Boom NT2 catalogus 2016

56
Bestel snel via www.nt2.nl Boom NT2 2016 Natuurlijk Nederlands leren en inburgeren met Boom

description

Meer dan 100 verschillende folio en online uitgaven op het gebied van NT2- en inburgeringsmateriaal.

Transcript of Boom NT2 catalogus 2016

Bestel snel v

ia

www.nt2.nl

BoomNT2

2016

Natuurlijk Nederlands leren en inburgeren met Boom

PRAKTISCHE INFORMATIEWWW.NT2.NLAlle leermiddelen in deze catalogus zijn verkrijg-baar via www.nt2.nl en in de boekhandel.Bestellingen via www.nt2.nl boven de € 20,- wor-den binnen Nederland zonder verzendkosten ge-leverd (m.u.v. Naar Nederland pakketten). Voor leveringen aan het buitenland rekenen wij de daadwerkelijke verzendkosten.

RECHTSTREEKSE BESTELLINGENBestel snel via www.nt2.nl.Of gebruik de bestelbon uit deze catalogus.

INFORMATIE, VRAGEN OVER PRIJZEN EN LOPENDE [email protected] 5200126

INFORMATIE VOOR DE BOEKHANDELAARUitgeverij Boom020 [email protected] Postbus 15970, 1001 NL Amsterdam

WILT U ZELF PUBLICEREN?Uitgeverij Boom, Mirjam Haasnoot, uitgever NT2 en inburgering020 [email protected]

WILT U ADVIES OP MAAT OF EEN TRAINING?Onze vertegenwoordiger komt graag bij u langs. Neem contact op met Tessa Boff Tonella voor een afspraak. 020 521814406 [email protected]

Voor al uw NT2-methodes,óók die van andere uitgevers!

AANVRAAG BEOORDELINGSEXEMPLARENBestel snel via www.nt2.nl.Of gebruik de bestelbon uit deze catalogus.

Als docent kunt u met 50% korting een beoorde-lingsexemplaar aanvragen van onze uitgaven, mits u les geeft aan een groep van 10 cursisten of meer.Van sommige uitgaven wordt geen beoordelings-exemplaar verstrekt: docentenhandleidingen of andere uitgaven die primair bedoeld zijn voor de docent, zoals: alle docentenboeken, Uitspraak- trainer in de les, het ISK-portfolio, Alfaschrift en Anders nog iets? Ook van Naar Nederland en Zelf starten met Nederlands zijn geen beoordelings-exemplaren beschikbaar. Wij behouden ons het recht om aanvragen niet te honoreren, en nemen in dat geval contact met u op om uw aanvraag te bespreken.

LEVERINGSVOORWAARDEN EN KORTINGENBij rechtstreekse afname van 10 exemplaren of meer van dezelfde Boom-titel is er korting moge-lijk. Neem hiervoor contact op met de uitgeverij. Kortingsstaffel:10-29 ex. 5%30-99 ex. 10%100-199 ex. 15%> 200 ex. korting op aanvraag De in deze catalogus genoemde prijzen gelden in 2016. De prijzen van nog te verschijnen titels zijn onder voorbehoud. Aan de informatie in deze ca-talogus is de grootst mogelijke zorg besteed. Alle prijzen, productgegevens, verschijningsdata, leve-ringsvoorwaarden etc. zijn echter onder voorbe-houd van wijzigingen. Kijk voor een actueel aan-bod op www.nt2.nl.

Vormgeving: jacky-o, Rotterdam

Bestel snel via

www.nt2.nl

INHOUDNT2 BIJ BOOMNT2 School 4NT2 Testcentrum 4NT2 Apps 5NT2 Trainingen 5

NT2NT2-Niveautoetsen 6Woordenschattoets Nederlands 7Delftse methode: 8 Nederlands voor Buitenlanders 8 Tweede Ronde HERZIEN 9 Derde Ronde 9 Basiscursus 1 & 2 HERZIEN 10 Delftse grammatica HERZIEN 11NT2 op maat: De opmaat 12 De sprong 12 De finale 13 Van start NIEUW 14 Vooruit 15 Schrijven, Lezen op B1 NIEUW 16 Schrijven, Luisteren, Lezen en Spreken op B2 17Taalthuis 18Nederlands in beeld 19

ALFABETISERENAAP 20Alfaschrift, Verder met Alfaschrift 21

INBURGERINGNaar Nederland NIEUWE TALEN 22Op weg, Onderweg, Wegwijzer 23Kom verder, KNM-Examentraining 24Werken in Nederland 25

WERKZelf starten met Nederlands 26Taal werkt beter 27Taaltrainer 28Taal van de verpleging 29

JEUGDDe taaltrap 30Hotel Hallo 31Zeg ’t eens 32DISK 33ISK Portfolio 34

DEELVAARDIGHEDENEenvoudige basisgrammatica NT2 35Klare taal!, Klare taal online 36Klare taal Plus 37Uitspraaktrainer 38SpreekBeter 39Schrijf Beter NIEUW 39NT2 Nieuwslezer 40Slimme Nieuwslezer 40Taalpingpong 40Beeldtaal 40De omgevallen boekenkast 41Voor-schriften 41Nederland voor nieuwkomers 41Nederland in zicht 41

VOOR DOCENTENFocus op taal NIEUW 42Anders nog iets? 43Les 44Lesvaardig 45Veelgestelde vragen in de NT2-les 46De Delftse methode voor docenten 47Klassiek vakwerk I, Klassiek vakwerk II NIEUW 48FC-Sprint2 49

Nederlands leren 50Examen doen 51Trainingen 52

Voor al uw NT2-methodes,óók die van andere uitgevers!

Let op deze iconen. Ze geven aan waaruit een methode bestaat.

boek

cd / cd-rom / dvd

online cursus

incl. website

app

spel

map

tijdschrift

Artez hogeschool, Albeda college, Capabel Taal, COA, Eurolinguist, Fontys hogeschool, NL Training, VU Amsterdam, ROC Mondriaan, Toptaal, UvA, Academia de Holandès, Radboud in’to Languages, Universiteit Tilburg, Vluchtelingenwerk, TU Delft, ROC de Leijgraaf, bibliotheek Haarlem, OBA, enzovoort, werken al in NT2 SCHOOL.

De toetsen zijn bij een groot aantal klanten in gebruik: Gemeente Amsterdam, de talencentra van Groningen, Amsterdam, Nijmegen en Tilburg, ROC Mondriaan, Hogeschool van Amsterdam, Kellebeekcollege, Nova College, Willem de Kooningcollege, Erasmus Taalcentrum Jakarta, Fontys Hogeschool Hermes taaltrainingen, ROC Aventus, ROC Frieslandcollege, Tarton en Convincent.

Voordelen van NT2 SCHOOL:- Lesmateriaal op maat- Beproefde, gebruiksvriendelijke methodes- Alle niveaus, alle vaardigheden- Zelfstandig werken, waar en wanneer u wilt- Voordelige combinatiepakketten mogelijk- Deskundige ondersteuning

NT2 BIJ BOOM

‘De vormgeving is mooi en helder en de afwisseling in soort teksten aantrekkelijk.’

‘De toetsen zijn allemaal weer vlekkeloos verlopen!’

NT2 SCHOOLNT2 SCHOOL is hét digitale platform voor NT2-cursisten en -docenten met cursussen, toetsen, informatie en gratis lesma-teriaal om Nederlands te leren of om in te burgeren. U kunt hier al uw digitale cursussen en materiaal vinden en activeren.Veel van de Boommethodes zijn een combinatie van boek en online cursus.

Wilt u een pilot doen met uw klas? Stuur uw gegevens dan naar [email protected].

NT2 TESTCENTRUMBoom heeft een testcentrum ontwikkeld met daarin NT2-niveautoetsen die toegesneden zijn op úw cursisten. Boom werkt nu samen met Radboud in’to Languages aan nieuwe A1-toetsen. Scholen kunnen een licentie afnemen en gebruikma-ken van gloednieuwe taaltoetsen. Kijk op pagina 5 en 6 voor meer informatie.

Naast de vertrouwde boeken vindt u bij Boom NT2 verschillende platforms waarmee u een nog betere invulling kunt geven aan uw lessen: NT2 SCHOOl, NT2 Testcentrum, NT2 APPS, en NT2 TRAININGEN.

4

NT2 BIJ BOOM

NIEUWNIEUW

NT2 APPSMobiel studeren heeft veel voordelen. Zo kun je altijd en overal met je smartphone of tablet je Nederlands verbeteren, want de apps zijn ook offline beschikbaar. Boom NT2 gaat al haar me-thodes geschikt maken voor mobiel leren.

Met de apps van Boom Nt2 kun je werken aan een specifie-ke vaardigheid, zoals het verbeteren van je verstaanbaarheid met SpreekBeter of het oefenen van je schrijfvaardigheid met SchrijfBeter. Maar ook volledige methodes zijn beschikbaar als app, zo krijg je met de Delftse methode de volledige cursus Ne-derlands voor buitenlanders, Tweede ronde of Basiscursus 1 in een voordelige app.

Alle beschikbare apps zijn verkrijgbaar in de App Store of via Google Play.

NT2 TRAININGENOmdat Boom NT2 meer en meer vraag kreeg naar ondersteu-ning bij de implementatie van de methodes, is er een groot aantal trainingen ontwikkeld. Behalve trainingen verzorgt Boom overal in het land presentaties en zijn er praktijkmid-dagen van de Boom-auteurs. Wilt u een training op maat? Ook hiervoor kunt u bij ons terecht.Kijk voor meer informatie op pagina 52 of informeer bij Tessa Boff Tonella, [email protected].

Nederlands voor buitenlanders – met de Delftse methode van 0 naar A2 in 1 voordelige app. (lees meer p. 8-9)

Tweede ronde – het vervolg op Nederlands voor buitenlanders brengt je van A2 naar B1 – deze app verschijnt in 2016.

SpreekBeter – voor een betere verstaanbaarheid en oefen met specifieke klanken die u als lastig ervaart – lees meer op p. 39.

SchrijfBeter – oefen je luisteren en spellen deze app, gericht op de specifieke problemen die NT2-leerders op dit gebied kunnen hebben – lees meer op p. 39

5

NT2-niveautoetsen Lezen, luisteren, schrijven en spreken op A2 en B1Universiteiten van Tilburg, Amsterdam, Nijmegen en Groningen

In samenwerking met de NT2-afdelin-gen van de universitaire talencentra van Tilburg, Amsterdam (UvA), Nijmegen en Groningen heeft Boom NT2-niveau-toetsen ontwikkeld. Deze curriculum- onafhankelijke toetsen geven een uit-slag over de verschillende vaardigheden (lezen, luisteren, schrijven en spreken) op A2 en B1. Ze zijn gekoppeld aan de ni-veaus van het Europees Referentiekader talen.

NIVEAU EN DOELGROEPDeze toetsen zijn geschikt voor midden- en hoogopgeleide anderstaligen in een traject richting A2 of B1.

INHOUDVoor zowel niveau A2 als B1 zijn er vier toetsen: - Lezen: een aantal leesteksten met circa dertig meerkeuzevragen. De meerkeuze- vragen toetsen of de leerder in staat is om de informatie die voor hem relevant is, uit de tekst te halen en te verwerken.

- Luisteren: elke luistertoets bestaat uit circa dertig geluids- en videofragmen-ten met meerkeuzevragen. De meerkeu-ze vragen toetsen of de leerder in staat is globale of juist specifieke informatie uit een luistertekst te halen.

- Schrijven: de schrijftoets bestaat uit vijf tot zeven korte aanvulzinnen, twee tot vier halfopen schrijfopdrachten en één of twee open schrijftaken.

- Spreken: de spreektoets bestaat uit drie onderdelen met vijf tot zeven korte spreektaken, twee tot vier middellange opdrachten en één iets langere spreek-taak.

Instellingslicentie van een jaar | D300DIG009050 | € 363,00Instelllingslicentie van een halfjaar | isbn 9789089536051 | € 185,00Digitale toetsafname per vaardigheid | uitsluitend online te bestellen door instellingen met een licentie | € 6,05 per afname | ga naar www.nt2testcentrum.nl

Er zijn van alle toetsen twee versies be-schikbaar.De toetsen worden digitaal afgenomen. De beoordeling van de onderdelen lezen en luisteren gaat automatisch. Er is voor docenten een volledige docentenlicentie met beoordelingsmodellen voor schrijven en spreken beschikbaar. U neemt een li-centie en betaalt per toetsafname.

Wilt u de toetsen eerst uitproberen? U kunt een uitgebreid informatiepakket opvragen of een halfjaarlicentie afsluiten.

www.nt2testcentrum.nl

‘de TANG-toetsen’

A1-toetsen zijn in ontwikkeling. Ze zullen in het najaar van 2016 verschijnen

NT2

6

toetsafname | isbn 9789089535641 | € 6,05

Woordenschattoets Nederlands Receptieve woordenschatomvang gekoppeld aan ERK-niveau

De Woordenschattoets Nederlands (WTN) is een eentalige curriculumonafhankelijke toets waarmee de receptieve woordenschatomvang in het Nederlands ingeschat kan worden. Receptieve woordenschat is bepalend bij het kunnen lezen en begrijpen van teksten. Om een tekst goed te kunnen begrijpen moet 95 tot 98% van de woorden be-kend zijn. Om te meten hoeveel woorden iemand ongeveer kent kan de WTN ingezet worden.

NIVEAU0, A1, A2, B1

DOELGROEPLaag-, midden- en hoogopgeleide anders-taligen

INHOUDDe WTN bestaat uit zeventig meerkeuze- vragen met vier antwoordmogelijkheden, waarvan één goed antwoord en drie af-leiders. De doelwoorden zijn willekeurig geselecteerd uit een frequentielijst met woordfamilies die gebaseerd is op het Corpus Gesproken Nederlands. Elk doel-woord representeert 100 woordfamilies. Met de zeventig vragen meet de WTN ken-nis van 7000 woordfamilies.

