Beeld Express 5/2010

66
tweemaandelijks tijdschrift van het Centrum voor Beeldexpressie vzw 5/2010

description

Om onze leden, liefhebbers van foto, film en/of multimedia, regelmatig in te lichten over hun interesseveld, verspreiden wij tweemaandelijks (vijfmaal per jaar) een tijdschrift onder onze leden: Beeld Express. Het stijlvolle magazine biedt een ruime blik op wat leeft binnen het domein van de beeldcultuur. We willen tonen dat fotografie, film en multimedia een huwelijk kunnen aangaan en dat de scheiding amateur/professional niet langer een evidentie is. Beeld Express illustreert en duidt de beeldtaal van fotografie, film en multimedia rijkelijk. Het werpt een licht op fotografen en cineasten (liefhebbers en professionelen), exposities, het sociaal-cultureel leven, technische evoluties, publicaties, dvd's, websites en veel meer. Naast aankondigingen van tentoonstellingen, projecties, wedstrijden, workshops, cursussen, ... biedt het tijdschrift ook een venster op groeiende trends. Kortom, een must voor iedereen die het hart van de fotografie, film en multimedia wil horen kloppen!

Transcript of Beeld Express 5/2010

Page 1: Beeld Express 5/2010

tweemaandelijks tijdschrift van het Centrum voor Beeldexpressie vzw

BEE

LD E

XPR

ESS

5/2

010

janu

ari/f

ebru

ari -

Afg

iftek

anto

or G

ent

X -

P30

9297

- 5

x p

er ja

ar in

maa

rt, j

uni,

sept

embe

r, no

vem

ber

en ja

nuar

i

5/2010

Advertentie CANON

Page 2: Beeld Express 5/2010

01 Voorwoord: 10 cm bloot is voldoende

02 In beeld: Jimmy Kets

06 40ste Internationaal Film Festival Rotterdam

08 Rundskop

14 ‘Marie’vanJozefienScheepers

18 Leo Baekeland Fototentoonstelling 2011

20 Ontmoeting met Daniele Mannelli

28 W.EugeneSmith:‘Morerealthanreality’

30 CvB-passé

34 Productinfo

35 Gedicht

38 Gedicht

39 Boekennieuws

40 Club in de Kijker: Kon.FotogroepDafofiSchelle

44 Productinfo

46 Winnaars PvV reeks 2 2010

49 Club in de Kijker: Multimediaclub Interactief

54 Uit op dvd

56 CvB-nieuws

63 Programma CvB

64 WIE contacterenWAARVOORinhetCvB?

BEELD EXPRESS (oplage 5 000 ex.)

nummer 5, jaargang 40, januari/februari 2011

Verschijnt 5 x per jaar in maart, juni, september, november en januari.

Centrum voor Beeldexpressie, CvB vzw, erkend door de PSA, FIAP en UNICA

Voorzitter en verantwoordelijk uitgever: F. Van Vlaenderen, Rijsenbergstraat 130, 9000 Gent

Tel. 09/220 29 15 e-mail: [email protected]

Hoofdredacteur - redactieadres: Jaak Sleypen, Bergerstraat 81, 3680 Neeroeteren,

Tel. 089/86 55 82 e-mail: [email protected]

Overige redacteurs:F. Van Vlaenderen, M. Cooreman,

J. Embrechts, C. Goossens

Inlichtingen, adreswijzigingen, publicitaire inlassingen, ...: Algemeen secretariaat

K. Geukens, Stationsstraat 96, 2440 GeelTel. 014/58 41 74 - Fax. 014/58 44 17

e-mail: [email protected]

Abonnementen: 20 euro per jaargang (5 nrs.) (buitenland 30 euro)

Losse nummers: 5 euro per nr. (buitenland 7 euro)te storten op rekening 414-4199991-24 van CvB vzw,

Stationsstraat 96, 2440 GeelBIC: KREDBEBB / IBAN: BE81 414 4199991 24

Meer informatie op onze website:www.beeldexpressie.be

Alle artikels worden gepubliceerd onder de verantwoordelijkheid van de auteurs en dienen naar de hoofdredacteur gestuurd te worden.

De niet gepubliceerde artikels worden - tenzij anders afgesproken - niet teruggestuurd.

Niets uit dit nummer mag gedeeltelijk of in zijn geheel overgenomen worden zonder uitdrukkelijke toestemming.

Lay-out en prepress: Kim Peeters

Foto cover: © Paul Machiels / Seaside-art

advertentie GEERS

Page 3: Beeld Express 5/2010

1Editoriaal

10 cm bloot is voldoende Ik heb altijd veel interesse gehad in de manier waarop amateurfotografen hun foto’s “nemen”. Van op afstand of in het geniep een amateurfotograaf gadeslaan terwijl hij zijn topfoto probeert te maken, leert je veel over de gedrevenheid van de hobbyfotograaf. Hoe de natuurfotograaf speciaal oog heeft voor dat storend blaadje of takje in de voorgrond en het wegplukt, hoe de sportfotograaf de juiste bocht uitkiest voor de foto van de loper op de piste of op een laddertje gaat staan voor een foto in vogel-perspectief van de waterskiër, hoe de candidfotograaf het tafereel dat hem boeit omcirkelt of besluipt tot hij de juiste achtergrond en lichtinval heeft om dan af te drukken op het juiste moment of hoe de architectuurfotograaf zijn statief stevig installeert, de camera monteert en waterpas plaatst om daarna, in een originele 19de -eeuwse fotografenhouding, het ideale beeld in zijn zoeker te kadreren: ik heb er altijd met veel aandacht stiekem van genoten.

Maar mijn genot is nog veel groter, en de beleving des te intenser, als ik fotografen kan bestuderen bij een fotoshoot met modellen, bij een clinic met bodypainting, bij een sessie glamour-, bloot- of naakt-fotografie. Ver of lang hoef je niet te zoeken op gezamenlijke fotoshoots, foto- of pikante beurzen, modellendagen. Daar waar een horde fotografen samendrumt staat beslist iets dergelijks te gebeuren. Ik probeer dan steevast aan de andere kant van de fotografen te gaan staan, want van daaruit zie je de amateur- fotograaf op zijn best. Schouder aan schouder opgesteld, soms drie rijen dik, zoekend naar het meest geschikte plekje om zeker niets te missen. De voyeur ontwaakt. Voor mij, de tegengluurder, hebben ze dan geen aandacht. En dan daagt het lijdend voorwerp op en hoor ik een salvo van klikken. Gelukkig heeft de digitale fotografie, en het bijna oneindige aantal mogelijke opnames op de geheugenkaarten, gezorgd voor een pauzeloos fotogenot. Het model zweeft dan op automatische piloot langs de tientallen peperdure camera’s, beweegt, glimlacht, kronkelt zich in diverse houdingen, onthult of suggereert veel, weinig of alles, en heeft aandacht voor alle fotografen. Na de act verdwijnt zij een tijdje achter de coulissen. De toestellen en de fotografenhoofden vallen naar beneden en aanschouwen op de displays de resultaten. Enige recuperatietijd is ingebouwd, de instellingen worden bijgesteld, want het feest begint weldra opnieuw. Ook mijn fotosessie is geslaagd.

Tenslotte kan ik u melden dat ik een ticket kocht voor het grote zomerdefilé van de Franse designer Charlie Le Mindu die zijn modellen poedelnaakt de catwalk opstuurt. Of toch niet, als je een hoed of handtas met bijpassende laarzen ook kledij mag noemen. Foto’s maken hoef ik dan niet want de live view is meer dan voldoende voor een gebeitelde opslag op mijn eigen interne harde schijf. Ook al is die reeds zesenzestig jaar oud. Hoe dat afloopt kan ik je dan niet laten zien, maar dat hoor je dan wel.

Jaak Sleypenhoofdredacteur

n

Page 4: Beeld Express 5/2010

2 In Beeld

Jimmy Kets

© Ji

mm

y K

ets

/ Red

hig

h he

els,

from

the

"LAS

VEG

AS B

LUES

" se

ries

Jimmy Kets jureerde in 2010, samen met Nele Van Canneyt en Tom De Visscher, de ingezonden foto’s voor de Leo Baekeland-expo, een tentoon-stelling van de Oost-Vlaamse koepelorganisatie van het Centrum voor Beeldexpressie, de OVU. Naast jurylid is hij ook gastexposant op de ten-toonstelling met foto’s uit zijn reeks ‘Las Vegas Blues’ (zie ook pagina 18). Beeld Express zet daarom graag zijn werk eens in de kijker!

Als kind was Jimmy Kets vooral bezig met tekenen en schilderen, altijd ver-trekkend vanuit de realiteit. “Fantasie had ik niet, en heb ik nu nog steeds niet. Toen ik 17 was heb ik mijn eerste reflexcamera gekocht. Tijdens mijn hogere opleiding Grafisch ontwerp en Illustratie gebruikte ik fotografie als een onder-steunend medium. Een jaar voor ik zou afstuderen werd voor mij de wereld van de fotografie geopend dankzij gastdocent Johan Swinnen. Hij gaf een seminarie over de geschiedenis van de fotografie en ook over de hedendaagse fotografen. Dan pas ben ik beginnen beseffen dat fotografie zo'n fantastisch medium is om verhalen te vertellen.”

Fotografie liet hem niet meer los, en hij begon te werken als persfotograaf. Eerst voor De Morgen, later voor De Standaard. “Voor de krant maak ik af en toe wel eens een reportage, maar 70 procent van mijn opdrachten bestaat uit het maken van portretten. Ik ben dus geen reportagefotograaf. Naast mijn werk om den brode werk ik aan eigen projecten. Hierin ga ik vooral op zoek naar beelden die op zichzelf kunnen staan. Een eigen wereld in zich dragen, beelden die ook geen onderschrift nodig hebben. Bij reportagefotografie denk je meer in een reeks van beelden waar het ene het andere beeld ondersteunt. In mijn vrij werk moet elk beeld op zichzelf kunnen staan, ook al zullen ze door mijn visie, stijl en thematiek met elkaar verbonden zijn. Momenteel ben ik bezig aan mijn nieuwe reeks ‘Shot in Flanders’. In wezen gaat het over Amerikaanse invloeden hier bij ons in Vlaanderen. Ik ben er

Page 5: Beeld Express 5/2010

3In Beeld

© Ji

mm

y K

ets

/ Ben

idor

m, f

rom

the

"BRI

GH

TSID

E" s

erie

s

nu 10 maanden aan bezig, en heb er heel lang over nagedacht. En dat doe ik nu nog steeds. Al de beelden die ik maak moeten ook hier weer op zichzelf kunnen staan, maar aangezien het voor dezelfde reeks is moeten ze zowel inhoudelijk als visueel bij elkaar aansluiten. De keuzes die je maakt, bijvoorbeeld kleur of zwart wit, flits of geen flits, zijn zeer belangrijk. Je mag nooit zomaar iets doen. Alles wat je doet moet een reden hebben.”

Een goede foto heeft bovendien, volgens Kets, geen onderschrift nodig. “Het beeld moet vanuit zichzelf spreken, het is tenslotte een beeld. Fotografie is immers een communicatiemiddel. Een goed beeld is tijdloos en overstijgt het anekdotische. Het visuele aspect is zeer belangrijk, maar de inhoud is nog steeds het belangrijk-ste. De twee hebben elkaar nodig. Als je een visueel zwak beeld hebt, waardoor je boodschap niet overkomt en/of overeenkomt met je inhoud, kan je beter een ander medium kiezen.” Bij het maken van zo’n goed beeld is hij meestal wel (even) tevreden. “Je mag en moet als fotograaf af en toe eens tevreden kunnen zijn met je beelden. Anders geraak je gefrustreerd, en dat kan ook niet de bedoeling zijn.”

Bij de jurering van de Leo Baekeland-tentoonstelling was er niet veel werk dat hem echt bijgebleven is. Hij zag wel potentie, werken waar hij iets bij voelde, maar voor hem was er geen werk bij dat er al echt stond. “Maar er zijn wel 'amateur’fotografen die uitblinken in hun fotografie, doch zij zijn van een eerder zeldzame soort. Ik denk dat sommige amateurfotografen veel beter wat meer zouden nadenken in plaats van te proberen om een mooi technisch perfect plaatje te maken. Iedere fotograaf zou zich moeten afvragen: ‘Waarom doe ik dit en wat wil ik nu zeggen?’. Het is belangrijk om naar de inhoud te kijken, expo’s te bezoeken, zich af te vragen waarom beel-den in een bepaalde expo werken of waarom een bepaald fotoboek je prikkelt. Om dan uiteindelijk te vertrekken van zichzelf, uit zichzelf... Iedereen die met fotografie bezig

Page 6: Beeld Express 5/2010

4 In Beeld

© Ji

mm

y K

ets

/ Elvi

s, fro

m th

e "S

HO

T IN

FLA

ND

ERS"

ser

ies

is of wil starten moet vooral veel kijken, ook zonder te fotograferen. En goed nadenken: wat wil ik nu precies overbrengen met mijn foto's? Vraag je bij elke stap die je doet af waarom je dat doet. Alles moet een reden hebben!” Misschien een goeie tip voor elke fotograaf? (je)

n

Jimmy Kets (Lier, ° 1979) is persfotograaf. Hij volgde de richting Illustratieve Vormgeving aan de Sint-Lucas Hogeschool Antwerpen. In 2001 begon hij als freelancer voor de krant De Morgen, die hij begin 2009 inruilde voor De Standaard. Zijn foto’s verschijnen ook in de Volkskrant en NRC Handelsblad, de weekbladen Knack, HUMO en Trends, en worden via het fotoagentschap Reporters wereldwijd verspreid. Hij won tal van prijzen, waaronder de Nikon Promising Young Photographer Award 2006 en 2008, de Canvasprijs De film van mijn leven 2007, de Fotopersprijs VVJ 2007 en 2 keer de prijs voor de humoristische persfoto van SABAM in 2006 en 2007.

Meer zien van Jimmy Kets?Jimmy Kets stelt zijn reeks ‘Las Vegas Blues’ tentoon op de Leo Baekeland-tentoonstelling in Gent. De praktische info lees je op pagina 18 van dit nummer.Verder is er de expo ‘Shot in Flanders’ en ‘Brightside’ in De Brakke Grond in Amsterdam (Nederland) van 17 maart tot en met 17 april 2011 en de expo ‘Shot in Flanders’ in galerij Stieglitz 19 in Antwerpen van 5 mei tot en met 5 juni 2011.

www.jimmykets.bejimmykets.wordpress.com

Page 7: Beeld Express 5/2010

5In Beeld

© Ji

mm

y K

ets

/ Big

Fun

, fro

m th

e "S

HO

T IN

FLA

ND

ERS"

ser

ies

© Ji

mm

y K

ets

/ Clo

wn,

from

the

"SH

OT

IN F

LAN

DER

S" s

erie

s

Page 8: Beeld Express 5/2010

6 Festival

Het International Film Festival Rotterdam bestaat veertig jaar, blikt daarom terug maar kijkt vooral naar actualiteit en toe-komst. Onder het motto 'XL' omarmt een jubileumprogramma thuishaven Rotterdam op een veertigtal locaties, waaronder het nieuwe LantarenVenster. Daarnaast maakt Frank Scheffer een documentaire naar aanleiding van veer-tig jaar IFFR, brengt het festival een jubi-

leum dvd-box uit (met tien geliefde en bekroonde speelfilms uit veertig jaar festivalhistorie) en belicht de festivalwebsite veertig momenten uit de festivalgeschiedenis. Het 40ste IFFR opent op 26 januari en loopt tot 6 februari 2011.

Op initiatief van de Rotterdamse Kunststichting organiseerde Huub Bals in 1972 de eerste editie van Film International, het latere IFFR. Bals' kennis van en passie voor cinema maakten het festival tot pleisterplaats voor filmliefheb-bers en filmmakers. In veertig jaar is het festival uitgegroeid tot een van de grootste, populairste en bekendste culturele manifestaties van Nederland. Ook internationaal krijgt het festival veel waardering om het uitgesproken artistieke profiel en de actieve steun aan filmmakers. "Het IFFR is altijd dyna-misch, vooruitstrevend en trouw gebleven aan zijn eigen uitgangspunten. Nog steeds vertoont het festival vanuit verschillende perspectieven van de filmkunst wat er speelt in de wereld. Bezoekers en internationale gasten komen naar Rotterdam omdat het festival zich richt op nieuwe ontwikkelingen, nieuwe films en de nieuwe inzichten die daarin zijn te vinden. Het IFFR bewijst al jaren dat grootschaligheid te combineren is met een hoogwaardig en vooruitstrevend artistiek beleid en een naar buiten gerichte blik. Nu het IFFR veertig jaar bestaat, wil het zich ‘extra large’ manifesteren in de stad die het festival altijd heeft omarmd," vertelt festivaldi-recteur Rutger Wolfson.XL staat tijdens het festival ook voor ‘extra locaties’. Via het jubileum-programma XL is het IFFR met filmvertoningen, video-installaties en ten-toonstellingen te vinden in een groot aantal instellingen en gebouwen in Rotterdam. Deelnemers zijn onder meer het nieuwe LantarenVenster op de Wilhelminapier, Focuskliniek, Nationaal Onderwijsmuseum, het Groothandelsgebouw, het Maritiem Museum, het Natuurhistorisch Museum en de Kunsthal.

De drie hoofdsecties van het festival zijn ‘Signals’ (actuele en historische the-maprogramma’s en oeuvre-overzichten), ‘Bright Future’ (films van beginnende filmmakers en de Tiger Awards Competition) en ‘Spectrum’ (films van gevor-derde cineasten). Naast de hoofdsecties zijn er twee themaprogramma’s: ‘Red Westerns’ presenteert westerns van Sovjet- en Oost-Europese makelij uit de periode tussen 1924 en 1980; ‘Out of Fashion’ verkent de groeiende wisselwerking tussen mode-industrie en onafhankelijke filmkunst.

In het jubileumjaar schenkt het IFFR bijzondere aan-dacht aan zijn toekomstige festivalpubliek en introdu-ceert ‘Not Kidding’: een plek en een programma voor film als attractie, even aantrekkelijk voor volwassenen als voor kinderen vanaf 4 jaar. ‘Not Kidding’ biedt ver-toningen van korte films, combinaties van geluid en beeld, veel animatiefilms maar ook bijzondere evene-menten en workshops. Op deze plek kijkt de bezoeker naar film met een onschuldig oog.

Frank Scheffer, gerenommeerd regisseur van essayisti-sche documentaires, maakt speciaal voor de komende jubileumeditie van het IFFR de film ‘TIGER EYES’. Het wordt een mozaïek op het kruispunt van de cinema en het IFFR aan de hand van een aantal portretten van internationale filmmakers die representatief genoemd kunnen worden voor de afgelopen vier decennia van het festival. De keuze van deze filmmakers werd gro-tendeels bepaald door de directeuren van het IFFR.

