Bio-ingenieus oktober 2014

16
Bio-ingenieus TIJDSCHRIFT VAN DE FACULTEIT BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN DRIEMAANDELIJKS OKTOBER - NOVEMBER - DECEMBER 2014 18E JAARGANG NR. 1 Tijdschrift Toelating gesloten verpakking nr. 2/180 Verschijnt 4x per jaar Afgiftekantoor 3000-Leuven 1 België - Belgique P.B./P.P. 3000 Leuven 1 B-4883 V.U. Jan Delcour Erkenning: P4A9149 Hapjes onderwijs DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:58 Pagina 1

Transcript of Bio-ingenieus oktober 2014

Page 1: Bio-ingenieus oktober 2014

Bio-ingenieusTIJDSCHRIFT VAN DE FACULTEIT BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN

DRIEMAANDELIJKS OKTOBER - NOVEMBER - DECEMBER 2014 • 18E JAARGANG • NR. 1

Tijdschrift Toelating gesloten verpakking nr. 2/180

Verschijnt 4x per jaarAfgiftekantoor

3000-Leuven 1

België - Belgique

P.B./P.P.

3000 Leuven 1B-4883

V.U. Jan DelcourErkenning: P4A9149

Hapjes onderwijs

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:58 Pagina 1

Page 2: Bio-ingenieus oktober 2014

COLOFON

Bio-ingenieus is de nieuwsbrief van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (FBIW) van de KU Leuvenen haar afgestudeerden. Met deze nieuwsbrief willen dealumni, het personeel en de studenten van de FaculteitBio-ingenieurswetenschappen voeling met elkaar houdenen de band tussen de Faculteit en haar afgestudeerdenbewaren.

FREQUENTIEBio-ingenieus verschijnt viermaal per jaar, om de drie maanden, nl. in januari, april, juli en oktober. Artikels en ander materiaal moeten uiterlijk 8 weken voor de verschijningsmaand op de redactie zijn.

VERANTWOORDELIJKE UITGEVERJan Delcour

REDACTIEHoofdredacteur: Marleen SuckersRedactiesecretaris en eindredactie: Marleen SuckersLeden van de redactie: Hanneke Deleu, Lomme Deleu,Herman Ramon, Dirk Springael, Marleen Suckers, Ann Van Loey.

REDACTIEADRESBio-ingenieusFaculteit Bio-ingenieurswetenschappenDienst Externe RelatiesKasteelpark Arenberg 37 bus 23003001 HEVERLEEtel. + 32 16 32 16 29fax + 32 16 32 19 [email protected]

NUTTIGE ADRESSENFaculteit Bio-ingenieurswetenschappenKasteelpark Arenberg 20 bus 23003001 HEVERLEEtel. + 32 16 32 16 19fax + 32 16 32 19 99

URL KU Leuven: www.kuleuven.beURL FBIW: www.biw.kuleuven.be

DRUKWERKArtoosOudestraat 191910 KAMPENHOUTtel. + 32 16 61 83 59

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:58 Pagina 2

Page 3: Bio-ingenieus oktober 2014

3

“Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt vandaag voor rukwinden van 70 tot 100 km per uur en onweerachtige buien en volgende nacht blijft het “onstuimig” en volgen er felle en onweerachtige buien met zware windstoten die eventueel hier en daarnog wat hoger kunnen zijn dan 90 km/u. Lokale windschade is mogelijk.” Dus: alles vastmakenwat los zit voor deze eerste herfstdag.

Vandaag is er een vergadering van de Permanente Onderwijscommissie van onze master -opleidingen (mPOC) en ook daar moet er nagegaan worden wat er nog moet vastgemaaktworden met de visitatie voor de deur. De visitatiecommissie van de NVAO (Nederlands-VlaamseAccreditatieorganisatie) zal onderzoeken aan welke tekortkomingen onze bachelor- enmasteropleidingen moeten werken om de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren. Deze commissie zal bijvoorbeeld nagaan welke didactische werkvormen er gebruikt wordenom onze millenniumstudenten aandachtig te houden. Onze jongste studenten zijn immersgeboren in het jaar 1996 en hadden hun eerste schoolervaringen in het jaar 2000. Zij wetendus ook niet wat het is te leven zonder computer, dvd, video, scanner, mp3-speler, smartphoneof een ander elektronisch snufje. Om de leerstof boeiend te houden kunnen docentenwerkvormen integreren in hun lessen, maar daarvoor moeten ook zij soms gebruik makenvan technologische hulpmiddelen.

De laatste jaren werd een dalende instroom in de Master in de Bio-ingenieurswetenschappen:land- en bosbeheer en de Master in Aardobservatie vastgesteld. Daarom is er vanaf ditacademiejaar een fusie die leidt tot de Master of Science in de Bio-ingenieurswetenschappen:landbeheer. Naast de majors ‘Bos- en Natuursystemen’, ‘Bodem- en Watersystemen’,‘Production Forestry Systems’ wordt ook de major‘Aardobservatie’ aangeboden. De opleiding Master in de bio-ingenieurswetenschappen: Tropical Natural ResourcesManagement heeft de afgelopen jaren ook niet voldoende studenten aangetrokken. De opleiding achtte het daarom wenselijk om te heroriënteren en werd samengevoegd met de Master of Earth Observation tot één enkele opleiding Master of Science in Agroand Ecosystems Engineering (ACE). Deze opleiding biedt vier afstudeerrichtingen aan:Production, Environment, Economics en Information. De Master of Human Health Engineeringvindt zijn toepassingen in een aantal interdisciplinaire kennis- en toepassingsdomeinen.

Over deze opleidingen vind je meer informatie in ons thema: hapjes onderwijs.

Sinds afgelopen zomer is het hoofdkantoor van IAAS World, de International Assocation of Students in Agricultural and related sciences, in de Boshut gehuisvest is. LBK heeft dan weer een nieuw logo. Te lezen onder het Studentennieuws.

