Brochure Illustere School najaar 2015

24
Faculteit der Geesteswetenschappen Publieksprogramma najaar 2015

description

Publieksprogramma Faculteit der Geesteswetenschappen, UvA

Transcript of Brochure Illustere School najaar 2015

Page 1: Brochure Illustere School najaar 2015

Faculteit der Geesteswetenschappen

Publieksprogramma najaar 2015

Page 2: Brochure Illustere School najaar 2015

Col

ofon

Adr

es

Uitgave: mei 2015 Universiteit van AmsterdamOntwerp en opmaak: Schokker Media Design, OosterbeekDrukkerij: OBTSamenstelling programma en eindredactie: Illustere School, Annemieke van Manen en Rixt Polder

Redactieraad: Dr. Gijs van DonselaarDr. Elske GerritsenDr. Thomas PoellDr. Arno Witte

Dit product is gedrukt op Go Silk (gerecycled, chloorvrij papier)

Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Niet alle rechthebbenden op de gebruikte afbeeldingen konden worden achterhaald. Eventuele belanghebbenden wordt verzocht contact op te nemen met de Illustere School.

02

Illustere SchoolSpuistraat 2101012 VT Amsterdamtelefoon: 020 - 525 4594Bungehuis, kamer 005

[email protected]

Foto omslag: Agnietenkapel (Athenaeum Illustre), Amsterdam, foto Eduard Lampe

Achtergrond afbeeldingen: De achtergrondfoto’s op p. 2-3, 4, 18-19, 20-21, 22-23 zijn gemaakt door Eduard Lampe; p.2-3 Bungehuis; p.4 Interieur Bungehuis; p.5 boekenkunstwerk bij Museum Meermanno (2012), Alicia Martín; p.6-7 Yayoi Kusama, Aggregation: One Thousand Boats Show, 1963, hout, textiel,papier, kunststof, metaal, leer, verf, assemblage, afm. (cm.): opstellingsmaat: (h)60 x (b)130 x (l)265, Collectie Stedelijk Museum Amsterdam; p.8-9 Religieus gezelschapsspel: De wandelende Jood, variant op ganzenbord, Wijsmuller, Erve (Amsterdam), (uitgever) Fabrique d’Estampes de Gangel, Metz, 1850-1899, Speel-goedmuseum Deventer; p.10-11 Portugese Synagoge; p.12-13 Vincent van Gogh: Korenveld onder onweerslucht, 1890; p.14-15 Caspar David Friedrich, De eenzame boom, 1822; p.16-17 Universiteitsbibliotheek, foto Dirk Gillissen; p.18-19 Agnietenkapel (Athanaeum Illustre); p.20-21 Pui SPUI25; p.22-23 Rijksmuseum.

Kleine afbeeldingen: p.3: Prof. dr. Irene Zwiep, foto Eduard Lampe; p.5 Alice en de Dodo, tekening van John Tenniel (1865) en Cornelis An-thonisz., Vogelvluchtkaart van Amsterdam, 1544, houtsnede in 12 blokken; p.6 balletpakje gedragen in Don Quichotte; p.7 Marco Oppers, Okki Hoessah op het vliegveld. G.B. van Goor, Den Haag Batavia ca. 1943 en Opgraving van de beerput onder Ons’ Lieve Heer op Solder; p.9 Epicurus; p.10 Goya (1746 - 1826), De toverspreuk, 1797 - 1798, Madrid, Museo Lázaro Galdiano en www.deharmonie.nl; p.11 Europa, een taalmozaïek; p.12 foto: Daniel Webb en Vincent van Gogh, Zelfportret met schildersezel, 1887; p.13 Vitrine tentoonstelling Het Lam Gods ont(k)leed!, Caermersklooster in Gent en Danseresje uit Pompeii, foto: René van Royen; p.16 Anony-mous, Napoleon next to the Apollo Belvedere, looted in Italy, 1797; p.21 foto: Jeroen Oerlemans en foto: Eduard Lampe.

Page 3: Brochure Illustere School najaar 2015

03

Voo

rwoo

rd

De horizon van DerridaDe horizon, schreef Jacques Derrida ooit, is de grens en de afwezigheid van de grens. Het is de plek, zou je kunnen zeggen, waar aarde en hemel elkaar raken, waar dat wat we menen te weten net-niet-naadloos overgaat in een nieuwe, letterlijk ongekende werkelijkheid. Derrida kon het altijd zo lekker cryptisch zeggen, maar hij had wel een punt. De horizon is een spannende plek, en hij verschuift met elke stap die we zetten. Het is dus aan ons om hem telkens weer op te zoeken, nooit te bereiken, en onderwijl toch beloond te worden voor de moeite. Met deze brochure als reisgids komt u alvast een eind in de goede richting.

De horizon van Derrida, scheidslijn en raakvlak tegelijk, is de rode draad in het programma dat de Illustere School dit najaar voor u heeft samengesteld. Zo brengt faculteitsfellow Freek de Jonge de geesteswetenschap-pen in gesprek met een zestal andere disciplines, om zo door te dringen tot de kern van eeuwige thema’s als schuld, onzekerheid, maakbaarheid, vertrouwen, kwetsbaarheid, en God. In de bijeenkomst ‘Door de ogen van…’ draait het net als in voorgaande afleveringen van deze serie om de relatie tussen wetenschap en samen-leving. Onder het negentiende-eeuwse motto ‘Elk land krijgt de Joden die het verdient’ wordt stilgestaan bij de complexe dynamiek achter wederzijdse beeldvorming, oordeel en vooroordeel in de ontmoeting tussen meerderheden en hun minderheden. De politieke gevolgen van die beeldvorming worden nader toegelicht in een vijfdelige collegereeks over ‘dialects without an army’, zoals de Europese minderheidstalen graag worden genoemd.

Maar daarnaast, ik doe maar een greep, kunt u zich natuurlijk ook buigen over het inmiddels aardig hellende snijvlak tussen kerk en staat in de Islamitische wereld, over schuivende normen in de vaderlandse euthanasie-discussie, over ons balanceren op de drempel tussen natuur en cultuur, of de interface tussen avant-garde en maatschappij. Over de botsing (of juist niet) tussen verstand en gevoel wanneer wij lezen en interpreteren, over de vraag waar een restaurateur moet stoppen bij het oplappen van een oude Rembrandt, of waar schrijvers in heden en verleden nu precies de grens hebben getrokken tussen waanzin en normaliteit.

Grenzen benoemen en bevragen is een van de kerntaken van een faculteit geesteswetenschappen, de plek in elke maatschappij waar letterlijk alles gedacht en alles gezegd mag worden. Waar het simpele meten-is-weten plaatsmaakt voor het kritisch ontleden van de menselijke ervaring. Geesteswetenschappen zijn het laboratorium van onze geest. En in die intellectuele vrijplaats kunt u, dankzij de Illustere School, ook deze herfst weer naar hartelust meedenken en experimenteren.

