Bestuursakkoord Turnhout 2014

24
SAMEN STAD MAKEN BESTUURSAKKOORD TURNHOUT T.I.M., CD&V, sp.a, Groen 2014 - 2018

description

Op 1 september 2014 pakte het college uit met haar bestuursakkoord 'Samen stad maken'

Transcript of Bestuursakkoord Turnhout 2014

Page 1: Bestuursakkoord Turnhout 2014

SAMEN STAD MAKENBESTUURSAKKOORD TURNHOUTT.I.M., CD&V, sp.a, Groen2014 - 2018

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 1 26/08/2014 15:47:30

Page 2: Bestuursakkoord Turnhout 2014

Verantwoordelijke uitgever: Eric Vos - Boomstraat 6 - Turnhout

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 2 26/08/2014 15:47:30

Page 3: Bestuursakkoord Turnhout 2014

4 Inleiding

4 Samen stad maken

6 Structuur

6 Strategische prioriteiten

8 Toekomst

8 Kansen

9 Leefbaar

9 Samen – trots

9 Drie rode draden

10 Turnhout : een fi nancieel gezond beleid

11 Turnhout: een sterke en effi ciënte netwerkorganisatie

12 Turnhout: een dynamische centrumstad

14 Turnhout: het ondernemend hart van de Kempen

15 Turnhout: een stad die armoede aanpakt

16 Turnhout: warm, verdraagzaam en hartelijk

17 Turnhout: een leefbare stad

20 Turnhout: een stad om trots op te zijn

22 Tot slot

Inhoud

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 3 26/08/2014 15:47:30

Page 4: Bestuursakkoord Turnhout 2014

4

SAMEN STAD MAKEN | BESTUURSAKKOORD TURNHOUT | T.I.M., CD&V, sp.a, Groen | 2014 - 2018

Dit bestuursakkoord geeft de krijtlijnen en de prio-riteiten weer waarop het Turnhoutse stadsbestuur zal inzetten. Daarnaast blijven we aandacht hebben voor het reguliere beleid in de diverse sectoren van onze stad en organisatie. Het bestuursakkoord is een levendig document en kan evolueren op basis van maatschappelijke ontwikkelingen, wijzigende omstandigheden of nieuwe noden die zich aandie-nen.

We hebben de ambitie om samen met onze inwo-ners en belanghebbenden te bouwen aan een leef-bare stad met een duurzame toekomst en kansen voor iedereen. We scheppen een klimaat waarin het stads- en OCMW-bestuur zich, samen met haar inwoners, bedrijven en verenigingen inzetten om ‘samen stad te maken’. We zetten als stadsbestuur een realistische ambitie neer en bieden een ant-woord op tal van noden en uitdagingen voor onze stad en regio.

De ambities van het bestuur moeten gerealiseerd worden in financieel en economisch moeilijke om-standigheden. We voeren daarom een financieel gezond beleid waarbij we besparingen koppelen aan keuzes maken om op die manier ruimte voor investeringen en een perspectief op de toekomst te behouden.

Hierbij doen we enerzijds een beroep op onze beperkte middelen als lokaal bestuur (stads- en OCMW-bestuur) maar evenzeer spreken we de Turnhoutenaar, de vereniging, de organisatie …

aan om via allerlei initiatieven zijn of haar steentje bij te dragen. Hiertoe werken we een voorwaarden-scheppend kader uit en motiveren we tot initiatief.

Turnhout heeft een van de minst gunstige armoe-decijfers van alle centrumsteden. Dit is veront-rustend en onaanvaardbaar. We voeren een zeer gericht beleid om de armoede in Turnhout terug te dringen. Opleiding en onderwijs en het hebben van een job zijn de beste garantie tegen armoede. We richten ons daarom op het creëren van tewerkstel-ling in Turnhout. We willen een ondernemersvrien-delijk beleid voeren dat ondernemers stimuleert om zich in Turnhout te vestigen.

Turnhout blijft een dynamische centrumstad die de regio van vele functies voorziet. We nemen deze rol actiever op en spelen en stralen die uit in de regio, naar Vlaanderen en Brussel. Het is in ieders belang dat we als regio gehoord worden en gehoor krijgen. Verder vergeten we de individuele burger niet.

We willen een trotse Turnhoutenaar die achter zijn of haar stad staat en geen schrik heeft om initiatief te nemen. Door te zorgen voor een nette en veilige leefomgeving waar mensen elkaar kennen en kun-nen aanspreken, versterken we het algemene wel-zijn van onze inwoners.

Al deze elementen moeten leiden tot een warme, levendige stad met een positieve uitstraling. Een stad om trots op te zijn!

InleidingSamen stad maken

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 4 26/08/2014 15:47:31

Page 5: Bestuursakkoord Turnhout 2014

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 5 26/08/2014 15:47:32

Page 6: Bestuursakkoord Turnhout 2014

6

SAMEN STAD MAKEN | BESTUURSAKKOORD TURNHOUT | T.I.M., CD&V, sp.a, Groen | 2014 - 2018

Strategische prioriteiten

TOEKOMST

LEEFBAAR

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 6 26/08/2014 15:47:39

Page 7: Bestuursakkoord Turnhout 2014

7

7

KANSEN

SAMENTROTS

een leefbare stad met een duurzame toekomst en kansen voor iedereen

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 7 26/08/2014 15:47:44

Page 8: Bestuursakkoord Turnhout 2014

8

SAMEN STAD MAKEN | BESTUURSAKKOORD TURNHOUT | T.I.M., CD&V, sp.a, Groen | 2014 - 2018

Inhoudelijk werken we onze beleidslijnen voor de volgende periode uit in strategische prioriteiten onder de thema’s toekomst, kansen, leefbaar en samen.

