Brochure hospitalisatie AG 2010

12
INFOBROCHURE HOSPITALISATIEVERZEKERING 50937 AG Insurance Tip ! Houd deze papieren zeker bij. Ze bevatten informatie die je bij een eventuele hospitalisatie nodig kunt hebben. Deze samenvatting bevat informatie over de poliswaarborgen en de procedure voor terugbetaling vanaf 1 januari 2010. In geval van twijfel, raadpleeg de algemene en bijzondere voorwaarden van de polis. Alleen die zijn rechtsgeldig. editie januari 2010

description

Brochure hospitalisatie AG 2010

Transcript of Brochure hospitalisatie AG 2010

Page 1: Brochure hospitalisatie AG 2010

INFOBROCHURE

HOSPITALISATIEVERZEKERING 50937AG Insurance

Tip! Houd deze papieren zeker bij. Ze bevatten informatie die je bij een eventuele hospitalisatie nodig kunt hebben.

Deze samenvatting bevat informatie over de poliswaarborgen en de procedure voorterugbetaling vanaf 1 januari 2010. In geval van twijfel, raadpleeg de algemene en bijzondere voorwaarden van de polis. Alleen die zijn rechtsgeldig.

editie januari 2010

Page 2: Brochure hospitalisatie AG 2010

Hospitalisatieverzekering De Lijn (infobrochure) editie januari 20102/12

AANSLUITINGEN, WIJZIGINGEN EN PREMIEBETALINGEN

ACTIEVE PERSONEELSLEDENAlle actieve personeelsleden van De Lijn met een contract van onbepaalde duur1 genietenautomatisch van een gratis collectieve verzekering gezondheidszorgen.

Gezinsleden van actieve personeelsleden kunnen aansluiten onder de volgende voorwaarden:- Een nieuw personeelslid sluit zijn of haar gezinsleden aan binnen de twee maanden naindiensttreding. De dekking geldt dan vanaf de datum in dienst.- Bij een wijziging in de gezinssamenstelling (geboorte, huwelijk, samenwonen) sluit het nieuwe gezinslid aan binnen de twee maanden na de wijziging in het gezin, op voorwaarde dat de eventuele andere gezinsleden al verzekerd zijn.- Een gezinslid heeft al een hospitalisatieverzekering met een analoge dekking bij een andereverzekeringsmaatschappij en stapt over naar de verzekering van De Lijn (alleen op vertoon van een bewijs van de vorige verzekeraar met einddatum van het vorige contract en vermelding van het soort dekking). De aansluiting via De Lijn moet binnen de twee maandenna de einddatum gebeuren en wordt zonder onderbreking in orde gebracht zodat geen wachttijd van toepassing is.2- Kinderen kunnen slechts aangesloten blijven tot en met het kalenderjaar waarin ze 25 jaarzijn geworden, op voorwaarde dat ze niet gehuwd zijn en nog bij het personeelslid inwonen, of buitenshuis wegens hun studies.3

Voor aansluitingsformulieren neem je contact op met vzw Lijnwerk of de maatschappelijk assistent(e) van je entiteit.4

Wijzigingen (zoals overlijden, scheiding, partner met eigen verzekering op het werk, verlatenvan de woning door een kind) moeten aan vzw Lijnwerk gemeld worden als de persoon inkwestie ook aangesloten is. Vermeld erbij welke verzekeringen je wenst stop te zetten (hospitalisatie- en/of ongevallenverzekering).

LoopbaanonderbrekingAls je langer dan drie maanden in voltijdse loopbaanonderbreking gaat (tijdskrediet, ouderschapsverlof…), stopt de gratis dekking vanaf de vierde maand van de onderbreking. Jekiest er dan best voor om de dekking te behouden door zelf de premie te betalen. Vraag dat tijdig aan bij vzw Lijnwerk (via mail of brief). Je ontvangt dan een overschrijving voor de premiebetaling.

UitdiensttredingBij uitdiensttreding kun je niet langer aangesloten blijven bij de ‘collectieve verzekering gezondheidszorgen’. De dekking stopt automatisch aan het einde van de maand volgend op

1 Voor de arbeidsovereenkomsten met een duur van minder dan één jaar gebeurt de gelijkstelling metarbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur vanaf de eerste verlenging van de arbeidsovereenkomstwaardoor de duur van één jaar wordt bereikt of overschreden. Een arbeidsovereenkomst van minstenséén jaar wordt onmiddellijk gelijkgesteld met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur.2 Let op! Indien het attest van de vorige verzekeraar door AG Insurance niet aanvaard wordt omwille vanniet-gelijkwaardige waarborgen is een wachttijd van 3 maanden van toepassing.3 Na een echtscheiding kunnen ook kinderen die niet bij het personeelslid maar bij de ex-partner inwonen, verzekerd blijven op voorwaarde dat er een financiële band is met het kind (co-ouderschap ofalimentatie).Aan het einde van het jaar waarin je kind 25 jaar is geworden, ontvang je vrijblijvend een brief van vzwLijnwerk met informatie over de individuele verderzetting van de polis. Je krijgt bovendien een verzekeringsattest zodat je kind er ook voor kan kiezen om naar een andere verzekeringsmaatschappijover te stappen.4 Let op: voor aansluiting bij de hospitalisatieverzekering én de ongevallenverzekering moeten twee aparte formulieren worden ingevuld.