De toetsscores geven een betrouwbare indicatie van het aantal woordfamilies dat iemand kent. Om een inschatting te kunnen maken van iemands ERK-niveau worden de scores omgerekend naar het geschatte aantal gekende lemma’s. Dit aantal geeft een indicatie van het taal-niveau.

Deze toets kan gebruikt worden als in-taketoets of als tussentijdse meting om te zien of iemand gevorderd is. De toets kan meerdere keren worden gedaan. De volg-orde van de vragen verandert per afname. De toets is zowel beschikbaar via het NT2 Testcentrum als via NT2 School.

Het resultaat wordt meteen na afronding van de toets teruggekoppeld.

www.woordenschattoets.nl

Rianne Dolmans

Snelle en doeltreffende indicatie van niveau!

Met deze toets weet ik ongeveer wat mijn niveau is, waardoor ik beter weet welke methode ik kan gebruiken.(Cursist)

NT2

7

Delftse methode Nederlands voor buitenlanders, Tweede ronde, Derde rondeBondi Sciarone, Piet Meijer, Conny Wesdijk e.a.

De Delftse methode is een communicatieve methode die aansluit bij de doelen van anderstaligen: het kunnen verstaan, spreken, schrijven en lezen van het Nederlands. Dertig jaar geleden verscheen ze voor het eerst. Haar reputatie was in een oogwenk gevestigd: dwars, anders, maar uiterst effectief. De transparante, stapsgewijze op-bouw met ondersteuning in de moedertaal maakt het leerproces inzichtelijk en het einddoel haalbaar.

NIVEAU EN DOELGROEPNederlands voor buitenlanders: hoog- opgeleide beginners 0 > A2Tweede ronde: halfgevorderden A2 > B1Derde ronde: gevorderden B1 > B2De Delftse methode cursussen kunnen zo-wel zelfstandig als in groepsverband inge-zet worden (zie p. 8 t/m 11).

INHOUD Veel van de onderdelen zijn zowel in folio, als online en als combinatie verkrijgbaar.

Kijk in het overzicht hiernaast voor de ver-schillende mogelijkheden.

Nederlands voor buitenlanders bevat 43 lessen met ingesproken teksten, een groot aantal woordenlijsten, een gram-maticaal overzicht met voorbeeldzinnen, gatenteksten, oefeningen en vragen. Er is een digitaal oefenprogramma beschik-baar op cd-rom of online. Daarnaast is er een apart oefenboek verkrijgbaar dat aansluit bij het tekstboek en bevat een

programma waarmee iemand zelfstandig dialogen kan oefenen.

Nederlands voor buitenlanders online be-vat naast het normale oefenprogramma ook de Delftse methode Nieuwslezer. Deze functionaliteit maakt het mogelijk om de geleerde woorden direct te gebruiken in de praktijk: met actuele nieuwsberich-ten die aansluiten op de Delftse methode woordenschat.

De Delftse methode is in gebruik op alle AZC’s

VIERDE

EDITIE

NT2 | HOOGOPGELEIDEN

LEERLIJN DELFTSE METHODE! ZIE OOK PAGINA 10 EN 11

8

De Tweede ronde bevat 45 lessen met praktische teksten over Nederlandse situaties. Ook dit deel bevat teksten, on-dersteuning in groot aantal talen, be-knopte grammatica, digitaal oefenpro-gramma en oefeningen.De herziene editie verschijnt in het voor-jaar van 2016.

Nederlands voor buitenlanders tekstboek | isbn 9789085066675 | € 65,00 | beoord.ex. 50% korting | 17,5 x 21 cm, paperback incl. 2 cd’s en cd-rom, 230 p., geïllustreerd, aanvullende woor-denlijsten zijn GRATIS te downloaden opwww.delftsemethode.nl

Nederlands voor buitenlanders oefenboek | isbn 9789085067207 | € 33,50 | beoord.ex. 50% korting | 17,5 x 21 cm, paperback incl. cd-rom, 212 p.

Nederlands voor buitenlanders tekstboek + online cursus | isbn 9789058753649 | € 89,90 | beoord.ex. 50% korting | 17,5 x 21 cm, paperback, 230 p.

Nederlands voor buitenlanders app | eerste drie lessen gratis | € 19,99 voor 43 lessen | App store en Google Play

Tweede ronde tekstboek + online cursus | isbn 9789058753632 | € 73,50 | beoord.ex. 50% korting | 17,5 x 21 cm, paperback, 262 p.

Tweede ronde oefenboek | isbn 9789053529676 | € 33,50 | beoord.ex. 50% korting | 17,5 x 21 cm, paperback, 210 p., aanvul-lende woordenlijsten zijn GRATIS te downloaden op www.delftsemethode.nl

Derde ronde tekstboek + online cursus | isbn 9789461059611 | € 73,50 | beoord.ex. 50% korting | 17,5 x 21 cm, paperback, 180 p., geïl-lustreerd

De Derde ronde maakt cursisten in vijf-tien lessen vertrouwd met uiteenlopende, lastige onderwerpen zoals klimaatveran-dering, welvaart, de VOC en filosofie… in het Nederlands! De opbouw van een les is hetzelfde als die in de Tweede ronde. De oefeningen zijn echter meer gericht op de vier verschillende vaardigheden waarop iemand bij het Staatsexamen NT2 II wordt getoetst. De Derde ronde heeft geen apart oefenboek. Iemand die het tekstboek af-neemt, krijgt ook toegang tot de website met de voorbereiding op het Staatsexa-

Ga voor de apps naar Google Play of App Store en probeer de eerste drie lessen GRATIS uit!

HERZIEN

NT2 | HOOGOPGELEIDEN

men NT2 II en het online oefenprogram-ma.

www.delftsemethode.nl

NIEUW

9

Delftse methodeBasiscursus Nederlands voor buitenlanders 1 en 2Bondi Sciaone, Piet Meijer

Met Basiscursus Nederlands voor bui-tenlanders leren laagopgeleide anders-taligen in korte, aansprekende teksten ongeveer tweeduizend belangrijke woor- den en woordgroepen. De Delftse methode staat garant voor een stapsge-wijs leerproces dat snel tot resultaten leidt. De cursus is een gedegen voorbe-reiding op het inburgeringsexamen.

NIVEAU EN DOELGROEPDeel 1: 0 > A1, deel 2: A1 > A2 Laagopgeleide beginners.

INHOUDHet tekstboek (zowel deel 1 als deel 2) be-vat zestien lessen, met per les twee of drie korte teksten. Bijbehorende woordenlijs-ten zijn gratis te downloaden. Per les is er een kort blokje grammatica en een oe-fening. Het online zelfstudieprogramma maakt het studeren gemakkelijk: als je klikt op een woord krijg je de vertaling en hoor je de uitspraak. Je kunt de woorden ook naspreken en zo je uitspraak verbete-ren. Het programma bevat ook een luis-tertraining, toetsen en oefeningen.

Basiscursus 1 tekstboek herziene editie + online cursus | isbn 9789461056344 | € 65,00 | beoord. ex. 50% korting | 17,5 x 21 cm, paperback incl. cd, 112 p. | aanvullende woordenlijsten zijn GRATIS te downloaden op www.delftsemethode.nl

Basiscursus 1 oefenboek herziene editie + online dialoogtrainer | isbn 9789461057228 | € 33,50 | beoord. ex. 50% korting | 17,5 x 21 cm, paperback, 224 p.

Basiscursus 2 tekstboek herziene editie + online cursus | isbn 9789089536518 | € 65,00 | beoord. ex. 50% korting | 17,5 x 21 cm, paperback, 130 p. | aanvullende woordenlijsten zijn GRATIS te downloaden op www.delftsemethode.nl

Basiscursus 2 oefenboek herziene editie |isbn 9789089537010 | € 33,50 | beoord. ex. 50% korting | 17,5 x 21 cm, paperback, 208 p.

In het oefenboek staan extra vragen en oefeningen die horen bij de teksten in het tekstboek (zowel deel 1 als deel 2). Ze zijn vooral bedoeld om cursisten aan te moe-digen tot conversatie. Ook zijn er extra oe-feningen om de schriftelijke vaardigheden uit te breiden. Op de meegeleverde cd-rom in deel 1 staan oefeningen waarmee cursisten een dialoog kunnen oefenen.

www.delftsemethode.nl

HERZIEN

NT2 | LAAGOPGELEIDEN

Verschijnt in 2016 ook als app!

10

De Delftse grammaticaGrammatica is niet moeilijkBondi Sciarone

Beknopte grammatica voor wie Nederlands leert.

Deze eenvoudige grammaticamethode maakt de grammaticaregels van de Ne-derlandse taal duidelijk met behulp van voorbeelden in een zinvolle context. Dankzij de oefeningen leert de cursist de grammaticale patronen te herkennen en gebruiken.

NIVEAUA1 / A2

DOELGROEPZowel voor laag- als hoogopgeleide anderstaligen. De Delftse grammatica past goed bij cursussen waarin de Delftse methode wordt gebruikt.

INHOUDDit grammaticaboek biedt in tien hoofd-stukken de basisregels van het Ne-derlands: werkwoorden, ontkenning, zelfstandig naamwoord, bijvoeglijk naamwoord, voornaamwoorden, er, te + infinitief en woordvolgorde. De cursist krijgt voorbeelden aangereikt in korte lo-gische tekstjes zonder grammaticale ter-minologie. Problemen en uitzonderingen worden extra toegelicht. Vervolgens kan de cursist zelf aan de slag met de oefenin-gen in het boek of op de cd-rom.

www.delftsemethode.nl

werkboek + online cursus | isbn 9789085066088 | € 24,50 | beoord.ex. 50% korting | 17,5 x 21 cm, paperback incl. Windows cd-rom, 104 p. geïllustreerd

Meer Delftse methode op p. 47.

HERZIEN

NT2 | LAAGOPGELEIDEN

11

NT2 op maatDe opmaat, De sprong, De finaleMaud Beersmans en Wim Tersteeg

Dit is de succesvolle leerlijn die hoogopgeleiden rechtstreeks toeleidt naar het Staats-examen NT2 programma II. Het is een plezier om Nederlands te leren, dankzij veel praktijkvoorbeelden, humorrijke luisterteksten, een goede opbouw en talrijke oefe-ningen waarin steeds een vaardigheid wordt geoefend.

NIVEAU EN DOELGROEPDe opmaat: hoogopgeleiden 0 > A2De sprong: halfgevorderden A2 > B1De finale: gevorderden B1 > B2 + voorbe-reiding Staatsexamen NT2 II

De methode is met name geschikt voor gebruik in groepsverband.

De opmaat is óók in 2015 de best verkochte titel van www.nt2.nl

NT2 | HOOGOPGELEIDEN

LEERLIJN OP MAAT! ZIE OOK PAGINA 14 T/M 17

zondheid. Binnen elk thema komen de vier vaardigheden lezen, luisteren, schrij-ven en spreken afwisselend aan bod. Het werkboek bevat dialogen, authentieke teksten en diverse oefeningen. Er is ruim aandacht voor woordenschat en gram-matica.

De sprong is het vervolg op De opmaat. Waar het daar nog gaat om kleine stap-pen, moet de cursist om niveau B1 te krij-gen een enorme sprong maken. De the-ma’s in De sprong gaan over het weer, geografie, woonomgeving, politiek, mi- lieu etc.

INHOUDDe drie methodes bestaan elk uit een groot A4-formaat werkboek en een web-site met al het extra benodigde mate- riaal, zoals antwoorden, luisterfragmen-ten, transcripten, links, extra oefeningen en het docentenmateriaal.

De opmaat bestaat uit tien thema’s, waar-onder afspreken, vrije tijd, hobby’s en ge-

12

De finale is het laatste deel in deze leerlijn. Behalve niveauverhoging bevat deze me-thode een voorbereiding op het Staats-examen NT2 programma II. Er zijn negen thema’s waarin een groot aantal authen-tieke teksten aan bod komen. Er is een uitgebreid grammaticadeel en een taal-hulp met praktische informatie over het schrijven van verschillende tekstsoorten en het gebruik van verschillende lees- en luisterstrategieën.

www.staatsexamennt2.nl

Driekwart van alle examenkandidaten gebruikt De finale met succes!

De opmaat werkboek incl. website |isbn 9789085067238 | € 33,50 | beoord.ex. 50% korting | A4 paperback, 290 p., geïllustreerd

De sprong werkboek incl. website |isbn 9789461052872 | € 33,50 | beoord.ex. 50% korting | A4 paperback, geïllustreerd

De finale herziene editie werkboek incl. website | isbn 9789461055712 | € 33,50 | beoord.ex. 50% korting | A4 paperback, 226 p. geïllustreerd

NT2 | HOOGOPGELEIDEN

13

Van startMiddenopgeleiden naar NT2-niveau A2Wim Tersteeg en Sandra Duenk

Op verzoek van veel docenten is bij Boom Van start verschenen, een nieuwe methode à la De opmaat, maar dan ge-richt op middenopgeleiden. De opzet is vergelijkbaar met die van De opmaat, maar de thema’s en de oefeningen slui-ten aan bij anderstaligen die aan de slag willen op mbo-niveau.

NIVEAU0 > A2. Goed te combineren met Klare taal (p. 36) en met Uitspraaktrainer online (p. 38).

DOELGROEPMiddenopgeleide anderstaligen die wil-len toewerken naar Staatsexamen NT2 I.

INHOUDVan start bevat acht thema’s, waaronder kennismaken en begroeten, familie en re-laties, en boodschappen doen en de weg vragen. Alle thema’s haken in op alledaag-se situaties, zodat de geleerde stof direct in de praktijk gebracht kan worden. In het boek is er veel aandacht voor woor-denschat en grammatica, de oefeningen zijn steeds gekoppeld aan een vaardig-heid. Al het additionele materiaal, zoals filmpjes, woordenlijsten en geluidsbe-standen, staat op een aparte website. Een unieke code in het boek geeft toegang tot deze website met het extra materiaal.

www.nt2opmaat.nl

In aanloop naar Vooruit, zie p. 15.

werkboek incl. website | isbn 9789089533265 | € 33,50 | beoord.ex. 50% korting | A4 paperback, 274 p., geïllustreerd

NT2 | MIDDENOPGELEIDEN

NIEUW

14

Vooruit! Voorbereiding op het Staatsexamen NT2 IAnnet Berntsen, Merel Borgesius en Teun van Iperen

‘Modern, goede oefeningen, heldere opzet, mooie lay-out.’(docent NT2)

Dankzij oefeningen, praktijkvoorbeel-den, examenopdrachten en adviezen is dit een uitstekende examentraining voor het Staatsexamen NT2 I.Vooruit! geeft middenopgeleide anders-taligen een brede blik op de Nederland-se samenleving en een actueel beeld van het taalgebruik in diverse media. In Vooruit! wordt veel aandacht besteed aan het aanleren van strategieën, zodat cursisten goed voorbereid aan het exa-men beginnen.

