Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

98
erkenningen goed industrieel ontwerp | good industrial design awards 2009

description

Geillustreerd overzicht van alle Erkenning Goed Industrieel Ontwerp 2009.

Transcript of Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

Page 1: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

erkenningen goed industrieel ontwerp | good industrial design awards

2009g

io e

rk

en

nin

ge

n 2

00

9 :

ISBN 978-90-79791-02-6© 2009 Designlink

In 1986 werden ze als ion erkenningen voor het eerst uitgereikt. En als erkenningen goed industrieel ontwerp, of kortweg gio’s vormen ze met ingang van 2008 weer het pronkstuk in de prijzenkast van menig ontwerper en opdrachtgever. Maar liefst 57 inzendingen doorstonden de kritische blik van de jury en werden als excellente voorbeelden van degelijk ‘dutchdesignvakwerk’ in deze catalogus opgenomen.

The Good Industrial Design Awards were established in 1986. Under this name, or gio ’s for short, they will again take pride of place this year in the show cabinet of many designers and companies. A whopping 57 entries passed the critical gaze of the jury and were included in this catalogue as outstanding examples of sound ‘dutch design craftmanship’.

Page 2: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

erkenningen

goed industrieel ontwerp | good industrial design awards

2009

Page 3: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

2 ⁄ 2 GIO AWARDS

comité van aanbeveling

Cees de Bont (decaan Faculteit Industrial Design tu Delft) Peter van Dam (voorzitter idc, Industrial Design Centre) Tom Dorrestein (voorzitter bno, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers)H.W. Groeneweg (voorzitter cbm, Centrale Bond van Meubelfabrikanten)Louk Hermans (voorzitter mkb Nederland, Brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf) Jan Kamminga (voorzitter fme/cwm, Ondernemersorganisatie voor de technologisch-industriële sector) Hans Kamphuis (voorzitter novu, Nederlandse Orde van Uitvinders, directeur deb, Centrum voor Design, Engineering & Business) Kees Ruijter (opleidingsdirecteur Industrieel Ontwerpen, Faculteit Construerende Technische Wetenschappen, Universiteit Twente) Marcel Speller (bestuursvoorzitter dmn, Design Management Netwerk) Piet van Staalduinen (algemeen directeur Syntens, onafhankelijk klankbord voor ondernemers) Michaël van Straalen (voorzitter Koninklijke Metaalunie)Rob Vermeulen (voorzitter lda, Limburgse Design Associatie) Maarten de Vries (voorzitter pdma, Product Development & Management Association)

Page 4: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

inh

oud

content

voorwoord 5

jury 6

consumentenproducten 11

omgevingsinrichting en verkeer 41

professionele producten 45

projectinrichting 65

voeding en retail 73

special awards 77

ranglijsten 90

register erkenningen 91

designlink 92

designlandschap 94

Page 5: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

4 ⁄ 5 GIO AWARDS

Uitreiking Erkenningen 2008

Page 6: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

voorwoord

preface

als de deelnemers aan deze 23ste editie van de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp een representatieve afspiegeling vormen van de innovatoren van Nederland, dan zijn de industrieel ontwerpbureaus en de kleine bedrijven Neerlands Hoop in Bange Dagen. Want terwijl de grote bedrijven het dit keer volledig lieten afweten, investeerde juist deze minder draagkrachtige groep enthousiast in deze enige echte Nederlandse prijsvraag voor Goed Industrieel Ontwerp. Ondanks de economische tegenwind en ondanks het feit dat andere designprijzen geen financiële drempel kennen. Dat mag als een compliment beschouwd worden voor dit instituut, dat sinds 1984 vrijwel onafgebroken aantoont dat design van doorslaggevende betekenis is bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Het succes van de nu bijna 900 producten tellende GIO-collectie toont dat overtuigend aan. De ‘krul’, het opvallende en herkenbare label van de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp, biedt houvast aan de eindgebruiker en bewijst zijn waarde in de concurrentieslag.

Deze catalogus is ook van waarde voor het realiseren van de missie van Designlink: ‘Het verbeteren van de positie, rol en resultaten van industrial design in Nederland in de relevante economische en maatschappelijke context van het Nederlandse bedrijfsleven.’ Dat lijkt meer nodig dan ooit. Want met de toenemende belangstelling voor de creatieve industrie van de zijde van overheid en de politiek, groeit ook de aandacht voor design. Met name voor design als cultureel fenomeen. De ‘hard core’ productontwikkeling, zoals die door Designlink en de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp wordt gepropageerd, staat in de beeldvorming nog steeds op achterstand. Dat is jammer, omdat Nederland op dit vlak veel te bieden heeft. Dat vindt ook de jury, die dit jaar opnieuw bijna 90 inzendingen te beoordelen kreeg. Niet via afbeeldingen maar ‘hands-on’. Ook een aspect dat deze onderscheiding zo uniek maakt. Behalve om de ‘looks’ gaat het tenslotte ook om het gebruiksgemak, het materiaalgebruik en de originaliteit van het product. Dat betekent voor de leden van de jury een dag lang schroeven, klikken, krassen, buigen, wegen, vullen en legen. Met respect, kennis van zaken, enthousiasme en zichtbare betrokkenheid. Veel dank daarvoor!

Gewapend met deze catalogus, waarin bijna 60 even indrukwekkende als overtuigende voorbeelden van Goed Nederlands Industrieel Ontwerp zijn opgenomen, gaat Designlink, samen met haar partners, ook in 2010 weer de slag aan om het industrieel ontwerpen op een laagdrempelige manier onder de aandacht te brengen van het nog niet overtuigde bedrijfsleven. Ook zullen we industrial design duurzaam proberen te agenderen bij overheid en uitvoeringsorganisaties. De bewegingen die ontstaan rond het Innovatieprogramma Creatieve Industrie - zie www.waardevancreatie.nl - en een nieuw op te richten instituut bieden daarvoor hoopvolle aanknopingspunten.

gerbrand bas directeur designlink

Page 7: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

6 ⁄ 7 GIO AWARDS

Page 8: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

jury

jury de zes geboden van goed industrieel ontwerp

Welke inzendingen kunnen beschouwd worden als uitingen van Goed Industrieel Ontwerp? Van de jury van de gio Erkenningen wordt verwacht dat zij hier een afgewogen oordeel over kan vormen. ‘Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen’, zo staat in de bijbel te lezen. Ik kan u zeggen dat qua industrieel ontwerpen niemand van de juryleden zonder zonden is. Maar juist die zonden bieden het referentiekader voor de beoordeling.Om in bijbelse termen te blijven, voor de gio Erkenningen zijn zes geboden geformuleerd:

gij zult producten ontwerpen die functioneel zijn in de brede zin van het woord. Ze moeten functies bieden die zinvol zijn voor de gebruiker en ontwerpoplossingen bevatten die doelmatig zijn voor de functies;gij zult producten ontwerpen die ergonomisch verantwoord zijn. Zij houden rekening met de interactie tussen product en gebruiker, zowel in fysieke als in perceptuele en informationele zin;gij zult producten ontwerpen die respect tonen. Zowel voor de mens, in al zijn verscheiden-heid en beperkingen, als ook voor de natuur en de cultuur;gij zult producten ontwerpen die goed zijn vormgegeven. Met toepassing van een heldere beeldtaal en op basis van geldende normen;gij zult producten ontwerpen die origineel zijn. Ze moeten waarde toevoegen aan hetgeen reeds aangeboden wordt in bestaande producten;gij zult op zorgvuldige wijze omgaan met de toepassing van materialen. Dat dient niet alleen tot uitdrukking te komen in de functionaliteit van de materialen in hun toepassing, maar tevens in de integratie van duurzaamheidsaspecten.

Nu is het met de tien geboden uit de bijbel zo dat ze een helder onderscheid willen aanbrengen tussen het goede en het kwade. ‘Gij zult niet doden’ lijkt duidelijk, evenals ‘Gij zult niet stelen’ en ‘Gij zult niet echtbreken’. Maar bestaat dat heldere onderscheid eigenlijk wel? Doden mogen we best in oorlogstijd en Robin Hood, die van de rijken stal, is een mythische held. Is er sprake van echtbreken voordat je echt met je partner gebroken hebt? Zo is het met het ontwerpen ook. Is deconstructivisme slechte vormgeving? Is een spel dat veel handigheid vereist ergonomisch slecht? Is een product dat uitsluitend bedoeld is voor mannen respectloos naar vrouwen? Kan retrodesign origineel zijn?

Dit is het soort vragen waar een jury mee worstelt. Je kunt je nog zoveel normen stellen, maar elk van de inzendingen doet toch een beroep op de leden om die normen te nuanceren. En dat is maar goed ook. De gio-jury heeft niet alleen als taak om jaarlijks producten te beoordelen, maar tevens om jaarlijks na te denken over de zich voortdurend ontwikkelende normen. Jaren geleden speelde ‘design for disassembly’ nog geen rol in de jurering. Nu wel! Twee jaar geleden vormde het aspect ‘respect’ nog geen aspect bij de jurering. Nu wel! Hoe het ook zij, volgens het actuele normen- en waardenpatroon van de jury zijn 57 producten beoordeeld als zijnde ‘Goed Industrieel Ontwerp’. De jury was bovendien unaniem in de keuze van de ‘Best of Categories’.

wim poelman juryvoorzitter

Page 9: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

8 ⁄ 9 GIO AWARDS

Jan Carel Diehl Jan Carel Diehl (1969) studeerde in 1994 af als industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft. Na enkele jaren werkzaam te zijn geweest als ecodesign consultant is hij nu universitair docent Design for Sustainability aan de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Hij adviseert en ondersteunt bedrijven en organisaties op het gebied van duurzame innovaties. Hij is medeauteur van de manual Design for Sustainability (D4S), gepubliceerd door UNEP (United Nations Environment Program). Zijn promotieonderzoek gaat over kennisoverdracht op het gebied van duurzame productontwikkeling naar het midden- en kleinbedrijf.

John Venneman John Venneman (1956) is productontwerper, in 1980 afgestudeerd aan de Eindhovense Akademie Industriële Vormgeving, nu Design Academy. Hij werkte bij Gispen, Lumiance, Raak en Op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs. Venneman houdt zich bezig met conceptontwikkeling vanuit thema’s als identiteit, duurzaamheid en het nieuwe werken. Ook adviseert hij opdrachtgevers bij positionering, productontwikkeling en huisvesting. Per 1 september 2009 is hij onder de naam John Venneman Creative Consult (JVCC) gestart met zijn eigen onderneming.

Wim Poelman (voorzitter)Wim Poelman (1948) studeerde in 1974 af - als veertiende - aan de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit Delft, die toen nog anders heette. Hij werkte voor Philips, diverse informatiebedrijven en voor ingenieursbureau Burnaby Lautier alvorens hij zijn eigen bureau Poelman Partners startte. Hij was mede-oprichter van ioN (Stichting Industrieel Ontwerpen Nederland) en initiator van het tijdschrift Product. In 1998 startte hij zijn wetenschappelijke carriere. Eerst als onderzoeker aan de de Faculteit IO in Delft en daarna als lector Product Design & Engineering in Utrecht, waar hij promoveerde op het onderwerp Kennisdiffusie en Design. Hij schreef samen met professor Johannes Eekels een drietal boeken over theorie en praktijk met als titel Trilogie Industriële Productontwikkeling. Sinds 2008 is hij hoogleraar Productrealisatie aan de Universiteit Twente.

Michel Krechting Michel Krechting (1953) voltooide in 1977 zijn opleiding Productontwerp aan de Akademie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, de huidige Design Academy. Hij was partner bij ontwerpbureau Van Dijk/Eger/Associates, dat nu Well Design heet. Daarna werkte hij 10 jaar als algemeen directeur van Lumiance, nu Havells Sylvania Fixtures Netherlands. Sinds december 2007 is hij algemeen directeur van GMG in Gouda, producent van fietskinderzitjes. Michel Krechting was kroonlid van de Raad voor de Kunst. Als bestuurslid was hij onder meer verbonden aan KIO (Kring Industriële Ontwerpers), DMN (Design Management Netwerk) en GIO (Stichting Goed Industrieel Ontwerpen).

Page 10: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

jury

jury

Vlnr: Jan Carel Diehl, Wim Poelman,

John Venneman, Michel Krechting

Page 11: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

10 ⁄ 10 GIO AWARDS

Page 12: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumerproducts

Page 13: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

12 ⁄ 13 GIO AWARDS

dripexverfroerstaaf met kwasthouder

inzender entered by: spirid creation bv

contact contact: spirid creation bv, 070 390218,

[email protected], www.spirid.com

ontwerper(s) designer(s): René van Geer

producent manufacturer: spirid creation bv

Een verfroerstaaf is een wegwerpartikel met slechts één functie: het roeren van verf. Door het roerhout te voorzien van enkele vormdetails krijgt deze een belangrijke tweede functie. Hij wordt een kwasthouder die in het verfblik staat en het morsen van verf op de buitenzijde van het verfblik voorkomt. De Dripex heeft twee standen. Dat maakt hem zowel voor een klein als een groot verfblik geschikt.

Page 14: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumer products

Batavus Kids Safetystuurkinderfiets

inzender entered by: Batavus bv

contact contact: : Onno Kramer, 0513 638212,

[email protected], www.batavus.com

ontwerper(s) designer(s): Batavus Design

producent manufacturer: Batavus bv

De Batavus Snake is een stoere kinderfiets met aandacht voor veiligheid. De robuust vormgegeven kunststof stuurbescherming van het Kids Safetystuur bestaat uit twee delen. Het bovenste deel (het schild) is door middel van dempers op het onderste deel (de basis) bevestigd. Daardoor geeft het mee bij een eventuele botsing. De geïntegreerde dynamokoplamp is makkelijk te bedienen vanaf het stuur.

Page 15: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

14 ⁄ 15 GIO AWARDS

Itho AquaMax cv-ketelhoogrendement verwarmingsketel

inzender entered by: Spark design & innovation

contact contact: Robert Barnhoorn, 010 2445777,

[email protected], www.sparkdesign.nl

ontwerper(s) designer(s): Spark design & innovation

producent manufacturer: Itho bv

De Itho AquaMax is een compacte hoogrendement verwarmingsketel met een zelfregulerende, energiezuinige techniek. Met het design is gestreefd naar een vriendelijke en onderscheidende styling in de markt. Het gebruiks- en installatiegemak voor consument en installateur is geoptimaliseerd. Dit is gerealiseerd met een heldere, eenduidige bediening, gemakkelijke montage en serviceability.

Page 16: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumer products

ty6011m Teppan Yaki 60 cmkeukenapparatuur

inzender entered by: atag Nederland bv

contact contact: Vincent Hofstee, 026 8821200,

[email protected], www.atag.nl

ontwerper(s) designer(s): VanBerlo Design Strategy + Product Development

en atag Nederland bv

producent manufacturer: atag Nederland bv

De atag ty6011m is een voor de consumentenmarkt bedoelde variant op de Teppan-Yaki bakplaat. In Japan worden veel gerechten traditioneel aan tafel op een Teppan Yaki bereid. Omdat er weinig boter of olie bij gebruikt wordt, geldt deze bereiding als gezond. De ty6011m heeft twee apart in te stellen warmtezones en een opvangbak aan de voorkant.

Page 17: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

16 ⁄ 17 GIO AWARDS

Inventum AquaSpot kookkraan kookkraan

inzender entered by: WeLL Design

contact contact: Marcel van den Enden, 030 2748484,

[email protected], www.welldesign.com

ontwerper(s) designer(s): WeLL Design: Mathis Heller

producent manufacturer: Inventum bv

De kookkraan AquaSpot werkt met het gepatenteerde veiligheidssysteem IntelliProtect. Er is een keuze mogelijk uit drie veiligheidsniveaus: één, twee of drie keer drukken om het kokend water te laten stromen. Het ontwerp is zodanig dat de kookkraan visueel combineert met chromen mengkranen van andere merken. AquaSpot wordt geleverd met een onderhoudsvrije en eenvoudig te installeren boiler.