Dwars doorheen de thema’s lopen drie rode dra-den; generatievriendelijkheid, actief burgerschap en duurzaamheid.

Door de prioriteiten binnen de thema’s logisch bij elkaar te plaatsen, is de lengte van de verschillende hoofdstukken verschillend. Op basis hiervan kan echter geen gewicht toegekend worden als ware het ene thema belangrijker dan het andere. Elke priori-teit is voor ons evenwaardig.

Zoals aangegeven bouwen we samen met onze inwoners en belanghebbenden aan een leefbare stad met een duurzame toekomst en kansen voor iedereen.

• Turnhout: een financieel gezond beleid

• Turnhout: een sterke en efficiënte netwerkorganisatie

Als lokaal bestuur organiseren we ons als moderne netwerkorganisatie om zo op een performante ma-nier in te kunnen spelen op de noden die zich van-daag stellen. In dat opzicht werken we als stads- en OCMW-bestuur samen en zorgen we voor een ef-ficiëntere dienstverlening.

Een gezond financieel beleid met duidelijke in-houdelijke keuzes vormt daarnaast de basis om te kunnen blijven investeren in de stad en perspectief te bieden voor de toekomst.

TOEKOMST KANSEN

Strategische prioriteiten

• Turnhout: een dynamische centrumstad

• Turnhout: het ondernemend hart van de regio

Turnhout is het kloppend, ondernemend en creatief hart van de regio. We nemen als dynamische cen-trumstad onze voortrekkersrol voor de brede regio op in onder meer bovenlokale mobiliteit, innovatie-ve zorgconcepten, duurzaamheid en hernieuwbare energie.

Met een relanceplan voor tewerkstelling bieden we mensen kansen voor de toekomst. We leggen daar-bij een accent op innovatie, ondernemen, onderwijs en opleiding. Daarnaast zorgen we via kernver-sterkende maatregelen en het aanpakken van de winkelleegstand in het centrum voor een verhoging van de economische activiteit en de belevingswaar-de. Beiden moeten elkaar versterken.

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 8 26/08/2014 15:47:45

Page 9: Bestuursakkoord Turnhout 2014

9

9

• Turnhout: een stad die armoede aanpakt

• Turnhout: een stad die armoede aanpakt

• Turnhout: een warme, verdraagzame, hartelijke stad

• Turnhout: een leefbare stad

Het bevorderen van de sociale cohesie, een actief preventiebeleid en een goed uitgebouwd veilig-heidsbeleid zorgen ervoor dat iedereen zich thuis voelt in de stad. Met een actief woonbeleid gericht op betaalbaar wonen, zorgt het bestuur ervoor dat alle sociale lagen in Turnhout komen wonen of blij-ven wonen.

We zetten in op een leefbare, nette en veilige stad. Een stad waar verplaatsingen vlot en op een veilige manier kunnen gebeuren.

Als bestuur hebben we aandacht voor de fysieke leefomgeving door het vernieuwen en het onder-houden van openbaar domein. Dit zal hand in hand gaan met stimuli om het ‘samen leven’ en de sociale cohesie in onze stad te verstevigen. Een stad waar elke generatie zich thuis voelt. Kindvriendelijkheid is hierbij belangrijk zonder dat we evenwel senio-ren, personen met een handicap en zorgbehoeven-den uit het oog verliezen. Turnhout moet de stad zijn waar iedereen zich kan ontplooien, ook wie het moeilijker heeft. We pakken de armoedeproblema-tiek aan en kinderarmoede krijgt hierbij bijzonder aandacht. De sociale dienstverlening van stad en OCMW brengen we dichter bij de mensen.

• Turnhout: een stad om trots op te zijn

Door een aantal concrete dossiers, zoals het zwem-bad en de bouw van de academies op Turnova aan te pakken wil het bestuur een positieve dynamiek op gang brengen. Als bestuur zullen we Turnhoutenaren, organi-saties, scholen, het bedrijfsleven ... stimuleren om ‘samen stad te maken’. Dat betekent mee verant-woordelijkheid opnemen voor taken die niet per se door de overheid uitgevoerd worden. Hierdoor geven we creatief mee inhoud aan pro-jecten en bouwen we aan een positief imago voor de stad. We stimuleren zo ook onze bewoners om ambassadeur te zijn van onze stad.

LEEFBAAR SAMEN - TROTS

Drie rode dradenMet het oog op de toekomst lopen duurzaamheid, naast actief burgerschap en generatievriendelijk-heid als rode draden door alle beleidsdomeinen.

Bewust koppelen we duurzaamheid niet enkel aan milieu en energie maar ook aan een goede stra-tegische planning, het efficiënt en verantwoord omgaan met middelen en personeel. Op die manier verzekert het stadsbestuur met haar beleid de toe-komst van onze kinderen en kleinkinderen in Turn-

hout op allerlei vlakken.

Kindvriendelijkheid is een belangrijke toetssteen voor het generatievriendelijk beleid dat we voeren.

We willen samen stad maken en volop een klimaat scheppen waarin mensen initiatief kunnen nemen en aldus het actief burgerschap stimuleren.

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 9 26/08/2014 15:47:45

Page 10: Bestuursakkoord Turnhout 2014

Naast de gevolgen van de economische en financi-ele crisis worden we als lokaal bestuur geconfron-teerd met heel wat structurele hervormingen en financiële uitdagingen. Deze context vormt de basis voor ons beleid en zet de krijtlijnen uit waarbinnen we keuzes maken en prioriteiten vastleggen. Daar-enboven willen we ook duurzaam omgaan met de beschikbare financiële middelen. Op die manier belasten we de burger vandaag niet onnodig en blijft er perspectief voor volgende generaties.