Op de website www.filmfestivalrotterdam.com blikt het IFFR terug op veertig memorabele momenten uit het festivalverleden aan de hand van archiefvondsten, persoonlijke anekdotes, interviews, foto’s en bewegend beeld. Vanaf veertig dagen voor de opening van IFFR 2011 wordt dagelijks een nieuw moment beschikbaar. Op de website vind je ook het volledige programma en alle info! Rotterdam is een prachtige stad, en eind januari, in combinatie met het filmfestival, dus zeker een bezoekje waard! (je)

n

www.filmfestivalrotterdam.com

40ste Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR)26 januari - 6 februari 2011

Still uit de film The Mill and The Cross

Page 9: Beeld Express 5/2010

Krijg de erkenning die je verdientNeem deel aan de Sony PROduction Awards 2010

www.productionawards.pro.sony.eu

Val op en boost je carrièreDoe mee aan onze invloedrijke fi lmwedstrijd met jouw eigen kortfi lm (3 min) over het thema ‘fusion’

WIN• Live ervaring met het Sony Professional team

• Een volledig betaalde reis naar de NAB Show 2011 in Las Vegas

• Professionele bekendheid dankzij de Sony Professional reclamecampagne en promotionele activiteiten

Uiterste inzenddatum16 januari 2011

Inschrijvingen en infowww.productionawards.pro.sony.eu

Print Ad 220x270_DU v2.indd 1 03/11/2010 17:04

Page 10: Beeld Express 5/2010

8

Rundskop

In Beeld

De eerste langspeelfilm van Michaël R. Roskam ‘Rundskop’ is een film noir over boeren en gang-sters tegen de achtergrond van de Belgische hor-monenmaffia. Het is een film over vriendschap, loyaliteit, verraad en verloren onschuld. Het is ook een film over koeien en verklikkers, over stieren en kopstoten, over West-Vlaanderen meets Limburg.

‘Rundskop’ speelt zich voornamelijk af in Sint-Truiden, de geboortestreek van regisseur Michaël R. Roskam, en over de nabijgelegen taalgrens. Net als zijn - bij momenten hilari-sche - kortfilm ‘Carlo’ is ‘Rundskop’ in de lokale Vlaamse en Waalse dialecten gesproken. De 37-jarige Truienaar Michaël R. Roskam begon zijn professionele loopbaan als copywriter en tekenaar. Zes jaar geleden besloot hij zich volledig op zijn jeugdpassie film te storten. Hij regisseerde sindsdien vier kortfilms, die zowel nationaal als internationaal festivalsuc-cessen werden. De scenario-ontwikkeling van ‘Rundskop’ ging ongeveer drie jaar geleden van start toen Michaël Roskam werd geselecteerd voor de Binger Script Development Workshop in Amsterdam. Gedurende zes maanden werd er aan het gereputeerde instituut intensief gesleu-teld aan het script met als resultaat een solide structuur en een sterke uitwerking van de per-sonages. Hoewel ‘Rundskop’ fictie is, werd in de voorbereidingen veel aandacht besteed aan de echtheid van de handelingen, de taal, de gebruiken en vooral de personages. Matthias Schoenaerts heeft zich vijf maanden lang fysisch voorbereid op zijn veeleisende rol, en kwam maar liefst 27 kilogram aan. De meeste acteurs (of ze nu Antwerps of Nederlands zijn) hebben zwaar geoefend om zich de West-Vlaamse of Truiense dialecten eigen te maken. Er werd ook gewerkt met amateuracteurs om de authentici-teit van de diverse milieus te onderstrepen.

Regisseur Roskam over zijn film: “Ik wilde een film noir maken die zich afspeelt tegen de achtergrond van een zeer typisch Belgisch/ Vlaams misdaad-milieu, met name de hormonenmaffia. Het is een groteske tragedie over hoe het lot ons leven soms

Page 11: Beeld Express 5/2010

9in Beeld

meer bepaalt dan ons lief is. ‘Rundskop’ is een film over hoe wij de speelbal zijn van gebeurtenissen waaraan we geen schuld hebben en waarop we geen vat hebben. Over hoe machteloos wij staan ten opzichte van het leven en de dood.” Maar uiteraard geen gangsterfilm zonder misdaad. “Misdaad is voor mij bij uitstek een fenomeen dat de mens in al zijn zwakheid en kwetsbaarheid toont. De misdadige mens is vaak dom, overmoedig, gulzig, laf en bang…,” besluit de regisseur.

Roskam wilde een film maken over hoe mensen tot het uiterste worden gedreven. “Soms kunnen onwaarschijnlijke gebeurtenissen bepalen hoe iemand wordt. Het gaat niet gewoon om 'cowboys en indianen', om goed of kwaad, maar om kleinmenselijke drama’s waarbij mensen geen keuze meer lijken te hebben. Het lot ís hun bestemming. De film is geen realistisch drama of een kritisch onderzoeksverhaal over ware feiten. Wie de zaak Van Noppen kent, zal in de film misschien herkenbare elementen terugvinden, maar ‘Rundskop’ is geen dramatisering van deze moordzaak. De onderlinge chemie van de elementen is pure fictie. Ik koos voor de hormonenmaffia omdat het een misdaadmilieu is dat gekend is door ons allen en omdat het een thematische slagkracht heeft die een spannend verhaal diepgang en complexe gelaagdheid kan geven. ‘Rundskop’ is dus geen film over de hormonenmaffia, net zoals Hamlet geen verhaal is over het Deens Koningshuis... Het verhaal gaat over vriendschap en verraad, over ‘schuld en boete’, over conflicterende verlangens, wraak en de (on)mogelijkheid van herstel. Soms wordt iemands karakter en persoonlijkheid vervormd, nog voor zijn leven echt begonnen is. De twee hoofdpersonages, Jacky Vanmarsenille en Diederik Maes, worstelen met onmacht en machteloosheid. Elk van de per-sonages incarneert één van beide begrippen, die niet helemaal hetzelfde zijn. Onmacht is de fysieke onmogelijkheid om vat te krijgen op de omstandighe-den. Machteloosheid is niet in staat zijn om iets te veranderen of in te grijpen,

bijvoorbeeld door het onvermogen om keuzes te maken of door lafheid. Jacky is een uitzonderlijke fictionele cre-atie. Het is een hedendaagse antiheld met mythische dimensies, bijna een wezen tussen mens en beest. Ik ben bijzonder trots dat Matthias Schoenaerts deze uit-daging aangaat. De rol vergt een enorme transformatie van hem, niet enkel fysiek en psychologisch, maar ook verbaal vermits hij het Limburgse dialect onder de knie heeft moeten krijgen.”

De hoofdpersonages

Matthias Schoenaerts geeft op fenomenale wijze gestalte aan Jacky Vanmarsenille, de zoon van een vetmesterfamilie uit een klein dorp in Haspengouw. De familie geraakte betrokken bij hormonenhandel. De stugge Jacky zet met zijn broer Stieve en zijn oom Eddy die traditie verder. Jacky’s imposante, gespierde verschijning is omringd door mysterie en geweld. De onvoorspelbaarheid van zijn gedrag wordt ver-oorzaakt door het gebruik van verboden middelen, maar gaat ook terug op een geheim uit het verle-den. Noodlottige gebeurtenissen in zijn kindertijd hebben de kern van zijn persoonlijkheid aangetast, waardoor hij van zijn natuur vervreemd is geraakt. De toevallige ontmoeting met zijn vroegere jeugdvriend

Page 12: Beeld Express 5/2010

10 In Beeld

Diederik brengt het verleden terug naar boven en leidt tot een onafwendbare climax. Matthias Schoenaerts: “Ik was meteen wild van het scenario. Ik was geboeid, heb het in één ruk uitgelezen. Ik vond het spannend, wist direct dat ik het wou doen.” Regisseur Roskam vult aan: “Ik wist dat ik voor mijn personage iemand moest hebben die bereid was veel bij te komen, die echt een rundskop, een beest wilde worden. Matthias heeft maanden zitten trainen en zich volprop-pen om echt die mastodont van een Jacky te worden, het personage dat hij moest worden.”

Diederik Maes (gespeeld door Jeroen Percveval) is de vroegere beste vriend van Jacky. Ook hij is getekend door de gebeurtenissen uit het verleden. De twee vrienden verloren contact wanneer Diederiks vader, een veearts, gearresteerd werd omwille van zijn betrokkenheid in een hormonenzaak. Diederik groeide verder op in de Westhoek. Net als Jacky bleef hij hangen in het misdaadmilieu. Diederik worstelt niet alleen met de demonen uit zijn verleden, hij wordt ook door de politie onder druk gezet om informatie door te spelen over de organisatie van Marc de Kuyper. Door de ontmoeting met Jacky krijgt Diederik onverwacht een kans om met zijn verleden in het reine te komen.

Jeanne Dandoy is een jonge Franstalige actrice die opgroeide in een familie van kunstenaars. Zij geeft gestalte aan het personage Lucia Scheepers. Lucia is een zakenvrouw, de eigenares van een parfumerie in Luik. Met haar moeder zorgt ze voor haar zwaar gehandicapte broer Bruno. Het lot van Lucia is onlosmakelijk met dat van Jacky verbonden, al beseft zij dat zelf niet. Waar Jacky staat voor de hormonen, vertegenwoordigt Lucia de feromonen...

Barbara Sarafian speelt Eva Forestier, de inspecteur die het onderzoek naar de moord op haar collega Daems leidt. Zij is een harde tante. Eva is grappig en cool, maar ze is meer geïnteresseerd in haar zaak dan in de mensen waarmee ze werkt om die zaak op te lossen. Ze schuwt dan ook geen enkel middel om de naïeve Diederik te manipuleren.

De rol van Anthony De Greef wordt vertolkt door Tibo Vandenborre. Antony is de sidekick van Eva. Mooi en blond deinst hij er niet voor terug om zijn charmes in te zetten om zijn doel te bereiken. Maar dat verraad zal verstrekkende gevolgen hebben voor de afloop van het verhaal.

De Nederlandse acteur Frank Lammers speelt Sam Raymond, de veearts. Hij is de dekmantel van de illegale activiteiten van de Vanmarsenilles. Sam is een dandy en bon vivant. Zijn verlangen naar geld en luxe drijft hem ertoe om onverantwoorde risico’s te nemen, waardoor hij de Vanmarsenilles ongewild in een zeer lastig parket brengt.

Marc De Kuyper tenslotte (een rol voor Sam Louwyck) is de malafide veehandelaar die de spil vormt van de

Page 13: Beeld Express 5/2010

11In Beeld

foto

's ©

Maa

rten

Van

den

Abe

ele

hormonentraffiek. De Kuyper deinst voor niets terug, ook niet voor moord. Zijn drang naar expansie brengt hem op het pad van Sam en Jacky, maar in zijn genadeloosheid begaat hij ook fatale fouten.

Regisseur Michaël Roskam besluit: “Een criticus omschreef mijn kortfilms ooit als een mooi voorbeeld van commerciële auteurscinema. Ik kan hem daar helemaal in volgen. Ik wil een donker en tragisch verhaal vertellen, maar op zo’n manier dat het brede publiek daar in mee kan, samen met de cinefiel. Een arthouse-film met cross-over potentieel en met internationale ambities.”

‘Rundskop’ loopt vanaf 16 februari in de zalen. (je)n

Win!!!

Beeld Express geeft 10 duotickets weg voor ‘Rundskop’. Diegenen met een juist antwoord op de vraag ‘Uit welke Vlaamse stad is regisseur Roskam afkomstig?’ maken kans op een duoticket. Meespelen kan tot en met woensdag 5 januari 2011 via [email protected]. Lidnummer en adres vermelden in je mail! De winnaars worden persoonlijk verwittigd.

Page 14: Beeld Express 5/2010

12 Wedstrijd

Page 15: Beeld Express 5/2010

13Wedsrtijd

© Jose Vereecken (Koninklijke Fotokring Imago-Hamme vzw) / Strandcabines - Zilveren medaille PvV fotoreeks CP 2010

Page 16: Beeld Express 5/2010

14 In Beeld

Het Centrum voor Beeldexpressie zet naast amateurcineasten en profes-sionele filmmakers ook graag jong filmtalent in de kijker. Ook het afgelo-pen Filmfestival Gent steunde jong talent met de Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm. Alle studenten van een van de officiële Belgische filmscholen konden hieraan deelnemen. Een professi-onele jury, bestaande uit onder andere actrice Chris Lomme, filmmaker

‘Marie’ van Jozefien ScheepersBeste Belgische studentenkortfilm op Internationaal Filmfestival Gent

Raoul Servais, acteur Titus De Voogd, filmproducent Peter De Maegd, directeur van Wallimage Philippe Reynaert en distributeur Stephan De Potter, koos uit 10 geselecteerde films ‘Marie’ van Jozefien Scheepers tot winnaar. Zij kreeg, mede dankzij de subtiele regie, de rake vrouwelijke portrettering en de acteerpres-taties van de hoofdactrice Charlotte Vandermeersch, de hoofdprijs van € 2 000 én zicht op het begin van een mooie carrière. Hoog tijd voor een gesprek!

De passie voor film zat er niet van jongsaf in. Jozefien Scheepers schreef wel al vrij snel verhaaltjes. “Zo was er één verhaaltje dat ik schreef op mijn 16de. Toen hij het las zei mijn broer dat ik heel visueel schreef en dat een filmopleiding misschien wel iets voor mij zou zijn. Ik ben daar dan beginnen over nadenken. Langzaamaan is mijn passie voor film dan ook ontstaan. En nu kan ik niet meer zonder.” Voor Jozefien is film maken sterker dan haar-zelf. Het kriebelt telkens weer om films te maken. Het maakt haar gelukkig. “Ik heb geen ambitie om een betere wereld te maken met mijn films. Wel vind ik het fijn als ik mensen kan ontroeren en als ze zich herkennen in mijn films. Dat geeft een soort van samenhorigheidsgevoel,

Page 17: Beeld Express 5/2010

15In Beeld

het gevoel niet alleen te zijn.” Film is een deel van haar zijn, hoe ze leeft. Ze probeert ook telkens een stuk van zichzelf in haar films te steken. Zo ook bij ‘Marie’. “De film gaat over een jonge vrouw die haar weg probeert te vinden na een zware liefdesbreuk. Ze vlucht de stad in nadat haar ex-vriend zijn spullen komt halen uit haar appartement. Op zoek naar de liefde, op zoek naar geluk. Op zoek naar zichzelf. Ik koos voor een zeer intimistische filmstijl. We zijn bijna continu bij het hoofdpersonage, soms dichtbij, soms iets verder af. Maar we blijven bij haar. Ik vond dit zeer belangrijk, om zo een benauwde sfeer te creëren, waardoor je als kijker soms heel erg geconfronteerd wordt met bepaalde emoties,” begint Jozefien haar verhaal. Het idee voor de film was er lang. “Als je zelf een eerste keer door de liefde gekwetst geraakt, merk je pas wat een gevoel dat met je teweeg kan brengen. Ik wou daar iets mee doen. Het is een gevoel dat je overvalt en daarom heel puur is, heel echt. En dat is wat ik met film wil doen: echte gevoelens laten zien. En soms zijn dat wel gevoelens waar mensen misschien liever niet mee geconfronteerd worden. Het echte leven kortom, zonder boe of ba.”

De hoofdrol in ‘Marie’ wordt vertolkt door Charlotte Vandermeersch. “Ik schrijf heel erg met bepaalde acteurs in mijn hoofd. Vanaf de eerste versies weet ik al wie ik wil. Ik kies mijn acteurs dan ook meer vanuit een gevoel dat plots klopt. Een Intuïtie. Soms heb ik ze zelfs nog niet zo erg veel zien spelen, maar heb ik ze bijvoorbeeld wel op café zien babbelen met iemand. Ik let erg op die kleine details en kan vrijwel meteen zien of die ene acteur of actrice diegene is die ik zoek. Dat kan natuurlijk ook soms fout lopen, zoals bij Marie. Oorspronkelijk had ik een andere actrice in mijn hoofd voor de rol. We hadden al veel samen

gezeten, maar een maand voor de opnames veranderde haar schema en kon ze plots niet meer. Erg vervelend was dat, ik moest op een paar dagen tijd dat personage in mijn hoofd een ander gezicht, een ander lichaam, een andere stem, … geven. Uiteindelijk heb ik vrij snel voor Charlotte Vandermeersch gekozen, een niet evidente Marie, die dé Marie geworden is. Prachtig is dat, samen iets creëren, met je acteurs, zoeken naar het personage en niet stop-pen totdat het 100% klopt.”

Ook de soundtrack is belangrijk voor haar. Hoe sub-tieler hoe beter. “Soundtracks kunnen soms enorm goed zijn, zolang ze de film niet moeten redden. Zelf hou ik van zo weinig mogelijk extra muziek in een film. Bij ‘Marie’ heb ik bewust gekozen om enkel muziek te gebruiken als die werd opgezet of reeds opstond in de film. Ik heb wel samen met Senjan, de sound designer, heel erg gezocht naar de juiste geluiden die pasten bij de sfeer. Als we dat dan vinden, dat moment, dat is magie. Voor veel mensen valt het misschien niet op, maar zelfs die kleine dingen moeten kloppen, helemaal samengaan met het verhaal van de film. Er staat één nummer centraal en dat is dat van Sabina Leone: ‘Senza Tempo’. Sabina is een Zwitserse

Page 18: Beeld Express 5/2010

16 In Beeld

muzikante die prachtige muziek maakt. Via Felix Van Groeningen hoorde ik haar muziek en dat ene nummer bleef maar hangen. Ik ben heel blij met deze uiteinde-lijke keuze. Het was heel belangrijk omdat het nummer de film opent en sluit en zo een bepaalde sfeer zet. Heel apart, meisjesachtig, raar. Het plaatje klopte.”

Ideeën voor een film haalt Jozefien altijd uit het dagelijks leven. “Vaak begint een idee bij mijzelf en dan gooi ik het open en giet ik het in een verhaal. Ik kijk graag naar mensen: hoe ze bewegen, wat ze zeggen, wat ze doen. In mijn hoofd zie ik dan de beelden die ik ervan zou kunnen maken. De liefde is een belangrijk thema in mijn films. De liefde geraakt nooit uitgeput, ze is een vat vol verhalen en diepe emoties.” Film zit dus altijd in haar achterhoofd, ze is haast continu met film en filmpersonages bezig. “Soms betrap ik me erop dat iemand me iets vertelt en dat ik in mijn gedachten al aan een film aan het denken ben. Zo zat ik dit weekend aan zee om te schrijven voor mijn volgende kortfilm. We hadden een appartement op de dijk en ik zat heel vaak gewoon naar buiten te kijken. Dan zag ik kindjes hand in hand lopen met hun papa of mama. Een Japans koppel op een dubbelfiets. Andere kinderen die zandkastelen bouwen. Bij elk van die beelden zag ik ze ook effectief als beelden. Mijn ogen zoomden dan als het ware in op hetgene dat ik ervan zou filmen.”