NIVEAUB1

DOELGROEPHalfgevorderden. Midden- en hoogopge-leide anderstaligen die het Staatsexamen NT2 I willen doen.

werkboek incl. website | isbn 9789085069966 | € 33,50 | beoord.ex. 50% korting | A4 paperback, 226 p. geïllustreerd

INHOUDDe methode bestaat uit de volgende the-ma’s: 1. Media2. Opleidingen3. Stages en werk zoeken4. Aan het werk5. Op het werk6. Wereldburger7. Veiligheid8. Vrije tijd – eigen tijd – andere tijd

Vooruit! bereidt anderstaligen die bijna op niveau B1 zijn voor op het Staatsexa-men NT2 I. De training bevat veel oefenin-gen die de cursisten uiteindelijk genoeg vertrouwen zullen geven om het examen met succes af te leggen. Ieder thema heeft een afsluitende proefexamenopdracht die cursisten geheel zelfstandig moeten kunnen doen. De training geeft daarnaast praktische informatie over het examen.

NT2 | MIDDENOPGELEIDEN

Op de bijbehorende website vindt u het multimediale materiaal, zoals extra oefe-ningen, audiofragmenten, beeldfragmen-ten, links naar liedjes, sleutels van oefe-ningen, transcripten van de luisterteksten en materiaal voor de docent.

www.staatsexamennt2.nl

15

Schrijven, Lezen op B1Examentrainingen voor het Staatsexamen NT2 IJoke Olie (INTT van de UvA)

Hebben uw middenopgeleide cursisten al het juiste schrijfvaardigheidsniveau voor het Staatsexamen bereikt? Heeft uw cursist het schrijfvaardigheidsonder-deel van het Staatsexamen NT2 I niet ge-haald? Hier is Schrijven op B1.

Op veler verzoek maken we met Schrijven op B1 een start met de reeks examentrai-ningen op B1 naast de succesvolle reeks op B2. Dit deel geeft de kandidaat meer inzicht in het schrijfonderdeel van het examen, zodat hij weet welke teksten er worden aangeboden, welk type vragen er worden gesteld, welke taken moeten wor-den uitgevoerd en hoe hij dat het beste kan doen. NIVEAUB1

DOELGROEPMiddenopgeleide anderstaligen die op-gaan voor het onderdeel schrijfvaardig-heid van het Staatsexamen NT2 program-ma I. INHOUDSchrijven op B1 bevat uitgebreide infor-matie over het schrijfexamen, veel voor-beelden, oefeningen en proefopgaven. Daarnaast geeft de auteur slimme stra-tegieën en schrijftips, zodat een examen-kandidaat zijn examen vol vertrouwen tegemoet kan zien.

Bij het boek hoort een website met extra oefenmateriaal, zodat de kandidaat ook digitaal examenervaring kan opdoen.

www.staatsexamennt2.nl

Schrijven op B1 werkboek incl. website | isbn 9789089533159 | € 19,90 | beoord.ex. 50% korting | 17 x 24 cm, paperback, 100 p.

Lezen op B1 werkboek incl. website | isbn 9789089533531 | € 19,90 | beoord.ex. 50% korting | 17 x 24 cm, paperback, 100 p.

NIEUW

Lezen op B1 verwacht in het voorjaar van 2016

NT2 | EXAMEN

16

Schrijven, Luisteren, Lezen en Spreken op B2Examentrainingen voor het Staatsexamen NT2 IIInstituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies van de UvA

Hebben uw cursisten niveau B2 al be-reikt? Zijn ze bijna klaar voor het Staats-examen NT2 II maar blijft een bepaalde vaardigheid nog een beetje achter? Of heeft een cursist een van de examenon-derdelen niet gehaald en wilt u hem of haar doelgericht voorbereiden op dat onderdeel? Dan biedt deze reeks wel-licht uitkomst. Het Instituut voor Ne-derlands Taalonderwijs en Taaladvies van de UvA ontwikkelde op verzoek van Boom vier examentrainers op B2-niveau:Schrijven op B2Luisteren op B2Lezen op B2Spreken op B2 NIVEAUB2

DOELGROEPExamenkandidaten die opgaan voor staatsexamen NT2 programma II. INHOUDDe trainingen bevatten alle vier uitgebrei-de informatie over de examenonderdelen, veel voorbeelden, oefeningen en proef-opgaven. Even belangrijk zijn de slimme strategieën die worden aangereikt zodat een examenkandidaat zijn examen met een gerust hart tegemoet kan zien. De boeken bevatten toegang tot een site met (extra) oefeningen, geluidsbestanden op-namefaciliteiten etc.De delen sluiten aan bij de nieuwe, digita-le wijze waarop de Staatexamens worden afgenomen.

www.staatsexamennt2.nl

Lezen op B2 werkboek incl. website | isbn 9789461051998 | € 19,90 | beoord.ex. 50% korting | 17 x 24 cm, paperback, 100 p.

Luisteren op B2 werkboek incl. website | isbn 9789461059215 | € 19,90 | beoord.ex. 50% korting | 17 x 24 cm, paperback, 80 p.

Schrijven op B2 werkboek incl. website | isbn 9789461054333 | € 19,90 | beoord. ex. 50% korting | 17 x 24 cm, paperback, 100 p.

Spreken op B2 werkboek incl. website | isbn 9789461056245 | € 19,90 | beoord.ex. 50% korting | 17 x 24 cm, paperback, 80 p.

Kijk voor een overzicht van alle examens en passend materiaal op p. 50 en 51.

NT2 - OP MAAT

17

TaalthuisDutch for beginnersSjoerd de Vos en Marcel Heerink

Gratis lessen op internet!www.taalthuis.com

Taalthuis, een boek plus een gratis web-site, is een methode met tien lessen Nederlands voor beginners om op een leuke manier wegwijs te worden in Ne-derland en de Nederlandse taal. Het boek en de website vullen elkaar aan: onderwerpen die aan bod komen in het boek worden op de website vanuit een ander perspectief behandeld, met nieu-we oefeningen en andere grammatica-onderwerpen, maar gebruikmakend van dezelfde woorden en dialogen.

NIVEAU0 > A1 min

DOELGROEPMidden- en hoogopgeleide anderstaligen die een korte introductie op het Ne-derlands zoeken. Met instructie in het Engels!

INHOUDDe gratis website www.taalthuis.com be-vat: - video- en audiofragmenten; - dialogen; - oefeningen; - een chat room om het geleerde direct in de virtuele praktijk te brengen.

Er zijn altijd (ja, 24 uur per dag, dit is een wereldwijde taalcursus!) minstens een dozijn studenten online in de chat room op de website. Hier kunnen studenten hun Nederlands samen oefenen, ook al zijn ze zo ver uit elkaar als China en Peru.

werkboek incl. website | isbn 9789461056160 | € 15,95 | 17 x 24 cm, paperback, 102 p.

NT2

Het boek en de website bieden: - tien lessen voor beginners; - Engelse vertalingen van woorden en dialogen;

- oefeningen gebaseerd op alledaagse si-tuaties zoals kennismaken, uitgaan en boodschappen doen;

- oefeningen in lezen, schrijven, spreken en luisteren.

www.taalthuis.com

18

Nederlands in beeldCursus Nederlands voor net gealfabetiseerde anderstaligenBondi Sciarone

‘Onze lesgevers en cursisten zijn ondertussen laaiend enthousiastover het handboek.’ (Viva-Pol, Antwerpen)

Eindelijk is er een methode die het gat dicht tussen een alfabetiseringsmetho-de en een reguliere NT2-methode voor laagopgeleide beginners: Nederlands in beeld. De woordenschat wordt opge-bouwd met behulp van beelden. Stap voor stap worden de beelden woorden, de woorden zinnen en de zinnen tek-sten. Hiermee staat niets de minder stu-dievaardige cursist meer in de weg om Nederlands te leren!

NIVEAU0 > A1

DOELGROEPLaagopgeleide anderstaligen, net gealfa-betiseerde anderstaligen.

INHOUDNederlands in beeld bevat achttien lessen met in totaal vierhonderd foto’s, die zaken en situaties laten zien waaruit de beteke-nis direct is af te leiden. Iedere les bestaat uit een aantal teksten met een bijbeho-rende oefenpagina. In de teksten staan alledaagse, voor de cursisten herkenba-re situaties centraal. Ze kunnen zo het ge-leerde direct toepassen in de praktijk. De teksten zijn te beluisteren via de bijgele-verde cd. De cd-rom bevat een program-ma om de teksten te leren, gesprekken te oefenen en extra oefeningen te maken.

www.nederlandsinbeeld.nl

werkboek + online cursus | isbn 9789085067214 | € 31,50 | beoord.ex. 50% korting | 17 x 24 cm, paperback, 148 p., rijk geïllustreerd

kwartetspel | isbn 9789461056320 | € 15,-set van 3 kwartetspellen | isbn 9789461056337 | € 30,-

Slijp de aangeleerde woorden op een speelse manier in met het Nederlands in beeld kwartetspel!

NIEUW inclusief online, met klikbare vertalingen bij woord en beeld

NT2

19

AapAlfabetiseren in drie stappenAd Bakker

Anderstalige analfabeten moeten een ex-tra horde nemen om de Nederlandse taal te leren. Alfabetisering Anderstaligen Plan is een simpele, overzichtelijke methode om ze hierbij te helpen. AAP is een cur-sus met de alledaagse spreektaal als uit-gangspunt. De cursist leert stap voor stap vanuit de elementaire lees- en schrijfhan-delingen de directe lees- en schrijfstrate-gieën die nodig zijn voor het echte (plezier in) lezen en schrijven.

NIVEAU & DOELGROEPAnalfabeten en anders-gealfabetiseerden zonder opleiding.0 > alfaniveau B/C

werkboek incl. website | isbn 9789085065036 |€ 55,00 | beoord.ex. 50% korting | 24 x 17 cm paperback, 2 delen, 174 + 130 p.

INHOUDAAP bestaat uit drie delen, gevat in twee boekjes: luisteren en spreken; beginnen-de geletterdheid; analyse, synthese en automatisering. De oefeningen en de ge-luidsbestanden staan op de site.

Voor docenten is er een uitgebreide do-centenhandleiding beschikbaar die gratis te downloaden is.

Speciaal voor Vluchtelingenwerk is er een training voor docenten ontwikkeld. Bent u ook geïnteresseerd? Neem dan contact op met Tessa Boff Tonella, [email protected]. www.alfabetiseren.nl

ALFABETISEREN

20

Alfaschrift, Verder met alfaschriftSchriftbeheersing voor analfabete anderstaligenMary van den Brandt

De eerste cursus schriftbeheersing voor volwassen analfabeten!

Alfaschrift is een cursus schriftbeheer-sing waarmee alfacursisten stapsgewijs, aan de hand van een speciaal voor hen ontworpen blokschrift, de letters van het Latijnse schrift leren schrijven. Ze bestu-deren en oefenen de vormen en schrijf-richting van alle letters en ontwikkelen zo een lopend handschrift dat gemakke-lijk te schrijven en goed leesbaar is.

Verder met Alfaschrift is het vervolg op Al-faschrift.

NIVEAU & DOELGROEPVolwassenen analfabeten en anders-geal-fabetiseerden.

Alfaschrift werkboek | isbn 9789085067412 |€ 18,00 | 24 x 17 cm paperback, 120 p.

Verder met Alfaschrift werkboek | isbn 9789089534613 | € 19,90 | A4 paperback, 80 p.

INHOUDAlfaschrift bestaat uit twintig lessen. In elke les komen verschillende letters aan bod, die per les ingedeeld zijn op vorm.

In Verder met Alfaschrift komen in 17 les-sen naast de hoofdletters en kleine letters ook de cijfers uitgebreid aan bod. Deze methode bevat daarnaast een groot aan-tal functionele oefeningen.

www.alfabetiseren.nl

ALFABETISEREN

21

Naar NederlandVoorbereiding op het basisexamen inburgering in het buitenlandMinisterie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Naar Nederland is het enige officiële zelf-studiepakket voor inburgeraars die het inburgeringsexamen in het buitenland doen. Hiermee kan iemand zich grondig voorbereiden op de examenonder- delen spreek- en leesvaardigheid en Ken-nis van de Nederlandse Samenleving. U kunt hiermee gratis aan de slag. Ga naar www.naarnederland.nl.

NIVEAU0 > A1, examenvoorbereiding KNS, spre-ken en lezen, basisexamen inburgering in het buitenland.

DOELGROEPDit zelfstudiepakket is bestemd voor ie-dereen die in het kader van gezinsvor-ming of -hereniging naar Nederland wil komen en daarvoor het basisexamen in-burgering in het buitenland moet afleg-gen en voor iedereen die op zoek is naar een gratis cursus Nederlands.In Naar Nederland zit een module die spe-ciaal ontwikkeld is voor analfabeten en mensen die het Latijnse schrift niet be-heersen.