De theresiazomertjes waren populier om reünies te houden. Sommigen vierden samen hun 50e verjaardag in de Baarr, anderen gingen ergens op bezoek en deden het op zijn‘Bourgondisch’. We ontvingen verslagjes van drie reünies.

Jong.VBI organiseert een quiz op 15 november in zaal Pavo te Heverlee. Be there!

VBI nodig u uit op 15 december voor haar VBI-studentenprijs 2014 en dit vanaf 18.30 u.in het Landbouwinstituut. Meer informatie ontvang je via mail en/of www.vbi-kuleuven.be/

Zit jouw e-mailadres nog niet in het KU Leuven alumnibestand en wil je toch recentenieuwtjes lezen over je Alma Mater en je faculteit en je alumnivereniging? Stuur ons daneen mailtje met je naam en promotiejaar en we maken dit voor jou in orde!

InhoudHapjes onderwijs 5

Studentennieuws 9

Alumninieuws 10

Nieuws van de faculteit 13

Personalia 15

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:58 Pagina 3

Page 4: Bio-ingenieus oktober 2014

4

Visitatie van onze bachelor- enmasteropleidingenOnze bachelor- en masteropleidingen worden nog dit jaargeëvalueerd door een externe visitatiecommissie. Het is immersvan 2006 geleden dat dit gebeurde. Aan de voorbereidingwerd twee jaar heel hard gewerkt door de voorzitters vande permanente onderwijscommissies van de bachelor- enmasteropleidingen (respectievelijk Prof. Erik Smolders enProf. Chris Michiels), de vertegenwoordigers van de diverseopleidingen in de permanente onderwijscommissies, de decaan, de waarnemend decaan, vertegenwoordigersvan studenten en senaat en de faculteitsmedewerkers. De zelfevaluatierapporten die eind 2013 klaargestoomdwerden en de gesprekken met de visitatiecommissie inoktober en november vormen de basis voor het oordeelover de kwaliteit van onze opleidingen. Dit oordeel wordtweergegeven in een visitatierapport en als dat positief is,worden onze opleidingen geaccrediteerd. Op die definitieveuitslag moeten we nog wel even wachten, maar we krijgenwel een eerste mondeling rapport.

Op dit ogenblik worden de gesprekken met de evaluatie -commissie voorbereid. De leden van de commissie zullenafzonderlijke gesprekken voeren met de opleidingsverant -woordelijken, de studenten, de stafleden van de faculteit,de alumni en het werkveld. We verwachten vragen zoals: Hoe worden studenten voorbereid op de onderzoeks -competenties die nodig zijn voor de masterproef? Besteedt de opleiding aandacht aan integratie vancompetenties? Zijn er aspecten van ondernemerschap, in combinatie met maatschappelijk en ethisch verantwoord handelen en duurzaamheid nastreven, opgenomen in de opleiding? Kunt u voorbeelden geven van opleidingsonderdelenwaarin de voorbije jaren nieuwe werkvormen werdengeïntroduceerd? (zie verder).Hoe worden studenten voorbereid op het werkveld?Is er vandaag een andere didactische aanpak nodig in ons onderwijs dan in het pre-internettijdperk? Moet uitgaande mobiliteit in de masteropleiding verdergestimuleerd worden? Zo ja, hoe?

Mogelijk hebt u in de media al gelezen dat dergelijke visitatiesduur en tijdrovend zijn voor de KU Leuven en voor defaculteiten en dat ze ook door onze rector om diverseredenen in twijfel worden getrokken. Studenten hebbendan weer begrip voor de te hoge administratieve druk enhoge kosten bij een visitatie, maar willen zeker een stemhebben als het gaat over het al of niet afschaffen vanvisitaties van opleidingen. We zullen zien waar dezediscussies naar toe leiden. Wij gaan er alvast voor!

Didactische werkvormen in het hoger onderwijsBij de start van het academiejaar 2010 stonden de krantenvol over de millenniumstudent en het millenniumonderwijs.De millenniumstudent is de student van deze generatie dieallerlei technologische apparatuur (laptop, tablet, smart -phone, ...) en sociale media (Facebook, LinkedIn, Whatsapp,e-mail, ...) ter beschikking heeft. De student zou (onderandere) daardoor veel minder geconcentreerd zijn tijdensde hoorcolleges en dus debatteert men al diverse jarenover nieuwe werkvormen in het onderwijs, gebruikmakendvan nieuwe technologieën en sociale media.Naar aanleiding van diverse visitaties van opleidingen aande Vlaamse universiteiten en hogescholen werd recentdoor de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie)in de pers gemeld dat het beter kan wat betreft het gebruikvan nieuwe didactische werkvormen.

Aan de KU Leuven denken velen na over hoe de studentenbij de les te houden. Zo wil men de POC’s stimuleren/verplichten om over werkvormen na te denken en deze teimplementeren in hun opleidingen, rekening houdend metde bedenkingen van de docenten. Ook de studenten -vertegen woordigers binnen de POC’s worden best onmiddellijkbetrokken worden bij deze dialoog.Studentenorganisaties zijn trouwens voor vernieuwdehoorcolleges maar met voorwaarden. LOKO (de LeuvenseStudentenraad) citerend “de nadruk ligt op een actieveparticipatie van de student aan de colleges, het inzettenvan nieuwe technologieën bij het leren en een nieuweinhoudelijke benadering van de contactmomenten.

Hapjes onderwijs

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:58 Pagina 4

Page 5: Bio-ingenieus oktober 2014

5

De contact momenten zouden niet om pure kennis -overdracht mogen draaien, want dat doet een studentbest op zichzelf, maar zou eerder moeten draaien rondoriënteren, sensibiliseren, enthousiasmeren en hetstructureren van die leerstof. Iets dat een meerwaardebiedt bovenop de geschreven cursus. We merken daarinwel op dat de gepercipieerde studielast hierdoor niet magtoenemen. Als de student meer aan zelfstudie moet doen,en zijn lessen intensiever moet voorbereiden, moet ditleiden tot kortere contactmomenten. Ook wij wijzen dusop een goede onderlinge afstemming binnen de opleiding.Deze afstemming is bovendien onontbeerlijk: er zijn tallozeverhalen van docenten die op zichzelf een meer actievevorm van lesgeven proberen in te voeren, maar hierin falenomdat studenten het niet gewoon zijn om in interactie tetreden met de docent. Het is dus noodzakelijk om binnende opleiding alle professoren mee te nemen in de visie oponderwijs, en de eerstejaars hier direct mee te confronteren,om deze verandering van cultuur te bewerkstelligen.”

