bouwerwei tsiedonk maart 2012

8
Buurtvereniging “De Bouwerwei” Opgericht 18 augustus 1945 Jaargang 6, nummer 2 Uitgave maart 2012 Oplage 365 stuks http://bouwerwei.blogspot.com [email protected] Dank aan en lof voor de buurtvereniging van kersvers plaquettedrager Jos Som. De buurt kreeg een stukje ‘geluk’ geschonken van de burgervader. AGENDA 2012 PAASEIEREN RAPEN 8 APRIL SPEURTOCHT 8 JUNI FOREL VISSEN 23 JUNI SJPRINGBRON FESTIVAL 30 JUNI/1JULI DAGTOCHT 8 SEPTEMBER ST. NICOLAAS BEZOEK 3 EN 4 DECEMBER KRIBBE OPBOUWEN 15 DECEMBER Woord van de voorzitter Het nieuwe seizoen is alweer gestart en wel met de jaarvergadering van onze vereniging. Deze heeft plaats gevonden op 16 maart. Tijdens deze bijeenkomst heeft onze burgemeester de plaquette van ver- dienste in ontvangst mogen nemen uit handen van onze voorzitter. Buiten de belangrijkheid van deze vergadering zat de sfeer, zoals ook in voorgaande jaren, er goed in. Ook werd weer in de pauze de bekende “Frans Poetgens poefel” genuttigd, wat door de aanwezigen zeer op prijs werd gesteld. Na de vergadering zorgde Torsten Farhun nog voor een dia voorstelling met foto’s van het afgelopen jaar. Onder het genot van een drankje werd er nog enkele uurtjes gezellig met elkaar doorgebracht. Nu kunnen wij, na alles besproken te hebben, weer verder met ons jaarpro- gramma. Als eerste staat nou weer het bekende Paaseieren rapen op ons programma. Elders in Os Tsiedonk staat natuurlijk het inschrijfformulier om hieraan deel te nemen. Onderstaande evenementen staan ook weer op ons jaarprogramma: Speurtocht – forelvissen – Sjpringbron Festival – Dagtocht – Bezoek van de Sint. Tijdens de rondvraag kwam weer op tafel om een leuke wandeltocht en/of fietstocht te organiseren. Deze evene- menten zijn al eens getracht te houden. Door te weinig animo is dit toen niet gelukt. Wij zullen het nog eens probe- ren en aan u een datum bekend maken wanneer en waar gewandeld cq gefietst zou kunnen worden. Ook is nogmaals gesproken over de aanschaf van een nieuwe kribbe. Een van onze bestuursleden heeft reeds de nodige contacten gelegd met “makers” van deze aparte figuren. Het gaat hier over een flinke som geld die de buurt dit jaar zeker nog niet kan investeren. Het bestuur zal nogmaals nadenken hoe het geld samengebracht kan worden om een nieuwe kerststal te kunnen kopen. Wij hopen weer een leuk jaar program- ma te kunnen aanbieden en hopen dat voor u er iets passends bij te vinden is. Piet Mijnes voorzitter In dit nummer: WOORD VAN DE VOORZITTER KOKEN MET GERRY JAARVERSLAG 2011 UITREIKING PLAQUETTE FORELVISSEN BASISSCHOOL BLEIJERHEIDE PUZZELPLEZIER ADVERTENTIES

description

bouwerwei tsiedonk maart 2012

Transcript of bouwerwei tsiedonk maart 2012

Page 1: bouwerwei tsiedonk maart 2012

Buurtvereniging“De Bouwerwei”Opgericht 18 augustus 1945

Jaargang 6, nummer 2

Uitgave maart 2012Oplage 365 stukshttp://[email protected]

Dank aan en lof voor de buurtvereniging van kersvers plaquettedrager Jos Som.

De buurt kreeg een stukje ‘geluk’ geschonken van de burgervader.

AgendA 2012Paaseieren raPen 8 aPril

sPeurtocht 8 juni

Forel vissen 23 juni

sjPringbron Festival 30 juni/1juli

Dagtocht 8 sePtember

st. nicolaas bezoek 3 en 4 December

kribbe oPbouwen 15 December

Woord van de voorzitterHet nieuwe seizoen is alweer gestart en wel met de jaarvergadering van onze vereniging. Deze heeft plaats gevonden op 16 maart.

