Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

24
ACADEMIEJAAR 2016-2017 Gezondheidszorg www.odisee.be BACHELOR in de Verpleegkunde in de Vroedkunde

description

 

Transcript of Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

Page 1: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

A C A D E M I E J A A R 2 0 1 6 - 2 0 1 7

Gezondheidszorg

www.odisee.be

B A C H E L O R in de Verpleegkundein de Vroedkunde

Page 2: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

Een verhaal dat jij schrijftOdisee biedt je 25 bacheloropleidingen in zes studiegebieden, op campussen in Aalst, Brussel, Gent en Sint-Niklaas.

Welke opleiding je ook kiest, aan Odisee kun je rekenen op een uitstekende studieoriëntering en een ijzersterke begeleiding. Onze visie is helder en onze missie enthousiast: wij willen je aan Odisee vormen tot een hoogopgeleide professional om trots op te zijn. Hoe we dat doen? Door te geloven in jouw kracht en ons te focussen op jouw talenten. Je mag er zeker van zijn: bij Odisee staan studenten — jij! — centraal.

Gloednieuw, maar met veel ervaringOdisee is dan wel nieuw, toch hebben we al pakken ervaring. Odisee is het resultaat van de fusie tussen de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en de KAHO Sint-Lieven. Samen en apart hebben beide instellingen jarenlang hun stempel gedrukt op het Vlaamse hoger onderwijs. Op verschillende vlakken liepen ze voorop. Kwalitatief stonden ze aan de top. Met Odisee schrijven we een nieuw en minstens even ambitieus verhaal. Speel jij daarin een rol?

StatementOdisee? De naam verwijst natuurlijk naar een bijzonder rijke cultuurhistorische erfenis, maar is vooral ook de weerspiegeling van de waarden die onze gehele onderwijsgemeenschap wil uitdragen. Wij beloven: onze campussen bieden je de ideale mix voor een boeiende persoonlijke evolutie, een geslaagde studieloopbaan en een kwaliteitsvol diploma dat werkgevers uit alle maatschappelijke sectoren naar waarde weten te schatten.

Mia SasAlgemeen directeur Odisee

Page 3: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

Studeren aan OdiseeMaximale slaagkansen 5

Begeleiding op maat 6

Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling 7

VerpleegkundeBachelor in de Verpleegkunde 9

Word de verpleegkundige die jij wil 10

Vijf leerlijnen 11

Verpleegkunde in Aalst, Brussel en Sint-Niklaas 12

Verpleegkunde in een internationale context 14

Je studieprogramma 15

VroedkundeBachelor in de Vroedkunde 17

Je job als vroedvrouw 18

Je studieprogramma 19

Bezoek onsKom jezelf overtuigen 21

Studeren in Brussel 22

Studeren in Aalst en Sint-Niklaas 23

INFODAGENINHOUD

De informatie in deze brochure is slechts voorlopig. Ze kan dan ook Odisee niet juridisch binden.

• ZATERDAG 12 MAART 2016 van 9u30 tot 13u

• ZATERDAG 23 APRIL 2016 (OPEN DAG)van 9u30 tot 17u

• ZATERDAG 25 JUNI 2016 van 9u30 tot 13u

• ZATERDAG 3 SEPTEMBER 2016 van 9u30 tot 13u

HBO5Odisee is een partner van BenedictusPoort, het Sint-Augustinusinstituut, het Sint-Carolusinstituut en het Sint-Guido Instituut die in het kader van dat samenwerkings- verband de HBO5-opleiding Verpleegkunde aanbieden in Gent, Aalst, Sint-Niklaas en Brussel.

Page 4: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

S T U D E R E N A A N O D I S E E

Page 5: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

5

Maximale slaagkansen

Jij geeft het tempo aanOdisee spant zich in om je opleiding zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. We besteden de grootste zorg aan de samenstelling van je uurroosters. Zo verlies je nauwelijks uren en houd je voldoende tijd over voor oefeningen, opdrachten en instuderen. We houden rekening met relevante (werk)ervaring (EVC – eerder verworven competenties) of vroegere opleidingen (EVK – eerder verworven kwalificaties). Heb je al een zekere voorkennis? Dan hoef je (delen van) vakken niet te volgen of kun je ze vervangen door een opdracht op maat.

Aanspreekbare docentenWe maken bij Odisee volop gebruik van actieve werkvormen. Zo kun je de leerstof vlot verwerken en vaardigheden oefenen, met onmiddellijke feedback. Interactie en lesgroepen met aangepaste omvang zijn ons stokpaardje. Dankzij actieve lessen in beheersbare — soms zelfs heel kleine — groepen staan studenten en docenten dicht bij elkaar. Bovendien kun je ook buiten de lessen bij de docenten terecht. Een grote troef van Odisee.

Flexibel studeren Odisee gaat voor flexibel hoger onderwijs. Je kunt kiezen voor traditionele studiejaren via de modeltrajecten, maar je kunt ook een flexibel traject volgen dat beter bij je situatie past. Je bepaalt daarbij in grote mate zelf hoeveel vakken je elk jaar aflegt en dus hoe snel je je opleiding voltooit. Voor alle vakken waarvoor je slaagt, krijg je een creditbewijs. Die vakken hoef je niet meer over te doen. Vakken waarvoor je niet slaagt, kun je het volgende jaar weer opnemen en combineren met vakken uit een volgende fase van het modeltraject. Besluit echter niet dat je op je sokken een diploma kunt halen! Zware onvoldoendes worden niet gedelibereerd. En uiteraard moet je voor bepaalde vakken echt wel slagen om een diploma te halen, of een specifieke volgorde respecteren als je je studieprogramma samenstelt.