Prof. dr. Irene Zwiep Hoogleraar Hebreeuwse, Aramese en Syrische talen en culturen

Page 4: Brochure Illustere School najaar 2015

04

Over de Illustere SchoolHet publieksprogramma van de Illustere School bestaat uit collegereeksen, themabijeenkomsten, lezingen en debatten en rondleidingen. Deze bijeenkomsten bieden de mogelijkheid meer te weten te komen over het onderwijs en onderzoek dat plaatsvindt bij de Faculteit der Geestesweten- schappen (FGw) van de Universiteit van Amsterdam. Amsterdam neemt een belangrijke plaats in bij deze bijeenkomsten, niet alleen als locatie maar vaak ook als onderwerp van studie.

Speciale collegereeksen, themabijeenkomsten en rondleidingenDe Illustere School biedt bijeenkomsten die spe-ciaal zijn ontwikkeld voor een breed publiek. De themabijeenkomsten sluiten vaak aan bij tentoon-stellingen in Amsterdam. De collegereeksen gaan over culturele, maatschappelijke of historische thema’s. Deelnemers maken kennis met weten-schappers binnen de verschillende disciplines van de Faculteit der Geesteswetenschappen. De bijeenkomsten en collegereeksen zijn toegankelijk voor iedereen; er worden geen eisen gesteld aan vooropleiding.

Debatten en lezingenDe debatten en lezingen van de Faculteit der Geesteswetenschappen zijn meestal ondergebracht bij academisch-cultureel centrum SPUI25. Niet alleen wetenschappers die hun sporen al hebben verdiend staan hier op het podium, ook jonge academici met vaak verrassende onderwerpen van onderzoek treden hier naar voren.

Open UvA-Colleges Open UvA-Colleges (OUC’s) zijn colleges voor reguliere studenten waar ook toehoorders voor kunnen inschrijven. Het aanbod wordt jaarlijks samengesteld door de onderwijs-instituten en -clusters van de Faculteit der Geestesweten-schappen. Toehoorders kunnen alleen aanschuiven als er na de inschrijving van reguliere studenten nog plaatsen over zijn. Als u deelneemt aan een OUC kunt u gebruikmaken van een aantal universitaire faciliteiten.

Ove

r de

Illu

ster

e Sc

hool

Page 5: Brochure Illustere School najaar 2015

05

Academische BoekenClub Data donderdagavonden van 17.30 - 19.00 uur, inloop vanaf 17.00 uur | Locatie Amsterdamse Academische Club, Oudezijds Achterburgwal 235 |

Prijs kosteloos, aanmelden verplicht | Aansluitend kan gebruik gemaakt worden van de clubschotel à € 15,- (leden AAC ontvangen 15% korting)

Het 16e-eeuwse Amsterdam in vogelvlucht en op ooghoogteStadswandeling met inleiding

Datum vrijdag 11 september van 13.00 - 16.00 uur | Locatie Doelenzaal, UB, Singel 425 |

Prijs € 15,- / € 12,- | Inleider dr. Madelon Simons | Rondleiders studenten Kunstgeschiedenis

In het project Amsterdammers, hoe woonden wij in de zestiende eeuw? hebben studenten uit allerlei disciplines zich, onder leiding van Madelon Simons, intensief verdiept in de 16e-eeuwse Amsterdamse huizen en hun bewoners. Sommige van hun woningen zijn zelfs in 3D gereconstrueerd. Deze aanpak, waarbij niet alleen veel kaartmateriaal, maar ook ander archief- en beeldmateriaal is gebruikt, heeft geresulteerd in een zeer levendig, maar ook goed te verantwoorden inzicht in de manier waarop Amsterdammers vijf eeuwen geleden leefden. Madelon Simons, docent Kunstgeschiedenis van de Nieuwere Tijd en coördinator van het project Amsterdammers houdt de inleiding, de studenten van het project verzorgen de feitelijke wandeling.

Themabijeenkomstenen rondleidingenThemabijeenkomstenen rondleidingen

Bij de Academische BoekenClub (ABC) van de Illustere School en de Amsterdamse Academische Club staat, net als bij keukentafelboekenclubs, één boek centraal: het favoriete boek van een geesteswetenschapper is het uitgangspunt. De avond wordt geleid door Niña Weijers, alumnus van de UvA en auteur. Samen met een geesteswetenschapper die zich professioneel met literatuur bezighoudt, leidt zij een gepassioneerde avond over een boek. Vooraf ontvangt u een aantal vragen en aandachtspunten over het boek, om tijdens het lezen in de gaten te houden. Tijdens de bijeenkomsten zal de ‘eigenaar’ van het boek een betoog houden, wordt (in groepjes) over het boek gesproken en gediscussieerd en komen vragen van deelnemers aan bod.

11 juni: prof. dr. Thomas Vaessens over Tirza van Arnon Grunberg17 september: dr. Joyce Goggin over Alice’s Adventures in Wonderland van Lewis Carroll

Page 6: Brochure Illustere School najaar 2015

Rondleidingen en themabijeenkomsten06

Achter de schermen. Een kijkje in de theatercollectie van de Bijzondere Collecties Themabijeenkomst

Datum maandag 5 oktober van 14.00 - 17.00 uur | Locatie Depot theatercollecties,

Keienbergweg 21, Amsterdam Zuidoost | Prijs € 15,- / € 12,- | Rondleiders mr. Hans van

Keulen MA (conservator) en Gonneke Janssen (informatiespecialist)

Exclusief bezoek aan de depots van de theatercollectie van de Bijzondere Collecties. U ziet met eigen ogen hoe omvangrijk en bijzonder de theater-collectie is en onder welke omstandigheden deze wordt bewaard. Vooraf kunt u aangeven welk specifiek item u van de collectie zou willen zien. Op de site http://vintagetin.adlibhosting.com/search.aspx vindt u de catalogus van de TIN collectie. Dit is de catalogus van alle eigendommen van het voormalige Theater Instituut. De rondleiders zullen proberen alle vooraf doorgegeven objecten (kostuums, schilderijen, maquettes) uit de depots te halen zodat u ze van dicht-bij kunt bekijken.