Page 3: Brochure hospitalisatie AG 2010

Hospitalisatieverzekering De Lijn (infobrochure) editie januari 20103/12

de maand van vertrek, zowel voor het personeelslid zelf als voor de gezinsleden.5 De Lijnbezorgt je dan ten laatste binnen de 30 dagen na de stopzetting de contactgegevens waar jeeen individuele voortzetting kunt aanvragen.

(Brug)pensioenPersoneelsleden die sinds 1 januari 2009 of later niet-actief zijn, kunnen niet langer aangesloten blijven bij de ‘collectieve verzekering gezondheidszorgen’.6 De dekking wordt automatisch stopgezet aan het einde van de maand volgend op de maand van vertrek, zowelvoor het personeelslid zelf als voor de gezinsleden.5 Ze kunnen wel individueel de hospitalisatieverzekering rechtstreeks via de verzekeringsmaatschappij voortzetten.7

Bij een individuele voortzetting zal de premie in het begin hoger liggen dan die voor de collectieve polis, maar hij is enkel onderworpen aan een jaarlijkse indexatie waardoor er geenonverwachte, grote verhogingen mogelijk zijn. De polis is ook niet zomaar opzegbaar door deverzekeringsmaatschappij (omwille van hoge leeftijd of schadelast). Je geniet dus van eenlevenslange dekking.

Je kunt er ook voor kiezen om volledig individueel aan te sluiten bij een andere verzekeringsmaatschappij of je ziekenfonds. Informeer je dan heel goed over de voorwaarden, want de meeste verzekeringsmaatschappijen hanteren strikte leeftijdsregels voor aansluiting. Meestal zal je dan ook een medische vragenlijst moeten beantwoorden, waardoor sommige al bestaande aandoeningen uitgesloten worden van terugbetaling.

AZV2 (INVALIDITEIT)Het personeelslid dat in 2008 of later op AZV2 (invaliditeit) gaat, kan ervoor kiezen om bij decollectieve verzekering aangesloten te blijven, samen met de gezinsleden die reeds waren aangesloten bij deze overeenkomst. Je kan er ook voor kiezen om een individuele polis af tesluiten bij de maatschappij waar de collectieve polis van De Lijn op dat moment loopt. Binnende 30 dagen na de stopzetting van de dekking van De Lijn ontvang je daarvoor de nodige informatie van vzw Lijnwerk.

NIET-ACTIEVE PERSONEELSLEDENPersoneelsleden die vóór 1 januari 2009 niet-actief werden, kunnen samen met hun gezinsleden aangesloten blijven, op voorwaarde dat ze in actieve dienst al aangesloten waren. Van zodra ze de verzekering hebben stopgezet, kunnen ze later niet meer opnieuwaansluiten.De hoofdaangeslotene ontvangt via vzw Lijnwerk automatisch een tussenkomst in de premie.

PREMIEBETALINGENDe premies voor gezinsleden worden door vzw Lijnwerk aan AG Insurance betaald en bij depersoneelsleden geïnd via 3 loonafhoudingen in het eerste kwartaal van het jaar. Niet-actieven en personeelsleden die tijdelijk geen loon ontvangen, ontvangen een overschrijving.Ook wanneer er in de loop van het jaar een wijziging wordt aangebracht in je verzekeringspakket (bijv. bij samenwoonst, huwelijk of geboorte) ontvang je een overschrijving.

5 De premie voor de gezinsleden die reeds verworven was, wordt dan voor de resterende periode van het jaar terugbetaald.6 Een uitzondering: was je aangesloten vóór 31 december 2008 en ben je geboren in 1953 of eerder,dan kan je op het moment van jouw uitdiensttreding ervoor kiezen om tegen betaling aan te sluiten bijde collectieve polis, samen met de gezinsleden die ook reeds waren aangesloten. Je kan er ook voor kiezen om een individuele polis af te sluiten bij de maatschappij waar de collectieve polis van De Lijn op dat moment loopt. Binnen de 30 dagen na de stopzetting van de dekking van De Lijn ontvang je daarvoor de nodige informatie van vzw Lijnwerk.7 Je ontvangt ten laatste binnen de 30 dagen na de stopzetting van de dekking van De Lijn de contactgegevens waar je een individuele voortzetting kunt aanvragen.

