Brochure Technologie 2016-2017

48
ACADEMIEJAAR 2016-2017 Technologie www.odisee.be BACHELOR in de Bouw in de Chemie in de Elektromechanica in de Elektronica-ICT in de Energietechnologie in de Ontwerp- en productietechnologie in het Vastgoed

description

 

Transcript of Brochure Technologie 2016-2017

Page 1: Brochure Technologie 2016-2017

A C A D E M I E J A A R 2 0 1 6 - 2 0 1 7

Technologie

www.odisee.be

B A C H E L O R in de Bouwin de Chemiein de Elektromechanicain de Elektronica-ICTin de Energietechnologiein de Ontwerp- en productietechnologiein het Vastgoed

Page 2: Brochure Technologie 2016-2017

Een verhaal dat jij schrijftOdisee biedt je 25 bacheloropleidingen in zes studiegebieden, op campussen in Aalst, Brussel, Gent en Sint-Niklaas.

Welke opleiding je ook kiest, aan Odisee kun je rekenen op een uitstekende studieoriëntering en een ijzersterke begeleiding. Onze visie is helder en onze missie enthousiast: wij willen je aan Odisee vormen tot een hoogopgeleide professional om trots op te zijn. Hoe we dat doen? Door te geloven in jouw kracht en ons te focussen op jouw talenten. Je mag er zeker van zijn: bij Odisee staan studenten — jij! — centraal.

Gloednieuw, maar met veel ervaringOdisee is dan wel nieuw, toch hebben we al pakken ervaring. Odisee is het resultaat van de fusie tussen de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en de KAHO Sint-Lieven. Samen en apart hebben beide instellingen jarenlang hun stempel gedrukt op het Vlaamse hoger onderwijs. Op verschillende vlakken liepen ze voorop. Kwalitatief stonden ze aan de top. Met Odisee schrijven we een nieuw en minstens even ambitieus verhaal. Speel jij daarin een rol?

StatementOdisee? De naam verwijst natuurlijk naar een bijzonder rijke cultuurhistorische erfenis, maar is vooral ook de weerspiegeling van de waarden die onze gehele onderwijsgemeenschap wil uitdragen. Wij beloven: onze campussen bieden je de ideale mix voor een boeiende persoonlijke evolutie, een geslaagde studieloopbaan en een kwaliteitsvol diploma dat werkgevers uit alle maatschappelijke sectoren naar waarde weten te schatten.

Mia SasAlgemeen directeur Odisee

Page 3: Brochure Technologie 2016-2017

Studeren aan Odisee 4

Bouw 8

Chemie 12

Afstudeerrichting Biochemie 14

Afstudeerrichting Chemie 16

Afstudeerrichting Milieuzorg 18

Elektromechanica 20

Afstudeerrichting Elektromechanica 22

Afstudeerrichting Klimatisering 24

Elektronica-ICT 26

Afstudeerrichting Elektronica 28

Afstudeerrichting ICT 30

Energietechnologie 32

Ontwerp- en productietechnologie 36

Vastgoed 40

Bezoek ons 44

INFODAGENINHOUD

De informatie in deze brochure is slechts voorlopig. Ze kan dan ook Odisee niet juridisch binden.

• ZATERDAG 12 MAART 2016 van 9u30 tot 13u

• ZATERDAG 23 APRIL 2016 (OPEN DAG)van 9u30 tot 17u

• ZATERDAG 25 JUNI 2016 van 9u30 tot 13u

• ZATERDAG 3 SEPTEMBER 2016 van 9u30 tot 13u

HBO5Odisee is een partner van cvo KISP dat in het kader van dat samenwerkingsverband de HBO5-opleidingen Bedrijfsautomatisatie en Bouw aanbiedt in Aalst.

Page 4: Brochure Technologie 2016-2017

S T U D E R E N A A N O D I S E E

Page 5: Brochure Technologie 2016-2017

5

Technologie voor een betere wereld

Technologie is overal. En overal maakt technologie de wereld beter, veiliger, sneller. Misschien ben jij wel de persoon die gefascineerd is door de nieuwste snufjes in om het even welk gebied. Misschien ben je wel iemand die graag wilt weten hoe machines in elkaar steken, die erop uit is om nieuwe technologieën te ontdekken en toe te passen. Een opleiding in een technologische richting is dan ook een opleiding die de maatschappij nodig heeft en die gegeerd is op de arbeidsmarkt. Kies je voor één van onze opleidingen, dan garanderen wij je een kwaliteitsvolle opleiding met aandacht voor de nieuwste technologieën en ontwikkelingen. Wij vragen van jou nieuwsgierigheid, een praktische ingesteldheid en vooral veel ‘goesting’ om eraan te beginnen…

Technologie is overalKun je je een wereld voorstellen zonder gsm, tablet, computer, de hoogtechnologische apparatuur in een ziekenhuis, de koelinstallaties in grootwarenhuizen…? Raak jij gefascineerd door de wondere wereld van de chemie? Vraag je je af hoe je bier kunt brouwen? Hoe je het vetgehalte in voeding kunt bepalen? Hoe je uitlaatgassen in een auto schoner kunt maken? Ook voor een beter milieu is technologie belangrijk: denk maar aan zonnepanelen, rationeler energieverbruik…

Technologieopleidingen aan Odisee Technologiecampus Gent

• Chemie

• Elektronica-ICT

• Energietechnologie

• Ontwerp- en productietechnologie

Campus Dirk Martens Aalst

• Bouw

• Elektromechanica

• Vastgoed

Page 6: Brochure Technologie 2016-2017

S T U D E R E N A A N O D I S E E

Maximale slaagkansen

6

Jij geeft het tempo aanOdisee spant zich in om je opleiding zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. We besteden de grootste zorg aan de samenstelling van je uurroosters. Zo verlies je nauwelijks uren en houd je voldoende tijd over voor oefeningen, opdrachten en instuderen. We houden rekening met relevante (werk)ervaring (EVC – eerder verworven competenties) of vroegere opleidingen (EVK – eerder verworven kwalificaties). Heb je al een zekere voorkennis? Dan hoef je (delen van) vakken niet te volgen of kun je ze vervangen door een opdracht op maat.

Aanspreekbare docentenWe maken bij Odisee volop gebruik van actieve werkvormen. Zo kun je de leerstof vlot verwerken en vaardigheden oefenen, met onmiddellijke feedback. Interactie en lesgroepen met aangepaste omvang zijn ons stokpaardje. Dankzij actieve lessen in beheersbare — soms zelfs heel kleine — groepen staan studenten en docenten dicht bij elkaar. Bovendien kun je ook buiten de lessen bij de docenten terecht. Een grote troef van Odisee.

Flexibel studeren Odisee gaat voor flexibel hoger onderwijs. Je kunt kiezen voor traditionele studiejaren via de modeltrajecten, maar je kunt ook een flexibel traject volgen dat beter bij je situatie past. Je bepaalt daarbij in grote mate zelf hoeveel vakken je elk jaar aflegt en dus hoe snel je je opleiding voltooit. Voor alle vakken waarvoor je slaagt, krijg je een creditbewijs. Die vakken hoef je niet meer over te doen. Vakken waarvoor je niet slaagt, kun je het volgende jaar weer opnemen en combineren met vakken uit een volgende fase van het modeltraject. Besluit echter niet dat je op je sokken een diploma kunt halen! Zware onvoldoendes worden niet gedelibereerd. En uiteraard moet je voor bepaalde vakken echt wel slagen om een diploma te halen, of een specifieke volgorde respecteren als je je studieprogramma samenstelt.

Digitale leeromgevingBij Odisee studeer je in een digitale leeromgeving. Je vindt er onder meer opdrachten en cursusmateriaal, elektronische berichten van docenten en begeleiders en tal van communicatiemogelijkheden. Die digitale leermiddelen zijn zowel op je campus, op kot als thuis bereikbaar. Lijken een eigen pc of laptop en een internetaansluiting je een zware dobber voor je studiebudget? Als student kun je heel wat voordelen genieten: we hebben zeker tips om die kosten minimaal te houden.

Bij de stap naar het hoger onderwijs krijg je te maken met heel wat nieuwe ervaringen. Daarom hechten we bij Odisee veel belang aan de begeleiding van eerstejaarsstudenten. We sparen geen moeite om je slaagkansen te maximaliseren. Als je dat wenst, ondersteunen we je op de meest uiteenlopende vlakken. Ook onze flexibele organisatie is erop gericht om je studieparcours zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Page 7: Brochure Technologie 2016-2017

77

Begeleiding op maatHet beste uit jezelf halen: dat is waar we je bij Odisee bij helpen, op verschillende manieren. We doen er alles aan om van je opleiding een succes te maken, op alle vlakken.

Heel veel studiebegeleidingElke opleiding biedt je studiebegeleiding in de vorm van monitoraten, gedifferentieerde trajecten, begeleide oefeningen, supervisie, stagebegeleiding, studiebegeleidingsplannen… Via verschillende begeleidingsformules bieden we je dus de mogelijkheid om extra te oefenen en langer stil te staan bij de leerstof. We organiseren regelmatig studievorderingsgesprekken om te zien of het een beetje wil vlotten. Is dat niet het geval, dan garanderen studie- en studentenbegeleiders een soepele, veelzijdige en persoonlijke ondersteuning. Er is keuze uit diverse formules, naargelang van je opleiding, noden of wensen.

Hulp bij problemenBij meer algemene problemen weten de studentenbegeleiders raad. Je kunt steeds een afspraak maken en alles is bespreekbaar: je studiekeuze, je studiemethode en -planning, examenstress of faalangst, een heroriëntering, studeren in moeilijke omstandigheden... Je vindt bij hen een luisterend oor én een helpende hand in geval van sociale of culturele aanpassingsproblemen, ontmoediging, onzekerheid, eenzaamheid, relationele problemen, financiële kwesties, functiebeperkingen… Naast individuele hulp zijn er ook groepssessies over uitstelgedrag, faalangst en andere obstakels.

StudentenvoorzieningenIs studeren voor jou financieel niet vanzelfsprekend,neem dan beslist contact op met onze studentendienst STUVO+. Met concrete hulp en advies helpen de medewerkers van STUVO+je om studeren ook voor jou betaalbaar te maken.

Ook op praktische vragen helpen ze een antwoordzoeken. Meer weten over betaalbaar wonen, eten,sporten, openbaar vervoer, cultuur, studentenjobs?Klop aan bij de studentendienst STUVO+!

Going abroad? Odisee brengt je volop in contact met Europa en zelfs met andere werelddelen. We werken samen met hogescholen en universiteiten in het buitenland. Daarnaast stimuleren wij je om tijdelijk aan een buitenlandse instelling te studeren, stage te lopen of deel te nemen aan projecten, congressen en studiereizen. Zo maak je kennis met andere leer- en werkmethoden en schaaf je je talenkennis bij. Het contact met een andere cultuur draagt beslist bij tot je persoonlijke ontplooiing.

Inspraak... natuurlijk Odisee vindt je mening belangrijk. Wil je je echt engageren en mee het beleid bepalen? Word dan contactstudent of studentenvertegenwoordiger. Zo krijg je inspraak in lessen en examens, het opleidingsprogramma, de prijs van je broodjes en alles wat je nog meer aanbelangt. Zelfs in de Raad van Bestuur zetelen studenten.