De nieuwe regelgeving rond de beleids- en beheers-cyclus linkt voortaan de inhoud aan de middelen en dit binnen strikte financiële evenwichtscriteria. Dit noopt ons tot nauwgezette strategische plannin-gen en besparingen. De krijtlijnen hiervan schreven we neer in een besparingsnota die we in januari 2014 presenteerden. Deze blijft van kracht en voe-ren we uit. We screenen de financiële situatie en nieuwe ontwikkelingen met financiële weerslag op regelmatige basis zodat we tijdig kunnen bijsturen. Daarnaast streven we ernaar om bij een gelijk-blijvende prognose van inkomsten en uitgaven, geen hoger bedrag aan leningen op te nemen dan voorzien in het meerjarenplan 2014-2019. Indien er financiële ruimte ontstaat, wenden we deze aan om een reserve op te bouwen voor de toekomst, onder meer in functie van de stijgende kost aan pensioe-nen.

Het efficiënt inzetten van middelen en een gezond financieel beleid voeren, houdt voor deze coalitie ook het aansturen op samenwerking en synergie in.

Dit gebeurt zowel met interne als externe partners op diverse beleidsvlakken. Om bijkomende mid-delen te vergaren, focust het beleid op het aanboren van subsidielijnen van Europa, de federale over-heid, Vlaanderen en de provincie. Bij subsidieop-roepen vormen de prioriteiten van dit bestuursak-koord het afwegingskader om een dossier al dan niet in te dienen. De bestuursploeg dringt er bij de hogere overheden op aan om structureel meer mid-delen aan Turnhout toe te kennen. Enkel zo kunnen we onze rol als regionaal centrum naar behoren vervullen. Het inzetten op actief burgerschap kan, naast het verhogen van de betrokkenheid, ook een financieel positieve weerslag hebben.

Investeren in het openbaar domein van de stad is een noodzaak en getuigt van het streven van het huidig beleid naar een financieel haalbaar perspec-tief. Om die ruimte te creëren maken we op het vlak van het exploitatiebudget keuzes over wat we in de toekomst al dan niet blijven doen. De priori-teiten in dit bestuursakkoord vormen hiervoor de basis.

Een financieel gezond beleid is voor ons een pri-oritair doel op zich om dit ambitieus beleidsplan realistisch, haalbaar en betaalbaar uit te kunnen voeren.

Turnhout: een financieel gezond beleid

10

SAMEN STAD MAKEN | BESTUURSAKKOORD TURNHOUT | T.I.M., CD&V, sp.a, Groen | 2014 - 2018

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 10 26/08/2014 15:47:45

Page 11: Bestuursakkoord Turnhout 2014

11

11

In de eerste plaats zullen we als stads- en OCMW-bestuur vormgeven aan een performant lokaal bestuur. Maar het gaat verder. Permanent bekijken we op welke wijze we kunnen samenwerken met andere private en publieke partners. Organisato-risch passen we ons hier op aan. De externe focus moet een bijna natuurlijke reflex zijn en partner-schappen met andere organisaties worden nog meer doelmatig ingezet om de beleidsdoelstellin-gen te realiseren.

Deze legislatuur concretiseren we de samenwer-king tussen Stad en OCMW. De doelstellingen en de stappen om hiertoe te komen legden we vast in een visienota. Op basis van dit richtinggevend kader versterken we onze bestuurskracht, optimaliseren we onze dienstverlening en bundelen we onze krachten en kennis. De beleidsplannen van Stad en OCMW stemmen we maximaal af binnen de filosofie van dit bestuursakkoord. Alle ondersteunende diensten van Stad en OCMW smelten uiterlijk tegen eind van de legislatuur sa-men. Daarnaast bereiden we ons zodanig voor dat ook de beleidsmatige en klantgerichte sectoren in de volgende legislatuur één geheel zullen vormen. Dit alles doen we steeds vanuit de logica dat we een modern lokaal bestuur moeten zijn om in te spelen op actuele behoeften.

We werken sterk klant- en resultaatsgericht, met betrokken en geëngageerde medewerkers. De organisatie moet zodanig gestructureerd en geor-ganiseerd zijn dat ze kwalitatief diensten verleent, flexibel inspeelt op de omgeving en toch één koers aanhoudt gericht op de beoogde resultaten. De structuur moet zodanig zijn dat alle medewer-kers weten hoe de organisatie in elkaar zit, wie wel-ke verantwoordelijkheden en bevoegdheden heeft en wat er van ieder verwacht wordt. De resultaats-gerichte focus maken we krachtiger door de wijze van organisatiebeheersing te optimaliseren. Zo zal het OCMW een aangepaste beheersvorm uitwerken voor het woonzorgcentrum.

We geloven in de kracht van een sterke projectwer-king, van eigenaarschap en zullen dit ook organisa-torisch verder verankeren in de organisatie. Vanuit een gezonde zelfkritische houding willen we een lerende organisatie zijn en blijven. We waken over de kwaliteit van de dienstverlening en voeren hier-over een organisatiebreed beleid. Belangrijk daarbij is de duidelijkheid over de kwali-teit en de normen die we hierbij hanteren. Op basis hiervan sturen we de dienstverlening en bieden we een kwaliteitsvol aanbod aan. We geloven in de mogelijkheden die een verdere digitalisering van onze dienstverlening met zich meebrengt. We zet-ten hier op in maar blijven anderzijds oog hebben voor klanten die hier geen gebruik van willen of kunnen maken. Tot slot gaat er bijzondere aandacht uit naar een verdere optimalisering van zowel de interne als de externe communicatie.

