse Kiezel 166,

Tuilt/Kuringen, 011 25 25 75

Froyen, Schoolstraat 4,

Schakkebroek, 013 55 28 53

Loksbergen, Loksbergenstraat 61,

Loksbergen, 013 44 19 86

Linssen, Stationsstraat 74,

Zelem, 013 44 17 36

Creyns, Zolderse Kiezel 166,

Tuilt/Kuringen, 011 25 25 75

Froyen, Schoolstraat 4,

Schakkebroek, 013 55 28 53

Machiels, Diestersteenweg 394,

Spalbeek, 011 87 15 40

Froyen, Schoolstraat 4,

Schakkebroek, 013 55 28 53

Panorama, Dorpstraat 18,

Lummen, 013 53 11 53

Froyen, Schoolstraat 4,

Schakkebroek, 013 55 28 53

Peeters, Zelemsebaan 3,

Meldert, 013 33 65 97

David-Cools, Veearts Strauvenlaan 8,

Herk-de-Stad, 013 55 15 77

Linssen, Stationsstraat 74,

Zelem, 013 44 17 36

DIERENARTSEN

GezelschapsdierenVan Sluys, Overdemerstraat 1A,

Hasselt, 011 87 30 70

Martens, Motstraat 64,

Alken, 011 31 54 01

Criel, Diestersteenweg 276,

Hasselt, 011 87 29 26

AC DAP, Sint-Truidersteenweg 360,

Hasselt, 011 27 28 64

Geerdens, Diestersteenweg 23,

Hasselt, 011 87 23 76

Hendrickx, Stevoortsekiezel 20,

Hasselt, 0475 90 09 58

Van Sluys, Overdemerstraat 1A,

Hasselt, 011 87 30 70

Hassovet, Luikersteenweg 362,

Hasselt, 011 28 38 58

Herckenrode, Holrakkerstraat 15,

Kuringen, 011 25 61 34

Martens, Motstraat 64,

Alken, 011 31 54 01

LandbouwdierenHendrickx, Stevoortse Kiezel 20,

Kuringen, 0475 90 09 58

Verheyde, Pietelbeekstraat 186,

Hasselt, 0476 76 13 65

Steegmans, Meerdegatstraat,

Alken, 0473 94 01 05

Hendrickx, Stevoortse Kiezel 20,

Kuringen, 0475 90 09 58

Verheyde, Pietelbeekstraat 186,

Hasselt, 0476 76 13 65

Steegmans, Meerdegatstraat,

Alken, 0473 94 01 05

Hendrickx, Stevoortse Kiezel 20,

Kuringen, 0475 90 09 58

Verheyde, Pietelbeekstraat 186,

Hasselt, 0476 76 13 65

Steegmans, Meerdegatstraat,

Alken, 0473 94 01 05

Hendrickx, Stevoortse Kiezel 20,

Kuringen, 0475 90 09 58

11/12

12/12

13/12

14/12

15/12

16/12

17/12

18/12

19/12

20+21/12

22/12

23/12

24+25/12

26/12

27/12

28/12

29/12

30/12

31/12+

01/01

02/01

03/01

04/01

05/01

06/01

07/01

08/01

09/01

10/01

11/01

12/01

13/01

14/01

15/01

16/01

17/01

18/01

19/01

20/01

21/01

22/01

23/01

24/01

25/01

01/12

02/12

03/12

04/12

05/12

06/12

07/12

08/12

09/12

10/12

11/12

12/12

13/12

14/12

15/12

16/12

17/12

18/12

19/12

20/12

21/12

22/12

23/12

24/12

25/12

26/12

27/12

28/12

29/12

30/12

31/12

01/01

02/01

03/01

04/01

05/01

06/01

07/01

08/01

09/01

10/01

11/01

12/01

13/01

14/01

15/01

16/01

17/01

6+7/12

13+14/12

20+21/12

25/12

27+28/12

01/01

3+4/01

10+11/01

17+18/01

24+25/01

6+7/12

13+14/12

20+21/12

25/12

27+28/12

01/01

3+4/01

10+11/01

17+18/01

24+25/01

18/01

19/01

20/01

21/01

22/01

23/01

24/01

25/01

Page 16: De Nieuwe Hasselaar editie december 2014 - januari 2015

P16 DE NIEUWE HASSELAAR

JEUGD KORTWORD GASTGEZIN!