Haar manier van filmen is heel intuïtief, vanuit haar hart. “Als ik mijn découpage maak is dat vaak ’s avonds, wanneer heel de wereld stil begint te vallen. Dan kan ik het best in mijn verhaal kruipen, me erin wentelen en eigenlijk één worden met de personages. Voelen wat zij voelen, en zo weet ik dan beter waar ik op

welk moment de camera moet zetten. Mijn cameraman en ik zitten heel erg op dezelfde golflengte. Hij kan mijn ideeën goed volgen en denkt op dezelfde manier mee over de standpunten. Het is heerlijk om op de set volledig te kunnen vertrouwen op elkaar, omdat we alles heel goed voorbereiden.”

Felix Van Groeningen was haar promotor bij ‘Marie’, en heeft haar het voorbije jaar enorm veel geleerd. “Hij was mijn promotor, maar hij was veel meer dan dat. Je kan best zeggen dat hij een soort van mentor voor me is geworden. We werken heel erg op dezelfde manier. We zijn perfectionistisch en gaan tot het uiterste met onze films. Hij heeft me geleerd steeds weer verder te gaan en dat ook te durven. Mijn film te maken. Mijn verhaal durven te vertellen. Dat was één van de eerste dingen die hij tegen me zei: ‘Je moet uw verhaal durven vertellen.’. Dat is een zin die ik nu bij het schrijven van mijn volgende kortfilm al vaak tegen mijzelf heb moeten zeggen. Naar mijn mening is hij momenteel de beste regisseur in België. Hij werkt hard, doet zijn ding en maakt prachtige films.” Een andere cineast waar ze naar opkijkt is Wong Kar Wai. “Hij is momenteel wel één van mijn helden. Zijn films zijn kunstwerken: prachtig geacteerd, mooie verhalen,

Page 19: Beeld Express 5/2010

17In Beeld

schilderijen van beelden. Alles wat ik verlang van een goede film. Hij heeft een heel eigen stijl en dat vind ik steeds heel mooi om te zien bij regisseurs. Dat ze telkens weer hun handtekening op een film zetten. Zijn ‘Chunking express’ is één van mijn favoriete films. De manier waarop die film gemaakt is, zoveel sfeer en gevoel. Met op zich kleine verhaallijnen slaagt hij erin om een film vol emoties te maken. Zijn gebruik van het nummer ‘California dreaming’ dat steeds terug komt, prachtig! Hij gebruikt veel symboliek in zijn films, die toch niet cliché zijn. Ook merk je dat er over elk beeld is nagedacht. Waarom we net dat zien en niet iets anders. Daar hou ik wel van.”

Ik vraag haar wanneer zij als cineaste tevreden is. “Dat is een moeilijke vraag. Misschien wel nooit. Ik wil altijd meer en meer. Beter worden en zo snel mogelijk met alle ervaring van de vorige film een nieuwe, betere film maken. Ik ben erg perfectionistisch. De montage van ‘Marie’ heeft bijvoorbeeld erg lang geduurd omdat ik nooit echt tevreden was. Tom, de monteur, Felix en ik hebben de mon-tage toen helemaal opengegooid. Dat deed deugd en langzaam hebben we de weg terug gevonden en de uiteindelijke ‘Marie’ gemaakt. Elk proces van een film maken is intensief, er moet gewerkt worden, met talent alleen kom je er niet. Eén hoofdingrediënt moet er zijn volgens mij voor een goeie film, en dat is passie.”

Jozefien is momenteel aan het schrijven aan een nieuwe kortfilm. Ze hoopt die volgende zomer te kunnen draaien. Daarna wil ze beginnen schrijven aan een eerste langspeler. “En dan een tweede, derde, vierde, … (lacht). Film is echt een deel van mijn leven geworden, zonder kan ik niet meer. Elke dag ben ik er

op één of andere manier wel mee bezig. Schrijven, films kijken, spotjes draaien. Alles wat me kan laten groeien om hopelijk binnen een aantal jaar mijn eerste langspeelfilm te maken!” We wensen haar er alvast alle succes mee! (je)

n

www.mariethemovie.be

Page 20: Beeld Express 5/2010

18 Expo

Opening: 22 januari 2011 om 15 u.

Open: zaterdagen 29 januari en 5 februari 2011 van 14 u. tot 18 u. zondagen 23 en 30 januari en 6 februari 2011 van 10 u. tot 12 u. en 14 u. tot 17.30 u.

Nocturne: Donderdag 3 februari 2011 om 20 u.

Locatie: Cultuurkapel Sint-Vincent, Antoniuskaai 10 te Gent

Gast: Jimmy Kets

Leo Baekeland Fototentoonstelling 2011

© Dirk Janssens / Earth © Harri Urban / Berlin

Laureaten:• Patrick Bardyn• Anneke Berings• Annick Coene• Eric Colpaert• Theo De Feijter• Roland Delahaye• Marc Devriese• Jean-Pierre Drubbels• Arno Janssens• Dirk Janssens• Gilbert Janssens• Sander Klaassen• Patrick Mahy• Wim Reybroeck• Harri Urbain

n

Page 21: Beeld Express 5/2010

19Expo

© S

ande

r K

laas

sen

/ Chi

na©

The

o D

e Fe

ijter

/ Av

onds

pits

Page 22: Beeld Express 5/2010

20

Ontmoeting met

Daniele Mannelli“Ik vind dat er vandaag teveel films zijn die niets vertellen”

Deze quote is van Daniele Mannelli, Italiaan van geboorte en lid van ‘Royal Ciné vidéo 8/16 Liège’, die met ‘Merry Christmas’ één van de Belgische bron-zen medaillewinnaars op UNICA 2010 was. “Ik ben opgegroeid met de films van Fellini... Film voor mij blijft een droom, het moet geloofwaardig zijn maar tot de verbeelding spreken en hoeveel mensen herkennen zich niet in mijn verhalen.” Redenen genoeg om over de taalgrens een bezoekje te brengen aan deze cineast en hem met vragen te bestoken.

Hoe ben je in een filmclub verzeild geraakt?“Toen ik een tiental jaar geleden de eerste clubavond bijwoonde, viel dat niet echt mee, hoewel de leden heel sympathiek waren. Er waren nogal wat oudere mensen - gelukkig ook enkele mensen van mijn leeftijd - en er werden hoofdzakelijk documentaires en vakantiefilms getoond. Ik filmde toen vooral toneelvoorstellingen en vakantieherinneringen en dacht: dat kan ik in grote lijnen al zelf maken. Maar ik merkte wel dat men op zoek was naar nieuwe leden, en vooral naar "jonge" leden. Toen ik op de derde vergadering beslist had dat dit toch niets voor mij was, werd er een korte fictiefilm getoond van Joseph Kopetti. Ik dacht onmiddellijk: dat is iets voor mij.”

Wat was jouw eerste film?“Ik was voordien al een meer literaire autobiografie aan het schrijven, in samen-werking met een schrijver. Dat heb ik een beetje opzij geschoven en ik ben meer beginnen schrijven met in het achterhoofd er een film van te maken. Kopetti spoorde mij aan om mijn ideeën in een film te verwerken. Ik hou van uitdagingen en twee maanden nadat ik in de club was gekomen, toonde ik ‘L'interro de physique’, een kleine mop van vijf minuten. Daarmee kreeg ik de prijs van de beste jonge

belofte. Het verhaal speelt zich af in een klas hier in de regio van Seraing, maar ik heb het scenario geschreven, een leraar gezocht die wou meedoen, en de film gedraaid. Dat verliep heel vlot. Max Burlet en Joseph Kopetti, club-leden waarmee ik later zou samenwerken, hadden vlug door welk vlees ze in de kuip hadden.”

Hoe verliep de verdere samenwerking in de club? “Ik heb gewerkt in de autosport op topniveau als team-manager, dus mijn taak was die van een orkestleider. In de club had ik het een beetje met iedereen aan de stok omdat - en dat is typisch - amateurcineasten willen alles zelf doen (scenario, camera, belichting, klank...). Dat komt erop neer dat iedereen alle functies in het orkest wil spelen. Maar in de professionele wereld is dat niet zo omdat het gewoon onmogelijk is. Daarom spoorde ik de clubleden aan om samen een film te maken: zoek naar gelijkgestemde zielen in de club en doe het samen, maar de filmmaker moet de orkestleider blijven. Ik ben filmmaker, ik schrijf het scenario, zoek naar de acteurs, zorg voor de toelatingen... Dat laatste is in mijn films niet vanzelfsprekend: vind maar eens een gerechtszaal waar je mag filmen... Dan vond ik die van Verviers die tot het werelderfgoed van de UNESCO behoort. Daar heeft nog niemand mogen filmen... Maar ik zoek naar mogelijkhe-den, zonder budget want dat heb ik niet, ik betaal nie-mand... Daar is de federatie niet gelukkig mee geweest, want ze hebben altijd gedacht dat ik geld op tafel legde, maar ik betaal niemand. Het is niet omdat ik acteurs heb die met Costa-Gavras gespeeld hebben, dat die betaald

Ontmoeting

Page 23: Beeld Express 5/2010

21

worden. En ik vergelijk het weer met de automobielsport: er zijn piloten die betalen om te mogen rijden, omdat ze per se willen rijden. Dat is in de cinemawereld ook zo. Er zijn acteurs die absoluut willen spelen.”

Wat is jouw taak bij het maken van een film?“Ik ben de filmmaker: ik werk met een cameraman, en natuurlijk zie ik wat hij doet op mijn monitor, ik controleer de acteursregie, ik heb een klankman maar ik controleer de klank. Ik vertrouw op de stielkennis van deze mensen, maar hou over alles toezicht. Zo ben ik gekomen tot films als ‘L'échappée belle’. De opnames waren een echte marathon: 320 shots voor 19 minuten film. Over de locatie in het Universitair Ziekenhuis van Luik konden we maar 48 uur beschikken. De hoofdac-teurs waren 2 kinderen van 9 en 10 jaar; kinderen zijn niet gemakkelijk te regis-seren, evenmin als figuranten en speciale effecten... Maar we zijn erin geslaagd. Met deze film, die ik als mijn testfilm beschouw, heb ik aan Max en Joseph getoond dat het mogelijk is om tot het uiterste te gaan als je het wilt, ondanks het vele werk. Zo zijn we een team geworden: met Max schrijf ik het scenario. Ik heb veel fantasie, hij staat met beide voeten op de grond. Dus hij vraagt zich steeds af of het realistisch is of niet en tussen zijn rigiditeit en mijn sentimentele kant komen we tot een mooi compromis. Dat geeft geloofwaardige films. Een film moet niet reëel zijn, maar wel geloofwaardig. Waartoe dient cinema anders? Elke donderdag op de club moet ik het herhalen: maak eerst een scenario, ook voor een reisfilm of een documentaire. De filmmaker leidt de beelden naar wat hij wil vertellen maar mijn grootste plezier zit in het raken van het publiek. Het interesseert mij niet om, zoals de broers Dardenne, films te maken die geen publiek wil zien.”

Waar haal je een idee voor een film? “Ik heb altijd ideeën, momenteel zelfs drie: eerst mijn autobiografie die deels al geschreven is (nvdr: en hij vertelt mij het hele, sterk geromanceerde verhaal, met de vraag het niet verder te vertellen) en twee kortfilms. Mijn ideeën vloeien voort uit mijn verlangen om iets te vertellen aan anderen. Toen we na het Beneluxfilmfestival

2003, waar ik net de tweede prijs in de reeks fictiefilms en de prijs als beste jonge filmmaker met ‘L'échappée belle’ in ontvangst had mogen nemen, met de trein naar huis reden, schreven Max en ik een nieuw scenario. Die film gaat over anonimiteit, over de mensen die niet in de media komen... En in 2004 hadden we een hittegolf, veel mensen zijn in alle anonimiteit gestorven. Mijn film liep op die feiten vooruit en kende een groot succes. Ik spoorde er de mensen alleen mee aan om na te denken over onze actuele manier van leven. Dat was ‘La Trace’, waarmee ik verwijs naar het spoor dat een mens na zijn dood nog nalaat. Bekende mensen laten vele sporen na. Moeders die hun kinderen opgevoed hebben, daarentegen, gaan dood zonder sporen na te laten hoewel ze de wereld draaiend hebben gehouden. Op het Beneluxfilmfestival van 2005 won ‘La Trace’ de grote prijs. Daarna heb ik de film ingeschreven in alle mogelijke binnen- en buitenland-se festivals. Daar heeft hij gewonnen en/of grote prijzen behaald. Ook in Vlaanderen is de film al geprojecteerd geweest, met de hulp van Christiane Surdiacourt. Ik heb van één ding spijt dat de Waalse Federatie ‘La Trace’ niet selecteerde voor UNICA 2005, in Blankenberge, want iedereen was ervan overtuigd dat het een gouden medaille zou geweest zijn. Het comité kende mij niet en oordeelde dat de film met professionele middelen gemaakt was.”

En was ook zo?“Neen, ik ben nu werkloos en moet het met een uitkering doen. Ik heb de financiële middelen niet. Een film kost mij

Ontmoeting

Page 24: Beeld Express 5/2010

22 Ontmoeting

sowieso geld: ik rijd tientallen keren heen en weer om de juiste locaties te zoeken, de juiste mensen te contacteren, de juiste uniformen te verzamelen en terug te brengen (nvdr: voor de politiemannen in ‘Merry Christmas’), het voorbereidende werk, struiken snoeien, natrekken of de locatie niet te sterk veranderd is sinds de vorige opnames, dat doe ik allemaal zelf met een vriend die mijn ruggensteun is... Hij heeft een aanhangwagen gebouwd met een verwarming in opdat we al in de late namiddag ter plaatse konden zijn zonder te bevriezen. Op een zeker moment wou een acteur niet met de moto rijden omdat het wegdek te glad was, hij heeft zich uitgekleed, iemand heeft zijn plaats ingenomen en zijn kleren aangetrokken... Om één uur 's nachts stelde ik vast dat ik een scène miste, opnieuw uitkleden en omwisselen om die opnames te kunnen maken.”

Nu we het toch over ‘Merry Christmas’ hebben, waar komt dat idee vandaan?“Het basisidee van ‘Merry Christmas’ is dat we het leven moeten vastgrijpen want het kan snel ophouden, zelfs domweg. De synopsis is dan ook: op een kerstnacht kruisen lotbestemmingen elkaar, het leven hangt aan een draadje... Het leven is kort, doe er wat mee, maar niet om het even wat. Want één moment van onop-lettendheid, van slordigheid, kan dramatische gevolgen hebben voor anderen. Ik geef het basisidee, Max schrijft het scenario: hij kleedt de film aan door contacten met de spelers, het overtuigen van de autoriteiten om de nodige toelatingen te bekomen... De film is op anderhalve maand gedraaid, niet elke dag, maar wel voornamelijk tussen Kerstmis en Nieuwjaar omdat we de externe kerstversierin-gen nodig hadden. Maar het was de meest ingewikkelde film die ik gemaakt heb: de hele film speelt zich op één avond af, het zijn allemaal nachtopnames en het was bitter koud –10° en –15°C. Toch moest er uniformiteit zijn in de weersom-standigheden, de ene dag sneeuw en de andere niet, dat kon niet. Ik ben 4 kg kwijtgeraakt met het draaien van deze film. We draaiden van 8 uur 's avonds tot 2 uur 's ochtends, op plattelandswegen vol ijzel, zonder bijkomende verlichting omdat ik maximaal wilde gebruik maken van het natuurlijke licht: de warmte van het houtvuur, van een kerstboomverlichting in contrast met het koude licht van de

koplampen van de auto's, de zwaailichten van politie- en ziekenwagen.”

Tot hoever ligt jouw script vooraf vast?“Alles wat ik wil bereiken staat vooraf op papier. Zo ver-mijd ik urendurende discussies als 15 politiemannen de weg versperd houden om te kunnen filmen. De manier van werken moet inderdaad professioneel zijn. Je kan geen mensen lastig vallen op dat niveau omdat je niet weet wat je gaat doen. Dat lukt eenmaal maar geen tweede keer. Door een gemeentedecreet werd een weg afgesloten om het ongeval in de film te kunnen laten plaatshebben, de ritten met het brommertje in volle nacht waren onder politiebegeleiding opdat niemand ons zou omver rijden. Ik had het dak van een wagen gehaald en Joseph hing buiten met de camera, ik binnenin controleerde de opnames op een monitor en hield in het oog dat we steeds op dezelfde afstand van het brommertje bleven. Technisch zou het mooi geweest zijn om een making of te hebben om te tonen hoe we het klaargespeeld hebben.”

Hoe kies je de acteurs?“Bij het schrijven van de synopsis heb de acteurs al in mijn achterhoofd. De vrouw die de rol speelt van de moeder die haar dochter verliest in ‘Merry Christmas’, is in de realiteit ook de moeder van die dochter en zij heeft ook een wagen zoals diegene waarmee het ongeluk gebeurd is. Zij heeft met haar zus (psychologe) overlegd vooraleer zij deze rol kon aannemen. Een professionele actrice is ze niet, zij heeft wel meer dan 35 jaar acteerlessen gegeven en kent alle knepen van het vak omdat ze toneel gespeeld

Page 25: Beeld Express 5/2010

23Ontmoeting

heeft. Het was haar droom om deze rol te spelen en zij doet het ook goed, zonder overacting, want zij moet voor het merendeel zonder tegenspeler spelen. De twee politiemannen zijn echte acteurs, de jongen speelde ook in Papouchka (nvdr: zie BE nr. 2/2005). Alle acteurs hebben een kleine rol. Ik wou een film maken waarin ruimte/tijd geen rol spelen. We praten hier nu maar we weten niet wat er elders gebeurt. Dat wou ik tonen. Die jongen zal nooit te weten komen dat zijn pakje de dood van een iemand anders heeft veroorzaakt. De moeder weet niet dat haar dochter verongelukt is op het moment dat zij haar voor de eerste keer belde.’