Turnhout: een sterke en efficiënte netwerkorganisatie

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 11 26/08/2014 15:47:45

Page 12: Bestuursakkoord Turnhout 2014

12

SAMEN STAD MAKEN | BESTUURSAKKOORD TURNHOUT | T.I.M., CD&V, sp.a, Groen | 2014 - 2018

Als centrumstad oefent Turnhout een centrale func-tie uit voor de omgeving (werkgelegenheid, zorg, onderwijs, cultuur en ontspanning …). Turnhout neemt, als een van de 13 Vlaamse centrumsteden, uitdrukkelijk de centrumrol op in de Kempen en zal dit ook uitstralen.

Het bestuur zet sterk in op bovengemeentelijke samenwerking om zo de slagkracht van Turnhout en de regio te verstevigen.

Om onze centrumrol volop te kunnen opnemen, ijveren we samen met onze partners uit de Stadsre-gio, voor een ruimere financiering van Turnhout als centrumstad en een aanpassing van de regelgeving bij de Vlaamse en federale overheid om als regio meer bestuurlijke slagkracht te verkrijgen. De regi-onale dienstverlening die Turnhout als stad met 42 000 inwoners opneemt met een verzorgingsgebied van 200 000 inwoners staat niet in verhouding tot de financiering die we hiervoor vanuit de hogere overheid ontvangen.

Inzake regionale profilering kiezen we ervoor om in te zetten op bovenlokale mobiliteit, tewerkstel-ling, het opleiding- en onderwijsaanbod, duur-zaamheid en hernieuwbare energie, innovatieve zorgconcepten en Turnhout als regionale belevings-stad in een groene omgeving.

In bovenlokale mobiliteitsdossiers nemen we een actieve en prominente rol op. Onze regio en stad moeten zowel met het openbaar vervoer, de wagen als met de fiets goed bereikbaar en ontsloten zijn.

Bij de hogere overheid, zowel federaal, Vlaams als provinciaal sturen we aan om oplossingen voor te bereiden en uit te voeren. Het bestuur legt actief contacten om vooruitgang te boeken in een aantal belangrijke dossiers, zoals de spoorwegontsluiting, de bereikbaarheid vanaf de afritten van de snelweg naar de stad en omgekeerd. Verder werken we aan de doorstroming van de ring (R13) en de oversteek-baarheid ervan voor zwakke weggebruikers.

In onderwijs en tewerkstelling nemen we in de eerste plaats een regierol op om het aanbod van de opleidingen en het onderwijs gerichter af te stem-men op de regionale arbeidsmarkt. Zo zetten we in om onder meer in relatie tot de beleidslijn ‘Zorg’ nieuwe onderwijsrichtingen in het kader van ge-zondheid (zorg, sport en beweging …) aan te trek-ken.

Samen met relevante partners (ondernemers, VDAB, middenveld, onderwijs, kenniscentra …) ontwikkelen we (innovatieve) strategieën om het ondernemen in onze regio te bevorderen, om zo jobs te creëren.

In zorg willen we toonaangevend zijn in de brede regio. Het is van belang dat stappen gezet worden in de realisatie van een zorgstrategisch plan met onder andere de verdere uitbouw van het zieken-huis en het ontwikkelen van innovatieve zorgcon-cepten en woonvormen.

Turnhout: een dynamische centrumstad

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 12 26/08/2014 15:47:45

Page 13: Bestuursakkoord Turnhout 2014

13

13

Als bestuur ontwikkelen we een beleid met betrek-king tot duurzaamheid en hernieuwbare energie-concepten. In Turnhout nemen we een voortrekkersrol op om de doelstellingen in het kader van de burgemees-terconvenant tegen 2020 te realiseren waaronder de CO2-reductie. Mogelijke onderzoeken en op-portuniteiten rond geothermische projecten en warmtenetten grijpen we aan. We concretiseren het windplan voor de stad. In het kader van de leefbaarheid van de stad werken we een duurzaam en energievriendelijk concept uit voor de openbare verlichting. We stimuleren de betrokkenheid van burgers, door aan bedrijven die willen investeren in duurzame energie de bereidheid te vragen om open te staan voor participatie van (coöperaties van) burgers. Zo vergroten we het maatschappelijke draagvlak voor investeringen in duurzame energie en versterken we tegelijk het sociale weefsel in onze stad.

Als levendige belevingsstad met uitstraling naar de regio omgeven door een groene omgeving, ge-ven we de creativiteit in de stad verder vorm. We willen hierbij een interessant samenspel met het cultuurhuis de Warande opzetten, waarbij ook een aantal culturele projecten extra muros georgani-seerd worden. Als facilitator zetten we culturele evenementen met een regionale uitstraling mee op. Hierbij bekijken we de mogelijkheden van grens-overschrijdende projecten met Nederlandse steden.

Turnhout fungeert als aantrekkelijk centrum voor een brede regio. We zetten in op de beleving van de stedelijkheid, door in te zetten op synergie tussen aangenaam winkelen, cultuur, evenementen, het toeristisch aanbod en de groene omgeving van de regio.

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 13 26/08/2014 15:47:45

Page 14: Bestuursakkoord Turnhout 2014

14

SAMEN STAD MAKEN | BESTUURSAKKOORD TURNHOUT | T.I.M., CD&V, sp.a, Groen | 2014 - 2018

Turnhout: het ondernemend hart van de regioTurnhout is een stad waar veel kansen zoals crea-tiviteit, onderwijs en opleidingsaanbod, ruimte … aanwezig zijn om te ondernemen. Door die combi-natie hebben we belangrijke troeven in handen om bijkomende jobs in onze regio te creëren.