Page 18: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumer products

Mondokoffiezetapparaat

inzender entered by: Pilots Product Design

contact contact: Caroline Noordijk, 020 4201333,

[email protected], www.pilots.nl

ontwerper(s) designer(s): Pilots Product Design

producent manufacturer: Bravilor Bonamat

De Mondo is een professioneel koffiezetapparaat. De zelfregulerende warmhoudplaten passen de temperatuur aan bij de hoeveelheid koffie in de kan. De nieuwste Mondo laat een geheel eigentijdse interpretatie zien van de vormgeving van zijn voorgangers. De vloeiende vormen zijn zowel esthetisch als praktisch. De assemblagetijd en het gebruik van rvs zijn drastisch teruggedrongen.

Page 19: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

18 ⁄ 19 GIO AWARDS

Paperclipp ophangsysteem

inzender entered by: Stas Picture Hanging Systems

contact contact: Rien Stas, 06 50518717,

[email protected], www.stas.nl

ontwerper(s) designer(s): Rien Stas

producent manufacturer: ArtFix

Met de Paperclipp kunnen tekeningen, posters, bestellingen, memo’s en zelfs tijdschriften snel en eenvoudig worden opgehangen. De Paperclipp bestaat uit een gepatenteerde stalen rail die is gevuld met glazen knikkers. De knikkers zorgen ervoor dat de papieren gemakkelijk in- en uit de rails geschoven kunnen worden en klemmen ze vast. De Paperclipp kan op de wand bevestigd worden met dubbelzijdige tape of erop worden geschroefd.

Page 20: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumer products

Fendervision fietskoplamp

inzender entered by: Gazelle

contact contact: Hiddo Visser, 0313 429320,

[email protected], www.gazelle.nl

ontwerper(s) designer(s): Ghassan Alagourie

producent manufacturer: Gazelle en Busch & Muller

Fendervision is een in het spatbord geïntegreerde koplamp. Molestbestendig, met een in hoogte verstelbare lichtbundel en de keuze uit drie lichtstanden: on, off, auto. De Fendervision heeft een 1,5x zo hoge lichtopbrengst als een normale led-koplamp. Er is ook een versie met een 6x zo hoge lichtopbrengst. Curve Focus Technology zorgt ervoor dat de lichtbundel in bochten minder ver naar voren schijnt.

Page 21: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

20 ⁄ 21 GIO AWARDS

Yepp Maxifietskinderzitje

inzender entered by: gmg bv

contact contact: Michel Krechting, 0182 513583,

[email protected], www.yepp.nl

ontwerper(s) designer(s): Van der Veer Designers: Joline Karelse,

Joep Trappenburg, Albert Nieuwenhuis

producent manufacturer: gmg bv

De Yepp Maxi is een kinderzitje voor achterop de fiets, bestemd voor kinderen tot 6 jaar. De toepassing van schuimmateriaal voor de zitting, bekend van de Crocs-schoenen, is innovatief. Het zitje is daardoor schokabsorberend en waterdicht. De geïntegreerde voetafscherming en de 5-puntsgordel zorgen voor optimale veiligheid. Na de eenmalige montage van de adapter op de zadelbuis is de Maxi eenvoudig vast te klikken en af te nemen.

Page 22: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumer products

Yepp Minifietskinderzitje

inzender entered by: gmg bv

contact contact: Michel Krechting, 0182 513583,

[email protected], www.yepp.nl

ontwerper(s) designer(s): Van der Veer Designers: Joline Karelse,

Joep Trappenburg, Albert Nieuwenhuis

producent manufacturer: gmg bv

In navolging van de Yepp Maxi is de Yepp Mini ontwikkeld. Het is geschikt voor kinderen tot 3 jaar en wordt voorop de fiets - middels montage op de stuurpen - bevestigd. Het zitje heeft een bijpassend windscherm en slaaprol met afneembare knuffel.

Page 23: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

22 ⁄ 23 GIO AWARDS

sq4111b combi-stoomoven QuliMaxkeukenapparatuur

inzender entered by: atag Nederland bv

contact contact: Vincent Hofstee, 026 8821200,

[email protected], www.atag.nl

ontwerper(s) designer(s): VanBerlo Design Strategy + Product Development

en atag Nederland bv

producent manufacturer: atag Nederland bv

De atag QuliMax is een veelzijdige combi-stoomoven. Naast de stoom- en ovenfunctie kent de QuliMax 40 programma’s voor de bereiding van diverse gerechten, een regeneratiefunctie om gerechten professioneel te kunnen opwarmen zonder gevaar voor uitdroging, programma’s voor ontdooien en warmhouden en een memoryfunctie om bereidingswijzen op te slaan.

Page 24: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumer products

Coffeeduckkeukenaccessoire

inzender entered by: Stas Picture Hanging Systems

contact contact: Rien Stas, 06 50518717,

[email protected], www.stas.nl

ontwerper(s) designer(s): Rien Stas

producent manufacturer: iksl

De Coffeeduck is een 2-padshouder die ook geschikt is voor alle soorten losse gemalen koffie. De gebruiker kan daarbij zelf de dosering bepalen: van 5 tot 14 gram. Het bereiden van één kop ‘losse koffie’ duurt ongeveer 20 seconden langer dan koffiezetten met een pad.

Page 25: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

24 ⁄ 25 GIO AWARDS

hg9711mx 90 cm gaskookplaat in Magna rvs designkeukenapparatuur

inzender entered by: atag Nederland bv

contact contact: Vincent Hofstee, 026 8821200,

[email protected], www.atag.nl

ontwerper(s) designer(s): atag Nederland bv

producent manufacturer: atag Nederland bv

De atag hg9711mx gaskookplaat heeft een 2 mm rvs-plaat als basis en ingelaste rvs-zijkanten. De pandragers zijn van gietijzer met een hoogwaardige emaille toplaag. De wokbrander, met een bereik van 0,2 kW (sudderstand) tot 5,7 kW (wokstand), is links opgesteld. De 4 branders aan de rechterkant hebben een grote afstand tot elkaar voor maximale panruimte. Het gewenste vermogen is precies in te stellen met de metalen regelknoppen.

Page 26: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumer products

Tokyobestek

inzender entered by: Amefa bv

contact contact: Sergio Berrenchina, 055 3681257,

[email protected], www.amefa.com

ontwerper(s) designer(s): Paul Driessen

opdrachtgever client: Amefa bv

Het bestek Tokyo heeft een onderscheidende stijl, geïnspireerd door de Japanse cultuur. Aziatische vormelementen en karakteristieken zijn toegepast in alle bestekonderdelen, inclusief de verpakking. Zo inspireerde de veelbladige lotusbloem tot een vork met vijf tanden en in de vormgeving van de lepelbak is het trapezium-vormige zeil van een jonk te herkennen.

Page 27: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

26 ⁄ 27 GIO AWARDS

bub (Batavus Utility Bike)fiets

inzender entered by: Batavus bv

contact contact: : Onno Kramer, 0513 638212,

[email protected], www.batavus.com

ontwerper(s) designer(s): Batavus Design en VanBerlo Design Strategy

+ Product Development

producent manufacturer: Batavus bv

De bub (Batavus Utility Bike) is een gebruiksvriendelijke stadsfiets, waarmee de eigenaar laat zien wie hij is. De bub onderscheidt zich door de mogelijkheid van customizing op de winkelvloer. Men kiest de gewenste basisuitvoering en maakt deze af met talloze accessoires. Door toevoeging van verschillende kunststof kleurdelen krijgt de fiets de door de gebruiker gewenste uitstraling.

Page 28: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumer products

Traplift model Levantrechte traplift

inzender entered by: Spark design & innovation

contact contact: Robert Barnhoorn, 010 2445777,

[email protected], www.sparkdesign.nl

ontwerper(s) designer(s): Spark design & innovation en

ThyssenKrupp Accessibility

producent manufacturer: ThyssenKrupp Accessibility

De Levant is een traplift voor rechte trappen. Hij heeft een toegankelijke, brede stoel met draaizitting, een grote voetenplank met lage opstap en een veiligheidsgordel. De Levant kan aan beide zijden van de trap bevestigd worden. Hij is voorzien van een afstands- en vasthoudbediening. De traplift voldoet, zowel in Europa als in de VS, aan alle normeringen.

Page 29: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

28 ⁄ 29 GIO AWARDS

Tentledkampeerverlichting

inzender entered by: VanBerlo Design Strategy + Product Development

contact contact: Boudewijn Soetens, 040 2929090,

[email protected], www.vanberlo.nl

ontwerper(s) designer(s): VanBerlo Design Strategy + Product Development

opdrachtgever client: Tentled

Struikelen over scheerlijnen leidt alleen al in Nederland tot meer dan 3.000 ehbo-bezoeken per jaar. Tentled, veiligheidsverlichting voor kampeergebruik, is ontwikkeld om dit ongemak te voorkomen. Je kunt de tentled op elke willekeurige plek aan de scheerlijn bevestigen zonder deze los te knopen. De verlichting schakelt automatisch in en uit door middel van een lichtsensor. Die zorgt ook voor de juiste lichtintensiteit.

Page 30: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumer products

Table Binafval transportunit voor buitengebruik

inzender entered by: bv Koninklijke Van Kempen & Begeer

contact contact: Joffrey Walonker, 079 3680580,

[email protected], www.kempen-begeer.nl

ontwerper(s) designer(s): Officeoriginair

producent manufacturer: Royalvkb

De Table Bin haakt in op de trend van het buiten eten. Deze mobiele afvalbak heeft aparte compartimenten voor schoon en vies tafelgerei en voor etensresten. Met de Table Bin is het niet langer nodig tussen de verschillende gangen door de vuile vaat naar de keuken te brengen. De Table Bin is rondom voorzien van antislip voor de beste grip tijdens het dragen.

Page 31: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

30 ⁄ 31 GIO AWARDS

Stazo Smartlock & Decklockbuitenboordmotorslot en slot voor dekbevestiging

inzender entered by: Spark design & innovation

contact contact: Robert Barnhoorn, 010 2445777,

[email protected], www.sparkdesign.nl

ontwerper(s) designer(s): Spark design & innovation

producent manufacturer: Staso marine equipment bv

De Smartlock Quick Link beveiligt buitenboordmotoren tegen diefstal. Met behulp van het Decklock Quick Link kan ook het gehele vaartuig gezekerd worden. Het Decklock wordt geïntegreerd in het dek of in een wand. Met dezelfde lassokabel als van de Smartlock wordt het vaartuig verankerd.

Page 32: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumer products

Skil Masters 5885gereedschap

inzender entered by: flex/the innovationlab bv

contact contact: Cynthia Wolters, 015 2756666,

[email protected], www.flex.nl

ontwerper(s) designer(s): flex/the innovationlab bv

opdrachtgever client: Skil Europe bv

De Skil Masters 5885 is een cirkelzaag voor professionele klussers. Er is gestreefd naar ergonomische meerwaarde. De voorhandgreep geeft de gebruiker een groot bereik en biedt comfort en grip. Geïnspireerd op een mountainbike stuur is een greeppositie toegevoegd die het gebruikscomfort en de precisie verhoogt. Dit levert een onderscheidend totaalbeeld op, passend bij de merkdoelstellingen.

Page 33: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

32 ⁄ 33 GIO AWARDS

Cleopatrabed

inzender entered by: studiomom en studio DenHartogMusch

contact contact: Mars Holwerda, 06 54217035 /026 3882637,

[email protected], www.studiomom.nl

ontwerper(s) designer(s): studiomom en studio DenHartogMusch

producent manufacturer: Royal Auping

De anniversary edition van bedklassieker Cleopatra. Het bed is ontworpen in de geest van Dick Cordemeijer, die tekende voor de oerversie van 1953. De nieuwe Cleopatra is net als de oude helder van lijn, licht maar degelijk en op een sierlijke manier no nonsense. Een subtiele lijn op de flank herinnert aan de oorspronkelijke dimensies van het bed.

Page 34: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumer products

Tuli tuinverlichting

inzender entered by: D’Andrea & Evers Design

contact contact: D’Andrea & Evers Design, 0547 386620,

[email protected], www.de-design.nl

ontwerper(s) designer(s): D’Andrea & Evers Design

producent manufacturer: Tuli

Tuli is een modulair buitenverlichtingssysteem dat via een ringkabel meerdere lampen met één trafo verbindt. Hiermee speelt Tuli in op de trend om in huiselijke situaties binnen en buiten meer met elkaar te verbinden. Het resultaat is een moderne lampenserie met een herkenbare, karakteristieke vorm. Tuli maakt gebruik van 12V-spaarlampen en van 12V-ledlampen.

Page 35: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

34 ⁄ 35 GIO AWARDS

Secrid cardprotectorhouder voor (credit)cards

inzender entered by: spirid creation bv

contact contact: spirid creation bv, 070 390218,

[email protected], www.spirid.com

ontwerper(s) designer(s): René van Geer

opdrachtgever client: Secrid bv

De secrid cardprotector is een houder voor zes (credit)cards op basis van een aluminium profiel. De houder beschermt ze tegen buigen, brosheid en het ongewenst uitlezen van gegevens. Met één klik schuiven alle pasjes trapsgewijs naar buiten. Ze kunnen in- en uitgeschoven worden om de gewenste kaart te pakken.

Page 36: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumer products

11 the beautiful gameluxury football table

inzender entered by: gro design

contact contact: Roland Bird, 040 2960763,

[email protected], www.grodesign.com

ontwerper(s) designer(s): gro design

producent manufacturer: self produced product

11 is een handgemaakt tafelvoetbalspel, uitgebracht in een limited edition. De vorm is geïnspireerd op de uitstraling en grandeur van moderne stadions. De sfeervolle verlichting roept de emoties op die bij een echte sportwedstrijd horen.

Page 37: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

36 ⁄ 37 GIO AWARDS

avs BoxBase bedsysteemboxspring bedsysteem op spiraalbodem

inzender entered by: Studio DenHartogMusch

contact contact: Marian Reitsma, 0570 681824,

[email protected], www.auping.com

ontwerper(s) designer(s): Auping Design Team: Wouter Dijkman,

Rudi van Erp en Studio DenHartogMusch: Maarten den Hartog,

Pamela Musch en Köhler+Wilms: Claudia Köhler, Irmy Wilms en

Frans de la Haye

producent manufacturer: Royal Auping

avs Boxbase is een modulair bedsysteem voor alle boxsprings. Het ontwerp is visueel helder opgebouwd en functioneel. Met één basisonderstel kunnen 80 varianten (20 afmetingen in vier verschillende typen) worden samengesteld.

Page 38: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumer products

BeatBellyfitness product

inzender entered by: Pezy Product Innovation

contact contact: Sara Andersson, 020 5314240,

[email protected], www.pezy.com

ontwerper(s) designer(s): Sara Andersson, Erland Bakkers,

Iraas Korver

producent manufacturer: StraksStrak

De BeatBelly is een bankje voor romp- en buikoefeningen. Omdat de BeatBelly kan kantelen, volgt hij op een natuurlijke manier de bewegingen van het lichaam. Dat maakt intuïtief en effectief trainen mogelijk.

Page 39: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

38 ⁄ 39 GIO AWARDS

Vogel’s lcd/Plasma-muursteunav accessoires

inzender entered by: Vogel’s Products bv

contact contact: Marjolein Coppelmans, 040 2647400,

[email protected], www.vogels.com

ontwerper(s) designer(s): Vogel’s Products bv

producent manufacturer: Vogel’s Products bv

Vogel’s lcd/Plasma-muursteun kan een scherm 75* naar beide kanten laten draaien of loodrecht op de muur plaatsen. Daardoor kan in elke situatie de optimale kijkhoek bepaald worden. Invallend zonlicht of reflecties van buitenaf worden zo voorkomen. Het gepatenteerde Vogel’s Screen Protection System voorkomt dat een scherm tegen de muur botst tijdens het draaien.