Digitale leeromgevingBij Odisee studeer je in een digitale leeromgeving. Je vindt er onder meer opdrachten en cursusmateriaal, elektronische berichten van docenten en begeleiders en tal van communicatiemogelijkheden. Die digitale leermiddelen zijn zowel op je campus, op kot als thuis bereikbaar. Lijken een eigen pc of laptop en een internetaansluiting je een zware dobber voor je studiebudget? Als student kun je heel wat voordelen genieten: we hebben zeker tips om die kosten minimaal te houden.

Bij de stap naar het hoger onderwijs krijg je te maken met heel wat nieuwe ervaringen. Daarom hechten we bij Odisee veel belang aan de begeleiding van eerstejaarsstudenten. We sparen geen moeite om je slaagkansen te maximaliseren. Als je dat wenst, ondersteunen we je op de meest uiteenlopende vlakken. Ook onze flexibele organisatie is erop gericht om je studieparcours zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Page 6: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

S T U D E R E N A A N O D I S E E

Begeleiding op maatHet beste uit jezelf halen: dat is waar we je bij Odisee bij helpen, op verschillende manieren. We doen er alles aan om van je opleiding een succes te maken, op alle vlakken.

6

Heel veel studiebegeleidingElke opleiding biedt je studiebegeleiding in de vorm van monitoraten, gedifferentieerde trajecten, begeleide oefeningen, supervisie, stagebegeleiding, studiebegeleidingsplannen… Via verschillende begeleidingsformules bieden we je dus de mogelijkheid om extra te oefenen en langer stil te staan bij de leerstof. We organiseren regelmatig studievorderingsgesprekken om te zien of het een beetje wil vlotten. Is dat niet het geval, dan garanderen studie- en studentenbegeleiders een soepele, veelzijdige en persoonlijke ondersteuning. Er is keuze uit diverse formules, naargelang van je opleiding, noden of wensen.

Hulp bij problemenBij meer algemene problemen weten de studentenbegeleiders raad. Je kunt steeds een afspraak maken en alles is bespreekbaar: je studiekeuze, je studiemethode en -planning, examenstress of faalangst, een heroriëntering, studeren in moeilijke omstandigheden... Je vindt bij hen een luisterend oor én een helpende hand in geval van sociale of culturele aanpassingsproblemen, ontmoediging, onzekerheid, eenzaamheid, relationele problemen, financiële kwesties, functiebeperkingen… Naast individuele hulp zijn er ook groepssessies over uitstelgedrag, faalangst en andere obstakels.

StudentenvoorzieningenIs studeren voor jou financieel niet vanzelfsprekend,neem dan beslist contact op met onze studentendienst STUVO+. Met concrete hulp en advies helpen de medewerkers van STUVO+je om studeren ook voor jou betaalbaar te maken.

Ook op praktische vragen helpen ze een antwoordzoeken. Meer weten over betaalbaar wonen, eten,sporten, openbaar vervoer, cultuur, studentenjobs?Klop aan bij de studentendienst STUVO+!

Going abroad? Odisee brengt je volop in contact met Europa en zelfs met andere werelddelen. We werken samen met hogescholen en universiteiten in het buitenland. Daarnaast stimuleren wij je om tijdelijk aan een buitenlandse instelling te studeren, stage te lopen of deel te nemen aan projecten, congressen en studiereizen. Zo maak je kennis met andere leer- en werkmethoden en schaaf je je talenkennis bij. Het contact met een andere cultuur draagt beslist bij tot je persoonlijke ontplooiing.

Inspraak... natuurlijk Odisee vindt je mening belangrijk. Wil je je echt engageren en mee het beleid bepalen? Word dan contactstudent of studentenvertegenwoordiger. Zo krijg je inspraak in lessen en examens, het opleidingsprogramma, de prijs van je broodjes en alles wat je nog meer aanbelangt. Zelfs in de Raad van Bestuur zetelen studenten.

StudentenclubsWil je proeven van het studentenleven? Sluit je dan aan bij een van onze studentenverenigingen. Ben je een fuifbeest, een cultuurmens of een sportfreak? Of hou je van debatten, internationale projecten of culturele diversiteit? Wil je je engageren voor een goed doel? Je vindt beslist je gading. Het aanbod van studentenclubs is gevarieerd en ze barsten van de initiatieven!

Page 7: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

77

Verder studerenNa je opleiding Verpleegkunde kun je bij Odisee nog verder studeren. Je kunt de bachelor-na-bacheloropleiding Palliatieve Zorg (in Brussel) of Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg (in Aalst) volgen. Bachelors in de Verpleegkunde en Vroedkunde kunnen via een schakelprogramma door-stromen naar een master en via een tweejarig programma een academisch niveau behalen.

AfstandsonderwijsBij Odisee kun je Verpleegkunde en Vroedkunde ook volgen inafstandsonderwijs. De inhoud van de opleiding verschilt niet van dedagopleiding; je ontvangt na afloop hetzelfde diploma.

www.odisee.be/vpkopafstandwww.odisee.be/vroedopafstand

GroeienVia opdrachten, groepssessies, forumdiscussies en coaching sta je uitgebreid stil bij je persoonlijke ontwikkeling en hoe je die verder vorm zult geven. Je denkt na over jezelf en over je toekomst: welke zorgverlener wil ik worden? Welke normen en waarden zijn voor mij belangrijk? Zo krijg je de ruimte om na te denken over je studie(keuze) en om je opleiding af te stellen op je eigen capaciteiten en interesses.

Specifieke begeleidingAls student van Odisee krijg je een specifiek begeleidingsplan. In de loop van je opleiding word je op regelmatige basis uitgenodigd om je studieplanning en studievordering te bespreken. Als je dat wenst, kun je een faalangst- of assertiviteitstraining volgen.