Om die bijkomende jobs te creëren voeren we een ondernemers- en bedrijfsvriendelijk beleid. De afstemming met het onderwijs- en opleidingsaan-bod is hierbij van essentieel belang. Tegelijkertijd ontwikkelen we stimuli om de tewerkstelling en de beleving in het stadshart te bevorderen.

Het lokaal bestuur neemt haar regierol in het ka-der van tewerkstelling op. We bouwen een goed contact uit met de ondernemers. Elk jaar organise-ren we ‘een staten generaal’ rond tewerkstelling, opleiding en onderwijs waarin we samen met alle relevante actoren zoals ondernemers, dienstensec-tor, VDAB, organisaties, het middenveld, onderwijs en de opleidingssector zoeken naar strategieën die leiden tot bijkomende jobs. Deze strategieën vor-men de basis van een relanceplan ‘tewerkstelling’ waarin iedere partner zijn verantwoordelijkheid opneemt. Onderwijs en opleiding zijn voor dit bestuur hefbomen voor tewerkstelling. We sturen hierbij aan op een optimale afstemming van het onderwijsaanbod op de arbeidsmarkt. Samen met het opleidings- en onderwijsveld en ondernemers werken we vernieuwende concepten uit.

Samen met het IOK ontwikkelen we een beleid dat finaal nieuwe bedrijven aantrekt naar de industrie-zone. De ligging van Turnhout, in de nabijheid van de haven van Antwerpen en de Noord-Brabantse stedenrij in Nederland, is hierbij een troef. Voor de

industriezones nemen we samen met de bedrijven een regierol inzake parkmanagement op. Diensten, kantoren en KMO’s moeten ook een gepaste plaats vinden binnen de stad.

Als stadsbestuur stimuleren we initiatieven in de sociale tewerkstelling voor zij die moeilijk de weg vinden naar de reguliere arbeidsmarkt. Daarbij streven we naar een betere doorstroming van de sociale naar de reguliere tewerkstelling door betere begeleiding en nazorg. We zetten ook een beleid op om leefloners te activeren en te (her)oriënteren naar een geschikte tewerkstelling, opleiding of dagbeste-ding. Bij aanbestedingen nemen we waar mogelijk naast duurzaamheidsparameters, ook sociale clau-sules op.

Via een projectmatige aanpak zetten we acties op, die de economische activiteiten in het centrum van de stad dynamiseren en de leegstand van winkels tegengaan om het handelsweefsel in het centrum te verstevigen. Het cultuuraanbod, het evenementen-beleid en toerisme zien we als hefboom om de eco-nomische activiteit in de binnenstad te verhogen. Via een synergie tussen beleving in de stad en loka-le economie in combinatie met een aantrekkelijk en net stadscentrum met aangename ontmoetingsplek-ken, brengen we een dynamiek op gang die mensen aantrekt.

Om de leegstand van winkels aan te pakken, op-timaliseren we de invulling van panden in functie van actuele noden. Projectmatig geven we impul-sen om het handelsweefsel te versterken. Belangrijk hierbij is het bruggen bouwen tussen de horeca en het belevings- en toeristisch beleid.

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 14 26/08/2014 15:47:45

Page 15: Bestuursakkoord Turnhout 2014

15

15

Turnhout: een stad die armoede aanpakt

In vergelijking met andere centrumsteden en de regio scoort Turnhout slecht inzake de welvaarts-index en de armoedecijfers. We willen een zeer gericht beleid voeren om de armoede terug te drin-gen.

Armoedebeleid vergt een integrale benadering op alle levensdomeinen. Het bieden van opleidings- en tewerkstellingskansen zijn hierbij een belangrijke preventieve hefboom. We maken hiervan zeer uit-drukkelijk een beleidsprioriteit.

Om kinderarmoede te bestrijden vinden we het noodzakelijk sterk te blijven inzetten op degelijk onderwijs en opleiding in onze stad. Het Turn-houts model in flankerend onderwijsbeleid wordt in Vlaanderen geroemd. Het is van belang om elk kind volop kansen te bieden en zich voor te berei-den op de toekomst.

Voor mensen in armoede is er een goede begelei-ding nodig, zowel financieel (budgettering, leef-loon, scholenfonds) als naar huisvesting, gezond-heid (zorgtariefpas) en de deelname aan het sociaal leven in de stad. We stimuleren verenigingen, diensten en partnerorganisaties om hierop mee in te zetten.

We focussen het beleid nog scherper, nadat in kaart gebracht is waar en hoe de armoedeproblematiek van onze bewoners aanwezig is. We willen een goed beeld hebben van huidige actieve werkingen en projecten in de hulpverlening. Zo kunnen we middelen en mensen gerichter inzetten en fragmen-tering tegengaan. Om een resultaatsgericht beleid op lange termijn

te voeren en de cirkel van generatiearmoede te doorbreken is er bijzondere aandacht voor kinder-armoede (0-12 jaar). Daarnaast hebben we oog voor andere kwetsbare groepen waaronder senioren en alleenstaande ou-ders.

We willen sterker sturen op de (sociale) huisves-tingsmarkt zodat er een beter evenwicht komt in de regio. Turnhout neemt haar verantwoordelijkheid binnen haar maatschappelijke en financiële draag-kracht en rekent zeker op solidariteit van de ruime regio.