StudentenclubsWil je proeven van het studentenleven? Sluit je dan aan bij een van onze studentenverenigingen. Ben je een fuifbeest, een cultuurmens of een sportfreak? Of hou je van debatten, internationale projecten of culturele diversiteit? Wil je je engageren voor een goed doel? Je vindt beslist je gading. Het aanbod van studentenclubs is gevarieerd en ze barsten van de initiatieven!

Page 8: Brochure Technologie 2016-2017

8

10

Page 9: Brochure Technologie 2016-2017

99

10

B A C H E L O R I N D E

BouwLijkt het je iets om een gebouw, weg of brug mee vorm te geven? Je bent nieuwsgierig hoe grote bouwprojecten tot stand komen? Je houdt van organiseren en bent niet bang om verantwoordelijkheid op te nemen? De opleiding Bouw biedt je de ideale basis voor al die plannen. We ontvangen meisjes (!) en jongens aso of tso met open armen!

Je programmaJe krijgt een grondig technologisch inzicht in gebouwen, wegen en ‘kunstwerken’ (bruggen, tunnels, sluizen…). Je bestudeert de materialen, de funderingen en de constructiemethoden. Je leert vanzelfsprekend over het hoe van de uitvoering, maar ook over het waarom. Op die manier kun je onderbouwde beslissingen nemen. Je maakt kennis met de stabiliteit en met de fysische achtergronden van hedendaags, duurzaam, ecologisch en veilig bouwen. Je leert ook bouwtechnische en organisatorische informaticatoepassingen praktisch gebruiken. Kostprijsberekening, werkorganisatie en planning staan eveneens op je programma: een bijkomende troef op de arbeidsmarkt!

Projectwerk en stageVanaf het eerste jaar is er aandacht voor projectwerk. In een team van studenten werk je aan praktijkgerichte cases. Zo leer je zelf informatie opzoeken en interpreteren. Overleg en discussie in groep scherpen je teamvaardigheden aan. Die manier van leren is boeiend: ze leidt tot een meer open omgang met elkaar en met de docenten. In het laatste jaar vormen de stage en de bachelorproef het hoogtepunt van je opleiding. Je volgt dan een reële werf op. En alsof je er zelf de aannemer van bent, bereid je de uitvoering voor. Inclusief de uitvoeringsplannen, het budget en de planning! Die stage en bachelorproef kun je ook in het buitenland doen.

We helpen je op wegDe stap van het secundair naar het hoger onderwijs is niet gemakkelijk. Daarom bieden we jou een intensief studiebegeleidingsplan aan. Je engageert je hiervoor op vrijwillige basis. In ruil krijg je gedurende het eerste jaar begeleiding die de instap in het hoger onderwijs vergemakkelijkt. Monitoren en studiebegeleiders helpen je wanneer je even het noorden kwijt bent. Er zijn ook introductiecursussen als je dat wenst.

De beste in VlaanderenDe opleiding Bouw van Odisee in Aalst is een paar jaar geleden door een onafhankelijke commissie uitgeroepen als de beste van Vlaanderen. Onze studenten komen uit vele hoeken van Vlaanderen. Grote troef is onze jarenlange ervaring met praktijkgerichte werkvormen, met studie- en studentenbegeleiding en met het ontwikkelen van geïntegreerd leermateriaal.

Page 10: Brochure Technologie 2016-2017

10

De Vlaamse bouwwereld ontvangt je met open armen om werven voor te bereiden, te leiden of op te volgen. De bouwsector kent heel wat knelpuntberoepen. Je bent dan ook zeer gegeerd op de arbeidsmarkt.

Boeiende en afwisselende taakJe wordt projectleider, werfleider, calculator… Je bereidt de uitvoering voor van vastgoedprojecten, wegen, bruggen... en je staat in voor de opvolging. Je kunt werken in aannemingsbedrijven uit alle sectoren (gebouwen, wegenbouw, burgerlijke bouwkunde...). Sommige afgestudeerden vinden een job bij studie- of ontwerpbureaus. Anderen hebben technisch en technisch-commerciële functies in toeleveringsbedrijven van de bouwsector. Een job bij de technische diensten van openbare besturen of nutsbedrijven kan natuurlijk ook. Of je kunt bedrijfsleider worden van je eigen bouwbedrijf: met je diploma kun je je als zelfstandige vestigen.

JOBMOGELIJKHEDEN

“Heel dicht bij de realiteit”“De docenten kennen hun vak. Ze komen vaak uit de bouwsector of werken nog in die branche. Met levensechte voorbeelden tijdens hun lessen word je heel goed voorbereid. Bovendien kom je voortdurend in contact met je latere werkomgeving door werf-bezoeken, stage, projectwerk… Mijn ultieme droom? Werfleider worden!”

Verder studerenHeb je een diploma Bouw op zak? Dan kun je na een schakelprogramma van 60 studiepunten een universitair diploma behalen van master in de Industriële wetenschappen Bouwkunde of Landmeten (Industrieel ingenieur). Zo heb je bijkomend een universitair diploma van de KU Leuven op zak.

Speciale trajecten Odisee biedt je een speciaal programma aan van zes semesters voor instappers (of overstappers) die starten in februari. Voor studenten die werken en studeren willen combineren, zijn er persoonlijke studietrajecten. En wie al credits of een diploma behaalde in een andere opleiding, kan met een studietrajectbegeleider een verkort traject samenstellen.

T E C H N O L O G I E

Page 11: Brochure Technologie 2016-2017

11

S E C U N D A I R O N D E R W I J S

JE STUDIEPROGRAMMA

11

Hier vind je het studieprogramma van de Bachelor in de Bouw (modeltraject). Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/bouw.

Waar?De opleiding Bouw wordt geor-ganiseerd op Campus Dirk Martens, Kwalestraat 154, 9320 Aalst tel: 053-72 71 70.

Meer info: www.odisee.be/bouw

Hoger afstandsonderwijsJe kunt je diploma van Bachelor in de Bouw ook behalen via afstandsonderwijs.Ideaal als je werken en studeren wilt combineren.

Meer info: www.odisee.be/bouwopafstand

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academie-jaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Bouw

Studieprogramma bacheloropleiding Bouw Campus Dirk Martens (Aalst)

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPROGRAMMA JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3

BASISWETENSCHAPPEN Rekentechnieken (wiskunde en Excel) 6Tekenatelier (basisvaardigheden, tekensoftware, constructietekenen) 7 Bouwmaterialen (inclusief betontechnologie) 6Stabiliteit van bouwwerken (sterkteleer) 6Geotechniek 4BOUWTECHNIEKEN Stabiliteit van bouwwerken (betonbouw en staalbouw) 6 3Bouwtechnieken gebouwen (constructieleer en tekenen) 6 7 4Bouwtechnieken infrastructuur (wegenbouw, burgerlijke bouwkunde en tekenen) 3 7 3

UITVOERING VAN BOUWCONSTRUCTIES Uitvoeringspraktijk (labo- en praktijkoefeningen) 7Energie en comfort (bouwfysica, akoestiek, installatietechnieken, HVAC) 4 4 4Uitvoering van bouwwerken (topografie, werforganisatie, werfbezoeken en geotechnieken) 3 8 4

Geïntegreerd project 5 10 4Eindwerk en stage 15BEHEER VAN BOUWWERVEN Bouwprojectbeheer (bouwadministratie, calculatie en planning) 4 7Bouwbedrijf en maatschappij (economie, bedrijfsorganisatie en recht) 4 11ONDERNEMERSCHAP EN PORTFOLIO 3 3 6KEUZEPAKKET 6

ALGEMEEN TOTAAL 60 60 60

Page 12: Brochure Technologie 2016-2017

12

10

Page 13: Brochure Technologie 2016-2017

1313

10

B A C H E L O R I N D E

ChemieJe bent geïnteresseerd in chemie, milieu en voeding en je zoekt een praktisch-wetenschappelijke opleiding? Je werkt nauwkeurig en je hebt oog voor veiligheid en milieu? Dan is een opleiding Chemie iets voor jou. Je kunt kiezen tussen drie afstudeerrichtingen: biochemie, chemie, en milieuzorg. Bovendien is je toekomst verzekerd: met een bachelordiploma Chemie op zak heb je gegarandeerd werk!

Praktijk én theorieDe opleiding Chemie is een praktijkgerichte opleiding met een theoretische onderbouw. De combinatie maakt de opleiding zo veelzijdig en afwisselend. Je vertrekt van een brede algemene wetenschappelijke basis. Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. Je krijgt basisvakken zoals Chemie, Fysica, Biologie, Microbiologie, Wiskunde en Statistiek. In het tweede jaar kies je voor een afstudeerrichting. Je kunt dan meer specialiseren. In het derde jaar ga je op stage in een bedrijf of onderzoeksinstelling.

Stage in het werkveldDe stageperiode (een volledig semester) aan het einde van je opleiding is de kers op de taart. Bij het vastleggen van de stageplaats word je niet aan je lot overgelaten. We houden rekening met je voorkeur en het soort werk dat je wilt doen (met ultramoderne analyseapparatuur werken, pure organische synthese uitvoeren of stage lopen in een productie- of controlelabo van een chemisch bedrijf…). Tijdens de stage word je begeleid door een docent van de hogeschool. Je kunt ook stage lopen in het buitenland. De presentatie en verdediging van de bachelorproef is het eindpunt van je opleiding.

Persoonlijke aanpakAan Odisee ben je geen nummer. De kloof tussen student en docent is klein. Dat blijkt uit de bevraging van de eerstejaarsstudenten over hun opleiding. Zit je met een specifiek probleem, dan helpt het docententeam je graag verder. Een persoonlijke aanpak vinden wij heel belangrijk.

Iets voor jou?Interesse in wetenschappen en techniek zijn een pluspunt. Als je in het secundair onderwijs een richting wetenschappen in het aso of tso gevolgd hebt met chemie als apart vak, dan ben je voldoende voorbereid. Als je geen chemische vooropleiding hebt, raden we de instapcursus chemie aan. In dat geval zul je bij aanvang wat harder moeten studeren maar met voldoende motivatie en interesse kom je al een heel eind op weg.

Goede infrastructuur in GentDe Technologiecampus Gent is uitgerust met nieuwe ruime laboratoria. De theorie wordt onmiddellijk toegepast via oefeningen. Je krijgt zoveel mogelijk les in kleine theoriegroepen van maximum 30 à 40 studenten. Voor labo-oefeningen zit je in een labogroep van maximum twintig studenten. De Technologiecampus is bovendien een heel open campus met aandacht voor groen.

Page 14: Brochure Technologie 2016-2017

14

Ben je geïnteresseerd in voeding en de chemische samenstelling ervan, dan kies je voor de afstudeerrichting biochemie. Je leert er alles over de kwaliteit van levensmiddelen en de toepassingen van biochemie in de veelbelovende tak van de industriële biotechnologie.