Page 40: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

consumentenproducten

consumer products

Vogel’s lcd/Plasma-vloerstandaardav accessoires

inzender entered by: Vogel’s Products bv

contact contact: Marjolein Coppelmans, 040 2647400,

[email protected], www.vogels.com

ontwerper(s) designer(s): Vogel’s Products bv

producent manufacturer: Vogel’s Products bv

De lcd/Plasma-vloerstandaard is multifunctioneel en kan overal in de ruimte geplaatst worden. Hij is, voor een optimale kijkhoek, verstelbaar in hoogte en 30° naar weerszijden. Integratie met een dvd-speler of gameconsole is mogelijk. Kabels en stekkerdozen kunnen in de kolom en het voetstuk worden weggewerkt.

Page 41: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

40 ⁄ 41 GIO AWARDS

Inzethor Flex hor

inzender entered by: Hamstra bv

contact contact: Mark de Haan, 036 5463700,

[email protected], www.hamstrahorren.nl

ontwerper(s) designer(s): Arnoud Fransen en Mark de Haan

producent manufacturer: Hamstra bv

Inzethor Flex is een wegneembaar hor dat in een naar binnendraaiend raam geplaatst kan worden. Het heeft een aluminium buitenkader dat stijfheid verschaft en een kunststof binnenkader dat het gaas fixeert en montage in het kozijn mogelijk maakt. Het systeem van gaasbevestiging laat toepassing van verschillende gaassoorten toe, afhankelijk van het doel: het weren van insecten, pollen of warmte.

Page 42: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

omgevingsinrichtingen verkeer

public design and traffic

Page 43: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

42 ⁄ 43 GIO AWARDS

Omnistadium multisportveld

inzender entered by: VelopA-Omniplay

contact contact: Joanna Koltunska, 071 5815959,

[email protected], www.velopa.com

ontwerper(s) designer(s): Feiko Withagen

producent manufacturer: VelopA-Omniplay

Het Omnistadium is een modulair multisportveld voor de openbare buitenruimte. Het is geschikt voor voetbal, basketbal, volleybal, badminton en tennis. Door zijn vormgeving, gebaseerd op het uiterlijk van echte voetbalstadions, onderscheidt het Omnistadium zich van de bekende ‘sportkooien’. Gebruikers krijgen het gevoel dat ze in een ‘buurtstadion’ sporten en niet in een ‘kooi’.

Page 44: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

omgevingsinrichting en verkeer public design and traffic

Rotaidbehuizing

inzender entered by: Sealed Air Nelipak

contact contact: Reinier den Boer, 0478 529000,

[email protected], www.nelipak.nl

ontwerper(s) designer(s): Reinier den Boer, Mark Toonen

producent manufacturer: Sealed Air Nelipak

De Rotaid is een compacte, herkenbare behuizing voor een Automatische Externe Defibrillator. Met een intuïtieve draaibeweging kan de Rotaid worden geopend, daarmee inspelend op de urgentie bij levensbedreigende situaties. De uit gerecyclede kunststoffen opgebouwde constructie geeft een degelijke bescherming voor de levensreddende apparatuur.

Page 45: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009
Page 46: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

professionele producten

com

mercial products

Page 47: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

46 ⁄ 47 GIO AWARDS

Pay4You pos terminalmobiele betaalterminal

inzender entered by: npk design

contact contact: Susan de Roode, 071 5141341,

[email protected], www.npk.nl

ontwerper(s) designer(s): npk design

producent manufacturer: Chess Embedded Technology

De mobiele betaalterminal Pay4You pos is inzetbaar in iedere situatie waarin betaald moet worden. Hij is geschikt voor de belangrijkste betaalmiddelen. De vormgeving en de kleurstelling maken intuïtief gebruik mogelijk. Licht van gewicht, gebruiksvriendelijk en conform de veiligheidseisen.

Page 48: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

Ahrend p h i l i n k tafel

inzender entered by: Koninklijke Ahrend nv

contact contact: Lorenzo Vermolen, 020 4307800,

[email protected], www.ahrend.com

ontwerper(s) designer(s): Voet Theuns Architecten

producent manufacturer: Koninklijke Ahrend nv

De Ahrend p h i l i n k is een multifunctionele tafel met een bamboe blad en stalen poten. Bamboe is van nature antibacterieel, hypoallergeen en volledig afbreekbaar. Het gebruikte staal is voor 20% secundair (gerecycled). De p h i l i n k is ontworpen om geschakeld te worden. Cruciaal hierbij is de vorm van het blad: drie gelijke zijden en een hoek van 90°. De wiskundige verhouding ‘phi’ (gulden snede) introduceert een hoek van 60°. Dit maakt het mogelijk verschillende p h i l i n k’s in vierkante, driehoekige en andere functionele opstellingen aan elkaar te ‘linken’.

professionele producten com

mercial products

Page 49: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

48 ⁄ 49 GIO AWARDS

Ahrend 360 stoel

inzender entered by: Koninklijke Ahrend nv

contact contact: Lorenzo Vermolen, 020 4307800,

[email protected], www.ahrend.com

ontwerper(s) designer(s): flex/the innovationlab

producent manufacturer: Koninklijke Ahrend nv

De Ahrend 360 is een ultralichte bezoekersstoel met een magnesium frame. De zitschaal van polypropyleen of hout bestaat uit één stuk. Het is de eerste magnesium stoel die geschikt is voor grootschalige productie. Er is gekozen voor magnesium omdat het 30% lichter is dan aluminium en met een veel lager energieverbruik kan worden geproduceerd. De stoel is recht stapelbaar en koppelbaar.

Page 50: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

professionele producten com

mercial products

Ahrend 315 tafel

inzender entered by: Koninklijke Ahrend nv

contact contact: Lorenzo Vermolen, 020 4307800,

[email protected], www.ahrend.com

ontwerper(s) designer(s): Bert van der Aa

producent manufacturer: Koninklijke Ahrend nv

De Ahrend 315 is een praktische werktafel. Er is in de holle poten en opengewerkte hoeken volop ruimte om kabels en snoeren weg te werken. Kabelgoten zijn geïntegreerd in het frame. Doordat het frame van de tafelrand af is geplaatst, kunnen gebruikers – ook als zij in een rolstoel zitten – optimaal aanschuiven. Door de vrije constructie van het frame is het mogelijk afwijkende, klantspecifieke afmetingen eenvoudig te realiseren.

Page 51: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

50 ⁄ 51 GIO AWARDS

Access Point 300electronica behuizing

inzender entered by: Pilots Product Design

contact contact: Caroline Noordijk, 020 4201333,

[email protected], www.pilots.nl

ontwerper(s) designer(s): Pilots Product Design

producent manufacturer: nec Philips

De Acces Point 300 is een compacte en draadloze communicatie-unit. De antenne kan, afhankelijk van montage op muur of plafond, in lijn of haaks op de behuizing geplaats worden. De installateur kan ter plaatste bepalen hoe de unit het beste zal functioneren.

Page 52: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

professionele producten com

mercial products

doc maxi mobiele operatietafel

inzender entered by: Scope Design Strategy

contact contact: Scope Design Strategy, 033 4701837,

[email protected], www.scopedesign.nl

ontwerper(s) designer(s): Scope Design Strategy

producent manufacturer: doge collection

De doc maxi is een operatiestoel die wordt gebruikt bij dagoperaties. Met zijn onafhankelijk beweegbare delen is hij breed inzetbaar. Door toepassing van composiettechnologie konden technische details onzichtbaar worden weggewerkt, zodat de stoel er patiëntvriendelijk uitziet.

Page 53: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

52 ⁄ 53 GIO AWARDS

acc Color Mapkleurstalen-map

inzender entered by: Studio Ninaber

contact contact: Studio Ninaber, 015 2126790,

[email protected], www.ninaber.nl

ontwerper(s) designer(s): Studio Ninaber

producent manufacturer: Studio Ninaber en Akzo Nobel

De acc Color Map ontsluit Akzo Nobels 6.000 kleuren tellende collectie voor de professionele markt. De collectie kan nu overzichtelijk, toegankelijk en werkbaar worden gepresenteerd, opgeborgen en getransporteerd. De map is zowel omhulsel als draagsysteem: het handvat is ook de sluiting.

Page 54: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

professionele producten com

mercial products

Camera ns en ProRailbeveiligingscamera

inzender entered by: Pezy Product Innovation

contact contact: Sara Andersson, 020 5314240,

[email protected], www.pezy.com

ontwerper(s) designer(s): Sara Andersson, Erland Bakkers,

Iraas Korver

producent manufacturer: Bureau Spoorbouwmeester en Hacousto

De nieuwe beveiligingscamera’s voor ns-stations passen beter bij het ‘spoorbeeld’. Door hun vriendelijke uitstraling verminderen ze het gevoel van reizigers dat ze gecontroleerd worden. Uit een test bleek dat door de nieuwe camera’s het Big Brother-gevoel daalde van 34% naar 12%.

Page 55: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

54 ⁄ 55 GIO AWARDS

pps 800 short throw-projectorsteunprojectorsteun

inzender entered by: Vogel’s Products bv

contact contact: Marjolein Coppelmans, 040 2647400,

[email protected], www.vogels.com

ontwerper(s) designer(s): Vogel’s Products bv

producent manufacturer: Vogel’s Products bv

De universele pps 800-steunen vormen een stevige en veilige bevestiging voor short throw-projectoren die in combinatie met interactieve whiteboards worden gebruikt. De beeldkwaliteit van de projectoren is afhankelijk van een juiste plaatsing en voldoende stabiliteit. De steunen zijn volledig beweegbaar en nauwkeurig instelbaar. Ze positioneren de projector boven het whiteboard, waardoor sprekers zich vrij kunnen bewegen en hun schaduw het zicht op het geprojecteerde beeld niet belemmert.

Page 56: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

professionele producten com

mercial products

dte-31xxnetworked video adapter

inzender entered by: VanBerlo Design Strategy + Product Development

contact contact: Bas Berkhout, 040 2929090,

[email protected], www.vanberlo.nl

ontwerper(s) designer(s): VanBerlo Design Strategy + Product Development

producent manufacturer: DekTec bv

De dte-31xx is een productreeks van videoadapters en modulators. Ze is bedoeld voor de televisieprofessional. Deze kan zijn digitale videobewerkingssysteem nu ongelimiteerd uitbreiden. De digitale dte-video-apparatuur geeft via een ethernetwerk videosignalen door aan software-applicaties.

Page 57: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

56 ⁄ 57 GIO AWARDS

iRex Digital Reader seriese-reader (op basis van e-ink)

inzender entered by: gbo design - engineering

contact contact: gbo design - engineering, 0492 599555,

[email protected], www.gbo.nl

ontwerper(s) designer(s): gbo design - engineering

producent manufacturer: iRex Technologies

De iRex Digital Reader is de eerste e-reader die A4-documenten kan weergeven. Het 10.2 inch scherm maakt gebruik van elektronische inkt om documenten, e-books en presentaties te tonen. Het is mogelijk om met de stylus-pen aantekeningen te maken in de documenten. De Digital Reader bevat 1 GB geheugen in de vorm van een meegeleverde SD-card. Deze biedt voldoende opslagcapaciteit voor zo’n 20.000 pagina’s tekst.

Page 58: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

professionele producten com

mercial products

Lely Astronaut A3 Nextmelkrobot

inzender entered by: flex/the innovationlab bv

contact contact: Cynthia Wolters, 015 2756666,

[email protected], www.flex.nl

ontwerper(s) designer(s): flex/the innovationlab bv

opdrachtgever client: Lely Industries nv

De Lely Astronaut A3 Next is een volledig automatisch melksysteem. De koe kiest zelf het moment van melken en de machine doet de rest. De melkkwaliteit wordt direct geanalyseerd. De Astronaut A3 melkrobot is geoptimaliseerd met de introductie van de Next. De vormgeving is vernieuwd en het gegevensbeheer van de melkproductie van de individuele koeien is verbeterd. Door het geringe aantal bewegende delen is het onderhoud geminimaliseerd en worden veiligheid en betrouwbaarheid vergroot.

Page 59: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

58 ⁄ 59 GIO AWARDS

Picotelemedicine unit

inzender entered by: npk design

contact contact: Susan de Roode, 071 5141341,

[email protected], www.npk.nl

ontwerper(s) designer(s): npk design

producent manufacturer: Vitaphone Nederland

De Pico herinnert mensen eraan hun medicatie op tijd in te nemen. De box bevat een cartridge met voorverpakte medicijnen. Hij geeft een seintje als het tijd is om ze in te nemen en registreert of ze op het juiste moment uit de cartridge worden gehaald. Deze gegevens worden via blue tooth-module en mobiele telefoon gekoppeld aan telemedicine diensten.

Page 60: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

professionele producten com

mercial products

Crystallineparallelsysteem voor kristallisatie-onderzoek

inzender entered by: npk design

contact contact: Susan de Roode, 071 5141341,

[email protected], www.npk.nl

ontwerper(s) designer(s): npk design

producent manufacturer: Avantium Technologies bv

Crystalline is een compact, modulair desktop-apparaat dat gebruikt wordt bij kristallisatieprocessen. Het stelt de gebruiker in staat uit verschillende technieken te kiezen, visualiseert de kristallisatieprocessen en biedt real time informatie over de voortgang ervan. Onderzoek van geneesmiddelen in moderne farmaceutische laboratoria wordt zo versneld en vergemakkelijkt.

Page 61: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

60 ⁄ 61 GIO AWARDS

stas-minirailophangsysteem

inzender entered by: stas Picture Hanging Systems

contact contact: Rien Stas, 06 50518717,

[email protected], www.stas.nl

ontwerper(s) designer(s): Rien Stas

producent manufacturer: stas Picture Hanging Systems

Het gepatenteerde stas-minirailsysteem is het smalste ophangsysteem voor schilderijen ter wereld. De rail, in de kleuren wit of aluminium, is maar 16 mm breed. Montage vindt plaats met de speciaal ontwikkelde stas-minirail clipscrew: een schroef en railclip ineen. De Minirail is belastbaar tot 25 kg per meter.

Page 62: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

professionele producten com

mercial products

stas-multirailophangsysteem

inzender entered by: stas Picture Hanging Systems

contact contact: Rien Stas, 06 50518717,

[email protected], www.stas.nl

ontwerper(s) designer(s): Rien Stas

producent manufacturer: stas Picture Hanging Systems

Het stas-multirailsysteem is ophangsysteem en schilderijverlichting ineen. In de gepatenteerde rail zijn 12V-spanningsdraden opgenomen. De eenvoudig te plaatsen armaturen kunnen op elke gewenste plaats in de rail gemonteerd worden. De rail is belastbaar tot 45 kg per meter.

Page 63: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

62 ⁄ 63 GIO AWARDS

Flow-X/Pcomputer behuizing

inzender entered by: Pilots Product Design

contact contact: Caroline Noordijk, 020 4201333,

[email protected], www.pilots.nl

ontwerper(s) designer(s): Pilots Product Design

producent manufacturer: Spirit It

Flow-X/P is een bedieningspaneel voor Flow-computers: meetinstrumenten voor de olie- en gasindustrie. Het frame bestaat uit een compact modulair systeem voor maximaal 4 modules en een touchscreen front. Het intuïtieve design zorgt voor gebruiksgemak en onderscheidend vermogen in de markt.

Page 64: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

professionele producten com

mercial products

Pep-readerreader

inzender entered by: D’Andrea & Evers Design

contact contact: D’Andrea & Evers Design, 0547 386620,

[email protected], www.de-design.nl

ontwerper(s) designer(s): D’Andrea & Evers Design

producent manufacturer: Nedap

De Pep-reader maakt deel uit van een digitaal urenregistratiesysteem. Dit vervangt het papieren administratiesysteem van werkbriefjes van uitzendorganisaties. Iedere flexwerker krijgt van de uitzendorganisatie een persoonlijke pas waarmee hij zich moet aan- en afmelden. Medewerkers van het uitzendbureau en inleners kunnen nu overal en altijd de uren controleren, corrigeren en fiatteren. Het gebruiksvriendelijke systeem resulteert in een kostenbesparing en een efficiencywinst.