Naar Nederland | € 25,00 Engels ongekuist | isbn 9789058752147 Engels gekuist | isbn 9789058759054 Frans ongekuist | isbn 9789058752154 Frans gekuist | isbn 9789058759061Chinees (gekuist) | isbn 9789058752192 Dari (gekuist) | isbn 9789058752239Indonesisch (gekuist) | isbn 9789058752208Marokkaans Arabisch | (gekuist) | 9789058759023 Pashto (gekuist) | isbn 9789058752246Portugees | isbn 9789058752178Russisch (gekuist) | isbn 9789058752185Somalisch (gekuist) | isbn 9789058759016 Spaans | isbn 9789058752161Tarifit Berber | (gekuist) (gesproken taal, vertaling op papier is Marokkaans Arabisch) | isbn 9789058759030 Thai (gekuist) | isbn 9789058752222Urdu (gekuist) | isbn 9789058752253Vietnamees (gekuist) | isbn 9789058752215Servisch (ongekuist) | isbn 9789058759078Kroatisch (ongekuist) | isbn 9789058759085Bosnisch (ongekuist) | isbn 9789058759092Oekraiens (gekuist) | isbn 9789058759108Oost-Armeens (ongekuist) | isbn 9789058759115Kantonees (gekuist) | isbn 9789058759122Tamil (gekuist) | isbn 9789058759139Hindi (gekuist) | isbn 9789058759146Punjabi (gekuist) | isbn 9789058759153Farsi (gekuist) | isbn 9789058759160Egyptisch Arabisch (gekuist) | isbn 9789058759177Irakees Arabisch (gekuist) | isbn 9789058759184 Tunesisch Arabisch (gekuist) | isbn 9789058759191Libanees-Syrisch Arabisch (gekuist) | isbn 9789058759207Algerijns Arabisch (gekuist) | isbn 9789058759214 Singalees (gekuist) | isbn 9789058759221

Er zijn geen beoordelingsexemplaren beschik-baar.

De methode is ook te downloaden via de site www.naarnederland.nl. U kunt de e-learning gratis gebruiken.

INHOUD - De film Naar Nederland op dvd; - Het fotoboek Naar Nederland met 100 KNS-toetsvragen en een audio-cd;

- Het werkboek Naar Nederland met audio-cd’s; - De dvd met het e-learningprogramma; - Toegangscode voor het online e-lear- ningprogramma;

- Handleiding, inclusief woordenlijst met audio-cd, met uitgebreide instructies voor de inburgeraar en zijn of haar part-ner in de moedertaal.

De 65 lessen zijn rijk geïllustreerd en de instructies zijn in een groot aantal talen vertaald (de vertaling is ook te beluiste-ren!). Er zijn drie leerlijnen ingericht waar-door iedereen zijn eigen leertempo kan kiezen, met de ondersteuning die hij of zij wenst. Iedere gebruiker kan kiezen of hij met het boek of met de e-learning wil werken (stand-alone of online) of met een combinatie.Dankzij de heldere vormgeving, de dui-delijke instructies en de ondersteu-ning in de moedertaal kan iedereen, ook mensen met geen of weinig voorop-leiding, zelfstandig aan de slag! Op de website www.naarnederland.nl vindt u uitgebreide informatie.

www.naarnederland.nl

GRATIS

INBURGERING

22

Op weg, Onderweg en WegwijzerVoorbereiding op het inburgeringsexamen in NederlandJenny van der Toorn-Schutte

Op weg en Onderweg zijn methodes die inburgeraars voorbereiden op het nieuwe inburgeringsexamen: de nieu-we toets Spreken en de toetsen Lezen, Schrijven en Luisteren. Alle onderde-len worden geoefend. In de lessen ko-men thema’s uit het dagelijks leven, op-leiding en werk aan bod, net als op het examen. Wegwijzer is een methode die voorbereidt op het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij.

NIVEAUOp weg: A1Onderweg: A2Wegwijzer: A2 KNM

Gebruik Op weg en Onderweg als exa-mentrainers naast een reguliere NT2- methode.

Op weg derde herziene editie + online cursus | isbn 9784089536037 | € 35,00 | beoord.ex. 50% korting | 17 x 24 cm, paperback | 152 p., geïllus-treerd

Op weg online - 1 jaar toegang | isbn D300DIG00966 | € 31,50

Onderweg derde herziene editie + online cursus | isbn 9789089536020 | € 35,00 | beoord.ex. 50% korting | 17 x 24 cm, paperback, 152 p., geïllustreerd

Onderweg online - 1 jaar toegang | isbn D300DIG009059 | € 31,50

Wegwijzer | isbn 9789085067221 | € 31,50 | beoord.ex. 50% korting | 17 x 24 cm, paperback incl. 1 cd, 134 p., geïllustreerd

DOELGROEPLaag- en middenopgeleide anderstaligen die het inburgeringsexamen in Nederland moeten doen.

INHOUDOp weg en Onderweg bevatten twintig lessen, die alle onderdelen van de toetsen trainen: - woordenschat; - nazegzinnen (ook in dialoogvorm); - vragen; - korte teksten schrijven en lezen; - luisteren naar gesprekken of berichten.

De lessen zijn verduidelijkt met illustra-ties in kleur en alle lessen en oefenvra-gen zijn te beluisteren via de site. De cur-sist kan de lessen grotendeels zelfstandig doorlopen op papier of op de computer.

Vertalingen van Op weg kunt u vinden op de site. Onderweg is uitgebreid met dertig korte lees-, luister- en schrijfopdrachten die aansluiten bij de nieuwe toetsen.

Wegwijzer heeft twintig lessen. Elke les bestaat uit een stukje tekst met informa-tie over Nederland, foto’s en een aantal meerkeuzevragen die zijn te beluisteren op cd. Het boek sluit af met 65 extra mul-tiple-choicevragen op examenniveau om te oefenen voor het examen.

www.opwegnaarnederland.nl

INBURGERING

23

Kom verder!, KNM examentrainingExamenboek Kennis van de Nederlandse MaatschappijAd Bakker

Kom verder! is dé methode voor alle nieuwkomers die zich willen voorberei-den op het KNM-onderdeel van het in-burgeringsexamen. De methode is ge-baseerd op alle eindtermen. Deze zijn verwerkt in zo’n tachtig alledaagse situ-aties die voor inburgeraars zeer herken-baar zijn. Kom verder! sluit aan bij het vernieuwde examen Kennis van de Ne-derlandse Maatschappij (onderdeel van het nieuwe inburgeringsexamen). NIVEAUA2 DOELGROEPMidden- tot hoogopgeleide inburgeraars.

INHOUDKom verder! bestaat uit een werkboek met zestien lessen en vier toetsen die zijn ingedeeld naar de verschillende domei-nen, zodat docenten precies weten welke les ze wanneer in kunnen zetten. Elk do-mein, waaronder werk, onderwijs en op-voeding, geschiedenis, instanties, komt aan bod in twee lessen. Er zijn diverse ty-pen teksten: dialogen, formulieren, post-stukken en verschillende typen vragen om de stof beter te leren. De teksten nodi-gen uit tot discussie. Alle teksten zijn ook te beluisteren via de site. Op de site vindt u onder meer een docentenhandleiding en woordenlijsten in verschillende talen.

Kom verder werkboek incl. online examen- trainer | isbn 9789085069935 | € 32,50 | beoord.ex. 50% korting | A4 paperback, 128 p., geïllustreerd

KNM Examentrainingmaandabonnement | D300DIG009044 | € 5,20 per account, een maand toegang | theorie en vragenhalfjaarabonnement | D300DIG009013 | € 26,00 per account, een halfjaar toegang | theorie en vragenjaarabonnement | D300DIG009045 | € 36,00 per account, een jaar toegang | theorie en vragen

Het boek geeft gratis toegang tot de ver-nieuwde online KNM Examentraining. Alle eindtermen zijn in eenvoudige taal be-schreven en toegelicht. Er zijn in totaal 300 geïllustreerde vragen met antwoor-den en feedback. De cursisten kunnen zo uitgebreid oefenen en bovendien ook een proefexamen doen. www.komverder.nl

INBURGERING

24

Werken in NederlandOriëntatie op de Nederlandse ArbeidsmarktAd Bakker

In 2015 is de opzet van het examen KNS veranderd. Het vak wordt opgesplitst in twee onderdelen: Kennis van de Neder-landse Maatschappij (KNM) en Oriën-tatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA). KNM lijkt op het oude KNS, met licht aangepaste eindtermen. ONA is een nieuw onderdeel van KNS met eigen eindtermen en een apart examen. Het is de bedoeling dat nieuwkomers al in een vroeg stadium na hun aankomst in Ne-derland hun aandacht richten op de Ne-derlandse arbeidsmarkt.

De methode WIN (Werken in Nederland) biedt oefenmateriaal dat toegespitst is op het realiseren van de doelstellingen van ONA: de nieuwkomer kan zich een plaats op de Nederlandse arbeidsmarkt verwerven die hem past en hij slaagt voor dit onderdeel van het inburgerings-examen.

NIVEAUA2

DOELGROEPLaag-, midden- en hoogopgeleide inbur-geraars die het ONA-examenonderdeel moeten afleggen. Dit examen gaat óók deel uitmaken van het Staatsexamen NT2 I en II.

INHOUDIn vijf hoofdstukken wordt de inburgeraar voorbereid op werken in Nederland. Om te beginnen leert de nieuwkomer zich een beeld van de Nederlandse arbeidsmarkt te vormen. Uit welke sectoren is deze op-gebouwd, welke beroepen zijn er en wel-ke bijzonderheden zijn er te melden over het Nederlandse arbeidsethos? Daarna probeert de nieuwkomer zijn eigen be-roepswensen te formuleren en stap voor stap te bepalen welke eisen de Neder-landse arbeidsmarkt aan de uitoefening van dat beroep stelt. In een volgende stap bepaalt de nieuw-komer of het gewenste beroep voor hem haalbaar is: het realistische beroeps-beeld. In sommige gevallen zal de uit-komst zijn dat de nieuwkomer recht-

werkboek incl. website | isbn 9789089535917 | 24,90 | beoord.ex. 50% korting | A4 paperback, 88 p.

INBURGERING | WERK

streeks tot de Nederlandse arbeidsmarkt kan toetreden maar meestal zal hij hier-voor voorbereidende actie moeten onder-nemen. Hij moet bijvoorbeeld zijn buiten-landse diploma’s laten waarderen en zijn werkervaring laten vergelijken met de Ne-derlandse situatie. Ten slotte schenkt WIN aandacht aan het vinden van een arbeidsplaats. Hoe kun je netwerken? Wat zijn de voordelen van vrijwilligerswerk? Hoe maak je een cv? Hoe pak je een sollicitatie aan?

De inburgeraar bouwt aan de hand van de methode een portfolio op. Het portfolio bevat acht ingevulde ‘resultaatkaarten’ die door het ministerie van SZW zijn ont-wikkeld. Aan de hand van dit portfolio be-slist DUO of de kandidaat klaar is om exa-men te doen. www.knsexamen.nl

Een goede voorbereiding op het ONA-examen

25

Zelf starten met NederlandsNederlands en Kennis van de Nederlandse samenleving voor arbeidsmigrantenMinisterie van Sociale zaken en werkgelegenheid

Dit zelfstudiepakket is speciaal in op-dracht van het ministerie van Binnen-landse Zaken ontwikkeld voor de ar-beidsmigranten uit Bulgarije, Polen en Roemenië. Zelf starten met Nederlands stelt arbeidsmigranten in staat om zich al in hun eigen land of in Nederland voor te bereiden op hun verblijf in Nederland. In de lessen vindt de gebruiker frequent woordgebruik, alledaagse thema’s, veel heldere illustraties, nuttige oefeningen en basisgrammatica.

NIVEAU0 > A1

DOELGROEPDit zelfstudiepakket is bestemd voor laag-, midden- en hoogopgeleide arbeidsmi-granten uit Bulgarije, Polen en Roemenië.

INHOUD - Een film over Nederland op dvd; - Een KNS-boek dat hoort bij de film in de eigen taal;

- Het werkboek Zelf starten met Neder-lands met audio-cd’s;

- De dvd met het e-learningprogramma; - Een toegangscode voor het online e-lear- ningprogramma;

- Een handleiding, inclusief woordenlijst, met uitgebreide instructies voor de ar-beidsmigrant in de eigen taal.

De vijftig lessen zijn rijk geïllustreerd en de instructies en woordenlijsten zijn in het Bulgaars, Pools en Roemeens ver-taald (de vertaling is ook te beluisteren!). De onderwerpen in de lessen sluiten goed aan bij de alledaagse situaties waar-mee een arbeidsmigrant in Nederland te maken krijgt; zoals werk, veiligheid,

Zelf starten met Nederlands |isbn 9789461058089 | € 49,50 | pakket met diverse onderdelen: film, e-learning, cd’s, werkboek, vertalingen, handleiding

hygiëne en gesprekken met een leiding-gevende. Er zijn drie leerlijnen ingericht waardoor iedereen zijn eigen leertempo kan kiezen, met de ondersteuning die hij of zij wenst. Iedere gebruiker kan kiezen of hij/zij met het boek of met de e-lear-ning wil werken (stand-alone of online) of met een combinatie.De e-learning bevat een extra module van negentien lessen speciaal voor analfabe-ten en anders gealfabetiseerden.De film en het bijbehorende boekje geven de arbeidsmigranten nuttige informatie voor hun verblijf in Nederland.

www.zelfstartenmetnederlands.nl

WERK

Blijvend in prijsverlaagd.

26

Taal werkt beterWerkboek Nederlands voor arbeidsmigrantenLieske Adèr en Margreet Verboog

Zonder schroom Nederlands spreken op het werk!

Pas op je vingers! Aan de kant! Kun je me even helpen? Het is erg lastig als je werkt in een Nederlandstalige omgeving en je het Nederlands niet beheerst. Dit leidt niet zelden tot communicatieproble-men of zelfs veiligheidsrisico’s. Anders-talige werknemers worden daarom te-genwoordig meer en meer aangespoord Nederlands te leren. Dit kunnen ze zelf-standig doen (kijk op p. 26 voor meer informatie over Zelf starten met Neder-lands) of met hulp van een docent. Spe-ciaal voor deze laatste groep is Taal werkt beter ontwikkeld. Een taakgericht werkboek dat aansluit bij de vakoplei-ding en de situatie op de werkvloer.