Wat studeer je?Het eerste jaar van de opleiding Chemie is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. In het tweede jaar kies je voor de afstudeerrichting biochemie. Je leert alles over de (bio)chemische processen van voeding met vakken zoals microbiologie, voedselpathogenen, mouterij/brouwerij, conserverings- en levensmiddelentechnologie en zuivel. De opleidingsonderdelen Biochemie en Biotechnologie geven je de technische en wetenschappelijke basis nodig voor de nieuwe uitdagingen die de industriële biotechnologie biedt.

StagemogelijkhedenDe stage doe je in een voedingsmiddelenbedrijf, een brouwerij, een onderzoekslaboratorium dat biotechnologisch onderzoekswerk verricht, dit laatste vaak binnen een universiteit. Een goede stageplaats biedt perspectieven voor latere tewerkstelling. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden.

Heel veel jobsAls biochemicus werk je vooral in de sector van de levensmiddelentechnologie, zoals de zuivel-, de vlees- en de drankenindustrie. Je stuurt er de processen en analyseert en controleert zowel de grondstoffen als de halffabrikaten en de eindproducten. Volgende jobs kun je uitoefenen:

• laborant voor analyse- en controlewerk in laboratoria voor voedings- en gistingsbedrijven;

• laboratoriumtechnoloog;• verantwoordelijke voor diverse productiestadia in brouwerij en mouterij;• technisch-commercieel afgevaardigde in levensmiddelenbedrijven en

toeleveringsfirma’s.

AFSTUDEERRICHTING BIOCHEMIE

“Goed contact tussen student en docent”“Tijdens de vele labo’s leer je je docenten beter kennen. De groepen zijn dan klein. Je hebt dan ook meer contact met je medestudenten. Later wil ik graag onderzoek doen in een labo. Door de vele labo’s leren we veel technieken die ons later zeker van pas zullen komen.”

Verder studerenHeb je een diploma Chemie, afstudeerrichting biochemie op zak? Dan kun je onder meer na een schakelprogramma van 60 studiepunten een universitair diploma behalen van Master in de Industriële wetenschappen Biochemie (Industrieel ingenieur). Een bijkomend universitair diploma!

T E C H N O L O G I E

Page 15: Brochure Technologie 2016-2017

15

Chemie

Hier vind je het studieprogramma van de Bachelor in de Chemie, afstudeerrichting Biochemie (modeltraject). Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma met semestriële opsplitsing en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/chemie.

JE STUDIEPROGRAMMA

Waar?De opleiding Chemie wordt georganiseerd op de Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent, tel: 09-265 86 10.

Meer info: www.odisee.be/chemie

Studiepunten staan in verhouding methet totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Studieprogramma bacheloropleiding Chemie afstudeerrichting Biochemie - Technologiecampus Gent

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3

Algemene chemie 12Analytische chemie 6 3Biologie (incl. labo) 11Fysica (incl. labo) 9 3Labo chemie 10Organische chemie 5 5Wiskunde 4Statistiek-kwaliteitszorg 3 4Biochemie (incl. labo) 8Biotechnologie 3Brouwerij 3Communicatieve vorming 3 Enzymologie (incl. labo) 3Fermentaties/Voedselpathogenen 3Filosofie/ethiek/religie/zingeving 3 3Instrumentele analysen 3 5Labo analytische chemie 7Labo microbiologie 3 3Labo mouterij-brouwerij 3Mouterij 3Biochemische technieken 3Conserveringstechnologie/Zuivel 3Labo voedingswarenanalysen 8Levensmiddelentechnologie 4Milieuzorg/Bedrijfsbeheer 4Stage/eindwerk 27

ALGEMEEN TOTAAL 60 60 60

Page 16: Brochure Technologie 2016-2017

16

Ben je geïnteresseerd in de zuivere chemie, dan kies je uiteraard voor de afstudeerrichting chemie. Je ontdekt hoe chemische processen werken in de industrie en je verdiept je in de technologie die erachter steekt.

Chemie in de puurste vormHet eerste jaar van de opleiding Chemie is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. In het tweede jaar kies je voor de afstudeerrichting chemie. Je wordt ondergedompeld in de wereld van de chemie: opleidingsonderdelen als Industriële, Organische, Analytische en Instrumentele chemie staan op je programma. Je ontwikkelt verder je communicatieve vaardigheden en leert gegevens uit vakliteratuur verwerken en verzamelen. In het derde jaar word je een volleerd chemicus met vakken als Instrumentele analysen, Organische spectrometrie, Polymeerchemie, Milieuzorg en Procestechnologie.

Veelzijdige stageIn het derde jaar ga je vanaf februari op stage in een analyse-, synthese- of controlelaboratorium van de chemische nijverheid of van een universitaire faculteit. Een goede stageplaats biedt perspectieven voor latere tewerkstelling. De keuze van de stageplaats doe je in overleg met de stagecoördinator op de hogeschool. Je kunt ook stage lopen in het buitenland.

Je jobJe vindt heel gemakkelijk een job in de chemische nijverheid: de petrochemische sector, de staalnijverheid, de kunststoffensector, de meststoffenproductie. Je stuurt er de diverse processen en voert analyses met behulp van de meest gesofisticeerde apparatuur. Ook een baan als technisch-commercieel afgevaardigde in de chemische producten en/of analyseapparatuur of als lesgever behoren tot de mogelijkheden.

AFSTUDEERRICHTING CHEMIE

Verder studerenHeb je een diploma Chemie, afstudeerrichting chemie op zak? Dan kun je onder meer na een schakelprogramma van 60 studiepunten een universitair diploma behalen van Master in de Industriële wetenschappen Chemie (Industrieel ingenieur). Een bijkomend universitair diploma!

T E C H N O L O G I E

“De labo’s zijn uitstekend uitgerust”“De labo’s zijn veel beter uitgerust dan op mijn secundaire school. De eerste proeven die ik zelf uitvoerde, gaven mij een echt wow-gevoel. We mochten in het eerste labo meteen zelf al de bunsenbrander aanzetten. Een nieuwe wereld ging voor mij open. De sfeer binnen Odisee zit ook juist: op de open dag voelde alles vertrouwelijk en huiselijk aan. En de docenten zijn zeer sympathiek.”

Page 17: Brochure Technologie 2016-2017

17

Chemie

Hier vind je het studieprogramma van de Bachelor in de Chemie, afstudeerrichting Chemie (modeltraject). Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma met semestriële opsplitsing en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/chemie.

JE STUDIEPROGRAMMA

Waar?De opleiding Chemie wordt georganiseerd op de Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent, tel: 09-265 86 10.

Meer info: www.odisee.be/chemie

Studiepunten staan in verhouding methet totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Studieprogramma bacheloropleiding Chemie afstudeerrichting Chemie - Technologiecampus Gent

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3

Algemene chemie 12Analytische chemie 6 3Biologie (incl. labo) 11Fysica (incl. labo) 9 3Labo chemie 10Organische chemie 5 5 3Wiskunde 4Statistiek-kwaliteitszorg 3 4Biochemie 3Communicatieve vorming 3Filosofie/ethiek/religie/zingeving 3 3Fysicochemie (incl. labo) 5Instrumentele analysen 3 6Industriële chemie 9Labo analytische chemie 7Labo industriële analysen 9Labo microbiologie 3Labo organische chemie 6Labo industriële chemie 3Microbiologie 3Milieuzorg/Bedrijfsbeheer 4Polymeerchemie 5Stage/eindwerk 27

ALGEMEEN TOTAAL 60 60 60

Page 18: Brochure Technologie 2016-2017

18

Je vindt de zorg voor het milieu en de natuur heel belangrijk. Je houdt van wetenschappen. Dan kies je voor de afstudeerrichting milieuzorg. In die richting leer je alles over het detecteren, meten en analyseren van milieuverontreiniging en hoe je dit kan verbeteren.

Specifieke milieuvakkenHet eerste jaar van de opleiding Chemie is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. In het tweede jaar kies je voor de afstudeerrichting milieuzorg. Ecologie, eco-toxicologie, milieubiotechnologie, water, bodem en luchtverontreiniging zijn vakken die op het programma staan. Je wordt ingewijd in de beginselen van de milieuwetgeving. Samen met het einddiploma van professionele Bachelor in de Chemie richting milieuzorg krijg je het attest Milieucoördinator B.

Stage in de richting milieuzorgIn het derde jaar ga je vanaf februari op stage in een laboratorium van de industrie of van een universitaire faculteit. Je voert milieuanalytische en ecotoxicologische experimenten uit. Je analyseert de restproducten van de economische bedrijvigheid, bepaalt de vuilvracht en zoekt naar oplossingen voor de beheersing en inperking ervan. Een goede stageplaats biedt perspectieven voor latere tewerkstelling. Je kunt ook stage lopen in het buitenland.

AFSTUDEERRICHTING MILIEUZORG

T E C H N O L O G I E

Veel jobmogelijkhedenJe kunt met dit diploma aan de slag als laborant bij de milieuafdeling van bedrijven, van milieuanalyselaboratoria en van waterzuiveringsstations. Daarnaast kun je ook werken bij intercommunales als milieuambtenaar of als milieucoördinator. Denk maar aan de volgende mogelijkheden:

• laborant in laboratoria van productiebedrijven (analyse van grondstoffen) om de kwaliteit van het leefmilieu te bevorderen;

• deskundige en/of technoloog in een waterzuiveringsstation of bij een bedrijf voor drinkwaterproductie, afvalrecyclage…;

• milieuspecialist met controlerende en adviserende taken bij overheidsdiensten;

• gemeentelijk ambtenaar;• milieucoördinator in een bedrijf.

“Alles wat met milieu te maken heeft, vind ik heel belangrijk” “De milieuvakken vind ik het inte-ressantst. In milieubiotechnologie leren we hoe genetische mani-pulatie gebruikt wordt voor de verbetering van de maatschappij. Heel fascinerend. Daarnaast vind ik ecotoxicologie erg boeiend: hoe help je mensen, dieren en planten door de giftigheid te verminderen?”

Page 19: Brochure Technologie 2016-2017

19

Chemie

Hier vind je het studieprogramma van de Bachelor in de Chemie, afstudeerrichting Milieuzorg (modeltraject). Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma met semestriële opsplitsing en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/chemie.

JE STUDIEPROGRAMMA

Waar?De opleiding Chemie wordt georganiseerd op de Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent, tel: 09-265 86 10.

Meer info: www.odisee.be/chemie

Verder studeren?Met een schakelprogramma van 60 studiepunten kun je onder meer een universitair diploma van Master in de Industriële weten-schappen Chemie (Industrieel in-genieur) behalen. Een bijkomend universitair diploma!