Page 4: Brochure hospitalisatie AG 2010

Hospitalisatieverzekering De Lijn (infobrochure) editie januari 20104/12

1. Waarborg HOSPITALISATIE

Bij hospitalisatie8 (incl. one day clinic) is er een onbeperkte (geen jaarlijks plafond) terugbetaling van de medische kosten ten gevolge van ziekte, ongeval, zwangerschap ofbevalling.Algemeen zijn ziekenhuisverblijf, medische erelonen, onderzoeken, behandelingen en geneesmiddelen op voorschrift gedekt. Verder zijn er ook nog een aantal specifieke bepalingen (zie kader hieronder).

VrijstellingEr is een vrijstelling van € 50 bij opname in een twee- of meerpersoonskamer en € 250 in een eenpersoonskamer. Bij een eenpersoonskamer is de tussenkomst bovendien beperkttot drie maal de wettelijke tussenkomst.

WAARBORGEN VAN HET PLANAlgemene beschrijving

Dekking hospitalisatie kort samengevat

HOSPITALISATIE• verblijf, medische erelonen, onderzoeken, behandelingen, voorgeschreven geneesmiddelen inzoverre ze een relatie hebben met dehospitalisatie.

onbeperkt in twee- of meerpersoonskamer;beperkt tot 3x ZIV-tussenkomst bij éénpersoonskamer

• one-day clinic verzekerd (inclusief miniforfait, dwz ook opnames zonderovernachting)

• medische prestaties niet vergoed door ziekenfonds

100% verzekerd (zonder plafond) als opgenomen in de ZIV-nomenclatuur;NIET verzekerd als niet opgenomen in de ZIV-nomenclatuur

• prothesen en orthopedische toestellen

beperkt tot 3x ZIV-tussenkomst

• bevalling in ziekenhuis• poliklinische bevalling en thuisbevalling

verzekerdforfaitair verzekerd: € 620

• wiegendoodtest verzekerd• rooming-in (=verblijfkosten ouder bij opname kind)

verzekerd: als het kind zelf en ook een van de ouders isaangesloten (mits attest behandelend geneesheer)

• plastische chirurgie alleen verzekerd in het kader van herstellende chirurgie (vraag vooraf toestemming!)

• palliatieve zorgen verzekerd in het ziekenhuis• mortuariumkosten verzekerd als vermeld op de ziekenhuisfactuur• vervoerkosten vervoerkosten naar ziekenhuis indien dringend en medisch

noodzakelijk, ongeacht transportmiddel (+ overbrenging per helikopter)

• verblijfkosten donor verzekerd zonder limiet bij transplantatie van een orgaan ofweefsel ten gunste van de verzekerde

• psychische aandoeningenbij opname voor psychische of psychiatrische aandoening + alle types van depressie: terugbetaald gedurende een aldan niet onderbroken periode van max. 2 jaar

8 Een hospitalisatie wordt in aanmerking genomen wanneer zij minstens één nacht duurt. De “one day clinic” die aanleiding geeft tot een terugbetaling van de ZIV, wordt gelijkgesteld aan een ziekenhuisopname (heelkundige ingreep van één dag).

Page 5: Brochure hospitalisatie AG 2010

Hospitalisatieverzekering De Lijn (infobrochure) editie januari 20105/12

2. Ambulante geneeskundige zorgen PRE- EN POSTHOSPITALISATIE

De ambulante pre- en posthospitalisatiekosten worden eveneens terugbetaald. Dit zijn de kosten van ambulante zorgen die rechtstreeks in verband staan met de hospitalisatie, tijdenseen periode die loopt van één maand vóór tot drie maand na de hospitalisatie.

Dekking pre- en posthospitalisatiekosten kort samengevat

Vervoerskosten en kosten van huur en aankoop van medisch materieel worden niet terugbetaald in de pre- en postperiode.

3. Waarborg ambulante kosten ‘ZWARE ZIEKTEN’

Het plan voorziet in terugbetaling van ambulante kosten die het gevolg zijn van een van deziekten vermeld in onderstaande lijst met ‘zware ziekten’. Dezelfde prestaties worden vergoedals die opgenomen in punt 2 (ambulante geneeskundige zorgen pre- en posthospitalisatie). Ineen dossier zware ziekten is er wel een maximale terugbetaling van € 6200 per verzekerde per verzekeringsjaar. Er wordt echter geen vrijstelling aangerekend als er geen ziekenhuisopname is.