Huisjesmelkerij pakken we aan. We maken onder andere een aangepaste reglementering op voor het tegengaan van het verkameren van woningen met daaraan gekoppeld een gepast handhavingsbeleid. We werken hiervoor een integrale aanpak uit.

Via het sociaal verhuurkantoor verhogen we het aanbod aan betaalbare en kwalitatieve huurwonin-gen op de private markt.

We sturen in het woonbeleid aan op een goede sociale mix binnen wijken tussen arm en rijk en jong en oud waardoor de aangroei van bewoners met hogere inkomens eveneens gespreid is over de verschillende wijken in de stad. Bij het ontwikkelen van nieuwe woonprojecten mikken we op het aan-trekken van jonge gezinnen. Binnen elk omvangrijk woonproject willen we de norm van 15 % aan soci-ale woningen aanhouden.

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 15 26/08/2014 15:47:45

Page 16: Bestuursakkoord Turnhout 2014

16

SAMEN STAD MAKEN | BESTUURSAKKOORD TURNHOUT | T.I.M., CD&V, sp.a, Groen | 2014 - 2018

Turnhout: warm, verdraagzaam en hartelijkAls lokaal bestuur sturen we er op aan om mensen samen te brengen. Zo leren mensen elkaar beter kennen en respecteren. Mensen treffen elkaar in het verenigingsleven, op school, in het bedrijf, bij evenementen, in de straat of in de wijk waar men woont. Het openbaar domein dient dan ook uit te nodigen tot ontmoeten.

Als bestuur willen we ‘samen stad maken’ in overleg en samenwerking met betrokken, verant-woordelijke burgers en organisaties en instellingen in onze samenleving. We faciliteren bestaande en nieuwe netwerken. Daarnaast stimuleren we burgers om zelf initiatief, verantwoordelijkheid en taken op te nemen. Op die manier versterken we de sociale cohesie met bijzondere aandacht voor de diversiteit in onze stad.

Als open en verdraagzame stad geven we ook ui-ting aan onze solidariteit met de wereld.

Turnhout heeft een goed uitgebouwd verenigings-leven dat we blijven ondersteunen. Daarnaast bouwen we nieuwe en bestaande vrijwilligersnet-werken verder uit. Zeker in de zorgsector nemen vrijwilligers meer en meer een cruciale rol op. De inspanningen van alle vrijwilligers respecteren we en maken we zichtbaar.

Als stadsbestuur treden we voornamelijk op als facilitator om het vrij initiatief te ondersteunen. Dit geldt ook in het evenementenbeleid, waar de stad zelf een beperkt aantal stadsevenementen organi-seert en waar we vooral initiatieven ondersteunen. We opteren voor een gevarieerd toegankelijk aan-bod waarin iedereen zijn gading vindt.

Als lokaal bestuur vinden we het niet alleen belang-rijk om mensen samen te brengen, maar evenzeer de dienstverlening zeer toegankelijk te maken in functie van het welzijn en welbevinden van de be-volking. Zo organiseren we de dienstverlening van het OCMW vanuit lokale dienstencentra. Deze cen-tra worden de motor van gebiedsgerichte werking waar we als lokaal bestuur bakens van het sociaal beleid uitzetten in samenspraak met lokale actoren.

We bouwen een ‘welzijnsloket’ uit waarin we de dienstverlening van het OCMW en het CAW geza-menlijk aanbieden. Dit verhoogt de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de dienstverlening. Deze samenwerking leidt ertoe dat we onze burgers snel en efficiënt kunnen helpen.

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 16 26/08/2014 15:47:45

Page 17: Bestuursakkoord Turnhout 2014

17

17

We creëren in onze stad, zowel in het centrum, in de buurten als in de nog te ontwikkelen woonzones een aangename omgeving om te wonen en te leven. Ergens graag wonen, op bezoek komen, werken of ontspannen, heeft met heel wat aspecten van het beleid te maken. Daarom zetten we sterk in op de leefbaarheid van onze stad.

Leefbaarheid wordt bepaald door de aantrekkelijk-heid van de fysieke leefomgeving maar ook door de netheid en de veiligheid in de stad.

De fysieke leefomgeving wordt onder meer be-paald door de kwaliteit van het openbaar domein, de inrichting ervan, het veilig kunnen bewegen in de stad en de beschikbaarheid van diensten en voorzieningen.

Voor het vernieuwen en het onderhoud van het publiek domein blijven we werken met meerja-renplannen. In 2014 werken we een meerjarenplan wegen- en rioleringswerken uit. Hierin maken we duidelijke en realistische keuzes binnen de beschik-bare financiële middelen, voor het vernieuwen en/of aanleggen van stoepen, wegen en fietspaden.

Voor de riolering werken we verder aan een pro-gramma waarin we gescheiden afvoer van regen- en vuilwater-assen in de meerjarenplanning bud-getteren. Bij de aanleg en het onderhoud van het publiek domein houden we rekening met toegankelijkheid voor kinderen, senioren en personen met een han-dicap.

Op diverse plaatsen in de stad werken we bele-vingspleintjes uit die ruimte geven tot ontmoeting en tegelijk ook een verfraaiing van het openbaar domein betekenen. Dit doen we in samenwerking en met engagementen vanuit de buurt. Zo verho-gen we de leefkwaliteit op verschillende plaatsen in de stad.

We willen dat iedereen zich vrij kan bewegen in onze stad. Zo werken we acties uit om de sociale veiligheid van de openbare ruimte te verbeteren met een focus op een aantal straten en stadsdelen. Aanpassingen aan het openbaar domein (zitban-ken, verlichting …) moeten de sociale controle in de leefomgeving verhogen.