Stoort het je niet dat sommige mensen zeggen dat ze de film niet begrepen hebben?“Doordat er met ruimte/tijd gespeeld wordt in de flashbacks zijn er mensen die de film inderdaad niet begrijpen. Op de provinciale wedstrijd had ik een zilveren medaille maar in Namen had ik de eerste prijs. Daar zat namelijk een profes-sionele jury. Met een professionele jury krijgt de film telkens de hoofdprijs; als de jury bestaat uit mensen van bij ons, dan zijn er die de flashbacks niet begrijpen. Zij zijn verloren, dat komt omdat dat filmtaal is en de mensen minder vaak naar de cinema gaan. In ‘Merry Christmas’ wordt de jonge vrouw gefilmd vanuit het standpunt van de brommer en de brommer rijdt voorbij; in de flasback echter wordt dezelfde muziek, dezelfde locatie gebruikt maar vanuit het standpunt van de jonge vrouw en je ziet ook de brommer die voorbij rijdt. Je kan je afvragen waarom toont hij hetzelfde beeld maar omgekeerd, maar dat is een ander tijdsmoment. Ik kom pas uit Italië waar ze mijn film tot op het bot geanalyseerd hebben en ik de prijs voor de beste filmtaal kreeg. Filmtaal is de manier waarop ik mijn verhaal in beeld breng en ik vind het vrij fantastisch. Op het Beneluxfilmfestival haalde ik de prijs voor het beste scenario, dat is eveneens de manier waarop de film verteld wordt. Wat mij opvalt is dat jongeren de film perfect verstaan, maar in de club heeft de helft van de leden de film niet begrepen. In Engeland stond in het juryverslag dat ik erin geslaagd was om in een kortfilm iets op te zetten waarvoor professionele films zoals ‘21 Grams’ of ‘Babel’ 2.30 uur nodig hebben. Ik heb er maar 15 minu-ten voor. In het begin had Max er zelfs zijn twijfel over of het publiek de film ging verstaan. Ik antwoordde hem: ik maak een film niet voor een jury, maar voor het publiek. Ofwel voelen de mensen zich betrokken, geshockeerd en dan duurt het tot een halve minuut vooraleer ze beginnen te applaudisseren na de projectie. In Italië had ik ook de publieksprijs met deze film, en dat wil wat zeggen. Bij geen enkele van mijn films begint het publiek te applaudisseren middenin de generiek. Omdat ik de toeschouwer in de film betrek. Als deze dat natuurlijk niet wil, dan werkt het niet. Maar dat is niet erg.”

Heb je een of andere vorming in filmtaal gevolgd? “Neen, ik heb wel een goed psychologisch inzicht. Ik heb stages in de psychoana-lyse en de psychotherapie gedaan toen ik in Italië was, maar niet beroepsmatig. Ik toon op een naïeve manier wat ik voel zonder schroom. Sommigen willen niet tonen dat ze tranen in de ogen hebben en beschermen zich hier zelfs tegen. ‘Merry Christmas’ is daar een goed voorbeeld van: ofwel toont men dat men ervoor gevoelig is, ofwel wil men dat niet tonen en wijst men de film af. Als de mensen mij zeggen dat de dochter de telefoon maar niet had hoeven te beantwoorden, dan zou het ongeluk niet gebeurd zijn, dan zit daar wat achter... dat leert mij mijn

ervaring in de psychologie. Het vertellen met beelden is een gave, dat zegt Max mij. Ik zie films met een heel goed idee, maar ik herken ook onmiddellijk de zwakke punten van een film: slechte acteerprestaties, geen lichtcontinu-iteit, geen ritme in de film... dat stoort mij in sommige amateurfilms...”

Je doet de montage zelf? “Niet altijd. ‘L'échappée belle’ heb ik met Max gemon-teerd. Het was mijn eerste film van 18 minuten en dat is toch vrij lang. ‘La Trace’ (23 minuten) heb ik alleen gemon-teerd. Max heeft toen een zware hersenoperatie moeten ondergaan, waar hij gelukkig goed van hersteld is. Joseph heeft voor de muziek gezorgd. Omdat ‘Merry Christmas’ uit modulen bestaat hebben we met een losse harde schijf gewerkt. Joseph monteerde stukken zonder mijn medewe-ten. Ik monteerde andere dingen en dan hebben we alles samengebracht en besproken.... Dat is prettig werken: als ik de harde schijf ga halen, ontdek ik mijn film ook.”

Wat spreekt jou zo aan in speelfilms?“Ik hou ervan het publiek op het verkeerde been te zetten en hen te doen nadenken over het einde van de film. Anders interesseert het mij niet. Mijn eerste vraag nadat iemand een film van mij gezien heeft, is: hoe heeft deze film u geraakt? En niet hield u van de film? Een film maken is teamwerk, net als de autosport. Een overwinning hangt niet alleen van de piloot af. Als de acteur niet goed speelt, wordt het verhaal slecht gebracht, maar ook het verhaal moet goed zijn. Want wat heb je nodig om een goede film te maken? En ik citeer Jean Gabin: een goed verhaal, een goed verhaal en een goed verhaal. En ‘La Trace’ heeft een heel goed verhaal. Daarenboven is het een uniek verhaal dat ik nog nooit elders gezien heb. Ook het einde van ‘Merry Christmas’ is atypisch en niet te vergelijken met een andere film.” (mc)

n

Met dank aan Daniele Mannelli voor het gesprek en aan Christiane Surdiacourt voor het leggen van het contact.

Page 26: Beeld Express 5/2010

24 wedstrijd

Page 27: Beeld Express 5/2010

25wedstrijd

© P

aul M

achi

els

(Fot

oklu

b 72

vzw

Wilr

ijk)

/ uit

de r

eeks

'Sea

side-

art'

- Bro

nzen

med

aille

PvV

foto

reek

s CP

201

0

Page 28: Beeld Express 5/2010

26 Wedstrijd

Page 29: Beeld Express 5/2010

27wedstrijd

© Christine Van San (Koninklijke Fotokring Imago-Hamme vzw) / uit de reeks 'S.K.E.L.' - Zilveren medaille PvV fotoreeks M 2010

Page 30: Beeld Express 5/2010

28 Expo

Deze winter presenteert Foam_Fotografiemuseum Amsterdam een retro-spectieve van W. Eugene Smith (V.S., 1918 - 1978). Smith kan gezien worden als de grondlegger van het foto-essay. Zijn uitgebreide beeldverhalen met begeleidende teksten verschenen in tijdschriften als het wereldberoemde Amerikaanse Life, gedurende de hoogtijdagen van de fotojournalistiek in de jaren vijftig.

Smith’s zwart-wit reportages kenmerken zich door een sterke betrokkenheid en sociaal bewogen onderwerpskeuze. Foam toont zes van de belangrijkste series, waaronder ‘The Country Doctor’ (1948), dat gezien wordt als het eerste officiële ‘foto-verhaal’ in de fotojournalistiek. Ook andere bekende series als ‘Nurse Midwife’, ‘A Man of Mercy’, ‘Spanish Village’, ‘Pittsburgh’ en ‘Minamata’ zijn opgenomen in de tentoonstelling. Naast de foto’s zijn er tijdschriften te zien en wordt de korte documentaire ‘Lamp Unto my feet’ gepresenteerd.

Smith begon al op jonge leeftijd met fotografie, geïnspireerd door zijn moeder die een enthousiaste amateurfotografe was. Op vijftienjarige leeftijd werd zijn eerste foto in de plaatselijke krant gepubliceerd. Vanaf dat moment start zijn professionele carrière als fotograaf, met publicaties in Newsweek en als hoogtepunt zijn aanstelling bij Life. In dit laatste tijdschrift werden een vijftigtal

series gepubliceerd, waaronder ‘The Country Doctor’, ‘Nurse Midwife’, ‘A Man of Mercy’ en ‘Spanish Village’. Zijn sterke betrokkenheid, humanistische insteek en zijn wens om sociale verandering te bewerkstelligen karakteriseren W. Eugene Smith’s fotografie. Zijn tijd bij Life werd echter gekenmerkt door voortdurende conflicten met de redactie. Smith deed grondig onder-zoek voor zijn verhalen en leverde zijn foto’s aan met uitgebreide captions, aantekeningen en suggesties voor de lay-out. Deze werden vaak niet gebruikt, wat er uiteindelijk toe leidde dat Smith opstapte. In 1955 werd Smith lid van Magnum in de hoop dat dit hem de vrijheid gaf om zijn foto’s volgens zijn wensen te publi-ceren. Zijn eerste project voor Magnum, ‘Pittsburgh’, was tevens zijn laatste, omdat de serie nooit helemaal aan zijn strenge eisen voldeed. Emotioneel en financi-eel investeerde Smith alles in ‘Pittsburgh’. Ook latere reportages, zoals ‘Minamata’, ondergingen eenzelfde lot.

Als gevolg van verwondingen die hij tijdens een foto-reportage in de Tweede Wereldoorlog opliep, alsook

W. Eugene Smith: ‘More real than reality’17 december 2010 tot en met 16 maart 2011 in Amsterdam

Steelworker with Goggles, Pittsburg, 1955 © The Heirs of W. Eugene Smith, courtesy Black Star

Dr. Ceriani Going from House to Hospital, Country Doctor, 1948 © The Heirs of W. Eugene Smith, courtesy Black Star

Page 31: Beeld Express 5/2010

29EXPO

“An artist must be ruthlessly selfish.”

Juan Larra, Spanish Village, 1950 © The Heirs of W. Eugene Smith, courtesy Black Star

door zijn frustraties en zijn perfectionisme raakte Smith aan de drugs en de drank. Zijn gezond-heid ging snel achteruit. Aan het einde van zijn leven werd hij professor aan het Center for Creative Photography in Tucson. Kort na zijn aanstelling overleed hij echter.

Jaarlijks wordt er nog steeds een Eugene Smith Award uitgereikt. Deze award geldt inter-nationaal als een van de belangrijkste onderscheidingen voor geëngageerde documentaire fotografie. De prijs (een bedrag van 30.000 dollar te besteden aan de afronding van een fotografisch project) werd eerder verleend aan onder meer Trent Parke, Eugene Richards, Sebastiao Salgado, James Nachtwey en de Belgische fotograaf Carl de Keyzer. (je)

n

‘More Real than Reality’ van W. Eugene Smith is van 17 december 2010 tot en met 16 maart 2011 te zien in Foam_Fotografiemuseum Amsterdam (Keizersgracht 609), dagelijks van 10 u. - 18 u., donderdag en vrijdag tot 21 u.

Win!!

Beeld Express geeft 10 duotickets weg voor deze tentoonstelling in Foam. De eerste 10 lezers die een mailtje sturen aan [email protected] winnen een duoticket (ter waarde van € 16)! Vermeld zeker je adresgegevens en lidnummer in je mailtje.

Page 32: Beeld Express 5/2010

30

passé

CvB passé

Dag van de Amateurfotograaf (Antwerpen - 13 november)

Op zaterdag 13 november kon de Dag van de Amateurfotograaf in het FotoMuseum te Antwerpen weer op de nodige belangstelling rekenen. Thema van deze editie was ‘reportage’ en dit kwam duidelijk naar voor in de aangeboden lezingen. Persfotografen Michiel Hendryckx en Eric De Mildt vulden de voormiddag met het bespreken van hun werk en de bijhorende anekdotes en tips. In de namiddag konden de deelnemers kiezen uit vier activiteiten. In een eerste workshop toonde Piet Van den Eynde de basisprincipes van Lightroom om de deelnemers zo een perfect beeld te geven van de mogelijkheden van dit softwareprogramma. Nikon kwam langs voor een gratis Check & Clean van alle meegebrachte camera’s. Zo kon iedereen na een grondige reiniging en controle zijn Nikon-toestel weer met een gerust hart naar huis meenemen. Ook waren er feedbackmomenten voorzien met fotografierecensent Johan De Vos en galeriehouder Dries Roelens. Hier konden de fotografen hun portfolio laten beoordelen door de experts en kregen ze professioneel advies. Ten slotte was er nog een rondleiding met gids doorheen de tentoonstelling van het FotoMusuem, met als grote blikvanger de werken van Boris Becker en Willy Kessels. Het geheel zorgde wederom voor een geslaagde dag en vele tevreden gezichten..

n

Filmforum Vlaams-Brabant (13 november)

Op vrijdag 13 november vond de Vlaams-Brabantse editie van Filmforum plaats, ons gespreksforum voor en door cineasten, die deze keer georganiseerd werd in samenwerking met filmclub Locina. In Leuven heet-ten we professioneel documentaire-maker Gerrit Messiaen welkom, die ons zijn laatste film ‘Lucien Hervé, fotograaf ondanks zichzelf ’ toonde. Daarnaast konden we de documen-taire ‘De Man van La Mancha’ over

Jacques Brel bewonderen van de ervaren amateurcineaste Christiane De Milt. Twee films die uitstekend bij elkaar pasten, en tot een interessante discussie leidden.

n

Standpunten West-Vlaanderen (1 december)

Een heuse sneeuwstorm kon deze laatste editie van Standpunten 2010 niet tegenhouden. Deelnemers en sprekers trotseerden vol goede moed de sneeuw op weg naar Sint-Kruis Brugge. De twee gastsprekers van de avond waren Dirk D’Hulster en Sylvia Konior. De eerste ontdekten we bij de preselecties van Arena Deluxe, en kon later ook doorstromen naar de Canvascollectie in Bozar. Zijn aparte, schilderachtige beelden konden het publiek bekoren en intrigeren. Sylvia toonde ook een reeks die geselecteerd was voor de Canvascollectie, samen met een aantal andere ludieke foto's, waarin ze een haar eigen, originele blik op de alledaagse werke-lijkheid weergeeft. Kortom, een erg interessant programma, en een mooie afsluiter van het jaar.

n

Expo Shoot Your Hood (19 nov. tot 24 dec.)

Op 19 november 2010 kon het CvB i.s.m. CC Luchtbal met trots de tentoonstelling “Shoot Your Hood” presente-ren. Na acht workshops in en rond de fotomo-biel, is deze expo de kroon op het werk. Bewoners van of uit de buurt van Luchtbal

hebben zelf hun wijk in beeld gebracht. Het resultaat wilden we dan ook naar de bewoners brengen: de beelden waren te bewonderen in de plaatselijke winkels, bank en andere openbare gebouwen. Tijdens de maandelijkse buurtmaaltijd “Komen eten” kon men voor het eerst komen kijken.

n

© Dirk D’Hulster / Muit

© Lucien Hervé, fotograaf ondanks zichzelf

© François Traets

Page 33: Beeld Express 5/2010

31CvB passé

Festival van de Vlaamse niet-professionele cineasten 2010 (Roeselare - 2 en 3 oktober)

Met 61 films op het programma moes-ten we wel op vrij-dagavond 1 oktober beginnen en nog waren de pauzes vaak te kort om iets te drinken en een babbel te slaan. Het was dan ook best gezellig in de cafeta-

ria, dankzij Etienne Gellynck en zijn team van Kinaro Roeselare. Daar waren we te gast in De Kleine Stooringhe, een voormalige kapel. Zoals ook vorig jaar, was zaterdag 2 oktober de topdag naar publiek toe, maar ook op zondag 3 oktober in de namiddag zaten een kleine honderd toeschouwers geboeid naar de films te kijken. Over het hele weekend schommelden de aanwezigen tussen de 40 en de 120, veel uit West-Vlaanderen uiteraard, maar er waren kijkers uit alle provincies en zelfs uit Wallonië. Dat kwam omdat er een jurylid van over de taalgrens bij was, Anny Bottiau. De andere juryleden waren Werner Van Branteghem, Rudy Van Hoorde, Eugy Van Gool en Peter Plas, een jonge, pas afgestudeerde filmmaker.

Hoofdlaureaat werd "2" van Tony Jacobs en Gerrit Van Caekenberghe, een film uit de reeks speelfilms. In de reeks infor-matiefilms blijft Florent Van Opstal de beste films maken met dit jaar "Costa Rica, ecologisch paradijs" en in de reeks fantasiefilms wint een jonge, veelbelovende filmmaker Samuel Faict met "Le précipice de l'âme" (De afgrond van de ziel). (mc)

n

op het podium gevraagd en slechts één is de winnaar, de overige drie krijgen een oorkonde.

Aan de jury was gevraagd om elke winnaar te motiveren. Dit zijn de winnaars en de motiveringen van de jury:

• Klankband: Holderdebolder naar de polder - Daniël De Vos en Jeannette Mortier

"Omdat de cineast zich in hoofdzaak alleen door de natuurgelui-den heeft laten leiden bij het samenstellen van de klankband"

• Acteerprestatie: 2 - Tony Jacobs en Gerrit Van Caeckenberghe

"Voor de geloofwaardige vertolking van een dubbele persoonlijk-heid door Andy Malfet"

• Verhaallijn: Coda, zoveel meer dan stervensbegeleiding – Marc Jacobs

"Voor de sobere en respectvolle benadering van het emotioneel geladen gebeuren dat sterven is"

• Fotografie: Costa Rica, ecologisch paradijs - Florent Van Opstal

"Voor de uitstekende beeldcompositie, ook bij bewegende camera, in moeilijke omstandigheden"

• Vernieuwende waarde: Le précipice de l'âme (De afgrond van de ziel) – Samuel Faict

"Omdat de cineast met minimale beeld- en decorelementen zulke sterk zintuiglijke gevoelens weet op te wekken"

• Regie: De voorspeller - Olivier Grenelle "Omdat de cineast door de beeldregie veel meer schept dan

de kijker ziet, met bijzondere aandacht voor de timing van de camerabewegingen"

Na de pauze kreeg Frank Noels zijn bronzen UNICA-medaille 2010 (en een Zwitsers uurwerk) voor "La Quintana" uit de handen van de secretaris-generaal van FACINEB, Willy Van Blaere.

Aansluitend op de projectie van "2" was er nog een receptie zodat iedereen alle persoonlijke gelukwensen in ontvangst kon nemen. En dat er geklonken was op de laureaten, bewees de indrukwekkende hoeveelheid glazen die moesten afgewassen worden...(mc)

n

Galaprojectie - Festival van de Vlaamse niet-professionele cineasten 2010 (Wilrijk - 12 november)

Anderhalve maand na de wedstrijd, op vrijdag 12 november, zit het CC De Kern bijna helemaal vol voor het CvB-filmgala. Nooit eerder was het opgekomen publiek zo talrijk, ondanks het gure weer en het verlengde weekend. Zes films, de laureaten van de nevenklassementen en de hoofdlaureaat van de wedstrijd, worden er geprojecteerd. Voor elk nevenklassement heeft de jury 4 films genomineerd. De genomineerde cineasten worden

Page 34: Beeld Express 5/2010

32 Wedstrijd

Page 35: Beeld Express 5/2010

33Wedstrijd

© Michel Masfrancx (Fotografencollectief Appelterre) / I Love - Gouden medaille PvV fotoreeks CP 2010

Page 36: Beeld Express 5/2010

34 productinfo

JVC CU-VS100 HD SD Card Player

Eén van de problemen waar we in de toekomst mee gaan worstelen, is de keuze van het medium en de player die we gaan gebruiken om een videoproductie weer te geven. De meeste nieuwe camera's gebruiken een SDHC geheugenkaart als opslagmedium om de video-beelden vast te leggen. De videobeelden worden dan bijna steeds in het AVCHD formaat op de geheugenkaart weggeschreven. Het is dan ook handig dat we over een speler kunnen beschikken die deze geheugenkaarten, en bovendien de videobestanden die op de kaart staan, kunnen weergeven. Deze JVC player kan alle gangbare video, foto en muziekformaten aan en is eenvoudig te bedienen via de bijgeleverde afstandsbediening. De player kan twee geheu-genkaartjes herbergen waardoor er moeiteloos van een SDHC geheugenkaartje een kopij gemaakt kan worden. De player beschikt uiteraard over een HDMI aansluiting om de beelden in HD naar een projector of TV te sturen. De kassa zal ongeveer 280 € optekenen.