Page 65: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

64 ⁄ 65 GIO AWARDS

Mistral-Air Plus medisch apparaat

inzender entered by: Bureau cq

contact contact: Arvid Bouman, 06 41555373,

[email protected], www.bureaucq.com

ontwerper(s) designer(s): Bureau cq

producent manufacturer: tsci

De Mistral-Air Plus verwarmingsunit is stil maar krachtig. Met een slang kan de unit eenvoudig worden bevestigd aan een Mistral-Air warmtedeken. De disposable papieren deken verwarmt patiënten voor, tijdens en na een chirurgische ingreep. Geïntegreerde sensoren zorgen voor een exacte afstelling van de warme lucht. Vorm en kleur van de unit zijn afgestemd op de comfortbehoefte van de patiënt.

Page 66: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

projectinrichting

non domestic interior products

Page 67: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

66 ⁄ 67 GIO AWARDS

MoveFlow self-scan kassa

inzender entered by: Pilots Product Design

contact contact: Caroline Noordijk, 020 4201333,

[email protected], www.pilots.nl

ontwerper(s) designer(s): Pilots Product Design

producent manufacturer: Itab Scanpoint

The MoveFlow is een self-scan unit voor supermarkten. Klanten kunnen hun product zelf scannen en betalen met een betaalpas. Door zijn vriendelijke uitstraling nodigt hij uit tot gebruik. Het uiterlijk kan makkelijk worden aangepast aan de identiteit van de supermarkt.

Page 68: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

projectinrichting non domestic interior products

Salida Netweave bureaustoel

inzender entered by: aspa

contact contact: Henk Smit, 088 8455555,

[email protected], www.aspa.nl

ontwerper(s) designer(s): Daniel Figueroa

producent manufacturer: Drabert

De bureaustoel Salida Netweave heeft een gepatenteerde 3D-torsieveer die ervoor zorgt dat het gewicht van de gebruiker wordt omgezet in tegendruk van de rugleuning. Hierdoor wordt de stoel automatisch ingesteld. Salida Netweave is ook verkrijgbaar met additionele verstelbare lendesteun. Naast de uitvoering met transparante netweave is er ook een variant met opdekstoffering voor meer comfort.

Page 69: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

68 ⁄ 69 GIO AWARDS

Portal tafelprogramma

inzender entered by: aspa

contact contact: Marcel Schrauwen, 088 8455555,

[email protected], www.aspa.nl

ontwerper(s) designer(s): Marck Haans

producent manufacturer: aspa

Portal is een tafelprogramma met als basis twee strakke, rechthoekige portaalpoten. De bladen kunnen tussenliggend of juist zwevend worden bevestigd. De Portal kan gemakkelijk worden vergroot door toevoeging van aanhangbladen. Voor de afwerking van zowel poten als bladen is er een ruime keuze in kleuren en materialen. Portal is verkrijgbaar in een in hoogte verstelbare versie of in een variant met vaste hoogte.

Page 70: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

projectinrichting non domestic interior products

SitagWave bureaustoel

inzender entered by: aspa

contact contact: Henk Smit, 088 8455555,

[email protected], www.aspa.nl

ontwerper(s) designer(s): Uli Witzig

producent manufacturer: Sitag

SitagWave is een ergonomische bureaustoel. Een speciale meebewegende zitting biedt het lichaam altijd de ideale zithouding. De S-vormige rugleuning past zich aan, als een vertikaal waterbed, aan de bewegingen van het bovenlichaam. Dit zorgt automatisch voor een gezonde en comfortabele lichaamshouding.

Page 71: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

70 ⁄ 71 GIO AWARDS

Stemhokjedisplay

inzender entered by: Van Beem & Van Haagen bv

contact contact: Rob van Beem, 020 3140900,

[email protected], www.vbenvh.nl

ontwerper(s) designer(s): VB&VH: Henk Brugts en

Fabrique: René Bubberman

producent manufacturer: Van Beem & Van Haagen bv

Het stabiele, lichtgewicht en inklapbare stemhokje is in slechts enkele seconden door één persoon, zonder gereedschap, op te stellen. Het is te gebruiken door zowel valide als mindervalide personen vanwege het in hoogte verstelbare schrijfblad. Een multifunctioneel ontwerp, dat ook ingezet kan worden als display: whiteboard, magneetbord, vitrine en houder van lcd-schermen.

Page 72: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

projectinrichting non domestic interior products

Ahrend Four_Two bureaulijn

inzender entered by: Koninklijke Ahrend nv

contact contact: Lorenzo Vermolen, 020 4307800,

[email protected], www.ahrend.com

ontwerper(s) designer(s): Koninklijke Ahrend nv:

Wijtse Rodenburg en Lieke van Gool

producent manufacturer: Koninklijke Ahrend nv

Ahrend Four_Two is een meubelprogramma in een 4-poots versie, een 2-poots versie en een versie met wangen. Het programma is modulair, flexibel en snel te monteren. Het rechthoekige design van de poten, de frames en de bladen benadrukt het archetypische, basic karakter van de tafel. Vorm volgt hier de pure functionaliteit. Deze verbindende vormentaal zorgt voor visuele eenheid tussen de verschillende meubelen.

Page 73: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009
Page 74: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

voeding en retail

food and retail

Page 75: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

74 ⁄ 75 GIO AWARDS

Page 76: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

voeding en retail food and retailE-cap sluiting voor flessen en potten

inzender entered by: Kornelis Caps & Closures

contact contact: L. Kip, 0521 512741,

[email protected], www.kornelis.nl

ontwerper(s) designer(s): H. van de Wal

producent manufacturer: Kornelis Caps & Closures

De E-cap is een lichtgewicht sluiting voor flessen en potten. Ten opzichte van de standaardsluiting biedt de E-cap een gewichtsbesparing van 30%. Hij kan ook met minder energie geproduceerd worden. De E-cap kan voor communicatiedoeleinden ingeschakeld worden: hij kan bedrukt worden of door toepassing van translucente materialen een verpakking onderscheidend maken.

Page 77: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009
Page 78: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

special awards

respect | respect

functionaliteit | functionality

ergonomie | ergonomics

vormgeving | design

originaliteit | originality

materiaal | materials

Page 79: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

78 ⁄ 79 GIO AWARDS

spec

ial awar

d m

ater

iaal special award for m

aterials

Yepp Minifietskinderzitje

inzender entered by: gmg bv

contact contact: Michel Krechting, 0182 513583,

[email protected], www.yepp.nl

ontwerper(s) designer(s): Van der Veer Designers: Joline Karelse,

Joep Trappenburg, Albert Nieuwenhuis

producent manufacturer: gmg bv

Ongebruikelijk materiaal voor kinderzitjes

In de Yepp Mini is op een uiterst functionele manier gebruik gemaakt van de eigenschappen van een voor kinderzitjes ongebruikelijk materiaal. Het gaat om eva: ethyleenvinylacetaat. Dat is een veerkrachtige en slijtvaste kunststof die in geschuimde vorm is toegepast in bijvoorbeeld de massieve banden van kinderwagens. De meeste mensen zullen het kennen als het materiaal waaruit de Crocs-schoen is gemaakt.eva heeft een reeks eigenschappen die voor een kinderzitje heel nuttig zijn. Het is schokabsorberend, makkelijk te reinigen, licht van gewicht en isolerend. En waar veel andere schuimtypen een open structuur hebben, daar heeft eva dat niet. Groot voordeel: het neemt geen vocht op. Ook in ergonomische zin onderscheidt de Yepp Mini zich. Het zitje volgt de lichaamscontouren van het kind. De vormgeving komt tevens de ouders tegemoet. Het wordt hen door de relatief lage zijlijn makkelijk gemaakt met het kind te manoeuvreren. Yepp Mini is geconstrueerd volgens de principes van ‘design for disassembly’. In een handomdraai kan het recyclebare zitje losgekoppeld worden van het metalen frame. Materiaal is een dienend element in een product. Die dienende functie komt heel goed tot uiting in dit plezierig ogende product dat ongetwijfeld een groot publiek zal aanspreken.

Page 80: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

* * special awards * *

Page 81: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

80 ⁄ 81 GIO AWARDS

spec

ial awar

d e

rg

on

om

ie special aw

ard for ergonomics

Inventum AquaSpot kookkraan kookkraan

inzender entered by: WeLL Design

contact contact: Marcel van den Enden, 030 2748484,

[email protected], www.welldesign.com

ontwerper(s) designer(s): WeLL Design: Mathis Heller

producent manufacturer: Inventum bv

Risico verkeerd gebruik door kinderen minimaal

Het aspect veiligheid is van levensbelang bij producten als de kookkraan AquaSpot. Want hoe voorkom je dat kinderen hun vingers verbranden onder een kraan die eruit ziet als een gewone kraan? Dit ergonomische vraagstuk is bij de AquaSpot op een heel elegante en goede manier opgelost met het veiligheidssysteem IntelliProtect. Gebruikers kunnen kiezen uit drie verschillende veiligheidsniveaus: één, twee of drie keer drukken om het kokende water te laten stromen. In een gezin met jonge kinderen kun je een andere instelling kiezen dan wanneer je met alleen een volwassene samenwoont.Ook de uitvoering van de kraan kent ergonomische aspecten. Hij wordt bediend met een druktoets van zacht, isolerend materiaal. De AquaSpot geeft daarbij visuele feedback in de vorm van een ledje dat oplicht op het moment dat je ’m bedient. De jury vindt dat men erin is geslaagd om met een bijzondere combinatie van techniek en vormgeving de veiligheid van ook de kleinste gebruikers te waarborgen. Het risico van verkeerd gebruik door kinderen is tot een minimum teruggebracht.Goed is ten slotte de combinatie van een gewone boiler met de cooker-eenheid. Dat maakt het werk voor de installateur veel makkelijker en ook dat is een ergonomisch voordeel.

Page 82: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

* * special awards * *

Page 83: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

82 ⁄ 83 GIO AWARDS

spec

ial awar

d o

rg

inalite

it special award for originality

Cleopatrabed

inzender entered by: studiomom en studio DenHartogMusch

contact contact: Mars Holwerda, 06 54217035 /026 3882637,

[email protected], www.studiomom.nl

ontwerper(s) designer(s): studiomom en studio DenHartogMusch

producent manufacturer: Royal Auping

Respectvol retrodesign

Met de toekennning van de Special Award Originaliteit aan Cleopatra eert de jury het baanbrekende ontwerp van Dick Cordemeijer uit 1953. Het was het eerste bed waarover was nagedacht in termen van ergonomie. Cordemeijer gebruikte hout in plaats van metaal, zodat je geen koude voeten kreeg als je het voetschot per ongeluk aanraakte. Het hout was ook zo gevormd dat je er met je handen gemakkelijk langs kon als je de dekens wilde instoppen. En als je recht overeind wilde zitten om te lezen, dan kon je je kussen goed steunen tegen het gebogen houten hoofdschot. De Cleopatra was een vriendelijk en sympathiek ontwerp in een tijd die gekenmerkt werd door strak modernisme. De anniversary edition van deze bedklassieker vertaalt het ontwerp heel goed naar deze tijd. Vooral in constructieve zin. Voor het gegoten aluminium frame is een minimale hoeveelheid materiaal gebruikt. De nokken waar het spiraal op rust zijn, evenals de pootbevestiging, geïntegreerd in het frame. Dit herziene ontwerp bevat oplossingen die in de tijd van Cordemeijer nooit werden toegepast. Het bedontwerp in het algemeen kent weinig vernieuwing. Op het eerste gezicht geldt dat ook voor dit retrodesign. Maar constructief is het bed op een originele manier vertaald. De jury heeft niet het minste bezwaar tegen retrodesign als de sterke punten terug-keren in het nieuwe ontwerp. Het concept als geheel van het Cordemeyer-bed was wat achterhaald, maar vertaald naar deze tijd komen de goede dingen opnieuw naar voren. Het bed zal in de markt opnieuw zijn plaats kunnen vinden.

Page 84: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

* * special awards * *

Page 85: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

84 ⁄ 85 GIO AWARDS

spec

ial awar

d v

or

mg

ev

ing

special award for design

acc Color Mapkleurstalen-map

inzender entered by: Studio Ninaber

contact contact: Studio Ninaber, 015 2126790,

[email protected], www.ninaber.nl

ontwerper(s) designer(s): Studio Ninaber

producent manufacturer: Studio Ninaber en Akzo Nobel

Detaillering tot het uiterste doorgevoerd

Het komt niet zo vaak voor dat een product voor de professionele markt zo zorg-vuldig en gedetailleerd wordt vormgegeven als de ACC Color Map. Deze kleur-stalenmap ontsluit de 6.000 kleuren tellende collectie van Akzo Nobel. De uitdaging bij dit soort producten is om een vormgeving te vinden die praktisch is, werkbaar, overzichtelijk en toegankelijk. Dat is hier gelukt op een onnavolgbare manier. Opvallend is dat handvat en sluiting zijn geïntegreerd in de map. Dat beschermt de inhoud, maakt de map handzaam en vergemakkelijkt het transport.Ook in het binnenwerk is de detaillering tot het uiterste doorgevoerd. Er is gekozen voor een nieuw systeem van kleurverificatie. Het bestaat uit telkens vier kleurvlakjes die heel dicht bij elkaar liggen in het kleurenspectrum met een ronde opening in het midden. Daardoor wordt het vergelijken van kleuren op een ondergrond heel eenvoudig en doeltreffend. Ook de typografische informatie is helder en leesbaar.

Page 86: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

* * special awards * *

Page 87: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

86 ⁄ 87 GIO AWARDS

spec

ial awar

d r

espe

ct special aw

ard for respect

Picotelemedicine unit

inzender entered by: npk design

contact contact: Susan de Roode, 071 5141341,

[email protected], www.npk.nl

ontwerper(s) designer(s): npk design

producent manufacturer: Vitaphone Nederland

Slimme cartridge voor zelfmedicatie

Pico is een slimme medicijndispenser. Het apparaat zorgt ervoor dat mensen thuis op het juiste moment hun voorverpakte medicatie pakken. Pico geeft daartoe een geluidssignaal af. Een barcode-systeem registreert vervolgens of de juiste medicijnen wel zijn uitgenomen. Pakt iemand zijn medicijnen niet of pakt hij de verkeerde, dan stelt het apparaat via moderne communicatietechnieken de thuiszorg, familie of arts daarvan op de hoogte.Eén voorbehoud: Pico controleert niet of iemand de medicijnen ook daadwerkelijk genomen heeft. Geen probleem, vindt de jury, want dat raakt aan iemands keuze-vrijheid en die moet worden gerespecteerd.Pico kent ook een belangrijke milieu-component. Omdat het niet meer nodig is dat iemand speciaal voor de medicatie bij een patiënt langs gaat, zullen er veel minder transportbewegingen zijn. Dat scheelt autokilometers en dus vervuiling. Verder stimuleert de vernuftige, compacte en gebruikersvriendelijke Pico de acceptatie van telemedicine diensten. En ten slotte: volgens buitenlandse onderzoeken spaart het de samenleving veel geld uit als mensen op tijd hun medicijnen innemen, het voorkomt acute opnames enz. Kortom: Pico speelt in op de belangen van mens, milieu èn maatschappij en verdient daarom deze Special Award.