Tijdens deze bijeenkomst heeft onze burgemeester de plaquette van ver-dienste in ontvangst mogen nemen uit handen van onze voorzitter. Buiten de belangrijkheid van deze vergadering zat de sfeer, zoals ook in voorgaande jaren, er goed in. Ook werd weer in de pauze de bekende “Frans Poetgens poefel” genuttigd, wat door de aanwezigen zeer op prijs werd gesteld. Na de vergadering zorgde Torsten Farhun nog voor een dia voorstelling met foto’s van het afgelopen jaar. Onder het genot van een drankje werd er nog enkele uurtjes gezellig met elkaar doorgebracht.

Nu kunnen wij, na alles besproken te hebben, weer verder met ons jaarpro-gramma.Als eerste staat nou weer het bekende Paaseieren rapen op ons programma.Elders in Os Tsiedonk staat natuurlijk het inschrijfformulier om hieraan deel te nemen.Onderstaande evenementen staan ook weer op ons jaarprogramma: Speurtocht – forelvissen – Sjpringbron Festival – Dagtocht – Bezoek van de Sint.Tijdens de rondvraag kwam weer op tafel om een leuke wandeltocht en/of fietstocht te organiseren. Deze evene-

menten zijn al eens getracht te houden. Door te weinig animo is dit toen niet gelukt. Wij zullen het nog eens probe-ren en aan u een datum bekend maken wanneer en waar gewandeld cq gefietst zou kunnen worden.

Ook is nogmaals gesproken over de aanschaf van een nieuwe kribbe. Een van onze bestuursleden heeft reeds de nodige contacten gelegd met “makers” van deze aparte figuren. Het gaat hier over een flinke som geld die de buurt dit jaar zeker nog niet kan investeren. Het bestuur zal nogmaals nadenken hoe het geld samengebracht kan worden om een nieuwe kerststal te kunnen kopen.

Wij hopen weer een leuk jaar program-ma te kunnen aanbieden en hopen dat voor u er iets passends bij te vinden is.

Piet Mijnesvoorzitter

In dit nummer:• woorD van De voorzitter

• koken met gerry

• jaarverslag 2011

• uitreiking Plaquette

• Forelvissen

• basisschool bleijerheiDe

• PuzzelPlezier

• aDvertenties

Page 2: bouwerwei tsiedonk maart 2012

Pagina 2 De Bouwerwei Tsiedonk

2011 was een bewogen jaar voor onze buurtvereniging. Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van een aantal bestuursleden en buurtleden en is een betrouwbare kracht in ons bestuur ernstig ziek geworden. Een grote aderlating voor onze buurtvereniging en een grote klus voor de overige bestuursleden die geluk-kig wel een vaste kern vrijwilligers achter zich hebben staan.

Onze activiteiten hebben weer allemaal kunnen plaatsvinden. 25 maart was er een goed bezochte jaarvergadering. Op deze jaarvergadering werd ons bestuurs-lid dhr. Dré Webers benoemd tot erelid van onze buurtvereniging voor zijn jaren-lange inzet in ons bestuur. Helaas hebben wij in september afscheid moeten nemen van Dré nadat hij, na jaren lang met zijn gezondheid te hebben gesukkeld, overle-den is.

Dhr. Hein Vinken zou op de jaarvergade-ring ook tot erelid worden benoemd en de plaquette uitgereikt krijgen. Helaas kon dit niet doordat hij om medische redenen afwezig was.

In mei werd de plaquette alsnog overhan-digd aan Hein. Dit was een emotioneel moment voor hem, zijn vrouw Ellen, de familie en het bestuur. Maar zeker meer dan verdiend na zijn jarenlange inzet voor de buurtvereniging, en vooral de verzor-ging van de ‘Sjpringbron’, en het ‘gezicht’ dat hij was voor onze vereniging in de buurt.

24 april stond het jaarlijkse paaseieren rapen op het programma. Onder het ge-not van heerlijk weer gingen 19 kinderen op de schuttersweide aan de Voorter-straat eieren zoeken die de paashaas had verstopt. Onze dank gaat uit naar schut-terij St. Sebastianus voor het beschikbaar stellen van hun terrein en kantine.

De volgende activiteit was de speurtocht op 10 juni. Er was sprake van een geringe

deelname. Echter, de aanwezige leden hebben zich kostelijk geamuseerd.