In een dergelijk dossier hoeft er geen hospitalisatie geweest te zijn om kosten terugbetaald tekrijgen (zie pagina 10 voor terugbetaling). Vanaf het moment dat de diagnose van één van dezware ziekten wordt gesteld en je hiervoor een attest ontvangt van de geneesheer, kan je zonder tijdslimiet alle kosten i.v.m. de behandeling van deze zware ziekte terugbetaald krijgen. Alle kosten gemaakt vóór deze officiële diagnose worden niet terugbetaald. Let wel op als je kosten inbrengt: vergeet niet om telkens te vermelden dat het om een zware ziektegaat (= juiste schadedossiernummer vermelden).

Ver

Vervoerskosten worden niet terugbetaald bij ambulante kosten naar aanleiding van zware ziekte.

PRE EN POST• gedekte periode 1 maand voor - 3 maanden na opname• medische prestaties 100% verzekerd

• paramedische prestaties

100% verzekerd indien voorgeschreven door arts (kopie voor-schrift!);NIET verzekerd als niet opgenomen in de ZIV-nomenclatuur

• kinesitherapie 100% verzekerd indien voorgeschreven door arts

• verpleegkundige zorgen 100% verzekerd indien voorgeschreven door arts

• geneesmiddelen

100% verzekerd indien voorgeschreven door arts (kopie voor-schrift!) en als het product beantwoordt aan de definitie vangeneesmiddel (voorgeschreven en erkend als geneesmiddeldoor ministerie van volksgezondheid)

• prothesen en orthopedischetoestellen beperkt tot 3x ZIV-tussenkomst

• medische prestaties niet vergoed door ziekenfonds

100% verzekerd (zonder plafond) als opgenomen in de ZIV-nomenclatuur

• homeopathie, osteopathie Niet verzekerd

Dekking zware ziekten kort samengevat

ZWARE ZIEKTEN Aids, amyotrofe lateraal sclerose, brucellose, cerebrospinalemeningitis, cholera, diabetes, difterie, encefalitis, kanker,leukemie, malaria, miltvuur, mucoviscidose, multiple sclerose,nieraandoening behandeld met dialyse, pokken, poliomyelitis,progressieve spierdystrofieën, tetanus, tuberculose, tyfus,virale hepatitis, vlektyfus en paratyfus, ziekte van Alzheimer,ziekte van Creutzfeldt Jakob, ziekte van Crohn, ziekte vanHodgkin, ziekte van Parkinson, ziekte van Pompe

• gedekte periode doorlopend

• tussenkomst Zie pre en post + huur medisch materiaal

Page 6: Brochure hospitalisatie AG 2010

Hospitalisatieverzekering De Lijn (infobrochure) editie januari 20106/12

4. Uitsluitingen

De volgende kosten worden niet terugbetaald:• esthetische zorgen of behandeling, of zorgen met esthetisch oogmerk, met of zonder functionele stoornissen, behoudens voorafgaand akkoord van de adviserende arts van AGInsurance;• kuurbehandelingen, bijvoorbeeld: thermalisme, thalassotherapie, hygiëno-dieetkuur;• de bijstand, de oppas of het onderhoud van de aangeslotene;• anticonceptiebehandelingen (zoals sterilisatie);• de medisch ondersteunende vruchtbaarheidsbehandeling (zoals kunstmatige inseminatie, in-vitrofertilisatie);• check-ups, preventieve opsporingsonderzoeken of raadplegingen voor zuigelingen.

Volgende behandelingen worden slechts terugbetaald na voorafgaandelijk akkoord van deadviserende arts van AG Insurance en mits voorlegging van het medisch verslag dat de noodzaak van de ingreep aantoont, de gebruikte techniek en het bestek:• borstreconstructies, welke ook de oorzaak ervan is;• behandelingen van de mandibulae of kaaksbeenderen;• bariatrische chirurgie (=chirurgie die als doel heeft het gewicht te verminderen).

5. Ziekenhuisopname in het BUITENLAND en BIJSTAND

Onder bepaalde voorwaarden voorziet het plan buiten België een onbeperkte waarborg medische kosten alsook medische bijstand en repatriëring van de verzekerde en de verzekerde gezinsleden. Dit is gedekt via de bijstandsverzekeraar Inter Partner Assistance.

Let op! Bij een opname in het buitenland is het belangrijk om onmiddellijk Medi-Assistance te verwittigen.

