Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

18
SASKIA BAISCH-ZIMMER Beresterke gedachten voor Kinderen Kwartetspel met positieve bevestigingskaarten voor kinderen

description

Beresterke gedachten voor kinderen is een kwartetspel met kaarten van een vrolijke beer met een bemoedigende bevestiging erop. Vanaf 3 jaar.

Transcript of Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

Page 1: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

1

SaSkia BaiSch-Zimmer

Beresterke gedachten

voor Kinderen

kwartetspel met positieve bevestigingskaartenvoor kinderen

Page 2: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

2

© 2012 Kwintessenswww.kwintessens.nl

Ontwikkeld door Saskia Baisch-ZimmerSaskia Baisch-Zimmer is docente in het beroepsonderwijs in Hessen (Duitsland). Zij is opgeleid als mental coach om kinderen mentale training te geven en zij geeft bijscholings-cursussen aan leraren op het gebied van faalangstreductie en mentale training.

Het merk ‘Beresterke gedachten’ is auteursrechtelijk beschermd.

Illustraties: Jakob Werth

Oorspronkelijke uitgave Bärestarke Gedanken© 2011 Beltz Verlag, Weinheim u. BaselISBN 978-3-407-62732-2www.beltz.de

ISBN 978 90 5788 375 0Bestelnummer 0939

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door foto- kopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Page 3: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

3

Wat is mentale training?

De mens denkt – dagelijks wel tig duizend gedachten. Meestal denkt een mens niets nieuws, maar doorloopt hij steeds weer dezelfde denkprocessen. En merkt daar zelf vaak niets van.Als dit denken en als gevolg daar-van het handelen van een mens constructief, opbouwend, liefde-

‘Ludendo discimus Bij het spelen leren wij.’

Gottfried Wilhelm Leibniz (1646–1716,Duits filosoof en wiskundige)

Page 4: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

4

vol en waarderend zijn, dan is hij gelukkig, tevreden en zelf- verzekerd. Vaak is het echter zo dat mensen zichzelf belasten met hun auto-matisch ontstane gedachten, door hun beoordelingen zichzelf zelfs afwijzen en door hun angsten ‘klein denken’.

Gedachten zijn dus ‘beresterke’ krachten, die energie kunnen geven en nemen. En verreikende uitwerkingen kunnen hebben op het leven van een mens. Gedachten werken ook direct in op de gevoelens.

Page 5: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

5

Mentale training biedt een succesvolle weg om destructieve gedachten door constructieve te vervangen. Daarbij wordt de geest uitgerust met nuttige gedachten en wordt de psychische gesteldheid versterkt. Mentale training bestaat uit verschillende elementen, onder andere het voorstellingsvermogen, optimis-tisch denken, ontspannings- oefeningen en werken met bevestigingen.

Page 6: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

6

Bevestigingen

Onder bevestigingen verstaan we bekrachtigende, opbouwende gedachten. Deze werken in op het onderbewustzijn, versterken het geloof in de eigen kracht en vervangen keer op keer destruc-tief denken. Bevestigingen onder-steunen mensen bij het richten van de gedachten op wat zij wen-sen en wat zij willen beleven. Het is namelijk onmogelijk om twee dingen tegelijk te denken: als je een fijne gedachte in je hoofd hebt, is er op hetzelfde moment geen plaats voor negatieve gedachten.

Page 7: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

7

Bevestigingen helpen om de geest op het constructieve te richten. Om goed te werken worden bevestigingen volgens vaste regels geformuleerd: als bekrachtigende zinnen zijn ze kort, bondig en concreet in de ik-vorm geschreven en altijd in de tegenwoordige tijd en positief geformuleerd. Ze zijn onafhankelijk van andere personen en bevatten geen vergelijking.

Mentale training voor kinderen Mentale training voor kinderen is speciaal op kinderen gerichte training. Hoe vroeger kinderen en jongeren hun mentale krachten

Page 8: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

8

leren kennen en manieren aanleren waarmee zij hun wel- bevinden en zelfbewustzijn kunnen versterken, hoe meer zij daarvan profiteren. Mentale training voor kinderen omvat onder andere ademhalings- technieken, ontspannings- oefeningen, geleide meditatie en bevestigingen.

Kinderen kunnen zichzelf al jong met hun gedachten onder druk zetten, ontmoedigen en daardoor bij zichzelf spanningen opwek-ken, in plaats van zich mentaal te versterken en te ondersteunen. Spanning wordt door gedachten en de psychische grondhouding

Page 9: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

9

verminderd dan wel bevorderd.Het gaat er in de kern om hoe een kind – afhankelijk van zijn persoonlijkheid – de eigen situatie waardeert, met problemen en ergernissen kan omgaan en of het zichzelf onder druk zet. Een wezenlijk doel van mentale training voor kinderen is om kinderen te ondersteunen bij de ontwikkeling van een gezonde levensinstelling. Dan laten ze zich als volwassene ook niet van hun stuk brengen, zoeken naar constructieve oplossingen en maken het beste van elke situatie.

Page 10: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

10

Beresterke gedachten voor kinderen

Omdat de oorzaken voor negatief denken en een negatief zelfbeeld al bij kinderen te vinden zijn, is het doel van dit kwartetspel om kinderen al vroeg met opbouwende gedachten en bevestigingen in contact te brengen. En hen daarmee spelenderwijs sterker te maken. Het maakt dan niet uit welke gedachten zij al geleerd hebben. Met het spel krijgen ze of een bevestiging van hun opbouwende gedachten, of een alternatief voor hun negatieve gedachten.

Page 11: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

11

Hoe vroeger kinderen met bevestigingen kennis maken en ze leren te gebruiken, hoe meer hun zelfbewustzijn daarvan profiteert. Een constructieve gedachte werkt positief op hun ontwikkeling, hun zelfbeeld, hun schoolprestaties, hun psychisch evenwicht en hun persoonlijke houding. Bevestigingen leren kennen en misschien ook in het zelfbeeld integreren, legt een sterk fundament voor de ontwikkeling van vertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

Page 12: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

Stel je voor dat je zoveel kracht hebt in je hart, dat je je zeker

en sterk voelt.

Ik ben sterk.

Page 13: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

De waarheid is gemakkelijkerdan een slecht geweten.

Ik ben eerlijk.

Page 14: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

Vertrouw op het leven, er isaltijd een goede oplossing.

Met mij gaat alles goed.

Page 15: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

Delen is leuken geeft plezier.

Ik deel graag.

Page 16: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

Je bent oké, precies zoals je bent – ook als je denkt

dat anderen beter zijn dan jij.

Ik ben oké!

Page 17: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

Jij bent een waardevol deelvan de wereld, uniek en

onmisbaar.

Ik ben belangrijk.

Page 18: Beresterke gedachten voor kinderen (0939)

‘Ik kan veel’ en ‘Ik ben een goede vriend’ – kinderen houden van de vrolijke beer en zijn bemoedigende bevestigingen.

Kinderen die de kracht van positieve gedachten kennen, komen beter uit met het leven. Met dit ‘beresterke bevestigings-kwartetspel’ kunnen kinderen spelender-wijs hun gevoel van eigenwaarde en het geloof in eigen kracht versterken. In dit boekje staat hoe dat werkt.

Voor leraren, ouders, speltherapeuten en iedereen die met kinderen te maken heeft.