Aandacht voor persoonlijke ontwikkelingBij Odisee leren we je om aandacht te hebben voor de mens achter de cliënt. In je opleiding besteden we daarom heel veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Het maakt onze aanpak uniek en bezorgt je vooral een stevige basis. Je leert zelfstandig werken maar je kunt altijd een beroep doen op individuele begeleiding, toegespitst op jouw noden en wensen.

Page 8: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

8

10

Drie locatiesVerpleegkunde studeren duurt vier jaar. Een modeltraject telt vier opleidingsfases van telkens 60 studiepunten. Bij Odisee kun je op drie locaties Verpleegkunde studeren:

• Campus Dirk Martens (Aalst)

• Campus Waas (Sint-Niklaas)

• Campus Brussel - Terranova (Brussel)

Page 9: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

99

10

B A C H E L O R I N D E

VerpleegkundeWil je graag mensen helpen en hou je van afwisseling? De opleiding Verpleegkunde bereidt je voor op een buitengewoon veelzijdig beroep met uitstekende tewerkstellingskansen. Het modeltraject telt vier opleidingsfasen of jaren. Je verwerft tegelijk inzicht en praktische kennis via geïntegreerd vaardigheidsonderwijs en werkveldervaring.

Een brede basisBij Odisee krijg je een brede opleiding waardoor je als verpleegkundige op alle terreinen aan de slag kunt. Via verdiepende modules, stages en projecten stel je een keuzepakket samen volgens je eigen interesses.

Persoonlijke begeleidingIn het eerste jaar krijg je een persoonlijke studiebegeleider toegewezen. Die volgt je op en stuurt je bij. Je kunt met je problemen altijd bij hem of haar terecht. Je docenten vormen een hecht team. Je studeert op campussen waar veel aandacht is voor wie jij bent. Ook tijdens je stages kan je rekenen op een kwaliteitsvolle, persoonlijke begeleiding.

Stages in binnen- en buitenlandOdisee beschikt over een uitgebreid aanbod aan stageplaatsen in verschillende settings, over heel Vlaanderen. Wil je graag je horizon verruimen? Kies dan voor een buitenlandse stage in of buiten Europa. Onze unieke stagetrajecten bieden je alle kansen in je groei naar verpleegkundige.

Op

“Ervaringen om nooit te vergeten”“Tijdens mijn stage in Nicaragua werkte ik op een medische post en in een operatiekwartier. Ik gaf zelfs les aan studenten verpleeg-kunde en medisch personeel. Tijdens mijn opleiding nam ik ook deel aan enkele medische congressen in Turkije, Nederland en Denemarken.”

Page 10: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

10

Een verpleegkundige wordt geconfronteerd met mensen die de meest uiteenlopende fysieke en psychische klachten hebben. Daarom leiden we je bij Odisee op tot een algemeen inzetbare verpleegkundige die op een heel gevarieerd werkterrein aan de slag kan. De gezondheidszorg telt immers een grote verscheidenheid aan afdelingen en diensten.

In het hoofd én in de vingersIn het eerste jaar krijg je een stevig pakket basiswetenschappen zoals Anatomie en Psychologie. Voor je stage kunt lopen, moet je eenaantal vaardigheden grondig beheersen. Via demonstraties en filmpjes maken we de aangeleerde theorie aanschouwelijk. Daarnaast krijg je dekans om zelfstandig te oefenen via de skillslab-momenten. Er is een heelpakket aan digitale ondersteuning beschikbaar, zodat je ook thuis devaardigheden kunt bekijken. Zo leer je je theoretisch inzicht vertalen naarconcrete situaties. Je leert verbanden zien en schat de vele factoren in dieeen gezondheidsprobleem bepalen.

Leg zelf jouw focusAls je kiest voor Verpleegkunde, volg je les in Aalst, Brussel of Sint-Niklaas. Elke locatie heeft een eigen cultuur. Vanaf het tweede jaar kun je via een aantal verbredende en verdiepende modules een keuzepakket samenstellen volgens je eigen interesses. In het tweede jaar neem je zes studiepunten op (op een campus naar keuze). In het derde jaar gaat het om drie studiepunten. Je kunt zelfs een opleidingsonderdeel opnemen uit een andere opleiding van het studiegebied Gezondheidszorg bij Odisee.

Extra troevenKiezen voor Verpleegkunde is kiezen voor een uitdagende opleiding die je toegang geeft tot alle werkdomeinen van de gezondheidszorg. De opleiding Verpleegkunde aan Odisee blinkt uit in de contacten met het werkveld. Via tal van projecten krijg je zowel beroepsspecifieke competenties als algemene vaardigheden onder de knie. Je krijgt de kans om stage te lopen in een leerzorgcentrum onder de deskundige begeleiding van onze leerzorgcoaches. Daarnaast neem je in je laatste jaar met een aantal medestudenten zelfs een deel van een afdeling over! Een extra troef is het Simulatie- en Trainingscentrum: je wordt er via geavanceerd simulatie-onderwijs getraind in teamwerking en communicatie.

WORD DE VERPLEEGKUNDIGE DIE JIJ WIL

“Ik wil zorg dragen voor mensen” “Ik droom van een job op een palliatieve dienst. Daar kan ik doen waarvoor ik in de zorg ben gestapt: op een kwaliteitsvolle manier totaalzorg geven aan de patiënt en zijn familie. Je krijgt er nog de tijd om voor mensen te zorgen.”

G E Z O N D H E I D S Z O R G

Page 11: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

11

S E C U N D A I R O N D E R W I J S

LEERLIJNEN

11

De opleiding Verpleegkunde is opgebouwd uit verschillende leerlijnen die je klaarstomen tot een competente beginnende verpleegkundige.