Vooraleer je met werkvormen aan de slag gaat, bepaal jeeerst welke doelstellingen je studenten moeten bereiken.Dan bepaal je wat de studenten doen om een doelstellingte bereiken (leren). Dit noemt me de leeractiviteit: ze nemennotities, ze passen een theorie toe, ze analyseren eenprobleem, ... Als je dat weet, kan je werkvormengebruiken en combineren om die resultaten te bereiken.

Doceren en uitleg geven kennen we natuurlijk allemaal.Je kunt tijdens het doceren een demonstratie (een experimentdoen, iets tonen door middel van tv of video, ...) inlassenom de inhoud te verduidelijken.

Bij concept mapping toon je de informatie in een visueelschema. Een concept map bevat begrippen en onderlingerelaties die visueel worden weergegeven en met kleurgebruikworden ondersteund.

Tijdens een oefeningenzitting kan je bijvoorbeeldroezemoesgroepen maken. Nadat je een bepaald typevraagstuk het uitgelegd, kan je aan de studenten vragenom een soortgelijk vraagstuk op te lossen. Daarna besprekenze de oplossing met enkele medestudenten waarna hetopnieuw door jou wordt behandeld.

Na een uiteenzetting kan je ruimte maken voor het stellenvan vragen waarbij je de studenten uitdaagt om grondigna te denken over wat werd aangereikt. Je kunt zo ooknagaan of de studenten het wel begrepen hebben.

Bij peer instruction overleggen groepen van twee tot vierstudenten tijdens een hoorcollege kort met elkaar over eenvraag of opdracht die de docent geeft. Je kunt hen na eentijdje laten stemmen over het antwoord door middel vaneen anoniem stemsysteem. Je kunt achteraf ook over de vraag discussiëren met de hele groep.

Ook feedback geven is een werkvorm. Dit kan individueelgebeuren, bijvoorbeeld na een proefexamen. Maar ookeen feedback naar de hele groep toe is mogelijk.

Zelfstudie is leren zonder docent. Je kunt hierbij denkenaan studie uit boeken, tijdschriften enz.

Bij e-learning (Nederlands: Online Opleiden) maak jeinteractief gebruik van een computer die verbonden is meteen computernetwerk en deze methode maakt afstands -onderwijs mogelijk omdat ze tijd- en plaatsonafhankelijk is.

Je kunt afstandsonderwijs ook realiseren door middel vanmassive online open courses of mooc’s. Deze vorm vanonderwijs biedt naast het studiemateriaal ook de mogelijk -heid tot digitale interactie tussen studenten, docenten enassistenten, door middel van discussieplatforms. Dit is eenvorm van gratis leren waarbij je pas betaalt als je eencreditbewijs wil halen.

Blended learning is de combinatie van contactonderwijs(op de campus) en e-learning (online).Labobaden bijvoorbeeld zijn intensievere labosessieswaarbij studenten in een beperkt aantal contactmomentende praktijkvaardigheden inoefenen. Per discipline organiserende instellingen van de Associatie KU Leuven labobaden opmeerdere campussen, die gevolgd worden door studentenuit verschillende opleidingen en instellingen. Alle andereleeractiviteiten, zoals de voorbereiding op de labosessiesof het nadien verder instuderen van de leerstof, gebeurenvia online leermodules.

In het flipped-classroommodel bereiden studentencontact momenten voor, zodat je tijdens de contacttijd kan inzoomen op de toepassing en diepere verwerkingvan de stof. Ook achteraf kunnen studenten de leerstofnog verder verwerken.

Groepswerk is het geheel van activiteiten die wordenuitgevoerd door een groep studenten die in onderlingoverleg werken aan een taak: een labo-experimentuitvoeren, een paper schrijven, een veldonderzoekopzetten, een satellietverbinding construeren, enz.

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:59 Pagina 5

Page 6: Bio-ingenieus oktober 2014

6

In projectonderwijs werken studenten gedurende eenlangere periode in groep en met begeleiding aan eenopdracht of praktijkprobleem. Spontaan denken we hierbijaan het begeleid integrerend groepswerk in de derde fasevan de bacheloropleiding. Een probleemstelling uit hetwerkveld van de bio-ingenieurs wordt aangeboden en de studenten werken projectmatig in een kleine groep aan een oplossing of antwoordt op het probleem. De studenten worden gestimuleerd in samenwerken,creatief denken, opzoeken in wetenschappelijke literatuuren in wetenschappelijk schrijven en rapporteren.

Een serious game is een spel met het doel van hetverwerven van inzicht.

Meer informatie over deze werkvormen en nog veel meer vindje op https://www.kuleuven.be/onderwijs/werkvormen/en op http://associatie.kuleuven.be/onderwijs/doceren

Master in de Bio-ingenieurs -wetenschappen: land- en bosbeheer en Master in Aard observatie fuseren tot Master in de Bio-ingenieurs wetenschappen:landbeheer.

De laatste jaren werd een dalende instroom in de Master inde Bio-ingenieurswetenschappen: land- en bosbeheer ende Master in Aardobservatie vastgesteld, waarvoor momenteelgeen sluitende verklaringen kunnen gegeven werd.Daarom is er vanaf dit academiejaar een fusie die leidt totde Master of Science in de Bio-ingenieurswetenschappen:landbeheer. Naast de majors ‘Bos- en Natuursystemen’,‘Bodem- en Watersystemen’, ‘Production Forestry Systems’wordt ook de major ‘Aardobservatie’ aangeboden.

Dit betekent dat de master Aardobservatie verdwijnt maardat studenten Landbeheer niet alleen de mogelijkheidzullen hebben om een minorpakket Aardobservatie tevolgen maar ook een majorpakket Aardobservatie.