Studiepunten staan in verhouding methet totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Studieprogramma bacheloropleiding Chemie afstudeerrichting Milieuzorg - Technologiecampus Gent

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3

Algemene chemie 12Analytische chemie 6 3Biologie (incl. labo) 11Fysica (incl. labo)/Geluid 9 5Labo chemie 10Organische chemie 5 5Wiskunde 4Statistiek-kwaliteitszorg 3 4Biologische detectie van verontreiniging 3Communicatieve vorming 4Filosofie/ethiek/religie/zingeving 3 3Fysicochemie (incl. labo) 4Ecologie, milieubeheer 3Ecotoxicologie 3Instrumentele analysen 3 5Labo analytische chemie 7Labo milieuanalysen 8Labo microbiologie 3 3Microbiologie 3Milieubiotechnologie 3Water 4Afval- en materialenbeheer/Energiebeheer 3Bodem en lucht 4Milieuwetgeving 4Bedrijfsinterne milieuzorg 3Stage/Eindwerk 27

ALGEMEEN TOTAAL 60 60 60

Page 20: Brochure Technologie 2016-2017

20

10

Verder studerenMet een diploma Elektromechanica kun je na een schakelprogramma een diploma van Master in de Industriële wetenschappen Elektromechanica (Industrieel ingenieur) behalen. Zo heb je bijkomend een universitair diploma van de KU Leuven op zak. Je kunt het schakelprogramma en de master volgen op de Technologiecampus Gent.

Page 21: Brochure Technologie 2016-2017

2121

10

B A C H E L O R I N D E

ElektromechanicaJe hebt een grote interesse voor techniek? De werking van toestellen en machines trekken je aandacht? Je vraagt je af hoe koelmachines en verwarmingstoestellen werken? Denk je eraan om zelf een toestel te ontwerpen of de bediening van een machine of installatie te vergemakkelijken? Je wilt meer weten over duurzaam energieverbruik? Je droomt van een verantwoordelijke functie in een bedrijf of je wilt graag technisch advies geven aan anderen?

Verschillende domeinenJe gaat voor een gevarieerde praktijkgerichte opleiding met aandacht voor diverse vakgebieden zoals elektronica, elektriciteit, mechanica, informatietechnologie, werktuigbouw, regeltechniek… Je kiest voor de afstudeerrichting elektromechanica of klimatisering.

Elektromechanica?Elektromechanica leert je de werking, de opbouw en de sturing van machines doorgronden. Via projectwerk, stage en bachelorproef heb je de mogelijkheid om je te specialiseren in machines uit de industrie, bouw, landbouw, de medische wereld…

Of klimatisering?Wil je je verdiepen in verwarming, koeling en airconditioning, dan ga je voor klimatisering. Je specialiseren in energie behoort ook tot de opties. De keuzepakketten energiecoördinator en energietechologie leiden je op tot een specialist in duurzame energie en rationeel energieverbruik.

With a little helpJe mag tijdens je opleiding rekenen op extra ondersteuning. Die begeleiding start al voor de aanvang van het academiejaar met een instapcursus wiskunde. Op onze campus is de drempel student-docent klein. Studieproblemen worden snel opgelost. Tijdens oefensessies wordt naast inhoudelijke begeleiding ook tijd gemaakt voor studiemethode en -planning. Zo helpen we je met het opstellen van je persoonlijk studieplan. In november zijn er ook proefexamens zodat je je goed kunt voorbereiden op de echte examens na de kerstvakantie.

TechnologielabTijdens een technologielab werk je aan praktijkoefeningen waarin mechanische en elektrotechnische aspecten verweven zijn. Je verwerft inzicht in de energieomzettingen tussen elektrische en mechanische systemen. Je verdeelt je oefentijd over de verschillende interessegebieden in functie van je individuele nood. De veelzijdige opgaven stimuleren je om samen te werken met je medestudenten, elk vanuit eigen specifieke interesses en talenten.

Page 22: Brochure Technologie 2016-2017

22

Je kiest deze richting vanuit je algemene interesse voor elektromechanica en je wilt je toekomstmogelijkheden maximaal houden zodat je later gemakkelijk van de ene naar de andere job kunt hoppen. Dankzij je polyvalente opleiding kun je terecht in diverse bedrijven als ontwerper van nieuwe installaties (van plan tot uitvoering), als verantwoordelijke voor de productie, als onderhoudsverantwoordelijke voor complexe installaties in de voedingsindustrie, de bouw, de landbouw, de distributie- en transportbedrijven…

Wat studeer je?De opleiding Elektromechanica laat je de werking en de opbouw van machines zodanig begrijpen dat je er zelf één zou kunnen ontwerpen. We beginnen in het eerste jaar met de basisbeginselen van mechanica, ontwerp, elektriciteit, elektronica en automatiseringstechnieken. De klem-toon ligt daarbij niet op de theorie, maar op het oplossen van praktische problemen. Als eerstejaarsstudent volg je daarom een trainingsprogramma dat je probleemoplossend vermogen stimuleert en je tegelijk al doende de theorie bijbrengt. De studiebegeleiding in het eerste jaar coacht je doorheen dat trainingsprogramma.

Gevarieerde opleidingNadat je een brede basis hebt verworven, ga je de technologie bestuderen: materialen, machineonderdelen, elektrische motoren, programmeerbare sturingen en de werking van machines zoals pompen, ventilatoren, verbran-dingsmotoren, koel- en verwarmingstoestellen. Gaandeweg ontwikkel je ook kennis over sterkteberekeningen, veiligheid en goede installatiepraktijk.

Algemene vaardighedenNaast de technische vorming, besteedt de opleiding ook de nodige aan-dacht aan algemene vaardigheden die je moet bezitten. Je raakt vertrouwd met rapporteren, vergadertechnieken, overleg, omgaan met conflicten, leiding geven… Je leert nadenken over de maatschappelijke en menselijke gevolgen van je beslissingen. Je werkt verder aan je taalvaardigheid, zowel in het Nederlands als in de talen van de ons omringende landen. In het derde jaar is het perfect mogelijk om je eindwerk aan een buitenlandse hogeschool te realiseren.

Waar werk je later?De meeste van onze afgestudeerden vinden werk in de industrie, sommigen in het ontwerp in studiebureaus, anderen in de productie als werkverdeler of als verantwoordelijke voor de installatie en het onderhoud van productiemiddelen zoals automaten en robots. Ook in administratieve diensten, in de verkoop of naverkoop is er vaak vraag naar hooggeschool-den met een ruime technische bagage. Daarnaast kun je ook terecht in het technisch onderwijs of je eigen zaak starten.

AFSTUDEERRICHTING ELEKTROMECHANICA

T E C H N O L O G I E

“Iedereen helpt elkaar”“Ik ging naar een infodag en was meteen verkocht. De inzet en de vriendelijkheid van de docenten gaven de doorslag bij mijn keuze. We worden perfect voorbereid op ons latere beroepsleven door de vele stages en bedrijfsbezoeken. En natuurlijk zijn er ook veel labo’s waar je in kleine groepen begeleid wordt. Het labo verspaning is mijn favoriete labo: je leert een werkstuk draaien of frezen. Ik heb er heel veel bijgeleerd!”

Page 23: Brochure Technologie 2016-2017

23

Elektromechanica

Hier vind je het studieprogramma van het modeltraject van Bachelor in de Elektromechanica, afstudeerrichting Elektromechanica. Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/em.

JE STUDIEPROGRAMMA

Waar?De opleiding Elektromechanica wordt georganiseerd op Campus Dirk Martens, Kwalestraat 154, 9320 Aalst, tel: 053-72 71 70.

Hoger afstandsonderwijsJe kunt je diploma van Bachelor in de Elektromechanica ook behalen via afstandsonderwijs. Ideaal als je werken en studeren wilt combineren.

Meer info:www.odisee.be/emopafstand

Studiepunten staan in verhouding methet totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Studieprogramma bacheloropleiding Elektromechanica afstudeerrichting Elektromechanica - Campus Dirk Martens (Aalst)

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3

ELEKTROTECHNIEKEN

Schemalezen, elektriciteit, elektronica, elektrische machines, datacommunicatie 10 10 3

MECHANISCHE TECHNIEKEN Statica, kinetica, machineonderdelen, sterkteleer, verspanende vormgeving 12 8 6

TECHNOLOGIELABGeïntegreerde praktijksessies 10 ONTWERPEN 8 6UITVOERINGSTECHNIEKENCNC, lassen, spaanloze vormgeving 5 3AUTOMATISERING Schakeltechniek, detectie, PLC, hydraulica-pneumatica, robotica 3 10 12INFORMATICA 4 3ENERGIETECHNOLOGIE 6 3MEET- EN REGELTECHNIEK 5WETENSCHAPPELIJKE VORMINGWiskunde, fysica, energieleer, chemie 10 ALGEMENE VORMINGCommunicatie – Engels – Frans – keuzetaal – bedrijfsbeheer 3 8 8DEONTOLOGIE – RZL 4STAGE 6EINDWERK 14

ALGEMEEN TOTAAL 60 60 60

Page 24: Brochure Technologie 2016-2017

24

Klimatiseringsinstallaties worden ingezet voor temperatuur- en vochtigheidsregelingen van leefruimtes (zoals woningen en kantoren) en van opslagplaatsen (voor vlees, groenten, bloemen...). Ook voor bijzondere toepassingen worden ze gebruikt: computerzalen, bierkoelers en droogvriesinstallaties.

Wat studeer je?De opleiding klimatisering leert je de werking en de opbouw van klimaatinstallaties zo goed begrijpen dat je er zelf één zou kunnen ontwerpen. Het keuzepakket energiecoördinator leert je energiestromen in kaart brengen, het rendement van installaties beoordelen en beslissingen nemen over energiebesparende investeringen. We beginnen in het eerste jaar met de basisbeginselen van mechanica, elektriciteit, elektronica en ICT.

Twee keuzepakkettenNadat je een brede basis verworven hebt, ga je de technologie bestuderen: koeltechnieken, verwarmingstechnieken, pompen, ventilatie, luchtbehandeling, warmtekrachtkoppelingen, technische uitrusting van gebouwen, hernieuwbare energiebronnen, klimaatregelingen, gebouwbeheerssystemen. In het laatste jaar kies je één van de twee mogelijke keuzepakketten: je specialiseert je ofwel in klimatiseringsprojecten, ofwel in rationeel energieverbruik. Kies je voor rationeel energieverbruik, dan verwerf je alle credits van het postgraduaat energiecoördinator (info op www.energiecoördinator.be).

Algemene vaardighedenNaast de technische vorming, besteedt de opleiding ook de nodige aandacht aan algemene vaardigheden die je moet bezitten. Je raakt vertrouwd met rapporteren, vergadertechnieken, overleg, omgaan met conflicten, leiding geven… Je leert nadenken over de maatschappelijke en menselijke gevolgen van je beslissingen. Je werkt verder aan je taalvaardigheid, zowel in het Nederlands als in de talen van de ons omringende landen. In het derde jaar is het perfect mogelijk om je eindwerk aan een buitenlandse hogeschool te realiseren.

Hoe ziet je job er uit?Bij de voorbereiding hoort het maken van offertes, het ontwerp en de berekening van installaties, het plannen van de werken, het bestellen en het tijdig laten leveren van de nodige materialen... Bij de installatie zie je toe op de correcte uitvoering, de efficiënte inzet van materiaal en middelen, de afstelling en de kwaliteitscontrole. Onderhoud omvat naast herstellingen, het toezien op periodieke onderhoudsbeurten en het wijzigen van de instellingen van het beheerssysteem. Als klimatiseringstechnieker kun je terecht bij firma’s die klimatiseringsinstallaties verkopen en/of installeren, of als onderhoudsverantwoordelijke bij de firma of openbare dienst die de klimatiseringsinstallatie gebruikt.