Panasonic DMR-BW880

Een andere manier om onze videoproductie in HD via een player weer te geven is gebruik te maken van blu-ray. Blu-ray spelers worden alsmaar populairder. Laat ons echter hopen dat dit nieuwe medium niet dezelfde compatibiliteitsproblemen kent als bij DVD RW. Deze Blu-Ray schrijver bezit tevens een harde schijf (500GB) en een dubbele HD compatibele DVB ontvanger. Het aanbod van HD uitzendingen in zowel DVB-T als DVB-C is echter bijna onbe-staande in België. Deze recorder beschikt ook over een SDHC slot zodat je de mogelijkheid hebt, beelden rechtstreeks van een geheugenkaart weer te geven, of ze onmiddellijk op een Blu-ray schijf op te nemen. Leuk is wel dat deze recorder over een DLNA server beschikt. Dit betekent dat je de DMR-BW880 onmiddellijk vanuit je tv kan sturen als deze over een DLNA client beschikt (wat meestal het geval is). Bovendien bezit hij ook een DTS decoder. Je zal wel al snel 8 briefjes van 100 € uit je portefeuille moeten toveren.

Switronix Torch LED TL-50

Ook al zijn de nieuwe videocamera's behoorlijk lichtgevoelig geworden, er doen zich frequent situaties voor waar wat extra licht welkom is. Ideaal is dan gebruik te maken van led-verlichting. Deze heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo is de lichtopbrengst per watt enorm in vergelijking met een halogeenlamp. Bovendien produceren ze bijna geen warmte. Ook is de lichttemperatuur constant, zelfs als we de lamp dimmen. De TL-50 levert een lichttempera-tuur van 5600 graden kelvin, wat overeenkomt met de kleur van zonlicht. De 3 W die de led's verbruiken, komt overeen met een 30 W halogeen. Het vermogen kan in 10 stappen ingesteld worden. Met de interne batterij kan je ongeveer voor 3 uur over het volle vermogen beschikken. Bij de lamp zitten drie gelfilters. Deze hebben tot doel voor extra verspreiding van het licht te zorgen of om de kleurtemperatuur omlaag te halen tot 3500 of 3200 graden kelvin. Voor ongeveer 300 € kan deze lamp de jouwe zijn. (cg)

n

Page 37: Beeld Express 5/2010

35Gedicht

Tekst: Els van Praet - Beeld: Roland DelahayeDeze pagina is een coproductie tussen het Centrum voor Beeldexpressie en Creatief Schrijven.

niet binnen nietbuiten niet binnenstebuitenmet vlammend kleurig hart naar grauwe wolken fluiten hij naast zij ruiten vrouw met harten baasvurig verlangenin strikjes vast in prikkeldraad

Page 38: Beeld Express 5/2010

36 Wedstrijd

Page 39: Beeld Express 5/2010

37Wedstrijd

© W

alte

r Van

Pot

telb

ergh

e (K

onin

klijk

e Fo

tokr

ing

Imag

o-H

amm

e vz

w)

/ Mad

ness

: The

Pai

n In

side

- Gou

den

med

aille

PvV

foto

reek

s M

201

0

Page 40: Beeld Express 5/2010

38

Teks

t: Fr

iesk

e va

n U

ytva

nck

- Be

eld:

Luc

van

Uyt

vanc

kC

vB-li

d Lu

c va

n U

ytva

nck

en d

ocht

er F

ries

ke h

ebbe

n br

ons

beha

ald

met

het

duo

-kun

stw

erk

'Weg

gew

aaid

' op

de S

elex

yz S

chel

tem

a G

edic

ht-

en B

eeld

prijs

201

0 in

Alm

ere,

Ned

erla

nd.

Wedstrijd

Page 41: Beeld Express 5/2010

39Boekennieuws

Olaf Heine - I Love You but I’ve Chosen Rock

De Duitse fotograaf Olaf Heine werd bekend met zijn gedetailleerde en zorgvuldig opgebouwde studio-portretten van beroemde muzikanten, acteurs, auteurs en atleten uit de hele wereld. Bekende portretten van zijn hand sierden de covers van vele internationale tijdchriften. Ook een cover voor een CD van Who kwam van zijn hand.In zijn nieuwe boek I Love You but I’ve Chosen Rock concentreert hij zich uitsluitend op portretten van muzikanten. Deze keer zijn het niet alleen studiobeelden maar ook snapshots of opnames die hij mocht maken backstage tijdens zijn aanwezigheid op vele internationale festivals en optredens. Hij probeert de ziel van de muzikant te ontdekken en gaat in zijn studie dieper in op de “soul” van de artiest. Namen als

Coldplay, Metallica, Kurt Cobain, Iggy Pop, Nick Cave en vele anderen passeren de revue in die boek met 241 foto’s. Interessant is ook zijn persoonlijk archief dat hij de voorbije vieftien jaar verzamelde over de artiesten: nota’s, postkaarten, persknipsels, souvenirs. Voor popliefhebbers een prachtig boek in diepzwarte prints.I Love You but I’ve Chosen Rock, Olaf Heine, Uitg. Hatje Cantz, 304 p., 241 ills (198 in duotoon, 43 kleur),31x22 cm, hardcover, isbn 978-3-7757-2662-7, prijs 49,80euro

Ein Tag Deutschland 7 mei 2010

De Duitse fotografenvereniging Freelens nam de uitdaging aan om Duitsland in beeld te brengen zoals het is en leeft op één bepaalde dag. Met 432 fotografen gingen zij 24 uur op stap op Vrijdag 7 mei 2010, zo maar een willekeurig uitgekozen datum. Van het waddeneiland Helgoland tot in het diepe Zuiden bij de Zugspitze, foto’s van in ziekenhuizen of gewoon op straat, met goed weer of bij regenbuien, leverden rond de vijftigduizend foto’s op. De locatie en het tijdstip werden zorgvuldig genoteerd en verschijnen in het boek telkens bij de foto. Uiteindelijk werd het een kanjer van een boek met liefst 640 bladzijden en bijna 1000 foto’s. Als een zo groot aantal fotografen op pad gaat, dan moet het resultaat indrukwek-kend zijn. En dat is ook zo. Het is een boek om op de salontafel te leggen en af en toe eens een paar pagina’s te bekijken. Hoe veelzijdig kan een land zijn en hoe markant kan de fotografie die documenteren. Boeiend, en soms zelfs aangenaam leerrijk.Ein Tag Deutschland, Freelens bei Uitg. dpunkt, 640 p., bijna 1000 foto’s kleur, 26x21 cm, hardcover, isbn 978-3-89864-707-6, prijs 49,90 euro

FOTO:BOX

Boeken die de totaliteit van de fotografie tonen zijn dankbare naslagwerken in een fotobibliotheek. Een uit het Italiaans vertaald naslagwerk verscheen zopas bij uitgeverij Lannoo in Tielt. Op 512 pagina’s (250 foto’s van 220 fotografen) werden de beroemdste fotografen uit de geschiedenis van de internationale fotografie samengebracht en in twaalf categorieën onderverdeeld. (reportage, sport, naakt, stilleven,..) Grote namen als Henri Cartier-Bresson, James Nachtwey of Man Ray ontbreken natuurlijk niet, maar je ziet ook de beroemdste foto’s zoals de Chinese man die de tanks tegenhield, de angst op de gezichten van de Amerikaanse soldaten in Vietnam of de bekende diva Angelina Jolie. Ook twee Belgische topfo-tografen zijn vertegenwoordigd (Carl de Keyzer en Harry Gruyaert) in dit overzichtboek waarin telkens foto’s gekoppeld worden aan een korte beschrijving van de fotograaf. Omdat alleen de beste fotografen en foto’s aan bod komen is dit een aan te raden boek als naslagwerk.Foto:Box, samengesteld door Roberto Koch ea., Uitg. Lannoo Tielt, 512 p., 18x23 cm, gebonden, isbn 9789077699096, prijs 29,90 euro

n

Page 42: Beeld Express 5/2010

40 Club in de kijker

Dafofi Schelle vierde in 2010 hun 55-jarig bestaan. Opgericht in 1955 als onderdeel van het Davidsfonds, groeide de groep uit tot een digitale foto-club met momenteel een 25 actieve leden met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar. Ongeveer een derde van de leden is vrouw. Ze zijn met diverse soorten fotografie bezig: portret, natuur, architectuur, heel af en toe zwart-wit,...De leden komen elke week samen.

Twee keer per maand is er een forum. Leden brengen hun afgeprinte foto’s mee en die worden besproken. “De commentaar is meestal positief, echt nega-tieve kritiek wordt niet gegeven. Vroeger was men naar het schijnt wel strenger, en werden de slechte stukken gewoon van de foto gescheurd. Dat gebeurt nu gelukkig niet meer”, vertelt secretaris Erik Remans. De meeste aandacht gaat bij de besprekingen naar de technische kwaliteit van de foto’s. Foto’s moeten technisch perfect in orde zijn. De inhoud of de sfeer van een beeld is voor deze club veel minder belangrijk. Nochtans zijn dit aspecten die ook de nodige aandacht verdienen.Elke maand is er ook een lesavond, gegeven door iemand van de club of door een buitenstaander. Een aantal leden is zeer bedreven in digitale beeldver-werking, en licht dit toe tijdens een lesavond. Soms staan deze lessen ook open voor niet-leden. De club maakt daarvoor promotie via hun website en in de lokale media. Er komen dan een twee- of drietal mensen op af die over een bepaald thema iets willen bijleren, en vaak worden die daarna ook lid. Die nieuwe leden worden opgevangen door een meter of peter en krijgen in het begin veel tips om beter te leren fotograferen. “Dat gaat allemaal heel vlot. En nu iedereen digitaal fotografeert is het niveauverschil tussen nieuwe leden en ervaren rotten veel kleiner.” Van maart tot september gaan ze één zondagvoormiddag per maand foto-graferen op een plek in de buurt. En één keer per jaar is er de jaarlijkse uit-stap met de hele familie naar een Belgische stad. Tentoonstellingen worden individueel bezocht, nooit in clubverband. Meestal gaat het om salons van andere clubs, heel af en toe ook eens een fotomuseum.

Jaarlijks organiseert Dafofi twee salons, telkens rond een bepaald thema. In het voorjaar staat steeds één lid van de club extra in de kijker. Dat lid mag meer laten zien van zijn of haar fotowerk, en krijgt daarvoor een vijftal panelen ter beschikking. In oktober is er de jaarmarkt in Schelle, en dan stelt de club opnieuw tentoon. “Voor elk salon is er eerst een selectie in clubverband omdat we beperkt zijn door het aantal panelen. Elk lid krijgt één paneel, het tweede moet je verdienen. Pas wanneer je foto’s echt goed zijn krijg je een tweede paneel. De presentatie van de werken is heel uniform: iedereen gebruikt dezelfde kaders, de foto’s zijn 20 op 30 cm, en de passe-partouts 40 op 50,” vertelt de secretaris. Tijdens hun laatste salon hielden ze voor het eerst ook een digitale projectie. Als er volgende keer voldoende werken zijn willen ze dat zeker herhalen. Voor hun twee tentoonstelingen kunnen ze steeds terecht in het gemeentehuis van Schelle. Maar verder dan het ter beschikking stellen van exporuimte gaat de samenwerking met of de ondersteuning vanuit de gemeente niet. Ook samenwerkingen met andere clubs of verenigingen zijn er niet.

Dafofi is naar eigen zeggen geen wedstrijdclub. Een aantal leden neemt wel af en toe deel aan wedstrijden. Per jaar worden er ook een aantal clubwedstrijden georganiseerd, steeds met vrij werk, soms reeksen, soms individueel. De foto’s worden meegegeven met een andere club, die de werken jureert.

Dafofi Schelle heeft een doorsnee, vrij klassieke club-werking waarin van elkaar leren en op een prettige manier kennismaken met fotografie centraal staan. (je)

n

Wil je meer zien van Dafofi Schelle? Neem een kijkje op hun website http://users.telenet.be/dafofi/voorstellen.html of bezoek hun volgende salon in het gemeentehuis van Schelle.Opening op vrijdag 11 maart 2011, 20 u. Verder open op zaterdagen 12 en 19 maart, 13.30 u. - 17.30 u. en zondagen 13 en 20 maart 2011, 10 u. - 12 u. en 13.30 u. - 17.30. Het lid in de kijker is Erna Crols.

Club in de Kijker:

Kon. Fotogroep Dafofi Schelle

01

Page 43: Beeld Express 5/2010

41Club in de kijker

01 Eddy Van den bossche02 Tania Van den bossche03 Thomas Cools04 Rie Smits

02 03

04

Page 44: Beeld Express 5/2010

42 Club in de kijker

01 Imelda De Smet02 Willy Fodderie03 Rudy De Maeyer04 Geerhard Joos05 Patricia Peeters06 Dick Deroo

01

03

05

02

04

06

Page 45: Beeld Express 5/2010

43Club in de kijker

01 Chris Cusseneers02 Liliane Van der Linden03 Erna Crols

01 02

03

Page 46: Beeld Express 5/2010

44 Productinfo

SAMSUNG

Nu Samsung weer een onafhankelijke fotografische koers vaart (samenwerking met Pentax is stopgezet) lanceerde het reeds een hele reeks nieuwe camera’s. Na de NX5 en de NX10 komt nu de Samsung NX 100. Het is een compacter model omdat de electronische zoeker ontbreekt, evenals een flitser. De camera heeft een APS-C CMOS sensor van 14,6 miljoen pixels en een 3 inch Amoled scherm. Helemaal nieuw is de Samsung i-functie die op het objectief zit en waarmee de balangrijkste opnameparameters kunnen worden ingesteld. Als je op de iFn toets drukt verschijnen de instellingen op het scherm en kunnen dan via het objectief worden aangepast. Dit werkt erg snel en efficient. De NX 100 heeft een

‘lens priority’modus die het gebruik van wisselobjectieven vereenvoudigt door lezing van het gebruikte objectief zelf direct over te stappen op de bijhorende ingebouwde functie. Ingebouwd is ook een Smart filter waarmee zeven verschillende effecten kunnen ingesteld (bv. Soft Focus of Fish-Eye) Voor deze totaal nieuwe camera zijn momenteel twee objectieven beschikbaar: het inschuifbare F3,5-5,6/20-50 mm zoomobjectief en de F2,8/20mm pancake lens. De ontwikkelde objectieven voor de NX5 en NX10 zijn ook bruikbaar, maar zonder de i-functie. Deze nieuwe NX 100 is leverbaar in vier kleuren en kost 599 euro inclusief zoomobjectief.

LEICA

De compacte D-Lux4 wordt opgevolgd door de Leica D-Lux 5. Leica koos in deze compact voor beeld-kwaliteit en combineert een DC Vario-Summicron F2-3,3/24-90mm objectief met een relatief grote sensor maar met slechts 10 miljoen pixels. Er kan opgenomen worden in diverse beeldverhoudingen en het lcd-scherm bevat 460.000 pixels. De moviefunctie moet apart gestart worden en levert een maximale kwaliteit van HD-ready/AVCHD Lite. Deze D-Lux 5 wordt standaard geleverd met Adobe Photoshop Lightroom voor bewerking van de Raw bestanden.In de categorie ultrazoomcamera’s komt de Leica V-Lux 2 met een krachtig zoomobjectief DC Vario-Elmarit F2,8-5,2/25-600mm. De camera heeft een uitklapbaar 3 inch lcd-scherm met 460.000 pixels en een elektronische zoeker. Er is een opsteekschoen voor een externe flitser. De camera krijgt een videomodus mee voor full HD en de bestanden kunnen direct bewerkt en gemonteerd worden met de bijgeleverde Adobe Premiere Elements. Met behoud van de volledige resolutie kunnen tot 11 beelden per seconde worden opgenomen. Deze camera oogt bijzonder mooi.Heb je een budget van 22.000 euro ter beschikking en wil je de eigenaar worden van één van de 500 Leica M 9 Titan toestellen in bijzondere editie? In samenwerking met Volkswagen en VW-stardesigner Walter de’Silva stelde Leica de titanium M 9 voor. Het toestel wordt in set geleverd met de Leica Summilux-M 1:1,4/35 mm ASPH groothoek. De ontwerper heeft zich niet alleen beziggehouden met de

design van de body, maar ook met de plaatsing van de knoppen en de zoeker. Binnen deze bijzondere serie zit ook de productie van de 4.000.000ste Leica.

CASIO

Met de Exilim reeks is Casio flink doorgedrongen op de cameramarkt van de compacts. Nu lanceren zij drie nieuwe modellen met heel wat nieuwe snufjes.De Casio Exilim EX-H20G wordt gekenmerkt als een optimale reisgezel. Hiervoor steekt het gepaten-teerde Hybrid-GPS systeem van Casio in het toestel dat de plaatsbepaling van de opname opslaat zelfs binnenshuis of in metrostellen en dit aan de ahnd van een ingebouwde bewegingssensor. Op die manier kan aan de hand van deze dat zelfs een route samengesteld worden die de fotograaf aflegde. Met een koppeling naar Picasa of Google Earth kan de fotograaf via het Tv-toestel aan vrienden en familie laten zien waar hij is geweest. Inwendig steekt de extreem snelle Casio Engine HS processor, het objectief is

Page 47: Beeld Express 5/2010

45Productinfo

een zoom van het type 20-240 mm. De geavanceerde Casio EX-H20 krijgt nog een extra functie met beeldstabilisatie op basis van de CCD-Shift technologie. Tevens heeft dit model een Dynamic Photo Function voor snelle beeldcompositie. Prijs EX H20G is 349 euro.Nog meer mogelijkheden biedt de Casio Ex-ZR10. Ook deze camera bezit de nieuwe Exilim Engine HS processor voor zeer snelle beel-dopnames en verwerking, maar als extra biedt deze processor de mogelijkheid een aantal effecten in te bouwen. De meest interessante is beslist de HDR-functie die ingebouwd is in de camera. Met zijn 12 Megapixels is deze camera een mooie reisgezel.

MINOX

Het kleine merk Minox met de nog kleinere camera’s verrast de fotomarkt met een toekomstgericht 3D-cameraconcept. De nieuwste Minox PX 3D verlegt de grenzen van de 3D-fotografie. Zonder de vervelende speciale brillen en zonder technische snufjes moet de 3D belevenis op een eenvoudige manier kunnen. Met het gekende minimalistische design van alle Minox camera’s brengt het merk een 3D-camera met vier objectieven die verticaal onder elkaar staan, telkens elk lens gekoppeld aan een aparte cameramodule die dan simultaan de vier beelden bewerken. Na de bewerking kan de gebruiker dan kiezen tussen één gewoon jpeg-beeld of een realistische ruimtelijk 3D beeld. De camera is nog niet te koop en wordt verder ontwikkeld.