Studenten kunnen dus kiezen tussen vier majors: Bos- en Natuursystemen, Production Forestry Systems,Bodem- en Watersystemen en Aardobservatie.De majors Bos- en Natuursystemen en Production ForestrySystems stellen beide de biodiversiteit centraal, terwijl demajor Bodem- en Watersystemen focust op de abiotischecomponenten van ecosystemen. Met de major Aardobservatieleg je je toe op beeldverwerking en geografische informatie -systemen om de veranderingen in de vegetatie- enbodembedekking van het aardoppervlak op te volgen,evenals op de processen die aan de basis liggen van deze veranderingen.

Na deze opleiding kun je als bio-ingenieur om het evenwaar ter wereld bijdragen aan het duurzame beheer vande grondgebonden ecosystemen, zowel de natuurlijke,deze in gebruik voor land- en bosbouw als de verstedelijkte.De opleiding reikt je een diepgaande kennis aan over defundamentele natuurlijke hulpbronnen: bodem, water enbiodiversiteit, evenals inzichten en vaardigheden om dezein kaart te brengen, op te volgen en duurzaam te gebruiken.

Bio-ingenieurs uit al deze majors vinden hun weg bijnationale en internationale overheden, ingenieursbureaus,technologieontwikkelaars, kennisinstellingen en instellingenvan hoger onderwijs. Voor de major Production ForestrySystems komen daarbij de grote multinationalebosbouwbedrijven.

Meer informatie over de inhoud van deze opleiding vind jeop http://onderwijsaanbod.kuleuven.be/opleidingen/n/

Master in de bio-ingenieurs -wetenschappen: Tropical Natural ResourcesManagement (TNRM) en Master ofScience in Earth Observation (EO)fuseren tot Master of Science in Agroand Ecosystems Engineering (ACE).

De opleiding TNRM heeft tijdens de afgelopen jaren nietvoldoende studenten aangetrokken. Hoewel er een zekerezij-instroom is vanuit andere bacheloropleidingen en vanuithet buitenland, blijft deze beperkter dan vooropgesteld.Een tekort aan beursmogelijkheden voor internationalestudenten, en zeker voor studenten uit ontwikkelingslanden,speelt daarbij wellicht een rol. De opleiding achtte het daaromwenselijk om te heroriënteren en werd samengevoegd met

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:59 Pagina 6

Page 7: Bio-ingenieus oktober 2014

7

de Master of Earth Observation tot één enkele opleidingMaster of Science in Agro and EcosystemsEngineering (ACE).

Deze opleiding biedt vier afstudeerrichtingen aan:Production, Environment, Economics en Information.Deze opleiding beoogt bio-ingenieurs te vormen metgrondig kennis van de ecologie en het functioneren vangrondgebonden biologische systemen die meer dan ooitbelangrijk zijn voor de voorziening van voedsel, materialen,energie, water en welzijn. Dit is het geval in het noordenzowel als in het zuiden en in rurale zowel als in verstedelijkteomgevingen. De opleiding is gericht op innovatie van zowelde biologische productie- (voedsel- en energiegewas, bos,natuur en groen, biomassa) als van de omgevingsbeheers -systemen (bodemkunde, hydrologie, milieukunde, stedelijkeplanning, economie) nodig om op duurzame wijze aan desteeds groeiende behoeften te kunnen voldoen. Binnen denieuwe opleiding blijft een focus op tropische productie -systemen en de specifieke socio-economische contextvan ontwikkelingslanden mogelijk door het volgen vanspecifieke pakketten van vakken.

Door deze samenvoeging zal ACE de volwaardige taalvariantzijn van Landbeheer en door de grote onderlinge afstemmingzal kruisbestuiving en schaalvoordelen wat betreft promotie,internationalisering, diversiteit aan masterproeven, binnen- enbuitenlandse stages nog meer dan vandaag mogelijk zijn.

Meer informatie over de inhoud van deze opleiding vind jeop http://onderwijsaanbod.kuleuven.be/opleidingen/e/

Master of Bioscience Engineering:Human Health Engineering

De Master of Human Health Engineering vindt zijn toepassingenin een aantal interdisciplinaire kennis- en toepassings domeinen.Deze clusters zijn aantrekkings polen die herkenbaar zijn in

de leefwereld van moderne studenten, en omvatten o.a.: sporten beweging (bijvoorbeeld automatische conditiemonitoringvan topvoetballers, wiel renners, ...), intelligente bio-omgeving(bv. automatische slaapmonitoring voor autobestuurders,pijnmonitoring), preventieve gezondheidsmonitoring (preventievan kwetsuren door conditiemonitoring), voeding (intensiteits -meting van training bij sporters in relatie tot dieetsamenstelling)en levenskwaliteit (stressmonitoring op het werk).

De opbouw van de opleiding houdt rekening met dezetoepassingsdomeinen. Nadat een degelijke basis is gelegd,zal de student kennis maken met alle toepassings domeinen,om zich tenslotte te kunnen verdiepen in één van dezetoepassingsdomeinen.

De opleidingsonderdelen “Human Biology” focussen op de mens als complex geheel van lichaam en geest:fysiologie van de mens, voeding en metabolisme, functioneleanatomie en bewegingsapparaat. De opleidingsonderdelen“Engineering” richten zich specifiek op de technologischekennis, nodig voor het meten, monitoren, modelleren,interpreteren en sturen van biologische responsies van de mens en zijn omgeving: fysiologische, psychologischeen fysieke processen. De kennis opgedaan in deze opleidings -onderdelen wordt toegepast op onderwerpen uit dedomeinen waar de master of Human Health Engineeringzich op richt. Deze onderwerpen zijn bijvoorbeeld voedingen gezondheid, ergonomie, gezondheidspsychologie, bio-omgevingsbeheersing of trainingwetenschap.