AFSTUDEERRICHTING KLIMATISERING

T E C H N O L O G I E

“Deze opleiding was voor mij een uitdaging”“Je hebt ontzettend veel mogelijk-heden met deze opleiding. Ze is zeer praktijkgericht. Daardoor is ze een prima voorbereiding op wat je later moet doen. Als meisje was deze keuze wel een uitdaging, maar ik heb er nog geen spijt van. Misschien studeer ik wel verder als Industrieel ingenieur, dat kan nog na mijn opleiding.”

Page 25: Brochure Technologie 2016-2017

25

Elektromechanica

Hier vind je het studieprogramma van het modeltraject van Bachelor in de Elektromechanica, afstudeerrichting Klimatisering. Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/em.

JE STUDIEPROGRAMMA

Waar?De opleiding Elektromechanica wordt georganiseerd op Campus Dirk Martens, Kwalestraat 154, 9320 Aalst, tel: 053-72 71 70.

Meer info: www.odisee.be/em

Hoger afstandsonderwijsJe kunt je diploma van Bachelor in de Elektromechanica ook behalen via afstandsonderwijs. Ideaal als je werken en studeren wilt combineren.

Meer info: www.odisee.be/emopafstand

Studiepunten staan in verhouding methet totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Studieprogramma bacheloropleiding Elektromechanicaafstudeerrichting Klimatisering - Campus Dirk Martens (Aalst)

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3ELEKTROTECHNIEKEN Schemalezen, elektriciteit, elektronica, elektrische machines, datacommunicatie 10 10 3

MECHANISCHE TECHNIEKEN Statica, kinetica, machineonderdelen, sterkteleer, verspanende vormgeving 12 8

TECHNOLOGIELABGeïntegreerde praktijksessies 10KLIMATISATIE Koeltechniek, verwarmingstechniek, ventilatie, luchtbehandeling 5 8VERWARMINGSTECHNIEK 3 4KEUZEPAKKET ENERGIECOÖRDINATOR Gebouwenschil, energieaudit, energieprestatie 10KEUZEPAKKET KLIMATISERINGCalculatie,planning, technische installaties, bedrijfsbeheer 10ONTWERPEN 8 3AUTOMATISERING Schakeltechniek, detectie, PLC, hydraulica-pneumatica, toepassingen 3 10 3Informatica 4ENERGIETECHNOLOGIE 6 3MEET- EN REGELTECHNIEK 3 5WETENSCHAPPELIJKE VORMING Wiskunde, fysica, energieleer, chemie 10 ALGEMENE VORMING Communicatie – Engels – Frans – keuzetaal 3 8 4DEONTOLOGIE – RZL 4STAGE 6EINDWERK 14

ALGEMEEN TOTAAL 60 60 60

Page 26: Brochure Technologie 2016-2017

26

10

Verder studerenHeb je een diploma Elektronica-ICT op zak? Dan kun je na een schakelprogramma van 60 studiepunten een diploma behalen van verschillende universitaire opleidingen zoals Master in de Industriële wetenschappen Elektronica-ICT (Industrieel ingenieur), Master in de Industriële wetenschappen Informatica, Master in de Toegepaste informatica… Zo heb je bijkomend een universitair diploma op zak. Je kunt het schakelprogramma en de Master van Industriële wetenschappen volgen op de Technologiecampus Gent.

Page 27: Brochure Technologie 2016-2017

2727

10

B A C H E L O R I N D E

Elektronica-ICTBen je gebeten door internet, computers, smartphones, en de technologie die erachter zit? Wil je zelf, tijdens een praktijkgerichte opleiding, netwerken leggen, apps en websites maken of slimme toestellen bouwen? De opleiding Elektronica-ICT is dan zeker iets voor jou.

Je kiest voor praktijk én theorie

De opleiding Elektronica-ICT is een praktijkgerichte opleiding met een brede theoretische onderbouw. De werkvormen zijn heel afwisselend: projecten, hoorcolleges, gastlessen, zelfstandig opzoekwerk, labosessies… We dagen je uit om het maximale uit je opleiding te halen. In de loop van je opleiding leer je geleidelijk zelfstandig problemen oplossen op een kritische en professionele manier. In het laatste jaar ga je drie maanden op stage en maak je een bachelorproef. Dat kan ook in het buitenland!

Twee afstudeerrichtingenVanaf je tweede jaar kun je — op basis van je eigen interesse — kiezen tussen twee afstudeerrichtingen. Ben je in de ban van microcontrollers, elektronische sturingen, audio- en videoapparatuur, draadloze communicatie, robotjes… dan kies je ongetwijfeld voor Elektronica. Ben je geïnteresseerd in computers, websites, software applicaties en netwerken… dan is ICT wellicht meer jouw ding. Ten slotte geven we je door het volgen van enkele keuzevakken ook de mogelijkheid om je voor te bereiden op de overstap naar het schakeljaar en een masteropleiding.

Projecten, stage en bachelorproef

Naast de vele labo-oefeningen, werk je ook aan individuele projecten en groepsprojecten. Zo leer je zelfstandig werken én in team oplossingen zoeken. Je sluit je opleiding af met een stage van dertien weken in een bedrijf en je maakt een bachelorproef. Stage en bachelorproef kunnen ook in het buitenland: aan jou de keuze!

Persoonlijke aanpakAan Odisee ben je geen nummer. De kloof tussen student en docent is klein. Dat blijkt uit de bevraging van de eerstejaarsstudenten over hun opleiding. Zit je met een specifiek probleem, dan helpt het docententeam je graag verder. Een persoonlijke aanpak vinden wij heel belangrijk.

Iets voor jou?Je hoeft geen technische of ICT-opleiding gevolgd te hebben in het secundair onderwijs. Wel vragen we van jou een grote interesse in ICT en hardware en een grote portie nieuwsgierigheid naar nieuwe technologieën. Heb je minder dan vier uur wiskunde gehad in het secundair onderwijs, dan organiseren wij voor jou een instapcursus wiskunde tijdens de eerste helft van september. Ook in de loop van het academiejaar kun je rekenen op begeleiding en ondersteuning waar nodig.

Page 28: Brochure Technologie 2016-2017

28

Kun je je een wereld voorstellen zonder iPad, gsm, computer of de afstandsbediening van je televisie? Vind je het ook fascinerend wat die toestellen allemaal kunnen? Technologie is overal en helpt ons vooruit. Je drukt op een knop of raakt het scherm aan en binnenin gebeurt er van alles maar je ziet niets. En toch doet het toestel wat je wilt. Gaat er iets stuk, dan wordt het hersteld… door een bachelor in de Elektronica!

Van Vlaanderen tot ChinaElektronische toestellen doorgronden, bedenken, ontwerpen, optimaliseren en nadien ook onderhouden (geen enkel toestel kan tegenwoordig nog zonder regelmatige updates). Dat is de kern van de opleiding Elektronica. Vergis je niet: elektronica komt niet alleen uit China, ook in Vlaanderen zijn heel wat belangrijke elektronicabedrijven die aan ontwikkeling én productie doen. Speciale elektronicatoestellen worden nog altijd bij ons gemaakt.

Smart electronicsTijdens je opleiding leer je alles over de binnenkant van hedendaagse communicatie- en multimedia-apparatuur. Hoe wordt die ontworpen en geprogrammeerd? Je verwerft een grondige theoretische en praktische kennis van de verschillende soorten elektronica. Je tekent en ontwerpt elektronische schakelingen in een specifieke CAD-omgeving. Je bouwt je eigen computer van scratch en speelt er vervolgens Tetris op… Telecommunicatie is dan weer een ander deel van de opleiding. Je leert hoe geluid, beeld en informatie via kabels — of draadloos — worden doorgestuurd en ontvangen. Ten slotte doorgrond je ook alle geheimen van de controle en sturing van machines en motoren, wat je opleiding alleen maar universeler maakt.

Je jobmogelijkhedenMet een diploma Elektronica heb je heel veel mogelijkheden. Zo kun je aan de slag in de wereld van telecommunicatie, interfacing, smart devices en elektronische sturingen. Stuk voor stuk gaat het om knelpuntberoepen. Je werkt als elektronicus die autonoom of in dienstverband werkt. Je werkt aan elektronische installaties of geautomatiseerde systemen. Je komt terecht in technisch-commerciële functies, als programmeur of als ontwerper. Misschien start je wel je eigen zaak op? De taken die je krijgt kunnen zeer divers zijn: ontwerp, research & development, projecten, planning, aankoop, inkoop, productie, engineering, productieondersteuning, verkoop, installatie, onderhoud, service, dienst-na-verkoop, kwaliteitszorg, opleiding…

AFSTUDEERRICHTING ELEKTRONICA

T E C H N O L O G I E

“Veelzijdige opleiding”“De opleiding Elektronica is zeer veelzijdig. Er zijn zoveel mogelijk-heden op de arbeidsmarkt. Je wil versterkers herstellen? Nieuwe embedded systemen ontwikke-len? FPGA’s programmeren? Met de opleiding als basis kan dat allemaal. Ik zou later graag onder-zoek doen. Ik denk eraan om in de ruimtevaartindustrie te werken, maar alles is nog mogelijk.”

Page 29: Brochure Technologie 2016-2017

29

Elektronica-ICT

Hier vind je het studieprogramma van het modeltraject van Bachelor in de Elektronica-ICT, afstudeerrichting Elektronica. Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Bekijk de actuele versie van het volledige programma en de ECTS-fiches op www.odisee.be/elo.

JE STUDIEPROGRAMMA

Waar?De opleiding Elektronica-ICT, afstudeerrichting Elektronica wordt georganiseerd op de Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent, tel: 09-265 86 10.

Meer info: www.odisee.be/elo

Studiepunten staan in verhouding methet totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Studieprogramma bacheloropleiding Elektronica-ICTafstudeerrichting Elektronica - Technologiecampus Gent

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3

Wiskundige technieken 5Programmeren 11 5Gegevensbanken 4Webdesign & usability 4Webtechnieken 5Systeembeheer 4Datanetwerken 3 5Computertechnologie 10 5Elektronische signalen 8 10Digitale technieken 6Filosofie-Ethiek 3 3Communicatieve vorming 6 4Projecten 3 5Elektronische uitvoeringstechniek 4 4Digitale signaalverwerking 4Wetenschappen voor elektronica 4Telecommunicatie 5 4Digitaal systeemontwerp 6 3Bedrijfskunde 3Vermogeninterfacing 7Videotechniek 4Keuzepakket stage + bachelorproef in Vlaanderen 23Keuzepakket stage + bachelorproef in Europa 23Keuzepakket stage + bachelorproef buiten Europa 23Keuzepakket studiemobiliteit en bachelorproef in of buiten Europa 23

ALGEMEEN TOTAAL 60 60 60

Page 30: Brochure Technologie 2016-2017

30

Je verdiept je in alle aspecten van het brede IT-gebied: van programmeren over multimedia tot webtechnologie, van computerhardware over besturingssystemen naar systeembeheer en netwerktechnologie. Je krijgt een grondige opleiding object-georiënteerd programmeren en leert websites en e-commercetoepassingen bouwen, cliëntserver- en multi-tierapplicaties ontwikkelen, dynamische scripts schrijven én deze gegevens koppelen aan gegevensbanken.

