Boekbespreking groep 6a 2009

2
Boekbespreking groep 6 Dit jaar krijgt iedereen een beurt om voor de klas een boek te bespreken. Wat is nu precies de bedoeling? Je kiest een boek uit dat je al gelezen hebt èn wat je erg leuk vond. Je zoekt de naam van de schrijver en de illustrator op. Je kijkt of het boek misschien vertaald is, dus in een andere taal geschreven was. Wie heeft het vertaald? Dan zoek je wat informatie op over de schrijver. Bijvoorbeeld op www.goudenmuis.nl of op http://home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/ . Heb je thuis geen internet dan kan je dit op school doen. Dit mag je op “een spiekbriefje” schrijven, zodat je altijd even kunt kijken als je het vergeten bent. Dan schrijf je in steekwoorden het verhaal op. Je stelt de hoofdpersonen voor. Je vertelt waar het verhaal zich afspeelt en je vertelt de belangrijkste gebeurtenissen van het boek. Het slot niet verklappen, dan blijft het spannend voor de kinderen die het nog willen lezen. Dit stukje vertel je uit je hoofd. Oefen dit even goed! Dan lees je een klein stukje voor uit het boek, max. 3 minuten. Maar je mag ook enkele leuke plaatjes uitzoeken waar je wat bij vertelt. Doe wel even een papiertje op de goede bladzijde! Tot slot geef je je mening over het boek. Geef wel een voorbeeld om het uit te leggen. Bv.: “Ik vond het een grappig boek want ……” Of: “Ik vond het een spannend boek omdat…” Dit stukje kan je ook helemaal uit je hoofd doen. Daarna krijgt de klas nog even de tijd om vragen te stellen. Let op: We vinden het belangrijk dat je verstaanbaar vertelt. Extra leuk is het, dat je zó leuk vertelt dat anderen erg nieuwsgierig worden naar het boek. Wie weet willen ze het ook wel lezen!

Transcript of Boekbespreking groep 6a 2009

Page 1: Boekbespreking groep 6a 2009

Boekbespreking groep 6

Dit jaar krijgt iedereen een beurt om voor de klas een boek te bespreken.Wat is nu precies de bedoeling?

Je kiest een boek uit dat je al gelezen hebt èn wat je erg leuk vond. Je zoekt de naam van de schrijver en de illustrator op. Je kijkt of het

boek misschien vertaald is, dus in een andere taal geschreven was. Wie heeft het vertaald?

Dan zoek je wat informatie op over de schrijver. Bijvoorbeeld op www.goudenmuis.nl of op http://home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/ . Heb je thuis geen internet dan kan je dit op school doen. Dit mag je op “een spiekbriefje” schrijven, zodat je altijd even kunt kijken als je het vergeten bent.

Dan schrijf je in steekwoorden het verhaal op. Je stelt de hoofdpersonen voor. Je vertelt waar het verhaal zich afspeelt en je vertelt de belangrijkste gebeurtenissen van het boek. Het slot niet verklappen, dan blijft het spannend voor de kinderen die het nog willen lezen. Dit stukje vertel je uit je hoofd. Oefen dit even goed!

Dan lees je een klein stukje voor uit het boek, max. 3 minuten. Maar je mag ook enkele leuke plaatjes uitzoeken waar je wat bij vertelt. Doe wel even een papiertje op de goede bladzijde!

Tot slot geef je je mening over het boek. Geef wel een voorbeeld om het uit te leggen. Bv.: “Ik vond het een grappig boek want ……” Of: “Ik vond het een spannend boek omdat…” Dit stukje kan je ook helemaal uit je hoofd doen.

Daarna krijgt de klas nog even de tijd om vragen te stellen.

Let op:

We vinden het belangrijk dat je verstaanbaar vertelt. Extra leuk is het, dat je zó leuk vertelt dat anderen erg nieuwsgierig worden naar het boek. Wie weet willen ze het ook wel lezen!

Je krijgt géén cijfer voor de boekbespreking. Wel zeggen we of het goed, heel goed, ruim voldoende enz. was. En wat je een volgende keer nòg beter zou kunnen doen.

Natuurlijk kun je hulp vragen aan de juf of meester.Begin op tijd aan de voorbereidingen èn maak er iets leuks van!

Heel veel succes gewenst door juf Veerle en meester Erik!