Page 88: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

* * special awards * *

Page 89: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

88 ⁄ 89 GIO AWARDS

spec

ial awar

d fu

nc

tion

aliteit special aw

ard for functionality

SitagWave bureaustoel

inzender entered by: aspa

contact contact: Henk Smit, 088 8455555,

[email protected], www.aspa.nl

ontwerper(s) designer(s): Uli Witzig

producent manufacturer: Sitag

Bureaustoel met intuïtieve bediening

Bij functionaliteit gaat het erom dat een product doet waarvoor het ontworpen is. Ook moet direct duidelijk zijn hoe het gebruikt moet worden. Daar schort het nogal eens aan waar het bureaustoelen betreft. Producenten streven ernaar om stoelen perfect instelbaar te maken. Maar daarbij zijn – en worden – ontwerpen op de markt gebracht met zoveel bedieningsknoppen en een zo uitgebreide gebruiksaanwijzing dat het omgekeerde gebeurt van wat men voor ogen heeft. Door de complexiteit laten gebruikers het instellen vaak achterwege.Het goede van de Sitagwave is dat deze stoel met een minimum aan bedienings-knoppen een optimaal zitcomfort geeft. De gebruiker hoeft eigenlijk alleen maar zijn gewicht aan te geven. Daartoe is een hendel aangebracht, die op een logische plaats is gepositioneerd en waarvan het gebruik direct helder is. Nog even de hoogte instellen en klaar ben je. De fabrikant levert er een boekje bij, maar voor de gebruiksaanwijzing heb je dat niet nodig. Een verademing.De Sitagwave heeft een drietal slimme kenmerken. De gewichtsinstelling kan intuïtief bediend worden; de meebewegende zitting zorgt ervoor dat je in meerdere zitposities volledige ondersteuning hebt; en de uit open lamellen gevormde rugleuning steunt de rug bij alle draaibewegingen die je tijdens je werk maakt. Krachtige functionele en onderscheidende eigenschappen.

Page 90: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

* * special awards * *

Page 91: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

90 ⁄ 91 GIO AWARDS

Erkenningen per inzenderKoninklijke Ahrend nv (4)

Pilots Product Design (4)

Stas Picture Hanging Systems (4)

aspa (3)

atag Nederland bv (3)

npk design (3)

Spark design & innovation (3)

Vogel’s Products bv (3)

Batavus bv (2)

D’Andrea & Evers Design (2)

flex/the innovationlab bv (2)

gmg bv (2)

Pezy Product Innovation (2)

spirid creation bv (2)

VanBerlo Design Strategy + Product Development (2)

Amefa bv (1)

Bureau cq (1)

bv Koninklijke Van Kempen & Begeer (1)

Gazelle (1)

gbo design - engineering (1)

gro design (1)

Hamstra bv (1)

Kornelis Caps & Closures (1)

Sealed Air Nelipak (1)

Scope Design Strategy (1)

Studio DenHartogMusch (1)

Studio Ninaber (1)

studiomom / studio DenHartogMusch (1)

Van Beem & Van Haagen bv (1)

VelopA-Omniplay (1)

WeLL Design (1)

Bedrijven top 51 Philips (108)

2 Koninklijke Ahrend nv (18)

3 Océ (15)

4 Gazelle (15)

5 atag Nederland bv (14)

Ontwerpbureaus top 51 flex/the innovationlab bv (46)

2 npk design (29)

3 VanBerlo Design Strategy + Product Development (18)

4 Indes (16)

5 Van der Veer Designers (16)

Special Awards top 51 Philips (4)

2 flex/the innovationlab bv (4)

3 npk design (3)

4 Indes (2)

5 Brandes en Meurs industrial design (2)

ranglijsten

rankings

Van 1986 tot en met 2001 werden de erkenningen goed industrieel ontwerp

uitgereikt door achtereenvolgens de Stichting Industrieel Ontwerpen Nederland (ioN) en de

Stichting Goed Industrieel Ontwerp (gio).

In 2002 gingen de gio Erkenningen op in de Nederlandse Designprijzen. De Stichting

Nederlandse Designprijzen, die de gelijknamige prijzen uitreikt, ontstond in 2002 op

initiatief van Designlink en de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (bno).

In 2008 besloot de Stichting Designlink de erkenningen goed industrieel ontwerp

opnieuw in het leven te roepen.

In het prijzenoverzicht zijn de erkenningen goed industrieel ontwerp en de

Nederlandse Designprijzen van de overeenkomstige categorieën verwerkt. Bij het

samenstellen ervan is met toestemming van de schrijver gebruik gemaakt van een publicatie

in het het tijdschrift Product (januari 2006).

Page 92: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

register erkenn

ingen aw

ards indexErkenningen11 the beautiful game 35

acc Color Map 52, 84, 85

Access Point 300 50

Ahrend 315 49

Ahrend 360 48

Ahrend Four_Two 71

Ahrend p h i l i n k 47

avs BoxBase bedsysteem 36

Batavus Kids Safetystuur 13

BeatBelly 37

bub (Batavus Utility Bike) 26

Camera NS en ProRail 53

Cleopatra 32, 82, 83

Coffeeduck 23

Crystalline 59

doc maxi 51

dripex 12

dte-31xx 55

E-cap 75

Fendervision 19

Flow-X/P 62

hg9711ex 90 cm gaskookplaat in

Magna rvs design 24

Inventum AquaSpot kookkraan

16, 80, 81

Inzethor Flex 40

iRex Digital Reader series 56

Itho AquaMax cv-ketel 14

Lely Astronaut A3 Next 57

Mistral-Air Plus 64

Mondo 17

MoveFlow 66

Omnistadium 42

Paperclipp 18

Pay4You pos terminal 46

Pep-reader 63

Pico 58, 86, 87

Portal 68

pps 800 short throw-projector

steun 54

Rotaid 43

Salida Netweave 67

Secrid cardprotector 34

SitagWave 59, 88, 89

Skil Masters 5885 31

sq4111b combi-stoomoven QuliMax 22

stas-minirail 60

stas-multirail 61

Stazo Smartlock & Decklock 30

Stemhokje 70

Mark de Haan 40

Mark Toonen 43

npk design 46, 58, 59, 86, 87

Officeoriginair 29

Pamela Musch 36

Pezy Product Innovation 37, 53

Pilots Product Design 17, 50, 62, 66

Reinier den Boer 43

René Bubberman 70

René van Geer 12, 34

Rien Stas 18, 23, 60, 61

Rudi van Erp 36

Sara Andersson 53

Scope Design Strategy 51

Sealed Air Nelipak 43

Spark design & innovation 14, 27, 30

spirid creation bv 12, 34

Stas Picture Hanging Systems

18, 23, 60, 61

studio DenHartogMusch 32 , 36, 82, 83

Studio Ninaber 52, 84, 85

studiomom 32 , 82, 83

Uli Witzig 59, 88, 89

Van Beem & Van Haagen bv 70

Van der Veer Designers 20, 21, 78, 79

VanBerlo Design Strategy + Product

Development 15, 22, 26, 28, 55

vb&vh 70

VelopA-Omniplay 42

Voet Theuns Architecten 47

Vogel’s Products bv 38, 39, 54

WeLL Design 16, 80, 81

Wijtse Rodenburg 71

Wouter Dijkman 36

Table Bin 29

Tentled 28

Tokyo 25

Traplift model Levant 27

Tuli 70

ty6011m Teppan Yaki 60 cm 15

Vogel’s lcd/Plasma muursteun 38

Vogel’s lcd/Plasma-vloerstandaard 39

Yepp Maxi 20

Yepp Mini 21, 78, 79

Ontwerpers en BedrijvenAlbert Nieuwenhuis 20, 21, 78, 79

Amefa bv 25

Arnoud Fransen 40

aspa 59,67, 68, 88, 89

atag Nederland bv 15, 22, 24

Auping Design Team 36

Batavus bv 13, 26

Batavus Design 13, 26

Bert van der Aa 49

Bureau cq 64

bv Koninklijke Van Kempen &

Begeer 29

Claudia Köhler 36

D’Andrea & Evers Design 63, 70

Daniel Figueroa 67

Erland Bakkers 53

Fabrique 70

Feiko Withagen 42

flex/ the innovationlab bv

31, 48, 57

Frans de la Haye 36

Gazelle 19

gbo design - engineering 56

Ghassan Alagourie 19

gmg bv 20, 21, 78, 79

gro design 35

H. van de Wal 75

Hamstra bv 40

Henk Brugts 70

Iraas Korver 37

Irmy Wilms 36

Joep Trappenburg 20, 21, 78, 79

Joline Karelse 20, 21, 78, 79

Köhler+Wilms 36

Koninklijke Ahrend nv 47, 48, 49, 71

Kornelis Caps & Closures 75

Lieke van Gool 71

Maarten den Hartog 36

Marck Haans 68

Page 93: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

92 ⁄ 93 GIO AWARDS

designlink, de initiatiefnemer van de Erkenningen Goed Indus-trieel Ontwerp, is de enige design ketenorganisatie in Nederland. Designlink is een onafhankelijke stichting. Haar ambitie is het creëren van transparantie in de wereld van het industrieel ontwerpen. Zij wil vraag en aanbod professionaliseren en de bekendheid en kwaliteit van industrial design verhogen.

Platform: ontmoeten en lerenDesignlink streeft ernaar de relaties tussen alle betrokken partijen te optimaliseren. Ze wil hèt platform zijn waar designers, opdracht-gevers, brancheorganisaties, beleidsmakers, kennisinstellingen en intermediairs elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Designlink is de schakel tussen vraag, aanbod, kennis en beleid.

Toegvoegde waarde en concurrentiekrachtUit onderzoeken is bekend dat industrial design nog steeds een rela-tief marginale bedrijfstak is, die zich niet makkelijk weet te profileren en te positioneren. Designlink wil dat veranderen, want nu blijft de belangrijke toegevoegde waarde van het industrieel ontwerpen onder-belicht. Deze vorm van design helpt ondernemingen en organisaties hun economische en maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Ook op macro-economisch niveau zijn er effecten. Landen die bekend staan om hun designcultuur hebben een extra grote concurrentie-kracht. Redenen genoeg om het industrieel ontwerpen serieus te nemen.

Idealistisch en pragmatischDesignlink wil duidelijk maken dat design waarde creëert. Ze doet dat door kennisontwikkeling te stimuleren en de effectiviteit van de samenwerking tussen partijen te verhogen. Ook probeert zij industrial design meer bekendheid te geven en de kwaliteit ervan zichtbaar te maken. Designlink opereert ook heel pragmatisch. Ze maakt subsidiëring toe-gankelijk, beheert adressenbestanden en verhoogt de slagkracht van de 250 aangesloten designbedrijven en -organisaties door onderlinge samenwerking te bewerkstelligen.

Page 94: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

designlin

k about designlink

Designlink opereert in een netwerk van inmiddels 250 aangesloten designbedrijven, organisaties, opleidingen en intermediairs. Ze treedt op als partner van de overheid. Designlink streeft samen met haar netwerkpartners lda (Limburgse Design Associatie), idc (Industrial Design Centre) en deb Den Haag (Centrum voor Design, Engineering & Business) naar een landelijk dekkend netwerk van regionale organi-saties. lda, idc en deb Den Haag participeren elk met een bestuurs-zetel in Designlink.

designlink onderhoudt relaties met:- Booosting, platform voor koplopers in bouwinnovatie- dmn, Design Management Netwerk- pdma, Product Development & Management Association- Mikrocentrum, onafhankelijk kenniscentrum

designlink participeert in:- npp, Nationaal Platform Productontwikkeling- Design Initiatief, platform voor product- en dienstinnovatie

designlink organiseert:- Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp- Initiatiefnemer Nederlandse Design Prijzen

designlink informeert: Designlink brengt haar leden en andere belangstellenden op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen, evenementen, initiatieven, subsidieregelingen, prijzen en prijsvragen door middel van:- netwerkbijeenkomsten- nieuwsbrieven- berichten op de website www.designlink.nl

designlink Postbus 7531000 AT Amsterdamwww.designlink.nl

ldaPostbus 42166202 WB Maastrichtwww.lda.nl

idc Universiteit Twente Postbus 2177500 AA Enschedewww.idcentre.nl

deb Bankaplein 32585 EV Den Haagwww.deb-denhaag.nl

Page 95: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

Eindhoven Design Connection Brainport Admire DMEDesign Platform Eindhoven Dutch Design Week Stichting Alice The HUB Utrecht UDesign Noord Holland Amsterdam AIM FreeDesignDom Amsterdam Creativity ExchangeAmsterdam Creative Crossings Creative Cities Amsterdam Area Rotterdam Design Platform Rotterdam Arnhem O.P.A Den Haag Design Den Haag Maastricht

Saxion Hogeschool Industrieel Produkt OntwerpenHogeschool van Utrecht Haagse Hogeschool IPO Design Academy Lectoraat Tomorrow Matters Masters Hogeschool voor Kunsten Utrecht Lectoraten Lectoraat Human Technologies Lectoraat Product Design en EngineeringStichting Innovatie Alliantie Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenAvondopleiding Industriële Vormgeving Hanzehogeschool Rietveld AcademieSandberg Instituut

design.nldesignlink.nl

bno.nlDesignAgenda

dutchdesigners.comdesignws.com

Electronische mediaBNO berichten

Nieuwsbrief DesignlinkVIVID

TextielmuseumCentraal Museum

Boijmans van BeuningenKunsthal

Techniek Museum DelftGroninger Museum

Virtual Design Museum Beurs van Berlage

Stedelijk MuseumDesign Museum

Platform 21Marzee

VIVIDDutch Design Centre

Droog DesignGalerie Binnen

YksiCBK Dordrecht

Frozen Fountain

ProductFrame

VormberichtenLink Magazine

De IngenieurCredits

BrightTechnisch Weekblad

Identity MattersItems

Adformatie

Metaalunie NEVAT

FHIDevelopment Club

CBMNOVU

FOCWA MKB Nederland

VNO/NCW FME/CWM

NRK

Ministerie vanEconomische Zaken

InnovatiePlatform EVD

Dutch Design Fashion ArchitectureTechnopartner

Kamers van KoophandelOctrooicentrum

SenterNovem Syntens

TWAMinisterie van Buitenlandse Zaken

Ambassades

DMN PDMA DDiD

O2 Nederland Pictoright

Design InitiatiefDesign4All

BooostingNVC Kittz

Nederland KennislandOverheid

Dutch Design LandscapeDutchDesignScape

BeroepsorganisatiesKIvI/NIRIA

Sectie Industrieel OntwerpenBNO

Gelderse DesignprijsDutch Design Awards

Gouden NootEuropean Design Management Award

Piet Zwart Prijs Amsterdamprijs

Designprijs RotterdamVormgevingsprijs Friesland

Ministerie van Onderwijs en CultuurSector instituten

PremselaBKVB

Mondriaan Stichting LAi-prijs

NPPExperimentaDesign

Pieken in de DeltaICSID

BEDAWorld Design Capital Torino

IDAAluminium Centrum

DPIDPI Value Center

Noord BrabantIncubator 3+

npk industrial design van berlostudio

Flex the Innovation Lab

Free-lance ontwerpersBedrijfsontwerpers

Picnic Design Colloquium

100%DesignDesign Minds

Service Design ConferenceDesign Experience

VindCreatievenCreative Company Conference

Dutch Design WeekUtrecht Manifest

Kennisontwikkeling Onderzoek

IOP Integrale Product Creatie en Realisatie

Technologiestichting STWTNO

Expertisecentra Material Matters

.ekwcYoung Designers and Industry

Materia

Eindhoven Design Connection Brainport Admire DMEDesign Platform Eindhoven Dutch Design Week Stichting Alice The HUB Utrecht UDesign Noord Holland

AIM FreeDesignDom Amsterdam Creativity ExchangeAmsterdam Creative Crossings Creative Cities Amsterdam Area Rotterdam Design Platform Rotterdam Arnhem O.P.A Den Haag Design Den Haag Maastricht

Saxion Hogeschool Industrieel Produkt OntwerpenHogeschool van Utrecht Haagse Hogeschool IPO Design Academy Lectoraat Tomorrow Matters Masters Hogeschool voor Kunsten Utrecht

The HUB Hogeschool voor Kunsten Utrecht

The HUB Utrecht

Hogeschool voor Kunsten Utrecht Utrecht

Lectoraten Lectoraat Human Technologies

UDesign Lectoraat Human Technologies

UDesign Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland

Lectoraat Product Design en Engineering Noord Holland

Lectoraat Product Design en Engineering Noord Holland Amsterdam

Lectoraat Product Design en Engineering Amsterdam

Stichting Innovatie Alliantie Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