Verpleegkunde

LEERLIJN JAAR 1

SP

Verpleegkundige deskundigheid 21

Wetenschappelijke deskundigheid 3

Waardenontplooiing en verpleegkundig leiderschap 8

Zorgorganisatie en innovatie 3

Integratie 15

Werkveldervaring 10

TOTAAL 60

JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 TOTAAL

Stage 10 21 30 61

Stagegerelateerde opdrachten 2 3 3 8

Integratie en/of verbreding 11 6 4 21

Verpleegkundige deskundigheidJe krijgt in deze leerlijn zowel de theoretische basiskennis als de praktijkervaring aangereikt om het verpleegkundig beroep uit te oefenen. We linken de theorie meteen aan de professionele praktijk. Daarom krijg je in deze leerlijn opleidingsonderdelen zoals Anatomie en fysiologie en Verpleegkundige diagnostiek.

Wetenschappelijke deskundigheidDeze leerlijn leert je een levenslange houding van Evidence-Based Practice (EBP) aan. Het sluitstuk van deze leerlijn (én van je opleiding) is de bachelorproef.

Waardenontplooiing en verpleegkundig leiderschap

Je leert hier wie jij bent als verpleegkundige en wat voor invloed dat heeft op je zorg en je team. In deze leerlijn sta je ook stil bij de ethische vragen die je in je beroep tegenkomt. Daarbij verlies je nooit de zorgvrager als persoon uit het oog. Je leert je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen zodat je uiteindelijk met een menselijke en zorgzame houding aan de slag kunt als bekwame metgezel van de zorgvrager.

Zorgorganisatie en innovatieIn de leerlijn zorgorganisatie en innovatie leer je de ideale zorg voor jouw zorgvrager op te stellen, rekening houdend met zijn specifieke noden.

Integratie en WerkveldervaringDe leerlijnen Integratie en Werkveldervaring vertalen alle kennis, vaardigheden en opgedane ervaringen naar de praktijk. Naast stage-ervaringen is dat ook werken met simulatiepatiënten en projectwerking.

BACHELORPROEFIn je bachelorproef koppel je je theoretische kennis aan een concreet verpleegkundig pro-bleem. Je toont aan dat je in staat bent de brug te slaan tussen de theoretische benadering van een probleem én de toepasbaarheid ervan in andere domeinen.

Page 12: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

12

Een verpleegkundige wordt geconfronteerd met mensen die de meest uiteenlopende fysieke en psychische klachten hebben. Bij Odisee leiden we je daarom op tot een algemeen inzetbare verpleegkundige die op een heel gevarieerd werkterrein aan de slag kan. Een ziekenhuis heeft immers een grote verscheidenheid aan verpleegafdelingen en diensten. Je maakt ook kennis met andere sectoren waar je als verpleegkundige een enorme meerwaarde kunt betekenen, zoals de thuisgezondheidszorg en de ouderenzorg.

Een brede basisBij Odisee kiezen we voor een algemene opleiding met een focus op algemene inzetbaarheid. Het programma en de competenties die je moet behalen, zijn overal gelijk: in Aalst, Sint-Niklaas en Brussel. Je loopt stage in het ziekenhuis, in de ouderenzorg, in de thuiszorg en in de psychiatrische zorg.

SimulatieonderwijsZowel in Aalst, Brussel als Sint-Niklaas krijg je praktijklessen in gesofisticeerde skillslabs, met de modernste technische hulpmiddelen. We hechten veel belang aan simulatieonderwijs zodat je gericht kunt oefenen. Zo leer je al voor je op stage vertrekt de nodige verpleegkundige vaardigheden en de kneepjes van het vak. Een troef voor je stageplaats en toekomstige werkgever!

Stage in heel VlaanderenBij Odisee beschikken we over een pool van stageplaatsen over heel Vlaanderen. Kies je ervoor om je opleiding in Brussel te volgen, maar wil je stage lopen in Dendermonde of in Antwerpen? Dat kan! Of volg je je opleiding liever in Sint-Niklaas en wil je toch een stage doen in hartje Brussel? The sky is the limit! Het grote aanbod aan stageplaatsen, de vernieuwende stagevormen, de docenten die zelf in het werkveld staan, de begeleiding op maat… stuk voor stuk zijn het troeven van de opleiding Verpleegkunde bij Odisee.

VERPLEEGKUNDE IN AALST, BRUSSEL EN SINT-NIKLAAS

“Ik won een prijs met mijn bachelorproef”“Al tijdens mijn laatste oplei-dingsjaar kreeg ik een contract bij het ziekenhuis in Halle. Ik heb een afwisselend takenpakket op de dienst heelkunde en de sfeer tussen de collega’s is tof. Ik won een prijs met mijn eindwerk over de eicelpick-up onder lokale anesthesie bij een in-vitro-fertiliteitsbehandeling.”

G E Z O N D H E I D S Z O R G

Page 13: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

13

S E C U N D A I R O N D E R W I J S

KIES JE CAMPUS

13

“Ik koos voor de sfeer en de infrastructuur”“De goede ontvangst op de infodag en de moderne, goed uitgeruste skillslabs deden me beslissen om voor Verpleegkunde bij Odisee te kiezen. Er is veel didactisch materiaal en er zijn veel oefenmogelijkheden. Settings worden realistisch nagebootst.”

Je overweegt om Verpleegkunde te gaan studeren aan Odisee? Kies zelf de campus die het best bij je past. Op elke campus kun je de opleiding volgen in dagonderwijs of via afstandsonderwijs.

Verpleegkunde

Brussel?De opleiding Verpleegkunde in Brussel speelt ten volle in op de unieke locatie in hartje Brussel: de campus ligt vlak bij Kliniek Sint-Jan in het centrum van de stad. Je ontmoet op Campus Brussel - Terranova studenten van andere gezondheidszorgopleidingen en je werkt er samen met tal van zorginstellingen. Je gaat op studiebezoek naar het ziekenhuis Sint-Jan en het museum in Lessines, je neemt deel aan de projectweek ‘Start to nurse’, je doet mee aan sociale vaardigheidsdagen en participeert aan andere opleidingsoverschrijdende projecten.