Als ingenieur moet de alumnus Human Health Engineeringeen probleem kunnen vaststellen, analyseren, remediërenen een oplossing ontwerpen. Deze competenties komen aanbod in het projectwerk. Het onderwerp van de masterproefvan de student situeert zich ook binnen één van detoepassings domeinen en geeft de student bijgevolg degelegenheid zich verder te verdiepen in deze thematiek.

Meer informatie over de inhoud van deze opleiding vind jeop http://onderwijsaanbod.kuleuven.be/opleidingen/e/

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:59 Pagina 7

Page 8: Bio-ingenieus oktober 2014

8

Wellicht is het sommigen al opgevallen: sinds kort siert deIAAS vlag de alom bekende Boshut van onze faculteit. U vraagtzich wellicht af wat deze vlag daar doet. Met grote trots wilik u dan ook informeren over het feit dat sinds afgelopenzomer het hoofdkantoor van IAAS World, de InternationalAssocation of Students in Agricultural and related sciencesin de Boshut gehuisvest is.

IAAS is gesticht in 1957 en mag zich met trots de grootsteinternationale studentenorganisatie op het gebied van landbouwen verwante studies noemen. IAAS heeft comités in meerdan 40 landen en meer dan 10.000 leden verspreid overde hele wereld. Door de verschillende activiteiten die IAASorganiseert krijgen de leden de mogelijkheid om te lerenover landbouwverwante zaken en daarnaast onder elkaarhierover kennis, ervaringen en ideeën uit te wisselen. En dit in elke uithoek van de wereld!

IAAS streeft deze missie na door het organiseren van verschil -lende activiteiten. Zo zijn er de internationale conferenties:het jaarlijkse drie weken durende World Congress in de zomer,de Directors Meetings in elk continent aan het eind van het jaaren de Exchange Coördinators Meeting in april. Daarnaast zijner de internationale Exchange Weeks en Seminar Weeksdie op initiatief van de comités zelf georganiseerd worden.Tijdens deze weken hebben de leden de mogelijkheid omte leren over specifiek de landbouw/food science in de streekvan het gastcomité. Ten slotte worden er ook op lokaalniveau verschillende activiteiten georganiseerd door IAASLeuven, dat als speciale werkgroep onderdeel is van LBK.Naast dat de studenten natuurlijk op wetenschappelijk/cultureel vlak veel bijleren, bieden al deze activiteiten ookde mogelijkheid om nieuwe internationale vriendschappenop te bouwen.

IAAS organiseert niet alleen deze groepsevenementen maarbiedt daarnaast ook het persoonlijke Exchange Programmaaan voor alle studenten die studeren aan onze faculteit. Via het Exchange Programma kunnen studenten een stagedoen aan een universiteit, onderzoeksinstelling of boerderijwaar dan ook ter wereld waar IAAS actief is. Hiermee biedtIAAS studenten de unieke mogelijkheid om internationalewerk- en landbouwervaring op te doen en dit enkel tegende kost van de reis naar de stageplek toe.

Het hoofdkantoor van de gehele wereldwijde organisatie,IAAS World dus, is al sinds 1991 gehuisvest in Leuven enIAAS is hier erg trots op. Met dit nieuwe hoofdkantoor isdeze trots enkel nog maar toegenomen.

Namens het gehele Executive Committee en alle leden vanIAAS World wil ik dan ook de faculteit enorm bedankenvoor haar grote steun aan onze organisatie.

Lisanne MeulendijksVice President of Communication - IAAS World

STUDENTENNIEUWS

Nieuw logo LBK

International Assocation of Students in Agricultural and related sciences (IAAS)

Het nieuwe academiejaar is gestart en ook onze studentenkring heeft haar nieuwe website metnieuw logo gelanceerd.

LBK website: http://www.landbouwkring.be/LBK Facebook: https://www.facebook.com/Landbouwkring

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:59 Pagina 8

Page 9: Bio-ingenieus oktober 2014

9

Beste Alumnus

Mis je het studentenleven? Wanhoop niet. Op zaterdagavond 15 november om 20.30 u. haaltJong.VBI je terug naar Leuven voor een spetterendequiz. Je kunt je met jouw studiemakkers in de Pavo inHeverlee verwachten aan een interessante avond metuitdagende vragen en leuke prijzen. Het inschrijvings -geld bedraagt €20 per team (5 personen). Aan dekassa krijgt elk VBI-lid in team €2 terugbetaald opvertoon van de lidkaart.

Nadien opent de Gnorgl haar deuren om nog even na te kaarten. Het wordt zonder twijfel een gezellige avond en de uitgelezengelegenheid om bij te praten met (uit het oog verloren) studiegenoten.

Tot dan!Jong.VBI

zaal Pavo: Jules Vandenbemptlaan 2, 3001 Heverlee

(JONG)VBI NODIGT ALLE ALUMNI OOK GRAAG UIT VOOR HAAR VOLGENDE ACTIVITEITEN

VALKUIL = Gnorglfeestje op vrijdagavond

Volgende editie: *VALKUIL 2.2 in ’t Schuim * 2e helft januari 2015

BARKUIL = 1e vrijdag van de maand is de Baarr open van 17 tot 24 u.

Volgende edities: 07/11 en 05/12

Gnorgl: Waversebaan 71, 3001 Heverlee • Baarr: Kasteelpark Arenberg 37, 3001 Heverlee (GPS: Kardinaal Mercierlaan 92, 3001 Heverlee)

ALUMNINIEUWS

(Jong) VBI

Oproep: Bio-ingenieus rond het thema ‘Na de uren’Het redactiecomité van Bio-ingenieus zou graag eens een Bio-ingenieus maken rond het thema ‘na de uren’. We zijnerg nieuwsgierig naar wat al die bio-ingenieurs in hun vrije tijd doen!