Nieuwe woonprojecten worden op een duurzame manier ontwikkeld. Hierin passen we concepten toe die een hefboom zijn voor de leefbaarheid van de toekomstige bewoners van onze stad. Duur-zaamheid zien we ruim en heeft te maken met levenslang wonen, het voorzien van diverse woon-vormen, betaalbaarheid, energie- en generatievrien-delijkheid, mobiliteit, ontsluiting van de projecten …

Bij het ontwerp en de aanleg van projecten houden we van in het begin rekening met netheid. Voor de groenvoorzieningen bijvoorbeeld, vertaalt zich dit in aandacht voor onderhoudsvriendelijkheid en voor de biodiversiteit ervan op lange termijn.

Binnen de nieuwe woonprojecten of binnen hun onmiddellijke omgeving streven we naar de aanwe-zigheid van voldoende multifunctionele basisdien-sten en -voorzieningen.

Turnhout: een leefbare stad

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 17 26/08/2014 15:47:45

Page 18: Bestuursakkoord Turnhout 2014

18

SAMEN STAD MAKEN | BESTUURSAKKOORD TURNHOUT | T.I.M., CD&V, sp.a, Groen | 2014 - 2018

Een stad is leefbaar als je er op een goede en veilige manier volgens het STOP-principe kan bewegen en verplaatsen. Daarom gaan we bij inbreidingsprojec-ten in de stad telkens na of we de ‘doorwaadbaar-heid’ voor voetgangers en fietsers kunnen realise-ren. Dit wil zeggen dat voetgangers en fietsers zich in en tussen wijken op een vlotte en veilige manier kunnen bewegen, wat ook de bewegingsvrijheid van kinderen en jongeren verbetert. De zwakke weggebruiker moet zich veilig kunnen verplaatsen in de stad, hiervoor is een veilige over-steekbaarheid belangrijk. Om het fietsen in de stad aan te moedigen, stellen we een fietsactieplan op.

Op wijkniveau en in de schoolomgevingen voeren we de zone 30 verder in om zo de leefbaarheid en de verkeersveiligheid te verhogen.

We willen een bereikbare stad waar mensen graag naartoe komen. Daarom werken we voor het par-keerbeleid een totaalkader uit. Dit omvat zowel een vlotte bereikbaarheid van het centrum, de parkings als de parkeersystemen en de controle ervan.

Niet enkel de verkeersveiligheid bepaalt de leef-baarheid van de stad. Ook de veiligheid, het vei-ligheidsgevoel en netheid van straten, pleinen en het stedelijk groen hebben hierop een belangrijke invloed. De gemeenschapswachten vervullen hierin een belangrijke preventieve en signalerende taak.

We voeren een beleid dat erop gericht is de veilig-heid en het veiligheidsgevoel te verbeteren. Dit doen we door een consequent beleid te hanteren

dat gericht is op een combinatie van preventie, con-trole en sanctionering.

We maken in het kader van het preventief beleid de wijkagent meer zichtbaar in de wijken zelf. De wijkagent is goed geplaatst om signalen binnen de wijk op te nemen en zo preventief verzuring tegen te gaan. De wijkagent neemt een cruciale rol op in het ‘samen-leven’ en de sociale cohesie in de buurt. De wijkagent is de brugfiguur tussen bewoners, po-litie en bestuur. Het verder laten dalen van de cri-minaliteitscijfers is de doelstelling. Hierbij focussen we preventief ook op verslavingsproblematiek. We voeren een gedegen preventie- en sensibiliserings-beleid om middelengebruik te voorkomen. Tegelij-kertijd zetten we ook in op drughulpverlening. Sa-men met andere gemeenten in de Kempen ijveren we voor meer middelen, zodat we onze regio extra impulsen geven.

Het controlerend en sanctionerend beleid vanuit de politie zal in eerste instantie gericht zijn op straat-criminaliteit, woninginbraken en netheid van het openbaar domein. Om de inbraken nog verder terug te dringen, promoten we het initiatief van de BIN’s (buurtin-formatienetwerken) en WIN’s (winkelinformatie-netwerken) zodat inwoners en winkeluitbaters in het kader van het voorkomen van inbraken een rol kunnen opnemen.

Turnhout: een leefbare stad

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 18 26/08/2014 15:47:45

Page 19: Bestuursakkoord Turnhout 2014

19

19

Op vlak van veiligheidsbeleid voeren we een inno-vatief beleid. Door automatisering en camerabewa-king helderen we meer feiten op en we ontwikkelen en testen innovatieve projecten zowel preventief als curatief.

De politie blijft repressieve acties uitvoeren als sluitstuk van dit beleid. Zo dringen we de overlast in onze stad terug en werken we verder aan een nettere omgeving.

Een nette omgeving draagt ook bij tot een aange-name leefomgeving en een veilig gevoel. Dit vergt een intensieve aanpak om zowel zwerfvuil, bevui-ling van de stad door hondenpoep, het sluikstorten en klein vandalisme aan te pakken. Ook het onder-houd van het openbaar domein is hierbij essentieel. Om dit goed te doen, vervangen we systematisch oude groenvoorzieningen in de stad. Het aanplan-ten van onderhoudsvriendelijke en duurzame aan-planting is hierbij het uitgangspunt.

Als stadsbestuur hebben we punctueel aandacht voor het net en proper houden van het openbaar domein. We stimuleren eigenaars van (meestal on-bebouwd) privaat domein om hun percelen net te houden.