NIVEAU0 > A1/A2

DOELGROEPAnderstalige werknemers zonder inbur-geringsverplichting die een cursus Neder-lands volgen via het bedrijf waar ze wer-ken, in veel gevallen in samenhang met een vakopleiding op assistentniveau.

INHOUDHet werkboek bevat zestien lessen waarin onderwerpen als hygiëne, opkomen voor jezelf, je ziek melden en veiligheid aan bod komen aan de hand van dialogen, teksten en taalriedels. De onderwerpen sluiten nauw aan bij de eigen werk- en leefsituatie van de werknemers, die daar-door gemotiveerd worden om de lessen te blijven volgen. Ze kunnen het geleerde direct toepassen in de praktijk.

De werkvormen zijn zo gekozen dat het materiaal zowel voor klassikaal als voor gedifferentieerd werken geschikt is. De oefeningen en de schrijf- en spreektaken kunnen in tweetallen of kleine groepjes worden uitgevoerd. In de docentenhand-leiding wordt duidelijk beschreven hoe de cursisten zelfstandig kunnen leren wer-ken. De instructies in het werkboek zijn duidelijk in woord en beeld. Na iedere vijf lessen is er een herhalingsles woorden-schat en een toets.Bij dit werkboek worden geen multi-mediale middelen gebruikt in de les. Wel zijn geluidsfragmenten, zoals inge- sproken teksten en taalriedels, extra ma-teriaal, werkbladen en de docentenhand-leiding beschikbaar op de website.

www.taalwerktbeter.nl

werkboek incl. website | isbn 9789461052520 | € 29,90 | beoord.ex. 50% korting | A4, paperback, 180 p., geïllustreerd

WERK

Blijvend in prijsverlaagd.

27

Taaltrainervoor gevorderde anderstaligen, NT2 op de werkvloerEmmeke Boot en Sytske Degenhart

De Nederlandse taal geleerd, en dan? Hoe zet je deze taal in tijdens werk en studie? Taaltrainer voor gevorderde an-derstaligen leert vergevorderde NT2-cursisten een aantal essentiële vaardig-heden voor het gebruik van Nederlands op de – technische, medische en admi-nistratieve – werkvloer. Brieven schrij-ven, telefoneren, samenvatten, notule-ren, solliciteren, overleggen, het komt in deze methode allemaal aan bod.

NIVEAUB2 > C1

DOELGROEPGevorderden, hoger opgeleiden. Geschikt voor klassikaal gebruik en zelfstudie. Ook te gebruiken op het mbo, ter ondersteu-ning van het taalgericht vakonderwijs.

INHOUDTaaltrainer bestaat uit twaalf hoofdstuk-ken, die afwisselend de vier onderdelen van het staatsexamen behandelen: schrij-ven, spreken, luisteren, lezen. In een apart deel wordt lastige grammatica geoefend. De oefenstof is gebaseerd op praktijksitu-aties, waarbij gebruik wordt gemaakt van vaktaal uit de administratieve, de medi-sche en de technische sector. De antwoor-den en voorbeeldteksten staan achterin het boek. Op de site www.nt2taaltrainer.nl staat een uitgebreide uitspraak- en luis-tertraining die mensen helpt bij het beter uitspreken van diverse Nederlandse klan-ken, met tips, trucs en oefeningen.

www.nt2taaltrainer.nl

werkboek incl. website | isbn 9789085062509 | € 42,50 | beoord.ex. 50% korting | A4,paperback, 200 p.

Ook interessant: SpreekBeter app,zie p. 39.

WERK

28

De taal van de verplegingNederlands voor buitenlandersConny Wesdijk e.a.

In de succesvolle Delftse methode is er ook een vaktaalcursus Nederlands voor anderstalige verpleegkundigen. In 28 pratijkgerichte teksten leren cursisten de belangrijkste Nederlandse woorden en begrippen uit de verpleging. Elke les is gebaseerd op teksten die herkenbaar zijn voor verpleegkundigen: gesprekken met patiënten, collega’s en leidingge-venden. Een praktische en doeltreffende voorbereiding op het werk in een Neder-lands ziekenhuis!

NIVEAUA2 > B1

DOELGROEP Halfgevorderd, midden- tot hoogopge-leid, sector Zorg en Welzijn (ROC). De taal van de verpleging is de ideale vervolgcur-sus voor anderstaligen werkzaam in de zorg. Geschikt voor klassikaal gebruik en zelfstudie. Extra materiaal bij het boek is te downloaden op: www.delftsemethode.nl.

INHOUDDe bundel bevat informatie over diverse aspecten van de gezondheidszorg in Ne-derland; vooral de dagelijkse gang van za-ken in Nederlandse zorginstellingen komt aan bod. De meeste teksten worden ge-volgd door twee of meer gesprekken. Deze gesprekken zijn representatief voor de interacties tussen patiënten en verzor-gers, voor de formelere evaluatiegesprek-ken in het bijzijn van verpleeghuisarts en maatschappelijk werker, maar ook voor informele koffiepauzegesprekken tussen verpleegkundigen onderling. Dit lespakket bevat: - tekstboek met 28 lessen, gatenteksten, oefeningen en grammatica. De gesprek-ken en audiobestanden zijn gratis te downloaden op de bijbehorende web-site;

- woordenlijsten in het Engels, Pools, Li-touws en Spaans;

- handleiding voor docent en cursist.

www.delftsemethode.nl

tekstboek incl. website | isbn 9789053529560 | € 52,50 | beoord.ex. 50% korting | 17,5 x 21 cm, paperback, 240 p.

Meer Delftse methode op p. 8-11.

WERK

29

De taaltrapNederlands voor anderstalige kinderenJenny van der Toorn-Schutte

Het beheersen van de schooltaal is een voorwaarde om goed mee te kunnen doen op school. Buitenlandse kinderen die naar een Nederlandse school gaan zullen hier dan ook tegenaan lopen.De taaltrap leert kinderen woorden en zinnen die te maken hebben met het on-derwijs en het schoolleven.

NIVEAU0 > A1

DOELGROEPAnderstaligen tussen de 8 en 12 jaar die Nederlands gaan leren.

INHOUDDe methode bestaat uit een werkboek dat bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit twintig lessen en is bedoeld voor kinderen tussen acht en tien jaar. Het tweede deel bestaat ook uit twintig lessen die voortborduren op die uit het eerste deel. Deze lessen zijn bedoeld voor kinderen tussen tien en twaalf. Deze les-sen bieden iets meer en moeilijkere woor-den en oefeningen. De Nederlandse gram-matica komt in dit deel ook aan de orde.

werkboek | isbn 9789461052490 | € 29,90 | beoord.ex. 50% korting | 21 x 30 cm, paperback, 200 p. rijk geïllustreerd, incl. cd

Goed te combineren met Anders nog iets? zie p. 43.

Zeer geschikt als remediërend materiaal

JEUGD

30

Hotel HalloCursus Nederlands voor kinderenKim Koelewijn

Hotel Hallo is een kleurrijk lespakket voor kinderen tussen de 5 en 11 jaar die nog vrijwel geen Nederlands spreken. Aan de hand van liedjes, radioshows en verhalen gaan de kinderen vooral aan de slag met woordenschatverwerving – duizend woorden worden actief aange-boden – en communicatie (spreken en luisteren). Hotel Hallo kent een thema-tisch geordende opbouw. Docenten hoe-ven niet lineair door het materiaal heen. NIVEAU0 > A1, met name woordenschatverwer-ving en communicatie

DOELGROEPAnderstalige kinderen tussen de 5 en 11 jaar, woonachtig in Nederland of in het buitenland.

INHOUDIn de lessen staan Max en Mia, twee vrien-den van 9 jaar, centraal. Max en Mia zijn heel nieuwsgierige kinderen die samen met hun papegaai, kleine zusje en de gas-ten in het hotel grappige avonturen bele-ven.De methode bestaat uit een rijk geïllus-treerd lees- en werkboek en heel veel ex-tra oefenmateriaal op de (docenten-)web-site. Er zijn tien thema’s, onder andere: Ik heb een vraag, Eet smakelijk! en Kwijt!

Door het afwisselende lesmateriaal blij-ven kinderen gemotiveerd werken met Hotel Hallo. Ze kijken naar strips, ope-nen een vertelkoffer, luisteren naar ra-dioshows, verhaaltjes en liedjes, ze doen rollenspellen en andere spelletjes. Per thema is een woordenlijst beschikbaar, inclusief een aantal frequente taalhande-lingen.

Dit pakket is algemeen inzetbaar. Bij 2,5 uur les per week doen scholen ongeveer vier weken over ieder thema. De docenten kunnen vrij met het materiaal omgaan en kunnen er de voor hen relevante thema’s uithalen. Er is ook ruimte voor eigen aan-vullingen. Daardoor kan het pakket voor verschillende leeftijden en niveaus wor-den gebruikt. Op de website vinden do-centen extra informatie hierover.

Het materiaal kan ook door ouders thuis worden ingezet.

www.hotelhallo.nl

leesboek incl. website | isbn 9789089532176 | € 39,90 | beoord.ex. 50% korting | A4 paperback, rijk geïllustreerd in kleur

werkboek | isbn 9789089532183 | € 24,90 | beoord.ex. 50% korting | A4 paperback, rijk geïl-lustreerd in zwartwit

Hotel Hallo deel 2 is in voorbereiding.

JEUGD

31

Zeg ’t eensNederlands voor jonge buitenlandersMiranda Middag

‘Jongeren met verschil-lende nationaliteiten en leerniveaus zijn onver-deeld zeer enthousiast.’ (British school Amsterdam)

Hallo, ik ben Daan. Hoe oud ben jij? Waar woon je? Wat zijn je hobby’s? Jongeren hebben een ander taalgebruik dan vol-wassenen, daarom is hier een methode die speciaal gemaakt is voor hen. Zeg ’t eens is een communicatieve en functio-nele methode Nederlands voor jonge be-ginners. De methode is in gebruik in isk’s en op internationale scholen.

NIVEAU0 > A1

DOELGROEPAnderstaligen tussen de 10 en 16 jaar. De methode is bedoeld voor beginners of leerlingen met een taalachterstand en kan zowel in groepsverband als bij zelfstu-die of remedial teaching worden gebruikt.

INHOUDZeg ’t eens is een tekst- en werkboek in-een. Het bevat achttien lessen. Elke les gaat over een voor jongeren herken-baar en relevant thema, zoals mijn huis, mijn omgeving, mijn vrienden. De les-sen hebben een duidelijke structuur met een dialoog, korte, prikkelende tekstjes, oefeningen, functionele spelletjes en veel grappige illustraties, waardoor het een plezier is om de lessen te doen. Het les-pakket bevat verder woordenlijsten (En-gels, Frans, Pools, Spaans, Turks en Ara-bisch) en een audio-cd.

www.nt2.nl

werkboek incl. website | isbn 9789085064763 | € 36,50 | beoord.ex. 50% korting | 17 x 24 cm | paperback, 200 p., rijk geïllustreerd

JEUGD

32

DISKNederlands voor anderstalige leerlingen VU NT2

DISK is de enige communicatieve taak-gerichte methode Nederlands voor leer-lingen in internationale schakelklassen. De volledig digitale methode werkt door de thematisch cursorische aanpak re-sultaatgericht door naar de uitstroom-doelen (A2 en B1). Daarnaast is DISK een platform waarbinnen docenten DISK-materiaal en eigen materiaal kunnen ar-rangeren, voor een klas, groep of indivi-duele leerling.

NIVEAU EN DOELGROEP0 > B1. DISK is bedoeld voor isk-leerlingen van 12 tot 16 jaar ter voorbereiding op de instroom in het reguliere voortgezet onderwijs. De methode is ook geschikt voor gebruik op internationale scholen.

INHOUDDe methode bevat twintig aansprekende thema’s die op drie niveaus worden aan-geboden: beginner, halfgevorderde en ge-vorderde. Elk thema kent een aantal on-derdelen, taken, bronnen en bouwstenen: - Taken zijn relevante taaltaken zoals pre-senteren, verslagen maken en informa-tieve teksten lezen.

- Bronnen zijn (audio)teksten om de taken te kunnen uitvoeren.

- Bouwstenen zijn themagebonden en niet-themagebonden oefeningen om woordenschat en vaardigheden in te slijpen.

Extra onderdelen die binnen DISK worden aangeboden zijn een (beeld)woorden-boek, een uitspraakmodule, een gramma-ticamodule en de Nieuwslezer. Leerlingen kunnen zelfstandig die onderdelen die ex-tra aandacht behoeven, aanpakken. De docent heeft zicht op de vorderingen van de leerlingen en het behaalde niveau.

DISK 1 jaar | D300DIG009055 | € 49,90 per leer-ling, per jaarDISK halfjaar | isbn 9789089535887 | € 32,50 per leerling, per jaar Een instellingsaccount is verkrijgbaar bij afname van minimaal tien leerlingaccounts; een instell-ing neemt contact op met klantenservice: [email protected] of 020 5200126

DISK werkboek taken set van 5 exemplaren |isbn 9789461058546 | € 49,90 per set | geen beoord.ex. | A4, paperback, 104 p.

Al het materiaal in DISK en al het materi-aal dat de docent er zelf aan toevoegt is herleidbaar tot niveau, uitstroomdoel, thema en leerlijn (schrijven, lezen, luiste-ren, spreken). Daardoor kan iedere leer-kracht het materiaal inzetten zoals hij zelf wil: top down of bottom up, systematisch of flexibel, met een door hemzelf bepaal-de mate van sturing. Met DISK kan de leer-kracht naar hartenlust differentiëren naar tempo en niveau.

DISK biedt docenten een grote hoeveel-heid lesideeën met diverse activerende werkvormen en beoordelingsmodellen en er is een uitgebreide docentenhand-leiding beschikbaar. Nieuw zijn de vaar-digheidstoetsen, voor alle niveaus en alle vaardigheden! De methode is volledig digitaal, maar de meeste onderdelen zijn te printen. De ta-ken zijn ook apart verkrijgbaar als werk-boek, in een set van vijf exemplaren.

www.diskmethode.nl

Inclusief vaardigheidstoetsen

JEUGD

33

ISK portfolioCharlotte Berghuijs

Dit is een map waarin leerlingen in de ISK-klassen hun uitgevoerde taken kun-nen bewaren en waarin beoordelings-modellen en -lijsten zitten waarmee zij zelf, of hun docenten, hun werk kun-nen beoordelen. De auteur heeft de ei-sen die aan de verschillende taalniveaus en vaardigheden worden gesteld ver-taald naar voor leerlingen begrijpelijke taal, zodat ze goed snappen wat er pre-cies van ze verwacht wordt en hoe ze dat kunnen bereiken.