We willen JULLIE dus laten vertellen over de activiteiten die jullie, al dan niet gelinkt aan jullie opleiding (tot landbouw -ingenieur, ingenieur voor de scheikunde- en landbouwindustrieën of bio-ingenieur) na de verplichte dagelijkse takenuitvoeren en beleven! Dat kan gaan over orchideeën kweken, bierbrouwen, in je moestuin werken, musiceren, koken,bio-ingenieurs zonder vakantie, vrijwilligerswerk voor voedselbanken of verenigingen, parachutespringen, zweefvliegen,kitesurfen, vliegeren, natuurfotografie, lezen, enz. En ben je al met pensioen? Dan heb je zeker een hobby! Ben jestudent? Doen jullie nog iets anders dan gamen en facebooken? Doe dan mee!

Laat het ons weten!Schrijf 10 of meer regeltjes over je hobby(’s), vermeld je naam en je promotiejaar en stuur dit per e-mail [email protected]. Je moet niet letten op de lay-out (daar betalen wij iemand voor). Stuur in bijlage welminstens één leuke foto mee (van jou of jij tijdens het uitoefenen van je hobby), liefst in een zo groot mogelijke resolutie.

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:59 Pagina 9

Page 10: Bio-ingenieus oktober 2014

Bijeenkomst Promotie 195955 jaar afgestudeerd! Dat werd gevierdmet een bijeenkomst in Leuven en eenbezoek aan onze faculteit. We werdenhartelijk ontvangen door Prof. MauriceDe Proft en Marleen Suckers.

Marleen maakte ons wegwijs in deAssociatie KU Leuven, de GroepWetenschap en Technologie en de Faculteit Bio-ingenieurs weten -schappen. Daarna kwam de huidigeopleiding tot bio-ingenieur aan bod enhet leven van de huidige studenten -vereniging. Wat een veranderingen ten opzichte van onze studententijd!

Prof. Maurice De Proft, departements -hoofd Biosystemen, gaf een overzichtvan het onderzoek aan zijn departement.

Daarna wandelden we naar de serre. Poi Verwilt wist met zijn zeer enthousiaste uitleg ook de vrouwen te boeien voorhet onderzoek in de serre. Niet alles kon gezien worden en vele vragen konden niet beantwoord worden. Tijd te kort!

De mooie en plezierige bijeenkomst werd afgesloten in het Begijnhofhotel.

Alfons Van der Voorde

10

Bijeenkomst Promotie 1956Naar jaarlijkse gewoonte kwamen de afgestu -deerden van promotie 1956 samen voor eenetentje. Deze keer spraken we af op 26 septemberin de Augustinuszaal van het recent geopenderestaurant Abdijmolen, aan het poortgebouw vande Parkabdij te Heverlee. Wie enigszins kon waser bij. In totaal waren we met twaalf.

Na het etentje volgde nog een onverwacht bezoekaan de lopende tentoonstelling in de abdij over dehedendaagse religieuze glasraamkunst. We werdenrondgeleid door de zeer enthousiaste Ingrid Meyvaert,ontwerpster bij het befaamde glasatelier Mestdagh.

Vik Verheyden

ALUMNINIEUWS

Staande: Vik Verheyden, Stan De Preter, Ann Stuyven-Boonen, Marcel Herregods,Ward en Lutgart Heeren, Jan Lobel, Maria Peetermans, Annie Verheyden en Rob De GraefZittend: Juliette Herregods en Romaine De Graef Verontschuldigd: Daniël en Paula Balloey, Philomène Bellings, André en Flory De Keersmaeker, Jacques Lobeau, Ghislaine Moerman, Frans en Simonne Sterckx,Jozef en Monica Verheyden

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:59 Pagina 10

Page 11: Bio-ingenieus oktober 2014

11

Bijeenkomst Promotie 1966Met 15 waren we om op een zonnige, warme, eerder zwoelezaterdag op zoek te gaan naar het Proefcentrum voor Fruit teelt, kortweg PCFruit. Het ligt dan ook langs eengebetonneerde veldweg in Kerkom, een typisch Zuid-Limburgs dorpje onder het bestuur van Sint-Truiden. We werden er hartelijk ontvangen door dr. Dany Bylemens,de directeur. Terwijl we aan onze koffie nipten of een glaasjezeer lekker appelsap dronken, werden we vergast op eeninleiding over het economische belang van de fruitteelt inVlaanderen om dan in te zoemen op PCFruit zelf.

Wist je dat• De fruitteelt zo’n 17500 ha in beslag neemt• De productie een economische waarde heeft van

500 miljoen euro• De directe tewerkstelling meer dan 4000 personen omvat• PCFruit ontstaan is uit de samenvoeging van vijf afzonder lijke

vzw’s: Koninklijk Opzoekingsstation van Gorsem, Dienstenaan Telers, Diensten aan Bedrijven, Proefcentrum voorPit- en Steenfruit; Proefcentrum voor Aardbeien enHoutig Kleinfruit.

• PCFruit werk biedt aan 107 mensen.• PCFruit 55 ha groot is• PCFruit een onafhankelijke instelling is van toegepast

wetenschappelijk onderzoek en praktijkonderzoek met 40% eigen inkomsten en 60% inkomsten vanVlaanderen, Europa, provincie, fruittelers, bedrijven …

• De plantenvoeding in de serres, overkappingen enboomgaarden volledig automatisch gestuurd wordtvanuit één centrale locatie

Om dit alles te laten bezinken reden we naar de Speelhofin Sint-Truiden waar we een pittige maaltijd voorgeschoteldkregen. Maar op de eerste plaats kwam toch het bijpratenover kinderen en kleinkinderen, over de faculteit, overVlaanderen en Vlamingen in de wereld en nog veel meer.Het was tenslotte twee jaren geleden dat we nog samenwaren. Eén ding staat wel vast: de bio-ingenieurs van de promotie 1966 zijn levensgenieters, Bourgondiërs, maar dat geldt waarschijnlijk voor alle Vlamingen.

6° Vlaamse Fokkerijdag Het Departement Landbouw en Visserij, Afdeling DuurzameLandbouwontwikkeling van de Vlaamse Overheid en deOnderzoeksgroep Huisdierengenetica van de KU Leuvenorganiseren de 6° Vlaamse Fokkerijdag op woensdag 5 november van 13.00 u tot 16.30 in het VlaamsAdministratief Centrum (VAC Dirk Bouts), Diestsepoort 6, 3000 Leuven.