AIM Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

AIM FreeDesignDom

Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten FreeDesignDom

Avondopleiding Industriële Vormgeving FreeDesignDom

Avondopleiding Industriële Vormgeving FreeDesignDom

HanzehogeschoolAmsterdam Creative Crossings

HanzehogeschoolAmsterdam Creative Crossings

Rietveld AcademieAmsterdam Creative Crossings

Rietveld AcademieAmsterdam Creative Crossings Creative Cities Amsterdam Area

Rietveld Academie Creative Cities Amsterdam Area

Sandberg Instituut

design.nlAvondopleiding Industriële Vormgevingdesign.nlAvondopleiding Industriële Vormgeving

designlink.nl Hanzehogeschooldesignlink.nl Hanzehogeschool

bno.nlDesignAgenda Sandberg InstituutDesignAgenda Sandberg Instituut

dutchdesigners.comdesignws.com

Electronische mediaBNO berichten

Nieuwsbrief Designlink

Textielmuseum ArnhemTextielmuseum ArnhemCentraal MuseumElectronische mediaCentraal MuseumElectronische media

Boijmans van BeuningenKunsthal

Techniek Museum DelftVIVIDTechniek Museum DelftVIVID

Groninger MuseumVirtual Design Museum

Beurs van BerlageStedelijk Museum

Design Museum

Platform 21Boijmans van Beuningen

Platform 21Boijmans van Beuningen

Marzee Design Den HaagMarzee Design Den Haag

VIVID Maastricht VIVID MaastrichtTechniek Museum Delft VIVID

Techniek Museum Delft

Dutch Design CentreGroninger Museum

Dutch Design CentreGroninger Museum

Virtual Design MuseumDutch Design Centre

Virtual Design MuseumDroog Design

Virtual Design MuseumDroog Design

Virtual Design Museum Beurs van Berlage

Droog Design Beurs van Berlage

Galerie Binnen Yksi

Stedelijk Museum Yksi

Stedelijk Museum

CBK DordrechtFrozen Fountain

Product Design Platform RotterdamProduct Design Platform RotterdamFrame

Vormberichten O.P.AVormberichten O.P.ALink Magazine Den HaagLink Magazine Den Haag

De Ingenieur Design Den HaagDe Ingenieur Design Den Haag Design Den HaagMarzee Design Den HaagDe Ingenieur Design Den HaagMarzee Design Den HaagCredits

BrightTechnisch Weekblad

Dutch Design CentreTechnisch Weekblad

Dutch Design Centre

Identity MattersGalerie Binnen

Identity MattersGalerie Binnen

ItemsAdformatie

Metaalunie NEVAT

Design Connection Brainport NEVAT

Design Connection Brainport FHI

Design Connection Brainport FHI

Design Connection Brainport Admire

FHI Admire

Development Club CBM

Design Platform Eindhoven CBM

Design Platform EindhovenNOVU

Design Platform EindhovenNOVU

Design Platform Eindhoven Dutch Design Week

NOVU Dutch Design Week

FOCWA Dutch Design Week

FOCWA Dutch Design Week Stichting Alice

FOCWA Stichting Alice

MKB Nederland Stichting Alice

MKB Nederland Stichting Alice The HUB

MKB Nederland The HUB

VNO/NCW FME/CWM

UDesign FME/CWM

UDesign NRK

UDesign NRK

UDesign Lectoraat Human Technologies NRK Lectoraat Human Technologies

UDesign Lectoraat Human Technologies

UDesign NRK

UDesign Lectoraat Human Technologies

UDesign Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland

NRK Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland

Ministerie vanHogeschool van Utrecht

Ministerie vanHogeschool van Utrecht

Economische Zaken Haagse Hogeschool

Economische Zaken Haagse Hogeschool

InnovatiePlatform IPO

InnovatiePlatform IPO

EVDDutch Design Fashion Architecture

Lectoraat Tomorrow MattersDutch Design Fashion Architecture

Lectoraat Tomorrow Matters Masters

Dutch Design Fashion Architecture Masters

Technopartner Masters

Technopartner Masters Hogeschool voor Kunsten Utrecht

Technopartner Hogeschool voor Kunsten Utrecht

Kamers van Koophandel Hogeschool voor Kunsten Utrecht

Kamers van Koophandel Hogeschool voor Kunsten Utrecht Lectoraten

Kamers van Koophandel Lectoraten

Octrooicentrum Lectoraten

Octrooicentrum Lectoraten Lectoraat Human Technologies

Octrooicentrum Lectoraat Human Technologies

SenterNovem Lectoraat Human Technologies

SenterNovem Lectoraat Human Technologies Lectoraat Product Design en Engineering

SenterNovem Lectoraat Product Design en Engineering

Syntens Lectoraat Product Design en Engineering

Syntens Lectoraat Product Design en EngineeringStichting Innovatie Alliantie

SyntensStichting Innovatie Alliantie

TWAStichting Innovatie Alliantie

TWAStichting Innovatie Alliantie

Ministerie van Buitenlandse Zaken Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

Ministerie van Buitenlandse Zaken Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenAvondopleiding Industriële Vormgeving

Ministerie van Buitenlandse ZakenAvondopleiding Industriële Vormgeving

AmbassadesAvondopleiding Industriële Vormgeving

AmbassadesAvondopleiding Industriële Vormgevingdesign.nlAmbassadesdesign.nlAvondopleiding Industriële Vormgevingdesign.nlAvondopleiding Industriële Vormgeving

AmbassadesAvondopleiding Industriële Vormgevingdesign.nlAvondopleiding Industriële Vormgeving

DMNHogeschool van Utrecht DMNHogeschool van Utrecht PDMA Haagse Hogeschool PDMA Haagse Hogeschool

Ministerie van PDMAMinisterie van

DDiD IPO DDiD IPOEconomische Zaken DDiDEconomische Zaken

O2 Nederland Design AcademyO2 Nederland Design AcademyInnovatiePlatformO2 NederlandInnovatiePlatform

Pictoright Lectoraat Tomorrow Matters Pictoright Lectoraat Tomorrow MattersDutch Design Fashion Architecture

PictorightDutch Design Fashion Architecture

Lectoraat Tomorrow MattersDutch Design Fashion Architecture

Lectoraat Tomorrow Matters Pictoright Lectoraat Tomorrow MattersDutch Design Fashion Architecture

Lectoraat Tomorrow MattersDesign Initiatief MastersDesign Initiatief Masters

Dutch Design Fashion ArchitectureDesign InitiatiefDutch Design Fashion Architecture Masters

Dutch Design Fashion Architecture MastersDesign Initiatief Masters

Dutch Design Fashion Architecture Masters

TechnopartnerDesign Initiatief

Technopartner Masters

Technopartner MastersDesign Initiatief Masters

Technopartner Masters

Design4All Hogeschool voor Kunsten UtrechtDesign4All Hogeschool voor Kunsten UtrechtTechnopartnerDesign4AllTechnopartner

Hogeschool voor Kunsten UtrechtTechnopartner

Hogeschool voor Kunsten UtrechtDesign4All Hogeschool voor Kunsten UtrechtTechnopartner

Hogeschool voor Kunsten UtrechtBooosting LectoratenBooosting Lectoraten

Kamers van KoophandelBooosting Kamers van Koophandel Lectoraten

Kamers van Koophandel LectoratenBooosting Lectoraten

Kamers van Koophandel Lectoraten

OctrooicentrumBooostingOctrooicentrum

LectoratenOctrooicentrum

LectoratenBooosting LectoratenOctrooicentrum

LectoratenNVC Lectoraat Human TechnologiesNVC Lectoraat Human Technologies Kittz Lectoraat Product Design en Engineering Kittz Lectoraat Product Design en EngineeringSenterNovem KittzSenterNovem

Lectoraat Product Design en EngineeringSenterNovem

Lectoraat Product Design en Engineering Kittz Lectoraat Product Design en EngineeringSenterNovem

Lectoraat Product Design en EngineeringNederland KennislandStichting Innovatie AlliantieNederland KennislandStichting Innovatie Alliantie

SyntensNederland Kennisland SyntensStichting Innovatie Alliantie

SyntensStichting Innovatie AlliantieNederland KennislandStichting Innovatie Alliantie

SyntensStichting Innovatie Alliantie Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenOverheid Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

Dutch Design Landscape Design Den HaagDutch Design Landscape Design Den Haag Maastricht

Dutch Design Landscape Maastricht Design Den HaagDe Ingenieur Design Den HaagDutch Design Landscape Design Den HaagDe Ingenieur Design Den Haag

CreditsDutch Design Landscape

CreditsDutchDesignScape

Beroepsorganisaties

Sectie Industrieel OntwerpenIdentity Matters

Sectie Industrieel OntwerpenIdentity Matters

BNO

Gelderse DesignprijsDutchDesignScape

Gelderse DesignprijsDutchDesignScape

BeroepsorganisatiesGelderse Designprijs

BeroepsorganisatiesDutch Design Awards

Gouden NootEuropean Design Management Award

Sectie Industrieel OntwerpenEuropean Design Management Award

Sectie Industrieel OntwerpenBNO

European Design Management AwardBNO

Piet Zwart Prijs Amsterdamprijs

Designprijs RotterdamVormgevingsprijs Friesland

Ministerie van Onderwijs en CultuurAmsterdam Creativity ExchangeMinisterie van Onderwijs en CultuurAmsterdam Creativity ExchangeAmsterdam Creative Crossings

Ministerie van Onderwijs en CultuurAmsterdam Creative Crossings Sector instituten

PremselaBKVB

Mondriaan Stichting Design Platform RotterdamMondriaan Stichting Design Platform Rotterdam

LAi-prijs O.P.A

LAi-prijs O.P.A

Frame LAi-prijsFrame

NPPExperimentaDesign

Design Den HaagExperimentaDesign

Design Den Haag Pieken in de DeltaICSID

BeroepsorganisatiesBEDABeroepsorganisatiesGelderse DesignprijsBEDAGelderse Designprijs

BeroepsorganisatiesGelderse Designprijs

BeroepsorganisatiesBEDABeroepsorganisatiesGelderse Designprijs

BeroepsorganisatiesWorld Design Capital TorinoKIvI/NIRIAWorld Design Capital TorinoKIvI/NIRIA

Dutch Design AwardsWorld Design Capital TorinoDutch Design AwardsGouden Noot

World Design Capital TorinoGouden Noot

KIvI/NIRIAGouden Noot

KIvI/NIRIAWorld Design Capital TorinoKIvI/NIRIAGouden Noot

KIvI/NIRIAIDA

Aluminium CentrumBNOAluminium CentrumBNOEuropean Design Management AwardAluminium CentrumEuropean Design Management Award

BNOEuropean Design Management Award

BNOAluminium CentrumBNOEuropean Design Management Award

BNODPIPiet Zwart PrijsDPIPiet Zwart Prijs

DPI Value CenterNoord BrabantDesignprijs RotterdamNoord BrabantDesignprijs Rotterdam

Incubator 3+ Vormgevingsprijs FrieslandIncubator 3+ Vormgevingsprijs Friesland

npk industrial design Lectoraat Human Technologies

npk industrial design Lectoraat Human Technologies Lectoraat Product Design en Engineeringnpk industrial design Lectoraat Product Design en Engineering

van berlostudio Amsterdam van berlostudio Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

van berlostudio Lectoraat Product Design en Engineering

Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

Amsterdam van berlostudio Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

AmsterdamStichting Innovatie Alliantie van berlostudioStichting Innovatie AlliantieNederland Kennisland van berlostudioNederland KennislandStichting Innovatie AlliantieNederland KennislandStichting Innovatie Alliantie van berlostudioStichting Innovatie AlliantieNederland KennislandStichting Innovatie Alliantie

Flex the Innovation Lab AIMFlex the Innovation Lab AIMStichting Innovatie Alliantie

Flex the Innovation LabStichting Innovatie Alliantie Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenFlex the Innovation Lab Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

AIM Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

AIMFlex the Innovation Lab AIM Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

AIMOverheidFlex the Innovation LabOverheid Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenOverheid Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenFlex the Innovation Lab Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenOverheid Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

Free-lance ontwerpersAdformatieFree-lance ontwerpersAdformatie Amsterdamprijs

Free-lance ontwerpers AmsterdamprijsBedrijfsontwerpers AmsterdamprijsBedrijfsontwerpers Amsterdamprijs

Designprijs RotterdamBedrijfsontwerpers

Designprijs RotterdamDPI Value CenterBedrijfsontwerpersDPI Value Center AmsterdamprijsDPI Value Center AmsterdamprijsBedrijfsontwerpers AmsterdamprijsDPI Value Center Amsterdamprijs

PicnicTechniek Museum DelftPicnicTechniek Museum Delft Design ColloquiumGroninger Museum Design ColloquiumGroninger Museum

VIVID Design Colloquium VIVID Maastricht VIVID Maastricht Design Colloquium Maastricht VIVID Maastricht

100%DesignGroninger Museum

100%DesignGroninger Museum

Virtual Design Museum100%DesignVirtual Design MuseumDesign Minds Beurs van BerlageDesign Minds Beurs van Berlage

Droog DesignDesign MindsDroog DesignVirtual Design Museum

Droog DesignVirtual Design Museum

Design MindsVirtual Design Museum

Droog DesignVirtual Design Museum

Beurs van BerlageDroog Design

Beurs van BerlageDesign Minds Beurs van BerlageDroog Design

Beurs van BerlageService Design Conference

Beurs van BerlageService Design Conference

Beurs van BerlageStedelijk MuseumService Design ConferenceStedelijk Museum

Design ExperienceStedelijk Museum

Design ExperienceStedelijk Museum

Design MuseumDesign ExperienceDesign Museum YksiDesign Experience Yksi

Stedelijk Museum Yksi

Stedelijk MuseumDesign Experience

Stedelijk Museum Yksi

Stedelijk Museum

VindCreatievenCBK DordrechtVindCreatievenCBK Dordrecht

Creative Company ConferenceDutch Design Week

Utrecht Manifest

Kennisontwikkeling Admire Kennisontwikkeling Admire FHI Kennisontwikkeling FHI

Admire FHI

Admire Kennisontwikkeling Admire FHI

Admire Onderzoek DME Onderzoek DME

Development Club OnderzoekDevelopment Club

IOP Integrale Product Creatie en Design Platform EindhovenIOP Integrale Product Creatie en Design Platform Eindhoven CBMIOP Integrale Product Creatie en CBM

Design Platform Eindhoven CBM

Design Platform EindhovenIOP Integrale Product Creatie en Design Platform Eindhoven CBM

Design Platform EindhovenRealisatie Dutch Design WeekRealisatie Dutch Design Week

NOVURealisatieNOVU Dutch Design Week

NOVU Dutch Design WeekRealisatie Dutch Design Week

NOVU Dutch Design Week

Technologiestichting STW Stichting Alice Technologiestichting STW Stichting Alice FOCWA Technologiestichting STW FOCWA

Stichting Alice FOCWA

Stichting Alice Technologiestichting STW Stichting Alice FOCWA

Stichting AliceTNO

Expertisecentra UtrechtExpertisecentra UtrechtVNO/NCWExpertisecentraVNO/NCW

Material Matters UDesign Material Matters UDesign FME/CWM Material Matters FME/CWM

UDesign FME/CWM

UDesign Material Matters UDesign FME/CWM

UDesign .ekwc Noord Holland .ekwc Noord Holland Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland .ekwc Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland

NRK .ekwc NRK Noord Holland

NRK Noord Holland .ekwc Noord Holland

NRK Noord Holland

Lectoraat Human Technologies NRK Lectoraat Human Technologies .ekwc Lectoraat Human Technologies NRK Lectoraat Human Technologies Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland

NRK Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland .ekwc Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland

NRK Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland

Young Designers and Industry AmsterdamYoung Designers and Industry Amsterdam Lectoraat Product Design en EngineeringYoung Designers and Industry Lectoraat Product Design en Engineering

Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

AmsterdamYoung Designers and Industry Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

Amsterdam van berlostudioYoung Designers and Industry van berlostudio Amsterdam van berlostudio AmsterdamYoung Designers and Industry Amsterdam van berlostudio Amsterdam Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

Amsterdam van berlostudio Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

AmsterdamYoung Designers and Industry Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

Amsterdam van berlostudio Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

Amsterdam Materia AIM Materia AIM AIMFlex the Innovation Lab AIM Materia AIMFlex the Innovation Lab AIM

FreeDesignDom FreeDesignDom

Eindhoven Design Connection Brainport Admire DMEDesign Platform Eindhoven Dutch Design Week Stichting Alice The HUB Utrecht UDesign Noord Holland Amsterdam AIM FreeDesignDom Amsterdam Creativity ExchangeAmsterdam Creative Crossings Creative Cities Amsterdam Area Rotterdam Design Platform Rotterdam Arnhem O.P.A Den Haag Design Den Haag Maastricht

Saxion Hogeschool Industrieel Produkt OntwerpenHogeschool van Utrecht Haagse Hogeschool IPO Design Academy Lectoraat Tomorrow Matters Masters Hogeschool voor Kunsten Utrecht Lectoraten Lectoraat Human Technologies Lectoraat Product Design en EngineeringStichting Innovatie Alliantie Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenAvondopleiding Industriële Vormgeving Hanzehogeschool Rietveld AcademieSandberg Instituut

design.nldesignlink.nl

bno.nlDesignAgenda

dutchdesigners.comdesignws.com

Electronische mediaBNO berichten

Nieuwsbrief DesignlinkVIVID

TextielmuseumCentraal Museum

Boijmans van BeuningenKunsthal

Techniek Museum DelftGroninger Museum

Virtual Design Museum Beurs van Berlage

Stedelijk MuseumDesign Museum

Platform 21Marzee

VIVIDDutch Design Centre

Droog DesignGalerie Binnen

YksiCBK Dordrecht

Frozen Fountain

ProductFrame

VormberichtenLink Magazine

De IngenieurCredits

BrightTechnisch Weekblad

Identity MattersItems

Adformatie

Metaalunie NEVAT

FHIDevelopment Club

CBMNOVU

FOCWA MKB Nederland

VNO/NCW FME/CWM

NRK

Ministerie vanEconomische Zaken

InnovatiePlatform EVD

Dutch Design Fashion ArchitectureTechnopartner

Kamers van KoophandelOctrooicentrum

SenterNovem Syntens

TWAMinisterie van Buitenlandse Zaken

Ambassades

DMN PDMA DDiD

O2 Nederland Pictoright

Design InitiatiefDesign4All

BooostingNVC Kittz

Nederland KennislandOverheid

Dutch Design LandscapeDutchDesignScape

BeroepsorganisatiesKIvI/NIRIA

Sectie Industrieel OntwerpenBNO

Gelderse DesignprijsDutch Design Awards

Gouden NootEuropean Design Management Award

Piet Zwart Prijs Amsterdamprijs

Designprijs RotterdamVormgevingsprijs Friesland

Ministerie van Onderwijs en CultuurSector instituten

PremselaBKVB

Mondriaan Stichting LAi-prijs

NPPExperimentaDesign

Pieken in de DeltaICSID

BEDAWorld Design Capital Torino

IDAAluminium Centrum

DPIDPI Value Center

Noord BrabantIncubator 3+

npk industrial design van berlostudio

Flex the Innovation Lab

Free-lance ontwerpersBedrijfsontwerpers

Picnic Design Colloquium

100%DesignDesign Minds

Service Design ConferenceDesign Experience

VindCreatievenCreative Company Conference

Dutch Design WeekUtrecht Manifest

Kennisontwikkeling Onderzoek

IOP Integrale Product Creatie en Realisatie

Technologiestichting STWTNO

Expertisecentra Material Matters

.ekwcYoung Designers and Industry

Materia

designlink

erkenning goed industrieel ontwerp gio

limburgse design associatie lda

industrial design centre idc

designbusiness netwerk deb

design initiatief

94 ⁄ 95 GIO AWARDS

Page 96: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

Eindhoven Design Connection Brainport Admire DMEDesign Platform Eindhoven Dutch Design Week Stichting Alice The HUB Utrecht UDesign Noord Holland Amsterdam AIM FreeDesignDom Amsterdam Creativity ExchangeAmsterdam Creative Crossings Creative Cities Amsterdam Area Rotterdam Design Platform Rotterdam Arnhem O.P.A Den Haag Design Den Haag Maastricht

Saxion Hogeschool Industrieel Produkt OntwerpenHogeschool van Utrecht Haagse Hogeschool IPO Design Academy Lectoraat Tomorrow Matters Masters Hogeschool voor Kunsten Utrecht Lectoraten Lectoraat Human Technologies Lectoraat Product Design en EngineeringStichting Innovatie Alliantie Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenAvondopleiding Industriële Vormgeving Hanzehogeschool Rietveld AcademieSandberg Instituut

design.nldesignlink.nl

bno.nlDesignAgenda

dutchdesigners.comdesignws.com

Electronische mediaBNO berichten

Nieuwsbrief DesignlinkVIVID

TextielmuseumCentraal Museum

Boijmans van BeuningenKunsthal

Techniek Museum DelftGroninger Museum

Virtual Design Museum Beurs van Berlage

Stedelijk MuseumDesign Museum

Platform 21Marzee

VIVIDDutch Design Centre

Droog DesignGalerie Binnen

YksiCBK Dordrecht

Frozen Fountain

ProductFrame

VormberichtenLink Magazine

De IngenieurCredits

BrightTechnisch Weekblad

Identity MattersItems

Adformatie

Metaalunie NEVAT

FHIDevelopment Club

CBMNOVU

FOCWA MKB Nederland

VNO/NCW FME/CWM

NRK

Ministerie vanEconomische Zaken

InnovatiePlatform EVD

Dutch Design Fashion ArchitectureTechnopartner

Kamers van KoophandelOctrooicentrum

SenterNovem Syntens

TWAMinisterie van Buitenlandse Zaken

Ambassades

DMN PDMA DDiD

O2 Nederland Pictoright

Design InitiatiefDesign4All

BooostingNVC Kittz

Nederland KennislandOverheid

Dutch Design LandscapeDutchDesignScape

BeroepsorganisatiesKIvI/NIRIA

Sectie Industrieel OntwerpenBNO

Gelderse DesignprijsDutch Design Awards

Gouden NootEuropean Design Management Award

Piet Zwart Prijs Amsterdamprijs

Designprijs RotterdamVormgevingsprijs Friesland

Ministerie van Onderwijs en CultuurSector instituten

PremselaBKVB

Mondriaan Stichting LAi-prijs

NPPExperimentaDesign

Pieken in de DeltaICSID

BEDAWorld Design Capital Torino

IDAAluminium Centrum

DPIDPI Value Center

Noord BrabantIncubator 3+

npk industrial design van berlostudio

Flex the Innovation Lab

Free-lance ontwerpersBedrijfsontwerpers

Picnic Design Colloquium

100%DesignDesign Minds

Service Design ConferenceDesign Experience

VindCreatievenCreative Company Conference

Dutch Design WeekUtrecht Manifest

Kennisontwikkeling Onderzoek

IOP Integrale Product Creatie en Realisatie

Technologiestichting STWTNO

Expertisecentra Material Matters

.ekwcYoung Designers and Industry

Materia

Eindhoven Design Connection Brainport Admire DMEDesign Platform Eindhoven Dutch Design Week Stichting Alice The HUB Utrecht UDesign Noord Holland

AIM FreeDesignDom Amsterdam Creativity ExchangeAmsterdam Creative Crossings Creative Cities Amsterdam Area Rotterdam Design Platform Rotterdam Arnhem O.P.A Den Haag Design Den Haag Maastricht

Saxion Hogeschool Industrieel Produkt OntwerpenHogeschool van Utrecht Haagse Hogeschool IPO Design Academy Lectoraat Tomorrow Matters Masters Hogeschool voor Kunsten Utrecht

The HUB Hogeschool voor Kunsten Utrecht

The HUB Utrecht

Hogeschool voor Kunsten Utrecht Utrecht

Lectoraten Lectoraat Human Technologies

UDesign Lectoraat Human Technologies

UDesign Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland

Lectoraat Product Design en Engineering Noord Holland

Lectoraat Product Design en Engineering Noord Holland Amsterdam

Lectoraat Product Design en Engineering Amsterdam

Stichting Innovatie Alliantie Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

AIM Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

AIM FreeDesignDom

Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten FreeDesignDom

Avondopleiding Industriële Vormgeving FreeDesignDom

Avondopleiding Industriële Vormgeving FreeDesignDom

HanzehogeschoolAmsterdam Creative Crossings

HanzehogeschoolAmsterdam Creative Crossings

Rietveld AcademieAmsterdam Creative Crossings

Rietveld AcademieAmsterdam Creative Crossings Creative Cities Amsterdam Area

Rietveld Academie Creative Cities Amsterdam Area

Sandberg Instituut

design.nlAvondopleiding Industriële Vormgevingdesign.nlAvondopleiding Industriële Vormgeving

designlink.nl Hanzehogeschooldesignlink.nl Hanzehogeschool

bno.nlDesignAgenda Sandberg InstituutDesignAgenda Sandberg Instituut

dutchdesigners.comdesignws.com

Electronische mediaBNO berichten

Nieuwsbrief Designlink

Textielmuseum ArnhemTextielmuseum ArnhemCentraal MuseumElectronische mediaCentraal MuseumElectronische media

Boijmans van BeuningenKunsthal

Techniek Museum DelftVIVIDTechniek Museum DelftVIVID

Groninger MuseumVirtual Design Museum

Beurs van BerlageStedelijk Museum

Design Museum

Platform 21Boijmans van Beuningen

Platform 21Boijmans van Beuningen

Marzee Design Den HaagMarzee Design Den Haag

VIVID Maastricht VIVID MaastrichtTechniek Museum Delft VIVID

Techniek Museum Delft

Dutch Design CentreGroninger Museum

Dutch Design CentreGroninger Museum

Virtual Design MuseumDutch Design Centre

Virtual Design MuseumDroog Design

Virtual Design MuseumDroog Design

Virtual Design Museum Beurs van Berlage

Droog Design Beurs van Berlage

Galerie Binnen Yksi

Stedelijk Museum Yksi

Stedelijk Museum

CBK DordrechtFrozen Fountain

Product Design Platform RotterdamProduct Design Platform RotterdamFrame

Vormberichten O.P.AVormberichten O.P.ALink Magazine Den HaagLink Magazine Den Haag

De Ingenieur Design Den HaagDe Ingenieur Design Den Haag Design Den HaagMarzee Design Den HaagDe Ingenieur Design Den HaagMarzee Design Den HaagCredits

BrightTechnisch Weekblad

Dutch Design CentreTechnisch Weekblad

Dutch Design Centre

Identity MattersGalerie Binnen

Identity MattersGalerie Binnen

ItemsAdformatie

Metaalunie NEVAT

Design Connection Brainport NEVAT

Design Connection Brainport FHI

Design Connection Brainport FHI

Design Connection Brainport Admire

FHI Admire

Development Club CBM

Design Platform Eindhoven CBM

Design Platform EindhovenNOVU

Design Platform EindhovenNOVU

Design Platform Eindhoven Dutch Design Week

NOVU Dutch Design Week

FOCWA Dutch Design Week

FOCWA Dutch Design Week Stichting Alice

FOCWA Stichting Alice

MKB Nederland Stichting Alice

MKB Nederland Stichting Alice The HUB

MKB Nederland The HUB

VNO/NCW FME/CWM

UDesign FME/CWM

UDesign NRK

UDesign NRK

UDesign Lectoraat Human Technologies NRK Lectoraat Human Technologies

UDesign Lectoraat Human Technologies

UDesign NRK

UDesign Lectoraat Human Technologies

UDesign Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland

NRK Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland

Ministerie vanHogeschool van Utrecht

Ministerie vanHogeschool van Utrecht

Economische Zaken Haagse Hogeschool

Economische Zaken Haagse Hogeschool

InnovatiePlatform IPO

InnovatiePlatform IPO

EVDDutch Design Fashion Architecture

Lectoraat Tomorrow MattersDutch Design Fashion Architecture

Lectoraat Tomorrow Matters Masters

Dutch Design Fashion Architecture Masters

Technopartner Masters

Technopartner Masters Hogeschool voor Kunsten Utrecht

Technopartner Hogeschool voor Kunsten Utrecht

Kamers van Koophandel Hogeschool voor Kunsten Utrecht

Kamers van Koophandel Hogeschool voor Kunsten Utrecht Lectoraten

Kamers van Koophandel Lectoraten

Octrooicentrum Lectoraten

Octrooicentrum Lectoraten Lectoraat Human Technologies

Octrooicentrum Lectoraat Human Technologies

SenterNovem Lectoraat Human Technologies

SenterNovem Lectoraat Human Technologies Lectoraat Product Design en Engineering

SenterNovem Lectoraat Product Design en Engineering

Syntens Lectoraat Product Design en Engineering

Syntens Lectoraat Product Design en EngineeringStichting Innovatie Alliantie

SyntensStichting Innovatie Alliantie

TWAStichting Innovatie Alliantie

TWAStichting Innovatie Alliantie

Ministerie van Buitenlandse Zaken Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

Ministerie van Buitenlandse Zaken Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenAvondopleiding Industriële Vormgeving

Ministerie van Buitenlandse ZakenAvondopleiding Industriële Vormgeving

AmbassadesAvondopleiding Industriële Vormgeving

AmbassadesAvondopleiding Industriële Vormgevingdesign.nlAmbassadesdesign.nlAvondopleiding Industriële Vormgevingdesign.nlAvondopleiding Industriële Vormgeving

AmbassadesAvondopleiding Industriële Vormgevingdesign.nlAvondopleiding Industriële Vormgeving

DMNHogeschool van Utrecht DMNHogeschool van Utrecht PDMA Haagse Hogeschool PDMA Haagse Hogeschool

Ministerie van PDMAMinisterie van

DDiD IPO DDiD IPOEconomische Zaken DDiDEconomische Zaken

O2 Nederland Design AcademyO2 Nederland Design AcademyInnovatiePlatformO2 NederlandInnovatiePlatform

Pictoright Lectoraat Tomorrow Matters Pictoright Lectoraat Tomorrow MattersDutch Design Fashion Architecture

PictorightDutch Design Fashion Architecture

Lectoraat Tomorrow MattersDutch Design Fashion Architecture

Lectoraat Tomorrow Matters Pictoright Lectoraat Tomorrow MattersDutch Design Fashion Architecture

Lectoraat Tomorrow MattersDesign Initiatief MastersDesign Initiatief Masters

Dutch Design Fashion ArchitectureDesign InitiatiefDutch Design Fashion Architecture Masters

Dutch Design Fashion Architecture MastersDesign Initiatief Masters

Dutch Design Fashion Architecture Masters

TechnopartnerDesign Initiatief

Technopartner Masters

Technopartner MastersDesign Initiatief Masters

Technopartner Masters

Design4All Hogeschool voor Kunsten UtrechtDesign4All Hogeschool voor Kunsten UtrechtTechnopartnerDesign4AllTechnopartner

Hogeschool voor Kunsten UtrechtTechnopartner

Hogeschool voor Kunsten UtrechtDesign4All Hogeschool voor Kunsten UtrechtTechnopartner

Hogeschool voor Kunsten UtrechtBooosting LectoratenBooosting Lectoraten

Kamers van KoophandelBooosting Kamers van Koophandel Lectoraten

Kamers van Koophandel LectoratenBooosting Lectoraten

Kamers van Koophandel Lectoraten

OctrooicentrumBooostingOctrooicentrum

LectoratenOctrooicentrum

LectoratenBooosting LectoratenOctrooicentrum

LectoratenNVC Lectoraat Human TechnologiesNVC Lectoraat Human Technologies Kittz Lectoraat Product Design en Engineering Kittz Lectoraat Product Design en EngineeringSenterNovem KittzSenterNovem