Dekking buitenland kort samengevat

BUITENLAND • wereldwijd• onderworpen zijn aan de Belgische Sociale Zekerheid• medische bijstand ter plaatse• financiële tussenkomst (derdebetaler)• onbeperkte terugbetaling indien urgentie of na akkoord ziekenfonds• indien geen ZIV-tussenkomst: tussenkomst van € 75/dag voor ziekenhuis-

opnames en 50% van de kosten gemaakt in pre- en postperiode• kosten van opzoeking en redding (tot € 5000)• administratieve organisatie• repatriëring van verzekerde en verzekerde gezinsleden• repatriëring stoffelijk overschot• opsturen van geneesmiddelen, prothesen en brillen bij medisch incident• bezoek aan een verzekerde die in het buitenland is opgenomen in het

ziekenhuis

6. DERDEBETALERSYSTEEM

Het derdebetalersysteem ‘Medi-Assistance’ is van toepassing als je telefonisch aangifte doet.Dit betekent dat je hospitalisatiefactuur rechtstreeks van het ziekenhuis naar AG Insurance vertrekt. AG zorgt voor de onmiddellijke en volledige betaling aan het ziekenhuis en rekentdaarna alleen de persoonlijke, niet-verzekerde kosten (bijvoorbeeld van de vrijstelling, telefoonkosten, kosten die uitgesloten zijn in de polis) aan jou door.

Sommige ziekenhuizen zullen je toch nog vragen een voorschot te betalen gelijk aan de vrijstelling (algemeen € 50, in éénpersoonskamer € 250). Bewaar in dit geval het betalingsbewijs zorgvuldig.

Elke nieuwe verzekerde ontvangt zijn of haar gepersonaliseerde Medi-Assistance kaart samen met uitleg over het gebruik van de kaart. Een lijst met de deelnemende ziekenhuizenkan je terugvinden op www.mediassistance.be. Op deze kaart vind je gegevens om contact op te kunnen nemen met het Medi-Assistance service center, zowel in België als vanuit het buitenland.

Page 7: Brochure hospitalisatie AG 2010

Hospitalisatieverzekering De Lijn (infobrochure) editie januari 20107/12

Derdebetalersysteem kort samengevat

Schaderegeling met DERDEBETALERSYSTEEM

Voor of tijdens een ziekenhuisopname neemt een verzekerde contact opmet het servicecenter van AG Insurance met de gegevens vermeld op deMedi-Assistancekaart.

Je ontvangt er telefonisch advies over:• de waarborgen van het contract• de tenlasteneming door AG Insurance• de derdebetalersregeling met het ziekenhuis• bijkomende dienstverlening

Je kunt de Medi-Assistance kaart niet gebruiken voor kosten gemaakt tijdens de pre- en postperiode of voor kosten gemaakt naar aanleiding van een zware ziekte (zonder opname).Verder in deze brochure staat beschreven wat je moet doen voor de terugbetaling van dezekosten.

De Medi-Assistance kaarten van Winterthur en AXA zijn NIET meer geldig. Je krijgt een nieuw kaartje van AG Insurance toegestuurd. Het duurt een aantal weken om de kaarten aante maken. Heb je nog geen kaartje ontvangen, dan kan je toch telefonisch aangifte doen op het nummer 02 664 11 77.

VRAGEN EN ANTWOORDEN

1. Mijn gezinsleden zijn momenteel elders verzekerd. Kan ik hen nog aansluiten?Dat kan. Hiervoor moet je eerst de opzegvoorwaarden en vervaldag van je huidige hospitalisatieverzekering nagaan.9 Als je je polis hebt opgezegd, kan je aansluiten bij AGInsurance op voorwaarde dat je ononderbroken verzekerd blijft. Je polis vervalt bijvoorbeeld op 30 april. Je moet dan bij AG Insurance aansluiten vanaf 1 mei. Als tweede voorwaardebezorg je aan vzw Lijnwerk een bewijs dat je daarvoor elders verzekerd was. Je vraagt eenverzekeringsattest bij je vorige verzekeraar dat vermeldt dat je tot datum x verzekerd was. Ditstuur je samen met het aansluitingsformulier naar vzw Lijnwerk of de maatschappelijk assistent(e) van je entiteit.Let wel op! Het moet steeds gaan om een polis met gelijkwaardige waarborgen. Indien hetattest van de vorige verzekeraar niet aanvaard wordt omwille van niet-gelijkwaardige waarborgen, is er een wachttijd van 3 maanden van toepassing. Je kunt dus het best vooraf bij AG Insurance navragen of dit in jouw geval van toepassing is.

2. Zijn er wachttijden?Er is GEEN wachttijd, tenzij je overkomt van een andere verzekeraar met niet-gelijkwaardigewaarborgen (zie hierboven).

3. Wat als mijn ziekenhuis geen derdebetalersysteem aanbiedt?Een zeer beperkt aantal ziekenhuizen is nog niet aangesloten bij het derdebetalersysteem. Inzo’n geval krijg je bij het Medi-Assistance service center verdere uitleg over de te volgen procedure (zelfde procedure als bij zware ziekte).