NIVEAUA1, A2, B1

DOELGROEPISK-leerlingen 12 tot 18 jaar

INHOUDDeze 4-ringsband bevat een handleiding voor de leerling zelf, uitgebreide beschrij-vingen van de vier vaardigheden (lezen, luisteren, schrijven en spreken), op drie niveaus. Daarbij zijn er beoordelingsfor-mulieren, ook weer per vaardigheid en per niveau, waarmee uitgevoerde taken of opdrachten beoordeeld kunnen wor-den.

Ook zijn er drie extra tabbladen waar- achter de leerling ook materiaal of beoor-delingen van andere vakken kan bewaren.

De map wordt in een set van vier exempla-ren verkocht.

ISK Portfolio | isbn 9789089534552 | € 49,90 | set van 4 gelijke exemplaren | 4-rings ringband, 30 p. 7 tabbladen

JEUGD

34

Eenvoudige basisgrammatica NT2Jenny van der Toorn-Schutte

Grammatica is de basis waarop elke taal gebouwd is, en tegelijkertijd wordt het door menig taalstudent ervaren als een obstakel bij het leren van de Nederlandse taal. Met het populaire boek Eenvoudige basisgrammatica NT2 hoeft grammati-ca niet langer een struikelblok te zijn. Al duizenden studenten maakten zich met dit grammaticaboek de regels en struc-tuur van de Nederlandse taal eigen.

NIVEAUA1 / A2

DOELGROEPBeginners, laagopgeleiden. Goed te ge-bruiken naast de reguliere NT2-metho-des.

INHOUDEenvoudige basisgrammatica NT2 bestaat uit veertig overzichtelijke, geïllustreerde hoofdstukken met een didactische op-bouw van makkelijk naar moeilijk. De re-gels worden in eenvoudige terminolo-gie uitgelegd en verduidelijkt in concrete voorbeeldconstructies. De oefeningen en voorbeelden sluiten aan bij de regels en worden gespreid herhaald. Daarnaast be-vat het boek onder andere: - een lijst met meer dan driehonderd werkwoorden met vaste voorzetsels en voorbeeldzinnen;

- een ‘het-woordenlijst’; - een lijst met alle onregelmatige woor-den;

- een ondersteunende woordenlijst ach-terin.

www.grammaticatrainer.nl

werkboek | isbn 9789053529683 | € 28,00 | beoord.ex. 50% korting | 17 x 24 cm paperback, 190 p., geïllustreerd (nieuw omslag)

Ga naar www.klaretaalonline.nl en doe daar de gratis toets om je grammaticakennis te testen!

De kleine Klare taal!

DEELVAARDIGHEDEN

35

Klare taal!, Klare taal! onlineUitgebreide basisgrammatica NT2Jenny van der Toorn- Schutte

Hét grammaticaboek voor anderstaligen! Al ruim 90.000 exemplaren verkocht!

Klare taal! is al jaren hét grammatica-boek voor anderstaligen. Van het lid-woord tot het gebruik van de apostrof, van persoonswoord tot beknopte bijzin: deze aanvullende methode leidt de cur-sist door het brede spectrum van de Ne-derlandse grammatica.Beginnend met de basisregels van het Nederlands en eindigend met de meer ingewikkelde regels is dit boek een es-sentiële ondersteuning voor elke taal-student, van beginner tot gevorderde.

NIVEAUA1 > C1

DOELGROEPBeginners, gevorderden, midden- tot hoogopgeleiden. Klare taal! is zowel klas-sikaal te gebruiken als geschikt voor zelf-studie. Klare taal online bevat alle oefe-ningen en de theorie. Daarnaast zijn er extra toetsen beschikbaar.

INHOUDKlare taal! heeft 88 lessen waarin een gro-te hoeveelheid grammaticale onderwer-pen aan de orde komt, die op heldere wijze zijn uitgelegd. Iedere les bestaat uit twee pagina’s: links uitleg met voorbeeld-zinnen en illustraties, rechts oefeningen. De sleutel van alle oefeningen staat ach-ter in het boek. In elke les is aandacht voor idioom: een uitdrukking of zegswijze met illustraties en uitleg. Daarnaast bevat het boek onder andere: - dertien toetsen; - informatie over spelling en leestekens in de laatste tien lessen;

- werkwoordenlijsten achter in het boek; - een cd-rom met alle oefeningen, feed-back, illustraties en geluid.

Doe op www.klaretaalonline.nl de gratis toets en test uw kennis van de gramma-tica!

Klare taal! werkboek | isbn 9789085062585 |€ 42,50 | beoord.ex. 50% korting |A4 gebonden incl. 1 Windows cd-rom, 250 p., geïllustreerd

Klare taal! online maandabonnement | D300DIG009042 | € 5,50 per account, een maand toegang | online toetsen en oefeningenhalfjaarabonnement | D300DIG009007 | € 27,00 per account, een halfjaar toegang | online toetsen en oefeningenjaarabonnement | D300DIG009043 | € 37,00 per account, een jaar toegang | online toetsen en oefeningenNIEUW

Voordelen online:- voordelig- extra toetsen- altijd en overal- ook voor de tablet

DEELVAARDIGHEDEN

Er is nu een uitbreiding op Klare taal!, met heel veel extra oefeningen: Klare taal plus, zie p. 37.

www.klaretaalonline.nl

36

Breng je grammatica-kennis op een hoger niveau!

Extra oefenmateriaal voor lastige kwesties.

Klare taal plusGrammatica voor gevorderdenJenny van der Toorn-Schutte

Zowel cursisten als docenten zijn al ja-renlang enthousiast over Klare taal! Op veler verzoek schreef Jenny van der Toorn-Schutte daarom nu een uitbrei-ding: Klare taal plus; een boek met veel extra oefenmateriaal en uitleg bij lastige grammaticakwesties.

NIVEAUA1 > C1

DOELGROEPBeginners, gevorderden, midden- tot hoogopgeleiden. De oefeningen uit Kla-re taal plus kunnen zowel zelfstandig als klassikaal worden doorgewerkt.

INHOUDDe opbouw van Klare taal plus volgt die van Klare taal! De boeken zijn hierdoor gemakkelijk na elkaar te gebruiken. Het boek biedt een grote hoeveelheid oefen-materiaal en veel aandacht voor de moei-lijke onderdelen van de grammatica van het Nederlands.

OVER DE AUTEURJenny van der Toorn-Schutte is NT2-do-cente en de auteur van vele boeken op het gebied van Nederlandse taal. Bij Uitgeve-rij Boom verschenen al verschillende suc-cesvolle titels van haar hand, zoals: Klare Taal!, Eenvoudige basisgrammatica, Op weg, Onderweg en Wegwijzer.

werkboek | isbn 9789461054340 | € 31,50 | beoord. ex. 50% korting | A4, paperback, 140 p.

Ook interessant: Taaltrainer p. 28.

DEELVAARDIGHEDEN

37

UitspraaktrainerUitspraakverbetering voor anderstaligenHinke van Kampen, Vita Olijhoek, Ruud Stumpel en Chris van Veen

Uitspraaktrainer is een zeer uitgebreid oefen- en spelprogramma waarmee an-derstaligen zelfstandig alle facetten van de Nederlandse uitspraak kunnen oefe-nen. Naast het online oefenprogramma is er een boek voor docenten met gede-tailleerd beschreven werkvormen voor in de les.

NIVEAUAlle niveaus.

DOELGROEPIedere anderstalige die zijn uitspraak wil verbeteren. De toepassing is geschikt voor zowel hoog- als laagopgeleiden, begin-ners en gevorderden, in isk, vo, roc, bve, hbo, enz. Goed te gebruiken naast elke re-guliere NT2-methode.Er is een apart boek voor docenten.

INHOUDDe computer is een geduldige uitspraak- trainer, waarmee cursisten eindeloos zelf-standig hun uitspraak kunnen oefenen en verbeteren. De uitspraakoefeningen beslaan alle on-derdelen binnen de Nederlandse uit-spraak die voor anderstaligen lastig kun-nen zijn: klanken, woord- en zinsaccent, intonatie, verbonden spraak, en uitspraak en spelling. Er zijn oefeningen op twee ni-veaus: makkelijk en moeilijk. Per catego-rie is er een toets die meerdere keren te doen is, zodat iemand zijn uitspraak kan blijven verbeteren. Vier leerzame spellen zorgen ervoor dat de cursisten het oefe-nen ook willen voortzetten.

www.uitspraaktrainer.nl

Uitspraaktrainer in de les incl. website | isbn 9789085067436 | € 43,00 | 17 x 24 cm, paper-back, 180 p.,

Uitspraaktrainer onlinemaandabonnement | D300DIG009026 | € 5,50 per account, per maand | online oefeningen en toetsenhalfjaarabonnement | D300DIG009008 | € 27,00 per account, per zes maanden | online oefeningen en toetsenjaarabonnement | D300DIG009025 | € 37,00 per account, per jaar | online oefeningen en toetsen

‘Niemand heeft nu nog een excuus om uitspraak niet te trainen!’ (Les)

Voor Vlamingen is er een Vlaamse editie verschenen bij Standaard Uitgeverij: Goed gezegd.

DEELVAARDIGHEDEN

38

SpreekBeterMargreet Verboog en Lieske Adèr

SchrijfBeterMargreet Verboog

Een goede verstaanbaarheid is essentieel voor succesvolle communicatie in het Nederlands. Verstaanbaarheid is breder dan alleen een goede uitspraak van klanken. Minstens even belangrijk om goed begrepen te worden is de beheersing van de melodieuze aspecten van het Nederlands: klemtoon, zinsaccent, ritme en intonatie.

NIVEAUA1, A2, B1.

DOELGROEPAnderstaligen die hun uitspraak willen verbeteren.

INHOUDSpreekBeter bevat 25 series oefeningen voor alle individuele uitspraakproblemen. De 25 series zijn onderverdeeld in vier categorieën:

app | verkrijgbaar in Google play en App store | eerste drie apps zijn GRATIS | € 1,99 per extra oefenserie (in-app aankoop)

NIEUW

DEELVAARDIGHEDEN

- Melodische aspecten: klemtoon, zin- saccent, intonatie en spreektaal

- Medeklinkers - Medeklinkercombinaties - Klinkers

Op de site www.spreekbeterapp.nl vindt u informatie over welke oefenseries voor welke taalgroepen interessant zijn.

www.spreekbeterapp.nl

SchrijfBeter richt zich op de problemen die NT2-cursisten kunnen hebben met het verstaan en spellen in het Nederlands. Een gebrekkige luis-tervaardigheid kan samenhangen met een slech-te spelling in het Nederlands. Sommige Neder-landse klanken kunnen bovendien moeilijk te onderscheiden zijn als ze in de moedertaal niet voorkomen.

Het oefenen van de luistervaardigheid en verbe-teren van de spelling komen daarom in de app SchrijfBeter gezamenlijk aan bod. Aan de hand van zestien verschillende reeksen worden aspecten als woorden met een –t of stomme e, woorden met ie/i en spreektaal zoals ‘issiesiek’ behandeld.

NIVEAUA1, A2 en B1 DOELGROEPBeginnende én gevorderde NT2-cursisten.

app | verkrijgbaar in Google play en App store | eerste drie apps zijn GRATIS | € 4,99

INHOUDDe app bestaat uit zestien series die al-lemaal hetzelfde zijn opgebouwd. Iedere serie bevat drie soorten oefeningen: - 10 woorden horen; cursist moet goed/fout gespeld kiezen

- 10 woorden flitsen; cursist moet het woord goed spellen

- 10 woorden horen; cursist moet het woord schrijven én zelf beoordelen

www.schrijfbeterapp.nl

39

BeeldtaalJenny van der Toorn-Schutte

TaalpingpongNicole van Schaijik

Slimme NieuwslezerKnowble bv

Taalpingpong bevat wel honderd dialogen in vraag-antwoordvorm die op het werk of in het dagelijks leven kunnen worden toegepast. NIVEAUA1 > A2 DOELGROEPLaag- en hoogopgeleide taalleer-ders. De methode kan zowel zelf-standig als klassikaal worden ge-bruikt.

www.nt2.nl

werkboek | isbn 9789085065845 | € 30,75 | beoord.ex. 50% korting | 17 x 24 cm, paperback incl. Windows cd-rom, 212 p.

De auteur van Klare taal! en Eenvou-dige basisgrammatica NT2 laat cur-sisten in Beeldtaal uitgebreid kennis maken met Nederlandse uitdruk-kingen.

NIVEAUA2 +

DOELGROEPHalfgevorderden en gevorderden

www.nt2.nl

werkboek | isbn 9789053527122 | € 33,50 29,8 x 21,1 cm paperback, 208 p., geïl-lustreerd

NT2 Nieuwslezer Knowble bv

NT2 Nieuwslezer biedt nieuws van bekende sites als nu.nl aan als les-stof op maat, ondersteund door ver-talingen, voorbeeldzinnen en een gatentekst.

NIVEAUVanaf A1, adaptief.

DOELGROEPNT2-cursisten

www.knowble.eu

NT2 Nieuwslezer | Beschikbaar als maand-, halfjaar- en jaarabonnement | prijzen v.a. €5,50

Slimme Nieuwslezer bevordert de leesvaardigheid bij NT1-laaggelet-terden, door middel van dagelijks wisselende eenvoudige nieuwsbe-richten met bijbehorende opdrach-ten.

NIVEAUVanaf Alfa C.