ZERO ThemabijeenkomstDatum woensdag 30 september van 10.30 - 12.00 uur | Locatie Doelenzaal, UB,

Singel 425 | Prijs € 15,- / € 12,- | Spreker dr. Marga van Mechelen

ZERO was de eerste mondiale kunstbeweging die als een rechtgeaarde avant-garde beweging naar vernieuwing streefde en zich liet inspireren door toekomstbeelden en vooral die ontwikkelingen in de samenleving, die het moderne leven representeerden. ZERO staat internationaal in de belangstelling wat blijkt uit grote tentoonstellingen in New York (het Guggenheim Museum) en Europa (Berlijn, Amsterdam en Parijs). Het college van Marga van Mechelen beoogt u goed voor te bereiden op een bezoek aan Zero: let us explore the stars, de tentoonstelling die tot 8 november in het Stedelijk Museum te Amsterdam te zien is. Marga van Mechelen doceert moderne en hedendaagse kunst en doet onderzoek naar onder andere de Nederlandse neo-avant-gardes, conceptuele kunst en de ontwikkelingen van de nieuwe media in de jaren zeventig.

Page 7: Brochure Illustere School najaar 2015

07

Bewust leren of per ongeluk uitvinden Wetenschap, verbeelding en creativiteit als inspirator Kinderboekensalon

Datum maandag 12 oktober, 16.30 - 18.00 uur | Locatie Museumcafé, Bijzondere Collecties |

Prijs kosteloos | Sprekers prof. dr. Saskia de Bodt, dr. Jan Don, Simon van der Geest, dr. Jan Rock

Te gast bij deze boekensalon is Simon van der Geest, schrijver van het kinderboeken-weekgeschenk, dat dit jaar gaat over wetenschap en techniek, over onwaarschijnlijke uitvindingen en serendipiteit. Zijn lezing heet Per ongelukt! Dingen kunnen lukken. Of mislukken. En soms als je geluk hebt, kunnen dingen ook per ongelukken. Een lezing over serendipiteit, over de drang om te verdwalen, over het creatief proces van het schrijven en over het trainen van de spier die verbeelding heet. In Aanleren is afleren vertelt taalkundige Jan Don dat veelal wordt gedacht dat kinderen dingen moeten aanleren. Voor taalleren geldt eigenlijk het omgekeerde: in confrontatie met hun omgeving leren kinderen juist dingen af. Geldt iets dergelijks ook voor bijvoor-beeld de structuur van verhalen? Saskia de Bodt, hoogleraar boekillustratie laat zien hoe illustraties door de jaren heen wetenschap voor kinderen inzichtelijk maken. De bijeenkomst wordt geleid door Jan Rock, universitair docent Moderne Neder-landse letterkunde.

Rondleidingen en themabijeenkomsten

In de beerput van Ons’ Lieve Heer

Themabijeenkomst

Datum dinsdag 13 oktober van 10.00 - 13.00 uur | Locatie Nina van Leerzaal, Allard Pierson

Museum. Bezoek aan Museum Ons’ Lieve Heer op Solder | Prijs € 20,- / € 15,- exclusief

entreekosten musea, beide gratis toegang met Museumkaart | Sprekers prof. dr. Jerzy

Gawronski en drs. Thijs Boers

In 1661 kocht de Amsterdamse koopman Jan Hartman een perceel met drie huizen op de Oudezijds Voorburgwal. Op de zolders van de aaneengesloten panden bouwde hij een katholieke kerk. Deze huiskerk ‘op zolder’ ontstond in de tijd na de reformatie, toen katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden. Tijdens een opgraving die voorafging aan funderingswerk-zaamheden in 2013 werd een beerput aangetroffen met vondsten uit de periode

ca. 1650 - 1800. Scherven, potten en ander materiaal uit de beerput zijn te zien in het museum zelf. Een deel van de inhoud van de beerput wordt door vrijwilligers en bezoekers van het Allard Pierson Museum onderzocht in de Ar-cheohotspot van het museum. Na twee korte lezingen van Jerzy Gawronski, stadsarcheoloog van Amsterdam en Thijs Boers, conservator van Ons’ Lieve Heer op Solder, splitst de groep zich in tweeën. Om beurten bezoeken de groepen het museum Ons’ Lieve Heer op Solder en doen ze archeologisch onderzoek naar de inhoud van de beerput in de Ar-cheohotspot van het Allard Pierson Museum.

Page 8: Brochure Illustere School najaar 2015

Rondleidingen en themabijeenkomsten08

Door de ogen van … Irene Zwiep

Datum donderdag 5 november van 13.00 - 17.00 uur | Locatie Doelenzaal, UB, Singel 425 |

Prijs € 25,- | Docent prof. dr. Irene Zwiep

Prominente wetenschappers combineren twee belangrijke kenmerken: professionaliteit en passie. In deze serie bekijkt u samen met een gepassioneerde professional bijzondere aspecten van de relatie tussen geesteswetenschappen en de samenleving. Deze keer kijkt u mee met Irene Zwiep, hoogleraar Hebreeuwse, Aramese en Syrische talen en culturen.

‘Elk land krijgt de Joden die het verdient.’ Over het hoe en waarom van (anti-)joodse clichés‘Elk land krijgt de Joden die het verdient’, verzuchtte schrijver Karl Emil Franzos in 1876. Maar ook achter die op het oog plausibele constatering ligt een complexe dynamiek van beeldvorming over minderheden en hun meerderheden. Naar die beeldvorming over en weer zullen we deze middag kijken, aan de hand van een aantal, deels in overleg te kiezen clichés over Joden en Joden-dom. Waar het stereotype vaak bot is, grappiger en moralistischer ook, daar zijn clichés vooral abstracte, door veelvuldig gebruik afgesleten reducties van concrete indrukken. Dat maakt hen tot een dankbaar instrument om historisch oordeel en vooroordeel te meten, en op zoek te gaan naar de nuance op de lange as tussen Westers filosemitisme en antisemitisme.

Page 9: Brochure Illustere School najaar 2015

Artis Bibliotheek Rondleiding Datum donderdag 19 november van 10.00 - 12.00 uur | Locatie Artis Bibliotheek, Plantage

Middenlaan 45-45 A | Prijs € 12,- / € 8,- | Rondleider drs. Hans Mulder (conservator)

De bibliotheek van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap ‘Natura Artis Magistra’, de huidige Artis Bibliotheek, werd in 1838 gesticht. De bibliotheek werd ontworpen door architect G.B. Salm en staat samen met het 19e-eeuwse bibliotheekinterieur op de rijksmonumentenlijst. De collectie is van groot belang voor het onderzoek naar de geschiedenis van de biologie en de zoölogie met werk van en over o.a. Aristoteles, Linnaeus, Buffon en Darwin.

09

Actuele kwesties in de Nederlandse euthanasiediscussie Studiemiddag

Datum vrijdag 13 november van 14.00 - 17.00 uur | Locatie SPUI25 | Prijs kosteloos,

aanmelden verplicht | Sprekers prof. dr. Govert den Hartogh en prof. dr. Suzanne van

de Vathorst

Studiemiddag over de rol van familie en vrienden bij zelfdoding (naar aanleiding van de zaak-Heringa), euthanasie bij ‘voltooid leven’ (inmiddels zal dan het rapport van de commissie van wijzen daarover verschenen zijn), euthanasie bij dementie, al of niet op grond van een schriftelijke wilsverklaring, en de vraag of de toename van de aantallen euthanasie een reden is voor vreugde of voor verontrusting. Govert den Hartogh is emeritus hoogleraar Ethiek en Suzanne van de Vathorst is bijzonder hoogleraar Kwaliteit van de laatste levensfase en van het sterven, AMC.