4. Wat moet ik doen bij een hospitalisatie na een ongeval?Als je over een privé-ongevallenverzekering beschikt en je komt na zo’n ongeval in het ziekenhuis terecht, maak je best geen gebruik van de Medi-Assistance kaart. Vzw Lijnwerk kan je in dit geval informatie geven rond de te volgen procedure en stuurt je de nodige formulieren toe om een aangifte te doen bij de ongevallen- én de hospitalisatieverzekering.

9 Een individuele polis zegt men meestal 3 maanden voor de vervaldag op d.m.v. een aangetekend schrijven. Houd dus rekening met deze opzegperiode.

Page 8: Brochure hospitalisatie AG 2010

Hospitalisatieverzekering De Lijn (infobrochure) editie januari 20108/12

5. Hoeveel bedraagt de vrijstelling?Als je in het ziekenhuis in een twee-, meerpersoonskamer of slaapzaal verblijft, is er een vrijstelling van € 50 per kalenderjaar per verzekerde van toepassing. De vrijstelling in eenprivé-kamer bedraagt € 250 per kalenderjaar per verzekerde.Dit wil zeggen dat de eerste € 50 of € 250 niet door AG Insurance wordt terugbetaald maar ten laste blijft van de verzekerde.

6. Heb ik nog andere persoonlijke kosten?Persoonlijke kosten als drank, telefoon, tv, ... krijg je niet terug. Ook kosten die uitgesloten zijn in de polis, betaalt AG Insurance niet terug.

7. Kan ik een eenpersoonskamer nemen?Je kan een éénpersoonskamer kiezen, maar de terugbetaling van de kosten wordt danbeperkt. Algemeen zal de terugbetaling beperkt worden tot maximum 3 x de ZIV-tussenkomst. Je betaalt hiervoor ook een hogere vrijstelling, namelijk € 250.

8. Kan ik bij mijn kind verblijven in het ziekenhuis?De verblijfskosten van een van de ouders in dezelfde kamer als een gehospitaliseerd kind worden vergoed voor zover een van de ouders verzekerd is en de aanwezigheid van de ouder beschouwd wordt als medisch noodzakelijk. Bezorg hiervoor een attest van de behandelende geneesheer aan AG.

9. Is daghospitalisatie gedekt (geen overnachting)?Ja, op voorwaarde dat er een ligdag gefactureerd wordt en het gaat om een forfait A, B, C, D,mini of maxi. Dit vind je terug op de ziekenhuisfactuur of kan je navragen bij het ziekenhuis ofde geneesheer.Let op: kies ook hier voor een twee- of meerpersoonskamer om een optimale terugbetaling tekrijgen.

10. Worden tand- en kaakbeenbehandelingen terugbetaald?Behandelingen van de mandibulae of kaaksbeenderen worden slechts terugbetaald na voorafgaandelijk akkoord van de adviserende arts van AG Insurance en mits voorlegging vanhet medisch verslag dat de noodzaak van de ingreep aantoont, de gebruikte techniek en hetbestek.Operaties aan wijsheidstanden worden terugbetaald indien ze vermeld staan op de hospitalisatiefactuur.Andere tandkosten en tandprothesen worden alleen vergoed als ze het gevolg zijn van eenongeval of zware ziekte.

11. Worden vervoerskosten terugbetaald?De kosten van aangepast vervoer naar het ziekenhuis (ook met helikopter) worden vergoedvoor zover een medisch getuigschrift aantoont dat de gezondheidstoestand van de aangeslotene een dringende opname in het ziekenhuis vereist. Bezorg de factuur eerst aan jemutualiteit en stuur nadien een kopie, samen met de verschilstaat, naar AG Insurance.

12. Geldt deze dekking ook in het buitenland?Er is een wereldwijde dekking. In geval van hospitalisatie in het buitenland dient tegelijk aan de drie volgende voorwaarden worden voldaan :- de opname moet een dringend en onvoorzienbaar karakter hebben of de mutualiteit moetvoorafgaandelijk haar akkoord gegeven hebben;- er moet een wettelijke tussenkomst zijn;- de verzekerde mag tijdens de 12 maanden voorafgaand aan het schadegeval, niet in het buitenland verbleven hebben gedurende meer dan 3 maanden.

Indien aan een van deze drie voorwaarden niet is voldaan, wordt de terugbetaling van degewaarborgde kosten beperkt tot € 75, vermenigvuldigd met het aantal dagen ziekenhuisopname voor de hospitalisatiekosten. De kosten voor pre- en postperiode wordenten belope van 50% terugbetaald. De kosten i.v.m. ernstige ziekten worden niet vergoed.

Page 9: Brochure hospitalisatie AG 2010

Hospitalisatieverzekering De Lijn (infobrochure) editie januari 20109/12

PROCEDURE IN GEVAL VAN EEN HOSPITALISATIE

1. GEPLANDE OPNAME

EEN GOEDE RAAD: Vraag een twee- of meerpersoonskamer voor een optimale terugbetaling van de kosten.