DOELGROEPNT1- laaggeletterden.

www.knowble.eu

Slimme Nieuwslezer | Beschikbaar als maand-, halfjaar- en-jaarabonnement | prijzen v.a. €5,50

DEELVAARDIGHEDEN

40

De omgevallen boekenkast laat de NT2-cursist kennismaken met de Nederlandse literatuur. Moeilijke woorden worden verklaard en bij elk verhaal is een aantal oefenin-gen.

NIVEAUVanaf B1

DOELGROEPNT2-cursisten vanaf niveau B1, maar kan ook goed worden gebruikt voor leerlingen op middelbare scho-len en ROC’s.

leesboek | isbn 9789085060284 | € 21,50 | beoord.ex. 50% korting | 14 x 21 cm, paperback, 158 p.

De omgevallen boekenkastLinda Verstraten

Voor-schriftenSiel van der Ree e.a.

Nederland voor nieuwkomersJenny van der Toorn-Schutte

Nederland in zichtAd Bakker

Voor-schriften is een praktische en elementaire schrijfcursus die de cursist leert hoe hij persoonlijke en zakelijke brieven of e-mails moet schrijven en formulieren moet in-vullen.

NIVEAUA2

DOELGROEPHalfgevorderde cursisten, zowel volwassenen als jongeren.

www.nt2.nl

werkboek | isbn 9789053529331 | € 22,50 17 x 24cm, paperback, 150 p.

Dit boek geeft een breed beeld van Nederland en zijn bevolking. Het helpt de nieuwkomer bij het ont-dekken van Nederland. Het is bo-vendien een goede voorbereiding op het centrale inburgeringsexa-men en het Staatsexamen NT2.

NIVEAUA2

DOELGROEPMidden- en hoogopgeleide anders-taligen, inburgeraars. Ook heel ge-schikt voor jongeren in ISK’s.

leesboek | isbn 9789085064428 | € 26,50 | paperback, 164 p., geïllustreerd

Nederland in zicht bespreekt aan de hand van artikelen uit de Grond-wet onderwerpen die belangrijk zijn voor actief burgerschap, zelfred-zaamheid en participatie in de Ne-derlandse samenleving.

NIVEAUB1, voorbereiding op het KNM-on-derdeel van het Staatsexamen NT2.

DOELGROEPGevorderde, hoger opgeleide an-derstaligen en inburgeraars.

www.knsexamen.nl

leesboek | isbn 9789085065555 | € 29,90 | beoord.ex. 50% korting | 17 x 24 cm paper-back, 148 p., geïllustreerd

DEELVAARDIGHEDEN

41

Focus op taalBasisboek voor docenten Nederlands Tweede TaalMarijke Huizinga en Alice Kalsbeek

Verschijnt voorjaar 2016!

NIEUW

VOOR DOCENTEN

Focus op Taal is een nieuw basishand-boek Nederlands als tweede taal. Het boek koppelt theorie over het Neder-landse taalsysteem op een heldere en praktische manier met taaldidactiek. Voorkennis wordt is niet vereist en even-tuele vaktermen worden toegelicht. Alle termen zijn opgenomen in een regis-ter en op de achterflap staan handige tips. Focus op taal is daardoor zowel een praktische kennismaking met het NT2-vak, als een handig naslagwerk voor de-genen die al ervaring hebben in het NT2-onderwijs.

DOELGROEPDocenten en taalvrijwilligers.

INHOUDDe onderwerpen die aan bod komen zijn gebaseerd op de meestgestelde vragen in de praktijk. Dat maakt Focus op Taal ook voor de taalvrijwilliger in Nederland en België een nuttig en bruikbaar handboek.

De hoofdstukken kennen een vaste in-deling, waardoor het boek overzichtelijk is. De opbouw binnen ieder hoofdstuk is van receptief naar productief. Het boek behandelt verschillende talige aspecten waaronder lidwoorden, zinsopbouw en woordaccent/zinsaccent/intonatie.

Focus op taal biedt iedere taalbegeleider, professioneel of vrijwillig, alles in een: in-formatie over taalverschijnselen, taalle-ren, de eigen taal van de cursist en taal-didactiek.

De auteurs hebben beiden een lange car-rière in het universitaire NT2- en NVT-on-derwijs achter de rug. Ze behoren tot de pioniers van het onderwijs Nederlands aan anderstaligen en hebben tal van publicaties op hun naam staan, waaron-der gerenommeerde leergangen Neder-lands als tweede taal (Code Nederlands, CODE en IJsbreker).

Focus op taal verschijnt in het voorjaar van 2016 bij Boom uitgevers Amsterdam.

Tekstboek incl. website | isbn 9789089537980 | € 19,90 | 17 x 24 cm, paper-back, ca. 180 p., geïllustreerd

42

Anders nog iets?Liedjes voor wie Nederlands leertJanjaap de Vries en Helga Van Loo

‘Een absolute aanrader ... Goede, functionele teksten; een meestal sterk inslijpend effect; interessante, goed op-gebouwde en gevarieerde oefeningen: zoveel staat vast!’ (Les)

Nu met akkoordenschema’s op de website, voor de muzikale docent!

Met muziek kan je op een speelse manier veel van een taal leren. Woorden, struc-turen, uitdrukkingen en intonatiepatro-nen worden met behulp van muziek vaak gemakkelijker in het taalgebruik van de cursist opgenomen. Liedjes zingen in de klas is leerzaam en ontspannend.

NIVEAUA1/A2

DOELGROEPAnders nog iets? is geschikt voor een zeer brede groep NT2-leerders: jong en oud, beginners en gevorderden, laag- en hoog-opgeleid.

INHOUDAnders nog iets? is een muziekmethode die bestaat uit veertien liedjes die speci-aal zijn ontwikkeld voor NT2-leerders en een werkboek met gevarieerde en speelse oefeningen met een wisselende moeilijk-heidsgraad. Omdat veel bestaande liedjes niet pasten bij de NT2-lessen, doordat ze qua taal te moeilijk waren of qua onder-werp niet aansloten bij de belevingswe-reld van de cursisten, hebben Janjaap de Vries en Helga Van Loo zelf nieuwe liedjes en oefeningen gemaakt die dat wel doen. Daarmee is Anders nog iets? een aantrek-kelijke methode geworden om als afwis-seling te gebruiken in de NT2-les.

Anders nog iets? incl. website | isbn 9789085060154 | € 33,50 | 17 x 24 cm, paper-back, 104 p., rijk geïllustreerd

VOOR DOCENTEN

De liedjes zijn in eenvoudig Nederlands geschreven en zijn makkelijk mee te zin-gen. Op deze manier worden belangrij-ke zinnen, woorden en taalfuncties vaak herhaald. De thema’s sluiten aan bij de onderwerpen van NT2-methodes, zoals: kennismaken, school, boodschappen doen en het weer.

www.nt2school.nl

43

LesTijdschrift voor Nt2 en taal in het onderwijsKees Galema e.a.

Tijdschrift Les: onmisbare vakliteratuur, ook online:

- Tweewekelijks twee nieuwe artikelen- Belangrijk NT2- en inburgeringsnieuws- Bijeenkomsten en congressen

Les is al 25 jaar het vaktijdschrift voor iedereen die betrokken is bij het onder-wijs aan anderstaligen in Nederland en Vlaanderen. De artikelen houden u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het NT2-onderwijs en ze informeren u over relevante nieuwe publicaties, on-derzoeken en evenementen. Daarnaast worden er in Les interessante didac- tische en theoretische achtergronden behandeld en is er aandacht voor veel-voorkomende problemen en handige lesideeën binnen de onderwijspraktijk.

DOELGROEPIedereen die te maken heeft met het onder-wijs aan anderstaligen: NT2-docenten, in-burgeringsdocenten, beleidsmakers, taal- coaches, ISK-onderwijzers, etc.

INHOUDLes verschijnt vier maal per jaar. Naast het vertrouwde tijdschrift ontvangt u toegang tot Les online, met elke twee weken twee nieuwe artikelen, nieuws- en agenda-items, en het uitgebreide archief. In iede-re publicatie staat een ander thema cen-traal, zoals: NT2- en KNS-leermiddelen, NT2 in het mbo, alfabetisering, taalbeleid, multimedia en inburgeren. Alle artikelen worden geschreven door professionals uit het veld. Als u zich abonneert krijgt u het Nederlands in beeld kwartetspel cadeau.

www.tijdschriftles.nl

tijdschrift | Les verschijnt 4 x per jaar | A4 geniet inclusief online toegangindividueel jaarabonnement incl. online | € 54,50abonnement voor instellingen en organisaties incl. online | € 69,503 t/m 9 abonnementen op één adres incl. online | per abonnement € 63,5010 of meer abonnementen op één adres incl. online | per abonnement € 54,50los nummer | € 12,50 | o.v.v. nr. te bestellen via [email protected]

VOOR DOCENTEN

44

LESvaardigBasisdidactiek NT2Lidy Zijlmans

Hoe richt je je NT2-les nu het beste in? Heb je je klassenmanagement op orde? Hoe geef je het beste feedback? Hoe ga je om met je leergang, geef je instructies en zet je werkvormen in? Hoe geef je gedif-ferentieerd les? Kun je zelfstudie succes-vol inzetten? Hoe besteed je aandacht aan de verschillende vaardigheden? Het beroep van NT2-docent vraagt om een flexibele houding, inzicht in de stof en in de leerder, kortom ‘lesvaardigheid’. Daarom geeft dit boek de (beginnende) NT2-docent zeer praktische handvatten die hem of haar direct helpen bij het les-geven aan anderstaligen.

DOELGROEPStudenten aan een NT2-opleiding, docen-ten NT2 in alle sectoren.

Lesvaardig incl. website | isbn 9789461058614 | € 24,90 | 17 x 24 cm, paperback, 180 p.

INHOUDAan de hand van zeer herkenbare situa-ties uit de lespraktijk worden didactische competenties uitgelicht. De gebruiker krijgt opdrachten aangereikt die hem of haar helpen bij het verwerven van inzicht in verschillende les- en leerprocessen. De docent wordt aangezet tot reflectie op het eigen handelen, en gestimuleerd tot uit-wisseling van ervaringen met studiegeno-ten of collega’s. Dit boek geeft de docent ideeën die meteen bij de les kunnen wor-den gebruikt, vanaf het controleren van presentie tot het opgeven van huiswerk. Met: - beschrijving van achtergronden van didactische principes;

- tips en tops; - stappenplan voor o.a. feedback; - checklists voor het analyseren van een leergang en een veilige leeromgeving;

- webondersteuning.

www.nt2.nl

‘Lesvaardig is een aanvulling op het Handboek NT2 door de aandacht over algemene en vakdidactische vaardigheden ... en een aanvulling op de abstracte competentieprofielen.’ (Les, september 2014)

VOOR DOCENTEN

45

Veelgestelde vragen in de NT2-lesAntwoorden en voorbeeldenAlied Blom en Conny Wesdijk

‘Dit boek is een naslagwerk om beter voorbereid de anderstalige klas in te stappen of om cursisten te helpen wanneer bepaalde vragen opduiken. (…) (Vonk)

Wat is het verschil tussen sommige en een paar? Is er een verschil tussen dit en dat? Waarom is het niet twee fruiten? Alle grammaticale problemen komen in dit boek aan bod en kunnen gemakkelijk in de index worden opgezocht. Veelgestel-de vragen in de NT2-les is een handig na-slagwerk voor docenten en cursisten die op zoek zijn naar antwoorden.

DOELGROEPDocenten die snel een duidelijk antwoord willen geven op de grammaticavragen van hun cursisten.

INHOUDVeelgestelde vragen in de NT2-les bevat meer dan driehonderd vragen die door de auteurs in de loop van een jarenlan-ge lespraktijk NT2, zijn verzameld. De vra-gen zijn gerangschikt in tien hoofdstuk-ken. Het antwoord op de vragen is kort en duidelijk, en voorzien van een voorbeeld. Een zeer uitgebreide index zorgt ervoor dat de antwoorden gemakkelijk gevon-den kunnen worden. De antwoorden zijn kort, met een minimum aan grammati-cale termen, en altijd voorzien van voor-beeldzinnen. Cursisten kunnen er ook zelf de antwoor-den op hun taalvragen in opzoeken. Dit naslagwerk is een handige aanvulling op iedere NT2-methode.

www.nt2.nl

Veelgestelde vragen in de NT2-les |isbn 9789085063988 | € 19,90 | A5, wire-o, 173 p.

Ook interessant voor u, zie p. 44.

VOOR DOCENTEN

46

De Delftse methode voor docentenDidactiek, gebruik en implementatieAlied Blom

Met de Delftse methode leer je snel en doeltreffend Nederlands. Hoe doe je dat? Je leert vooral de meest gebruikte woorden en handige zinnetjes in een rij-ke context. Die kun je meteen in de prak-tijk gebruiken. Je kunt al na een paar les-sen gesprekjes voeren en goed antwoord geven op veelgestelde vragen. Een nieu-we taal leer je immers het beste door die taal zo veel mogelijk te gebruiken. Dat is de basis van de Delftse methode. De handleiding zal alle docenten overtui-gen van de kracht van de methode. Het is een handreiking voor iedereen die er het fijne van wil weten.

DOELGROEPDocenten die werken of willen werken met de Delftse methode.

INHOUDDe handleiding is bedoeld voor docenten die weinig weten over de werking van de Delftse Methode. De nadruk ligt op de mo-gelijkheden die het materiaal biedt voor conversatie, verdieping, grammaticale oefeningen en verschillende werkvor-men. Ook is er aandacht voor succesfac-toren en praktische problemen.

Om duidelijk te maken hoe de Delftse me-thode in de praktijk werkt worden er les-uitwerkingen gegeven van de lessen uit Nederlands voor buitenlanders.

We lichten alvast een tipje van de sluier op. De Delftse methode is gebaseerd op een paar principes die het doelmatig le-ren van een nieuwe taal waarborgen:

- leer de meest frequente woorden; - leer woorden in een zinvolle context; - leer de regels van de taal door goed naar de voorbeelden in de grammatica te kij-ken;

- leer de taal niet alleen door teksten te lezen, maar ook door veel te luisteren;

- leer volgens een vast plan: teksten le-zen, luisteren, over teksten praten, toets afleggen.