Rondleidingen en themabijeenkomsten

Page 10: Brochure Illustere School najaar 2015

10

Waanzin in letteren HoorcollegesData dinsdagen 6, 13 en 20 oktober en 3, 10 en 17 november van 14.00 - 16.00 uur | Locatie nnb | Prijs € 150,- / € 115,- | Docenten prof. dr.

Marita Mathijsen (coördinator), prof. dr. Klaus Beekman, dr. Jeroen Jansen, prof. dr. Bert Paasman, prof. dr. Herman Pleij en dr. Stephan Besser

‘Waanzin’ was het thema van de Boekenweek 2015. Pieter Steinz schreef in zijn essay Waanzin in de wereldliteratuur over Boudewijn Büch en Gerrit Achterberg, schrijvers die een tik van de molen hadden meegekregen. Door de eeuwen heen zijn schrijvers gefascineerd geweest door figuren die op de grens van normaal en abnormaal leefden. Hij noemt buitenlandse schrijvers als Edgar Allan Poe, Robert Louis Stevenson, Fjodor Dostojevski en Bret Easton Ellis die de gekte tot kern van hun oeuvre hebben gemaakt. Hoe is dat in de Nederlandse literatuur? Genoeg schrijvers die ‘nog net vrij mogen rondlopen’, maar hoe staat het met de gestoorde romanpersonages? Is Lucifer in Vondels treurspel eigenlijk een borderliner? Is Eline Vere manisch depressief? Zou Jörgen Hofmeester uit Arnold Grunbergs roman Tirza geholpen zijn geweest met een bezoek aan de psychiater? In deze collegereeks worden chronologisch een aantal gestoorde figuren uit de Nederlandse literatuur behandeld en in verband gebracht met de toenmalige opvattingen over krankzinnigheid.

Speciale collegereeksen

Speciale collegereeksen

Auteur, tekst, lezer, interpretatie HoorcollegesData woensdagen 2, 9, 16, 23 en 30 september en 7 en 14 oktober van 13.00 - 15.00 uur | Locatie Belle van Zuylenzaal, UB, Singel 425 |

Prijs € 160,- / € 120,- | Docent dr. Solange Leibovici

Lezen is interpreteren. Aan de hand van zeven romans zal toegelicht worden hoe wij als lezer interpreteren, en aandacht worden besteed aan emoties, iden-tificaties en projecties die ons daarbij op weg kunnen helpen. Daarbij wordt rekening gehouden met historische, culturele, literatuurwetenschappelijke, autobiografische en psychologische aspecten. De romans kunnen in de brontaal of in vertaling worden gelezen. Ieder college komt een ander werk aan bod. Solange Leibovici is gepensioneerd docente Literatuurwetenschap, publiciste en schrijfster van autobiografische romans.

Boeken: Bernhard Schlink, De voorlezer (Der Vorleser) | Marguerite Duras, De minnaar (L’amant) | Joseph Kessel, Dagvlinder (Belle de Jour) | Ian McEwan, Boetekleed (Atonement) | J.K. Huysmans, Tegen de keer (A Rebours) | J.M. Coetzee, Jongensjaren (Boyhood) | Philip Roth, Amerikaanse pastorale (American Pastoral).

Page 11: Brochure Illustere School najaar 2015

11

Problematiek van de minderheidstalen in EuropaHoorcolleges Data donderdagen 17 en 24 september en 1, 8 en 15 oktober van 11.00 - 13.00 uur | Locatie Belle van Zuylenzaal, UB,

Singel 425 m.u.v. 1 oktober, dan vindt het college plaats in de Vondelzaal | Prijs € 140,- / € 110,- | Docent dr. Fernando Venancio

Vanuit de Wintersnoge naar de tropenJoodse geschiedenis in de Nederlandse koloniën HoorcollegesData donderdagen 8, 15 oktober, 5, 12 en 19 november van 17.00 - 18.30 uur | Locatie Portugese synagoge, Winter-

snoge | Prijs € 140,- / € 110,- | Sprekers drs. Julie-Marthe Cohen, prof. dr. Evelien Gans, dr. Jessica Roitman, dr. Bart

Wallet en drs. Matthea Westerduin

Een belangrijk gedeelte van de Nederlands joodse geschiedenis ligt aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Vanaf de 17e eeuw vestigden zich daar Sefardische joden die afkomstig waren uit en nauwe contacten onderhielden met de Sefardisch joodse gemeenschap in Amsterdam. Vanuit de prachtige monumentale Wintersnoge, oud-auditorium van hun vermaarde Talmud Torah school, zullen verschillende gespecialiseerde historici het gehoor meenemen naar de joodse gemeenschappen in het zonnige Brazilië, Suriname en Curaçao. De collegeserie sluit aan bij de tentoonstelling Joden in de Cariben in het Joods Historisch Museum, die u ter voorbereiding op de collegereeks tot 15 juni 2015 kunt bezoeken.

In nagenoeg alle Europese landen worden minderheidstalen (ook ‘regionale talen’ of ‘talen zonder Staat’ genoemd) gesproken door kleinere of grotere bevolkingsgroepen. Deze talen worden wettelijk beschermd, maar conflicten met centrale overheden die slechts met tegenzin die verplichtingen nakomen, zijn niet zeldzaam. We bestuderen de gehele problematiek van taalvariëteit en maken kennis met standpunten hieromtrent van deskundigen zoals Abram de Swaan, Joep Leerssen en René Appel. Concrete taalsituaties in een aantal landen krijgen speciale aandacht. Daarvan zijn o.a. Nederland en Spanje sprekende voorbeelden. Fernando Venancio is gepensioneerd docent Europese studies.

Colleges: Minderheidstalen | Regionale talen in Nederland: Appel vs. Leerssen | Taalpolitiek in Spanje | ‘Weg met de minderheidstalen’: de Swaans’ visie | Leven en dood van talen

Speciale collegereeksen

Page 12: Brochure Illustere School najaar 2015

Speciale collegereeksen12

Freek de leek Freek de Jonge vanuit de geesteswetenschappen op zoek naar antwoorden op grote vraagstukken Workshops

Data vrijdagen 18 september, 2, 16 en 30 oktober en 20 november en 4 december, 14.00 - 16.30 uur | Locatie diverse locaties |

Prijs € 190,- / € 150,- | Spreker Freek de Jonge en gastsprekers (o.a. prof. dr. Karel van Dam, drs. Pieter Pekelharing, prof. dr. Beate Roessler, prof. dr.