Aalst?Je kunt de opleiding Verpleegkunde ook in Aalst volgen, op Campus Dirk Martens. De directe link met de bachelor-na-bachelor Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg is er zeker een pluspunt. Om je te specialiseren, kun je dus gewoon op de campus blijven! Op Campus Dirk Martens vind je ook het SiTCA, Simulatie en Trainingscentrum Aalst, een uniek trainingscentrum dankzij de combinatie van de modernste technische hulpmiddelen en de didactische kennis van de docenten inzake simulatie-onderwijs.

Of Sint-Niklaas?Kiezen voor de opleiding Verpleegkunde op Campus Waas is kiezen voor een opleiding die nauw verankerd is met het werkveld: het ziekenhuis van de stad ligt vlak naast de campus! De campus beschikt over een gloednieuw skillslab, waar je in een realistische omgeving op een patiëntveilige manier je verpleegkundige vaardigheden kunt aanleren.

Page 14: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

14

Aan Odisee houden we de vinger aan de pols van het altijd veranderende zorglandschap. Daarom bieden we ook eeninternationaal programma aan. Het is beslist een meerwaarde voor wie in een grootstad of het buitenland aan de slag wil. Jij?

Internationale opleidingBen je volledig gewonnen voor verpleegkunde, maar zoek je nog een extra uitdaging en een focus op internationalisering? Op Campus Brussel - Terranova kun je kiezen voor de internationale opleiding Verpleegkunde: een programma in het Nederlands, Frans en Engels mét een internationale stage.

VERPLEEGKUNDE IN EEN INTERNATIONALE CONTEXT

“Droomjob dankzij internationaal project”“Ik wil later een beroep uitoefenen met veel actie. Daarom zou ik graag als spoedverpleegkundige gaan werken bij B-fast. Dankzij het internationaal project van de opleiding leer ik verpleegkundige termen in verschillende talen. Een groot voordeel om later aan de slag te kunnen bij B-fast.”

G E Z O N D H E I D S Z O R G

Internationale focusDe opleiding Verpleegkunde wordt in Brussel aangeboden in dagonderwijs en afstandsonderwijs. Daarnaast biedt de opleiding in Brussel een unieke opportuniteit: je kunt kiezen voor een internationale focus. Je volgt in het eerste jaar de helft van de vakken in het Nederlands en voor de andere helft in het Frans. We werken daarvoor samen met de Haute Ecole Galilée, op wandelafstand van de campus. Vanaf het tweede jaar kun je ook een aantal vakken in het Engels volgen. Bovendien kun je dan deelnemen aan een internationaal project of kun je een korte stage lopen buiten de landsgrenzen. In het derde jaar is zo’n buitenlandse werkveldervaring verplicht. Je loopt stage in de Brusselse zorgcontext en doet een internationale uitwisseling: een perfecte voorbereiding voor een boeiende job in een internationale omgeving. Meertalige zorgprofessionals zijn gegeerd in ons land. Ook internationaal is er een grote vraag naar verpleegkundigen met talenkennis én internationale ervaring die in staat zijn om te gaan met diversiteit.

Page 15: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

15

S E C U N D A I R O N D E R W I J S

15

Verpleegkunde

Het modeltraject van de bacheloropleiding in de Verpleegkunde telt aan Odisee vier jaar van telkens 60 studiepunten. Wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/vpk.

JE STUDIEPROGRAMMA

Waar?De opleiding vindt plaats in Aalst, Sint-Niklaas en Brussel; ga voor de campus van je keuze:

Campus Brussel - TerranovaBlekerijstraat 23-29 bus 11000 Brusseltel: 02-608 14 44

Campus Dirk MartensKwalestraat 1549320 Aalst (Nieuwerkerken)tel: 053-72 71 70

Campus Waas Hospitaalstraat 239100 Sint-Niklaas tel: 03-776 43 48

www.odisee.be/vpk

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academie-jaar – de studiepunten bepalen ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Studieprogramma bacheloropleiding VerpleegkundeCampus Brussel, Campus Dirk Martens (Aalst), Campus Waas (Sint-Niklaas)

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 VERPLEEGKUNDIGE DESKUNDIGHEID

Anatomie & fysiologie 5

Farmacologie 3

Biochemie, microbiologie & hygiëne 4

Klinisch redeneren 3

Verpleegkundige diagnostiek 3

Specifieke cliëntengroepen: kind, volwassene, oudere 3WETENSCHAPPELIJKE DESKUNDIGHEID

Evidence Based Practice 3WAARDENONTPLOOIING EN VERPLEEGKUNDIG LEIDERSCHAP

Algemene waardenkaders en persoonlijke referentiekaders 5

Psychologie en verpleegkunde 3ZORGORGANISATIE EN INNOVATIE

Structuur en organisatie van de gezondheidszorg 3INTEGRATIE

Beklijvende kennis 3

Integratie 12WERKVELDERVARING

Werkveldervaring 10

TOTAAL STUDIEPUNTEN 60

Page 16: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

16

Schuilt er een vroedvrouw (m/v) in jou?

Als vroedvrouw ben je nauw betrokken bij één van de belangrijkste momenten uit het leven van een koppel. Je hebt aandacht voor het lichamelijke en psychosociale welzijn van de vrouw tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed. Je verzorgt de baby in zijn eerste levensuren en -dagen. Je bent alert in crisissituaties. Ook wanneer het minder goed verloopt, bied je deskundige zorg en psychologische ondersteuning. Verder geef je ook voorlichting rond zwangerschap, bevalling en ouderschap. Ook de zorg voor vrouwen met een gynaecologische ingreep behoort tot je taken. Je werkt samen met gynaecologen, kinesisten, psychologen en je staat in voor de bijbehorende administratie.