Een week later, 18 juni, stond het forel-vissen weer op het programma. Dit jaar werden de vijvers van Wijlre ingewisseld voor de vijvers van Mechelen. In totaal waren er 14 leden aanwezig en ondanks het regenachtige weer vermaakten zij zich goed. Uiteindelijk mocht Ton Krichel de wisselbeker in ontvangst nemen.

9 en 10 juli stond weer het alom bekende Sjpringbronfestival op het programma. De oldie avond van de afgelopen jaren op de zaterdag werd ingeruild voor een sjtim-mungsavond met DJ Jos Janssen. Deze werd voorafgegaan door een gezellige kinderdisco.

Op de zondag vond weer de kinderrom-melmarkt plaats. De Theresiastraat stond weer vol met enkele prachtige geïmprovi-seerde marktkraampjes.

’s Morgens mochten de aanwezigen bij òs Sjpringbron weer genieten van een miniconcert van de harmonie en drum-

Jaarvergadering vrijdag 16 maart

Page 3: bouwerwei tsiedonk maart 2012

De Bouwerwei Tsiedonk Pagina 3

band van St. Aemiliaan. Dank gaat vanuit het bestuur uit naar de harmonie voor de bijdrage die ze hebben geleverd.

Na het kleine concert van de harmonie en haar drumband was er een concert van enkele wienerspelers. Zij brachten alvast de sjtimmung erin voor het optreden dat in de middag zou plaatsvinden.

Voor het tweede jaar op rij kwam ‘Wahn-sinn’ optreden bij het Sjpringbronfestival. Zij brachten met hun muziek de sjtim-mung die bij het Sjpringbronfestival hoort. Op een enkele korte regenbui na genoten zo’n 300 aanwezigen van het optreden.Op zaterdag 10 september vond onze jaarlijkse dagtocht plaats. Vanaf de sjpringbron vertrok de bus met als eerste

halte Haus Immendorf. Hier werd een zeer uitgebreid en lekker ontbijtbuffet genuttigd. Daarna reed de bus door naar Euskirchen, voor twee uurtjes winkelple-zier. Tot slot werd het historische stadje Ahr-weiler aangedaan. Dit staat bekend om zijn wijnfeesten die in september plaats-vinden. Onder het genot van een hapje en een (of twee) drankjes verbleven wij hier nog enkele uurtjes alvorens tevreden naar huis terug te keren.

Op 30 november en 1 december brachten de Sint en zijn pieten weer een bezoek aan onze jongste leden. Verspreid over deze 2 dagen ging hij op bezoek bij 55 kinderen. Op de donderdag was er nog een piet uitgevallen maar gelukkig heeft

de sint enkele reserve pieten achter de hand.

10 december werd de kerstkribbe op-gebouwd. Met een aantal vrijwilligers stond deze binnen enkele uren. Bij het opbouwen werd geconstateerd dat de kribbe aan vervanging toe is. Een aantal bestuursleden is hier intensief mee bezig. Wij wijzen u erop dat een kribbe enkele duizenden euro’s kost. Tijdens deze jaar-vergadering komen wij hier nog eens op terug.

Bij zieken en jubilea zijn kleine attenties verzorgd. Namens onze leden hebben wij deelgenomen aan recepties. Vanuit ons secretariaat werden gelukwensen, brie-ven en helaas rouwbrieven verstuurd.

Namens het bestuur wil ik alle vrijwil-ligers bedanken die op de één of andere manier hebben bijgedragen aan onze ac-tiviteiten. Zonder hun konden deze geen doorgang vinden. Het kasteleinsechtpaar Marcel en Elvira wil ik een speciaal woord van dank geven voor hun prettige samen-werking.

Tevens dank aan de drukker van Os Tsiedonk en de wijkvertegenwoordiger buiten ons bestuur om en het innen van de contributie.Rest mij u te vertellen dat ons bestuur 10 keer heeft vergaderd, onze buurtkrant acht keer is verschenen en wij momen-teel 324 gezinnen als lid hebben. Kevin Starmans, notulist.

Tijdens de jaarvergadering kreeg burge-meester Jos Som uit handen van voorzit-ter Piet Mijnes de plaquette van verdien-ste van Buurtvereniging De Bouwerwei uitgereikt.