Marcel Levi, prof. dr. Luuk Stevens, prof. dr. Jelle Jolles, prof. dr. Sweder van Wijnbergen, prof. dr. Jan Rotmans, dr. Henk Oosterling en drs. Pieter Hilhorst)

Vanaf september 2015 is Freek de Jonge een jaar lang honorary fellow bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Dit najaar verzorgt hij een collegereeks voor reguliere studenten, in de middag gevolgd door een reeks workshops voor een breed publiek met bijzondere gastsprekers. Iedere workshop slaat een brug vanuit de geesteswetenschappen naar een voor het onderwerp relevante andere discipline, zoals economie, geneeskunde of pedagogiek. Bezoek samen met Freek de Jonge de verschillende faculteiten en afdelingen van de UvA en ga in gesprek met zijn gasten. De zes grote thema’s en vraagstukken die Freek de Jonge vanuit de geestesweten-schappen in samenspraak met andere disciplines opwerpt zijn Transitie - Waarom zijn we bang voor verandering? | Economie - Wie moet er boeten voor de schuld? | Medische ethiek - Moeten we willen wat we kunnen? | Onderwijs - Waar blijven we zonder vertrouwen, discipline en concentratie? | Democratie en media - Waar past de media in de trias politica? | Secularisatie - Heeft God geen leven meer?

Van Gogh binnenstebuiten Hoorcolleges

Data donderdagen 29 oktober, 5, 19 en 26 november, 3 december van 13.00 - 15.00 uur | Locaties Auditorium Van Goghmuseum |

Prijs € 140,- / € 110,-, exclusief 5x toegang tot het museum (Museumkaart gratis) | Sprekers drs. Nienke Bakker (conservator schilde-

rijen), drs. Maite van Dijk (conservator schilderijen), dr. Hans Luijten (senior onderzoeker), drs. Teio Meedendorp (senior onderzoeker) en

prof. dr. Louis van Tilborgh (senior onderzoeker en hoogleraar bij de Universiteit van Amsterdam)

Het Van Gogh Museum is niet alleen een plek waar het publiek werk van deze schilder en zijn tijdgenoten kan bewonderen. Minstens zo belangrijk is het Van Gogh Museum als professioneel kenniscentrum. In zowel kortlopende als langer durende projecten, werken wetenschap-pers aan verschillende aspecten van kunst en de interpretatie ervan.In deze serie van vijf lezingen gegeven door medewerkers van het museum komt een aantal van deze aspecten aan de orde. De reeks is het initiatief van Louis van Tilborgh, hoogleraar Kunstgeschiedenis, in het bijzonder Van Gogh vanwege het Van Gogh Museum. Onderwerpen die aan bod komen zijn: De inrichting van het museum | Munch: Van Gogh | Van Gogh en topografie | De brieven van Van Gogh | Authenticiteit: wat zijn de taken van het museum?

Page 13: Brochure Illustere School najaar 2015

Speciale collegereeksen 13

Idealen van schoonheid en rijkdom Collegereeks Data donderdagen 8, 15 en 29 oktober, 5, 12, 19 en 26 november en 3, 10

en 17 december van 12.00 - 14.00 uur | Locatie Vondelzaal, UB, Singel 425 | Prijs € 190,- /

€ 140,- | Docent drs. René van Royen

Wonen in een paleis, wie wil dat niet? Mooie kleren dragen, niets meer zelf hoeven doen. Met bewondering wordt naar je opgekeken. En alles om je heen is mooi en straalt rijkdom en luxe uit. In de Romeinse wereld waren dit de idealen waar iedereen naar streefde en die soms ook bereikt werden.In tien colleges wordt onderzocht hoe deze idealen er precies uitzagen en hoe de mensen er in de loop van de eeuwen mee omgingen. En natuurlijk komt ook de vraag aan de orde wat de invloed van deze idealen is geweest op het Europa van na de Romeinen. René van Royen is gepensioneerd docent Geschiedenis en gastonderzoeker aan de UvA.

Geschiedenis en ethiek van restauratieHoorcolleges | Data woensdagen 16, 23 en 30 september, 7, 14 en 28 oktober, 4, 11, 18 en 25 november en 2 en 9 december

van 14.00 - 16.00 uur | Locatie Belle van Zuylenzaal, UB, Singel 425 | Prijs € 210,- / € 160,- | Docenten prof. Anne van Grevenstein-Kruse,

drs. Pieter Keune en drs. Charlotte Caspers

Deze reeks hoorcolleges schetst de geschiedenis en achtergronden van restauratie. Aan de hand van toonaangevende restauratieprojecten wordt inzicht gegeven in de ontstaansgeschiedenis, het maakproces, de natuurlijke veroudering en de invloed van menselijke ingrepen in de verschijning en betekenis van het kunstwerk. Centraal staat: wat weten we van kunstwerken, wat weten we eigenlijk allemaal niet en wat is er te zien met een klein beetje meer voorkennis? Interdisciplinaire samenwerking tussen kunsthistorici, natuurwetenschappers en restauratoren staat in deze reeks centraal. Deze drie disciplines zijn vertegenwoordigd in de docenten van de reeks: Anne van Grevenstein was hoogleraar Conservering en Restauratie; Charlotte Caspers is kunstenaar gespecialiseerd in historische schildertechnieken, kunsthistoricus en restaurator; Pieter Keune studeerde Analytische chemie en houdt zich vooral bezig met materiaal van kunstenaars. Hij vertegenwoordigt daarmee de Beta-invalshoek.

Page 14: Brochure Illustere School najaar 2015

Open UvA-Collegestweede semester 2014 - 2015

Open UvA-Collegeseerste semester 2015 - 2016

‘Biophilia’: naar een cultuur-geschiedenis van onze liefde tot natuur (in samenwerking met de Artis Academie) Data donderdagen, eerste reeks op 10, 17 en 24 september en 1,

8 en 15 oktober en tweede reeks op 29 oktober, 5, 12, 19 en 26

november en 3 december van 14.00 - 16.00 uur | Locatie Artis,

collegezaal, Plantage Kerklaan 38-40 | Prijs enkele reeks € 150,- /

€ 115,- | Prijs dubbele reeks € 210,- / € 160,-; het kortingstarief

geldt ook voor leden van Natura Artis Magistra | Docent prof. dr.