10

Page 17: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

1717

10

B A C H E L O R I N D E

VroedkundeDe opleiding Vroedkunde leert je alles over zwangerschap, arbeid, bevalling en kraambed. Je geeft zorg aan jonge ouders en pasgeborenen. Ook gezondheidspromotie en –opvoeding en zorg aan de gynaecologische patiënten behoren tot je takenpakket. Wetenschappen, psychologie, verloskunde en heel wat praktijk bereiden je voor op het mooie beroep van vroedvrouw (m/v).

Eerst de theorie…In het eerste jaar leer je alles over de gezonde zwangerschap, de bevalling, het postpartum en de pasgeborene. In het tweede jaar komen de laagrisico-zwangerschap, de bevalling, de pasgeborene en de gynaecologie aan bod. Ten slotte spits je je toe op de hoogrisicozwangerschap, de bevalling, de pasgeborene, de eerstelijnsverloskunde en de fertiliteitsproblematiek. Je krijgt een brede kijk op de vroedkunde.

… en vooral veel praktijkStage en praktijk vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert toepassen wat je in de theorie zag. Je leert ook professionele vaardigheden aan, eerst op poppen en tijdens simulatielessen. In het tweede semester van het eerste jaar doorloop je acht weken stage. In het tweede en derde jaar loop je respectievelijk 14 en 16 weken stage, afgewisseld met lesperiodes. Je doet ervaring op bij verschillende diensten: kraamafdeling, verloskamer, neonatologie, gynaecologie en raadpleging. Je kunt ook stage lopen in het buitenland (Italië, Portugal, Tsjechië, Nederland…).

VIJF LEERLIJNENEr zijn vijf leerlijnen in de oplei-ding Vroedkunde. Je krijgt natuur-lijk de theoretische achtergrond die je nodig hebt om het beroep uit te oefenen. Theorie wordt meteen gelinkt aan de praktijk. Je leert op een correcte manier we-tenschappelijke literatuur opzoe-ken, gebruiken en verwerken: een voorbereiding voor je bachelor-proef in het laatste jaar. Je leert jezelf ook beter kennen, zowel op persoonlijk vlak als in omgang met collega’s, aanstaande ouders... Je komt alles te weten over de structuur en de organisatie van de gezondheidszorg op nationaal en internationaal vlak. Je krijgt inzicht in recht en wetgeving. Je oefent alles in de skillslabs, je werkt met simulatiepatiënten en je gaat op stage.

Page 18: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

18

Als Bachelor in de Vroedkunde kun je uiteraard aan de slag op de kraamafdeling en het verloskwartier van een ziekenhuis. Sommige artsen werken samen met een vroedvrouw voor prenatale raadplegingen. Ook op de diensten neonatologie, gynaecologie, in gezondheidscentra, in centra voor menselijk erfelijk vruchtbaarheidsonderzoek en in diensten voor zwangerschapsbegeleiding kun je als vroedvrouw aan het werk. Als zelfstandige vroedvrouw kun je zwangere vrouwen begeleiden tijdens de zwangerschap, bij een thuisbevalling of in het kraambed.

AanspreekpuntJe bent het eerste aanspreekpunt van het koppel in de aanloop van en tijdens arbeid en bevalling. Je werkt zelfstandig en bent stressbestendig. Ook na de bevalling bied je hulp bij de voeding en verzorging van de baby. Je staat in voor de verzorging van premature baby’s op neonatologie. Werk je liever niet in een ziekenhuis? Je kunt ook als zelfstandige vroedvrouw koppels begeleiden in een thuissituatie.

Verder studerenJe kunt verder studeren en aan de universiteit een masterdiploma in Verpleegkunde en vroedkunde behalen. Die opleiding duurt twee jaar.

JE JOB ALS VROEDVROUW

“Ik wil koppels begeleiden”“Ik koos voor Vroedkunde omdat ik later een sociaal beroep wil kunnen uitoefenen. Ik ben ge-boeid door de ontwikkeling en de evolutie van een zwangerschap. En ik wil koppels begeleiden tijdens één van de mooiste momenten in hun leven!”

G E Z O N D H E I D S Z O R G

Gloednieuw skillslabSinds oktober 2013 beschikt de opleiding Vroedkunde over een gloednieuw skillslab waar je als student alle kansen krijgt om je vaardigheden in te oefenen.

We helpen je op wegWeinig wetenschappen gehad in je vooropleiding? Voor de start van de opleiding kun je inschrijven voor een instapcursus scheikunde. Je kunt ook een instapcursus wiskunde volgen ter voorbereiding op het medisch rekenen.

Page 19: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

19

S E C U N D A I R O N D E R W I J S

19

Vroedkunde

Studieprogramma bacheloropleiding VroedkundeCampus Waas (Sint-Niklaas)

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3PROFESSIONELE DESKUNDIGHEID Perinatale zorgen 7Fysiologie van de verloskunde 3Anatomie en fysiologie 8Hygiëne in de gezondheidszorg 3Psychologische wetenschappen 3Algemene farmacologie, teratologie en toxicologie 3Laagrisico perinatale zorgen 6Pathologie 8 6Zwangerschaps- en borstvoedingsbegeleiding 3Gezondheidspromotie 3Hoogrisico perinatale zorgen 6Gespecialiseerde toegepaste farmacologie 3WETENSCHAPPELIJKE DESKUNDIGHEID Evidence based practice 3 3Bachelorproef 6WAARDENONTPLOOIING EN LEIDERSCHAP Algemene waardenkaders 3Persoonlijke referentiekaders 3Ethisch redeneren en leiderschap 4Zingeving en companionship 3Psychosociale begeleiding 3ZORGORGANISATIE EN -INNOVATIE Structuur en organisatie van de gezondheidszorg 3Beroepsorganisatorische aspecten 3Beleid en management 3WERKVELDERVARING EN INTEGRATIE Perinatale vaardigheden 7Laagrisico perinatale vaardigheden 6Internationale en interculturele oriëntatie 3Integratieve verloskunde 4Werkveldervaring 14 21 26

ALGEMEEN TOTAAL 60 60 60

Dit is het studieprogramma van het modeltraject van de Bachelor in de Vroedkunde. Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/vroed.