FUJI

Na het succes van de retroversie van de Olympus Pen en de heruitgave van de Leica X1, beide met de karaktisitieke uitwendige kenmerken van weleer, maar als pure digitale camera, springt nu ook Fuji op de nostalgische toer. Met de Fuji X100 komt binnenkort een nieuwe toestel op de markt dat er van buiten echt ouderwets uitziet, maar dan binnenin barst van de digitale technologie. Het wordt een high-end compactcamera met een vaste lens (de Fujinon F 1:2 - 23mm – in kleinbeeldtermen 35 mm) en een grote beeldsensor APS-C CMOS met 12 Megapixels. Het toestel ziet er uitwendig uit als een Fuji zoekercamera uit de jaren vijftig in een magnesiumlegering, metalen bedieningsknoppen en een bekleding van grof

kunstleer. De camera is bedoeld voor het snelle werk onderweg, in opvolging van de oude zoekercamera’s. De zoeker van de Fuji X100 kan zowel optisch als elektronisch ingeschakeld worden en geeft bij de laatste stand informatie op een heel klein extra beeldschermpje. Het normale beeldscherm is 2,8 inch en helder en de beelden worden opgeslagen op de sdhc of sdxc geheugenkaarten. Natuurlijk kan deze camera ook filmen in HD. Als ik op de voorbije photokina één camera had mogen uitkiezen, dan was deze Fuji X100 mijn absolute topkeuze geweest. Vanaf het voorjaar komt hij in de winkel tegen een adviesprijs van 1.100 euro!

EPSON

Epson lanceert 2 nieuwe multifunctionele fotoprinters de Epson Stylus Photo PX720WD en de PX820FWD.De Epson Stylus Photo PX720WD is een handige en stijlvolle alles-in-één inkjetprinter die moeiteloos aan te sluiten is via Wi-Fi en Ethernet en die schitterende afdrukken maakt die de fotolabkwaliteit overstijgen. De PX720WD, met scan- en kopieerfunctie en automatische dubbelzijdige afdrukken, is nu verkrijgbaar en kost 299,99 euro. De Epson Stylus Photo PX820FWD is het vlaggenschip onder de draadloze modellen in de uitgebreide

reeks inkjetprinters voor thuisgebruik. Deze alles-in-één printer kan afdrukken, scannen en kopiëren in High Definition en wordt geleverd met een groot aantal functies, waaronder de allernieuwste snelle Wi-Fi, automatische documentinvoer en dubbelzijdige afdrukken. Met zijn eigentijdse uitstraling past hij probleemloos in iedere moderne woning. De PX820FWD is te koop voor € 329,99. (js)

n

Page 48: Beeld Express 5/2010

46

Winnaars PvV reeks 2 2010 - kleurenfoto's

01 Gouden Medaille Dirk Liviau (Kordial Kortrijk (F.V.K.)) / Zeepfeest

02 Zilveren Medaille Sus Bogaerts (ArteLoo) / Wandeling

03 Bronzen Medaille Robert Barbarien (Nete en Aa Grobbendonk) / Jump

01

02

03

Wedstrijd

Page 49: Beeld Express 5/2010

47

Winnaars PvV reeks 2 2010 - zwart-witfoto's

01 Gouden Medaille Sus Bogaerts (ArteLoo) / De tocht

02 Zilveren Medaille Roger Coucke (Kordial Kortrijk (F.V.K.)) / Boete

03 Bronzen Medaille Marc Annaert (Iris Lede) / Ontroostbaar

Wedstrijd

01

02

03

Page 50: Beeld Express 5/2010

48 Wedstrijd

Winnaars PvV reeks 2 2010 - geprojecteerde digitale beelden

01 Gouden Medaille Ilse Storms (Lenske Boortmeerbeek) / Schuilplaats

02 Zilveren Medaille Danny Verhasselt (Iris Lede) / Bloemenkrans

03 Bronzen Medaille Armand De Smet (Collectief European Photographers) / Hello

01 02

03

Page 51: Beeld Express 5/2010

49club in de kijker

Multimediaclub Interactief in de kijkerWaar ‘interactief’ letterlijk te nemen is...

Multimediaclub Interactief werd gesticht op 1 maart 2005, lid van VAKOV op 12 januari 2006, lid van de cultuurraad in Lierde in 2007 en in Geraardsbergen vanaf 2009... Voorzitter van de club is Michel Wybo, geen onbekende voor vele filmers onder jullie en het zal dan ook niet verbazen dat hij voorleest uit het verslag van de stichtingsvergadering: “De bedoeling is binnen de amateurkunsten voor film en video een lokale afdeling van het Centrum voor Beeldexpressie te worden, door de onderlinge samenwerking in clubverband te bestendigen en te bevorderen.” Voor 2011 telt de club 14 leden.

Een unieke vergaderplaatsZes personen worden tot de stichters gerekend: André Bosmans, Jean D'Hoekers, Gaston Paternoster, Georgette en Michel Wybo. Voor diegenen die van archiefnieuws houden, Jean D'Hoekers won de NAB-junioreswedstrijd in 1996 met ‘De zelfontwikkeling van de Koninginnepage’ (interview in NAB-Info nr.4/1996). De plaats van vergaderen is altijd dezelfde gebleven: ‘In 't Hemelryck’, op de Oudeberg, op het topje van de Muur van Geraardsbergen (zo staat het op de website). Zo hadden ze mij ook de locatie beschreven, maar in het donker, met het centrum van Geraardsbergen onder water, een-richtingsstraten, donkere steile hellingen, was dat geen sinecure. Het uitzicht moet bij helder weer fantastisch zijn. De vergaderzaal is ruim en ligt onmid-dellijk naast het café-restaurant waar enkele mensen in een gezellige warmte genieten. Aan mijn tafel zitten naast de voorzitter/secretaris Michel Wybo, ook de ondervoorzitter/externe relaties André Bosmans en Frank De Cock die instaat voor techniek, materiaal en opleiding.

Keuze van de naam“De meeste leden zijn eigenlijk Vlaams-Brabanders”, vertelt André. “Maar om dan aan te sluiten bij Bracina en naar de provinciale vergaderingen in Leuven

te moeten, zagen we niet zitten, dus werd gekozen om Geraardsbergen als thuishaven te nemen en bij Oost-Vlaanderen aan te sluiten.” Ze vergaderen de eerste en derde maandag van de maand, zo kunnen ook de partners vaste hobbygewoonten aanhouden. De naam verwijst naar ‘andere’ media. De penning-meester Gustaaf Van Vaerenbergh, die er vanavond niet bij is omdat hij wateroverlast heeft, doet eerder aan fotografie, maar bij de club is iedereen welkom, ook diegenen die voor andere media dan video kiezen. Maar video heeft wel de bovenhand; foto's worden er niet getoond. Met het internet spelen ze wel en zelf is de club regelmatig met filmpjes op YouTube terug te vinden. Daar staan er ondertussen toch al een 30-tal van mensen van de club op.Interactief duidt op de onderlinge samenwerking en dat is letterlijk te nemen, zoals verder zal blijken.

Invulling van de avondenOm de vergadering ligt de nadruk afwisselend op films bekijken en beoordelen, en op praktijklessen. De technische lessen worden meestal ingevuld door de eigen leden en bestaan uit het leren werken met de programma's en helpen bij problemen. Het gaat hier zowel om het leren werken met de videopro-gramma's als om de audiobewerking. Frank: “Als we een technisch probleem zien in een film, proberen we dat de

Page 52: Beeld Express 5/2010

50 club in de kijker

volgende clubavond uit te leggen en een oplossing voor te stellen. Dat kan met een usb-stick direct naar huis meegenomen worden. Maar we zitten bijna zover dat de leden met een harde schijf naar de vergadering mogen komen. De meeste leden werken met hetzelfde programma Edius en dat staat ook op de clubpc, dus kunnen we die harde schijf op de clubpc aankoppelen. Zo vermijden we het inladen en kunnen we onmiddellijk zien waar het probleem zit en een oplossing voorstellen waar nodig.” “Deze aanpak is de sterkte van de club. En we maken er ook altijd tijd voor: het oplossen van problemen van de leden heeft prioriteit, zodat ze verder kunnen met hun film”, vervolledigt de voorzitter. Het is wel goed om vooraf te melden waar het probleem zich situeert, want de technische coördinator en webmas-ter Willy Peeters die er ondertussen ook is komen bijzitten, heeft niet altijd alle programma's mee. Hij zorgt ook voor een verslag op de website van de club (www.videoclubinteractief.be) zodat alle leden dit kunnen raadplegen.

Over muziekDe besproken films zijn uiteraard eigen producties, die daarna “terug moeten voorgelegd worden. Dat wordt gecontroleerd. De filmmaker blijft wel meester van zijn film,” aldus een overenthousiaste voorzitter, die als streng bekend staat. Ook de muziekkeuze komt aan bod. André vindt dat een moeilijke klus, waar hij soms tevergeefs een halve dag mee bezig is. Anderen hebben het daar minder moeilijk mee, zoals Willy, met zijn muzikale achtergrond. De muziekkeuze van de CvB-filmlaureaat "2" vinden ze wel fantastisch geslaagd. Maar de club is er juist om mekaar te helpen. “We werken interactief, we hebben alle capaciteiten in huis die we nodig hebben.”

YouTubeAls er in de gemeente een activiteit is, filmen ze die, al of niet op aanvraag en daarvan wordt een filmpje van 2 tot 3 minuten op YouTube gezet. “Die

filmpjes moet boeiend blijven. Als de mensen na enkele minuten voor een ander filmpje kiezen, is de moeite voor niks.” legt Willy uit. En ze proberen ook heel kort op de bal te spelen. De dag na de manifestatie staat het filmpje al on-line. Het kan er ook anders aan toegaan, met multicamera, zo goed als professioneel. Zo hebben ze toneelvoorstellingen en concerten verfilmd, zoals het Kerstconcert van vorig jaar, dat een succes was. Voor het filmen van deze activiteiten is het niet altijd gemakkelijk om vrijwilligers te vinden: sommigen zijn in de week sowieso niet vrij, anderen zijn heel veelzijdig en ook met tal van andere activiteiten bezig.

BuitengegooidAndré vertelt: “Willy vroeg mij om te filmen bij het zum-badansen, waar ook zijn vrouw aan meedeed en voor wie de film een verrassing moest blijven. Frank en ik komen ter plaatse en uit beleefdheid vragen we aan de lerares of we mogen filmen. Om het op YouTube te zetten, gaf zij direct haar toestemming. We voorzagen ook achteraf een interview met haar. Gaston deed de klank. Op de avond zelf horen we van de lerares dat al iemand opgestapt is, omdat ze niet op internet wil, en de volgende dag zouden er drie per e-mail gemeld hebben dat ze niet akkoord zijn met de filmopnames, en de lerares wou niet meer dat de film op YouTube kwam. Dat beloofde André dan ook.” Maar Willy vult aan: “De volgende week was het opnieuw les en juist de vrouw die de vorige week weggegaan was,

Page 53: Beeld Express 5/2010

51Club in de kijker

vroeg aan de lerares of ze van de dans geen dvd kon hebben om thuis te oefe-nen...” Maar als de dames nu een dvd willen, zal het clubbestuur eerst een offerte maken.

Wat er belangrijk is aan het clubgebeurenKennis opdoen, hulp vinden bij mensen die je kunnen helpen: het is eigenlijk geven en krijgen. Ze zijn er formeel in: dat is voor de meeste leden dé reden dat ze bij Interactief aansluiten. “We helpen elkaar waar het kan en vlug ook... In tegenstelling tot vissers die hun aas niet prijsgeven, geven wij onze aas aan iedereen. Van nieuwe leden kunnen we nog weinig terugverwachten, die moeten het nog leren. Maar we hebben geen geheimen voor elkaar...” Rechtzetting: geen videogehei-men! Dat is de doelstelling geweest bij de oprichting van de club en geldt nog steeds. Frank, André en Michel hebben al veel ervaring opgedaan, ook met wedstrijden, en daar geniet de club nu van. Iedereen in de club filmt, ook dat is een pluspunt. Iedereen moet een film hebben voor de clubwedstrijd.

Technisch vooruitstrevendAls iemand met Edius begint, moet die nog veel leren en hangen ze voort-durend bij elkaar aan de telefoon, maar zelfs na verloop van tijd leren ze nog steeds van mekaar bij. Frank: “Nieuw is dat we met TeamViewer werken, daarbij kan je mekaars computer als het ware overnemen. Een lid kon onlangs zijn titel niet correct krijgen. Dan starten we Teamviewer op en ik neem zijn bureelblad over. Ondertussen praten we ook met mekaar via de telefoon en hij kan zien wat ik doe, zodat het probleem onmiddellijk een oplossing krijgt en de cineast verder kan met zijn film. Dat is onze laatste aanwinst. Het programma is gratis op internet te vinden, en helemaal niet zwaar. De volgende stap is het aansluiten van Skype en dan kunnen we ook via het net praten.” Omdat ze allen met hetzelfde programma werken, volstaat het de link naar een al gemonteerd stukje film door de sturen. Door dit

binnen te halen, kan de volgende eraan verder werken en zijn resultaat weer doorsturen naar de vrager. Dat staat ‘interactief ’ ook voor. En ze zijn er fier over...

De clubavondDe avond van mijn bezoek was het (gelukkig!) film-avond. Op het programma stond ‘Jean Bieke’, een film van Lucien Dooms en Gaston Paternoster, die meede-den aan Het Gouden Hamertje 2010 en er een prijs kregen voor ‘de veelvuldigheid van het personage’. De film gaat over de talrijke activiteiten van een oude bijen-kweker. Daarna gingen we naar Noorwegen ‘Het land van de meren en fjorden’, een nieuwe film van Lucien Dooms. Gemonteerd onder de vorm van een dagboek, over een rondreis in een prachtige natuur. De film is vooral bedoeld als herinnering aan de reis, maar voor de clubwedstrijd kan er een korter filmpje uit gemon-teerd worden. Volgende vergadering zullen ze dat uitge-breid bespreken en Lucien tips geven. Willy toonde het ‘Grootoudersfeest’, waarbij de kinderen van de 1ste, 2de en 3de kleuterklasjes, verkleed als apen, flamingo's, olifan-ten, vleermuizen en pinguïns, optraden voor de grootou-ders. Willy's kleindochter was een vleermuisje. Ook deze film is essentieel als herinnering bedoeld. De laatste film voor de avond kwam van de recentste aanwinst van de club, Joris, en leidt ons 7 minuten lang in het prachtige Petra rond. Joris heeft al veel vooruitgang gemaakt, maar omdat de beelden niet heel zuiver zijn, moet hij op de volgende vergadering zijn camera meebrengen zodat ze kunnen zien waar het probleem ligt...

Toekomst rooskleurigHet oudste clublid is 76 jaar, de twee jongste leden zijn dertigers, Jurgen en Andy, en de laatste heeft zich reeds als heel goede cameraman bewezen, hij doet precies zoals gezegd en dat is bij multicamera belang-rijk. Maar zoals in elke club is het vinden van nieuwe, jongere leden moeilijk. “Zolang ze geen nieuwe zwart-witcamera's beginnen maken, zal mijn toekomst altijd in kleur te zijn...” “En zolang ik geen speciale bril moeten opzetten om mijn beelden te zien, blijf ik verder doen...” “En ik stop als het 4D wordt, als we rond het scherm kunnen kijken...”Hoogste tijd om op te stappen dus... Door het vele rondrijden om 't Hemelryck te vinden, kent mijn wagen de weg naar huis al en in Ninove is er nog juist één rijvak watervrij... (mc)

n

Page 54: Beeld Express 5/2010

52 wedstrijd

Page 55: Beeld Express 5/2010

53wedstrijd

© Rudy Jansegers (Koninklijke Fotokring Imago-Hamme vzw) / uit de reeks 'Van Fleteren' - Bronzen medaille PvV fotoreeks M 2010

Page 56: Beeld Express 5/2010

54 Uit op dvd

Great Migrations

Overleven! Daarover gaat ‘Great Migrations’. Jaarlijks ondernemen miljoenen dieren een gevaarlijke reis, met als doel het voortbestaan van de eigen soort. Het team van National Geographic volgde hen: de zebra’s van Botswana, olifanten in Mali en de grote witte haai van de Stille Oceaan tot rode krabben op Kersteiland, de vleerhonden van Australië, mieren en zelfs plankton. ‘Great Migrations’ is het meest ambitieuze project van National Geographic in haar 100-jarig bestaan: een budget van meer dan 40 miljoen euro, meer dan 3 jaar voorbereiding, geduld en wilskracht, 150 man personeel, de nieuwste en duurste cameratechnieken, meer dan 50.000.000 meter aan film,… De ploeg legde gedurende meer dan twee jaar meer dan 650 000 kilometer af op alle zeven continenten. Het resultaat is een even ambitieuze als indrukwekkende productie: zeven uur aan opnamen en feiten over migratiege-drag van dieren met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en spectaculaire beelden vanaf land, vanuit de lucht en onder water.Great Migrations, Dutch Filmworks, 350 minuten, 16:9 Anamorphic Widescreen, Dolby Digital 2.0 of DTS HD

The Ghost Writer

‘The Ghost Writer’, gebaseerd op het boek van Robert Harris, is het jongste geesteskind van veelbesproken regis-seur Roman Polanski. De film kreeg unaniem positieve reviews in de VS en Engeland en won bovendien de Zilveren Beer op het Festival van Berlijn (2010). Polanski maakte ‘The Ghost Writer’ af vanuit gevangenschap, een situatie die meer dan waarschijnlijk heeft bijgedragen tot de somberheid, de donkerte van deze intrigerende, politieke thriller. Hollywood liet het niet aan zijn hart komen: Polanski kreeg een absolute sterrencast op de been. Van de Schotse Ewan McGregor (‘Angels & Demons’, ‘Cassandra’s Dream’, ‘Star Wars’), de Ierse Pierce Brosnan (‘James Bond’, ‘Seraphim Falls’, ‘Remember Me’) tot Kim Catrall (‘Sex and the City’) en Olivia Williams (‘The Body’, ‘The Sixth Sense’, ‘An Education’). Een aanrader!The Ghost Writer, Dutch Filmworks, 122 minuten, 16:9 Anamorphic Widescreen, Dolby Digital 5.1 + DTS

Darwins Verstekeling

Na het succes van de tv-serie volgt nu de film waarin Redmond O'Hanlon’s visie op de wereldreis over zee uit de doeken wordt gedaan… ‘Darwins Verstekeling’ vertelt het verhaal van Redmond O'Hanlon aan boord van de clipper ‘Stad Amsterdam’ tijdens zijn wereldreis. Vanuit zijn perspectief wordt de kijker meegenomen op een reis van nooit eerder vertoonde beelden; vergezichten van exotische landen en grote oceanen worden afgewisseld met het reilen en zeilen aan boord en een exclusieve blik achter de schermen. ‘Darwins Verstekeling’ werpt licht op de expedities en laat de verwondering en de onmetelijke schoonheid van onze aarde zien.‘Darwins Verstekeling’, Dutch Filmworks, 97 minuten, 16:9 anamorphic widescreen, Dolby Digital 2.0

Win!!