Erik de Jong

‘Biophilia’ of ‘ liefde tot natuur’ doordringt alle lagen van de samenleving. De biophilia-hypothese werd ontwikkeld door Edward Wilson, natuuronderzoeker op Harvard. Hij beschouwt onze liefde voor natuur als het resultaat van een biologisch evolutieproces waarin zich de verhouding tot onze omgeving weerspiegelt. Kunnen wij zijn inzichten gebruiken voor het schrijven van een kritische geschiedenis die de complexe samen-hang tussen natuur en cultuur duidt als ook een cultureel proces? In onze tijd zijn natuur en cultuur immers in hoge mate het resultaat van hoogst ambivalente en om-streden processen geworden. Dat heeft zelfs een nieuw tijdperk ingeluid: het antropoceen. Deze collegereeks wil iets blootleggen van onze stellingnames ten aanzien van natuur om te kunnen komen tot besef van en toekomst voor ‘biophilia’. Erik de Jong is bijzonder hoogleraar Cultuur, landschap en natuur. De twee reeksen zijn los van elkaar te volgen.

Reeks 1: Biophilia of liefde tot natuur, een verkenning | Natuur en cultuur: tussen nut en schoonheid | Antro-poceen: wordt natuur cultuur? | Esthetica: de kracht van verhalen | Ervaringswerelden: voorbij de vorm | Natuur, kunst, wetenschap. Reeks 2: De tienduizend dingen: niet westerse opvat-tingen | Bodem, rots en water | Boom en bos | Dier en plant | Landschap | Nabeschouwing

Open UvA-CollegesOpen UvA-Colleges (OUC’s) zijn collegereeksen die in eerste instantie bedoeld zijn voor reguliere studenten. Als er nog plaatsen vrij zijn, kunt u de colleges als toehoorder volgen. De OUC’s van de Faculteit der Geesteswetenschappen, dit zijn er meer dan dertig per seizoen, vindt u onder www.is.uva.nl/ouc. Een aantal collegereeksen georganiseerd door verschillende disciplines is hier alvast uitgelicht.

14

Voorwaarden deelname OUC’s• Inschrijven voor OUC’s kan tot uiterlijk 16 augustus.• Toehoorders volgen alleen de hoorcolleges, tenzij

anders is aangegeven.• Voor alle OUC’s is de aanbevolen voorkennis vwo-

niveau of gelijkwaardig.• Toehoorders kunnen gebruik maken van Blackboard.

Hiervoor is een bestaand e-mailadres en internettoe-gang nodig.

• Roosters zijn altijd onder voorbehoud, controleer ze vlak voor aanvang op www.rooster.uva.nl.

• Tentamen doen en studiepunten halen is niet mogelijk.

• OUC’s zijn gratis toegankelijk voor medewerkers van de UvA. Meer informatie vindt u op de website onder Open UvA-Colleges.

Page 15: Brochure Illustere School najaar 2015

15

Het Korterlands; over de structuur van afkortingenPeriode 31 augustus - 12 oktober, maandagen van 15.00 - 17.00 uur

| Locatie nnb | Prijs € 140,- / € 126,- | Docent prof. dr. Hans

Bennis (Taalvariatie binnen het Nederlands)

Afkortingen zijn in alle verschijningsvormen van de taal ruimschoots aanwezig. Er zijn geen officiële regels voor. Geen groen of wit boekje met goedgekeurde afkortingen, geen erkende regels over hoe je afkortingen moet vormen, er bestaat geen grammatica van het Korterlands. Dat maakt de afkorting een boeiend domein voor taalkundig onderzoek. Tijdens dit college zullen we ons concentreren op de taalkundige systematiek die schuil gaat achter verschil-lende soorten afkortingen. Bij krantenkoppen, contact- advertenties, moderne media als whatsapp, sms en twitter, maar ook bij oudere variëteiten als steno, telegrammen, marconistentaal, Middelnederlandse handschriften, etc. Ook het gebruik van afkortingen in gesproken taal komt aan de orde.

Grote tekstenPeriode 31 augustus - 11 december, woensdagen van 18.00 -

21.00 uur | Locatie Oudemanhuispoort, zaal C2.17 | Prijs

€ 140,- / € 126,- | Docent dr. Victor Kal

‘Nihilisme’ is de term waarin Nietzsche zijn diagnose met betrekking tot de moderne, geseculariseerd-christelijke samenleving samenvat. In het geval van Nietzsche is het raadzaam veel te lezen. De tekst die hij schrijft is meestal polemisch, niet zelden fragmentarisch en lang niet altijd duidelijk. Het is daarom nodig de ene tekst met behulp van de andere te corrigeren, aan te vullen en te interpreteren. Deze collegereeks bestudeert daarom een reeks van werken. Beginnend met Voorbij goed en kwaad, De genealogie van de moraal en De antichrist, gaan we verder met Oneigentijdse beschouwingen deel II en Zo sprak Zarathustra, om te eindigen met De vrolijke wetenschap. Ook is er aandacht voor enkele hedendaagse interpretaties van het werk van Nietzsche.

Open UvA-Colleges

Literatuur en maatschappijPeriode 26 oktober - 11 december, maandagen (tijd nnb) |

Locatie nnb | Prijs € 140,- / € 126,- (exclusief voorstelling) |

Docenten dr. M. Hogenbirk, prof. dr. L. van Gemert

Thematische collegereeks over de relatie tussen cen-trale aspecten uit de Nederlandse samenleving en de Nederlandse literatuur tussen 1100 en 1700. De thema’s (politiek, religie, stadscultuur) worden gedemonstreerd in middeleeuwse en vroegmoderne literatuur. De stof is verbonden met de actuele onderzoekspraktijk en behandelt zoekwegen om primaire historische teksten en onderzoeksliteratuur te vinden en volgens acade-mische standaarden te beschrijven. Bij de reeks hoort een bezoek aan de opvoering van Bredero’s Klucht van de koe, in november (in Crea). De kosten hiervoor zijn ongeveer 10 euro.

Page 16: Brochure Illustere School najaar 2015

Open UvA-Colleges16

Arte et Bonaparte. De kunsten in het Napoleontische TijdperkPeriode 31 augustus - 16 oktober, woensdagmiddagen van 15.00 -

17.00 uur | Locatie binnenstad Amsterdam | Prijs € 205,- /

€ 165,- inclusief excursies en symposium, exclusief entree musea

(gratis toegang met Museumkaart) | Docenten prof. dr. Frans

Grijzenhout en dr. Arjan de Koomen, gastspreker: drs. Bianca du

Mortier (conservator kostuums Rijksmuseum)

Zeven colleges over de kunstwereld van Napoleon en zijn familieleden, waaronder uiteraard de Nederlandse Lodewijk Napoleon. Tegelijkertijd vinden in twee Amsterdamse musea Napoleontische presentaties plaats. Deelnemers van de reeks hebben kosteloos toegang tot Waterloo: de slag om de herinnering, een symposium in het Rijksmuseum 11 september 2015 (i.s.m. het Huygens Instituut en de UvA), naar aanleiding van een presentatie in het museum in het kader van 200 jaar Waterloo. Ook georganiseerd wordt een bezoek aan het Koninklijk Paleis (voormalige residentie van Lodewijk Napoleon) en een bezoek aan de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage in de Hermitage Amsterdam.