Verschillende keuzetrajectenBinnen de afstudeerrichting ICT heb je nog eens de mogelijkheid om je te specialiseren. Via het keuzetraject ‘Infrastructuur’ kun je je verder verdiepen in de technologie van servers en datacenters, geavanceerde netwerken, redundantie, storage en virtualisatie. Ook de problematiek van firewalls en beveiliging tegen spam, virussen, malware, hacking en andere bedreigingen komen aan bod. Ben je gefascineerd door de wereld van geavanceerde webtoepassingen, apps voor tablet of smartphone? Dan is het keuzetraject ‘Web & Mobile Development’ iets voor jou: je verdiept je in geavanceerde client- en serverside technologie, leert gebruik te maken van diverse frameworks en koppelt je toepassingen aan externe services. Het ontwikkelen van apps voor tablets en smartphones hoort daar natuurlijk ook bij. Sleutelwoorden daarbij zijn: security, usability, responsive design.

Ondersteunende vakkenWiskunde en basiselektronica vullen de ICT-vakken aan. De vakken Ethiek, Communicatieve vorming, Kwaliteitskunde en Bedrijfsbeheer zorgen voor de menselijke, communicatieve en economische component van je opleiding. Een ICT-er is geen vakidioot maar iemand met communicatieve vaardigheden en economische inzichten die bovendien ethisch en bewust handelt.

Heel veel jobmogelijkhedenJe kansen liggen voor het grijpen in de IT-sector: er is een groot tekort aan ICT-ers op de arbeidsmarkt. Een greep uit de mogelijkheden:• in diverse sectoren als netwerkbeheerder en verantwoordelijke voor de

beveiliging van het bedrijfsnetwerk;• in ICT-ondernemingen voor ontwerp, installatie, configuratie en

onderhoud van computernetwerken en infrastructuur;• in bedrijven als ontwikkelaar van websites en internettoepassingen

(grafisch ontwerp en computeranimatie) en van toepassingen voor e-business en e-commerce;

• in de sector van de softwareontwikkeling en multimediatechnologie; • in bedrijven en organisaties voor onderhoud, verkoop, assemblage en

dienst-na-verkoop van computers en computernetwerken;• in het onderwijs en de sector van de (permanente) vorming.

AFSTUDEERRICHTING INFORMATIE- EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE (ICT)

T E C H N O L O G I E

“Gepassioneerde docenten” “Dit is de gedroomde opleiding voor wie later in de IT-sector wil werken. Zelf wil ik ondernemer worden; ik ben bezig met mijn eigen IT start-up. Tijdens het vak Projecten kreeg ik zelfs de kans om aan mijn eigen bedrijf te werken. Bovendien kon ik rekenen op gratis tips en advies van mijn docenten. Die zijn gedreven met hun vak bezig.”

Page 31: Brochure Technologie 2016-2017

31

Elektronica-ICT

Hier vind je het studieprogramma van het modeltraject van Bachelor in de Elektronica-ICT, afstudeerrichting ICT. Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Bekijk de actuele versie van het volledige programma en de ECTS-fiches op www.ikdoeict.be.

JE STUDIEPROGRAMMA

Waar?De opleiding Elektronica-ICT, af-studeerrichting ICT wordt georgan-iseerd op de Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent, tel: 09-265 86 10.

Meer info: www.odisee.be/ict Bekijk ook www.ikdoeict.be

Studiepunten staan in verhouding methet totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het heleacademiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Studieprogramma bacheloropleiding Elektronica-ICTafstudeerrichting ICT - Technologiecampus Gent

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3

Wiskundige technieken 5Programmeren 11 12 5Gegevensbanken 4Webdesign & usability 4Webtechnieken 5Systeembeheer 4 5Datanetwerken 3 5Computertechnologie 10 5Elektronische signalen 8 4Digitale technieken 6Filosofie-ethiek 3 3Communicatieve vorming 6 4Projecten 3 5Webscripten 1 5User experience design 4Keuzetraject Infrastructuur: Netwerkbeveiliging 4Keuzetraject Infrastructuur: Datanetwerken 3 4Keuzetraject Web: keuzepakket Webscripten 2 8Bedrijfskunde 3Databeveiliging 4Keuzetraject Infrastructuur: Datanetwerken 4 6Keuzetraject Infrastructuur: Systeembeheer 3 7Keuzetraject Web: Webprogrammatie 6Keuzetraject Web: Mobile development 7Keuzepakket stage + bachelorproef in Vlaanderen 23Keuzepakket stage + bachelorproef in Europa 23Keuzepakket stage + bachelorproef buiten Europa 23Keuzepakket studiemobiliteit en bachelorproef in of buiten Europa 23

ALGEMEEN TOTAAL 60 60 60

Page 32: Brochure Technologie 2016-2017

32

10

Extra certificatenOdisee speelt een voortrekkersrol op het vlak van domotica. Na je opleiding kun je volgende certificaten behalen: het KNX Certificated Course (KNX Domotica Systemen), het Crestron Configurations & Essentials (Crestron Multimedia Domotica) en het Siemens Certified Automation Technician certificaat. Een extra troef voor je toekomst!

Page 33: Brochure Technologie 2016-2017

3333

10

B A C H E L O R I N D E

EnergietechnologieWil je weten hoe slimme elektrische installaties werken? Domotica en industriële systemen spreken je aan? Je vraagt je af hoe PLC’s, wind power plants, zonnecellen, WKK en warmtepompen werken? Je bijt je graag vast in projecten? Geloof je in een beter wereld en wil je hernieuwbare energie inzetten? Zonder twijfel kies je dan voor de praktijkgerichte opleiding Energietechnologie!

Opleiding van de 21ste eeuwDe opleiding telt zes leerlijnen: Energie, Licht & Gebouwen, Automatisatie, Wetenschappelijke basisvorming, Algemene vorming & vaardigheden en de Integratie-leerlijn. Tijdens je eerste jaar verwerf je een uitgebreide basiskennis. Die technische kennis vul je aan met ondersteunende vakken zoals netwerken en informatietechnologie, Project management, Toegepaste wiskunde en Toegepaste mechanica. Je leert hoe je energie kunt opwekken, je leert energie-installaties ontwerpen, domoticasystemen ontwerpen en programmeren, PLC’s programmeren, geavanceerde regelsystemen en strategieën ontwikkelen, industriële communicatie op poten zetten en nog veel meer. In de Integratieleerlijn komt alles samen! Je werkt in team aan maatschappelijk belangrijke projecten en je gaat dertien weken op stage in een bedrijf naar keuze. Kiezen voor een buitenlandse stage kan ook. We scherpen je ‘soft skills’ aan met Communicatie & Management en Beroepsethiek: die maken van jou een professionele ‘energietechnoloog’, klaar om de wereld te veroveren.

Oplossings- én praktijkgerichtWe bieden je een zeer praktijkgerichte opleiding waarin je oplossingsgericht én projectmatig leert werken, vertrekkend vanuit een probleemsituatie in hightech labo’s. Je leert moderne installaties ontwerpen en tekenen met AutoCad en EPLAN. Je weet als geen ander hoe je een domoticasysteem integreert in een gebouw en je test alles uit in ons hypermodern domoticahuis. Aandrijvingen, energie-omvormers, robotica en intelligente regelsystemen kennen geen geheimen voor jou. Je bent een echte problem solver!

We helpen je op wegJe hoeft geen specifieke technische vooropleiding gevolgd te hebben in het secundair onderwijs. Wel vragen we een grote interesse in techniek en een portie nieuwsgierigheid. Heb je minder dan vier uur wiskunde gehad in het secundair? Dan volg je best de instapcursus vóór de start van het academiejaar. Wij zorgen ook voor extra begeleiding wiskunde tijdens het jaar. Heb je aso gevolgd? Dan is de richting zeker iets voor jou. In ons FabLab kun je technologische hoogstandjes uitproberen. Je kunt er zelf je eigen prototype bouwen. Je werkt er in kleine teams en wordt begeleid door onze experten.

Oog voor jouw talentBij ons ben je geen nummer. Je leert in team werken. Je coach volgt je op voet en stuurt bij waar nodig. Een persoonlijke aanpak vinden wij heel belangrijk. Tijdens onze skillslabs kijken we naar jouw talenten en helpen je verder. In de loop van je opleiding leer je zelfgestuurd problemen oplossen op een kritische en professionele manier. Je leert professioneel communiceren.

Page 34: Brochure Technologie 2016-2017

34

Energie is momenteel één van Europa’s grootste uitdagingen. Energie-efficiëntie en duurzaam ondernemen zijn belangrijke uitdagingen. Met een diploma Energietechnologie heb je dan ook een gewild diploma in handen met 100% jobzekerheid. Door je praktijkgerichte opleiding ben je gemakkelijk inzetbaar op de arbeidsmarkt. In grote bedrijven voer je sterk gespecialiseerde taken uit. Ook in kleinere dynamische ondernemingen krijg je zeker kansen om door te groeien. De certificaten die je behaalt, zijn een extra troef.

Je bent een ‘Smart’Je bent gegeerd in de wereld van energie, domotica, verlichting en automatisatie. Als energie-expert werk je autonoom of in team. Je neemt verantwoordelijke taken op. Je kunt aan de slag als projectleider, consultant, ontwerper, productontwikkelaar, PLC-programmeur, onderhoudsverantwoordelijke of energieambtenaar. Kortom je bent een ‘Smart’ op het gebied van energie in de brede betekenis van het woord! Een greep uit de talrijke jobs: • in de energiesector als raadgever of als operator;• in de wereld van verlichting als lichtexpert;• in elektrische installatiebedrijven, als technisch tekenaar of als werfleider;• in de bouwsector als werfleider of als zelfstandig ondernemer met

een focus op algemene elektriciteit, robotica, gebouwenbeheer, lichttechnologie, HVAC, hernieuwbare energie, beveiliging of toegangscontrole;

• in de zorgsector als technisch consultant of als domotica-integrator;• in de wereld van gebouwbeheerssystemen of automatisatie;• in de bouw als site manager;• op een studiebureau als sales manager of technical consultant;• in het onderwijs.

JE JOBMOGELIJKHEDEN

T E C H N O L O G I E

Verder studerenHeb je een diploma Energietechnologie op zak? Dan kun je na het volgen van een schakelprogramma van 60 studiepunten een universitair diploma behalen van Master in de Industriële wetenschappen Energie of Elektromechanica (Industrieel ingenieur). Je kunt het schakelprogramma volgen op de Technologiecampus Gent.

Starten in februariJe kunt de opleiding Energietechnologie zowel in september als in februari starten. Odisee werkt namelijk met een semestersysteem: het eerste start in september, het tweede in februari. Door te starten in februari studeer je drie jaar later af, ook in februari. Een studietrajectbegeleider bespreekt met jou je mogelijkheden.

“De demonstraties gaven de doorslag”“Ik merkte tijdens de open dag dat de hogeschool alles in huis heeft om studenten optimaal te begeleiden. De docenten demon-streerden vol passie de nieuwste domoticasystemen. Er is zelfs een domoticahuis voor studenten met de recentste domoticasoftware.“

Page 35: Brochure Technologie 2016-2017

35

Energietechnologie

Hier vind je het studieprogramma van het modeltraject van Bachelor in de Energietechnologie. Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/ent.