Van ‘Great Migrations’ geven we 1 blu-ray box en 1 dvd-box weg, en van ‘The Ghost Writer’ geven we 3 exemplaren weg. Mail tot en met 3 januari 2010 ([email protected]) en win! Vermeld in je mail zeker je naam, lidnummer en adresgegevens én voor welke titel je meespeelt (1 film per lid/keuze dvd of blu-ray vermelden waar nodig)! Veel succes!

Page 57: Beeld Express 5/2010

55

© Stijn Swinnen (Lenske Boortmeerbeek) / Rook - PvV PI reeks 1 2010

Wedsrtijd

Page 58: Beeld Express 5/2010

56 CvB nieuws

NIEUWS

Overlijdensbericht

Met grote verslagenheid en een gevoel van leegte wenst het Centrum voor Beeldexpressie langs deze weg nogmaals haar medeleven te betuigen aan de echt-genote, kinderen en familie van Willy Spegelaere, lid van de raad van bestuur CvB en secretaris van de vereniging.

Voor ons is het afscheid van Willy immers nauwelijks te vatten en nog niet ten volle doorgedrongen maar alvast heeft het ons laten zien hoe broos en kwetsbaar wij mensen zijn! Zal het verdriet met de tijd zeker veranderen in een gevoel van dankbaar-heid, het gemis zal steeds blijven.

In dit verband hebben we dan ook de plicht hem te gedenken als iemand die zich ten volle ten dienste gesteld heeft van de fotografie. Ging hij té vroeg en té snel van ons heen, Willy blijft alvast in ons geheugen gegrift als dé “Flandrien” van de Belgische fotografie!

Freddy Van VlaenderenCvB-voorzitter

Jos Heynen opnieuw laureaat Gouden Hamertje

Op zondag 14 november 2010 was Jos Heynen opnieuw laure-aat van het erfgoedfilmfestival ‘Het Gouden Hamertje’. Dit jaar kon hij het beeld van Dierik Potvlieghe in ontvangst nemen in Het Koetshuis te Roosdaal (Strijtem) voor zijn film ‘Het Hobos’. Voorzitter van de jury was nog steeds Julien Vrebos.

CLOSE-UP

Photo View 2010 - Antwerpen en Overijse

Van 10 tot en met 31 januari 2011 in AntwerpenVan 4 februari tot en met 6 maart 2011 in Overijse

Met de expositie van de meest creatieve en authentieke werken zet PHOTO VIEW fotografen die het verschil maken in het voet-licht. De rondreizende tentoonstelling toont werk van: Patrick Bardyn, Nic Carsauw, Luc Cromphout, Marina De Beul, Etienne Denayer, Frederique Geernaert, Dirk Janssens, Christian Lauer, Wouter Maenhout, Patrick Mahy, Luc Rabaey, Fabian Van Der Meersche, Pascale Vandewalle en Annemarie Verpoucke.

CC Luchtbal, Columbiastraat 110, AntwerpenCC Den Blank, Begijnhofplein 11, Overijse

ARENA West-Vlaanderen - Kortrijk

19 februari 2011 van 14 u. tot 17 u.

Ben je een bedreven of gedreven fotograaf, cineast of multimediakunstenaar en zou je graag je werk eens willen voorleg-gen aan experts? Dan is ARENA zeker iets voor jou!

We bieden een kleine groep kunstenaars een platform om kritisch te kijken en bekeken te worden. Jullie nemen zelf werk mee naar de trefdag, waar het werk bekeken en besproken wordt door deskundigen uit de wereld van fotografie, film en multimedia. Jij kan op jouw beurt werk van de andere deelnemers bekijken en interessante contacten leggen.

Meebrengen: portfolio met eigen werkPrijs: gratis

Dakcafé Stadhuis Kortrijk, Grote Markt 54, 8500 KortrijkInschrijven is gratis maar verplicht. Stuur een e-mail met je naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en het medium dat je meebrengt (foto/film/multimedia) naar [email protected] voor 14 februari 2011

2 laureaten met JulienVrebos

Page 59: Beeld Express 5/2010

57CvB nieuws

Jos en Filmgroep 18-8 Peer wonnen ook de eerste editie van dit festival in 2006 met ‘Daniël’. Ook de zesde prijs, een prijs van minister Joke Schauvliege voor de historische waarde, ging naar Limburg, voor een ‘Griezelnaah op de Lömermel'n’ van Cineastenclub Diepenbeek.

De tweede prijs, een beeldhouwwerk dat de Victor uit Pamel voor-stelt, ging naar ‘Den Ellentriek’ van Marc Desmet, lid van Impuls Kortrijk. De derde prijs, een prijs van minister Joke Schauvlieghe voor het menselijke aspect, werd uitgereikt aan "Kroniek van een onderpastoor", van Jan Van Reepingen uit Lennik. Het Lensoog was voor de vierde geklasseerde film "Tante Mans" van Barbara Raedschelders, die hiermee de eerste prijs in de reeks Jeugd haalde.

De publieke opkomst was goed, organisator André De Leener, de vier deelnemende gemeenten Gooik, Roosdaal, Galmaarden en Lennik, en de sponsors waren tevreden. Er waren geïnteres-seerde delegaties uit Nederland en uit Duitsland. Misschien gaat volgende editie, die gepland is in 2012, wel de internationale toer op... (mc)

Eénminuutfilmfestival uitgesteld tot 2011

In het novembernummer werden jullie aangespoord om deel te nemen aan het éénminuutfilmfestival van FACINEB. De belang-stelling was evenwel aan de lage kant: toen de inschrijvingen afge-sloten werden, waren er slechts enkele films ingeschreven. Dus werd het festival uitgesteld om belangstellenden de tijd te geven een film te bedenken en in te sturen. Misschien kan teamwerk uitkomst bieden: als iemand een goed idee heeft, dat een andere filmmaker uitschrijft, een derde speelt de hoofdrol, een vierde doet de regie en een vijfde monteert... (mc)

De nieuwe afspraak is op zaterdag 26 maart 2011 in het GC De Moelie, Sint-Sebastiaanstraat 14, 1630 Linkebeek. De projecties starten nog steeds om 14.30 uur. Voor alle inlichtingen en inschrijvingen: [email protected] of telefonisch 02 380 12 73. De inschrijvingsformulieren staan eveneens op www.beeldexpressie.be

Vacatures voor de Raad van Bestuur CvB

Er zijn momenteel drie vacatures voor de raad van bestuur van het CvB.

Naar aanleiding van het recent inspectiebezoek vanuit het minis-terie, werd ons uitdrukkelijk gevraagd om er bij de samenstelling van onze bestuursorganen over te waken dat we ook externe deskundigen op diverse beleidsdomeinen aantrekken.Om de huidige vacatures in te vullen en tegemoet te komen aan de verwachtingen van de overheid, zoeken wij dan ook kandidaten met volgende competenties en ervaring:

• Personen met een academische graad in de rechten.• Personen met specifieke kennis en ervaring rond de wer-

king van cultuur- en gemeenschapscentra en het algemeen cultuurbeleid.

• Personen met kennis en ervaring in het algemeen socio-cultu-reel en sociaal-artistiek werk en de bijhorende regelgeving.

Kandidaturen voor een bestuursmandaat moeten uiterlijk op 1 februari 2011, vergezeld van een CV en een motivatie, toekomen bij de voorzitter van het Centrum voor Beeldexpressie, dhr. Freddy Van Vlaenderen, Rijsenbergstraat 130 te 9000 Gent of per mail: [email protected] info: De raad van bestuur vergadert vijfmaal per jaar. Het betreft een onbezoldigd mandaat, verplaatsingskosten worden wel vergoed.

Filmmakers gezocht: 'You can dance!'

Antwerpen is in 2011 Europese Jongerenhoofdstad. Een ideale aanleiding om een groots dansproject op te zetten. Jongeren tussen 14 en 25 jaar krijgen de kans om 3 gratis danslessen te volgen. 'Let’s Go Urban' begeleidt de danslessen. Na de lessen kunnen de jongeren meedoen met fenomenale optredens in heel Antwerpen. De danslessen vinden plaats in februari 2011. De optredens zullen plaatsvinden van maart tot november 2011.

Zij zijn dringend op zoek naar mensen die hierover een repor-tage willen maken. Wat moet deze reportage bevatten: interviews met leraars en deelnemers, filmen van één of meerdere dansles-sen, filmen van een 3-tal optredens in Antwerpen, alles mooi aan elkaar monteren.

Het uiteindelijke resultaat zullen ze tonen op het slotmoment. Afspraken omtrent het waar en wanneer filmen zijn uiteraard overeen te komen.

Heb je interesse? Neem dan zeker contact op met Caroline Tielemans, Stadskantoor Permeke, Deconinckplein 25, 2060 Antwerpen of [email protected].

Update harddisk met library music

De verdeler STOCK MUSIC (Arjan Bosheck) biedt een gratis update aan van de harddisk met zijn library music. Het betreft een volume van 22 Gb.

Praktisch zijn er twee mogelijkheden:1. U stuurt uw HD met taxipost terug aan Stock Music,

Knipscheerstraat 95 A te 3570 Alken. Voeg een ingevuld taxi-post-formulier bij voor terugzending op uw kosten.

2. U bestelt een USB stick van 32 Gb met daarop de update (€ 105) of een kleine HD van 320 Gb (€ 80). In beide gevallen moet u er nog de verzendkosten met taxipost bijtellen.

Voor eventueel bijkomende info: [email protected]

Page 60: Beeld Express 5/2010

58 CvB nieuws

WEGWIJS

Antwerpen

Photo View 2010 Van 10 tot en met 31 januari 2011 dinsdag - vrijdag 9 u. - 16 u., tijdens het weekend kan je

de tentoonstelling bezoeken op volgende dagen: 15, 22, 29 en 30 januari 2011

Met de rondreizende tentoonstelling Photo View vieren we elk jaar de eigenzinnige fotografie. De expositie van de meest creatieve en authentieke werken plaatst fotografen die het verschil maken in het voetlicht.CC Luchtbal, Columbiastraat 110, AntwerpenInfo: [email protected]

Expo Julien Van Delen (Fotografiecircuit Vlaanderen) Opening maandag 10 januari 2011 om 21 u. Verder open: 11 januari - 4 februari 2011 op werkdagen,

10 u. - 17 u.Julien blijft trouw aan de analoge fotografie. Het pure zwart-wit is één van zijn doelstellingen dat hij tot in de perfectie uitvoert. Is kritisch voor anderen, maar vooral voor zichzelf.Mensen fotograferen is niet aan hem weggelegd, zijn voor-keur gaat naar avonden nachtopnamen op vooral verlaten plaatsen, fabrieken en alles wat niet meer gebruikt wordt of staat te verkommeren.ELCKER-IK, Breughelstraat 31, 2000 AntwerpenInfo: 03/218.65.60 of [email protected]

Fotosalon bij Fotoclub Obscura vzw Zoersel Opening vrijdag 21 januari 2011 om 20 u. Zaterdag 22 januari, 10 u. - 22 u. Zondag 23 januari, 10 u. - 19 u.Digitale projecties om 11 u. - 14 u. - 16 u. - 18 u. Digidoedagen: Alles voor digitale opnames en beeld-verwerking.CC ’t Zonneputteke, De Ster 1, 2980 ZoerselInfo: Wilfried Albrecht, [email protected]

Limburg

Voorjurering 2011 Limburgse Videofilmers Zaterdag 22 en zondag 23 januari 2011, 9 u. - 22 u.Voordat de Galaprojectie kan plaatsvinden (27 maart 2011), wordt een voorselectie voor de deelnemende films gehouden.Info: Albert Dreesen, [email protected] of 011 64 42 10

Oost-Vlaanderen

Fototentoonstelling Fotoclub Lokeren Opening vrijdag 14 januari 2011 om 20 u. Verder open: 15 - 30 januari 2011, woensdag, donder-dag en vrijdag, 14 u. - 17 u., zaterdag, 14 u. - 18 u., zondag, 10 u. - 12u. en 14 u. - 18 u.Huis Thuysbaert, Stationsplein 10, 9160 LokerenInfo: Fernand De Canne, [email protected]

Leo Baekeland Fototentoonstelling 2011 Opening 22 januari 2011 om 15 u. Verder open: zaterdagen 29 januari en 5 februari 2011,

14 u. - 18 u., zondagen 23 en 30 januari en 6 februari 2011, 10 u. - 12 u. en 14 u. - 17.30 u.

Nocturne: donderdag 3 februari 2011 om 20 u.Gastfotograaf: Jimmy KetsCultuurkapel Sint-Vincent, Antoniuskaai 10 te GentMeer info op pag. 18 van Beeld Express

Clubwedstrijd OVAKI Zondag 23 januari 2011Clublokaal OVAKI, Ham 139, 9000 Gent

Clubwedstrijd vtbKultuur videoclub Gent Zaterdag 29 januari 2011, 10 u. - 20 u.Jaarlijkse clubwedstrijd waar de afgewerkte producties van het voorbije jaar getoond worden en de jury een selec-tie maakt van die films die naar de provinciale wedstrijd doorgaan.vtbKultuur videoclub Gent, Hekstraat 7, 9000 EvergemInfo: Solange Coppens, [email protected]

Provinciale preselectie Oost-Vlaanderen VAKOV-wedstrijd 17 tot 19 februari 2011, 9.30 u. - 19 u.Museumtheater, Zwijgershoek, 9600 Sint-Niklaas Info: Daniël De Vetter, [email protected]

Vlaams-Brabant

Expo 'A Story of Deception' Francis Alÿs Nog tot 30 januari 2011, woensdag - zondag, 11 u. - 18 u. Kunstencentrum Wiels brengt de eerste grote overzichts-tentoonstelling in België van Francys Alÿs die één van de invloedrijkste kunstenaars van vandaag is.Via verschillende poëtische en allegorische invalshoeken verkent Alÿs zowel politieke onderwerpen zoals grenscon-flicten en economische crises als alledaagse situaties. Dit overzicht toont zowel iconisch als recent tot nieuw werk dat nog nooit eerder werd tentoongesteld : schilderijen, tekeningen, video's, animatie en installaties. Info: www.wiels.org

Page 61: Beeld Express 5/2010

59CvB nieuws

Fototentoonstelling Fotoclub De Korrel Opening vrijdag 21 januari 2011 om 20 u. Verder open: 21 januari tot 31 januari 2011GC De Zandloper, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel (exporuimte 1)Info: [email protected]

Photo View 2010 Van 4 februari tot en met 6 maart 2011, maandag - vrijdag, 9 u. - 12 u. en 13 u. - 17 u., woensdagavond,19 u. - 21 u.Met de rondreizende tentoonstelling Photo View vieren we elk jaar de eigenzinnige fotografie. De expositie van de meest creatieve en authentieke werken plaatst fotografen die het verschil maken in het voetlicht.CC Den Blank, Begijnhof 11, 3090 OverijseInfo: [email protected]

West-Vlaanderen

Tentoonstelling Dieter De Lathauwer Van 8 januari tot 6 februari 2011, zaterdag en zondag van 14 u. - 18 u. en op afspraak.44 Gallery, Genthof 44, 8000 Bruggewww.44gallery.com

Expositie "Ego sumus" van Jef PAEPEN Vernissage op 4 februari om 20u. Verder open van 5 tot 27 februari 2011, zaterdagen

van 13 u. - 18 u. en zondagen van 14 u. - 17 u. en op afspraak

KR-line Photo Art Gallery, Gentpoortstraat 37, 8000 Brugge Info: tel 0476/46.40.92, [email protected], www.kr-line.com

Tentoonstelling Martin Parr Van 12 februari tot 13 maart 2011, zaterdag en zondag van 14 u. - 18 u. en op afspraak.44 Gallery, Genthof 44, 8000 Bruggewww.44gallery.com

ARENA West - Vlaanderen Zaterdag 19 februari 2010, 14 u. - 17 u.Ben je een bedreven of gedreven fotograaf, cineast of multimediakunstenaar en zou je graag je werk eens willen voorleggen aan experts? Dan is ARENA zeker iets voor jou!Dakcafé Stadhuis Kortrijk, Grote Markt 54, 8500 KortrijkInschrijven is gratis maar verplicht. Stuur een e-mail met je naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en het medium dat je mee-brengt (foto/film/multimedia) naar [email protected] voor 14 februari 2011

GRENS-OVERSCHRIJDEND

Tentoonstelling beeldende kunsten 2010 Nog tot 13 maart 2011, donderdag - zaterdag, 14 u. - 17 u., zondag, 10 u. - 12 u. en 14 u. - 17 u.De tentoonstelling biedt een boeiende kijk op de heden-daagse beeldende kunst in al haar verscheidenheid. Diverse media komen aan bod; van schilderkunst, over tekenkunst, sculptuur en installatiekunst tot film. Tussen de jongste en de oudste kunstenaar ligt een leeftijdsverschil van zowat een halve eeuw. Het resultaat is een bijzonder heterogene tentoonstelling die naadloos aanleunt bij de heterogene West-Vlaamse, Vlaamse en zelfs internationale kunstwe-reld. Zowel het brede publiek als professionelen zullen zich door dit brede scala aan kunstenaars en media aan-gesproken voelen.Venetiaanse Gaanderijen, Zeedijk/Parijsstraat, Oostende

40th International Film Festival Rotterdam Van 26 januari tot 6 februari 2011Het International Film Festival Rotterdam is in de loop der jaren uitgegroeid tot een groot en veelzijdig filmevenement dat onveranderd aandacht vraagt voor de nieuwste onaf-hankelijke en vernieuwende films uit de hele wereld. Het festival is een platform voor actuele filmkunst, voor opko-mend en gevestigd filmtalent en voor film-gerelateerde kunst.Info: zie pag. 6 van Beeld Express IFFR, Karel Doormanstraat 278b, Rotterdam (Nederland)www.filmfestivalrotterdam.com

Expo " More Real than Reality" - een retrospectief van W. Eugene Smith (V.S. 1918 – 1978) Van 17 december 2010 tot en met 16 maart 2011, dage-

lijks van 10 u. - 18 u., donderdag en vrijdag tot 21 u.Foam toont zes van de belangrijkste series, waaronder The Country Doctor (1948), dat gezien wordt als het eerste officiële ‘foto-verhaal’ in de fotojournalistiek. Ook andere bekende series als Nurse Midwife, A Man of Mercy, Spanish Village, Pittsburgh en Minamata zijn opgenomen in de tentoonstelling. Naast de foto’s zijn er tijdschriften te zien en wordt de korte documentaire Lamp unto my feet gepresenteerd.Info: zie pag. 28-29 van Beeld Express Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, Keizersgracht 609, Amsterdam (Nederland)

Page 62: Beeld Express 5/2010

60 CvB nieuws

CURSUSSEN & WORKSHOPS

Workflow en beeldbewerking voor natuurfotografen (workshop)

30 januari 2011, 9 u. - 17 u.