JE STUDIEPROGRAMMA

Werken en studeren?De opleiding Vroedkunde kun je ook volgen in afstandsonderwijs. Je studeert dan de theorie in je eentje. Voor de stages moet je natuurlijk wel voldoende tijd voorzien in combinatie met je thuissituatie en je werk.

www.odisee.be/vroedopafstand

Waar?De opleiding vindt plaats op

Campus WaasHospitaalstraat 239100 Sint-Niklaastel: 03-776 43 48

www.odisee.be/vroed

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academie-jaar – de studiepunten bepalen ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Page 20: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

20

B E Z O E K O N S

Page 21: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

212121

Kom jezelf overtuigenJe bent van harte welkom op de infomomenten en openlesdagen van de verschillende campussen. Ze vormen dé gelegenheid om de sfeer bij Odisee op te snuiven. Maak zeker een praatje met docenten en studenten: een onmisbare stap in je studiekeuzeproces.

Pik een paar lessen meeWil je echt eens proeven van het hoger onderwijs bij Odisee, kom dan zeker langs tijdens één van onze openlesdagen in maart. Je kunt dan één of meerdere vakken bijwonen samen met onze studenten. Je vindt een overzicht online op www.odisee.be/openlesdagen. Schrijf tijdig in.

Infodagen in 2016• zaterdag 12 maart 2016 van 9u30 tot 13u

• zaterdag 23 april 2016 (open dag) van 9u30 tot 17u

• zaterdag 25 juni 2016 van 9u30 tot 13u

• zaterdag 3 september 2016 van 9u30 tot 13u

AlternatiefHeb je meer zin in een administratief-ondersteunende functie in de gezondheidszorg? Overweeg dan om Medical Office Management van Odisee te studeren. Meer info vind je in de brochure Bedrijfskunde.

Inschrijven?Inschrijven bij Odisee gebeurt in twee fasen: na een online voorin-schrijving volgt een definitieve inschrijving.

Online voorinschrijving

Vanaf mei kun je online voorinschrijven via de website (bij inschrij-ven). Je kunt dat doen op de campus van je opleiding, tijdens de infodagen of gewoon thuis.

Definitieve inschrijving

Je voorinschrijving definitief maken, kan op twee manieren:

• Op de campus van je opleiding, van 10u tot 12u en van 13u tot 16u (tijdens werkdagen). Dat kan vanaf eind juni. Tijdens de vakantieperiode, tussen 11 juli en 15 augustus, zijn niet alle campussen op hetzelfde moment open. Informeer dus vooraf.

• Na je online voorinschrijving thuis kun je je documenten gewoon per post naar ons sturen.

Welke documenten je nodig hebt voor je definitieve inschrijving kun je lezen op onze website (bij inschrijven).

Page 22: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

22

Studeren in BrusselAan Odisee studeer je in het kloppend hart van het land en van Europa. Bovendien vind je in de stad een vrijwel oneindig aanbod aan actie en ontspanning: van heuse cultuurtempels over trendy winkels tot en met rasechte bruine cafés. De stimulerende mix van talen en culturen (en ’s lands bekendste winkelstraat vlak bij de campus) krijg je er gratis bovenop.

Terranova: unieke campus

Kies je voor Verpleegkunde bij Odisee in Brussel, dan studeer en oefen je op de gloednieuwe Campus Brussel–Terranova, vlak bij de Nieuwstraat. Je krijgt er optimaal voeling met de praktijk, want je werkt met échte patiënten in échte situaties.

Terranova is een innovatieve samenwerking tussen Odisee en de bekende Kliniek Sint-Jan. Op de vierde verdieping van Terranova vind je alles om de vaardigheden te trainen die een verpleegkundige onder de knie moet hebben. In de skillslabs (praktijk- en oefenlokalen) krijg je demonstratielessen en kun je wekelijks vier uur zelfstandig oefenen. Twee simulatieruimtes zijn ingericht als echte patiëntenkamers in een ziekenhuis. Je vindt er zieken-huisbedden, hoog- laagbedden en een ruim assortiment aan didactisch en verpleegkundig materiaal. Verder is er een stockageruimte (net zoals in ziekenhuizen) en een intensieve-zorgen-unit.

Terranova is veel meer dan een campus: je komt er overal in contact met de patiënten van Kliniek Sint-Jan én met stu-denten uit andere disciplines. Ook dat bereidt je voor op je latere werksituatie. Later zul je immers ook samenwerken.

CITY 2

INNO METROBOTANIQUE

STATIONBRUSSEL-CONGRES

BOTANIQUE

R20

R20aN277

Emile

Jac

qmai

nlaa

n

Koni

ngss

traa

t

Kruidtuinlaan

Kruidtuinlaan

Antwerpselaan

Dambo

rdstr

aat

Kano

nstra

at

Nieuw

stra

at

N288

Adolphe

Max

laan

Pach

ecol

aan

Broe

kstra

at

Koolstraat

Zandstraat

Voor

uitg

angs

stra

atAs

straa

tM

eibo

omstr

aat

Koni

ng A

lber

t 11-

Laan

Mar

telaa

rsplei

n

Kreupelenstraat

Pach

ecol

aan

STATIONBRUSSEL-NOORD

Noordplein

Koolbranderstraat

Brabantstraat

Weidestraat

Rivierstraat

Aars

chot

stra

at

Voor

uitg

angs

stra

at

Schildknaapstraat

Muntplein

De BrouckèrepleinEmile

Jacq

mai

nlaa

n

Ansp

achl

aan

Ansp

achl

aan

Bergstraat

Putterijstraat

Kathedraal

Lign

estra

at

Berlaim

ontlaan

Komediantenstr.