JE STUDIEPROGRAMMA

Waar?De opleiding Energietechnologie wordt georganiseerd op de Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent, tel: 09-265 86 10.

Meer info: www.odisee.be/ent

Studiepunten staan in verhouding methet totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Studieprogramma bacheloropleiding EnergietechnologieTechnologiecampus Gent

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3

ALGEMENE VORMING EN VAARDIGHEDEN Toegepaste wiskunde 7 Informatica / Programmeren 7 3 Communicatie 4 Bedrijfsmanagement 3Filosofie - Ethiek 4 3CAD / EPLAN 6 3 WETENSCHAPPELIJKE BASISVORMING Elektrische netwerken 10 Elektrische machines 5 Elektronica 3 3 Wetenschappen voor energietechnologie 5 ENERGIE Energieproductie en hernieuwbare energie 5 Thermodynamica en energietoepassingen 6 Energiedistributie en netbeheer 4Vermogenselektroncia 4 Aandrijvingen en energieomvormers 8AUTOMATISATIE PLC basis | Complexe instructies | Bijzondere toepassingen 3 4 3Analoge regeltechniek 3 Regelaars en Closed loop systemen 4Procesinstrumentatie en regelkringen 3Geavenceerde regelsystemen en strategieën 3Industriële communicatie 4LICHT EN GEBOUWEN Domotica 5 Lichttechnologie 3Intelligente elektrische installaties 5 Industriële LS-installaties 3 Gebouwenbeheer KNX 8 INTEGRATIE LEERLIJN Communicatie en Project 9Projectmanagement en rapportering 7Stage 11Bachelorproef 9

ALGEMEEN TOTAAL 60 60 60

Page 36: Brochure Technologie 2016-2017

36

10

Page 37: Brochure Technologie 2016-2017

3737

10

B A C H E L O R I N D E

Ontwerp- en productietechnologieJe bent geboeid door techniek en tuk op nieuwe technologieën? Je bent creatief en werkt graag nieuwe ideeën uit? Dan is de opleiding Ontwerp- en productietechnologie misschien jouw richting! Je bewandelt er de boeiende weg van een goed idee naar een gefundeerd ontwerp, tot en met de praktische uitvoering. Tal van bedrijven wachten op jouw creatieve ideeën, kennis en vaardigheden.

PraktijkgerichtDe theorie die je verwerft, dient als basis voor toepassingen op industrieel niveau in hightech labo’s. Je krijgt een algemene vorming met vakken zoals Wiskunde, Informatietechnologie en Communicatieve vorming. Daarnaast krijg je een grondige opleiding in technische vakken waarbij het accent ligt op het ontwerp en de mechanische vormgeving. Bedrijfservaring doe je op tijdens je stage van vier maanden in het derde jaar.

KrachtlijnenEen goed ontwerp vloeit voort uit een grondige kennis van verschillende vakgebieden.• Welke technologie gebruik je het best om je

ontwerp uit te werken?• Kan je ontwerp de nodige (geautomatiseerde)

bewegingen realiseren?• Hoe werk je een efficiënte automatisering uit?• Hoe kies je de best passende materialen en

componenten?• Welke productietechnieken kun je inzetten om

je ontwerp te (laten) bouwen?• Hoe kun je de geproduceerde elementen

correct nameten?• Hoe kun je de gebruikte materialen testen op

hun kwaliteit?• Is je idee economisch haalbaar?

Je kunt bij ons rekenen op een grondige technologische opleiding die steunt op een aantal basisvaardigheden zoals Wiskunde, Communicatie, Informatica, Bedrijfsbeheer en Kwaliteitskunde.

De juiste vooropleiding?Je hoeft geen specifieke technische vooropleiding gevolgd te hebben in het secundair onderwijs. Geboeid zijn door techniek en een gezonde portie nieuwsgierigheid zijn de voornaamste instapvoorwaarden. Heb je minder dan vier uur wiskunde gehad in het secundair onderwijs, dan organiseren wij voor jou een instapcursus wiskunde. Maar ook met een niet-technische vooropleiding ben je welkom: voor de technologische vakken starten we immers vanaf nul en voorzien we een gedifferentieerd lessenpakket.

Technische vormingJe wordt ondergedompeld in technische vakken: Mechanica, Toegepaste mechanica, Materialenleer, Meettechniek en Automatisering. Het accent ligt op het ontwerp en de mechanische vormgeving via onderwijsactiviteiten zoals Technisch tekenen en Vormgevingstechniek. Het programmeren van CNC-machines en een grondige CAD-opleiding komen van bij het begin van je opleiding aan bod (AutoCAD – 2D en SolidWorks – 3D). Je sluit je opleiding af met een stage van vier maanden in een bedrijf. De keuze van het vakgebied van je stage, de omgeving (bedrijf/hogeschool/universiteit) en of je ze uitvoert in het binnen- of het buitenland, ligt volledig in jouw handen.

Page 38: Brochure Technologie 2016-2017

38

Volgens een recente studie van de VDAB, biedt een diploma Ontwerp- en productietechnologie honderd procent jobzekerheid. Met het diploma kun je in heel wat bedrijven en sectoren terecht. Wedden dat het een boeiende loopbaan wordt?

Je jobmogelijkhedenElk bedrijf heeft nood aan bachelors Ontwerp- en productietechnologie: de staal- en machinebouw, de auto-industrie, de kunststofverwerkende industrie, de chemische industrie… Het ontwerp, de installatie, het programmeren, het testen en corrigeren/afregelen van machines en geautomatiseerde processen behoren tot jouw domein. Ook een job als tekenaar of ontwerper, als werkplaatsverantwoordelijke of verantwoordelijke kwaliteit of veiligheid in een commerciële of technische dienst liggen binnen handbereik. Je kunt ook als leraar in het technisch onderwijs aan de slag. Kortom, een bijzonder en uitgebreid takenpakket!

JE JOBMOGELIJKHEDEN

T E C H N O L O G I E

Verder studerenHeb je een diploma Ontwerp- en productietechnologie behaald? Dan kun je na een schakelprogramma van 60 studiepunten een diploma behalen van Master in de Industriële wetenschappen Elektromechanica (Industrieel ingenieur). Zo heb je bijkomend een universitair diploma van de KU Leuven op zak. Je kunt het schakelprogramma en de master eveneens volgen op de Technologiecampus Gent.

“Een zeer stevige basis” “Ik hou ervan om iets te ontwer-pen dat werkt, helemaal uit het niets. Een machine in 3D uitteke-nen en vervolgens zien evolueren, dat vind ik fijn. In groep doen we dat vaak. We hebben soms levendige discussies: hoe moeten we het nu juist aanpakken? Wat zou nu de beste oplossing zijn voor een probleem dat we ondervinden?”

Page 39: Brochure Technologie 2016-2017

39

Ontwerp- en productietechnologie

Hier vind je het studieprogramma van het modeltraject van Bachelor in de Ontwerp- en productietechnologie. Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/opt.

JE STUDIEPROGRAMMA

Waar?De opleiding Ontwerp- en produc-tietechnologie wordt georgani-seerd op de Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent, tel: 09-265 86 10.

Meer info: www.odisee.be/opt

Starten in februariJe kunt de opleiding Ontwerp- en productietechnologie zowel start-en in september als in februari. Odisee werkt namelijk met een semestersysteem: het eerste start in september, het tweede in februari. Start je in februari dan kun je, mits enkele vrijstellingen of de nodige zelfstudie, binnen de drie jaar afstuderen. De studietra-jectbegeleider bespreekt met jou je mogelijkheden.Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academie-

jaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Studieprogramma bacheloropleiding Ontwerp- en productietechnologieTechnologiecampus Gent

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3

Gedifferentieerde vorming 3Automatisering 9 8 4Tekenen/ontwerpen 7 10Statica 3Sterkteleer 4Kinetica 6Materialenleer 6 4Geometrische meettechniek 4 4Informatica 3Wiskunde 6Kwaliteitskunde 4Filosofie-Ethiek 4 3Communicatieve vorming 4 4Mechanica 4Vormgeving 9 7 3Toegepaste mechanica 4 5 5Projecten 6 11Stage 16Bachelorproef 10

ALGEMEEN TOTAAL 60 60 60

Page 40: Brochure Technologie 2016-2017

40

10

Page 41: Brochure Technologie 2016-2017

4141

10

B A C H E L O R I N

VastgoedHeb je interesse voor de bouwwereld, maar gebruik je liever gsm en tablet dan een tekenpen? Heb je bovendien een flinke dosis commerciële feeling? Je komt uit het aso of tso? Dan is de opleiding Vastgoed iets voor jou! In de opleiding Vastgoed combineer je een grondige kennis van de bouw- en architectuurwereld met managementvaardigheden.

Je programmaIn de opleiding Vastgoed zijn er vier pijlers: algemene vorming, bouwtechnische vorming, juridisch-economische vorming en beroepspraktijk. In de algemene vorming trainen we enerzijds jouw communicatie- (Nederlands, Engels en Frans) en informaticavaardigheden en verbreden we anderzijds je kijk op vastgoed en maatschappij.

Gevarieerde opleidingBinnen het bouwtechnisch pakket werken we aan je bouwtechnische kennis aan de hand van onder meer materialen-, constructie- en structuurleer. Aansluitend daarop bereiden we je voor op het centraal examen voor EPC-deskundige Type 1 van het Vlaams Energieagentschap. Daarna kun je als EPC-deskundige aan de slag. Een grondige juridisch-economische vorming is eveneens onontbeerlijk. In het werkveld dien je immers praktisch en correct om te springen met burgerlijk en fiscaal recht, huur-, bouw-, milieu- en ruimtelijk ordeningsrecht. De financieel-economische aspecten komen aan bod in bedrijfsbeheer, economie, kostprijsberekening, vastgoedfinanciering en vastgoedrekenen.

BeroepspraktijkOnder het pakket ’Beroepspraktijk’ komen de verschillende beroepsprofielen (vastgoedbemiddelaar, -beheerder, -promotor en –expert) uitdrukkelijk aan bod. Daarbij worden meerdere gastdocenten uit het werkveld betrokken. Vanaf het eerste jaar verwerf je ook competenties via projectwerk: in groep pas je de geleerde theorie toe op een praktijkcase. Je

ontwikkelt vaardigheden zoals communicatie, ondernemingszin, creativiteit, zin voor overleg…

With a little helpWeinig wetenschappen gehad in het secundair onderwijs? Geen paniek, er is geen voorkennis vereist om de opleiding tot een goed einde te brengen. Om je op weg te helpen hebben we enkele instapcursussen, gericht op elementaire rekenregels en basisbegrippen uit de vastgoedsector. Verder kun je als student altijd rekenen op coaching en ondersteuning van onze docenten en onze studiebegeleiders.