Lectoraat Product Design en EngineeringSenterNovem

Lectoraat Product Design en Engineering Kittz Lectoraat Product Design en EngineeringSenterNovem

Lectoraat Product Design en EngineeringNederland KennislandStichting Innovatie AlliantieNederland KennislandStichting Innovatie Alliantie

SyntensNederland Kennisland SyntensStichting Innovatie Alliantie

SyntensStichting Innovatie AlliantieNederland KennislandStichting Innovatie Alliantie

SyntensStichting Innovatie Alliantie Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenOverheid Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

Dutch Design Landscape Design Den HaagDutch Design Landscape Design Den Haag Maastricht

Dutch Design Landscape Maastricht Design Den HaagDe Ingenieur Design Den HaagDutch Design Landscape Design Den HaagDe Ingenieur Design Den Haag

CreditsDutch Design Landscape

CreditsDutchDesignScape

Beroepsorganisaties

Sectie Industrieel OntwerpenIdentity Matters

Sectie Industrieel OntwerpenIdentity Matters

BNO

Gelderse DesignprijsDutchDesignScape

Gelderse DesignprijsDutchDesignScape

BeroepsorganisatiesGelderse Designprijs

BeroepsorganisatiesDutch Design Awards

Gouden NootEuropean Design Management Award

Sectie Industrieel OntwerpenEuropean Design Management Award

Sectie Industrieel OntwerpenBNO

European Design Management AwardBNO

Piet Zwart Prijs Amsterdamprijs

Designprijs RotterdamVormgevingsprijs Friesland

Ministerie van Onderwijs en CultuurAmsterdam Creativity ExchangeMinisterie van Onderwijs en CultuurAmsterdam Creativity ExchangeAmsterdam Creative Crossings

Ministerie van Onderwijs en CultuurAmsterdam Creative Crossings Sector instituten

PremselaBKVB

Mondriaan Stichting Design Platform RotterdamMondriaan Stichting Design Platform Rotterdam

LAi-prijs O.P.A

LAi-prijs O.P.A

Frame LAi-prijsFrame

NPPExperimentaDesign

Design Den HaagExperimentaDesign

Design Den Haag Pieken in de DeltaICSID

BeroepsorganisatiesBEDABeroepsorganisatiesGelderse DesignprijsBEDAGelderse Designprijs

BeroepsorganisatiesGelderse Designprijs

BeroepsorganisatiesBEDABeroepsorganisatiesGelderse Designprijs

BeroepsorganisatiesWorld Design Capital TorinoKIvI/NIRIAWorld Design Capital TorinoKIvI/NIRIA

Dutch Design AwardsWorld Design Capital TorinoDutch Design AwardsGouden Noot

World Design Capital TorinoGouden Noot

KIvI/NIRIAGouden Noot

KIvI/NIRIAWorld Design Capital TorinoKIvI/NIRIAGouden Noot

KIvI/NIRIAIDA

Aluminium CentrumBNOAluminium CentrumBNOEuropean Design Management AwardAluminium CentrumEuropean Design Management Award

BNOEuropean Design Management Award

BNOAluminium CentrumBNOEuropean Design Management Award

BNODPIPiet Zwart PrijsDPIPiet Zwart Prijs

DPI Value CenterNoord BrabantDesignprijs RotterdamNoord BrabantDesignprijs Rotterdam

Incubator 3+ Vormgevingsprijs FrieslandIncubator 3+ Vormgevingsprijs Friesland

npk industrial design Lectoraat Human Technologies

npk industrial design Lectoraat Human Technologies Lectoraat Product Design en Engineeringnpk industrial design Lectoraat Product Design en Engineering

van berlostudio Amsterdam van berlostudio Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

van berlostudio Lectoraat Product Design en Engineering

Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

Amsterdam van berlostudio Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

AmsterdamStichting Innovatie Alliantie van berlostudioStichting Innovatie AlliantieNederland Kennisland van berlostudioNederland KennislandStichting Innovatie AlliantieNederland KennislandStichting Innovatie Alliantie van berlostudioStichting Innovatie AlliantieNederland KennislandStichting Innovatie Alliantie

Flex the Innovation Lab AIMFlex the Innovation Lab AIMStichting Innovatie Alliantie

Flex the Innovation LabStichting Innovatie Alliantie Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenFlex the Innovation Lab Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

AIM Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

AIMFlex the Innovation Lab AIM Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

AIMOverheidFlex the Innovation LabOverheid Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenOverheid Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenFlex the Innovation Lab Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenOverheid Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

Free-lance ontwerpersAdformatieFree-lance ontwerpersAdformatie Amsterdamprijs

Free-lance ontwerpers AmsterdamprijsBedrijfsontwerpers AmsterdamprijsBedrijfsontwerpers Amsterdamprijs

Designprijs RotterdamBedrijfsontwerpers

Designprijs RotterdamDPI Value CenterBedrijfsontwerpersDPI Value Center AmsterdamprijsDPI Value Center AmsterdamprijsBedrijfsontwerpers AmsterdamprijsDPI Value Center Amsterdamprijs

PicnicTechniek Museum DelftPicnicTechniek Museum Delft Design ColloquiumGroninger Museum Design ColloquiumGroninger Museum

VIVID Design Colloquium VIVID Maastricht VIVID Maastricht Design Colloquium Maastricht VIVID Maastricht

100%DesignGroninger Museum

100%DesignGroninger Museum

Virtual Design Museum100%DesignVirtual Design MuseumDesign Minds Beurs van BerlageDesign Minds Beurs van Berlage

Droog DesignDesign MindsDroog DesignVirtual Design Museum

Droog DesignVirtual Design Museum

Design MindsVirtual Design Museum

Droog DesignVirtual Design Museum

Beurs van BerlageDroog Design

Beurs van BerlageDesign Minds Beurs van BerlageDroog Design

Beurs van BerlageService Design Conference

Beurs van BerlageService Design Conference

Beurs van BerlageStedelijk MuseumService Design ConferenceStedelijk Museum

Design ExperienceStedelijk Museum

Design ExperienceStedelijk Museum

Design MuseumDesign ExperienceDesign Museum YksiDesign Experience Yksi

Stedelijk Museum Yksi

Stedelijk MuseumDesign Experience

Stedelijk Museum Yksi

Stedelijk Museum

VindCreatievenCBK DordrechtVindCreatievenCBK Dordrecht

Creative Company ConferenceDutch Design Week

Utrecht Manifest

Kennisontwikkeling Admire Kennisontwikkeling Admire FHI Kennisontwikkeling FHI

Admire FHI

Admire Kennisontwikkeling Admire FHI

Admire Onderzoek DME Onderzoek DME

Development Club OnderzoekDevelopment Club

IOP Integrale Product Creatie en Design Platform EindhovenIOP Integrale Product Creatie en Design Platform Eindhoven CBMIOP Integrale Product Creatie en CBM

Design Platform Eindhoven CBM

Design Platform EindhovenIOP Integrale Product Creatie en Design Platform Eindhoven CBM

Design Platform EindhovenRealisatie Dutch Design WeekRealisatie Dutch Design Week

NOVURealisatieNOVU Dutch Design Week

NOVU Dutch Design WeekRealisatie Dutch Design Week

NOVU Dutch Design Week

Technologiestichting STW Stichting Alice Technologiestichting STW Stichting Alice FOCWA Technologiestichting STW FOCWA

Stichting Alice FOCWA

Stichting Alice Technologiestichting STW Stichting Alice FOCWA

Stichting AliceTNO

Expertisecentra UtrechtExpertisecentra UtrechtVNO/NCWExpertisecentraVNO/NCW

Material Matters UDesign Material Matters UDesign FME/CWM Material Matters FME/CWM

UDesign FME/CWM

UDesign Material Matters UDesign FME/CWM

UDesign .ekwc Noord Holland .ekwc Noord Holland Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland .ekwc Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland

NRK .ekwc NRK Noord Holland

NRK Noord Holland .ekwc Noord Holland

NRK Noord Holland

Lectoraat Human Technologies NRK Lectoraat Human Technologies .ekwc Lectoraat Human Technologies NRK Lectoraat Human Technologies Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland

NRK Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland .ekwc Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland

NRK Noord Holland

Lectoraat Human Technologies Noord Holland

Young Designers and Industry AmsterdamYoung Designers and Industry Amsterdam Lectoraat Product Design en EngineeringYoung Designers and Industry Lectoraat Product Design en Engineering

Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

AmsterdamYoung Designers and Industry Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

Amsterdam van berlostudioYoung Designers and Industry van berlostudio Amsterdam van berlostudio AmsterdamYoung Designers and Industry Amsterdam van berlostudio Amsterdam Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

Amsterdam van berlostudio Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

AmsterdamYoung Designers and Industry Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

Amsterdam van berlostudio Amsterdam Lectoraat Product Design en Engineering

Amsterdam Materia AIM Materia AIM AIMFlex the Innovation Lab AIM Materia AIMFlex the Innovation Lab AIM

FreeDesignDom FreeDesignDom

Eindhoven Design Connection Brainport Admire DMEDesign Platform Eindhoven Dutch Design Week Stichting Alice The HUB Utrecht UDesign Noord Holland Amsterdam AIM FreeDesignDom Amsterdam Creativity ExchangeAmsterdam Creative Crossings Creative Cities Amsterdam Area Rotterdam Design Platform Rotterdam Arnhem O.P.A Den Haag Design Den Haag Maastricht

Saxion Hogeschool Industrieel Produkt OntwerpenHogeschool van Utrecht Haagse Hogeschool IPO Design Academy Lectoraat Tomorrow Matters Masters Hogeschool voor Kunsten Utrecht Lectoraten Lectoraat Human Technologies Lectoraat Product Design en EngineeringStichting Innovatie Alliantie Koninklijke Academie voor Beeldende KunstenAvondopleiding Industriële Vormgeving Hanzehogeschool Rietveld AcademieSandberg Instituut

design.nldesignlink.nl

bno.nlDesignAgenda

dutchdesigners.comdesignws.com

Electronische mediaBNO berichten

Nieuwsbrief DesignlinkVIVID

TextielmuseumCentraal Museum

Boijmans van BeuningenKunsthal

Techniek Museum DelftGroninger Museum

Virtual Design Museum Beurs van Berlage

Stedelijk MuseumDesign Museum

Platform 21Marzee

VIVIDDutch Design Centre

Droog DesignGalerie Binnen

YksiCBK Dordrecht

Frozen Fountain

ProductFrame

VormberichtenLink Magazine

De IngenieurCredits

BrightTechnisch Weekblad

Identity MattersItems

Adformatie

Metaalunie NEVAT

FHIDevelopment Club

CBMNOVU

FOCWA MKB Nederland

VNO/NCW FME/CWM

NRK

Ministerie vanEconomische Zaken

InnovatiePlatform EVD

Dutch Design Fashion ArchitectureTechnopartner

Kamers van KoophandelOctrooicentrum

SenterNovem Syntens

TWAMinisterie van Buitenlandse Zaken

Ambassades

DMN PDMA DDiD

O2 Nederland Pictoright

Design InitiatiefDesign4All

BooostingNVC Kittz

Nederland KennislandOverheid

Dutch Design LandscapeDutchDesignScape

BeroepsorganisatiesKIvI/NIRIA

Sectie Industrieel OntwerpenBNO

Gelderse DesignprijsDutch Design Awards

Gouden NootEuropean Design Management Award

Piet Zwart Prijs Amsterdamprijs

Designprijs RotterdamVormgevingsprijs Friesland

Ministerie van Onderwijs en CultuurSector instituten

PremselaBKVB

Mondriaan Stichting LAi-prijs

NPPExperimentaDesign

Pieken in de DeltaICSID

BEDAWorld Design Capital Torino

IDAAluminium Centrum

DPIDPI Value Center

Noord BrabantIncubator 3+

npk industrial design van berlostudio

Flex the Innovation Lab

Free-lance ontwerpersBedrijfsontwerpers

Picnic Design Colloquium

100%DesignDesign Minds

Service Design ConferenceDesign Experience

VindCreatievenCreative Company Conference

Dutch Design WeekUtrecht Manifest

Kennisontwikkeling Onderzoek

IOP Integrale Product Creatie en Realisatie

Technologiestichting STWTNO

Expertisecentra Material Matters

.ekwcYoung Designers and Industry

Materia

designlink

erkenning goed industrieel ontwerp gio

limburgse design associatie lda

industrial design centre idc

designbusiness netwerk deb

design initiatief

designlan

dschap

design landscape

Grafische impressie van het

dichtbevolkte Nederlandse

productontwikkelingslandschap.

De ruim 400 ‘nodes’ (organisa-

ties, prijzen, tijdschriften e.d.)

weerspiegelen de dynamiek in

de sector, maar roepen tevens

een beeld op van desorgani-

satie. Designlink streeft naar

helderheid in de keten en wijst

partijen graag de weg.

Page 97: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

vormgeving Neon, Amsterdam

tekst Dirk van Ginkel en Vanessa Smith

drukwerk Hightrade, Zwolle

fotografie Frank van der Burg (pag. 4), jhoeko fotografie (pag. 6,9)

projectorganisatie Gerbrand Bas en Hans Kamphuis

De Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp is een initiatief van Designlink. Het beeldmerk is een geregistreerd handelsmerk.

Stichting DesignlinkPostbus 7531000 AT Amsterdamwww.designlink.nlwww.gio.nl

MediapartnerDe erkenningen goed industrieel ontwerp worden mede mogelijk gemaakt door Management Team, een uitgave van mt MediaGroep bv

BestuurAndre Rotte (voorzitter), Hans Kamphuis en Fred van Dijk

DirectieGerbrand Bas

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De samenstellers van deze catalogus van de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp kunnen op generlei wijze aansprakelijk worden gesteld voor eventuele foute vermeldingen in deze uitgave. De in de catalogus van de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009 opgenomen namen en gegevens zijn bedoeld ter informatie van de gebruiker. Om de vermelde personen en bedrijven te beschermen is het zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever niet toegestaan deze gegevens te gebruiken of op te nemen in een elektronisch bestand. Inbreuk op deze voorwaarden is onrechtmatig.

ISBN 978-90-79791-02-6© 2009 Designlink

In 1986 werden de erkenningen goed industrieel ontwerp (gio’s) voor het eerst uitgereikt, toen nog onder de naam ioN Erkenningen. Na een paar jaar deel uitgemaakt te hebben van de Nederlandse Designprijzen (2003-2007) zijn de gio’s inmiddels weer ‘verzelfstandigd’. Sinds 2008 worden deze prijzen voor het vakmanschap van ontwerper èn opdrachtgever opnieuw uitgereikt door Stichting Designlink.Bijna 60 inzendingen doorstonden dit jaar de kritische blik van de jury. Als voorbeelden van excellent Nederlands industrieel ontwerp zijn ze in deze catalogus opgenomen.

Page 98: Catalogus Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2009

erkenningen goed industrieel ontwerp | good industrial design awards

2009

gio

er

ke

nn

ing

en

20

09

:

ISBN 978-90-79791-02-6© 2009 Designlink

In 1986 werden ze als ion erkenningen voor het eerst uitgereikt. En als erkenningen goed industrieel ontwerp, of kortweg gio’s vormen ze met ingang van 2008 weer het pronkstuk in de prijzenkast van menig ontwerper en opdrachtgever. Maar liefst 57 inzendingen doorstonden de kritische blik van de jury en werden als excellente voorbeelden van degelijk ‘dutchdesignvakwerk’ in deze catalogus opgenomen.

The Good Industrial Design Awards were established in 1986. Under this name, or gio ’s for short, they will again take pride of place this year in the show cabinet of many designers and companies. A whopping 57 entries passed the critical gaze of the jury and were included in this catalogue as outstanding examples of sound ‘dutch design craftmanship’.