“Jos Som heeft in de jaren dat hij bur-gemeester van onze gemeente is vaak bewezen de buurt (en haar buurtvereni-ging) een warm hart toe te dragen. Het bestuur heeft nooit tevergeefs bij hem aangeklopt en altijd een luisterend oor bij hem gevonden. Hij is bij diverse activiteiten aanwezig geweest, meest recent nog het 65-jarig bestaansfeest, waar hij naast het ontvangen van het eerste jubileumboek ook nog twee Koninklijke onderscheidingen mocht opspelden”, aldus Piet Mijnes in zijn laudatio. Verder roemde hij de burgervader om zijn inzet voor de gemeente Kerkrade en haar burgers, de wijk Bleijerheide en haar inwoners. “Recent nog als stoere rocker in de Bloody Serious Band“, refereerde de voorzitter aan de actie van

de gemeente om het Glazen Huis naar Kerkrade te halen.Burgemeester Som toonde zich verheugd en dankte de vereniging voor deze bijzondere eer. Hij beloofde de plaquette en bijbehorende oorkonde een mooie plek te geven. Ook had hij lovende woor-den voor de inzet van de vrijwilligers van De Bouwerwei en de Kerkraadse ver-enigingen in het algemeen. Zij leveren een stuk sociale binding in en tussen de wijken, waar de Gemeente Kerkrade zeer veel waarde aan hecht.Ook schonk hij de buurt een ‘stukje geluk’. Dit symbolisch stukje papier is bedacht door een jonge kunstenares die op deze manier wat meer geluk in de wereld wil brengen. Voorzitter Piet Mijnes beloofde het stukje geluk voor de buurt goed te bewaren!

Burgemeester Som schaart zich in een rijtje illustere namen, waarin onder anderen ook zijn voorganger als burge-meester van Kerkrade is opgenomen: ‘Blierheidsjer jóng’ Thijs Wöltgens.

Plaquette van verdienste voor burgemeester Som

Page 4: bouwerwei tsiedonk maart 2012

Pagina 4 De Bouwerwei Tsiedonk

Gespecialiseerd in koffietafels (vanaf €7,95 p.p.), bruiloften, diners, koud buffet.

Ruimte voor vergaderingen met grote en kleine feestzaal.

Maandelijkse (thema)feesten.

KienenElke zondag en woensdag, aanvang 19.30 uur

Schietbanen - skat - kicker - steeldartbij ons in verenigingsverbandInfo is verkrijgbaar in ons café

Elvira en Marcel SimonsFranciscanerstraat 44 - 045-5452852

www.cafeejenbouwerwei.nl

Café Ejen BouwerweiVerenigingslokaal Buurtvereniging De Bouwerwei

Mië wie ing jans jemütliche wieëtsjaf!

Alle Nederlandse en Duitse belastingaangiften

Informatie voor grenspendelaars wonen / werken / kindergeld

Einkommenssteuer Erklärungen – Antrag Eigenheim Zulage

045 – 545 22 47 www.kerff.com

Page 5: bouwerwei tsiedonk maart 2012

De Bouwerwei Tsiedonk Pagina 5

Paes KerkradeMaria Gorettiplein 1, Kerkrade

Geopend ma t/m za van 8.00 - 20.00 uurGeopend zo van 16.00 - 20.00 uur

Net als voorafgaande jaren houdt onze buurtvereniging weer het traditionele paaseieren rapen voor onze jongste buurtle-den. Dit jaar zal de Paashaas ervoor zorgen dat de eieren op Paaszondag 8 april worden verstopt.

Natuurlijk zou de paashaas het leuk vinden als ouders en grootouders ook kwamen kijken, zodat het een gezelligefamilieochtend wordt. Ook dit jaar gaan wij de door de paashaas verstopte eieren zoeken op het terrein van Schutterij St. Sebastianus aan de Voorterstraat.Bij slechte weersomstandigheden zullen de kinderen toch de paaseieren bij de schutterij rapen. De Paashaas doet ook bij slecht weer zijn werk. Tenslotte wil hij de kinderen niet teleurstellen, want het is hun feest. Omdat de kinderen van verschillende leef-tijden zijn, wordt ervoor gezorgd dat ieder kind evenveel krijgt.De bedoeling is dus, dat alle gevonden paaseieren door de kinde-ren worden ingeleverd bij een van de aanwezige bestuursleden. Dan worden ze eerlijk verdeeld onder de aanwezige kinderen. Omdat de Paashaas het veel gezelliger vindt wanneer we geza-menlijk aankomen willen we alle deelnemers vragen om uiterlijk 11.00 uur aan de Sjpringbron aanwezig te zijn, zodat we dan samen naar de schuttersweide kunnen gaan.Indien Uw kind(eren) wil deelnemen aan deze gezellige ochtend, vul dan het aanmeldingstrookje in en lever het voor woensdag 4 april in bij Annie Kousen, Vroenstraat 319.Latere aanmeldingen zullen tevergeefs zijn in verband met di-verse aankopen. De kinderen moeten zelf voor een schaaltje of mandje zorgen. De schutterij zal in de kantine koffi e, chocomel en frisdrank verkopen.