Keize

rinla

an

Warandepark

Koni

ngss

traa

t

Koni

ngss

traa

t

Nationale Bibliotheek (Albertina)

(Rue d'Assaut)

Wetstraat

Canterst

een

Wolvengracht

Beenhouwersstraat

Zuid

straa

t

GroteMARKT

ROGIER

Nieuw

stra

at

CampusBrussel - T'Serclaes

CampusBrussel - Hermes

METROPARK

METROCENTRAAL

STATIONCENTRAAL STATION

METRODE BROUCKERE

KliniekSint-JanCampus

Brussel - Terranova

Koni

ngss

traa

t

Sint Lazaruslaan

St. Lazarustraat

K. R

ogie

rple

in

Gin

etst

estra

at

Cellebroersstraat

Blekerijstraat

Adol

phe

Max

laan

Stoofst

raatEikstraat

Manneken Pis

METROBEURS 5/6

METROBEURSBeurs

Ververstr.

Ommegangstr.

CampusBrussel - Erasmus

Campus Brussel – TerranovaBlekerijstraat 23-29 bus 1, 1000 BrusselTel: 02-608 14 44

Makkelijk bereikbaarCampus Brussel – Terranova is makkelijk bereikbaar en ligt op wandelafstand van Brussel-Noord en Brussel-Centraal. Een uitgebreide wegbeschrijving vind je op www.odisee.be/campusbrussel. Ben je een fuifbeest, een cultuurmens of een sportfreak? Of hou je van debatten, internationale projecten of culturele diversiteit? Wil je je engageren voor een goed doel? Je vindt beslist je gading. Het aanbod van studentenclubs is gevarieerd en ze barsten van de initiatieven!

B E Z O E K O N S

Page 23: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

23

Verrassend AalstAalst is een klein duimpje onder de studentensteden. Toch telt de stad verschillende studentenclubs en is er een ruim aanbod aan koten. Voor velen is studeren in Aalst, studeren vlak bij huis. Ook op de campus zelf valt regelmatig wat te beleven. Wil je je hoofd eens helemaal leegmaken door stevig te sporten? Dat kan in de grote sportzaal. Ook als je houdt van muziek, theater, film, stand-upcomedy — zeg maar cultuur in alle vormen — zit je goed.

Makkelijk bereikbaarCampus Dirk Martens is vlot bereikbaar met hetopenbaar vervoer vanaf het station van Aalst. Lijnen3, 81/82 en 87 stoppen vlak voor de campus.Een uitgebreide wegbeschrijving vind je opwww.odisee.be.

Boeiend studentenlevenDe hoofdstad van het Waasland is al generaties lang een studentenstad. De grote studentenpopulatie en het gevarieerde vrijetijdsleven garanderen een boeiende studententijd.

Eigen studentenverblijfCampus Waas ligt in de bruisende hoofdstad van het Waasland en is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. De campus bevindt zich op 10 minuten van de Grote Markt en op 15 minuten van het station. De moderne infrastructuur en de warme, familiale sfeer zullen je zeker bekoren. Samen studeren met 1.300 medestudenten: het wordt een bijzondere ervaring. Studentenrestaurant ‘t Himmorant is een gezellige ontmoetingsplaats. We bieden je er een lekker middagmaal. Wist je overigens dat Campus Waas een eigen studentenverblijf heeft met 65 studentenkamers?

Studeren in Aalst en Sint-NiklaasOok in Aalst en Sint-Niklaas kun je genieten van een boeiende studententijd.

AALST

Geraardsbergen Ninove

Gent

Gent

Brussel

Brussel

Dendermonde

Nieuwerkerken

Moorsel

St.-Jobstraat

Siesegemlaan

Kwalestraat

Kast

eeld

reef

St.-Annalaan

H.Hartlaan

Leopoldlaan

Capucienenlaan

Gentsestraat Gentsesteenweg

Leo De Bethunelaan

Parklaan

ASZ

Den Haring

Kapucijnen-klooster

E40

N45

N45

N9

R41

R41

N9

R41

N41

CampusDirk Martens

E40

Uitrit Aalst (19)

Grote Markt

Tunnel

De Witte MolenPark

Stat

ions

stra

at

Parklaan

Plezantstraat

Singel

Brugsken

Temse - Brussel

Antwerpen

Gent

Lokeren

Beveren

Nederland

WAASLAND

SHOPPING

CENTER

Sint-NiklaasAnkerstraat N70

N70

N16

CampusWaas

Hospitaalstraat

bushalte

Moerlandstr

aat

Hoofdingang

ingang

parking

ziekenhuis

ingangleveranciers(aanbellen)

Toegangstudentenverblijf

Hospitaalstraat

Afrit 14 Hulst-Hamme

Afrit 15 Temse

Afrit 15 St.-Niklaas

Afrit 15 St.-Niklaas

E17Campus Dirk MartensKwalestraat 154, 9320 AalstTel: 053-72 71 70 [email protected]

Campus Waas Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas Tel: 03-776 43 48 [email protected]

Page 24: Brochure Verpleegkunde-Vroedkunde 2016-2017

V.U.

Mia

Sas

, War

moe

sber

g 26

, 100

0 Br

usse

l © 2

015

www.odisee.be