Rond de jaarwisseling ste-ken een tiental Franstalige scholieren de taalgrens over om hier school te lopen en het Nederlands onder de knie te krijgen. Ben je bereid om een Waalse of Brusselse jongere van vier weken tot een schoolsemester in je ge-zin op te vangen?

INFOWEP-Windrose vzw Tel. 02 534 53 36 of 0474 89 89 15 [email protected] www.wep.be

OPVOEDINGSWINKEL

Tijdens de kerstvakantie, van 22 december tot en met 4 januari, zijn de Opvoe-dingswinkel Hasselt, spelo-theek De Speelkaart en het Peuternestje Runkst en Ban-neuxwijk gesloten.

INFOOpvoedingswinkel HasseltTel. 011 21 14 [email protected]

DOE IK HET GOED?

Kinderen opvoeden is moei-lijk. Je krijgt bij de geboorte van je uk immers geen ge-bruiksaanwijzing mee. Op 4 en 11 december, telkens van 19.30 tot 22.30 uur, leer je in een workshop heel praktijk-gericht hoe je moet omgaan met de emoties van je kind, hoe je kan luisteren, hoe je samen problemen kan oplos-sen... Je krijgt er bruikbaar advies voor de dagelijkse omgang met je kind. Heb je interesse? De workshop heeft plaats in GC Tentakel Zonhoven, Kneuterweg 2, 3520 Zonhoven. De deelna-me is gratis, maar je moet je wel op voorhand inschrijven.

INFOOpvoedingswinkel HasseltTel. 011 21 14 [email protected]

Jouw nestkastje

Je doet de huismussen, kool- en pimpelmezen van deze wereld een groot plezier. Zij broeden in holten en vinden de geborgen-heid van een nestkastje heerlijk. Het is door het vervuilde milieu en de ontbossing lastig gewor-den voor de vogeltjes om nog na-tuurlijke leef- en broedgebieden te vinden. Een vogelhuisje bou-wen is dus een goede daad. En je krijgt er veel voor terug. Denk alleen al aan het schouwspel: de bedrijvigheid van vogeltjes in je tuin. En ze zijn nog erg nuttig ook. Veel vogelsoorten zijn natuurlijke vijanden van schadelijke insecten en zorgen zo voor een biologi-sche gewasbescherming.

Geen zitstokje

Je kan nestkastjes kopen in tuin-centra, doe-het-zelfzaken en zelfs warenhuizen. Of… Je kan ook zelf de hamer hanteren. Op internet vind je zeker bruikbare maten-plannen. Gebruik bij het timme-ren altijd hout van minstens 15

millimeter dik, zorg dat het dakje handig te openen is en schilder al-leen de buitenzijde. Je hoeft geen zitstokje te monteren onder de vliegopening, dat zit alleen maar in de weg.

Overwinteren

Klaar? Er zijn een aantal dingen waar je het best rekening mee houdt bij het ophangen en onder-houden van je nestkastje:

- Het najaar is het ideale moment om het kastje op te hangen. Vo-gels kunnen er dan aan wennen en in overwinteren, nog voor ze gaan broeden.

- Hang het niet in de zon, anders wordt het binnenin te warm. De vliegopening richt je het best naar het zuidoosten.

- Vogels vliegen graag ongezien naar hun nest. Zoek daarom een voldoende beschutte plek in de tuin, met een vrije aanvliegroute.

- In rustige tuinen en in het bos kan je een nestkastje het best op 1,5 tot 1,8 meter van de grond plaatsen. Plaats het in een min-der rustige omgeving een meter hoger.

- Zorg voor nestmateriaal. Leg in het voorjaar plukken hoog gras, takjes, restjes wol of honden- of kattenharen in de tuin, zodat de vogeltjes het kunnen oppikken.

- Kijk het nestkastje na elk broed-seizoen in september of oktober even na. Is het kastje nog stevig genoeg? Maak het leeg en giet er kokend water in om achterge-bleven vlooien en ander onge-dierte te doden. Welkom aan de nieuwe bewoners!

INFODomein KiewitTel. 011 21 08 49Schepen van Dierenwelzijn Joost Venken

Er is iets nieuws op Domein Kiewit: een uit de kluiten gewassen nestkast! Wees gerust, er fladderen geen vo-gels met struisvogelproporties rond. Het is een nieuw en origineel speeltuig voor de kinderen. Tegelijk hoopt Domein Kiewit iedereen ertoe aan te zetten om zelf ook een nestkast op te hangen. Voor echte vogels dan. We vertellen je hoe je dat kan doen.

“Het najaar is het ideale moment om je kastje op te hangen.”