Tijdens deze workshop leer je dieper in gegaan op de work-flow en de digitale beeldbewerking voor natuurfotografen. Naast een algemene inleiding in de verschillende bestandformaten en het belang van fotograferen in RAW, leer je importeren van de geheugenkaart in Lightroom en doorloop je daar de verschillende stappen waaronder:• Archiefbeheer en mappenstructuur, kernwoorden en meta-

data toekennen• Beeldselectie en tagging• Beeldbewerking en optimalisatie: histogram, witbalans, hoog-

lichten, contrast, saturatie, levels, verscherpen, lenscorrecties• Export en outputVerder leer je hoe in Photoshop een beeld te bewerken en te optimaliseren, onder meer met behulp van masks en aanpassingslagen.

Elke deelnemer ontvangt na afloop de powerpointpresentatie die tijdens de workshop werd getoond.Let op, deze natuurfotografieworkshop zal enkel plaatsvinden indien het minimum aantal deelnemers bereikt is.Iedere deelnemer wordt verwacht zijn of haar eigen lunchpakket mee te brengen.

Vereiste kennis:Voor elke natuurfotograaf die in RAW fotografeert en een goede workflow wil ontwikkelen. Basis computerkennis vereist

Vereist materiaal:Laptop en muis, Adobe Photoshop Lightroom, Adobe Photoshop of Photoshop Elements. Een aantal eigen RAW beelden die je graag wilt bewerken

Zaal Amigo, Heurnestraat 233, 9700 HeurneAlle info: Bart Heirweg, [email protected] of 0473 481 911

Videoworkshops - module 2 (montage) en module 3 (narratieve structuren en postproductie)

Module 2: zondagen 30 januari, 13 en 27 februari 2011, telkens van 10 u. tot 13 u.Module 3: maart/april 2011, telkens van 10 u. tot 13 u.

Ben je 18 jaar of ouder, heb je interesse en/of ervaring met video en wil je webreporter worden?Deelnemers aan deze trainingen verwerven vaardigheden op het gebied van digitale audiovisuele media en het internet. De reeks

bestaat uit 3 modules van telkens 3 sessies. De eerste 2 modules richten zich op beginners en iedereen die graag wat extra ervaring wil opdoen met camera en montage. De laatste module richt zich op reporters met ervaring.

Module 2: inleiding montagetechnieken Final Cut (hoe structure-ren, waar knippen,...), montage van een korte reportage, uploaden op het internet en evaluatieModule 3: scenario en storytelling (hoe verfilm je een verhaal, waar haal je informatie, genre documentaires, vormen van een bepaalde structuur,...)

Iedereen die wil deelnemen moet een korte motivatie sturen naar [email protected]. Wie ben je en waarom wil graag deze workshopreeks volgen?

Maximum aantal deelnemers: 9 personen.

Prijs: 30 euro per module, gebruik van het materiaal inbegrepen. Indien je 5 reportages publiceert op de site van DeWereldMorgen.be in het jaar dat op de cursus volgt, krijg je 25 euro terug.

Locatie: GetBasic, Haachtsesteenweg 53, 1210 BrusselInfo en inschrijvingen: [email protected], tel: 02 209 23 80www.dewereldmorgen.be/

Instapcursus fotografie - Aalst

Dinsdag 1, 8, 15, 22 februari, 1 en 14 maart 2011, 19.30 u. - 22 u., met uitstap op zondag 6 maart.

Wie heeft er nog geen digitaal fototoestel? Er is nog nooit zoveel gefotografeerd als nu. Het lijkt allemaal heel gemakkelijk om foto's te maken en toch... dat digitale fototoestel verbergt nog heel wat geheimen.Tijdens deze cursus komen alle basisfacetten van de digitale foto-grafie aan bod: beeldsensor, objectief, diafragma, sluitertijd, belich-ting, flits, menuinstellingen… Na het theoretische gedeelte wordt de techniek in de praktijk gebracht. Er wordt een dag voorzien dat men in groep gaat fotograferen. De praktijkoefeningen worden nadien gezamenlijk geëvalueerd. uiteindelijk leren we ook hoe je foto’s kan opslaan, archiveren en printen.In verschillende stappen evolueer je van een beginnende leek naar een onderlegde amateur met zin voor fotografie.

Lesgeefster: Vera Cammaer

CC De Werf, Molenstraat 51, 9300 AalstDeelnamegeld: 80 euro voor CvB-leden, 90 euro voor niet-ledenInfo en inschrijvingen: Charlotte Op de Beeck, [email protected], 03 821 10 26

Page 63: Beeld Express 5/2010

61CvB nieuws

WEDSTRIJDEN

Sony Production Awards

Spannend nieuws voor alle aspirant-filmmakers. Voor het 2de jaar op rij werken we samen met Sony Professional om de Sony PROduction Awards 2010 (www.productionawards.pro.sony.eu) te ondersteu-

nen. Deze wedstrijd neemt toe aan belang en gaat over het ont-dekken van nieuw talent, het aanmoedigen van creativiteit en aspirant-filmmakers de mogelijkheid geven om erkenning van de industrie te krijgen.

Aan de Sony PROduction Awards 2010 kunnen zowel amateurci-neasten, studenten als broadcast professionals deelnemen. Om deel te nemen moet iedereen een kortfilm (max 3 minuten) maken over het thema ‘fusion’ met een Sony camera. Verder is het belangrijk dat er in de filmpjes alleen muziek wordt gebruikt die rechtenvrij is.

De winnaars ontvangen:• Live-Action ervaring met het Sony Professional team.• Een uitstap naar de NAB Show 2011 in Las Vegas, alle onkos-

ten betaald.• Professionele erkenning door middel van Sony Professional

publiciteit en promotionele activiteiten.

Deelname is gratis en inzendingen moeten ten laatste ingediend worden op 16 januari 2011. De winnaars worden aangekondigd op 1 maart 2011. Voor meer informatie, en om het ‘Entry Pack’ te downloaden, zie: www.productionawards.pro.sony.eu

Kunstbende 12 - de wedstrijd in kunst voor iedereen van 13 tot 19 jaar

De twaalfde jaargang van Kunstbende is van start gegaan! Ben je tussen de 13 en 19 jaar? Dan is Kunstbende jouw snelweg richting artistiek succes! En

je rijdt niet alleen: bijna 30 000 deelnemers gingen je al voor. Maar liefst 3000 door kunst bezeten jongeren nemen ieder jaar deel aan de wedstrijd in kunst. Brahim, Balthazar en Hannelore Bedert bereikten ondermeer via Kunstbende een roemrijk bestaan. Ook als je een afrit eerder moet nemen, blijft Kunstbende een trip om nooit te vergeten! Of je nu een creatief genie op wielen bent, of een bescheiden knutselaar op rolschaatsen, de weg is er voor iedereen. Schrijf je nu in voor één van de volgende categorieën: Video/ Foto/ Mode/ Dans/ Muziek/ Beeldend/ Performance/ DJ/ TXT (on stage)

En vertrek! Filosofeer. Monteer. Repeteer. Creëer. Er is geen beperking. Doe mee aan de voorronde in deVooruit in Gent op zaterdag 12 februari 2011 onder het alziend oog van de niet zo heel erg vreselijke jury. Voor je het weet, bereik je het walhalla

Instapcursus film - Aalst

Dinsdag 3, 10, 17, 24 februari en 3 maart 2011, 19.30 u. - 22 u.

Uren zitten we geboeid gekluisterd aan het scherm. Films en series of onze eigen vakantiefilms gaan er als zoete broodjes in. Filmmakers vertellen verhalen met het medium dat ons boeit. Alles start met een knap idee. In de productie regelen ze de praktische beslommeringen. Locatie en decor vormen de context voor de personages, gespeeld door de acteurs. De camera biedt ons de kijk in een gecreëerde wereld. In de montage leggen ze de puzzelstukken samen.

In de cursus analyseren we de beeldtaal om zelf aan de slag te kunnen gaan. Al deze elementen passeren de revue. Technische kennis helpt een boeiend verhaal in beeld te brengen. Voorbeelden illustreren de theorie. Steeds is er ruimte voor interactie.

Lesgever: Pieter Jonckheere

CC De Werf, Molenstraat 51, 9300 AalstDeelnamegeld: 80 euro voor CvB-leden, 90 euro voor niet-ledenInfo en inschrijvingen: Charlotte Op de Beeck, [email protected], 03 821 10 26

Strobistworkshop voor gevorderden

19 februari 2011, 10 u. - 16 u.

De workshop is bedoeld voor mensen die reeds enige ervaring hebben met het strobistgebeuren of onze workshops ST-001 gevolgd hebben.

In deze zeer praktijkgerichte workshop komen volgende zaken aan bod:• "De lichtanalyse": het leren lezen van een bestaande foto zodat

men deze kan nabootsen.• "Blenden" afstemmen van de kleurtemperatuur (flitsers) op

het aanwezige licht zodat je zelfs bij TL of halogeen verlichting niet meer kan zien dat het om een geflitste foto gaat.

• - "Overpowering": Foto's maken bij daglicht alsof het 's nacht is, verken de grenzen van uw opzetflitser bij het onderdrukken van het omgevingslicht.

• "Special effects / moodsetting": donkere ruimten oplichten d.m.v. gekleurd flitslicht of het plaatsen van gekleurde lichtac-centen in het décor.

• "Selective lighting": bepaalde delen van de foto in de aandacht brengen door selectief en gericht te gaan belichten.

Fort 5, FortVstraat 1, 2650 Edegem Alle info: Michel en Peter, [email protected] of 0476 33 08 94

Page 64: Beeld Express 5/2010

62 CvB nieuws

cartoon © Rudy Thys

Het redactieteam wenst de lezers van Beeld Express een voorspoedig foto- en filmjaar 2011

der walhalla’s: de Finale! Leuke, nieuwe vrienden krijg je er voor niks bij.

Een strenge doch rechtvaardige jury kiest per categorie 3 win-naars. De eerste plaatsen tonen vervolgens het beste van zichzelf tijdens het groots opgezette finaleweekend op zaterdag 20 en zondag 21 mei in Trix te Antwerpen. Verder ontvangen de win-naars aanmoedigingsprijzen zoals workshops, extra speelkansen en gratis tickets voor voorstellingen en concerten.

Inschrijven kan tot en met vrijdag 21 januari 2011 op www.kunstbende.be.

Fotowedstrijd SHAPING 24

Sociale fotografie - Breng 12 historische Gentse monu-menten in beeld en win!

In het kader van het Europees project SHAPING 24 werd een fotowedstrijd uitgeschreven om de 12 historische monumenten in Gent in beeld te brengen. Deze gebouwen drukken elk hun

eigen stempel op het leven van de Gentse inwoners, studenten, bezoekers en vele anderen. Hoe beleeft men deze monumenten? Wat betekenen deze historische gebouwen voor hen? Kortom, sociale fotografie met een monumentaal eigenzinnig tintje!

Wees creatief, origineel en dynamisch! Beleef Gent en breng 12 unieke monumenten in beeld en win! De winnaar krijgt een Fnac aankoopbon t.w.v. 800 euro, de tweede en derde een Fnac aan-koopbon t.w.v. 200 euro. Daarbovenop krijgen de drie winnaarseen gratis lidmaatschap van het Centrum voor Beeldexpressie en worden hun foto’s gepubliceerd in het tijdschrift Beeld Express (5200 ex.). Tot slot worden 14 foto’s geselecteerd die als promo-tiebeelden worden gebruikt binnen het project SHAPING 24.

De wedstrijd loopt nog tot en met 24 februari 2011. De fotowedstrijd SHAPING 24 is een organisatie van Stad Gent Departement Cultuur-Staf in samenwerking met Circa (Cultuurcentrum Gent), Centrum voor Beeldexpressie en Fnac.

Meer informatie over de fotowedstrijd SHAPING 24, het wedstrijdreglement en deelnemingsformulier, ga naar www.gent.be/shaping24.

Page 65: Beeld Express 5/2010

63

Januari

Photo View 2010Met de rondreizende tentoonstelling Photo View vieren we elk jaar de eigenzinnige fotografie. De expositie van de meest creatieve en authentieke werken plaatst fotografen die het verschil maken in het voetlicht. Van 10 tot en met 31 januari 2011 CC Luchtbal, Columbiastraat 110, Antwerpen

Februari

Instapcursus fotografie Oost-VlaanderenWie heeft er nog geen digitaal fototoestel? Tijdens deze cursus komen alle basisfacetten van de digitale fotografie aan bod. Na het theoretische gedeelte wordt de techniek in de praktijk gebracht. In verschillende stappen evolueer je van een beginnende leek naar een onderlegde amateur met zin voor fotografie Dinsdag 1, 8, 15, 22 februari, 1, 6 en 14 maart, CC De Werf, Aalst

Instapcursus film Oost-VlaanderenFilmmakers vertellen verhalen met het medium dat ons boeit. Alles start met een knap idee. In de productie rege-len ze de praktische beslommeringen. Locatie en decor vormen de context voor de personages. De camera biedt ons de kijk in een gecreëerde wereld. In de montage leggen ze de puzzelstukken samen. In deze cursus passeren al deze elementen de revue. Dinsdag 3, 10, 17, 24 februari en 3 maart CC De Werf, Aalst

Photo View 2010Met de rondreizende tentoonstelling Photo View vieren we elk jaar de eigenzinnige fotografie. De expositie van de meest creatieve en authentieke werken plaatst fotografen die het verschil maken in het voetlicht. Van 4 februari tot en met 6 maart 2011 CC Den Blank, Begijnhofplein 11, Overijse

ARENA West - VlaanderenHet CvB-platform voor jouw werk onder de loep te laten nemen door deskundigen. Inschrijven kan bij Debbie via [email protected] 19 februari 2011 van 14 u. tot 17 u. Dakcafé Stadhuis Kortrijk, Kortrijk

Info over deze activiteiten: www.beeldexpressie.be of [email protected] of 03 821 10 20

Maart

Ciné Public Een tweejaarlijks filmfestival voor niet-professionele cineasten. Meer info in de volgende Beeld Express 19 maart 2011, Studio Skoop, Gent

April

Photo View 2011 Met de rondreizende tentoonstelling Photo View vieren we elk jaar de eigenzinnige fotografie. De expositie van de meest creatieve en authentieke werken plaatst fotografen die het verschil maken in het voetlicht. 1 van 10 april tot en met 13 juni 2011 CC Knokke, Lagunahal, Krommedijk, Knokke-Heist

Maart

Filmforum Antwerpen Jong aanstormend filmgeweld Kenneth Kerckhofs ontmoet kennis en ervaring in de film. Twee cineasten praten over hun ervaring en hun visie. Hun werk wordt de aanzet tot een gezellige praatavond.Meer info in de volgende Beeld Express. Zaterdag 14 mei, GC ’t Gasthuis, Wijnegem

ARENA AntwerpenHet CvB-platform voor jouw werk onder de loep te laten nemen door deskundigen. Inschrijven kan bij Debbie via [email protected] 26 maart 2011 van 14 u. tot 17 u. JC Kavka, Oudaan 14, Antwerpen

September

Filmforum Limburg Jong aanstormend filmgeweld ontmoet kennis en ervaring in de film. Twee cineasten praten over hun ervaring en hun visie. Hun werk wordt de aanzet tot een gezellige praatavond over film in al zijn facetten waarop iedereen zijn mening, passie en overtuiging kan delen. Vrijdag 23 september, Centrum VOM Vita Humana, Maaseik

programma cvb

Page 66: Beeld Express 5/2010

64 contact

WIE contacteren WAARVOOR in het CvB?Voorzitter:Freddy Van Vlaenderen, Rijsenbergstraat 130, 9000 Gent Tel/Fax 09/220 29 15 e-mail: [email protected]

Ondervoorzitter en verantwoordelijke projectgroep Ciné Public:Daniël De Vetter, Nieuwstraat 41, 9080 Lochristi Tel. 09/355 91 02 e-mail: [email protected]

Commissaris CvB foto- en diawedstrijden enverantwoordelijke projectgroep wedstrijden:Freddy Van Gilbergen, Smisveldstraat 33, 3370 Boutersem Tel. 016/73 57 76 e-mail: [email protected]

Hoofdredacteur Beeld Express: Jaak Sleypen, Bergerstraat 81, 3680 Neeroeteren, Tel. 089/86 55 82 e-mail: [email protected]

Verantwoordelijke redactie FILM en coördinator filmwedstrijden:Michelle Cooreman, Hollebeekstraat 63, 1630 Linkebeek Tel. 02/380 61 65 e-mail: [email protected]

Verantwoordelijke projectgroep Photo Event:Jef Paepen, Akkerstraat 62, 2990 Wuustwezel Tel. 03/669 79 57 e-mail: [email protected]

Beheerder AV-materiaal:Geert Bogaert, Steenweg 205, 9810 Eke Tel. 09/385 74 45 e-mail: [email protected]

Beheerder fotomateriaal:Isidoor Van den Heuvel, Schransstraat 19, 2280 Grobbendonk Tel. 014/51 41 95 e-mail: [email protected]

Verschijningsdata BEELD EXPRESS

Nummer 1: 1 maart Nummer 4: 1 november Nummer 2: 1 juni Nummer 5: 1 januariNummer 3: 1 september

Let op: Redactionele teksten moeten minimum 6 weken voor de verschijningsdatum toekomen bij de hoofdredacteur, teksten voor het CvB-Nieuws moeten uiterlijk 1 maand voor de verschijningsdatum toekomen bij de communicatiemedewerkster.

Communicatiemedewerkster:Joke Embrechts, Centrum voor Beeldexpressie Boomsesteenweg 333 - B 3, 2610 Wilrijk Tel. 03/821 10 29 e-mail: [email protected]

Vormingsmedewerkster:Charlotte Op de Beeck Centrum voor Beeldexpressie Boomsesteenweg 333 - B 3, 2610 Wilrijk Tel. 03/821 10 26 e-mail: [email protected]

Projectmedewerkster:Debbie Van Laere Centrum voor Beeldexpressie Boomsesteenweg 333 - B 3, 2610 Wilrijk Tel. 03/821 10 20 e-mail: [email protected]

Grafisch vormgeefster:Kim Peeters, Centrum voor Beeldexpressie Boomsesteenweg 333 - B 3, 2610 Wilrijk Tel. 03/821 10 25 e-mail: [email protected]

INFORMATIE- EN DOCUMENTATIECENTRUMMeldingen kwaliteitsbegeleidingen - regionale manifestaties - cursussen, cue-sheets SABAM. Videotheken, fotomappen & diatheken, statistieken fotowedstrijden:Sandra Gillis, Centrum voor Beeldexpressie Boomsesteenweg 333 - B 3, 2610 Wilrijk Tel. 03/821 10 27 e-mail: [email protected]

ALGEMEEN SECRETARIAATLedenbeheer, financieel beheer, erkenning salons, medailles & trofeeën, adreslabels, verzekering B.A., inlichtingen:Karel Geukens (directeur) Centrum voor BeeldexpressiePaula Hannes Stationsstraat 96, 2440 Geel Tel. + Fax 014/58 41 74 e-mail: [email protected]