Het zelfportret: spiegel of selfie Periode 26 oktober - 11 december, 1x per week | Locatie

nnb | Prijs € 160,- / € 120,- | Docenten prof. dr. Frans Grijzenhout

en dr. Arjan de Koomen, gastsprekers

Het zelfportret vormt een bijzonder genre in de kunst-geschiedenis. Via een blik in de spiegel was en is het eigen gezicht voor veel beeldend kunstenaars een vooraanstaand (en altijd voorhanden) studieobject. Het kan ook uitdrukking geven aan meer of minder aan de oppervlakte liggende ideeën over het kunstenaarschap. Frans Grijzenhout, Arjan de Koomen en andere gast-sprekers nemen u mee op een fascinerende kennis- making met de belangrijkste zelfportrettisten van de westerse kunst. Deze serie colleges begeleidt de tentoon-stelling Het Hollandse zelfportret, die van 8 oktober 2015 tot 3 januari 2016 is te zien in het Mauritshuis in Den Haag.

Page 17: Brochure Illustere School najaar 2015

Open UvA-Colleges 17

Russische literatuur in de 20e en 21e eeuw: ‘Manuscripts don’t burn’Periode 26 oktober - 11 december, 2x per week | Locatie nnb |

Prijs € 180,- / € 162,- | Docent dr. Jenny Stelleman

Literatuur en politiek zijn in Rusland nauw met elkaar verbonden. Na een grote bloei van de Zilveren Eeuw en de Avant Garde worden veel schrijvers in de Stalin-periode verguisd en jaren later in de Dooi herontdekt, in de Perestrojka pas officieel weer gepubliceerd en opnieuw bewonderd. Kortom, de schrijver Michail Boelgakov had gelijk: ‘Manuscripts don’t burn’. In deze collegereeks worden de grillige loop van de moderne Russische literatuurgeschiedenis op de voet gevolgd en de belangrijkste stromingen, namen en ontwikkelingen bestudeerd. Literatuur staat in dit overzichtscollege nooit op zichzelf: we kijken ook regelmatig naar kunst, film, design en mediacultuur.

Jihad: Policital Islam from the Muslim brotherhood to Islamic StateData 28 oktober - 11 december, woensdagen van 19.00 - 21.00 uur

en vrijdagen van 09.00 - 11.00 uur | Locatie P.C. Hoofthuis zaal

1.05 | Prijs € 180,- / € 162,- | Voertaal Engels | Docenten

dr. Robbert Woltering

Voor iedereen die grip wil krijgen op maatschappelijke discussies en de ontwikkelingen in de internationale politiek, is een gedegen kennis van de politieke islam noodzakelijk. Van de opkomst en ondergang van de Moslimbroederschap in Egypte tot het ontstellende geweld van IS, de islam is een onmiskenbaar prominente speler in de wereldpolitiek. Het nieuws op dit gebied is zo omvangrijk, dat je het journalistiek niet langer kunt bij houden. In deze collegereeks worden lastige en ook pijnlijke vragen gesteld. Wat is er ‘islamitisch’ aan politieke islam en wat is er aan de hand met een gods-dienst als er zoveel geweld wordt gebruikt in zijn naam? Waarom heeft IS het gewonnen van Al-Qaeda? Waarom zijn bekeerlingen zo sterk oververtegenwoordigd in jihadistische kringen? En wat voor toekomst is er weg-gelegd voor een ideologie die zich zo sterk verbindt aan het geloof dat het Einde der Tijden nabij is? Aan de hand van een multidisciplinaire benadering worden deze en andere vragen tijdens deze colleges behandeld. Robbert Woltering is universitair docent Arabische taal en cultuur, politicoloog en directeur van het Amsterdam Centre for Middle Eastern Studies (ACMES).

Page 18: Brochure Illustere School najaar 2015

18

Talenprogramma Het talenprogramma biedt u de mogelijkheid om als contractstudent academisch taalvaardigheidsonderwijs te volgen. U volgt colleges samen met reguliere prope-deusestudenten. Deze vorm van onderwijs gaat verder dan aanschuifonderwijs, want u neemt actief deel aan de colleges, studeert thuis en sluit de colleges af met toetsen, net als gewone studenten. Inclusief colleges besteedt u per week 15 tot 20 uur per week aan een vak. Door deze intensieve manier van studeren, leert u snel een taal op een hoog niveau. Aangeboden worden o.a. moderne vreemde talen als Deens, Hebreeuws, Tsjechisch en Russisch. Kijk voor het volledige aanbod en de prijzen op www.is.uva.nl/talenprogramma

Open UvA-Collegestweede semester 2014 - 2015

Studeren en nascholing

Deeltijdstuderen Smaakt het Open UvA-College naar meer? Kom deeltijdstuderen. Wist u dat u een aantal Bacheloropleidingen van de UvA in deeltijd kunt volgen? Bijvoorbeeld de deeltijdstudie Kunstgeschiedenis, waarvan de colleges doorgaans gegeven worden op twee dagen in de week tot 19.00 uur. De totale studielast bedraagt ca. 20 uur per week, waarvan 4 tot 6 uur colleges.Voor meer deeltijdopleidingen bij de UvA, kijk op: www.uva.nl/onderwijs/bachelor/bacheloropleidingen

MA-colleges voor alumni UvA-alumni kunnen jaarlijks een aantal collegereeksen uit de Masterfase volgen. Met de juiste vooropleiding kunt u bijvoorbeeld deelnemen aan de reeks Redigeren Fictie. Lees meer op de website www.is.uva.nl/mastercolleges

Page 19: Brochure Illustere School najaar 2015

Community Illustere School: een gemeenschap met een doel

Een aantal enthousiaste bezoekers van de Illustere-Schoolbijeenkomsten organiseert bijeen- komsten voor en door deelnemers van de Illustere School. Per bijeenkomst worden mensen gezocht die het leuk vinden deze te organiseren, d.w.z. de spreker(s) uit te nodigen en de bijeenkomst in goede banen te leiden. De bijeenkomsten vinden plaats in een zaal van de UvA. Aanmelding gaat via de Illustere School, maar de organisatie ligt in handen van de betreffende deelnemers. Er kan desgewenst na afloop een borrel volgen in een café in de buurt. De eerste onderwerpen die op de agenda van de Community Illustere School staan zijn Architectuur (november 2015) en Waanzin in de kunst (januari 2016). Wilt u meehelpen met het organiseren van deze bijeenkomsten? Meldt u dan aan door een mail te sturen aan [email protected].