Het specifieke thema focust dit jaar op het samenspeltussen efficiënte fokkerij en dierenwelzijn. Daarbij wordenrecente resultaten en achtergrondinformatie over genetischonderzoek dat aanleunt bij dit thema aan u voorgesteld.

Deelname aan de fokkerijdag is gratis.

Registreer u snel op www.huisdierengenetica.be en voelu vrij deze uitnodiging te delen met collega’s en kennissen

Wij hopen u binnenkort te verwelkomen op deze 6e fokkerijdag!

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:59 Pagina 11

Page 12: Bio-ingenieus oktober 2014

12

NIEUWS VAN DE FACULTEIT

Building on the 20-year-long cooperation sincethe demo cratisation of South Africa betweenStellenbosch University and KU Leuven, bothuniversities have come together to give theirexisting relationship a structural and sustainableframework.

The Preferential Partnership Agreement, the firstof its kind for KU Leuven, signed in May 2014 by Rector Rik Torfs and the lamented StellenboschVice-Chancellor Russel Botman, will find implemen -tation in several new Executive Agreements.During an official ceremony, bringing togetherthe largest Stellenbosch delegation ever toLeuven, led by Vice Rector Schoonwinkel, and all the deans of the Leuven Alma Mater,Rector Torfs and Vice Rector Pieters marked a historic turning point in the long-standingbilateral relations between two top-rankinguniversities.

New and innovative modalities of interaction, not only in terms of research, but equallyimportant, in terms of education and service to society, are being put forward in these newlysigned Executive Agreements, involving almostall segments of the academic communities inLeuven and Stellenbosch.

Amongst the most eye-catching elements safe -guarding the sustainability of the relationship are the student-driven Think Tank on sharedacademic-societal issues and the position of a reciprocal permanent resident director. Thus supplementing the traditional student andstaff exchange incentives provided by a centralbilateral agreement.

In his official welcome Mayor Louis Tobback not only spoke about the long standing sister-city relationship between Leuven and Stellenbosch;he also gave an exuberant lecture about the rich history of Leuven and its world famous City Hall.

International Office KU Leuven

Stellenbosch University takes centre stage at the opening of the academic year at KU Leuven

Luoise Warnich, dean of the Faculty of Sciences, and Danie Brink, acting dean of theFaculty of Agrisciences, during their visit to the Landbouwinstituut.

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:59 Pagina 12

Page 13: Bio-ingenieus oktober 2014

13

In de prijzen

During his stay at the Facultad de Agronomia of the Universidad Mayor de SanAndrés (UMSA) prof.em. Dirk Raes received ‘un Reconocimiento Especial por suvalioso apoyo a las investigaciones de la Facultad de Agronomía de la UniversidadMayor de San Andrés’. This recognitions was awarded on Tuesday 2 September inthe evening at the University hall, during a Honorary Session in the frame of the XXVIIanniversary of the Faculty in the presence of the rector of the University, the deanand vice-dean of the faculty of agronomy.

Alumni in de prijzen

Baanbrekend onderzoek naar nieuwe tarwe- en maïssoorten in de bloemetjes

Bio-ingenieur Bram Govaerts kreeg de prestigieuze Borlaug Field Award voor zijnbaanbrekend onderzoek naar nieuwe tarwe- en maïssoorten. Deze soorten kunnen van groot belang zijn voor de voedselvoorziening in derde wereldlanden. Bram Govaertsstudeerde in 2003 af als bio-ingenieur aan de KU Leuven.

Bram Govaerts leidt in Mexico een baanbrekend onderzoeksproject dat er naar streeft de tarwe- en maïsproductie gevoelig te verhogen. Als onderzoeker aan het CIMMYT(International Maize and Wheat Improvement Center) streeft hij er mee naar om dewereldwijde voedselvoorziening te waarborgen door de ontwikkeling van nieuwegewassoorten.

Het CIMMYT ontwikkelde inmiddels tientallen nieuwe maïs- en tarwerassen die productiever zijn en resistenterzijn tegen ziekten, droogte en hitte. CIMMYT werkt samen met nationale partners om de nieuwe rassen teverspreiden. Deze nationale partners sturen informatie over de prestaties van de nieuwe genotypen terug naar het Center. Deze wereldwijde feedback is een van de redenen van het succes van het CIMMYT. Het Center wistinmiddels de aandacht te trekken van onder andere Bill Gates en Carlos Slim. Beide filantropen schonkenmiljoenen euro’s aan het onderzoek.

De Borlaug Field Award is het kleine broertje van de World Food Prize. De award richt zich specifiek op onderzoekersjonger dan 40 jaar die met hun uitzonderlijk wetenschappelijk onderzoek in de internationale landbouw en voedsel -productie bijdragen aan het gevecht tegen de honger en de armoede in de wereld. De prijs is goed voor eenbedrag van 10 000 dollar.

De Amerikaanse tarwespecialist Norman Borlaug, naar wie de award genoemd werd, ontketende in de jaren vijftigbijna eigenhandig de zogenaamde Groene Revolutie. Zijn onderzoek leidde tot een enorme stijging van de graan -opbrengsten wereldwijd . Hij ontving hiervoor in 1970 de Nobelprijs voor de Vrede. Borlaug stichtte de prestigieuzeWorld Food Prize, ook wel Nobelprijs voor de Landbouw genoemd.

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:59 Pagina 13

Page 14: Bio-ingenieus oktober 2014

14

GEBOORTES

• Iedereen mag het horen, ons kleine mannetje Mauro is geboren! De fiere ouders sinds 18 juli 2014 zijn Kim Hermans (promotie 2006) en Katrien Fret.

• Op 6 augustus 2014 werd Anna geboren, het eerstekindje van Johan Geens (promotie 2005) en JohannaVan Campenhout.

• Op 14 augustus is Flor geboren, zoontje van Bram Develter (promotie 2007) en Nele Rombauts.