Je weet op voorhand wanneer je wordt opgenomen:

Stap 1 Je neemt - bij voorkeur één tot twee weken voor de ziekenhuisopname - contact op met het Medi-Assistance service center (dagelijks tussen 8u en 17u - ℡ 078 15 50 30). De medewerkers van het service center informeren je over de waarborgen waarvan je geniet en kunnen je vertellen of de geplande opname onder deze waarborgen valt.

Houd volgende informatie bij de hand wanneer je het service center belt:* je Medi-Assistance kaart* gegevens van het ziekenhuis (naam en adres)* gegevens van je hospitalisatie (ZIV-code of omschrijving)

Stap 2 Het service center stuurt je onmiddellijk een brief ter bevestiging van je aansluiting. Een kopie van dit schrijven vertrekt rechtstreeks naar het ziekenhuis.Let op! Dit is eigenlijk geen bevestiging van dekking. Als later blijkt dat de (geplande) opname buiten de polisvoorwaarden valt, dien je de kosten hiervan alsnog aan AG Insurance terug te betalen (zie ook stap 6).

Stap 3 Bij je inschrijving in het ziekenhuis geef je aan de balie de bevestigingsbrief van het service center af. Sommige ziekenhuizen zullen je vragen een voorschot te betalen gelijk aan de vrijstelling van het contract. Bewaar dit betalingsbewijs zorgvuldig.

Stap 4 Het ziekenhuis stuurt haar factuur rechtstreeks naar AG Insurance.

Stap 5 AG Insurance betaalt de volledige factuur aan het ziekenhuis.

Stap 6 Je ontvangt van AG Insurance een afrekening van de door hen betaalde kosten waarin je gevraagd wordt eventuele niet-vergoede kosten (bijv. telefoonkosten, vrijstelling, niet- vergoede medische prestaties, …) terug te betalen.

AG INSURANCE ZIEKENHUIS

PATIENT

Brief ter bevestiging

Betaling

Brief ter bevestiging

Factuur

(Vrijstelling)

Brief ter bevestiging Tel. naar service center

2. SPOEDOPNAME

Een familielid, een personeelslid van het ziekenhuis of de patiënt zelf neemt na de opname zosnel mogelijk contact op met het service center. Het service center zal de bevestigingsbrief pere-mail of per fax naar het ziekenhuis sturen op de eerste werkdag volgend op de aanvraag tottussenkomst.

Page 10: Brochure hospitalisatie AG 2010

Hospitalisatieverzekering De Lijn (infobrochure) editie januari 201010/12

PROCEDURE VOOR KOSTEN IN PRE- EN POSTPERIODEAlle medische kosten die in rechtstreeks verband staan met een verzekerde hospitalisatie endie gemaakt worden binnen een periode van 1 maand voor de hospitalisatie en 3 maanden na de hospitalisatie, mogen ook ingediend worden bij de verzekeringsmaatschappij (zie hieronder ook ‘wettelijke bewijsstukken’ bij ‘documenten’).

Stap 1 AG Insurance kent je een persoonlijk schadedossiernummer toe voor je hospitalisatie. Dit schadedossiernummer gebruik je voor de pre- en postkosten die aan deze hospitalisatie verbonden zijn.

Stap 3 Betaal je medische kosten altijd rechtstreeks aan de zorgverstrekkers en bied ze eerst bij je mutualiteit ter vergoeding aan. Je ontvangt van je mutualiteit een afrekening voor de ingediende kosten.

Stap 4 Stuur nadien (uiterlijk binnen het jaar), liefst gegroepeerd, de wettelijke bewijsstukken van je onkosten naar AG Insurance. Vermeld op elk schrijven jenaam, adres, de vermelding ‘De Lijn – Polis N610’ en het schadegevalnummer.

AG InsuranceSchadebeheer Health CareE. Jacqmainlaan 531000 Brussel

Stap 5 AG Insurance betaalt je kosten terug na ontvangst van een volledig schadedossier (dus pas na ontvangst van o.a. de ziekenhuisfactuur).

Een goede raad!Behoud steeds een kopie van ieder document dat je aan AG Insurance overhandigt. Zo kun je bij eventueel postverlies een volledig nieuw medisch dossier samenstellen. Zorg ookvoor een tijdige afgifte van je documenten. Zo vermijd je dat AG Insurance je dossier zou weigeren wegens laattijdig indienen.

PROCEDURE IN GEVAL VAN ZWARE ZIEKTE

In geval van een nieuwe aangifte, verwittig onmiddellijk AG Insurance.