19

Stoelcadeaubon

Geef een stoel cadeauEen stoel bij de Illustere School betekent een academische ervaring rijker.

Kijk op www.is.uva.nl/cadeaubon om te zien welke collegereeks of bijeenkomst u cadeau kunt geven.

Page 20: Brochure Illustere School najaar 2015

Aanmelden en meer informatie over de bijeenkomsten in SPUI25

Aanmelden voor bijeenkomsten in SPUI25 kan een maand voor aanvang van de bijeenkomst via de website www.spui25.nl. Zoek de betreffende lezing op de site, klik op de link aanmelden en vul het inschrijfformulier in. Aanmelden is gratis maar niet vrijblijvend.

20 Lezingenen debatten

Lezingenen debatten

Lezingen en debatten in SPUI25Academisch-cultureel centrum SPUI25 is een podium waar actuele onderwerpen vanuit diverse hoeken op academisch niveau worden bediscussieerd en beschouwd. Als partner van SPUI25 organiseert de Faculteit der Geesteswetenschappen er jaarlijks ruim 30 debatten en lezingen.

Zesde Jacob van Lenneplezing Door prof. dr. Mary Kemperink, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde (Rijksuniversiteit Groningen) donderdag 1 oktober 2015 om 20.00 uur in SPUI25

Mary Kemperink heeft een zeer brede expertise in de 19e-eeuwse letterkunde uit Nederland en Vlaanderen. Meer in het in bijzonder gaat haar aandacht uit naar de relatie tussen literatuur en wetenschap. Dat gebeurt dan aan de hand van verschillende thema’s, zoals de evolutieleer, het vitalisme en een scala aan medische concepten (hysterie, de temperamentenleer, hypnotisme). In deze lezing zal het licht vallen op het concept ‘homoseksualiteit’, zoals dat gedurende de tweede helft van de 19e eeuw via een kruisbestuiving van literaire en medische teksten tot stand is gekomen.De Jacob van Lenneplezing is een jaarlijks op de eerste donderdag van oktober terugkerende publiekslezing op het terrein van de Nederlandse literatuur en cultuur van de 19e eeuw.

Page 21: Brochure Illustere School najaar 2015

21

Nieuwsbericht UitgelichtGeesteswetenschappers debatteren over actuele onderwerpen. De debatten vinden plaats op een doordeweekse avond van 20.00 - 21.30 uur

Het programma wordt bekend gemaakt via www.is.uva.nl/publieksbijeenkomsten en via www.spui25.nl.

Bijzondere LezingenBijzonder hoogleraren van de Faculteit der Geesteswetenschappen vertellen over hun onder-zoek en de stichting of instelling die hun leerstoel heeft gevestigd. De lezingen vinden plaats op donderdagmiddagen van 17.15 - 18.15 uur.

Donderdag 8 oktober prof. dr. Federico Gobbo, bijzonder hoogleraar Interlinguistics and Esperanto

Donderdag 29 oktober prof. dr. Beppie van den Bogaerde, bijzonder hoogleraar Nederlandse Gebarentaal (in samenwerking met de Hogeschool Utrecht)

Donderdag 17 december prof. dr. Luiza Bialasiewic, bijzonder hoogleraar Internationale relaties van de Europese Unie (Jean Monnet leerstoel)

Page 22: Brochure Illustere School najaar 2015

Over deze faculteitDe Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) van de UvA is een brede faculteit met zowel gevestigde disciplines - zoals vreemde talen, Nederlands, geschiedenis, de kunstwetenschappen, archeologie, religiestudies en wijsbegeerte - als jonge, pionierende vakgebieden - zoals Nieuwe media, Digital Humanities, Conservering en restauratie. Amsterdam en de FGw hebben sterke banden. Wetenschappers zijn partners in publieke debatten en maken deel uit van allerlei commissies in de culturele sector en lokale (semi) publieke overheid. Binnen het speerpunt Creative Industries wordt samengewerkt met bedrijven en instanties in de stad en daarbuiten. De faculteit is een prominente partner in het academisch-cultureel centrum SPUI25. De website van de FGw inclusief de agenda en nieuws vindt u op www.uva.nl/fgw.

Meer informatie en inschrijvenOp de website van de Illustere School vindt u uitgebreide beschrijvingen en programma’s van de bijeenkomsten die in deze brochure zijn opgenomen. Ook de actuele roosterinformatie van de Open UvA-Colleges is daarop te vinden.

• Inschrijven voor Open UvA-Colleges kan tot uiterlijk 16 augustus op www.is.uva.nl. • Inschrijven voor lezingen en debatten in SPUI25 kan vanaf een maand voor aanvang op www.spui25.nl.• Inschrijven voor speciale collegereeksen, themabijeenkomsten en rondleiding kan tot kort voor aanvang van de bijeenkomst op www.is.uva.nl.

Mocht u problemen hebben met inschrijven, dan kunt u mailen of bellen met de Illustere School, [email protected] of 020 525 4594 (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag bereikbaar van 09.00 - 12.00 uur).

Insc

hrijv

en22

FG

w-n

ieuw

s

Page 23: Brochure Illustere School najaar 2015

Illustere School onlineU kunt de Illustere School volgen via• Facebook: www.facebook.com/illustereschool • Twitter: @ISFGwUvA • de digitale nieuwsbrief: aanmelden hiervoor kan op www.is.uva.nl/nieuwsbrieven

Adr

esse

n

23

Belangrijke webadressenAllard Pierson Museum www.allardpiersonmuseum.nl Amsterdam Centre for Middle Eastern Studies http://acmes.uva.nl/Amsterdamse Academische Club www.aac.uva.nlAmsterdam Museum www.amsterdammuseum.nlAmsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) www.uva-alumni.nl/auvArtis Academie www.artis.nl/artis-academieBijzondere Collecties www.bijzonderecollecties.uva.nl Deeltijdcolleges www.uva.nl/onderwijs/bachelor/bacheloropleidingenFaculteit der Geesteswetenschappen www.uva.nl/fgwHermitage Amsterdam www.hermitage.nlIllustere School www.is.uva.nlInstituut voor Interdisciplinaire studies (IIS) www.iis.uva.nlJoods Historisch Museum www.jhm.nlKoninklijk Paleis Amsterdam www.paleisamsterdam.nlMauritshuis www.mauritshuis.nlOns’ Lieve Heer op Solder www.opsolder.nl OUC’s van andere faculteiten www.uva.nl/onderwijs > overig onderwijsRijksmuseum Amsterdam www.rijksmuseum.nlRoosterwebsite UvA www.rooster.uva.nlSPUI25 www.spui25.nlStedelijk Museum www.stedelijk.nlStudiegids UvA www.studiegids.uva.nlVan Gogh Museum www.vangoghmuseum.nl

Page 24: Brochure Illustere School najaar 2015

www.is.uva.nl