• Felix, 4 kg 135 en 54 cm, werd geboren op 7 oktober2014. Hij is de zoon van Thomas Lauwers (promotie2009) en Hanne Van den Bergh.

• Onze zoon Luca deelt sinds 6 mei 2014 zijn lach metde wereld. Blije ouders zijn Inge Ketels (promotie 1994)en Bruno Smets.

HUWELIJKEN

• Elke De Smedt en Lomme Deleu (beiden promotie2011) zijn getrouwd op 20 september 2014. Ze wonensamen in Verbindingslaan 32 bus 502, Heverlee.

OVERLIJDENS

• Ivo Spaepen (promotie 1975), geboren te Onze-Lieve-Vrouw-Waver op 6 maart 1951, is overleden te Oud-Heverlee op 24 juni 2014.

• Luc Vriens (promotie 1980), geboren te Herentals op 7 februari 1957, is overleden te China op 12 september2014.

• Karel Michielsen (promotie 1976), geboren te Beerseop 13 mei 1947, is onverwacht overleden te Zonhovenop 18 september 2014.

ADRESWIJZIGINGEN

PROM NAAM ADRES1993 Ellen Dhoore Armanee Terrace Condomunium Unit A09-C09 No 8, Jalan PJU 8/1 Bandar Damansara Perdana 47820 Petaling Jaya Selangor Malaysia1994 Martine Steegmans Ter Voortlaan 83 2650 Edegem1995 Christophe Hebette 71 King's Drive 266438 Kingsville Singapore1995 Marleen Beke Korte Plek 30 2440 Geel1997 Kris Brans Hulsbergweg 52 3220 Holsbeek1997 Wendy Schotsmans Zandvliet 151/002 3540 Dessel1998 Sven De Vos Schoolstraat 7 9550 Herzele1999 Michiel Van Raebroeckx Allée du Ferronnier 5 44500 La Baule-Escoublac Frankrijk2000 Pieter De Clercq Benedestraat 296 1851 Humbeek2000 Herlinde Vanhoutte Nieuwstraat 85 bus 2 1730 Asse2001 Katrien Goris Bierbeekstraat 99a 3360 Korbeek-Lo2001 Maud Plouy Papenvest 72 bus 4 1000 Brussel2002 Annelies Holvoet Middenveldweg 2A 2811 Hombeek2002 Nele Van der Piegel Dennenlaan 29 2550 Kontich2003 Emmie Dornez Rerum Novarumlei 43 2930 Brasschaat2004 Hans Quaeyhaegens Leeuweriklaan 61 2950 Kapellen2004 Helene D’Hollander Motte 6 1780 Wemmel2006 Geert Vandeweyer Heiakker 24 2950 Kapellen2006 Kim Hermans Molenstraat 53 2220 Heist-op-den-Berg2006 Pieter Busschaert Jan Davidtsstraat 12 3210 Linden

PERSONALIA vanuit de vier windstreken

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:59 Pagina 14

Page 15: Bio-ingenieus oktober 2014

2006 Tim Moerenhout Kleempoelstraat 81 1980 Zemst2007 Elke Soumillion 23 Lower Main Road Observatory Cape Town 7925 South Africa2009 Stein Hoefkens Kerkeveld 28 3053 Haasrode2009 Thomas Lauwers Hambosstraat 7 3018 Wijgmaal2012 Mathieu Henry Chaussée de Frasnes, 651 7540 Melles2012 Katrien Trappeniers Tolstraat 59 bus 101 2000 Antwerpen

GEZOCHTE ADRESSEN

Van volgende persoon werd de vorige Bio-ingenieusteruggestuurd. Indien je het juiste adres hebt, kan je het ons dan bezorgen? (Marina Van de Schoot, tel: + 32 16 32 16 19, [email protected])

1947 – Antoon Van Scholbroeck1952 – Emiel Verstraeten1973 – Lambert Kraewinkels1981 – Christophe Naets1982 – Paul Hendrickx1986 – Marc Indigne1986 – Christiaene Testelmans1990 – Toon Geusens1993 – Thomas De Geest1994 – Marijke Hendriks1997 – Annemie Langie2003 – Jorina Geys2004 – Barbara Geusens2007 – An Wijsmans

Berichten voor deze rubriek mag je sturen naar:Marina Van de SchootFacultaire administratie FBIWKasteelpark Arenberg 20 bus 23003001 HEVERLEEtel. + 32 16 32 16 19fax + 32 16 32 19 [email protected]

15

Oproep: Bio-ingenieus rond het thema ‘Na de uren’Het redactiecomité van Bio-ingenieus zou graag eens een Bio-ingenieus maken rond het thema ‘na de uren’. We zijnerg nieuwsgierig naar wat al die bio-ingenieurs in hun vrije tijd doen!

We willen JULLIE dus laten vertellen over de activiteiten die jullie, al dan niet gelinkt aan jullie opleiding (tot landbouw -ingenieur, ingenieur voor de scheikunde- en landbouwindustrieën of bio-ingenieur) na de verplichte dagelijkse takenuitvoeren en beleven! Dat kan gaan over orchideeën kweken, bierbrouwen, in je moestuin werken, musiceren, koken,bio-ingenieurs zonder vakantie, vrijwilligerswerk voor voedselbanken of verenigingen, parachutespringen, zweefvliegen,kitesurfen, vliegeren, natuurfotografie, lezen, enz. En ben je al met pensioen? Dan heb je zeker een hobby! Ben jestudent? Doen jullie nog iets anders dan gamen en facebooken? Doe dan mee!

Laat het ons weten!Schrijf 10 of meer regeltjes over je hobby(’s), vermeld je naam en je promotiejaar en stuur dit per e-mail [email protected]. Je moet niet letten op de lay-out (daar betalen wij iemand voor). Stuur in bijlage welminstens één leuke foto mee (van jou of jij tijdens het uitoefenen van je hobby), liefst in een zo groot mogelijke resolutie.

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:59 Pagina 15

Page 16: Bio-ingenieus oktober 2014

DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14_DOC_NIEU_BIOINGENIEUS_OKT_14 23/10/14 10:59 Pagina 16