Paaseieren rapen Aanmelding paaseieren zoeken

Wij doen mee aan het paaseieren zoeken:

Naam: …………………………………………………..........................

..........................................................................................

Adres: …………………………………………………...........................

...........................................................................................

Wij komen met ……………………………. kinderen.

Inleveren voor woensdag 4 april bij Annie Kousen, Vroenstraat 319.

Page 6: bouwerwei tsiedonk maart 2012

Pagina 6 De Bouwerwei Tsiedonk

Franciscanerstraat 376462 CL KerkradeTel. 045 850 13 1306 835 384 [email protected]

ambachtelijke bakkerijassortiment brood en banketdagelijks ovenvers!

emiel en jossie curfs - horsmansdr. ackensplein 8, bleijerheide

6462 cs kerkrade, 045-5459393

Page 7: bouwerwei tsiedonk maart 2012

De Bouwerwei Tsiedonk Pagina 7K

leu

rp

laa

t v

oo

r d

e p

aa

sha

as

Kle

ur d

e te

Ken

ing m

oo

i in e

n b

ren

g d

eze

zon

da

g 8

ap

ril m

ee n

aa

r h

et p

aa

seie

ren

ra

pen

!

Koken met GerryAardappel-varkensfilet-pannetje (4 personen)

Benodigdheden:

Bereiding:

- 750 gram aardappelen- 1 grote of 2 kleine preien- 2 wortelen- 300 gram varkensfilet

(of -haasje)- 300 gram kipfilet- zout, peper, 5 eetlepels olie

- ½ theelepel gedroogde marjo-lein

- 1 bekertje (150 gram) crème fraîche

- nogmaals grove peper (om te bestrooien)

- peterselie (voor garnering)

De aardappelen schillen en in plakken snijden. Groente poetsen en in stuk-ken snijden. Vlees met zout en peper bestrooien. 3 eetlepels olie in een pan verhitten. Aardappels en wortelen daarin bij middelmatige hitte ca 15 minuten braden. De prei 5 minuten voor het einde van de braadtijd erbij doen, mee braden met zout, peper en marjolein kruiden. De rest van de olie in een 2e pan warm laten worden. De varkensfilet (of haasje) dan 15 minuten braden. De kipfilet na 5 minuten erbij doen en mee braden. Dan het vlees eruit halen en warm houden (b.v. in zilver folie). De creme fraiche in de braadsaus roeren en dan naar eigen smaak nog (na) kruiden. Het vlees in plakken snijden en nogmaals met peper bestrooien. Dan met het aardappel-wortel mengsel en de saus samen serveren.Eventueel met peterselie bestrooien. Smakelijk eten!

Zoals ieder jaar gaan we 23 juni 2012 weer forellen vissen van 13.00 uur tot 18.00 uur. Dit jaar is voor een nieuwe locatie gekozen, namelijk De Geulhof, gelegen aan de Eperweg 9 te Mechelen. Vertrek is om 8.00 uur aan de fontein. Aan deze ac-tiviteit zijn kosten verbonden. Voor liefhebbers die willen mee-doen zijn de kosten voor leden € 5,00 en voor niet leden € 8,00. Diegenen die niet in het bezit zijn van een hengel, maar

toch mee willen doen, kunnen dat bij aanmelding aangeven.Hiervoor zal een oplossing gevonden worden. Het is de bedoe-ling dat we met eigen vervoer gaan. Voor diegenen die geen vervoer hebben wordt gezorgd. Wie er interesse heeft, kan zich inschrijven bij Ton Krichel (045-5463845). Gelieve te betalen bij het inschrijven i.v.m. reserveringskosten. Met vriendelijke groet, Ton Krichel

Forellen vissen in Mechelen

Page 8: bouwerwei tsiedonk maart 2012

Pagina 8 De Bouwerwei Tsiedonk