Apart verkrijgbaar is het Toetsprogramma voor docenten. Hiermee maakt u in een handomdraai nieuwe toetsen voor uw cursisten. Het programma is te gebruiken bij alle onderdelen van de Delftse metho-de m.u.v. de herziene Basiscursus 1.

www.delftsemethode.nl

docentenhandleiding incl. website |isbn 9789085069942 | € 26,50 | 17,5 x 21 cm, paperback

toetsprogramma voor docenten |isbn 9789053526071 | € 31,50 | Windows cd-rom

VOOR DOCENTEN

47

Klassiek vakwerk I en IIAchtergronden van het NT2-onderwijsBart Bossers e.a.

Klassiek vakwerk is een verzameling van de beste artikelen uit vijf jaar Vakwerk. Het naslagwerk dat door de Beroeps-vereniging van NT2-docenten jaarlijks wordt samengesteld. Klassiek vakwerk combineert praktische en didactische bruikbaarheid met theoretische verdie-ping. De verschillende inzichten dagen u uit om over de lespraktijk na te denken en uw eigen visie te ontwikkelen.

Klassiek vakwerk I | isbn 9789085065548 | € 21,50 | A5 paperback, 212 p.

Klassiek vakwerk II | isbn 9789089539724 | € 17,50 | A5 paperback, 216 p.

INHOUDBeide bundels bevatten ruim tien arti-kelen over de vele facetten van het NT2-onderwijs: van woordenschat tot luis-tervaardigheid, van grammatica tot interculturele communicatie, van diffe-rentiatie tot feedback en van alfabetise-ring tot toetsing. Deze bundels zijn uit-stekende hulpmiddelen bij het geven van effectief, motiverend en doelgericht NT2-onderwijs. Ze zijn zeer geschikt om te ge-bruiken in de NT2-opleidingen.

VOOR DOCENTEN

DOELGROEPNT2-docenten en iedereen die geïnte- resseerd is in de ontwikkelingen binnen het NT2-onderwijs.

www.nt2.nl

NIEUW

48

FC-Sprint2

Grenzeloos lerenJan Deutekom

Hoe haal je het beste in je leerlingen naar boven? In FC-Sprint² beschrijft Jan Deutekom zijn zoektocht naar een ef-fectievere en geoptimaliseerde NT2-les-praktijk. Deze zoektocht leverde opmer-kelijke bevindingen op en heeft geleid tot een nieuwe onderwijsaanpak waar-mee verrassende resultaten worden ge-boekt.

INHOUDDe FC-Sprint²-aanpak wordt uiteenge-zet aan de hand van elf uitgangspunten, zoals ‘leren wordt effectiever als cursis-ten de noodzaak voelen iets te leren,’ en ‘het eerste denkwerk doet de cursist zelf’. Leerlingen blijken effectiever te leren als de docent ‘nood’ creëert. Jan Deutekom biedt docenten inzicht in zijn opmerkelij-ke onderwijsaanpak waarmee verrassen-de resultaten worden geboekt.

FC-Sprint2 | isbn 9789085065531 | € 18,50 | A5, paperback, 88 p.

VOOR DOCENTEN

DOELGROEPDit boek is bedoeld voor alle docenten en leidinggevenden, in het NT2-onderwijs en daarbuiten, die op zoek zijn naar een effectieve lesaanpak.

www.nt2.nl www.jandeutekom.nl

49

OPLEIDINGS-NIVEAU

GESCHIKT LESMATERIAAL NIVEAU

laagopgeleid (een paar jaar basisschool)

beginner (0 - A1)

Basiscursus 1 0 > A1

Zelf starten met Nederlands 0 > A1

Nederlands in beeld 0 > A1

gevorderde (vanaf A1)

totaalmethode Basiscursus 2 A1 > A2

deelvaardigheid spreken Uitspraaktrainer (online) alle niveaus

lezen NT2 Nieuwslezer (online) vanaf A1

luisteren Anders nog iets? A1/A2

grammatica Klare taal! A1 > C1

De Delftse grammatica alle niveaus

Eenvoudige basisgrammatica A1 > A2

Grammaticatrainer (online) A1 > C1

kennis over Nederland Wegwijzer A2

hoogopgeleid (vanaf een paar jaar voortgezet onderwijs)

beginner (0 - A2)

zelfstandig Nederlands voor buitenlanders 0 > A2

Zelf starten met Nederlands 0 > A1

met een docent Nederlands voor buitenlanders 0 > A2

De opmaat 0 > A2

Van start 0 > A2

gevorderde (vanaf A2)

zelfstandig totaalmethode Tweede ronde A2 > B1

Derde ronde B1 > B2

Taaltrainer B2 > C1

deelvaardigheid spreken Uitspraaktrainer (online) alle niveaus

schrijven Schrijven op B2 B2

Voor-schriften A2

lezen NT2 Nieuwslezer (online) vanaf A1

Lezen op B2 B2

De omgevallen boekenkast vanaf B1

luisteren Luisteren op B2 B2

grammatica Klare taal! (online) A1 > C1

Klare taal plus A1 > C1

kennis over Nederland Kom verder! A2

Nederland in zicht B1

met een docent totaalmethode Tweede ronde A2 > B1

De sprong A2 > B1

Vooruit B1

De finale B1 > B2

deelvaardigheid spreken Uitspraaktrainer (online) alle niveaus

schrijven Schrijven op B2 B2

Voor-schriften A2

lezen NT2 Nieuwslezer (online) vanaf A1

Lezen op B2 B2

De omgevallen boekenkast vanaf B1

luisteren Luisteren op B2 B2

grammatica Klare taal! (online) A1 > C1

Klare taal plus A1 > C1

NEDERLANDS LEREN

50

EXAMEN DOENEXAMEN BESTAAT UIT GESCHIKT LESMATERIAAL NIVEAU OPTIONEEL

Inburgeringsexamen in het buitenland (A1)

Onderdeel lezen Naar Nederland 0 > A1

Onderdeel spreken

Kennis van de Nederlandse Samenleving

Inburgeringsexamenin Nederland (A2)

Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)

Wegwijzer A2

Kom verder A2

KNS Examentraining A2

Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA)

Werken in Nederland A2

Toets spreken, lezen, luisteren en schrijven

Op weg A1

Onderweg A2 NT2-methode: Basiscursus 1 + 2

Staatsexamen NT2 programma I (B1)

Lezen, luisteren, schrijven, spreken OPTIE 1 Staatsexamentrainers B1:

De opmaat of Van start 0 > A2 Lezen op B1(nog niet verschenen)

De sprong A2 > B1 Spreken op B1 (nog niet verschenen)

Vooruit (examentrainer) B1 Luisteren op B1 (nog niet verschenen)

Schrijven op B1

OPTIE 2

Basiscursus 1 0 > A1

Basiscursus 2 A1 > A2

Tweede Ronde A2 > B1

Vooruit B1

OPTIE 3

Nederlands voor buitenlanders 0 > A2

Tweede Ronde A2 > B1

Vooruit B1

Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt Werken in Nederland A2

Staatsexamen NT2 programma II (B2)

Lezen, luisteren, schrijven, spreken OPTIE 1 Staatsexamentrainers B2:

De opmaat 0 > A2 Lezen op B2

De sprong A2 > B1 Spreken op B2

De finale of Derde ronde B1 > B2 Luisteren op B2

Schrijven op B2

OPTIE 2

Basiscursus 1 0 > A1

Basiscursus 2 A1 > A2

Tweede Ronde A2 > B1

De finale of Derde ronde B1 > B2

OPTIE 3

Nederlands voor buitenlanders 0 > A2

Tweede Ronde A2 > B1

De finale of Derde ronde B1 > B2

Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt Werken in Nederland A2

51

NT2 trainingenGoed voorbereid aan de slag met uw nieuwe leermethode?

Het werken met een nieuwe methode brengt vaak veel vragen met zich mee: Moet ik mijn werkwijze als docent veran-deren? Hoe werk ik met een online me-thode? Wat is eigenlijk de achtergrond van deze methode? Maar ook: Wat bete-kent een nieuwe methode voor de orga-nisatie binnen onze school?

Wij denken graag met u mee en bieden tijdens dit spannende traject diverse implementatietrainingen aan voor de (toetsings)methodes: - AAP - DISK - NT2 op maat-reeks - Delftse methode - Online leren in NT2 SCHOOL - De NT2-Niveautoetsen - SpreekBeter - Hotel Hallo

De trainingen bieden inzicht in de wijze waarop er met de methode gewerkt kan worden en geven antwoord op inhoude-lijke en organisatorische vragen.

Geïnteresseerd in de trainingen? Of wilt u een training op maat? Neem een kijkje op onze site www.nt2.nl/training of neem contact op met Tessa Boff Tonella voor meer informatie of een vrijblijvend per-soonlijk gesprek ([email protected], 020 5218 144).

www.nt2.nl/training

Met de implementatietrainingen van Boom NT2 maakt u de beste start met een nieuwe methode!

TRAININGEN

52

*Bij rechtstreekse bestelling bij Uitgeverij Boom van meer dan 10 exemplaren is er korting mogelijk. Neem hiervoor s.v.p. contact op met de uitgeverij, [email protected]

Stuur mij gratis exemplaren van de NT2-catalogus. Ik blijf graag op de hoogte van het NT2-nieuws van Uitgeverij Boom en meld mij aan voor de digitale nieuwsbrief.

Binnen Nederland geen verzendkosten. Buitenland: werkelijke verzendkosten. Voor online-producten worden geen verzendkosten in rekening gebracht.

AANVRAAG BEOORDELINGSEXEMPLAREN VOOR DOCENTENGraag zou ik onderstaande methodes ter beoordeling willen ontvangen. Als docent ontvang ik 50% korting op de normale prijs (zie voor de voorwaarden p.2). Als het boek daadwerkelijk wordt voorgeschreven, ontvang ik het aankoopbedrag retour.

Titel ISBN

Stuur mij gratis exemplaren van de NT2-catalogus. Aantal studenten:

Ik blijf graag op de hoogte van het NT2-nieuws van Uitgeverij Boom en meld mij aan voor de digitale nieuwsbrief.

BESTELLING Graag ontvang ik onderstaande methodes met factuur.

Titel Aantal* ISBN

Vul op de achterzijde s.v.p. uw naam en adresgegevens in.

Vul op de achterzijde s.v.p. uw naam en adresgegevens in.

Vanuit Nederland kunt u deze antwoordkaart kosteloos versturen.Vanuit het buitenland stuurt u deze kaart in een gefrankeerde envelop aan:Uitgeverij Boom, fonds NT2, Postbus 15970, 1001 NL Amsterdam.

Vanuit Nederland kunt u deze antwoordkaart kosteloos versturen.Vanuit het buitenland stuurt u deze kaart in een gefrankeerde envelop aan:Uitgeverij Boom, fonds NT2, Postbus 15970, 1001 NL Amsterdam.

Persoonlijke gegevens

Persoonlijke gegevens

Ik ben als docent verbonden aan:

Ik ben als docent verbonden aan:

Stuur mijn bestelling naar: Het factuuradres is: privé-adres privé-adres werkadres, t.a.v.: werkadres, t.a.v.:

Stuur mijn bestelling naar: Het factuuradres is: privé-adres privé-adres werkadres, t.a.v.: werkadres, t.a.v.:

Datum: Handtekening:

Datum: Handtekening:

Naam m/v

Privé-adres

Postcode Plaats

Land Telefoon

Onderwijsinstantie

Afdeling

Adres

Postcode Plaats

Land

E-mail Telefoon

Naam m/v

Privé-adres

Postcode Plaats

Land Telefoon

Onderwijsinstantie

Afdeling

Adres

Postcode Plaats

Land

E-mail Telefoon

Uitgeverij BoomAntwoordnummer 106181000 RA Amsterdam

Uitgeverij BoomAntwoordnummer 106181000 RA Amsterdam

geenpostzegel

nodig

geenpostzegel

nodig

METHODE Pag.

AAP 20

Alfaschrift 21

Anders nog iets? 43

Basiscursus 1 10

Basiscursus 2 10

Beeldtaal 40

De Delftse grammatica 11

De Delftse methode docenten 47

Delftse methode 8 - 11

Derde ronde 8, 9

DISK 33

Eenvoudige basisgrammatica NT2 35

FC-Sprint2 49

De finale 12, 13

Focus op taal 42

Hotel Hallo 31

ISK Portfolio 34

Klare taal! (online) 36

Klare taal plus 37

Klassiek vakwerk 49

KNM Examentraining 24

Kom verder! 24

Les 44

LESvaardig 45

Lezen op B2 17

Luisteren op B2 17

Naar Nederland 22

Nederland in zicht 43

Nederland voor nieuwkomers 43

Nederlands in beeld 19

Nederlanders voor buitenlanders 8, 9

NT2 Apps 5

NT2 Nieuwslezer 40

NT2-Niveautoetsen 6

NT2 Trainingen 5

NT2 School 4

NT2 Testcentrum 4

REGISTERMETHODE Pag.

De omgevallen boekenkast 41

Onderweg 23

Op weg 23

De opmaat 12,13

SchrijfBeter 39

Schrijven op B1 16

Schrijven op B2 17

Slimme Nieuwslezer 40

SpreekBeter 39

Spreken op B2 17

De sprong 12, 13

De taal van de verpleging 29

Taalpingpong 40

Taalthuis 18

Taaltrainer 28

Taal werkt beter 27

De taaltrap 30

Toetsprogramma voor docenten 47

Tweede Ronde 8, 9

Uitspraaktrainer online en in de les 38

Van start 14

Veelgestelde vragen in de NT2-les 46

Verder met Alfaschrift 21Voor-schriften 41

Vooruit! 15

Wegwijzer 23

Werken in Nederland 25

Woordenschattoets 7

Zeg ’t eens 32

Zelf starten met Nederlands 26

55

Uitgeverij BoomPostbus 159701001 NL Amsterdamtel. 020 5200126fax 020 [email protected]

Natuurlijk Nederlands leren en inburgeren met Boom

Bestel snel via

www.nt2.nl