Stap 1 Je dient een schadeaangifte in en hebt hiervoor het document schademelding nodig:

- Document 1 = schademelding" in te vullen door de patiënt of zijn vertegenwoordiger

- Document 2 = medisch getuigschrift" in te vullen door de behandelende geneesheer

Stap 2 Betaal je medische kosten altijd rechtstreeks aan de zorgverstrekkers en bied ze eerst bij je mutualiteit ter vergoeding aan.

Stap 3 Stuur nadien (uiterlijk binnen het jaar), liefst gegroepeerd, de wettelijke bewijsstukken van je onkosten naar AG Insurance. Vermeld op elk schrijven je naam, adres, de vermelding ‘De Lijn – Polis N610’ en het schadegevalnummer.

Stap 4 AG Insurance betaalt je kosten terug na ontvangst van het schadedossier.

Een goede raad!Behoud steeds een kopie van ieder document dat je aan AG Insurance overhandigt. Zo kun je bij eventueel postverlies een volledig nieuw medisch dossier samenstellen. Zorg ook vooreen tijdige afgifte van je documenten. Zo vermijd je dat AG Insurance je dossier zou weigeren wegens laattijdig indienen.

Page 11: Brochure hospitalisatie AG 2010

Hospitalisatieverzekering De Lijn (infobrochure) editie januari 201011/12

DOCUMENTEN

1. WAT IN TE VULLEN BIJ EEN AANSLUITING?

AANSLUTINGSFORMULIER

Voor de aansluitingsvoorwaarden, zie ‘aansluitingen, wijzigingen en premiebetalingen’hierboven.

2. WAT IN TE VULLEN BIJ EEN SCHADE?

SCHADEAANGIFTEFORMULIER

Vergeet niet om steeds je naam, adres, De Lijn, polisnummer N610 te vermelden op ALLEdocumenten. Bij ontvangst door AG Insurance van documenten worden de enveloppen niet bijgehouden!

3. WETTELIJKE BEWIJSSTUKKEN

Voor de ziekenhuisopname:

- originele, gedetailleerde ziekenhuisfactuur (geen kopie)

Voor de medische kosten veroorzaakt buiten de ziekenhuisopname:

- voor de medische kosten (consultaties, visites, onderzoeken): originele verschilstaat van het ziekenfonds met vermelding van naam en voornaam van de patiënt, naam voorschrijvende arts, datum medische prestatie, aard van de prestatie (ZIV-code of omschrijving), werkelijk betaald bedrag;

- voor geneesmiddelen en farmaceutische kosten: kopie van doktersvoorschrift of -recept, ontvangstbewijs of originele (standaard)factuur van de apotheker (met vermelding van naam en voornaam van de patiënt, datum van aflevering, naam van elk geneesmiddel, werkelijk betaald bedrag) en originele verschilstaat van het ziekenfonds met vermelding van naam en voornaam van de patiënt, naam voorschrijvende arts, datum medische prestatie, aard van de prestatie (ZIV-code of omschrijving), werkelijk betaald bedrag;

- voor raadplegingen bij de kinesist: kopie van het doktersvoorschrift samen met een kopie van het attest van verstrekte zorgen.

Aanvraag vzw Lijnwerk of de maatschappelijk assistent(e) van je entiteit

Terugbezorgen vzw Lijnwerk of de maatschappelijk assistent(e) van je entiteit

Aanvraag Medi-Assistance service center, vzw Lijnwerk of de maatschappelijk assistent(e) van je entiteit

Terugbezorgen AG InsuranceSchadebeheer Health CareE. Jacqmainlaan 531000 Brussel

Page 12: Brochure hospitalisatie AG 2010

Hospitalisatieverzekering De Lijn (infobrochure) editie januari 201012/12

CONTACTPERSONEN

Medi-Assistance service center AG Insurance ℡ 078 15 50 30 24u op 24u, buiten de kantooruren (8u tot 17u) noteert het secretariaat je gegevens en wordt de volgende dag door een beheerder contact met jou opgenomen

Schadebeheerder AG INSURANCE℡ 02 664 11 [email protected]

Vzw Lijnwerk:Daniëlle Van Camp [email protected] ℡ 015 44 08 94Gwendy Pithie [email protected] ℡ 015 44 08 93

Maatschappelijk assistenten:

Antwerpen Marc Broddin [email protected] 03 218 14 22Vicky Beirinckx [email protected] 03 218 14 76Miro Halfon [email protected] 03 218 14 23

Oost-Vlaanderen Natacha Hoste [email protected] 09 210 93 71Greet Verbrugge [email protected] 09 210 93 71

Vlaams-Brabant Agnes Van Hulle [email protected] 016 31 36 83Lien Oliviers [email protected] 016 31 36 86

Limburg Josée Bauwen [email protected] 011 85 02 78Dimitri Bruninx [email protected] 011 85 02 79

West-Vlaanderen Michel Saelens [email protected] 059 56 53 20