Uitstekende reputatieOnze vastgoedstudenten zijn afkomstig uit heel Vlaanderen en kenmerken zich door hun behoorlijke portie ondernemingszin. Recht en economie zijn begrippen die hen niet afschrikken en ze kunnen goed overweg met het analyseren van de vastgoedmarkt. Uit het rapport van de visitatiecommissie blijkt dat onze opleiding zich in Vlaanderen als beste bacheloropleiding Vastgoed profileert, wat samenhangt met onze goede reputatie in het werkveld. Onze opleiding heeft internationale connecties en het opleidingsprogramma is ook gecertificeerd door CEPI (Conseil Européen des Professions Immobilières). Internationale uitwisselingen en stages binnen de studies behoren dan ook tot de mogelijkheden.

Page 42: Brochure Technologie 2016-2017

42

Onze opleiding kent heel wat waardering in het werkveld en bij de beroepsfederaties. Na jouw studie ligt er dan ook een waaier van mogelijkheden open voor een job met heel veel variatie. Onze opleiding richt zich als enige in Vlaanderen op vier beroepsgroepen: de vastgoedbemiddelaar, de vastgoedbeheerder, de vastgoedpromotor en de vastgoedexpert.

VastgoedmakelaarDe titel van vastgoedmakelaar is beschermd. Het diploma van Bachelor in het Vastgoed geeft je uiteraard toegang tot dit beroep mits je nadien de BIV-stage succesvol volbrengt (BIV: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars – zie http://www.biv.be/).

• Vastgoedbemiddelaar (Real estate agent) Je bent de professionele bemiddelaar tussen koper en verkoper

(of huurder en verhuurder) van een grond, huis, appartement, kantoorgebouw…

• Beheerder (Real estate manager) Als syndicus sta je in voor het technisch en administratief beheer van

gebouwen in opdracht van (mede-)eigenaars. Als rentmeester ben je zakelijk beheerder van andermans eigendom en zorg je voor de inning van pacht- of huurgelden.

Vastgoedpromotor of -expertJe werkt als professioneel initiatiefnemer van vastgoedprojecten. Je brengt de middelen samen om gronden en/of gebouwen te verwerven en (bouw)projecten te realiseren. Als vastgoedexpert voer je deskundige onderzoeken uit in de vastgoedsector. Zo sta je in voor de opmaak van plaatsbeschrijvingen, schattingsverslagen en waardebepalingen, de begroting en regeling van schadegevallen…

Andere functiesJe kunt ook aan de slag als medewerker van immobiliënkantoren, aannemers, promotoren en vastgoedvennootschappen, in diensten voor het beheer en onderhoud van onroerend patrimonium, notariskantoren, maatschappijen voor sociaal wonen, diensten voor woonbeleid…

JE JOBMOGELIJKHEDEN

T E C H N O L O G I E

“Je kunt in verschillende sectoren terecht”“Vastgoed, architectuur, verkoop van huizen, onderhandelen… het interesseerde mij al in het secundair onderwijs. De brede opleiding die je krijgt en de ruime jobmogelijkheden hebben mijn keuze zeker beïnvloed. Je kunt bijvoorbeeld een job vinden bij een projectontwikkelaar of bij een notariskantoor. Wie weet word ik syndicus of ga ik een eigen vastgoedkantoor runnen...”

Verder studerenZin om verder te studeren? Dan kun je in Nederland het diploma van ‘European Real Estate Management‘ behalen.

Page 43: Brochure Technologie 2016-2017

43

Vastgoed

Hier vind je het studieprogramma van het modeltraject van Bachelor in het Vastgoed. Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/vg.

JE STUDIEPROGRAMMA

Waar?De opleiding Vastgoed wordt georganiseerd op Campus Dirk Martens, Kwalestraat 154, 9320 Aalst, tel: 053-72 71 70.

Meer info: www.odisee.be/vg

Hoger afstandsonderwijsJe kunt je diploma van Bachelor in het Vastgoed ook behalen via afstandsonderwijs. Ideaal als je werken en studeren wilt combineren.

Meer info: www.odisee.be/vgopafstand

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Studieprogramma bacheloropleiding Vastgoed Technologiecampus Gent

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3

ALGEMENE VORMING Communicatie (Nederlands, Engels, Frans) 4 3ICT (tekstverwerking, database, tekensoftware, spreadsheet) 8Vastgoed en maatschappij 4 3 3BOUWTECHNISCHE VORMING Bouwwetenschappen (materialenleer, bouwfysica) 6Constructie van gebouwen 9 6Afwerking van gebouwen 4Technische uitrusting 3 3JURIDISCH-ECONOMISCHE VORMING Recht basis: inleiding recht en fiscaal recht (pers. belast.) 5Bedrijfsbeleid: bedrijfsbeheer, (vastgoed)economie, vastgoedfinanciering 8 4 Bedrijfsbeleid: kostprijsberekenen, vastgoedrekenen, marketing en verkooppsychologie 7

Burgerlijk recht 3Recht: huurwetgeving, ruimtelijk ordeningsrecht, milieurecht 5Recht (fiscaal recht en gerechtelijk recht) 4Sociaal recht, juridische casussen 3BEROEPSPRAKTIJK 6Vastgoedbeheer 8Vastgoedpromotie 3 5Vastgoedbemiddeling 4Projectwerk: vastgoed- en bouwverkenning 6Projectwerk vastgoedbemiddeling en -beheer 6Projectwerk vastgoedpromotie 8Stage vastgoedbeheer 4Stage vastgoedbemiddeling of -promotie 5Meet- en expertisetechnieken 3 4 8Bachelorproef 12KEUZEPAKKET (1 TE KIEZEN) Duits 3Spaans 3Ecologie, economie en maatschappij 3Renovatietechnieken 3Facilitair management 3Event management 3Uitvoering van bouwwerken - topografie 3

ALGEMEEN TOTAAL 60 60 60

Page 44: Brochure Technologie 2016-2017

B E Z O E K O N S

Page 45: Brochure Technologie 2016-2017

45

Kom jezelf overtuigenJe bent van harte welkom op de infomomenten en openlesdagen van de verschillende campussen. Ze vormen dé gelegenheid om de sfeer bij Odisee op te snuiven. Maak zeker een praatje met docenten en studenten: een onmisbare stap in het studiekeuzeproces.

Pik een paar lessen meeWil je eens proeven van het hoger onderwijs bij Odisee, kom dan zeker eens langs tijdens de openlesdag. In maart kun je op woensdagmiddag een les meepikken op campus Dirk Martens of de Technologiecampus Gent. Schrijf tijdig in. Dat kan online via www.odisee.be/openlesdagen.

Aalst of GentJe kunt de opleidingen uit deze brochure volgen in Aalst of Gent, twee bruisende studentensteden. De campussen van Odisee zijn makkelijk bereikbaar.

Infodagen• zaterdag 12 maart 2016 van 9u30 tot 13u

• zaterdag 23 april 2016 (open dag) van 9u30 tot 17u

• zaterdag 25 juni 2016 van 9u30 tot 13u

• zaterdag 3 september 2016 van 9u30 tot 13u

Inschrijven?Inschrijven bij Odisee gebeurt in twee fasen: na een online voorinschrijving volgt een definitieve inschrijving.

Online voorinschrijving

Vanaf mei kun je online voorinschrijven via de website (bij inschrijven). Je kunt dat doen op de campus van je opleiding, tijdens de infodagen of gewoon thuis.

Definitieve inschrijving

Je voorinschrijving definitief maken, kan op twee manieren:

• Op de campus van je opleiding, van 10 tot 12u en van 13 tot 16u (tijdens werkdagen). Dat kan vanaf eind juni. Tijdens de vakantieperiode, tussen 11 juli en 15 augustus, zijn niet alle campussen op hetzelfde moment open. Informeer dus vooraf.

• Na je online voorinschrijving thuis kun je je documenten ge-woon per post naar ons sturen. Welke documenten je nodig hebt voor je definitieve inschrijving kun je lezen op onze website (bij inschrijven).

Page 46: Brochure Technologie 2016-2017

46

Bruisende studentenstadDat ze in Aalst kunnen feesten, zal Vlaanderen ondertussen al geweten hebben. Wat velen niet weten, is dat Aalst studenten ook verwelkomt met een Student Welcome op de Grote Markt en dat er in het gezellige Aalst verschillende studentenclubs zijn. Aalst is misschien wel een kleine studentenstad, toch vind je er een ruim aanbod aan koten. Studeren in Aalst biedt dus heel wat troeven.

Campus Dirk Martens Op de campus zelf valt regelmatig wat te beleven. Wil je je hoofd eens helemaal leegmaken door stevig te sporten? Dat kan in de grote sportzaal. Ook als je houdt van muziek, theater, film, stand-upcomedy — zeg maar cultuur in al haar vormen — dan zit je goed op Campus Dirk Martens. Een actieve dienst studentenvoorzieningen zorgt ervoor dat student zijn méér is dan blokken alleen.Campus Dirk Martens is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf het station van Aalst. Lijnen 3, 81, 82 en 87 stoppen dicht bij de campus.

Studeren in AalstAalst is een bruisende studentenstad waar heel wat valt te beleven. Campus Dirk Martens is een groene oase naast een mooi stukje natuur. Je studeert vlak bij de stad, maar in een rustige omgeving. Voor velen is studeren in Aalst, studeren vlak bij huis.

Campus Dirk MartensKwalestraat 154, 9320 AalstTel: 053-72 71 70

B E Z O E K O N S

Page 47: Brochure Technologie 2016-2017

47

Bruisend GentGent is een fantastische studentenstad. Samen met de bewoners zorgen de studenten ervoor dat Gent een gegeerde plek is om te studeren. De prachtige binnenstad, het gevarieerde culturele leven en de bloeiende horeca maken van Gent een heel gezellige locatie om te studeren. Je studeert bij Odisee aan de rand van de stad, maar toch op wandel- of fietsafstand van het centrum. De trams en bussen stoppen voor de campus en je kunt er ook gratis parkeren. Je hebt op de grote campus het gezelschap van zo’n 3.600 medestudenten.

Technologiecampus GentTechnologie is de passie die door de campus van Odisee in Gent stroomt, en die passie willen we graag met je delen. Daarom heeft Odisee op haar Technologiecampus sterk geïnvesteerd in modern ingerichte laboratoria en infrastructuur. Je vindt er een studentenrestaurant met een ruim aanbod aan warme maaltijden, belegde broodjes en snacks. De Technologiecampus is een gezellige campus met veel groen. Als toekomstgerichte onderwijsinstelling hebben we een bijzondere aandacht voor milieuzorg.

Makkelijk bereikbaarTechnologiecampus in Gent is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, via het Sint-Pietersstation (tram, 4, 24 of 1, bus 65, 67) of het Dampoortstation (bus 3, 17, 18, 38 of 39 tot Begijnhoflaan). Een uitgebreide wegbeschrijving vind je op www.odisee.be.

Studeren in GentGent is dé studentenstad van Vlaanderen. Samen met maar liefs 65.000 studenten zul je het al heel snel beamen: de hoofdstad van Oost-Vlaanderen een aangename, gezellige en veilige stad waar het aangenaam vertoeven is, zeker als student.

Technologiecampus GentGebroeders De Smetstraat 1, 9000 GentTel: 09-265 86 10

Page 48: Brochure Technologie 2016-2017

V.U.

Mia

Sas

, War

moe

sber

g 26

, 100

0 Br

usse

l © 2

015

www.odisee.be