Een nette stad is ook de verantwoordelijkheid van elke inwoner en bezoeker. Met buurtcontracten, vrijwilligers die zwerfvuil in hun buurt opruimen, peter- en meterschap over het openbaar groen kan ieder hierin een belangrijke rol spelen. We zetten sensibiliseringsacties op om iedereen te responsa-biliseren op een correcte manier met afval om te gaan. Daarnaast is het sensibiliseren van inwoners die niet vertrouwd zijn met het systeem van af-valophaling en de werking van het containerpark noodzakelijk. Zo houden we onze stad samen proper.

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 19 26/08/2014 15:47:45

Page 20: Bestuursakkoord Turnhout 2014

20

SAMEN STAD MAKEN | BESTUURSAKKOORD TURNHOUT | T.I.M., CD&V, sp.a, Groen | 2014 - 2018

Turnhout: een stad om trots op te zijn

Het verbeteren van de veiligheid en netheid in de stad nodigt bezoekers en bewoners uit zich thuis te voelen in Turnhout. Door ‘samen’ aan de stad te bouwen en engagementen op te nemen, zorgen we ervoor dat we een leefbare en aangename stad zijn. Door systematisch het bestuursakkoord uit te werken en te concretiseren beogen we een positieve uitstraling van Turnhout, waar we als bewoners, ondernemers, verenigingen en als lokaal bestuur fier op zijn.

Om die positieve dynamiek in onze stad te bren-gen, werken we als bestuur een oplossing uit voor een aantal concrete en cruciale dossiers. Zo starten we met de bouw van de academies gelinkt aan de ontwikkeling van Turnova en zorgen we voor een duurzaam herstel van het zwembad.

We zetten de identiteit van Turnhout neer als ‘merk’. Hiervoor werken een citymarketingplan uit. Om dit vorm te geven, analyseren we met frisse blik al de beschikbare data en toetsen we deze aan de actuele situatie. Het aantrekkelijke stadscen-trum, onze troeven op vlak van natuur en cultuur, onze monumenten, de innovatie op het vlak van wonen en zorg en kindvriendelijkheid zijn bouw-stenen. Deze legislatuur willen we het label kind-vriendelijke stad behalen.

Het verhaal van de speelkaart wenden we op een moderne manier aan in de promotie van onze stad. We houden rekening met de geschiedenis van de speelkaart, maar ook met moderne ontwikkelin-gen en voortdurende innovaties van kaarten en de mondiale uitstraling die de Turnhoutse speelkaart heeft.

We stimuleren onze inwoners om samen mee uit-straling te geven aan onze stad. Daarom brengen we positieve initiatieven die in heel de stad genomen worden, verdienstelijke pres-taties van personen en organisaties, stadsbreed in beeld. Op die manier kan de Turnhoutenaar zich meer vereenzelvigen met de identiteit van de stad en deze ook mee uitdragen. Zo zijn we allemaal samen ambassadeur van onze stad.

We maken samen stad. Onze stad Turnhout waar we fier op kunnen zijn.

Een stad met een duidelijk en positief profiel. Een stad waar mensen, verenigingen, organisaties, scholen en bedrijven graag initiatief nemen en waar er een sfeer is om te ondernemen. Een stad waar mensen samen met het bestuur verantwoordelijk-heid opnemen voor een hartelijke samenleving.

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 20 26/08/2014 15:47:45

Page 21: Bestuursakkoord Turnhout 2014

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 21 26/08/2014 15:47:45

Page 22: Bestuursakkoord Turnhout 2014

22

SAMEN STAD MAKEN | BESTUURSAKKOORD TURNHOUT | T.I.M., CD&V, sp.a, Groen | 2014 - 2018

Tot slot

Het bestuursakkoord geeft de krijtlijnen en de pri-oriteiten weer waarop het bestuur inzet. Het is een bestuursakkoord uitgaande van de noden en kan-sen die er in onze stad zijn. Het straalt realistische ambitie uit en houdt tegelijkertijd rekening met de moeilijke financiële en economisch situatie.

De strategische prioriteiten die we neerzetten wor-den nu, naast het regulier beleid, vertaald in de beleid- en beheercyclus (BBC) en omgezet in be-leidsdoelstellingen, beleidseffecten, actieplannen en acties. De duurtijd van de bestuursperiode tot 2018 geeft ons voldoende armslag om de strategische prioriteiten om te zetten en concrete projecten en dossiers voor te bereiden naar een realisatiefase. Zo wordt beleid tastbaar en zichtbaar. Dit vergt voort-durende inzet, alertheid en opvolging. Het bestuursakkoord kan bijgestuurd worden op basis van maatschappelijke ontwikkelingen.

We monitoren de beleidsdoelstellingen, evalueren deze en zullen desgevallend aanvullen of aanpas-sen in functie van wijzigende omstandigheden of nieuwe noden.

Als lokaal bestuur, Stad en OCMW, passen we onze structuren aan om als sterke netwerkorganisatie een voorwaardenscheppend kader te bieden aan inwoners en belanghebbenden om actief mee te bouwen aan de stad. We nodigen uit tot samenwer-king en engagement voor Turnhout en de regio, om samen te werken aan een leefbare stad met een duurzame toekomst waar er kansen zijn voor ieder-een.

Zo bouwen we samen aan de toekomst van Turnhout als levendige stad met een positieve uit-straling. Dit is ‘samen stad maken’!

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 22 26/08/2014 15:47:46

Page 23: Bestuursakkoord Turnhout 2014

23

23

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 23 26/08/2014 15:47:48

Page 24: Bestuursakkoord Turnhout 2014

SAMEN STAD MAKENBESTUURSAKKOORD TURNHOUT

T.I.M., CD&V, sp.a, Groen2014 - 2018

Bestuursakkoord_2014_Light.indd 24 26/08/2014 15:47:48